19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:32 | ΚΩΣΤΑΣ Κ

    ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ.
    Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ Π.Χ. ΤΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΤΟΣΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ Φ.Π.Α. ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΒΑΛΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ .
    ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
    ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
    ΜΗΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ.
    ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΡΟΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.
    ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΣΩΣΤΟ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ.
    ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:37 | παπαδόπουλος ιωάννης

    για την φορολόγηση των Ιατρών προτείνω: να ελέγχονται οι πωλήσεις των φαρμακείων (ειναι ευκολο μιας και οι ιδιες οι εταιρείες φαρμάκων σήμερα, ελέγχουν on line τις πωλήσεις ανα φαρμακο και φαρμακείο ωστε να αξιολογούν τις επιδόσεις των εφημερευόντων ιατρών και κατα πόσο πιάνουν τόπο τα δωράκια τους). καταμετρούνται ενδεικτικά οι συνταγές. με αυτόν τον τρόπο αξιολογούνται οι επισκεψεις πελετών ανα ιατρείο. θα πρέπει λοιπόν ο γιατρός να τους έχει καταγράψει στο βιβλίο επισκεψεων και να εμφανίσει σχετικό αριθμό αποδείξεων που θα πλησιάζει το πραγματικό και δεν θα είναι ένα μικρό ποσοστό αυτού.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:07 | Νικος Κωνσταντίνου

    Καμιά εγγύηση για ηλεκτρικές συσκευές και είδη οικιακής χρήσης να μην ισχύει αν δεν είναι μαζι της πιασμένη με το συρραπτικό η νόμιμη απόδειξη.

    Να ενθαρρυνθεί η δημιουργία Κέντρων Τεχνικών Κτιριακών Υπηρεσιών που θα συνεργάζονται με έγκριτους ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μαραγκούς, σιδεράδες. Τα Κέντρα αυτά στο σήμα τους θα διαφημίζουν ότι οι υπηρεσίες τους παρέχονται με εγγύηση και με νόμιμη απόδειξη. Η απόδειξη θα αναγράφει τα ποσά για τα εργατικά και θα αποτελεί και εγγύηση ενώ για τα υλικά θα δίδεται ξεχωριστή απόδειξη. Οι κοινοπραξίες αυτές να ελέγχονται και να βαθμολογούνται για την ταχύτητά τους, για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν αλλά και τις τιμές που χρεώνουν κατά εργατώρα μέσω σχολίων των πελατών που θα καταχωρούνταιεπώνυμα σε ειδική ιστοσελίδα π.χ. της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή. ΄Ετσι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν αξιόπιστες κοινοπραξίες και να αποφεύγουν άγνωστους μεμονωμένους επαγγελματίες.
    Το ίδιο μπορεί να γίνεται και με τους ιδιώτες γιατρούς(ιατρικά κέντρα)
    τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:41 | l3ft3r1s

    Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί προσπαθήτε να τιμωρήσετε αυτούς που κάνουν αποταμίευση. Επειδή δεν καταναλώνουν πρέπει να πληρώσουν παραπάνω φόρο σε σχέση με κάποιον που παίρνει τα ίδια χρήματα και καταναλώνει?

    Αλλάξτε το μέτρο όσο είναι νωρίς. Αφήστε το αφορολόγητο στην ησυχία του!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:15 | Kostas

    Η συνδεση του αφορολογητου με τις αποδειξεις (χωρις να περιλαμβανει και τις ΔΕΚΟ) για τους μισθωτους δεν ειναι σωστη, εως απαραδεκτη.
    Απορριπτετε καθε ενοια αποταμιευσης…Για παραδειγμα καποιος μικρος
    μισθωτος που θελει να παρει ενα αυτοκινητο δεν εχει το δικαιωμα να
    αποταμιευσει 4, 5, 6 χρονια και πρεπει οπωσδηποτε να παει στις Τραπεζες?
    Σκεφτηκατε καποιον ο οποιος πραγματικα βγαζει 13 14χιλιαδες Ευρω και του ζητατε να φερει 6000 Ευρω καταναλωτικες αποδειξεις για να εχει το αφορολογητο…Αυτος που βγαζει 50 και 60 χιλιαδες θα τις μαζεψει ευκολα αφου ξοδευει και ευκολα…για τον μικρο μισθωτο ομως(που την πληρωνει παντα) ομως?????????

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:38 | Σταματάς Νικόλαος

    Σπουδαία ιδέα η καθιέρωση του «opengov», αρκεί να υπάρχει σχετική υπηρεσία που θα διαβάζει τις προτάσεις, θα τις ομαδοποιεί και θα τις παρουσιάζει με σύντομα τρόπο σε όλο το υπουργικό συμβούλιο.

    Σχετικά με το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, κατα την γνώμη μου αυτό ξεκίνησε και γενικεύτικε για δύο βασικούς λόγους:

    1.Κακοδιαχείρισης των κρατικών εσόδων (μίζες, ρουσφέτια, παράθυρα στους φορολογικούς νόμους, πολυνομία κ.λ.π.) και επομένως αναξιόπιστη διοίκηση.

    2.Αδύναμος ελεγκτικοεισπρακτικός μηχανισμός.

    Για την θεραπεία του πρώτου αίτιου απαιτούνται πολλά μέτρα, αρκετός χρόνος και προ πάντων ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΊ, υπεύθυνοι,φιλότιμοι, τίμιοι,που να θέλουν να διορθώσουν, αλλά και με προσόντα διοικητικά και γνωστικά. Απο τα πρώτα δείγματα των κηβερνητικών πράξεων, νομίζω οτι γίνετε η σωστή προσπάθεια και μπορούμε να ελπίζουμε, αν και η ανεύρεση των κατάλληλων είναι πολυ δύσκολη δουλειά. Περιμαίνουμε και θα το κρίνουμε τουλάχιστον μετά τον πρώτο χρόνο.

    Για την θεραπεία του δεύτερου αίτιου απαιτούνται άμεσα οργανωτικά μέτρα, με
    α)θέσπιση διοικητικών κανώνων που ενδεχομένως υπάρχουν,
    β)καθιέρωση ΜΕΤΡΗΣΙΜΩΝ αποδόσεων και
    γ)ΕΦΑΡΜΟΓΗ και ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ αυστηρών ποινών για τα φαινόμενα φοροδιαφυ- γής, διαφθοράς και κατάχρησης, ελεγχόμενων και ελεγκτών.
    Για τα αποτελέσματα των ελέγχων και τις ποινές που θα ΕΠΙΒΆΛΟΝΤΑΙ (χωρίς καθυστερήσεις και συντεχνιακές ευαισθησίες) θα πρέπει να γίνεται ΕΚΤΕΝΗΣ ενημέρωση των πολιτών, οχι μόνον με τα ΜΜΕ αλλά και με το διαδύκτιο. Οταν κάποια επιχήρηση βρεθεί να φοροδιαφεύγει πρέπει να κλείνει την πρώτη φορά (για ορισμένο χρόνο ανάλογο με το μέγεθός της) και οριστικά την επόμενη φορά.

    δ)Επειδή στη χώρα μας η φοροδιαφυγή έγινε δυστυχώς νοοτροπία, πρέπει να υπάρξουν ανάλογες ενέργειες και στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια).-

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:04 | mc96107

    Φορολογική κάρτα

    Με το να υποχρεωθούν όλοι οι φορολογούμενοι της χώρας να μαζεύουν αποδείξεις σχεδόν από κάθε αγορά που κάνουν, να την καταγράφουν και να την αρχειοθετούν, θα προκύψουν τα εξής αποτελέσματα:

    – Θα καταπολεμηθεί μέρος της φοροδιαφυγής καθώς θα εκδίδονται περισσότερες αποδείξεις(το πόσο θα φανεί στην εφαρμογή, γιατί αν o μάστορας σου πει 100 euro με απόδειξη και 80 χωρίς θα συμφέρει όλους να ζητούν απόδειξη;)

    – Θα αυξηθεί ο χρόνος που θα ξοδεύει ο πολίτης για τις φορολογικές του υποχρεώσεις, ή/και θα πληρώνει περισσότερα χρήματα σε λογιστές. Πρόκειται για χρόνο και χρήμα τον οποίο οι πολίτες θα μπορούσαν να επενδύσουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα και τα οποία θα χαθούν. Αυτό το κόστος θα πρέπει να προϋπολογιστεί και να συγκριθεί με τα έσοδα που θα έχει το κράτος. Τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρισης θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και να εκτιμηθεί αν συμφέρει τη χώρα αυτή η προσέγγιση.

    – Τελικά σχεδόν όλοι οι πολίτες θα αμελήσουν να μαζέψουν μέρος των αποδείξεων των αγορών τους (ποιος θα μαζεύει απόδειξη από το περίπτερο για κάθε μικροαγορά;), χάνοντας έτσι μέρος της έκπτωσης που τους αναλογεί.

    Το να βάλουμε τον κόσμο να μαζεύει αποδείξεις επειδή σαν κράτος δεν έχουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα έπρεπε, ταλαιπωρώντας και επιβαρύνοντας τον κόσμο, είναι ένα λάθος που θα πρέπει να αποφευχθεί. Εάν ωστόσο δεχθούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να πηγαίνουν στις επιχειρήσεις και να εξετάζουν το αν εκδίδονται αποδείξεις ή όχι, τότε θα μπορούσε να εκδοθεί κάρτα τύπου πιστωτική από το υπουργείο οικονομικών, η οποία δεν θα μεταφέρει χρήματα, αλλά μόνο την πληροφορία των συναλλαγών στις εφορίες. Εάν αυτή η κάρτα γίνει υποχρεωτική σε όλες τις συναλλαγές (αντί της χρήσης της ταμειακής μηχανής και μπλοκ αποδείξεων) τότε το κράτος θα έχει όλα τα στοιχεία τα έσοδα και τα έξοδα όλων των πολιτών σε πραγματικό χρόνο. Έτσι θα αντιμετωπιζόταν ταυτόχρονα η φοροδιαφυγή με την γραφειοκρατία. Η διασύνδεση των συσκευών ανάγνωσης των «φορολογικών» αυτών καρτών θα μπορούσε να γίνεται μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας χωρίς επιβάρυνση του κράτους ή του πολίτη με ειδική συμφωνία με τις εταιρείες αυτές (το κράτος μπορεί να επικαλεστεί το κοινό συμφέρον σε συνδυασμό με τη μηδενική επιβάρυνση των δικτύων από αυτή τη λειτουργία).

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:58 | Άγγελος

    Αν τα αφορόλόγητά όρια παραμείνουν ως έχουν και οι αποδείξεις επίπτουν στο συνολικό ποσό εκτός του Φ.Π.Α νομίζω ότι το μέτρο θα αποδώσει γιατί θα υπάρχει λόγος να ζητηθεί η απόδειξη .Αυτό το μέτρο θα ωφελήσει πραγματικά τους μη έχοντες .
    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει επίσης να ερευνηθεί και ο τρόπος με τον οποίο ζουνε .
    Ενα σχόλιο που δημιοουργεί απορία πως είναι δυνατόν οι εφορίες που συμφωνα μετον συνήγορο του πολίοτη να θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες να ελέγχουν τους υπόλοιπους αν φοροδιαφεύγουν ή όχι μήπως ήρθε η ώρα να υπάρξούν κυρώσεις και μάλιστα σοβαρες μέχρι και απολύσεις?

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:24 | ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΓΚΟΥΛΗ

    ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ,ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
    ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΕΙ ΤΟΥ ΦΠΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟ Π.Χ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 1000,00 EYRΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ 3000,00 ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ,ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΟΣΕΙ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΒΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ,ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟΣ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ.ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:06 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΣ

    Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων ενώ αρχικά φαίνεται σωστό θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
    Τις τελευταίες ημέρες συζήτησα με πολλούς επαγγελματίες που συστηματκά δεν κόβουν αποδείξεις -τιμολόγια, όπως οι λεγόμενοι ελυθεροι επαγγελματίες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλκοί κ.λ.π. για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλαμα και πήρα τις ακόλουθες απάντήσεις:

    1.»Εγώ παίρνω τώρα επίσκεψη 30 € χωρίς απόδειξη. Αν μου ζητηθεί απόδειξη θα ζητήσω 50 € για το ΦΠΑ και γιατί θα αυξηθεί ο τζίρος μου που δηλώνω.»
    2. » Εγώ για μια δουλειά που σήμερα παίρνω χωρίς απόδειξη 100 €, τώρα θα πάρω 150 € για το ΦΠΑ και την Εφορία.»

    Όπως καταλαβαίνετε με αυτή τη νοοτροπία θα εκτοξευθούν οι αμοιβές τους σε δυσθεώρητα και ανεξέλεγκτα ύψη εις βάρος κυρίως των μισθωτών και συνταξιούχων που δεν μπορούν να μετακυλίσουν τις αυξήσεις και να μεγαλώσουν το εισόδημά τους. Αυτό επί πλέον θα έχει αλυσσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά και σοβαρότατη επίπτωση στον πληθωρισμό.
    Το όφελός από το αφορολόγητο λόγω αποδείξεων θα είναι κατά πολύ μικρότερο από τα παραπάνω επί πλέον ποσά που θα πληρώνουν για να τις μαζέψουν. Οι εγκέφαλοι του ΥΠ. Οικονομικών κ.λ.π. ας βρούν αποτελεσματκώτερους τρόπους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και είσπραξης του ΦΠΑ. Όχι με αυτόν τον τρόπο που θα αυξηθούν υπερβολικά τις αμοιβές των διαφόρων επαγγελματιών.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:46 | IORDANIS FLOROPOULOS

    Πρόταση:Υποχρεωτική υποβολή του ισοζυγίου αναλυτικού καθολικού,τουλάχιστο σε δευτεροβάθμια ανάπτυξη,ανά μήνα.Η υποβολή του θα γίνεται μέσω διαδικτύου στην αρμόδια ΔΟΥ εντός της ίδιας προθεσμίας που προβλέπεται από τον ΚΒΣ.
    Στόχος της πρότασης:(α) Η άμεση παρακολούθηση του ΦΠΑ από τους ελεγκτές, με δυνατότητα διασταύρωσης του καταβλητέου ποσού ΦΠΑ ανα μήνα(β)Περιορισμός δυνατότητας νόθευσης των παραστατικών και αλλοίωσης των δεδομένων που καταχωρούνται (γ)Εμμεση συνέπεια, ο περιορισμός του χρόνου εντός του οποίου μπορούν να συγκεντρωθούν εικονικά παραστατικά για το κλείσιμο της ψαλίδας εσόδων καιεξόδων (δ)Χωρίς ιδιαίτερη δημόσια δαπάνη, αλλά και χωρίς μετακινήσεις του ανθρώπινου ελεγκτικού μηχανισμού στην έδρα της επιχείρησης για εντοπισμό του σωστού υπολοίπου του ΦΠΑ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | Δημητριάδης Πανος

    ποινικη διωξη σε οσους δεν ζητουν αποδειξεις.

    απαιτηση ταμειακων μηχανηων σε ολους τους επιτηδευματιες.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:02 | Παπαναούμ Χρήστος

    Καλησπέρα,
    με χαρά βλέπω να γίνονται προσπάθειες για το καλύτερο σε αυτή τη χώρα.
    Συνεχίζουμε όμως να βλέπουμε πρόχειρα και κακογραμμένα μέτρα.

    π.χ.
    Οι αποδείξεις που θέλουνε να μαζέψουμε πόσο καιρό θα τις κρατάμε? (η απόδειξη από θερμική ταμειακή δεν αντέχει στον χρόνο)

    Οι αποδείξεις που προέρχονται από ταξίδι στο εξωτερικό θα πρέπει να μετράνε.(είναι και αυτές νόμιμα έξοδα)

    ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΔΕΝ ΠΙΝΩ, ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ ΡΟΥΧΑ ΑΚΡΙΒΑ, ΖΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ (ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ), ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΟΥ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΝΩ 1,5€ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΜΊΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 10.500 €. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΩ? Τα χρήματα που θα μου περισσέψουν (μέχρι τα 10.500€) γιατί πρέπει να φορολογηθούν?

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:26 | pet. sam.

    Πιστευω πως πολυ δυσκολα οι πολιτες θα μπορεσουν να γινουν λογιστες και τελικα θα εποφεληθουν καποι επιτηδειοι και χαμενοι θα ειναι οι απλοι πολιτες.
    Θα πρεπει να ειναι συνδεμενες on line ολες οι ταμειακες με την εφορεια και να μπορει ανετα η καθε εφορεια να ελεγχει οποτε θελει και οποτε πρεπει το εκαστοτε επιχειρηματια.Και οι αποδηξεις να αφορουν μονο τον φορολογουμενο και οχι να ειναι μετρο φορολογησης των επιχειρηματιων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:49 | pet. sam.

    Καλη χρονια σε ολους.
    Πιστευω πως πρεπει να ελεγχθουν πολυ καλα ολα τα ποθεν εσχες ολων οσων εμπλεκονται με τοπικες αυτοδιοικησεις γιατι το κακο στην ελλαδα ξεκιναει απο χαμηλα.Ακομη πρεπει να δημευονται οι περιουσιες ολων οσων εμπλεκονται σε σκανδαλα,υπεξερεσεις,αποκρυψεις εισοδηματων,να διασταυρωθουν περιουσιες τραγουδηστων,αθλητων,(ακομη και απο περιοδικα,τοσα διβαζει ο κοσμος καθε μερα),πολιτικων οι οποιοι τοσο φθηνα αγοραζουν σπιτια και οικοπεδα,ενω οι καημενοι οι πολιτες αιμοπραγουν για να αποκτησουν εστω και το πιο μικρο σπιτακι για μια ζωη.Επιτελους πρεπει καποτε να δουλεψουν ολοι αυτοι που πληρωνονται αδρα για να ελεγχουν και να πιανουν φοροφυγαδες και να μην περιμενουν πισω απο καποιο τηλεφωνο τον απλο ελληνα πολιτη.
    Πως ενας απλος πολιτης θα ζητησει αποδειξη απο εναν γιατρο ο οποιος θα κανει εγχειρηση την μανα,τον πατερα ,τον γιο του; την στιγμη που για να παρει καπια σειρα γι’αυτην πρεπει να πληρωσει και κατω απο το τραπεζι;Δεν θα πρεπει αυτοι που πληρωνονται γι’αυτο να ελεξουν και αυτο;(Οχι φυσικα οπως κανουν συνηθως,δηλωνοντας πρωτα την ταυτοτητα τους και μετα τα υπολοιπα).Τι επιπτωσεις ειχαν ολοι οι μεγαλογιατροι του κολωνακιου που δηλωναν αυτα που δηλωναν; θα μαθουμαι ποτε οι ο εντυπωσιασμος ειναι αυτος που μετραει τελικα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:57 | ΧΑΡΗΣ ΜΠΡΙΛΑΚΗΣ

    Έχει υπολογιστεί (ανεπίσημα βέβαια) κατά πόσο συμμετέχει στη φοροδιαφυγή η βιομηχανία της νύχτας?
    Έχει τύχει ποτέ σε κανέναν να γίνει μάρτυρας ελέγχου σε bar ή club? Υπάρχουν πολλά ιατρεία όπου σε όλες τις επισκέψεις κόβονται αποδείξεις. Ποιος γνωρίζει περισσότερα από 1-2 νυχτερινές επιχειρήσεις όπου γίνεται το αντίστοιχο?
    Δεν θα έπρεπε, όχι φέτος, ανέκαθεν, να είναι ο υπ’αριθμόν ένα στόχος ελέγχων?
    Υπήρχε τον περασμένο αιώνα ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος ληστής, ονόματι Willie Sutton, ο οποίος όταν ρωτήθηκε μετά από μία του σύλληψη γιατί συνέχεια λήστευε τράπεζες απάντησε: «επειδή εκεί είναι τα λεφτά».
    Γιατί δεν εξασφαλίζετε την ασφάλεια των ελεγκτών και δεν πηγαίνετε εκεί όπου είναι τα λεφτά? Εκεί όπου συμβαίνει η μεγαλύτερη και πιο προκλητική φοροδιαφυγή λιανικής?

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:03 | Γιώργος Μαρούσι

    Θεωρώ ότιτο σύστημα με τη συλλογή αποδείξεων και μάλιστα μικροαποδείξεων αντιπαραγωγικό γραφειοκρατικό αιτία χάους και αγανάκτησης και φυσικά χωρίς μακροχρόνια προοπτική
    Μιά ιδέα θα ήταν οι ταμειακές μηχανές σε on line σύνδεση με e-bank να καταγράφουν όλα τα στοιχεία της πώλησης με το ΑΦΜ του αγοραστή καθώς επίσης αυτό να διασταυρώνεται με την ανάλογη εισαγωγή(ΑΦΜ,ημερομηνία,ποσό) που θα κάνει ό αγοραστής-σε εύλογο χρονικό διάστημα-με κατάλληλη συσκευή τύπου κινητού τηλεφώνου ,που θα συνδέεται με την ίδια e-bank.
    Στο τέλος της χρονιάς θα μπορεί έτσι να εκδωθεί το συνολικό statement για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με δυνατότητα πάντα δειγματολειπτικού ελέγχου.
    Επίσης τα δελτία παροχής υπηρεσιών να μετατραπούν σε ηλεκτρονικά έτσι ώστε ο παροχέας να μην είναι σίγουρος ότι ό αγοαραστής δεν θα δηλώσει την αγορά και να αποφεύγεται η συναλλαγή.Γιά ανθρώπους που ίσως δεν έχουν την δυνατότητα τέτοιων χειρισμών πιθανά να βοηθούσαν υπηρησίες τύπου ΚΕΠ κλπ.Φυσικά εδώ χρειάζεται σοβαρή υποδομή που όμως θα βοηθήσει και σε πολλές άλλες κρατικές μελλοντικές λειτουργίες.
    Επίσης
    Να μην εκτελούνται ελέυθερες ιατρικές συνταγές εκτός ταμείων χωρίς απόδειξη(έστω συμβολική)
    Το θέμα με την ασυλία των ταξιτζίδων να σταματήσει
    Φορολογείστε με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια νυχτερινή διασκέδαση πορνεία
    Μην επαναλειφθούν τα λάθη με αυστηρούς ελέγχους σε φτωχοκαφενεία της επαρχίας και στις γειτονιές των πόλεων και την ίδια ώρα να μένουν ανέλεγτες χιλιάδες δυνητικά φοροδιαφεύγουσες υπηρεσίες
    Επίσης προτείνω μιά διαρκή διαφημιστική καμπάνια που θα έχει ουσιαστικό και βέβαια κατανοητό περιεχόμενο και όχι σαν την περυσινή με ένα ψευτοσυναισθηματικό προφίλ που δενμετέφερε κανένα προβληματισμό

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:41 | tzitzis

    ΠΕΡΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    Σχετικά με την αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των φορολογικών ελέγχων.
    Θα εξειδικεύσω τις προτάσεις μου στην διεξαγωγή των φορολογικών ελέγχων, παράμετρο ιδιαίτερα κρίσιμη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τις απλοποιήσω για να γίνουν ευρέως αντιληπτές. Άλλωστε το ζητούμενο από μια δημόσια διαβούλευση πρωταρχικά είναι, η ανταλλαγή και κοινοποίηση ιδεών και προτάσεων.
    Τώρα όσο αφορά την υιοθέτηση και εφαρμογή των προτάσεων που ακολουθούν, αυτό απαιτεί την γνωστοποίηση τους, σε αρμοδίους και «ειδικούς» παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών .
    Τα στελέχη αυτά του Υπουργείου, μπορούν να έχουν αν το θελήσουν συμβούλους (φοροτεχνικούς, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, ελεγκτές του Υπουργείου) με τεχνογνωσία και εμπειρία τέτοια, που μπορούν να έχουν προτάσεις διεξοδικότερες και πιο αποτελεσματικές.
    Για να γίνω σαφέστερος, θέλω να πώ, σιγά μην έχουν ανάγκη, τις δικές μου, ή οποιουδήποτε από εδώ μέσα, τις προτάσεις. Προτάσεις υπάρχουν σίγουρα και καλύτερες , εκείνο που δεν γνωρίζω αν υπάρχει είναι, η κριτική ικανότητα για επιλογή των πλέον αποτελεσματικών, η βούληση και η αποφασιστικότητα να συγκρουστούν με κατεστημένες καταστάσεις και πρόσωπα. (πχ κομματικός μηχανισμός).

    Συγκεκριμένα για τους ελέγχους λοιπόν.
    Οι φορολογικοί έλεγχοι γίνονται από ανθρώπους και από υλικά μέσα (συνήθως ηλεκτρονικά).Συνεπώς αν επιδιώκουμε την βελτιστοποίηση θα πρέπει να εξελιχθούν και να εκσυγχρονισθούν και οι δύο παράμετροι.
    1α.Οσον αφορά το ελεγκτικό προσωπικό (ελεγκτές των Δ.Ο.Υ, Π.Ε.Κ., Δ.Ε.Κ., Υ.Π.Ε.Ε) θα πρέπει αυτοί κατ΄ αρχάς να επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι
    Α) Τυπικά προσόντα (απαραίτητα πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε ανώτερες υπηρεσίες πχ ΔΕΚ, και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στα οικονομικά, γνώση Word, Excel και Ιnternet κτλ)
    Β) Εμπειρία στον έλεγχο. Αυτή θα αποκτάται σταδιακά από προληπτικούς ελέγχους, διασταυρωτικούς ελέγχους, ελέγχους ΚΒΣ, ελέγχους ΦΠΑ και τέλος τακτικούς ελέγχους.
    Γ) Γνώση του αντικειμένου. Αυτή θα πιστοποιείται από γραπτούς αδιάβλητους διαγωνισμούς (γιατί όχι ΑΣΕΠ) όπου οι εξεταζόμενοι θα καλούνται να τοποθετηθούν σε πραγματικές περιπτώσεις ελέγχων (case studies) έχοντας στην διάθεση τους όλη την απαραίτητη βιβλιογραφία. Με τον τρόπο αυτό θα εξετάζεται και γενικότερα η προσωπικότητα του ελεγκτή (διορατικότητα, οξυδέρκεια, ήθος, υπομονή κτλ).
    Συνιστάται επιτακτικά ο παραμερισμός των συνδικαλιστών από την διαδικασία στελέχωσης των υπηρεσιών καθόσον, ναι μεν γνωρίζουν «πρόσωπα και πράγματα» , αλλά χωρίς να θέλω να γενικεύσω, αυτοί προτάσσουν σκοπούς ιδιοτελείς (κομματικούς, προσωπικούς, οικονομικούς) και όχι δημοσίου συμφέροντος.
    Αντίθετα συνιστάται επιτακτικά η στελέχωση των υπηρεσιών με υπαλλήλους από όλο το πολιτικό φάσμα καθόσον υπάρχουν άξιοι, αποτελεσματικοί και αδέκαστοι από όλα τα κόμματα και δυστυχώς αυτοί δεν είναι πολλοί. Οι καλοί δεν περισσεύουν ανεξάρτητα από το τι έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
    1β.Το ελεγκτικό προσωπικό πρέπει να εκπαιδεύεται.
    Το φοροτεχνικό αντικείμενο είναι δυναμικό και εξελίσσεται συνεχώς. (Για παράδειγμα πόσους φορολογικούς νόμους είχαμε την τελευταία 10ετία?).
    Συνεπώς πρέπει να υπάρχει συνεχής και υποχρεωτική εκπαίδευση και ενημέρωση.
    Α) Σε εβδομαδιαία βάση μέσα στην υπηρεσία που υπηρετεί ο ελεγκτής.
    Ενημέρωση για νέες διαταγές, εγκυκλίους και νόμους που τίθονται σε ισχύ. Ανάλυση και συζήτηση περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Ανασκόπηση και επισήμανση των σημαντικότερων διατάξεων που ισχύουν και αφορούν το τρέχον ελεγκτικό έργο.
    Β) Σε τριμηνιαία βάση σεμινάρια στις μεγάλες πόλεις σε εκπαιδευτικά κέντρα μέσα στις υπάρχουσες υπηρεσίες. Υπάρχουν στελέχη με εμπειρία, γνώση και μεταδοτικότητα που χωρίς επιπλέον κόστος μπορούν να εκπαιδεύσουν νεότερους ελεγκτικά υπαλλήλους σε διαδικασίες ελέγχου και πρακτικές ανακάλυψης της φοροδιαφυγής.
    Γ)Σε εξαμηνιαία βάση σεμινάρια στην Αθήνα κυρίως σε προισταμένους ελεγκτικών υπηρεσιών (Υποδιευθυντές και επόπτες) όπου θα δίνονται κατευθύνσεις για την στόχευση και την μεθοδολογία των ελέγχων για το επόμενο εξάμηνο. Αυτοί με την σειρά τους επιστρέφοντας στις υπηρεσίες που υπηρετούν, θα μεταφέρουν και θα εφαρμόζουν τις παραπάνω οδηγίες,
    Συμπερασματικά να προσθέσω ότι ο έλεγχος δεν χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, (Αν και με την μηχανογράφηση θα αποδεσμευτεί προσωπικό από τα τμήματα των Δ.Ο.Υ. πχ παρακρατούμενοι, ΚΒΣ και θα μπορέσει να μετακινηθεί στον έλεγχο) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
    Αυτό το υλικοτεχνική υποδομή, μας φέρνει στην δεύτερη παράμετρο που χρειάζεται βελτίωση για να γίνει ο έλεγχος αποτελεσματικότερος.
    Η υλικοτεχνική υποδομή αφορά την μηχανογράφηση δηλαδή το hardware και το software
    2α. Hardware.
    Απλό αλλά βασικό. Είναι εκείνο το μεταλλικό κουτί με οθόνη και κουμπιά που χρειάζεται στο γραφείο αλλά ακόμη καλύτερα αν τόχεις και μαζί σου, στον έλεγχο. Και ακόμη καλύτερα αν αυτό που έχεις μαζί σου επικοινωνεί διαδυκτιακά (internet το λένε) με την Δ.Ο.Υ. την ΥΠΕΕ, το ΚΕΠΥΟ, το ΙΚΑ, και το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
    Και αυτό το τελευταίο μας φέρνει στο κλειδί της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής κύριοι, το software ή λογισμικό των ελέγχων
    2β) Οι δυνατότητες μέχρι τώρα του λογισμικού που έχει στην διάθεση του ο ελεγκτής για διασταυρωτικές επαληθεύσεις, είναι ανεπαρκείς και αποσπασματικές. Δεν θα σταθώ στην κακοήθη κριτική ότι αυτό εξυπηρετούσε κάποια αδιαφανή συμφέροντα τα οποία πολέμησαν και θα πολεμήσουν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων αυτών.
    Ποιο είναι αυτό το μαγικό καθόσον αϋλο πράγμα που θα στριμώξει πολλούς φοροδιαφεύγοντες?
    Α) Ηλεκτρονική εικόνα όλων των φυσικών και νομικών προσώπων.
    Ολες οι δηλώσεις (ΦΠΑ,εισοδήματος, κτλ) αλλά και οι παραβάσεις ΚΒΣ, και οι πληρωμές φόρων και τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) θα είναι συγκεντρωμένα σε ένα πεδίο όπου ο ελεγκτής θα έχει πλήρη εικόνα για τα εισοδήματα, τους φόρους και τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός.
    Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι θα τροποποιηθούν και τα έντυπα των δηλώσεων (Ε1,Ε3,Φ10,Ε9) έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν την δημιουργία αυτής της πλήρους και ολοκληρωμένης εικόνας του κάθε φορολογούμενου.
    Αλλά και θα αναπτυχθεί και το λογισμικό εκείνο που θα υποστηρίξει αυτή την λειτουργία. Το “elenxis” είναι μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν είναι πλήρες και σέρνεται στην ολοκλήρωση του .
    Και δεν είναι πλήρες γιατί λείπει το ουσιαστικότερο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το «έσχες». Πρέπει δηλαδή ο ελεγκτής να μπορεί να έχει εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία και κυρίως τα ακίνητα του ελεγχόμενου. Δηλαδή ελέγχοντας ένα γιατρό (τώρα που βρήκαμε παπά..) στην Πάτρα πρέπει στην εικόνα του να φαίνεται αν έχει ακίνητα στην Μύκονο, Αθήνα, Σαντορίνη ή αλλού.
    Κι αυτό το τελευταίο καθιστά απαραίτητη την διασύνδεση του λογισμικού αυτού των ελέγχων και με άλλα πληροφοριακά συστήματα όπως το «κτηματολόγιο», τα υποθηκοφυλακεία, το ΙΚΑ ακόμη και τις τράπεζες, το χρηματιστήριο και τον «Τειρεσία».
    Β)Συγχρονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ «Ε1», «Ε9», ¨περιουσιολογίου¨ και κτηματολογίου. Η διασταύρωση των πληροφοριών μεταξύ αυτών των βάσεων δεδομένων θα καταστήσει αδύνατη την απόκρυψη των ακινήτων.Κατ αυτόν τον τρόπο το μαύρο χρήμα που προέρχεται από την φοροδιαφυγή δεν θα μπορεί να επενδυθεί σε ακίνητα. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» , βεβαίως.
    Γ) Βάση δεδομένων με τους εκδότες εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων στην οποία θα έχουν πρόσβαση ελεγκτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Κατ αυτόν τον τρόπο οι ελεγκτές θα εντοπίζουν όταν ελέγχουν λήπτες τις συναλλαγές με τους εκδότες αυτούς. Επίσης οι επιχειρήσεις πρίν πραγματοποιήσουν συναλλαγές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν αν οι αντισυμβαλλόμενοι τους, έχουν εκδώσει πλαστά/ εικονικά στοιχεία.
    Δ) Εκσυγχρονισμός και επικαιροποίηση του προγράμματος υποστήριξης των ελεγκτών «βοηθός ελεγκτή». Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να στηρίζει τον ελεγκτή και στις ελεγκτικές διαδικασίες και στην συντομότερη συγγραφή των εκθέσεων ελέγχου. Ο τακτικός έλεγχος ειδικότερα με την μηχανογραφική υποστήριξη πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος, πιο περιεκτικός και πιο σύντομος. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθεί χρόνος για περισσότερους ελέγχους.
    Ε) Βάση δεδομένων στο Internet με τα αποτελέσματα των ελέγχων.Τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων θα πρέπει αφενός να προστίθενται στην ηλεκτρονική εικόνα των φυσικών και νομικών προσώπων που προαναφέρθηκε, αφετέρου για λόγους διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς να εμφανίζονται σε βάση δεδομένων στο site του υπουργείου στο Internet.
    Δηλαδή πιο συγκεκριμένα με ένα συνοπτικό τρόπο θα εμφανίζονται τα αποτελέσματα του ελέγχου σε φόρους, πρόστιμα κτλ έτσι ώστε και οι συναφείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις να μπορούν να λάβουν γνώση.

    Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν ένα μέρος μόνο μιας γρήγορης επεξεργασίας ιδεών για την βελτίωση των φορολογικών ελέγχων. Κάποιες από αυτές ίσως δεν είναι υλοποιήσιμες και κάποιες άλλες ίσως απαιτούν μήνες και χρόνια για να εφαρμοστούν.
    Βέβαιο είναι όμως, το ότι για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που αγγίζει το 40% του ΑΕΠ απαιτεί και σχεδιασμό και πρόγραμμα. Εκείνο που διαφαίνεται από την αντιμετώπιση των πολιτών είναι να δώσουν μια πίστωση χρόνου για να εμφανιστούν αποτελέσματα. Αυτή η πίστωση χρόνου πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα και με αποφασιστικότητα έτσι ώστε να φανεί «έργο» σ΄ένα χρονικό ορίζοντα δύο-τριών ετών.
    Ευχαριστώ..

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:21 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,
    Κ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ OPENGOV

    ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    (ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
    -ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ «ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ»-

    1. ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΗ,ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩΝΑΣ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
    ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΣ!!!
    2. ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ (ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ,
    ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΤΛ) ΩΣΤΕ:
    Α. ΑΦ’ ΕΝΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ &
    Β. ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ
    ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    ΔΗΛΑΔΗ Μ΄ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ!!!

    (ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΜΕ, ΔΟΕ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΑΞΊΑΣ!!)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:21 | Μάριος Βουδούρης

    Η ιδέα της υποχρεωτικής υποβολής δηλώσεων μέσο διαδυκτίου είναι πολύ πρόωρη για γενικευμένη εφαρμογή. Νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνει η κατά βούληση υποβολή και παράλληλα να τονιστούν ιδιαίτερα τα πραγματικά πολλά πλεονεκτήματα της μεθόδου, τόσο για τον πολίτη προσωπικά όσο και για το κράτος. Δίνετε οικονομικά κίνητρα στους πολίτες για την συλλογή αποδείξεων. Λοιπόν αυξήστε κατά τι τα υπάρχοντα οικονομικά κίνητρα για όσους υποβάλουν δηλώσεις μέσο διαδικτύου, παρακινώντας τους και έτσι, να αναζητήσουν ανέξοδους τρόπους προσέγγισης Η/Υ, εάν δεν έχουν. Αφήστε τα ΚΕΠ ήσυχα. Όλα τα άλλα που μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο ταλαιπωρία, επιπλέον κόστος, για την πλειοψηφία των πολιτών θα προκαλέσουν και αγανάκτηση. Τώρα στο θέμα των αποδείξεων. Έχετε αναλογιστεί σοβαρά τι ζητάτε απ’ τον πολίτη με την απογραφή όλων αυτών των στοιχείων τόσων πολλών αποδείξεων. Αντί αυτού θεσπίστε αυστηρότατους νόμους για την φοροδιαφυγή τόσο του εμπόρου όσο και του αγοραστή, ο οποίος είναι συνυπεύθυνος φοροδιαφυγής. Τέλος τι θα λέγατε για την ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής όπου να καταγγέλλονται φοροδιαφεύγοντες. Οι καταγγελίες αυτές να μην μπορούν μεν να στοιχειοθετούν κατηγορία, αλλά να εφιστούν την προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών. Μήπως θα λιγόστευαν έτσι τα παντός τύπου φακελάκια και άλλες φοροαποφυγές.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:33 | Βασίλης Α.Κυριακού

    1.Πρέπει όλοι οι επιτηδευματίες να έχουν ταμειακή μηχανή συνδεδεμένη με τους υπολογιστές του υπουργείου οικονομικών.
    2.Καμία συναλλαγή δεν θα επιτρέπεται σε άτομα στερούμενα αριθμού φορολογικού μητρωου( από την αγορά ενός χγρ. ψωμιού έως την αγορά πολυτελούς ακινήτου ).
    3.Οι πάσης φύσεως αγορές θα αθροίζονται και έτσι θα προκύπτει ασφαλής ένδειξη του ύψους του εισοδήματος του φορολογουμένου, το οποίο θα συγκρίνεται ακολούθως με το δηλούμενο από αυτόν.
    4.Έτσι εξασφαλίζεται αφενός μεν η είσπραξη του ΦΠΑ από το κράτος,αφετέρου δε το ελάχιστο ύψος εισοδήματος του φορολογουμένου.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:16 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΠΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ (1200Ε).ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 2 Η 3 ΜΕΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ (ΦΙΞ).
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΣΠΑΤΑΛΑΤΕ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ,ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΑ ΛΙΤΡΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΟΛΙΣ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΗ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΕΜΕΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΛΥΤΩΝΩ ΤΟ ΦΠΑ(ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΕΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ).ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:18 | Χρυσόπουλος Αποστόλης

    Προτείνεται τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. να μπορούν να αντληθούν με διαφορετικό τρόπο ώστε να μην μπορεί κανείς να μην αποδίδει αυτό που αναλογεί στην εμπορική ή άλλη πράξη που πραγματοποιεί.
    Παράδειγμα 1: Να επιβάλλεται ο Φ.Π.Α. σε ένα γιατρό ή έναν επιτηδευματία την ώρα που λαμβάνει το μπλοκ αποδείξεων από την εφορία. Έτσι και ο Φ.Π.Α. θα προεισπράτεται και ο γιατρός-επιτηδευματίας θα είναι αναγκασμένος να κόβει απόδειξη ώστε να λαμβάνει τον Φ.Π.Α.(που έχει ήδη αποδώσει) από τον πελάτη.
    Πρόβλημα: Θα χρειαστεί 5 μπλοκ και θα πάρει 1 από την εφορία ώστε να βγάζει μαύρα χρήματα και να μην κόβει αποδείξεις σε όλους τους πελάτες του.
    Λύση: Έλεγχοι της εφορίας και βαριές ποινές, όπως αφαίρεση της άδειας για χρονικό διάστημα ενός έτους και σε περίπτωση υποτροπής ισοβίως, ώστε ο γιτρός-επιτηδευματίας να γίνει μπετατζής ή delivery boy. Ή εκτιμά αυτό που έχει (κοινωνική θέση, υπόληψη, οικονομική άνεση κλπ) ή ανοίγει το κουτί της πανδώρας γι’ αυτόν.
    Παράδειγμα 2: Επιχείρηση μεταπώλησης ειδών (πχ βιβλιοπωλείο) πληρώνει και τον Φ.Π.Α. του πελάτη προκαταβολικά όταν λαμβάνει το εμπόρευμα από τον χονδρέμπορα. Έτσι θα αναγκαστεί να κόβει απόδειξη για να εισπράξει τον Φ.Π.Α. που έχει ήδη αποδοθεί, εμφανίζει τον πραγματικό τζίρο και φορολογείται όπως του πρέπει.
    ΚΑΠΟΤΕ ΟΛΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΕΦΤΕΣ, ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.
    ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ΚΛΕΦΤΕΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 12:18 | παπανικολαου θεμιστοκλης

    δωστε πραγματικα κινητρα δηλ γενναια φοροαπαλαγη για τις αποδειξεις για να τους συμφερει να τις μαζευουν, αλλιως θα ισχυει παλι το γνωστο» με αποδειξη τοσο χωρις τοσο,». Επιτελους καντε πραγματικο ελεγχο στους εφοριακους και οποιον εξακριβοσουν οτι παρανομει αμεση απολυση.Να ειστε σιγουροι οτι πολλες φορες » ο φοβος φυλαει τα ερημα»

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 12:38 | ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΔΙΝΟΣ

    Κοιταμε να πιασουμε τους φοροφυγαδες και καλως….αυτοι ομως οταν βλεπουν τους πολιτικους με τα ατιμωρητα σκανδαλα και ακομα χειροτερα τους ανθρωπους του Θεου υποτιθεται (παπαδες) να εχουν εκατομμυρια ευρω καταθεσεις «για ωρα αναγκης» τι λετε να κανουν?η ακομα καλυτερα τι θα εκαναν στη θεση τους αλλοι????

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:59 | ΜΠΡΑΝΗΣ Γεώργιος

    Θεωρώ ότι το μέτρο της έκδοσης αποδείξεων είναι απολύτως ορθό, μόνο που θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, με την ύπαρξη ταμιακών μηχανών. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους: α) Βενζινοπώλες, με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι θα επιτευχθεί και περιορισμός στην λαθρεμπορία καυσίμων, β) οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν, γ) περίπτερα, δ)ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς και ε) γιατρούς και δικηγόρους και όχι την υποχρέωση καταβολής από αυτούς Φ.Π.Α., καθόσον αυτόν θα κληθούν να καταβάλλουν και πάλι άδικα οι φορολογούμενοι. Δεν υπάρχει περίπτωση γιατρός ή δικηγόρος να επωμισθεί την καταβολλή του Φ.Π.Α., απλά θα αυξήσει την αμοιβή του, π.χ. από 1000 σε 1119 €, και θα γίνει ένας φοροεισπράκτορας που θα οφείλει να καταβάλλει τον Φ.Π.Α., που όπως προανέφερα θα έχει καταβάλλει άμεσα ή έμεσα ο απλός πολίτης. Άλλωστε θεωρώ δεδομένο την ύπαρξη φαινομένων να ζητούν αμοιβή 1000 € χωρίς απόδειξη ή 1200€ με απόδειξη-τιμολόγιο. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελλούν τα συνεργεία αυτοκινήτων τα οποία υποχρεούνται στην έκδοση τιμολογίου-απόδειξης παροχής υπηρεσιών και στα οποία καλείσαι να πληρώσεις 100 € ως αμοιβή τους + 19€ Φ.Π.Α., σύνολο δηλαδή 119€. Αποτέλεσμα είναι το όλο κάστος να το επωμίζεται μόνο ο πελάτης και αυτοί καθόλου.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:08 | Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

    Φορολόγηση του μαύρου χρήματος κατά την αγορά αγαθών /υπηρεσιών μεγάλης αξίας.

    Το χρήμα (μαύρο ή όχι) δεν έχει αξία το ίδιο αλλά μόνο σαν ανταλλακτικό μέσο. Επομένως ένας τρόπος φορολόγησης μέρους του μαύρου χρήματος είναι κατά την ανταλλαγή του με την αγορά μεγάλης αξίας αγαθών και υπηρεσιών (π.χ. αγορά ακινήτου, αυτοκινήτου, δίδακτρα ιδιωτικού σχολείου κλπ) σε αντίθεση με το περισσότερο δύσκαμπτο και χρονοβόρο έλεγχο του πόθεν έσχες. Δηλαδή προτείνεται η δημιουργία δεξαμενής «φορολογημένου χρήματος» (από πρόσφατες φορολογικές δηλώσεις και παλαιοτέρων ετών αφαιρόντας με αντικειμενικό προσδιορισμό τις δαπάνες διαβίωσης και χρήσης). Η αγορά του αγαθού θα πραγματοποιείται μόνον μέσω προσκόμισης από τις φορολογικές αρχές σχετικού πιστοποιητικού αφαιρώντας αντίστοιχα την αξία του αγαθού από τη ανωτέρω δεξαμενή. Εάν το ποσό του αγαθού / υπηρεσίας δεν δικαιολογείται από τη δεξαμενή θα είναι δυνατή η αγορά αφού καταβληθεί το αντίτιμο φορολόγησης ( π.χ. με ένα μεσοσταθμικό συντελεστή 25%) για το ποσό αγοράς αγαθού και επομένως θα μπορεί να εκδοθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό που θα επιτρέπει την αγορά.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | Παντελής Πρέζας

    Συμφωνώ με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Υπάρχουν όμως προβλήματα που πρέπει να πάρουμε υπόψιν μας.
    Τι θα γίνει αν οι φορολογούμενοι, καταγράφοντας τις 100άδες αποδείξεις που καθ΄ένας μάζεψε, κάνει και 10-15 λάθη στην καταγραφή του ΑΦΜ του εκδότη της απόδειξης;
    Το σύστημα θα έχει εκατομμύρια ψευδή χτυπήματα που θα είναι αδύνατον να διασταυρωθούν αν είναι αληθή ή ψευδή.
    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Να υποχρεωθούν οι φορολογούμενοι να μαζεύουν αποδείξεις ανάλογα με το εισόδημά τους, όπως γενικά έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
    Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδέσουν τις ταμειακές τους μηχανές online με τις εφορίες. Έτσι ώστε τη στιγμή που «κόβεται» η απόδειξη να ενημερώνεται η εφορία.
    Για τις περιπτώσεις που αυτό είναι αδύνατο (π.χ. καφενείο σε χωριό, ταξί…) τότε να υποχρεούται ο επιχειρηματίας να πάει στην εφορία κάθε 15 μέρες, μια συσκευή (π.χ. USB) που να παίρνει αυτά τα στοιχεία των αποδείξεων από την ταμιακή του μηχανή και να τα περνά στο κεντρικό σύστημα της εφορίας.
    (Για τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών μπορεί να μπουν και συσκευές που να δέχονται αυτά τα δεδομένα, με online σύνδεση με την εφορία, σε κάθε ΠΕΚ)
    Οι έλεγχοι των φορολογουμένων που δηλώνουν αποδείξεις μπορεί να είναι στοχευμένα δειγματοληπτικοί. Όταν δε κληθεί για έλεγχο ο φορολογούμενος για να διαπιστωθεί αν πραγματικά έχει τις αποδείξεις που δήλωσε, τότε θα υποχρεούται να προσκομίσει και ηλεκτρονική αναλυτική καταγραφή των αποδείξεων που επικαλείται.
    Δεν θα μπορεί τότε να χρησιμοποιηθούν οι αποδείξεις π.χ. κι από τον αδελφό του, γιατί θα είναι καταγεγραμμένες.
    Ούτε θα επιβαρύνονται οι μικρο συνταξιούχοι, γιατί οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι.

    Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να προχωρήσει το μέτρο των αποδείξεων, γιατί δεν πάει άλλο με την κοινωνική αδικεία που υπάρχει σήμερα στη φορολογία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 10:07 | ΔΑΛΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ,ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ.
    ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΝΝΟΩ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΠ/ΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ,ΑΛΛΟ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΕ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΑ,ΚΥΡΙΕ ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ,ΚΥΡΙΕ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΕ,ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΟ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΣΑΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ,ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ,ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ,ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ κ.ο.κ.ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΑΣ,ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΣΟΔΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ
    ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΙΣΟΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΓΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ,ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ,ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 09:07 | ΚΟΜΝΗΝΟΣ-ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αγαπάτε Κύριε Υπουργέ των οικονομικών χρειαζεται Α¨ τομή στο υπαλληλικό προσωπικό της εφορίας . Β¨ ο φόρος πρέπει να επιβάλλετε μόνο στον ετήσιο παραγόμενο ΠΛΟΥΤΟ του ενός έκαστου εξ υμών των φορολογούμενων ?? Ο Εφοριακός υπάλληλος δεν θα πρέπει να έχει επαφή με τους φορολογουμένους. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΘΟΥΝ εταιρίες ορκωτών λογιστών που θα καταθέτουμε της φορολογικές μας δηλωσεις τις οποιες θα προσκομίζουμε μαζί με το βιβλίο εσόδων – εξόδων όπου θα καταγράφουμε τις απόδειξεις των εξόδων διαβιωσης,από τις πιο άπλες έως τις πιο πολυτελείς. Χωρίς ελεγκτική μιζέρια, παρά μόνο εάν αποδειχθουν πλάστες υπαιτιοτηταμας. Βεβαίως στην στήλη των εσόδων αναγράφομαι έσοδα από μισθούς ,από κέρδη επιχειρήσεων ,από υπηρεσίες ,ενοίκια ,και κάθε πηγη.δηλαδη χρεωση – πίστωση =ΥΠΟΛΟΙΠΟ .το αρνητικό ΥΠΟΛΟΙΠΟ θα πρέπει να αποδεικνύεται είτε με δάνεια τραπεζών, είτε με χορηγία φιλων,συγγενων που και αυτοί θα δηλώνουν την χορήγια αλλά δεν θα απαλάσετε του φόρου. Οτι κατέχουμε θα πρέπει να ταίριαζει με το ΥΠΟΛΟΙΠΟ
    ΤΟ δε θετικό ΥΠΟΛΟΙΠΟ να θεωρείτε ο παραγόμενος ΠΛΟΥΤΟΣ ο οποιος να φορολογείτε με ποσοστό 40% . ΟΙ εταίρες ορκωτών λογιστών να ελέγχονται δηγματολιπτικα από τους εφοριακούς υπαλλήλους με βαριές συνέπειες ακόμη και του πτυχίου τους. ( Βλέπε ιδιωτικά ΚΤΕΟ) Η δε αμοιβή αυτών να είναι μέρος του 40%
    ΤΕΛΟΣ στα πολύπλοκα φορολογικά συστήματα που διατηρούν την πελατεία . ΤΕΛΟΣ στους φόρους ακίνητης περιουσίας που δεν παράγει. ΤΕΛΟΣ στους φόρους εισοδήματος που αρκεί μόνο για επιβίωση ΤΕΛΟΣ στους υπέρογκους φόρους μεταβίβασης ακίνητων Με λίγα λόγια τα πάντα φορολογούνται Εμέσα ,Ετσι θα καταναλώνουμε για να μειώσουμε τον ετήσιο παραγόμενο ΠΛΟΥΤΟ μας δημιουργώντας ανάπτυξη.
    Μετά Τιμής
    ΚΟΝΜΗΝΟΣ-ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ anuopoylos@yahoo.gr

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 09:44 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ ΞΕΝΑΚΗΣ

    Κύριοι είμαι υπέρ του δικαίου αυστηρού φορολογικού συστήματος.
    Στο θέμα των αποδείξεων είμαι αντίθετος το θεωρώ απαράδεκτο ένα ακόμη γραφειοκρατικό μετρό για ξόδεμα χιλιάδων εργατοωρών πολίτη και δημόσιου υπαλλήλου για βλακώδεις ελέγχους με άχρηστα φορολογικά αποτελέσματα .
    Η απαίτηση απόδειξης από τον πολίτη θα γίνει πραγματικότητα αν και εφ όσον εκσυγχρονιστή η νομοθεσία περί συνυπευθυνότητας του αγοραστού, όταν δεν έχει απόδειξη μετά την τέλεση της αγοράς του οποίου προϊόντος ή της εξόδου του από ιατρό κτλ ως συντελώντας στη φοροκλοπή , με πρόστιμο για την πρωτη φορα Α την δευτερη φορα 10 Α την τριτη 100 Α και οι εφοριακοί που θα κάθονται στα γραφεία τους να κάνουν προσθέσεις των αποδειξεων να βγουν στους ελεγχους κ.τ.λ .
    Για περεταίρω λεπτομερές πάταξης της φοροδιαφυγής είμαι στη διάθεση οποίου ενδιαφερομένου αρμόδιου αφιλοκερδώς

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 09:20 | xaris

    αδικο αυτο με τις αποδειξεις . δηλαδη απο οτι καταλαβα , οτι εισοδημα εχουμε πρεπει να ψωνιζουμε για να εχουμε το αφορολογητο ? ελεος πια !!!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 08:55 | θεοδώρα

    Να προβλεφθεί πως θα παρουσιάζεται η δαπάνη για την αγορά καυσίμων για τη κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων, όταν μάλιστα αυτά χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση προς και από το χώρο της εργασίας καθώς και η δαπάνη για τα ιδιαίτερα μαθήματα που γίνονται κατ΄οικον και αποτελούν σημαντικό έξοδο της οικογένειας.
    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 08:06 | Ζησης Μοσχοβιδης

    Απλοποιείστε τον φορολογικό νόμο. Μερικές προτάσεις…
    (1) ολα τα επαγγελματικά εισοδήματα καί έξοδα να υπολογίζονται για το καθαρό εισόδημα των ελευθέρων επαγελματιων καί επιχειρήσεων.
    (2) Δωστε πχ. ενα ποσό κατ ατομο οικογενείας ως αφορολόγητο (πχ 2000Ε / ανα μελος οικογενείας)- Αυτό το ποσό πρεπει να καλύπτει τίς βασικές ανάγκες, προσαρμόζεται αναλογα με το πληθωρισμό, καί δεν χρειαζονται αποδείξεις.
    (3) Δωστε επι πλεον αγορολόγητο με αποδείξεις στους τομείς που υπαρχει φοροδιαφυγη (100% των αποδείξεων εκπίπτει) μεχρι πχ. 10000Ε στους φορολογούμενους.
    (4) Φορολογείστε την ακίνητη περιουσία με κάποιο ποσοστό επι τοις χιλιοις για όλους (καί την εκκλησία), ανεξαρτήτως αν εχουν μεγάλη η μικρή ακίνητη περιουσία, καί δωστε τούς πόρους στούς δήμους (πχ οπως στις ΗΠΑ) καί δώστε καί έκπτωση του ποσού από το φορολογηταίο εισόδημα.
    (5) καταργείστε όλους τους αλλους φόρους στα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων του φόρου κληρονομίας (για περιουσίες μέχρι 1.000.000Ε).
    (6) Βαλτε κάποιο φόρο μεταβιβασης επί της αντικειμενικής (= αξίας πραγματικής στην ελεύθερη αγορά) π.χ. μικρότερο από 1%.
    (7) Καταργειστε φόρους υπέρ τρίτων, κλπ
    (8) Επιμετρήστε τίς επενδύσεις των επιχειρήσεων μέσα στήν Ελλάδα σάν έξοδα 5-ετίας καί απαλλάξτε τα από φόρο.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 08:29 | Καραγιαννίδης Ιωακείμ

    Αγαπητοί κύριοι,
    καταρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ που επιτέλους δώσατε βήμα στους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Όσο αναφορά το θέμα της φοροδιαφυγής και το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, θα ήθελα να σας πω ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο ή έστω πάρα πολύ δύσκολο να διορθωθεί, διότι αγαπητοί κύριοι τα λάθη του παρελθόντος από τις ακάστοτε πολιτικές ηγεσίες θα μας ακολουθούν για πάρα μα πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Δυστυχώς τα κακά που έχει αυτή η χώρα είναι πολλά και η κατάσταση αυτή βολεύει πολλούς και μερικές φορές ισχυρούς.
    Εγώ είμαι 42 χρονών και αν θέλετε τη γνώμη μου και αγαπάτε αυτή τη χώρα θα σας συνιστούσα το μοναδικό μέτρο το οποίο μπορεί να κάνει μιαν αρχή για τη βελτίωση της κατάστασης. Προσλάβετε 5 τεχνικές εταιρείες και σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας ΧΤΙΣΤΕ ΦΥΛΑΚΕΣ. Ναι καλά διαβάσατε, χτίστε φυλακές τεράστιες και υπερσύγχρονες και αρχίστε να τις γεμίζετε με κάθε είδους απατεώνα, λαμόγιου ή εγκληματία του οικονομικού και ποινικού κώδικα. Μόνο όταν υπάρξει φόβος στους Έλληνες θα πούμε ότι μπήκε ένα λιθαράκι για την βελτίωση αυτής της ντροπιαστικής κατάστασης που ζει αυτή η χώρα. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 07:01 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    η συλλογη των αποδειξεων ειναι δικοπο μαχαιρι
    γιατι δεν μπορεις να ζητας αποδειξεις για να δικαιολογησης το αφορολογητο οριο.
    αυτο ειναι σαν να του λες οτι θα φορολογηθεις περρισοτερο
    ενα μετρο για καταργηση του αφορολογητου μην ξεχναμε ειναι αυξηση της φορολογιας και οχι παταξη της φοροδιαφυγης.
    ενας μισθωτος και συνταξιουχος δεν μπορει να αποκρυψει το εισοδημα του.
    στοχευμενα μετρα στις κατηγοριες που ξερουμε ολοι που φοροδιαφευγουν με συνδιασμο του ποθεν εσχες
    η συλλογη αποδειξεων απο super market και αλλους τομεις που ετσι κι αλλιως κοβουν αποδειξεις για να δικαιολογηθει το αφορολογητο
    φοβαμαι οτι θα εξελιχθει για την κυβερνηση σε κωμικοτραγικες καταστασεις
    ποιος φωστηρας τα σκεφτεται αυτα τα πραγματα.

  • Θα πρότεινα και μια ομάδα κατά το Γαλλικό μοντέλο, τη λεγόμενη «Οκονομική Αστυνομία» για κάθε πόλη άνω των 200 κατοίκων.
    Και στον συγκεκριμένο φορέα να υπάρχει και ο θεσμός του εθελοντή με τις
    ίδιες αρμοδιότητες των υπολοίπων.
    Να μπορεί δηλαδή και ο εθελοντής να συνδράμει δυναμικά. Π.χ. πάει κάπου για καφέ..δεν του κόβουν απόδειξη, να έχει το δικάιωμα να τον γράψει.

  • Το πρόσφατο έγκλημα με τον Δήμαρχο Παγγαίου, όπου κατά την Ελληνική Αστυνομία είχε αφορμή μια μαύρη τρύπα στα οικονομικά του Δήμου και συνελήφθησαν 2 ταμίες του Δήμου για το φόνο, αν αποδειχθεί πως έτσι όντως έχει, δείχνει μια από τις μεγαλύτερες πηγές διαφθοράς που είναι οι τοπικοί άρχοντες (π.χ. δείτε το σπάσιμο έργων σε μικρότερα για να κάνουν απευθείας αναθέσεις σε κουμπάρους κλπ.)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:40 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    κ. Υπουργέ τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχω κάνει διακοπές με την οικογένεια μου καθώς είμαι πατέρας δυο τέκνων και λόγω των απεργιών των δημοτικών σταθμών και των ασθενειών όλη μας την άδεια εγώ και η γυναίκα μου την χάνουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον επειδή δεν έχουμε άλλη βοήθεια από γονείς και λόγω και της απουσίας μου λόγω επαγγελματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα αναγκαζόμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικό σχολείο στερούμενοι εξόδων και διακοπών. Γιατί λοιπόν μια λύση ανάγκης για πολλές οικογένειες την προσμετράτε ως τεκμήριο και οι αποδείξεις δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα των υπολοίπων?
    Επιπλέον θα ήθελα να σας υπενθυμίσω να τακτοποιήσετε την αδικία που προκύπτει απο τις διαφορετικές εκπτώσεις των τόκων στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που αλλού ισχύει 20%, αλλού 40% και αλλού 100%.
    Ευχαριστώ πολύ!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:01 | Σάκης

    Η γενική εικόνα της φοροδιαφυγής είναι γνωστή από πολλών ετών, και πιστεύω ότι όλες οι κυβερνήσεις προσβλέπανε στην αύξηση εσόδων με τον κατά τον δυνατό περιορισμό της.
    Ομως τίποτε δεν θα επιτευχθεί με την υφιστάμενη δομή των οικονομικών υπηρεσιών.
    Δεν υπάρχει μικρομεσαίος που να έκλεισε οικονομικό έτος χωρίς να υποχρεωθεί να «τα ακουμπίσει¨ σε κάποιον ή σε ομάδα που μάλλον αποτελείται από τον ελεγκτή, τον επόπτη, πιθανόν τον διευθυντή και με ενδιάμεσο (και στο μοίρασμα) τον λογιστή.
    Από αυτό που τελικά «συμφωνείται» ,μετά από υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις του λογιστή, να πληρώσει ο φορολογούμενος (πού ώς εκ θαύματος είναι πάντα πολύ λιγότερο από το αρχικό υπερβολικό ποσό που θα υποχρεωνόταν να πληρώσει,όπως άφηναν να πλανάται), τα δύο τρίτα είναι «τα δώρα¨για τις υπηρεσίες και το ένα τρίτο στο κράτος.
    Η μόνη λύση: Πλήρης παραμετροποίηση (όπως ο αντικειμενικός προσδιορισμός) και καμμία δυνατότητα παρέμβασης υπαλλήλου στον καθορισμό του φόρου.
    Οποιαδήποτε νομοθετική εντατικοποίηση ελέγχων και άλλων διαδικασιών, αυξάνει τον τζίρο των παραπάνω κυκλωμάτων και δυστυχώς αυτός είναι ο κανόνας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:30 | ΠΛΑΚΟΣΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ

    Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την άμεση τόνωση των Δημοσίων Εσόδων ,έχω να προτείνω τα εξής:

    1)Κατάργηση της Β΄κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ.(Εσόδων-Εξόδων) και διατήρηση δύο κατηγοριών βιβλίων του Κ.Β.Σ. ( Α΄& Γ΄ κατηγορίας, αντίστοιχα) ,κάθότι έχει παρατηρηθεί ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών όπως π.χ.( εκμεταλλευτές περιπτέρων) να καταβάλουν μονίμως τεράστια ποσά Φ.Π.Α. ,ενώ κάποιες άλλες όπως π.χ.( Έμποροι οικοδομικών υλικών , έμποροι ρουχισμού) να εμφανίζουν μονίμως μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα.

    2)Σε περίπτωση όπου η παραπάνω πρόταση δεν είναι πρακτικά εφαρμοστέα , προτείνω εναλλακτικά την επαναφορά της » Συνάφειας επί των αγορών» ,όπως ίσχυε με τις διατάξεις της ΠΟΛ.1144/1998,διότι έχει παρατηρθεί το φαινόμενο ορισμένες επιχειρήσεις να εμφανίζουν σε δύο, τρείς ή ακόμη και τέσσερις διαδοχικές διαχειριστικές περιόδους «Ζημίες» , ενώ ταυτόχρονα απασχολούν ικανό αριθμό προσωπικού, μισθώνουν επαγγγελματικές εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα υψηλά μισθώματα και ταυτόχρονα αξιώνουν από την πολιτεία και τα πιστωτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζονται ως βιώσιμες και να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις στα πλαίσια κατάθεσης αιτημάτων για υπαγωγή σε χρηματοδοτικά προγράμματα π.χ. ΕΣΠΑ.

    3)Πάγωμα των τακτικών φορολογικών ελέγχων μέχρι την 31/12/2010 και αποκλειστική ενασχόληση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών Δ.Ε.Κ., Π.Ε.Κ. ,Δ.Ο.Υ., με την διενέργεια προσωρινών ελέγχων Φ.Π.Α. και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, με παράλληλη εντατικοποίση των προληπτικών φορολογικών ελέγχων από πλευράς της ΥΠ.Ε.Ε.. Το γεγονός αυτό θα συνέβαλε αποφασιστικά στην άμεση τόνωση των Δημοσίων Εσόδω.Επιπλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής , όταν προηγουμένως δεν υπάρξει πάταξη της ΦΟΡΟΚΛΟΠΗΣ!

    4)Δημιουργία «Φορολογικού Τειρεσία» για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων με τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων αυτών από χρηματοδοτικά προγράμματα , όπως π.χ. ( Υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο, ένταξη στο ΕΣΠΑ κ.τ.λ.)
    Έξοδος από τον «Φορολογικό Τειρεσία» μόνο σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης αθωωτικής δικαστικής απόφασης , καθώς και στην περίπτωση επίτευξης διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού μεταξύ της ελεγχόμενης επιχείρησης και της φορολογικής αρχής.

    5)Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας «Διαχείρισης Καταγγελιών» και λειτουργία τηλεφωνικής » Γραμμής Καταγγελιών» με κλήση σε τετραψήφιο νούμερο . Η υπηρεσία αυτή προτείνεται να λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Εξάλλου η καθιέρωση της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα των περισότερων οικογενειακών δαπανών , με την επαναφορά του μέτρου » των αποδείξεων» , θα δημιουργήσει κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει την ανάγκη λειτουργίας της εν λόγω υπηρεσίας για την καταγγελία των επιτηδευματίων οι οποίοι θα εξακολουθούν να μην εκδίδουν τα φορολογικά στοιχεία που θα τους ζητούνται.

    6)Εκχώρηση ανακριτικών αρμοδιοτήτων στους υπαλλήλους των Δ.Ε.Κ., Π.Ε.Κ. καθώς και στους υπαλλήλους που υπηρετούν στα Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού των Δ.Ο.Υ., καθότι η μόνη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών που έχει ανακριτικές αρμοδιότητες είναι η ΥΠ.Ε.Ε.,γεγονός που προκαλεί εξαιρετικές δυσκολίες στους υπαλλήλους των άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών , ιδιαίτερα κατά την διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων που αφορούν υποθέσεις με λήψη και έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων,δεδομένου ότι για την στοιχειοθέτηση των παραβάσεων αυτών απαιτείται η συλλογή προανακριτικού υλικού , λήψη καταθέσεων από εμπλεκόμενα και υποκρυπτόμενα πρόσωπα , με αποτέλεσμα όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου να ζητούν την συνδρομή της ΥΠ.Ε.Ε. ,κατί που οδηγεί συχνά σε εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες.

    7)Απεμπλοκή των Δ.Ο.Υ. από εργασίες και διαδικασίες διανομής επιδομάτων , βοηθημάτων και εισοδηματικών ενισχύσεων, διότι η ενσχόληση των υπαλλήλων στις Δ.Ο.Υ. με εργασίες » Κοινωνικού Χαρακτήρα» συνεπάγεται την διάθεση μεγάλου αριθμού εργατοωρών για την διεκπεραίωση των εργασιών αυτών εις βάρος της βασικής αποστολής που έχουν οι Δ.Ο.Υ. η οποία συνίσταται στην διενέργεια φορολογικών ελέγχων καθώς και στην βεβαίωση και είσπραξη φόρων.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:54 | Δασκαλάκης Φίλιππος

    O τρόπος που θα αναφέρω νομίζω ότι είναι από τους πιό αποτελεσματικούς με την προυπόθεση ότι το υπουργείο οικονομικών
    θα έχει ένα καλό μηχανογραφικό σύστημα.
    Κάθε επιχείρηση που εκδίδει αποδείξεις θα είναι υποχρεωμένη να έχει εφοδιάσει την κάθε απόδειξη με κωδικό γραμμών(barcode).
    Η εφορία παραλαμβάνοντας τις αποδείξεις των φορολογουμένων θα περνά
    από τον έλεγχο την κάθε απόδειξη η οποία θα έχει όλα τα στοιχεία της επιχείρησης και θα αποθηκεύονται στον υπολογιστή.Ανά πάσα στιγμή το υπουργείο οικονομικών θα μπορεί να διασταυρώνει τα στοιχεία σε ελάχιστο χρόνο.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:12 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΤΣΑΚΗΣ

    Ναι το μέτρο αυτό είναι ένας τρόπος είσπραξης φόρου.
    Βέβαια θα εμφανιστούν και οι πονηροί που θα εκμεταλλευτούν την δυνατότητα να προσκομίσουν αποδείξεις που δεν τους ανήκουν ή είναι διπλά περασμένες πως θα το ελέγξετε?
    Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας η αγράμματοι θα μπορούν να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο?
    Για μένα σε πιάνω χωρίς απόδειξη, βάζω μεγάλο πρόστιμο και στη δεύτερη φορά κλείσιμο της επιχείρηση, η ελευθέρου επαγγελματία παίρνω την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:03 | Γ.ΒΕΖΥΡΑΚΗΣ

    Αν και αναρωτιέμαι αν διαβάζονται από τους ιθύνοντες όλες αυτά τα μηνύματα, οφείλω να κάνω τη προσπάθεια:

    Θα ηθελα να θυμισω σε όλους ότι το πρόβλημα δεν είναι οι υψηλομισθοι. Ειτε υπάλληλοι, είτε επαγγελματίες, αν κερδίζουν και δηλώνουν 50-100-500.000€ το χρόνο μπράβο τους. Δε κλέβουν κανένα και φορολογούνται με το ισχόν σύστημα. Το πρόβλημα είναι ο καθε φοροφυγάς είτε των 10.000€ ετησίως, είτε του 1.000.000€. Αυτοί κλέβουν όλους μας. Κλέβουν τους πολίτες που δεν έχουν παροχές από ένα απένταρο κρατος το οποίο ακριβοπληρώνουν.
    Βάλτε ένα κοινό αφορολόγητο για όλους ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Δώστε επιπλέον αφορολόγητο στους υπαλλήλους που προκαταβάλλουν το φόρο και δε κλεβουν το δημόσιο (ότι ισχύει και τώρα).Θυμηθήτε ότι αφορολόγητο (χωρίς προυποθέσεις και «αποδείξεις») κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας δε νοείται!
    Κάτε όλους μας «κυνηγούς αποδείξεων» για τα πάντα. Ταμειακές και στο περίπτερο υποχρεωτικά. Βάλτε μεταβλητο αφορολόγητο σε 3-4 σκάλες (π.χ. για 10.000€ να εκπίπτει το 100% της αξίας των αποδείξεων, για τις επόμενες 10.000€ το 50% και για τις επόμενες 10.000€ το 25%). Τα νούμερα είναι τυχαία. Κάντε τη δική σας κλίμακα. Χρησιμοποιήστε την αγοράστική δύναμη της μέσης οικογένειας με εισόδημα 30-50.000 ετησίως για να κάνετε τους επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις. Μη σταματήσετε στε 4-5.000€ ανά έτος, μια και αυτό σημαίνει ότι πολλοί «πελάτες» που καταναλώνουν θα σταματάνε τη συλλογή αποδείξεων από το Μάρτιο…
    Αξιοιποιήστε τα στοιχεία από τους τζίρους των εταιρειών που θα εκδόσουν τις αποδείξεις για να ψάξετε πίσω σε περυσινές δηλώσεις και δαπάνες διαβίωσης των ιδιοκτητλων, αλλά το κυριώτερο για να έχετε ένα σημείο αναφοράς για το μέλλον. Αξιοποιήστε τα όποια συμπερασματα και αστοιχεία. Όχι σαν το Ε9 που το υποβάλαμε 3 φορές και αμφιβάλλω αν έχουν περάσει σε κάποια βάση τα στοιχεία που έχουμε πολλάκις υποβάλλει…
    Τέλος, πέρα από τους μικροκλέφτες που εύκολα στέλνουμε μέσα, καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι η φοροδιαφυγή είναι ΚΛΟΠΗ και θα ήταν εντυπωσιακό το να δούμε και μερικά καλόπαδα που φοροδιαφεύγουν (συνήθως μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, με πολιτκές και οικονομικές διασυνδέσεις, ακριβοπληρωμένους δικηγόρους κλπ) πίσω από τα κάγκελα.
    Φιλικά.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:14 | Θεοδοσιάδης Ν.

    Πέρα από την κατάθεση αποδείξεων για τη συμπλήρωση του αφορολογήτου να γίνονται δεκτές ως ένα ύψος και υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογουμένων για δαπάνες για τις οποίες δεν τους δόθηκαν αποδείξεις και στις οποίες να αναγράφονται το ποσό που κατέβαλε και όποια από τα στοιχεία του επαγγελματία γνωρίζει και μπορούν να τον ταυτοποιήσουν.
    Οι δηλώσεις αυτές να είναι απόρρητες και να μη χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη αυτών που φοροδιαφεύγουν, αλλά να είναι στατιστικά στοιχεία που θα κατευθύνουν τις αρχές στον έλεγχό τους.
    Δηλώσεις τέτοιες να γίνονται δεκτές και για χρήματα που οι φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν για οποιονδήποτε άλλο λόγο (πχ γρηγορόσημο, φακελάκι)

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:38 | nikos ioannou

    συντροφε Παπακωσταντινου , (απο την περιφερεια σας , μενω σε ενα χωριο εξω απο την κοζανη και εργαζομαι στην κοζανη, εχουμε συνομιλησει αρκετες φορες στην νομαρχιακη του κινηματος)

    εχω καποιες ερωτησεις , βαση των οσων διαβαζουμε και ακουμε

    για το αφορολογητο των 12.000 θα πρεπει να συμπληρωσω 6000 αποδειξεις , δηλαδη το αρχικο αφορολογητο μου θα ειναι 6.000? αρα ως μισθωτος που ειμαι η παρακρατηση φορου που γινεται καθε μηνα στον μισθο μου με ποια βαση αφορολογητου θα υπολογιζεται ? τις 12.000 ή τις 6.000 ? γιατι εαν ειναι στις 6.000 θα δημιουργηθει το προβλημα της μειωσης του μισθου μου κατα 10-15% (εαν το υπολογιζω σωστα) και αυτο θα συμβει σε μια εποχη που ισα ισα καταφερνουμε να βγαζουμε το μηνα …

    οσο αφορα το μετρο των αποδειξεων θεωρω οτι απο ΜΟΝΟ του (ετσι οπως το ακουμε στα ΜΜΕ) δεν θα πιασει , απαιτειται σειρα παραλληλων μετρων, επισης τι γινεται με τα περιπτερα ? εγω μενω σε χωριο και οχι σε πολη που λενε οτι ΘΑ βαλουν ταμειακη , τα τσιγαρα μου και αλλα προϊοντα που αγοραζω απο το περιπτερο ΠΩΣ θα τα δικαιολογησω ωστε να καλυψω τις αποδειξεις μου για το αφορολογητο ? ομοια και για την διακριση μεταξυ μικρων και μεγαλων βενζιναδικων , εμεις εδω ολα (ενα και μοναδικο) ειναι μικρο … αρα ουτε απο εδω θα εχω αποδειξεις ? (τσιγαρα =1200 ευρω ,βενζινες=2.400 συνολο 3600!!!!που δεν θα εχω αποδειξεις …. στην περιοχη μας οπως ξερετε η θερμοκρασιες ειναιχαμηλες και σε ετησια βαση χρειαζομαι 2500 για πετρελαιο!!! …ΑΡΑ δεν μου περισευουν 6000 ευρω για αλλες αποδειξεις )

    δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο αλλα σιγουρα θα πρεπει να δωθει προσοχη στην περιφερεια και τις επιπτωσεις που θα ειχε ενα τετοιο μετρο , ειτε ειναι εξω απο την κοζανη ειτε εξω απο την θεσσαλονικη ή οπου αλλου , ο αριθμος κατοικων , η χιλιομετρικη αποσταση της εργασιας ,το υψομετρο και οι θερμοκρασιες … και ισως πολλα αλλα …

    σας ευχαριστω και ελπιζω να σας δουμε συντομα

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:30 | ΚΑΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΑΝΑΡΩΤΙΈΜΑΙ ΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΊΚΤΥΟ?

    ΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥ ΜΗΤΡΩΟ , ΑΣ ΠΟΥΜΕ,
    ΝΑ ΠΕΡΝΩ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ,
    ΝΑ ΚΡΑΤΩ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ,
    ΝΑ ΑΠΟΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ
    ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:24 | Γιωργος

    Ειναι ανεφικτη η καταγραφη και η επεξεργασια εκ μερους των εφοριων των εκατονταδων αποδειξεων που θα μαζευει καθε οικογενεια. 300 τουλαχιστον απο φουρνο και 100 απο σουπερ μαρκετ και 300 απο μαναβικο μπακαλικο και αντε βγαλε ακρη. Θα γραφουμε 5 μερες στο τελος καθε χρονιας. Και πως θα ελεχθουν;. Εδω προχτες αναφερθηκε η πιθανοτητα ηλεκτρονικης μονο δηλωσης απο ΚΕΠ. Ειναι αντιθετες οι σκεψεις αυτες. Χρειαζεται ελεγχος και επιβολη τεκμηριων χρησης και αποκτησης ωστε να αναγκαζεται καποιος να δηλωνει ωστε να μπορει να αγοραζει και μετα (αυτοκινητο ,σπιτι κτλ). Επισης οσον αφορα τους γιατρους και το φαρμακα θα συμφωνησω με την προταση περι ηλεκτρονικης συνταγογραφησης. απο το pc η το laptop σε μια βαση δεδομενων θα γραφεται η συνταγη και θα εκτελειται ηλεκτρονικα απο καθε φαρμακειο. Ετσι θα φαινεται ποιος γραφει και τι και ποσους πελατες εχει. Και για τους γιατρους μεγαλης ηλικιας ας λειτουργει για καποιο διαστημα ενα τηλεφωνικο νουμερο που θα κανει την δουλεια αυτη. Και πανω απο ολα μειωση των συντελεστων. Ενα 20% για μικρομεσαιες επιχειρησεις και μεσαια εισοδηματα ειναι κινητρο ωστε να γινουν ολοι υπευθυνοι. Οταν φτανουμε στο 35-40% τοτε ερχεται η κουβεντα, μα γιατι να τα μοιραστω μαζι τους? Μαζι τα δουλευουμε?
    Καλη χρονια

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:39 | manolis

    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:51 | Φιλιππακος Νεκταριος

    Θελω να πιστευω οτι αυτα που προτεινουμε, καποιος τα αξιολογει, και δεν πανε »στον καλαθο των αχρηστων».
    Εχω να προτεινω λοιπον το εξης:
    Το συστημα των αποδειξεων πρεπει να λειτουργησει οπως τα καροτσια των σουπερ μαρκετ. Οταν παιρνεις ενα καροτσι βαζεις ενα νομισμα. Οταν ξαναβαλεις στη θεση του το καροτσι, παιρνεις το νομισμα πισω.
    Ετσι πρεπει να γινει και με τις αποδειξεις. Να αυξηθει κατα ενα ή δυο μοναδες ο ΦΠΑ, οποτε αυτο το επιπλεον ποσο, στο τελους του οικονομικου ετους, μεσω του εκκαθαριστικου , ο φορολογουμενος να το παιρνει αυτουσιο πισω. Θα αποτελει ΄΄ζωντανο χρημα΄΄, κατι σαν να σπαει τον κουμπαρα του στο τελος του ετους. Ετσι θα υπαρχει ισχυροτατο κινητρο, να ζηταει παντα την αποδειξη.