1. Από το έτος 2014 και για κάθε επόμενο έτος επιβάλλεται ετήσιος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α.) στα δικαιώματα, όπως ορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος, σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα και τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κάθε είδους νομικές οντότητες την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
2. Ο ΕΝ.Φ.Α. επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου, καθώς και στο ενοχικό δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα των παραπάνω εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Εξαιρετικά επιβάλλεται και στο δικαίωμα της νομής ή οιονεί νομής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση ζ) της παρ.2 του άρθρου 2.
3. Τα δικαιώματα επί των οποίων επιβάλλεται ο ΕΝ.Φ.Α. είναι αυτά που υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, ανεξάρτητα από μεταβολές που τυχόν επέρχονται κατά τη διάρκεια του έτους αυτού και ανεξάρτητα από τη μεταγραφή του τίτλου κτήσης.
4. Για τον καθορισμό του ΕΝ.Φ.Α. λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση του ακινήτου. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου, όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου.
Θεωρείτε νόμιμο και ηθικό-δίκαιο να φορολογηθούν μεταξύ άλλων αγροτεμάχια-χέρσα μη πρόσοδα αγαπητέ κ. Υπουργέ και σε απόσταση από θάλασσα πέραν των 10 χλμ.με γιαπί μπετά -τούβλα και άνευ πορτο – παραθυρων και άνευ υποδομής αλλά και σύνδεσης ΔΕΗ;
Ποιός νοήμων άνθρωπος θα επέβαλε τον ίδιο ή και κατά κάτι λιγότερο φόρο σε ημιτελές και ούτε υποτυπωδώς προσφερόμενο και ασφαλές έστω και για 1ήμερη παραμονή (έκθεση στα καιρικά φαινόμενα οποιασδήποτε εποχής, κινδύνους κτλ)για την διαβίωση των κατοίκων του είτε είναι 20τμ. (είτε 1000τμ για τους πολύ λίγους και ικανότατους αφού αυτά κτίχονται και σε χρόνο dt είναι κατοικήσιμα); Ποιός θα επέμενε να φορολογήσει ένα ΓΙΑΠΙ επειδή αδυνατούν οι ιδιοκτήτες του να το αποπερατώσουν,κυρίως λόγω των αιφνιδίων και συστηματικών περικοπών ….(αφαιρώντας τους το δικαίωμα να υποστηρίξουν με προσωπική δουλειά έστω και την υποτυπώδη φύστευσή του με σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού εισ/τος αλλά και της τοπικής κοινωνίας με αντίκτυπο στην Εθνική οικονομία);Ποιός θα φορολογούσε με ίδιους συντελεστές που φορολογούνται αποπερατωμένα ακίνητα 20τμ, 80τμ, 100τμ,βίλες πολυτελείς μικρές και τεράστιες κ.ο.κ. είτε είναι νεόδμητα, είτε ανακαινισμένα και παλαιά (πλην των μισογκρεμισμένων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με γιαπιά), είτε στο βουνό , είτε στη θάλασσα, είτε προσφέρονται για εναλλακτικές διακοπές ή διαμονή, είτε προσφέρονται για χλιδάτες σε βίλες μικρές και τεράστιες;
Όταν δεν παρέχεται ασφάλεια για παραμονή έστω και ζώντων ζώων σε ένα ακίνητο δεν θεωρείται ακίνητο,πόσο μάλλον όταν δεν διαθέτει βασικές παροχές για έστω και υποτυπώδη διαμονή ανθρώπων(πρέπει να φορολογηθούν δηλαδή αυτοκινούμενα ο/χ διακοπών , τροχόσπιτα , τροχοβίλλες με παροχές νερού ,λουτρού, κουζίνας ή ακόμα και παραγκών με στέγες και πόρτες);Ενα αγροτεμέχιο με ΓΙΑΠΙ δεν προσφέρει κανένα έσοδο ακόμα και εξαιτίας του αναγλυφου του αφού κάθε προεργασία ήταν και είναι ασύμφορη (με εργατικά πανάκριβα στην ντόπια κοινωνία)και ας μην ξεχνάτε ότι ο ιδιοκτήτηςτου έχει πληρώσει όλους τους φόρους που του αναλογούν αλλά και πληρώνει πολλά παραπάνω για όλους αυτούς που δεν πλήρωναν και δεν πληρώνουν,κ. Υπουργέ.Πολλοί παραμένουν στο απυρόβλητο και προστατεύονται ως πότε ; Θα πράξετε επιτέλους τα δέοντα , αφού μιλάμε για ΕΘΝΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ; Ή απλώς μιλάμε για θυσίες και αρπαγές ιδιοκτησιών προς εξυπηρέτηση σίγουρα όχι του Εθνικού συμφέροντος – Πολιτών. Παρεμπιπτόντως κ. Υπουργέ ,θα σας αναφέρω ότι ο σύζυγος με 4 Παν/κά πτυχία αποκτηθέντα εντός και εκτός Επικρατείας και μέχρι το 1980 με «Thesis» (…) τότε δεν ήταν μόδα αλλά ούτε και δυνατή η απόκτησή τους, και 40χρονο εργασιακό συνεχόμενο βίο άνευ ωραρίου και με το οικ. πρόγραμμα «διάσωσης»(από ποιούς και για…ποιούς;..)λαμβάνει αγαπητέ μου λαμβάνει 1300 ευρώ και (λαμβάνει λιγότερα από την αλλοδαπή οικιακή βοηθό, τον τεχνικό του δημοτικού σε ΔΕΚΟ και λιγότερα από τον συν/χο δ/υ υπουργείου με 1 πτυχίο ΠΕ και 27 έτη ούτε κατά διάνοια αυτά που του αναλογούν χωρίς επιδοτήσεις -δαν/σεις και διαφορου τυπου φοροελαφρύνσεις και φορ/γές ή ενισχύσεις και μεγαλώνει παιδιά όχι στις αλάνες και αραγμένα στα καφέ ή και στα resorts… Ευχαριστώ .
Ποιό είναι το μακροπρόθεσμο πλάνο ; Να καταστήσετε την πλειοψηφία των πολιτών αφερέγγυους ; Εάν ένα ακίνητο δεν αποφέρει έσοδα, με ποιό τρόπο θα προκύπτουν εισοδήματα ώστε να καταβάλλονται οι φόροι που του αντιστοιχούν ;
Δεν είναι δυνατόν να αποτελούν αντικείμενο φορολογίας κτήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΤΕΑ, αλλά ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ οι αρχές να συντελέσουν την απαλλοτρίωση και παράλληλα δεν καταργούν αποφάσεις απαλλοτριώσεων που σταυρώνουν επί δεκαετίες οικόπεδα δεσμεύοντας τους ιδιοκτήτες. Πρέπει να υπάρξει σαφής ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΤΕΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ.
Πλήρωσα με τον ΦΑΠ του 2012 κοντά στα 380 ευρώ. O φόρος για την ίδια ακίνητη περιουσία με βάση τον νόμο που εισηγείστε θα είναι κοντά στις 3500 ευρώ. Δεν τα έχω. Δεν θα τα πληρώσω. Προτείνω λοιπόν να σας δώσω την επικαρπία – στο δημόσιο ή στην τράπεζα που τελικά θα καταλήξει η περιουσία μας- και να με απαλλάξετε από φόρο. Να διαχειριστείτε εσείς τα ακίνητά μας για να δούμε πόσα έσοδα μπορείτε να πετύχετε. Δεν μπορείτε όμως να το κάνετε ούτε για τα ακίνητα του δημοσίου. Οπότε σας ενδιαφέρει να αρπάξετε εκβιαστικά ότι οικονομίες έχουν μείνει στα νοικοκυριά. Εγώ δεν σας δίνω ευρώ παραπάνω. Και αυτός που τυχόν θα αγοράσει το ακίνητο που θα μου δημεύσει το κράτος επειδή δεν θα πληρώσω αυτόν τον απάνθρωπο φόρο – να το ξέρει καλά- θα τον σκοτώσω μόλις περάσει το κατώφλι του ακινήτου μου. Το έχω ήδη-τα τελευταία 30 χρόνια- διπλά πληρωμένο στο δημόσιο.
Συγκριτικά με το ΦΑΠ του 2013 που είχε κλιμάκωση στους συντελεστές από 0-2% ανάλογα με το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας, επειχειρείται ΣΤΕΓΝΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ των μικρομεσαίων ιδιοκτησιών.
Για παράδειγμα ενώ το 2013 ιδιοκτήτης ακινήτων αξίας 300.000 Ευρώ συνολικά θα πλήρωνε 100 Ευρώ (δηλ. 0.2%), με τον νέο φόρο ακινήτων (που δεν έχει κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος της περιουσίας ούτε αφορολόγητο) καλείται να πληρώσει (π.χ. για ένα διαμέρισμα, και ένα χωράφι με εξοχικό) 1.000 Ευρώ. Δηλαδή 10πλασιασμός του φόρου.
Επίσης οι συντελεστές απομείωσης επιφάνειας, εξόφθαλμα ευνοούν τους μεγαλοιδιοκτήτες και φεουδάρχες.
Η αναλγησία και η κοροϊδία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πρέπει να τελειώσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.
Τόσα σας λοίπουν, τόσα ζητάτε…δλδ, συγχαρητήρια.
Εχετε και τον Άδωνι να βγαίνει στο ΜΕΓΚΑ και να λέει ότι ο φόρος ακινήτων επιλέχθηκε να είναι υπερβολικά υψηλός για να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες να τα αξιοποιήσουν.
Τι να αξιοποιήσουμε Τι? Όπως καταντήσατε την οικονομία και τη χώρα με τις ηλιθιότητες σας.
Ειστε ανίκανοι να κυβερνήσετε την χώρα. Σηκωθείτε και φύγετε.
Τα ακίνητα(κτίσμα- περιβάλον χώρος-οικόπεδο) που έχουν κυρηχθεί διατηρητέα και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ούτε αποφέρουν εισόδημα θα πρέπει να εξαιρεθούν ολοσχερώς του νέου φόρου ακινήτων, όπως άλλωστε είχε γίνει και με το ΕΕΤΗΔΕ.
Αυτό διότι δεν είναι δυνατόν ούτε είναι δίκαιο ο ιδιοκτήτης ενός διατηρητέου ακινήτου, που ήδη έχει επωμισθεί ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος για την διατήρηση του ως μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να επιβαρύνεται με έναν επί πλέον αβάστακτο φόρο, όταν το ακίνητο αυτό ουτε ιδιοκατοικείται ούτε του αποφέρει κανένα απολύτως εισόδημα.
Σε αντίθετη περίπτωση και αυτά τα διατηρητέα μνημεία της χώρας μας θα καταρεύσουν αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα τεράστια και αβάστακτα νέα οικονομικά βάρη.
Σημειώνω ότι το Σύνταγμα προστατεύει τόσο την ιδιοκτησία όσο και την πολιτιστική κληρονομιά.
Ακυρώνεται από τον ΕΝΦΑ το συγκριτικό πλεονέκτημα διατήρησης των πολλών μικρών βιομηχανοστασίων: αφού τόσο ο max συντελεστής παλαιότητας από ελάχιστος 0,5 που ήταν ορίζεται σε 1 και έτσι ελαχιστοποιείται η τυχόν προκύπτουσα από τον συντελεστή βοηθητικών χώρων ωφέλεια, αλλά και εκείνη που προκύπτει από τον υπολογισμό μόνον των κύριων χώρων της κλίμακας απομείωσης επιφάνειας, όσο και εκ της ανυπαρξίας ΕΕΤΗΔΕ συγχώνευσης στον ΕΝΦΑ.
Απορώ γιά ποιό λόγο ζητάτε διαβούλευση. Τι περιμένετε να σας πεί ο κόσμος; Σφάξε με αγά μου να αγιάσω μήπως;.Ή περιμένει κανένας ότι θα λάβετε υπ’ όψιν σας τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών; Ξέπουμε που τους έχετε γραμμένους. Αλλά αφού θέλετε απόψεις ακούστε κι’ αυτήν. Τέτοις νόμος είναι αντισυνταγματικός, εξοντωτικός και απολύτως διεστραμμένος .Είναι αδιανόητο να φορολογούνται ήδη φορολογημένες περιουσίες(φόροι μεταβιβάσεων, κληρονομιών , δωρεών κ.λ.π.)σε ετήσια βάση οι οποίες είτε δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα είτε το εισόδημά τους φορολογείται όταν ενοικιάζονται.Αυτό είναι δήμευση περιουσιών σε ετήσιες δόσεις. Δεν είναι δυνατόν τα ακίνητα να υφίστανται τέτοιου είδους φορολόγηση, και μάλιστα εντελώς αυθαίρετα, τη στιγμή που κανένας δεν μπορεί -αν το θέλει- να απαλλαγεί από αυτά αφού η αγορά ακινήτων εδώ και χρόνια είναι «κατεψυγμένη» και δεν κουνιέτια ούτε φύλλο. Αν προστεθεί μάλιστα και το γεγονός ότι οι φόροι υπολογίζονται με»αντικειμενικές» τιμές που είναι απείρως μεγαλύτερες από τις πραγματικές πλέον τότε το έγκλημα που επιχειρείται είναι τουλάχιστον κακούργημα. Μήπως θα έπρεπε κανείς πρίν δέκα ή είκοσι χρόνια να αποποιηθεί τη κληρονομιά των γονιών του; Όταν σε καθημερινή βάση οι Τράπεζες βομβάρδιζαν τον κόσμο με δάνεια και οι κυβερνήσεις χορηγούσαν κίνητρα γιά απόκτηση πρώτης κατοικίας (αφορολόγητα, επιδότηση επιτοκίων κ.λ.π) που ήταν οι σημερινοί εφευρέτες του παρόντος φόρου; Ο Βενιζέλος έπεσε από τον Άρη χθές; Και αναφέρομαι σ’αυτόν τον τρισάθλιο πολιτικό -τρομάρα του- γιατί αυτός ήταν ο πρώτος που επινόησε το μέσω της ΔΕΗ «χαράτσι» σαν απολύτως προσωρινό μέτρο (γιά ένα χρόνο έλεγε) και στον οποίο δεν άρεσε η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης (ΦΑΠ 2009) που είχε και αφορολόγητο και εννιαίο συντελεστή και η συνολική επιβάρυνση ήταν , σε σχέση με τα παρόντα- ελάχιστη.Γιατί κανένας ανίκανος και εγκληματίας , απ’ αυτούς που ακόμη κυβερνούν, δεν έχει πάει -τουλάχιστον-σπίτι του, να μην πω αλλού; Γιατί , τόσοι σοφοί μαζεμένοι,που κόπτεσθε γιά τη σωτηρία του τόπου, δεν μπορείται να μειώσετε τις δαπάνες του Δημοσίου;Τι κάνετε τόσα χρόνια; Ποιοί νομίζετε ότι καλούνται να πληρώσουν γιά να εξακολουθείτε να συντηρείτε τους «πελάτες» σας; Νομίζετε ότι θα πάρετε αυτά που ζητάτε;Περιμένετε και θα δείτε . Ο κόσμος έχει φθάσει στο αμήν. Τι στο διάολο οικονομική πολιτική είναι αυτή; Έτσι θα γίνει ανάπτυξη;
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σας αναφέρω επιγραμματικά μερικές από τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, κατά τη γνώμη μου, στο σχέδιο νόμου:
-Πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο όριο για όλους τους πολίτες με βάση την συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογουμένου.
-Θα πρέπει να φορολογούνται μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.
-Θα πρέπει να υπάρχει συντελεστής απομείωσης για κτίσματα εντός σχεδίου οικισμών
-Ο Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος (ΣΠΚ) θα πρέπει να ξεκινά με συντελεστή 1 (για κτίσματα παλαιότητας π.χ. μέχρι τα 5 χρόνια) και να μειώνεται σταδιακά έτσι ώστε τα κτίσματα πριν του 1955 να μην πληρώνουν φόρο.
-Δεν πρέπει να φορολογούνται δασικές εκτάσεις
-Δεν πρέπει να φορολογούνται βοσκότοποι ανεκμετάλλευτοι.
-Δεν πρέπει να φορολογούνται κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου εγκαταλελειμμένων οικισμών.
-Τα οικόπεδα εντός σχεδίου οικισμών να φορολογούνται σαν αγροτεμάχια.
-Δεν πρέπει να φορολογούνται ακαλλιέργητα αγροτεμάχια.
-Δεν πρέπει να φορολογούνται ημιτελή κτίσματα.
-Δεν πρέπει να φορολογείται η επιφάνεια που υπολείπεται από τη χρήση του συντελεστή αξιοποίησης των οικοπέδων.
Εχοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και τα σχόλια των συμμετεχόντων στη διαβούλευση μέχρι σήμερα , πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου είναι σε λάθος βάση, και αν δεν γίνουν σοβαρές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα πρέπει να αποσυρθεί εξ’ ολοκλήρου. Εάν υπερψηφιστεί ως έχει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι ο πιο άδικος φορολογικός νόμος που θα έχει ψηφιστεί ποτέ στη χώρα μας.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Σε σχέση με το σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες Διατάξεις» που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σχολιάζει τα εξής:
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω των εγκαταστάσεών τους.
Η υψηλή φορολόγηση του ξενοδοχειακού προϊόντος έχει αποδειχθεί ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητά του.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν στα γειτονικά μεσογειακά κράτη και στην υπόλοιπη ΕΕ, όπου δεν υπάρχει ανάλογη επιβάρυνση, αποκτούν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», με ότι επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό, τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και στην Ελληνική Οικονομία γενικότερα.
Η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών ακινήτων, σε σχέση με άλλες παραγωγικές χρήσεις όπως η βιομηχανία, είναι εγκατεστημένη σε περιοχές όπου ισχύουν υψηλές αντικειμενικές αξίες ή σε περιοχές με υψηλό συντελεστή εμπορικότητας, οπότε η φορολογική μεταχείρισή τους πρέπει να συνεκτιμά και αυτό το γεγονός.
Δεν πρέπει, εκ παραδρομής, να συγκρίνονται τα ξενοδοχειακά κτίσματα και τα γήπεδα αυτών με τα αντίστοιχα άλλων κλάδων της Ελληνικής οικονομίας ούτε φυσικά να υπάγονται σε τέλη με τους ίδιους συντελεστές.
Ο τουρισμός είναι και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «βιομηχανική εξαγωγική δραστηριότητα» και να υπάγεται στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των εξαγωγών.
Ως εκ τούτων, θεωρούμε πως, καθίσταται γενικώς παραδεκτό πως τα κτίρια των ξενοδοχείων αποτελούν «εργαλείο δουλειάς», όπως επίσης, ότι τα γήπεδα των ξενοδοχείων, τα οποία έχουν εξαιρετικά υψηλή αξία σε σχέση με το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων – παραλιακά οικόπεδα ή κεντρικά αστικά ακίνητα – σε σχέση με τα χαμηλής αξίας γήπεδα π.χ. των βιομηχανικών επενδύσεων, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην «προστιθέμενη αξία» του τουριστικού προϊόντος.
Ενόψει των ανωτέρω, άλλωστε, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λάμβανε πάντοτε υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ξενοδοχείων και τα υπήγαγε σε μειωμένους συντελεστές αρ. 21-25 Ν. 2459/1997 και άρθρο 35 του Ν. 3842/2010.
Είναι μαθηματικώς βέβαιο πως η υπερφορολόγηση των ξενοδοχειακών ακινήτων θα επιφέρει πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Πρέπει, λοιπόν, να προβλεφτεί κατάργηση, για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κάθε φόρου ακίνητης περιουσίας μιας και υπάρχουν ήδη αρκετές επιβαρύνσεις τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.
ειμαι κατονος οικοπεδου 269τμ στη θεσσαλονικη το οποιο εχει δεσμευσει ο δημος απο το 1985 και παρολο που εχω δικαστικη αποφαση δεν εχει ακομη αποδεσμευτη . γιατι θα πρεπει να πληρωσω φορο.
Αξιότιμοι κύριοι,
δεν θα πέσω στην παγίδα να εμπλακώ σε συζήτηση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού τού φόρου ή το νομικό υπόβαθρο, την συνταγματικότητα και άλλες λεπτομέρειες. Αν το κάνω θα μεταθέσω την συζήτηση στο πλαίσιο που εξυπηρετεί τον φοροσυλλέκτη, αφού αυτός διαθέτει άπειρα resources σε σχέση με έναν απλό πολίτη που προσεγγίζει το ζήτημα με την απλή λογική. Την απλή λογική που δυστυχώς φαίνεται ότι έχει εκπαραθυρωθεί για να αντικατασταθεί από σοφιστείες και τεχνάσματα τα οποία όμως δεν καταφέρνουν να υλοποιήσουν παρά μόνο ένα τσόφλι που περιβάλλει άτσαλα αυτό που ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ (sic) ο νομοθέτης.
Θέλω λοιπόν να ρωτήσω: Αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα φορολογήσει ποτέ την ιδιότητα τού – απλώς – ζωντανού ανθρώπου???
(Εννοείται ότι αν την φορολογήσει ο τρόπος υπολογισμού τού φόρου θα είναι εντελώς δευτερεύον ζήτημα).
Σύμφωνα με το Σύνταγμα αρθ.4 παρ.5 «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»
Δεν αποδεικνύει φοροδοτική ικανότητα η κατοχή ακινήτου.
Τα ακίνητα ήδη φορολογούνται:
1.Στην απόκτηση ακινήτου ήδη φορολογούμαστε με το φόρο μεταβίβασης ακινήτων και με το πόθεν έσχες(τεκμήριο).
2.Αν αποφέρει εισόδημα το ακίνητο, τότε φορολογείται στο φόρο εισοδήματος (π.χ.ενοίκια ακινήτων).
Άρα, Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο συνεπώς δεν πρέπει να ψηφιστεί
ο ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων.
Ένας λογιστής
Ο υπό συζήτηση φόρος ΔΕΝ έιναι ενιαίος.
Φέρνω ένα απλό αλλά συνηθισμένο παράδειγμα:
Φορολογούμενος που κατέχει ένα μόνο ακίνητο (και στο οποίο πιθανότατα διαμένει), πληρώνει υψηλότερο φόρο από αυτόν που έχει πολλές κατοικίες στο όνομά, του μικρότερης αξίας η καθεμιά, αλλά που προστιθέμενες μαζί έχουν πολλή μεγαλύτερη αξία.
Αν ήταν ενιαίος, θα προσέθετε πρώτα τις επιμέρους αξίες στο όνομα του κάθε φορολογόυμενου, και ύστερα θα επέβαλλε τον φόρο κλίμακας!
Ο ΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΙΑΙΟΣ, ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ.
Ο φόρος αυτός είναι ακόμη ένα επιπρόσθετο καρφί στο φέρετρο της Ελληνικής οικονομίας. «Οι πλούσιοι» πρέπει να πληρώσουν για τους απασχολούμενους στο δημόσιο που ελάχιστοι από αυτούς κάτι παράγουν, κάποιοι άλλοι ελάχιστα παράγουν και πάρα πολλοί απολύτως τίποτα εκτός από αέρα κοπανιστό. Συμπληρώνω, ότι εδώ «πλούσιος» δεν είναι αυτός που παράγει νόμιμα εισόδημα, αλλά αυτός που του έτυχε (π.χ. κληρονόμησε) να κατέχει νόμιμα πλούτο, είτε παράγει, είτε δεν παράγει εισόδημα.
Έτσι εάν έχεις κληρονομήσει ένα οικόπεδο ενός στρέμματος π.χ. στην Εκάλη, που εννοείται δεν παράγει εισόδημα, πρέπει να πληρώσεις ετήσιο φόρο €30000.-!!! Το από που θα τα βρεις δεν ερωτάται. Αλλά ακόμη και εάν τα έχεις να τα πληρώσεις, δεν ερωτάται ποιό είναι το κόστος ευκαιρίας των πόρων αυτών. Απλά απόλυτα βλακωδώς οι ηλίθιοι γραφειοκράτες που εμπνεύστηκαν αυτό το τερατούργημα, υποθέτουν ότι οι πόροι αυτοί, στα χέρια τους θα αποδώσουν περισσότερα για όλους μας απ΄ότι εάν παρέμειναν στα χέρια των νομίμων ιδιοκτητών του, οι οποίοι με τον αντισυνταγματικό αυτό νόμο εξαναγκάζονται να τα παραδώσουν.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν η ρήση του παραλόγου, ότι τα λεφτά των άλλων στα χέρια των γραφειοκρατών αποδίδουν περισσότερα απ’ ότι όταν βρίσκονται στα χέρια των νομίμων ιδιοκτητών τους. Δυστυχώς αυτό είναι το απαύγασμα της οικονομικής σκέψης του πολιτικού κατεστημένου, που έχει επί κεφαλής ένα καθηγητή πανεπιστημίου των οικονομικών, και των παρατρεχάμενων συνοδοιπορούντων γραφειοκρατών.
Πέραν των οικονομικών όμως, εάν και αυτό δεν είναι δήμευση και δεν μεταβάλλει το δικαίωμα ιδιοκτησίας, που κάποιοι αφελείς ακόμη πιστεύουν ότι προστατεύεται από το Σύνταγμα, σε υποχρέωση, τότε όποιος το ισχυρίζεται αυτό πρέπει να πάει να κοιταχθεί εάν λειτουργεί εκείνο το μέρος του εγκεφάλου του που εκτελεί την λειτουργία της λογικής σκέψης.
Είναι καραμπινάτα αντισυνταγματικός ο νόμος αυτός και δεν χρειάζεται κανείς να είναι συνταγματολόγος για να το καταλάβει αυτό.
Με δεδομένη την κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας στον φορολογικό τομέα και την επερχόμενη πλήρη κατάργηση της ατομικής ελευθερίας με το περίφημο περιουσιολόγιο, η ολοκληρωτική μεταβολή της Ελληνικής οικονομίας σε κολεκτιβιστική έχει συντελεσθεί. Δυστυχώς στην μεταβολή αυτή βοήθησε τα μάλα και η περίφημη Τρόϊκα, στην θετική παρέμβαση της οποίας μερικοί αφελείς από εμάς ελπίζαμε.
Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας έχουν ήδη ουσία καταργηθεί και σύντομα είναι σχεδόν βέβαιο, ότι οι δημοκρατικιά εκλεγμένοι δυνάστες μας, θα πλιατσικολογήσουν και το 10% των τραπεζικών καταθέσεων απ’ όλους μας, για την ‘σωτηρία της πατρίδος’ βέβαια, γράφε την δική τους βραχύβια πολιτική επιβίωση μέσω παραπλάνησης του εκλογικού σώματος, έτσι ώστε το τελευταίο να μην αντιληφθεί, ότι ο κύριος, εάν όχι ο μόνος υπόλογος για την σημερινή κατάντια μας, είναι αυτοί οι ίδιοι. Το πολιτικό σύστημα και ο εσμός κομμάτων που συνεχίζει και σήμερα να κατέχει την Βουλή.
Όλα αυτά οδηγούν αφεύκτως τον λογικά σκεπτόμενο πολίτη στο συμπέρασμα, ότι η δημοκρατία έχει και τυπικά καταργηθεί, η ανάπτυξη είναι αδύνατη με καταργημένα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς η σταδιακή αποπληρωμή του χρέους αδύνατη. Άλλωστε μέχρι στιγμής, εκτός του haircut που έγινε, δεν έχουμε πληρώσει ούτε ένα ευρώ από όσα οφείλουμε.
Συνεπώς αργά ή (το πιθανότερο σχετικά) γρήγορα θα εμφανισθούν ακραίες λύσεις, μάλλον κολεκτιβιστικής απολυταρχικής μορφής είτε αριστερής, είτε δεξιάς έκφανσης.
Τέλος επειδή το χρέος θα μείνει απλήρωτο, θα μας επιβληθούν έξωθεν και εξευτελιστικές για όλους μας και για το έθνος μας υποχρεώσεις μέσω δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και άλλων πόρων της χώρας, που θα εκτείνονται και στο απώτερο μέλλον (δυστυχώς έχει γίνει το ίδιο και στο παρελθόν). Έτσι μόνο θα καταλάβουμε τι σημαίνει βερίκοκο το να υποθηκεύεις το μέλλον των παιδιών σου δια του δανεισμού. Θα γίνουμε για κάποιες γενιές ένα είδος σκλάβων ξένων συμφερόντων, σε σημαντικά μεγαλύτερη έκταση από ότι σήμερα.
Αυτή είναι πάντοτε η κατάληξη της ηλίθιας και λογικά λανθασμένης σκέψης, ότι μπορεί να λύσει κανείς το οικονομικό πρόβλημα με την παραγωγική δραστηριότητα και τα λεφτά των άλλων, ή με αυτά που δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός (αύξηση της προσφοράς χρήματος) και δεν είναι αποτέλεσμα αμοιβής για παραγωγική δραστηριότητα.
Καλό μας ταξίδι και όποιος είναι νέος και δεν φεύγει τάχιστα απ’ αυτήν την, από πολιτικής και οικονομικής άποψης απαράδεκτη χώρα του εξαναγκασμού και της ασυδοσίας των επαγγελματιών πολιτικών της, στο μέλλον θα πρέπει να κατηγορεί μόνο τον εαυτό του που δεν τόκανε εγκαίρως.
ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ : ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΦΟΡΟ ,ΒΛΕΠΕ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΒΑΡΡΥΝΣΗ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ , ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΠΕΛΕΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ;
ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ , ΟΡΓΗ ΕΚΦΡΑΖΩ .
ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ : ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΦΟΡΟ ,ΒΛΕΠΕ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΒΑΡΡΥΝΣΗ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ , ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΠΙΛΕΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ;
ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ , ΟΡΓΗ ΕΚΦΡΑΖΩ .
ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ; ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ;ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕΒΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΤΑΙ ΣΕ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ; ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΤΩΡΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΕΙ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ Η ΝΔ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 10% ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
Η φιλοσοφία του νόμου είναι σε λάθος κατεύθυνση. Πέρα από το αντισυνταγματικό του νόμου (καθώς δε λαμβάνει υπ΄όψιν τη φοροδοτική ικανότητα) και την αντικοινωνική του διάσταση (καθώς δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία) στα οποία αναφέρθηκαν και άλλοι σχολιαστές, η προτεινόμενη φορολόγηση είναι ανεφάρμοστη. Η κατοχή ενός ακινήτου, πράγματι, δεν συνεπάγεται αυτόματα την ύπαρξη εισοδήματος, με το οποίο να πληρωθεί ο φόρος (π.χ. πρώτη κατοικία, ξενοίκιαστα διαμερίσματα & γραφεία, ακαλλιέργητοι αγροί, οικόπεδα). Ο ΕΝ.Φ.Α. όπως περιγράφεται στο παρόν νομοσχέδιο πρακτικά μονιμοποιεί το ΕΕΤΗΔΕ/ΕΕΤΑ και θα οδηγήσει απλά στη δημιουργία νέων οφειλετών του Δημοσίου, αφού πολλοί ιδιοκτήτες δε θα μπορούν πλέον να καταβάλλουν σε μόνιμη βάση τόσο υψηλή φορολογία, ούτε θα μπορούν να πουλήσουν.
Μία ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση για τη φορολογία των ακινήτων θα πρέπει να ελαχιστοποιεί το φόρο στην κατοχή και να εστιάζει στη φορολόγηση του κέρδους, όπου υπάρχει. Συνεπώς προτείνεται:
– Κατάργηση της φορολογίας ακίνητης περιουσίας
– Κατάργηση του φόρου μεταβίβασης
– Φορολόγηση της υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση
– Φορολόγηση του κέρδους από εκμετάλλευση ακινήτων
– Ύπαρξη ενός χαμηλού, ανταποδοτικού τέλους σε κάθε ακίνητο υπέρ ΟΤΑ και Κτηματολογίου
Πρακτικά, τα τρία τελευταία σημεία υπάρχουν στο σημερινό σύστημα. Μένει να δούμε την υλοποίηση των πρώτων δύο.
Η Ξενοδοχειακή βιομηχανία και γενικά ο τουρισμός έχουν σημαντικές δυνατότητες αλλά και ιδιαιτερότητες, τις οποίες, παρά την οποιαδήποτε δημοσιονομική πίεση και σκοπιμότητα , δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Επιθυμούμε επομένως να τις θέσουμε υπόψη σας, στα πλαίσια της ανοικτής διαβούλευσης του Υπουργείου σας , ώστε να συνεκτιμηθούν στη λήψη των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον Φόρο ακινήτων . Ειδικότερα :
• Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω των εγκαταστάσεών τους, οι οποίες καθορίζονται από αυστηρές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που συνιστούν το ξενοδοχειακό προϊόν. Οι διαστάσεις και η επιφάνεια των υποδομών προσδιορίζονται με βάση τις προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί από το κράτος. Οι απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς και του ανταγωνισμού προτρέπουν για ακόμη υψηλότερες προδιαγραφές, στις οποίες αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη υιοθετήσει.
• Κάθε φόρος που επιβάλλεται επί των ξενοδοχειακών ακινήτων, που είναι το εργαλείο της ξενοδοχειακής επιχείρησης , επιβαρύνει στην ουσία το κόστος παραγωγής της και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητάς της.
• Όλοι οι χώροι των ξενοδοχειακών ακινήτων προορίζονται, σύμφωνα με την ξενοδοχειακή νομοθεσία, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των πελατών τους με σαφή και προσδιορισμένη χρήση, που εγκρίνεται, εκτός από την πολεοδομία και από τον Ε.Ο.Τ., από το οποίον και τελικά αδειοδοτείται, με συνέπεια να μην επιτρέπεται εκ του νόμου να χρησιμοποιηθούν οι χώροι αυτοί για άλλη δραστηριότητα πλην της ξενοδοχειακής. Αυτό σημαίνει ότι το ξενοδοχειακό ακίνητο είναι ορισμένου σκοπού και δραστηριότητας και δεν μπορεί ούτε να κατατμηθεί, ούτε να αυξομειώσει την επιφάνεια του και να την εκμεταλλευθεί στη βάση κάποιου άλλου εμπορικού σκοπού.
• Η συνολική έκταση της επιφάνειας των ξενοδοχειακών κτιρίων και γηπέδων καθορίζεται με βάση την κατηγορία του ξενοδοχείου και τη δυναμικότητα, ώστε να περιλάβει όλη τη γκάμα των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών που υποχρεούνται να παρέχουν στους πελάτες τους (π.χ. συνεδριακές αίθουσες, πισίνες, spa, γήπεδα βόλεϊ, τένις, γκολφ). Οι υπηρεσίες όμως αυτές και οι εγκαταστάσεις τους δεν παράγουν πρόσθετο εισόδημα για την ξενοδοχειακή επιχείρηση, απλώς εμπλουτίζουν το ξενοδοχειακό της προϊόν και την καθιστούν πιο ανταγωνιστική. Η τοποθεσία του ξενοδοχείου, σε σύγκριση με τη βιομηχανία και τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ελκυστικότητας του προϊόντος που παρέχει το ξενοδοχείο και γι’ αυτό το λόγο η πλειονότητα των ξενοδοχείων είναι εγκατεστημένη σε αξιόλογες τοποθεσίες ή στα κέντρα των πόλεων. Οι υψηλές όμως αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σε αυτές τις περιοχές συνεπάγονται υψηλή φορολογική επιβάρυνση επί των ξενοδοχειακών ακινήτων και καταλήγουν να «τιμωρούν» την επιχείρηση γι’ αυτό που πρέπει από τη φύση της να παρέχει.
• Το ξενοδοχειακό προϊόν ακολουθεί αυστηρά τους όρους λειτουργίας της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και οι τιμές του διαμορφώνονται με βάση τον ανταγωνισμό, οποίος ως γνωστόν, είναι εξαιρετικά έντονος, αφού πολλοί προορισμοί στη Μεσόγειο παρέχουν το αντίστοιχο προϊόν (ήλιος και θάλασσα) σε καλύτερες τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, πιεζόμενες από τον ανταγωνισμό, να καθηλώνονται σε χαμηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής. Κάθε νέα φορολογική επιβάρυνση συνιστά επιπλέον κόστος που δεν επιδέχεται απορρόφησης και εν τέλει καταλήγει να είναι εμπόδιο στη διατήρηση της βιωσιμότητάς της επιχείρησης, αφού αυξάνει υπέρμετρα το μη λειτουργικό κόστος του ξενοδοχειακού προϊόντος.
• Παράλληλα η αγοραία αξία κάθε ξενοδοχειακής μονάδας δεν εξαρτάται από την έκταση των γηπέδων της ή των εγκαταστάσεων της, αλλά συναρτάται άμεσα με τις οικονομικές επιδόσεις της και τα αποτελέσματα της. Τα τελευταία με τη σειρά τους εξαρτώνται από την ελκυστικότητα τόσο της μονάδας όσο και της περιοχής, αλλά και όλης της χώρας ως τουριστικού προορισμού στο δεδομένο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
• Οι τακτικές αναπροσαρμογές της αξίας των παγίων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δεν αφήνουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων.
• Ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξαγώγιμη δραστηριότητα και να εντάσσεται στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των εξαγωγών. Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στο σύνολο της εθνικής οικονομίας και αποφέρει ως εκ τούτου πολύ μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος από κάθε άλλο κλάδο.
Θεωρούμε ότι στην προοπτική μιας σημαντικής κοινωνικής ανταποδοτικότητας , είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, όλες οι παραπάνω θέσεις μας που αφορούν την φορολόγηση των ξενοδοχειακών ακινήτων και οικοπέδων.
Αντικείμενο του φόρου
4. Για τον καθορισμό του ΕΝ.Φ.Α. λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση του ακινήτου.
—————————
ΠΡΟΤΑΣΗ
Να αφαιρείται τυχόν δανεισμός που βαρύνει το ακίνητο, δανεισμός που καλύπτει το ακίνητο κλπ.
Στον υπολογισμό τις κάλυψης, να έπονται να ακίνητα τον μετρητών.
Παράδειγμα: Έχεις δάνειο 150k. Έχεις σε κάλυψη μετρητά 150k και ακίνητο 100k. τότε ΔΕ μειώνεται η φορολογητέα αξια του ακινητου προς φορολόγηση.
Παράδειγμα: Έχεις δάνειο 150K. Έχεις ακίνητο 100K και ακίνητο 80k σε κάλυψη του δανείου. Το πρώτο ακίνητο είναι καλυμμένο οποτε δεν πληρώνει φόρο, το δεύτερο θα πληρώσει για τι διαφορα τον 30k (80-50).
1)Γιατί ο Συντελεστής στα Υπόγεια είναι 0.98, ενώ για πολλές δεκαετίες η αντικειμενικές των Υπογείων ήταν 40-50 μικρότερες απο αυτές των Ισογείων;
2) Για οικόπεδα εντός σχεδίου, αλλά που είναι μη άρτια και μη οικοδομήσιμα (δεσμευμένα απο το Δήμο, προσκυρωτέα σε όμορους ιδιοκτήτες)δεν προβλέπεται άλλος συντελεστής;
Πολύ πρόχειρος-δημευτικός ο Νόμος. Εγινε με το σκεπτικό να εισπράξει επι δικαίων και αδίκων, όπως άλλωστε καιο ΕΕΤΗΔΕ
» Πάσα ψυχή ας υποτάσσεται εις τας ανωτέρας εξουσίας΄ διότι δεν υπάρχει εξουσία, ειμί από Θεού΄ αι δε ούσαι εξουσίαι, υπό του Θεού είναι τεταγμέναι. Ώστε ο εναντιούμενος εις την εξουσίαν, εναντιούται εις την διαταγήν του Θεού΄ οι δε εναντιούμενοι θέλουσι λάβει εις εαυτούς καταδίκην. Διότι οι άρχοντες δεν είναι φόβος των αγαθών έργων, αλλά των κακών. Θέλεις δε να μη φοβήσαι την εξουσίαν; πράττε το καλόν, και θέλεις έχει έπαινον παρ’ αυτής΄ επειδή ο άρχων είναι του Θεού υπηρέτης εις σε προς το καλόν. Εάν όμως πράττης το κακόν, φοβού΄ διότι δεν φορεί ματαίως την μάχαιραν΄ επειδή του Θεού υπηρέτης είναι, εκδικητής δια να εκτελή την οργήν κατά του πράττοντος το κακόν. Δια τούτο είναι ανάγκη να υποτάσσησθε, ουχί μόνον δια την οργήν, αλλά και δια την συνείδησιν. Επειδή δια τούτο πληρόνετε και φόρους΄ διότι υπηρέται του Θεού είναι, εις αυτό τούτο ενασχολούμενοι.
Αποδότε λοιπόν εις πάντας τα οφειλόμενα΄ εις όντινα οφείλετε τον φόρον, τον φόρον΄ εις όντινα τον δασμόν, τον δασμόν΄ εις όντινα τον φόβον, τον φόβον΄ εις όντινα την τιμήν, την τιμήν.»
ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, κεφάλαιο 13 (ιγ’), εδάφια: 1-7
Παρακαλώ να μεριμνήσετε περισσότερο για τις πολύτεκνες οικογένειες για να μπορέσουν να σηκώσουν τα οικονομικά βάρη που τους αναλογούν.
Ο Θεός να σας δίνει φώτιση και φόβο άγιο.
Άκης – πατέρας 4 ανήλικων τέκνων και ένας απο τους ελεειμένους του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
ειμαι συνταξιουχοσ και ιδιωκτητησ απο κληρονομια, 3 δεσμευμενων οικοπεδων απο τον δημο θεσ/νικησ απο το 1987, συνολικου εμβαδου 4000 μ!!!!! ο φοροσ που υπολογιζετε ειναι 40000 ευρω!!!!
μαλλον βρηκατε τροπο να δημευσετε την περιουσια μου. Συγχαρητηρια
Κύριοι,
Διαπιστώνεται σήμερα οτι η βασική αρχή του ΕΦΑ «φορολογούνται όλοι, λιγότερο» υποχωρεί απέναντι στην παλιά κλασσική παλιοκομματική νοοτροπία που δημιουργεί εξαιρέσεις χάριν τψν ψήφων.
Θα έπρεπε να γνωρίζετε οτι τα «μαντριά, οι στάνες, τα θερμοκήπια και οι αγροτικές αποθήκες» υπάρχουν ακριβώς διότι οι αγρότες παράγουν απο αυτά εισόδημα. Θα ήλπιζε κανείς οτι και αυτά θα φορολογηθούν με ένα μικρό, ελάχιστο ποσό, ακριβώς για να πεισθούν οι φορολογούμενοι οτι η πρόθεση του Νομοθέτη περί της συμμετοχής ΟΛΩΝ στα κοινά βάρη, είναι τουλάχιστον ειλικρινής.
Οι αγρότες δεν διατηρούν τις πιο πάνω εγκαταστάσεις … για αναψυχή !!! Κερδίζουν απο αυτές. Εστω λίγα, αλλά κερδίζουν. Αλλιώς δεν εχουν λόγο να διατηρούν θερμοκήπια και μαντριά. Θα περίμενε οτι θα κληθούν κι αυτοί να συμμετέχουν με κάποιο ποσό έστω τυπικό, 10 ή 20 ευρώ.
Κι όμως το πολιτικό και κομματικό προσωπικό της χώρας ξαναγυρνά στα παλιά. Η τελευταία πενταετία τίποτα δεν δίδαξε.
Εσι λοιπόν, ρωτώ κι εγώ, την Κυβέρνηση: Παρακαλώ να με εξαιρέσετε απο τον ΕΦΑ, για έναν εκ των παρακάτω λόγους:
1) Διότι δεν διαθέτω χρήματα να τον πληρώσω ή
2) Διότι είμαι καλός και συμπαθής άνθρωπος ή
3) Διότι μπορώ να επηρεάσω [στις εκλογές, όποτε γίνουν] τουλάχιστον 30 ανθρώπους, με πιθανό αποτέλεσμα πολλοί απο εσάς να οδηγηθούν στην … λήθη.
Ποιό απο τα παραπάνω τρία θα αξιλογήσετε ως σοβαρότερο;
Σήμερα επίσης άκουσα στο MEGA τον συμπαθέστατο [ειλικρινά] κ. Γεωργιάδη να αναφέρει οτι ο σκοπός της αυξημένηςε φορολόγησης των άκτιστων οικοπέδων είναι ο [θεμιτός, κατ΄ αυτόν] εξαναγκασμός των ιδιοκτητών ή να τα κτίσουν ή να τα πουλήσουν, ώστε να υπάρχει άνοδος της οικονομίας. Ανέφερε μάλιστα οτι έτσι κάνουν στον Καναδά, λέγοντας για φόρο που καλείται να πληρώσει η ελληνική κοινότητα στο Μόντρεαλ. για οικόπεδό της.
Αγαπητοί μου κύριοι, αυτό θα φαινόταν λογικό σε κράτη με ανθηρές οικονομίες, όπου κυκλοφορεί χρήμα και υπάρχουν -το λιγότερο -αγοράστές.
Σε μιά περίπου ρημαγμένη χώρα, με τράπεζες που δεν παρέχουν στεγαστικά δάνεια, με 1.500.000 ανέργους, με μηδενική ή ελάχιστη ρευστότητα όλων των υπολοίπων και με ανυπαρξία αγοραστών, τι ακριβώς περιμένετε;
Ανέφερε μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης, οτι Δικηγόρος του Κτηματολογίου, του είπε οτι το τελευταίο δίμηνο αυξήθηκαν οι αγοραπωλησίες στα βόρεθια προάστια. Ενημερώστε με, παρακαλώ: Σε ποιές τιμές πουλήθηκαν και πόσα ακίνητα.
Σας ευχαριστώ
Η λύση δεν είναι να βάζει το κράτος φόρους που δεν μπορούν να πληρωθούν, η λύση είναι να μειώσει τις δαπάνες του. Είναι η μείωση του μεγάλου και αναποτελεσματικού κράτους. Να σταματήσει η κυβέρνηση τις νέες προσλήψεις, να σταματήσει τα εφάπαξ και τις συντάξεις από τα 50, σε ανθρώπους που δεν πλήρωσαν ποτέ ανάλογες εισφορές. Να σταματήσει τη μισθοδοσία από το Δημόσιο των υπαλλήλων που βλάπτουν ή δεν αποδίδουν (επίορκοι, διεφθαρμένοι, κοπανατζήδες κ.ά.). Να σταματήσει να διατηρεί οργανισμούς και δομές που προ πολλού έπρεπε να έχουν κλείσει ή αποκρατικοποιηθεί.
Η ετήσια επιβολή φόρου είναι μία καθαρά εισπρακτική και συνάμα εξουθενωτική πρακτική. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο το μέτρο του ετησίου «ενοικίου» στο κράτος για ελληνικά εδάφη που ανήκουν σε Έλληνες υποκρύπτει, μάλλον φανερώνει, δολιότατους σκοπούς. Το πιο δίκαιο και σωστό είναι ένας φόρος άπαξ, και μετά φόρος ανάλογα με την αλλαγή ιδιαοκτησίας και χρήσης του οικοπέδου. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Π.χ. κληρονομούν 5-10 άνθρωποι ένα οικόπεδο 5 στρεμάτων σε κάτι κορφοβούνια από τους παππούδες και τους γονείς τους. Και πάνε από γενιά σε γενιά. Το οικόπεδο αυτό δε χρησιμοποιείται και απλά υπάρχει. Ούτε εκμετάλλευσή του μπορεί να γίνει. Γιατί όλοι αυτοί να πληρώνουν φόρο κάθε χρόνο; Ποιος ο λόγος αφού δεν κερδίζουν κάτι από αυτό; Και να θέλουν να το πουλήσουν ποιος αγοραστής θα μπει στον κόπο να έρθει σε συνεννόηση και με τους 10 (σε άλλες περιπτώσεις είναι και παραπάνω) προκειμένου να το αγοράσει; Και στην περίπτωση που κάποιος θέλει να το αποποιηθεί και δεν μπορεί τι γίνεται; Συνεχίζει κάθε χρόνο να πληρώνει το κράτος για κάτι που δεν θέλει να έχει. Έτσι δε γίνεται τίποτα όσο αφορά την οικονομία. Με τέτοια μέτρα πηγαίνουμε προς το χειρότερο καθώς μόνοι σας λέγατε ότι με την επιβολή φόρων δεν πάμε μπροστά, παρά μόνο με ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη εξυπηρετεί το συγκεκριμένο παράδειγμα;
Όποιο κυβερνητικό στέλεχος κι αν ρωτήσετε για το απαράδεκτο των φόρων στα ακίνητα, θα έχει μια προσωπική δακρύβρεκτη ιστορία για να σας διηγηθεί. Θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι είναι κι αυτός θύμα της περίστασης, αλλά ότι ήταν αναγκαίο να ψηφιστούν οι σχετικοί νόμοι για το καλό της πατρίδας. Μην σας πάρουν τα κλάματα! Να θυμηθούμε τα ονόματά τους την επόμενη φορά που θα πάμε στο γκισέ της τράπεζας για να πληρώσουμε την επόμενη δόση.
Η 31η Οκτωβρίου είναι κοντά. Θα έχουμε πάει στις παρελάσεις, θα έχουμε θαυμάσει τα άρματα μάχης του κ. Αβραμόπουλου και εν συνεχεία θα πάμε ως καλοί πολίτες να πληρώσουμε τις δόσεις μας.
Την ίδια ώρα στις παρελάσεις μπορεί να δείτε και τους εργαζόμενους στην πολεμική βιομηχανία να διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο να χάσουν την δουλειά τους. Είναι θλιβερό να χάνουν άνθρωποι την εργασία τους. Ακόμη όμως πιο θλιβερό είναι να διατηρούμε στην ζωή ζημιογόνες βιομηχανίες, να κατασπαταλάμε με αυτό τον τρόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού και στο τέλος να καλούμε τους πολίτες να πληρώσουν παράλογους και παράνομους φόρους για να καλυφθούν οι σπατάλες.
Το χαράτσι στα ακίνητα ξεκίνησε ως ένας έκτακτος φόρος και τείνει να γίνει ο απόλυτος φόρος για τις κυβερνήσεις του μνημονίου. Αντί να σταματήσουν την οικονομική αιμορραγία του δημοσίου από άχρηστες εταιρείες και υπηρεσίες, προτίμησαν να προχωρήσουν ουσιαστικά σε δήμευση των ακινήτων. Είναι τελείως παράλογο και δεν πρόκειται για λάθος. Όπως απέδειξαν και με άλλα σχετικά νομοθετήματα, ο στόχος τους ήταν και παραμένει να διατηρήσουν ζωντανό το κράτος.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι παντελώς μόνοι και αβοήθητοι. Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που υιοθέτησε την φοροκαταιγίδα. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με τον φόρο κατοχής. Θα μπορούσε ίσως να ζητήσει κατευθείαν τα κλειδιά των σπιτιών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν φωνή.
Δεν έχουν φωνή για να πουν ότι πρόκειται για φόρους άδικους και παράνομους. Παράνομους διότι στηρίζονται σε αντικειμενικές τιμές που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Οι αντικειμενικές θα έπρεπε να αλλάζουν κάθε δύο χρόνια και παραμένουν οι ίδιες από την εποχή που οι αγοραστές σχημάτιζαν ουρές για να αγοράσουν ακίνητα στα μπετά.
Είναι η μεγαλύτερη κλοπή που έχει συμβεί σε βάρος Ελλήνων πολιτών. Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ως τέτοια την αντιμετώπιση των μικρο-ομολογιούχων από το κούρεμα. Η κλοπή με τους φόρους στα ακίνητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε έκταση και θα οδηγήσει σε ανθρώπινα δράματα. Θα χαθούν περιουσίες από ανθρώπους που έχουν μοχθήσει για να τις αποκτήσουν και οι οποίοι δεν έχουν κάνει κάποιο άλλο λάθος πέρα από το γεγονός ότι γεννήθηκαν σε αυτή την χώρα στα χρόνια του Γιάννη Στουρνάρα.
Οι άνθρωποι που απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι υπεύθυνοι και για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής και για το αίσχος με τους φόρους στα ακίνητα. Έχουν προκαλέσει το κραχ στην αγορά ακινήτων και έχουν ανοίξει τον δρόμο στα κερδοσκοπικά funds να αγοράσουν εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα για ένα κομμάτι ψωμί.
Ας τολμήσουν να κάνουν μία δημοσκόπηση με αφορμή τους φόρους στα ακίνητα και με σχετικές ερωτήσεις για το κόμμα που θα ψηφίσουν οι πολίτες. Όπως κάνανε και με την Χρυσή Αυγή που ρωτούσαν τον κόσμο αν θα ψήφιζαν το κόμμα που έκλεισε στην φυλακή τους κακούς. Ας ρωτήσουν αυτή την φορά αν θα ψηφίσουν τα κόμματα που θα δημεύσουν τις περιουσίες τους. Στο τέλος κι αφού επεξεργαστούν τα ερωτηματολόγιά τους, ίσως έρθουν πιο κοντά στο αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. Να θυμούνται, πάντως, πόσο έξω έπεσαν τον Μάιο του 2012 και ας δουν και πάλι τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούσαν.
Λένε ότι δεν μπορούν να κόψουν τους φόρους επειδή δεν τους αφήνει η τρόικα. Λένε την μισή αλήθεια. Αν είχαν κόψει τις σπατάλες του δημοσίου δεν θα χρειαζότανε σήμερα να μπουν τόσοι φόροι. Ποιός θα τους πιέσει να πουν την αλήθεια; Α! Να μην το ξεχάσουμε. Παρακαλούνται οι δημοσκόποι να πάνε την 31η Οκτωβρίου έξω από τις τράπεζες και τις εφορίες. Για να εισπράξουν τις σωστές απαντήσεις. Και μαζί με αυτούς και οι εντολοδόχοι τους…
Κύριε Πρωθυπουργέ.
Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης.
Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών.
Είστε συνυπαίτιοι για τα δεινά που αντιμετωπίζει η Ελληνικός Λαός.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τερατούργημα και προδοσία κατά των Ελλήνων.
Παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και τις Αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία.
Με ποιο τρόπο έχει ήδη περιγραφεί και εξαντληθεί από άλλους γράφοντες, και το γνωρίζετε ήδη πολύ καλά.
Δεν έχετε καμία δικαιολογία για την συντελούμενη κλοπή της περιουσίας των Ελλήνων.
Η κυβέρνησή σας δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα ώστε να οδηγήσει την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης. Ακόμα και αν ευθέως δημεύσετε την ακίνητη περιουσία και πάλι δεν θα πετύχετε τίποτα παρά μόνο να αλλάξει χέρια. Μετά τι θα κάνετε?
Πιστεύετε ότι θα ανεχθούμε να πληρώνουμε φόρο κατοχής για την πατρογονική μας περιουσία, την οποία ούτως ή άλλως κάθε γενιά την έχει χρυσοπληρώσει; Δεν είμαστε στο μεσαίωνα.
Δεν επιθυμείτε να ακουμπήσετε εκεί που πραγματικά υπάρχει μαύρο χρήμα και τα μέτρα που λαμβάνετε είναι εκτός κάθε λογικής.
Αν θέλατε θα το κάνατε.
Το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί στη δήμευση της περιουσίας και στην περαιτέρω εξαθλίωση του λαού.
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
Οι Έλληνες θα αντιδράσουν και θα σας απαντήσουν με κάθε τρόπο. Το επιβάλλει το Σύνταγμα και η δημοκρατική μας παράδοση.
Θ.Δ.Κ.
Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι έχετε ένα οικόπεδο ενός στρέμματος στην πλούσια Εκάλη. Είναι μια από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας και καλείστε να πληρώσετε για αυτό ετήσιο φόρο ύψους 10.000 ευρώ. Το οικόπεδο έχει συντελεστή, 0,4, μπορείτε, δηλαδή, να κτίσετε νόμιμα 400 μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση ο φόρος που θα κληθείτε να πληρώσετε θα είναι της τάξης των 12.000 ευρώ. Αν αυτό δεν είναι αδικία και μάλιστα κατάφορη σε βάρος του πρώτου ιδιοκτήτη που διέθετε μόνο το οικόπεδο και όχι και το κτίσμα, πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί;
Καλά διαβάσατε. Ο ένας έκτισε το οικόπεδο και πληρώνει 12.000 ευρώ. Ο άλλος δεν το έκτισε και πληρώνει 10.000 ευρώ. Και σίγουρα θα υπάρχουν ακόμη πιο ακραία παραδείγματα που θα τα μάθουμε στις αμέσως επόμενες ημέρες, κυρίως σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Όπως σημειώνουν γνώστες της κτηματαγοράς, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώνει κάθε χρόνο φόρο ανάλογο με την πραγματική αξία του ακινήτου! Μας φαίνεται ακραίο, αλλά με αυτούς που έχουμε μπλέξει στο Υπουργείο Οικονομικών τα περιμένουμε όλα.
Η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς προσωπικά χρεώνονται αυτή την απίστευτη εκστρατεία καταλήστευσης της ατομικής ιδιοκτησίας. Και δεν υπάρχουν δικαιολογίες του τύπου «δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να συγκεντρωθούν έσοδα». Όταν πρόκειται να κάνουν προσλήψεις στο δημόσιο τα βρίσκουν τα απαραίτητα κονδύλια. Κι όταν πρόκειται να κλείσουν ζημιογόνες επιχειρήσεις του δημοσίου βρίσκουν το σθένος να παίξουν το μέλλον της χώρας κορώνα γράμματα…
Επιμένουμε για πολλοστή φορά στο ίδιο θέμα διότι συντελείται η μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος των φορολογουμένων στην ιστορία αυτού του κράτους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για φόρους δήμευσης περιουσίας.
Το αστείο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι αστείοι άνθρωποι που έχει τοποθετήσει ο κ. Σαμαράς στο ΥΠΟΙΚ είναι ότι όποιος δεν αντέχει να πληρώσει τους φόρους του θα πρέπει να πουλήσει το ακίνητό του. Μέσα στην καρδιά της κρίσης που δεν δέχονται ακίνητα για δωρεά ούτε τα φιλόπτωχα ταμεία (λόγω των φόρων), μας λένε να πουλήσουμε. Σε τι τιμή; Τζάμπα; Να σας τα δωρίσουμε;
Είναι η τελευταία ημέρα, κύριε Σαμαρά, που μπορείτε να κάνετε κάτι. Να διορθώσετε τα τερατουργήματα των δικών σας ανθρώπων. Αν δεν μας πιστεύετε, μιλήστε με φοροτεχνικούς, με ανθρώπους της αγοράς του real estate. Προς Θεού! Όχι με τον κ. Στουρνάρα και τους συνεργάτες του…
Είναι αντισυνταγματικός, παράλογος, άδικος καθώς στην ουσία πρόκειται για δήμευση της περιουσίας σε δόσεις. Αλλά είναι και αναποτελεσματικός! Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται το μη εισόδημα! Ουκ αν λάβοις! Και μάλιστα την ίδια στιγμή που η διασπάθιση του ιδρώτα του φορολογούμενου από το σύνολο του Δημόσιου Τομέα καλά κρατεί. Αυτός ο νόμος θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία. Μακάρι να δώσει και την χαριστκή βολή στην κατσαπλιάδικη πολιτική Σαμαρά -Στουρνάρα, που απέδειξαν ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από την «οικονομική αντίληψη» του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με την κίνηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη μη φορολόγηση κατηγορίας γεωργικών ακινήτων,να ληφθεί υπόψη , πλην άλλων παραμέτρων , ότι υπάρχουν γεωργικές αποθήκες οι οποίες εκμισθώνονται από τους ιδιοκτήτες τους σε εμπόρους γεωργικών προϊόντων. Επίσης υπάρχουν γεωργικές αποθήκες πολύ μεγάλου μεγέθους που αποθηκεύουν τόνους αγροτικών προϊόντων, τα οποία επιφέρουν εισόδημα στους αγρότες. Τέλος, ακόμη και αν ιδιοχρησιμοποιούνται από τους αγρότες, δεν καταλαβαίνω, γιατί ο αγρότης δεν πρέπει να πληρώσει όπως και αυτός που ιδιοχρησιμοποιεί το κατάστημα του ή το γραφείο του , δεδομένου μάλιστα ότι ο τελευταίος δεν λαμβάνει κανενός είδους επιδότηση για τα εμπορεύματά του ή τη παροχή υπηρεσιών του.
Δικαιολογία της ανωτέρω κινήσεως και προτάσεως των βουλευτών είναι , δήθεν , η επανεκκίνηση της γεωργικής οικονομίας. Πραγματικά τώρα που το σκέφτομαι, αυτό φταίει που δεν ξεκίνησε η μεγάλη αγροτική ανάπτυξη! Μάλιστα, καταλάβαμε! Για μια ακόμη φορά η ψηφοθηρία θα καταλήξει στην απαλλαγή των μεν και στην τελική πτώση των δε.
Πολύ θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει με ποια λογική υπάρχει έστω και η σκέψη πρόσθετης φορολόγησης της υπάρχουσας περιουσίας που διαθέτει κάποιος πολίτης. Όπως όλα τα αγαθά που αποκτά κάποιος πολίτης, τα αγοράζει με ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΧΡΗΜΑ από τα εισοδήματα του, πληρώνοντας επιπροσθέτως στο Δημόσιο ΦΟΡΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ. Φόρο ιδιαίτερα υψηλό, αφού εκτός του φόρου αγοράς, υπάρχει και ο φόρος κληρονομιάς. Και αυτός επιβάλεται σε κάθε γενιά ιδιοκτητών και συνήθως είναι (για τα ακίνητα των σημερινών ιδιοκτητών που αποκτήθηκαν στο παρελθόν με φόρο κληρονομιάς) αρκετά υψηλότερος από τον τότε φόρο που θα πληρωνόταν στην αγορά. Εαν κάποιος αμφιβάλλει για τα παραπάνω, δεν έχει παρά να εξετάσει τα συμβόλαια μεταβίβασης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει τους νόμιμους και πλήρως φορολογούμενους ιδιοκτήτες στον ίδιο παρονομαστή με όσους κάποιοι έχουν υποψίες για διασπάθηση και «νομιμοποίηση μαύρου χρήματος». Και αφού θέλει κάποιος να φορολογήσει την περιουσία των πολιτών όπως ήταν ο κεφαλικός φόρος επί τουρκοκρατίας, με ποιο σκεπτικό εξαιρούνται όλες οι άλλες μορφές περιουσίας (μετρητά, τιμαλφή, μετοχές, θυρίδες, οικοσκευή……); Το ακίνητο αποτελεί ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΠΑΓΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, αποτελεί ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ σε ακίνητο (του οποίου η αξία μεταβάλλεται συναρτήσει πολλών μεταβλητών), όπως θα μπορούσε να παραμείνει σε μετρητά, χρυσό, κλπ.
Ένα ακίνητο είναι ένα κεφάλαιο, που έχει μία ΤΕΚΜΑΡΤΗ αξία. Μία αξία που υλοποιείται ΜΟΝΟ σε περίπτωση πώλησης και δεν κατακερματίζεται εύκολα όπως τα μετρητά για παράδειγμα. Μερικές φορές αποδίδει εισόδημα, το οποίο φορολογείται ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του στην φορολογική κλίμακα του κάθε ιδιοκτήτη, χωρίς την αναγνώριση ακόμα και των εξόδων τρέχουσας συντήρησης. Και φορολογείται και επιπροσθέτως με πρόσθετο φόρο, παλιότερα με χαρτόσημο και προσφάτων με φόρο «αλληλεγγύης». Δηλαδή είναι από τα πιο «αγρίως» φορολογούμενα εισοδήματα, αφού δεν δικαιολογείται κανένα στοιχείο απόσβεσης και εξόδων συντήρης. Και φυσικά δεν αποδίδουν εισόδημα όλα τα ακίνητα. Ένα οικόπεδο, αποφέρει μηδέν εισόδημα. Και σε κάποιες χρονικές συγκυρίες ελλείψεως κατοικιών, πιθανώς θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια μέτρα για την καλύτερη αξιοποίηση και οικοδόμηση οικοπέδων. Όμως στην σημερινή εποχή, με τόσο μεγάλο περίσσευμα κατοικιών, ένα οικόπεδο δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί με την οικοδόμηση του προσφέροντας και άλλα «προϊόντα» που βρίσκονται σε μεγάλο περίσσευμα και δεν τα χρειάζεται ούτε η κοινωνία, ούτε και θα ήταν χρήσιμη η περαιτέρω αποθήκευση-επένδυση χρήματος σε κτίσματα.
Αντιθέτως, η επιβολή φόρου σε ένα αγροτεμάχιο, ο οποίος θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που προσδίδει στον ιδιοκτήτη του το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, δεν θα ήταν παράλογος, διότι θα συνδεόταν με το ΕΙΣΟΔΗΜΑ που προέρχεται από το ακίνητο και όχι με την ύπαρξη μίας περιουσίας, που αυθαιρέτως προσδιορίζεται με τεκμαρτό τρόπο.
Η επιβολή φόρου επί της τεκμαρτής (και αυθαίρετα οριζόμενης) αξίας του ακινήτου, ΧΩΡΙΣ να συνδέεται με το πιθανό εισόδημα που προσφέρει, πραγματοποιεί τα πιο ακραία σενάρια συνομοσίας για δήμευση των ΝΟΜΙΜΩΝ ακίνητων περιουσιών, αφού απαιτείται η διαρκής τροφοδοσία τους με φρέσκο ζεστό χρήμα, σε μία εποχή που δεν υπάρχει αυτό και που υπό το βάρος των εξαντλητικών φόρων στα ακίνητα τα έχει απαξιώσει. Και η απαξίωση δεν προήλθε από την αγορά, αλλά από την χειραγώγιση της αγοράς από το ίδιο το κράτος με την επιβολή φόρων μεγαλύτερων από το εισόδημα των ακινήτων, άρα στην πραγματικότητα η μακρόχρονη επιβολή ανάλογων φόρων δημιουργεί αρνητικές πραγματικές αξίες στο ακίνητο. Και η πραγματικότητα αυτή υλοποιείται από ανήθικους και άχρηστους μαυραγορίτες (των νομοθετούντων σε κάθε κλιμάκιο συμπεριλαμβανομένων), οι οποίοι θα βρουν στο μέλλον την τύχη που τους αρμόζει και που ιστορικά τους επιβάλλεται.
Καλησπέρα σας, έχοντας υπόψιν μου ότι έχει ψηφισθεί και ο νόμος που φορολογεί τις υπεραξίες στην ακίνητη περιουσία και μάλιστα σε τιμές 2007 που δεν υπάρχουν ποια δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα,θα κληθούν όσοι από τον επόμενο χρόνο πουλήσουν να πληρώσουν φόρο υπεραξίας για χρήματα που δεν θα εισπράξουν , αυτό σε συνδυασμό με την αγριότητα του ΕΝΦΑ με βάζει σε σκέψεις για την σκοπιμότητα του νόμου αυτού , επιτέλους εάν θέλετε να είστε τίμιοι και θέλετε να δημεύσετε την ιδιωτική ακίνητη περιουσία τουλάχιστον φροντίσετε οι Έλληνες πολίτες να εισπράξουν το 70-80% από τις αντικειμενικές και όχι το 0% που προσπαθείτε να τις κατασπαράξετε με αυτό το έκτρωμα νομοσχέδιο που καταθέτετε τώρα ως μέσο πίεσης για να πουλήσουν όσοι δεν έχουν χρήματα σας δώσουν και μην συμπεριφέρεστε μαφιόζικα με χτυπήματα κάτω από την μέση , στις επόμενες εκλογές είμαι σίγουρος ότι Πασοκ και ΝΔ δεν θα καταφέρουν και οι 2 μαζί να ξεπεράσουν το 10% και ελπίζω η επόμενη κυβέρνηση να σας κυνηγήσει για τον τρόπο που καταχραστήκατε την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να πρυτανεύσει η λογική και να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα που θα είναι η ταφόπλακα των μικρομεσαίων
H γεωργική γη (το αγροτεμαχιο) εκτος από ακίνητο είναι συγχρόνως και μέσο παραγωγής. Αυτό που στους άλλους τομείς της οικονομίας επιτελούν τα μηχανικά μέσα, στη Γεωργία το επιτελεί η γεωργική γη,το αγροτεμάχιο. Από τη σκοπιά της χρήσης και του ρόλου τους στην παραγωγή τα αγροτεμάχια προσιδιαζουν περισσότερο με τα κινητά μέσα παραγωγης (μηχανικό εξοπλισμό) παρά με τα πάγια στοιχεία (κτιριακές εγκαταστάσεις, γήπεδα) μιας παραγωγικής μονάδας. Τα αγροτεμάχια είναι ένα ακίνητο μέσο παραγωγής.
Για τον κύριο του αγροτεμαχίου, που το εκμισθώνει σε τρίτους, αυτό δεν είναι μέσο παραγωγής αλλά ένα πάγιο στοιχείο που του αποφέρει εισόδημα μέσω της εκμίσθωσης του σε τρίτους.
Η διαφοροποίηση των αγροτεμαχίων ως μέσων παραγωγής ή ως παγίων στοιχείων, ανάλογα με το εάν αυτά ιδιοχρησιμοποιούνται ή εκμισθώνονται, επιβάλλει και δικαιολογεί διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση. Για τον κύριο και καλλιεργητή το αγροτεμάχιο επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί σαν μέσο παραγωγής ενώ για τον κύριο αλλά εκμίσθωση σαν πάγιο όπως τα άλλα ακίνητα.
Ο διαφορετικός φορολογικός χειρισμός περιουσιακου στοιχείου, ανάλογα με την ταύτιση ή όχι κυρίου και χρήστη δεν είναι καινοφανής. Ήδη στο σχέδιο Νόμου (άρθρο 3 παρ. 1.β) υπάρχει πρόνοια για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται. Αλλά και μέχρι πρόσφατα ήταν αφορολόγητη η κατοικία (πρώτη) εάν ιδιοχρησιμοποιείτο και φορολογείτο εάν εκμισθωνόταν σε τρίτο. Αυτό που εφαρμόζαμε σε μια κατηγορία ακινήτων (πρώτη κατοικία) επιβάλλεται να το εφαρμόσουμε τώρα και για τη γεωργική γη όταν αυτή καλλιεργείται από τον γεωργό ιδιοκτήτη της.
Επιπλέον, η έντονα διαφορετική φορολόγηση των αγροτεμαχίων, οχι με κριτήρια παραγωγής και αποδοτικότητας, (οδική πρόσβαση, απόσταση από θάλασσα, ύπαρξη ή όχι εντός του αγροτεμαχίου απαραίτητης γεωργικής αποθηκης -που χαρακτηρίζεται εξοχική κατοικία(!)- θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις και διαφοροποίηση του κόστους παραγωγης σε ομοειδεις, κατα τα άλλα, γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Δ. Χ. (Aκτήμων)4
Σχολιο επι της αιτιολογικης εκθεσεως του νομοσχεδιου για τον αποκαλουμενο δηθεν «ενιαιο φορο ακινητων» (ΕΝΦΑ-2014 και εντευθεν)οτι ο δηθεν «φορος» (στην πραγματικοτητα προκειται περι ΔΗΜΕΥΣΗΣ-ΣΤΕΡΗΣΗΣ και οχι περι φορου αφου ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ Ο ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ-ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ βασει του ΠΡΩΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΣΔΑ και του ΑΡΘΡΟΥ 17 ΠΑΡ.1 ΠΑΡ2. ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΤΑΓΜΑΤΟΣ) επιβαλεται σε περιουσία, της
οποίας η πραγματική αξία εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των
δημοσιονομικών στόχων της χώρας και τη σταθερή επιδίωξη για
δημοσιονομική ανεξαρτησία με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αντικρουση του ανωτερω ισχυρισμου της αιτιολογικης εκθεσης για τον ΕΝΦΑ του Υπουργειου Οικονομικων:
Επειδή πουθενά στον πλανήτη δεν υπάρχουν στοιχεία ή μελέτες που να αποδεικνύουν κάποια συσχέτιση-εξάρτηση (απόλυτη η/και σχετική) καθοιονδήποτε τρόπο μεταξύ: 1)των πραγματικών αντικειμενικών αξιών η/και των αυξομειωτικών συντελεστών (τιμή ζώνης,συντελεστης παλαιοτητας κτισματος,συντελεστης απομειωσης επιφανειας,συντελεστης οροφου,συντελεστης προσοψης,συντελεστης βοηθητικων χωρων,συντελεστης ημιτελων κτισματων,μοναδιαια αξια οικοπεδου,ελαχιστη βασικη αξια,συντελεστης θεσης,συντελεστης χρησης,συντελεστης αποστασης απο την θαλασσα,συντελεστης κατοικιας κλπ.) που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Οικονομικών για να συνθεσουν-προσδιορίσουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων (στοιχειων κτισματων και οικοπεδων-γηπεδων) όσον αφορά τον υπολογισμό του «ενιαιου φορου ακινητων» ΕΝΦΑΚ 2)της επίτευξης των στόχων των κυβερνητικών προϋπολογισμών και της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ
3)της εθνικής δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας και
4) τής πραγματικής αξίας τής ακίνητης περιούσιας οτι δηθεν νά εξαρτάται(ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ,ΔΗΛ. Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΥΤΗΣ- ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠ’ΑΥΤΗΣ-ΦΥΣΙΚΑ Η/ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ- ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ 1ου ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΣΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 17 ΠΑΡ.1.ΠΑΡ.2, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ-ΚΑΤΩΧΥΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ-ΑΚΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗΣ)) δήθεν απολύτως από την επίτευξη τών δημοσιονομικών στόχων τής χώρας καί τή δήθεν σταθερή επιδίωξη για δημοσιονομική ανεξαρτησία με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μεσω της ΔΗΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ -να κατατεθεί μήνυση στους μεν συνηγόρους του δημοσίου για ψευδή παράθεση στοιχείων και απόπειρα εσκεμμενης παραπλάνησης τοσο των πολιτων (και σε περιπτωση προσφυγων των πολιτων κατα του ΕΝΦΑ ενωπιον των Διοικητικων Πρωτοδικειων,Εφετειων, ΣτΕ, ΕΣΔΑ) οσο και των διοικητικων δικαστηρίων και τους δε συντάκτες του νομοσχεδίου για παράβαση καθήκοντος, διασπορά ψευδών στοιχείων και ειδήσεων και απάτη κατά του δημοσίου.
ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Η ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΔΗΛ. Η ΔΗΜΕΥΣΗ Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ Η/ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.
Δηλ.ειναι σαν να μας λεει το Κρατος οτι για να ΕΠΙΤΥΧΩ ΕΓΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΗΜΕΥΣΩ ΕΣΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΑΦΗΣΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Η ΝΑ ΣΕ ΣΤΕΙΛΩ ΦΥΛΑΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΦΟΡΟ ΑΦΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΠΙ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ η/και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ Η ΕΣΤΩ ΣΤΗΝ ΕΠΑΧΘΗ η/και ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΑ ΕΠ’ΑΥΤΗΣ-ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΑΜΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΟΥ- ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ ΚΑΘΟΣΟΝ Η ΑΠΛΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΘ’ΟΥΔΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΑΝΕΚΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ.
Όταν έχουν καταργηθεί όλα τα προνόμια των πολυτέκνων στην φορολογία εισοδήματος, όταν έχουν περιορισθεί δραστικά όλα τα επιδόματα για τους πολύτεκνους, όταν δεν ισχύει η μεταγραφή των φοιτητών μιάς πολύτεκνης οικογένειας και αναγκάζεται να διατηρεί δεύτερο σπίτι στην επαρχία, πρέπει το εισόδημά της οικογένειας να μην ξεπερνά το ποσό των 12.000,00 ευρώ ετησίως για να τύχει της απαλλαγής. Ταυτόχρονα καθορίζεται αφηρημένα, (τυχαία;) της απαλλαγής του 50% του φόρου με απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης. Η πολύτεκνη όμως οικογένεια θα καταβάλει τον φόρο επειδή έτυχε να έχει μία έκταση πάνω από 6.000 τ.μ., εκτός οικισμού, η οποία λόγω μορφολογίας του εδάφους, δεν πατάνε ούτε κατσίκια. (Βλέπε νησιά των Κυκλάδων, από όπου τυχαίνει να είναι η καταγωγή μου). Καμμία πρόβλεψη εάν η συγκεκριμμένη έκταση αποφέρει έστω και ένα (1) ευρώ εισόδημα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Μέλος Δ.Σ. ΕΟΠΑ
Στην ύπαιθρο και όχι μόνον, υπάρχουν οικήματα με παλαιότητα που πλησιάζει ή και υπερβαίνει τα 100 έτη. Το 1913 δεν είναι δα και τόσο μακριά. Είναι σωστό και δίκαιο για αυτές τις μεριπτώσεις να λαμβάνεται παλαιότητα μόνο τα 26 έτη;
Για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΘΕΊ η παλαιότητα για τα οικήματα μεγάλης ηλικίας και πέραν των 26 ετών.
Είναι δίκαιο ένα οίκημα π.χ. 85 ετών να φορολογείται όπως ένα 27;
μακροχρόνια άνεργος χωρίς καμία πηγή εισοδήματος ο αδερφός μου φορολογείται με αποκλειστικά τεκμαρτό εισόδημα γιατί έχει στο όνομά του την οικία μας που κληρονόμησε πριν 17 χρόνια. φέτος ο φόρος είναι 420 ευρώ,πέρσι 670..συνοικούσε ως τον ιανουάριο με την κατάκοιτη μητέρα μας την οποία φροντίζαμε από κοινού και με την σύνταξή της πλήρωσε πέρσι το φόρο.φέτος αδυνατεί γιατί είμαι κι εγώ άνεργη.Πώς θα πληρώσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων αφού θα φορολογηθεί από φέτος και για την οικία των 110τμ και για το οικόπεδο 700τμ μέσα στο οποίο είναι η οικία και αδυνατώ να προσδιορήσω το ύψος της οφειλής που θα έρθει.πώς 2 άνεργοι που συντηρούνται από συγγενείς θα ανταπεξέλθουμε σ αυτόν τον άδικο φόρο;ζητώ απάντηση
Τα ακίνητα που με επιλογη σας υπέρφορολογείτε έχουν ήδη φορολογηθει τα ίδια και έχουν πληρωθεί με φορολογούμενο εισόδημα. Λυπάμαι που εξαφανίζεται τόσο απερισκεπτα τους κόπους των ανθρώπων που έχουν δουλέψει τίμια για να τα αποκτήσουν.
Δυστυχώς τα μέτρα αυτά μας δείχνουν ότι πλέον οι εργαζόμενοι σκληρά, τώρα και πιο παλιά, που κατάφεραν να μαζέψουν κάποιες οικονομίες με κόπο και στερήσεις είναι απλά όμηροι της σημερινής κυβέρνησης για την συντήρηση των τεράστιων εξόδων της. Η κυβενρηση και τομυπουργειο οικονομικων γνωριζει καλα ποια είναι τα τεράστια έξοδα του δημοσίου και δεν κάνει τίποτε αποτελεσματικό γι αυτο. Πιστεύω ότι πλέον κάθε ευρώ φόρου που παίρνετε με επιλογή σας απο τους λίγους εργαζόμενους της χώρας μας, τους λίγους νοικοκυρηδες θα έχει το αίμα μας και την ψυχή μας. Λυπάμαι βαθιά γιατι υποστήριζα κάθε προσπάθεια που συμπεριλάμβανε και προσωπική θυσία μέχρι πρόσφατα. Ως εδώ και μη παρέκει.
κ. Στουρνάρα,
η περιουσία που μου κληροδότησαν οι γονείς μου είναι μικρή κι ασήμαντη.
Τόσο, που δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε να αγοράσει, ούτε να ενοικιάσει, με αποτέλεσμα να μην αποφέρει εισοδήματα.
Οι απολαβές μου επίσης, από την επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι μικρές κι ασήμαντες, τόσο, που μετά βίας καταφέρνω να συντηρώ την οικογένειά μου. Για λεφτά στην άκρη, ούτε λόγος. Μακάρι να μη μας συμβεί τίποτα.
Με αυτά τα δεδομένα, με μαθηματική ακρίβεια σε μικρό χρονικό διάστημα θα αναγκαστώ ή να πουλήσω όσα οι γονείς μου με κόπο, αίμα και, κυρίως, εντιμότητα (αν γνωρίζετε τη λέξη) δημιούργησαν, ή να αφήσω να χαθούν με άλλο τρόπο.
Στη δική μου θέση βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες (αν γνωρίζετε τη λέξη).
Και στις δύο περιπτώσεις, τα παίρνουν οι γερμανοί (πολίτες ή κράτος).
Και στις δύο περιπτώσεις μας οδηγείτε στην ταπείνωση, που όχι μόνο δεν φτιάξαμε, αλλά ούτε να κρατήσουμε δε μπορέσαμε τους κόπους των γονιών μας. (Οι γονείς μας, ξέρετε, είναι γονείς όλων των Ελλήνων).
Σε κάθε περίπτωση, μας οδηγείτε σε ταπείνωση, κ Στουρνάρα.
Μας οδηγείτε σε Εθνική ταπείνωση.
Επιτέλους! Κάντε κάτι για την Ελλάδα και τους Έλληνες! Αυτούς που πολέμησαν και δούλεψαν με τιμιότητα για να στηθεί αυτό το κράτος, που καταλύεται και καταρρέει υπό το βάρος τέτοιων «νόμων»!
Γιατί στο μυαλό σας πρέπει να έχετε ότι αυτοί οι πολίτες είναι και ο Νόμος και το Κράτος.
1) Η «λογική» του φόρου είναι παρωχημένη, υφεσιακή και, σε αυτή τη φάση οικονομικά και κοινωνικά καταστροφική. Τα αναμενόμενα έσοδα (με «εισπραξιμότητα» +/-75%) αντιστοιχούν στην επιχορήγηση του κράτους προς τους ΟΤΑ. Η πλήρης κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ και η εξουσιοδότησή τους να επιβάλλουν όποιο ποσό θέλουν μέσω των δημοτικών τελών στους δημότες τους θα βελτιώσει τις υπηρεσίες των Δήμων, θα μειώσει σημαντικά το κόστος και θα αυξήσει την ανταποδοτικότητα χάρη στην αυξημένη λογοδοσία και στην στενότερη σύνδεση (γεωγραφικά, χρονικά, οικονομικά και λογικά) επιβάρυνσης-υπηρεσίας. Με το παρόν σχέδιο ένα πολύ μεγάλος μέρος του φόρου θα πάει χαμένο στο δαιδαλώδες, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος το οποίο κατανέμει λίαν ανορθολογικά τα όποια έσοδα.
2) Ο φόρος στην πραγματικότητα δημεύει την περιουσία των Ελλήνων υπέρ του κράτους αφού είναι πλήρως αποσυνδεδεμένος από το εισόδημα. Διεθνώς οι φόροι στην περιουσία, πέρα των άμεσα ανταποδοτικών δημοτικών τελών (ας πούμε τα «κοινόχρηστα» του ακινήτου σε επίπεδο Δήμου) εφαρμόζονται σε κατόχους με πολύ υψηλό εισόδημα ή ως αντικίνητρο για την μη οικονομική αξιοποίηση της περιουσίας (με πολύ χαμηλό όμως συντελεστή). Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για καθαρή ληστεία.
3) Όταν σήμερα η εκτιμώμενη εισπραξιμότητα είναι περί το 75% για το 2014 το ποσοστό θα είναι κατά πολύ μειωμένο το 2015 κ.ο.κ. Κρίνοντας από την μείωση των καταθέσεων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο είναι προφανές ότι οι σημερινοί, εξίσου άθλιοι, φόροι στην περιουσία πληρώνονται κυρίως από τις αποταμιεύσεις. Δεδομένου ότι οι αποταμιεύσεις είναι πεπερασμένες και από την αρχή της κρίσης βαίνουν μειούμενες ο φόρος αυτός δεν είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμος, η δε αδικία του (αναλογία όσων πληρώνουν και όσων δεν πληρώνουν) θα αυξάνεται συνεχώς.
4) Η μετατροπή του «προσωρινού» φόρου σε μόνιμο θα δώσει την χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων η οποία έχει σχεδόν καταρρεύσει. Αποτέλεσμα είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων και κατά συνέπεια της διασφαλιστικής τους αξίας από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας γενικότερα.
5) Όταν πρακτικά ο ιδιωτικός τομέας μετά 1.500.000 ανέργους ο όποιος φόρος στην ακίνητη περιουσία των εταιρειών είναι καταστροφικός α) γιατί αυξάνει σημαντικά το κόστος του προϊόντος και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων διεθνώς β) γιατί ως στοιχείο κόστους επιβαρύνει τελικά τον καταναλωτή και γ) γιατί επιβάλλεται, ασχέτως κερδών (η δικλείδα ασφαλείας του νόμου είναι αστεία) σε -λαβωμένες μετά από 4 χρόνια ύφεσης- εταιρείες. Η
6) Ο φόρος δεν είναι απαίτηση της τρόικας η οποία δε νομίζω ότι θα είχει αντίρηση εάν καταργείτο πλήρως και δινόταν η ευχέρεια επιβολής του σε επίπεδο δήμου με ταυτόχρονη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ. Είναι απαίτηση του πελατειακού διεφθαρμένου κράτους η οποία θα εκμηδενίσει την αξία των τεράστιων θυσιών των Ελλήνων κατά την τελευταία τετραετία.
Κύριοι,
ίσως φανώ αφελής αλλά πιστεύω ότι τελικά, τουλάχιστον αυτή τη φορά, θα λάβετε υποψιν εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν λόγω ξαφνικής ασθένειας που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν.
Είμαι καρκινοπαθής από μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, έχω υποστεί την γνωστή παρέμβαση whipple, έχω παραμείνει σε νοσοκομεία 4.5 συνολικά μήνες και έχω επιβιώσει χάριν στην εξαιρετική και πρωτοποριακή θεραπεία του ογκολόγου μου με πείρα αποκτηθείσα στα καλλίτερα ογκολογικά νοσοκομεία των ΗΠΑ, του Ανδρέα Σαρρή, στον οποίο οφείλω μνεία.
Ναι έχω περιουσία και δεν ζητώ απαλλαγή αλλά αναστολή του φόρου όσο ο ασφαλιστικός φορέας που με καλύπτει (ΟΑΕΕ) με κρίνει ανήμπορο προς εργασία (με έχουν κατηγοριοποιήσει με αναπηρία 80%)
Παρακαλώ πολύ, δείτε αυτούς που έτυχε να αδικηθούν από αντίστοιχες περιπτώσεις, Δεν έχει έννοια να τους εξαιρείτε επειδή έχουν ακίνητη ιδιοκατοικούμενη περιουσία μεγαλύτερη κάποιου εμβαδού… Το επιπλέον εμβαδό δεν προσφέρει εισόδημα στον άρρωστο… Δώστε την δυνατότατα σε όσους υπήρξαν άτυχοι να έχουν λιγότερα που τους αγχώνουν όσο ευρίσκονται εν ζωή.
Για την μη ιδιοκατοικούμενη περιουσία ας ισχύουν όσα και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Επιπλέον από διαδικαστικής πλευράς η αναφερομένη πρόταση απλοποιεί το σύστημα ελέγχων σημαντικά και επομένως το κάνει οικονομικότερο.
Η απόφαση θα στηρίζεται σε δυο ήδη καταγεγραμμένα στοιχεία:
A. Στην ιδιοκατοικούμενη ιδιοκτησία.
B. Στην απόφαση αναπηρίας από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς.
Καμία άλλη γραφειοκρατική πολυπλοκότητα δεν θα απαιτείται.
Η μη ιδιοκατοικούμενη ιδιοκτησία δεν θα εξαιρείται (εκτός αν λάβετε μέτρα για όλους με οποιοδήποτε κριτήριο)
Η λήξη της περιόδου αναπηρίας, αν είναι αναστρέψιμη, θα διαμορφώνει καθεστώς ικανότητας, και επομένως ανάλογα με το στάτους, ο πρώην ανάπηρος θα εντάσσεται στον μη εξαιρετέο πληθυσμό διότι είτε θα αναζητεί εργασία είτε θα καλύπτεται από το οιοδήποτε συνταξιοδοτικό εισόδημα/επίδομα.
Ο νόμος είναι
1. Αντισυνταγματικός (φορολογείται χωρίς να λαμβάνει η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη, φορολογείται ανύπαρκτο εισόδημα, το χωράφι ή το σπίτι μου δεν μπορώ να τρώω
2. Είναι άδικος (γιατί φορολογείται μόνο η ακίνητη περιουσιά η οποία χρειάζεται και συντήρηση και εργασία τις περισσότερες φορές, στα πλαίσια του δικαίου θαπρεπε να φορολογούνται εξίσου λογαριασμοί, καταθέσεις κλπ)
3. Είναι παράλογος γιατί φορολογίται με εξωπραγματικά κριτήρια (π.χ έχω εναν παραθαλάσσιο ελαιώνα, τότε φορολογούμαι παραπάνω ενώ πάλι μόνο ελιές καλλιεργώ)
4. Επβαρύνει ξανά πάλι υπέρμετρο μισθωτούς και συντάξεις που δύσκολα θα είναι κάτω από τα γελεία εισοδηματικά κριτήρια (δηλ. με 7000 εισόδημα το χρόνο πάλι πρέπει να πληρώνει το μισό φόρο)
5. Ένω προτάθηκα σαν ελάφρυνση του μικρομεσαίου πολίτη, στην πραγματικότητα κάτα το πλείστο ελαφρύνεται η μεγάλη ακίνητη περιουσία που γλητώνει το ΦΑΠ
Και το θλιβερό ότι πάλι θα βελάζουν «ΝΑΙ ΣΕ ¨ΟΛΑ»
Με οργή και απαξίωση,
Μόνικα Λαγουδάκη
Θερμά συγχαρητήρια για το εμπνευσμένο νομοσχέδιο, το οποίο με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει όλους τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της κυβέρνησής σας στον Συριζα ή σε άλλα ακροαριστερά ή ακροδεξιά πολιτικά σχήματα.
ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΝΦΑ (ΑΡΘΡΟ 4, ΠΑΡ. γ, ΥΠΟΠ. αα )
ΠΩΣ ΤΑ ¨ΛΑΘΗ¨ ΤΟΥ Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΦΟΡΟ
Όσο καλοπροαίρετος και αν είναι κάποιος, σκέφτεται ότι μπορεί να ορίζουν αυθαίρετα το ΣΑΟ με στόχο φορολογητέες αξίες πολλαπλάσιες των αντικειμενικών άρα και υπερφορολόγηση. (αντικειμενική αξία 140.000 ευρώ να γίνεται φορολογητέα 600.000 ευρώ)
Ποιός θα εμποδίζει να γίνονται συχνά λάθη στους πίνακες τιμών;
Με ποια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ο φορολογούμενος;
Oι παντρεμένοι έπρεπε να έχουν το αφορολόγητο του άγαμου Χ 2.
Τα υπόγεια έπρεπε να τύχουν λίγο πιό ευνοικής μεταχείρισης και οι όροφοι πάνω απο τον 2ο μεγαλύτερης επιβάρυνσης , τόση όση να καλυφθεί το χάσιμο απο τα υπόγεια.
Ξέρω οτι θα φανεί κουφό , αλλά φορολογείστε και τα χρυσά πεζοδρόμια των δήμων , αν θα πληρώσει ο δήμος ως ιδιοκτήτης η΄ ο μαγαζάτορας , αυτό είναι θέμα δικό σας. Δεν μπορεί να πληρώνεις φόρο για ένα κενό ακίνητο , η΄ για ενα μη καλιεργήσιμο χωράφι , αλλά ένα πεζοδρόμιο που αφήνει πολλά χρήματα σε δήμο και στον εκμεταλευτή του ,να μένει αφορολόγητο. Εννοείται το συνολικό άθροισμα των εσόδων παραμένει σταθερό.
Σε γενικές γραμμές, πιστεύω οτι ο ενιαίος φόρος ακινήτων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Φορολογεί επιτέλους τους κετέχοντες και όχι τους φτωχότερους.
Κάνουν λάθος οι σχολιαστές που γράφουν οτι σε καμιά άλλη χώρα δεν φορολογείται κτίριο που δεν αποφέρει εισόδημα. Ζούσα στις Η.Π.Α. και για το σπίτι που είχα, πλήρωνα φόρο 1-1,5% της αξίας του, κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως από το αν ήταν άδειο, έμενα ο ίδιος, ή το νοίκιαζα.
Σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης, το σπίτι προσφέρει στέγη, που ισοδυναμεί με το ενοίκιο που θα πλήρωνε κάποιος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να έχει ιδιόκτητο σπίτι. Στέγη = Εισόδημα.
Ο φόρος ακινήτων πρέπει να ισχύει αναλογικά, δηλαδή 100 άτομα που έχουν από ένα σπίτι ο καθένας πρέπει να πληρώνουν συνολικά ακριβώς τον ίδιο φόρο με αυτόν που θα πλήρωνε ένα άτομο αν ήταν ο ιδιοκτήτης των 100 σπιτιών. Οποιαδήποτε έκπτωση στις μεγάλες περιουσίες, θα ήταν κατάφορη αδικία για τους μικρο-ιδιοκτήτες.
Ο φόρος ακίνητης περιουσίας πρέπει να υπολογίζεται μόνο με βάση το ακίνητο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τον ιδιοκτήτη. Αν η κοινωνία θέλει να κάνει έκπτωση φόρου σε πολύτεκνους ή άλλες κοινωνικές ομάδες, να κάνει την έκπτωση σε άλλους φόρους (π.χ. εισοδήματος) ή να δώσει επιδόματα, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας. Αλλιώς είναι πάλι αδικία στις ίδιες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι και πληρώνουν ενοίκιο.
Ο φόρος είναι αντικίνητρο στο να κρατάει κάποιος κενό ή ημιτελές σπίτι, το οποίο συχνά γίνεται εστία μόλυνσης (αισθητικής ή πραγματικής).
Ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να πηγαίνει στα ταμεία των δήμων και όχι στη κεντρική κυβέρνηση.
Αφού πρώτα εξαΰλώσατε την πραγματική φορολογητέα ύλη τώρα επιβάλλετε φόρους και σε φανταστική φορολογητέα ύλη.
Οι χειρισμοί σας δείχνουν εμπάθεια αρχικώς προς τους Έλληνες πατριώτες που επέλεξαν να επενδύσουν τις οικονομίες τους στην Πατρίδα τους και όχι να τις βγάλουν στην Ελβετία και δευτερευόντως στους επαγγελματίες του τεχνικού κόσμου που εργάζονταν με αξιοπρέπεια στον κλάδο των ακινήτων και χρηματοδοτούσαν μέσω της εργασίας του στην πραγματική οικονομία του κομματικούς στρατούς που έχετε διορίσει στο δημόσιο.
Ο υπό συζήτηση φόρος είναι αντισυνταγματικός και αν δεν επέμβετε για ακόμη μια φορά στα δικαστήρια θα ακυρωθεί εκεί σίγουρα.
Για να έχει κάποια λογική αυτός ο παράλογος φόρος πρέπει να αποσυρθεί και να επανέλθει ως φόρος περιουσίας (κεφαλαίου) γενικά, με τρόπο που να περιλαμβάνει οτιδήποτε είναι κεφάλαιο. Ενδεικτικά αναφέρω:
1. Τραπεζικές καταθέσεις.
2. Αμοιβαία κεφάλαια.
3. Μετοχές εταιρειών, ανώνυμες ή ονομαστικές, εισηγμένες ή μη.
4. Ατομικές επιχειρήσεις και συμμετοχές σε κάθε είδους προσωπικές εταιρείες.
5. Πνευματική και εμπορική ιδιοκτησία, σήματα και δικαιώματα (royalties).
6. Κινητά πράγματα αξίας (κοσμήματα, έργα τέχνης, πολύτιμα μέταλλα).
7. Αυτοκίνητα ατομικά και εταιρικά, ιδιωτικά και επαγγελματικά.
8. Σκάφη ιδιωτικά και επαγγελματικά, πλοία κάθε μεγέθους και προορισμού.
9. Ακίνητη ιδιοκτησία.
Δηλαδή μιλάμε για ένα πραγματικό περιουσιολόγιο που θα φορολογεί οτιδήποτε θεωρείται περιουσία και όχι μόνο τα ακίνητα.
Δεν παραλείπω φυσικά να αναφέρω ότι ο φόρος κεφαλαίου είναι παράλογος από την φύση του, καθώς φορολογεί ξανά ήδη φορολογημένο εισόδημα. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τους αγράμματους που στελεχώνουν τα κόμματα σας, καθώς και για τους αργόμισθους κομματικούς σας στρατούς.
Καθώς θεωρώ ότι δεν έχετε καμία ικανότητα να προχωρήσετε σε σύνταξη πραγματικού περιουσιολογίου ώστε να φορολογήσετε με τον παραπάνω τρόπο, τουλάχιστον να υπάρξει ασφαλιστική δικλίδα στον νόμο που να ορίζει το μέγιστο ποσοστό συνολικού φόρου (από όλες τις κατηγορίες φόρων) που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ο κάθε πολίτης με βάση το ύψος εισοδήματος του. Δηλαδή παράδειγμα, πολίτης με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώσει αθροιστικά φόρους (εισοδήματος, εισφορών, κεφαλαίου κλπ) μέχρι το 50% του εισοδήματός του ώστε να του επιτρέψει να επιβιώσει με τα υπόλοιπα. Για 30.000 ευρώ το ποσοστό να είναι 60% κλπ.
Ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να μην βρεθούμε όλοι στην φυλακή.
TI NA ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΑΣΩ ΕΧΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ 2 ΜΙΚΡΑ ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ,ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΝΟΙΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΗ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΜΕ 900ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ. ΒΡΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑΑΑΑΑ!!!!!ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΜΕ 11%ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ!!!!ΣΑΣ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΓΑΜΕΕΕΕΕΕ!!!!ΑΠΛΑ ΒΑΛΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!