Άρθρο 7 Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – Προσθήκη άρθρου 54ΙΓ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α΄ 206), μετά το άρθρο 54ΙΒ, προστίθεται άρθρο 54ΙΓ ως εξής:
«Άρθρο 54ΙΓ
Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
1. Σε οντότητα που παραβιάζει την υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 15Α παραλείποντας να διαβιβάσει ή διαβιβάζοντας εκπρόθεσμα τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
α) Αν, ως εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, πρόστιμο ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα ευρώ (250 €) σε ημερήσια βάση και τις εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 €) ανά φορολογικό έτος,
β) αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, χαρακτηρισμούς δεδομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι χαρακτηρισμοί αυτοί να μην περιληφθούν στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος,
γ) αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, πρόστιμο ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου,
δ) αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ (500 €) σε ημερήσια βάση και τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) ανά φορολογικό έτος και
ε) αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.
Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν το παραστατικό εσόδου με το οποίο τα λοιπά παραστατικά είσπραξης συσχετίζονται έχει εκδοθεί προ κάθε φορολογικού ελέγχου.
Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης των περ. α), β) και δ) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.
2. Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου της παρ. 1, τα πρόστιμα της παρ. 1 διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται, χωρίς να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια των περ. α), β) και δ) της παρ. 1 ανά φορολογικό έτος. Η Α.Α.Δ.Ε. δύναται να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των οντοτήτων που, κατά την έννοια του πρώτου εδαφίου, υποτροπιάζουν ως προς την παράβαση της περ. α) της παρ. 1.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή ορίζονται η έναρξη εφαρμογής και οι οντότητες, στις οποίες εφαρμόζονται οι παρ. 1 και 2.
4. Με απόφαση του Διοικητή καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κυρώσεων της παρ. 1, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των υπότροπων οντοτήτων της παρ. 2, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 19:07 | Νεκτάριος Νότης

    Το σύστημα έχει πολλά κενά και σφάλματα.
    Καμία μικρή επιχείρηση δεν έχει εσωτερικό λογιστήριο.
    Υπερβολικό κόστος εφαρμογής.
    Αποστολή μόνο στα έσοδα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 19:37 | Γεωργία

    Αλλάξτε το my data ,δε δουλεύει σωστά. Φέρτε ένα πιο απλό συστημα

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 19:20 | Διονύσης Γιαννόπουλος

    Ορθή επανάληψη :
    Συμφωνώ απόλυτα με την 15 Νοεμβρίου 2023, 16:37 | ΕΙΡΗΝΗ
    Ειναι ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ανάγκη, να σχεδιαστεί ένα νέο , ΑΠΛΟ,
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, ΕΥΕΛΙΚΤΟ, αλλα και σύμφωνο με τις Αρχές της Λογιστικής Επιστήμης σύστημα… ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. Το παρόν σύστημα είναι δυσλειτουργικό , και στριφνό, και δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται πρόστιμα για το σύστημα αυτό. Παγώστε το τρέχον σύστημα στα Εσοδα μόνο.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 19:16 | Αγγελικη

    Είναι μια εφαρμογή που ενώ ξεκίνησε για να διευκολύνει καταστάσεις κ έλεγχο, τελικά έχει απίστευτο κόστος σε χρήμα κ χρόνο , με πολλά λάθη κ παραλείψεις !!! Δημιουργήστε κάτι απλό κ ευκολονόητο συμβατό με τα προγράμματα χωρίς να μας ταλαιπωρείτε!!! Υπάρχουν τόσα τρέχοντα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κ μια πλατφόρμα που μόνο προβλήματα μας δημιουργεί κ που εννοειται οι επιχειρήσεις θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους με το λιγότερο κόστος για λογιστή κ για μηχανογράφηση !!!

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 18:54 | Διονύσης Γιαννόπουλος

    Συμφωνώ απόλυτα με την 15 Νοεμβρίου 2023, 16:37 | ΕΙΡΗΝΗ
    Ειναι ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ανάγκη, να σχεδιαστεί ένα νέο , ΑΠΛΟ,
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, ΕΥΕΛΙΚΤΟ, αλλα και σύμφωνο με τις Αρχές της Λογιστικής Επιστήμης σύστημα… Το παρόν σύστημα είναι δυσλειτουργικό , και στριφνό, και δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται πρόστιμα για το σύστημα αυτό. Παγώστε το τρέχον σύστημα στα Εσοδα μόνο.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 18:29 | Γιώργος Ρογδάκης

    Τα πρόστιμα στην διαβίβαση δεδομένων του νομοσχεδίου είναι απαράδεκτα υψηλά.
    Το My Data δυστυχώς έχει πολλά προβλήματα και δεν είναι απλό.
    Πως γίνεται να θεσπίζονται πρόστιμα σε μία πλατφόρμα με χιλιάδες προβλήματα;

    Το ΦΠΑ εδώ και 11 μήνες στην προσυμπλήρωση του βγάζει τα ίδια λάθη (άθροιση φπα τιμολογίων που απορρίπτονται, εμφάνιση των πληροφοριακών στοιχείων που στέλνονται σε διάφορους κωδικούς φπα ενώ δεν θα έπρεπε,άθροιση του μη εκπιπτόμενου ΦΠΑ κλπ) και δεν διορθώνεται από την ΑΑΔΕ.
    Τιμολόγια που στέλνονται στην πλατφόρμα εξαφανίζονται και ενώ έχουν πάρει ΜΑΡΚ δεν τα ξαναβλέπει κανένας, το συνοπτικό βιβλίο δεν ενημερώνεται σωστά και χιλιάδες άλλα.
    Ολα αυτά μετά από τρία χρόνια λειτουργίας θα διορθωθούν σε 1,5 μήνα από τώρα και θα μπουν και τα βαρύτατα πρόστιμα του συγκεκριμένου άρθρου;

    Κύριοι το My Data δεν δουλεύει σωστά γι αυτό δεν πρέπει να προχωρήσετε σε πρόστιμα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 18:05 | Σωτήριος Κουκουλάκης

    Καλησπέρα κύριοι-ες,
    το να νομοθετήτε πρόστιμα 250 ευρώ για μια διαβίβαση απόδειξης είσπραξης είναι τουλάχιστον απαράδεκτο..απορώ αν απεύθυνεστε σε ρομπότ ή ανθρώπους..οι λογιστές έχουν φορτωθεί πάρα πολλά πράγματα..αυτά που ζητάτε δεν είναι εφικτά και άνθρωποι θα βρεθούν χρεωμένοι και θα καταδικάσετε εμάς να μαλώσουμε με τους πελάτες μας και επιχειρήσεις να κλείσουν..πως θα έρθει η ανάπτυξη μετά?το νομοσχέδιο αυτό όπως και της τεκμαρτής φορολόγησης (η οποία θα ισχύσει αναδρομικά!) είναι απαράδεκτα..το κόστος διαβίωσης έχει ανέβει , οι μισοί αδυνατούν να πληρώσουν εφορία, εφκα και εσείς πάτε να προσθέσετε και άλλα βάρη στη μικρή επιχείρηση..θα έρθουν λουκέτα κύριοι αυτό είναι το μόνο σίγουρο..ο ελεύθερος επαγγελματίας πλεον θα εργάζεται 35 χρόνια μέσα σε αυτή τη ζούγκλα που έχει δημιουργηθεί και εάν είναι καλά στην υγεία του (αμφιβάλλω πολύ για αυτό) θα πάρει 500 ευρώ σύνταξη όταν είναι 67 χρονών..στην ηλικία εκείνη 500 ευρώ το μήνα είναι μόνο τα φάρμακα και οι γιατροί..εδώ άνθρωποι βγαίνουν κάνουν τα χαρτιά τους για σύνταξη και απορρίπτονται από τον ΕΦΚΑ τα αιτήματα τους λόγω χρεών..δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι η αγορά ασθμαίνει, τα εμπορικά μαγαζιά υπολειτουργούν και ένας θέος ξέρει πως συντηρούνται, δεν είναι οι παλιές εποχές του δανεικού χρήματος που υπήρχε κατανάλωση, εδώ λάδι δεν μπορεί να αγοράσει ο κόσμος , τι να καταναλώσει? και επαναλαμβάνω για τα mydata είναι ανεφάρμοστα αυτά που ζητάτε , θα πρέπει να είμαστε 16 ώρες την ημέρα μπροστά από την οθόνη, θέλουμε να ζήσουμε κιόλας κύριοι.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 18:01 | ΠΑΛΙΟΣ

    τα προστιμα του My Data στοχεύουν μόνο στην σώρευση χρημάτων στα δημόσια ταμεία , καμία λογική για την υγιεί επιχειρηματικότητα , δεν βοηθά την επιχείρηση σε κανένα τομέα, είναι προβληματικά εν τη γενέση τους και συνεχίζουν να δημιουργούν και όχι να λύνουν προβλήματα.Μειώστε την φορολογία στις επιχειρήσεις και αφήστε τα πρόστιμα .

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:30 | Κατερίνα

    Οι χρόνοι διαβίβασης είναι ανέφικτοι και δεν γίνεται να ζούμε με τον φόβο των προστίμων για κάτι που είναι σχεδιασμένο μόνο για να πουλάνε προγράμματα οι εταιρείες πληροφορικής.
    Πρώτα πρέπει το myData να σχεδιαστεί με απλό τρόπο, να δουλεύει, τα στοιχεία να ανεβαίνουν σε λογικό χρόνο (πριν την υποβολή ΦΠΑ πχ) και να υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης (!) και μετά να μιλήσετε για πρόστιμα.
    Η οικονομική τιμωρία των λογιστών δεν είναι πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι «τόσα μου λείπουν» και είναι ντροπή.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:38 | Νικήτας Κατσαράς

    Καλησπέρα

    Όσο αφορά το άρθρο 7 για τις κυρώσεις, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

    Α) Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να εφαρμόζουμε τους νόμους και τις διατάξεις των myDATA ανεξάρτητα κυρώσεων.
    Β) Είναι υποχρεωμένη η ΑΑΔΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν τους νόμους και τις διατάξεις των myDATA.
    Γ) Δεν πρέπει όμως να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους εφαρμόζουν τους νόμους και τις διατάξεις των myDATA, αλλά για διάφορους λόγους διαπράττουν λάθη ή παραλήψεις στην διαβίβαση.

    Θεωρώ ότι πρέπει κύριε Διοικητά και κύριε Υπουργέ να μην υπάρχουν κυρώσεις για λάθη ή παραλήψεις στην διαβίβαση εφόσον δεν ξεπερνούν ένα ποσοστό % (που θα κρίνετε ότι είναι αποδεκτό) του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης, εφόσον έχουν διορθωθεί μέχρι το τέλος της χρήσης.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:41 | Παναγιωτης

    Απλα απαράδεκτη η πολιτικη επιβολης προστίμων σε ενα σύστημα το οποίο δεν λειτουργεί σωστα απο την μέρα που ξεκίνησε. Δεν νοείται να υπάρχει τρομοκρατία για κάτι το οποίο δεν έχει καν εγχειρίδιο και βγάζει εκατοντάδες σφάλματα στα αγγλικα περιμένοντας καποιο update λες και οαιζουμε πιστα σε κάποιο βιντεοπαιχνιδι. Ελλας το μεγαλειο σου. Κυριοι της ΑΑΔΕ σοβαρευτειτε γιατι τον λογιστικο κλαδο τον εχετε καταντησει περιγελο ενω θα επρεπε να ειναι το ακριβως αντιθετο!!!

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:01 | PANAGIOTA P

    Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ MYDATΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΩΣΤΑ. ΔΕΝ ΟΦΕΛΕΙ. ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΞΟΔΩΝ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΣ, ΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ζ ΑΠΟ TO ESEND ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΟΤΑΝ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΝΑΙ
    ΚΑΘ’ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΗ.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:17 | Καλογήρου Γεώργιος

    Θα πρέπει τα mydata να μείνουν μόνο στα έσοδα και μάλιστα χωρίς αυτοτιμολογήσεις και λοιπά και χωρίς απαλλαγές ΦΠΑ. Αυξάνονται τα κόστη των επιχειρήσεων κατακόρυφα

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:20 | Άρης

    Εάν έχετε καταλάβει, μας καλείτε να πιλοτάρουμε ένα πειραματικό αεροπλάνο που ξέρουμε ότι δεν πετάει, αλλά ως δια μαγείας θα πρέπει να το κάνουμε να πετάξει, γιατί το παιδάκι που το κόλλησε με κόλλα, θέλει να το δει να πετάει και εάν αποτύχουμε, θα έχουμε κυρώσεις. Κυρώσεις για μια πλατφόρμα που έχει στηθεί λάθος από την βάση της, που έχει μόνο προβλήματα και τίποτα άλλο.

    Όπως έχουν αναφέρει και αρκετοί συνάδερφοι στα σχόλια τους, το μόνο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι να περιοριστούν τα mydata στο κομμάτι των εσόδων. Ότι άλλο, απλά είναι μη εφαρμόσιμο και σκοπό έχει να γονατίσει τον λογιστικό κλάδο με πρόστιμα, γιατί η κάθε επιχείρηση με απόλυτη βεβαιότητα θα τα επιρρίψει στον λογιστή της. Πρόστιμα που δεν μπορούν να πληρωθούν σε καμία περίπτωση και από καμία πλευρά.

    Για να μην μιλήσω ότι οι εταιρείες λογισμικού είναι πολύ μακρυά από την επίλυση βασικών προβλημάτων των λογισμικών τους όσον αφορά το mydata.

    Άρα, πως ζητάτε πρόστιμα με μία πλατφόρμα που δεν λειτουργεί σωστά και με λογισμικά που επίσης δεν μπορούν να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν σωστά με το mydata;

    Ελπίζω να ακούσετε και να διαβάσετε με προσοχή της φωνές απόγνωσης του λογιστικού κλάδου, που είναι ο μόνος που μπορεί να αποτυπώσει στην πραγματική του διάσταση το πρόβλημα των mydata. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με εξόντωση, αλλά με απλοποιημένες διαδικασίες. Η ζωή θα πρέπει να είναι απλή στην βάση της και όχι περίπλοκη. Γιατί η περιπλοκότητα δημιουργεί χάος. Στόχος του κράτους θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και όχι η εξόντωση της. Αρκετοί νέοι επιχειρηματίες το πρώτο που θα ρωτήσουν είναι πως μπορούν να ανοίξουν μία επιχείρηση στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να σας λέει πολλά.. Εκτός και εάν σκοπεύετε αλλού..

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:18 | Σπύρος 1

    Τα mydata αποτελεί βραχνά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός οτι υπάρχουν πολλά προβλήματα, θα έπρεπε να είναι πιο απλά και να επικεντρώνονται κυρίως στα έσοδα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:35 | Χρηστος

    Τα πρόστιμα είναι εξοντωτικα.
    Χρόνοι διαβίβασης ασφυκτικό.
    Προβλήματα τεράστια στο πολύπλοκο my data
    Μελέτη κόστους όφελους για το κράτος δεν έχει παρουσιάσει καμία.
    Συνέλθετε, μέχρι το Δεκέμβρη θα έχετε χιλιάδες διακοπές επιχειρήσεων.
    Ειδικά το σκέλος των εξόδων είναι ανέφικτο και ανεφάρμοστη.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:45 | ΕΦΗ

    1. Για τα Mydata να ανεβαινουν μονο τα εσοδα αλλα σε πρωτο χρονο και χωρις εξαιρεσεις γιατι διαπιστωνουμε οτι εταιρειες με ΑΦΜ μονο για τις αναγκες του φπα δεν ανεβαζουν οπως δεν εδιναν και συγκεντρτικες τιμολογιων παλια πχ.SONY AE
    2. Στο τεκμαρτο των Ε.Ε να αφαιρειται το ποσο που πληρωνουν στο ΕΦΚΑ.
    3. Το τεκμαρτο των Ε.Ε να μην ισχυει οταν εχουν εσοδα απο ενοικια ή ο/η συζυγος εχει υψηλα εσοδα

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:48 | Σπύρος

    Τα mydata αποτελουν το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, είναι στην εφαρμογή τους περίπλοκα και είναι αδύνατη η σωστη εφαρμογή τους. Θα έπρεπε να εφαρμοζόταν κυρίως στα έσοδα και οχι στα έξοδα .

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:25 | Ελένη

    Πιστεύω ότι τα πρόστιμα είναι εξοντ ωτικα
    Είναι δύσκολο να ανεβαίνουν σε ρεαλ time τα τιμολόγια γιατί πολλές φορές σε χωριά δεν υπάρχει ίντερνετ
    Το ίδιο πρόβλημα και με τις ταμειακές
    Όσον αφορά τη φορολογία δεν μπορεί να πληρώνει ένα τεκμαρτο το ίδιο όταν κάποιος λειτουργεί μερικώς η έχει μικρό τζιρο
    Επίσης δεν είναι χωριά των 500 κατοίκων
    Τα περισσοτερΑ είναι με άλλα μαζί και μαζεύουν 800 κατοικους
    Προτείνω να γίνουν 1500 κάτοικοι χωριων

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:50 | ΦΩΤΗΣ Μ.

    Τα mydata είναι ένα εργαλείο ως προς το σκέλος των εσόδων, άμεση διαβίβαση από όλους, με εξαίρεση λόγους ανωτέρας βίας, τεχνικούς κ.α.
    Στο σκέλος των εξόδων είναι ανεφάρμοστη και χωρίς ιδιαίτερη ουσία. Ο επιμερισμός των εξόδων γίνεται κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, και η ααδε μπορεί να διασταυρωθεί από το σύνολο των παραστατικών που έχουν διαβιβάσει οι εκδότες. Ποιο το νόημα του χαρακτηρισμου ανα παραστατικό, που απλώς καταλήγει σε άπειρες χαμένες εργατοώρες λογιστές και επιχειρήσεις. Το.μονο που θα χρειαζόταν διαβίβαση θα ήταν μη αντικριζομενα παραστατικά και εγγραφές μισθοδοσίας, ενοικίων κ.α. με.ημερομηνια έως την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Εάν έχω λάβει 1000 τιμολόγια εξόδων, αξίας 20.000 ευρώ, τι προσφέρει ο χαρακτηρισμος τους σε επίπεδο παραστατικού, από το συνολικό χαρακτηρισμό τους κατά την υποβολή της δήλωσης? Τίποτα απολύτως, απλώς για να διαφημίζουμε ότι δεν θα χρειάζεται υποβολή δηλώσεων.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 17:26 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το σύστημα (my data) δεν είναι λειτουργικό, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Τα έσοδα οκ μπορούν να ανεβαίνουν και σε πραγματικό χρόνο, όμως τα έξοδα είναι αδύνατον με το υπάρχων σύστημα και σχεδιασμό.

    Χρειάζεται άμεσα επανασχεδιασμός και διαβούλευση με επαγγελματίες του χώρου, δηλαδή λογιστές, οικονομολόγους, και φοροτεχνικούς

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 16:29 | Nektaria

    Το άρθρο αυτό πρεπει να αποσυρθεί στο σύνολό του.Ειναι αδιανόητα και τα πρόστιμα αλλά και το στήσιμο όλο της εφαρμογής Μydata. Η διαβίβαση των εξόδων έχει άπειρα πρόβληματα που δεν έχουν λύθει και δύσκολα θα λυθούν. Συμφωνω απόλυτα με την υποχρεωτικότητα διαβίβασης των εσόδων όπως πολλοί συνάδελφοι αναφέρουν ήδη. Ειναι αδιανόητα τα ποσά των προστίμων, πραγματικά νομίζουν ότι όλοι οι Ελληνες βγάζουν ή έχουν τόσα χρήματα ωστε να τα επιστρέψουν στο κρατος με την μορφή προστίμων? Διαβαζω και ξαναδιάβαζω και δεν μπορω να το χωνέψω πως τα έχουν σκεφτει και αποφασίσει όλα αυτά!
    <>

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 16:53 | ΗΛΙΑΣ

    Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν κυρώσεις στη διαβίβαση των παραστατικών και κυρίως όσο αφορά τα έξοδα.
    Για να υπάρχουν κυρώσεις δεν πρέπει να υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ δυσλειτουργία στην πλατφόρμα και οι εταιρείες λογισμικού να μπορούν να παραμετροποιήσουν τα παραστατικά ειδικά όσον αφορά προγράμματα ERP ακόμη δεν υπάρχει πλήρη γνώση στο πως γίνεται η διαβίβαση.Π.Χ εγώ δεν μπορώ να διαβιβάσω εισαγωγές τρίτων χωρών και μισθοδοσία έχω κάνει ερώτημα στην εταιρεία λογισμικού και η απάντηση είναι ότι ακόμη το ψάχνουν , υπάρχει θέμα με τη διαβίβαση των παραστατικών των παρόχων τηλεπικοινωνίων και άλλα πολλά προβλήματα στο χαρακτηρισμό των εξόδων όσον αφορά το φπα.

    Η φορολόγηση με τεκμαρτό εισόδημα ξεπερνάει τη λογική.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 16:42 | NIKOS

    Δεν δουλευει ακόμα σωστά!!! Απάντηση που πήρα εχθές για ένα από τα πολλά θέματα

    «Αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη περίπτωση δεν καλύπτεται 100% από το ΧΧΧΧ, δηλαδή δεν παράγεται σωστή εγγραφή myDATA.

    Επειδή δεν υπάρχουν αναλυτικές δημοσιευμένες οδηγίες από την ΧΧΧΧΧ για την ΠΟΛ.2869 είχαμε προφορική επικοινωνία με το τμήμα υποστήριξης και μας ενημέρωσαν, ότι το έχουν προωθήσει στην παραγωγή.

    Οπότε για το θέμα των myDATA αναμένουμε νεότερα από την ΧΧΧΧΧ χωρίς να γνωρίζουμε το πότε.»

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 16:40 | Θανάσης

    Τα My Data , πολύ απλά Δ Ε Ν μπορούν να εφαρμοστούν , έτσι όπως είναι σχεδιασμένα τουλάχιστον και αφετέρου ας αφήσουν τα Έσοδα τα οποία είναι μια χαρά και να Εξαιρέσουν τα έξοδα και τα Λοιπά τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν….για πολλούς & διαφόρους λόγους!!!!

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 16:22 | ΣΠΥΡΟΣ Ρ

    Καταλάβετε ότι το my data δε λειτουργεί. Είναι 4+ χρόνια που το φτιάχνετε και ακόμα έχει άπειρα προβλήματα. Ασχολούμαι εδώ και 25 χρόνια με τη μηχανογραφική υποστήριξη εταιρειών και δεν έχω αντιμετωπίσει χειρότερη εφαρμογή από αυτή. Βάλτε στην άκρη τους εγωισμούς. Tα σχέδια για πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω του mydata θα αποτύχουν. Το παραδέχεστε άλλωστε με την εφαρμογή τεκμηρίων στους Ε.Ε. Το mydata πρέπει να ανασχεδιαστεί από την αρχή σε κάτι ΑΠΛΟ και λειτουργικό.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 16:37 | ΕΙΡΗΝΗ

    Τα mydata πρέπει να ανασχεδιαστούν από την αρχή σε κάτι ΑΠΛΟ και χωρίς τόσο κοστοβόρα μέσα για να λειτουργήσουν. Το σύστημα έχει πολλά κενά και σφάλματα. Καμία μικρή επιχείρηση δεν έχει εσωτερικό λογιστήριο και όλο το βάρος πέφτει στα λογιστικά γραφεία. Προς το παρόν ας παγώσει μόνο στα έσοδα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 16:13 | ΑΝΝΑ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ( ΠΡΟΣΤΙΜΑ MY DATA, ΤΕΡΚΜΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΤΛ )

    ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΑ MY DATA ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.

    Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ MYDATA ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:02 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    Το σκέλος των εξόδων είναι ότι χειρότερο έχω δεί και μη εφαρμόσιμο από κάθε άποψη. Είναι πολύ χρονοβόρο , με πολλές ελλείψεις και τελείως δυσλειτουργικό.
    Αντίθετα τα έσοδα με βρίσκουν σύμφωνο και μπορούν να εφαρμοσθούν με βελτιώσεις κυρίως στην αυτόματη σύνδεσή τους με το e-send.
    Προχωρήστε σε βελτιώσεις στα έσοδα και αφήστε τα έξοδα. Καμμία χώρα δεν ασχολείται με αυτά.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:34 | ΠΑΝΟΣ

    Θα πρέπει να δοθούν παραπάνω διευκρινήσεις για το 1.ε. ως προς τα παραστατικά είσπραξης. Εννοείτε να διαβιβάζονται τα παραστατικά πληρωμών;

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:56 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Καλησπέρα
    Τα συγκεκριμένα πρόστιμα που θέλετε να ορίσετε είναι παντελώς άκυρα και καταχρηστικά ! Και στοχεύουν ΚΑΤΑ 90% , ΣΧΕΔΟΝ αποκλειστικά στους λογιστές που τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει πλάτη σε όλα αυτά που ζητήσατε !

    Το μόνο πρόστιμο που έχει λογική είναι στο ΕΣΟΔΟ και μόνο σ αυτό !
    Και συγκεκριμένα στην τιμολόγηση απο ERP που πρέπει να διαβιβάζεται μέσα στην ίδια μέρα όπως οι ταμειακές στέλνουν στο esend τα δεδομένα τους!
    Δεν γίνεται να μπουν πρόστιμα στους χαρακτηρισμούς , στις μισθοδοσίες και σε ότι έχει να κάνει με τις ΔΑΠΑΝΕΣ που πρέπει να τα στέλνει ο Λογιστής . Και εννοώ τα μη αντικριζόμενα παραστατικά που δεν έχουν αντισυμβαλλόμενο .

    Η λύση η δίκαιη είναι !

    1. πρόστιμο στην μη διαβίβαση εσόδων εντός 24ώρου απο τα erp (ΤΔΑ , ΤΠΥ , ΑΠΥ κ.λ.π.) ώστε να κουμπώνουν ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ οι ΔΑΠΑΝΕΣ των παραστατικών που έχουν αντισυμβαλλόμενο !
    2. Σε όλα τα υπόλοιπα να μπορούν σταλούν μέχρι το άνοιγμα των δηλώσεων για να είναι ήδη προ συμπληρωμένα όπως τα θέλετε! Αν δεν σταλούν να υπάρχει ένα πρόστιμο όπως στις ΜΥΦ !Τα πρόστιμα που θέλετε να περάσετε είναι εξοντωτικά και χτυπάνε τον Λογιστή τα περισσότερα !

    Ο λόγος είναι απλός . Δεν υπάρχει χρόνος να καταχωρούμε , να χαρακτηρίσουμε , να εξυπηρετούμε να κάνουμε ένα κάρο εργασίες και ταυτόχρονα να έχουμε και το άγχος μέσα στο μήνα μην μας ξεφύγει κάτι που δεν ανέβηκε στο ΜΥDΑΤΑ και να εισπράττουμε χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα !

    Κύριε Υπουργέ
    Κύριε Διοικητή της ΑΑΔΕ
    Αν θέλετε και να έχετε αποτέλεσμα αλλά και να είστε δίκαιοι αλλάξτε τα πρόστιμα και κινηθείτε προς την σωστή κατεύθυνση η οποία είναι προς την παραβατικότητα ! Το να βάζετε πρόστιμα επειδή ο Λογιστής δεν πρόλαβε να διαβιβάσει ΔΑΠΑΝΕΣ μέσα στα τόσο στενά όρια που θέλετε να ορίσετε είναι ΛΑΘΟΣ και θα ευθύνεστε για θανάτους συναδέλφων που θα φύγουν απο καρδιακά και καρκίνους επειδή απλά δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί αυτό που ζητάτε !

    Εύχομαι να πρυτανεύσει η ΛΟΓΙΚΗ!

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:02 | Απόστολος

    Δυστυχώς το σύστημα του MyData ακόμα δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Ειδικά στο σκέλος των εξόδων υπάρχουν ακόμα πολλές ελλείψεις τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν οι εταιρείες πληροφορικής, πόσω μάλλον να τις κατανοήσουν και εφαρμόσουν οι επιχειρηματίες. Προτείνεται να λειτουργήσει το σύστημα με την υποχρεωτική υποβολή των εσόδων των επιχειρήσεων, χωρίς την επιβολή προστίμων για μη συστηματικές παραβάσεις και να καταργηθεί η υποχρέωση χαρακτηρισμού των εξόδων διότι είναι ιδιαίτερα δύσχρηστο και προκαλεί μεγάλο οικονομικό κόστος στο σύνολο των επιχειρήσεων.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:01 | Φώτης

    Ψάχνω να βρω την οικονομικοτεχνική μελέτη της ΑΑΔΕ, για τις θετικές επιπτώσεις του Mydata για το Ελληνικό Δημόσο, όσον αφορά το σκέλος των εξόδων των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει κανένας υπολογισμός, κανένα πόρισμα που θα βοηθήσει, καμία δημοσιευμένη μελέτη.
    Μόνο λόγια ότι γενικά το mydta θα πατάξει την φοροδιαφυγή.
    Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.
    Αν δούμε ότι μόνο με τα έσοδα (που έχει νόημα να αναρτούνται ή να γίνουν ηλεκτρονικά) υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακόμα με την πλατφόρμα εδώ και πολλούς μήνες, με τις διφορούμενες αποφάσεις, με τις μη οικονομικές-λογιστικές διαδικασίες, με αποφάσεις που αντικρούουν νόμους και λογιστικά πρότυπα, προστίθεται τώρα και το θέμα των εξόδων για να δημιουργήσουν το απόλυτο χάος με κανένα αποδεδειγμένο κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο. Αντιθέτως επιχειρήσεις, λογιστήρια έχουν μπλέξει ήδη σε ένα ατέρμονο αγώνα, χαμένων ωρών, χρημάτων. Οι μόνοι κερδισμένοι πλέον είναι οι εταιρείες λογισμικού οι οποίες ήταν εξ αρχής παρούσες και πιθανά και ο σοβαρότερος λόγος μπλεξίματος.
    Τα πρόστιμα για μια χαώδη διαδικασία, χωρίς όφελος είναι το κερασάκι στην τούρτα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:36 | Παναγιώτης

    Έχετε ξεχάσει να ορίσετε ποινολόγιο στην μη διαβίβαση στους Παρόχους .Ακριβώς τα ίδια πρόστιμα ισχύουν και για κάθε πελάτη των Παρόχων? Από την στιγμή που μια επιχείρηση κάνει σύμβαση με Πάροχο γιατί ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΟΝΟ οι οντότητες. Αντί να καταβάλλεται χρήματα ανα πελάτη στον λογιστή της επιχείρησης για τα data που σας προσφέρουν για να κάθεστε στα γραφεία σας ασκείτε ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για την διαβίβαση, συνεπώς πλέον ανοίγει ο δρόμος για την χωρίς πρόστιμα ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:24 | Γιάννης

    Δεν προκύπτει λογική στο γεγονός ότι θεσμοθετούνται πρόστιμα για μια διαδικασία η οποία δεν είναι πλήρως λειτουργική τόσο από πλευράς ΑΑΔΕ τόσο και από πλευράς εταιρειών πληροφορικής – μηχανογράφησης.

    Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι ορισμένες εφαρμογές ERP δεν μπορούν να «κατεβάσουν» όλες τις συνόψεις από ορισμένους προμηθευτές γιατί προκύπτουν τεχνικά θέματα από πλευράς ΑΑΔΕ.

    Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να σταλεί email στο support της ΑΑΔΕ για να «ξεκλειδώσει» τις συγκεκριμένες συνόψεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Είναι δυνατόν στον τεράστιο όγκο συναλλαγών να γίνεται αυτή η διαδικασία ελέγχου για κάθε ένα ΑΦΜ, για το ποιες συνόψεις υπήρχαν στο My Data αλλά δεν τις εμφάνισε η εφαρμογή ERP γιατί υπήρχε τεχνικό θέμα με την ΑΑΔΕ ;;; Υπάρχει ενσυναίσθηση για τους λογιστές και το τι καλούνται να αντιμετωπίσουν ;;;

    Ελπίζω οι νομοθέτες έστω και την τελευταία στιγμή να παρατείνουν τα πρόστιμα έως ότου λυθούν τα όποια προβλήματα καθώς και απλοποιηθούν ορισμένες διαδικασίες.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:48 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Πρέπει να ληφθούν βασικά θέματα του χαρακτηρισμού εξόδων my data και στην συνέχεια να προσδιορίσουμε τα πρόστιμα
    Δυστηχως τα my data πάσχουν ακόμα σε αρκετά πράγματα

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:08 | ΠΙΠΗΣ

    Προφανώς έχετε άγνοια ή δεν σας νοιάζει.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:25 | Νίκος

    Το να ζητάτε να χαρακτηριστούν τα έξοδα χωρίς να στέλνουν όλοι τα έσοδα αλλά και με το mydata να υπολειτουργεί είναι τουλάχιστον παράλογο να γίνεται λόγος για πρόστιμα. Δε γίνεται κύριοι ειδήμονες να εφαρμοστεί όλα αυτό το δαιδαλώδες σύστημα του mydata από τη μία στιγμή στην άλλη. Αρχικά θα έπρεπε να στέλνονται τα έσοδα από όλους και εφ’ όσον όλα θα λειτουργούσαν κανονικά τότε να γινόταν συζήτηση για τα έξοδα (το οποία δε θα χρειαζόταν αν έστελναν όλοι έσοδα πέρα από κάποιες εγγραφές). Η συζήτηση βέβαια για το mydata είναι ατελείωτη και δε χωράει σε μία παράγραφο. Το μόνο που καταφέρνετε με αυτό είναι να αυξήσετε τις υποχρεώσεις και τις εργατοώρες αλλά και να ψηφιοποιήσετε τη γραφειοκρατία. Επιτέλους κύριοι αναγνωρίστε την αποτυχία σας και απλοποιείστε το my data σε τέτοιο σημείο (αποστολή εσόδων αρχικά) , ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό και να μπορεί να υποστηριχθεί από όλες τις εταιρίες και παράλληλα να μην οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών εταιριών που θα έχει ως συνέπεια να χαθούν αρκετές θέσεις εργασίας. Βοηθήστε κύριοι έστω και την ύστατη στιγμή να διευκολυνθεί τόσο το έργο των εταιριών – λογιστών αλλά και των ίδιων των ελεγκτών.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:19 | Νατάσσα

    Όσο πετυχημένη ήταν η ΜΥΦ άλλο τόσο θα είναι το mydata επειδή ενώ χρειάζεται πολλή δουλειά για να εφαρμοστεί δεν διευκολύνει σε κάτι ουσιαστικό την επιχείρηση. Στην προσπάθεια να αυτοματοποιηθούν οι δηλώσεις και ο φορολογικός έλεγχος, με τέτοια πρόστιμα και τόση γραφειοκρατία τελικά θα είναι μεγαλύτερο το ρίσκο να είναι κανείς νόμιμος.
    Όσο αυξάνονται τα άδικα διοικητικά πρόστιμα και η γραφειοκρατία, τόσο λιγότερο ελκυστική θα είναι η χώρα μας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 15:18 | WIPEOUT

    Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι να είναι λειτουργικό το σύστημα mydata 100%. Επίσης όταν κάποιοι μεγάλοι προμηθευτές δεν υποβάλλουν τα τιμολόγια τους πωλήσεων δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να εκπέσουμε το αντίστοιχο φπα και το σχετικό έξοδο. Π.Χ. SGB AE (LEROY MERLIN) δεν υποβάλλει ποτέ τα τιμολόγια της. Οι χιλιάδες πελάτες της θα πρέπει να μπαίνουν να τα υποβάλλουν αυτοί αν είναι δυνατόν!!!! Ούτε είναι δυνατόν οι λογιστές των μικρών επιχειρήσεων να είναι καθημερινά σε όλους τους πελάτες τους!!! Θα έπρεπε οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να υποβάλλουν ετήσια μόνο η καθόλου! Επίσης η ΔΕΗ/ΟΤΕ κλπ στέλνουν όπου βρουν το ΑΦΜ επιτηδευματία στοιχεία ακόμα και του σπιτιού τους που δεν είναι καν έδρα!!!!

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 14:09 | ΙΩΑΝΝΗΣ Π

    Είναι ντροπή και αίσχος να επιβάλλονται πρόστιμα για μια πλατφόρμα που θα έχει μεγαλύτερη αξία από την λογιστική σε έναν έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ένα ισοζύγιο!!! Πως ξέρει ο οποιοσδήποτε τι έχει ανέβει και τι όχι όταν μια μικρή επιχείρηση μπορεί να έχει εκατοντάδες παραστατικά και δεν μπορεί να δει ένα ισοζύγιο; Η ΑΑΔΕ έχει ευθύνη πρώτα και κύρια στον ελληνικό λαό και δεν επιτρέπεται να εξαγοράζεται από εταιρίες πληροφορικής που πρότειναν αυτό το έκτρωμα και από υπουργούς που έχουν σκοπό τις καριέρας τους να κλείσουν όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις! ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΎΕΙ!

    1)ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΙΣΟΖΎΓΙΟ

    2)ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΆ ΤΡΊΤΩΝ ΧΩΡΏΝ

    3)ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΒΊΒΑΣΗ ΑΠΌΚΛΙΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΆ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΈΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ. ΘΈΛΕΙ ΧΈΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΊΝΕΙ

    4)ΟΙ ΜΥΦ ΤΈΤΟΙΑ ΠΡΌΣΤΙΜΑ ΕΊΧΑΝ ΚΎΡΙΟΙ;

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 14:42 | Nancy

    Ετιαρείες με βιβλία Γ κατηγορίας στο ξενοδοχειακό χώρο έχουν συνεχώς ζημιές.
    Τολμάτε να τους βάλετε ετήσιο φόρο σε τεκμαρτά κέρη?

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 14:46 | sales

    Το mydata εχει πολλά προβλήματα και θα βάλετε πρόστιμα για κάτι που δεν δουλεύει?
    Δεν τολμάτε να το εφαρμόσετε στο δημόσιο

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 14:41 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ !!!

    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΤΑΝ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ !! ΤΙΣ ΛΙΑΝΙΚΕΣ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΓΙΑ ΤΑ ΦΠΑ 39Α ΚΤΛΠ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΠΩΣ ΠΧ ΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΑ ΑΝ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ Η ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ .

    ΤΑ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΑ ΘΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΧ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ ΚΤΛΠ .ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ 250 Η 500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ;
    Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ MYDATA ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΑ ;;;;;

    ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΚΕΙΩΜΕΝΟΙ ΑΝΡΘΡΩΠΟΙ ,ΖΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΝ ΤΙΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ,ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΒΑΣΑΝΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΈΙ Η ΑΑΔΕ MANUΑL ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ; ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ

    ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ MYDATA ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ Η ΑΑΔΕ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΟΥ Ε3 ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΠΑ .

    ΕΙΜΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ ΤΑ MYDATA ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 14:33 | ΝΙΚΟΣ

    Παρακαλώ διασαφηνίστε στη περίπτωση δ τον τρόπο λειτουργίας του παραστατικού διακίνησης π.χ κόβεται δελτίο αποστολής από επιχείρηση σε πελάτη, η επιχείρηση ανεβάζει το δελτίο αποστολής σε κάποια πλατφόρμα, ο πελάτης με τη σειρά του θα πρέπει να κάνει αποδοχή κάπου με την άφιξη του δελτίου και των εμπορευμάτων?
    Επίσης στην περίπτωση ε πως θα διαβιβαστούν παραγγελιόχαρτα πελατών ή προφόρμες αν πρόκειται για προμηθευτές εξωτερικού?

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 14:14 | ΧΡΥΣΑ

    Οι εταιρείες λογισμικού που διαφημίζουν ότι έχουν την λύση, δεν έχουν έτοιμα και πλήρως παραμετροποιημένα προγράμματα . Εγώ προσωπικά δουλεύω με τρία από τα πιο επώνυμα προγράμματα της αγοράς που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, το κάθε ένα δουλεύει με διαφορετικό τρόπο και όλα έχουν θέματα προς επίλυση και διάφορα προβλήματα. Επίσης μου είναι αδύνατο να καταλάβω γιατί να μην επιτρέπονται οι διορθώσεις σφαλμάτων , οι χρόνοι αποστολής να είναι τόσο πιεστικοί και τα πρόστιμα τόσο αυστηρά

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 14:29 | Πέτρος

    Όσο και να έχουμε προσπαθήσει να είμαστε ακριβείς σε αυτή την υποχρέωση, δεν γίνεται. Υπάρχουν τέλη , φόροι είδικες κατηγορίες δαπανών οι οποίες δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν λόφω αδυναμίες των μηχανογραφικών. Υπάρχει εξάρτηση του χαρακτηρισμού, απο τον τρόπο που έχει αναρτήσει ο αντισυμβαλόμενος το έσοδο του.(η απόκλιση δεν δίνει επαρκεί λύση).Υπάρχουν κατηγορίες που ενώ τα χαρακτηρίζαμε εμείς , ξαφνικά αρχίσαν να τα ανεβάζουν οι αντισυμβαλόμενοι (τραπεζικά έξοδα, φόροι διαμονής κτλ). Οι μηχανογραφικές δεν είναι έτοιμες ακόμα και εμείς δεν μπορούμε να καταχωρήσουμε απο την φόρμα ώστε να διορθώσουμε λεπτομέρειες που προκύπτουν. Ο χαρακτηρισμός των εξόδων δεν προσδίδει κάτι στην φορολογική διοίκηση και περιπλέκει τα πράγματα.
    Μία πρόταση θα ήταν, να ανεβαίνουν τα έσοδα , να τα αποδεχόμαστε και όχι να τα χαρακτηρίζουμε, να στέλνα με και τα λοιπά έξοδα (μισθοδοσίες, αποσβέσεις κτλ) και έτσι να είχαμε ένα σύνολο εξόδων το οποίο θα έπρεπε να το επιμερίσουμε.
    Πολύ πιό εύκολο έργο απο το υπάρχον έκτρωμα, το οποίο δεν δουλεύει κι όλας.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 13:23 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Είναι πολύ άδικο να μιλάμε για πρόστιμα όταν η πλατφόρμα my data δεν είναι πλήρως λειτουργική και υπάρχουν ακόμη ένα σωρό θέματα που πρέπει να επιλύσουν οι αρμόδιοι. Επίσης ο χαρακτηρισμός των εξόδων θα πρέπει να γίνεται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

  • Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος για τόση αυστηρότητα όσον αφορά το διαθέσιμο χρόνο για την υποβολή των παραστατικών καθώς και για τα τόσο αυστηρά πρόστιμα. Η ΑΑΔΕ θα τα λάβει τελικά πάντα όλα τα παραστατικά. Δε χρειάζεται περιορισμός χρονου που να είναι τόσο αυστηρος. Επίσης, εφόσον τελικά όλα τα παραστατικά θα πρέπει να υποβληθούν, κανονικά δε χρειάζεται κανένα πρόστιμο. Γενικά, δεν είναι κατανοητό γιατί χρειάζεται να υπάρχει τέτοια αυστηρότητα και βιασύνη.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 12:09 | ΟΡΕΣΤΗΣ

    Το σύστημα των mydata θα πρέπει να γίνει προαιρετικό για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω του υπερβολικά γραφειοκρατικού του σκέλους. Αντί για πρόστιμα να δοθούν κίνητρα σε όσους υιοθετούν το mydata ως προς χρόνους παραγραφής, μη ελέγχου κλπ. Έτσι θα μπορεί όποιος είναι οργανωμένος και το θέλει να το υιοθετεί και να έχει προνόμια έναντι όσων αδυνατούν να το εντάξουν στην επιχειρηματική τους πραγματικότητα.
    Πρόστιμα αν τυχόν επιβληθούν θα έπρεπε να επιβληθούν μόνο ως προς τα έσοδα αλλά και σε αυτά να δίνεται επαρκής χρόνος για αποστολή τους (όχι σε πραγματικό χρόνο αλλά μέχρι πχ τις 15 του επόμενου μήνα όπως ισχύει δηλαδή και στην τιμολόγηση βάσει ελπ)