1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:58 | ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΚΟΥΝΑΚΗ

    ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ 25 ΧΡΟΝΙΑ . ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ,ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ», ΚΑΙ ΤΗΝ «ΣΥΝΑΦΕΙΑ», ΚΑΙ ΤΗΝ «ΠΕΡΑΙΩΣΗ».ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΥΓΕΙ.ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΤΑ ! ΕΙΔΑΛΛΩΣ ,ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΜΕ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:59 | Nίκος Κυριαζόπουλος

    Κύριε υπουργέ,

    Είμαι μέλος μιας πολύ μικρής μειοψηφίας ελλήνων πολιτών . Συγκεκριμένα των υπερπολύτεκνων οικογενειών ( 6 και άνω τέκνα) που ίσως και λόγω του μικρού αριθμού (1784 οικογένειες στην χώρα μας , σύμφωνα με στοιχεία της ΑΣΠΕ) δύσκολα ακούγεται η φωνή μας στα κατά τ’ άλλα δίκαια πιστεύω ,αιτήματα μας.
    Καθώς εγώ και η σύζυγος μου ,έχοντας μέχρι στιγμής αποκτήσει εν ζωή 9 τέκνα , προσπαθούμε να συντηρούμε αξιοπρεπώς την οικογένειας μας θα ήθελα την βοήθεια σας προκείμενου με μάλλον μηδενικό για τη χώρα κόστος να διορθωθούν κάποιες αδικίες στον τρόπο φορολόγησης μας.
    Πιο συγκεκριμένα ζητώ:
    1. Να επεκταθεί και για κάθε ένα επιπλέον τέκνο μετά από το τρίτο, η προσαύξηση του αφορολόγητου ποσού των 8.000 που ισχύει για την απόκτηση του τρίτου τέκνου .
    Π.χ. έτσι ώστε μια οικογένεια με 6 έξι παιδιά με το υπάρχουν σύστημα να έχει αφορολόγητο 46.000 ευρώ.
    2. Να υπάρξει πρόβλεψη κλιμακωτής μείωσης των τελών κυκλοφορίας έως και 50% για τους πολυτέκνους και ιδιαίτερα για τους υπερπολύτεκνους οι οποίοι για τις μετακινήσεις τους χρειάζονται αυτοκίνητα 9 θέσεων τα οποία είναι συνήθως μεγάλου κυβισμού και τα περισσότερα πέρα της πενταετίας.
    Π.χ 30% για 4 τέκνα και άνω
    40% για 6 τέκνα και άνω
    50% για 9 τέκνα και άνω

    Με τιμή
    Νίκος Κυριαζόπουλος
    Φυσικός

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:08 | Μιχάλης Γ

    Κύριοι,
    Για να πατάξετε την φοροδιαφυγή πρέπει να δώσετε ΚΙΝΗΤΡΑ στους φορολογούμενους.Τώρα δεν δίνετε και τους μετατρέπετε από φορολογικά γαιδούρια σε φορολογικά μουλάρια…
    Είναι πολύ απλό αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε να το σκεφτείτε γιατί κάποιοι από εσάς δεν έχετε ούτε ένα ένσημο και είστε εκτός κοινωνίας.
    θα σας το πώ εγώ (τζάμπα)και εύχομαι να με ακούσετε μπάς και σωθούν κάποιοι Ελληνες(εάν πραγματικά τους υποστηρίζετε).
    Ακούστε Λοιπόν.Και μην βιαστείτε να το απορίψετε με τις γνώσεις σας πάνω στα Κλασσικά Οικονομικά ξεκινώντας από τον Α.Smith και τον Μ.Friedman και τον Rifkin και τον…….Φαίνεται αντιφατικό αλλά με τον σωστό χειρισμό θα έχετε ΜΕΤΡΟ-ΙΣΟΡΟΠΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ στην φορολογητέα ύλη και στους φορολογούμενους.
    Κάποιος που δικαιολογημένα θα έχει αποδείξεις (δαπάνες)από 1 ευρώ εως 100.000π.χ σταδιακά θα έχει μικρότερη φοροαπαλλαγή σε συνάρτηση με το ετήσιο συνολικό του εισόδημα.(Εισόδημα-Δαπάνες)
    Δηλαδή: π.χ. Δαπάνες 1 ευρώ-Εισόδημα 9.000 Φόρος: 0
    Δαπάνες 1000ευρώ-Εισόδημα 12.000 Φόρος:3%
    Δαπάνες 10.000ευρώ-Εισόδημα 30.000 Φόρος 10%
    Δαπάνες 20.000ευρώ-Εισόδημα 45.000 Φόρος 45%
    Δαπάνες 40.000ευρώ-Εισόδημα 75.000 Φόρος 55%
    Θα ορίσετε ένα όριο ΦΤΩΧΕΙΑΣ π.χ η Δανία νομίζω ότι είναι γύρω στα 23.000 ευρώ και πέραν του ορίου αυτού ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ με κατώτατο το 5% και ανώτερο το 55%.
    Εάν κάποιος δεν θέλει να δαπανήσει και έχει εισοδήματα ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙ θα φορολογήσετε ΟΛΕΣ τις καταθέσεις σταδιακά από 5% εως 50%.Σύμφωνα με το ύψος των καταθέσεων.
    ΠΡΟΣΟΧΗ Ο φόρος στις καταθέσεις θα είναι μικρότερος από το ανάλογο κλιμάκιο φορολογίας κατά 25 %
    Περισσότερα χρήματα του ατόμου στην τράπεζα, περισσότερη φορολογία και ευημερία για το κράτος…
    Περισσότερη κατανάλωση και ευημερία για το άτομο,περισσότερα χρήματα μέσω της φορολογίας για το κράτος.
    Δεν θα γινεται ταυτόχρονη φορολόγηση και των καταθέσεων αλλά και της κατανάλωσης.Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ.
    Με αυτόν τον τρόπο και αποταμίευση θα υπάρξει για την Ελλάδα αλλά και η Ιδιωτική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ΥΓΙΗ ΤΡΟΠΟ σύμφωνα με τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ του κάθε Ελληνα
    Ολα αυτά όμως αφού κάνετε ένα cross checking με τα στοιχεία του ΤΑΧΙS και θα βρείτε τους μαγικούς αριθμούς για να στήσετε την φορολογία…
    ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΟΥΝ….
    Ξέρετε εσείς !!!!!
    Δώστε επίσης και ΚΙΝΗΤΡΑ στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά.
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ όχι σπόρια…
    Με αυτά τα νούμερα στο νομοσχέδιο την πληρώνουν πάλι οι Μισθωτοί και οι Συνταξιούχοι….ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ.
    Αλήθεια,… για τους άνεργους μεριμνήσατε ?
    30% θα φτάσει η ανεργία…Για δείτε το και αυτό το ζήτημα παρακαλώ,ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ γιατί μάλλον έρχονται θύελλες για τα νεοφιλελεύθερα κοράκια…
    Αχ ξέχασα εσείς,το ΠΑΣΟΚ (και η πλειοψηφία της Ελλάδας) είμαστε ΣΟΣΙΛΛΙΣΤΕΣ !!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:13 | Γεώργιος Θεοδόσης

    Αγαπητέ Κε Υπουργέ ,
    Δεν είμαι οικονομολόγος ούτε φοροτεχνικός είμαι ένας απλός μισθωτός .
    Το μόνο που μπορώ να σας προτείνω είναι να κάνετε μια φορολογική κλίμακα δίκαιη για τους μισθωτούς .
    Για τις υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων γνωρίζετε πολύ καλά ότι γίνετε της κακομοίρας από εξαιρέσεις και προνόμια καταργήστε τα τώρα .
    Δεν πάει άλλο ,

    Με εκτίμηση
    Γ. Θεοδόσης

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΚΟΝΟΜΙΑΤΗ

    Επί δεκαετίες στη χώρα μας η φορολόγηση οικογενειών όπου ο ένας γονέας δεν εργάζεται είναι παραδόξως μεγαλύτερη από τη φορολόγηση όμοιων οικογενειών όπου και οι δύο γονείς εργάζονται, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι δεύτερες δηλώνουν συνολικό εισόδημα μεγαλύτερο από τις πρώτες. Αυτό γίνεται φανερό στο παρακάτω παράδειγμα:
    Ένας μισθωτός με συνολικό εισόδημα 30.000 Ευρώ, παντρεμένος με σύζυγο που δεν εργάζεται υπόκειται, με τα σημερινά δεδομένα, σε συνολικό φόρο εισοδήματος 4.500 Ευρώ.
    Αντίθετα ένα ζεύγος μισθωτών, που υποβάλλει κοινή δήλωση, με εισόδημα 18.000 Ευρώ έκαστος, δηλαδή συνολικό οικογενειακό εισόδημα 36.000 Ευρώ, υπόκεινται σε φόρο 1.500 Ευρώ έκαστος, δηλαδή συνολικό φόρο 3.000 Ευρώ.
    Δηλαδή οικογένεια με μεγαλύτερο αριθμητικά συνολικό εισόδημα να υπόκειται σε μικρότερο φόρο, από άλλη όμοια οικογένεια με μικρότερο συνολικό εισόδημα αποκλειστικά και μόνο επειδή η σύζυγος αυτής της δεύτερης οικογένειας δεν εργάζεται. Αυτό το γεγονός δεν αποτελεί κάποιο αντικειμενικό φορολογικό κριτήριο, αλλά καθαρά ένα άδικο κοινωνικό φαινόμενο.
    Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης αυτού του άδικου, για τις οικογένειες όπου το ένα μέλος δεν εργάζεται, τρόπου υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. (1) Να υπολογίζεται ένα επιπλέον αφορολόγητο ποσό για τις νοικοκυρές (6.000-8.000 Ευρώ), το οποίο να προστίθεται στο αφορολόγητου του συζύγου και μετά να προκύπτει ο συνολικός φόρος εισοδήματος. Με τον κοινωνικά ορθό αυτό τρόπο αναγνωρίζεται και η συνεισφορά της νοικοκυράς στην ελληνική οικογένεια. (2) Εάν για ειδικούς λόγους δε μπορεί να εφαρμοστεί το (1), τότε θα πρέπει για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης να φορολογηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα με τη φορολογική κλίμακα και όχι το ατομικό του κάθε συζύγου. Επειδή σε οικογένειες δύο εργαζομένων υπάρχουν πιθανώς μεγαλύτερα έξοδα για την ανατροφή των παιδιών, ο φόρος που θα προκύπτει από την εφαρμογή της κλίμακας στο οικογενειακό εισόδημα, να πολλαπλασιάζεται με κάποιο συντελεστή μικρότερο της μονάδας (0,9-0,8).
    Η κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ των πολιτών και η ισοκατανομή των φορολογικών βαρών επιβάλλει την άμεση, επιτέλους, λύση αυτού του προβλήματος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:26 | Γεώργιος Καραπέτρος

    Η φορολογική κλίμακα πρέπει κατ’ έτος να τιμαριθμοποιείται καθολικά, δηλαδή όχι μόνο το κατώτατο αφορολόγητο όριο αλλά και τα ενδιάμεσα κλιμάκια αυτής, διότι διαφορετικά η πενιχρή αύξηση που δίδεται, όταν αυτή δίδεται, φορολογείται πάντοτε στο ανώτερο κλιμάκιο ανάλογα με τα εισοδήματα του φορολογούμενου και κατ’ ουδένα τρόπο αντικαθιστά την λόγω πληθωρισμού απώλεια της αγοραστικής δύναμης του πολίτη.
    Όσον αφορά τα διάφορα κλιμάκια προτείνεται:
    Αφορολόγητο 15.000 € (διότι έχει παραμείνει για χρόνια αμετάβλητο)
    15000 – 20000 5%
    20001 – 25000 10%
    25001 – 30000 15%
    30001 – 35000 20%
    35001 – 40000 25%
    40001 – 50000 30%
    50001 – 55000 35%
    55001 – 60000 40%
    60001 – Ανω 50%

    Ένα σημείο που θέλω να επισημάνω σε σχέση με τη χρήση της κλίμακας είναι η αδικία που γίνεται μεταξύ δύο οικογενειών με ίδιο οικογενειακό εισόδημα όπου στη μία εργάζονται και οι δύο σύζυγοι και στην άλλη μόνο ο ένας.
    Π.χ. Οικογένεια Α: Εισοδήματα κάθε συζύγου 15.000, Σύνολο οικογε-νειακό 30000, φόρος: 750 € έκαστος χ 2 = 1500€
    Οικογένεια Β: εργάζεται μόνο ο σύζυγος με εισόδημα 30000 €, οπότε το οικογενειακό εισόδημα είναι 30000 € και ο φόρος 4500 €, διαφορά 3000 €. Η διαφορά είναι μεγαλύτερη για μεγαλύτερο οικογενειακό εισόδημα. Γιατί αυτή η διαφορά; Εδώ η σύζυγος δεν υπολογίζεται ούτε καν σαν προστατευόμενο μέλος. Δεν είναι άδικο και αντισυνταγματικό δύο οικογένειες με το ίδιο οικογενειακό εισόδημα να φορολογούνται διαφορετικά. Σε άλλες περιπτώσεις το οικογενειακό εισόδημα χρησιμοποιείται για μείωση της έκπτωσης δαπανών επιμεριστικά από το εισόδημα του συζύγου ή για μη καταβολή επιδομάτων κ.λ.π.

    Προτείνεται για άρση αυτής της αδικίας το αφορολόγητο της συζύγου, αυτούσιο μεν αν ειναι μη εργαζόμενη, η η διαφορά μεταξύ κατώτατου αφορολογήτου και εισοδήματος, αν έχει εισόδημα μικρότερο του αφορολογήτου, να προστείθεται στο αφορολόγητο του συζύγου. Περισσότερο δίκαιο θά ήταν να προστίθενται τα δύο εισοδήματα, το σύνολο να διαιρείται διά δύο και να φορολογούνται τα δύο ποσά στην κλίμακα και να επιμερίζεται ακολούθως ο φόρος, διότι νοείται ότι σε μία οικογένεια και οι δύο προσφέρουν εξ’ ίσου. Το μέτρο θα βοηθήσει στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών στη σημερινή εποχή της υπογεννητικότητος και χαλάρωσης των ηθών και αξιών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:54 | Christos Prassas

    Kirie ypourge eimai ellhnas metanasths edw kai 45 xronia apo tis oikonomies moy ekana mia ependysh sthn ellada 11 garsonieres tis opoies noikiazw se foitites (prosites times) tis apodoxes moy tis dilwnw sthn eforia kanonika dystyxws omws h patrida moy kai to ypourgeio sas me antimetopizei san pronomiouxo ellhna oti ysxeiei gia tous ellhnes pou zoun kai katoikoun sthn ellada den ysxeiei gia tous ellhnes metanastes.
    Ti enow:
    1) osa exoda kanw gia anakainhsh kai syntirish twn diamerismatwn den moy tis dikaiologoun.(parousiasa timologia)
    2) mou eipan na mazeyw apodeixeis apo estiatoria otan tis parousiasa sthn eforia me ironeytikan.
    3) den exoume to aforologhto pou exoun oi ellhnes katoikoi elladas (forologoumaste apo to prwto euro)
    4)den ysxeiei h prwth katoikia gia tou ellhnes metanastes gia to ETAK
    5) apo lathos tis eforias plhrwsa perissotero ETAK apo oti mou analogei epeidh eixan to oikopedo se allo meros me ypsiloterh antikimenikh axia otan diamartirithika pws ginetai to oikopedo na einai allou apo ekei pou einai to spiti moy eipan na kanw enstasi tin ekana alla perimenw.
    kyrie ypourge zw se mia xwra opou ematha na forologoumai kanonika kai ayto kanw kai sthn xwra moy alla dystyxws moy anagazetai na feromai san katoikos elladas.
    ti enow: kai erwtw,
    na min zhtaw timolologia sto mellon gia na exw kalyteres times opote stin prokimenh periptwsh na kerdizw egw kai o analogos texnikos kai na xanei to kratos ayto theletai?
    proteinw: oti ysxiei gia tous katoikous ths xwras na ysxeiei kai gia tous ellhnes metanastes.
    symfwnw me ton foro akiniths periousias alla kyrie ypourge eimai katoxos kapoias akiniths periousias otan to akinito moy einai ypothikeymeno sthn trapeza?
    An synexisth ayth h katastash tha anagastw na dhlwsw ta eisodhmata moy sth germania opou zw.
    elpizw na eisakoustoun ayta pou sas theto san problhma
    gia na mhn tragoudame to tragoudi ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΝΟΙ
    meta timhs
    prassas xrhstos

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | Βασίλης

    Θα ήθελα να καταθέσω μερικές από τις σκέψεις μου που με προβληματίζουν σχετικά με τη φορολογική κλίμακα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν συμφωνώ επί της αρχής με την πρόταση της κυβέρνησης για ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

    1. Η σύζυγός μου είναι άνεργη εδώ και τρία χρόνια και εγώ έχω τη δυνατότητα να κάνω δύο δουλειές για να τα βγάζουμε πέρα. Όταν έρχεται ή ώρα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης δεν λαμβάνεται αυτό υπ όψιν, φορολογείται ο καθένας ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε υψηλό φόρο. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε, σε οικογένειες όπου είναι το ένα μέλος άνεργο, τα φορολογικά κλιμάκια να είναι σε διπλάσιο ύψος από ότι ισχύει για έναν φορολογούμενο μεμονωμένα, ή έστω αρκετά υψηλότερα.

    2. Ειδικότερα η τιμαριθμοποίηση της κλίμακας είναι επιτακτική αφού χωρίς αυτήν μένουν σταθερά τα κλιμάκια και κάθε μικρή ως ανεπαίσθητη αύξηση που παίρνουμε μας ανεβάζει το φόρο.

    3. Είμαστε και οι δύο φοιτητές στο ελληνικό ανοικτό πανεπιστήμιο για το οποίο πληρώνουμε και οι δύο 2000 με 2800 ευρώ το χρόνο ανάλογα με τα μαθήματα που παίρνουμε. Δυστυχώς αυτά τα χρήματα δεν δηλώνονται στην φορολογική δήλωση. Αν δηλώνονταν θα ήταν μια καλή ελάφρυνση για ανθρώπους που διαθέτουν χρήματα για να βελτιώσουν την παιδεία τους αντί να τα ξοδεύουν από εδώ και από εκεί.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:36 | Νικολαος Σπυρου

    Για τη φορολογία των Φ.Π θα πρότεινα τα εξής μέτρα :
    α)Αφορολόγητο ποσό 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από εκεί και πάνω να προσμετρώνται οι αποδείξεις που συγκεντρώνει ο καθένας, και μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ.
    β)Η φορολογική κλίμακα να διαμορφωθεί ως εξής :
    0-12.000 0%
    12.000-25.000 20%
    20.000-40.000 30%
    40.000-50.000 35%
    50.000-65.000 40%
    65.000-120.000 45%
    125.000-200.000 48%
    200.000 και πάνω 50%
    γ)Μείωση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα από 30.000 έως 50.000 ευρώ και κατάργησή τους για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
    δ)Κατάργηση της αυτοτελής φορολόγησης με μονη εξαιρεση τις χρηματηστιριακες συναλλαγες και τα μερισματα μετοχων. εδω θελει μεγαλλη ΠΡΟΣΟΧΗ!!! για να αποφυγουμε τα χειροτερα.Οι μεγαλομετοχοι θα κανουν τις χρηματιστηριακες τους συναλλαγες απο το εξωτερικο αποφευγοντας την φορολογηση πραγμα που ειναι αδικο για τους εγχωριους μικρους επενδυτες. ισως εδω θα πρεπει να παραμεινει ως εχει λαμβανοντας υπ οψη την κακη καταστασταση του χρηματηστιριου αφ ενος και αφ΄ετερου το γεγονος οτι οι απλοι επενδυτες εχουν χασει τοσα κεφαλαια μεχρι σημερα που ειναι εντελως αδικη η φορολογιση τους οσα και αν κερδισουν με τις παουσες συνθηκες. επισης υπαρχει μεγαλο ρισκο στις συναλλαγες που θα απαξιωσουμε εντελως τον χρηματηστηριακο θεσμο.Αλλου βρισκεται η φοροδιαφυγη και ολοι ξερουμε που ειναι.
    ε)Καθιέρωση ΑΥΣΤΗΡΟΥ πόθεν έσχες, με εξαιρεση τις καταθεσεις στις τραπεζες γιατι ετσι δεν θα προλαβουβε την διαφυγη κεφαλαιων στο εξωερικο.
    Επιβολή αυστηρών ποινών για αυτούς που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το πόθεν.

    Εδω ομως εχω μερικα ερωτημα.
    1)Αν βαλουμε τα σκληρωτερα μετρα στους μισθωτους ποσα χρηματα θα εταξασφαλισουμε?
    2)Η αγορα χρειαζεται καταναλωτες….που θα βρεθουν? οι μονοι αγοραστες που εμειναν ειναι οι μισθωτοι…(παντα μιλωντας για μεσα και χαμηλα εισοδηματα)
    Ζητω συγνωμη που σας ζαλισα αλλα μηπως ολοι στην ελλαδα αυτα τα θεμετα δεν σκεφτομαστε και συζητουμε μεταξυ μας…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:09 | Άγγελος Καρλοβασίτης

    Εφόσον συνδεθούν οι αποδείξεις με το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος θα πρέπει να προσεχθεί από το Υπουργείο Οικονομίας το εξής: Ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα περίπου στις 15.000 ευρώ ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος του πηγαίνει σε καθημερινές δαπάνες όπως Σουπερ Μαρκετ, καύσιμα-μετακινήσεις, ρουχισμό-υπόδηση κ.λ.π. Εάν αυτές οι αποδείξεις δεν υπολογιστούν δεν θα έχει πλεόνασμα εισοδήματος για να προσκομίσει σε αποδείξεις το ποσό που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες (5.000 ευρώ)με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πιάσει τέτοια όρια αποδείξεων. Δεν είναι δυνατόν τέτοιο ποσό να καλυφθεί με αποδείξεις υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, γιατρών, κέντρων διασκέδασης κ.λ.π. Οπότε προτείνω ένα μικρό ποσό αποδείξεων για να πιάνει κάποιος το άφορολόγητο ή μεγαλύτερο εύρος στο είδος αποδείξεων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:01 | Ιωάννης Παπαϊωάννου

    Πιστευω οτι στο 2010 που εχουμε μπει ορθολογικα και κοινωνιολογικα ενα εισοδημα των 14.000ευρω αποτελει προκληση να φορολογειται οταν αυτο θα σημαινε πως για καθε μηνα και επιδομα το καθαρο ποσο για τις πρωτες αναγκες ανερχεται στα 1.000ευρω, ποσο μαλλον ικανοποιητικο για τα σημερινα δεδομενα. Αν σε αυτο προσθεσουμε και τα οικογενειακα βαρη μιας οικογενειας με δυο ατομα τοτε αρχιζει να γινεται οριακο. Με την ελευση ενος παιδιου τα πραγματα στριμωχνονται πολυ! Δια ταυτα πιστευω οτι το αφορολογητο θα πρεπει να ανελθει στα 14.000ευρω το λιγοτερο. Απο εκει και περα η κλιμακα θα επρεπε να ειναι πιο λιτη και ξεκαθαρη. θα ηταν σωστο και πιο καλο να υπαρχουν τεσσερεις συντελεστες. Ο πρωτος, λαϊκης φορολογησης των περισσοτερων μισθωτων και συνταξιουχων ωστε να στηριχθει με την κυκλοφορια των χρηματων τους η αγορα πασης φυσης. Ο συντελεστης αυτος δεν θα πρεπει να ειναι μεγαλυτερος απο το 20% και να εφαρμοζεται για εισοδηματα απο 14.001ευρω εως και 35.000ευρω, ητοι απο 1.001ευρω εως και 2.500ευρω μηνιαιο και επιδοματικο εισοδημα αν ατομο. Ο δευτερος συντελεστης φορολογησης θα επρεπε να ειναι κοινωνικης αλληλεγγυης αυτων που εχουν εισοδηματα πιο πανω του μεσου ορου διαβιωσης, ητοι απο 35.001ευρω εως και 56.000ευρω που σημαινει οτι εχουν ενα μηνιαιο και επιδοματικο εισοδημα ανα ατομο απο 2.501ευρω εως και 4.000ευρω και θα επρεπε να διαμορφωθει στο 30%. Ο τριτος συντελεστης θα ηταν κοινωνικης στηριξης και θα αφορουσε αυτους που ξεφευγουν πια απο τα ορια της οικονομικης ανεχειας και κατατασονται σε αυτα της οικονομικης ευμαρειας. Ετσι για εισοδηματα απο 56.001ευρω εως και 77.000ευρω, ητοι μηνιαιο και επιδοματικο εισοδημα απο 4.001ευρω εως και 5.500ευρω ανα ατομο θα επρεπε να εφαρμοζεται συντελεστης 40%. Ο τεταρτος και τελευταιος συντελεστης θ αεπρεπε να χαρακτηριστει ως συντελεστης κοινωνικης ενισχυσης και θα αφορα τα εισοδηματα απο 77.001ευρω και ανω που σημαινει οτι το ατομο που τα φερει εχει μηνιαια και επιδοματικα εσοδα απο 5.501ευρω και ανω, ητοι διαβιωνει πλουσιοπαροχα και δεν λογιζεται οικονομικη κριση η μη δυνατοτητα καποιου να ανταπεξελθει στα αυξημενα εσοδα των δυο τριων και περισσοτερων οικιακων βοηθων κηπουρων και των αυξημενων εξοδων καθαρισμου της πισινας της φυλαξης του σκαφους της καλυψης των αυξημενων διδακτρων των ιδιωτικων σχολιων ή ακομα και των αυξημενων τελων κυκλοφοριας αλλα λειτουργικων εξοδων των πολλων και ακριβων αυτοκινητων που απο καθημερινες αναγκες απεκτησε.
    Πιστευοντας οτι ΒΑΣΙΚΗ προϋποθεση ολων αυτων αποτελει η καταβολη των φορων απο ολους και στο υψος των πραγματικων τους εσοδων, ετσι ωστε να μπορεσει να κινηθει εισπρακτικα και ανταποδοτικα το κρατος στη σωστη κατευθυνση. Μετρο θετικο στην παταξη της φοροδιαφυγης θα αποτελουσε και η φοροαπαλλαγη για ενα ολοκληρο χρονο οποιου εφερνε ολοκληρωμενα και τεκμηριωμενα στοιχεια για την παταξη ενος φοροφυγα ακομα και με την αμεση καταγγελια και επαυτοφορω συλληψη καποιου που δεν εκδιδει τιμολογια και αποδειξεις οπου εννοειτε το κρατος θα πρεπει να ειναι ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟ και ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ στην επιβολη κυρωσεων και την επιβολη αλλα και εισπραξη των προστιμων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:00 | ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ,
    ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΠ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝΤΙ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΡΑΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑ ΦΥΣΙΚΟ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΣΗΚΩΣΤΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΙΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΤΕ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ (ΚΛΕΨΟΥΝ) ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ «ΦΑΓΩΘΟΥΜΕ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.
    ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΕΝΖΙΝΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 900.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2009 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΦΠΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟ Η ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. ΤΙ ΦΟΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ – ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΖΗΜΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ – ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟ ΑΛΛΑ ΣΚΕΤΗ ΚΛΟΠΗ.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΑ Η ΟΜΟΕΙΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΝ ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ ΤΟΝ ΠΙΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ 1)ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, 2) ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ
    3)ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:34 | Νικόλας

    Σωστές οι σκέψεις για την κλίμακα, αλλά επί ποίων εισοδημάτων;
    Οι μισθωτοί δηλώνουν τα πάντα, κάποιοι «άλλοι» το ελάχιστο που επιτρέπει ο νόμος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:38 | antonios

    egw san stratiotikos apo poion koinoniko forea ekprosopoume??tora san apostratos poios foreas me ekprosopei? i adedy? i gsee? poios?????? ef oson den me ekprosopei kapoios den prepei na kleico kai egw?? pisteuw oti kapoios ca filotimici na apantisi.eyxaristo

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:00 | Αρδας Ιωαννης

    Καλησπέρα σας

    Προτείνω ενίσχυση του ‘παλιού ΣΔΟΕ’ ώστε να ανοίξει η φορολογική βάση κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες και τουριστικές επιχειρήσεις.

    Η μείωση της φοροδιαφυγής θα γίνει με:

    – Μεγαλύτερο μισθό στα στελέχη του ΣΔΟΕ ώστε να μην μπαίνουν στο πειρασμό της δωροδοκίας και του συμβιβασμού
    -Bonus 5% επί των εσόδων που υποκλέπτει ο φοροφυγάς στα στελέχη του ΣΔΟΕ , ώστε να γίνουν περισσότεροι και πιο συστηματικοί έλεγχοι αλλά και με καλύτερη απόδοση εσόδων για το δημόσιο
    -Δήμευση περιουσίας για όσα στελέχη του ΣΔΟΕ δωροδοκούνται αλλά και για όσους φοροδιαφεύγουν

    Μείωση όλων των δαπανών των υπουργείων για ταξίδια, παραστάσεις και διορισμών με σύμβαση έργου.Συμβάσεις Μόνο μέσω ΑΣΕΠ και δημοσίευση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στους οργανισμούς καθώς και του ελάχιστου δυναμικού που κρίνεται απαραίτητο ώστε να λειτουργήσουν ομαλά οι υπηρεσίες.

    Ευχαριστώ πολύ
    Με εκτίμηση

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | ΚΑΝΑΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Με εισοδημα 70000 ευρω χωρις να εργαζεται η συζυγος πληρωνω 20000 εφορια. Οδιπλανος μου με 70000 εισοδημα μαζι με την συζυγο του (35000 αυτος και 35000 ησυζυγος πληρωσε 9000).Θαυμα???
    Η φορολογικη δικαιοσυνη σε ολο της το μεγαλειο.
    Γιατι να μην προσπαθησω να βρω τροπο να φοροδιαφυγω?
    Επι 40 χρονια εχετε βρει τους πλεον… ανυπερασπιστους τους μισθωτους και τους χτυπατε διακομματικα. Συγχαρητηρια… Συνεχιστε…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Η καθιέρωση ενός αντικειμενικού καιει δυνατόν δίκαιου φορολογικού συ-
    στήματος με την ταυτόχρονη διαμόρφωση ορθής φορολογικής συνείδησης εί-
    ναι πρώτιστα πράξη πολιτική.Προυποθέτει απαραίτητα την κατ ανάγκη εφαρ-
    μογή και τήρηση δίκαιων κανόνων,θεσπισμένων από την Πολιτεία και θωρα-
    κισμένων από την αντιστοίχισή τους με το παραδεκτό και νόμιμο από την
    κοινωνία.Καμμία φορολογική διάταξη όσο έξυπνη η καινοτόμα και εάν είναι
    δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή εάν ο πολίτης δεν πειστεί,όχι κατ ανάγκη
    για την αποτελεσματικότητα των μέτρων,αλλά για την έντιμη διαχείριση
    του δημόσιου χρήματος.Από κυβερνήσεις,πολιτικούς,κόμματα και δημόσιους
    λειτουργούς.Υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων απ όλα τα κόμματα,έκ-
    δοση αποδείξεων συνδρομής-οικον.ενίσχυσης,γνωστές,ονομαστικές,διάφανες,
    για την εμπέδωση μιας αξιόπιστης σχέσης κράτους-πολίτη.
    Ναι στην εφαρμογή μιας ενιαίας,προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολο- γησης,με διαβάθμιση στη φορολογική κλιμάκωση,σε συνάρτηση πάντα με το
    ύψος του εισοδήματος.Ενδεικτικά στα εισοδήματα πάνω από 75.000 αύξηση
    του φορολογικού συντελεστή σε 50%.Μείωση του αφορολόγητου ορίου για ό-
    λα τα εισοδήματα στα 6.000 ευρώ,με την ταυτόχρονη δυνατότητα αύξησης του αφορολόγητου ορίου στα 12.000,με την προσκόμιση-υποβολή αποδείξεων,
    από είδη και κατηγορίες επιτηδευματιών που κατά τεκμήριο φοροδιαφεύγουν,
    ως είναι υδραυλικοί,ηλεκτολόγοι,γιατροί,δικηγόροι.
    Καθιέρωση για όλα τα ελευθέρια επαγγέλματα,ενός ελάχιστου ποσού αμοιβής
    αντικειμενικού και το οποίο θα έχει ως βάση τις πραγματικές αμοιβές.
    Για παράδειγμα εγχείρηση θωρακοτομής,καρδιάς,ελάχιστη αμοιβή άρα και ΑΠΥ
    περί τα 4.000 με 6.000 ευρώ.Τήρηση από λογιστή λογιστικών βιβλίων σε ε-
    πιχείρηση με ακαθ.έσοδα 100.000.000 ευρώ,μηνιαία αμοιβή 1.000 ευρώ .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:46 | ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | ΧΡΙΠΑΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΗΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΥΦΗ ΠΑΛΙ ΟΙ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ(ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)
    Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ (Π.Χ ΚΑΥΣΙΜΑ),ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΔΗΜ. ΕΡΓΑ, ΜΙΖΕΣ Κ.Λ.Π.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ

    Μια ενιαία κ.λ.π φορολογική κλίμακα, oπωσδήποτε είναι η δικαιότερη, με γενικό αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ και ανώτερο συντελεστή στο 45% άνω των 100.000 ευρώ. Όπως όμως γνωρίζετε, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η δικαιότερη φορολόγηση όσων δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, αλλά το πώς αποκαλύπτονται τα μη δηλούμενα εισοδήματα. Το «πόθεν έσχες» που αποτελεί τη βασική αρχή σε κάθε σωστά δομημένο φορολογικό σύστημα, στην Ελλάδα το ονομάζουμε «θεσμό» που δήθεν εφαρμόζεται σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών (πολιτικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι) για να υπάρχει τελικώς άλλοθι περί του έσχες. Το τί βεβαίως απαιτείται για να εφαρμοστεί πραγματικά ως βασική αρχή στη φορολογία εισοδήματος το «πόθεν έσχες «, ασφαλώς το γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Όπως όλοι όμως γνωρίζουμε, μόνο «ο φόβος φυλάει τα έρημα» και με απόρρητο τραπεζικών καταθέσεων, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, δανεισμούς ή δωρεές για κάλυψη τεκμηρίων, ρυθμίσεις, περαιώσεις και ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων, πάλι τα ίδια κορόιδα θα πληρώσουμε το μάρμαρο. Το τελευταίο το γράφω γιατί πρόσφατα ανακάλυψα ότι περιλαμβάνομαι στους 128.000 πλουσιότερους Έλληνες, αφού πλήρωσα έκτακτη εισφορά, ενώ πιστεύω ότι τουλάχιστον 1.000.000 συμπολίτες μου είναι πλουσιότεροι από μένα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:11 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    1. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΓΙΑ, «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ», ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 12000 ΕΥΡΩ.
    2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.
    3. ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ, ΙΣΟΠΟΣΗ, ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
    4. ΕΞΟΒΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΚΟΜΜΑΤΟΣ», ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    5. «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΝΑ «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ», ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΘΕΙ «ΕΝΤΙΜΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | Αθηνα Αγαθου

    Συμφωνω με την ενιαια προοδευτικη τιμαριθμ.φορολογικη κλιμακα,για ολα τα εισοδηματα.Η φορολογια,προτεινω να ειναι μεχρι 15000 15%,απο 15 μεχρι 20.000,να ειναι 20%,απο 20 εως 30.000,να ειναι 30%,απο 30 εως 40.000,να ειναι 35%,απο 40.000εως 50,να ειναι 40% κ απο 50.000 κ πανω,να ειναι 45%.Το αφορολογητο που θα θεσπιστει,να ισχυει μονο για τους μισθωτους και συνταξιουχους,κ οχι για τους ελευθ.επαγγελματιες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:05 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΑΝ ΚΑΙ ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ.ΒΑΛΤΕ ΤΑΞΗ,ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ !!ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:08 | Κυριακή

    Εγώ θέλω να θυμίσω οτι υπάρχουν και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Η δική μου οικογένεια δύο παιδιά και μια μητέρα δημόσιος υπάλληλος νιώθω αρκετά μεγάλο θύμα με όλη αυτή την αντιμετώπιση από την πολιτεία. Θα έπρεπε οι οικογένειες με ένα γονιό να έχουν ευνοϊκότερη φορολογία και περισσότερη προσοχή από την πολιτεία για εμάς.Ακόμη και στο φόρο ακίνητης περιουσίας βρισκόμαστε σε χειρότερη μοίρα από τις οικογένειες με δύο γονείς.Εφόσον υπάρχει θάνατος ενός γονιού και η περιουσία μένει στον ένα γονιό και στα παιδιά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση ;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΑΠΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ 2 ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 50.000,00 ΕΥΡΩ ΜΕ 10 Η 15 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50.000,00 ΕΥΡΩ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ 25 Η 30 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ.
    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΛΗΦΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:18 | Νίκος Βαρέλης

    Για τα φυσικά πρόσωπα η κλίμακα να είναι ενιαία για μισθωτούς και Μη, ξεκινώντας με φορολογητέο το ένα 1€ ( χωρίς αφορολόγητο ) αλλά με κλιμακωτό ποσοστό. Κάτω από 5000 π.χ. 5%, από 5000-10000 10% από 10000-15000 15% κ.λ.π δηλαδή δεν δικαιολογείται υποβολή δήλωσης χωρίς το Κράτος να βγάζει τουλαχιστον το κόστος επεξεργασίας της δήλωσης (χαρτί και μεροκάματο υπαλλήλου). Όταν υπάρχει αφορολόγητο για όσους μπορούν να φοροδιαφεύγουν, πάντα θα δηλώνουν χαμηλότερα αν δε τους πιάνει ο έλεγχος. Να σταματήσει η φορολόγηση με συντελεστές που ….απαλλάσσουν από τη φορολογία ( μηχανικοί κ.λπ.). Τα γνωστά υποζύγια του ΚΕΠΥΟ, οι μισθωτοί, που δε μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα να ελαφρυνθούν με έκπτωση φόρου ανάλογα με τα οικογενειακά βάρη.Δε πρέπει οι μόνοι που κυνηγάνε αποδείξεις να είναι οι μισθωτοί! Είναι απαράδεκτο για μισθωτό με 20000 € να φορολογείται με 27% η με 30000 € (όταν είναι ο μόνος που δουλεύει στην οικογένεια) να φορολογείται με ποσοσστό 40% αν έχει ως έσοδο και ένα ενοίκιο 1000 €. Ο έλεγχος για αποδείξεις θα αποδώσει όταν οι εφοριακοί απαλλαγούν από την γραφειοκρατία (π.χ. ουρές για τα τέλη κυκλοφορίας)και βγούν ΕΞΩ στην ΑΓΟΡΑ, όπως ο οδηγός φορά τη ζώνη όταν δει το τροχονόμο!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | Παπανικολόπουλος Βασίλης

    1. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ειδικότερα δε όταν αφορά στο ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημα για την διαβίωση μιας οικογένειας θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως στο οικογενειακό εισόδημα και όχι μόνο στο ατομικό απομονωμένα. Για να γίνει κατανοητή η υφιστάμενη αδικία αναφέρω για παράδειγμα περιπτώσεις μισθωτών με δύο ανήλικα τέκνα όπου:
    α. στη μεν 1η περίπτωση ο ένας σύζυγος έχει φορολογητέο εισόδημα 26.000 € και ο άλλος είναι άνεργος, και
    β. η 2η περίπτωση όπου και οι δύο σύζυγοι έχουν εισόδημα από 13.000 €, ήτοι οικογενειακό εισόδημα και πάλι 26.000 €.
    Και οι δύο οικογένειες εισπράττουν εισόδημα 26.000 € με την διαφορά όμως ότι στην 1η οικογένεια αναλογεί φόρος 3.000 €, ενώ στη 2η οικογένεια αναλογεί φόρος 0 € . Προτείνω όπως εξομαλυνθεί αυτή η αδικία διπλασιάζοντας τουλάχιστον την πρώτη κλίμακα του αφορολόγητου ποσού στον μοναδικό εργαζόμενο σύζυγο, ειδικότερα δε όταν ο άλλος σύζυγος είναι εγγεγραμμένος άνεργος και δεν είναι επιλογή του η μη άσκηση εργασίας. Είναι πραγματικά άδικο όταν δηλαδή αναγκάζεται κάποιος να εργαστεί σε δεύτερη εργασία για να συμπληρώσει το χαμένο εισόδημα από την ανεργία του έτερου συζύγου ώστε να ανταπεξέλθει στις ελάχιστες απαιτήσεις της οικογένειάς του, να καλείται να πληρώσει τουλάχιστο το τριπλάσιο και ίσως και παραπάνω φόρο.
    Και επειδή θεωρώ ότι οι κλίμακες των αφορολόγητων ποσών είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για την επιβίωση, είναι παντελώς άδικο να θεωρούμε ότι η ίδια 4μελής οικογένεια χρειάζεται 26.000 € (12.000 + 12.000 + 2.000) για να επιβιώσει όταν εργάζονται και οι δύο σύζυγοι ενώ όταν ο ένας από τους δύο απολυθεί, να πρέπει να τα βγάζει πέρα η ίδια οικογένεια με 14.000 € (12.000 + 2.000) και οτιδήποτε παραπάνω να φορολογείται. Ενώ λοιπόν η πολιτεία οφείλει να δώσει στον άνεργο δικαίωμα στην εργασία εκείνη με τον πιο άδικο τρόπο τιμωρεί την οικογένειά του.

    2. Προτείνω επίσης το αφορολόγητα ποσά του πρώτου και δεύτερου τέκνου να αυξηθούν σε 2.000 και 5.000 € αντίστοιχα διότι αν παρέχουμε κίνητρο με το σεβαστό αφορολόγητο ποσό των 10.000 € στο 3ο τέκνο, ταυτόχρονα δημιουργούμε σοβαρό αντικίνητρο στο 1ο και 2ο τέκνο με το εξευτελιστικό αφορολόγητο ποσό των 1.000 € για έκαστο από αυτά.

    3. Ανακεφαλαιώνοντας προτείνω:
    α. Το αφορολόγητο ποσό του εργαζόμενου συζύγου να προσαυξάνεται κατά 12.000 € (προσωπικό αφορολόγητο) αν έχει σύζυγο άνεργο.
    β. Το αφορολόγητο ποσό να αυξάνεται κατά 2.000 € για το ένα (1) παιδί, κατά 5.000 € για δύο (2) παιδιά, 9.000 € για τρία (3) παιδιά και 2.000 € για κάθε επιπλέον παιδί.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | dimitri p

    Αγαπητοί κύριοι

    Με αποσπασματικά μέτρα θα κάνετε μια τρύπα στο νερό, αφού πρώτα διαλύσετε οικογένειες, δουλειές και ότι απόμεινε από την χώρα μου.

    Σπέρνετε κοινωνικό διχασμό, βάζοντας τους Ελληνες να τσακώνονται (δημόσιοι εναντίον ιδιωτικών υπαλλήλων, φοροφυγάδες εναντίον όλων κλπ) ενώ γνωρίζετε ότι τα προβλήματα είναι στο δημόσιο που και δανείζεται και το κλέβουν, χρόνια τώρα και συνεχίζουν.

    Αν συνεχίσετε έτσι, θα παραμείνει ο ένας Γιώργος (Παπανδρέου) να φορολογεί τον άλλο Γιώργο (Παπακωνσταντίνου) ενώ εμείς θα έχουμε αποδημήσει.

    Μην μας βάζετε να τσακωνόμαστε. Πραγματικά δεν φταίμε εμείς

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:14 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΟΓΛΟΥ

    Οι ανάγκες του ανθρώπου,του νοικοκυριού, της οικογένειας, αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο και διαφοροποιούνται απο κατάσταση σε κατάσταση…
    Πείτε μας εσείς ως Κυβέρνηση , τί Ελληνική κοινωνία θέλετε,τί οραματίζεστε για αυτήν,τί σκέφτεστε γι΄αυτήν ,πώς την φαντάζεστε…
    Απο κει και πέρα, συζητάμε και σχολιάζουμε οτιδήποτε…
    Εχω βιώσει σχεδόν όλες τις πολιτικές καταστάσεις μετά την μεταπολίτευση του ‘ 74 αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιός θεωρείται στήν Ελλάδα φτωχός και ποιός θεωρείται εύπορος…Δεν έχω καταλάβει ακόμα ,ποιός θεωρείται άνεργος και ποιός θεωρείται εργαζόμενος…Δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί εγω θεωρούμαι άλλος Ελληνας εργαζόμενος επειδή εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα,την στιγμή που έχω αποφοιτήσει απο το ίδιο Ελληνικό θρανίο,απο το ίδιο Ελληνικό σχολείο με τον συμμαθητή μου που εργάζεται στο Δημόσιο…
    Μάλλον,χρειάζεται μια επαναπροσέγγιση και καταννόηση της Ελληνικής πραγματικότητας…Αυτά είναι ενδεικτικά.Υπάρχουν πολλά παράδοξα σε αυτόν τον τόπο…
    Ο «κουβάς» του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών ,ασφαλώς και αδικεί.Δεν με νοιάζει το ύψος του αφορολόγητο ορίου απο την στιγμή που οι βιοποριστικές ανάγκες που καλούμαι να καλύπτω είναι παραπάνω απο αυτό…Με νοιάζει να ζώ ως Ελληνας πολίτης,με αξιοπρέπεια, με ελπίδα σε ανθρώπινες συνθήκες,με ασφάλεια,σ΄ένα καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον…
    Εξατομικεύστε το αφορολόγητο όριο με βάση όλες τις δαπάνες(Δημόσιες και ιδιωτικές) του νοικοκυριού,συμπεριλαμβανομένων ακόμα και εκείνων για τις οποίες δεν εκδίδονται αποδείξεις εκ των πραγμάτων όπως πχ το να ενισχύω με μικροποσά απο το χαμηλό μεροκάματό μου τον χαμηλοσυνταξιούχο πατέρα μου ή την οικογένεια της μακροχρόνια άνεργης αδερφής μου που είναι και μητέρα ανήλικου παιδιού.
    Τέλος, συζητάμε κάτι που δεν έχει νόημα όσο η φοροδιαφυγή βασσιλεύει…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:23 | αριστοτελης

    Παιρνω περιπου 2500 € καθαρα συνταξη ,πλην ομως εχω δυο παιδια ανεργα 22 και 27 ετων για τα οποια διαθετω περι τα 1500 € καθε μηνα. Η νεα κυβέρνηση με θεωρει πλουσιο ,μου παγωνει δευτερη χρονια το μισθο ,μου ζητα αυξημενα τελη για το απο 15ετιας αυτοκινητο μου,μου ζητα ΕΤΑΚ και αλλα . Ομως εγω στην ουσια παιρνω 1000 € , τα υπόλοιπα τα δινω για λυσω το προβλημα της ανεργιας. Το κρατος φορολογικα δεν μου αναγνωριζει τιποτα απο τις δαπανες για τα παιδια μου.
    Ας γινει κατι με τους συντελεστες ,ας αναγνωρισθει εστω και μερος της δαπανης για τα ανεργα παιδια μου.Αυτοι οι μισθοι ,με τετοιες υποχρεωσεις , δεν ειναι ουτε μεσαιοι ! Μονον το υψος του μισθου μετραει , οι υποχρεωσεις ; Ξερω φορολογουμενους που παιρνουν μικρους μισθους,αλλα οι καταθεσεις στις τραπεζες τους αποφερουν πολλα εσοδα,κι ομως αυτοι πηραν και περυσι και φετος θα παρουν αυξηση.
    Ξερω ακομη ελευθερους επαγγελματιες ,που τα τελευταια 15 χρονια δεν εχουν δωσει ουτε 1 € στην εφορια και ομως εχουν μεγαλα σπιτια ,οικοπεδα ,τζιπ και στο πορτοφολι τους τα 50ρικα ειναι πακετα!
    Κατι πρεπει να γινει ,γιατι φορολογωντας μονον τους μισθωτους και τους συνταξιουχους , το κρατος κοντευει να χρεωκοπησει ,ομως αρκετα εκατομμυρια αφορολογητοι ελληνες ειναι πλουσιοι!!!
    Σ’αυτους πρεπει να στραφει το υπ.οικονομικων αλλιως δεν σωζεται η κατασταση!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | Γεωργιος Κ. Τουρλας

    Αδικα.Πρεπει να μπουν ενδιαμεσα βαθμιδες κλιμακιωνμε αναλογους συντελεστες ιδιεταιρα για τα μεσαια εισοδηματα.Καντε κι αλλα πααπο το ανωτερο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

    Ενα ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα φορολογούντε τα πραγματικά εισοδήματα κλιμακωτά είναι αναγκαίο. Μπορούν να αρθούν οι σημερινές ακρότητες και αδικίες με τη χρήση της νέας τεχνολογίας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και με μικρές διορθώσεις που θα προκήπτουν να έχει βάθος χρόνου η εφαρμογή του. Διαφορετικά από τον πιο φτωχό μέχρι τον πιο πλούσιο δεν μπορεί να προγραματίσει τίποτα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:41 | Ntoskeas

    θεωρώ οτι θα ηταν δίκαιο να γινόταν φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος σαν ενιαιο σύνολο, προαιρετικά, με αθροισμα των αφορολογήτων ποσων των συζυγων. Αυτό θα βοηθούσε στην περιπτωση που ο ένας σύζυγος δεν εχει μεγάλο εισόδημα ή δεν έχει καθόλου εισόδημα,λόγω ανεργίας κλπ.
    Έτσι και η οικογένεια σαν θεσμός θα ενισχύετο και μια αδικία θα έπαυε. Διότι για παροχή σε άνεργο σύζυγο,ζητείται το οικογενειακό εισόδημα,το οποίο όμως έχει φορολογηθεί σαν εισόδημα ενος ατόμου, με μειωμένο επομένως, αφορολόγητο ποσό.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | Ιωάννης Γαλατάς

    ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ:

    Το πρώτο ζητούμενο για το φορολογικό σύστημα είναι να είναι αποτελεσματικό, δηλαδή εφαρμόσιμο και ελέγξιμο, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο ελάχιστο δυνατό. Επομένως, το βασικότερο όλων είναι το νέο μας φορολογικού σύστημα επί της αρχής του να είναι ΑΠΛΟ και ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ/ΥΠΟΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας ως λαού, κάθε εξαίρεση αυξάνει εκθετικά τη φοροδιαφυγή.

    Το δεύτερο ζητούμενο είναι να είναι δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι στο νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει όλες οι εργασιακές ομάδες και όλα τα εισοδήματα να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

    Το τρίτο ζητούμενο είναι να έχει διάρκεια, ήτοι να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Αυτό επιτυγχάνεται με ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ πριν την εφαρμογή του συστήματος και ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των αριθμών που πιθανόν να πρέπει να αλλάζουν ανά πχ δεκαετία για να αντανακλούν τη διαφορά, πχ, του κόστους διαβίωσης (Η διαχρονικότητα και απλότητα του συστήματος είναι τα βασικά στοιχεία που θα προσελκύσουν και σοβαρούς επενδυτές στη χώρα μας, άρα και τα στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να βασιστεί η φορολογία των επιχειρήσεων).

    Με βάσει τα παραπάνω, συμφωνώ με τα εξής από τα προτεινόμενα μέτρα:

    (α) Κατάργηση ΟΛΩΝ των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης (πχ μηχανικοί, ιπτάμενοι, αγρότες, κλπ.). Η φορολόγηση θα γίνεται επί της ΠΕΡΙΣΣΕΙΑΣ του εισοδήματος.
    (α.1) Η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του εισοδήματος θα υπολογίζεται από το σύνολο του ακαθάριστου εισοδήματος αφού αφαιρεθούν οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.
    (α.2) Οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ αφορούν τις εξής κατηγορίες:
    (α.2.1) Φαγητό
    (α.2.2) Στέγη
    (α.2.3) Εργασία (εδώ εμπίπτουν όλα τα έξοδα ελεύθερων επαγγελματιών, πχ μηχανικών, με παραστατικά που να τα αποδυκνείουν – εφόσον σχετίζονται με την εργασία, ή τα έξοδα των αγροτών, ή ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης προς και από την εργασία των μισθωτών ή/και δημοσίων υπαλλήλων, κλπ.)
    (α.2.4) Υγεία
    (α.2.5) Παιδεία
    (α.2.6) Ένδυση
    (α.2.7) Αυτοκίνητο
    (α.2.8) Διατροφές Διαζυγίων, κλπ.
    (α.3) Οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ θα πρέπει να είναι ΣΤΑΘΕΡΕΣ, καθώς το βασικό κόστος διαβίωσης κάθε πολίτη δεν πρέπει να επηρρεάζεται από το εισόδημά του ή/και την εργασία του. Το κόστος αυτό επηρρεάζεται μόνο από τα παρακάτω:
    (α.3.1) Οικογενειακή κατάσταση (ελεύθερος ή σε νόμιμη συμβίωση, πχ οικογένεια)
    (α.3.2) Αριθμός παιδιών
    (α.3.3) Κατάσταση Υγείας

    Επομένως οι ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ θα πρέπει να είναι ΣΤΑΘΕΡΕΣ με μοναδικές παραμέτρους αυτές που αναφέρονται στο (α.3). Έτσι, είναι σαφές πως προκύπτει η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του εισοδήματος, πάνω στην οποία εφαρμόζεται ο φόρος. Το ύψος των ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ανά κατηγορία μπορεί πολύ εύκολα να προκύψει από υπάρχοντα πραγματικά στοιχεία κόστους και είναι σημαντικό να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δαπάνες και όχι να τις υποεκτιμά. Έτσι το σύστημα είναι ΑΠΛΟ και ΔΙΚΑΙΟ.

    (β) Θέσπιση ΕΝΙΑΙΑΣ κλίμακας φορολόγησης ΧΩΡΙΣ αφορολόγητο όριο.
    (β.1) Για όσους η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του εισοδήματος είναι πολύ μικρή, η πρώτη κλίμακα του φόρου θα πρέπει να είναι πολύ μικρή (πχ 5% για τα πρώτα 6.000 €). Έτσι και όσοι ίσα – ίσα τα βγάζουν πέρα θα συμμετέχουν όπως όλοι οι πολίτες στα έσοδα του κράτους και δεν θα νοιώθουν ότι «χρωστάνε» στους υπόλοιπους πολίτες που πληρώνουν φόρο.
    (β.2) ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με την αλλαγή του οφορολόγητου ορίου μέσω αποδείξεων. Το μέτρο αυτό είναι καλό, αλλά σαν μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής και όχι τρόπος υπολογισμού αφορολόγητου ορίου. Η σωστή του θέση είναι να συμπεριληφθεί στο στάδιο μείωσης του φόρου και όχι στο στάδιο υπολογισμού αυτού.
    (β.3) Επίσης, η δεύτερη κλίμακα θα πρέπει να αντικατοπρτρίζει το μεγαλύτερο μέρος των χαμηλών εισοδημάτων, που όμως μπορούν να διαβιώνουν με κάποια αξιοπρέπεια. Το όριο αυτό μπορεί να προσδιορισθεί βάσει στατιστικών στοιχείων και ο συντελεστής θα πρέπει να είναι σχετικά μικρός (πχ 15% για ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ από 6.000 € έως 12.000€)
    (β.3) Ο προσδιορισμός των υπόλοιπων κλιμάκων θα πρέπει να γίνει με την βασική αρχή της μεγαλύτερης φορολόγησης σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα ΠΕΡΙΣΣΕΙΑΣ εισοδήματος ανεβαίνουμε. Στα πολύ υψηλά εισοδήματα, ο φόρος θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλος ώστε να «υποχρεώνει» το φυσικό πρόσωπο να εκμεταλλευτεί διαφορετικά τα εισοδήματά του, καθώς θα είναι εντελώς ασύμφορο να τα «αφήνει» σε πολύ υψηλή φορολογία.
    (β.4) Ένας τρόπος ποσοτικοποίησης της κλίμακας φορολόγησης (πέραν των αρχικών 12.000 €) είναι να αντικατοπτρίζει τα διάφορα «βιοτικά επίπεδα» που υπάρχουν στην κοινωνία μας και να τα συνδέει με κόστος και εισόδημα. Το ανώτερο και κατώτερο όριου εισοδήματος του κάθε «βιοτικού επιπέδου» θα καθορίζει τα όρια τις κάθε κλίμακας. Ο λόγος κόστος προς εισόδημα, θα καθορίζει τον συντελεστή φορολόγησης.

    Ευχαριστώ που με ακούσατε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:05 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ,ΔΥΣΤΗΧΩΣ Η ΕΥΤΗΧΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΑΝ ΟΧΙ ΤΟ 100% ΤΟ 95% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΚΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ.ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ.Η ΑΔΙΚΙΑ ΕΓΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ,ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΣΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ,ΕΝΟΙΚΙΑ,ΤΗΛΕΦΩΝΑ,ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙ ΕΣΟΔΑ.ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙΣ ΠΩΣ ΑΠΛΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΕΝΩ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ,ΑΦΟΥΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 9000 ΕΥΡΩ, ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ(ΣΠΙΤΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΤΛ)! Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ: 1ον ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ(ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΟΡΙΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ(ΟΠΩΣ ΡΟΥΧΑ Π.Χ)ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)2ον ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ.ΟΠΩΣ Η ΑΓΟΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ,ΑΦΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:30 | Γεώργιος Αστερίου

    Να μην ξεχάσετε τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ.
    Είμαι άνεργος δύο χρόνια και ως μόνο εισόδημα έχουμε το μισθό της συζύγου μου.
    Είμαστε οικογένεια με δύο μικρά παιδία.
    ΠΡέπει στην φορολογική δήλωση να υπάρχει ένδειξη για τις οικογένειες που μέλος τους είναι άνεργος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:35 | N.M

    Προς κ. Βαρλάγκα.

    Οι γενικές αρχές, πράγματι, υπήρχαν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Οι εξειδικευμένες, όμως, ρυθμίσεις, δηλαδή το ύψος του αφορολογήτου,οι φορολογικοί συντελεστές ανά εισόδημα, οι αποδείξεις για το αφορολόγητο ( χωρίς τα πάγια έξοδα κάθε οικογένειας ), η μείωση των επιδομάτων στους μισθούς και άλλα πολλά δεν υπάρχουν,γι’ αυτό και γίνεται αυτή η δημόσια διαβούλευση για να ακουστεί και η φωνή μας, που και παιδιά πολλά παρέχουμε στο ελληνικό κράτος ( με μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα ) και λαμβάνουμε τα μικρότερα οικογενειακά επιδόματα από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τους μισούς μισθούς σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτ. Ευρώπη.

    Επιπλέον, δεν καταργήθηκε το ΕΤΑΚ και τα «πράσινα τέλη», με τα οποία διαφωνούσε η τωρινή κυβέρνηση, πράγμα που θα μπορούσε να γίνει με νέα νομοθετική ρύθμιση, όπως έγινε με τα επαγγελματικά σκάφη ή άλλες ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση του θεσμού των STAGE και , έτσι, εξανεμίστηκε το δώρο των Χριστουγέννων.

    Το ερώτημα παραμένει: ποιοι είναι εκείνοι που έστειλαν στο εξωτερικό καταθέσεις 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2009 και πως σκοπεύει η κυβέρνηση να τους εντοπίσει και να τους φορολογήσει, εάν πρόκειται για μαύρο χρήμα. Πως η κυβέρνηση που μιλούσε ΠΡΩΤΙΣΤΑ για πάταξη της φοροδιαφυγής και της είσπραξης ανείσπρακτων φόρων, τώρα μιλάει για μείωση μισθών ( χωρίς ΚΑΝΕΝΑ κοινωνικό ή οικογενειακό κριτήριο ), για φορολόγηση ακίνητης περιουσίας ( πάλι χωρίς κριτήρια παλαιότητας ή αριθμού τέκνων )που παρέλαβε από τους γονείς τους ο μέσος Έλληνας, σε χωριά και παραμεθόριες περιοχές, για τέλη κυκλοφορίας αυξημένα για αυτοκίνητα 5-10 ετών, χωρίς να παγώνει παράλληλα αντικειμενικές αξίες, αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, ασφάλιστρα, διόδια κλπ ; Δηλαδή, θα είναι καλύτερο να αρχίσουμε να ξεπουλάμε την πατρική μας περιουσία, στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές, σε ξένους «επενδυτές» ;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:01 | Ευάγγελος

    Κύριε Υπουργέ

    Προτείνω εναίο αφορολόγητο 12.000,00 για όλους τους φορολογούμενους.
    Απο 12.001,00 εώς 20.000,00 προτείνω συντελεστή 15%.
    Από 20.001 εώς 30.000,00 συντελεστή 25%.
    Απο 30.001,00 εώς 50.000,00 συντελεστή 35%.
    Απο 50.001,00 και πάνω συντελεστή 50%.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:33 | Δημήτρης Κάναρος

    Για τη φορολογία των Φ.Π θα πρότεινα τα εξής μέτρα :
    α)Αφορολόγητο ποσό 10.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από εκεί και πάνω να προσμετρώνται οι αποδείξεις που συγκεντρώνει ο καθένας, και μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ.
    β)Η φορολογική κλίμακα να διαμορφωθεί ως εξής :
    0-10.000 0%
    10.000-20.000 10%
    20.000-30.000 20%
    30.000-40.000 30%
    40.000-50.000 35%
    50.000-75.000 40%
    75.000 και πάνω 45%
    γ)Μείωση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα από 30.000 έως 50.000 ευρώ και κατάργησή τους για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
    δ)Κατάργηση της αυτοτελής φορολόγησης.
    ε)Καθιέρωση αυστηρού πόθεν έσχες. Επιβολή αυστηρών ποινών για αυτούς που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το πόθεν.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:08 | θεοχαρης Μιχαλοπουλος

    τα κλιμακια κρινονται δικαια ισως με μια ελαφρυνση απο τις 18000-30000

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:22 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

    Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 30.000 ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:40 | myron

    Να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τα υψηλά εισοδήματα ή να είναι ενιαίος για όλους, π.χ. 10 – 20%, αλλά ταυτόχρονα ο ελεγκτικός μηχανισμός να λειτουργεί και να είναι αυστηρός με τους παραβάτες.
    Έτσι τα υψηλά εισοδήματα δεν θα προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής και τα έσοδα για το κράτος θα αυξηθούν.
    Ελαττώστε επιτέλους και τα δυσβάσταχτα και σχιζοφρενοί εξοπλιστικά έξοδα (σε συνεννόηση με τους Τούρκους)!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:21 | Γιώργος

    Επειδή δεν τολμάτε να αντιμετωπισετε τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών καθότι η βουλή απαρτιζεται απο αυτούς και απο μερικούς
    επίορκους συνδικαλιστες-κοματόσκυλα προσπαθείτε να τα πάρετε από τους μισθωτούς με πρόσχημα τις αποδείξεις
    Δεν θα πετύχετε γιατι ο φόβος σας είναι κοινός με τον φόβο των καπιταλιστών μη τυχόν και καταρεύση το κράτος υπηρέτης των καπιταλιστων, πολιτικων και τραπεζιτών.Ειναι τυχαιο ότι η κρίση προκλήθηκε απο το τραπεζικό σύστημα που θα κατέρεε αν οι πολιτικοί όλου του κόσμου δεν ενεργόυσαν ταυτοχρόνως και απο κοινού για να το σώσουν.
    Χάθηκε μία ευκαιρία για να σωθούν οι λαοί από την τραπεζιτική κοινοβουλευτικη δικτατορία αλλά δεν χάθηκε η ελπίδα γαι την σωτηρία των λαών και οχι των κρατών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:44 | N.M

    Συνέχεια του προηγουμένου που στάλθηκε πριν ολοκληρωθεί

    Γιατί μας αναγκάζετε να έχουμε κάρτα καυσαερίων. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι εξομοιώνετε τα πολυμορφικά των πολυτέκνων που είναι αυτοκίνητα ΑΝΑΓΚΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ με τα πολυτελή αυτοκίνητα και τζιπ επίδειξης. Αυτό είναι δίκαιο ; Ίδια τέλη κυκλοφορίας για όλους ; Δεν αντέχουμε άλλα πειράματα στις πλάτες μας. Και οι προηγούμενοι υπουργοί ( κ. Παπαθανασίου, κ. Σουφλιάς ) πλήρωσαν τις κατάφωρες αδικίες στην επιβολή ΕΤΑΚ και δήθεν πράσινων τελών. Εσείς, γιατί – όμως- εφαρμόζετε την ίδια πολιτική ;

    Μαθαίνουμε από τις ειδήσεις ότι μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου έφυγαν περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις στο εξωτερικό. Αντί, λοιπόν, να βρείτε με παραστατικά πως και ποιοι έστειλαν στο εξωτερικό αυτά τα τεράστια ποσά, θα έρθετε να τιμωρήσετε τις δικές μας μηδαμινές καταθέσεις ( που ήδη έχουν φορολογηθεί ως εισόδημα );

    Είναι δυνατόν να επιβάλλετε φόρους στα σπίτια ( πρώτη ή δεύτερη κατοικία ) χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας :
    α) τον αριθμό των παιδιών
    β) την αποπληρωμή υπάρχοντος στεγαστικού δανείου
    γ) την παλαιότητα ;

    Που είναι οι νόμοι για την πάταξη των καταχρηστικών όρων των τραπεζών ; Που είναι οι νόμοι για μείωση των στεγαστικών δανείων σε όσους πληρώνουν τακτικά τις δόσεις τους στη τράπεζα ; Μόνο ρυθμίσεις για τους κακοπληρωτές ; Το ότι έχουν ματώσει όλοι σχεδόν οι Έλληνες στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, χωρίς να έχει γίνει η επιθυμητή μείωση των επιτοκίων, δεν σας λέει τίποτα ; Οι τράπεζες στο απυρόβλητο. Οι κάτοχοι «επαγγελματικών» σκαφών στο απυρόβλητο. Πάλι εμείς θα πληρώσουμε τη «νύφη» ;

    Θέλετε άμεσα μέτρα :
    1) Ανώτερος μισθός για όλους τους βουλευτές,δικαστικούς και όλα τα στελέχη του Δημοσίου ( μαζί με όλα τα επιδόματα, υπερωρίες κλπ ) τα 5.000 ευρώ. Όποιος δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του.Αναλογική μείωση των μισθών μέχρι το ύψος των 2.500 ευρώ για τα υψηλόβαθμα στελέχη.
    2) Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας αξίας άνω των 600.000 ευρώ, με εξαιρέσεις ( πχ μεγάλος αριθμός παιδιών ).Για γονικές παροχές και κληρονομιές υψηλό αφορολόγητο ( άνω των 400.000 ευρώ ) στις πολύτεκνες οικογένειες.
    3) ‘Ελεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων μετέφεραν καταθέσεις στο εξωτερικό το τελευταίο τρίμηνο το 2009.
    4) Άμεση ένταξη στη σύστημα φορολόγησης των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που δουλεύουν ως εργάτες, οικιακές βοηθοί σε διάφορα έργα και δεν έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών, δεν πληρώνουν φόρους,δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους, δεν προσφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα.
    5 ) Συστηματικός έλεγχος της φοροδιαφυγής.Άμεση εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παντού. Το μέτρο για αποδείξεις είναι ανεφάρμοστο, ειδικά σε εστιατόρια, καφετέριες, όπου θα πρέπει να μοιράζονται οι αποδείξεις σε μεγάλες παρέες.
    6) Φορολογικός έλεγχος όσων πραγματοποίησαν πανάκριβα ταξίδια στο εξωτερικό ή σε πολυτελή ελληνικά χειμερινά θέρετρα, κατά μόνας ή μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων, 2 και 3 φορές μέσα στο 2009, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
    7) Έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις με υπερκέρδη μέσα στο 2009, σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
    8) Άμεση μείωση των έκτακτων εξόδων υπουργείων και δημόσιων οργανισμών ( συνέδρια, ταξίδια, εκτός έδρας, υπερωρίες, δεξιώσεις κλπ )
    9) Άμεση κατάργηση όλων των διαγωνισμών για το Δημόσιο για 2 χρόνια και προσλήψεις από τους επιτυχόντες προηγούμενων διαγωνισμών ή με μόρια , για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του ΑΣΕΠ.
    10 ) Πάγωμα στα τιμολόγια ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών εταιριών και διοδίων και αντικειμενικών αξιών, αν εφαρμοστεί πάγωμα μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
    11) Άμεσος περιορισμός των δημόσιων ή δημοτικών έργων δευτερεύουσας σημασίας. Υποχρέωση στις ιδιωτικές εταιρείς για επισκευή δρόμων ή άλλων προβλημάτων που δημιουργεί η δράση τους.

    Φυσικά, πρέπει να σκεφτείτε ότι στο εξωτερικό οι μισθοί είναι υπερδιπλάσιοι από τους δικούς μας. Κατά συνέπεια η μείωση 10% για έναν Ιρλανδό ή Λουξεμβούργιο δημόσιο υπάλληλο δεν του προκαλεί κάποια βλάβη. Αλλά τι γίνεται όταν ένας πολύτεκνος ή υπερπολύτεκνος δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος , με μισθούς Ελλάδας, υποστεί μείωση του 4 ή 5% του μισθού του που είναι το μισό του μέσου Ευρωπαϊκού ;

    Κύριε Υπουργέ,
    ο κόσμος δεν αντέχει. Υπάρχει συσσωρευμένη αγανάκτηση όταν βλέπει το δώρο Χριστουγέννων να εξανεμίζεται στα τέλη και στο ΕΤΑΚ για σπίτια 50 και 100 ετών ( τα πατρικά μας σπίτια, ακόμα και σε παραμεθόριες περιοχές ) και έχει τρελαθεί με τις διαδόσεις των ΜΜΕ για επερχόμενη φορολογική λαίλαπα ακόμα και στα μικρά ή μεσαία εισοδήματα, ειδικά οικογενειών με 3, 4 , 5 και άνω παιδιών, που έχουν πολλές υποχρεώσεις ( φροντιστήρια, σίτιση, ένδυση, βιβλία κλπ ). ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ.Ότι αύξηση πήραμε το 2009, μας την πήρατε πίσω με το ΕΤΑΚ και τα τέλη κυκλοφορίας ΜΑΖΕΨΤΕ από αυτούς που έχουν εντός ή εκτός Ελλάδας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:30 | Κ.ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 75000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΥ 40% ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.ΕΑΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Επειδή ετέθη το ζήτημα εάν η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης συνάδει με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, παραθέτω από το site του ΠΑΣΟΚ, για να μπορεί ο καθένας να βγάλει, ψύχραιμα και δίκαια τα συμπεράσματά του:

    http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/2d2cb3f2-4b43-4a23-9084-81b24623cacf

    ===============================

    Οικονομία ανάπτυξης, σταθερότητας, συνοχής
    Ημ. Δημοσίευσης : 01/10/2009 19:29 1/10/2009
    Εθνικές Εκλογές 2009, Οικονομία

    […]

    1.1.ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    […]

    – Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

    ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

    […]

    Αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, ώστε να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής. Μείωση του φορολογικού βάρους προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
    Προτείνουμε:
    – Εφαρμογή ενιαίας, προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα. Οι αγρότες θα εξακολουθούν να φορολογούνται όπως και σήμερα. Οι τόκοι θα φορολογούνται αυτοτελώς όπως και σήμερα.
    – Κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να αρθούν οι αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δεν εξαιρείται ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά.
    – Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο όριο, με στόχο τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών.
    – Φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή των μερισμάτων, με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων. Με αφαίρεση από το φόρο του ποσού που έχει παρακρατηθεί στην εταιρεία ως φορολογία κερδών, ώστε να αποκλειστεί η διπλή φορολόγηση εισοδήματος.
    – Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των νομικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.
    – Φορολόγηση της υπεραξίας που πραγματοποιείται, από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών.

    […]

    Στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται λόγω της κρίσης, με τη χορήγηση του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες ομάδες, και την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

    […]

    ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

    […]

    Βασική προϋπόθεση για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την ενεργό προσέλκυση επενδύσεων είναι η δημιουργία συνολικά ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βελτίωσης των κινήτρων και άρσης αντικινήτρων.

    Σημαντικές τομές της πολιτικής μας για την άρση των αντικινήτρων αποτελούν:
    – Δραστικά μέτρα περιορισμού της γραφειοκρατίας και της αβεβαιότητας με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό ελεγκτικό σύστημα, περιορισμό της πολυνομίας και απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μετά από ουσιαστικό διάλογο και σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων.

    […]

    – Καθιέρωση φορολογικών κίνητρων για την έρευνα – καινοτομία αλλά και αντικίνητρα για τις ρυπογόνες δραστηριότητες και την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου.
    – Πενταετές αφορολόγητο για μικρές επιχειρήσεις νέων.

    […]

    Πέραν των κινήτρων για επενδύσεις που θα καθιερωθούν με την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, ο επενδυτικός νόμος θα αναμορφωθεί έτσι ώστε να αποτελεί εργαλείο στοχευμένης διοχέτευσης πόρων για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής αποκέντρωσης, της δημιουργίας και διατήρησης θέσεων εργασίας, των παραγωγικών αναδιαρθρώσεων και της Πράσινης Ανάπτυξης.

    […]

    1.3. Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    Προϋπόθεση για την ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας αποτελεί η εφαρμογή ενός νέου, τολμηρού και αξιόπιστου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών. Για το σκοπό αυτό δημιουργούμε αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική. Η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί προτεραιότητα γιατί με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται πόροι για να χρηματοδοτήσουν τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους μας.

    ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

    Προτείνουμε ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα εγγυάται δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους.
    – Υιοθέτηση ενός σύγχρονου πρότυπου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης, βάσει διεθνών προδιαγραφών, που θα λειτουργεί με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική στήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία και διοίκηση βάσει συμφωνημένων στόχων. Με διαφάνεια και λογοδοσία.
    – Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
    – Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας και σύνταξη νέου ενιαίου Κώδικα όλης της Φορολογικής Νομοθεσίας και της Διαδικασίας, που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα ενημερώνεται συνεχώς.
    – Εφαρμογή ενός αντικειμενικού συστήματος επιλογής των ελεγκτέων υποθέσεων (point system), ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου ως προς τη φοροδιαφυγή. Άμεση επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.
    – Λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.
    – Αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.
    – Κατάργηση μιας σειράς από χαριστικές, πελατειακές φοροαπαλλαγές και ρυθμίσεις που καθιέρωσε η Ν.Δ. τα 5 τελευταία χρόνια.
    – Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους, ώστε να τις καταστήσουμε ασύμφορες τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα που βρίσκονται στη χώρα μας. Όλες οι επαγγελματικές συναλλαγές και οι συναλλαγές με εξωχώριες εταιρίες μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
    – Εφαρμογή του καθολικού πόθεν έσχες στον έλεγχο.
    – Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
    – Διασύνδεση του TAXIS/ICIS με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών, ώστε να διασταυρωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
    – Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του ΥΠΟΙΟ και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.
    – Κατάργηση όλων των περιττών πιστοποιητικών, με καθιέρωση της δήλωσης και του εκκαθαριστικού ως μόνα πιστοποιητικά.
    – Εξυπηρέτηση των πολιτών από άλλα εκτός Δ.Ο.Υ. σημεία και από μία θέση εργασίας μέσα στη Δ.Ο.Υ.

    […]

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΣ

    Θα πρότεινα μία κλίμακα που θα ίσχυε για όλους και για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα με τρεις μόνο συντελεστές.
    Ο χαμηλός συντελεστής π.χ. 20% θα ισχύει για τα εισοδήματα ή τμήματα αυτών μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ (ή 5.000 μηνιαίως). Ο μέσος συντελεστής π.χ. 40% θα εφαρμόζεται σε τμήματα εισοδήματος από 60.000 έως 180.000 ευρώ (ή 15.000 μηνιαίως) και ο υψηλός συντελεστής π.χ. 60% θα αφορά τμήματα εισοδήματος άνω των 180 χιλ. ευρώ.
    Εννοείται ότι θα πρέπει να καταργηθούν παντελώς οι φορο-απαλλαγές, η αυτοτελής φορολόγηση, αλλά και οι κάθε είδους έκτακτες εισφορές.
    Το ύψος του αφορολογήτου θα πρέπει να υπολογισθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και να ισούται με το κόστος ζωής του ατόμου ή της οικογένειας. Εδώ θα μπορούσαν και πρέπει να μπουν και ωρισμένες άλλες παράμετροι με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως η διαβίωση σε μικρό νησί ή ορεινή περιοχή, οικογένειες πολυτέκνων, ναυτικών κ.λ.π.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:24 | Μαραμής Κώστας

    Θα ήταν καλύτερα να ισχύει το αφορολόγητο όριο μέχρι 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όμως να μαζεύουν αποδείξεις μέχρι το μισό αυτού. Για τους μισθωτούς να παραμείνει όπως είναι.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:08 | Καρακατσάνης Βασίλειος

    Συμφωνώ κατ΄αρχάς με την τιμαροθμοποιημένη απόλυτα (όλες οι αντιπολιτεύσεις το έλεγαν αλλά καμία δεν το εφάρμοσε). Η ενιαία κλίμακα πάλι είναι αναπόφευκτη επίσης, και λόγω επιταγής του Συντάγματος («όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι έναντι του Συντάγματος»).
    Η αλήθεια είναι ότι με την κλίμακα Αλογοσκούφη επιτεύχθηκε η βασική αρχή της απλότητας, αλλά ξεχάστηκε η αρχή της προοδευτικότητας. Η κλίμακα ήταν πανεύκολη στην απομνημόνευση και βοηθά σε όποιον θέλει εύκολα να υπολογίσει τι θα παίρνει. Παρόλα αυτά ήταν και εν πολλοίς άδικη, με συντελεστές απότομα υψηλούς από το δεύτερο κλιμάκιο.
    Ναι, συμφωνω. Ας επανέλθουμε σε μια πιο ομαλή διαβάθμιση των συντελεστών που δεν θα σμπρώχνουν τον κόσμο να δηλώνει λιγότερα.
    Εκεί που διαφωνώ ΟΛΟΤΕΛΑ μαζί σας είναι στους υψηλότατους συντελεστές που θα καταλήξετε για τα υψηλά εισοδήματα. 45% για άνω των 100.000 και 40 & άνω των 50.000 ευρώ? Με κάνει πλούσιο ότι τυχαίνει να είμαι στέλεχος επιχείρησης που εισπραττω 3000/μηνα ? Μα δεν έχω κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Είμαι πολύ φτωχότερος από υπαλλήλους του 1000αρικου οι οποίοι δεν δηλώνουν τα ενοίκια που εισπράττουν.
    Η πρόταση μου είναι ανώτατος φορολογικός συντελεστής 35%. Έτσι θα εισπράξετε τα ποσά αγόγγυστα από τους πολίτες.
    Όσον αφορά το αφορολόγητο, ας μειωθεί στο μισό και για ποσό αναλόγο με το εισόδημα κάθε φορολογουμένου, ας καλύπτεται με αποδείξεις (π.χ. έως επιπλέον 30% από το εισόδημα του)
    Επίσης, για την κατάργηση ή την μείωση των αυτοτελώς φορολογούμενων ποσών είναι να απορεί κανείς, πως δεν έγινε ακόμα. Πως κατόρθωναν «οι ολίγοι» να μεταφέρουν τα βάρη στους πολλούς με αυτόν τον τρόπο.
    Προσοχή όμως στις παρενέργειες: Αν φορολογήσετε τα μερίσματα στην κλίμακα είναι πολύ πιθανό, να αρχίσουν οι εταιρείες τα κόλπα τύπου «Επιστροφή κεφαλαίου» που είναι ακόμα αφορολόγητη.
    Τέλος, από κανέναν σας δεν άκουσα την φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος και όχι του ατομικού που καταλήγει σε απίστευτες αδικίες κατά όσων επέλεξαν να δουλεύει το ένα από τα 2 μέλη του ζευγαριού. ‘Ετσι, για ένα ζευγάρι υπαλλήλων που στο διάστημα των 35 ετών που εργάζονται λάμβαναν π.χ. από 1.000 ευρω εκαστος ο φόρος που προέκυψε αυτά τα χρόνια, ήταν 750%!!! λιγότερος από κάποιον που δούλευε μόνος του .ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΔΙΚΙΑ !!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:35 | Σπυροπούλου Ειρήνη

    όταν οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλοί, ακόμη και για τα μεγάλα εισοδήματα, μειώνεται η φοροδιαφυγή.