1. Για την πρόσβαση σε επαγγέλματα και την άσκησή τους ισχύει η αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας.
2. Οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορούν στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων επιβάλλεται να ερμηνεύονται σε αρμονία προς την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Διατάξεις που προβλέπουν περιορισμούς στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων είναι στενώς ερμηνευτέες.
Δε θα πρεπει να μπαινουν στο ιδιο καζανι ολα τα επαγγελματα. Για το επαγγελμα του φαρμακοποιου θα ηθελα να πω πως η πληρης απελευθερωση μονο κακο θα κανει και στο κρατος (αφου θα αυξηθει κι αλλο η φαρμακευτικη δαπανη) αλλα και στους νεους φαρμακοποιους χωρις φαρμακειο που παραπονιουνται (γιατι πως θα αντεξουν στον ανταγωνισμο που θα προκυψει?). Κανεις δεν τους στερησε να ασκησουν το επαγγελμα τους, υπαρχουν θεσεις στα νοσοκομεια και στις εταιρειες που μενουν κενες. Στην επαρχία οπου χρειαζεται, ας ανοιξουν φαρμακεια. Στις μεγαλες πολεις ομως το επαγγελμα ειναι κορεσμενο. Και το να μπει ενας νεος στη Φαρμακευτικη γιατι να συνεπαγεται υποχρεωτικα να γινει φαρμακοποιος του παγκου? Αφου υπαρχουν τοσα καλα μυαλα αδικημενα, γιατι δεν τους δινει το κρατος κινητρα να ασχοληθουν με τη φαρμακευτικη ερευνα ωστε να κανουν μεγαλυτερο καλο στην κοινωνια? Ειναι αχαριστια να ζηλευεις το διπλανο σου που εχει στησει μια επιχειρηση με κοπο και ιδρωτα, και στο ονομα της ισοτητας να ευχεσαι την καταστροφη του. Που ειναι η ισοτητα αφου τωρα ολη η δυναμη θα συγκεντρωθει στα χερια των λιγων? Συμφερει αραγε την Ελλαδα να μπουν ξενες εταιρειες στο χωρο του φαρμακειου? Το ανοιγμα του επαγγελματος δε θα οφελησει τους νεους φαρμακοποιους, εξυπηρετει μεγαλα συμφεροντα. Η κατασταση θα βγει εκτος οριων, ουτε για το καλο των καταναλωτων γινεται ολο αυτο. Δε θα ανεβει το επιπεδο των προσφερομενων υπηρεσιων, το αντιθετο κιολας, τα φαρμακεια θα ειναι παγερες και απροσωπες επιχειρησεις. Δε θελουμε ομως να αποτελουν μονο εμπορικα καταστηματα, προσφερουν κοινωνικο εργο. Και αυτο θελουν καποιοι να τους το στερησουν…
έγινε κάποια καταγραφή (έστω και με συλλογή των σχετικών δημοσιευμάτων) για ΟΛΑ τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα;
υπάρχουν διάφορα νομοθετικά περίεργα με τα επαγγέλματα στην Ελλάδα
π.χ. για τα γυμναστήρια μου ανέφεραν πως έχει απαίτηση να «υπογράφει» – επιβλέπει γυμναστής αλλά όχι και να απασχολείται εκεί δημιουργώντας άλλη μια πηγή μαύρου χρήματος (για να τσιμπάνε μαύρα οι γυμναστές που δουλεύουν στα σχολεία δηλαδή αντί να απασχολούνται στα γυμναστές οι αδιόριστοι γυμναστές;)
Επιτέλους! Είναι αναγκαίο για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας η πλήρης απελευθέρωση άμεσα όλων ανεξαιρέτως των κλειστών και προστατευμένων (από το κράτος) επαγγελμάτων. Ο κάθένας, άτομο ή εταιρία, να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμα που επιθυμεί να ασκήσει, με μόνη ελάχιστη προϋπόθεση την τεχνική ή επιστημονική ή άλλη ικανότητα/γνώση/κατάρτιση που χρειάζεται για να το ασκήσει. Η προϋπόθεση αυτή για κάθε επάγγελμα είναι έτσι κι’ αλλιώς γνωστή και δεδομένη, καθως και ο τρόπος πιστοποίησής, και δεν χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις. Να μπορεί κάποιος που πληρεί την ελάχιστη αυτή τεχνική προϋπόθεση να λαμβάνει αμέσως άδεια άσκησης επαγγελματος χωρίς καμία χρέωση πέρα από κάποιο μικρό (πολύ μικρό) παράβολο προς το Δημόσιο και μόνο. Κατάργηση όλων των άλλων περιορισμών μη τεχνικού χαρακτήρα, όπως ιδιοκτησιακών, γεωγραφικών, ωραρίου λειτουργίας, ελαχίστων αμοιβών, κλπ., κλπ.
Τα επιχειρήματα που έχουν ακουστεί κατά του ανοίγματος τω επαγγελμάτων είναι εντελώς ανυπόστατα και προδίδουν κυρίως κραυγαλέα ιδιοτέλεια αλλά και παρωχημένες ιδεοληψίες που βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει διαβούλευση για το κλειστό επάγγελμα του φαρμακοποιού.
Αξιότιμοι Κύριοι,
Είναι κοινωνικά δίκαιο και επομένως επιβεβλημένο να γίνει το «Άνοιγμα των Κλειστών Επαγγελμάτων». Εάν ήταν απαραίτητο να έχουμε Μνημόνιο για να γίνει αυτό το αυτονόητο τότε εγώ τουλάχιστον καλωσορίζω το Μνημόνιο και ας το πληρώνω ήδη ακριβά με απ’ ευθείας περικοπή της σύνταξής μου κατά χίλια (1.000) ευρώ το μήνα μη συμπεριλαμβανομένων των λοιπών δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομία της κοινωνίας μας και στον καθένα εξ ημών.
Ως εκ τούτου «νυν ο αγών» υπερ της κατάργησης πάντων των προνομίων. Ότι προνόμιο δεν καταργηθεί τώρα ή ότι παραμείνει είτε λόγω υποχωρήσεων κατά τις διαβουλεύσεις είτε ολιγωρίας, θα αποτελέσει το μόλυσμα που θα επιφέρει και πάλι την αποσύνθεση του συστήματος. Και όταν λέμε κατάργηση πάντων των προνομίων το εννοούμε για όλα τα πλάτη και μήκη της κοινωνίας μας. Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα τα οποία μπορείτε να συμπεριλάβετε στις καταργήσεις προνομίων τις οποίες ξεκινήσατε προκειμένου κάποιος να βρει δουλιά.
1. Η διεκδίκηση θέσεων Πληροφορικής στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα επιτρέπεται μόνο σε πτυχιούχους της Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν επιτρέπεται σε πτυχιούχους άλλης θετικής επιστήμης οι οποίοι όμως είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος Πληροφορικής και έτσι έχουν το δικαίωμα και διδάσκουν σε τμήματα Πληροφορικής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δηλαδή οι φοιτητές αυτών των καθηγητών όταν πάρουν πτυχίο έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στις οποίες οι καθηγητές τους δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να υποβάλουν δικαιολογητικά.
2. Στα ΤΕΙ υφίσταται η εγκύκλιος Φ13/10518α/Ε5/30-1-2004 η οποία θα καταργηθεί την 1-1-2014, βάσει της οποίας γίνονται αυθαίρετοι διορισμοί Καθηγητών Εργαστηρίων. Η αυτόματη και μόνο κατάργησή της δείχνει σκοπιμότητα προνομίων, άδικη διάκριση μεταξύ υποψηφίων για θέσεις εργασίας και εύνοια υποψηφίων της θέσης που υστερούν αφού αποκλείει άλλους υπέρτερους διότι δεν έχουν κάποιο άλλο αρχικό πτυχίο και όχι το πτυχίο της αρεσκείας τους.
Οι ευχές και οι προσευχές μου είναι μαζί σας στην προσπάθεια που κάνετε να καταργήσετε τα αδικαιολόγητα προνόμια, αλλά όλα τα προνόμια και από τη ρίζα τους.
Απαραίτητα πρέπει να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα, καταργώντας τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν από χρόνια τώρα. Όλοι σε ένα άλλο περιβάλλον, σε μια άλλη Ελλάδα, πιέζοντας ο καθένας, υποκύπτοντας φοβούμενες οι κυβερνήσεις, επέβαλαν απαράδεκτους όρους στην αγορά. Και ω τους θαύματος, τα επαγγέλματα που επέβαλαν στον κόσμο να τους πληρώνει τα ασφαλιστικά ταμεία τους, να τους αμείβει χωρίς να μπορεί να διαπραγματευτεί την τιμή, να πληρώνει τις παχυλές συντάξεις τους, είναι επαγγέλματα των βουλευτών μας… Αίσχος !
Με ποια λογική να μην υπάρχει κατ΄αντιστοιχεία του αγγελιοσήμου, και αντίστοιχο για τον σερβιτόρο, οικοδόμου, τον λαμαρίνα ?? Να είθε δίκαιοι στην τεράστια προσπάθεια. που κάνετε, να μην φοβηθείτε. Ο κόσμος καταλαβαίνει όταν ενεργείται δίκαια, παρ ότι υποφέρει. Μην υποτιμάτε το ένστικτο του, είναι θανάσιμο λάθος. Όποια καλή σας προσπάθεια και αν γίνει, εφ όσον υπάρχουν εξαιρέσεις και παραθυράκια, ή δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, είναι καταδικασμένη. Και θα αδικήσετε τον εαυτό σας, θα ακυρώσει το τιτάνιο έργο σας, και είναι κρίμα.
Κατάργηση ξεκάθαρη λοιπόν στις αμοιβές των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, και όχι μετονομασία-βάπτισμα της υπάρχουσας ελάχιστης αμοιβής. Κανένας περιορισμός, όποιος θέλει ανοίγει γραφείο όπου θέλει. Γιατί οι δικηγόροι να μην έχουν ανταγωνισμό όπως η υπόλοιπη αγορά ??? Για ποιόν λόγο ένα νέο ζευγάρι που αρχίζει την ζωή του τώρα αγοράζοντας ένα σπιτάκι εκατό-εκατόν πενήντα χιλιάδων, θα πρέπει να πληρώνει την σύνταξη του δικηγόρου, του μηχανικού, του συμβολαιογράφου ?? Και γιατί δεν δεσμεύεστε να αλλάξετε το σύνταγμα για να προχωρήσετε περισσότερο με τους συμβολαιογράφους ???
Ένα είναι βέβαιο, ότι η κοινωνία είναι μαζί σας. Προχωρήστε. Αν όμως φοβούμενοι κάνετε υποχωρήσεις έστω και σε έναν, τότε να περιμένετε τσουνάνι αντιδράσεων από τους υπόλοιπους, και δυστυχώς για όλους μας, θα αποτύχετε.
Καλή δύναμη στην τιτάνια προσπάθεια σας.
Με εκτίμηση,
Δ.Αρζόγλου
Ειμαι φαρμακοποιος χωρις φαρμακειο.Απο αυτους τους τσαρλατανους οπως μας αποκαλουν οι συναδελφοι φαρμακοποιοι με φαρμακειο…
Δυστυχως η ευτυχως εμενα ο μπαμπας μου δεν εχει φαρμακειο.
Και το μονο που ζητω κ.Υπουργε ειναι να μπορεσω να ασκησω το επαγγελμα μου υπο τις ιδιες συνθηκες και με τα ιδια δικαιωματα που το ασκουν ολοι αυτοι οι κυριοι που μας κρατουν απ’εξω.
Δεν εχω, αλλα και δεν θελω να πληρωσω τα τεραστια ποσα που μου ζητουν για να αγορασω κατι το οποιο δικαιωματικα και συνταγματικα μου ανηκει!!
Το να ασκησω το επαγγελμα μου,που το ιδιο το Συνταγμα μου δινει το δικαιωμα ελευθερα να επιλεξω!
Το 2006 εκανα αιτηση αδειας ιδρυσεως φαρμακειου και οπως ηταν φυσικο απεριφθει λογω πληθυσμιακων περιορισμων.Ενα μηνα μετα εκανα προσφυγη στο ΣΤΕ και η υποθεση μου εκδικαστηκε στις 26/10/10 οπως και 27 ακομη συναδελφων.Ελπιζουμε οτι το Ελληνικο Συνταγμα θα μας δωσει αυτο που οι κυβερνησεις σας μας στερουν ολα αυτα τα χρονια….το δικαιωμα μας να ζουμε ισοτιμα σε μια δημοκρατικη κοινωνια!
Αν πραγματικα δεν εξυπηρετητε συντεχνιακα συμφεροντα και αν πραγματι θελετε να δωσετε την δυνατοτητα σε ολους εμας τους φαρμακοποιους χωρις φαρμακειο,να δουλεψουμε και να προσφερουμε σε αυτο τον τοπο θα πρεπει να προβειτε σε πληρη απελευθερωση του επαγγελματος μας!χωρις αστερισκους και εξαιρεσεις που εσεις οι ιδιοι γνωριζετε καλυτερα απο ολους μας ποιους εξυπηρετουν.
Δεν υπάρχει καμμία ειδικότερη αναφορά για τους δικαστικούς επιμελητές που δεν είναι καν πτυχιούχοι της Νομικής, έχουν υπέρογκες αμοιβές και περιορισμένο αριθμό θέσεων σε κάθε Εφετείο.
Αποτελούν οι πίνακες εξόδων κατάσχεσης για επικείμενο πλειστηριασμό γάγγραινα για τον οφειλέτη.
Οι ενέργειές τους είναι καθαρά νομικές, προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και μπορούν να γίνονται από νομικούς και όχι από απόφοιτους Γυμνασίου, όπως ισχύει σήμερα.
To epaggelma twn farmakopoiwn itan kai paramenei kleisto..to kleisate to 1997 kai to anoiksate palu to 2005 gia 2-3 mines gia na paroun adeies osoi prolaban..gi`auto loipon, min apokaleiste tin apeleutherwsi tou farmakeutikou epaggelmatos..sas paraklaw isonomia gia olous..arsi twn pluthismiakwn kai diatirisi apostasewn stis sugkekrimenes monades ugeias.
Επειδή με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η προσωπική και οικονομική ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα. Ειδικότερη εκδήλωση αυτής της ελευθερίας αποτελεί η επαγγελματική ελευθερία, δηλαδή η ελευθερία επιλογής και σκήσεως ορισμένου επαγγέλματος, ως αναγκαίου στοιχείου της προσωπικότητας του ατόμου. Η νομοθετική ρύθμιση που περιορίζει την ελευθερία αυτή, δεν μπορεί να έχει ως μοναδικό σκοπό την προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη ασκούντων συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα προς βλάβη εκείνων που ενδιαφέρονται να επιλέξουν ορισμένο επάγγελμα.
Κυριε υπουργε προχωρηστε σε πληρη αρση πληθυσμιακων περιορισμων για το επαγγελμα του φαρμακοποιου.Η μεταβολη του 1/1500 σε 1/1000 δεν οδηγει σε ανοιγμα του επαγγελματος.παραμενει κλειστο στα μεγαλα αστικα κεντρα.Δωστε το δικαιωμα σε ολους τους πτυχιουχους φαρμακοποιους να ασκησουν το δικαιωμα να εργαστουν.καταργηστε το κληρονομικο δικαιωμα μεταβιβασης αδειας ιδρυσεως.Και αφηστε την αγορα να αποφασισει για την βιωσιμοτητα των φαρμακειων.
Ευχαριστω.
επιτελους τελος στις συντεχνιες – διαπλοκη – διαφθορα – οικογενειοκρατιες – κλπ
σε ολα επιτελους ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΚΑΙΟΥ [πραγματικο].
κ αμεσα οφελη να μην υπαρχουν [ για το ΚΡΑΤΟΣ ]
θα υπαρξει κατι αλλο πολυ πιο ανωτερο – που το απαιτουνε πλεον ολα τα κοινωνικα στρωματα ολες οι κοινωνικες ταξεις εδω κ δεκαετιες.
………………………………………………………….
ευχαριστω.
Τους φαρμακοποιούς τους αφήνετε εντέχνως έξω από αυτό…Δε θέλω πραγματικά να σκέφτομαι τι μπορεί να συμβαίνει…
Αντιμετωπίζετε μια κάστα ανθρώπων ως ελίτ, τους δίνετε δικαιώματα περισσότερα από των υπολοίπων ΧΩΡΙΣ να αγόρασαν ποτέ την άδεια ΙΔΡΥΣΕΩΣ φαρμακείου, χωρίς να αγόρασαν την περιβόητη θέση!
Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας απλώς το επάγγελμα γινεται επτασφράγιστο νομιμοποιώντας τις κάτω από το τραπέζι (ή τον πάγκο!) μεταβιβάσεις με υπέρογκα ποσά και αφήνοντας το «μικρό» όπως λένε κάποιοι φαρμακοποιό να αλωνίζει στην αυτοκρατορία που δημιούργησε με τη δική σας συναίνεση!
Καμιά φαρμακευτική δαπάνη δε θα αυξηθεί με την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων και το ξέρετε καλά!Απλώς θα μοιραστούν τα (υπερ)κέρδη των λίγων!!Εκτός αν οι κύριοι έχοντες φαρμακοποιοί φαρμακείο κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια μέσω των στημένων συνταγογραφήσεων με δικούς τους γιατρούς και φοβούνται ότι αν ανοίξουμε κ εμείς φαρμακείο που σπουδάσαμε στην ΕΛΛΑΔΑ μπαίνοντας με υψηλότατες βαθμολογίες (και δεν καταφύγαμε στη Μολδαβία για να πάρουμε το φαρμακείο του μπαμπά) θα είμαστε τα ίδια λαμόγια με αυτούς. Αύριο θα κηνυγάτε να εξασφαλίσετε τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιδιωτικών κολλεγίων στην Ελλάδα ενώ αυτά των σχολών του Ελληνικού Πανεπιστημίου τα καταστρατηγείτε με το χυδαιότερο τρόπο!
Φτάσαμε σε σημείο να περιμένουμε την Τρόικα να μας σώσει από το δικό σας παραλογισμό και το φοβερό ελληνικό δαιμόνιο του να τα κάνουμε πλακάκια με τους έχοντες!
Υποψήφια μετανάστις!
ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΟΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ (ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΛΟΓΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΩΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΗΣΜΙΑΚΩΝ ΚΤΙΤΗΤΙΩΝ ΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ….ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 2000 ΣΗΜΕΙΑ – ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ- ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΩΣ ΝΕΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΩ ΕΚΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ -> ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ??? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ??? ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΦΕΛΕΙΣ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ . ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ . ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝΟΙΞΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΟΛΑ . ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ – ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΛΥΜΕΩΝΩΝ – ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ . ΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΑΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΜΕΝΑ ΕΣ ΑΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΓΟΡΑ . ΝΑ ΠΑΛΑΙΨΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ . ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ , ΠΕΡΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ,ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚΡΑΤΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ – ΙΔΕ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΆΙΟΓΡΑΦΟΥΣ , ΔΙΚΑΣΤ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ -ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΛΠ ΑΠΟ ΠΡΟΝΟΜΟΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ … ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ , ΝΠΔΔ ΟΠΩΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΙΚ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΚΛΠ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΡΤΕΛ .ΑΝΟΙΞΤΕ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ .ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ , ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΩΣ , ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΟ . ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΣΑΜΙΟΣ
Αυτη η κυβερνηση επειδη δεν μπορει να φτιαξει θεσεις εγασιας στον πρωυογενη τομεα η να κοβει κορδελες σε μοναδες παραγωγης, βρηκε την ευκολη λυση να δινει αδειες για φαρμακεια οπως παλαιοτερα η χουντα εδινε αδειες για ταξι.Ρε σεις θα αρωσταινω περισσοτερο τωρα για να αγοραζω παραπανω φαρμακα ? Ετσι θα μειωσεις την ανεργια γιωργακη ? Γιατι δεν προχωραει το αυτοκινητοδρομιο πατρας που θα δωσει οικονομικη ανασα σε ολη την δυτικη Ελλαδα πχ ? Παλαιοτερα εδιναν επιδοτηση για να ανοιβει καποιος ψιλικατζιδικο . Σημερα απολα αυτα δεν εμεινε ουτε ενα . Ξεφτιλες πολιτικοι.
Που ειναι η διαβουλευση για το επαγγελμα του φαρμακοποιου; Γιατι προστατευεται το επαγγελμα του φαρμακοποιου; Γιατι διατηρουνται τα πληθυσμιακα κριτηρια, τα οποια εχουν κριθει αντισυνταγματικα απο το Συμβουλιο της Επικρατειας; Τα πληθυσμιακα κριτηρια ειναι εναντια στο Συνταγμα της Ελλαδας και η αιτιολογηση «για προστασια της δημοσιας υγειας και για την ομοιομορφη διασπορα τους στην επικρατεια» δεν πειθει κανεναν. Αν ηταν ετσι, γιατι δεν συμβαινει το ιδιο και με τους ιατρους και τους οδοντιατρους; Ειναι ολοφανερη η προστασια του κλαδου απο το υπουργειο υγειας.
Ελπιζουμε, οτι το υπουργειο οικονομικων και το υπουργικο συμβουλιο, θα διορθωσουν την μεροληπτικη αυτη σταση .
Υπάρχει και μιά άλλη δραστηριότητα που αδικαιολόγητα είναι κλειστή: Εργαστήριο ιατρικών εξετάσεων.
Σήμερα μπορεί να το ανοίξει μια εταιρία μόνο αν την μετοχική πλειοψηφία κατέχει γιατρός! Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδότες για ένα εργαστήριο (που μπορεί να διαθέτει πολύ ακριβό εξοπλισμό) μπορεί να μην ελέγχουν την επιχείρηση την οποία ίδρυσαν, αλλά να την ελέγχει ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της. Συχνά ένας γιατρός μπορεί να μην διαθέτει το απαιτούμενο κεφάλαιο αλλά μπορεί να μετέχει και να είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της. Γιατί να πρέπει να έχει τουλάχιστον το 51% για να λάβει άδεια το εργαστήριο;
Δεν ισοδυναμεί αυτό με κλειστό επάγγελμα;
ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΝΟΟΥΜΕ ΑΝΟΙΓΜΑ.ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΛΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΔΙΠΛΩΜΑ ΠΤΥΧΙΟ ΚΤΛ.ΕΠΕΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΛΑΓΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ.
ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΡΟΙΔΑ
Επικροτώ το ιδιαίτερα εύστοχο σχόλιο του κυρίου Λεβέντη Γεωργίου, Φυσικού.
Ευχαριστώ.
ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ. ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ. ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΦΑΤΡΙΕΣ ή ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΟΝΕΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ-ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΟΥΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΥΤΟΥ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ(ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ) ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ…………..ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΩΡΗΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΑ ΡΕΤΙΡΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΤΡΙΕΣ.
Επιτέλους κάποιος είπε πριν και για τους δικαστικούς επιμελητές.
Έιναι το πιο ΑΙΣΧΡΑ ΚΛΕΙΣΤΟ επάγγελμα, διότι:
1. έχουν ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ
2. Έχουν ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
3. έχουν γεωγραφικό περιορισμό
Γιατί το κούριερ οπουδήποτε εντός Αττικής έχει 6 ευρώ συν ΦΠΑ και ο δικ. επιμελητής για να παει ένα χαρτί από την ομόνοια στο σύνταγμα θέλει 40+;;;; και για να παει ενα χαρτί στο Λαύριο θέλει 160+φπα!!
Βέβαια όταν κάνουν επιδόσεις για το δημόσιο, τότε τους δίνετε 10+φπα
Και είναι και απόφοιτοι λυκείου. Σπουδές και επενδύσεις μηδέν.
Ανοίξτε τον αριθμό και ελευθερώστε τις τιμές.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ;;;
ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ;;;;
ΚΛΕΙΣΤΟΤΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!! ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΠΑΝΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ.
ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ!!!
Το Ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 5 αναφέρει:
«Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.»
Ενώ στο άρθρο 22 αναφέρει:
«Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.»
Η «αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας» όπως το αρ. 1 του νομοσχεδίου αναφέρει δεν κατοχυρώνεται στο Ελληνικό Σύνταγμα, προκύπτει όμως από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων στο αρ. 15 εδ. 1:
«Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να εργάζεται και να ασκεί το επάγγελμα, το οποίο επιλέγει ή αποδέχεται ελεύθερα.»
Όπως καταλαβαίνετε στο ελληνικό σύνταγμα δικαίωμα είναι η εργασία, ενώ στο ευρωπαϊκό δίκαιο το δικαίωμα επεκτείνεται και στην ελευθερία επιλογής του επαγγέλματος.
Επίσης από το ελληνικό σύνταγμα προκύπτει η δυνατότητα περιορισμού της ελευθερίας της ανάπτυξης της «οικονομικής ζωής» στο βαθμό που προσβάλλονται τα δικαιώματα άλλων.
Κατά συνέπεια η απελευθέρωση δεν είναι επιταγή του συντάγματος όπως αναφέρεται στα δεκάδες δελτία τύπου που εξαπέλυσαν τα κυβερνητικά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια. Τουναντίων βασιζόμενοι σε άλλα δικαιώματα και ελευθερίες που κατοχυρώνει το σύνταγμα μπορούμε να ισχυριστούμε ακριβώς το αντίθετο.
Αν για παράδειγμα ο κώδικας ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών δημιουργεί συνθήκες απασχόλησης για όλους τους διπλωματούχους μηχανικούς (όπως επιτάσσει το σύνταγμα) τότε γιατί να τον καταργήσουμε;
Ειμαι τεχνολογος Ζωικης Παραγωγης (ΤΕΙ) εχω το δικαιωμα να διδαξω σε υποψηφιους κρεοπωλες δεν εχω ομως το δικαιωμα να ανοιξω κρεοπωλειο εαν δεν παρακολουθησω πρωτα τα μαθηματα που εγω ο ιδιος θα διδαξω.
ΟΤΑΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΛΕΓΑΤΕ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ, ΑΡΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΣΑΤΕ??
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ, ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ, Ω ΕΞΑΙΡΕΣΗ!
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ?? ΘΕΛΑΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΤΕ???
ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑΤΕ ΑΥΤΟ???? ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ?????
ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΓΥΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ.
ΕΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟΤΕ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΞΑΝΑΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ. ΕΩΣ ΤΟΤΕ «ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ». ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΟΤΣΙΑ!!!!!!!!
ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 ΤΟΥ ΥΠΟΨΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Κ.Λ.Π ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ.
Ο ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ, ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ Κ.Λ.Π.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ!!!!!!!!
Δεν έχω ενστάσεις,αντιρρήσεις,κομματικές παρωπίδες κλπ παρόμοια.
Μόνο μια έκκληση:
Ότι είναι να κάνετε κάντε το Γ Ρ Η Γ Ο Ρ Α. Αρκετά ταλαιπωρείται και παιδεύεται ο απλός πολίτης με τις απεργίες τις στάσεις εργασίας τις κινητοποιήσεις.Βοηθείστε κύριοι της κυβερνήσεως να εξομαλυνθεί τάχιστα η ζωή στην πατρίδα μας,όσο είναι εφικτό με την οικονομική κατάσταση,που ζούμε.
Σπάστε αυγά με τα κατεστημένα συμφέροντα και πάγιες τακτικές ομάδων και παρεών που εκμεταλλεύονται τους πολίτες που παρακολουθούν ανήμποροι.
Όπως κάνατε με μας τους συνταξιούχους με τις δραστικές μειώσεις σε μία νύχτα, κάντε κάτι για γρήγορες λύσεις. Επιτέλους. Καλή η διαβούλευση και οι συζητήσεις, αλλά δώστε ένα τέλος. Επιτέλους.
Ευχαριστώ
ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ,ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΓΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ- ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΚΙΓΟΡΟΣ , ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Η ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΩΡΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΟ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ , ΦΥΣΙΚΑ ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΘΑ ΔΗΜΗΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ , ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΣΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ. Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΑΤΩΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΙΟΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Κατ’ αρχήν, επειδή αναφέρθηκε από κάποιους ότι το ΔΝΤ μας υποχρεώνει να απελευθερώσουμε στην Ελλάδα όλα τα επαγγέλματα,, θα πω ότι αυτό είναι τελείως ανυπόστατο και ότι απλά ήταν μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα σχετικά με την απελευθέρωση των διαφόρων επαγγελμάτων, συμφωνώ απόλυτα, όταν μάλιστα έχω ζήσει στην Γαλλία για περίπου 30 χρόνια και εκεί τα επαγγέλματα ήταν όλα ανοιχτά, όπως ακριβώς προτίθεται να κάνει τώρα η Κυβέρνηση.
Τα ωράρια επίσης ήταν ελεύθερα και ο κάθε καταστηματάρχης είχε το δικαίωμα να ανοίξει η να κλείσει όποτε ήθελε. Αν απ’ αυτό προέκυπταν κάποια προβλήματα, αυτά τα επωμιζόταν ο ίδιος ο καταστηματάρχης και όχι ο κλάδος στον οποίο ανήκε.
Το ίδιο ίσχυε και για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι άνοιγαν όταν νόμιζαν ότι ο κόσμος τους είχε ανάγκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ακόμη και τις Κυριακές και όχι όποτε ο κλάδος τους έδινε την άδεια να το πράξουν.
Τι θα πει δηλαδή «υπάρχουν πολλά φαρμακεία» άρα δεν επιτρέπεται να ανοίξουν άλλα; Φοβούνται δηλαδή ότι αυτοί οι νέοι που θα ανοίξουν φαρμακεία θα πεινάσουν; Ή φοβούνται ότι η πίτα θα μοιραστεί σε περισσότερους και επομένως θα μειωθεί το κέρδος τους.
Μάλλον το δεύτερο θα πρέπει να φοβούνται και γι’ αυτό αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο για τα κεκτημένα.
Φυσικά και θα πρέπει να μπορεί ο πατέρας φαρμακοποιός, όταν το παιδί του έχει τα απαιτούμενα προσόντα, να του μεταβιβάζει την επιχείρηση του φαρμακείου του, αλλά δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον άλλο να ανοίξει νέο φαρμακείο ακόμη και δίπλα του.
Αν ήταν δηλαδή μπακάλικο, δεν θα επιτρεπόταν να ανοίξει ένα νέο, δίπλα σε κάποιο υπάρχον;
Και μην μου πείτε ότι δεν είναι εμπορικό κατάστημα ένα φαρμακείο, γιατί έχω δει μέσα σε φαρμακεία να πωλούνται πάρα πολλά είδη, που ανήκουν στην κατηγορία του γενικού εμπορίου, όπως είναι παπούτσια, σάνταλα, καραμέλες, κ.λ.π.
Eπιτέλους……………….
καθαρση παντού
Είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κυρίως γιατί αμφισβητώ ότι τα κίνητρα σε όλες τις περιπτώσεις είναι αγνά για το κοινό καλό και μόνο.
Παράδειγμα μπορώ να καταλάβω την μείωση της πληθυσμιακής αναλογίας για τους φαρμακοποιούς (υποθέτω για την επαρχία θεσπίζεται κυρίως γιατί στην Αθήνα μάλλον έχουμε υπερπροσφορά) αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί το ωράριό τους θα προσαρμοστεί σε αυτό των super market και των πολυκαταστημάτων. Επίσης κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι αυτό είναι επιταγή της «τρόικας» δεδομένου ότι σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχω πάει (Γερμανία, Γαλλία κλπ) το Σάββατο δεν είναι ανοιχτά όλα τα φαρμακεία. Μήπως με αυτόν τον τρόπο οδηγηθούν πολλά φαρμακεία (που λειτουργούν μόνο με τον ιδιοκτήτη σε κλείσιμο; Για πιο λόγο πουθενά δεν αναφέρεται ρητά ότι φαρμακεία μπορούν να ανοίξουν μόνο φαρμακοποιοί και όχι άλλοι κεφαλαιούχοι ή επιχειρήσεις.
Επίσης στους μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους ενώ μου φαίνεται σωστή η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών δεν βλέπω καμία πρόνοια για έλεγχό τους. Μήπως μετά από λίγο φτάσουμε πάλι να πληρώνουμε τα ίδια ή και περισσότερα.
Εδώ πρέπει να θυμίσω ότι μια από τις βασικές αρχές του καπιταλισμού είναι η απόλυτα ελεύθερη αγορά (χωρίς κανόνες και ελέγχους) και η εφαρμογή αυτού του μοντέλου μας έχει φέρει στην κατάσταση που είμαστε.
Δυστυχώς μου φαίνεται ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται πολλές βελτιώσεις γιατί αυτή τη στιγμή είναι μάλλον (κατά τη γνώμη μου) γραμμένο βιαστικά. Αλήθεια γιατί δεν είχε γίνει κάτι τόσο καιρό και τώρα γίνεται αυτός ο αγώνας δρόμου;
This is definitely one of the most important pieces of legislation that Greece will hopefully put through. Professions should be free for anyone to join and participate in without having to pay a huge licence fee. One example I can give from personal experience when working in the UK. I invariably had gaps of one or two weeks between projects and instead of just sitting around I used my own car to run a taxi service in my area. It cost me Euro 150 for the radio and I paid Euro 150 per week to the taxi company. So I became a taxi driver for one or two weeks in between projects. If taxi driving was a closed profession in the UK I would not have been able to work….nor incidentally several acquaintances of mine.
Επιτέλους! Να και μια κυβέρνηση που τολμά να κάνει όσα επί δεκαετίες έπρεπε να έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων! Προχωρήστε και να είστε σίγουροι ότι ή κοινή γνώμη είναι μαζί σας. Επιπλέον και οι άνεργοι νέοι, που βλέπουν πως κάποια «παράθυρα» ανοίγονται για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Προσοχή! Ο κίνδυνος είναι να αρχίσουν οι «εξαιρέσεις» στο νόμο και οι υποσημειώσεις. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ τα πάντα για να ανασάνει ο τόπος.
Ν. Στουπάκης, εκπαιδευτικός
Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων ΔΕΝ θα προσφέρει τίποτα στην οικονομία της χώρας. Απλά ο καθένας θεωρητικά θα μπορεί να «ανοίξει» την δική του δουλειά, στην πράξη όμως θα είναι σχεδόν άνεργος. Π.χ. από τα πανεπιστήμια αποφοιτούν κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες. Ο καθένας ανοίγοντας δική του επιχείρηση ουσιαστικά μοιράζεται την «πίτα» με τους υπολοίπους του κλάδου του. Στα χαρτιά ένας λιγότερο άνεργος, στην ουσία πραγματικά άνεργος. Ας πάρω για παράδειγμα τους αρχιτέκτονες. Η οικοδομή έπιασε πάτο. Αν μειωθούν οι αμοιβές, θα κτιστούν περισσότερες οικοδομές; Φυσικά όχι. Αυτός λοιπόν θα κάθεται στο γραφείο, κάνοντας πως δουλεύει, ενώ ουσιαστικά θα τον ταϊζουν οι γονείς του. Δεύτερο παράδειγμα οι φαρμακοποιοί. Θα αρωσταίνουν περισσότεροι στην περίπτωση αυτή; Θα ξοδεύονται περισσότερα φάρμακα αν υπάρχουν πολλά φαρμακεία; Πιστεύω πως όχι, εκτός και αν οι συγγενείς θέλοντας να βοηθήσουμε το παιδί μας, κάνουμε τον άρρωστο για να γράφουμε φάρμακα, τα οποία φυσικά θα τα πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο….
Ήδη άνοιξε το επάγγελμα των μεταφορέων. Κάνουμε περισσότερες μεταφορές;
Μήπως το πρόβλημα δεν είναι το άνοιγα των επαγγελμάτων αλλά το μεγάλωμα της «πίτας»; Και φυσικά αυτό δεν γίνεται με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αλλά με επενδύσεις.
Πιστεύει κανείς ότι αν το αλάτι γίνει φθηνότερο θα τρώμε περισσότερο;
Και επειδή σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει πρόταση, έχω να πω ότι η λύση ξεκινά από την ανάπτυξη (επενδύσεις), και ολοκληρώνεται με την εκπαίδευση (μείωση αριθμού εισακτέων)
Επαγγελματική ελευθερία για όλους.
Επι της αρχης του νομοσχεδιου παρατηρω οτι ακολουθει τις συνηθεις ιδεοληψιες της νεοφιλελευθερης σκεψης περι στρεβλωσεων χωρις δυναμικη αντιμετωπιση των προβληματων (ανωμαλιων) μιας απελευθερωμενης αγορας.
1. Η ελευθερια συμπεριφορας σε συνθηκες ατελειας,τριβης και περιπλοκης οδηγει στην υπερβολη.Η υπερβολη φερνει ασταθεια στην διαδικασια των συναλλαγων.
Αυτο αποδεικνυεται μαθηματικως αλλα και απο την εμπειρια.
2. Κατω απο τις παραπανω συνθηκες απαιτειται πιστοποιηση, εποπτεια και ελεγχο στην διαδικασια συναλλαγων.
2. Σε κατασταση ανισοτητος συγκριτικου πλεονεκτηματος οι συκγριτικοι περιορισμοι αριθμου και τοπου εξασκησης αντικρουουν την δυνατοτητα αθεμιτου ανταγωνισμου.
3. Οι τιμες βασης αναφορας κατω απο τις παραπανω συνθηκες κατευθυνουν τις συναλλαγες προς κατασταση ισορροπιας.
4. Η αρση των εμποδιων συμμετοχης σε μια «αγορα» περιοριζει στρεβλωσεις οταν α)οι συναλλαγες λειτουργουν σαν αγορα (οι υπηρεσιες, οι σχεσεις εργασιας και το εμποριο δεν ειναι αγορες αλλα διαδικασιες συναλλαγων!) και β)δεν υπαρχουν ανωμαλιες στις συνθηκες συναλλαγης (διαφερουν απο τον ορισμο των στρεβλωσεων!).
Ολα αυτα βεβαια δεν τα γνωριζουν οι τεχνοκρατες της τροικας και οι τοπικοι απολογητες της νεοφιλελευθερης ιδεοληψιας!
Ας περάσουμε πλέον στην εποχή της πραγματικής ελευθερίας, και της κοινής λογικής. Κανένα επάγγελμα κλειστό. Κάτι τόσο απλό, το κάναμε πάρα πολύ δύσκολο γιατι κινηθήκαμε εκτός λογικής.
Ολα τελικά καταλήγουν στην λογική, και το δίκαιο.
Αυτές πρέπει να ειναι οι αρχές γιά ολη την κρατικη λειτουργεία. Αλλιώς πάμε χαμένοι ολοι μας.
Θά θέσω δύο απλά ερωτηματικά βιοματικά.
Γιατι να πρέπει να πληρώσω γιά μία αγορά κατοικίας, 2500 δικηγόρο, και 2500 συμβολαιογράφο; Ας μου εξηγήσει κάποιος. Γιά να ζούν οι δικηγόροι;
Γιατί να πρέπει να πληρώνω μηχανικό για την αδεια της κατοικιας μου 12-15000 γιά την άδεια;; Οι ώρες που χρειάζετε γιά μια μελέτη ένας μηχανικός ειναι 1-3 ώρες. Ποιός ο λόγος λοιπόν; Και το αστείο ειναι οτι αυτό εφαρμόζετε μέ απόφαση του ΤΕΕ!!
Και το αστειότερο όλων!
Γιατί να πληρώνω 35% κέρδος στον φαρμακοποιό;; Γιατι το παιδι μου να μην μπορεί να ανοίξει φαρμακείο επίσης;;
ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ λοιπον κυριοι. Αυτο και μόνο μας λείπει.
Έχουμε μπερδέψει τις έννοιες
Άλλο είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε ένα επάγγελμα όσων έχουν τα προσόντα
και άλλο οι ελλάχιστες αμοιβές ενός επαγγέλματος.
Γιατί δεν καταργείτε και τις αμοιβές των τραπεζών που για να μεταφέρουν ένα ποσόν από μία τράπεζα σε άλλη (πάτημα ενός κουμπιου)χρεώνουν και καθυστερούν και τρείς μέρες τόκους.
Το επόμενο βήμα σας θα είναι η κατάργηση των ελλάχιστων αμοιβών από το «κλειστό επάγγελμα» των εργατών;
Προτείνω να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να το ξαναφέρετε καταργώντας όλους τους περιορισμούς στην πρόσβαση όλων των κλειστών επαγγελμάτων διασφαλίζοντας παράλληλα τις ελλάχιστες αμοιβές αυτών που θα τα ασκούν ώστε ο πολίτης να παίρνει την ποιότητα της υπηρεσίας που θα ενσωματώνεται σ’ αυτήν την αμοιβή.
Το όφελος για το κοινωνικό σύνολο από τον «εκτοπισμό» των χιλιάδων παντοπωλείων από τα σούπερ μάρκετ ήταν τεράστιο. Αναλόγως και από την απελευθέρωση της τηλεφωνίας κλπ. Καιρός να αποκτήσουμε κράτος, που προτάσσει το κοινωνικό σύνολο από κάθε είδους συντεχνίες!
EΠΙΚΡΟΤΩ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ. Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΠΑΡΟΧΗΜΕΝΩΝ ΕΠΟΧΩΝ. ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ο ΚΑΘΕ ΝΕΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Ή ΑΡΧΙΤΕΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΣ ΚΛΠ. ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ, ΣΥΝΕΠΩΣ, ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ, ΟΤΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ (ΑΡ. 5 ΚΑΙ 25 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΝΑΤΟΣ).
Επιτέλους. Έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ για να αποκτήσουμε όλοι πρόσβαση σε όλα τα επαγγέλματα που έχουμε τα τυπικά προσόντα να κάνουμε. Δεν μας κολακεύει καθόλου αυτό.
Και επειδή, η διαβούλευση -υπό τη μπότα της τρόικας- μάλλον προσχηματική είναι, Θέλω, με την ευκαιρία, να ζητήσω να ανοίξει και το τελευταίο (;) κλειστό επάγγελμα, αυτό του πολιτικού-βουλευτή. Και δεν το λέω λαϊκίστικα.
Επιτέλους, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ, ΑΝΟΙΧΤΕΣ, ΔΙΑΥΓΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!
απορία: γιατί το σχέδιο νόμου εξειδικεύει μόνο στους συμβολαιογράφους, στους δικηγόρους και στους μηχανικούς;
Με την ευρύτερη έννοια της επαγγελματικής ελευθερίας θεωρούμε δεδομένο ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου , αίρονται όλοι οι περιορισμοί και απλουστέυονται οι διαδικασίες, με δικαίωμα αγοράς καυσίμων από τα διυλιστήρια, όλων των Ανεξάρτητων Πρατηρίων. Αυτό θα εντείνει τον ανταγωνισμό και θα βελτιώσει τις μέσες τιμές των καυσίμων κατά 3-4%, προς όφελος των καταναλωτών.
Επίσης θεωρούμε περιορισμό της επαγγελματικής ελευθερίας την υποχρέωση των πρατηριούχων να αναρτούν σε εμφανές σημείο του πρατηρίου (ν.3054 άρθρο 7 παρ.4)το εμπορικό σήμα της εταιρίας από την οποία προμηθεύεται τα καύσιμα.
Που είναι οι ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ;
Γιατί αφήνετε ανοικτά θέματα; Ως πότε θα υποτάσσεται η (κάθε) κυβέρνηση στα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας;
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών ,
ενα από τα πιο κλειστά (σε βαθμό υστερίας) επαγγέλματα είναι αυτό του δικαστικού επιμελητή .
Κανείς πολίτης που επιθυμεί να διορισθεί στο συγκεκριμένο επάγγελμα δεν μπορεί να το κάνει αν δεν είναι συγγενής ή πολύ στενός φίλος κάποιου ήδη υπάρχοντος επιμελητή .
Ακούστε την εμπειρία μου .
Θέλησα να γράψω ασκούμενο ενά πρώτο μου εξάδελφο σε δικαστικό επιμελητή Σερρών , μιας και και είναι προαπαιτούμενο για να δώσει εξετάσεις . Κανείς δεν τον ένεγραφε (22 όλοι και όλοι τον αριθμό , όταν οι δικηγόροι είμαστε 400) , επικαλούμενοι ότι είχαν ήδη γραμμένους ασκούμενους δικαστικούς επιμελητές συγεννείς τους και φίλους τους (ελέγχεται η ακρίβεια των δηλώσεων τους) .Μετά από πολύ καιρό τελικά φιλοτιμήθηκε κάποια κοπέλα που μόλις είχε διορισθεί και επειδή ακριβώς συνεργαζόμουν μαζί της και τον έγραψε . Φέτος που ο ασκούμενος δικαστικός επιμελητής θα δώσει εξετάσεις , τηλεφώνησα στο Υπουργείο Δικαισύνης για να πληροφορηθώ σε ποια πρωτοδικεία θα υπήρχαν θέσεις . Από εκεί πληροφορήθηκα Κύριε Υπουργέ το πρωτοφανές , ότι δηλαδή εν κρυπτώ και παραμονές της Πρωτοχρονιας το υπουργείο δικαιοσύνης πέρασε διάταξη (Υ.Α.) κατόπιν πιέσεως της ομοσπονδίας των δικαστικών επιμελητών , με την οποία , εν μέσω κρίσης και τεράστιας ανεργίας , μειώθηκαν κατά 21 οι οργανικές θέσεις των δικαστικών επιμελητών πανελλαδικά , για να μη διορισθούν περισσότεροι , αντίθετα να μειωθεί ο αριθμός τους .
Κυρίως όμως πληροφορήθηκα ότι σε κάποια πρωτοδικεία , όπου αυξήθηκαν οι θέσεις των δικαστικών επιμελητών , αυτό έγινε διότι εκεί επρόκειτο να μετατεθούν φίλοι και κολλητοί των ανθρώπων της ομοσπονδίας .
Κύριε Υπουργέ , έχω μείνει έκπληκτος από αυτά που είδα .
Παρακαλώ ασχοληθείτε με το θέμα , καθώς επίσης και με τις αμοιβές των δικαστικών επιμελητών και τον τρόπο διορισμού τους.
Επιφυλάσσομαι να επανέλθω με νέα στοιχεία .
Παναγιώτης Καρίπογλου , Δικηγόρος , Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών .
Επαγγελματική ελευθερία σημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί κατ’ αρχήν ούτε να επιβάλλει ούτε να αποκλείει την επιλογή μιας κατά το γενικό δίκαιο μη απαγορευμένης απασχολήσεως (Δαγτόγλου Ατομικά Δικαιώματα) με βάση το φύλο, την ιθάγενεια, τη φυλή τη θρησκεία κτλ..
Ασυμβίβαστο με την επαγγελματική ελευθερία είναι η επιβολή κλειστού αριθμού θέσεων ενός επαγγέλματος (Δαγτόγλου).
Η ελευθερία ασκήσεως επαγγέλματος σημαίνει ότι κανείς είναι ελεύθερος να ασκεί ένα επάγγελμα σε διάφορες πόλεις συγχρόνως (Δαγτόγλου).
Από το άρθρο 1 του νομοσχεδίου φαίνεται ότι η επαγγελματική ελευθερία στους δικηγόρους αφορά μόνο την κατάργηση των εδαφικών περιορισμών των δικηγόρων όμως κάθε δικηγόρος μπορεί να ασκεί δικηγορία σε όλη την χώρα με τον περιορισμό στα αστικά και διοιητικά δικαστήρια να απαιτείται νομιμοποίηση από τον δικηγόρο που ανήκει στην περιφέρεια του δικαστηρίου . Αυτό προκαλεί πράγματι κόστος στον εντολέα. Όμως θα μπορούσε να προβλεφθεί η νομιμοποίηση να είναι πιο φθηνή αν θεωρούμε ότι ο δικηγόρος που νομιμοποιεί δεν ασχολείται καθόλου με την υπόθεση και απλά παρίσταται στο δικαστήριο μόνο για δύο λεπτά για να νομιμοποιήσει τον δικηγόρο από άλλη περιφέρεια και φυσικά δεν τον έχει βοηθήσει καθόλου στην προετοιμασία της δίκης. Θα μπορούσε αντί να καταβάλλεται το ισότιμο ποσό του τετραπλοτύπου για την υπόθεση νομιμοποίηση να υπάρχει μία ελάχιστη αμοιβή νομιμοποίησης 30 €.
Επιμένω στη νομιμοποίηση ώστε να μην ανοίξει ο δρόμος στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα.
Εξάλλου έχει προβλεφθεί το γεγονός της μεταβολής της έδρας από τους δικηγόρους σε κάποιο νησί όπου υπάρχει χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ για να προσφέρουν φθηνότερες υπηρεσίες στους εντολείς στο όνομα του ανταγωνισμού που επικαλείται το υπουργικό συμβούλιο στην εισηγητική έκθεση; Μάλλον όχι. Η κυβέρνηση προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω «εγχώριων» υπεράκτιων δικηγόρων ή δικηγορικών εταιριών.
Επιπλέον όσο αφορά την κατάργηση ελάχιστων αμοιβών προκαλεί την κατάργηση του ορίου κόστους των δικηγορικών αμοιβών αφήνοντας τους οικονομικά ισχυρούς να κατακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της δικηγορικής ύλης ρίχνοντας στην αρχή τις αμοιβές κάτω από το κόστος και στη συνέχεια να μονοπωλήσουν.
Δύο δικηγόροι κι ένας συμβολαιογράφος για μεταβίβαση ενός ακινήτου. Υποχρεωτική εκ του νόμου η συμμετοχή και των τριών για τη σύνταξη του συμβολαίου μεταβίβασης!!!!
Αναρωτιόμουνα τόσα χρόνια γιατί δεν περπατάει το Κτηματολόγιο!!!!
Οφείλω να ομολογήσω οτι έχω μεινει αφωνος απο τα οσα η κα Θεμελη αναφερει. Αν πριν ήθελα να φωναξω μια φορα υπερ της απελευθερωσης των επαγγελματων τωρα θα το κανω δεκα. Αυτο που ομως αναρωτιεμαι ειναι το εξης, γιατι τοσα χρονια ο ιδιος ο δικηγορικος κοσμος ανεχτηκε αυτην την ανισοτητα και την συντεχνιακη συγκαληψη. Γιατι χρειαστηκε το ΔΝΤ και η ουσιαστική κατάρευση ενος ολοκληρου κράτους για να κανουμε το αυτονοητο!!
Εχω μαθει να μην πιστευω στις καλες προθεσεις των ανθρωπων και για αυτο αναρωτιεμαι μηπως ολα αυτα ειναι πυροτεχνηματα για τα ματια του κοσμου και η ολη ιστορια θα καταληξει οπως το Βατοπεδι (δηλαδη να ξεχαστει).
Αν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τις συντεχνιακές παρεμβολές στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, τότε η χώρα θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά. Ιδού η ευκαιρία. Απελευθερώστε πλήρως όλα τα επαγγέλματα και λειτουργήστε σωστά όλους τους ελεγκτικούς οργανισμούς.
Οφείλετε να λάβετε υπόψη σας πέραν των ισχύοντων περιορισμών στο επαγγέλμα των συμβολαιογράφων, οι οποίοι δικαιολογούνται από την συνταγματική κατοχύρωση του επαγγέλματός τους και όλα τα προνόμια που εξασφαλίζουν υπέρ των συγγενών των συμβολαιογράφων τα άρθρα του ,απαράδεκτου και πιο αποτυχημένου από όλους τους προϊσχύσαντες, κώδικα συμβολαιογράφων για τις μεταθέσεις συγγενών καθώς και τα άρθρα περί περιορισμού των μεταθέσεων σε ποσοστό 20 τοις εκατό επί των κενών θέσεων, άρθρα που οδηγούν σε καταστρατήγηση όλων των επαγγελματικών ελευθεριών που με το νομοσχέδιο αυτό προτίθεστε να προασπίσετε και δεν έχουν καμία σχέση με την συνταγματική κατοχύρωση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου. Πρώτον διότι με τις αμοιβαίες μεταθέσεις καταλήγουμε στο να καταλαμβάνονται κληρονομικώς οι αξιόλογες θέσεις των πόλεων ως εξής: συμμετέχει ο υιός ή η θυγατέρα συμβολαιογράφου που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στον διαγωνισμό για θέση άνευ ενδιαφέροντος και συμμετοχής π.χ Δελφών, επιτυγχάνει με χαμηλό μέσω όρο βαθμολογίας και μετά τον διορισμό του προχωρά στην αμοιβαία μετάθεση με τον γονέα του οπότε ο παλαιός-γονέας συμβολαιογράφος συνταξιοδοτείται ως συμβολαιογράφος Δελφών και το τέκνο καταλαμβάνει αξιόλογη θέση π.χ Αθηνών με τραγικά χαμηλό μέσο όρο βαθμολογίας π.χ 6 ενώ άλλοι συμμετέχοντες πρέπει να γράψουν άριστα (από 8,5 και πάνω)για μία θέση στην Αθήνα. Δεύτερον με την τακτική που εφαρμόζουν οι παλαιοί συμβολαιογράφοι και τα τέκνα τους (χαμός γίνεται) μειώνονται κάθε έτος σημαντικά οι αξιόλογες θέσεις που μένουν κενές και τελικώς φτάνουν στον διαγωνισμό, διότι δεν αρκεί να έχεις τελειώσει νομική, να είσαι 28, με 2ετή δικηγορική εμπειρία κ.λ.π. πρέπει και στην πόλη που ενδιαφέρεσαι να διαγωνιστείς και να διοριστείς να μην υπάρχει και τέκνο συμβολαιογράφου που να έχει τελειώσει νομική. Τρίτον δεν έχω δει κανένα άλλο από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα του άρθρου 92 του Συντάγματος (δικαστές και υποθηκοφύλακες) να παραδίδουν σαν να επρόκειτο για το μαγαζί τους, το γραφείο τους στα τέκνα τους. Μην γελιόμαστε η libro d’ oro της συμβολαιογραφείας ενδιαφέρεται μόνον για τον πλουτισμό της και την διατήρηση αυτού και για τα παιδιά της, με τις ευλογίες όλων των αναθεωρητικών επιτροπών του κωδικά τους. Τέταρτον ας πούμε ότι δεν είσαι παιδί συμβολαιογράφου και πετυχαίνεις τελικά στον διαγωνισμό για μία θέση σε ένα κοντινό χωριό μίας επαρχιακής πόλης που σε ενδιαφέρει να διοριστείς, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις να χηρέψει (όπως λεγεται) θέση εντός της πόλεως διότι θα σε πίασει κανένα ανώτατο όριο ηλικίας, και δεν θα μπορείς καν να συμμετέχεις στον διαγωνισμό. Με δεδομένο ότι οι θέσεις στην επαρχία δεν ξεπερνούν τις 17-20 σε όλους τους επαρχιακούς νομούς και με δεδομένο ότι οι θέσεις που χηρεύουν καθέ 4 με 5 χρόνια δεν ξεπερνούν την μία θέση, ξεχνάς την μετάθεση διότι 20 τοις εκατό στην μιά κενή θέση ισούται με καμία κενή θέση για μετάθεση. Πέμπτον και γελιότερον όλων:όντας συμβολαιογραφος που δεν είσαι παιδί συμβολαιογράφου, και αφού στην επαρχία (και στην Θεσσαλονίκη από όσο ξέρω τα τελευταία δύο έτη) δεν υπάρχουν θέσεις να ζητήσεις μετάθεση, ο κώδικας συμβολαιογράφων της libro d oro, σου δίνει το φανταστικό δικαίωμα να ξαναδώσεις εξετάσεις για την θέση που θέλεις. Αναφέρω εδώ το εξής περιστατικό που αφορά συμβολαιογράφο ηλικίας 60 ετών και συμμετείχε σε εξετάσεις γιατι δεν μπορούσε να μετατεθεί.(Η γράφουσα συμβολαιογράφος είναι ήδη σαράντα ετών με δύο παιδιά, έδωσε και φέτος εξετάσεις, και φοβούμενη το λόμπι των συμβολαιογράφων σας εκθέτει με ψευδώνυμο αυτά που θα έπρεπε να γνωρίζετε ήδη). Τα συνταγματικά όμως κατοχυρώμενα επαγγέλματα του άρθρου 92 του Συντάγματος δεν δικαιούνται του συνταγματικού δικαιώματος της μεταθέσεως παρά μόνον της παραδόσεως του μαγαζιού τους, όπως σας εξέθεσα ότι γίνεται με τις αμοιβαίες, στα παιδιά τους? Προτείνω να καταργηθούν άμεσα οι αμοιβαίες μεταθέσεις μεταξύ συγγενών συμβολαιογράφων. Περαιτέρω προτείνω να επανέλθει η παλαιά ρύθμιση για τις μεταθέσεις και να επιτραπεί η μεταφορά έδρας συμβολαιογράφου εντός της αυτής πρωτοδικειακής, και όχι ειρηνοδικειακής περιφερείας όπως ισχύει, διότι υπάρχουν χωριά 4000 και 5000 κατοίκων ανευ συμβολαιογράφου και άνευ θέσεως. Είμαι πολύ δύσπιστη ως προς τα μεγαλοπνοα μεταρρυθμιστικά σας σχέδια αφενός διότι αυτοί με τους οποίους διαβουλεύεστε δεν σε εκθέτουν τα ισχύοντα δεδομένα, αφετέρου δε διότι….στην Ελλάδα είμαστε!…ακόμη…