2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:33 | Αριστείδης Γ. Κανατούρης

    Η έκπτωση του συνόλου των δαπανών διαβίωσης και συντήρησης κατοικίας βάσει αποδείξεων, είναι αναμφίβολο ότι θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο πάταξης της φοροδιαφυγής με ευεργετικά αποτελέσματα τόσον για τους ειλικρινείς φορολογούμενους, όσο και για το Δημόσιο.
    Επί μέρους προτάσεις:
    1. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους να παραμείνει το ισχύον αφορολόγητο όριο χωρίς αποδείξεις και πέραν αυτού να εκπίπτει από το εισόδημα το ποσόν που συγκεντρώνεται με αποδείξεις.
    2. Πολλές εκπτώσεις συνδέονται με το όριο 10% του αφορολογήτου μισθωτού χωρίς παιδιά. Αυτό το όριο είναι μικρό και πρέπει να αυξηθεί.
    3. Να προβλεφθεί αύξηση του εκπιπτόμενου ποσού ιδιωτικών ασφαλίστρων.
    4. Να προβλεφθεί έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των δωρεών μόνο προς το Δημόσιο, ΟΤΑ, ΕΤΑΚΣ, ΑΕΙ, κλπ. και Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος (και όχι προς τα Πατριαρχεία και τις Μονές Αγίου Όρους – αρκετή ακίνητη περιουσία διαθέτουν!).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:21 | εύα

    Για το ετησιο εισοδημα μεχρι 12.000€ δεν θα πρέπει να υπάρξει καμμια συνδεση αποδειξεων με φορολογικη απαλλαγη απλα να ισυχουν οι φοροαπαλλαγες οπως αυτες θα προξυψουν. Ειναι αστειο να λεμε για συνδεση πραγματικου ετησιου εισοδήματος αυτου του ποσου με φοροαπαλλαγη βασει αποδειξεων.
    Η απαλλαγη του ενοικειου πρεπει να ειναι 500€/μηνιαιως, η απαλλαγη απο υπηρεσιες σε ολες τις κατηγορίες επαγγελματιων θα πρεπει να ειναι εξ ολοκληρου μεχρι του ποσου των 6000€ και βεβαια για εισοδήματα πανω απο 12.000€/ετησιως να υπάρχει κλιμακουμενη συνδεση του αφορολογητου με τις αποδειξεις ( π.χ. αφορολογητο 6000 και μετα με αποδειξεις..)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:39 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΕΛΛΑΣ

    Εκτος απο την έκπτωση στο φορολοφητέο εισόδημα, για να ενισχυθεί η συλλογή των αποδείξεων και να δυσκολευτεί η συναλλαγή ( θα σου κάνω έκπτωση εαν δεν πάρεις απόδειξη ), θα μπορούσε να γινόταν περιοδικές, π.χ μηνιαίες, κληρώσεις (ενος-δύο σπιτιών, ή αυτοκινήτων κλπ ), με βάση αριθμούς αποδείξεων που θα είχαν στα χέρια τους οι πολίτες.Αυτό με την σχετική δημοσιότητα θα οδηγούσε, πιστεύω, σε ΄σαφάρι΄ συλλογής αποδείξεων γιατί θα είχε άμεσο αποτέλεσμα ( ανα μήνα ) και οι φορολογούμενοι δεν θα περίμεναν το τέλος του έτους για την απολαβή μιας ΄άυλης΄ οφέλειας.Το δε όφελος ψυχολογικό και οικονομικό θα ήταν περισσότερο απο το κόστος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:31 | Γ. Ορφανός

    Καλό το μέτρο με τις αποδείξεις, όμως κατηγγορίες όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολογοι και γενικά ελευθέρων επαγγελματιών που κάνουν μερεμέτια θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν. Ο λόγος είναι ότι κάθε πολίτης χρειάζεται τους ανωτέρους επαγγελματίες μια φορά το χρόνο και αν. Συνεπώς ο πολίτης έχει να κερδίσει πολλαπλά απ΄την απευθείας έπτωση από το να ζητήσει απόδειξη. Δεν έχω την λύση στο πρόβλημα αλλά το υπουργείο εαν θέλει να πιάσει τους ανωτέρω πρέπει να βρει άλλους τρόπους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:41 | ΜΟΥΣΙΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    ΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ 12000 ΕΥΡΩ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Π.Χ. 6000
    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ 6000 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ 12000 ΓΙΑ ΤΟ 2010 ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟ ΣΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ;
    ΑΝ ΕΧΩ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΩ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2011 ;

    ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΘΑ ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ ΟΠΟΥ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ, ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;

    ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΝΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΕΓΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΓΩ Ο ΚΑΚΟΣ (ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ).
    ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΗΜΕΡΩΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΥ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ

    Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΕ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:56 | GM

    Αναρωτιέμαι πώς μια απόδειξη τυπωμένη σε θερμογραφικό χαρτί (fax) θα διατηρηθεί για 12 και πλέον μήνες προκειμένου να κατατεθεί στην εφορία εάν και εφόσον αυτό ζητηθεί.

    Οι αποδείξεις που τυπώνονται σε θερμογραφικό χαρτί αποτελούν την πλειοψηφία των αποδείξεων που εκδίδονται στη λιανική πώληση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλοιώνονται δε και ξεθωριάζουν σε σημείο που δεν είναι πλέον αναγνώσιμες σε αρκετά σύντομο διάστημα 3 με 4 μηνών.

    Η επιβολή συλλογής αποδείξεων από καταστήματα θα αποβεί ένας σισύφειος αγώνας του φορολογούμενου, ο οποίος πέραν του ότι θα έχει μετατραπεί σε άμισθο λογιστή για λογαριασμό του κράτους, θα διαπιστώνει πως ένα σημαντικό τμήμα των αποδείξεων που έχει ήδη συλλέξει θα εξαφανίζονται «μαγικά», οπότε, φτου κι απ’ την αρχή.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Δεν είναι δυνατόν να μετατραπούν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί σε διώκτες της φοροδιαφυγής, επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι ανεπαρκείς. Στον αγώνα της επιβίωσης θα προστεθεί και το άγχος της συλλογής των αποδείξεων, προκειμένου να μην πληρωθεί φόρος για εισόδημα, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν εξ ορισμού αφορολόγητο.
    Με το μέτρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα των αποδείξεων καταναλωτικών δαπανών, θα ωφεληθούν περισσότερο αυτοί που έχουν μεγάλα εισοδήματα και συνεπώς τη δυνατότητα να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά.
    Να παραμείνουν τα αφορολόγητα όρια στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και να ισχύει η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα αποδείξεων στοχευμένων καταναλωτικών δαπανών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:09 | ΜΑΝΙΑ ΚΟΙΛΑΚΟΥ

    ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ FLASH ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΒΑΖΟΝΤΑΣ (ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ) ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΥΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΩΝ 12.000 EURO ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ , ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ (ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΣ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 6.000 , 5.000 ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 2.000 ,3.000 EURO ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ).ΑΠΟΡΩ ΠΟΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΚΥΝΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:28 | dimitrios xronakis

    να λαμβανονται υπ οψιν ολες οι αποδειξεις ,πασης φυσεως αγορων , και να δοθουν ενισχυμενα κινητρα φοροαπαλαγων (ποσοστιαια ) στις αποδειξεις των επαλλελματιων ,που μονιμα φοροδιαφευγουν , και ειναι και στα υψηλα εισοδηματα . π.χ οδοντιατροι -γιατροι -δικηγοροι κ.λ.π , κεντρα διακεδασης , ωστε ,να υπαρχει ισχυρο κινητρο συλογης τους απο τον φορολ \νο,και να επιβληθει φ,π.α , στα παραπανω επαγγελματα

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:51 | Σακελλάριος Τάταρης

    Είναι σωστό το μέτρο αυτό. Όμως για να μειωθεί κατά το δυνατό το πολύ χαρτομάνι. Θα πρότεινα να υπάρχει ένα βασικό αφορολόγητο π.χ. 6.000 ευρώ που θα κάλυπτε τα όποια έξοδα για τα οποία έτσι κι αλλιώς κόβονται αποδείξεις: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΗΛΕΦΩΝΑ ( Κινητά – Σταθερά ), SUPERMARKETS. Αποδείξεις για αγορά ακριβών αντικειμένων να προσαυξάνουν την εκπτωτική τους συμμετοχή αλλά και να συμπεριλαμβάνονται στον αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματατος.

  • Για τους συζύγους, π.χ. ο ένας μισθωτός καιη άλλη συνταξιούχος, πώς θα γίνεται ο επιμερισμός αποδείξεων ; Διότι συχνά στα ζευγάρια ο ένας σύζυγος πληρώνει για έξοδα του άλλου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:41 | ΚΑΤΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΩΝ 10500 Ή 12000 ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΝΕΧΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.
    ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5% ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ 5% Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΩΣ ΚΑΙ 10% ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΝ ΔΕΝ ΕΚΔΩΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΦΠΑ 19% ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ Ή 9% ΣΠΑΝΙΟΤΕΡΑ ΣΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΝΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΤΩΣΗ, ΑΝ ΔΕ ΕΚΔΩΣΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ Η ΠΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΧΟΡΤΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΘΥΜΟΣΟΦΟ ΛΑΟ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΙΣΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ – ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΕ ΠΟΣΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ- ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΝΑΒΗ ΜΠΑΚΑΛΗ ΦΟΥΡΝΑΡΗ ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΟ ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΟ(ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 5 ΕΥΡΩ ) ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ(ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ)ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟ ΚΟΥΒΑΛΩΝΤΑΣ ΕΝΑ’ΣΑΚΙ’ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ 1 ΚΑΙ 2 ΚΑΙ 1002 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.
    ΑΝ Η ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ (ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ) ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΝ ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙΠΡΟΣΜΕΤΡΕΙΣΤΕ ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΓΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΝΑΦΘΕΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΘΕΙ.
    ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ( ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙ !!) ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΑΝΑΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Κ.Β.Σ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΑΦΜ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΑΦΜ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ. ΘΕΩΡΩ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΔΗΛ. Π.Χ. ΕΩΣ 5000 ΕΚΠΤΩΣΗ 5% ΑΠΟ 5000 ΕΩΣ 10000 ΕΚΠΤΩΣΗ 8% ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 15 ΕΚΠΤΩΣΗ 12%.ΕΤΣΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ- Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΕΙ, ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΙ.ΑΝ ΚΙΝΗΤΡΟΔΟΤΗΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΛΠΙΣΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:16 | Πέτρος Π.

    Τα 6.000 ευρώ μπορούν εύκολα να καλυφθούν με αποδείξεις, ακόμη κι από μισθωτούς των 1.000 ευρώ το μήνα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζονται ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ:
    Κρεοπωλεία, μανάβικα, αρτοποιία, μίνι μάρκετ, καντίνες, σαντουιτσάδικα, σουβλατζίδικα, ψητοπωλεία, ταβέρνες, εστιατόρια, πιτσαρίες, ουζερί, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, μπουάτ, κέντρα διασκέδασης, κουρεία, κομμωτήρια, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης πάρκινγκ, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής ή αδυνατίσματος, μαγαζιά που πωλούν είδη δώρων, επιπλάδικα, μαγαζιά που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, μαγαζιά που πωλούν υφάσματα, ενδύματα, υποδήματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, εργαλεία για τεχνίτες, χρώματα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, χαρτοπωλεία,ξυλουργεία, μαρμαράδικα, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικούς, γιατρούς, οδοντιάτρους, δικηγόρους, λογιστές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, συμβολαιογράφους κ.λπ.
    Πρέπει επίσης ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ενταχθούν στους υπόχρεους τήρησης βιβλίων β΄ κατηγορίας και έκδοσης αποδείξεων οι επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται ταξί, οι βενζινάδες και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές. Εάν και οι αγορές καυσίμων, τα έξοδα για ταξί και λαϊκές αγορές ενταχθούν στις εκπιπτόμενες δαπάνες βάσει αποδείξεων, τότε κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να εμφανίζει δαπάνες με αποδείξεις πολύ πάνω από τις 6.000 ευρώ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:44 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΔΗΣ

    Με το μέτρο των εκπτώσεων από αποδείξεις όπως εμφανίζεται δεν πρόκειται να επιετυχθεί το παραμικρό. Θα βάζουμε όλοι μόνο τις αποδείξεις που ούτως ή άλλως κόβονται και ο γνωστοί και μη εξαιρετέοι φοροφυγάδες θα μείνουν πάλι στο απυρόβλητο. Για επιβεβαίωση θα σας παραθέσω δύο πρόσφατες δικές μου εμπειρίες και όποιος θέλει ας μου πει αν εκείνος θα ζητούσε απόδειξη.
    Περίπτωση 1η: υδραυλικός που πήρα για μικροεπισκευές μου ζήτησε 70€ άνευ αποδείξεως και 120€ με απόδειξη.
    Περίπτωση 2η: σε επέμβαση που έκανα σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο ο γιατρός μου ζήτησε για τη προσωπκή του αμοιβή 1.200€ άνευ αποδείξεως και 2.000€ με απόδειξη.
    Συμπερασματικά και στις δύο περιπτώσεις μου ζήτησαν να τους πληρώσω την εφορία και δη για την υψηλότερη κλίμακα του 40%.
    Επειδή λοιπόν η αγορά έτσι κινείτε και κανένας φορολογούμενος, όσο συνηδητοποιημένος και αν είναι, δεν πρόκειται να δεχτει να πληρώσει 40% εξτρά, για να κερδίσει ένα ελάχιστο από την χαμηλότερη κλίμακα, θεωρώ ότι το μέτρο των αποδείξεων με την προτεινόμενη μορφή δεν θα αποδώσει.
    Αντ’αυτού θα πρότεινα την κατά 100% έκπτωση από το είσόδημα, των αποδείξεων που παρέχοντε για υπηρεσίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων κ.λ.π.). Το άμεσο κέρδος για το κράτος θα είναι πρόσκαιρα μικρό(καθώς ότι κερδίζει από την απόδειξη θα το επιστρέφει με τη φοροαπάλλαγή) αλλά θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για το ύψος των εισοδημάτων, που σε συνδυασμό με ένα σφιχτό πόθεν έσχες (όπως έχει εξαγγελθεί), θα επιτρέψει στα επόμενα έτη να υπάρξει μείωση της φοροδιαφυγής. Επισης δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς την δύναμη της συνήθειας του να ζητάει κανείς αποδείξεις.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | ΣΆΚΗΣ

    Ηγγικεν η ωρα ….Είμαι ελεύθερος επαγγελματιας,κοβω τις αποδείξεις
    μου (φορολογούμαι καλά) και προσπαθώ να διασφαλίσω το εισοδημά μου
    που με κόπο απο νεαρός παλεψα να το εξασφαλίσω μέρα με την μέρα.
    Για κατι αναιδείς που δεν βάζουν το χέρι στη τσέπη,απο μικρούς εως μεγάλους και ξεχνούν τι σημαινει αποδειξη πραγματικά ήρθε η ωρα τους.
    ΜΟΝΟ ΠΟΥ: Τα λεφτά μας πρέπει να ξερουμε που πάνε,ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ που
    καταχράσθηκε χρήματα του Δημοσίου ΝΑ ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ η
    περιουσια του ή των άμεσα συγγενικών του προσώπων..

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:49 | πηνελοπη

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ, ΕΝΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
    ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΟΙΒΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΟΦΕΛΟΣ. ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ,ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ, ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙΣ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΖΥΖΗΤΑΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΟΥΝ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΕΔΕΙΞΕ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ (ΚΩΔΙΚΟΣ 049) ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΩΡΑ.
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΩΣ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.
    Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ,ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΑΛΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | ΤΟΠΟΓΛΙΔΗ ΕΛΕΝΗ

    ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΟΟΥΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
    ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΥ.ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ Ο ΓΑΜΒΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
    ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ,ΤΡΟΦΙΜΑ ,ΦΑΡΜΑΚΑ [ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΥΣΙΚΑ] ΚΑΙ ΕΝΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ.
    ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΤΕ
    Δ Η Λ Α Δ Η Δ Ε Ν Θ Α ΕΧΟΥΜΕ Α Φ Ο Ρ Ο Λ Ο Γ Η Τ Ο
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ.
    ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΡΟΦΙΜΑ,ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΦΟΥΜΕ ΣΕ ΔΗΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΔΙΚΑ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΦΟΡΟΥΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:11 | Σάκης Λουλούδης

    Ναι στις αποδείξεις αλλα μην περιμένετε απο τους πολίτες με αυτον τον τρόπο να γίνουν «ελεγκτες».
    Ναι στις αποδείξεις σε συνδυασμό με αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να γίνουν αποτελεσματικοί.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:07 | Kostas

    Διαβάζω τις απόψεις όλων και έχω εντυπωσιαστεί με το μένος που έχουν όλοι για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες πλέον. Γιατί αυτό το μένος, αφού οι περισσότεροι προσπαθούν να κλέψουν την εφορία είτε πρόκειται για υπαλλήλους είτε για ελεύθερους επαγγελματίες είτε για επιχειρήσεις. Όλοι ψάχνουν να βρουν τρόπους για να το κάνουν. Απλά οι μισθωτοί δεν μπορούν τόσο εύκολα όσο άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Και γιατί να μην το κάνουν αφού ούτως η άλλως το σύστημα είναι άδικο και σε θεωρεί εκ των προτέρων κλέφτη.
    Και τώρα θέλετε να συνδέσετε το αφορολόγητο με τις αποδείξεις. Γιατί, για να βάλετε τους πολίτες να κάνουν την δουλειά της εφορίας (ο έλεγχος δηλαδή)? Αν κοιτάξετε τα Ε9 μόνο δεν φτάνει?
    Θα αναγκάσετε τον κόσμο να ξοδεύει? Και αν δεν έχει? Ξοδεύει όποιος έχει προφανώς, είναι απλή λογική.
    Αν θέλετε να βάλετε αποδείξεις τότε θα πρέπει να μετράνε ΟΛΕΣ. Ότι φεύγει από την τσέπη του φορολογουμένου να αφαιρείται και τα υπολοιπα να μπαίνουν στην κλίμακα. Τα πάντα ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πετρέλαιο, κοινόχρηστα, δόσεις δανείων (ολόκληρες), κ.λπ. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι οι μικροί θα την πληρώσουν.
    Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ένας δημόσιος υπάλληλος να μην μπορεί να κάνει δεύτερη δουλειά και να κόβει κανονικά τις αποδείξεις του. Υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο και με μικρό μισθό. Σε αυτούς και τα επιδοματα θα κόψετε και θα τους βάλετε να ξοδεύουν χωρίς να έχουν.
    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:20 | Κων/νος Παπαγιαννόπουλος

    Πράγματι μπορεί να συνδυαστεί το αφορολόγητο ποσό με αποδείξεις αλλά όχι συνολικά. Στην περίπτωση αυτή δε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευρύ το φάσμα αποδείξεων που θα μπορούν να δικαιολογηθούν όπως και super-market, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης διότι διαφορετικά οι ειλικρινείς και με χαμηλό εισόδημα μισθωτοί ή και ελεύθεροι επαγγελματίες δε θα μπορούν να πιάσουν το παλαιό αφορολόγητο όριο καθώε τα έξοδά τους κυρίως είναι σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα, φάρμακα κλπ.

    Επίσης αν όλο το αφορολόγητο ποσό προκύπτει μόνο μέσω αποδείξεων, είναι σα να προωθούμε τον καταναλωτισμό και να τιμωρούμε την αποταμίευση, η οποία σε περίπτωση ειδικά των χαμηλών εισοδημάτων αποτελεί καιν ένα ‘μαξιλάρι ασφαλεία΄ς’ για το μέλλον σε περίπτωση ανάγκης (αρρώστεια, ατύχημα κλπ) Επιπλέον η αποταμίευση είναι σημαντική για να μπορούν να κινηθούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας πέρα από το εμπόριο των βασικών ή καταναλωτικών αγαθών.

    Στους ελέυθερους επαγγελματίες δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να ισχύει άλλη κλίμακα ή όριο αποδείξεων για το αφορολόγητο. Είναι σα να θεωρούμε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορδιαφεύγουν, ακόμα και αυτοί που έχουν εξαρτημένη σχέση με μία μόνο εταιρεία που ειδικά με τους μηχανικούς είναι ο κανόνας για όλες τις τεχνικές και μη εταιρείες του κλαδου από τι μεγάλες έως τις πολύ μικρές.

    Τέλος δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορεί το μέτρο με τις αποδείξεις να βοηθήσει στο θέμα κυρίως των γιατρών, καθώς συνήθως με του γιατρόύς έχουμε μπλεξίματα όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα οπότε ο πολίτη-ασθενής δεν έχει πολλές φορές το θάρρος είτε απο φόβο είτε από ανάγκη για καλύτερη αντιμετώππιση να ζητήσει την απόδειξη. Άσε που στην περίπτωση που ζητήσεις η αύξηση στο ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγάλη προκειμένου ο γιατρός να βγάλει τα ‘σπασμένα της φορολόγησης’ από τον ασθενή (το τελευταίο αφορά και άλλα επαγγέλματα π.χ υδραυλικός που ζητάει ότι θέλει στο τέλος’.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:32 | Θανάσης

    Δεν είναι σωστό το αφορολόγητο να εξαρτάται από τις αποδείξεις.
    1. Δεν είναι πρακτικό. Θα χρειάζεται να συντηρούνται και να ελέγχονται χιλιάδες αποδείξεις.
    2. Μεγάλο μέρος των βασικών εξόδων μας γίνεται με σίγουρη απόδειξη, πχ σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ κλπ. Εκεί το κράτος δε θα κερδίσει τίποτα.
    3. Για τον ίδιο λόγο, καθώς όλοι θα έχουμε ένα μεγάλο ποσό από αποδείξεις έτσι κι αλλιώς, μπορεί να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τους «γνωστούς-αγνώστους» (γιατρούς, μάστορες, μανικιουρίστριες, ταβέρνες κλπ) να μη μας δίνουν.
    4. Αυτός που είναι πραγματικά φτωχός και αγοράζει λίγα βασικά πράγματα σήμερα έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνει φόρο. Τον βάζουμε σε μια ταλαιπωρία χωρίς λόγο.
    5. Προφανώς δε θα μετρώνται αποδείξεις από το εξωτερικό, κι αυτό είναι και άδικο και αθέμιτος ανταγωνισμός για τον οποίο μπορεί να καταγγελθούμε στην ΕΕ. Ο Βορειοελλαδίτης που ψωνίζει στη Βουλγαρία, ο Νησιώτης του ανατολικού Αιγαίου που ψωνίζει στην Τουρκία, γενικώς όποιος ταξιδεύει και για οποιοδήποτε λόγο θέλει να ξοδέψει λεφτά στο εξωτερικό, την πάτησε!

    Μην ξανανακαλύπτετε τον τροχό. Προσθέστε 5-10 βασικές εστίες φοροδιαφυγής ακόμα στη λίστα των αποδείξεων που εκπίπτουν (έχουν αναφερθεί πολλές φορές), αυξήστε το ποσοστό έκπτωσης από 40% σε τουλάχιστον 60%, κάντε μια άγρια τηλεοπτική καμπάνια που να στηλιτεύει όσους δεν κόβουν αποδείξεις ως κλέφτες και νομίζω είμαστε οκ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:52 | Σπυριδων

    Καλημέρα,

    Μακάρι να πιάσει τόπο αυτή η προσπάθεια…
    Εχω να πω πως σωστο μεν το μέτρο με τις αποδέιξεις, αλλά όχι η κατάργηση αφορολόγητου.
    Εγώ είμαι ελευθε. επ. αλλά από αυτους που ΔΕΝ μπορούν ούτως η άλλως να φοροδιαφύγουν μιας και δουλέυω με συμβόλαια κατατεθιμένα στις εφορίες.Γιατί πρέπει να με πάριε και εμένα η μπάλλα που τα δηλώνω όλα?
    Και οπως σωστα ειπαν καποιοι, γιατι πρεπει αναγκαστικά να ξοδέψω 10 και 15 χιλ το χρόνο σε αγαθά που εκπίπτουν γιαν μην μου παρει τα μιασ λεφτα η εφορια.
    Δηλαδη πρεπει αναγκαστικα να καταφυγω σε σπαταλες ή σε δαπάνες που δεν μου χρειάζονται? Προσπαθώ να βάλω στην άκρη έστω και λίγα χρηματα κανωντας λτιη ζωη χωρις ακριβά ρούχα, διασκέδαση, αυτοκίνητα.
    Πρπει με το ζόρι να δινω 12000 Ευρω τον χρονο σε υδραυλικους, δικηγορους , γιατρους κλπ για να εχω αφορολογητο?

    Ευχαριστω!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | ΤΡΑΚΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

    Πιστεύω πως το πρόβλημα πηγάζει από τη φοροδιαφυγή και μόνο αν ζητηθεί εμμέσως να κρατάει ο πολίτης προς όφελός του κάθε είδους απόδειξη το ζητούμενο της πάταξης της φοροδιαφυγής διαφένεται ως τουλάχιστον τεμαρκτός στόχος της κυβέρνησης.
    Κάποια παραδείγματα φοροδιαφυγής:
    Έχετε ακούσει ότι ακόμα και σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, σου λένε στο ταμείο, «αν θέλετε απόδειξη, δηλαδή πάτε με το ταμείο σας, η τιμή της επέμβασης τριπλασιάζεται κυρία μου..;» και «Θα σας σύμφερε να μην κόψετε απόδειξη…». Το ξέρετε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στο κομμωτήριό μου, μου δώσανε απόδειξη και μάλιστα με το σωστό ποσό? Τη ζήτησα φυσικά…Ταβέρνες? Πόσες είναι οι φορές που δεν σας έκοψαν απόδειξη, ή έκοψαν κάτι συμβολικό..καταλαβαίνετε..(!)Να μην σας πω για τους δικηγόρους, οι οποίοι λένε αν θες απόδειξη θα επιβαρυνθείς τόσο επιπλέον, τι λές? Γιατροί: Προχτές γνωστός γυναικολόγος μου είπε: Ναι, είναι €100 η επίσκεψη. Του είπα: Απόδειξη? Απάντηση: Είναι €120 με απόδειξη κα. Στέλλα. Πείτε μου πότε σας έδωσαν απόδειξη σε βενζινάδικο? Ταξί μήπως??

    Πιο το κίνητρο για εμένα το μισθωτό να πάρω απόδειξη?
    Να σας πω και κάτι άλλο? Βάλτε ένα site και ένα τηλέφωνο καταγγελιών φοροδιαφυγής…ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ…αλλιώς κοροιδεύτετε τον ευατό σας..

    Το να μειώσετε το αφορολόγητο και να το συμπληρώσει κάθε ένας μας με έξοδα δεη, οτε, supermarket, δεν λύνει το πρόβλημα και το ξέρετε. Ταβέρνες, restaurant, bar, cafe, είδη ηλεκτρικών ειδών, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταξί, βενζινάδικα, ενοικιάσεις/πωλήσεις αυτοκινήτων, SERVICE αυτοκινήτων…αυτοί είναι το 70% του προβλήματος. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΑΥΤΟ? Με κόστος πάλι των μισθωτών…δώστε κίνητρα κύριοι..ΚΙΝΗΤΡΑ!!
    Δοκιμάστε για ένα χρόνο και εν ευθέτω χρόνο΄θα δείτε τους καρπούς των προσπαθιών αυτών. Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία των Ελλήνων και δεν λύνεται εύκολα αυτό.

    Τέλος, πώς είναι δυνατόν να δουλεύω σε μεγάλη ιδιωτική τράπεζα ως στέλεχος και να εργάζομαι καθημερινά ως τις 7 και 8 το βράδυ και πολλές φορές και σαββατοκύριακα και κάποιοι φίλοι μου και γνωστοί μου στο δημόσιο και δημόσιους φορείς να βγάζουν τα ίδια σχολώντας στις 3 και 4 το μεσημέρι..? Τους μισθούς των υπαλλήλων στο υπουργείο οικονομικών, βουλή, ερτ, δεκο, νπδδ υπουργείου οικονομικών, ΤτΕ τους ξέρετε..και τι κάνετε επί τούτου. Θα συνεχίσετε να δίνετε αβέρτα επιδόματα?

    Προτείνω λοιπόν:
    1. Κίνητρα μέσω φοροελαφρύνσεων
    2. Γραμμή καταγγελιών και δικτυακός τόπος πάταξης της φοραδιαφυγής
    3. Κλιμακούμενο ποσό που εκπίπτει μέσα από αποδείξεις με περισσότερο όφελος από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, ταξί, προιόντα και υπηρεσίες σχετικά με το σπίτι.
    4. Ενίσχυση υπηρεσίας ελέγχων
    5. Μείωση δαπανών δημοσίου και επιδομάτων.
    6. Επανεξέταση συμβάσεων / μισθωμάτων πάνω από €50.000 ετησίως σε φορείς του δημοσίου.

    Καλή επιτυχία..

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:07 | Ζέρβας Γεώργιος

    Συμφωνώ με το θέμα των αποδείξεων όμως θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων πέραν της πρώτης κατοικίας. Για παράδειγμα εάν από γονική παροχή υπάρχει πρώτη κατοικία 50 ετών και 60 τ.μ. χωρίς θέρμανση και με στεγαστικό δάνειο αποκτάται μια πιο σύγχρονη κατοικία που μπορεί να στεγάσει σωστά μια οικογένεια, είναι άδικο να μην υπάρχει έκπτωση των τόκων του στεγαστικόυ δανείου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:29 | Μαρία Β.

    Για άλλη μία φορά οι μισθωτοί καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα»
    καλούνται να καλύψουν την φοροδιαφυγή των ελ.επαγγελματιών….

    Αναρωτιέμαι πως εγώ προσωπικά χήρα και μητέρα τριών παιδιών πρέπει να μαζέψω 22.000 ευρώ σε δαπάνες (ρούχα, παπούτσια, κομμωτήρια, ταβέρνες) για να καλύψω το αφορολογητο μου όριο.

    Πιστεύετε πως με ένα μηνιαιο οικογενειακό εισοδημα 1450,00 € με τρία παιδιά και ένα στεγαστικό δάνειο περισσεύουν για δαπάνες τέτοιου είδους?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:16 | Ιόλη Χριστοπούλου

    Η πρόταση με τις αποδείξεις είναι χρήσιμη, ακόμα κι αν δεν είναι πρακτικό για τους πολίτες να πρέπει να συγκεντρώνουν όλες τις αποδείξεις του έτους (πρόταση για άμεση ηλεκτρονική καταγραφή θα ήταν πολύ πιο πρακτική). Όμως και πάλι το βάρος πέφτει σε αυτόν που εξαρτάται από την υπηρεσία κάποιου άλλου και άρα βρίσκεται στη δύσκολη θέση να ζητήσει την απόδειξη. Και πώς θα ζητήσει κάποιος απόδειξη από επαγγελματίες από τους οποίους δεν έχει συνηθίσει να ζητά απόδειξη;
    Για να λειτουργήσει σωστά και να υπάρξει πραγματικά αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα και για εκείνον που υποχρεούται να κόψει την απόδειξη. Επίσης, το ύψος του εκπιπτόμενου ποσού θα πρέπει να είναι τέτοιο που να αξίζει τον κόπο η συλλογή των αποδείξεων ενός ολόκληρου έτους.
    Εννοείται ότι το όλο σύστημα θα λειτουργήσει αν παράλληλα υπάρχουν και συστηματικοί έλεγχοι, ενώ θα πρέπει παράλληλα να οργανωθεί μία ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης που θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:01 | Τσαλαχούρης Φίλιππος

    Οι δαπάνη για τον παιδικό σταθμό δεν εκπίπτει, ούτε μπορεί κανείς να την υπολογίσει… αφού το κράτος δεν παρέχει σε όλους παιδικό σταθμό πως ζητά να πληρώνω ιδιοτικά και τελικά να μην μπορώ αυτό το πόσο να το αξιποιήσω στη δήλωσή μου…???

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:35 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ , ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ .
    2.ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΑΤΙΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ.

    3.ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ,ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΑΥΤΩΝ.
    3.ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΕ ΕΙΧ ΑΠΟ 1800 ΚΙΒΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΩ.

    4.ΑΥΞΗΣΗ ΕΤΑΚ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΑΒΙΩΣΗΣ.

    5.ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ Η ΕΞΑΣΚΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

    6.ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.

    7.ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:09 | ΧΑΡΗΣ ΝΤΕΜΙΡΗΣ

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΥ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:19 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΡΩ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ.
    ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΡΕΛΛΑ ΛΕΦΤΑ(ΣΑΝ ΓΟΝΙΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΔΙΝΑΜΕ ΕΝΑΝ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ)ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΣΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ.
    ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?
    ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΧΑΙΡΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΟΠΩΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ? ΑΠΟΡΩ!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:38 | S.D.TSAMAIDIS

    – Το κυριώτερο πρόβλημα του φορολογικού συστήματος είναι η περιπλοκότης του.
    – Οσο πιό απλό και κατανοητό απο φορολογούντας και φορολογουμένους τόσο περισσότερο θα ικανοποιήσει το «περί δικαίου αίσθημα»
    – Προτείνω, τα κατωτέρω
    -1-Ολοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να υποβάλλουν Φορολογική δήλωση.
    -2-Να συμπεριλαμβάνονται όλα τα έσοδα απο κάθε πηγή
    -3-Ενας κοινός φορολογικός συντελεστής για ΌΛΟΥΣ (Ας πούμε 19%-όσο το ΦΠΑ).
    -4-Νά αφαιρούνται (με αποδείξεις) ΟΛΑ τα έξοδα, (απο ενοίκιο έως τσιγάρα απο το περίπτερο), συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, εφ΄΄οσον θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται οι συντάξεις.
    -5-Δειγματοληπτικοί έλεγχοι απο ανεξάρτητες εταιρείες (για απάτες και αδικαιολόγητες υπερβολές, π.χ. αδικαιολόγητη αγορά 4 ψυγείων εντός του έτους!)
    -6-Καθορισμένη διάρκεια του Νόμου και επαναξιολόγησις (π.χ. 2-5 έτη)

  • Αν μειωθείτο ισχύον αφορολόγητο για μισθωτούς, στνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αποδείξεις για ανελαστικές δαπάνες, π.χ. super markets, ίσως και ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Φυσικά να ισχύουν όλες οι προτεινόμενες από την Κυβέρνηση αποδείξεις, ένδυση, υπόδηση, γυμναστήρια, κομμωτήρια, ινστιτούτα καλλονής, πισίνες, ξενοδοχεία, συνεργεία αυτοκινήτων, κλπ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:33 | Παναγώτης Γ.

    Το να αντικατασταθεί ένα μέρος του αφορολόγητου των 12.000 Ευρώ με αποδείξεις είναι μεγάλη ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ για όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια είναι οι μόνοι που δεν φοροδιαφεύγουν και επιβαρύνονται επ ωφελεία των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών. Το δικαιότερο θα ήταν να δοθεί στους μισθωτούς μέσω των αποδείξεων πρόσθετο αφορολογητο προκειμένου να λειτουργήσει το κίνητρο της συλλογής αποδείξεων. Επιπλέον όσοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό πώς θα συγκεντρώσουν όλες αυτές τις αποδείξεις? Θα γίνονται δεκτές οι δαπάνες διαβίωσης που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:16 | ΤΖΟΛΑΣ ΘΟΔΩΡΟΣ

    1.Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ,
    ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥ,ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ.

    2.ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ
    ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟ.ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΙ
    ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ.
    3.ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΟ
    ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥΣ (ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ Ο ΕΞΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ)ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ
    ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΠΩΣ ΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.(ΠΧ ΟΣΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΖΗΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΜΕ 500€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΝΩ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΔΗΛΩΣΗ ΚΕΡΔΟΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:07 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
    ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ: Κάνουν αυτοί που τους περισεύουν και όσοι υποχρεωτικά τους το έχει φορτώσει η τράπεζα λόγο δανεισμού. Η απαλλαγή να γίνεται με αναλογία σταθερού ποσού ποσού κι όχι από την κλίμακα
    ΔΩΡΕΕΣ:
    Α. Εγώ δίνω κάθε μήνα 5 ευρώ για να χτειστεί η εκκλησία της γειτονιάς μου και δεν απαλλάσομε από φόρο γιατί;
    Β. Για να εξασφαλίσω την άθληση των παιδιών μου που είναι ελειπής στο σχολείο και από τον δήμο πληρώνω υποχρφεωτικά25 ευρώ το μήνα στην ομάδα χάντμπολ. Εφόσον το δημόσιο δεν καλύπτει το αυτονόητο δεν πρέπει να απαλλάσομε του ποσού αυτού;
    Γ. Η υπερήλικα μητέρα μου με πολλά προβλήματα καθηλωμένη στο κρεβάτι χωρίς αναπηρία (λόγο άνοιας) μου στοιχίζει ενα σεβαστό ποσό στο γηροκομείο της εκκλησίας και δεν απαλλάσομε καθόλου. Δεν πρέπει να με βοηθήσει το κράτος να ανταπεξέλθω στην ιερή υποχρέωση βοήθειας της μητέρας μου;
    Δ. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ: Η μητέρα μου έχει 1 γκαρσονιέρα σε άλλο δήμο. Για να μπορώ να την βοηθώ σε καθημερινή βάση έχω νοικιάσει κοντά στο απίτι μου άλλη γκαρσονιέρα με ίδια τετραγωνικά Ετσι όμως η μητ’ερα πληρώνει φόρο για εισόδημα από ενοίκιο και δεν απαλλάσετε ή απλλάσεται πολύ λιγότερο για το ενοίκιο που καταβάλει

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:06 | Ε.Παπαδοπούλου

    Διαφωνώ στη σύνδεση των δαπανών με το σύνολο του αφορολογήτου, πρόκειται για ιδιαιτέρως επαχθές μέτρο,που θα πλήξει τα κατώτερα εισοδήματα. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσεται αυτός που έχει τη δυνατότητα να ξοδεύει και να φορολογείται αυτός που είναι υποχρεωμένος να κάνει οικονομία και να ξοδεύει μόνο για τα αναγκαία. Γι’αυτό πρέπει να υπολογίζονται ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ, άλλωστε σκοπός της διάταξης είναι να ζητάμε αποδείξεις από τους πάντες και όχι να φορολογούμαστε επειδή δεν ξοδεύουμε.
    Προτείνω:
    1. Διατήρηση του αφορολογήτου των 12.000€ για τους συνταξιούχους, ως έχει, χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση. Είναι μάλλον απάνθρωπο να υποχρεώνονται οι ηλικιωμένοι να μετράνες αποδείξεις και δεν είναι καν εφικτό για τους περισσότερους.
    2. Αφορολόγητο 10.000 € για μισθωτούς και επαγγελματίες, χωρίς άλλη προϋπόθεση.
    3. Από τα 10.000€ ως τα 12.000€, σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις (πχ, με δαπάνες 2.000€ κερδίζουμε άλλα 1000€ αφορολόγητα και με δαπάνες 3.000€ επιπλέον (σύνολο 5000€) κερδίζουμε άλλα 1000€). Τα κατωτερα εισοδήματα δε θα πληγούν ιδιαίτερα από τη ρύθμιση, με δεδομένο ότι θα θεσπιστεί γι’αυτά κατώτερος συντελεστής 15%: Νομίζω ότι όλοι μπορούν να παρουσιάσουν δαπάνες 2000€, οπότε όλοι θα πιάσουν το αφορολόγητο των 11.000€ και ακόμη και αν δεν μπορούν να φτάσουν τις δαπάνες των 5.000€ συνολικά, θα φορολογηθούν μόνο με 15% στο πρώτο κλιμάκιο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    Κι όταν ο φορολογούμενος κάνει αιματηρές οικονομίες και καταναλώνει τα ελάχιστα για να μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις της τράπεζας; Θα πληρώνει και φόρο επειδή δεν βγαίνει οικονομικά να καταναλώσει;;;;;;;;;;;;;;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:56 | Κατερίνα Σ

    Η κατάργηση του αφορολόγητου αν δεν συγκεντρώνονται αποδείξεις δαπάνων από κάποιο ποσό και πάνω (ακούγονται τα 6.000 ευρώ)θα πολλαπλασιάσει το φόρο για τις περισσότερες οικογένειες. Μόνο αν περιλαμβάνονται και οι αποδείξεις των super market θα μπορούσε να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Η μέση οικογένεια έχει ήδη περιορίσει τις πολυτελείς δαπάνες (κομμωτήρια, κέντρα διασκέδασης. εστιατόρια κ.λ.π.) στο ελάχιστο. Ένα τέτοιο μέτρο μαζί με την αυτοτελή φορολόγηση και τη μείωση των επιδομάτων (σημειώστε άλλο να μειώνεις το επιίδομα σε υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών που έχει ήδη ημιδιπλάσιο μισθό από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο υπάλληλο κι άλλο σε υπάλληλο με βασικο 1000 ευρώ που με το όποιο επίδομα φτάνει στα 1300)θα στεγνώσει δια πατνός την αγορά. Τα χρήματα θα φθάνουν μόνο για επιβίωση.
    Παιδικοί σταθμοί. Μην αυταπατάστε ότι η δημόσιοι παιδικοί σταθμοί επαρκούν. Είναι κυρίως για τους αλλοδαποούς και τους κολητούς των δημοτικών συμβούλων. Οι υπόλοιποι πληρώνουμε σταθμούς και baby siters. Προφανώς και πρέπει να υπολογίζονται και αυτές οι αποδείξεις.
    Η μεσαία τάξη έχει την αίσθηση ότι οδηγείται προς εξόντωση πλην όμως δεν «εφαγε» αυτή τα λεφτά.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:40 | Δουδουνής Δημήτριος

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. ΤΑ ΠΕΡΟΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΕΝΔΥΣΗΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΡΥΕΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΔΕΝ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ 6000 ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΘΩΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12000 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. ΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΤΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 07:19 | ΠΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Σωστή θέση, υπό τον όρο ότι ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000 Ε., θα κρατηθεί η αφαίρεση βασικών εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα (έκπτωση ιατρικών,νοσοκομειακών κ.λ.π. αποδείξεων), διεύρυνση του μέτρου με αναγνώρηση ΟΛΩΝ των αποδείξεων ( ακόμη και των περπτέρων)και αφαίρεση ενός λογικού ποσοστού φόρου. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΤΩΝ 800 Ε., ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΩΝ 12000 Ε. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ. Συνεπώς δεν θα ισχύει η υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα και η επανάσταση της ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ θα είναι σύντομα προ των Πυλών. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν και όχι κουτοπονηριές.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 07:13 | ΠΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Σωστή θέση, υπό τον όρο ότι ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000 Ε., θα κρατηθεί η αφαίρεση βασικών εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα (έκπτωση ιατρικών,νοσοκομειακών κ.λ.π. αποδείξεων), διεύρυνση του μέτρου με αναγνώρηση ΟΛΩΝ των αποδείξεων ( ακόμη και των περπτέρων)και αφαίρεση ενός λογικού ποσοστού φόρου. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΤΩΝ 800 Ε., ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΩΝ 12000 Ε. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ. Συνεπώς δεν θα ισχύει η υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα και η επανάσταση της ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ θα είνα σύντομα προ των Πυλών. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν και όχι κουτοπονηριές.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 07:47 | Βασίλης Καραβίτης

    Αν θεσπιστούν κίνητρα συλλογής αποδείξεων, με αντίστοιχη ελάττωση της φορολογίας, το φυσικό πρόσωπο θα συγκρίνει τι κερδίζει από φορολογία με το τι χάνει από την πληρωμή ΦΠΑ. Αν η φορολογική του κλίμακα βρίσκεται στα υψηλά εισοδήματα θα έχει συμφέρον να παρουσιάσει αποδείξεις, μιά και ο συντελεστής φορολόγησης εκεί είναι μεγαλύτερος του ΦΠΑ που θα εξοικονομήσει αν δεν ζητήσει παραστατικό συναλλαγής. Για τα μεγάλα εισοδήματα (και μεγάλες δαπάνες) αυτό το κίνητρο θα λειτουργήσει. Για τα μικρά είναι αμφίβολο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 05:03 | Κωστας

    Να αφήσετε επιτέλους ήσυχο το μικρομεσαίο να ζήσει κι αυτος μια αξιοπρεπή ζωή και να πιάσετε τους μεγαλοφοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες να τους τα πάρετε, γιατί αυτοί κατέστρεψαν το κράτος με την ανοχή όλων των, κυβερνώντων και μη, πολιτικών! Επιτέλους νοικοκυρέψτε αυτό το κράτος παίρνοντας αυτά που χρωστούν οι μεγαλόσχημοι και όχι ληστεύοντας τους φτωχούς κάνοντας τους άθλιους!

    Κι ύστερα ξύπνησα….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 05:02 | ΝΤΙΜΗΣ

    ΑΦΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΓΓΕΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ Η ΙΔΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΞΟΔΟ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 04:54 | κατίνα

    Το αφορολόγητο να παραμείνει ως έχει.
    Ενας μισθωτός των 12000 ευρώ ισα-ίσα τα βγάζει πέρα με τους λογαριασμούς του,μας κοροιδεύετε,πού ζείτε?
    Γιατί να κάνει ο πολίτης τη δουλειά του εφοριακού και του λογιστή?
    Κι όλο το χαρτομάνι των αποδείξεων ποιός θα το ελέγξει?

    Τους λαικισμούς με τις διαβουλεύσεις να τους αφήσετε.Και το internet δεν είναι πανάκεια.Σας έχουμε βάλει εκεί για να δουλέψετε σοβαρά και υπεύθυνα.

    Η φοροδιαφυγή ξέρετε πού βρίσκεται,στείλτε ανθρώπους τίμιους να την πιάσουν.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 02:28 | Παπανικολάου Μ.

    Διατηρώ εγώ και ο σύζυγός μου τρία σπίτια (δύο παιδιά φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις) κάτι που θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Όλα τα χρήματά μας πηγαίνουν σε λογαριασμούς(ΔΕΗ, ΟΤΕ,κ.α.).Δεν υπάρχει περίπτωση να μαζέψω αποδείξεις από ρούχα,παπούτσια, κομμωτήρια και τέτοιες πολιτέλειες αφού δεν ξοδεύουμε γι αυτά χρήματα.Παρακαλώ πολύ να ζητάτε αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΘΈΡΜΑΝΣΗ, ΑΣΦΆΛΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΉΤΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΕΊΑ,SYPER MARKET γιατί τα χρήματά μας μόνο γι αυτά φτάνουν κι όχι για ρούχα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 01:47 | ΚΩΣΤΗΣ ΠΛΑΝΤΖΟΣ

    1α. ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ. ΑΥΤΟ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ 2 ΣΤΟΥΣ 3 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ)ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΝΕΝΑ «ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΗΤΡΟ» ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ («ΕΛΑ ΜΩΡΕ, ΕΓΩ ΘΑ ΣΩΣΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ? ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ» ΛΕΝΕ… ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΗΣΥΧΗ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥΣ). ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ «ΓΥΦΤΙΑ». ΚΑΚΩΣ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ.

    1β. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΠΧ ΜΕ ΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ, ΜΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Η ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ), ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΕΙ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΕΝΝΟΩ… ΑΝ ΟΜΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΧ 20% ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΑΓΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    2. ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΞΟΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ 7000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ «ΙΣΑ-ΙΣΑ» ΒΟΛΤΑ, ΚΑΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ 7000 ΕΥΡΩ. ΑΣ ΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ. ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ «ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ» ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ «ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 25 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. 25 ΔΙΣ «ΜΑΥΡΑ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ «ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΖΟΥΝ» ΤΑ 25 ΔΙΣ ΜΑΥΡΟ «ΧΡΗΜΑ». ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ «ΣΥΣΤΗΜΑ» ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

    3. ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ. ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΜΕΧΡΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ. Ο,ΤΙ ΧΑΝΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΕΙΣΟΔΗΜΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΛΙ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

    4. ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο,ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ, «ΟΠΩΣ ΑΜΕΡΙΚΗ»… ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΠΑΖΑΡΙ» ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 01:16 | Πουλής Νίκος

    Ας δούμε το θέμα των αποδείξεων και από μια άλλη σκοπιά. Της παραλαβής της φορολικής δήλωσης. Πείτε μου πόση ώρα θα κάνει ένας εφοριακός να παραλάβει μια φορολογική δήλωση με 500 και πλέον αποδείξεις με μικροποσά; Να σας πω εγώ: Δεν θα ασχοληθεί να τις αθροίσει, γιατί αν το κάνει σε όλες τις δηλώσεις που παραλαμβάνει θα πρέπει να δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων έως το 2012. Αυτό που θα γίνει λοιπόν θα είναι ότι γινόταν και παλιά: θα πεταχτούν στην γωνία οι σακκούλες (στην καλύτερη περίπτωση θέλεις σακκούλα για τέτοιο όγκο αποδείξεων) και κατόπιν θα τις ανοίξουν οι εφοριακοί και θα τις μοιράζονται μεταξύ τους όπως γινόταν και παλιότερα.

    Οσον αφορά την σύνδεση με το αφορολόγητο, μάλλον σας διαφεύγει ότι σε χωριά με μικρό πληθυσμό ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις να τηρούν βιβλία Α κατηγορίας και να μην εκδίδουν αποδείξεις. Και επειδή δεν μένουμε όλοι στην Αθήνα, αυτό σημαίνει ότι κάποιος που μένει στο μικρό χωριό δεν έχει την δυνατότητα της συλλογής αποδείξεων όπως γίνεται με τον κάτοικο της πόλης. Επίσης, να σκεφτούμε ότι σύμφωνα με όσα ακούγονται, αν πάρω ένα αναψυκτικό από ένα περίπτερο, δεν θα έχω την δυνατότητα να εκπέσω την δαπάνη αφού τα περίπτερα δεν υποχρεούνται σε έκδοση αποδείξεων, άρα θα πρέπει να φροντίζω να αγοράζω αναψυκτικά μόνο από το σούπερ μάρκετ. Προφανώς αναμενόμενος ο θάνατος του περιπτερά και των λοιπών απαλλασσόμενων από έκδοση αποδείξεων…; Αρα πρώτο μέλημα για να εφαρμοστεί το μέτρο είναι ένα: ΟΛΟΙ να εκδίδουν ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!

    Επίσης ας σκεφτούμε ότι με την σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο ΤΙΜΩΡΟΥΜΕ τους δανειολήπτες και όσους κάνουν αποταμίευση και αυτό γιατί αν κάποιος με εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει δόση δανείου 500 ευρώ το μήνα, τότε του μένουν καθαρά στην τσέπη 9.000 ευρώ και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κάνει αγορές και να συγκεντρώσει το ποσό των αποδείξεων που χρειάζεται για να φτάσει στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό και αισιόδοξο, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι στην πραγματικότητα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναλώνουν περί το 70% του εισοδήματός τους σε αποπληρωμές δανείων.

    Δεν ξέρω αν η λέξη ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ σας φαίνεται γνωστή, αλλά ότι σκέφτεστε προς το παρόν για την σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο δεν συμβαδίζει καθόλου με την αρχή της ίσης φορολογικής μεταχείρισης όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:05 | Σωτηριος Π. Χατζης

    Η λύση είναι πολύ απλή: Πήγα σε γιατρό, τεχνίτη και όποιο άλλο λαμόγιο και μου ζήτησε περισσότερα για να κόψει απόδειξη; Καλώ την γραμμή καταγγελιών που θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ το υπουργείο, κάνουν οι ελεγκτές του έναν έλεγχο προσποιούμενοι τον πελάτη, και με την στοιχειοθέτηση του αδικήματος που θα πρέπει να είναι κακούργημα, του επιβάλλεται μια αμείλικτη ποινή, π.χ. κατάσχεση της προσωπικής του περιουσίας. Απλά και καθαρά!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:05 | Μαρίνος

    Πιστεύω ότι πρέπει να εκπίπτονται από το φορολογητέο εισόδημα όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες του φορολογούμενου κατά 100%. Ότι ξοδεύει όλο τον χρόνο για την διαβίωση του, αλλά και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του. Δεν θα αναφερθώ συγκεκριμένα, βάλτε με το μυαλό σας ότι νομίζετε, όταν λέμε όλες εννοούμε όλες. Μόνο ένα παράδειγμα, .. όχι μόνο των δεδουλευμένων τόκων του στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, αλλά και όλων των άλλων πάσης φύσεως δανείων.
    Με το τωρινό σύστημα, δαπάνες που δεν εκπίπτονται, ενώ είναι υπαρκτές θεωρούνται εισόδημα φορολογητέο, δηλαδή χρήματα που ξοδεύτηκαν και πληρώθηκε έμμεσος φόρος και ΦΠΑ, πληρώνεται και φόρος εισοδήματος από αυτόν που τα ξοδεύει.
    Επειδή όμως θα μαζευτεί πολύ χαρτί-πολλές αποδείξεις, και πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να τις βάλουν σε τάξη (ηλικιωμένοι) αλλά και γι αυτούς που θα μπορούν, θα χρειαστούν πολλές εργατοώρες από τους λογιστές και τους εφοριακούς να κάνουν την δουλεία τους.
    Γι’ αυτό προτείνω
    1. Διατήρηση του αφορολογήτου των 12.000 με επιπλέον αύξηση ανάλογα με την οικογένεια του φορολογούμενου ( άνεργη-ος σύζυγος, αριθμός παιδιών και λοιπών προστατευόμενων μελών) όπου θα περιλαμβάνει δαπάνες διαβίωσης (διατροφή-ΔΕΚΟ-φάρμακα-κοινόχρηστα-μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ) και θα βοηθήσει χαμηλοσυνταξιουχους και χαμηλομισθους
    2.Ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλους, και φορολογική ηλεκτρονική ταυτότητα-κάρτα για όλους τους πολίτες, για να είναι πιο εύκολη η τιμολόγηση. Έτσι δεν θα χρειάζεται να προσκομίζονται οι αποδείξεις, αφού το taxis net θα γνωρίζει τις δαπάνες του καθενός.
    Μ’ αυτό τον τρόπο θα δηλώνονται σωστά τα εισοδήματα των επιχειρηματιών, το κράτος θα εισπράττει τους φόρους και το ΦΠΑ, αλλά και οι καταναλωτές-δηλαδή όλοι εμείς, δεν θα μπορούμε να ξοδεύουμε χωρίς να έχουμε φορολογημένα χρήματα
    3. Αυστηρά πρόστιμα, μέχρι αφαίρεση άδειας λειτουργίας για όσους συληφθούν να φοροδιαφεύγουν.