Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 17:47 | Θανάσης

    «Δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο». Πού είναι η δικαιοσύνη;

    1. Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες δεν παίρνουν δώρα. Γιατί πρέπει να έχουν εισόδημα που αντιστοιχεί στον μικτό μισθό επί 14 μήνες.

    2. Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες έχουν πολλαπλάσια έξοδα από τους μισθωτούς. Μόνο αν τα έσοδα και τα έξοδα είναι ίδια μπορούν να εξισωθούν οι μισθοί.

    3. Κάποιος που έχει ατομική επιχείρηση χωρίς υπαλλήλους δεν μπορεί να έχει τα ίδια έξοδα με κάποιον με υπαλλήλους. Έχω ατομική επιχείρηση χωρίς υπαλλήλους γιατί δεν μπορώ να πληρώσω υπάλληλο. Για ποιο λόγο θα πρέπει να έχω τον ίδιο φόρο με κάποιον που έχει υπαλλήλους.

    4. Με ποιον τρόπο καταπολεμείτε την φοροδιαφυγή; Δηλαδή ένας που κρύβει πολλά έσοδα θα πληρώσει έναν μικρό φόρο και όλα καλά. Το νομοσχέδιο είναι ενάντια στους μικρούς. Οι μεγάλοι δεν θα έχουν πρόβλημα να πληρώσουν έναν μικρό φόρο.

    5. Όταν πας σε έναν επαγγελματία και σου λέει 100 € χωρίς απόδειξη και 124 € με απόδειξη οι περισσότεροι επιλέγουν να πληρώσουν λιγότερα από την στιγμή που δεν δίνετε κανένα κίνητρο για να πάρουν απόδειξη. Ή θα πρέπει το ΦΠΑ να επιστρέφετε στον πελάτη ή να το καταργήσετε. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και όχι με αυτό το νομοσχέδιο.

    6. Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες που έχουν απαλλαγή ΦΠΑ στα έσοδα, πρέπει να έχουν απαλλαγή ΦΠΑ και στα έξοδα αλλά και στον υπολογισμό του εισοδήματος.

    7. Αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να ανακοινωθεί πριν τις εκλογές για να βλέπατε τι ποσοστό θα πέρνατε.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:44 | Γιάννης

    Το να επιβάλεις επιπλέον προσαύξηση σε έναν έντιμο φορολογούμενο που εκδίδει τα παραστατικά του με χαράτσι 35%, 75% και 100% επί του τεκμαρτού με ταυτόχρονο συντελεστή επί μισθοδοσίας 10% επειδή έκανε το λάθος να δηλώσει όλες τις αποδοχές του προσωπικού του, στέλνει το λάθος μήνυμα προς τον επιχειρηματία, κρύψε έσοδα μην είσαι κορόιδο, υποδήλωσε την εργασία μην είσαι χαζός.
    Νομίζω ότι αν ήταν το αντίθετο, δηλαδή μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος σε αυτές τις περιπτώσεις ή αύξηση αυτώ που υποδήλωσαν από τον μ.ο. του ΚΑΔ, θα εξέπεμπε πιο σωστό μήνυμα προς τους πολίτες.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:10 | Χρηστος

    Καλησπέρα, αν και δεν είναι με αυτά που βλέπουν τα μάτια μας.
    Από τη μία πλευρά μπράβο στο υπουργείο που κατάλαβε πως για να ζήσει ένας άνθρωπος πρέπει να έχει ένα minimum εισόδημα (όπως αυτό οριοθετείται κάθε φορά). Από την άλλη μπράβο του που παραδέχεται πως πληρώνει κάτω από αυτό το ποσό πολλούς μικροσυνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους που δεν παίρνουν δώρα και επιδόματα (καθώς αυτά έχουν συνυπολογιστεί στο minimum εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων). Επίσης μπράβο του που δημιουργεί ίδιας φοροδοτικής ικανότητας φρολογούμενους πολλών ταχυτήτων (οι μεν έχουν αφορολόγητο, οι δε με το ίδιο εισόδημα δεν έχουν, άλλοι στο ίδιο εισόδημα μπορεί να φορολογούνται με συντελεστές άλλους λόγω άλλης πηγής προέλευσης εισοδήματος κλπ). Δεν θα μιλήσω για το »τυράκι» του καταργώ ποσοστιαία το τέλος επιτηδεύματος… Αυτό το ετσιθελικό τέλος και φόρος αντικαθίσταται πλέον από κάτι μεγαλύτερο. Και το πλασάρει το υπουργείο ως θετικό… Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης αυτής, παρά μόνο η πάταξη του μικρομεσαίου επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενου. Δυστυχώς έτσι είναι κύριοι του 41% (οι υπόλοιποι του 59% δεν ήταν και τόσο βλάκες τελικά). Μακάρι τα επικίνδυνα αυτά μυαλά που σκαρφίστηκαν το τερατούργημα αυτό να μπουν στην θέση τους νομικά, και δη Συνταγματικά. Οπότε οι σχετικοί κύριοι και επιστήμονες ας κάνουν το χατίρι (όχι χρέος) στην ελληνική κοινωνία άμεσα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:36 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ.

    Καλησπέρα σας!
    Το νομοσχέδιο αυτό υποτίθεται οτι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες που αποκρύπτουν εισόδημα καθώς δεν εκδίδουν αποδείξεις είσπραξης είτε από πώληση προιόντων είτε από παροχές υπηρεσιών.
    Το επάγγελμα του ασφαλιστή όμως (ΚΑΔ 66221001 ΄΄υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου΄΄) στο οποίο ο ασφαλιστής δηλώνει ως επαγγελματική έδρα την οικία του και δεν χρησιμοποιεί υπάλληλο, δεν ΔΥΝΑΤΑΙ να δηλώσει ψευδές εισόδημα και εξηγώ : Έχει αποκλειστική συνεργασία μόνο με μία ασφαλιστική εταιρεία και εισπράττει προμήθειες από αυτήν, με βάση τις πωλήσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων που επέτυχε. Στο τέλος κάθε φορολογικού έτους η ασφαλιστική εταιρεία που τον αμείβει,(θυμίζω ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΡΓΟΔΟΤΡΙΑ), εκδίδει ΒΕΒΑΙΩΣΗ πληρωμής προμηθειών και αυτό λοιπόν είναι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ που λαμβάνει αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας. Η εν λόγω βεβαίωση εκδίδεται σε δύο αντίτυπα και με βάση αυτήν συμπληρώνεται η φορολογική δήλωση.
    Εφόσον λοιπόν αυτό το εισόδημα προκύψει κάτω των 10.000 € ετησίως, και έτσι συμβαίνει με πολλούς ασφαλιστές ,γιατί να πρέπει να φορολογηθούν για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό; Δεν γνωρίζω ακόμη αν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που προτείνει το υπουργείο, θα επηρεάσει στο εξής και περιπτώσεις όπως πληρωμή διατροφής τέκνων ή και το εισόδημα αυτών που θέλουν να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου περί ευάλωτων δανειοληπτών (δεύτερης ευκαιρίας κλπ.)
    Συνεπώς παρακαλώ να δεχθείτε τουλάχιστον για αυτό το επάγγελμα να φορολογείται με βάση το αντικειμενικά πραγματικό εισόδημα και όχι το τεκμαρτό.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:06 | Σταθης

    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να συμπεριλάβοπυν ολες τις περιπτώσεις και θα υπαρχουν πολλές περιπτώσεις που θα αδικηθούν.

    Ενας Ε.Ε. με έδρα το σπίτι του χωρίς υπάληλο χωρίς τίποτα, με ποια λογική θα πληρώσει τέτοιους φόρους. Πόσο μάλλον οταν εχει εισοδήματα από άλλες πηγές.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:43 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Παρακαλώ τι θα γίνει σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας έχει εισοδήματα από ενοίκια, τόσα ώστε να ζει από αυτά, πληρώνοντας φόρους έως και 45% επί των μισθωμάτων που εισέπραξε, αφού πρώτα έχει πληρώσει τόσα και τόσα χρήματα ώστε να τα αποκτήσει;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:41 | Δημήτρης

    Υπάρχουν άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Πολλοί ταλαιπωρούνται και δυσκολεύονται να ακολουθούν τους ρυθμούς ενός μισθωτού (σπαστό ωράριο, δουλειά μακριά από την οικία τους κλπ). Εργάζονται ως ΕΕ για να έχουν ελεύθερο ωράριο κι ας βγάζουν τα απολύτως τα απαραίτητα. Να ζουν όμως με αξιοπρέπεια χωρίς να νιώθουν περιθωριοποιημένοι. Το νομοσχέδιο όλους τους θεωρεί φοροφυγάδες.
    Επίσης γιατί ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ να θεωρείται ως αξιόπιστο κριτήριο από την στιγμή που ισχυρίζεστε ότι το νομοσχέδιο έγινε για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Δεν είνα αντιφατικό αυτό;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:38 | Μεγαλομπλοκάκης

    μηχανικός, υψηλότατα αμειβόμενος. Αν έκοβε όλα τα ΤΠΥ προς την εταιρεία στην οποία εργάζεται στον εαυτό του, ο φόρος θα εκτοξευόταν λόγω αλλαγής κλίμακας στην ανώτερη. Ευτυχώς, υπάρχει η σύζυγος, επίσης μηχανικός, αυτοαπασχολούμενη σε ουσιαστική αδράνεια (λόγω παιδιών και οικογενειακής οικονομικής ευμάρειας δεν χρειάζεται να κυνηγήσει τη δουλειά). Διατηρεί, όμως, ανοιχτά βιβλία. Ο μεγαλομπλοκάκιας κόβει τα μισά ΤΠΥ στο όνομα της, με τη σύμφωνη φυσικά γνώμη της εταιρείας, κι έτσι φορολογουνται και οι δύο πχ με 22%, για την εργασία που πρόσφερει ο ένας. Ο άλλος, ο αυτοαπασχολούμενος, η σύζυγος εν προκειμένω, θα δείξει έσοδα πολύ πάνω από το τεκμαρτό που της αναλογεί, θα έχει και έκπτωση στο φόρο επιτηδεύματος 50%. Άρα, σαν οικογενειακό εισόδημα ήταν κερδισμένοι (λόγω υποβιβαασης του συντελεστή φορολόγησης), τώρα θα είναι ακόμη περισσότερο κερδισμένοι αφού θα πληρώσουν και μειωμένο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος της συζύγου. Δίκαιο; Οι υπόλοιποι κλάψτε. Αυτή είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής; Η ισονομία; Η αναλογικότητα; Η δικαιοσύνη;;;;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:25 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Η εφαρμογή της προσαύξησης, βάσει του μέσου ετησίου τζίρου οδηγεί κατ’ αποτέλεσμα στη φορολόγηση τεκμαρτού κέρδους που πλησιάζει και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα ακαθάριστα έσοδα και καταργεί τις επαγγελματικές δαπάνες. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους, που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα. Η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί και θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των ατομικών επιχειρήσεων, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:16 | Αλέξανδρος Γ

    Η σύνδεση του τεκμηρίου με το ποσό του «μικτού κατώτατου μισθού», υπολογιζόμενου για 14 μήνες, είναι εξόχως προβληματική.

    Σε ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού λ.χ. από 1-1-2024, θα αυξηθεί αντίστοιχα το τεκμήριο. Δημιουργείται επομένως ασάφεια ως προς το ύψος του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει ο ΕΕ για την επόμενη χρονιά, καθιστώντας εκ προοιμίου άκυρο οποιονδήποτε προγραμματισμό του για τα οικονομικά της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Δεν είναι λογικό να ΜΗΝ μπορεί να κάνει κάποιος έναν κατ’ εκτίμηση υπολογισμό του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει για την επόμενη χρονιά.

    Εξίσου προβληματική, αν όχι περισσότερο, είναι η εξάρτηση μέρους του τεκμηρίου από τον μέσο όρο του «ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.)». Ο μέσος όρος μπορεί να ανέβει είτε γιατί το σύνολο του κλάδου εισέπραξε περισσότερα, αλλά είτε γιατί λ.χ. το 1% επαγγελματιών του κλάδου με μεγάλο τζίρο είχαν φοβερή αύξηση στα εισοδήματά τους, λ.χ. 100%, σε σχέση με το υπόλοιπο 99% που είχε αύξηση 1-2%, ή ακόμα και μείωση. Εξαρτά δηλαδή το τεκμήριο από την οικονομική πορεία τρίτων (!), καθιστώντας αδύνατο τον εκ των προτέρων υπολογισμό του φόρου από αυτόν που θα κληθεί να τον πληρώσει, αλλά και τελικά άδικο, γιατί λ.χ. μπορεί να έχει μείωση τζίρου, θα πληρώσει επιπλέον φόρο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (!).

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:44 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Συμμετέχοντας σε αυτή την διαβούλευση καταθέτω τη σκέψη μου, πιστεύοντας ότι μπορώ να δώσω μια διαφορετική οπτική.
    Στους επιτηδευματίες υπάρχουν δύο διακριτές κατηγορίες.
    Η παροχή υπηρεσιών και η εμπορική δραστηριότητα.
    Στην κατηγορία της παροχής υπηρεσιών το κράτος εισπράττει ότι δηλώνει ο επιτηδευματίας και το αντίστοιχο ΦΠΑ που συνήθως είναι μικρό αφού δεν εκδίδονται παραστατικά ή εκδίδονται πολύ λίγα.
    Στην περίπτωση όμως των εμπορικών επιχειρήσεων και ειδικά τώρα με τα pos το κράτος έχει αρχίσει και εισπράττει πολύτιμο ΦΠΑ σε ποσοστό μεγαλύτερο από ότι παλιά.
    Με την προτεινόμενη φορολόγηση ως προς το εισόδημα των επιτηδευματιών όλοι όσοι ασκούν εμπορική δραστηριότητα και βρίσκονται στο μεταίχμιο θα αναγκαστούν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση της ποικιλότητας των προϊόντων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά. Οι καταναλωτές θα στραφούν προς τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες πού ως γνωστόν έχουνε προϊόντα των μεγάλων παραγωγικών μονάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις ασκούν και μονοπωλιακές πρακτικές.
    Τα μικρά εμπορικά καταστήματα δουλεύουν με μικρούς Έλληνες παραγωγούς συμβάλλοντας έτσι στην ελληνική παραγωγικότητα. Τέχνες και τεχνικές παραδοσιακές και συνυφασμένες με την πατρίδα μας, που στις μέρες μας οριακά υπάρχουν και συντηρούνται θα εκλείψουν.
    Για παράδειγμα ένα super market δεν θα βάλει ποτέ στο ράφι του έναν Μικρό Έλληνα παραγωγό γιατί … είναι μικρός και δεν εχει ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις πανελλαδικές ανάγκες ενός μεγάλου super Market.
    Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει εδώ, να εξεταστεί καλύτερα ο σχεδιασμός προς το μικρό λιανεμπόριο, να έχει διαφορετική πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση από τους λοιπούς επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών.
    Με την προτεινόμενη γενική αντιμετώπιση αυτοί θα υποστούν ζημιά, και κατ’ επέκταση η χώρα μας.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:05 | Ιωαννης

    Ειμαι επιχειρηματίας κομμωτης 12 έτη, με πεντε ατομα προσωπικο και κέρδη πανω απο 25.000 ευρω. Ο μέσος όρος των κερδών του ΚΑΔ μου , που εσεις οι ιδιοι λετε οτι φοροδιαφεύγει, πως γινεται να αποτελεί κριτήριο πολλαπλασιαστή του δικού μου κέρδους και να φτανω κοντα στις 40.000 χωρις να τα εχω εισπράξει;; Εγω πως θα προστατευτώ ;;; Να σταματησω να κόβω αποδείξεις μεχρι να πέσω στο μέσο ορο του ΚΑΔ μου ;
    Το επιχειρείν δεν ειναι μήνας μπαινει μήνας βγαινει .. το επιχειρείν ειναι ρίσκο με τα πανω και τα κατω του, Γιατι προσαυξάνεται το Ποσο καθε τρια χρονια ;; Πως ειναι δεδομένη η αυξηση των κερδών μου;; Ποιος μου το εγγυάται αυτο;
    Το νομοσχέδιο αυτο υποτίθεται οτι ειναι για να εμφανιστούν οσοι λενε οτι ζουν με 0 ευρω και συνεχόμενες ζημιές. Εμενα Γιατι θελετε να μου κανετε κακο λέγοντας μου με το ετσι θελω οτι βγαζω παραπανω Ενω ΔΕΝ βγαζω;; ΜΙΑ ΧΑΡΑ ζω με 25.000 ευρω το χρονο ;; Τι παρανομία ειναι αυτη ;;
    Η κυβέρνηση αυτη νομιμοποιεί και μαζεύει στοιχεια απο τους φοροφυγάδες για να κανει οικονομική πολιτικη.
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ . Ημουν φανατικά μαζι σας απο την πρωτη στιγμη Αλλα ψήφο δικια μου και πολλών άλλων σωστών τίμιων ανθρώπων δεν θα ξαναδείτε .

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 16:36 | ΑΚ

    Χαίρετε,
    είμαι ελευθερος επαγγελματίας, μητέρα με δυο παιδια, έχω έδρα το σπίτι, τα έσοδά μου δεν ήταν ποτέ πάνω απο 6000, δεν απασχολώ υπάλληλο, απαλλάσσομαι απο το ΦΠΑ λόγω τζίρου κάτω απο 10.000, εισπράττω ενοίκιο και ο σύζυγός μου έχει υψηλό εισόδημα. Εργάζομαι για να έχω ένσημα, δεν ζω απο τα έσοδα της εργασίας μου. Όλα αποτυπώνονται στο Ε1.
    Πως θα αποδείξω στην εφορία οτι αυτό είναι το πραγματικό μου εισόδημα αφου δεν ανήκω σε καμία απο τις κατηγορίες που αναφέρονται (φαντάρος, άρρωστος, φυλακισμένος…)?
    Τι θα γίνει με την απαλλαγή ΦΠΑ λόγω τζίρου?
    Εάν δεν ληφθεί μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι βέβαιο οτι θα κλείσουμε κάτω απο το βάρος αυτής της άδικης φορολόγησης.
    Οι πληροφορίες για το ποιός ελευθερος επαγγελματίας δηλώνει λιγότερα απο όσα βγάζει βρίσκονται στο Ε1: εάν ο 049, το ποσό των δανείων που πληρώνει, το ποσό του ενοικίου που πληρώνει, το τεκμήριο για το σπίτι και το αυτοκίνητό του δεν καλύπτονται απο τα εσοδήματά του, τότε κάτι αποκρύπτεται.
    Γιατί δεν αξιοποιούνται αυτές οι πληροφορίες και εφαρμοζεται ένα χαράτσι για όλους?
    Γιατί στοχοποιείται η κοινωνική ομάδα των ελευθέρων επαγγελματιών προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους? Δεν θα ήταν σωστότερο να ανακαλυφθουν οι φοροδιαφεύγοντες και να εφαρμοστεί δικαιη φορολογία σε όλους?
    Δυστυχώς το νομοσχέδιο μαρτυρά ανικανότητα και η κυβέρνηση θα έχει ακόμα και εμάς που στηρίζουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής, απέναντί της.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:43 | PERRY

    Απαράδεκτο, ομολογία κράτους για ανικανότητα ελέγχου της φοροδιαφυγής.
    Το σωστό θα ήταν να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για ηλεκτρονικές πληρωμές όπως έσοδα- έξοδα η πλήρη επιστροφή του ΦΠΑ 24%.
    ΠΧ (1)
    Μελετητής Δημοσίων Έργων ελεύθερος επαγγελματίας, παίρνει μία δουλειά κάθε πχ 3 χρόνια, έχει ζημία 2 χρόνια και το 3ο πληρώνεται 70.000. Παράλληλα μπορεί και συντηρεί το γραφείο του και τον εαυτό του γιατί έχει και έσοδο από ενοίκια πως θα φορολογηθεί σωστά?
    Μάλλον πρέπει να ψάξει και αυτός δουλειά στο εξωτερικό που προσφέρεται έτσι και αλλιώς.
    ΠΧ (2)
    Ιατρός μισθωτός έχει το ιδιωτικό του Ιατρείο στο Κολονάκι και παίρνει 150 Ε απογευματινή επίσκεψη. Πως θα φορολογηθεί για τα απογευματινά του ελ. επ.?
    Γιατί δεν αντιγράφουμε τον φορολογικό νόμο της Τσεχίας η της Ρουμανίας που τα έχουν πάει απείρως καλλίτερα από εμάς τα τελευταία 30 χρόνια?

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:14 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Παρότι η εφαρμογή της προσαύξησης, βάσει του μέσου ετησίου τζίρου αποσκοπεί στον περιορισμό της δήλωσης υπερβολικών δαπανών, οδηγεί κατ’ αποτέλεσμα στη φορολόγηση τεκμαρτού κέρδους που πλησιάζει και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους, που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:29 | Ν Τ

    Α. Το μέτρο πρέπει να εξαιρεί όσους φορολογούνται με βάση την περ στ, της παρ 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ.

    Β. Η προσαύξηση του τεκμαρτού φορολογητέου με βάση το μέσο όρο του τζίρου του ΚΑΔ οδηγεί σε επιβράβευση της φοροαποφυγής καθώς κανείς δε θα θέλει να κόψει απόδειξη μην βρεθεί πάνω από το μέσο όρο τζίρου. Πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:12 | Ειρήνη

    Οι Ε.Ε. και οι αυτοαπασχολούμενοι θεωρούνται a priori, από το κράτος, ΟΛΟΙ τους φοροκλέφτες. Για αυτό το λόγο είχε θεσπιστεί το τέλος επιτηδεύματος: «τολμάς να έχεις ανοιχτά βιβλία»; «πλήρωσε 650€» (αλήθεια, ως πόσο σε τι μισθό μισθωτού αναλογεί ως φόρος;), συν φόρος από το ΠΡΩΤΟ ευρώ (σε ποια άλλη κατηγορία ισχύει αυτό; στους Δ.Υ., στους Ι.Υ., στους συνταξιούχους; σε ποιους;) Α, ξέχασα, θα μειωθεί, λέει, το τέλος επιτηδεύματος κατά 25%, εφόσον θα έχει ει ήδη θεσπιστεί το διπλάσιο οριζόντιο χαράτσι (πχ για αυτοαπασχολούμενο άνω 12ετιας, 10000*9%+4196*22%). Για ποιά φορολογική δικαιοσύνη μιλάτε;;;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:10 | Ν Τ

    Α. Το νομοσχέδιο επαναφέρει παλαιολιθικές οριζόντιες ρυθμίσεις, αντί να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή σε ατομική βάση, όπως είναι το δίκαιο, με χρήση σύγχρονων μεθόδων ελέγχου. Δεν είναι όλοι οι κλάδοι το ίδιο, ούτε όλες οι χρονιές το ίδιο. Το νομοσχέδιο ευνοεί τους μεγαλο-επαγγελματίες σε βάρος των μικρών. Οι μεγάλοι πάντα δήλωναν ένα ποσό προκειμένου να καλύπτουν και τα τεκμήρια διαβίωσης (μεγάλα σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα κτλ.) αλλά το ποσό αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι κλάσμα των πραγματικών κερδών. Αυτοί οι επαγγελματίες θα έχουν και ελάφρυνση από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Αντιθέτως, οι μικροί που για διάφορους λόγους έχουν μικρό εισόδημα θα υποστούν βίαιη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών μικρο-επαγγελματιών και μεταφορά τους στην μαύρη αγορά.

    Β. Υπάρχουν πολλές γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν το επιτήδευμα δουλεύοντας περιορισμένες ώρες προκειμένου να καλύπτουν και άλλες ανάγκες της οικογένειας. Με αυτό τον τρόπο έχουν μικρό εισόδημα το οποίο συνεισφέρουν στην οικογένεια και καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να λάβουν και κάποια σύνταξη μελλοντικά. Πρέπει, να υπάρξει διάταξη που να μειώνει αισθητά το τεκμαρτό εισόδημα για γυναίκες ελ. επαγγελματίες με παιδιά, ιδίως όταν ο σύζυγος με το εισόδημά του καλύπτει τα τεκμήρια διαβίωσης της οικογένειας.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:43 | Μάνια

    Δεν βγάζεις ως αυτοαπασχολούμενος αυτά που σου λέει το κράτος, άρα ΚΛΕΙΝΕΙΣ, δεν έχεις άλλη λύση. Το κράτος (επειδή ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να σε ελέγξει, παρά τα όσα μεγαλεπήβολα λέει) θα χάσει (από εκείνα που ίσχυαν ως τώρα): 650€ τέλος επιτηδεύματος, 12*ΕΦΚΑ (πχ 12*311,52€ για μηχανικό της χαμηλότερης ασφ. κατηγορίας), συν φόρο (στο όποιο πόσο, από το ΠΡΩΤΟ ευρώ), συν ΦΠΑ, συν προκαταβολή φόρου και ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ επίδομα ανεργίας για 3-9 μήνες (εφόσον ο αυτοαπασχολούμενος πλήρωνε το δεκαρικάκι το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ). Βέβαια, υπάρχει και η άλλη λύση: κλείνεις και βγαίνεις στη μαύρη εργασία, χωρίς ασφάλιση αλλά και χωρίς να δίνεις στο κράτος φόρο για λεφτά που δεν βγάζεις… Αυτή είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;;;; Για τους Δ.Υ ή Ι.Υ. που δουλεύουν μαύρα (υδραυλικοί τα σαββατοκύριακα, ιδιαίτερα μαθήματα τα απογεύματα, κλπ) γιατί δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη; Γιατί ΑΠΛΑ δεν μπορείτε και δε μπορέσετε ΠΟΤΕ να παταξετε τη φοροδιαφυγή. Όλα είναι προσχήματα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 15:34 | ΑΛΚΗΣ ΜΑΡΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Κύριοι , προφανώς και ΔΕΝ έχετε καταλάβει τη πραγματική εικόνα της αγοράς και πως λειτουργει .
    Άμεσα αρχίσανε ήδη οι διακοπές επαγγέλματος για πολλούς (κουρείς , ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) τους δίνετε την ωραία ευκαιρία να ΜΗΝ πληρώνουν φράγκο και κυρίως θα φτιαχτούν ωραιότατες εταιρείες μεταξύ τους , θα προσθέσουν της ζημιές τους και θα ψαχνετε ευρω να βάλετε στα ταμεια .
    ΕΙΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:10 | Μαριάνθη

    Με ποιο «δικαίωμα» ορίζετε σε κάποιον αυτοαπασχολούμενο πόσο εισόδημα πρέπει να έχει από την εργασία του, γιατί αλλιώς δεν του αξίζει να υπάρχει (και μάλιστα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, αιφνιδιάζοντας τους πάντες στο τέλος του έτους); Υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι που παρέχουν υπηρεσίες (πχ μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές κλπ) που έχουν ανοιχτά βιβλία, έχουν αρκετά χρόνια στο επάγγελμα, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει να έχουν αρκετό εισόδημα από την εργασία τους (πχ κακές δημόσιες σχέσεις), έχουν φορολογημένα εισόδημα (πχ ενοίκια, εισόδημα συζύγου, κλπ), μπορεί να έχουν έδρα το ίδιο τους το σπίτι, και απλά ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ίσως και να φυτοζωούν, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα) γιατί είτε ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, είτε είναι κοντά στη σύνταξη, είτε απλά θέλουν να έχουν ασφάλεια. Αυτούς γιατί τους κλείνετε και τους οδηγείτε είτε στην ανεργία είτε στη μαύρη εργασία; Πού είναι τα αποτελέσματα του πολυδιαφημισμένου ψηφιακού κράτους, των διασταυρώσεων, του myData, των Pos, των ελέγχων της ΑΑΔΕ, των.., των.., των.. Πώς μπορεί κάποιος να μιλάει για φορολογική δικαιοσύνη έστω κι αν πλήττεται ένας άνθρωπος; Πώς μπορούν τα «τεκμήρια» να θεωρηθούν λύση για την παράταξη της φοροδιαφυγής, ένα μέτρο από το μακρυνό παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν άλλα μέσα ελέγχου; Πώς μπορεί κάποιος να μιλάει για φορολογική δικαιοσύνη όταν ο κάθε αυτοαπασχολούμενος θα πληρώνει για να αναπνέει και μόνο 650*75%€, συν 9%*10000€, συν 22%*4196€, συν ΕΦΚΑ*12, συν ΔΕΚΟ, συν ΕΝΦΙΑ (ή ενοίκιο επ.χωρου, ακόμη χειρότερα), συν προκαταβολή φόρου για έσοδα που ΘΑ (ΘΑ!) έχει την επόμενη χρονιά; Γιατί οι άλλες ομάδες πολιτών να έχουν αφορολόγητο και οι Ε.Ε./αυτοαπασχολούμενοι όχι;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:43 | ΠΑΠΠΑΣ ΗΛΙΑΣ

    Η Κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών(ασφαλιστικοί πράκτορες ) που αμείβονται με προμήθεια από ασφαλιστικές εταιρείες και δεν έχουν ΦΠΑ( άρα τα τα έξοδα που έχουν , έχουν φορολογηθεί με το συντελεστή ΦΠΑ ), εκτός των ενοικίων γραφείων .θα πρέπει να φορολογηθούν τα καθαρά τους έσοδα σαν μισθωτοί για να έχουν το αφορολόγητο και τους συντελεστές αυτών και απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος αφού είναι ξεκάθαρο το ύψος των μικτών εσόδων από ΑΕ.
    ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ !!!

    ΠΡΟΤΑΣΗ :1)ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
    2)ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΟΤΩΝ
    3)ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΞΟΔΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ (ΕΞΟΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ,ΚΙΝΗΣΗΣ ,ΔΕΚΟ ΚΤΛ.)

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:22 | Αριστόνους

    Το μέτρο δεν πρέπει να ισχύει για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι αφού όλα τα έσοδα περνάνε υποχρεωτικά στο Mydata. Ακόμα περισσότερο για συνταξιούχους του 70% που έχουν απλά κρατήσει το μπλοκάκι για συμπλήρωση της σύνταξης

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:47 | Yiannis Kountourogiannis

    Η επιβολή τεκμαιρόμενου εισοδήματος και μαλιστα με τον περιγαφόμενο στο προς ψήφιση νομοσχέδιο γυρίζει την Οικονομία μας 250 χρόνια πίσω . Θα ζήσουμε ξανά την εποχή του φοροεισπρακτορα του σουλτάνου και των ολιγαρχών. Πραγματικά πρόκειται γαι την πιο οποσθοδρομική κυβερμητική πολιτική από τη Μεταπολίτευση και μετά . Στο όνομα της εξυπηρετησης συμφερόντων λιγοστών εταιρειών καταποντίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματιες που ασκούν ατομικά το επαγγελμα τους. Η διαταξη του αρθ 13 είναι προφανώς αντισυνταγματική και φέρει βαρεως τύπου στοιχεία μίμησης του νόμου Κατρουγκαλου, που έχει ήδη κριθεί προδήλα αντισυνταγματικό. Η εφαρμογή ενός τέτοιου φορολογικού πλαισίου θα οδηγήσει στην έξοδο δίχως επιστροφή χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιπών μέσου εισοδήματος , γεγονός που προφανώς αποτελεί και τον σκοπό του νομοθέτη, που σε κάθε περίπτωση κατανοεί απόλυτα την αμτισυνταγματικότητα και την απανθρωπια του νόμου

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:43 | Πέτρος Ελευθεριάδης

    Ένα σύστημα που θα αδικήσει αρκετά άτομα που ΟΝΤΩΣ έχουν χαμηλά εισοδήματα και δεν φοροδιαφεύγουν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιο. Πώς ζούνε αυτά τα άτομα; Από ενοίκια, από καταθέσεις παλαιότερων χρόνων, μένουν σε δικά τους σπίτια κλπ. Όλα αυτά είναι γνωστά και δεν χρειάζεται καμιά απόδειξη εκ μέρους του φορολογούμενου, είναι όλα δηλωμένα και πληρώνεται φόρος γι’αυτά. Γιατί συνεχίζει να έχει την επιχείρησή του; Γιατί ελπίζει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα! Αλλά ας υποθέσουμε ότι κάποιος βγάζει συνήθως αυτά τα λεφτά που εσείς βάζετε ως βάση, αλλά μια χρονιά έχει ζημιές γιατί απλά δεν είχε πελάτες, όχι για λόγους ανωτέρας βίας. Θα δηλώσει πάλι το τεκμαρτό εισόδημα; Είμαστε σοβαροί; Δεν επιτρέπονται οι ζημίες;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:25 | Γιώργος

    Καλησπέρα σας,

    1.) Το εκάστωτε κράτος οφείλει να είναι δίκαιο προς τους πολίτες. Οφείλει να υπολογίζει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με βάση τον KAΘΑΡΟ κατώτατο μισθό, που είναι και το πραγματικό ποσό που λαμβάνει ο μισθωτός στην τσέπη.

    Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης είναι ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ και ο ΕΦΚΑ είναι έξοδο.

    Άρα ο υπολογισμός του 780*14=10920€ πρέπει να μετατραπεί σε 667*14 = 9338€ το οποίο πλησιάζει την πραγματικότητα.

    Αν το κράτος θέλει να επικαλείται τη φορολογική δικαιοσύνη τότε θα πρέπει πρώτο να κάνει σωστούς υπολογισμούς κι όχι να είναι ο νο 1 κλέφτης της κοινωνίας.

    Παρακαλώ διορθώστε.

    2.) Γιατί εξαιρούνται οι αγρότες? Αυτοί δεν παράγουν και πουλάνε προϊόν? Πως θα εμπεδοθεί το αίσθημα της φορολογικής δικαιοσύνης?

    3.) Γιατί οι βουλευτές έχουν τεράστιο αφορολόγητο και δεν εξομειώνονται με τους μισθωτούς

    4.) Από το νομοσχέδιο απουσιάζουν σαφείς δράσεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου καυσίμων, του transfer pricing των πολυεθνικών κλπ κλπ. Παρακαλώ ενσωματώστε ώστε να υπάρχει η φορολογικήν δικαιοσύνη που επικαλείστε.

    Με εκτίμηση,
    Γιώργος

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:30 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    1. Το κράτος εισπράττει ήδη από την ατομική επιχείρηση:
    α) ασφαλιστικές εισφορές
    β) ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενούς του
    γ) φόρο χωρίς αφορολόγητο όριο ακόμα και με ζημιές με το υπάρχον σύστημα τεκμηρίων
    δ) Τέλος επιτηδεύματος (ελάχιστος φόρος για όλους)
    ε) Φόρο ενοικίου από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου της έδρας
    στ)Άλλους τυχόν φόρους και τέλη (Φόρος διαμονής, περιβαλλ.τέλος, χαρτόσημα κτλ)
    ζ) Φόρους-Τέλη από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας της έδρας

    2. Πολλές ατομικές επιχειρήσεις θα κάνουν διακοπή, με αποτέλεσμα:
    α) να χαθούν όλα αυτά τα κρατικά έσοδα και
    β) να συνεχίσουν να εργάζονται «μαύρα» με αποτέλεσμα να αυξηθεί το μαύρο χρήμα και η παρανομία

    3. Πολλές ατομικές θα μετατραπούν σε εταιρείες με δύο εταίρους, με αποτέλεσμα να μην πληρώσουν τόσο μεγάλο φόρο όσο στην ατομική.

    4. Όσοι παραμείνουν με ενεργές ατομικές, για να μειώσουν τις προσαυξήσεις απο το τεκμαρτό εισόδημα, θα προσπαθήσουν:
    α) να μειώσουν τις δηλωμένες ώρες/μέρες των εργαζομένων τους ή ακόμα και να απολύσουν για να μειωθεί το ετήσιο κόστος τους (μειωμένες και οι ασφαλιστικές εισφορές)
    β) να μειώσουν τα έσοδά τους (φοροδιαφυγή) (μειωμένα και τα έσοδα από ΦΠΑ)

    5. Με την αύξηση της φορολόγησης, με ταυτόχρονο «κόψιμο» των επιδομάτων, οι ατομικοί επιχειρηματίες θα έχουν μικρότερο τελικό πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα για να «ρίξουν» στην αγορά και στην οικονομία, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κυκλοφορία του χρήματος και φυσικά τα έσοδα του κράτους.

    6. Έχουν συνυπολογιστεί όλα αυτά τα χαμένα έσοδα? Τελικά το κέρδος του κράτους θα είναι όσο υπολογίζεται ή με όλα αυτά που θα γίνουν τελικά θα είναι πολύ μικρό και θα έχει πιο πολλά αρνητικά αποτελέσματα?

    7. Για σύγκριση, ένας μισθωτός πληρώνει:
    α) ασφαλιστικές κρατήσεις πολύ λιγότερες από τις κρατήσεις εργοδότη και ελεύθερου επαγγελματία και
    β) φόρο ο οποίος
    i) υπολογίζεται στον καθαρό και όχι μικτό μισθό του
    ii) έχει αφορολόγητο όριο, το οποίο μάλιστα αυξάνεται με τα τέκνα

    π.χ. μισθωτός με 10ετή προυπηρεσία (μικτά 1.014€, καθαρά 872€) πληρώνει περίπου 2.000€ ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζόμενου + 575€ φόρο ετησίως, σύνολο 2.575€. (με τέκνα μειώνεται κι άλλο)
    Ατομική επιχείρηση 10 έτη πληρώνει τώρα 2.883€ ασφαλιστικές εισφορές + 650€ τέλος επιτηδεύματος, σύνολο 3.533€. Πληρώνει ήδη παραπάνω, ακόμα και χωρίς να υπολογίσουμε τον οποιονδήποτε πιθανό φόρο ή πιθανές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων του.
    Πώς λοιπόν κατηγορούνται οι ατομικοί επιχειρηματίες ότι δεν συνεισφέρουν?
    Με τον νέο νόμο θα πληρώνει συνολικά 5-6-7.000….. Ο μισθωτός? 2.575€.

    8. Για να υπάρξει σύγκριση της φορολόγησης της ατομικής επιχείρησης με αντίστοιχα δεδομένα του εξωτερικού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα της οικονομίας, ώστε να υπολογιστεί το πραγματικό κέρδος της επιχείρησης. Π.χ. έχει αυξηθεί πολύ το κόστος των ΔΕΚΟ, οι ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζομένων είναι πολύ ψηλά, κτλ.

    9. Ατομικός επιχειρηματίας που μετατρέπεται σε μονοπρόσωπη εταιρεία θα πληρώνει φόρο σαν ατομική επιχείρηση. Σε αντίθεση, μονοπρόσωπη εταιρεία ήδη υφιστάμενη ή που θα ιδρυθεί χωρίς να έχει ήδη ατομική, θα φορολογείται κανονικά σαν εταιρεία. Αν αυτό και όλα τα παραπάνω δεν είναι αδικία, τότε δεν ξέρω τι είναι.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:08 | Γεωργιος Γιαννουλεας

    1) ειναι αλλος ο ελευθερος επαγγελματιας με υπαλληλους και αλλος ο αυτοαπασχολούμενος. Πολύς κόσμος απλά δουλεύει ως ατομική επιχείρηση γιατι δεν μπορεί να εξασφαλίσει καν ενα βασικό μισθό ως υπάλληλος. Να υπάρξει διαφορετική φορολογική μεταχείριση του αυτοπασχολούμενου από τον επιχειρηματια – εργοδοτη – μετοχου
    2) αν υπήρχε αφορολόγητο στους ελευθερους επαγγελματιες θα μπορούσε να εμφανιστεί μεγαλύτερος τζίρος (και αρα εσοδα φπα) αφού δεν θα υπήρχε φορόλογηση του ελάχιστου εισοδήματος που πολλοί αυτοαπασχολούμενοι κερδίζουν αυτο και μόνο
    3) να συνοπολογιζεται ο τζιρος. Τα εξοδα μιας επιχείρησης να ειναι κομμάτι υπολογισμού της κερδοφορίας (αν αφαιρεθούν αγορές παγίων που θα υπολογίζονται ως ποσοστό αποσβεσης)
    4) να παίρνονται υποψη οι οφειλές της επιχείρησης. να μπορεί να ελεγχθει η αδυναμια (και αρα η κερδοφορία) και να μην τσουβαλιάζεται με στρατηγικές συνειδητών κλεισιμάτων

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:37 | Ηλίας Αρβανίτης

    Θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους επαγγελματίες οι οποίοι τα προηγουμενα χρόνια δήλωναν σημαντικά κέρδη αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουν να παρουσιάσουν κέρδη μια συγκεκριμένη χρονιά. Δεν γίνεται κάποιος να έχει δηλώσει την προηγούμενη πενταετία κέρδη 200.000 για παράδειγμα και να τιμωρείται όταν την 6η χρονιά δεν έχει να παρουσιάσει κέρδη. Γιατί δεν ισχύει κάτι σαν τη ανάλωση κεφαλαίου που ίσχυε στα τεκμήρια διαβίωσης;
    Για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, η λύση είναι μια. Έκπτωση όλων των δαπανών διαβιωσης 100% και φορολόγηση στο υπολειπόμενο. Οι Αμερικάνοι που το εφαρμόζουν δεν είναι λιγότερο έξυπνοι απο εμάς.
    Κατά τα λοιπά στο νομοθέτημα θα μπορούσαν να έχουν συμπεριληφθεί και οι ρυθμίσεις για τα έκτακτα επιδοματα και απο κάτω να υπογράφουν από κοινού οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Λαφαζάνης.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 14:16 | Νικόλαος Παναγιώτου

    Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, το νέο μέτρο δεν πρόκειται για φορολογία, ούτε για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το τεκμαρτό ΚΕΡΔΟΣ, με αντικειμενικό προσδιορισμό, συνιστά ένα νέο, αυξημένο ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ, ή ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ, το οποίο, υποτίθεται, ότι η ίδια κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει. Ας γράψουν λοιπόν, με ειλικρίνεια, ότι επιβάλλεται ένα νέο τέλος επιτηδεύματος, άλλως κεφαλικός φόρος, και δη αυξημένο κατά 50%-500%, ανάλογα με την περίπτωση και ας σταματήσει η συζήτηση περί δήθεν φορολογίας.

    Ας αναλογιστουν επίσης, πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κλείσουν τα βιβλία τους, πόσοι θα ενταχθουν σε εταιρίες και πόσοι θα απολύσουν υπαλλήλους, ώστε να μην αυξηθεί η δική τους φορολογία. Η λογική δε ότι, αφού έχεις υπάλληλο, άρα βγάζεις τουλάχιστον τα ίδια, είναι τελείως λαϊκίστική και οδηγεί παράλληλα στην αύξηση της ανεργίας.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:38 | ΚΩΣΤΑΣ

    Είναι παντελώς εσφαλμένο και άδικο μέτρο η ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ επιβολή τεκμαρτού κέρδους σε όλες τις ατομικές επιχειρήσεις. Παρόμοια μέτρα του παρελθόντος (πχ νόμος Αλέκου Παπαδόπουλου) απέτυχαν παταγωδώς. Αν επιμένετε, θα πρέπει να προσδιοριστεί το αντικειμενικό κριτήριο με βάση την αναλογία δαπανών/ακαθαρίστων. πχ άλλο πράγμα δαπάνες 5.000/ ακαθάριστα 15.000€ (δηλαδή 10.000€ καθαρά , με υψηλό ποσοστό κέρδους 33 %) και 90.000€ δαπάνες/ακαθάριστα 100.000€ (δηλαδή πάλι 10.000€ καθαρά, με πολύ μικρό όμως ποσοστό κέρδους μόλις 10%).
    Επίσης η θέσπιση κριτηρίου με βάση τα έτη άσκησης ενός επιτηδεύματος είναι ανεδαφική. Επαγγελματίας 12 ετίας έχει κάνει έναρξη εν μέσω μνημονίου και ακολούθησαν μνημόνια, μεσοπρόθεσμο, κλείσιμο τραπεζών, πάλι μνημόνιο, κορωνοϊός , δηλαδή πρωτόγνωρες καταστάσεις για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.
    Αποσύρετε το νομοσχέδιο διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κλεισίματος μικρών επιχειρήσεων, αύξησης ανεργίας, μαύρης εργασίας και οικονομικής κρίσεως εν μέσω συνεχούς αύξησης των τιμών και ενεργειακής κρίσεως.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:29 | ΚΒΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    εντελώς παράλογο και άδικο, καθαρά κεφαλικός φόρος , εξισώνετε τον περιπτερά της γειτονιάς με τον γιατρό στο κολωνάκι και ferrari
    αναχρονιστικό, από τη δεκαετία του ’50
    όσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής..αυτό είναι ανέκδοτο
    τι εμποδίζει να πληρώνεται κάποιος »μαύρα»?
    ούτε η ΤΡΟΙΚΑ έφερε κάτι τέτοιο

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:20 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ

    1) Στο εν λόγω άρθρο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ζευγάρι ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι, εάν εφαρμοστεί ως έχει το νομοσχέδιο, υποχρεούνται σωρευτικά, να καταβάλλουν ποσά φόρου άνω των 5.000 ευρώ (έκαστος 2.500 ευρώ τεκμαρτό) και ασφαλιστικών εισφορών 7.000 ευρώ (3.500 ευρώ έκαστος), δηλαδή σύνολο φορολογικών/ ασφαλιστικών υποχρεώσεων ανω των 12.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζουμε τα έξοδα γραφείου και διαβίωσης. Δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη και αναλογικότητα στην φορολόγησή τους, ακόμα και σε σχέση με μισθωτούς ή αγρότες.
    2) Η εφαρμογή του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου κέρδους από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., οδηγεί σε δήμευση επί της ουσίας της περιουσίας του φορολογούμενου. Δηλαδή, ως σωστός φορολογούμενος, δηλώνω όλα μου τα ακαθάριστα έσοδα, που ανέρχονται σε ποσό 35.000 ευρώ και εάν ο μέσος όρος του Κ.Α.Δ. μου είναι 17.000 ευρώ, με φορολογείτε για 30.000 ευρώ, παρότι μόνο τα γραμμάτια των δικαστηρίων μου ανέρχονται σε 15.000 ευρώ και το καθαρό μου εισόδημα ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Δηλαδή φορολογούμαι με την εισαγωγή του τεκμαρτού των 30.000 ευρώ, για εισόδημα καθαρό που δεν εισπράττω και επιβάλλεται φόρος για ανύπαρκτο εισόδημα επί της ουσίας. Θέλουμε να δηλώσουμε ΟΛΑ μας τα έσοδα και μας τιμωρείτε, επιβάλλοντας φορολογία επί των ακαθάριστων εσόδων μας!
    3) Η προσαύξηση 10% ανα τριετία είναι υπερβολική και άδικη, ιδίως μετά την 12ετία άσκησης επαγγέλματος, καθότι δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως ανωτέρα βία ή το ότι η δεκαετία της οικονομικής κρίσης, δεν οδήγησε σε άνοδο της πελατείας μας ή των υποθέσεών μας, κατά συνέπεια δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του τζίρου και των κερδών μας. Είναι ανελαστική και όχι ρεαλιστική η πρόβλεψη για 10% ανα τριετία.
    4) Οσοι αποκερδαίνουν 7-8.000 ευρώ ετησίως και είναι άνω της 12ετίας, θα αντιμετωπίσουν υπέρογκη αύξηση του φόρου από τα 1.000 ευρώ στα 2.500 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε κλείσιμο βιβλίων και αντίστοιχη απώλεια εσόδων του κράτους.
    5) Επί νόμου Κατρούγκαλου (που αντικειμενικά κρίθηκε ως φορομπηχτικός), οι εισφορές κάποιου δικηγόρου που είχε καθαρό εισόδημα 30.000 ευρώ, ανέρχονταν σε 7.500 ευρώ και επιβαλλόταν φόρος 12.500 ευρώ, δηλαδή δημευόταν το εισόδημά του σε ποσοστό 2/3 ή 66%. Σήμερα με την εφαρμογή του φορολογικού οδηγούμαστε αθροιστικά στην επιβολή εισφορών και φόρων αναλόγου ύψους. Αισθάνεται η κυβέρνηση ότι εφαρμόζει ένα δίκαιο σύστημα;
    6) Θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί διαχωρισμός των δικηγόρων, καθότι είμαστε ο μοναδικός κλάδος, που πληρώνει προκαταβολή φόρου 20% και ασφαλιστικών εισφορών 20%, μέσω των γραμματίων των δικαστηρίων, ενώ μας γίνεται και παρακράτηση ΦΠΑ 24%. Η καθολική εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος (ιδίως σε σχέση με τον ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ.) οδηγεί στην εν τοις πράγμασι, μή αφαίρεση των εξόδων των γραμματίων και δικαστηρίων, με αποτέλεσμα να φορολογούμαστε για πλασματικό εισόδημα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:56 | Τάσος Χ

    Ελέυθερος επαγγελματίας με 10 έτη, χωρίς εργαζόμενο με δαπάνες μόνο τις αναμφισβήτητες παραγωγικές από την εφορία.

    Έσοδα: 18000
    Ενοίκια: 2400
    ΕΦΚΑ: 3000
    Συνδρομές προγραμμάτων: 2400
    Ενέργεια: 800
    Τηλεφωνία: 800

    Κέρδη πραγματικά: 8600

    Γιατί να δηλώσει κέρδη 14196;
    Ποιός θα του πληρώσει τα υπόλοιπα 5596 ως έσοδα για να πληρώσει τον φόρο που ζητάτε;

    Αν πάω τα βιβλία μου στην εφορία για έλεγχο θα με συμπεριλάβετε στο μαχητό;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:51 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θεωρώ ότι η υποπερίπτωση (αβ) δεν θα πρέπει να ανάγει σε μισθό πλήρους απασχόλησης.

    Το νόημα του νόμου είναι ότι ένας Ελεύθερος Επαγγελματίας δεν θα πρέπει να δηλώνει λιγότερο από τους υπαλλήλους του. Στην περίπτωση που έχει έναν part-time για 550 ευρώ (παράδειγμα), γιατί θα πρέπει να αναχθεί αυτό σε 1100?

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο υψηλότερα αμοιβόμενος σε όλη τη χρονιά (χωρίς να γίνει αναγωγή σε πλήρους απασχόλησης).

    Επίσης, εάν κάποιος προσέλαβε έναν υπάλληλο τον Οκτώβριο, γιατί θα πρέπει να γίνει αναγωγή σε όλη τη χρονιά;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:11 | Γεωργία Ράμμου

    Στις προγραμματικες σας δηλώσεις γιατι δν ενημερώσατε τον κοσμο τι νομοσχεδιο θελετε να βγαλετε κ να πληξετε τις μικρομεσαιες επιχειρησεις ακομα περισσοτερο να ξερει ο κοσμος τι ψηφιζει. εμενα το κρατος π δν εχω υπαλληλους πως ακριβως θα με στηριξει αν παθω ατυχημα ή ασθενεια κ δν μπορω να δουλεψω? τους μηνες που δν βγαινουν τα εξοδα κ πληρωνω απ αυτα π εχω στην ακρη τους υπολογιζει? οτι ακομα κ αν κανω καλο τζιρο παντα πρεπει να εχω ενα κεφαλαιο στην ακρη για περιπτωση αναγκης να ειμαι ενταξει στις υποχρεωσεις μου?
    Κυριοι πολυ απλα ετσι θα μεγαλωσετε την φοροδιαφυγη κ φυσικα κανενας μας δν θα ξεχασει στις επομενες εκλογες τους αδικους φορους που θα πληρωσουμε

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:45 | Γ.Ρογδάκης

    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προβληματικό

    1.Τι θα γίνει με τους απαλλασσόμενους από το ΦΠΑ με τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ; Θα πρέπει να εξαιρεθούν ή να αλλάξει ο νόμος.
    2.Δεν χτίζει φορολογική συνείδηση αφού στην ουσία το οικοδόμημα του My Data
    γκρεμίζεται με τόνωση της φοροδιαφυγής.
    3.Καταργεί το έσοδα μείον έξοδα και την λογιστική. Δεν είναι απαραίτητο πλέον να περνιούνται όλα τα έξοδα αφού δεν λαμβάνονται υπόψιν,ιδιαίτερα στα μικρότερα εισοδήματα.
    4.Οι περισσότεροι δεν θα εκδίδουν αποδείξεις εσόδων και θα πηγαίνουν έως το όριο των τεκμηρίων.
    5.Καταργεί την φορολόγηση με βάση την φοροδοτική ικανότητα..Είναι άδικο και απαξιώνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:45 | Ανδρέας Ραζής

    Η πρόθεση σας είναι οι Έλληνες να μην κάνουν παιδιά για αυτό και κόβετε το α21 σε όλους.
    Μεθαύριο που θα συναντηθείτε με τον ερντογαν δεν πατε όπως είστε μαζί του στην Τουρκία

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:12 | Χαρίλαος Γκιουλτζόγλου

    Εάν νομοθετηθει έκπτωση φόρου 50% στις αμοιβες των γιατρών, μηχανικών, κλπ, το Δημόσιο θα χάσει φορολογηταία ύλη (από φορολογούμενους μισθωτούς, κλπ) που φορολογείται με π.χ. 30% αλλά θα κερδίσει ισόποση φορολογηταία ύλη που φορολογείται με συντελεστή π.χ. 44%. Αυτό θα μπορούσε να γίνει έστω για 2 μόνο χρόνια. Στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί ο φορολογούμενος π.χ. γιατρός να δικαιολογήσει τεράστια μείωση εσόδων, ακόμα και αν καταργηθεί η έκπτωση 50%. Θα υποχρεώνει αυτός πλέον τους πελάτες να πάρουν απόδειξη.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:17 | Μπάμπης

    Ρε παιδιά για εμάς που δεν έχουμε κάνει κάν έναρξη στην εφορία δεν προβλέπεται τίποτα. Δηλαδή μόνιμα στην αφάνεια θα είμαστε κυνηγήστε και μας λίγο γιατί έχω αρχίσει να νιώθω άσχημα.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ,ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΕΨΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΨΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ
    ΚΑΝΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
    ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΑΠΟ 500 ΣΕ 100
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΣΤΑΔΙΑΚΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ
    ΣΕ ΙΚΑ- ΕΦΚΑ, ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ
    ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    *ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 600-1000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    ΑΛΛΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ 1500 + ΤΡΙΕΤΙΕΣ + ++ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΜΕ ΟΦΕΛΟΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ( ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ)
    ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ …. ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ
    ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:
    ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ, ΕΦΚΑ
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ
    ΚΥΜΑ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΙ

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:39 | Αντώνης

    Καλησπέρα σας,
    Με την τεχνολογία να έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο φαντάζομαι δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί μια εφαρμογή ούτως ώστε όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επισκέπτεται ένα σπίτι για μια εργασία να πληρώνεται από τον πελάτη με POS ή με μεταφορά χρημάτων σε επαγγελματικό λογαριασμό συνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ, και αυτόματα εντός 24 ωρών να επιστρέφεται στον πελάτη – ιδιώτη το ΦΠΑ που πληρώνει.
    Ναι μεν το κράτος θα χάνει το ΦΠΑ που δεν παίρνει τώρα, αλλά θα έχει μια αντικείμενα φορολογική βάση για κάθε επαγγελματία μέσα από την διασταύρωση των εσόδων από τράπεζα και ΑΑΔΕ.
    Ουσιαστικά, αν εμένα ο ηλεκτρολόγος με πει 50€ μαύρα ή 65€ με ΦΠΑ, αν εγώ ξέρω ότι το πολύ εντός 24 ωρών,αν όχι αυτόματα ,το κράτος θα μου επιστρέψει το ΦΠΑ, δεν έχω λόγο να πληρώσω μαύρα. Επίσης και για όσους συνεχίσουν να ζητάνε μαύρα, σίγουρα θα αναγκαστούν να χαμηλώσουν τις τιμές.
    Φυσικά για όλα αυτά απαιτούνται και δικλείδες ασφαλείας για να μην εμφανίζονται φαινόμενα όπως, τον ηλεκτρολόγο ή τον υδραυλικό να τον πληρώνει η σύζυγος ή τα παιδιά τους ώστε να καρπώνονται και το ΦΠΑ
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:08 | Ανδρεας

    Πραγματικα αναρωτιέμαι τι έκανε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματικές τα τελευταία χρόνια.
    2-3 φορές ζήτησε να αλλάξουν ταμιακές, να αναβαθμήσουν μηχανισμους και νέο λογιστικό πρόγραμμα.και τώρα να δώσουνε 3-4 κατοστάρικα να ενώσουν το POS με την ταμειακή…

    Ας έρθουμε λίγο στα δικά μου κατά το διάστημα COVID προσωπικά αναγκάστικα να υποστηρίξω την εργασία της συζύγου που ήταν νοσηλεύτρια στο δημόσιο και έκλεισα το μαγαζί μου πρακτικά και δούλευα τα απογεύματα (όντας εμπορική επιχείρηση και μηχανικός..). Το δημόσιο δεν με άφησε να δουλέψω γιατί δεν μπορούσε να κάνει τηλεεργασία φυσικά η σύζυγος και τα παιδιά έπρεπε να φυλαχτούν.

    Με το νομοσχέδιο πρακτικά, απαγορεύεται μια ατομική επιχείρηση να κλείσει μια χρήση με ζημία και προσβάλει την οικογένεια και τα παιδιά ενός επαγγελματία.
    Τα παιδιά μου ειναι ενός κατώτερου Θεού κύριοι της κυβερνήσεως;;;;;

    Για να κλείσει με ζημιά μια επιχείρηση πρέπει να ειναι πασιφανές (π.χ σοβαρό ατύχημα κτλ). Προσωπικά λέω ότι εισπράτω λόγω της εργασίας μου ΦΠΑ περίπου 30.000 ευρώ ετησίως και πληρώνω και ένα μεγάλο ποσό φόρο εισοδήματος. Το τέλος επιτηδεύματος δεν με ενδιέφερε ποτέ και ήξερα ότι είναι κεφαλικό.

    Δυστυχώς το παρόν νομοσχέδιο πλήττει ΒΑΝΑΥΣΑ τους αδύναμους επαγγελματίες και «καίει τα ξερά μαζί με τα χλωρά». αλλά και καταστρέφει σπίτια και στρέφει άτομα στη μαυρη εργασία.

    Αναρωτιέμαι τι φόρο να βάλω στο ελληνικό κράτος εισπράτωντας 30000-40000 ΦΠΑ ετησιώς; πείτε μου τι φορο για τις υπηρεσίες είσπραξης να βάλει κάποιος; όταν αγοράζεις ότι θες με απόδειξη από Βουλγαρία με 24% ΦΠΑ από επιχειρήσεις στην βουλγαρία που τα παραδίδουν με αντικαταβολή….. και απόδειξη στα ελληνικα…
    Αρα παρακάμπτουν τον έλληνα επαγγελματια-μαγαζί και απλώς το ελληνικό κράτος
    μαλλον….θα εισπράξει το ΦΠΑ του (υπόψην οι βουλγαρικες αποδείξεις δεν εχουν QR ούτε καν σήμανση….) άρα ειναι στην ευχέρια κάθε γείτονα-απατεώνα.

    Να ξυπνήσει το κράτος και να προστατέψει τις ελληνικές επιχειρήσεις από κάθε ξένο κίνδυνο. Να έρθουν μια μέρα να δουλέψουν μαζί μας. Να ασχοληθούν με τη βελτίωση των μικρών επιχειρήσεων και τα προβλήματα τους. Αυτοί οι δικοί μας εδώ ειναι ανύπαρκτοι και ανίδεοι από επιχρειρηματικό ρίσκο.
    Ποια η προστασία του ανταγωνισμού;

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:32 | AKIS

    εκπιπτόμενη και υποχρεωτική δαπάνη η «μισθοδοσία» ύψους 780 χ14. ,δίκαιο αφού δίνουν εισφορές. ότι απομείνει με 22% όπως στα νομικά πρόσωπα . ζημιά + πιστωτικό φπα = 100% έλεγχος. ένα εκ των δυο ,ότι κρίνει η ΑΙ . εισόδημα θα έχουν την «τεκμαρτή» μισθοδοσία η οποία θα δηλώνεται στο Ε1. άρα καλύπτονται τα βασικά τεκμήρια και δεν φορολογούνται από το πρώτο ευρώ ,το μόνιμο παράπονο.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:58 | Φάνης Αδ.

    Η φιλοσοφία του άρθρου είναι παντελώς λάθος. Παίρνει το κατώτατο ακαθάριστο εισόδημα των μισθωτών (υπολογιζόμενο σε 14 μήνες) και το θέτει ως τεκμαρτή βάση υπολογισμού της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών.
    Ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη: α) η φορολόγηση των μισθωτών για το ίδιο ποσό είναι εντελώς διαφορετική, β) οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα πρέπει να φορολογηθούν τεκμαρτώς με βάση 14 μισθούς, γ) τμήμα των εισφορών των μισθωτών καταβάλλεται από τους εργοδότες τους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες τις πληρώνουν όλες μόνοι τους, δ) εξακολουθεί να διατηρείται (μειωμένο) το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο συνιστά πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, ε) η ασφάλεια δικαίου επιβάλλει μη εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων αναδρομικά, όταν μάλιστα η νομοθέτησή τους γίνεται κοντά στη λήξη του έτους.
    Δυστυχώς, οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στοχευθεί ως συλλήβδην φοροφυγάδες. Σε άλλες κατηγορίες θα έπρεπε να στοχεύσει ο νομοθέτης και να μην μετατρέπει την ανεπάρκεια ή αδυναμία ή έλλειψη ελέγχων των ελεγκτικών αρχών σε φόρους.
    Κρίμα, διότι οι εξαγγελόμενες μειώσεις φόρων μετατράπηκαν σε οριζόντια αδιάκριτη φορολόγηση των χαμηλών στρωμάτων.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:16 | Μιχάλης Κ

    Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος με κριτήρια μισθωτών Χ 14, προσαύξηση τριετιών και προσαύξηση με όσα λέτε ιδίως στο 2.γ. (αυτό είναι και το χειρότερο). Αυτά οδηγούν σε τρομακτική αύξηση του τεκμαιρόμενου κέρδους εαν προστεθούν. Αναχρονιστική και άδικη διάταξη. Πραγματικά δεν έχω λόγια.

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:17 | γρηγορης

    Η κυβερνηση χανει την φιλοσοφια που ειχε μεχρι τωρα των φοροελαφρυνσεων και λειτουργει μη φιλελευθερα,οτι ελαφρυνσεις εγηναν στους εε περνοντε πισω με το παρον νομοσχεδιο,οι εργοδοτικες εισφορες αυξανωντε απορεια της αυξησεις του κατοτατου μισθου ,οι εισφορες στον ΕΦΚΑ για τους εε εχουν αυξηθει 2 φορες τα τελευταια χρονια ,στον εε δεν δικαιολογηται τιποτα,χωρις προνιες ,αν ειναι αρρωστος και δεν παει για δουλεια δεν εχει εισοδημα ,το 2020 χωρις εισοδειμα λογο κοβιντ πληρωσε το 650αρι,σε ατομικη επιχειρηση αν καποιος θελει να δουλεψει παραπανω χρονο για περισσοτερα χρηματα τον τιμωριτε ,τιποτα το φιλελευθερο μονο εισπρακτικα μετρα .
    Για το 24 η κυβερνηση υποσχεται αυξησεις εισοδηματων σε ΔΥ,μισθοτους,συνταξιουχους και φοροκυνηγιτο στους ΕΕ και ¨¨¨φορολογικη δικαιωσυν稨.
    Την ιδια στιγμη το κρατος πουλαει τις μετοχες του σε ΑΛΦΑ και ΕΤΕ με εκπτωση 15% απο τα πολυ προσφατα υψηλα τους και με 30% απο τα μελλοντικα υψηλα τους αρον -αρον συρομενο πισω απο την συγκηριακη προταση -προτωβπουλια της Unicredit !!!

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 13:59 | ΣΙΒΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Με την ιδιότητα του λογιστή φοροτεχνικού θέλω να κάνω τις εξής επισημάνσεις για παραλήψεις του σχεδίου Νόμου, οι οποίες θα δημιουργήσουν όμως στρεβλώσεις και προβλήματα τόσο στην οικονομική των επιχειρήσεων όσο και στην κοινωνία:
    Α – Δεν είδα καμία απολύτως αναφορά στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας, (40 δισ €) μείζον πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομικής πραγματικότητας. Το κόστος της είναι μεγαλύτερο της φοροδιαφυγής, (33 δις € ) οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, με μια από τις συνέπειες, την μη ορθή φορολογική στάση πολλών επιχειρήσεων.
    Β – Πώς θα αντιμετωπιστούν ζημιές ή μειωμένα κέρδη χρήσεων κάτω των τεκμαρτών που θα προκύψουν από προμήθειες αποθεμάτων (εύρεση σε συμφέρουσα τιμή για την επιχείρηση) και αποσβέσεις παγίων σε περιπτώσεις επενδύσεων μη χρηματοδοτούμενων από προγράμματα; (Αγορά ενσώματων παγίων με αντικαταστάσεις οχημάτων, μηχανημάτων, εξοπλισμού) Πώς θα περιμένετε να γίνουν επενδύσεις; Γιατί οι επενδύσεις δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των κεφαλαίων αλλοδαπής προελεύσεως, άλλως τε αυτά με μεγαλύτερη ευκολία αποσύρονται από ότι έρχονται, οπότε μας χρειάζονται πρωτίστως οι επενδύσεις κεφαλαίων εσωτερικού. Αυτό αποτελεί μέγιστη αδικία. Θα προσφεύγει η κάθε επιχείρηση στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή στην Δ.Ε.Δ. για εξεύρεση λύσης; Η οποία ποτέ δεν θα έρχεται ή θα έρχεται με χρονική καθυστέρηση και τεράστιο, απαγορευτικό κόστος. Πρέπει να γίνει κάποια πρόβλεψη με ολοκληρωμένη διαδικασία.
    Γ – Πώς περιμένετε να μειωθεί η ανεργία, όταν χρησιμοποιείται την ύπαρξη προσωπικού, για να αυξήσετε το τεκμαρτό εισόδημα ; Οι επιχειρήσεις θα σκεφτούν πλέον την πρόσληψη και νομίζω πως θα σημειωθεί και κύμα απολύσεων με ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας.
    Δ – Πώς περιμένετε να μην φύγουν οι νέοι επιστήμονες, αλλά και λοιπό δυναμικό εργαζομένων στο εξωτερικό, όταν διώκετε στην ουσία την επιχειρηματικότητα ; Γιατί επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνον οι επιχειρήσεις των δεκάδων, εκατοντάδων και χιλιάδων εργαζομένων, αλλά και των τριών εργαζομέων. Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν καθόλου και την Ελληνική Οικονομική πραγματικότητα και κουλτούρα, όπως επίσης και τα προβλήματα των μεγάλων οικονομικών μονάδων.
    Ε – Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τους καταδότες, οι οποίοι για προσωπικούς λόγους αντεκδίκησης, αθέμιτου ανταγωνισμού και εξεύρεσης μεροκάματου, θα προχωρούν σε ανύπαρκτες καταγγελίες; Έχετε υπολογίσει το κοινωνικό, εκτός του οικονομικού κόστους, αυτής της μεθόδευσης ;
    ΣΤ – Γιατί δημιουργείτε ένταση και διαχωρισμό μέσα σ την κοινωνία, με στιγματισμό οικονομικοκοινωνικής ομάδας; Προς τι αυτό το πογκρόμ με την ένδειξη, την ταμπέλα «κλέφτης»; Με την δημιουργία εντυπώσεων, δεν λύνονται προβλήματα, μα επιτείνονται. Να σας θυμίσω, πως, εάν αυτοί οι «κλέφτες» λείψουν από την Ελληνική Οικονομία, θα γονατίσει όλο, ήδη προβληματικό, σύστημα. Αντί να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και Δικαιοσύνης, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
    Ζ – Έχετε γνώση, αντίληψη και επαφή με την σημερινή Ελληνική Οικονομικοκοινωνική Πραγματικότητα; Δεν βλέπετε τις οφειλές προς το Δημόσιο, ΕΦΚΑ & ΚΕΑΟ; Επιθυμείτε να προστεθούν και άλλες; Εκτός και, εάν βλέπετε ως λύση τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Γνωρίζετε ότι οικογένειες επιχειρηματιών ζουν κάτω ή πλησίον του ορίου της φτώχειας; Ή αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σας διαφεύγουν; Πώς λοιπόν διατείνεστε ότι δεν είναι δυνατόν ο εργοδότης να κερδίζει λιγότερα από τον υπάλληλό του, όταν πολλάκις ο εργοδότης είναι και ο υπάλληλος; Γιατί ένας μισθωτός να ζει με 900€ καθαρά τον μήνα και ένας εργοδότης όχι; Το μάθημα της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων της προηγούμενης δεκαετίας δεν έγινε αντιληπτό; Εκτός και, εάν η πρόθεση είναι να περιοριστούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και έτσι διατείνεστε ότι θα λύσετε το πρόβλημα των 33 δις. € της φοροδιαφυγής με δυνητική είσπραξη 606 εκ € ;
    Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι καθήκον όλων μας, όχι με πρόχειρες φοροεισπρακτικές όμως μεθόδους, αλλά με δίκαιες και ουσιαστικές λύσεις. Δώστε τις τώρα.
    Ελπίζοντας να σκεφθείτε αυτά που γράφω.
    Με εκτίμηση
    Βαγγλεης Σιβρής
    Λογιστής Φοροτεχνικός

  • 14 Νοεμβρίου 2023, 12:22 | Χαρουπας Δημητριος

    Καλημέρα σας
    Στην δραστηριότητα παραγωγή Ηλ.Ενέργειας απο ΦΒ (ΚΑΔ 35111009) όπως είναι γνωστό τα έσοδα καθορίζονται αποκλειστικά από τους ΔΕΔΔΗΕ-ΔΑΠΕΕΠ (ελεγχόμενες από το κράτος επιχειρήσεις) και τα μηνιαία παραστατικά αποζημίωσης της παραγωγής, εκδίδονται από τον ίδιο τον ΔΑΠΕΕΠ με έκδοση τιμολογίου αγοράς.
    Οι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα μόνο στον συγκεκριμένο ΚΑΔ εννοείται ότι δεν μπορούν να αποκρύψουν ούτε κατ’ ελάχιστο τα έσοδα τους.
    Οι μικροί φωτοβολταικοί σταθμοί (<20 Kw) έχουν μικτά έσοδα με οροφή τις 12~12.500€ που όσο παλιώνει ο εξοπλισμός βαίνουν μειούμενα.
    Από το ποσό αυτό αν αφαιρεθούν οι αποσβέσεις (καθόλου ευκαταφρόνητες αφού η αγορά του αρχικού εξοπλισμού είχε υψηλό κόστος) και τα έξοδα , είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα φορολογητέα έσοδα έχουν οροφή τις 10.000€.
    Επομένως μια ατομική επιχείρηση με αποκλειστική απασχόληση στον παραπάνω ΚΑΔ που διαχειρίζεται ένα μικρό ΦΒ σταθμό <20kw ,με το νέο νομοσχέδιο καλείται εντελώς αναίτια και άδικα να φορολογηθεί με ένα πολλαπλάσιο του πραγματικού πλασματικό εισόδημα.
    Θα πρέπει επομένως να γίνουν διορθωτικές μεταβολές στο ν/σ ώστε να αρθεί η παραπάνω αδικία.
    Με τιμή Δημήτρης Χαρούπας

  • Απόλυτα αδιανόητο ανίκανο ελληνικό κράτος, να μην αναγνωρίζεις ότι νοικιάζω το σπίτι μου και μένω σε άλλο παμπάλαιο σπίτι για να έχω κάποιο εισόδημα, και ταυόχρονα ενώ με φορολογείς με 15 % ηδη για αυτό το εισόδημα, παράλληλα με ξαναφορολογείς για εισόδημα που δεν λαμβάνω από την επιχείρησή μου.
    είστε ανίκανοι και θα μας βρείτε απέναντι όλους μας