5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:28 | Κυριάκος Μιχαλούτσος

    Κύριοι,

    Συμφωνούμε απόλυτα!

    Άλλωστε οι υπάρχουσες διαφοροποιήσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αντιβαίνουν και στις αρχές της ισότητας των πολιτών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:17 | Ηλίας

    Προτείνω:
    Την διπλογραφική τήρηση (ημερολογια, καθολικά, ισοζύγια, τηρηση αποθήκης) και για τα Β (Δεύτερη )κατηγορία βιβλίων.
    Με αυτό τον τρόπο θα :
    -Ελέγχονται λογιστικά και φορολογικά οι Καταθέσεις όψεως, το Ταμείο, οι Πελάτες, οι Προμηθευτές κ.λ.π
    – Αντιμετωπιστούν θέματα φοροδιαφυγής, εικονικότητας Ταμείων, καταθέσεων και στοιχείων καθώς και ΦΠΑ (λογιστικός προσδιορισμός).
    -Αντιμετωπιστούν μεταφορές καταθέσεων από Οψεως σε προσωπικούς λογαριασμούς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:17 | Stathopoulos Christos

    Η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε το αφορολόγητο ελευθ. επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και μετά την κατακραυγή το πήρε πίσω . Το ΠΑΣΟΚ τότε είχε ταχθεί υπέρ της άρσης του μέτρου , ως αντιπολίτευση φυσικά. Σήμερα το «ξανασυζητάτε» .
    Καλή η διαφημιστική και προπαγανδιστική προσπάθεια για τους «πλούσιους κλέφτες» ελεύθ. επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, μέσω «επιδρομών» στα μαγαζιά μεγαλογιατρών στο Κολωνάκι, δεν μπορώ να πω .. πράγματι πετυχημένη , όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως χτυπώντας φορομπηχτικά (κυρίως με την κατάργηση του αφορολόγητου) 10δες χιλιάδες ελευθ. επαγγελματίες που φυτοζωούν σε μια οικονομία και Αγορά που έχει ήδη καταρρεύσει, το μόνο που επιτυγχάνετε είναι να τους οδηγήσετε και αυτούς στην ανεργία και στο κλείσιμο των περιβόητων «επιχειρηματικών» δραστηριοτήτων μιας και η επιλογή της αυτοαπασχόλησης -για τέτοια ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ επιλογή ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ μιλάμε κύριοι για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους- θα γίνει ασύμφορη , μιας και κανείς από τους αυτοαπασχολούμενος ή τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις που φυτοζωούν δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.
    Εφόσον λοιπόν τους εξοντώσετε ή τους δώσετε τη χαριστική βολή με τα περίφημα «αντικειμενικά» σας κριτήρια και την κατάργηση του αφορολόγητου και τους θέσετε εντός της μη επιδοτούμενης (φυσικά) ανεργίας , να είστε βέβαιοι πως στην προσπάθεια τους να ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ θα «επενδύσουν» και αυτοί στην πραγματικά μαύρη παροχή υπηρεσίας και στο παραεμπόριο, όπως τα αδέλφια τους οι μετανάστες από τρίτες χώρες, μιας και οι επιλογές τους να εργαστούν ως «κατατρεγμένοι» μισθωτοί του δημόσιου τομέα και να πληρώνονται από τους εξωτερικούς δανεισμούς και την φορολογία της όποιας ιδιωτικής οικονομίας θα έχει απομείνει είναι μηδενικές, οι δε προοπτικές τους για μισθωτή απασχόληση στην καταρρέουσα ιδιωτική οικονομία, ανύπαρκτες επίσης.
    Αναρωτιέμαι λοιπόν , τι μέτρα έχετε προβλέψει για το κυνήγι της μαύρης παροχής υπηρεσίας και του παραεμπορίου από ανθρώπους που δεν θα βρίσκονται ΚΑΝ σαν ατομικές «επιχειρήσεις» ή ελευθ. επαγγελματίες στα κιτάπια της εφορίας.

    Είμαι 47 ετών τεχνικός . Απολύθηκα στις αρχές του «09» από επιχείρηση στην οποία εργαζόμουν 12 έτη. Η επιχείρηση έκλεισε 3 μήνες αργότερα. Σαν μισθωτό δεν με προσελάμβανε κανείς στην δουλειά του , η ηλικία μου βλέπετε …
    Αποφάσισα να αυτο-απασχοληθώ , έκανα έναρξη ατομικής «επιχειρήσεως» παροχής υπηρεσιών , εκδίδω τιμολόγια παροχής υπηρεσιών , η φοροδιαφυγή μου είναι κοντά στο 0 μιας και το 99,9 % των πελατών μου είναι επιχειρήσεις και όχι πελάτες λιανικής , τα μηνιαίο μου εισόδημα ανέρχεται καθαρό στα 700- 800 ευρώ περίπου (τις ασφαλιστικές εισφορές και τους όποιους φόρους προκύψουν πρέπει να τους πληρώνω εγώ από τις εισπράξεις μου και όχι κάποιος εργοδότης από τις εισπράξεις του) χωρίς φυσικά κάποιον «13ο ή 14 μισθό» κλπ … και ακούω προτάσεις από σχετικά ή επαρκώς χορτάτους «ειδήμονες», για κατάργηση ή μείωση του αφορόλογητου στο μισό, ακούω για κάποια «αντικειμενικά» κριτήρια μιας και θεωρούμαι εξ ορισμού «ροκφέλερ» η πλούσιος που φοροδιαφεύγει, για αυτό και η οικονομία μας πάει εκεί που πάει κλπ κλπ … και διερωτώμαι : κάποια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα για 10δες χιλιάδες ανθρώπους που αυτο-απασχολούνται ως ελευθ. επαγγελματίες ή ατομικές «επιχειρήσεις» έχουν όλοι αυτοί οι κύριοι που εισηγούνται τα ανωτέρω ?
    Από εμένα και τον «υδραυλικό» έχετε την εντύπωση πως θα μειώσετε τα ελλείμματα του πιο σπάταλου και του πιο διεφθαρμένου Κράτους στην Ε.Ε , το οποίο μάλιστα «τυγχάνει» να συντηρεί και τον μεγαλύτερο -κατ’ αναλογία- αριθμό δημ. υπαλλήλων ή μισθωτών που πληρώνονται από δημόσια ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ ?
    Ή μήπως δεν γνωρίζετε τρόπους να συλλάβετε την όποια φοροδιαφυγή των μεγαλογιατρών , μεγαλοδικηγόρων , μεγαλο-μεγάλων γενικώς μέσω των δαπανών για ΑΓΟΡΕΣ ακινήτων , ΑΓΟΡΕΣ ακριβών αυτοκινήτων, ΑΓΟΡΕΣ μετοχών , ενοικίων επαγγελματικών χώρων , ενοικίων ακριβών διαμερισμάτων ακόμα και ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται αντικειμενικό τεκμήριο εσόδων και εισοδήματος ?
    Οι τόκοι των καταθέσεων δεν θα πρέπει να συνυπολογίζονται στο εισόδημα και στον υπολογισμό του ? (για όλους .. και για τους μισθωτούς)
    Με τις μετοχές , τι θα γίνει ? .. τα όποια κέρδη από μετοχές δε θα πρέπει να συνυπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα ? (για όλους .. και για τους μισθωτούς)
    Οι δαπάνες από τις πιστωτικές κάρτες , δε θα πρέπει να υπολογίζονται στο εισόδημα ? (για όλους .. και για τους μισθωτούς)

    Και τέλος … δε θα πρέπει να δείτε σοβαρά τον ΕΝΙΑΙΟ συντελεστή φορολόγησης για όλους , φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις . Ένα 25% για όλους δεν θα τόνωνε την οικονομία , τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ? .. δε θα δημιουργούσε προοπτικές ΥΓΙΟΥΣ και παραγωγικής εξόδου από την κρίση ?
    Ή μήπως έχετε την εντύπωση πως φορολογικοί συντελεστές της τάξεως του 45% ή του 60% που ακούγονται είναι αποδεκτοί και δεν δημιουργούν μεγαλύτερη ένταση ή τάση φοροδιαφυγής. Είναι δυνατό να δουλεύει ή να επιχειρεί κάποιος βάζοντας το κράτος συνέταιρο στα μισά του κέρδη ή και παραπάνω από την εργασία του ή την επιχειρηματική του δραστηριότητα, χωρίς να περιμένει μάλιστα κάποια ανταπόδοση μέσα από υποδομές ή υπηρεσίες σε κοινωνικό επίπεδο ?
    Το «κοινωνικά ευαίσθητο» μοντέλο με την ποικιλία φορολογικών συντελεστών , μήπως έχει αποτύχει οριστικά και αμετάκλητα ? .. μήπως διογκώνει την φοροδιαφυγή , μήπως τιμωρεί την επιχειρηματικότητα , μήπως γυρίζει μπούμερανγκ ως προς τα έσοδα ?
    Ενδιαφέρεστε πραγματικά για την αύξηση των εσόδων μέσω της ανάπτυξης μιας υγιούς και παραγωγικής ιδιωτικής οικονομίας και σε βάθος χρόνου ή απλά επεξεργάζεστε ανορθολογικές , αδιέξοδες και καταστροφικές φορομπηχτικές-εισπρακτικές προτάσεις για να δώσετε προσωρινά δείγματα «καλής γραφής» στα Ευρώπας , οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τις τελευταίες ελπίδες εξόδου αυτής της χώρας από την εγγενή (κατά τεκμήριο) οικονομική της κρίση, στις καλένδες ?

    Αγαπητέ κύριε του μηνύματος : 28 Δεκεμβρίου 2009 @ 19:53 , συγχαρητήρια για το μήνυμά σας .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:07 | ΙΩΣΗΦ

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΘΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:34 | Γιώργος

    Σωστό, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν την εργασία και την διαβίωση.
    Ξέρω γυναίκα, μηχανικό-μελετητή ΤΕΕ που πληρώνει 4000 το χρόνο (ο σύζυγος) στο ΤΣΜΕΔΕ υποχρεωτικά (για να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αλλά και ασφάλεια-σύνταξη) και εισόδημα 150 ευρώ το μήνα από επίβλεψη ενός εργαστηρίου σκυροδέματος.
    Το γραφείο είναι στο σπίτι και δεν έχει άλλα έξοδα.

    ΑΛΗΘΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ?????
    ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ?????

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | ΒΟΥΤΣΙΔΟΥ ΔΟΜΝΙΚΗ

    Κύριοι βρείτε τρόπους να πατάξετε τη φοροδιαφυγή και να βρείτε αυτούς
    που πραγματικά φοροδιαφεύγουν.Πηγαίνετε στα ακριβά σχολεία να δείτε
    τι δηλώσεις κάνουν οι γονείς που καταβάλουν τα ακριβά δίδακτρα,
    πηγαίνετε στις σουίτες των ξενοδοχείων να βρείτε τί δηλώσεις κάνουν οι πελάτες τους, αυτοί που μισθώνουν κότερα, αεροπλάνα ελικόπτερα,
    αυτοί που καταβάλουν τις παροχές νερου ΔΕΗ στις πολυτελείς βίλες των εξοχωρίων ετερειών.
    Αφήστε επιτέλους την πεπατημένη να συμπιέζετε αυτούς που ήδη κάνουν φορολογική δήλωση και ψάξτε αυτούς που δεν ξέρουν που πέφτει η εφορία.
    Τι κάνει η δίωξη οικονομικού εγκλήματος, υπάρχουν καταθέσεις άνω του 1.000.000 ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τους καταθέτες.
    Καλέστε τους βρείτε τους και φορολογήστε τους.
    Πρέπει επιτέλους να χτυπήσετε την παραοικονομία. Το να συμπιέζετε τους μικρούς με αντικειμενικα και λοιπά κριτήρια δεν είναι λύση.
    Τους αεριτζήδες πρέπει να πιάσετε από τον τρόπο διαβίωσής τους.
    Ξέρω ότι μπορείτε αλλά δεν θέλετε να πατάξετε την παραοικονομία γιατί αυτή κινεί την αγορά. Βρείτε τρόπο να τους προσεγγύσετε μαλακά π.χ.
    καλέστε τους καταθέτες καποιου ποσού και άνω να δηλώσουν τις καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταβάλλοντας ένα φόρο όχι μεγαλύτερο του 10% για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα με την απειλή ότι στη συνέχεια θα τους βρείτε και θα τους φορολογήσετε κανονικά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:04 | ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ

    Οι Έλληνες δυστυχώς έχουν μάθει εδώ και χρόνια να βρίσκουν τρόπους για να ξεφεύγουν.Πάλι θα βρουν κάτι. Ό μόνος τρόπος είναι να ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ TO ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.Δεν μπορεί να βλέπουμε στην καθημερινότητα μας και στο συγγενικό μας περιβάλλον ακόμα καταστηματάρχες ελεύθερους επαγγελματίες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς) να ζουν πλουσιοπάροχα με δυο τρια αυτοκίνητα, σπίτια η μετρητά και να παίρνουν και τα εκάστοτε βοηθήματα.Ακόμα και οι Αλβανοί μετανάστες τους παρέχει η Πρόνοια φάρμακα και τα πωλούν στην Αλβανία.Ολα πιστεύω είναι γνωστά σε κάθε Υπουργό και σε κάθε ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ γιατί δεν θέλουμε άραγε να σταματήσει αυτό το κακό???
    Πως παρουσιάζουν οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας και οι Γιατροί τα τους από τα φακελάκια??????
    Είμαι σύμφωνη όπως και πολλοί άλλοι να βοηθήσουμε αυτό το κράτος που είναι φτωχό αλλά με πλούσιους πολίτες,αλλά να βρεθεί ο σωστός τρόπος να βοηθήσουν όλοι και όχι μόνο οι συνηθισμένοι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:46 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠ. ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α

    1.ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ
    ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΣΔΟΕ)
    2.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
    2.1.ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΡΙΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ
    ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 30-100%
    ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    2.2.ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΑΥΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ,ΗΤΟΙ
    ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΑΡΤΑ -ΜΙΣΘΟΙ-ΕΞΟΔΑ ΙΧ
    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
    2.3.ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΝΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΦΠΑ
    ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ.
    3.»ΠΟΘΕΣ ΕΣΧΕΣ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:26 | Panos

    Είμαι πολιτικός μηχανικός – μελετητής δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Έχω τέχνικο γραφείο στην επαρχεία.
    Η ερώτηση – τροφή για σκέψη που θέλω να υποβάλλω προς εσάς και στους υπόλοιπους συναδέλφους εδώ μέσα είναι εξής:
    Ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης μίας βιομηχανίας που παράγει κάποιο οποιοδήποτε προϊον (παραγωγή και όχι μεταποίηση ) είναι 25%
    Ο συντελεστής παραγωγής μελέτης οποαδήποτε (πάσης φύσεως )τεχνικού έργου κυμμένεται από 17 %-38 % προσαυξημένος κατά 20 %.
    Σε περίπτωση κατάργησης των άνω συντελεστή των μελετητών προτίθεσται να κάνετε και αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των βιομηχανιών?
    Μήπως έτσι είναι πίο δίκαιος τρόπος φορολόγησης?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:56 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ

    Μολονότι μηχανικός συμφωνώ με τη σταδιακή κατάργηση των συντελεστών εισοδήματος. Όμως για λόγους προσαρμογής θεωρώ ότι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά, για παράδειγμα με την αύξησή τους το πρώτο έτος εφαρμογής στον ανώτατο συντελεστή που ισχύει σήμερα (δηλαδή στο 60%) και ακολούθως αυτός ο ενιαίος συντελεστής να αυξάνεται σταδιακά κατά 10% ανά έτος.
    Θα παρακαλούσα πολύ να ανακοινωθεί το αναμενόμενο ποσό αύξησης των φορολογικών εσόδων από αυτό το μέτρο ώστε να γίνουν περισσότερο χειροπιαστά στους πολίτες τα αναμενόμενα οφέλη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:39 | ΔΗΜ.ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Όλες οι ιατρικές συνταγές να αναγράφουν το ΑΦΜ του υπογράφοντος ιατρού να μην γίνετε πώληση φάρμακων χωρίς ΑΦΜ κάθε 2-3 μήνες τα φαρμακεία να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην εφορία αυτά τα στοιχεία με διασταυρώσεις να βλέπει η εφορία αν κόπηκε απόδειξη επίσκεψης από τον γιατρό

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:28 | Σταυρος Β.

    Ειμαι πολιτικος μηχανικος, ο λογιστικος προσδιορισμος ειναι αδικος για εμας, τους λογους τους γνωριζετε, για οσους δεν γνωριζουν θα πω για παραδειγμα σε αλλο ετος μπορει να εχω εκπονησει αρκετες μελετες και σε αλλο ετος να τισ πληρωθω οποτε θα το λαβετε ολο για κερδος ή στα τοπογραφικα κλπ εχω πολλα εξοδα που δεν αναγνωριζετε ή δεν γινεται να κόβω τιμολογια κλπ απο ολες τις πηγες χαμηλου τιμηματος που δαπανω.
    Και κατι για να καταλαβει και ο πολυς ο κοσμος, αν θελετε και ειστε ειλικρινεις για λογιστικο προσδιορισμο αμοιβων πχ απο μελετη οικοδομικου εργου να μας αναγνωρισετε τις εκπτωσεις που κανουμε αλλιως θα πρεπει να πληρωνω φορο για αμοιβη που δεν παιρνω, καντε το αυτο και τοτε θα αναγνωρισω ειλικρινη διαθεση σε εσας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε

    Κατά την άποψή μου η φορολόγηση των μηχανικών με συντελεστές καθαρού κέρδους είναι δίκαια και δεν πρέπει να καταργηθεί. Επισημαίνω ότι οι κατηγορίες των εξόδων που λαμβάνονται υπόψη κατά την τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων για τα φυσικά πρόσωπα (Β’κατηγορίας) είναι πολύ περιορισμένες (π.χ. φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να δηλώσει ως έξοδα τα καύσιμα και λοιπά έξοδα αυτοκινήτου, το φαγητό, την πρόσληψη εργάτη για τοπογραφικές εργασίες πεδίου και άλλα έξοδα που πραγματοποιεί στα επαγγελματικά ταξίδια, έξοδα για δημόσιες σχέσεις με πελάτες κλπ). Αυτό το στοιχείο, αλλά και άλλες αδυναμίες του ΚΒΣ θα οδηγήσουν σίγουρα σε υπερ-εκτίμηση των φορολογητέων εισοδημάτων, και σε σημαντικότατη αύξηση του καταβλητέου φόρου εαν γίνεται προσδιορισμός αποκλειστικά με λογιστική μέθοδο (έσοδα-έξοδα).
    Οπότε, η κατάργηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους στα φυσικά πρόσωπα-μηχανικούς αδικεί σίγουρα την κατηγορία αυτή των μικρομεσαίων επαγγελματιών έναντι των εταιρειών που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Αυτό (κατά την άποψή μου πάντα) θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, καθώς θα προκύψει σημαντικότατη επιπλέον φορολογική επιβάρυνση, μεσούσης και της ύφεσης στον τομέα των δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Επιπλέον, ο «λογιστικός τρόπος» (έσοδα-έξοδα) χωρίς την «ομπρέλα προστασίας» μοναδικών συντελεστών θα οδηγήσει τους επαγγελματίες σε συχνή «επαφή-τριβή» με υπαλλήλους του Υπουργείου σας (εφοριακούς), στο πλαίσιο «ελέγχων», δίνοντάς τους την δυνατότητα να αυθαιρετήσουν. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΤΙ, ΣΕ ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΠΑΦΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟΣΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ‘Η/ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ».

    Ένας τρόπος για την αύξηση των εσόδων από την φορολόγηση της κατηγορίας αυτής, θα μπορούσε να είναι η αύξηση των συντελεστών αυτών έτσι ώστε τα καθαρά έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας να συμφωνούν με έναν «μέσο όρο» όπως αυτός θα προκύπτει από στατιστική επεξεργασία δοδομένων που αφορούν στο εισόδημα της κατηγορίας αυτής, λαμβάνοντας υπόψη κατάλληλα επιλεγμένα αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. έτη άσκησης επαγγέλματος, τζίροι τελευταίας πενταετίας, περιουσιακά στοιχεία, επαγγελματική στέγη,αριθμός απασχολούμενων υπαλλήλων κλπ).

    Τέλος, όσον αφορά τα υπόλοιπα άρθρα, σε γενικές γραμμές κρίνω πως κινούνται στην θετική κατεύθυνση, απλά θα πάρει λίγο χρόνο (κατά την άποψή μου) για να αποδώσουν. Είναι αλήθεια όμως πως η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού μας συστήματος είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη, και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

    Δημήτρης Ε

    Δρ Μηχανικός

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:09 | ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΗΝ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΦΟΡΟΥΣ.
    ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΩΣ ΕΝΑ ΥΠΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ.

    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΛΠ.ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΟΙ
    ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙ
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ;;;

    ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΕ ΑΥΤΑ, ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ;;;

    ΝΟΜΙΖΩ, ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.

    ΕΛΠΙΖΩ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Π.Χ. ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:10 | Γιωργος Κ.

    Κύριοι,

    Είμαι μηχανικός και μπορώ να γράψω μόνο για τη φορολόγηση των συναδέλφων μου. Σήμερα κατά τη γνώμη μου τα δεδομένα είναι τα εξής:

    1. Οι περισσότεροι μηχανικοί εργάζονται χωρίς ιδιαίτερα εργασιακά δικαιώματα στις μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες με ΔΠΥ. Εάν απολυθούν δεν δικαιούνται αποζημίωσης, ούτε υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Δεν φοροδιαφεύγουν διότι οι εταιρείες χρειάζονται τα έξοδα και υποχρεωτικά οι μηχανικοί τιμολογούν ότι λαμβάνουν (και πολλές φορές οι νέοι μηχανικοί υποχρέωνονται να εκδώσουν και τιμολόγια με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που λαμβάνουν)

    2. Τα έξοδα που δικαιολογούνται στους μηχανικούς (όπως φαντάζομαι και σε άλλους ελ. επαγγελματίες) είναι ένα μικρό κλάσμα των εξόδων που δικαιολογούνται σε μία τεχνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (η οποία φορολογείται με ποσοστό 25% επί των καθαρών κερδών). Αυτό σημαίνει ότι για ένα μηχανικό ελ. επαγγελματία με λογιστικά έξοδα που δεν μπορούν να υπερβούν λόγω της υφοιστάμενης νομοθεσίας το 5-10% και με βάση ένα μέσο συντελεστή φορολόγησης 30% τελικά προκύπτει φόρος κοντά στο 28% του τζίρου του. Η εταιρεία όμως στην οποία αυτός ο μηχανικός εργάζεται δηλώνει μετά βίας 15% κέρδη (αφού μπορεί να εκπέσει μεγάλο αριθμό εξόδων) και φορολογείται για αυτά με συντελεστή 25% ήτοι κοντά στο 4% του τζίρου της. Υπάρχει μία προφανής δυσαναλογία.

    3. Ο κος Υπουργός στις παραδόσεις του στο ΟΠΑ (και άλλοι καθηγητές) δίδασκαν ότι σκοπός ενός φορολογικού συστήματος που δεν δίνει τις ευκαιρίες φοροαποφυγής είναι η εξίσωση των συντελεστών φυσικών και νομικών προσώπων έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην καταφεύγουν στην ευνοϊκότερη για αυτούς φορολόγηση. Εάν απλουστεύσουμε αυτή τη γενική θεώρηση θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για εξίσωση των φορολογικών συστημάτων των ελ. επαγγελματιών και των εταιρειών (βλ. κατωτέρω)

    Για να μη μακρυγορώ προτείνω τα εξής:

    1. Να ισχύσει ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των μηχανικών για τα εισοδήματα του 2010, ο οποίος προφανώς είναι δίκαιος, αλλά να αναγνωρίζονται οι ίδιες ακριβώς κατηγορίες εξόδων που αναγνωρίζονται στις επιχειρήσεις και να εφαρμόζεται ο συντελεστής του 25% (ή ο εκάστοτε) στα καθαρά κέρδη των μηχαχνικών.
    2. Λόγω του ότι η αναδρομική ισχύς του λογιστικού προσδιορισμού για το 2009 μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα τους συναδέλφους (δεδομένης και της μεγάλης μείωσης του τζίρου που προβλέπεται για το 2010) και συγκεκριμένα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην υπερβολικά αυξημένη φορολόγηση προτείνεται να διπλασιασθούν οι Σ.Κ.Κ. (εκτός των υψηλών π.χ. του 60%) έτσι ώστε και να αυξηθούν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα και να μη δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε μία μεγάλη μερίδα φορολογουμένων.

    Επίσης θεωρώ ότι με βάση την πραγματικότητα του συστήματος υγείας και ασφάλισης είναι ιδιαίτερα αρνητική η πρόθεση κατάργησης των φοροαπαλλαγών για τις δαπάνες υγείας και τις δαπάνες ασφάλισης (ιδιωτικής και δημόσιας). Ιδιαίτερα η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τις ιατρικές δαπάνες οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής των ιατρών.

    Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα διαβούλευσης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:26 | Χάρης Κουμαράς

    Πραγματικά θεωρούσα ανέκαθεν άδικο το γεγονός ότι υπάρχει ειδική φορολόγηση για μηχανικούς, οι οποίοι με τη χρήση των συντελεστών μειώνουν το φορολογικό τους εισόδημα. Συνοψίζω τις απόψεις μου:
    1) Καταρχήν η αδικία έγκειται στο ότι η χρήση των συντελεστών γίνεται αυθαίρετα για όλα τα εισοδήματα ενός μηχανικού (ακόμη και αν μιλάμε για δουλειά γραφείου ή διδασκαλία), όπου όλες οι δραστηριότητες βαπτίζονται ‘μελέτες’ (επειδή κάποιος είναι μηχανικός) ώστε να χρησιμοποιηθούν συντελεστές και πάντα ο υψηλότερος εξ αυτών.
    2) Εκτός των μηχανικών, υπάρχουν πλέον απόφοιτοι πανεπιστημίων (και όχι πολυτεχνικών σχολών), οι οποίοι δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δραστηριότητες που είναι παρόμοιες των μηχανικών (π.χ. εμπειρογνώμονας τηλεπικοινωνιών). Με το υπάρχον καθεστώς, οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και το φορολογητέο εισόδημά τους καθορίζεται λογιστικά, ενώ οι απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών για παρόμοια εργασία αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από το φορολογικό μηχανισμό με τη χρήση των συντελεστών (χωρίς λογιστικό προσδιορισμό.
    3) Συνεπώς δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, οι οποίοι ενώ μπορεί να είναι συνάδελφοι, στην ουσία όμως φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο, με μοναδικό κριτήριο τη σχολή που έχουν αποφοιτήσει (πολυτεχνείο-πανεπιστήμιο). Τέτοιες ευνοϊκές ρυθμίσεις, πραγματικά εγείρουν ένα πλήθος ερωτημάτων.
    4) Σχετικά με το επιχείρημα που διάβασα σε ένα σχόλιο, ότι οι μηχανικοί πρέπει να πληρώνουν το ΤΣΜΈΔΕ ακόμη και όταν δεν έχουν εργασία, νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με το ταμείο τους.
    Εν κατακλείδι, αγαπητοί κύριοι νομίζω ότι οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση και ρύθμιση πλέον δεν ευσταθεί. Νομίζω πρέπει να ακολουθείται μια ενιαία φορολογική πολιτική για όσους δραστηριοποιούνται με ‘μπλοκάκι’ και αντίστοιχα ως μισθωτοί. Πρέπει πλέον να μπει ένα τέλος στις ομάδες των ευνοημένων επαγγελμάτων. Όλοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στον κράτος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:49 | ΚΡΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ

    Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΩΣΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ.ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Φ.Π.Α.ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Β.Σ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΑΥΞΗΣΗ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΙΒΛΙΟ ΑΓΟΡΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΟΙ Φ.Π.Α ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ.ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΑΠΟ 1 ΕΥΡΩ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:23 | Βασίλης Στέφας

    Προτείνω τη δημιουργία κινήτρων γιά ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:48 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ Π.

    ΛΑΘΟΣ
    Η φορολόγηση να γίνεται με βάση τα έσοδα και έξοδα. Να υπάρχει όμως έλεγχος ΕΝ ΤΩ ΓΕΝΝΑΣΘΑΙ.
    Να υπάρχει υποχρεωτικά σαφής οδηγός με τις παραβάσεις της φορολογίας (και τις ποινές στο Internet και σε έντυπη μορφή σε κάθε επιχείρηση για να μην ισχυρίζεται ο κάθε επιτηδευματίας άγνοια) και να γίνονται έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.
    Η συλλογή αποδείξεων από τους πολίτες (έως 20000 Ευρώ ανά οικογένεια με δυνατότητα έκπτωσης του 30% από το φορολογητέο εισόδημα) θα μειώσει αισθητά τη φοροδιαφυγή.
    Οι επιτηδευματίες να θεωρούνται ENTIMOI μετά την εκκαθάρισση της φορολογικής τους δήλωσης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | Κώστας Μαυρίδης

    Γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία πλέον των εργαζομένων πληρώνεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Και αυτό γίνεται ώστε να καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα του εργαζομένου όπως η άδεια, τα επιδόματα και τα δώρα. Πρέπει λοιπόν να διαχωριστούν οι πραγματικοί ελεύθεροι επαγγελματίες από τους πραγματικούς μισθωτούς. Δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Καλώς οι εργαζόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών έχουν μειωμένη φορολογία λόγω συντελεστών και πρέπει αυτό να συνεχιστεί. Είναι μάλιστα πολύ απλός ο εντοπισμός τους αφού κόβουν αποδείξεις πάντα στον ίδιο εργοδότη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:05 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Το ισχύον καθεστώς φορολόγησης των μηχανικών είναι άδικος. Θα παραθέσω ένα υποθετικό παράδειγμα για την πολύ ευνοούμενη κατηγορία των τοπογράφων όπου η μελέτη – επίβλεψη τοπογραφικών έργων φορολογείται με συντελεστή δεκαεπτά τοις εκατό (17%). (Νόμος 2238 ΦΕΚ 151Α 16/9/1994 Άρθρο 49 εδάφιο 5 παράγραφος δ)
    Σε περίπτωση που ένας τοπογράφος μηχανικός εκδώσει σε ένα οικονομικό έτος αποδείξεις αξίας 60.000 € (αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι πραγματικές αποδοχές μαζί με αυτές που δεν έχει εκδώσει απόδειξη μπορεί να ξεπερνάνε τις 80.000 €) φορολογείται για το ποσό των 10.200 € (60.000€x0,17 συντελεστής). Το ποσό αυτό είναι στα όρια του αφορολόγητου (10.500€) και συνεπώς δεν πληρώνει καθόλου φόρο.
    Αν αντίστοιχο ποσό 60.000 € είχε δηλωθεί σαν εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία ο συνολικός φόρος θα ήταν: για τα πρώτα 12.000 € μηδέν, για τα επόμενα 18.000 € 18.000×0,25=4.500€ και για τα τελευταία 30.000 € 30.000×0,35=10.500 € άρα συνολικός φόρος 15.000 € (4.500 + 10.500).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:21 | Νίκος Κατσουλάκος

    Σε πολλές περιπτώσεις η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι αποτελεσματική ή εμφανίζεται άδικη έναντι των μισθωτών.

    Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν μπορούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι τεχνίτες και εμποροβιοτέχνες.

    Θα εκφράσω την άποψή μου για την περίπτωση των μηχανικών, αφού είμαι ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός εδώ και πέντε χρόνια. Αναγνωρίζω ότι φορολογούμαι λιγότερο σε σχέση με τους μισθωτούς. Όμως, για να φορολογηθώ με λογιστικό προσδιορισμό εσόδων, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα στρεβλά φαινόμενα:

    1) Να πάψει ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο επάγγελμά μου από μηχανικούς του δημοσίου, τους οποίους πάντα θα βρίσκεται κάποιος να καλύπτει με την υπογραφή του.

    2) Να πάψει το άθλιο καθεστώς μισθωτής εργασίας με καθεστώς σύμβασης έργου. Δεν μπορεί ένας μηχανικός που πληρώνεται με 800 € το μήνα και εκδίδει δελτίο παροχής, να θεωρείται ανειλικρινής στη δήλωση των εισοδημάτων του.

    3) Ο νέος μηχανικός για να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πρέπει να εγγραφεί στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) ανεξαρτήτως αν έχει δουλειά και καλείται να πληρώσει 2000€ ασφάλιση κατ’ έτος.

    Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός δεν μπορεί να αποκρύψει εισοδήματα που έχουν προέλθει από μελέτες, αφού υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές, παρακράτηση φόρου και τα στοιχεία ανά πάσα στιγμή διασταρώνονται από δύο υπηρεσίες (εφορία και πολεοδομία) προτείνονται τα εξής για τη φορολόγηση των μηχανικών:

    1) Καθορισμός κώδικα αμοιβών σε όλες τις κατηγορίες μελετών και διεκπεραιώσεων που αναλαμβάνει ο μηχανικός (Πέραν των μελετών για έκδοση οικοδομικής άδειας και των μελετών του δημοσίου, να γίνει κώδικας αμοιβών στις διαδικασίες έκδοσης αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων και βιομηχανιών, στις διεκπεραιώσεις δασαρχείου και αρχαιολογίας και σε άλλα παρόμοια)

    2) Καθορισμός ελάχιστων αμοιβών σε κατασκευαστικά έργα του ιδιωτικού τομέα, όπου υπάρχει μεγάλη δυνατότητα απόκρυψης εισοδημάτων (Κατασκευαστές με δεκάδες πολυκατοικίες εμφανίζονται πάμφτωχοι…).

    3) Αύξηση του συντελεστή προσδιορισμού φορολογητέου εισοδήματος από περίπου 30 σε 40% στις μελέτες και από περίπου 15 σε 20% στις κατασκευές.

    4) Να αξιοποιούνται οι αποδείξεις από υπηρεσίες μηχανικών από τους πελάτες για μείωση του φορολογητέου εισοδήματος των τελευταίων. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για την ακόμη μικρότερη απόκρυψη εισοδημάτων από τις ιδιωτικές κατασκευές (που τονίζω και πάλι ότι μόνο εκεί μπορεί να φοροδιαφύγει ο μηχανικός). Αυτή τη στιγμή κανένας πελάτης μου δεν μου ζητάει απόδειξη γιατί του είναι τελείως άχρηστη!

    5) Οι μηχανικοί στον ιδιωτικό τομέα να δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με «μπλοκάκια». Αυτό και τα εισοδήματα των μηχανικών θα τονώσει και τις εισπράξεις των ασφαλιστικών φορέων και τη φορολόγηση θα διευκολύνει.

    6) Απαλλαγή από τις εισφορές υγείας του ΕΤΑΑ για όλους τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές μηχανικούς, οι οποίοι καλύπτονται υγειονομικά από τα πανεπιστήμια.

    7) Καθορισμός κώδικα αμοιβών ή μισθολογίου για τους υποψήφιους διδάδτορες μηχανικούς, οι οποίοι προσφέρουν στα πολυτεχνεία τεράστιο επικουρικό διδακτικό και ερευνητικό έργο, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια των καθηγητών το πώς θα πληρωθούν. Όσοι υποψήφιοι διδάκτορες βρίσκονται full time στα πολυτεχνεία να πληρώνονται με μισθολόγιο μηχανικών δημοσίου και να φορολογούνται αναλόγως.

    Ελπίζω οι παρατηρήσεις μου να είναι χρήσιμες στο έργο σας και να συμβάλλουν στην πραγματική κατανόηση της κατάστασης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ , ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ & ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ:

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ
    ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ , ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΤΑΙΤΙΚΟ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΑ
    ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ Μ.Σ.Κ.Κ. & ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ & ΤΙΣ
    ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧ/ΣΗΣ , ΝΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ & ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ
    ΕΣΟΔΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ & ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΕΡΔΗ.
    ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΕ
    ΓΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ & ΟΙ ΠΑΓΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΔΕΚΟ,ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΛΠ)
    ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΞΟΔΑ, ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΥΤΑ
    ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΣΟ ΣΤΟ
    ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΣΟ & ΣΤΟ Φ.Π.Α.
    ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ,
    ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΕΤΑΙΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗΣ. ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ,
    ΚΑΘ’ΟΛΑ ΔΙΚΑΙΟ, ΜΕΤΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Τ Ι Κ Ο .
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΕΣ & ΕΞΟΔΑ Π.Χ.
    100.000,00 & ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΣΟΔΑ 70.000,00 . ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΤ/ΣΤΗ Π.Χ.
    25% «ΠΑΝΩ» ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 125.000,00
    (100.000,00 Χ 25% )ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 55.000,00
    (125.000,00-70.000,00)ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΟΛΟΓΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ & ΤΟΝ
    ΑΝΑΛΟΓΟ Φ.Π.Α. . ΑΥΤΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΟΡΦΗ «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ
    ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΕΙ , ΑΛΛΑ ΣΤΕΧΕΥΟΝΤΑΣ Σ’ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ. ΤΑ ΑΝΤΙΚ/ΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ
    ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ & ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧ/ΣΗΣ ΕΙΝΑΙ
    ΛΑΘΟΣ , ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ , ΤΙ ΕΞΟΔΑ ΕΧΕΙΣ ? ΔΕΝ
    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ .Τ Ε Λ ΟΣ .

    ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ
    ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ , ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΥΣ
    ΕΛΕΓΚΤΕΣ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ , ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ
    ΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ & ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ
    ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΝΕΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ,
    ΒΟΗΘΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ «ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗΣ» . ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ
    ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ & Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΥΠΕΕ , Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ
    ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟΧΕΥΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
    ΟΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ , ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ
    ΟΛΟΙ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Η’ «ΚΛΕΙΝΟΥΝ» ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ
    ΠΡΟΣΤΙΜΑ. ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ?
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ & ΘΑ
    ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ «ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΑ» . ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΝΑ
    ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ . ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ , ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ
    ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΡΙΞΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ
    ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΤΑ «ΠΑΡΕΙ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΜΕ
    ΤΟ «ΓΑΝΤΙ» ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ , ΓΙΑΤΙ & ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ &
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ & ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ «ΚΛΕΒΟΥΝ» ΜΗ
    ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΤΟΥΣ
    ΒΓΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ & ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ & ΕΙΣΟΔΗΜΑ & ΦΠΑ. ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ
    ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΚΟΒΟΥΝ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΣΙΞΗ , ΘΑ
    ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ .

    ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΕΣ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ Η ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ (ΠΧ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ , ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ , ΕΛΑΙΩΧΡ/ΣΤΕΣ & ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ) ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Ο. . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ Δ Ε Ν ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ. ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ . ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΚΟ ΛΕΕΙ Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ 2.000,00 ΕΝΩ ΠΑΙΡΝΕΙ 5.000,00 & ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ , ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η’ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ , Η’ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.
    ΑΥΞΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΚΟ , «ΠΙΑΝΕΙΣ» & ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΣΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΜΕ ΤΟ ΕΚΚ/ΚΟ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩ ΕΠΑΓΓΛΜΑΤΙΩΝ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΕΚΟ & ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

    ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

    1. ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ Μ.Σ.Κ.Κ.

    2. ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Ο. ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Εννοείται ότι ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης εισοδήματος είναι και άδικος και ζημιογόνος για το κράτος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να τηρούν βιβλία και να ελέγχονται υπό τον όρο ότι οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ και των ΔΟΥ θα μετατίθενται υποχρεωτικά ανά 3ετία σε άλλο νομό της χώρας και σε άλλο αντικείμενο (rotation). Γενικά, για τους ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να ισχύει καθεστώς όμοιο με εκείνο της φορολόγησης ατομικών επιχειρήσεων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:48 | ΡΙΖΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Θα ήθελα να προτείνω για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών τα εξής:
    1) ΓΙΑΤΡΟΙ—-
    Βιβλίο εισερχομένων ασθενών στίς Ιδιωτικές κλινικές- Ιατρεία με αναφορά στο είδος της νοσηλείας και στο είδος τυχόν χειρουργικής επέμβασης.Ορισμός εκ των προτέρων ελάχιστης αντικειμενικής αμοιβής γιά κάθε είδους χειρουργικής επέμβασης η νοσηλείας.
    (Παράδειγμα: Είναι γνωστό ότι η πλαστική προσώπου κοστίζει κατα μέσο όρο περίπου, 5.000,00€.Δεν είναι δυνατόν η απόδειξη να αναγράφει άλλου είδους επέμβαση με αμοιβή π.χ. 500,00€)
    2) ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ—-

    Αύξηση της ελάχιστης αμοιβής για κάθε δίκη-υπόθεση γιατί οι υπάρχουσες ελάχιστες αμοιβές ( γραμμάτια προείσπραξης ) δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.
    Κατάργηση ελαχίστων αμοιβών για συμβόλαια & ελεύθερη διαπραγμάτευση.
    Δέν νοείται επειδή μεταβιβάσθηκε π.χ. έκταση αξίας 100.000.000,00€ ο δικηγόρος να εισπράττει 1.000.000,0€ επειδή επιμελήθηκε των συμβολαίων.
    3) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ—

    Είναι ο μόνος κλάδος που δεν φορολογείται με το σύστημα έσοδα – έξοδα!Οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες;

    4) ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ-ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ—

    Αναγραφή στα δελτία τους τι ακριβώς υπηρεσίες παρέχουν.Ελάχιστες αντικειμενικές αμοιβές βασει τιμοκαταλόγου απο το Οικονομικό Επιμελητήριο.Υποβολή Συμφωνητικών πρίν την έναρξη κάποιας εργασίας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:00 | Νίκος Μ

    Καταρχας θεωρώ αδύνατο να μπουν αποδείξεις του τύπου σουπερ μαρκετ.Θα μαζευουμε ενα σωρο χαρτουρα απο τετοιου ειδους αγορες.
    Δευτερον δεν μπορει το κρατος να φορολογησει τα αυτονοητα;!Π.χ. Παω τα παιδια μου σε παιδοτοπο.Ολα καλα.Αποδειξη ο καφες, κλπ κλπ. Εχετε δει τα παιχνιδια μεσα εκει. Και δε μιλαω για τις κουνιες, τις μπαλες κλπ.Μιλαω για τα «ψυχαγωγικα». Αυτα που παιρνουν 50λεπτα και 1 ευρω. Αυτα φορολογούνται;Απο κουβέντα που ειχα με σχετικους του θεματος εμαθα οτι μπορουν να βγαλουν μεχρι και 2000-5000 ευρω τη βδομαδα!!!!!!!!!!!!!Ολα χρηματα αφορολογητα αφου δεν φαινονται πουθενα!
    Καταλαβαινω και συμφωνω οτι πρεπει να αποκτησουμε φορολογικη συνειδηση.Ομως πρεπει και το κρατος σε περιπτωσεις τετοιου ειδους που βγαζουν ματι να μπορει και να ελεγχει ωστε κι εγω να μην αισθανομαι κοροϊδο που ζητω αποδειξη για τον καφε την ωρα που ο αλλος βγαζει χιλιαδες ευρω σε ενα μηνα αφορολογητα,αδηλωτα κλπ.
    Ευχαριστω.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:28 | ΚΩΣΤΑΣ . Π

    ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000.000 ΤΕΤΡΑΓ. ΜΕΤΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
    ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 490 ΕΥΡΩ .
    ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1000 ΕΥΡΩ , ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ .
    ΔΗΛΑΔΗ 500 ΕΥΡΩ Χ 10.000.000 ΤΕΤΡΑΓ = 5 ΔΙς ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    5ΔΙΣ Χ 0,19 ΦΠΑ = 1ΔΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΦΠΑ.

    ΣΚΕΦΤΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΣΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:19 | ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Τεκμήρια αντικειμενικά και λογικά, για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία, με υπολογισμό όλων κατά το δυνατόν των παραμέτρων που μπορεί να επηρεάζουν το εισόδημα από την άσκηση του κάθε επαγγέλματος και που θα επανεξετάζονται περιοδικά με θεσμικό τρόπο. (π.χ. Επιτροπή κατά επάγγελμα ή ομοειδή επαγγέλματα, με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων, ανά τρίμηνο ή μόλις συγκεντρωθεί κάποιος αριθμός αιτημάτων κ.λ.π.).
    Καίριο θέμα η αναλογικότητα παράβασης – προστίμου ώστε και εισπράξιμο να είναι και να συμμορφώνει τον παραβάτη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:27 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:13 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ο εξολογιστικός τρόπος καθορισμού εισοδημάτων θα πρέπει να καταργηθεί χωρίς καμιά εξαίρεση, αναγνωρίζοντας πλέον σαν έξοδα αυτών των επαγγελμάτων ή επιχειρήσεων, κάθε παραστατικό (απόδειξη ταμειακής ή τιμολόγιο) που παρουσιάζεται. Έτσι έμμεσα ενισχύεται και η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων όλων των επαγγελματιών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:58 | ANGELOS KYTTARIS

    Ως μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας εδώ και 22 χρόνια εκδίδω αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στις οποίες γίνεται παρακράτηση φόρου 20%σήμερα (παλαιότερα 15%) ο οποίος αποδίδεται στο κράτος για να μου αποδοθεί μεγάλο μέρος αυτού ως επιστροφή φόρου με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης την επόμενη χρονιά. Κατ΄ αυτό το τρόπο το κράτος εκμεταλλεύεται άμεσα ένα σημαντικό ποσό από τις αμοιβές των μηχανικών. Στα 22 χρόνια εργασίας μου καθαρά ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν μου έχει τύχει να μου προτείνουν μαύρη αμοιβή για ευνόητους λόγους καθ΄ όσον οι πελάτες μου είναι επιχείρησεις ή γραφεία συμβούλων και η δαπάνη της αμοιβής μου εκπίπτει από τα έσοδά τους. Έτσι το κράτος εισπράττει ανά τρίμηνο (παλαιότερα ανά δίμηνο) ακέραιο σχεδόν τον αναλογούντα ΦΠΑ καθώς οι δαπάνες που εγγράφω στα βιβλία μου είναι σχεδόν μηδαμινές. Γενικότερα πιστεύω ότι στον κλάδο που δραστηριοποιούνται οι μηχανικοί (ΤΕΕ) δεν υπάρχει φοροδιαφυγή ειδικά από απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Το σύστημα που εφαρμόζεται με τους συντελεστές κέρδους έχει αποδώσει διαχρονικά και η εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού περισσότερα προβλήματα θα φέρει (υπάρχουν εύστοχα σχόλια στο forum αυτό) παρά θα λύσει και το κυριότερο, δεν πιστεύω ότι τελικά θα αποδόσει στην αύξηση της φορολογίας. Είναι προτιμότερο να αυξηθούν οι συντελεστές ώστε να αυξηθεί η φορολογητέα ύλη των μηχανικων για να υπάρξουν αυξημένα φορολογικά έσοδα. Έτσι θα έχουν συμβάλλει και οι μηχανικοί στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού της χώρας. Σε τι ύψος πρέπει να προσδιορισθούν οι νέοι συντελεστές αυτό πρέπει να αποφασισθεί μετά από διαβούλευση με το ΤΕΕ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:53 | Γιωργος Γεωργιου

    Ενα ζητημα ειναι τι γινεται με τους νεους επαγγελματιες
    Πχ ενας νεας γιατρος η μηχανικος ξεκινωντας ως ελευθεροεπαγγελματιας συχνα εχει ζημια κατα τα πρωτα χρονια ασκησης του επαγγελματος του και χωρις την οικογενειακη αρωγη και τους οικογενειακους πορους απλα δε θα μπορουσε να ασκησει επαγγελμα

    Αναφερω απλα παραδειγμα νεων ιατρων που γνωριζω καλα που ξεκινουν με παγια εξοδα (ενοικιο-ΔΕΚΟ-κοινοχρηστα-ασφαλιστικος φορεας – αποπληρωμη ιατρικου εξοπλισμου) που συνηθως υπερβαινει τα 1500-2000 ευρω τη στιγμη που τα εσοδα σαφως υπολειπονται…

    Ο νεος λοιπον ιατρος δεν μπορει σε καμια περιπτωση να εξομειωθει με τον μεγαλυτερο σε ηλικια συναδελφο του (δεν μιλαω για φιρμες-καθηγητες που ετησιως κερδιζουν 6ψηφια ποσα) αρα τιθεται ενα θεμα..πως φορολογεις καποιον λογιστικα με εναν μινιμουμ εισοδημα οταν αυτος μπορει να εμφανιζει καθαρη ζημια στα πρωτα του σταδια…

    Ξεκαθαρα θεωρω οτι σε ορισμενους κλαδους ελευθεροεπαγγελματιων πρεπει να διαχωριζονται οι νεοι επαγγελματιες…απο την αλλη δεν αμφιβαλλω οτι υπαρχουν και κλαδοι οπου η ηλικια και το σταδιο εναρξης ασκησης του ελευθερου επαγγελματος (πχ ταξι) δεν παιζει ουσιαστικο ρολο

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:25 | Νάσος Θεοδωρίδης

    Ο λογιστικός προσδιορισμός θα πρέπει να αποφευχθεί, γιατί υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που ζουν πολύ χειρότερα από μισθωτούς.

    Οποιοδήποτε σύστημα αντικειμενικού – και όχι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ – προσδιορισμού δημιουργεί ΑΔΙΚΙΕΣ και είναι ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:50 | ΚΩΣΤΑΣ

    Διαβάζοντας κανείς τα σχόλια των συμμετεχόντων στο διάλογο πολιτών, εύκολα διαπιστώνει το χάος και ποικιλία των απόψεων (ανάλογα με το συμφέρον) λες και δεν υπάρχει καμία αίσθηση ορθής λογικής σε αυτόν τον τόπο.
    Αυτό ασφαλώς είναι αποτέλεσμα της χαώδους φορολογικής (και όχι μόνο) πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα και τα οποιαδήποτε μέτρα ήταν πάντα προς στην κατεύθυνση του μπαλώματος της αταξίας και όχι της ορθολογικής και δίκαιης αντιμετώπισης του προβλήματος.
    Καμία φορολογική μεταρύθμιση δεν πρόκειται να πετύχει αν οι πολίτες, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενοι ή βιομήχανοι (ναι έχουν κι αυτοί δικαιώματα) δεν νιώσουν ασφάλεια και δικαιοσύνη τόσο απέναντι στο κράτος όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις και συναλλαγές.
    Πως μπορεί να γίνει αυτό? Μα επιστρέφοντας στις βασικές αρχές μιας ευνομούμενης πολιτείας και κυρίως διαβάζοντας και τηρώντας με ευλάβεια το σύνταγμα αυτής της πολύπαθης χώρας. (Και ασφαλώς με αντικειμενικούς ελέγχους και αυστηρές ποινές για όσους παρανομούν).
    Έτσι, δεν μπορεί να δομηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που αντιμετωπίζει εξ ορισμού άνισα τους πολίτες διακρίνοντάς τους σε τίμιους (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι) και σε κλέφτες (ελεύθεροι επαγγελματίες) γιατί έτσι τους εξωθεί σε αυτό που προσπαθεί να αποφύγει. Και τα μικρά παιδιά το ξέρουν αυτό…
    Με το ίδιο σκεπτικό και οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι αξιωματούχοι των οργανισμών και του κράτους αλλά και οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν κρυφά έσοδα από μίζες, μετοχές, φροντιστήρια, φακελάκια, απογευματινή μαύρη εργασία κλπ. που δεν δηλώνονται.
    Αλλά εκεί πρέπει να οδηγηθούμε? Να θεωρούμε τους πολίτες εξορισμού φοροφυγάδες χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία και αριθμούς? Οι αριθμοί απλώς μας βοηθούν να διαπιστώσουμε το πρόβλημα αλλά δεν μας λένε τίποτε για τις αιτίες και πολύ περισσότερο για την αντιμετώπισή του.
    Μερικές απλές ενέργειες προς την κατεύθυνση της ισονομίας και ισοπολιτείας αλλά και του ορθολογισμού θα ήταν οι εξής:
    1. Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος μειώνοντας τις γραφεικοκρατικές και πολύπλοκες διαδικασίες ώστε να είναι πιο εύκολη η τήρησή του από τους πολίτες αλλά και πιο εύκολος ο έλεγχός του.
    2. Μία ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα με ενιαίους φορολογικούς συντελεστές και το ίδιο αφορολόγητο ή καθόλου αφορολόγητο για όλους. (Διαφοροποίση ίσως σε ειδικές ομάδες πλυθησμού και περιοχών με την μορφή φορολογικών κινήτρων)
    3. Πόθεν έσχες για όλους ανεξαιρέτως. Και με αναδρομικό έλεγχο.
    4. Σε καμία περίπτωση ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στα επαγγέλματα. Δεν μπορεί να ισχύσει αντικειμενικός ορισμός του πόσα πρέπει να βγάζει μια επιχείρηση γιατί οι περιπτώσεις είναι τόσες όσες και οι επιχειρήσεις. Είναι ότι πιο άδικο μπορεί να εφαρμοστεί και θα οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις σε αφανισμό.
    5. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Έσοδα μείον έξοδα ίσον φορολογητέο εισόδημα. Έξοδα που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν δεν είναι έξοδα. Ενοείται ότι πρέπει να γίνει πιστοποίση και ορισμός των διαφορετικών επαγγελμάτων. Εδώ ο ρόλος των επιμελητηρίων πρέπει να είναι σημαντικός και επιβεβλημένος.
    6. Αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες ελεύθερους επαγγελματίες στα όρια του ποινικού αδικήματος. Όχι μόνο πρόστιμα. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και το ΑΦΜ του καίγεται. Όποιος επανελλημένα και διαπιστωμένα διαπράτει το αδίκημα της φοροδιαφυγής πρέπει να του απαγορεύεται να ξαναδημιουργήσει επιχείρηση εντός της ελληνικής επικράτειας.
    7. Στελέχωση των υπηρεσιών φορολογικών ελέγχων με αξιοκρατικές προσλήψεις ελεγκτών φορολογικών αδικημάτων. Το κόστος της επένδυσης σε τέτοιους υπαλλήλους είναι ασήμαντο μπροστά στο όφελος από τα έσοδα που θα προκύψουν.
    8. Πάταξη του παραεμπορίου και της παράνομης άσκησης επαγγέλματος χωρίς άδεια και παραστατικά. Αυστηροί έλεγχοι με ειδικό τμήμα του υπουργείου οικονομικών.
    Θα χρειαστεί οπωσδήποτε χρόνος και προσπάθεια για να ισοροπήσει ξανά το σύστημα αλλά εδώ που φτάσαμε πρέπει να σπάσουμε και αυγά. Η απλώς να κάνουμε ένα RESET στο σύστημα. Αυτό δεν ήταν άλλωστε πάντα η λύση όταν κόλλαγε ο υπολογιστής μας? Μια μικρή επανεκίνηση χρειάζεται και όλα θα διορθωθούν….

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:35 | Γ.Λ

    ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΗΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ Η ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ . ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΗ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ,ΟΨΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ¨¨ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΥΣΠΡΑΚΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΕΛΑΤΩΝ,ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝ/ΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΟΣ , ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΧΟΡΤΑΓΟ ΚΑΙ ΑΠΛΗΣΤΟ ΔΗΜΟΣΕΙΟ ΤΙ Φ.Π.Α.ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:59 | Λεωνιδας

    Παρακολουθώ με προσοχή όλες τις εξελίξεις σχετικά με την οικονομία.Η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων επιβάλεται ΤΩΡΑ και στο σκέλος των δαπανών και φυσικά στο σκέλος των εσόδων. Δεν θεωρω όμως αποτελεσματικό μέτρο την υποχρέωση στον ιδιοκτήτη 5 ενοικ.δωματίων Γ κατηγορίας να τηρει λογιστικά βιβλία.Το κόστος τήρησης για ένα έτος,συν τα άλλα έξοδα θα τον αναγκάσουν να τα κλείσει! Ειναι σε όλους γνωστό ότι οι μέρες εκμ/σης δεν ξεπερνουν τις 40!Τα έσοδα είναι στη καλύτερη των περιπτώσεων 1500 ΕΥΡ το δωμάτιο,γι αυτή την κατηγορία,και προσφέρονται περισσότερο για την εξυπηρέτηση πολιτών με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα.
    Προτείνω την αύξηση έως 50% των φόρων που καταβάλονται σήμερα (ΦΠΑ και εισ/τος) με αναπροσαρμογή οταν το κρίνετε αναγκαιο.Μέτρο που θα αποδώσει άμεσα μεγαλύτερα σίγουρα και σταθερά έσοδα,σε αντίθεση με τα προτεινόμενα που θα είναι αμφίβολα.Απαλλαγή έως 7 δωμάτια απ αυτή τη διαδικασία όπως ισχύει και σήμερα.
    Έτσι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει σίγουρα έσοδα το δημόσιο,και οι ιδιοκτήτες ένα μικρό συμπλήρωμα σε πιθανό ή ανύπαρκτο σταθερό εισόδημα.
    Λ.Φ.

  • Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων για όλους και αφορολόγητο όριο για τους ελέυθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες που να προκύπτει από την συλλογή αποδείξεων (με τρόπο που περιγράφω σε άλλο σχόλιο).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:57 | Μακρης Βασιλειος

    Ελπιζω να ειμαι συντομος.

    *Οι ελευθεροι επαγγελματιες πρεπει να φορολογουνται αναλογα με τα περιουσιακα στοιχεια (καταθεσεις – ακινητα ) που αποκτουν αυτοι και συγγενεις τους μεχρι 2ου βαθμου εφ οσον ειναι ανηλικοι, ανεργοι η δεν μπορουν απο την εργασια τους να δικαιολογησουν την κτηση των στοιχειων.
    Να μπορουν οι φορεις να ελεγχουν και τους τραπεζικους λογαριασμους εντος και εκτος Ελλαδος.

    *Οι δημοσιοι λειτουργοι(Δικαστικοι , εφοριακοι κλπ) να εμπιπτουν στον ιδιο ελεγχο .

    * Για την διαδικασια : Να κωδικοποιηθουν οι ιδεες των πολιτων και να ψηφιζονται προτασεις

    Ευχαριστω

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:19 | καρατζας γιωργος

    Συμφωνώ με το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ανά επάγγελμα με σύγχρονη ηλεκτρονική παρακολούθηση του κάθε επιτηδευματία. Οι δε αποδείξεις για την μείωση της φορολογητέας ύλης να λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο όταν το δηλωθέν εισόδημα ξεπερνά κατά 2ο% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.
    Προτείνω επίσης ΒΟΝUS στις τρεις πρώτες κατηγορίες επιτηδευματιών που είναι περισσότερο ειλικρινείς στις δηλώσεις τους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:12 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

    Εχω ήδη προτείνει τον τρόπο φορολόγησης των πολιτών, ο οποίος είναι ενιαίος, για όλους, ελεύθερους επεγγελματίες και μη, στην παράγραφο που αναφέρεται στο τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:24 | Κωνσταντινος Xριστ.

    Αγαπητοί μου συμπολίτες, όλων των κλάδων οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί εργάζονται με ΔΠΥ. Όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν ΔΠΥ δεν σημαίνει ότι είναι πλούσιοι ή ότι κερδίζουν εκατομμύρια τα οποία αποκρύπτουν. Οι μηχανικοί στις μέρες μας και πολλοί είναι κατά αναλογία στο πληθυσμό, και στα αζήτητα. Οι περισσότεροι μηχανικοί σήμερα που εργάζονται με ΔΠΥ είναι οιωνεί υπάλληλοι και μάλιστα υποαμοιβόμενοι και με υπερβολικές ασφαλιστικές κρατήσεις τις οποίες πληρώνουν μόνοι τους και δεν μπορούν να τις αποφύγουν. Δεν ανήκουν πάντως σε καμιά ελίτ οικονομική αλλά πολλές φορές στο περιθώριο. Σε αυτούς θα βάλετε ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα??????????????????????????????????????????????????????????????

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:40 | ΠΟΥΛΙΕΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:48 | Μαρία Κ.

    ΟΧΙ στο ελαχιστο τεκμαρτο εισοδημα για τους ελευθερους επαγγελματιες.
    Με την κριση που υπαρχει ιδιαιτερα στην οικοδομη, πολλοί θα αναγκαστούν να κλείσουν δραστηριότητα και να βγουν στην ανεργια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:46 | Στέλιος Καπουρνιώτης

    Ασφαλώς και είναι ο δικαιότερος τρόπος φορολόγησης επαγγελματιών αυτός που προτείνετε, αλλά μπορείτε να τον υποστηρίξετε τεχνικά? Πάμε πάλι στις διασταυρώσεις, αλλά και στην απαραίτητη ανάπτυξη νοοτροπίας ελέγχου του προσωπικού των Εφοριών. Ο προηγούμενος Πρωθυπουργός, στο παραιτητήριο διάγγελμά του είχε χρησιμοποιήσει δύσκολες λέξεις, όπως «συγχώνευση βάσεων δεδομένων». Αυτά θα μπορέσουν να διαχειριστούν οι υπάλληλοι των Εφοριών ή θα μας κάνουν ρεζίλι και θα τρέχουμε στα δικαστήρια για παραβίαση προσωπικών δεδομένων ή αυθαίρετες αποτιμήσεις?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:21 | Κωστας Β

    Θελει μεγαλη προσοχη.

    Το φορολογικο συστημα ειναι πρωτιστως αναπτυξιακο εργαλειο και εν συνεχεια εισπρακτικος μηχανισμος.

    Για να αναδιανεμεις τον πλουτο πρεπει πρωτα να τον παραγεις. Αλλιως δεν θα εχεις τιποτα να αναδιανεμεις.

    Φοβαμαι οτι με τη λογιστικη φορολογηση των μηχανικων – του κατεξοχην παραγωγικου και καινοτομου επαγγελματος – δικαιολογοντας παραλληλα σχεδον μηδενικες δαπανες οπως ισχυει σημερα το μονο που θα επιτευγχθει θα ειναι να φυγουν οι μισοι στην Κυπρο και οι αλλοι μισοι να γινουν και αυτοι δημοσιοι υπαλληλοι.

    Θα μειωθει λοιπον το παραγομενο προιον προς φορολογηση.

    Εδω με καποιες απλες φημες περι φορολογησης καταθεσεων και την κοπανησαν ηδη 4 δις.

    Με το φορολογικο συστημα που προτεινεται δεν προβλεπεται ουτε μια εταιρικη μορφη χαμηλης φορολογιας για να ενισχυσει καινοτομες δρασεις ή να φερει εισοδημα που θα μπορουσε να παραγεται και στο εξωτερικο. Πως θα ενισχυσεις την καινοτομια και την επιχειρηματικοτητα, πως θα αυξησεις τον παραγομενο πλουτο οταν δεν δινεις κινητρα για κατι τετοιο. Αν εγω αυριο θελω να προσλαβω 10 PhDs στην εταιρεια μου και με φορολογησεις με 40% θα φυγω, θα παω αλλου. Ειδικα αν απευθυνομαι σε global αγορες. Υπαρχει μια εταιρικη μορφη που να φορολογει πχ με 10% εταιριες καινοτομων δρασεων? Δεν υπαρχει. Πως θα προκυψει λοιπον η καινοτομια και η επιχειρηματικοτητα? Μονο με την εισαγωγη καποιων εταιρικων μορφων πολυ χαμηλης φορολογησης θα μπορουσε να δικαιολογηθει η καταργηση του εξωλογιστικου στους μηχανικους.

    Το ζητουμενο δεν ειναι να αυξησεις την φορολογια καποιων κλαδων που ηδη δηλωνουν το πραγματικο τους εισοδημα αλλα να εντοπισεις εκεινους που δεν το δηλωνουν.

    Τι σχεση εχει ο λογιστικος προσδιορισμος με αυτο?

    Απο το να καταργεις κινητρα λοιπον που ενισχυουν τις καινοτομες και παραγωγικες δραστηριοτητες καλυτερα για ενα δυο τρια χρονια να βαζεις εκτακτες εισφορες και να εντεινεις τις προσπαθεις να τσιμπησεις τους φοροφυγαδες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:44 | Κώστας Μ. Κάπος

    Αν και έχω αναφερθεί ήδη στα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μελετητών μηχανικών και στην αδικία που θα επιτελεστεί εάν υπάρξει ενας «ξερός» λογιστικός προσδιορισμός στο επάγγελμά μας, και δη αναδρομικά, σε περίπτωση που το Υπουργείο αποφασίσει ότι πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι να φορολογούνται με αυτό το σύστημα, θα πρέπει να αποδέχεται και τα παρακάτω πραγματικά έξοδα που βαρύνουν όλους τους μηχανικούς:

    1. Το 80% των δαπανών συντήρησης, ασφάλισης επισκευών και καυσίμων του ιδιωτικού τους αυτοκινήτου, δεδομένου ότι το επάγγελμά μας δεν γίνεται μέσα από ένα γραφείο αλλά με συνεχή ταξίδια

    2. Ολα τα αεροπορικά, οδικά και ακτοπλοϊκά εισητήρια

    3. Ολες τις εκπτώσσεις που δίνουμε στους πελάτες μας, και οι οποίες φθάνουν το 40-60% των νόμιμων αμοιβών μας, με αναγκαστική τήρηση μπλόκ Πιστωτικών Σημειωμάτων.

    4. Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις ακάλυπτες επιταγές; Οταν αυτές φθάνουν τα 3.500.000.000 το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι εσείς απαιτείτε φόρους ύψους 1.400.000.000 ευρώ ετησίως, από έσοδα που δεν εισπράχθηκαν ΠΟΤΕ από τον φορολογούμενο! Θα μπορώ να βάλω στα βιβλία μου την ακάλυπτη και ανείσπρακτη επιταγή ως έξοδο (με έκδοση προσωρινού/μόνιμου πιστωτικού σημειώματος), μέχρι να την εισπράξω (ΑΝ την εισπράξω μετά από 5-10 χρόνια);

    5. Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις «μεταθανάτιες» επιταγές; Αναγκαζόμαστε, για να διευκολύνουμε μια καχεκτική αγορά να παίρνουμε μεταχρονολογημένες επιταγές 6,8 και 12 μηνών. Ομως, εσείς θέλετε το ΦΠΑ και τους φόρους στην ώρα τους, και μάλιστα (όπως συζητάνε τα παπαγαλάκια των καναλιών) και ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ (μα επιτέλους, τι το κάνατε το Σύνταγμα της χώρας μας, κουρελόχαρτο;).

    Τελικά, λυπάμαι που εκφράζομαι με αυτό τον τρόπο, αλλά η πρεμούρα σας να μαζέψετε χρήματα για να καλύψετε τις ανάγκες και τις τρύπες ενός διεφθαρμένου, ανίκανου,αντιπαραγωγικού και εξευτελισμένου Δημόσιου Τομέα, σας έχει κάνει να συμπεριφέρεσθε χειρότερα από τον σκληρότερο τοκογλύφο, απέναντι στους μόνους ανθρώπους που παράγουν πλούτο σε αυτή τη χώρα.

    Είναι άλλο θέμα η συμμετοχή όλων στα κοινά, Κύριοι, και εντελώς διαφορετικό η καταλήστευση και καταστροφή μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που δεν βγαίνουν στα πεζοδρόμια για να αρμέξουν το Κράτος αλλά αγωνίζονται να κάνουν κάτι καλύτερο για τις οικογένειές τους χωρίς να εκβιάζουν μία ολόκληρη χώρα,όπως πολύ εύκολα πράττουν οι κάθε λογής κρατικοδίαιτοι κηφήνες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:36 | ΘΜ

    Καλή Επιτυχία στην προσπάθειά σας
    Είμαι μισθωτός και εδώ και 27 χρόνια προπληρώνω τους φόρους μου κανονικά.Νομίζω οτι ήρθε ο καιρός να επιμεριστούν τα οικονομικά βάρη του κράτους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.
    Πρώτα απο ολα πρέπει να λειτουργήσουν οιφοροελεγκτικοί καιφοροεισπρακτικοί μηχανισμοίτου κράτους ωστε να πεισθούμε οτι υπάρχει πραγματική διάθεση απο μέρους σας για ανατροπή.
    Αξιοποιήστε τους έμπειρους και εργατικούς φοροτεχνικούς που έχουν και πείρα και γνώσεις.
    Ελέξτε τις λαχαναγορές οπου γίνεται οργιο εκμετάλευσης και φοροκλοπής των φτωχών παραγωγών.
    Κρατήστε ένα ποσό για αφορολόγητο πχ 9000€ καιαπο εκει και πάνω να ισχύει περαιτέρω αφορολόγητο ανάλογα με τις αποδείξεις στις οποίες μπορείτε να δώσετε διαφορετική βαρύτητα(άλλη βαρύτητα του γιατρού η του δικηγόρου καιάλλη του βιβλιοπώλη).
    Εισάγεται στα σχολεία ‘σεμινάρια’φορολογικής συμπεριφοράς και συνείδησεις στα νέα παιδιά.Ισως κερδίσουμε περισσότερα απο τους νέους.
    Βοηθείστε το άνοιγμα της οικοδομής ωστε να δουλέψουν πολλά επαγγέλματα
    Ας ελπίσουμε οτι στο τέλος κατι θα γίνει

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:52 | Αρβανιτίδης Κωνσταντίνος

    Με μία απλή προσέγγιση φαίνεται μία απλή καιεύκολη για τις φορολογικές αρχές λύση.
    Νομίζω όμως πως οδηγειεύκολα σε πολλές αδικίες.

    Πώς θα αντιμετωπισθεί μία γυναίκα δικηγόρος με δύο ανήλικα παιδιά που στην ουσία ζεί απο το εισόδημα του συζύγου της και δεν έχει χρόνο για τίποτε πε΄ραν των παιδιών της?? Με αντικειμενικό εισόδημα που δεν έχει δεί ουτε στον ύπνο της ??

    Πως θα ζητήσετε απο ένα δικηγόρο που έχει ικανοποιητικά εισοδήματα απο άλλες πηγές να έχει αντικειμενικό εισόδημα και απο το ελεύθερο επάγγελμα για το οποίο δεν μπορεί τελικά να αφιερώσει και πολύ χρόνο??

    Αν έχει εισόδημα απο μισθωτές υπηρεσίες στις οποίες αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς του, είναι αντικειμενικό και δίκαιο να τεκμαίρεται ότι έχει Χ εισόδημα και απο το ελεύθερο επάγγελμα ίδιο με αυτό ενός δικηγόρου που έχει μόνο αυτή τη πηγή εισοδήματος??

    Είναι εύκολη η αντικειμενική φορολόγηση αλλά είναι ακόμη πιό εύκολο να οδηγήσει σε κοινωνικές αδικίες αν δεν ληφθούν υπόψη κάποια απο τα παραπάνω.
    Ευχαριστώ και καλό κουράγιο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:49 | EΛΕΝΗ Κ.

    Για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει όλοι οι πολίτες, υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες να φορολογούνται βάσει εξόδων διαβίωσης. Την παραοικονομία την συντηρούν εκτός από κάποιους μεγαλο-επαγγελματίες (γιατρούς κλπ) και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που εισπράττουν μίζες από τις θέσεις τους. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και κυνηγάμε μόνο τα ελεύθερα επαγγέλματα τη στιγμή που το «γρηγορόσημο» δίνει και παίρνει σε υπηρεσίες όπως οι πολεοδομίες, οι εφορίες, το υπουργείο συγκοινωνιών κλπ. Ας αρχίσει ο έλεγχος και τα τεκμήρια από τους δημόσιους υπαλλήλους που εισπράττουν και μισθούς από το δημόσιο και μετά να ασχοληθούμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες που αν μη τί άλλο είναι οι μόνοι που παράγουν πραγματικά έργο σε αυτή τη χώρα και μάλιστα με δικό τους ρίσκο και όχι με τη σιγουριά του μισθού! Έχουμε γεμίσει δημόσιους υπαλλήλους που ιδρύουν εταιρείες στο όνομα της γυναίκας τους και καρπώνονται μέσα από αυτές έργα, μίζες κλπ. Αυτά ποιος θα τα ελέγξει;
    Με 5 μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου δε λύνεται το πρόβλημα…. Πρέπει να μπήξετε βαθύτερα το μαχαίρι στο κόκαλο και να μη μπαίνουν όλοι στο ίδιο καζάνι.