2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | ΒΟΥΤΣΙΔΟΥ ΔΟΜΝΙΚΗ

    Δεν νομίζω ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα η συλλογή αποδείξεων και πολύ περισσότερο όταν
    μπαίνει στον φορολογούμενο το διλημμα επιβάρυνσης της απόδειξης με
    Φ.Π.Α.
    Δεν μπορώ να διανοηθώ ποιός νομίζει ότι ο μισθωτός των 12.000 ευρώ
    μπορεί να πάει στο κομμωτήριο,στο εστιατόριο,στο γυμναστήριο
    ή σε δικηγόρο.
    Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι ότι το να μη πέρνουν απόδειξή είναι σαν να κλέβουν τον εαυτό τους θα πρέπει δηλαδή ο καθ΄ένας μας να φροντίζει στην πάταξη της φοροδιαφυγής για το καλό όλων.
    Για να αποκτήσει όμως ο Έλληνας φορολογική συνείδηση θα πρέπει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο Κράτος.θα πρέπει να αισθάνεται ότι τα χρήματα των φόρων με κάποιο τρόπο θα γυρίσουν σάυτόν και δεν θαγίνουν βίλλες, κότερα κ.λ.π. των ημετέρων.
    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με τη συλλογή αποδείξεων, θα πρέπει η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών να βρεί τρόπους να βρεί αυτούς που φοροδιαφεύγουν.
    Με το προτεινόμενο μέτρο συνδιασμού των αποδείξεων με το αφορολόγητο
    καλείται ο φορολογούμενος που ζεί στο όριο της φτώχειας των 12.000 ευρώ το χρόνο να πληρώσει για τους φοροφυγάδες και για την αδυναμία της Διοίκησης να τους συλλάβει. Αντίθετα τα μεγάλα εισοδήματα που έχουν καταναλωτική ευχαίρεια και δυνατότητα συλλογής αποδείξεων, θα βρούν τρόπο να πληρώσουν λιγώτερο φόρο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:37 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ

    Η ΙΔΕΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΦΟΡΟΔΙΑΓΥΦΗ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ.
    KAΠΟΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:
    Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΟΡΟΕΛΕΚΤΗΣ (ΟΧΙ ΚΑΤ ΆΝΑΓΚΗ ΚΑΚΟ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ «ΖΗΤΑΩ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ») ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ,
    ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΙΚΡΟΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ή Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΟΓΚΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΑΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΔΙΟΤΙ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ (Π.Χ. ΔΕΗ, SUPER MARKET .ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ) ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (Π.Χ. ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ – ΚΟΙΝΑ ΕΞΟΔΑ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΟΓΚΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ,ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ – ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ ,ΤΑΞΙ ,ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΕ ΔΙΠΛΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ,ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ 2 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΤΛ)
    ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ,ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ,ΒΕΝΖΙΝΕΣ ΚΤΛ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 100%.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ – ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΝΑ «ΠΙΑΣΕΙ» ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
    ΙΣΩΣ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΒΕΒΑΙΑ ΟΔΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Π.Χ. 1000-2000 ΑΠΟ ΤΑ 12000 ΕΥΡΩ (ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΨΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) Ή ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Π.Χ. ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑ 2000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 14000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 4000 ΕΥΡΩ. ΤΑ 2000 ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000 ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ 2000 ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΑΠΟ 25% ΣΕ 24%. ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ Ή ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΊΖΕΤΑΙ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ.
    ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΝΙΧΡΟ ΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΑΠΑΝΗ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ Ο,ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΑΠΑΝΗ ΠΡΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤ’ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΚΠΕΣΕΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
    ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ «ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΗΦΘΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΑΡΩΝ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:51 | ΗΛΙΑΣ

    Προκειμένου να γίνει απλοποίηση του φορολογικού συστήματος το μέτρο κρίνεται γραφεικοκρατικό. Ίσως θα πρέπει να καταργηθούν και όσες μέχρι σήμερα υποβάλλονται πλήν των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:38 | Κώστας

    Θεωρώ ότι είναι παντελώς άδικο, για τους περισσότερους μισθωτούς, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου ή η μείωσή του κατά 50% σε συνδιασμό με την συλλογή αποδείξεων.
    Για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμμετέχουν ΟΛΕΣ οι αποδείξεις (συμπεριλαμβανομενων ΔΕΚΟ, Σουπερ Μάρκετ, πρατηρίων καυσίμων κλπ…).
    Ακόμα όμως και έτσι αυτό δεν θα έχει απόλυτη εφαρμογή. Σαν παράδειγμα θα φέρω το δικό μου. Είμαι μισθωτός με εισόδημα κοντά στις 17000€ με ανάλογη φυσικά παρακράτηση φόρου. Μένω στο σπίτι των γονιών μου και η δουλειά μου είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου. Αυτομάτως όπως είναι λογικό τα καθημερινά έξοδά μου είναι είναι αρκετά μικρά άρα και οι αποδείξεις που μπορώ να μαζέψω είναι λίγες. Αυτό επίσης μου επιτρέπει να αποταμιεύω αρκετά χρήματα.
    Βάση του νέου μέτρου θα είμαι υποχρωμένος να ξοδεύω τα χρήματα που μαζέυω για να πληρώσω λιγότερο φόρο?? Σας φαίνετε λογικό? Είμαι σίγουρος ότι τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Η κατάργηση του αφορλόγητου δεν είναι η λύση για να μπουν στα ταμεία του κράτους λεφτά. Ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή είναι γιατί η φορολόγηση έχει φτάσει πια σε παράλογα υψηλά επίπεδα γιαυτό και ΟΛΟΙ προσπαθούν να την αποφύγουν με κάθε τρόπο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠ. ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α

    1.ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ -ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
    2.ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ Η ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ OΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ (ΕΚΤΟΣ SUPER MARKET) KAI ΜΕΧΡΙ 15.000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:56 | AΠΟΣΤΟΛΟΣ

    1.ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ πχ 40% Η 20%}ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΜΕΣΙΤΕΣ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ. 2.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΠΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ,ΟΠΩΣ π.χ. α.Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ,ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΤΙΜΗΣ.ΕΠΙΣΗΣ.ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.β.ΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ Η ΕΝΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ Η ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΤΟ Α.Φ.Μ.ΤΟΥΣ.γ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ.δ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΝ Σ΄ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΟΡΙΣΤΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ π.χ.ΤΩΝ 400 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ{ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 800 ΕΥΡΩ}ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ ΘΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΦΟΥΝ ΚΑΤΑ 50%].ε.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ π.χ.ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΝΥΘΕΝΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΘΟΥΝ π.χ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ-ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ,ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΤΑΞΙΜΕΤΡΟ,ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ.ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 15-20% ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ,ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ Ι.Χ.Ε.ΤΟΤΕ ΝΑΜΗΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ.ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ,ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΑΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΚΥΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΛΑΒΗ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ,ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΞΟΔΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.ΤΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΝΥΘΕΝΤΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. στ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ,ΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ,ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ,ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΠΟΣΟΣΤΟ,ΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΚΟΠΙΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 3000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ,ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΜΑΛΙΣΤΑ,ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ,ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:14 | Κώστας Κ.

    Oι αποδείξεις προσεφεραν τρόπο μείωσης φόρου στους μισθωτούς(κυρίως). Πλέον δεν θα δίνεται αυτή η δυνατότητα.(=αύξηση φορολογίας, εφόσον ο φόρος για τα ίδια εισοδήματα θα είναι υποχρεωτικά μεγαλύτερος, χωρίς δυνατότητα μείωσής του).
    Πρόσθετα έσοδα κράτους που αφαιρούνται από την ιδιωτική κατανάλωση: 623.875.464 (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό) για το 2011 (χρήση 2010).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:35 | AGGELOS

    Το δικαιότερο φορολογικό σύστημα ειναι το «Πόθεν Εσχες», μεσα σε 2 απλες λεξεις βρισκεται το προβλημα του ελληνικου οικονομικου παραλογισμου.Κυριε πολιτη, εσχες; καλως εσχες, αλλα πως εσχες; μισθοι, επιδοματα, ενοικια,κερδη επιχ/σεων,μισθωματα,μετοχες,καταθεσεις, τυχερα παιχνιδια;; εχει καλως, παρε ενα χ φορολογικο συντελεστη ανα αθροισμα εσχες και πορεψου .
    Ποθεν; τα εχεις καλυψει κυριε πολιτη με το εσχες; ναι, με γεια σου με χαρα σου, οχι, λυπαμαι αλλα θα τα μοιραστουμε ολοι μαζι. Δεν μπορει να μου δηλωνεις εσχες 10,500 και να μου αγοραζεις αυτοκινητο 35,000, ουτε να μου παιρνεις(;) στεγαστικο και να μενεις σε οροφοδιαμερισμα 110 τμ αξιας ανω των 300,000, για να τα κανεις ολα αυτα θα πρεπει να εσχες και να μου ειπες ψεμματα, αλλα μην ανησυχεις εγω ειμαι εδω, θα σου βαλω το εισοδημα που κανονικα επρεπε να εχεις για να μου απολαμβανεις ολα αυτα και θα σε φορολογησω ετσι και ειμαστε μια χαρα.
    Απλα ειναι τα πραγματα, εμεις τα κανουμε δυσκολα και μπερδευομαστε.Αυτο το δυσμοιρο φορολογικο μονο εμεις σε ολοκληρο τον κοσμο με καθε αλλαγη κυβερνησης(!!!) το αλλαζουμε. Και οσο το αλλαζουμε οι πασης φυσεως φοροφυγαδες θησαυριζουν εις βαρος της χωρας.
    Και τελειωνοντας για να το συνοψισω, καθε ενας απο εμας θα πρεπει να ζει βασει των εισοδηματων που δηλωνει,γεμισε ο τοπος με αυτοκινητα ανω των 40,000 και ακινητα ανω των 300,000 , καλως να τα εχουμε και να ζουμε να τα χαιρομαστε, απλα να μπορουμε να τα δικαιολογουμε ανα πασα οικονομικο ετος. Χαιρετε.-

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:21 | Γιώργος

    Υπάρχει αλήθεια κάπου που μπορείς να απευθυνθείς όταν αρνούνται να σου δώσουν απόδειξη???

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:40 | Γιώργος

    Να προστεθούν και μάλιστα με ισχυρότατο και (ειδικό) κίνητρο οι κατηγορίες που υπάρχει φοροδιαφυγή όπως, δικηγόροι, ιατροί, τεχνίτες.
    Πόθεν έσχες για τις παραπάνω κατηγορίες και όπου δεν δικαιολογούνται άπό τα εισοδήματα, δήμευση 50% περιουσίας υπέρ πρόνοιας και ταμείου φτώχειας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | ΛΕΡΙΑΣ ΦΑΙΔΩΝ

    Καλημερα και χρονια σας πολλα

    Κυριοι

    Το προτεινομενο μετρο της συνδεσης των αποδειξεων με το αφορολογητο θεωρω οτι ειναι προς την σωστη κατευθυνση με την προυποθεση οτι θα υπαρξει μια αυξηση του αφορολογητου χωρις αποδειξεις για τις ευπαθεις ομαδες(Χαμηλοσυνταξιουχους,πολυτεκνους,κλπ).Αν δεν γινει αυτο τοτε το μετρο θα καταληξει απλα τοσο αδικο ωστε να μην εχει και καμμια ωφελεια.
    Οπως γινεται αντιληπτο αν καθιερωθει ενα αφορολογητο για ολους στα 6,000 ευρω τοτε για τις παραπανω αναφερθεισες κοινωνικες ομαδες θα ειναι απλα αδυνατο να συμπληρωσουν τα υπολοιπα 6,000 ευρω γιατι απλα δεν ειναι σε θεση να καταναλωσουν ισοποσα.Ακομα και αν συμπεριληφθουν ολες οι αποδειξεις(σουπερ μαρκετ κλπ)
    Επιπλεον θεωρω οτι θα ειναι προς την σωστη κατεθυνση να δωθει φορολογικη εκπτωση για τα φυσικα προσωπα που παρουσιαζουν αποδειξεις επιπλεον απο τις 12,000 ευρω(εδω φυσικα θα μπορυσε να γινει και διασταυρωση με το δηλωθεν εισοδημα).

    υ.γ.Περα απο το γεγονος οτι σαν πολιτες θα πρεπει οντως να βοηθησουμε στην αυξηση των φορολογικων εσοδων του κρατους,θα πρεπει και το ιδιο το κρατος επιτελους να αρχισει να κυνηγαει και αυτους που εχουν φοροδοτικη ικανοτητα και φοροδιαφευγουν.π.χ. στα νυχτερινα κεντρα υπαρχει οργιο φοροδιαφυγης και δεν εχω δει εστω και μια φορα φοροελεγκτες να κανουν εφοδους.Δεν μπορω να πιστεψω οτι το κρατος δεν το γνωριζει αυτο και αυτοματως ο συνειρμος που κανω στο μυαλο μου ειναι οτι κανει τα στραβα ματια.Σε αυτην την περιπτωση πως περιμενετε και εγω να ειμαι αρογος τις προσπαθειας της πολιτειας?Οταν αυτη δεν κανει αυτο που θα επρεπε να κανει.

    Ευχαριστω για την προσοχη σας

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Οι αποδείξεις φυσικά και θα πρέπει να αφαιρούνται από το εισόδημα και μάλιστα το σύνολο αυτών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ,ΕΝΟΙΚΙΟ ,ΙΚΑ, ΔΑΝΕΙΑ …) ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙΣ! Έτσι, αφ’ ενός, «κυκλοφορεί» το χρήμα και, αφ’ ετέρου, δεν φοροδιαφεύγει κανένας ! Και δεν χρειάζεται ούτε καν διασταύρωση, αφού θα λειτουργεί όλο το σύστημα της αγοράς αυτόματα !!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | Νίκος

    Καλησπέρα, αφού σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να ανοίξετε θέματα που απασχολούν τόσο την χώρα όσο και τους πολίτες θα ήθελα να θίξω μερικά θέματα σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο.

    1. Ενοίκιο Α Κατοικίας. Δεν είναι δυνατόν όταν νοικιάζεις ένα διαμέρισμα, το εισόδημα από αυτό να υπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημά σου (σωστό) αλλά όταν είσαι ενοικιαστής το μίσθωμα που πληρώνεις να εκπίπτει μερικώς (κατά το 1/12 ή κάτι ανάλογο) από το εισόδημά σου. Η Α κατοικία είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη και δεν μπορεί να φορολογείσαι στην ουσία για αυτή.

    2. Δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά πώς μιλάμε για το αν θα εκπίπτει ή όχι δαπάνη φροντιστηρίων. Επειδή το θέμα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να θαεωρεί σωστό και δεδομένο το τι συμβαίνει σήμερα. Συνδυασμός πολιτικών πρέπει να είναι. Τα φροντιστήρια κύριοι πρέπει να τελειώσουν. Είναι κοινωνικό φαινόμενο που επιβαρύνει τα παιδιά, επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς, υποβαθμίζει τον ρόλο του σχολείου! Τα χρήματα που πληρώνουμε σε φροντισρτήρια ρίξτε τα στα σχολεία κύριοι, ώστε και να μην μείνουνε χωρίς δουλειά τόσοι άνθρωποι αλλά και να αναβαθμιστεί επιτέλους το δημόσιο σχολείο, να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τρόπο ζωής των γονέων (μακρά ωράρια εργασίας και λίγες διακοπές και δεν έχεις τι να κάνεις τα παιδιά σου στις διακοπές). Το ίδιο και στην υγεία!!!!

    3. Συμμερίζομαι απόλυτα την ανάγκη του κράτους να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή αλλά αυτό πρέπει πέρα από τα άμεσα μέτρα να συνδθαστεί με μια μακρόπνοη πολιτική στην οποία ο πολίτης θα αρχίσει να νοιώθει ότι εισπρατει από το κράτος υπηρεσίες (εξυπηρέτηση σε νοσοκομεία, καλή παιδεία για τα παιδιά του κ.λπ.) Αν δεν το κάνετε αυτό ο πολίτης θα συνεχίσει να βρίσκει τρόπους αν αποφεύγει τις υποχρέωσεις του

    Σας ευχαριστώ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:07 | Θεοδώρα

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αφαιρείται πλήρως η δαπάνη του ενοικίου από το εισόδημα του ενοικίου σε αυτούς που έχουν σπίτι, από το οποίο παίρνουν ενοίκιο, αλλά κατοικούν σε άλλο σπίτι, στο οποίο πληρώνουν ενοίκιο
    Αυτό θα πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για σπίτια που βρίσκονται σε διαφορετική πόλη
    Έτσι δεν θα τιμωρούνται φορολογικά αυτοί που αναγκάζονται να αλλάζουν τόπο κατοικίας λόγω δουλειάς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:26 | παναγιωτης

    ΑΠΟ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 30/12/09

    Αγαπητε Υπουργε, πριν καταληξετε στο τελικο κειμενο του φορολογικου νομοσχεδιου, κατα την ταπεινη μου γνωμη
    Πρεπει να φετεται στη βουλη ενα νομο που θα αφορα το οικονομικο εγγλημα. Ενα νομο ο οποιος θα εναι λιτος και σαφης για ολους τους φορολογουμενους ετσι ωστε ΣΤΟ ΕΞΗΣ , ολοι οι φοροφυγαδες επιτελους να παψουν να σκεφτωνται πως θα φοροδιαφυγουν την επομενη του νομοσχεδιου.
    Ο νομος αυτος θα πρεπει να ψηφιστει με ονομαστικη ψηφορια στη Βουλη για να δουμε ολοι εμεις οι απλοι ψηφοφοροι ποιοι δεν θα τον ψηφισουν και ετσι θα συνεργουν στην εξευρεση τροπων φοροδιαφυγης.
    Ο νομος αυτος να συνοδευτει και απο ενα μηχανισμο ο οποιος θα μπορει να ελεγχει επι τοπου τον καθε υποπτο φοροδιαφυγης. Να λεει απλα οτι οποιος κατα τον ελεγχο αποδειχθει οτι φοροδιαφευγει , το αδικημα να ειναι κακου-ργημα , να εμπιπτει μονο στις αρμοδιοτητες του υπουργειου οικονομικων να εχει ελεκτικη αναδρομικοτητα και συνοδευεται απο ενα συστημα αρνητικης προοδευτικης βαθμολογησης σε οτι αφορα την φορολογι κη υπευθυνοτητα
    Η οποια θα φθανει μεχρι και την αφαιρεση της αδειας λειτουργιας και κατασχεσεων μεχρι και του πρωτου βαθμου συγγενειας.
    Ετσι ολοι ανεξαιρετως οι φορολογουμενοι που ακουν εππαγελμα , οι εργαζομενοι στο δημοσιο που χρηματιζονται κλπ , θα ξερουν οταν συληφθουν να παρανομουν, γι αυτους η επομενη ημερα δεν θα ειναι ιδια . Δεν ειμαι νομικος αλλα εσεις μπορειτε επιτελους να φτιαξετε εν νομο οικονουμικου εγγληματος αυστηρο που θα αφορα ολους.
    Εικοτερα γαι τη φορολογηση,
    Η γνωμη ειναι οτι πρεπει να υπαρχει το αφορολογητο βασης. Βεβαια το αρχικο του υψος να καθοριστει αναλογα με τις δαπανες που θα συμπεριλαβεται. Οσες περισσοτερες τοσο και χαμηλοτερο θα πρεπει να ειναι.
    Ενας προτεινομενος τροπος υπολογισμου του αφορολογητου βασης θα ηταν η Βαικη συνταξη Χ 12 η το Βασικο ημερομισθιο Χ 360.
    Ολες οι δαπανες των αποδειξων πρεπει να εκπιπτουν και να προστιθενται στο αφορολογητο βασης.
    Να ξεκινησει προσπαθεια οι ταμειακες μηχανες να μπορουν να τυπωνουν το αφμ της ετααιρειαας γενικως και του πελατη ωστε στο μελλον ON LINE να αποστελλονται στη βαση του υπουργειου οικονομικων, για να ποφευχθει η συγκεντρωση απο του συναλλασομενους
    ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΦΗΤΟ βασης και να προκυπτει το συνολικο ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ .
    Αν αυτο υπερβαινει το ταβανι δηλαδη τις 12000 σημερα η διαφορα πρεπει να εκπιπτεται Χ % ετσι ωστε ο φορολογουμενος να μην αποφευγει να κοβει αποδειξεις αφου θα εχει συμπληρωσει το ανωτερο υψος του αφορολογητου. Επισης εδω θα πρεπει να ληφθει μεριμνα και για εκεινους οι οποιοι εχουν υψηλα εισοδηματα κια επομενως μπορουν να αγοραζουν περισσοτερα αν η φορολογια τους θα ηταν υψηλοτερη, λαμβανομενου υπ οψιν οτι εχουν βεβαια πληρωσει
    το αναλογο φπα και εχουν κινησει την αγορα .
    Φορολογιλη δηλωση πρεπει να υποβαλλουν ολοι ανεξαιρετως απο 18 ετων και πανω που εχουν εισοδημα η καποιο περουσιακο στοιχειο εστω και αν το εισοδημα τους ειναι <= του αφορολογητου βασης.
    Να θεσπισθει για ολους το δηλωθεν εισοδημα θα προκυπτει και απο διασταυρωση αλλων στοιχειων , περουσιακων κλπ
    ετσι ωστε να γινει δικαιοτερο και σταδιακα να βοηθα τους εχοντες χαμηλοτερα εισοδηματα απο το μεγαλωμα της φορολογικη βασης.
    Η φορολογικη κλιμακα να ειναι ενιαια για ολους τιμαθμοποιημενη καθε ετος αναλογα.
    ΤΕΛΟΣ το φορολογικο νομοσχεδιο επιτελους πρεπει να ειναι ΔΙΚΑΙΟ και μην περιεχει ολα εκεινα των συντεχνιων που βρισκομενοι κοντα στα κεντρα αποφασεων νομοθετουν για τη παρτι τους για να φθασουμε σημερα στο χαλι του ασυλληπτου χρεους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | ΚΡΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΟΤΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΗ Η ΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 6.000€ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ;
    ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12.000€, ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ 6.000€, ΑΦΟΥ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΙΣΑ-ΙΣΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ, SUPER MARKET, ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΗ ΟΤΕ.
    ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.
    ΚΡΙΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΛΠΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:50 | ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί το αφορολογητο όριο με τις αποδείξεις, γιατί στην πράξη σημαίνει μείωση του αφορολόγητου οριου των οικονομικά ασθενέστερων, αρα μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους.
    Δεν καταλαβαίνω την διαφορά αυτης της πρότασης και σ’αυτό που είχε προτείνει πέρσυ ο Αλογοσκούφης για κατάργηση του αφορολόγητου των ελευθέρων επαγγελματιών , για την φοροδιαφυγή υποτίθεται κόπτεσται όλοι. Αν θέλετε στ’αλήθεια να πατάξετε την φοροδιαφυγή την λύση την ξέρετε και είναι απλή, ξαναστήστε τον ελεγκτικό μηχανισμό και κάντε ελέγχους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:48 | Νίκος Κωνσταντινίδης

    Προτείνω τη μείωση τυ αφορολόγητου στο μισό, το οποίο να αυξάνεται με την προσκόμιση αποδείξεων όλων των τύπων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων. (καμία εξαίρεση στις αποδείξεις σούπερ μάρκετ, περίπτερα, βενζινάδικα κλπ)
    Ειδικά για τα περίπτερα και τα βενζινάδικα θα βοηθήσει πολύ και στην καταπολέμηση των λαθραίων τσιγάρων και καυσιμων.

    Να υπάρχει όριο στην αύξηση του αφορολόγητου αλλά για τις πλεονάζουσες αποδείξεις να επιστρέφεται το ΦΠΑ ή μεγάλο μέρος αυτού. Με αυτό τον τρόπο είναι σίγουρο ότι όλοι θα ζητάνε απόδειξη και όλοι θα αναγκάζονται να την εκδίδουν αφού το κέρδος για τον καταναλωτή θα είναι μεγαλύτερο και θα τη ζητάει πάντα

    Όσων αφορά την προσκόμιση των αποδείξεων αυτό είναι ουσιαστικά ανέφικτο, οπότε η ηλεκτρονική τους καταχώρηση θα μπορούσε να δώσει μία μερική λύση. Να μην απαιτείται ηλεκτρονική καταχώρηση όπου υπάρχει χρήση πιστωτικής κάρτας και κατά την αγορά να αναγράφεται και ο αριθμός απόδειξης Κατόπιν το κράτος να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών μέσω ΑΦΜ.
    Για όσους πληρώνουν με μετρητά να εκδωθεί ειδική κάρτα ανά ΑΦΜ (+ προστατευόμενα μέλη) στην οποία θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος πιστωτικών καρτών οι αποδείξεις αγοράς.

    Για όπου δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης της κάρτας τότε και μόνο να καταχωρούναι οι αποδείξεις μέσω ιστοσελίδας στο ίντερνετ από τον ίδιο τον φορολογούμενο.

    Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ή αυτούς που δεν έχουν ή δεν γνωρίζουν τη χρήση Η/Υ και ίντερνετ να γίνεται καταχώρηση των αποδείξεων στα ΚΕΠ. Σίγουρα το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο θα διαμαρτυρηθούν πολλοί.
    Τέλος να μπουν ταμειακές μηχανές ΠΑΝΤΟΥ, ακόμα και στους πλανόδιους μικροπωλητές. (υπάρχουν στο εμπόριο πολλών τύπων φορητές ταμειακές μηχανές με μπαταρία)

    Συμφωνώ όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται στην ίδια κλίμακα.
    Κάθε μεγάλη αλλαγή έχει και το κόστος της. Είναι καιρός να μπήξει
    κάποιος το μαχαίρι βαθειά στο κόκαλο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:33 | Δαναη A.

    1.ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΑΜΕΙΚΏΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΕΣ (ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ).
    2.ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ(μεχρι τσιχλες, ποτα, τσιγαρα, super market κ.λ.π) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑΠΟΜΕΝΟΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ 45% ή 50%. ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.
    ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:28 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ Π.

    ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    Επειδή το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει το χωροφύλακα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για πάταξη παραεμπορίου και φοροδιαφυγής.
    Να ισχύει συλλογή αποδείξεων έως 20.000 Ευρώ για τα πάντα από τα οποία να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το 30%.
    Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι υπάρχει η δυνατότητα συλλογής μεγάλου αριθμού αποδείξεων (αν υποθέσουμε 2.000.000 εκατομύρια νοικοκυριά επί 20.000 = 50.000.000.000 ευρώ) από την άλλη ο χαμηλός συντελεστής απαλλαγής 30% του ποσού τον αποδείξεων στο εισόδημα δεν στερεί υπερβολικά έσοδα από το κράτος

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:33 | N.M

    Κύριε Υπουργέ,

    επανέρχομαι γιατί ακούγονται και πράγματα που δεν στέκουν : ποιος μέσος Έλληνας οικογενειάρχης , με 3 παιδιά και άνω, συχνάζει καθημερινά σε καφετέριες,νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ;

    Ποιος τρέχει συχνά σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους ; Ποιος βγαίνει τακτικά έξω για φαγητό εν μέσω οικονομικής κρίσης ; Ποιος πάει διακοπές σε ξενοδοχεία ή σε ενοικιαζόμενα, αντί να πάει στα πατρικό του; Πως θα μαζέψει αποδείξεις για δαπάνες ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ,γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ; Εσείς πόσα θα ξοδεύατε για φαγητό και ρούχα, εάν είχατε 5 και 6 παιδιά και μισθούς 1.600 ευρώ ο κάθε σύζυγος. Κάντε τον υπολογισμό, γιατί πραγματικά με όσα διαρρέουν ή με τα όσα προτείνουν κάποιοι θα μας τρελάνουν. Μάλλον δεν έχουν αίσθηση τι σημαίνει να έχεις και να μεγαλώνεις παιδιά.

    Και το κυριότερο, πως θα μοιράζονται οι δαπάνες όταν βγαίνει παρέα στη καφετέρια ή στο εστιατόριο ; Και πως θα διατηρούνται ; Ποιος θα ελέγχει τόσες αποδείξεις ;

    Ακούστε και τον άλλον άνθρωπο,που λέει ότι με τον μισθό του βοηθάει τα παιδιά του και τα εγγόνια του.Έτσι κάνει η μεγαλύτερη πλειοψηφία των συνταξιούχων και στηρίζει τις οικογένειές των παιδιών τους για να τα βγάλουν πέρα και έτσι δεν έχουμε ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ.Ακούστε την φωνή των απλών πολιτών και δεν θα χάσετε.

    Ψάξτε τη φοροδιαφυγή σε όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Πάντως η Ιταλία έφερε πίσω δισεκατομμύρια ευρώ Ιταλών πολιτών από το εξωτερικό, υποσχόμενη μικρό φορολογικό συντελεστή και επαναπατρίστηκαν 80 δισ. ευρώ και έπεται και συνέχεια μέχρι το Πάσχα. Δεν αντέχουμε να την πληρώσουμε εμείς οι μικροκαταθέτες για εισοδήματα για τα οποία ήδη έχουμε φορολογηθεί πολλάκις.

    Εάν, τελικά καταργήσετε την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων, τότε βάλτε υψηλό συντελεστή στα μηνιαία εισοδήματα άνω των 2.500 ευρώ, αφού φροντίσετε να περικόψετε τους συνολικούς μισθούς στο δημόσιο και στις Δημόσιες υπηρεσίες κάτω από 5.000 ευρώ για όλους ( βουλευτές, δικαστικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου ) και περιορίζοντας όλες τις σπατάλες του Δημοσίου ( συνέδρια, δεξιώσεις, ταξίδια κλπ ). Κάντε αποκρατικοποιήσεις άμεσα στους υπάρχοντες δημόσιους οργανισμούς και ελέξτε τα εισοδήματα όσων κάνουν ταξίδια πολυτελείας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό 2 και 3 φορές το χρόνο, όσων συχνάζουν καθημερινά στα μπουζούκια και στις ταβέρνες και σε κάθε είδους διασκεδάσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | Γεώργιος Μ

    Κύριε υπουργέ

    Είναι πράγματι δύσκολη η προσπάθεια όχι μόνο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος , αλλά κυρίως τήρησης και εφαρμογής όσων θα αποφασισθούν.
    Όμως πριν προχωρήσει η μεταρρύθμιση αυτή, καλό θα είναι να ρίξουμε και μία ματιά στο παρελθόν πριν από την περυσινή κρίση και να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορούν να βρεθούν και από εκεί χρήματα χωρίς να γίνουν αδικίες.
    Ενας ο οποίος είναι γνωστός σε όλους, αλλά κανένας δεν θέλει να μιλάει για αυτόν , είναι να γίνει από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου σας , στα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων της τελευταίας δεκαετίας, και ειδικότερα αυτών που δανειοδοτήθηκαν από τις τράπεζες. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι στο 90% για να μην πω στο 100% των περιπτώσεων , έχει συμβεί το εξής :
    Αντικειμενική αξία συμβολαίου ποσό € 50.000 ή € 100.000 , χρηματοδότηση του αγοραστή από την Τράπεζά του ποσό € 350.000, € 400.000, € 500.000 !!!!. Αυτό είναι ένα μέτριο παράδειγμα διότι υπάρχουν περιπτώσεις με πολύ μεγαλύτερες διαφορές.
    Η διαφορά, έχει εισπραχθεί εκ του ασφαλούς από τους πωλητές , οι οποίοι είναι κυρίως οι κατασκευαστές των ακινήτων, χωρίς να πληρωθεί, ούτε ο φόρος μεταβιβάσεως, ούτε ο Φ.Π.Α., στις περιπτώσεις που ισχύει, ούτε πολύ περισσότερο να φορολογηθούν οι κατασκευαστές για το τεράστιο κέρδος τους.
    Το πώς θα διαπιστωθεί ότι εισέπραξαν την διαφορά, είναι πολύ απλό τις περισσότερες φορές εκδόθηκε επιταγή επ΄ονόματι των πωλητών, ή κατατέθηκαν τα χρήματά σε δικούς τους λογαριασμούς, ή ακόμη διότι έχει συμβεί και αυτό , η διαφορά προκαταβλήθηκε σε δεσμευμένο λογαριασμό τους, στην ίδια Τράπεζα !!!!. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να κληθούν οι αγοραστές να δηλώσουν τι έκαναν τα χρήματα τα οποία έλαβαν ως δάνειο. Ολο το ανωτέρω διάστημα συσσωρεύτηκε απίστευτος πλούτος στα χέρια των κατασκευαστών ακινήτων σε σημείο να μην ξέρουν τι να τον κάνουν !!!!
    Ο λόγος της μη πτώσης στην Ελλάδα των τιμών των ακινήτων οφείλεται εν πολλοίς στο παραπάνω φαινόμενο, αφού όπως αποδεικνύεται αν και οι πωλήσεις έχουν μηδενισθεί εν τούτοις δεν μειώνονται οι τιμές τους.
    Κατά τα λοιπά, συμφωνώ και γω όπως φαντάζομαι όλοι με το μέτρο των αποδείξεων και ειδικά σε ορισμένα καταστήματα, τα οποία σπανίως εκδίδουν, όπως νυκτερινά κέντρα, κάθε είδους μπαρ , καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λ.π.
    Ειδικά τα πρώτα αν ελέγχονταν ουσιαστικά τα έσοδα των ταμείων θα σημείωναν άνοδο την οποία δεν μπορεί να φαντασθεί και να εκτιμήσει κανένας.
    Ελπίζω ότι τα όσα ουσιαστικά άκουσα από εσάς θα γίνουν πράξει, λαμβάνοντας υπόψη και τις παραπάνω σκέψεις μου, ώστε να αποδείξει η Ελληνική Πολιτεία ότι δεν επιβάλει τα βάρη μόνο σε όσους είναι ειλικρινείς και δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:31 | mixalis

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΙΔΙΑΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΑΠΟΛΥΤΩΝ ΟΡΘΟ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | Σαββίδης Γεώργιος

    Πριν από λίγο άκουσα τον υπουργό στη τηλεόραση να λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από του χρόνου ο καθένας μας θα πρέπει να κρατά βιλβία εξόδων (εμείς οι ελ. επαγγελματίες και 2ο δηλαδή).

    Γιατί το να συμπληρώνουμε λίστες με Ημνια/ποσό/ΑΦΜ απόδειξης αυτό είναι, βιβλίο εξόδων. Και για να μπορούν να ξεχωρίσουν αποδείξεις με το ίδιο ποσό, από το ίδιο μαγαζί σαν διαφορετικές και να μην χτυπάει το σύστημα ότι δύο φορολογούμενοι δήλωσαν την ίδια απόδειξη θα πρέπει λογικά να καταγράφεται και ο Α/Α απόδειξης κλπ κλπ.

    Οι μάνα μου δηλαδή που πάει κάθε μέρα στο φούρνο και σηνεπώς έχει τουλάχιστον 365 αποδείξεις, συν ρούχα, παπούτσι, δώρα, κλπ κλπ θα πρέπει να κρατά «βιβλίο» μεγαλύερο από το δικό μου ως ελ. επαγγελματίας.

    —-

    Προκαθορισμένο
    Πριν από λίγο άκουσα τον υπουργό στη τηλεόραση να λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από του χρόνου ο καθένας μας θα πρέπει να κρατά βιλβία εξόδων (εμείς οι ελ. επαγγελματίες και 2ο δηλαδή).

    Γιατί το να συμπληρώνουμε λίστες με Ημνια/ποσό/ΑΦΜ απόδειξης αυτό είναι, βιβλίο εξόδων. Και για να μπορούν να ξεχωρίσουν αποδείξεις με το ίδιο ποσό, από το ίδιο μαγαζί σαν διαφορετικές και να μην χτυπάει το σύστημα ότι δύο φορολογούμενοι δήλωσαν την ίδια απόδειξη θα πρέπει λογικά να καταγράφεται και ο Α/Α απόδειξης κλπ κλπ.

    Οι μάνα μου δηλαδή που πάει κάθε μέρα στο φούρνο και σηνεπώς έχει τουλάχιστον 365 αποδείξεις, συν ρούχα, παπούτσι, δώρα, κλπ κλπ θα πρέπει να κρατά «βιβλίο» μεγαλύερο από το δικό μου ως ελ. επαγγελματίας. Ε, ρε γέλια που θα πεσουν.

    2η παρατήρηση προς προβληματισμό :

    Δύο φορολογούμενοι αγοράζουν το ίδιο προϊόν (έστω ένα ζευγάρι παπούτσια)
    – ο 1ος από ένα ελληνικό κατάστημα και παίρνει την νόμιμη απόδειξή του
    – ο 2ος από ένα κατάστημα του εξωτερικού, εντός ΕΕ , για λόγους απλότητας από χώρα με νόμισμά το ευρώ (έστω Γαλλία), και αυτός παίρνει την νόμιμη απόδειξη/παραστατικό του
    Με την εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου περιπτώσεις σαν αυτή του 2ου καταναλωτή θα γίνονται όλο και πιο συνήθης. Εγώ και πολλοί γνωστοί μου στην ηλικία μου δαπανούν ήδη σημαντικά ποσά για την αγορά καταναλωτικών αγαθών από το εξωτερικό με αυτόν τον τρόπο.
    Θα λάβουν και οι δύο παραπάνω φορολογούμενοι την ίδια φοροαπαλλαγή ? θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση ? Αν όχι δεν είναι άδικο και στην ουσία δεν ακυρώνει την όλη ουσία του ελεύθερου εμπορίου στο χώρο της ΕΕ ?

    3η παρατήρηση:

    Είπε ο υπουργός ότι αυτός με χαμηλό εισόδημα επειδή προφανώς δεν μπορεί να μαζέψει πολλές αποδείξεις θα έχει μεγαλύτερο αφορολόγητο ενώ η απαίτηση για να μαζέψει αποδείξεις καποιος με υψηλότερο εισόδημα θα είναι μεγαλύτερη. Τι είναι αυτό που θα πρέπει να αναγκάσει κάποιον με υψηλότερο εισόδημα να ξοδέψει περισσότερα, μπορεί ο άνθρωπος να είναι σπάγγος και να τα κάνει μασούρι και να ξοδεύει όσα και κάποιος με χαμηλό εισοδημα. Γιατί θα πρέπει να τιμωρηθεί γι αυτό?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:33 | Πανουτσοπουλος Παναγιωτης

    Είμαι ελ. επαγγελματίας με 2 μωρα. πληρώνω κάθε χρόνο στο σούπερ μάρκετ 2000 ευρώ μόνο για πάνες, αυτά γιατί να μην προσμετρούν στο αφορολόγητο?
    Επειδή τα σούπερ μάρκετ εκδίδουν πάντα απόδειξη δεν αναμένεται κέρδος για το κράτος.
    Ο πολίτης όμως θα αναγκαστεί να ψάχνει για αποδείξεις σε καφέ και μικρομάγαζα την ίδια ώρα που ξοδεύει μεγάλα ποσά στα σούπερ μάρκετ.
    Γιατί δεν χρησιμοποιήτε και τους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών ως απόδειξη αντί να τις μετράτε βλακωδώς ως τεκμήριο?
    Εάν περάσετε τα πάντα μέσα από πιστωτικές, τότε θα έχετε καλύτερη εικόνα του ποιος ξοδεύει τι.
    Καλή χρονίά και καλά μυαλά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:36 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    Μερικές σκόρπιες απορίες.

    α) Είμαι εκπαιδευτικός με φορολογητέο εισόδημα 17.000,00 € μηνιαίες αποδοχές 1214,00 € ανύπαντρος και με στεγαστικό δάνειο 500,00 € το μήνα. Δηλαδή είμαι από τους έχοντες του ελληνικού κράτους!!!!!! Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.
    Δηλαδή μου μένουν περίπου 700,00€ μηνιαία. Με αυτά τα χρήματα πως είναι δυνατόν να συντηρούμαι να μετακινούμαι καθημερινά στο σχολείο το οποίο εργάζομαι (70 χμ ) να πληρώνω λογαριασμούς και να συγκεντρώσω αποδείξεις για να συμπληρώσω το αφορολόγητο (παρά μόνο εάν δανείζομαι από τις τράπεζες έτσι; ). Νομίζω ότι πια έχει χαθεί η απλή λογική. Απλά μαθήματα μαθηματικών κύριοι του υπουργείου κύριοι της κυβέρνησης κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού.
    Πρόβλημα μαθηματικών που όταν το έβαλα στην τάξη μου εάν λύνεται ή όχι οι μαθητές της Ε΄ απάντησαν όχι. Εάν εσείς βρήκατε λύση μάλλον έχουμε την ανατροπή στα μαθηματικά.

    β) Μάλλον δεν χρειάζεται να ρωτήσω πως θα τα καταφέρει ο πατέρας μου με την μητέρα μου με σύνταξη του ΤΣΑ των 650,00 €.

    Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα …

    νοιώθω ανόητος που πίστεψα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:55 | ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Το αφορολόγητο ποσό των 12000 ευρώ για Μισθωτούς να αυξάνεται σε 15000 ευρώ οταν ο ένας εκ των συζύγων δέν εργάζεται.(επάγγελμα «οικιακά»).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:48 | E. Π.

    Ακούγεται ότι θα κόψετε το ισχύον αφορολόγητο κατά ένα ποσό, για το οποίο θα πρέπει να προσκομήσουμε αποδείξεις, ώστε να μας «υποχρεώσετε» να ζητάμε απόδειξη.
    Πάλι μια τρύπα στο νερό θα κάνετε αφού ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου είναι 15% και ο ΦΠΑ 19% οπότε με το να μην ζητήσω απόδειξη έχω κέρδος 4%. Απλή αριθμητική δημοτικού!

  • Πως ακριβός θα γίνεται ο έλεγχος και η διασταύρωση των εκατομμυρίων αποδείξεων?

    Τι θα εμποδίσει να στηθούν «μαγαζάκια» που θα εκδίδουν αποδείξεις για όσους δεν καταφέρνουν με νόμιμο τρόπο να συγκεντρώσουν της απαραίτητες για αποφυγή της φορολογίας…

    Προσωπικά σχεδόν το σύνολο του μισθού μου καταλήγει σε δαπάνες (λαϊκές σούπερ μάρκετ κλπ) που καθώς φαίνεται δεν θα εκπίπτουν…

    ΟΛΕΣ οι δαπάνες θα πρέπει να εκπίπτουν αν δεν θέλετε να φέρετε σε αδιέξοδο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

    Ένας προχωρημένος τρόπος για να αποφύγετε τα παραπάνω είναι με την χρήση ειδικών ταμιακών όπου αντί για την έκδοση χάρτινης απόδειξης να γίνεται η καταγραφή της συναλλαγής σε μια ηλεκτρονική κάρτα (οπός η τηλεφωνική με τσιπ) όπου εύκολα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορούν να ελέγχουν σε δευτερόλεπτα της συναλλαγές κάθε πολίτη και να εκτελούν ταυτόχρονα και διασταύρωση.

    Εάν μάλιστα εφοδιαστούν και όσοι κάνουν μέσω διαδικτύου την δήλωση τους με έναν «αναγνώστη» της παραπάνω κάρτας τότε θα διευκολυνθούν όλοι.

    Κλείνω εδώ με την ελπίδα κάποια στιγμή στην Χωρά μας η κυβέρνηση να προβεί σε ουσιαστικές και καινοτόμες λύσεις και όχι σε εκ του πρόχειρου βιαστικές και μη υλοποιήσιμες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:54 | Παναγιώτης Τάκαρης

    ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ:
    -καφετέριες,μπαρ,νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
    -γιατροί,δικηγόροι,συμβολαιογράφοι.
    -συνεργεία αυτοκινήτων.
    -ταβέρνες.
    -ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια,ξενοδοχεία.
    -τέλη κυκλοφοριας, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΙΟΔΙΑ, ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΤΑΞΙ.
    -ενδυματα, υποδηματα και φυσικα SUPER MARKET.

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΤΩΧΟΙ. ΒΑΛΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΣΑ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΚΙ ΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΝΑΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:37 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΗΓΑΣ

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ (12.000) ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 20.000 ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:04 | Φιλιππόπουλος Ιωάννης

    Ας αρχίσω με την πιό κατά την γνώμη μου πάντα σοβαρή διαπίστωση:
    όλοι όσοι απασχολούνται στην βουλή δεν γνωρίζουν πως ζεί ο απλός κοσμάκης και το μόνο που τους απασχολεί είναι να μην τα βάλουν με το κεφάλαιο γιατί τότε θα έχουν πρόβλημα στις επόμενες εκλογές.
    ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ διότι ο απλός κοσμάκης είναι περισσότερος απο τους κεφαλειούχους αυτής της άθλιας(όπως εμείς οι ίδιοι την καταντήσαμε)χώρας.
    Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουμε νομίζω την εφεύρεση του τροχού όταν τον έχουν ανακαλύψει άλλες χώρες.
    Ασ μην ξεχνάμε ότι τον Αλ Καπόνε τον συνέλαβαν για φοροδιαφυγή.
    Να υοθετήσουμε συστήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζουν ΟΛΟΥΣ τους πολίτες ίσια απέναντι στον νόμο (ασ φανταστούμε αν θα μπορούσε ποτέ σε αυτή την χώρα να διαπομπέυσουν τον αρχηγό του κράτους για σεξουαλικό παράπτωμα.
    Να υπάρξει φορολόγηση όλων και να μετράνε όλες οι αποδείξεις και να αφαιρείται απο το εισόδημά σου μέχρι κάποιου εισοδήματος π.χ. 150.000 € ώστε να υπάρξει μια ισοροπία.
    Μην ζητάτε πράσινους φόρους απο τα οχήματα: φορολογήστε τα με βάση τα καυσαέρια που παράγουν ώστε αυτός με το όχημα των 70.000€ και τα 3000 κ.εκ. να πληρώσει περισσότερα απο τον κύριο με το 1600 κ.εκ. δεκαετίας που όμως το συντηρεί σωστά και ρυπαίνει λιγότερο.
    Επιβάλεται άμεση είσπραξη εισφορών και στην περίπτωση που δεν γίνεται να υπάρχουν άμεσες κυρώσεις γιατί στην χώρα μας υπάρχει για τους πονηρούς το εξής κόλπο: αφήνουμε τις εισφορές να γίνουν υπέρογκες και μόλις υπάρξει κάποια διάταξη για τακτοποίηση τρέχουμε να τις τακτοποιήσουμε με τρομερό όφελος σε σχέση με τις αρχικές εισφορε΄ς που χρωστούσαμε. Να τους κλείνεται κύριοι – κύριοι της βουλής ώστε και ο κόσμος να ξέρει ότι πρόκειται για φοροφυγά και οι υπόλοιποι να μαθαίνουν και να συμορφώνονται.
    Θάρρος χρειάζεται και μια πολιτική απόφαση για να μπεί αυτή η χώρα σε εναν ρυθμό που στις μελλόντικές γενεές θα είναι τρόπος ζωής και θα δημιουργήσει ενα κράτος όπως πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε.
    Σας ευχαριστώ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:35 | Χρήστος Σ.

    Να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις για τα φυσικά πρόσωπα και να φορολογούνται στο εισόδημα που απομένει.

    ΜΙΣΘΟΙ (ΕΣΟΔΑ) – ΕΞΟΔΑ = ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

    Οτιδήποτε άλλο είναι άδικο και φοροεισπρακτικό.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:28 | Παναγιώτης Τάκαρης

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 13.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ (ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΥΧΝΑ ΕΞΩ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗ ΣΠΑΤΑΛΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΨΙΛΙΚΑ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΣ. ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑΞΑΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ. ΚΑΝΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΑΞΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΚΑΡΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:45 | Σπ. Κυανίδης

    Οι αποδείξεις να ισχύουν πέραν του αφορολόγητου των 12000 (1000 τον μήνα_ όριο διαβίωσης) και να αφορούν κυρίως επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, επειδή εκεί κυρίως υπάρχει φοροδιαφυγή.Αλλά δεν αρκεί αυτό, επειδή οι επεγγελματίες αυτοί για έκδοση απόδειξης απαιτούν 40% ή 50% μεγαλύτερη αμοιβή. Με τον τρόπο αυτό και οι πελάτες αποφεύγουν να ζητήσουν απόδειξη γιατί θα πληρώσουν πολύ περισσότερα και δεν θα τα πάρουν όλα πίσω από την εφορία. Θα πρέπει να υπάρξει αναρτημένος τιμοκατάλογος με κάθε χώρο παροχής υπηρεσιών, με βάση των οποίο θα πρέπει να εκδίδονται αποδείξεις. Παράλληλα να ελέγχεται ο κλύκλος εργασιών με διασταυρώσεις από άλλες υπηρεσίες(π.χ. για τους γιατρούς οι επεμβάσεις σε Ιδιωτικά Νοσοκομεία, για δικηγόρους οι παραστάσεις κ.λ.π). Και βέβαια η ποινή των παραβατών σε υποτροπή να είναι η δια βίου αφαίρεση της άδειας εξάσκησης του επαγγέλματος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | Δημήτρης Διαγωμάς

    Να μετρούν οι αποδείξεις από γυμναστήρια(τύπoυ γιόγκα, πιλάτες), σεμινάρια (τύπου διαλογισμού και αυτογνωσίας, σιάτσου κ.α.), φαρμακεία(ειδκά για είδη ΜΗ φαρμάκων, πχ φυτοθεραπείας, ομοιοπαθητικά (φάρμακα και άλλα όπως οδοντόπαστες), συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, ενναλλακτικές θεραπείες(σιάτσου, μασάζ, βελονισμος, οστεοπαθητική, κρυσταλλοθεραπεία)
    Για όλα τα παραπάνω έχω λάβει λιγότερες από 10% σε αποδείξεις

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:43 | ΦΑΝΗΣ ΚΑΟΥΛΑΣ

    ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΕΚΟ ΕΩΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΞΟΔΑ ΑΛΛΟΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:08 | Βασιλης Δ

    Θα ηθελα να συμφωνησω και εγω με τους περισοτερους συμπολιτες μου οτι το μετρο των αποδειξεων πρεπει να συνδυαστει με το αφορολογητο οριο το οποιο κατα την γνωμη μου ειναι αρκετα υψηλο και πρεπει να μειωθει.

    Υπαρχουν καποιοι που λενε οτι αυτο θα πληξει τους φτωχους και διαφωνω καθετα γιατι απλα ενας φτωχος δεν μπορει να πιασει αυτο το οριο.
    Για παραδειγμα ο πατερας μου ειναι συνταξιουχος του ΟΓΑ και παιρνει περιπου 400 Ευρω συνταξη αρα το εισοδημα του ειναι 5,500 Ευρω και απο αυτο το ποσο τα περισσοτερα τα ξοδευει για διαφορες καθημερινες που στις περισσοτερες φορες ειναι χωρις αποδειξεις απο διαφορους επιτηδειους που του υποσχονται χαμηλοτερο κοστος των υπηρεσιων που του προσφερουν π.χ. σερβις αυτοκινητου, λαικη, φαρμακειο κλπ.

    Πιστευω δηλαδη οτι πρεπει οτι

    1. Αν παραμεινει το αφορολογητο στα υπαρχοντα επιπεδα θα πρεπει το οριο των αποδειξεων να ειναι πολυ υψηλο π.χ. 7,000 – 8,000 Ευρω

    ‘η

    2. το αφορολογητο μειωθει στις 4,000 – 5,000 Ευρω που ειναι πιο δικαιο και στην συνεχεια να υπαρχει ο συνδυασμος με τις αποδειξεις.

    ‘η

    3. να υπαρχει καποιο ποσοστο επι των αποδειξεων που προσκομιζει καποιος π.χ. το 125% των αγορων δηλαδη αν προσκομισω 5,000 Ευρω σε αποδειξεις τοτε να εχω 7,500 Ευρω αφορολογητο,

    Βεβαια σε ολα αυτα τα ποσα πρεπει να υπαρχει και μια ασφαλιστικη δικλιδα σε σχεση με τα δηλωθεντα εισοδηματα.

    Αγαπητοι συμπολιτες το κρατος ειμαστε εμεις και δεν πρεπει να πεφτουμε στην παγιδα των μονιμων φοροφυγαδων που λενε οτι το κρατος να πιασει τους μεγαλους και μετα εμας κ.τ.λ.

    Ο αγωνας για μια καλυτερη χωρα με ενα δικαιο φορολογικο συστημα δεν πρεπει να εχει πολιτικα χαρακτηριστικα.

    Ευχαριστω

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:17 | Δημήτριος Μαρκάκης

    Η εταιρεία που εργάζομαι έχει και δραστηριότητες στο εξωτερικό
    Εκει και απασχολούμαι σχεδόν μόνιμα.
    Αμοίβομαι ως μισθωτός στην ελλάδα σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία.
    Οι δαπάνες διαβίωσης όμως γίνονται στο εξωτερικό στη πλειονότητά τους.
    Παράλληλα η οικογένεια μου έχει δαπάνες διαβίωσης στην ελλάδα.
    Η χώρα που αυτή τη στιγμή βρίσκομαι και εργάζομαι δεν είναι μέλος της ΕΕ και βρίσκεται στην Ασία.
    Κατατάσεται στις 7 πλέον ακριβότερες απο απόψεως κόστους διαβίωσης.

    Φυσικά είμαστε πολλοι Ελληνες που εργάζονται με αυτό το τρόπο.

    Πιστευω ότι θα πρεπει να γίνει πρόβλεψη και για εμάς.

    Νομίζω ότι είναι ευνόητοι και απολύτως κατανοητοί οι λόγοι που βρεθήκαμε να δουλευουμε μακρυά απο τις οικογένειες μας ως νέας μορφής μετανάστες και

    Ευχαριστώ

    Δημ Μαρκάκης

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:51 | aitherovamon_gr

    Είναι βέβαιο ότι ημίμετρα του τύπου κλιμάκωσης φορολογικής κλίμακας και εντατικοποίησης της αστυνόμευσης κλπκλπ δεν θα αποδόσουν τα αναμενομενα καθώς δεν διέπονται απο βαθύτερη ιδεολογική θεμελίωση και δεν οδηγούν σε κράτος θεωρητικού οικονομικού δικαίου
    όσο εξτρεμιστικό κι αν ακούγεται η ΕΚΒΑΘΡΩΝ αλλαγή του φορολογικού συστήματος πρέπει κατα την άποψή μου:
    -να περιλάβει την ΑΥΞΗΣΗ του συντελεστή εισοδήματος (προτείνεται 45% ενιαίο )ΚΑΙ του συντελστή ΦΠΑ
    -ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ θεωρουμένου ως εισοδήματος ΜΟΝΟ του ποσού ΠΟΥ ΔΕΝ μπορεί να αποδειχθεί ότι ΞΟΔΕΥΤΗΚΕ με ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (το υπόλοιπο φορολογείται μέσω ΦΠΑ ή ως εισόδημα του προσώπου-αποδεκτη) ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΔΙΚΗ ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ (=εισόδημα+ΦΠΑ)
    παράλληλα
    -Δημιουργείται/θεσμοθετείται τύπος χρεωστικής κάρτας με κωδικό ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗμε την(τις) οποία(ες) ο πολίτης κάνοντας συναλλαγές τις καταγράφει ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΦΜ του/& του ετέρου συναλλασσόμενου (θατρίβουν τα χέρια τους οι τράπεζες ΚΑΙ θα διευκολυνθεί το σύστημα!!)
    -Επιτρέπεται η μεταβίβαση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ μέρους του εισοδήματος από /σε άλλο “φορολογικό” πρόσωπο ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ «ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ» (έτσι πχ μπορώ να δικαιολογήσω τα 1000€ που δίνω στους φροντιστές των παιδιών που δεν δινουν απόδειξη γιατί “πρέπει να κάνουν έναρξη” κλπ)
    -Επιτρέπεται/θεσμοθετείται η δυνατότητα δημιουργίας φορολογικού προσώπου σε “ομάδες ατόμων” όπως πχ “οικογένεια” με τις επιβαρύνσεις ή τις ελαφρύνσεις καταλογιζόμενες σ’αυτά.(Ετσι αν έχω ξαναπατρευτεί πληρώνω διατροφή στα παιδιά του πρώτου μου γάμου που αποτελούν ξεχωριστό φορολογητέο πρόσωπο ακόμα και απο την πρώην γυναίκα μου η οποία μπορεί να εργάζεται και να έχει ξαναπαντρευτεί και αυτή)
    -δινεται η δυνατότητα “απολογιστικής” φορολογικής δηλωσης για διαστήματα άλλα του έτους (έτσι μπορώ να δικαιολογήσω ότι μάζεψα κάποια χρήματα για να αγορτάσω ενα σπίτι)

    Σε τετοιο σύστημα «ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΡΥΦΤΩ και ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΥΤΟ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΩ»

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:48 | ΔΩΡΑ ΞΥΘΑΛΗ

    Θα πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο όριο αφορολογήτου, τα 12.000 ευρώ είναι λογικό ποσό. Θα μπορούσε να υπάρξει διαφοροποίηση και να συνδέεται το αφορλόγητο όριο με αποδείξεις δαπανών για εισοδήματα πάνω από 80.000 ευρώ, ως εξής: π.χ μέχρι 6.000 ευρώ αφορολόγητο και από τα 6.000 ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ να καλύπτεται το αφορλόγητο (δηλ. τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ) με αποδείξεις. Η αρχή θα πρέπει να είναι, ότι το όριο που θα καλύπτεται με αποδείξεις πρέπει να είναι λογικό και να αφορά κατηγορίες επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν. Π.χ τα super markets αναγκαστικά εκδίδουν αποδείξεις, και ναι μεν μπορεί με αυτές να συγκεντρώσει κανείς έως και όλο το όριο αφορολογήτου, αλλά αυτό δεν έχει νόημα για χαμηλά εισοδήματα, για τα οποία πρέπει έτσι κι αλλιώς να ισχύει το ελάχιστο αφορολόγητο. Από την άλλη τα υψηλότερα εισοδήματα μπορούν να καλύψουν με άλλες αποδείξεις το όριο πάνω από το ελάχιστο. Η αρχή που θα πρέπει να επικρατήσει για τις αποδείξεις είναι ότι θα πρέπει να αποτρέπουν φοροδιαφυγή. Αν πάλι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήριο, τότε έχουν νόημα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών (οι μισθωτοί, έστω και υψηλά αμοιβόμενοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν).Η προσπάθεια πρέπει να κατατείνει σε σύλληψη ύλης που διαφεύγει από ελεύθερους επαγγελματίες και όχι από μισθωτούς που πάντα «πληρώνουν τη νύφη» αδίκως και αυτό δεν οδηγεί σε σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη φορολογική αρχή, με τις γνωστές συνέπειες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:47 | Ζαγγίλης Ευάγγελος

    Προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να διευκρινησθεί εάν πέραν της δεδομένης πρόθεσης για την φορολόγηση των αδήλωτων ειοδημάτων εάν υπάρχει και στόχος επιπλέον επιβάρυνσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτωνα( εάν και αυτά δεν έχουν μέχρι σήμερα προσδιορισθεί). Αρχικά συμφωνώ με την επέκταση του θεσμού των αποδείξεων σε όλους τους τομείς και τα επαγγέλματατα οποία μέχρι σήμερα δεν τις εκδίδουν. Επειδή μέχρι σήμερα η φορολογική συνείδηση δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο θα πρέπει το προσδοκόμενο όφελος (μείωση του φόρου) να είναι μεγαλύτερο από την επιβάρυνση λόγω ΦΠΑ στις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Εάν ο στόχος της συλλογής των αποδείξεων είναι να μόνον να φορολογηθούν όσοι φοροδιαφεύγουν τότε θα πρέπει να περιορισθεί μόνον δε ορισμένες κατηγορίες, κυρίως παροχής υπηρεσιών και όχι στην αγορά αγαθών. Προσωπικά πάντα μου δίνουν απόδειξη στην αγορά αγαθών χωρίς να το ζητήσω.Θα πρέπει να διατηρηθούν οι εκπτώσεις κοινωνικού χαρακτήρα (δωρεές, αναπήρων μελών κλπ)καθώς και οι τόκοι αγοράς πρώτης κατοικίας και τα ασφάλιστρα ζωής.
    Εάν ευσταθούν τα όσα το τελευταίο καιρό εχουν δεί το φως της δημοσιότητας για αφορολόγητο 7.000 ευρώ χωρίς αποδείξεις και το υπόλοιπο μέχρι 12.000 ευρώ με αποδείξεις, τότε εάν και δεν έχει προσδιορισθεί το είδος των αποδείξεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει να περιληφθούν και δαπάνες τροφίμων και καυσίμων διαφορετικά είναι αδύνατο να συγκεντρωπούν τόσο μεγάλο ποσό με αποδείξεις οπότε και η φορολογική επιβάρυνση μεγάλη. Σημειώνουμε ότι με το ισχύον σύστημα το αφορολόγητο διαμορφόνονταν πάνω από 12.000 αφού ένα μέρος των αποδείξεων εκπίπτει ήδη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:57 | ΜΑΡΙΟΣ

    θεωρό οτι πρέπει νά μειόθει λίγο τό αφορολόγητο στά μίκρα οισόδηματα καί νά εκπίπτουν οι αποδείξεις από Σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα γαιτί ετσί και αλλιός ειναί το μοναδίκο εξόδω πού κανούμε.Ακόμα θά ηθέλα το κράτος πραγματικά νά σκέφτεται τόν πόλιτη κάι οχί τήν τσέπιτου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:17 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Το μέτρο αυτό πρέπει να παραμείνει ως έχει με επανεξέταση της φορολόγησης δωρεών σε συλλόγους «σφραγίδες»

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:05 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:12 | mperedim

    Αν οι αποδείξεις πρέπει να συνδεθούν με το αφορολόγητο τότε να ισχύουν όλες οι αποδείξεις μέχρι του ορίου του αφορολογήτου χωρίς εξαίρεση. Το να προσπαθούμε να εισάγουμε κατηγορίες δαπανών είναι «one size fits all» το οποίο θα αφήσει αναγκαστικά έξω ορισμένους.

    Ενδεικτικά αναφέρω:
    – δαπάνες supermarket (ανελαστικές για μισθωτούς)
    – ενοίκια (κάπου πρέπει να μείνουμε)
    – delivery (ναι κάποιοι δουλεύουμε πολύ και είτε δεν έχουμε χρόνο είτε όρεξη είτε αμφότερα να μαγειρεύουμε)

    και 1002 ακόμα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:43 | ΣΤΡΑΤΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΘΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ. ΔΕΚΤΟ .
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ :
    1. ΕΑΝ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΝΟΜΟ ΩΣΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΛΛΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    2. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΟΠΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΧΕΙ ΤΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ; ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΑΚΕΛΑΚΙ; ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ ; ΓΙΑΤΙ , ΓΙΑΤΙ;ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ; ΘΑ ΓΙΝΟΜΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;
    ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ. ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ .
    ΔΙΟΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:45 | evita

    να συνδεθούν όλες οι ταμειακές μηχανές- που θα πρεπει να επιβληθουν παντου σε στεγασμενες επιχειρήσεις αλλα και αλλος τρόπος για μη στεγασμενες- με οn line συστημα με το υπουργειο οικονομικων και να μη μεσολαβούν καθόλου οι εφορίες (εφοριακοι). Εκεί θα πρέπει να γίνει η μεγάλη επένδυση σε συστήματα που διευκολύνουν τη αντικειμενική απόδοση φόρων και περιορίζουν τη «διαπλοκη». Δυστυχώς η διαπλοκή έχει διαπεράσει όλα τα στρώματα της κοινωνίας και έτσι μέχρι να «συνηθίσουμε» και να ξεχάσουμε αυτό το τρόπο συμπεριφοράς θα πρέπει να στηρικτούμε σε άλλες μεθόδους και όχι να παρακαλάμε να βρούμε τους «αδιαφθορους». Στις επαρχιακες πόλεις όπου οι κοινωνίες είναι κλειστες και γνωστοι ολοι, τα φαινόμενα διαφθοράς ειναι παρα πολυ εντονα.
    Να συνδεθει το αφορολόγητο με αποδείξεις αλλα μεγαλη προσοχη στα εισοδήματα μεχρι 12.000€ – χαμηλα – και οχι επίσης οχι απεριόριστα ωστε να ευνοουνται οι μεγαλοεισοδηματίες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:52 | ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Εκτίμηση κόστους – οφέλους πριν από τη θεσμοθέτηση.
    Επιβαρύνει με πρόσθετη εργασία και άγχος τεράστιο αριθμό μικρών φορολογουμένων που δεν έχουν σοβαρό κίνητρο αλλά ούτε σοβαρή διαπραγματευτική δυνατότητα, κυρίως προς αυτούς που φοροδιαφεύγουν.
    Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο τεχνίτης των επισκευών, ο φροντιστής, ο γιατρός και τόσοι άλλοι θα συμφωνήσουν εκ των προτέρων την αμοιβή τους σε συνάρτηση με την έκδοση ή μη απόδειξης.
    Ενδεικτικές περιπτώσεις για αντιμετώπιση που πιθανόν θα προκύψουν:
    1. Απόδειξη από αυτόν που δεν εκδίδει αποδείξεις γιατί δεν δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες, πως θα πάρει κανείς; Ακόμη και αν επιλέξει τον γιατρό του εκτός ΕΣΥ ή τον φροντιστή του παιδιού εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης το κριτήριο επιλογής δεν παύει να είναι η επαγγελματική επάρκεια και το καθαρό κόστος και όχι η απόδειξη.
    2. Αποδείξεις ταμειακών μηχανών ανώνυμες και με δυσδιάκριτα στοιχεία που αλλοιώνονται με το χρόνο πως θα διασταυρωθούν σε μελλοντικό έλεγχο;
    3. Ηθελημένα ή όχι λάθη στην άθροιση τόσων αποδείξεων θα οδηγήσουν σε επανεκκαθάριση του φόρου με τεράστιο κόστος για ασήμαντες διαφορές.