5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:14 | Αργουδέλης Παναγιώτης

    Καλησπέρα σας,

    Στην προσπάθεια για θέσπιση νέου φορολογικού συστήματος, θα ήθελα να σχολιάσω το εξής θέμα:

    Πρόκειται για την ιδέα της ισχύος του αφορολόγητου ποσού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατόπιν προσκομίσεως όλου ή μεγάλου μέρους του αντίστοιχου ποσού σε αποδείξεις.

    Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μεγάλος αριθμός, νέων κυρίως, ατόμων αναγκάζονται να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, διότι μόνο υπό τέτοιο καθεστός δέχονται οι εργοδότες.

    Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν χαμηλούς εώς μέτριους μισθούς, ενώ κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε έναν «πελάτη», ο οποίος δεν είναι άλλος από τον εργοδότη τους.

    Η αντιμετώπιση των εργαζομένων αυτών ως κοινούς ελεύθερους επαγγελματίες θα ήταν άδικη και θα τους οδηγούσε σε πολύ δυσκολη οικονομική θέση.

    Προτείνω να ληφθεί ειδική μέριμνα για αυτούς τους «μισθωτούς», οι οποίοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:52 | ΚΩΣΤΑΣ Π.

    Μήπως θα πρέπει η κυβέρνηση να μιλήσει πρώτα με τους διάφορους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών πριν προχωρήσει στις αλλαγές που στοχεύει? Είναι προφανές ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έξοδα τα οποία δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθούν στο ακέραιο με αποδείξεις. Το να καταργηθούν πλήρως οι ειδικοί συντελεστές εκτός από το ότι μπορεί να σημαίνει αδυναμία για κάποιους πολίτες να πληρώσουν την εφορία συνεπάγεται και πρόβλημα ανταγωνισμού σε κάποιους κλάδους. Μήπως οι αποφάσεις θα παρθούν με εισηγήσεις συμβούλων και στελεχών που δεν έχουν σχέση με την αγορά? Το να έχει κάποιος πτυχία οικονομικών και να έχει δουλέψει πρωτύτερα σε μια δυο τράπεζες στο investment banking ή κάποιον οργανισμό κάνοντας μελέτες δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλος για να εισηγηθεί για ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο διαφαίνεται από τις αλλαγές τις οποίες βλέπουμε να προτείνονται και πολύ φοβάμαι για άλλο ένα βατερλό όπως αυτό με τα τέλη κυκλοφορίας όπου είναι προφανές πως τελικά το δημόσιο έχασε εκατομμύρια εσόδων. Θα βρεθούν αρκετοί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα χρωστούν στην εφορία και στην πραγματικότητα δεν θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν λόγω έλλειψης ρευστότητας. Μάλλον δεν το έχουν σκεφτεί αυτό οι σύμβουλοι που κάνουν τις εισηγήσεις στον Κο Υπουργό.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:45 | ΚΛΠ

    Αναφέρθηκε ότι ο εξωλογιστικός υπολογισμός αποτρέπει τους μηχανικούς από το να μαζεύουν αποδείξεις για τα έξοδα τους. Θυμίζω ότι ο μηχανικός, επειδή αποδίδει συστηματικά ΦΠΑ, έχει κάθε συμφέρον να εκπίπτει τον ΦΠΑ των εξόδων του, και ως εκ τούτου συγκεντρώνει και αξιοποιεί τις αποδείξεις του.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | tsav

    ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 100000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ (ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΟΥΤΩΣ Η’ ΑΛΛΩΣ Η ΔΙΠΛΗ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΗ ΚΟΥΡΣΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΑΞΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΑΣ). ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΕ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΟΤΑΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΧΩΡΙΣ ΓΕΥΜΑ Η’ ΠΡΩΙΝΟ 100% ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΙ ΓΕΥΜΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:18 | Γιάννης Μουρατίδης

    οι μηχανικοί δηλώνουν όλα τους τα έσοδα και είναι οι μόνοι. επίσης ζητούν τιμολόγια για τα έξοδα τους για το ΦΠΑ έτσι κι αλλιώς

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ,Κ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΓΩ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΦΤΩΧΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟ ΠΟΛΙΤΗ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΛΛΑ ΔΟΝΤΙΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥ.ΕΠΑΓΕΛΛΜΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΡΓΟΣΒΥΝΗ. ΠΕΡΝΑΗ ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.[ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΤΕΒΕ.] 1] Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΡΑΧΤΗ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 10500 ΕΥΡΩ.
    2] ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ.ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.
    3] ΘΕΛΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ? ΤΟ 70% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΟΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 300 ΕΥΡΩ? ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΩ ΟΣΑ ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΜΕ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΤΑ 50 ΕΥΡΩ .ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΓΙΝΗ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Ο κλάδος των μηχανικών είναι ένας από τους λίγους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα και κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να τον αντιμετωπίζει δίκαια και ορθολογικά. Αυτό το στόχο έχει και ο νόμος περί εξωλογιστικού προσδιορισμού των καθαρών εσόδων: δεν χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες όπως γράφουν ορισμένοι, αλλά λαμβάνει υπ’ όψιν τη φύση του επαγγέλματος, όπως άλλωστε πρέπει να γίνεται για κάθε επάγγελμα.

    Προκειμένου λοιπόν ο μηχανικός να ασκεί ΝΟΜΙΜΑ το επάγγελμά του, θα πρέπει να αγοράζει εξοπλισμό (Η/Υ, εκτυπωτή, plotter, scanner κλπ.) και εξειδικευμένο λογισμικό, το κόστος του οποίου είναι πολύ υψηλό. Επιπρόσθετα απαιτούνται και άλλα λειτουργικά έξοδα, όπως σύνδεση στο διαδίκτυο (για αποστολή και λήψη δεδομένων (μελετών, απαιτήσεων χρήστη, τροποποιήσεων κλπ.)) καθώς και έξοδα τηλεφωνίας (τις περισσότερες φορές ο μηχανικός βρίσκεται στο εργοτάξιο και χρησιμοποιεί το κινητό του για επικοινωνία με τον πελάτη). Επίσης για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτούνται αναλώσιμα (χαρτί, τόνερ/μελάνια, CD/DVD κλπ. κλπ.). Τα έξοδα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα με την ενοικίαση χώρου για το τεχνικό γραφείο (ενοίκιο, κοινόχρηστα και λογαριασμοί ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΕΥΔΑΠ). Τέλος (αν ξέχασα κάτι ας με συμπληρώσει κάποιος συνάδελφος) μεγάλο έξοδο αποτελεί και η μετακίνηση με το αυτοκίνητο από το γραφείο προς το εργοτάξιο και αντιστρόφως (βενζίνες, διόδια, τέλη κυκλοφορίας, service, βλάβες, απαξίωση αυτοκινήτου κλπ. κλπ.). Για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι (οι μη μηχανικοί), σύμφωνα με το νόμο ο μηχανικός πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο εργοτάξιο. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα εργοτάξιο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το γραφείο του (κάτι το οποίο ισχύει κατά μέσο όρο), ο μηχανικός θα πρέπει να διανύει καθημερινά 80 χιλιόμετρα για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Επί 22 μέρες = 1760 χιλιόμετρα το μήνα ! Και αυτά τα χιλιόμετρα ισχύουν εάν είναι νόμιμος και πηγαίνει μόνο σε 1 εργοτάξιο. Αν αθροίσουμε λοιπόν τα παραπάνω αναλογούντα ποσά θα καταλάβουμε πόσο πολυέξοδη είναι η δουλειά του μηχανικού ! Βεβαίως θα μου πείτε ότι ο Η/Υ, το κινητό κλπ. χρησιμοποιούνται από τον ίδιο και για προσωπικές του δουλειές. Συμφωνώ. Όμως πως θα κάνουμε το διαχωρισμό; ‘Η μήπως να έχουμε επαγγελματικό και προσωπικό αμάξι, επαγγελματικό και προσωπικό Η/Υ/κινητό κλπ κλπ;

    Και επειδή είναι πολύ δύσκολο να υπολογίζεται το αναλογούν μέρος κάθε εξόδου, για τους λόγους αυτούς και πολύ σωστά το κράτος εφαρμόζει εξωλογιστικό προσδιορισμό για το καθαρό κέρδος. Εάν βέβαια το κράτος αποφασίσει να δέχεται όλες τις αποδείξεις (πράγμα το οποίο έχει τεράστιες δυσκολίες συλλογής, φύλαξης, ελέγχου, διασταύρωσης κλπ κλπ) τότε θα μπορούσε να γίνει λογιστικός προσδιορισμός, αν και κάτι τέτοιο θα προσέθετε τεράστια γραφειοκρατία και στους μηχανικούς αλλά και στο κράτος.

    Όσον αφορά εκείνους που δήθεν ζητάνε δικαιοσύνη και λένε ότι κάνουν την ίδια δουλειά με το μηχανικό αλλά δεν είναι μηχανικοί, αυτά που λένε δεν ισχύουν. Μόνο μηχανικός μπορεί νόμιμα να υπογράφει κατασκευαστικές μελέτες και να επιβλέπει έργα (οπότε έχει και τα προαναφερθέντα κόστη). Προφανώς αυτοί οι κύριοι που τα γράφουν εννοούν τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά έργα ή σε άλλες δουλειές γραφείου. Τέτοιου είδους εργασίες όμως (και σύμφωνα με το νόμο) φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο είτε είσαι μηχανικός είτε οτιδήποτε άλλο. Εκεί πράγματι είναι φοροδιαφυγή του μηχανικού. Όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση δίκαιο για μια μικρή μερίδα μηχανικών που φοροδιαφεύγουν (κάνοντας παράνομη χρήση των συντελεστών) να ζημιωνόμαστε όλοι εμείς οι χιλιάδες υπόλοιποι που είμαστε νόμιμοι και υποβαλλόμαστε σε μεγάλα έξοδα λόγω της φύσεως του επαγγέλματός μας. Άλλωστε οι νόμοι φτιάχνονται για τους νόμιμους και όχι για τους παράνομους.

    Επιπρόσθετα εάν επιβληθεί στους μηχανικούς λογιστικός προσδιορισμός, δεν νομίζω ότι θα φέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα στα έσοδα του κράτους. Καθένας μπορεί με πολύ μικρό κόστος ίδρυσης και λειτουργίας να ανοίξει μια ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία οι οποίες φορολογούνται με 20% (μείον ένα σωρό κατηγορίες εξόδων). Γιατί να μαζεύει και να φυλάει αποδείξεις για χρόνια (μέχρι τον έλεγχο), τη στιγμή μάλιστα που θα δικαιολογείται μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εξόδων ?

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ψηφίσαμε την κυβέρνηση Παπανδρέου για να δώσει νέα πνοή σε όλη την οικονομία και όχι να επιτεθεί κατά του παραγωγικού ιστού της χώρας. Και η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού χωρίς σχέδιο είναι τέτοιου είδους επίθεση.

    Η Ελλάδα έχει πλούτο, ο οποίος όμως εξαφανίζεται σε μίζες, κλεψιές, υπερτιμολογήσεις, λαδώματα, ανταλλαγές κλπ κλπ. Ξεκινήστε με την πάταξη αυτών των φαινομένων και θα δείτε ότι όχι μόνο θα σας φτάνουν αυτά που μαζεύετε από εμάς, αλλά θα σας περισσεύουν κιόλας. Πρώτο μέτρο λοιπόν η δημοσίευση στο διαδίκτυο των αποτελεσμάτων όλων των διαγωνισμών προμήθειας όλων των οργανισμών του δημοσίου. Να αναγράφεται στο κάθε προμηθευόμενο είδος, η πλήρης ονομασία του, η εταιρία κατασκευής, η τιμή αγοράς από τον προμηθευτή και η τιμή πώλησης και να δίνεται το δικαίωμα ένστασης (με κάποιο τρόπο) στους Έλληνες πολίτες, όταν παρατηρούν φαινόμενα διαφθοράς. Δεν μπορεί τα Ελληνικά νοσοκομεία να αγοράζουν 1 γάζα για 3 ευρώ τη στιγμή που ο πωλητής την έχει αγοράσει 0.1 Ευρώ. Δεν μπορεί ο Ελληνικός στρατός να αγοράζει 1 αεροπλάνο σε 4πλάσια τιμή απ’ ότι αγοράζει το ίδιο αεροπλάνο ο Τουρκικός στρατός.

    Μόνο η πάταξη αυτών των φαινομένων μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα εξυγίανση και κερδοφορία του κράτους καθώς επίσης και η σωστή αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους (φυσικός πλούτος, νησιά, κτίρια, δημόσια περιουσία κλπ κλπ). Ξεκινήστε λοιπόν από αυτά γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να πείσετε κανέναν ότι απαιτούνται άλλα σκληρά μέτρα (λογιστικός προσδιορισμός, αύξηση ΦΠΑ, αύξηση φόρων κατανάλωσης κλπ κλπ).

    Συνοψίζοντας πιστεύω ότι θα πρέπει να παραμείνει ο εξωλογιστικός προσδιορισμός για τα καθαρά κέρδη των μηχανικών ως έχει. Τέλος καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωράει σε αλλαγές χωρίς την εξέταση της γνώμης των άμεσα εμπλεκομένων: στην περίπτωσή μας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ας μιλήσει λοιπόν η κυβέρνηση με το ΤΕΕ και να μη βιαστεί να πάρει αποφάσεις που θα στοιχίσουν σε χιλιάδες οικογένειες και θα έχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

    Με εκτίμηση
    Δρ. Γιάννης Στοϊλάκης

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

    καλησπέρα σας κύριοι!
    συμφωνώ να γίνεται η φορολόγηση με βάση τα βιβλία εισόδων-εξόδων.
    ότι έλαβες κι ότι πλήρωσες!
    θα αναφερθώ στο δικό μου θέμα.
    είμαι ορθοδοντικός,
    μέχρι τον απρίλιο του ’09 νοίκιαζα ένα διαμέρισμα για ιατρείο.
    το ενοίκιο εξέπιπτε…..
    τώρα είμαι σε δικό μου διαμέρισμα,αγορασμένο με δάνειο.
    για τη σκέψη μου να φτιάξω έναν ωραίο χώρο για μένα και τους ασθενείς μου, το κράτος με τιμωρεί!
    δεν εκπίπτει η δόση του δανείου!
    γιατί κύριοι; ποιά η διαφορά;
    δεν πλήρωσα την εφορία στην αγορά του διαμερίσματος; την πλήρωσα!
    επαγγελματικός χώρος είναι!

    άλλο ωραίο! γιατί σαν φυσικό πρόσωπο δε δικαιούμαι κάποια έκπτωση για τη μετάβασή μου από το σπίτι μου στο χώρο εργασίας μου;
    τα ρούχα της δουλειάς μου δε θέλουν πλύσιμο;

    αναρωτιέμαι αν κοιτάται και τα ευρωπαϊκά φορολογικά συστήματα.
    έκανα την ειδικότητα μου στη γερμανία, εκεί αυτά που προανέφερα εκπίπτουν.
    κι επειδή δεν είχα αυτοκίνητο, η εφορία έκανε δεκτή την κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

    θέλετε να φορολογήσετε το εισόδημα μου,
    αλλά δε λαμβάνετε υπόψη τα έξοδα που κάνω για να το αποκτήσω.

    ευχόμενος το 2010 να είναι καλύτερο για τη χώρα κι εμάς….

    σκεφτείτε κι εφερμόστε ένα δίκαιο κι απλό σύστημα.

    μετά τιμής

    Γιάννης Αγγελάκης

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 15:35 | Σγουρόγλου Γεώργιος Σχολείου 9 Αγία Παρασκευή

    Η νομοθεσία περί ενιαίου φόρου ήδη είναι αποτυχημένη, ενόψει της μεγάλης φοροδιαφυγής από τους διαφόρους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς δικηγόρους κλπ) αλλά και από τους μικρομεσαιομεγάλους εμπόρους ειδών που δεν είναι Α.Ε. Θα πρέπει, συνεπώς, να αναθεωρηθεί άρδην το φορολογικό σύστημα και να καθιερωθούν ιδιαίτεροι φορλογικοί συντελεστές ξεχωριστά για κάθε πηγή εισοδήματος κατά τον καθορισμό των οποίων θα ληφθούν υπόψει και τα περιθώρια των δυνατοτήτων φοροδιαφυγής, για τα οποία υποθέτω ότι θα υπάρχουν σχετικά στοιχεία ανά κατηγορία επαγγέλματος. Δηλ. με άλλα λόγια με κλέβεις κ υδραυλικέ δηλώνοντας ετήσιο εισόδημα 10.000 ενώ έχεις ιδιότητο διαμέρισμα ισιόκτητο εξοχικό, αυτοκίνητο κλπ, σε κλέβω κι εγώ το κράτος. ΄ετσι για το εισόδημα των 10.000 που μου δηλώνεις εσύ ο συντελεστής θα είναι 40% ενώ για τις 10.000 που μου δηλώνει μισθωτός ο συντελεστής θα είναι 5%. Έτσι ίσως βάλουν μυαλό όλοι αυτοί που δεν μας δίνουν απόδειξη κι όταν ακόμη την ζητάμε. Είναι επίσης δυνατόν για όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων που κατά υπάρψοντα, υποθέτω, στατιστικά στοιχεία φοροδιαφεύγουν, να επιβληθεί φόρος επιτηδεύματος με διάφορες κατηγορίες Π.Χ. είσαι γιατρός ανειδίκευτος ενός έτους θα μου δώσεις εκ του λόγου αυτού φόρο 1000 ευρώ για να μπορείς να ασκείς το επάγγερλμα του γιατρού. Είσαι γιατρός ειδικευμένος ενός έτους θα μου δώσεις φόρο 2000 ευρώ κι επιπλέον θα σου έχω και για το ελάχιστο εισόδημα που λόγω φοροδιαφυγής μου δηλώνεις φόρο ειασοδήματος. Είσαι δικηγόρος με 10ετία θά μου δώσεις φόρο επιτηδεύματος 5.000 κι επι πλέον όσο φόρο αναλογεί βάσει της φορολογίας εισοδήματος στο ελάχιστο ποσό που μου δηλώνεις. ΄Οσον αφορά τους δ9ικηγόρους ειδικότερα, τα ελάχιστα ποσά εισοδήματος από παραστάσεις στα δικαστήρια και συμβόλαια προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουν οι δικηγορικοί σύλλογοι. Γιασ τις επιπλέον όμως αμοιβές που λαμβάνουν καθώς και για τις εξωδικαστηριακές υποθέσεις είναι πολύ δύσκολο να διακριβωθούν κι αυτό θα καλύπτει ο φόρος ή τέλος επιτηδεύματος. Μπορεί η σχετικά κατάταξη στις διάφορες κατηγορίες να γίνει με βάση ορισμένα κριτήρια. Έτσι θα δηλώνουν μεν φοροδιαφεύγοντας μικρό εισόδημα αλλά κάπως θα καλύπτεται η φοροδιαφυγή τους με το τέλος επιτηδεύματος, αφού όλοι αυτοί ασκούν το επάγγελμά τους με άδεια του κράτους.
    Όσον αφορά τον λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήμστος των μικρομεσαίων που τηρούν βιβλία Α΄και β΄κατηγορίας αυτός θα αποβεί τρομερά εις βάρος τους. Είναι ήδη ληστρικός στην περίπτωση της αυτοπεραίωσης που ήδη ισχύει Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματικής απογραφής σςτις επιχειρήσεις Α΄και Β΄κατηγορίας βιβλίων, τυχό λογιστικός, κατ’ επίφαση, προσδιορισμός θα τις οδηγήσει σε πλήρη εξαθλίωση γιατί θα φορολογούνται για εισόδημα που δεν πραγματοποιούν. ΄Ισως θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές καθαρού κέρδους και να επανέλθει το σύστημα Τσοβόλα δηλ. μετά τον εξωλογιστικό βάσει του συντελεστή καθαρού κέρδους προδιορισμό του εισοδήματος να γίνεται κιι ένας «αλμπάνικος» δηλ. κατ’ επίφαση λογιστικός ή άλλως ψευτολογιστικός υπολογισμός και σε τυχόν διαφορά να επαυξάνοντα τα εξωλογιστικά και νόμιμα προσδιοριζόμενα καθαρά κέρδη κατά 50% των δηλουμένων ή έστω κατά το 50% των ψευτολογιστι- κών Προς Θεού, όμως, όχι αποκλειστικά ψευτολογιστικός προσδιορισμός των κερδών των επιχειρήσεων Α΄και Β΄κατηγορίας διότι είναι καθά φοροκλοπέ εκ μέρους του κράτους, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα απογραφής που αποδίδει την καθαρή εικόνα πλήρως.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:06 | joanna

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ, ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ 200 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΒΓΑΛΕ 150.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ 2ΟΟ ΕΥΡΩ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!
    ΓΙΑΤΙ ΔΥΟ ΑΝΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΟΠΟ?
    ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ!!!!!!!!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | Παναγιώτης Καβουκλής

    Γνώμη μου είναι να αυξηθούν οι συντελεστές κέρδους για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τουλάχιστον κατά 30% και παράλληλα να συνδεθεί το πλήρες αφορολόγητο με αποδείξεις.

    Θα είναι λάθος να πάνε όλοι με λογιστικό προσδιορισμό κέρδους.

    Σκεφτείτε ότι σε πολλούς μηχανικούς και γεωλόγους οι οποίοι πληρώνονται με μισθούς κάτω από 1500 ευρώ μεικτά (και πληρώνουν από την τσέπη τους την ασφάλιση), γίνεται εξ’αρχής η παρακράτηση φόρου 20% και περιμένουν την όποια επιστροφή ως μάνα εξ’ουρανού.Και μιλάμε ότι περνά διάστημα το ελάχιστο 1 έτος μέχρι να πάρουν πίσω μέρος της επιστροφής φόρου.

    Καλή χρονιά

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:52 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Ως μηχανικός θίγομαι από την γενική εφαρμογή του λογιστικού τρόπου φορολόγησης. Όμως η πρόταση έχει λογική βάση και ικανοποιεί το αίσθημα όλων εκείνων που φορολογούνται λογιστικά και δεν κατανοούν ποιοί λόγοι έχουν οδηγήσει στον εξωλογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών.

    Όμως αν εφαρμοστεί τόσο επιθετικά και εκδικητικά όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

    Μιλώντας για τον κλάδο μου, έχω να παρατηρήσω ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους μηχανικούς, άσχετα από την αιτιολόγησή του από το ΤΕΕ, έχει οδηγήσει στην ειλικρινή φορολογική συμπεριφορά των συναδέλφων του κλάδου μου. Γιατί; Διότι με την εφαρμογή των συντελεστών ο φόρος που τελικά καταβάλλει ο μηχανικός είναι λογικός. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό που οδηγεί στην μη ειλικρινή φορολογική συμπεριφορά είναι η σημερινή φορολογική κλίμακα των μη μισθωτών:
    0 – 10500 φόρος 0%
    10500- 12000 φόρος 15% (τι λόγο ύπαρξης έχει τόσο μικρό κλιμάκιο;)
    12000 – 30000 φόρος 27%
    30000 – 75000 φόρος 37%
    >75000 φόρος 40%

    Πιστέυω ότι το 37% και το 40% είναι υπερβολικά μεγάλα ποσοστά και ότι όλοι οι λογιστικά φορολόγούμενοι σήμερα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μην δηλώνουν πάνω από 30000. Για τον ίδιο λόγο, αν το κλιμάκιο των 75000 το πάτε στις 50000 δεν θα γίνει τίποτα για να μην πω ότι θα ενταθεί η απόκρυψη των εισιοδημάτων.

    Άρα οι προτάσεις είναι:

    Μιλώντας στενά για τον κλάδο των μηχανικών μπορείτε εύκολα να μαζέψετε παραπάνω χρήματα απλά αυξάνοντας τους συντελεστές του ειδικού τρόπου φορολόγησης. Πιστεύω ότι κανείς δεν θα έχει αντίρρηση και δεν θα διαταχθεί η ειλικρινής φορολογική συμπεριφορά του κλάδου. Όμως αυτή η πρόταση έχει το μειονέκτημα ότι στην υπόλοιπη κοινωνία θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες.

    Μια δεύτερη πρόταση, περισσότερο τολμηρή, είναι ο συντελεστής του ανώτερου φορολογικού κλιμακίου να μην ξεπερνά το 30-32%. Ταυτόχρονα για τους μη μισθωτούς θα πρέπει η φορολόγηση να αρχίζει από το πρώτο Έυρώ. Όλοι θα φορολογούνται λογιστικά απλοποιώντας την σημερινή δαιδαλώδη φορολογική νομοθεσία.

    Παράδειγμα:
    0 – 7500 φόρος 5%
    7500 – 15000 φόρος 10%
    15000 – 25000 φόρος 15%
    25000 – 35000 φόρος 22%
    35000 – 50000 φόρος 29%
    >50000 φόρος 32%

    Μια φορολογική κλίμακα με τέτοια προοδευτικότητα που εξσφαλίζει μικρές διαφορές μεταξύ των διαδοχικών φορολογικών κλιμακίων θα μειώσει το φόβο της δήλωσης μεγαλύτερων εισοδημάτων και σε συνδυασμό με την προτεινόμενη εφαρομογή τεκμηρίων διαβίωσης θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί ανάλογα και η κλίμακα των μισθωτών, οι οποίοι επίσης φοροδιαφεύγουν σήμερα (αδήλωτη δεύτερη εργασία, μαύρα μπόνους κ.λπ.), όμως σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διατηρηθεί το αφορολόγητο στην περιοχή των 10000 για να προστατευτούν οι πραγματικά ασθενέστεροι.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 01:26 | Dimitris Goranitis

    Diafwnw katheta me tin enoia tis aftoperaiwsis….o kathenas tha prepei ana pasa xroniki stigmi na einai anoixtos se forologiko elegxo….

    Oson afora tis paraloges adikeimenikes aksies…..kalitera paraloges para asteies….allwste, kai paraloges na einai, o elegxos den tha deiksei tpt…swsta?

    Koino mustiko oti oi dikigoroi kai oi simvolegrafoi kovoun gia ton 1/4 tin amoivis pou eispratoun….

    Apo tin alli to erwtima einai pios tha tous elegxei? Oi gnwstoi «adiafthoroi»? Kia aftous pios tha tus elegxei? Oi sinadelfoi tous? Kai an prokupsei atastalia? I apolusi tous emena den mou fenetai arketi san poini….den tha iparxei poiniki diwksi kai dimefsi periousias?

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 01:11 | Γιαννης Π.

    Ο Λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος θα έχει και άλλες ευεργετικές συνέπειες στα έσοδα του κράτους και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα οποία δεν είναι άμεσα αντιληπτά. Και εξηγώ:

    Αυτή τη στιγμή, οι κατηγορίες επαγγελματιών (π.χ., μηχανικοί) που δηλώνουν εισοδήματα βάσει συντελεστή (δηλ. εξωλογιστικά), δεν έχουν κανένα όφελος αν πάρουν παραστατικό (κοινώς τιμολόγιο ή απόδειξη) για τις δαπάνες τους. Έτσι μπορούν να έχουν μια λευκή σελίδα εξόδων και στηριζόμενοι στο πολύ μικρό συντελεστή τους να μειώσουν δραματικά το καθαρό εισοδημά τους. Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να ζητάνε παραστατικά, που σημαίνει ότι για συγκεκριμένες συναλλαγές μπορούν αυτά να μην εκδίδονται καν.
    Αποτέλεσμα διπλή φοροδιαφυγή:

    1)Ο προμηθευτής δεν εκδίδει παραστατικό/τιμολόγιο (ή ακόμα και να εκδίδει μπορεί να γίνει μια συμβολική τιμολόγηση αφού είτε το δηλώσει ο επαγγελματίας στις δαπάνες του είτε όχι δεν υπάρχει διαφορά), με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι έχει χαμηλότερα έσοδα.

    2) Ο επαγγελματίας δηλώνει πολύ χαμηλό εισόδημα (βάσει συντελεστή) και επιπλέον ο ΦΠΑ της συναλλαγής δεν αποδίδεται αφού δεν υπάρχει κάποιο παραστατικό που να αποδεικνύει την ύπαρξη της ή ακόμα και αν υπάρχει έχει εκδοθεί με ένα συμβολικό τίμημα.

    Και τέλος, έχω 2 ερωτήσεις προς τους φίλους μηχανικούς, που εξακολουθούν να υπερασπίζονται τη διατήρηση του εξωλογιστικού τρόπου:

    1) Ποιες είναι αυτές οι δαπάνες και τα έξοδα τους για τα οποία δεν μπορούν να εκδοθούν παραστατικά και θεωρούν ότι θα τους αδικήσει η ένταξή τους στον λογιστικό τρόπο προσδιορισμού? Ας μας πουν για να μάθουμε κι εμείς οι υπόλοιποι επαγγελματίες.

    2) Αυτές οι δαπάνες, εφόσον υπάρχουν, αποτελούν αποκλειστικότητα των μηχανικών? Οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα? ή μήπως αυτοί μπορούν να πάρουν παραστατικά για τις ίδιες δαπάνες?

    ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ. ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ!!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 00:14 | Ηλίας Κουράκης

    Αγαπητέ κ. Υπουργέ και συμπολίτες,

    Μπορείτε εύκολα να διασταυρώσετε με τις υπηρεσίες σας ότι οι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ κόβουν αποδείξεις και αποδίδουν ΦΠΑ. Δεν έχουν κανένα περιθώριο-δυνατότητα να μην κόψουν απόδειξη/τιμολόγιο (ΑΠΥ/ΤΠΥ). Το πρόβλημά σας λοιπόν δεν πρέπει να είναι ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των μηχανικών, με δεδομένο ότι έχετε πολύ περισσότερα έσοδα από άλλες κατηγορίες ελ. επαγγελματικών που φορολογούνται ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ.

    Συμπερασματικά: Αυξήστε τους συντελεστές τεκμαρτού προσδιορισμού ώστε να αυξήσετε τα έσοδά σας, χωρίς να διαταράξετε ένα κλάδο 120000 παραγωγικών επαγγελματιών που είναι από τα πιο δυναμικά και ικανά τμήματα της κοινωνίας μας,

    Ας αποφύγουμε να μπούμε στη λογική δραπραγματεύσεων, μονοπρόσωπων ΕΠΕ και πολλών άλλων workarounds που κάθε άλλο παρά θα συνεισφέρουν στα έσοδα,

    Με εκτίμηση,
    Ηλίας Κουράκης

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:06 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ
    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(800 ΕΥΡΩ) ΕΠΕΙΔΗ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΜΕ 4 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ (ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2.500 ΕΥΡΩ ), ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ 2-3 ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΠΡΩΗΝ ΣΔΟΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ (ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΥ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ)ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ Η ΠΟΙΝΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ , ΝΑ ΜΗΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΠΑΖΑΡΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΟΡΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΦΤΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ.
    ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΗΛΙΘΙΟ ΟΤΑΝ ΕΓΩ ΠΛΗΡΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΖΥΖΥΓΟ ΜΟΥ (ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ) Φ.Μ.Υ ΠΕΡΙΠΟΥ 13.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ 100 ΧΛΜ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | Αναστασία

    Η αντιμετώπιση του πολίτη από το ελληνικό κράτος είναι πάντα στη λογική αναγκαίων μέτρων τα οποία εφαρμόζονται με στόχο μία προσχηματική δικαιοσύνη. Είναι σαφές ότι υπάρχει φοροδιαφυγή από τους έλληνες πολίτες είτε αυτοί είναι μισθωτοί και έχουν δεύτερη (αδήλωτη στην εφορία) εργασία είτε είναι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι γνωστό ότι πολλοί μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα εργάζονται ανεπίσημα (όπως για παράδειγμα καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και αποκομίζουν έσοδα που πολλές φορές είναι μεγαλύτερα από τη μισθωτή τους εργασία) και δεν δηλώνουν αυτά τα έσοδα τους είτε γιατί δεν θέλουν αλλά πολλές φορές και γιατί δεν μπορούν (πχ. Εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι). Από την άλλη μεριά οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο τόσο γιατί πολλοί όντως φοροδιαφεύγουν όσο και γιατί είναι ο εύκολος στόχος (δεν διαμαρτύρονται εντόνως και κυρίως δεν απεργούν μια και τα συνδικαλιστικά τους όργανα είναι αδύναμα και εκπροσωπούν τόσο διαφορετικά συμφέροντα που είναι αδύνατο να αποκτήσουν ενιαία δυναμική φωνή). Είναι οι μόνιμοι ένοχοι στο σύνολο τους και πάντα τα μέτρα τα οποία παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση τους έχει ως στόχο. Το μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος το έχουμε ξαναζήσει. Ήταν άδικο, άνισο και νομίζω αναποτελεσματικό (εάν ήταν αποτελεσματικό γιατί καταργήθηκε;). Τι θα γίνει με όσους παλεύουν να επιβιώσουν και πράγματι δεν έχουν τα έσοδα του τεκμαρτού εισοδήματος; Δεν είναι άδικο να φορολογούνται για εισόδημα το οποίο δεν έχουν πραγματικά; Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλοί σ’ αυτήν την κατηγορία οι οποίοι θα πληρώσουν αυτά που δεν πληρώνουν μεγαλοδικηγόροι και μεγαλογιατροί. Όσο για τις επιχειρήσεις νομίζω ότι όσες είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν αποδείξεις το κάνουν, και είναι εύκολο να πειστούν να είναι τυπικοί με ελέγχους από την εφορία στους πελάτες. Το θέμα είναι τι γίνεται με όσους δεν υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις και το παραεμπόριο. Προσωπικά πιστεύω ότι ένα κράτος ισονομίας και ισοπολιτείας θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους πολίτες του το ίδιο. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε διαφορετικά αφορολόγητα και γενικά διαφορετική αντιμετώπιση μια και εκ προοιμίου όλοι οι μισθωτοί είναι νομοταγείς και όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέφτες και λωποδύτες. Τα εισοδήματα θα πρέπει να φορολογούνται όλα ενιαία από οποιαδήποτε πηγή και εάν προέρχονται και να ελέγχεται η ακρίβεια τους με «πόθεν έσχες» Η διαβίωση του καθένα είναι ο καθρέφτης των εισοδημάτων του και είναι δικαιότερο εφόσον ισχύει για όλους και για όλα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:36 | Γιάννης Μ.

    Σαν μηχανικός θα ήθελα να σχολιάσω τυχών αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης του κλάδου μου. Ο τρόπος προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων των μηχανικών δεν είναι λάθος κατά τη γνώμη μου και υπάρχει σαφής εξήγηση από το επιμελητήτριο για ποιο λόγο ισχύει το συγκεκριμένο σύστημα. Αυτό που πιστεύω ότι θα δεχόταν (με ελάχιστες διαμαρτηρίες) ο κλάδος μου είναι αναπροσαρμογή των συντελεστών στα σημερινά δεδομένα. Σχετικά με τις φήμες για αναδρομική ισχύ του νέου συστήματος φορολόγησης για τα εισοδήματα του 2009 θεωρώ ότι είναι λάθος και άδικο για έναν μηχανικό που βάσει του σημερινού συστήματος δεν ήταν «απαραίτητο» να καταγράφει αναλυτικά τα έξοδα του αφού ήταν άσκοπο δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων τον κάλυπτε ο συντελεστής εσόδων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:49 | ΚΩΣΤΑΣ

    Τα Νεα 30/12/2009
    Περισσότεροι οι “πλούσιοι” μισθωτοί από τους βιομήχανους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Μισθωτοί και συνταξιουχοι οι … πλούσιοι για την εφορία.
    Μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν το 65% των εισοδημάτων το 2008.

    Ελευθεροτυπία 30/12/2009
    Ιδού τα φορο-υποζύγια: Μισθωτοί και συνταξιούχοι συνεχίζουν να σηκώνουν το φορολογικό βάρος πληρωνοντας το 47,94% επί συνολικών φόρων.

    Αντίστοιχοι τίτλοι σε όλες τις εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια (μόλις το άκουσα και στο «σοβαρό» ΣΚΑΙ … “το βάρος το σηκώνουν οι συνήθεις ύποπτοι”)

    Δυστυχώς επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά το πως τα ΜΜΕ καθοδηγούν εκεί που αυτά θέλουν με στατιστικές που ερμηνεύονται κατά το δοκούν …

    Σκόπιμα κανένα ΜΜΕ δε λέει ότι οι μισθωτοί προφανώς πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν συνολικά περισσότερο φόρο μιας και ειναι συντριπτικά …. περισσότεροι και συγκεκριμένα ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟΙ σε αριθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες!!!

    Συγκεκριμένα (τα Νέα, 31/12/2009, σελ 62), ενώ οι μισθωτοί ειναι 4.334.266, οι ελευθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες είναι συνολικά 395.462 + 686.073 = 1.081.535

    Αν τα ΜΜΕ είχαν περάσει δημοτικό, θα είχαν κάνει μια απλή διαίρεση μεταξύ του συνολικού φόρου εισοδήματος δια του αριθμού των φορολογούμενων ανά κατηγορία. Οι τίτλοι μάλλον θα ήταν διαφορετικοί …

    Αφού αυτοί το «ξέχασαν», ας το κάνουμε εμείς ….

    ΜΙΣΘΩΤΟΙ: 6.455.976.620 ευρώ (ή 47,94% του φόρου) / 4.334.266 φορολογούμενοι = 1.489 ευρώ/μισθωτό

    ΛΟΙΠΟΙ: 2.295.802.884 ευρώ (ή 17% του φόρου) / 1.081.535 φορολογούμενοι = 2.122 ευρώ/λοιπό εργαζόμενο

    Δηλαδή ο μισθωτός πληρώνει το 70% του φόρου που πληρώνει κάποιος από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

    Προφανώς και υπάρχουν πολλοί έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ που φοροδιαφεύγουν. Άλλο όμως η ανάγκη αναδιαμόρφωσης και εκλογίκευσης του φορολογικού συστήματος με την οποία συμφωνώ και άλλο η «πλύση εγκεφάλου» με το μήνυμα “πας μη μισθωτός, βάρβαρος”!

    Ευχαριστώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | Χαϊκάλης Παναγιώτης

    Πολύ σωστή πρόταση ο καθορισμόσ ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.΄Οποιος διαφωνεί μπορεί να το συζητήσει(μαχητό Τεκμήριο) με την αρμόδια ΔΟΥ σε συνδυασμό με δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:54 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων χωρίς καμμιά εξαίρεση,
    αναμφίβολα είναι ο πιο δίκαιος και αντικειμενικός,όταν στηρίζεταιιδιαί- τερα στα πραγματικά λογιστικά δεδομένα των επιχειρήσεων.Προς αυτή την
    κατεύθυνση κρίνεται απόλυτα αναγκαία ως πράξη πρώτιστα κοινωνική και πολιτική,έξω και πέρα απ τα όποια μέτρα φορολόγησης η καθιέρωση συστη-
    ματικής «παρακολούθησης και ελέγχου»όλων των επιχειρήσεων,όλων των κα-
    τηγοριών.Πρόβλημα σαφώς και υπάρχει μόνο στις εμπορικές επιχειρήσεις,
    όπου η απογραφή διαμορφώνει λογιστικό αποτέλεσμα.
    Προς τούτο προτείνεται.
    1)Όταν το λογιστικό αποτέλεσμα υπολείπεται τουλάχιστο κατά 50% του απο τελέσματος που θα προέκυπτε από τα ακαθάριστα έσοδα επί του Σ.Κ.Κ,τότε ο συντελεστής στις μεν εμπορικές επιχειρήσεις να διπλασιάζεται,στα δε ελευθέρια επαγγέλματα να προσαυξάνεται ανάλογα.
    2)Η επιχείρηση να ελέγχεται ει δυνατόν κατά προτεραιότητα.
    3)Η αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών,με την κατ επέ-
    κταση αύξηση των αμοιβών που σήμερα δηλωνονται.
    4)Να κρίνονται ανακριβή τα βιβλία όταν δεν υπάρχει αντιστοιχία του λο-
    στικού αποτελέσματος με τα περιουσιακά στοιχεία.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | Δημήτρης Κοσώνας

    Κύριε Υπουργέ,

    υπάρχουν εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους οριακά, ανταποκρινόμενοι με πολύ κόπο και άγχος στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Οι περισσότεροι απασχολούν έναν έως τρεις υπαλλήλους και ειλικρινά υπάρχουν μήνες που το κόστος κάθε υπαλλήλου (μισθός, ΙΚΑ κλπ.) ξεπερνά το κέρδος του ιδιοκτήτη. ΜΗΝ κάνετε το λάθος να δώσετε τη χαριστική βολή στους χιλιάδες ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων, που – ας μη γελοιόμαστε – είναι και οι περισσότεροι ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια, αυτά να είναι πραγματικά ΔΙΚΑΙΑ και να βοηθούν τον ανυπεράσπιστο μικροεπαγγελματία απέναντι στις οργανωμένες-πολυεθνικές αλυσίδες που ολοένα και περισσότερο αυξάνονται και συμμαχούν με την ανάλγητη κρατική μηχανή, απειλώντας κυριολεκτικά με κλείσιμο τις επιχειρήσεις μας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:20 | Kilias

    είμαι μηχανικός συμφωνώ στην κατάργηση της αυτοτελής φορολόγησης.Έξοδα να θεωρούνται τα πάντα και αν ισχύσει το μέτρο πρέπει να είναι για τα εισοδήματα του 2010.
    κανένας δεν ενδιαφερόταν το 2009 για έξοδα, λόγω του συντελεστή φορολόγησης, πως είναι δυνατόν να έχει αναδρομική ισχύ?
    Με τη διαβούλευση μα δώσατε τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε και να προγραμματίζουμε το μέλλον. Αλοίμονο αν η κατάργηση της αυτοτελής φορολόγησης έχει αναδρομική ισχύ!!!
    Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:49 | Δημήτρης Ανδρεάκος

    Το απλό είναι πάντα το πιο ιδιοφυές και το πιο αποτελεσματικό. Μόνον με απλό και κατανοητό σύστημα, μπορεί να συμμετάσχουν οι πολίτες αλλά ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ! Οι πολυπλοκότητες, οι υποσημειώσεις, οι εξαιρέσεις, εμποδίζουν την διαφάνεια και είναι πάντα εκ του πονηρού…

    Γι αυτό προτείνω:

    – Ενιαία φορολογική μεταχείριση (ίδια κλίμακα και συντελεστές) ΟΛΩΝ των εισοδημάτων ανεξαρτήτως προέλευσης και ανεξαρτήτως ιδιότητας του φορολογουμένου (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, βουλευτές, ανώνυμες εταιρίες, κλπ κλπ.)

    – Ένταξη ΟΛΩΝ των εισοδημάτων στην κλίμακα χωρίς ΚΑΜΙΑ εξαίρεση για κανέναν.

    – Έκπτωση ΟΛΩΝ των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα ανεξαρτήτως είδους και ύψους δαπάνης. Έτσι όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν το απόλυτο κίνητρο να παίρνουν αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές τους. Και άρα το κράτος θα ωφεληθεί από τη φορολογία εισοδήματος των αδήλωτων μέχρι τώρα εισοδημάτων καθώς και από την είσπραξη του ΦΠΑ.

    – Εφαρμογή ενός είδους περιουσιολογίου για όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τύπου Ε9. Έτσι, ακόμα κι αν κάποια εισοδήματα μένουν αδήλωτα (πχ. από εγκληματικές δραστηριότητες), αργά ή γρήγορα θα εντοπιστούν μέσω της αύξησης της περιουσίας του ιδιοκτήτη τους (εκτός κι αν αυτή τεκμηριώνεται από άλλες νόμιμες πράξεις (πχ. κληρονομιά, γονική παροχή κλπ).

    – Κατάργηση φορολόγησης για ΟΣΑ περιουσιακά στοιχεία δεν αποφέρουν εισόδημα (πχ. ακίνητα και αγροτεμάχια που δεν εκμισθώνονται ή πωλούνται). Φορολόγηση ΜΟΝΟ των εισοδημάτων και ΟΧΙ της περιουσίας που έχει αποκτηθεί από νομίμως φορολογημένα εισοδήματα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:19 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΣ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΟΤΙ :
    1. ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ -ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
    2. ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΝΩ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΛΕΒΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:28 | Μάριος Πελεκάνος

    Οι μισθωτοί που αμοίβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών πρέπει να εξαιρεθούν από τον λογιστικό προσδιορισμό και τα αντικειμενικά κριτήρια. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους με μικρά εισοδήματα και χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
    ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ
    ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ.Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:11 | Δ.ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙς ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
    (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΘΕΣΗ-ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ,ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ,
    ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:29 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ

    Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ , ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΣ , ΕΑΝ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ .ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΒΓΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΣΕ.
    ΤΩΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ , ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΕΙΜΑΤΟΣ) , ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ .
    ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ , ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.
    ΑΝΤΙ ΑΥΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΒΛΕΠΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΗΤΗΡΙΑ 1994-ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ ; ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Κ.Τ.Λ. ).
    ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ , ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (ΟΠΩΣ Η Ν. Δ.) ΘΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ , ΘΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΝΕΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΑΣ , ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΧΕ ΖΗΜΙΕΣ ; ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΤΟΣΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ .ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΖΗΜΙΕΣ ;
    ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ . ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΕΙΜΑΣΤΕ .
    ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ –ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ. ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΝ.
    ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ , ΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ .

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:54 | ΡΑΠΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Συμφωνώ με το λογιστικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος με ταυτόχρονη εφαρμογή δίκαιων αντικειμενικών κριτηρίων. Παράλληλα όμως θα πρέπει να ισχύει και η αυτοπεραίωση. Δηλ. αν ο φορολογούμενος προσδιορίζει λογιστικά το εισόδημά του και δεν είναι μικρότερο από αυτό που θα προκύπτει με τα αντικειμενικά κριτήρια τότε να έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτοπεραίωση, να θεωρείται ειλικρινής και να μην υπόκειται σε φορολογικό έλεγχο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:08 | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Για τους ελευθερους επαγγελματιες [οχι για μισθωτους και συνταξιουχους που εχουν καποια αμοιβη απο επι πλεον εργασια , με ΑΕΔ Και παρακρατηση φορου], προτεινω 2 συστηματα φορολογησης , Α] Ενα πλαφον ετησιων εσοδων για καθε κατηγορια πχ γιατροι με ιατρειο 120.000 ευρω , υδραυλικοι, κλπ 35.000, δικηγοροι 70.000 κλπ, και αυτα σε αντιπαραβολη με αυτα που θα δηλωσουν , απο τα βιβλια εσοδων εξοδων κατα την διπλογραφικη μεθοδο, Β] Να τηρουν βιβλια εσοδων εξοδων , και βασει αυτων θα υποβαλλουν φορολογικη δηλωση , και το Δημοσιο θα εχει αποτιμησει τα περιουσιακα του στοιχεια , ακινητα , κινητα, επαγγελματικη στεγη , περιοχη , καταθεσεις , και θα εκτιμα το κοστος διαβιωσης , και κατ επεκταση τα ετησια εσοδα του, ευχαριστω για την φιλοξενια

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:35 | Kostas

    Αφού απαιτείται από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να αλλάξει ο ειδικός τρόπος φορολόγησης συγκεκριμένων ομάδων ελεύθερων επαγγελματιών ας γίνει.

    Το παράλογο θα είναι αυτό να ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2009. Αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη παράδειγμα αναξιοπιστίας (και κουτοπονηριάς) από την πλευρά του κράτους αλλά και της νέας κυβέρνησης (από την οποία όλοι μας περιμένουμε μία μικρή επανάσταση σε θέματα αξιοπιστίας και διαφάνειας). Πως άλλωστε θα χτιστεί αυτή η περιβόητη σχέση εμπιστοσύνης Κράτους – Πολίτη?

    Εξηγούμαι: Δεν είναι δυνατόν το σύστημα φορολόγησης να αλλάζει το 2010 και να αφορά το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα η πλειοψηφία των Μηχανικών που φορολογούνται μέχρι σήμερα με συντελεστές καθαρού κέρδους δεν συγκέντρωναν το 2009 ούτε περνούσαν στα βιβλία τους κάθε μία δαπάνη που είχαν μέσα στο έτος (αφού με βάση το ισχύον σύστημα αυτό ήταν άσκοπο και αποτελούσε λογιστική εργασιοθεραπεία για τον ελεύθερο μικρο-επαγγελματία μηχανικό χωρίς κανένα νόημα, αφού στο τέλος το φορολογητέο εισόδημα δεν έβγαινε λογιστικά με έσοδα – έξοδα, αλλά με βάση τους συντελεστές). Αλλάζοντας το 2010 το σύστημα και βάζοντας το να ισχύσει και για τα έσοδα του 2009, στην ουσία λες σε όλους αυτούς τους μικρο-επαγγελματίες και κατά κανόνα νέους ανθρώπους ότι σας κορόιδεψα. Αλλάζω τους κανόνες του παιχνιδιού μετά το τέλος της χρήσης και εσείς έχετε μόνο έσοδα και όχι δαπάνες και σας τα παίρνω κανονικά (λες και είναι δυνατόν να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας με μηδενικά έξοδα).

    Η πιθανή εφαρμογή λοιπόν του νέου συστήματος και για τα εισοδήματα του 2009 απλά θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει με την νέα κυβέρνηση και ότι το Κράτος παραμένει ο κουτοπόνηρος συνεργάτης που τον ενδιαφέρει μόνο τι θα εισπράξει ανεξάρτητα αν αυτό βασίζεται σε κανόνες δικαίου ή όχι.

    Το να χάσει όμως η νέα κυβέρνηση την αξιοπιστία της τόσο γρήγορα θα είναι πρωτίστος πρόβλημα για την ίδια αλλά και για τη χώρα (πως άλλωστε θα προχωρήσει στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα όταν οι πολίτες σου δεν σε θεωρούν αξιόπιστο και δεν σε εμπιστεύονται).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:28 | Βασίλης Κωνσταντίνου

    Ότι μέτρα ληφθούν πρέπει να αφορούν την επόμενη χρήση 2010 και όχι την παρούσα που ήδη έληξε.

    Για τους μηχανικούς που δηλώνουν υποχρεωτικά όλα τους τα εισοδήματα, αν δεν θεωρούνται ικανοποιητικοί οι συντελεστές καθαρού κέρδους, ας αναπροσαρμοστούν, σε συνεργασία με τις επαγγελματικές οργανώσεις, προκειμένου να μην μπλέξουμε στα παζάρια με τους εφοριακούς.

    Στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχει απόκρυψη εισοδήματος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:06 | Θ.Τ.

    Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι μεταξύ των φοροπροτάσεων της κυβέρνησης ειναι και αυτή της επαναφοράς του αποτυχημένου και άδικου κατά τα άλλα συστήματος του αντικειμενικου προσδιορισμού του εισοδήματος.
    Το ερώτημα που τίθεται ειναι: Πως θα προσδιορισθεί το εισόδημα ενός μισθωτού ή ενός συνταξιούχου ο οποίος είναι και ελεύθερος επαγγελματίας ή συμμετέχει σε εταιρεία ελευθέρων επαγγελματιών προσφέροντας κάποιες ώρες εργασίας ή κάποιου που έχει ένα ποσοστό συμμετοχής σε εταιρεία ελευθέρων επαγγελματιών και δεν προσφέρει εργασία, είναι δηλαδή απλός εταίρος.

    Μήπως τέτοιες σκέψεις – προθέσεις φορολόγησης δίνουν κίνητρα σε αυτούς τους επαγγελματίες να καταργήσουν τα μπλοκάκια ή να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από την εταιρεία και να δουλεύουν μαύρα; Τέτοια μέτρα κατά την άποψη μας είναι υπέρ και όχι κατά της φοροδιαφυγής.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:48 | Δημήτρης

    Το θέμα του περιορισμού και ελέγχου της φοροδιαφυγής έχει μια πρόσθετη κρυφή διάσταση. Πρόκειται για το παρα-εμπόριο.

    Τι φόρο πληρώνουν άραγε οι οργανωτές, συντονιστές, προμηθευτές και διακινητές του παρα-εμπορίου; Γιατί όλο αυτό το δίκτυο, το οποίο ευνοεί και τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τα αντίστοιχα σύγχρονα δίκτυα δουλεμπόρων δεν μπαίνει στον «λογαριασμό» των φοροφυγάδων; Δεν είναι καιρός ένα σύγχρονο κράτος να προστατεύσει τους φορολογούμενους από την αδικία ενός παράλληλου και παράνομου αφορολόγητου «παράδεισου»;. Δεν είναι καιρός η πάταξη του δουλεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης να συμπεριλάβει τα σημαντικά κίνητρα του παρα-εμπορίου (καθώς και άλλα κίνητρα σχετικά με την εκμετάλλευση της φτηνής παράνομης εργασίας) που έχουν τα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων;

    Και γιατί δεν υπάρχουν κυρώσεις για όσους ψωνίζουν άνετα από τα στέκια του παρα-εμπορίου «χωρίς απόδειξη» ενώ υπάρχουν κυρώσεις για όσους ψωνίζουν από νόμιμα καταστήματα χωρίς απόδειξη; Γιατί αυτή η διάκριση μεταξύ νόμιμου και παράνομου εμπορίου; Η πολιτεία προωθεί άραγε την παρανομία και τα κυκλώματα του παρα-εμπορίου και έμμεσα δίνει κίνητρα στο σύγχρονο δουλεμπόριο;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:29 | Γιάννης Λαλιώτης

    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ:
    1ον, Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΤΟΣΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ.
    2ον, Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΦΟΡΙΕΣ.
    3ον, ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΛ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, Π.Χ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ.
    4ον, Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΣΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ – ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΙΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΞΑΡΧΗΣ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΓΗΘΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΑΔΙΚΗΘΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ. ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΡΧΙΚΑ ΕΙΧΑΝ ΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:17 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΩΠΙΝΚΟ

    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΚΑΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:37 | Ιωάννης Κ.

    Ο λογιστικός τρόπος υπολογισμού των εισοδημάτων των μηχανικών θα έχει ολέθριες συνέπειες στην εθνική οικονομία και στην ανάπτυξη γενικότερα, για τους ακόλουθους λόγους:

    Όλες οι αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών για την έκδοση οικοδομικών αδειών υπολογίζονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ως ελάχιστα νόμιμες αμοιβές), ενώ οι Πολεοδομίες ελέγχουν την καταβολή των ελάχιστων αμοιβών και του σχετικού προκαταβλητέου φόρου (10%). Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να υπάρξει φοροδιαφυγή από τους μηχανικούς.

    Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης με ένα συντελεστή π.χ. 50% δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς να κάνουν εκπτώσεις, οι οποίες μπορούν να φτάσουν και το 50%, γεγονός που επιτρέπει στην αγορά των υπηρεσιών μηχανικών να λειτουργήσει σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι πολίτες μικρού και μεσαίου εισοδήματος έχουν την πρόσβαση σε οικονομικότερες υπηρεσίες μηχανικών, για την ανέγερση της κατοικίας τους, τονώντας την αγορά της οικοδομής και την εθνική οικονομία γενικότερα.

    Με το λογιστικό τρόπο φορολόγησης, ουσιαστικά αφαιρείται η δυνατότητα παροχής εκπτώσεων σε υπηρεσίες μηχανικών για μελέτες-επιβλέψεις, οδηγώντας κατ’ αυτό τον τρόπο σε περαιτέρω καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια σε παράταση της οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας.

    Συνεπώς, ο λογιστικός τρόπος φορολόγησης των μηχανικών δε θα προσφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά αντιθέτως θα στερήσει πολλαπλάσια έσοδα και θα καθυστερήσει σημαντικά την έξοδο της εθνικής μας οικονομίας από την κρίση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:06 | Στέφανος

    Δεν το γνωρίζω καλά το θέμα γιατι είμαι μισθωτός. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπερφορολογηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι αλλά να κτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Με τα κριτήρια διαβίωσης πιστεύω ότι συλλαμβάνεται η φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών που σήμερα δηλώνουν εισόδημα πολύ μικρότερο από το ούτως ή άλλως μικρό εισόδημα των μισθωτών.
    Πως όμως θα εφαρμοσθούν τα κριτήρια διαβίωσης; Το ρωτάω γιατί διάβασα ότι τα μισά σπίτια της Μυκόνου ανήκουν σε OFF SORE εταιρείες(μάλον λάθος το έγραψα αλλά πιστεύω καταλάβατε).
    Τέλος πάντων ότι και να γίνει το κράτος πρέπει να δώσει πρώτο το παράδειγμα στο μάζεμα των οικονομικών. Διάβασα ότι η ελληνική αποστολή στη Κοπεχάγη αποτελούνταν από 68 άτομα. Ούτε γραφείο τζάμπα ταξιδίων να ήταν το δημόσιο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:07 | Γ. Κωσταρας

    Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος είναι παραπάνω από βέβαιο οτι – πέραν του επίπονου της λεπτομερούς τήρησης τέτοιου συστήματος- θα παραδώση τον φορολογούμενο στις διαθέσεις του ελεγκτή εφοριακού, με τα γνωστά από το παρελθόν αποτελέσματα.
    Θεωρώ οτι η επιλογή της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης θα είναι ΟΛΕΘΡΙΑ και θα προκαλέση μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών που φορολογούνται με αυτό το καθεστώς μέχρι σήμερα.
    Ειδικά για τους Μηχανικούς, το μέτρο θα προκαλέση εύλογες αντιγράσεις, καθώς ο κλάδος – λόγω της φύσης του αντικειμένου της εργασίας – δεν είναι δυνατόν να μήν εκδώση θεωρημένα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΔΑΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90 ΙΣΧΥΣΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΠΟΥ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΕΚΜΑΡΤΑ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 1) Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΟΔΑ ΜΕΙΟΝ ΕΞΟΔΑ ΒΑΣΕΙ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ
    2) ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΜΣΟΥ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ( ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ , ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ , ΕΤΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ , ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣΔ ΜΙΚΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ).
    ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΙ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΦΟΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΣ.
    ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Η ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
    ΟΣΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΕΛΕΦΧΟ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕΣΩ TAXIS Α ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ή ΟΧΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ .
    ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ ΑΠΛΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ.Ο.Υ. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:31 | ΝΙΚΟΣ

    Υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες κυρίως ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕΙ οι οποίοι ασκώντας το επάγγελμα έχουν εισόδημα :
    1. από μισθωτή εργασία (μέσω συμβάσεων με Ν.Π.) αλλά και
    2. από παροχή υπηρεσιών (έκδοση Α.Π.Υ.)
    Τα ανωτέρω εισοδήματα δηλώνονται στην εφορία μέσω κατατεθημένων συμβάσεων ή ιδιωτικών συμφωνητικών (όπου πληρώνονται όλοι οι φόροι κλπ) και μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων (όπως π.χ. με την κατάθεση οικοδομικών αδειών ή με την παρακράτηση φόρου κλπ).
    Προτείνω λοιπόν την άθροιση και των δύο εισοδημάτων όταν τεθεί θέμα τεκμηρίων ή ελάχιστου εισοδήματος από την άσκηση του ελεύεθρου επαγγέλματος. Να μη γίνει δηλαδή το λάθος να ληφθεί μόνο το ένα από τα δύο ποσά.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | ΑΝΔΡΕΑΣ K.

    Θέμα: Προσδιορισμός Εισοδήματος Ελευθ.επαγγελματιών
    (Γιατροί, δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι κ.λ.π.)

    Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος των ελευθ.επαγγ/τιών, δεν θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά εισοδήματα τους, δεδομένου της απόκρυψης των εσόδων τους και επομένως είναι απαραίτητη η διαμόρφωση συνδεδεμένω κριτηρίων για την κάθε δραστηριότητα.
    Οι δικηγόροι δηλώνουν μόνο την ελάχιστη αμοιβή των υποθέσεων, όπως αυτή ορίζεται στο εκδιδόμενο γραμμάτιο είσπραξης,ενώ για τις μεγάλες υποθέσεις εισπράττονται επιπλέον ποσά, ανάλογα με το αδίκημα της υπόθεσης και την πορεία της χρονικά.
    Οι συμβολαιογράφοι δηλώνουν την αμοιβή που αναφέρεται στα συμβόλαια η οποία προκύπτει από την αντικειμενική αξία του ακινήτου της αγοραπωλησίας, ενώ στα μεγάλα συμβόλαια υπάρχουν επιπλέον ποσά.(Αλήθεια πόσες αποδείξεις εκδόθηκαν για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο?).
    Ειδικά για τους γιατρούς θα πρέπει επιπλέον να αλλάξει ο τρόπος τήρησης του πρόσθετου βιβλίου (αρθρ.10 ΚΒΣ), το οποίο πρέπει να ενημερώνεται με την ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
    Στις παρατηρήσεις του βιβλίου θα αναφέρεται ο λόγος επίσκεψης του ασθενή και για τις περιπτώσεις επίδειξης εξετάσεων ελέγχου που έκανε ή κάλυψη της επίσκεψης από Ταμεία δεν θα εκδίδεται η απόδειξη.
    (Αλήθεια πόσες αποδείξεις εκδίδονται για τους τοκετούς που γίνονται από τους γιατρούς στα μαιευτικά κέντρα, η οποία ισούται με το κόστος του δωματίου, πλέον των άλλων εξόδων στο κέντρο, ή είναι διπλάσια αυτού αν πρόκειται για καισαρική).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:51 | mixalis

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΓΩΕΧΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ 2 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΒΩ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΒΩ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΛΕΨΩ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 13000 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΟ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΦΩ ΕΞΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΒΓΑΖΩ.ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΟΥ?
    ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΟΤΙ ΟΛΛΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΛΛΑ ΤΙΜΙΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ Η ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΣΟ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | MV

    Δεν ευρίσκονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγεματίες στην ίδια κλίμακα.
    Ενας δικηγόρος με 10 παραστάσεις το χρόνο δεν δύναται να συγκριθεί με ένα συνάδελφό του με 300 παραστάσεις. Θα πρέπει παράλληλα να ελέγχονται τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε φορολογούμενου και των μελών της οικογενείας του, η συντήρηση αυτών προκειμένου να υπολογίζεται κατ’ έτος το είσόδημά του.
    Η επέκταση της έκδοσης των τριπλοτύπων και σε άλλες δραστηριότητες πλην των παραστάσεων σε δικαστήρια είναι ένας ακόμη τρόπος μείωσης της όποιας φοροδιαφυγής.
    Δεν είναι πολλλοί οι δικηγόροι οι οποίοι έχουν είκοσι παραστάσεις το χρόνο σε κακουργιοδικεία και σαφώς το ίδιο συμβαίνει και σε αυτους που απασχολούνται με εργατικές αγωγές. Οι περισσότεροι, δεδομένου του τρομακτικά μεγάλου αριθμού των μελών αγωνίζονται να φθάσουν μηνιαίως την(«γενιά των 700 Ευρώ). Οσο και ο καθένας να θελήσει να φοροδιαφύγει(το έχουμε όλοι οι Ελληνες αδιακρίτως αυτό το χόμπυ) το πλέον σίγουρο είναι ότι ο δικηγόρος εκείνος που έχει ελάχιστες υποθέσεις δεν δύναται η φοροδιαφυγή του να είναι συγκρίσιμη με αυτή του μεγαλοδικηγόρου.
    Η επιβολή ΦΠΑ δεν επιλύει το πρόβλημα αντίθετα οδηγεί σε καταστροφή όλους τους μικρο επαγγελματίες πλην των μεγαλο……..οι οποίοι βεβαίως έχουν την δυνατότητα να αντιπεξέλθουν σε αυτό.
    Η αύξηση του κατώτατου ορίου αμοιβής των τετραπλοτύπων και η επέκτασή τους σε παραστάσεις εκτός των δικαστηρίων θεωρώ ότι είναι μία προσφορη λύση τόσο για για το κράτος όσο και για την επιβίωση του μεγαλυτέρου ποσοστού των δικηγόρων.
    Θεωρώ ότι στόχος του κράτους δεν είναι να αφανίσει την μεσαία τάξη αλλά να δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες ούτως ώστε ο καθένας να πληρώνει βάσει των εσόδων του και όχι βάσει αυτών που ουδέποτε εισπράττει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:28 | Βούρας Δημήτρης

    Πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τα μπλοκάκια για ορισμένες κατηγορίες «ελευθέρων επαγγελματιων».

    Οι εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν με συμβάσεις που σημαίνει μπλοκάκια και 12 μισθοί με τις ασφαλιστικές εισφορές στον εργαζόμενο.
    Υπενθυμίζω ότι την ελαστική απασχόληση την έφερε στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ.

    Αυτή η κατηγορία εργαζομένων είχε να περιμένει την επιστροφή φόρου αφού σχεδόν πάντα η παρακράτηση ήταν μεγαλύτερη. Ο εργοδότης σου λέει ότι θα πάρεις και την επιστροφή τέλος της χρονιάς και ουσιαστικά «υπολογίζει» και την επιστροφή σου απο την εφορία. Επειδή ακούστηκε μέχρι και η αναδρομική φορολόγηση των εισοδημάτων του 2009, δηλ ανατροπή του φορολογικού περιβάλλοντος εκ των υστέρων.

    Επισημαίνω πέρα ότι είναι άδικο, ότι και νομικά θα «πέσει» στο συμβούλιο επικρατείας αφού ανατρέπει εκ των υστέρων την φορολογία που κλείνει για το έτος 2009.

    Επιτέλους λίγη σοβαρότητα σε θέματα που αφορούν την επιβίωση τόσων ανθρώπων. Πολιτική δεν κάνεις με διαρροές ή την τακτική του Χότζα μετρώντας αντιδράσεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:40 | Kώστας Μαυρίδης

    Προτείνω αντικειμενικά κριτήρια για όλους τους ελευθερους επαγγελματίες. Οχι βέβαια για τους μισθωτούς που δουλεύουν με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:49 | Kώστας Μαυρίδης

    Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπερφορολογηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι αλλά να κτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Με τα αντικειμενικά κριτήρια συλλαμβάνεται η φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών που σήμερα δηλώνουν εισόδημα πολύ μικρότερο από το ούτως ή άλλως μικρό εισόδημα των μισθωτών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:23 | Μιχάλης Μητσόπουλος

    Οπωσδήποτε ναι, και μάλιστα σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των μέτρων για την υποβολή αποδείξεων. Είναι βασική κοινωνική δικαιοσύνη η εργασία του ενός και του άλλου να φορολογείται το ίδιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο μισθός των 2000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα να φορολογείται με 40+% στην κλίμακα, όπως θα γίνεται άμεσα, και στο δημόσιο να έχει στην κλίμακα τα 800 ευρώ *14, και μετά επίδομα Α*12 με 20%, επίδομα Β*12 αφορολόγητο επίδομα Γ*12 έτσι και επίδομα Δ*12 αλλιώς – άθροισμα, στην πράξη, πάλι 2000*14 αλλά πολύ χαμηλότερη φορολογία καθώς τα 800 είναι αφορολόγητα και τα άλλα με χαμηλή σταθερή κλίμακα, ενώ αν ήταν ενιαία η κλίμακα θα έφτανε το 40+%. Ή ένας ιδιοκτήτης ΤΑΞΙ ή ΦΔΧ να θεωρείται ότι έχει εισόδημα 14.000 ευρώ το χρόνο και εκεί να τελειώνει ακόμα και αν τα πραγματικά του έσοδα είναι πολλαπλάσια, ακόμα και μετά την αφαίρεση των εξόδων. Το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να αλλάξει αυτό γιατί μετά θα πληρώνουν φόρο είναι τουλάχιστον κωμικό – όλοι πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους.
    Βέβαια το δύσκολο είναι η εφαρμογή…
    Ακόμα και οι «κοινωνικές περιπτώσεις» δεν πρέπει να έχουν γενική εξαίρεση και αντίθετα οι απαλλαγές να δίνονται κατά περίπτωση με ατομικά κριτήρια. Δηλαδή, αν είναι να δίνονται απαλλαγές φόρου να μη δίνονται από το εισόδημα, αλλά με χωριστά κριτήρια ανεξάρτητα του εισοδήματος. Δεν έχει λόγο να είναι αφορολόγητο ένα εφάπαξ 250.000 ευρώ από μια εθελουσία σε ΔΕΚΟ. Ένα εφάπαξ 20.000 ευρώ ενός αναπήρου να είναι αφορολόγητο επειδή είναι ανάπηρος, όχι επειδή εξαιρείται γενικώς το εφάπαξ. Τα κοινωνικά κριτήρια και οι σχετικές φοροαπαλλαγές είναι σημαντικό μέρος ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος όταν εξατομικεύονται με τα χαρακτηριστικά του αναξιοπαθούντα, οι γενικές εξαιρέσεις σε κατηγορίες εισοδημάτων δεν είναι δίκαιες και δημιουργούν πολλούς του ωφελούνται χωρίς να υπάρχει κοινωνικός λόγος. Θυμάμαι περίπτωση μεταπτυχιακού φοιτητή που είχε λάβει υποτροφία από ευρωπαϊκά κονδύλια, και το δημόσιο δεν τον πλήρωνε 4 χρόνια αλλά μετά του τα έδωσε όλα μαζεμένα στο τέλος (το δημόσιο νομίζω καταδικάστηκε ή είχε κυρώσεις για την καθυστέρηση πληρωμής αυτών των κονδυλίων που τα εισέπραττε κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς προφανώς ταμειακά τα εκμεταλλευόταν στο μεταξύ) και έτσι πλέον φορολογήθηκαν όλα στη κλίμακα τη χρονιά που του τα έδωσαν, ενώ αν τα έπαιρνε κάθε χρόνο λίγα δεν θα ξεπερνούσε το αφορολόγητο. Γιατί αυτό είναι δίκαιο και το εφάπαξ των 250.000 ευρώ πρέπει να είναι αφορολόγητο μόνο και μόνο επειδή είναι εφάπαξ? δεν το καταλαβαίνω.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:42 | Γιώργος Μαγκλάρας

    Εντάξει, η θεοφώτιστη κυβέρνηση μας σκέπτεται την κατάργηση της αυτοτελούς από το 2009. Ξαναλέω. Το θέμα της αυτοτελούς (όπως και το γενικότερο καθεστώς φορολόγησης) είναι συζητήσιμο για τη λειτουργία της από την περίοδο που αυτό γίνεται νόμος του κράτους. Εγώ, όπως και όλοι οι φορολογούμενοι υπό αυτό το καθεστώς. λειτούργησα βάσει κανόνων, σύμφωνα με τους οποίους συνέλεγα παραστατικά ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΝ (κοινώς, μόνο για επιστροφή ΦΠΑ). Άρα, πολλά έξοδα που έχω κάνει δεν δικαιολογούνται με παραστατικά, διότι ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ. Πως έρχεσαι τώρα και μου λες ότι αλλάζεις ετσιθελικά τους κανόνες? Γιατί να τιμωρηθώ εγώ που δηλώνω τα εισοδήματα μου? Αυτοί οι «κακοί» ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν τα δήλωναν, πάλι θα τη γλιτώσουν.
    Φυσικά, το λάθος μου είναι ότι εγώ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. Ούτε καν ιδιωτικός. Έτσι, εναντίον ποιού να απεργήσω. Του εαυτού μου?