2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | Γ.Κ

    1)ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗς ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΜΩΣ ΟΧΙ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΩΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(500 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΥΤΟ ΡΟΛΟ.
    2)ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ Η Ν.Δ. ΟΙ ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:29 | tedm

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.
    ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΡΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ, ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ. ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΓΗΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΣΑ ΠΟΥ ΧΑΛΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ.
    ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ – ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:50 | ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Θα ήθελα να προτείνω τα εξής:
    1) Να μην υπάρχει άνω όριο στις δαπάνες που θα εκπίπτουν λόγω αποδείξεων
    2)Να μπορεί ο φορολογούμενος να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση τα έξοδα που πραγματοποίησε χωρίς να λάβει αποδείξεις, αναφέροντας την επωνυμία του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης που δεν χορήγησε απόδειξη και την οποία δεν ζήτησε ο φορολογούμενος από πιθανό φόβο (π.χ γιατρούς, δικηγόρους κλπ)
    3) το ποσό των δαπανών που αποδεικνύει ο φορολογούμενος με αποδείξεις να αφαιρείται όλο από το δηλωθέν εισόδημα
    4)να σταματήσει ο διαχωρισμός μιας δαπάνης σε καθαρή δαπάνη συν ΦΠΑ. Να καθιερωθεί ένα σύστημα όπου όλες οι προσφορές ή τα οικονομικά έγγραφα που περιλαμβάνουν τιμές να αναφέρουν τιμή με Φ.Π.Α

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:34 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Να υπολογίζονται όλες οι αποδείξεις, όλες οι δαπάνες μιας οικογένειας. Το αφορολόγητο να είναι 12.000 για όλους κάτι που είναι δίκαιο, αρκει να ξερεται τι εισοδήματα έχουνε όλοι.Βέβαια η σύνδεση αποδείξεων με το αφορολόγητο θα πλήξει την αποτομίευση και πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που πληρώνουνε δάνεια.Δέν γίνεται να απαιτείς απο κάποιον να ξοδέψει όλο το εισόδημα του για να φτάσει στο αφορολόγητο..να υπολογίζεται και τι πληρώνουμε σε δάνεια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:00 | Βεκρής Αναστάσιος

    Πρέπει να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους πολίτες να συλλέγουν αποδείξεις, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.Στις αποδείξεις πρέπει να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ (ακόμη και σουπερμάρκετ).
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΡΟΝΟΜΟΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ!!! Για να δημιουργηθεί αίσθημα ισότητας έναντι του νόμου και κοινωνικής δικαιοσύνης, δε μπορεί να βάζουμε στο στόχαστρο των αποδείξεων συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, έμποροι) και να αφήνουμε στο απυρόβλητο χιλιάδες επαγγελματιών που δεν έχουν κόψει στη ζωή τους μία απόδειξη!!!
    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ!ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΟΠΩΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ, ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΛΑΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ κλπ.που δεν εκδίδουν αποδείξεις.
    Όλοι θέλουν να απολαμβάνουν τις παροχές του κράτους, άρα όλοι πρέπει να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί.
    ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΏΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕΣΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Δε γίνεται π.χ. να συγκεντρώνεις αποδείξεις 12000 ευρώ και να δηλώνεις 5000 ευρώ ετήσιο εισόδημα!! Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου χωρίς αποδείξεις!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:56 | ΒΑΣΙΛΗΣ Σ

    ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ εκ των οποίων ο ένας τεκμηριώνει με τις αποδείξεις (συγκεκριμένων αγορών και υπηρεσιών μόνο) χ καταναλωτικές δαπάνες, ενώ ο άλλος – αποδεδειγμένα- αυτό το περίσσευμα το καταθέτει για τα γεράματα π.χ. στη τράπεζα, θα φορολογηθεί περισσότερο απο τον πρώτο ΔΙΚΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑΣ επειδή ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ λιγότερο;;;
    Ή ΕΑΝ υιοθετηθεί η ιδέα για επιστροφή κάποιου ποσού εν είδη BONUS από τον ΦΠΑ των αποδείξεων που συλλέγει κάποιος, ο πρώτος εν προκειμένου στο παράδειγμα, θα επιβραβεύεται γιατί καταναλώνει, ενώ ο δεύτερος τίποτα;;;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:45 | ΄Κώστας Τσόπελας

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΚΕΛΜΑΤΑ. ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΚΕΛΜΑΤΑ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:08 | Φώτης Τσοχαντάρης

    Ήθελα νάξερα τι τζιμάνια συμβούλους έχουν όλοι αυτοί που μας κυβερνούν! Πως γίνεται να έχουν τόσο φαεινές ιδέες! Να τρέχουμε μια χρονιά να μαζεύουμε αποδείξεις για να συγκεντρώσουμε ένα ποσό 5.000-6.000 € για να γλυτώσουμε τι; Από τις 6.000 αφορολόγητο για όλους έως στις 12.000 αφορολόγητο με αποδείξεις όφελος 300€ (6000Χ5%=300). Το σκέφτεστε λίγο τι θα κάνουμε όλη τη χρονιά; Καφές στην καφετέρεια 3€, τσιγάρα στο περίπτερο 3,20€, ψωμί 1,40€, τυρόπιτα για το κολατσό 1,20 € κλπ και στο τέλος πρέπει να καταγράψουμε σε κατάσταση : όνομα εταιρείας – ΑΦΜ – ποσό …. ολόκληρα κατεβατά! Να γίνουμε δηλ γραφικοί…κυνηγοί αποδείξεων!!!! Και γιατί να μην εισχύουν οι αποδείψεις της ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΡΤ ΕΥΔΑΠ βενζίνη πετρέλαιο κλπ και σ΄αυτές πληρώνουμε ΦΠΑ!Δεν μιλάω για γιατρούς και δικηγόρους γιατί εκεί αν ζητήσεις απόδειξη σου κόβουν το το κεφάλι!!! Και να μη κρυβόμαστε πίσω απ΄το δάχτυλο μας: οι γιατροί και οι δικηγόροι μας κυβερνάνε!

    Συμπέρασμα: Το μέτρο ανεπαρκές

    Πρόταση: Αφορολόγητο 12.000 € με τιμαρυθμική αναπροσαρμογή ετησίως και αποδείξεις που να επιστρέφουν στο φορολογόμενο ένα ποσοστό από το ΦΠΑ αναλόγως από την κατηγορία επαγγέλματος που προέρχεται!!!

    ΥΓ: Κύριοι κυβερνώντες έχετε υπόψη σας ότι έχετε αθετήσει σχεδόν όλες τις προεκλογικές σας υποσχέσεις και μην έχετε την εντύπωση οτι με πυροτεχνήματα θα μας παραπλανήσετε!!! Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:15 | ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΙΓΑΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. ΤΑ ΠΕΡΟΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΕΝΔΥΣΗΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΡΕΥΜΑΤΟΣ . ΔΕΝ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ 6000 ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΘΩΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12000 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
    ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:46 | Γρηγόρης Βαφειάδης

    Eνα ζήτημα το οποίο θα ζητούσα να ληφθεί υπ’οψιν είναι το θέμα των διαζευγμένων φυσικών προσώπων για τα οποία το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να τα υπολογίζει όχι σαν άγαμα αλλά σε ειδική κατηγορία όπως γίνεται στην Ευρώπη.Ειδικά όταν έχουν προκύψει παιδιά από το γάμο.Επίσης ένα σοβαρό ζήτημα είναι όταν ο γονέας και ειδικά ο πατέρας καταβάλλει διατροφή στην πρώην σύζυγο ή στα τέκνα, χωρίς αυτό το ποσό να αναφέρεται πουθενά. Αυτό το ποσό δεν το προσπορίζεται ό φορολογούμενος αλλά οι συγγενείς που το εισπράτουν και συνυπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο εισοδημά του με συνέπεια να φορολογείται για αυτό αν και το καταβάλλει σε άλλους ,οι οποίοι και δεν το δηλώνουν πουθενά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για ειδική μνεία στις φορολογικές δηλώσεις του 2010, ώστε να πάψει αυτή η αδικία εις βάρος του ενός εκ των δύο διαζευμένων γονέων, ζητώντας για τη ειλικρινή δήλωση αυτού του ποσού δικαστικές ή εξωδικαστικές αποφάσεις.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:48 | Γιώργος

    Μερικές ιδέες για να περιοριστεί το χαρτομάνι και να βοηθηθεί ο έλεγχος:
    1. Όλοι εκδίδουν αποδείξεις
    2. Όλες οι ταμειακές μηχανές συνδέονται με τη ΓΓΠΣ (εφικτό ακόμη και για ταμειακές σε ταξί, μέσω κρυπτογραφημένου sms). Κάθε απόδειξη που κόβεται περνάει στη ΓΓΠΣ για να υπάρχει άμεση εικόνα.
    3. Οι αποδείξεις περιλαμβάνουν και το ΑΦΜ του παραλήπτη, ώστε στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης που μας έρχεται να είναι προσυμπληρωμένες οι δαπάνες που έχουμε κάνει… Προφανώς όλες οι αποδείξεις εκπίπτουν! Ο φορολογούμενος μπορεί να προσθέσει επιπλέον αποδείξεις…
    4. Τα βιβλία Β’ κατηγορίας τηρούνται ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ σε αντίστοιχη μερίδα. Διευκολύνει πολλαπλώς: ΦΠΑ, δαπάνες, αυτόματη συμπλήρωση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, κλπ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:59 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΚΑΚΗ

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ. ΕΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:42 | Μανώλης Γ. Χονδρέλλης

    Το μέτρο των αποδείξεων (όποιες κι αν είναι αυτές) για να μπορεί να είναι λειτουργικό πρέπει να μηχανογραφηθεί με κάποιο τρόπο. Δεν μπορεί να μαζεύει ο κόσμος χαρτάκια, να τα ταξινομεί, να τα αθροίζει και να τα φυλάει για οποιοδήποτε έλεγχο. Και το ποιο σημαντικό, ένας σωστός έλεγχος έχει μεγαλύτερο κόστος τελικά από το όφελος του μέτρου.
    Στο παρακάτω site http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=351382
    υπάρχει μια ιδέα (ηλεκτρονική απόδειξη) που θα μπορούσε να κάνει το μέτρο των αποδείξεων λειτουργικό και με ελάχιστο κόστος. Αν μάλιστα στις αποδείξεις υπάρχει και το ΑΦΜ του πελάτη και συνδέονταν απ’ ευθείας, είτε online, είτε με υποβολή μηχανογραφημένων καταστάσεων, με το σύστημα taxis δεν χρειάζεται καμμία επιπλέον καταχώρηση και έλεγχος. Το 80% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχουν μηχανογραφημένο σύστημα έκδοσης αποδείξεων. Για το υπόλοιπο που έχει μπλοκάκι, όπως κι εγώ, με ένα κατάλληλο software που να δουλεύει σε pda και pc μπορεί να γίνει υποχρεωτική η μηχανογραφημένη έκδοση αποδείξεων στο 100%. Το κόστος ενός pda για παράδειγμα είναι 300-400€ άσε που οι περισσότεροι έχουν κινητά που λειτουργούν και ως pda.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:34 | Βαγγέλης Ροδόπουλος

    Όταν έχεις μια τριμελή οικογένεια , όπου πληρώνεις πάγια κάθε μήνα για ΔΕΚΟ και κινητά το ποσόν των 300 € ( τουλάχιστον ) και για φαγητό αλλά 600€ ( δηλ ετήσιο σύνολο 10900€), τότε πώς ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει όλα τα εισοδήματα του ( μικρότερα από 20000 €)θα μπορεί να βρεί αποδείξεις για 10500 € το χρόνο- για να έχει το αφορορολόγητο- αν δεν μπορεί να συμπεριλάβει αγορές από SUper MArket, Τιμολόγια ΔΕΚΟ κλπ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:39 | Makissk

    Εχουμε και λέμε.
    Μέσος όρος ενοικίου ή δόσης στεγαστικού, 700 ευρώ το μήνα.
    ΔΕΗ, άλλα 120. Το τηλέφωνο δεν το έχουμε για απαραίτητο, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να φάμε και να πιούμε. Αρα, άλλα 300 το μήνα για φαγητό και νερό. Τα δίνουμε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ εαν είμαστε μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι ή «σκλαβωμένοι» επιχειρηματίες. Γιατι ΠΡΕΠΕΙ να φάμε, ΠΡΕΠΕΙ να πιούμε νερό, ΠΡΕΠΕΙ να κοιμηθούμε κάπου, και το ηλεκτρικό είναι εκ των ουκ άνευ. Δεν μιλάμε για διακοπές, για διασκέδαση, για ρούχα και παπύτσια, για κινητά και σταθερά, για «δωρεαν» εκπαίδευση. ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ μας παίρνουν 1120 ευρώ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ. Αρα, ας αφήσουμε ήσυχο το αφορολόγητο, και ας μην το συνδέσουμε με αποδείξεις. Θέλω 14.000 το χρόνο ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΩ και να μην πεθάνω απο πείνα ή δίψα, και να προστατευθώ απο τις καιρικές συνθήκες. Ως μισθωτός, και εφ όσον δεν έχω παιδί αλλά είμαι απλά παντρεμένος, τα παραπάνω ποσά ΑΠΛΩΣ ΕΠΑΡΚΟΥΝ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:43 | Μάκης

    Η συλλογή αποδείξεων από καταστήματα, σούπερ μάρκετ, εστιατώρια κλπ. είναι εύκολη και χρήσιμη για τον φορολογούμενο.Το κράτος όμως σε τι θα οφεληθεί.Τα μεν μεγάλα καταστήματα κόβουν κατά κανόνα αποδείξεις,ο δε φορολογούμενος, εαν τα έξοδα που κάνει είναι δυσανάλογα με το εισόδημά του, δεν θα τα εμφανίσει..διότι θα φορολογηθεί βάσει τεκμηρίου διαβίωσης.

    Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αποδείξεις από Ελ. Επαγγελματίες.
    ΠΡΟΤΑΣΗ. Έλεγχος στα βιβλία των διαχειριστών των πολυκατοικιών.Θα βρεθει πλήθος πρόχειρων αποδείξεων από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους,μπογιατζίδες, συντηρητές.Τα ονοματά τους είναι περασμένα στο βιβλίο εσόδων-εξόδων και είναι όλοι φοροφυγάδες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:14 | bk

    Σε οδυνηρό φιάσκο αναμένεται να οδηγήσουν τα σενάρια σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο την οποία σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Διότι αν επικρατήσει η άποψη του αφορολόγητου 12.000 €, με 9.000 φιξ και 3.000 με αποδείξεις, και σε ότι αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους, τότε το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων που ξεπερνάει το μισό και πλέον δεν θάχει κίνητρο να ζητάει αποδείξεις.

    Ερχόμαστε τώρα σε μια μικρή μερίδα φορολογουμένων από 9 χιλ. ως 12 χιλ. Αυτοί για να μαζέψουν αποδείξεις 3.000 € θα πληρώσουν ΦΠΑ 570 €. Αν το αγνοήσουν και φορολογηθούν με την κατώτατη κλίμακα που λέγεται θα είναι 5%, θα πληρώσουν φόρο 150 €. Οπότε γιατί να πληρώσουν 570 και ζεστά-ζεστά;

    Αλλωστε σ ένα χρόνο, μέχρι να υποβάλλουν δήλωση για φορολόγηση, πολλά μπορούν να γίνουν!

    Αρα, με μαθηματική ακρίβεια, όπως φαίνεται, οδηγείται το οικονομικό επιτελείο σε φιάσκο! Που θα συμβεί με όποιους συντελεστές και αν εφαρμοστούν. Το μόνο που θα πετύχει είναι αύξηση της γραφειοκρατίας, με μεγαλύτερο κόστος είσπραξης του χρήματος.

    Και για να μην κρυβόμαστε, το οικονομικό επιτελείο, πάλι τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους πάει να ξεζουμίσει. Αυτοί έχουν τις φοροαπαλλαγές, τα επιδόματα κλπ, δεν τα έχουν οι επιχειρηματίες! Αν έχουν ευεργετήματα κάποιοι μεγάλοι, αυτά σίγουρα δεν θα θιγούν !

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:22 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ

    Με τους παρακάτω φοροφυγάδες τι θα γίνει;

    1) Πλανόδιοι έμποροι (πλανόδιοι μανάβηδες, ψαράδες κλπ) πουλάνε το εμπόρευμα τους χωρίς αποδείξεις.
    2) Υπαίθρια μανάβικα κι άλλα παρόμοια καταστήματα. Κάνουν χρυσές δουλειές και πουλάνε το εμπόρευμα τους χωρίς αποδείξεις.
    3) Παραγωγοί (όπως ελαιοπαραγωγοί) πουλάνε το τη σοδειά τους λιανικώς χωρίς αποδείξεις.
    4) Ελαιοτριβεία πουλάνε λάδι λιανικώς χωρίς απόδειξη. Στη κατηγορία αυτή υπάρχει και μειωμένη είσπραξη ΦΠΑ του ελαιοτριβείου από τους παραγωγούς που βγάζουν το λάδι τους.
    5) Αλλοδαποί εργάτες / εργολάβοι. Κάνουν χρυσές δουλειές και δεν δίνουν αποδείξεις.
    6) Πρατήρια υγρών καυσίμων δεν δίνουν αποδείξεις.

    Όλοι οι παραπάνω πως φορολογούνται;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:29 | ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.

    θΕΩΡΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ ΟΡΙΟΥ (ΠΧ 30.000)ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ(ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ % ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Η ΕΝΟΙΚΙΟ).
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ SM,ΛΑΙΚΗΣ,ΔΕΚΟ ΚΛΠ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΗ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΕΡΑΝ ΕΝΟΣ ΟΡΙΟΥ (ΠΧ 60.000)ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΑΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ (ΠΧ 30% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ)ΠΕΡΑΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
    ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
    ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ
    ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΣΑΡΚΩΝ ΜΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | ΜΑΡΙΑ

    ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΞΑΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ.ΜΟΝΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΤΣΑΜΠΑ ΧΑΡΤΟΥΡΑ. ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | ΤΣΑΚΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΒΑΛΤΕ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙ, ΒΕΝΖΙΝΕΣ, ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ, ΛΑΙΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ.ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΒΡΗΚΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:53 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    εχω ξαναγραψει επι του θεματος στην σελιδα 13, αλλα θα ηθελα να συμπληρωσω οτι το μετρο συλλογης αποδειξεων, αν συνδεθει με το αφορολογηρο και δεν ειναι επιπλεον κινητρο πανω απο το αφορολογητο οριο, σε λιγα χρονια θα εχει το αντιθετο αποτελεσμα απο αυτο που λετε οτι θελετε.

    εξηγω, οι ανθρωποι με χαμηλα εισοδηματα που δεν θα μαζευουν ποτε τις απαραιτητες αποδειξεις γιατι τα εξοδα τους (ενοικιο, λογαριασμοι, φαγητο,βενζινη,τσιγαρα)δεν θα τους επιτρεπουν τη συλλογη αποδειξεων, θα φορογουνται περισσοτερο και το αποτελεσμα θα ειναι τελικα να μην ζητανε αποδειξεις απο πουθενα, ακομα και απο αυτους που κανονικα θα τις εξεδιδαν στην προσπαθεια να παρουν καποια εκπτωση.

    αρα αυτοι που σημερα δεν εκδιδουν αποδειξεις σε 2 ή 3 χρονια εφαρμογης του μετρου αυτου, θα συνεχιζουν να φοροδιαφευγουν και μαλιστα σε μεγαλυτερη κλιμακα, ενω δεν θα εκδιδουν αποδειξεις και αυτοι που σημερα εκδιδουν.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:47 | ΜΑΤΖΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟ. ΚΑΝΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΟΥΤΕ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ . ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ . ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.800 ΚΥΒΙΚΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΑ .ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΑΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ . ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ Π.Χ. ΜΥΚΟΝΟΣ ΑΦΟΥ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΩ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:06 | YANNIS PAVLOU

    Πολυ σωστη η επαναφορα των αποδειξεων,υπο την προυποθεση οτι θα αφορουν τους κλαδους και τις δραστηριοτητες οι οποιοι σημερα αποφευγουν να τις εκδιδουν.( πχ ελ επαγγελματιες,εστιατορια,ταβερνες,ταξι,ρουχισμος,ενοικιαζομενα δωματια,ιδιαιτερα μαθηματα) Προς Θεου μην ενταξετε σε αυτες τα σουπερ μαρκετ,αφου ολα εκδιδουν αποδειξεις. Το οφελος θα ειναι μηδενικο αφου ολοι θα συγκεντρωνουν μονο αποδειξεις του κλαδου αυτου!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | Nikos Basiliadis

    Προσωπικά εγώ είμαι δημόσιος υπάλληλος και δεχομαι να πληρώσω έκτακτη εισφορά και να περικοπούν κάποια επιδόματα….., εξάλλου εμείς ειμαστε καθρέπτης και ούτε ένα ευρώ δεν αποκρύπτεται, αλλά θα ήθελα πολύ να δω να μπαίνει το μαχαίρι στο κόκκαλο σε κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες γιατί η κοροϊδία έχει τα όρια της… Ναι λοιπόν να μπει ΦΠΑ σε όλους αυτούς που θεωρούνται «Ελιτ» να επιβαρυνθούμε σε τελική ανάλυση εμείς οι τελικοό καταναλωτές αλλά να τους ζητούμε υποχρεωτικά την απόδειξη για να την εκπέσουμε από την εΦορία…
    Αν αποκτήσουμε όλοι φορολογική συνείδηση και δεν πάρουμε το μέρος του γιατρου, δικηγόρου κτλ όπως συνηθίζεται στους έλληνες, να δείτε πως θα γεμίσουν τα ταμεία…..
    Και ναι επίσης να φορολογούνται «τεκμαρτά» τα εισοδήματα στα ελεύθερα επαγγέλματα… Ιατρός στο Κολωνάκι? ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 150.000 π.χ , στον Κολώνό –> 40.000 κτλ.
    Επίσης κα΄τι ακούστηκε ότι θα μειωθούν και οι βουλευτικές αποδοχές το οποίο είναι θετικό και δίνει το στίγμα της πολιτικής που ακαλουθείται.. αλλά κάτι άκουσα ότι οι δικαστές δεν το δέχονται….. Ε λοιπόν η στάση τους αυτή είναι ανεπίτρεπτη και δείχνει το επίπεδο της κοινωνικής αλληλεγγύης που τους διακατέχει. Ίσως το περίμενα από τους βουλευτές μας που δικαιολογημένα έχουν έξοδα μετάβασης , γραφεία, ταξίδια, αλλά από τους δικαστικούς? ποια τα επιχειρήματά τους?
    Ξέρω ότι με τους μισθούς τους είναι αλληλένδετα και κάποια άλλα επαγγέλματα στα οποία θα πρέπει να επέλθει μείωση, αλλά όλοι πρέπει να κάνουμε καποιες θυσίες για να σταθεί στο ύψος της και πάλι η ΕΛΛΑΔΑ μας που καθημερινά δέχεται πυρά από κάθε πλευρά….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:22 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΡΥΓΟΥΤΗΣ

    1).ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ. (ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΔΑΛΑΔΗ ΔΕΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ κλπ. και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ). Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣΘΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΞΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑΣ ΦΥΣΗΣ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΠΕΡΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    2).ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΤΙΣ 14.000,00€ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 5.000,00€.
    3).ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25.000,00€ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ 30.000,00€ ΚΑΙ ΠΑΝΩ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
    4).Να παραμείνουν οι εκπτώσεις για ιατρικές δαπάνες και να μην προστεθεί ΦΠΑ στις υπηρεσίες γιατρών και δικηγόρων ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΤΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ κλπ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:26 | cybervet

    1. Ενα κοινο μισθολογιο στον δημοσιο τομεα , φορολογηση επιδοματων σαν εισοδημα, αρση μονιμοτητας δημοσιων υπαληλων, απαγορευση καθε ειδους μεταταξεων.
    2. αφορολογητο τα 12000 , ενας κοινος συντελεστης για ολα τα εισοδηματα για ολους πχ 35% η αρχη της αναλογικοτητας πρεπει να διατηρηθει , δεν ειναι δυνατον να τιμωρειται καποιος ο οποιος δουλευει περισοτερο.
    3. ανταποδοτικοτητα των φορων , πρεπει να ειναι φανερη , νοσοκομεια , παιδεια ,δρομοι , περιβαλον .
    4.να μην φορολογηθουν τα εισοδηματα τα οποια επανεπενδυονται ,πχ σε εξοπλισμο για ελ. επαγγελματιες , εταιρειες .
    5. φοροαπαλαγες για το συνολο των εξοδων , δεν ειναι δυνατον να διπλοφορολογουντε τα χρηματα τα οποια κεινουν την αγορα.
    6.Να γινει πραξη το αποφορολογημενο εισοδημα, δηλαδη χρηματα για τα οποια πληρωθηκε ο φορος μια φορα να μην ξαναφορολογουνται πχ σπιτια , καταθεσεις .
    7.Να γινει κακουργημα η απιστια προς το δημοσιο ,φοροδιαφυγη , επιορκοι δημοσιοι υπαληλοι , εφορικοι, κτλ
    8 δικαιη φορολογηση των ΑΕ , περιορισμος των εξοδων που τους επιτρεπετε , φορολογηση βαση πραγματικων κερδων και οχι συμψυφισμος με τα εικονικα εξοδα.
    9 Δραστικη παταξη της μαυρης εργασιας, δημοσιοι υπαληλοι που κανουν δευτερη μαυρη δουλεια η εχουν μαγαζακια…, καθηγητες που κανουν ιδιαιτερα , λιμενικοι, αστυνομικοι, εφοριακοι που διανεμουν καρτουλεσ φοροτεχνικου κτλ.
    10. μη φορολογηση των συνταξιουχων , τα χρηματα της συνταξης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ , ειναι χρηματα τα οποια εχουν φορολογηθει τουλαχιστων μια φορα.
    11 φορολογηση των καθε λογης αγροτων και κτηνοτροφων και υποχρεωση καταβολης εισφορων οπως ολοι οι Ελληνες, δεν μπορεις να εχεις αγροτικη μερσεντες και να δυλωνεις εισοδημα 2500 ετησιο, οχι αλλες αποζιμιωσεις για φυσικες καταστροφες , εμενα δεν μεν πληρωνει κανεις αμα παθω μια ζημια στο επαγγελμα μου γιατι εγω να πληρωνω αυτους?
    Κουραστηκα και σας κουρασα , τελος παντων αν δεν μπορειτε να νομοθετησετε ενα δικαιο φορολογικο συστημα τοτε ΞΕΠΑΤΗΚΩΣΤΕ το απο καποια αλλη χωρα που το συστημα δουλευει τοσο δυσκολο ειναι πια?

    φιλικα

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | ΘΑΝΑΣΗΣ Σ.

    Οι κεντρικές ιδέες φαίνονται σωστές. Όμως απαιτούνται προβλέψεις, όπως να υπολογίζονται οι αποδείξεις από σουπερμάρκετ (ειδικά αυτά), ρουχισμό, υποδήματα, κ.τ.λ. Καμία απόδειξη από αυτές (πλην ιδιαιτέρων) δεν λαμβάνεται τώρα υπόψη (κακώς βέβαια). Συνεπώς, τι είδους αποδείξεις θα ζητηθεί να προσκομίσουμε όταν τα βασικά, μεγάλα, μόνιμα και ανελαστικά έξοδά, δεν λαμβάνονται υπόψη; Χωρίς τα προαναφερόμενα είναι πραγματικά εξωπραγματικό για έναν απολύτως ειλικρινή μισθωτό να είναι σε θέση να προσκομίζει αποδείξεις άνω των 3.000- 4.000 ευρώ, κάτι που πολλοί σωστά έθεσαν κι άλλοι συμμετέχοντες στη διαβούλευση. Για να μην υπάρχει αφορολόγητο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προϋπόθεση να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις από το φορολογητέο εισόδημα. Αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνονται πραγματικά όλες οι αποδείξεις. Είναι όντως το μοναδικό κίνητρο να ζητάμε όλοι τις αποδείξεις για κάθε συναλλαγή.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:27 | Χρήστος

    Είναι άδικο και μάταιο να υποχρεώνει το κράτος τον καταναλωτή να ζητάει αποδείξεις, και μάλιστα εκβιαστικά (για να μην του αφαιρέσει το δικαίωμα του αφορολόγητου), για τον εξής απλό λόγο:
    ενώ ο παρέχων την υπηρεσία είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το ΦΠΑ που έχει εισπράξει από τον καταναλωτή, τον αναγκάζει να ξαναπληρώσει το ΦΠΑ για να του δώσει απόδειξη! Δηλ. ο πολίτης-καταναλωτής πληρώνει δύο φορές το ΦΠΑ! Είναι μεγάλη αδικία.
    Και είναι μάταιο διότι: ο καταναλωτής θα προτιμήσει να μην πάρει απόδειξη, αφού έτσι χάνει λιγότερο.
    Ο καλύτερος τρόπος να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών είναι να οριστεί πλαφόν, ένα μίνιμουμ όριο κέρδους, ανάλογα με επάγγελμα, περιοχή κ.λπ. Δεν μπορεί ένας γιατρός, υδραυλικός, δικηγόρος ή ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου να επιβιώνει οικονομικά τη στιγμή που δηλώνει ότι δεν έχει κέρδος (αυτό σημαίνει δήλωση για 10.500ευρώ).
    Η συνεπής εφαρμογή αυτού του μέτρο θα περιλάμβανε ένα πιο ακόμη πιο αποτελεσματικό μέτρο που θα επανόρθωνε σημαντικό μέρος της ως τώρα χρόνιας αδικίας και φοροδιαφυγής: οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τα τελευταία π.χ. 5 ή περισσότερα χρόνια δηλώνουν συνεχώς χαμηλό εισόδημα, που δεν φολογείται, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ασκούν ασύμφορη δραστηριότητα και να τους αφαιρείται η άδεια ή να υποχρεούνται να διορθώσουν τη δήλωσή τους επί το αληθέστερο. Γιατί το κράτος ανέχεται να το κοροΪδεύουν ανοιχτά και φορτώνει όλα τα βάρη συνεχώς στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Αυτό σημαίνει ότι όποιος μπορεί κλέβει και αποτελεί χείριστο κοινωνικό μήνυμα που καταστρέφει την υγιή δημοκρατική συνείδηση και τη σχέση κράτους-πολίτη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:24 | Βασίλης Ρούντης

    ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 12.000, ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟ. ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ ΦΠΑ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΠΧ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΚΟ Ή ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

    ΤΕΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΑΧΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:01 | Πέτρος Π.

    Δεν πρέπει όλα τα μέτρα να αφορούν σε μείωση των έως τώρα ελαφρύνσεων, γιατί θα καταντήσουν φορομπηχτικά και δεν πρόκειται να πείσουν τον κόσμο ότι συνεισφέρει για το «κοινό καλό».
    Έτσι θα έπρεπε:
    – Εφόσον το αφορολόγητο συνδεθεί με τις αποδείξεις δεν μπορεί να μπει πλαφόν ίσο με το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα ούτως ή άλλως για όλους.
    – Να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποδείξεις πληρωμών και για το επόμενο φορολογικό έτος, ούτως ώστε να μην τιμωρείται ο φορολογούμενος που δεν δαπάνησε το απαιτούμενο ποσό μία χρονιά, τη στιγμή που την προηγούμενη είχε υπερκαλύψει το αφορολόγητο με την κατανάλωσή του. Το αντίθετο, θα επιβάρυνε επιπλέον εκείνους που για τον α’ ή β’ λόγο βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση για μία-δύο χρονιές.

    Σε κάθε περίπτωση, τα προτεινόμενα μέτρα έρχονται σε αντίθεση με την προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας και δεν λαμβάνουν υπόψη τους σημαντικά τεχνικά μέσα που παρέχονται πλέον στους επαγγελματίες και το κράτος.
    Για παράδειγμα:
    – Θα μπορούσαν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (π.χ. γιατροί, δικηγόροι) να συνδέονται άμεσα με το TAXIS και να ελέγχεται η δραστηριότητά τους σε πραγματικό χρόνο από το ίδιο το σύστημα. Π.χ. η υπερβολικά χαμηλή δραστηριότητα ενός γιατρού να χτυπάει «καμπανάκι» για τις ελεγχτικές υπηρεσίες στο τέλος ενός τριμήνου.
    – Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα είδος «κουμπαρά» του φορολογούμενου (μέσω ΑΦΜ), όπου θα καταχωρούνται αυτομάτως και ηλεκτρονικά δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε και να βελτιώνεται η δυνατότητα διασταύρωσης από το υπουργείο αλλά και να μην επιβαρύνεται ο πολίτης με ένα σωρό αποδείξεις που θα πρέπει να φυλάσσει για μία πενταετία.

    Τέλος θεωρώ ότι, εφόσον έχει παρθεί η απόφαση να συνδεθεί η κατανάλωση με τις φοροαπαλλαγές να δοθεί προσοχή στο ποιο είδος κατανάλωση «πριμοδοτείται». Π.χ. δεν μπορούν τα μπουζούκια, τα μπαράκια, αλλά και εισαγόμενα προϊόντα να εξισώνονται με την εγχώρια παραγωγή και υπηρεσίες, ειδικά εκείνων που είναι σημαντικές για την πρόοδο της χώρας και της κοινωνίας συνολικά.

    Καταληκτικά, θα πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί εσαεί να μεταθέτει τις δικές της υποχρεώσεις (δηλ. τον έλεγχο της παρανομίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής) στην πλάτη του πολίτη με τεχνάσματα που είτε είναι είτε απλώς φαίνονται επιβαρυντικά για την καθημερινότητά του. Η απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων είναι τεράστια, ενώ η χρήση τακτικών κοινωνικού αυτοματισμού από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν εκμηδενίσει την κοινωνική συνοχή η οποία απαιτείται για τη λήψη σοβαρών μέτρων, ειδικά μάλιστα από επιτελεία που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:24 | Καλλιανιώτη Πέγκυ

    Πιστεύω ότι θα πρέπει να βάλετε στο αφορολόγητο εκτός όλων των άλλων που έχουν ήδη αναφερθεί αποδείξεις από μίνι-μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, επιδιορθώσεις υποδημάτων, θα πρέπει να δίνουν αποδείξεις οι πωλητές στις λαϊκές αγορές στους πελάτες τους, τα περίπτερα, συνεργεία αυτοκινήτων, διότι όλοι αυτοί δεν δίνουν αποδείξεις και φοροδιαφεύγουν και είναι και καθημερινά έξοδα που κάνει κάθε οικογένεια ακόμη και η πιό φτωχειά.
    Επίσης θα πρέπει να εκλείψει το παραεμπόριο με τους έγχρωμους, διότι μπορεί εμάς τους καταναλωτές να μας συμφέρει αλλά οι καταστηματάρχες έχουν δίκιο διότι έχουν πολλά πάγια να πληρώνουν και φυσικά δεν βγαίνουν. Είναι και απαράδεκτο αυτό το φαινόμενο με τα σεντόνια που στρώνουν παντού για να πωλούν τσάντες κλπ. Επειδή επισκέπτομαι διάφορες χώρες του εξωτερικού πουθενά δεν υπάρχει αυτό το χάλι της Αθήνας και της Ελλάδας γενικότερα. Πότε επιτέλους θα γίνουμε μία Ευρωπαική χώρα. Ελπίζουμε στον Γιώργο Παπανδρέου, στον κ.Παπακωνσταντίνου καθώς και στους υπόλοιπους υπουργούς να βγάλουν την Ελλάδα από αυτή τη μιζέρια.

    Ευχαριστώ και ελπίζω να λάβετε υπόψη σας τις ιδέες μας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:49 | Παναγιώτα Βασιλείου

    Eλπίζω η συλλογή των αποδείξεων να μη λειτουργήσει ως υπέρμετρη επιβάρυνση των χαμηλόμισθων.Αν δεν υπολογίζονται οι αποδείξεις των σούπερ-μάρκετ κι οι λογαριασμοί των οργανισμών κοινής ωφέλειας,τότε πώς θα μπορέσει ακόμα κι ένας μισθωτός των 1200-1300 ευρώ μηνιαίως να συγκεντρώσει αποδείξεις 5-6000 ευρώ ,όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες,για την ακρίβεια το ένα τρίτο του συνολικού του εισοδήματος; Αν το συνολικό σου εισόδημα είναι 18000 ευρώ ,όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μου,είναι ζήτημα,αν περισσεύουν πάνω από 1500 ευρώ,για να καταναλωθούν σε κάτι άλλο από λογαριασμούς κι αγορές τροφίμων. Κι αν μιλήσουμε για συνταξιούχους,τι θα πρέπει να κάνουν,να ζητάνε αποδείξεις κι από τα εγγόνια τους; Καταλήγοντας θα πρότεινα να διατηρηθεί το αφορολόγητο και οι αποδείξεις να συντελούν σε επιπλέον μείωση του φόρου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:00 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΚΤ ΜΒΑ

    NA ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΔΕΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΕ ΕΝΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 20ΜΕ 25%.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΜΑΕΥΟΥΜΕ Σ/Μ ΚΑΙ ΔΕΚΟ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ.ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΣ.ΣΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ…….

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:12 | Χρήστος Ηλιάδης

    ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ… ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ… ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ/ΓΙΑΤΡΟΙ/ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 25-35)…

    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ… ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ….

    ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ (ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ), ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΛΠ… ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ…

    ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ… ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ… ΛΟΥΦΑΞΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΘΥΣΙΕΣ…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΖΑΚΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ. ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΔΕΚΟ, ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ: ΜΕΧΡΙ 25000e ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ: ΥΓΕΙΑ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ κ.λπ.
    ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ SUPERMARKET.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:22 | Γιάννης Λειβαδίτης

    Γιατί δεν εφαρμάζουμε το Αμερικανικό σύστημα όπου γενικά καθορίζεται τι θεωρούνται δαπάνες διαβίωσης, αφαιρούνται από το δηλώμένο εισόδημα και οτι περισσεύει φορολογείται με υψηλό συντελεστή εφόσον οι δαπάνες είναι καλυμένες. Δεν μπορεί ο κάθε ελεύθεροσ επαγγελματίας η επιχειρηματίας να μένει σε βιλλα με πισίνα και να δηλώνει το βασικό μισθό του εργάτη. Αν τα δικαιολογητικά είναι περισσότερα να υπάρχει έλεγχος και υψηλά πρόστιμα μέχρι φυλακή. Θα πρέπει η φοροδιαφυγή να αποτελέσει ποινικό αδίκημα και να πάει κάποιος φυλακή για να σταματήσει αυτό το βιολί. Οι τραγουδιστές και οι «αρτίστες» η οι «μοντέλλες» έχουν ελεγθεί ποτέ? Που βρίσκουν τα λεφτά και είναι στα μπουζούκια κάθε βράδυ?
    Γενικά όμως δεν θα γίνει τίποτε όπως πάντα τη νύφη θα πληρώσουν τα κορόιδα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:12 | Nidriotis Anastasios

    Το μέτρο είναι ανεδαφικό και προφανώς ανεφάρμοστο. Δεν μπορεί ο φορολογούμενος να αναλώνεται σε σαφάρι είσπραξης αποδείξεων. Αυτό είναι δικιά σας δουλειά και των μηχανισμών ελέγχου που προφανώς δεν υπάρχουν. Ο μισθωτός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι για μια ζωή το κορόιδο της χώρας που χρηματοδοτεί τα τζιπ, τα σκάφη και τις εκδρομές των φοροφυγάδων. Πρέπει να ζητά αποδείξεις γιατί όλοι πρέπει να έχουν ισότιμη συμμετοχή στα φορολογικά βάρη. Υποχρεώστε την έκδοση αποδείξεων με ελέγχους, τιμωρίες και ποινές. Βάλτε πέραν του αφορολόγητου πρόσθετο όφελος με την μορφή φοροαπαλλαγών όπως ίσχυε παλαιότερα. Βρείτε τον τρόπο να τιμωρήσετε αυτούς που δεν εκδίδουν και όχι να ταλαιπωρείτε τον κοσμάκη. Σκεφτείτε απλά πρακτικά πράγματα:
    Σε μια παρέα 4-5 ατόμων σε εστιατόριο, καφέ κλπ που εκδίδεται μια απόδειξη, ποιός θα την πρωτοπάρει; Ο φτωχός συνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος που έχει περιορίσει την κατανάλωσή του στα απαραίτητα, πώς θα μαζέψει το απαιτούμενο ποσό για να μην χάσει το αφορολόγητο. Τα ιδιαίτερα που γίνονται από καθηγητές, με τι αποδείξεις θα καλυφτούν;
    Σκεφτείτε το απλά.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:53 | Σταύρος Π

    Εκφράζω εδώ μια σκέψη που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι σχεδιαστές του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Αν δεν κάνω λάθος, είναι εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης ότι από την επόμενη ή μεθεπόμενη χρήση όλες οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

    Μέχρι σήμερα, ένα πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις ήταν ότι, δεδομένου ότι δεν συνυποβάλλονταν τα δικαιολογητικά και ελέγχονταν λίγο πολύ μόνο οι δηλώσεις με χρεωστικό εκκαθαριστικό άνω των 1500 ευρώ, η ανειλικρίνεια έδινε και έπαιρνε.

    Το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να σκεφτεί σοβαρά με ποιό τρόπο θα διαπιστώνει ότι οι πολίτες έχουν όντως συγκεντρώσει όσες αποδείξεις λένε ότι έχουν συγκεντρώσει στην ηλεκτρονική τους δήλωση.

    Θα μας βάλουν να σκανάρουμε και αποδείξεις τώρα;

    Το τελικό σύστημα πέρα από δίκαιο, πρέπει να είναι και απλό για να είναι αποτελεσματικό. Όλα αυτά προσθέτουν πολυπλοκότητα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    Ναι, συμφωνώ και πρέπει να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλες δαπάνες που μειώνουν το εισόδημα. Π.χ πρέπει να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε όλες οι δαπάνες που αφορούν εργασίες συντήρησης και επισκευής σπιτιών, αναγνώρηση δαπανών ιδιαίτερων φροντιστηριακών μαθημάτων με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, αγορές από σούπερ μάρκετ, αγορά πετρελαίου θέρμανσης και καταναλωτικών αγαθών μέχρι ενός ορίου και σε συνδιασμό με το ύψος του εισοδήματος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:52 | ΄Γιώργος Κονταξής

    Οι εκπτώσεις από επισκέψεις σε ιατρούς και νοσοκομεία, όπως και από ασφάλιστρα να διατηρηθούν. Από εκεί και πέρα στην σημερινή εποχή όπου τα νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το 60-70% σε ανελαστικά έξοδα, βλ. δάνεια, κάρτες (αυτό είναι το μεγαλύτερό πρόβλημα όλων μας), ΔΕΚΟ, φροντιστήρια παιδιών κλπ, δεν νομίζω ότι μπορεί να αποδώσει το μέτρο. Για πάράδειγμα ένας μισθωτός με εισόδημα 30.000 και 2 παιδιά θεωρώ ανεδαφικό να του ζητάμε να φέρει αποδείξεις 12.000 για να διατηρήσει το αφορολόγητο. Αν ισχύσει έτσι το μέτρο τότε αυτός που θα πληγεί θα είναι ο φορλογούμενος γιατί ούτως ή άλλως δεν θα έχει να ψωνισει τίποτε οπότε φυσικά και δεν θα έχει αποδείξεις. Γιαυτό προτείνω να μπουν όλες οι δαπάνες και από super market και από φροντιστήριο αλλά και από ότι άλλο πλην από περίπτερο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | Μενέλαος Κωνσταντάκος

    Το ερώτημα δεν είναι πλήρες αφού δεν καλύπτει κατηγορίες καταναλωτικών δαπανών όπως π.χ. ΔΕΚΟ, Τρόφιμα, ΔΕΗ κλπ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:23 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    πρεπει ο καθε πολιτης να μαθει να ζηταει ,αποδειξεις,ειναι θεμα παιδειας.
    Για τον κρατικο μηχανισμο ας μην σχολιασω…..

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | Apostolos Lerios

    Tha proteina apla na epitrepetai ekptosi OLON ton dapanon akoma kai horis apodeiksi me tin proipothesi oti o forologoumenos pou thelei na ekpipsei dapani prepei na dilosei stin forologiki tou dilosi ta akoloutha stihia:

    1) imerominia eksodou
    2) poso
    3) apodektis tou posou (arithmos forologikou mitroou: AFM)

    Vevaios, to (3) hriazetai kathe fora pou agorazo kati (agatho i parohi ipiresias) na gnorizo ton AFM tou emporou/apodekti. Tha proteina afto na anagrafetai se oles tis apodikseis. Kai ean eho sinalagi horis apodiksi (logou hari, idiaitera mathimata) tote tha zitiso to AFM tou daskalou. ean den ton zitisou, vevaia den tha mporeso na ekpipso tin dapani.

    Giati afti i protasi: giati meso ton forologikon diloseon ton katanaloton, to ipourgeio tha apokta stiheia ton isodimaton ton epihiriseon (i ton eleftheron epaggelmation). Ean 1,000 astheneis ekpipsoun 100 Euro o kathenas gia episkepsi ston giatro Kirio X, alla o Kirios X dilonei stin eforia eisodima 10,000 Euro, tote aftomata to computer tis eforias tha pei ston foroelekgti Y: kane mia episkepsi ston Kirio X giati mallon eihe eisodima 100,000 anti gia ta 10,000 pou dilose. Ohi mono afto to sistima tha mporesei na entopisei forofigades alla kai eforiakous pou einai anentimoi: ean o foroelegktis Y paei ston Kirio X kai epistrepsei me diorthosi diloseis kata 10,000 extra Euro, tote o proistamenos tou Y tha tou pei: ma pos apo 100,000 pou perimename o kirios X dilonei tora mono 20,000? Posa sou edose kato apo to trapezi gia na min ton pieseis gia ta ipoleipa 80,000?

    Sigoura tha iparhoun lathi apo katanalotes otan vazoun ton AFM tou apodekti stin diloseis tous. I protasi mou epidiokei ton entopismo mono ton megalon parekliseon, ohi ta anapofefkta lathi se mikro-posa. Episis, o ipologismos tou anamenomenou isodimatos ton apodekton vasei ton diloseon ton katanaloton den einai apodiktiko stiheio katadikasis tou apodekti: einai apla enas tropos entopismou ton megaliteron forofigadon, kai epikentrosis tou endiaferontos ton eforiakon.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:00 | Γιάννης

    Άντε και ίσχυσε το μέτρο του αφορολόγητου με βάσει τις αποδείξεις!
    Ερχόμαστε λοιπόν στην Ελληνική επαρχία, στα χωριά μας δηλαδή, αυτά που συνήθως ξεχνάει το λεγόμενο Αθηνοκεντρικό κράτος.
    Καθημερινά, απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, περνά μεγάλος αριθμός πλανόδιων πωλητών. Ψαράδες, παραγωγοί οπωροκηπευτικών, μανάβηδες που ψωνίζουν απ΄τη λαχαναγορά, ρομά εμπορευόμενοι κάθε είδους προϊόντα και άλλοι. Ως και ρούχα και παπούτσια πωλούνται!
    Δεν αναφέρομαι στην μεγάλη ηχορρύπανση που προκαλείται, αυτό είναι άλλου υπουργείου ευθύνη. Ποιανού άραγε;
    Όλοι αυτοί λοιπόν πουλάνε ανεξέλεγκτα και γιά απόδειξη ούτε λόγος να γίνεται.
    Πως λοιπόν οι ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι συνήθως, που είναι πλέον κατά το πλείστον οι κάτοικοι των χωριών και ξοδεύουν μεγάλο μέρος του όποιου εισοδήματος τους κατ’αυτό το τρόπο θα στοιχειοθετήσουν αφορολόγητο βάσει αποδείξεων; Γιατί δυσκολέυομαι να πεισθώ ότι θα δώ όλους αυτούς που προανέφερα να εκδίδουν απόδειξη!

    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:55 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΖΟΓΛΟΥ

    Δε συμφωνώ με την αντικατάσταση μέρους του αφορολογήτου ορίου με αποδείξεις δαπανών αφού είναι ουτοπία να πιστεύετε ότι κάποιος με 12-15000 εισόδημα μπορεί κάθε χρόνο να πραγματοποιεί αγορές ένδυσης, υπόδησης ή διαφόρων άλλων υπηρεσιών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:41 | Ε.Δ.

    Το να πρέπει να συγκεντρώνω αποδείξεις για να φτάσω το αφορολόγητο των 12000, δεν είναι κίνητρο αλλά εξαναγκασμός. Απλά πιστεύω ότι πρέπει να εκπίπτουν από το φορολογητέο ειδόδημα, περισσότερα είδη δαπανών. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί κίνητρο, όχι το να χάσουμε ένα κεκτημένο επειδή το κράτος διαχρονικά έχει δείξει ότι δεν μπορεί να ελέγξει την αγορά! Δηλαδή για άλλη μία φορά καλείται ο μισθωτός και ο συνταξιούχος να πληρώσει το μάρμαρο σε μία κρίση φτιαγμένη και ραμμένη στα μέτρα τους!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:58 | Νίκος

    Για τις αποδείξεις πρέπει να υπάρχει και ένα τηλέφωνο 24ωρων καταγγελιών γιατί συμβαίνει συχνά να ζητάς επίμονα απόδειξη και ο μαγαζάτορας να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή να απειλεί ή να φέρνει μια απόδειξη από άλλο πελάτη …

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:34 | Νίκος

    Πολύ καλό το μέτρο των αποδείξεων αλλά
    1) Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι οι οικονομικά ασθενέστεροι ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε σούπερ μάρκετ κλπ μέρη όπου δεν έχει νόημα η συγκέντρωση αποδείξεων
    2) Δεν πρέπει με τίποτε να γίνει αυτό που ακούστηκε να καταχωρούν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι τις αποδείξεις τους γιατί είναι σίγουρο ότι είτε θα καταχωρήσουν σε μεγάλο ποσοστό λανθασμένα στοιχεία, είτε θα καταλήξουν να επιβαρυνθούν με λογιστή, ιδίως όσοι δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία.
    Θα μπορούσε να βρεθεί προσωπικό για την ουσιαστική επεξεργασία των αποδείξεων μέσω αναδιοργάνωσης άλλων δημοσίων υπηρεσιών

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:43 | MARIA T

    ΤΙ ΘΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ…..ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΗ….
    ΜΕ ΤΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ;