8) Προτείνεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.

Προτείνεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.

Έως ποιο ποσό θα πρέπει να ισχύει το αφορολόγητο; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:19 | ΨΥΛΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕΤΡΟ!!! ΤΟ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΞΑΓΓΕΛΟΥΝ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:46 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτείνεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.
    Η έκπτωση για να υπάρχει πραγματικό αντίκρισμα πρέπει να συνδεθεί με την αντικειμενική τουλάχιστον αξίας της πρώτης κατοικίας ή της αγοράς οικοπέδου για την κατασκευή πρώτης κατοικίας.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
    ΝΙΚ. ΣΟΛΙΩΤΗ 22 ΑΙΓΙΟ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 08:34 | ΠΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΣΩΣΤΟ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:08 | ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΦΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:11 | ΚΩΣΤΑΣ Δ. Κ.

    Να μην φορολογείται γονική παροχή ακινήτου (-ων) αξίας μέχρι 350.000ΕΥΡΩ , πέρα από το οποίο να υπάρξει κλίμακα χαμηλής φορολόγησης.Αν κάποιος δυσκολευτεί να δώσει στο παιδί του, θα τα δώσει στην εκκλησία, με όλες τις γνωστές συνέπειες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:36 | Αθανάσιος Αντωνίου

    προτείνω την φορολόγηση ανάλογα με το βαθμό συγγένειας και την αξία της κληρονομιάς π.χ για κληρονομιά αξίας 100.000 προς συγγενή α’ βαθμού αφορολόγητο και απο εκεί και πάνω κλιμακωτά αυξανόμενη κατά 50.000 και 5% μέχρι το 25%
    για τους β’ βαθμού συγγένειας αφορολόγητο 50.000 και απο εκεί και πάνω για κάθε 50.000 κλιμακωτά αυξανόμενη κατά 50.000 και 10% μέχρι 40%
    για τους λοιπούς κληρονόμους φορολόγηση απο το πρώτο ευρώ με 15% κλιμακωτά αυξανόμενημέχρι το 50%

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:30 | Μαρούδης Δημοσθένης

    Είναι τουλάχιστον σκληρό να πρέπει να εκποιήσει κάποιος το σπίτι που γεννήθηκε για να ανταπεξέλθει στο βάρος του φόρου κληρονομίας και είναι κάτι που οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να επανέλθει. Το παράδειγμα που προεκλογικά έφερε η κυρία Κατσέλη με το ακίνητο των 11.000.000 ευρώ σε τηλεοπτική εκπομπή μάλλον ήταν για να συγκινήσει τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. τέτοια ακίνητα π.χ. στην Αθήνα πρέπει να είναι 5 ή 6 που να ανήκουν σε ιδιώτες σε σύνολο άνω των 4 εκ. κατοίκων. Ο φόρος κληρονομίας για συγγενείς 1ου βαθμού αλλά και ο φόρος γονικής παροχής οπωσδήποτε εξαντλεί μια οικογένεια και μάλιστα ανατρέπει τις ισορροπίες στην πορεία της ζωής ενός ανθρώπου. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πρετεντέρης σε προεκλογική εκπομπή του 2007 απαντώντας σε σχετικό σχόλιο εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον αστείο να θεωρούμε πως έτσι μεταβιβάζονται οι μεγάλες περιουσίες.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:47 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ

    A)Nα επανέλθει ο Φόρος Κληρονομιάς και Γονικής Παροχής για σπίτια και οικόπεδα.Για αγροτεμάχια, βοσκοτόπια και δάση να μην υπάρχει φόρος.
    Β)Αφορολόγητο απο 200000 ευρώ για κάθε παιδί.
    Γ)Οι κλίμακες να ξεκινούν απο χαμηλό συντελεστή 0,1%και να φτανουν μέχρι 10%.
    Δ)Να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι υποχρεωτικές (συνδικαλιστικές) αμοιβές, Δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.λ.π.
    Ε)Να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νεου νόμου για όλους όσους επιθυμούν να κλείσουν εκρεμούσες υποθέσεις,παρελθόντων ετών, χωρίς πρόστιμο και ενεξάρτητα από την ημερομηνία θανάτου του Γονέα, να ισχύσουν τα νεα αφορολόγητα και οι λοιπές διατάξεις

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:01 | Αλέξανδρος

    Πιστεύω οτι φόρος κληρονομιάς από γονέα προς τέκνο δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Όπως επίσης και φόρος για γονική παροχή δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

    Γιατί θα πρέπει ο γονέας να πληρώνει για να αφήσειε κάτι στα παιδιά του?

    Για κληρονομιά προς τρίτους η προς άλλο βαθμό συγγένειας θα πρέπει να υπάρχει φόρος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:42 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΣΒΑΣΤΑΧΤΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:17 | Αννάογλου Γεώργιος

    Η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών θα πρέπει να συνοδεύεται με αύξηση του αφορολόγητου στα 300.000,00 τουλάχιστον για κάθε παιδί.
    Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την ακίνητη περιουσία που ανήκει σε εταιρίες. Αν π.χ σε μια Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν οι δύο γονείς ανήκει ένα ακίνητο με μια αύξηση του κεφαλαίου της και την είσοδο στην ΑΕ των παιδιών πληρώνεται 1% ΦΣΚ και στην πράξη τα παιδιά αποκτούν μέρος της ακίνητης περιουσίας της Α.Ε. Σε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών της Α.Ε. από τους γονείς στα παιδιά πληρώνεται φόρος 1,2 % και η ακίνητη περιουσία της Α.Ε. περιέρχεται στα παιδιά. Θα πρέπει στις πιο πάνω περιπτώσεις να υπάρχει το αφορολόγητο των 300.000,00 ευρώ για την ακίνητη περιουσία της Α.Ε. και για το επιπλέον ποσό να πληρώνεται ο αναλογούν φόρος, όπως και στα φυσικά πρόσωπα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:09 | Θανάσης Παπαθανασόπουλος

    Συμφωνώ.
    Αφορολόγητο κάπου στις 250.000 ευρώ.
    Για κλίμακα δεν έχω άποψη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:30 | Βασίλης

    Να παραμήνει το ΕΤΑΚ για όλους με ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 1/1000.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:59 | Γιάννης Ηλιάδης

    Αφορολόγητο για γονικές παροχές, κληρονομιές κτλ ως 500.000 και μετά κλιμακωτή φορολόγηση. Επίσης, μικρά έξοδα (συμβολαιογράφοι) σε γονικές παροχές, κληρονομιές κτλ.

    Όποιος μεταβιβάζει(κληρονομιά/γονική παροχή) μικρή ακίνητη περιουσία στα τέκνα του (π.χ. μία Α κατοικία ή ένα άλλο ακίνητο) έχει ήδη φορολογηθεί γοι’ αυτήν πολλές φορές.

    Αντίθετα, μεγάλης έκτασης και υψηλότατης αξίας ακίνητη περιουσία που ανήκει π.χ. σε κάποια offshore στην οποία συμμετέχει ο Χ και τα τέκνα του, δεν φορολογείται ποτέ.

    Να βρεθεί η φοροτεχνική λύση ώστε να φορολογηθούν ΟΛΕΣ οι ακίνητες περιουσίες καθώς μέχρι στιγμής φορολογούνται μόνο οι μικρές και οι μεσαίες… Όταν βρεθεί αυτή η λύση τότε θα έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η κουβέντα για αλλαγή στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας…

    ΥΓ: Ούτως ή άλλως, ήδη οι έχοντες μεγάλη περιουσία έχουν ήδη προβεί σε γονική παροχή, μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα, καθώς αυτοί διέθεταν και την μεγάλη ακίνητη περιουσία και την οικονομική ρευστότητα που απαιτείτο ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις. Στους υπόλοιπους, τους μικρούς, απευθύνεται ο νόμος μου φαίνεται…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | Γιώργος Οικονόμου

    Η μεγάλη αδικία αυτών των φόρων κεφαλαίου είναι ότι δεν χτυπάνε το μεγάλο κεφάλαιο αλλά τους μεσαίους. Αν κάποιος κληρονομήσει 3 διαμερίσματα σε μια καλή περιοχή μπορεί να κληθεί να πληρώσει 100-200 χιλιάδες ευρώ ενώ αυτός που κληρονομεί 10 ξενοδοχεία ή 10 εργοστάσια ή 10 οικοδομικά τετράγωνα μέσω νομικών προσώπων δεν θα πληρώσει ούτε 1 ευρώ!

    Άνθρωποι μεσαίων εισοδημάτων που είχαν μια οικογενειακή περιουσία ή απέκτησαν ακίνητα πληρώνοντας δάνεια επι δεκαετίες ή φτιάχνοντας τα τούβλο τούβλο, βρέθηκαν με μια περιουσία που ξεπερνά τις πραγματικές τους δυνατότητες (πχ με 50,000 ευρώ το χρόνο εισόδημα να έχουν σπίτι 700,000 ευρώ). Η επόμενη γενιά, γνωστή και ως γενιά των 700 ευρώ, έχει κατά κανόνα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από τους γονείς και μέσα από τους φόρους κεφαλαίου χάνει αυτή την περιουσία….Αυτοί που ξεμυτάνε λοιπόν από τη μεσαία τάξη γύρνανε πίσω στο καβούκι τους.

    Τέλος για μερικά σχόλια ζήλιας-μίσους-λαικισμού απέναντι στο κεφάλαιο τύπου πάρτε τα από τους φραγκάτους, είναι τουλάχιστον λυπηρά. Λάθος οι πολιτικοί να παίζουν με αυτά τα ζωώδη ένστικτα ταξικού εμφύλιου μίσους. Οι μεγαλύτεροι που ίσως έχουν επισκεφτεί κομμουνιστικές χώρες μπορούν να μιλήσουν για τους αντίστοιχους «σοσιαλιστικούς» παραδείσους…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:55 | ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Πολύ σωστό και δίκαιο μέτρο αρκεί το αφορολόγητο να καλύπτει τη μεσαία περιουσία που είναι απαραίτητη γιανα ξεκινήσουν τη ζωή τους οι νέοι άνθρωποι.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π.

    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ή ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:56 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Διατήρηση του ΕΤΑΚ διοτι είναι δικαιότερος φόρος από τον ΦΜΑΠ και αναγκάζει όλους (π.χ. offshore, εκκλησία)να πληρώνουν για ακίνητα που έχουν. Όσο αφορά τις γονικές παροχές και την κληρονομιά στις περιπτώσεις που είναι ανάμεσα σε συγγενείς 1ου βαθμού δεν θα πρέπει να υπάρχει φόρος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:14 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Θα πρότεινα να έπιβληθεί φόρος στα ακίνητα , ο οποίος θα υπολογίζεται ανά KWh καταναλισκόμενης ενέργειας και ένα μικρό πάγιο ανά ακίνητο και να εισπράτεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ . Από το καταβληθέν ποσό ένα μέρος να αποδίδεται στόν Τοπικό Δήμο και το υπόλοιπο στο Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι Φόροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα (ΕΤΑΚ , ΤΑΠ , Φόροι κληρονομιάς,γονικής παροχής , μεταβίβασης κ.τ.λ.) να καταργηθούν και να παραμείνει μόνο ο Φ.Μ.Α.Π. ο οποίος να ιχύει για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 500.000 € .
    Είναι άδικο να επιβαρύνονται με Φόρο ερείπια , αγροτεμάχια και οικόπεδα στην εγκαταλειμένη Ελληνική ύπαιθρο που δεν επιφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους .
    Με τόν τρόπο αυτό είναι εύκολη και άμεση η είσπραξη του φόρου , καταπολεμούνται φαινόμενα διαφθοράς , συνδιαλλαγής και φοροδιαφυγής και είναι και δίκαιος τρόπος αφού φορολογείται η οικονομική δραστηριότητα και το εισόδημα που έχει σχέση με την κατανάλωση ενέργειας , ενώ επί πλέον συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος αφού θα περιορίσει την άσκοπη κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Θα μπορούσε ένα ορισμένο ποσό καταναλισκόμενης ενέργειας να απαλλάσεται από τον φόρο αυτό για αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα .
    Οι υπάρχοντες σήμερα Φόροι στα ακίνητα είναι άδικοι και δημιουργούν σοβαρά φαινόμενα γραφειοκρατίας και διαφθοράς και σοβαρά και δισεπίλυτα προβλήματα στις Ελληνικές οικογένειες σε περιπτώσεις τακτοποίησης των περουσιακών τους στοιχείων.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 12:51 | ΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΡΜΗ

    1.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 250000 ευρω ΓΙΑ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΓΟΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ , ΜΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.
    2.ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ 500000 ευρω ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΕΡΙΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ή ΔΩΡΕΑ (ΑΠΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΑΠΟΥΔΕΣ) ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ.
    3.ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ’ ΟΨΗ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΕΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΑΓΟΡΑ.
    4.ΑΝ ΜΠΟΥΝ ΥΨΗΛΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΠΟΣΑ ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
    5. ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ.
    6. ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΕΞΟΔΑ. ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | Ηλίας

    Η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών ήταν μία ελάφρυνση για όλες τις κοινωνικές τάξεις. Κληρονομόντας κανείς ένα ακίνητο θα πληρώσει ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ (όπως αποφασίζει η κάθε κυβέρνηση). Με την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς ή γονικής παροχής, το ακίνητο φορολογείται δύο φορές. Αν το ακίνητο συμβάλλει στην αύξηση του εισοδήματος τότε φορολόγειται με φόρο εισοδήματος. Δηλαδή ουσιαστικά πάμε για δύο έως τρεις φόρους στα ακίνητα ανάλογα με το όφελος που θα έχει ο ιδιοκτήτης. Δεν έίναι τυχαίο ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων φόρων θεωρείται από τους περισσότερους η σημαντικότερη φορολογική ελάφρυνση αλλά και μία από τις ποιο σωστές αποφάσεις εδώ και πολλά χρόνια.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | Σούλης

    Για κληρονομιές και γονικές παροχές ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 1.000.000 Ευρώ να παραμείνει το υπάρχον καθεστός.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 01:32 | Ελένη Π.

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΕΙΤΕ ΑΦΟΡΟΥΝ ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΕΙΤΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΩΣ ΕΝΟΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΣΟΥ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΣ. ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΠΑΜΠΟΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:55 | νικοσ

    ΟΧΙ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
    ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΣΟΔΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:42 | Κλέτσας Νίκος – kletsasn@gmail.com

    Νομίζω οτι θα πρέπει να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο της τάξης των 300.000 – 500.000€ για μεταβίβαση μέσω γονικής παροχής ή κληρονομιάς από τον Πατέρα στα παιδιά του και ανάλογο από τον παππού στα εγγόνια του. Όμως τα περισσότερα έξοδα όταν πρόκειται για μικρής αξίας ιδιοκτησίες, δεν βρίσκονται στο φόρο που πληρώνει κανείς στο κράτος αλλά στα έξοδα και στις αμοιβές των συμβολαιογράφων. Το ποσό αυτό είναι περίπου στο 3% της αξίας του ακινήτου. Έτσι, αν κάποιος πατέρας δωρίσει στα παιδιά του περιουσία αξίας π.χ 2χ 300.000€ , θα πληρώσουν φόρο (τα παιδιά),0€ αλλά έξοδα συμβολαιογράφου 3% δηλαδή 2χ 9.000€ = 18.000€. Εκεί βρίσκεται η ουσιαστική επιβάρυνση των μικρομεσαίων εισοδηματικά Ελλήνων και εκεί θα πρέπει να ελαφρύνετε τους Έλληνες, πόσο μάλλον που το κράτος δεν έχει κέρδη από αυτά τα έξοδα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:00 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 2ΟΟ.ΟΟΟ ΕΥΡΩ, ΚΑΙ Η ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΞΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 5% ΕΩΣ 4ΟΟ.ΟΟΟ Ε
    ΑΠΟ 4ΟΟ.ΟΟΟ ΕΩΣ 6ΟΟ.ΟΟΟ ΦΟΡΟΣ 1Ο% , ΑΠΟ 6ΟΟ.ΟΟΟ ΕΩΣ 8ΟΟ.ΟΟΟ 15%
    ΑΠΟ 8ΟΟ.ΟΟΟ ΚΑΙ ΑΝΩ 2Ο%
    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΙΣ 15Ο.ΟΟΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΞΙΑ -ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ- 2Ο% ΦΟΡΟ.

    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ -ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΑ- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
    ΕΣΟΔΑ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΤΝ ΚΑΤΑ 5Ο% ΟΙ ΥΠΟΧΕΩΤΙΚΕΣ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ
    ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:28 | ΝΙΚΟΛΙΑ

    Στις γονικες παροχες γενικα δεν πρεπει να υπαρχει φορος .Θα υπαρξει αθροιστικα για φορους καθε ετους μεσο ΦΜΑΠ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:08 | μαυροβουνιωτης ιωαννης

    ΚΑΝΕΝΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑ.ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΙ ΦΟΡΟΙ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ.ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1.ΣΠΙΤΙ 100 ΤΜ. ΣΕ ΧΩΡΙΟ 100 ΕΥΡΟ ΦΟΡΟ ΕΤΗΣΙΩΣ.
    100 ΤΜ.ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΠΟΛΗ 200 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ.
    100 ΤΜ.ΣΕ ΑΘΗΝΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 400 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ.

    ΑΠΟΘΗΚΗ 20 Τ.Μ. ΣΕ ΧΩΡΙΟ 10 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ.
    ΑΠΟΘΗΚΗ 20 Τ.Μ. ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΠΟΛΗ 20 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ.
    ΑΠΟΘΗΚΗ 20 Τ.Μ. ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 40 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ.

    ΜΑΓΑΖΙ 100 Τ.Μ. ΣΕ ΧΩΡΙΟ 200 ΕΥΡΩ
    ΜΑΓΑΖΙ 100 Τ.Μ. ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ 600 ΕΥΡΩ
    ΜΑΓΑΖΙ 100 Τ.Μ. ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1200 ΕΥΡΩ

    ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ,ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:18 | ΤΑΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κύριε υπουργέ,
    φόρο στις κληρονομιές να βάλεται αλλά ταυτόχρονα να καταργήσεται όλη αυτήν την διαδικασία με τους μεσάζοντες συμβολαιογράφους και δικηγόρους. Από την στιγμή που θα υπάρχει παντου κτηματολόγιο να γίνεται η διαγραφή από τον παλαιό ιδιοκτήτη και εγγραφή στον νέο με την επίδειξη του διπλοτύπου πληρωμής του φόρου στην ΔΟΥ. Έτσι και το κράτος θα εισπράτει περισσότερα και ο αγοραστής θα ππληρώνει λιγότερα.
    Για τις γονικές παροχές λόγο του ότι στην Ελλάδα επικρατεί ακόμη ο θεσμός της οικογένειας να είναι αφορολόγητο όταν μεταβιβάζεται το ακίνητο από τον γονέα που το απέκτησε στο παιδί του.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:16 | ΚΑΛΑΤΖΗ ΛΕΝΑ

    ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
    ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣς
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΥΔΕΜΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.
    ΑΥΤΗ ΠΡΑΞΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ.

    ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ (ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΩΛΗΣΕΩΣ) ΑΚΙΝΗΤΟΥ , ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΟ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΦΗΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟ ΚΛΙΜΑΚΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:14 | Γιάννης

    ανάπτυξη δε θέλετε; Φόροι στα ακίνητα σημαίνει ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα με την οποία συνδέονται τόσα πολλά επαγγέλματα.
    και δεύτερον δεν έχει το δικαίωμα ο γονιός να μεταβιβάσει σε κάθε παιδί του από 1 τουλάχιστον διαμέρισμα; άρα αφορολόγητο στις κληρονομιές 200.000 ευρώ. Και ας ανοίξει επιτέλους το επάγγελμα των συμβ/γράφων, γιατί εισπ΄ράτουν παραπάνω από ότι γράφει στο συμβόλαιο (μήπως είναι και αφορολόγητα τα εξτρά;)

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:33 | Σαρρης Δημητριος

    ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΗ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΟΝΕΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ Η ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | ΣΤΑΘΗΣ ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ναι να υπάρχουν αυτοί οι φόροι αλλά όταν η περιουσία κληρονομείται ή μεταβιβάζεται στα παιδιά δεν πρέπει να πληρώνεται κανένας φόρος εφόσον δεν γίνεται εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου ή αυτό παραμένει στην κατοχή των παιδιών για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών το ακίνητο. Ακόμα και τα έξοδα που επιβαρύνουν τη μεταβίβαση αυτή να είναι κατά αποκοπή και όχι ποσοστό επί της αξίας του ακινήτου και να αφορούν συμβολαιογράφο, δικηγόρο και υποθηκοφυλακείο και καμιά επιβάρυνση υπέρ τρίτων.
    Σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων θα πρέπει καταρχήν να εκδοθούν για όλη τη χώρα αντικειμενικές αξίες για όλες τις κατηγορίες ακινήτων και αυτό συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Θα πρέπει να χωρίσουμε τα ακίνητα σε κατηγορίες όπως αγροτεμάχια-δασικές εκτάσεις, οικόπεδα, καταστήματα, κατοικίες και βάσει αυτού του διαχωρισμού να οριστεί ένα αφορολόγητο για κάθε κατηγορία.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:14 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Με την αναγγελία της αλλαγής της φορολόγησης στην μεταβίβαση των ακινήτων κάθε φορά προκαλείται μια μεγάλη αναστάτωση στην Ελληνική Κοινωνία.
    Ολο αυτό το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί μεγάλος συνωστισμός στα γραφεία των συμβολαιογράφων,των δικηγόρων, των μηχανικών, στα Υποθηκοφυλακεία κλπ από τις μεταβιβάσεις ακινήτων γονέων προς τα παιδιά τους ώστε να αποφευχθεί η καταβολή μεγαλύτερων ποσών φόρων μετά από την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου.
    Ας δημιουργηθεί επί τέλους ένα σταθερό και δίκαιο καθεστώς που θα έχει ώς αποτέλεσμα το αίσθημα δικαιοσύνης στους Ελληνες φορολογούμενους και θα αποφέρει και μεγάλα ποσά εσόδων στο Ελληνικό Δημόσιο τα οποία δεν θα προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας αλλά από χαμηλούς συντελεστές που θα ευνοούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:21 | Στάμος Θ. Στράτος

    Αν εκανε κάτι καλό η προηγούμενη κυβέρνηση ηταν η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών. Ειναι λάθος ενα σωστό μέτρο να καταργηθεί μόνο και μόνο από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Η περιουσία που περιέρχεται στους παογόνους ειναι αποτέλεσμα των κόπων μιάς ολόκληρης ζωής και εν πάσει περιπτώσει εισοδημάτων που εχουν φορολογηθεί στο παρελθόν. Ο φόρος στις κληρονομίες (μέσα στην ιδια οικογένεια) αποτελεί διπλή φορολογία επί εισοδημάτων που απεκτήθησαν στο παρελθόν. Αυτό ειναι αλλωστε και αντισυνταγματικό.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

    Η φορολόγηση κληρονομιάς και γονικών παροχών είναι το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται αγρίως η εργασία και τα εισοδήματα της εργασίας και να αλλάζουν χέρια περιουσίες ατελώς!

    Από άποψη κοινωνικής πολιτικής, η φορολόγηση κληρονομιάς και γονικών παροχών είναι στοιχειώδες μέτρο και γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες.

    Ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών πρέπει να μπαίνει σε περιουσίες αντικειμενικής αξίας από 150.000 και άνω. Δηλαδή να μπορεί να μεταβιβαστεί ένα διαμέρισμα χωρίς φόρο, αλλά να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει αυτό το όριο.

    Περιττό δε να πούμε ότι η ακίνητη περιουσία συγκεντρώνει κυρίως επενδύσεις εισοδήμάτων που συχνά δεν έχουν φορολογηθεί (επαγγελματίες, παραοικονομία) και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει να μπουν φόροι και μάλιστα υψηλοί.

    Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογείται αγρίως η εργασία και τα εισοδήματα της εργασίας και να αλλάζουν χέρια περιουσίες ατελώς!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΗ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΟΝΕΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΛΟΓΩ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ Η ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ.

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΑ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ Η ΣΕ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΔΕΚΟ, ΞΕΝΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΝ ΕΤΗ 2010 ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:00 | roumeliotis

    ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:29 | roumeliotis

    ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ <100.000 ΕΥΡΩ. ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:09 | pm

    Επειδή έχω πληρώσει το φόρο κληρονομιάς πριν 1 χρόνο και σας παραθέτω την άποψη μου αναλυτικά.

    Σε ένα ποσό 24000€ που πλήρωσα συνολικά πήραν περίπου

    Κράτος : 4.000€
    Συμβολαιογράφος : 7.800€
    Υποθηκοφυλακείο : 6.200€
    Ταμείο Νομικών : 6.000€

    Είναι λογικό το κράτος να παίρνει τα λιγότερα? Γιατί δεν ανοίγετε και το επάγγελμά των συμβολαιογράφων και τους αφήνετε να ασυδοτούν (αν και είναι νομικά καλυμμένοι για όλες αυτές τις υπέρογκες αμοιβές)? Ποιος άλλος παίρνει τόσα χρήματα για τόση λίγη δουλειά? Έμαθα ότι πάλι δεν θα το πειράξετε αυτό, άλλα λέγατε άλλα κάνετε. Γιατί να πληρώνω αυτά τα υπέρογκα ποσά στο ταμείο Νομικών και στο Υποθηκοφυλακείο? Δεν μπορεί επειδή ένα οικόπεδο είναι κοντά στη θάλασσα όπως το δικό μου να έχει τόσο μεγάλο φόρο, ενώ αν είναι 800 μέτρα μακριά η αντικειμενική του αξία να είναι τόσο χαμηλή ώστε να μην πληρώνω για το ίδιο οικόπεδο καθόλου φόρο και όλο το κόστος να πέφτει στις 4.000€. Η πραγματική αξία των οικοπέδων έχει πολύ μικρή διαφορά. Ανεβάστε το αφορολόγητο τουλάχιστον στις 300.000€ το άτομο και φορολογήστε με ένα συντελεστή το πολύ 2-3% και αυτό να ανεβαίνει κλιμακωτά όσο ανεβαίνει η αντικειμενική αξία του οικοπέδου. Μόνο αν μας καταφέρετε να εμπιστευθούμε το κράτος αυτό θα επιβιώσει.

    Υ.Γ. Τέλος το οικόπεδο είναι αναξιοποίητο και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πληρώσω φόρο για ένα κομμάτι γης που δεν το αξιοποιώ? Να πληρώσω φόρο αν το αξιοποιήσω ή αν το πουλήσω όχι όμως αν απλώς μου ανήκει.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:43 | pm

    Αν κάνετε αύξηση των αντικειμενικών αξιών γνωρίζετε ότι ανάλογη αύξηση θα πάρουν και τα συμβολαιογραφεία;
    Όταν αυξήσετε πχ 10% η 20% θα πάρουν και αυτοί, οπότε πέστε μου ποιος έχει πάρει τέτοια αύξηση;
    Μειώστε λοιπόν τα συμβολαιογραφικά γιατί αν αυτοί που κληρονομούν δεν έχουν χρήματα να τους γίνει ευκολότερη η πληρωμή των φόρων, γιατί αν αυτοί που παίρνουν πχ μια κληρονομιά ένα σπίτι του πατέρα τους που κάνει 200.000€ τα συμβολαιογραφικά θα είναι 3000€ και ο φόρος φαντάζομαι αλλά τόσα, πέστε μου που θα βρούνε να τα πληρώσουνε;
    Κάντε το για τα έσοδα του κράτους και όχι για τα έσοδα των συμβολαιογράφων που ένα μηδενικό επιπλέον που γράφουν στο συμβόλαιο (Φανταστείτε την κούραση)
    αυξάνεται ο μισθός τους στο δεκαπλάσιο.
    Γιατί υποχρεωτικά 1.5% η πληρωμή τους επί της αξίας και όχι ένα ποσό σταθερό.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:50 | Μιχαηλ

    Το θεωρω τελειως αδικο.Για να γινει αυτο το κατι τι πληρωσε και με το παραπανω.Αν τελικα μπει φορος πρεπει να ειναι επι τις χιλιοις και πολυ μικρο.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:14 | ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑΚΟΣ

    Ειναι απαραδεκτο μετρο & ΑΔΙΚΟ. Δηλ. ολοι αυτοι οι ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΙ που μεταβιβαζαν επι τοσα χρονια θα επωφεληθουν? δεν ειναι αδικο?

    Εχω συγγενεις που ετρεξαν τωρα και μεταβιβασαν τεραστιες περιουσιες εκατομυριων ευρω! Εγω επειδη τρεχω για την οικογενεια μου και δεν προλαβαινω ουτε μπροω να προσλαβω λογιστη θα φορολογηθω γιατι τη μεταβιβαση του πατρικου στο κεντρο, του εξοχικου στο χωριου (απο τον παππου) και 2-3 χωραφια/οικοπεδα??

    Επιτελους φτιαξτε ενα συστημα που να μην αλλαζει καθε χρονο βαλτε το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!!! είναι δυνατον αυτα να αλλαζουν με καθε ΥΠΟΥΡΓΟ??? Προσπαθεια δικαιλογησης της υπαρξης μας ειναι???

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 01:56 | petros ioannou

    eleos ,oxi allous forous ,eimaste se poly megalh ufesh,monodromos o periorismos tou dhmosiou tomea oso kai an auto ponaei tous sosialistes pou mas kyvernoun…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:25 | Νίκος Καβελαράς

    Ο γονιός έχει ήδη πληρώσει στο Κράτος ποσοστό 25% της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ αξίας για να αποκτήσει το ακίνητο.
    Ο φόρος δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιάς από γονιό σε παιδί να παραμείνει στο 1% για τα ακίνητα.
    ΜΗΝ επικαλείσθε τι γίνεται σε άλλες χώρες.
    Η συνοχή της Ελληνικής οικογένειας είναι υπέρ των οικονομικών του Κράτους. Εάν δεν υπήρχε αυτή η συνοχή η κατηγορία των νέων που ζούν από την οικογένειά τους μέχρι τα 40 τους (και βάλε) το δημόσιο ταμείο προ πολλού θα είχε ναυαγήσει για να τους στηρίζει οικονομικά.
    Δεν φτάνει αυτό??
    Αντί να επαναφέρετε το φόρο αυτό δραστηριοποιήστε τις υπηρεσίες σας να συμμαζέψουν τη δημόσια γή και να την σώσουν από τους καταπατητές.
    Περισσότερα θα ωφεληθεί το Κράτος.
    ΜΗΝ τραβάτε τα πράγματα.
    Ολοι οι νόμοι έχουν παράθυρα και πόρτες για να παραβιάζονται ΝΟΜΙΜΑ.
    Ξέρετε τι γινόταν όταν ίσχυαν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στην κατηγορία αυτή (γονικές παροχές, κληρονομιές).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:57 | Γιάννης Ρήγας

    Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης κληρονομιάς είναι απαραίτητη στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της χώρας. Πρέπει, όμως, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διατηρηθεί η βασική αρχή της ισονομίας για όλους τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος του αφορλόγητου πρέπει να συνδυαστεί με την οικογενειακή κατάσταση του κληρονόμου (παιδιά και προστετευόμενα μέλη) αλλά και τα εισοδήματά του. Η απαλλαγή του φόρου κηρονομιάς για την πρώτη κατοικία με βρίσκει σύμφωνο με την προϋπόθεση ότι η αξία του ακινήτου δε θα υπερβαίνει ένα λογικό ποσό πέραν του οποίου θα φοολογείται. Το ίδιο, όμως, αφορολόγητο ποσό πρέπει να ισχύει και για ένα εμπορικό αίνητο εφόσον ο κληρονόμος δε διαθέτει πρώτη κατοικία και καταβάλει ενοίκιο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.

    Το αφορολογητο θα πρεπει να ειναι πανω απο 600.000 ευρω.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:27 | ΝΤΟΥΤΣΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
    ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ Η ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΑΦΙ! – ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΦΟΡΟ! ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ!- ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ! ΝΤΡΟΠΗ!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:39 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    24.12.2009
    Προτείνω την χαμηλή φορολόγηση των γονικών παροχών και κληρονομιάς στους συγγενείς Α’ βαθμού.Υψηλότερα κλιμάκια φορολόγησης στους συγγενείς Β’ και άνω βαθμού.
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
    vasnombc@yahoo.com

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:14 | Βροχίδης Ιωάννης

    Το ύψος του αφορολόγητου για τον φόρο κληρονομίας και τις γονικές παροχές πρέπει να ανέλθει στις 300.000 ευρώ , ετσι ώστε να μην πλήξει μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων μικρομεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που , είτε διαθέτουν ένα και μοναδικό περιουοιακό στοιχείο , είτε αυτό είναι μικρής σχετικά αξίας . Νομίζω ότι πρέπει να φορολογηθούν αυτοί που κληρονομούν ή τους μεταβιβάζονται λόγω γονικής παροχής , μεγάλες περιουσίες , αποτελούμενες από πολυάριθμα ακίνητα σημαντικής αντικειμενικής και αγοραίας αξίας , έτσι ώστε να μην ενθαρρύνουμε κηφήνες να επαναπαύονται σε αυτά που τους ήλθαν χωρίς να κοπιάσουν .