1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:05 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ.

    Να φορολογήσετε τις μαμάδες που λαμβάνουν διατροφή για τα παιδιά.

    Α) Οι ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΙ πατεράδες αντιμετωπιζόμαστε από τη ΔΟΥ και το φορολογικό σύστημα ως άγαμοι, γι’ αυτό και φορολογούμαστε περισσότερο.
    Β) Τα εισοδήματά μας φορολογούνται σαν να τα δαπανούμε εμείς οι ίδιοι και στη συνέχεια δίδονται για διατροφή στη μητέρα των παιδιών.
    Γ) Η μητέρα των παδιών με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα υποχρεούται να σημειώσει στο Ε1 μόνο το ποσό που αφορά στη διατροφή της ίδιας και όχι των παιδίων, παρόλο που το εσπράττει.
    Δ) Παρόλα αυτά όμως, η μητέρα των παιδιών απολαμβάνει του αφορολογήτου 1.000 Ευρώ για κάθε παιδί ως έχουσα την επιμέλεια.

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ?

    ΟΠΩΣΗΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΙΟ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΠΛΟΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΠΩς ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | Βασίλης

    Σε μια περίδο υφέσης καπιταλιστικής οικονομίας (καπιταλιστική έχουμε πως να το κάνουμε), η αύξηση φόρων ισοδυναμεί με τράβηγμα της σκανδάλης. Είναι σαν να λέμε ότι σβήνουμε την φωτιά με οινόπνευμα.

    Η ΜΟΝΗ διέξοδος αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση της κατανάλωσης από τους ιδιώτες και όχι η λιτότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι το υπέρογκο δημόσιο χρέος επιβάλει αύξηση εσόδων αλλά πραγματικά βρείτε τα από τους φοροφυγάδες και τις off shore. Η ψυχή μιας καπιταλιστικής οικονομίας βασίζεται στην κατανάλωση από την ευρεία μάζα των πολιτών. Μείωση της κατανάλωσης είναι καταδικαστική αφού θα μειωθούν οι επενδύσεις, που θα οδηγήσει σε μείωση μισθών που θα οδηγήσει σε μείωση δαπανών των νοικοκυριών, που θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων από το κράτος και επομένως περαιτέρω διόγκωση του δημοσίου χρέους και ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί.

    Κ. Υπουργέ, αυτά τα μάθατε ως αλφαβήτα και παράδειγμα προς αποφυγήν στο εξωτερικό που σπουδάσατε οικονομικά, πώς είναι δυνατόν να θέλετε να τα εφαρμόσετε;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:31 | ΗΛΙΑΣ ΡΙΤΣΟΥΔΗΣ

    Ειμαι της αποψης οτι για κανενα λογο δεν ειναι επιτρεπτη η εφαρμογη αυτοτελους φορολογιας! Επιπροσθετα οποιαδηποτε εξαιρεση σ’ αυτον τον κανονα θα αποτελει αφορμη για διαφορες επαγγελματικες ομαδες να επιδιωκουν μερικη η και ολικη ενταξη των εισοδηματων τους σε αυτοτελεις φορολογικους συντελεστες! Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΛΙΜΑΚΩΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 25% γιατι διαφορετικα θα οδηγησει ειτε σε επενδυτικη και εργασιακη απραξια ειτε το πιθανοτερο σε ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ και ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:57 | ΓΚΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Έχω την άποψη ότι δεν πρέπει να μεταβληθεί η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, επειδή εκτιμώ ότι δεν θα βοηθήσει το σημερινό ζητούμενο, που είναι η ένταξη εισοδημάτων που διαφεύγουν, στην κλιμακα αυτή, προκειμένου να φορολογηθούν.

    Κάθε αλλαγή απαιτεί πόρους και χρόνο για την υλοποίσησή της και πρέπει να έχει συγκεκριμένη στόχευση.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:19 | Μαλικουτης Σταυρος

    Κυριοι
    Νομιζω οτι δεν ξερετε τι εχετε και τι μπορειτε να κανετε.
    1) Δεν ξερετε τι μηχανισμους εχετε και τι δυνατοτητες εχουν.
    2) Λετε πραγματα τα οποια δεν μπορειτε να πραγματοποιησετε αν δεν αλλαξετε την ισχυουσα νομοθεσια.
    3) Υπαρχει αυτη τη στιγμη μια δομη στις φοροτεχνικες υπηρεσιες, (εχει στηθει απο το ΠΑΣΟΚ και συνεχιστηκε απο την Ν.Δ. ) η οποια θρεφει την διαφθορα, συντηρει την αγνοια, παγιωνει την αδιαφορια, εξαφανιζει την ομαλη διαδοχη στον ελεκτικο μηχανισμο και προωθει την αλαζωνεια των κομματικων στελεχων και των δυο κομματων στον ευαισθητο τομεα των Δ.Ο.Υ. και γενικα του ελεγκτικου μηχανισμου . Αν νομιζετε οτι μονο με αλλαγες στην κλιμακα θα εισπραξετε αυτα που θελετε μαλλον κανετε λαθος
    4) Ξερετε οτι καθε χρονο και εσεις και η Ν.Δ. ψηφιζατε τουλαχιστον ενα νεο φορολογικο νομοσχεδιο με αποτελεσμα ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΝΕΙΣ εφοριακος αν δεν εχει υ/η με ολα τα κατα ετος προγραματα να μην μπορει να κανει εκκαθαριση φορου????
    5) Ποσοι Δ/ντες ελεκτικων αρχων γνωριζουν να χειριζονται υ/η , να τον χειριζονται οχι να εχουν απλα ενα χαρτι οτι περασαν απο καποια σεμιναρια ????
    6) Αναρωτιθηκατε γιατι δεν εχουν γινει προσληψεις εδω και 10 χρονια στις Δ.Ο.Υ. και γιατι οι φοροτεχνικες υπηρεσιες λειτουργουν με το 50-60% του προσωπικου που επρεπε να εχουν με το οργανογραμα τους .
    7) Γιατι ακομη η ΓΓΠΣ δεν εχει λειτουργησει το προφιλ των φορολογουμενων???.
    8) Γιατι η κλιμακα των τελων κυκλοφοριας σταματαει στα 2.500 κ.κ. δεν υπαρχουν αυτ/τα με 3000κκ. ή πρεπει να προστατευτουν οι εταιρειες και οι κατεχοντες?? . ΜΕΧΡΙ 2000κκ ειναι ενα ασφαλες αυτ/το για μια μεσαια αστικη ελληνικη οικογενεια.
    Θα μπορουσα να γραφω ακομα παρα πολλα που πρεπει να γινουν καιπου νομιζω οτι δεν γινονται εκ προθεσεως απο τους πολιτικους, γιατι και εγω προσπαθησα ολα αυτα να τα προωθησω επι Ν.Δ. αλλα απετυχα, μαλλον γιατι δεν ΕΠΡΕΠΕ να γινουν.
    Τελος αν θελετε την γνωμη μου για την κλιμακα φρονω οτι εισοδηματα μεχρι 16.000 ευρω πρεπει να ειναι αφορολογητα. Οι επομενες 10.000 ευρω με συντελ. 10% και μετα με 45% .

  • Καταρχήν δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς. Καί οι δύο προσφέρουν στην οικονομία το ίδιο, ο καθένας με τον τρόπο του.
    Είναι κατάφωρη αδικία να θεωρείς όλους του ελεύθερους επαγγελματίες φοροφυγάδες από αξίωμα. Είναι εύκολο αλλά είναι κουτό και ανήθικο.
    Έτσι, δεδομένου ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες είναι βιοπαλεστές που μετά βίας επιβιώνουν οι «επιχειρήσεις» τους, θεωρώ απαράδεκτη την πιθανή κατάργηση του αφορολογήτου. Ωστόσο η κλιμακωτή φορολόγηση πάνω από αυτό το ποσό με βρίσκει σύμφωνο.
    Τα 10.000€ είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου και αν φορολογηθεί σ’ αυτό το ποσό, είναι σαν να του δίνεις την χαριστική βολή.
    Τώρα για πάνω από 10.000€ μπορεί να είναι κλιμακωτή η φορολόγηση ξεκινώντας από 10% για 10.000€ – 11.000€, 11% για 11.000-12.000 και ούτω κάθε εξής έως τις 50.000€ και πάνω, όπου η φορολόγηση θα παγιώνεται στο 50%.

    Be good…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:22 | Ζαφείρης Αντωνίου

    Έχω την σύζυγο μου άνεργη και ζούμε με το μισθό του νεοδιόριστου καθηγητή Λυκείου. Γιατί να μειώνονται εξίσου τα επιδόματα κατά 10% σε διπλόμισθους και σε μονόμισθους;
    Δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να δείξει μια μικρή ευαισθησία και για αυτές τις περιπτώσεις έναντι των διπλόμισθων που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πχ 35.000 Ευρώ και ζούνε ανετώτατα έναντι των μονόμισθων οικογενειών;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:56 | ΤΣΩΝΗ ΜΑΡΙΑ

    1(Ειμαι ιδιωτης.Συμφωνω με την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης.Ειναι ενα αδικο συστημα που εξυπηρετει μονο τους δημοσιους υπαλληλους.Ολοι στον ιδ.τομεα παιρνουν μεικτα και μετα απο κρατησεις και φορους εχουν ενα συγκεκριμενο μισθο.Για να φανταστειτε ενας ιδ.υπαλληλος για να παρει 2000 Ε καθαρα εχει 3000 ε μεικτα επι 14 μισθους ειναι δηλ,ΕΧΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ.
    2(Δεν συμφωνω με την αυξηση του φορολογικου συντελεστη πανω απο 40%.
    Ενα 90%αυτων που δηλωνουν αυτα τα ποσα ειναι μισθωτοι του ιδ.τομεα με πολλες ωρες δουλειας και μεγιστη ανασφαλεια και βασει νομου ,που ισχυει μονο στον ιδ.τομεα ονομαζονται στελεχη χωρις υπερωριες χωρις ΤΙΠΟΤΑ σε αντιθεση με αυτα που συμβαινουν στον δημ.τομεα.
    3(Μην ακουτε ολους αυτους ,που δεν θελουν να αλλαξει τιποτα.Δωστε σε μεγαλες εταιρειες ορκωτων λογιστων καποια μικρη προμηθεια την δυνατοτητα να συλλεξουν στοιχεια για την φοροδιαφυγη.Δεν ειναι ηλιθιες οι μεγαλες πολυεθνικες εταιρειες ,που ελεχγουν σχεδον τα παντα ετσι.

    Αυτα που θα κερδισουμε θα ειναι πολλαπλασια αυτων που θα πληρωσουμε.
    Και ετσι θα κερδισουμε οχι μονο σε αξιοπιστια στην ΕΕ αλλα και μια εθνικη υπερηφανεια που τωρα δυστυχως μας λειπει.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:48 | ΒΗΤΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Είμαι δημόσιος υπάλληλος από τούς λεγόμενους προνομιούχους και ρετιρέ…δούλευα τα Χριστοούγεννα βάρδια σε κάποιο Αης και δουλεύω και την Πρωτοχρονια κι ο κ. Παπακωνσταντίνου ξέρει τι σημαίνει Αης και Ορυχείο….δουλεύω 20 χρόνια βάρδια με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέμα υγείας και καλύπτω άλλες δύο κενές θέσεις νεκρών συναδέλφων γιατί συμφέρει στο κράτος να μην κάνει προσλήψεις αλλά να καλύπτει τα κενά με 12άωρα και γι αυτό δουλεύω 12 ώρες πολλές μέρες το μήνα. Ως εκ τούτου ναι πέρνω καλά λεφτά..τι σημαίνει αυτό ότι τά κλέβω ή ότι μού τα χαρίζει κανένας? Δεν έχω κοιωνική ζωή λόγω βάρδιας μού λείπει η οικογένειά μου κι όλα τα άλλα και χύνω το αίμα μου εκεί μέσα…πρέπει να με κατακρεουργήσουν? Πληρώνω τη μεγαλύτερη εισφορά σε ασφαλιστικό σύστημα και πληρώνω και ΟΓΑ ( άσχετο ) και μέχρι πρότινος πλήρωνα και .ΙΚΑ.( τώρα δήθεν το αλλάξαν και το έκανα ΟΑΕΔ )Ερώτηση. Αν μπω σε μια κλίμακα 45% φόρου συν την ασφάλεια που είναι υπέρογκη, αυτομάτως θα πάω σε καθαρό εισόδημα πολύ πολύ κάτω στην κλίμακα τών εισοδημάτων τών 20 ή και 30.000 Ε ? Γιατί λοιπόν να δουλεύω και να καλύπτω τα κενά πόστα ή και ότι άλλο χρειαστεί χωρίς οικονομικό όφελος? Και ποιός είπε οτι είναι δίκαιο να φορολογούμαστε βάση τών μικτών αποδοχών αφού εμένα οι κρατήσεις μου ( ασφάλεια + φόρος +) είανι ήδη 42%!!!πού θα μάς πάτε επιτέλους..κι αν μπούμε σε μια κλίμακα τού 45% μήπως από τα 7.500 Ε ( τα φανερα χωρίς τις επιτροπές ) πού πέρνουν οι κ.κ. βουλευτάδες θα δίνουν τα 3.000 στο κράτος εν ήδη εφορίας…ή μήπως θα πληρώσουν και οι βιομήχανοι 45% και η εκκλησία.Έλεος πια

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:58 | ΜΑΝΟΣ 1965

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000 ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΑ 15000 EURO.ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 45000 (ΕΩΣ 35%)ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΥΖΥΓΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 45000 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΩΣ & ΤΟ 65%.ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 65% ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΙΜ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΧ (ΟΠΑΠ,ΕΡΤ,ΚΛΠ)ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ-ΠΡΙΜ-ΜΠΟΝΟΥΣ&ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ… & ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 40000 EURO ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ & ΜΕ ΤΑ ΠΡΙΜ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΚΛΠ ΦΘΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ & ΤΑ 100000EURO.ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΜΑΖΕΜΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ.Ε.).

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:07 | ΣΤΕΛΙΟΣ Κ.

    ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ.

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΕΝΑΣ ΧΑΜΗΛΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 15% ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

    ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΤΟ 45% ΟΠΩΣ ΔΙΑΡΕΕΙ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΠΧ 150,000 Η 200,000.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | Θεόδωρος Πιτσικούλης

    Είναι γνωστό ότι οι μισθωτοί σηκώνουν μονίμως τα φορολογικά βάρη.Ο φόρος για ένα μονόμισθο οικογενειάρχη με αποδοχές 30000 ευρώ περίπου είναι αναλογικά πολύ μεγάλος σε σχέση με το φόρο οικογένειας που οι γονείς εργάζονται και οι δύο. Θα πρέπει να υπάρξει κάποια διαφορετική μεταχείριση. Επίσης για τα εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων που αθροίζονται στό εισόδημα από μισθούς θα πρέπει να υπάρξει ένα αφορολόγητο για επισκευές ζημιών μεγαλύτερο του 10% που ισχύει σήμερα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:01 | Σπύρος Φουρνιστάκης

    Αγαπητοί κύριοι,

    Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα απόψεων, σχολίων και προτάσεων που διατυπώνονται, θα ήθελα να θέσω την εξής απλή ερώτηση – κυρίως στους «κρατούντες» που τελικά και θα αποφασίσουν περί της
    φορολογικής αναμόρφωσης :

    Ποιο θεωρείται ως ΜΕΣΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ εισόδημα στην Ελλάδα το 2009-10 ???

    Νομίζω ότι μόνο αν έχεις ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα ξεκινάς να χαράξεις τίμια φορολογική πολιτική.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:17 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    Αγαπητοί μου, «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ»,
    νομίζω ότι μια σημαντική αλλαγή στη φορολογία – τεκμήριο κατοχής Ι. Χ. Ε. αυτοκινήτου με βάση τον τύπο και τη μάρκα και όχι τον «τυφλοσούρτη» τα κυβικά – ανεξαρτήτως μάρκας που ισχύει τώρα, θα έφερνε σημαντικά και δίκαια έσοδα στο κράτος. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο ένας κάτοχος ενός κινέζικου αυτοκινήτου 2,500 κυβικών, αξίας 30.000 ευρώ, να φορολογειται το ίδιο με τον κάτοχο των Πόρσε και των Τζάγκουαρ ή των Φεράριπου κοστίζουν πάνω από 100.000 ευρώ. Οι γενικεύσεις που υφίστανται στη χώρα μας, τόσο στο ενιαίο μισθολόγιο [άσχετα της απόδοσης του υπαλλήλου], όσο και στην [τυχαία;] παράβλεψη της πολυτέλειας, δημιουργεί την τεράστια ανισότητα και αδικία. Με τις καλύτερες ευχές για νέο δημιουργικό έτος. Αλεξίου Στράτος, Θεσσαλονίκη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:02 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Για την φορολογική κλίμακα και μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί σε μηνιαίο μισθό-αμοιβές 1000€ δηλ.έως 15.000€ το έτος, είναι άδικη η επιβολή φόρου.
    Για το ανώτατο κλιμάκιο είναι λογικό εφόσον το εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 100.000€ το χρόνο να υπάρχει φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 50%.
    Προτείνω επίσης την εφαρμογή διπλού φορολογικού συντελεστή ανά κλιμάκιο εισοδήματος.
    Εάν π.χ. στο κλιμάκιο από 15.000-20.000€ υπάρχει φορ. συντελεστής 10% τότε μπορεί να θεσπιστεί στο ίδιο κλιμάκιο κατώτατος συντελεστής π.χ. 5% ή 7% που θα αποτελεί το minimun του φόρου άσχετα με τις μειώσεις φόρου λόγω των φοροαπαλλαγών, ελαφρύσεων κ.λ.π. Είναι δίκαιο να υπάρχουν ελαφρύνσεις όπως των τέκνων ή κίνητρα μειώσεων με αποδείξεις αλλά μήπως τελικά κάποιοι επιτυγχάνουν έντεχνα να μην πληρώνουν τίποτε ενώ έχουν φορολογητέα εισοδήματα?
    Η εφαρμογή σταθερού συντελεστή τα τελευταία χρόνια στα εισοδήματα των εταιρειών έχει βοηθήσει την επιχειρηματικότητα διότι εξαντλείται με αυτά η φορολογική υποχρέωση των εταίρων και μετόχων. Εάν όμως τα μερίσματα ενταχθούν σε ενιαία φορ. κλίμακα τότε δημιουργείται ανασφάλεια και ασάφεια εφόσον ο εταίρος ή επενδυτής δεν θα γνωρίζει εκ των προτέρων με ποιο συντελεστή θα φορολογηθούν τα εισοδήματά του και θα προσπαθεί να μπεί στην λογική των κλιμακίων, των πολλών συντελεστών, των ελαφρύνσεων κ.λ.π. Μήπως αυτό που θέλει ο κάθε επενδυτής, εγχώριος ή μή, είναι οτι τα εισόδημά του θα φορολογηθεί με ένα σταθερό συντελεστή π.χ. 25% χωρίς πολλά εφόσον-τότε?

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:38 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Για την φορολογική κλίμακα και μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί σε μηνιαίο μισθό-αμοιβές 1000€ δηλ.έως 15.000€ το έτος, είναι άδικη η επιβολή φόρου.
    Για το ανώτατο κλιμάκιο είναι λογικό εφόσον το εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 100.000€ το χρόνο να υπάρχει φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 50%.
    Προτείνω επίσης την εφαρμογή διπλού φορολογικού συντελεστή ανά κλιμάκιο εισοδήματος.
    Εάν π.χ. στο κλιμάκιο από 15.000-20.000€ υπάρχει φορ. συντελεστής 10% τότε μπορεί να θεσπιστεί στο ίδιο κλιμάκιο κατώτατος συντελεστής π.χ. 5% ή 7% που θα αποτελεί το minimun του φόρου άσχετα με τις μειώσεις φόρου λόγω των φοροαπαλλαγών, ελαφρύσεων κ.λ.π. Είναι δίκαιο να υπάρχουν ελαφρύνσεις όπως των τέκνων ή κίνητρα μειώσεων με αποδείξεις αλλά μήπως τελικά κάποιοι επιτυγχάνουν έντεχνα να μην πληρώνουν τίποτε ενώ έχουν φορολογητέα εισοδήματα?
    Η εφαρμογή σταθερού συντελεστή στα εισοδήματα των εταιρειών

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | ΧΑΡΗΣ

    Kαταρχήν συγχαρητήρια για την δημόσια διαβούλευση.
    Η πρόταση (1) με βρίσκει κάθετα σύμφωνο και για την άρση των όποιων αδικιών η προοδευτικότητα των κλιμακίων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Το σχολιο αυτο ειναι αντιγραφη αλλα το βρισκω σωστο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:29 | Νικος K.

    Αγαπητέ Υπουργέ.
    Πολύ σωστά, εγκαλούσατε τη Κυβέρνηση της Ν.Δ. για την διάλυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.
    Το πρώτο λοιπόν στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε,είναι να συγκροτήσετε σοβαρή και αποτελεσματική διοίκηση. Τότε θα μπορείτε να σχεδιάσετε και σωστούς όρους και κανόνες για την διαχείρηση των εσόδων και εξόδων του Κράτους.
    Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη σας για παρουσίαση Νομοθετικών πρωτοβουλιών.
    Πολύ βοβάμαι οτι, πολλά απο αυτά που παρουσιάζονται ως προτάσεις-αποφάσεις για ΄΄αντικειμενικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα΄΄,είναι βιαστικές σκέψεις που ισως οδηγουν σε ΙΣΟΠΕΔΟΤΙΚΕΣ άρα άδικες ΄΄λογικές΄΄ και τελικά αποδειχθούν και ατελέσφορες πρακτικές.
    Η δημόσια διαβούλευση πράγματι μπορεί να αποτελέσει πεδίο δημιουργικου προβληματισμού και λήψης των σωστών και ορθολογικών αποφάσεων.
    Αγαπητέ Υπουργέ.
    Ειναι πράγματι εντυπωσιακό το στοιχείο οτι:ΜΟΝΟ 3000 ΕΛΛΗΝΕΣ δηλωνουν ετήσιο εισόδημα πανω απο 200 000 ευρώ.
    Οπως πάρα πολλοί ΄΄διαβουλευόμενοι΄΄ τονίζουν Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ.
    Πριν απο μερικούς μήνες , στις μικρές αγγελίες της Καθημερινής της Κυριακής, μέτρησα απο περιέργεια πόσα ακίνητα αξίας πάνω απο 1,5 εκατ. ευρώ πωλούντο στην ΦΙΛΟΘΕΗ.Ο αριθμός ήταν μεγαλυτερος του 120.
    Αν γίνει η αναγωγή και σε τόσες άλλες περιοχές μπορεί κανείς να αντιληφθεί την αξία των προς πώληση ακινήτων.
    Και νομίζω αγαπητέ Υπουργέ, οτι για να πωλούνται τέτοιας αξίας και τοσα ακίνητα, θα υπάρχουν αντίστοιχοι αγοραστές σήμερα. ‘Οπως υπάρχουν ΚΑΙ ΔΕΚΆΔΕς ΧΙΛΙΆΔΕς ΚΆΤΟΧΟΙ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΏΝ.
    Αραγε πόσο δύσκολο είναι να ελεγχθούν ονομαστικά αυτοί .
    Ισως να διαπιστώσατε οτι είναι δύσκολο με τον υπάρχοντα μηχανισμό.
    Θα είναι σίγουρα πιο εύκολο με άλλο. ΑΥΤΌ ΝΟΜΊΖΩ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΡΏΤΙΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΑΣ.
    ΦΤΙΑΞΤΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.Τα άλλα έπονται.
    Κουράγιο και Καλή επιτυχία

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:00 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

    ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΜΕΤΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΥΣΗ.ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ Η ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ.ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΗ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΙΣΕΙ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΝΕΙΡΑ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ.ΕΛΕΟΣ.ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:06 | Αθανάσιος Χαλάς

    Κατ’αρχάς να χαιρετήσω το γεγονός οτι γίνεται μια δημόσια κατάθεση απόψεων, ελπίζω να εισακουστούν και να προαχθεί με αυτό το τρόπο η δημοκρατία.

    Σχετικά με το φορολογικό σύστημα έχω να επισημάνω τρία (3) σημεία:

    Α) Κατηγορίες εισοδημάτων (ή κατηγοριοποίηση πληθυσμού):
    Αποψή μου είναι να κατηγοριοποιηθούν/διακριθούν ο παραγωγικός και μη πληθυσμός σε:
    1) Επιχειρηματίες/εργοδότες
    2) Ελεύθεροι επαγγελματίες
    3) Μισθωτοί
    4) Συνταξιούχοι
    5) Άνεργοι
    6) Υπόλοιπο Μη παραγωγικού πληθυσμού

    – Όσον αφορά τους επιχειρηματίες / εργοδότες δε θα πρέπει να υπόκεινται σε αφορολόγητο όριο (σημείο Β) αλλά να παρουσιάζουν το σύνολο των εκπεστέων εξόδων (σημείο Γ)και σε συνδιασμό με το σύνολο εσόδων (σημείο Γ)(αμοιβή εργασίας-περιουσιακών στοιχείων-κεφαλαίου) να προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα. Η ιδιαιτερότητα που θα πρέπει να προκύπτει ώς όφελος για τη συγκεριμένη ομάδα είναι να τεθούν κίνητρα φορολογικά ή μέσω επιχορηγήσεων για επενδύσεις κεφαλαίων και προσλήψεων.
    – Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να υπάρχει η λογική όπως εξηγήθηκε παραπάνω, αλλά με την ιδιαιτερότητα να υπάρχουν τρόποι διασταύρωσης των δηλωμένων εσόδων αλλά και να δίνονται κίνητρα για δήλωση όλων των εσόδων απο την απασχόλησή. Σημαντικό ρόλο θα είναι και η «συμμαχία» κράτους και συλλόγων/συντεχνειών
    – Σχετικά με τους εργαζόμενους / συνταξιούχους θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό αφορολόγητο όριο, αφού η κάθε μία απο τις συγκεκριμένες κατηγορίες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος/κατανάλωσης, όπου σε συνδυασμό με το σύνολο των εσόδων και εκπεστέων εξόδων να προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα. Προσοχή πρέπει να δωθεί όσον αφορά τα έσοδα απο περ.στοιχεία (πχ ενοίκια) ή έσοδα κεφαλαίου (τόκοι/μερίσματα).
    – Σχετικά με τους ανέργους θα πρέπει να υπάρχει μια ιδιαίτερη διαβάθμιση βάσει ηλικίας και διάρκεια ανεργίας σε συνδιασμό με τυχόν έσοδα (επίδομα ανεργίας). Μεγάλη προσοχή πρέπει να δωθεί και εδώ όσον αφορά τα έσοδα απο περ.στοιχεία (πχ ενοίκια) ή έσοδα κεφαλαίου (τόκοι/μερίσματα), αλλά και διαδικασία εντοπισμού άεργων.
    – Όσον αφορά τον υπόλοιπο μη παραγωγικό πληθυσμό θα πρέπει να διαχωρίζονται σε εξαρτημένα και μη μέλη, να μην υπόκεινται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εκτός αν υπάρχει χρηματικό εισόδημα ή κατοχή μεγάλη ακίνητης περιουσίας/κεφαλαιουχικών αγαθών. Σημαντική θα είναι η συνεισφορά άλλων κρατικών φορέων για διαστάυρωση στοιχείων για τη συγκεκριμένη ομάδα.

    Β) Αφορολόγητο όριο
    Το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να εξαρτάται απο το επίπεδο εισοδήματος και κατοχής περιουσιακών/κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων, των ανωτέρω κατηγοριών, πόσο διερυμένη εφαρμογή θα είναι για κατηγορίες εξόδων που θα εκπέσουν, αλλά και το επίπεδο κατανάλωσης σε σχέση με το εισόδημα που θα πρέπει να τεθεί έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη και όχι ο θυσαυρισμός.

    Γ) Για την Δήλωση εσόδων-εξόδων:
    – Οσον αφορά τα έσοδα, οποιοσδήποτε έχει χρηματικό/τεκμαρτό έσοδο απο το 1ο€, θα πρέπει να υπόκειται σε δήλωση εισοδήματος, για οποιαδήποτε κατηγορία. Επίσης θα πρέπει να τεθεί ιδιαίτερη προσοχή ποια πηγή εισοδήματος θεωρείται κύρια (ως μείγμα επι συνόλου εισοδηματών), απο εργασία, υλικά/αϋλα περ.στοιχεία και κεφάλαιο.
    – Για τα εκπεστέα έξοδα που θα πρέπει να δηλώνονται, με σκοπό τη πάταξη της φοροδιαφυγής ή την καθοδήγηση της ανάπτυξης, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εξόδων για πολυτελή αγαθά/υπηρεσίες και κανονικά αγαθά/υπηρεσίες. ΠΧ δεν μπορεί να εκπιπτουν εξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο Β’ κατ. και να εκπίπτουν έξοδα διαμονής σε σουίτα σε ξενοδοχείο Lux κατ. Τονίζω και πάλι οτι επίσης εξαρτάται απο το πόσο διερυμένη εφαρμογή θα είναι για κατηγορίες εξόδων που θα εκπέσουν.
    – Σημαντικό επίσης θα ειναι το στοιχείο των περιουσιακών που έχουν αποκτηθεί/δημιουργηθεί στα πρ. έτη με τη διαδικασια «ποθεν εσχες», όχι μόνο ακινήτων αλλά και κεφαλαιουχικών αγαθών (καταθέσεις, μετοχές)

    Συμπερασματικά πιστεύω οτι το καινούριο σύστημα φορολογίας θα πρέπει να στηρίζεται:
    Α) Κατηγοριοποίηση ομάδων
    Β) Θέσπιση αφορολόγητου ορίου βάσει βαθμού κατανάλωσης
    Γ) Δήλωση όλων των εισοδημάτων
    Δ) Έκπτωση εξόδων απο το εισόδημα, ως μοχλός πάταξης της φοροδιαφυγής και μοχλός ανάπτυξης
    Ε) Εντοπισμός και καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων

    Ελπίζω να βοήθησα με τη δημόσια τοποθέτησή μου και να μην κόυρασα

    Με σεβασμό

    Αθανάσιος Χαλάς
    Ιδ. υπάλληλος
    MSc in Banking and Finance (Stirling University)
    Οικονομολόγος (Παν.Πειραιώς)

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | Νίκος Κ.

    Συμφωνώ να μπαίνουν όλα τα εισοδήματα ενός φορολογούμενου σε μία κλίμακα και οπωσδήποτε να είναι τιμαριθμοποιημένη.

    Πιστεύω όμως πως για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση. Ειδικότερα, οι καλά αμοιβόμενοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα φορολογούνται ήδη αρκετά ενώ πληρώνουν και αρκετά χρήματα στα ταμεία τους τα οποία δεν τους παρέχουν απολύτως τίποτε (ποιος θα πάει στην ουρά στο ΙΚΑ ή στο Δημόσιο Νοσοκομείο με τις απαιτήσεις της δουλειάς του; ποιός δεν έχει ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης που του κοστίζει ακριβά;) ενώ δεν είναι καν γνωστό τι σύνταξη θα πάρει ή με ποιό σύστημα (για τους λεγόμενους «νέους» ασφαλισμένους μετά το 1993).

    Θα πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημα: είναι δίκαιο ένας δημόσιος υπάλληλος και ένας ιδιωτικός υπάλληλος με τον ίδιο μισθό να φορολογούνται το ιδιο;

    Το φορολογικό σύστημα φυσικών προσώπων πρέπει να είναι συνδεδεμένο (έμμεσα) με την παραγωγικότητα και με τη διαμόρφωση σωστής εργασιακής κουλτούρας. Οι καλά αμοιβόμενοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα είναι καλά καταρτισμένοι (με καλές πανεπιστημιακές σπουδές τις οποίες συχνά αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμη και σε προπτυχιακό επίπεδο αφού το σύστημα δεν τους επιτρέπει να σπουδάσουν αυτό που θέλουν αν δεν παπαγαλίσουν τέλεια και δεν είναι τυχεροί) και με σημαντική εμπειρία. Αυτοί είναι οι παραγωγικοί εργαζόμενοι τους οποίους έχει μεγάλη ανάγκη η οικονομία και η αγορά που έχει έλλειψη στελεχών και πρέπει να τους χρησιμοποιεί το κράτος ως πρότυπα (δυστυχώς βέβαια στη χώρα μας πρότυπα είναι τα λεγόμενα «λαμόγια» και οι κηφήνες). Το φορολογικό μας σύστημα (μαζί βεβαίως και με άλλα προγράμματα και πολιτικές) θα πρέπει να ωθεί τους πολίτες στην παραγωγική καριέρα ή τουλάχιστον να μην τιμωρεί εκείνους που την επιλέγουν και να μην τους απαξιώνει. Πρέπει συνεπώς να είναι ξεκάθαρο στο νέο και τη νέα που επιλέγουν καριέρα πως αξίζει να κοπιάσει και να ιδρώσει γιατί οι κόποι του θα πιάσουν τόπο. Απαραίτητα λοιπόν πρέπει να επιλεγεί και κατάλληλο φορολογικό σύστημα με το οποίο να μην αισθάνεται ηλίθιος ο καλά αμοιβόμενος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα. Η ζημιά αυτή είναι σημαντική για τη χώρα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.

    Καλό θα είναι να συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο διαβούλευσης και εκπρόσωποι των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων ιδιωτικού τομέα. Νομίζω υπάρχουν κάποιες ενώσεις / σύλλογοι.

    Τέλος, εάν τελικά αποφασιστούν αλλαγές οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν κάποιοι φορολογούμενοι (π.χ. στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια) θα πρέπει να προβλεφθεί βάθος χρόνου προσαρμογής ιδίως για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που δεν έχουν ωφεληθεί ποτέ.

    Στο όνομα της ανάγκης δεν επιτρέπεται (δεν είναι δίκαιο) να τιμωρούνται κάποιοι που στο κάτω κάτω της γραφής ήδη δηλώνουν υψηλό εισόδημα ενώ δεν τους δίδεται τίποτε σε αντάλλαγμα. Αν είναι κάποιοι να φορολογηθούν περισσότερο (για το ίδιο εισόδημα) δεν είναι δίκαιο να λαμβάνουν κάτι σε αντάλλαγμα (έμμεσα ασφαλώς); π.χ. θα βελτιωθούν οι υποδομές; θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες του κράτους όπως της υγείας, εκπαίδευσης, προστασίας του πολίτη κ.ά.; Δεν πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα, είναι άδικο. Τα σπασμένα πρέπει να τα πληρώσουν εκείνοι που τα έσπασαν.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:35 | ΠΑΡΑΣΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

    Έχω μία κόρη που τελείωσε την οδοντιατρική , με το πέρας των σπουδών της κάνει τριετές μεταπτυχιακό στο Α.Π.Θ.(ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ) στο αντικείμενό της, χωρίς να έχει εργαστεί και το ποινολόγιο της παραπάνω επιμόρφωσης είναι το εξής:

    1)Έχει υπερβεί το 25ο ‘ετος και δεν υπολογίζεται ως προστατευόμενο μέλος.
    2)Δέν μπορεί να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ώς άνεργη (εξαιρούνται ιατροι-οδοντίατροι-δικηγόροι κλπ)
    3)Τα έξοδα του μεταπτυχιακού 3000 ευρώ τα πληρώνω εγώ
    4)η απόδειξη του Πανεπιστημίου κόβεται στο όνομα της κόρης μου και δέν εκπίπτει από πουθενά αντιθέτως φαίνεται ως εισόδημα.
    5)σύμφωνα με απόφαση του οδοντιατρικού συλλόγου δίδεται δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να κάνουν αυτασφάλιση όπως και έγινε καταβάλλοντας όλα τα έξοδα και πάλι στο όνομά της από εμένα και δέν εκπίπτει από πουθενά .
    6)πέραν των παραπάνω επιβαρύνομαι και όλα τα έξοδα διαμονής- διατροφής και δέν εκπίπτουν από πουθενά.(ούτε το κούρεμα)
    Η ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΦΟΙΤΑ ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 25ΕΤΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ, (ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ)

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:04 | Σπύρος Σπυράτος

    Ως προς το ισχύον φορολογικό σύστημα που αφορά Μισθωτούς και συνταξιούχους
    1ον
    Εντάξει είναι ως προς το αφορολόγητο όριο των 12000
    Η κλιμάκωση όμως είναι άδικη. Προτείνω:
    Από 12000-18000 15%
    Από 18000-30000 20%
    Από 30000-50000 25%
    Από 50000-100000 30% και
    από 100000 και άνω 45%

    2ον
    Το εισόδημα των συζύγων θα πρέπει να αθροίζεται και να φορολογείται σαν σύνολο και όχι χωριστά. Είναι άδικο έναντι των ζευγαριών που έχουν ένα μόνο εισόδημα.

    3ον
    Εντάξει με το σύνολο των αποδείξεων. Όμως
    α) θα είναι δύσκολος ο έλεγχος από την εφορία
    β) Το εισόδημα που θα απομένει προς φορολόγηση να φορολογείται δίκαια
    και όχι υπέρμετρα διότι αυτό είναι αντικίνητρο για αποταμίευση και
    κίνητρο για, ίσως, αλόγιστη κατανάλωση.

    Τέλος να πω και εγώ ότι
    είναι ανάγκη μεγάλη να τελειώνουμε με τη φοροδιαφυγή
    είναι ανάγκη μεγάλη να μειωθεί το σπάταλο δημόσιο
    είναι ανάγκη μεγάλη να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση
    είναι ανάγκη μεγάλη να φορολογείται σαν σύνολο κάθε είδους εισόδημα εκτός από το εφ’ άπαξ των εξερχομένων της εργασίας

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | ΝΙΚΟΣ

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 12.000 € ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. ΣΑΝ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΜΠΟΝΟΥΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ.

    ΣΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ (ΟΧΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ), ΟΠΩΣ ΠΧ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, ΜΠΑΡ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΛΠ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 10.500 € ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΥΨΗΛΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ) ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ. ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΩΝ ΕΞΟΔΩΝ. ΙΣΩΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΕΞΟΔΩΝ ΑΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:48 | deni kladi

    )το αφορολογητο οριο θα πρεπει να αναπροσαρμοστει στα 15000 ευρω με σημερινα δεδομενα και το πρωτο φορολογικο κλιμακιο 10000 ευρω (συνολο εισοδηματος 25000 ευρω)να μην εχει συντελεστη πανω απο 15%.σε περιπτωση που εχει εισοδηματα μονο ο ενας συζυγος το αφορογητο να ειναι 25000 ευρω, διοτι αδικειται το ζευγαρι αυτο σε σχεση με το ζευγαρι οπου εργαζονται και οι δυο και εχει διπλο αφορολογητο.
    5)καταργηση ορισμενων εκπτωσεων οπως δωρεες σε σωμστεια, εκκλησια και ενισχυση καποιων αλλων οπως ενοικιο κυριας κατοικιας, διδακτρα φροντηστηριων, ιατρικες δαπανες, τοκοι στεγαστικου πρωτης κατοικιας.οι πρωτες εχουν καταντησει να γινουν εμποριο μεταξυ φιλων, ενω οι δευτερες ειναι αυτες κανουν την ελληνικη οικογενεια πραγματικα να στεναζει.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:12 | deni kladi

    πιστευετε οτι δεν ξερουμε τι κανει νιαου στα κεραμιδια .λυπαμε αλλα φαινετε να ξερετε οτι ειμαστε τελειως χαζοι γιατι πατε να μας βαλετε εμας που εχουμε μεχρι 20000ε εισοδημα να πληρωνουμε για 1.000.000 πονηρους,που επειδη μεσα σε αυτους ειναι και οσοι κρατικοι λειτουργει τα αρπαζαν αγριως και κορακας κορακου ματι δεν βγαζει ξερετε πιοι κλεβουν αγριως και τιποτα δεν μπορειτε να κανετε η διαφορα ειναι εμεις ειμαστε εκπαιδευμενοι να ζησουμε με λιγα και απλα να δουμε πως θα προσαρμοστουν οι πονηροι μπορουν να κλεψουν αλλο το κρατος για να περνανε υπεροχα ταν δεν θαχει αλλα το κρατος για να του κλεψουν .η θα κανετε οταν,σας φερνω ενα παραδειγμα περιπτερο σε α σημειο κανει τζιρο 3500 ε ηερησιος και αλλο σε σημειο β 350εκαι πληρωνουν το ιδιο φορο ευχαριστω

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:57 | ΓΙΩΡΓΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ Η ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΩΝ 12000 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΗ.Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 6000ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ.ΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 500Ε ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ,ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ.ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ.ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛ ΕΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΦΚ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ?

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:08 | ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Νόμοι υπάρχουν. Η τήρησή τους απαιτεί παιδεία. Μέχρι την απόκτηση παιδείας από όλους μας, απιτείται να κυριαρχεί ο ΦΟΒΟΣ τήρησης των νόμων και όχι της ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ.
    1. Από επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι εκβιάζουν για τον ΦΠΑ, αυτός να αφαιρείται από το δηλωθέν εισόδημα όλων των φορολογούμενων.
    2. Οι αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες να αφαιρούνται στο σύνολό τους και όχι μόνο το 20% αυτών.
    3. Το σύνδρομο της τουρκοκρατίας και του εμφύλιου πολέμου που μας διακατέχει ώστε να μην «ρουφιανεύουμε» τον κλέφτη γείτονά μας, συγγενή μας κ.λ.π, είναι σύνδρομο άλλης εποχής και για άλλους λόγους. Στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες ο πολίτης ο οποίος εκ του πονηρού κλέβει το κράτος περνάει στην κοινωνική απομόνωση και ΔΕΝ είναι ρουφιάνοι όλοι οι υπόλοιποι αλλά αυτός ΚΛΕΦΤΗΣ και απατεώνας.
    4. Απαιτείται αντικατάσταση των φυσικών προσώπων οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ο ελεγκτικός μηχανισμός διότι δεν είναι δυυνατόν την μιά μέρα να κάνει τα «στραβά μάτια» και την άλλη να εφαρμόζει κατά γράμμα το νόμο.
    5. Προτέινω πλήρη εφαρμογή των μέχρι σήμερα νόμων και την θέσπιση αυστηρότερων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Γνωστός μου στην Αμερική καταστράφηκε οικονομικά όταν υπάλληλος της επιχείρησής του πούλησε τσιγάρα σε ανήλικο. Η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας και η κοινωνική κατακραυγή στην μικρή επαρχιακή πόλη τη Αμερικής τον οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ????

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:01 | Γιώργος Οικονόμου

    Είναι λάθος η αύξηση των συντελεστών σε μια περίοδο δοκιμασίας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης είναι εξαιρετικά λάθος η αντιμετώπιση των συνεπών φορολογουμένων ως ηλιθίων…

    Αφού είστε τόσο ζώα και τα δηλώνετε τα εισοδήματα σας, τι 35% τι 40%;

    Πιστεύω ότι σε ενδεχόμενη επιβάρυνση εισοδημάτων 50-100χιλ ευρώ, θα υπάρξει αντίδραση που δεν θα εκδηλωθεί με διαδηλώσεις αλλά με απόκρυψη εισοδήματος, κοινώς φοροδιαφυγή…

    Επίσης το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά υψηλό. Στη Μ. Βρετανία είναι μόλις 6000 λίρες (το οποίο φορολογείται αν το ξεπεράσεις). Οι περισσότεροι μισθωτοί λοιπον είναι αφορολόγητοι με το νόμο, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροφυγάδες και κάποιοι γνωστοί ηλίθιοι που πληρώνουν…

    Όσο για τη φοροδιαφυγή: Δεν είναι θέμα εισπρακτικό…το κράτος είναι αδηφάγο, όσα και να εισπράξει θα ξοδέψει περισσότερα, είναι θέμα δικαιοσύνης….συνεπώς βάλτε και κανένα φυλακή επιτέλους…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:06 | ΑΝΙΤΣΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    Ο ΦΟΡΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 15 20 25 30 40
    ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΧΩΡΙΣ Η ΜΕ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ 15 20 30 40.ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ.
    ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΕΣ.ΠΟΛΛΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:55 | ΠΟΛΙΤΗΣ

    Ζητήσατε τη συμμετοχή μας και απ΄ότι φαίνεται την έχετε, προκειμένου με τις προτάσεις που θα κατατεθούν να προβληματισθείτε και να αποφασίσετε,τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για να αποφύγουμε,αν μπορέσουμε τελικά, τη χρεοκοπία της χώρας μας.Ως δεδομένα πιστεύω οτι έχετε την πολιτική βούληση,το απαιτούμενο θάρρος να συγκρουσθείτε με παράνομα συμφέροντα χρόνων και ποικίλων χρωμάτων,όπως επίσης και την γενναιότητα να μην λάβετε υπόψη σας το περίφημο πολιτικό κόστος καταλήγοντας σε ημίμετρα.Εύχομαι για το καλό της Ελλάδας να τα καταφέρετε,να πετύχετε και να είσθε σίγουρος κύριε Υπουργέ πως όλοι μας θα σας ευγνωμονούμε. Από τη μία λοιπόν θέλετε να πετύχετε μία έστω και μικρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια γιατί μέσω αυτής θα εξασφαλίζετε μια μικρή αύξηση της παραγόμενης πίττας και συνεπώς αύξηση εσόδων και δυνατότητα αποπληρωμής χρεών μέσω επιτέλους δικών μας χρημάτων και όχι πάλι μέσω δανεικών,ως που θα φθάσει αυτή η άρρωστη κατάσταση άραγε,ως πότε θα μας δανείζουν και θα μας εκμεταλλεύονται όλοι αυτοί.Όλη αυτή η παλιοκατάσταση μου θυμίζει αποτυχημένους παίκτες τυχερών παιχνιδιών που δανείζονται από τοκογλύφους άνευ μέτρου και τελικά οδηγούνται στην καταστροφή συμπαρασύροντας οικογένειες στον όλεθρο.Ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση έχουν όλα τα κόμματα-κινήματα που μας κυβέρνησαν τα τελευταία πολλά-πολλά χρόνια γιατί έκαναν κοντόφθαλμη πολιτική ικανοποιώντας πρόσκαιρα οικονομικές τάξεις προτάσσοντας το κομματικό τους καλό και όχι το κρατικό συμφέρον.Έτσι κατασπαταλήθηκαν τεράστια ποσά που μας δόθηκαν στο παρελθόν από την Ε.Ε μέσω πακέτων Ντελόρ κ.λ.π χωρίς να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις,να απασχοληθεί κόσμος,να μειωθεί μόνιμα η ανεργία των νέων και ειδικότερα των πτυχιούχων,να αυξηθεί στέρεα το Α.Ε.Π της χώρας και όχι συγκυριακά,να μπορέσουμε τελικά να είμαστε μια ανεπτυγμένη χώρα μέσα στην Ε.Ε και όχι πάντα ο φτωχός συγγενής με το χέρι απλωμένο.Επιτέλους έχουμε και μια ιστορία πίσω μας που δεν μας ταιριάζουν τέτοιες συμπεριφορές,μας ντροπιάζουν. Τώρα ας φροντίσετε να δώσετε αυτά τα κίνητρα που απαιτούν οι άσχημες συγκυρίες ώστε να μην αποεπενδυθούμε εντελώς και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις διαμορφώνοντας το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον-μείωση γραφειοκρατίας,κατάλληλους ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές-κάνοντας ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ στην ακμάζουσα ελληνική ομογένεια όπου γης.Πολλοί εξ αυτών ίσως ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πατρίδας,γιατί αγαπούν και πονούν την Ελλάδα τουλάχιστον περισσότερο από πολλούς από μας.Διαμορφώστε ένα ξεκάθαρο,τίμιο και σωστό περιβάλλον για να ελπίζουμε πως μερικοί ίσως θελήσουν να δοκιμάσουν σε τομείς παραγωγικούς όπως διατροφή,ένδυση,υπόδηση,ενέργεια, πληροφορικά συστήματα,δίκτυα,τουρισμό κ.λ.π. Από την άλλη θέλετε να εισπράξετε χρήματα,πάρα πολλά χρήματα για να μπορέσετε να κινήσετε τη κρατική μηχανή,γιατί όπως έλεγε και ο αρχαίος μας πρόγονος Δημοσθένης,έχουμε ανάγκη χρημάτων και χωρίς αυτά τίποτε από τα αναγκαία δεν μπορεί να γίνει.Τώρα πως καταφέραμε μια φτωχή χώρα,μια χώρα που ζει με δανεικά χρόνια τώρα,μια χώρα που σε λίγους μήνες φοβάμαι θα την απαξιώσουν περισσότερο,μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτε,μια περήφανη πατρίδα με τέτοια λαμπρή ιστορία, πως καταφέραμε να την γυρίσουμε τόσο πίσω στις εποχές της ψωροκώσταινας,ενώ υπήρξαν και εποχές που κάναμε δειλά βήματα προς τα μπρος,πως καταφέραμε τελικά αυτή την προβληματική Ελλάδα μας, να την κατοικούν τόσοι πλούσιοι Έλληνες,μερικοί από τους οποίους ζάμπλουτοι,ε εδώ θα μου επιτρέψετε να σας πω πως η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Κοιτάξτε σε όλη την Ελλάδα και δείτε τα ανάκτορα,τα παραμυθένια παλάτια που πολλές χιλιάδες συμπολίτες έχουν χτίσει πάνω σε βουνά και κοντά σε θάλασσες,δείτε την υπερπληθώρα των πανάκριβων,πολυτελών,υπερπολυτελών και ευγενούς προελεύσεως αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους η παρκάρουν τις νύχτες έξω από κέντρα διασκέδασης.Οι φίλοι μας οι Γερμανοί με το σαφώς υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, αναλογικά έχουν μικρότερο αριθμό πολυτελών αυτοκινήτων ανά κάτοικο.Τα βλέπουν χρόνια να συμβαίνουν σε μας αυτά τα ευτράπελα και αναρωτιούνται τι γίνεται στην Ελλάδα.Και έρχεται με πρόσφατη δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, να πει πως όλα όσα αντιμετωπίζουμε αποτελούν πρόβλημά μας και πως χρόνια η Ελλάδα ζει πάνω από τα όρια της.Θαυμάσια. Κύριοι ας σοβαρευτούμε.Δεν γίνεται να δηλώνει ο Έλληνας υπουργός οικονομικών πρόσφάτως με βάση τα στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου πως ελάχιστοι συμπολίτες μας εμφανίζουν τέτοιο πλούτο που να δικαιολογεί πλούσια διαβίωση και μετά να βρίσκονται οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι και πιο κάτω οι επιχειρηματίες,βιομήχανοι,εισοδηματίες.Και όλα αυτά,τα σύμβολα πλούτου ποιοι τα διαθέτουν; Θα τρελλαθούμε εντελώς; Κύριοι,αρκεί μια σοβαρή προσπάθεια και η τάξη θα αποκατασταθεί.Δημιουργήστε ένα σώμα από ανθρώπους πτυχιούχους, τίμιους και με λευκό ποινικό μητρώο και στείλτε τους παντού,στους δρόμους,στα παλάτια,στα νυχτερινά μαγαζιά,με laptop συνδεδεμένα με βάση δεδομένων,διασταυρώστε στοιχεία,μέρα και νύχτα.Αν μπορούν να δικαιολογηθούν έχει καλώς,αν δεν μπορούν κατασχέστε τα,επιβάλλετε πρόστιμα κάντε κάτι ώστε να αποδώσετε δικαιοσύνη.Επιτέλους ας σταματήσει η λαμογιά,η τεμπελιά,ο ωχαδερφισμός και η επιβράβευσή τους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΛΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΟΔΟΝΤΡΙΑΤΡΟΣ (ΟΧΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ)ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ. ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ . ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΟΥ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΞΕΡΩ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΛΟΓΙΣΤΕΣ κ.α.) ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΄ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ. ΖΗΤΩ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΜΩ ΠΑΡΩΝ!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:04 | ΑΡΗΣ

    εκπροσωπω μονο τον εαυτο μου,
    θα ηθελα ενα απλο και δικαιο φορολογικο συστημα που να στηριζει την οικογενιακη οικονομια.
    Εαν το κρατος ειναι τιμιο απεναντι στον πολιτη,τοτε και ο πολιτης με τιμιοτητα θα συμετεχει, αναλογα με την δυνατοτητα του, στην φορολογικη διαδικασια.
    Τα πραγματα πρεπει να μπουν στην πραγματικη τους διασταση υπολογιζοντας
    το ελαχιστο κοστος ζωης
    π.χ. -για τον αγαμο 12-15000 ευρω
    -για οικογενεια χωρις παιδια 25000
    -για καθε παιδι 4000
    αυτα ειναι τα χρηματα που χρειαζεται σημερα μια οικογενεια για να ζει απλα πληρωνοντας τα καθημερινα..-ΔΕΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΝΕΡΟ, SUPER MARKET,ΒΕΝΖΙΝΗ,ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ,ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ,ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΤΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ,ΡΟΥΧΑ, ΔΩΡΑ Κ.Λ.Π.

    Βαλτε τον φορολογουμενο να σας δηλωσει τα πραγνατικα εισοδηματα του αθροιστετα, αφερεστε το ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ και τιμαριθμοποιηστε το υπολοιπο ποσο υπολογιζοντας διαφορους παραγοντες οι οποιοι ειναι πολλοι και θελουν αρκετη συζητηση για να βγει ενα δικαιο αποτελεσμα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:20 | Φλωριάς Ευάγγελος

    Ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και για όλους τους πολίτες χωρίς κανένα διαχωρισμό ή εξαίρεση.
    Βασική προϋπόθεση είναι η αφαίρεση από το φορολογηταίο εισόδημα των δαπανών διαβίωσης (άλλα έξοδα έχει ένα ΑΜΕΑ, ένος συνταξιούχος, μία οικογένεια κοκ).
    Το αφορολόγητο όριο των 12.000€ να διατηρηθεί για όλους (μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες). Αύξηση αφορολογήτου για κάθε παιδί 5.000€ (ως επιπλέον κίνητρο για την υπογεννητικότητα και φυσικά μελλοντικό συνταξιοδοτικό σύστημα).

    Προτείνουμε τα ακόλουθα κλιμάκια για όλους τους πολίτες ισότιμα:
    αρχικά 12.000€ 0%
    επόμενα 10.000€ 10%
    επόμενα 10.000€ 20%
    επόμενα 10.000€ 35%
    όλα τα επόμενα με 45%

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:35 | Νίκος Ν.

    Είναι πολύ σημαντικό και δίκαιο να φορολογείται το οικογενειακό αντί του ατομικού εισοδήματος. Τα όρια θα πρέπει να είναι φυσικά αυξημένα. Για παράδειγμα αν δουλεύει μόνο ένας σύζυγος με εισόδημα 24000 EUR θα φορολογηθεί για τα 12000 με 3000 EUR φόρο. Αν δουλεύουν και οι δύο με εισόδημα 12000 ο καθένας (σύνολο πάλι 24000 EUR) δεν θα πληρώσουν καθόλου φορο.

    Επίσης οι αποδείξεις ενοικίου είναι απαραίτητο να έχουν μεγαλύτερη έκπτωση, καθώς σήμερα είναι σαν το κράτος να βοηθά στη φοροδιαφυγή δίνοντας μόνο γύρω στα 200 EUR έκπτωση φόρου, με αποτέλεσμα σημαντικό αριθμό εικονικών συμβολαίων ενοικίου.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:20 | Φλωριάς Ευάγγελος

    Ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και για όλους τους πολίτες χωρίς κανένα διαχωρισμό ή εξαίρεση.
    Βασική προϋπόθεση είναι η αφαίρεση από το φορολογηταίο εισόδημα των δαπανών διαβίωσης (άλλα έξοδα έχει ένα ΑΜΕΑ, ένος συνταξιούχος, μία οικογένεια κοκ)
    Το αφορολόγητο όριο των 12.000€ να διατηρηθεί για όλους (μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες).
    Προτείνουμε τα ακόλουθα κλιμάκια για όλους τους πολίτες ισότιμα:
    αρχικά 12.000€ 0%
    επόμενα 10.000€ 10%
    επόμενα 10.000€ 20%
    επόμενα 10.000€ 35%
    επόμενα με

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:57 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΗΓΗ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ (ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΛΠ), ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘ. 9 ΤΟΥ Κ.Φ.Ε. ΝΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.
    Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘ. 9 ΤΟΥ Κ.Φ.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΜΟΡΦΗ:

    ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΣ ΚΛΙΜΑΚ. ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΟΔ. ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΥ
    12.000,00 0% 0 12.000,00 0
    5.000,00 15% 750,00 17.000,00 750,00
    20.000,00 20% 4.000,00 37.000,00 4.750,00
    20.000,00 30% 6.000,00 57.000,00 10.750,00
    20.000,00 40% 8.000,00 77.000,00 18.750,00
    Υπερβάλλον 45%

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΕΞΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑ:

    ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΣ ΚΛΙΜΑΚ. ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΟΔ. ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΥ
    10.000,00 0 10.000,00 0
    5.000,00 20% 1000,00 15.000,00 1.000,00
    20.000,00 25% 5.000,00 35.000,00 6.000,00
    20.000,00 35% 7.000,00 55.000,00 13.000,00
    20.000,00 40% 8.000,00 75.000,00 21.000,00
    Υπερβάλλον 45%

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 12.000 ΚΑΙ 10.000 € ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΥΨΟΥΣ.
    ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Σ.Υ.Ε. ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ Γ.Γ.Π.Σ. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (Π.Χ. 7.000 € ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ 5.000 € ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ). ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΑΓΟΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ SUPER MARKETS (ΠΑΝΤΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ).
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ (ΑΥΞΗΜΕΝΟ) ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:56 | Νίκος Καβελαράς

    Κύριοι
    Η προπαγάνδα (πλύση εγκεφάλου) από την τηλεόραση κατά των ελευθέρων επαγγελματιών ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ξεπέρασε κάθε όριο.

    Είμαι ένας από αυτούς, δύο μήνες το χρόνο δεν εισπράτω ούτε ένα ΕΥΡΩ, γιατί στον κλάδο που βρίσκομαι και όπως ασκώ το επάγγελμά μου διακόπτονται οι εργασίες τρείς φορές το χρόνο αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να με ρωτήσει πως τα βγάζω πέρα.

    Ας είναι καλά ο πατέρας μου και η μάνα μου (και εγώ από παιδάκι) που δούλεψαν σκληρά την καλή εποχή για να έχω σπίτι να μένω και κάποιο εισόδημα από κάποια γερασμένα μικρά διαμερίσματα στην Αθήνα, (ένα από αυτά στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών) για τα οποία πρέπει να πληρώσω το 20% (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ τους αξίας για να αποκτήσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θερμομόνωση.

    Ο ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει 8.000 ΕΥΡΩ έχει δαπανήσει τουλάχιστον άλλα τόσα για επαγγελματικές δαπάνες, (δηλ. εισέπραξε από την ΕΡΓΑΣΙΑ του – όχι με πλασματικά τερτίπια – 16.000 Ε το χρόνο) αλλά δεν το λέει η τηλεόραση.

    Ούτε λέει ότι ο μεγαλοβιομήχανος με πολυδάπανη διαβίωση και δηλούμενο ετήσιο εισόδημα 10.000 Ε είχε πολύ μεγαλίτερα έσοδα από μερίσματα, τα οποία φορολογήθηκαν στην πηγή, και δεν υποχρεούται να τα αναφέρει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

    Ακουσα και ένα πολύ ωραίο ακόμη,σήμερα Κυριακή, από εφοριακό υπάλληλο στην τηλεόραση:
    «Ζούν με ΑΝΕΤΟ τρόπο που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους»

    Καιρός είναι να μαθομε τι σημαίνει «ΑΝΕΤΟΣ τρόπος ζωής» ίσως μία απόδειξη από κέντρο διασκέδασης και άλλη μία από διήμερο σε ξενοδοχείο να αποδεικνύει ΑΝΕΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ και καλά ξεμπλέγματα για τον φορολογούμενο που έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει τις αποδείξεις αυτές.

    Και τέλος: ΔΕΝ άκουσα τους δημοσιογράφους που προβάλλουν με ορυμαγδό όλα τα παραπάνω να αναφέρουν έστω και μία πράξη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ μείωσης των Κρατικών δαπανών στον τομέα της αλόγιστης σπατάλης ούτε άκουσα έστω και μία δικαιολογία για κάποιες τεράστιες απολαυές δώθε και κείθε που τελικά επιβαρύνουν τον απλό φορολογούμενο, ακόμη και όταν αφορούν τον καθαρά ιδιωτικό τομέα (βλ. μετακύλισή τους).

    Πριν τρία χρόνια (σε ηλικία 60 ετών με 35 πλήρη συντάξιμα χρόνια) θεμελίωσα δικαίωμα πλήρους σύνταξης (την οποία, ακούω ότι, δεν θα πάρω ολόκληρη), συνέχισα να εργάζομαι, και βλέπω και ακούω για χάλια στην οικονομία και το ασφαλιστικό για τα οποία ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΩ ΕΓΩ.

    Μήπως πρέπει να τα παρατήσομε, να πουλήσομε τις περιουσίες μας στους νέους Ελληνες (αυτούς που σύντομα θα αποκτήσουν την Ελληνική υπηκοότητα με πολιτογράφηση) και να ζήσομε τα υπόλοιπα χρόνια μας κάπου αλλού, που δεν θα βλέπομε ούτε θα ακούμε όσα γίνονται εδώ ???

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:05 | ΦΟΥΝΤΗ ΜΑΡ.

    ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΑ!! ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ 5-10 EURO ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΕ «ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ,ΚΛΠ».
    ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕURO ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΗ!!!
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ. ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ.
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!!! Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΥΞΟΚΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ… ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΧΩΡΙΣΤΑ. ΙΔΙΩΣ ΤΟΥ ΕΝΤΙΜΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!!
    ΤΟ 60 ΜΕ 70% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 60-70-80 ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΕΚΑΝΑΝ ΕΞΟΧΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ. ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ!!!! ΒΕΒΑΙΑ ΕΔΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ!!
    ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ! ΕΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΟΤΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ! ΠΛΟΥΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΧΩΝΙΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΠΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!! ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ!! ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΖΟΥΝ ΟΡΙΑΚΑ!!! ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΠΕΔΟ!!!
    ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΕ ΕΣΑΣ!!! ΠΑΡΤΕ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ!!! ΑΥΡΙΟ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…..

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:23 | Χ. Παντουβάκης

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΩΣΤΕ ΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ) ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
    ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ (ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟΘΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ (ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΛΠ) ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ.

    ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΚΕΨΗ
    ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΑΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ.

    ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΩΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    1. ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝ (0),
    ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΝΤΟΣ ΠΟΣΟΥ (1) ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 15 % ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩ ΠΟΣΟΥ (2) ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ/ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ. ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ

    2. ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΩΣ ΑΝΩ (1) ΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΝΤΟΣ ΠΟΣΟΥ (2) ΜΕΣΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 30 % ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩ ΠΟΣΟΥ (2) ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΦΟΡΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ
    ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

    3. ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΩΣ ΑΝΩ ΟΡΙΑ (2) ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΟΡΙΟΥ (3) ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 40 % ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩ ΠΟΣΟΥ (3) ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΦΟΡΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

    3. ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ Ο ΦΟΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 50 % ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΦΟΡΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

    Ο ΦΠΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 15 % ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (ΔΙΑΤΡΟΦΗ/ΥΓΕΙΑ/ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΕΥΔΑΠ/ΕΝΟΙΚΙΑ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ)

    Ο ΦΠΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 20 % ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΚΑΥΣΙΜΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Ο ΦΠΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 30 % ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ, ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΠΟΤΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, ΚΛΠ

    ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΦΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙς ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    Χ. ΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:00 | ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ, ΚΑΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΥΟΔΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ(ΓΙΑΤΡΟΙ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΚΛΠ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΜ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΛΠ). ΔΗΛΑΔΗ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ(ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ Η ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ 10% ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙΣΩΝ ΦΟΡΩΝ). ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ(Π.Χ. ΙΧΕ 4000 ΕΥΡΩ, ΣΠΙΤΙ 100 ΤΜ 5000 ΕΥΡΩ, ΕΞΟΧΙΚΟ 7000 ΕΥΡΩ, ΠΙΣΙΝΑ 12000 ΕΥΡΩ, 2ο ΙΧΕ 5000 ΕΥΡΩ, ΚΛΠ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Ο ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΦΟΥ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΕΠΟΝ ΦΟΡΟ. ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΩΝ. ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΜ-ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ΠΧ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ 30000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ 50000 ΕΥΡΩ)

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:51 | κωσταντινος

    to aforologito gia olous prepei na anevi stis 30000
    kai apo eki kai pano ena 10% xoros prokataboli einai arketo
    katrgisei ton tamiakon kai epanafora toy biblioy agoron
    takmarti forologisi gia oloy toys epagelmaties alios den tha parete lefta pote

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:25 | Δημήτρης Τ

    Ως ένας από εκείνους που έχουν μεγάλο εισόδημα που δεν μπορεί να αποκρυβεί, δεν επιθυμώ την αύξηση του ήδη μεγάλου φορολογικού συντελεστή 40%. Ξέρω ότι υπάρχουν και μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές στην Ευρώπη. Για να είναι όμως δίκαιο αυτό το χαράτσι, σχεδόν το μισό δηλαδή εισόδημα να στο παίρνει η Εφορία, θα πρέπει να δούμε τι προσφέρουν οι χώρες αυτές, όπου υπάρχουν οι μεγάλοι φορολογικοί συντελεστές από ποιότητα ζωής, από δημόσια αγαθά που γυρίζουν σε όλους κλπ. Επίσης γιά να είναι δίκαιο αυτό το μέτρο, θα πρέπει να παταχθεί με κάθε τρόπο η (προκλητική και αντικοινωνική) φοροδιαφυγή. Να μη με βλέπει με οίκτο ή και με χλευασμό εκείνος που έχει το Cayenne και δηλώνει 10000 ευρώ το χρόνο. Εγώ έχω ένα Golf και μου αρκεί.

    Ναι στα τεκμήρια, το πόθεν έσχες, τις αποδείξεις, καθόλου δε με ενοχλούν. Να ενοχλούνται όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τη δήλωσή τους αυτά που έχουν.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:00 | Θωμάς Λουκέρης

    Εν όψη της νέας φορολογικής φιλοσοφίας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες πολύ εύλογες -γι’ αυτό και δυσνόητες στη χώρα της φεδράς πορτοκαλέας- παρατηρήσεις για τα ήδη ισχύοντα, για τα οποία θα ήθελα σαφείς απαντήσεις πριν προχωρήσουμε σε τυχόν νέους σχεδιασμούς.

    1.Στη φορολογία μισθωμάτων από ακίνητα σωστά τα εισοδήματα θα πρέπει να μπαίνουν στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα και να φορολογούνται ανάλογα. Γιατί όμως θα πρέπει να πληρώνεται πρόσθετος φόρος 3% στα μισθώματα, χαρτόσημο ΟΓΑ στις επαγγελματικές μισθώσεις και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος; Ας πάρουμε το απλό παράδειγμα που κάποιος με τεράστιους κόπους και απασχόληση που δεν καταλαβαίνει Σαββατοκύριακά, οκτάωρα και άλλα ωραία, δεν έχει την τύχη να είναι διορισμένος στο δημόσιο και να απεργεί ζητώντας «κεκτημμένα» και αυξήσεις που οι άλλοι κατά βάση πληρώνουν από τους φόρους τους, ενώ μπορεί να μην βρίσκει σταθερή απασχόληση και στον ιδιωτικό τομέα, ή να βρίσκει περιστασιακές εργασίες του βασικού μισθού. Από την άλλη, έχει τα όποια μισθώματα που εισπράτει για να συντηρεί την οικογένειά του, τα οποία είναι μια επιχειρηματική απασχόληση με κόστη συντήρησης ζημιών / φθορών, αβεβαιότητα είσπραξης (δεν ξέρεις για πόσο θα έχεις εισόδημα ή πόσα θα μπορείς να εισπράτεις) δικαστικά έξοδα συμβολαίων / αγωγών κτλ. Από που δικαιολογείται να φορολογείται για τα εισοδήματά του με διαφορετικό και ιδιαίτερα επιβαρυντικό τρόπο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα, τα οποία σε ότι αφορά τους μισθωτούς εισπράτουν 14 μισθούς καθαρούς από φόρους, έχουν ασφάλιση υγείας και σύνταξης και καμία προκαταβολή δεν τους επιβαρύνει, αν και είναι αυτοί που έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να έχουν και το νέο χρόνο το ίδιο τουλάχιστον εισόδημα με τον προηγούμενο. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι το ισχύον σύστημα είναι βαθύτατα δημαγωγικό και αντιδημοκρατικό, καθώς πρώτα και πάνω από όλα στερεί από το φυσικό πρόσωπο που έχει την «τύχη» να στηρίζεται μόνο στο ασταθές εισόδημα που παράγει ο ίδιος με τον κόπο του για την οικογένειά του μέσω των ακινήτων την ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση σε σχέση με το σύνολο όλων των υπόλοιπων φυσικών προσώπων στη χώρα μας. Όλοι θα πρέπει φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο, με όλα τα εισοδήματά τους -άσχετα πηγής- να υπάγονται στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα, χωρίς απαλλαγές και αυτελή φορολόγηση, πλην σωμμάτων ασφαλείας –και κυρίως των ιπτάμενων και μηχανικών της πολεμικής αεροπορίας- που εργάζονται για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας και δικαιούνται μιας αναγνώρισης από το κοινωνικό σύνολο.

    2.Σε συνέχεια του ανωτέρω, αναρωτιέμαι γιατί δεν αφαιρούνται πλήρως από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης και ιδιωτικών προγραμμάτων συνταξιοδότησης, όπως ακριβώς γίνεται με τις κρατήσεις του ΙΚΑ στις αμοιβές των μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομές. Πόσο δε μάλλον όταν κάποιος δεν έχει την «τύχη» να είναι μόνιμα απασχολούμενος στο δημόσιο, ή δεν βρίσκει σταθερή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και άρα δεν έχει σταθερή νοσοκομειακή κάλυψη, ούτε εγγυημένη συνταξιοδοτική αποταμίευση για όταν μεγαλώσει. Θεωρώ την υπάρχουσα κατάσταση επίσης βαθύτατα αντισυνταγματική καθώς σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την ισότητα των πολιτών στη φορολογική τους αντιμετώπιση αλλά και τις δυνατότητες προστασίας της υγείας και της συνταξιοδότησης, υποχρεώνοντας τον οποιονδήποτε δεν μπορεί να έχει νοσοκομειακή κάλυψη από το δημόσιο, να τιμωρείται που πληρώνει από την τσέπη του -ακόμα και ως μη μισθωτός- για να παρέχει προστασία στην υγεία της οικογένειάς του. Σε ότι αφορά τη σύνταξη, οι ίδιες οι εξελίξεις δείχνουν τι μπορεί να αναμένει κανείς από το κράτος εκεί που έχουν οδηγηθεί τα αποθεματικά των ταμείων. Οπότε ας τιμωρηθούν όσοι με κόπο και στερήσεις προσπαθούν να επιτύχουν αποταμίευση για την τρίτη ηλικία τους μόνοι τους μέσω ιδιωτικών προγραμμάτων, που μάλιστα η κυβέρνηση δεν φροντίζει να προστατέψει στο ελάχιστο όπως έδειξε η πρόσφατη ιστορία της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ που ορθώς έκλεισε βάση των όσων φαίνεται ότι ίσχυαν, αλλά που είναι το κράτος για να προστατέψει όσους στήριζαν πάνω της την υγεία τους και τις συντάξεις τους; Το μόνο που απασχολεί όπως φαίνεται είναι απλά τι παραπάνω θα εισπράξει από τους πολίτες που βάλλονται από παντού (ανεργία, αβέβαιες συντάξεις για όσους καλύπτονται, αυξημένοι φόροι μεταβιβάσεων στα παιδιά κτλ). Με άλλα λόγια, η υπάρχουσα φιλοσοφία θέλει τον πολίτη να τιμωρείται για όσα κουράστηκε να πετύχει, για να συντηρούνται συντεχνίες και κομματικοί μηχανισμοί και τα «κεκτημένα» τους.

    Κύριοι, αν πράγματι ενδιαφέρεστε να φέρετε ισότητα και δικαιοσύνη, καταργείστε τις πρόσθετες φορολογίες και προκαταβολές για τα μισθώματα, αφαιρέστε από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο των δαπανών ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και σύνταξης, καταργείστε το ΦΜΑΠ (η θέστε ίδιο φόρο για Μεγάλη Περιουσία γενικότερα ανάλογα με τα εισοδήματα που έχει ο καθένας) και καταπολεμήστε τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και την ανικανότητα είσπραξης των βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών. Σε ότι με αφορά, σκοπεύω να προσφύγω στο Συμβούλιο Επικρατείας (και αν χρειαστεί και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο) μαζί με άλλους αδίκως βαλλόμενους ίδιας κατηγορίας για να καταργηθούν οι ανωτέρω καταφανείς αδικίες εαν δεν το πράξει η ίδια η νέα κυβέρνηση αποκαθιστώντας την έννοια του δικαίου και απέναντί μας όπως μας οφείλει. Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Οικονομικών, αποκαταστήστε τη δικαιοσύνη, αλλιώς θα οδηγήσετε το κράτος σε μεγάλες περιπέτειες και ρίξεις με τους αδικημένους πολίτες του καθώς η αδικία δεν πάει άλλο.

    Με Εκτίμηση

    Θωμάς Λουκέρης

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:20 | ΗΛΙΑΣ ΓΚΑΛΑΒΕΡΑΣ

    Να αυξηθεί το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους και να μειωθεί αντίστοιχα ΄για τους ελευθερους επαγγελματίες. Οι μισθωτοί δεν αποκρύπτουν εύκολα εισοδήματα ενώ όλοι σχεδόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν η φοροαποφεύγουν.Είναι γνωστό σε όλους..

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:46 | ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ «ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΜΕ» ΤΟΥΣ
    ΔΗΛΩΝΟΝΤΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ! ΠΩΣ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ???

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:32 | ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Συμφωνώ απολύτως με την ενιαία φορολόγηση όλων των εισοδημάτων. Οι υπάρχουσες σήμερα εξαιρέσεις είναι αποτέλεσμα ρουσφετολογικών, εκβιαστικών ή διαπλεκομένων ρυθμίσεων. Επίσης θα πρέπεια να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα γιατί το υπάρχον σήμερα σύστημα είναι άδικο, αφού μία οικογένεια που εργάζεται ή έχει εισόδημα μόνο ο ένας , και επομένως το ατομικό του εισόδημα είναι και οικογενειακό, φορολογείται πολύ περισσότερο από μία οικογένεια που εργάζονται και οι δύο και έχουν αθροιστικά το ίδιο οικογενειακό εισόδημα. ΄Ετσι η πρώτη οικογένεια έχει μόνο ένα αφορολόγητο ποσό ενώ η άλλη έχει δύο!!!!, ενώ επίσης ο φορολογικός συντελεστής της πρώτης είναι προφανώς μεγαλύτερος αφού αυτρός εξαρτάται από το ύψος του ατομικού εισοδήματος. Είναι προφανές ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει και από εκεί προέρχεται τεράστια μείωση εσόδων. Και μόνο αυτό εάν γίνει θα έπέλθη τεράστια αύξηση των εσόδων του κράτους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:31 | Μίλτος

    Ακούμε δεξιά και αριστερά για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται, για τα «σκληρά» μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να μην χρεοκοπήσουμε κλπ, κλπ. Μα τα τελευταία 20 χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου να αντιλαμβάνεται το παιχνίδι της πολιτικής, μόνο για σκληρά μέτρα ακούω, για κρίσιμες καταστάσεις, για άδεια ταμεία, για «καμένη γη» που παραλάβανε οι νυν από τους πρώην, για έλλειψη αξιοκρατίας, για μίζες, για φοροδιαφυγή, για παρακράτος, για, για, για…

    Και ερωτώ ως απλός και πολίτης που παρακολουθούσα ανέκαθεν με ενδιαφέρον τα πολιτικά δρώμενα:

    «Ποιος φταίει κύριοι βουλευτές για την κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία μας; Μήπως φταίω εγώ, που ως μισθωτός πληρώνω τα τελευταία 16 χρόνια που βρίσκομαι στην παραγωγική διαδικασία τους φόρους που μου αναλογούν; Εγώ ήμουν πίσω από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, το σκάνδαλο της Ολυμπιακής, το σκάνδαλο της Siemens, το σκάνδαλο του Ο.Τ.Ε., εγώ έφτιαχνα off shore εταιρείες για να φοροαποφεύγω με τις ευλογίες της κυβέρνησης, εγώ διόριζα τα παιδιά μου χωρίς να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, εγώ προκαλούσα το δημόσιο αίσθημα με τις σκανδαλώδεις βουλευτικές αποζημιώσεις για παροχή υπηρεσιών που ποτέ δεν προσέφερα, εγώ έκανα προκλητικά έξοδα σε δεξιώσεις κατασπαλώντας το δημόσιο χρήμα για την προβολή μου, εγώ έφερα την οικονομία μας σε αυτή τη θέση;

    Γιατί πρέπει λοιπόν να πληρώσω εγώ, να στερηθώ εγώ, να περάσω εγώ δύσκολες μέρες; Γιατί μου το ζητάτε εσείς αυτό που δεν δεχθήκατε την οποιαδήποτε μείωση των απολαβών σας λες και τα 7.000 ευρώ που παίρνετε κατά μέσο όρο μηνιαίως αν γίνουν π.χ. 5.000 δεν σας φτάνουν; Φτάνουν όμως τα 1500 που παίρνουμε εμείς αν γίνουν 1300; Που βρίσκονται όλοι οι υπεύθυνοι των σκανδάλων; Μήπως μπήκανε σε κάποια φυλακή; Μήπως δημεύτηκε κάποιου η περιουσία για να πληρωθούν τα χρέη που δημιούργησε; Μήπως έγινε κάτι τέτοιο και δεν το πήρα χαμπάρι; Γιατί αν εγώ βρεθώ αδύναμος να ανταποκριθώ στα χρέη μου θα μου κατασχέσουν τα υπάρχοντά μου και όλοι αυτοί που έφεραν την Ελλάδα στα χάλια που βρίσκεται σήμερα δεν έχουν την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ επίπτωση;»

    Ασφαλώς κι εγώ έχω μερίδιο ευθύνης, δεν αντιλέγω. Με την ανοχή μου και την ψήφο μου συνέδραμα κι εγώ στην κατάντια του δύσμοιρου ελληνικού κράτους – κράτους, λέμε τώρα, αυτό που κατά συνθήκη αποκαλούμε κράτος – αλλά ειλικρινά σε κάθε περίπτωση ήθελα απεγνωσμένα να πιστέψω αυτούς που υπόσχονταν καλύτερες μέρες, αυτούς που έλεγαν ότι είχαν τις λύσεις, τον τρόπο και – κυρίως – τη διάθεση να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να φέρουν την «άνοιξη».

    Πάλι όμως σε βαρύ χειμώνα οδεύουμε…

    Μήπως με τον τρόπο που ενεργείτε και σκέφτεστε αναγκάζετε τον κόσμο να ψάξει τον τρόπο που θα βγει από κάπου αλλού αυτό το χαράτσι; Και βέβαια, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη συντήρηση της αέναης μάχης μεταξύ κράτους και φορολογούμενου, ποιος θα πιάσει κορόιδο τον άλλο. Αυτό το πνεύμα θέλετε οι 300 να συντηρείτε στον Έλληνα πολίτη; Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που εδώ και 20 χρόνια ακούω ότι θα κάνετε;

    Σαφώς και να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Αλλά, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Όχι μόνον για τα μικρά «ψάρια» και να μείνουν οι «καρχαρίες» ελεύθεροι να αλωνίζουν. Μπορείτε να το κάνετε αυτό;

    Σίγουρα μπορείτε. Το θέμα είναι αν θέλετε. Θέλετε;

    Με τιμή

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | Γιώργος

    Όσον αφορα το φορολογικο συστημα φυσικων προσωπων, νομιζω οτι με την παρουσα μορφη δεν ειναι δικαιο. Θα πρεπει να εισαχθει μια νεα κλιμακα μεταξυ 0 και 25% οπως επισης να ανεβει το ποσοστο για τα υψηλα εισοδηματα απο 40 που ειναι σημερα στο 45% για ποσα απο €150.000,00 και πανω. Επισης να φορολογουνται ολοι οι εργαζομενοι με την ιδια κλιμακα και να συγχωνεφτουν τα ταμεια των υπολοίπων με το ΙΚΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:21 | ΣΙΩΠΙΔΗΣ Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Δεν προτείνω την ενιαία φορολογική κλίμακα αλλά την κλίμακα που υπήρχε μέχρι και το οικονομικό έτος 2009, δηλαδή να υπάρχουν εισοδήματα που φορολογούνται στην πηγή και να εξαντλείται εκεί η φορολογική υποχρέωση (π.χ. μερίσματα μετοχών, τόκοι τραπεζικών καταθέσεων κλπ.). Επίσης, να μην καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων (π.χ. επιδόματα εφοριακών, τελωνειακών κλπ.). Αντίθετα, να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των βουλευτών, δικαστών και πανεπιστημιακών γιατρών, γιατί οι συνολικές αμοιβές τους είναι υπέρογκες και τα τελευταία χρόνια πήραν τεράστιες αυξήσεις (από 40% έως και 100%), ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παρέμειναν στάσιμοι κατά το 2009.
    Η φορολογική κλίμακα να παραμείνει προοδευτική και το ατομικό εισόδημα μέχρι 40.000,00 ευρώ για τους μισθωτούς να θεωρείται μεσαίο. Τα φορολογικά κλιμάκια για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να βελτιωθούν υπέρ των μισθωτών.
    Η φορολογική κλίμακα να τιμαριθμοποιηθεί από το οικονομικό έτος 2010, διότι κατά τα τελευταία έτη το αφορολόγητο όριο στην κλίμακα των μισθωτών παρέμεινε αμετάβλητο.
    Τέλος, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ύψος και τα όρια των εισοδημάτων που θεωρούνται χαμηλά, μεσαία και υψηλά, ώστε να διαλυθεί το κλίμα ασάφειας και αβεβαιότητας που ταλανίζει την κοινή γνώμη.