1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:02 | Αγαπητός Βλάχος

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
    Κανένας εργαζόμενος δεν θελει να φοροδιαφεύγη. Δυστυχώς το κράτος ειναι αυτό που αναγκάζει τον πολίτη να το κανει. Λυπάμε πολλύ για τους Ελληνες ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που περνουν μια καρεκλα και ξεχνούν τι ειτανε…
    Ερώτηση.Γιατι δεν φορολογεί τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ.. ΦΟΒΑΤΑΙ..
    2… Γιατι δεν φορολογεί τους ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ.. ΦΟΒΑΤΑΙ..
    3….. Γιατι δεν φορολογεί τους ΤΑΞΙΤΖΙΔΕΣ… ΦΟΒΑΤΑΙ..
    4….. Γιατι δεν φορολογεί τα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ(ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ)ΦΟΒΑΤΑΙ.
    5….. Γιατι δεν φορολογεί τους ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ(ΑΝΣΑΝΣΕΡ)
    6…. Γιατι δεν φορολογεί τα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ(ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΙΑ.ΚΛΠ)
    7…. Γιατι δεν φορολογεί της ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ… ΦΟΒΑΤΑΙ…
    ειναι και μερικα αλλα αλλα………

    ΛΥΠΑΜΑΙ Κυριε Υπουργε λυπάμαι αλλα αυτα τα επαγγελματα δεν πληρωνουν φορους ουτε το 10%. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΑΙ.ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΑ… ΙΣΩΣ ΖΗΤΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ Η ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΗΘΗΚΑΤΕ…
    ΠΙΑΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΤΕ ΠΟΣΑ ΔΙΣ.. ΔΙΣ. ΕΥΡΟ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΣΕΤΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

    Με εκτημιση και σεβασμο
    Βλάχος Αγαπητός
    Θεσσαλονίκη.
    τηλ. 2310311238

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:53 | Νικόλαος Μαρούγκας

    Για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική φορολογική κλίμακα. Δηλαδή θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός των εισοδημάτων ανάλογα από ποιά πηγή προέρχονται και να εφαρμοστεί διαφορετική φορολογική κλίμακα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | Χ.Η

    ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ -ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓ. ΣΥΝΤΕΛ. ΦΟΡΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΦΟΡΟΣ

    15.000 0 0 15.000 0
    18.000 20 3.600 33.000 3.600
    22.000 25 5.500 55.000 9.100
    45.000 35 15.750 100.000 24.850
    ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 55

    1000 ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ.

    ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

    12.000 0 0 12.000 0
    18.000 20 3.600 33.000 3.600
    22.000 25 5.500 55.000 9.100
    45.000 35 15.750 100.000 24.850
    ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 60

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ.
    ΠΑΡ.5 ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 200
    ΠΑΡ.6 ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ
    ΠΑΡ.7 ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ

    ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ,ΟΧΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΟΛΑ ΝΑ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΦΟΡΙΑΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:11 | Σ. Οικονόμου

    1. Η φορολογική κλίμακα να είναι τιμαριθμοποιημένη.
    2. Το αφορολόγητο να είναι 15.000.-ευρώ εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ ν’άναγνωρίζωνται με την ύπαρξη αποδείξεων.
    3. Καθιέρωση ενδιαμέσων κλιμακίων φόρου. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί από το 0 κλιμάκιο φόρου να πηγαίνει κατ’ευθείαν στο 25% και μετά στο 40%.
    4. Θα ήταν μεγάλο κίνητρο για την δημιουργία φορολογικής συνείδησης αν το σύστημα ήταν ρεαλιστικώτερο και κατα συνέπεια δικαιώτερο. Παράδειγμα το Γαλλικό φορολογικό σύστημα που λαμβάνει υπ’όψη το οικογενειακό εισόδημα το οποίο και διαιρεί δια του αριθμού των μελών της οικογενείας (ασχέτως αν έχουν εισόδημα ή όχι). Το προκύπτον έτσι εισόδημα υπολογίζεται με το αντίστοιχο κλιμάκιο φόρου και ο φόρος που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των μελών.
    5. Για τις αποδείξεις που θα λαμβάνωνται υπ’όψη για έκπτωση να συμπεριληφθή ο ευρύτερος δυνατός αριθμός προϊόντων και υπηρεσιών και το ποσό των αποδείξεων να εκπίπιπτεται από το εισόδημα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:44 | Γιώργος Γούναρης

    Άποψή μου είναι ότι πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των δωρεών σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πχ αθλητικούς συλλόγους), η οποία σήμερα ανέρχεται σε 2950€ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Σήμερα έχω την πεποίθηση ότι γίνεται ευρεία καταστρατήγηση της διάταξης από κάθε λογής μικρά ή μεγαλύτερα σωματεία. Συγκεκριμένα, και προφανώς σε συνεργασία με διοικητικούς παράγοντες των σωματείων αυτών, μπορούν να γίνουν καταβολές 2950€ ανά ΑΦΜ, οι οποίες στην πράξη είναι εικονικές. Το κίνητρο και για τις δυο πλευρές είναι ότι μοιράζονται το όφελος από το φόρο που προκύπτει για το υπό φορολήγηση ΑΦΜ. Έστω πχ φορολογούμενος με εισόδημα που φτάνει στην κλίμακα του 40%. Εμφανίζοντας μια δωρεά σε ένα τέτοιο σύλλογο 2950€, μειώνει αντίστοιχα το φορολογητέο εισόδημά του κατά 2950*40%=1180€. Παίρνοντας την απόδειξη της κατάθεσης από το σύλλογο, δίνει σ΄αυτόν έστω πχ 500€ ενώ επωφελείται το υπόλοιπο 1180-500=600 στο φόρο που πληρώνει.
    Σε ότι αφορά τη φιλοσοφία της διάταξης, θεωρώ ότι είναι κοινωνικά χρήσιμη μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλες οργανώσεις αυστηρά με χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς και με αποδεδειγμένο έργο, αλλά και βιβλία Γ κατηγόρίας όπου μπορεί να γίνει έλεγχος του προορισμού των χρημάτων που -υποτίθεται ότι- δωρίστηκαν. Δεν βλέπω κανένα λόγο όμως να φοροαπαλλάσσονται καταβολές σε όλων των κατηγοριών Νομικά πρόσωπα καθώς θεωρώ ότι έιναι ένας εύκολος και εύσχημος αλλά και νομιμοφανής τρόπος φοροαποφυγής.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:19 | Σούλης

    Καλό θα ήταν να υπάρχει και ένας ενδιάμεσος (ή και περισσότεροι)φορολογικός συντελεστής μεταξύ των συντελεστών 25% και 35% για να είναι προοδευτική η κλίμακα.

    Καλό θα ήταν, επίσης, να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες για το λεγόμενο «οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα». Οι υπάρχουσες φορολογικές κλίμακες είναι φορολογικά άδικες προς τις οικογένειες που ζούν με το εισόδημα του ενός συζύγου γιατί πληρώνουν πολλαπλάσιους φόρους από αντίστοιχες οικογένειες στις οποίες οι δύο σύζυγοι έχουν περίπου τα ίδια εισοδήματα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:15 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    KAT’ΑΡΧΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ.

    ΣΥΝΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΕΥΣΕΙ ΣΤΟ ΤΥΠΟ:
    1)ΠΟΛΛΑ ΦΟΡΟΛ.ΚΛΙΜΑΚΙΑ
    2)ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
    3)ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
    4)ΜΙΚΡΟ ΔΩΡΕΑΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΝΥΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ.

    ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.
    1)ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ)
    2)ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
    3)ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
    ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    4)ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ 1/5 ΟΛΩΝ, Η ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ 3 ΠΑΙΔΙ κ.α.

    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΟΛΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΘΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ.

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΓΗ = ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΜΕΙΩΣΤΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΒΑΖΕΤΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ,ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:06 | Μηνάς Κ.

    Το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό και κατανοητό από όλους και να μην αφήνει περιθώρια για πρόστιμα που υπόκεινται στην κρίση του εκάστοτε εφοριακού με τις γνωστές συνέπειες.

    Ακολουθούν οι προτάσεις μου:
    1) Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 25% για όλους (εταιρείες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, εισόδημα από ακίνητα). Έτσι μόνο θα ενθαρρύνετε τον κόσμο να δηλώσει τα εισοδήματά του αντί να τα κρύβει για να πέσει σε χαμηλότερη φορολογική κλίμακα. Κάντε τους φορολογούμενους να εμπιστευτούν το κράτος και όχι να το βλέπουν ως άρπαγα του κόπου τους.
    2) Αφορολόγητο όριο με προσκόμιση αποδείξεων μέχρι 10.000 € για εργένη, 20.000 € για ζευγάρι χωρίς παιδί και προσαύξηση 2.000 € για κάθε παιδί. Οι αποδείξεις δεν θα πρέπει όμως να υπερβαίνουν το 50% του δηλωθέντος εισοδήματος (το άλλο 50% αφορά στα έξοδα της καθημερινής ζωής όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σουπερμάρκετ κτλ που εκ των πραγμάτων υφίστανται και οι αποδείξεις εκδίδονται οπωσδήποτε), άλλως το φορολογητέο εισόδημα να είναι το διπλάσιο των αποδείξεων που προσκομίστηκαν.
    3) Λογικά Ετήσια Τεκμήρια Χρήσης ώστε να μην μπορεί κανείς να αποκρύπτει το επίπεδο ζωής του, αλλά και το άθροισμα των τεκμηρίων να μην υπερβαίνει το πραγματικό επίπεδο ζωής τού φορολογούμενου. Τα τεκμήρια αυτά θα πρέπει να είναι ορθολογιστικά και να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό ετήσιο κόστος χρήσης των αγαθών ή των υπηρεσιών για τον ιδιοκτήτη τους:

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΕΚΜΑΡΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ:
    • Αυτοκίνητο: Από 2.000 € μέχρι 6.000 €/αυτοκίνητο (αναλόγως αγοραίας αξίας καινούργιου με μείωση ανάλογα της παλαιότητας). Το ποσό αυτό αντικατοπτρίζει σήμερα τα πραγματικά έξοδα με τα οποία επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου (service, καύσιμα).
    • Ιδιόκτητο Σπίτι: 3% επί της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού (με τεκμαρτό εισόδημα χωρίς περιορισμό ελάχιστου εμβαδού).
    • Νοικιασμένο Σπίτι: Το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλει ο μισθωτής.
    • Εξοχικό: 3% επί της αντικειμενικής αξίας του εξοχικού (με τεκμαρτό εισόδημα χωρίς περιορισμό ελάχιστου εμβαδού).
    • Σκάφος Αναψυχής: 1.000 € / 2 μέτρα μήκους (π.χ. 5.000 € για σκάφος μήκους 10 μέτρων)
    • Οικιακή βοηθός: 10.000 €/έτος
    • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων: Τεκμήριο σε ολόκληρο το ποσό.
    • Πιστωτικές Κάρτες: Να μην αποτελούν τεκμήριο για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτές πληρώνονται πολλά από τα παραπάνω έξοδα και έτσι υπάρχει πιθανότητα να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος δύο φορές για το ίδιο αντικείμενο. Εκτός αυτού, αν τα ποσά των πιστωτικών καρτών αποτελούν τεκμήριο, ο κόσμος θα σταματήσει να τις χρησιμοποιεί και έτσι η αγοραστική δύναμη του κοινού θα μειωθεί πολύ με τα ανάλογα αποτελέσματα για την αγορά.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:11 | Νίκος Μπόμπολης

    Είναι γνωστό σε όλους ποιες κατηγορίες επαγγελματιών και επιστημόνων ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΎΓΟΥΝ. Κι αυτό συμβαίνει με την ΑΝΟΧΗ όλων μας. Δεν έχουν ευθύνη μόνο όσοι φοροδιαφεύγουν, την ίδια, κατά τη γνώμη μου και μεγαλύτερη, έχουμε κι εμείς ή τελως πάντων όσοι από μας κάνουμε τα στραβά μάτια για να συμβαίνει αυτό. Έτσι γίνεται αναγκαίο να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια (ελάχιστο εισόδημα). Επιπλέον το μέτρο αυτό να συνδυαστεί με έκπτωση δαπανών (όχι μέρους, ολόκληρης) από το φορολογητέο εισόδημα, έτσι ο πελάτης (αυτός που πληρώνει) να έχει ΚΙΝΗΤΡΟ να απαιτήσει απόδειξη ή τιμολόγιο.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:29 | ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Κατά την δική μου άποψη το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να είναι δίκαιο και ίδιο για όλους εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες, και μισθωτούς. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η επιτυχία του. Θα πρέπει να κινηθεί στη λογική της φορολόγησης των ΑΕ, δηλαδή όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποδεικνύουν έσοδα και έξοδα. Με τον τρόπο αυτό αν κάποιος εμφανίζει πολλά έξοδα σίγουρα έχει πληρώσει ΦΠΑ μέσω των αποδείξεων και θα πρέπει να φορολογηθεί μόνο για το υπόλοιπο ποσό του εισοδήματός του με ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα η οποία όμως θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη ώστε να μην έχουμε πτώση των επενδύσεων. Το κράτος λοιπόν θα καταφέρει να αυξήσει τα έσοδά του αλλά και να κινήσει την οικονομία. Στην προσπάθεια αυτη θα χρειαστεί η βοήθεια και του τραπεζικού συστήματος αφού τα βήματα για την φορολογία είναι δύο:1)να βεβαιωθεί το εισόδημα και 2)να εισπραχθεί ο φόρος. Στην περίπτωση των μισθωτών τα πράγματα είναι εύκολα αφού οι φόροι παρακρατούνται μπροστά κάθε μήνα και στο τέλος του χρόνου μέσω των εξόδων θα κριθεί αν κάποιος είναι πιστωτικός ή χρεωστικός. Όσον αφορά εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να υποχρεωθούν καθημερινά ή μηνιαία να αποδίδουν το ΦΠΑ που έχουν εισπράξει, που φυσικά δεν είναι δικά τους χρήματα, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει όλες οι αποδείξεις να κόβονται όπως τα τιμολόγια με το ΑΦΜ και σε όλου του είδους τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά συνδεδεμένες με τις εφορίες για να μπορεί να γίνεται διασταύρωση στοιχείων. Εναλλακτικά θα πρέπει όλες οι συναλλαγές να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο (χρεωστικές-πιστωτικές καρτες) ώστε οι τράπεζες να αποδίδουν το ΦΠΑ στο κράτος και το υπόλοιπο ποσό στην εταιρεία ή τον ελεύθερο επαγγελματία. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται περιοδικές δηλώσεις, υπάρχει απόλυτος έλεγχος και διαφάνεια, και λύνεται σε μεγάλο βαθμό το θέμα της εγληματικότητας (πχ ληστείες, πλαστά χαρτονομίσματα κλπ), αφού πλέον κυκλοφορεί μόνο πλαστικό χρήμα. Ελπίζω ο απλός αυτός συλλογισμός μου να φανεί χρήσιμος και θα χαρώ πολύ να υλοποιηθεί.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 08:33 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ
    Καταθέτω κάποιες σκέψεις-προτάσεις με την πεποίθηση ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κάποιων υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων που βρίσκονται μπροστά σας.

    Α.- Φοροδιαφυγή ιδιωτών γιατρών.
    Θα την περιόριζε σημαντικά, αν οι γιατροί αναγκάζονταν να θεωρούν τα συνταγολόγιά τους στις εφορίες, όπως κάνουν οι υπόλοιποι επαγγελματίες με τα διάτρητα τιμολόγιά τους. Αυτό σε συνδιασμό με κάποια διάταξη που θα υποχρέωνε τα φαρμακεία να πωλούν ΟΛΑ τα φάρμακα μόνο με ιατρική συνταγή, θα βοηθούσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό στον προσδιορισμό του εισοδήματός τους.
    Β.- Κατευθυνόμενη (αμειβόμενη) συνταγογράφηση.
    Δεν είναι υπερβολή δυστυχώς να λεχθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συνταγογραφίας των γιατρών, είναι προιόν συναλλαγής τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με συνέπεια την υψηλή κοστολόγηση των φαρμάκων και την πολυφαρμακία. (στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες). Προτείνω κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της.
    α) Ποινικοποίηση των «συμφωνιών» όπως οι παραπάνω αναφερόμενες, με υψηλές ποινές τιμωρίας και κυρίως συνυπευθυνότητα των ιατρικών επισκεπτών και των προισταμένων τους, που συμμετέχουν σ’αυτές.
    β) Υποχρεωτική μείωση των τιμών των φαρμάκων, ανάλογη με το ύψος των ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ μετά από έλεγχο των τιμολογίων των φαρμ/κών εταιρειών που αναφέρονται στα παραπάνω έξοδα.
    γ) Απαγόρευση των δήθεν πολυκεντρικών μελετών που οργανώνονται από τις φαρμ/κές εταιρείες και οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν άνετα ΑΙΣΧΡΕΣ και ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ συμφωνίες κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.
    δ) Ελεγχος και έγκριση από τον ΕΟΦ των ταξιδιών συμμετοχής των γιατρών σε «επιστημονικά συνέδρια» εντός ή εκτός Ελλάδας, με έξοδά τους πληρωμένα από τις φαρμ/κές εταιρείες.
    Αυτά και πολλά άλλα…

    Με εκτίμηση και εμπιστοσύνη στις προσπάθειές σας

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 03:18 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΧΙΔΗΣ

    Η υπάρχουσα φορολογική κλίμακα με τρεις βαθμίδες και μάλιστα η πρώτη από το 0% στο 25% δεν είναι καν κλίμακα.
    Θα ήταν δίκαιη αν:
    Εισόδειμα Ποσοστό Φόρος κλ. Συν. Εισ. Συν. Φόρος
    13.000 0% 0 13.000 0
    Τα επιπλέον 5.000 5% 250 18.000 250
    » 5.000 10% 500 23.000 750
    » 7.000 15% 1.050 30.000 1800
    » 20.000 25% 5.000 50.000 6.800
    » 30.000 35% 10.500 80.000 17.300
    Όλα τα επιπλέον 45%

    Να υπάρχει για όλους (μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες) μία κοινή κλίμακα. Είναι προσβολή να χαρακτηρίζονται προκαταβολικά ανειλικρινείς οι φορ. δηλώσεις όλων των επαγγελματιών.
    Το ότι πολλοί από αυτούς φοροκλέβουν φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία που το ίδιο το Υπουργεία ανακοινώνει.
    Προσοχή όμως, ειναι μύθος ότι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν μπορούν να φοροκλέψουν επειδή συνυποβάλλουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους. Ελέγξατε φορ. δηλώσεις παρελθόντων ετών υπαλλήλων – συνταξιούχων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ και θα διαπιστώσετε την εκτεταμένη φοροκλοπή που διαπράττεται χρόνια τώρα από πολλούς συστηματικά, με την ανοχή ή τον ελλιπή μέχρι ανύπαρκτο έλεγχο κάποιων υπαλλήλων που παραλαμβάνουν τις δηλώσεις.
    Οι τρόποι είναι πολλοί. Άλλα ποσά γράφουν οι βεβαιώσεις και άλλα δηλώνονται δήθεν κατά λάθος. Π.χ. αντί για 24.571 € δηλώνονται 14.571 €, δηλαδή το λάθος στις χιλιάδες.
    Κάποιοι συνταξιούχοι δεν συνυποβάλλουν τις βεβαιώσεις των επικουρικών συντάξεων. Πρόκειται για ποσά 6.000 έως 8.000 € που με 25% έχουν 1.500 – 2.000 € φόρο.
    Αλήθεια, πώς εξηγείται κάποιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι να παίρνουν επιστροφή φόρου ή να μην πληρώνουν επιπλέον μετά την εκκαθάριση ως είναι το φυσιολογικό;
    Εκείνος ο κ. Αλογοσκούφης κάποια στιγμή αποφάσισε να προτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων οι αποδοχές τους, αλλά κάποιοι παρακατιανοί από μέσα ακύρωσαν στην πράξη την απόφασή του. Σωστό μέτρο, αφού δεν είναι δυνατό να ελέγχθεί η ευσυνειδησία των εφοριακών υπαλλήλων.
    Ο διάδοχός του κ. Παπαθανασίου είπε την εξυπνάδα: » Αν υπάρχει έστω και 5 € επιστροφή φόρου σε υπαλλήλους και συνταξιούχους θα γίνεται επανέλεγχος των δηλώσεών τους. Αυτός δεν πρόκανε. Πάντως και οι δύο κάτι οσμίστηκαν.
    Περιμένω να δω τι θα κάνετε εσεις. Όχι μόνο να σταματήσετε τη συγκεκριμένη φοροκλοπή αλλά να βρείτε και να πάρετε πίσω όλα τα φανερά κλεμμένα των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστο. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία σε βάρος των έντιμων φορολογουμένων. Όσο δε συλλαμβάνεται η οποιαδήποτε φοροκλοπή ή εισφοροκλοπή – ναι, κλοπή είναι το δεύτερο συνθετικό και όχι διαφυγή – τόσο θα λιγοστεύουν οι έντιμοι. Και είναι αυτό ευθύνη της Πολιτείας, η οποία πρέπει πέραν των άλλων να λειτουργεί και έξυπνα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 03:49 | Λεωνιδας ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΔΕΣΤΕ ΜΕ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΜΟΥ.

    1. ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΣΕ ΔΥΟ ΟΜΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ (ΕΜΒΑΔΟΥ 100 M2 ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ )ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ 120.ΟΟΟ ΕΥΡΩ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ 250.000 ΕΥΡΩ, ΟΜΩΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (ΚΑΙ ΑΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ) ΒΑΡΥΤΗΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ Η ΑΔΙΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ Τ.Μ. ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ, ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΑ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.

    ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΑΝΕΓΕΙΡΟΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ (ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΙΚΩΣ ΤΥΧΟΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΝΤΑ ΟΜΟΙΑ)) ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΙΣΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΑΥΤΟΥ.

    3. ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΙΑΚΗ ΜΙΚΤΗ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΗΓΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΑΥΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ Α.Φ.Μ. ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ , ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ.

    4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΘΕΙ ΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.

    5. ΔΥΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Ο ΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (ΜΟΝΟΚΑΜΠΙΝΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΑ ΑΝΟΙΚΤΗ) ΑΞΙΑΣ 15.000 ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΑ (ΔΙΚΑΜΠΙΝΑ ΜΕ ΜΚΡΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΡΟΤΣΑ) ΑΞΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 25.000 ΕΥΡΩ. ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΚΑΘΩΣ ΥΠΑΓΟΝΑΤΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΚΑΙ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑΤΙ Η »ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ» ΜΕΝΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΠΟΥ ΜΟΧΘΕΙ.
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ, ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΦΜ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

    6. ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΙΞΕΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΠΑΙΡΝΕ 20 ΕΥΡΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ.
    ΕΝΑΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ , ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΤΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΤΟΚΩΝ ΔΟΣΕΩΝ.
    ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΔΑΠΑΝΗΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΑ Η ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.
    ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Η ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΟΝLINE ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ) ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΟΠΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΥΤΗ ΕΓΚΥΡΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΡΤΑ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ)ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΔΟΥ ΤΟΣΟ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ. ΑΥΤΗ Η ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΣΙΑ ΔΟΥ ΟΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 02:28 | ιωαννης παλαιολογος

    η κλιμακα φορολογιας να ειναι τιμαριθμοποιημενη και το αφορολογητο να ειναι15000ε ανα ατομο χωρις αποδειξεις οι αποδειξεις ειναι κοστος για τον πολιτη γιατι εχουν φπα ζηταω αποδειξη απο ελευθερο επαγγελματια 300 ε μου λεει με αποδειξη 340ε χωρις αποδειξη 300ε εαν ζητησω αποδειξη θα μου δωσει το κρατος τα 40 ε πισω
    προτασις.αποδειξεις υδραυλικου, ηλεκτρολογου συνεργειου αυτοκινητων ,ΙΧ οσες υποβαλλονται στην εφορια ο φπα ,να επιστρεφεται ωστε να ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ οφορος εισοδηματος απο το κρατος Π.Χ. τα εξοδα για επισκευη ΙΧ επιβατηγων αυτοκινητων δεν εκπιπτουν
    απο τα εσοδα εταιρειων και ελευθερων επαγγελματιων .
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ. ΟΤΑΝ γιανα παμε σε οποιαδηποτε επιχειρηση η βενζινα και το αυτοκινητο ειναι το βασικο κοστος για την επιτευξη της επσαγγελματικης μας δραστηριοτητας Τα εξοδα ΙΧ αυτοκινητων να εκπιπτουν 100% απο τα εσοδα σε ΑΕ ΕΠΕ κ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 02:45 | ιωαννης παλαιολογος

    η κλιμακα φορολογιας να ειναι τιμαριθμοποιημενη και το αφορολογητο να ειναι15000ε ανα ατομο χωρις αποδειξεις οι αποδειξεις ειναι κοστος για τον πολιτη γιατι εχουν φπα ζηταω αποδειξη απο ελευθερο επαγγελματια 300 ε μου λεει με αποδειξη 340ε χωρις αποδειξη 300ε εαν ζητησω αποδειξη θα μου δωσει το κρατος τα 40 ε πισω.
    προτασις.αποδειξεις υδραυλικου ηλεκτρολογου συνεργειου αυτοκινητων ΙΧ οσες υποβαλλονται στην εφορια ο φπα να επιστρεφεται ωστε να συλλαμβανεται οφ.εισοδηματος

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 02:13 | ιωαννης παλαιολογος

    η κλιμακα φορολογιας να ειναι τιμαριθμοποιημενη και το αφορολογητο να ειναι15000ε ανα ατομο χωρις αποδειξεις οι αποδειξεις ειναι κοστος για τον πολιτη γιατι εχουν φπα ζηταω αποδειξη απο ελευθερο επαγγελματια 300 ε μου λεει με αποδειξη 340ε χωρις αποδειξη 300ε εαν ζητησω αποδειξη θα μου δωσει το κρατος τα 40 ε πισω.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 02:08 | ιωαννης παλαιολογος

    η κλιμακα φορολογιας να ειναι τιμαριθμοποιημενη και το αφορολογητο να ειναι15000ε ανα ατομο χωρις αποδειξεις οι αποδειξεις ειναι κοστος για τον πολιτη γιατι εχουν φπα

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:40 | ΗΡΑΚΛΗΣ

    θα πρεπει η φορολογηση να γινεται στο συνολικό οικογενειακό εισοδημα αφου αυξηθει το αφορολογητο σε επιπεδο που να λαμβανει υπ’οψι την αξιοπρεπή διαβιωση του νοικοκυριού.
    Οι δαπά΄νες με αποδείξεις να προστίθενται και να αυξάνουν το αφορολογητο μεχρι και 50% ανάλογα με το δηλωθεν εισόδημα
    π.χ. κλιμακα:
    1 – 12000 0% φορος 0 € εκπτωση απδ. εως 3000€χ50%
    12001 – 15000 5% φορος 150 € » 5000€χ30%
    15001 – 20000 20% 1000 € » 7000€χ20%
    στα επομενα κλιμακια αποδείξεις εως 10000€χ10%

    ΕΙΣΟΔΗΜΑ: 15000 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: 5000 ΤΟΤΕ:
    αφορολογητο: 12000 + (5000χ30%=1500)= 13500 και
    φορος εισοδήματος: 15000-13500=1500χ5%=75€

    ΕΙΣΟΔΗΜΑ: 20000 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: 5000 ΤΟΤΕ:
    αφορολογητο: 12000 + (5000χ20%=1000)= 13000 και
    φορος εισοδήματος: 15000-13000=2000χ 5%=100€
    20000-15000=5000χ20%=1000€ συνολο 1100€
    και παραλληλα να διατηρηθούν οι μειωσεις λογω ασφαλιστρων ενοικιου α κατοικιας και παιδιων, τοκοι 100% στεγαστικου α κατοικιας για τονωση της αγορας και οι λοιπες κοινωνικες απαλλαγες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:45 | Δημήτρης Ζαχαράκης

    Κύριε Υπουργέ

    Πιστεύω ότι τα μέτρα θα πρέπει να εστιάσουν στις κατηγορίες των φορολογούμενων οι οποίοι φοροδιαφεύγουν ευρέως και εκτεταμένα και να προστατευθούν τα εισοδήματα των μισθωτών ώστε να μην καλεστούμε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε κατά αποκλειστικότητα το εθνικό χρέος, ενώ οι κατηγορίες που είναι ευρέως γνωστό ότι φοροδιαφεύγουν να συνεχίσουν να ζουν «ζωή χαρισάμενη»
    Συγκεκριμένα θεωρώ δίκαια και αποτελεσματικά τα παρακάτω μέτρα:
    1) Άμεση εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για κάθε φορολογούμενο και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη ώστε να εξασφαλισθούν επιπλέον έσοδα για το κράτος και να καλεστούν να πληρώσουν το μερίδιό τους οι φοροδιαφεύγοντες κατά τα προηγούμενα έτη που έχουν πια μεγάλες και αδικαιολόγητες περιουσίες σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα
    2) Προστασία της (εκ των πραγμάτων) ειλικρινούς ομάδας των μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της διατήρησης του αφορολογήτου ποσού στο επίπεδο των € 12.000 ή σε επίπεδο κοντά σε αυτό. Οι φορολογούμενοι της ομάδας αυτής δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να φοροδιαφύγουν και πληρώνουν ανελλιπώς μέσω της παρακράτησης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών του αναλογούντες φόρους τους. Με τη διατήρηση του ισχύοντος αφορολογήτου ποσού θα αμβλυνθεί το αίσθημα αδικίας που υπάρχει. Επιπλέον, οποιαδήποτε παρατυπία μπορεί να διασταυρωθεί μέσω του πόθεν έσχες που θα εφαρμοσθεί.
    3) Διεύρυνση των κατηγοριών αποδείξεων δαπανών που μπορούν να εκπέσουν από το φορολογητέο εισόδημα καθώς και αύξηση του ποσοστού έκπτωσης. Η έκπτωση του 40% που ισχύει έως σήμερα καθώς και ο περιορισμός των κατηγοριών που εκπίπτουν δεν επαρκούν και δεν αποτελούν μεγάλο κίνητρο για την ζήτηση αποδείξεων. Θα πρέπει να περιληφθούν οι περισσότερες δαπάνες του νοικοκυριού μια και αυτές συντελούν στο τελικό κόστος διαβίωσής του. Επιπλέον, το ποσοστό έκπτωσης πρέπει να αυξηθεί σημαντικά σε επίπεδα άνω του 60% προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκές κίνητρο για την ζήτηση των αποδείξεων και την επιβράβευση του φορολογούμενου που ζητάει ανελλιπώς αποδείξεις.
    4) Τελευταία έχει διαρρεύσει στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείου να μειωθεί το αφορολόγητο ποσό στα € 6.000 και το υπόλοιπο να συμπληρώνεται με αποδείξεις. Θεωρώ ότι το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό και θα πλήξει την κατηγορία των μισθωτών τόσο οικονομικά όσο και ηθικά διότι ο μισθωτός θα τιμωρείται με επιπλέον φόρους δεδομένου ότι είναι αρκετά πιθανό να μην συγκεντρωθεί το υπολειπόμενο ποσό καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα προσφύγουν στις προσφιλείς τους δικαιολογίες όπως «δεν δουλεύει η ταμειακή», «δεν υπάρχει χαρτί», «αν θέλεις απόδειξη θα πληρώσεις παραπάνω» κ.λπ. προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο μισθωτός θα επιβαρυνθεί ακόμα και εάν μαζέψει αρκετές αποδείξεις μια και με αυτό τον τρόπο απλά θα φθάσει στο παρόν αφορολόγητο χωρίς καμία ελάφρυνση ή επιβράβευση για την προσπάθειά του. Για το λόγο αυτό το αφορολόγητο θα πρέπει να διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα με τα σημερινά. Επιπλέον, όπως έυστοχα παρατήρησε έτερος σχολιαστής πόσες αγορές εκτός ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης κάνει ένα μέσο νοικοκυριό δεδομένης και την οικονομικής κατάστασης? Με λίγα λόγια πόσα ρούχα, παπούτσια και άλλους είδους διαρκή αγαθά αγοράζουν τα νοικοκυριά σε ένα έτος και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια οικονομικής κρίσης? Αυτό το γεγονός θα αυξάνει την φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών.
    5) Η μείωση του αφορολογήτου ποσού και η σύνδεσή του με την συλλογή αποδείξεων ενδέχεται να επιβαρύνει περισσότερο την φορολογική υποχρέωση των μισθωτών και με τον τρόπο αυτό να μειώσει το διαθέσιμο εισόδημά τους δημιουργώντας έναν καθοδικό φαύλο κύκλο στην οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, ενδέχεται να εντείνει το αίσθημα αδικίας που ήδη υπάρχει στην ομάδα των μισθωτών οι οποίο θα καλεστούμε πάλι να σηκώσουμε το βάρος του χρέους. Το Υπουργείο πρέπει να θυμάται ότι η ομάδα των μισθωτών πρέπει να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω διότι στηρίζει με τις δαπάνες της την οικονομική δραστηριότητα της χώρας πληρώνοντας συγχρόνως τους φόρους που της αναλογούν. Δεν πρέπει να δοθεί λάθος εντύπωση από την πλευρά του Υπουργείου.
    6) Η μείωση του αφορολογήτου ποσού και η απευθείας σύνδεσή του με την συλλογή αποδείξεων θα πρέπει να εφαρμοσθεί και να εστιασθεί στις κατηγορίες φορολογούμενων που είναι ευρέως γνωστό ότι φοροδιαφεύγουν. Αυτό θα δώσει ισχυρό κίνητρο να έρθουν στο φορολογικό προσκήνιο αδήλωτες συναλλαγές. Επιπλέον θα δοθεί σαφές μήνυμα ότι οι έως πρότινος φοροδιαφεύγοντες θα καλεστούν να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί.
    7) Η αδιάκριτη μείωση του αφορολογήτου ποσού τόσο στην κατηγορία των μισθωτών όσο και στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών αυξάνει ασκόπως το διαχειριστικό κόστος από την πλευρά του Υπουργείου. Και πάλι ο κίνδυνος φοροδιαφυγής από τους μισθωτούς είναι μικρός οπότε η διακράτηση του φόρου και η μετέπειτα εκκαθάριση βάσει αγνώστου αφορολογήτου ποσού μέχρι την κατάθεση των αποδείξεων στο σύστημα αυξάνει το κόστους διαχείρισης και την περίπτωση λάθους. Επιπλέον επιδρά αρνητικά στην ζήτηση μια και μειώνει άμεσα το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα μέσω της αύξησης του ΦΜΥ με μετάθεση της λήψης του επιστρεφόμενου φόρου αρκετούς μήνες μετά την λήξη του οικονομικού έτους.
    8) Σε περίπτωση που η υποβολή των αποδείξεων θα γίνεται ηλεκτρονικά θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης των αποδείξεων καθόλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο στο τέλος. Με αυτό τον τρόπο θα επιμερισθεί το διαχειριστικό κόστος εισαγωγής εκατοντάδων ή και χιλιάδων αποδείξεων από την μεριά του φορολογούμενου καθώς και θα επιτρέπει στις υπηρεσίες του Υπουργείου να ελέγχουν σε συχνή βάση την πορεία των πωλήσεων και του ΦΠΑ που οφείλει η κάθε επιχείρηση
    9) Συμφωνώ με την εισαγωγή όλων των εισοδημάτων στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μια και ανεξάρτητα του τρόπου απόκτησης το εισόδημα συγκεντρώνεται σε ένα φυσικό πρόσωπο. Η αυτοτελής φορολόγηση είναι απλά άδικη για τους φορολογούμενους με μικρότερα εισοδήματα.

    Εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και η συμμετοχή όλων μας σε αυτή τη διαβούλευση να ληφθεί τελικά υπόψη

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:07 | ABΡAΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    EKTIMΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ,ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ,ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
    (ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΩΝ 50.000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ)
    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ.
    ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ Π.Χ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ,ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΛΥΚΕΙΟΥ,ΤΕΙ,ΑΕΙ,( ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ- ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΡΟΣΩΝΤΩΝ)
    ΕΝΙΑΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 15.000 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ( ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ)
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 15000-30000 15% ΦΟΡΟΣ.
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 30000-50000 25%
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 50000-70000 35%
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 70000-100000 40%
    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 100000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ 50%ΦΟΡΟΣ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ,ΤΕΛΩΝΙΑΚΩΝ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ,ΔΗΜΑΡΧΩΝ,ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ, ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ. ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ,ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ)

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 00:22 | Μπάμπης

    Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας έχει φτάσει σε τραγικό επίπεδο καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια της χώρας και βάζοντας σε κίνδυνο την εθνική μας ανεξαρτησία. Το πρόβλημα έχει δύο αιτίες. Χαμηλά έσοδα και ψηλά έξοδα.

    ΕΣΟΔΑ

    Πιστεύω ότι κανείς δεν χαίρεται με την αποστέρηση του εισοδήματος που με κόπο έχει παράξει.
    Πρέπει λοιπόν το κράτος αφού δεσμεύει αναγκαστικά εισόδημα να το κάνει ΔΙΚΑΙΑ και με ΦΕΙΔΩ.

    Δίκαια πώς?
    Μα με την τήρηση ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των φορολογικών κανόνων δηλ με εξαφάνιση της φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Όχι με διώξεις και φόβητρα αλλά με συστεμικό τρόπο που την καθιστά αδύνατη . Ο λύση είναι απλή, αποτελεσματική και με χαμηλό λειτουργικό κόστος. Λύνει απόλυτα τα προβλήματα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ταυτόχρονα δε μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εισφοροδιαφυγή την διαφθορά και την εγκληματικότητα. Η λύση μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε 3 μήνες, η τεχνολογία είναι πλέον ώριμη αλλά απαιτεί απόφαση όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
    Τι πρέπει να γίνει?
    Κατάργηση των μετρητών – επιταγών, αντικατάστασή τους από λογιστικό χρήμα και η σύνδεση των εισπρακτικών συσκευών όλων των επαγγελματιών μέσω κρατικού δικτύου.
    Ο μισθωτός πιστώνεται τον μισθό του στον τραπεζικό λογαριασμό. Χρησιμοποιεί την χρεωστική και πιστωτική του κάρτα για να πληρώσει τον δικηγόρο τον υδραυλικό τον καθηγητή στο ιδιαίτερο μάθημα. Η εισπρακτική συσκευή είναι συνδεδεμένη στο κρατικό δίκτυο (VPN) οπότε πριν πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του επαγγελματία παρακρατείται on-line το ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος.
    Θες να δώσεις φακελάκι στον γιατρό του ΕΣΥ. Δεν επιτρέπεται αφού σαν δημόσιος υπάλληλος ο γιατρός μπορεί να έχει εισοδήματα μόνο απ το κράτος και από προσωπικές επενδύσεις.
    Υποχρεούσαι να δώσεις χρήματα στο γιατρό του ιδιωτικού νοσοκομείου για να σε εγχειρήσει? Θα τα πάρει αλλά θα πληρώσει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.
    Απασχολείς τον Πακιστανό στη βιοτεχνία? Θα είναι δηλωμένος επαγγελματικά για να έχει οικονομικές συναλλαγές στη χώρα και μαζί με την πληρωμή μισθού θα κρατείται αυτόματα και η ασφαλιστική εισφορά.
    Ο εντοπισμός του έμπορου ναρκωτικών θα είναι εύκολος αν φαίνεται η ταυτότητα της συναλλαγής.
    Ο κλέφτης αν σου πάρει το πορτοφόλι δεν θα έχει κάποιο όφελος αφού θα χρειάζεται το pin σου για οποιαδήποτε συναλλαγή πάνω από ένα χαμηλό όριο ενώ ο κλεπταποδόχος θα είναι πλέον εύκολα αντιληπτός.

    ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ.

    Η φορολογική κλίμακα τώρα πρέπει με φειδώ να αποστερεί εισοδήματα απ τους πολίτες και εταιρίες πέραν του φόρου συναλλαγών, ΦΠΑ, που αφού αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός απ την παραοικονομία πρέπει να εφαρμοστεί παντού σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.
    Φυσικά πρόσωπα.
    Αφορολόγητο 12.000 + 2.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.
    Έως το διπλάσιο του αφορολόγητου συντελεστής 10%
    Από το διπλάσιο έως το τετραπλάσιο του αφορολόγητου συντελεστής 20%
    Από το τετραπλάσιο έως το οκταπλάσιο του αφορολόγητου συντελεστής 30%
    Πάνω απ το οκταπλάσιο του αφορολόγητου συντελεστής 35%
    Εταιρίες
    Διανεμόμενα κέρδη στην κλίμακα φυσικών προσώπων.
    Κέρδη αδιανέμητα που επενδύονται εντός πενταετίας στη χώρα και αυξάνουν θέσεις εργασίας ή εθνικό πλούτο συντελεστής 10%.
    Κέρδη αδιανέμητα στην που δεν επενδύονται εντός της πενταετίας συντελεστής 25%

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 00:32 | Σιδεράς7

    Δε γνωρίζω πού πρέπει ή πού δεν πρέπει να είναι το αφορολόγητο! Εγώ πάντος σαν μισθωτός και τώρα συνταξιούχος αισθάνομαι πολύ άσχημα γιατί-35 χρόνια – δεν μπόρεσα να κλέψω το κράτος για νάχω περιουσία, όπως πολλοί «πατριώτες» που είχαν τον τρόπο τους!
    Θα χαρώ Κύριοι πολύ αν μπορέσετε να επιβάλετε δίκαιο σύστημα φορολόγησης! και να εισπράτετε! γιατί οι Εφοριακοί μας είναι…μη πω τι είναι!
    Αναρωτιέμαι πάλι πως οι Αμερικάνοι και οι άλλοι μπορούν και εισπράτουν τους φόρους τους?
    Τέλος πάντων ζητείστε τα φώτα τους,αν και είμαι σίγουρος οτι -αν θέλετε- μπορείτε!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 00:38 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΠΡΩΤΑ-ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ.

    ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΟΧΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥΣ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΕ ΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ), ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ.

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΟΤΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΘΕΑΥΤΟ, ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ? ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΟΠΟΙΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ.

    ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΥ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ !!!!

    ΜΙΑ ΧΩΡΑ, ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΘΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ.

    ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΞΙΟ ΛΟΓΟΥ.

    ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΑΝ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΕΜΑΣ ΣΑΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ. ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΜΗΧΑΝΕΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΛΠ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΑΝ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΓΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΑΛΟΓΙΣΤΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ.

    ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ.

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:36 | πετροπουλος κωστας

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12.000 ΔΙΟΤΙ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΤΑ 2 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:13 | Γωγος Αναστάσιος

    Προτείνω την κατάργηση όλων των εμμέσων φόρων και την κατάργηση του κρατικού τζόγου. Και τα δύο λειτουργούν ως ακροδέκτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
    Σε αντίθετη περίπτωση προτείνω την ονομαστικοποίηση τόσο των εμμέσων φόρων όσο και του κρατικού τζόγου και συνυπολογισμό των εν λόγω φόρων στους συνολικούς φόρους που καταθέτει ο κάθε φορολογούμενος με σκοπό την άρση του άδικου φορολογικού συτήματος που επικρατεί στη χώρα.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:22 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ τ.ΕΜΜ.

    Η καταρτιση του περιουσολογιου θεωρω οτι ειναι απαραιτητη για την
    αναδειξη επι χρονια της επιχειρουμενης φοροκλοπης αλλα και για τον
    προσδιορισμο του εισοδηματος.
    Το περιουσιολογιο ν’αντικαταστησει το Ε9 και να περιλαμβανει α)ακι-
    νητα με τα ποιοτικα τους χαρακτηριστικα(π.χ.πισινα),β)οχηματα,γ)καταθεσεις(αν προκειται στην Ελλαδα εκεινες που υπηρχαν στις 3 Οκτ.2009 για την υποβολη του την πρωτη φορα και με τη δυνατοτητα απεικονισης τυχον ροων προς αλλα περιουσικα στοιχεια ή επιχειρηματικες δραστηριοτητες μεχρι την ημερομηνια υποβολης),δ)χρεωγραφα πασης φυσεως.
    Η δηλωση αυτη κατα την αρχικη υποβολη της με το Ε1 το 2010 μπορει
    να προσδιορισει κατα προσεγγιση το πραγματικο εισοδημα των φορολο-
    γουμενων ολα τα προηγουμενα χρονια και την αναδρομικη φορολογηση
    με τα ισχυοντα κλιμακια και φορολογικους συντελεστες.Παραδειγμα.
    Εστω φορολογουμενος που υποβαλλει φορολογικη δηλωση επι εικοσαετια
    δηλωσει ακινητα αξιας 600.000Ε, οχηματα πραγματικης αξιας 30.000Ε,
    καταθεσεις 300.000Ε και μετοχες 70.000Ε,Συνολο περουσιας 1.000.000Ε.
    Κατα την διαρευσασα εικοσαετια το δηλωθεν εισοδημα ανηλθε σε 300.000Ε
    Αν χρησιμοποιησομε ενα συντελεστη εξομαλυνσης-τιμαριθμοποιησης 3% ανα ετος το δηλωθεν εισοδημα της εικοσαετιας σε τρεχουσες τιμες
    ανερχεται σε περιπου 542000Ε. Αφαιρουμε αυτο το ποσο απο την αξια του
    περιουσιολογιου και το υπολοιπο των 458.000Ε διαιρουμε δια 20. Ετσι
    προκυπτει τεκμαρτο ετησιο φορολογητεο εισοδημα 22900Ε που θα φορολογηθει με τις ισχυουσες διαταξεις.
    Το εντυπο του περιουσιολογιου να υποβαλλεται κατ’ετος οπου θ’απεικονιζονται μονον οι τυχον μεταβολες.
    Στο σημειο αυτο θα πρεπει να επισημανω την αξια της προτασεως και
    στην προσπαθεια αξιολογησης των μικρομεσαιων επιχειρησεων προκειμενου
    η ροη πιστωσεων απο τα διαφορα προγραμματα να ειναι στοχευμενη.
    Επισημανσεις. α)Το περιουσιολογιο να ειναι οικογενειακο, β)Να προυπαρξουν οι αναγκαιες νομοθετικες ρυθμισεις για την αποφυγη δικαστικων απορριπτικων αποφασεων περι αναδρομικης φορολογησης, γ)Οι οποιες αντιδρασεις θα πνιγουν απο τις επιδοκιμασιες της κοινωνιας των πολιτων,δ)Η κοινη γνωμη ειναι ετοιμη ν’αποδεχτει μετρα που θα βγαλουν τηχωρα απο την κουλτουρα της αρπαχτης, ε)Ειναι μετρο και ανακτησης τηςχαμενης αξιοπιστιας με αποδεκτες τα κοινοτικα οργανα και τις αγορες,στ)η διασταυρωση και επαληθευση να γινεται απο τα αρχεια των τραπεζωνκαι του ΧΑΑ, ζ)Η ανακριβης καταγραφη να τιμωρειται με σημαντικο προστιμο σε συναρτηση με την αξια του αποκρυπτομενου περιουσιακου στοιχειου.
    Περαιτερω παρατηρησεις.
    1. Φορολογηση οικογενεικου εισοδηματος και οχι ατομικου με αναλογη διευρυνση αφορολογητου και κλιμακιων.
    2. Δημιουργια πολλων κλμακιων με χαμηλους συντελεστες ετσι που να μην ειναι αποτρεπτικοι της δημιουργικοτητας, της επιχειρηματικοτητας
    αλλα και της ειλικρινιας των φορολογουμενων πολιτων.
    3. Πληρης εκπτωση του συνολου των δαπανων απο το φορολογητεο εισο-
    δημα μεχρι το υψος των 50.000Ε. Ετσι πετυχαινομε (α) την προστασια
    του εισοδηματος των μεσαιων στρωματων, (β) την ενισχυση της ρευστοτη-
    τας στην αγορα, (γ) την συλληψη και εισπραξη σημαντικου μερους των
    6,5 δις ΦΠΑ (δ) καθισταται θελκτικη η αναζητηση αποδειξεων απο τους
    φορολογουμενους.
    4. Εφοσον προκρινετε την φορολογηση των ελευθερων επαγγελματιων-
    επιχειρηματιων με αντικειμενικα κριτηρια σ’αυτα να μην περιλαμβανεται
    το κριτηριο του πληθους των απασχολουμενων για ευνοητους λογους.
    5. Δωστε ισχυρα φορολογικα κινητρα και οχι μονο στην ερευνα για
    τις ΑΠΕ και την κατασκευη τους. Ειναι ο τελευταιος σταθμος που περνα
    το τραινο της αναπτυξης.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:52 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ

    1.ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΔΗΛ.ΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ 12000 ΣΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ.ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 12000.
    2.ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ,ΜΟΡΦΩΣΗ ,ΥΓΕΙΑ.
    3.ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΜΕΣΩΣ.Η ΚΛΟΠΗ ΦΠΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!! (ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑ ΑΠΟΚΡΥΒΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ).
    4.ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ).ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ (ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΚΙΝΗΤΑ) ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΣΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ.(ΔΕΥΣΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ).
    5.ΑΥΤΑ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΛΥΣΗ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ(ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ).
    6.ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.»
    «ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ».ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ!!!

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:35 | george70

    1. Πολυ ωραιες ακουγονται οι νεες προτασεις, για ενα νεο φορολογικο συστημα. Αποτελουν ομως τη θεωρια και πιθανά θα παραμεινουν θεωρια, οπως παρεμειναν και οι προηγουμενες προτασεις προηγουμενων κυβερνησεων. Κυριοι, εσεις που ασχολειστε με την οικονομια πρεπει να καταλαβετε οτι καποια στιγμη η χωρα αυτή πρεπει να περασει απο τη θεωρια στην πραξη.
    2. Πρεπει να καταλαβετε οτι ο ευκολος τροπος για να εχεις εσοδα ειναι να βαλεις επιπλεον φορους και δεν απαιτουνται και πολλα πτυχια για την προταση αυτη. Ο δυσκολος τροπος, που θα πρεπει να τον βρειτε εσεις με τα πολλα πτυχια στην οικονομια, για να εχεις δυτατη οικονομια ειναι πως θα διαχειριστεις αυτα τα εσοδα, ωστε να μην χαθουν εν μια νυκτι.
    3. Ενας σωστος τροπος φορολογησης ειναι αναλογα με την «οικονομική δυνατοτητα» του καθενος. Πως θα οριστει ομως η «οικονομική δυνατοτητα» σε ενα κρατος που δεν λειτουργει κανενας τομεας του, ελεγχοι δεν υπαρχουν ή υπαρχουν μονο για τα κοροϊδα; Πως γινεται να πληρωνουν οι μικρομεσαιοι, ενω οι μεγαλοι να εχουν μεταφερει την περιουσια τους σε offshore εταιριες και να παρουσιαζονται κατω απο το οριο της φτωχιας, ζητωντας ελεημοσυνη (βλεπε κρατικες επιχορηγησεις); Ο λαος λεει πως: «Απο τη μυγα ξυγκι δεν βγαινει». Επομενως ψαξτε πρωτα στο γουρουνι και μετα ελατε και στη μυγα.
    4. Σε ενα περιπτερο που μπαζει απο παντου, ο περιπτερας πρωτα κλεινει τις τρυπες απο οπου χανεται η ζεστασια (βλεπε κρατικες σπαταλες, π.χ. Βουλη των ελληνων= και ειστε μονο 300) και μετα βαζει καλοριφερ για να ζεσταθει επιπλεον (βλεπε επιπλεον φορολογηση σε μισθους και συνταξεις).
    5. Ευχαριστω για τον πολυτιμο χρονο σας. Ελπιζω να τον ξοδεψα προς τη σωστη κατευθυνση.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:35 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

    Η φορολόγηση των συντάξεων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποτρέπει πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και να προτρέπει την εργασία μέχρι τα 65 ή 67. Υπάρχουν σήμερα περιπτώσεις συνταξιούχων ακόμα και απο τα 45 πού επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο και επιδυνώνουν τα ταμεία χωρίς να έχουν συνεισφέρει αντίστοιχα.
    Προτείνουμε φορολόγηση 90% αν ο συνταξιούχος είναι 40-50, 80% απο 50-55, 70% αν είναι 55-60 και 60% από 60-65.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:32 | Αχιλλέας Παπαλεξόπουλος

    Κύριε Υπουργέ,

    νομίζω ότι στις οικογένειες θα πρέπει η φορολογική κλίμακα να εφαρμόζεται στο οικογενειακό και όχι σε κάθε ατομικό εισόδημα. Για παράδειγμα εάν εγώ βγάζω 40000 ευρώ και η γυναίκα μου 5000 ευρώ (απασχόληση ως ελεύθερη επαγγελματίας με ελάχιστες ώρες εργασίας,λόγω φροντίδας παιδιών), να φορολογηθούμε σαν να βγάζουμε 22500 έκαστος. Είναι άδικο φορολογούμαι με 40% και να μειώνετε δραστικά το οικογενειακό εισόδημα, τη στιγμή που στην οικογένεια δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική πηγή εισοδήματος.

    Επιπλέον το βαρεό πια, αλλά πλήρως αληθινό. Πάλι οι μισθωτοί θα πληρώσουν? Δεν θα έπρεπε το αφορολόγητο για αυτούς να είναι αρκετά ψηλότερο σε σχέση με τους λοιπούς, αφού εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα?

    Επίσης αναρωτιέμαι ποιες είναι οι χαριστικές φοροαπαλλαγές? Δεν φαντάζομαι να εννοείται τις ιατρικές (ας μην υπήρχε η ανάγκη να πηγαίνουμε στα ιδιωτικά και πιστέψτε μας δεν θα πηγαίναμε – σε μερικές δε περιπτώσεις είναι δεδομένο π.χ. οδοντίατρος). Επίσης οι απαλλαγές για τα παιδιά ελπίζω να διατηρηθούν ή και να βελτιωθούν.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:57 | roumeliotis

    η φορολογικη κλιμακα να μεινει ως εχει και να απαγορευτει οιαδήποτε μεταβολή για τα επόμενα 50 χρόνια παρά μόνο με ομοφωνη απόφαση της βουλής

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:13 | Αντώνης Κασαπάκης

    Συμφωνώ με προηγούμενο σχόλιο περί ανώτατου συντελεστή το 30% και για υπολογισμό οικογενειακού επιδόματος:

    20.000 –> μηδενικός φόρος
    35.000 –> 5%
    50.000 –> 10%
    65.000 –> 20%
    80.000 –> 25%
    100.000 –> 30%

    Για ατομικό διαιρείται δια 2.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:25 | Γιάννης

    Η ενιαία φορολογική κλίμακα να είναι ενιαία αλλά όχι του τύπου ψ=α+β*χ αλλά του τύπου ψ=α*χ^β με σκοπό να φορολογηθούν λιγότερο τα χαμηλά εισοδήματα και περισσότερο τα υψηλά.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:00 | ΛΟΥΒΙΤΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.
    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.
    ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ.

    Ο ΦΠΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΠΑ<ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ.

    ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:20 | A.Papagelis

    Βασική διαδικασία η απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας αλλά και της διαδικασίας είσπραξης φόρων. Το χειρότερο πράγμα στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η πολυπλοκότητα και η συχνή αλλαγή των φορολογικών νόμων χωρίς κάποια μακροπρόθεσμη λογικη. Δεύτερο βασικότερο η δικαιοσύνη και για φτωχούς και για πλούσιους.

    – Προτείνω ενιαίο αφορολόγητο για τον καθένα στα 10000Ε (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, όλοι…)

    – Πάνω από τις 10000Ε ενιαίο ποσοστό φορολόγηση στο 25% (όσοι βγάζουν ποιο πολλά θα πληρώνουν πάντα ποιο πολλά αλλά θα φοροδιαφεύγουν λιγότερο – αλλοιώς κοροιδευόμαστε μεταξύ μας, οι πλούσιοι θα βρίσκουν πάντα τρόπους να τα βγάζουν στο εξωτερικό ή να μειώνουν το εισόδημά τους με διάφορους τρόπους)

    – Στο οικογενειακό εισόδημα να υπολογίζονται όλα τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας. Για τον πρώτο το αφορολόγητο να είναι 10Κ, για τον δεύτερο 9Κ, για το πρώτο παιδί 8Κ κλπ. Με άλλα λόγια μια οικογένεια με 2 παιδιά να έχει αφορολόγητο 34Κ (έμμεσα θα βοηθήσει την υπογενητικότητα).

    – Διάφανη πολιτική αξιοποίησης των χρημάτων ώστε να ξέρει με λεπτομέρεια ο πολίτης τι γίνονται οι φόροι που εισπράτονται. Σήμερα η σχέση μεταξύ πολίτη κράτους είναι βαθιά τραυματισμένη.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:52 | ΕΛΕΝΗ Α.

    οσον αφορα στα παντρεμενα ζευγαρια οταν μονο ο ενας εχει εισοδημα να γινεται δικαιη φορολογηση ,δηλαδη το αφορολογητο να υπολογιζει και τον/την συζυγο που δεν εχει εισοδημα ,αλλα εχει αναγκες και κοινες υποχρεωσεις ,οπως παιδια , κατοικια ,δάνεια κλπ . προτεινω το αφορολογητο στην περιπτωση αυτη να ειναι 20000 ευρω.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:58 | Καπανταϊδάκης Ιωάννης

    Συμφωνώ με την ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων μπαίνουν.
    Η κλίμακα αυτή θα πρέπει να δημιουργεί τη δυνατότητα φορολόγησης των φυσικών προσώπων ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητά.
    Σήμερα η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αναφέρεται σε εισοδήματα έως 12.000 €, έως 30.000 €, έως 75.000 €, και άνω των 75.000 € για τον άγαμο.
    Προτείνεται να δημιουργηθούν περισσότερα κλιμάκια στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ανάλογα με μελέτη την οποία έχει υποχρέωση να κάνει το υπουργείο οικονομικών μου, θα πρέπει να προστεθούν κλιμάκια.
    Για την καλύτερη εφαρμογή των κλιμακίων της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα παρακαλούσα, τις υπηρεσίες του υπουργείου να τρέξουν (στο ΚΕΠΥΟ), σενάρια, στα οποία να εξετάζονται οι πιθανές φορολογικές εισροές από αλλαγές στη κλίμακα Φορολογίας εισοδήματος και να εξετάσουν :
    1. Το πρόσθετο έσοδο που θα προκύψει, από την κάθε εξεταζόμενη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το Δημόσιο
    2. Την επιβάρυνση των νοικοκυριών
    3. Το αίσθημα δικαίου του φορολογικού συστήματος
    4. Τις επιπτώσεις που θα δημιουργήσει η εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας στην λειτουργία της αγοράς.
    Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά και σε βάθος μια σειρά από κλίμακες φορολογίας εισοδήματος Φυσικών προσώπων.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:47 | Αντώνης Κασαπάκης

    Χρόνια σας Πολλά

    Για να έχουμε

    ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ (άρα ΔΙΚΑΙΗ),

    θα πρέπει παράλληλα να έχουμε και

    ΕΝΙΑΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ (άρα ΔΙΚΑΙΗ) και

    ΕΝΙΑΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ (άρα ΔΙΚΑΙΗ)

    Άρα παράλληλα χρειάζεται:

    ΕΝΙΑΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
    (σε παλιούς και νεους εργαζόμενους και με ότι επιδόματα αυτών να ισχύουν σε όλες τις δημόσιες υπηρέσίες το ίδιο και όχι επιλεκτικά – βλέουμε τί έχει βγεί τελευταία με τους μισθούς στην ΕΡΤ)
    Να εξαιρεθούν μόνο τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ τα οποία θα κυμαίνονται κατά άτομο και να δίνονται με ειδικά κριτήρια (μεγάλη συζήτηση αυτή – μπορώ να σας βοηθήσω αν θέλετε με προτάσεις επ αυτού – είναι η δουλειά μου)

    ΕΝΙΑΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
    (κατάρηση π.χ. της διάκρισης των Μηχανικών προ του 1993 και μετά του 1993)

    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ λοιπον ΝΑΙ – ΑΛΛΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

    Αλλιώς ο κόσμος θα αισθανθεί αδικημένος και πάλι.

    Ευχαριστώ και καλή δύναμη

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:16 | ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    – H αναθεώρηση του φορολογικου καθεστωτος θα πρέπει να αποκαθιστα αδικίες και στρεβλώσεις και να διασφαλίζει ίσους όρους για ολους.

    – Αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει στη φορολόγηση μεταξύ ζευγαριών με ίδιο οικογενειακό εισόδημα. Πχ. σε ένα ζευγάρι που ο καθένας έχει φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα 24.000 ευρώ) ο φόρος ειναι μηδενικός. Αντίθετα εαν ο ένας σύζυγος μόνο εργάζεται και έχει εισόδημα 24.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα 24.000 ευρώ) ο φόρος είναι 3.240 ευρώ. Προτείνεται η φορολόγηση είτε του οικογενειακού εισοδήματος με σχετική αναπροσαρμογή των συντελεστών της φορολοπγικής κλίμακας, είτε η διαίρεση του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος δια 2 και φορολόγηση των συζύγων ξεχωριστά με βάση την ατομική κλίμακα

    – Αθροιση όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου και φορολόγησή τους με βάση την κοινή για όλους φορολογική κλιμακα. Τα εισοδήματα είναι εισοδήματα, ανεξάρτητα απο που προέρχονται

    – Κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων με τους αυτοτελείς συντελεστές φορολόγησης και των λοιπών φοροαπαλλαγών. Αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί κάποιων ας αυξηθούν, αλλά να τελειώσουν πια οι στρεβλώσεις. Εξαίρεση μόνο τα μέτρα για φοροελαφρύνσεις λόγω παιδιών και προστατευομένων μελών.

    – `Οχι στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, που θα αυξήσει το κίνητρο συναλλαγής μεταξύ εφοριακών – επιχειρηματιών και θα περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση και θα πλήξουν κυρίως τους μισθωτούς.

    – Κλίμακα κοινή για όλους, με βάση οικογενειακό εισόδημα
    20.000 –> μηδενικός φόρος
    35.000 –> 5%
    50.000 –> 10%
    65.000 –> 20%
    80.000 –> 25%
    100.000 –> 30%

    Τα παραπάνω εισοδήματα αναφέρονται σε οικογειακό εισόδημα (δια δύο γίνεται ατομικό). Μέγιστος συντελεστής της κλίμακας 30%.
    Μειώνει το κίνητρο για φοροδιαφυγή και αυξάνει το κίνητρο για περαιτέρω εργασία και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Η επωδός για μεγαλύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, μοιάζει αστεία όταν το 94% δηλώνει εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ.

    – Να προσδιορίζονται τα εισοδήματα όλων με λογιστικο τρόπο (και των αγροτών, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των χονδρεμπόρων)

    – Ναι στο μέτρο για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τον συμψηφισμό των ζημιών

    – Η συμμετοχή των αποδείξεων στην αύξηση του αφορολόγητου,είναι θετική γιατί αποτελεί κίνητρο για κατανάλωση και παράλληλα αυξάνει τα έσοδα απο ΦΠΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:40 | Σ. ΚΑΚΑΜΠΟΥΡΑΣ

    EKTIMΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ,ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ,ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 12.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ,ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 30.000 ΕΥΡΩ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:15 | ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Προτεινω αφορολογητο οριο για εγγαμους στα 15000 + 2000 για καθε παιδι
    Απο τις 45000 & πανω ενιαιο ποσοστο 40%
    Για τα ενδιαμεσα εισοδηματα δεν θα πρεπει να ειναι πανω απο 20-25%
    Συμφωνω στην καταργηση των αυτοτελως φορολογημενων εισοδηματων & καθως
    στην μειωση εως και καταργηση προκλητικων»επιδοματων» καθε λογης.
    Πρεπει καθε θυσια να ελαφρυνθει η μεσαια ταξη των εισοδηματων εως
    30-35000 ευρω το χρονο,γιατι ειναι η μονη που μπορει να αποτελεσει
    την «ατμομηχανη»της οικονομιας.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:57 | Ηλίας Ζιώρης

    Ίσως ο γόρδιος δεσμός του φορολογικού να λύνεται τόσο απλά σαν το αυγό του Κολόμβου. Ας μελετήσουν οι ειδικοί την κατάργηση της φορολογίας του εισοδήματος των πολιτών και την φορολόγηση του περισσεύματος, του ποσού δηλαδή που απομένει μετά την αφαίρεση όλων των εξόδων, και αποδεικνύεται από αποδείξεις. Αναρωτιέται κανείς πόσοι επαγγελματίες θα βρεθούν ξαφνικά με εισόδημα όταν όλοι οι πελάτες τους ζητούν απόδειξη; Ή επίσης πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους αν κάθε συναλλαγή που συμβαίνει στην επικράτεια υπόκειται σε ΦΠΑ; Φυσικά το περίσσευμα θα φορολογείται με συντελεστή μεγαλύτερο του ΦΠΑ. Όπως γίνεται και σήμερα για τους καταθέτοντες τη φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά, ο έλεγχος των αποδείξεων θα γίνεται δειγματοληπτικά.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:44 | αζα χρυσα

    μειωστε το αφορολογητο στους ελευθερους επαγγελματιες. κυριως στις κατηγοριες που ειναι [προκλητικοι] με τα εισοδηματα τους. αφηστε το αφορολογητο στους συνταξιουχους-μισθωτους-ελαγγελματιες π.χ.του οπαπ που δηλωνουν οτι βγαζουν. αποδειξις απο καποια επαγγελματα που σου λενε τοσο και αν ζητησεις αποδειξι και αλλο τοσο συνταξιουχοι- μισθωτοι-που εχουν περιορισμενα εσοδα και τεοια εποχη με ενα θαυμα θα παρουν η θα ζητησουν.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:52 | Α. Γεωργοπουλος

    Η ενταξη ολων των εισοδηματων και φορολογηση με ενιαια κλιμακα ειναι δικαιη και θα πρεπει να αφορα ολα τα εισοδηματα αδιακριτως προελευσεως. Εξαιρεση χρειαζεται μονο για
    1. Αποζημειωση απολυσης και εφ απαξ. Αυτα αποτελουν ενα συσωρευμενο δικαιωμα και η φορολογηση τους με συντελεστη 20% αυτοτελως αναγνωριζει αυτη την συσωρευτικοτητα. Ενταξη στην κλιμακα θα οδηγουσε στις περισοτερες περιπτωσεις με φορολογηση με τον ανωτατο συντελεστη παραγνωριζοντας οτι αυτα αποτελουν αποθεματικο
    2. Μερισματα μετοχων καθοτι συνδεονται με τα αποτελεσματα των επιχειρησεων και εχουν διαχρονικη μεταβολη, απο μηδενικη εως αποδασεις κατα μεσω ορο κατατι υψηλοτερο των τραπεζικων καταθεσεων που φορολογουνται αυτοτελωσ με 10% ως ηδη φορολογηθεντα

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:05 | Ευστάθιος Ζωγραφάκης

    Προτείνω μια ενιαία, προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα ως εξής:
    0-12000 ευρώ αφορολόγητη
    12000-20000 ευρώ με συντελεστή 15%
    20000-30000 ευρώ με συντελεστή 25%
    30000-40000 ευρώ με συντελεστή 35%
    40000 ευρώ και άνω με συντελεστή 45%

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:46 | ΜICHELLE

    Μεγαλυτερο προβλημα δηλωσε ο κ. Πρωθυπουργος ειναι το ελλειμα της
    αξιοπιστιας της χωρας ,συμφωνω. πως ομως αποκτατε αυτο.
    1.φορολογικη αστυνομια , αυτο ειναι ομως μακροπροθεσμο.
    2 ποινικοποιηση της φοροδιαφυγης.
    3 δικαιο φορολογικο συστημα,ως προς την φορολογικη κλιμακα και της
    φοροαπαλαγες.
    4 κανενα επιδομα,υπερωριες,πλασματικες υπερωριες,αμοιβες επιτροπων
    οταν γινωνται στο ωραριο,το τελευταιο ειναι πολυ δυσκολο διοτι συμετεχουν παντα κομματικοι εγκαθετοι, οποιο κομμα και εαν κυβερνα,
    ειναι παντοτε οι πρωτοι που αλλαζουν.
    Η αποκτηση της αξιοπιστιας γινεται ευκολη οταν υπαρχουν καθαρες σκεψεις στο μυαλο του εκαστοτε Πρωθυπουργου και οχι πως θα εξουδετερωσειτο αλλο κομμα που τον απειλη.
    Αμοιβες σε χιαλιαδες υμετερους στα συμβουλια εκατονταδων χιλιαδων
    ευρω ,ψωροδεκαρες χωρις ασφαλιση στα σταge.
    Λιγη τσιπα και αυτοκριτικη δεν θα εβλαπτε κανεναν, νομιζω οτι οι
    Πρωθυπουργοι πρεπει να επακλεγονται με βαση το εργο τους και οχι,
    με τεχνασματα, ειδατε τον προηγουμενο, δεν τον βοηθησε καθολου το
    το τεχνασμα των προωρων εκλογων. ΑΡΑ χρειαζομαστε χρονο και χρονο
    δεν εχουμε,τοτε ιδρυστε αμεσα μικρες ιδωτικες εταιριες για το κυνηγη
    της φοροδιαφυγης, μεσα σε 10 μερες θα εχετε πληρεις καταλογους σε
    καθε πολη ποιοι δεν κοβουν αποδειξεις,εαν δεν το κανετε αυτο ,σε λιγο
    καιρο θα μας τους στειλει η ευρ. επιτροπη.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:45 | Δημητρης

    Η ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΕΝΩ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 20.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΟΡΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ.ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΣΤΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ Η ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΠΕΝΙΧΡΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝΕ ΤΟ ΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 72 ΕΥΡΩ ΩΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΑΚΩΘΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ.
    ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΘ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΩΣ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ.ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΤΟΥΣ ΧΑΙΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΕΙΠΡΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΧΥΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΣΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΩ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:27 | Τασος Σισμανιδης

    Κε Υπουργε,
    1.Εφοσον 40-45.000? Ευρω ειναι ποσο που καλυπτει τις βασικες αναγκες
    μιας οικογενειας γιατι τα εισοδηματα, ειδικωτερα των συνταξιουχων,
    πανω απο το ποσο αυτο να μην φορολογουνται με μεγαλυτερο συντελεστη
    απο το 40 ο/ο που προτεινεται.Η συνταξη δεν παρεχεται για αποκατασταση
    των εγγονων, δισεγγονων και παει λεγοντας. Και ολα αυτα σε βαρος
    αλλων ταλαιπορων συνταξιουχων που βολοδερνουν στη φτωχια τους.
    Η συντεχνιακη αυξημενη συνταξη πρεπει κατα καποιο τροπο να εξομαλυνθει με τουλαχιστον 60-70 ο/ο φορολογια πανω απο το παραπανω
    ελεχιστο εισοδημα διαβιωσης.
    2. Το μεγαλο αλμα του αφορολογητου που παρεχεται για το τριτο παιδι,
    νομιζω οτι ειναι πολυ συντεχνιακο και «λαικιστικο». Γιατι εξ αλλου να
    κερδιζει απο το μετρο αυτο μονον οι φορολογουμενοι με υψηλοτατα
    εισοδηματα. Οι χαμηλου φορολογητεου εισοδηματος τριτεκνοι τι εχουν να κερδισου απο το μετρο αυτο? Ειναι αυτη η»σοσιαλιστικη πολιτικη»
    που πρεσβευει ο Πρωθυπουργος?
    3. Καποτε ισως θα πρεπει να εφαρμοστει η φορολογηση του οικογενειακου εισοδηματος και οχι του ατομικου, με αναλογη προσαρμογη του κλιμακιου με τα αφορολογητα ποσα. Εφοσον ενα μεγαλο μερος της οικογενειακης
    δαπανης ειναι ταυτοσημο, δεν βλεπω το λογο γιατι να φορολογουνται χωριστα.
    Καποιοι πρεπει να πονεσουν, αλλα αυτοι να μην ειναι παντοτε οι
    φουκαραδες που περιμενουν το επιδομα αλληλεγγυης των 300 Ευρω…

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:42 | ΚΑΣΥΡΟΣ

    Ίδιο ποσοστό φορολόγησης να ισχύει για όλους, ανεξάρτητα ύψους εισοδήματος.
    Καθόλου εξαιρέσεις. Το αφορολόγητο όριον να είναι εξ ολοκλήρου με αποδείξεις και ίδιο για όλους τους πολίτες. Να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορες και 1000 € ανα ανήλικο παιδί.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:49 | Χρήστος

    Εχω μια ιδέα. Να καταργηθούν όλοι οι φόροι εκτός από ένα!
    Τι εννοώ:
    Θεωρώ ότι ο πιο δίκαιος φόρος είναι το ΦΠΑ.
    Και αυτό διότι στις καταναλωτικές κοινωνίες όπως η Ελληνική, όλοι προσπαθούν να ξοδέψουν όσο περισσότερα μπορούν!
    Αυτοί που κερδίζουν πολλά, ξοδεύουν πολλά και αυτοί που κερδίζουν λίγα ξοδεύουν λίγα.
    Αυτό αντανακλά και τα εισοδήματα που έχει ο καθε πολίτης.
    Αυτός που κερδίζει αρκετά χρήματα και μπορεί να αγοράζει κάθε τόσο καινούριο αυτοκίνητο, να χτίζει νέα σπίτια, να καλοπερνάει στα κέντρα και τις ταβέρνες, αυτός πληρώνει περισσότερο ΦΠΑ από αυτόν που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.
    Αν λοιπών καταργηθούν όλοι οι φόροι και υπάρξει μόνο ένας φόρος με τη μορφή του ΦΠΑ στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τότε πιστέυω ότι λύθηκε το φορολογικό πρόβλημα της χώρας. (κάτι σαν φόρος κατανάλωσης)
    Κανένας δεν θα μπορεί να φοροδιαφύγει διότι κανένας δεν μπορεί να μην καταναλώσει!
    Αν ο φόρος αυτός αποδοθεί από τις επιχειρήσεις που θα τον μαζεύουν κάθε μήνα ή κάθε 15 ημέρες, το φορολογικό πρόβλημα λύθηκε.
    Αν επεκταθει και στις καταθέσεις αλλά και σε κάθε συνναλαγή με το εξωτερικό τότε μπορεί να υπάρξει λύση και με τη φορολόγιση του μαύρου χρήματος!
    Μάλιστα το υπουργείο δεν θα έχει κάθε χρόνο τον πονοκέφαλο της επεξεργασίας του νέου φορολογικού νόμου, απλά θα καθορίζει τό ύψος αυτού του φόρου.
    Φορολογική σταθερότητα δηλαδή.