22) Για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες προτείνεται η αποστολή από το Υπουργείο Οικονομικών προσυμπληρωμένης δήλωσης και η απαλλαγή της υποχρέωσης του φορολογούμενου να υποβάλλει δήλωση εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία της προσυμπληρωμένης δήλωσης.

Θεωρείτε ότι το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις φορολογούμενων;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:59 | ppapath

    Για αυτη την κατηγορια να αποστελλεται μια ενημερωση με τα ισχυοντα αν καποιος θελει να αλλαξει – συμπληρωσει να το κανει ηλεκτρονικά

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:05 | νικοσ

    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΑΠΑΛΑΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΡΕΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ναι ο Εργοδότης να δηλώνει στο σύστημα τις αποδοχές και τις κρατήσεις ΦΟΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ κ.τ.λ..
    Τα υπόλοιπα όπως στον τίτλο σας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:56 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    κ.κ. της κυβέρνησης: Ακριβώς το ίδιο είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση του ίδιου κόμματος πριν από 9 χρόνια περίπου. Και το μας εξαγγέλετε ξανά ως καινοτομία…. Έλεος!!!!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:26 | Τσιτωνακης Βασιλης

    Το μέτρο είναι σωστό,μπορεί να εφαρμοστεί και σε συνταξιούχους, αλλά από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί. Για παράδειγμα τι θα γίνει με την υποχρέωση υποβολής αποδείξεων; Θα πρέπει να συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές on line με τις αρμόδιες υπηρεσίες, και μεσω του ΑΦΜ να καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι αποδείξεις και στούς δύο συμβαλλόμενους.Για την αλλαγή περιουσιακών στοιχείων; on line σύνδεση των συμβολαιογράφων κλπ.
    Συμπερασματικά απαιτειται μια σοβαρή μελέτη για καθολική ηλεκτρονική διαχείρηση των συναλλαγών γενικότερα,ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Με αυτή τη προυπόθεση, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις φορολογουμένων.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:11 | Γιώργος

    θα προκαλέσει μεγαλύτερο μπλέξιμο και προβλήματα από όσα πάει να λύσει. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει πρόσθετα φορολογικά στοιχεία (ενοίκια, εκπτώσεις, αλλαγές, κτλ) και θα αναγκάζεται σε διορθώσεις κτλ. Δεν είναι μέτρο προτεραιότητας.

  • Νομίζω οτι ήδη γίνεται σε κάποια μέρη της Ευρώπης (Σουηδία, Αγγλία)και μόνο όταν κάποιος έχει ένσταση κάνει τροποποιήσεις και αυτές ηλεκτρονικά.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 03:54 | Κεχαγιας Θωμας

    Προτεινω το μετρο αυτο να ισχυση και για μονιμους κατοικους εξωτερικου, που εχουν μεν καποια περιουσια στην Ελλαδα, αλλα κανενα εισοδημα σαυτην. Για τον λογο αυτο οι φορολογικες τους δηλωσεις εχουν συνηθως καθε χρονο το ιδιο περιεχομενο: δηλωση των ακινητων τους και μηδενικο εισοδημα.
    Εφοσον θα υπαρξει η ηλεκτρονικη δυνατοτητα διασταυρωσης στοιχειων, ειναι ευκολο για ενα λογισμικο προγραμμα να ανακαλυψει καποιο εισοδημα που δημιουργηθηκε απο καποιον μονιμο κατοικο εξωτερικου. Στην περιπτωση αυτη ο φορολογουμενος θα πρεπει να κανει τη δηλωση του κανονικα και στις προβλεπομενες προθεσμιες.
    Φυσικα αλλαγες των περιουσιακων στοιχειων θα πρεπει να δηλωνεται. Δικηγοροι η/και συμβολαιογραφοι πρεπει να ειναι υποχρεωμενοι να δηλωνουν αλλαγες των περουσιακων στοιχειων των πελατων τους στις αντιστοιχες εφοριες ηλεκτρονικα, εχοντας προσβαση στα αντιστοιχα μερη της φορολογικης δηλωσης των πολιτων με σχετικη εξουσιοδοτηση(μηδαμινο κοστος εκτελεσης).
    Το μετρο γενικα ειναι σωστο, γιατι μειωνει κοστος, επιταχυνει διαδικασιες και ανεβαζει την αποδοτικοτητα των εφοριων.
    Παρολα αυτα πρεπει να υπαρξει μεριμνα για οσους δεν εχουν την δυνατοτητα χρησης ηλ. υπολογιστη. Η χρηση των Κεντρων εξυπηρετησης πολιτων για μια τετοια δουλεια θα σημαινε κατακορυφη αυξηση της δουλειας στα Κεντρα και μαλιστα εποχιακη. Μια συστηματικη αναλυση των υπαρχοντων στοιχειων θα μπορουσε μεν να δωση μια σχετικη προβλεψη για την αντιμετωπιση της καταστασης με εποχιακους υπαλληλους. Ενας αλλος τροπος σχεδιασμου θα μπορουσε να ειναι π.χ. η εκ των προτερων δηλωση των ενδιαφερομενων φορολογουμενων στα Κεντρα στα οποια υπαγονται.

    Καλη επιτυχια…

    Κεχαγιας Θωμας
    Ηλ/γος Μηχανικος

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:03 | Κώστας Παπαδόπουλος

    Μια απλή απορία:
    Για όσους αμοίβονται με συμβάσεις έργου μεν, αλλά έχουν αποκλειστικά έναν εργοδότη (κατά κανόνα εταιρείες και νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα), είναι δίκαιο να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες (που και με το σημερινό καθεστώς έχουν αφορολόγητο όριο 10500 έναντι 12000 των μισθωτών), παρότι δεν έχουν ούτε 14 μισθούς, ούτε μισθούς στο ύψος των αντίστοιχων των μονίμων συναδέλφων τους;
    Για να αρθεί η αδικία πρέπει οι συμβασιούχοι έργου με εισοδήματα από έναν εργοδότη να μην αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά ως μισθωτοί και να ισχείσει η υποχρεωτική ασφάλισή τους στο ΙΚΑ αντί στον ΟΑΕΕ. Κατά 99% τέτοιες περιπτώσεις υποκρύπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και η άδικη φορολογική αντιμετώπιση επιτείνει το πρόβλημα.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:35 | Νίκος Κ.

    Δεν καταλαβαίνω ποιά είναι τα οφέλη από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

    Η πρώτη μου εντύπωση είναι πως πρόκειται για πρόταση χαμηλής προτεραιότητας.

    Ειδικότερα, θα πρέπει να προστεθούν στη δήλωση και άλλα στοιχεία πέραν των εισοδημάτων από μισθωτή υπηρεσία π.χ. αποδείξεις, δαπάνη ενοικίου, αυτοκίνητο, έκτακτα εισοδήματα που μπορεί να έχει ο μισθωτός π.χ. μερίσματα κ.ά.. Θα πρέπει να μπορεί ο μισθωτός που έλαβε προσυμπληρωμένη δήλωση, εύκολα να την αλλάξει. Εάν το μέτρο των αποδείξεων πάρει την έκταση που ακούμε, τότε σχεδόν κάθε δήλωση θα θέλει αλλαγή. Εάν υπάρξουν και λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, θα είναι μέτρο με χαμηλή αποδοτικότητα. Πρέπει να ζυγιστούν τα υπέρ και τα κατά προσεκτικά. Επίσης, στην περίπτωση συζύγων είναι δύσκολο να μην υπάρχουν και από τους δύο προσθήκες.

    Ισως κάποιες κρατικές υπηρεσίες ή δημόσιοι φορείς ήδη διαθέτουν τα στοιχεία εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες (πριν υποβληθούν οι δηλώσεις εννοείται) και μπορούν να τα αναπαράγουν αξιόπιστα στα έντυπα των δηλώσεων ή στις ηλεκτρονικές δηλώσεις. Πιστεύω θα είναι λάθος να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς με την ανάπτυξη υποδομών και τις διαδικασίες υποβολής αναφορών με τα στοιχεία που θα μπουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Ηδη οι επιχειρήσεις πληρώνουν αρκετές ανθρωποώρες για μη παραγωγικές διαδικασίες που επιβάλλονται από το κράτος και την αδυναμία του να ελέγξει επαρκώς.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:57 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ
    Θα μπορούσε η όλη διαδικασία να απλοποιηθεί περαιτέρω ως εξης:

    Όσοι έχουν καταθέσει έστω και μια φορά στο TAXIS φορολογική δήλωση ασφαλώς είναι γνωστοί στο σύστημα αφού έχουν κωδικούς. Συνεπώς θα μπορούσε κάποιος να λάβει την συμπληρωμένη δήλωση ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet και αν διαφωνεί κάπου να την διορθώνει πάλι ηλεκτρονικά.
    Έτσι θα αποφευχθεί το ….χαρτομάνι, η γραφειοκρατεία και οι καθυστερήσεις από τα ΕΛΤΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:07 | andreas p

    παρα πολυ σωστο…το προτειναν και οι φιλοι μας αμερικανοι αυτο αλλα
    εμεις ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ χασαμε πολυ χρονο..πολυ σωστο το μετρο

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:24 | Μητσούλας Δημήτριος

    Σωστό το μέτρο. Στην εποχή της ψηφιακής πληροφορίας , έπρεπε να είχε ήδη γίνει.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 08:54 | ΚΑΤΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    και θα συμπλήρωνα » εφόσον δεν έχει εισοδήματα από άλλη πηγή» Σωστό μέτρο θα αποσυμφορήσει Δ.Ο.Υ. Η εμπειρία μου λέει πως το μόνο που επιτυγχάνετο με την υποβολή δηλώσεων μικροσυνταξιούχων ΟΓΑ ΤΕΒΕ κ.λ.π. ήταν να μπλοκάρει το σύστημα σε ουρές να χάνονται ώρες ατελείωτες σε παραλαβή ταξινόμηση και αρχειοθέτηση και τελικά να χάνονται και τα σημαντικά και άξια ελέγχου μέσα στα ανάξια.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 03:21 | Δ.Γ.

    Κύριε Υπουργέ,

    Το μέτρο αυτό θεωρώ οτι θα οδηγήσει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα με αυτα που επιδιώκετε με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

    Καταρχήν η αποστολή προσυμπληρωμένης δήλωσης προυποθέτει οτι και πάλι κάποιος θα την καταθέτει σε κάποια Δ.Ο.Υ με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

    Τα έσοδα δεν είναι ποτέ τα ίδια αφου καθε χρόνο αλλάζουν τα εισοδήματα και τα έξοδα. Η σύνδεση των εργοδοτών με το ΚΕΠΥΟ με σκοπό τη προσυμπλήρωση των δηλώσεων θα απαιτούσε κόστος με ελάχιστα οφέλη.

    Τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομούνταν απο την πληρη μετάβαση σε ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων θα ήταν μεγάλα, καθώς δε θα χρειαζόταν ούτε οι δηλώσεις να αγοραστούν, ουτε να ταχυδρομηθούν, όπως επίσης δε θα χρειαζόταν να εκτυπωθεί και αποσταλλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

    Με εκτίμηση,

    Δ.Γ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:09 | mesas

    παλαιό που εξαγγέλθηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε..

    οι λογιστές των δημόσιων υπηρεσιών, τμήματα προσωπικού, θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία εγκαίρως και σωστά;

    εννοείται πως είναι στη σωστή κατευθυνση

  • Πως αποδεικνύεται η ειλικρίνεια;

    ΟΧΙ. Υποχρεωτική δήλωση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:35 | Κώστας Μπάκουλας

    Σωστό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:29 | Γιώργος

    Ναι συμφωνώ με την πρόταση. Το πρόβλημα θα εντοπιστεί στους συνταξιούχους των οποίων τα επικουρικά και Μετοχικά ταμεία θα πρέπει να συγχρονισθούν με το ΚΕΠΥΟ για την έκδοση των βεβαιώσεων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:37 | Κωνσταντινος Παπανικολαου

    Σωστοτατο.

    Ανεφερα και αλλου. Το μονο που θα χρειαζεται να κανουν ειναι να υποβαλλουν υπευθυνη δηλωση για τα εξοδα τους βασει αποδειξεων

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:51 | ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    εχω συμμετάσχει και άλλες φορές στην ηλεκτρονική οργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών Υπηρεσιών.
    Πιστεύω οτι τα οικονομικά στοιχεία του όποιου εργαζόμενου πρέπει να αποστέλλει ηλεκτρονικά η επιχείριση που εργάζεται .
    Η αρμόδια οικονομική εφορία θα συμπληρώνει και τα άλλα στοιχεία που απαρτήζουν μια φορολογική δήλωση και θα αποστέλλεται στον εργαζόμενο για πιστοποίηση και επιστροφή .π.χ εάν έχει και κάποια κτήματα με ελαιοδενδρα με μια αντικειμενική τιμή ανά στρέμα , αυτή θα υπολογίζεται από την οικονομική εφορία με βάση τις νέες τιμές και απλώς θα πιστοποιείται από τον φορολογούμενο.
    εν κατακλείδι ο φορολογούμενος θα συμπληρώνει κάποιο πληροφοριακό έντυπο μόνο σε περίπτωση αγορας η πώλησης κάποιου οικονομικού στοιχείου και τίποτα άλλο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:04 | Γιάννης Ρήγας

    Είναι εντυπωσιακό ότι στην εποχή των Computers και της ηλεκτρονικής επανάστασης η εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης μόλις τώρα συζητιέται ενώ θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από καιρό. Φοβάμαι ότι ο μόνος λόγος που αργοπόρησε η λήψη μιας τέτοιας άποφασης είναι η συνειδητή και άοκνη προσπάθεια που καταβάλλουν οι σύγχονοι Έλληνες για να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Αναφέρομαι, βέβαια, στους έχοντες κάτι να κρύψουν και όχι στους μισθωτούς και συνταξιούχους που και να θέλουν δε μπορούν να πάρουν μέρος σ’ αυτό το ευρέως διαδεδομένο νεοελληνικό σπορ. Φυσικά και συμφωνώ για την επέκταση αυτής της ρύθμισης και σε άλλες περιπτώσεις φορολογουμένων, εφόσον υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αντλούνται τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία με απευθείας διασύνδεση της Εφορίας με τα αρχεία των εισοδηματιών. Νομίζω πως το μέτρο της αποστολής προσυμπληρωμένης δήλωσης μπορεί να επεκταθεί και στους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα ΚΑΙ από μισθωτές υπηρεσίες με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλουν δήλωση για τα επιπλέον εισοδήματά τους. Σίγουρα, αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό που τολμά να θίξει τα κακώς κείμενα στην νοοτροπία του νεοέλληνα αλλά προτιμώ να το κάνω αυτό μετά την ψήφιση του νόμου.

  • Αυτονόητο μέτρο. Αν κάποιος έχει και άλλα εισοδήματα πέραν του μισθού του (αλλά μάλλον αυτό δεν ισχύει για την πλειονότητα των βιοπαλαιστών μισθωτών), τότε απλά δεν θα συμφωνεί με την προσυμπληρωμένη δήλωση και θα κάνει συμπληρωματική, μην πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:26 | Γιώργος Μηχιώτης

    Αυτό είναι αντίθετο με τη λογική της καταγραφής της περιουσίας κάθε χρόνο, δεδομένου ότι αυτή θα αλλάζει… άρα άσκοπο. Ας προσυμπληρωθούν τα ποσά στην ηλεκτρονική φόρμα, αυτό θα βοηθήσει…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:59 | Ευστάθιος Ευσταθιάδης

    Ασφαλώς και συμφωνώ. Να ολοκληρωθεί επιτέλους η περιβόητη μηχανοργάνωση του Υπουργείου οικονομικών (την ακούμε δεκαετίες), έτσι ώστε να επωφεληθούν και οι πολίτες και το κράτος, με την μείωση της γραφειοκρατίας, αποσυμφόρηση των ΚΕΠΥΟ, μείωση περιττών εξόδων και ταλαιπωρίας. Να επεκταθει δε καισε περισσότερες κατηγορίες, αν είναι δυνατόν φυσικά.
    (Υ.Γ. Συγχαρητήρια για αυτήν την πρωτοποριακή δυνατότητα άμεσης παρεμβολής των πολιτών στα τεκταινώμενα του κράτους.)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:45 | Γεώργιος Αλεξόπουλος

    Συμφωνώ με τη σκέψη αυτή.
    Εννοείται οτι η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά και τυχόν τροποποιήσεις στην προσυμπληρωμένη δήλωση θα γίνονται άμεσα χωρίς την εμπλοκή υπηρεσιών και έντυπων εγγράφων

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:56 | Μαγδαληνή Θεοδουλίδου

    Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πρέπει να το δω να συμβαίνει για να το πιστέψω. Φαντάζομαι ότι συμπεριλαμβάνει και τους συνταξιούχους έτσι;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:15 | Noel Koutlis

    Κανονικά για τους μισθωτούς τα ποσά πρέπει να δίδονται από την εταιρεία απευθείας στην εφορία. Ποιος ο λόγος η εταιρεία να δίνει ετήσιο έντυπο που αφορά την εφορία στον εργαζόμενο και ο εργαζόμενος μετά να συμπληρώνει τη δήλωση και να δίνει και αντίγραφο το έντυπο στην εφορία για να μπορεί να δει ο εφοριακός υπάλληλος αν συμπληρώθηκαν όλα σωστά.
    Το ίδιο πρέπει να γίνει και με όσα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης προέρχονται από άλλες πηγές, ειδικά αν πρόκειται για δημόσιους φορείς. Γιατί ο δημόσιος υπάλληλος να συμπληρώνει τη μισθοδοσία που το ίδιο το κράτος του δίνει?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:22 | ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΝΙΚΑΣ

    ΝΑΙ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:38 | Δημήτριος Κουρτέσης

    Επρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:15 | xristos

    απόλυτα σωστό, θα γλυτώσουμε και τα 50 ευρώ, χωρίς απόδειξη, στον λογιστή!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | Zυγανιτίδης Γεώργιος

    Αυτό είναι άσκοπο.
    Χρόνο με το χρόνο θα υπάρχουν σίγουρα αλλαγές (απόκτηση αυτοκινήτου, εισοδήματα από κάποιο ενοίκιο κλπ).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:08 | ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ Π.Χ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΦΟΡΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:14 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ

    Ναι, αλλά τα υπόλοιπα πεδία της δήλωσης πως θα προ-συμπληρώνονται; (δαπάνες, ακίνητα, αυτοκίνητα, ασφαλιστικές εισφορές, σκάφη κλπ).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:18 | kostasg

    Για όλους τους φορολογούμενους πρέπει να ισχύει αυτό – να στέλνει δηλαδή το κράτος, στις αρχές τους έτους, ένα συνολικό λογαριασμό με το τι έχει δηλωθεί ως εισόδημα για το φορολογούμενο – μισθωτό και ελεύθερο επαγγελματία καθόσον και γι’ αυτούς καταβάλλονται παρακρατήσεις. Στη συνέχεια ο εισοδηματίας, επιχειρηματίας κλπ. να επανέρχεται με τις αναγκαίες συμπληρώσεις

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:05 | Βασίλης

    Πολυ σωστο. Επιτελους ας μας πει το κρατος τι παιρνουμε γιατι το ιδιο μας πληρωνει!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:34 | Αλέξανδρος Α.

    Πραγματικα πολύ ωραίο μέτρο. Μακάρι να εφαρμοστεί!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:49 | petros

    και τωρα, αν καποιος αλλα ξει στοιχεια, τα διαγραφει και γραφει τα ασωστα. τι νοημα εχει η προσυμπληρωση;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:50 | ΠΕΤΡΟΣ

    αστε το οπως ειναι μεχρι τωρα. ηλεκτρονικη υποβολη δεν ξερουν ολοι και επιπλεον δεν την εμπιστευονται ολοι

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:49 | Βαλεντίνη

    Διαφωνώ ριζικά.
    Το μόνο που θα δημιουργήσει παραπάνω κόστος. Αν δεν έχεις να συμπληρώσεις στοιχεία ιδιοκατοίκησης, θα συμπληρώσεις στοιχεία ενοικίου για α΄κατοικία ή φιλοξενία από τον Χ,Ψ θα συμπληρώσεις ως επί το πλείστον στοιχεία αυτοκινήτου ή αποδείξεων κλπ.
    Πρακτικά ανεφάρμοστο και δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν..

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:28 | GL

    Πολύ σωστό αλλά καλό θα είναι να συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία. Εάν όλες οι ταμειακές μηχανές (καταστήματα, νοσοκομεία, επιχειρήσεις, ταξί, βενζιάδικά, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.α.)είναι συνδεδεμένες με το υπουργείο και για κάθε συναλλαγή χρησιμοποιώ το ΑΦΜ μου, το υπουργείο θα γνωρίζει όλα μου τα έξοδα και συνεπώς δε θα χρειάζεται η προσκόμιση αποδείξεων.

    Εγώ θα καλούμαι να κάνω μόνο τις μεταβολές και να τις αιτιολογήσω αναλόγως.

    Σε καλό δρόμο είμαστε…

    Φιλικά
    Γιώργος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:09 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    αυτο το μετρο ειναι απλό και σωστό. Με την λογικήα υτή μπορείτε να απλοποιήσετε πολλά προβληματα του Δημοσίου. ΝΑΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | Βασίλης Αξελής

    Επιτέλους σωστό μέτρο

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΝΑΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:42 | Ανέστης Ποντικάκης

    ΝΑΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:25 | Γιαννης

    ΝΑΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:55 | Τάκης

    Θα εξοικονομήσει πόρους και θα δώσει την αίσθηση στους πολίτες οτι όλη η οικονομική δραστηριότητα είναι υπο γνώση και έλεγχο (η εφορία ξέρει απο πριν τι παίρνω και τι δίνω)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:03 | θανάσης

    Μάλλον ανεφάρμοστη η πρόταση αφού θα αφορά ελάχιστους φορολογούμενους που συμπληρώνουν μόνο τους κωδικούς του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες και το φόρο που αντιστοιχεί. Πόσοι είναι αυτοί;

    Πως θα συμπληρώνονται σ’ αυτή την περίπτωση οι δαπάνες που εκπίπτουν πλήρως ή μερικώς, ιδιαίτερα αν συσχετιστεί το αφορολόγητο με τις αποδείξεις;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | Γιώργος

    Πολύ καλή πρόταση και συμφωνώ απόλυτα!
    Το μέτρο αυτό μπορεί φυσικά να επεκταθεί στους συνταξιούχους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:25 | Χρήστος Ν.

    Διαφωνώ!
    Η φορολογική πολιτική δεν πρέπει να ξεχωρίζει κατηγορίες φορολογούμενων.
    Δεν είναι δίκαιο και πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οποιοσδήποτε διαχωρισμός απλά προσθέτει μια νέα περίπτωση-υποπερίπτωση στο φορολογικό πλαίσιο απαγορεύοντας έτσι την απλοποίησή του.