Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 10:46 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

    «Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας»
    Όταν επιβάλεις τεκμήριο για να φορολογήσεις επιχειρήσεις δεν περιορίζεις την φοροδιαφυγή, λες απλά θέλω να εισπράξω φόρο. Εισπράττεις τον άμεσο φόρο εισοδήματος με ένα τεκμαρτό εισόδημα που ορίζεται οριζόντια και αυθαίρετα και δεν εισπράττεις τους εμέσους φόρους. Συμπέρασμα: η φοροδιαφυγή θα συνεχίσει να υφίσταται.
    Όταν επιβάλεις τεκμήριο σε επιχειρήσεις απορυθμίζεις την αγορά δημιουργείς αθέμιτο ανταγωνισμό γιατί αναγκάζεις τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό μικρό πελατολόγιο – μερίδιο στην αγορά να κλείσουν.
    Όταν επιβάλεις τεκμήριο σε επιχειρήσεις θεωρείς ότι οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα την περιοχή που δραστηριοποιούνται, δηλαδή, Παραμεθόριες περιοχές, χωριά, επαρχιακές κωμοπόλεις, νησιά με μικρό πληθυσμό, έχουν το ίδιο πελατολόγιο – μερίδιο στην αγορά με επιχειρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα και στους δημοφιλές τουριστικούς προορισμούς.
    Όταν επιβάλεις τεκμήριο σε επιχειρήσεις με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται ένας επιχειρηματίας να έχει μικρότερο εισόδημα από τον υπάλληλό του αλλά δεν εξαιρείς τις επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό ή είναι οικογενειακές ή απασχολούν έως ένα άτομο, θες να εξοντώσεις τους αυτοαπασχολούμενους και να δημιουργήσεις κατά τόπους μονοπώλια.
    Όταν επιβάλεις τεκμήριο σε επιχειρήσεις και το προσαυξάνεις με 10% συμφώνα με τις τριετίες από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης θεωρείς ότι: δεν υπάρχει επιχειρηματικός κίνδυνος και είναι δεδομένο ότι αφού δεν έβαλες «λουκέτο» ανέβασες το εισόδημά σου κατά 10%, εξομοιώνεις τον επιχειρηματία με τον εργαζόμενο με εξαρτημένη εργασία σαν να έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα π.χ. πενθήμερο 8άωρο, κανονική άδεια, γονική άδεια, ΑΝΑΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας της εργασίας του χωρείς τη θέληση του και πολλά άλλα….
    Οι επιπτώσεις τις συγκεκριμένης διάταξης θα είναι να αλλάξει ακόμα μια φορά με βίαιο τρόπο η ζωή κάποιων αδύναμα οικονομικά ανθρώπων που αποφάσισαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι χωρείς να αποτρέπει πραγματικά την φοροδιαφυγή, αλλά είναι καθαρά φοροεισπρακτική διάταξη.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 09:56 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Π.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ 16ΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ 16 ΕΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ. ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ: ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΕΦΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ 8,5 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΠΑΣΧΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝΝ, ΚΛΠ. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ, ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. ΑΚΟΜΑ, ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ, ΔΕ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΣΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΑΝ ΕΠ’ ΑΥΤΩΝ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΕ ΕΜΑΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ ΑΔΙΚΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΒΕΒΑΙΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΕ.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 08:48 | ΜΑΝΟΣ Χ

    Ο συντάκτης του νομοσχεδίου δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Είναι εξωφρενικό ότι οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται για να συντάσσουν τέτοια νομοθετήματα, που θα μπορούσε και η γιαγιά μου να εκπονήσει. Μας έχουν πρήξει τόσο καιρό ότι αγόρασαν λογισμικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί γιατί θα πέσουν στη φάκα της Εφορίας. Τελικά τίποτα δεν κατάφεραν, παρά μόνο την εφαρμογή της ρουφιανιάς και τούτο το τερατούργημα, που θα οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες στην έξοδο. Να δούμε μετά ποιος θα μείνει να πληρώνει ΕΦΚΑ, ενοίκια επαγγελματικών χώρων, μισθούς (διότι θα χαθούν θέσεις εργασίας) κλπ, κλπ, Εγώ προσωπικά θα διακόψω τη μίσθωση του γραφείου μου και θα μεταφερθώ στην κατοικία μου. Κάπως πρέπει να ζήσω την οικογένεια μου.
    Σταματήστε επιτέλους και το παραμύθι με το πως γίνεται ένας ελ. επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον υπάλληλό του, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δεν έχει υπαλλήλους. Δε φτάνει που μας εξοντώνετε, φροντίζετε επιπλέον με τα ΜΜΕ σας να μας διασύρετε και να μας απαξιώσετε. Αναρωτηθήκατε πόσοι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Δουλειά σας είναι να βρείτε όσους φοροδιαφεύγουν και όχι να βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Αλλά το κακό είναι ότι γνωρίζετε ποιοι φοροδιαφεύγουν ωστόσο δεν τολμάτε να τους ακουμπήσετε. Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε και να αναλάβουν άλλοι.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 08:33 | Δημήτρης

    Όταν ελεύθερος επαγγελματίας που έχει έσοδα 1600 ευρω /μήνα αποφασίσει να προσλάβει τη σύζυγό (όταν αυτή είναι άνεργη) τότε αυτομάτος το εισοδημά του μικρότερο από της συζύγου του. Μπορεί στο σπίτι του να μπαίνουν ίδια χρήματα (ως ζευγάρι) όπως πριν αλλά ως προς την εφορία θα εμφανίζεται να έχει χαμηλότερα εισοδήματα. Πως το νομοσχέδιο θεωρεί ότι ο ελευθερος επιχειρηματίας φοροδιαφεύγει και ότι είναι αδύνατο να έχει ο εργοδότης λιγότερο εισόδημα από της υπαλλή του;

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 05:30 | Δημήτρης Π

    Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι λάθος η εφαρμογή διατάξεων τέτοιου είδους που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν την δεκαετία του ’90 και απέτυχαν ( σημειωτέον τότε δεν υπήρχαν τα τεχνολογικά μέσα του σήμερα και είχαν λόγο εφαρμογής).
    Ο κυριότερος λόγος που δεν πρέπει να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο είναι ότι καταστρατηγείται η βασική φιλοσοφία που είναι η λογιστική αρχή της σύγκρισης των εξόδων με τα έσοδα που είναι και ο βασικός στόχος όλων των διατάξεων από το 2013 και έπειτα. Η βασική προτεραιότητα θα έπρεπε να ήταν η επίμονη προσπάθεια για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δίνοντας περισσότερα κίνητρα ( μείωση του κόστους ηλεκτρονικών συναλλαγών των επιχειρήσεων, μετατόπιση μέρους του κόστους στους λήπτες μετρητών κ.α) , η ταχύτερη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και η χρήση πλαστικού χρήματος από όλους ανεξαιρέτως και η τροποποίηση των φορολογικών συντελεστών.
    Επίσης κάποια στιγμή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αν πρέπει η συγκεκριμένη αρχή ( έσοδα – έξοδα) να εφαρμοστεί καθολικά από όλους (επιχειρήσεις – νοικοκυριά)

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 01:57 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΗΚΑΣ

    1. Επί του άρθρου 2 περ. α), αα). Είναι απαράδεκτο να λαμβάνεται υπόψη ο κατώτατος μισθός που ισχύει την 31.12. του έτους που κλείνει. Δηλαδή εάν υπάρξει αύξηση την τελευταία ημέρα του έτους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για ολόκληρο το έτος με αυξημένο ποσό. Επίσης είναι απαράδεκτο να λαμβάνεται υπόψη ο μικτός κατώτατος μισθός και όχι ο καθαρός. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει κεφαλικό φόρο επί ποσού 20% ανώτερου του φορολογητέου εισοδήματος του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό.

    2. Επί του άρθρου 2 περ. γ). Αυτό είναι το πιο προβληματικό σημείο στον γενικά αντισυνταγματικό τρόπο επιβολής πρόσθετου φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Η λήψη υπόψη του μέσου κύκλου εργασιών του ΚΑΔ μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες αδικίες. Είναι λογικό επαγγελματίας άνω των 12 ετών που δηλώνει κύκλο εργασιών 25.000 ευρώ και φορολογητέο εισόδημα 16.665 ευρώ (ήτοι 66,67%, που είναι απολύτως λογικό νούμερο εάν αφαιρέσει κανείς τις ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκιο, ρεύμα κλπ), να έχει τουλάχιστον 50% μεγαλύτερο κύκλο εργασιών από νέο επαγγελματία χωρίς τριετίες, που δηλώνει φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ και κύκλο εργασιών 16.381,64 ευρώ (πάλι συντελεστή 66,67%). Τα 25.000 ευρώ είναι μεγαλύτερα κατά 53% των 16.381,64%. Πολύ δε περισσότερο είναι λογικό να έχει και άνω του 100% μεγαλύτερο κύκλο εργασιών από επαγγελματία που θα δηλώσει 6.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα. Εάν όμως ξεπεράσει το 50% του μέσου όρου του κύκλου εργασιών του συγκεκριμένου ΚΑΔ (που από ότι φαίνεται αυτό θα είναι ο κανόνας), τελικά θα φορολογηθεί για εισόδημα (14.196 + 3.822 =) 18.018 ευρώ αντί για το πραγματικό που είναι 16.665.
    Επίσης υπάρχει πρόβλημα, επειδή λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών του προηγούμενου έτους. Εάν υπάρχει πληθωρισμός, που υπάρχει και είναι μεγάλος, είναι λογικό το επόμενο έτος να μεγαλώνει αντίστοιχα και το ύψος του κύκλου εργασιών ανάλογα με τον πληθωρισμό.
    Προτείνω ως λύση δίκαιη, αντί για απόλυτους αριθμούς να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος συντελεστή καθαρού κέρδους του συγκεκριμένου ΚΑΔ το προηγούμενο έτος, οπότε εάν υπάρχει μεγάλη απόκλιση από αυτόν τότε να επέρχεται επιβάρυνση.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 00:16 | ΛΥΣΗ

    Ευχαριστούμε που εκτιμάτε και αποτιμάτε την εργασία μας πάνω από του ιδιωτικού υπαλλήλου, αφού εμένα μου βάζετε τεκμήριο κέρδους 14.196 ευρώ. Επειδή δεν καταφέρνω να τα βγάλω μόνος μου και πρέπει να είμαι είτε φοροφυγάς είτε αποτυχημένος σύμφωνα με του υπουργό, έχω μια λύση! Τι θα λέγατε να με πάρετε εσείς για υπάλληλο με την εν λόγω ετήσια καθαρή αμοιβή; Είναι το ίδιο εύκολο με τα λεγόμενα του υπουργού. Ο νόμος είναι ομαδικό καψόνι-τιμωρία, επειδή δεν μπορείτε να βρείτε αυτούς που κλέβουν. Γιατί δεν ακολουθείτε την διαδρομή του χρήματος; Το χρήμα δεν κρύβεται. Με έλεγχο της περιουσίας μπορεί να βρεθεί ο τρόπος απόκτησής της. Το περιουσιολόγιο γιατί δεν προχωρά; Από την άλλη δώσατε αφορολόγητο για γονικές παροχές 800.000 ευρώ και σιγά μην ελέγχθηκε η προέλευση αυτών των περιουσιών.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 23:49 | Κελλυ Μουρικη

    Να ξεκαθαριστεί ο τρόπος που θα αμφισβητείται το ελάχιστο ετήσιο κέρδος από όσους δεν υπάγονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, άλλως δε μιλάμε για μαχητό τεκμήριο αλλά για αμάχητο με ελάχιστες εξαιρέσεις, δηλαδή οριζόντιος κεφαλικός φόρος.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 23:22 | Σ.Γ.

    ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΙΚΟΣΧΕΔΙΟ!!!
    Ως χρόνος έναρξης της ατομικής επιχείρησης θα πρέπει να θεωρηθεί η τελευταία έναρξη του επιτηδευματία και όχι να υπολογίζεται μία προγενέστερη έναρξη την οποία έκανε διακοπή πριν χρόνια. Ακόμα δε περισσότερο όταν ο ΚΑΔ της τελευταίας έναρξης δεν έχει καμία σχέση με το ΚΑΔ της παλιάς έναρξης την οποία έχει κάνει διακοπή. Ανήκω σε αυτή την περίπτωση και ξεκίνησα νέα δραστηριότητα με ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής χειροποίητων προϊόντων, έχοντας αγοράσει πάγια και μη έχοντας ακόμα αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων και αντίστοιχα κέρδη τον 1ο χρόνο λειτουργίας. Είναι δυνατόν να μου επιβληθεί τεκμαρτό εισόδημα ως συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας για 2 ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατηρούσα στο παρελθόν και ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΚΑΔ?!!! Με ποια λογική μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια επιχειρηματικής δραστηριότητας?

    Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΥΠΟΛΌΓΙΣΕ ΤΟ ΠΟΣΌ ΤΟΥ ΦΌΡΟΥ ΣΕ 7.000!!! ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΑΥΤΆ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΤΑΝ ΈΧΩ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ 2023?? ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΔΙΟΡΘΏΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:10 | Ιωάννα R.

    Το μέτρο αυτό είναι καταστροφικό για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Μια νέα μητέρα μηχανικός, όπως εγώ, σαφώς και δεν μπορεί τα πρώτα 1-2 χρόνια της μητρότητας να έχει πραγματικό εισόδημα όσο αυτό το τεκμαρτό που αναφέρει ο νόμος σας, και επιβιώνει με μεγάλους περιορισμούς στα καθημερινά έξοδα και με βοήθεια από συγγενείς. Γιατί πρέπει να τιμωρηθεί και να φορολογηθεί τόσο απάνθρωπα; Γιατί τα χρήματα που θα λάβει το κράτος από τέτοιες κατηγορίες ανθρώπων δεν τα διεκδικεί από τη φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρήσεων;

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:08 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Τί θα κάνετε τελικά με τις ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΕΣ ΙΚΕ ??
    Μιλάτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες που όπως λέτε ίσως φοροδιαφεύγουν αλλά δεν έχω ακούσει τίποτα για αυτές τις μορφές εταιριών που πάλι ΕΝΑ πρόσωπο «μαγειρεύει» έσοδα-έξοδα και δεν αποδίδει φόρους καθώς έχει συνεχόμενες ζημιές.. ή ελάχιστα κέρδη…
    Εδώ θα κάνετε κάτι ή μόνο οι προσωπικές εταιρίες και οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι στο στόχαστρο ???
    Ευχαριστώ

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 22:32 | Ναταλία Δημοπούλου

    Έχουν περάσει τόσες ημέρες που ο κόσμος αντιδρά σθεναρά και εξακολουθείτε να εμπαίζετε τους φορείς, χωρίς να έχετε κάνει καν ουσιαστικές συζητήσεις μαζί τους. Αυτή είναι η δημοκρατία που ευαγγελίζεστε και τάζατε προεκλογικά; Για ποιόν λόγο οι πρωτεργάτες του νομοσχεδίου βγαίνετε μόνοι σας στα κανάλια χωρίς τους επικεφαλής των φορέων, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις; Για να μπορείτε να λέτε ότι θα εισπράξετε χρήματα και θα τα διαθέσετε στην υγεία ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΗΝΑΣ από το νομοσχέδιο που ψηφίσατε ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΚΟΨΑΤΕ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ;;;;;
    Περιμένουμε μέχρι το τέλος της διαβούλευσης να γίνει ουσιαστικός διάλογος επί του νομοσχεδίου. Ο μονόλογος που κάνετε μέχρι σήμερα, δεν τιμά την δημοκρατία και την χώρα μας, ως χώρα της ΕΕ.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 21:02 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

    – Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να
    φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    – Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των
    30.000 κατοίκων
    – Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    – Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες
    εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    – Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    – Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο,
    εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο
    – Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ
    που επιβαρύνει την φορολόγηση
    – Να λάβετε υπόψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των
    10.000€
    – Να λαμβάνετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν
    ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού
    νομοσχεδίου

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 20:06 | PASHALIS P.

    Διάταξη με καθαρά τιμωρητική λογική σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών. Εισάγει τεκμαρτό φορολογικό εισόδημα, για τον υπολογισμό του οποίου λαμβάνονται υπόψη οι μισθοί των υπαλλήλων. Προστίθενται δηλαδή στο τεκμαρτό εισόδημα 14 μισθοί (δώρα και επιδόματα). Εισάγει πραγματικά καινοφανή κριτήρια φορολόγησης, όπως ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, μεταχειρίζεται δυσμενώς τους αυτοαπασχολούμενους έναντι των εταιριών κ.ά.
    Είναι εμφανές, ότι υπό τον μανδύα της «εξομοίωσης ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών» και με την αρωγή των καθεστωτικών Μ.Μ.Ε., που σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι «τα χρήματα από την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών θα δοθούν στην υγεία και την παιδεία», η κυβέρνηση εκτελεί σχέδιο συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια λίγων, με παράλληλη υπαλληλοποίηση όλων των υπολοίπων. Αγνοούν, προφανώς, ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Εκτός αυτού, είναι αδιανόητο να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας κατηγορούν-εμμέσως- για φοροδιαφυγή άνθρωποι όπως ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης, που δεν γνωρίζει την λειτουργία της οικονομίας, καθώς ως παιδί του κομματικού σωλήνα δεν χρειάστηκε να εργαστεί ποτέ εκτός πολιτικής.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 19:15 | ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    Με ποιο τρόπο περιορίζεται η φοροδιαφυγή με αυτόν τον τρόπο??
    Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξηθεί.
    Θα σταματήσουν να κόβουν αποδείξεις και αυτοί που ήδη κόβουν κανονικά ώστε να μην πληρώνουν και ΦΠΑ και φόρο!!
    Αν είναι να πληρώνουν όλοι το ίδιο ποιος ο λόγος ύπαρξης του ΚΦΑΣ??

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 19:11 | Κατερίνα

    Βάλατε όλους τους δικηγόρους να κόψουν ετών οφειλόμενα από το ΤΑΧΔΙΚ μέσα σε μια χρονιά με αποτέλεσμα να αυξηθεί πολύ ο τζίρος και τώρα θα φορολογηθούν με το σύστημα αυτό; Ενώ λοιπόν ουσιαστικά πρόκειται για υπηρεσίες παλαιότερων ετών τώρα όχι μόνο θα φορολογηθούν μέσα σε μια χρονιά αλλά και συνυπολογιστούν για τη διαπίστωση του ποσοστού που υπερβαίνει ο συνολικός τζίρος τον μέσο όρο ΚΑΔ.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 18:05 | Ιάκωβος

    Καλησπέρα,

    Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ένας από τους οποίους είμαι και εγώ, στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι χρειάζονται 8 με 10 χρόνια προσπάθειας και ατελείωτων εργατοωρών για να ξεπεράσουν τον ελάχιστο μισθό ενός υπαλλήλου. Αυτό που μας κράταγε και συνεχίζαμε, είναι το πάθος και η αγάπη για αυτό που επιλέξαμε να κάνουμε. Ιδικα αν κάποιος ξεκινά μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, πρωτοποριακών για το επιχειρείν στην χώρα μας τότε, με έδρα το σπίτι του με κεφάλαιο 550€, η ανάπτυξη του πελατολογίου είναι χρονοβόρα. Πρέπει να ληφθούν και κάποια «soft» δεδομένα υπόψη. Όταν ένας επαγγελματίας είναι π.χ. λογιστής, δικηγόρος ή πνευμονολόγος (επέλεξα αυτά τα τρία, διότητη είναι ξεκάθαρο με τι ασχολείται ο κάθε ένας από τους παραπάνω), η ανάπτυξη του πελατολογίου άρα κατ επέκταση εσόδων, είναι πιο απλή (κρατώντας κάποια δεδομένα σταθερά) από κάποιον που ασχολείται με strategic brand development επιχειρήσεων. Θεωρώ, ότι αν δεν δοθούν τουλάχιστον 10 χρόνια, πολύ νέοι κάτω των 25 ετών, θα διστάζουν να κάνουν πρωτότυπες επιχειρηματικές κινήσεις.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 18:07 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Αν η πολιτεία αναγνώριζε αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με παράλληλη υποχρέωση να έχει αποδείξεις ο φορολογούμενος για το 60%-70% του ετήσιου εισοδήματος του, πλην ΔΕΚΟ- και δάνειων, τότε όλοι θα ζητούσαμε και θα απαιτούσαμε την έκδοση παραστατικών-αποδείξεων από όλους, με αποτέλεσμα να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη και να φορολογούνται άπαντες με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Με το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με αυτό που έρχεται οι αποδείξεις από το μεγαλύτερο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών, είχαν-έχουν και θα έχουν συλλεκτική αξία, γιατί απλά επί της ουσίας δεν υπάρχουν. Πρόταση: Το αφορολόγητο όριο για όλους να ισχύει μόνο εάν υπάρχουν παραστατικά-αποδείξεις για το 60%-70% (πλην ΔΕΚΟ-και δανειακών υποχρεώσεων) των ετήσιων εισοδημάτων με επιπλέον ποινή-πέναλτι για το ποσόν που θα υπολείπεται.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 18:32 | Μαρια Δ.

    Εδώ και μια 10ετία ζω και εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός στην Ιταλία. Αποφάσισα να μεταναστεύσω λόγω της χαμηλής προσφοράς εργασίας εκείνη την εποχή και δεν ήταν εύκολη απόφαση. Αρκετές φορές τον τελευταία χρόνια έχω αναρωτηθεί μήπως ήρθε η ώρα να επιστρέψω στη χώρα μου που πραγματικά μου λείπει παρά του ότι δεν έχω κάποιο παράπονο από την ζωή μου εδώ (ποιότητα ζωής, ικανοποιητικές αποδοχές). Διαβάζοντας το νόμο που θέλετε να περάσετε για τους ελευθέρους επαγγελματίες μάλλον θα παρατείνω τη διαμονή μου στη γειτονική χώρα. Υπάρχει και εδώ αυστηρή φορολογία αλλά τέτοια αδικία και τέτοιο τσουβάλιασμα σε καμία περίπτωση. Καλό κουράγιο συνάδελφοι!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 18:18 | ΖΩΗ ΜΙΧ

    Το προτεινόμενο άρθρο εισάγει ανεπίτρεπτη διαφοροποίηση μεταξύ εταιριών και ελεύθερων επαγγελματιών που ασκούν ακριβώς όμοια δραστηριότητα. Ενώ νοείται π.χ ένα μπαρ που λειτουργεί υπο τη μορφή της ΙΚΕ να έχει ζημίες και τα κέρδη επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος, προκύπτουν άμεσα από την εκάστοτε φορολογική δηλωση, μια ατομική επιχείρηση – μπαρ θα φορολογείται επί φανταστικών κερδών. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ποίος ήταν εκείνος που συνέλαβε αυτό το τερατούργημα!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 17:12 | Στελιος

    Ζω και εργαζομαι σε περιοχή εργατικη οχι πλουσια. Οι πελατες μου δεν με πληρωνουν στην ωρα τους αλλες φορες με δοσεις και αλλες φορες με ξεχνουν μολις γινει η δουλεια τους. Συνεχιζω ομως και μεσα απο την εργασια μου πληρωνω ενοικιο, εισοδημα κ φορος για το κρατος, ρευμα,εισοδημα κ φορος για το κρατος, νερο, ασφαλιστικες εισφορες, φορους κλπ Επιστρεπτεες που δωσατε τις επιστρεφουμε πισω ενω τα καναλια εχουν ακομη αναστολη πληρωμων δοσεων χρησης αδειας λογω covid. Δωσατε στα καναλια 8.000.000 ευρω και δεν σχολιαζω την λιστα Πετσα επι covid ωστε να μας βριζουν απο το πρωι εως το βραδυ και να μεταφερουν τα ψεματα σας. Ξερω και κατανοω οτι ολα αυτα ειναι αποτελεσμα της λιστας Πισσαριδη ωστε να εξαφανιστουν οι ΜΕΕ. Δεν ενδιαφερει την κυβερνηση αν πληρωνουμε ή οχι και τι θ’ απογινουμε αφου κλεισουμε. Σκεφτειτε ομως οτι μαζι με εμας υπαρχει και οικογενειακο υποβαθρο το οποίο στην Ελλαδα ειναι ανεπτυγμενο. Αν εξοντωσεις οικονομικα τα παιδια και τα εγγονια τους θα το βρεις απο το σόι.Σιγουρα αντιλαμβανεστε οτι ειστε τελειωμενοι με αυτον τον νομο αλλα ειστε υποχρεωμενοι να ξεπληρωσετε γραμματια σε μεγαλοεταιρειες. Οταν το κανετε λοιπον να ξερετε οτι ο κοσμος θα καταλαβει οτι οταν εμεις κλεισουμε και μεινουν 5-10 εταιρειες και η ακριβεια εκτοξευθει ποιος θα φταιει. Οταν διωξουν υπαλληλους τα μικρομαγαζα γιατι δεν θα βγαινουν ολοι θα ξερουν ποιος θα φταιει. Οταν θα θελουν Δικηγορο και θα τους ζητουν 400 ευρω θα ξερουν ποιος φταιει κ.ο.κ. Ειστε σε καλο δρομο στο να ριζοσπαστικοποιησετε τον απλο πολιτη. Εξαλλου οσο τον εξαθλιωνετε τοσο πιο λιγα εχει να χασει. Συγχαρητηρια με αυτον τον νομο θα δημιουργησετε νεα σειρα ανεργων, θα πεσουμε ολοι πανω στον ΟΑΕΔ, νεα κοκκινα δανεια κ.λπ.Και σταματηστε τα ψεματα οτι δεν πληρωνουμε φορους φορολογουμαστε απο το 1ο ευρω και χωρις αφορολογητο, οποτε ντροπη

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 17:18 | Αντώνιος Μιχελόγγονας – Δικηγόρος

    Η προσαύξηση του τεκμηρίου για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών εν σχέσει με τους συναδέλφους τους, ουδόλως σχετίζεται με καταπολέμηση φοροδιαφυγής. Αντιθέτως, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.
    Πρώτον, δεν έχει καμία βάση η λογική πως κάποιος που δηλώνει μεγαλύτερο τζίρο από το συνάδελφό του αποκρύπτει περισσότερα κέρδη. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι να συμβαίνει το ανάποδο, και ο μεγαλύτερος τζίρος να οφείλεται στην ειλικρίνεια της δήλωσης του ενός έναντι της ανειλικρίνειας της δήλωσης του άλλου. Για παράδειγμα, αν δύο δικηγόροι έχουν τα ίδια ακριβώς (πραγματικά) έσοδα και έξοδα, ο πρώτος δηλώνει όλα του τα έσοδα και ο δεύτερος τα αποκρύπτει, με την ως άνω ρύθμιση χαμένος βγαίνει ο πρώτος δικηγόρος (ο φορολογικά ειλικρινής) επειδή δήλωσε περισσότερα έσοδα και προσαύξησε έτσι το τεκμαρτό του εισόδημα.
    Δεύτερον, σε ένα νομοσχέδιο που διακατέχεται από τη λογική ότι η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών αποκρύπτουν εισοδήματα, οι δηλώσεις των (κατά το νομοσχέδιο) ανειλικρινών φορολογουμένων τίθενται ως κριτήριο της ειλικρίνειας κάθε συναδέλφου τους, για να προσαυξάνουν τη φορολογική του επιβάρυνση. Και μάλιστα εξαιρώντας από τον υπολογισμό του μέσου όρου μόνο τις μηδενικές δηλώσεις, ενώ μια δήλωση με ετήσια κέρδη 100 ευρώ λαμβάνεται υπόψη κανονικά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το χαμηλό υπολογισμό του μέσου όρου. Αυτό οδηγεί στο παράδοξο, ένας ειλικρινής φορολογούμενος να επιβαρύνεται περισσότερο επειδή οι συνάδελφοί του (και όχι ο ίδιος) υπήρξαν ασυνεπείς, ενώ οι ασυνεπείς συνάδελφοί του επιβαρύνονται λιγότερο!
    Τρίτον, η ρύθμιση αυτή παρέχει ένα εξαιρετικό κίνητρο στο φορολογούμενο να δηλώσει όσο το δυνατόν λιγότερα έσοδα για να μην ξεπεράσει το μέσο όρο των συναδέλφων του και φορολογηθεί επιπλέον. Αφού η φορολόγησή του πλέον δε θα εξαρτάται από όσα δηλώνει ο ίδιος, αλλά από όσα δηλώνουν οι συνάδελφοί του.

    Προτείνεται η κατάργηση της διάταξης. Επικουρικά, διορθωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν (που δεν αναιρούν τα προβλήματα της διάταξης, αλλά τουλάχιστον θα μειώσουν τον αριθμό των συνεπών φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν), θα ήταν αφενός να διατηρηθεί η προσαύξηση του τεκμηρίου μόνο για όσους έχουν κύκλο εργασιών διπλάσιο του μέσου όρου του οικείου ΚΑΔ, αφετέρου για τον υπολογισμό του μέσου όρου του ΚΑΔ (και περιοριστικά για το σκοπό αυτό) να θεωρείται ως ελάχιστος κύκλος εργασιών το τεκμαρτό εισόδημα που έχει ήδη υπολογιστεί βάσει του εδαφίου α), ώστε ο μέσος όρος να είναι υψηλότερος και η προσαύξηση να αφορά όσο το δυνατόν λιγότερους φορολογουμένους.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 16:08 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ Χ.

    Από τη στιγμή που δεν λαμβάνετε υπόψιν το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πηγές άλλων εσόδων που μπορεί να έχει ένας ελευθ. επαγγελμ., το όριο απαλλαγής του ΦΠΑ και πολλά άλλα, αμφισβητούμε έντονα τους λόγους επιβολής ενός τέτοιου νομοσχεδίου που δεν μπορεί να είναι άλλοι παρά εισπρακτικοί και μόνο. Λυπάμαι που το προβάλετε στον κόσμο ως μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής γιατί μόνο αυτό δεν είναι. Επίσης από τη στιγμή τα έσοδα θα τεκμαίρονται σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής του My data.Το μόνο που θα πετύχει το νομοσχέδιο αυτό θα είναι στρατιές ανέργων αφού οι περισσότεροι ελευθ. επαγγελμ. θα κλείσουν τα βιβλία τους. Λυπάμαι πραγματικά που φέρεται προς ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο-έκτρωμα!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 16:31 | Γιάννης Λ

    Κύριοι, δεν έχω να προσθέσω κάτι πρακτικώς και ουσιωδως διαφορετικό από όσα έχουν επισημάνει οι συνάδελφοι δικηγόροι και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ενεργά συμμετέχουν με τις θέσεις τους στη διαβούλευση αυτού του νομοσχεδίου. Το μήνυμα που προσωπικά θέλω να σας απευθύνω είναι ότι η τυχόν εφαρμογή τέτοιου απροσχηματιστου οικονομικού, επαγγελματικου και κοινωνικού αφανισμου μιας ευρείας μερίδας πολιτών στο όνομα μιας δαρβινικης πολιτικής, για εσάς θα έχει απλώς ένα βαρύ πολιτικό κόστος. Για την οικονομία θα έχει επίσης μια ζημιογόνα κατάληξη καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθουν αυτά που οραματιζεστε στον μονοδιάστατο, αποκομμένο από την σκληρή πραγματικότητα, ιδεοληπτικο σας μικροκοσμο. Για εμάς ως επαγγελματίες, που ξεκινήσαμε χάρη στις θυσίες των γονιών μας και στηρίζουμε νυχθημερόν τον εντολέα μας εις βάρος πολλές φορές των σωματικών και ψυχικών μας δυνάμεων, θα έχει συνέπεια να νιώσουμε ακόμα πιο μόνοι, πιο εκτεθειμένοι στο χάος της προχειρότητας, του τεχνηέντως καλυμμένου λαϊκισμού, της θέλησής σας να επιβάλλετε τη συρρίκνωση μας σε μια φοβισμένη, πλημμυρισμενη από εξαρτήσεις, αβεβαιότητες και ανησυχίες κοινωνική ομάδα. Εύχομαι να βρείτε το λάθος σε ο, τι ετοιμάζετε για το μέλλον μας. Εύχομαι να μη χρειαστεί να κοιτάξετε πίσω σας κάποτε και να έλθετε σε επαφή με την εικόνα, το πρόσωπο χιλιάδων, εξ αιτίας σας, απογοητευμένων ανθρώπων.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 16:27 | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΝΤΑΒΟΥ

    Από τη στιγμή που ζητούμενο υποτίθεται είναι να βρεθεί το αληθινό φορολογητέο καθαρό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, οπότε αφενός ορίζονται τεκμαρτά εισοδήματα και αφετέρου προσαυξάνονται αυτά βάσει τζίρου, με την εφαρμογή των κριτηρίων αυτών θα επιτυγχάνεται το ζητούμενο (εάν ήθελε θεωρηθεί φυσικά ότι πρόκειται για ορθές επιλογές, γεγονός που σφόδρα αμφισβητώ). Οπότε γιατί και πάλι η ανισότητα να μην έχουν αφορολόγητο εισόδημα (έστω επί του τεκμαρτού) οι επαγγελματίες; Μήπως υφίσταται κάποια μελέτη που δεν γνωρίζουμε που να καταλήγει ότι, πέραν των ποσών που προσδιορίζονται με τα τεκμήρια ως φοροδιαφυγή, υπάρχει a priori κι ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 9.000 ευρώ (όσο το αφορολόγητο δηλαδή) που «κρύβουν» οι επαγγελματίες; Εάν, λοιπόν, δεν ήταν η πρόθεση η εξόντωση μας ή έστω (στην ευνοϊκή περίπτωση) η φοροεπιδρομή εναντίον μας, θα έπρεπε μετά την «τεκμαρτή εύρεση του φορολογητέου εισοδήματος» να αντιστοιχούν υπό τους ίδιος όρους ίδια αφορολόγητα για όλους. Ακόμη και υπό την πιο καλοπροαίρετη εξέταση του προτεινόμενου άρθρου, είναι εμφανές ότι δεν αποσκοπεί σε φορολογική δικαιοσύνη.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 16:53 | Franjesko_Concerning Architect

    ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ, ΣΑΣ ΤΟ ΕΓΓΥΩΜΑΙ !
    Και πως άλλωστε θα μπορούσα να είμαι συνεπής φορολογικά όταν εσείς – το Κράτος – ήδη με κατακλέβετε από το 2009 , απαιτώντας να σας εξοφλήσω Τέλος Επιτηδεύματος για την ΜΗΔΕΝΙΚΗ δραστηριότητα και Έσοδα που έχω έκτοτε !
    Μάλιστα πέραν αυτού με περιπαίζετε και απροκάλυπτα με αποκαλείτε «ψεύτη» όταν σας δηλώνω οτι επιβιώνω λαμβάνοντας αποκλειστικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (2400 Ευρω ετήσια), και εσείς θέλετε τώρα να μου «πλαστογραφήσετε» 13000 Ευρω επιπλέον – ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ- έσοδα !
    Μάλιστα είστε τόσο απάνθρωποι και μηδενιστές ώστε παρά το γεγονός ότι λόγω κινητικών προβλημάτων – 60% πιστοποιημένης αναπηρίας – θα ήταν ποτέ δυνατόν να ασκήσω ξανά με πληρότητα το ελεύθερο επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, που απαιτεί εκτός των άλλων επισκέψεις με υπαίθριους χώρους κατασκευής με ανώμαλο έδαφος, εσείς είστε πλέον σίγουροι ότι «φοροδιαφεύγω» !
    Για όλους τους παραπάνω λόγους απλά θα προχωρήσω σε Αναστολή δραστηριότητας μέχρι να «ξεκουμπιστείτε» και να ακυρωθεί η επαίσχυντη αυτή νομοθεσία σας !

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:06 | Βασιλικη

    Ένας ΕΕ μπορεί να συντηρεί γραφείο χωρίς να έχει κέρδη, μόνο για να εξασφαλίσει πχ συνταξιοδοτικό δικαίωμα, επειδή καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης από την υπόλοιπη οικογένεια. Γονείς σύζυγό κλπ. Είστε άσχετοι με την ελληνική πραγματικότητα και μακριά από τις ανάγκες των πολιτών.
    Φορολογία βάσει των εξόδων αν θέλετε να παταξετε τη φοροδιαφυγή.
    Διαφορετικά εφαρμόζετε εισπρακτική πολιτική με θύματα τους ρε.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:22 | Αγγελική

    ΦΟΡΟΛΗΣΤΡΙΚΟ μέτρο. Εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Οδηγεί στο κλείσιμο των γραφείων μας και στη φτωχοποιηση των σπιτιών . Μια οικογένεια με δύο ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτει 7000,00€ το λιγότερο ΜΟΝΟ για εφορία. Νομοθετουν άσχετοι και επικίνδυνοι. Εδώ με τα ισχύοντα και δυσκολεύονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καλύψουν τα πάγια έξοδα , εφορια, ταμεια κλπ, των γραφείων τους . Ας ρίξουν μια ματιά στα ληξιπροθεσμα. Πιστεύουν ότι αν αυξήσουν τη φορολογία θα έχουν μεγαλύτερα εσοδα;ΑΙΣΧΟΣ

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:17 | GEORGE

    ΚΥΡΙΟΙ
    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ,ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΚΕΡΔΗ Η ΖΗΜΙΕΣ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ (ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ).
    ΕΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ (ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ.
    ΑΡΑ ΕΡΧΕΣΘΕ ΝΑ ΧΡΕΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥΣ -ΕΞΟΔΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗΝ ΗΔΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ,ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΠΩΣ ΔΙΑΒΙΩΝΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ.
    ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ?
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ,ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΝΣΗΜΑ,ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:45 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Η παρακάτω ποινή (έως και διπλασιασμός τεκμαρτού φρολογητέου εισοδήματος) για όποιον δηλώσει τζίρο πάνω από τον μέσο δηλούμενο τζίρο του κλάδου αποτελεί ποινή σε αυτόν που εμφανίζει τα εισοδήματά του, δηλαδη τιμωρεί την δήλωση του τζίρου. Όχι μόνο είναι άδικο και παράλογο μέτρο, αλλά αποτελεί κίνητρο απόκρυψης εσόδων, δηλαδή αντιστρατεύεται τον σκοπό του νόμου.

    Το σχόλιο αφορά την περ. γ):
    γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
    γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
    γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
    γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:08 | Εξοργισμένος

    Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών και στη μείωση των φόρων προς είσπραξη και κατά συνέπεια στη φτωχοποίηση της χώρας. Ας ελπίσω ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα ποσοστά ανεργίας.
    Ως ατομικός επιχειρηματίας εμπορικής επιχείρησης δεν ξέρω τι να πρωτοπληρώσω. Τα εμπορεύματά μου; Τα λειτουργικά μου έξοδα; Τις προμήθειες των τραπεζών μέσω pos; Τις ασφαλιστικές μου εισφορές; Τον λογιστή μου; Το τέλος επιτηδεύματος; Τον φόρο εισοδήματος; Κάθε φορά και ένα νέο χαράτσι!
    Κάθε φορά πέρα από τα έξοδα και μία γραφειοκρατία.
    Εάν θέλετε να υπάρχουν φόροι για είσπραξη μειώστε τον ΦΠΑ στο max 15%. Ο ΦΠΑ επηρεάζει την τιμολογιακή πολιτική. Αυτή τη στιγμή εμείς οι μικροί επιχειρηματίες το 24% ΦΠΑ αδυνατούμε να το μετακυλήσουμε, διότι πουλάμε στην τιμή που αντέχουμε και στην τιμή που αντέχει ο πελάτης (η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα είναι γνωστή). Συνεπώς απορροφάμε μέρος του ΦΠΑ, μειώνοντας το ποσοστό του κέρδους μας, βλέποντας τα εισοδήματά μας να συρρικνώνονται και από πάνω να μας αποκαλούν κλέφτες και φοροφυγάδες, ενώ με τη διάταξη αυτή μας λέτε ότι εσείς ξέρετε τι κέρδος έχουμε, διαφορετικό από αυτό που δηλώνουμε. Μας λέτε επίσης ότι όσο περισσότερα χρόνια είμαστε στο επάγγελμα κερδίζουμε περισσότερα! Λέτε να μη θέλουμε να έχουμε και να δηλώνουμε κέρδη; Να μη θέλουμε καλύτερη σύνταξη; Να μη θέλουμε μια πιο καλή ζωή; Δεν αντέχουμε άλλο.
    Το μέτρο αυτό είναι καθαρά φοροεισπρακτικό και σε λάθος κατεύθυνση. Στη φτωχοποίηση και στην ανεργία οδηγεί.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:25 | Δημήτρης

    Πολλοί ΕΕ κυρίως γυναίκες κρατούν το επάγγελμα τους μόνο για την ασφαλισή τους πληρώνοντας εισφορές στον ΕΦΚΑ για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Θα πρέπει να συνυπολογίζεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

    Δεύτερο, το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με 14 μισθούς ενώ κανένας ΕΕ δεν εισπράτει δώρα. Επιπλέον απο το βασικό μισθό μισθοτού αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές ενω στους ΕΕ στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος δεν εχουν αφαιρεθεί.

    Τρίτο, υπάρχουν κλάδοι ΕΕ που εργάζονται 8 ή 9 μήνες το χρόνο π.χ καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων.

    Τέταρτο, με ποια λογική το τεκμαρτό εισοδημα αυξάνεται ανα 3ετια. Ποιος επαγγελματίας αλλαζειανα 3 χρόνια τις τιμές του;

    Θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα με τους επιστημονικούς κλάδους.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:04 | Γεώργιος Βουνίδης

    Επί του συγκεκριμένου άρθρου θα μπορούσατε να προσθέσετε μια διευκρίνιση περί μη σύνδεσης του τεκμηρίου με το όριο απαλλαγής από ΦΠΑ βάσει του άρθρου 39 Ν. 2859/2000.

    Δεδομένου ότι το κριτήριο του άρθρου 39 Ν. 2859/2000 για την απαλλαγή από το ΦΠΑ είναι ο κύκλος εργασιών (αν είναι χαμηλότερος από 10.000 ευρώ ετησίως), και από το τεκμήριο του παρόντος άρθρου προκύπτει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων) τεκμαίρεται ότι έχουν φορολογητέα κέρδη μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ, κρίνεται σκόπιμο να ρυθμιστεί ρητά και να μην αφεθεί σε ερμηνεία ότι το τεκμήριο αυτό δεν επηρεάζει και τον κύκλο εργασιών (δηλαδή επειδή τεκμαίρεται κέρδος άνω των 10.000, δεν τεκμαίρεται και κύκλος εργασιών άνω των 10.000, οπότε δεν επηρεάζεται και το καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ).

    Σε αντίθετη περίπτωση δυνατότητα απαλλαγής από το ΦΠΑ θα έχουν μόνο οι εξαιρούμενοι του τεκμηρίου.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 14:03 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Νομοσχέδιο τιμωρία στον ελεύθερο επαγγελματία επιστήμονα.
    Δεν φτάνει που μείναμε στη χώρα ( θέλει να σταματήσει και το brain drain) , που έχουμε έδρα στη χώρα ( και όχι στη Βουλγαρία) , που βάλαμε πλάτη τα τελευταία 13 χρόνια πληρώνοντας εισφορές και αναδρομικά ( ότι του φανεί του καθενός !) για να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά ταμεία (καημένο ΤΣΜΕΔΕ! ) , που ανεχτήκαμε το τέλος επιτηδεύματος ,Αυτό είναι το ευχαριστώ τους. Που δεν λάβαμε τίποτα σαν επίδομα μητρότητας αλλά το κράτος θεώρησε δεδομένο ότι η γυναίκα μηχανικός θα δουλεύει μέχρι τη μέρα που θα μπει στο μαιευτήριο αλλά και θα γυρίσει στη δουλειά μόλις βγει από αυτό, που είναι η ισότητα με τους μισθωτούς ?

    Εξίσωση με τους μισθωτούς ? Ο μισθωτός αν δεν πληρωθεί ένα μήνα την επόμενη μέρα μπορεί να παέι στην επιθεώρηση εργασίας και να πάρει τα χρήματά του.
    Για δουλειά που έκανα σε εταιρεία που χρεωκόπησε ξέρετε τι πήρα για τα κομμένα τιμολόγιά μου μέσω δικαστηρίου ? ΤΙΠΟΤΑ! Όλοι οι μισθωτοί της επιχείρησης πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα με διαταγή πληρωμής μέσω επιθεώρησης εργασίας και ο μηχανικός με μπλοκάκι πλήρωσε ΦΠΑ και φόρο για τα κομμένα τιμολόγια από την τσέπη του.
    Και κάπως έτσι κε Χατζηδάκη μπορεί ένας μηχανικός να δουλεύει και να μην βγάζει ούτε το βασικό .
    Προστατευστε και εμάς με δίκαιο και άμεσο τρόπο απέναντι στον κακοπληρωτή, όχι μόνο τους μισθωτούς για να μιλήσουμε για ισότητα!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 14:05 | ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ (Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών)

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο και ειδικότερα στον τρόπο φορολόγησης μας. Το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα είναι να κλείσουν όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μας! Να ενταχθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στην κατηγορία της μισθωτής εργασίας σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα! Αυτό είναι το θετικό σενάριο. Το αρνητικό φυσικά είναι να αρχίσει ξανά η μετανάστευση των μηχανικών.
    Αρνούμαστε τον χαρακτηρισμό de facto φοροφυγάδες που χρησιμοποιήθηκε για όλο τον κλάδο μας.
    Έναν κλάδο που με δυσκολία προσπαθεί να μείνει οικονομικά ενεργός!
    Έναν κλάδο που σχεδόν τα ¾ έχουν μπεί σε ρύθμιση είτε στην εφορία είτε στον ΕΦΚΑ!
    Έναν κλάδο που πληρώνει αυξήσεις στις ασφαλιστικές του εισφορές, ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού, ωσάν να πρόκειται για καταναλωτικό προϊόν!
    Έναν κλάδο που η έννοια του εργασιακού ωραρίου δεν υφίσταται απέναντι στον πελάτη!
    Έναν κλάδο στον οποίο η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας της γυναίκας, δεν μπορούν να επηρεάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την παρουσία ή/και απουσία της από την επιχείρηση της!
    Έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς φορολογείται με τεκμήρια διαβίωσης, που δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή!

    Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί δεν προσκληθήκαμε σε κανένα διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών, για να καταθέσουμε την άποψη μας στον τρόπο φορολόγησης αλλά και πάταξης της φοροδιαφυγής!

    Είμαστε υπέρ της ισότιμης φορολογικής αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 14:05 | ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Να εξαιρεθει ο ΚΑΔ 35111009 πολυ μικρη επιχειρηση ΑΠΕ,με μοναδικη δραστηριοτητα,
    Εσοδα μονο απο δημοσιο οργανισμο ( ΔΑΠΕΕΠ )με αυτοτιμολογηση

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 14:05 | ΜΑΡΙΝΟΣ ΛΕΚΕΑΣ

    Δυστυχώς πρέπει να κατανοήσουμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως κλάδου, ότι η εικόνα που οι υπόλοιποι πολίτες ( και συνακόλουθα ψηφοφόροι που σε αριθμητικό μέγεθος είναι πολλαπλάσιοι ημών ) έχουν σχηματίσει για εμάς – για την οποία εικόνα κυρίως και σε παλαιότερες εποχές έχουμε και εμείς ευθύνη – είναι ότι ποτέ δεν δηλώναμε εισοδήματα – δεν κόβαμε αποδείξεις κ.λ.π. Είμασταν και είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι, από όλες τις κυβερνήσεις ως νο 1 φοροφυγάδες – τα κακά παιδιά – διότι αυτό το αφήγημα βολεύει την άγρα ψήφων της εκάστοτε κυβέρνησης. Εμείς που αναλύουμε το νομοσχέδιο και γνωρίζουμε εκ των έσω, τουλάχιστον οι δικηγόροι όπως εγώ, ότι εργαζόμαστε ως εισπράκτορες του Δημοσίου ( ένα γραμμάτιο με ονομαστική αξία 139 ευρώ αφήνει στο δικηγόρο 20 ευρώ – ότι το 40% των δικηγόρων δεν έχει 1 παράσταση σε δικαστήρια , άρα 0 γραμμάτια ) είμαστε στα μάτι όσων κυβερνούν το εύκολο θύμα, είμαστε αυτοί που παρουσιαζόμαστε στον υπόλοιπο Ελληνικό λαό ως η τάξη που με την συμπεριφορά της έχει οδηγήσει την χώρα σε ανισότητα. Μας παρουσιάζουν ως προύχοντες, ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω της φοροδιαφυγής έχουμε κάνει περιουσία, κοροϊδεύουμε τον υπόλοιπο λαό. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει την φράση» Γιατί, εσύ έχεις πάρει ποτέ απόδειξη από υδραυλικό ( σ.σ τυχαίο το παράδειγμα του επαγγέλματος )¨Επομένως μη σας προξενεί απορία εάν η Κυβέρνηση βγει κερδισμένη – πάντοτε σε επίπεδο ψήφων – από όλη αυτή την ιστορία. Το εάν δυσαρεστηθεί η ομάδα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μικρή ζημία μπροστά στην ικανοποίηση των πολλών που μας αντιμετωπίζουν ως ¨ΛΑΜΟΓΙΑ¨. Αυτή την εικόνα, όταν έπρεπε να την διορθώσουμε, αναδεικνύοντας την δυσκολία του ελεύθερου επαγγέλματος, την αβεβαιότητά του, τις ελάχιστες συντάξεις που θα λάβουμε, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε, τα υπέρογκα έξοδα που έχουμε για την συντήρηση του χώρου κ.λ.π , ουδέποτε την αναδείξαμε. Δυστυχώς πρέπει να εναντιωθούμε μόνοι μας έχοντας, μάλλον, την υπόλοιπη κοινωνία απέναντί μας. Σε αυτή – την κοινωνία – πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την πραγματικότητα και όχι στην Κυβέρνηση – διότι, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, μπροστά στο κομματικό όφελος το δικό μας δίκιο ωχριά. Και μη σας προξενήσει απορία, εάν η παρούσα Κυβέρνηση ενισχύσει τη θέση της και την ισχύ της μέσω αυτού του νομοσχεδίου. Περισσότερο πρέπει να μας προβληματίσει η εικόνα που έχουμε δώσει προς τα έξω. Εάν η Κοινωνάι γνώριζε την δυσκολάι του να είσαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα μέτραγε περισσότερο τις κινήσεις της προτού εξαγγείλει την ψήφιση αυτού του – δίχως καμία λογική, δικαιοσύνη, αναλογικότητα και επαφή με την πραγματικότητα – εκτρώματος. Του οποίου τα σφάλματα και οι αστοχίες είναι τόσες πολλές που ειλικρινά δεν χωρά καν διαβούλευση.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 13:20 | ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΛΑ

    Η ΨΉΦΙΣΗ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΌΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ! ΑΥΤΟ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΆ ΤΟ ΣΥΝΤΆΓΜΑ ΚΑΘΕ ΈΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΊΤΑΙ ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΉ ΤΟΥ ΙΚΑΝΌΤΗΤΑ . Δεν μπορεί τη φοροδοτική ικανότητα να την προκρίνει με τεκμήριο το ίδιο το Κράτος !!. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε το νομοσχέδιο να δώσει κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες να μη φοροδιαφεύγουν. Ειδικά για εμάς τους δικηγόρους θα πρέπει να αυξηθούν τα ελάχιστα ποσά των γραμματίων προκαταβολής εισφορών μας ,και να μην αναγκαζόμαστε να πληρωνόμαστε για κατάθεση δικογράφου 100 και 120 ευρώ !!,ήτοι όσο κοστίζει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για τα παιδιά μας!!, τα οποία δεν μπορούμε να αγοράσουμε εμείς τελικά οι δικηγόροι !!!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 13:59 | ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ (Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών)

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο και ειδικότερα στον τρόπο φορολόγησης μας. Το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα είναι να κλείσουν όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μας! Να ενταχθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στην κατηγορία της μισθωτής εργασίας σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα! Αυτό είναι το θετικό σενάριο. Το αρνητικό φυσικά είναι να αρχίσει ξανά η μετανάστευση των μηχανικών.
    Αρνούμαστε τον χαρακτηρισμό de facto φοροφυγάδες που χρησιμοποιήθηκε για όλο τον κλάδο μας.
    Έναν κλάδο που με δυσκολία προσπαθεί να μείνει οικονομικά ενεργός!
    Έναν κλάδο που σχεδόν τα ¾ έχουν μπεί σε ρύθμιση είτε στην εφορία είτε στον ΕΦΚΑ!
    Έναν κλάδο που πληρώνει αυξήσεις στις ασφαλιστικές του εισφορές, ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού, ωσάν να πρόκειται για καταναλωτικό προϊόν!
    Έναν κλάδο που η έννοια του εργασιακού ωραρίου δεν υφίσταται απέναντι στον πελάτη!
    Έναν κλάδο στον οποίο η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας της γυναίκας, δεν μπορούν να επηρεάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την παρουσία ή/και απουσία της από την επιχείρηση της!
    Έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς φορολογείται με τεκμήρια διαβίωσης, που δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή!

    Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί δεν προσκληθήκαμε σε κανένα διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών, για να καταθέσουμε την άποψη μας στον τρόπο φορολόγησης αλλά και πάταξης της φοροδιαφυγής!

    Είμαστε υπέρ της ισότιμης φορολογικής αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 13:02 | Κωστας

    ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
    Στην αρχή επιβάλλεις pos , ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής.
    Προσλαμβάνεις χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ως «ειδικούς Ράμπο» του ΣΔΟΕ, με παχυλούς μισθούς, δήθεν να ελέγξουν τους φοροφυγάδες.
    Υποχρεώνεις κάθε συναλλαγή, άνω ενός ποσού, να γίνεται διατραπεζικά, ώστε να εκδίδεται παραστατικό. Εννοείται με προμήθειες των τραπεζών.
    Επιβάλλεις στα γραμμάτια προείσπραξης των Δικηγορικών Συλλόγων υποχρεωτική παρακράτηση φόρου 15%, για να εισπράττεις άμεσα χρήματα.
    Επιβάλλεις παρακράτηση φόρου 20% σε κάθε αμοιβή άνω των 400 ευρώ.
    Επιβάλλεις τη μεγαλύτερη κλίμακα ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές, με σκοπό και πάλι να εισπράττεις άμεσα χρήματα ανά τρίμηνο.
    Διατηρείς, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες, το όριο απαλλαγής από ΦΠΑ στις 10.000 Ευρώ.
    (Σε όλα αυτά δεν αντιδράσαμε. Γίναμε φοροεισπράκτορες και κάναμε συνέταιρο την τράπεζα στο γραφείο μας. Αγοράσαμε pos, πληρώνουμε κάθε μήνα το μέρισμα στον συνέταιρό μας (τράπεζα) , αποδεχόμαστε τις κρατήσεις που επιβάλλει μέσω του pos, με στόχο να «παταχθεί η φοροδιαφυγή» και να υπάρχει διαύγεια στις αμοιβές μας.)
    Δημιουργείς δήθεν έξυπνους αλγόριθμους στις ΔΟΥ που εντοπίζουν τα μαύρα εκατομμύρια, για έξυπνα λογισμικά, για on line διασταύρωση των εισοδημάτων, για ψηφιακά ίχνη στις αγορές μας κλπ.
    (Δεν ασχοληθήκαμε , γιατί δεν έχουμε μαύρα εκατομμύρια…)
    Και έρχεσαι στο τέλος και λες ευθέως ότι όλα τα ανωτέρω απέτυχαν, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ!
    ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!
    Κατηγορείς ότι συνεχίζουν όλοι, το κάθε γραφείο, το κάθε μαγαζί, η κάθε επιχείρηση να φοροδιαφεύγει!
    Ο κάθε ένας από εμάς, ο κάθε μικρομεσαίος, το κάθε συνοικιακό μαγαζί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κατάφερε να ξεγελάσει τους Ράμπο του ΣΔΟΕ, τους ελεγκτές των ΔΟΥ, τους μαγικούς αλγόριθμους, τις διασταυρώσεις!
    Και επιβάλλεις ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ Τεκμαρτών εισοδημάτων, χωρίς να καταργείς τα αποτυχημένα μέτρα που έχεις λάβει στο παρελθόν. Χωρίς να απολύεις Ράμπο, Χωρίς να βγάζεις την Τράπεζα από την επιχείρησή μας, Χωρίς να αγγίζεις «τα ρετιρέ».
    Δε σε ενδιαφέρει αν όντως η επιχείρηση έχει εισπράξει όσα τη φορολογείς.
    «Ξέρεις εσύ», είσαι στην πιάτσα χρόνια, έχεις διευθύνει πολλές επιχειρήσεις, έχεις χρόνια μάχιμης δικηγορίας στην πλάτη σου…
    Και το κερασάκι στην τούρτα;
    Από 01/01/24 ανακοινώνεις αύξηση στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων & Λειτουργών, αύξηση στα επιδόματα ευθύνης των Προϊσταμένων του Δημοσίου, αύξηση στα οικογενειακά τους επιδόματα, με παράλληλη, βεβαίως, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελευθ. Επαγγελματιών.

    ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ – ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 13:03 | Θεόδωρος Νίκιας

    Το πρόβλημα του νέου νόμου δεν θα λυνόταν αν οποίος θεωρούσε ότι αδικείται είχε το δικαίωμα να αμφισβητήσει την φορολόγησή του, με ταυτόχρονη παραχώρηση της άρση του τραπεζικού του απορρήτου & την εξουσιοδότηση για οποιαδήποτε οικονομικό έλεγχο από την εφορία? Για να μην προκύπτουν υστερήσεις στον προϋπολογισμό, για να έχεις δικαίωμα ένστασης, αρχικά πληρώνεις τον καταλογισθέντα φόρο. Έπειτα αν δικαιωθείς επιστρέφεται η παρακράτηση έντοκα. Εάν δεν δικαιωθείς, εκτός από τον πραγματικό φόρο που θα προκύψει, θα πληρώνεις και πρόστιμο, αναλογικό με την εκάστοτε φοροδιαφυγή που θα προκύψει

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 12:32 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ

    1) Κάθε θεσμοθέτηση οριζόντιου μέτρου, στην εμβέλεια μάλιστα του οποίου υπάγονται τα χαμηλά εισοδήματα, όπως εν προκειμένω όπου στόχος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με δηλώσεις χαμηλού ή μηδενικού εισοδήματος, είναι εξ’ ορισμού άδικη γιατί παραγνωρίζει την πραγματική συνθήκη της ύπαρξης ελ. επαγγελματιών με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα.
    2) Ειδικά για τον κλάδο των δικηγόρων, το μέτρο αυτό χαρακτηρίζεται και από ανακολουθία προς τη φορολογική πρακτική που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η Πολιτεία έναντι του κλάδου. Είναι γνωστό ότι επί των ελάχιστων αμοιβών που αναφέρονται στα γραμμάτια προείσπραξης που εκδίδονται σε κάθε διαδικαστική πράξη, παρακρατείται φόρος εισοδήματος. Συνεπώς η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι ο αριθμός των εκδιδόμενων γραμματίων αποτελεί σημαντικό δείκτη του αποκτώμενου εισοδήματος, αφού παγίως συναρτά την παρακράτηση φόρου με την έκδοση γραμματίων προείσπραξης, υποχρεωτικά εκδιδόμενων σε κάθε διαδικαστική ενέργεια. Παραδόξως όμως με τα εισαγόμενα τεκμήρια, αποσυνδέεται ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος από τον αριθμό των γραμματίων προείσπραξης και συναρτάται μόνο με τη διάρκεια άσκησης του επαγγέλματος, η οποία αποτελεί τυφλό κριτήριο, λογικής κεφαλικού φόρου, εφόσον δεν έχει αντίκρισμα στον αριθμό των πράξεων που ενεργεί ο δικηγόρος. Δηλαδή λάθος επί της αρχής αλλά και λάθος επί της εξειδίκευσης των κριτηρίων.
    3) Σε παλαιότερες εφαρμογές των τεκμηρίων προσδιορισμού του εισοδήματος των δικηγόρων, κατά τη δεκαετία 1990, ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος, παρότι εμπεριείχε απλουστεύσεις που εκ προοιμίου συνιστούν αδικίες, δε γινόταν οριζόντια όπως με το εν λόγω σχέδιο νόμου, αλλά κλιμακωνόταν με βάση τον αριθμό των παραστάσεων, την επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης κλπ. Συνεπώς ακόμη και τότε που εισήχθη και εφαρμόσθηκε, όσο ίσχυσε αφού μεταγενεστέρως καταργήθηκε ως άδικο και αναχρονιστικό σύστημα, σύστημα τεκμηρίων, δε χαρακτηριζόταν από τον οριζόντιο και άδικο χαρακτήρα που το παρόν σχέδιο νόμου έχει. Για παράδειγμα δικηγόρος 10 ετών, όχι 3 ή 6, ο οποίος κόβει σε όλο το φορολογικό έτος 10 ή 15 γραμμάτια ή και λιγότερα και είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις, ή στεγάζει τη δραστηριότητά του στην οικία του (περίπου το 1/3 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του) με ποια φορολογική λογική θα πρέπει να θεωρείται εξ’ ορισμού φοροφυγάς;
    Συμπερασματικά, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι σύμφωνα με τις διακηρύξεις, χαμηλών δημοσιονομικών προσδοκιών για τα εκτιμώμενα έσοδα αδικεί κατάφωρα μεγάλο αριθμό συναδέλφων και εν γένει ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή προκαλεί μεγάλη και άδικη επιβάρυνση σε κατηγορίες επαγγελματιών που δε μπορούν να τη διαχειρισθούν, εν ονόματι μικρού συνολικού δημοσιονομικού οφέλους, αν θεωρήσουμε ως αξιόπιστες τις εκτιμήσεις του Υπουργείου για τα προσδοκώμενα έσοδα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ
    ΔΙΚΗΓΌΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 12:08 | Κώστας

    Διαβάζουμε από δηλώσεις του υπουργού ότι ο ΕΕ δεν μπορεί να δηλώνει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό. Προσωπικά, αν και μισθωτός ιδιωτικού τομέα με τον κατώτατο, θα μπορούσα να ζήσω με λιγότερο εισόδημα αρκεί να υπήρχαν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

    1. Να ασχολούμαι με κάτι που μου αρέσει.
    2. Να μην είμαι υποχρεωμένος να λέω καλημέρα σε άτομα που στην έξω ζωή δεν θα είχαμε κανένα κοινό.
    3. Να μην είχα έξοδα για την εργασία ή αυτά να εκπίπταν σε καθεστώς ΦΠΑ όπως ισχύει για τους επαγγελματίες.
    4. Να μην κυνηγάω συνεχώς τους εργοδότες για την καταβολή των νομίμων. Τον πελάτη τον διαλέγεις και συνήθως η πρώτη συνεργασία αφορά πρότζεκτ μικρής έκτασης, οπότε αν πάει κάτι στραβά χάνεις ένα μικρό ποσό χρημάτων (για αυτό υπάρχουν και οι συστάσεις). Με τον εργοδότη αν διακόψεις την εργασία σου δεν σημαίνει ότι την επόμενη ακριβώς ημέρα θα έχεις ένα εισόδημα, αφού πρέπει πάλι να βγεις και να ψάξεις στην αγορά εργασίας.

    Όλα αυτά και πολλά άλλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας μισθωτός, συνεπάγονται την δημιουργία άγχους και αντιμετώπισης αυτού με φαγητό, ποτό, τσιγάρο και οποιαδήποτε άλλη εξάρτηση-κατάχρηση. Αυτή την στιγμή που γράφω κάνω κατάχρηση φαγητού για να παραμείνω συγκεντρωμένος και να είμαι σε θέση να ζητήσω τα νόμιμα από τον εργοδότη μου σε λίγες ώρες που θα συναντηθούμε, χωρίς να πέσω σε ενδεχόμενες παγίδες. Όλα αυτά ένας ΕΕ δεν τα αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό. Άρα δεν χρειάζεται να ξοδέψει λεφτά για φαγητό απ’έξω, ποτά και γενικότερα καταχρήσεις και έτσι ο ΕΕ μπορεί να ζήσει και με 500 ευρώ καθαρά αν έχει το κεφάλι του ήσυχο.

    Τέλος, θα μπορούσα ως υπάλληλος που έχουν προσπαθήσει πολλοί εργοδότες να με εκμεταλλευτούν να λάβω θέση μαζί με την πλειοψηφία των μισθωτών και να ζητάω «τα κεφάλια» της εργοδοσίας. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν ατομικές επιχειρήσεις εκεί έξω που ούτε υπάλληλο απασχολούνε, ούτε φοροδιαφεύγουνε και οι φθηνές υπηρεσίες τους προσφέρουνε το επίπεδο διαβίωσης που επιθυμούνε, ιδίως την ηρεμία που αναζητούν πολλοί στο ελεύθερο επάγγελμα. Γιατί να τους το στερήσετε λοιπόν αυτό και να τους αναγκάσετε να επεκτείνουν την επιχείρησή τους ώστε να βγάλουν το εισόδημα που ορίζετε εσείς ως τεκμαρτό; Κάντε κάτι για να το διορθώσετε, αλλιώς φέρτε το UBI όσο το δυνατόν γρηγορότερα αφού πολλές ατομικές (κυρίως) επιχειρήσεις θα κλείσουν. Δεν είναι αναγκασμένοι όλοι οι άνθρωποι να υπόκεινται στα βασανιστήρια της εργοδοσίας, ας το καταλάβετε επιτέλους αυτό.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 12:45 | Λεωνίδας

    Καταρχάς δεν είναι σωστό να εξισώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι π.χ. Μηχανικοί με κάποιον ο οποίος έχει εμπορική επιχείρηση π.χ. Καφέ. Ένας μηχανικός έχοντας εισοδήματα από άλλες πηγές π.χ. (ενοίκια) μπορεί να θέλει να έχει ανοιχτά τα βιβλία του και να πληρώνει εισφορές στον ΕΦΚΑ μόνο και μόνο για να είναι ασφαλισμένος και για να θεμελιώνει δικαίωμα για σύνταξη, χωρίς στην ουσία να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα με ουσιαστικά μηδενικά κερδη από την «επιχείρησή» του. Για ποιόν λόγο να υποχρεωθεί να πληρώνει φόρο για υποτιθέμενο εισόδημα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει; Επίσης, γιατί να κλιμακώνεται η φορολογία ανάλογα με τα έτη προυπηρεσίας; Αν κάποιος έχει αρκετά έτη και θέλει να ανοίξει για κάποια τελευταία χρόνια σαν αυτοαπασχολούμενος ώστε συμπληρώσει τα απαιτούμενα για σύνταξη, χωρίς όμως να θέλει να ασκήσει ουσιαστικά το επάγγελμα, αλλά μόνο να πληρώνει τις εισφορές του. Αυτός με βάση και την κλιμακούμενη φορολογία είναι σε ακόμα πιο δυσχερής θέση. Επιπλέον οι παράλληλα μισθωτοί θα πρέπει να εξαιρούνται τελείως από αυτή τη επιπλέον φορολόγηση.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 12:32 | Ασημινα

    Δεν έχετε ίχνος ντροπής και επαφής με την πραγματικότητα;; Τα μετρα είναι οριζόντια ! Κόντρα σε κάθε αρχή αναλογικότητας εντελώς φοροληστρικα! Ποιος δικηγόρος τριετίας έχει στάνταρ εισοδήματα δέκα χιλιάρικα το χρόνο; Αυτοί που δουλεύουν στις «μεγάλο εταιρείες»- call center με εξοντωτικά ωράρια και με μισθούς πείνας; Που μόλις τους παίρνουν τους δίνουν στον ΕΦΚΑ και στα νοίκια; Ή της γης οι κολασμένοι που πήραν ρισκο, χωρίς πλάτες, να ανοίξουν δικό τους γραφείο γιατι δεν άντεξαν την ξεφτίλα της αγοράς εργασίας που διαμορφώσατε! Να τα παρετε από αυτούς που τα έχουν ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ! δεν πήρατε 41%. 40% και βάλε ΑΠΟΧΗ ΠΗΡΑΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ και δεν ασχολείται μαζί σας! Πάρτε το πίσω και διαπραγματευτείτε εξ αρχής κάθε εδάφιο!

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 11:08 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Ντροπή της κυβέρνησης της ΝΔ. Εξαπάτησε όλους του ελεύθερους επαγγελματίες. Με το νομοσχέδιο αυτό πιστοποιούν και επίσημα την παταγώδη αποτυχία των MYDATA και των ηλεκτρονικών εφαρμογών για τις οποίες ξοδεύτηκαν δις ευρώ.Θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή αντί να μειωθεί. Χατζιδάκη παραιτήσου.

  • Καθιερωστε ευκολα αντιτεκμηρια σε πραγματικα μαχητο τεκμαρτο εισοδημα γιατι υπαρχουν ελευθεροι επαγγελματιες που δεν βγαζουν καθαρα τον μεικτο κατωτατο μισθο ειδικα σε περιοχες ακριτικες αλλα και στην περιφερεια. Μια βολτα στην Δυτικη Μακεδονια πχ και στην αγορα της που φυτοζωει θα σας εδινε την πραγματικη εικονα. Αντιτεκμηρια πραγματικα δεν ειναι ουτε η στρατευση ουτε η αναπηρια. Αντιτεκμηρια που θα προϋποθετουν διοικητικες και ακομη χειροτερα δικαστικες πολυχρονες προσφυγες δεν ειναι αντιτεκμηρια. Τα αντιτεκμηρια πρεπει να αποδεικνυονται ευκολα εφοσον ειναι πραγματικα. Δεν ειναι ολοι οι μικροεπαγγελματιες κοφτηρια χρηματος. Το 1/3 αυτων χρωστα ασφαλιστικες εισφορες και φορους. Δεν τα χρωστα αυτα ολα απο καπριτσιο αλλα απο αδυναμια. Επισης το τεκμηριο δεν μπορει να ειναι στα μεικτα εσοδα κατωτατου μισθου 14 μηνων ειδικα για επαγγελματιες που δουλευουν μαλιστα 9 μηνες. Το τεκμηριο τουλαχιστον να ειναι στα καθαρα μηνιαια του κατωτατου μισθου. Λαβετε υποψη οτι με το τελος επιτηδευματος πληρωναν ολοι οι ελευθεροι επαγγελματιες αδικως κεφαλικο φορο ανεξαρτητως εισοδηματων που αναλογει στα μεικτα εσοδα 15.500 ευρω ενος μισθωτου. Επισης δεν μπορει να παραμενει παραλληλα το τελος επιτηδευματος ως κεφαλικος φορος και παραλληλα να καθιερωνεται δευτερος κεφαλικος φορος χειροτερος οπως το τεκμηριο. Το τελος επιτηδευματος ολοκληρο τοτε θα πρεπει να καταργηθει αμεσως και οχι σε 2 χρονια. Ηταν ουτως ή αλλως καταφωρα αδικο σε σχεση με τους χαμηλου εισοδηματος ελευθερους επαγγελματιες που ναι βγαζουν λιγοτερα απο τον κατωτατο μισθο και τωρα εξωθουνται αδικως να κλεισουν γιατι τα μεγαλα ψαρια ξεφευγουν απο τα διχτυα. Και σταματηστε οι δημοσιολογουντες διαμορφωτες της κοινης γνωμης με το σαθρο επιχειρημα περι εισοδηματος μικροτερου των υπαλληλων τους. Δεν εχουν ολοι οι βιοπαλαιστες αυτοαπασχολουμενοι υπαλληλους ουτε ανηκουν στους προνομιουχους επρεπε αυτο να το γνωριζετε. Αυτο ειναι λαϊκισμος που χαϊδευει αυτια αλλων κοινωνικων ταξεων που εχουν αφορολογητο και οι μισοι αυτων των μισθωτων και συνταξιουχων δεν πληρωνουν ουτε ευρω φορο ποτε. Επισης αφου εισαγεται κακως οριζοντιο αδικο τεκμαρτο εισοδηματικο κριτηριο ασχετο με την φυση του ελευθερου επαγγελματος και το κρατος θα θεωρει αυτο ως πραγματικο εισοδημα ολων οριζοντιως των αυτοαπασχολουμενων τοτε πρεπει αμεσως να ισχυσει και για αυτους το αφορολογητο ωστε ο φορος που θα προκυψει να ειναι αναλογος και οχι τριπλασιος απο αυτον των μισθωτων. Αυτο επιτασσει το δικαιο. Αλλως εξωθουνται τα μικρα ψαρια στον προωρο επαγγελματικο θανατο προς αυξηση της πιτας των μεγαλων ψαριων που πασχουν απο βουλιμια και ειναι οι πραγματικοι φοροφυγαδες. Το οφειλουμε να ειμαστε δικαιοι σε οσους μας ψηφισαν για να μην ζησουν εναν νεο νομο Κατρουγκαλου. Με ειλικρινη διαθεση να βοηθησω και μονο.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 11:34 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π.

    Καλημέρα σας,
    δε νοείται να μη λαμβάνεται υποψη το οικογενειακό εισόδημα όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από το τεκμαρτό (βέβαια και ο υπολογισμός του τεκμαρτού είναι λάθος π.χ το υπολογίζετε με 14 μισθούς ενώ ο ελ επαγγελματίας δε δίνει δώρο χριστουγέννων στον εαυτό του). Επίσης αποκλείετε το ενδεχόμενο σε κάποια χρήση να έχει όντως ζημιές (αν έχει μόνο κέρδη δεν είναι επιχειρείν – είναι δημόσιος υπάλληλος).
    Ελπίζω έστω και την ύστατη στιμή να λογικευτείτε μερικώς και να λαμβάνετε υποψη τα συνολικά εισοδήματα των ζευγαριών με τέκνο (αφού σας ενδιαφέρει και η μείωση του πληθυσμού θα έπρεπε να αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε μία γυναίκα να δουλεύει μερικώς και να μεγαλώνει τα παιδιά της ).
    Κύριε Χατζηδάκη, εν κατακλείδει σωστή η φιλοσοφία να μαζέψουμε λεφτά (μιας και υποσχεθήκαμε αυξήσεις στο Δημόσιο) λάθος το νομοσχέδιο με τον τρόπο που προσπαθεί να μαζέψει λεφτά τσουβαλιάζοντας τους πάντες ως φοροκλέφτες.
    Οι ελ επαγγελματίες έρχονται από 10ετή κρίση (μνημόνια, capital controls, covid – κλείσιμο επιχειρήσεων, ενεργειακό, πόλεμοι).
    Το νομοσχέδιο σας προκαλεί θλίψη σε όλους τους πολίτες που έχουν στοιχειώδη νου.
    Σας ευχαριστώ.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 11:30 | ΕΛΕΝΗ ΡΑΜΠΑΒΙΛΑ

    – ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ) ΚΑΘΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΟΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΤΖΙΡΟ, ΘΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ. ΚΑΤΑΛΗΓΕΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΡΙΤΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ.
    – Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 200% ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 100% ΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ, ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ; ΕΧΕΤΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ; Ή ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;
    – ΣΕ ΠΟΙΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ;
    – ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΤΑΝ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ / ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ, ΑΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (COVID ΕΠΟΧΗ) Κ.Ο.Κ.
    – Η ΑΑΔΕ ΕΧΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;
    – ΕΠΙΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΩ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΟΣΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΩ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ; ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ;
    – ΑΝ ΘΕΛΑΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΑΤΕ ΠΡΩΤΑ ΕΣΕΙΣ (ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ) ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΟΣΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ, ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΤΕ.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 11:14 | Γιάννης Κ.

    Αν πράγματι (όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) το νομοσχέδιο απαντά στο ερώτημα «πως ζούνε κάποιοι με λιγότερα από τον κατώτερο μισθό», τότε θα πρέπει τουλάχιστον να συνυπολογιστούν στα τεκμήρια τα πάσης φύσεως εισοδήματα (π.χ. από μισθώματα) και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Αν δεν γίνει αυτό αυτό, αποδεικνύεται ότι το νομοσχέδιο αποβλέπει ξεκάθαρα σε αύξηση της φορολογίας και στη μείωαη της αυταπασχόλησης. Αμφότερα είναι απαράδεκτα για μια κυβέρνηση που υποτίθεται θέλει να λέγεται φιλελεύθερη.
    Αν πάλι σκοπός είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, τότε μόνο ένας δρόμος υπάρχει: πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές και να αναγνωρίζονται οι πάσης φύσεως δαπάνες, ώστε να η φοροδοαφυγή να καθίσταται ασύμφορή. Όσο η φοροδιαφυγή είναι συμφέρουσα, δεν θα παταχθεί ποτέ.