2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:30 | Ηλίας Παπαχαρτοφύλης

    Όταν στην ίδια κατοικία συνοικούν 3 άτομα (οικογένεια) με ξεχωριστή δήλωση ο ένας και κοινή οι γονείς τι θα γίνει με τις αποδείξεις;Θα λαμβάνονται ξεχωριστά για τον κάθε ένα ή θα ορισθεί ένα ποσό για τους 3;Τα έξοδα είναι κοινά και ως εκ τούτου είναι ανέφικτη ή συλλογή τους σε ατομικό επίπεδο. Αν επιλέξετε την πρώτη περίπτωση θα είναι άδικη. Κατά τα λοιπά συμφωνώ απόλυτα να φορολαγηθούν όλοι και όχι μόνο τα συνήθη υποζύγια.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | Κουνέλης Γ.

    Το ζητούμενο είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στα πλαίσια του οποίου όλοι οι πολίτες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους ειδοδήματα και θα πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι(μισθωτοί-συνταξιούχοι)δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους, και ενδιαφέρονται για την ύπαρξη φοροαπαλλαγών, ενώ κάποιοι άλλοι(ελ. επαγγελματίες) έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τα έσοδα τους που είναι στην πλειοψηφία τους στα όρια της επιβίωσης. Η λύση σε αυτό δεν μπορει να είναι να στραφούν οι πρώτοι κατά των δευτέρων.
    Η λύση είναι η διαμόρφωση ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ στους πόλίτες για κάθε τους συναλλαγή να εκδίδεται απόδειξη. Η παροχή κινήτρων μπορεί να συντελέσει προς αυτή την κατεύθυνση ,ωστόσο θα είχε νόημα για το σύστημα αν αφορούσε το ΣΥΝΟΛΟ των συναλλαγών μας και όχι κάποιες επιλεκτικά. Όσο ο πολίτης θα είναι στη λογική να σκέφτεται ποιός κερδίζει περισσότερο και ποιός χάνει λιγότερο (ο ίδιος,ο επαγγελματίας ή το δημόσιο)τόσο το πρόβλημα θα μένει ως έχει.
    Για παράδειγμα η αμοιβή που ζητά ένας γιατρός για μια ιατρική πράξη με απόδειξη είναι 40% μεγαλύτερη από ότι χωρίς απόδειξη. Όταν λοιπόν με το ισχύον καθεστώς το όφελος για τον φορολογούμενο είναι 20%, είναι αναμενόμενο οι περισσότεροι να μην ζητήσουν απόδειξη.Το ίδιο ισχύει και για άλλους επαγγελματίες.
    Η μόνη απάντηση για αυτό είναι η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των συναλλαγών μέσω ατομικής κάρτας, ο προσδιορισμός στη συνέχεια του καθαρού εισοδήματος και η εφαρμογή επί αυτού ενός λογικού συντελεστή προοδευτικά αυξανόμενου με το ύψος του καθαρού εισοδήματος.
    Διαφορετικά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κατηγορίες επαγγελματιών που θα έχουν ελάχιστα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως χρειάζεται να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και διασταύρωση στοιχείων.
    Καλή επιτυχία στις επιλογές σας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | ΜΑΚΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

    Φρονώ ότι τα αφορολόγητα ποσά για μισθωτούς- συνταξιούχους δεν πρέπει να τροποποιηθούν, διότι είναι σαν να αυξάνεται η φορολογία στα χαμηλά εισοδήματα, πράγμα που η Κυβέρνηση απέκλεισε.
    Έτσι π.χ. ένα ζευγάρι μισθωτών ή συνταξιούχων των 800 ευρώ των μήνα (14 μισθοί), ενώ μέχρι τώρα είναι αφορολόγητοι, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, εφ΄όσον δεν κατορθώσουν να προσκομίσουν αποδείξεις από 12.000 € ο καθ’ ένας.
    Δηλαδή αν είναι άνθρωποι οικονόμοι και κάνουν οικονομία από καταναλωτικά αγαθά, ή δεν χρειάσθηκαν ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, δικηγόρο κλπ, κατά τη διάρκεια του έτους, θα φορολογηθούν γι’ αυτή τους την »ανομία». Έτσι το κράτος θα τους πάρει μέρος από τις οικονομίες τους, επειδή δεν θέλει (διότι μπορεί) να φορολογήσει τους πλέον αχρείους από τους κατέχοντες.
    Είναι πολύ απλό αν θέλει να πατάξει την φοροδιαφυγή, ώστε να μη διανοείται κανείς να φοροδιαφύγει. Να χρησιμοποιεί τη μέθοδο του »αφανούς πελάτη»: Πηγαίνει ένας έντιμος εφοριακός, -κάνοντας βέβαια τον ματσωμένο ιδιώτη-, στον γιατρό στο Κολωνάκι, εξετάζεται , και πληρώνει το γιατρό.
    Εάν ο γιατρός δεν του δώσει αυτοβούλως απόδειξη, του αφαιρείται ισοβίως η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος , και πληρώνει 2.000.000€ πρόστιμο.
    Εάν νομοθετηθεί κάτι τέτοιο, σε όλα τα επαγγέλματα, ουδείς θα διανοείται να φοροδιαφύγει. Και σε 6-7 χρόνια θα έχει πλεόνασμα ο Προϋπολογισμός.
    Θέλει αρετή και τόλμη η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι πάλι θα την πληρώσουν οι μικροί. Γι΄αυτό και τέθηκε στο τραπέζι η λίαν πονηρή διάταξη -εφεύρημα νοσηρού εγκεφάλου- , που λέει ότι το μέχρι τώρα αφορολόγητο των 12.000€ θα πρέπει να δικαιολογείται με αποδείξεις!!!!
    Άσε που η γιαγιά των 800 € σύνταξη θα πρέπει να προσλάβει λογιστή για την τακτοποίηση των αποδείξεων.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:00 | Δέσποινα

    καλημέρα,
    κύριε Υπουργέ και Κύριε Πρωθυπουργέ συμφωνώ απόλυτα με το συγκεκριμένο μέτρο που προωθείτε. Σαν μόνιμος κάτοικος όμως νησιού, προτείνω αφού κάνετε την αρχή και καλά κάνετε να σκεφτείτε και το εξής: να αφαιρείται απο το φορολογητέο εισόδημα το κόστος όλων των εισητηρίων μετακίνησης με επιβατηγά πλοία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ απο και προς την Πρωτεύουσα ή άλλα διοικητικά κέντρα (πχ πρωτεύουσες Νομών). Σας λέω ότι το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο για κάποιον που αναγκαστικά και απαραίτητα θέλει, πρέπει, επιθυμεί να μετακινηθεί από και προς ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. Και το λέω εγώ που ζω σε ένα νησί σχετικά κοντά στον Πειραιά (συνήθως πρώτο λιμάνι σε δρομολόγιο για Κυκλάδες). Τι να πουν οι μόνιμοι κάτοικοι της Μήλου, της Σαντορίνης, της Ρόδου!!! της Κρήτης!!!!
    θεωρώ πως ό,τι σας λέω είναι απόλυτα δίκαιο, εύκολο στην εφαρμογή του και πραγματικά κάτι που πολλοί θα δέχονταν με μια δόση ανακούφισης αναμέσα σε τόσα άλλα μαύρα σενάρια.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:32 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΛΑ, ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ !!!

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΜΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 100%.

    Π.Χ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΝΙΑ ΜΕ 3 ΜΕΛΗ

    ΕΑΝ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ, ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ 5000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ,
    ΕΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΕΝΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ (Π.Χ. 150000 ΕΥΡΩ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΝΙΑΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ (ΤΡΟΦΗ, ΕΝΔΥΣΗ) 150 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ/ΜΗΝΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ 5400 ΤΟ ΧΡΟΝΟ

    ΓΙΑ ΦΩΣ,ΝΕΡΟ,ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕΓΙΣΤΟ 100 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ 1200 ΤΟ ΧΡΟΝΟ

    ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ 30 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ (Μ.Ο.) ΑΡΑ 360 ΤΟ ΧΡΟΝΟ

    ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ή Μ.Μ.Μ.) ΜΕΓΙΣΤΟ Π.Χ. 80/ΜΗΝΑ (2 ΑΤΟΜΑ) ΑΡΑ 960 ΤΟ ΧΡΟΝΟ

    ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΝΤΑ 13000

    ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:50 | Σταυρούλα

    Χρόνια σας Πολλά,
    συνήθως εύχομαι Χρόνια Καλά αλλά με αυτά που ακούω ότι σχεδιάζεται λέω να μην τολμήσω να ευχηθώ κάτι τέτοιο διότι θα συνωμοτήσει το σύμπαν εναντίον μας…
    Επί του θέματος λοιπόν, θέλετε να καταργήσετε το αφορολόγητο των 12000 και να σας προσκομίζουμε αποδείξεις ύψους τουλάχιστον 6000 ευρώ προκειμένου να μας κάνετε μια έκπτωση για την οποία από ότι καταλαβαίνω δεν έχετε ακόμη αποφασίσει τη μορφή και το ύψος της. Πίσω από την πρόθεση σας να καταργήσετε το αφορολόγητο κρύβεται μια πολύ πικρή αλήθεια για την πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων. Η αλήθεια αυτή είναι ότι θα μας μειώσετε δραματικά το μηνιαίο μας εισόδημα αφού η μηνιαία παρακράτηση του φόρου θα υπολογίζεται για το σύνολο του εισοδήματος μας (χωρίς να ξέρουμε ακόμη με ποια κλίμακα συντελεστών θα μας φορολογήσετε). Με αποτέλεσμα για τη δικιά μας τσέπη να τριπλασιαστεί ο φόρος που μας παρακρατείται και να μειωθεί επί του πραγματικού κύριοι, κι όχι επί του ονομαστικού που αρέσκεστε να λέτε, το εισόδημα μας και σε ότι αφορά τη δικιά σας τσέπη να προ εισπράξετε πάρα πολλά χρήματα για το «κρατικό πορτοφόλι» και από τα οποία θα επιστρέψετε, αν και όταν, στους πολίτες ένα πολύ μικρό μέρος τους.
    Θα μας δώσετε λέει και αύξηση 1,5%!!! Προσωπικά αυτό το 1,5% μου αντιστοιχεί σε 8 ευρώ καθαρά το μήνα. Σας τα χαρίζω κύριοι τι να τα κάνω αφού μόλις ψηφίσετε το νέο φορολογικό οι μηνιαίες μου αποδοχές θα μειωθούν κατά 200 ευρώ καθώς η μηνιαία παρακράτηση του φόρου θα τριπλασιαστεί? Τώρα το πως εγώ με 1020 ευρώ το μήνα θα πληρώνω νοίκι, ρεύμα, θέρμανση, τηλέφωνο, εισιτήρια κτλ και θα σας μαζεύω και 6000 ευρώ αποδείξεις για να μου επιστρέψετε ο θεός ξέρει πότε και πόσα ευρώ πίσω ποιος θα μου το απαντήσει? Έχετε κύριοι ζήσει ποτέ με 600, 700 και 1000 ευρώ το μήνα για να δείτε πως είναι που υπολογίζεις μέχρι και το νερό στη τουαλέτα που θα ξοδέψεις? Για μειώστε δοκιμαστικά το δικό σας μισθό πρώτα να δούμε πως θα τα βγάλετε εσείς πέρα και μετά να σας δώσουμε εμείς όλο μας το μισθό. Αλλά, ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον καταλαβαίνει που έλεγε κι ο παππούς μου. Αφήστε το αφορολόγητο όπως έχει και ζητήστε μας στο τέλος της χρονιάς να σας φέρουμε αποδείξεις για το που ξοδέψαμε τα «πολλά» λεφτά μας. Να σας φέρουμε τις αποδείξεις από τις ΔΕΚΟ, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα υποδημάτων, ρούχων, διασκέδασης και να δείτε εσείς και να κρίνετε που ξοδεύονται τα χρήματα μας.
    Να το νοικοκυρέψουμε το «σπίτι μας» κύριοι καμιά αντίρρηση αλλά, ΟΧΙ να την πληρώσουν πάλι οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι. Μην μας οδηγήσετε από την κατάσταση της σχετικής φτώχειας που ήδη βρισκόμαστε σε εκείνη της απόλυτης φτώχειας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | Γιαγουρτάς Ευάγγελος

    Εγώ και η σύζυγός μου είμαστε συνταξιούχοι του Δημοσίου.Συμφωνω απόλυτα με όλους τούς σχολιαστές , που ζητούν ,εφ’ όσον χρειασθεί η δικαοολόγηση του αφορολογήτου ποσού με αποδείξεις , να συμπεριληφθούνε σε αυτές και οι αποδείξεις τής καθημερινότητας όπως ΔΕΗ ΟΤΕ ΥΔΡΕΥΣΗΣ βενζινες κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης ,SUPER MARKET κοινόχρηστα πολυκατοικίας κ.λ.π. Με την ευκαιρία θέλω να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα που σίγουρα αντιμετοπίζουν και άλλες οικογένειες.Αναφέρομαι στις δαπάνες διδάκτρων και διαβίωσης στο εξωτερικό των τέκνων [ άνεργων επιστημόνων ]που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και στηρίζονται αποκλειστικα στο εισόδημα των γονέων.Αυτές οι δαπάνες υπερκαλύπτουν το αφορολόγητο ποσό που ενδεχόμενα θα ζητήσει το Κράτος να δικαιολογήσουν οι συνταξιούχοι,και όμως δεν φαίνεται πουθενά.Δεν είναι λογικό να ληφθεί κάποια μέριμνα γι’ αυτό.Εν κατακλείδι το μέτρο της συλλογής αποδείξεων για να πιαστούν οι φοροδιαφεύγοντας το θεωρώ αναποτελεσματικό και προτίστως γραφειοκρατικό [ ποιός άραγε υπάλληλος θα ελέγχει την υποβολή αυτών των αποδείξεων χιλιάδων και χιλιάδων ΕΥΡΩ ]Υπάρχουν πιό απλοί τρόποι.Προς θεού όμως μήν κλειθούν να την πληρώσουν αυτόι που δεν μπορούν να αποκρειψουν τίποτε. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:52 | Andreas Mitropoulos

    Δεν πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητ (ΙΔΙΩΣ στους ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ και συνταξιούχους). Οι αποδέιξεις Θα πρέπει να δοθούν ως κίνητρο για ΕΠΙΛΕΟΝ αύξηση του αφορολόγητου

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 08:29 | ΣΤΑΘΗΣ

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΙΚΡΗ Η ΜΕΣΑΙΑ ΘΑ ΧΑΡΙΖΑ ΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΝ ΜΗΚΥΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙΧΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΣΑΝ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟΘΗΚΗΣ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ .ΟΠΟΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΤΑΝ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 08:53 | Σούλης

    Το ύψος του ποσού των αποδείξεων που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος εξαρτάται από το εισόδημά του, τις ανάγκες του, αλλά και τις οικονομίες και διαχείριση που κάνει και δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας. Δηλαδή ένας μισθωτός με εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 Ευρώ θα έχει λιγότερα έξοδα από ένα «ελεύθερο επαγγελματία » που εργάζεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε μια δημόσια υπηρεσία και με εισόδημα μικρότερο των 15.000 Ευρώ;

    Αν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν [είτε γιατί το θέλουν και δεν διστάζουν να ρισκάρουν «παίζοντας» με την εφορία είτε γιατί αναγκάζονται από την αγορά (βλέπε αγορές γεμάτες από εργαζόμενους αλλοδαπούς)] θα πρέπει να την πληρώσουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη και η πληθώρα των εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών; Και επίσης, αν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι «τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι» για γρηγορόσημα κλπ, θα πρέπει να τιμωρηθούν (π.χ. να απολυθούν) όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για διαφθορά;

    Θα μπορούσε να γίνει σταδιακή μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος, όταν βέβαια δεν επιβάλλονται άλλοι πρόσθετοι έμμεσοι φόροι (π.χ. περιβαλλοντολογικοί φόροι, αύξηση ΦΠΑ, κλπ), και αντίστοιχη σταδιακή μείωση των άλλων φορολογικών συντελεστών ως αντιστάθμισμα, και να συνδέεται η συλλογή αποδείξεων με το συνολικό εισόδημα και όχι με το αφορολόγητο. Για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο συλλογής αποδείξεων, δηλαδή να συμβάλει στην μείωση της φοροδιαφυγής, για όποιες κατηγορίες δαπανών επιλεγούν θα πρέπει ολόκληρα τα ποσά των αποδείξεων να αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα.

    Το πρόβλημα δεν είναι η μη συλλογή αποδείξεων αλλά η μη έκδοση αποδείξεων! Για παράδειγμα, όταν μια αγορά, π.χ. εργοστάσια, κατασκευές, οικοδομή, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, αγροτικές εργασίες, λαϊκή αγορά, κλπ, έχει γεμίσει από παράνομους αλλοδαπούς πως θα μπορούσε ένας νόμιμος επαγγελματίας αυτού του χώρου να είναι ανταγωνιστικός στις τιμές του χωρίς να φοροδιαφεύγει; Η πληθώρα των παράνομων αλλοδαπών στη χώρα μας πως θα συντηρηθεί αν σταματήσουμε να τους πληρώνουμε με μαύρο χρήμα; Και σίγουρα δεν φταίνε μόνο οι παράνομοι αλλοδαποί για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Η πληθώρα των αδήλωτων κλειστών ημι-υπαίθριων χώρων, δεν αποτελεί παράδειγμα εκτεταμένης διαρκούς φοροδιαφυγής;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 07:10 | Βασίλης

    Κύριε Υπουργέ
    Είναι δεδομένο ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι , είναι οι μόνοι που δηλώνουν αναγκαστικά τα καθαρά τους εισοδήματα. Η κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 € , μόνο οικονομική επιβάρυνση θα τους επιφέρει , ειδικά στους χαμηλόμισθους.
    Οι αποδείξεις από λογαριασμούς ΔΕΗ , ΟΤΕ , νερού , κινητής τηλεφωνίας και super market , τελών κυκλοφορίας , ασφάλεια αυτοκινήτου ,αεροπορικών , ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν έχει νόημα να συμπεριλαμβάνονται διότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή στη περίπτωση αυτή.
    Επίσης οι χαμηλόμισθοι ψωνίζουν από τις λαϊκές ακόμη ρούχα και παπούτσια , που οι αγορές είναι χωρίς αποδείξεις .
    Η ψυχαγωγία σε καφετέρειες , ταβέρνες και club , ξενοδοχεία κ.λ.π είναι απαγορευμένο είδος για τους χαμηλόμισθους.
    Επίσης η αγορά ηλεκτρικών , ηλεκτρονικών συσκευών , αγορά PC (πράγμα σπανιότατο) θα συνοδεύεται από απόδειξη λόγω της εγγύησης .
    Επίσης για το πετρέλαιο θέρμανσης αναγκαστικά θα κοπεί απόδειξη για να εισπράξει τη διαφορά ο πρατηριούχος.
    Οι χαμηλόμισθοι σπάνια θα πάνε (και δεν είναι απαραίτητο) σε ιδιωτικό γιατρό και δικηγόρο , συμβολαιογράφο και βεβαίως δεν μπορούν να πιέσουν για απόδειξη.

    Για τις προτάσεις των προλαλισάντων για χρήση πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας και φορολογικής κάρτας είναι ωραίο σαν δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας , αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη . Εχετε αναλογιστεί πόσος όγκος των συναλλαγών γίνεται με πιστωτικές κάρτες . Δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή και οι τράπεζες είναι εμπορικές εταιρείες και όχι φιλανθρωπικά ιδρύματα και η πιστωτική κάρτα με τις υπηρεσίες της , δεν είναι δωρεάν .
    Τα παιδιά που στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα , που μένουν με τους γονείς τους , γιατί θα πρέπει να ξοδεύουν το εισόδημά τους και να μην αποταμιεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο ;
    Γιατί θα πρέπει μια ζωή να είμαστε χρεωμένοι και να μη μπορούμε ή να μη θέλουμε να αποταμιεύουμε ;
    Ας μείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 07:13 | γεωργιος

    το ποσο της αποδειξης να επιστρεφεται απο το ασφαλιστικο ταμειο στον φορολογουμενο ασφαλισμενο ολο το ποσο.
    το ελλειμα του ασφαλιστικου ταμειου τωρα ,να καταβαλεται απο τον κρατικο προυπολογισμο απο τα εσοδα φορολογισης των γιατρων

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 07:57 | nikos

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΕΦΕΥΡΕΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ Η΄ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΤΡΥΚ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΞΟΔΕΨΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΙΣΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΛΠ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 03:06 | ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Α)ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Β)ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΚΑΘΕ ΕΤΟΥΣ Ή ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΕΤΣΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ-ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ .
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    ΧΩΡΙΣ ΟΣΤΟΣΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ .
    ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ-ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΟΠΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΡΑΓΕ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ?Ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ?
    ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ .

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 03:22 | Γ.Χριστοβασιλης

    Να μη συνδεθει το αφοπρολογητο με αποδειξεις οταν το εισοδημα
    κυριως των μισθωτων και συνταξιουχων προερχεται απο μια και μονη
    βεβαιωμενη πηγη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:27 | N.X.

    Αν και η ευθύνη των ελέγχων πηγαίνει στα χέρια των φυσικών προσώπων όσον αφορά τις αποδείξεις και την σύνδεσή τους με το αφορολόγητο ποσό (δηλαδή μετατρέπουν σε λογιστές τον κάθε έναν απο εμάς) αναγνωρίζω ότι ελλείψει των ελεγκτικών μηχανισμών που άμεσα θα μπορούσαν να δράσουν θα μπορούσε να αφαρμοστεί αλλά σε ένα βάθος 4-5 χρόνων όπου θα αντικαθιστούνταν με ένα άλλο σύστημα δικαιότερο. Προτείνω το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει κάποιος να μαζέψει για να δικαιούται το αφορολόγητο ποσό να είναι 25% του καθαρού ποσού που εισπράτει ετησίως συμπεριλαμβανομένων των αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ, μετά βεβαίως την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει και για τους λεγόμενους χαμηλόμισθους ή χαμηλοσυνταξιούχους.
    Επίσης προτείνω: επειδή τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια ολόκληρη γενιά που με διάφορους τρόπους πήρε αναπηρικές ή πολύ μικρές συντάξεις (όπως π,χ ΟΓΑ δηλώνοντας ότι είναι αγρότες ενώ δεν ήταν ποτέ) η αξιολόγηση ενός ατόμου για το αν είναι χαμηλόμισθος ή χαμηλοσυνταξιούχος να μην γίνεται μόνο βάση του μισθού ή της σύνταξής του αλλά με βάση το συνολικό εισόδημα που προκύπτει πάντα από το άθροισμα του ποσού όλων των προστατευόμενων μελών της οικογένειας και όχι ατομικά.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:13 | ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΔΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑΓΙΑΤΡΟΙ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ,ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΚΛΠ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ Ο
    ΤΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ .
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΠΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:01 | Θανάσης Παπαθανασόπουλος

    Θα απαντήσω επί της αρχής.
    Οι εκπτώσεις που υπάρχουν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα τις κατέτασσα σε 4 κατηγορίες:
    1. Όσες αναφέρονται στην κάλυψη βασικών αναγκών του ανθρώπου, όπως η Εκπαίδευση,η Υγεία/Περίθαλψη, η Ασφάλιση, η Οικογ. Διατροφή.
    2. Όσες προσφέρουν κίνητρο στον πολίτη για συγκεκριμένη επιθυμητή συμπεριφορά, όπως ο Σεβασμός στο Περιβάλλον (χρήση ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση ρύπων CO2), οι Δωρεές, οι Πολιτιστικές Χορηγίες, τα μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
    3. Όσες απολέπουν στην ελάφρυνση του κόστους του πολίτη σε μεγάλες δαπάνες, όπως οι τόκοι Στεγαστικού Δανείου πρώτης κατοικίας.
    4. Όσες προσφέρουν κίνητρο στον πολίτη /αγοραστή να ζητάει απόδειξη π.χ. Ενοίκιο κατοικίας, Δαπάνες παροχής υπηρεσιών.

    Οι κατηγορίες είναι πιστεύω σωστές.
    Αυτό που χρειάζεται επιπλέον νομίζω ότι είναι η ενίσχυση/αναδιάταξη της 4ης κατηγορίας με το ΦΠΑ των πληρωμών, όπως ανέπτυξα στο κεφάλαιο ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Μια γενναία επιστροφή όλου του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα συμβάλει αποφασιστικά στο να ζητηθεί η απόδειξη χωρίς κόστος για τον αγοραστή.
    Και το ισοζύγιο του Πιστωτικού ΦΠΑ να γίνεται ανά 3μηνο μέσα από το TAXIS ή τα ΚΕΠ. Έτσι θα μπορούν να ελέγχονται άμεσα και οι υπόχρεοι προς απόδοση και ο πολίτης θα πιστώνεται/πληρώνεται άμεσα με τα «παραπάνω» χρήματα που πλήρωσε.

    Αυτό που ακούγεται περί «όλων των αποδείξεων, μέχρι και από S/M» το θεωρώ ακραίο και πρακτικά ανεφάρμοστο.
    Είναι ποτέ δυνατόν να μετατραπεί ο μέσος πολίτης σε λογιστή, επειδή αρνείται ο επιτηδευματίας ή ο παρέχων τις υπηρεσίες να κρατήσει ένα απλό βιβλίο εσόδων-εξόδων και δεν μπορεί το κράτος να τον ελέγξει?
    Και είναι εντέλει παραγωγικό – άν βέβαια μπορεί τεχνικά να γίνει ο έλεγχος των αποδείξεων – να γίνει αυτός?
    Και δεν θα αντιμετωπίσει όποιος αποφασίσει κάτι τέτοιο τη δυσφορία όλου του κόσμου που θα μπει σε αυτό το μπελά γιατί το κράτος επιδεικνύει για μια φορά ακόμα την ανικανότητά του να κάνει αυτό για το οποίο πληρώνεται > να πιάσει τους φοροδιαφεύγοντες?

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:15 | ΖΑΧΑΡΙΑΣ

    ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ . ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΟΤΕ ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ . ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΑΔΙΚΗΘΕΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΕΛΠΙΖΩ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:24 | George Kesarios

    Δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

    Κοιτάτε προς Αμερική … form 1099

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:48 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ

    Οι βασικές ανάγκες του Πολίτη θα πρέπει να αφαιρούνται ολικώς από το φορολογητέο εισοδημα. Αυτές περιλαμβάνουν:
    Ενοίκιο,ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τηλεφωνία (με όριο), Σουπερ Μαρκετ – τρόφιμα, Ιατρική περίθαλψη, φάρμακα, φροντηστήρια, βασική ασφάλιση, ένδυση (με όριο), κοινόχρηστα, τέλη κυκλοφορίας (με όριο αυτοκινήτων), καύσιμα (με όριο), δωρεές,συντήρηση κύριας οικίας (υδραυλικοι, ηλεκτρολογοι, ελαιοχρωματιστές κα), δικηγόροι, πρόστιμα κτλ
    Οι επιπλέον ανάγκες θα πρέπει να αφαιρούνται μερικώς απο το φορολογητέο εισόδημα όπως:
    Ταξίδια, κέντρα διασκέδασης – εστιατόρια,εξτρα ασφάλιση, ηλεκτρικα – ηλεκτρονικά είδη, κομμωτήρια, συντήρηση δευτερευσας οικίας κτλ.
    Θα πρέπει να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο (μετά την αφαίρεση των αποδείξεων) σε πιο χαμηλό επίπεδο από το σημερινο ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
    Το μέτρο για να είναι δίκαιο θα πρέπει να συνδιάζεται με την κατάργηση των λογιστικών μεθόδων – ποσοστών των εσόδων που ισχύουν σε κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων και την εξίσωση των φορολογητέων ποσών των μισθωτών – ελευθέρων επαγγελματιων. Αν «αδυνατεί» ο εφοριακός να ελέγξει τον φορολογούμενο αυτό αποτελεί πρόβλημα του Κράτους και όχι του Ελέυθερου Επαγγελματία.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:18 | KP

    Einai para polu dyskolo na leitourgisei. Oi efories den tha mporesoun na antapekselthoun kai tha dimiourgithei chaos. O skopos einai na aploustepsoune ta pragmata kai oxi na dimiourgoume kseperasmenes praktikes.

    e.g. An pas se ena odontiatro kai tou zitiseis apodiksi, tha sou pei ok alla +20% – 30%. Den yparxei kanenas pou tha simfonisei na plirwsei +20% – 30% me tin elpida oti tha ta parei pisw sto telous tou xronou.

    Ara pisteuw oti auto to metro den tha exei ta epithimita apotelesmata.

    Einai protimetero na ependisete se aksiologa stelexoi pou tha mporesoun na aksiologoun me statistika stoixeia kai alles monternes texnikes ta eisodimata pou dilwnontai.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:40 | NIKΟΛΑΟΣ ΚΑΛΛΙΩΝΗΣ

    Κύριε υπουργέ

    Εάν συνδέσετε το αφορολόγητο των 12000€ με το ύψος των αποδέιξεων και δεν συμπεριλάβετε σε αυτές τις αποδείξης των super market , των βενζινάδικων και των λογαρισμών των ΔΕΚΟ τότε μάλλον θέλετε να εξωντόσετε τους μισθωτούς ,τους συνταξιούχους,τους πολύτεκνους και όλους όσους έχουν ένα χαμηλό ή μέσο μισθό και ουσιαστικά θα τους λέτε μην τρώτε μην αγοράζετε τα βασικά σας είδη πρώτης ανάγκης αλλά αγοράστε ρούχα και παπούτσια για να έχετε έκπτωση φόρου.
    Και τι θα φάνε? Μάλλον τα ρουχά τους
    Είστε απίστευτοι!!!!!!!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:29 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Δ

    Με βάση το ύψος των δηλούμενων εισοδήματων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώ απολύτως αναγκαία, την διεύρυνση του μέτρου της υποβολής αποδείξεων για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, ως αποτελεσματικού κινήτρου, προκειμένου να μπορεί να προσδιορίζεται εισόδημα και φόρος, αλλά και να αποδίδεται ο ΦΠΑ και να προκύπτει η δέουσα φορολογική δικαιοσύνη απο την σύγκρουση των συμφερόντων που δημιουργείται. Εξ άλλου την ειλικρίνεια των φορολογικών δηλώσεων στην μισθωτή εργασία είναι γνωστό ότι την διασφαλίζει η αντίστοιχη σύγκρουση των συμφερόντων εργαζόμενου – εργοδότη .
    Όμως θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμόθέτησε για πρώτη φορά το σωστό αυτό μέτρο για να το υποβαθμίσει στη συνέχεια και να το απαξιώσει σταδιακά μέχρι να το καταργήσει τελείως, με πρόσχημα την αδυναμία ελέγχου των αποδείξεων, και κυρίως την πιθανολογούμενη συναλλαγή για την μη έκδοση τους αλλά και την αδυναμία ταυτοποίησης τους κατά την υποβολή τους.
    Θα πρέπει επομένως το αφορολόγητο ποσό με αποδείξεις να είναι διευρημένο, να είναι σε συνάρτηση με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος και βέβαια πέραν ενός πάγιου αφορολόγητου ώστε να αποτελεί ένα ουσιαστικό κίνητρο.
    Οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται μόνο από τον ενα σύζυγο εφόσον είναι ίσο με αντίστοιχο οικογενειακό εισόδημα που προκύπτει και από τους δύο συζύγουυς θα πρέπει να έχουν το ίδιο αφορολόγητο ποσό με αποδείξεις αφού έχουν και αντίστοιχες δαπάνες.
    Έτσι θα διορθωθεί έστω μέσω των αποδείξεων το παράδοξο που ισχύει σήμερα σε ένα οικογενειακο εισοδημα 26000 ευρώ που προέρχεται απο ενα συζυγο με 2 παιδια και άνεργη σύζυγο και έχει φόρο 3000 ευρώ, ενώ αν προκύπτει αθροιστικά και απο τους δύο συζύγους να είναι αφορολόγητο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:14 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Δ

    Με βάση το ύψος των δηλούμενων εισοδήματων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώ απολύτως αναγκαία, την διεύρυνση του μέτρου της υποβολής αποδείξεων για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, ως αποτελεσματικού κινήτρου, προκειμένου να μπορεί να προσδιορίζεται εισόδημα και φόρος, αλλά και να αποδίδεται ο ΦΠΑ και να προκύπτει η δέουσα φορολογική δικαιοσύνη απο την σύγκρουση των συμφερόντων που δημιουργείται. Εξ άλλου την ειλικρίνεια των φορολογικών δηλώσεων στην μισθωτή εργασία είναι γνωστό ότι την διασφαλίζει η αντίστοιχη σύγκρουση των συμφερόντων εργαζόμενου – εργοδότη .
    Όμως θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμόθέτησε για πρώτη φορά το σωστό αυτό μέτρο για να το υποβαθμίσει στη συνέχεια και να το απαξιώσει σταδιακά μέχρι να το καταργήσει τελείως, με πρόσχημα την αδυναμία ελέγχου των αποδείξεων, και κυρίως την πιθανολογούμενη συναλλαγή για την μη έκδοση τους αλλά και την αδυναμία ταυτοποίησης τους κατά την υποβολή τους.
    Θα πρέπει επομένως το αφορολόγητο ποσό με αποδείξεις να είναι διευρημένο, να είναι σε συνάρτηση με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος και βέβαια πέραν ενός πάγιου αφορολόγητου ώστε να αποτελεί ένα ουσιαστικό κίνητρο.
    Οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται μόνο από τον ενα σύζυγο εφόσον είναι ίσο με αντίστοιχο οικογενειακό εισόδημα που προκύπτει και από τους δύο συζύγουυς θα πρέπει να έχουν το ίδιο αφορολόγητο ποσό με αποδείξεις αφού έχουν και αντίστοιχες δαπάνες.
    Έτσι θα διορθωθεί έστω μέσω των αποδείξεων το παράδοξο που ισχύει σήμερα σε ένα οικογενειακο εισοδημα 26000 ευρώ που προέρχεται απο ενα συζυγο με 2 παιδια και άνεργη σύζυγο και έχει φόρο 3000 ευρώ ενώ αν προκύπτει αθροιστικά και απο τους δύο συζύγους να είναι αφορολόγητο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:29 | thanasis michopoulos

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:58 | BK

    Είπαν: Θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των επιδομάτων.

    Αλλά είπε και ο κ. Μπεγλίτης: «Δεν καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση για τους ιπτάμενους»! Για τους άλλους τι θα γίνει;

    Είπαν:θα παταχθεί η φοροδιαφυγή! Πώς; Με το να καταργήσουν το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων; Τα κεκτημένα; Και να τους βάλουν να μαζεύουν αποδείξεις; Και οι υπηρεσίες του κράτους τι θα κάνουν;

    Με το να το να μειώσουν ακόμα περισσότερο το συντελεστή φορολόγησης του κεφαλαίου;

    Πού είναι τα μέτρα για τις «ΟΦ ΣΟΡ»; Πού θα τις φορολογήσουν; Στο εξωτερικό; Και πώς θα δικαιολογηθούν στους φίλους τους που έχουν τέτοιες.. εταιρίες, αν δεν έχουν και κάποιοι από τους ίδιους;

    Θα φορολογήσουν τα μερίσματα; Ποια μερίσματα; Των «μικρών»; Γιατί οι «μεγάλοι» τάχουν σε εταιρίες, δεν είναι προσωπικές οι μετοχές!

    Από τα μέτρα που πήραν μέχρι τώρα, δεν κατάλαβαν τίποτα;

    Τέλη και εισφορές στα αυτοκίνητα, κατάθεση των πινακίδων στις Εφορίες από τους ιδιοκτήτες τους.

    Εκτακτες εισφορές; Αντισυνταγματικές από το Δικαστήριο!

    Για κάθε μέτρο, υπάρχει και αντίμετρο. Και οι πολίτες δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια!

    Επειτα έχουμε και λέμε: μειώνονται οι οικοδομές, οι πωλήσεις ακινήτων διαμερισμάτων κλπ; Ποιός χάνει; Πρώτο το Δημόσιο! Σε κάθε κίνηση των νεοπροφητών , χάνει πρώτα το Δημόσιο!

    Πόσα, ποιά να πρωτοεπισημάνουμε; Ποιά;

    Ένα θα πούμε:Πάλι οι αδύναμοι και οι μεσαίοι θα την πληρώσουν τη νύφη! Και χωρίς μεγάλα οφέλη. Τουτέστιν «κουλουβάχατα»!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:31 | Μιχαήλ Μύθης

    Το αφορολόγητο θεσπίστηκε γιατί αφορά πάγιες ανάγκες του φυσικού προσώπου (δηλαδή: ενοίκιο, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητό, τέλη κυκλοφορίας αυτ/του,καύσιμα αυτ/του, τρόφιμα, σαπούνια). Σε όλα τα παραπάνω είτε δεν γίνεται φοροδιαφυγή (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π.) είτε δεν υπάρχουν αποδείξεις (καύσιμα). Τα ανωτέρω κοστίζουν από €10000 έως όσα μπορεί κανείς να φανταστεί παλαιότερα γνώριζα ανθρώπους που πλήρωναν €300 το μήνα κινητό, ευτυχώς σήμερα μειώθηκαν τα τέλη. Άρα δεν είναι σωστό να υποχρεώσουμε κάποιον να ψωνίσει π.χ. €3000 ρούχα, παπούτσια, νυχτερινή διασκέδαση κ.λ.π. Κάθε ένας έχει το δικαίωμα να χαλάσει όπου θέλει τα λεφτά του. Γούστο του καθενός είναι να γίνει π.χ. βενζινοκάφτης και μην το γελάτε γιατί υπάρχουν πολλοί. Όπως έχει αναφερθεί και από άλλους σχολιαστές σκοτώνουμε με αυτό το μέτρο και την αποταμίσευση, η οποία γίνεται συνήθως από σοβαρούς και σώφρονες πολίτες που στηρίζουν την οικονομία της χώρας με την εργατικότητα και τη μεθοδικότητά τους.
    Η μη έκδοση αποδείξεων γίνεται κυρίως από τους γιατρούς και τους πωλητές των υπαίθριων αγορών. Οι γιατροί δεν πρόκειτε να εκδόσουν απόδειξη ότι και να γίνει γιατί θα ζητήσουν τα διπλάσια από τον ασθενή και ο ασθενής δεν αποζημιώνεται για όλο το ποσό από το ασφαλιστικό του ταμείο. Έτσι θα κάνει την πάπια προκειμένου να πληρώσει τα διπλά και δεν θα πάρει απόδειξη. Όσο για τους πωλητές των υπαίθριων αγορών είναι γελοίο ο δήμος να τους δίνει άδεια και χώρο για τον πάγκο τους και μετά να ζητούν τα ρέστα (αποδείξεις) από τους μισθωτούς. Ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή. Η ΝΔ έπεσε από τις βλακείες του ΕΤΑΚ που χρέωσε με τις αποθήκες και τα κοτέτσια τους επαρχιώτες, μη γίνει παρόμοια βλακεία και από εσάς τώρα με τις αποδείξεις των μισθωτών που θα χρεώσει μισθωτούς των €15000 και €20000.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:19 | νικοσ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:31 | παύλος

    Δεν νομίζω ότι υπάρχει καποιος που να έχει αντίρρηση για την όποια προσπάθεια για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Κράτους.
    Δυστυχώς για σας κύριοι της κυβέρνησης δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να πετύχετε.
    Βρείτε τον τρόπο. Ακούστε τους πολίτες , ρωτήστε τους αλλά πρέπει να κάνετε κάτι γρήγορα , σωστά και αποτελεσματικά.
    Αφορολόγητο μηδέν (δεν καταλαβαίνω το λόγο. Ο πατέρας μου με 300€ σύνταξη πως ζει; Δεν του φτάνουν ; Και τα υπόλοιπα για να ζει που τα βρίσκει ; Μήπως του συμπληρώνω εγώ ? Άρα πάλι υπάρχουν και κινούνται στην αγορά άρα βρίσκεις και τα δικά μου που δεν τα δήλωνα. Δεν του φτάνουν ? Ε τότε εδώ έχουμε θαύματα γιατί δεν εξηγείται αλλοιώς το γεγονός να ζούνε άνθρωποι με 300€ το μήνα πάνω απο 75 χρόνια, και πρέπει να μελετηθεί για πιό ευρεία χρήση).
    Ταμειακές μηχανές παντού (δουλεύουν από 4-220V υπάρχουν και φορητές με μπαταρίες).
    Αποδείξεις δεκτές από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ.
    Βενζινάδικα , ταξί (αλήθεια ξέρετε πόσο πουλιέται η άδεια ? 270-300 ευρώ και τι φόρο εισπράτει το κράτος από τη μεταβίβαση της ? και δεχόμαστε ετήσιο εισόδημα 9.000€ ? ),συνεργ αυτοκινήτων , και τόσα άλλα με αποδείξεις μηδέν.
    Αποφασιστηκότητα και τόλμη χρειάζεται τα υπόλοιπα είναι απλά.
    Αποφασιστηκότητα και τόλμη .
    ΤΩΡΑ γιατί ο χρόνος που έχετε ελάχιστος και τρέχει με ηλεκτρονική ταχύτητα . Αυτή την ηλεκτρονική ταχύτητα-δυνατότητα χρησιμοποείστε και θα βρείτε τα πάντα για όλους.
    Αποφασιστηκότητα και τόλμη χρειάζεται.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:41 | kasyros

    1) Θα λαμβάνονται υπόψη και οι αποδείξεις απο το εξωτερικό; πχ. απο ξενοδοχεια της Ιταλίας.Εφόσον προκειται για χώρες της ΕΕ, με τι δικαιολογία θα εξαιρεθούν;
    2) Υποθέτω οτι αντιλαμβάνεστε ποσο εύκολο είναι πλέον να τυπώσει ο οποιοσδήποτε έχει ηλ.υπολογιστή και εκτυπωτή, οποιαδήποτε απόδειξη «μαιμου». Πως θα το ξεπεράσετε;
    Αντι να κυνηγάτε «χαρτάκια» που εύκολα πλαστογραφούνται και δύσκολα επεξεργάζονται μηχανογραφικά, γιατι δεν βρίσκετε ένα τρόπο να γίνονται όλες οι συναλλαγές μεσω πιστωτικών καρτών και όχι με μετρητα;
    3) η έκπτωση αποδείξεων ιατρών, ηλεκτρολόγων κλπ ήδη ισχύει, αλλά δεν αποδίδει. Γιατι να αποδώσει η γενίκευση του μέτρου;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:14 | Nikos

    Οι αποδείξεις δεν θα έχουν εκτιμώ κανένα οφελος. στο παρελθόν το μέτρο δεν πρόσφερε πολλά. τα πρακτικα προβλήματα εφαρμογής του μέτρου έχουν ήδη διατυπωθεί από προηγούμενους.
    καλύτερα να οργανωθούν συστηματικοί έλεγχοι με συμμετοχή ειδικού προσωπικού της αστυνομίας ή και της δικαιοσύνης στον έλεγχο των παράβάσεων. να υπάρχει άμεση και αμετάκλητη ποινική δίωξη στους παραβάτες. να δοθεί προτεραιότητα σε τομείς που οργιάζει η φοροδιαφυγή: π.χ. ταξί, γιατροί, λαϊκές, δικηγόροι, βενζινάδικα, κέντρα διασκέδασης κλπ.
    το κράτος να μην φοβηθεί τις αντιδράσεις – απεργίες των εφοριακών σε αυτό. έχουν αποδεικτεί «λίγοι» στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. ας τους βοηθήσουν επομένως και κάποιες άλλες υπηρεσίες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:51 | Ιωνάς Αντώνης

    Πραγματικά αδυνατό να κατανοήσω γιατί ενώ όλοι λένε πως ο μισθωτός και ο συνταξιούχος είναι οι μόνες κατηγορίες φορολογουμένων που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα πρέπει πάλι αυτοί να πληρώσουν.
    Για να μην κουράζω όμως θα θέσω ορισμενα παραδείγματα.
    Ηλικιωμένη χωρίς παιδιά με ειδόδημα 9000-10000 ευρώ το χρόνο,μέχρι σήμερα ήταν στο αφορολόγητο, όμως λόγω του ότι είναι «άρωστη» όλα της τα χρήματα τα δίνει σε μία γυναίκα για να την προσέχη. Που θα βρει τις αποδείξεις για να μην της βάλουν στο ήδη χαμηλό της εισόδημα και φόρο. Ας μην προτρέξει κάποιος υπεύθυνος να πεί πως η γυναίκα τα πέρνει μαύρα, θέλω να πιστεύω πως οι υπουργοί ζουν σε αυτή τη χώρα και γνωρίζουν το τι συμβαίνει.
    Μισθωτός με μηνιαίο μισθό 1200 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε το φόρο του για κάποιο ποσό πάνω από τα 12000 ευρώ, αυτός λοιπόν έχει δάνεια στις τράπεζες τις τάξης των 500 ευρώ το μήνα για ένα στεγαστικό που πήρε πριν 2 χρόνια, είναι σε διάσταση με τη γυναίκα του και αναγκαστηκά της καταβάλει και ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ για το παιδί, τι του μένει να πληρώσει ΔΕΗ, ΟΤΕ,ΝΕΡΟ, όλα τα υπόλοιπα που δεν μπαίνουν ως αποδείξεις και συννάμα να μαζέψει και 6000 ευρώ σε αποδείξεις, για να μην πληρώσει και άλλο φόρο.
    Σήμερα μιλούσα με ιδιοκτήτη parking σκαφών, όπου και έχω τη βάρκα μου, μην προτρέξετε, βάρκα 4,5 μέτρα που η αξία της συνολικά δεν φτάνει ούτε το μικρότερο αυτοκίνητο, άλλωστε έχω την τιμή να είμαι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 1400 κεκ, του 1994 με τέλη 352 ευρώ, μου είπε κατάμουτρα ότι από την πρώτη του χρόνου που θα ζητήσω απόδειξη για το parking η τιμή θα είναι υψηλότερη, και μάλιστα μου έβγαλε και το πόσο υψηλότερη θα είναι, το ίδιο και για όλα τα προιόντα που προσφέρει στο κατάστημα του.
    Τελικά αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας στο παντελόνι θα του μείνουν τα ίδια και εγώ ο μισθωτός θα έχω πληρώσει τους φόρους στο κράτος.
    Ζητάω συγνώμη για τα απλοικά ερωτήματα και δεν θα σας κουράσω άλλο, άλλωστε θα επανέλθω.
    Πάντως το ότι μπορώ να λέω τη γνώμη μου, αν και δεν πιστεύω ότι θα πιάσει τόπο, είναι καλό.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:40 | Νίκος

    Πιστεύω κύριε Υπουργέ ότι το μέτρο της συλλογής αποδείξεων είναι πάρα πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας. Νομίζω ότι στην πορεία των μηνών αν το εφαρμώσεται ούτε εσείς θα πιστεύεται το μέγεθος της φοροδιαφυγής. Είναι πιστεύω πολλά τα λεφτά που χάνει το κράτος και δεν πρέπει να κάνετε επ ουδενή λόγο πίσω . Βέβαια αυτοί που αντιδρούν είναι όσοι δεν κόβουν αποδείξεις γι αυτό μην απορρείται για τον αριθμό των διαμαρτυρωμένων γιατί απλά είναι πολλοί αυτοί που φοροδιαφεύγουν.
    Όσο αφορά τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου , νομίζω ότι είναι πιο δίκαιο το ποσό των αποδείξεων να προστίθεται στο αφορολόγητο όριο ώς επιβράβευση αυτού που ζητά την απόδειξη. Κάποιοι λένε ώς αντίλογο της πρότασης αυτής ότι οι πλούσιοι θα έχουν την δυνατότητα να συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσά, σκεφτείτε όμως ότι και για τα ποσά αυτά το κράτος θα εισπράξει το φόρο που σε διαφορετική περίπτωση μάλλον θα έχανε. Σε κάθε περίπτωση πάντως να καταστήσετε σαφές σε όλον τον κόσμο ότι θα ισχύσει για να μή υπάρχουν απορίες και να στε σίγουρος θα αποβεί ένα σημαντικό εργαλείο για σας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:20 | Νίκος

    Ν’ αρχίσουμε να μαζεύουμε αποδείξεις; Να μπουν ταμειακές μηχανές παντού; Όλα αυτά ίσως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, κοιτάμε μόνο τα κίνητρα που δίνουμε σε όσους δεν μπορούν να «ξεφύγουν» από την εφορία (δηλαδή, ως επί το πλείστον, μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα). Ρωτώ:

    ΠΟΙΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ «ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ;

    Ένα παράδειγμα (δεν είμαι μόνος): ο ορθοδοντικός της κόρης μου ζήτησε 700 χωρίς απόδειξη ή 1000 με απόδειξη. Τι κίνητρο έχω να πληρώσω 300 ευρώ παραπάνω; Θα τα πάρω πίσω; Όχι βέβαια.

    Ξέρουμε καλά, ότι ο καθένας στο ελεύθερο επάγγελμα μπορεί να ζητά όσο θέλει. Ξέρουμε επίσης ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξέρουν ποιο ποσό θα «γλυτώσουμε» εμείς αν το δηλώσουμε, οπότε ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    Ενδεχομένως, η τιμολόγηση κάθε είδους υπηρεσίας θα έλυνε αυτό το πρόβλημα, εφόσον φυσικά τηρείται με ευλάβεια… ΟΣΟ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ, ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ;;;

    1. Πόθεν έσχες για όλους (για κινητή και ακίνητη περιουσία), ακόμη και αναδρομικά.
    2. Να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί ΟΛΩΝ και να ελεγχθούν τα σχετικά ποσά που κινήθηκαν σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
    3. Να θεσμοθετηθεί τηλέφωνο καταγγελιών για φορολογικές ατασθαλίες, όπως «πρόταση συναλλαγής για να μη μας κόψει κάποιος απόδειξη», «μη έκδοση απόδειξης», «φακελάκι» κτλ (ρουφιάνος γίνεται αυτός που καταγγέλει ψέμματα, όχι αυτός που καταγγέλει αλήθειες). Ο καθένας θα ξέρει ότι στις 3 καταγγελίες «καίγεται» (χάνει την άδεια λειτουργίας καταστήματος, χάνει την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος κλπ).

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:54 | ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΙΟΕΣ ΑΠΟΔΕΔΙΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Π.Χ. ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ …
    Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΘΕΛΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΛΛΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ( Π Χ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ)

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:24 | Π ΕΙΡΑΙΩΤΗΣ

    Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αντίρρηση για το συμμάζεμα των οικονομικών του Κράτους, από την Κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό, από τον υπουργό Οικονομικών.

    Όμως εμείς απορούμε, και ο λαός πικραίνεται, όταν βλέπει να εφαρμόζεται αντίστροφη πυραμίδα στα οφέλη που καθορίζουν οι ιθύνοντες, παρά τις εξαγγελίες τους ότι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι εκείνα που θα προστατευθούν. Τα πάντα τείνουν ώστε να ωφεληθούν οι δυνατοί!

    Αντί να πάρουν σαν βάση τα υπάρχοντα, τα καθιερωμένα μέτρα που ισχύουν για τους μικρομεσαίους, μισθωτούς και συνταξιούχους, και να τα βελτιώσουν αν μπορούν, τα αναμοχλεύουν όλα, με κίνδυνο να τους πλήξουν.

    Ενώ θάπρεπε να λάβουν μέτρα ελέγχου όσων πιθανόν να φοροδιαφεύγουν, να μειώσουν τις ωφέλειες που έχουν από τη φορολογική νομοθεσία οι πλουτοκράτες, να μειώσουν τους μισθούς, εκείνων που παίρνουν υπέρογκα ποσά, να σταματήσουν να ξοδεύουν για τους αλλοδαπούς –ποιος τους κάλεσε εδώ;- και πολλά άλλα που εύκολα μπορούν να εντοπίσουν.

    Και εν προκειμένω, τι θα πει «θα δοθούν κίνητρα στις «οφ σορ» εταιρίες να δηλώσουν τα ακίνητά τους»; Δεν μπορεί αυτό, καθώς και η φορολόγησή τους να γίνει υποχρεωτικά με μια διάταξη νόμου; Η αυτό δεν βολεύει κάποιους που υπάρχουν μέσα στην Ελληνική κοινωνία, που μπορεί να έχουν γένια και χτένια;

    Με τη συλλογή αποδείξεων 10 + 20 €, με την ασήμαντη αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, με τη δήλωση των καταθέσεων και μετοχών, και άλλα τέτοια θα λύσουμε το πρόβλημα; Βάζουμε απόχη για τη μαρίδα κι αφήνουμε τα χοντρά ψάρια να ξεφεύγουν; Αυτά μπορεί να έχουν επιτυχία στα «μικρά», τα «μεγάλα» πάντα θα βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν.

    Γιατί δεν αποφασίζεται σκληρή νομοθεσία για τη δήλωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τη φοροδιαφυγή, για την εισφοροδιαφυγή, για τις εικονικές πτωχεύσεις και τα επακόλουθά τους; Κι ακόμη εκείνοι που παίζουν στο Καζίνο θα ελεγχθούν που βρίσκουν τα λεφτά;

    Πιστεύουν στ αλήθεια οι αρμόδιοι ότι ο φτωχός καταναλωτής θα τους λύσει το πρόβλημα;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:20 | WWW.KOUTOUZIS.GR

    Σίγουρα δεν είναι στα καλά τους εκείνοι που εισηγούνται να κάνουν, οι φορολογούμενοι, καταστάσεις με τις αποδείξεις αγορών, (ΑΦΜ, επωνυμία καταστήματος κλπ) και να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά στις Εφορίες, ώστε να γίνεται έλεγχος.

    Επιδιώκουν, δηλαδή, να καταστήσουν τους πολίτες-φορολογούμενους, εφοριακούς υπαλλήλους, χωρίς μισθό. Μα γι αυτή τη δουλειά υπάρχουν εξειδικευμένοι υπάλληλοι, που αμοίβονται για το σκοπό αυτό. Το πώς θα διεκπεραιώσουν την αποστολή τους είναι δικό τους θέμα.

    Και καλά, άντε ας πούμε ένας φορολογούμενος, γνώστης της πληροφορικής, έχει το κέφι να το κάνει. Όμως τόσες εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, που δεν γνωρίζουν, ούτε έχουν ηλεκτρονικά μέσα, τόσοι χαμηλοσυνταξιούχοι παππούδες, τι θα κάνουν;

    Θα καταφύγουν σε φοροτεχνικά γραφεία για τους τα υποβάλλουν και να πληρώσουν αδρά γι αυτή τη δουλειά; Μήπως είναι οι φοροτέχνες που ρίχνουν τέτοιες ιδέες για να αυξήσουν τη δουλειά τους;

    Και μια γενικότερη παρατήρηση: Αντί να απλοποιούμε τα συστήματα, τόσο τα μπερδεύουμε. Κι όσο τα μπερδεύουμε, τόσο η φοροδιαφυγή θα μεγαλώνει.

    Ετσι κανείς δεν θα μαζεύει αποδείξεις και κανείς δεν θα τις υποβάλλει. Και ίσως κάποιοι να μη υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις! Θα βρουν τον τρόπο! Κάπου θα βρουν να το στηρίξουν νομικά!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:20 | μαυροβουνιωτης ιωαννης

    ΣΩΣΤΟ.ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΙ ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΦΠΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ(ΕΣΤΩ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ),ΤΟΣΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:01 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 25%. ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΘΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΠΤΩΣΗΣ (ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ)ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΑΜΕΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, ΑΓΟΡΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ, ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ) ή ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΤΟΚΟΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ). ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΠΩΜΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΑΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΞΟΔΕΥΕΙ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΡΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΦΠΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΠΟΣΟ. ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΦΠΑ (6%) ΘΑ ΩΘΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

  • Να μην υοαρχει αφορολογητο ποσον με την προυποθεση ομως να εκπιπτουν απο το φορολογητεο εισοδημα ολες ΓΕΝΙΚΩΣ οι δαπανες με αποδειξεις. Ειναι το μοναδικο κινητρο να ζηταμε ολοι αποδειξεις για καθε συναλλαγη.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:10 | ΝΙΚΟΣ TAXMAN

    Συμφωνώ με την σύνδεση του αφορολογήτου που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά με τις εξής προϋποθέσεις.
    1) Συγκέντρωση αποδείξεων από πάσης φύσεως λιανικών αποδείξεων και υπηρεσιών όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Καταστήματα τροφίμων κλπ και όχι επιλεκτικά όπως φημολογείται.
    2) Να γίνεται η κατάθεση των αποδείξεων ηλεκτρονικά στην πηγή της έκδοσης, δηλαδή στο κατάστημα συναλλαγής, με αναφορά του ΑΦΜ του πελάτη ή αν δεν υπάρχει ΑΦΜ με αριθμό μητρώου του ΑΜΚΑ. (ΜΟΝΑΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ – on line –clouding computing).
    3) Ο φορολογούμενος θα δηλώνει το συνολικό των αποδείξεων με υπεύθυνη δήλωσή του είτε μέσω taxisnet είτε στην εφορία αυτοπροσώπως και θα υποχρεώνεται να φυλάει τις αποδείξεις και όχι υποχρεωτικά μέσω φοροτεχνικών γραφείων.
    4) Πρόταση.: Προτείνω επί του συνόλου των ημερήσιων αποδείξεων λιανικής να γίνεται μέσω ΓΓΠΣ κλήρωση ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ και ένας τυχερός να κερδίζει το διπλάσιο του καταβαλλόμενου ΦΠΑ, το οποίο θα εισπράττει μέσω οποιασδήποτε Τράπεζας (χρήση κωδικού check digit).
    5) Η ενημέρωση του τυχερού θα γίνεται μέσω internet, τηλεόρασης ή κινητού τηλεφώνου βάση των στοιχείων της βάσης δεδομένων του taxisnet και ΑΜΚΑ (ΗΔΙΚΑ).

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:45 | ΚΑΤΡΑΝΙΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΟΛΗ Η ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ,ΝΟΣΗΛΙΑ,ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ,ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ,ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΖΩΗΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:53 | Μανταδάκης Νικόλαος

    H άποψή μου για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου με την προσκόμιση αποδείξεων, είναι αρνητική.
    Θεωρώ οτι το μέτρο ευνοεί τα υψηλότερα εισοδήματα που πραγματοποιούν και περισσότερες αγορές απο τις κατηγορίες δαπανών που αναφέρονται στο πρόγραμμα του Υπουργείου.
    Αν συγκρίνουμε δυο εισοδήματα της τάξεως των 30.000 € και υποθέσουμε οτι ο ένας ψωνίζει απο σουπερμαρκετ συντηρεί δυο αυτοκίνητα και αποκαθιστά μόνος του τις ζημίες σε ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα, δεν ανανεώνει την γκαρνταρόμπα του και χρησιμοποιεί τον κουρέα η την κομμωτρια της γειτονιάς με κόστος 100€ το μήνα και καθαρίστρια με κόστος 300€ χωρίς φυσικά απόδειξη. Αγοράζει παιχνίδια για τα εγγόνια του και τα πηγαίνει σε λούνα παρκ και σινεμά. Τα έξοδά του μαζί με τις δαπάνες για τέλη αυτοκινήτων και ΔΕΚΟ πλησιάζουν όμως το όριο των εισοδημάτων του και αποταμιεύει τα υπόλοιπα για μελλοντική χρήση.
    Το αποτέλεσμα είναι οτι δύσκολα θα συγκεντρώσει αποδείξεις πάνω απο 2000 €
    Ο δεύτερος εισοδηματίας που έχει και ένα συμπληρωματικό «μαύρο» εισόδημα ξοδεύει στα επώνυμα καταστήματα ένδυσης υπόδησης, κάνει ταξίδια (Ξενοδοχεία-ταβέρνες) και παρουσιάζει αποδείξεις στα 6000€
    Επομένως με το ίδιο εισόδημα έχει ανώτερο αφορολόγητο όριο, πληρώνει λιγότερα στην εφορία και απολαμβάνει καλύτερη ζωή.
    Και το συμπέρασμα είναι οτι το κράτος ενθαρρύνει την καταναλωτική δαπάνη έναντι της αποταμίευσης, και ευνοεί αυτούς που μπορούν να προσκομίσουν περισότερες «καταναλωτικές» αποδείξεις.
    Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη, για αύξηση του αφορολογήτου ορίου, το σύνολο των καταναλωτικών δαπανών όπως αυτές μπορούν να μετρηθούν με το ύψος δαπάνης απο πιστωτικές κάρτες.
    Ο έμπορος ή ο ελέυθερος επαγγελματίας που δέχεται πληρωμή με πιστωτική κάρτα, άρα και έσοδο απο αυτή τη συναλλαγή δεν μπορεί να το κρύψει.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:05 | Δημοσ Ζιώτας

    Προσοχή σε κατηγορίες φορολογουμένων όπως οι συνταξιούχοι. Ο συνδυασμός μεγάλου ποσού αποδείξεων για την τεκμηρίωση του αφορολογήτου, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή, μήπως τους στείλει στα «νύχια» επιτήδειων που θα αναλάβουν να τους επιλύσουν το πρόβλημα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:59 | A,Tsapatsaris

    Νομιζω οτι θα δουλεψει αν οριστει σαν υψηλο ποσοστο του δηλωθεντος εισοδηματος, Παντος θεν θα πιασεται ετσι τους φακελακηδες γιατρους.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:48 | παπαφωτιου

    1.Οταν εργαζονται και οι δυο συζυγοι να μην εχουν αφορολογητο 12000+12000 αθροιστικα αλλα 12000+6000 για παραδειγμα.Ακομη καλυτερα θα ηταν το εισοδημα τους να φορολογειται αθροιστικα και οχι ξεχωριστα ο καθενας. Το 12000+12000 ειναι αδικο οταν σε ζευγαρια που δεν εργαζεται η συζυγος και με λιγοτερο εισοδημα να πληρωνουν πολλα περισσοτερα.
    2.Για οικογενειες που εργαζεται ο ενας εκ των δυο, ο αλλος να θεωρειται προστατευομενο μελος οπως τα τεκνα.
    3.Οι αποδειξεις για τους χαμηλομισθους και χαμηλοσυνταξιουχους να μην
    ισχυουν εκτος αν συμπεριλαμβανονται και τα super market κι αυτο για να μπορεσουν να συμπληρωσουν τις 12000 κι οχι γιατι τα μεγαλα s/m δεν κοβουν αποδειξεις.Αποδειξεις απο ΔΕΗ ΟΤΕ κλπ να μην ισχυουν γιατι σε αυτα καταβαλεται το ΦΠΑ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | Αλέξανδρος ΜΠΕΝΟΣ

    Ο πραγματικός λόγος εισαγωγής εκπτώσεων μέσω αποδείξεων είναι η σύλληψη της αθρόας φοροδιαφυγής που γίνεται λόγω μη έκδοσης απόδειξης από πλείστους όσους επαγγελματίες. Όπως ίσως γνωρίζετε, πουθενά στις Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει τέτοιο μέτρο και οι μόνες εκπτώσεις που γίνονται για λόγους φορολογικούς είναι οι λεγόμενες «κοινωνικές» (π.χ. δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα μόνο, έξοδα οίκου ευγηρίας, συνδικαλιστικές εισφορές – αφού δεν υπάρχει πουθενά επιχορήγηση των συνδικάτων από το κράτος -, αμοιβές οικιακών βοηθών, δίδακτρα παιδιών για οποιοδήποτε λόγο – παιδικοί σταθμοί, τόκοι στεγαστικών δανείων, έξοδα ανακαίνισης, διατροφές και ασφάλιστρα ζωής).

    Το μέτρο λοιπόν αποσκοπεί στο να κάνει εμάς, τους μισθωτούς, να ζητάμε απόδειξη για οποιαδήποτε αγορά κάνουμε ώστε, με διασταύρωση στοιχείων, να συλληφθούν εκείνοι που δεν δηλώνουν (σχεδόν) τίποτα. Σωστό λοιπόν το μέτρο αλλά πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις αποδείξεις, ακόμα και από αγαθά ή υπηρεσίες που δεν έχουμε συνηθίσει να ζητάμε απόδειξη. Εννοώ βενζινάδικα, λαϊκές αγορές, το μπακάλικο και ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, ταξιτζήδες, και βέβαια, γιατρούς, δικηγόρους, κ.λπ. Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο στοίχημα: θα κατορθώσετε να κάμψετε τις αντιρρήσεις όλων αυτών των επαγγελματικών τάξεων που, πίσω από γελοίες δικαιολογίες, θα ζητούν να μην εφαρμοστεί μέτρο ταμειακών μηχανών για αυτούς ώστε να συνεχίζουν το φαγοπότι τους;; Μόνο τότε οι πολίτες θα πειστούμε για το αγαθό των προθέσεών σας και το σθένος σας και θα συμφωνήσουμε να φορτωθούμε για άλλη μια φορά τα φορολογικά βάρη.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:36 | Δημητριος Γιωτης

    Επειδη στην Ελλαδα εχει επελθει τελεια απαξιωση της εννοιας Παιδεια,με ευθυνη αποκλειστικη των κυβερνησεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ και των εκπαιδευτικων-συνδικαλιστων (ΑΔΕΔΥ)- Επιχειρηση Φροντιστηρια, αλλα και των κοινοτικων προσπαθειων διαλυσης της εθνικης, μεσω εκπαιδευτικου συστηματος βλ.Κολλεγια, συνειδησης, αναγκαζομαστε να προσφευγουμε στην ιδιωτικη εκπαιδευση, καταθετοντας στον τομεα αυτον το υστερημα μας.
    Μη μας αντιπαραθεσετε το ανεκδοτο της Δωρεαν Παιδειας.
    Τα παιδια σας κ.κ. Υπουργοι φοιτουν στο Δημοσιο;

    Αυτα τα χρηματα λοιπον θα τυχουν καποιας φορολογικης απαλλαγης;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:12 | ΝΙΚΟΣ

    Για τα φυσικά προσωπα να παραμεινει τό αφορολόγητο οριο οπως έχει και για τις κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων και οι αποδειξεις να διευρυνθουν οι κατηγορίες δαπανών διοτι καθημερινές αναγκες διαβίωσης ειναιοι περισσότερες δαπάνες στο μέσο μισθωτό . Επισης κανένας ελέυθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να κρατά για λογαριασμό του την είσπραξη ΦΠΑ και να μην την αποδιδει νομίζω οτι ειναι θεμα ελέγχου, παράλληλα να γινεται συμψηφισμός οφειλών Δημοσίου προς τους προμηθευτες του και οφειλών αυτων προς το Δημόσιο( ΦΠΑ , ΦΛΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΠ)