5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:29 | νικηφορος

    Βεβαίως πρέπει να γίνεται λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων
    όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και να
    κααταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης.
    Οσον αφορά για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, θέλει αρκετή μελέτη και θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλές παραμέτρους (επάγγελμα,τόπος εξάσκη
    σής του και άλλες), γιατί διαφορετικά θα είναι «ο δούρειος ίππος» για
    να αποκρύπτονται τα μεγάλα εισοδήματα, χωρίς να μπορεί το κράτος πλέον
    να τους ελέγξει γιατί απλούστατα όλοι αυτοί θα επικαλούνται το ελάχι
    στο τεκμαρτό εισόδημα. Γενικά το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα είναι δικο
    πο μαχαίρι.-

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:44 | ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΝΑΙΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΑΤΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ.Η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:00 | ΝΙΚΟΣ

    Η λογική ότι όποιος δεν είναι μισθωτός φοροδιαφεύγει ,η λογική ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά για αυτό αντικειμενικά κριτήρια, με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Διατηρώ βιοτεχνία κεραμικής και τώρα και 2 χρόνια μετά βίας βγάζω τα έξοδα.Μισθός δεν υπάρχει. Επιβιώνουμε από τον μισθό της γυναίκας μου. Και όχιμόνο εγώ. Το 90 % των συναδέλφων βιοτεχνών. Τιμολογώ τα πάντα γιατί στέλνω τα εμπορεύματα με μεταφορική σε όλη την Ελλάδα και εκ’ των πραγμάτων δεν μπορώ να πράξω το αντίθετο. Σας προκαλώ κύριε υπουργέ να έρθετε στην έκθεση «τέχνημα» 7-11/01/2010 στο εκθεσιακό κέντρο «metropolitan» στα Σπάτα και να ζητήσετε από ένα τυχαίο εκθέτη το δελτίο παραγγελιών του για να διαπιστώσετε με τα μάτια σας ότι οι τζίροι οι οποίοι υποπτεύεστε ότι φοροδιαφεύγουν απλά δεν υπάρχουν. Σας διαβεβαιώ ότι το μόνο που θα δείτε θα είναι απογοητευμένους βιοτέχνες με σκυμένα κεφάλια. Ορισμένα επαγγέλματα σβήνουν από μόνα τους , μην τους βάλετε εσείς την ταφόπλακα. Το ότι ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε λουκέτο στους υπόλοιπους μια ώρα αρχίτερα, για να πιάσουμε τους κλέφτες. Συμφωνώ με τον έλεγχο του πόθεν έσχες και αν δεν είναι συμβατό με τα δηλωθέντα εισοδήματα τότε ναι πρόσθετη φορολογία. Μην μας απογοητεύσετε και σβήσετε και την τελευταία ελπίδα που εσείς προεκλογικά μας δημιουργήσατε.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:46 | k.k.

    Όλα τα επαγγέλματα είναι το ίδιο;΄Εχουν τα ίδια έξοδα; Ένας μηχανικός πρέπει να αγοράζει κάθε τόσο ηλ.υπολογιστές και να ανανεώνει τα ηλεκτρονικά προγράμματα του καθώς και να συντηρεί όλον αυτόν τον εξοπλισμό συν service, αναλώσιμα που σημαίνει χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Πάτε να τα ισοπεδώσετε όλα για να γεμίσετε τα ταμεία που τα αδειάσανε κάποιοι κλέφτες μεταξύ των οποίων και «δικοί σας»!!!! Επίσης υπάρχει μια δυσφημιστική προπαγάνδα εναντίον των επιστημόνων, γιατρών, μηχανικών. Ολοι συλλήβδην σε ένα σακί. Δεν είναι εκεί όμως οι διαχωριστικές γραμμές αλλά μεταξύ τίμιων και άτιμων, πλούσιων και φτωχών. Να τα πάρετε από αυτούς που τα έχουν κλέψει, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες. Εφαρμόστε πόθεν έσχες και αναδρομικά. Οχι όποιος έξυπνος πρόλαβε και τώρα διαγράφονται όλα. Υπάρχει πρωτοφανής κοινωνική αδικία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:50 | B.X

    Κύριε Υπουργέ,

    Καλή και αποδωτική Χρονιά,

    Μια διαπίστωση που έχω να κάνω είναι ότι, μεχρι τωρα ο γιατρος για την επισκεψη μου όταν του ζητούσα απόδειξη μου την έδινε χωρίς αντίρρηση για την αμοιβή του των 70 €, σε μία όμως απο τις τελευταίες επισκέψεις που του ζητήθηκε απόδειξη με πληροφόρησε 70€ χωρίς απόδειξη 100€ με απόδειξη.
    Μήπως θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος τρόπος, να μπεί όριο αμοιβών για τους ελεύθερους επαγγελματίες,(ανάλογα με τον τόπο άσκησης, και τον τίτλο τους)ούτως ώστε να μην υποχρεούται ο πολυπαθής οικονομικά πολίτης να πληρώνε και τον αναλογούντα φόρο του επαγγελματία??

    Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:36 | ΜΑΚΗΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ,

    ΣΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΦΟΥ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ, ΜΕ ΠΑΡΟΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑ ΟΤΙ ΕΒΓΑΛΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕ 7 ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΑ 580 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΦΟΡΟ, ΣΥΝ ΔΗΜΟ, ΔΕΚΟ, ΚΛΠ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΟΛΟ 6000 Ε ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 7 ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΜΟΝΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ(ΙΟΥΛΙΟ-ΑΥΓΟΥΣΤΟ). ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΗ 30000Ε ΣΥΝ ΔΩΜΑΤΙΑ 10000Ε ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΩΝ 40000Ε, ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ. ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ??
    ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΕΝΔΥΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΝΑ ΖΩ ΣΑΝ ΠΑΣΑΣ ??

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΜΑΚΗΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ
    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:39 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας Μηχανικός από το 1992. Αυτό σημαίνει ότι εδώ και 17 χρόνια πληρώνω ανελλιπώς στο κράτος 18 και τώρα 19% ΦΠΑ, παρακράτηση 10% ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ στην αμοιβή της μελέτης μου, ενώ επίσης υφίσταμαι και «χαράτσι»-μείωση 2% υπέρ ΤΕΕ (δεν αναγνωρίζεται ως έξοδό μου, αν και είναι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ).
    Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι και τις αρχές αυτής της δεκαετίας είδα τις αμοιβές μου ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΕΣ, υπολογιζόμενες με ένα σύστημα ανηγμένο στα τετραγωνικά της κατασκευής που μελετάς, είτε αυτή στοιχίσει 100 είτε 500 χιλιάδες ευρώ.
    Έχω ένα τηλέφωνο που χτυπάει συνέχεια στο γραφείο, για να δίνω συμβουλές σε πελάτες ή γνωστούς πελατών, γνώση που όπως καταλαβαίνετε, παρέχεται δωρεάν.
    Δεν μπορώ λόγω της φύσης του επαγγέλματος να πάρω χρήματα «μαύρα», αφού αφ’ ενός στις δουλειές που υπογράφω υπάρχει το σύστημα της νόμιμης αμοιβής (ελάχιστης μεν, αλλά σας πληροφορώ ότι αξιώνοντας αμοιβή μεγαλύτερη της ελάχιστης δεν πρόκειται να βρεις πελάτη, αντίθετα ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΑΜΟΙΒΗ, που βέβαια δε θα φανεί πουθενά στα χαρτιά), ενώ σε αποσπασματικές συνεργασίες με εταιρίες (το περίφημο «μπλοκάκι») ο συντελεστής τζίρου είναι 60% αντί 26%, άρα πρακτικά δε συμφέρει από το να έχεις δικές σου δουλειές.
    Από την άλλη μεριά :
    – ένας οδηγός ΤΑΞΙ φορολογείται για 16000 το χρόνο, όσες κούρσες κι αν κάνει, όσους διπλούς και τριπλούς πελάτες κι αν βάλει στο ΤΑΞΙ, ενώ επειδή ΔΕΝ υποκειται σε καθεστώς ΦΠΑ, άρα δεν έχει λόγο να ζητάει τιμολόγια και αποδείξεις από συνεργεία, μπορεί κάλλιστα να διαπραγματεύεται «μαύρα» με αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών.
    – ένα «golden boy» φορολογείται στα bonus και στα επιδόματά του με ανώτατο συντελεστή 20%, παρ’ όλο που με αυτά τα εισοδήματα μπορεί να φτάσει 100 και 200 χιλιάρικα το χρόνο, τη στιγμή που ο μηχανικός αν φτάνει σε αυτά τα εισοδήματα φορολογείται με κλίμακα.
    – ένας γιατρός έχει την ευχέρεια (αν αποκτήσει και «όνομα») σχεδόν να σε διαολοστείλει αν του ζητήσεις απόδειξη, ή να διαπραγματεύεται στο στυλ «θα μου δώσεις 100, θα σου γράψω 50», ενώ ένας μαιευτήρας αν ξεγεννήσεις σε ιδιωτικό μαιευτήριο παίρνει όσα και το μαιευτήριο, χωρίς να κόβει απόδειξη, άρα χοντρικά με 2 χιλιάρικα από κάθε γέννα και 20 γέννες το χρόνο, βγάλε συμπέρασμα.
    – ένας πωλητής φρούτων στη λαϊκή δεν εκδίδει απόδειξη, αλλά αν τα ίδια πράγματα τα αγοράσεις από το σούπερ μάρκετ, θα πάρεις νόμιμη απόδειξη. Άρα μπορεί να αγοράζει από το σούπερ μάρκετ και ν απουλάει στη λαϊκή με όσο κέρδος θέλει!
    – το ίδιο ισχύει και για τα περίπτερα : μπορούν να αγοράζουν, π.χ. 10 γάλατα από το σούπερ μάρκετ προς 1 ευρώ το ένα, και να τα πουλάνε προς 1.30, χωρίς να φαίνονται πουθενά τιμολόγια αγοράς και αποδείξεις πώλησης, δηλαδή βιβλία.
    Άρα, για να καταλήξουμε, πρώτα ξεικνήστε από το «αποδείξεις παντού» (=ΦΠΑ στο κράτος από παντού), ώστε να δημιουργήσετε μια διευρυμένη (και σας πληροφορώ ότι θα είναι ΠΟΛΥ διευρυμένη) κλίμακα ελεγχόμενων επαγγελματιών, και αφήστε για τη συνέχεια τους επιμέρους κλάδους. Μην ξεχνάτε ότι η ένταξη στο καθεστώς ΦΠΑ σημαίνει ότι σαν κράτος μαζεύεις ΑΜΕΣΩΣ (δηλ. τρίμηνο) το 18% του απανταχού πραγματοποιούμενου τζίρου.
    Δεν είναι και λίγο, αν το καλοσκεφτείς…
    P.S. : Και για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που ο «εξυπνάκιας» ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κλπ. θα τους βάλει 19% καπέλο σε όποια επισκευή ζητήσουν, προτείνω την εφαρμογή ενός τρόπου «μείωσης» της δαπάνης ΦΠΑ, όπως συμβαίνει π.χ. στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:31 | ΜΑΚΗΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ,

    ΘΕΩΡΩ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΩ,

    ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΗΣΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ »ΒΑΡΥ» ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΜΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΛΠ.

    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΩΣ ΟΤΙ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΣ
    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΜΑΚΗΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ
    ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ/ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ Α’ Ε.Ν
    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:51 | Ατζελίδης Κοσμάς

    Χρειάζεσαι υδραυλικό για να φτιάξεις το μπάνιο του σπιτιού σου. Η εργασία μαζί με τα υλικά κοστίζει 1.200 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.
    Στον υδραυλικό πληρώνεις 600 ευρώ και παίρνεις τομολόγιο. Τα υπόλοιπα 600 ευρώ τα παίρνει ο υδραυλικός από την εφορία στο τέλος του μήνα υποβάλοντας τα τιμολόγια του μήνα ή κατατίθενται στο λογαριασμό του.
    Το κράτος χρηματοδοτεί την νόμιμη εργασία αυξάνοντας τη φορολογική βάση, την απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα.
    Εφαρμόζεται από το 2009 στη Σουηδία με τεράστια επιτυχία.
    Για πρώτη φορά η εφορία παίρνει μια ιδέα για το τι κερδίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | ΤΕΡΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ 0ΤΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ (ΒΛΕΠΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ)Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.ΘΕΩΡΩ ΒΑΣΙΚΟ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΧΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΕΡΙ
    ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΣΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ?
    ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙ.ΟΣΟ ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΝΟΜΟΙ ,ΤΟΣΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ,ΩΣΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΒΕΝΖΙΝΕΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ,ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ,ΚΛΠ ΜΕ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΠΟΣΑ.ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΗΛΗ ΑΔΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΗΓΗΣ (ΕΝΟΙΚΙΟ-ΜΙΣΘΟΣ ΚΛΠ) ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ.
    ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΜΕΝΕΙ (ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ=ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ)
    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΙΜΑΚΑ

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 1 ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ 5 ΕΤΟΣ ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΜΕ ΥΠΑΙΤΕΙΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΑΣ.
    ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΛΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.
    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧCEL EΤΣΙ ΩΣΤΕ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ Η ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝ ΔΗΛΩΘΟΎΝ ΟΛΑ.
    ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ(ΑΠΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ) ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Η ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ .ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ
    ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΙΩΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΙΑΤΡΟΥΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ) ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:48 | ΠΑΠΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    φορολογηστε..
    ΤΑΧΙ,
    ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ,
    ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ,
    ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ,
    ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ,
    ΑΓΡΟΤΕΣ – ΓΕΩΡΓΟΥΣ,
    ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ,
    και οποιον άλλο βγαζει και δεν πληρωνει

    απελευθερωστε..
    ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΑ,
    ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ,
    ΠΡΟ-ΠΟ,
    και ο,τι άλλο περιορισμενο, μονοπωλιακο

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:30 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Λάθος. Ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών δεν είναι σωστός, γιατί δεν είναι κοινωνικά δίκαιος. Επίσης, έχετε κατά νου, ότι όταν εφαρμόστηκε αυτοί που είχαν μεγάλο πρόβλημα ήταν οι μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι και, γενικώς, κλάδοι και επαγγέλματα που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή (και είναι οι συντελεστές της μεγαλύτερης φοροδιαφυγής στην ελληνική επικράτεια).

    Όσο για την κοινωνική αδικία, αυτή είναι προφανής. Γιατί δεν υπολογίζεται με λογιστικό προσδιορισμό το εισόδημα των εισοδηματιών (που έχουν σπίτια και νοικιάζουν δηλώνοντας πενιχρά εισοδήματα για την συντήρησή τους), των αγροτών και κτηνοτρόφων (που έχουν αυτοκίνητα και εξοπλισμό για την δουλειά τους, αλλά δεν ελέγχονται από κανέναν και ποτέ).

    Για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο και να μην υπάρχει κοινωνική αδικία, θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις κατηγρίες εισοδηματιών : να ελέγχονται οι αξίες συντήρησης των ενοικιαζόμενων κτιρίων των εισοδηματιών σε αντιστοίχηση με το εισόδημά τους (κάτι το οποίο δεν γίνεται ποτέ), να ελέγχεται η αξία των αυτοκινήτων, του εξοπλισμού και της συντήρησής τους σε κτηνοτρόφους και αγρότες σε σύγκριση με το δηλωμένο εισόδημά τους (κάτι το οποίο δεν γίνεται ποτέ). Επίσης, δεν καταλαβαίνω, γιατί οι αμοιβές που δείχνουν οι μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, είναι δεδομένο ότι είναι και οι σωστές και δεν είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές που πράγματι λαμβάνουν (κάτι το οποίο συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις).

    Εφόσον και ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων προχωρήσει για όλες τις κατηγροίες που πρέπει, τότε να γίνει. Όχι, όμως, να στοχοποιούνται μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλοι οι υπόλοιποι να είναι στο απυρόβλητο, επειδή ακριβώς δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Και όπως ανέφερα και στην αρχή, όλοι οι μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλομηχανικοί εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου (με συζύγους αναλόγου επαγγέλματος, όπως μεγαλοσυμβολαιογράφους, μεγαλοεργολάβους, κτλ), δεν θα αφήσουν να περάσει μία τέτοια ρύθμιση που δεν τους ευνοεί. Όπως είχε γίνει και με τα αντικειμενικά κριτήρια που πήγαν να εφαρμοστούν από τον Αλέκο Παπαδόπουλο το 1994 και εν τέλει κατόπιν αντιδράσεων (δίκαιων και άδικων), καταργήθηκαν.

    Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να γίνει μια προσαγμένη προσπάθεια για το συγκεκριμένο μέτρο, έτσι ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιο και πρακτικά εφαρμόσιμο.

    Ευχαριστώ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:44 | Γιάννης Κόλλιας

    Σε αρχικό στάδιο είναι απαραίτητη η θέσπιση των τεκμηρίων. Για την επόμενη φάση η οργάνωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών σε πρότυπα αμερικανικού IRA και η παρακολούθηση του επιπέδου δαπάνης θα είναι πιό αποτελεσματικό και δίκαιο.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:48 | Ελένη

    Το ιδανικό θα ήταν να αναπτυχθούν εκείνοι οι μηχανισμοί που να βοηθούν αποτελεσματικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για την φοροδιαφυγή από την πλευρά των ελευθέρων επαγγελματιών, θα πω το εξής: έχετε αναρωτηθεί πόσοι δικηγόροι -ακόμα και δεκαετίας- δεν έχουν ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια;Απίστευτο κι όμως πέρα για πέρα αληθινό.Την απαξίωση κάποιων επαγγελμάτων την γνωρίζετε; Επειδή από κάθε κλάδο είναι καμιά εκατοσταριά που βγάζουν πολύ καλά λεφτά θεωρείτε πως για όλο τον κλάδο ισχύει αυτό;Δεν είναι όλοι στην ίδια μοίρα. Πολύ φοβάμαι πως με τα μέτρα που προτείνετε θα δημιουργηθούν στρεβλώσεις και μεγαλύτερη ασφυξία στην αγορά.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:40 | ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

    Οσον αφορά το ελάχιστο υποχρεωτικό δηλωτέο εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών: Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που πασράλληλα έχουν και άλλα καθήκοντα. Εν προκειμένω άν κάποιος είναι δικηγόρος αλλά παράλληλα είναι και μισθοδοτούμενος νομικός σύμβουλος Δήμου με αποτέελσμα να έχει «παραμελήσει» το ελέυθερο επάγγελμα (αφού η απασχόληση στο δήμο είναι και καθημερινή και πολύωρη) ασφαλώς δεν κερδίζει (από τη δικηγορία) όσα κάποιος συνάδελφος του που ασχολείται αποκλειστικά με τη δικηγορία. Γιατί -συνεπώς- θα πρέπει να δηλώνει το ίδιο ελάχιστο εισόδημα, από το ελεύθερο επάγελμα;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:45 | Κωνσταντίνος Χωλλ

    Εργάζομαι ως λογιστής σε λογιστικό γραφείο τα τελευταία 20 χρόνια. Σχετικά με το θέμα του λογιστικού προσδιορισμού έχω να τονίσω τα εξής. Το Ελληνικό Δημόσιο έχασε σημαντικά έσοδα όταν υποχρέωσε χιλιάδες επιχειρήσεις να μεταταχθούν από την Α κατηγορία ΚΒΣ στην Β κατηγορία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Και αυτό επειδή με την Α κατηγορία όλα προσδιορίζονταν τεκμαρτά, βάσει όμως πραγματικών στοιχείων (αγορές) και έτσι όλοι πλήρωναν ΦΠΑ και δήλωναν κάποιο εισόδημα. Όταν μετατάχθηκαν στην Β κατηγορία ελάχιστοι εξέδιδαν όλες ή τουλάχιστον σχεδόν όλες τις αποδείξεις με αποτέλεσμα να μην πληρώνει πλέον ΦΠΑ η πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων. Όταν δε εφαρμόστηκε ο λογιστικός προσδιορισμός από την χρήση 2003 η πλειονότητα αυτών άρχισε να δηλώνει ζημιές. Ένα μέτρο που νομίζω ότι απέφερε έσοδα σε αυτη την κατάσταση είναι η αυτοπεραίωση του Ν.3296/04 που εφαρμόζει συμπληρωματικά τον «τεκμαρτό» προσδιορισμό. Όσον αφορά τον ειδικό τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος, σε άλλες περιπτώσεις ευνοεί κάποιους φορολογούμενους, ενώ κάποιους άλλους του αδικεί. Π.χ. στο γραφείο που εργάζομαι υπάρχουν πελάτες μηχανικοί που με τον ειδικό τρόπο δηλώνουν εισόδημα το 26% του τζίρου τους, ενώ το πραγματικό τους εισόδημα είναι άνω του 90%. Φορτηγά Δ.Χ. με 30.000 πραγματικό εισόδημα δηλώνουν 14, 15.000 ευρώ κ.ο.κ. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που πραγματικά παλέυουν για το μεροκάματο και τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που εξαναγκάζονται να δηλώσουν με τον ειδικό τρόπο. Θεωρώ ότι εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί ο λογιστικός προσδιορισμός με έστω κάποια επιτυχία είναι στους μηχανικούς, στα Φ.Δ.Χ. και στα Ε.Δ.Χ. Αναμφίβολα αποτελέσματα θεωρώ ότι θα έχει για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, οπότε πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα. Όσον αφορά περίπτερα και πρατήρια καυσίμων που εντάσονται στην Α κατηγορία, θεωρώ ότι μια μετάταξη στην Β κατηγορία θα επιφέρει αύξηση της φοροδιαφυγής σε αυτούς τους κλάδους λόγω μη έκδοσης όλων των αποδείξεων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:30 | andreas papadakos

    Τελικά η ερώτηση αυτή έχει πολυδιάστατη απάντηση. Το βασικό πρόβλημα είναι αυτό της μη έκδοσης αποδείξεων. Όσοι εκδίδουν αποδείξεις/τιμολόγια είτε γιατί θέλουν είτε γιατί δε μπορούν να κάνουν αλιώς συνεισφέρουν στα έσοδα τους κράτους ανεξάρτητα του τρόπου υπολογισμού των κερδών τους. Αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα’ η απόδειξη και ο έλεγχος της απόδειξης πώλησης/παροχής.

    Νομίζω ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί στις αποδείξεις ελεύθερων επαγγελματιών η ηλεκτρονική υπογραφή ακόμη και εάν είναι απόδειξη σε μορφή μπλοκ (όλες οι υπηρεσίες) και φυσικά θα πρέπει και εμείς να ζητάμε απόδειξη και να προτιμούμε αυτους τους επαγγελματίες που εκδίδουν απόδειξεις (και όχι τα βαριά πεπόνια)

    Νομίζω ότι πρέπει ο ειδικός τρόπος φορολόγησης να επανεξεταστεί για παρά πολλά επαγγέλματα ελευθερων επαγγελματιών. Ελάχιστο τεκμαρτο εισόδημα με βάση, και διαφορετικά κρητήρια αλλά και οικογενειακό πόθεν έσχες και λογιστικός προσδιορισμός κερδών.

    Πάντως είναι σίγουρα άδικο κάποιο να φορολογούνται όπως ο φίλος μηχανικός που γράφει πριν απο μένα με 5000ευρώ για έργο 10,000ευρώ.

    Και άλλοι όπως η κατηγορία των αυτοκινητιστών για φορτηγά μέχρι 5 τόνων με 600ευρώ/χρόνο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τα έσοδα που μπορεί να έχουν και που σίγουρα έχει κάποιος ο οποίος πληρώνει 50,000ευρώ μόνο για την αποκτηση άδειας φορτηγού Δ.Χ.

    Πάντως η χώρα μας δεν είναι φορολογικός παράδεισος καθώς στον παράδεισο παιρνούν όλοι καλά ενω εδώ όχι όλοι.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:24 | Σκεπτόμενος Έλληνας

    Η φορολόγηση των Μηχανικών με τρόπο λογιστικό θα σημάνει απλά το ΤΕΛΟΣ του Επαγγέλματος του Μελετητή Μηχανικού, που αποτελεί και τη βάση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Διπλωματούχων Μηχανικών. Κι αυτό γιατί ΟΥΔΕΙΣ Ελεύθερος Επαγγελματίας Μελετητής θα μπορέσει να αντέξει υπό το βάρος λογιστικής ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, λόγω τόσο της διαχρονικής υποβάθμισης των αμοιβών των μελετητικών υπηρεσιών, όσο – και κυρίως – της ίδιας της φύσης της εργασίας του Μελετητή.

    Οι συντελεστές προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος δεν καθιερώθηκαν ως κάποιο είδος φορολογικού «προνομίου» ή «διευκόλυνσης» των Μηχανικών, αλλά επειδή η φύση της δουλειάς τους είναι τέτοια που μεγάλο μέρος των δαπανών τους είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ δυσχερές να καταγραφεί με τρόπο λογιστικό. Όταν ο Μελετητής πηγαίνει να κάνει μια αυτοψία, αυτό συνεπάγεται έξοδα μετακίνησης, διατροφής και ενδεχομένως διαμονής, τα οποία όμως ΔΕΝ εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Η δουλειά του Μηχανικού Μελετητή είναι τέτοια που αναπόφευκτα το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος των δαπανών που σχετίζονται με τη εργασία του είτε δεν μπορούν να καταγραφούν λογιστικά, είτε δεν εκπίπτουν.

    Ένα είναι σίγουρο: εάν τελικά υλοποιηθεί η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών Μηχανικών, αυτό θα σημάνει το ΤΕΛΟΣ του Μηχανικού Μελετητή ως Ελεύθερου Επαγγελματία προς όφελος προφανώς των ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, και ας μας εξηγήσετε τότε κύριοι του ΠΑΣΟΚ πώς αυτό αποτελεί άλλο ένα μέσο «προστασίας» του Μικρομεσαίων επαγγελματιών έναντι του «Κεφαλαίου», που τόσο ευαγγελίζεστε…

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:18 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ’80

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΓΗΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. ΜΗ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ «ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ» ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΕΝΑΝΤΙ ΕΝΟΣ «ΜΙΚΡΟΥ ΔΩΡΟΥ», ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ.
    ΘΕΣΠΙΣΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, π.χ. €500 ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. ΕΤΣΙ, ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ή ΙΑΤΡΕΙΟ 100τ.μ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΠΑΡΑΓΕΙ» ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ €50.000.

    ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΥΞΗΣΕΤΕ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ, ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ κλπ) ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΤΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΙΔΟΔΗΜΑ ΙΣΟ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΠΡΩΤΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑ ΤΡΙΕΤΙΑ.

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΙΑΝΥΘΕΝΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΚΤΕΟ (π.χ. €0,005 ΑΝΑ ΔΙΑΝΥΘΕΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΟΡΟ €500 ΑΝΑ 100.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ).

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 09:12 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ.

    ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚ.

    ΣΚΥΨΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ .

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΛΩΝ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ .

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΔΕΝ ΑΝΑΛΥΩ ΤΟ ΠΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ,ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ).

    ΕΑΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ,ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΜΕΣΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Η ΛΙΓΟΤΕΡΩΝ , ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 09:35 | παναγιωτης

    θελω να κανω μια ρητορικη κατα κυριο λογο ερωτηση
    μεχρι τωρα ο γιατρος μου για την επισκεψη μου σε αυτον μου εδινε αποδειξη 50 ευρω τα χρηματα δηλαδη που πληρωνα
    απο σημερα τα χρηματα που θα δινω στον γιατρο μου θα ειναι παλι πενηντα ευρω ????
    καταλαβεναιτε οτι το φπα θα κληθει να το πληρωση ο ασθενης (πολιτης) αυτης της χωρας δεν θα ηθελα να επεκταθω περεταιρω για το συστημα υγειας που ολοι ξερουμε τα χαλια του
    αυτο ομως που με ενοχλει ειναι οτι ο τροπος που βγαινει προς τα εξω ειναι οτι θα βαλουμε φπα στους γιατρους ακομα στους δικηγορους κ.λ.π λες και θα κανει κακο στον γιατρο !!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 02:59 | Νικος Κ

    Στη προσπάθεια ή στην αγωνία σας να βρείτε έσοδα, ενώ δεν υπάρχει κανένας ελεγχτικός μηχανισμός, θα χάσετε και αυτά που έχετε, δηλαδή το ΦΠΑ και την παρακράτηση των αυτοτελών εισοδημάτων.

    Κύριοι, εάν δεν έχετε καταλάβει, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει παντελής αδυναμία να φανερώσετε τα μαύρα εισοδήματα και όχι πόσο θα φορολογήσετε τα φανερά!

    Αποφασίστε επιτέλους – γιατί το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση – να εξαφανίσετε τη παραοικονομία και στη συνέχεια ας συζητήσουμε πόσο θα φορολογηθεί ο καθένας. Μάλλον θα πρέπει να μειώσετε και τους φόρους στη συνέχεια σε όλους!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:17 | Μ.Ζ.

    Πρέπει να γίνει ανανέωση στον πίνακα…
    1. Την καταβολή για τους οδηγούς πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση σε σχέση αν επρόκειται για ταξί ή φορτηγό και σε ποια περιοχή είναι (πληθυσμός κατοίκων άρα και αυξημένη εμπορική κίνηση).
    2. Είναι παράλογο οι πλανόδιοι πωλητές να καθαρίζουν με μια ετησια εισφορά όταν τα ίδια είδη σε κατάστημα υπόκεινται σε ΦΠΑ.
    3. Όλες οι κατηγορίες επαγγελματιών να περιέχουν ΦΠΑ στις δαπάνες τους. Για τις περιπτωσεις μηχανικών, δικηγόρων απλή επαναφορά του τέλους χαρτοσήμου. Στους γιατρούς είναι παράλογο να μην υπάρχει φορολόγηση επί της κάθε δαπάνης…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:03 | Βλάχου Αναστασία-Άννα

    Aπό την καθημερινή επαφή μου με συμπολίτες μου αλλά και από τα ήδη δημοσιευθέντα σχόλια στον ιστότοπο αυτό, διαπιστώνω την γενική αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας ότι όλοι οι μισθωτοί είναι νομοταγείς και πληρώνουν τους φόρους τους (αφού δεν μπορούν να κρύψουν κάτι, όχι λόγω υψηλής φορολογικής συνείδησης…)ενώ όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κλέφτες και φοροδιαφεύγουν…

    Η υπεραπλούστευση αυτή , πέραν του ότι δεν λαμβάνει υπ’όψην της πολλαπλές παραμέτρους του ζητήματος (δεύτερη «μαύρη» εργασία μισθωτών, μισθωτούς σε θέσεις που δικαιολογούν χρηματισμό, επιχειρήσεις που συστηματικά λόγω φύσεως ή διάρθρωσης εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις κλπ.), θίγει την κοινωνική συνοχή και αυτό ειδικά σε χαλεπούς καιρούς , όπως αυτοί που ζούμε, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο….

    Η διαβίωση και ο τρόπος ζωής του καθένος μας είναι ο καθρέφτης των εισοδημάτων του και επομένως θα πρέπει όλοι να αποδεχθούμε αυστηρό και συνεχές «πόθεν έσχες» ανεξαρτήτως της πηγής των εισοδημάτων μας.
    Κανένας πολίτης που λειτουργεί φυσιολογικά στον τομέα των εσόδων του δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από αυτό και θα πρέπει να ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως.

    Ακόμη και την δημοσιοποίηση των στοιχείων της φορολογικής μας δήλωσης, θα πρέπει να σκεφθούμε, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από τα «προσωπικά μας δεδομένα», αν αυτό μπορεί να αλλάξει την αντίληψη μας για την συμμετοχή μας στα κοινά αυτού του κράτους….

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:49 | Κατερίνα Τζιόλη

    Κύριε Υπουργέ,
    Για να λειτουργήσει επαρκώς το σύστημα αποδείξεων θα πρέπει αυτός που λαμβάνει την απόδειξη να έχει κίνητρο για να την ζητήσει,και να βρίσκεται στην απέναντη όχθη απο εκείνον που την εκδίδει.
    Σήμερα αν ζητήσεις απόδειξη απο ένα ηλεκτρόλογο η υδραυλικό θα σου πεί» αν θέλεις απόδειξη θα επιβαρυνθείς με 19% ΦΠΑ» με αποτέλεσμα κανείς να μην λαμβάνει τέτοιου είδους αποδείξεις.
    Το κράτος έτσι ζημιώνετε απο ένα πολύ σημαντικό αριθμό εσόδων πού χάνονται.

    Τι πιο απλό απο το κράτος να δώσει την ακόλουθη λύση

    Να καταργήσει τον ΦΠΑ στις παροχές υπηρεσίων ορισμένων επαγγελμάτων και να δώσει κίνητρο στον πολίτη που λαμβάνει την απόδειξη π.χ. έκπτωση 10% της συνολικης αμοιβής και ταυτόχρονα θα φορολογεί εκείνον που εξέδωσε την απόδειξη minimum 20% ώστε το κράτος να λαμβάνει φόρους σε κάθε συναλλαγή και να φορολογεί αυτούς που πραγματικά βγάζουν εισόδημα και δεν το δηλώνουν.

    Αν συνεχιστεί το ίδιο σύστημα που ισχύει μέχρι τώρα και ο δικηγόρος και ο μαραγκός και ο υδραυλικός θα συνεχίσουν να λένε «ΑΜΑ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΣΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΠΑ»με αποτέλεσμα κάνεις να μην ζητάει απόδειξη.

    Μια απλή υπόδειξη σαν την παραπάνω θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του κράτους.Ελπίζω και εύχομαι να την πραγματοποιήσετε λίαν συντόμως
    Κατερίνα Τζιόλη

  • Αυτό που θα ήθελα είναι να υπάρχει ισονομία στην φορολόγηση. Πιστεύω ότι ένας τρόπος να γίνει αυτό, είναι η υποχρεωτική τιμολόγηση όλων των υπηρεσιών, εμπορευμάτων και κατασκευών με χρήση ηλεκτρονικής απόδειξης μέσα από το σύστημα TAXIS που να έχει ο κάθε χρήστης – φορολογούμενος τον κωδικό του και μέσα από αυτό να γίνεται η τιμολόγηση.
    Να έχει λοιπόν ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μία προσωπική σελίδα στο TAXIS και από εκεί να εκδίδει τιμολόγιο στον πελάτη του και μόνο αυτή η απόδειξη να θεωρείται σαν έγκυρη και να έχει, όποια το φορολογικό σύστημα επιτρέπει, μεταχείριση ανάλογα με την εκάστοτε οικονομική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών και τις ανάγκες στην Ελληνική οικονομία, φορολόγηση.
    Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας του συστήματος λόγο κάποιου τεχνικού προβλήματος να εκδίδεται προσωρινό έγγραφο τιμολόγιο όπως σήμερα από διπλότυπο ή τριπλότυπο μπλοκ αριθμημένο και θεωρημένο, χωρίς όμως δυνατότητα χρήσης του στην τελική φορολόγηση και μετά πάροδο ενός μήνα από την έκδοσή του να θεωρείται παράνομη πράξη η μη έκδοση ψηφιακού τιμολογίου μέσα από τη σελίδα του TAXIS και να προβλέπεται πρόστιμο ισότιμο του τιμολογίου και αφαίρεση της άδειας του επαγγελματία για δύο μήνες και αν επαναληφθεί τότε αφαίρεση της άδειας για ένα χρόνο, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα με το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του στην προσωπική – εταιρική σελίδα του ελεύθερου επαγγελματία στο TAXIS.
    Επίσης γνώση όλων των στοιχείων, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει λογαριασμό στο TAXIS για όποιον από τους λόγους που αναφέρθηκαν ή άλλους, προκειμένου να ξέρει η αγορά, ότι αυτός είναι εκτός «σωστής»
    συμπεριφοράς και έχει χαρακτηριστεί σαν φοροφυγάς και να μην έχει τη δυνατότητα περαιτέρω συναλλαγών χωρίς να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του σε σας και την κοινωνία. Να μην μπορεί δηλαδή να εκδοθεί προς αυτόν τιμολόγιο για υπηρεσίες κι εμπορεύματα, να μην μπορεί να αγοράσει με αυτήν την ταυτότητα, αλλά μόνο σαν απλός ιδιώτης με λιανικές τιμές και τον αντίστοιχο μη αφαιρέσιμο ΦΠΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:33 | Σιδηροκαστρίτης Νίκος

    Ειμαι αρχιτέκτονας μηχανικός και σχετικά με την κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης θα ήθελα να επισημάνω ότι τα έξοδα ενός αρχιτέκτονα, λόγο της φύσης του επαγγέλματος, είναι δυσανάλογα μικρότερα σε σχέση με τα έσοδα, αφού ο χρόνος σκέψης και σχεδιασμού δεν κοστολογείτε ως έξοδο ενώ είναι το βασικό. Θα ήταν άδικο να φορολογηθούν οι μηχανικοί με έσοδα-έξοδα εκτός και αν διευρυνθούν κατά πολύ οι κατηγορίες εξόδων.
    Κύροι, θέλετε να πιάσετε την φοροδιαφυγή? αναπροσαρμόστε το ΕΚΚΟ της οικοδομής.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:14 | ΚΟΤΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

    Ναι στο λογιστικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών όλων των επιτηδευματιών,κατάργηση του βιβλίου Α’ κατηγορίας, για να μπορέσει να λειτουργήσει και ο έλεγχος μέσω κλειστής αποθήκης όπως π.χ. στα πρατήρια υγρών καυσίμων (βενζίνη).
    Υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. ανά δίμηνο για τα βιβλία Β’ κατηγορίας και ανά μήνα για τα βιβλία Γ’ κατηγορίας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:42 | XO

    Νομίζω πως θα πρέπει να λαμβάνεται για τον ελεύθερο επαγγελματία σοβαρά υπ’όψιν το ότι στα τελευταία 5-10 χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριότητας υπάρχει μια ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ, αντίστροφη της αύξησης στα πρώτα 5 χρόνια της καριέρας. Αυτό θα έπρεπε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν τόσο στους ελέγχους, όσο και στον πιθανό τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός του.
    π.χ. εισοδήματα της τάξης των 10-15000 ετησίως είναι συνηθισμένα για έναν μέσο ελεύθερο επαγγελματία ηλικίας 70 χρόνων, και δεν θα έπρεπε να θεωρείται παράδειγμα φοροδιαφυγής.
    Ευχαριστώ πολύ και Καλή Χρονιά

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:40 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΚΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Μέχρι να γίνει εφικτή η διασταύρωση στοιχείων για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών θεωρώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να πληρώνουν φόρο για την άσκηση επαγγέλματος (όπως ο φόρος επιτηδεύματος που πληρώνουν οι έμποροι των λαϊκών αγορών και οι ταξιτζήδες). Ο φόρος αυτός θα αντιπροσωπεύει τεκμαρτό εισόδημα π.χ. 12000€. Οι αποδείξεις και τα τιμολόγια δεν καταργούνται. Αν από τα βιβλία εσόδων-εξόδων προκύπτει εισόδημα μεγαλύτερο από τις 12000€ θα φορολογείται επιπλέον με τον αντίστοιχο συντελεστή της ενιαίας κλίμακας.
    Ο προηγούμενος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διπλασίασε το κόστος έκδοσης των οικοδομικών αδειών χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση.
    Η άδεια της κάθε οικοδομής συνοδεύεται από έναν προϋπολογισμό Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής (γνωστό ως ΕΚΟ), για το οποίο ο ιδιοκτήτης ή ο κατασκευαστής πρέπει να παρουσιάσει τιμολόγια που να το καλύπτουν. Το ΕΚΟ δεν διαχωρίζει κόστος υλικών και κόστος εργασιών με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η κάλυψη του αντίστοιχου ποσού μόνο από τα τιμολόγια των υλικών (τα οποία συνήθως είναι πραγματικά). Αποτέλεσμα αυτού είναι οι τεχνίτες να κόβουν τιμολόγια πολύ μικρότερης αξίας από αυτή που εισπράτουν. Επίσης, ο προϋπολογισμός για τα έξοδα της ηλεκτρικής εγκατάστασης, της υδραυλικής εγκατάστασης, κάλυψη δαπέδων και άλλων εργασιών πάντα τα υπο-υπολογίζει ( περίπου στο 10% της πραγματικής αξίας) με αποτέλεσμα οι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί να εκδίδουν ακόμα πιο χαμηλά τιμολόγια. Άρα για την αποτελεσματικότερη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών που επλέκονται με την οικοδομή θεωρώ ότι είναι η αναθεώρηση και η βελτίωση του ΕΚΟ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:52 | ΣΗΦΗΣ ΣΕΡΡΕΣ

    ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ (ΜΕΣΙΤΕΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ)ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΏΝ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΣΟΔΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΕΚΜΑΡΤΑ , ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.
    ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ, ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΠΟΙΝΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΘΕΙ ΓΙΑ 2η Η 3η ΦΟΡΑ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:07 | Σωτήρης Βογιατζής

    Ενας πολύ απλός τρόπος σύλληψης της φοροδιαφυγής γιατρών-δικηγόρων-συμβολαιογράφων είναι αυτός που χρησιμοποιείται από χρόνια για τους μηχανικούς. Να κατατίθεται προκαταβολικά μια ελάχιστη αμοιβή στην Τράπεζα, προκαθορισμένη για κάθε δικαιοπραξία με αυτόματη παρακράτηση του φόρου. Αυτο να απαιτείται για κάθε αγορά, εγχείρηση συνταγογραφία κλπ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:18 | Ανδρεας Μπαχρας

    Ειμαι ελευθερος επαγγελματίας μηχανικός και μέλος του ΠΑΣΟΚ συνεχώς από το 1976.
    1.Με το λογιστικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός μου το φορολογητέο μου εισόδημα θα τετραπλασιαστεί (φορολογούμαι με 26% στο τζίρο) και ο φόρος θα εξαπλασιαστεί. Πιστεύετε ότι θα έχω να πληρώσω τέτοιο υπέρογκο ποσό η μήπως με οδηγείτε στη φοροδιαφυγή;
    2. Αγόρασα πρόσφατα επαγγελματική στέγη για να αποφύγω το ενοίκιο.
    Τι θα βάζω τώρα στα έξοδα;
    3. Αν για λόγους δικαιοσύνης πρέπει να κλείσουν όλα τα φορολογικά παράθυρα είμαι μαζί σας. Επειδή όμως δεν το πιστεύω ας είναι οι μηχανικοί το δεύτερο παράθυρο μετά τους βουλευτές που θα μείνει ανοιχτό. Και παράθυρα δεν είναι μόνο η άθροιση των εισοδημάτων στην κλίμακα αλλά και η τζάμπα δουλειά που προσφέρουν 3 δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι τόσοι μετακλητοί στους βουλευτές καθώς και οι υπόλοιπες ατέλειες που έχουν. Πληρώστε και σε μένα τους μισθούς των δύο υπαλλήλων που έχω και φορολογήστε με σκληρά.

    Καλή χρονιά

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:15 | Βερβενιώτης Ι.Παναγιώτης

    Πιστεύω πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες καιοι λεγόμενοι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που κατά βάση φοροδιαφεύγουν.Είναι δυνατόν με την βοήθεια ανθρώπων που χειρίζονται τα λογιστικά τους, να παρουσιάζουν εισοδήματα 8 και δέκα χιλιάδων ευρώ; Είναι δυνατόν παραμονές της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νά βγαίνουν διάφοροι στις τηλεοράσεις και να συμβουλεύουν τους πολίτες πως θα συμπληρώσουν τη δήλωση για να γλυτώσουν χρήματα από την εφορία!Πρέπει πρώτα να εμπεδωθεί η φορολογική συνείδηση.Γιατί πρώτοι είναι αυτοί που παραπονούνται ότι δεν λειτουργεί το κοινωνικό κράτος χωρίς να θέλουν να συνεισφέρουν.Πολύ σωστά ο πρωθυπουργός συνέδεσε τη διαφθορά με την οικονομία.Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι λέει ο λαός.
    Σίγουρα μια λύση είναι το τεκμαρτό εισόδημα για τον καθένα.Πάλι όμως και αυτό θα είναι κάτω του πραγματικού εισοδήματος.Ίσως η αμοιβή τους μέσω τραπεζικού λογαριασμού.Ίσως η επιστροφή άμεσα ενός μέρους της αξίας μιας απόδειξης απο την εφορία την επομένη κιόλας.Σίγουρα δε το πόθεν έσχες και η άρση του τραπεζικού .Δεν θα θελήσουν οι απλοί φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι να συμμετέχουν σε μια προσπάθεια αν συνεχίσουν να βλέπουν να δηλώνουν προκλητικά ορισμένοι αυτά τα ποσά!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:37 | Ζύγας Γ.

    Άυξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης πάνω από 40% με ταυτόχρονο
    λογιστικό προσδιορισμό εισοδήματος ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ.

    Δηλαδή αναγκάζεται έναν π.χ. Μηχανικό που εργάζεται για να βγάλει το κάτι παραπάνω (και δεν είναι εισοδηματίας ή μέτοχος κλπ) μετά την 4 με 5 δουλειά να σταματήσει απλά να εργάζεται!

    Διαφορετικά για μια δουλειά των 10.000 ευρώ (και για ανώτατο συντελεστή 50%) αυτός θα πάρει μόλις 5.000 ενώ το κράτος 5.000+1.900 φπα=6900!! Συγνώμη αλλά δεν έχουμε δουλεία αλλά απλά εργαζόμαστε για το κάτι καλύτερο!

    Εν τέλει το αποτέλεσμα θα είναι:

    1) Μείωση της ανάπτυξης
    2) Μείωση των εσόδων από ΦΠΑ
    3) Καλλιέργεια νοοτροπίας αεργίας στους Μηχανικούς αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους που δεν θα έχουν κίνητρο να εργαστούν παραπάνω. Γιατί; Για να δίνουν στο κράτος το 60% και να πέρνουν αυτοί το 40%;
    Ξέρεται τα χρήματα αυτά βγαίνουν με κόπο και είναι καρποί σπουδών και μελέτης πολλών ετών!! Δεν είμαστε ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:21 | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ .
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΘΕΙ ;
    ΑΛΛΑ ΜΑΛΟΝ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΝΟΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΙΟ «ΕΠΙΚΕΡΔΕΙΣ» ΔΟΥΛΕΙΕΣ .

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 09:24 | Σγουρόγλου Γεώργιος Σχολείου 9 Αγία Παρασκευή

    Λοφιστικός προσδιορισμός μπορεί να γίνει μόνον εφόσον υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας απογραφής. Για τις επιχειρήσεις Α΄και Β΄κατηγορίας βιβλίων, τυχόν λογιστικός προσδιορισμός σημαίνει ληστρική φορολόγηση.΄/ενας πρόχειρος έλεγχος της λεγόμενης «αυτοπεραίωσης» δείχνει σαφέστατα την τεράστια διάσταση που υπάρχει μεταξύ των νομίμως εξωλογιστικώς βάσει συντελεστών καθαρού κέρδους προσδιοριζομένων καθαρών κερδών και του κατ’ επίφαση «λογιστικού προσδιορισμού. Αυτό δε οφείλεται στην μη ύπαρξη πραγματικής απογραφής. Εξάλλου η τυχόν υποχρέωση απογραφής θα αποτελέσει δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για τους επαγγελματίες της κατηγορίας αυτής. Ορθότερος θα είναι να αυξηθούν οι συντελεστές καθαρού κέρδους αλλά λογιστικός προσδιορισμός στους μικροεπαγγελματίες των Α΄και Β΄κατηγορίας βιβλίων είναι σκέτη φοροκλοπή για τις επιχειρήσεις αυτές.
    ΄Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα που προφανώς αναφέρεται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, απότοκο της αδυναμίας οποιυδήποτε ελέγχου εκ μέρους του κράτους, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα η προισχύσασασ φορολογία καθαρών προσόδων με την μορφή τέλους επιτηδεύματοσ. Δηλ. Για τις διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων που εκ των πραγμάτων έχουν την δυνστότητα φοροδιαφυγής και για τις οποίες, υποθέτω, ότι υπάρχουν σχετικά στατιστικά, να επιβληθεί ένα τέλος επιτηδεύματος αντιπαροχή του οποίου θα αποτελεί το γεγονός ότι τα επαγγέλματα αυτά ασκούνται κατόπιν αδείας. ΄Ετσιμ π.χ. οι υδραυλικοί, δικηγόροι, γισατροί κλπ θα καταταγούν σε διάφορες κατηγορίες κάθεμία από τις οποίες θα καταβάλει διαφορετικό ποσό τέλους επιτηδεύματος. Ακόμη μπορεί να είναι διαφορετικό και το ύψος του τέλους αναλόγως του επαγγέλματος, με κριιτήριο την βάσει υπαρχόντων στατιστικών δυνατότητα φοροδιαφυγής. Η κατάταξη στις διάφορες κατηγορίεσ θα γίνει με βάση ορισμένα κριτήρια π.χ. τα έτη ασκήσεως του επιτηδεύματος. Π.Χ. στην Α΄κατηγορία δικηγόρων όσοι έχουν μέχρι 5 έτη άσκησης του επαγγέλματος και μικρό ποσό τέλους, στην Β΄όσοι έχουν από 5-8 έτη με λίγο υψηλότερο τέλος ΄κλπ. Στην Α΄κατηγορία υδραυλικών όσοι ασκούν επί 3ετία με μικρόμεν τέλος αλλά διαφορετικό από το τέλος των δικηγόρων κλπ. Παράλληλα θα υπάρχει και ο φόρος εισοδήματος για όλους αυτούς από τον οποίο και θα φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας λιγότερα απ’ όσα παίρνουν. Μπορεί να γίνει και συνδυασμός με την έννοια ότι απαλλάσσεται από το τέλος επιτηδεύματος όποιος δηλώσει κάποιο ποσλο εισοδήματος, το οποίο βεβαίως θα ορισθεί νομοθετικώς αλλά θα ληφθούν στατιστικ΄λα στοιχεία για τον καθορισμό του.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 02:55 | Δρεττάκης

    Αξιότιμοι κ.κ.,

    Επιτρέψτε μου τις εξής παρατηρήσεις σε σχέση με το θέμα του λογιστικού προσδιορισμού του καθαρού κέρδους των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών:

    Ας συγκρίνουμε τις τρεις κατηγορίες «επιστημόνων» ελευθέρων επαγγελματιών, δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών.

    α) Με ΦΠΑ επιβαρύνονται μόνο οι υπηρεσίες των μηχανικών.

    β) Αποδείξεις εκδίδει η μεγάλη πλειονότητα των μηχανικών (ο λόγος έχει εξηγηθεί πολλάκις σε προηγούμενα posts) άρα δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, ενώ είναι γενική η παραδοχή ότι στις κατηγορίες των γιατρών, δικηγόρων η έκδοση αποδείξεων είναι μάλλον η εξαίρεση

    γ) Οι γιατροί αλλά και οι δικηγόροι σε μεγάλο βαθμό πληρώνονται άμεσα με την παροχή των υπηρεσιών τους, ενώ οι μηχανικοί που έχουν πελάτες εταιρίες (δημόσιες και μη) κόβουν την απόδειξη χωρίς να εισπράξουν τίποτε, αποδίδουν άμεσα τον ΦΠΑ στο κράτος, φορολογούνται για τα εισοδήματά τους και μετά κυνηγάνε τους πελάτες τους για να εισπράξουν κάποια στιγμή στο μέλλον τα χρήματά τους (οι καθυστερήσεις στις πληρωμές υπερβαίνουν πολλές φορές τον ένα χρόνο)

    δ) Οι μηχανικοί στην πράξη αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις επί των αναγραφομένων τιμών των τιμολογίων οι οποίες δεν φαίνονται

    ε) Οι μηχανικοί, αντιθέτως με γιατρούς, δικηγόρους, φορολογούνται (υπό προϋποθέσεις) με εξωλογιστικό τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι η εφορία τους αναγνωρίζει ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων τους αντιστοιχεί σε έξοδα. Αυτό είναι προς όφελος των μηχανικών γιατί τα έξοδα που υπολογίζονται τεκμαρτά είναι συνήθως υψηλότερα από τα πραγματικά έξοδα

    Τα παραπάνω δείχνουν γιατί οι μηχανικοί είναι η κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών που αποδίδει κατά κεφαλήν με διαφορά τα περισσότερα έσοδα στο κράτος (ΦΠΑ και άμεσοι φόροι). (Ας ανακοινώσει το υπουργείο τα αντίστοιχα μεγέθη ανά κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών, θα βγούνε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα)

    Τώρα, αν εξετάσουμε αναλυτικότερα τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος που ισχύει τώρα, θα διαπιστώσουμε το εξής.

    1)Είναι δοκιμασμένος – εφαρμόζεται για πάρα πολλά χρόνια

    2)Είναι απλός – πολλαπλασιάζεις τον τζίρο σου με έναν συντελεστή και βγάζεις το καθαρό εισόδημα

    3)Είναι αντικειμενικός – δεν χρειάζεται να μπεις σε διαπραγματεύσεις (με ότι αυτό συνεπάγεται) με την εφορία για το αν κάποιο έξοδο θα πρέπει να αναγνωριστεί ή όχι

    4)Είναι αποδεκτός από τους εμπλεκομένους – ο μηχανικός δεν θα κοιτάξει να βρει τρόπο να μην κόψει απόδειξη γιατί αποδέχεται τον τρόπο φορολόγησης

    5)Είναι γενναιόδωρος – τα έξοδα που υπολογίζονται καλύπτουν συνήθως με το παραπάνω

    Τα τέσσερα πρώτα σημεία είναι τα βασικά στοιχεία ενός πετυχημένου μέτρου, άρα η εφαρμογή του εξωλογιστικού υπολογισμού σε σχέση με τον παλαιότερο λογιστικό- του οποίου η επαναφορά μελετάται- κρίνεται επιτυχημένη. Όσον αφορά το 5ο σημείο, η «γενναιοδωρία» είναι πάντοτε δεδομένη σε περιπτώσεις τεκμαρτών υπολογισμών γιατί κοιτάς πρώτιστα να μην αδικήσεις κάποιον κι ας ευνοηθεί κάποιος λίγο παραπάνω

    Από την άλλη, η επαναφορά του λογιστικού προσδιορισμού θα σημάνει τα εξής:
    1)Περιπλοκότητα – Θα πρέπει να καθοριστεί ποιες δαπάνες, σε τι ποσοστά θα αναγνωρίζονται ως έξοδα
    2)Κόστος – Αυτή τη στιγμή ο μηχανικός δεν χρειάζεται λογιστή να του κρατάει τα βιβλία, με το λογιστικό προσδιορισμό θα χρειαστεί
    3)Μη αποδοχή – Ο μηχανικός που αισθάνεται ότι αδικείται διότι καλείται να συνεισφέρει δυσανάλογα πολλά σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, θα οδηγηθεί στην αναζήτηση τρόπων να αποφύγει την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση (πλασματικά έξοδα, τιμολόγηση μέσω εταιριών π.χ. με έδρα την Κύπρο, όπου θα φορολογείται με 10% και δε θα υπάγεται σε ΦΠΑ κ.α.)

    Συμπερασματικά, ο εξωλογιστικός τρόπος που εφαρμόζεται τώρα είναι ένας αποδεδειγμένα καλός τρόπος φορολόγησης για τους μηχανικούς, γιατί ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός τους. Ο λογιστικός τρόπος είναι φαινομενικά πιο δίκαιος αλλά στην πράξη θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρήσει να επιλύσει.

    Σε κάθε περίπτωση, αν το υπουργείο επιλέξει να εφαρμόσει τον λογιστικό τρόπο, θα πρέπει να κάνει συγχρόνως και τα εξής:

    1) Να αρχίσει την εφαρμογή του από το 2011, αφού θα χρειαστεί προηγουμένως να αποσαφηνίσει με δίκαιο τρόπο τα έξοδα που θα μπορούν να δικαιολογηθούν (π.χ. στην Γερμανία δικαιολογούνται ενοίκια, βενζίνες, συντηρήσεις, χιλιομετρικές αποζημιώσεις, εκτός έδρας, έξοδα διαμονής και εστίασης, επιμορφώσεις, συνδρομές, αναλώσιμα, αγορές παγίων και αποσβέσεις και πολλά άλλα). Αυτά μέχρι να καθοριστούν σίγουρα θα περάσει το 2010.
    Σημ.: Παρατήρησα ότι κάποιοι έχουν αναφερθεί σε πιθανή αναδρομικότητα αυτής της ρύθμισης για τα εισοδήματα του 2009. Αυτό προφανώς δεν είναι δυνατόν και κάθε συζήτηση περί αυτού είναι αστεία, θα ήταν σαν να λέγαμε ότι το μέτρο σύνδεσης του αφορολόγητου ορίου με τη συλλογή αποδείξεων θα μπορούσε να εφαρμοστεί για το 2009 – ήμαρτον. (Άλλο η αυτοτελής φορολόγηση, εκεί προφανώς κάποια επιδόματα ακόμη και του 2009 μπορούν να μπουν στην κλίμακα)

    2)Υπαγωγή και των άλλων κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων) στο καθεστώς ΦΠΑ και αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου για έκδοση αποδείξεων

    Με εκτίμηση

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 23:10 | κώστας

    Φυσικά λογιστικός προσδιορισμός για όλα τα επαγγέλματα.

    Ναι στα αντικειμενικά κριτήρια, με ελάχιστο εισόδημα στα πρότυπα των αντικειμενικών κριστηρίων του 1994-Δηλαδή: τμ επαγγελματικής εγκατάστασης, επάγγελμα, περιοχή επαγγελματικής εγκατάστασης, χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας κλπ. Εμφαση στις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή δραστηριοποιήσης. π.χ. αν η αντικειμενική αξία είναι πάνω από τόσο συντελεστής .. τέτοιος που να αυξάνει το ελάχιστο αποδεκτό εισόδημα σημαντικά. Ετσι π.χ. γιατρός με έδρα το κολωνάκι, όχι εισόδημα κάτω από 100.000,00 ετησίως.. γιατρός στο Αιγάλεω ελάχιστο εισόδημα 25.000,00 ετησίως γιατρός στο καστελόριζο αρνητικό ελάχιστο εισόδημα με επιδότηση της ζημιάς που θεωρητικά προκύπτει.

    Η εναλλακτική πρόταση που θέλει το ελάχιστο εισόδημα να εξαρτάται από το ύψος προσωπικών δαπανών φοβάμαι ότι είναι ανεφάρμοστο, αφού κάποιος μπορεί να μη δηλώσει όλες τις προσωπικές/οικογενειακές δαπάνες, ή να σταθμίσει αν η έκπτωση που κερδίζει δηλώνοντας τες είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από αυτό που πληρώνει λόγω αύξησης του ελαχίστου εισοδήματος του

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:17 | DIMITRIS PAPADOPOULOS

    ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΠΙΟ ΑΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ (ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ Ο ΦΠΑ) ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, ΟΜΩΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ Η΄ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝ ΦΠΑ (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ). ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ) ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ? ΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ?

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:38 | Απόστολος Μπάλλας

    Η ειδική φορολόγηση των μηχανικών είναι προκλητική στο έπακρο! Ορισμένες από τις εργασίες που αναφέρονται γίνονται και από άλλες κατηγορίες επιστημόνων και αυτοί φορολογούνται στο λογιστικό κέρδος. Διαθέτετε το κουράγιο;

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:46 | Οικονόμου Ελευθέριος

    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ «ΚΛΟΠΗ» ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΛΕΙΤΑΙ.ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΟΣΩΝ ΘΑ ΥΠΟΠΕΣΟΥΝ ΣΕ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:51 | Θανάσης Π.

    Ο θεσμός φορολόγησης των μηχανικών και άλλων ενδεχομένως ελευθέρων επαγγεματιών με συντελεστή τεκμαρτού κέρδους πρέπει να παραμείνει σε εφαρμογή και να μην καταργηθεί. Αυτό διότι αφενός υπάρχει το κίνητρο συγκέντρωσης αποδείξεων λόγω ΦΠΑ και αφετέρου διότι υπάρχουν πραγματικά έξοδα που δεν μπορούν να καταγραφούν μέσω παραστατικών εξόδων (τιμολογίων), όπως καύσιμα, συντήρηση κλπ. οικογενιακών αυτοκινήτων που όμως χρησιμοποιούνται και για επαγγελματικές ανάγκες, έξοδα οργανισμών κοινής οφέλειας (ύδρευση, ΔΕΗ, ΟΤΕ), κινητά τηλ. ειδικά στις περιπτώσεις όπου η επαγγελματική στέγη ταυτίζεται με την κατοικία και άλλα μικροέξοδα. Άλωστε όταν διαπιστώνεται δυσαναλογία μεταξύ πραγματικών και τεκμαρτών εξόδων προβλέπεται η προσαύξηση του συντελεστή καθαρών κερδών. Θεωρώ ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής για κάθε εργασία και επέκτασή της και εκεί που δεν εφαρμόζεται ή αυξησή της σε πραγματικά επίπεδα (π.χ. αμοιβές δικηγόρων, σε συνδιασμό με την φύση της υπόθεσης, λογιστών ανά δήλωση που καταθέτουν σε συνδιασμό με την πολυπλοκότητα της δήλωσης, συμβολαιογράφων κλπ.). Το ανωτέρω πρέπει να συνδιαστεί με την καθιέρωση καταβολής του προκαταβλητέου φόρου ανά αμοιβή (π.χ. στα συμβόλαια μαζί με το τοπογραφικό να επισυνάπτεται υποχρεωτικά παραστικό κατάθεσης αμοιβής στην ΕΤΕ, ΤΣΜΕΔΕ, Διπλότυπο προκαταβλητέου Φόρου. Οι υποθυκοφύλακες ή τα κτηματολογικά γραφεία να μην μεταγράφουν τα συμβόλαια εάν δεν συνοδεύονται από διπλότυπο καταβολής στην ΔΟΥ του προκαταβλητέου φόρου επί της νόμιμης αμοιβής του συμβολαιογράφου. Οι Δικηγόροι να καταθέτουν στις γραμματείες των δικαστηρίων εκτός των παραβόλων της αμοιβής και του διπλοτύπου του προκαταβλητέου φόρου επί της αμοιβής. Οι Λογιστές να επισυνάπτουν σε κάθε Δήλωση που καταθέτουν πινάκιο υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής που θα καθοριστεί με διπλότυπο προκαταβλητέου φόρου επί της αμοιβής). Τέλος είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή των ανωτέρω αλλά και ο έλεγχος των υπολοίπων ελευθέρων επαγγελματιών και εμπορικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων πρέπει να γίνεται εντατικά και επισταμένα από ειδικά σώματα ελέγχου και οι ποινές να είναι αυστηρές. Οι εντατικοί έλεγχοι σε συνδιασμό με τις αυστηρές ποινές, ειδικά σε περίπτωση υποτροπιασμού είναι βασικός παράγοντας περιστολής της φοροδιαφυγής. Επίσης η διασταύρωση εισοδημάτων των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων σε συνδιασμό με αξία της ακίνητης περιουσίας που αποκτούν επιβάλεται. Τέλος πρέπει να επιβληθεί ειδική φορολόγηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας των off shore εταιρειών τόσο κατά την απόκτηση της όσο και στη συνέχεια.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:55 | Φιλιππακοπούλου Θεοδώρα

    Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να γίνει διαχωρισμός όσων επιστημόνων-μηχανικών κόβουν αποδείξεις Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών σε διάφορες εταιρίες για εργασία που παρέχουν, σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Σε αντίθεση με τους δεύτερους, οι πρώτοι είναι ουσιαστικά μισθωτοί ορισμένου χρόνου και αμείβονται από εταιρίες και όχι από φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή, κόβουν πάντα αποδείξεις στις εταιρίες, όταν τους παρέχουν κάποια εργασία και αποδίδουν ΦΠΑ. Δεν έχουν καμιά σχέση με τον υδραυλικό ή τον ελαιοχρωματιστή που δεν θα κόψει απόδειξη ή θα «εκβιάσει» για τον ΦΠΑ,έναν ιδιώτη. Αυτός ο επιστήμονας-μηχανικός, αν δεν «κόψει» απόδειξη δεν θα πάρει ούτε δραχμή από την εταιρία. Δεν έχει καμιά δυνατότητα φοροδιαφυγής, εκτός κι αν χρεώσει άσχετες δαπάνες στα έξοδά του. Επομένως, αν ελέγχεται αυστηρά για την αντικειμενικότητα των δαπανών που δηλώνει ως έξοδα, αποκλείεται κάθε δυνατότητα φοροδιαφυγής του.
    Σε περίπτωση που οριστεί ένα ελάχιστο υποχρεωτικό ποσό ως φορολογήσιμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες (όπως πήγε να κάνει πριν λίγα χρόνια ο Αλογοσκούφης, αλλά αναγκάστηκε αμέσως να το πάρει πίσω)πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός των επιστημόνων-μηχανικών που παρέχουν υπηρεσίες σε εταιρίες, από αυτούς που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε φυσικά πρόσωπα-ιδιώτες. Για παράδειγμα ένας χημικός-χημικός μηχανικός (λόγω της φύσης της ειδικότητάς του)ουσιαστικά δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες σε έναν ιδιώτη (εκτός αν έχει χημικό εργαστήριο, αυτό όμως απαιτεί άλλη άδεια λειτουργίας)και δεν μπορεί να φοροδιαφεύγει. Όμως ένας μηχανολόγος που αναλαμβάνει συντηρήσεις ανελκυστήρων σε σπίτια ιδιωτών, ίσως έχει τη δυαντότητα ορισμένες φορές να μην κόβει αποδείξεις. Επομένως είναι θεμιτό να γίνει διαχωρισμός όσων παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε εταιρίες-οργανισμούς από όσους παρέχουν υπηρεσίες και σε ιδιώτες. Μόνο τότε θα αποφευχθούν οι αδικίες της εφαρμογής ενός κατώτατου υποχρεωτικού φορολογήσιμου ποσού σε αυτούς τους επαγγελματίες.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:09 | ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Αγαπητοί κύριοι του ΥΠ.ΟΙ.Ο.,

    θέλω να διαμαρτυρηθώ έντονα εκ μέρους των χιλιάδων νέων συναδέλφων μου οδοντιάτρων για την άδικη επίθεση που δέχονται συλλήβδην όλοι, κυρίως από τα ΜΜΕ. Πράγματι υπάρχουν πολλοί γιατροί και οδοντίατροι που φτάνουν στα όρια της ηλιθιότητας και αδιάντροπα κλέβουν το Κράτος αλλά και τους ασθενείς τους χωρίς να κόβουν αποδείξεις για χρήματα που εισπράττουν. Αυτοί οι μεγαλοκαρχαρίες όμως είναι κατα πολύ λιγότεροι από τις στρατιές των χιλιάδων νέων υγειονομικών και οδοντιάτρων όπως εγώ, που αφού το κράτος φρόντισε νατους εγκλωβίσει στη συγκεκριμένη επαγγελματική επιλογή, τώρα έχεται να τους αποτελειώσει!
    Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 15.500 οδοντίατροι!Από αυτούς πάνω από το 60% των οδοντιάτρων είναι νέοι που εργάζονται λιγότερο απο 15 χρόνια στο ελεύθερο επάγγελμα.Εκτός του ότι εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας καθώς μετα από 35 χρόνια πλήρους ασφάλισης θα συνταξιοδοτηθούν με 481 ευρώ, βλέπουν τα πάγια έξοδα τους διαρκώς κάθε χρόνο να εκτινάσσονται και τα έσοδα τους να μειώνονται.
    Ένας νέος συνάδελφος για να ανοίξει οδοντιατρείο χρειάζεται να επενδύσει τουλάχιστουν 40.000 – 50.000 ευρώ τα οποία θα αποκομίσει από τραπεζικό δανεισμό! Μετά πρέπει να κυνηγάει τους ασθενείς που το κράτος τους έχει εγκαταλείψει προ πολλού σε ότι αφορά την στοματική υγεία καθώς δεν καλύπτει τίποτε από όσα πληρώνουν από την τσέπη τους – ούτε 7 ευρώ δεν δίνει για ένα σφράγισμα – και στο τέλος υποβάλλεται και στη χλεή της κοινωνίας ως δήθεν προνομιούχος γιατί στους 100 τυχαίνει ο ένας να έχει Μercedes και οι 5 να μένουν σε δικό τους διαμέρισμα που αγόρασαν με στεγαστικό δάνειο 40 ετίας. Κανείς δεν μιλά όμως για την μάζα των νέων οδοντιάτρων που μένουν ακόμα με τους γονείς τους, δέχονται το πολύ 2-3 ασθενείς την εβδομάδα και έχουν τους δύσμοιρους γονείς τους να βάζουν το χερι στην τσέπη για να πληρώσουν το ενοίκιο τους και τα πάγια!
    Για όλα τα παραπάνω – που και λίγα σας λέω – κύριοι του Υπουργείου, βάλτε κάτω τα στατιστικά σας και βρείτε τους μεγαλοκαραχαρίες που δηλώνουν εισόδημα 10.000 και 20.000 ευρώ μετά από 20 και 30 χρόνια δουλειάς, αλλά έχουν και βίλες, εξοχικά, 2-3 τζιπ και σκάφη αναψυχής και αφήστε τους νέους γιατρούς που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τον ΑΣφαλιστικό τους Φορεα για να πάρουν μια πενιχρή σύνταξη – και αν την πάρουν- στα 65 και όχι στα 40 και στα 50 τους όπως ισχύει με πολλές κυριούλες του Δημοσίου που όλο μυξοκλαίγονται και τσεπώνουν 1000 και 1500 ευρώ διαβίου το μήνα!
    Και τέλος μην κάνετε το λάθος να επιβάλετε ΦΠΑ και στους γιατρούς, γιατί τότε θα επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο την ιδιωτική δαπάνη της περίθαλψης και θα ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την συναλλαγή του στυλ «με απόδειξη 150, χωρίς απόδειξη 100». Και όπως καταλαβαίνετε αυτό θα οδηγήσει και αυτούς που έκοβαν αποδείξεις, τελικά να μην κόβουν, με αποτέλεσμα ακόμα λιγότερα φορολογικά έσοδα!
    Απεναντίας η πριμοδότηση των αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες κατά 50-100% είανι μια πολύ καλή λύση και σίγουρα θα αποδώσει καρπούς!

    Αυτά τα ολίγα,

    Καλή Χρονιά & Καλά Μυαλά,

    ΒΑ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:10 | ΚΑΤΡΑΝΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Τελικα ,μέσα απ αυτο το φοβερα δημοκρατικό βήμα ελευθερου διαλόγου..κατι που δεν έχει ξαναγινει…βλέπουμε το αγχος του κόσμου να θέλει ο καθένας με τον τρόπο του να υπερασπίσει την επαγγελματική του ιδιότητα και τις ιδιαιτερότητες του κλάδου του ΚΑΙ μόνο. … Λογικό και θεμιτό.
    Παρατηρήσεις:
    1. Ο πολύς κόσμος συμφωνεί σε 2-3 επαγγέλματα να γίνουν αλλαγές Ιατροί, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι. Ξεκάθαρα πράγματα. Χαμηλή προσφορά στην οικονομική διαδικασια μεγάλες ανεξέλεγκτες αμοιβές.
    2. Οχι στις απότομες αλλαγές σε κανένα θέμα..γιατί η οικονομία ειναι αλυσίδα .
    3.Για τη στήριξη και ελάφρυνση της περιφέρειας θα ακούσουμε κάτι? πράσινη ανάπτυξη ουσιαστικά είναι η στήριξη της περιφέρειας.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 12:23 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

    ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ – ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ
    ΚΑΝΤΕ ΤΟ

    ΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΝΕΛΈΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    ΕΣΤΩ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ 1000€ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ

    ΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 32%

    Ή ΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ
    ΕΞΟΔΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
    ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΕΞΟΔΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ
    ΔΕΗ- ΤΗΛΕΦΩΝΑ – ΕΥΔΑΠ – ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΤΩΝ – ΙΝΤΕΡΝΕΤ
    ΧΑΡΤΙΑ – ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ

    ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΟΔΗΓΕΙΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
    ΟΠΟΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΕ

    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ – ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    ΟΧΙ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ
    ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | fayez

    καλημέρα σας
    ειλικρινά συμφωνώ μαζί σου με ότι έγραψες και πιστεύω ότι κάλυψης την γνώμη μου ]
    και θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι
    1 – Αν αρρωστήσεις ( χτύπα ξύλο ) σεβρά και δεν μπορείς να εκτελέσεις τις εργασίες και τις υποχρεώσεως σου ………ποιος θα σε κοιτάξει και ποιος θα σε λυπηθεί……….μόνο ο θεός
    π.χ. και είναι πραγματική ιστορία ..
    πριν δυο χρόνια περίπου είχα κανονίσει για μια καινούρια συνεργασία με μια εταιρία και ότι θα ξεκινήσω μετά το Πάσχα και όλα μέλι και γάλα είναι μια δουλεία που την περίμενα μετά από τέσσερες μήνες χωρίς εισόδημα (είμαι παντρεμένος , η γυναίκα μου χωρείς δουλεία και περιμέναμε παιδί ) 1300 € τρέχουν μηναίο έξοδα .
    έτσι που λες ενώ είμαι σε μια δραστηριότητα ( τρέξιμο ) έπαθα ατύχημα και κόπηκα ο τένοντας στο αριστερό πόδι . ( 45 μέρες στο κρεβάτι και 3 μήνες ανάρρωση και φυσιοθεραπεία ) και βέβαια χάλασε η συνεργασία …………δικαιολογημένα .
    δηλαδή είμαι μέσα ( 8Χ 1300) = 10400 € + ΤΣΜΕΔΕ ( 3200 €) = 13600€ ?????!!!!!! + Γέννα + έξοδα γιατρούς ( το σύστημα περίθαλψη της Ελλάδας και πάει λέγοντας )
    ποιος μου τα έδωσε ????!!!!! κανείς ( μόνο η τράπεζα) και αν τα δηλώνει θα πληρώσω και φόρος καταναλωτικό δάνειο………….δεν μας παραήτανε
    Οπότε αναρωτούμε σε τέτοια περίπτωση τι θα γίνει ? ………………………… σαν τα σκέλια θα πεθάνουμε ………( Η απάντησης : είσαι μηχανικός δεν έχεις ανάγκη )
    δεν θέλω να πολυλογώ ……….τα υπόλοιπα μπορείτε να τα κατάλαβετε

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:50 | Ηλίας Κουράκης

    Όπως έχει σημειωθεί από πολλούς συναδέλφους το υπάρχων σύστημα φορολόγησης των μηχανικών ωφελεί τα κρατικά έσοδα. Οι μηχανικοί κόβουν πάντα απόδειξη και αποδίδουν πολλές χιδιάδες ευρώ ΦΠΑ. Η αύξηση των συντελεστών θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τα έσοδα του κράτους. Αντιθέτως το έσοδα-έξοδα (ειδικά με τα τωρινά δικαιολογούμενα έξοδα) θα οδηγήσει σε φοροδιαφυγή και ανεύρεση άλλων τρόπων (π.χ. γιατί να μην ιδρύσει τότε ένας μηχανικός μια ΕΠΕ)?

    Όσο για τα κακόβουλα και άσχετα σχόλια που ακούγονται κατά των μηχανικών, θα περίμενα λίγο περισσότερο σεβασμό σε ανθρώπους που αποτελούν τα καλύτερα μυαλά της χώρας (με κριτήριο π.χ. τις πανελλαδικές εξετάσεις), έχουν περάσει από μακροχρόνιες και εξαιρετικά δύσκολες σπουδές (π.χ. το πρόγραμμα σπουδών του ΕΜΠ περιλαμβάνει 70 τουλάχιστον μαθήματα + διπλωματική για κάθε απόφοιτο), και φυσικά ασχολούνται με παραγωγικές και καινοτομικές δραστηριότητες (και όχι υποστηρικτικές δραστηριότητες). Κρίμα λίγο σεβασμός σε ένα κλάδο που παράγει για να συντηρεί πολλούς άλλους θα ήταν στοιχειώδης!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:11 | A. N.

    Αγαπητοί κύριοι θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα πράματα που θεωρώ ότι πρέπει να είναι γνωστά από όλους όσους κρίνουν τους μηχανικούς (αν και κάποια δεν έχουν εφαρμογή αποκλειστικά στους μηχανικούς).

    Οι αμοιβές των νέων μηχανικών που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα με Δ.Π.Υ. τις περισσότερες των φορών είναι χαμηλές. Αντίστοιχες θέσεις στο δημόσιο πληρώνονται ανά εργατοώρα πολύ καλύτερα. Σε καμιά περίπτωση δε θεωρώ ότι πρέπει να μειώσετε τις αμοιβές των Δ.Υ., αλλά πείτε μου πώς θα γίνει να πείσετε τους εργοδότες / εταιρίες (μεγάλες – μικρές) να πληρώσουν τα ίδια χρήματα ανά εργατοώρα στους μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα;

    Δουλειές δεν υπάρχουν και είναι ολοένα και δυσκολότερο να βρεθούν νέες. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις ειδικά σε μικρές εταιρίες που πληρώνονται για πλήρη απασχόληση οι εργαζόμενοι μηχανικοί μαύρα. Π.χ. μηνιαίος μισθός 700ε.

    Αν εφαρμοστεί λογιστικός τρόπος προσδιορισμού εισοδήματος τότε θα πρέπει ως έξοδα να εκπίπτουν τα πάντα και χωρίς συντελεστές. Δεν είναι δυνατό να έχει κάποιος εισόδημα π.χ. 12000, να εμφανίσει 12000 έξοδα (νοίκι, βενζίνες αυτοκινήτου, λογαριασμοί, ασφαλστκές εισφορές, κτλ.) και να φορολογηθεί για 12000 – 12000*0,4 = 7200ε, όπως ακούστηκε στα ΜΜΕ. Που είναι τα έσοδα για να αποδώσει και φόρο;

    Εφόσον καταργηθούν οι συντελεστές απόλυτα δίκαιο να εκπίπτουν χωρίς συντελεστές οι πάσης φύσεως δαπάνες και από εκεί και πέρα το υπολειπόμενο ποσό (αποταμίευση) φορολογείστε το με συντελεστές που εσείς κρίνετε.

    Βέβαια αν την επόμενη χρονιά δεν υπάρχει δουλειά σας παρακαλώ φροντίστε να μπορούν να εγγραφούν και στον ΟΑΕΔ για να λάβουν κάποιο επίδομα.

    Λυπάμαι που το λέω αλλά επειδή θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι:

    1. οι εργοδότες δε θα ανεβάσουν τις αμοιβές των μηχανικών (εδώ που τα λέμε θεωρώ περισσότερο πιθανό να τους στείλουν σπίτια τους) λόγω έλλειψης αντικειμένου
    2. όσοι μείνουν να δουλεύουν θα έχουν σημαντική μείωση μισθού που σε αρκετές των περιπτώσεων τσούζει

    βλέπω να οδηγούμαστε σε ακόμη πιο έντονο βαθμό (όχι πως δε γίνεται ήδη):

    1. μαύρες αμοιβές από εργοδότες προς το προσωπικό τους
    2. οικονομική μετανάστευση σε άλλες χώρες

    Πείτε μου ένα λόγο για τον οποίο κάποιος ειδικά νέος μηχανικός αξίζει να μείνει στην Ελλάδα, να παρακαλάει τους πάντες για να βρει μια «καλή» και πάντα αβέβαιη δουλειά που να του αφήνει 12000 – 15000ε σε ετήσια βάση και να μη φύγει σε άλλες χώρες (Αφρική, Μ. Ανατολή, κτλ.), που θα έχει τη δυνατότητα να λάβει περισσότερα χρήματα και με πολύ μικρότερες εισφορές. Υπάρχει πλέον κάποιο κίνητρο για το αντίθετο;