Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 13:37 | lemonis nikolaos

    Αν δεν θέλετε στάση πληρωμών από μεγάλο μέρος του λαού και μη συμμετοχή στη λειτουργία του κράτους καλό είναι να το πάρετε πίσω.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 13:00 | Σταύρος

    Ασκώ το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Πράκτορα και Ασφαλιστικού Συμβούλου με κωδικό δραστηριότητας στην Εφορία ΚΑΔ 66221001. Το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι διάφανο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρυφτούν εισοδήματα από την άσκησή του καθώς απόδειξη για κάθε συναλλαγή αποτελεί το ίδιο το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Επίσης δεν νοείται να θεωρηθεί ο οποιοσδήποτε συναλλασσόμενος ασφαλισμένος χωρίς την έκδοση και απόκτηση του σχετικού ασφαλιστήριου συμβολαίου. Ταυτόχρονα ο κλάδος μας είναι από τους ελάχιστους που είναι αδύνατη η φοροδιαφυγή καθώς η αμοιβή μας είναι οι προμήθειες των ασφαλιστικών εταιριών οι βεβαιώσεις των οποίων ανεβαίνουν αυτόματα στην ΑΑΔΕ. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι οι προμήθειες από τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι μικροποσά γίνεται αντιληπτό ότι για μια επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πελατών ώστε αντίστοιχα να συγκεντρωθεί και το απαιτούμενο ποσό των Ακαθάριστων Εσόδων, όπως περιγράφεται στο άρθρο 13 του νέου νομοσχεδίου.

    Για όλους αυτούς τους λόγους αιτούμαι να επανεξεταστεί ο κλάδος των Ασφαλιστικών Πρακτόρων, η φύση της εργασίας τους και ο τρόπος συναλλαγής με τους ασφαλισμένους και εν τέλει να εξαιρεθούν από την νέα φορολογική αντιμετώπιση, όπως περιγράφεται στο νέο νομοσχέδιο.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 13:18 | Στάυρος

    Τα τελευταία 8 χρόνια, λειτουργώ κυλικείο σε Δημόσιο Γυμνάσιο. Ατομική επιχείρηση, που λόγω της ιδιαιτερότητας της, λειτουργεί περίπου 140 έως 150 ημέρες τον χρόνο και για λίγες ώρες (07:30-13:30). Προσωπικά θεωρώ πως δεν πρέπει να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τις υπόλοιπες ατομικές επιχειρήσεις. Προσωπικά εργάζομαι και ως μισθωτός, για να αυξήσω το εισόδημά μου. Παρακαλώ, όπως μεριμνήσετε αναλόγως για τον κλάδο μας, ώστε να μην υπάρξει άδικη φορολόγηση. Σας ευχαριστώ.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:28 | ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    1. Υπάρχει προφανές, κατά τη γνώμη μου, ΛΑΘΟΣ στο νομoσχέδιο, άρθρο 13 (προσθ. άρθρο 18Α στον Κ.Φ.Ε), παρ 2, εδ. α, σημ. αα : «…..προσαυξανομένου κατά δέκα τοις εκατό (10%) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της ΔΕΥΤΕΡΗΣ τριετίας και επιπλέον…….» . Το υπογραμμισμένο «ΔΕΥΤΕΡΗΣ» είναι λάθος — το σωστό είναι «ΤΡΙΤΗΣ».
    2. Με τα προβλεπόμενα στο εδ. γ, της παρ2 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με τα οποία αυξάνεται το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος με την αύξηση του κύκλου εργασιών, δημιουργείται ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ για την έκδοση παραστατικών (αποδείξεων – τιμολογίων) εκ μέρους της επιχείρησης, που συνιστά ΑΝΤΙΦΑΣΗ σε σχέση με τον σκοπό του νομοθετήματος.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:31 | Η. Ν.

    Αντισυνταγματικό

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:40 | Νίκος Βρονταράς

    Δεν είμαι σίγουρος ότι θα λύσει το πρόβλημα.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:12 | Θεόδωρος

    Το παρόν άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου είναι προφανές ότι έχει καταρτιστεί από άτομα τα οποία είναι ανερμάτιστα και πρέπει να αποσυρθεί και επαναξιολογηθεί. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε δίχως καμία απολύτως κοινή λογική, παραβιάζομτας κανόνες κοινής πείρας, με βάση συντελεστές αβέβαιους και επανακαθοριζόμενους ανά έτος, όπως ο μέσος όρος ΚΑΔ που θέλετε να επιβάλλετε.Φορολογικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να εξισώνει μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δεν θα είμαστε ποτέ ούτε και θα γίνουμε ποτέ το ίδιο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουμε εξ ιδίων πόρων τις ασφαλιστικές μας εισφορές, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις αποδοχές μας, ενώ προβαίνουμε σε έξοδα για την διατήρηση της ατομικής μας επιχείρησης στα οποία δεν προβαίνει ο μισθωτός και για αυτό άλλωστε απολαμβάνει και άλλης νομοθετικής προστασίας.
    Εγώ, προσωπικά, μόνο το έτος 2022 κατέβαλα σε ασφαλιστικές εισφορές το ποσό των ευρώ 3.438,00, ενώ το έτος 2023 το ποσό αυτό θα φτάσει στα 3.738,24 ευρώ.
    Αυτό έχει ληφθεί υπόψη στο κατά τα λοιπά μελετημένο νομοσχέδιο;
    Δεν αντιλαμβάνομαι πώς ακριβώς η απλή αναφορά ποσοστών φοροδιαφυγής σε μία συνένετευξη τύπου μπορεί να δικαιολογεί την εισαγωγή τεκμηρίων και να διπλασιάζεται έτσι απλά ο φόρος που κατέβαλα στο κράτος, χωρίς μάλιστα να φοροδιαφεύγω και ενώ οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν μεταβληθεί ούτε στο ελάχιστο.
    Πρέπει δηλαδή εγώ και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες σαν εμένα να εισφέρουμε τα χρήματα που σας λείπουν και χρειάζεστε για να προβαίνετε στις επιδοματικές σας πολιτικές, οι οποίες είναι αναποτελεσματικές και οι οποίες πλήττουν κάθε μέτρα τα νοικοκυριά. Υπόσχεστε αυξήσεις σε συνταξιούχους και μισθωτούς, κρατικοδίαιτους δημοσίους υπαλλήλους, τις οποίες υπολογίζετε να χορηγήσετε φορολογώντας άδικα όλους εμάς που κάθε μέρα τρέχουμε για να βγάλουμε τα προς το ζην, ενώ αντίστοιχα κινδυνεύουμε να μείνουμε και χωρίς εισόδημα λόγω της φύσεως του επαγγέλματός μας και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ούτε σε αποζημίωση ούτε σε ταμείο ανεργίας αν δεν κλείσουμε τα βιβλία μας.
    Το άρθρο 13 κακώς συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο φέρει τον τίτλο «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ», καθώς δεν αποτελεί καθόλου τέτοιο μέτρο, δεν περιορίζει την φοροδιαφυγή, απλά εισπράττει και συμπληρώνει ό,τι υποθετικά χάνει το Δημόσιο από την μεγάλη φοροδιαφυγή και απλά το συμπληρώνει από όσους πληρώνουν.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:52 | Δημήτριος Κύρου

    Αντισυνταγματικό.-

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:37 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΓΙΑΣ

    Σε συνέχεια προηγούμενου σχολίου μου από 16-11-23.

    ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ

    «Δεν νοείται οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα κάτω από αυτό του κατώτατα αμειβόμενου μισθωτού και μάλιστα σε ποσοστό 71%. Άρα προς αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το καθαρό τους εισόδημα θα υπολογίζεται τεκμαρτά σε συνάρτηση με τον κατώτατο μισθό, συλλήβδην.»

    ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

    Υπάρχει φοροδιαφυγή και πρέπει να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί. Και επειδή δεν υπάρχει η κρατική ικανότητα για εντοπισμό φοροδιαφυγής απομένει η καθολική φορολόγηση επί τεκμαρτής κερδοφορίας.

    ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ή ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

    Ψέμα 1ο) Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κέρδος κάθε χρόνο. ΨΕΜΑ. Ορισμός του επιχειρείν είναι το ενδεχόμενο κέρδους ή ζημίας. Και η νέα πραγματικότητα έχει φέρει το θάνατο του μεμονωμένου εμποράκου και του αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα. Και όπως πράγματι υπάρχει μία μεγάλη ομάδα που φοροδιαφεύγει, υπάρχει και μία μεγάλη ομάδα που αγωνίζεται να επιβιώσει με στερήσεις, έξωθεν στήριξη, ελπίδα, από πείσμα και σεβασμό στα σπαταλημένα χρόνια σπουδών, ως μονόδρομο συνταξιοδότησης κλπ.

    Ψέμα 2ο) Ο κατώτατος μισθός ως βάση ισότητας και εξομοίωσης είναι 780 €. ΨΕΜΑ. Αυτό είναι το μικτό. Το δηλούμενο και φορολογητέο (με αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών) είναι το καθαρό 667 €. Το φορολογητέο 780 αντιστοιχεί σε μικτό μισθό 940 και όχι στον κατώτατο. Άρα το 780 Χ 14 = 10.920 είναι ψευδές. Θα ήταν αληθές εάν δεχόταν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το αληθές είναι 667 Χ 14 = 9.338 €. Το Χ 14 μήνες ας μείνει ασχολίαστο (ειδικά για τους δικηγόρους).

    Ψέμα 3ο) Η min φορολόγηση των ελ.επ. με βάση τον min κατώτατο μισθό γίνεται για λόγους ισότητας και εξομοίωσης. ΨΕΜΑ. Αποσιωπάται ότι στους μισθωτούς ισχύει μείωση φόρου – αφορολόγητο, Στους ελ.επ. δεν ισχύει αφορολόγητο αλλά φόρος από το πρώτο ευρώ ενώ επιβάλλεται και πρόστιμο εργασίας με την ονομασία τέλους επιτηδεύματος. Για το ίδιο δηλούμενο min εισόδημα ο φόρος εισοδήματος είναι 0 για μισθωτούς και 2.000 για ελ.επ. Αν είναι να εξομοιωθούν ας ισχύουν για όλους τα ίδια.

    Ψέμα 4ο) Το 71% των ελ.επ. δηλώνουν εισόδημα κατώτερο του κατώτατου μισθού. ΨΕΜΑ. Αφενός διότι ως πήχης για το εισόδημα των μισθωτών υπολογίζεται ο μικτός μισθός 780 Χ 14 = 10.920 αντί του καθαρού 667 Χ 14 = 9.338 και αφετέρου διότι ως δηλούμενο εισόδημα των ελ.επ. εκλαμβάνεται μόνο το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να προστίθενται και πιθανά εισοδήματα από άλλες πηγές και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Εάν λοιπόν τεθεί ως αληθές όριο των 9.338 € και εάν συνυπολογιστούν και όλα τα λοιπά εισοδήματα και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα των ελ.επ. τότε το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο.

    Η ρύθμιση που προωθείται 1ον)είναι καθολική, άρα άνιση και άδικη και αντιδημοκρατική, 2ον)δεν είχε προαναγγελθεί προ των εκλογών άρα είναι αυθαίρετη και ενέχει εξαπάτηση ψηφοφόρων, 3ον)είναι χειρότερη τόσο από το πρόσφατο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, διότι εκείνο τουλάχιστον έθιγε υψηλά εισοδήματα, όσο και από το προ 20ετίας καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης, διότι εκείνο τουλάχιστον στηριζόταν σε υπολογισμούς βάσει ποσότητας και ποιότητας δικαστικών παραστάσεων των δικηγόρων.

    Εάν θέλει η κυβέρνηση να επιμένει στη λογική της τεκμαρτής εξομοίωσης, τουλάχιστον να το κάνει σωστά και δίκαια, α)με βάση τα 667 Χ 14 ή έστω τα 780 Χ 14 αλλά με αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, β)με επέκταση του ίδιου αφορολόγητου-μείωσης φόρου, γ)με συνυπολογισμό στην κάλυψη του τεκμηρίου και όλων των λοιπών εισοδημάτων από κάθε πηγή ανεξαιρέτως και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος και δ)με αναγνώριση και της περιστασιακής ζημίας ως υπαρκτού πιθανού κινδύνου επιχειρηματικότητας.

    Αλλιώς θα φύγει πολύς κόσμος σε πρόωρη σύνταξη και ανεργία και από αιμοδότης του συστήματος θα γίνει παρασιτικός.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:55 | Eύα

    Σε ένα ευνομούμενο κράτος θα υπήρχαν και συντελεστές μείωσης/άρσης των τεκμηρίων. Αν πχ ένας δικηγόρος δηλώνει ως έδρα του το σπίτι του, αυτό σημαίνει ότι προφανώς δεν μπορεί να συντηρήσει δικό του γραφείο με όλα τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται. Ή
    όταν δεν έχει καμία ή ελάχιστες παραστάσεις σε δικαστήρια μέσα σε ένα έτος αυτό λογικά συνεπάγεται ότι δεν έχει και τόσο μεγάλο κύκλο εργασιών… Ο συνδυασμός των δυο αυτών συντελεστών θα έπρεπε να οδηγήσει σε άρση εφαρμογής των τεκμηρίων. Ή έστω σε μείωση τους, άσχετα από τα χρόνια δικηγορίας, αλλά σίγουρα σε νέους δικηγόρους. Δεν είναι δυνατόν τα τεκμήρια να λειτουργούν μονόπλευρα, δηλ. μόνο προς την κατεύθυνση της επιβολής φορολογίας.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:23 | Πετρουλεας Νικολαος

    Έχω πελάτη στο λογιστικό γραφείο με αντικείμενο εκμετάλλευση σχολικού κυλικείου Δημοτικού Σχολείου μονογονεϊακή οικογένεια και 14χρονο παιδί ΑΜΕΑ με αναπηρία 90%, η οποία αναγκαστικά έχει ακολουθήσει το είδος του επαγγέλματος
    ώστε να είναι μαζί με το παιδί στις σχολικές αργίες και την διάρκεια του καλοκαιριού, έχει ελάχιστα εισοδήματα τα οποία καλύπτουν αποκλειστικά τις ασφαλιστικές της εισφορές, ζει με το επίδομα αναπηρίας του παιδιού και τα προνοιακά επιδόματα, εργάζεται 120-130 ημέρες το χρόνο. Δεν έχει βρει καμία κρατική συμπαράσταση αναφορικά με την εξυπηρέτηση του παιδιού, ενώ παιδευόταν
    1 1/2 μήνα για να μάθει τελικά σε ποιο γυμνάσιο ανήκει το παιδί, και τώρα με το νομοσχέδιο θεωρείται ότι εχει και υψηλό τεκμαρτό εισόδημα το οποίο και θα της αφαιρέσει οποιοδήποτε προνοιακό επίδομα…Τελικά γίναμε Ευρώπη !Συγχαρητήρια!!

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:23 | Εμένα μου αρέσει το Νομοσχέδιο.

    Είμαι ε.ε. και μου αρέσει να με γλεντάνε οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες.
    Εδω και χρόνια ψηφίζω μπλε πασοκ και θα τους ξαναψηφίσω στις ευρωεκλογές.
    (Έχω και άλλα βίτσια, αλλά δεν αφορούν το νομοσχεδίο)

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:52 | Τ.Κ.

    Γιατί δεν αναγνωρίζονται εισοδήματα από μισθώματα καθώς και από μερίσματα και τόκους που εξασφαλίζουν τη διαβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιόδους μείωσης τζίρου;
    Σε ένα κράτος δικαίου θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι παράλληλα και γονείς. Είμαστε συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις, χωρίς να υπάρχουν σημαντικά έσοδα από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος, αλλά συμπληρώνουμε το εισόδημά μας από μισθώματα (τα οποία φορολογούνται) και μερίσματα και τόκους (τα οποία επίσης φορολογούνται). Δεν είναι δίκαιο να μας φορολογήσετε για θεωρητικά εισοδήματα που δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα στην πραγματικότητα, χωρίς να αναγνωρίζετε ότι τα υπόλοιπα εισοδήματα μας είναι αρκετά για να καλύψουν τις δαπάνες διαβίωσης και να συντηρήσουν την επιχείρησή μας όταν υπάρχει οικογενειακό ή άλλο πρόβλημα που μας εμποδίζει να εργαστούμε.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 11:26 | Αίας

    Υπουργέ,

    Στο έστειλα και στο email σου, με τα πλήρη στοιχεία μου και στο στέλνω και εδώ (ξέρω βέβαια ότι τίποτα από τα 2 δεν διαβάζεις).

    Γιατί δεν μας λες εξ αρχής την αλήθεια, όπως έκανε ο συνάδελφός σου ο Άδωνις και μας το φέρνεις γύρω – γύρω;; Δεν είσαι τόσο ευθύ παλικάρι μήπως;

    Είπε ο συνάδελφός σου, πριν 2 χρόνια:

    Μιλώντας στο Kontra24 το βράδυ της Τρίτης, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΑΝΕ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΜΗΣΗ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

    Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/business/1116197/ad-georgiadis-i-tha-sygchonefthoun-i-tha-kleisoun-oi-mikres-epicheiriseis-ti-eipe-gia-epidotisi-se-ribolovlef/

    Περιμένω την ίδια ευθύτητα και από εσένα. Έκατσες κι έγραψες νόμο με τόσα άρθρα, ενώ ο Άδωνις τα είπε όλα με μια φράση. Τι σε δυσκολεύει;

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 11:31 | Γιώργος

    Δουλεύω σε πολύ γνωστό αλλά σκιτζή εργοδότη με μπλοκάκι. Ο εργοδότης δε μου κάνει έγγραφη σύμβαση για να μπορώ να θεωρηθώ φορολογικά ως μισθωτός. Δε μπορώ να το επιβάλω διότι θα με διώξει.Το αποτέλεσμα είναι να φαίνομαι στα χαρτιά ως ελεύθερος επαγγελματίας. Στη δική μου κατηγορία είναι άλλοι 50 στο τμήμα μου και κύριος οίδε πόσοι άλλοι στον ίδιο εργοδότη σε άλλα τμήματα.

    Εμφανίζω πάνω από τα 10920. Όμως επειδή έχω κάνει έναρξη πολλά χρόνια με τις προσαυξήσεις με πιάνουν τα τεκμήρια. Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο. Κλέφτης δεν είμαι,εργάζομαι νόμιμα με τιμολόγιο. Υπερφορολογούμαι μάλιστα διότι με φορολογούσε και με φορολογεί όλα τα χρόνια από το πρώτο Ευρώ, μου βάζει και τέλος επιτηδεύματος, ενώ δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να συνάψει έγγραφη σύμβαση όπως ορίζει ο νόμος. Όλο αυτό το πλαίσιο είναι όχι απλά φασιστικό αλλά ναζιστικό και αν δεν καταπέσει στα δικαστήρια θα έχουμε πολύ κακή εξέλιξη στο μέλλον.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 11:07 | ΧΡΥΣΗ

    Η δικηγορία είναι σκληρό επάγγελμα και με ανόμοια από χαρακτηριστικά των υπόλοιπων κλάδων των ελευθέρων επαγγελματιών. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι πρόδηλα αντισυνταγματική κατ΄ άρθρο 4 του Συντάγματος, που πλήττει κατ΄εξοχήν τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία κατά την λογική του νομοσχεδίου οπωσδήποτε φοροδιαφεύγουν. Δεν έλαβε υπόψη του, ως όφειλε, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που ήταν ανατρεπτική και τη περίοδο του COVID, που ήταν περαιτέρω τροχοπέδη. Επίσης ανεπίτρεπτα δεν λαμβάνει υπόψη του πρόσθετα εισοδήματα κάθε φύσης ελευθέρων επαγγελματικών, τα οποία παρέχουν δυνατότητα διαβίωσης. Εξάλλου το πως θα δουλεύει και πόσο θα καταναλώνει ο καθένας είναι προσωπική επιλογή και δεν υποκρύπτει απαραίτητα φοροδιαφυγή. Το ότι είναι μαχητό το τεκμήριο δεν σημαίνει τίποτα γιατί οι περιπτώσεις αποφυγής του στο νόμο είναι περιοριστικές. Πλήττει τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, που είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κατά την άποψή μου έχει αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα. Αν τυχόν διατεθούν τα χρήματα για τις υπηρεσίες του Δημοσίου ποιός θα μας εγγυηθεί ότι θα παύσουν να χρονοτριβούν και θα είναι αναποτελεσματικές.
    Οι δικηγόροι εξάλλου αυτό το έχουν βιώσει στο πετσί τους.
    Κανονικά πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη ενόψει και της αναδρομικής εφαρμογής της, εκτός όλων των άλλων. Στο χώρο των δικηγόρων δημιούργησε φοβερή ανασφάλεια (π.χ. επαγγελματίες εγκλωβισμένοι μέχρι να συνταξιοδοτηθούν).

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 11:18 | Ηλίας Λ.

    Μετά την δεκαετή περίοδο κρίσης που επέφερε μειώσεις τζίρου και κερδών της τάξεως 70-80% , τα capital control ,την ανασφάλεια στην αγορά , τον διετή εγκλεισμό λόγω κορονοϊού, όσες μικρές επιχειρήσεις κατάφεραν να μείνουν ζωντανές, έρχονται αντιμέτωπες με έναν ακόμα εφιάλτη, αυτόν της υπερφορολόγησης.
    Είμαι καλλιτέχνης, και,
    1ον, τα έσοδά μου από το επάγγελμά μου, υπολείπονται του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους, γιατί έτσι είναι το συγκεκριμένο επάγγελμα στην χώρα μας, δυστυχώς… Με βοηθούν οι γονείς, όπως συμβαίνει και σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις, όχι μόνο στο δικό μου επάγγελμα. Με θεωρείτε φοροφυγά….
    2ον, τα τελευταία 2 χρόνια φοιτώ σε πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα με τη δουλειά μου παρακολουθώ μεταπτυχιακό. Σαφώς και πολύ απο το χρόνο μου τον αναλώνω στο διάβασμα με αποτέλεσμα να μην κυνηγάω τόσο πολύ τη δουλειά. Σύμφωνα με σας, πάλι κλέβω το κράτος….
    3ον, Κρατώντας ανοιχτά τα βιβλία μου, μπορώ να έχω κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη πληρώνοντας ό,τι μου αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές. Διαφορετικά θα ήμουν ανασφάλιστος…
    4ον, Εξισώνετε 14 μηνιαίους μισθούς των μισθωτών με τους 12 του ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος δέν λαμβάνει προφανώς, απο πουθενά δώρα και έξτρα μισθούς…. Ταυτόχρονα μας φορολογείτε επι ακαθάριστων, ενω οι μισθωτοί φορολογούνται επι καθαρών!
    5ον, οι μισθωτοί έχουν αφορολόγητο για 10.000 εισόδημα και πληρώνουν φόρο περίπου 123€ αφού έχει έκπτωση φόρου εισοδήματος. Ενώ ένας επαγγελματίας για το ίδιο εισόδημα, θα πληρώσει 900 + 650 τέλος επιτηδεύματος, Συνολικά 1550…. πού είναι η ισότητα;;
    6ον, το Σύνταγμά μας, που καταντήσατε κουρελόχαρτο, αναφέρει ρητά στο άρθρο 4, παρ. 5, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη με τις δυνάμεις τους….
    7ον, για ποιο ελεύθερο επάγγελμα μιλάμε, αφού δε μας αφήνετε την ελευθερία να δουλεύουμε όσο θέλουμε κι όποτε θέλουμε;
    8ον, ο χαμηλοσυνταξιούχος μπορεί να ζεί το μήνα με 360 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας όμως όχι;;
    9ον, Μέσος όρος υπόλοιπων συναδέλφων!! Μα είναι δυνατόν να εξισώνετε τους Ε.Ε. που εργάζονται σε μεγάλα αστικά κέντρα με εκείνους που εργάζονται σε μικρές πόλεις;; Τον ίδιο τζίρο έχει ο ηλεκτρολόγος στην Αθήνα και τον ίδιο ο ηλεκτρολόγος στην Άρτα; Τον ίδιο τζίρο έχει ο δικηγόρος στην Αθήνα και τον ίδιο στην Πάτρα; Είναι τα ίδια τα ενοίκια στην επαρχία και ίδια στην Αθήνα; Η κοινή λογική έχει πάει περίπατο στους φωστήρες που συνέταξαν το παρόν….
    10ον, Το 1/3 των ελεύθερων επαγγελματιών θα κλείσει τα βιβλία του, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα του κράτους από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πλήρωναν αυτοί οι επαγγελματίες. Ταυτόχρονα θα λάβουν επιδόματα ανεργίας, ΕΕΕ, pass κλπ….
    11ον, Θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ γιατί κανένας δεν θα θέλει να ανοίξει βιβλία για να υπερφορολογείται
    12ον, Μεθοδεύτηκε με ύπουλο τρόπο, δηλαδή μετά τις εκλογές και ενώ πριν διαβεβαιώνατε ότι δεν θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών
    13ον, το προωθείτε παντού σε όλα τα κανάλια με διχαστικές και προσβλητικές τακτικές…
    14ον, οι Ευρωεκλογές διεξάγονται κοντά στην περίοδο των φορολογικών δηλώσεων, οπότε τα εκκαθαριστικά θα είναι μία δυνατή υπενθύμιση του εμπαιγμού, της αδικίας και των προσβολών.
    15ον, είναι ηθικά προσβλητικό να μας ονομάζει συλλήβδην φοροφυγάδες και να μας επιβαρύνει με επιπλέον αντισυνταγματικούς φόρους, σε μια εποχή μάλιστα που οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα, λόγω της ακρίβειας των τροφίμων και της ενέργειας, η οποία ήρθε μετά απο μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και πανδημίας.
    16ον, είναι παράλογο το να επιβάλλετε φόρο σε φανταστικά εισοδήματα.
    17ον, εμείς περιμέναμε ελάφρυνση της φορολόγησης από αυτή την κυβέρνηση, και αντ’ αυτού εσείς την αυξάνετε.
    18ον, είχατε υποσχεθεί κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που είναι άλλος ένας παράλογος κεφαλικός φόρος (ούτε το ΔΝΤ δεν επέβαλε κάτι παρόμοιο!), και αντ’ αυτού προσθέτετε ακόμη έναν τεκμαρτό φόρο, ψευτομειώνοντας το τέλος επιτηδεύματος. Είναι στην ουσία σαν να τριπλασιάζετε το τέλος επιτηδεύματος.
    19ον, που ακούστηκε μήνα Νοέμβριο, να ψηφίσετε νόμο με αναδρομική ισχύ;!!!

    Απογοήτευση… Όλα μαύρα… Μαύρη η ώρα που σας ψήφισα, μαύρο θα πάρετε σε 6 μήνες και μαύρη εργασία θα δείτε να αυξάνεται….

    Θέλετε ΛΥΣΗ; Δείτε τους φορολογικούς νόμους της Ρουμανίας (1-2-3 % φορολογία επι του τζίρου) που έχει εκτινάξει το ΑΕΠ της τα τελευταία χρόνια, δείτε την Κύπρο, δείτε Βουλγαρία (10% flat tax)…
    Έσοδα (όλα) μείον έξοδα (όλα) για όλους. Έτσι θα έχει κίνητρο ο πολίτης να ζητάει απόδειξη και να μην μπαίνει σε παζάρια (τόσα με απόδειξη τόσα χωρίς).
    Έτσι θα βρεθούν εκείνοι που βγάζουν 100.000 και δηλώνουν 10.000…. Πόθεν έσχες!! Πώς ζεις… Ζεις με 5000 που δήλωσες; ΟΚ. Ζεις με αγορές που δε δικαιολογούνται απο αυτά που δήλωσες;; Φοροδιαφεύγεις. Τόσο απλά!!

    Το παρόν νομοσχέδιο, είναι ξεκάθαρο, ότι δεν προσπαθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αλλά να μας κλείσει όλους για να δουλέψουμε σε πολυεθνικές! Γίνατε χειρότεροι απο τον Σύριζα, ο οποίος όπως είδατε κατρακύλησε… όπως πριν και το ΠΑΣΟΚ… Δεν ακούτε την καμπάνα;

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 11:22 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΡΗΣ

    Ο επαγγελματικός κλάδος των δικηγόρων είναι ο μόνος που σωρευτικά τα τελευταία χρόνια βαρύνεται με φορολογία από το 1ο ευρώ χωρίς καμία απαλλάγή, παρακράτηση 15% στα γραμμάτια προείσπραξης, ΦΠΑ ανώτερης κλίμακας, τέλος επιτηδεύματος, εξαίρεση δαπανών, προκαταβολή φόρου. Οι έμμεσοι φόροι για καθε δικαστική ενέργεια που εν τέλει απορροφούνται από τους δικηγόρους (τέλη απογράφων, δικαστικά ένσημα, μεγαρόσημα κλπ )υπολογίζονται σε εκατομμύρια. Η απόδοση από την παρακράτηση φόρου, ασφαλιστικών εισφορών και ΦΠΑ ξεπερνάει τα 120.000.000 τον χρόνο.Και εντούτοις ακόμη συζητάμε για φοροδιαφυγή και για την ανικανότητα ελέγχου από πλευράς της φορολογικής αρχής , ώστε να επαναφέρονται παρωχημένα και άδικα τεκμήρια που πλήττουν οριζόντια κυρίως τους νέους και μάχιμους δικηγόρους.
    Εαν αυτή είναι η άποψη του υπουργείου, έχετε το πολιτικό θάρρος να καταργήσετε την παρακράτηση φόρου στα γραμμάτια; Και να αποδίδουμε εκατομμύρια ευρώ και να κλέβουμε είναι αντιφατικό και παράλογο.
    Έχετε το θάρρος να προχωρήσετε σε αύξηση των εξευτελιστικά χαμηλών ποσών αναφοράς με τα οποία αμείβεται η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δικηγόρων;
    Δείτε κατάματα την αλήθεια.Διαβάστε τα σχόλια των ανθρώπων που σας γράφουν με ονοματεπώνυμο και βιώνουν την αγωνία και την καθημερινότητα του ελεύθερου επαγγελματία, νιώθοντας εδώ και μια 15ετία τη εχθρότητα της πολιτείας.
    Γεώργιος Τσίρης
    Δικηγόρος
    Πρώην Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 11:55 | Κωνσταντίνος

    Ειναι τοσο απλο… Εσοδα-Εξοδα σε ολους με ηλεκτρονικες μονο αποδειξεις. Δεν χρειαζεται πολυπλοκες σκεψεις και διαδικασιες. Το μονο δικαιο και θα πληρωσουν ολοι, οτι τους αναλογει.

    Προσωπικα μου εχουν κοψει τα επιδοματα λογω του οτι διαμενω με τον πατερα μου και υπολογιζουν την περιουσια του σα να ειναι δικη μου. Να αναφερω οτι δεν ασκω επαγγελμα διοτι πασχει απο Αλτσχαιμερ και τα οποια εισοδηματα εχουμε ειναι απο ενοικια του πατερα μου, την συνταξη του και τον μισθο της συζυγου μου. Ολα φορολογημενα.

    Ας πουμε οτι μου στελνουν να πληρωσω 1500 ευρω φορο. Πηγαινω στην εφορια και τους λεω απλα οτι : Δεν εχω να σας πληρωσω. Δηλωνω μηδενικο τζιρο. Αν τους πληρωσω, δεν θα αποδεχομαι αμεσως οτι κλεβω ; Τι θα πρεπει να κανουν ;

    1. Θα παρουν απο τα χρηματα της συζυγου ή του πατερα ;
    2. Θα μου πουν να παω να βρω, ειτε κλεβοντας, ειτε κανοντας καποια παρανομια ;

    Δεν γινεται να το κανουν αυτο. Ειναι αντισυνταγματικο και μαχητο στα δικαστηρια.

    Δεν γινεται να φορολογηθουν οι πολιτες που εχουν μηδενικους τζιρους. Δεν γινεται απο τη μια να υπολογισουμε οικογενειακα εισοδηματα και απο την αλλη οχι. Δε λεω. Δικαιο να πληρωνουν ολοι, οτι τους αναλογει. Με τεκμαρτο ομως, δεν πληρωνουμε οτι μας αναλογει.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 11:44 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΓΚΟΣ

    ΓΕΛΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΓΕΛΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΓΕΛΟΙΑ ΟΛΑ.

    ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ?

    ΑΠΟΡΩ ΠΟΣΟ ΔΙΑΟΛΕΜΕΝΟΙ, ΑΝΗΘΙΚΟΙ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 10:41 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι και απαράδεκτο και αναποτελεσματικό, αφού το μόνο που ενδιαφέρει είναι η είσπραξη άδικων φόρων, Ειδικά για τα Κ.Ξ.Γ. ζητάμε:

    Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των 30.000 κατοίκων
    Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο, εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο
    Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ που επιβαρύνει την φορολόγηση
    Να λάβετε υπόψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των 10.000€
    Να λαμβάνετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

  • Οι παρακάτω θέσεις και παρατηρήσεις λήφθηκαν ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου 20223 του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών:
    1. Το νομοσχέδιο προωθεί την αντίληψη ότι συλλήβδην οι ελ. επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες και επιβαρύνει με 600εκ. ευρώ τις μικρές επιχειρήσεις, χωρίς να έχει ουδεμία πρόβλεψη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρίες. Ειδικά όσον αφορά τους δικηγόρους, επισημαίνουμε ότι είμαστε ο μοναδικός επαγγελματικός κλάδος που για κάθε δικηγορική πράξη προκαταβάλλουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ενδεικτικά, μονάχα το 2022 προκαταβάλλαμε σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το ποσό 121.340.180,00 ευρώ. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΣΑ, 9.147 δικηγόροι στην Αθήνα – σχεδόν τα μισά μέλη του ΔΣΑ-, έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στην κατοικία τους καθότι δεν μπορούν να συντηρήσουν το δικός τους δικηγορικό γραφείο. Παρ’ όλα αυτά, κατά το νομοσχέδιο και αυτοί οι συνάδελφοι θεωρούνται κατά τεκμήριο φοροφυγάδες.
    2. Πιο συγκεκριμένα, τα άρθρα 13επ. καθιερώνουν έναν οριζόντιο τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού του καθαρού φορολογητέου επιχειρηματικού κέρδους των ελ. επαγγελματιών ανεξαρτήτως αν αυτοί δραστηριοποιούνται στην παραγωγική ή στην εμπορική δραστηριότητα ή στην παροχή υπηρεσιών. Παραδείγματος χάρη είναι αυτονόητο ότι δεν δραστηριοποιείται υπό τις ίδιες συνθήκες ένας έμπορος λιανικής πώλησης με έναν δικηγόρο, ούτε ένας δικηγόρος με έναν υδραυλικό, ούτε ένας υδραυλικός με έναν οικονομολόγο κλπ. Ακόμα, η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων αδυνατεί να συλλάβει τοπικές ιδιαιτερότητες άσκησης εκάστου επαγγέλματος ανά περιοχή όπως ότι το περιθώριο κέρδους ενός δικηγορικού γραφείου στην Αθήνα είναι διαφορετικό με αυτό ενός δικηγορικού γραφείου στην περιφέρεια καθόσον η φύση των υποθέσεων και η πρόσβαση σε αυτές διαφέρουν ανά περιοχή ενώ διαφοροποιείται και λειτουργικό κόστος.
    3. Η επιλογή του ετήσιου κατώτατου μισθού των άρθρων 134 π.δ. 80/2022 και 103 Κ.Φ.Ε. είναι μία άστοχη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμηρίου των ελ. επαγγελματιών. Η αιτιολογική σκέψη της εν λόγω διάταξης βασίζεται σε ένα επικοινωνιακό πολιτικό πυροτέχνημα που συνίσταται στο ότι δήθεν δεν δύναται ένας ελ. επαγγελματίας να βγάζει ετήσιο καθαρό κέρδος κατώτερο από το εισόδημα που αποκτά ένας ιδιωτικός υπάλληλος. Με το ως άνω σκεπτικό, το κράτος υπεκφεύγει της ευθύνης του να ανεύρει πραγματικά δεδομένα επί τη βάσει των οποίων θα ανακαλύψει πραγματική φορολογητέα ύλη και τα οποία δύναται να προσδιορίσει κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με έκαστο επαγγελματικό κλάδο π.χ. να ορίσει επί τη βάσει στοιχείων κατώτατους συντελεστές μεικτού περιθωρίου κέρδους ανά εμπορικό κλάδο ή ειδικά στο κλάδο των δικηγόρων να αναπροσαρμόσει τα γραμμάτια προείσπραξης σε πραγματικές αμοιβές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το γραμμάτιο προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής για την κατάθεση αγωγής από 800.000,00 ευρώ έως 1.500.000,00 ευρώ ανέρχεται μόλις στο μεικτό ποσό των 566,00 ευρώ προ Φ.Π.Α. Αντί λοιπόν να ανευρεθούν πραγματικά στοιχεία επιλέγεται μια επικοινωνιακά αυθαίρετη ταύτιση δύο εντελώς ανόμοιων οικονομικών δραστηριοτήτων κατά παραβίαση της αρχής της ισότητας όπως άλλωστε έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπαγωγή μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών σε ενιαίους κανόνες ασφαλιστικών εισφορών (νόμος Κατρούγκαλου). Επομένως, με την ως άνω διάταξη δεν επιδιώκεται η πραγματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά η ενιαία επιβολή ενός επιπρόσθετου τέλους επιτηδεύματος σε όλους, ανεξαρτήτως αν αυτοί έχουν όντως αποκτήσει το ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος ή όχι.
    4. Επιπλέον, προβληματικό είναι και το γεγονός ότι ως βάση υπολογισμού τίθεται ο ετήσιος κατώτατος μεικτός μισθός των μισθωτών πλήρους απασχόλησης και όχι ο ετήσιος καθαρός μισθός ενώ ο προσδιορισμός αυτού γίνεται επί τη βάσει δεκατεσσάρων μισθών. Αν πράγματι λοιπόν, η διάταξη σκόπευε να ταυτίσει τα κατώτατα εισοδήματα ελ. επαγγελματιών και μισθωτών έπρεπε να λάβει υπόψη τον αριθμό των μισθωτών μερικής και πλήρους απασχόλησης, την ηλικία αυτών, την γεωγραφική κατανομή αυτών αλλά και τον ετήσιο κατώτατο καθαρό μισθό τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατο, γεγονός που αποδεικνύει το εσφαλμένο της ταύτισης ελ. επαγγελματιών και μισθωτών. Σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση τεκμαρτών μισθών -και μάλιστα Χ 14 – αναιρεί την ουσία των εννοιών του ελ. επαγγέλματος και της επιχειρηματικότητας οι οποίες βασίζονται στην δημιουργική αυτοαπασχόληση με σκοπό το κέρδος, χωρίς αυτό να είναι δεδομένο και χωρίς να τίθενται όρια στο πότε και στο σε ποιο βαθμό αυτό θα πρέπει να παραχθεί.
    5. Περαιτέρω, το νομοσχέδιο ενδέχεται να έρθει σε αντιφάσεις με άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν άλλες φορολογίες. Παραδείγματος χάρη δεν έχει διευκρινιστεί πως ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του φορολογητέου κέρδους δεν θα συνδέεται με το όριο απαλλαγής του Φ.Π.Α. του αρ. 39 ν.2859/2000 περί ειδικού καθεστώτος μικρών επιχειρήσεων. Έτσι ενδέχεται να έχουμε περιπτώσεις μικρών επιχειρήσεων όπου ο κύκλος εργασιών τους υπολείπεται των 10.000,00 ευρώ και ως εκ τούτου απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής Φ.Π..Α. και με τον τεκμαρτό τρόπο των παρόντων διατάξεων το καθαρό κέρδος τους να ανέρχεται άνω των 10.000,00 ευρώ.
    6. Ίσως η πιο άστοχη πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά την προσαύξηση του τεκμαρτού κέρδους με το άρθρο 13 παρ. 2 περ. γ’ και η οποία πρέπει να αποσυρθεί. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω διάταξη προβλέπονται συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού κέρδους σε τρεις κλίμακες κατά 35%, 70% και 100%, εφόσον ο τζίρος εκάστου ελ. επαγγελματία ξεπερνά τον μέσο τζίρο του οικείου ΚΑΔ από 0,1% έως 149,99%, από 150% έως 199,99% και από 200% και άνω αντίστοιχα. Η εν λόγω διάταξη δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και περαιτέρω λειτουργικά κόστη στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει ετησίως να καταβάλλουν επιπλέον έξοδα σε φοροτεχνικά και λογιστικά γραφεία για να παρακολουθούν τον μέσο τζίρο που καταγράφει ο οικείος ΚΑΔ προκειμένου ακολούθως να προσδιορίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Περαιτέρω, εξαρτοποιεί την φορολογική υποχρέωση εκάστου ελ. επαγγελματία από το τζίρο των συναδέλφων τους, δημιουργώντας φορολογικά αντικίνητρα και παράλληλα τιμωρώντας στους συνεπείς ελ. επαγγελματίες δημιουργώντας ένα πρωτοφανή ενδοεπαγγελματικό κοινωνικό αυτοματισμό. Ακόμα, η εν λόγω προσαύξηση οδηγεί σε περιπτώσεις όπου το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να προσεγγίσει ή να ξεπεράσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών ενός ελ. επαγγελματία. Παράδειγμα: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών των δικηγόρων ανήλθε το 2022 στις 15.100 ευρώ. Δικηγόρος 6αετίας χωρίς προσωπικό, δηλώνει ετήσια ακαθάριστα έσοδα 15.200 ευρώ. Η τεκμαρτή ελάχιστη αμοιβή του (10.920 ευρώ) προσαυξάνεται βάσει αυτής της διάταξης κατά 35% και ανέρχεται στις 14.742 ευρώ (10.920 Χ 1,35).
    7. Το παραπάνω παράδειγμα συνδέεται και με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 παρ. 3 περί ανατροπής των τεκμηρίων. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται ότι ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει τα τεκμήρια επί τη βάσει πραγματικών περιστατικών ή στοιχείων, θέτοντας ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι «Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου». Σύμφωνα με την γραμματική ερμηνεία του εν λόγω εδαφίου οι ελ. επαγγελματίες δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια επί τη βάσει των λογιστικών εγγραφών και των συνοδευόμενων με τα αυτά στοιχείων, γεγονός πλήρως αντίθετο με τις αρχές της λογιστικής και της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων. Στο πιο πάνω παράδειγμα μας δείξαμε ότι ο ως άνω δικηγόρος 6αετίας με τζίρο 15.200 ευρώ θα έχει τεκμαρτό κέρδος 14.742 ευρώ. Σύμφωνα με την πιο πάνω διάταξη, ο εν λόγω δικηγόρος δεν μπορεί να ανατρέψει το παραπάνω τεκμήριο προσκομίζοντας πραγματικές δαπάνες άνω των 458 ευρώ (15.200 – 14.742). Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές ενός δικηγόρου 6 ετών είναι τουλάχιστον άνω των 3.500,00 ευρώ.
    8. Περαιτέρω, οι απαλλαγές και τα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος κρίνονται εξαιρετικά ανεπαρκείς. Καταρχάς, δεν προβλέπεται ρητή εξαίρεση όσων εργάζονται υπό το καθεστώς του αρ.12 παρ.2 περ.στ’ Κ.Φ.Ε. (μπλοκάκι) στο οποίο εργάζεται και η πλειοψηφία των νέων επιστημόνων. Η μη ρητή εξαίρεση της ως άνω κατηγορίας θα οδηγήσει στο παράδοξο π.χ. δικηγόρος 6αετίας με μπλοκάκι πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 11.500,00€ προερχόμενο από τον εργοδότη του. Οι ασφαλιστικές εισφορές του ανέρχονται στις 2.640,00€ τον χρόνο και ως εκ τούτου το καθαρό του κέρδος ανέρχεται στις 8.860,00€. Με τα όσα ορίζονται στη διάταξη του αρ.14 του νομοσχεδίου, στον εν λόγω δικηγόρο θα επιβληθεί φόρος επί της διαφοράς του εισοδήματος που έλαβε από τον εργοδότη του και του τεκμαιρόμενου κέρδους του αρ. 13 του νομοσχεδίου, χωρίς αυτή την διαφορά να την έχει ουδέποτε λάβει (10.920 – 8.860,00 = 2.060,00€ X 9% επιπλέον φόρος = 185,40€). Συνεπώς, ζητάμε την ρητή απαλλαγή των όσων εργάζονται υπό το καθεστώς του αρ. 12 παρ.2 περ.’ στ’ του νομοσχεδίου.
    9. Επιπλέον, στο αρ. 14 του νομοσχεδίου οι μόνες πηγές εισοδήματος που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος είναι το εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις ή αγροτική δραστηριότητα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη άλλες πηγές εισοδήματος π.χ. μισθώματα. Ειδικά, στην περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης δεν λαμβάνει υπόψη εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τον/την σύζυγο τους. Σημειώνεται ότι είναι συχνό το φαινόμενο σε ζευγάρια ελεύθερων επαγγελματιών ο ένας εκ των δύο να εργάζεται περισσότερο (και να έχει αντιστοίχως υψηλότερα εισοδήματα) από τον άλλο στα πλαίσια κατανομής των οικογενειακών βαρών, ή και ένας εκ των δύο να μην εξασκεί καθόλου το επάγγελμα και να διατηρεί τον ΚΑΔ του ενεργό αποκλειστικά για λόγους κοινωνικής ασφάλισης.
    10. Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελ. επαγγελματιών οδηγεί τους νέους επαγγελματίες στην υπαλληλοποίηση. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των νέων επιστημόνων εργάζεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) προκειμένου οι εταιρίες στις οποίες εργάζονται να πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές και να μην είναι υπόχρεες σε μία σειρά εργοδοτικών υποχρεώσεων π.χ. ωράριο, υπερωρίες, άδειες κλπ. Οι ως άνω επιστήμονες για την ως άνω παροχή των υπηρεσιών κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην κατά τόπο αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μπορεί να εργάζονται επί σειρά ετών στο ως άνω καθεστώς. Ωστόσο, οι απαλλαγές και οι ελαφρύνσεις που προβλέπονται στο αρ. 15 για τους νέους επαγγελματίες θέτουν ως χρόνο αναφοράς τον πρώτο χρόνο έναρξης και όχι τον πρώτο χρόνο που οι νέοι επαγγελματίες σταμάτησαν να εργάζονται υπό το καθεστώς του μπλοκακίου. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται αντικίνητρα στους νέους επιστήμονες να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση αφού θα έχουν ένα επιπρόσθετο φορολογικό βάρος από τον πρώτο χρόνο πραγματικής αυτοαπασχόλησης και όλα αυτά σε ένα ήδη ιδιαίτερα οικονομικό και ανταγωνιστικό πεδίο με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, υψηλά ενοίκια και λειτουργικά έξοδα, μη προσβάσιμη χρηματοδότηση κ.α. Από τα ανωτέρω, επωφελούνται μονάχα οι μεγάλες εταιρίες που αφενός δεν υπόκεινται στον εν λόγω ή άλλο συναφή τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού φορολογητέου κέρδους και αφετέρου θα απορροφήσουν ολοένα και περισσότερους εργαζομένους με χαμηλές απολαβές και με μείωση της ανταγωνιστικότητας.
    11. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται αναγκαία η απαλλαγή των ελ. επαγγελματιών από το τεκμαιρόμενο κέρδος για τα πέντε (5) πρώτα έτη από την πραγματική άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (αντί για τρία που προβλέπει η ρύθμιση) συν δύο έτη μερικής απαλλαγής. Τα ανωτέρω προτείνονται για λόγους νομοθετικής συνοχής, καθότι η πενταετία αποτελεί ένα χρονικό διάστημα γενικώς αναγνωρισμένο ως «εναρκτήρια περίοδος» για ένα νέο ελεύθερο επαγγελματία, που τυγχάνει ευνοϊκής φορολογικής και ασφαλιστικής αντιμετώπισης. Ενδεικτικά, για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, και για το ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπεται η υπαγωγή στην ειδική ασφαλιστική κατηγορία με μειωμένες εισφορές.
    12. Υποκρυπτόμενος στόχος του νομοσχεδίου φέρεται να είναι η μείωση του αριθμού των ελ. επαγγελματιών με την αιτιολογία ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε διπλάσιο αριθμό ελ. επαγγελματιών σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση αξιολογεί πλήρως εσφαλμένα τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, θεωρώντας ότι συλλήβδην ο αριθμός αυτός οφείλεται λόγω της δυνατότητας φοροδιαφυγής και της δεδομένης επίτευξης μεγάλου κέρδους σε σχέση με έναν υπάλληλο. Το ανωτέρω είναι εσφαλμένο καθώς οι περισσότεροι εξ’ αυτών προτιμούν το ελ. επάγγελμα όχι κατ’ ανάγκη επειδή θα έχουν μεγαλύτερο εισόδημα αλλά αφενός επειδή θέλουν να οργανώνουν έτσι την ζωή τους και αφετέρου διότι οι συνθήκες εργασίας της μισθωτής απασχόλησης στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη. Με το εν λόγω νομοσχέδιο λοιπόν, δεν θα επιτευχθεί η δημιουργία ενός νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα βασιστεί σε μεγάλα συνεργατικά σχήματα αφού αφενός θα ανακόψει περαιτέρω την πορεία νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση και κατ’ επέκταση να παραμείνουν υπάλληλοι και αφετέρου τους ήδη υπάρχοντες ελ. επαγγελματίες θα τους ωθήσει στην δημιουργία εταιριών «στα χαρτιά» για την υπαγωγή τους σε ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα και όχι στην δημιουργία σχημάτων με οικονομικό και αναπτυξιακό πλάνο.
    13. Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελ. επαγγελματιών θα δημιουργήσει σωρεία νομικών διαφορών μεταξύ ΑΑΔΕ και ελ. επαγγελματιών λόγω αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Το γεγονός αυτό θα επιφορτίσει αφενός το έργο των ελεγκτών οι οποίοι θα μπορούσαν να απασχοληθούν με ελέγχους μεγάλης και πραγματικής φοροδιαφυγής, το έργο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών στην οποία μόνο το 2022 υποβλήθηκαν 7.862 ενδικοφανείς προσφυγές και αφετέρου το έργο των Διοικητικών Δικαστηρίων. Παράλληλα, οι ελ. επαγγελματίες που θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχουν ήδη καταβάλλει τους σχετικούς φόρους, τους οποίους θα λάβουν πίσω τουλάχιστον δύο χρόνια μετά εφόσον η εκ μέρους τους αμφισβήτηση των τεκμηρίων κριθεί βάσιμη από τα Διοικητικά Δικαστήρια και εφόσον το Δημόσιο δεν ασκήσει έφεση. Σημειώνεται ότι ο μέσος χρόνος προσδιορισμού μίας φορολογικής προσφυγής σε πρώτο βαθμό στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι 1,5 με 2 χρόνια.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών εκφράζει ομόφωνα την ρητή αντίθεσή του με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί σε μία πραγματική και όχι σε μία επικοινωνιακή και ημιτελή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Οι νέες γενιές είναι αυτές που πλήττονται πρώτα από την φοροδιαφυγή και προς τον σκοπό αυτό έχουμε να προτείνουμε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να συνδυάσουν και να επιτύχουν αποτελεσματικά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ανάπτυξη της νεανικής, ανταγωνιστικής και υγειούς επιχειρηματικότητας.

    ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΡΖΙΜΠΑΣΗΣ

    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΥΚΟΥΝΑΣ

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 10:00 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.

    Καλημέρα,
    είμαι μισθωτός με εισόδημα € 25,000/έτος.
    Η σύζυγος ελεύθερος επαγγελματίας έχει ετήσιο κέρδος άλλοτε € 5,000 άλλοτε € 6,000 και άλλοτε € 7,000 (προφανώς δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες στο ελεύθερο επάγγελμα…….) Πόσο δημοκρατικό είναι το κράτος μου να επιβάλλει με νόμο ότι η σύζυγος μου κερδίζει € 14.000/έτος ?? Θα μπορύσαμε αντίστοιχα να ψηφίσουμε νόμο ότι και εγώ δεν έχω € 25,000 αλλά € 40,000 εισόδημα. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν> ? Επίσης , πόσο δημοκρατικό είναι να μην υπάρχει το νομοσχέδιο αυτό προεκλογικά στην ατζέντα σας ?
    Το λιγότερο που μπορεί να γίνει κε Χατζηδάκη είναι όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το τεκμαρτό (από μισθούς συζύγου και από ενοίκια ) να μην επιβάλλεται έξτρα φόρος σε υποτιθεμένο εισόδημα (ειδικά στην περίπτωση όπου ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι γένους θηλυκού και επομένως ασχολείται και με το μεγάλωμα των παιδιών……. & αφού πρεσβεύετε ότι σας ενδιαφέρει το θέμα της υπογεννητικότητας.).
    Τέλος ως οικονομολόγος θα σας δώσω δίκαιο ότι με τζίρο σε μια εταιρεία πχ € 500.000 δε γίνεται τα κέρδη να είναι της τάξης των €5000 ή των € 10.000. Αλλά σε μικρά μαγαζιά ή σε ελευθερους επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενο βρίσκω λογικό στην ελλάδα της κρίσης ένα τζίρο της τάξης των €12 ή €15 χιλιάδων. Επομένως γιατί σας κάνει εντύπωση ότι πράγματι τα κέρδη του συγκεκριμένου ελ επαγγελματία μπορεί να είναι €5.000?
    Ελπίζω να βρείτε κάποια λογική έστω και την ύστατη στιγμή.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 10:54 | Λιλα

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας μεταφράστρια, απόφοιτη του Ιονίου Πανεπιστημίου, με σχεδόν 19 χρόνια παρουσίας στον χώρο. Θεωρείτε ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να παρουσιάζει ζημία, αλλά αυτό θα έπρεπε να κρίνεται ανάλογα με τον εκάστοτε κλάδο. Επί παραδείγματι, οι τιμές στον κλάδο της μετάφρασης έχουν πέσει σε εξευτελιστίκα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, στον κλάδο δεν υπάρχει καν συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε να εξασφαλίζεται με κάποιον τρόπο ο επαγγελματίας και, φυσικά, ο εκάστοτε εκδότης μπορεί να κηρύξει πτώχευση άνα πάσα στιγμή, χωρίς κυρώσεις από το κράτος, και να φεσώσει τον επαγγελματία, ο οποίος εργάστηκε κανονικά. Έχω προσωπική εμπειρία, με περίπτωση που πήγε στα δικαστήρια, δικαιώθηκε, αλλά δεν εισέπραξα ποτέ τα δεδουλευμένα, αν και πλήρωσα κανονικά όλους τους φόρους που μου αναλογούσαν.
    Επί του νομοσχεδίου, με 19 χρόνια προϋπηρεσίας θα φορολογηθώ για πάνω από 15.000 ευρώ, ενώ τα πραγματικά μου έσοδα είναι γύρω στις 6000 ευρώ, γιατί πλέον ως μητέρα με μωρό παιδί μείωσα στο ελάχιστο τις ώρες εργασίας μου, ώστε να μπορώ να καλύπτω το ταμείο μου και τις ανάγκες της οικογένειάς μου. Αν από τις 6000 ευρώ αφαιρέσουμε τον ΕΦΚΑ και την εισφορά αλληλεγγύης, με τον νέο νόμο δεν θα μένει ούτε ένα ευρώ.
    Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω τα εξής:
    1ον. Γιατί θεωρείτε ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να ημιαπασχολείται, ενώ ο ιδιωτικός υπάλληλος έχει αυτήν τη δυνατότητα;
    2ον. Οι μεταφραστές που έχουμε έως τρεις πελάτες/εργοδότες ή το 75% των εσόδων από έναν πελάτη/εργοδότη, θα συνεχίσουμε να φορολογούμαστε ως μισθωτοί όπως ισχύει έως σήμερα ή θα αλλάξει αυτό;
    Να σημειωθεί ότι στον κλάδο δεν νοείται να παραδώσεις δουλειά χωρίς δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς για να αναφερθεί το όνομα του μεταφραστή στο έργο που παραδίδει, πρέπει να υπάρχει δελτίο παροχής.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 09:02 | ΔΗΜΟΣ Κ.

    Είμαι αρχιτέκτων μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας. Έχω αποκτήσει από τον πατέρα μου το διαμέρισμα στο οποίο μένω και ένα δεύτερο διαμέρισμα από το οποίο εισπράττω ενοίκιο. Τα κέρδη μου από το ενοίκιο και την επιχειρηματική μου δραστηριότητα μου είναι αρκετά για να ζω και περισσότερα από τον μικτό κατώτατο μισθό. Αλήθεια γιατί μας συγκρίνετε με τον ΜΙΚΤΟ μισθό? Αφού εμείς πληρώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές μας. Τα κέρδη μου μόνο από το επάγγελμα δεν καλύπτουν πάντα αυτό το ελάχιστο τεκμαρτό που θέλετε να εφαρμόσετε ως κατώτατο κέρδος, δεδομένου ότι πληρώνω περίπου 4000€ το χρόνο ασφαλιστικές εισφορές. Επιλέγω να μην εργάζομαι όλη τη μέρα ως μηχανικός αφού όπως προανέφερα ζω μια χαρά με αυτά που βγάζω. Πρέπει δηλαδή ντε και καλά να παρουσιάζω πάνω από 13000€ (λαμβάνοντας υπ όψιν τις τριετίες) καθαρά κέρδη από το επάγγελμά μου? Πως καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι στη δική μου περίπτωση φοροδιαφεύγω? Δεν βλέπω κίνητρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στο άρθρο 13 παρά μόνο μια αύξηση επιβολής φόρου από την οποία θα αδικηθούν αρκετοί.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 09:36 | Kiriakos Xanthopoulos

    Σύμφωνα με τη συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας Κέντρων Ξένων Γλωσσών (εφεξής Κ.Ξ.Γ.) προκύπτουν οι εξής παρατηρήσεις, ενστάσεις και προτάσεις:

    1) Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να
    φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    2) Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των
    30.000 κατοίκων
    3) Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    4) Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες
    εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    5) Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    6) Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο,
    εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο
    7) Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ
    που επιβαρύνει την φορολόγηση
    8) Να λάβετε υπόψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των
    10.000€
    9) Να λαμβάνετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν
    ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού
    νομοσχεδίου

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 09:51 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο. Εάν ψηφιστεί θα αναθεωρήσω πολλά!!! Ελπίζω να το κρίνουν ορθά και ισότιμα και να μην ψηφιστεί. Μιλάμε για πλήρη φορολογική ανισότητα και οριζόντια μέτρα σε καταστάσεις που ποικίλουν υπερβολικά ανά άτομο, ανά επιχείρηση, ανά έτος κλπ κλπ κλπ!!! Ακόμα, το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα τραγικό λάθος με μεγάλη δόση αδικίας που πρέπει να καταργηθεί στο σύνολό του! Γιατί όλα αυτά τα μέτρα για τους ελευθέρους επαγγελματίες; Τέλος, ξαφνικά μετά τις εκλογές δημιουργήθηκε αυτό το νομοσχέδιο; Δεν υπήρχε πιο πριν σε συζητήσεις; Γιατί δεν αναφέρθηκε κανείς σε αυτό πριν τις εθνικές μας εκλογές; Ειλικρινά, νιώθω βαθιά απογοητευμένη…

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 09:20 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο. Εάν ψηφιστεί θα αναθεωρήσω πολλά!!! Ελπίζω να το κρίνουν ορθά και ισότιμα και να μην ψηφιστεί. Μιλάμε για πλήρη ανισότητα και οριζόντια μέτρα σε καταστάσεις που ποικίλουν υπερβολικά ανά άτομο, ανά επιχείρηση, ανά έτος κλπ κλπ κλπ!!! Ακόμα, το τέλος επιδητεύματος είναι ένα τραγικό λάθος με μεγάλη δόση αδικίας που πρέπει να καταργηθεί στο σύνολό του! Τέλος, ξαφνικά μετά τις εκλογές δημιουργήθηκε αυτό το νομοσχέδιο; Δεν υπήρχε πιο πριν σε συζητήσεις; Γιατί δεν αναφέρθηκε κανείς σε αυτό πριν τις εθνικές μας εκλογές; Ειλικρινά, νιώθω βαθιά απογοητευμένη…

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 09:18 | Βαγγέλης Μπ

    Εκτός πραγματικότητας Ελληνικής και μη αυτό το νομοσχέδιο από ανθρώπους που φαίνεται ότι δεν έχουν επαφή με την εργασία και την καθημερινή πάλη που βιώνει ένας ελεύθερος επαγγελματίας.
    Ευνοεί για άλλη μια φορά τους «μεγαλους» και κλείνει τα μικρά μαγαζιά και την επιχειρηματικότητα εκτός ομίλων.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 09:48 | κωνσταντινα

    Περίπτωση: Σύζυγος συνταξιούχος, εγώ άνω των 60 με εμπορική επιχείρηση. Η επιχείρηση μου διατηρείται όπως πρέπει, εννοώ με τις αγορές κλπ ώστε να μπορούν να πωλούνται και τα είδη που υπάρχουν σε στοκ αλλά και νέο εμπόρευμα. Στόχος μου είναι να καλύπτει τα έξοδά της και τον εφκα μου μέχρι να βγω στη σύνταξη, πληρώνω πολύ ΦΠΑ για την κατηγορία της (δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης, και όλα τα παραστατικά κόβονται) και ό,τι κέρδη έχει (κάτω από το τεκμαρτό όριο) να προστίθεται στο οικογενειακό μας εισόδημα. 99% των συναλλαγών γίνεται με κάρτα. Εννοείται ότι στο εμπόριο δεν υφίσταται πλέον φοροδιαφυγή, έχει σχεδόν μηδενιστεί. Είναι άδικο με τόσους τρόπους που ελεγχόμαστε να συμπεριληφθούμε με επαγγέλματα υπηρεσιών που κακά τα ψέματα δεν ελέγχονται όπως εμείς. Επιπλέον, όπως αναφέρω παραπάνω υπάρχει αυτή η κατηγορία των επαγγελματιών που περιμένουν να βγουν στη σύνταξη και έχουν εισόδημα από σύζυγο ή αλλες πηγες. Παρακαλώ να το δείτε είναι εντελώς παράλογο.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 08:09 | Γ.Κ.

    Απαράδεκτο να μην αναγνωρίζονται εισοδήματα από μισθώματα και μερίσματα που εξασφαλίζουν τη διαβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιόδους μείωσης τζίρου. Μπαίνουμε σε μια νέα δίνη κλεισίματος βιβλίων, να αναμένουν οι υπόλοιποι μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών στα ταμεία.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 08:12 | ΜΑΡΙΑ Π.

    Είμαστε γονείς, δεν δικαιούμαστε άδειες εγκυμοσύνης, λοχείας, μητρότητας/πατρότητας, είμαστε στο σπίτι χωρίς να εργαζόμαστε όταν τα παιδά μας είναι άρρωστα ή έχουν άλλες υποχρεώσεις, και κανείς δεν μας αποζημιώνει για αυτό το χρόνο, αντίθετα με τους μισθωτούς (μην αναφερθούμε στους δημοσίους υπαλλήλους). Σε ένα ευνομούμενο κράτος, θα υπήρχε μέριμνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες-γονείς. Αντίθετα, ενώ είμαστε συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις, οι οποίες σας δίνουν τη δυνατότητα να συντηρείτε το κράτος, που πληρώνει μισθούς, διανέμει επιδόματα και δίνει συντάξεις, χωρίς να προκύπτουν από έσοδα ελεύθερου επαγγέλματος αλλά από ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ (τα οποία φορολογείτε με τεράστιους συντελεστές), θα μας φορολογήσετε για ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ εισοδήματα που δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρυσμα στην πραγματικότητα χωρίς να αναγνωρίζετε ότι τα υπόλοιπά μας εισοδήματα είναι αρκετά για να καλύψουν τις δαπάνες διαβίωσης και να συντηρήσουν την επιχείρησή μας όταν υπάρχει οικογενειακό ή άλλο πρόβλημα που μας εμποδίζει να εργαστούμε.
    Εάν δεν συμπεριληφθούν τα εισοδήματα από μισθώματα στην δικαιολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος, είναι πασιφανές ότι οι περισσότεροι αντίστοιχοι με εμένα θα κλείσουν βιβλία, εφόσον έχουν μια στοιχειώδη περιουσία, αρκετή για να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης, και είτε οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εναπομείναντες ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνουν δυσβάσταχτες, ή θα αναγκαστείτε να μειώσετε τις συντάξεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κοινωνία.

  • Να καθιερωθεί αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 08:31 | Γεωργία Παπαθέου

    Οι διατάξεις για το τεκμαρτο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδίως στους δικηγόρους θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα διότι αντιβαίνουν στις συνταγματική διάταξη του άρθρου 4 παρ.1 και 5 του Συντάγματος, ήτοι καθείς πληρώνει φόρους αναλόγως της φοροδοτικής του ικανότητας. Είναι εντελώς αυθαίρετο και άνισο μετρο!!!
    Με εκτίμηση

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 08:35 | Δημητρης Δημητριαδης

    Χωρίς να είμαι ο ίδιος δικηγόρος αλλά »ελέυθερος» επαγγελματίας, καλύπτοντας τα εισοδηματικά κριτήρια των τεκμηρλίων κατά το πλέιστων, αλλά έχοντας περάσει και χρονιές ζημιών (επιχειρηματικότητα = ρίσκο άρα η ζημιά είναι αποδεκτή κ απολύρως συνταγματικά κατοχυρωμένη)με εκφράζει απόλυτα το παρακάτω κείμενο.
    Είμαστε διαρκώς υπο φορολογικό κλειό κ οι σπατάλες με πολιτικές αποφάσεις του δημόσιου χρήματος μας οδηγούν απο χρεωκοπία σε χρεωκοπία. Αλλού ψάξτε για τα εκατομμύρια στην παιδεία κ στην υγεία κ στα λοιπά χαρτοφυλάκια που σας λείπουν κ σταματήστε την πολιτική των αυτοκρατοριών υπο κατάρευση γιατί τα χειρότερα έρχονται κ τα προκαλείται με λάθος πολιτικές απο μόνοι σας!!!

    Και όμως … μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να κερδίζει λιγότερα από έναν υπάλληλο

    Τρίτη, Νοεμβρίου 21, 2023

    Του Ιωάννη Στρατηγού, Δικηγόρου Παρ’Αρείω Πάγω

    (ανοικτή επιστολή για το νομοσχέδιο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης προς κάθε βουλευτή της συμπολίτευσης)

    Ως δικηγόρος και λειτουργός της ελληνικής δικαιοσύνης θεωρώ αυτονόητο ότι με βάση την ιδιότητά σας ως επιστήμονας και εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, θα αποδοκιμάσετε δημόσια, θα ζητήσετε την απόσυρση των εξαγγελιών του οικονομικού επιτελείου περί φορολόγησης «τεκμαρτών» απόλυτα ανύπαρκτων εισοδημάτων και δεν θα ψηφίσετε το κατάπτυστο, αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, επαίσχυντο, προσβλητικό, φασιστικής και ολοκληρωτικής έμπνευσης τερατούργημα που εισάγεται στο ελληνικό κοινοβούλιο από την κυβέρνηση άνευ αιδούς, ως νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και ειδικότερα τις διατάξεις για φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχείρηση, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

    Δεν χρειάζεται να αναλύσω τους λόγους και τα επιχειρήματα που καταδεικνύουν τους ανωτέρω επιεικείς χαρακτηρισμούς μου, καθότι έχουν αναπτυχθεί γλαφυρά στις τοποθετήσεις της Ολομέλειας και των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και των λοιπών επιστημονικών φορέων της χώρας.

    Τα επιχειρήματα αυτά είναι ακλόνητα και έναντι αυτών οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπόρεσαν τόσο καιρό να αρθρώσουν ούτε μία πειστική απάντηση. Το μόνο που βρίσκουν να λένε και ξαναλένε, για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, υποτιμώντας για άλλη μια φορά τη νοημοσύνη του μέσου έλληνα, είναι το περίφημο: «δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να κερδίζει λιγότερα από τον υπάλληλό του». Όμως και αυτό το μόνο ψευδο-αντεπιχείρημα είναι σαθρό, αίολο και ανεπαρκές. Και βέβαια μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να κερδίζει λιγότερα από τον υπάλληλό του. Και μάλιστα, όχι απλά και μόνο να κερδίζει λιγότερα, αλλά ακόμα και να ζημιώνει. Είναι ο ορισμός της επιχειρηματικότητας ! Είναι αυτό που μας μάθαιναν στα πρώτα έτη της Νομικής, στις πρώτες παραδόσεις του εμπορικού δικαίου ! Ότι επιχειρηματίας-ελεύθερος επαγγελματίας = ρίσκο, διακινδύνευση, πιθανή ζημία. Μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερα από έναν μισθωτό αλλά μπορεί να χάσει και να κινδυνεύσει και η ίδια του η διατροφή ή και η περιουσία του. Ας αποφασίσουν λοιπόν στην κυβέρνηση τι μας θεωρούν εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν γι΄ αυτούς είμαστε επιχειρήσεις και μας επιβάλλουν όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων (βιβλία, στοιχεία, έλεγχοι, mydata, φορολόγηση επιχειρήσεων, ειδικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων για εξοπλισμό, τράπεζες, λογιστή, ταμεία κλπ.) ας μας επιτρέψουν να έχουμε και αυτά που προσιδιάζουν στις επιχειρήσεις: δυνατότητα εμφάνισης και μεταφοράς-συμψηφισμού ζημιών, φορολόγηση βάσει βιβλίων και στοιχείων, έκπτωση όλων των δαπανών κλπ. Αν είμαστε ιδιώτες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, τότε δικαιούμαστε τα οφέλη των μισθωτών: απαλλαγή από ΦΠΑ, αφορολόγητο, φορολόγηση με κλίμακα μισθωτών, επιδόματα κλπ.

    Αφού προφανώς λοιπόν μας αντιμετωπίζουν ως μικρές επιχειρήσεις, ας μας αφήσουν να κρατάμε τα βιβλία μας και να φορολογούμαστε βάσει των αποτελεσμάτων μας. Αν έχουμε ζημία, έχουμε ζημία. Αν έχουμε κέρδος, φορολογήστε μας. Δεν μπορείτε όμως να μας αποκαλείτε εκ προοιμίου ανειλικρινείς και φοροφυγάδες ! Ελέγξτε μας, έχετε όλα τα μέσα και εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας. Ολοι πληρώνουμε κατά 90% τουλάχιστον με κάρτες. Αν οι δαπάνες μας είναι περισσότερες από τα δηλούμενα έσοδά μας, αυτομάτως μας πιάνετε. Γνωρίζετε τα πάντα, τι και πόσα χαλάμε, τι και από που ψωνίζουμε, τι τρώμε, τι δαπανάμε, πως περνάμε, πως μετακινούμαστε, που κοιμόμαστε, πως ντυνόμαστε. Εχετε τα τεκμήρια διαβίωσης. Φορολογήστε αυτούς (τους πολλούς) με τις αυτοκινητάρες, τις πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία, τις πισίνες κλπ. Εχετε και τα mydata: τα αποδεχθήκαμε και συμμορφωθήκαμε τάχιστα και σε πολύ υψηλό βαθμό (όπως παραδέχθηκε και η ίδια η ΑΑΔΕ). Τα περνάμε όλα ηλεκτρονικά για να τα βλέπετε και να τα ελέγχετε άμεσα. Είπατε ακόμη ότι δεν θα εκπίπτει ότι δεν περνάει στα mydata και ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τα ηλεκτρονικώς εμφαινόμενα, δεκτό και αυτό. Εχετε και το νέο μεγάλο αδελφό το ΣΑΕΠΠ. Τι άλλο θέλετε ; Γιατί διώκετε ακατάπαυστα τον μικρομεσαίο με άδικα χαράτσια όπως το τέλος επιτηδεύματος ; Λέτε ότι θα το καταργήσετε και βάζετε στη θέση του ένα ακόμα πιο άδικο και αδυσώπητο χαράτσι με το εισαγόμενο νομοσχέδιο. Αυτά που θα χάσετε από το τέλος επιτηδεύματος μπορείτε να τα πάρετε πανεύκολα αν φορολογήσετε δίκαια μερικά μόνο από τα υπερκέρδη μεγάλων επιχειρήσεων που πλουτίζουν ασύστολα σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

    Αλλά και επί του πραγματικού: Οι εμπνευστές αυτού του χυδαίου νομοσχεδίου αγνοούν (ή κάνουν ότι αγνοούν) την πραγματικότητα. Προφανώς, διότι δεν έχουν ιδέα πως δουλεύει ο μέσος δικηγόρος, τι σημαίνει δικαστήριο καθημερινών υποθέσεων και τι αποφέρει οικονομικά (γιατί η μεγάλη μάζα των δικηγόρων με αυτές τις μικρουποθέσεις ασχολείται, τις μεγάλες και αποδοτικές τις έχουν τα μεγάλα γραφεία που λειτουργούν ούτως ή άλλως ως εταιρίες και δεν καταλαμβάνονται από το νομοσχέδιο), πόσες παραστάσεις το χρόνο κάνει, τι έξοδα έχει, πως τα βγάζει πέρα με τις εισφορές και τα άλλα βάρη του. Και όμως λοιπόν, μπορεί πράγματι ένας ελεύθερος επαγγελματίας να κερδίζει λιγότερα από έναν υπάλληλο, ακόμα και από έναν εργατοτεχνίτη ή και ανειδίκευτο εργάτη. Γνωρίζετε ότι το μεροκάματο ενός εργάτη γης ή οικοδομής ή μάστορα είναι πλέον τουλάχιστον 70 ευρώ, δηλαδή αν δουλεύει έστω και 20 ημέρες το μήνα, πάνω από 1400 ευρώ μηνιαίως. Ξέρετε πόσοι δικηγόροι πραγματικά βγάζουν πολύ λιγότερα από 1000 ευρώ μηνιαίως ; Ξέρετε πόσοι παρακαλάνε να πάνε σε οποιοδήποτε γραφείο – ακόμη και άσχετο με τη δουλειά τους – με ακόμη μικρότερο μισθό από τα παραπάνω, μόνο και μόνο για να έχουν κάτι σταθερό ; Ξέρετε ότι μεγάλος αριθμός δικηγόρων δεν έχει να πληρώσει ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές του ; Πως λοιπόν με το ζόρι θα τους φορολογήσετε όλους αυτούς ότι βγάζουν καθαρά μισθό υπαλλήλου ; Και γιατί δεν μπορεί ένας δικηγόρος που έχει άλλα εισοδήματα ή ο/η σύντροφός του έχει ικανό οικογενειακό εισόδημα ή έχει κάποια πάθηση (μικρότερη από 80% αναπηρία) που δεν του επιτρέπει πλήρη απασχόληση ή φθάνει στη σύνταξη και θέλει απλώς να πληρώνει τις εισφορές του, να δηλώνει και να βγάζει πράγματι ένα μικρότερο συμπληρωματικό εισόδημα ; (μην μου πείτε για τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου έναντι της φορολογικής αρχής γιατί εδώ γελάμε: και ο πιο άπειρος δικηγόρος γνωρίζει ότι στην ουσία το «μαχητό» για το δημόσιο είναι αμάχητο).

    Και εν πάσει περιπτώσει, αν επιμένουν στο μότο τους για «τον μισθό του υπαλλήλου», ας εφαρμόσουν το νομοσχέδιο γι’ αυτούς που έχουν υπάλληλο. Πόσοι νομίζετε από τους χιλιάδες ατομικούς δικηγόρους έχουν υπάλληλο ;

    Τελειώνω, σημειώνοντας προς αποφυγή παρανοήσεων, ότι προσωπικά δεν με αγγίζουν και δεν με επιβαρύνουν καθόλου οι διατάξεις του νομοσχεδίου διότι πάντα δήλωνα και δηλώνω πολύ περισσότερα από το «μισθό του υπαλλήλου» (που δεν έχω), τις απολαβές του μέσου δικηγόρου, του μέσου εργαζόμενου και του μέσου έλληνα φορολογούμενου. Όμως δεν μπορώ να μην στιγματίσω τις εκτρωματικές αυτές διατάξεις όταν βάλλεται με τέτοιο επαίσχυντο τρόπο η αξιοπρέπεια του έλληνα δικηγόρου, όταν καθυβρίζεται σαν ανειλικρινής και φοροφυγάς, όταν διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα και υποτιμάται η νοημοσύνη όλων μας. Ανειλικρινείς είναι αυτοί που έταξαν ψευδώς στον ελληνικό λαό ότι θα καταργήσουν τα άδικα τέλη και φόρους και θα υποστηρίξουν τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Και κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Μας αντιμετωπίζουν σαν τα συνήθη υποζύγια, αφήνοντας τα οικονομικά μεγαθήρια, τράπεζες, funds κλπ οικονομικούς κολοσσούς να θησαυρίζουν στις πλάτες μας.

    ΥΓ: Αντί για τα παραπάνω αίσχη, θα μπορούσε το οικονομικό επιτελείο να εισπράξει πολύ πιο εύκολα και δίκαια αυτά που σκοπεύει να εισπράξει με έναν απλό τρόπο: την αύξηση και εκλογίκευση των γραμματίων προείσπραξης, όμως δεν το θέλουν οι φιλικά προσκείμενοι και συνδεόμενοι με την κάθε κυβέρνηση οικονομικοί μεγιστάνες: τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, funds, ενεργειακοί κολοσσοί κλπ. για να δίνουν εξευτελιστικές δικηγορικές αμοιβές και να διενεργούν με φθηνές υπηρεσίες και περισσότερη ευκολία πλειστηριασμούς και δικαστικά μέτρα σε βάρος των οικονομικά ασθενών πολιτών.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 07:06 | Κωνσταντίνος

    Ελευθερος επαγγελματιας, κατασκευαστης οικοδομων που δεν μπορω να εργαστω για λογους ανωτερας βιας. Ειμαι φιλοξενουμενος στον πατερα μοου που ειναι αρρωστος (Αλτσχαιμερ) και πρεπει να τον φροντιζω. Η συζυγος εργαζεται και τα εισοδηματα μας ειναι περιπου 40.000 ευρω (15.000 συνταξη του πατερα, 12.000 ενοικια του πατερα, 13.000 μισθος συζυγου). Θεωρειτε δικαιο να πληρωσω φορο εις διπλουν, αφου τα μονα ποσα που διαθετουμε ειναι ηδη φορολογημενα και σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να κρυφτουν ;

    Θα ηταν δικαιοο και λογικο να λαμβανεται υποψιν το συνολικο οικογενειακο εισοδημα και επιπλεον και η περιπτωση φιλοξενιας.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 07:59 | Νασος

    Μας βάζετε τριετίες αναδρομικά με τη λογική ότι η επιχείρηση στην πορεία του χρόνου αναπτύχθηκε, είχε περισσότερα έσοδα, άρα και κέρδη. Από που προκύπτει αυτό; Να θυμίσω ότι η πορεία της οικονομίας ήταν φθίνουσα από το 2006 και ύστερα. Έντεκα χρόνια οικονομικής κρίσης, δυο χρόνια πανδημία και εσείς μας λέτε ότι πρέπει να έχουμε τριετίες γιατί είχαμε αύξηση κερδών. Αφού είναι έτσι, γιατί πήραμε επιστρεπτεες προκαταβολές, γιατί κάναμε ρυθμίσεις τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία; Ποιος υπέφερε πραγματικά αυτά τα σχεδόν δεκατρία χρόνια, ο επαγγελματίας που εκτός από τα δικά του βάρη είχε και αυτά του μισθωτού ή ο μισθωτός με την τηλεεργασια και τον μισθό να καταβάλεται κάθε τέλος του μήνα; Επίσης τιμωρείτε αυτόν που δηλώνει περισσότερα από τον μέσω όρο του όποιου ΚΑΔ με έξτρα φορολογιση. Μα αυτός «δεν φοροδιαφεύγει» άρα συνάδει η φορολογική του δήλωση με τον λόγο για τον οποίο το εν λόγω νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή ειναι σε διαβούλευση. Ποιο το κίνητρο για ανάπτυξη και εξέλιξη μιας επιχείρησης; Είναι όλο λάθος και ο σκοπός φοβάμαι δεν ειναι η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλα η εξόντωση των μικρών…

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 06:58 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΑΓΑΚΗ

    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντίκεινται προδήλως στις διατάξεις των άρθρων 20- ισότητα έναντι του νόμου, άρ.21- αρχή μη διάκρισης, αρ.48- τεκμήριο αθωότητας και άρ.49 νομιμότητα και αναλογικότητα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και αντιστοίχων άρθρων του Συντάγματος της Ελλάδος.
    Εν αμφιβόλω κρίνεται κι ο στόχος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και θα κριθεί στην εφαρμογή του. Πρωτίστως στόχος της ρύθμισης είναι η αποτροπή του επιχειρήν μέσω ατομικών επιχειρήσεων, προτάσσοντας την επιλογή νομικής οντότητας.
    Επιπρόσθετα, το φορολογικό σύστημα της χώρας μας ήδη κατατάσσεται στην 25 θέση του δείκτη European Tax Policy Scorecard (ETPS) αναφορικά στην ανταγωνιστικότητα και ουδετερότητα και η νομοθέτηση μιας πολύπλοκης ρύθμισης θα επιβαρύνει τη θέση μας.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 05:15 | Θεοδωρος Νασιουδης

    Το παρελθον εχει δειξει οτι οσο πιο μεγαλη ειναι η φορολογια τοσο πιο μικρο ειναι τελικα το προσδοκομενο οφελος. Πολλοι δικηγοροι θα οδηγηθουν στην διακοπη επαγγελματος και αντι να δινουν φορο στο τελος θα παρουν ταμειο ανεργιας, που οι δικηγοροι δεν εβγαιναν ποτε σε ταμειο.Η προσαυξηση πανω απο τον μεσο ορο ειναι αντισυνταγματικη αλλα σε καθε περπτωση ειναι αδικη και τιμωρητικη για τον συνεπη φορολογουμενο. Πανω απο τον μεσο ορο πρεπει απλα να υπαρχουν κλιμακες με πληρη απαλλαγη τελους επιτηδευματος

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 02:32 | ΑΝΔΡΕΑΣ MARATH

    Το Νομοσχέδιο είναι άδικο. Είμαι λογιστής. Δεν κάνετε τίποτα στους μεγάλους φοροφυγάδες που θα γελάνε μαζί σας και τιμωρείτε τους μικρούς και πολλές φορές τίμιους. Σας ψήφισα. Με απογοητεύσατε. Σας περίμενα πιο τολμηρούς. Να πιάσετε την φοροδιαφυγή έστω από ένα ποσό και πάνω. Έχετε δημιουργήσει τεράστιο κόστος λειτουργίας στις επιχειρήσεις με MyData, με διασύνδεση ταμειακών μηχανών, με Ψηφιακά Ωράρια εργασίας και δεν σταματάτε να προσθέτετε υποχρεώσεις & πολυπλοκότητα χωρίς να αφαιρείτε τίποτα από τις παλαιότερες άχρηστες υποχρεώσεις.
    Αυτό το Νομοσχέδιο είναι Ομολογία ανικανότητας να εντοπίσετε την φοροδιαφυγή.
    Επιπλέον καταστρέφετε τον οποιοδήποτε σχεδιασμό κάποιων ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν κάποιο άλλο εισόδημα να το συμπληρώσουν με ελεύθερο επάγγελμα εργαζόμενοι μειωμένα και πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές.
    Με αυτό το Νομοσχέδιο στο τέλος εκτός από την τρέχουσα χρήση που τους αιφνιδιάσατε όλους από τον επόμενο χρόνο θα έχετε μείωση φορολογικών εσόδων & ασφαλιστικών εισφορών. Πολλοί θα κλείσουν τις ατομικές τους επιχειρήσεις και α) θα εργασθούν χωρίς επίσημη επιχείρηση (μαύρα) ή β) θα μετατρέψουν τις ατομικές τους επιχειρήσεις σε εταιρίες ή γ) θα αποσυρθούν πραγματικά και θα τις κλείσουν οριστικά.
    Από χιλιόμετρα μακρυά φαίνεται ότι είναι τελείως εισπρακτικό. Στο μυαλό σας είναι να μαζέψετε ένα συγκεκριμένο ποσό και δεν ενδιαφέρεσθε πραγματικά για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. Μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά την κατάθεση του Νομοσχεδίου ανακοινώσατε επιδόματα. Θα πρέπει να είναι ηλίθιος κάποιος να μην τα συνδυάσει αυτά τα δύο. Επαναλαμβάνω!! Αυτοί που κάνουν φοροδιαφυγή σοβαρή θα γελάνε μαζί σας. Με απογοητεύσατε…

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 22:24 | ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

    Οριζόντια φορολογία στην εποχή του A.I., real time έλεγχο και big data !

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

    Είναι σαφές ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εθνικός στόχος και για αυτό το λόγο οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ εναρμονίστηκαν με το καθεστώς πληρωμής μέσω POS στα ιατρεία τους, παρά την μεγάλη προμήθεια του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας. Επίσης πλήρωσαν ακριβά λογισμικά προγράμματα εναρμόνισης με το σύστημα myDATA, ώστε η πολιτεία να έχει τη δυνατότητα ελέγχου σε καθεστώς real time, να έχει δεδομένα για διασταύρωση στοιχείων και την ικανότητα να εντοπίζει παραβατικές συμπεριφορές. Άλλωστε ήδη πληρώνουν το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος και υπάγονται στο τεκμήριο διαβίωσης, δύο υπάρχοντα τεκμήρια οριζόντιας φορολόγησης.

    Το νέο νομοσχέδιο αντί να εξειδικεύσει το φορολογικό έλεγχο με σύγχρονα εργαλεία και τη χρήση των big data, εισάγει και άλλα οριζόντια τεκμήρια που δημιουργούν πεδίο άδικης φορολογικής αντιμετώπισης. Θα εφαρμοστεί αναδρομικά για το 2023 !!! αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους επαγγελματίες επιστήμονες, σε μία εποχή όπου κυριαρχεί η ακρίβεια και το ταμείο του κράτους παρουσιάζει εντυπωσιακό πλεόνασμα και αύξηση είσπραξης φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ειδικότερα εισάγει αδικίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κοινοπρακτικές λογικές φορο-αποφυγής:

    Οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ (πλην των προσωπικών ιατρών) υπέστησαν μνημονιακή περικοπή από τα 20€ και αμείβονται με 10€ μικτά ανά επίσκεψη από το 2012, με ανώτατο όριο τις 200 επισκέψεις το μήνα, χωρίς καμία αύξηση στην αποζημίωσή τους εδώ και 11 χρόνια, ενώ έχουν βιώσει μνημόνια, COVID-19, τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, lockdown, ενεργειακό και πληθωριστικό κόστος. Σε αυτά τα χρόνια των κρίσεων, είναι σαφές ότι δεν ήταν εφικτό να αυξήσουν το εισόδημα τους, καθώς στήριξαν έμπρακτα την ελληνική κοινωνία.

    Η εφαρμογή της υπέρβασης του ετήσιου κύκλου εργασιών από τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), είναι ασαφής διάταξη, άδικη και καταχρηστική, γιατί στην ουσία παραβλέπει τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και τις διογκωμένες δαπάνες που υφίστανται τα ιατρεία και εργαστήρια, σε καθεστώς ανεξέλεγκτης ακρίβειας.

    Η μισθοδοσία ως τεκμήριο (είτε στον καλύτερα αμειβόμενο υπάλληλο, είτε ως 10%), πραγματοποιείται με αναγωγή σε 14 μισθούς και στο μικτό μισθό και είναι απαράδεκτο μέτρο, καθώς ο επιστήμονας δεν έχει δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές της μισθοδοσίας θεωρούνται έξοδο και όχι τεκμήριο της επιχείρησης.

    Στα δυσβάσταχτα ποσά του clawback με τη μορφή καταχρηστικών καταλογισμών από τον ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα έρχεται να προστεθεί η αναγωγή του τεκμηρίου των επαγγελματικών αυτών στον κύκλο εργασιών / Κ.Α.Δ. και στη μισθοδοσία των εργαζομένων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους εργαστηριακούς επιστήμονες της χώρας στην αιφνιδιαστική χρεοκοπία τους και την απόλυση εξειδικευμένου υγειονομικού δυναμικού.

    Η εφαρμογή του νόμου αναδρομικά για το 2023 είναι ανήκουστη, ελεγχόμενη για τη νομιμότητά της και έχει αμιγώς φορο-εισπρακτικό χαρακτήρα, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής ακρίβειας.

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η φορολογική δικαιοσύνη μας βρίσκουν σύμφωνους, ενώ αντιτιθέμεθα σε αναχρονιστικές οριζόντιες πρακτικές που με θολές διατάξεις έρχονται να υφαρπάξουν φόρο από τον μικρομεσαίο επιστήμονα, που δυσκολεύεται να επιβιώσει σε ένα πολύ αντίξοο οικονομικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το brain drain σίγουρα θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, δημιουργώντας μεγάλα κενά για ειδικότητες αιχμής στη χώρα μας.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

    Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
    Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 22:21 | Kostas

    Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών. Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο, έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα όχι με βάση το δικό τους εισόδημά αλλά το εισόδημα άλλων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος. Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική, αφού αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, η αμφισβήτησή τους είναι ανέφικτη.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 22:49 | ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να
    φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    – Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των
    30.000 κατοίκων
    – Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    – Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες
    εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    – Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    – Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο,
    εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο
    – Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ
    που επιβαρύνει την φορολόγηση
    – Να λάβετε υπόψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των
    10.000€
    – Να λαμβάνετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν
    ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού
    νομοσχεδίου
    Με συναδελ

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 22:19 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Πραγματικά νομοθέτηση στο ποδάρι. Τί να προτείνεις όταν όλο το σκεπτικό είναι για πέταμα; Μερεμέτια θα το κάνουν κουρέλι. Θέλεις δήθεν μεταρρύθμιση και φέρνεις τούτο το πράγμα; Πας στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας και δεν μπορείς να κάτσεις με τους φορείς και τους επαγγελματίες, τους Συνδέσμους, τα επιμελητήρια να δεις ποιο είναι το βέλτιστο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Στα τεχνικά μέσα δεν αναφέρομαι είναι γνωστά. Και καταλήγεις ασθμαίνοντας σε εισαγωγή «Τεκμηρίου εισοδήματος με βάση τον ελάχιστο μισθό, προσαυξημένο με τριετίες (ανήκουστο) και με ποσοστό επί υπέρβαση του ΜΟ του ΚΑΔ»; Διαστροφή πραγματικά. Μερικά σημεία γιατί τα περισσότερα έχουν λεχθεί:
    1)Το ύφος και ο τρόπος αντιμετώπισης ακόμα και τούτης της διαβούλευσης (διά δηλώσεων στα ΜΜΕ κλπ) είναι υποτιμητικός, αλαζονικός προκαλεί αισθήματα οργής και ερεθίζει τα αντανακλαστικά όλων το ΕΕ. Τι ακριβώς να προτείνεις όταν η άλλη πλευρά έχει ήδη κλείσει τις πόρτες και σε αντιμετωπίζει ως φοροφυγά κουνώντας και το δάχτυλο; Ανηθικότητα πλήρης.
    2) Η επικοινωνιακή επένδυση στο νομοσχέδιο άρτια σχεδιασμένη και στοχευμένη να περάσει ένα έκτρωμα νύχτα (αρθρογράφοι που εξυπηρετούν, παπαγαλίζουν απόψεις και παίρνουν και θέση εναντίον, έγκριτοι καθηγητές που γνωρίζουν τι γίνεται στο εξωτερικό και θέλουν μα μας «ενημερώσουν», υποτιμητικά σχόλια, γηπεδικές ατάκες όπως για την αποχή των συμβολαιογράφων «Κυρανάκης -Συμβολαιογράφοι 1-0», ανάδειξη άλλων θεμάτων Κασελάκης κλπ, επιδόματα κλπ που αποπροσανατολίζουν εσκεμμένα την κοινή γνώμη, πλήρης αποσιώπηση από το σύνολο των συστημικών μέσω των διαμαρτυριών των ΕΕ, των δράσεων, της απεργίας της 22/11 που ψάχνω και πουθενά δεν την βρίσκω κ.α.).
    3) Εξίσωση συζύγων ΕΕ που μεγαλώνουν τα παιδιά μας και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να συγκεράσουν οικογενειακή και επαγγελματική ζωή με φοροφυγάδες επειδή εμφάνισαν χαμηλό εισόδημα, χωρίς να τους περνάει από το μυαλό τι θα συμβεί να εξωθηθούν να κλείσουν μια δραστηριότητα που ψυχολογικά στην ουσία διατηρούν για να επανέλθουν κάποια στιγμή στο μέλλον συνεισφέροντας και αυτές. Να πάνε 50 ετών επιστήμονες που ακριβώς ρε διάνοιες; Να τις διαλύσουμε λοιπόν και αυτές. Το ότι ήδη καταπίνουν ότι τις συντηρεί ο σύζυγος (οικογενειακό τεκμήριο) να μη ληφθεί υπόψη και να τις τελειώσουμε; Και θέλετε και προστασία της οικογένειας, λέτε για δημογραφικό και κουραφέξαλα.
    4) Στο «άμα δεν μπορείς κλείστο», δεν έχω πράγματι τι να γράψω. Ότι ποιο αισχρό και ποταπό θα μπορούσε κυβέρνηση να εκστομίσει και δυστυχώς ενεργοποιεί και τα αντίστοιχα ένστικτα των πολιτών, ωσάν να πρόκειται για προσωπική βεντέτα του Μητσοτάκη/Χατζηδάκη με τους ΕΕ. Όσοι ψηφίσαμε ΝΔ έχουμε μείνει άναυδοι με την επιθετική και υποτιμητική συμπεριφορά των Θεοχάρη/ Χατζηδάκη/Μητσοτάκη. Ως άνθρωπος και μόνο αδυνατώ να κατανοήσω προς τι όλη αυτή η ύβρις. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κύριοι. Δυστυχώς προβλέπω τα ίδια και στην Βουλή. Σοβαροί στην Κυβέρνηση υπάρχουν;
    5) Η αντιστροφή του τεκμηρίου απόδειξης με το να θεωρούνται όλοι συλλήβδην ένοχοι με την εξυπνάδα μάλιστα του «αν νομίζουν ας προσφύγουν στην ΔΕΔ γιατί το τεκμήριο είναι μαχητό» εκφεύγει οιασδήποτε νομικής προσέγγισης και παραπέμπει σε κωμωδία όταν το παιχνίδι είναι στημένο με συγκεκριμένους προβλεπόμενους εξαρχής λόγους στους οποίους ΔΕΝ περιλαμβάνεται ΡΗΤΑ μάλιστα να μην έχεις βάσει βιβλίων βρε αδερφέ εισόδημα 10.960 € μία χρονιά γιατί δεν τα κατάφερες ως ανίκανος επιχειρηματίας ας πούμε.
    6) Και αν δηλώνεις περισσότερα του τεκμαρτού; Ο κ. Χατζηδάκης σε καθησυχάζει καθότι απλώς θα σου κόψει παραγωγικά έξοδα που θέλεις να κάνεις για την επιχείρησή σου (ποιος είσαι άλλωστε εσύ που θα αποφασίσεις) και ενδεχομένως να γίνει και συνεταίρος σου, τώρα μάλιστα που αυτή θα είναι αιωνίως κερδοφόρος (μέχρι θάνατο δηλαδή). Τώρα σοβαρά, αυτό που βλέπουμε είναι νομοθέτηση σε ευνομούμενο κράτος; Με όρους πραγματικούς απόσυρση χθες και επιμελέστερο διάβασμα. Με όρους πολιτικούς θα ψηφισθεί ως έχει, μπορεί και χειρότερο.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 22:36 | Μαρία Θεοφανούδη

    Ως μάχιμη δικηγόρος έχω να σας πω πως αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται ότι είναι της έμπνευσης κάποιου που ζει εκτός τόπου και χρόνου και δε δούλεψε ούτε μία ημέρα στη ζωή του, πόσο μάλλον στο ελεύθερο επάγγελμα στην ελληνική αγορά. Όλα αυτά τα κάνετε μόνο για να δείξετε στους Ευρωπαίους ότι κάτι κάνετε αλλά όταν θα αφανίσετε τόσες οικογένειες επαγγελματιών που θα αναγκαστούν να κλείσουν αφού πρώτα τους κάνετε υπερχρεωμένους με «αναδρομική» φορολόγηση κι όταν όλοι αυτοί οι φόροι μείνουν απλήρωτοι τότε θα καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι ποιους ψήφισαν οι Έλληνες άλλη μια φορά στην ιστορία τους και θα γίνετε ρεζίλι. Πάρτε το πίσω όσο προλαβαίνετε!

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 21:21 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π

    Ουσιαστικά το άδικο τεκμήριο που εισάγεται άκριτα λέει στον μικρό επαγγελματία, χωρίς προσωπικό, φύγε από την αγορά αν έχεις ζημία. Οι εξαιρέσεις δεν καλύπτουν το πλήθος των περιπτώσεων που υπάρχει εισόδημα νόμιμο από άλλες πηγές ή βοήθεια από συγγενείς για να τα βγάλει πέρα. Παρτε το πίσω!

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 21:54 | ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗΣ

    Σε αυτούς που θα κάνουν διακοπή αμέσως μετά την ψήφιση, δεν πρέπει να εφαρμοστεί το τεκμαιρόμενο για το 2023.
    Αυτό επιτάσσει η ΗΘΙΚΗ και το ΦΙΛΟΤΙΜΟ, εάν υπάρχουν…

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 21:32 | Δημήτρης Χαρίσης

    Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των 30.000 κατοίκων
    Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο, εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο
    Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ που επιβαρύνει την φορολόγηση
    Να λάβετε υπόψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των 10.000€
    Να λαμβάνετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου21

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 20:02 | Παύλος Ανδρεάδης-Παπαδημητρίου

    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντίκεινται προδήλως στις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1, 2 και 5 (αρχή της ισότητας και της συμμετοχής στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις εκάστου πολίτη) και 25 παρ. 1 του Συντάγματος (αρχή αναλογικότητας), καθώς με αυτές το φορολογητέο εισόδημα υπολογίζεται όχι με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του πολίτη, αλλά με βάση μία τεκμαρτή και δη υπολογιζόμενη με κριτήρια άσχετα με τις συνθήκες πραγματικής δραστηριοποίησης της οποιασδήποτε ατομικής επιχείρησης, ήτοι με συσχέτιση με ένα αυθαίρετο πολλαπλάσιο του μικτού (!) μισθού ενός εργαζομένου του ιδιωτικού τομέα. Περαιτέρω, η προσαύξηση του φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τον μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων του οικείου ΚΑΔ, αφενός οδηγεί στην επιβολή φόρου με βάση ένα αρχικά άγνωστο στον φορολογούμενο μέγεθος, ενώ επίσης ουδεμία σχέση έχει με την φοροδοτική ικανότητα του συγκεκριμένου ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος, στο πλαίσιο της άσκησης της οικονομικής του ελευθερίας ή λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, μπορεί να παρουσιάζει μεγαλύτερο ή μικρότερο συντελεστή καθαρού κέρδους σε σχέση με τον μέσο όρο των επαγγελματιών του κλάδου του.

    Εάν τα τεκμήρια («αντικειμενικά κριτήρια») είχαν κάποτε κριθεί «συνταγματικώς ανεκτά», επειδή ο νομοθέτης και η φορολογική διοίκηση αδυνατούσαν να συλλάβουν τη φορολογητέα ύλη, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτό σήμερα, που υφίστανται πλείστα νομοθετικά και φορολογικά εργαλεία (myData, υποχρέωση διενέργειας ηλεκτρονικών δαπανών, POS, άμεση διαβίβαση στοιχείων/κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών στην ΑΑΔΕ κπλ) πρόσφορα να αναδείξουν κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής του εύρους που η προτεινόμενη διάταξη ευαγγελίζεται να πατάξει.

    Ωστόσο, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι η προτεινόμενη διάταξη επιβραβεύει (δια της πλήρους απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος) αυτόν που έχει (πραγματικά) καθαρά κέρδη 120.000 € και δηλώνει 20.000 €, αλλά τιμωρεί αυτόν που έχει (πραγματικά) καθαρά κέρδη 15.000 € και δηλώνει 14.000 € (δια της μερικής μόνον απαλλαγής του και της τεκμαρτής προσαύξησης του φορολογητέου του εισοδήματος).

    Εξάλλου, τα λοιπά ισχύοντα τεκμήρια, πλην του βασικού τεκμηρίου «διαβίωσης» ύψους 3.000 € που «χρεώνεται» σε κάθε φορολογούμενο που αναπνέει, σχετίζονται πάντως με την απόκτηση ή κατοχή ενός συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου από τον φορολογούμενο, και όχι σε παραδοχές άσχετες με την περιουσιακή κατάσταση του συγκεκριμένου προσώπου, όπως η προτεινόμενη ρύθμιση.

    Τέλος, οι προτεινόμενες περιπτώσεις «αμφισβήτησης» του εν λόγω τρόπου τεκμαρτού υπολογισμού της φορολογητέας ύλης καθιστούν σαφές ότι αυτή θα είναι πρακτικώς αδύνατη για οποιαδήποτε περίπτωση πλην των ρητώς αναφερόμενων.

    Για τους λόγους αυτούς η προτεινόμενη ρύθμιση αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος και εάν καταστεί νόμος του κράτους, η εφαρμογή της θα πρέπει να αποκρουστεί από τα δικαστήρια.

    Παύλος Ανδρεάδης-Παπαδημητρίου, ΔΝ

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 20:45 | ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Είμαι γυναίκα, δικηγόρος 15/ετίας, με δύο παιδιά ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και σύζυγο επίσης ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% λόγω διαβήτη, ηθελημένα άνεργο για να βοηθάει στην ανατροφή των τέκνων μας. Εξηγήστε μου πώς, ως μοναδική εργαζόμενη σε αυτήν την οικογένεια θα μπορέσω να ανταπεξέλθω οικονομικά για την διαβίωση αυτής της οικογένειας και στην πληρωμή φόρων που θα επιβληθούν, επί τεκμαρτών εισοδημάτων μου, και δή αναδρομικά μάλιστα, από την στιγμή που εργάζομαι για να «μπαλώσω» την οικονομική καταστροφή που έπαθα, όπως και όλοι οι δικηγόροι, επί 2 χρόνια, εν μέσω covid, με τα Δικαστήρια της Χώρας κλειστά. Και γιατί να φορολογηγθώ με βάση το ετήσιο κατώτατο μισθό εργαζομένου, ήτοι επί 14 μήνες, από την στιγμή που εγώ δεν δικαιούμαι ούτε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλ’ ούτε και επιδόματα αδείας. Το Πάσχα, δώρο δεν παίρνε, αλλά τρώω από το σοκολατένιο αυγό που φέρνουν οι νονές των παιδιών μου, τα Χριστούγεννα περιμένω δώρο μόνον από τον Άγιο Βασίλη και το καλοκαίρι θα πάω διακοπές με την οικογένεια με τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού (πάλι καλά που αυτά τα δικαιούνται οι υπόλοιποι στην οικογένεια, πλήν εμού, φυσικά, που εργάζομαι, αλλά κάτι είναι και αυτό) ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πάμε για μπάνιο με τα παιδιά μέχρι την Λούτσα (που είναι και άπατα τα νερά για να μην πνιγούν), όχι όμως από την Αττική Οδό, αλλά κανονικά και ορθόδοξα … Αγία Παρασκευή-Σταυρός-Σπάτα-Λούτσα, για να γλυτώσω και τα διόδια της Αττικής Οδού. Μετά από όλα αυτά, μόνον φοροφυγά δεν με λες. Εάν σκοπός αυτής της νομοσχεδιακής βόμβας είναι ο επαγγελματικός αφανισμός μου, ας είναι … φτιάξτε όμως περισσότερες και μεγαλύτερες φυλακές, γιατί από δήθεν «φοροφυγάδες – κλέφτες», θα αναγκαστούμε να γίνουμε -σκέτο- κλέφτες για να ζήσουμε!