2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:50 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Θεωρώ σωστή την συγκέντρωση αποδείξεων από όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές και προτείνω την αύξηση του αφορολόγητου μέχρι 20000 ευρώ με βάση αυτές. Εάν δεν είναι δυνατή η αύξηση του αφορολόγητου, να εκπίπτουν ολόκληρες οι δαπάνες από τις αποδείξεις των ιατρών, νοσοκομείων και γενικά των ελεύθερων επαγγελματιών για να σταματήσει η συναλλαγή του τύπου «άν σου κόψω απόδειξη τι θα κερδίσεις; Σχεδόν τίποτα». Οπότε δεν κόβεται απόδειξη δίνοντας μια μικρή,υποτιθέμενη συνήθως,εκπτωση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:48 | GEORGIA XRISTODOULOU

    ΓΥΡΙΣΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΥΣΙΑ 8 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ.
    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΤΕ.
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ,ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ,ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ,ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ FAST FOOD ΚΛΠ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΛΗΡΟΜΗΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ/ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ????
    ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ!!!ΜΟΝΟ.
    ΑΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ, ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΧΑΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΥΤΟ.
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΩ ΠΑΝΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ? ΝΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΙΝΕΥΩ ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΩ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΚΙΝΕΖΙΚΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ 100ΕΥΡΩ) ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΩ ΜΕΤΡΗΤΑ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ?
    ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΩ ΣΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΩ, ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΩ ΜΕΤΡΗΤΑ? ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 40 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΩ, ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΩ ΜΕΤΡΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΩ?

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ, ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ.
    ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΔΙΕΥΝΗ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:29 | ΧΑΡΙΣ

    Κυριε Υπουργε τα διαφορα μετρα για την περιστολη της φοροδιαφυγης δεν απεχουν πολυ απο παλαιοτερες προσπαθειες προκατοχων σας και τωρα και τοτε τα μετρα ειναι πολυπλοκα και μαλλον αναποτελεσματικα ,για το λογω αυτο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΣΦΡΑΓΙΖΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:01 | ΑΝΤΩΝΗΣ Ζ.

    προτεινω αποδειξεις υποχρεωτικα για ολους αλλα και απο ολους(γιατρους δικηγορυς συμβολαιογραφους ταξι βενζιναδικα λαικες αγορες ολα τα επαγγελματα που σχετιζονται με την οικοδομη φαγητο διασκεδαση κλπ)με ταυτοχρονη απαλλαγη ολου του ποσου απο το εισοδημα για τουλαχιστον δυο χρονια ωστε να δημιουργηθει μια στοιχειωδης βαση δεδομενων για ελευθερους επαγγελματιες υπηρεσιες και εισοδηματα που δεν εμφανιζονται πουθενα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΤΕΛΑΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΗΛΟΣ,ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ,ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ 50 ΧΙΛ. ΠΑΝΕ-ΕΛΑ.ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 200 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΩΣΤΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΧΙΛ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΠΟΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΦΠΑ.ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ.ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕΤΡΟ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ,ΚΑΙ ΕΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:32 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    καλή λύση θα ηταν να συνεχίσει να υπάρχει το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις έστω και μειωμένο και από εκεί και πέρα να έχουμε την δυνατότητα για αύξηση του αφορολογήτου κλιμακωτά ανάλογα το ύψος τον αποδείξεων που θα έχουμε συγκεντρώσει στο τέλος της χρονιάς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:26 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ, ΚΟΥΡΕΙΑ, ΚΟΜΩΤΗΡΙΑ, ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:02 | ΚΩΣΤΑΣ Κ.

    Κύριοι,

    Το αφορολόγητο είναι σήμερα 12.000 για κάθε μισθωτό ή 24.000 για ζευγάρι μισθωτών. Η συλλογή αποδείξεων 6.000 ευρώ από τον κάθε ένα και από συγκεκριμένες ειδικότητες είναι πολύ δύσκολη και όταν υπάρχει παιδί το ποσό των 12.000 (6.000 Χ 2) ευρώ από τους γονείς μισθωτούς δεν μαζεύεται με τίποτα.
    Άρα με ωραίο τρόπο μας προετοιμάζεται για την κατάργηση του αφορολόγητου.

    Προτείνω οι δαπάνες (αποδείξεις)
    α) να μετρούν όλες και από παντού με σύνδεση στο αφορολόγητο
    β) όσες προέρχονται από κλάδους που φοροδιαφεύγουν να εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο.

    Οι εφορίες να μετρούν μόνο τις αποδείξεις που έχουν είδη ξεχωριστεί από τον φορολογούμενο.

    Ευχαριστώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:41 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΟ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΙ.
    ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.
    ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΜΠΟΡΕΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:37 | Δημήτρης

    Προτείνεται η επέκταση του αφορολόγητου με βάση τις συγκεντρωθείσες αποδείξεις από όλες τις δραστηριότητες και από όλα τα αγαθά. Παράλληλα θα πρέπει να ενθαρύνεται ο φορολογούμενος με μέτρα όπως να είναι αφορολόγητο το 100 % των δαπανών ίσως και περισσότερο. Επίσης να καθοριστεί με την συμετοχή των αντίστοιχων συλλόγων/σωματείων τιμοκατάλαγοι (ελάχιστε-μέγιστες τιμές)για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία ή αγαθό, ώστε να περιοριστεί η συναλλαγή κάνω έκτωση αλλά δεν κόβω απόδειξη. Αυτό απαιτεί όμως να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων με το ΑΦΜ π.χ. από συγκεκριμένο πρατήριο καυσίμων πόσα λίτρα καυσίμου πωλήθησαν στο συγκεκριμένο διάστημα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:54 | Καλαντζής Κωνσταντίνος

    Θέλει λίγο προσοχή στην εφαρμογή του μέτρου.

    Κατ αρχάς είμαι θετικός στην υπαρξη του μέτρου δεδομένου της πλήρους ανυπαρξίας ελεγκτικών σοβαρων μηχανισμών. Διαψεύσεις δεν γίνονται αποδεκτές! Συνεπώς θεωρείται αναγκαίο μέτρο γιά έκδοση αποδείξεων δήλωση εισοδημάτων, είσπραξη ΦΠΑ, κτλ.

    Βέβαια μετατρέπεται ένας ολόκληρος λαός σε λογιστήριο γιατί δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους!!!

    Αποδείξεις μέχρι του αφορολογήτου των 12.000 € (που δεν κοστίζουν τίποτε στο κράτος)

    Προσοχή πρέπει οποσδήποτε να υπάρχει σχετικά υψηλό αυτόματο ποσό αφορολόγητο (8.000-10.000 €)κυρίως για τους μισθωτούς από την στιγμή που δεν μπαίνουν στις απόδείξεις βασικότες οικογενειακές δαπάνες (Λογαριασμοί κοινής ωφελείας, Κινητή τηλεφωνία, Φυσικό αέριο, Super Market αλλιώς το μέτρο θα καταλήξει σε επιπρόσθετη φορολόγηση και των φορολογούμενων με εισόδημα κάτω των 12.000 € (τελείως απαράδεκτο). Αυτοί που θα δηλώνουν μεγάλο ποσό αποδείξεων και εισοδήματα κάτω των 12.000 € προφανώς φοροδιαφεύγουν. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το αυτόματο αφορολόγητο μπορεί να είναι μικρότερο (για τους γνωστούς λόγους…) αλλά δεν μπορεί να είναι μηδενικό (δεν μπορούν να θεωρούνται ότι δεν έχουν βασικές δαπάνες διαβίωσης χωρίς παραστατικά)

    Στις δαπάνες πρέπει να προστεθούν και άλλες υπηρεσίες όπως αποφράξεις βόθρων και εκκενώσεις βόθρων, συντήρηση καυστήρων, επιδιορθώσεις κάθε μορφής (ενδυμάτων ή παπουτσιών, ηλεκτρικών συσκευών κτλ)

    Οι δαπάνες αυτής της μορφής θα έχουν κάποιο plafon; (έστω και πάνω από τις 12.000 €;). Από πότε θα ισχύουν; Δεν μπορεί να ανακοινώνονται μέτρα τον Μάρτιο Απρίλιο και να ισχύουν από 1.1.10 ή ακόμα χειρότερα από 1.4.10. Πότε θα μαζέψουν τις αποδείξεις οι φορολογούμενοι;

    Οι σημερινές δαπάνες που εκπίπτουν (εστιατόρια, κομμωτήρια κτλ) θα διατηρηθούν;

    Μιά φορά το καθεστώς της συνεχούς αλλαγής των κανόνων για τις αποδείξεις μεσούσης της χρονιάς ή ακόμα χειρότερα στο πέρας της χρήσεως πρέπει να τερματισθεί ανεπιστρεπτί. Το κράτος πρέπει να σοβαρευτεί δεν είναι μπακάλικο!! Οι κανόνες πρέπει να τίθενται και να είναι σεβαστοί ακόμη και εαν στρατηγικά δεν είναι σωστοί.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:32 | αθανασιάδου μαρίνα

    θα ήθελα και εγώ να πω τη γνώμη μου για το χτύσιμο του αφορολογιτου με αποδείξεις.νομίζω ότι είναι ανέφικτο να μαζέψουν μισθωτοί και συνταξιούχοι 10000-12000ευρώ.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.και θα το τεκμηριώσω ωσ εξής.αν βάλουμε πράγματα που ΔΕΝ δίνουν αποδείξεις,όπως 5 ευρώ τσιγάρα τη μέρα, 10 ευρώ βενζίνη την εβδομάδα,30 ευρώ λαική την εβδομάδα ,60 ευρώ οτε το δίμηνο ,30 ευρώ το μήνα κινητό ,100 ευρώ το δίμηνο δεη.όλα αυτά είναι πάνω από 5000ευρώ και κανένα από αυτα δεν είναι υπερβολική η τιμή που έβαλα .κάθε άλλο.αν βάλουμε στο χτύσιμο του αφορολογίτου και τις εκπτώσεις που είχαμε ως τώρα,δηλ.ασφάλειες ζωής ,αποδείξεις υγείας,ενοίκιο,κλπ,τότε όχι μόνο δεν θα μαζέψουμε 12000,αλλά χάνουμε και τις μέχρι τώρα εκπτώσεις για πάνω από το αφορολογιτο που ισχύαν μέχρι τώρα.θα τιμωρηθούμε δηλαδή γιατί δεν μπορούμε να μαζέψουμε το αφορολογιτο,όπως ακριβώς τιμωρούμαστε τώρα με τα τέλη κυκλοφορίας επειδή δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε καινούριο;ή μήπως θα τιμωρούμαστε γιατί καπνίζουμε;έτσι δεν πιάνεται την φοροδιαφυγή.τα παίρνετε πάλι από μας.δώστε κίνητρο να παίρνουμε αποδείξεις από γιατρούς ηλεκτρολόγους κλπ,γυρνώντας μας πίσω πέρισσότερα χρήματα από το φπα για να μας κόψει απόδειξη κανονική.όχι όμως όπως τώρα που αν ξεπεράσεις με τις εκπτώσεις το ποσό που υπολείπεται και φορολογείται να μην λαμβάνονται από κει και πέρα υπόψη .μόλις προχθές έμεθα ότι οι ελεύθεροι εππαγγελματίες βάζουν στην εφορία δεη οτε κινητά διόδια.γιατί όχι και μεις;το αφορολογιτο δεν πιάνει τους φοροφυγάδες .ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.!!!!!κάντε αυτό που υποσχεθήκατε .πάρτε τα από τους έχοντες ΟΧΙ από τους ΜΗ έχοντες .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:15 | Δουδουνής Δημητριος

    Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΙΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΣΕ ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:54 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σε σειρά θα πρέπει η υποχρέωση δήλωσης εισοδημάτων να αναλογεί στον πολίτη, μετά να είναι υποχρέωση της πολιτείας να ελέγχει με δίκαιο και εμπεριστατωμένο τρόπο αυτή την υποχρέωση των πολιτών, επιβάλλοντας αυστηρές ποινές και μετά να έρχεται ο ρόλος του πολίτη στο σύστημα με την απάιτηση παραλαβής αποδείξεων, με συνείδηση ευθύνης όμως και όχι έμμεσου ελεγκτού ή κηνυγού αποδείξεων.
    Σε κάθε περίπτωση η συγκέντρωση αποδείξεων, μπορεί να αποτελέσει λόγο έκπτωσης καταβολής όχι μόνο φόρων εισοδήματος αλλά και άλλων υποχρεώσεων, όπως τελών κυκλοφορίας, φόρων μεταβιβάσεων κ.λ.π., συγκεντρώνοντας ο φορολογούμενος ένα ποσό, που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και σε απώτερο χρόνο και όχι μόνο σε μιά φορολογική περίοδο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 07:41 | Α. Πάγκαλος

    Ο εφιάλτης με τα χαρτάκια ξαναχτυπά!

    Πριν από χρόνια μαζεύαμε αποδείξεις από π.χ. καταστήματα ρούχων για να καλύψουμε ένα όριο οικογενειακών δαπανών (ο κωδικός 75 της δήλωσης εισοδήματος, αν θυμάμαι καλά) και να τύχουμε μιας μικρής έκπτωσης φόρου σε επίπεδο οικογένειας. Το όριο δαπανών όμως ήταν αυτονόητο για κάθε οικογένεια, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ζει, και το αποτέλεσμα εκείνης της ρύθμισης ήταν να έχουμε κάθε χρόνο ένα ογκώδη φάκελλο με άχρηστα χαρτάκια δίπλα από τα φορολογικά μας στοιχεία. (Επειδή είμαι τυπικός και κρατώ καλό αρχείο έχω ακόμη αποδείξεις από εκείνη την εποχή). Το αποτέλεσμα της ρύθμισης ήταν χαρτοβασίλειο και γραφειοκρατεία.

    Μετά άλλαξε ο νόμος και έπρεπε να μαζεύουμε αποδείξεις από παροχή υπηρεσιών. Το κάναμε και αυτό και μαζέψαμε τις αποδείξεις που έπρεπε, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Το αποτέλεσμα της ρύθμισης ήταν επίσης χαρτοβασίλειο και γραφειοκρατεία.

    Τώρα, θ΄αλλάξει και πάλι ο σχετικός νόμος για να δικαιώνονται αυτοί που λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια του κράτους απέναντι στον πολίτη στην χώρα μας. Ότι μέτρο και να παρθεί θα μαζέψουμε πάλι τις σχετικές αποδείξεις, φτάνει ν’ αποφασισθεί γρήγορα και να το ξέρουμε. Για να μην συνεχισθεί όμως το μέτρο σαν ένα ακόμη γραφειοκρατικό μέτρο, θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρό κίνητρο προς τον φορολογούμενο, ώστε στην πρόταση του υδραυλικού 100 με απόδειξη, 80 χωρίς, να του απαντάμε: Με απόδειξη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 06:36 | ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Απορώ πως θα ελεγθεί όλος αυτός ο όγκος των αποδείξεων και μάλιστα

    απο την στιγμή που επιβάλλεται ηλεκτρονική κατάθεση της φορολογικής

    δήλωσης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:03 | Μάρκος

    Τυχόν κατάργηση ή μείωση του αφορολόγητου θα σημάνει οικονομική εξόντωση για πάρα πολλούς συμπολίτες μας (έχω παραδείγματα από το στενό περιβάλλον μου), εκτός και αν μετρούν πλέον ΟΛΕΣ οι αποδείξεις εξόδων (σουπερμάρκετ, ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, κτλ.). Επί της ουσίας δηλ. δεν θα αποφέρει τίποτα παρά μόνο θα αυξήσει το άγχος των πολιτών.
    Μία μικρή, οριακή βελτίωση θα ήταν να προστεθούν οι αποδείξεις των συνεργείων αυτοκινήτων σε αυτές που εκπίπτουν από το εισόδημα καθότι εκεί γίνεται σημαντική φοροδιαφυγή.

    Επί της ουσίας, αν θέλετε δηλ. μια ουσιαστική αλλαγή του φοροελεγκτικού μηχανισμού, θα πρότεινα:
    Α) την καθιέρωση κάποιου είδους πόθεν έσχες, δηλ. την υποχρέωση του φορολογούμενου να εξηγεί πως αντιστοιχεί το επίπεδο ζωής του με τα έσοδα που δηλώνει και
    Β) την παρακολούθηση / καταγραφή όλων των ελέγχων ανά εφοριακό και ανά εφορία. Π.χ. θα ήταν ενδιαφέρον να ξέρετε ως υπουργείο ποιοι εφοριακοί έκαναν (;) έλεγχο στους γιατρούς του Κολωνακίου ή να μπορείτε να συγκρίνετε στατιστικά στοιχεία ανά εφορία και ανά υπάλληλο. Αν δεν μπορείτε να έχετε μια τέτοια πληροφορία διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή τότε απλά σημαίνει ότι οι Υπηρεσίες σας δεν διοικούνται από κανέναν. Εννοείται ότι θα πρέπει οι αμοιβές και η εξέλιξη των εφοριακών να είναι ανάλογες με την απόδοσή τους αλλά και η περιουσιακή κατάσταση των ιδίων να είναι διαφανής και ανά πάσα στιγμή ελεγχόμενη χωρίς τυχόν νομικά κωλύματα που ισχύουν για τους άλλους πολίτες. Επίσης, θα πρέπει να μπορεί να απολύεται κάποιος εφοριακός και με την υπόνοια και μόνο της ανεπάρκειας, χωρίς τις διαδικασίες που υπάρχουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:17 | ΒΟΓΙΑΝΤΖΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    Η άποψή μου ως μισθωτός, για την πρόταση της ενίσχυσης του μέτρου της έκπτωσης καταναλωτικών δαπανών με αποδείξεις είναι αρνητική κε Υπουργέ,για τους παρακάτω λόγους:
    1. Δεν μπορεί εν έτι 2010 να επαναφερθεί ένα μέτρο που είχε θεσπιστεί στα μέσα της δεκαετίας του 90 και το οποίο ούτε τη φοροδιαφυγή είχε καταστείλει,ούτε τους υπόχρεους για την παροχή αποδείξεων είχε κάνει συνειδητούς.
    2. Κε Υπουργέ,ψηφίσαμε εσάς και την κυβέρνησή μας,για να θεσπίσει και να εφαρμόσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα οδηγήσουν στην περιστολή της φοροδιαφυγής.Γιατί να χρησιμοποιείτε,εμένα και τον κάθε μισθωτό που αποδεδειγμένα σηκώνουμε το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος,ως εργαλείο της άσκησης πίεσης για την αυτονόητη έκδοση αποδείξεων των επαγγελματιών;
    3. Παρενέργειες του μέτρου των αποδείξεων:α)Συναλλαγή μεταξύ των φορολογούμενων «δούνε-λαβείν» με τις αποδείξεις.β)Δημιουργία από τους πωλητές τεχνητά και άτυπα,δύο τιμών: «με απόδειξη» ή «άνευ απόδειξης».

    Επίσης,θεωρώ πως δεν είναι δίκαιο,να γίνει σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με ένα πλαφόν προσκόμισης αποδείξεων,για όλους τους παραπάνω λόγους και για το ότι το αφορολόγητο όριο είναι η βάση πάνω στην οποία δομείται η φορολογική ικανότητα των φορολογουμένων και δει των μισθωτών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:21 | Νάσος Θεοδωρίδης

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι αποδείξεις να συνδέονται με το αφορολόγητο όριο.
    Είναι τέτοια η οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα που κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στον κόσμο.
    Φυσικά, πρέπει να ενθαρρυνθούν οι αποδείξεις, δηλαδή να υπάρχει ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ για φορολογικές εκπτώσεις, πολύ περισσότερο από το ισχύον.
    Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ΟΛΕΣ οι αποδείξεις, δηλαδή ΚΑΙ από σούπερ μάρκετ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:37 | ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΑΝΔΡΕΑΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ επί των Οικονομικών

    Το αφορολογόγητο όριο δεν έχει νόημα. Η Πολιτεία υιοθετώντας αυτό τον τρόπο φορολόγησης των πολιτών παραδέχεται σιωπηλά ότι δεν είναι δυνατό τα ορμόδια διοικητικά όργανά της να καταγράψουν και να καταχωρήσουν με ακρίβεια ολόκληρη την φορολογητέα ύλη και επομένως αναγνωρίζει ένα ποσό το οποίο δεν φορολογείται διότι αποτελεί έτσι και αλλιώς ενα ελάχιστο επίπεδο δαπανών. Είναι η ίδια λογική με το καθεστώς του «τεκμαρτού ποσού διαβίωσης».
    Ωστόσο εάν κάποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσει τομή στην σύλληψη της φοροδιαφυγής δια της επίσημης καταγραφής όσο γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας και διαμέσου αυτής της διαδικασίας της σύλληψης της διαφυγούντος φορολογητέας ύλης, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, μετασχηματίζει την ετήσια φορολογική δήλωση – οιωνεί αληθής σε πολλές κατηγορίες φορολογουμένων- ουσιαστικά σε δήλωση εξόδων εσόδων ενός φυσικού προσώπου και βάση δε αυτού του » ισολογισμού» υπολογίζει τα επιμέρους φορολογικά κλιμάκια των φορολογικών συντελεστών. ΥΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ χάραξης επιτελικής δημοσιονομικής πολιτικής , το αφορολόγητο όριο έκπτωσης δαπανών θα πρέπει να είναι μηδενικό και όλες οι αποδείξεις λιανικής ,τιμολόγια χονδρικής και τιμολόγια λιανικής πώλησης πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον ετήσιο φορολογικό «ισολογισμό εσόδων εξόδων»(ενώ όσοι εκδίδουν δελτία αποστολής ή δελτία παραγγελίας αντί απόδειξη πληρωμής θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόσκαιρη αναστολή των δραστηριότητων τους )
    Τα έξοδα θα αντιπροσωπεύουν τις κάθε είδους καταναλωτικές δαπάνες .
    Το ζήτημα έγκειται στο πως θα ευρεθεί ένα εργαλείο (κατά τεκμήριο υπολογιστικό) το οποίο θα επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα να καταχωρούν τα έξοδά τους και τα έσοδα τους ανά μήνα, ανά κατηγορία δαπάνης και ΑΦΜ πωλητή . Τέτοια υπολογιστικά εργαλεία ( λογισμικό ) υπάρχουν αρκετά στον διεθνή χώρο π.χ. οι καταχωρήσεις εξόδων που έχουν γίνει στο Microsoft Money ή παρόμοια λογισμικά άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων κατασκευής λογισμικού, αναγνωρίζονται αποδεχόμενα απο τις φορολογικές αρχές αρκετών χωρών, ενώ μπορούν να παραμετροποιηθούν πολλαπλώς στις ιδιαιτερότητες της φορολογίας φυσικών προσώπων, αρκεί βεβαίως να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα , η ψηφιακή υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης με ταυτόχρονη κατάργηση έτερου άλλου τρόπου( η ψηφιακή υποβολή αν και όχι ικανή συνθήκη τουλάχιστον είναι αναγκαία προυπόθεση για την καταχώρηση των αποδείξεων λιανικής, διαφορετικά η συλλογή αυτών σε φυσική μορφή έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι δεν αποδίδει) .
    Πέρα των παραπάνω, στο εξωτερικό το ρόλο της καταχώρησης των εξόδων παίζει η τακτική χρήση της χρεωστικής κάρτας (debit cash card) απο ευρία μάζα του πληθυσμού η οποία χρησιμοποιείται σε συνεχής βάση όχι μόνο για ανάληψη χρημάτων αλλά και για την πραγματοποίηση αγορών χωρίς καμιά επιβάρυνση επιτοκίου απλά διαμέσου της αφαίρεσης του ποσού της δαπάνης δια της τήρησης ενήμερου λογαριασμού ταμιευτηρίου. Το ίδιο ρόλο παίζει και η ευρύταση χρήση (και απο τα φυσικά πρόσωπα της τραπεζικής επιταγής cheque payment καθώς επίσης και η ευρύτατη χρήση παγίων εντολών direct debits για τακτικές περιοδικές πληρωμές ) .
    Για τα έσοδα, θα πρέπει να καταργηθεί η λεγόμενη προσωπική επιχείρηση. Εάν θέλει κανείς να κάνει δημοσιονομική επανάσταση θα πρέπει να καταργήσει το καθεστώς της προσωπικής επιχείρησης και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποχρεωθούν νομοθετικά στην ίδρυση εταιριών ΕΠΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι η λεγόμενη πρσωπική επιχείρηση είναι ελληνική εφεύρεση για ευνόητους λόγους (εάν ο επιχειρηματίας επιθυμεί το κεφάλαιο της ΕΠΕ να ανήκει σε ένα φυσικό πρόσωπο τότε να μπορεί να ιδρυθεί μονοπρόσωπη ΕΠΕ ) .
    Με το καθεστώς συτό για την εφορία απο πλευράς εσόδων θα αναγνωρίζουνται οι ακόλουθες επτά μοναδιαίες κατηγορίες φορολόγησης εσόδων:
    α) μισθωτός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
    β) συνταξιούχος (συμπεριλαμβανομένων και των άπαξ εσόδων που προκύπτουν απο το καθεστώς συνταξιοδότησης αυτό καθ’αυτό)
    γ) άνεργος υπο καθεστώς επιδόματος ανεργίας
    δ) άτομα με καθεστώς επιδοματικής πολιτικής ( π.χ. αναπηρίες)
    ε) επιχειρηματίας με έσοδα απο επιχειρηματική αμοιβή καθώς και απο έσοδα απο μερίσματα έαν φυσικά η εταιρία έχει κέρδη και έχει αποφασίσει να μοιράσει μέρισμα ( τα παραπάνω ειδικά για τις ΕΠΕ και τις Μ.ΕΠΕ μπορούν να ρυθμιστούν νομοθετικά για το ποιό προσοστό θα αναγράφεται στην δήλωση του φυσικού προσώπου και ποιό στην φορολογική δήλωση του νομικού προσώπου)
    στ)εισοδηματίας απο εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (ενίκοια) , ή /και καταπιστεύματος απο κληρονομιά,δωρεάς, τραπεζικών καταθέσεων ή/και απο αγοροπωλησία μετοχικών αξιών ανώνυμων εταιριών εισηγμένων ή μη στο χρηματιστήριο αξιών.
    ζ) χρηματοδοτούμενος/η απο έτερο φυσικό πρόσωπο που ανήκει στον ενεργό πληθυσμό ( σύζυγοι που δεν εργάζονται, παιδιά που σπουδάζουν και δεν εργάζονται)
    Η υπο την παραπάνω κατηγοριοποίηση η φορολογική δήλωση (τα επιμέρους σύνολα εσόδων προφανώς μπορεί να δηλώνονται και συνδυαστικά , αλλά πάντα βάση της παραπάνω κατηγοριοποίησης ) μετατρέπεται σε αποκλειστικά προσωπική και επομένως μπορεί να καταργηθεί η ταυτόχρονη δήλωση της συζύγου στην φορολογική δήλωση του συζύγου και επομένως δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπισθούν διαφορετικά , απο πλευράς φορολογικών συντελεστών, οι περιπτώσεις που χρήζουν κοινωνικής πολιτικής ( μονογονεικές οικογένειες – διαζύγιο, χηρία με επιμέλεια παιδιού ή παιδιών , σύζυγοι σε διάσταση και με επιμέλεια παιδιών και ούτω κάθε εξής, αυτά όλα είναι δυνατόν να ρυθμιστούν νομοθετικά )
    Έχω την γνώμη ότι σε περιόδους όπως στην σημερινή με το παρόν δημοσιονομικό αδιέξοδο προ των πυλών για το επόμενο οικονομικό έτος, η προώθηση καινοτόμων λύσεων είναι η οδός διαφυγής προς τα εμπρός.
    Τι διδάσκει η ιστορία για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ?
    Εάν επι κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Σημίτη η μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου Γιαννίτση είχε προχωρήσει τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν πολύ περισσερότερο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με την πενταετία που τώρα αποδίδεται σε αυτά . Και δικαίως, ποιό ποσοστό του ΑΕΠ είναι το βέλτιστο όριο του κόστους ευκαιρίας που πρέπει να καταβάλει μια κοινωνία στο ΣΚΑ σε σχέση με την αφιέρωση πόρων σε άλλους τομείς που συνιστούν το κράτος ? 10% , 15% ,20% ,25% ,30% του ΑΕΠ όταν την ίδια χρονική στιγμή η ετήσια αναχρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους για τόκους και χρωλύσια αφαιρεί δισ απο την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την εθνική άμυνα, την δημόσια τάξη ?
    Σε καιρούς χαλεπούς η επιμονή στον μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο στρατηγικό και όχι τακτικό σχεδιασμό προγραμματισμό λύνει τα δεμένα χέρια του πολιτικού κόστους. Ιδίως όταν αυτό καταβάλεται εμπροσθοβαρώς στην θητεία μιας νέας διακυβέρνησης.

    Ευχαριστώ πολύ

    Κολλιόπουλος Ν.Ανδρέας URN,PHspec.,MsHeatlhSerManag.
    ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΜΙΚΟΥ
    Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης(social policy)

    ΥΓ οι παραπάνω απόψεις είναι αυστηρά προσωπικές . Οι τεχνοκρατικές μου προτάσεις δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ουδένα τρόπο τις απόψεις της υπηρεσίας μου .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:38 | ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΑΝΔΡΕΑΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ επί των Οικονομικών

    Το αφορολογόγητο όριο δεν έχει νόημα. Η Πολιτεία υιοθετώντας αυτό τον τρόπο φορολόγης των πολιτών παραδέχεται σιωπηλά ότι δεν είναι δυνατό τα ορμόδια διοικητικά όργανά της να καταγράψουν και να καταχωρήσουν ολόκληρη την φορολογητέα ύλη και επομένως αναγνωρίζεις ένα ποσό το οποίο δεν φορολογείται διότι αποτελεί έτσι και αλλιώς ενα ελάχιστο επίπεδο δαπανών. Είναι η ίδια λογική με το καθεστώς του «τεκμαρτού διαβίωσης».
    Ωστόσο εάν κάποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσειι τομή στην σύλληψη της φοροδιαφυγής δια της επίσημης καταγραφής όσο γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα του πραγματικού (του υφιστάμενου) ΑΕΠ και μέσω μόνο αυτής της διαδικασίας της σύλληψης διαφυγούντος φορολογητέας ύλης ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ μετασχηματίζει την ετήσια φορολογική δήλωση – οιωνεί αληθής σε πολλές κατηγορίες φορολογουμένων- ουσιαστικά σε δήλωση εξόδων εσόδων ενός φυσικού προσώπου και βάση δε αυτού του » ισολογισμού» υπολογίζει τα επιμέρους φορολογικά κλιμάκια των φορολογικών συντελεστών. ΥΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ χάραξης επιτελικής δημοσιονομικής πολιτικής , το αφορολόγητο όριο έκπτωσης δαπανών θα πρέπει να είναι μηδενικό και όλες οι αποδείξεις λιανικής ,τιμολόγια χονδρικής και τιμολόγια λιανικής πώλησης πρέπει να συμπεριλάμβανονται σε αυτόν τον ετήσιο φορολογικό «ισολογισμό εσόδων εξόδων»(ενώ όσοι εκδίδουν δελτία αποστολής ή δελτία παραγγελίας αντί απόδειξη πληρωμής θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόσκαιρη αναστολή των δραστηριότητων τους )
    Τα έξοδα θα αντιπρωσοπεύουν τις κάθε είδους καταναλωτικές δαπάνες .
    Το ζήτημα έγκυται στο πως θα ευρεθεί ένας εργαλείο (κατά τεκμήριο υπολογιστικό) το οποίο θα επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα να καταχωρούν τα έξοδά τους και τα έσοδα τους ανά μήνα . Τέτοια υπολογιστικά εργαλεία ( λογισμικό ) υπάρχουν αρκετά στον διεθνή χώρο π.χ. οι καταχωρήσεις εξόδων που έχουν γίνει στο Microsoft Money ή παρόμοια λογισμικά άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων κατασκευής λογισμικού αναγνωρίζονται απο τις φορολογικές αρχές αρκετών χωρών ενώ μπορούν να παραμετροποιηθούν πολλαπλώς στις ιδιαιτερότητες της φορολογίας φυσικών προσώπων αρκεί βεβαίως να νομοθετηθεί η υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης να γίνεται ψηφιακά και μόνο με ταυτόχρονη κατάργηση οποιοδήποτε άλλου τρόπου( η ψηφιακή υποβολή αν και όχι ικανή τουλάχιστον είναι αναγκαία προυπόθεση για την καταχώρηση των αποδείξεων λιανικής διαφορετικά η συλλογή αυτών σε φυσική μορφή έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι δεν αποδίδει) .
    Πέρα των παραπάνω στο εξωτερικό το ρόλο της καταχώρησης των εξόδων παίζει η τακτική χρήση της χρεωστικής κάρτας (debit cash card) απο ευρία μάζα του πληθυσμού η οποία χρησιμοποιείται σε συνεχής βάση όχι μόνο για ανάληψη χρημάτων αλλά και για την πραγματοποίηση αγορών χωρίς καμιά επιβάρυνση επιτοκίου απλά διαμέσου της αφαίρεσης του ποσού της δαπάνης δια της τήρησης ενήμερου λογαριασμού ταμιευτηρίου. Το ίδιο ρόλο παίζει και η ευρύταση χρήση (και απο τα φυσικά πρόσωπα της τραπεζικής επιταγής cheque payment καθώς επίσης και η ευρύτατη χρήση παγίων εντολών direct debits για τακτικές περιοδικές πληρωμές ) .
    Για τα έσοδα θα πρέπει να καταργηθεί η λεγόμενη προσωπική επιχείρηση. Εάν θέλει κανείς να κάνει δημοσιονομική επανάσταση θα πρέπει να το καθεστώς της προσωπικής επιχείρησης και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να ιδρύσουν εταρίες ΕΠΕ. Είμαι πεπισμένος ότι η λεγόμενη πρσωπική επιχείρηση είναι ελληνική εφεύρεση για ευνόητους λόγους (εάν ο επιχειρηματίας επιθυμεί το κεφάλαιο της ΕΠΕ να ανήκει σε ένα φυσικό πρόσωπο τότε να ιδρυθεί απο αυτό μονοπρόσωπη ΕΠΕ ) .
    Με το καθεστώς συτό για την εφορία απο πλευράς εσόδων θα αναγνωρίζουνται οι ακόλουθες επτά μοναδιαίες κατηγορίες φορολόγησης εσόδων:
    α) μισθωτός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
    β) συνταξιούχος (συμπεριλαμβανομένων και άπαξ εσόδων που προκύπτουν απο το καθεστώς συνταξιοδότησης αυτό καθ’αυτό)
    γ) άνεργος υπο καθεστώς επιδόματος ανεργίας
    δ) άτομα με καθεστώς επιδοματικής πολιτικής ( π.χ. αναπηρίες)
    ε) επιχερηματίας με έσοδα απο επιχειρηματική αμοιβή καθώς και απο έσοδα απο μερίσματα έαν φυσικά η εταιρία έχει κέρδη και έχει αποφασίσει να μοιράσει μέρισμα ( τα παραπάνω ειδικά για τις ΕΠΕ και τις Μ.ΕΠΕ μπορούν να ρυθμιστούν νομοθετικά για το ποιό προσοστό θα αναγράφεται στην δήλωση του φυσικού προσώπου και ποιό στην φολογική δήλωση του νομικού προσώπου )
    στ)εισοδήματίας απο εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (ενίκοια) , ή /και καταπιστεύματος απο κληρονομιά,δωρεάς, τραπεζικών καταθέσεων ή/και απο αγοροπωλησία μετοχικών αξιών ανώνύμων εταιριών εισηγμένων ή μη στο χρηματιστήριο αξιών
    ζ) χρηματοδοτούμενος/η απο έτερο φυσικό πρόσωπο που ανήκει στον ενεργό πληθυσμό ( σύζυγοι που δεν εργάζονται, παιδιά που σπουδάζουν και δεν εργάζονται)
    Η υπο την παραπάνω κατηγοριοποίηση η φορολογική δήλωση (μπορεί να δηλώνονται και συνδυαστικά , αλλά πάντα βάση της παραπάνω κατηγοριοποίησης ) μετατρέπεται σε αποκλειστικά προσωπική και επομένως μπορεί να καταργηθεί η ταυτόχρονη δήλωση της συζύγου στην φορολογική δήλωση του συζύγου και επομένως δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπισθούν διαφορετικά , απο πλευράς φορολογικών συντελεστών, οι περιπτώσεις που χρήζουν κοινωνικής πολιτικής ( μονογονεικές οικογένειες – διαζύγιο, χηρία με επιμέλεια παιδιού ή παιδιών , σύζυγοι σε διάσταση και με επιμέλεια παιδιών και ούτω κάθε εξής αυτά όλα είναι δυνατόν να ρυθμιστούν νομοθετικά )
    Έχω την γνώμη ότι σε περιόδους όπως στην σημερινή με το παρόν δημοσιονομικό αδιέξοδο προ των πυλών για το επόμενο οικονομικό έτος, η προώθηση καινοτόμων λύσεων είναι η οδός διαφυγής προς τα εμπρός.
    Τι διδάσκει η ιστορία για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ?
    Εάν επι κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Σημίτη η μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου Γιαννίτση είχε προχωρήσει τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν πολύ περισσερότερο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με την πενταετία που τώρα αποδίδεται σε αυτά . Και δικαίως, ποιό ποσοστό του ΑΕΠ είναι το βέλτιστο όριο του κόστους ευκαιρίας που πρέπει να καταβάλει μια κοινωνία στο ΣΚΑ σε σχέση με την αφιέρωση πόρων σε άλλους τομείς που συνιστούν το κράτος ? 10% , 15% ,20% ,25% ,30% του ΑΕΠ όταν την ίδια χρονική στιγμή η ετήσια αναχρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους για τόκους και χρωλύσια αφαιρεί δισ απο την παιδεία, την υγεία , την πρόνοια, την εθνική άμυνα , την δημόσια τάξη ?
    Σε καιρούς χαλεπούς η επιμονή στη στον μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο στρατηγικό και όχι τακτικό σχεδιασμό προγραμματισμό λύνει τα δεμένα χέρια του πολιτικού κόστους. Ιδίως όταν αυτό καταβάλεται εμπροσθοβαρώς στην θητεία μιας νέας διακυβέρνησης.

    Ευχαριστώ πολύ

    Κολλιόπουλος Ν.Ανδρέας URN,PHspec.,MsHeatlhSerManag.
    ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΜΙΚΟΥ
    Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης(social policy)

    ΥΓ οι παραπάνω απόψεις είναι αυστηρά προσωπικές . Οι τεχνοκρατικές μου προτάσεις δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ουδένα τρόπο τις απόψεις της υπηρεσίας μου .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:42 | STELIOS

    Kατά τη γνώμη μου το αφορορολόγητο θα πρέπει να παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα (ίσως με μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή) και να μη συναρτάται με το ύψος των αποδείξεων δαπανών και τούτο διότι:
    α. Θα είναι άδικο για τους χαμηλά αμειβόμενους μισθωτούς και συνταξιούχους για προφανείς λόγους.
    β. Ο ασκών συνετή διαχείριση – πετυχαίνοντας ίσως να κάνει και μια κάποια αποταμίευση – θα τίθεται σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων που κάνουν περισσότερες και πολλές φορές περιττές δαπάνες και άρα προσκομίζουν περισσότερες αποδείξεις.
    γ. Θα αναπτυχθεί παραεμπόριο αποδείξεων και έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μία άδηλη συναλλαγή.
    δ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους για τη φύλαξη, μέτρηση εξέταση και διαπίστωση της καταλληλότητας των αποδείξεων, πράγμα το οποίο γίνεται ακόμη πιο χρονοβόρο και επίπονο στη περίπτωση διαδικτυακής υποβολής των δηλώσεων όπου απαιτείται η φύλαξη των αποδείξεων κάθε χρήσης για μερικά χρόνια από τον φορολογούμενο.
    ε. Το κίνητρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα συναλλαγών που συνήθως φοροδιαφεύγουν και δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν κατ’ άλλο τρόπο είναι αποτελεσματικό. Εδώ θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση βασιζόμενη σε ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Σίγουρα όμως τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν τα ελεγκτικά συστήματα πλήρως αυτοματοποιημένα τα οποία θα εντοπίζουν άμεσα τις παραβάσεις.

    Τέλος σε ότι αφορά την πρόθεση ελάφρυνσης των χαμηλότερων εισοδημάτων (κάτω των 30.000) θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα να είναι πολύ μεγαλύτερα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:48 | ΣΠΥΡΟΣ M.

    Να μαζεύουμε τις αποδείξεις με κάθε τρόπο, να γίνουμε όλοι κυνηγοί αποδείξεων μέχρις εξαντλήσεως, συμφωνώ απόλυτα. Ακόμα και να συνδεθεί η επίτευξη του καθενός μας με το προσωπικό του αφορολόγητο, γιατί όχι?

    Από την άλλη, είναι αναχρονιστικό και γραφειοκρατικό να διαβάζω ότι για ένα αθλητικό σωματείο, πάνω από 300 ευρώ θα πρέπει να κατατίθενται σε λογαριασμό κοκ.

    Κύριε Υπουργέ, κρατήστε το απλό, για να έχει πιθανότητα επιτυχίας. Ας υπολογιστεί το μέτρο με βάση την κοινή λογική:
    1) Ανηλεής τιμωρία για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, όποιοι κι αν είναι, γιατί όσο υπάρχουν δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και σπρώχνουν και τους συνεπείς στη φοροδιαφυγή. Χρειαζόμαστε παραδείγματα τιμωρημένων, με ονοματεπώνυμο.
    2) Να υπάρχει πραγματικό κίνητρο και για όλα τα εισοδήματα. Δηλαδή αν κάποιος με εισόδημα πάνω από το μέσο όρο εξαντλήσει τα οφέλη του στα πρώτα 3-5 ή 10.000 ευρώ, γιατί να σας φέρει κι άλλες αποδείξεις?
    3) Τα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν είναι γνωστά. Να αρθούν οι περιορισμοί στη συλλογή αποδείξεων πχ αν αγοράσω χρώματα για το μίσθιο που εκμεταλλεύομαι, έχω απαλλαγή, ενώ αν τα αγοράσω για σπίτι που κατοικώ δεν μετράει καθόλου. Είναι άλλος ο φοροδιαφεύγων χρωματοπώλης στις 2 περιπτώσεις?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | LEFKAS GEORGIOS

    AN ISHIOUN I APODIXIS PREPI NA INE OLES. DEKO, SOUPER MARKET,LAIKI AGORA,(POU DEN KOVI KANIS APODIXI)K.L.P.GIATI DIO GIA DIO ATOMA POU O ENAS MONO EHI ISODIMA 16000,TI PERISEVI NOMIZETE APO DEKO KE SUPER MARKET,NA XODEPSI GIA GIATROUS KE DIKIGOROUS,ENDISI KE IPODISI?TIPOTA.
    ETSI APODIXIS NA EHOUN ISHI OLES PANO APO TO AFOROLOGITO TON 12000.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:31 | ΝΙΚΟΣ ΓΑΡ

    κύριε υπουργε

    Ειμαι νεος ελευθερος επαγγελματιας με μπλοκακι και με εισοδημα το ετος 2008 10.000€
    πεστε μου σας παρακαλω πως μπορω να εχω ολοκληρο το αφορολογητο μου

    (10.000)???

    τι πρεπει να σας προσκομησω αποδειξεις απο
    τη λαικη?
    την ασφαλεια του ΙΧ μου?
    το σημα κυκλοφοριας?
    το ασφαλιστικο ταμειο μου?
    τα κοινοχρηστα μου?
    το ενοικιο μου?

    οπως ολοι μας καταλαβαινουν

    ΓΙΑ 4-5 χιλιαδες ευρω δεν μπορουν να υπαρχουν αποδειξεις

    ΑΡΑ απο εμας θα τα παρετε ειναι κριμα…..
    αλλοι εχουν αυτα που λειπουν απο το ΤΑΜΕΙΟ !!!

    ευχαριστω για το χρονο σας

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:27 | pa-kok

    Καλησπέρα σε όλους θα μπω κατευθείαν στο θέμα .

    1) το μέτρο με τις αποδείξεις αυτήν την χρονική στιγμή είναι το μοναδικό που θα έπρεπε να είχε γίνει από τις πρώτες ημέρες γιατί όταν η αγορά έχει διαλυθεί και επικρατεί το κλίμα του οι πολίτες είναι αυτοί που θα την επαναφέρουν σε λειτουργία . Ηδη στα λογιστικά γραφεία τηλεφωνούν καθημερινά και ρωτούν τη αποδείξεις θα μαζεύουν για την επόμενη χρονιά αυτή την πίεση θα την μεταφέρουν στα καταστήματα και θα υπάρξουν επιτέλους τα πολυπόθητα έσοδα για το υπούργείο και κατεπέκτασην για την ίδια την χώρα.

    2)ρε παιδιά όλοι εσεις που θέλετε ελεγκτικούς μηχανισμούς στην αγορά για εξηγήστε μου τι θα καταφέρουν ?
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    κατάστημα με ρούχα το οποίο φοροδιαφέυγει συστηματικά , έαν απο του χρόνου οι πελάτες του του ζητούν απόδειξη θα την κόψει γιατί δεν θέλει να χάσει την πελάτεία του.
    κέρδος ? η απόδοση του φπα και του φόρου (εδω ναι χρειάζετε ελεγκτικός μηχανισμός).
    Εαν τωρα πούμε ότι δεν ισχύει το μέτρο και γίνετε αυτό που ζητάτε όλοι σας δηλαδή ο έλεγχος, παει λοιπόν στο κατάστημα και διαπιστώνει παραβάσεις αυτές θα πέσουν στην καρτέλα του επιχειρηματία ο όποιος άντε να πλήρώνει καμιά δόση που και που και να περιμένει καμιά ρύθμιση.
    έσοδα για το κράτος ? μηδέν άπλα θα δημιουργούμε χρέη τα οποία δεν θα μπορούμε να εισπράξουμε .
    Διάβασα και την εξυπνάδα όποιος πιάνετε να φοροδιαφέυγει να τον κλείνουμε , να δημιούργουμε θέσεις ανεργίας ανοίκιαστα καταστήματα και μηδενικά έσοδα για το κράτος.
    Δεν έχετε καταλάβει πως το κράτος χρειάζετε έσοδα και αυτά θα έρθουν με έξυπνες ιδεες και οχι με μπαμπούλες.

    3ον γιατί να μπουν οι αποδείξεις από τα σουπερ μάρκετ και κτλ αφού αυτά παντα κοβουν απόδειξη ο στόχος ειναι αυτοί που δεν κόβουν.

    Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:09 | haris

    ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ. ΣΥΝΕΠΩΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΗΔΗ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥΣ (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΕΧΟΝΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΜΕΝΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ).
    ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΕΛΛΗΝΕΣ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ) ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΝΤΩΣ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΛΊΣΤΑ, ΑΝ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ «ΠΑΙΞΟΥΝ» ΠΟΛΛΑ ΠΑΖΑΡΙΑ.
    ΩΣΤΟΣΟ, ΠΟΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΔΙΚΑΙΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:50 | ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    οι αποδείξεις δαπανών να λαμβάνονται υπ΄όψιν και να αφαιρούνται άμεσα απο το φορολογητέο εισόδημα. Συνολική έκτωση φόρου όχι πάνω από το φόρο των δύο ή των τριών πρώτων φορολογούμενων κλιμακίων, δηλ. συνολικά από 1250 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος να εκπίπτουν απο τα χαμιλά κλιμάκια. Να λαμβάνονται όλες οι δαπάνες εκτός των S/M που εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις. Σε ιδιαίτερο κωδικό όπως είναι σήμερα, οι αποδείξεις των ιατρων , δικηγόρων, λογιστών και λοιπων ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών που παρέχουν υπηρεσίες, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, καθαρίστριες κ.λ.π. Οι καθηγητές του Δημοσίου που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα να κόβουν αποδείξεις , χωρίς να κάνουν έναρξη επαγγέλματος θεωρημένες απο την διεύθυνση Αβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:39 | ΠΟΥΛΙΕΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΩΣΤΟ . ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΑΠΑΝΕΣ

    ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ-ΥΠΟΔΗΣΗΣ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΚΟ

    ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΟΜΕΝΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

    ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΕΚΝΟΥ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ

    ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΖΩΗΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ-ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΣΕ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΤΛ

    ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΤΛ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:31 | ΝΙΚΟΣ

    Προτείνω το ποσοστό των εκπτώσεων απο φοροαπαλλαγές (οικογενειακές δαπάνες, ιατρικά έξοδα, ασφάλειες ζωής κλπ)να είναι υψηλότερο για χαμηλά εισοδήματα και χαμηλότερο στα υψηλά εισοδήματα.
    Μου φαίνετε επίσης καλή και η πρόταση για συλλογή αποδείξεων για την παροχή αφορολογήτου .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:43 | Δημήτρης Κίτσιος

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ, ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ…

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ… ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…

    ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΕ….

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ.. !!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:28 | Γ.Λ

    Ν Α Ι ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ,ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΑΙΡΗΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:20 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

    Εχω περιγράψει την διαδικασία των αποδείξεων στον τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:03 | Στέλιος Καπουρνιώτης

    Βεβαίως, αν νομίζετε οτι μπορείτε πλέον να κάνετε τις περίφημες διασταυρώσεις (πόσοι Υπουργοί το έχουν ήδη καυχηθεί!), κόψτε τελείως το αφορολόγητο έναντι αποδείξεων. Και διπλασιάστε την αξία των αποδείξεων έναντι του αφορολογήτου, ακόμη καλύτερα για να υπάρχει και ισχυρότερο κίνητρο. Αλλά τί θα κάνουμε με όλους αυτούς που δουλεύουν στις Εφορίες αν όλα γίνονται με διασταυρώσεις?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | Κώστας Τραβασάρος

    Να καταργηθεί η φοροαπαλλαγή που αφορά το φυσικό αέριο.

    Να υπάρχει φοροαπαλλαγή 100% της επένδυσης σε ηλιακά συστήματα συστήματα για ζεστό νερό και για θέρμανση-κλιματισμό.
    Τα θερμικά ηλιακά δεν έχουν άλλη ενίσχυση και αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό απο το επιδοτημενο ρυπογόνο και εισαγώμενο φυσικό αέριο και απο την ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον ο ΦΠΑ για το φυσικό αέριο και για την ηλεκτρική ενέργεια είναι 9%.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:09 | ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

    ΕΓΩ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΕΗ(ΦΟΡΟ ΕΧΕΙ ΟΚ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ)ΕΥΔΑΠ(ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΝΕΡΟ ΟΚ)ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ(ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΟΚ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΤΙ ΚΑΝΑΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ?) ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ(ΠΟΥ Η ΕΡΤ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΟΣΑ ΕΓΩ ΣΕ 40ΧΡΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΤΕ ΠΟΣΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ?ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΙΕΣ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΗΜΑ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΑΠΟΔΗΞΕΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ.Η ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙ ΠΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:54 | Θεοδώρου Βαγγέλης

    Μιά ιδέα:Επειδή ο όγκος των αποδείξεων είναι τεράστιος, και θεωρώ ότι ο καταναλωτης πρέπει να έχει κίνητρο ώστε να ζητάει απόδειξη,καλό θα ήταν να εφοδιαστούμε όλοι με μια κάτρα, κάτι σαν πιστωτική, και κάθε φορά που ένα κατάστημα μας κόβει απόδειξη, αυτή την απόδειξη να την καταγράφει με κατάληλο σύστημα και σε αυτή την κάρτα.Έτσι θα έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις αποδείξεις του χρόνου και θα είναι εύκολο για τον καθένα να ενημερώνει την εφορία του χωρίς να χρειάζεται να καταγράφει όλες τις αποδείξεις στο διαδίκτυο.
    Καλή τύχη στον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:33 | Τάσος Κ.

    Καλό είναι να υπάρξουν κίνητρα για την συλλογή αποδείξεων αλλά αυτά πάντα θα ευνοούν κάποιους και άλλους θα τους αδικούν. Πρέπει να υπάρχει συνεχής καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα ότι αυτός που δεν κόβει αποδείξεις μας κλέβει όλους μας. Πρέπει να σταματήσουμε να ντρεπόμαστε να ζητάμε απόδειξη και να ντρέπεται ο ελευθ. επαγγελματίας όταν δεν σου κόβει. Σε όλες τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε αυτές όπως των γιατρών που υπάρχει και το στοιχείο της αδυναμίας από την πλευρά του «πελάτη», να υπάρχουν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι,πόθεν έσχες κλπ με μεγάλες ποινές χωρίς αναστολή (πρόστιμα, κλείσιμο επιχείρησης έως και δήμευση περουσιακών στοιχείων).

    Οι φοροαπαλλάγες να μην αφαιρούν εισόδημα (και έτσι να ευνοούνται αυτοί που έχουν μεγαλύτερο συντελεστή) αλλά να αυξάνουν το αφορολόγητο και έτσι να υπάρχει ίση μεταχείριση για όλους.Το λέω παρά το γεγονός ότι με ευνοεί το ισχύον καθεστώς.

    Ο κόμπος έφτασε στο χτένι: ΄Η θα γίνει κάτι σοβαρό και αξιόλογο τώρα ή θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    Με εκτίμηση

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:59 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Κατάργηση των εκπτώσεων των δαπανών και των μειώσεων από το φόρο με εξαί
    ρεση την διατήρηση μόνο των δεδουλευμένων τόκων για στεγαστικά δάνεια
    για απόκτηση πρώτης κατοικίας,των ιατρικών εν γένει δαπανών για χρόνιες
    και «ανίατες» ασθένειες,αλλά και των δαπανών ενδεικτικά προς υδραυλικούς
    και ηλεκτρολόγους.Ενδεχομένως θα μπορούσε να διατηρηθεί η έκπτωση για δωρεές σε ποσοστό έως 5% του συνολικού ποσού.
    Η όλη αντίληψη και η φιλοσοφία στην κατάργηση εξάλλου των εκπιπτόμενων
    δαπανών θα πρέπει να στοχεύει στην καλύτερη δυνατότητα για έκπτωση και
    αντίστοιχη έκδοση αποδείξεων από επαγγελματικές συντεχνίες,οι οποίες
    συστηματικά φοροδιαφεύγουν,και όχι στην έκπτωση για παράδειγμα ασφαλισ-
    τικών εισφορών(ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ,ποσών για ασφάλεια ζωής,που ως αποδείξεις εκδί-
    δονται υποχρεωτικά από τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Ταυτόχρονα προτείνεται η εντατικοποίηση των ελέγχων,με την κατ ουσία
    επαναδραστηριοποίηση της ΥΠ.Ε.Ε(πρώην Σ.Δ.Ο.Ε),η οποία σημειωτέον τα
    τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει ένα έργο ανύπαρκτο και αναποτελεσμα-
    τικό.Ο ίδιος εξάλλου ο έλεγχος εντατικός και διαρκής,όταν γίνεται με
    διακριτό αλλά και διακριτικό τρόπο και όχι κατ ανάγκη με μια αντίληψη
    «χωροφιλακίστικης’αντίληψης παλαιάς κοπής,είναι εκ των πραγμάτων αποτε-
    λεσματικός.Εντατικοποίηση ομοίως στις διασταυρώσεις φορολογικών στοι- χείων του άρθρου 20 του ΠΔ 186/92(τιμολόγια)αλλά και στα μισθώματα ακι-
    νήτων.
    Τέλος προτείνεται η δυανατότητα σύνταξης αυμβολαιογραφικών πράξεων από
    όλους του δικηγόρους.με την αντίστοιχη πρόταση ότι σε κάθε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών να υπάρχει μείωση του ποσοστού είσ-
    πραξης που σήμερα ορίζεται,για ευνόητους και πολύ σαφείς λόγους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:24 | ΓιάννηςΚοσμίδης

    Η συλλογή αποδείξεων είναι σωστή και από μια άλλη διάσταση.Κάνει τον πολίτη συμμέτοχο,ενεργό και συνυπεύθυνο.Για πρώτη φορά θα αισθανθεί πως μια ενέργειά του έχει επίπτωση.
    Προφανώς το σύστημα θα χρειαστεί βελτιώσεις και προσθαφαιρέσεις μέτρων.Είναι κρίσιμο να είναι έτοιμο το υπουργείο να τις κάνει σε πραγματικό χρόνο και όχι σε χρόνο ελ.κράτους.
    Ενα άλλο κρισιμο σημείο είναι να είναι έτοιμες οι εφορίες να ασκήσουν αυτό τον έλεγχο μια και το φόρτο εργασίας τους θα αυξηθεί σημαντικά.Ισως η ανά εξάμηνο υποβολή αποδείξεων να βοηθούσε.
    Όπως και να έχει συνεχίστε και μη κάνετε πίσω.Όντας μισθωτός, δεν ανέχομαι δικηγόρους,πολ.μηχανικούς κ.α. στα ‘όρια της φτώχιας’ που κάνουν το μυαλό μου να πονάει και προσβάλουν τη νοημοσύνη μου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:46 | Fanis

    Έστω κάποιος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε κάποια πόλη και αναγκάζεται λόγω εργασίας να ζήσει σε άλλη πόλη, όπου και αναγκαστικά θα νοικιάσει διαμέρισμα ως πρώτη κατοικία. Αν νοικιάσει το ιδιόκτητο διαμέρισμα, είναι λάθος τα έσοδα από το ενοίκιο αυτού του διαμερίσματος να προστίθενται στο εισόδημα (και να φορολογούνται στην αντίστοιχη κλίμακα), ενώ τα έξοδα ενοικίου πρώτης κατοικίας να απαλλάσσουν μικρό μέρος του φόρου (220EUR). Θα έπρεπε στο συνολικό εισόδημα να προστίθεται το ποσό εσόδων από ενοίκια και να αφαιρείται το ποσό καταβαλλόμενων ενοικίων ως έξοδο. Η παραπάνω περίπτωση αφορά μεγάλο μέρος συμπολιτών μας, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι αδικούνται από το έως τώρα φορολογικό καθεστώς.

  • Η αξιολογιση και καταγραφη των αποδειξεων κοινων δαπανων ειναι υπερβολικα ακριβη απο πλευρας διοικησης εν σχεσει με το φορολογικο εσοδο>ελεγχο
    Δεν θα χρειαζονται πλεον να υποβαλλονται αποδειξεις εφοσον ολες οι συναλλαγες ανω των 100€ θα πρεπει γινονται τραπεζικως ….βλεπε προταση παρακατω

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:57 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ:
    ΝΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ πχ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ,ΤΑΞΙ,ΤΣΙΓΑΡΑ,SUPERMARKET,ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ,ΛΟΓΙΣΤΕΣ,ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΚΤΛ ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΓΙΑΤΙ?
    ΑΝ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 12000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 7000 ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ 5000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ 5000 ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ?ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΖΑΡΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ?
    ΑΡΑ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ.ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΑΜΕ ΠΕΡΣΙ ΜΕΧΡΙ 20000 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΦΕΤΟΣ ΜΟΝΟ 5000?
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ?
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑ 12000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΤΙ IΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:
    1)Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 30000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ 8004 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ (ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ,ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑ)
    2)ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 12006 ΕΥΡΩ (ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟΥ 8004)
    -ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ 12006 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    -ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ 11339 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    -ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ 10672 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    3)ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ 6% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    4)ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 12000 ΜΕΧΡΙ 30000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 35% ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ 8004 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΤΕ ΣΑΝ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΓΙΑ ΚΑΘΕ 4002 ΕΥΡΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 6% ΑΡΑ:
    -ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12000
    -ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ 0-12000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΣ 0,00 ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΠΟΥ ΑΝΑ 1000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ 667 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 4%
    -ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12001-30000 ΕΥΡΩ Ο ΦΟΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 6300 ΕΥΡΩ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 35% Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΝΑ 1000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 667 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΤΩΝ 12000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ=8004 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΤΑΜΟΙΦΘΕΙ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΛΕΩΝ 4002 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ 6% ΣΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ
    ΜΙΣΘΟΣ (Α)24366,47
    ΚΤΗΜΑ (Α)9,26
    ΕΝΟΙΚΙΟ ΕΣΟΔΟ (Α) 320,00
    Δ.Π.Υ 15127,38 (για τα 12000 ευρω αντιστοιχουν 8004 ευρω αποδειξεις αρα ο μισθωτος κερδισε το αφορολογητο του)
    ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΙΣ 2638,04
    ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ 2678,21
    ΕΝΟΙΚΙΟ ΕΣΟΔΟ (Γ) 10540,00
    ΑΡΑ 24366,47+9,26+304,00=24679,73
    24679,73-14000αφορολογητο=10679,73
    ΚΛΙΜΑΚΑ
    Ο φορολογουμενος εχει καλυψει και τις αποδειξεις που αντιστοιχουν στην ΚΛΙΜΑΚΑ άρα για τα επόμενα 10679,73 και εχοντας αποδειξεις 7123,38 ευρώ θα εχει μειωσει στο συντελεστή κατα 10,68% αρα
    10679,73χ24,32%=2597,31 ευρω φόρος κλίμακας
    από αυτά αφαιρώ τον αναλογούν φόρο οπότε
    2597,31-2678,21=80,90επιστροφή φόρου
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΩ ΑΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ πχ 5000 ΕΥΡΩ ΤΙΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ…ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:14 | filip

    Valte loipon gia to 60% tou eisodimatos ti syllogi apodeiksewn apo tous tomeis pou forodiafeygoyn, opws lianiko emporio, enoikia, kentra diaskedasis kai pantws typou ypiresies opws ydraylikoi,ilektrologoi,ktl. Opoios den symplirwnei to aforologito orio twn apodeiksewn na forologeitai aystira gia to ypoloipo tou posou! Apla pragmata.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:27 | S.D.

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ? ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΙ?
    Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΖΩΗ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ…
    ΟΛΟΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ? ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ? ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ? ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΑ ΔΟΥΝΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ.
    ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ…
    ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΛΗΡΗΣ ΑΓΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ)
    ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ.
    ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ.
    ΠΑΙΡΝΩ ΣΤΟ ΧΕΡΙ 1300 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ. ΔΙΝΩ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 800 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ (ΤΑ ΧΡΕΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΟ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΟΣΤΗΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ).
    ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟ ΝΟΙΚΙΑΖΩ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΝΩ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΗ (ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…), ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΑΝ ΘΑ ΔΕΧΕΣΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ….), ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ (ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…) ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΜΑΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ’ ΟΨΗΝ…) ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ( ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΩ? ΘΑ ΛΕΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙ?)
    ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΩ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ?

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:39 | Θανασάκος

    Απδείξεις οκ καλή σκέψη αλλά όχι για το σύνολο του αφορολόγητου.

    Σκεφτήκατε ότι πολλές φορές οι αποδείξεις λίανικής αφορούν συγκεντρωτικές πωλήσεις ? για παράδειγμα μένω με την οικογένειά μου και το ρέυμα, νερό, τηλέφωνα δε τα «κόβουμε » στα δυο ο λογαριασμός είναι ένας σε ένα όνομα.
    Πάμε σουπερμαρκετ … επίσης στο ταμείο δε κόβουμε 5-6 αποδείξεις.

    Με την παρέα μου βγάινουμε κάθε σάββατο για φαγητό 3-4 ζευγάρια και κάνουμε ένα λογαριασμό 100-150 ευρώ ΔΣΕ ΖΗΤΑΜΕ 6-8 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ήδη φέτος «κρατούσαμε» λογαριασμό για το ποτέ πήρε ποιός και τί ποσό αποδέιξεις.
    Πληρώνω για μεταπτυχιακό 8000 ευρώ και γενικότερα οι δαπανες μου είναι περιορισμένες για να ανταπεξέλθω στο κόστος σπουδών, αυτό δε μετρά ; καλύτερα να τα πιώ σε καφέδες και σουβλάκια παρά το μεταπτυχιακό ;

    Θα μας κάνετε επέτες και κυνηγούς αποδείξεων ;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:00 | ΑΓΓΕΛΟΣ Β.

    Προτείνω την συλλογή αποδείξεων παντος πηγής εισοδήματος.(από υπηρεσίες μέχρι αγορά βιβλίων). Την εκπτωσή τους από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι και 80% (βάσει ενος «καταλόγου» που θα συγκρίνει το ποσό των αποδείξεων με το εισόδημα. Κίνητρα στους παρέχοντας υπηρεσίες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ.) να δίνουν αποδείξεις, Θα πρότεινα όσο περισσότερες αποδειξεις εκδίδει ένας επαγγελματίας να δίνεται μια έκπτωση του φόρου που θα πληρώσει, η οποία θα δίδεται την επόμενη χρονιά.
    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:40 | ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

    Το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν ΤΟΛΜΗΣΕ να το καταργήσει ούτε η ΝΔ, η χειρότερη – κατά δήλωσή σας – κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων! Εσείς είχατε υποσχεθεί ότι έχετε πρόγραμμα για όλα, περιλαμβανομένης και της φοροδιαφυγής. Μέχρι τώρα τι είδαμε? Ανακοινώσεις και κόντρα ανακοινώσεις για το εισόδημα που δηλώνουν οι γιατροί του Κολωνακίου, λες και μας λέτε κάτι καινούριο! Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουμε ΗΔΗ πληρώσει το φόρο εισοδήματός μας, βιώνουμε σκηνές απείρου κάλους με ΟΛΟΥΣ του γιατρούς και πληρώνουμε καπέλο για να πάρουμε μία απόδειξη. Αν θέλετε να χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή υπάρχουν τρόποι, αρκεί να κινητοποιήσετε τους υπαλλήλους των εφοριών. Να σας δώσω μερικά απλά παραδείγματα? α) Βάλτε ένα συνεργείο εφοριακών – ΣΔΟΕ ή όπως αλλιώς θέλετε να τους ονομάσετε να πάνε στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ (που έχει πάνω από 40% των γεννήσεων) και να κάνει παραβολή των τιμολογίων του μαιευτηρίου με τις αντίστοιχες αποδείξεις που έχουν εκδώσει οι μαιευτήρες που έκαναν την γέννα! Θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα παιδάκια γεννήθηκαν ΜΟΝΑ τους αφού οι γιατροί δεν έχουν εκδώσει αποδείξεις για την παράστασή τους, που σε πολλές περιπτώσεις είναι γέννα και με καισαρική, άλλα μεγαλύτερη αμοιβή! β) Παλιά στους κινηματογράφους έβαζαν εφοριακό να ελέγχει τα εισιτήρια και αν ο ιδιοκτήτης ήθελε να βάλει τσάμπα τους φίλους του, ο εφοριακός έκοβε εισιτήριο με τον Φόρο, άρα το κράτος δεν έχανε τον αναλογούντα φόρο δημοσίων θεαμάτων. Γιατί δεν κάνετε κάτι αντίστοιχο στα μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά που φοροδιαφεύγουν ασύστολα και σε λίγο θα ζητήσουν και αυτοί «κουπόνια σίτισης», όπως επιεικώς απαράδεκτα ζήτησε κάποιος βουλευτής!!! γ) Γιατί δεν κάνετε μηχανογραφικές διασταυρώσεις στα αυτοκίνητα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι και ιδιαίτερα στους φορολογήσιμους ίππους που δηλώνουν στο έντυπο Ε1? Αν κάποιος έχει αυτοκίνητο 4.700 κυβικά εκατοστά και δηλώσει στο Ε1 8 φορολογήσιμοι ίπποι, πάει περίπατο το τεκμήριο! Αφού όλα τα αυτοκίνητα είναι μηχανογραφημένα και η εφορία βγάζει τα τέλη κυκλοφορίας, γιατί στο έντυπο Ε1 αφήνετε στον φορολογούμενο την διακριτική ευχέρεια να δηλώσει το αυτοκίνητο και τους φορολογήσιμους ίππους (με άλλα λόγια ο φορολογούμενος μπορεί να ΜΗΝ δηλώσει το αυτοκίνητο ή να δηλώσει λιγότερους φορολογήσιμους ίππους και να μην εντοπιστεί ποτέ αφού ακόμα και στη μεταβίβαση του αυτοκινήτου έπαψε να ισχύει η βεβαίωση της εφορίας ότι το αυτοκίνητο είχε περιληφθεί στο Ε1). Συγγνώμη για το μακροσκελές της επιστολής μου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:43 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΟΥΓΚΑΣ

    Κατά τον υπολογισμό των εκπτώσεων από την φορολογία εισοδήματος να λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις δαπανών στό ύψος του υπολοίπου του εισοδήματος μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού και με συντελεστή 20%.
    Να διατηρηθούν επί πλέον και τα σημερινά ποσά εκπτώσεων που αφορούν δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως π.χ ενοίκια σπουδαζόντων τέκνων,ασθενειών κλπ.
    Το Υπουργείο Οικονομικών να εντατικοποιήσει τους ελέγχους γιά την υποχρεωτική έκδοση των εισπρακτικών αποδείξεων όλων των επαγγελματιών, για να μην γίνονται τα σχετικά παζάρια ντροπής.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:18 | ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Θα ηθελα να μαθω πως θα προσκομιζω αποδειξεις απο λαικες αγορες
    περιπτερα,υπαιθριους μικροπωλητες και πολλους αλλους που δεν διαθετουν
    ταμειακη μηχανη.
    Θα ηθελα να μαθω πως θα δικαιολογω το βοηθημα που δινω στο παιδι μου
    καθε μηνα (απο τη συνταξη μου)για να τα βγαλει περα…
    Για τις ΔΕΚΟ ,τα κοινοχρηστα,θα προσκομιζω αποδειξεις;
    Εχω 5 εγγονια..για το χαρτζηλικι που τους δινω θα μου δινουν αποδειξη;
    Ας σοβαρευτουμε..Γνωριζετε πολυ καλα ποιοι φοροδιαφευγουν..
    Στο χερι σας ειναι να τους πιασετε..Μπορειτε,καντε το.