Άρθρο 01: Σκοπός – Ορισμοί

1. Σκοπός του νόμου αυτού είναι ο καθορισμός των παγίων και αναλογικών τελών που καταβάλλονται στο Δημόσιο για την εγγραφή πράξεων στα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογίων Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου και των Κτηματολογικών Γραφείων του ν. 2264/1998 (A’ 275), o καθορισμός των αποδόσεων από το Δημόσιο προς το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (TA.X.ΔΙ.Κ.) και την εταιρεία ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), ο καθορισμός της αμοιβής των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων, καθώς και ο τρόπος καταβολής των τελών, των αποδόσεων και της αμοιβής.
2. Για την εφαρμογή του νόμου αυτού οι παρακάτω όροι έχουν τις αντίστοιχες έννοιες:
α) Ως «βιβλίο» ή «βιβλία», νοούνται τα βιβλία τα οποία τηρούνται σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά, σε αναλογική ή ηλεκτρονική μορφή, στα έμμισθα και άμισθα Υποθηκοφυλακεία, στα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου και στα Κτηματολογικά Γραφεία του ν. 2664/1998.
β) Ως «πράξη», νοείται κάθε δικαιοπραξία, δικαστική απόφαση, διοικητική πράξη, δικόγραφο, διαδικαστική πράξη ή δημοσίευση, η οποία εγγράφεται στα βιβλία.
γ) Ως «εγγραφή», νοείται η μεταγραφή, η καταχώριση, η σημείωση, η εξάλειψη, η τροπή, η άρση ή η διαγραφή πράξης στα βιβλία .

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 08:21 | giorgos

    το προβλημα που παει να «λυθει» ειναι ενα και μοναδικό περισοτερα χρημνατα να πανε στις τραπες και ίσως στο κρατος. οταν κατατεθουν τα λεφτα κυρτιος οιδε πότα θα επιστρεφονται σαν αμοιβή στους υποθηκοφυλακες , πληρωμη μισθων των υπαλήλων , ασφαλιστικων οργανισμων και διαφόρων αλλων εξόδων , βιβλιοδεσιες , λογισμικά , κομπιουτερ και παει λέγοντα . ολα πανε πολυ καλα οπου η κεντικη διοικηση εβαλε το χερι της … πχ κτηματολόγιο …. εδω και 20 χρονια και ειμασθε στο εν τω τελειούσθαι….ασε που η απλοποιηση σημαινει … υποθηκοφυλακείο – τραπεζα – υποθηκοφυλακείο τουλαχιστον … και φανταστελιται τι γίνεται τις τελευταίες μερες του μηνα και τις πρωτες του επομένου απο την κοσμοσυροή για τις συνάξεις….. ασε αν εχει ενφια κλπ

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 08:31 | Ε.Π.

    Το προσχέδιο αυτό του νόμου είναι ολοφάνερα αντισυνταγματικό και όχι μόνο νομικά αλλά και πρακτικά ανεφάρμοστο:
    Α. Το προσχέδιο που αναρτήθηκε εκφεύγει του περιεχομένου της ανωτέρω μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αναφέρεται σε «τέλη οφειλόμενα στο Δημόσιο» (“feesdue to the State”) και προβλέπει την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των τελών υπέρ του Δημοσίου σε ό,τι αφορά στην απευθείας πληρωμή στο Υπουργείο Οικονομικών και αφορά και στα δικαιώματα υπέρ των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων. Σε κανένα σημείο της η εν λόγω δράση δεν αναφέρεται σε απευθείας πληρωμή στο Δημόσιο αμοιβών οποιουδήποτε ελεύθερου επαγγελματία.

    Β. Με τις προτεινόμενες διατάξεις θίγεται η θεσμική ιδιότητα του Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου και ουσιαστικά καταλύεται το άμισθο καθεστώς αφού οι συναλλασσόμενοι θα καταβάλλουν τέλος υπέρ του Δημοσίου και ο υποθηκοφύλακας θα αμοίβεται πλέον από το Δημόσιο και όχι από τον συναλλασσόμενο. Μετατρέπεται σε ένα sui generis δημόσιο υπάλληλο (!), που διατηρεί μεν όλες τις υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία-εργοδότη, αλλά την αμοιβή του την καταβάλλει το Δημόσιο (!) μετά από αίτησή του, καθώς και τον αναλογούντα ΦΠΑ, προκειμένου να τον επανακαταθέσει ο Υποθηκοφύλακας στο Δημόσιο! Τί θα συμβεί εάν το Δημόσιο απεργεί ή καθυστερεί, την στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας απασχολεί πολυάριθμους υπαλλήλους με ιδιωτική σχέση εργασίας και έχει υποχρεώσεις απέναντί τους και προς το ΙΚΑ αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο ως το τέλος εκάστου μηνός με απειλή μάλιστα ποινικών κυρώσεων, και τη στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας αναλαμβάνει προσωπικά τα υψηλά έξοδα στέγασης, εξοπλισμού και λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου ή Κτηματολογικού Γραφείου;
    Γ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται η ιδιότητα του Αμίσθου Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ως ελεύθερου επαγγελματία αφού με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται το βασικότερο δικαίωμα του, που έγκειται στην λήψη της νόμιμα προσδιορισμένης αμοιβής για την υπηρεσία που παρέχει, κατά τον χρόνο που παρέχεται και από τον λήπτη της υπηρεσίας αυτής. Πώς νομιμοποιείται το Δημόσιο να εισπράττει την αμοιβή του αμίσθου υποθηκοφύλακα για τις υπηρεσίες που παρέχει απευθείας στους συναλλασσομένους. Ο υποθηκοφύλακας δεν είναι «τρίτος» ως προς τη μεταγραφή, αλλά ο διενεργών αυτή. Εξ ου και η ευθύνη του έναντι του συναλλασσομένου τρίτου και η απαλλαγή του Δημοσίου από κάθε ευθύνη. Αντίθετα οι προτεινόμενες διατάξεις θεωρούν τον Υποθηκοφύλακα και Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου, κατά παρέκκλιση της παγιωμένης μέχρι σήμερα άποψης της νομολογίας, «τρίτο» ως προς την διενεργούμενη από τον ίδιο πράξη μεταγραφής αφού καταργούν την νόμιμη αμοιβή που δικαιούται να εισπράξει από τον συναλλασσόμενο με τον ίδιο και αναγάγουν αυτή στην έννοια του «τέλους» ενώ ταυτόχρονα διατηρούν ακέραιη και προσωπική την ευθύνη του άμισθου υποθηκοφύλακα έναντι του τρίτου, αφού δεν προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 1344 του Α.Κ., ούτε άλλωστε και αυτή του άρθρου 1345 Α.Κ., που ορίζει ότι το Δημόσιο δεν έχει καμία ευθύνη, καθώς και ακέραιες όλες τις υποχρεώσεις του (φόρος εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ, παρακράτηση φόρου, εργοδοτικές εισφορές, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ.). Κατά συνέπεια και με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις ο άμισθος υποθηκοφύλακας, θα αμείβεται από το Δημόσιο, όπως άλλωστε και ο έμμισθος, μόνο που ο τελευταίος ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι των συναλλασσομένων για πράξεις ή παραλείψεις του και καμία ευθύνη για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του γραφείου, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

    Δ. Ταλαιπωρία του συναλλασσόμενου πολίτη αφού για να αιτηθεί και να λάβει έστω και ένα πιστοποιητικό ή για να καταθέσει αίτηση μεταγραφής ή καταχώρησης εγγραπτέας πράξης θα πρέπει εφεξής να έρχεται αρχικά στο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο για τον υπολογισμό των τελών, στην συνέχεια να μεταβαίνει σε πιστωτικό ίδρυμα να καταθέτει τα τέλη και μετά να επιστρέφει στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο προκειμένου να καταθέσει τα έγγραφα, ενώ μέχρι σήμερα με την μετάβαση του και μόνο στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο διεκπεραίωνε την υποβολή της αίτησης του με την ταυτόχρονη καταβολή των τελών, όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις.

    Ε. Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής τόσο των τελών, όσο και της αμοιβής του υποθηκοφύλακα, ουδεμία ρύθμιση υπάρχει. Για τα τόσο σοβαρά αυτά ζητήματα, παρέχονται γενικές και αόριστες εξουσιοδοτήσεις για έκδοση ΚΥΑ, καθιστώντας έτσι την εκτελεστική λειτουργία νομοθετική. Πως θα εκδίδεται το παραστατικό για την παροχή υπηρεσίας από τον Υποθηκοφύλακα, εφόσον η καταβολή δεν γίνεται στον ίδιο; Πως θα ενεργείται η παρακράτηση αμοιβής και πως η χρέωση του ΦΠΑ; Επί ποίου ποσού θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ αφού καταργείται το δικαίωμα του Υποθηκοφύλακα κα γίνεται τέλος υπέρ του Δημοσίου/? Εισπράττει το Δημόσιο ΦΠΑ? Τί παραστατικά θα εκδίδει, πότε και σε ποιον, αν δεν εισπράττει καμία αμοιβή, αλλά πληρώνεται από το Δημόσιο; Πως θα είναι συνεπής ο εργοδότης Υποθηκοφύλακας απέναντι στους ιδιωτικής σχέσης εργασίας υπαλλήλους του όταν δεν έχει εισπράξει την αμοιβή του από την οποία και καταβάλλεται η μισθοδοσία εγκαίρως μέχρι το τέλος εκάστου μηνός και με ποινικές συνέπειες σε περίπτωση μη καταβολής; Σε κάθε περίπτωση, με βάση το προσχέδιο, η αμοιβή του υποθηκοφύλακα αποσυνδέεται πλήρως από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, η οποία θα καταβάλλεται επί αποδείξει δικαιολογητικών (!) στον υποθηκοφύλακα από το Δημόσιο (!), καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή τη σχέση με τους υπαλλήλους των γραφείων, οι οποίοι μπορούν ακόμη πιο ευχερώς να ισχυρισθούν ότι πληρώνονται από το Δημόσιο. Επίσης, με την τριμηνιαία απόδοση που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση κατά την οποία ένας μήνας λόγω απεργιών, μη έκδοσης νόμων και ρυθμιστικών εγκυκλίων όπως συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ και την ΥΠΕΡΑΞΊΑ, παρείχετο η δυνατότητα να μετακυλιστεί η δυνατότητα κάλυψης του μισθού και των εξόδων λειτουργία της υπηρεσίας σε επόμενο μήνα, κάτι το οποίο πλέον παύει να υφίσταται.

    ΣΤ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνει το κόστος της μεταγραφής για τον συναλλασσόμενο αφού τα τέλη μεταγραφής στρογγυλοποιούνται προς τα πάνωκαι θίγεται η οικονομική κατάσταση του άμισθου υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου. Πέρα από τη βασική παρατήρηση ότι το Δημόσιο δε νομιμοποιείται να εισπράττει την αμοιβή του Υποθηκοφύλακα και να τη μετονομάζει ως «τέλος», δεν παρέχεται καμία εγγύηση για το κατά πόσο η αμοιβή αυτή, έτσι όπως προσδιορίζεται στο προσχέδιο, θα εκκαθαρίζεται και θα καταβάλλεται εγκαίρως στον άμισθο υποθηκοφύλακα, ήτοι στο πρώτο δεκαήμερο του επομένου μηνός. Και ενώ θα υφίστανται όλες οι υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν (φορολογικές, εργοδοτικές, επαγγελματικές ως προς τις δαπάνες λειτουργίας κλπ.), με σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησής τους, οι άμισθοι υποθηκοφύλακες θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την αρμόδια υπηρεσία να εκκαθαρίσει και να αποδώσει την αμοιβή τους, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της επαγγελματικής τους ελευθερίας αφού η οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να επιφέρει μία καθυστέρηση του Δημοσίου στην απόδοση της αμοιβής, ενδέχεται να είναι τεράστια. Περαιτέρω ο προσδιορισμός της αμοιβής με βάση τις προτεινόμενες δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερος αφού δεν διενεργείται στο ύψος που οι ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις προβλέπουν.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 06:27 | ΓΙΩΡΓΟΣ.Χ

    Όντως»ΦΙΛΕ»-σχολιαστη «Γιάννη» αντιγραφή έκανα ενός από τα πολλά άρθρα που βρήκα στο διαδίκτυο.Εαν αφορά «δήθεν»φοροδιαφυγή εγώ δεν μπορώ να το γνωρίζω.Κρινω όμως από το σχόλιο σου ότι εσύ ξέρεις καλύτερα μιας και κανεις λόγο για λάσπη.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 21:03 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ή ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΟΥΛΟΙ

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, σκοπός του Νόμου, είναι να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος είσπραξης των τελών που καταβάλλουν οι πολίτες στα Υποθηκοφυλακεία και στα Κτηματολογικά γραφεία και να διασφαλιστούν τα έσοδα του Δημοσίου.
    Στην πραγματικότητα, επιδιώκεται η μετάβαση σε ένα νέο εισπρακτικό σύστημα.
    Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να λειτουργήσουν το νέο σύστημα, όπως άλλωστε κάνουν πάντα Στην περίοδο της κρίσης μάλιστα, ενώ οι αποδοχές τους περικόπηκαν κατά μεγάλο ποσοστό (όπως άλλωστε όλων των εργαζομένων) και σε πολλές των περιπτώσεων, εξαναγκάστηκαν με την απειλή της απόλυσης, να εργαστούν ακόμα και απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη στη Δημόσια υπηρεσία του Υποθηκοφυλακείου, δεν επηρεάστηκε καθόλου.
    Στο προσχέδιο Νόμου που αναρτήθηκε για διαβούλευση, ο Νομοθέτης, δυστυχώς, αγνοεί το προσωπικό των Υποθηκοφυλακείων. Στο περιεχόμενο των διατάξεων, δεν διασφαλίζει από που θα πληρωθούν σε περίπτωση ανεπάρκειας εσόδων. Δηλαδή θα υπάρχει απλήρωτη εργασία; Σε ποια χώρα και με ποι καθεστώς συμβαίνει αυτό;
    Με δεδομένο ότι η μισθοδοσία, όπως προβλέπει το προσχέδιο, θα καταβάλλεται τον επόμενο μήνα, ποιός είναι υπεύθυνος για τα δεδουλευμένα, τις ασφαλιστικές εισφορές και ότι αφορά στους υπαλλήλους των Υποθηκοφυλακείων;
    Πως διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, χωρίς καμία αναφορά στα λειτουργικά έξοδα και με απλήρωτο το προσωπικό;
    Τελικά, ποιός είναι ο σκοπός του Νόμου;
    Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι πετυχημένη, αν αγνοεί τo ανθρώπινο δυναμικό που θα την εφαρμόσει. Οι εργαζόμενοι, είναι το μέσο εφαρμογής της και η εικόνα της Δημόσιας Υπηρεσίας.
    Η λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, καθορίζεται από πολυνομία και το νέο νομοσχέδιο προστίθεται χωρίς να βελτιώνει ουσιαστικά το μόρφωμα των Υποθηκοφυλακείων.
    Οι εργαζόμενοι προτείνουν κατά συνέπεια τα εξής:
    Επειδή τα εισπραττόμενα είναι Δημόσιο χρήμα και θα εισπράττονται αποκλειστικά από το Δημόσιο, να διευρυνθεί ο υπάρχον λογαριασμός στο Υπουργείο Οικονομικών στον οποίο όλα τα υποθηκοφυλακεία καταθέτουν τα αποδοτέα στο δημόσιο μετά από εκκαθάριση τριμήνου. Σ’ αυτό το λογαριασμό να συγκεντρώνονται τα υπέρ του δημοσίου εισπραττόμενα έσοδα από όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας. Τo τυχόν έλλειμμα ή πλεόνασμα του λογαριασμού, να λογίζεται σε ετήσια βάση. Διανομή να γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
    Δαπάνες που αφορούν στο προσωπικό (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, τυχόν αποζημιώσεις)
    Αμοιβή Υποθηκοφύλακα και Ταμείο Νομικών.
    Λειτουργικά έξοδα του Υποθηκοφυλακείου.
    Τα υπόλοιπα να παραμένουν στο Δημόσιο.
    Με το τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία ΟΛΩΝ των Υποθηκοφυλακείων, γιατί τα τυχόν ελλείμματα του ενός, θα καλύπτονται από το πλεόνασμα ενός άλλου και παράλληλα επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμού με το προσωπικό μέσα στην εικόνα.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 21:12 | ΓΙΩΤΑ Δ.

    Ως υπάλληλος κτηματολογικού γραφείου δεν μπορώ να διανοηθώ σε τι ταλαιπωρία θέλετε να βάλουμε τους πολίτες για μια συναλλαγή που τώρα γίνεται άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως θα διασφαλίζεται η χρονική σειρά των συναλλαγών. Τώρα όταν παραλαμβάνουμε τις πράξεις, με σειρά προτεραιότητας, διενεργούμε νομικό έλεγχο, υπολογίζουμε τα τέλη και δικ/τα, πρωτοκολλούμε το έγγραφο και κόβουμε παραστατικό. Εσείς προτείνεται να τους στέλνουμε στην τράπεζα (ο πιο γρήγορος οδηγός κερδίζει!!!!!) και στον χρόνο που μεσολαβεί να μην παραλαμβάνουμε? ή να παραλαμβάνουμε και να μην τηρούμε την χρονική σειρά? Νομίζω ότι θα μας λιντσάρουν όλους μαζί….

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 20:33 | Αικατερίνη Θ.

    Τι να περιμένει κανείς απο τον απανταχού παρόντα Έλληνα ο οποίος επιμένει σε συνομοσιολογίες, έχοντας άγνοια του τι συνεπάγεται ο κλάδος αυτός.

    Τα υποθηκοφυλακεία είναι μια άρτια οργανωμένη μηχανή της οποίας τα γρανάζια δουλεύουν ανελλειπώς και με απόλυτη αρτιότητα και ακρίβεια πολλές δεκαετίες.

    Κι αυτό γιατί στελεχώνονται απο ανθρώπους που ενδιαφέρονται και δουλεύουν για τη σωστή λειτουργία αυτών. Όποιος επισκευθεί μια τέτοια υπηρεσία θα αντιληφθεί αμέσως πως δεν έχει να κάνει με δημόσιους υπαλλήλους, αλλά με ανθρώπους που θα τον εξυπηρετήσουν στον βαθμό που τους επιτρέπεται.

    Αυτή τη στιγμή, η μεταρρύθμιση προτίθεται να αλλάξει τη ροή μιας υπηρεσίας που αν μη τι άλλο έχει έμπρακτα αποδείξει πως λειτουργεί άριστα, καλύπτοντας νομικά κάθε συναλλασσόμενο.

    Έχοντας, λοιπόν, ως όπλο τη λασπολογία προσπαθούν να πείσουν τον Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο πως αυτό το μέτρο τον συμφέρει. ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. Και το κυριότερο, δεν εξασφαλίζονται οι συναλλαγές του. Φανταστείτε να πληρώσετε με τους κόπους μιας ζωής ένα ακίνητο και επειδή «κολλήσατε¨στην ουρά της τράπεζας να προλάβει κάποιος που έχει συμφέρον να το κατασχέσει. Δεν νομίζω πως αυτό σημαίνει εξέλιξη και πρόοδο για το κράτος μας. Συνεχίζει να καλλιεργείται ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας και μάλιστα σε έναν τομέα που κάτι τέτοιο δεν υπήρχε.

    Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά για ένα κράτος που έχει την υποδομή, την οργάνωση και τη συνέπεια να τα στηρίξει. Αν κρίνετε πως το κράτος μας διαθέτει τις παραπάνω προδιαγραφές συνεχίστε να υποστηρίζετε τη «μεταρρύθμιση».

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 20:29 | ΜΥΛΩΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Θα ήθελα να απευθυνθώ στον «Γιάννης Γ.» προκειμένου να διευκρινιστούν κάποιες «λεπτομέρειες» που προφανώς αγνοεί.
    1. Οι Υποθηκοφύλακες εδώ και πολλά χρόνια διορίζονται με εξετάσεις του ΑΣΕΠ.
    2. Ο ανύπαρκτος ανταγωνισμός και το μονοπωλιακό καθεστώς στα οποία γίνεται αναφορά έχουν να κάνουν σαφώς με τη φύση της υπηρεσίας που παρέχεται, καθώς το πρώτο ζητούμενο που πρέπει το υποθηκοφυλακείο να διασφαλίζει είναι η χρονική προτεραιότητα των διενεργουμένων πράξεων.
    Μπορείς να φανταστείς αντίστοιχη υπηρεσία που να παρέχεται από πολλά «καταστήματα» ανάμεσα στα οποία ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει;
    3. Τα τέλη που καταβάλλονται για κάθε υπηρεσία που παρέχεται από το υποθηκοφυλακείο καθορίζονται αυστηρά βάσει νόμου και αποδεικνύονται από παραστατικά και βιβλία που υπόκεινται σε φορολογικούς ελέγχους.
    Επειδή όμως το θέμα εδώ είναι η κριτική ενός συγκεκριμένου σχεδίου και όχι ο επιπόλαιος αφορισμός μιας ολόκληρης επαγγελματικής κατηγορίας, ας είμαστε πιο προσεκτικοί στις κρίσεις και τις επικρίσεις μας χωρίς να παραπλανούμε (εκόντες -άκοντες) και να δημιουργούμε εντυπώσεις που μπορεί να αποβούν καταστροφικές τόσο για τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία όσο και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
    Ως εργαζόμενη επί σειρά ετών σε υποθηκοφυλακείο και έχοντας άμεση επαφή και γνώση της λειτουργίας και της διεκπεραίωσης των υπηρεσιών που παρέχουμε σε πολίτες,δικηγόρους,συμβολαιογράφους,δικαστικούς επιμελητές κλπ , ας μου επιτραπεί το δικαίωμα της απολύτως καταδικαστικής γνώμης για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
    Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση κάθε προβλήματος με τη συνταγή:»πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι» δεν νομίζω πως είναι η καλύτερη.
    Ας επιχειρηθεί επιτέλους μια συλλογική προσπάθεια που θα λάβει υπόψη της την επιστημονική γνώση και την πολύτιμη εμπειρία όσων την κατέχουν.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 19:45 | Αριστοτέλης Δ.

    Άρα από τα παραπάνω προκύπτει ότι:
    Εκεί που σε πολλές περιπτώσεις έχει ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος πχ έκδοσης-παραλάβης ενός πιστοποιητικού, ξαφνικά θα πολλαπλασιαστεί….Γιατί ?????????
    Με απλά λόγια όσοι καλούνται να έχουν πάρε δόσε με υποθυκοφυλάκεια να κάνουν τον σταυρό τους……. Χρόνος και κόστος ????? Άπειρο.
    Απορεία : Έχουν συνειδητοποιήσει οι υπάλληλοι τι σημαίνει να είσαι πλέον δημόσιος υπάλληλος????
    Νομίζουν ότι οι μισθοί τους θα μείνουν στο απυρόβλητο??? Θα γίνουν όπως όλων που πληρώνονται από το δημόσιο. Κάθε μήνα στην Τράπεζα με αγωνία εάν θα έχει κατατεθεί ο μισθός τους, περικοπές και μειώσεις χωρίς αιτίες και λόγους και χωρίς να μπορεί κανείς να ρωτήσει και το λόγο. 14 μισθοί, χριστούγεννα, πάσχα,…..χαχα delete απλά.Θα περάσουν ΑΣΕΠ??? Έχουν όλοι τα προσόντα που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν??? Θα ξαναπροσληφθούν με βάση την ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας με τον κατώτο βασικό και χωρίς ίχνος εξέλιξης??
    Δεν είναι λοιπόν μόνο οι υποθηκοφύλακες που μπορεί να πιεστούν.Είναι και μερικές εκατοντάδες οικογένιες υπαλλήλων που θα δούμε ξαφνικά να διαμαρτύρονται. Και εκέι που η δουλεία γινόταν απλά και γρήγορα θα πάνε όλα 20 χρόνια πίσω super!!!!
    ΚΡΑΤΟΣ – ΠΟΛΙΤΕΣ : 1-0
    ΚΡΑΤΟΣ – ΕΡΓΑΖΟΜ : 1-0 Νικητής = Τρώικα

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 19:35 | Μαρίνα Π (Δικηγόρος)

    Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η περιέλευση των καταβαλλόμενων στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία ποσών απευθείας σε λογαριασμό του Κράτους, παραβλέποντας σημαντικότατες παραμέτρους στο όλο εγχείρημα, όπως:
    1. η λύση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους συναλλασσόμενους, αφού θα πρέπει οι πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές να πηγαίνουν πρώτα για προσδιορισμό του ποσού στο υποθηκοφυλακείο, μετά για καταβολή στην τράπεζα και μετά πάλι στο υποθηκοφυλακείο για την κατάθεση των εγγράφων. Ως δικηγόρος θα αναγκάζομαι να περιμένω σε 3 σειρές, αντί σε μία, όπως ισχύει σήμερα, και μάλιστα με την αβεβαιότητα ότι σε περίπτωση εσφαλμένου υπολογισμού του ποσού θα πρέπει να κάνω το ίδιο. Αυτό δε ακόμα και για ποσά των 5 ευρώ.
    2. το προσχέδιο δεν εξασφαλίζει την σιγουριά της χρονικής προτεραιότητας. Έως σήμερα όταν καταθέτεις σε υποθηκοφυλακείο γνωρίζεις ότι η πράξη σου προηγείται της επόμενης και έπεται της προηγούμενης. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν μπορούμε ως νομικοί να γνωρίζουμε πότε καταθέτουμε συμβόλαια, αγωγές με προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.
    3 Πρακτικά θα είναι αδύνατη μία επιστροφή συμβολαίου και ποσού. Από που θα το λαμβάνουμε και πότε;
    4. Επίσης ως γνωστόν δεν αποτελεί όλο το ποσό που καταβάλλεται στα υποθηκοφυλακεία δικαίωμα-τέλος του δημοσίου, αλλά μέρος αυτού του ποσού αποτελεί δικαίωμα του ελεύθερου επαγγελματία υποθηκοφύλακα, ο οποίος από αυτό το δικαίωμα προβαίνει στην καταβολή εξόδων λειτουργίας της υπηρεσίας, όπως μισθοδοσία στους υπαλλήλους, ικα, φπα, φόρος μισθωτών υπηρεσιών,και στην κάλυψη εν γένει όλων των λειτουργικών εξόδων για την υπηρεσία. Τα έξοδα αυτά είναι προφανώς απαραίτητα για την ορθή παροχή της υπηρεσίας και μάλιστα είναι καταβλητέα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Ενώ ως γνωστόν η εκκαθάριση από το δημόσιο γίνεται με ρυθμούς και σε χρόνους δημοσίου. Οδηγούμαστε δηλαδή σε εν τοις πράγμασι αδυναμία παροχής της υπηρεσίας.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 19:57 | ‘Ελσα

    Απορώ αν αυτοί που έχουν αυτές τις ιδέες έχουν αναλογιστεί τα τεράστια προβλήματα που θα προκύψουν.Στόχος είναι να απλοποιούνται οι διαδικασίες σε υπηρεσίες όπου το κοινό έχει τον πρώτο λόγο.Αν ο πελάτης για την έκδοση ενός πιστοποιητικού θα πρέπει να ξοδέψει ένα ολόκληρο πρωινό για να επισκεφτεί το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο,την αντίστοιχη τράπεζα καιξανά το υποθηκοφυλακείο αυτό σίγουρα δεν είναι απλοποίηση…Και οι υπάλληλοι;;;Θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του κοινού και να μην γνωρίζουν εαν ενώ έχουν εργαστεί θα πληρωθούν και από ποιόν θα πληρωθούν..

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 18:04 | Παναγιώτης

    Αγαπητέ, Γιάννη Γ. θα μπορούσες να πεις με ποιον τρόπο θα είναι οι αλλαγές ουσιαστικές για τους πολίτες και όχι μόνο για τα ταμεία του κράτους? Με το να γίνεσαι «μπαλάκι» ανάμεσα σε τράπεζα και υποθηκοφυλακείο? Για να μην αναρωτηθούμε, σε περίπτωση επιστρεφόμενου εγγράφου, το τρόπο με το οποίο θα παίρνεις πίσω τα χρήματα σου?? Το να «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»από το γνωστό ανέκδοτο, δε μπορεί να επηρεάζει τόσες ζωές. Όλων εμάς που συναλλασόμαστε συχνά με τα εν λόγω γραφεία.Που θα χάσουμε απίστευτα πολλές εργατοώρες στις ουρές των τραπεζών και στα δρομολόγια, και όλων όσων εργάζονται στα γραφεία αυτά, που δε ξέρουν αν και πότε θα πληρώνονται. Και τέλος και των ίδιων των υποθηκοφυλάκων, που έχουν την ευθύνη. Τη νομική ευθύνη για να είναι σωστά τα έγγραφα. Και να μη πουληθεί η ακρόπολη π.χ. γιατί «την είχα κληρονομιά από τον πρωπάππο μου».

  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ή ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΟΥΛΟΙ

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, σκοπός του Νόμου, είναι να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος είσπραξης των τελών που καταβάλλουν οι πολίτες στα Υποθηκοφυλακεία και στα Κτηματολογικά γραφεία και να διασφαλιστούν τα έσοδα του Δημοσίου.
    Στην πραγματικότητα, επιδιώκεται η μετάβαση σε ένα νέο εισπρακτικό σύστημα.
    Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να λειτουργήσουν το νέο σύστημα, όπως άλλωστε κάνουν πάντα Στην περίοδο της κρίσης μάλιστα, ενώ οι αποδοχές τους περικόπηκαν κατά μεγάλο ποσοστό (όπως άλλωστε όλων των εργαζομένων) και σε πολλές των περιπτώσεων, εξαναγκάστηκαν με την απειλή της απόλυσης, να εργαστούν ακόμα και απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη στη Δημόσια υπηρεσία του Υποθηκοφυλακείου, δεν επηρεάστηκε καθόλου.
    Στο προσχέδιο Νόμου που αναρτήθηκε για διαβούλευση, ο Νομοθέτης, δυστυχώς, αγνοεί το προσωπικό των Υποθηκοφυλακείων. Στο περιεχόμενο των διατάξεων, δεν διασφαλίζει από που θα πληρωθούν σε περίπτωση ανεπάρκειας εσόδων. Δηλαδή θα υπάρχει απλήρωτη εργασία; Σε ποια χώρα και με ποι καθεστώς συμβαίνει αυτό;
    Με δεδομένο ότι η μισθοδοσία, όπως προβλέπει το προσχέδιο, θα καταβάλλεται τον επόμενο μήνα, ποιός είναι υπεύθυνος για τα δεδουλευμένα, τις ασφαλιστικές εισφορές και ότι αφορά στους υπαλλήλους των Υποθηκοφυλακείων;
    Πως διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, χωρίς καμία αναφορά στα λειτουργικά έξοδα και με απλήρωτο το προσωπικό;
    Τελικά, ποιός είναι ο σκοπός του Νόμου;
    Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι πετυχημένη, αν αγνοεί τo ανθρώπινο δυναμικό που θα την εφαρμόσει. Οι εργαζόμενοι, είναι το μέσο εφαρμογής της και η εικόνα της Δημόσιας Υπηρεσίας.
    Η λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, καθορίζεται από πολυνομία και το νέο νομοσχέδιο προστίθεται χωρίς να βελτιώνει ουσιαστικά το μόρφωμα των Υποθηκοφυλακείων.
    Οι εργαζόμενοι προτείνουν κατά συνέπεια τα εξής:
    Επειδή τα εισπραττόμενα είναι Δημόσιο χρήμα και θα εισπράττονται αποκλειστικά από το Δημόσιο, να διευρυνθεί ο υπάρχον λογαριασμός στο Υπουργείο Οικονομικών στον οποίο όλα τα υποθηκοφυλακεία καταθέτουν τα αποδοτέα στο δημόσιο μετά από εκκαθάριση τριμήνου. Σ’ αυτό το λογαριασμό να συγκεντρώνονται τα υπέρ του δημοσίου εισπραττόμενα έσοδα από όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας. Τo τυχόν έλλειμμα ή πλεόνασμα του λογαριασμού, να λογίζεται σε ετήσια βάση. Διανομή να γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
    Δαπάνες που αφορούν στο προσωπικό (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, τυχόν αποζημιώσεις)
    Αμοιβή Υποθηκοφύλακα και Ταμείο Νομικών.
    Λειτουργικά έξοδα του Υποθηκοφυλακείου. Τα υπόλοιπα να παραμένουν στο Δημόσιο.
    Με το τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία ΟΛΩΝ των Υποθηκοφυλακείων, γιατί τα τυχόν ελλείμματα του ενός, θα καλύπτονται από το πλεόνασμα ενός άλλου και παράλληλα επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμού με το προσωπικό μέσα στην εικόνα.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 17:48 | Παπαδοπουλος Γ.

    Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η απαίτηση κάποιων να εμμισθοποιηθούν χωρίς νόμιμη διαδικασία.ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΠΙΑ!!!!!Ας εμμισθοποιηθούν λοιπόν αφού πρώτα αποδείξουν ότι αξίζουν για τη δουλειά αυτή!!!

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 17:55 | Γιάννης Α.

    Το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    – Έχει αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν δικαστικοί υπάλληλοι πτυχιούχοι, προϊστάμενοι πρωτοδικείου και εισαγγελίας να αμοίβονται λιγότερο από έναν β βαθμιας εκπαίδευσης υπάλληλο υποθηκοφυλακείου ? (σκάνδαλο μέγιστο…)
    – Έχει αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν υποθηκοφύλακες που δεν πατούν το πόδι τους στο γραφείο (δουλεύει με αυτόματο πιλότο …)
    να έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα από εφέτες και αρεοπαγίτες ? (μόνο να το παίζουν δικαστές θέλουν…χωρίς μεταθέσεις, χωρίς προϊστάμενο και χρυσές αποδοχές χωρίς ανταγωνισμό…)
    – Έχει αναρωτηθεί κανείς γιατί οι περισσότεροι δήθεν δεν παίρνουν άδεια ? (παίρνουν απ τη σημαία…)
    – Έχει αναρωτηθεί κανείς για ποιό λόγο για να δεις και να συζητήσεις με υποθηκοφύλακα υπόθεση πρέπει να βάλεις μέσον ?
    – Έχει αναρωτηθεί κανείς για πιο λόγο υπάρχουν άμισθα υποθηκοφυλακεία σε πόλεις όπως π.χ. η Λάρισα ?
    – Έχει αναρωτηθεί κανείς για το μπάχαλο με τις χρεώσεις, ό, τι θέλει κάνει ο καθένας τους ?

    Γι αυτό σε πρώτη φάση φτιάξτε μία αξιόπιστη πλατφόρμα ηλεκτρονικής πληρωμής, εισάγετε και την πιστωτική κάρτα ως μέσο πληρωμής επιτόπου στο υποθηκοφυλακείο και μην φοβάστε τίποτε. Σε δεύτερη φάση καταργείστε τα άμισθα υποθηκοφυλακεία και διενεργήστε ειδικό διαγωνισμό για τη στελέχωση με προσωπικό των νέων υπηρεσιών. Υπάρχουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άλλοι επιστήμονες που πεινούν και υπάλληλοι υποθηκ. που παίρνουν τρελά λεφτά. Προκαλώ την ένωση αμίσθων υποθηκοφυλάκων να δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία αμοιβών υποθηκοφυλάκων και υπαλλήλων. Και ΟΧΙ μέσους όρους αλλά π.χ. Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βόλου, Γλυφάδας, Καλαμαριάς Θεσ/νίκης, Καλαμάτας, Καβάλας, Περιστερίου, Τρικάλων, Σπάτων, Παπάγου κ.λπ. την τελευταία 10ετία. Έχει τα κότσια η ένωση να μας δώσει τα οικονομικά στοιχεία από τα παραπάνω ??? Ιδού η Ρόδος….

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 16:45 | Χριστινα Ζ.

    Μόνο απλουστοποίηση των διαδικασιών δεν διαφαίνεται με το προσχέδιο του νόμου. Για μια απλή διαδικασία να περνάμε όλη την ημέρα στην τράπεζα και στους δρόμους κάνοντας δρομολόγια Υποθηκοφυλακείο – Τράπεζα και πίσω. Στο τέλος μήπως τελικά να έχουμε και έναν δικό μας υπάλληλο όλη μέρα στην τράπεζα να μας κόβει τα παράβολα;

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 16:52 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Μ.

    Η προχειρότητα με την οποία έχει αντιμετωπισθεί το όλο θέμα είναι τόσο εμφανής που σε προβληματίζει….. Στην σελίδα 7 της αιτιολογικής αναφέρει » Το Δημόσιο κατά την καταβολή της αμοιβής κάθε μήνα, θα καταβάλλει στον άμισθο υποθηκοφύλακα ΦΠΑ, με αντίστοιχη υποχρέωση αυτού να τον αποδώσει στο Δημόσιο…» και μετά στην σελίδα 12 «Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να ενοποιηθούν τα καταβαλλόμενα αναλογικά τέλη, στρογγυλοποιείται το ισχύον σήμερα αναλογικό τέλος από 4,75 σε 5, για την εγγραφή των πράξεων, χωρίς την καταβολή πλέον ΦΠΑ…». Τι δεν κατάλαβα εγώ ή τι δεν γράφουν ξεκάθαρα; Θα καταργηθεί ο ΦΠΑ ή όχι; Και εάν δεν καταργηθεί τότε γιατί από 4,75 το κάνουν 5; Μάλλον δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι.
    Μήπως τελικά βιάζονται κάποιοι να κάνουν κάτι το οποίο δεν έχει μελετηθεί τόσο όσο θα έπρεπε προκειμένου να χτυπηθούν οι λεγόμενες παθογένειες του υπάρχοντος συστήματος δημιουργώντας στον αντίποδα χειρότερες καταστάσεις;

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 14:21 | Γιάννης Γ.

    Εγώ θα κάνω ένα βασικό σχόλιο ως πολίτης και όχι ως θεσμικός εκπρόσωπος της μίας ή της άλλης ομάδας:

    Είναι ποτέ δυνατόν να έχουμε φτάσει στο 2014, που υποτίθεται εκσυγχρονιζόμαστε, και να υπάρχουν ακόμα ΑΜΙΣΘΑ Υποθηκοφυλακεία;

    Τι είναι τα άμισθα υποθηκοφυλακεία;
    Δημόσιες Υπηρεσίες που ασκούνται από ιδιώτες!!
    Συγκεκριμένα, είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος ασκεί δημόσια υπηρεσία , την οποία ασκεί με όρους ιδιωτικής επιχείρησης. Δηλαδή είναι κάποιος που έχει μία ιδιωτική επιχείρηση η οποία ως αντικείμενο έχει την άσκηση δημόσιας υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη μάλιστα δημόσια υπηρεσία ασκείται από τον ιδιώτη επαγγελματία αποκλειστικά και μονοπωλιακά!
    Δηλαδή, με απλά λόγια, το κράτος έχει δώσει άδεια σε έναν ιδιώτη επιχειρηματία να ασκεί την υπηρεσία που θα έπρεπε το κράτος να παρέχει και μάλιστα του έχει δώσει αυτή την άδεια αποκλείοντας οποιονδήποτε άλλο ιδιώτη από αυτή τη δυνατότητα.

    1. Έχει ψάξει ποτέ κανείς με τι κριτήρια δόθηκαν αυτές οι άδειες, πότε και σε ποιούς; (άδειες που μπορούν από τη μία μέρα στην άλλη να κάνουν κάποιους πλούσιους και μάλιστα με εξασφαλισμένα κέρδη εκτός παντός ανταγωνισμού). Σημειώνω δε ότι άμισθα υποθηκοφυλακεία δεν υπάρχουν μόνο σε μικρές πόλεις ή απομονωμένα νησιά αλλά και σε περιοχές όπως η Κηφισιά, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή, οι Αχαρνές ή η Μύκονος και η Μήλος. Ως γνωστόν οι τιμές , οπότε και οι αμοιβές, σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες της εκάστοτε περιοχής. (Άραγε, με ποιες διαδικασίες και πότε έχει πάρει την άδεια του ο άμισθος υποθηκοφύλακας Μυκόνου;)

    2. Έχει ψάξει ποτέ κανείς αν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες χρεώνουν σωστά τους πολίτες ή δεν χρεώνουν υπέρογκες αμοιβές ή και υπηρεσίες προκειμένου να αυξάνουν τα έσοδα οπότε και να αυξάνουν και τα κέρδη τους;

    3. Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς αν και γιατί τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία χρεώνουν τα ίδια ποσά για τις ίδιες υπηρεσίες με τα άμισθά; (απαντώ εξ ιδίας πείρας ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η χρέωση είναι εντελώς διαφορετική και ο λόγος αναφέρεται στο 2 παραπάνω)

    4. Έχει αναρωτηθεί κανείς αν υπάρχει προϊσταμένη Αρχή που να ελέγχει τα υποθηκοφυλακεία οποιαδήποτε μορφής σχετικά με τις χρεώσεις που κάνουν ή με τα χρήματα που παίρνουν; Σας ενημερώνω ότι δεν υπάρχει προϊσταμένη Αρχή! Το μόνο που υπάρχει είναι ένας εισαγγελέας ο οποίος υποτίθεται ελέγχει (έτσι λένε οι υποθηκοφύλακες)ο οποίος στην πράξη δεν ελέγχει τίποτα. Αν μάλιστα κάποιος πολίτης απευθυνθεί σε αυτόν προκειμένου να ελέγξει συγκεκριμένες πράξεις υποθηκοφύλακα, η απάντηση που παίρνει είναι ότι μπορεί να του κάνει μήνυση και να εκδικαστεί από δικαστήριο.
    Είναι ποτέ δυνατό να μην υπάρχει κανένας έλεγχος από το κράτος σε κάποιους που το κράτος έχει δώσει άδεια να ασκούν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να ασκεί το κράτος; Ακόμα και στα ταξί , που επίσης ασκούν δημόσια υπηρεσία, υπάρχει υπηρεσία του Υπουργείου που μπορεί ο πολίτης να απευθυνθεί. Και σημειώνω ότι τα ταξί δεν ασκούν τη δημόσια υπηρεσία μονοπωλιακά!

    Υποτίθεται ότι μέχρι σήμερα δεν γινόταν τίποτα για τα υποθηκοφυλακεία γιατί επρόκειτο σύντομα να καταργηθούν λόγω του κτηματολογίου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να είναι στο απυρόβλητο και να κάνουν ότι θέλουν. Οι δε πολίτες, επειδή δεν είναι και μία υπηρεσία που ο καθένας απευθύνεται συχνά, πληρώνουν όσα τους ζητάνε και φεύγουν, κάνοντας τους υποθηκοφύλακες πλουσιότερους. (επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο πολίτης δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που καλείται να πληρώσει σε μία δημόσια υπηρεσία, ούτε ξέρει τι θα πει έμμισθο και άμισθο υποθηκοφυλακείο)

    Επί τέλους προτείνεται ένα σχέδιο νόμου με κάποιες αλλαγές , ας είναι οι αλλαγές ουσιαστικές για τους πολίτες και όχι μόνο για τα ταμεία του κράτους.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 13:59 | Μιχάλης Γαλάνης

    Στη σελίδα 6, περίπτωση (δ) της αιτιολογικής έκθεσης αναφέρεται ότι «επαναθεσμοθετείται η αμοιβή των αμίσθων υποθηκοφυλάκων κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο σε σχέση με τα ισχύοντα». Αυτό δεν είναι ακριβές.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το 1/12 από το ποσοστό που αντιστοιχεί στην αναλογική αμοιβή των υποθηκοφυλάκων (η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 3 τοις χιλίοις επί του ποσού που αναγράφεται στις εγγραπτέες στα υποθηκοφυλακεία πράξεις για τις οποίες εισπράττονται αναλογικά δικαιώματα) δύναται να παρακρατείται από τον υποθηκοφύλακα με σκοπό την κάλυψη τυχόν δαπανών εκσυγχρονισμού του υποθηκοφυλακείου του και ψηφιοποίησης των εγγραφών σε αυτό. Οι δαπάνες αυτές προφανώς θα πρέπει να αποδεικνύονται από τα σχετικά παραστατικά, και αν δεν υφίστανται, το ποσό ΔΕΝ πρέπει να παρακρατείται και οφείλει να αποδίδεται στο Δημόσιο, αποτελεί δηλαδή δημόσιο έσοδο.

    Στην πράξη βέβαια η εν λόγω διάταξη είχε καταστρατηγηθεί, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των υποθηκοφυλάκων να παρακρατεί ούτως ή άλλως το ποσό (ανεξαρτήτως δαπανών εκσυγχρονισμού ή ψηφιοποίησης και ύπαρξης σχετικών παραστατικών), και μάλιστα να το προσπορίζεται ως προσωπικό εισόδημα χωρίς να το δηλώνει στην εφορία, με τη «δικαιολογία» ότι το εν λόγω 1/12 του 3 τοις χιλίοις δεν αποτελεί εισόδημα, αλλά «ανταποδοτικό τέλος»!

    Πλέον όμως, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 6 του παρόντος σχεδίου νόμου, το εν λόγω ποσοστό αποδίδεται στον Υποθηκοφύλακα και θεωρείται εισόδημα, σε αντίθεση με τα έως τώρα ισχύοντα (ότι δηλαδή το ποσό αυτό είναι αποδοτέο στο Δημόσιο). Είναι προφανές ότι σκοπός του άρθρου είναι ο εξαναγκασμός των Υποθηκοφυλάκων να δηλώνουν στην εφορία το εν λόγω ποσό ως προσωπικό εισόδημα, όμως αυτό δεν γίνεται «με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο», αφού στερεί από το Δημόσιο ολόκληρο το ποσό αυτό και μειώνει τα δημόσια έσοδα που προέρχονται από τα υποθηκοφυλακεία.

    Εάν η πρόθεση είναι πράγματι η εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης παρακράτησης του ποσού αυτού από τους υποθηκοφύλακες, θα μπορούσε να οριστεί ρητά με μια ερμηνευτική εγκύκλιο της ισχύουσας διάταξης ότι το ποσό αυτό ΔΕΝ παρακρατείται χωρίς την ύπαρξη σχετικών παραστατικών, και σε αυτή την περίπτωση (της έλλειψης παραστατικών) είναι αποδοτέο στο Δημόσιο μαζί με το υπόλοιπο ποσοστό του 3 τοις χιλίοις, το οποίο αποδίδεται στο Δημόσιο αφού παρακρατηθεί η αμοιβή του υποθηκοφύλακα, του προσωπικού του, οι ασφαλιστικές τους εισφορές και τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου. Θα μπορούσαν επίσης να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2012, αποκάλυψαν παράνομα παρακρατηθέντα ποσά άνω των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ στα Υποθηκοφυλακεία Νίκαιας, Κορωπίου και Σπάτων, αλλά ξαφνικά «πάγωσαν».

    Όμως, με την τωρινή ρύθμιση της παρ. 5 του άρθρου 6, το εν λόγω 1/12 για πρώτη φορά νομιμοποιείται ως έσοδο του Υποθηκοφύλακα και δεν καταλήγει πλέον στο Δημόσιο, με συνέπεια να μην μπορεί η διάταξη αυτή να θεωρηθεί «δημοσιονομικά ουδέτερη».

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 13:47 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τον κόσμο να πηγαίνει στο Υποθηκοφυλακείο για να του υπολογίσει το ποσό που πρέπει να πληρώσει,μετά στην τράπεζα για να πληρώσει αυτό το ποσό και μετά ξανά στο Υποθηκοφυλακείο για να καταθέσει το έγγραφό του.Νομίζω ότι ο κόσμος αρκετά ταλαιπωρείτε ήδη με όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 12:32 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου και περιττά έξοδα.Κρίνω ότι η διαδικασία αυτή είναι εντελώς δυσκίνητη.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 12:12 | Μαρία Δ. (δικηγόρος)

    Το νομοσχέδιο αντί να διευκολύνει τη ζωή των συναλλασσομένων (πολιτών, δικηγόρων, επιμελητών), τους προκαλεί πολλαπλάσια ταλαιπωρία και δυσχεραίνει τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων (προσθέτοντας κόσμο και στις ουρές στα γκισε των τραπεζών). Ο συναλλασσόμενος πλέον θα υφίσταται τρεις ουρές για τη μέχρι σήμερα απλή διαδικασία έκδοσης ενός πιστοποιητικού ή μεταγραφής μιας πράξεως: την πρώτη στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολογικό γραφείο για τον υπολογισμό των τελών, τη δεύτερη στο πιστωτικό ίδρυμα και την τρίτη και πάλι στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολογικό γραφείο.
    Επισημαίνω επίσης (από τη σκοπιά του δικηγόρου) ότι το νομοσχέδιο, κατ’ αποτέλεσμα, αφαιρεί δικηγορική ύλη, αφού θα είναι πλέον αδύνατον (και σίγουρα ασύμφορο) για το δικηγόρο να παρέχει μια υπηρεσία για την οποία θα δαπανά τριπλάσιο χρόνο.
    Διαπιστώνω επιπροσθέτως ότι το νομοσχέδιο συνεπάγεται για τον άμισθο υποθηκοφύλακα δυσμενέστατη μεταχείριση σε σχέση με τον έμμισθο: ο άμισθος θα αμείβεται από το Δημόσιο όπως ο έμμισθος, με τη διαφορά ότι ο άμισθος θα φέρει την ευθύνη κάλυψης των λειτουργικών δαπανών του υποθηκοφυλακείου αλλά και την ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις του προς τους συναλλασομένους (σε αντίθεση με τον έμμισθο). Συνιστά έτσι κατάφωρη αδικία σε βάρος του άμισθου υποθηκοφύλακα, που επέλεξε το συγκεκριμένο επάγγελμα υπό εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις, πέρασε επιτυχώς τη δοκιμασία πολύ δύσκολων εξετάσεων, δαπάνησε μεγάλα χρηματικά ποσά για την οργάνωση, εξοπλισμό και στελέχωση του υποθηκοφυλακείου, υπέστη ήδη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αδράνειας της αγοράς ακινήτων, εξυπηρετώντας πάντοτε το ελληνικό δημόσιο αμισθί για τις αναγκαίες πράξεις και τώρα αντιμετωπίζει το χειρότερο πλήγμα, αφού, κατ’ ουσίαν, του υποδεικνύεται η έξοδος από το επάγγελμά του.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 12:22 | Χρήστος Δημητριάδης

    Η αιτιολογική έκθεση του προσχεδίου νόμου εκκινείται από λάθος βάση.

    1.Ξεκινώντας από το ν.δ της 15 Οκτωβρίου 1923 «περί εμμίσθων υποθηκοφυλακείων» επιχειρεί μια ατυχή ιστορική ανάλυση της εξέλιξης του θεσμού των Υποθηκοφυλακείων και μάλιστα επικεντρώνοντας στο αριθμητικό κριτήριο των γραφείων χωρίς να τοποθετεί το νόμο και την εξέλιξη της σχετικής νομοθεσίας, στον ιστορικό χρόνο και χώρο : Η συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε στη μαζική ανταλλαγή των πληθυσµών ως επακόλουθο της Μικρασιατικής καταστροφής και την σηµαντική αύξηση του πληθυσµού της Ελλάδος ανάµεσα στο 1920 και το 1928- το 1923 ψηφίστηκε ο ως άνω νόμος – (από 5,5 σε 6,2 εκ ήτοι 44,8 κατ/ Κm2 (Βαλαώρας, Β. 1939 «Το δηµογραφικόν πρόβληµα της Ελλάδος και η επίδρασις των προσφύγων»).Την περίοδο 1920-1940 οι τάσεις αστικοποίησης επιβραδύνονται σηµαντικά (ο αστικός πληθυσµός αποτελεί το 33% το 1940) για να επιταχυνθούν εκ νέου την περίοδο της κατοχής και του εµφυλίου µε αποτέλεσµα, το 1951, 38 στους 100 κατοίκους της χώρας µας να είναι εγκατεστηµένοι στα αστικά της κέντρα. Τότε είναι που σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αρχίζει και «απότμηση χωρικής αρμοδιότητα και η ίδρυση 18 αμίσθων υποθηκοφυλακείων με πρώτα αυτά του Χαλανδρίου και του Αμαρουσίου» μια απολύτως δικαιολογημένη απάντηση στην ανάγκη των καιρών. Η επόµενη τριακονταετία χαρακτηρίζεται από τα µεγάλο κύµα της εξωτερικής και εσωτερικής µετανάστευσης/αστικοποίησης. Στην απογραφή του 1981 το 58% των κατοίκων της χώρας µας συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα δε στα Πολεοδοµικά Συγκροτήµατα Πρωτευούσης και Θεσσαλονίκης. Έκτοτε οι τάσεις εξόδου από την ύπαιθρο ατονούν και ο αστικός πληθυσµός παρουσιάζει µικρή µόνον αύξηση ανάµεσα στο 1981 και το 2001 (58% το 1981, 60% το 2001). Η άνιση κατανοµή και η χωρική υπερ-συγκέντρωσή του αντικατοπτρίζονται σαφώς και στην τελευταία απογραφή (2001), στο βαθµό που τα δύο µεγαλύτερα πολεοδοµικά συγκροτήµατα (ΠΣΠ και ΠΣΘ) συγκεντρώνουν πλέον το 36% του συνολικού πληθυσµού της Ελλάδας και µαζί µε τους όµορους δήµους στο 45% του πληθυσµού της χώρας (Β. Κοτζαµάνης 2006).Αυτός έιναι ο λόγος που διαχρονικά γεννήθηκε η ανάγκη της λειτουργίας περισσοτέρων κατ΄αριθμό Υποθηκοφυλακείων. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα άνιση γεωγραφική κατανοµή του πληθυσµού της (στον νοµό Αττικής π.χ που καταλαµβάνει µόλις το 3% της επιφάνειας της χώρας συγκεντρώνονται το 2001 3,8 από τα 11 εκατοµµύρια των κατοίκων της χώρας, ήτοι το 35% έναντι του 16% το 1940) (Β. Κοτζαµάνης, Ε. Ανδρουλάκη «Οι δηµογραφικές εξελίξεις στη νεώτερη Ελλάδα 1830-2007»).Μιλούμε όμως και για μια χώρα με ιδιαίτερη γεωμορφία – εκτεταμένοι οι ορεινοί όγκοι αλλά και βραδεία η ανάπτυξη του οδικού δικτύου και της δυνατότητας μετακίνησης με μέσα μαζικών μεταφορών, πολυάριθμα νησιά- που επιβάλει την ίδρυση υποθηκοφυλακείων προκειμένου να είναι δυνατή η την παροχή της υπηρεσίας του Υποθηφυλακείου σε άμεσο χρόνο. Αυτό επιβάλει η θεμελιώδης αρχή της χρονική προτεραιότητας σύμφωνα με την οποία ο πρώτος μεταγράφων ή καταχωρών αποκτά και το δικαίωμα. Τις εξελίξεις αυτές ορθώς ακολούθησε και η εξέλιξη του θεσμού των Υποθηκοφυλακείων τα οποία ήταν επιλογή να λειτουργήσουν ως άμισθα εξασφαλίζοντας στο πάντοτε πτωχό Ελληνικό Δημόσιο την απαλλαγή του από το βάρος της οργάνωσης και της πολυέξοδης διαχείρισης της λειτουργίας μίας επιπλέον δημόσιας υπηρεσίας, η οποία επί δύο σχεδόν αιώνες με ομαλότητα τροφοδότησε με χρήμα τα Ταμεία του Δημοσίου .

    2.Οι μετέπειτα νομοθετικές ρυθμίσεις δεν υπήρξαν καθόλου «ευκαιριακές» όπως αναγράφεται στην αιτιολογική – απεναντίας ακολούθησαν τις ανάγκες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Τί εννοούν οι συντάξαντες όταν προφανώς χαρακτηρίζουν ως «Ευκαιριακή» τη ρύθμιση που αφορά τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Υπεραξίας; Εφόσον ψηφίστηκαν νέοι νόμοι δεν έπρεπε να ρυθμιστούν τα ανακύψαντα νέα ζητήματα; Και με ποια λογική αυτές τις ρυθμίσεις τις χαρακτηρίζουν ως «παθογένεια»; Επισημαίνω ότι ο βασικός κορμός της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και την διαδικασία των μεταγραφών είναι ο Αστικός Κώδικας. Ακόμη και οι νεώτεροι νόμοι που διέπουν την λειτουργία του Κτηματολογίου σκοπίμως βασίστηκαν στην ήδη υπάρχουσα ισχύουσα νομοθεσία και παρότι είχαν την δυνατότητα την αναμορφώσουν, ωστόσο επέλεξαν να την διατηρήσουν και να προσαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις σε αυτήν.

    3.Άλλη μία εικονική «παθογένεια» από αυτές που μόνο η νομοπαρασκευαστική εντοπίζει, είναι αυτή του συστήματος είσπραξης των τελών και δικαιωμάτων. Σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά γραφεία της χώρας υπάρχει επί ποινή ποινικών κυρώσεων ανηρτημένος πίνακας των ανά πράξη και αίτηση οφειλομένων τελών και δικαιωμάτων , αυτά υπολογίζονται λοιπόν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και προκειμένου να είναι παραπάνω από ευχερής ο έλεγχος καταχωρούνται αναλυτικά κατά δικαίωμα και τέλος σε ειδικές στήλες του ειδικού βιβλίου Τελών και δικαιωμάτων και σε αυτές του ειδικού επίσης Βιβλίου των Αιτήσεων. Αυτό το βιβλίο είναι που ελέγχει σε τακτική και έκτακτη βάση ο Αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών αλλά κι οι Αρμόδιες Οικονομικές υπηρεσίες του κράτους. Για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία παρέχεται απόδειξη παροχής από τον αρμόδιο Υποθηκοφύλακα η οποία αντιστοιχίζεται με το πρωτόκολλο των καταχωρήσεων των ως άνω βιβλίων. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται και η σαφής είσπραξη και ο ευχερής έλεγχος και η διαφάνεια της συναλλαγής με τον συναλλασσόμενο πολίτη ή φορέα. Επιπλέον για τα κτηματολογικά γραφεία από τον ερχόμενο μήνα (Νοέμβριο) ξεκινά η υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικού ταμείου όπου δημόσια φαίνεται σε κεντρικό επίπεδο το σύνολο της συναλλαγής, σχεδόν δε όλα τα Υποθηκοφυλακεία υπολογίζουν τα δικαιώματα επί των πράξεων με εγκατεστημένη ηλεκτρονική εφαρμογή. Ευλόγως αναρωτιέται κανείς γιατί να μην εφαρμοστεί το σύστημα αυτό επεκτεινόμενα και στα Υποθηκοφυλακεία; Και ποιος θα έχει αντίρρηση να λάβει η εφαρμογή αυτή την μορφή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εφόσον είναι χρήσιμη και ασφαλής; Το ακατανόητο είναι γιατί δεν μπορεί να είναι χειριστής αυτής η υπηρεσία του Υποθηκοφυλακείου και πως είναι δυνατόν να μην εισπράττεται η αμοιβή του Υποθηκοφύλακα από τον ίδιο συγχρόνως με την έκδοση του νόμιμου παραστατικού εφόσον από την στιγμή της καταβολής και έπειτα ο Υποθηκοφύλακας καθίσταται υπόλογος έναντι του συναλλασσόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου. Ο υπολογισμός είναι ενιαίος εφόσον εφαρμόζονται παντού οι ίδιες διατάξεις είτε πρόκειται για έμμισθα είτε για άμισθα ειδικά και μη ειδικά Υποθηκοφυλακεία. Η μόνη διαφοροποίηση είναι η μη είσπραξη ΦΠΑ από τα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία. Για κάθε δε παράβαση σχετικά με την είσπραξη των δικαιωμάτων και τελών ο Υποθηκοφύλακας φέρει ακέραιη αστική ποινική και πειθαρχική ευθύνη. Υπόκειται δε στον έλεγχο των αρμοδίων αρχών για τα παραστατικά τα οποία εκδίδει όπως κάθε Ελεύθερος επαγγελματίας.

    4.Οι διατάξεις του παρόντος δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερες για τους Υποθηκοφύλακες και το προσωπικό των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων. Κατασκευάζεται ευφάνταστα μία νέα κατηγορία ελευθέρων επαγγελματικών που πληρώνεται από το Δημόσιο! Και έχει ως πελάτη το Δημόσιο χωρίς όμως αυτό να αναδέχεται οιαδήποτε ευθύνη, δικαίωμα ή υποχρέωση των πραγματικών πελατών –συναλλασσομένων. Η έκθεση της κομισιόν του μηνός Σεπτεμβρίου διεπίστωσε ότι η Ελλάδα καθυστερεί τις πληρωμές προς τους ιδιώτες κατά μέσο όρο 114 ημέρες και ότι είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ύψος οφειλών 350 εκατομμυρίων Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν κανείς αιτηθεί την πληρωμή του τον επόμενο μήνα θα περιμένει κατά μέσον όρο άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες για να εξοφληθεί ήτοι σύνολο τέσσερις μήνες!! Στο μεταξύ ο Υποθηκοφύλακας υποχρεούται να διαθέτει δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ -αναλόγως του πλήθους των υπαλλήλων που απασχολεί, για να πληρώσει μισθούς υπαλλήλων για δεδουλευμένα, εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές – χώρια οι τυχούσες αποζημιώσεις- ενοίκια γραφείου, τιμολόγια ΔΕΚΟ, τηλεφωνία, πάγιο εξοπλισμό και γραφική ύλη, έξοδα καθαριότητας, αστικές αποζημιώσεις κλπ. Και το υπαλληλικό προσωπικό θα εργάζεται δίχως να γνωρίζει εάν τα χρήματα που θα εισπραχθούν – εάν και εφόσον εισπραχθούν – θα επαρκέσουν για να εξοφληθούν -όποτε- για τα δεδουλευμένα τα οποία κατά την εργατική νομοθεσία όχι μόνο είναι απαιτητά αλλά διαθέτουν και προνόμιο έναντι των άλλων απαιτήσεων.
    Τα Υποθηκοφυλακεία του κράτους αποτελούν παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί μια Δημόσιο Υπηρεσία ήτοι με όρους Ιδιωτικού Δικαίου, με απόλυτη προσωπική και απεριόριστη ευθύνη του εργοδότη, με αυστηρούς περιορισμούς κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υποθηκοφύλακα από το νόμο, με διαφάνεια και ταχύτητα, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία. Σήμερα όλα τα πλεονεκτήματα αυτά αυθαίρετα βαφτίζονται «παθογένειες» και αόριστα το προσχέδιο ευαγγελίζεται την καταστροφή μιας υπηρεσίας, την πρόσδεσή της στο άρμα του ταλαίπωρου Ελληνικού Δημοσίου με όλες τις υπαρκτές και ρεαλιστικές παθογένειές του, έστω και αν αυτή η υπηρεσία και ο τρόπος που λειτουργεί είναι αναγκαία όσο ποτέ για τη Χώρα.

    5. Στην Ελλάδα έχει έως σήμερα κτηματογραφηθεί το 6,25% της συνολικής επιφάνειας της χώρας και το έργο του Κτηματολογίου θεωρείται από τους όλους αλλά και από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έργο αιχμής και ανάπτυξης της χώρας . Ωστόσο το κτηματολόγιο στηρίζεται στο αρχείο του Υποθηκοφυλακείου και στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών από αυτό προκειμένου για την συγκέντρωση των αναγκαίων στοιχείων ώστε να πραγματοποιηθούν οι αρχικές εγγραφές, αλλά και οι αναγκαίες διορθώσεις στα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία στηρίζονται στο Υποθηκοφυλακείο και βεβαίως η ασφάλεια των συναλλαγών μόνο από τα Υποθηκοφυλακεία σήμερα είναι δυνατόν να εξασφαλισθεί. Το κυριότερο- ελλείψει περιουσιολογίου- το Ελληνικό Δημόσιο ενημερώνεται για τους οφειλέτες του μόνο μέσω των πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα Υποθηκοφυλακεία- μία υπηρεσία που παρέχεται ατελώς ήτοι ανέξοδα εντελώς από τον Υποθηκοφύλακα και το προσωπικό του, για το οποίο μόνο ο τελευταίος φέρει αμιγή την ευθύνη του εργοδότη.
    Με το προσχέδιο νόμου λοιπόν, όπως αυτό έχει, τορπιλίζεται η ομαλή λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου αλλά και του Κτηματολογίου εφόσον καθίσταται αδύνατη η λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων με αυτούς τους όρους. Θετικό στοιχείο είναι μόνο η χρήση της ηλεκτρονική εφαρμογής με δυνατή την άμεση απόδοση των εισπραττόμενων δικαιωμάτων υπέρ του δημοσίου και των τρίτων, είναι όμως αναγκαία η διατήρηση της είσπραξης της αμοιβής των Υποθηκοφυλάκων άμεσα κατά την παροχή της υπηρεσίας τους ακόμη και μέσω της ηλεκτρονικής βάσης που θέλει εφαρμοστεί.
    6. Πως είναι δυνατόν με μια διαδικασία που αυξάνει την γραφειοκρατία και άρα την ταλαιπωρία για τον Έλληνα Πολίτη εφόσον απαιτείται ένα επιπλέον αποδεικτικό πληρωμής και μάλιστα εκτός του χώρου του Υποθηκοφυλακείου να μιλούμε για απλοποίηση της διαδικασίας; Η χώρα έχει δεσμευτεί για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας όχι για την αύξησή της. Επιπλέον ας μην αγνοούμε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά σε ψηφιακό αναλφαβητισμό στην Ευρώπη που σημαίνει ότι θέτοντας ως υποχρέωση και μονόδρομο την χρήση ψηφιακών εφαρμογών διαρρηγνύει κανείς την αρχή της ισότητας και προσβάλει την ισότιμη πρόσβαση σύμφωνα με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας- αποκλείεις δηλαδή στην πράξη μερίδα πολιτών από την υπηρεσία που παρέχει το Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό γραφείο και ουσιαστικά από το ίδιο το εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου του ήτοι το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα στην περιουσία (αρ. 17 Σ και αρ. 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ) .

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 11:34 | ΒΙΟΛΕΤΑ.Β.

    Πραγματικά μου έκανε εντύπωση το σχόλιο του «Γιάννη», σχετικά με το πόσο σημαντικό νομοσχέδιο είναι το παρόν, καθώς και το πόσο «άρτια επεξεργασμένο» είναι, συνδέοντας το σχόλιό του άμεσα με την πληθώρα των αμίσθων υποθηκοφυλακείων που υπάρχουν και την πρότασή του με την σταδιακή εμμισθοποίηση – κατάργηση αυτών! Με αφορμή αυτές τις σκέψεις, ας αναλογισθούμε, μήπως, ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ, έρχεται η σειρά των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των δικαστικών επιμελητων, των μηχανικών, των γιατρών, των φαρμακοποιών, των λογιστών, των εμπόρων, κλπ. και εν γένει ΟΛΩΝ των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού, εάν το ΔΗΜΟΣΙΟ εισπράτει την αμοιβή όλων αυτών, βαπτίζοντάς την, ως «ΤΕΛΟΣ» και τους την αποδίδει, ολόκληρη ή μειωμένη, μετά από ένα, δύο, τρεις ή όσους μήνες θέλει αυτό, ουσιαστικά θα πάψουν να υπάρχουν ως » ελεύθεροι επαγγελματίες», τα δημόσια ταμεία, όμως, θα εμφανίζουν καθημερινά τεράστια ΕΣΟΔΑ? Κάτι τέτοιο ΔΕΝ συνιστά κατάφωρη παραβίαση της επαγγελματικής ελευθερίας των κλάδων αυτών, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη? Μήπως δήθεν στο όνομα των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, καταπατήσει κάθε δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο του ελληνικού λαού? Μην τα περνάμε ΟΛΑ τόσο light!!! Ας ξυπνήσουμε, ας δραστηριοποιηθούμε, ας αντιδράσουμε, ας πούμε τουλάχιστον τη γνώμη μας, μη τα δεχόμαστε όλα, χωρίς καμία διαμαρτυρία, δεν είμαστε άβουλα όντα, ενεργοί πολίτες είμαστε, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ!

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 09:53 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Απορώ πραγματικά με το «φίλο» – σχολιαστή «ΓΕΩΡΓΟΣ.Χ», που αντί να σχολιάσει το σχέδιο νόμου, προέβη σε αντιγραφή – αναπαραγωγή κάποιου παλαιότερου άρθρου από το zougla.gr, που αφορούσε ΔΗΘΕΝ υπόθεση φοροδιαφυγής συγκεκριμένων Υποθηκοφυλακείων, η ορθότητα, άλλωστε, του οποίου ΔΕΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ ΠΟΤΕ!!!!! Μάλιστα και το παρόν σχέδιο νόμου προβλέπει ρητά στο άρθρο 6 παρ. 5, ακριβώς το ίδιο χρηματικό ποσό – «….επιπλέον ποσό ίσο με το ένα δωέκατο(1/12), του ποσού που εισπράχθηκε, …», να καταβάλλεται από το Δημόσιο στον άμισθο Υποθηκοφύλακα. Μήπως τέτοιες κινήσεις έχουν σκοπό να ρίξουν αποκλειστικά και μόνο ΛΑΣΠΗ στον συνταγματικά και νομοθετικά περιβεβλημένο με δημόσια πίστη και ασφάλεια ΘΕΣΜΟ του Άμισθου Υποθηκοφύλακα, δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις και κλίμα καχυποψίας στον συναλλασσόμενο πολίτη και γενικότερα σπείροντας διχόνοια στον Ελληνικό λαό?!?! Μήπως κάτι ή κάποιος άλλος κρύβεται πίσω από αυτές?!?!Στην τόσο δύσκολη για ΟΛΟΥΣ οικονομική πραγματικότητα, ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας αφήσουμε τις μικρότητες και τις κακοήθειες στην άκρη, ας είμαστε ΟΛΟΙ οι πολίτες ενωμένοι!

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 07:33 | Γιωργος

    Αξιολογη προσπαθεια του Υπ.Οκ εαν κρινω απο τις αντιδρασεις.

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 06:38 | Γεώργιος Μάτσος

    Άλλη μία ψευτομεταρρύθμιση, η οποία διαλύει λειτουργούντες θεσμούς, αλλά εμφανίζεται ως «μεταρρύθμιση», διότι προφανώς δεν μπορεί να γίνει καμία πραγματική μεταρρύθμιση. Χρησιμοποιούνται παραπλανητικές εκφράσεις όπως «απλοποίηση», ενώ συμβαίνει στην πραγματικότητα ακριβώς το αντίθετο. Δεν θα φρίξουν μόνον οι πολίτες και οι επαγγελματίες του χώρου (ας μην μιλήσουμε για τους ίδιους τους Υποθηκοφύλακες και τους εργαζόμενους στα Υποθηκοφυλακεία), αλλά και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιχειρήσουν να ασχοληθούν με το ζήτημα, εάν τυχόν και περάσει το νομοσχέδιο, με εκκαθαρίσεις κλπ. των ποσών που θα πρέπει αποδοθούν στους διάφορους φορείς.

    Στην ουσία, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφαιρεί από τα ίδια τα Υποθηκοφυλακεία την αρμοδιότητα εκκαθάρισης των εισπράξεών τους και την μεταφέρει στο ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, αν το καταλαβαίνω καλά, στις Δ.Ο.Υ. Αφαιρείται δηλαδή η αρμοδιότητα από τον φυσικό υποδοχέα των εισπράξεων αυτών και ανατίθεται στο ελληνικό Δημόσιο και τις υπηρεσίες του.

    Είμαι της γνώμης ότι κανένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου δεν έχει σκεφθεί τι σημαίνει «ελληνικό Δημόσιο». Όταν το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα με τις φορολογικές εφαρμογές του taxis, που στο κάτω κάτω είναι η δουλειά του και ΕΧΕΙ το Υπουργείο Οικονομικών αυτό την τεχνογνωσία των φόρων, πώς θέλουμε να ασχοληθεί με τις ιδιαιτερότητες των Υποθηκοφυλακείων; Ποιος θα το κάνει, ποιοι υπάλληλοι, πότε θα μάθουν τι πρέπει να κάνουν, σε τι λογισμικό θα το κάνουν;

    Ποιος ο λόγος να αφαιρεθεί η εκκαθάριση από τα Υποθηκοφυλακεία; Είναι άραγε ο πρώτος ή ο τελευταίος φορέας που εισπράττει από τον πολίτη και αποδίδει στο Δημόσιο; Μα μόνον ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας και έμπορος να σκεφθούμε ότι εισπράττει και αποδίδει τον ΦΠΑ στο δημόσιο, θα μπορούσε οποιοσδόποτε να πει ότι, προς το σκοπό της πάταξης της φοροδιαφυγής, επειδή μπορεί βέβαια να μην μας κόψει απόδειξη ο φούρναρης, για να αγοράσουμε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης θα πρέπει πρώτα να πληρώσουμε στην τράπεζα το αντίτιμο και να πληρωθεί μετά ο φούρναρης από το δημόσιο, αφού πρώτα αυτό εκκαθαρίσει και κρατήσει τους φόρους του. Α, και οι εργαζόμενοι του φούρναρη θα πληρώνονται με ειδική διαδικασία με κατάθεση των δικαιολογητικών.

    Θέλω να πω ότι είναι εκατομμύρια Έλληνες τελικά όσοι αποδίδουν χρήματα στο δημόσιο. Και στην ουσία όλοι μας, διότι όλοι πληρώνουμε τελικά φόρους. Αν η φαεινή ιδέα του όποιος αποδίδει χρήματα στο δημόσιο να εισπράττει πρώτα το δημόσιο και μετά να αποδίδει στον δικαιούχο τα χρήματά του, γενικευθεί, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα συμβεί. Ούτε στη Σοβιετική Ένωση δεν συνέβαινε αυτό – να πρέπει να περάσεις πρώτα από την τράπεζα και μετά το κράτος να αποφασίζει και να εκκαθαρίζει τι θα εισπράξεις από τα λεφτά σου, αν και όταν βέβαια γίνει η εκκαθάριση και αν βέβαια γίνει σωστά.

    Με άλλα λόγια: Δουλειά δεν είχαμε, σε δουλειά να βρισκόμαστε. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολούμαστε συνεχώς με την ανοησία και αναλγησία των ψευτομεταρρυθμιστικών νόμων. Που καμία μεταρρύθμιση δεν κάνουν.

    Η κατάσταση μου θυμίζει την ιστορία με την κατάργηση των επιτροπών του ΙΚΑ (αν και αυτά που έγιναν εκεί θα είναι νηπιαγωγείο σε σχέση με αυτά που θα γίνουν τώρα με τα Υποθηκοφυλακεία): Η γυναίκα μου ήταν σε απειλούμενη κύηση στο δεύτερο παιδί μας. Για τον τελευταίο ενάμιση μήνα της απειλούμενης κύησης, όμως, είχαν καταργηθεί οι Επιτροπές του ΙΚΑ. Πήγα στον πρώην ΟΠΑΔ να υποβάλω τα χαρτιά, 7 Μαρτίου 2014. Περνάει ο καιρός, γεννάει η γυναίκα μου, περιμέναμε ακόμη να την εξετάσει κάποια επιτροπή (αφού είχε γεννήσει!) για να αποφανθεί ότι… όντως ήταν πριν από τρεις μήνες απειλούμενη η κύησή της. Πηγαίνω τα χαρτιά της για το επίδομα λοχείας, μου λένε, α, δεν έχετε τακτοποιήσει την αναρρωτική της, δεν μπορείτε να πάρετε επίδομα και δεν θα πάρετε και την άδεια του ΟΑΕΔ (το εξάμηνο μετά την άδεια λοχείας) αν δεν το τακτοποιήσετε. Πηγαίνω στον πρώην ΟΠΑΔ, μου λένε, αυτά τα στείλαμε ήδη στο ΙΚΑ, στο τάδε κατάστημα (άλλο από αυτό που υπαγόμασταν). Πηγαίνω στο τάδε κατάστημα, μου λένε, κάτι μας λέει το όνομα της συζύγου σας, έψαχναν τρεις υπάλληλοι για ώρες να βρουν τι απέγινε. Μου λένε, μάλλον τα στείλαμε στο κατάστημά σας. Πηγαίνω στο κατάστημά μας, πουθενά η απόφαση της Επιτροπής. Τους λέω, τι γίνεται βρε παιδιά; Μου λένε, κοιτάξτε, καλύτερα να ξαναπεράσαει επιτροπή. Για… απειλούμενη κύηση; τους λέω. Μα γεννήσαμε τώρα. Ε, ναι, μου λένε, μόνον έτσι γίνεται τώρα πια. Τους λέω, πού θα πάω; Μου λένε, εδώ, η Επιτροπή είναι τώρα σε εμάς!

    Καταλάβατε, φίλοι; Οι Επιτροπές του ΙΚΑ που καταργήθηκαν τότε με ταρατατζούμ μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού πολύ απλά… επανήλθαν χωρίς κανένας να το καταλάβει όπως περίπου ήταν! Αλλά εμείς κοντέψαμε να πάθουμε εγκεφαλικά και εμφράγματα, που η απειλούμενη κύησή μας έπεσε πάνω στην κατάργηση και επανίδρυση των Επιτροπών!

    Κάτι τέτοιο θα συμβεί και με αυτό το νομοσχέδιο. Αν τελικά ψηφιστεί (που απεύχομαι) θα δημιουργήσει ένα τεράστιο μπάχαλο μηνών και μηνών, μέχρι να καταλάβουν ότι δεν λειτουργεί με τίποτα. Αλίμονο όμως σε όσους κάνουν το «λάθος» να αγοράσουν ακίνητο ή να ζητήσουν, έστω, ένα πιστοποιητικό, όσο θα υπάρχει το ατελείωτο μπάχαλο μέχρι την κατάργηση του νομοθετικού και διοικητικού εκτρώματος που προωθείται. Το πιθανότερο θα είναι τη μεταγραφή τους να… το ψάχνουν κάπου μεταξύ τράπεζας, ελληνικού Δημοσίου και Υποθηκοφυλακείου…

  • 3 Οκτωβρίου 2014, 06:57 | Τερζιάδου Κ.

    Με μια πρώτη ανάγνωση της αιτιολογικής έκθεσης γίνεται σαφές ότι με την προτεινόμενη διαδικασία όχι απλά θα απλοποιηθεί η διαδικασία αλλά αντιθέτως θα υπάρξει κατάφωρη ταλαιπωρία του πολίτη αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου. Πολλά παραδείγματα μπορούν να υποστηρίξουν την άποψη αυτή. 1. Ο πολίτης που θέλει αντίγραφο τίτλου του θα πρέπει να προσέρχεται στο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό γραφείο, να βρίσκει τον τίτλο, να καταμετρούνται τα φύλλα και εν συνεχεία να υπολογίζονται τα τέλη , να πηγαίνει στο οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα (περιμένοντας στην ουρά) να ξαναγυρίζει στο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό γραφείο όπου θα καταθέσει την αίτηση του έχοντας το ανάλογο παράβολο. 2.Ο πολίτης που θέλει κτηματολογικά φύλλα του θα πρέπει να προσέρχεται στο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό γραφείο να βρίσκει το ΚΑΕΚ το θέλει,(αφού τις περισσότερες φορές οι συναλλασσόμενοι δεν γνωρίζουν τον ΚΑΕΚ)και ομοίως μετά να καταμετρούνται τα φύλλα, εν συνεχεία να υπολογίζονται τα τέλη , να πηγαίνει στο οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα (περιμένοντας πολλές φορές στην ουρά) να ξαναγυρίζει στο Κτηματολογικό γραφείο όπου θα καταθέσει τελικά και μετά από απίστευτη ταλαιπωρία την αίτηση του έχοντας το ανάλογο παράβολο. 3. Ο επαγγελματίας του κλάδου παραδείγματος χάριν ένας δικηγόρος προσέρχεται στο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό γραφείο με σκοπό να ολοκληρώσει έναν έλεγχο της δουλείας του όπου προκύπτει ότι χρειάζεται να πάρει πιστοποιητικά και αντίγραφα, κτηματολογικά φύλλα ή αποσπάσματα, θα πρέπει ομοίως να συμπληρώσει τις αιτήσεις του , να μεταβεί στο ανάλογο πιστωτικό ίδρυμα και να επιστρέψει στο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό γραφείο να καταθέσει τις αιτήσεις του με τα αντίστοιχα παράβολα.4. Ο επόμενος δικηγόρος προκειμένου να καταθέσει μια διαταγή πληρωμής θα πρέπει να έρθει στο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό γραφείο να κάνει τον τελικό έλεγχο , να δει τα εισερχόμενα της ίδιας μέρας, προφανώς να αφήσει κάποιον να περιμένει μήπως έρθει κάποια προσημείωση, κατάσχεση, πώληση με το όνομα του καθ ου( οφειλέτη) όσο αυτός θα πρέπει να πάει στο πιστωτικό ίδρυμα να καταβάλει το παράβολο παρακαλώντας να μην καταβάλει πρώτα το παράβολο και μετά να του πει ο συνεργάτης του ότι μόλις κατατέθηκε έγγραφο με το όνομα του οφειλέτη όποτε θα πρέπει να ακυρώσει ( με άγνωστο τρόπο ακόμα) το παράβολο.
    Θα μπορούσα να συνεχίσω ώρες δίνοντας τέτοια παραδείγματα, με τα οποία ο οποιοσδήποτε και όχι μόνο όσοι από εμάς δουλεύουμε ή ερχόμαστε σε επαφή με τα Υποθηκοφυλακεία/ Κτηματολογικά γραφεία είναι εύκολο να αντιληφθεί την δυσκολία που παρουσιάζει το προκειμένω σχέδιο νόμου. Η σημερινή πρακτική υποδεικνύει ότι η ταυτόχρονη υποβολή αίτησης και τελών είναι ο απλούστερος αλλά και ασφαλής τρόπος (λόγω πρωτίστως της χρονικής προτεραιότητας που έχουν τα έγγραφα).

  • 2 Οκτωβρίου 2014, 23:28 | Νίκος

    To νομοσχέδιο είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Σε όλο τον κόσμο αυτή η υπηρεσία είναι δημόσια υπηρεσία που ασκείται από δημόσιους φορείς και όχι από ιδιώτες. Οι υποθηκοφύλακες δεν είναι κανονικοί ιδιώτες-ελεύθεροι επαγγελματίες γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Είναι μονοπώλιο κρατικής υπηρεσίας που τους έχει εκχωρηθεί από το κράτος.
    Άρα η σωστή κατεύθυνση είναι η κρατικοποίηση όλων των υποθηκοφυλακείων και η πρόσληψη όλου του προσωπικού ως δημόσιων λειτουργών.

  • 2 Οκτωβρίου 2014, 19:15 | ΜΥΛΩΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Άλλο ένα μεγαλοφυές σχέδιο που προορίζεται να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’όσα καλείται να επιλύσει…
    Αυτό που αδυνατούμε να καταλάβουμε ως πολίτες αυτής της χώρας είναι το γιατί όταν πρόκειται να εκπονηθεί ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σχετίζεται με μια συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία, ποτέ δεν ζητείται η σύμπραξη, η συνεργασία και η γνώμη των ανθρώπων ή των φορέων οι οποίοι έχουν και την επιστημονική γνώση και την αδιαμφισβήτητα πολύτιμη εμπειρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα σφαιρικά και ρεαλιστικά και όχι θεωρητικά και κοντόφθαλμα, όπως πασιφανέστατα γίνεται με το συγκεκριμένο θέμα.
    Διαφορετικά, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πώς ο απώτερος σκοπός κάθε μεταρρύθμισης, και της συγκεκριμένης εν προκειμένω, δεν αποβλέπει στην επίλυση των προβλημάτων και στην ελάφρυνση των πολιτών από παντός είδους βάρη, αλλά, είτε σε μια βραχυπρόθεσμη και αμφιβόλου αποτελέσματος αντιμετώπιση, είτε στην στήριξη μεμονωμένων επαγγελματικών-οικονομικών φορέων, όπως οι τράπεζες π.χ. οι οποίες πάντα βρίσκεται ο τρόπος να υποστηρίζονται…

  • 2 Οκτωβρίου 2014, 18:56 | Σοφια

    Προφανώς όσοι υποστηρίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχουν καμια σχέση με το αντικείμενο.Έχουν κατανοήσει την ταλαιπωρία που θα υποστεί ο πολίτης με την όλη αυτη διαδικασία (υποθηκοφυλακειο για ελεγχο-τραπεζα παραβολο-υποθηκοφυλακείο για κατάθεση)?Και από την άλλη πως είναι δυνατόν οι υπάλληλοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους κανονικά και να μήν ξέρουν αν θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα και απο ποιόν, καθώς ο προιστάμενος τους θα εξαρτάται απο το ελληνικο δημόσιο?

  • 2 Οκτωβρίου 2014, 14:28 | Παναγιώτης

    Σήμερα, είχα να παραλάβω ένα πιστοποιητικό από το υποθηκοφυλακείο. Η πράξη όμως ήταν διπλή, και είχα μια οφειλή, μικρή ομολογουμένως, να πληρώσω. Το πιστοποιητικό μου όμως ήταν έτοιμο, και το μόνο που χρειάστηκε ήταν να πληρώσω στο ταμείο τη διαφορά. Αν ίσχυε αυτό που λέτε, θα έπρεπε να πάω στη τράπεζα, με λεωφορείο καθώς είναι μεγάλη η απόσταση, να περιμένω στην ουρά, να πληρώσω στη τράπεζα τη προμήθεια και μετά, αν προλάβω να επιστρέψω με το λεωφορείο για να παραλάβω το πιστοποιητικό μου… Πόσο ακόμα θα μας δυσκολεύεται τη ζωή? Λίγα απλά πράγματα έχουν μείνει, να τα διαλύσουμε και αυτά?

  • 2 Οκτωβρίου 2014, 12:21 | AΘΗΝΑ

    Διαφωνώ κάθετα με την εν λόγω πρόταση νόμου της επιτροπής, σαν ένας απλός Έλληνας πολίτης, και ειδικά με την διαδικασία (τρόπος καταβολής των τελών και δικαιωμάτων, έστω και για μια απλή αίτηση στο Υποθηκοφυλακείο – υποχρεωτική μετάβαση στ Τράπεζα!). Μόλις προσφάτως πέθανε ένας Ελληνας πολίτης, περιμένοντας στην ουρά στην Τράπεζα να πληρώσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ. Επιτέλους, ας αντιδράσουμε σαν ΛΑΟΣ……………….. και ας μην αποφασίζουν ΜΟΝΟ οι άλλοι για την τύχη των παιδιών μας….

  • 2 Οκτωβρίου 2014, 12:56 | Νίκος

    Το σχέδιο νόμου αυτό είναι αντισυνταγματικό, νομικά, πρακτικά και λογικά εκτρωματικό, αποτελεί δε πραγματικά παγκόσμια πρωτοτυπία στα νομικά χρονικά. Τα ξεφτέρια του υπουργείου οικονομικών που το εμπνεύστηκαν και το συνέταξαν (οι άνθρωποι προφανώς μόνο νομικοί δεν είναι) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο νομικό τερατούργημα δεν πρόκειται να σταθεί ενώπιον κανενός ελληνικού δικαστηρίου. Οι συνάδελφοι του ΣτΕ θα χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο μόλις το διαβάσουν. Επιγραμματικά λοιπόν αναφέρω ορισμένα ζητήματα, τα οποία έρχονται σε προφανή αντίθεση (πέραν της ελληνικής νομικής τάξεως) κατ’ αρχήν με την (ανθρώπινη) κοινή λογική.

    1) Ενώ λοιπόν σήμερα οι δικηγόροι, οι δικαστικοί επιμελητές, οι συμβολαιογράφοι και οι απλοί πολίτες (εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν, ως γνωστόν, στην τρίτη ηλικία) μεταβαίνουν 2 μόνο φορές στο υποθηκοφυλακείο (1 για κατάθεση αίτησης και πληρωμή και 1 για παραλαβή εγγράφων), με το σχέδιο νόμου αυτό οι μεταβάσεις θα γίνουν τουλάχιστον 4 (1 στο υποθηκοφυλακείο για υπολογισμό τελών, 1 στην τράπεζα για πληρωμή τελών, 1 στο υποθηκοφυλακείο για υποβολή αίτησης και αποδεικτικού πληρωμής τελών, 1 για λήψη πιστοποιητικών, αντιγράφων κλπ.). Φανταστείτε μάλιστα ότι θα πρέπει να περιμένουν και σε μεγάλες ουρές στην τράπεζα (φανταστείτε σκηνικά ιδίως στην εθνική τράπεζα). Φανταστείτε τι θα γίνει αν η τράπεζα έχει απεργία ή είναι κλειστή λόγω ληστείας. Φανταστείτε επίσης ότι πάρα πολλά υποθηκοφυλακεία (πάμπολλα στην επαρχία) δεν έχουν κοντά τους καν τράπεζα. Θα πέσει τρελό γέλιο. Οι υποθηκοφύλακες πρέπει να ενημερώσουν οπωσδήποτε σχετικώς τους δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς συλλόγους.

    2) Ο (άμισθος & ελεύθερος επαγγελματίας) υποθηκοφύλακας δεν θα λαμβάνει αμοιβή από τους πελάτες του – συναλλασσομένους, αλλά από το ελληνικό δημόσιο! Δηλαδή θα πρόκειται για τον μοναδικό ελεύθερο επαγγελματία και άμισθο υποθηκοφύλακα στον πλανήτη Γη που θα έχει έναν και μοναδικό πελάτη: το ελληνικό δημόσιο! Κωμικοτραγικές καταστάσεις δηλαδή. Πώς νομιμοποιείται το δημόσιο να εισπράττει αυτό την αμοιβή του υποθηκοφύλακα και όχι ο ίδιος ο υποθηκοφύλακας; Και με ποια ιδιότητα; Αυτό σε καμία άλλη χώρα δεν έχει ξαναγίνει (εξαιρούνται οι χώρες της Αφρικής). Σειρά θα έχουν και οι συμβολαιογράφοι άραγε; Η αιτιολογική επικαλείται διαστρεβλωτικά το «μνημόνιο». Το μνημόνιο κάνει ρητά λόγο για τα δικαιώματα υπέρ τρίτων (δικαιώματα Δημοσίου, ΤΑΧΔΙΚ & ΕΚΧΑ). Φυσικά και δεν θίγει τα ίδια δικαιώματα των υποθηκοφυλάκων. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

    3) Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι του υποθηκοφύλακα δεν θα πληρώνονται πλέον από τον εργοδότη τους, αλλά από το ελληνικό δημόσιο. Πώς νομιμοποιείται το δημόσιο να πληρώνει αυτό τους υπαλλήλους και όχι ο πραγματικός τους εργοδότης; Με ποία ιδιότητα; Φαντάζεστε δε πότε αυτοί θα πληρώνονται από το δημόσιο που, άλλωστε, φημίζεται για την βραχείες πληρωμές του.

    Να γελάσω ή να κλάψω;

  • 2 Οκτωβρίου 2014, 12:48 | ΖΑΧΑΡΗ-ΡΑΛΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Δυστυχώς, το προσχέδιο του νόμου, παρά τις «καλές» (;) προθέσεις οι οποίες εκφράζονται στην αιτιολογική έκθεση, δεν επιλύει επί της ουσίας κανένα πρόβλημα, διατηρεί ανέπαφες ακριβώς τις ίδιες παθογένειες του θεσμού των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, και όχι απλά κρατά τον παλαιό τρόπο λειτουργίας, αλλά τον δυσκολεύει έτι περαιτέρω, τόσο για τον πολίτη, όσο και για το δημόσιο λειτουργό-Υποθηκοφύλακα:

    Α. Το προσχέδιο που αναρτήθηκε εκφεύγει του περιεχομένου της ανωτέρω μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αναφέρεται σε «τέλη οφειλόμενα στο Δημόσιο» (“fees due to the State”) και προβλέπει την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των τελών υπέρ του Δημοσίου σε ό,τι αφορά στην απευθείας πληρωμή στο Υπουργείο Οικονομικών και αφορά και στα δικαιώματα υπέρ των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων. Σε κανένα σημείο της η εν λόγω δράση δεν αναφέρεται σε απευθείας πληρωμή στο Δημόσιο αμοιβών οποιουδήποτε ελεύθερου επαγγελματία.
    Β. Με τις προτεινόμενες διατάξεις θίγεται η θεσμική ιδιότητα του Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου και ουσιαστικά καταλύεται το άμισθο καθεστώς αφού οι συναλλασσόμενοι θα καταβάλλουν τέλος υπέρ του Δημοσίου και ο υποθηκοφύλακας θα αμοίβεται πλέον από το Δημόσιο και όχι από τον συναλλασσόμενο. Μετατρέπεται σε ένα sui generis δημόσιο υπάλληλο (!), που διατηρεί μεν όλες τις υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία-εργοδότη, αλλά την αμοιβή του την καταβάλλει το Δημόσιο (!) μετά από αίτησή του, καθώς και τον αναλογούντα ΦΠΑ, προκειμένου να τον επανακαταθέσει ο Υποθηκοφύλακας στο Δημόσιο! Τί θα συμβεί εάν το Δημόσιο απεργεί ή καθυστερεί, την στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας απασχολεί πολυάριθμους υπαλλήλους με ιδιωτική σχέση εργασίας και έχει υποχρεώσεις απέναντί τους και προς το ΙΚΑ αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο ως το τέλος εκάστου μηνός με απειλή μάλιστα ποινικών κυρώσεων, και τη στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας αναλαμβάνει προσωπικά τα υψηλά έξοδα στέγασης, εξοπλισμού και λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου ή Κτηματολογικού Γραφείου;
    Γ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται η ιδιότητα του Αμίσθου Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ως ελεύθερου επαγγελματία αφού με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται το βασικότερο δικαίωμα του, που έγκειται στην λήψη της νόμιμα προσδιορισμένης αμοιβής για την υπηρεσία που παρέχει, κατά τον χρόνο που παρέχεται και από τον λήπτη της υπηρεσίας αυτής. Πώς νομιμοποιείται το Δημόσιο να εισπράττει την αμοιβή του αμίσθου υποθηκοφύλακα για τις υπηρεσίες που παρέχει απευθείας στους συναλλασσομένους. Ο υποθηκοφύλακας δεν είναι «τρίτος» ως προς τη μεταγραφή, αλλά ο διενεργών αυτή. Εξ ου και η ευθύνη του έναντι του συναλλασσομένου τρίτου και η απαλλαγή του Δημοσίου από κάθε ευθύνη. Αντίθετα οι προτεινόμενες διατάξεις θεωρούν τον Υποθηκοφύλακα και Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου, κατά παρέκκλιση της παγιωμένης μέχρι σήμερα άποψης της νομολογίας, «τρίτο» ως προς την διενεργούμενη από τον ίδιο πράξη μεταγραφής αφού καταργούν την νόμιμη αμοιβή που δικαιούται να εισπράξει από τον συναλλασσόμενο με τον ίδιο και αναγάγουν αυτή στην έννοια του «τέλους» ενώ ταυτόχρονα διατηρούν ακέραιη και προσωπική την ευθύνη του άμισθου υποθηκοφύλακα έναντι του τρίτου, αφού δεν προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 1344 του Α.Κ., ούτε άλλωστε και αυτή του άρθρου 1345 Α.Κ., που ορίζει ότι το Δημόσιο δεν έχει καμία ευθύνη, καθώς και ακέραιες όλες τις υποχρεώσεις του (φόρος εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ, παρακράτηση φόρου, εργοδοτικές εισφορές, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ.). Κατά συνέπεια και με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις ο άμισθος υποθηκοφύλακας, θα αμείβεται από το Δημόσιο, όπως άλλωστε και ο έμμισθος, μόνο που ο τελευταίος ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι των συναλλασσομένων για πράξεις ή παραλείψεις του και καμία ευθύνη για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του γραφείου, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
    Δ. Ταλαιπωρία του συναλλασσόμενου πολίτη αφού για να αιτηθεί και να λάβει έστω και ένα πιστοποιητικό ή για να καταθέσει αίτηση μεταγραφής ή καταχώρησης εγγραπτέας πράξης θα πρέπει εφεξής να έρχεται αρχικά στο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο για τον υπολογισμό των τελών, στην συνέχεια να μεταβαίνει σε πιστωτικό ίδρυμα να καταθέτει τα τέλη και μετά να επιστρέφει στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο προκειμένου να καταθέσει τα έγγραφα, ενώ μέχρι σήμερα με την μετάβαση του και μόνο στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο διεκπεραίωνε την υποβολή της αίτησης του με την ταυτόχρονη καταβολή των τελών, όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις.
    Ε. Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής τόσο των τελών, όσο και της αμοιβής του υποθηκοφύλακα, ουδεμία ρύθμιση υπάρχει. Για τα τόσο σοβαρά αυτά ζητήματα, παρέχονται γενικές και αόριστες εξουσιοδοτήσεις για έκδοση ΚΥΑ, καθιστώντας έτσι την εκτελεστική λειτουργία νομοθετική. Πως θα εκδίδεται το παραστατικό για την παροχή υπηρεσίας από τον Υποθηκοφύλακα, εφόσον η καταβολή δεν γίνεται στον ίδιο; Πως θα ενεργείται η παρακράτηση αμοιβής και πως η χρέωση του ΦΠΑ; Επί ποίου ποσού θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ αφού καταργείται το δικαίωμα του Υποθηκοφύλακα κα γίνεται τέλος υπέρ του Δημοσίου/? Εισπράττει το Δημόσιο ΦΠΑ? Τί παραστατικά θα εκδίδει, πότε και σε ποιον, αν δεν εισπράττει καμία αμοιβή, αλλά πληρώνεται από το Δημόσιο; Πως θα είναι συνεπής ο εργοδότης Υποθηκοφύλακας απέναντι στους ιδιωτικής σχέσης εργασίας υπαλλήλους του όταν δεν έχει εισπράξει την αμοιβή του από την οποία και καταβάλλεται η μισθοδοσία εγκαίρως μέχρι το τέλος εκάστου μηνός και με ποινικές συνέπειες σε περίπτωση μη καταβολής; Σε κάθε περίπτωση, με βάση το προσχέδιο, η αμοιβή του υποθηκοφύλακα αποσυνδέεται πλήρως από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, η οποία θα καταβάλλεται επί αποδείξει δικαιολογητικών (!) στον υποθηκοφύλακα από το Δημόσιο (!), καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή τη σχέση με τους υπαλλήλους των γραφείων, οι οποίοι μπορούν ακόμη πιο ευχερώς να ισχυρισθούν ότι πληρώνονται από το Δημόσιο. Επίσης, με την τριμηνιαία απόδοση που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση κατά την οποία ένας μήνας λόγω απεργιών, μη έκδοσης νόμων και ρυθμιστικών εγκυκλίων όπως συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ και την ΥΠΕΡΑΞΊΑ, παρείχετο η δυνατότητα να μετακυλιστεί η δυνατότητα κάλυψης του μισθού και των εξόδων λειτουργία της υπηρεσίας σε επόμενο μήνα, κάτι το οποίο πλέον παύει να υφίσταται.
    ΣΤ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνει το κόστος της μεταγραφής για τον συναλλασσόμενο αφού τα τέλη μεταγραφής στρογγυλοποιούνται προς τα πάνωκαι θίγεται η οικονομική κατάσταση του άμισθου υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου. Πέρα από τη βασική παρατήρηση ότι το Δημόσιο δε νομιμοποιείται να εισπράττει την αμοιβή του Υποθηκοφύλακα και να τη μετονομάζει ως «τέλος», δεν παρέχεται καμία εγγύηση για το κατά πόσο η αμοιβή αυτή, έτσι όπως προσδιορίζεται στο προσχέδιο, θα εκκαθαρίζεται και θα καταβάλλεται εγκαίρως στον άμισθο υποθηκοφύλακα, ήτοι στο πρώτο δεκαήμερο του επομένου μηνός. Και ενώ θα υφίστανται όλες οι υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν (φορολογικές, εργοδοτικές, επαγγελματικές ως προς τις δαπάνες λειτουργίας κλπ.), με σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησής τους, οι άμισθοι υποθηκοφύλακες θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την αρμόδια υπηρεσία να εκκαθαρίσει και να αποδώσει την αμοιβή τους, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της επαγγελματικής τους ελευθερίας αφού η οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να επιφέρει μία καθυστέρηση του Δημοσίου στην απόδοση της αμοιβής, ενδέχεται να είναι τεράστια. Περαιτέρω ο προσδιορισμός της αμοιβής με βάση τις προτεινόμενες δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερος αφού δεν διενεργείται στο ύψος που οι ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις προβλέπουν.

  • 2 Οκτωβρίου 2014, 09:21 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Μάλιστα ,πολύ καλά ακούγονται όλα αυτά.Αναρωτιεμαι όμως έχει κάποιος εικόνα της ελληνικής επαρχίας –περιφέρειας; Λοιπόν για να αναφέρω μερικά μονό πραγματάκια έχουμε και λεμέ: Τραπεζικά καταστήματα μετά και τις εξαγορές μεταξύ των τραπεζών δεν υπάρχουν και όσα υπήρχαν έχουν κλείσει και υπάρχουν μονό σε πόλεις-πρωτεύουσες νομών. Θα υποχρεώνεται λοιπόν ο πολίτης να διανύει δεκάδες χιλιόμετρα, να χάνει δεκάδες ώρες , να μπαίνει σε περιττά έξοδα σε δύσκολους καιρούς ,για να βρει τραπεζικό κατάστημα συχνά περά από την έδρα του τοπικού του υποθηκοφυλακείου. Να σκεφτούμε ακόμα πως μιλάμε για πολίτες ως επί το πλείστον ηλικιωμένους οι όποιοι και δυσκολεύονται να μετακινηθούν και εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες δεν είναι . Τους χειμωνιάτικους μήνες οι μετακινήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι τρομερά δύσκολες, οι δρόμοι είναι σε αθλία κατάσταση ,οι κατολισθήσεις καθημερινό φαινόμενο και τα δρομολόγια των λεωφορείων απέχουν χρονικά πολλές ώρες μεταξύ τους και ας μην μιλήσουμε για τα νησιά και τις μετακινήσεις που θα χρειαζονται.Ακομα και για ένα πιστοποιητικό ,μια παγία πράξη ,ένα αντίγραφο θα υπάρχει μια απίστευτη ταλαιπωρια.Συγγνωμη μπορεί να κάνω λάθος αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός, ούτε φιλική εξυπηρέτηση στους πολίτες.

  • 2 Οκτωβρίου 2014, 07:45 | ΓΕΩΡΓΟΣ.Χ

    Στην άκρη ακόμη μιας υπόθεσης φοροδιαφυγής έφθασαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια ελέγχων σε τρία υποθηκοφυλακεία.

    Στη Νίκαια, την τελευταία δεκαετία έχουν παρακρατηθεί για… «δαπάνες» εκσυγχρονισμού 1.230.266,97 ευρώ, στο Κορωπί 1.915.080,83 ευρώ και στα Σπάτα 1.038.591,29 ευρώ. Τα ποσά αυτά αναγράφονται σε ιδιαίτερη στήλη του βιβλίου εσόδων – εξόδων.

    Τέτοιου μεγέθους δαπάνες αφενός δεν «φαίνονται» στα υποθηκοφυλακεία, αφετέρου παραστατικά δεν υπάρχουν πουθενά και στα βιβλία δεν έχουν γραφτεί οι αντίστοιχες δαπάνες.

    Το κόλπο ήταν απλό και ουδείς πήρε χαμπάρι την κομπίνα. Θεωρητικά πάντως, αφού δεν έγιναν δαπάνες, τα χρήματα ή θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο ή, αν πρόκειται για έσοδο του άμισθου υποθηκοφύλακα, να έχουν φορολογηθεί. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και οι ελεγκτές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το παραδάκι μπήκε αφορολόγητο στην τσέπη των υποθηκοφυλάκων.

    Η άκρη του νήματος βρίσκεται στο 1993 και τις διατάξεις του Νόμου 2145. Ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει ότι ο άμισθος υποθηκοφύλακας παρακρατεί συγκεκριμένα ποσοστά επί της αξίας των μεταγραφόμενων τίτλων, «για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του καθώς και για την εισαγωγή συστήματος πληροφορικής, η οποία θα γίνει με δαπάνη του». Στις ίδιες διατάξεις ορίζεται πως με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος έναρξης των έργων εκσυγχρονισμού, ενώ επίσης με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης σε περίπτωση υπαίτιας καθυστέρησης έναρξης ή περάτωσης των σταδίων της μηχανογράφησης διακόπτεται εφεξής η παρακράτηση του εν λόγω ποσού υπέρ του υποθηκοφύλακα και αποδίδεται στο Δημόσιο, αφαιρουμένων των ποσών που απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του.

    Τι ισχυρίζονται οι υποθηκοφύλακες

    Οι ελεγχόμενοι υποθηκοφύλακες είπαν στους ελεγκτές ότι από το 1993 μέχρι σήμερα δεν έχουν καθοριστεί με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ούτε ο χρόνος έναρξης του συστήματος πληροφορικής ούτε η εφαρμογή ενιαίου συστήματος μηχανοργάνωσης, γι’ αυτό και δεν έγιναν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

    Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν όμως γιατί, αφού παρακράτησαν αυτά τα ποσά, δεν τα εμφάνισαν καθόλου στην Εφορία.

    Τώρα το ΣΔΟΕ προγραμματίζει ελέγχους σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, κάνοντας αρχή από τα άμισθα, όπου οι υποθηκοφύλακες αμείβονται με ποσοστά επί των μεταγραφόμενων ακινήτων και εισπράττουν με τον νόμο ποσοστά για τον εκσυγχρονισμό των άμισθων υποθηκοφυλακείων.zougla.gr

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 22:08 | Ζαχαρή-Ραλλού Κυριακοπούλου

    Δυστυχώς, το προσχέδιο του νόμου, παρά τις «καλές» (;) προθέσεις οι οποίες εκφράζονται στην αιτιολογική έκθεση, δεν επιλύει επί της ουσίας κανένα πρόβλημα, διατηρεί ανέπαφες ακριβώς τις ίδιες παθογένειες του θεσμού των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, και όχι απλά κρατά τον παλαιό τρόπο λειτουργίας, αλλά τον δυσκολεύει έτι περαιτέρω, τόσο για τον πολίτη, όσο και για το δημόσιο λειτουργό-Υποθηκοφύλακα:

    Α. Το προσχέδιο που αναρτήθηκε εκφεύγει του περιεχομένου της ανωτέρω μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αναφέρεται σε «τέλη οφειλόμενα στο Δημόσιο» (“feesdue to the State”) και προβλέπει την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των τελών υπέρ του Δημοσίου σε ό,τι αφορά στην απευθείας πληρωμή στο Υπουργείο Οικονομικών και αφορά και στα δικαιώματα υπέρ των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων. Σε κανένα σημείο της η εν λόγω δράση δεν αναφέρεται σε απευθείας πληρωμή στο Δημόσιο αμοιβών οποιουδήποτε ελεύθερου επαγγελματία.
    Β. Με τις προτεινόμενες διατάξεις θίγεται η θεσμική ιδιότητα του Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου και ουσιαστικά καταλύεται το άμισθο καθεστώς αφού οι συναλλασσόμενοι θα καταβάλλουν τέλος υπέρ του Δημοσίου και ο υποθηκοφύλακας θα αμοίβεται πλέον από το Δημόσιο και όχι από τον συναλλασσόμενο. Μετατρέπεται σε ένα sui generis δημόσιο υπάλληλο (!), που διατηρεί μεν όλες τις υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία-εργοδότη, αλλά την αμοιβή του την καταβάλλει το Δημόσιο (!) μετά από αίτησή του, καθώς και τον αναλογούντα ΦΠΑ, προκειμένου να τον επανακαταθέσει ο Υποθηκοφύλακας στο Δημόσιο! Τί θα συμβεί εάν το Δημόσιο απεργεί ή καθυστερεί, την στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας απασχολεί πολυάριθμους υπαλλήλους με ιδιωτική σχέση εργασίας και έχει υποχρεώσεις απέναντί τους και προς το ΙΚΑ αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο ως το τέλος εκάστου μηνός με απειλή μάλιστα ποινικών κυρώσεων, και τη στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας αναλαμβάνει προσωπικά τα υψηλά έξοδα στέγασης, εξοπλισμού και λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου ή Κτηματολογικού Γραφείου;
    Γ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται η ιδιότητα του Αμίσθου Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ως ελεύθερου επαγγελματία αφού με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται το βασικότερο δικαίωμα του, που έγκειται στην λήψη της νόμιμα προσδιορισμένης αμοιβής για την υπηρεσία που παρέχει, κατά τον χρόνο που παρέχεται και από τον λήπτη της υπηρεσίας αυτής. Πώς νομιμοποιείται το Δημόσιο να εισπράττει την αμοιβή του αμίσθου υποθηκοφύλακα για τις υπηρεσίες που παρέχει απευθείας στους συναλλασσομένους. Ο υποθηκοφύλακας δεν είναι «τρίτος» ως προς τη μεταγραφή, αλλά ο διενεργών αυτή. Εξ ου και η ευθύνη του έναντι του συναλλασσομένου τρίτου και η απαλλαγή του Δημοσίου από κάθε ευθύνη. Αντίθετα οι προτεινόμενες διατάξεις θεωρούν τον Υποθηκοφύλακα και Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου, κατά παρέκκλιση της παγιωμένης μέχρι σήμερα άποψης της νομολογίας, «τρίτο» ως προς την διενεργούμενη από τον ίδιο πράξη μεταγραφής αφού καταργούν την νόμιμη αμοιβή που δικαιούται να εισπράξει από τον συναλλασσόμενο με τον ίδιο και αναγάγουν αυτή στην έννοια του «τέλους» ενώ ταυτόχρονα διατηρούν ακέραιη και προσωπική την ευθύνη του άμισθου υποθηκοφύλακα έναντι του τρίτου, αφού δεν προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 1344 του Α.Κ., ούτε άλλωστε και αυτή του άρθρου 1345 Α.Κ., που ορίζει ότι το Δημόσιο δεν έχει καμία ευθύνη, καθώς και ακέραιες όλες τις υποχρεώσεις του (φόρος εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ, παρακράτηση φόρου, εργοδοτικές εισφορές, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ.). Κατά συνέπεια και με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις ο άμισθος υποθηκοφύλακας, θα αμείβεται από το Δημόσιο, όπως άλλωστε και ο έμμισθος, μόνο που ο τελευταίος ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι των συναλλασσομένων για πράξεις ή παραλείψεις του και καμία ευθύνη για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του γραφείου, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
    Δ. Ταλαιπωρία του συναλλασσόμενου πολίτη αφού για να αιτηθεί και να λάβει έστω και ένα πιστοποιητικό ή για να καταθέσει αίτηση μεταγραφής ή καταχώρησης εγγραπτέας πράξης θα πρέπει εφεξής να έρχεται αρχικά στο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο για τον υπολογισμό των τελών, στην συνέχεια να μεταβαίνει σε πιστωτικό ίδρυμα να καταθέτει τα τέλη και μετά να επιστρέφει στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο προκειμένου να καταθέσει τα έγγραφα, ενώ μέχρι σήμερα με την μετάβαση του και μόνο στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο διεκπεραίωνε την υποβολή της αίτησης του με την ταυτόχρονη καταβολή των τελών, όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις.
    Ε. Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής τόσο των τελών, όσο και της αμοιβής του υποθηκοφύλακα, ουδεμία ρύθμιση υπάρχει. Για τα τόσο σοβαρά αυτά ζητήματα, παρέχονται γενικές και αόριστες εξουσιοδοτήσεις για έκδοση ΚΥΑ, καθιστώντας έτσι την εκτελεστική λειτουργία νομοθετική. Πως θα εκδίδεται το παραστατικό για την παροχή υπηρεσίας από τον Υποθηκοφύλακα, εφόσον η καταβολή δεν γίνεται στον ίδιο; Πως θα ενεργείται η παρακράτηση αμοιβής και πως η χρέωση του ΦΠΑ; Επί ποίου ποσού θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ αφού καταργείται το δικαίωμα του Υποθηκοφύλακα κα γίνεται τέλος υπέρ του Δημοσίου/? Εισπράττει το Δημόσιο ΦΠΑ? Τί παραστατικά θα εκδίδει, πότε και σε ποιον, αν δεν εισπράττει καμία αμοιβή, αλλά πληρώνεται από το Δημόσιο; Πως θα είναι συνεπής ο εργοδότης Υποθηκοφύλακας απέναντι στους ιδιωτικής σχέσης εργασίας υπαλλήλους του όταν δεν έχει εισπράξει την αμοιβή του από την οποία και καταβάλλεται η μισθοδοσία εγκαίρως μέχρι το τέλος εκάστου μηνός και με ποινικές συνέπειες σε περίπτωση μη καταβολής; Σε κάθε περίπτωση, με βάση το προσχέδιο, η αμοιβή του υποθηκοφύλακα αποσυνδέεται πλήρως από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, η οποία θα καταβάλλεται επί αποδείξει δικαιολογητικών (!) στον υποθηκοφύλακα από το Δημόσιο (!), καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή τη σχέση με τους υπαλλήλους των γραφείων, οι οποίοι μπορούν ακόμη πιο ευχερώς να ισχυρισθούν ότι πληρώνονται από το Δημόσιο. Επίσης, με την τριμηνιαία απόδοση που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση κατά την οποία ένας μήνας λόγω απεργιών, μη έκδοσης νόμων και ρυθμιστικών εγκυκλίων όπως συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ και την ΥΠΕΡΑΞΊΑ, παρείχετο η δυνατότητα να μετακυλιστεί η δυνατότητα κάλυψης του μισθού και των εξόδων λειτουργία της υπηρεσίας σε επόμενο μήνα, κάτι το οποίο πλέον παύει να υφίσταται.
    ΣΤ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνει το κόστος της μεταγραφής για τον συναλλασσόμενο αφού τα τέλη μεταγραφής στρογγυλοποιούνται προς τα πάνωκαι θίγεται η οικονομική κατάσταση του άμισθου υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου. Πέρα από τη βασική παρατήρηση ότι το Δημόσιο δε νομιμοποιείται να εισπράττει την αμοιβή του Υποθηκοφύλακα και να τη μετονομάζει ως «τέλος», δεν παρέχεται καμία εγγύηση για το κατά πόσο η αμοιβή αυτή, έτσι όπως προσδιορίζεται στο προσχέδιο, θα εκκαθαρίζεται και θα καταβάλλεται εγκαίρως στον άμισθο υποθηκοφύλακα, ήτοι στο πρώτο δεκαήμερο του επομένου μηνός. Και ενώ θα υφίστανται όλες οι υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν (φορολογικές, εργοδοτικές, επαγγελματικές ως προς τις δαπάνες λειτουργίας κλπ.), με σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησής τους, οι άμισθοι υποθηκοφύλακες θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την αρμόδια υπηρεσία να εκκαθαρίσει και να αποδώσει την αμοιβή τους, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της επαγγελματικής τους ελευθερίας αφού η οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να επιφέρει μία καθυστέρηση του Δημοσίου στην απόδοση της αμοιβής, ενδέχεται να είναι τεράστια. Περαιτέρω ο προσδιορισμός της αμοιβής με βάση τις προτεινόμενες δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερος αφού δεν διενεργείται στο ύψος που οι ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις προβλέπουν.

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 20:49 | Ειρήνη

    Ταλαιπωρία για όλους!!!Απορώ ποιος το σκέφτηκε!Ένας δικηγόρος πχ θα πρέπει να πηγαίνει στο υποθηκοφυλακείο να κανει έλεγχο,μετα ταμείο να του υπολογίσουν το ποσό,μετα τράπεζα να πληρώσει,μετά πίσω στο υποθηκοφυλακείο για να καταθέσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία!Κάτι αντίστοιχο και για εναν πολίτη (χωρίς τον έλεγχο)υποθ/κειο-τραπεζα-υποθ/ειο.Τι γίνεται αν στην τράπεζα εχει ουρά και μεχρι να γυρίσει εχει κλείσει το υποθ/κείο?Αν έχει πέσει το σύστημα στην τράπεζα? Ποιο έγγραφο θα έχει προτεραιότητα στο υποθ/κείο?Τι θα γίνει με τις επιστροφές εγγράφων?Τα εγγραφα που έχουν προθεσμίες?? Όλα αυτά θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια ,χάσιμο χρόνου,ταλαιπωρία χωρίς λόγο και πολλά προβλήματα στις συναλλαγές!!!

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 18:00 | Λεωνίδας Κ.

    Είναι προφανές πως για μια ακόμη φορά κάποιοι αποφασίζουν για τους πολίτες χωρίς να έχουν ποτέ βγει από τα γραφεία τους να δουν πώς γίνονται οι δουλειές στον πραγματικό κόσμο. Εμείς που λόγω επαγγέλματος συναλλασσόμαστε συχνά με τα Υποθηκοφυλακεία δεν διαπιστώνουμε καμία «παθογένεια» αντίθετα είναι εύκολο να διακρίνουμε την ταλαιπωρία που μας περιμένει και όχι τον «εξορθολογισμό» που προτάσσεται…. Εκεί που για μια συναλλαγή χρειαζόμαστε 15 λεπτά σήμερα, με το νέο σύστημα θα χρειαζόμαστε ώρες….. Φανταστείτε την ταλαιπωρία στις περιπτώσεις που για κάποιο νομικό λόγο δεν θα μπορεί να γίνει η εγγραφή της πράξης και θα πρέπει να ζητούμε να επιστραφούν τα χρήματα που έχουμε καταβάλει στο Δημόσιο [τα οποία σημειωτέον σήμερα μας επιστρέφονται ΑΜΕΣΑ και ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ]. Έχετε επισκεφθεί ποτέ Υποθηκοφυλακείo; Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε………

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 17:39 | Α.Μ

    Ο σκοπος του νομου δεν ειναι ο καθορισμος των τελων παγιων και αναλογικων που καταβαλλονται στα Υποθηκοφυλακεια αλλα η διαχειριση των δικσιωματων και η ουσιαστικη εμμισθοποιηση του αμισθου Υποθηκοφυλακα.Τιθεται δε και θεμα αντισυνταγματικοτητας ως προς το δικαιωμα της ελευθερης αναπτυξης της προσωπικοτητας.

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 15:07 | Κωνσταντίνος

    Μεγάλη ταλαιπωρία για έναν πολίτη , για έναν επαγγελματία ,για οποιονδήποτε θέλει να κάνει μια συναλλαγη.Βήμα 1 Επίσκεψη στο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο. Βήμα 2 Κατάθεση αίτησης ή καταχώρηση εγγραπτέας πράξης. Βήμα 3 Επίσκεψη σε τράπεζα για πληρωμή (αν έχει η περιοχή τράπεζα ) .Βήμα 4 Επιστροφή στο υποθηκοφυλάκειο . Βήμα 5 Ολοκλήρωση της διαδικασίας .Συνολικά πολύ χαμένος χρόνος και έξοδα μετακίνησης ( βενζινη ).

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 14:56 | Ζωή

    Απορώ αν έχει κανείς επισκεφθεί ποτέ ένα τέτοιο γραφείο. Εμείς που λόγω ιδιότητας έχουμε συχνά συναλλαγές, αυτές οι αλλαγές, πρακτικά σημαίνουν πως θα χρειαζόμαστε τριπλό χρόνο και υπομονή προκειμένου να προβούμε σε μια απλή μέχρι σήμερα συναλλαγή.

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 14:26 | Θεοχάρη Αικατερίνη

    Ως υπάλληλος αμίσθου υποθηκοφυλακείου και έχοντας πλήρη γνώση του τι σημαίνει η εξυπηρέτηση του πολίτη, κρίνω την διαδικασία αυτή ως απόλυτα δυσκίνητη, μιας και τα τέλη που καλείται να καταβάλλει ο εκάστοτε πελάτης δεν είναι πάγια.
    Υπολογίζονται εξατομικευμένα στο ταμείο της υπηρεσίας και ο πολίτης
    πληρώνει επιτόπου το αντίτιμο που αναλογεί στο εκάστοτε αίτημά του.
    Όπως καταλαβαίνετε, ο πολίτης θα είναι υποχρεωμένος να προσέλθει στην υπηρεσία, να υπολογιστεί το αντίτιμο, να πάει στην τράπεζα να πληρώσει και να επανέλθει για να καταθέσει. Αυτό συνεπάγεται μια ανευ λόγου ταλαιπωρία για τον πολίτη.
    Απο την άλλη, τίθεται και σοβαρό θέμα σχετικά με την προτεραιότητα των εγγράφων. Ποιός ορίζει ποιό έγγραφο έχει προτεραιότητα; Τι γίνεται με τις προθεσμίες; Πώς θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί ένας πελάτης που έρχεται στην υπηρεσία κατά το κλείσιμο; Ποιά θα είναι η ασφάλεια του ελέγχου για τους δικηγόρους;
    Η ορθή λειτουργία και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας θεωρώ πως μπορούν να αναγνωριστούν μόνο απο ανθρώπους που τη βιώνουν εκ των έσω. Και μιας και είμαι ένας απο αυτούς σας διαβεβαιώνω πως το σύστημα αυτό δεν θα λειτουργήσει. Θα δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα στη ροή των διαδικασιών τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα εις βάρος του πολίτη.

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 14:26 | Αναστασία

    Σε μια παγωμένη και πελαγωμένη αγορά, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η επιπλέον ταλαιπωρία, ο χαμένος χρόνος και τα έξοδα, που προκύπτουν από τα πήγαινε-έλα στη τράπεζα και στο υποθηκοφυλακείο. Για να κάνει κανείς ένα συμβόλαιο πια, θα είναι τόσο δύσκολο και χρονοβόρο όσο ποτέ.

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 12:46 | ΕΝΩΣΗ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Σήμερα στα άμισθα υποθηκοφυλακεία καταβάλλονται τέλη και δικαιώματα υπέρ Δημοσίου και τρίτων φορέων του Δημοσίου (ΤΑΧΔΙΚ, ΕΚΧΑ Α.Ε.), καθώς και τα δικαιώματα των υποθηκοφυλάκων που συνιστούν την αμοιβή τους. Από την πρώτη στιγμή της σύστασης της σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος τάχθηκε υπέρ του να εισπράττει το Δημόσιο απευθείας από τους συναλλασσόμενους τα υπέρ αυτού (του Δημοσίου) τέλη (δηλ. χωρίς να μεσολαβεί ο υποθηκοφύλακας ως «εισπράκτορας» του Δημοσίου) με τρόπο, φυσικά, που δεν θα συνεπάγεται ταλαιπωρία των συναλλασσομένων και ούτε θα διαταράσσει τη θεμελιώδη για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων αρχή της χρονικής προτεραιότητας της εγγραφής των πράξεων. Κάτι τέτοιο άλλωστε συνιστά και εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση (MoU 5.1.2.9.v), εν όψει της οποίας συνεστήθη η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή (“Ensure that all transaction fees that are due to the State are transferred automatically to the account of the Ministry of Finance. Data on all other transaction fees should be fully accounted and audited by the ministry of Finance).

    Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, η Ένωσή μας διαχώρισε από την άνω διαδικασία την καταβολή της αμοιβής των αμίσθων υποθηκοφυλάκων, η οποία, ως αμοιβή ελεύθερου επαγγελματία δε νοείται να καταβάλλεται από τον συναλλασσόμενο σε άλλον (σύμφωνα με το προσχέδιο, στο Δημόσιο), και όχι σε αυτόν που παρέχει την υπηρεσία, δηλ. τον υποθηκοφύλακα, και σε χρόνο άλλον (μεταγενέστερο) από αυτόν της παροχής της υπηρεσίας.

    Μεταξύ των σκοπών του προσχεδίου νόμου περιλαμβάνεται ο καθορισμός της αμοιβής των αμίσθων υποθηκοφυλάκων. Ωστόσο, από τις διατάξεις που ακολουθούν, καθίσταται σαφές ότι δεν επανακαθορίζεται απλώς η αμοιβή των αμίσθων υποθηκοφυλάκων, αλλά αυτή ουσιαστικά καταργείται ως αμοιβή ελευθέρου επαγγελματία, καθώς ο συναλλασσόμενος καταβάλλει αποκλειστικά τέλη υπέρ του Δημοσίου. Εν συνεχεία, το Δημόσιο με μία πολυπλοκότατη διαδικασία υπολογισμού και εκκαθάρισης, που μόνο προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού και του εκσυγχρονισμού δε βαίνει, καταβάλλει την αμοιβή του υποθηκοφύλακα. Συνεπώς ο τελευταίος από ελεύθερος επαγγελματίας μετατρέπεται σε sui generis δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος φέρει πλήρεις τις υποχρεώσεις του αμίσθου λειτουργού – ελεύθερου επαγγελματία – εργοδότη (αφού, όπως αναφέρει το προσχέδιο αιτιολογικής έκθεσης, σελ. 7, εξακολουθεί να θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας), αλλά αποστερείται του θεμελιώδους δικαιώματός του απόληψης αμοιβής από τον δέκτη των υπηρεσιών του. Η «αμοιβή» αυτού του sui generis υπαλλήλου, αποτελεί, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, ουσιαστικά μισθό, ο οποίος δεν είναι πάγιος, αλλά υπολογίζεται αναλογικά με τις μεταγραφόμενες πράξεις (τουλάχιστον προς το παρόν, διότι στο προσχέδιο αιτιολογικής έκθεσης, σελ. 8, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σε βραχύ χρονικό διάστημα θα «εκτιμηθεί» η αναλογικότητα της αμοιβής!)

    Με βάση τα παραπάνω, η αναφορά στο προσχέδιο αιτιολογικής (σελ. 7) ότι «δε θίγεται η θεσμική κατάσταση των αμίσθων υποθηκοφυλάκων», καθώς και ότι «η καταβολή της αμοιβής τους από το Δημόσιο δεν τους μετατρέπει σε εμμίσθους, αφού η αμοιβή τους συνεχίζει να προσδιορίζεται αναλογικά…» είναι παντελώς λανθασμένη. Βασικό εννοιολογικό στοιχείο του αμίσθου καθεστώτος, το οποίο κατοχυρώνεται και συνταγματικά (άρθρο 92 παρ. 4 Σ.), είναι η μη ύπαρξη «μισθού», αδιάφορα αν αυτός είναι πάγιος ή υπολογίζεται αναλογικά. Υπό την ίδια έννοια θεωρούνται άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι. Το παρόν προσχέδιο, λοιπόν, θίγει άμεσα και ευθέως τη θεσμική κατάσταση των αμίσθων υποθηκοφυλάκων, κατά τρόπο αντισυνταγματικό και μονόπλευρο, θίγοντας μόνο τη πλευρά του τρόπου πληρωμής, αλλά διατηρώντας ακέραιη αυτή της ευθύνης.

    Σε σχέση δε με τον τρόπο καταβολής των καθοριζομένων τελών, των αποδόσεων και της αμοιβής, που σύμφωνα με το άρθρο 1, αποτελεί σκοπό του νόμου και αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα, τόσο για τους συναλλασσόμενους με τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία ανά τη χώρα, όσο και για τους λειτουργούντες αυτά άμισθους υποθηκοφύλακες, το προσχέδιο νόμου ουδεμία ουσιαστική ρύθμιση περιλαμβάνει. Αντίθετα, εξουσιοδοτεί γενικά και αόριστα, και άρα κατά παράβαση του Συντάγματος, τη Διοίκηση για έκδοση υπουργικών αποφάσεων, καθιστώντας έτσι την εκτελεστική εξουσία νομοθετική. Διαβάζοντας κανείς το προσχέδιο νόμου (υποθηκοφύλακας, δικηγόρος, συμβολαιογράφος, δικαστικός επιμελητής, απλός πολίτης που επιθυμεί να κάνει συναλλαγή), δεν έχει καμία ιδέα για το πώς θα γίνεται η καταβολή των τελών. Πώς θα διασφαλίζεται η αρχή της χρονικής προτεραιότητας των πράξεων (ότι δηλ. μία κατάσχεση δεν θα εγγραφεί πριν τη μεταβίβαση του ακινήτου ή αντίστροφα); Μέχρι σήμερα η καταβολή των τελών και δικαιωμάτων προβλέπεται να γίνεται ταυτόχρονα, οπότε δεν υπήρχε σχετικό ζήτημα. Με το προσχέδιο αποσυνδέονται οι δύο ενέργειες, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη χρονική προτεραιότητα. Τί θα γίνεται επίσης με τις επιστροφές των πράξεων, πώς και από ποιον θα διενεργείται ο αντιλογισμός, προκειμένου να πάρει ο συναλλασσόμενος πίσω τα χρήματα που κατέβαλε; Τι θα γίνεται, επίσης, όταν δεν είναι τεχνικά εφικτή η πληρωμή στην τράπεζα ή η χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας και ταυτόχρονα λήγουν νόμιμες προθεσμίες επί ποινή ακυρότητας της πράξης (π.χ. εγγραφή κατάσχεσης, αγωγής κλπ.).

    Μία σειρά ζητημάτων παραμένουν χωρίς απάντηση με τον κίνδυνο η υιοθέτηση του προσχεδίου να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές επί ακινήτων σε όλη τη χώρα.

    Σε κάθε περίπτωση, η Ένωσή μας τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας υπολογισμού των δικαιωμάτων και τελών που οφείλονται για την εγγραφή των πράξεων και την έκδοση πιστοποιητικών, που θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, έμμισθα και άμισθα. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν συμμετείχαμε σε καμία σχετική επιτροπή, ούτε άλλωστε και στη συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε τα θέματα που προκύπτουν καλύτερα από κάθε άλλο φορέα. Οι σκοποί που αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση περί εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού του νομοθετικού πλαισίου, περί της ενιαίας εφαρμογής και του ευχερούς ελέγχου είναι απολύτως θεμιτοί και επιδιώξιμοι και από την Ένωσή μας. Η χρήση της πλατφόρμας θα μπορούσε να εκπληρώσει τους παραπάνω στόχους, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα ληφθεί η μεγαλύτερη δυνατή μέριμνα, σε νομοθετικό επίπεδο, για τους συναλλασσομένους και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους.

    Θα μπορούσε, έτσι, να προβλεφθεί νομοθετικά διαδικασία, μέσω της οποίας θα εκκαθαρίζεται κάθε δικαίωμα και τέλος πού καταβάλλεται από τον συναλλασσόμενο άμεσα με την καταχώρηση κάθε πράξης και κατά τρόπο άμεσα ορατό από κάθε δικαιούχο των ποσών πού καταβάλλονται (υποθηκοφύλακα – Δημόσιο – ΕΚΧΑ – ΤΑΧΔΙΚ) και με τον επιμερισμό που αυτόματα θα γίνεται θα μεταφέρονται αυθημερόν τα αντίστοιχα ποσά στους αντίστοιχους λογαριασμούς. Με τον τρόπο αυτό, καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού, το Δημόσιο και οι λοιποί φορείς του Δημοσίου εισπράττουν άμεσα τα χρήματά τους, προκύπτει δε σαφώς ποια είναι η αμοιβή του υποθηκοφύλακα και ο έλεγχος καθίσταται ευχερέστατος.

    Ωστόσο, η κατάργηση της νόμιμης αμοιβής μας ως ελευθέρων επαγγελματιών, κανέναν από τους άνω στόχους δεν εξυπηρετεί, ούτε άλλωστε αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση! Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι για τις εγγραφές που ενεργούμε και τα πιστοποιητικά που εκδίδουμε ως άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί, αναλαμβάνοντας πλήρη ευθύνη με υπέγγυα την προσωπική μας περιουσία, δεν θα εισπράττουμε αμοιβή από τους λήπτες των υπηρεσιών μας.

  • 1 Οκτωβρίου 2014, 12:29 | ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Α. Το προσχέδιο που αναρτήθηκε εκφεύγει του περιεχομένου της ανωτέρω μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αναφέρεται σε «τέλη οφειλόμενα στο Δημόσιο» (“feesdue to the State”) και προβλέπει την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των τελών υπέρ του Δημοσίου σε ό,τι αφορά στην απευθείας πληρωμή στο Υπουργείο Οικονομικών και αφορά και στα δικαιώματα υπέρ των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων. Σε κανένα σημείο της η εν λόγω δράση δεν αναφέρεται σε απευθείας πληρωμή στο Δημόσιο αμοιβών οποιουδήποτε ελεύθερου επαγγελματία.

    Β. Με τις προτεινόμενες διατάξεις θίγεται η θεσμική ιδιότητα του Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου και ουσιαστικά καταλύεται το άμισθο καθεστώς αφού οι συναλλασσόμενοι θα καταβάλλουν τέλος υπέρ του Δημοσίου και ο υποθηκοφύλακας θα αμοίβεται πλέον από το Δημόσιο και όχι από τον συναλλασσόμενο. Μετατρέπεται σε ένα sui generis δημόσιο υπάλληλο (!), που διατηρεί μεν όλες τις υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία-εργοδότη, αλλά την αμοιβή του την καταβάλλει το Δημόσιο (!) μετά από αίτησή του, καθώς και τον αναλογούντα ΦΠΑ, προκειμένου να τον επανακαταθέσει ο Υποθηκοφύλακας στο Δημόσιο! Τί θα συμβεί εάν το Δημόσιο απεργεί ή καθυστερεί, την στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας απασχολεί πολυάριθμους υπαλλήλους με ιδιωτική σχέση εργασίας και έχει υποχρεώσεις απέναντί τους και προς το ΙΚΑ αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο ως το τέλος εκάστου μηνός με απειλή μάλιστα ποινικών κυρώσεων, και τη στιγμή που ο Υποθηκοφύλακας αναλαμβάνει προσωπικά τα υψηλά έξοδα στέγασης, εξοπλισμού και λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου ή Κτηματολογικού Γραφείου;
    Γ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται η ιδιότητα του Αμίσθου Υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ως ελεύθερου επαγγελματία αφού με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται το βασικότερο δικαίωμα του, που έγκειται στην λήψη της νόμιμα προσδιορισμένης αμοιβής για την υπηρεσία που παρέχει, κατά τον χρόνο που παρέχεται και από τον λήπτη της υπηρεσίας αυτής. Πώς νομιμοποιείται το Δημόσιο να εισπράττει την αμοιβή του αμίσθου υποθηκοφύλακα για τις υπηρεσίες που παρέχει απευθείας στους συναλλασσομένους. Ο υποθηκοφύλακας δεν είναι «τρίτος» ως προς τη μεταγραφή, αλλά ο διενεργών αυτή. Εξ ου και η ευθύνη του έναντι του συναλλασσομένου τρίτου και η απαλλαγή του Δημοσίου από κάθε ευθύνη. Αντίθετα οι προτεινόμενες διατάξεις θεωρούν τον Υποθηκοφύλακα και Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου, κατά παρέκκλιση της παγιωμένης μέχρι σήμερα άποψης της νομολογίας, «τρίτο» ως προς την διενεργούμενη από τον ίδιο πράξη μεταγραφής αφού καταργούν την νόμιμη αμοιβή που δικαιούται να εισπράξει από τον συναλλασσόμενο με τον ίδιο και αναγάγουν αυτή στην έννοια του «τέλους» ενώ ταυτόχρονα διατηρούν ακέραιη και προσωπική την ευθύνη του άμισθου υποθηκοφύλακα έναντι του τρίτου, αφού δεν προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 1344 του Α.Κ., ούτε άλλωστε και αυτή του άρθρου 1345 Α.Κ., που ορίζει ότι το Δημόσιο δεν έχει καμία ευθύνη, καθώς και ακέραιες όλες τις υποχρεώσεις του (φόρος εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ, παρακράτηση φόρου, εργοδοτικές εισφορές, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ.). Κατά συνέπεια και με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις ο άμισθος υποθηκοφύλακας, θα αμείβεται από το Δημόσιο, όπως άλλωστε και ο έμμισθος, μόνο που ο τελευταίος ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι των συναλλασσομένων για πράξεις ή παραλείψεις του και καμία ευθύνη για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του γραφείου, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

    Δ. Ταλαιπωρία του συναλλασσόμενου πολίτη αφού για να αιτηθεί και να λάβει έστω και ένα πιστοποιητικό ή για να καταθέσει αίτηση μεταγραφής ή καταχώρησης εγγραπτέας πράξης θα πρέπει εφεξής να έρχεται αρχικά στο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο για τον υπολογισμό των τελών, στην συνέχεια να μεταβαίνει σε πιστωτικό ίδρυμα να καταθέτει τα τέλη και μετά να επιστρέφει στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο προκειμένου να καταθέσει τα έγγραφα, ενώ μέχρι σήμερα με την μετάβαση του και μόνο στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο διεκπεραίωνε την υποβολή της αίτησης του με την ταυτόχρονη καταβολή των τελών, όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις.

    Ε. Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής τόσο των τελών, όσο και της αμοιβής του υποθηκοφύλακα, ουδεμία ρύθμιση υπάρχει. Για τα τόσο σοβαρά αυτά ζητήματα, παρέχονται γενικές και αόριστες εξουσιοδοτήσεις για έκδοση ΚΥΑ, καθιστώντας έτσι την εκτελεστική λειτουργία νομοθετική. Πως θα εκδίδεται το παραστατικό για την παροχή υπηρεσίας από τον Υποθηκοφύλακα, εφόσον η καταβολή δεν γίνεται στον ίδιο; Πως θα ενεργείται η παρακράτηση αμοιβής και πως η χρέωση του ΦΠΑ; Επί ποίου ποσού θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ αφού καταργείται το δικαίωμα του Υποθηκοφύλακα κα γίνεται τέλος υπέρ του Δημοσίου/? Εισπράττει το Δημόσιο ΦΠΑ? Τί παραστατικά θα εκδίδει, πότε και σε ποιον, αν δεν εισπράττει καμία αμοιβή, αλλά πληρώνεται από το Δημόσιο; Πως θα είναι συνεπής ο εργοδότης Υποθηκοφύλακας απέναντι στους ιδιωτικής σχέσης εργασίας υπαλλήλους του όταν δεν έχει εισπράξει την αμοιβή του από την οποία και καταβάλλεται η μισθοδοσία εγκαίρως μέχρι το τέλος εκάστου μηνός και με ποινικές συνέπειες σε περίπτωση μη καταβολής; Σε κάθε περίπτωση, με βάση το προσχέδιο, η αμοιβή του υποθηκοφύλακα αποσυνδέεται πλήρως από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, η οποία θα καταβάλλεται επί αποδείξει δικαιολογητικών (!) στον υποθηκοφύλακα από το Δημόσιο (!), καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή τη σχέση με τους υπαλλήλους των γραφείων, οι οποίοι μπορούν ακόμη πιο ευχερώς να ισχυρισθούν ότι πληρώνονται από το Δημόσιο. Επίσης, με την τριμηνιαία απόδοση που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση κατά την οποία ένας μήνας λόγω απεργιών, μη έκδοσης νόμων και ρυθμιστικών εγκυκλίων όπως συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ και την ΥΠΕΡΑΞΊΑ, παρείχετο η δυνατότητα να μετακυλιστεί η δυνατότητα κάλυψης του μισθού και των εξόδων λειτουργία της υπηρεσίας σε επόμενο μήνα, κάτι το οποίο πλέον παύει να υφίσταται.

    ΣΤ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνει το κόστος της μεταγραφής για τον συναλλασσόμενο αφού τα τέλη μεταγραφής στρογγυλοποιούνται προς τα πάνωκαι θίγεται η οικονομική κατάσταση του άμισθου υποθηκοφύλακα και Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου. Πέρα από τη βασική παρατήρηση ότι το Δημόσιο δε νομιμοποιείται να εισπράττει την αμοιβή του Υποθηκοφύλακα και να τη μετονομάζει ως «τέλος», δεν παρέχεται καμία εγγύηση για το κατά πόσο η αμοιβή αυτή, έτσι όπως προσδιορίζεται στο προσχέδιο, θα εκκαθαρίζεται και θα καταβάλλεται εγκαίρως στον άμισθο υποθηκοφύλακα, ήτοι στο πρώτο δεκαήμερο του επομένου μηνός. Και ενώ θα υφίστανται όλες οι υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν (φορολογικές, εργοδοτικές, επαγγελματικές ως προς τις δαπάνες λειτουργίας κλπ.), με σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησής τους, οι άμισθοι υποθηκοφύλακες θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την αρμόδια υπηρεσία να εκκαθαρίσει και να αποδώσει την αμοιβή τους, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της επαγγελματικής τους ελευθερίας αφού η οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να επιφέρει μία καθυστέρηση του Δημοσίου στην απόδοση της αμοιβής, ενδέχεται να είναι τεράστια. Περαιτέρω ο προσδιορισμός της αμοιβής με βάση τις προτεινόμενες δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερος αφού δεν διενεργείται στο ύψος που οι ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις προβλέπουν.

  • 30 Σεπτεμβρίου 2014, 16:42 | Παπαδοπουλος Γ.

    Με την επιτόπια κατάθεση οι επαγγελματίες του κλάδου εξυπηρετούμαστε πιο γρήγορα.Είναι αδιανόητο για ένα πιστοποιητικό μεταγραφής να πηγαίνω πρώτα στην Τράπεζα και μετά στο Υποθηκοφυλακείο.Και πολύ περισσότερο στις πιο σύνθετες περιπτώσεις με πολύπλοκους υπολογισμούς ποιος θα βεβαιώνει ότι ο υπολογισμός είναι σωστός ώστε να αποφεύγω την ταλαιπωρια της εκ νέου επίσκεψης στην Τράπεζα;

  • 30 Σεπτεμβρίου 2014, 15:28 | Ελευθερια

    Απορώ ποιος σκέφτηκε ότι είναι πιο απλό για τους πολίτες να πρέπει να περνούν υποχρεωτικά από τις τράπεζες πριν οποιαδήποτε συναλλαγή τους με τα υποθηκοφυλακεία με αποτέλεσμα να χρειάζεται επιπλέον χρόνος για όσους δεν έχουν ευχέρεια με τους ηλεκτρονικούς τρόπους συναλλαγής

  • 30 Σεπτεμβρίου 2014, 14:26 | Γιαννης

    Σημαντικό νομοσχέδιο και άρτια επεξεργασμενο αλλα πρέπει να συνδιασθει με την μείωση του αριθμού
    των Υποθηκοφυλακειων και την εμμισθοποιηση των περισσότερων έστω και σταδιακά. Σε πρώτη φάση θα μπορούσαν όσα χηρευουν να απορροφηθούν απο τα πλησιέστερα εμμισθα ως επίσης όσων η περιοχή των κτηματογραφειται να γίνουν εξ ύπαρχης οριστικά κτηματολογικα γραφεία . Ι

  • 30 Σεπτεμβρίου 2014, 14:08 | Γιαννης

    Σημαντικό νομοσχέδιο και άρτια επεξεργασμενο αλλα πρέπει να συνδιασθει με την μείωση του αριθμού
    των Υποθηκοφυλακειων και την εμμισθοποιηση των περισσότερων έστω και σταδιακά. Σε πρώτη φάση θα μπορούσαν όσα χορεύουν να απορροφηθούν απο τα πλησιέστερα εμμισθα ως επίσης όσων η περιοχή των κτηματογραφειται να γίνουν εξ ύπαρχης οριστικά κτηματολογικα γραφεία . Ι