1. Το άρθρο 10 του ν. 3492/2006 (ΦΕΚ Α΄210) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Σύσταση Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.)
1. Συνιστάται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (Γ.Δ.Δ.Ε.) Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.) η οποία συγκροτείται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων ως Πρόεδρο, τους Προϊσταμένους των τριών (3) Διευθύνσεων της Γ.Δ.Δ.Ε. (άρθρο 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου), τον Προϊστάμενο της 26ης Δ/νσης Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής των Δημοσιονομικών Διατάξεων και δύο (2) εμπειρογνώμονες από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα ελέγχου δαπανών και συστημάτων διαχείρισης, ως και δύο (2) αναπληρωματικούς αυτών ιδίων ιδιοτήτων και προσόντων.
Όταν η Επιτροπή ασκεί τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων β και γ της επομένης παραγράφου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης, της οποίας η έκθεση προσβάλλεται ή αμφισβητείται, αναπληρώνει ένας εκ των αναπληρωματικών εμπειρογνωμόνων του εδαφίου α’ της παραγράφου αυτής.
2. Η Ε.Σ.ΕΛ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Πρόταση για έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας των Δ/νσεων του άρθρου 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου της Γ.Δ.Δ.Ε., του Κανονισμού Διενέργειας των Eλέγχων και Ερευνών και του Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιονομικών Ελεγκτών, οι οποίοι εγκρίνονται και τίθενται σε ισχύ με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
β) Εξέταση αντιρρήσεων, που υποβάλλονται από τους ελεγχόμενους φορείς ή τα αναφερόμενα στην παρ.2 του άρθρου 16 του παρόντος νόμου πρόσωπα κατά της έκθεσης ελέγχου.
γ) Επίλυση διαφωνίας του αρμόδιου οργάνου της Γ.Δ.Δ.Ε. που εκδίδει την κατά την παρ. 2 του άρθρου 17 του παρόντος απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης ή την πράξη καταλογισμού με τα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου.
δ) Παρακολούθηση της προόδου των ελέγχων.
ε) Αξιολόγηση του ελεγκτικού έργου.
στ) Έγκριση του ετήσιου προγράμματος ελέγχων που διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
ζ) Έγκριση της προβλεπόμενης από την παρ.1 του άρθρου 22 του παρόντος νόμου έκθεσης
η) Εισήγηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων στις συστάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση ελέγχου.
θ) Εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών και τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό για τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου.
ι) Μέριμνα για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτικών οργάνων.
ια) Παρακολούθηση και αξιολόγηση των ερευνών για την καταπολέμηση της απάτης και των λοιπών παράνομων δραστηριοτήτων που είναι επιζήμιες για τα οικονομικά συμφέροντα των φορέων και εισήγηση μέτρων για την αποτελεσματικότερη άσκηση αυτών.
ιβ) Αξιολόγηση της αναγκαιότητας διενέργειας των έκτακτων ελέγχων της παρ.1, του άρθρου 13 του παρόντος νόμου, πλην αυτών που διενεργούνται κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή παραγγελίας του αρμόδιου Εισαγγελέα. Οι υποθέσεις που αφορούν τους εν λόγω έκτακτους ελέγχους δύνανται να τίθενται στο αρχείο κατά την ανέλεγκτη κρίση της Ε.Σ.Ε.Λ. Ανασύρονται δε και εξετάζονται μόνο μετά από εντολή του Υπουργού Οικονομικών.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται ο Πρόεδρος, τα μέλη και οι γραμματείς της Επιτροπής με τους αναπληρωτές τους και η διαδικασία αναπλήρωσης και ρυθμίζονται θέματα γραμματειακής υποστήριξης και λειτουργίας της. Η συμμετοχή στην Επιτροπή του Προέδρου, των μελών, των εισηγητών και των γραμματέων είναι υποχρεωτική και χωρίς αποζημίωση.
4. Η Επιτροπή μπορεί να καλεί πρόσωπα από την Ελλάδα ή την αλλοδαπή για την εξέταση εξειδικευμένων θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο της Γ.Δ.Δ.Ε. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να καθορίζονται η αποζημίωση και τα έξοδα μετακίνησης των ανωτέρων προσώπων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης».
2. Όπου στον ν. 3492/2006 αναφέρεται η Επιτροπή Αντιρρήσεων (ΕΠ.ΑΝ.) και Επιτροπή Εποπτείας (ΕΠ.ΕΠ.), νοείται εφ’ εξής η Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.).
3. Το άρθρο 11 του ν. 3492/2006 καταργείται.
4. Το άρθρο 12 του ν. 3492/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 12
Σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου
1. Με αποφάσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του καθ΄ ύλην αρμόδιου Υπουργού συνιστώνται μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας και καθορίζονται οι αρμοδιότητες αυτών στο πλαίσιο προστασίας των οικονομικών τους συμφερόντων.
2. Με όμοιες αποφάσεις δύναται να συνιστώνται μονάδες εσωτερικού ελέγχου στους φορείς, οι οποίοι εποπτεύονται από τα Υπουργεία ή τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και έχουν προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων (3.000.000.) ευρώ και καθορίζονται οι αρμοδιότητες αυτών στο πλαίσιο προστασίας των οικονομικών τους συμφερόντων, με την επιφύλαξη των περί εσωτερικού ελέγχου διατάξεων του ν. 3429/2005.
3. Το ανωτέρω ποσό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Στους φορείς, που δεν συνιστάται μονάδα εσωτερικού ελέγχου, τις αρμοδιότητες αυτής ασκεί η μονάδα εσωτερικού ελέγχου του εποπτεύοντος φορέα.
4. Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από το προσωπικό που υπηρετεί, χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων και νέες προσλήψεις.
5. Στις μονάδες εσωτερικού ελέγχου των φορέων περιέρχονται επιπλέον οι εξής αρμοδιότητες:
α) τακτικού ελέγχου των παγίων προκαταβολών που έχουν συσταθεί στον φορέα,
β) οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου των δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων που υπάγονται στο φορέα,
γ) διενέργειας ένορκης διοικητικής εξέτασης σε περίπτωση απώλειας δικαιολογητικών πληρωμής δημόσιας δαπάνης, πριν την έκδοση τίτλου πληρωμής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η απώλεια αυτή έχει λάβει χώρα στην αρμόδια υπηρεσία ή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2362/1995( Α΄247 ),
δ) έρευνας της ύπαρξης αντικειμενικής αδυναμίας απόδοσης λογαριασμού χρηματικού εντάλματος προπληρωμής, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 2362/1995, όπως τροποποιήθηκε με το ν.3871/2010 (Α΄ 141),
6. Μέχρι τη σύσταση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου της παρ. 1, οι αρμοδιότητες της προηγουμένης παραγράφου εξακολουθούν να ασκούνται από την Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών ή τη Γ.Δ.Δ.Ε., μετά τη μεταφορά των εν λόγω αρμοδιοτήτων σε αυτή.
7. Η Γ.Δ.Δ.Ε. διαμορφώνει πρότυπα και μεθοδολογίες συστημάτων διαχείρισης και εσωτερικού ελέγχου των Υπουργείων, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπών φορέων. Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου οφείλουν να υλοποιούν πλήρως τις προδιαγραφές που ορίζονται από τα ανωτέρω πρότυπα και να ενημερώνουν τη Γ.Δ.Δ.Ε .σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων τους. Οι Διευθύνσεις του άρθρου 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου, εφ’ όσον διαπιστώσουν ότι απαιτούνται βελτιώσεις των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των φορέων της αρμοδιότητάς τους, προτείνουν στην Ε.Σ.ΕΛ. τη λήψη σχετικών μέτρων.»
5. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3492/2006 προστίθεται η φράση:
«με την επιφύλαξη της περ. ιβ) της παρ. 2 του άρθρου 10 του παρόντος νόμου».
6. α. Ο τίτλος του άρθρου 17 αντικαθίσταται ως εξής: «Αντιρρήσεις φορέων».
β. Οι παρ. 1 και 2 του ίδιου άρθρου καταργούνται και οι παρ. 3 έως 9 αναριθμούνται αναλόγως.
7. Στο τέλος της παρ.4 του άρθρου 24 του ν. 3492/2006 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις ελέγχου που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν από την Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος μέχρι την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιακών μονάδων της Γ.Δ.Δ.Ε.».
8. Στη Γ.Δ.Δ.Ε. συνιστάται αυτοτελές Γραφείο Νομικού Συμβούλου, το οποίο αποτελεί υπηρεσιακή μονάδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες γι’ αυτό διατάξεις. Το γραφείο στελεχώνεται από Νομικό Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Γ.Λ.Κ., με παράλληλα καθήκοντα, χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων αυτού και έχει τις αρμοδιότητες της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 3086/2002. Ο Νομικός Σύμβουλος συμμετέχει στην Ε.Σ.ΕΛ. με συμβουλευτική γνώμη επί των θεμάτων αρμοδιότητάς της.
Στα πλαίσια μείωσης των δημοσίων δαπανών να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος στις αποφάσεις των Δήμων για πρόσληψη εποχιακού προσωπικού που πολλές φορές για την κοινωνία θεωρείται ο αριθμός των προσληφθέντων και υπερβολικός αλλά και χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά και πέρα αυτού μείωση τως ειδικών συμβούλων και συνεργατών των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς επίσης και μείωση των θέσεων Αντιδημάρχων που ο αριθμός των για την κοινωνία θεωρείται πολυτέλεια.
Κύριοι,
το σχόλιο μου δεν αφορά ακριβώς το άρθρο 1, αλλά αναφέρεται γενικότερα στις προσπάθειες σας να περιστείλλετε τις δαπάνες και να μαζέψετε χρήματα.
Λοιπόν αν πραγματικά ήσασταν ειλικρινείς και είχατε συναίσθηση ότι η πατρίδα περνάει δύσκολες στιγμές, δε θα μειώνατε κάθε φορά μισθούς και συντάξεις, που είναι ο εύκολος και ανώδυνος για εσάς τρόπος, αλλά θα εφαρμόζατε για ΟΛΟΥΣ, άπό τον πρώτο πολίτη ξεκινώντας, τους πολιτικούς όλους, τις ΔΕΚΟ κλπ, όλο το δημόσιο τομέα, ανώτατο μισθό 2.500€ το μήνα, όπως έκαναν αντίστοιχα άλλες χώρες.
Και αν μετά χρειαζόταν να περικόψετε και το μισθωτό ή το συνταξιούχο των 1000 ευρώ τότε κανείς δε θα είχε αντίρηση.
Αλλά δυστυχώς περισσεύει η υποκρισία δυστυχώς.
Καταρχήν όπως έχετε καταλάβει δεν αρκεί ένας νόμος. Χρείαζεται διοίκηση και οργάνωση. Το να φτιαχτεί ένας οργανισμός χωρίς να έχει τα κατάλληλα εργαλεία απλά μεγαλώνει τη γραφειοκρατία.
Μηχανοργάνωση όπως γίνεται σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Με ηλεκτρονικές εγκρίσεις για γρηγορη απόκριση και να να μπορεί να μπάινει ο προιστάμενος να ελέγχει. με ροή διαδικασιών απλά. Οπότε ο εκάστοτε Υπουργός θα μπορεί να μπαίνει και να βλέπει ποιος/πότε/γιατί και τι αγόρασε συγκεντρωτικά και να μπορεί να βλέπει τις λεπτομέρειες αν χρειάζεται με απλό κλικ.
καταπολεμήστε τη διαφθορά με μεγάλα πρόστιμα. Αλλά όχι να τα παίρνουν οι ελέγχοντες σε μίζες. Όπως και την καθυστερημένη προσεύλεση με μείωση μισθού. Γιατί να παίρνουν τον ίδιο μισθό με κάποιον που έρχεται κανονικά στην ώρα του και ο άλλος έρχεται στις 10 κάθεται 2 ωρίτσες σερφάρωντας και στις 12:30 χαιρετάει. ηλεκτρονικές κάρτες για κεντρικό έλεγχο.
όταν σε ένα μαγαζί το ταμείο τα βάζει στη τσέπη του απολύεται. Καιρός να το σκεφτείται για τους ταμίες σας.
και διοίκηση. Ο υπουργός πρεπει να ελέγχει τις υπηρεσίες του. Κυβέρνηση είναι και όχι νομοθέτης.
Οι φορολογικές δηλώσεις δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα με τόσο φοροδιαφυγή. όλοι οι μισθωτοί έχουν τις μεγαλύτερες φορολογικές δηλώσεις. Αλλά δεν έχουν chayenne. Επιτέλους ελέξτε και περιουσίες. Εκεί βρίσκονται όλα. στη βάση δεδομένων σας. Θέληση χρειάζεται να βγάλετε μια λίστα και να τους καλείτε εναν εναν να πληρώνει. Λαμόγια επιχειρηματίες δε χρειαζόμαστε. Περιουσιακα κριτηρια και καταθέσεις θα πρέπει να ενταχθούν στα κριτήρια. Θα δίνετε επιδόματα σε κάποιον που μένει σε 300 τμ και δε δηλώνει τίποτα?
ειναι τοσο βαθεια η διαβρωση,που ασε να μην το πω.
παταξη της διαφθορας κ της διαπλοκης, παση θυσια.
για την ΕΛΛΑΔΑ κ για τους ΕΛΛΗΝΕΣ, εστω γιαυτους που το αξιζουν.
ευχαριστω.
1. Όσο υπάρχει το σύστημα της ευνοικρατίας, της εκτεταμένης διαφθοράς και της μη επακριβούς εφαρμογής της Νομοθεσίας, δεν είναι δυνατόν στις επιτροπές ελέγχων να συμπεριλαμβάνονται άτομα από τις οικείες Υπηρεσίες. Θα είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλούν τα πρόβατα.
Θα μπορούσε να λειτουργήσει, μόνο αν προκυρησσόταν οι θέσεις, η επιλογή γινόταν από ανεξάρτητους φορείς μετά από σοβαρές συνεντεύξεις (και για το ήθος αλλά και για τις γνώσεις των ενδιαφερομένω).
2. Η επιτροπές αυτές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες και να λογοδοτούν σε φορέα εκτός των οικείων Υπηρεσιών
3. Χωρίς την αναδιάρθωση των οργανισμών των Υπουργείων, με κατάργηση των μαϊμού τμημάτων (που έχουν μόνο τμηματάρχη χωρίς υφισταμένους και αντικείμενο) δεν μπορεί να γίνει έλεγχος των Δημοσίων Δαπανών.
4. Τέλος πριν από κάθε αλλαγή νόμου (που είναι και το εύκολο μέρος του όλου εγχειρήματος) καλό θα ήταν να διερευνηθούν όλοι οι λόγοι που δε λειτούργησε ο προηγούμενος, ερευνώντας βαθύτερα από τις γνωστές ρήσεις περί διευθαρμένων υπαλλήλων, αναξιοκρατίας κλπ. Να αναγνωριστούν και οι ευθύνες της Πολιτείας, και της κακοδιοίκησης.
Για να γίνεται πραγματικός έλεγχος δημόσιων δαπανών και όχι έλεγχος
δικαιολογητικών (χαρτιών),απαιτείται η κατάργηση των πολλαπλών προλη- πτικών ελέγχων που ενεργούνται από 3 διαφορετικές Υπηρεσίες,ήτοι:
α)Οικονομική υπηρεσία του οικείου Υπουργείου.
β)Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.)του Γεν.Λογ.του Κρατους.
γ)Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το σκεπτικό μιας υποβαλλόμενης παράτυπης ή παράνομης δαπάνης ακολουθεί τα εξής στάδια:
Στάδιο α. Τα δικαιολογητικά της προαναφερθείσας δαπάνης αποστέλλονται
από την Υπηρεσία του οικείου Υπουργείου,στην Υ.Δ.Ε. του Γεν.Λογ.του
Κράτους.Η σκέψη είναι απλή,δηλ.εάν η Υ.Δ.Ε.ανακαλύψει την παρανομία ή
παρατυπία θα επιστρέψει τα δικαιολογητικά ή θα απαιτήσει διόρθωση
ή συμπλήρωση αυτών,χωρίς καμία άλλη επίπτωση.
Στάδιο β. Η Υ.Δ.Ε. ελέγχει τη δαπάνη εκδίδει την εντολή πληρωμής και την αποστέλλει στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ε.Σ.για έγκριση με το ίδιο
σκεπτικό,δηλ.αν ανακαλυφτεί η μη σύννομη δαπάνη θα επιστραφεί η εντολή
αθεώρητη και πάλι χωρίς καμιά επίπτωση τόσο στην οικεία υπηρεσία όσο
και στην Υ.Δ.Ε.
Στάδιο γ. Η Υπηρεσία Επιτρόπου,στηριζόμενη στους δύο προηγούμενους ελέγχους θεωρεί την πληρωμή της δαπάνης
Στάδιο δ. Η Υπηρεσία Επιτρόπου αποστέλλει (συνέχεια στο επόμενο σχο
Νομίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές δαπανών σε φορείς του δημοσίου. Στους Ο.Τ.Α. υποθέτω ότι υπάρχουν ακόμη κάποια περιθώρια. Η συνέχιση περιστολής δαπανών σε φορείς εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας, όπως είμαστε εμείς, οι βιβλιοθήκες δηλαδή,θα δημιουργήσει προβλήματα στα λειτουργικά έξοδά μας και κατ’ ακολουθία στη λειτουργία μας.
Όπως είναι γνωστό σε όλους μας χωρίς αμφιβολία μόνο η περιστολή της φοροδιαφυγής θα δώσει λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας και θα ανακουφίσει τους οικονομικά σθενέστερους.Αν συνοδευτεί και με την πάταξη της διαφοράς τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.
Έχω να προσθέσω δύο προτάσεις ακόμα,σαν Ελληνίδα πολίτης με λιγοστή γνώση του πως δουλεύει το δημόσιο.
1.Θα μπορούσε το κράτος να μειώσει τα μισθώματα χρησιμοποιώντας όλα τα ακίνητα που έχει (απ ότι ακούω είναι τόσα πολλά που πάλι θα περισσέψουν)ή σε κάποιους άδειους χώρους να κτίσει 2-3 μεγάλα κτήρια,τα οποία θα έχουν μειωμένα έξοδα,λόγω του τρόπου κατασκευής τους.(ηλιακή ενέργεια,γκάζι αν χρειάζεται,ενός ορόφου για να μην χρειάζεται ασανσέρ,χρήση υλικών που θα έχουν λιγότερη ανάγκη κλιματιστικών) και άλλες ενέργειες που θα μειώσουν το μηνιαίο κόστος για πάντα.
2.Επίσης θα μπορούσε το κράτος να μειώσει στα μισά τα κέρδη του ΠΡΟΠΟ ΛΟΤΤΟ ΠΡΩΤΟ κτλ (δίνοντας παράλληλα κίνητρα)ανακοινώνοντας ότι μέχρι την πώληση του ΟΠΑΠ τα κέρδη θα δίνουν στον νικητή τα μισά αλλά αφορολόγητα.
Λώρα Φλωρά
Κωδικοποιηση ολων των διαδικασιων του Δημοσιου προκειμενου να εχουμε ενιαια λειτουργια ολων των υπηρεσιων σε ολη την επικρατεια.
Να γωνριζει ο πολιτης οτι για να βγαλει μια αδεια χρειαζονται 5 εντυπα και οχι ο καθε υπαλληλος να λειτουργει κατα το δοκουν.
Μειωση των συμβουλων των Υπουργων – Υφυπουργων – Γενικων Γραμματαιων
δεν μπορει να αντικαθιστα ο συμβουλος των Διευθυντη μιας Υπηρεσιας.
Οι συμβουλοι ειναι για πελατειακες σχεσεις, προσωρινοι χωρις ευθυνες
Απίστευτα ποσά μπορεί να περνάνε από την τους Δήμους στην κεντρική κυβέρνηση. Στην όποια κλίμακα οι Δήμοι κάνουν κακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, στην αντίστοιχη κλίμακα φεσώνουν την κεντρική κυβέρνηση, που δυστυχώς έρχεται πάντα αρρωγός τους… Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι, ακουσον-άκουσον, τα Δημοτικά Τέλη. Δεν ξέρω αν η «Επιτροπή Συντονισμού και Ελέγχου», που προτίθεστε να συστήσετε θα έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει την εφαρμογή από τους Δήμους του Νόμου για τα Δημοτικά Τέλη. Το κείμενο, που παραθέτω το έστειλα πριν από καιρό στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό το έστειλε στην αρμόδια Περιφέρεια κι αυτή με τη σειρά της στο Δήμο, ζητώντας απάντηση (με κοινοποίηση σε μένα) για τα καταγγελλόμενα. Έκτοτε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Η καταγγελία φαίνεται να θάφτηκε… Ο κίνδυνος φεσιών όμως, προφανώς παραμένει. Μήπως με την ευκαιρία του υπό διαβούλευση νομοθετήματος πρέπει να αναδειχθεί το θέμα;
Δημοτικά τέλη και κρατικός κορβανάς
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το ’12, ο Δήμαρχος και ένας Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για την καθαριότητα, έκαναν αξιοπρόσεκτες δηλώσεις. Ο Δήμαρχος είπε ότι «αν έκανα κανονική κοστολόγηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού δρόμων και πλατειών, τα τέλη θα ήταν δυσβάσταχτα για τους κατοίκους». Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος, που ήταν πιο συγκεκριμένος, «αν κάναμε κανονική κοστολόγηση, τα τέλη θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 30% επάνω». Κατά την προφανώς στημένη Εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, για τη συζήτηση του θέματος, το κόστος παροχής των ανταποδοτικών υπηρεσιών φερόταν να είναι περίπου 8 εκατ. Ευρώ το χρόνο.
Στην όποια κλίμακα ο Δήμος δεν εισπράττει από τους κατοίκους, όπως επιτάσσει ο Νόμος, το πλήρες απολογιστικό κόστος των παρεχόμενων ανταποδοτικών υπηρεσιών (είτε γιατί είναι ανίκανος να ελέγξει το κόστος τους είτε γιατί φοβάται να ζητήσει αυξημένα δημοτικά τέλη από τους κατοίκους), στην αντίστοιχη κλίμακα «φεσώνει» τον κρατικό κορβανά. Δηλαδή, με ξένα κόλλυβα αγιάζει την ψυχή του. Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για (8 Χ 30%=) 2,4 εκατ. € το χρόνο, «φέσι» στην κεντρική κυβέρνηση από αυτό το Δήμο, μόνο και μόνο, από το μπάχαλο των δημοτικών τελών και των ανταποδοτικών υπηρεσιών του.
Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι ο συγκεκριμένος Δήμος πρέπει να είναι η εξαίρεση. Αν αντίστοιχο μπάχαλο υπάρχει σε όλους τους 325 Καλλικρατικούς Δήμους, τότε έχουμε συνολικό «φέσι» (2,4 Χ 325 =) κάτι λιγότερο από 1 δις €, χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, θα έλεγε κανείς «…από το τίποτε».
Άλλο ένα παράδειγμα, κοντά στα τόσα άλλα, για το πώς τo το κράτος έπεσε έξω… Εκείνοι οι Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης, τι κάνουν, άραγε;
Μέχρι το 1984 αλληλόχρεοι και συνυπόλογοι για την οικονομική διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν ο Δήμαρχος και ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών. Ο τότε (1984) Υπουργός Εσωτερικών …. κ. Α. Τσοχατζόπουλος εισηγήθηκε στο Βουλή διάταξη η οποία ψηφίσθηκε με τον Ν. 1416, με την οποία ουσιαστικά έκτοτε απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης οι Δήμαρχοι, εκτός εάν αποδειχθεί δόλος. Αυτό για αρκετές περιπτώσεις στους ΟΤΑ, αποτέλεσε την κερκόπορτα της αδιαφάνειας γιατί πλέον κάποιες διοικήσεις (ευτυχώς όχι όλες), μακράν όποιας προσωπικής τους ευθύνης, πίεζαν και πιέζουν καταστάσεις και υπηρεσιακούς παράγοντες για εκπτώσεις στις θεσμοθετημένες διαδικασίες κυρίως στους διαγωνισμούς και στις αναθέσεις προμηθειών και έργων με ότι αυτό συνεπάγεται. Για να αποδειχθεί όμως ο δόλος της διοίκησης θα πρέπει ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας να διατυπώσει εγγράφως αιτιολογημένα την άρνηση εκτέλεσης της όποιας απόφασης που αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία (ως οφείλει άλλωστε σε κάθε περίπτωση να πράττει), ενέργεια που απαιτεί αυτός να διαθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος αλλά και ψυχικό σθένος γιατί σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει μετά να αντιμετωπίσει τον «πόλεμο» των Οργάνων της Διοίκησης (Δημαρχιακής Επιτροπής Δημοτικού Συμβουλίου, Δημάρχου, ενδιαφερομένων δημοτών ή και εργολάβων κλπ)
Από την εμπειρία και τη γνώση που αποκόμισα επί 32 χρόνια στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και από θέσεις ευθύνης (Τμηματάρχης & Δντής) εκτιμώ ότι θα πρέπει να επανέλθει το αλληλόχρεο και η συνευθύνη των Δημάρχων για την οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ.
Περικοπές και θέσεις και πάλι θέσεις και πάλι επιτροπές και πάλι ελεγκτικοί μηχανισμοί και και και…. Έλεος πια, όσοι έχουμε ασχοληθεί με την διοίκηση, δημόσια αλλα κυρίως ιδιωτική, που όλοι γνωρίζουμε ποσο αμείλικτα είναι εκεί τα δεδομένα, θα διαπιστώνουμε πως, αν πραγματικά οι κυβερνώντες ήθελαν πραγματικό συμμάζεμα της χώρας, θα το έκαναν μέσα σε ένα μήνα!!! Οποίοι έχουμε δουλέψει σε αυτόν τον τομέα και έχουμε κάνει τέτοιου είδους βήματα, το ξέρουμε καλα ότι έχει επιτυχία η συνταγή αυτή. Μου έλεγε κάποτε ένας παλαιός δημόσιος λειτουργός: «θέλεις ένα θέμα να μην λυθεί ποτέ , κανε μια επιτροπή γι αυτο και δεν πρόκειται ποτέ να σωθεί λύση»… Δείτε την ιστορία σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Θέλω να καταλήξω με μια πρόταση. Σταματήστε την σύσταση επιτροπών. Ψάξετε και βρείτε ικανούς υπαλλήλους που τιμούν την ιδιότητα τους, έμπειρους, με δείγματα γραφής στη δουλειά τους και αναθεστε τους να δώσουν λύσεις στον τομέα που γνωρίζουν. Μη διοριζετε σεις υπουργοί, φίλους και γνωστούς, με κομματικά κριτήρια αλλα και με γνώμονα την προσωπική φιλία, ανθρώπους που δεν γνωρίζουν να μοιράσουν σε δυο γαιδουρια αχυρα!!!
Εκεί να δείτε πρόοδο, εκεί θα δείτε δουλειά, εκεί θα δείτε αποτελέσματα…
Ο Έλληνας έχει φιλότιμο και γνώσεις. Μην τον υποτιμας εσυ υπουργέ μου, γενικά μου, και δεν ξέρω τι άλλο…
Δώστε λύσεις, η χώρα καταστράφηκε και εσείς ακόμα συζητατε για επιτροπές …
Μετα Τιμής
Π. Νικοδημος.
Όταν, σε μια τέτοια εποχή, βλέπεις οτι ο Πρόεδρος της Βουλής διορίζει την κόρη του μέσα σε μια μέρα, υπάρχει λόγος για περαιτέρω συζήτηση?
Θα ήθελα όμως να προτείνω κάτι:
1. Υπέρογκα μισθώματα ακινήτων για τη στέγαση υπηρεσιών (π.χ. 14.000,00€/μήνα) όταν υπάρχουν στην κατοχή του Δημοσίου αναξιοποίητα ακίνητα που ρημάζουν ή ακίνητα της Εκκλησίας που θα μπορούσε να τα παραχωρήσει δωρεάν από τη στιγμή που δεν πλήρωσε χαράτσι γι΄αυτά.
2. Μείωση των βουλευτών από 300 σε 150.
3. Μείωση των μισθών και συντάξεων βουλευτών, υπουργών,υφυπουργών, γραμματέων, δημάρχων κ.α.
4. Κατάργηση της αμοιβής επιτροπών και γενικά κατάργηση των επιτροπών όταν αυτές απαρτίζονται από τους ίδιους τους ενόχους.
5.Σύσταση ενός μηχανισμού ελέγχου που θα απαρτίζεται από υπαλλήλους οι οποίοι σε περίπτωση «παραπτώματος» θα απολύονται και θα επιστρέφουν τους μισθούς που τους έχουν καταβληθεί.
6. Από την πάταξη της φοροδιαφυγής πέραν του ότι έχουν εντοπίσει ενόχους, έχουν ζητηθεί από αυτούς τα χρωστούμενα, έχουν παγώσει λογαριασμοί, έχουν δημευθεί περιουσίες?
7. Μείωση των ειδικών μισθολογίων. Γιατί ένας καθηγητής, ένας υπάλληλος σε μια υπηρεσία μπορεί να ζήσει με 980€ και ένας καθηγητής σε ΑΕΙ, ένας αστυνομικός και ένας δικαστικός και ένας ιερέας. Ένας καθηγητής δευτεροβάθμιας, νεοδιόριστος, θα πρέπει με 800€ να δαπανήσει χρήματα για διαμονή, θέρμανση και φαγητό στην περιοχή που θα διοριστεί και δεν θα είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας του. Ένας στρατιωτικός (ΕΠΠΟ) με μισθό 1.200,00€ θα μετατεθεί μακριά από τον τόπο διαμονής του, με επιδότηση του ενοικίου ή δυνατότητα διαμονής στα ΣΟΑ, θα μπορεί να σιτίζεται στη λέσχη αξιωματικών και το καλοκαίρι να κάνει διακοπές στα Κ.Α.Ι.
Νομίζω πως δεν χρειάζεται κόπο αλλά τρόπο, τον οποίο τον ξέρετε καλύτερα από εμάς τους απλούς πολίτες αλλά δυστυχώς οι στόχοι και οι σκοποί μας δεν είναι κοινοί.
Εμείς θέλουμε να σωθεί η χώρα μας και τα παιδιά μας, εσείς προτειμάτε να σώσετε τους ευατούς σας!!!!!
Αγαπητοί κύριοι,
βλέπω να γίνεται μια αναφορά σε μείωση μισθωμάτων. Το μηνιαίο μίσθωμα που πληρώνετε στην ΔΕΗ το έχετε σκεφθεί;
Υπάρχουν τόσα ιδιόκτητα κτίρια του κράτους (υπουργεία και υπηρεσίες) τα οποία αξιοποιούνται πλημελώς. Γιατί δεν βάζετε ένα μικρό φωτοβολταϊκό με μια μικρή ανεμογεννήτρια (κατακόρυφου άξονα, να μην φαίνεται από μακριά και προκαλεί οπτική όχληση) για να μηδενιστεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ;
Γιατί δεν αλλάζετε τα παράθυρα και τις τζαμαρίες με διπλού κρυστάλλου, για λόγους μόνωσης;
Μπορεί όλα αυτά να μην συνιστούν πομπώδεις κινήσεις, στις οποίες οι πολιτικοί για λόγους εντυπωσιασμού αρέσκονται. Όμως μην ξεχνάτε ότι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.
Το πρόβλημα αυτό προφανώς δεν λύνεται με σπασμωδικές κινήσεις και ελέγχους, που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, πέρα από τις εντυπώσεις που προκαλούν οι ανακοινώσεις από την τηλεόραση. Ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν όλοι οι παραπάνω, είναι να υπάρχει σύνδεση της Γ.Γ.Π.Σ με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία (βίλες ,κότερα, ακριβά αυτοκίνητα κ.λ.π) όλων των πολιτών και αν διαπιστώνονται υπερβάσεις με βάση της φορολογικές δηλώσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν , να κατάσχονται με συνοπτικές διαδικασίες (όχι δικαστήρια με αποφάσεις που βγαίνουν μετά από δέκα χρόνια) και να έχουν και ποινικές κυρώσεις.
Για τον έλεγχο των δαπανών χρειάζεται ένα διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης, στα πρότυπα των Βιβλίων των επιχειρήσεων. Θα δημοσιεύονται αναλυτικές καταστάσεις στο διαδύκτιο, θα υπογράφονται απο τους προισταμένους της κάθε υπηρεσίας οι οποίοι θα ελέγχονται και θα είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και υποβολή τους . Επίσης από κάθε υπηρεσία να συντάσσεται προυπολογισμός ο οποίος θα συγκρίνεται με τα πραγματοποιηθέντα αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να εφαρμοστεί σε καθολική μορφή το πόθεν έσχες σε όλους τους τους πολίτες.
Η στελέχωση των υπηρεσιών πρέπει να γίνεται με καθαρά αξιολογικά και επιστημονικά κριτήρια. Όσον αφορά τη θητεία των βουλευτών, αυτή πρέπει να περιοριστεί στις 3 τετραετίας.
Το υπο συζήτηση νομοσχέδιο ειναι αμφιβόλου χρησιμότητας, όπως εξ άλλου και πλήθος αλλων από τους νόμους και διατάξεις που μέχρι τώρα στην τελευταία διετία έχουν ψηφιστεί και οι οποίοι ειναι και παράνομοι! Σ’ αυτή τη χώρα εχουμε τρελαθεί από τον ορυμαγδό της πολυνομίας.
Το μυστικό ειναι η απλούστευση των πραγμάτων και ο αποκλεισμός της δυνατότητας παραβατικής συμπεριφοράς απο την αρχή.
Π.χ. Παρατηρητήριο τιμών: Γιατί χρειάζεται;
Μήπως θα έπρεπε οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών να ειναι καθορισμένες μονοσήμαντα σε όλη την επικράτεια; Γιατί θα πρέπει ο πολίτης να υποβάλεται στη βάσανο της έρευνας αγοράς με απώλεια χρόνου και χρήματος και υπαρκτό τον κίνδυνο εξαπάτησής του;
Η φορολόγηση να γίνεται στην πηγή κάθε πράξης και οχι εκ των υστέρων με εφαρμογή τεκμηρίων.
Αυτά σαν κατεύθυνση σκέψης.
Απογοητεύομαι από το περιεχόμενο του παρόντος διαλόγου
όσο αυτός υποδεικνύει ιδιοτικοποίηση των πάντων και κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών!
Δεν έχω άλλο χρόνο νά διαθέσω παρ’ ότι θα το ήθελα εφ όσον υπήρχαν δεκτικοί νόες.
email: tflin@tee.gr
τηλ : 6974712061
Εκείνο που δεν έχουν καταλάβει όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και γενικά όλος ο Δημόσιος τομέας στη ευρύτερη του μορφή, είναι ότι η μεγάλη καθυστέρηση στη έκδοση των ΧΕΠ στους προμηθευτές, είναι εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό γιατί?? Γιατί όταν ο προμηθευτής πληρώνεται μετά απο 4 – 9 μήνες ένα τιμολόγιο εγκεκριμένης δαπάνης, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα , να μην μπορεί το Ελληνικό δημόσιο να επιτύχει καλές τιμές.
Από αύριο κιολας να μην κυκλοφορεί καθόλου μετρητό. Τα πάντα να γίνονται με χρεωστικές κάρτες. Μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει η παραοικονομία και κατ’ επέκταση η φοροδιαφυγή (ιδιαίτερα μαθήματα, φακελάκια, αγορές χωρίς απόδειξη, μίζες, ενοίκια που δεν δηλώνονται κλπ κλπ).
Έπειτα μπορούμε να συγκρίνουμε τα ποσά που δηλώθηκαν την φετινή χρονιάς με αυτά των προηγούμενων ετών και να δούμε ποιος φοροδιαφεύγει.
Άμεση λήξη όλων των συμβάσεων (τύπου συμβούλων, ειδικών και γενικών συνεργατών κλπ) στο δημόσιο και ειδικά στους ΟΤΑ. Σε τελική ανάλυση την αποτελεσματικότητα των συμβουλών που παρέχουν, την βιώνουμε καθημερινά. Αντικατάστασή τους με μόνιμο προσωπικό (θα μας στοιχίζουν και λιγότερα)
Για τους ΟΤΑ και ιδιαίτερα τους Δήμους, κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και ενσωμάτωση μέρους του προσωπικού στους Δήμους (δεν θα χρειάζονται πχ 2 γενικοί διεθυντές με τα ανάλογα επιδόματα κλπ) με προτεραιότητα παραμονής εκείνων που εντάχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και διαθέτουν τυπικά προσόντα (πέρα από τη μείωση του κόστους θα σημάνει και το τέλος της πελατειακής σχέσης χτυπωντας στα αποτελέσματά της). Δεν είναι δυνατόν οι Δήμοι ως νομικά πρόσωπα να χρωστάνε παντού και την ίδια στιγμή οι δημοτικές τους επιχειρήσεις (πχ ΔΕΥΑ) να έχουν έσοδα και να τα χρησιμοποιούν για την άσκηση πολιτικής – ρουσφετιών ή να χρησιμοποιούνται για προσλήψεις και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Κατάργηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι να πληρώνονται από την ενιαία αρχή και η βιωσιμότητα των ΟΤΑ να εξασφαλίζεται από την είσπραξη των εσόδων (φόροι, ύδρευση κλήσεις κλπ) που δεν εισπράτονται ποτέ από ημέτερους στα πλαίσια της άσκησης πολιτικής που εξασφαλίζει την επανεκλογή.
Συνοπτικές διαδικασίες αυτόματης παύσης όλων των επίορκων σε όλες τις βαθμίδες διακυβέρνησης (από εργάτη εως βουλευτή) αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (γιατροί δικηγόροι κλπ)
Εξορθολογισμός στις αποδοχές ιδιαίτερων κατηγοριών προσωπικού (πχ Τράπεζα της Ελλάδος, ΔΕΚΟ κλπ). Ουσιαστικά από το δημόσιο πληρώνονται, οπότε το ενιαίο μισθολόγιο ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμοστεί παντού και αδιακρίτως. Όσοι πληρώνονται από κρατικό φορέα να παίρνουν τα ίδια και να έχουν τις ίδιες ΠΑΡΟΧΕΣ όπου κι αν ανήκουν. Κλασικό παράδειγμα που τη στιγμή που άλλους τους κάνουν κατάσχεση το σπίτι τους, οι εργαζόμενοι στην Tράπεζα της Eλλάδος (που συμμετέχει άμεσα στην χάραξη οικονομικής πολιτικής) απόλαυσαν το κούρεμα των ήδη χαμηλότοκων δανείων τους!
Δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα. Αυτά λείπουν.
Αχ και να διάβαζε κανένας βουλευτής έστω τα μισά από τα σχολιά μας κι ας μην ήταν το δικό μου, αλλά να έκανε τα μισά απ’ αυτά που διάβασε που θα έφτανε η Ελλάδα σε 10 χρόνια.
Αλλα αν είσαι βολευτής εκλεγμένος στην Ελλάδα έτσι είναι, βολεύσε και βολεύεις, τον λογαριασμό τον πληρώνει ο λαουτζίκος κι ας τα φάγαμε μαζί, αν και η κοιλιά «άλλου» κοντεύει να σκάσει απο τη «δυσπεψία» και «άλλον» τον θερίζει η πεινα.
Θα ήθελα να προτείνω οι μειώσεις μισθών και συντάξεων να αφορούν αποκλειστικά τους ανώτατους μισθούς και συντάξεις χωρίς να θίγονται για μία ακόμη φορά τα κατώτατα.Θα ήταν σημαντική η κατάργηση των προνομίων ορισμένων ευνοημένων κοινωνικών ομάδων, όπως των στρατιωτικών.Γενικότερα,πρέπει για πρώτη φορά οι περικοπές πρέπει να οδηγήσουν σε εξομάλυνση κοινωνικών ανισοτήτων.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ:
1. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΕΩΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
2. ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΝΟΜΙΜΑ (ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ) ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ.
3. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΜΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΛΑ «ΠΕΛΑΤΗ» ΟΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ (ακινητα, πληρωμες, εσοδα, δαπανεσ, πληρωμη φόρων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, EYAθ, καταθεσεις, ΙΚΑ, καρτες, μισθοι, αμοιβες κλπ) ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: ΕΣΟΔΑ, ΕΞΟΔΑ και ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
4. ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟ Φ. Μ.
Αξιότιμε κ Υπουργέ
Δεν θα ήταν προς την σωστή κατευθυνση ενα μέτρο που να σχετιζοταν με την εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό από λαθρομετανάστες , όπως πχ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΞΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ 25% ΘΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ?
Γιατί να τους πληρώνουμε μόνο εμεις?
Το παρόν νομοσχέδιο (αλλά και άλλα παρόμοια) δεν λύνεται με την υπάρχουσα δομή και νοοτροπία της δημόσιας διοίκησης .
Πιστεύω οτι θα έχει επιτυχία μόνο άν το έργο ανατεθεί σε ιδιώτες (Ορκωτοί λογιστές ή δικηγορικά γραφεία) των οποίων η αμοιβή θα καθορίζεται σε πενταετή βάση μετά απο προκύρηξη σχετικού διαγωνισμού στον οποίο θα προβλέπονται τα απαιτούμενα προσόντα, η εμπειρία σε θέματα αποτύπωσης υφιστάμενης δομής, στόχος αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης, οργάνωσης ελέγχου κλπ, η κατα περίπτωση επιστημονική στελέχωση , κάλυψη του Δημοσίου με ανάλογη εγγυητική επιστολή Τραπέζης , αλλά και πρόβλεψη χορήγησης bonus ανάλογα με την παραγωγικότητα που αποδεδειγμένα θα επιδεικνύεται .
Η επιτροπή να έχει αναφαίρετο δικαίωμα αλλαγών σύμφωνα με τα πορίσματα των ελέγχων της (και όχι μόνον προτάσεων ή εισηγήσεων), αλλά και το βάρος της αποδεδειγμένης βελτίωσης της παραγωγικότητας των φορέων .
9.8.12
Αναγνωριζεται απο ολους ,οτι βαση της καταστασης που βιωνει ο ελληνικος λαος ειναι η οικονομικη κατασταση της χωρας. Ποθεν προηλθε αυτη ,σε ολους ειναι γνωστο, και ολοι λιγο πολυ συνεβαλαμε σ αυτο.
Απο τον αρμοδιο παραγοντα που επετρεψε να περασει καθε παρανομη συνδιαλλαγη, μεχρι τον τελευταιο ελληνα πολιτη ,που για πολλα αλλα πραγματα δειχνει το οποιο μικρο η μεγαλο ενδιαφερον του, να απαιτησει ομως για καθε μορφης προσωπικης του συναλλαγης αποδειξη αγορας -προς αποφυγη καταβολης ΦΠΑ- δεν εχει κανενα ενδιαφερον. Υπ αυτη την εννοια ερχομαι σ αυτο που ανεφερε πριν απο λιγο καιρο ο κος Παγκαλος.
Η λυση φαινεται απλη. Συνδιασμος , ηλεκτρονικη τιμολογηση αγαθων ,με συνδεση στο taxis, υποχρεωτικη εξοφληση των τιμολογιων μονο μεσω τραπεζης για ποσο πανω απο 100€,αυτοματη παρακρατηση του ΦΠΑ στον γκισε της τραπεζας – ο ΦΠΑ ειναι φορος που ανηκει στο κρατος και δεν αποτελει κεφαλαιο κινησεως του καθε επαγγελματια -και αποδοση στο κρατος αυτοματα, υποχρεωτικη φορολογικη καρτα για ολες τις συναλλαγες των ιδιωτων με ταυτοχρονη υποχρεωση ολων των ελευθερων επαγγελματιων με προμηθεια τερματικων για συνδεση στο taxis . Η καθιερωση του πραγματικου ποθεν εσχες βεβαια δεν συζητειτε. Επιτελους ας αποδειξουν οι κρατουντες οτι ενδιαφερονται για την πατριδα μας.
Διαρκής επιμόρφωση επί θεμάτων ελέγχου του επιλεγμένου για αυτούς προσωπικού, με μηνιαίους στόχους στον αριθμό ελέγχων και άμεση θετική(πριμ) ή αρνητική(περικοπή) επιρροή στους μισθούς των ελεγκτών ανάλογα με το αποτέλεσμα. Σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με την ΚΕΠΥΟ
Καθώς μία από τις μεγαλύτερες «τρύπες» της οικονομίας μας αποτελεί ο τομέας της υγείας, τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων θα προέλθει από τον αποτελεσματικό έλεγχο του συστήματος υγείας. θα αναφερθώ μόνο σε όσα γνωρίζω, λόγω επαγγέλματος, ότι σίγουρα συμβαίνουν στο χώρο της ψυχικής υγείας:
1. αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα σε άτομα που έτυχε να νοσηλευτούν για μία εβδομάδα με κατάθλιψη (κάτι που όλοι θα περάσουμε), επειδή «ετσι κανόνοσε ο ψυχίατρος».
2. συντάξεις και επιδόματα σε κατά τα άλλα υγιέστατα νεά άτομα, επειδή δέχθηκαν εκούσια να νοσηλευτούν και να λάβουν ισχυρά αντιψυχωσικά φάρμακα που θα δικαιολογούσαν μία χρόνια ψυχωσική νόσο. Και η διάγνωση;;; για ψυχιατρική μιλάμε, εδώ ο ψυχίατρος είναι αυθεντία και η διάγνωση στηρίζεται στην υποκειμενική ερμηνεία μίας και μόνο ψυχομετρικής δοκιμασίας (εξάλλου, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει εαν κάποιος ακούει φωνές ή έχει παράλογες σκέψεις;)
3. το απίστευτο ΚΟΣΤΟΣ των ψυχιατρικών φαρμάκων, όπου φυσικά η τιμή τους είναι τεχνητά υψηλή από τις εταιρείες. Ψυχίατροι σε δημόσια νοσοκομεία συνταγογραφούν ενέσιμα φάρμακα που κοστίζουν έως και 500 ευρώ η ένεση, τη στιγμή που υπάρχουν είτε γενόσημα είτε αποδεδειγμένα αποτελεσματικά φάρμακα σε πολύ χαμηλές τιμές (πώς όμως θα βγουν τα ταξίδια, τα συνέδριά τους και τα δωράκια τους;;)
4. ολόκληρες οικογένειες (δεν είναι ρατσιστικό, είναι πραγματικότητα)αθίγγανων που πάσχουν από ψυχικές νόσους και λαμβάνουν επιδόματα είτε ψυχικής νόσου (που φυσικά συνοδεύονται και από συνταγογράφηση φαρμάκων τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονται) είτε επιδόματα νοητικής αναπηρίας (η έλλειψη όμως μόρφωσης δεν συνεπάγεται και νοητική υστέρηση, αλλά ποιος κάθεται να κάνει και τη σωστή αξιολόγηση;;)
Το αίσχος της ψυχιατρικής λογικής δεν έχει όρια. Ας ασχοληθεί κάποιος με αυτά.. πρόκειται για κατασπατάληση και άμεση κλοπή των δημόσιων οικονομικών. Ως πότε θα πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι τις βίλες και τα ταξίδια των γιατρών;
Απαιτείται η θεσμοθέτηση αυστηρών κριτιρίων για ψυχικές αναπηρικές συντάξεις και ελέγχου της συνταγογράφησης ψυχιατρικών φαρμάκων.
Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν γίνονται περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες. Από την μια μεριά κόβονται εισοδήματα μισθωτών και από την άλλη παραγγέλνονται 700 άρματα στις ΗΠΑ. Δεν θα μπω στην λογική ότι «ξεπληρώνουμε» υποχρεώσεις. Εαν θεωρεί ο πολιτικός κόσμος ότι έχουμε ζητήματα εθνικής ασφάλειας με την Τουρκία, θα πρέπει να πείσει την ΕΕ να εγγυηθεί τα σύνορα μας. Νομίζω λεφτά για πέταμα δεν υπάρχουν.
Πολύς λόγος για το τίποτα άμεσα μέτρα για τη φοροδιαφυγή εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών και του προσωπικού στο δημόσιο τομέα χωρίς απολύσεις,όχι άλλες περικοπές σε μισθούς και χαμηλές συντάξεις επιτέλους να πληρώσουν και οι πλούσιοι το μερίδιο που τους αναλογεί.
Προτασεις για τη μειωση των Δημοσιων Δαπανων
1. Εναρμωνηση του τιμολογιου του Δημοσιου για την Εκτελεση Δημοσιων εργων με τα τιμολογια της αγορας. Καταργηση των αναθεωρητικων πινακων.
2. Τιμες καυσιμων μειωμενες για Νοσοκομεια κλπ ΝΠΔΔ οπου η καταναλωση ειναι μεγαλη και βαρυνουν υπερογκα τους προυπολογισμους των
3. Προμηθεια τροφιμων απο ΝΠΔΔ (νοσοκομεια κλπ) με μειωμενους συντελεστες ΦΠΑ
4 Καταργηση των Διοικητικών Συμβουλίων των ΝΠΔΔ με διοικητες οι οποιοι θα επιλεγονται βαση επιστημονικης καταρτησης και οχι πολιτικης ταυτοτητας. Δημιουργια Συμβουλιων Διοικησης απο τον Διοικητη και μελη Δ/ντες ή προισταμενους του ΝΠΔΔ. Καθορισμος επιτευξης στοχων.
5. Καθορισμος ανωτερου υψους ποσου εκτελεσης προυπολογισμων των ΝΠΔΔ και των Δημοσιων Υπηρεσιων της Κεντρικης Κυβερνησης.Βαση συγκριτικων στοιχειων.
6. Στεγαση ολων των Δημοσιων Υπηρεσιων σε Δημοσια κτιρια.
7. Συνεχη εκπαιδευση προσωπικου.
8. Αναβαθμιση του ρολου των Διευθυντων
9. Μειωση των πολιτικων προσωπων που εμπλεκονται στην Δημοσια Διοικηση
10. Εφαρμογη του ποθεν εσχες για ολους και ειδικωτερα σ’ αυτούς που υπηρετουν σε εφοριες – δικαστηρια – πολεοδομιες τεχνικες υπηρεσιες περιφερειων και δημων.
ΚΟΣΤΟΣ ΜΗΔΕΝ ΕΣΟΔΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΛΕΧΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΣΔΟΕ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ.ΕΣΤΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΩΘΟΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΟΠΟΥ ΜΠΟΥΝ ΟΠΟΥ ΨΩΝΙΣΟΥΝ ΑΠΛΑ ΕΛΕΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ.
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;;;;;
Οταν συντασσεται ενας νόμος απαραίτητα να γίνεται εκτίμηση της γραφειοκρατίας που αυξάνει καθως κοστίζει στο δημόσιο σε εργατώρες και τους πολίτες σε ταλαιπωρία.
Γίνονται συνέχεια νόμοι με προβλέψεις που αυξάνουν τις διαδικασίες για το προσωπικό γραφοντας μάλιστα οτι ονομος δεν επιφέρει κόστος στο δημόσιο ποσο λάθος και ψευδές . δεν είναι κόστος ηαύξηση των διαδικασιών; παράδειγμα αίστευτης αυξησης της γραφειοκρατίας οι δύο τελευταίοι νόμοι 4070/12 και4071/12
Όταν συντάσσεται ενας νόμος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του αντικειμένου με υπάρχοντες διαδικασίες που θα καταργούνται και νέες που ρυθμίζονται.
Σχετικά με τους δημοσιονομικούς ελέγχους και γενικότερα με όλους τους ελέγχου έκτακτους τακτικούς και περιοδικούς έχει χαθεί η κατάσταση, ελεγτικό, υδε,επιθεωρητες ,έλεγχοι νομιμότητας, εσπελ εδελ και δεν έχει τέλος. και η διαφθορά οργιάζει.
Ποιές διαδικασίες θα αντικατασταθούν με την προτεινόμενη επιτροπη και τι ποιοτικά νέο θα εσάγει; ειναι μεγάλο λάθος να γίνονται επιτροπές έλέγχου χωρίς εξειδικευμένα μέλη και εμπειρία στο αντικείμενο.Δέν μπορει να κάνει έλεγχο δημοσιονομικό σε κάποιο αντικείμενο κάποιος που δεν έχει εργασθεί στο αντικείμενο .
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
Για τον ουσιαστικό έλεγχο και μείωση των δαπανω υπάρχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες που με κατάλληλη στελέχωση σε τεχνοκρατική βάση με αποτίμηση και απολογισμό μπορούν να πετύχουν.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΕΡΕΤΩΣ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΆΛΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΩΝΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΑ ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΝΕΣΗ ΤΟΥ.
Οι αλλαγές είναι σωστές , αλλά δεν βλέπω να γίνονται διότι θίγονται τα συμφέροντα των πολιτικών . Η μεγάλη οικονομική αιμορραγία προέρχεται από το δικαίωμα κάθε υπουργού , υφυπουργού , γραμματέα , περιφερειάρχη , δημάρχου κλπ να προσλαμβάνει αριθμό συμβούλων που βαρύνουν υπέρμετρα τον προυπολογισμό και σε μεγάλη πλειοψηφία είνάι είτε συγγενείς , είτε πολιτικοί υποστηρικτές ,που εξαργυρώνουν τις υπηρεσίες τους . ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ , ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΛΠ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ .
Άλλο σημείο αιμορραγίας είναι τα αμέτρητα διοικητικά συμβούλια σε εθνικό και τοπικό επίπεδο που αποτελούν πεδίο εξυπηρέτησης πολιτικών φίλων . Καθορισμός από τον προιστάμενο μόνο του προέδρου και οι υπόλοιποι εκλεγόμενοι , σχετικοί με το αντικείμενο και με θητεία ανεξάρτητη της θητείας της κυβέρνησης .
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΟΣ ,ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΠΡΟΤΟΥ ΓΙΝΟΥΝ) ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ .
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ , ΔΙΤΙ ΧΑΝΑΝΕ ΤΟ <> .
Ας σταματήσει η <> περί απώλειας εθνικής ανεξαρτησίας διότι ήδη την έχουμε μειώσει και αν δεν ξυπνήσουμε θα οδηγηθούμε και στην απώλεια της πραγματικής εθνικής κυριαρχίας (εδαφικής ).
Η μεγαλύτερη πληγή ειναι πραγματικά οι ΔΟΜΕΣ των δήμων, ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΒΡΕΦΙΚΟΙ και γενικά ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που έχουν μορφή ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ κατά περίπτωση. Αυτές από την αρχή του Καλλικράτη έπρεπε να καταργηθούν, να εκκαθαριστούν και όποιες από τις δραστηριότητες εξυπηρετούσαν οι παραπάνω ΔΟΜΕΣ και δύναται με βάση το προσωπικό και τα έσοδα του ο κάθε ΔΗΜΟΣ να τα αναλαμβάνει αυτός.
…με συγχωρείτε πολύ. Δεν είναι όλα τα θέματα για δημόσια διαβούλευση. Φυσικά και είναι προφανές ότι η κατάργηση των εξόδων παράστασης, η μείωση των μισθωμάτων κλπ, κλπ, είναι μέτρα προς τη θετικότερη κατεύθυνση. Όσον αφορά την αδιαβλητότητα των επιτροπών απαιτείται, όπως έχουν διατυπώσει πολλοί στο παρελθόν, αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας και συμβιβασμός των μελών των επιτροπών με λιγότερα έσοδα (αρκετά με τα επιδόματα για να αποτρέψουμε τη διαφθορά), διαφορετικά θα έχουμε επιτροπές επί επιτροπών, ελεγκτές για τους ελεγκτές κ.ο.κ.
Ευχαριστώ.
ΔΥΝΑΜΗ UNIFIED PROTECTOR : 54 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΤΑΛΑΝΤΑ: 33,5 εκατ. ευρώ ανά έτος
KFOR: 26,5 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΔΥΝΑΜΗ SNMG2: 18 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΔΥΝΑΜΗ SNMCMG2: 16,2 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ UNIFIL: 9,9 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ACTIVE ENDEAVOUR: 4,8 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ISAF: 4,4 εκατ. ευρώ ανά έτος
Σημαντική περικοπή δαπανών θα προέλθει από τον επαναπατρισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα η χώρα θα εξοικονομήσει σε χρηματική αξία 176.300.000 ευρώ το χρόνο η δε ‘νομισματική’ αξία της κίνησης επαναπατρισμού είναι ανυπολόγιστη.
Το κόστος κατασκευής μιας Ακρόπολης από την αρχή (κεντρικό κτήριο αγάλματος + στάδιο + θέατρο) ανέρχεται στο 100.000.000 ευρώ εφάπαξ.
Συγκεκριμένα:
ΔΥΝΑΜΗ UNIFIED PROTECTOR : 54 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΤΑΛΑΝΤΑ: 33,5 εκατ. ευρώ ανά έτος
KFOR: 26,5 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΔΥΝΑΜΗ SNMG2: 18 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΔΥΝΑΜΗ SNMCMG2: 16,2 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ UNIFIL: 9,9 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ACTIVE ENDEAVOUR: 4,8 εκατ. ευρώ ανά έτος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ISAF: 4,4 εκατ. ευρώ ανά έτος
Εκτός από τα χρήματα εξοικονομούνται και άντρες για τη φύλαξη των συνόρων και την αποφυγή εισροής επιπλέον μεταναστών.
Επίσης κακουργηματικού βαθμού πρέπει να θεωρείτε ο χαρακτηρισμός στρατιωτικής αποστολής ως ειρηνευτική αποστολή (τουλάχιστον στα ελληνικά. Οι άλλοι λαοί ας ονομάζουν όπως τους επιτρέπει η ιστορία τους και το πνευματικό τους επίπεδο). Είναι και πρέπει να ονομάζεται πολεμική αποστολή για λόγους σεβασμού προς την ανθρώπινη αντίληψη.
Το Αφγανιστάν το έχει κατακτήσει για εμάς ο Αλέξανδρος. Δεν μπορείς να είσαι γιατρό των άλλων γεμάτος πληγές ο ίδιος και η χώρα μας στην παρούσα χώρα πάσχει. Οι ιστορία πολέμων της χώρας αλλά και η ιδιαιτερότητας να έχει φτιάξει τα πρώτα παιχνίδια για την παύση των πολέμων έστω και για 15 μέρες κάθε 4 χρόνια της δίνει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να γνωρίζουν αν και πότε πρέπει να γίνει πόλεμος.
Η κρίση που βρισκόμαστε είναι πρώτα από όλα ‘νομισματική’. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να αλλάξουμε τρόπο σκέψης.
Πηγές: ‘ελληνικά νέα: ιστοχώρος ενημέρωσης’ και ΓΕΕΘΑ
Στο πλαίσιο της περιστολής των δημοσίων δαπανών, καιρό τώρα αναρωτιέμαι πώς γίνεται να κάνουμε λόγο για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που περισσεύουν, όταν σε κάθε περιφέρεια, δήμο, Υπουργείο και άλλες υπηρεσίες, υπάρχουν τουλάχιστον δύο έως έξι δικηγόροι με πάγια αντιμισθία που παράλληλα με τους ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟΥΣ μισθούς τους ασκούν και το επάγγελμά τους κανονικά. Επιπλέον, αυτοί οι προνομιούχοι δικηγόροι, όχι μόνο δεν βρίσκονται ποτέ στην υπηρεσία τους αλλά και όταν υπάρχει λόγος παράστασης δικηγόρου για υπόθεση της Υπηρεσίας συχνά δίνονται οι υποθέσεις σε άλλους δικηγόρους προκειμένου να συμμετέχουν και άλλοι στο μοίρασμα των χρημάτων του κράτους. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον να εξεταστεί αν ανοίκουν στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ή στον κώδικα των ιδιωτικών υπαλλήλων.Γιατί αυτοί δεν μπορούν να απολυθούν ποτέ;
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους ιατρούς που είναι διορισμένοι στις Περιφερειακές Ενότητες και στους Δήμους. Λαμβάνουν τον ίδιο μισθό με τον γιατρό του νοσοκομείου, χωρίς να έχουν τον όγκο δουλειάς τους ούτε και τις ευθύνες για διαγνώσεις, αφού δεν κάνουν ποτέ. Ωστόσο και τα επιδόματά τους πέρνουν και καθημερινό 8ωρο έχουν.
Δείτε αυτές τις περιπτώσεις με άλλη οπτική και όχι με βάση το γεγονός ότι θίγοντας αυτές τις κατηγορίες υπαλλήλων θίγονται δικοί σας συνάδελφοι.
Η διαφθορά είναι το μέγιστο ζήτημα και η ουσιαστική πάταξή της θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας και την αναγέννηση της χώρας μας. Η ίδρυση εσωτερικών μονάδων ελέγχου σαφώς ακούγεται αρχικά ως μία πολύ καλή λύση αλλά η περιστολή των αλόγιστων δαπανών που θα επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα θα αρχίσει να αναστέλλεται και θα επανέλθει πάλι η αλόγιστη, αδιαφανής σπατάλη και η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα θα επανεμφανιστεί. Το κράτος μας χρειάζεται επανίδρυση, ανασχεδιασμό των δομών του και φυσικά την εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας σε όλες του τις υπηρεσίες. Η ολική ποιότητα στη δημόσια διοίκηση θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, την «τέλεια» υπηρεσία, την εξαφάνιση της γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση πόρων και την παροχή της «ποιοτικής» υπηρεσίας με το ελάχιστο κόστος. Κανείς μέχρι σήμερα δεν υποχρέωσε την εφαρμογή της Ολικής Ποιότητας στη Δημόσια Διοίκηση. Τώρα είναι η ευκαιρία για μια νέα ποιοτική επανάσταση χωρίς μελανά σημεία, χωρίς μαύρες τρύπες έτσι ωστε να μη χωρά ούτε ένα ψήγμα διαφθοράς.
1)Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών καθώς και οι αποζημιώσεις τους.
2)Να ανοιχτούν οι λογαριασμοί όλων των ελλήνων και ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στο εξωτερικό (Ελβετία). Αλήθεια, γιατί δεν το δέχεστε αυτό κ.κ. βουλευτές;
3)Να δημεύεται αμέσως και με συνοπτικές διαδικασίες η περιουσία και οι καταθέσεις των κρατικών λειτουργών που καταδικάζονται για διαφθορά, των ίδιων και των συγγενών τους μέχρι4ου βαθμού, εφόσον δεν δικαιολογούνται από την εργασία τους.
4)Να δημεύεται επίσης η περιουσία και οι καταθέσεις όλων των κρατικών λειτουργών και κυρίως των πολιτικών εφόσον δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες.
5)Το 3 και το 4 να ισχύουν και για τους φοροδιαφεύγοντες και να έχουν αναδρομική ισχύ. Όχι πιάνουμε τον Κωστέτσο, τον βάζουμε φυλακή, τον βγάζουμε, τον ξαναβάζουμε, τον ξαναβγάζουμε και γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Τα χρήματα που έκλεψαν μας ενδιαφέρει να επιστρέψουν όχι να τους βάλουμε φυλακή, να τους ταΐζουμε. Αλλά και όταν μπαίνουν φυλακή, να μπαίνουν σε κελιά μαζί με τους υπόλοιπους εγκληματίες (ναρκομανείς, ληστές δολοφόνοι κλπ) και όχι σε κελιά VIP.
Νομίζω,οτι τίποτα απο όλα όσα γράφει ο κόσμος εδώ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ.Η σελίδα αυτή δεν προσφέρει τίποτα απολύτως σε κανέναν.Απλά ο κόσμος εκφράζει τις αποψεις του και τίποτα παραπάνω.Τις αποφάσεις που σκέφτεστε να πάρετε,θα τις πάρετε ούτως ή άλλως.Πράξτε όπως νομίζετε,αλλα να ξέρετε..ο λαός δεν ξεχνά….τι σημαίνει μαιμουνιά….
Κύριοι είμαι Γενικός Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως (ΠΕ). Υποβλήθηκε στην Ψηφιακή Σύγκλιση (πρόσκληση 31) με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά πρόταση για ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της ΠΕ που χρονολογείται από το 1896 που ιδρύθηκε. Η πρόταση έχει εγκριθεί επί της ουσίας από το αρμόδιο Υπουργείο πολιτισμού.Υπάρχουν συνεχείς απορρίψεις για δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί με την πρόταση μας χωρίς να τηρουνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς ανάλυση της αιτιολογία απόρριψης.
Ακολουθούν σε κάθε στάδιο ενστάσεις μας και στη συνέχεια παραδέχονται ότι έχουμε δίκιο. Πάμε στο επόμενο στάδιο πάλι απόρριψη πάλι τα ίδια. Μας έχουν εξουθενώσει.
Ποιός είναι άραγε ο σκοπός? Που ακούστηκε αυτός που αποδεδειγμένα δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του να παραμένει στη συνέχεια και να αξιολογεί ο ίδιος την εναντίον του ένσταση? Που θα πάμε με αυτό το κράτος που στρέφεται κατά των πολιτών του και κατά κάθε προσπαθείας διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της διάδοσης της γνώσης? Πόσο μπορούν όλοι αυτοί οι «δημόσιοι υπάλληλοι» ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ. Φτάνει πιά. Αλλάξτε τα πάντα.
Εσκεμμένο «λάθος» –> εφεδρεία .
Να δείτε πόσο γρήγορα θα φτιάξουν τα πράγματα.
Αν θέλετε στοιχεία επικοινωνήστε από την ιστοσελίδα μας.
Επισης συμφωνω με τις προτασεις του giorgosm77
Να μειωθει, τουλαχιστον στο μισο, ο αριθμος των βουλευτων και των παρατρεχαμενων αυτων.Στην Αυστραλια, με εικοσι εκατομμυρια πληθυσμο εχουν 150 βουλευτες.Ολες οι υπηρεσιες να λειτουργουν πλεον με συστημα μηχανογραφησης και να ειναι συνδεδεμενες μεταξυ τους, οπως γινεται σε ολες τις πολιτισμενες χωρες. Ετσι θα καταπολεμηθει η γραφειοκρατια που κοστιζει χρονο και χρημα. Οι πολιτες θα εξυπηρετουνται αμεσα, χωρις να ταλαιπωρουνται και δεν θα χρειαζεται να πληρωνουμε αχρηστους υπαλληλους.Να κατασχεθει η περιουσια των φοροφυγαδων, πολιτων και πολιτικων,και να πληρωνονται με αυτα οι γιατροι που εργαζονται σωστα και τιμια και τα φαρμακα των ασθενων.Επισης στην Αυστραλια οσοι εχουν το παραμικρο εισοδημα απο ακινητη περιουσια δεν δικαιουνται καμμιας συνταξης και κανενος επιδοματος.Να εφαρμοσθει και εδω.Δεν φορολογειται εκει η πρωτη κατοικια και κανενα στοιχειο ακινητης περιουσιας, εφοσον δεν αποτελει πηγη εισοδηματος με κανενα τροπο για τον ιδιοκτητη. Γενικα προτεινω να εφαρμοστει ολο το δημοσιοοικονομικο συστημα της χωρας αυτης και στην ελλαδα , διοτι ειναι δικαιο και η χωρα ευημερει.
ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΠΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ. ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.ΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΛΛΑ Η ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ.ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΣΑΣ.ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΚΑΘΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
καθε επι πλεον επιτροπη , ομαδα , group η οπως αλλοιως ονομαζεται προσθετει ενα επι πλεον γραναζι στο πολυπλοκο μηχανισμο της γραφειοκρατειας . ενα επι πλεον λογο για καθυστερηση της εξυγειανσης . κανεναν μηχανισμο δεν χρειαζομαστε εαν οι κανονες του παιχνιδιου ειναι ξεκαθαροι . κανεναν εποπτη γραφειοκρατη , κανεναν δικαστικο που κρινει διαφορετικα αναλογα σε πιο επιπεδο βρισκεται ή πιον δικαζει . η ιδια υποθεση εχει αλλη εκβαση σε πρωτοβαθμιο , δευτεροβαθμιο ,τριτοβαθμιο επιπεδο και παει λεγοντας ,λεφτα και χρονο να εχουμε . μια εκδικαση μπορει να διαρκεσει μιση ζωη . μηπως το επιτρεπει η διατυπωση των νομων ? μηπως υπαρχει σκοπιμοτητα ωστε να συντηρουνται ολα αυτα τα επιπεδα , οι επιτροπες , οι διορισμενοι προεδροι και οι φαυλοι γραφειοκρατες .
απλους και ξεκαθαρους νομους ευαναγνωστους εφαρμοσιμους δικαιους για ολους χρειαζομαστε και θα τους εφαρμοσουμε χωρις καμια δικαστικη αστυνομικη η αλλη επιβλεψη . δεν αντεχουμε αλλη γραφειοκρατεια ειμαστε ηδη πρωταθλητες σε αυτη και οι επομενοι απεχουν απο εμας χιλιομετρα .
για την πληρωμη λογαριασμου ΔΕΚΟ 30 ευρω απο αστυνομικο τμημα χρειαζονται η συμπληρωση 30 εντυπων 15 υπογραφες 8 εργασιμες ωρες και καυσιμα για μετακινησεις για τη συλογη των υπογραφων . μηπως οι επνευσμενοι ακριβοπληρωμενοι σοφοι που θεσπισαν και απαιτουν την εφαρμογη αυτων των μετρων δεν εχουν σχεση με την πραγματικοτητα ( μαλλον ζουν την αφασια τους ) . καταργηστε καθε γραφεικρατικο εμποδιο , ψηφιστε απλους νομους ολιγοσελιδους χωρις τροπολογιες ,καταργηστε ολους τους νομους-χρησμους που απαιτουν Πυθία για την ερμηνεια τους . οι Ελληνες μπορουν . προσπαθηστε και σεις να γινετε λιγο Ελληνες
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα εύκολα τα κάνομε δύσκολα.
Ας αρχίσω με κάτι πρόσφατο.
Ξεκίνησαν λέει στον τομέα της υγείας με τα γεννόσημα.
Ζήτησα από τον ιατρό μου να μου γράψει Nexium για το στομάχι μου.
Μου είπε ότι το έβγαλαν από την λίστα και το αντικατέστησαν με το γενόσημο Alevior το οποίο είναι εξ ίσου καλό.
Όντως καλό είναι, αλλά όταν έκανα σύγκριση τιμών το μεν Nexium στοιχίζει 25 κάτι Ευρώ το Alevior στοιχίζει 37 κάτι Ευρώ, προσπαθώ να καταλάβω γιατί βγάλανε από την λίστα ένα φτηνό αυθεντικό φάρμακο και το αντικατέστησαν με ένα ακριβότερο γεννόσημο φάρμακο,σε τι ωφελεί αυτό ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω. Ας το δουν οι αρμόδιοι.
Οι πολιτικοί ας κατανοήσουν ότι εκλέγονται από το λαό για να κάνουν την διαχείριση του κράτους σωστά και ο λαός έχει απαιτήσεις από αυτούς,δεν τους εκλέγουν για να καλοπερνάν ούτε για διακοσμητικά στοιχεία.
Παράδειγμα εάν κάποιος είναι διαχειριστής μιας πολυκατοικίας και τα κάνει πλακάκια με τον προμηθευτή πετρελαίου για να πάρει ένα χαρτζιλίκι και τον ανακαλύψουν τότε δεν θα πληρώσουν οι ένοικοι την ζημιά, όλη την ζημιά θα την πληρώσει αυτός.
Εδώ λοιπόν σε αυτήν την πολύχρονη κακοδιαχείριση καλούνται να πληρώσουν οι ένοικοι αυτού του κράτους δηλαδή οι πολίτες.
Τα έξοδα ενός σπιτιού με δύο άτομα είναι περίπου από 1000 – 1200 Ευρώ τον μήνα, πως μπορούν λοιπόν να υποχρεώσουν αυτούς τους ανθρώπους να ζουν με από 600 έως 800 Ευρώ, αν και πάλι προς τα εκεί έχουν βλέψεις.
Ένας πολιτικός παίρνει νομίζω κάπου 7500 Ευρώ αν του κόψουν λοιπόν 1000 Ευρώ δεν τρέχει τίποτα για αυτόν.Αν έπαιρνε 2500 Ευρώ και του έκοβαν 300 ευρώ τότε θα επαναστατούσε, αφήστε λοιπόν τους συνταξιούχους των 1200 ευρώ και ας κοιτάξουν να τα μαζέψουν από αλλού, όπως από τις παραβάσεις μιας και οι περισσότεροι Έλληνες είναι παραβάτες, είναι ένα μεγάλο έσοδο σε αυτό είμαστε πρώτοι.
Μένω εδώ 30 χρόνια ουδέ ποτέ είδα έστω και μία φορά να πλύνουν τους κάδους των σκουπιδιών,αντίθετα από την Θεσσαλονίκη, αλλά και οι υπάλληλοι του Δήμου αναφέρομε στον Πειραιά όταν μαζεύουν τα σκουπίδια τα μισά μένουν στον δρόμο και να φανταστείτε ότι τώρα έχομε καλό δήμαρχο.
Όπως καταντήσαμε τα πάντα φορολογούνται μέχρι στιγμής μόνο η αναπνοή δεν φορολογείτε.
Τώρα βλέπουν και προς το επικουρικό ναι μα εγώ για να έχω δικαίωμα σε αυτό όταν βγήκα στην σύνταξη πλήρωσα 1.500.000 δραχμές αν το κόψουν θα μου τα δώσουν πίσω αυτά?
Τόσους δημόσιους υπαλλήλους δεν τους διόρισα εγώ τους διόρισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για ευνόητους λόγους.
Και τέλος μιας και είναι πάρα πολλές οι απορίες για τα χαράτσια, έκτακτες εισφορές κ.τ.λ. Έπρεπε να έρθει η Τρόικα για να βγουν όλες οι απάτες στη φόρα? Τόσα χρόνια δεν γίνονταν από κανένα σε κανέναν κανένας έλεγχος?
3) Aμεση μείωση στο μισό, του αριθμού των ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΩΝ & ΠΑΡΕ(Ι)ΑΣ ΤΩΝ, με αντίστοιχη, λογική, αύξηση αποδοχών των υπολοίπων.
2) Αναλογικό Πρόστιμο Αντιπαραγωγικότητας, σε ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ υπάλληλο εφορίας (από κλητήρα έως Υπουργό – σε ΟΛΟΥΣ), κάθε μήνα, όσο δεν αντιμετωπίζουν ΕΜΠΡΑΚΤΑ το Εγκλημα Εσχάτης Προδοσίας της Φοροδιαφυγής εκ του μεσο-μεγάλου κεφαλαίου.
Οι αντιδρόντες θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικού έργου ή να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ σε ένδειξη διαμαρτυρίας και να διαπρέψουν στον Ιδιωτικό Τομέα.
1) Αναλογικό Πρόστιμο Αντιπαραγωγικότητας, σε ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ υπάλληλο ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (από κλητήρα έως Υπουργό – σε ΟΛΟΥΣ), κάθε μήνα, όσο δεν αποδίδεται τάχιστα απόφαση ανα θέμα.
Οι αντιδρόντες θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες φορολογικού ελέγχου ή να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ σε ένδειξη διαμαρτυρίας και να διαπρέψουν στον Ιδιωτικό Τομέα.
0) Στου ΚΟΥΦΟΥ την ΠΟΡΤΑ …δε σου φταίει ο μαραγκός.
Ποτε δεν ειχα ασχοληθει με κοματα κ πολιτικη,μεχρι που ειδα τα οσα εκτροπα αποκαλυψε η κριση.Η κριση η οικονομικη αλλα κ των ηθικων αρετων που πλεον δυστυχως δεν υπαρχουν.Στον ευρυτερο δημοσιο τομεα οι δημοσιοι υπαλληλοι κ οι συνταξιουχοι ειναι αυτοι που πληρωνουν το μαρμαρο,με μειωσεις μισθων,κ ταυτοχρονα αυξηση φορολογιας,χαρατσια για την μικρη τους ακινητη περιουσια,προστιμα.Και απεναντι το κρατος ολοι εσεις που πολιτευεστε γιατι εμεις σας τιμαμε με την ψηφο μας.Να κανετε τι;Να συζηταμε σε συσκευψεις επι συσκεψεων για το αν πρεπει να μειωθουν
οι υπερογκοι μισθοι των 300ων της βουλης,οι φοροαπαλλαγες,οι διευκολυνσεις,τα δωρεαν τηλεφωνα κ αλλα τοσα που δεν φτανει ο χωρος για να τα απαριθμησω.Θελετε εξορθολογισμο δαπανων;Ναι συμφωνω.Μειωστε τα ομως απ ολους.κ απο τον προεδρο της δημοκρατιας κ απο τον πρωθυπουργο κ τους βουλευτες ,τους υπουργους.Αλλα κ απο τα σωματα ασφαλειας κ απο τους υπαλληλους των ΔΕΚΟ.Δυο χρονια ακουω την ιδια συζητηση κ πραξεις μηδεν.Ειμαι υπαλληλος ΤΕΙ κ αναγκαζομαι να ζω με 1000 το μηνα οταν συναδελφοι που εργαζονται σε ΔΕΚΟ εχουν εκκαθαριση 70.000ε το χρονο!Εμεις του υπουργειου υγειας παρακαλαμε για τις δεδουλευμενες εφμερειες μας κοστους 100ε το μηνα!Εξορθολογισμος των δαπανων σημαινει ισοτητα προς ολους κυριοι αρχιζοντας απο σας.Ο πατερας μιας
οικογενειας δεν μπορει να τρωει χαβιαρι κ να αφηνει τα παιδια του νηστικα.Οταν λοιπον εξορθολογιστουμε ηθικα τοτε θα εξορθολογιστουμε κ οικονομικα.Ευχαριστω.
1] Αρση μονιμοτητας υπαλληλων,τριετεις συμβασεις και επαναπροσληψη μετα απο αξιολογηση με βελτιωμενα κριτηρια τυπου ΑΣΕΠ.[αποδοτικοτητα,εξυπηρετηση, ταχυτητα αποτελεσματικοτητα,αναλειψη πρωτοβουλιων και αναλυψη ευθυνων]. Για την αποφυγη ρουσφετολογικων προσληψεων μετα απο απολυση , να υπαρχει πινακας υποψηφιων μετα απο αναλογες εξετασεις με προτεραιοτητα βασει προσοντων
2]Αξιοπρεπης μισθος και οχι πεινας.
3]Αμεση βαρεια τιμωρια επιορκων υπαλληλων, χρηματικο προστιμο και αμεση απολυση.
4]Απλοποιηση και ομαδοποιηση της ισχυουσας νομοθεσιας.Εξεταση ολων των θεματων[π.χ. εκδοση μιας αδειας η ενος πιστοποιητικου] βημα -βημα και καταργηση ολων των περιτων δικαιολογητικων.
5] Αποκεντρωση αρμοδιοτητων. Να γινουν οι περιφερειες μικρα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΥΠΟΙΣ αυτοδιοικητικα κεντρα,διχως καθε φορα να χρειαζεται η ασφυχτικη γραφειοκρατικη και χρονοβορος διαδικασια του κεντρικου κρατους.
6]Το κεντρικο κρατος και τα υπουργεια να γινουν επιτελικα οργανα ασκησης πολιτικης και ελεγχου με αυστηροτατες ποινες στους παρανομουντες.
7]Απλοποιηση φορολογικου συστηματος. α]συντελεστης Φ.Π.Α. 10% και 15% β]συντελεστης φορου 25% γ] για ολους τους φορολογουμενους και τα νομικα προσωπα να ισχυει το συστημα ΕΣΟΔΑ- ΕΞΟΔΑ. δ] ολοι οι φορολογουμενοι να εχουν τη γνωστη ηλεκτρονικη καρτα ωστε να ειναι δυνατη η ενημερωση και ο ελεγχος καθε στιγμη. ε] για ειδικες ευπαθεις ομαδες πολιτων να ισχυουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ευεργετικες απαλλαγες απο το φορο που θα πρεπει να πληρωσουν. στ] η δηλωση ενδεχομενης ζημιας που θα προκυψει αν τα εξοδα ειναι περισσοτερα απο τα εσοδα να μεταφερεται στην επομενη χρονια.
Με τον απλο αυτο τροπο των ‘αντικρουωμενων συμφεροντων’ καθε φορολογουμενος ,θα κοβει ΟΛΕΣ τις αποδειξεις των εξοδων του ,για να μειωσει τα καθαρα εσοδα του και συνεπως το φορο που θα πρεπει να πληρωσει.Το κρατος θα αυξησει τα εσοδα του απο Φ.Π.Α. και θα ελεγχει ευκολα ,αυτους που θα παρουσιαζουν συνεχως εξοδα ,διχως να εχουν εσοδα. Δεν θα χρειαζονται πλεον κλιμακια ελεγχου[π.χ. καφε,εστιατορια κ.λ.π.], που αρκετα απο αυτα ,κατηγορηθηκαν για λαδωματα η εκβιασμους και αλλα πολλα.
8] Μειωση του αριθμου των βουλευτων σε 200 η 150. Αυτοι θα ασχολουνται με το καθαυτο εργο τους[νομοθετικο, ελεγκτικο…] και οχι να στηνουν με τους δηθεν επιστημονικους συνεργατες τους το ρουσφετολογικο μηχανισμο για την επανεκλογη τους.
9]Μειωση του αριθμου των υπουργων, που υποχρεωτικα ΔΕΝ θα ειναι εκλεγμενοι βουλευτες και καταργηση ΟΛΩΝ των υφυπουργειων. Ο υπουργος, χρησιμοποιωντας τους μονιμους υπαλληλους του υπουργειου του, θα διοικει και θα ελεγχει,διχως βιλαετια και τις γνωστες εσωτερικες συγκρουσεις.
10] Αυστηρος και ουσιαστικος ελεγχος και του ‘ΕΣΧΕΣ’ και κυριως του ‘ΠΟΘΕΝ’ολων των αιρετων ολων των βαθμιδων και ολων των υπαλληλων που διαχειριζονται θεσεις ληψης αποφασεων. Σε καθε καταγγελια ΑΜΕΣΟΣ και ταχυς ελεγχος και αποδοση ΑΥΣΤΗΡΩΝ ποινων εαν και οπου υπαρχουν διχως κανενα ελεος…
11] Ολα τα παραπανω επαφιωνται στη καλη θεληση αυτου που ενδεχομενως τα διαβασει και διαθεσει λιγο απο το χρονο του να εμβαθυνει…..