2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:18 | Σπυρος

    Κυριε υπουργέ , κατα την αποψη μου θα ηταν καλο τα αφορολογητα εισοδηματα να παραμεινουν ως εχουν και να υπαρξει εκπτωση απο το εισοδημα με την επιδειξη αποδειξεων ολων ανεξαρτητως των επιχειρησεων (συμπεριλαμβανομενων και των αποδειξεων απο σουπερ μαρκετ και αν ειναι δυνατον και των καυσιμων)ετσι ωστε να μπορει ο μεσος μισθωτος (που ειναι και το μεγαλυτερο μερος του ελληνικου λαου)να παιρνει επιστροφη φορου. Με αυτο τον τροπο θα βοηθησει και την εμμεση τονωση της αγορας

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:14 | Maria Ghiata

    Έστω ότι πηγαίνω επίσκεψη στον παιδίατρο, μιας και έχω 3 παιδιά. Του ζητάω την απόδειξη και αυτός μου λέει: θέλεις απόδειξη; Η επίσκεψη χρεώνεται 80 ευρώ με απόδειξη, χωρίς απόδειξη 40.

    τι κάνω λοιπόν; Παίρνω απόδειξη; Ή κάνω το κορόιδο;

    Με ποιον τρόπο θα μπορώ να καταγγείλω τον κάθε κλέφτη, ανώνυμα, ώστε να μην υποστώ τις συνέπειες του συστήματος;

    Και φυσικά αυτό είναι μια πάγια πρακτική. Όχι μόνο σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, καταστήματα. Παντού.

    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:32 | Χρήστος Παππάς

    κ.Υπουργέ

    Η εμπειρία από τη χρήση των αποδείξεων είναι κακή. Οδήγησε στη διόγκωση της γραφειοκρατίας, στο μη πραγματικό έλεγχο και ήταν και θα είναι αναποτελεσματική.
    Ο έλεγχος από εφοριακούς ή από οποιεσδήποτε <> ομάδες θα εντείνει τη διαφθορά.
    Για τους παραπάνω λόγους προτείνω τα εξής:
    1) Όλες οι αποδείξεις να αποθηκεύονται,μέσω διαδικτύου, τόσο σε μερίδα του πωλητή όσο και του αγοραστή σε κάποια υπηρεσία του Υπουργείο (ΜΙΚΥΟ ή κάτι καινούργιο).
    2)Εκεί όπου αυτό είναι αδύνατο (λαϊκές αγορές, κατ΄οίκο επίσκεψη τεχνικών, γιατρών κλπ)να κόβονται αποδείξεις και να επιστρέφεται ο ΦΠΑ στον αγοραστή αγαθών και υπηρεσιών κάθε χρόνο (για να υπάρχει κίνητρο).
    3)Επιπλέον οι γιατροί να ελέγχονται από τον αριθμό των συνταγών που εκδίδουν, οι οποίες θα υποβάλονται πάλι ηλεκτρονικά. Από τον αριθμό των συνταγών να αφαιρείται το 25% (να θεωρούνται μηδενικές, γιατί ο ασθενής πιθανόν να επισκέφθηκε το γιατρό δεύτερη φορά για την ίδια αιτία και να μην πλήρωσε). Η επιβεβαίωση θα γίνεται από τα φαρμακεία οι οποίοι θα υποβάλλουν ξανά τη συνταγή και έτσι θα διασταυρώνεται. Ανάλογα θα υποβάλλουν τον αριθμό οποιασδήποτε πράξης οι δικηγόροι, οι μηχανικοί κλπ.
    Η εκτίμηση της αξίας οποιασδήποτε πράξης να γίνεται με βάση τη περιοχή που έχει το γραφείο του ο πάροχος των υπηρεσιών (γιατρός, δικηγόρος, υδραυλικός κλπ).
    Κάποιοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Για το λόγο αυτό ας μην ελέγχονται όσοι έχουν υπέρβαση των εξόδων από τα έσοδα κατά ένα ποσοστό π.χ. 20 % εκτός αν αποδεδειγμένα έχουν σοβαρό λόγο (γάμος, ασθένεια κλπ).
    Τα παραπάνω όμως πρέπει να συνοδεύονται από το <> για όλους το οποίο θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και στη μερίδα του.
    Με βάση τα παραπάνω δεν έχει νόημα το αφορολόγητο. Επιπλέον θα εμφανιστούν ποσά που δεν φορολογούνται. Θα παρατηρήσετε και μισθωτούς να έχουν περισσότερα έξοδα από έσοδα.
    Να σας σημειώσω ότι είμαι δημόσιος υπάλληλος.

    Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρεία να διατυπώσω τις απόψεις μου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:55 | Γεώργιος Καραπέτρος

    Να συμπεριληφθούν όλες οι αποδείξεις αγοράς καταναλωτικών αγαθών όπως ήταν όταν πρωτοεφαρμόστηκε το μέτρο. Η έκπτωση από το εισόδημα να είναι ανάλογα με τα αγαθά. Π.χ. Για ιατρικές δαπάνες – φάρμακα – εκπαιδευτικά έξοδα (φροντηστήρια-ενοίκια φοιτιτών-βιβλία-κλπ) ολόκληρο το ποσόν, για είδη ένδυσης-υπόδησης-εστιατόρια 60 %, για καλυντικά-κομωτήρια 40%, κ.λ.π.

    Εάν πρόκειται να υιοθετηθεί το σύστημα σύνδεσης του αφοπολογήτου με τις εκπτώσεις μέσω αποδείξεων τότε θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις αποδείξεις και το σύνολο των αγορών από σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, περίπτερα, λαικές αγορές,ταξί, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, πληρωμές σε ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα και όλα γενικώς τα έξοδα ενός νοικοκυριού. Διαφορετικά φοβούμαι ότι θα την πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι-χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν το σημερινό αφορολόγητο τους, διότι με μία σύνταξη 850 € (ετήσιο εισόδημα 12000 €) δεν αγοράζεις ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και δεν πας σε εστιατόρια καθημερινά. Το σύνολο σχεδόν του εισοδήματος πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ. Οι υψηλόμισθοι μπορούν εύκολα να συνγκεντρώσουν πάρα πολύ μεγάλα ποσά τέτοιων αποδείξεων και να διαβιούν πολυτελώς και αφορολόγητα, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα επιδοθούν σε αγώνα συλλογής ψευτοαποδείξεων για να συμπληρώσουν το αφορολόγητο. Γι’ το λόγο διαφωνω με το μέτρο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:50 | Αγγελος Κουσουρής

    Κύριε Υπουργέ,
    πριν ξεκινήσετε να καταπολεμήσετε την φοροδιαφυγή, πρώτα πρέπει να φτιάσξετε τον μηχανισμό σας. Δεν μπορεί πρίν κάποιες εβδομάδες να πιάστηκε εφοριακός να τα παίρνει και να κυκλοφορεί ελεύθερος και από την άλλη οι ληστές τραπεζών για ίδια ή λιγότερα ποσά να είναι πίοσω από τα κάγκελα. Πρέπει να γίνεται ποιό δίκαιος σε όλους. Όπως γράφουν και οι παραπάνω οι αποδείξεις που εκπίπτουν πρέπει να είναι όλες. Όταν βάζετε ταμειακές μηχανές πρέπει να βάζετε σε όλους και στα βενζινάδικα και στα ταξί γιατί μερικοί πολίτες είναι πρώτης κατηγορίας (ταξι, βενζινάδικα) και άλλοι δεύτερης κατηγορίας. Κάνείς πολίτης όταν νιώθει αδικιμένος δεν πρόκειτε να υποστηρίξει τα μέτρα, και όπως οι μηχανισμοί σας βλέπουν όλους το μη δημόσιους υπαλήλλους σαν κλέφτες και έτσι τους φέρεστε έτσι και εμείς βλέπουμε το κράτος σαν κλέφτη και έτσι μας φέρετε. Οι πιό δικαιοι νόμοι είναι οι απλοί και χωρίς παραθυράκια, εξαιρέσεις και τροποποιήσεις. Επίσης όταν βάζετε κάποιους να διαχειρίζοντε τα χρήματά μας να έχουν την ευθύνη αυτών και να όσα «χάνουν» να κρατούνται από την προσωπική τους περιουσία και των απογόνων τους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | Καρακωνσταντής Παναγιώτης

    Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, καταρχήν συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του κυρίου Βασιλειάδη Στέλιου (28 Δεκ 2009) ως προς τη σύνδεση του αφορολόγητου με τη συλλογή αποδείξεων.Σε περίπτωση όμως που αποφασιστεί η άμεση σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τη συλλογή αποδείξεων, θεωρώ ότι θα πρέπει οπωσδήποτε στη διαδικασία αυτή να εμπίπτουν και οι αποδείξεις αγοράς υγρών καυσίμων και αγαθών από τα περίπτερα και τα Super Markets.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:23 | Γιωργος Δ

    Προτασεις για την αντιμετωπιση της φοροδιαφυγης

    (α) Διαμορφωση πλαισιου που θα κινητοποιει τους πολιτες να ζητουν και να παιρνουν αποδειξεις απο τις δραστηριοτητες που κατα τεκμηριο φοροδιαφευγουν περισσοτερο

    100% (η ακομα και 110% !!!) εκπτωση απο το φορολογητεο εισοδημα για αποδειξεις απο γιατρους, ηλεκτρολογους, υδραυλικους, παρκιν, εστιατορια, καφετεριες, κομμωτηρια, ενοικια και αλλες κατηγοριες που το Υπουργειο θα ορισει ως αυτες που πρεπει να αντιμετωπισθουν κατα προτεραιοτητα

    80% εκτπωση απο το φορολογητεο εισοδημα για ολες τις υπολοιπες κατηγοριες αποδειξεων.

    (β) Επιπλεον κινητρο (π.χ. εφαπαξ εκτπωση απο το φορολογητεο ποσο) για την ηλεκτρονικη υποβολη των εξης στοιχειων της αποδειξης ωστε να διεκολυνθει η διασταυρωση: ΑΦΜ, ποσο αποδειξης, κατηγορια αποδειξης (γιατρος, εστιατοριο, κλπ κλπ)

    (γ) Θεσπιση κινητρων για την μειωση των συναλλαγων σε μετρητα και την ηλεκτρονικοποιηση οσο το δυνατον περισσοτερων συναλλαγων.

    Να υποχρεωθουν ολες οι επιχειρησεις και οι ελευθεροι επαγγελματιες που συναλλασονται απευθειας με πολιτες να δεχονται χρεωστικες καρτες ωστε οι πολιτες να μπορουν να κανουν την συναλλαγη με την χρεωστικη τους καρτα. Η χρεωστικη καρτα σε αντιθεση με την πιστωτικη δεν εκθετει τον κατοχο σε ανεξελεγτο δανεισμο, εχει μικρο και σταθερο κοστος για την επιχειρηση ή τον ελευθερο επαγγελματια (ενδεικτικα το κοστος για την επιχειρηση ή τον ελευθερο επαγγελματια θα ειναι της ταξης των 50 εως 70 cent για συναλλαγες απο 100 ευρω και πανω και μπορει να ειναι μικροτερο για συναλλαγες με μικροτερα ποσα) και διασφαλιζει οτι το χρημα διακινειται μεσα στο τραπεζικο συστημα.

    Θεσπιση κινητρου προς τους πολιτες (π.χ. εφαπαξ εκπτωση απο το φορολογητεο ποσο) για πραγματοποιηση συναλλαγων με καρτες)

    (δ) Οχι περαιτερω αυξηση των συντελεστων φορολογησης στα υψηλα εισοδηματα. Για τις κατηγοριες αυτες οποιαδηποτε αυξηση της φορολογιας θα εχει σαν αποτελεσμα την μειωση της ζητησης. Σαν αντισταθμισμα θα μπορουσε να ζητηθει επιπλεον φορος/συνεισφορα απο οσους εχουν πολυ υψηλα εισοδηματα πανω απο 100.000 ο οποιος θα επιστραφει την επομενη χρονια οταν τα υπολοιπα μετρα θα εχουν αρχισει να αποδιδουν.

    (ε) Ηλεκτρονικη Καταχωρηση των στοιχειων του εργοδοτη (ΑΦΜ, εργοδοτικες εισφορες) στις φορολογικες δηλωσεις των μισθωτων ωστε να εντοπισθει η εισφοροδιαφυγη των εργοδοτων

    (στ) Αυστηρα προστιμα για την φοροδιαφυγη, ποινικοποιηση της φοροδιαφυγης και δημευση περιουσιας. Αντιγραφη/προσαρμογη του αμερικανικου συστηματος στον τομεα αυτο

    (ζ) Φορολογηση του ενοικιαστη σε περιπτωση που ο ιδιοκτητης ακινητου ειναι εξωχωρια (offshore) εταιρια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:09 | Αντώνης Βασιλόπουλος

    Θα πρέπει να εκπίπτει από τον φόρο το σύνολο του ποσού των αποδείξεων που υποβάλλονται και όχι κάποιο ποσοστό όπως γίνεται μέχρι σήμερα και να διευρυνθούν οι κατηγορίες αποδείξεων ώστε να συμπεριληφθούν όσο το
    δυνατόν περισσότερα επαγγέλματα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:44 | Βασίλης Μ.

    Πιστεύω οτι το αφορολόγητο που απολαμβάνουν σήμερα ΟΛΟΙ οι πολίτες δεν θα πρέπει να συνδεθεί με αποδείξεις, διότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο κάποιος -ελεύθερος επαγελματίας για παράδειγμα- να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 10.500 €, ώστε να έχει το ίδιο αφορολόγητο που ούτως ή άλλως έχει σήμερα (εκτός αν πρόθεση του νομοθέτη είναι η δια της πλαγίας οδού επιπρόσθετη αύξηση των φόρων).
    Εαν στην πρόθεση του νομοθέτη είναι η δημιουργία κινητρων για συλλογή αποδείξεων, τότε θα πρέπει κατα την άποψή μου να υοθετηθεί η ιδέα για συλλογή όλων των αποδείξεων και η ανακοίνωση απο το Υπουργείο στο τέλος κάθε έτους εκείνων των κατηγοριών που θα εκπίπτουν (σε κάποιο ποσοστό) απο το εισόδημα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:30 | Γιάννης Χ.

    Καταργείστε το ΦΠΑ σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, πλακατσίδες και γεντικότερα σε όσους επαγγελματίες δεν έχουν γραφείο. Όποτε τους ζητήσουμε απόδειξη απαιτούν 19% επιπλέον με αποτέλεσμα ο κόσμος να προτιμάει προκειμένου να γλυτώσει επιπλέον χρήματα να μην παίρνει απόδειξη. Δώστε κίνητρα ώστε ο κόσμος να πέρνει αποδείξεις για την αγορά σπιτιού και να γράφεται όλο το ποσό της εμπορικής αξίας χωρίς να επιβαρύνεται με επιπλέον φόρους ο αγοραστής, ώστε να φορολογηθούν οι κατασκευαστικές εταιρείες που καρπώνονται αφορολόγητα την διαφορά εμπορικής – αντικειμενικής αξίας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:07 | Σαββίδης Γεώργιος

    Ερώτηση προς προβλημαατισμό :

    Δύο φορολογούμενοι αγοράζουν το ίδιο προϊόν (έστω ένα ζευγάρι παπούτσια)

    – ο 1ος από ένα ελληνικό κατάστημα και παίρνει την νόμιμη απόδειξή του
    – ο 2ος από ένα κατάστημα του εξωτερικού, εντός ΕΕ , για λόγους απλότητας από χώρα με νόμισμά το ευρώ (έστω Γαλλία), και αυτός παίρνει την νόμιμη απόδειξη/παραστατικό του

    Με την εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου περιπτώσεις σαν αυτή του 2ου καταναλωτή θα γίνονται όλο και πιο συνήθης.

    Θα λάβουν και οι ίδιοι την ίδια φοροαπαλλαγή ? θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση ? Αν όχι δεν είναι άδικο και στην ουσία δεν ακυρώνει την όλη ουσία του ελεύθερου εμπορίου στο χώρο της ΕΕ ?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:52 | at

    Διάβασα σήμερα ότι προσανατολίζεστε στο να βάλετε ένα αφορολόγητο όριο στο ύψος των 6.000 -7.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα ως τις 12.000 να χρειάζονται αποδείξεις.
    Δηλαδή σκοπός σας είναι να μαζέψετε 600-700 ευρώ παραπάνω από τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα μπορέσουν ίσως να μαζέψουν αποδείξεις 5.000 έως 6.000 ευρώ.
    Αυτός που φοροδιαφεύγει δεν το κάνει για 5.000 ή 6.000. Το κάνει για πολλαπλάσια των ανωτέρω ποσών. Αυτούς πρέπει να πιάσετε, χτυπώντας τους απευθείας με αυστηρούς ελέγχους και όχι μέσω όλων των χαμηλόμισθων. Γιατί αν πάω και ζητήσω από κάποιον απόδειξη, θα μου πεί ότι με απόδειξη η αμοιβή του θα είναι 120 και όχι 100 που θα ήταν χωρίς.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:40 | Ηρακλής Σκορδαλός

    Παραθέτω ένα κατά -τη γνώμη μου-δίκαιο & αποδοτικό σύστημα φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

    Όλα τα έσοδα (τα φανερά φυσικά),ενός Έλληνα πολίτη, είναι από μισθούς, συντάξεις, επαγ/τικές δραστηριότητες, ενοίκια κ.λ.π. κ.λ.π.
    Από αυτά:
    Α. ένα μέρος-το μεγαλύτερο πιστεύω- θα διατεθεί στην αγορά για τα προς το ζείν, για την αγορά διαφόρων αγαθών, για πληρωμές (αμοιβές) σε υπηρεσίες, γιατρούς, τεχνίτες κ.λ.π.
    Β. Το υπόλοιπο (ότι περισσέψει), στην αποταμίευση με όποια μορφή.
    Στην 1η περίπτωση, στο ποσό που θα έχει δαπανηθεί, ήδη ο εν λόγω πολίτης, θα έχει -μέσω του Φ.Π.Α. 19% – φορολογηθεί. Αυτό βέβαια θα συμβαίνει, αν υπάρχουν & οι αντίστοιχες αποδείξεις.
    Αν για παράδειγμα κάποιος έχει 40.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και ξοδέψει 25.000
    -για διάφορα έξοδα- θα έχει ήδη πληρώσει φόρο 4.000 ευρώ.
    Σ΄αυτό λοιπόν το ποσό δεν είναι δίκαιο & λογικό να φορολογηθεί πάλι!!
    Εκτός αυτού, τα χρήματα αυτά που έριξε στην αγορά, θα δώσουν μια ζωή & ανάσα στους εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες και λοιπούς κλάδους.
    Τώρα, στο υπόλοιπο ποσό του παραδείγματος, που δεν πήγε στην κατανάλωση, (15.000 ευρώ),
    μπορεί να υπάρξει ένα ποσό π.χ. 5.000 αφορολόγητο και να φορολογηθεί κανονικά το υπόλοιπο 10.000 ευρώ, με κάποιον συντελεστή που θα εξαρτάται από αυτό καθεαυτό το ποσό. ¨Οσο μεγα-λύτερο ποσό τόσο μεγαλύτερος συντελεστής.
    Μ΄ένα τέτοιο σύστημα πιστεύω θα έχουμε τα εξής αποτελέσματα:
    1. Θα γίνει ο ίδιος ο πολίτης «φοροεισπράκτορας», συλλέγοντας τις αποδείξεις του, προκειμένου να αποφορολογηθεί.
    2. Μεγάλη μείωση του όγκου της φοροδιαφυγής
    3. Όσο πιο πολλά ρίξει στην αγορά, ο πολίτης τόσο πιο λίγο φόρο θα πληρώσει.
    4. Μεγάλη τόνωση της αγοράς (εμπορίου, βιοτεχνίας, βιομηχανίας κ.λ.π.)
    5. Με αντίστοιχη μείωση της παραοικονομίας & του «μαύρου χρήματος».

    Ηρακλής Σκορδαλός
    Συντ/χος Ηλεκτρονικός (Χωρίς σύνταξη ακόμα!!)
    Πέρα Χωριό Λιβαδειάς
    Τηλ. 22610 81010 & κιν.6945600112

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | ΤΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Θεωρώ ότι μια καλή ιδέα θα ήταν η «πριμοδότηση» των αποδείξεων. Δηλαδή να καθιερωθεί μια κλίμακα χρηματικής επιβράβευσης (πέραν της υφιτάμενης επιστροφής φόρου) για τους πολίτες ανάλογα με τις αποδείξεις τις οποίες θα προσκομίζουν. ΩΘεωρώ ότι στην ψυχολογία μας επιδρά καλύτερα ένα συγκεντρωτικό ποσό αρκετά «μεγάλο» άμεσα παρά επι μέρους «μικρά ποσά» έμμεσα. Με αυτό τον τρόπο ούτε μειωνεται το μηνιαία εισόδημα (η μείωση του οποίου έστω και κατά € 20 λόγω φορολογίας προξενεί δυασαρέσκεια έστω και αν αυτά επιστρέφονται μαζί με τον φόρο) και ο καταναλωτής μπαίνει στην διαδικασία να μαζέψει αποδείξεις και γιατί όχι να καταναλώσει περισσότερο για να μαζέψει τις αποδείξεις. Το μεγάλο κέρδος σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι θα προέλθει από τα μικρά έξοδα όπως ο καφες, τα τσιγάρα, η εφημερίδα κτλ για τα οποία ποτέ δεν ζητάμε απόδειξη αλλά και ποτέ δεν μας μειώνουν την τιμή κατα το ποσό του ΦΠΑ όπως γίνεται σε μεγάλες αγορές.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:35 | Παύλος Λάλης

    Καλησπέρα σε όλους.
    Πιστεύω ότι είναι λάθος να κατέβει το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 12.000 ευρώ σε 6.000 έτσι ώστε να χρειάζεται να μαζέψει αυτός 6.000 ευρώ σε αποδείξεις για να πιάσει το όριο των 12.000. Αν δεν υπολογίζεται το supermarket και οι αποδείξεις των ΔΕΚΟ, τότε ο μισθωτός των 12.000 ευρώ καλείται να πληρώσει εφορία, γιατί ακόμη και το supermarket και οι αποδείξεις των ΔΕΚΟ δεν θα αρκούν για να καλύψει 6.000 ευρώ και ούτε μαστόρους θα έχει κάθε μέρα στο σπίτι του ούτε θα αγοράζει κάθε μήνα ρούχα, παπούτσια, οικιακές συσκευές κτλ. Όλο αυτό γίνεται για να πληρώσουν φόρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες καί οι μικροί, που κακά τα ψέματα μπορεί να έχουν προβλήματα στον κλάδο τους, αλλά όλη η ελλάδα ξέρει ότι δεν δηλώνουν τίποτε. Για δικηγόρους και γιατρούς δεν το συζητάω. Προτείνω να αφήσει το αφορολόγητο όπως είναι για μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτές οι αλλαγές να εφαρμοστούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μάθουν αυτοί να ζητάνε αποδείξεις από τους συναδέλφους τους. Άντε στους μισθωτούς να μειωθεί το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, όχι παρακάτω, είναι άδικο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:32 | ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟ Κ.Ε.Κ.Υ.Κ ΑΜΕΑ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ.ΚΑΤΟΙΚΩ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΑΝΥΩ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 250χιλ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 450ΕΥΡΩ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΚΑΘΩς ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ 1100 ΕΥΡΩ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕς ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:25 | Γρηγόρης Παπαδόπουλος

    Η σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στην τρόπο εφαρμογής της, για να μην καταλήξει απλώς ένα ακόμα φοροεισπρακτικό μέτρο. Ενδεικτικά:

    α)Ποιές αποδείξεις θα μετρούν? Στα περισσότερα νοικοκυριά ο μεγάλος όγκος των δαπανών είναι οι αγορές τροφίμων (super-market, λαϊκές κλπ) λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, βενζίνη. Εάν δεν μετρούν οι συγκεκριμένες αποδείξεις τότε (εφόσον μειωθεί το ύψος του αφορολόγητου από το σημερινό του ύψος) στην πραγματικότητα μιλάμε για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του αφορολόγητου και όχι φυσικά για σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις.

    β)Τι θα γίνει με όσους επιλέγουν να αποταμιεύσουν μέρος του εισοδήματος του (είτε αγοράζοντας κάποιο τραπεζο-ασφαλιστικό προϊόν είτε απλώς καταθέτοντας ένα ορισμένο ποσό κάθε μήνα στον λογαριασμό τους) για να αντιμετωπίσουν πιθανές δυσκολίες στο μέλλον? Θα θεωρούνται και αυτά τα χρήματα δαπάνες (μέχρι κάποιο λογικό ύψος, ασφαλώς) και θα συμμετέχουν στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου? Ή όχι, οπότε στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένοι πολίτες θα τιμωρούνται από το κράτος επειδή δεν κατανάλωσαν αρκετά και αποταμίευσαν?

    γ)Τι θα ισχύει για την αγορά παγίων στοιχείων (ακινήτων ή οικοπέδων)? Ποιά θα είναι η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δαπανών? Θα θεωρούνται δαπάνες? Θα μοιράζονται αναλογικά σε περισσότερα του ενός έτη (κάτι αντίστοιχο με τις αποσβέσεις των παγίων στοιχείων των Α.Ε.)? Και αν ναι, μέχρι ποιο ύψος? Οι «έμμεσες» δαπάνες (πχ συμβολαιογραφικά έξοδα) που συνοδεύουν τέτοιες αγορές πως θα αντιμετωπίζονται?

    δ)Τι θα γίνει με την αγορά προϊόντων σχετικής μεγάλης αξίας όπως τα αυτοκίνητα ή οι μοτοσυκλέτες? Θα θεωρούνται δαπάνες (μέχρι κάποιο ύψος και σε αυτή την περίπτωση, φυσικά) και θα συμμετέχουν και αυτά στο αφορολόγητο? Θα μοιράζονται αναλογικά σε περισσότερα του ενός έτη? Δεν θα αναγνωρίζονται καθόλου? Θα αναγνωρίζεται κάποιο ποσοστό ως δαπάνη?

    Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο απορίες οι οποίες θα πρέπει να διευκρινιστούν από το Υπουργείο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:49 | Γεώργιος Θεοδόσης

    Αγαπητέ Κε Υπουργέ ,

    Αγαπητέ Κε Υπουργέ ,
    Αυτό που θα ήθελα να προτείνω εφόσον μας δίνεται αυτή την δυνατότητα και θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για αυτό .
    Όσον αφορά για τις αποδείξεις να λαμβάνονται υπόψη όλες η αποδείξεις από παντού από όλους τους φορείς ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ .
    Αρκεί βέβαια να καταφέρεται να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι χωρίς φακελάκια και για όλους χωρίς εξαιρέσεις .
    Αλλά παράλληλα θα ήθελα να σας εκφράσω και κάποιες απόψεις μου .
    Είμαι 47 ετών εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα από το 1978 έχω ακούσει επανειλημμένες φορές νομοσχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την περιβόητη έκφραση <> σήμερα λοιπόν είμαστε στο κατώφλι του 2010 και το αποτέλεσμα είναι αυτό το τούνελ να μεγαλώνει καθημερινά για εμάς τους μισθωτούς .
    Οι μοναδικοί που βλέπεται το φως στο τούνελ είστε οι πολιτικοί βέβαια δεν αναφέρομαι σε όλους σας .
    Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κανένας δεν πάει στην ΦΥΛΑΚΗ μετά τα τόσα εκατομμύρια ευρώ που έχουν κατασπαταληθεί ;
    Αν δεν ξεκινήσετε Κε Υπουργέ από του Οίκου σας άμεσα δεν νομίζω ότι θα καταφέρετε ποτέ να ορθοποδήσετε ότι κατέστρεψαν οι προηγούμενοι .
    Έως σήμερα καταβάλω ανελλιπώς τις υποχρεώσεις μου προς το κράτος .
    Έχω τετραμελή οικογένεια για την οποία τα έξοδα της είναι τεράστια εργαζόμαστε και εγώ και η σύζυγος για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας 12 ώρες ημερησίως .
    Αυτή η συνεχόμενη διαχρονικά εισπρακτική πολιτική έχει εξαφανίσει την αξιοπρέπεια από τα πρόσωπα εκατομμυρίων βιοπαλαιστών .

    Αν και έχω αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος χωρίς μηχανοργάνωση οι οργανισμοί το αποτέλεσμα δεν το βλέπω ούτε σε 20 χρόνια .
    Κάτι το οποίο δεν κατάφεραν <> εδώ και 30 χρόνια κανένας πολίτικος θεωρείτε ότι θα σας αφήσουν να το καταφέρετε ;
    Σας το εύχομαι να το κατορθώσετε θα σας γράψει η Ιστορία .
    Με εκτίμηση
    Γ. Θεοδόσης

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:09 | Νεο

    Θα πρεπει να λαβεται υποψη τους ελληνες που εργασθηκαν στο εξωτερικο και εν συνεχεια επαναπατρισθηκαν, μετα απο 15 και 35 χρονια εργασιας, τωρα συνταξιουχοι οι περισσοτεροι. Η συνταξη τους ειναι μικρη, αλλα δημιουργησαν ενα κομποδεμα, που τους επιτρεπει να ζουν μια καλη ζωη. Το κομποδεμα αυτο δεν πρεπει να φορολογηθει διοτι δημιουργηθηκε απο εισαγη συναλαγματος 100%.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:05 | ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ

    Κατηγορηματικά όχι γιατί λειτουργεί η διαπραγμάτευση με το ΦΠΑ και φυσικά καμία σύνδεση με το αφορολόγητο . Αυτές οι «παγίδες» που εφευρίσκουν οι εγκέφαλοι του Υπουργείου ,το μόνο που κατορθώνουν είναι να ενισχύουν την δυσπιστία του φορολογούμενου πολίτη .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:05 | γιαννης

    Στις αποδειξεις που αφορουν το αφορολογητο πρεπει να συμπεριληφθουν,των σουπερ μαρκετ, κρεοπωλειων και γενικα ειδων διατροφης.Επισης τα εξοδα για θερμανση,τα καυσιμα των αυτοκινητων,δεη,οτε,κινητη τηλεφωνια κλπ.Ειμαι συνταξιουχος και εχω να παρω ρουχα 3 χρονια τωρα ταβερνες δεν παω διοτι δεν φθανουν τα χρηματα.Τις βλαβες σε υδραυλικα και ηλεκτρολογικα τις κανω μονος μου διοτι κοστιζουν.Κατω απο αυτες τις συνθηκες τι αποδειξεις θα προσκομησω;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:12 | Νικόλας

    Τα σούπερ μάρκετ μπορούν εύκολα να ελεγχθούν,
    αφού ούτως ή άλλως δίνουν αποδείξεις κι έχουν ταμειακές.
    Εστιάστε στους επαγγελματίες που «εκβιάζουν» (με ΦΠΑ-χωρίς ΦΠΑ).
    Ίσως χρειάζεται αύξηση του αφορολόγητου πάνω από το σημερινό όριο,
    με προσκόμιση αποδείξεων των ανωτέρω επαγγελματιών, που τώρα φοροδιαφεύγουν, κι όχι απλή σύνδεση αποδείξεων-αφορολόγητου για 4 ή 5000 ευρώ. Σκεφτείτε τους συνταξιούχους. Πώς θα προσκομίσουν τόσες αποδείξεις υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, γιατρών, δικηγόρων κ.λ.π.;
    Παρακαλώ ελέγξτε ξανά τους στόχους της φορολογικής μεταρρύθμισης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:46 | ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις δεν θα πρέπει να υπάρχει ή αν υπάρχει θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 30% του ετήσιου βασικού μισθού.

    Άπό super market κλπ ανάλογες επιχειρήσεις να εκπίπτει το 10% της δαπάνης. (κατά κανόνα αυτές οι επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις)
    Από είδη ένδυσης-υπόδησης να εκπίπτει το 70% της δαπάνης.
    Να μπεί ΦΠΑ σε όλες τις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών και να εκπίπτει το 100% της δαπάνης από το εισόδημα και το 20% του ΦΠΑ απ ευθείας από τον φόρο.Πιστεύω ότι μόνο έτσι θα υπάρξει κίνητρο στον λήπτη της υπηρεσίας και το όφελος για το κράτος θα είναι η διαφορά του ΦΠΑ που ούτως ή αλλως τώρα δεν εισπράτεται και φυσικά το εισοδημα των ελλ. επαγγ.που τώρα δεν δηλώνεται.

    Επειδή κάθε φορολογούμενος θα σταματάει να ζητά αποδείξεις όταν αυτές θα καλύπτουν τα εισοδήματά του να επιστρέφεται σε αυτόν υπό μορφή έκπτωσης του φόρου ένα ποσοστό της αξίας του επιπλέον ποσού που δαπάνησε ή ως bonus χωρίς να αναζητείτε υπό μορφήν πόθεν έσχες η επί πλέον δαπάνη που πραγματοποίησε-(θεωρητικά θα αφορά ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:19 | Καμάρας Δημήτριος

    Δεδομένης της άστατης κατάστασης που επικρατεί στη Δημόσια Εκπαίδευση, συνέπεια απεργιών, καταλήψεων και ωραρίου λειτουργίας καθώς και της εγκληματικότητας που επιδιώκει την εκμετάλλευση των παιδιών (ενδεικτικά αναφέρω συμμορίες ανηλίκων, ναρκωτικά, καφετέριες και Internet cafe που επιτρέπουν την είσοδο σε ανήλικους ειδικά κατά την ώρα των μαθημάτων, εξωσχολικά στοιχεία που περιφέρονται των αυλών των σχολικών συγκροτημάτων)οι οικογένειες στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς επιλέγουν την φοίτηση των παιδιών τους σε Ιδιωτικά Σχολεία. Συνέπεια αυτής της επιλογής τους και της μέχρι σήμερα μη προσμέτρησης των εξόδων για την ιδιωτική εκπαίδευση στις εκπτώσεις εισοδήματος είναι τα κάτωθι:
    α. Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων για τις υπηρεσίες που παρέχουν γεγονός που αυτόματα συνεπάγεται φοροδιαφυγή εκ μέρους τους.
    β. Οι γονείς υποβάλλονται σε έξοδα τα οποία ανάλογα με την τάξη και το εκπαιδευτήριο μπορεί να ξεπερνούν τα €10.000 τον χρόνο ανά μαθητή.
    Επιπλέον απόρροια της επιλογής φοίτησης των παιδιών στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια είναι:
    α. Οι γονείς, φορολογούμενοι, να πληρώνουν τα σχολικά βιβλία (τα οποία σε δημόσια σχολεία δίνονται σε Έλληνες και αλλοδαπούς μαθητές δωρεάν)
    β. Το κράτος να απαλλάσσεται από την κατασκευή επιπλέον σχολικών αιθουσών για να καλύψει την φοίτηση των παιδιών αυτών (στην περίπτωση που ακολουθούσαν την Δημόσια Εκπαίδευση) και από το κόστος πρόσληψης επιπλέον διδακτικού προσωπικού.
    Η επιλογή λοιπόν της φοίτησης σε Ιδιωτικό Σχολείο πέραν του ότι σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται στους γονείς από τις συνθήκες της καθημερινότητας αποτελεί μία ανακούφιση της ευνομούμενης Πολιτείας ως προς τις υποχρεώσεις της απέναντι στην παροχή Δωρεάν Παιδείας σε όλους και επιπλέον δημιουργεί θέσεις εργασίας. Από την άλλη δεν παύει να είναι μία σημαντική και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη οικονομική λύση χωρίς εναλλακτικές δυνατότητες για τους γονείς.
    Κατόπιν των ανωτέρω εκτιμώ ότι η φοίτηση των παιδιών σε Ιδιωτικά Σχολεία δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη ένδειξη ευμάρειας αλλά επιβάλλεται από την ίδια την καθημερινότητα των εργαζομένων γονέων.
    Προτείνω την ένταξη των εξόδων για την Ιδιωτική Εκπαίδευση στις εκπτώσεις εισοδήματος σε ποσοστό μέχρι 60% της συνολικής δαπάνης.
    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:19 | ΣΕΙΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Η ΚΑΛΥΨΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΦΡΟΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ
    ΑΠΛΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΣΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΣΟ
    ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΗ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΠΤΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:26 | Γιάννης

    Για την ελάφρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων προτείνω το αφορολόγητο χωρίς δικαιολογητικά να παραμείνει στις 12000 euro . Να συλλέγονται από τον φορολογούμενο πάσης φύσεως αποδείξεις και για δαπάνες για τις οποίες δεν του χορηγήθηκαν αποδείξεις να μπορεί να τις δικαιολογεί με υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναγράφονται τα στοιχεία του παρόχου υπηρεσίας και το είδος αυτής , ώστε να είναι δυνατή η φορολόγησή του . Από τις συλλεγείσες αποδείξεις ένα ποσοστό να προσαυξάνει το αφορολόγητο και το σύνολο του καταβληθέντος Φ.Π.Α. να εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος . Με αυτό τον τρόπο ο μισθωτός και ο συνταξιούχος θα επιδιώκει σε κάθε του συναλλαγή την λήψη απόδειξης και με τα στοιχεία της υπεύθυνης δήλωσης θα καθίσταται δυνατή η φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών που λόγω μη χορήγησης αποδείξεων φοροδιαφεύγουν .
    Ένας ακόμη λόγος είναι ότι έτσι θα αποφεύγεται η συναλλαγή των εμπλεκομένων για μειωμένη δαπάνη χωρίς Φ.Π.Α. και απόδειξη .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:14 | ΚΥΛΙΝΔΡΕΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
    1.ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ.
    2.ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΟΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΧ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 100 ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ;
    3.ΠΙΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟ Η ΒΙΟΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.ΔΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ.ΠΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
    ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΩΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΓΙΑΤΡΟΙ,ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ,ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ Κ.Α.
    4.ΚΥΝΗΓΗΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΑΦΟΡΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ:
    ΕΞΟΔΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ 400 ΩΣ 500
    ΔΕΗ,ΤΗΛΕΦΩΝΑ,ΝΕΡΟ,ΘΕΡΜΑΝΣΗ,ΒΕΝΖΙΝΗ,ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ,ΕΝΟΙΚΙΑ Κ.Α.
    ΕΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΤΟΤΕ ΦΟΡΟΓΗΣΤΕ ΤΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:15 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ.ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΧΗΡΟΣ.ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΟΝΩΝ ΜΟΥ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΟΥ ΟΡΙΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΛΟΓΟΡΙΑΣΜΟ ΠΩΣ ΞΟΔΕΥΩ ΑΝ ΞΟΔΕΥΩ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ Η ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΩ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΠ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΟΥ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | Δημήτριος Παντελής

    Πιστεύω ότι ο ορισμός του αφορολογήτου ορίου βάσει αποδείξεων θα πλήξει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και μάλιστα με χαμηλό εισόδημα. Για παράδειγμα, η μητέρα μου έχει εισόδημα περίπου 9000 ευρώ. Για να είναι αφορολόγητο ολόκληρο το ποσόν πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 3000 ευρώ, πράγμα φύσει αδύνατον καθώς το κύριο μέρος των εξόδων της αφορά σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές. Γενικότερα κάποιος που κάνει μετρημένη ζωή θα τιμωρείται διότι τα έξοδά του δεν θα του επιτρέπουν να πιάσει το ισχύον αφορολόγητο όριο. Τουλάχιστον ας προσμετρώνται όλες οι αποδείξεις.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:16 | ΓΙΩΡΓΟΣ Θ.ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΑΝΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ.
    ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ή ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ. ΝΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:59 | Α.Α

    Το σωστό και το πρέπον είναι να μπουν ΠΑΝΤΟΥ ταμειακές.
    Όλες οι ταμειακές να χρησιμοποιούν το ίδιο χαρτί σε πλάτος (ή το πολύ να υπάρχουν τρία (3) διαφορετικά σε πλάτος χαρτιά) για να είναι πιο εύκολο η συγκέντρωση των αποδείξεων. Μέσα σε χρονικό διάστημα 12-18 μηνών πρέπει όλες οι ταμειακές να χρησιμοποιούν χαρτί με το ίδιο πλάτος και με μια καθορισμένη διαμόρφωση.
    (το παρακάτω το αναφέρει ο
    Οι αποδείξεις φυσικά και θα πρέπει να αφαιρούνται από το εισόδημα και μάλιστα το σύνολο αυτών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ,ΕΝΟΙΚΙΟ ,ΙΚΑ, ΔΑΝΕΙΑ …) ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙΣ! Έτσι, αφ’ ενός, «κυκλοφορεί» το χρήμα και, αφ’ ετέρου, δεν φοροδιαφεύγει κανένας ! Και δεν χρειάζεται ούτε καν διασταύρωση, αφού θα λειτουργεί όλο το σύστημα της αγοράς αυτόματα !!
    Το καθαρό εισόδημα που θα απομένει, μετά την αφαίρεση ΟΛΩΝ των δαπανών, θα φορολογείται ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.( Η Σουηδία, νομίζω, εφαρμόζει κάτι ανάλογο.)
    1-5000 ΦΟΡΟΣ 10% Π.Χ 4000 ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΦΟΡΟΣ 400.(υπ’ συζήτηση τα ποσοστά)
    5000-10000 ΦΟΡΟΣ 20% κ.τ.λ

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να παίρνουν τα ίδια χρήματα ο Φόρος που τους παρακρατείται θα ονομαστεί Φόρος Υψηλού Μισθού γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα μέχρι να εξισωθούν οι μισθοί και δεν θα δικαιούνται επιστροφή φόρου οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

    Η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των πολιτευτών μπορεί να γίνει με το παραπάνω τρόπο (ίσως και των εταιριών).
    Έστω ένας αυτοαπασχολούμενος υδραυλικός που έχει και ένα-δύο εργαζόμενους και έχει κέρδος από την επιχείρηση του 25000 Ευρώ θα τα δηλώσει σαν προσωπική αποζημίωση και η εταιρία ΔΕΝ θα φορολογηθεί . Αν αυτά τα χρήματα τα ξοδεύει για την διαβίωση της οικογένεια του ΔΕΝ θα πληρώσει τίποτα. Αν είναι εργένης μπορεί να μοιράσει τα κέρδη του 10000 ευρώ στην εταιρία και να φορολογηθεί η εταιρία και τα υπόλοιπα 15000 για προσωπική χρήση που αν τα ξοδέψει όλα δεν θα φορολογηθεί.

    Έστω ότι σε μια οικογένεια μένουν μαζί μπαμπάς , μητέρα και κόρη και όλοι εργάζονται τα έξοδα του σπιτιού θα μπορούν να τα χωρίσουν όπως αυτοί θέλουν ότι τους συμφέρει. Το ίδιο και σε ένα σπίτι με δύο γονείς και δύο παιδιά τα έξοδα ΔΕΗ, ΕΝΟΙΚΙΟ,ΔΑΝΕΙΑ, ΟΤΕ, ΡΟΥΧΑ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΜΑΡΚΕΤ, …. Θα μοιράζονται όπως θέλουν οι γονείς.

    Βέβαια πρέπει να βρούμε ένα μέτρο έτσι ώστε να μην γίνεται σπατάλη χρημάτων σε υπερκατανάλωση. Ένας τρόπος είναι να αυξηθεί το ΦΠΑ π.χ σε
    30-40% σε κάποια είδη που θα θεωρηθούν είδη πολυτελείας .π.χ
    Πάνω από 30000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου να θεωρείται είδος πολυτελείας και να έχει ΦΠΑ 30-40 % αντί 19%..(υπ’ συζήτηση τα ποσοστά)
    Τα δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο να θεωρούνται είδος πολυτέλειας και να έχουν ΦΠΑ 30-40%
    Τηλεόραση πάνω από 800 ευρώ να μεγαλώνει ο ΦΠΑ ανάλογα με την τιμή .Το ίδιο και για Η/Υ πάνω από 700 ευρώ.
    Τα ταξίδια στο εξωτερικό-εσωτερικό με ταξιδιωτικά γραφεία πάνω από ένα ποσό να επιβαρύνονται με ΦΠΑ αρκετά μεγάλο. Όμοια κινητά τηλέφωνα αξίας πάνω από 150 ευρώ να θεωρούνται είδος πολυτελείας και να έχουν περισσότερο ΦΠΑ. Παπούτσια πάνω από 150 ευρώ μεγαλύτερο ΦΠΑ και κάτι ανάλογο στην ένδυση.
    Ξενοδοχεία πολυτελείας να έχουν αυξημένο ΦΠΑ κ.τ.λ.

    Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να είναι ίσες με τις πραγματικές. Κάθε κάτοικος σπιτιού δικαιούται 30 τετρ.μέτρα τα υπόλοιπα τετραγωνικά θα πολλαπλασιάζονται επί την αντικειμενική-πραγματική αξία και στο ποσό Χ που θα προκύψει θα φορολογείται 1% το μικρότερο και θα αυξάνει ανάλογα με το ύψος του ποσού Χ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:52 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΥΠΑΓΩΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Ο «ΤΖΙΡΟΣ» ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ Φ.Π.Α.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:06 | Αθηνα Αγαθου

    Η χρηση ολων των αποδειξεων,αγορων,υπηρεσιων,προιοντων(και ιατρικων κ φαρμακευτικων αποδειξεων),πλην ΔΕΚΟ,για μειωση του φορολογιτεου εισοδηματος,θα συμβαλλει στη μειωση φοροδιαφυγης,με την προυποθεση οτι η εκπτωση φορου,θα παρεχει κινητρο στους φορολογουμενους,να πληρωσουν επιπλεον ΦΠΑ 19%,για να εχουν τουλαχιστον ιδια εκπτωση αργοτερα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:04 | ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΓΕΩ

    ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΡΟΥΜΠΗ

    Για τα μη στεγαζόμενα οικοδομικά νόμιμα επαγγέλματα, για τα ίδια επαγγέλματα που εργάζονται χωρείς άδεια & άλλα ελεύθερα επαγγελματα όπως δικηγορικά- ιατρικά γραφεία-φροντιστήρια-ιδιαίτερα μαθήματα κ.α. που δεν εκδίδουν απόδειξη & φέρουν τοπρόσχημα για την έκδοση ότι ο πελάτης θα πρέπει να πληρώσει συν το φπα απο τη συμφωνημένη τιμή, θα πρέπει να εκπίπτει το ποσό του φπα ολόκληρο απο τον φορολογούμενο στη μείωση του αναλογούντα φόρο, έτσι & κίνητρο δίνεται στον καταναλωτη για τη μείωση του φόρου του , τα άνω επαγέλματα δεν αποκρύπτουν έσοδα, & αποδίδουν φπα. Οι παράνομοι σιγά-σιγά θα αποχωρήσουν απο την αγορά. Για τα ιατρικά επαγγέλματα πρέπει η ιατρική συνταγή να συνοδεύεται με την απόδειξη του ιατρού για την αγορά των φαρμάκων.
    Οι αποδείξεις των ιατρών στους πελάτες τους για επισκεψη η για παροχών υπηρεσιών (εγχειρήσεις) δεν θα πρέπει να έχουν απόκλιση περίπου 10-15%
    απο πελάτη σε πελάτη. Επίσης πρέπει να δοθεί ένα ποσοστό περίπου 10%
    μείωση των εσόδων διότι ισχυρίζονται ότι έχουν καί άπορους πελάτες και δεν τους χρεώνουν.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:23 | dimitris kechagias

    Είμαι σύμφωνος με τις αλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα και οτι επιτέλους πρέπει να πληρώνουν όλοι φόρους σύμφωνα με αυτά που βγάζουν,ομως όσο αναφορά τίς αποδείξεις, μήπως είναι υπερβολικά μικρό το ποσό που ακούγεται δηλαδή 6000 κ τα υπόλοιπα 6000 με αποδείξεις?αυτοί που έχουν μικρά εισοδήματα θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν αυτό το ποσό σε αποδείξεις?μήπως είναι ευνοημένοι πάλι αυτοί που τα έχουν????

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:40 | Νέστωρ

    Να εκπίπτουν απο το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι συμπολίτες μας αυτοί ενώ ελαφρύνουν το κράτος από την δαπάνη εκπαίδευσης των παιδιών τους επιβαρύνονται, μέσω της φορολογίας, με δαπάνες υπηρεσιών που προσφέρει το Δημοσιο αλλά αυτοί δεν χρησιμοποιούν.
    Το ίδιο πρέπει να εφαρμοστει και για τις δαπάνες για Φροντιστήρια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:58 | Γεωργιος Κ. Τουρλας

    Να προστεθουν για ολα τα αγαθα και ολες τις υπηρεσιες και να εκπιπτουν σε τετοιο βαθμο που να πιστουν ολοι οι φοροκλεφτες και ναανακουφιστουν οι μικροι οι μεσαιοι και μεγαλομεσαιοι φορολογουμενοι,βοηθοντας στην αναδειξη των φοροκλεφτων,αμοιβομενοι κατ αυτον τον τροπο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:08 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    1. Νομίζω πρέπει να υπάρχει μείωση φόρου όταν δίνεις διατροφή σε παιδιά από προηγούμενο γάμο. Έχω τέσσερα παιδιά (από δύο γάμους)και για τα δύο μεγαλύτερα δίνω μηνιαία διατροφή με ιδιωτικό συμφωνητικό. Η δαπάνη αυτή δεν φαίνεται πουθενά στην φορολογική μου δήλωση (δεν υπάρχει σχετικός κωδικός) και εγώ φορολογούμαι ως έχων δύο παιδιά και όχι τέσσερα. Δικαιολογείται ως δαπάνη μέχρι σήμερα μόνο διατροφή προς την σύζυγο και όχι προς τα παιδιά. Είναι άδικο και πρέπει κάτι να γίνει.
    Σας ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:17 | ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Δεν νομίζω να χρειάζεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης φορου με αποδείξεις άλλων καταναλωτικών δαπανών,από τις ήδη υπάρχουσες,εάν το
    αφορολόγητο ανέλθει στις 15000 ευρώ κατά άτομο,διότι αυτό θα δημιουργήσει συγχυση και περεταίρω φόρτο εργασίας στις εφορίες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:48 | Ιωάννης Γαλατάς

    ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ:

    Το πρώτο ζητούμενο για το φορολογικό σύστημα είναι να είναι αποτελεσματικό, δηλαδή εφαρμόσιμο και ελέγξιμο, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο ελάχιστο δυνατό. Επομένως, το βασικότερο όλων είναι το νέο μας φορολογικού σύστημα επί της αρχής του να είναι ΑΠΛΟ και ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ/ΥΠΟΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας ως λαού, κάθε εξαίρεση αυξάνει εκθετικά τη φοροδιαφυγή.

    Το δεύτερο ζητούμενο είναι να είναι δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι στο νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει όλες οι εργασιακές ομάδες και όλα τα εισοδήματα να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

    Το τρίτο ζητούμενο είναι να έχει διάρκεια, ήτοι να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Αυτό επιτυγχάνεται με ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ πριν την εφαρμογή του συστήματος και ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των αριθμών που πιθανόν να πρέπει να αλλάζουν ανά πχ δεκαετία για να αντανακλούν τη διαφορά, πχ, του κόστους διαβίωσης (Η διαχρονικότητα και απλότητα του συστήματος είναι τα βασικά στοιχεία που θα προσελκύσουν και σοβαρούς επενδυτές στη χώρα μας, άρα και τα στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να βασιστεί η φορολογία των επιχειρήσεων).

    Με βάσει τα παραπάνω, συμφωνώ με τα εξής από τα προτεινόμενα μέτρα:

    (α) Κατάργηση ΟΛΩΝ των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης (πχ μηχανικοί, ιπτάμενοι, αγρότες, κλπ.). Η φορολόγηση θα γίνεται επί της ΠΕΡΙΣΣΕΙΑΣ του εισοδήματος.
    (β) Θέσπιση ΕΝΙΑΙΑΣ κλίμακας φορολόγησης ΧΩΡΙΣ αφορολόγητο όριο.
    (γ) ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με την αλλαγή του οφορολόγητου ορίου μέσω αποδείξεων.

    Αναλυτικότερα:

    (α) Κατάργηση ΟΛΩΝ των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης (πχ μηχανικοί, ιπτάμενοι, αγρότες, κλπ.). Η φορολόγηση θα γίνεται επί της ΠΕΡΙΣΣΕΙΑΣ του εισοδήματος.
    (α.1) Η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του εισοδήματος θα υπολογίζεται από το σύνολο του ακαθάριστου εισοδήματος αφού αφαιρεθούν οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.
    (α.2) Οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ αφορούν τις εξής κατηγορίες:
    (α.2.1) Φαγητό
    (α.2.2) Στέγη
    (α.2.3) Εργασία (εδώ εμπίπτουν όλα τα έξοδα ελεύθερων επαγγελματιών, πχ μηχανικών, με παραστατικά που να τα αποδυκνείουν – εφόσον σχετίζονται με την εργασία, ή τα έξοδα των αγροτών, ή ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης προς και από την εργασία των μισθωτών ή/και δημοσίων υπαλλήλων, κλπ.)
    (α.2.4) Υγεία
    (α.2.5) Παιδεία
    (α.2.6) Ένδυση
    (α.2.7) Αυτοκίνητο
    (α.2.8) Διατροφές Διαζυγίων, κλπ.
    (α.3) Οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ θα πρέπει να είναι ΣΤΑΘΕΡΕΣ, καθώς το βασικό κόστος διαβίωσης κάθε πολίτη δεν πρέπει να επηρρεάζεται από το εισόδημά του ή/και την εργασία του. Το κόστος αυτό επηρρεάζεται μόνο από τα παρακάτω:
    (α.3.1) Οικογενειακή κατάσταση (ελεύθερος ή σε νόμιμη συμβίωση, πχ οικογένεια)
    (α.3.2) Αριθμός παιδιών
    (α.3.3) Κατάσταση Υγείας
    (α.4) Το ύψος των ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ θα πρέπει να τεκμηριώνεται σε ποσοστό 100% από τις σχετικές αποδείξεις. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ θα υπολογίζονται ίσες με το ύψος των αποδείξεων. Έτσι, περιορίζεται σημαντικά η φοροδιαφυγή.

    Επομένως οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ θα πρέπει να είναι ΣΤΑΘΕΡΕΣ με μοναδικές παραμέτρους αυτές που αναφέρονται στο (α.3). Έτσι, είναι σαφές πως προκύπτει η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του εισοδήματος, πάνω στην οποία εφαρμόζεται ο φόρος. Το ύψος των ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ανά κατηγορία μπορεί πολύ εύκολα να προκύψει από υπάρχοντα πραγματικά στοιχεία κόστους και είναι σημαντικό να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δαπάνες και όχι να τις υποεκτιμά. Έτσι το σύστημα είναι ΑΠΛΟ και ΔΙΚΑΙΟ.

    (β) Θέσπιση ΕΝΙΑΙΑΣ κλίμακας φορολόγησης ΧΩΡΙΣ αφορολόγητο όριο.
    (β.1) Για όσους η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του εισοδήματος είναι πολύ μικρή, η πρώτη κλίμακα του φόρου θα πρέπει να είναι πολύ μικρή (πχ 5% για τα πρώτα 6.000 €). Έτσι και όσοι ίσα – ίσα τα βγάζουν πέρα θα συμμετέχουν όπως όλοι οι πολίτες στα έσοδα του κράτους και δεν θα νοιώθουν ότι «χρωστάνε» στους υπόλοιπους πολίτες που πληρώνουν φόρο.
    (β.2) Επίσης, η δεύτερη κλίμακα θα πρέπει να αντικατοπρτρίζει το μεγαλύτερο μέρος των χαμηλών εισοδημάτων, που όμως μπορούν να διαβιώνουν με κάποια αξιοπρέπεια. Το όριο αυτό μπορεί να προσδιορισθεί βάσει στατιστικών στοιχείων και ο συντελεστής θα πρέπει να είναι σχετικά μικρός (πχ 15% για ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ από 6.000 € έως 12.000€)
    (β.3) Ο προσδιορισμός των υπόλοιπων κλιμάκων θα πρέπει να γίνει με την βασική αρχή της μεγαλύτερης φορολόγησης σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα ΠΕΡΙΣΣΕΙΑΣ εισοδήματος ανεβαίνουμε. Στα πολύ υψηλά εισοδήματα, ο φόρος θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλος ώστε να «υποχρεώνει» το φυσικό πρόσωπο να εκμεταλλευτεί διαφορετικά τα εισοδήματά του, καθώς θα είναι εντελώς ασύμφορο να τα «αφήνει» σε πολύ υψηλή φορολογία.
    (β.4) Ένας τρόπος ποσοτικοποίησης της κλίμακας φορολόγησης (πέραν των αρχικών 12.000 €) είναι να αντικατοπτρίζει τα διάφορα «βιοτικά επίπεδα» που υπάρχουν στην κοινωνία μας και να τα συνδέει με κόστος και εισόδημα. Το ανώτερο και κατώτερο όριου εισοδήματος του κάθε «βιοτικού επιπέδου» θα καθορίζει τα όρια τις κάθε κλίμακας. Ο λόγος κόστος προς εισόδημα, θα καθορίζει τον συντελεστή φορολόγησης.

    (γ) ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με την αλλαγή του οφορολόγητου ορίου μέσω αποδείξεων. Το μέτρο αυτό είναι καλό, αλλά σαν μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής και όχι τρόπος υπολογισμού αφορολόγητου ορίου. Επομένως, η σωστή του θέση είναι να συμπεριληφθεί στο στάδιο μείωσης του φόρου και όχι στο στάδιο υπολογισμού αυτού.

    Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:46 | Μαρια Νοιδου

    Εφ’οσον το ζητουμενο ειναι να ελατωθει η φοροδιαφυγη, νομιζω πως θα επρεπε να υπαρξει αυξηση του αφορολογητου οριου αναλογη με την καταβολη αποδειξεων, χωρις οριο, αλλα με ποσοστιαια διαβαθμιση. Πιο συγκεκριμενα: Τα ορια τα υπαρχοντα του αφορολογητου μπορουν να καλυφθουν πολυ ευκολα με αποδειξεις σουπερ μαρκετ και μερικων ΔΕΚΟ. Αυτα ειναι γνωστα και ελεγξιμα. Αν εχω φορολογικη ελαφρυνση για παραπανω εισοδημα, τοτε θα υποβαλλω ΟΛΕΣ τις αποδειξεις, επιβαρυνομενη και τον ΦΠΑ. Το κλειδι ειναι στα μικρομεσαια εισοδηματα: προκειμενου να αυξησουμε το αφορολογητο, μας συμφερει να πληρωνουμε ΦΠΑ. Τι θα κανετε ομως με τα δις που φευγουν καθε χρονο στα ιδιαιτερα και στα φακελακια των γιατρων; Γιατι δεν συμπεριλαμβανετε στο αφορολογητο και την αξια των καυσιμων που πληρωνουμε για τη μεταβαση μας στην εργασια μας; Αν πραγματικα θελετε να ελεγξετε την οικονομια, πρεπει με καποιο κινητρο να συγκεντρωσετε ΟΛΕΣ τις αποδειξεις δαπανων. Το κερδος για την εθνικη οικονομια θα ειναι μεγαλυτερο απο τα μπακαλοτευτερα που με ημιμετρα τωρα προσπαθειτε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:46 | ΗΛΙΑΣ

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ?? κ. Υπουργε σαβατοκυριακο είχα παει ΑΡΑΧΩΒΑ. καθησα το σαββατο το απόγευμα στην ταβέρνα, φαγαμε κ μετά ζητησα λογαριασμό. ερχεται ο σερβιτόροσ με το μπλοκ των παραγγελιων μπροστα μασ βγαζει το συνολο 43,5 ευρω, τον πληρωνω, αποδειξη αν δεν ζητουσα εχε γεια ΕΛΛΑΔΑ. Αυτο το παρατηρουσα συνεχεια μεσα στο μαγαζι, στους προηγουμενους πελατες οταν ζητουσαν λογαριασμο, το ιδιο πραγμα μπροστα τους απο το μπλοκ παραγγελιων τους εβγαζε το συνολο και μετα φευγανε χωρις αποδειξη.(Αν δεν κανω λαθος εχει ψηφιστεί νομος που πρεπει απο την πρωτη στιγμή να σου φερνει αποδειξη?)
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ….. ΔΙΚΟ ΣΑΣ.
    ΤΟ πιο περιεργο ηταν σε ενα σουπερ μαρκετ που πήρα νερό και μια σοκολάτα και δεν εκοψε απόδειξη(να πω και την αλήθεια δεν την ζήτησα και εγω).
    ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ. ΚΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟ ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΗΤΑΝ ΦΟΥΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΒΡΙΣΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙ.

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. ΦΤΕΡΟΛΑΚΑΣ ΛΕΓΟΤΑΝ Η ΤΑΒΕΡΝΑ. ΤΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ… ΑΦΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ΚΑΝΕΤΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ…ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ…ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:20 | Νικόλαος Πετρόπουλος

    ολες οι αποδείξεις να εκπίπτουν 100%. Συνακόλουθα το αφορολόγητο όριο να κατέβει. Δυσκολίες εφαρμογής: απειρες αποδείξεις. Ο φορολογούμενος θα δηλώσει ότι θέλει, οι ΔΟΥ δεν θα ελέγξουν ποτέ τα σώματα των αποδείξεων, το κράτος τελικά θα χάσει. Λύση: Κάθε φορολογούμενος φυσικό πρόσωπο με ΑΦΜ, παραλαμβάνει ηλεκτρονική καρτούλα σαν την πιστωτική κάρτα. Ολα τα καταστήματα εφοδιάζονται με μηχανάκια τύπου πιστωτικής κάρτας για το σκοπό αυτό. Στον φορολογούμενο στο τέλος του έτους αποστέλλεται extrait, το οποίο συμπεριλαμβάνει στη δήλωσή του. Οφέλη προφανή. οι υπόλοιπες αποδείξεις ταμειακής μηχανής να εκπίπτουν μόνο ως ποσοστό και για ορισμένες μόνο κατηγορίες δαπανών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:00 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ,ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.ΟΜΩΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΛΛΟΝ ΕΚΕΙ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ.ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ,ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΕΙΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:10 | Μ.Κ

    Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να βρείτε ποιες αποδείξεις πρέπει να υπολογίζονται για έκπτωση απο το εισόδημα.
    Ποιες είναι οι κατηγορίες επαγγελματιών που συστηματικά και χρόνια φοροδιαφεύγουν και κλέβουν το δημόσιο και κατά συνέπεια το κοινωνικό σύνολο,όλους μας.
    -Οι καφετέριες,μπαρ,νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
    -Οι γιατροί,δικηγόροι,συμβολαιογράφοι.
    -Τα συνεργεία αυτοκινήτων.
    -Οι ταβέρνες (σε μικρότερο ποσοστό)
    -Οι ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (όχι τα ξενοδοχεία).

    Αυτές είναι μερικές μόνο απο τις κατηγορίες επαγγελματιών που ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ φοροδιαφεύγουν.

    Για παράδειγμα,δεν κρινω σκόπιμο να εκπίπτουν οι αποδείξεις από σουπερ-μάρκετ,γιατι πάντα εκδίδουν απόδειξη.Αντίθετα,σχεδόν ποτέ δεν εκδίδουν απόδειξη ψιλικατζίδικα.
    Το ίδιο ισχύει και για καταστήματα ένδυσης-υπόδησης.Ποτέ δεν μου έχει τύχει να ψωνίσω κάτι και να μη μου δώσουν απόδειξη.Το ίδιο και για τα ξενοδοχεία. Πάντα εκδίδουν τιμολόγιο.
    Αντιθέτως,ποτέ δεν πήρα απόδειξη απο ενοικιαζόμενα δωμάτια το καλοκαίρι ή απο ξενώνα το χειμώνα.
    Όσο για τις καφετέριες είναι γνωστό το κόλπο να φέρνουν απόδειξη κομμένη 2-3 ώρες πριν.
    Το νόημα λοιπόν των παραπάνω είναι όχι ένταξη αδιάκριτα όλων των αποδείξεων αλλά αυτών που πραγματικά χρειάζεται.Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται η σχέση κόστους-οφέλους για τον κάθε επαγγελματικό κλάδο όσον αφορα την έκπτωση των αποδείξεων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ

    Είμαι αυτοαπασχολούμενος μικρομεσαίας επιχείρησης στην περιφέρεια.Το μέτρο που θα ισχύσει για τις αποδειξεις για την μείωση του αναλογού ντα φόρο το βρίσκω θετικό. Ολοι οι πολίτες πρέπει να υποβάλλουν φορ. δήλωση ανεξάρτητα έχουν δεν έχουν εισόδημα εφόσον δεν είναι προστατευόμενα μέλη & θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν ένα καταθετικό λογαρ ιασμό τράπεζας. Για αποτελεσματικότερη και εγκυρότερη εφαρμογή του μέτρου για την απόδοση φπα απο τις επιχειρήσεις και την μείωση φόρου απο τους φορολογούμενους προτείνω. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρή
    σεις έχουν εκδόσει ηλεκτρονικές εκπωτικές κάρτες για μεγαλύτερη προσ έλκυσει πελατών, επίσεις πολλές τράπεζες εχουν εκδόση πιστωτικές- άμ μεσης αναληψεις κάρτες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν μηχαν άκια στις επιχειρήσεις τους που έχουν προμηθευτεί από τράπεζες για διευκόλυνση οικονομ. συναλλαγών με τους πελάτες. Συνεπάγεται ότι όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι εξεικοιωμένοι με τις κάρτες, για την αποφυγή του ογκου των αποδείξεων που θα πρέπει να καταθέσει με την φορ.δήλωση,& με την πιθανή ψευδή δήλωση στην ηλεκτρονική δήλωση,
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ να εκδοθούν απο το υπουργείο ηλεκτρονικές κάρτες προς όλους τους φορολογούμενους δωρεάν που θα κάνουν τις συναλλαγές τους με στεγασ μένες επιχειρήσεις,οι φορολογούμενοι εάν επιθυμούν κάρτες για τα προστ.
    μέλη να είναι με χρέωση. Οι υπόλοιπες στεγ.επιχειρήσεις να τους δοθεί
    δωρεάν μηχανάκια ωστε ON-LINE να είναι ενήμερο το υπουργείο απο όλα τα
    ως άνω μηχανάκια όπου οι κάρτες παράλληλα με την απόδειξη ταμ.μηχανής
    η συναλλαγή θα είναι υποχρεωτική με την ηλεκτ.κάρτα(οχι μόνο αποδειξη η θεώρηση κάρτας)δημιουργείται κίνητρο στον τον καταναλωτή,για μείωση φόρου, η επιχείρηση θα κόβει απόδειξη & το υπουργειο θα έχει έσοδα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ

    Είμαι αυτοαπασχολούμενος μικρομεσαίας επιχείρησης στην περιφέρεια.Το μέτρο που θα ισχύσει για τις αποδειξεις για την μείωση του αναλογού- ντα φόρο το βρίσκω θετικό. Ολοι οι πολίτες πρέπει να υποβάλλουν φορ. δήλωση ανεξάρτητα έχουν δεν έχουν εισόδημα εφόσον δεν είναι προστατε-υόμενα μέλη & θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν ένα καταθετικό λογαρ ιασμό τράπεζας. Για αποτελεσματικότερη και εγκυρότερη εφαρμογή του μέτρου για την απόδοση φπα απο τις επιχειρήσεις και την μείωση φόρου απο τους φορολογούμενους προτείνω. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρή-
    σεις έχουν εκδόσει ηλεκτρονικές εκπωτικές κάρτες για μεγαλύτερη προσ- έλκυσει πελατών, επίσεις πολλές τράπεζες εχουν εκδόση πιστωτικές- άμ- μεσης αναληψεις κάρτες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν μηχαν- άκια στις επιχειρήσεις τους που έχουν προμηθευτεί από τράπεζες για διευκόλυνση οικονομ. συναλλαγών με τους πελάτες. Συνεπάγεται ότι όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι εξεικοιωμένοι με τις κάρτες, για την αποφυγή του ογκου των αποδείξεων που θα πρέπει να καταθέσει με την φορ.δήλωση,& με την πιθανή ψευδή δήλωση στην ηλεκτρονική δήλωση,
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ να εκδοθούν απο το υπουργείο ηλεκτρονικές κάρτες προς όλους τους φορολογούμενους δωρεάν που θα κάνουν τις συναλλαγές τους με στεγασ μένες επιχειρήσεις,οι φορολογούμενοι εάν επιθυμούν κάρτες για τα προστ.
    μέλη να είναι με χρέωση. Οι υπόλοιπες στεγ.επιχειρήσεις να τους δοθεί
    δωρεάν μηχανάκια ωστε ON-LINE να είναι ενήμερο το υπουργείο απο όλα τα
    ως άνω μηχανάκια όπου οι κάρτες παράλληλα με την απόδειξη ταμ.μηχανής
    η συναλλαγή θα είναι υποχρεωτική με την ηλεκτ.κάρτα(οχι μόνο αποδειξη η θεώρηση κάρτας)δημιουργείται κίνητρο στον τον καταναλωτή,για μείωση φόρου, η επιχείρηση θα κόβει απόδειξη & το υπουργειο θα έχει έσοδα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:20 | Απόστολος

    Δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταργηθεί η έκπτωση από ιατρικές δαπάνες που απολαμβάνουν οι μισθωτοί. Η παρούσα έκπτωση φόρου (20 τοις εκατό) αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη συλλογή τους. Θεωρώ αδιανόητο να εξομειωθούν με τις λοιπές εκπίπτουσες δαπάνες (π.χ. εστιατορίων, καφέ). Η επίσκεψη στον ιατρό είναι ανάγκη, όχι επιλογή.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:43 | Λεωνίδας Κολλάρος

    Να μην υπάρχει αφορολόγητο ύψος εισοδήματος, όμως όλες οι αποδείξεις να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των αποδείξεων από Σούπερ-μάρκετ, μανάβικα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, βενζίνη/καύσιμα κλπ.