2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:22 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ

    Σταθερή φορολογική κλίμακα για μία 5ετία!Τιμαριθμοποίηση ανά έτος της φορολογικής κλίμακας.Απαλοιφή του ΦΠΑ από παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α επαγγελματίες σε συνδυασμό με πλήρη έκπτωση αυτών των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα, ώστε να έχει ισχυράκίνητρα ο καταναλωτής να παίρνει αποδείξεις. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης σε όλα τα επίπεδα. Καθιέρωση μίνιμουμ αφορολόγητου ορίου διαβίωσης χωρίς αποδείξεις και φοροαπαλλαγή όλων των αποδείξεων από το όριο αυτό και άνω. Κατάργηση της απόδοσης κατ’αποκοπή από όλους τους κλάδους επαγγελμάτων όπου αυτή εφαρμόζεται(αυτοκινητιστές κ.α) ιδιαίτερα μετά τις τεράστιες αυξήσεις που έλαβαν. Καθιέρωση ταμειακών μηχανών σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και στα βενζινάδικα, τα ταξί κ.α.Διατήρηση της απαλλαγής του ΦΠΑ από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και καθιέρωση απεριόριστου ορίου φοροαπαλλαγής των ιατρικών δαπανών.Κατάργηση της περαίωσης και της αυτοπεραίωσης. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ Α’ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | Κολιτσιδας Κώστας

    Κατάργηση όλων των αφορολογήτων ποσών και έκπτωση από το εισόδημα κάθε είδους δαπάνης απεριόριστα .Η απόκτηση περιουσακού στοιχείου θα δικαιολογείται από το περίσσευμα του εισοδήματος.Ενιαίος αριθμός για χρήση από εφορία τράπεζες κλπ ο οποίος θα συνοδεύει το φυσικό πρόσωπο από την γεννησή του. Άρση του τραπεζικού και φορολογικου απορρήτου.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:39 | ΗΛΙΑΣ

    κ.Υπουργέ
    Κατά την άποψη μου ένα εφαρμοστεί το μέτρο των αποδείξεων και κάθε Έλληνας πολίτης μαζεύει για ένα ολόκληρο έτος χαρτάκια αποδείξεων τότε θα προκύψουν τα έξης προβλήματα:
    1ον Αν γίνει ηλεκτρονική φόρμα με την οποία θα περνάν οι αποδείξεις, τότε σκεφτείται ότι πρέπει να διαθετετε ένα πολύ ισχυρό σύστημα το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνετε στον απίστευτο όγκο των ηλεκτρονικών καταχωρήσεων π.χ. κίνδυνος κατάρευσης του συστήματος.

    2ον Δεν είναι όλοι Έλληνες πολίτες εξοικειωμένοι με τη χρήση του η/υ σε περίπτωση που οι αποδείξεις υποβληθούν ηλεκτρονικά.

    3ον Θα υπάρξει το πράβλημα ότι σε περιπτώσης παροχής υπηρεσιών, αυτοί οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες θα ζητούν μεγαλύτερες τιμή για να δώσουν απόδειξη, πράγμα το οποίο θα αποτελεί δέλεαρ για τον καταναλωτή ο οποίος θα προτειμά να πληρώσει λιγότερο χωρίς απόδειξη.

    4ον Όσον αφορά τα χαμηλά εισοδείματα προτείνω οι αποδείξεις να αποτελούν προσθετη απαλαγή φόρου,καθώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικά πολίτες με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ετησίως δεν έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη ώστε να μπορούν να καλύψουν το φόρο με αποδείξεις.

    Τέλος θα ήθελα να πω, πως ναι το μέτρο των αποδείξεων είναι μία αρχή για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά πριν εφαρμοστεί πρέπει να γνωρίζετε πως το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι π.χ. στα super market, πολυκαταστήματα και γενικά μεγάλες αγορές οι οποίες κόβουν αποδείξεις (από την εμπειρεία μου το επιβεβαιώνω), αλλά στις μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών
    π.χ.τεχνίτες,δικηγόροι,γιατροί,οδοντίατροι,νυχτερινή διασκέδαση, ταβέρνες κ.α. Εκεί κατά την γνώμη μου πρεπει να δείξετε προσοχή και δώσετε κίνητρο στο Έλληνα καταναλωτή να πέρνει αποδείξεις απο τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
    Ευχαριστώ!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:52 | giandal

    Για το αφορολόγητο με απόδειξης είμαι προβληματισμένος
    Για τη ποσό θα ζητάτε ( 2000 – 3000 – 4000 – 10000)?
    Θα πρέπει η κάθε απόδειξη που εκδίδεται από κάθε κατάστημα να περιέχει το ονοματεπώνυμο του αγοραστή γιατί αλλιώς (με περισσεύουν εμένα πάρε εσύ νήχεις)
    ( στην πραγματικότητα το όλο θέμα για τα εισοδήματα είναι η ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες η μισθωτοί και η συνταξιούχοι δεν μπορούν να τα κρύψουν)
    Πιστεύω ότι το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να επηρεάζεται με της απόδειξης αλλά να είναι αυτές ένα έξτρα κίνητρο για αυτούς πχ εάν μαζέψουν απόδειξης για 5000 ευρώ θα μπορούσαν να ανεβάσουν το αφορολόγητα κατά 2 η 3000 ευρώ, και αυτό να γίνεται κλιμακωτά.
    Εάν μπουν μέσα στο αφορολόγητο θα πρέπει να μπουν όλες η απόδειξης στο 100% σε δεκο δάνεια όλες της αγορές κάρτες κλπ. ( φαντάσου μισθωτό 1300 ευρώ με δάνεια 400ε πιστ 150ε δεκο 150 λοιπα 200 ε πος κθα καλιπση το αφορολόγητο)?
    Το αφορολόγητο θα πρέπει να προσαυξάνεται όσο μεγαλώνει οι οικογένεια
    Πιστεύω ότι μπορούν να ισχίου του 2009 με μια μικρή αύξηση
    Στους αγρότες μέχρι και σήμερα η επιδοτήσεις μένουν εκτός εισοδήματος
    Γενικά θα μπορούσε να ισχύσει πλήρως με απόδειξης από 40000 – 50000 ευρώ και πάνω.

    Για της περικοπές επιδομάτων και εκεί από ένα ποσό και πάνω. Υπάρχουν υπάλληλη που περνούν 800 και πάνω επίδομα εκεί να μειωθεί και παραπάνω απατό 10%
    Σε αυτούς που περνούν μέχρι 500 το μηνά μεικτά καλά θα ήταν να μην μειωθεί.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | Αντιοχος

    Είναι γνωστό το ότι το μέτρο της έκπτωσης για δαπάνες βάσει αποδείξεων, υιοθετείται για να παταχθεί φοροδιαφυγή όσων αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις. Επομένως η συγκεκριμένη πρόταση αποσκοπεί στο να μετακυλήσει εμμέσως την ευθύνη ελέγχου για την φοροδιαφυγή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους (που είναι ανύπαρκτοι ή διεφθαρμένοι) στους πολίτες. Το μέτρο των αποδείξεων θα μπορούσε να εφαρμοστεί ΜΟΝΟΝ προσωρινά και ως μεταβατικό έως ότου το κράτος μπορέσει από μόνο του να κάνει ελέγχους.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :
    1. Υποχρεωτική καθιέρωση ειδικού τριπλότυπου «δελτίου κοστολόγησης» για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες (δικηγόρους, γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ξυλουργούς κλπ). Σε αυτό οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταγράφουν αναλυτικά τις εργασίες στις οποίες πρόκειται να προβούν καθώς επίσης το αντίτιμο και τον αναλογούντα ΦΠΑ και στο τέλος θα αναγράφουν το τελικό αντίτιμο. Ο πελάτης θα οφείλει να υπογράφει το δελτίο εάν συμφωνεί με το τελικό κόστος. Εάν διαφωνεί θα γράφει «διαφωνώ». Σε περίπτωση διαφωνίας, το πρώτο αντίγραφο θα παραμένει στο μπλοκ. Σε περίπτωση συμφωνίας το πρώτο αντίγραφο θα παραλαμβάνει ο πελάτης και θα υποχρεούται να το υποβάλει με την ετήσια φορολογική του δήλωση. Το δεύτερο αντίγραφο θα παραμένει στο μπλοκ και κατατίθεται στην εφορία μαζί με τις δηλώσεις ΦΠΑ. Το τρίτο αντίγραφο, παραμένει στο μπλοκ. Ίσως έτσι περιοριστούν φαινόμενα προφορικών συμφωνιών που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν σε παροχή υπηρεσιών χωρίς απόδειξη.

    2. Δια νόμου απαγόρευση της έκτακτης φορολόγησης μέσω του τεχνάσματος της περαίωσης. Εάν οι οικονομικές εφορίες θέλουν να εντοπίσουν φοροφυγάδες να κάνουν συνεχείς ελέγχους με αντικειμενικά κριτήρια. Η περαίωση έτσι όπως συστηματικά χρησιμοποιείται σήμερα, αποτελεί μέσο επιβολής έκτακτων φόρων δια του εκφοβισμού των επιτηδευματιών και χωρίς να λαμβάνεται υπ’οψιν απολύτως κανένα στοιχείο αφού τα ποσά που καλείται ο φορολογούμενος να καταβάλει προσδιορίζονται κατά βούληση.

    3. Καθιέρωση συγκεκριμένου εγχρήματου ποινολογίου και αντικειμενικών κανόνων για παραβάσεις και λάθη που εντοπίζονται στα φορολογικά βιβλία. Έτσι ο ελεγκτής εφοριακός δεν θα μπορεί να αυθαιρετεί έναντι του ελεγχόμενου και να του επιβάλει παράλογα πρόστιμα. Κι επίσης θα μειωθούν τα φαινόμενα «διαπραγμάτευσης» μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου που οδηγούν στον χρηματισμό του δευτέρου και διαιωνίζουν το φαινόμενο της διαφθοράς.

    4. Καθιέρωση ηλεκτρονικού ελέγχου βιβλίων με την χρήση φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή με online σύνδεση εκ μέρους του ελεγκτή για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες. Το μέτρο αποσκοπεί στον αντικειμενικό έλεγχο του φορολογούμενου και στην καταγραφή των ενεργειών του ελεγκτή που θα αποτρέπει παράβαση καθήκοντος και χρηματισμό.

    5. Καθιέρωση αυστηρού ποινολογίου για τους ελεγκτές εφοριακούς σε περιπτώσεις χρηματισμού με ποινές από αργία έως απόλυση.

    6. Καθιέρωση Online υπηρεσίας καταγγελιών για παραβάσεις εκ μέρους των ελεγκτών εφοριακών, όπου ο καταγγέλλων θα παραμένει ανώνυμος και η καταγγελία θα καταχωρείται και θα ερευνάται μόνο με τον ΑΦΜ του καταγγέλλοντα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | Ανώνυμος φτωχός

    Με τους κλέφτες εφοριακούς τι θα γίνει; Έχουν προσπαθήσει να με εκβιάσουν αλλά γλύτωσα, και σκεφτείτε είμαι φτωχός υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα.

    Αν μπορούσα θα έκλεβα όσο μπορούσα γιατί δεν το βλέπω λογικό να πληρώνω φόρους για να τα κλέβουν είτε οι πολιτικοί, είτε το κάθε λαμόγιο του Δημοσίου.

    Τι τους κάνατε ισόβιους όλους αυτούς; Αγράμματοι κλέφτες είναι που ζούνε καλύτερα από τον κάθε ένα που δουλεύει πραγματικά.

    Και τώρα το ζόρι μας είναι πώς να τους πληρώνουμε όλους αυτούς γιατί παίρνουν και αυξήσεις και όταν πας να σε εξηπηρετήσουν σε κοιτάνε λες και τους χάλασες την ξάπλα, που πράγματι αυτό τους έκανες.

    Ρωτήστε και κανένα φτωχό να σας πει, γιατί εκεί που ζείτε και εκεί που μεγαλώσατε ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ τι γίνεται στην πραγματική ζωή.

    (Βέβαια σαν τους άλλους που έβαλαν φόρο σε όλους τους φτωχούς που έχουν παλιό αμάξι δεν γίνατε ακόμα, αλλά όλο και κάποιος καλομαθημένος της Εκάλης ή των γύρω περιοχών θα σκεφτεί κάτι που εφόσον δεν θίγει τον ίδιο, τους συγγενείς του και τους κολλητούς του, άνετα μπορεί να το εφαρμόσει σε βάρος των φτωχών).

    Και μακάρι να μπορούσα να εκφραστώ ελεύθερα, αλλά ο νόμος το απαγορεύει, ο ίδιος νόμος που επιτρέπει σε όλους αυτούς να με πηδάνε μια ζωή επειδή είμαι φτωχός και δεν έχω μέσον.

    Όσο για αυτό που συζητάτε εδώ μέσα, πάλι ο φτωχός δεν θα μπορεί να μαζέψει τίποτε, αφού όλοι οι βολεμένοι σε διάφορες συντεχνίες ζητάνε παραπάνω για να δώσουν απόδειξη που ο φτωχός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ, αλλά πού να το καταλάβετε αυτό έ; Άμα δεν έχεις κάνει φτωχός…

    Αλήθεια, για τα φακελάκια σε Δημόσιο, γιατρούς, ΚΤΕΟ κτλ, θα δίνουν απόδειξη και αν δίνουν θα εκπίπτει; Χωρίς έξτρα κόστος; Θα αποδίδουν και ΦΠΑ αυτοί στο ΚΤΕΟ; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

    ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ; ΟΧΙ Ε; Καλά να πάθουμε τότε, θα μας πηδάνε μια ζωή, έχουν το νόμο με το μέρος τους, είναι ισόβιοι, έχουν ασυλία, τι να κάνουμε; Αν μπορούσαμε να φύγουμε από την Ελλάδα και μετά οι χαραμοφάηδες να φάνε ο ένας τον άλλο, καλό δεν ακούγεται;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:39 | Χ.Η

    Το μέτρο της έκπτωσης των δαπανών με αποδείξεις δεν είναι νέο.
    Ίσχυε για κάποια χρόνια στο παρελθόν ,όπου απεδείχθη αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό γιαυτό και καταργήθηκε.

    Όσον αφορά τις ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες η έκπτωση ισχύει επί σειρά ετών μέχρι σήμερα.
    Γιατί άραγε οι γιατροί δεν κόβουν αποδείξεις αφού εκπίπτουν οι δαπάνες;
    Τώρα τι θα αλλάξει και θα γίνει το μέτρο των αποδείξεων αποτελεσματικό;

    Το οικονομικό έτος 2009 προστέθηκαν και πάλι επαγγελματίες όπως υδραυλικοί,ηλεκτρολόγοι μεσίτες, επισκευή και συντήρηση οικοδομών,γυμναστήρια, κομμωτήρια, εστιατόρια, πιτσαρίες κέντρα διασκέδασης μπαρ και πολλοί άλλοι των οποίων οι δαπάνες εξέπεσαν με την προσκόμιση αποδείξεων.
    Ξέρετε τι συνέβη;
    1. Ευνοήθηκαν οι έχοντες και κατέχοντες
    2. Έγινε αλισβερίσι αποδείξεων.
    3. Η γραφειοκρατία αυξήθηκε.
    4. Κάποιοι εφοριακοί έλεγχαν τις αποδείξεις μια προς μια και κάποιοι άλλοι τις καταχωρούσαν ανέλεγκτες.
    5. οι δηλώσεις που κατατέθηκαν μέσω internet δεν ελέχθησαν και ούτε θα ελεγχθούν ποτέ.
    6. Έντιμοι φορολογούμενοι μπήκαν στον πειρασμό να δηλώσουν αυξημένες δαπάνες γιατί ένοιωσαν τα μεγάλα κορόιδα της χώρας.
    7. Παρατηρήθηκαν αποδείξεις πχ. κομμωτηρίου 10 και 20 σε μια ημέρα.
    Πρέπει να καταλάβετε επιτέλους ότι πάλι οι επιτήδειοι θα ωφεληθούν από αυτό το μέτρο των αποδείξεων.
    Αλήθεια μερικές φορές αναρωτιέμαι ποιοι είναι αυτοί οι συμβουλάτορες μεγαλοστελέχη που προτείνουν τέτοια μέτρα, που έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν αναποτελεσματικά;

    Να συνδεθεί λέτε το αφορολόγητο όριο με τις δαπάνες, με κάνετε να νοιώθω ότι ζω σε τριτοκοσμική χώρα.
    Θα βάλετε δηλαδή το μισθωτό και συνταξιούχο να συλλέγει με άγχος και πόνο ψυχής αποδείξεις από πού;
    Από τα εστιατόρια ; από τα ξενυχτάδικα; από τα ξενοδοχεία; από τα μπαρ; από τα κομμωτήρια;
    Γνωρίζουν τα μεγαλοστελέχη σας πως διαβιούν τα μεγάλα ποσοστά των πολιτών αυτής της χώρας;
    Ακόμη και σε οικογένειες με 40.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα οι δαπάνες περιορίζονται σε είδη διατροφής, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ιδιαίτερων μαθημάτων για τις πανελλήνιες εξετάσεις γιατί το σχολείο έχει γίνει (parking) παιδιών.
    Ο συνταξιούχος των 600 700 και 1000 ευρώ νομίζετε ότι τρέχει καθημερινά στα εστιατόρια και τα ξενυχτάδικα;
    Κύριε Υπουργέ, μην ξεχνάτε ότι η προηγούμενη ανεγκέφαλη κυβέρνηση που κατέστρεψε τη χώρα, είχε εφαρμόσει το μέτρο των αποδείξεων, μην κάνετε το ίδιο λάθος.

    Το κράτος, πρέπει να έχει ελεγκτικό χαρακτήρα και όχι να μετατρέψετε όλους τους Έλληνες σε ελεγκτές.
    Συμβουλευτείτε επιτέλους κάποιους εφοριακούς που πραγματικά δουλεύουν στην πρώτη γραμμή σε εφορίες και όχι τους θεωρητικούς των υπουργείων.
    Όλες οι φοροαπαλλαγές πρέπει να καταργηθούν γιατί δυστυχώς πάλι οι επιτήδειοι ωφελούνται .
    Οι φορολογικές δηλώσεις μέσω internet από πότε έχουν να ελεγχτούν;

    Εκεί πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες σας ,διασταυρώσεις ,έλεγχοι και κυρίως αυστηρές ποινές.

    Σε όλες τις ειδικότητες :
    1ο πρόστιμο 100.000 ευρώ
    2ο πρόστιμο 500.000 ευρώ
    3ον στέρηση άδειας άσκησης επαγγέλματος για μια τριετία
    4ον οριστική στέρηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

    Ποιος θα ρισκάρει μετά να μην κόψει απόδειξη;

    Έλεγχοι με ομάδες ελεγκτών διαφορετικής σύνθεσης καθημερινά και αλλαγές ελεγκτών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Προϊστάμενοι εφοριών μόνο για μια τριετία με πραγματική αξιολόγηση.
    Όχι στην εντοπιότητα, όχι προϊστάμενοι εφοριών με τον η την σύζυγο επιχειρηματία στην περιφέρεια του.

    Να καταργηθεί η περαίωση ,να ελέγχονται όλες οι ζημιογόνες
    επιχειρήσεις, να απλοποιηθεί ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος,
    αύξηση στο ελάχιστο κόστος οικοδομής(τριπλασιασμός).

    Κύριε Υπουργέ, τολμήστε να συγκρουστείτε με τα μεγάλα συμφέροντα γιατί ο λαός είναι θυμωμένος.

    Ευχαριστώ για την ανοχή σας και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | ΤΑΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κύριε υπουργέ συνεχίζω τα σχόλιά μου:

    Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι πολύ απλή. Όλες οι δαπάνες εκπίπτπουν και το τελικό ποσό που μένει πάει για φορολόγηση.

    Στο έντυπο Ε1 δημιουργείται κατηγορίες δαπανών.
    ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΟΚΟΙ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΚΛΠ. ( ουσιαστικά προτείνω ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ).
    Από το σύνολο των εισοδημάτων αφαιρούνται οι δαπάνες και φορολογείται το τελικό ποσό βάση της κλίμακας.
    από αυτό θα μπορείται να γίνεται διασταύρωση απο ΔΕΗ ΟΤΕ βάση ΑΦΜ για την ορθότητα της δήλωσης και επίσης για το κόστος ζωής του συγκεκριμένου νοικοκυριού.

    Απ΄ αυτές τις διασταυρώσεις θα βγάλεται απίστευτα συμπεράσματα φοροδιαφυγής.

    Διαφωνω σε εκπτώσεις επιλεκτικές για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Θα πρέπει να υπάρχει ένα απλό και λειτουργικό φορολογικό σύστημα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:34 | Άγγελος Γ. Μπαβέλλας

    Θα ηθελα να μου εξηγήσει κάποιος τα παρακάτω:

    1. Πως επιδει ετυχε να εχω ενα ακινητο που διαμένω και ενα ακινητο που ενοικιάζω προς 735 € την μηνα και αποτελει τομοναδικό μου εισόδημα, θα μπορώ να καταβάλωοποιοδήποτε αμεσο φορο.

    2.Ενώ εχω διαπιστωμένη Ιατρικά 80% και Διοικητικά αναπηρία ανω του 67% (αφαίρεση παχέος εντερου λόγω καρκίνου) και μεχρι σημερα λόγω διαδοχικής ασφάλισης (3 Ταμεία: ΤΑΕ, ΤΕΒΕ & ΙΚΑ) δεν μου εχει καταβληθεί σύνταξη, ενω εχω τον χαρακτηρισμο ως συνταξιούχος.

    Και επι πλέον ειμαι ακάλυπτος απο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Πως δεν θα μου αναγνωρίζονται οι νοσοκομειακές δαπάνες και οι δαπάνες των φραμάκων

    Ποιος ανάλγητος ανόητος θα με φορολογήσει για τα ακινητα που κατέχω, ενω χιλιάδες λαμογια φοροαποφεύγουν ή φοροκλέπτουν.

    Λυπάμαι γιατι πίστεψα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για εντιμο κρατος

    Διαβάστεο και ας μην το δημοσιευσετε το σχολιο αυτο

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:26 | Χαράλαμπος Φείδας

    Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με αποδείξεις δαπανών μπορεί να είναι κοινωνικά δίκαιη μόνο αν αφορά στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ που αφορούν σε μια οικογένεια (π.χ. ενοίκια, δόσεις δανείου, λογαριασμοί κοινής ωφελίας, σούπερ μάρκετ κλπ) καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του οικογενειακού εισοδήματος ξοδεύεται σε αυτές τις κατηγορίες δαπανών. Αν το αφορολογητο συνδεθεί με συγκεκριμένες μόνο δαπάνες που σχετίζονται με με τη φοροδιαφυγή (π.χ. γιατροί, μηχανικοί αυτοκινήτων, ένδυση, υπόδυση κλπ), αυτό πρακτικά θα συνεπάγεται ΕΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΟΣΟΥ καθώς οι δαπάνες αυτές είναι ήδη περιορισμένες στις περισσότερες οικογένειες και ήδη καλύπτουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του σημερινού αφορολόγητου. Πόσα ηλεκτρικά είδη, ρούχα να αγοράσεις και σε πόσους γιατρούς ιδιώτες εκτός ασφάλισης και μηχανικούς αυτοκινήτων να πάς για να καλύψεις το αφορολόγητο ποσό;
    Επίσης, υπάρχει και η κατηγορία των ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ και ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ για την οποία, για κοινωνικούς λόγους, το αφορολόγητο είναι πάνω από 22.000 ευρώ. Θα συνδεθεί και το αφορολόγητο σε αυτές τις κατηγορίες με τις αποδείξεις και με ποιο τρόπο;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | ΜΑΚΗΣ

    ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΟΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ.
    ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΤΙ ΣΠΙΤΙ ΜΕΝΟΥΝ (ΠΟΣΩΝ Τ.Μ.), ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ, ΤΥΧΟΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ Ή ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ….

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:38 | Ηλίας

    Να μπει ειδική προασαύξηση στο φόρο που πληρώνουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ή ευρύτερου Δημοσίου Τομέα σε ΔΣ οργναισμών και ΑΕ. Δηλαδή όσοι διορίστηκαν εκεί με κρατική παρέμβαση έμμεσα ή άμεσα. Επίσης να υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση με υψηλό συντελεστή (π.χ. 30%) στα ενοίκια και χαμηλότερο (π.χ. 25%) σε όσους αποδίδουν το φόρο το τρέχον έτος και όχι το επόμενο με τη δήλωση, ως κίνητρο προείσπραξης εσόδων. Να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 50% συντάξεις βουλευτών δημάρχων κτλ, καθώς δεν μπορούν να επικαλούνται υποχρεώσεις και έξοδα , όπως όταν αυτοί ήταν εν ενεργεία.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:45 | Περικλής

    Για να επιτύχει ένα σύστημα φορολόγησης στην Ελλάδα πρέπει να θεωρεί εκ των προτέρων ανέντιμο τον Έλληνα φορολογούμενο. Το 99% των Ελλήνων που μπορούν να φοροδιαφύγουν, το κάνουν.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:25 | Γιώργος – Καλαμάτα

    Θα πρέπει ως γενική φιλοσοφία στο σχέδιο νόμου να δοθεί κίνητρο σοβαρό για να ζητάμε αποδείξεις. Και ένα τέτοιο κίνητρο δεν μπορεί παρά να είναι η έκπτωση όλων των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα. Δεν σας κρύβω πως ακόμα και με το περιορισμένης ισχύος από απόψεως εύρους αντικειμένου καταστημάτων των οποίων εκλαμβάνονται οι αποδείξεις, είχα σημαντικό όφελος από τη χρήση τους. Άρα θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη όλες οι δαπάνες -έστω και με τον υπολογισμό κάποιου συντελεστή- και όχι μόνο για τα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν ευκολότερα. Γιατί άραγε υπάρχει σημαντική απαλλαγή από τις επισκέψεις σε ιατρεία και όχι οι αποδείξεις φαρμακείων; Το θέμα δεν θα πρέπει να εστιάζεται μόνο στη φοροσύλληψη, αλλά να υπάρχει στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου και η φοροελάφρυνση.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:13 | Ντάνης Ανδρέας

    Πρέπει κατα την ταπεινή μου γνώμη να υιοθετειθεί , ένα διαφορετικό σύστημα φορολόγησης των φυσικών προσώπων, που θα είναι ρεαλιστικό , εφαρμόσημο και κοινωνικά δίκαιο . Οι βασικοί άξονες του θα είναι :
    1) Ένα ποσό που θα αγγίζει τα πραγματικά όρια διαβίωσης , ανάλογα με την οικογενεική κατάσταση π.χ. άγαμος:6.000 € ,έγγαμος :9.000 € , έγγαμος με ένα παιδί 12.000 € κ.ο.κ.
    2) Μια φορολογική κλίμακα , όπως πρότεινα στο 1ο ερώτημα.
    3)Να θεσπιστούν οι κατώτερες οικογενειακές τεκμαρτές , που θα προσεγγίζουν τις πραγματικές δαπάνες που απιτούνται και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και ανάλογα με τα κινητά και ακίνητα που αγοράζουμε και κατέχουμε.Αυτές οι κατώτερες πραγματικές δαπάνες μαζί με τις πραγματικές δαπάνες θα προστίθονται στο κατώερο πραγματικό οικογενειακό όριο διαβίοωσης και θα εξευρείσκετε η κατώτερη πραγματική φοροδοτική ικανότητα τοΕ.υ πολίτη.
    π.χ.Ι.Χ. 1400 cc 3.000 ,Ι.Χ. 1800 cc 5.000 ετησίως ,Δ.Ι.Χ. 1.500 € ετησίως , κύρια και εξοχική κατοικία το ετήσιο ποσό της τεκματής δαπάνης θα εξευρείσκετε σε συνάρτηση μεω την αντικειμενική αξία του ακινήτου., σκάφος ανάλογα με τα μέτρα κ.ο.κ.
    π.χ. Έγγαμος που εγάζονται και οι δύο και έχουν εισόδημα 10.000 και 12.000 και έχουν και ένα παιδί που πηγαίνει πρώτη γυμνασίου. Εχουν 2 Ε.Ι.Χ. 1400cc και και 1800 cc , πληρώνουν ενοίκιο κύρια κατοικίς 3600 € και για φροντιστήριο 1000 €.
    ΠΟΙΌ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΈΟ ΕΙΣΌΔΗΜΑ
    12000+3000+5000+3600+1000=24600 που θα επιμερίζεται ανάλογα των εισοδημάτων στο κάθε σύζυγο.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 16:17 | GREGPAP

    Κυριοι θα ειμαι λιγο σκληρος κ απολυτος, αλλα θα σας πω γιατι το μετρο μειωσεις του αφορολογητου δεν θα δουλεψει για την παταξη της φοροδιαφυγης.

    1.Γιατι “ποινικοποιει” την αποταμιευση, οταν ενας χαμηλομισθωτος με 1000ευρω το μηνα, αρα 12.000 το χρονο “πρεπει” να ξοδευει καθε μηνα τα 500 στην καταναλωση…κ ρωταω, πως θα τα βγαλει περα ο δυσμοιρος, που θα δινει 300ευρω για τη δοση σε ενα αυτοκινητακι 15000ευρω που το πηρε με 3000προκαταβολη κ 48 δοσεις των 300ευρω, δινει ενα ενοικιο 400ευρω για να μεινει σε ενα κλουβι 50-60τ.μ. Σε “δευτερη” συνοικεια…πως κ. Υπουργε θα μαζεψει ο ταλαιπωρος ελληνας μισθωτος 500ευρω σε αποδειξεις…δεν εχω βαλει μεσα το κοστος απο λογαριασμους ΔΕΚΟ,κοινοχρηστα κλπ κλπ
    2.Θεωρω λοιπον μεγαλη βλακεια να ορισετε σαν αποδειξη για τα 6000ευρω τη δαπανη σουπερ μαρκετ, εκτος κ αν μοθ πειτε ποια απο δαυτα δεν κοβουν αποδειξη, η ποια διοδια περναμε χςρις να κοψουν αποδειξη…ας σοβαρευτουμε…
    3.Ας σκεφτουμε που πραγματικα γινεται φοροδιαφυγη, κ ειναι σε ιατρους, μικρομεσαιες εμπορικες επιχειρησης (ρουχων,βιβλιων,παιχνιδιων κλπ), σε ΤΑΞΙ,βενζιναδικα, υδραυλικους, ηλεκτρολογους…το θεμα λοιπον ειναι πως μπορουμε να παταξουμε τη φοροδιαφυγη απο αυτους κ να μην ασχολουμαστε με βλακειες του τυπου αποδειξεις σουπερ μαρκετ…ημαρτον, μας προσβαλλεται τη νοημοσυνη, οταν πιστευετε οτι τα σουπερ μαρκετ φοροδιαφευγουν
    4.
    Παμε τωρα να αποδειξουμε γιατι δεν θα δουλεψει το μετρο συλλογης αποδειξεων απο τους ελ. Επαγγελματιες

    1.Τεχνικα οι αποδειξεις επιδη γινεται θερμικα η εκτυπωση μετα απο λιγους μηνες ασπριζουν κ δεν φαινονται, θα το εχετε διαπιστωσει ηδη οσοι μαζευεται μεχρι σημερα αποδειξεις..
    2.Μια μεση αποδειξη 15 ευρω θα χρειαστουν 400 αποδειξεις για τα 6000ευρω, επι 7.000.000 δηλωσεις μας κανουν 2.8 δις αποδειξεων, ποιος θα το διαχειρηστει αυτο το φορτο κυριοι…ας σοβαρευτουμε…
    3.Πες οτι καποιος θελει να κανει μια υδραυλικη/ηλεκτρολογικη εργασια (εξαιρω τα απλα καλεσματα των 40-50 ευρω για μικροεπισκευες), λεει καποιος λοιπον οτι αν ο μαστορας του ζητησει 300 ευρω, αλλα με αποδειξη 400 θα παει σε αλλον, μα ρε παιδεια παντα δεν ζηταμε προσφορες κ επιλεγουμε τον φθηνοτερο…λεω δηλ. Πως υπαρχει ατυπο καρτελ στις τιμες κ δεν κερδιζουμε τιποτα με την αποδειξη μια κ τον φορο του μαστορα καλουμαστε εμεις να τον πληρωσουμε κοβοντας μας μεγαλυτερη αποδειξη…ΑΡΑ με το κινητρο του 10%
    επιστρογη απο την αποδειξη (6000 αφορολογητα κ τα 6000 με αποδειξεις εχουν 10% φορο)
    δεν δουλευει
    4.Το ιδιο ειναι κ με τους γιατρους, οδοντιατρους, κ ειδικα με τους οδοντιατρους καλα μας κανουν κ φοροδιαφευγουν οταν μας χρεωνουν το σφραγισμα 50ευρω κ το ταμειο μας δινει πισω 4.59(ΤΣΜΕΔΕ) οποτε σου λεει ο γιατρος, εκανα 10 σφραγισματα σημερα, κ εβγαλα 50 ευρω, αρα το υπολοιπα 450 (50*10-50) ειναι μαυρα…ας μας καλυπτουν τα ταμεια ολο το ποσο της επισκεψης να δειτε πως ζηταμε ολοι κ παντα αποδειξη… ΟΠΟΤε για να τελειωνουμε με τουσ γιατρους, ΘΕΣΠΙΣΤΕ ρεαλιστικες αμοιβες για καθε επισκεψη κ ειδικοτητα κ θα λαβει τελος η φοροδιαφυγη…αληθεια τι κανατε με τους γιατρους πεινας στο κολωνακι, τους κανατε ενα ποθεν εσχες κ να τους φορολογησετε αναδρομικα με 40% οτι εβγαλαν τα τελευταια 10 χρονια χωρις να καλυπτετε απο το δηλωθεν εισοδημα, εχετε τα κοτσια να το κανετε αυτο? Αν οχι μη μας το παπαγαλιζετε καθε 3 κ λιγο οτι τους πιασατε…

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 16:45 | Β.ΒΑΤΣΟΛΑΚΗΣ

    Συμφωνώ με Κώστα Σιδέρη 25/12/2009 σχετικά με { μικτά έσοδα} και Φ.Π.Α. γιατί ο κόσμος πρέπει να έχει κίνητρο για να ζητάει αποδείξεις από ελεύθερο επαγγελματία. ( σχετ Λαμπρόπουλος 25/12/09). Συμφωνώ απόλυτα με τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Α της 25/12/09 δηλ εγώ είμαι συνταξιούχος και πιστεύω ότι στις αποδείξεις θα συμπεριλάβετε εκτός από γιατρούς, δικηγόρους και λοιπούς ελευθ επαγγελματίες αποδείξεις και από SUPER MARKETS ΔEH ,ΕΥΔΑΠ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ εστιατόρια ταβέρνες , κομμωτήρια , αγορές βενζίνης, καθαριστήρια , φάρμακα, πωλητές αγροτικών προιόντων από λαικές αγορές κτλ. Οι αποδείξεις θα αφορούν το οικογενειακό εισόδημα;( ανδρόγυνο ) δηλ. εμένα που είμαι συνταξιούχος του Ι.Κ.Α. και τη γυναίκα μου που εισπράττει ένα πενιχρό ποσό ενοικίων και σήμερα δεν φορολογείται. Εάν δεν περιληφθούν οι παραπάνω αποδείξεις δηλ. βενζίνες super markets και λοιπά, είναι σχεδόν ΑΔΥΝΑΤΟ να μαζευτεί το ποσό των 6000 ευρώ από ένα συνταξιούχο σαν και εμένα και τη γυναίκα μου σαν μικροεισοδηματίας οπότε είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΟ να μην δικαιούμεθα το αφορολόγητο των 12000 ευρώ για μένα και 10500 ευρώ για την γυναίκα μου, συν τις αποδείξεις που ισχύουν σήμερα. Δίκαιη πρόταση να ΜΗΝ ισχύουν για τους συνταξιούχους και τους μικροεισοδηματίες ( ενοίκια μέχρι 10000 ευρώ το χρόνο) το μέτρο συλλογής αποδείξεων και να μην καθορίζουν έτσι οι αποδείξεις το αφορολόγητο ποσό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει αξιοπρεπώς. Στην αντίθετη περίπτωση ο μισθωτός , συνταξιούχος και μικροεισοδηματίας θα φορολογείται επαχθέστερα ( που δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης) από ότι ισχύει σήμερα χάνοντας τα αφορολόγητα ποσά ( μείωση ) και τα ποσά (40%) από τις αποδείξεις που μαζεύονται σήμερα και εκπίπτονται από το εισόδημα.
    Υ.Γ. Πως θα γίνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς και συνταξιούχους όταν το ύψος του αφορολογήτου θα εξαρτάται από τις αποδείξεις;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 15:08 | GP

    Παίρνω καθαρά 1900 ευρώ. Δίνω 900 ευρώ για ιδιαίτερα των παιδιών (και να ζητήσω απόδειξη δεν μπορούν να μου δώσουν). Σούπερ μάρκετ, χαρτζηλίκι παιδιών, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ 800. Από τα παραπάνω καμιά απόδειξη δεν λαμβάνεται υπόψη. Συνεπώς τι είδους αποδείξεις μου ζητάτε να προσκομίσω όταν τα μεγάλα, μόνιμα και ανελαστικά έξοδά μου δεν τα λαμβάνετε υπόψην; ΠΡΟΤΑΣΗ: Χωρίς σούπερ μάρκετ είναι εξωπραγματικό για έναν απολύτως ειλικρινή μισθωτό να είναι σε θέση να προσκομίζει αποδείξεις άνω των 3000 ευρώ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 15:19 | ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΜΑΙ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ.α) ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ.β)ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΑ ΤΗΛ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ.ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΣΟ ΜΙΣΘΩΤΟ.ΟΧΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 15:55 | penmix

    Να λαμβάνονται υπόψη οι αποδείξεις όλων των εργασιών (υπηρεσίες, έργα και προμήθειες), όχι βέβαια των ΔΕΚΟ (ΕΡΤ,ΟΤΕ,ΔΕΗ,κλπ)για το 1/2 του αφορολογήτου των 12000 ευρώ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 15:26 | ΜΙΧ.ΔΗΜ.

    και βέβαια με αποδείξεις από το 1/2 του αφορολόγητου.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 14:14 | Γεωργιος Καλαματιανος

    Κυριοι,
    θα πρεπει να ληφθει προνοια, ωστε οι πολιτες με υψηλο βαθμο αναπηριας (τυφλοι κτλ), και με ανοια (Alzheimer), τη δυνατοτητα να συμπεριλαμβανουν στις αποδειξεις τον μισθο και εργοδοτικες εισφορες της οικιακης βοηθου. Αυτοι οι ανθρωποι δεν πανε ταβερνες, κομμωτηρια,κτλ.

    Θελω να σας πω επισης, οτι τοσα και τοσα χρονια δεν εγινε τιποτα σωστο και ολοκληρωμενο στο θεμα της φοροαποφυγης ενω ηταν γνωστο οτι ροκανιζε τα θεμελια του κρατους. Θελαμε να ειμαστε αρεστοι και οχι σωστοι. Τωρα τελευταια τρεχουμε και δεν φθανουμε και ειναι γνωστο οτι οταν κατι γινεται βιαστικα υπο πιεση και χωρις ολοκληρωμενη μελετη γινεται δουλεια του ποδαριου. Και αυτο φαινεται απο τη δημοσιοποιηση του μετρου απο τα μεσα μαζικης ενημερωσης οπου το καθενα λεει το μακρυ και το κοντο του.
    Ευχαριστω.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:47 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΝΑΣ

    Το αφορολόγητο όριο αφορά ποσό που θεωρείτε ως το minimum για την επιβιωση ένος ατόμου. Δεν πρέπει να σχετιστεί με δαπάνες που δεν σχετίζονται με την κάλυψη των βασικών αναγκών.

    Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση των αναγκών σε τρείς κατηγορίες και να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση.

    δλδ. Βασικής αναγκης,»Υπηρεσίες που παρέχονται από το κράτος»,και «ευ ζην».

    Βασικής ανάγκης:Τρόφιμα, ενοικιο, ΔΕΚΟ
    Υπηρεσιες που παρεχονται απο το κρατός: Ιδιωτική παροχή εκπαίδευσης και υγείας, ασφάλεια υγείας-συνταξιοδοτικα.
    Ευ ζην: Εστιατορια, ξενοδοχεία, κομμωτηρια, εξοδα κίνησης (βενζινη, σερβις),

    Η βασικής ανάγκης να εκπίπτουν σε όλα τα κλιμάκια
    Η δεύτερη κατηγορία από το δεύτερο κλιμάκιο
    Το «ευ ζην» από το τρίτο κλιμάκιο.

    Ετσι αυτοί που έχουν και δαπανούν να έχουν όφελως από το να ζητούν αποδειξη.
    Και βέβαια, να μήν υπάρχει όριο στην αξία των αποδείξεων που εκπίπτουν γιατί όταν κάποιος το φτάσει και πληρωσει λιγότερο αν δεν πάρει απόδειξη, δεν θα την ζητησει την απόδειξη.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:58 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    Η κατάργηση του αφορολόγητου αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, που ισοδυναμεί με ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΜΕ ΠΛΑΓΙΟ ΤΡΟΠΟ, για τους εξής λόγους:
    Ένα ζευγάρι φέτος με 15.000 + 15.000 εισόδημα είναι αφορολόγητο έως τα 12.000 ή έως τα 10.500 αν είναι επαγγελματίες. Αν καταργηθεί το αφορολόγητο θα πρέπει να μαζέψει 12.000 + 12.000 ευρώ σε αποδείξεις, πράγμα ακατόρθωτο δεδομένου ότι εγώ με την γυναίκα μου φέτος μαζεύοντας μανιωδώς αποδείξεις φθάσαμε μετά βίας τις 13.000 ευρώ! Επομένως ο ένας από εμάς του χρόνου χάνει το αφορολόγητο. Επιπλέον με τις φετινές αποδείξεις θα έχουμε και έκπτωση 13.000 Χ 40% = 5.200 ευρώ.
    Εκτός των παραπάνω ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προυπολογισμού πηγαίνει στα πάγια έξοδα όπως: ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ, ΝΕΡΟ, ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, τα οποία προφανώς δεν έχει σκοπό ο κ. Παπακωνσταντίνου να τα υπολογίζει ως έξοδα.
    Επομένως ένας χαμηλόμισθος με εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα πρέπει να αφήσει απλήρωτο το ΝΕΡΟ και το ΡΕΥΜΑ και να ξοδέψει τα λεφτά του σε περιττά έξοδα για να διατηρήσει το αφορολόγητο του κ. Παπακωνσταντίνου!!!
    Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ για το ξεζούμισμα των μικρο-μεσαίων που ετοιμάζεις.
    Συγχαρητήρια και στους συμβούλους σου (πόσα πληρώνονται; 10-20.000 ευρώ το μήνα;) που σου προτείνουν τέτοια σκανδαλώδη τερτίπια για να κλέψετε τον φτωχό.
    Το να καταπολεμήσεις τους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους που φοροδιαφεύγουν ούτε που σας περνάει από το μυαλό ε; Και μη μου πεις ότι είναι δύσκολο. Βάλε τις αποδείξεις των δικηγόρων να εκπίπτουν ολόκληρες από το εισόδημά μας (χωρίς ΦΠΑ) και τους έπιασες. ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ, Η ΜΙΣΗ ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ!!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:10 | Χάρης Π.

    Τα σχεδόν 500!σχόλια μέσα στις πρώτες πέντε μέρες καταδεικνύουν αβίαστα τον προβληματισμό και την αγωνία των πολιτών.
    Μη βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις που ενδεχομένως δεν θα φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

    Ήδη έχουν διατυπωθεί πολλά ερωτήματα τόσο για το είδος των αποδείξεων
    όσο και την αποτελεσματικότητα τους, τουλάχιστον στην παρούσα φάση που εκ των πραγμάτων απαιτείται η εφαρμογή τόσων άλλων μέτρων που αποδεδειγμένα θα αποδώσουν άμεσα (έλεγχοι,διασταύρωσεις,φορολογική κλίμακα κλπ).

    Έπειτα, η εξαγγελθεισα-πολύ σωστά-καθιέρωση ηλεκτρονικής υποβολής
    φορολογικών δηλώσεων απο το 2011 θα αποκλείσει την υποβολή των «σωμάτων» αποδείξεων.
    Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανή η αλλοίωση της πραγματικής αξίας των αποδείξεων αλλά και η «συνεργασία» δυο η περισσότερων φορολογουμένων που θα αλληλοκαλύπτονται σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου ενός εξ αυτών.
    Ασφαλώς η υποχρεωτική αναγραφή σε λίστα των στοιχείων της κάθε
    συναλλαγής όπως ο ΑΦΜ δεν θα ανακόψει την τάση διαφυγής αφού απλά και τόσο πραγματικά δεν είναι δυνατός ο έλεγχος εκατομμυρίων δηλώσεων.
    Χρειάζεται δεύτερη σκέψη!
    Άλλωστε υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι που μπορουν να προηγηθούν.Ήδη έχουν καταγραφεί από τους πολίτες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | Πετριδης Πέτρος

    Πολύ καλό μέτρο, έτσι αυτά τά χρήματα που θά γλυτώνω εγώ απο την φορολόγησή μου, σίγουρα θά τά βρείτε να τά φορολογήσετε, γιατί θά ζητάω αποδείξης. Τά ποσά πρέπει να αφορούν στό ακέραιο τών αποδείξεων. Νά κερδίζω, για να κερδίζεις, μόνο έτσι θά λειτουργήσει, δεδομένου και του δύσκολου οικονομικού περιβάλοντος. Αν δέν κερδίζω, δέν νομίζω οτι θά σέ κάνω να κερδίσης ούτε εσύ. Ειναι τοσο απλό και κυνικό τό θέμα, εσείς κυνικοί, εμείς ποιο κυνικοί ακόμη. Ετσι πρέπει να σκέφτεστε, άν δέν έχουμε κάποιο κέρδος, δέν νομίζω οτι θά ανταποκριθούμε.
    Κλέφτες εσείς, μεγαλύτεροι εμείς, αυτή ειναι οι πραγματικότητα έτσι απλά. Αν το καταλάβετε καλός. Σωστοί εσείς, ποιό σωστοί εμείς.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:09 | Στάμος Θ. Στράτος

    Σε γενικές γραμμές το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων ως προυπόθεση γιά να ισχύσσει το αφορολόγητο οριο ( ή μέρος αυτού) ειναι σωστό, αρκεί να μην γίνει γραφειοκρατικό. Απαντες θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδέιξεις με εξαίρεση ολους τους συνταξιούχους. Βέβαια δεν ειναι εφικτό οι πολίτες να υποβάλλουν τις αποδέιξεις που συγκεντρώνουν στις κατά τόπους ΔΟΥ μαζί με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης αλλά θα πρέπει να τις φυλλάτουν γιά χρονικό διάστημα οχι μεγαλύτερο των 12 ή το πολύ 24 μηνών από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα οι φορολογικές αρχές θα δύνανται να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και κατά την διάρκεια των ελέγχων αυτών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν. Εάν δεν ελεγχθούν μέσα σε 12 ή 24 μήνες τότε η φορολογικές δηλώσεις θα καθίστανται αυτομάτως οριστικά περαιωμένες και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να καταστρέψουν τις σχετικές αποδέιξεις. Οι δειγματοληπτικοί ελεγχοι θα διενεργούνται ετησίως σε τακτές περιόδους βάσει δημόσιων κληρώσεων που θα γίνονται ξεχωριστά σε κάθε νομό της Χώρας με σύτημα αντίστοιχο αυτού του ΟΠΑΠ ή των κρατκών λαχείων. Η κλήρωση να φορά κατ’ ετος το 10% των υποβαλλομένων φορολογικών δηλώσεων ωστε οι επιλεγόμενοι γιά ελεγχο φορολογούμενοι να γνωρίζουν οτι μία φορά κάθε 10 ετη θα ελεγχθούν. Οι ποινές γιά ανειλικρίνεια να ειναι αυστηρές. Της διαδικασίας ελέγχου θα πρέπει να εξαιρούνται οι συνταξιούχοι.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:41 | ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Δεν τα παω καλλα με την ορθογραφια.
    Πιστευω το συστημα με τις αποδειξεις δεν θα φερει κανενα αποτελεσμα για πολλους λογους. Αναφερω ενα. Οσα πλεονεκτηματα και αν προσφερει το κρατος ποτε δεν θα ισοφαρησουν το κερδος που παρεχεται στο καθε πολιτη απο τους φοροδιαφευγοντες επαγγελματιες. Μια ιστορια απο το 1967. Κρεοπωλης εκλευε στο ζυγι. Η τοτε αγορανομια τον επιασε τρεις φορες. Ρε Χ σε συμφερει να πληρωνης τοσα χρηματα στο δικαστηριο καθε φορα. Απαντηση, κερδιζω περισσοτερα απο το ζυγι.
    Γιατροι, Ειναι ο ανθρωπος μου αροστος, πια αποδειξη μου ζητατε να του ζητησω. Αναφερατε τους Γιατρους του Κολονακιου. Η ΔΟΥ τι εκανε οταν παρελαυε την δηλωση τους; Μηπως εστειλε δυο εφοριακους να ελενξουν εαν δινουν αποδειξεις στους ασθενεις τους. Προβλεπει ο νομος για τη περαιωση οτι εαν αποδεικτη μεγαλη φοροδιαφυγη αυτη ακυρωνεται και γινεται τακτικος ελεγχος, για τις πεντε τελευταιες χρησεις. Και τελος ποιες ποινες, πινοικες και χρηματικες θα αντιμετοπισει; Θα ειναι τετοιες που θα παραδηγματισουν τους παντες πως ειναι ασυμφορω να φοροδιαφευγουν.
    Δεν ειναι μονο οι κρεοπωλες και οι γιατροι………..
    Ζητατε απο τον ανισχηρο πολιτη να βγαλει τα καστανα απο την φωτια.
    1945-1965 Κενενας μα κανενας δεν ηθελε να γινει δημοσιος υπαλληλος η παππας.
    Σημερα ολοι θελουν να γινουν δημοσιοι υπαλληλοι. Ξερετε γιατι;
    Ειναι ποιο καλοπληρωμενοι απο τους ιδιωτικους, με σταθερη εργασια, και οχι πολλη δουλια. Για ποιανδηποτε δουλια εχεις να κανεις με οποιανδηποτε δημοσια υοηρεσια πρεπει να χασεις το οληγοτερο 4-5 ωρες ωφελημο χρονο. ΠΧ Πηγα να πληρωσω τα τελη κυκλοφοριας. Απο οτι γνωριζω τωρα οι ΔΟΥ εχουν δυο βασικα να κανουν, τελη κυκλοφοριας και ΦΠΑ. Δυο υπαλληλοι μονον, ενας για το ΦΠΑ και ενας για τα τελη, και στο ιδιο γραφειο διπλα διπλα, δεν ξερες σε ποια ουρα να καθυσεις.
    κ Υπουργε απο οπως σας βλεπω στη τηλεοραση εισαστε γυρο στα 40.
    Πριν γινετε υπουργος ασφαλως εχετε ελθει σε επαφη με το δημοσιο αρα πρεπει να εχετε και εσεις την εμπηρια.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | Μιχάλης Τ

    Και εγω πιστευω οτι η απευθειας συνδεση του υψους του αφορολογητου για τους μισθωτους και συνταξιουχους με την συγκεντρωση αποδειξεων ειναι τελειως αδικη και θα δημουργησει πολλα προβληματα, δηλαδη ενας μισθωτος που παιρνει ηδη χρηματα που δεν του φτανουν να ζησει θα πληρωσει και απο πανω? Οι κυβερνωντες θεωρουν οτι αυτος που παιρνει 12.000 ευρω πρεπει να πληρωσει και φορο? ξερουν ποσο κοστιζει μονο το να ψωνισεις τα βασικα απο το σουπερμαρκετ? Περιφημα η σοσιαληστρικη του ΠΑΣΟΚ με το να προκαλεσει ΣΟΚ φροντιζει για τον λαο, προβλεπεται επανασταση για αυτο εαν γινει ποση πια εξαθλειωση να αντεξει ενας ανθρωπος? Η προταση μου ειναι να ισχυσει το μετρο αυτο αλλα με καποιες τροποποιησεις δηλαδη να υπαρχει το μετρο των αποδειξεων αλλα για οικ. εισοδηματα πανω απο 30.000 δηλαδη κατω απο το εισοδημα αυτο να αναγνωριζονται δαπανες μονο για υγεια ενοικια στεγαστικο και τιποτε αλλο επιπλεον για τις ιατρικες δαπανες θα μπορουσε να δημιουργηθει ηλ.συστημα που θα μπορουσαν να εκδιδονται μεσω αυτου οι αποδειξεις.
    Υ.Γ:δηλαδη η Κυβερνηση της ΝΔ θα μας εφερνε την γνωστη ξενη εταιρεια για να μαζεψει τους φορους η κυβερνηση το ΠΑΣΟΚ θελωντας να μειωσει της δαπανες θελει εμεις να κανουμε την δουλεια αυτη? Ε Ειναι τελειως παραλογο

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:24 | Γιώργος Κουρκουτάς

    Το μέτρο με τις αποδείξεις είναι γραφειοκρατικο και άδικο για πολλούς και θα καταλήξουμε παλι να ανταλλάσουμε και να αγοράζουμε αποδείξεις απο εδώ και απο εκεί.

    1.Δεν ειναι δική μας δουλειά να κυνηγάμε αποδείξεις. Είναι δουλειά του κράτους. Εαν θέλει το κρατος να μας δωσει ενα κίνητρο να κυνηγάμε εμεις αποδείξεις να μας δώσει αυξημένο αφορολόγητο (περαν του σημερινού) εφόσον συγκεντρώσουμε ενα συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων. Με αυτό το τρόπο θα καλύψουμε και την αυξημένη δαπάνη μας.

    2. Να γίνουν υποχρεωτικές οι πληρωμές μέσω χρεωστικών – πιστωτικών καρτών πάνω απο 50 ευρώ.

    3. Να γίνεται δειγματολειπτικος έλεγχος σε καταστήματα και επαγγελματίες απο την εφορία και όποιος δεν κόβει αποδείξεις να του αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για εξι μήνες και ακολούθως για ενα χρόνο.

    4. Εαν ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν φτάνει για τους ελέγχους να δώσετε ενα κίνητρο σε χιλιάδες υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους που κάθονται να μετατραπούν σε ελεγκτές. Μόνο έτσι μπορεί κάτι να γίνει.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2010, ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, (Π.Χ. ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ, ΜΑΝΑΒΙΚΑ ΚΛΠ), ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:53 | Ράνια

    Υπάρχει βέβαια μία λογική που όμως αντικρούει στην απλή λογική. Αν τελικά γίνουν αποδεκτές όλες οι αποδίξεις (και μόνο τότε θεωρείται ότι ο μέτρο αυτό βοηθάει και τους φορολογούμενους) είναι πολύ εύκολο να μαζευτούν 10.000Ε, αν δηλαδή υπολογιστούν και super market, ΔΕΚΟ, ψυχαγωγία, παροχή υπηρεσιών κλπ. Είναι γνωστό ότι τα έξοδα ενός ατόμου, όσο και χαμηλού εισοδήματος κι αν είναι το όριο το υπερβαίνουν κατά πολύ. Συνεπώς τα θετικά σημεία βρίσκονται ως προς τον έλεγχο των ελευθέρων επαγγελματιών και μόνο και κυρίως σε αυτούς που θα υποχρεωθούν να έχουν ταμιακές μηχανές (ταξί, πρατηρια, λαϊκές). Οσον αφορά την παροχή υπηρεσιών θα είναι δύκολο, γιατί θα προστίθεται στον πελάτη η αξία του ΦΠΑ. Συνεπώς και πάλι μόνο οι έλεγχοι και τα πρόστιμα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Πάντα λέω, ας πάει κάποιος σ’ ένα ιατρείο να δει πόσα άτομα περιμένουν και πόσες αποδείξεις κόβονται. Ακόμη και στο θέμα των ιατρείων μπορούν να γίνουν πολλά. Αν η πληρωμή και η απόδειξη δίνεται πριν την εξέταση, αν συνδέονται τα συνταγολόγια, αν δίνονται θεωρημένες αποδείξεις κλπ. Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία και μόνο η σύνδεση των ταμιακών με την εφορία μπορεί να επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι θα μειωθεί η γραφειοκρατία και ο σχετικός κόπος των καταναλωτών. Το φαντάζεστε να μετράμε 2 και 2Ε για το κάθε καφέ του κυλικείου;
    Συμπερασματικά θεωρώ ότι πρέπει όλοι οι επαγγελατίες λιανικής να έχουν ταμιακές συνδεδεμένες online με την εφορία, να ισχύσει το ίδιο αφοροόγητο, ιδιαίτερα τα επόμενα 2 χρόνια που προβλέπονται δύσκολα (το αφορολόγητο βοηθάει κυρίως τους μικρομεσαίους αφού το ποσοστό είναι μηδαμηνό για έναν υψηλού εισοδήματος)και να γίνονται συνεχείς έλεγχοι με βαριά πρόστιμα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:07 | ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύ συζήτηση για τα νέα φορολογικά μέτρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη θέση της κυβέρνησης. Έτσι τα σχόλια μου στηρίζονται στα λεγόμενα των δελτίων ειδήσεων.
    Κατ αρχήν διαφωνώ με τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου μέτρου. Δεν είναι δυνατόν ένα σύγχρονο κράτος να μετατρέπει τους πολίτες σε φοροελεγκτές και φοροεισπράκτορες, παραδεχόμενο ουσιαστικά την αδυναμία του να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς όφελος των πολιτών. Ένα μεγάλο ποσοστό της φορολογίας στη Ελλάδα κατευθύνεται σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, οι εφοριακοί είναι οι πιο καλοπληρωμένοι μισθωτοί του δημοσίου, επομένως το λιγότερο που θα έπρεπε να απαιτεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι να συλλέγουν τους φόρους και να κάνουν σωστά τη δουλεία τους. Γιατί θα πρέπει ο κάθε πολίτης να κάνει τη δουλεία του εφοριακού;
    Αυτά επί της αρχής. Ως προς το πόσο εφικτό είναι το μέτρο πιστεύω ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει γιατί απλώς το νέο σύστημα θα πνιγεί στον όγκο της πληροφόρησης που θα συγκεντρώνεται σε κάθε φορολογική δήλωση και έτσι θα καταστεί αναποτελεσματικό ως προς το σκέλος των ελέγχων. Το μόνο που θα πετύχει είναι να μειώσει το αφορολόγητο όριο μισθωτών και συνταξιούχων. Μερικά θέματα που θα δημιουργηθούν είναι:
    Α) Πως ο φορολογούμενος θα δικαιολογεί έξοδα για τα οποία ο νόμος δεν απαιτεί απόδειξη, όπως αγορές από περίπτερα η αγορά καυσίμων για το αυτοκίνητο;
    Β) Στα έξοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις από ΔΕΚΟ και εάν ναι ποιο το κέρδος του κράτους από τη στιγμή που οι ΔΕΚΟ δεν φοροδιαφεύγουν;
    Γ) Τι θα γίνει με τα ποσά που ξοδεύουν οι πολίτες στον κρατικό τζόγο (Λαχεία, ΟΠΑΠ) θα τα δικαιολογεί και αυτά ως έξοδα;
    Δ) Τι θα γίνει με τα αφορολόγητα όρια των πολυτέκνων.
    Ε) Ποια θα είναι η μέριμνα για τους εργαζόμενους των 700 – 800 €. Πολλοί εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας δεν ξοδεύουν όλο το μισθό τους γιατί ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με άτομα που έχουν υψηλότερα εισοδήματα και καλύπτουν τα έξοδα των συγκεκριμένων ατόμων (νέοι εργαζόμενοι που ζουν με τους γονείς τους, μητέρες που καλύπτουν τα καθημερινά τους έξοδα από το εισόδημα του συζύγου). Αυτές οι κατηγορίες δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητες αποδείξεις. Ποια θα είναι η μέριμνα που θα λάβει το Υπουργείο; Θα χάσουν το αφορολόγητο;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:04 | Demetris I

    Πιστεύω ότι πρέπει να εκπίπτει το σύνολο των δαπανών με αποδείξεις, ανεξάρτητα από το είδος.
    Επίσης πρέπει όλες οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες να υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις για κάθε είσπραξη ποσού για οποδήποτε λόγο.
    Όποιοι συλλαμβάονται μα νη εκδίδουν απόδειξη αυτόματα να αναστέλλεται η λειτουγία της επιχείρισης.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύ συζήτηση για τα νέα φορολογικά μέτρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη θέση της κυβέρνησης. Έτσι τα σχόλια μου στηρίζονται στα λεγόμενα των δελτίων ειδήσεων.
    Βασικά θα ήθελα να σχολιάσω δύο θέματα που έχουν λάβει και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα.
    Το πρώτο αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου ποσού έτσι όπως το ξέραμε έως τώρα και τη θέσπιση νέου συστήματος που θα συνδέεται με τις αποδείξεις που θα συλλέγει ο κάθε φορολογούμενος.
    Κατ αρχήν διαφωνώ με τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου μέτρου. Δεν είναι δυνατόν ένα σύγχρονο κράτος να μετατρέπει τους πολίτες σε φοροελεγκτές και φοροεισπράκτορες, παραδεχόμενο ουσιαστικά την αδυναμία του να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς όφελος των πολιτών. Ένα μεγάλο ποσοστό της φορολογίας στη Ελλάδα κατευθύνεται σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, οι εφοριακοί είναι οι πιο καλοπληρωμένοι μισθωτοί του δημοσίου επομένως το λιγότερο που θα έπρεπε να απαιτεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι να συλλέγουν τους φόρους και να κάνουν σωστά τξ δουλεία τους. Γιατί θα πρέπει ό κάθε πολίτης να κάνει τη δουλεία του εφοριακού.
    Αυτά επί της αρχής. Ως προς το πόσο εφικτό είναι το μέτρο πιστεύω ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει γιατί απλώς το νέο σύστημα θα πνιγεί στον όγκο της πληροφόρησης που θα συγκεντρώνεται σε κάθε φορολογική δήλωση και έτσι θα καταστεί αναποτελεσματικό ως προς το σκέλος των ελέγχων. Το μόνο που θα πετύχει είναι να μειώσει το αφορολόγητο όριο μισθωτών και συνταξιούχων. Μερικά θέματα που θα δημιουργηθούν είναι:
    Α) Πως ο φορολογούμενος θα δικαιολογεί έξοδα για τα οποία ο νόμος δεν απαιτεί απόδειξη, όπως αγορές από περίπτερα η αγορά καυσίμων για το αυτοκίνητο;
    Β) Στα έξοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις από ΔΕΚΟ και εάν ναι ποιο το κέρδος του κράτους από τη στιγμή που οι ΔΕΚΟ δεν φοροδιαφεύγουν;
    Γ) Τι θα γίνει με τα ποσά που ξοδεύουν οι πολίτες στον κρατικό τζόγο (Λαχεία, ΟΠΑΠ) θα τα δικαιολογεί και αυτά ως έξοδα;
    Δ) Τι θα γίνει με τα αφορολόγητα όρια των πολυτέκνων.
    Ε) Ποια θα είναι η μέριμνα για τους εργαζόμενους των 700 – 800 €. Πολλοί εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας δεν ξοδεύουν όλο το μισθό τους γιατί ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με άτομα που έχουν υψηλότερα εισοδήματα και καλύπτουν τα έξοδα των συγκεκριμένων ατόμων (νέοι εργαζόμενοι που ζουν με τους γονείς τους, μητέρες που καλύπτουν τα καθημερινά τους έξοδα από το εισόδημα του συζύγου). Αυτές οι κατηγορίες δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητες αποδείξεις. Ποια θα είναι η μέριμνα που θα λάβει το Υπουργείο; Θα χάσουν το αφορολόγητο;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Εάν το σημερινό αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς – συνταξιούχους εκπίπτει, έστω και κατά ένα ποσοστό, μόνο με την υποβολή αποδείξεων, αυτό θα αποτελέσει αδικία για αυτούς, που είναι οι μόνοι ειλικρινείς φορολογούμενους πολίτες και επιπλέον επιβάρυνσή τους, κάτι που δεν θεωρώ οτι πρέπει να κάνει ένα κράτος δικαίου, που δηλώνει οτι θέλει να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση και επιθυμεί να συμμετέχουν στα οικονομικά βάρη της χώρας όλοι οι πολίτες εξ ίσου.

    Για τους μισθωτούς – συνταξιούχους θα πρέπει το σύνολο των αποδείξεων που θα αποφασισθεί να υποβάλλεται, να προστίθεται στο σημερινό αφορολόγητο όριο και το άθροισμα που θα προκύπτει να εκπίπτει εξολοκλήρου από το εισόδημα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:32 | Νικόλαος Μαρούγκας

    Οι αποδείξεις που αφορούν τη ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ για την πρώτη κατοικία, θα πρέπει να θεωρούνται καταναλωτικές δαπάνες και σαν τέτοιες να μειώνουν το εισόδημα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:41 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    κ Υπουργε καλημέρα,
    από όσα θυμάμαι η οι αποδείξεις ήταν μέχρι 3.000 ΕΥΡΩ.
    α] Αυξήστε το ποσό και με άλλες κατηγορίες αποδείξεων χωρίς όριο σε κάθε κατηγορία ( διότι οι ανάγκες του καθένα είναι και υποκειμενικές και δίνει έμφαση έκει που θέλει ).
    β] Αυξήστε το συνολικό ποσό απο τις 3.000 ΕΥΡΩ σε ποσοστό π.χ. 50%, 60% επί του συνολικού αφορολόγητου ποσού( έτσι η επι πλέον μείωση φόρου που θα έχουμε θα είναι και αφορμή να ζητάμε αποδείξεις και να υπάρχει και ανάλογο προς είσπραξη ΦΠΑ με μείωση της φοροδιαφυγής )
    γ] Να έχουν ισχύ όλες οι κατηγορίες αποδείξεων( ποιος μπορεί να ξεχωρίσει τις αναγκαίες ή μή και οι μέν και οι δε όταν δεν εκδίδονται υπάρχει φοροδιαφυγή ).

  • ηλεκτρονική κάρτα αθροισης συναλλαγών (σαν πιστωτική)
    δικτύωση των ΠΑΝΤΩΝ με συσκευές τέτοιες με το ΚΕΠΥΟ
    και όποιος δε δίνει απόδειξη στο ΚΑΡΦΙ γραμμή καταγγελειών.
    ΠΩΣ ΜΠΡΟΡΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟΣΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ??????
    Το νόμιμο ως επιλογή πρέπει να συμφέρει!!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | ΑΝΝΑ K.

    Για ένα μισθωτό ή συνταξιούχο, το εισόδημά του είναι εκ των προτέρων σαφές και προσδιορισμένο. Το θέμα προκύπτει με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για οποιαδήποτε εργασία χρειάστηκε να ζητήσω εκτίμηση κόστους, η τιμή που μου δόθηκε ήταν πάντα «χωρίς απόδειξη». «Γιατί ζητάς απόδειξη, αφού δεν εκπίπτεις το ΦΠΑ», ήταν η πιο κλασσική απάντηση. Αισθάνομαι πολύ άσχημα, γνωρίζοντας πως ενώ ο γιατρός μου ζητά 60-80 ευρώ την επίσκεψη και ο υδραυλικός 100 ευρώ την ώρα, τελικά η φοροδοτική μου ικανότητα θεωρείται εκ των πραγμάτων υψηλότερη, καθώς τελικά εγώ είμαι που θα δηλώσω μεγαλύτερο εισόδημα. Το δικό τους παιδί θα προηγηθεί στους δημόσιους σταθμούς, θα πάει χωρίς χρέωση στην κατασκήνωση, θα πάρει το φοιτητικό επίδομα – ενώ θα πρέπει να εξηγώ στο δικό μου ότι «είμαστε πλούσιοι» και πρέπει να πληρώνουμε για όλα αυτά που θεωρούνται κοινωνικές παροχές.
    Η μόνη λύση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, είναι να γίνουν όλες οι συναλλαγές (ίσως πάνω από κάποιο ύψος) ηλεκτρονικά. Αν υποχρεωθώ να πληρώσω τον υδραυλικό μέσω μιας κάρτας (πιστωτικής ή χρεωστικής), τότε αυτή η συναλλαγή θα καταγραφεί και στο δικό μου μερίδιο και στο δικό του. Αν πληρώσω το συνεργείο με κάρτα, δεν θα μπορεί να φοροδιαφύγει πλέον. Αν τα μετρητά που μπορούμε να «τραβήξουμε» είναι ελάχιστα ανά μήνα, τότε θα υποχρεωθούν όλοι όχι μόνο να χρησιμοποιούν τις ταμιακές τους αλλά και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές.
    Σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει κάποιος τις δαπάνες του, είναι μέσω της πληρωμής στις τράπεζες. Αντί να μαζεύουμε αποδείξεις, προτιμότερο είναι να καταθέτουμε τον ετήσιο λογαριασμό των πληρωμών. Ο μισθωτός και ο συνταξιούχος δεν μπορούν να πληρώσουν λογιστή για να καταχωρεί τις αποδείξεις όπως ο επαγγελματίας τις συγκεντρωτικές. Απλοί τρόποι χρειάζονται, πρακτικοί και προπάντων με γνώμονα το τελικό όφελος για την κοινωνία.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 08:52 | Νίκος Μπόμπολης

    Θα πρέπει να διευρυνθούν οι κατηγορίες δαπανών που εκπίτπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και ενδεικτικά προτείνω:
    α)Το σύνολο των δαπανών για ασφάλειες ζωής και όχι περιορισμένο στα 1200€ που είναι σήμερα και μάλιστα για όλα τα μέλη της οικογένειας, είτε είναι ένα είτε είναι δύο είτε περισσότερα. Η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει σήμερα μία αντικειμενική ανάγκη λόγω της τραγικής κατάστασης του συστήματος του δημόσιου υγειονομικού/ασφαλιστικού συστήματος, δε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί το αντίθετο.
    β)Πρόσφατα βίωσα μεγάλη έκπληξη όταν, υποχρεωμένος να απευθυνθώ σε παιδικό/βρεφικό σταθμό για τη φύλαξη της μόλις ενός έτους κόρης μου (εργαζόμενος εγώ στο Δημόσιο, ελεύθερη επαγγελματίας η σύζυγός μου), διαπίστωσα ότι η δαπάνη του βρεφικού σταθμού δεν εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα!!! Στο τόπο που κατοικούμε, η δυναμικότητα του δημόσιου παιδικού σταθμού είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα τις ανάγκες να καλύπτουν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Θεωρώ αδιανόητο να μην θεωρείται εκπιπτόμενη η δαπάνη για τον ιδιωτικό παιδικό σταθμό τη στιγμή που η πολιτεία δεν έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα επάρκειας, σε αριθμό και ποιότητα, δημόσιων παιδικών σταθμών. Η διέξοδος του ιδιωτικού σταθμού είναι μονόδρομος, δεν είναι επιλογή!

    Σαν γενική αρχή φαίνεται δίκαιη η ιδέα για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα δαπανών από αποδείξεις. Άλλωστε, με τα ηλεκτρονικά μέσα που σήμερα υπάρχουν, θα μπορούσε να γίνεται άμεσα ενημέρωση του φορολογικού χαρτοφυλακίου κάθε φορολογούμενου με τη χρήση του ΑΦΜ. Για παράδειγμα, για κάθε αγορά πάνω από 100€ (ενδεικτικό το ποσό), θα πρέπει να καταγράφεται το ΑΦΜ του πελάτη, και να ενημερώνεται άμεσα η φορολογική καρτέλα του φορολογούμενου από τον πωλητή.

    Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση του μέτρου, γι’ αυτό σε πρώτη φάση σκόπιμο θα ήταν να μπεί ένα όριο στο ύψος των δαπανών που θα εκπίπτουν από αποδείξεις.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 08:39 | Μιχάλης

    Η σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις πιστεύω ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων.
    Ενα ζευγάρι συνταξιούχων προκειμένου να διατηρήσει το ισχύον σήμερα αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 24.000 ευρώ ( 12.000 για τον σύζυγο και 12.000 ευρώ για τη σύζυγο).
    Η συλλογή των αποδείξεων αυτών είναι αδύνατον να γίνει απο την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν περιορισμένα έξοδα που συνίστανται κυρίως σε δαπάνες για τη διατροφή, την πληρωμή ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), για φάρμακα και ενδεχομένως για έξοδα συντήρησης κάποιου παλαιού αυτοκινήτου.
    Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι κάνουν αιματηρές οικονομίες προκειμένου να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους, όταν χρειασθεί να νοσηλευθούν ή ακόμη και να καταλήξουν σε κάποιον οίκο ευγηρίας, αφού οι προνοιακές υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
    Συνεπώς οι περισσότεροι συνταξιούχοι μη δυνάμενοι να εξασφαλίσουν αποδείξεις από καταναλωτικές δαπάνες, όπως ένδυσης, επίπλων ηλεκτρικών συσκευών ή δαπάνες για διακοπές κ.λ.π θα ΥΠΕΡ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ, είτε διότι δεν έκαναν αγορές, είτε διότι είχαν την πρόνοια να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή γεράματα, χωρίς να επιβαρύνουν τα παιδιά τους και κυρίως υποκαθιστώντας υποχρεώσεις που θα έπρεπε να έχει αναλάβει ένα ευνομούμενο κράτος ( βλέπε ΔΑΝΙΑ). Ως εκ τούτου πιστεύω, ότι για τους συνταξιούχους το αφορολόγητο δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 08:58 | Μανώλης Κόντος

    Πληρης καταργηση του αφορολογητου για ολους και υπαγωγη στο καθεστως των αποδειξεων ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των δαπανων,κινητρα.Αυτη ειναι η προταση μου.Πολυ ωραια ιδεα δοθηκε πιο πανω απο αλλον για ηλεκτρονικη καταθεση των αποδειξεων,καθως και για πληρη χρηση καρτων debit.Εδω εχουμε το προβλημα με τους ηλικιωμενους,αλλα καποια στιγμη πρεπει να κοιταξουμε και το ΜΕΛΛΟΝ.Που ειναι:μηχανοργανωση,ηλεκτρονικη διοικηση.Παμε μπροστα.

    Δικαστικος Υπαλληλος

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 03:18 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

    Παρακολουθώ από το 1970 τους φορολογικούς νόμους και τα αποτελέσματα τα οποία ακολουθούν με την εφαρμογή τους. Ουδέποτε η συλλογή αποδείξεων απέδωσε στο κράτος. Αντίθετα δημιούργησε μια γραφειοκρατία εις βάρος κάθε φορολογούμενου , αλλά και στο κράτος. Όταν οι νόμοι θεωρούν εκ των προτέρων κλέφτη και αλήτη το Έλληνα , η ψυχολογία του αντιδρά και επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα. Χρόνος για νέους επαναλαμβανόμενους πειραματισμούς με ξαναχρησιμοποιηθέντα αποτυχημένα μέτρα δεν υπάρχει. Μέχρι να εφαρμοστούν οι νόμοι της ΕΟΚ στην Ελλάδα το κράτος με την αυθαιρεσία των εφοριακών έκλεβε ασύστολα τον φορολογούμενο. Του έπαιρνε σχεδόν όλες τις εισπράξεις , δημιουργώντας μια φτωχή κοινωνία και ένα κράτος το οποίο αν και εισέπραττε μέρος αυτών που καταλόγιζε μπορούσε να συντηρηθεί. Αυτά που κάνει να λαβαίνει το κράτος αν εισπραχτούν δεν υπάρχει λόγος να επιβάλει νέους ανεφάρμοστους νόμους.
    Να βάλει φόρους, Ναι. Πως θα εισπράξει όμως από τον μη έχοντα στον οποίο καταλόγισε αδικαιολόγητα ποσά. Στο κάθε επάγγελμα υπάρχουν οι πρώτοι σε εισπράξεις , αλλά και οι δεύτεροι (οι πολλοί ) οι οποίοι ζουν με δανικά για λίγο, αργότερα δεν έχουν τα έξοδα διατροφής. Εύκολα λέει κάποιος π.χ. οι γιατροί βγάζουν χρήματα. Για πόσους γιατρούς ισχύει αυτό; Ή οι δικηγόροι βγάζουν χρήματα. Για πόσους δικηγόρους ισχύει αυτό; Όποιος είναι έξω από το χορό , πολλά τραγούδια ξέρει. Βλέπω ότι στο υπουργείο οικονομικών έχουν επανέλθει άνθρωποι οι οποίοι έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν μέτρα όπως τα προτεινόμενα σήμερα και έχουν αποτύχει και αυτοί και τα μέτρα τους . Ξανά πάλι τα ίδια αποτυχημένα μέτρα; Από τους ίδιους αποτυχημένους πριν μερικά χρόνια. Δεν το έχει πάρει χαμπάρι αυτό ο κόσμος ότι πίσω από το νέο όνομα του υπουργού, ακολουθουν άνθρωποι οι όποιοι ήταν στο υπουργείο παλαιότερα ακόμα και ως υφυπουργοί. Προβλέπω αποτυχία κάθε μέτρου το οποίο θεωρεί εκ των προτέρων ανέντιμο κάθε Έλληνα. Εισπράξτε αν μπορείτε αυτά που χρωστούν οι μεγαλοσχήμονες στο κράτος (και στις ΔΕΚΟ). Καλέστε έναν – έναν και κάντε του διακανονισμό πληρωμής ολίγων ετών.
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 03:12 | ιωαννης παλαιολογος

    Προτεινω την φορολογηση των επιτηδευματιων ανα κατηγορια.
    Δηλαδη . εχεις σκοπο να ανοιξεις ενα σουφλαντσιδικο πχ. να
    ξερεις εκ των πρωτερων οτι το κοστος σου θα ειναι ΤΕΒΕ 500Ε τοδιμηνο
    και φορος επιτηδευματος π.χ. 500 ε τον μηνα.
    επιλεγεις ανοιγεις την επιχειρηση η οχι

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:23 | Άκης Θ.

    Άσε που αν εμένα μου κρατήσεις περισσότερα απο το μισθό μου θα έχω λιγότερες πιθανότητες να αγοράσω ώστε να εμφανίσω δαπάνες! Η άρση του αφορολόγητου για τον μισθωτό και τον συνταξιούχο θα είναι οτι πιο άδικο έχει ακουστεί.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:11 | Άκης Θ.

    Να πάρω έξτρα έκπτωση φόρου απο τις όσες αποδείξεις μαζεύω καλώς, αλλά να μου καταργήσετε τα 12.000 ευρώ αφορολόγητα και να πρέπει να ξοδέψω 6000 σε Γιατρούς δικηγόρους κομμωτριες και σουβλατζίδικα μόνο και μόνο για να μην φορολογηθώ? Γιατί? Έχω καμια υποχρέωση να ξοδεύω λεφτα σε αυτους? Αν αυτοί φοροδιαφεύγουν θα την πληρωσω εγώ που δεν είμαι πελάτης τους καν? Τα λεφτά μου φεύγους σε ρεύμα νερο τηλέφωνο φαγητό αλλά εσάς αυτές οι κατηγορίες (ΔΕΚΟ και super market) δεν σας ενδιαφέρουν.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:51 | ΜΑΝΙΑ ΚΟΙΛΑΚΟΥ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ. ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 12.000 EURO (ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ.
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ(ΤΑΧΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ)ΚΑΙ ΑΥΤΟ-ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ :1)ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ (ΜΕ ΠΟΙΝΗ ΦΟΡΟΥ) ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ.
    2)ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ( ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ )ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΕΧΕΙΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΟΝΤΕΛΟ ΖΩΗΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ, ΩΘΩΝΤΑΣ ΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ,ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΣΩ, ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ,ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ . ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΟΥ,ΑΝ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΔΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ,ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΩ ,ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ,ΓΙΑ ΤΟ ΖΟΦΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ,ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΩ ΣΕ ΦΤΩΧΟΥΣ, ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ κ.α.
    3)ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΙΟΤΙ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ ΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ 12.000 EURO ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ,ΑΠΛΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ :ΤΡΩΕΙ, ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΕΗ ,ΟΤΕ, ΝΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΝΑ ΔΑΠΑΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΙΤ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ..;
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΤΟ ..ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝΠ
    ΠΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΡΗΤΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ: ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ,ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ.ΕΚΒΙΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ:Η ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ,ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΘΕΛΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ, ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Η ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΤΙΜΩΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΦΟΡΟΥΣ.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ;ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΑΣ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΥΠΗ ΦΥΣΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣ .

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:11 | Μπάμπης Καλατζής

    Υπάρχει καλυτερη λύση για την τήρηση ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των φορολογικών κανόνων δηλ για την εξαφάνιση της φοροδιαφυγής και παραοικονομίας.
    Όχι με διώξεις και φόβητρα αλλά με συστεμικό τρόπο που την καθιστά αδύνατη.
    Ο λύση είναι απλή, αποτελεσματική και με χαμηλό λειτουργικό κόστος. Λύνει απόλυτα τα προβλήματα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ταυτόχρονα δε μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εισφοροδιαφυγή την διαφθορά και την εγκληματικότητα. Η λύση μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε 3 μήνες, η τεχνολογία είναι πλέον ώριμη αλλά απαιτεί απόφαση όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
    Τι πρέπει να γίνει?
    Κατάργηση των μετρητών – επιταγών, αντικατάστασή τους από λογιστικό χρήμα και η σύνδεση των εισπρακτικών συσκευών όλων των επαγγελματιών μέσω κρατικού δικτύου.
    Ο μισθωτός πιστώνεται τον μισθό του στον τραπεζικό λογαριασμό. Χρησιμοποιεί την χρεωστική και πιστωτική του κάρτα για να πληρώσει τον δικηγόρο τον υδραυλικό τον καθηγητή στο ιδιαίτερο μάθημα. Η εισπρακτική συσκευή είναι συνδεδεμένη στο κρατικό δίκτυο (VPN) οπότε πριν πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του επαγγελματία παρακρατείται on-line το ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος.
    Θες να δώσεις φακελάκι στον γιατρό του ΕΣΥ. Δεν επιτρέπεται αφού σαν δημόσιος υπάλληλος ο γιατρός μπορεί να έχει εισοδήματα μόνο απ το κράτος και από προσωπικές επενδύσεις.
    Υποχρεούσαι να δώσεις χρήματα στο γιατρό του ιδιωτικού νοσοκομείου για να σε εγχειρήσει? Θα τα πάρει αλλά θα πληρώσει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.
    Απασχολείς τον Πακιστανό στη βιοτεχνία? Θα είναι δηλωμένος επαγγελματικά για να έχει οικονομικές συναλλαγές στη χώρα και μαζί με την πληρωμή μισθού θα κρατείται αυτόματα και η ασφαλιστική εισφορά.
    Ο εντοπισμός του έμπορου ναρκωτικών θα είναι εύκολος αν φαίνεται η ταυτότητα της συναλλαγής.
    Ο κλέφτης αν σου πάρει το πορτοφόλι δεν θα έχει κάποιο όφελος αφού θα χρειάζεται το pin σου για οποιαδήποτε συναλλαγή πάνω από ένα χαμηλό όριο ενώ ο κλεπταποδόχος θα είναι πλέον εύκολα αντιληπτός.

    ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 00:32 | ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ

    ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΟΥΣ . ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ , ΩΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ,ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ , ΩΣΤΕ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΦΠΑ , ΑΦΟΥ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ,ΕΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΕΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ[ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ,ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ……]