Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 17:51 | Χρήστος

    Κύριοι, το ότι βρίσκεστε εκτός πραγματικότητας, είναι δεδομένο, αφού συζητάμε «το ότι θυμάστε, χαίρεστε» και θέλετε να μας πείσετε ότι είναι και σωστό. Έγινα ελεύθερος επαγγελματίας εντός και εξαιτίας της κρίσης, την οποία εσείς αν όχι δημιουργήσατε, σίγουρα συντηρήσατε, και με τη βοήθεια των γονιών μου και ενός αναπηρικού επιδόματος, προσπαθώ να ζήσω αξιοπρεπώς, μέχρι την ώρα της συνταξιοδότησης μου. Βλέπετε οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωτικές αν θέλει κάποιος να συνταξιοδοτηθεί και μέσον για να καταβληθούν είναι το ελεύθερο επάγγελμα. Δεν χρωστάω τίποτα, γιατί δεν έκανα κανένα ‘άνοιγμα’, αλλά δεν βγάζω ούτε καν τα κέρδη που υποθέτετε. Σκεφτείτε την απόλυτη ξεφτίλα ενός ελεύθερου επαγγελματία που δηλώνει τζίρο 12.000,00 €, αποδεδειγμένα από κάθε άποψη, να πρέπει να φορολογηθεί για 14.196,00 €!!! Και να μην του δίνετε και το δικαίωμα να συμψηφίσει το αφορολόγητο ποσό του επιδόματος αναπηρίας με τυχόν κέρδη από την άσκηση του επαγγέλματός του. Σας εύχομαι ολόψυχα να το ζήσετε στο πετσί σας καθώς επίσης και στον αγαπημένο σας περίγυρο, όχι με την έννοια της ασθένειας, αλλά της αγανάκτησης και της απόγνωσης που βάζετε τον κόσμο.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 17:00 | Κατερίνα

    Αυτό το νομοσχέδιο,
    α) πρώτον είναι ηθικά προσβλητικό: μας ονομάζει συλλήβδην φοροφυγάδες και μας επιβαρύνει με επιπλέον αντισυνταγματικούς φόρους, σε μια εποχή μάλιστα που οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα λόγω της ακρίβειας των τροφίμων και της ενέργειας, η οποία ήρθε μετά απο μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και πανδημίας.
    β) δεύτερον είναι παράλογο το να επιβάλλετε φόρο σε φανταστικά εισοδήματα.
    γ) τρίτον εμείς περιμέναμε ελάφρυνση της φορολόγησης από αυτή την κυβέρνηση, και αντ’ αυτου εσείς την αυξάνετε.
    Δ) τέταρτον, είχατε υποσχεθεί κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος , που είναι άλλος ένας παράλογος φόρος, και αντ’αυτού προσθέτετε ακομη έναν τεκμαρτό φόρο , ψευτομειώνοντας (:μειωνοντας ελάχιστα, κατά 25% για τους περισσότερους) το τέλος επιτηδεύματος. Είναι στην ουσία σαν να τριπλασιάζετε το τέλος επιτηδεύματος.
    Ε) Το τεκμήριο αγνοεί πολλές πραγματικότητες όπως: 1) το ότι οι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες έχουν συνηθως μικρότερα έσοδα από τους άντρες συναδέλφους τους, για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι η μητρότητα. Εξαιρούνται από το τεκμήριο, έτσι όπως το γράψατε , μόνο οι έγκυες μητέρε,, ενώ στην πραγματικότητα κυρίως αφού γεννήσεις είναι που δυσκολεύεσαι στη δουλειά και στην πράξη τότε δουλεύεις λιγότερο, άρα βγάζεις και λιγότερα, 2) το ότι γενικώς οι γονείς, άντρες και γυναίκες, συμβαίνει να εργάζονται λιγότερο για κάποια από τα χρόνια του μεγαλώματος των παιδιών, 3) το ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες κρατούν παρά τις δυσκολίες το επάγγελμα τους βασικά για να έχουν ιατρική και ασφαλιστική κάλυψη και το δικαίωμα σε σύνταξη, και με την ελπίδα να πάνε καλύτερα τα πράγματα στο μέλλον. Ποια άλλη προοπτική έχουν, αλήθεια ; 4) το ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές που καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσης τους, όπως πχ μισθώματα , τα οποία και φορολογούνται αυτοτελώς και από το πρώτο ευρώ, ή σύνταξη, και έτσι εξηγείται το ότι πραγματικά απλώς βγάζουν λιγότερα απο το επάγγελμα τους από ότι ένας μισθωτός.
    Στ) Είναι παράλογο το να μην αναγνωρίζονται τα έξοδα μιας επιχείρησης -ελεύθερου επαγγελματία, που ειναι τοσο δεδομένα και σίγουρα ( ΕΦΚΑ, ενοίκιο επαγγελματικής έδρας, ρεύμα, τηλεφωνία -διαδίκτυο, κοινόχρηστα, γραφική ύλη, λογιστικές υπηρεσίες κλπ)
    Ζ) μπορείτε να βρείτε με ελέγχους όσους λίγους φοροδιαφεύγουν και έτσι να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση. Έχετε πρόσβαση στα δεδομένα μας πλέον με πολλούς τρόπους.
    Η) μπορείτε να μειώσετε τον ΦΠΑ και να δώσετε κίνητρο στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις απο τους ελεύθερους επαγγελματίες, πχ έχοντας μείωση φόρου , έστω μικρού ποσού, με κάθε απόδειξη που θα υποβάλουν απο ελεύθερο επαγγελματία. Για να γίνει και συνήθεια να ζητούν αποδείξεις.
    Θ) προσωπικά , είμαι δικηγορος 20ετιας (από τα οποία τα 7-8 υποαπασχολήθηκα, καθώς ασχοληθηκα με τα παιδιά και τον σύζυγό μου όσο ήταν ασθενής), είμαι πλέον μόνη γονεας τριών παιδιών και ζω κυρίως απο έσοδα απο μισθώματα και τη σύνταξη χηρείας που λαμβάνω, εχω πρόβλημα υγείας που με εμποδίζει να εργάζομαι σε εντατικό ρυθμό και έτσι εκ των πραγμάτων εχω χαμηλά εισοδήματα απο το επάγγελμα μου. Γιατί με επιβαρύνετε και με άλλο φόρο; Σας φαίνεται σωστό;

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 17:44 | Νίκος Κ.

    – Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να
    φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    – Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των
    30.000 κατοίκων
    – Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    – Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες
    εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    – Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    – Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο,
    εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο
    – Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ
    που επιβαρύνει την φορολόγηση
    – Να λάβετε υπόψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των
    10.000€
    – Να λαμβάνετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν
    ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού
    νομοσχεδίου

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 16:55 | Γιώργος

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος, <>.

    Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν . Αισθάνεστε παντοδύναμοι αλλά τα πράγματα αλλάζουν και η δύναμη φεύγει.Τότε θα είστε μόνοι .Ολομόναχοι.Ειναι πολύ εύκολο κάποιος να μείνει ολομόναχος χωρίς την προστασία του συστήματος και χωρίς «φίλους» .
    Φάγαμε την πτώχευση , την πανδημία και τώρα θέλετε να μας εξολοθρεύσετε στο όνομα της φοροδιαφυγής.
    Έχετε όλα τα μέσα για να βρείτε ποιοι φοροδιαφευγουν . Από την μαρίδα μέχρι του μεγάλους καρχαρίες και τις πολυεθνικές .Δεν θέλετε να ακουμπήσετε τους μεγάλους και τις πολυεθνικές .Απλά θέλετε να διαλυσετε τις ζωές της μαριδας , επί δικαίων και αδίκων. Θέλετε όλοι η πίτα να πάει σε λίγους και καλούς. Το νομοσχέδιο θα το περάσετε είμαι σίγουρος .Απλά ίσως κερασετε και καμμιά κόκα κόλα για να είναι πιο ευκολοχωνευτο.
    Να θυμάστε ότι το κακό που μας κάνετε θα πληρωθεί στα δικαστήρια κάποια στιγμη .Τότε πολιτικέ που θα είσαι αδύναμος . Και αν δεν μπορούμε να βρούμε άκρη με τα Ελληνικά δικαστήρια, θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά. Κανένας δεν θα μείνει ατιμώρητος από αυτό το έκτρωμα. Δεν θα σε σώσει κανένα site και κανένα κανάλι Αν χρειαστεί θα φτάσουμε στον Βόρειο Πόλο, αλλά όλοι εσείς θα τιμωρηθείτε με όποιον τρόπο κρινει η δικαιοσύνη και ειδικά η Ευρωπαϊκή.

    Με πολύ εκτίμηση , ένας πρώην Νεοδημοκρατης.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 15:16 | Franjesko_Concerning Architect

    Πέραν της σαφούς Αντισυνταγματικής παραβίασης του Άρθρου 4 (παρ.5) , το ζήτημα έχει ευρύτερες ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις που το καθιστούν άμεσα και αδιαπραγμάτευτα Ακυρωτέο !
    Ως διπλωματούχοι Μηχανικοί , μετά από πολυετείς σπουδές Ανώτατου επιπέδου – πολλές φορές άνω των 5 ετών – με το αντίστοιχο κόστος και την απώλεια της Εργασιακής καταγραφής σε σύγκριση με υπαλλήλους – εργαζόμενους στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα , που μας στερεί – ως αυτοαπασχολούμενους – κάθε είδους επιδοματική πολιτική επί των μηνιαίων και ετήσιων πραγματικών Εσόδων μας.
    Επίσης η Άδεια Εξάσκησης του επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο, συνιστά πρώτιστα Τιμητική Αναγνώριση των ειδικών Γνώσεων μας καθώς και του ρόλου μας ως «υπηρετούντα» τον Έλληνα πολίτη , σε ότι αφορά το σημαντικότερο αγαθό που αυτός κατέχει – την ιδιωτική και οικογενειακή του κατοικία ή τον επαγγελματικό του χώρο ! Επομένως δεν χωρεί και λανθασμένα καταγράφεται ως «επιχειρηματική δραστηριότητα». Μάλιστα αυτό επιτείνεται περαιτέρω καθώς ο αυτοαπασχολούμενος Μηχανικός δεν απαιτείται υποχρεωτικά να διαθέτει έδρα – γραφείο (με το αντίστοιχο κόστος) και αρκεί να ασκεί το επάγγελμα από τον χώρο διαμονής του , την κατοικία του !
    Συμπερασματικά ο οποιοσδήποτε τρόπος λογιστικού προσδιορισμού ενος τεκμαρτού εισοδήματος , που δεν προκύπτει από τα εκδοθέντα παραστατικά και τα λογιστικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) του Κ.Φ.Σ., είναι καταφανέστατα Άδικος και Ατεκμηρίωτος.
    Πολλοί από εμάς τους αυτοαπασχολούμενους Μηχανικούς , μετά και την Εθνική Οικονομική Κρίση μετά το 2009, έχουμε στην πραγματικότητα αναγκαστεί να επιβιώνουμε σε καθεστώς Υποαπασχόλησης ή και πλήρους Απουσίας Απασχόλησης , επιβιώνοντας με οικονομική στήριξη από τρίτους ή ακόμη και επιδόματα. Η Φορολογική Αρχή όμως δεν μας αναγνωρίζει το αντίστοιχο δικαίωμα της Μηδενικής Δήλωσης Εισοδήματος , χωρίς να μας επιβάλει το Τέλος Επιτηδεύματος . Επομένως ήδη μας Υπεροφορολογεί «με βάση τις πραγματικές μας δυνάμεις» – όπως ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 4 , παρ. 5. Αν δε υποχρεωθούμε στην Διακοπή Δραστηριότητας αυτό σηματοδοτεί και την Ακύρωση της Άδειας μας από το ΤΕΕ, δηλαδή την Απαγόρευση της ηθικής μας αποκατάστασης λόγω των σπουδών μας, ενώ ταυτόχρονα αποκλειόμαστε από την έξοδο σε Συνταξιοδότηση , λόγω των ορίων ηλικίας – στα 67 έτη. Ουσιαστικά δηλαδή μας καταδικάζει το Κράτος στην οριστική και Αμετάκλητη Ανεργία και Πτώχεια !

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 15:43 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πάρτε πίσω αυτό το τερατούργημα. Αλλιώς δεν θα σας ξαναεμπιστευθούμε ΞΑΝΑ ΠΟΤΕ. Προσαύξηση τεκμηρίου 100% γι’ αυτούς που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και απόρριψη όλων των δαπανών ?
    Σας μιλάει μέλος της ΝΔ από 13 ετών και σήμερα είμαι 53.
    Μόλις το ψηφίσετε αυτό διαγράφομαι μετά από 40 χρόνια.
    Δεν θα μου κλείσετε εσείς το γραφείο. Εχω δώσει το αίμα μου για να φτάσω εδώ που έφτασα.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 15:50 | Αλέξης

    Υπάρχει φοροδιαφυγή; Ναι, υπάρχει, αλλά στις μικρές επιχειρήσεις είναι ως επί το πλείστον περιορισμένη και αποτελεί φοροδιαφυγή επιβίωσης και όχι φοροδιαφυγή πλουτισμού. Υπάρχει δηλαδή για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν κατά βάση από την ήδη άδικη και άνιση φορολογική μεταχείριση, π.χ. τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ ετησίως που αντιστοιχεί σε επιπλέον (και ανεξαρτήτως ύψους κερδών) φορολογητέο εισόδημα 6.000 ευρώ περίπου, μη ύπαρξη αφορολόγητου 9.000 ευρώ (που υπάρχει για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους), κ.λπ.. Ευθύνη, βεβαίως, για την φοροδιαφυγή αυτή δεν έχει μόνο η επιχείρηση αλλά και ο συναλλασσόμενος, ο οποίος είτε αποδέχεται είτε προκαλεί τη μη έκδοση απόδειξης π.χ. για να αποφύγει να πληρώσει τον ΦΠΑ, οπότε ο μεν τελευταίος επωφελείται από την μη καταβολή του 24% του ΦΠΑ, η δε επιχείρηση από την μη φορολόγησή της για τη συναλλαγή αυτή (ποσοστό 9%, 22%, 28% ή όποιος κατά περίπτωση είναι ο συντελεστής φορολογίας του συγκεκριμένου επιτηδευματία).

    Έχει τον τρόπο το κράτος να ελέγξει τη φοροδιαφυγή; Ασφαλώς και έχει τα μέσα (υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές, MyData και άλλα σύγχρονα μέσα) και μπορεί ευχερώς να το πράξει αντί να τσουβαλιάζει τους πάντες μέσω κεφαλικού φόρου, που μας επιστρέφει όχι σε προηγούμενες δεκαετίες αλλά σε προηγούμενους αιώνες. Μάλιστα, ανά επάγγελμα υπάρχουν και επιμέρους εργαλεία, στα οποία η φορολογική διοίκηση έχει πρόσβαση και μάλιστα με τρόπο αυτοματοποιημένο (π.χ. παραστάσεις δικηγόρων στα δικαστήρια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους γιατρούς κ.ά.).

    Υπάρχει ψήγμα “φορολογικής δικαιοσύνης” στα προωθούμενα μέτρα; Απολύτως κανένα και αυτό προκύπτει από τα παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα (χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπόψη η παραπάνω υπό στοιχείο β’ προσαύξηση):

    1) Έστω ότι έχουμε δύο εργαζόμενους, με επτά χρόνια απασχόλησης και με ένα ανήλικο τέκνο ο καθένας. Ο ένας είναι αυτοαπασχολούμενος (ας πούμε π.χ. έμπορος) και ο δεύτερος μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα). Και οι δύο δηλώνουν το ίδιο φορολογητέο εισόδημα από την απασχόλησή τους: Ο μισθωτός, αμειβόμενος με τον ελάχιστο μισθό, δηλώνει καθαρό ετήσιο εισόδημα 9.336 ευρώ (μικτό 10.920). Ο αυτοαπασχολούμενος (χωρίς να φοροδιαφεύγει στο παράδειγμα αυτό) δηλώνει καθαρά κέρδη από την επιχείρησή του 9.336 ευρώ (με ακαθάριστα έσοδα 21.000 ευρώ). Ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώσουν (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος):
    -Μισθωτός: 30,24 €
    -Αυτοαπασχολούμενος με το ισχύον σύστημα: 1.490,24 €
    -Αυτοαπασχολούμενος με το νέο σύστημα: από 1.789,90 € (αν τα ακαθάριστα έσοδά του δεν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των ομοειδών επιχειρήσεων) έως 4.514,22 € (αν τα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τον μέσο όρο των ομοειδών επιχειρήσεων), τα οποία θα ανεβαίνουν ανάλογα με τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος.
    Γίνεται αντιληπτό ότι για έναν φορολογικά συνεπή αυτοαπασχολούμενο, ένα σύστημα που είναι ήδη άδικο (αφού ήδη πληρώνει 1.460 ευρώ φόρο παραπάνω από τον μισθωτό) γίνεται πλέον εξοντωτικό!
    Φανταστείτε τώρα σε δύο οικογένειες, με δύο μισθωτούς η πρώτη και με δύο αυτοαπασχολούμενους η δεύτερη, πόσο μεγαλύτερη είναι ήδη η επιβάρυνση της δεύτερης και πόσο θα φτάσει με το νέο σύστημα: η μεν πρώτη οικογένεια θα πληρώσει φόρο 60,48 ευρώ, ενώ η δεύτερη από 3.579,80 έως 9.028,44 ευρώ! Αυτό βαφτίστηκε φορολογική δικαιοσύνη!!!

    2) Έστω, τώρα, ότι στο παραπάνω παράδειγμα ο αυτοαπασχολούμενος φοροδιαφεύγει με αποτέλεσμα αντί για τα πραγματικά κέρδη των 9.336 ευρώ να δηλώνει στην εφορία μηδενικά κέρδη. Ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώσουν (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος):
    -Μισθωτός: 30,24 €
    -Αυτοαπασχολούμενος με το ισχύον σύστημα: 650 € (όσο δηλαδή το τέλος επιτηδεύματος)
    -Αυτοαπασχολούμενος με το νέο σύστημα: από 1.789,90 € (αν τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των ομοειδών επιχειρήσεων) έως 4.514,22 € (αν τα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τον μέσο όρο των ομοειδών επιχειρήσεων)!
    Διαπιστώνουμε ότι ακόμα και ο “φοροφυγάς” του παραδείγματος, πληρώνει ήδη μέσω του τέλους επιτηδεύματος πολύ μεγαλύτερο (20πλάσιο) φόρο από τον μισθωτό, για ίδιο πραγματικό καθαρό εισόδημα (9.336 ευρώ, που ο μισθωτός το δηλώνει και ο αυτοαπασχολούμενος το αποκρύπτει). Σημειωτέον ότι στην πράξη είναι πολύ δύσκολο, ακόμα κι αν δηλώσει μηδενικά κέρδη, να πληρώσει μόνο τα 650 ευρώ κι αυτό γιατί υπάρχουν και τα τεκμήρια διαβίωσης, μέσω των οποίων προσδιορίζεται φορολογητέο εισόδημα που εύκολα ξεπερνάει τις 8.000 ευρώ (αρκεί μισό σπίτι και ένα αυτοκίνητο). Για να μην φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων και να πληρώσει μόνο τα 650 ευρώ, θα πρέπει να κάνει ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών που προϋποθέτει ότι σε προηγούμενες χρήσεις έχει δηλώσει σημαντικά κέρδη ή σημαντικά εισοδήματα από άλλες πηγές.

    3) Ένας αυτοαπασχολούμενος (π.χ. ένας τυπογράφος) που ασκεί το επάγγελμά του 13 χρόνια, και μία εταιρεία που ασκεί ομοειδή δραστηριότητα (σε πόλη με πληθυσμό κάτω των 200.000 κατοίκων), αποφασίζουν να κάνουν μια επένδυση στη δουλειά τους (αγορά μηχανημάτων) για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ώστε η επιχείρηση να γίνει πιο αποδοτική και να παραμείνει ανταγωνιστική. Έστω ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους είναι 30.000 ευρώ και τα καθαρά τους κέρδη, συνεπεία των αυξημένων -λόγω της επένδυσης- δαπανών, είναι μηδενικά για τη συγκεκριμένη χρήση. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος) για τη χρήση αυτή στην οποία δεν υπήρξαν κέρδη:
    -Εταιρεία (είτε με το ισχύον, είτε με το νέο σύστημα): 800 € (όσο δηλαδή το τέλος επιτηδεύματος για ν.π.)
    -Αυτοαπασχολούμενος με το ισχύον σύστημα: 650 € (όσο δηλαδή το τέλος επιτηδεύματος για φ.π. και υπό τον όρο ότι δεν θα φορολογηθεί παραπάνω με βάση τεκμήρια διαβίωσης)
    -Αυτοαπασχολούμενος με το νέο σύστημα: από 2.294,40 € (αν τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των ομοειδών επιχειρήσεων) έως 5.926,83 € (αν τα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τον μέσο όρο των ομοειδών επιχειρήσεων)!
    Αν στο παραπάνω παράδειγμα η απόσβεση της επένδυσης γίνει σε δύο χρήσεις ή μεταφερθούν ζημίες και στην επόμενη χρήση, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται κέρδη σε δύο συνεχόμενες χρήσεις, τότε υπολογίστε τα διπλά. Για ποια ακριβώς φορολογική δικαιοσύνη μάς μιλάει, λοιπόν, ο κ. Χατζηδάκης, όταν ο αυτοαπασχολούμενος καλείται πλέον να πληρώσει πολλαπλάσιο φόρο από αυτόν που θα πληρώσει η εταιρεία;

    Πάμε παρακάτω. Η κυβέρνηση υπονοεί ότι τα καθαρά κέρδη του μέσου αυτοαπασχολούμενου είναι όχι απλώς ίσα, αλλά κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά του μισθωτού και άρα πολύ μεγαλύτερη και η φοροδοτική του ικανότητα. Η πραγματικότητα, όμως, έρχεται να την διαψεύσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ που δημοσιεύθηκαν στον τύπο (εφημερίδα “Ημερησία”, 01/06/2023), οι αυτοαπασχολούμενοι που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 800.000! Από αυτούς ένα ποσοστό εντάχτηκε σε ρύθμιση το 2022, πλην όμως, εκτιμάται ότι αυτοί που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη (επειδή δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα) ανέρχονται σε 350.000! Ανάλογη φαντάζομαι πως είναι η εικόνα και των οφειλών προς την Εφορία. Δεν το λες ευημερία!!! Εκτός αν δεχθούμε ότι όλοι αυτοί είναι επαγγελματίες μπαταχτσήδες, που ενώ έχουν σημαντικά κέρδη, δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στον ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο.

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσθέτει και άλλο ένα επιχείρημα: Αν ο αυτοαπασχολούμενος βγάζει λιγότερα ή ίσα με τον μισθωτό, τότε θα την έκλεινε την επιχείρησή του και θα γινόταν μισθωτός. Κατ’ αρχάς ο συλλογισμός αυτός, πέρα από απλοϊκός (για λαϊκή κατανάλωση…), ενέχει παραδοχές που ουδόλως ισχύουν. Πρώτα απ’ όλα προϋποθέτει ότι το μόνο εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου είναι από την άσκηση της συγκεκριμένης επιχειρηματικής του δραστηριότητας, παραβλέποντας ότι μπορεί να έχει εισοδήματα και από άλλες πηγές (π.χ. από μισθώματα ή από συμμετοχή σε εταιρεία) ή από αποταμιεύσεις κερδών προηγούμενων χρήσεων, τα οποία ουδόλως συνυπολογίζονται με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, όπως άλλωστε δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε το οικογενειακό εισόδημα, που είναι αυτό που τελικά προσδιορίζει το “πώς τα βγάζει πέρα” ο εν λόγω φορολογούμενος. Δεύτερον, παραβλέπεται ότι μερική απασχόληση στην πράξη υπάρχει και στους αυτοαπασχολούμενους, για πολλούς λόγους (π.χ. γιατί μια μητέρα δεν έχει τον χρόνο για πλήρη απασχόληση λόγω της ανατροφής των παιδιών της, γιατί προετοιμάζεται για συμμετοχή σε εξετάσεις για το Δημόσιο αλλά παραμένει επαγγελματικά ενεργός, γιατί συνεισφέρει σε άλλη οικογενειακή επιχείρηση, γιατί του απομένουν λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί και διατηρεί την επιχείρηση για λόγους ασφαλιστικής κάλυψης και θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος κ.ά.). Τρίτον, θεωρείται εσφαλμένα ως εξ ορισμού δεδομένο ότι πράγματι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μισθωτός στον κλάδο του με πλήρη απασχόληση (κάτι που προϋποθέτει ότι υπάρχει προσφορά θέσεων εργασίας στον τόπο που ζει και ότι έχει τα προσόντα να την διεκδικήσει) ή ότι μπορεί να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό. Τέταρτον, παραβλέπεται ότι η εμφάνιση μειωμένων κερδών ή ζημιών σε κάποιες χρήσεις είναι αυτονόητο επακόλουθο του ρίσκου του επιχειρηματία και μπορεί να σχετίζεται είτε με δικές του εσφαλμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, είτε με αυξημένες δαπάνες που προκύπτουν από επενδύσεις, είτε από την οικονομική συγκυρία (κρίση λόγω πανδημίας κ.λπ.). Τι έρχεσαι να πεις ως κράτος σε αυτόν; Πλήρωσε φόρο για ανύπαρκτα κέρδη, κλείσε το μαγαζί σου γιατί έπεσες έξω και πήγαινε να δουλέψεις αλλού; Και επιπλέον, να τον τιμωρήσεις με επιπλέον φόρο επειδή απασχολούσε υπάλληλο κατά την χρήση στην οποία δεν έβγαλε τα ελάχιστα κέρδη που προσδιορίζεις; Πέμπτον, παραβλέπεται ότι υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι που εκτιμούν ότι αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και συνεχίζουν να προσπαθούν και να το “παλεύουν”. Θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο κράτος γιατί κάνουν αυτή την επιλογή και γιατί σε κάποια φορολογική χρήση έβγαλαν τελικά ίσα ή λιγότερα από τον μισθωτό; Από πού μάς προέκυψε ξαφνικά αυτός ο πατερναλιστικός ρόλος του κράτους, κόντρα σε κάθε θεσμοθετημένη συνταγματική αρχή περί επαγγελματικής ελευθερίας; Εντέλει, αν το επίπεδο διαβίωσης του φορολογούμενου είναι ανώτερο από τα εμφανή εισοδήματά του, ο φορολογικός μηχανισμός του κράτους έχει τα μέσα να ελέγξει, να διασταυρώσει και να επιβάλει κυρώσεις.

    Φοβάμαι ότι ο ανωτέρω συλλογισμός της οικονομικού επιτελείου δεν συνιστά απλά επιχείρημα ή απλοϊκή απορία, αλλά στην πραγματικότητα την ίδια τη ΣΤΟΧΕΥΣΗ της κυβέρνησης, δηλαδή την αναγκαστική υπαλληλοποίηση των αυτοαπασχολουμένων, αφού είναι ξεκάθαρο ότι: α) οι προωθούμενες ρυθμίσεις επ’ ουδενί αποκαθιστούν “φορολογική δικαιοσύνη”, όπως είδαμε παραπάνω, αλλά αντιθέτως οξύνουν, αντί να αμβλύνουν, τις ήδη υπάρχουσες αδικίες του φορολογικού συστήματος, β) τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά οφέλη ανέρχονται σε ποσό μόλις 600 εκατομμυρίων ευρώ περίπου (αναλογιστείτε ότι το Δημόσιο δαπανά ετησίως 579 εκατομμύρια ευρώ για την επιχορήγηση του Ταμείου Προσωπικού της ΔΕΗ), γ) με τις προωθούμενες ρυθμίσεις τα τεκμαρτά κέρδη των αυτοαπασχολούμενων θα προσαυξάνονται βάσει του κόστους μισθοδοσίας των εργαζομένων που απασχολούν, γεγονός που μετά βεβαιότητας θα οδηγήσει σε απολύσεις. Η πραγματική στόχευση δεν είναι, λοιπόν, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά η συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, αντί του υφιστάμενου κατακερματισμού της σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Το ποσοστό αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα υπερβαίνει, άλλωστε, τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδού, λοιπόν, ο τρόπος να μειωθεί. Θα σε εξοντώσω φορολογικά ώστε να γίνεις “σώνει και καλά” μισθωτός. Με αυτόν τον τρόπο βγαίνει ο αυτοαπασχολούμενος από τον ανταγωνισμό, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων που θα πάρουν το μερίδιο που αυτός είχε στην αγορά…

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 15:22 | Δημήτρης Παπ.

    Η σύζυγός μου ασκεί το επάγγελμα με ΚΑΔ «Υπηρεσίες Ζωγράφου» με έδρα το σπίτι.

    Λόγω του ότι έχουμε δύο μικρά παιδιά δεν προλαβαίνει να το «τρέξει»/υποστηρίξει όσο θα ήθελε (που και να το έκανε, νομίζω ξέρουμε όλοι πάνω-κάτω τι τζίρο θα κατάφερνε να πετύχει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο επάγγελμα).

    Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μικρό συμπλήρωμα στο οικογενειακό μας εισόδημα, που για αυτήν έχει κυρίως ψυχολογικά οφέλη, καθώς δουλεύει αυτό που σπούδασε και της αρέσει, με μικρές απολαβές αλλά και να έχει το χρόνο να μεγαλώνει η ίδια τα παιδιά της.
    Με αυτό το νομοσχέδιο την θεωρούν τελεσίδικα φοροφυγά και την αναγκάζουν να διακόψει την ατομική της επιχείρηση. Είναι προκλητικά ανήθικο !

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 15:33 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    το τεκμαρτό προσδορισμένο κέρδος να συγκρίνεται με τα κέρδη προ αποσβέσεων και όχι μετά τις αποσβέσεις . Αφαιρείται από μια επιχείρηση άνω της πενταετίας να έχει μειωμένα κέρδη επειδή είχε την «ατυχία» να επενδύσει μέρος των κερδών της σε πάγιο εξοπλισμό. Το νομοσχέδιο αυτό θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και έτσι το Δημόσιο θα χάσει ΦΠΑ.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 15:21 | Αγγελική

    Δεν είναι δίκαιο και δεν αποτελεί κρίση ευνομούμενου και διεπόμενου από δικαιοσύνη κράτους η φορολόγηση με τόσο μεγάλη φορολογία των Ε.Ε.. Ήδη οι Ε.Ε επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος διότι απλά μπορούν και δουλεύουν (!), με προκαταβολή φόρου και με φόρο εισοδήματος. Δεν μπορούν να εκπέσουν όλες οι επαγγελματικές δαπάνες, σε πολλούς κλάδους, όπως δικηγόροι κλπ, ενώ δε τσουβαλιάζονται διάφορες κατηγορίες Ε.Ε. Διότι, ο δικηγόρος δεν ανοίγει ένα κατάστημα και αναμένει να αγοράσουν από αυτόν χ αριθμός ατόμων, καθώς προσφέρει υπηρεσίες και όχι αγαθά. Δεν δύναται σε καμία περίπτωση να διεκπεραιώσει τον ίδιο αριθμό υποθέσεων με τυχόν αγαθά που πωλεί πχ ένα παντοπωλείο!Το πρώτο βασίζεται σε αμιγώς πνευματική εργασία (μαζί με ατελείωτες ώρες στησίματος σε ουρές στα δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες).
    Ομοίως η αμοιβή δεν δίνεται ολόκληρη, αλλά ανάλογα με την παρασχεθείσα εργασία..όταν λοιπόν ορίζεται δικάσιμος το 2031! τότε θα λάβει και ο δικηγόρος ένα μέρος της αμοιβής του χωρίς προφανώς να γνωρίζει τις τότε συνθήκες!

    Αναρωτιέμαι βέβαια, πώς μπορεί ένας μισθωτός να λαμβάνει ταμείο ανεργίας ή να εργάζεται part time, ενώ ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί; Αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας -γυναίκα ή άνδρας, έχει παιδιά, δεν επιτρέπεται να δουλεύει λιγότερο από 8 τουλάχιστον ώρες για να μεγαλώσει και να φροντίζει τα παιδιά της/του; Γιατί υπολογίζεται με τον κατώτατο του 8ώρου;
    Δεν επιτρέπεται κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας να επιλέξει να εργαστεί λιγότερες ώρες για να παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα;
    Να πάθει κλονισμό και να πρέπει να αναρρώσει; Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει άδεια αντίστοιχη.
    Να πει ότι για έναν χρόνο δεν θα εργαστεί, όπως κάποιος που λαμβάνει ταμείο ανεργίας;

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ κυρίως για ανθρώπους που δεν τρέφονται από το κράτος (και δεν το επιβαρύνουν κιόλας!) Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που ρίχνουν το [ποσοστό της ανεργίας, που πληρώνουν πάντα τα σπασμένα και αποκαλούνται και «φοροφυγάδες». Να βρείτε με διασταύρωση στοιχείων αυτούς που πράγματι φοροδιαφέυγουν. ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:56 | Μαριαλένα

    Βαλτε αφορολόγητο και στους ελεύθερους επαγγελματίες!απαταδεκτο νομοσχέδιο που σκοπό έχει να πατάξει τους μικρομεσαίους δικηγόρους!

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:48 | Ελευθερια Παλουκιδου

    Δικηγορος με φορολογητέο 29.069,04€ κ ενα εξαρτώμενο μέλος : φορολογική υποχρέωση 8.684,15.
    Μισθωτός ιδιωτικού τομέα με ίδιο φορολογητέο κ ενα εξαρτώμενο μέλος: 5.170,71€
    Πετύχατε δικαιοσύνη, ισονομία κ αναλογικότητα κύριοι που δεν έχετε ιδέα τι εστι ελεύθερο επάγγελμα

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:31 | ΑΕΠ

    Και φανταστείτε τώρα, τον εικονικό τζίρο των επιχειρήσεων να τον εμφανίσουν τελικά σαν αύξηση της δραστηριότητας άρα και αύξηση του ΑΕΠ, οδηγώντας έτσι στη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, και πανηγυρίζοντας γι’ αυτό!
    Ικανούς τους έχω!

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:37 | VASILEIOS K.

    To προτεινόμενο άρθρο οδηγεί όχι σε καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά σε δήμευση της περιουσίας των ε.ε. και κατ’ ουσίαν τους οδηγεί στο κλείσιμο.
    Δεν είναι δυνατόν να τιμωρείσαι όχι μόνο όταν δηλώνεις λιγότερα από όσα περιμένει από εσένα το κράτος αλλά και όταν δηλώνεις περισσότερα από τον μέσο όρο των συναδέλφων σου, όταν δηλαδή δεν φοροδιαφεύγεις.
    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις οδηγούν σε ανεπιεική αποτελέσματα.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:46 | ΣΠΥΡΟΣ Ι. ΠΕΤΡΙΔΗΣ

    Οι εισαγόμενες ρυθμίσεις είναι πρωτίστως αντισυνταγματικές, ως αντίθετες στη συνταγματική αρχή της ισότητας, υπό τη μορφή της φορολογικής ισότητας (αρθρ. 4 παρ. 5 Σ.). Στην επιστήμη και τη νομολογία, αποκλίσεις με τη μορφή επιβολής τεκμηρίων γίνονται δεκτές μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίες ελλείψει άλλων μέσων, ανταποκρίνονται στην κοινή πείρα ως προς το ύψος και επιτρέπεται η πλήρης αναταπόδειξη. Εδώ, ωστόσο, δεν πληρούται καμία προϋποθεση, καθώς α) η εξεύρεση της φορολογητέας ύλης είναι ιδιαίτερα ευχερής ανά φορολογούμενο μέσω των σύγχρονων τεχνκών μέσων (διασταυρώσεις κλπ.), β) το ύψος των τεκμηρίων είναι προδήλως εκτός πραγματικότητας και γ) επιτρέπεται ανταπόδειξη μόνο σε κατονομαζόμενες περιπτώσεις και όχι για κάθε περίπτωση που τα τεκμήρια ανταποδεικνύονται. Οδήγει δε επί της ουσίας σε αντελώς άδικα, ανεπιεική και παράνομα αποτελέσματα, και ενδεικτικά, σε πολλές περιπτώσεις (όταν επιβάλλεται «προσαύξηση») καταλήγει στο να μην αναγνωρίζεται καμία δαπάνη του φορολογούμενου! Τέλος, το νομοσχέδιο, εκτός απο αντισυνταγματικό, είναι και απαράδεκτο στο μέτρο που υποθάλπει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στιγματίζοντας συλλήβδην όλους τους ελέυθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες, πράγμα που ενισχύεται και από τις δημόσιες δηλώσεις διαφόρων στελεχών τις κυβέρνησης.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:27 | Νίκος

    Κύριοι, είμαι 55 ετών εργάζομαι στον χώρο της πληροφορικής και είμαι σε αυτό το επάγγελμα από τότε που έχασα την δουλειά μου ως μισθωτός λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Διατηρώ το επάγγελμα παρότι δεν βγάζω κέρδη για να συμπληρώσω τα συντάξιμα (στην μικρή ασφαλιστική κατηγορία), και γνωρίζω πολύ καλά ότι η σύνταξη μου θα είναι πενιχρή.
    Μπορώ και πληρώνω ότι δεν βγάζω εγώ, από τον μισθό της συζύγου μου που ευτυχώς εργάζεται ακόμη (αν δεν καταστρέψετε κι ότι έχει απομείνει όρθιο). Δεν έχω υπαλλήλους, και έχω έδρα το σπίτι μου.

    Παρόλα αυτά δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ πουθενά. Προσπαθώ να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο κράτος και στους πελάτες μου.

    Με το νέο νομοσχέδιο καλούμαι να πληρώσω τεράστιους φόρους για ένα εισόδημα που δεν είχα ποτέ. Μου λέτε δηλαδή “βγες στην ανεργία” η “βρες δουλειά ως μισθωτός”. Και ρωτάω ποιος θα προσλάβει έναν άνθρωπο στην δική μου ηλικία;
    Αν αυτό δεν είναι εχθρική πράξη της χώρας μου εναντίον μου τι είναι ;

    Αυτό για το οποίο αναρωτιέμαι είναι το ότι σήμερα έχετε εργαλεία και πληροφορίες στην διάθεσή σας που δεν διέθετε καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

    1. Γνωρίζετε επακριβώς και real time τις καταθέσεις μας σε τράπεζες, όχι μόνο τις δικές μας, αλλά μέχρι πέμπτου βαθμού συγγένειας.
    2. Γνωρίζετε τα περιουσιακά μας στοιχεία κινητά και ακίνητα.
    3. Στο MYDATA έχετε τα έσοδα μας και τα έξοδά μας.
    4. Εχετε καταργήσει (στην ουσία) τα μετρητά, και σχεδόν όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, τις οποίες παρακολουθείτε.

    Εχετε όλα τα εργαλεία που θα ονειρευόταν να έχει μια κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε βαθμό που με ένα κλικ έχετε πλήρη εικόνα του επαγγελματία που ελέγχεται, κι όμως καταφεύγετε σε μεθόδους φορολόγησης άδικες, ξεπερασμένες και αντισυνταγματικές. Αν αυτό δεν είναι ομολογία ανικανότητας ή αποτυχίας, τότε πρόκειται για σκοπιμότητα.

    Μήπως ο λόγος δεν είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αλλά ο περιορισμός των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα ;
    Γιατί αν είναι αυτό, να βγείτε να το πείτε στον κόσμο που σας ψήφισε, που πολλοί εξ αυτών είναι ελεύθεροι επαγγελματίες της δική μου κατηγορίας, και όχι να κοιτάτε πως θα μας αφανίσετε νομότυπα.

    Αν επιμείνετε σε αυτό το νομοσχέδιο ελπίζω και εύχομαι να το βρείτε μπροστά σας και πολιτικά αλλά και ποινικά λόγω της αντισυνταγματικότητας του.

    Καλημέρα σας.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:51 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Πείτε μου σας παρακαλώ ότι απευθύνεται σε αυτούς που εκδίδουν απόδειξη λιανικής (κυρίως χειρόγραφη), αφού το ζητούμενο είναι η φοροδιαφυγή, και όχι για εμάς που κινούμαστε αποκλειστικά με τιμολόγια.Και ναι, κάποιοι απο εμάς βγάζουν και κάτω απο 10.000 ευρώ καθαρά, και ναι καταφέρνουμε να ζούμε αν τα προσθέσεις σε αυτά που βγάζει ο/η σύντροφος (και φαίνεται στην κοινή δήλωση), γιατί αυτό το θέμα τάχα μου λύθηκε με τα τιμολόγια μέσω ΑΑΔΕ….

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:13 | Ιωάννα – Μαρία Τσιατά

    Πραγματικά απορώ ποιος εγκέφαλος στο Υπουργείο συνέλαβε αυτό το τερατούργημα το οποίο υποτίθεται ότι θα καταπολεμήσει και τη φοροδιαφυγή. Πέραν του ότι είναι όλο λάθος και οι υπολογισμοί και οι προϋποθέσεις που τίθενται στερούνται οιασδήποτε συνοχής, δυστυχώς, προωθεί το αντίθετο από το δήθεν επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Προωθεί και δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αφού ο καθένας πλέον θα φροντίζει να κόβει τόσα τιμολόγια όσα θα γνωρίζει ότι θα φορολογηθεί ούτως ή άλλως, επιδιώκοντας να μην ξεπεράσει σε ακαθάριστα έσοδα το μέσο όρο των επαγγελματιών του ΚΑΔ του. Δυστυχώς, ακόμα μία φορά θα την πληρώσουν οι αδύναμοι οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τη ζωή τους έτσι ώστε να ζουν ουσιαστικά λαμβάνοντας ένα μεροκάματο, προσδοκώντας ότι θα τους τύχει μία καλή δουλειά για να βγάλουν τα σπασμένα προηγούμενων μηνών ή και ετών.
    Όσο για τους μισθωτούς που διαγιγνώσκουν κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτή τη σουρεαλιστική κουταμάρα, να έχουν υπόψη τους ότι έρχονται απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία και εργασία μερικής απασχόλησης, καθόσον ο μισθός που καταβάλλει ο επαγγελματίας πλέον θεωρείται τεκμήριο προσαυξάνον το φορολογητέο εισόδημά του. Επίσης, και όσοι, μη ελεύθεροι επαγγελματίες, θεωρείτε βλακωδώς ότι δεν επηρεάζεστε, περιμένετε να χρειαστείτε δικηγόρο, μηχανικό, λογιστή ή γιατρό από αρχές του 2024. Σε ό,τι πληρώνατε μέχρι σήμερα να υπολογίζετε τουλάχιστον μία αύξηση του 35% πάνω συν τον Φ.Π.Α. (σε όσες υπηρεσίες υπάρχει). Για να εμπεδωθεί και καλύτερα η κοινωνική δικαιοσύνη.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:23 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Μας υποχρεώσατε να έχουμε pos. Μας υποχρεώσατε να τα συνδέσουμε με τις ταμειακές μηχανές. Μας υποχρεώσατε να δηλώσουμε επαγγελματικούς λογαριασμούς. Μας υποχρεώσατε να συναλλασσόμαστε με ηλεκτρονικά μέσα και να «χτίζουμε αφορολόγητο» για να μην πληρώσουμε πρόστιμο. Μας υποχρεώσατε να αγοράσουμε τιμολογιέρες, να χάσουμε ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το myData. ΄Ολα αυτά με το πρόσχημα της διασταύρωσης των οικονομικών στοιχείων των φορολογουμένων με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και τώρα τι? Ομολογείτε ότι όλα τα ανωτέρω που κόστισαν σε όλους τους ΄Ελληνες χρήμα και χρόνο δεν έχουν αποτέλεσμα και μας πηγαίνετε 10 χρόνια πίσω με τεκμήρια τα οποία πλήττουν τους μικρούς και μόνο. Μέχρι πότε το κράτος θα αντιμετωπίζει τους πολίτες του σαν κλέφτες? Πόσα χρωστάει η Ν.Δ. στο δημόσιο? Στις τράπεζες? Στον ΕΦΚΑ? Πόσα εκατομμύρια πληρώνει το Ελληνικό κράτος σε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση διότι δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του? Μου λέτε ότι αν ξεπεράσω έναν μέσο όρο τζίρου θα πληρώσω φόρο υπολογισμένο με τεκμαρτό τρόπο. οκ. Δεν αγοράζω τίποτα με τιμολόγια για να μην ξεφύγει ο τζίρος μου. Είναι λογικό αυτό? Δεν χάνει το κράτος ΦΠΑ? Μου λέτε αν δεν κερδίζω να το κλείσω το ρημάδι! οκ. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ζητούν προσωπικό και δεν το γνωρίζω? ΄Η μήπως καταπολεμήσατε την ανεργία και δεν το κατάλαβα. Πού θα βρω δουλειά, αν το κλείσω, μου λέτε? Αποσύρετε τα τεκμήρια, δεν θα σας βγάλουν πουθενά… θα αυξηθούν τα ανείσπρακτα χρέη στην εφορία και έτσι όπως νομοθετήσατε προς όφελος των τραπεζών και στο σφυρί να βγάλετε τα σπίτια μας, οι τράπεζες θα τα πάρουν και όχι το Δημόσιο!

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:45 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΤΕΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    Μια επιχείρηση έχει συνήθως πάνω από έναν ΚΑΔ, σε πολλές περιπτώσεις δε και κάποιες δεκάδες. Αρα ο κύκλος εργασιών μιας επαγγελματικής ομάδας (κλάδου όπως θέλετε πείτε το) ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ σε πολλούς ΚΑΔ.

    Πώς είναι δυνατό λοιπόν να ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ Κ.Ε. με ένα Μέσο Ορο τζίρου σε 1 ΜΟΝΟ ΚΑΔ που θα είναι στατιστικά πολύ μικρότερος από τον συνολικό μέσο τζίρο της επιχειρηματικής ομάδας που ανήκει η εν λόγω επιχείρηση. Συγκρίνονται ΑΝΟΜΟΙΑ ΜΕΓΕΘΗ!!! Είναι φανερό ότι εκ προοιμίου θα ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ αυτού του Μ.Ο. ΤΟΥ ΚΑΔ και κατά συνέπεια ΑΔΙΚΗ υπερεκτίμηση του τεκμαρτού εισοδήματος !!!

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ (των προσαυξήσεων 35-70-100%) ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ:
    α.Στον φορολογικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων.
    β.Στην άδικη επιφόρτιση με χρόνο και δυσφορίες επιχειρηματιών και των λογιστών τους στο να προσπαθούν να τους εξηγήσουν τους παραλογισμούς του νομοθέτη.

    Β.ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
    1)Αυτούς τους Μ.Ο./ΚΑΔ φορ έτους 2022 που θα τους βρούμε;
    2)Στο δημοσιευθέν Ν/Σ δεν αναφέρεται πουθενά και ΡΗΤΑ η εξαίρεση των αγροτών. ΓΡΑΦΤΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ. Στο 28Α λέει: Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α’ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.Δηλαδή περιλαμβάνονται όλες οι ατομικές επιχειρήσεις.
    Στο υπό ψήφιση Άρθρο 28Β «Εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο ……» αφαιρείται το ποσό του τζίρου της αγροτικής δραστηριότητας. Κατάλαβε κανείς τίποτα; Χ-Χ=0; Αρα δεν έχουμε τεκμήριο;
    Το Δελτίο τύπου του ΥΠΟΙΚ με τις 12 ερωτήσεις καξησυχάζει τους αγρότες ότι εξαιρούνται !!! ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΡΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ!!!

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:18 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝ

    A/ Αποκλείεται Ελληνικη Κυβερνηση να παιρνει αυτα τα αφανιστικά, αντισυνταγματικά, δεσποτικά μέτρα.
    Πιθανον η «Εντολή» έχει ερθει απο κέντρα του εξωτερικου (Ε.Ε., USA)

    Β/ Επισης, φαινεται οτι πρέπει να είσθε πολύ απελπισμένοι για την πορεία του ισοζυγίου εσοδων/εξόδων και ψαχνετε να βρείτε πηγες ακομη κι εκει που είναι απίθανο να βρείτε.

    Γ/ Το Νομοσχέδιο δεν αντεχει σε καμμία κριτική. Προκειται για ενσυνείδητα κατασκευασμένο έκτρωμα.

    Δ/ Το Ετησιο εισόδημά μου είναι 4.000€. Διοτι τόσο μπορώ. Με καρδιακή ανεπαρκεια (30% ισχυς καρδιάς), αναπνευστική ανεπάρκεια, 2 εμφραγματα, 1 πνευμονικό οίδημα και 3 νοσηλειες σε Μοναδα Εντατικής. Που δε με κανει 80% αναπηρο αλλα ισως π.χ. 60 ή 70%.
    Τι θα κάνετε με αυτο;;
    Θα με φορολογήσετε για > 14.000€ & φόρο μεγαλύτερο απ’ το πραγματικό μου εισόδημα;;
    Τόσο λοιπον απελπισμένοι για Εσοδα εισθε;;;

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 13:12 | Ερρίκος

    Σκοπός του ΣχΝ είναι να διαλύσετε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι αποδοχή της αποτυχίας του Κράτους και της Κυβέρνησης να προβεί σε στοχευμένους ελέγχους. Κανένα αφορολόγητο, τεκμαρτό εισόδημα τιμωρητικό το οποίο βασίζεται σε μεγεθη που δεν μπορούν να συγκριθούν. Γιατί υπολογίζεται με βάση τους 14 μισθούς μικτά όταν ο ΕΕδεν παίρνει 14 μισθούς και πληρώνει έξτρα εισφορές;
    Έχει εργαστεί κάποιος από τους εμπνευστές του ΣχΝ στο ελεύθερο επάγγελμα; Τεκμαρτό εισόδημα λες και δεν υπάρχουν συνάδελφοι που δυστυχώς δεν πάνε καλά επαγγελματικά, λες και δεν υπάρχουν συνάδελφοι που κυοφορούν, και μεγαλώνουν παιδιά, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το επάγγελμα.
    Πως άραγε μπορεί κάποιος δικηγόρος ο οποίος το 2023 έχει δουλέψει το μισό χρόνο γιατί τον άλλο μισό έχουμε δικαστικές διακοπές και 3 φορές εκλογες να ανταποκριθεί; Και μόνο οτι το 1/3 είναι σε μόνιμη ρύθμιση ταμείων και άλλοι τόσοι έχουν πλέον την έδρα τους στην οικία τους χτυπάει καμπανάκια τα οποία δεν θέλετε να δείτε.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 13:13 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕΤΑ!!!

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 13:39 | ΝΙΚΗ

    Αναρωτιέμαι αν κανείς θα μπει στην διαδικασία να διαβάσει σε αυτή την προσχηματική διαβούλευση 10 ημερών, τα άπειρα αγωνιώδη ερωτήματα και παρατηρήσεις ανθρώπων που δεν είναι μόνο αριθμοί αλλά μεμονωμένες διαφορετικές περιπτώσεις οι οποίες θα τσουβαλιαστούν χωρίς κανένα ρεαλιστικό κριτήριο παρά μόνον επί τη βάσει κάποιων ευφάνταστων υπολογισμών ατόμων που μάλλον ζουν στο δικό τους πλανήτη. Σε αυτή την σφαίρα φαντασίας οι άνθρωποι της κυβέρνησης αρνούνται να δουν και να αποδεχτούν την ύπαρξη μικρομάγαζων και όχι μόνο πολυεθνικών, το γεγονός ότι επιστήμονες έχουν έδρα το σπίτι τους και βρίσκονται μονίμως σε ρυθμίσεις χρεών, τους ελεύθερους επαγγελματίες ετών 50 και άνω που και να ήθελαν να γίνουν υπάλληλοι δεν θα τους έπαιρνε κανείς και πολλές άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν ληφθεί υπόψη στο παρόν νομοσχέδιο. Αν ήταν τόσο καλό δε, γιατί δεν μας το παρουσιάζετε στις προ τετραμήνου εκλογές για να το κρίνουμε αναλόγως..
    Το αφήγημα «όποιος δεν βγάζει τόσα ας κλείσει» που χωρίς ντροπή πλασάρεται παντού, να δούμε πόσο θα σας αρέσει όταν παραγωγικοί άνθρωποι που πληρώνουν (όπως μπορούν) εισφορές, μισθούς, εφορία κλπ βρεθούν με κλειστά βιβλία και επιχειρήσεις να αιτούνται το ΚΕΑ και όλα τα λοιπά επιδόματα που με τόση γαλαντομία δίδονται..
    Δυστυχώς επί αυτού του εκτρώματος καμία πρόταση βελτίωσης δεν χωρεί παρά μόνο απόσυρση και στοχασμός πάλι από την αρχή.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 13:16 | Κλεοπάτρα Λογίστρια

    Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ταφόπλακα της μικρής επιχειρηματικότητας και διάλυση της μικρομεσαίας οικογένειας. Προχειροδουλειά του επιτελείου σας και μεγάλη ασχετοσύνη για την πραγματικότητα.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 13:05 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Σας εμπιστευτήκαμε ότι δήθεν δεν θα αλλάξετε τους φορολογικούς συντελεστές και σας ψηφίσαμε οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι. Μην γυρίσετε πλάτη στην εμπιστοσύνη που σας δείξαμε καλοπροαίρετα μιας και ο Πρωθυπουργός μας ό,τι λέει το τηρεί. Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει θα οδηγήσουν πολλούς σε αδιέξοδο και εμάς τους δικηγόρους σε πραγματική καταστροφή. Έχουμε οικογένειες, προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια και πρέπει να μας δείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό. Εάν μία μικρή μερίδα φοροδιαφεύγει, να την εντοπίσετε και να την τιμωρήσετε. Για την τυχόν όμως απόκρυψη εισοδημάτων από λίγους, δεν θα οδηγηθούμε στην εξόντωση οι πολλοί.
    Είμαι βέβαιος ότι και ο κύριος Χαντζιδάκης ως δικηγόρος αλλά και ο κύριος Μητσοτάκης ως άνθρωπος που τηρεί τον λόγο του θα πάρετε πίσω στο σύνολό του το νομοσχέδιο αυτό. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας με την πρόθεσή σας να μας φορτώσετε βάρη που δεν μας αναλογούν και που δεν θα έχουμε την δυνατότητα να τα σηκώσουμε. Σεβαστείτε μας όπως σας σεβαστήκαμε και εμείς, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη μας προς το κόμμα σας.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:07 | Αλέξανδρος

    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
    1)Θα πρέπει να συνυπολογίζονται ΟΛΑ τα εισοδήματα καθώς δεκάδες ελ. επαγγελματίες εισπράττουν ενοίκια και διατηρούν παράλληλα και επαγγελματική δραστηριότητα.

    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ
    2)Τα μερίσματα από συμμετοχή σε ΟΕ/ΕΕ να προσμετρώνται στα ποσά που μειώνουν την τεκμαρτή δαπάνη

    ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
    2)Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εποχικότητα μιας επιχείρησης καθώς μπορεί να λειτουργεί μόλις 3 ή 4 μήνες το χρόνο ως πχ κατάστημα εστίασης. Με ποια λογική αυτός ο άνθρωπος πρέπει να βγάζει άνω των 14000 ΚΕΡΔΟΣ;

    ΖΗΜΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ (ΚΕΡΔΗ EBITDA)
    3)Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε πάγιο εξοπλισμό και παρουσιάζουν μεν ΚΕΡΔΗ EBITDA αλλά ζημιά λόγω ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ. Έξοδο όχι πραγματικό αλλά τεκμαρτό. Συνεπώς θεωρώ ότι θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα κέρδη προ αποσβέσεων ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:03 | Δέσποινα Ατματζίδου δικηγόρος

    Αυτό θα είναι το κύκνειο άσμα σας, το έχετε καταλάβει κ εσείς, έτσι δεν είναι;

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:18 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

    Η ψήφιση ενός τέτοιου φορολογικού νομοσχεδίου είναι παραδοχή αποτυχίας εφαρμογής όλων των σύγχρονων εργαλείων πάταξης της φοροδιαφυγής(σύνδεση Pos-ταμειακών συστημάτων,εφαρμογή Mydata,έμμεσες τεχνικές ελέγχου κλπ) ,καθώς η ανάσυρση αναχρονιστικών νόμων που αποσύρθηκαν λόγω κακής σχέσης οφέλους-κόστους,εγγυάται το ίδιο αποτέλεσμα με το παρελθόν,και αναδυκνύει φυσικά τον εισπρακτικό του και μόνον σκοπό.Ταυτόχρονα υποδυκνύει την ανεπάρκεια και επιδερμικότητα του υπουργείου αλλά και της φορολογικής διοίκησης,που αντί να επικεντρωθεί στην πάταξη της παραοικονομίας,της πραγματικής λόγω όγκου φοροδιαφυγής(Off-shore,ΕΦΚ σε καύσιμα και καπνικά είδη,αλκοόλ κλπ)ασχολείται με το περίπτερο και τον μπακάλη,τον μικρό μηχανικό,έμπορο,δικηγόρο που δραστηριοποιείται στην οικία του,τον λογιστή με τους 50 πελάτες στο χωρίο ,συγκρίνοντας αυτούς με τους αντίστοιχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κ άλλες μεγάλες πόλεις ,και συνολικά με αυθαίρετους συντέλεστές(14χβασικό μισθό),χωρίς να αποδέχεται την ακρίβεια και ειλικρίνεια των συναλλαγών που ο 4308/2014 & ο 4172/2013προστάζει.Δεν αναγνωρίζει δηλαδή την ίδια την νομοθεσία που η βουλή των Ελλήνων ψήφισε.
    Η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας είναι πιο επιτακτική απο ποτέ,λογίζοντας την επιβεβαιωμένη φοροδιαφυγή αλλά και τις ανάγκες του κράτους.
    Πρόχειρες λύσεις

    Επιβολή χρήσης pos σε όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες.
    Συναλλαγές B2B ΜΟΝΟΝ μέσω Pos,e banking,εμβασμάτων και επιταγών.
    Συναλλαγές B2C μέσω Pos,Χρήση κάρτας απο 20€ και πάνω υποχρεωτικά σε όλους ,εκτός απο την τρίτη ηλικία.
    Κατάργηση των Mydata ή απλοποίηση αυτού και εφαρμογή μόνο στο σκέλος των εσόδων,με έκδοση εγχειριδίου χρήσης.
    Εκλογίκευση προστίμων
    Η εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου προσωρινά μπορεί να επιφέρει κάποια οφέλη,αλλα βραχυπρόθεσμα θα προκαλέσει πλήγμα για την οικονομία συνολικά.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:04 | ΣΙΜΟΣ

    Πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ :
    1. Να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ άμμεσα η διάταξη ώστε να τεθεί σε ισχύ για εισοδήματα του 2023. Είναι άκρως ΑΔΙΚΟ και πιθανώς αντισυνταγματική η αναδρομική ισχύς καθώς δεν μας δίνεται η δυνατότητα να το γνωρίζουμε έγκαιρα ώστε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας και να κλείσουμε τα βιβλία μας ώστε να αποφύγουμε τα χρέη που θα γεννήσει η αδικία αυτή. Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν δεν υποπέσει στα Ελληνικά Δικαστήρια το σημείο αυτό, θα γίνει σίγουρα στα Ευρωπαϊκά, και

    2. εφόσον το θέτετε ως «τεκμήριο» να μπορεί τουλάχιστον να καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το οικογενειακό εισόδημα όπως και στο επίσης άδικο σύστημα φορολόγησης μέσω τεκμηρίων διαβίωσης.

    Και τέλος να σας υπενθυμίσω ότι στο σύνταγμα αναφέρεται ότι ο πολίτης φορολογείται σύμφωνα με την φοροδοτική του ικανότητα (και όχι με αυθαίρετα ποσά).

    Ευχαριστώ

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:13 | ΖΗΝΟΒΙΑ

    Οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μικροβιολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρεωτικό ετήσιο clawback, το οποίο είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ.
    Αυτό πιστεύω ότι είναι δίκαιο να ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ από το τεκμαρτό εισόδημα, μιας και δεν υπάρχει στις περισσότερες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών ανάλογο μέτρο.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:02 | Νίκος

    Απλά και εκδικητικά μας ισοπεδώνετε. Το να προσαυξάνετε, αντισυνταγματικά και ενάντια σε αποφάσεις του ΣΤΕ, μέχρι και 200%, τους τζίρους μας εξηγήστε μας, ποιά κοινωνική ωφέλεια έχει; Έχομε πλέον ως η μοναδική παραγωγική ομάδα στην Ελλάδα βαρεθεί στυγνούς ανεπάγγελτους κρατιστές αγαπητοί.
    Και εντάξει, κάποιοι μάστορες δεν πληρώνουν τίποτε προκλητικά. Οι λοιποί «κακοί» που χορηγούμε σε ένα κράτος με ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ 5,10,20,30.000 ευρω και πολλοί από εμάς σε ρυθμίσεις, τι ακριβώς θέλετε να πράξουμε; Δεν είναι κακό να μην είναι κάποιοι υπάλληλοι σε αυτήν την χώρα ξέρετε. Τέλος, έτσι καταπολεμάτε την φοροδιαφυγή; Όλοι να κλείσουν βιβλία ή να τα ζητούν μαύρα λόγω τεκμηρίων; Έτσι βοηθάτε τον Έλληνα να εργασθεί και να γεννήσει παιδιά σε μία χώρα γερόντων;
    Ειλικρινά δεν είναι πλέον παραλογισμός. Είναι σχέδιο εξόντωσης.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:45 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Ασκώ δικηγορία από το 2001 ως ασκούμενη και από το 2003 ως δικηγόρος, με αποκλειστικά δική μου πελατεία δε (δηλαδή όχι σε συνεργασία με κάποιο γραφείο) από το 2009. Έχω δύο μικρά παιδιά και είμαι χωρισμένη. Δεν πάνε σε ιδιωτικό σχολείο και εγώ συστεγάζω το γραφείο μου στο σπίτι. Δεν έχω δώρα Χριστουγέννων , Πάσχα, επιδόματα ασθενείας, καλοκαιριού κλπ. Δουλεύω όποτε μου ορίζουν οι προθεσμίες μου , ακόμη κι αν αυτό είναι 15Αύγουστο, παραμονή πρωτοχρονιάς ή ακόμη και μέσα από το ογκολογικό που είχα το παιδί μου με λευχαιμία. Τα παιδιά τα παίρνω από το σχολείο στη μία το μεσημέρι γιατί το ολοήμερο ξεκίνησε Νοέμβριο μήνα. Τώρα τα παίρνω από το ολοήμερο στις 3. Νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι δεν είναι δυνατόν να δουλέψω τόσο ώστε να έχω φορολογητέο εισόδημα 20.000 και 30.000 που νομίζετε ότι έχουμε όλοι μας. Με το ζόρι εγώ έχω 10.000. Μετά δε την πανδημία (κατά την οποία οι δικηγόροι μάλλον ήμασταν ο μόνος κλάδος που δεν έλαβε απολύτως τίποτα πλην τα 600€ του γνωστού «σκόιλ ελικικού»… προσπαθούμε να ορθοποδίσουμε και δεν γίνεται. Τί προτείνετε να κάνει κάποιος στη δική μου θέση; Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορώ να φορολογηθώ έτσι όπως το λέτε. Θα βάζω και από την τσέπη μου. Και δυστυχώς η τσέπη μου δεν έχει…

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:20 | Χριστίνα

    Μας συγκρίνετε με άλλες χώρες, οποτε σας συμφέρει. Σε ποια αλλη χώρα υπάρχει η προκαταβολή φόρου; Εσεις δεν λέγατε οτι θα καταργήσετε το τέλος επιτηδεύματος; Ποτε καταργήθηκε και δεν το καταλαβα; Τι διαφορά εχετε με τον Τσιπρα που έλεγε οτι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ; Τι δουλειά θα κανουμε αν κλεισουμε τα γραφεια και τα ιατρεια μας; Πειτε μου τι δουλειά θα κανουμε; Πού θα παμε για υπαλληλοι; Ποιος θα μας πάρει; Θα μεταναστεύσουμε; Δεν καταλαβαινετε οτι για να αντέξουμε, θα πρέπει να αυξησουμε τις τιμές μας; Αυτο πώς θα παταξει τη φοροδιαφυγή; Πώς εκ των προτέρων μας αντιμετωπιζετε ολους σαν φοροφυγάδες; Γιατι δεν πατε να ελέγξετε τους δικηγορους του Κολωνακιου;

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:51 | Μαρία

    Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ισχύσει από φέτος. Αν και όταν ισχύσει, θα πρέπει από το τεκμαρτό εισόδημα να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές και να υπάρξει αφορολόγητο ποσό, όπως στους μισθωτούς.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:33 | Γιώργος

    Και πάλι χτυπάτε το εύκολο θύμα.

    Θέλετε να διαλύσετε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

    Είναι δυνατόν να μας φορολογείτε βάσει τζίρου και βάσει του ετήσιου μέσου όρου του ΚΑΔ;;

    Γνωρίζαμε ότι εμείς οι δικηγόροι (σίγουρα και πολλοί άλλοι επαγγελματίες) είμαστε επιστήμονες με κύρος και χρόνια σπουδών. Η κυβέρνηση σήμερα (και όχι μόνον) θεωρεί συλλήβδην και οριζοντίως όλους τους επαγγελματίες μπαταχτσήδες και χρηματιστές…

    Δηλαδή εμείς δεν θα μπορούμε να κάνουμε ετήσια οικονομική πρόβλεψη παρά θα μαθαίνουμε στο τέλος που έκατσε η μπίλια;;;

    Η τεκμαρτή καθαρή αμοιβή θα είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερη από τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα!!!!

    Δεν θα πρέπει να φορολογούμαστε με βάση την φοροδοτική μας ικανότητα;;

    Εμείς κύριοι της κυβέρνησης, οι δικηγόροι καθημερινά ενισχύουμε τον κρατικό κορβανά, πληρώνοντας μέσω των γραμματίων μας εισφορές ΕΦΚΑ και απευθείας φόρο 15 % επί της ονομαστικής αξίας του γραμματίου, που πηγαίνει απευθείας στα ταμεία του κράτους.

    Προς γνώση της κοινωνίας, αναφέρω ότι οι περίπου 40.000 εν ενεργεία δικηγόροι της χώρας κατά το οικονομικό έτος 2022 αποδώσαμε:
    • 30.000.000 € παρακρατηθέντα φόρο
    • 42.000.000 € και πλέον ασφαλιστικές εισφορές
    • 48.000.000 € και πλέον ΦΠΑ
    Συνολικά δηλαδή «ΔΙΑΘΕΣΑΜΕ» στα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 121.000.000 ευρώ

    ΝΑΙ καλά ακούσατε αγαπητές Ελληνίδες και αγαπητοί Έλληνες.

    Ενισχύουμε τον ΟΑΕΔ με 120 ευρώ τον χρόνο.

    Είμαστε εισπράκτορες του κράτους και αποδίδουμε τον ΦΠΑ..

    Πληρώνουμε ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές άνω των 3500 ευρώ..

    Μας έχετε φορτώσει pos που οι περισσότεροι δικηγόροι τα έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερο από 1-2 φορές στην ζωή τους..

    Δεν λαμβάνετε υπόψη την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των επαγγελματιών, την στιγμή που διατείνεστε ότι σας ενδιαφέρει το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα…

    Δεν λαμβάνετε υπόψη ότι το 30 % των δικηγόρων πανελληνίως, μην αντέχοντας τα έξοδα του γραφείου, έχει μεταφέρει την έδρα του στο σπίτι..

    Το ΣτΕ (Ολ. 1880 και 1888/2019) έχει δεχτεί πως η εξομοίωση (από ασφαλιστικής απόψεως και εισφορών) μισθωτών και μη μισθωτών, ήτοι κατηγοριών ασφαλισμένων με ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος, αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας, από της απόψεως της ενιαίας μεταχειρίσεως προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες.

    Γιατί κύριοι δεν αφαιρείτε και από το τεκμαρτό εισόδημά μας τις ελάχιστες δικές μας εισφορές των 311 ευρώ?

    Δεν φθάνουν όλα τα παραπάνω, έρχεστε να μας φορολογήσετε για εισοδήματα που δεν βγάζουμε..

    Ας αντιστραφεί η ερώτηση..

    Είστε τόσο ανίκανοι που δεν μπορείτε να ελέγξετε την φοροδιαφυγή;;..

    Υπάρχουν δεκάδες τρόποι που άλλωστε έχετε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσετε..

    Όπως καταθέσεις, Διασύνδεση Ε9 και Κτηματολογίου, κινήσεις πιστωτικών καρτών, όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές..

    Εάν θέλετε, είναι τόσο απλό…

    Εσείς όμως θέλετε να διαλύσετε για μία ακόμη φορά την μεσαία τάξη..

    Ντροπή…

    Και είστε εκεί στην Βουλή δεκάδες οι «συνάδελφοι» βολευτές.. α συγγνώμη αξιότιμοι κύριοι βουλευτές ήθελα να πω..

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:20 | Νένα Τάτση

    Πέρα από την αντισυνταγματικότητα της αναδρομικής εφαρμογής και του συνολικού παραλόγου του εν λόγω άρθρου, ήθελα τα επισημάνω τα εξής: το σκεπτικό της φορολόγησης με αυτά τα υπέρογκα τεκμήρια εδράζεται στο ότι δεν είναι δυνατό ένας ελεύθερος επαγγελματίας να ζει με λιγότερα από 780 ευρώ το μήνα + προσαυξήσεις ανά τριετία, δηλαδή δεν μπορεί να ζει με λιγότερα από όσα βγάζει ένας ιδιωτικός υπάλληλος πλήρους απασχόλησης.
    Πρώτον, ο ιδιωτικός υπάλληλος δεν παίρνει 780 ευρώ καθαρά, αλλά μικτά. Καθαρά παίρνει περίπου 650 ευρώ. Όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες τεκμαίρεται ότι λαμβάνου 780 ευρώ καθαρά (συν τη μηνιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ).
    Δεύτερον, δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι πολλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Εκείνοι άραγε πώς ζουν;
    Εγώ είμαι δικηγόρος 6ετίας με σύζυγο και 1 παιδί. Ο σύζυγός μου βγάζει περίπου 25.000 ευρώ από μισθωτή εργασία. Εγώ γιατί πρέπει να τεκμαίρεται ότι βγάζω κοντά 15.000 ευρώ, ενώ βγάζω πολύ λιγότερα, αφού δουλεύω λίγες ώρες για να μεγαλώσω το παιδί μου και ουσιαστικά το εισόδημά μου λειτουργεί συμπληρωματικά στο εισόδημα του συζύγου; Το τσουβάλιασμα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο και με τόσο υψηλό τεκμαιρόμενο εισόδημα είναι άκρως προκλητικό και φυσικά θα το βρείτε μπροστά σας, αφού θα χάσετε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων σας.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:19 | Χαράλαμπος Κουρουνδής

    Αυτές οι προβλέψεις είναι άδικες, αναποτελεσματικές και αντισυνταγματικές. Η «πολυεπίπεδη παρέμβαση» και το «δικαιότερο σύστημα φορολόγησης» που διαφημίζει η κυβέρνηση συμπυκνώνεται στην καθιέρωση ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος 10.920 ευρώ ως τεκμηρίου. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται ανά τριετία (με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες) αλλά και σε συνάρτηση με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση τεκμαίρει ότι οι συνάδελφοι που μπήκαν στο επάγγελμα το 2010 και πέρασαν τον Γολγοθά των Μνημονίων έχουν βγάλει υπερκέρδη και πρέπει να «επιβραβευθούν» με την επιπλέον φορολόγησή τους… Ο υπολογισμός γίνεται στη βάση των μεικτών αποδοχών του μισθωτού και μάλιστα για 14 μήνες, ενώ οι δικηγόροι έχουμε 11 μήνες εργασίας (πλην Αυγούστου και χωρίς να συνυπολογίζω ότι τον Ιούλιο και τον μισό Σεπτέμβριο υπολειτουργούμε λόγω δικαστικών διακοπών). Με απλά λόγια, πρόκειται για την αναγνώριση (καλύτερα: επιβολή) ελάχιστου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα ως οριζόντιο μέτρο και χωρίς να υπάρχει η σχετική φοροδοτική ικανότητα που απαιτεί το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος.
    Η κυβέρνηση κάνει ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον μας υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγει δηλώνοντας χαμηλά εισοδήματα. Στην πραγματικότητα, χιλιάδες συνάδελφοί μας χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές ή βρίσκονται σε ρύθμιση επειδή σε κάποια δεδομένη στιγμή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς που εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης. Κι αυτά ενώ ήδη δεν έχουμε αφορολόγητο όριο και πληρώνουμε φόρο από το πρώτο Ευρώ μέσω των γραμματίων μας. Συνολικά, είναι παράλογο να πληρώνουμε φόρο μεγαλύτερο και από τον τζίρο μας (!), ενώ πχ οι εφοπλιστές με μάλλον μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα από εμάς καταβάλλουν απλώς «εθελοντική εισφορά». Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να έρθει άλλο με αφορολόγητο όριο και χωρίς τέλος επιτηδεύματος. Κάτι τέτοιο θα ήταν συμβατό με τις αρχές της φορολογικής δικαιοσύνης.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:39 | ΑΝΔΡΙΑΝΑ

    Σκεφτείτε το καλύτερα. Η απόσυρση του νομοσχεδίου ως προς το τεκμαρτό εισόδημα είναι το ιδανικό. Όχι για να κλέβουμε όπως νομίζετε. Για να μην καταστραφούμε.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:30 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πραγματικά κρίμα. Μας θεωρείτε εν δυνάμει απατεώνες. Λυπάμαι που δεν φύγαμε στο εξωτερικό όταν μπορούσαμε.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:15 | Νίκος Γ.

    ΓΕΛΟΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ.
    ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

    Πώς ξέρουμε ότι ο μέσος όρος του ΚΑΔ (ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, κομμωτηρίων, συνεργείων, κλπ), που θα δίνει κάθε χρόνο η Κυβέρνηση είναι αληθινός;
    Ποιος εμπιστεύεται αυτό το κουτοπόνηρο κράτος (ασχέτως κυβέρνησης) ;;

    Για να υπάρχει κράτος δικαίου και διαφάνεια, θα πρέπει να δημοσιεύονται οι τζίροι όλων των επαγγελματιών κάθε κλάδου, με όνομα και επώνυμο:
    Πχ Γιάννης Παπαδόπουλος, υδραυλικός, τζίρος 15.000 ευρώ
    Νίκος Θανάσουλας, υδραυλικός, τζίρος : 5000 ευρω.

    ΟΛΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟ, ώστε αν υπάρχει ψευδής καταχώριση, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να το εντοπίσει.

    Αυτό ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΏΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

    Οπότε; Τι θα γίνει ; Το κουτοπόνηρο κράτος θα μας δίνει ένα νούμερο (τυχαίο) και θα φορολογούμαστε βάσει αυτού;; Αδύνατον και ανελεύθερο.

    Πριν μερικά χρόνια στην Ολλανδία, αντίστοιχο λάθος του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης είχε κόψει (αδίκως) τα επιδόματα από πλήθος πτωχών που τα δικαιούνταν. Μετά από χρόνια το κατάλαβαν και τους ζήτησαν συγγνώμη.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:10 | Παντελής

    Εκτός απο προφανέστατα αντισυνταγματικό, είναι με διαφορά το πιο άδικο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο επιχειρεί να φορολογήσει ανύπαρκτα εισοδήματα με μοναδικό κριτήριο ( ;;; ) τα έτη επαγγελματικής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη κανένα απολύτως (εξατομικευμένο) πραγματικό ή ουσιαστικό κριτήριο.
    Αν η στόχευση δεν είναι διαφορετική και όχι αυτό που εντέχνως παρουσιάζεται είναι δεδομένο ότι όχι μόνο δεν θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή αλλά θα δημιουργήσει νέους οφειλέτες του δημοσίου ( οι οποίοι είναι σχεδόν στο σύνολό τους ΕΕ και όχι μισθωτοί ή δημόσιοι υπάλληλοι, αν υποθέσουμε ότι οι πρώτοι λόγω και της φερόμενης φοροδιαφυγής έχουν ανώτερο επιπεδο διαβίωσης ) και επιπλέον ανέργους πρώην ΕΕ , οι οποίοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα εκτός οικονομικής πραγματικότητας φορολογικά βάρη.
    Το παράδοξο δε είναι ότι ακόμη και μεταξύ των ΕΕ το νομοσχέδιο φέρεται να «πριμοδοτεί» τους ΕΕ οι οποίοι δηλώνουν μεγαλύτερα κέρδη, ενώ αντίθετα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια πολλούς μικρούς, μικρομεσαίους αλλά και νέους ΕΕ εκτός εργασίας.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:55 | ππ

    Πραγματική απογοήτευση το νομοσχέδιο αυτό. Περίμενα πολύ καλύτερη δουλειά εκ μέρους σας. Πρόχειρο, νομικά αβάσιμο και κακόγουστα άδικο.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:54 | ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1997
    Κύριοι, όπως αναφέρω και παραπάνω ασκώ δικηγορία από το 1997. Ατομική δικηγορία, όπως εξάλλου και το μεγαλύτερο μέρος των δικηγόρων στην Ελλάδα. Το άρθρο αυτό είναι η επιτομή της άγνοιας των όρων εργασίας της αγοράς. μάλλον ηθελημένης άγνοιας καθότι για ακομη μια αφορά «τσουβαλιάζονται» όλοι οι ελευθεροι επαγγελματίες κάτω από την γνωστή ταμπέλα του φοροφυγά. Ποιος φοροφυγάς κύριοι του υπουργείου; αυτός που νοικιάζει γραφείο, έχει αποδεδειγμένα έξοδα, καταβάλει μηνιαία του κόσμου τα λεφτά στον εφκα για να λαβει ψίχουλα μετά από 40 χρόνια δουλείας; αυτός που είχε ένα υγειές ασφαλιστικό ταμείο και το κατακλέψατε για να δικαιολογήσετε τις ρεμούλες του αμαρτωλού ΙΚΑ; Αυτός που συνεργάζεται κατά βάση με εταιρίες, άρα κόβει τιμολόγια για το σύνολο των αμοιβών του (άρα δεν είναι φοροφυγάς).
    Βάση του ελεύθερου επαγγέλματος είναι το γεγονός ότι αυτά που έβγαλες μία χρονια δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα ξαναβγάλεις την επόμενη. Είναι το ρίσκο που αναλάβαμε οι ελ επαγγελματίες, όταν κλείσαμε τ αυτιά μας και δεν βολευτήκαμε σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Έρχεται λοιπόν αυτό το Σοβιετικού τύπου άρθρο στον νόμο και επιβάλει οριζόντια φορολόγηση, εξοντωτική και φυσικά χωρίς να υπάρχει καμία λογική.
    Κύριοι του υπουργείου και της κυβέρνησης. Τα πράγματα είναι απλά. Μπορείτε να ελέγξετε τη φοροδιαφυγή με σύγχρονα εργαλεία που σας δίνει η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και συναλλαγών.
    Τέτοιες ρυθμίσεις οδηγούν μαθηματικά πολλούς από εμάς στην έξοδο από το επάγγελμα και αρα στην γιγάντωση της μαύρης εργασίας…..
    Έστω και την τελευταία στιγμή σας καλούμε να επανεξετάσετε τα τεκμήρια.
    Αλλιώς θα ταυτιστείτε με ό,τι πιο αναχρονιστικό έχει εφαρμοσθεί.
    Το μαύρο θα πάει σύννεφο…..

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:08 | ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2023 ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ ΣΕ
    ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ.ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2023.Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΘΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:48 | Κατερίνα Κ.

    Η αυθαίρετη συσχέτιση του Μέσου όρου του τζίρου του ΚΑΔ με τα εισοδήματα του επαγγελματία είναι η απόλυτη παραδοχή της αδυναμίας πάταξης της φοροδιαφυγής! Το γεγονός ότι περνάει αυτό το ληστρικό νομοσχέδιο στην εκπνοή του οικονομικού έτους που οι περισσότεροι έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας και τις συμφωνίες για τις αμοιβές μας μπορεί να μην είναι αντισυνταγματικό αλλά είναι ο ορισμός της καταχρηστικότητας! Είναι βέβαιο ότι δικαστικά θα καταπέσει στην πλειονότητα των διατάξεών του καθότι ξεπερνά κάθε μέτρο αναλογικότητας και δεν έχει σχέση με τον σκοπό που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, αφού αφήνει μεγάλα εισοδήματα στο απυρόβλητο, πλην όμως μέχρι τότε θα έχουν κλείσει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις υγιείς, έχοντας φορτωθεί μέσα σε ένα χρόνο αιφνιδιαστικά χαράτσια των 3.000 – 4.000€

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:33 | ΚΩΣΤΑΣ!

    Οι αμοιβόμενοι μηχανικοί από το Δημόσιο δηλαδή οι λαμβάνοντες μηνιαίο
    μισθό καθώς και οι συνταξιούχοι μηχανικοί οι οποίοι είναι και μελετητές
    ιδιωτικών έργων – εκδίδουν οικοδομικές άδειες – θα πρέπει να καλύπτουν το
    τεκμαρτό εισόδημα χωρίς να υπολογίζεται ο μισθός ή η σύνταξη.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:29 | ΚΩΣΤΑΣ

    Οι αμοιβόμενοι μηχανικοί από το Δημόσιο δηλαδή οι λαμβάνοντες μηνιαίο
    μισθό καθώς και οι συνταξιούχοι μηχανικοί οι οποίοι είναι και μελετητές
    ιδιωτικών έργων – εκδίδουν οικοδομικές άδειες – θα πρέπει να καλύπτουν το
    τεκμαρτό εισόδημα χωρίς να υπολογίζεται ο μισθός ή η σύνταξη.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:06 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΤΣΑΚΑΣ

    Το εφαρμοζόμενο τεκμήριο δεν μειώνει την φοροδιαφυγή γιατί δεν την εντοπίζει. Χτυπάει τους μικρομεσαίους και αφήνει άθιχτους τους πραγματικούς φοροφυγάδες. Είναι αντίθετο με την λογική γιατί εξομοιώνει ασύμβατες περιπτώσεις δηλ. μισθωτούς με αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν 14 μισθούς, ούτε τριετίες, ούτε άλλες φοροαπαλλαγές. Με την διασύνδεση δε του μ.ο. ΚΑΔ στο τεκμαρτό υπολογισμό εισοδήματος γίνονται προκρούστεια για τους συνεπείς επαγγελματίες. Είναι δηλ. φοροεισπρακτικά σε βάρος αυτών που πρέπει να προστατευθούν. Κάντε πραγματική διαβούλευση με τους νόμιμους επαγγελματίες και ακούστε τις λύσεις που σας προτείνουν.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:33 | Βαλάντης

    Ντροπή και μόνο ντροπή. Με συντελεστή ΦΠΑ 24%, χωρίς αφορολόγητο και επιβολή πλεόν τεκμαρτού εισοδήματος πέραν του τεκμαρτού διαβίωσης.

    Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ταφόπλακα της μικρής επιχειρηματικότητας και διάλυση της μικρομεσαίας οικογένειας.

    Το 68% των εταιριών και το 96% των αγροτών εμφανίζουν τα ίδια οικονομικά στοιχεία με τους ελεύθερους επαγγελματίες και παρόλα αυτά το νομοσχέδιο στοχοποιεί ως φοροφυγάδες τους Ε.Ε.

    Επιπλέον μισθωτοί, συνταξιούχοι έχουν αφορολόγητο 8660€ που αντιστοιχεί σε 780€ φόρο τα οποία συνηπολογιζονται αδίκως στα αποτελέσματα που παρουσιάζονται.