Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;
- Πως θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κλπ;
Φορολόγηση 1‰ σε όλες άνω των 500.000€ συνολικά ακίνητης περιουσίας. Όχι κλιμακωτή φορολόγηση, αφού όσο πιο μεγάλη αξία έχει, τόσο περισσότερο ΕΤΑΚ θα πληρώνεται, ενώ παράλληλα από την μεγάλη περιουσία θα υπάρχει και μεγάλο εισόδημα, το οποίο φορολογείται κλιμακωτά με μεγάλο φόρο. Φορολόγηση των εσόδων από αυτή. Για τις επιχειρήσεις που την χρησιμοποιούν για παραγωγικούς σκοπούς, κατάργησή του.
Ποιος ο λόγος ύπαρξης του ΦΜΑΠ; Γιατί δεν υπάρχει και φόρος μεγάλης κινητής περιουσίας;
Μπορώ φυσικά να καταλάβω ότι οι έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία πρέπει να συνεισφέρουν μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα του κράτους. Αλλά αυτό να ισχύει για πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ ακίνητη περιουσία. (π.χ. αξίας πάνω από 1 εκ. ευρώ). Δεν μπορούμε να θεωρούμε μεγάλη ακίνητη περιουσία ένα διαμέρισμα αξίας 250 χιλ. ευρώ.
Επίσης, τον φόρο αυτόν πρέπει να τον πληρώνουν κατεξοχήν και τα ΝΠΙΔ, οι διάφοροι οργανισμοί καθώς και πρωτίστως η Εκκλησία.
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ.
ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 4 Ή 5 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ 200ΤΜ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 400.000 ΕΥΡΩ ( δηλαδη 2.000ευρώ το τμ που είναι η μέση τιμή των ακινήτων)ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΈΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ Ή ΕΝΑ ΕΡΓΕΝΗ.
ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΕΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ ΌΨΗΝ ΤΟ ΣΎΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΩΝ.
ΟΙΔΑΛΩΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
Είναι άδικο να φορολογείτε η ακίνητη περιουσία και μέσα σε 3 γενιές να καταλήγει στο κράτος . Γιατί δεν έχει δουλέψει κάποιος για να την αποκτήσει ???
δεν έχει φορολογηθεί ξανά και ξανά για τα εισοδήματα του ???
Σε άλλες χώρες δεν υπάρχει αυτή η φορολογία .
Εάν πρέπει παρά ταύτα να επιβληθεί, θα πρέπει το όριο του αφορολόγητου να αυξηθεί, ώστε η ακίνητη περιουσία να είναι πράγματι μεγάλη, δηλαδή από 1.000.000 € και άνω και με προοδευτική φορολόγηση όπως και σκέπτεστε.
Να φορολογούνται όμως όλοι δίκαια (ιδιώτες, επιχειρήσεις, εκκλησία ,υπεράκτιες offshore εταιρίες και άλλες μαϊμουδιές κλπ)
Βέβαια αυτοί που είχαν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία 3 εκατομμύρια και πάνω έχουν φροντίσει να κάνουν τις μεταβιβάσεις στα παιδιά τους αλλά και σε υπεράκτιες (και να είναι και νόμιμοι) .
Αυτοί έχουν κάνει και τους νόμους αυτούς υπέρ τους και για την κλίκα τους
Τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, βάσει απόφασης δημοσιευμένης σε ΦΕΚ, πρέπει να απαλλάσσονται της καταβολής ΦΜΑΠ.
Για αυτά οικόπεδα, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια οικοδομής απαιτείται έλεγχος εκσκαφών και οπωσδήποτε ή μη ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων. Η διαδικασία αυτή απαιτεί γραφειοκρατικές διαδικασίες και μεγάλη καθυστέρηση (ενδεικτικά για την περιοχή Σπάρτης τουλάχιστον 6-8 έτη) καθώς και σημαντικές δαπάνες για τον ιδιοκτήτη. Πέραν αυτών, εφόσον χορηγηθεί άδεια, τίθενται και οικοδομικοί περιορισμοί όπως η μη κατασκευή υπογείου, ο περιορισμός ύψους του κτηρίου σε σχέση με το προβλεπόμενο από τους ισχύοντες οικοδομικούς κανονισμούς κλπ. Ως συνέπεια αυτών, η πώληση των οικοπέδων αυτών είναι δυσχερέστατη και οπωσδήποτε σε πολύ μειωμένη τιμή σε σύγκριση με την ισχύουσα αντικειμενική.
Σημειώνω ότι, με το ισχύον καθεστώς (ΕΤΑΚ), για την απαλλαγή από το ΕΤΑΚ των οικοπέδων που βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου απαιτείται μια εξαιρετικά χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Συγκεκριμένα, απαιτείται βεβαίωση για «δέσμευση λόγω αρχαιολογικής έρευνας», από την οικεία Εφορία Αρχαιοτήτων, για την έκδοση της οποίας πρέπει να προηγηθεί έλεγχος εκσκαφών, να βρεθούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και να ακολουθήσει αρχαιολογική έρευνα η ολοκλήρωση της οποίας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 10 έτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, σχεδόν κανείς ιδιοκτήτης τέτοιου οικοπέδου δεν επωφελείται της απαλλαγής από το ΕΤΑΚ.
το σχολιο μου ηταν για το φορο γονικης παροχης και οχι για ΕΤΑΚ
200000 ευρω αφορολογητο απο τα επομενα 50000 φορος 2% τα επομενα 50000 φορος 4% τα επομενα 100000 φορος 5% τα επομενα 100000 φορος 7% τα επομενα 100000 φορος 10% απο εκει και πανω φορος 12%
Τις τελευταίες ημέρες πιστεύω ότι το παρόν αντικείμενο της διαβούλευσης έχει ξεφύγει από την ουσία του. Τα πράγματα είναι απλά. Το Σύνταγμα ρητά προβλέπει την ισότητα των πολιτών, ενώ θέτει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο και το θέμα του δικαιώματος σε περιουσία και την προστασία αυτής. Τα δύο αυτά σημεία προστατεύονται με ιδιαίτερα εμφαντικό τρόπο και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ τυχόν παραβίασή τους χτυπάει και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα ευρωπαϊκού κράτος δικαίου (κάτι που βέβαια έχουμε πάψει να είμαστε ως χώρα εδώ και δεκαετίες, αν είμασταν και ποτέ – βλέπε την εξέλιξη κάθε υπόθεσης σκανδάλου διαχρονικά).
Με απλά λόγια τα ανωτέρω σημαίνουν ότι εφόσον τίθεται θέμα φορολόγησης περιουσιών επιπρόσθετα της κλίμακας, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνει ΟΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία ενός φυσικού προσώπου όπως μετοχές, ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, stock options κτλ έστω κι αν κάποια έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό. Και επί όλων αυτών να μπουν ομοειδείς φόροι. Π.χ. αν για τις μετοχές φορολογείται η υπεραξία κατά την πώληση (αφού τότε προκύπτει), το ίδιο να ισχύει και για κάθε άλλο παρόμοιο περιουσιακό στοιχείο όπως π.χ. το ακίνητο, καθώς τα έσοδα από ενοίκια έχουν ενταχτεί και φορολογούνται στην κλίμακα φορολογίας. Απλά πράγματα και ξεκάθαρα. Επίσης, αν προβλέπεται φόρος συγκεκριμένου ύψους για την υπεραξία μετοχών, ανάλογος θα πρέπει να προβλέπεται για την υπεραξία (προσοχή όχι την αποτίμηση του κεφαλαίου μέσω «αντικειμενικής» όπως υπονοεί ένας ΦΜΑΠ) ενός ακινήτου. Ή μήπως στις μετοχές μεταβιβάζονται μόνο μικροποσά; Για δείτε τους ημερήσιους τζίρους του ΧΑΑ και τις πράξεις των μεγαλοεπενδυτών και μεγαλομετόχων σε ημερήσια βάση και ξανασυζητάμε.
Τέλος, αν κριθεί επιβεβλημένο (σε συνδυασμό για να έχει νόημα με μεγάλη όμως μείωση στις δημόσιες δαπάνες και των αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων όπως ορθά συνιστούν οι «κουτόφραγγοι» -τί ξέρουν αυτοί τώρα που δηγμιούργησαν ΜΑΡΚΟ, ΣΤΕΡΛΙΝΑ, κάποιοι συγχώνευσαν δίχως τριγμούς μια δεύτερη χώρα όπως η Ανατολική Γερμανία και τελούν και μόνιμοι χρηματοδότες των διαφόρων πακέτων συνοχής και βοήθειας κτλ) να επιβληθεί κάποιος επιπλέον φόρος εκτός της κλίμακας, αυτός θα πρέπει να ονομάζεται Φόρος Μεγάλης Περιουσίας και να αφορά όλους και όλα όσα αποτελούν την περιουσία τους. Αυτό είναι δικαιοσύνη. Ότι άλλο θα ήταν φαρσαϊσμός του χειρίστου είδους, έστω κι αν ακούγεται ωραία στα ώτα του πλήθους των λαϊκιστών αυτής της χώρας που είναι αυτοί που με τις λογικές τους την οδήγησαν στα σημερινά της χάλια. Εξάλλου όπως ορθά έχει τεθεί από κάποιους συμμετέχοντες στη διαβούλευση που εστιάζουν στην ουσία, ότι άλλο είναι πλήρως αντισυνταγματικό και αντίθετο με το ευρωπαϊκό δίκαιο περί των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της περιουσίας του και θα πέσει ως χάρτινος πύργος μετά από σχετικές προσφυγές. Αποτέλεσμα: αντίστοιχη κατάρρευση των προϋπολογισθέντων εσόδων, μεγάλες επιστροφές μαζί με τόκους για τις καθυστερήσεις επιστροφής σε όσους θα έχουν στο μεταξύ πληρώσει και ένταξη της χώρας σε πλήρη και σκληρή επιτήρηση με πλήρη απώλεια ελέγχου των πληρωμών της (όπως προβλέπεται) με άμεσο τσεκούρι σε αριθμό δημόσιων υπαλλήλων και περικοπές συντάξεων στα πλαίσια των νομίμων (κι όχι αυθαίρετων και λαϊκίστικων) εσόδων του κράτους + κάποιο ετησίως μειούμενο δανεισμό που θα επιτρέπεται στα πλαίσια πολιτικής ταχείας μείωσης χρέους και ελλείμματος.
Κατά συνέπεια ξυπνήστε όλοι και κυβερνώντες και συμμετέχοντες. Το να διακυρύτετε ότι είναι δίκαιο και ωραίο να φορολογηθούν οι «έχοντες και κατέχοντες» μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά ούτε τίποτα θα λύσει και σε χειρότερα αποτελέσματα θα οδηγήσει, καθώς είναι μέτρο προχειρότητας αν γίνει μεροληπτικά μόνο κατά των «εχόντων» ακίνητης περιουσίας. Πόσο δε μάλλον που θα αφορά επιβάρυνση στο αυθαίρετα αποτιμούμενο κεφάλαιό τους και μάλιστα σε ετήσια βάση, κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο φορολογικό μέτρο τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού. Ειδικά όταν τα ακίνητα ήδη χρεώνονται μέσω δημοτικών τελών και ΤΑΠ. Οπότε αν είναι να σχεδιάσετε κάτι, κάντε το με τρόπο δίκαιο και συνεπή κι όχι με λαϊκίστικες προχειρότητες, όπως το θέμα των τελών αυτοκινήτων και έκτακτης εισφοράς όπου είδατε τα αποτέλεσμα των πρόχειρων και άδικων σχεδιασμών.
400.000 μέχρι 1.000.000 1%
1.000.000 μέχρι 2.000.000 2%
2.000.000 μέχρι 2.500.000 3%
α) Ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών να γίνει κανονικά και όχι όπως για το ΕΤΑΚ
Β)Τα Δάνεια έχει ο έχων και κατέχων
γ)Αν έχει καταθέσεις στην τράπεζα ώστε να μπορεί να πληρώσει το Φ.Μ.Α.Π ( και μη σας φανεί αστείο) μιλάμε για περιουσία μόνο στα χαρτιά που ούτε ενοικιάζονται ούτε πωλούνται και είναι χρεωμενοι ο έχων και κατέχων.
Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ.ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ(Α) ΤΟ ΦΜΑΠ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ ,ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ(Α) ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΧΑΡΙΣΑΝ(ΒΛ.ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ,ΔΩΡΕΑ,ΚΛΠ).ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟ ΦΜΑΠ- ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝ ΣΤΑ ΥΠ ΟΨΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ.ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ,ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕΙ,ΤΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙ Κ.Α ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΑΣ.ΚΑΤΑΝΟΟΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ,Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Οποιος φορος ειναι αναγκη να μπει στα ακινητα θα πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.
Ας μπει ενα πλαφον. Απο κανενα να μη ζητιεται φορος μεγαλυτερος απο το 15% του εισοδηματος του.
Ειναι αδικο καποιοι συνταξιουχοι να οδηγηθουν σε εκποιηση ακινητου τους.
Απο κει και περα ας κανει τους λογαριασμους το ΚΕΠΗΙΟ και ας βρει τους συντελεστες που χρειαζονται για να μαζευτουν τα λεφτα που λειπουνε.
Προτεινω την διατηρηση του ΕΤΑΚ για τους παρακατω λογους.
Ας μου επιτραπει να αρχισω με ενα συμπερασμα απο το προσφατο παρελθον και να κανω μια προταση που, αν αξιοποιηθει, μπορει να φερει πολλα χρηματα ΑΜΕΣΑ αποκαθιστωντας και ενα αισθημα δικαιοσυνης.
Ο ΦΜΑΠ ισχυσε, για τελευταια φορα τα ετη 1997-2007. Υποχρεοι ησαν οσοι ειχαν ακινητη περιουσια πανω απο 243.600 ευρω. Ομως, η πολιτεια, μη εχοντας την υποδομη να εντοπισει τους υποχρεους, ΑΦΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΥΓΕΝΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ του καθε φορολογουμενου να υποβαλη η να μην υποβαλη δηλωση.
Οπως ηταν φυσικο η συντριπτικη πλειοψηφια δεν υπεβαλε δηλωση και ο ΦΜΑΠ ελεγχθη οτι “απετυχε” . Απεκληθη μαλιστα και φορος βλακειας διοτι τον πληρωσαν μονο τα κοροιδα, δηλαδη οι ειλικρινεις.
Ειπαμε οτι η πολιτεια δεν ειχε την δυνατοτητανα εντοπισει τους υποχρεους. Πραγματι, διοτι εξαιρουμενων των περιοχων που ισχυαν αντικειμενικες τιμες το ΚΕΠΥΟ αδυνατουσε να συμπληρωσει τιμες μοναδος για τις υπολοιπες. Και βεβαιως να μην αναφερθουμε στην εσκεμμενη αποκριψη ακινητων που ηταν κι αυτη αδυνατον να συλληφθη.
Το μονο οπλο της πολιτειας ηταν η υποχρεωση του πωλητου κατα την συνταξη συμβολαιου, να προσκομισει βεβαιωση απο την εφορια οτι υπεβληθη δηλωση ΦΜΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ , η , οτι ο φορολογουμενος δεν ηταν υποχρεος. Και βεβαια, εξαιρουμενης της περιπτωσης που το μεταβιβαζομενο ακινητο δημιουργουσε απο μονο του την υποχρεωση ΦΜΑΠ, το πραγμα δεν σκαλωνε.
Αυτο που ειναι εξοργιστικο ειναι οτι γυρω στο 2005 Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΥΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ, ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΑΠΛΗ ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΟΥ.
Ας αναρωτηθει το υπουργειο Οικονομικων, γιατι καταργηθηκε το πιστοποητικο ;
Και ακομη οταν αυτο ηταν απαραιτητο, γιατι περιοριζοταν σε βαθος διετιας.
Ο μονος ελεγχος που καταφερε να κανει η πολιτεια ειναι να καλεσει αυτους τους ταλαιπωρους που υπεβαλαν δηλωση να ΚΛΕΙΣΟΥΝ την δεκαετια με συμβιβασμο καταβαλλοντας ακομη ενα 10%, λες και ηταν επαγγελματιες.
Προτεινω λοιπον η πολιτεια πρωτα απ ολα να ελεγξει αυτους που φοροδιεφυγαν κανοντας τετοιες υπευθυνες δηλωσεις, και με την αυξημενη υποδομη που υπαρχει ειναι σιγουρο οτο θα πιασει λαβρακια.
Με ολα αυτα θελω να πω οτι η επιβολη ΦΜΑΠ προσκρουει σε σοβαρες τεχνικες δυσκολιες ακομη και με την παρουσα υποδομη των υπηρεσιων. Ας αναφερω και παλιν την ελλειψι αντικειμενικων αξιων σε παμπολες περιοχες της χωρας.
Αν βεβαια για να ξεπερασουμε την δυσκολια αυτη, αρχισουμε τις εξαιρεσεις, και καταληξουμε να πιασουμε μονο εκεινα που υπαγονται στις αντικειμενικες, ε τοτε ας πιασουμε μονο Κολωνακι, Βουλιαγμενη, Κηφισσια, Φιλοθεη, Ψυχικο για να μην μπερδευομαστε.
Τοτε ομως κατι θα εχουν να πουν οι συνταγματολογοι για ανιση μεταχειριση.
Για ολα αυτα, νομιζω οτι πρεπει να διατηρηθει ο ΕΤΑΚ με καποιο σοβαρο αφορολογητο. Ακομα καλυτερα, το ποσο του ΕΤΑΚ του καθε φορολογουμενου να συχετισθει με το συνολικο εισοδημα του φορολογουμενου και να μη ζηταμε απο κανεναν ΕΤΑΚ μεγαλυερο απο το 10% του συνολικου του εισοδηματος.
Επισης να μπει ελαχιστη τιμη μοναδος για να καλυφθουν οι περιπτωσεις μη υπαρξης αντικειμενικων και το ταχυτερο δυνατον να προσδιοριστουν αντικειμενικες παντου και κυριως στις τουριστικες περιοχες που ολοι γνωριζουμε τι ζητουν ακομα και για τους γκρεμους.
Ευχαριστω για την φιλοξενια σ αυτο το θαυμασιο βημα, και καλη επιτυχια.
1) Η κυβέρνηση της ΝΔ, επί υπουργείας Γ. Αλογοσκούφη, αποφάσισε να υποκαταστήσει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) με την διαφορά ΟΜΩΣ ότι ενώ μέχρι πρότινος οι Οικοδομικές Επιχειρήσεις απαλλάσσονταν από φορολόγηση των αδιάθετων ακινήτων για επτά χρόνια από την έκδοση της Οικοδομικής Αδείας, με το ΕΤΑΚ εφαρμόστηκε φόρος 6 τις χιλίοις, ο οποίος αναλογεί σε ένα σημαντικό ποσό προς καταβολή σε ετήσια βάση. Και όλα αυτά ενώ βάσει της λογικής αλλά και κυρίως της φορολογικής προσέγγισης, τα αδιάθετα ακίνητα αποτελούν ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ για τις Οικοδομικές Επιχειρήσεις. Σημειώστε, επίσης, ότι τα ακίνητα αυτά είναι ΚΕΝΑ και δεν αξιοποιούνται ούτε σαν αποθήκες, ούτε σαν γραφεία – τίποτα, απλά είναι κενά και περιμένουν τον εκάστοτε αγοραστή τους, δεν έχουν καν ρεύμα!
Στην περίπτωση του δικού μου κτίσματος (Ακράτα – 10 διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας περίπου 700 τετρ. μέτρα) το ΕΤΗΣΙΟ ΕΤΑΚ που πρέπει να αποδώσω για αυτά τα «κενά» «εμπορεύματα» ανέρχεται σε περίπου 7.000,00 ευρώ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΡΕΟΠΩΛΗΣ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟΥΛΗΤΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ! Εμ δεν τα πουλάμε διότι δεν υπάρχουν αγοραστές, εμ και πρέπει να πληρώνουμε ετήσια γιατί δεν καταφέραμε να τα πουλήσουμε.
Οπότε η ερώτηση είναι: θα επανέλθει με το ΦΜΑΠ (που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση) η επταετής απαλλαγή από φόρο κατοχής ακινήτων για τις κατασκευαστικές εταιρίες? Εάν ναι, λόγω της κρίσης και σχεδόν τίποτα δεν πουιλέται δεν πρέπει η επταετής απαλλαγή να γίνει 10-15 ετής?
2) Πάλι στο ίδιο νομοσχέδιο του Γ. Αλογοσκούφη, αποφασίστηκε στην πενταετία από την έκδοση της άδειας (προσοχή ΟΧΙ από την ολοκλήρωση του έργου ΑΛΛΑ από την έκδοση της αδείας) να αναγκάζεται η κατασκευαστική εταιρία να αγοράζει τα αδιάθετα διαμερίσματα. Αυτό που αποκαλείται στο νομοσχέδιο ως «αυτοπαράδοση», συνοδεύεται από την ανάγκη να πληρωθεί ο αναλογούν ΦΠΑ για τα αδιάθετα διαμερίσματα!!! Στην περίπτωση την δική μου σε μόλις ένα έτος από τώρα (Μαρτιος 2011) θα πρέπει να πληρώσω 44.000 ευρώ για τα διαμερίσματα που «παρακαλάω» να πουλήσω αλλά κανείς δεν αγοράζει. Η «βουτιά» στην οικοδομή παραθεριστικής κατοικίας είναι τεράστια. 44.000 ευρώ επιταγή στην ΔΟΥ για τα απούλητα!
3) Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τον φόρο μεταβίβασης (για τα οικοδομήματα με άδεια πριν το 2006). Εάν γινει αυτό τότε πρέπει αναλογικά να μειωθεί και το ΦΠΑ που υπάρχει για τα οικοδομήματα με άδεια 2006 και έπειτα (όπως στην δική μου περίπτωση αλλά και για πλήθος άλλων οικοδομών). Εάν δεν μειωθεί αναλογικά και το ΦΠΑ, τότε θα υπάρχει θέμα άνισης μεταχείρισης των φορολογουμένων.
Να υπάρξει όριο αφορολόγητου με plafond στα 500.000€ και στη συνέχεια τιμαριθμοποίηση από 500.000€ έως 1.000.000€ φόρος 0.01% από 1.000.000€ έως 1.500.000€ 0,02%, από 1.500.000 έως 2.000.000€ 0,03% από 2.000.000€ έως 2.500.000€ 0,03% από 2.500.000€ έως 3.500.000€ 0,04% και από 3.500.000€ και πάνω 0,05%.
Είναι άδικο να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που δεν διατίθεται προς εκμετάλλευση αλλά απλώς υπάρχει. Ένα σπίτι, το οποίο φορολογήθηκε κατά την απόκτηση του (αγορά, κληρονομιά ή γονική παροχή), δεν πρέπει να φορολογείται στη συνέχεια και κάθε χρόνο απλώς επειδή εξακολουθεί να υπάρχει και να χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη του για ιδίαν χρήση. Είναι σαν να λέμε ότι τα χρήματα μας, που φορολογήθηκαν ως εισοδήματα στο έτος απόκτησης τους, θα εξακολουθούν να φορολογούνται κάθε χρόνο επειδή παραμένουν στην κατοχή μας ως αποταμίευση. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι παράλογο και ίσως αντισυνταγματικό !!
Έτσι κι αλλιώς φορολογείται τόσο η μεταβίβαση του ακινήτου όσο και η τυχόν εκμετάλλευση του (π.χ. εισόδημα από ενοίκιο).
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ
ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΕΑΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΦΜΑΠ;
Κύριοι,
Ηδη σας το έχουν προτείνει αρκετοί: Αν θελετε να είσθε πραγματικά δίκαιοι, βρείτε τρόπο να συνδυάσετε το ποσό του ΦΜΑΠ που θα βαρύνει κάθε υπόχρεο, με τα εισοδήματα του υπόχρεου [όπως αυτά θα προκύψουν απο τα δηλούμενα εισοδήματά του και τα τεκμήρια που -πολύ ορθά- θα εισάγετε].
Αντιμετωπίστε διαφορετικά έναν υπόχρεο – μισθωτό, εάν υπόχρεο – συνταξιούχο, ένα υπόχρεο – ελεύθερο επαγγελματία, ένα υπόχρεο – επιχειρηματία.
Δείτε την σύνθεση της οικογένειας [σύζυγος, παιδιά].
Αλλιώς θα καταστρέψετε ανθρώπους.
Υπάρχουν κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας που δεν τους αποδίδει εισόδημα (π.χ. οικόπεδο) και γιαυτό δεν μπορούν να πληρώσουν τους σχετικούς φόρους. Αντί για ΦΜΑΠ, θεωρώ δικαιότερο να υπάρχει φόρος υπεραξίας κατά τη ρευστοποίηση των ακινήτων.
Σε κάθε όμως περίπτωση δεν καταλαβαίνω γιατί η φορολόγηση των ακινήτων πρέπει να γίνεται με προοδευτικό συντελεστή. Ένας συντελεστής για όλους θα ήταν κατά τη γνώμη μου δικαιότερος και απλούστερος.
Χαίρετε,
δεν έχει σημασία αν καταργηθεί ο ένας φόρος η επιβληθεί ο άλλος.
Σημασία έχει να λαμβάνονται περισσότεροι παράγοντες υπόψη και συγκεκριμένα:
1.) Το εισόδημα του φορολογούμενου (Βασικό κριτήριο φοροδοτικής ικανότητας)
2.) Η οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος, 1,2,3 παιδιά κλπ..)
Μόνο με μια τέτοια συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορέσει αυτό το σύστημα να λειτουργεί δίκαια. Εαν κάποιος μπορεί να πληρώσει φόρους γιατί έχει και τα εισοδήματα, και τα ακίνητα να το κάνει.
Εαν κάποιος όμως δεν έχει εισοδήματα αρκετά ώστε να καλύψουν τις βασικές του ανάγκες, τότε δεν θα πρέπει να πληρώσει και φόρο για τα ακίνητα του.
Για τις επιχειρήσεις ισχύει το ίδιο. Εαν μια επιχείρηση είναι κερδοφόρα, να φορολογηθεί για τα ακίνητα της. Εαν οχι τότε δεν πρέπει να φορολογηθεί.
Εμείς με ενα μηνιαίο εισόδημα 1.800 Ευρώ και τρία παιδιά, εχουμε ακίνητα αντικειμενικής αξίας 727.000 Ευρώ. Εχουμε φοροδοτική ικανότητα; Μπορούμε 5 άτομα να ζούμε κάθε μήνα με 1.200 Ευρώ, πληρώνοντας 600 Ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ; Αυτή είναι η κύρια ερώτηση που πρέπει να απασχολήσει το κράτος. Πρέπει να βλέπει τον πολίτη στο σύνολο, και οχι μεμονωμένα περουσιακά στοιχεία.
Η ιδιοκτησία δεν σε κάνει αυτομάτως πλούσιο.
Πρέπει να εφαρμοστεί ενα κατώτατο όριο διαβίωσης π.χ. 1.000 Ευρώ ανα άτομο μηνιαίως. Αυτό θα είναι ο κορμός του υπολογισμού του φόρου.
Παράδειγμα:
Οικογένεια με 1 παιδί και ακίνητη περιουσία 1.000.000 Ευρώ
Δεν φορολογείται καθόλου εαν το εισόδημα της δεν ξεπερνάει τα 36.000 Ευρώ (3άτομα x 1.000 Ευρώ x 12μήνες) ετησίως = Φοροδοτική ικανότητα 0
Ιδια οικογένεια με εισόδημα απο 36.000 εως 50.000 Ευρώ Φορολογείται με συντελεστή απο 1/1000 εως 4/1000 (εισόδημα 36.000 εως 39.500 με 1/1000 – εισόδημα 39501 εως 43.000 με 2/1000, εισόδημα 43.001 εως 46.500 με 3/1000 και εισόδημα46.501 εως 50.000 με 4/1000) = Φοροδοτική ικανότητα 1
Ιδια οικογένεια με 2 παιδιά και ακίνητη περιουσία 1.000.000 Ευρώ – Δεν φορολογείται καθόλου εαν το εισόδημα της δεν ξεπερνάει τα 48.000 Ευρώ (4άτομα x 1.000 Ευρώ αφορολόγητο μηνιαίο όριο διαβίωσης x 12μήνες) Εισόδημα 48.001 εως 51.500 φορολογείται με 1/1000, απο 51.501 εως 55.000 φορολογείται με 2/1000 και ούτω καθ εξής = Φοροδοτική ικανότητα 2
Αυτό το σύστημα είναι δίκαιο και κοινωνικό και έχει μια βασική θετική συνεργία, την αύξηση της γεννητικότητας με αποτέλεσμα την δημιουργία νέας φορολογικής βάσης που θα κληθεί στο μέλλον να συνεισφέρει στο ασφαλιστικό. Μιας και ψάχνω για μόνιμη εργασία είμαι ευχαρίστως στην διάθεση σας για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του αυτού του συστήματος.
Με εκτίμηση,
Σ.Σκούφης
Καμμία εξαίρεση. Επειδή οι αξίες αλλάζουν, καλό θα είναι να φορολογείται η περιουσία για πάνω από 200 τμ.
Ναί στην φορολόγηση των μονών, ναών, κοινωφελών ιδρυμάτων, χωρίς καμμία εξαίρεση.
Η μισή ελλάδα είναι ναοί και η υπόλοιπη μονές και κοινωφελή ιδρύματα.
Φορολογία σε όλους. Κι αυτοί πρέπει να συνεισφέρουν.
Είναι άδικο να φορολογείτε η ακίνητη περιουσία. Αυτή ιδικά που δεν αποφέρει τρέχοντα έσοδα. Η οποία έχει αποκτηθεί από φορολογημένο χρήμα εισοδήματος. Τιμωράτε αυτούς που κάνανε αποταμίευση και την αξιοποίησαν στο τόπο τους; αυτούς που δεν έκρυψαν τον κόπο τους; Αυτούς που κάνανε σωστό κουμάντο για να στηρίξουν τις οικογένειές τους; Αυτούς που δεν κοίταξαν να κρύψουν ή να βγάλουν τις οικονομίες τους εκτός της χώρας; Στο κάτω κάτω τα ακίνητα ούτε τόκους αποφέρουν ούτε κανένα επιπλέον (στις περισσότερες περιπτώσεις) κέρδος χρηματικό από αυτό της απόκτησης τους. Φορολογήστε το αφορολόγητο χρήμα και την κίνηση αυτού.
Η ακίνητη περιουσία των ναών και άλλων ιδρυμάτων πρέπει να φορολογηθεί ο τρόπος απόκτησής τους και η προέλευση του ανταλλάγματος για αυτά. Όταν προκύπτει και οικονομική εκμετάλλευση πέρα από τη τρέχοντα φορολογία στη πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πρέπει να φορολογηθεί με μεγαλύτερη κλίμακα από τη συνηθισμένη.
1. Να φορολούνται όλοι (ιδιώτες, επιχειρήσεις, εκκλησία κλπ)
2. Να υπάρχει προοδευτική φορολόγηση με βάση την αξία και το εισόδημα
3. Κατώτατο αφολόγητο α΄και β΄κατοικίας η εκάστοτε αντικειμενική αξία των τετραγωνικών του ακινήτου που αντιστοιχούν στις ανάγκες του καθένα προσαυξημένων (των τετραγωγικών) κατά ένα % π.χ. 20%.
Παράδειγμα:
Για τις ανάγκες τριμελούς οικογένειας δικαιολογείται π.χ. διαμέρισμα 70 τετραγωγικών. Αύξηση 70*20%= 84μ2. Κατώτατο αφορολόγητο η αντικειμενική αξία των 84 μ2. Αν το διαμέρισμα είναι 100 μ2 να πληρώσει για τα υπόλοιπα 16 τετραγωνικά (100 – 84).
4. Να λαμβάνεται υπόψη η χρήση ή μη της ακίνητης περιουσίας και να υπάρχει κλιμάκωση της φορολογίας (ελάχιστη δυνατή στη μη χρησιμοποιούμενη και προοδευτική στη χρησιμοποιούμενη)
Νομίζω ότι από τα ελάχιστα μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν η καθιέρωση του ΕΤΑΚ και κακώς η σημερινή κυβέρνηση θέλει να το καταργήσει. Με το σύστημα ΕΤΑΚ η είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου απλοποιούσε την όλη διαδικασία και επέφερε μείωση της γραφειοκρατίας ειδικότερα στην μεταβίβαση ακινήτων γονικές παροχές κληρονομιές κλπ. αλλά και φορολογούσε επιτέλους και κάποιες κατηγορίες Προσώπων που πάντα καταφέρνουν να απαλλάσσονται όπως π.χ. πολλά επαγγελματικά ακίνητα τα εκκλησιαστικά ακίνητα κλπ.
Όσο για το επιχείρημα ότι επιβαρύνονται με φόρους μικρά και μεσαία εισοδήματα αυτό δεν ευσταθεί αφού πάρα πολλοί φίλοι και γνωστοί μικρών και μεσαίων εισοδημάτων το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν με το ΕΤΑΚ ήταν από ασήμαντο ως γελοίο, και νομίζω ότι είναι αυτονόητο αφού είναι μικροί και μεσαίοι πόσα ακίνητα θα είχαν;;
Για την δικαιότερη ίσως κατανομή των φορολογικών βαρών θα μπορούσε να γίνει τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου καθιερώνοντας κλιμακωτό συντελεστή φορολόγησης ανάλογα και αντίστοιχα με την συνολική αξία των ακινήτων που κατέχει κάποιο Πρόσωπο.
Οι εκκλησίες, οι ιερές μονές και το Άγιο Όρος, (παρακράτος – εμπόριο, φοροδιαφυγή, διορθώστε με αν κάνω λάθος) θα πρέπει να φορολογηθούν όπως και οι επιχειρήσεις. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε επιτέλους ότι άλλο είναι η «πίστη» και άλλο η «κερδοφόρα εκμετάλλευση της πίστης από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε.». Επίσης όσοι θέλουν να είναι «Χριστιανοί Ορθόδοξοι» να αφαιρείται από το εισόδημά τους ένα ποσό μηνιαίως το οποίο θα χρησιμοποιείται μελλοντικά για την πληρωμή όλων των εξόδων των «μυστηρίων» (γάμος, βάφτιση, κηδεία…) κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Εκκλησία = μισθοδοσίες δημοσίων υπαλλήλων και έξτρα πληρωμές για ότι χρειαζόμαστε από αυτήν και ταυτόχρονα αλόγιστη ακίνητη περιουσία…. π.χ. εκμεταλεύονται οικόπεδα δήμων για ανεγέρσεις ιερών ναών και σε ακίνητα οικόπεδα εκκλησιών ανεγείρονται υπερπολυτελείς κατοικίες και πολυκαταστήματα.
Ας σταματήσουν λοιπόν να πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι και ας λειτουργήσουν μόνο ως υπερεπικερδείς επιχειρήσεις που θα φορολογούνται γι’ αυτό
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΕΤΑΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Ο ΦΜΑΠ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΞΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 1.000.000 ΕΥΡΩ ( ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΩΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ) ΠΟΥ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 30- 40 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ
ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΣΚΕΠΤΙΚΟ: ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΟΧΘΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟ ΑΠΟΨΕΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ-ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ( ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΦΜΑΠ,ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ ). ΟΥΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ,ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΟΣΕΒΛΕΠΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤ’ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ. ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΚΑΛΗ-ΚΑΚΗ ΤΥΧΗ,Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΑΚΡΙΒΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ.ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ 220ΤΜ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 600ΤΜ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΤΑ 900.000 ΕΥΡΩ. ΣΗΜΕΡΑ,ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ,ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΜΕ ΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ ΥΓΕΙΑ,ΟΠΟΤΕ ΕΑΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΠΩΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΦΜΑΠ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΑΦΑΝΤΑΣΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΩΝ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΩΛΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΝ.ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΑΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΑΩΗ ΤΩΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Είχα την ατυχία να κληρονομήσω μαζί με την αδελφή μου από τους γονείς μου ένα οικόπεδο στο Χαλάνδρι περίπου ένα στρέμμα με συντελεστη δόμησης 1 που σήμερα η αξία του είναι 1οοοοοο ευρώ άρα μου αντιστοιχούνε 500000. Ούτε εγώ ούτε η αδελφή μου είχαμε τη δυνατότητα να το οικοδομήσουμε, η αδελφή μου νοικοκυρά εγώ υπάλληλος μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα λίγο πριν τη σύνταξη. Με τη φορολογία γονικών παροχών που ίσχυε από το 2008 όπως μόλις πριν δέκα μέρες έμαθα, θα πλήρωνα για γονική παροχή στο μοναδικό παιδί που έχω ένα φόρο γύρω στις 4000 ευρώ. Οχι μικρό ποσό για τις οικονομικές μου δυνατότητες αλλά τέλος πάντων υποφερτό.
Τι μου επιφυλλάσσετε άραγε όταν διαβάζω και ακούω στα ραδιόφωνα ότι το αφορολόγητο θα είναιμόνο ένα ποσό κάτω των 200000 ευρώ. Αν βάλετε ένα φόρο γύρω στα 5% που θα βρώ 20000 ευρώ για να σας τα δώσω. Αν δεν το κάνω με απειλείτε με αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Πήγα και γω ο κακομοίρης πριν δέκα μέρες να ξεκινήσω τη διαδικασία της γονικής παροχής στο παιδί μου, έπεσα και μες τις γιορτές και ήλθε κατραπακιά η τροπολογία. Η τροπολογία για να παγιδεύσει, όπως διακυρήσετε από τα μέσα ενημέρωσης, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Και η τροπολογία σας παγίδευσε εμένα το μεροκαματιάρη. Εύχομαι ο θεός να σας φωτίσει….
(Τα παραπάνω έγραψα κατά υπαγόρευση του πατέρα μου
Α Κατσιπόδης
ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΦΜΑΠ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ ΣΕ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ…
ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΙΕΣ! ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 75 ΤΜ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ, ΤΟΥ 1959, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ, ΧΩΡΙΣ ΑΣΑΝΣΕΡ, ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΤΑΚ, 1.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΜ, ΔΗΛ. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ 75.000! ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 65.000 ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ Ο ‘ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΟΣ’ ΦΟΡΟΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΓΚΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ.
ΓΕΝΙΚΑ ΠΑΝΤΩΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ! ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΒΑ, ΘΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ,ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕ ΜΑΣ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ.Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΜΕΣΩΝ ΟΙ ΑΚΡΙΒΩΝ ΔΗΜΩΝ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
Το Ε.Τ.Α.Κ. επιβλήθηκε στο σύνολο των ιδιοκτητών και η οικονομική επιβάρυνση εκάστου ήταν ανάλογη με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του. Το κόστος δεν ήταν δυσβάσταχτο ούτε για την μεσαία περιουσία ούτε για την μεγάλη.
Αντίθετα ο Φ.Μ.Α.Π. αποδείχθηκε και στο παρελθόν ληστρικός για τον φορολογούμενο και μη αποδοτικός για το κράτος.
Εαν πρέπει παρά ταύτα να επιβληθεί, θα πρέπει το όριο του αφορολόγητου να αυξηθεί, ώστε η ακίνητη περιουσία να είναι πράγματι μεγάλη, δηλαδή από 1.000.000 € και άνω.
Ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει μία ιδιόκτητη κατοικία και ένα αγροτεμάχιο που αντιστοιχούν σε 500.000 € περίπου.
Ο καθορισμός του αφορολόγητου βρίσκεται επίσης σε συνάρτηση με την προβλεπόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Άλλως, η σήμερα θεωρούμενη μεσαία περιουσία θα θεωρείται αύριο μεγάλη.
Εξαιρέσεις από το Φ.Μ.Α.Π. ή έστω ειδικές ρυθμίσεις πρέπει να προβλέπονται:
1)Για τα απρόσοδα ακίνητα, δηλαδή γι’αυτά που δεν είναι μισθωμένα.
2)Για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από κληρονομιά.
3)Για τους ιδιοκτήτες που είναι συνταξιούχοι και έχουν ξεπεράσει τα 70 έτη (οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν άλλους πόρους πέραν της σύνταξής τους, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης τα ακίνητά τους είναι ανοικίαστα)
Όπως αναπτύσσεται στην ερώτηση 9. θεωρώ άδικο το φόρο της ακίνητης περιουσίας για την ύπαρξη και μόνον ακινήτων, τα οποία είναι μια μορφή κεφαλαίου.
Σε περίπτωση που όμως ισχύσει πιστεύω ότι θα πρέπει να φορολογούνται με το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή, ανεξαρτήτως ποσού, τα ακίνητα που δεν παράγουν εισόδημα (ιδιοχρησιμοποιούμενα κτλ). Εξαιρέσεις σε κατηγορίες δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Τα ακίνητα κοινωφελών ιδρυμάτων και της εκκλησίας που παράγουν εισόδημα, θεμιτό είναι να φορολογούνται ως ερώτηση 12.
Με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες η φορολόγηση πιστεύω ότι μπορεί να αρχίζει , από το ποσό των € 500.000. Εφόσον αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να γίνει αναλογική αύξηση του ποσού αυτού.
Για τα ΑΜΕΑ (Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες) με αναπηρία άνω του 67%, θα πρέπει να υπάρχει απαλλαγή από το ΦΜΑΠ. Στην περίπτωση που θα μπει φόρος, να τριπλασιαστεί το αφορολόγητο και να μειωθούν οι συντελεστές κατά 50%.
Είμαι Άτομο Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ). Γεννήθηκα με εγκεφαλική παράλυση και με μετακινούνε αποκλειστικά με αναπηρικό αμαξίδιο. Η ακίνητη περιουσία μου προέρχεται αποκλειστικά από κληρονομιά, δωρεές και γονικές παροχές με την λογική να μου εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αν χρειαστεί όλο το εισόδημα των ακινήτων να πηγαίνει στον ΦΜΑΠ τότε που βρίσκεται η κοινωνική ευαισθησία του κράτους;
Συμφωνώ να καταργηθεί το ΕΤΑΚ και να επανέλθει ο Φ.Μ.Α.Π.. Το αφορολόγητο ποσό πρέπει να είναι σε τέτοια επίπεδα που να μην φορολογούνται οι μικρές ιδιοκτησίες.
Να μην φορολογούνται τα αγροκτήματα καθώς επίσης να ληφθεί μέριμνα για εκτάσεις(εντός οικισμού) σε χωριά, οι οποίες δεν είναι αξιοποιήσιμες, δεν οικοδομούνται (π.χ. λόγω έλλειψης δρόμων).
Όσον αφορά τα ακίνητα της εκκλησίας έχω τη γνώμη ότι αυτά που εκμεταλλεύεται και αποφέρουν εισοδήματα θα πρέπει να φορολογούνται.
Στο τέλος σχεδόν της διαβούλευσης και έχοντας καταθέσει κι εγώ τις απόψεις μου, συμπληρώνω δύο ειδήσεις, απο τον ημερήσιο Τύπο:
1.- Οι Ξενοδόχοι [διάβασα σήμερα] υπέβαλαν -μέσω της Ομοσπονδίας τους- υπόμνημα στην κ. Γκερέκου για την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά των ρυθμίσεων του [προηγούμενου] ΦΜΑΠ:
Τι πλήρωναν με το ΕΤΑΚ: 1 ο/οο [για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα, δηλ. τα ξενοδοχεία τους] και μέχρι 6 ο/οο για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα [προφανώς, κτιριακές εγκαταστάσεις δευτερεύουσες και μικρότερης αξίας].
Τι πλήρωναν, επί παλαιού ΦΜΑΠ; Αν θυμάμαι, για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα [δηλ. για τα ξενοδοχέια τους] : ΤΙΠΟΤΑ. Και για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα: Ο,τι προέβλεπαν οι κλίμακες του [τότε] ΦΜΑΠ.
2.- Η εκκλησία άρχισε να πληρώνει φόρο κατοχής, για πρώτη φορά με το ΕΤΑΚ. Με τον παλαιό ΦΜΑΠ δεν πλήρωνε τίποτα. Τώρα η Εκκλησία βρίσκεται σε διάλογο με την Κυβέρνηση, ώστε με τον νέο ΦΜΑΠ, να πληρώνει μόνο για όσα ακίνητά της έχουν εισόδημα [ενοίκια].
3.- Οι ξενοδόχοι [υποθέτω οτι] επικαλούνται [για την μη φορολόγηση των ξενοδοχείων τους, με τον νέο ΦΜΑΠ] την κακή οικονομική συγκυρία, το αυξημένο λειτουργικό κόστος, την ανάγκη αποφυγής απόλυσης υπαλλήλων κλπ κλπ κλπ.
Η εκκλησία επικαλείται [και ως ένα σημείο, ορθά] τον κοινωνικό της ρόλο κλπ κλπ κλπ.
Υποθέτω οτι και άλλες επιχειρηματικές ομάδες θα έχουν ήδη εκθέσει το πόσο σημαντικό είναι να μην φορολογηθεί η ιδιοχρησιμοποιούμενη ακίνητη περιουσία τους, διότι θα πληγεί η επιχειρηματικότητα, το κόστος υπηρεσιών και αγαθών θα επιπέσει στους καταναλωτές, θα υπάρξουν απολύσεις κλπ κλπ κλπ.
4.- Ολοι οι υπόλοιποι, κάτοχοι ακινήτων μεγάλης αξίας, ασχέτως εάν σ΄ αυτά ιδιοκατοικείτε ή είναι απρόσοδα ή τα αποκτήσατε απο κληρονομία [απο γονείς -κατ΄ ουσίαν- περισσότερον παραγωγικούς απο εσάς] ή τα αποκτήσατε «με τον ιδρώτα σας» [οι περισσότεροι, νόμιμα, άλλοι όχι], έχετε ως μόνο βήμα, για να ακουσθείτε, αυτήν την διαβούλευση.
Οι περισσότεροι απο εσάς όμως δεν ανήκετε σε ομάδες πίεσης [lobby, στο πιό βαρύγδουπο !!].
Οι επιχειρηματιές προσδοκούν να μην μειωθεί η ρευστότητά τους [και καλά κάνουν !], το Κράτος έχει ανάγκη απο χρήματα αλλά δεν θέλει και να πλήξει την επιχειρηματική τάξη [γιατί μέσω αυτής απασχολείται μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού και παράγεται πλούτος], η εκκλησία διατηρεί σημαντική επορροή, οπότε μοιάζει περίπου αυτονόητο το τι θα γίνει.
Για να δούμε.
Καλή χρονιά
Το ΕΤΑΚ πρεπει να καταργηθει,οπως και ο ΦΜΑΠ γιατι οι αντικειμενικες
αξιες αποτυπωνουν λογιστικες αξιες,που μονο σε περιπτωση πωλησης μετα-
τρεπονται σε πραγματικες και βεβαια φορολογουνται.
Αληθεια τι φορο και με ποια κλιμακα με ποιο αφορολογητο θα πρεπει να
πληρωσουν οι παρακατω.
1)Δημοσιος Υπαλληλος με ετησιο μισθο 24000 μικτα,ακινητη περιουσια αντικειμενικης αξιας 900.000 ευρω,που του αποδιδει εισοδημα ετησιως
12.000 ευρω.(Για τις 24000 και 12000 φορολογειτε με Ε1)
2)Ανεργος με παραθαλασιο οικοπεδο αντικειμενικης αξιας 900.000,που δεν
του αποδιδει εισοδημα.Η αξια ειναι λογιστικη.Εαν πουληθει δεν θα φορολογηθει;Εαν καποιος μεινει ανεργος στα 55 του πρεπει να ξεπουλησει
οσο-οσο,να χρεωθει.θυμιζει τις κατασχεσεις για 2000 ευρω.
Χιλιαδες παραδειγματα μπορουν να αναφερθουν.
ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 300-400 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΕ ΦΟΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ,ΑΛΛΑ ΣΕ ΦΟΡΟ ΜΙΚΡΗΣ.
ΕΔΩ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΨΑΡΙ.
Αξιότιμε υπουργέ.
Συμφωνώ με την επιβολή ΦΜΑΠ και κατάργηση του ΕΤΑΚ πρέπει όμως να γίνουνε μερικές επισημάνσεις.
1. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι ακίνητα με αντικειμενική αξία τουλάχιστον πάνω από 600000 ευρώ. Έτσι λοιπόν ή θα πάρετε ένα λογικό και δίκαιο αφορολόγητο είτε θα θεσπίσετε ένα αφορολόγητο όριο για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Με το αφορολόγητο των 300000 ευρώ δεν συμφωνώ καθόλου.
2. Ειδικά εφόσον θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και θα πλησιάσουν τις εμπορικές αξίες τότε θα πρέπει να έχετε χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης. Προτείνω την παρακάτω κλίμακα:
Αντικειμενική αξία Συντελεστές φορολόγισης ΦΜΑΠ.
0 – 600000 eur 0 / 1000
600000 – 850000 eur 1 / 1000
850000 – 1000000 eur 2 / 1000
1000000 – 2000000 eur 3 / 1000
2000000 – 3000000 eur 4 / 1000
>3000000 eur 5 / 1000
Είναι σωστή η κατάσργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με φόρο ακίνητης περιουσίας.
Ο Φ.Μ.Α.Π. όπως και το ΕΤΑΚ είναι άδικος ισοπεδωτικός και παράλογος όταν λαμβάνεται ως κριτήριο επιλογής του μόνο η αντικειμενική αξία. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια ώστε κατα κάποιο τρόπο να εξατομικεύεται με αποτέλεσμα να καταστεί δικαιώτερος.
Τα κριτήρια αυτά είναι:
1) Η παλαιότητα του κτιρίου. Δεν είναι δυνατόν μία πολυτελής νεότευκτη βίλα να έχει την ίδια αξία με ένα πατρογονικό ακίνητο 80, 100 ετών και πλέον επειδή βρίσκονται στην ίδια περιοχή και μόνο.
2) Ο τρόπος απόκτησης πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη. ‘Αλλο είναι να κληρονομεί κάποιος ένα ακίνητο έστω και σε ακριβή περιοχή και άλλο να αγοράζει οικόπεδο και να χτίζει κάποιος στην ίδια περιοχή. Η περίπτωση αγοράς και κατασκευής σαφέστατα υποδηλώνει πλούτο ενώ η κληρονομιά όχι απαραίτητα.
3) Πρέπει ο Φ.Μ.Α.Π. να συνδέεται σαφώς και με το εισόδημα.
Αυτά τα τρία κριτήρια θεωρώ βασικά, λογικά και δίκαια.
‘Οσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα θέλω να επισημάνω ότι:
1) Ήδη φορολογούνται τα ενοίκια που προστίθονται στο εισόδημα του ιδιοκτήτη.
2) Φορολογείται η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας που δραστηροποιείται στο ακίνητο.
3) Προσφέρουν θέσεις εργασίας όταν υπάρχουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση οι οποίοι επίσης φορολογούνται.
4) Εάν είναι κενά δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα σε κανέναν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν πρέπει να υπόκεινται στον Φ.Μ.Α.Π.
Αν ισχύσει αυτό που διαρρέετε στα Νέα σήμερα, ότι το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές θα είναι κάτω από 200000 ευρώ ΤΟΤΕ ΕΊΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Γιατί μικρή είναι μια περιουσία που περιλαμβάνει μόνο πχ ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών (και μη μου πείτε ότι αυτό δεν φορολογείται γιατί μπορεί να θεωρηθεί πρώτη κατοικία, γιατί το φέρνω σαν παράδειγμα για να δείξω σε τι αντιστοιχούν τα 200000 ευρώ). Τόσο πια κοροιδία στο κόσμο που δεν ξέρει τι να γίνει. Έλεος
Ωστε έτσι λοιπόν. Αυτή ειναι η αξιοπιστία σας. Είπατε ότι θα πληρώσουν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και για τις γονικές παροχές και ετησίως με το ΦΜΑΠ. Και τι γράφουν τα Νέα σήμερα? Κάτω από 200000 Ευρω το αφορολόγητο στις γονικές παροχές. Και μετά φορολογικοί συντελεστές για αφαίμαξη. Ας διακύρησαν προεκλογικά 350000 και 400000 ευρώ το αφορολόγητο, όρα δηλώσεις Πελτσάνικου προεκλογικά. Η μια εξαπάτηση πάνω στην άλλη. Η μια πάνω στο χρονικό περιθώριο μέσω τροπολογίας, η άλλη στο ύψος του αφορολόγητου ποσού. Με μισθούς πείνας και πατρικά ακίνητα από κληρονομιά που μάλλον τα πληρώνουμε παρά μας αποφέρουν εισόδημα βαλθήκατε να μας στείλετε στο τρελοκομείο. Γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια συντάγματα, αξίες, λογικές για να βανδαλίσετε πάνω στην επιβίωση της οικογένειας μας. Γιατί δεν προχωρείτε σε δημεύσης να τελειώνουμε. Γιατί μας υποβάλλετε σ’ αυτό το αργό βασανιστήριο. Τέτοια πια καθολική ανικανότητα για τα αυτονόητα. Να τρέχουμε σε λογιστές και συμβολαιογράφους που τρίβουν τα χέρια τους. Φέρνετε τόσο άγχος φόβο αγωνία στον κόσμο με τις διαρροές σας στο τύπο ενώ ταυτόχρονα χαμογελάτε στις τηλεοράσεις. Δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή δεν έχετε συναίσθηση της κατάστασης ή έχοντες υπερβολική συναίσθηση της κατάστασης ήδη ο καθένας σας προσωπικά έχει λάβει τα μέτρα του. Είμαστε όμοιροί σας. Τουλάχιστον σεβαστείτε μας.
Ο όρος μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι αδόκιμος γιατί στρέφει τους έχοντας μικρή ακίνητη περιουσία εναντίον εκείνων που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ως εκ τούτου δεν προάγει την κοινωνική συνοχή.
Η περιουσία νοείται ως σύνολο μετρητών,μετοχών, ομολόγων, αυτοκινήτων σπιτιών ακινήτων κλπ. Εχει πληρώσει τους φόρους για την κτήση της.
Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, θα πρέπει να επιβληθεί ενιαίος φόρος κατοχής επί του συνόλου της περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο και σχετικά χαμηλούς συντελεστές.
Η Σοσιαλιστική σκέψη διαπνεόμενη από το πνεύμα του δικαίου θα πρέπει να εφαρμόσει την αρχή της ισότητας που άλλωστε απορρέει από το σύνταγμα. Στο σύνταγμα αναφέρεται ότι ο καθένας συμμετέχει στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.
Ετσι λοιπόν θα πρέπει ο σοσιαλισμός να σταθεί δίπλα στον αδύνατο και να καλεσει τον οικονομικά ισχυρότερο να συνεισφέρει.
Εάν επιβληθεί φόρος επί του συνόλου της περιουσίας και αποτελεσματικότερος θα είναι και δικαιότερος.
Ετσ
Διαβασα με προσοχη πολλα απο τα μηνυματα που εχουν γραφει μεχρι σημερα, για το ΦΜΑΠ. Και συμπεραινω οτι κανενας σας δεν εχει ιδεα γιατι μιλαμε.
Ισως να μην εχετε πληρωσει απο το 1997 που εφαρμοζεται καμιά φορα. Και επομενως δεν ξερετε πως οι Αντικειμενικες Αξιες εχουν αυξηθει απο το 1997 δυο φορες ( τωρα θα ειναι η τριτη ) ενω το αφορολογητο οριο καμια, τωρα απο 243.600 θα γινει 300.000 . Δεν ξερετε οτι συμπεριλαμβανονται ακομα και τα χωραφια, αγροι, βοσκοτοποι ( αυτα και αν ειναι ακινητα, ακομα και απο σεισμο ). Και βγαινει ενας φορος που ειναι ισος αν οχι μεγαλυτερος απο το ΕΤΑΚ. Αλλα το πιο σπουδαιο ειναι στο τελος. Οι δηλωσεις παιρνονται με την επιφυλλαξη απο την εφορια, δηλαδη εχουν δικαιωμα να κανουν επανελεγχο, ή να σε καλεσουν να πληρωσεις 10% ( Δεκα τοις Εκατο ) επανω στις δηλωσεις σου για να κλεισουν την υποθεση. Πραγμα που σημαινει οτι πληρωσες και αλλη μιαμιση φορα επανω.
Συνεπως η πολιτεια χανει την αξιοπιστια της και την εμπιστοσυνη του πολιτη προς αυτη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ :
1)ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΕΙ ΣΕ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.
α)ΜΙΚΡΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (ΜΑΠ 1)
β)ΜΕΣΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (ΜΑΠ 2)
γ)ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (ΜΑΠ 3)
2)ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΧΡΙ 50-70 τ.μ. ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΟΡΟ
3)ΑΠΟ 71 τ.μ. ΕΩΣ 120 τ.μ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΩΣ ΜΙΚΡΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ
ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 0,5% η 1% ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑ
ΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
4)ΑΠΟ 121 τ.μ. ΕΩΣ 200 τ.μ. ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΩΣ ΜΕΣΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ
ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 2% η 3%
5)ΑΠΟ 201 τ.μ. ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 4% η 5%
ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ
ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ 10 ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΟΛΗ Η ΣΚΕΨΗ.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.
Β.ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.
1.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Τ.Α.Κ ΑΛΛΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ.ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ 400.000€.ΣΕ ΟΛΑ ΤΜ/ΝΟ(ΟΧΙ Α ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ).ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΦΟΡΩΝ-α. ΤΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΩΝ ΜΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΝΤΟΣ Κ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Κ.Λ.Π Κ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΩΦΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Κ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΤΕΜΑΧΙΑ Κ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.-β. ΣΤΑ ΥΠΟ ΑΠΑΛΛΩΤΡΙΩΣΗ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΩΤΡΙΩΣΗΣ ΤΩΝ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ.-γ. ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ(ΒΑΛΤΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ).ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΙΤΟΥΜΕΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Α.Σ.ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟ Τ.Ε.Ε ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ Τ.Α.Σ.-δ. ΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ Π.Χ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΝΔΡΑ ΕΛΙΕΣ Κ.Λ.Π ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ.ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΩΡΑ.Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΝΑ ΜΗ ΘΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΑΜΙΛΟΜΙΣΘΟΥΣ-ΧΑΜΙΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ Κ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΡΙΒΕΤΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ .ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ!
ΑΝΔΡΕΑΣ Σ.ΦΩΚΑΣ 12/01/2010
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά
Θετω προβληματισμο ο οποίος είναι ο εξής γιατί το κράτος πρέπει να αντλεί έσοδα από τα ακίνητα ; Ένας ιδιοκτήτης βεβαίως να πληρώνει για τις υπηρεσίες που του παρέχονται εφόσον αυτές είναι κάποιου επιπέδου διότι αυτές που παρέχονται από Δήμους και οργανισμούς είναι απαράδεκτες. Το Ετακ να καταργηθεί ως φόρος αλλά θεωρώ ότι μεγάλη ακίνητη περιουσία πρέπει να είναι πάνω από τα 600.000 €.
Επίσης θα πρέπει η αντικειμενική αξία ακινήτου να αναπροσαρμοζεται μετα απο επιτοπιους ελέγχους μηχανικών της πολεοδομίας ώστε το κάθε ακίνητο να έχει την πραγματική αξία διότι δεν μπορεί να γίνεται με μια μέση τιμή μια βίλλα με πισίνα με καεντρικό σύστημα θέρμανσης ψύχης με τζακουζι κ.ο.κ. είναι πολύ πιο ακριβή από μια α΄πλή κατοικία αυτό πωσ θα αξιοόγηθεί γιατί πρέπει να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι θα πρέπει να υπα΄ρχει ειδικό έντυπο που να αναφέρει επακριβώς τι φέρει κα΄θε οικοδομή π.χ. διαφορετική αξία έχει μια κατοικία η οποία φέρει πλακάκι χ αξίας και διαφορετική αυτός που έχει βάλει κάτι καλύτερο που σημαίνει ότο έχει μαγαλύτερη οικονομική δυνατότητα. Μόνο έτσι μπορείς να φορολογήσεις δίκαια.
Εξαίρεση από τον ΦΜΑΠ :
• Όσα είναι δεσμευμένα από το κράτος για οποιοδήποτε λόγο : πολεοδομικό ρυμοτομικό, ιστορικό, δασικό, αρχαιολογικό, αφού οι ιδιοκτήτες τους έχουν την πλήρη κυριότητα ενώ δεν τους ανήκουν .
• Τα βοσκοτόπια, τα δασικά, τα μή άρτια και οικοδομήσιμα,(οικόπεδα ή αγροτεμάχια)
• Ακίνητα που δεν δίδουν εισόδημα : παραμεθόρια, κλειστά οικήματα, διατηρητέα.
• Οικολογικά πάρκα τα οποία διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση, και έχουν δωριθεί από τους ιδιοκτήτες τους για αυτό το σκοπό.
Σε αγροτικά γεωτεμάχια ο ΦΜΑΠ δεν πρέπει να υπερβαίνει το αντικειμενικό μίσθωμα.
Από τον ΦΜΑΠ δεν πρέπει να εξαιρούνται οι δηλώνοντες αγρότες για μεγάλες εκτάσεις.
Σημαντική πληροφορία : πολλοί έχουν μεγάλες εκτάσεις γης και δεν πληρώνουν ΦΜΑΠ, διότι δηλώνουν αγρότες. Αυτοί έχουν κάποιον επιστάτη (συνήθως πολωνό), που καλλιεργεί τη γη τους, εισπράττουν επιδοτήσεις από την ΕΕ, έχουν μεγάλα τζιπ , και βέβαια έχουν και άλλες αφανείς ενασχολήσεις όπως μεσιτείες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πορνεία. Έτσι μη έχοντες άλλο κύριο εμφανές επάγγελμα (μισθός, σύναξη) δηλώνουν ως κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτούς δεν τους γνωρίζουν οι αρμόδιες ΔΟΥ, όπου πράγματι κατοικούν, διότι δηλώνουν ως κύρια κατοικία σε κάποιο χωριό στην Καρδίτσα, όπου έχουν τα κτήματα τους.
Είναι άδικο !!!
Ο ΦΜΑΠ πρέπει να είναι λογικός για να μπορεί να καταβληθεί από όλους. Μια λογική είναι να έχει αφορολόγητο 1.000.000. Ευρώ και να αρχίζει από 0,001, αυξανόμενος κατά
1 χιλιοστό κάθε 500.000. ευρώ.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!!
Η κατάργηση του ΕΤΑΚ είναι σωστό μέτρο. Φυσικά και πρέπει να επιβληθεί φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία . Το ύψος της αξίας των ακινήτων για να χαρακτηρισθεί μία περιουσία μεγάλη πρέπει να είναι το πολύ 300.000,00 ευρώ. Όμως για τον υπολογισμό της λαμβάνεται υπόψιν η αντικειμενική αξία του ακινήτου , η οποία είναι κατά πολύ μικρότερη της πραγματικής . Θα πρέπει λοιπόν να εξισωθούν οι αντικειμενικές με τις πραγματικές αξίες , για να μπορεί να υπάρξει αντικειμενική φορολόγηση. Εάν με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται υπέρμετρα η φορολόγηση , μπορεί να μειωθούν κάπως οι συντελεστές , αλλά οι αντικειμενικές και πραγματικές αξίες θα πρέπει να εξισωθούν , κάτι που θα βοηθήσει και στο πόθεν έσχες.
Θα πρέπει επισης να τεθούν διαφορετικοί συντελεστές ανά κατηγορία ακινήτων . Δηλαδή μεγαλύτερος συντελεστής στις περιουσίες που αποφέρουν εισόδημα , διαφορετικός σε αυτές που δεν αποφέρουν εισόδημα , άλλος στα αγροτικά κ.λ.π. Οπωσδήποτε όμως θα υπάρχει κάποια φορολόγηση της όποιας μεγάλης ακίνητης περιουσίας .
Τέλςο θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις σε όσους δεν συμοορφώνονται και αυτές να εφαρμόζονται επιτέλους . Διότι πάντα υπάρχει το νομικό πλαίσιο αλλά σπανίως αυτό εφαρμόζεται. Η αξιοπιστία λοιπόν και το κλείσιμο των παραθυρακιών είναι και εδώ το ζητούμενο .
διαβαζω και ακουω πολλα για την φορολογια της ακινητης περιουσιας.Η κυβερνηση πιεζομενη απο την κακη οικονομικη κατασταση κινδυνευει να πεσει σε μεγαλο σφαλμα.Το κρατος με το αρθρο 17 του συνταγματος εχει υποχρεωση να προστατευει την περιουσια.Πουθενα στο Συνταγμα της χωρας μας δεν γινεται διαχωρισμος μεγαλης-μικρης περιουσιας ολες οι περιουσιες απολαμβανουν την ιδια προστασια,Εαν μπει φορος στην περιουσια αυτο αποτελει επιθεση διοτι δεν μιλαμε για φορολογια εσοδων, που αποφερει σε καποιον η περιουσια του, αλλα η φορολογια απλα και μονο της κατοχης της Ειναι φυσικο οι περισοτεροι πολιτες να βλεπουν τετοια μετρα σαν σωστα γιατι παντα οσοι εχουν μικρες περιουσιες ειναι πολλοι ενω αυτοι που εχουν τις μεγαλες ειναι λιγοι,δεν ειναι ομως δικαιο, απλα ετσι τους συμφερει.Για να μην σας κουρασω αλλο θα κλεισω με εναν μικρο προβληματισμο.Εστω οτι ο φορος τελικα ισχυσει, και καποιος δεν τον πληρωσει, το κρατος για να εισπραξει τα χρηματα τιθα κανει? θα βγαλει στο σφυρι την περιουσια που θεσμικα πρεπει να προστατευει?
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΚΑΙ Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ, Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΑΚ.
Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ.
1.ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ.
2.ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΠΟΥ ΜΕΤΑΠΙΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΚΑΙ
3.Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΡΙΒΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ,ΑΚΡΙΒΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ, ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ, ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ, ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ, ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΟ ΙΚΑ ΤΗΝ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ Κ.Λ.Π.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΧΡΟΝΩΣ, ΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΜΑΣ.
ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ, Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Η ΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΔΙΚΑΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΟΛΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ. ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕ ΦΟΡΟΥΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΒΑΛΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΑΚΡΙΒΟΙ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕΣΙΤΕΣ, ΑΚΡΙΒΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΝΧΟΝΤΑΙ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΔΙΚΗ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ, ΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΘΡΙΚΟ Κ.Λ.Π. ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΑΠΑΝΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ.
1.ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 1.000.000 ΚΑΙ ΑΝΩ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΠΑΛΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΚΑΙ ΣΥΝΧΡΟΝΩΣ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΜΑΠ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΗΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑ 50% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ, ΤΑ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΛΠ.
ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΟΥ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Νομίζω ότι η φορολόγηση ενός ακινήτου πρέπει να υπολογίζεται σύμφωνα με το εισόδημα που αποφέρει στον ιδιοκτήτη. Ένα αγροτεμάχιο π.χ. που βρίσκεται μέσα στα όρια του οικισμού χαρακτηρίζεται οικόπεδο, το οποίο όμως δεν αποφέρει κανένα εισόδημα. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τέτοια ακίνητα.
Για τον υπολογισμό της αξίας ενός ακινήτου θα πρέπει να εφαρμοσθεί γενικά σε όλη την επικράτεια το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων. Σε περιοχές όπου ισχύουν τα συγκριτικά στοιχεία, η φορολογική αξία ξεπερνά κατά πολύ τις τιμές της αγοράς.