Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 11:12 | Όλγα

    Ειναι προφανές οτι θελετε να ψηφίσετε Άδικα, οριζόντια και εξουθενωτικα μέτρα που αντιβαίνουν στην αρχή της ισότητας.
    Η κυβέρνηση αγνοεί την πραγματικότητα που βιωνει η πλειοψηφία του Δικηγορικού σώματος, μετά από μια 10ετια οικονομικής κρίσης, μετά από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση, την αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών από 01-01-2024. Πάνω απο το 30% των δικηγόρων βρίσκεται σε ρύθμιση των οφειλών των ασφαλιστικών τους εισφορών.
    Η αύξηση των τεκμηρίων με βάση τον μέσο όρο του ΚΑΔ είναι τουλάχιστον αστεία και εξισώνει τους ΕΕ των φτωχοτερων νομών της χώρας με τους πλουσιότερους. Είναι δυνατόν να συγκριθεί πχ η Καρδίτσα, ο 2ος φτωχότερος Νομος της χώρας που μέσα σε 3 χρόνια έχει καταστραφεί 2 φορές από πλημμύρες (εξ αιτίας της κρατικής ανικανότητας) με τους ΕΕ πχ της Σύρου? Σοβαρευτείτε επιτέλους!
    Πάταξη φοροδιαφυγής κύριοι, με μείωση του ΦΠΑ, παροχή κινήτρων για έκδοση και συλλογή αποδείξεων, αύξηση ποσού απαλλαγής ΦΠΑ στις 25.000€ που είναι και μνημονιακη διάταξη. Όλα τα άλλα απλά είναι μέτρα για να γεμίσετε τα ταμεία και όχι μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 10:26 | Καλλιοπη

    Είμαι ελεύθερη επαγγελματίας με ζημιές η χαμηλό εισόδημα από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα κ έχω έναν εργαζόμενο. έχω όμως άλλες πηγές εισοδηματος(ενοίκια) κ ο σύζυγος μου είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Κρατάω την επιχείρηση για σύνταξη κ ασφαλεια, καλύπτω όλες μου τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις από τα άλλα μου εισοδήματα τα οποία δηλώνω ολα. Δεν είναι άδικο να μην προσμετρουνται αυτά από την στιγμή που και υπάρχουν και χρησιμοποιούνται; Γιατί μας αναγκαζετε να σκεφτούμε το κλείσιμο;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 09:04 | Κατερίνα Παπαδοπούλου

    Αναγνωρίζεται ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να καταπολεμηθεί, εντούτοις αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα με τη χρήση σύγχρονων μέσων και όχι με οριζόντια και αναχρονιστικά μέσα, όπως τα τεκμήρια.
    Η αυτοαπασχόληση είναι πυλώνας της κοινωνίας μας και πρέπει να στηρίζεται.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 03:11 | ΜΑΡΙΑ

    Το πιο αντικειμενικά λάθος μην πω απαράδεκτο και αντισυνταγματικό με το νέο σας νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι πλέον στην Ελλάδα δεν μπορείς να έχεις μία επιχείρηση με ζημιές. Δηλαδή πραγματικά μία νέα επιχείρηση η μία παλιά να έχει ζημιές εσείς πλέον θα την φορολογείτε κανονικά ενώ είναι γνωστό ότι πολλές καφετέριες – εστιατόρια και λοιπά μαγαζιά που ανοίγουν ή και χρόνια να είναι ανοιχτά επειδή δεν πάνε τελικά καλά λόγω ανταγωνισμού πχ , κλεινουν μετά από 1 ,2, 3 χρόνια. Σε όλους αυτούς θα λέτε λοιπόν πλέον ότι αντί οτι ‘είμαστε εμείς εδώ για να σας βοηθήσουμε να μην κλείσετε το μαγαζί σας΄, εσείς αντιθέτως θα τους βοηθάτε στο να κλείσουν το μαγαζί τους πιο γρήγορα ! Είναι σαν να είναι ένας και να κρατιέται μην πέσει από ένα γκρεμό με το χέρι του και εσείς θα του βγάζετε κιολας το χέρι για να πεσει στον γκρεμο πιο γρήγορα ! Θα μπορούσατε όντως να φορολογήσετε με τα νεο ‘τεκμαρτό εισόδημα’ μια επιχείρηση που δείχνει ζημιές αν δείχνει ζημιές πάνω απο πχ τέσσερα συνεχόμενα έτη γιατί αυτό όντως δεν είναι και τόσο λογικό…Όμως δεν μπορεί να θεωρείται λογικό ότι πρέπει να είσαι ιδιοκτήτης μιας εταιρίας και ο μόνος τρόπος για να έχεις ζημιές ειναι ειτε το να πας νοσοκομείο ή στρατό Δεν ξέρω αν χαίρεστε με τις πολύ μεγάλες εταιρείες με τα πολλά καταστήματα που φοροδιαφεύγουν με νόμιμους τρόπους και για αυτο δεν κανετε τιποτα{offshore , ναυτιλιακές κλπ}όμως εμείς που έχουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάμε για ένα μεροκάματο το νέο νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα μας και δεν ξέρω πού θα βρούμε δουλειά εμεις που έχουμε ηλικία 50 και 60 χρόνων και πάνω.

    Ένα ακόμα λάθος του νέου νομοσχεδίου είναι ότι λαμβάνονται υπόψιν οι ‘μικτές ακαθάριστες αποδοχές’ του εργαζομένου και όχι οι ‘καθαρές αποδοχές’. Αυτο σημαίνει ότι ενώ το’ετήσιο μικτό εισόδημα ενός εργαζόμενου’ του ιδιωτικού τομέα ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα είναι 10920 €(780×14 μήνες=10.920 ευρώ) στην πραγματικότητα λαμβάνει ‘καθαρά’ 9380 € περίπου(670 € * 14 μήνες = 9380) , κάτι που σημάινει ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας φορολογείται περισσότερο από τον μισθωτό που αμοίβεται με τον χαμηλότερο μισθό κατά 1540 €(10920-9380 = 9380).

    Άκόμα ένα λάθος του νέου νομοσχεδίου είναι ότι ενώ θεωρείτε τελικά ότι ελεύθερος επαγγελματίας φοροδιαφεύγει και θεωρείτε ότι έχει εισόδημα τουλάχιστον 10920 ευρώ προσαυξανόμενο ανάλογα τα έτη λειτουργίας και τον μισθό των υπαλλήλων κλπ τον βάζετε και ξανάπληρώνει το τέλος επιτηδεύματος με μία πολύ μικρή έκπτωση του 25% (που στην ουσία το τέλος επιτηδεύματος είναι η χρέωση αυτού που νομίζετε ότι φοροδιαφεύγει) και τελικά την υποτιθέμενη φοροδιαφυγή την πληρώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας δύο φορές(μια με το ‘τεκμαρτο εισοδημα των 10920 €’ και μια με το τελος επιτηδευματος και μπορεί στην πραγματικότητα αυτός να έχει ζημιές ! Θα έπρεπε αν η φορολογηση γίνεται με το ‘τεκμαρτο εισοδημα των 10920 €’ να μην γίνεται και με το τέλος επιτηδεύματος.

    Ένα ακόμα μεγάλο λάθος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι ότι φορολογείται μία επιχείρηση παραπάνω εφόσον έχει περισσότερα έτη λειτουργίας το οποίο είναι τελείως άσχετο. Το πιο σημαντικό για μία επιχείρηση το αν φοροδιαφεύγει ή όχι είναι το ποσό ανταγωνισμό αντιμετωπίζει και όχι το πόσα χρόνια λειτουργεί. Δηλαδή μία επιχείρηση και 60 χρόνων να είναι αν στην περιοχή που δραστηριοποιείται έχει 30 ανταγωνιστικές εταιρείες δεν έχει καμία σημασία το ότι είναι σε λειτουργία 60 χρόνια. Ίσως και το αντίθετο , ίσως επειδή ο ιδιοκτήτης να είναι ηλικιωμένος να μην έχει πλέον όρεξη και δυναμεις για να ‘τρέξει’ την επιχείρηση και να μην έχει τις γνώσεις που απαιτούνται πλέον για να είσαι ανταγωνιστικός στην αγορά να έχει χαμηλότερη ‘απόδοση’ απο μια νεοσύστατη εταιρία που λειτουργεί μόνο 3 έτη αλλά έχει εκαπιδευμένο προσωπικό με όρεξη και δυναμεις για να ‘τρέξει΄την επιχείρηση και περισσότερα κεφάλαια απο την παλιά εταιρία των 60 ετών. Σας παρακαλώ ξανασκεφτείτε σοβαρά να αφήσετε έξω αυτην την παράμετρο ή να περιορίσετε την σημασία της στην προσαύξηση του ‘τεκμαρτού εισοδήματος’ γιατί είναι λάθος από οικονομικής άποψης και το τι ισχύει στην πραγματικότητα.

    Ένα ακόμα λάθος του νέου φορολογικού σχεδίου είναι το με τις αγόρες που απαιτούνται να γίνονται μεσω ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής : ότι για να μην πληρώσει ‘πέναλτι’ σε φόρο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έχει ψωνίσει με ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής το 30% του ‘τεκμαρτού εισοδήματος’ που του βγάζετε στα ξαφνικά στα τέλη Νοεμβρίου ότι θα πρέπει να κάνει αγορές με ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής το 30% για ένα εισόδημα που δεν έχει και αυτο σε μόνο 1 μήνα μέχρι τέλος Δεκεμβριού ! Θα έπρεπε τουλάχιστον αυτό που ισχύει με το 30% των αγορών μέ ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής να ισχύσει υποχρεωτικά για το 2024 και όχι για το 2023 , αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες ούτε ενήμεροι ήταν (ενημερώθηκαν ένα μήνα πριν λήξει ο χρόνος) ούτε στην πραγματικότητα τα εισοδήματα που εσείς βγάζετε με το ‘τεκμαερό εισόδημα΄πιθανόν να έχουν!
    ΅

    Έχετε σκεφτεί ότι ένας λόγος που ένας επαγγελματίας μπορεί να προτιμάει να δουλεύει με λιγότερα χρήματα από ότι ένας μισθωτός να είναι γιατί έχει φτάσει σε μία ηλικία και δεν μπορεί να βρει αλλού δουλειά ή ότι επειδή έχει επενδύσει ένα μεγάλο ποσό (πχ 30.000 Ευρώ) για το άνοιγμα της επιχείρησής του και το παλεύει μήπως αλλάξει η κατάσταση με την επιχειρηση του ;

    Επισης ότι ισχύσουν τελικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο θέμα του ‘τεκμαρτού εισοδήματος΄ να ισχύσουν και στις εταιρίες γιατί αν τόσο σας φταίνε οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατί να μην σας φταίνε και οι εταιρίες που πιθανόν εμφανίζουν συνέχεια ζημίες ;

    Γενικά το νέο νομοσχέδιο θα γίνει αιτία να εκπληρωθεί ο στόχος σας να κλείσουν πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να πληρώσουν περισσότερο φόρο από ότι μπορούν και από όσο τους αναλογεί σε σχέση με τις αντίστοιχες μεγάλες εταιρείες και πολλοί άνθρωποι μέγαλης ηλικίας να μην μπορούν να βρουν δουλειά ή να πάρουν σύνταξη.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 01:22 | Ιωάννης Κονομόδης

    Η δικηγόρος – νέα μητέρα που εργάζεται με μειωμένους ρυθμούς γιατί δίνει το βάρος στην ανατροφή των παιδιών της, πρέπει να τιμωρηθεί φορολογικά γι’ αυτό;

    Ο δικηγόρος που εργάζεται υποτυπωδώς γιατί προετοιμάζεται εντατικά για τις εξετάσεις εισαγωγής στο δικαστικό σώμα, πρέπει να τιμωρηθεί φορολογικά γι’ αυτό;

    Ο δικηγόρος που εργάζεται με μειωμένους ρυθμούς γιατί εισπράττει και δύο μισθώματα, πρέπει να τιμωρηθεί φορολογικά γι’ αυτό;

    Η δικηγόρος που είναι ικανότατη στην εργασία της αλλά δεν έχει μάθει να πληρώνεται από τους πελάτες της όπως της αξίζει, πρέπει να τιμωρηθεί φορολογικά γι’ αυτό;

    Η δικηγόρος που παρά την καθημερινή προσπάθειά της είναι μετρίου επιπέδου και δεν έχει μεγάλο πελατολόγιο, πρέπει να τιμωρηθεί φορολογικά γι’ αυτό;

    Ο δικηγόρος που μια χρονιά είχε ζημία γιατί δεν του έτυχαν πολλές ή καλές υποθέσεις, πρέπει να τιμωρηθεί φορολογικά γι’ αυτό;

    Τελικά, δεν έχουμε το δικαίωμα να μην είμαστε επιτυχημένοι, έστω προσωρινά;
    Και αν εμείς δεν το έχουμε, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές γιατί το έχουν;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 00:01 | ΜΑΙΡΗ

    Η εξίσωση της οικονομίας δε λύνεται αν δεν αποφασίσουμε ότι πρέπει να πέσουν οι φόροι και πο δαπάνες. Αυτά έλεγε ο υπουργός το 2016 στον ΣΚΑΙ. Τα ίδια με αλλά λόγια έλεγε ο ΠΘ γιατί ήταν στο πλευρό των ΕΕ.
    Σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο μπαίνει ένα τέλος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Φορολόγηση σε φανταστικά εισοδήματα; Προσαυξήσεις με βάςη έναν άγνωστο χ κάθε φορά; Χάθηκε εντελώς η συνταγματική ισότητα των πολιτών και στοχοποιείται μια μερίδα πολιτών άδικα.
    Τα τελευταία 10 χρόνια η οικονομία δεν ανακάμπτει και θεωρείται τρόπος φορολόγησης ο επι χρημάτων που ουδέποτε εισπράχθηκαν; Επίσης οι δαπάνες ;
    Τι στιγμή που εσείς έχετε αφορολόγητο;

    Στοχοποιείτε τους ΕΕ ως φοροφυγάδες και ακόμα και αν δηλώνουν πάνω από τον μο του καδ τους τιμωρείτε με προσαύξηση; Και αναδρομικά; Αυτό είναι πρόοδος και δημοκρατία ; Πείτε την αλήθεια στον κόσμο να ξέρουν γιατί γίνεται κι ας σταματήσει η κατευθυνόμενη γνώση.
    Όλο το ν/σ είναι για αποσυρση.
    Αν θέλετε πραγματικά να εισπράξετε τότε μειώστε τους φόρους και τις εισφορές για να μπορεί ο καθεις να ανταποκριθει. Με αυτό που επιχειρείτε ξέρετε το αποτέλεσμα

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 23:18 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΗ

    1. Κατά πλήρη παραβίαση της αρχής ίσης μεταχείρισης των πολιτών,
    Α) εξομοιώνονται τα κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών, με τον μικτό μισθό των μισθωτών. Δηλαδή τα κέρδη στους ελεύθερους επαγγελματίες (ήτοι τζίρος μείον ΦΠΑ, έξοδα, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, φόρος επιτηδεύματος, κυρίως φόρος), εξισώνονται με έναν μικτό μισθό (που περιλαμβάνει και την εισφορά ΙΚΑ). Και δεν γίνεται καν λόγος για την πλήρη απουσία επιχειρηματικών – επαγγελματικών εξόδων των μισθωτών, που συνυπολογίζονται, όμως, για τη διαμόρφωση του καθαρού κέρδους των ελεύθερων επαγγελματιών.
    Β) Ο μικτός μισθός των μισθωτών υπολογίζεται ετησίως επί τη βάσει 14 μηνών. Απεναντίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες (και δη δικηγόροι) τον Αύγουστο δεν έχουν κανένα απολύτως έσοδο. Επομένως, οι 11 μήνες των ελευθέρων επαγγελματιών εξισώνονται με τους 14 των μισθωτών.
    Γ) Τεκμαίρεται πρόσθετο εισόδημα προσαυξανόμενο ανά τριετίες. Μολονότι, νόμος εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμα στους μισθωτούς, ουδόλως προβλέπεται και δη δια νόμου «αυξημένη κατώτατη αμοιβή ελεύθερων επαγγελματιών» αναλόγως της εμπειρίας τους, ώστε να τεκμαίρεται η αύξηση των εσόδων τους.
    Δ) Σε συνέχεια του ανωτέρω, για τον ελεύθερο επαγγελματία δικηγόρο, που έλαβε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 2008, και ήδη μετρά 15 χρόνια εμπειρίας, τεκμαίρεται προσαυξανόμενο εισόδημα κατά 30%. Σημειώνεται ότι στην πρώτη τριετία της δραστηριότητάς του (2011) η χώρα μας βρέθηκε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, στη δεύτερη τριετία (2014) η οικονομική κρίση συνεχίστηκε, στην τρίτη τριετία παρεμβλήθηκαν και capital controls, και στην τέταρτη τριετία βιώσαμε επί δύο έτη περιορισμούς στη δραστηριότητά μας λόγω κορονοϊού, με μόνη στήριξη από το κράτος το «σκιλ ελικικού» (ευχαριστώ σας είπαμε, δεν θυμάμαι…). Από πού κι ως πού, λοιπόν, θα τεκμαίρεται η αύξηση του τζίρου ενός επαγγελματία που δεν ευτύχησε στα χρόνια της δραστηριότητάς του να δει «άσπρη μέρα»;
    2. Εάν το βασικό σας επιχείρημα είναι «δεν μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον υπάλληλό του», γιατί το ισοπεδωτικό αυτό μέτρο να εφαρμόζεται και σε ελεύθερους επαγγελματίες που δεν απασχολούν υπάλληλο;
    3. Εάν το δεύτερο βασικό σας επιχείρημα (από τα τόσο σοβαρά σας), είναι ότι επιδιώκετε να πατάξετε τη φοροδιαφυγή, γιατί το ισοπεδωτικό αυτό μέτρο επεκτείνεται και στους επαγγελματίες που δηλώνουν περισσότερο από τον μέσο όρο του ΚΑΔ τους; Γιατί τιμωρούνται και αυτοί δηλώνουν τα εισοδήματά τους; Και γιατί όλως αφοριστικά και ισοπεδωτικά θα πρέπει και αυτοί που δηλώνουν το σύνολο το εισοδήματός τους (που δυστυχώς για εκείνους πρώτα – πρώτα, δεν φτάνει τα 50.000 €) να τιμωρούνται όχι απλώς εξίσου, αλλά εκθετικά σε σχέση με εκείνους που δηλώνουν πολύ λιγότερο του μέσου όρου;
    4. Θέλετε απλώς να εξαφανίσετε τους ελεύθερους επαγγελματίες δικηγόρους, που αναλαμβάνουν μόνοι τους το βάρος και την ευθύνη των υποθέσεών τους, χωρίς να το μετακυλύουν σε μία απρόσωπη εταιρεία, που λειτουργεί με καθεστώς γενικότερης «ασυλίας» και -πολλές φορές- με αυτόματες και απρόσωπες διαδικασίες ( – «βιομηχανίες») που υποδεικνύουν και πλήρη αδιαφορία για το πραγματικό ενδιαφέρον του πελάτη τους (παραδείγματα ουκ ολίγα από γνωστές και μη εξαιρετέες δικηγορικές – εισπρακτικές ιδίως εταιρείες); Ή έχετε κάποια εγγενή απέχθεια προς οποιοδήποτε καθεστώς ελεύθερης σκέψης και δράσης;
    5. Το μέγιστο ποσοστό του κρατικών εσόδων ήδη προέρχεται από τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Όταν πλέον, με τη νομοθέτηση του μέτρου, θα ανοίξει η κερκόπορτα για μαζικές εξόδους ελεύθερων επαγγελματιών από τη δραστηριότητά τους, έχετε σκεφθεί αντισταθμιστικά μέτρα αυτής της απώλειας; Και ποια είναι αυτά;
    Δέσποινα Μακρή
    Δικηγόρος Δ. Σ. Αθηνών

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 23:05 | Παναγιώτης Χ.

    Από την εφαρμογή του τεκμηρίου του άρθρου 13 (28Α ΚΦΕ) πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξαιρεθούν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, όπως κατ’αρχήν ισχύει και για τα τεκμήρια διαβίωσης.

    Επί παραδείγματι Έλληνας δικηγόρος που ασκεί το επάγγελμά του αποκλειστικά στο εξωτερικό ως Ευρωπαίος δικηγόρος διατηρεί τη δικηγορική ιδιότητα στην Ελλάδα ως θεμελιωτική της ευρωπαικής δικηγορικής ιδιότητας.

    Είναι τουλάχιστον ανεδαφικό να κληθεί να καταβάλει φόρο για εισόδημα που ουδέποτε απέκτησε στην Ελλάδα. Είναι έυλογο ότι αποκτά επαρκή εισοδήματα στο εξωτερικό, συνήθως δε ουδόλως ή για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα επισκέπτεται την Ελλάδα.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 22:30 | ΒΑΣΙΛΗΣ Σ.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι βέβαιο οτι συνδέεται άμεσα με τις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-2024.Και βέβαια ποιός θα πληρώσει τις αυξήσεις αυτές? Μα βέβαια οι «φοροφυγάδες» ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν δικαιούνται να δηλώνουν χαμηλότερα έσοδα από τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων οποιουδήποτε κλάδου.Δυστυχώς λυπάμαι. Περίμενα ουσιαστικότερα μέτρα και «σοβαρότερο» φορολογικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση. Πέρα από την αντισυνταγματικότητά του που είναι πρόδηλη θα είναι και αναποτελεσματικό. Δεν πρόκειται ούτε να πατάξει την φοροδιαφυγή, ούτε να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία. Οποιος ελεύθερος επαγγεματίας, αυτοαπασχολούμενος, επιστήμονας δηλώνει χαμηλά ή και μηδενικά εισοδήματα δεν σημαίνει αυτομάτως οτι φοροδιαφεύγει. Το ελεύθερο επάγγελμα εμπεριέχει το ρίσκο και δεν μπορεί να «τιμωρείται» κάποιος γι΄αυτό, ούτε να εξομοιώνεται με τον δημόσιο υπάλληλο, που απολαμβάνει πλήθος φορολογικών «ευεργετημάτων» και απαλλαγών. Από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που περιμέναμε χρόνια φτάσαμε στην υπέρογκη φορολόγηση, η οποία ξεπερνά το ύψος του ποσού του τέλους επιτηδεύματος. Η κυβέρνηση μπορεί να βρεί το ποιός φοροδιαφεύγει. Έχει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να το υλοποιήσει, αλλά δεν θέλει. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ τέλους επιτηδεύματος και ενιαίος φορολογικός συντελεστής 10% για όλους, πλην των νέων επαγγελματιών, που πρέπει να έχουν αφορολόγητο, τουλάχιστον για μια πενταετία.Για τους άνω της πενταετίας σε καμία περίπτωση προσαύξηση αναλογικά με τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους. Τα τεκμήρια πέραν του οτι είναι αντισυνταγματικά και δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία, είναι ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 22:15 | Παύλος

    Απο το νομοσχέδιο σας φαίνεται οτι δεν έχετε αντιληφθεί πώς λειτουργεί η πραγματική αγορά στους ΕΕ και ιδιαίτερα στους χειροτέχνες. Ενας κλάδος όπου, ανέκαθεν το σύνολο των κυβερνήσεων, ουδέποτε προασπίστηκε το συμφέρον της διάδοσης του πολιτιστικού και πολιτισμικού παραγωγικού προϊόντος.
    Γνωρίζετε οτι μεγάλο ποσοστό χειρονακτών καλλιτεχνών λειτουργεί και με ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ των έργων τους σε εμπόρους και φορείς ?
    Οι ΕΕ αυτοί πώς θα πληρώσουν τα τεκμαρτά που ζητάτε όταν υπάρχουν 1 & 2 χρόνια παρακαταθήκη τα έργα τους και δεν πέρνουν δεκάρα μέχρι να πουληθούν απο τους εμπόρους. Γιατί θεωρείτε δεδομένο οτι δεν υπάρχει ζημία στους ΕΕ παρα μόνο κέρδη?

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 21:46 | Γιώργος Ορεστιάδα

    ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΕΒΡΟ.

    Ο στόχος της συνολικής οικονομικής πολιτικής σας είναι προφανής και συνίσταται κυρίως στην με κάθε τρόπο συρρίκνωση του μεγέθους και της δύναμης των μεμονωμένων οικονομικών μονάδων, μεταξύ αυτών και των λεγόμενων ελευθέρων επαγγελματιών, κατανοητό και ίσως θεμιτό σε έναν βαθμό, το δε υπό ψήφιση νομοσχέδιο είναι ένα από τα εργαλεία σας για να επιτευχθεί συντομότερα η εξουδετέρωση, άλλως η υπαλληλοποίηση ή έστω ο κατά το δυνατόν οικονομικός και όχι μόνον, έλεγχος των ανεξαρτήτως εισέτι δρόντων.

    Τα τεχνικά χαρακτηρισιτικά του σχεδίου σας έχουν εδώ επαρκώς εντοπισθεί και αναλυθεί, ούτως ή άλλως όμως θα αγνοηθούν περιφρονητικά από εργασιακά άκαπνους και κοινωνικά αποστειρωμένους μεσαίους δημοσίους υπαλλήλους και μετακλητούς wannabe λιγούρηδες της επίπλαστης κρατικής εξουσίας, επομένως παρέλκει να τα σχολιάσω κι εγώ.

    Αγνοείτε ωστόσο το πλήρες φάσμα των συνεπειών των μέτρων σας, μεταξύ των οποίων θα είναι και η άμεση παύση σημαντικής οικονομικής δραστηρίοτητας στην Επαρχία, ιδίως στις ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ περιοχές (χρωστάμε ήδη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες κλπ, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε δυσθεώρητα χρέη και στην ΔΟΥ μόνο και μόνο για να αγοράζουμε το ψωμί μας, σε ένα άκρως μειονεκτικό περιβάλλον με ταχεία δημογραφική και οικονομική πτώση), όπου ήδη από ετών είναι άθλος να επιτύχεις να ζεις και να βιοπορίζεσαι και την συνακόλουθη μετανάστευση και πραγματική εγκατάλειψη της χώρας!

    Με δυο λόγια, εμένα αργά ή γρήγορα θα με κλείσεις κι εγώ θα αναγκαστώ να φύγω ΕΞΩ, αλλά όταν θα φύγω, γιατί στην Ορεστιάδα δεν θα έχω άλλη εναλλακτική από το να φύγω, αν δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, θα χαθεί μαζί με μένα και το ΟΠΛΟ του Εφέδρου που μου εμπιστεύτηκες, θα χάσεις ακόμη και την θητεία των 2 υιών μου, προσθήκη στους χιλιάδες νέους Έλληνες που έφυγαν με θυμό και αηδία και για πάντα, ρωγμή σε ένα Δόγμα Άμυνας που βασίζεται στους ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ, τους οποίους αν ξαναμετρήσεις, δεν βγαίνεις … και όταν θα γίνει το μπαμ, φέρε τον Χατζηδάκη και τον Θεοχάρη και τα άλλα τα καλόπαιδα στον Έβρο να κρατήσουν τα σύνορα…ή καλύτερα φέρε τα παιδιά τους!

    Με είχες ΠΟΛΙΤΗ, με υποβάθμισες σε ΠΕΛΑΤΗ και κάνεις τα πάντα για να με κάνεις ΥΠΗΚΟΟ…σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ !!

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 21:34 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ

    Ένας δικηγόρος εξειδικευμένος στον τομέα αποζημιώσεων/ ατυχημάτων που δουλεύει με εργολαβικό δίκης (πληρωμή επί του αποτελέσματος) όπως νόμιμα προβλέπεται στον Κώδικα Δικηγόρων, δουλεύει πέραν της μίας χρήσης για μία υπόθεση που θα πληρωθεί άπαξ. Για παράδειγμα: Δικηγόρος ατυχημάτων δουλεύει 3 χρόνια υποθέσεις ομαδικών αγωγών αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την πυρκαγιά στο Μάτι, τις πλημμύρες της Μάνδρας, το δυστύχημα των τεμπών. Κερδίζει τις υποθέσεις και πληρώνεται επί του αποτελέσματος 600.000€ τις οποίες δηλώνει και φορολογείται. Τις επόμενες δύο χρήσεις ζει από τα έτοιμα ενώ προετοιμάζει τις επόμενες αγωγές του για ένα πολύνεκρο τροχαίο. Τις χρήσεις αυτές δεν κάνει άλλες δουλειές πλην κάποιον μικρο-υποθέσεων του προσωπικού του κύκλου διότι δεν προλαβαίνει να ασχολείται με πολλά και έχει επιλέξει να εστιάζει σε λίγες και καλές υποθέσεις (ομαδικές αγωγές με καλή αμοιβή). Τις δύο αυτές χρήσεις απασχολεί γραμματεία και paralegal προσωπικό που του είναι απαραίτητο για τη διαχείριση του όγκου του υλικού των δικογραφιών.
    Κύριε Υπουργέ είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος και βιώσιμος είναι και τζίρο κάνει και φόρους αποδίδει. Επειδή σας αρέσουν οι μ.ο. αποδίδει φόρο επί 200.000€/έτος. Φαντάζομαι αποδίδει περισσότερους φόρους από τον μισθωτό;!;!;
    Αυτόν τον επαγγελματία θα τον βάλετε στις δύο «νεκρές» χρήσεις που δεν έχει έσοδα να αποδώσει φόρο επί τεκμαρτού εισοδήματος με προσαύξηση λόγω εμπειρίας και απασχόληση υψηλόμισθου προσωπικου;;;

    Ο τεκμαρτός υπολογισμός είναι ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ μέθοδος. Μην κάνετε ένα έγκλημα για 600εκ έσοδα στο βωμό της τεμπελιάς να δουλέψει έξυπνα και αποτελεσματικά ο ελεγκτικός μηχανισμός. Στην απονομή συντάξεων με συμμετοχή ιδιωτών υπήρξατε καινοτόμος, επίμονος και αποτελεσματικός. Κάντε κάτι ανάλογο.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 20:49 | Γιώργος

    Δεν είναι άδικο όταν ένας εκ των 2 έχει εισοδήματα από μισθούς να μην μπορεί να καλύψει αυτός την ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή της συζύγου του ελεύθερου επαγγελματία παρά αλλά να φορολογουνται αυτοτελώς και να πληρώνουν παραπάνω φόρο και με αυτό τον τρόπο να χάνουν και το επίδομα τεκνων? Δεν είναι και τόσο πλούσιοι…

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 19:09 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κε Υπουργέ,
    Ρωτάτε πως ζούμε εάν δηλώνουμε κάτω από 10.000 ευρώ. Δηλαδή απαγορεύεται να υπάρχουν έσοδα από άλλες πηγές (πχ. ενοίκια), ή απαγορεύεται εάν ο/η σύζυγός σου έχει δηλωμένα εισοδήματα πλέον των 40000 να βοηθάει στην καθημερινότητα;
    Το γνωρίζετε ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ασκούν πραγματικά το επάγγελμα, αλλά πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές κάθε μήνα, μόνο και μόνο για να πάρουν κάποια σύνταξη κάποτε;
    Γιατί να μην υπολογίζονται και τα έσοδα από δηλωμένα ενοίκια , όπως και τα έσοδα του/της συζύγου; Αυτά δεν φορολογούνται; Δεν εισπράττετε ΕΝΦΙΑ και φόρο επί των ενοικίων που δηλώνονται;

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 19:06 | Γ. ΠΕΡΓΑΜΑΛΗΣ

    Ειμαι αυτοαπασχολουμενη κλινικη ψυχολογος στη Μυτιληνη.

    Εκ των πραγματων, η εργασια ειναι περιορισμενη και οι συνεδριες
    ελαχιστες.  Ουσιαστικα η απασχοληση μου δεν ειναι παρα μερικη.

    Ανταποκρινομαι στις εισφορες και τα εξοδα του γραφειου αλλα θα
    αναγκαστω να κλεισω το γραφειο λογω  της φορολογικης επιβαρυνσης.

    Θελω να συνεχισω να προσφερω της υπηρεσιες μου αλλα το νεο φορολογικο
    νομοσχεδιο δυστυχως καθιστα αυτο αδυνατο. 

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 19:55 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ρ.

    Να ρωτήσω κάτι άλλο εγώ… αν όπως λέτε δεν μπορεί μια επιχείρηση μετά από χρόνια λειτουργίας να παρουσιάζει ζημίες… πως εξηγείτε το δημοσιευμένο ισολογισμό του κόμματος της ΝΔ όπου παρουσιάζει ζημίες -44.591.660 κατά το 2021 και -34.120.065 το 2022? Μήπως να το κλείσετε το μαγαζί να γίνετε υπάλληλοι?

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 19:24 | Δημήτρης

    Επιτέλους κάντε το γιατί πιάστηκανμε με ένα μικρό καφενείο συν χωράφια συν μια συνταξουλα ογα στην μητέρα μου και 15000 τζίρο δεν κάνουμε έτσι θα τα κλείσουμε πιο εύκολα θα μας δίνεις και κεα και θα είμαστε πια καλά και δεν πιστεύω ότι είμαι μόνο εγώ αλλά όλα τα χωριουδάκια που τα έχετε πάνω από 500 ατομαπου δεν υπάρχουν άλλα της εταιρείες μην της πειράζετε. Γειά σου κύριε Χατζιδάκι σαινη είσαι αλλά μετά το ασφαλιστικό μην σώσεις και την οικονομία γιατί θα σε δούνε και θα σε κλέψει καμιά άλλη χωρα

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 18:32 | Περικλής

    Το γιατί είναι άδικο, ανέντιμο, αναποτελεσματικό, στοχοποιητικό και ισοπεδωτικό έχει εξηγηθεί επαρκώς. Δύο επισημάνσεις από μένα.

    Θα έπρεπε να υπάρχει ειδική κατηγορία για «Αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό». Όπως στην Ολλανδία (zzp, self-standing without personnel).
    Ουσιαστικά αυτό σημαίνει αυτοαπασχολούμενος. «Στέκεται» μόνος του.
    Η ύπαρξη προσωπικού δημιουργεί συνθήκες εταιρίας.
    Βέβαια οι υπάλληλοι δεν είναι νομικά εταίροι (ούτε στο ρίσκο/κέρδος) αλλά υπάρχει εξειδίκευση, καταμερισμός εργασίας, συνέργειες, οικονομίες κλίμακος κτλ.
    Αυτά τα πλεονεκτήματα δεν τα έχει ο πραγματικά αυτοαπασχολούμενος.
    Μόνος του είναι ταυτόχρονα παραγωγός, πωλητής, λογιστής, εισπράκτορας κα.
    Οι Ολλανδοί αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες αυτής της περίπτωσης την έχουν ως ειδική κατηγορία επιχείρησης με πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις, ευνοϊκότερες των μισθωτών! (και πολύ σεβασμό).

    Πολύ λυπηρό επίσης ότι το νομοσχέδιο δε βοηθά στο χτίσιμο φορολογικής συνείδησης. Το αντίθετο μάλιστα. Κρίμα γιατί κάτι άρχισε να αλλάζει τελευταία.
    Πολύ κοντόφθαλμοι οι συντάκτες και πράγματι, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίζονται κάπως άσχετοι με αυτό που λέμε entrepreneurship.
    Κρατικοδίαιτοι από κούνια? Βέβαια έχουν άλλα στο σκεπτικό τους όσον αφορά τις αλλαγές και την οργάνωση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας αλλά το να προσβάλλεις μια ολόκληρη τάξη δεν είναι και ο καλύτερη μέθοδος για να φτάσουμε εκεί.
    Ναι, μεγαλύτερες επιχειρήσεις σημαίνει καλύτερους μισθούς, παραγωγικότητα, έρευνα κ ανάπτυξη και άλλα γνωστά. Αλλά κάθε κράτος έχει και τις ιδιαίτερες ιστορικές, γεωγραφικές, πολιτισμικές και οικονομικές του συνθήκες. Ας κοιτάξουν λίγο πιο περιληπτικά το στόχο τους.

    Και τέλος, είναι κωμικοτραγικό ότι η κυβέρνηση αυτοαποκαλείται φιλελεύθερη. Τώρα καταλάβαμε.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 16:09 | Σ.Γεωργιος

    Αν θέλετε να σταματήσει η φοροδιαφυγή σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις συμπεριφερθείτε σε αυτούς όπως και σε εταιρείες και στους μισθωτούς.
    Θεσπιστε αφορολόγητο για τον ελεύθερο επαγγελματία και κάθε μέλος της οικογένειας του που δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση.
    Εξισώσετε τους φορολογικούς συντελεστές με αυτούς των εταιριών και δώστε φορολογικά κίνητρα σε μορφή αφορολόγητου για την πρόσληψη προσωπικού η επενδύσεων. Έτσι θα ενισχυθει η επιχειρηματικότητα θα γίνουν νέες επενδύσεις ,προσλήψεις προσωπικού και θα αυξηθεί κάθετα η είσπραξη ΦΠΑ όπως και θα ελαχιστοποιηθούν οι αγορές και πωλήσεις χωρίς παραστατικά.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 16:49 | Δημ. Ι.

    Είμαι συνταξιούχος από ελεύθερο επάγγελμα παροχής υπηρεσιών. Είχα πελάτες εταιρίες αλλά και κάποιους ιδιώτες. Με τις εταιρίες κανένα πρόβλημα πλήρη διαφάνεια καμία συζήτηση. Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ΠΑΝΤΑ. Με τους ιδιώτες σχεδόν πάντα το ίδιο τραγούδι «Γίνεται κάτι καλύτερο αν δεν μου κόψετε απόδειξη?». Λογικότατο. Γιατί να λουστεί ο τελευταίος τον ΦΠΑ? Ακόμα και σήμερα έτσι γίνεται και όσο ο ΦΠΑ είναι 24% χωρίς όφελος προς τον πελάτη ΚΑΝΕΝΑΣ ιδιώτης δεν θα θέλει απόδειξη. Πραγματικά πιστεύετε θα αλλάξει κάτι σε αυτή την ιστορία με αυτό το νομοσχέδιο? Που είναι τα κίνητρα για τον πελάτη να ζητάει απόδειξη? Τη φοροδιαφυγή θέλετε να περιορίσετε ή να εξοντώσετε τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις? Αν θέλετε το πρώτο, μη μας κοροϊδεύετε και πάρτε πραγματικά μέτρα. Αν θέλετε το δεύτερο, τότε το νομοσχέδιο είναι μια χαρά γραμμένο απλά θέλει αλλαγή στον τίτλο του για να καταλαβαίνουμε κι εμείς τι διαβάζουμε.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 16:12 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ.Σ

    Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες ιδρύουν υποκατάστημα με συνέπεια το κύριο τους επάγγελμα να υπολειτουργεί.
    Αν σε αυτές τις περιπτώσεις σκοπεύετε να επιβάλλεται τεκμαρτό εισόδημα και στο κεντρικό και σε κάθε υποκατάστημα χωριστά απλώς θα καταστρέψετε πάρα πολύ κόσμο.
    Και μπορεί η κύρια λειτουργία να είναι για κάποια έτη αλλά το υποκατάστημα να είναι νέο ,πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα έχει ζημιές , με μεγαλύτερη ζημιά τη φορολόγηση του με τεκμαρτό εισόδημα.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 15:55 | Μουτεσίδης Στάθης

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά:

    -20% σε οικισμούς κάτω των 10.000 κατοίκων
    -50% σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
    -80% σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων

    (διαφορετικά τα ποσά είναι υπέργογκα και εκτός πραγματικότητας για τις παραπάνω περιοχές)

    -30% για όσους δεν απασχολούν υπαλλήλους (διαφορετικά το αφήγημα πως βγάζεις λιγότερα από τον υπάλληλό σου δε στέκει)

    -30% για επαγγελματίες με ανήλικο παιδί (για να μπορεί να έχει ο ένας εκ των δύο δικαίωμα στη μερική απασχόληση το οποίο διαφορετικά καραργείται)

    άθροισμα των παραπάνω μειώσεων μέχρι ενός μέγιστου ποσού πχ 70% , έτσι ώστε όλοι να πληρώνουν κάτι, αλλά και να γίνει το μέτρο πιο δίκαιο και όχι οριζόντιο όπως είναι σήμερα.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 15:02 | Γιολάντα Καρυωτάκη

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Είναι προφανές πως ο Σύλλογος μας στηρίζει την προσπάθεια κάθε Κυβέρνησης να εξαλείψει την φοροδιαφυγή, πλην όμως, το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να αφήνει εκτός τους πραγματικούς φοροδιαφεύγοντες και θέτει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μετά κόπων και βασάνων, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις, προσπαθούν να επιβιώσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια για την συντήρηση και την επιβίωση τους. Ειδικότερα, με το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζεται ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού του φορολογητέου κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του αν δραστηριοποιούνται σε παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα ή παροχή υπηρεσιών, ενώ η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητας άσκησης των επαγγελμάτων. Η επιλογή του ετήσιου κατώτατου μισθού ως βάση για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σε κάθε περίπτωση λανθασμένη, αφού το Κράτος αντί να αναζητήσει πραγματικά δεδομένα ανά εμπορικό κλάδο, προβαίνει αυθαιρέτως στην ταύτιση δύο εντελώς διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, των μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών. Σε ότι αφορά την προσαύξηση του τεκμαρτού κέρδους, βασίζεται η φορολογική υποχρέωση εκάστου ελεύθερου επαγγελματία από το τζίρο των συναδέλφων του, δημιουργώντας έτσι φορολογικά αντικίνητρα, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό τιμωρούνται οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αναφερόμενη δε στο νομοσχέδιο ανατροπή των τεκμηρίων καθίσταται σχεδόν απίθανη, ενώ οι απαλλαγές και τα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. Εν κατακλείδι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων εκτιμά πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί αβίαστα σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και αφανισμό τους πιο αδύναμους οικονομικά ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Σύλλογος μας χαρακτηρίζει αναγκαία την λήψη μέτρων για το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ωστόσο αυτά δεν πρέπει να έχουν τη μορφή τιμωρίας, θεωρώντας πως απαιτείται η θέσπιση ενός δίκαιου και ισοβαρή φορολογικού νόμου, όπου θα προωθείται το μοντέλο των στοχευμένων ελέγχων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και ουσιαστικών κινήτρων για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 15:19 | Σ.Γεωργιος

    Αν θέλετε πραγματικά να εφαρμόσετε αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να δοθεί και αφορολογητο στους ελεύθερους επαγγελματίες και επίσης σε όσα μέλη της οικογένειάς τους αποδεδειγμένα απασχολούνται στην επιχείρηση.
    Το αφορολόγητο αυτό θα πρέπει να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση.
    Έτσι θα έχουμε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων και κερδών που θα παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις όπως και την αύξηση του ΦΠΑ που θα αποδίδουν στο κράτος. Επίσης θα ελαχιστοποιηθεί και η αγορά εμπορευμάτων χονδρικως χωρίς παραστατικά κάτι το οποίο θα οδηγήσει στη σωστή φορολόγηση των εταιρειών και προμηθευτων εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

    Αυτό τελικά θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις στο να εμφανίσουν κέρδη, να αποδώσουν περισσότερο ΦΠΑ και να κάνουν υγιείς επενδύσεις στην Ελληνική οικονομία όπως και να προσλάβουν προσωπικό.
    Επιτέλους θα πρέπει να συμπεριφερθούμε σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις όπως και στις εταιρείες με ανάλογους φορολογικούς συντελεστές.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 15:29 | Νικος

    Κυριε υπουργε
    Σας εφιστω την προσοχη στο υπο ψηφιση φορολογικο νομοσχεδιο στο οτι δυστυχως θα εχετε τα αντιθετα αποτελεσματα απο τα επιδιωκομενα.
    Ο καθε πολιτης εχει δικαιωμα να να γνωριζει τον φορο που θα πληρωσει στο προσεχες διαστημα και να επιλεξει πως θα προγραματισει τον οικογενειακο προυπολογισμο. Κατι τετοιο δεν προβλεπεται αφου θα εφαρμοστει τουπο ψηφιση νομοσχεδιο για τα εισοδηματα 2023. Δηλαδη κανενας δεν θα ξερει πως θα φορολογηθει. Λετε οτι δεν θα επιβαρυνθουν οι επαγγελματιες ομως στον προυπολογισμο εχετε προβλεψει αυξηση των εσοδων απο φορολογηση βασει του νεου νομοσχεδιου.
    Επισης η φυση του υπολογισμου εχει πολλα σφαλματα. Οπως και μισθωτοι ζουν με λιγοτερα απο 10920 δουλευοντας με λιγοτερο απο 40 ωρες τη βδομαδα ή ακομα και 5 μερες το χρονο αλλα ωστοσο δηλωνουν οτι μενουν σεσπιτι το οποιο μισθωνουν 400 και 500 ευρω το μηνα.ετσι και οι ελευθεροι επαγγελματιες και εμποροι εχουν καθε δικαιωμα να εχουν εισοδημα κατω των 10920 ή ακομα και κατω των 2000 ευρω ή να παρουσιαζουν και ζημιες. Αυτο που υπολογιζετε δεν αναγνωριζει το πραγματικο γεγονος δηλαδη του χαμηλου εισοδηματος ή της διαφορας των εσοδων με τα εξοδα.
    Επισης αυτο το αυθαιρετο ποσο των 10920 θα απενταξει απο καποια επιδοματα που λαμβανουν καποιοι επαγγελματιες λογω πλασματικου εισοδηματος.
    Το θεμα των τριετιων ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα σφαλματα στον υπολογισμο. Πολλες ειναι οι επιχειρησεις που οσα χρονια και να περασουν εχουν συγκεκριμενη πελατεια και συγκεκριμενα εσοδα. Το οτι περνανε τα χρονια δεν σημαινει οτι αυξανονται τα εισοδηματα. Αυτο συμβαινει παντου δηλαδη ενα παντοπωλειο παραδειγμα ή ενα κομμωτηριο σε μια μικρη επαρχιακη πολη θα εχει την ιδια πελατεια οσα χρονια και να περασουν, που η τελευταια απογραφει δειχνει οτι οι μικροι οοκισμοι φθινουν ακομα περισσοτερο.
    Το θεμα των ΚΑΔ ειναι οτι συγκρινουμε τον πανελλαδικο μεσο ορο και τον εφαρμοζπυμε στ ολες ανεξαιρετως τις επιχειρησεις. Αλλη δυναμικη εχει καφετερια στο κολωνακι και αλλη σε μη τουριστικη κωμοπολη.
    Το θεμα οτι προστιθεται επιπλεον τεκμαρτο εισοδημα οταν υπερβαινει το εσοδο τον μεσο ορο του καδ μαθηματικα θα οδηγησει σε υποδηλωση εισοδηματων αφου κανενας δεν θελει να φορολογηθει για εισοδημα που δεν εχει εισπραξει.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 15:09 | Μαριαννα

    κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θέλει παροχές από το δημόσιο. ούτε σύνταξη ούτε υγεία. κλείσατε τα εύπορα ταμεία για να σώσετε τα πτωχευμένα τεβε κλπ. αποσυνδέσετε τους εε από τα παραπάνω. ας πάνε να κάνουν ιδιωτικές ασφαλίσεις. άμα θέλουν. δεν τους ανοίξατε εσείς τα γραφεία τα μαγαζιά τα ιατρεία κλπ. βάλτε δίδακτρα στην τριτοβάθμια. έτσι κ αλλιώς εκεί πάει το πράγμα βλ μεταπτυχιακά. οποίος εε θέλει εφκα κλπ ας πληρώσει τα τεκμήρια σας. όσοι δεν θέλουν αφήστε τους στην ησυχία τους να δουλέψουν όπως νομίζουν. εσείς οι κυβερνώντες ασχοληθείτε με το δημόσιο και αφήστε ήσυχη την ελεύθερη αγορά. αλλά δεν θέλετε γιατί όλο το δημόσιο πληρώνετε από τους εε. δεν σας θα περάσει όμως αυτή τη φορά. καταφέρατε να ενώσετε τους δικηγόρους. τους οποίους και τρέμετε γιατί μόνο αυτοί μπορούν να σας πολεμήσουν νομικά

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 15:07 | Μαριαννα

    κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θέλει παροχές από το δημόσιο. ούτε σύνταξη ούτε υγεία. κλείσατε τα εύπορα ταμεία για να σώσετε τα πτωχευμένα τεβε κλπ. αποσυνδέσετε τους εε από τα παραπάνω. ας πάνε να κάνουν ιδιωτικές ασφαλίσεις. άμα θέλουν. δεν τους ανοίξατε εσείς τα γραφεία τα μαγαζιά τα ιατρεία κλπ. η μόνη δωρεάν παροχή σας ειναι οι σπουδες. βάλτε δίδακτρα στην τριτοβάθμια. έτσι κ αλλιώς εκεί πάει το πράγμα βλ μεταπτυχιακά. οποίος εε θέλει εφκα κλπ ας πληρώσει τα τεκμήρια σας. όσοι δεν θέλουν αφήστε τους στην ησυχία τους να δουλέψουν όπως νομίζουν. εσείς οι κυβερνώντες ασχοληθείτε με το δημόσιο και αφήστε ήσυχη την ελεύθερη αγορά. αλλά δεν θέλετε γιατί όλο το δημόσιο πληρώνετε από τους εε. δεν θα σας θα περάσει όμως αυτή τη φορά. καταφέρατε να ενώσετε τους δικηγόρους. τους οποίους και τρέμετε γιατί μόνο αυτοί μπορούν να σας πολεμήσουν νομικά. και θα το κάνουν.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 14:32 | Βασίλειος Γαλάνης

    Κύριοι,
    Εντελώς αυταρχικά επιβάλλετε ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα σε ελεύθερο επαγγελματία και μάλιστα με αντιδημοκρατικό τρόπο υπολογισμού χωρίς να λαμβάνετε υπ’ όψιν τις επαγγελματικές δαπάνες και αγνοώντας το αφορολόγητο.Αγνοείτε εντελώς δε το οικογενειακό εισόδημα και άλλα τυχόν εισοδήματα(πχ ενοίκια) τα οποία δύναται να συντηρούν μια οικογένεια ενός ελεύθερου επαγγελματία.Αγνοείτε την ηλικία όσων είναι 3-5 έτη προ συνταξιοδότησης που απλά «κρατιούνται» με το ζόρι για να συμπληρώσουν ένσημα ενώ η δουλειά τους παραπαίει με τζίρους κάτω των 7000-10000 ευρώ ετησίως.Ευνοείτε την αδήλωτη-μαύρη εργασία που πλήττει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες(κομμωτήρια-κέντρα ξένων γλωσσών-γυμναστήρια-μανικιούρ/πεντικιούρ κλπ) λόγω ιδιαιτέρων μαθημάτων/συναντήσεων.Απαγορεύετε σε μια επιχείρηση να έχει ζημία ,το οποίο είναι αντιδημοκρατικό.Οδηγείτε την ελεύθερη αγορά σε μαρασμό και ευνοείτε το κλείσιμο επιχειρήσεων που εσείς οι ίδιοι ονομάζετε ραχοκοκκαλιά της οικονομίας , με ανυπολόγιστες συνέπειες.Θέλετε να εφαρμόσετε ένα ριζοσπαστικό μέτρο με τη μέθοδο του αποφασίζουμε και διατάσσουμε,που ίσχυε σε άλλες εποχές.Ζητώ πλήρη ακύρωση του νόμου-εκτρώματος που θέλετε να εφαρμόσετε,και μάλιστα αναδρομικά.Είναι ,το λιγότερο, προσβλητικό να θεωρείτε τον ελεύθερο επαγγελματία κλέφτη-φοροφυγά και ταυτόχρονα να παραδέχεστε οτι δεν είστε ικανοί να ελέγξετε την αγορά με το να επιβάλλετε Τεκμήριο Ελάχιστου Εισοδήματος.
    Ευχαριστώ

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:22 | Μαρουδή

    Μετά από τόσα σχόλια που έχουν γίνει, η πλειοψηφία των οποίων είναι κραυγή απόγνωσης από τους ΕΕ, πραγματικά το μόνο που βλέπω να σωνει κάπως την κατάσταση είναι η θέσπιση αφορολογητου και για τους ΕΕ. Προσδίδει μια κάποια δικαιοσύνη εφόσον η όλη λογική έχει στηριχθεί στη σύγκριση με τους μισθωτους. Αν κάποιος πράγματι διαβάσει τα σχόλια θα δει τόσες πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που πιστεύω είναι αδύνατον να εξαιρεθούν και έτσι να αποφύγετε το τσουβάλιασμα όλων και την επιβολή δυσβάσταχτων έως αδύνατον να εξυπηρετηθούν ποσά φορολογίας. Το καλύτερο φυσικά θα ήταν να αναστειλετε το ελάχιστο τεκμαρτό μέχρι να δείτε αν θα δουλέψουν όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου που από ότι βλέπω δεν υπάρχουν αντιρρήσεις.Μην μας οδηγησετε στη συσσώρευση οφειλών που δεν μας αναλογούν. Είναι πραγματικά τεράστια η φορολογία που προκύπτει για τις δυνάμεις των περισσοτέρων από εμάς.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:01 | kasto

    Ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί «όχι άλλους φόρους» και «κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος». Τι άλλαξε;

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:45 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

    » Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €)» στο άρθρο 13.
    Επομένως αυτό που επικοινωνείτε στα ΜΜΕ (Υπουργός κος Βορίδης και Χατζηδάκης) ότι εξισώνετε το εισόδημα του επαγγελματία με το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη, δεν είναι αληθές.

    Με διάφορες παραμετροποιήσεις (παλαιότητα, μισθοδοσία, κλπ) δεν είναι 10.920 αλλά ΑΠΟ 10.920 έως 50.000 !!

    Αλλά και ο αντίστοιχος Νόμος της δεκαετίας του 1990 προέβλεπε ΜΕΙΩΣΗ τεκμαρτού εισοδήματος στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο όπου το κατάστημα πολλές φορές διατηρείτε με ελάχιστα κέρδη μέχρι να ολοκληρώσει ο φορολογούμενος τον επαγγελματικό του βίο και να συνταξιοδοτηθεί ομαλά. Ούτε αυτή η πρόβλεψη υπάρχει.

    Και γενικά είναι αντίθετος στη λογική της ψηφιοποίησης που εφαρμόζετε με μεγάλη επιβάρυνση του φορολογούμενου μικρομεσαίου και με ελάχιστο αποτέλεσμα αφού θα πρέπει να αποδείξει Ο ΙΔΙΟΣ την πραγματική του αδυναμία (ελπίζω να γνωρίζετε το τι θα αντιμετωπίσετε).

    Και είναι άδικο να μην απαλλάσσεται απο τεκμαρτά εισοδήματα που δεν έχει ακόμα και στην περίπτωση που ακολουθεί όλες τις μεταβιβάσεις στοιχείων σε πραγματικό χρόνο κλπ και ότι λογικό ή υπερβολικό που του ζητείται.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:48 | Λαυδαριάς Γεώργιος

    Πολλοί αυτοαπασχολουμενοι μικρομεσαίοι εργάζονται χωρίς κέρδος με την ικανοποίηση ότι βγάζουν τα έξοδα, περιμένοντας καλύτερες μέρες που δεν θα έρθουν… Με το νέο νομοσχέδιο αυτοί θα κλείσουν και θα προστεθούν στους άνεργους
    Ποιος σας λέει ότι αν μειωθεί η φορολογία δεν θα υπάρχουν χρήματα για κοινωνικό κράτος; Η μείωση της φορολογίας σε βαθμό που να συμφέρει τον πολίτη να την πληρώνει, θα φέρει τεράστια φορολογικά έσοδα, μείωση της ανεργίας και άρα πολύ μεγαλύτερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:33 | Ευαγγελος Τσελιος

    τι να πω για εναν υπουργο που δεν εχει βαλει ενσημο!!!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:23 | ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ

    Είχα διατελέσει για 18 συναπτά έτη μισθωτός (τραπεζικός υπάλληλος 1996-2013) που λόγω κατάρρευσης των τραπεζών αλλά και μνημονίων εξαναγκάστηκα κι εγώ και πολλοί άλλοι πρώην συνάδελφοι να αποχωρήσουμε από το χώρο με εθελούσιες εξόδους.
    Είμαι 54 ετών ( πτυχιούχος Φυσικής με master τραπεζικής του ΕΑΠ) και από το Μάϊο του 2016 είμαι ασφαλιστικός Πράκτορας με ΚΑΔ 66221001 και τηρώ βιβλία Β΄ Απλογραφικά.
    Το επάγγελμα μας αμοίβεται με προμήθειες ασφαλειών που πραγματοποιεί καθένας από μας και εκδίδονται για αυτό είτε ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ είτε ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡΙΘ.Α9934/197 ΠΟΛ.176/23-6-77 Α.Υ.Ο.)από τις ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργαζόμαστε.
    Ως εκ΄ τούτου εμείς (εννοώ ο κλάδος μας) δεν γίνεται να φοροδιαφεύγει καθώς όλες οι προμήθειες που εισπράττουμε κατ΄ έτος εμφανίζονται στις βεβαιώσεις αυτές (και οι οποίες στην ουσία είναι ακριβώς σαν τις βεβαιώσεις που εκδίδουν οι εργοδότες για τους μισθωτούς τους) ασχέτως ότι εμείς είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και πληρώνουμε κανονικά και τον ΕΦΚΑ μας αλλά και όλα τα παρελκόμενα του εκάστοτε εμπορικού επιμελητηρίου, ΓΕΜΗ, κ.α.
    Εν κατακλείδι και καθώς μας ζητήσατε την άποψη μας μέσω της δημόσιας διαβούλευσης παρακαλώ όπως εξετάσετε τις αιτιολογημένες αιτιάσεις μου και επανεξετάσετε εκεί που πρέπει (στον κλάδο μου αλλά και σε άλλους κλάδους ) τυχόν σφάλματα σας στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.
    Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να ψηφίσετε ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο έχω την εξής πρόταση και ειδικά για τον ΚΑΔ 66221001 και τυχόν άλλους παρεμφερείς ΚΑΔ θα πρέπει στο άρθρο 28Α στην παράγραφο 3 να προστεθεί και η δυνατότητα σε εμάς τους ασφαλιστικούς πράκτορες να μπορούμε να αμφισβητήσουμε το ελάχιστο αυτό τεκμαρτό εισόδημα που θέλει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο να επιβάλλει με την επίδειξη της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ είτε της ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡΙΘ.Α9934/197 ΠΟΛ.176/23-6-77 Α.Υ.Ο.)από τις ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργαζόμαστε.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:04 | Λαυδαριάς Γεώργιος

    Σύμφωνα με τη συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας Κέντρων Ξένων Γλωσσών (εφεξής Κ.Ξ.Γ.) προκύπτουν οι εξής παρατηρήσεις, ενστάσεις και προτάσεις: 1) Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους 2) Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των 30.000 κατοίκων 3) Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου 4) Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος 5) Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023 6) Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο, εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο 7) Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ που επιβαρύνει την φορολόγηση 8) Να λάβετε υπόψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των 10.000€ 9) Να λαμβάνετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:43 | ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ

    Είχα διατελέσει για 18 συναπτά έτη μισθωτός (τραπεζικός υπάλληλος 1996-2013) που λόγω κατάρρευσης των τραπεζών αλλά και μνημονίων εξαναγκάστηκα κι εγώ και πολλοί άλλοι πρώην συνάδελφοι να αποχωρήσουμε από το χώρο με εθελούσιες εξόδους.
    Είμαι 54 ετών ( πτυχιούχος Φυσικής με master τραπεζικής του ΕΑΠ) και από το Μάϊο του 2016 είμαι ασφαλιστικός Πράκτορας με ΚΑΔ 66221001 και τηρώ βιβλία Β΄ Απλογραφικά.
    Το επάγγελμα μας αμοίβεται με προμήθειες ασφαλειών που πραγματοποιεί καθένας από μας και εκδίδονται για αυτό είτε ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ είτε ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡΙΘ.Α9934/197 ΠΟΛ.176/23-6-77 Α.Υ.Ο.)από τις ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργαζόμαστε.
    Ως εκ΄ τούτου εμείς (εννοώ ο κλάδος μας) δεν γίνεται να φοροδιαφεύγει καθώς όλες οι προμήθειες που εισπράττουμε κατ΄έτος εμφανίζονται στις βεβαιώσεις αυτές (και οι οποίες στην ουσία είναι ακριβώς σαν τις βεβαιώσεις που εκδίδουν οι εργοδότες για τους μισθωτούς τους) ασχέτως ότι εμείς είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και πληρώνουμε κανονικά και τον ΕΦΚΑ μας αλλά και όλα τα παρελκόμενα του εκάστοτε εμπορικού επιμελητηρίου, ΓΕΜΗ, κ.α.
    Εν κατακλείδι και καθώς μας ζητήσατε την άποψη μας μέσω της δημόσιας διαβούλευσης παρακαλώ όπως εξετάσετε τις αιτιολογημένες αιτιάσεις μου και επανεξετάσετε εκεί που πρέπει (στον κλάδο μου αλλά και σε άλλους κλάδους ) τυχόν σφάλματα σας στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.
    Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να ψηφίσετε ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο έχω την εξής πρόταση και ειδικά για τον ΚΑΔ 66221001 και τυχόν άλλους παρεμφερείς ΚΑΔ θα πρέπει στο άρθρο 28Α στην παράγραφο 3 να προστεθεί και η δυνατότητα σε εμάς τους ασφαλιστικούς πράκτορες να μπορούμε να αμφισβητήσουμε το ελάχιστο αυτό τεκμαρτό εισόδημα που θέλει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο να επιβάλλει με την επίδειξη της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ είτε της ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡΙΘ.Α9934/197 ΠΟΛ.176/23-6-77 Α.Υ.Ο.)από τις ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργαζόμαστε.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:09 | Ματίνα Γραμματικάκη

    Η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων τοποθετήθηκε: ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!
    Πιστέψτε με ΔΕΝ μας θέλετε απεναντι σας!

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:24 | Miranda

    Κύριε Υπουργέ,
    Ορθώς να βρεθεί τρόπος να φορολογηθούν οι πάρα πολλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κόβουν τίποτα. Δεν γνωρίζω υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, πλακατζή, ψυκτικό που κόβει αποδείξεις, αλλά όλοι αυτοί πνίγονται στη δουλειά.
    Από την άλλη, προσωπικά σαν ελευθερος επαγγελματίας – διακοσμήτρια, όση δουλειά έχω την τιμολογώ, άλλωστε οι πελάτες μου είναι επιχειρήσεις.
    Παρόλα αυτά, η δουλειά είναι κυμαινόμενη. Υπάρχουν χρονιές που βγάζω αρκετά και αλλες όχι τόσο καλές.
    Ο λόγος που μπορώ να το κάνω είναι γιατί παλαιότερα με βοηθούσε οικονομικά ο πατέρας μου και τώρα επειδή ο σύζυγός μου έχει καλό μισθο, μπορούμε και καλύπτουμε υποχρεώσεις από κοινού.
    Μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο του οικογενειακού συνολικού εισόδηματος; Γιατι αν δηλώνω 15.000-20.000€ το χρόνο, τόσα βγάζω γιατί στο σύνολο με τον σύζυγο είμαστε καλά. Δεν έχω τη δυνατότητα για πολύ παραπανω γιατί δουλεύω χωρίς υπαλλήλους και δεν ζω στην Αθήνα που υπάρχει μεγαλύτερο κοινό και ούτε θα ήθελα να αστικοποιηθώ.
    Δουλεύω πολλά χρόνια τυπικά αλλά ουσιαστικά δεν μπορώ να φτάσω τις 30.000-50.000€ παρόλα αυτά. Χαιρομαι γιατί τα τελευταία χρόνια η δουλειά έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της ευρύτερης βελτίωσης της οικονομίας, αλλά φοβάμαι αν υπάρξει μια κακή ειλικρινώς χρονιά , μην τιμωρηθώ και από το κράτος.
    Σας ευχαριστώ.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 13:40 | Ματίνα Γραμματικάκη Δικηγορος

    Σπείρατε ανέμους και τώρα θα θερίσετε θύελλες.

    Η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων τοποθετήθηκε:
    ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ .
    Εφαρμόστε το γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας και δεν το θέλετε..)

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 12:43 | ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    Θα είχα κάθε καλή διάθεση να πιστέψω τις δήθεν αγαθές προθέσεις του Συντάκτη του Νομοσχεδίου, αλλά τις ακυρώνει ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ:
    Ότι ΕΞΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.
    Δηλαδή η ταβέρνα – ατομική επιχείρηση δεν κόβει αποδείξεις και πρέπει να φορολογηθεί τεκμαρτά, αλλά η ταβέρνα ΙΚΕ/ΟΕ κλπ κόβει και δηλώνει τα πάντα όλα με απόλυτη συνέπεια.
    Δηλαδή απορεί το Υπουργείο με προσποιητή αφέλεια «πώς μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερα από τον υπάλληλό του», αλλά του φαίνεται φυσιολογικό να δηλώνει λιγότερα από τον υπάλληλό της η Εταιρεία.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το Νομοσχέδιο ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΟΧΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.
    θα τα πούμε στις κάλπες!

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 12:02 | Θεόδωρος

    Θα παραθέσω ένα -από τα πάμπολλα- παράδειγμα κατάφωρης αδικίας.
    Μηχανικός ο οποίος στο παρελθόν διατηρούσε επιτήδευμα (ας πούμε ως μικρο-μελετητής, ελ. επαγγελματίας ή και «οιωνεί μιοσθωτός») το οποίο διέκοψε προ 3ετίας γιατί δεν άντεξε άλλο τη φορολόγηση «από το 1ο ευρώ», το «τέλος επιτηδεύματος» και λοιπά. Συντηρείται πλέον από εισοδήματα μισθωτού ή εκμίσθωσης ακινήτων. Αποφασίζει να εκμεταλλευθεί οικόπεδο ιδιοκτησίας του στο χωριό μέσω ανέγερσης τουριστικού ακινήτου και ένταξης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δεν διαθέτει ολόκληρο το κεφάλαιο για την ανέγερση φυσικά οπότε θα απαιτηθεί η δανειοδότησή του. Για τη δανειοδότηση αυτή (η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ως επιχείρηση πλέον) θα απαιτηθεί η επανέναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να μπορέσει να εκπέσει και τις δαπάνες ανέγερσης, να συμψηφίσει το ΦΠΑ ανέγερσης κλπ. Εκ των πραγμάτων και αναγκαστικά αυτός ο άνθρωπος θα πορευθεί με ζημία για τουλάχιστον 1-2-3 έτη μέχρι τουλάχιστον την αποπεράτωση του τουριστικού ακινήτου αλλά και αρκετό ακόμα χρόνο μέχρι αυτό να αρχίσει να του αποφέρει τα πρώτα κέρδη. Υπενθυμίζω ότι αυτός ων στο πρόσφατο ή και μακρινό παρελθόν επιτηδευματίας, με ίδιους, παρόμοιους ή και διαφορετικούς Κ.Α.Δ. δεν θεωρείται «νέος επιχειρηματίας». Υπάρχει καμία λογική και δικαιοσύνη στο να φορολογηθεί τεκμαρτά και να του στερηθεί το αυτονόητο δικαίωμα να εμφανίσει ζημίες για 2, 3 ή και ακόμα παραπάνω έτη όπως επιτάσσει η επαγγελματική του πραγματικότητα;

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 12:19 | Ευστρατίου Παναγιώτα

    Βιοπορίζομαι με (μικρά και πλήρως δηλωθέντα) εισοδήματα ΕΚΤΟΣ του επαγγέλματος. Διατηρώ ανοιχτά τα βιβλία μήπως μου προκύψει κάποια ευκαιρία για εφάπαξ ανάληψη εντολής και για να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ως έδρα έχω το σπίτι μου. Μόνο και μόνο επειδή έχω υπερβεί τα 12 έτη άσκησης του επαγγέλματος πρέπει ντε και καλά να φορολογηθώ για εισόδημα 14.000 ευρώ από το επάγγελμα, που ΔΕΝ έχω; Πώς μπορεί αυτό να είναι δίκαιο; Ουσιαστικά με αναγκάζετε (εμένα και πολλούς άλλους που βιοπορίζονται κάπως έτσι) να κλείσω τα βιβλία μου. Σ’ αυτό αποσκοπείτε; Και μη μου πείτε ότι το τεκμήριο είναι «μαχητό». Η εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι το μαχητό του τεκμηρίου είναι για το θεαθήναι, η όποια (εκ των υστέρων, αφού έχει έρθει ο «μποναμάς» του φόρου) αμφισβήτηση δεν ευδοκιμεί ποτέ. Σε τελευταία ανάλυση, αν η διοίκηση θεωρεί ότι βγάζω περισσότερα από το επάγγελμα από όσα δηλώνω, ας το αποδείξει εκείνη, αντί να υποχρεώνει εμένα να αποδείξω ένα αρνητικό γεγονός. Για να μην αναφέρουμε την κατάφωρη παραβίαση της αρχής της χρηστής διοίκησης (καθότι καμία κουβέντα δεν έγινε γι’ αυτή την ουσιαστική μεταρρύθμιση προεκλογικά).

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 10:09 | ΘΑΝΟΣ

    Τα τελευταία χρόνια έχετε αναγκάσει όλους τους ελ. επαγγελματίες να πληρώσουν χοντρά χρήματα σε pos, φορολογικούς μηχανισμούς, συνεχείς αναβαθμίσεις λογισμικού σε νέες εκδόσεις για να υποστηρίζουν το my data κλπ.
    Και τώρα αφού έχουν δαπανηθεί χιλιάρικα σε αυτά (πάντα με την δικαιολογία της πάταξης της φοροδιαφυγής) έρχεστε και τα βγάζετε άχρηστα αφού θα φορολογήσετε τεκμαρτά.
    Μήπως να μας επιστρέψετε τα χρήματα που μας αναγκάσατε να δαπανήσουμε ?

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 10:33 | Κώστας Καλαμάς

    Τυγχάνουμε με τη σύζυγό μου επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες άνω της 12ετίας.Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας πολλών παραγόντων που δεν αφορούν στο πρόσωπό μας αλλά στην ευρύτερη κατάσταση της αγοράς, η κύρια πηγή εισοδημάτων μας (και η μοναδική για τη σύζυγό μου που είναι μηχανικός) είναι τα μισθώματα που εισπράττουμε από κάποια ακίνητα και τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, φορολογούνται μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Κάτι ανάλογο ισχύει με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες. Η επερχόμενη ρύθμιση δεν λαμβάνει υποψη κάτι τέτοιο και θεωρεί ως τεκμήριο το ανύπαρκτο εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 09:51 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Δεν θα μπω σε πολλά σημεία του γιατί όλο αυτό το νομοσχέδιο είναι έκτρωμα.
    Θα σταθώ σε ένα μόνο στοιχείο με βάση τα λεγόμενα της ίδιας της κυβέρνησης.
    Το μέσο δηλωμένο εισόδημα του ταξιτζή οι ίδιοι οι κυβερνητικοί διαλαλούν ότι είναι γύρω στα 300,00 τον μήνα και άρα φοροδιαφεύγουν…
    Και τι μας λένε με το νομοσχέδιο ?
    Όσοι από αυτούς δεν φοροδιεύφευγαν και δήλωναν 2 και 3 φορές πάνω από αυτόν τον μέσο όρο αυτόματα τους τιμωρεί και τους καταστρέφει με το να διπλασιάζει το τεκμαρτό τους εισόδημα…
    Τέτοια ομορφιά δεν την περίμενα από ένα φιλελεύθερο κόμμα της αγοράς.
    Ποτέ ξανά ΝΔ…

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 09:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Δεν θα μπω σε πολλά σημεία του γιατί όλο αυτό το νομοσχέδιο είναι έκτρωμα…
    Θα σταθώ σε ένα μόνο στοιχείο με βάση τα λεγόμενα της ίδιας της κυβέρνησης.
    Το μέσο δηλωμένο εισόδημα του ταξιτζή οι ίδιοι οι κυβερνητικοί διαλαλούν ότι είναι γύρω στα 300,00 τον μήνα και άρα φοροδιαφεύγουν. Και τι μας λέτε με το νομοσχέδιο ?
    Αν μερικοί από αυτούς δεν φοροδιεύφευγαν και δήλωναν 2 και 3 φορές πάνω από αυτόν τον μέσο όρο αυτόματα τους τιμωρεί και τους καταστρέφει με το να διπλασιάζει το τεκμαρτό τους εισόδημα… Τέτοια ομορφιά δεν την περίμενα από ένα φιλελεύθερο κόμμα της αγοράς. Ποτέ ξανά ΝΔ…

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 08:42 | Άρτεμις

    Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων logo

    Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων > ΝΕΑ & ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ > Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις > Κάλεσμα για συμμετοχή στη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
    24 Νοεμβρίου, 2023
    Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις
    Κάλεσμα για συμμετοχή στη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
    Κοινοποιήστε:
    Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων σας καλεί να πάρετε ενεργά μέρος στη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής” και ιδιαίτερα για τις διατάξεις που προβλέπονται από το Άρθρο 13 “Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος”, ακολουθώντας τον σύνδεσμο και χρησιμοποιώντας το παρακάτω κείμενο:

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Είναι προφανές πως ο Σύλλογος μας στηρίζει την προσπάθεια κάθε Κυβέρνησης να εξαλείψει την φοροδιαφυγή, πλην όμως, το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να αφήνει εκτός τους πραγματικούς φοροδιαφεύγοντες και θέτει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μετά κόπων και βασάνων, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις, προσπαθούν να επιβιώσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια για την συντήρηση και την επιβίωση τους. Ειδικότερα, με το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζεται ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού του φορολογητέου κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του αν δραστηριοποιούνται σε παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα ή παροχή υπηρεσιών, ενώ η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητας άσκησης των επαγγελμάτων. Η επιλογή του ετήσιου κατώτατου μισθού ως βάση για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σε κάθε περίπτωση λανθασμένη, αφού το Κράτος αντί να αναζητήσει πραγματικά δεδομένα ανά εμπορικό κλάδο, προβαίνει αυθαιρέτως στην ταύτιση δύο εντελώς διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, των μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών. Σε ότι αφορά την προσαύξηση του τεκμαρτού κέρδους, βασίζεται η φορολογική υποχρέωση εκάστου ελεύθερου επαγγελματία από το τζίρο των συναδέλφων του, δημιουργώντας έτσι φορολογικά αντικίνητρα, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό τιμωρούνται οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αναφερόμενη δε στο νομοσχέδιο ανατροπή των τεκμηρίων καθίσταται σχεδόν απίθανη, ενώ οι απαλλαγές και τα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. Εν κατακλείδι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων εκτιμά πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί αβίαστα σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και αφανισμό τους πιο αδύναμους οικονομικά ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Σύλλογος μας χαρακτηρίζει αναγκαία την λήψη μέτρων για το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ωστόσο αυτά δεν πρέπει να έχουν τη μορφή τιμωρίας, θεωρώντας πως απαιτείται η θέσπιση ενός δίκαιου και ισοβαρή φορολογικού νόμου, όπου θα προωθείται το μοντέλο των στοχευμένων ελέγχων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και ουσιαστικών κινήτρων για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 08:30 | Κεχλιμπαρης Γεώργιος

    Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν την σύνταξη, διατηρούν το κατάστημα τους επί σειρά ετών, ζουν σε μια οικογένεια στην οποία το άλλο μέλος (σύζυγος) φέρνει υψηλά ετήσια εισοδήματα και το κατάστημα πλέον δεν έχει τους τζίρους που είχε.
    Ο μόνος λόγος διατήρησης ακόμη της επιχείρησης είναι για να μπορέσει να θεμελιώσει συνταξιοδωτικο δικαίωμα ο επιχειρηματίας. Στην ηλικία αυτή που είναι δουλειά δεν βρίσκει και συντηρείται από τον σύζυγο.
    Γιατί δεν εξετάζεται το γεγονός ότι υπάρχουν ζευγάρια που δουλεύουν και οι δύο και το εισόδημα που συνεισφερουν στην οικογένεια είναι κοινό και οικογενειακό, εφόσον στην πραγματικότητα έτσι είναι;
    Γιατί να φορολογηθεί ο επιχειρηματίας επιπλέον για πλασματικά εισοδήματα που δεν αποκρυπτει;

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 08:50 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 50% ΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 3000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΤΣΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΛΙΓΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΙΑ 30, 50 Ή 70 ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ, ΕΝΑ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ 20 ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ; ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ Ή ΤΗΣ ΜΟΔΙΣΤΡΑΣ, ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 08:18 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗς ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΩΦΕΛΩΝΤΑΣ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΦ ΟΣΟΝ ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 90 ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ ΠΡΟΕΚΥΠΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ H ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΣΩΦΡΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ
    ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ,ΜΕ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΥΧΝΑ ΑΠΛΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.
    ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΜΕ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΡΟΥΣ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ