5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:08 | Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος

    Η πρόταση είναι σωστή. Ολοι οι πολίτες πρέπει να σηκώνουν το φορολογικό βάρος που τους αναλογεί.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:33 | ΚΛΠ

    Μια αναδρομή στο παρελθόν (για τους επιτηδευματίες-καταστηματάρχες κτλ.)

    – Αρχικά ίσχυε το καθεστώς του λογιστικού προσδιορισμού.
    – Έπειτα ήρθε ο ΜΣΚΚ που θεωρήθηκε (και ήταν) επαναστατικός για την εποχή του, μια και εισήγαγε τον απρόσωπο (όχι αντικειμενικό) τρόπο φορολόγησης).
    – Αργότερα εισήχθηκε ο «αντικειμενικός», βάσει τεκμηρίων, προσδιορισμός (επειδή ήταν προφανές πως τα δηλούμενα έσοδα ήσαν μικρότερα των πραγματικών).
    -Τέλος επανήλθε ο λογιστικός προσδιορισμός.

    Μια αναδρομή στα φορολογικά έσοδα από τις διάφορες αυτές περιόδους, θα αποδείξει, νομίζω, το ατελέσφορο του λογιστικού προσδιορισμού ως μοναδικού κριτηρίου φορολόγησης. Ο ΜΣΚΚ εγκαταλείφθηκε, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν, και η αγορά γέμισε πλαστά, εικονικά ή φανταστικά (ελέω ελέγχου)τιμολόγια και έξοδα.

    Με την εμπειρία αυτή η επαναφορά του λογιστικού προσδιορισμού των εσόδων των μηχανικών θα οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα. Μήπως θα ήταν πιο αποδοτικό για τα φορολογικά έσοδα να εξεταστεί η αύξηση των ΜΣΚΚ? Ας σημειώσουμε ότι δεν υφίσταται σοβαρό ενδεχόμενο απόκρυψης εσόδων από τους μηχανικούς.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:11 | Ε.Κυριαζης

    Στο πλαισιο της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και με στοχο την δικαιοτερη κατανομη των βαρων της φορολογιας,προτεινω τα παρακατω΄
    1]Καθιερωση κατωτατων αμοιβων προσφερομενης εργασιας,σε συμφωνια με τους Συνδικαλιστικους φορεις των ελευθερων επαγγελματιων [ε.ε],επι παραδειγματι¨
    -Ωριαιας αμοιβης+κοστος υλικων για [ε.ε] οπως υδραυλικοι,ηλεκτρολογοι
    -Επισκεψης κατ’ οικον η στο ιατρειο για γιατρους
    2]Ανακοινωση των ως ανω αμοιβων των [ε.ε],προσαρμοζμενων καταλληλως,στην αρχη καθε χρονου απο τα μεσα μαζικης ενημερωσης.
    3]Εκδοση και απ’ευθειας ενημερωση της ΕΦΟΡΙΑΣ ,καταλληλων παραστατικων, για καθε επαγγελματικη συναλλαγη με βαση τις συγκεκριμενες αμοιβες μεσω ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ φορητων [ασυρματικων] η σταθερων[ενσυρματο τηλεφωνικο δικτυο].
    4]Συνταξη και ανακοινωση σε επιπεδο Δημου καταλογου [χρυσος οδηγος] των [ε.ε] που απασχολουνται στην περιοχη δικαιοδοσιαε τους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:50 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΕΝΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΟΤΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΑΔΡΑ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ?????

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:30 | Γεώργιος

    Συγχαριτήρια για την δημοκρατικη διαδικασια της διαβούλευσης.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:58 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΗΤΗ

    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΟΡΟ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ. Π.Χ. ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΕΙ 30.0000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΦΟΡΟ, ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 15.000 Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΡΟ. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΑΜΕΙΟ? ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ Η.Φ.Τ.Μ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ «ΚΟΒΟΥΝ» ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΕΚΜΑΡΤΑ.ΕΤΣΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ Φ.Π.Α. ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ,ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ Κ.Λ.Π

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:39 | Νίκος

    Όπως υπάρχουν ευνοούμενοι δημόσιοι υπάλληλοι(κυρίως λόγω των επιδομάτων και αναξιοκρατίας), έτσι υπάρχουν και ευνοούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό νομίζω φαίνεται καθαρά τόσο από τα στοιχεία(τα εισοδήματα που δηλώνει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος) που έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών όσο και από την καθημερινότητα που όλοι ζούμε σε αυτή την χώρα(πολυτελή σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα με δηλωμένα εισοδήματα πολύ κατώτερα του μέσου δημοσίου ή ιδιωτικού υπαλλήλου.)

    Όλοι είμαστε δημιουργήματα της ίδιας κοινωνίας. Κανένας δεν είναι πιο εργατικός ή «καλύτερος» από κάποιον άλλο επειδή ασκεί ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Υπάρχουν πάρα πολλές προκαταλήψεις που βολεύουν κάποιους ως επιχειρήματα-συνθήματα π.χ. απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, βολεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, το πρόβλημα της χώρας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, εμείς που πληρώνουμε τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους(ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μην έχουν πληρώσει ούτε ευρώ στην εφορία, αλλά κάποιος τους έμαθε γράμματα, κάποιος κάποια στιγμή τους περίθαλψε, κάποιος άλλος τους μαζεύει τα σκουπίδια, κάποιος τους προστατεύει και όλα αυτά δωρεάν. Τα προβλήματα όλοι τα ξέρουμε δεν μπορεί όμως να απαξιώνουμε με τόση ευκολία ανθρώπους που πολλοί από αυτούς προσπαθούν, αν και κακοπληρωμένοι-ειδικά αν κάνουμε συγκρίσεις με τους μισθούς στην Ε.Ε. και το αντίστοιχο κόστος ζωής-να είναι επαγγελματίες), αλλά δεν μας βοηθούν ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας.

    Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάποιοι έχουν βολευτεί μέσα σε αυτό το σύστημα(είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι-εφοριακοί, μηχανικοί, τελωνειακοί, κάποιοι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, είτε ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα-κλειστά επαγγέλματα, ελεύθεροι επαγγελματίες με φοροασυλία, κακοί επαγγελματίες κτλ.-και φυσικά κάποιοι που ανήκουν ταυτόχρονα και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα) και σίγουρα θα επιθυμούσαν να μην αλλάξει τίποτα ή ακόμα καλύτερα να μην θιγούν οι ίδιοι. Αυτό γίνεται ολοφάνερο ποια τόσο στην ιστοσελίδα που μας φιλοξενεί όσο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(κυρίως)…!

    Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει και σε αυτή την χώρα να επικρατήσει, έστω σε κάποιο βαθμό, η ισονομία και η δικαιοσύνη! Μόνο έτσι μπορεί να γίνει η ζωή όλων μας καλύτερη.

    Καλή χρονιά σε όλους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:21 | Γιαννης Π.

    Νομίζω ότι η εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού για τον υπολογισμό των εσόδων μιας επιχείρησης/ επαγγελματία, αποτελεί την ορθότερη λύση. Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός δημιουργεί φοβερές στρεβλώσεις στο φορολογικό σύστημα, καθώς δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών να φορο-αποφύγουν (χαρακτηριστική η περίπτωση των μηχανικών). Και λέω φορο-αποφύγουν γιατί, προφανώς εφόσον το κράτος τους νομιμοποιεί να υπολογίζουν με αυτόν τον τρόπο τα φορολογητέα έσοδά τους, πολύ καλά κάνουν και τον χρησιμοποιούν. Στην ουσία δε παρανομούν, δεν φοροδιαφεύγουν, απλά το σύστημα έχει δομηθεί λάθος και αυτοί το χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Θα πρέπει όμως αυτό να τελειώσει!
    Δε μπορεί να υπάρχουν συντελεστές καθαρού κέρδους 10 και 20% και να μη γίνεται αντιπαραβολή με λογιστικό τρόπο. Είναι αστεία προσέγγιση, υπολογισμού καθαρού εισοδήματος.
    Λογιστικά τα πάντα! Έσοδα – έξοδα= καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Υπάρχει κάτι πιο ξεκάθαρο και λογικό.
    Και όσον αφορά κάποιο σχόλιο μηχανικού που διάβασα (αναφέρομαι στον κ. Θωμόπουλο), θα ήθελα να διευκρινίσει τι εννοεί ότι οι μηχανικοί έχουν έσοδα που δε ποσοτικοποιούνται? Ας μου πει ένα!
    Τα πάντα ποσοτικοποιούνται (και οι βενζίνες ακόμα και για μη επαγγελματικό όχημα και η ΔΕΗ και τα super markets), εφόσον έχεις τα απαραίτητα παραστατικά (όλα τα super markets εκδίδουν και τιμολόγια από ότι έχω δει).
    Κι εγώ ως ελεύθερος επαγγελματίας (προγραμματιστής) δούλευα 10 χρόνια και αναγκαζόμουν να δηλώνω έσοδα-έξοδα. Φίλος μου ηλεκτρολογος μηχανικός που έκανε την ίδια δουλεία τα χρησιμοποιούσε τον συντελεστή και το βιβλίο του ήταν λευκό στη στήλη έξοδα. Το αποτέλεσμα εγώ είχα επιστροφή 2000€ και αυτός 6000 και 7000€. Ήταν δίκαιο αυτό. Δε νομίζω, άσε που είναι και προκλητικό!
    Ορθά, δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έτσι είναι ο νόμος, αλλά τους στραβούς και άδικους νόμους καλό είναι να προσπαθείς να τους αλλάξεις και όχι να τους διαιωνίζεις!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:09 | ΚΩΣΤΑΣ Π.

    Αν θυμάμαι καλά ο νυν Πρωθυπουργός μας έλεγε προεκλογικά πως δεν υπήρχε πρόθεση ή σχέδιο επιπλέον φορολόγησης, ότι ήξεραν τον τρόπο να δώσουν τις λύσεις. Αυτό που καταλαβαίνει ένας πολίτης από τις δηλώσεις αυτές είναι πως το σχέδιό τους ήταν πως επιτέλους θα περιορίσουν την φοροδιαφυγή, πως το σχέδιο ήταν να εισπράξουν από αυτούς που δεν πληρώνουν. Στην πορεία και αφού ανέλαβαν την διακυβέρνηση είπαν ότι δεν ήξεραν για το μέγεθος του προβλήματος και παρουσίασαν την αύξηση της φορολογίας, γιατί στην ουσία περί αυτού πρόκειται, ως μονόδρομο για την διάσωση της χώρας. Αν κανείς κρίνει από το πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να εκφράσουμε απόψεις η στόχευση για αύξηση των εσόδων του κράτους αφορά κυρίως την αύξηση της φορολογίας των μισθωτών ή ελεύθερων επαγγελματιών με μισθό, αυτών που κατά κανόνα πληρώνουν την εφορία και τα έσοδά τους δηλώνονται κάθε χρόνο στην εφορία. Αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για να καλύψουν το έλλειμμα που δημιουργείται από αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Και εδώ η κυβέρνηση θα εμφανίσει ως «προνομιούχους» και ως αυτούς που θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των € 40,000 ή € 50,000, που στην πραγματικότητα είναι η μεσαία τάξη στην χώρα αυτή και που κατά κανόνα πρόκειται για πολίτες που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίο μισθό ή δελτίο παροχής υπηρεσιών. Και εν έτη 2010 θα θεωρηθεί ότι αυτοί οι πολίτες βγάζουν πολλά και πως τα € 10,000 ας πούμε που πλήρωναν μέχρι τώρα στην εφορία πρέπει να γίνουν € 15,000 ή € 20,000. Δηλαδή θα θεωρηθεί προνόμιο στην Ελλάδα για παράδειγμα το να ζει κανείς μια οικογένεια τετραμελή με € 30,000 ή ακόμα και € 40,000 και θα κληθεί αυτός ο άνθρωπος να σώσει την Ελληνική οικονομία.
    Μήπως αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν τον σχεδιασμό αυτό είναι αφελείς; Πιστεύουν ότι οι πολίτες στους οποίους στοχεύουν για να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους τους περισσεύουν αυτά που βγάζουν; Όταν πάνε να εισπράξουν το πιθανότερο είναι ο οφειλέτης στην εφορία να έχει έλλειψη ρευστότητας. Μήπως πριν στοχεύσουν τον «προνομιούχο» μισθωτό θα έπρεπε πρώτα να δείξουν αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής; Και μήπως τέλος αν αυτή η χώρα είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση οικονομικά και πρέπει να στερηθεί ζωής ο «προνομιούχος» της μεσαίας τάξης θα πρέπει να έχει και κάποιο κόστος ο ρέμπελος δημόσιος υπάλληλος; Ο δάσκαλος ή ο καθηγητής που δουλεύει χωρίς κανένα έλεγχο 15 ώρες την εβδομάδα για οκτώ μήνες τον χρόνο; Κάτι που έλεγε ο Μάνος παλιότερα για 1 σους 100 που δεν κάνουν την δουλεία τους στο δημόσιο να αποχωρούν; Έτσι για να υπάρχει μια ισοκατανομή του βάρους στην Ελληνική κοινωνία. Για μια δίκαιη κοινωνία που έλεγε και ο Πρωθυπουργός!

  • Προτείνεται ο λογιστικός και ο εξωλογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος για όλα τα επαγγέλματα και να χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο υπολογιζόμενο εισόδημα, όπως ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων σήμερα (αυτοπεραίωση).
    Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα να συνδέεται με τις πάγιες επαγγελματικές δαπάνες (λειτουργικά έξοδα) σε επίπεδο τριετίας (όπως ισχύει στις χρηματοδοτήσεις), ώστε να λαμβάνονται υπόψη χρονιές οικονομικής δυσπραγίας. Επίσης, να εξαιρούνται νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις (πενταετία).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:52 | ΠΑΠΑΜΑΡΚΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ

    -ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ. Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΣ.
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΟΡΟ? ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΕΚΜΑΡΤΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ?
    -ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ.ΕΥΝΟΗΣΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΑΠΛΑ ΔΗΛΩΝΑΝ ΚΕΡΔΗ ΕΛΑΦΡΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΚΜΑΡΤΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΝΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΦΟΡΟΥ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΝΟΜΙΜΟΥΣ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ Η ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΦΟΡΟΥ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΔΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΔΙΚΗΘΗΚΑΝ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ Η ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΕΙΩΜΕΝΑ.ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΤΖΙΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΟΣ ΤΑΧΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕ ΘΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ.
    -ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
    1)ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΝΑ ΣΥΜΟΡΦΩΘΟΥΝ. ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝΑΙΤΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ (ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ).ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ.
    2)ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΚΑΦΗ ΒΙΛΛΕΣ Κ.Λ.Π) ΤΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΠΙΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    3)ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΔΙΔΕΙ Η ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:02 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ

    Είμαι υπέρ του λογιστικού προσδιορισμού σε συνδυασμό όμως με τα κριτήρια διαβίωσης. Αυτά είναι που δείχνουν την αλήθεια.
    Ειδικά για επαγγελματίες που πραγματικά φοροδιαφεύγουν, με τα κραυγαλέα χαμηλά εισοδήματα (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλλά και γιατροί). Ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, άμεσες και βαριές ποινές στους παραβάτες, ακόμα και μόνιμη αφαίρεση επαγγελματικής άδειας.
    Επίσης μόνιμη αφαίρεση επαγγελματικής άδειας από την πρώτη φορά, σε κάθε περίπτωση γιατρού που παίρνει φακελλάκι.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:01 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ 290.000€. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΠΟΣΟ ΕΣΟΔΩΝ 12000€ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:32 | ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Είμαι Λογιστής Μισθωτός και παράλληλα έχω κάποια περιστασιακά έσοδα από Λογιστικές εργασίες προς τρίτους με Τ.Π.Υ.και έδρα την οικία μου . Παρακαλώ προσέξατε εαν προτίθεστε για επαναφορά ελάχιστου τερματού εισοδήματος να συμποσούτε αυτό με την αμοιβή των Μισθωτών
    υπηρεσιών , διαφορετικά πιθανολογώ , ότι θα αναγκασθώ να κάνω διακοπή υπηρεσιών Ελευθερίου επαγγέλματος και εσείς θα χάσετε κάποια έσοδα .

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:56 | Βαγγέλης Κ.

    Νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν τα έξοδα που οι εταιρείες τα έχουν.

    1) Όλοι χρησιμοποιούν ένα αυτοκίνητο για να πάνε σε πελάτες, να κάνουν επαγγελματικά ταξίδια. Του βάζουν βενζίνη, το πηγαίνουν σε συνεργεία για επισκευές ή αναγκάζονται να αγοράσουν ένα νέο. Όμως αυτό δεν αναγνωρίζεται στους επαγγελματίες. Στις ΑΕ αυτό είναι αυτονόητο να αγοράζει πολυτελή αυτοκίνητα στους διευθυντές – πωλητές, να τα δηλώνει σαν πάγια στοιχεία και όλα τα έξοδα κίνησης να θεωρούνται έξοδα. Αυτό είναι αδικία για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    2)Οι ΑΕ φορολογούνται με 20% και οι επαγγελματίες με 40%. Ένας συντελεστής για όλες τις εταιρείες.

    3) Έξοδα ταξιδίων (εισητήρια, διαμονή, φαγητό) να δηλώνονται σαν έξοδα ώστε να μπορεί να απαιτηθεί η συλλογή τους. Τώρα ισχύει μόνο για τις ΑΕ. Οι επαγγελματίες όταν κάνουν επαγγελματικό ταξίδι το βάζουν από την τσέπη τους, ενώ όταν πάνε τα στελέχη μιας εταιρείας είναι λειτουργικό κόστος.

    Διορθώστε αυτές τις στρεβλώσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ώστε να μην στραφούμε όλοι εναντίον όλων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:41 | P. M.

    Μην το κουράζουμε, το κράτος λέει πρακτικά: ούτε μπορώ να κάνω ελέγχους, ούτε και θέλω. Θα σας βάλω όλους στο ίδιο τσουβάλι και είτε βγάζετε 7000 το χρόνο είτε 70000 το χρόνο θα σας φορολογώ σαν να βγάζετε 15000 ή 20000. Έτσι θα «διευρύνω τη φορολογική βάση». Φοβερή λογική! Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να τη συζητάμε στα σοβαρά. Ακούω κάθε πρωί τους δήθεν ειδήμονες στις πρωινές εκπομπές να αναφέρουν έκπληκτοι πόσοι λίγοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 30000. Και ψάχνουν τη λύση για να κατατροπώσουν «το ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν». Μα καλά, γιατί το μόνο ενδεχόμενο που δεν συζητάνε αυτά τα σαΐνια είναι το να γίνονται πραγματικοί και συχνοί έλεγχοι; Γιατί μας έχουν ζαλίσει με τις ασκήσεις επί χάρτου, αλλά κανείς τους δεν λέει ότι το δημόσιο έχει εφοριακούς που είτε δεν κάνουν τίποτα είτε τα παίρνουν;

    Μένω στα Ιλίσια. Κάντε μια βόλτα στην Γρηγορίου Αυξεντίου και μετρήστε πόσα καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο. Μετρήστε και πόσους πελάτες έχουν, και μάλιστα τέτοιες μέρες, τα υπόλοιπα. Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Ας βγουν οι υπουργοί από το χρυσό κλουβί τους για να δουν με πόση δυσκολία τα βγάζει πέρα ο κόσμος, κι ας αφήσουν τα χαμόγελα στα πρωινάδικα και το υφάκι του άνετου…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:02 | Βαγγέλης Κ.

    Διαβάζοντας το παρακάτω ταρακουνήθηκα λίγο.

    <>

    Δηλαδή οι μηχανικοί αποτελούν μια ειδική κατηγορία πολιτών που πρέπει να έχουν δικά τους προνόμια? Γιατί να μην έχουν και οι υπόλοιπες ομάδες τα ίδια κριτήρια?

    Σαν ελεύθερος επαγγελματίας αλλά και μισθωτός δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι πρέπει να μπαίνουμε στο ίδιο καζάνι. Σαν μισθωτός δεν μπορώ να κρύψω τίποτε.

    Σαν ελεύθερος επαγγελματίας κόβω στα πάντα απόδειξη ή τιμολόγιο. Ο λόγος που το έκανα αυτό? Απλά κατάλαβα ότι δεν είχα τίποτα να κερδίσω αλλά είχα πολλά να χάσω αν σε κάποια αμοιβή έπεφτα σε εφοριακό. Εξάλλου το ΦΠΑ το επιβαρύνεται ο τελικός αποδέκτης και χωρίς τιμολόγια δεν μπορείς να πουλήσεις σε σοβαρές εταιρείες. Έτσι έκανα διαλογή πελατών και δεν υπάρχει καν στο πίσω μέρος του μυαλού μου τιμή με τιμολόγιο και τιμή χωρίς. Αν δεν κάνεις τον διαχωρισμό αυτόν δεν στο ζητάνε και οι πελάτες. Είναι κόπος να κόβεις τιμολόγιο 30 ευρώ, να πρέπει να ταχυδρομήσεις το τιμολόγιο συστημένο στον πελάτη (κόστος 2,50 ευρώ) και να έχεις ένα καθαρό τελικό κέρδος 3 ευρώ. Όμως αυτή είναι η τίμια στάση.

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί θα πρέπει εφόσον έχω έσοδα από 2 διαφορετικές πηγές να φορολογηθώ επιπλέον ή γιατί να θεωρούμε εκ των προτέρων κλέφτης και φοροφυγάς. Στην χώρα που ζούμε μάλλον «ηλίθιος» πρέπει να είναι κάποιος για να τα δηλώνει όλα. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί διαμαρτύρονται για τις αλλαγές.

    Δηλαδή όταν ένα ενοίκιο καταστήματος έχει λειτουργικά έξοδα 1.000 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον, 2.000 για 1 υπάλληλο και πάγια 300 ευρώ, δεν θα βγάζει και ο ιδιοκτήτης τουλάχιστον 3.000 για να πει ότι αξίζει να το κρατήσει? Είναι δυνατόν να δηλώνει με τέτοια κόστη έσοδα 10.000?

    Προτείνω αυστηρές ποινές εξοντωτικές προς παραδειγματισμό και φυλάκιση αλλά και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα ώστε να διορθωθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις. Ο φόβος φυλά τα έρημα.

    Καλό όμως είναι να ξεκινήσετε από τους βουλευτές και κυρίως από τον Βουλγαράκη που το δήλωσε κιόλας ότι άνοιξε offshore για να γλιτώσει φόρους. Όσο δεν τιμωρείται κανένας βουλευτής, δικαστικός, αστυνομικός μην περιμένετε κάποια αλλαγή στην φορολογική συνείδηση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:51 | Σαραντόπουλος Φώτης

    Αν μιλάμε για τους μηχανικούς, ΝΑΙ
    Ομως, δεν είναι απράλογο να κρατάνε βιβλία και οι μικροπωλητές?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:29 | fessas

    Η συλλήβδην και απο κοινού αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών με τα ίδια κριτήρια νομίζω ότι είναι λανθασμένη.

    Π.χ.
    Ένας γιατρός μπορεί να έχει τη μερα 15 ασθενείς – πελάτες.
    Ένας λιανοπωλητής την ίδια μέρα 100 πελάτες.

    Είμαι συγκοινωνιολόγος μηχανικός και δραστηριοποιούμαι στο χώρο εκπόνησης συγκοινωνιακών μελετών.

    Εκ των πραγμάτων, ο μόνος μου πελάτης δηλαδή είναι το Δημόσιο, αφού μόνο οι διάφοροι φορείς του Δημοσίου μελετούν έργα συγκοινωνιακής υποδομής.

    Τα τελευταία 6 χρόνια είχα 3 πελάτες-φορείς Δημοσίου :

    1ος πελάτης : Μετά από 1000 ‘ζόρια’ για την εξασφάλιση της σύμβασης
    λόγω έλλειψης πιστώσεων η σύμβαση περικόπηκε σε μικρότερο οικονομικό αντικέίμενο από το μισό της αρχικής, και το εναπομένον τμήμα της ανατέθηκε και εκπονήθηκε από κάποιον ‘Σύμβουλο’ μέσω άλλης σύμβασης…
    Εκπόνησα επί πλέον για λογαριασμό και κατόπιν έγγραφης εντολής της (και για διευκόλυνση της) Υπηρεσίας επιπλέον μελέτες (4 λύσεις) από αυτές που υπήρχαν στην σύμβαση για λογαριασμό Δήμου (κατοπιν αιτήματος του στην Υπηρεσία) από τον οποίο περνούσε η χάραξη του δρόμου, για να μην χαλάσω το χατήρι της Υπηρεσίας.
    Αποτέλεσμα : Ίσα – Ίσα που έβγαλα τα έξοδά μου.

    2ος πελάτης : Σύμβαση 20.000 Ε από το 2003

    Έχω λάβει τα μισά σε ένα μόνο έτος. Το τελευταίο στάδιο της μελέτης δεν μπορεί να πληρωθεί ολόκληρο λόγω έλλειψης πιστώσεων. Εδώ το ‘δώρο’ μου στην Υπηρεσία ήταν 2 αλλαγές για την ικανοποίηση περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Φυσικά λόγω της συγκεκριμένης Υπηρεσίας
    όσο και της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθώ για τις extra εργασίες. Σημειώνω ότι το τελευταίο που επιθυμώ είναι να διεκδικήσω δικαστικά τις αμοιβές που δικαιούμαι.

    3ος πελάτης : Ο σημαντικότερος, Σύμβαση επίσης του 2003.
    Έχω λάβει αμοιβή προκαταρκτικής μελέτης. Λόγω φαεινής ιδέας διάττοντα αστέρα-Διευθυντή της Υπηρεσίας της προηγούμενης κατάστασης (2005) εγγράφως ζητήθηκε απευθείας οριστική μελέτη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επίγεια τοπογράφηση, βάσει λύσης προκαταρκτικής σε πολύ απότομο και εξαιρετικά δενδροκαλυμένο έδαφος (συντάχθηκε βάσει ορθοφ/τών Υπ.Γεωργίας). Το αποτέλεσμα όπως επεσήμανα εγγράφως στην Υπηρεσία :ανεφάρμοστη μελέτη, αλλά αναγκαστικά την εκπονήσαμε επειδή ο συγκεκριμένος Διευθυντής εφαρμόζοντας κομματικά κριτήρια είχε αποφασισει να μας κηρύξει έκπτωτους μέσω Ειδικής Πρόσκλησης (όπου όλες οι μελέτες οδοποίας,τοπογραφική αποτύπωση,Γεωτεχνικές, Στατικές έπρεπε να τελειώσουν ταυτόχρονα…!!).
    Αφού έγιναν αυτά, τον συγκεκριμένο Διευθυντή τον ‘μαζέψανε’ γρήγορα αφού ευτυχώς και στα 2 μεγάλα κόμματα υπάρχουν λογικοί άνθρωποι…

    Να μην πολυλογώ όμως : Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης (Εθνικοί πόροι) δεν έχω πληρωθεί ούτε 1 ευρώ, πέραν της προκαταρκτικής (και αυτή πληρώθηκε σε λιγότερο απο το 40%, λόγω περικοπής του σ και μη αποδοχής της ως προωθημένης, παρότι εκπονηθείσα σε 1:5000).
    Έχω δε εκπονήσει 3 λύσεις Οριστικής και η ΜΠΕ ίσως οδηγήσει σε 4η.

    Κάποια στιγμή θα πληρωθώ, όπως διαβεβαιώνει η Υπηρεσία (έχω κάνει έγγραφα), αλλά λόγω κατασπατάλησης χρημάτων (από την ως άνω επιλογή του κου Διευθυντή) σε γεωτρήσεις επί μη τελικού άξονα δεν υπάρχουν χρήματα. Κάποια στιγμή ευελπιστώ θα πληρωθώ (χωρίς να πάω την Υπηρεσία σε Δικαστήρια γιατί δεν θα ξαναπάρω ποτέ δουλειά).

    Το σωτήριο έτος λοιπόν εκείνο (ελπίζω νάναι το 2010) τι θα μου πεί
    ο Έφορος ; Σε φορολογώ για το 2010 εφ’όλου του ποσού ;

    Μα τα έξοδά μου δεν έγιναν το 2010, αλλά το 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 !!! στις πολλαπλές υποβολές στην υπηρεσία, στα ταξίδια, στις αμοιβές του προσωπικού, κλπ.

    Τί θα μου πεί για τις μελέτες-δωράκια και τις διευκολύνσεις στην κάθε Υπηρεσία, που στο κάτω κάτω της γραφής Ελληνικές είναι και μειώνουν το κόστος των έργων που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Αυτά τα επιπλέον άδηλα έξοδα πως κε Έφορε τα υπολογίζεις ;

    Αγαπητέ κε Έφορε:

    Η φορολόγηση των διπλωματούχων μηχανικών που ανήκουν στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων, από εισοδηματική άποψη, ελεύθερων επαγγελματιών (οι υπόλοιποι φορολογούνται με άλλες διατάξεις), γίνεται με βάση δύο κριτήρια. Ότι δεν συμπίπτουν οι χρονιές εσόδων με τις χρονιές εξόδων και ότι το ύψος της ακαθάριστης αμοιβής τους είναι εκ των προτέρων και νομοθετικά δεδομένο. Οι αμοιβές των μηχανικών, στο σύνολό τους, εισπράττονται είτε από το Δημόσιο, είτε από το ΤΕΕ και, πριν αποδοθούν, παρακρατείται ο προβλεπόμενος φόρος, ενώ γίνονται όλες οι άλλες προβλεπόμενες κρατήσεις. Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, στην πράξη όμως γίνονται διευκολύνσεις προς τις Υπηρεσίες με ελπίδα την μελλοντική συνεργασία με τις Υπηρεσίες αφού γιαυτό το λόγο αυτές έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι.

    Το σύστημα των συντελεστών κέρδους αυτόν τον σκοπό είχε και για να αλλάξει θα πρέπει ΠΡΩΤΑ το ΚΡΑΤΟΣ να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ π.χ. το 2010 ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΩΣΑ (θα συμβεί τέτοιο θαύμα σ’αυτήν την ρημαγμένη από διάφορους ΄μάγους’ οικονομικά Ελλαδίτσα;) ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΟΦΕΙΛΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΟΣΟ ΔΕΝ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΑ ΓΙΑ 5.

    Αυτό είναι άδικο καθώς αν με φορολογούσε κάθε χρόνο δεν θα έφθαναν σε καμμιά χρονιά τα ποσά στην ανώτατη κλίμακα φορολόγησης, κάτι που θα συμβεί όμως στα 4/5 της αμοιβής αν αυτή γίνει σε ένα μόνο χρόνο.

    Κλείνοντας λοιπόν, πιστεύω ότι αν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή που να μην ξεχαρβαλώσει ότι έμεινε και δουλεύει (δεν ξέρω πόσο ακόμα θα δουλεύει με αυτή την έλλειψη επενδύσεων πια σε δημόσια έργα) αυτή θα πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση της αύξησης των συντελεστών καθαρού κερδους.
    Ο λογιστικός προσδιορισμός όπως εξήγησα παραπάνω είναι κατάφορα άδικος, αλλά και επί πλέον γιατί λόγω του συστήματος των συντελεστών οι μηχανικοί δεν αναγράφαμε τα έξοδά μας στα βιβλία μας για ευνόητους λόγους (χάσε μια απόδειξη εξόδου και έλα να σου πώ τι πρόστιμο θα φας από τον έφορο !!)-αυτό για την απίθανη περίπτωση της αναδρομικότητας.

    Ευχές για το 2010, σε μια τραγική για την χώρα οικονομική και όχι μόνο συγκυρία, αν και όπως βλέπω δύο είναι επιλογές των Ελλήνων μηχανικών:
    α) Να φύγουμε από την Ελλάδα για δουλειά στο εξωτερικό (ήδη αυτό συμβαίνει στο 47% των νέων Μηχανικών).
    β) Να αλλάξουμε επάγγελμα : Γιατροί και Δικηγόροι δεν μπορούμε να γίνουμε, αλλά Ηλεκτρολόγοι και Υδραυλικοί μπορούμε (το τελευταίο επάγγελμα μου φαίνεται πολύ ελκυστικό τον τελευταίο καιρό…).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:44 | Αλέξης Μπουλασίκης

    Εσοδα-έξοδα…………και θα έρχεται ο φορολογικός έλεγχος, θα σου απορρίπτει όποιο έξοδο δεν του αρέσει, (εδώ που τα λέμε ποια πραγματικά έξοδα ή εκπτώσεις μπορούμε να περάσουμε στα βιβλία?).
    Μετά βέβαια ……. θα σου απορρίπτει τα βιβλία και θα κάνει εξωλογιστικό υπολογισμό κερδών της τελευταίας δεκαετίας τα οποία θα πληρώνεις με αστρονομικό επιτόκιο και θα είσαι και στην μαύρη λίστα.
    Επομένως ή περνάνε όλα τα έξοδα και οι εκπτώσεις χωρίς αμφισβητήσεις με τήρηση των ΕΛΆΧΙΣΤΩΝ απαραίτητων στοιχείων ή ….χάος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:16 | ΤΖΑΝΑΒΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Πιστεύω ότι ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Κινείται ΄΄μαύρο χρήμα΄΄ στο χώρο του ελεύθερου επαγγέλματος, αυτό αποτελεί κοινό μυστικό, και η φορολογική αδικία κλίνει προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Θετικό είναι επίσης το μέτρο της κατάργησης των ΄΄κλειστών΄΄ επαγγελμάτων.

    Θεωρώ, λοιπόν, ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων είναι η καταρχήν αντίδραση των συνδικαλιστών και των επαγγελματικών ενώσεων. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να συνεισφέρει μόνο ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος και δη σε περίοδο ύφεσης.
    Η ατμομηχανή έχει πολλά βαγόνια: εάν από τα 10 βαγόνια δουλεύουν μόνο τα 3, το τράινο αντί να αναπτύξει την μέγιστη δυνατή ταχύτητα που ορίζεται εκ της κατασκευής του θα τρέχει με την μικρότερη δυνατή, γιατί πολύ απλά κάποιοι δεν τον αφήνουν να πάει μπροστά. Από την στιγμή που ο κόσμος, ο απλός εργαζόμενος, ο συνταξιούχος ζητάει την αλλαγή και την κατά κάποιο τρόπο ανακούφιση των εισοδημάτων του, το μόνο που μένει είναι η αποφασιστικότητα της εκάστοτε κυβέρνησης και η σταθερότητα της στην διάρκεια του χρόνου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:00 | ΞΕΝΟΣ ΝΙΚΟΣ

    Συμφωνω με τον λογιστικο προσιορισμο, θεωρω ομως μεγα σφαλμα
    την υποβολη των φορολογικων δηλωσεων των επαγγελματιων
    ηλεκτρονικα για ευνοητους λογους.
    Οι δηλωσεις τους πρεπει να υποβαλλονται στις ΔΟΥ και η
    εκκαθαριση τους να γινεται αμεσως , ετσι θα αποφευγονται
    κραυγαλεες περιπτωσεις οπως η δηλωση μικροτερου εισοδηματος
    γιατρου απο μισθωτο και επισης η καταβολη του φορου να γινεται
    με την υποβολη και εκκαθαριση της δηλωσης

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | KOSTAS

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ(π.χ.ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ 30-40% ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 7-10%. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ & ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΘΕΜΙΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. (ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ, ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ κλπ)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:52 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΤΙ ΦΟΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.

  • Είμαι γεωφυσικός και φορολογούμαι με το σταθερό συντελεστή του 26 % των γεωλόγων, όπως και εκείνον των αρχιτεκτόνων, μηχανικών κλπ.
    Συμφωνώ στην αναπροσαρμογή του συντελεστή στα σημερινά δεδομένα, εάν το ποσοστό δεν είναι το πραγματικό σήμερα, όμως διαφωνώ με το σύστημα έσοδα – έξοδα.
    Γινόμαστε έτσι συλλέκτες αποδείξεων, δίνουμε δουλειά σε γραφιάδες λογιστές, αντικείμενο για να συμπληρώνουν πολλές σελίδες στα βιβλία και το κυριώτερο .. χάνουμε το χρόνο μας σε ανούσιες δραστηριότητες που μας αποσπούν από το επάγγελμά μας πάνω στο οποίο πρέπει να δίνουμε όλη μας την προσοχή και ενέργεια προκειμένου να αποδώσουμε με τα σημερινά δεδομένα.

    Ναι, να συνεισφέρουν οι μηχανικοί με όση φοροδοτική ικανότητα μπορούν να έχουν στα κοινά, ας δώσουμε όμως και μια δίκαιη διάσταση στο πρόβλημα και στην τεράστια διαφορά του μισθωτού που δεν φοροδιαφεύγει (τουλάχιστον από την μισθοδοσία του.. γιατί μόνο γι αυτό είμαστε βέβαιοι) σε σχέση με τον ελεύθερο επαγγελματία:

    Ο μισθωτός πληρώνεται σταθερά κάθε μήνα.
    Ο μισθωτός άμα κάνει κάτι στραβά στη δουλειά του, την πληρώνει βασικά ο εργοδότης!

    Ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός πληρώνεται .. όταν έχει λεφτά ο Δήμος … όταν έχει λεφτά το κάθε υπουργείο που του δίνει μια μελέτη, γενικά όταν .. και όποτε…
    Ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός όταν πληρωθεί, προκαταβάλλει το 20 % της αμοιβής του στο Δημόσιο, στην ουσία χρηματοδοτώντας τον Δημόσιο τομέα περίπου για ένα χρόνο ΑΤΟΚΑ!
    Ο ελεύθερος επαγγελματίας άμα κάνει λάθος στη δουλειά του την πληρώνει αποκλειστικά αυτός ο ίδιος.

    Υπάρχει ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάγκη να διορθωθούν τα πολλά (άπειρα) κακώς έχοντα της κοινωνίας μας και έχω μια αμυδρά εντύπωση ότι τώρα υπάρχει κάποια πρόθεση να γίνει αυτό.

    Για να δούμε …

    Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο σας..

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:28 | Μ. ΤΑΣΟΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΗΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥς , ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ Κ.Ο.Κ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | Μαρία Κ.

    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΝΟΟΙΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥς ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ?
    ΑΣ ΑΡΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΜΙΛΑΜΕ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:21 | ΝΙΚΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 920€ ΤΟ ΜΗΝΑ , ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΛΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ (ΛΟΓΙΣΤΗΣ) ΣΕ 5 ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ (ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΑΡΧΕΙΑ) ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΕΤΗΣΙΟ ΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ 4500€ (ΚΑΙ ΟΙ 5 ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΜΑΖΙ)ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΩ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧ/ΣΗ 3900€
    ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΒΓΑΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΙΔΩ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΣΕ ΦΟΡΟ (ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΗΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ 13000€ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ & ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 10000-12000€ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΔΗΛΩΝΩ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 23000-25000€ ) .
    ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
    1.Η ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΑΥΣΗ ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ. ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΩ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΟΥ
    2. Η ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΩΞΩ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:38 | daxakas

    «Δεν καταλαβαίνω πώς υπολόγισαν και δημοσίευσαν ήδη ότι η πλειονότητα των ατόμων στην ανοιχτή διαβούλευση τάσσεται υπέρ των αντικειμενικών κριτηρίων.» ειπε η Ρανια .

    Απλα πιθανότατα η απόφαση ειχε παρθει και εδω γραφουμε για να περνα η ωρα μας !!!

    Καπου διαβασα οτι θα μπουν 50,000 λουκετα φετος καθως και ολοι διαβαζουμε οτι ο τζιρος στα καταστηματα εχει πέσει κατα 30%. Τα λουκετα δημιουργουν ενα φαινομενο ντομινο καθως λογιστες , δικηγοροι , διαφημιστες κλπ χανουν πελατεια . Ολοι αυτοι-που ολοι συμφωνουμε τωρα οτι εχουν μειωμενο τζιρο και αρα εισοδήματα- το 2009 θα δηλωσουν εισοδήματα «φτωχειας» θα ξαναχαρακτηριστουν φοροφυγαδες ή/και θα φορολογηθουν τεκμαρτα (αραγε πιο εισοδημα ειναι ικανοποιητικο ??) καποιοι θα κανουν υπομονη 2-3 χρονια και μετα θα κλεισουν .

    Αν θελει εσοδα η κυβερνηση προτεινω να διπλασιασει τον προβλεπόμενο φορο στα ποτα και στα τσιγαρα γιατι προβλέπω οτι το 2010 στο ποτο και στο τσιγαρο θα το ρίξουμε !!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:31 | Ράνια

    Δεν καταλαβαίνω πώς υπολόγισαν και δημοσίευσαν ήδη ότι η πλειονότητα των ατόμων στην ανοιχτή διαβούλευση τάσσεται υπέρ των αντικειμενικών κριτηρίων.
    α)Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο καταρχήν, και συμπεραίνω ότι εσκεμμένα δεν έγινε, τι προτείνεται και τι συγκεκριμένα αφορά ο όρος «αντικειμενικά κριτήρια». Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα σύμφωνα με τη δραστηριότητα, το ελάχιστο εισόδημα σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας πχ περιοχή, τ.μ. γραφείου κλπ, αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης, αντικειμενικές αξίες;
    β)Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εξισωτικές λογικές συνήθως δεν είναι δίκαιες. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες γίνονται πολλές φορές εξ’ ανάγκης, λόγω του ότι δύσκολα βρίσκει κανείς δουλειά και στον Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει η πιθανότητα κάποιος για κάποια ή πολλές χρονιές να μην έχει κέρδη; Ή να μην έχει δουλέψει λόγω ασθένειας ή για κάποιον άλλον λόγο ανώτερης βίας; Ή να ζει με δανεικά από τράπεζες ή άλλα πρόσωπα; Ή να έχει μεγάλο κέρδος τη μια χρονιά και τίποτε τις επόμενες; Και τελικά να προσπαθεί με μικρό ή καθόλου κέρδος γιατί ελπίζει για το μέλλον (αυτό μάλλον ακούγεται αστείο γιατί κανείς πια δεν ελπίζει…)
    γ)Προσωπικά, απ’ ότι έχω παρακολουθήσει, οι περισσότεροι είναι υπέρ του λογιστικού προσδιορισμού, υπέρ των κριτηρίων διαβίωσης και κατά των αντικειμενικών κριστηρίων. Εξάλλου ο αντικειμενικός προσδιορισμός εισοδήματος έχει εφαρμοστεί και άλλη φορά και έχει καταργηθεί.
    δ)Πιστεύω ότι όσοι είναι υπέρ των αντικειμενικών κριτηρίων για το εισόδημα δουλεύουν κατά το πλείστον στον Δημόσιο Τομέα. Αυτοί οι προνομιούχοι που πάντα παραπονιούνται ότι κακοπληρώνονται και όλοι οι απ’ έξω είναι καλύτερα. Τότε γιατί όλοι θέλουν να μπουν στο Δημόσιο και αυτοί οι ίδιοι μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αυτή τη νοοτροπία;
    ε) Όλοι οι υπουργοί λένε ότι πρέπει να τονώσουν την επιχειρηματική δρασητριότητα. Σίγουρα τα μέτρα αυτά δεν είναι στο σωστό δρόμο. Απλώς υπάρχει ανάγκη από χρήμα στα ταμεία του Κράτους και αφού δεν μπορούν να τα πάρουν από τους μισθωτούς και τους Δημόσιους υπαλλήλους τα παίρνουν από τους ελέυθερους επαγγελματίες.
    στ) Τέλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ηθικό και η διατάρξη της κοινωνικής ειρήνης. Οι δύο μεγάλες κατηγορίες που αντιμάχονται. Αυτοί οι ελέυθεροι επαγγελματίες που κλέβουν και λένε ψέματα και αυτοί οι Δημόσιοι υπάλληλοι που κάθονται και τους πληρώνουμε. Κάντε ελέγχους και διαρθωτικές αλλαγές!!! Γι αυτό ήρθατε στην κυβέρνηση και όχι για να ακολουθήσετε την πεπατημένη. Εγώ τουλάχιστον αυτά είδα στην ανοιχτή διαβούλευση και όχι ότι η πλειονότητα τάσσεται υπέρ των αντικειμενικών κριτηρίων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:27 | Γιώργος Θανόπουλος

    Κυρίες, κύριοι,

    ως ελευθ. επαγγελματίας μηχανικός εδώ και 14 χρόνια, θα ήθελα απλά να σημειώσω πως θεωρώ αδικία προς τους μηχανικούς την ξαφνική και χωρίς προειδοποίηση κατάργηση της αυτ. φορολόγησης με συντελεστές. Καλούμαστε να «πληρώσουμε τα σπασμένα» κάποιων κατηγοριών ελευθ. επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν συνεχώς και προκλητικά – κατά τη συνήθη μέθοδο στην Ελλάδα όπου αφήνουμε κάποιους να το «ξεφτιλίσουν» για χρόνια και μετά θα πρέπει να μπούμε όλοι στο ίδιο καλάθι.

    Κατά την προσωπική μου εμπειρία, δεν γνωρίζω μηχανικό που να φοροδιαφεύγει -τουλάχιστον συστηματικά και για μεγάλα ποσά. Δεν θα συναντήσετε μηχανικούς με προκλητικά δηλωθέντα ετήσια εισοδήματα της τάξεως των 6000 και 9000 ευρώ! Και να θέλαμε, είναι τέτοια η φύση των υπηρεσιών που παρέχουμε (δημόσια έργα, υπογραφές, οικ. Άδειες, σχέδια, εισηγήσεις, ερμηνείες κ.α.) όπου ΔΕΝ γίνεται να μην κόψουμε δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (το απαιτεί το έργο και οι πελάτες μας για να είναι καλυμμένοι). Αντιθέτως, δυστυχώς ακόμη να συναντήσω υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, αλλά και γιατρό, που να κόβει απόδειξη (ή να μην διπλασιάζει το ποσό αν του ζητήσεις απόδειξη). Γιατί μας βάζετε όλους στο ίδιο σακί;

    Ωστόσο εάν για κάποιο λόγο το «έσοδα-έξοδα» θεωρείται δικαιότερο, αυτό θα εξαρτηθεί με το τι θεωρείτε «έξοδα»; Η λογική των συντελεστών ήταν να αποδώσουν την πληθώρα εκείνων εξόδων που έχει η εργασία μας και δυστυχώς δεν ποσοτικοποιούνται (ΔΕΝ αγοράζουμε και πουλάμε προϊόν, αλλά υπηρεσίες). Καλά – καλά ούτε τα έξοδα του αυτοκινήτου μας δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Και εάν εννοούμε κάθε είδους έξοδα (όπως για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, π.χ. μέχρι και super market), δεν είναι δυνατόν να συλλέξουμε αποδείξεις για αυτά στο υπόλοιπο του 2009 – δεν μπορείς να αλλάζεις τη μέθοδο που περιμένει να φορολογηθεί κάποιος ώστε να συλλέγει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο τέλος του Οικ. Έτους!

    Νομίζω πως περισσότερο επείγει να εντοπισθούν οι ελευθ. Επαγγελματίες που πραγματικά φοροδιαφεύγουν, με τα κραυγαλέα χαμηλά εισοδήματα, και έπειτα να επιλέξετε τι θα κάνετε με τους συντελεστές. Διαφορετικά, αυτός που φοροδιαφεύγει θα συνεχίσει να μην κόβει αποδείξεις. Εγώ θα συνεχίζω να κόβω ΑΠΥ και να πληρώνω τη νύφη.
    Αν κα ευχαριστώ για την ευκαιρία να πω την άποψη αυτή σε δημόσιο βήμα, ειλικρινώς αμφιβάλλω για το πόσο θα την λάβετε υπόψη (ή ακόμη κι αν θα διαβαστεί). Πιστεύω πως οι αποφάσεις για το φορολογικό μας μέλλον έχουν ήδη ληφθεί και δυστυχώς τις θεωρώ άδικες (και όχι απλώς σκληρές όπως απαιτούν οι περιστάσεις).

    Με τιμή
    Γ. Θανόπουλος

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:15 | daxakas

    Δηλαδη εγω που δεν θα βγαζω το τεκμαρτο εισόδημα τι να κανω??
    Να το πληρωσω για να συνεχισω να εχω μια απασχόληση
    ή να κλεισω και να μεινω ΑΝΕΡΓΟΣ?
    Αν το Υπουργειο εχει να μου προτεινει καποια ενναλακτικη απασχοληση ευχαριστως να με φορολογησει τεκμαρτα !!!
    Οσο δεν υπαρχουν ενναλακτικες λύσεις βιοπορισμου καποια απο εμας επιλέγουμε να μπαινουμε και μεσα ακόμη μήπως σκεφτουμε καποια καλη ιδεα ή «γυρισει» η δουλεια !!
    Επισης αν μια χρονια πας καλα πληρωνεις φόρο . Την ε3πομενη που ζεις απο τα κερδη (μετα φόρων) της προηγουμενης χρονιας πρεπει να ξαναφορολογηθεις !
    Το μονο βεβαια για μια επιχειρηση ειναι τα εξοδα και σιγουρα οχι τα εσοδα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:32 | Γιάννης Π.

    Συμφωνώ απόλυτα! Είναι δίκαιο και σωστό. Νομίζω ότι το υφιστάμενο καθεστώς (ειδικά στις περιπτώσεις των μηχανικών) αντιβαίνει ακόμα και την έννοια της συνταγματικότητας όσον αφορά την αναλογικότητα του φόρου και την ισονομία! Ίδιοι άνθρωποι/επαγγελματίες, με ίδιο αντικείμενο εργασίας, ωράριο και ίδια ακαθάριστα έσοδα, ίδια έξοδα, και ο ένας φορολογείται για το 32% αυτών ενώ ο άλλος για το σύνολο. Και γιατί?
    Διότι ο πρώτος είναι μηχανικός ενώ ο δεύτερος σπούδασε στο πανεπιστήμιο!! Ήμαρτον αυτό μόνο στην Ελλάδα μπορεί να γίνει. Καιρός να σταματήσει!

  • ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ(ΜΕ ΕΞΙΔΕΚΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ) ΜΕ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ-ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΞΙΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΜΙΣΘΩΜΑ(ΕΙΚΟΝΙΚΑ)ΚΑΙ ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗΣ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ 6000-8000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ 12000.ΤΟΣΟ ΠΙΑ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!!ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΌΨΙΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΣΟΔΩΝ(Π.Χ. ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΠΑ -ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣΕΙΣΦΟΡΕΣ)ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:54 | george k

    Δώστε ανάσα ανάπτυξης πρώτα στον τόπο (ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΛΠ) και μετά σκεφτείτε τι θα κάνετε με τους ιδιώτες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:22 | Ιωάννης Μουρατίδης

    Σκοπός είναι να γίνει ένα νέο σύστημα που θα καλλιεργήσει την φορολογική συνείδηση και την νόμιμη φορολογικά λειτουργία.

    Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο λογιστικός προσδιορισμός των κερδών ωθεί στην φοροκλοπή (εικονικά τιμολόγια δαπανών, μικρότερος τζίρος κλπ), ενώ παράλληλα η δήθεν δικαιοσύνη που επιφέρει είναι ανούσια.

    Ο υπολογισμός των εξόδων των ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή, είναι πολύ εύκολος και ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣ. Ποιες διαφορετικές ανάγκες εξόδων μπορεί να έχουν δύο μηχανικοί με τον ίδιο τζίρο, με γραφείο στην ίδια περιοχή και χωρίς απασχολούμενο προσωπικό;
    Προϋπόθεση βέβαια είναι να αναθεωρηθεί ο προσδιορισμός των κερδών με σύγχρονα και αντικειμενικά κριτήρια, σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών, διότι η αδικία του συστήματος σήμερα έγκειται στην επιλεκτική εφαρμογή του.

    Δίνει σίγουρα έσοδα για το κράτος και ωθεί τους επαγγελματίες σε υγιή τρόπο λειτουργίας. Δηλώνουν τα εισοδήματα τους, γνωρίζουν ακριβώς τον φόρο που θα πληρώσουν και γίνονται πιο ανταγωνιστικοί με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

    Ο λογιστικός προσδιορισμός των κερδών, ευνοεί:
    α)όσους χρησιμοποιούν εικονικά τιμολόγια
    β)όσους δηλώνουν υπέρογκα έξοδα (που σπανίως αφορούν το επάγγελμα τους)
    γ) όσους κόβουν αποδείξεις σύμφωνα με τα έξοδα που μπορούν να δείξουν (είναι πάρα πάρα πάρα πολλοί)
    δ) όσους κλέβουν γενικώς και μετά κάνουν περαίωση.

    Εκτιμώ ότι σε κάποια/ες από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκουν τα 4/5 των φορολογούμενων επαγγελματιών.

    Άρα εάν σε όλους επιβληθεί εξολογιστικός προσδιορισμός των κερδών, ταυτόχρονα με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, μπορεί πολλοί να γλιτώνουν από πολύ λίγα αλλά κανείς από όλους τους παραπάνω δεν θα κλέβει πολλά. Το ακόμα σημαντικότερο όμως είναι ότι σταδιακά θα σταματήσει η καλλιέργια της κατ’ επάγγελμα φοροκλοπής και της φοροδιαφυγής σε όλους.

    Άρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνω το αντίθετο από την πρόταση του υπουργείου, δλδ εξολογιστικό προσδιορισμό των κερδών
    και ταυτόχρονα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αντικειμενικά κριτήρια για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες.

    Ευχαριστώ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:09 | χρηστος

    Το θέμα στην Ελλάδα είναι απλό.
    Επειδή έχουν μαζευτεί ακαματοι στον ελεγκτικό μηχανισμό το βάρος πέφτει στους μισθωτούς, στα ακίνητα και σου λέει μετά έλα εδώ είσαι ελ. Επαγγελματίας τεκμήριο 35,000 (λένε για τους μηχανικούς) τα βγάζεις δε τα βγάζεις….μάλιστα
    Είμαι πολ μηχανικός με 3 χρόνια στη εργασία, 2 χρόνια με μπλοκάκι και 1 με δικό μου γραφείο (ενοίκιο πάντα). Δηλώνω τα πάντα μένω με τους γονείς μου και έχω ένα αυτοκίνητο και μια μηχανή
    Ο τζίρος μου είναι κάτω από 35.000 δηλ. θα χρειαστεί να φορολογηθώ λογιστικά με κέρδος 35,000???
    Γιατί δεν υιοθετείτε το σύστημα που υπάρχει με τους μηχανικούς και στους δικηγόρους???
    Ότι άδεια έχω εκδώσει είναι με έκπτωση (σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι μου )κύριοι …αλλά δηλώνω το κανονικό πόσο όχι της έκπτωσης πληρώνω και όλο το ΦΕΜ προκαταβολικά.
    Που φοροδιαφεύγουμε ??? Οι δικηγόροι που χρεώνουν 300 ευρώ το παράβολο και μετά λένε ότι η αμοιβή είναι 3000 χωρίς απόδειξη βέβαια
    Κύριοι δε ντρεπόμαστε λέω εγώ..
    Όταν επί τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις δίνατε παροχές χωρίς να σας ενδιαφέρει που θα βρεθούν τα δάνεια……φαγανε μίζες τόσοι και τόσες και το τραγικό είναι ότι κάνεις δεν τιμωρήθηκε παραδειγματικά…..έλα εδώ κύριε…Τάδε έφαγες αυτά τα χρήματα ….τιμωρία.
    Μετά έρχονται και μας ζητάνε να σφίξουμε το ζωνάρι που δεν έχει πια τρύπες….
    Αλλά επειδή αγαπάμε την πατρίδα θα το κάνουμε….αλλά όχι έτσι.
    Βοηθήστε και εσείς από την πλευρά σας με έργα Μειώστε την βουλευτική αποζημίωση 20% δεν θα πεινάσετε όταν μπορείτε να ασκείτε και το επάγγελμα σας παράλληλα Τα κινητά τηλεφωνά που εμείς πληρώνουμε κανονικά και δεν πέρνανε στα εξοδά μας εσείς (οι 300) το έχετε δωρεάν.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΡΩΣΩΠΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΙΛΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΠΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΔΑΝΕ.
    ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ …
    ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ-ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ—ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

    ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:17 | Α.Π.

    Ας προτείνει κάποιος τρόπους να φορολογηθεί όλο το μεγάλο κεφάλαιο της παραοικονομίας της χώρας μας, το οποίο μεσουρανεί στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων.

    Γρηγορόσημο σε εφορίες, πολεοδομίες, δήμους κλπ.

    Τετάστια ποσά στην παραπαιδεία (Ιδιαίτερα μαθήματα από εκπαιδευτικούς, διορισμένους και μη, οι οποίοι εισπράττουν μέχρι και 50+ την ώρα, χωρίς ποτέ να κόβουν απόδειξη, επιτυγχάνοντας τουλάχιστον ένα ακόμη μισθό μηνιάιως).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:04 | Λίλλυ Διαμαντοπούλου

    ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή αν δεν εκλείψουν οι ευκολίες έκδοσης εικονικών ή υπερτιμημένων παραστατικών από κάποιους κλάδους.
    Μακάρι να ίσχυε και για τους μισθωτούς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:00 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,
    ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ,ΚΑΝΕ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΥΣ???
    (ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ)ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΑΡ – ΚΑΦΕ-ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
    ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΟΚ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ-ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΥΡΩ.
    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ 15%.ΒΑΛΕ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
    ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ.ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟΥΣ
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ (ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΑ).ΣΥΝΔΕΣΕ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΦΤΜ.ΜΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ SYPER MARKET KAI ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ (ΣΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ)
    ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΒΡΕΣ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΑΠΛΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ
    ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΟΤΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΓΑΖΕΙ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΠΟΤΕ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΛΠ. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ???ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ.
    ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:24 | Τσιρίδης Θεμιστοκλής

    Για τους ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς που κάνουν επισκευές σε σπίτια και καταστήματα να φέρουν μαζί τους μηχάνημα με κάρτα εισόδου και έναρξη εργασιών καθώς και τέλος των εργασιών.Κάθε είσοδος θα συνοδεύετε με απόδειξη σύμφωνα με τον χρόνο εργασίας .Οι ποινές να είναι πολύ αυστηρές.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:27 | Δημήτρης Σταυριανός

    Λογω κάποιων κυριών όλοι οι γιατροι και οι δικηγόροι εχουν μπει στο στοχαστρο ως φοροφυγαδες.

    Πολλοί δικηγόροι και γιατροι ειναι πραγματικά ανεργοι, ενω δεν μπορουν να παρουν και κανενα επιδομα ανεργίας

    Γιατί να μην καταρτισθει σε σχεση με τους ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ένα ρυθμιστικό σχεδιο οπου να διασφαλίζεται ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ουτως ώστε να μπορεί καποιος δικαια να φορολογίσει τους όλους τους δικηγόρους τεκμαρτα…

    Γιατι δεν καταρτιζεται ενα ρυθμιστικό σχεδιο σε σχεση με το ΕΣΥ βασει του οποίου όλο το ιατρικό δυναμικό θα πρέπει να έχει ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ, εκτός απο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα?

    Εαν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ελάχιστο εργο/εισόδημα για γιατρους – δικηγόρους, ειναι παράλογο να απαιτουμε να τους φορολογησουμε τεκμαρτα….

  • Ο λογιστικός δηλαδή ο εικονικός προσδιορισμός του εισοδήματος των μικρομάγαζων, είναι η επαναφορά των άδικων «αντικειμενικών κριτηρίων» με νέα μορφή που αναπαράγουν την αδικία.
    Ο λογιστικός προσδιορισμός αρνείται την αξία του βιβλίου εσόδων-εξόδων και κουρελιάζει την αξιοπιστία των μικρών εμπόρων-βιοτεχνών κλπ. Μας θεωρεί όλους κλέφτες και φοροφυγάδες αδιακρίτως, τους έντιμους και τους ανέντιμους.
    Ενώ αγωνιζόμαστε δύσκολα για ένα μεροκάματο αφού ο κόσμος δεν έχει λεφτά, και πληρώνουμε από τη τσέπη μας, όσοι μπορούμε τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ (που είναι 3.500 € τον χρόνο) -γιατί το 1/4 των μικρών ΕΒΕ δεν μπορούν να πληρώνουν και έτσι είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-, και ουσιαστικά είμαστε οι περισσότεροι σε δυσμενέστερη θέση από αυτή των μισθωτών, η κυβέρνηση δεν πρέπει να εξετάζει πως να επιβαρύνει την ούτως ή άλλως δύσκολη για την επιβίωσή τους οικονομική κατάσταση των μικρών εμπόρων και βιοτεχνών.
    Το να θεσπίσει η κυβέρνηση ένα φανταστικό, εικονικό εισόδημα για τους μικρούς εμπόρους, και να τους φορολογήσει με αυτό, αγνοώντας το πραγματικό, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα της μικροφοροδιαφυγής, αλλά αντιθέτως επιβαρύνοντας με έξτρα φόρους την ήδη άσχημη εισπρακτικά κατάστασή τους, θα οδηγησει στο κλεισιμο πολλούς από αυτούς, οι οποίοι θα προστεθούν στο διαρκές διογκούμενο κύμα ανέργων, αφού όχι μόνο δεν αυξάνονται οι θέσεις μισθωτής εργασίας, αλλά συνέχεια βαίνουν μειούμενες.
    Όσον αφορά την σύλληψη της φοροδιαφυγής αυτό εξαρτάται από την συνέπεια και αξιοπιστία του ίδιου του κράτους: Από την μια έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς, και από την άλλη να πάψει να θεωρεί αναξιόπιστες τις δηλώσεις που κάνουμε και να μας καλεί κάθε λίγα χρόνια σε χαράτσια «τακτοποίησης προηγούμενων ετών» που σημαίνει ότι a priori με θεωρεί φοροφυγά και ψεύτη, ανεξάρτητα του τι δηλώνω σε αυτό. Αν έτσι θεωρεί η Πολιτεία τον πολίτη, γιατί αυτός να είναι έντιμος και να δηλώνει ειλικρινά τα εισοδήματά του, όταν η εφορία απορρίπτει κατ’ ουσίαν τις δηλώσεις του και τον καλεί κάθε λίγα χρόνια να πληρώνει έξτρα φόρους για δήθεν τακτοποιήσεις προηγούμενων περιόδων, δηλαδή μην αναγνωρίζοντας τα δηλωθέντα εισοδήματά του, και στην ουσία τον φορολογεί για …ανύπαρκτα εισοδήματα προηγούμενων ετών;
    Αν η Πολιτεία αναγνωρίσει το εισόδημα που φαίνεται στο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων των εμπόρων και τις δηλώσεις που κάνουν, παύοντας τις κοινωνικά άδικες επαναφορολογήσεις προηγούμενων ετών θεωρώντας τους αναξιόπιστους, τότε θα βοηθήσει να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και αναπτυξης της φορολογικής συνείδησης. Και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τιμωρεί την πραγματική φοροδιαφυγή και όχι νομικίστικες τυπικές παραλείψεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:42 | Μέκακας Μαυρουδής

    Σαφώς και είμαι υπέρ του λογιστικού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος όλων των ελευθέρων επαγγελματιών..
    -Απλοποιείστε τον Κ.Β.Σ
    -Καταργείστε τα μπακαλοτέφτερα της Α και Β κατηγορίας βιβλίων και εφαρμόστε υποχρεωτικά το διπλογραφικό σύστημα σε όλους..

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:27 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ

    Η συλλήβδην αναφορά της κυβέρνησης στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι στην καλλίτερη των περιπτώσεων λανθασμένη, γιατί αν δεν είναι έτσι τότε θα είναι εκ του πονηρού. Υπάρχουν επαγγέλματα που ουσιαστικά αποτελούν την εναπομείνασα παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας.
    Κάθε μέτρο το οποίο δυσχερένει και περιπλέκει αντί να απλοποιεί τις διαδικασίες άσκησης των επαγγελμάτων αυτόν και κάθε άσκοπη περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των κλάδων αυτών θα έχει προφανώς αρνητικές επιπτώσεις με απρόβλεπτο εύρος στην οικονομία και την απασχόληση. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας των κατασκευών, στον τομέα αυτό η οικονομική κρίση και το δυσμενές κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, είχαν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα την κατά 30 – 40 % πραγματική μείωση του παραγόμενου έργου . Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της ανεργίας άρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, μείωση των αγορών , μεταφορών κλπ άρα μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ καθώς και άλλων έμμεσων φόρων. Η συρρίκνωση αυτή έχει οδηγήσει πολλές εταιρίες σε κλείσιμο ή στην χρεοκοπία με άμεση επίπτωση την αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους.

    Κάθε μέτρο θα πρέπει να στοχεύει στην δημιουργία συνθηκών που να ενθαρρύνουν την όποια κατασκευαστική δραστηριότητα. Εφόσον οι νέες κατασκευές δεν αποτελούν λόγω κρίσης πρώτη επιλογή την εχόντων την οικονομική δυνατότητα καλό θα ήταν να προωθηθούν μέτρα για την αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών κάθε είδους κατοικίες τουριστικά καταλύματα τεχνικά έργα κλπ για της επενδύσεις αυτές να δημιουργηθεί ειδικό πλαίσιο και προδιαγραφές ( πχ βάση των προδιαγραφών του LEADER + ) στον οικονομικό τομέα να αποφευχθούν περιορισμοί τύπου πόθων έσχες ή τραπεζικών καταθέσεων δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την δυνατότητα έμμεσης νομιμοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:59 | markos

    1. Η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των όποιων κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών θα πρέπει να συνοδευτεί από αναγνώριση σειράς εξόδων τα οποία σήμερα ΔΕΝ αναγνωρίζονται, αλλά πραγματοποιούνται.Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται κάποιος με έσοδα-έξοδα και να μην αναγνωρίζεται η δαπάνη για τις μετακινήσεις του, για παράδειγμα, ή οι κρατήσεις των αμοιβών του υπέρ ταμείων και επιμελητηρίων.

    2.Οτι και αν αποφασιστεί, πρέπει να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2010.Αναδρομική φορολόγηση δεν ξέρω αν είναι παράνομη , είναι σίγουρα ΑΝΗΘΙΚΗ.
    Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε όλο το 2009 με ένα συγκεκριμένο τρόπο και ξαφνικά να αλλάζει το πλαίσιο.Από 1η Ιανουαρίου θα διαπραγματευόμαστε/εργαζόμαστε/αμοιβόμαστε ΧΩΡΙΣ να ξέρουμε το πως θα φορολογηθούμε.Έχουμε κλείσει τη χρονιά, έχουμε προκαταβάλει φόρους, κρατήσεις, έχουμε εισπράξει αμοιβές, και αμφιβάλλουμε πόσα χρήματα έχουμε στην τσέπη μας, αφού δεν είμαστε σίγουροι ακόμα πως θα φορολογηθούν…. Σε ποια πολιτισμένη χώρα που σέβεται τους πολίτες της συμβαίνει αυτό???

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:57 | Ηλίας Γ.

    Παρόλο που εν γένει κρίνεται θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για δημόσια διαβούλευση σε πλαίσιο θεμάτων, η ορθή αξιολόγηση και χρήση της προσέγγισης της κοινής γνώμης, είναι αυτή που θα καταδείξει εάν επρόκειτο για ειλικρινή αναζήτηση του παλμού της κοινωνίας ή για επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο και αξιολόγηση.

    Εν προκειμένω, και αναφορικά με την επιχειρούμενη εξίσωση (= ισοπέδωση) μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών έναντι της ασκούμενης φορολογίας εισοδήματος θα επιθυμούσα να τονίσω τα παρακάτω διακριτά στοιχεία και χαρακτηριστικά, τα οποία κατά τη γνώμη μου συνιστούν άκριτη ισοπέδωση της φιλοσοφίας του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος και εν δυνάμει οδηγούν σε κοινωνικά άδικο και άνισο τρόπο αύξησης των φορολογικών εσόδων:

    1) Η μονιμότητα και η σταθερότητα (έστω σε πληθωριστικά επίπεδα) του εισοδήματος των μισθωτών ΔΕΝ ισχύει εν τοις πραγμάσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    2) Η κοινωνική διάσταση-προσφορά του εργοδότη ελεύθερου επαγγελματία δεν πρέπει να αγνοηθεί.

    3) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ- Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των μηχανικών που παρέχουν υπηρεσίες έχει την έννοια των εξόδων που δεν προσδιορίζονται με αποδείξεις και ΚΒΣ γιατί ο ισχύον κώδικας δεν το επιτρέπει (π.χ. δεν επιτρέπεται σε μηχανικό μελετητή-επιβλέποντα να εμφανίζει έξοδα κίνησης και συντήρησης οχήματος αν δεν είναι νομικό πρόσωπο ΑΕ-ΕΠΕ)

    4) Οι αμοιβές των μηχανικών (κώδικας αμοιβών μελετών 3316/2005) έχουν καθοριστεί 11 χρόνια μετά την εφαρμογή του ν.2238/1994 που καθόρισε τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού καθαρού εισοδήματος για αρχιτέκτονες & μηχανικούς. (προφανώς λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο)

    5) Δεν γίνεται να νομιποιηθεί μια εισοδηματική πολιτική «των άκρων», χωρίς μεταβατικά στάδια και χωρίς ανάλογες απαιτούμενες προσαρμογές που θα επιφέρουν μια σχετική ισορροπία (π.χ. όχι λογιστικός προσδιορισμός εισόδηματος αλλά αύξηση των εν ισχύ συντελεστών προσδιορισμού καθαρού εισοδήματος με μείωση αφορολόγητου ορίου και ταυτόχρονη χρήση αποδείξεων)

    Ευχαριστώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:04 | ΜΑΙΡΗ ΠΕΤΡΟΛΙΑ

    Σε ότι αφορά τους μηχανικούς δεν πρέπει να ξεχνάται ότι αυτοί αφενός δε φοροδιαφέυγουν (όπως π.χ. γιατροί, δικηγόροι) και αφετέρου πληρώνουν και ΦΠΑ (οπώτε ήδη έχει έσοδα το κράτος και πριν τη φορολόγηση).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:41 | Maras Athanasios

    Apolita sosto metro kata thn gnvmh moy !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | Filippos Manousakis

    Nomizw oti o monos tropos swstis forologisis einai ta <>
    Oloi xeroume to pazari pou ginetai me tis apodeixeis
    panw se afto prepei na pw kati kai gia ta legomena <> epagelmata (taxi) ktl
    pouthena ston kosmo den yparhei afto to hali
    kai kati akoma
    valte stous taxitzides tamiakes
    akoma kai stin Kina ehoun mihanes sta taxi