2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:14 | Λίλλυ Διαμαντοπούλου

    Οι εκπτώσεις από το εισόδημα με βάση τις αποδείξεις είναι ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΣΟ για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Εάν δεν έχουν όλοι οι έλληνες σοβαρό κινητρο να ζητάνε αποδείξεις, δεν πρόκειται ποτέ να προτιμήσουν να επιβαρυνθούν με το ΦΠΑ της συναλλαγής.

    Με το σημερινό καθεστώς η έκπτωση για τη δαπάνη με αποδείξεις είναι μόλις το 40% του ποσού, συνεπώς συμφέρει μόνο τους φορολογούμενους που φορολογούνται μεσοταθμικά πάνω από 20%, γιατί για τους υπόλοιπους η δαπάνη για το ΦΠΑ της απόδειξης είναι μεγαλύτερη από το φόρο που αντιστοιχεί. Μόνο όσοι δηλώνουν πάνω από 30.000€ έχουν κίνητρο να πάρουν αποδείξεις, γιατί μόνο ο δικός τους φόρος είναι μεσοσταθμικά πάνω από 20%. Το ζήτημα είναι πιο κρίσιμο αν συνυπολογιστεί ο τεράστιος αριθμός φορολογούμενων που δηλώνει κάτω από 30.000.

    Επίσης, ειναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των επαγγελμάτων που εκπίπτει η απόδειξη, οπότε και πάλι δεν πιάνει τη φοροδιαφυγή.

    Πιστεύω πως πρέπει να διευρυνθεί το μέτρο των αποδείξεων, να αφορά όλες τις συναλλαγές και να εκπίπτει το σύνολο της δαπάνης από το εισόδημα, έστω μέχρις ενός ορίου, ανάλογα με την κλίμακα της φορολογίας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:55 | Χαϊκάλης Διονύσης

    Το μέτρο αναδεικνύει την ευκολία και την προχειρότητα του νομοθέτη. Μειώνοντας το αφορολόγητο όριο με τον τρόπο που προτείνεται, ουσιαστικά επιτυγχάνονται δύο πράγματα, καθαρά αντίθετα με την έννοια της κοινωνικής πολιτικής:
    – Ο πολίτης αναγκάζεται να επωμιστεί το ρόλο του ελεγκτή για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
    – Το κράτος βασίζεται στην καταναλωτική ικανότητα του πολίτη για να συμπεράνει ότι δεν πρέπει να τον φορολογήσει.

    Τελικά πλήττονται με τον ίδιο τρόπο όσοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και όσοι φοροδιαφεύγουν – τουλάχιστον σε αυτό καταφέρνει το μέτρο να φέρεται ισότιμα. Η φοροδιαφυγή δε θορυβείται στο ελάχιστο, αφού δεν είναι φανερό με ποιο τρόπο εντοπίζεται ο φοροδιαφεύγων. Με μία πολύ απλή ματιά στην αγορά, είναι φανερό ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις σε όλους τους πελάτες τους. Όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις, μπορούν να πατήσουν στην «έκπτωση» που προσφέρουν για τις υπηρεσίες τους, κατά την τιμή του ΦΠΑ, και πολλοί θα συνεχίσουν να μη ζητούν αποδείξεις μόνο και μόνο για να τη διατηρήσουν, ειδικά αν για παράδειγμα έχουν συμπληρώσει ήδη τις αποδείξεις του έτους.

    Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής εντοπίζεται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, και σε αυτά πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος αντιμετώπισής της σε πρώτη φάση. Ο μισθωτός δε μπορεί εκ των πραγμάτων να φοροδιαφύγει, η μείωση του αφορολόγητου θα τον επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:26 | Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

    Να καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο και να υπάρχει 100% έκπτωση από τις αποδείξεις στο φορολογητέο εισοδήμα. Οτιδήποτε δεν καταναλώνεται κατά την διάρκεια του έτους να φορολογείται με 30% ανεξαρτήτου εισοδήματος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:37 | ΧΑΡΗΣ ΓΟΥΡΔΟΥΜΙΣΑΣ

    Σαφώς και επικροτώ το μέτρο των αποδείξεων αλλά θέλω να επισημάνω καποιες παραμέτρους α)σε πολλές περιπτώσεις γίνεται »παζάρι» για την έκδοση ή μη της απόδειξης με συνέπεια στο τέλος να αυξάνεται το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας για τον τελικό καταναλωτή π.χ γιατροί,δικηγόροι κτλ. Θα πρέπει να πόύμε επίσης ότι ο καταναλωτής δεν είναι πάντα σε θέση να διαπραγματευτεί ( π.χ να είναι ασθενής…)
    Μόνο ο επιτόπιος έλεγχος απο αδιαφθορους εφοριακούς οι οποίοι θα επιβάλλουν σκληρές ποινές για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων που φοροδιαφεύγουν είναι μια λύση ίσως.
    Επίσης δεν έχω καταλάβει το πως θα συνδεθεί η κάθε απόδειξη με έναν μόνο φορολογούμενο και απο ποιύς θα ελέγχονται κατά την υποβολή των δηλώσεων. Ηδη σε κάποια εστιατόρια δίνονται αντι αποδείξεων »δελτία παραγγελίας» που μοιάζουν με αποδείξεις αλλά μόνο ένας γνώστης των φορολογικών μηχανισμών μπορεί να το διακρίνει.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:46 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ

    Οι εκπτώσεις φόρου βάσει αποδείξεων ως γενική συλλογιστική είναι σωστή. Είναι παράλογο ωστόσο να ζητείται από ένα μισθωτό των 18.000 € να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10.000 και πλέον για δαπάνες σε είδη ένδυσης, υπόδησης, διασκέδασης κ.λπ. Πώς καλύπτει κανείς ενοίκια, λογαριασμούς, φροντιστήρια κ.λπ.; Θεωρώ, επομένως, πως δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο, αλλά οποιαδήποτε περαιτέρω έκπτωση να συνδυάζεται με τις προσκομιζόμενες αποδείξεις. Εναλλακτικά, αν καταργηθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι δαπάνες (ενοίκια, σούπερ μάρκετ κ.λπ.) με τις δυσκολίες βέβαια που αυτό συνεπάγεται στην πράξη (τεράστιος όγκος αποδείξεων κ.λπ.).
    Δεδομένου όμως ότι και στο παρελθόν δε λειτούργησε αποτελεσματικά το μέτρο των αποδείξεων, αναρωτιέμαι πόσο ανέφικτη είναι η εφαρμογή ενός συστήματος online σύνδεσης των επιχειρήσεων με τις εφορίες, ώστε να καταγράφονται οι πωλήσεις και οι από αυτές απορρέουσες φορολογικές υποχρεώσεις (Φ.Π.Α., φορολόγηση εισοδήματος κ.λπ.). Νομίζω ότι οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα αποτελέσουν την πιο δόκιμη λύση.
    Καλές επιλογές στις δύσκολες αποφάσεις σας!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:38 | ΜΑΡΙΝΑ ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Με 29 χρόνια υπηρεσία και καθαρές αποδοχές της τάξεως των € 1200, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών του στενού Δημόσιου τομέα, και έχοντας βιώσει μόνον λιτότητα από το 1981 που διορίσθηκα, δικαιούμαι φαντάζομαι να ρωτήσω πως στην ευχή ένας μισθωτός σαν εμένα μπορεί να συλλέξει τόσες πολλές αποδείξεις ώστε να προσεγγίσει το αφορολόγητο όριο, εφ’όσον 1) δεν έχει χρήματα να ψωνίσει, 2) δεν έχει χρήματα να επισκευάσει το σπίτι του, 3) δεν έχει χρήματα ούτε να ταξιδέψει ούτε να διασκεδάσει, 4) δεν έχει χρήματα γενικώς. Θεωρώ από κατάφωρα άδικη έως προσβλητική της νοημοσύνης μου και καθαρά εις βάρος των μόνων που καταβάλλουν τους φόρους τους ανελλιπώς και εκ προοιμίου, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και τη συμπλήρωσή του με την προσκόμιση αποδείξεων. Οι εισηγήσεις του ΥΠΟΙΚ, εάν υλοποιηθούν, θα καταλήξουν να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους μισθωτούς και συνταξιούχους εφ’όσον, ελλείψει αποδείξεων, θα φορολογούνται χωρίς εκπτώσεις και χωρίς την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού. Και, συγγνώμη, αλλά από πότε και σε ποιά χώρα του κόσμου οι απλοί εργαζόμενοι καλούνται να αναπληρώσουν τις αδυναμίες, να μην πω την ανικανότητα, του κρατικού φοροελεγκτικού μηχανισμού, αστυνομεύοντας τους φοροδιαφεύγοντες; Να υποθέσω ακόμη ότι, εάν οι δαπάνες που συνεπάγονται έκδοση αποδείξεων έχουν πληρωθεί με πιστωτική κάρτα και με δόσεις, γιατί μόνον έτσι μπορούμε πλέον να κινηθούμε, θα θεωρηθούν κάποια στιγμή τεκμήριο διαβίωσης, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν;
    Και κάτι άλλο: διάβασα σήμερα ότι δεν θα κατατίθενται πλέον οι αποδείξεις σαν σώμα, αλλά θα αναγράφεται στη δήλωση το ΑΦΜ, το ποσό και η ημερομηνία της απόδειξης. ΄Οχι μόνον δεν είμαστε σοβαροί, μάλλον έχουμε φύγει κιόλας… Δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος που πνίγεται, θα κάθεται ένα μήνα να συμπληρώνει στοιχεία από τριακόσιες και βάλε αποδείξεις, όπου βεβαίως θα γίνουν και τα χιλιάδες λάθη, διότι, προς ενημέρωσιν του Υπουργού Οικονομικών, δεν τρέχουμε όλοι στους φοροτεχνικούς για να μας συμπληρώσουν ένα μισθό, ένα διαμέρισμα και ένα αυτοκίνητο. Πόσο πια πρέπει να ταλαιπωρηθούν οι ατυχείς που γεννήθηκαν σ’αυτόν τον τόπο και, όλως ηλιθίως, δεν έφυγαν όταν μπορούσαν;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:57 | Νίκος

    Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου (12000). Τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, μια ζωή, την αποτελούμε εμείς οι μισθωτοί.

    Ναι στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ασφάλιστρα αυτοκινήτων). Τα super markets πάντα εκδίδουν αποδείξεις, οπότε χαζό το μέτρο που θέλετε να περάσετε, θα μπορούσατε να το κάνετε στα πρατήρια καυσίμων που δεν υπάρχει έλεγχος και να περάσετε το νόμο της διατίμησης. Είναι πρωτάκουστο ο μ.ο. τιμής λίτρου αμόλυβδης (τέλη Νοεμβρίου) να είναι πιο χαμηλός στην Πάτρα απ’ ότι στην ΑΘΗΝΑ.

    Η προχειρότητα για όλους τους κυβερνώντες που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι κάθε χρόνο έχουμε νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πουθενά στην Ευρώπη δε γίνεται αυτό.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:40 | Κώστας Παρασκευόπουλος

    Κύριοι, ο καρκίνος δεν γιατρεύεται με ασπιρίνη, θέλει εγχείρηση. Η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμείται με το να μαζεύω εγώ αποδείξεις και να τις περνάω στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Την ευθύνη της πολιτείας για τη καταπολέμηση του φαινόμενου, δεν είναι δίκαιο η πολιτεία να τη μεταβιβάζει στους νομοταγείς πολίτες.

    Το μέτρο των αποδείξεων σε συνδυασμό με το φημολογούμενο μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου και τη ταυτόχρονη απαίτηση αποδείξεων για τη δικαιολόγηση του μέχρι πρότινος αφορολογήτου είναι ατελέσφορο διότι:
    1. Οι έχοντες μικρά εισοδήματα δεν μπορούν να βρουν τις αποδείξεις που ΣΑΣ ενδιαφέρουν, δηλαδή των φοροφυγάδων, διότι απλά δεν έχουν μεγάλες δοσοληψίες με αυτούς. Γι’ αυτό και θα αναγκασθείτε, όπως άλλωστε άκουσα και από επίσημα χείλη, να δεχθείτε και αποδείξεις Σούπερ Μάρκετ.
    2. Οι έχοντες υψηλά θα εισοδήματα μπορούν με τις ανώδυνες αποδείξεις των Σούπερ Μάρκετ και ειδών ένδυσης – υπόδησης, να μαζέψουν το απαιτούμενο ποσό.
    Επομένως άνθρακες ο θησαυρός.
    Αντίθετα θα αποδώσει αν υπάρχει το νυν αφορολόγητο αλλά αυτό να αυξάνεται, χωρίς πλαφόν, με τις αποδείξεις που σας ενδιαφέρουν.

    Τι άλλο μπορεί να γίνει λοιπόν;
    1.Κλείστε την επιχείρηση που δεν εκδίδει αποδείξεις (χωρίς τον φόβο ότι κάποιοι θα μείνουν χωρίς δουλειά, γιατί είναι ψευτοφόβος)
    2.Βάλτε τσουχτερά πρόστιμα, χωρίς να τα ανακαλείτε.
    3.Δεχτείτε καταγγελίες πολιτών για φοροφυγάδες και κάνετε εκεί ελέγχους για να διαπιστώσετε ΕΣΕΙΣ την αξιόποινη πράξη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:55 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

    Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΣΟΦΟΥΣ» ΠΟΥ ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΚΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΟΤΙ Π.Χ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 40000 ΕΥΡΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 12000 ΕΥΡΩ? ΜΗΠΩΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ? ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΟΙ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ».ΟΜΩΣ ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΤΟΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΣΟΚ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:20 | Τσιρίδης Θεμιστοκλής

    Να μην χρειασθεί να καταθέτουμε αποδείξεις έως 12,000 ευρώ γιατί θα είμαστε ανακόλουθοι σε αυτά που εξαγγείλαμε σχετικά με τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.Όμως για ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς να τους υποχρεώσετε να φέρουν μαζί τους ηλεκτρονικό χρονόμετρο που θα γράφει τι ώρα έκαναν την επίσκεψή τους στον πελάτη και την απόδειξη που κόβουν βάση της ώρας που εργάστηκαν στον πελάτη.Λειτουργεί τέλεια στην Γερμανία.Έτσι μπορεί να τον ελέγξει ο μηχανισμός του Υπουργείου.Οι ποινές να είναι πολύ αυστηρές αν κάποιος πάει σε μία δουλειά και δεν χτυπήσει την κάρτα έναρξης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:22 | Γιάννης Γ

    Είμαι αντίθετος στο μέτρο των αποδείξεων διότι δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα . Μην ξεχνάμε τι γινόταν στα λογιστικά γραφεία με σακκούλες γεμάτες χαρτάκια και οι λογιστές τα μοίραζαν ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε φορολογικής δήλωσης.Δεν υπάρχει περίπτωση πολίτης να ζητήσει να επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α και καπέλλο επι της αξίας προκειμένου να γλιτώσει στο τέλος του χρόνου κάποια ψιλοευρώ.
    Να καταργηθεί το αφορολόγητο για όλους πλην των μισθωτων και συνταξιούχων.
    Η μοναδική λύση είναι η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με κατώτατο όριο εισοδήματος τις 20.000 € και απαλλαγή για αυτους που δραστηριοποιούνται μεχρι τρία έτη.
    Κανείς ελεύθερος επαγγελματίας η επιχειρηματίας με τρία χρόνια εργασίας και εισόδημα κάτω απο 20.000 € δεν θα συνεχίσει να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και θα στραφεί σε μισθωτή σχέση εργασίας.
    Μετά τα τρία χρόνια΄και βάση τα 20.000 € να υπάρχει λογικό ποσοστό φορολόγησης με σύνθετο σύστημα( αντικειμενικών κριτηρίων-εσόδων εξόδων).Ετσι αποφεύγονται όλα αυτά τα συστήματα των φορεισπρακτικών μηχανισμών που είναι αμφιβόλλου αποτελεσματικότητας – πηγής μαυρου χρήματος και τεράστιας δαπάνης για το κράτος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:12 | Νίκος – Θεσσαλονίκη

    Θα πρέπει σε κάποιες κατηγορίες να επιστρέφεται το ΦΠΑ στον αγοραστή άμεσα με προσκόμιση των αποδείξεων στην εκάστοτε εφορία καθώς πολλά αγαθά ή υπηρεσίες επιβάλλοντα να αγοραστούν ή να παρασχεθούν από τον νόμο. Τέτοια είναι: παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, κράνος μηχανής, φαρμακείο αυτοκινήτου (περιεχόμενο αυτού), ΚΤΕΟ, χρήση εφοριακού για φορολογική δήλωση, ΕΡΤ, διόδια εθνικών οδών, σχολικά είδη κ.α.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:10 | Κώστας

    Χαίρετε.
    Θεωρώ ότι το ετήσιο εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος, θα πρέπει να το αποδεικνύει με την κατάθεση στην φορολογική του δήλωση, αποδείξεων συνολικού ποσού ίσου με ένα ποσοστό του εισοδήματος που δηλώνει. Αλλά εάν καταθέτει επιπλέον αποδείξεις, να έχει επιπλέον φοροαπαλλαγές. Για παράδειγμα αν κάποιος δηλώνει 24000 € ετήσιο εισόδημα, θα πρέπει να καταθέτει αποδείξεις συνολικής αξίας ας πούμε 70% του ποσού τον 24000 €, δηλαδή 16800 € και θα φορολογείτε για 24000 €. Εάν όμως καταθέτει αποδείξεις για 20000 €, δηλαδή για 3200 € επιπλέον, τότε θα φορολογείτε για 24000 – 3200 = 20800 €.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
    Κώστας

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:00 | Θωμάς Κεχαγιάς

    Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού ή μέρους του με τις αποδείξεις είναι στην ουσία κατάργηση του, γιατί το μέρος του αφορολογήτου που θα συμπληρώνεται με αποδείξεις υπόκειται σε ΦΠΑ 19%΄οπότε παύει να είναι αφορολόγητο. Έτσι ο φορολογούμενος θα φορολογείται διπλά, πληρώνοντας και 19% φόρο για να συμπληρώσει το αφορολόγητό του και ότι περισσεύει θα φορολογείται κανονικά με τη φορολογική κλίμακα. Επομένως με τα σημερινά δεδομένα για μισθωτούς και συνταξιούχους ούτε συζήτηση για κατάργηση μέρους του αφορολογήτου. Κίνητρα πρέπει να δωθούν για τη συλλογή αποδείξεων περαν του αφορολόγητου ποσού, αλλιώς θα κληθούν να την πληρώσουν παλι οι ίδιοι και οι ίδιοι.
    Ίσως μία ριζοσπαστική πρόταση να είναι, για τις ενεργές ηλικίες φορολογουμένων, η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και η συλλογή πάσης φύσεως αποδείξεων (σουπερμαρκετ, βενζίνες, καταναλωτικά αγαθά)το άθροισμα των οποίων θα αφαιρείται εξολοκλήρου από το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και το υπόλοιπο που θα προκύπτει να φορολογείται με κάποια φορολογικά κλιμάκια (αυτά βρίσκονται). Έτσι δίνεται σοβαρό κίνητρο για τη συλλογή όλων των αποδείξεων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:47 | ΠΡΑΣΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 100% ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 30000 ΕΥΡΟ ΚΑΙ
    ΑΠΟ 30000 ΕΩΣ 100000 ΕΥΡΟ 30% ΚΑΙΑΠΟ 100000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ 10% ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
    ΕΩΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΩΝ 12000 ΕΥΡΟ.
    ΕΠΕΙΣΙΣ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤ/ΧΟΣ Ο.Α.Ε.Ε. ΑΠΟΤΟ 2001 ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΣΥΝΤΑΞΗ 579 ΕΥΡΟ
    ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:55 | Παύλος Σ.

    Μία πολύ σοβαρή αλλαγή που θα επιφέρει η μείωση του αφορολόγητου.

    Αν μειωθεί το αφορολόγητο των 12000 ευρώ θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Μπορεί με τις αποδείξεις να φθάσουμε το αφορολόγητο των 12000 ευρώ και το ποσό της παρακράτησης να επιστραφεί τον επόμενο Μάϊο, αλλά η ουσία είναι ότι θα μειωθεί το μηνιαίο εισόδημα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:15 | Γιάννης

    Θα ήθελα να σχολιάσω ότι το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου ποσού
    των 12.000 € και η σύνδεση του με τη συλλογή αποδείξεων στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ίσως να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά την μείωση της φοροδιαφυγής για τον παρακάτω σημαντικό παράγοντα:H πλειοψηφία των συμπολιτών μας,κυρίως μισθωτών και χαμηλών εισοδημάτων,δέχεται πολλές φορές εξ΄ανάγκης απο συγκεκριμένους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών(Οδοντίατροι,καθηγητές,δικηγόροι,συνεργεία αυτοκινήτων,οικοδομικά επαγγέλματα κλπ.)την μη έκδοση αποδείξεων ή την έκδοση αυτών με μικρότερο ποσό απο αυτό που έχουν πραγματικά πληρώσει.Μήπως λοιπόν το ζητούμενο θα ήταν να πείσετε τους επαγγελματίες που ανήκουν σ΄αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων να εκδίδουν αποδείξεις και όχι να τις ζητούν οι φορολογούμενοι;Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα μέτρα α) της επιβολής ΦΠΑ στους επαγγελματίες που δεν υπάγονται σήμερα στο φόρο αυτό και β) η φορολόγηση με βάση τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | Νίκος

    Θέλω να κάνω τα εξής σχόλια και επισημάνσεις. Όχι ότι θα ληφθούν υπόψη αλλά … λέμε τώρα.

    1. Το εισόδημα των 12.000 ευρώ ανά έτος αντιστοιχεί σε 1000 ευρώ το μήνα. Πιστεύει κάποιος σοβαρά ότι αυτό το μίνιμουμ εισόδημα πρέπει να φορολογηθεί; Πιστεύει κάποιος (που ζει σε αυτή τη χώρα) ότι μπορεί κανείς να διαβιώσει με αυτά τα χρήματα και να του μείνει και περίσσευμα (ώστε να θεωρηθεί φορολογητέα περίπτωση);
    Ή μήπως αυτός που δηλώνει 10.000 (π.χ.) ενώ έχει, στην πραγματικότητα, εισόδημα 50.000 (π.χ.) το χρόνο θα βάζει αποδείξεις για 20.000 ευρώ στη φορολογική του δήλωση;

    2. Αντιλαμβάνομαι ότι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα είναι του τύπου «μα θέλουμε να πιάσουμε αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις». Όμως αυτό δεν επιτυγχάνεται με «επικηρύξεις» αλλά με σωστή οργάνωση/μηχανοργάνωση. Όχι με επιπλέον νόμους (από αυτούς έχουμε παραπάνω από πολλούς), αλλά με την επιβολή (την πραγματική) των ισχυόντων. Με αλλαγή νοοτροπίας που περνά μέσα από το δόγμα του «δεν το κάνω γιατί μια φορά να με πιάσουν με σκίσανε». Όχι μέσα από το δόγμα του «έλα βρε αδερφέ, στην Ελλάδα ζούμε». Αφιερώστε μια ματιά στους μηχανισμούς επιβολής των νόμων πριν ρίξετε το μπαλάκι, για άλλη μια φορά, στον απλό πολίτη/μισθωτό. Με το να κάνετε αυτά που έχετε κατά νου απλά πολλαπλασιάζετε τις μίζες των αρχών επιβολής (εφοριακών και λοιπών… δημοκρατικών δυνάμεων). Αν βγάλετε, ειδικά, και τις αποδείξεις διαβίωσης (σούπερ μάρκετ), τι αποδείξεις περιμένετε να σας υποβάλει ο μισθωτός; Του προσωπικού του αεροσκάφους;

    3. Πρεσβεύετε, και εφόσον το τηρήσετε εύγε σας, τη διαφάνεια και την απλούστευση των διαδικασιών. Κι εδώ ερωτώ, εγώ που εδώ και χρόνια κάνω τη φορολογική μου δήλωση μέσω διαδικτύου, οφείλω τώρα να γυρίσω στο χαρτί και τις ουρές; Αυτή είναι η απλούστευση; Αυτή η χρήση των νέων τεχνολογιών;

    Τέλος, και κλείνοντας, θέλω να πω ότι για «ήξεις αφίξεις» και για «φαεινές» ιδέες του περασμένου αιώνα δεν χρειάζεται να έχουμε υπουργό αρμόδιο των οικονομικών σπουδαγμένο στο LSE. Και ο προκάτοχός του και ο σημερινός(απέδειξαν) αποδεικνύουν ότι οι γονείς τους δαπάνησαν πολλά χρήματα για τίποτε. Συγνώμη αν γίνομαι «προσωπικός» αλλά περίμενα κάτι πιο … δομημένο από επαΐοντες. Μπούρδες επιννοούμε και οι μη επαΐοντες!

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:10 | γιαννης καγγελιδης

    Προτείνω το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος με αποδείξεις να διαιρεθεί σε τρίμηνα(π.χ. τουλάχιστον 1000ε κάθε τρίμηνο και μέχρι 6000ε το έτος συνολικά για το αφορολόγητο)έτσι ώστε να μαζεύουν όλοι αποδείξεις όλο το έτος και να μην ατονίσει το μέτρο μετά απο κάποιο διάστημα.Επισής, ακόμη και μετά την επίτευξη συγκέντρωσης αποδείξεων ύψους 6000ε να υπάρχει κάποιο κίνητρο για την συγκέντρωση περισσότερων. Μπορεί ακόμη να υπάρξει κάποιο επίπλεον κίνητρο για συγκέντρωση αποδείξεων συγκεκριμένης προέλευσης(ηλεκτρολόγους,υδραυλικούς,γιατρούς,δικηγόρους).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:27 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕ,ΩΣ ΤΩΡΑ,ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Η «ΙΣΤΟΡΙΑ» ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΕΤΥΧΕ.ΠΟΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΧΟΜΕ ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ;
    ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΑΝΩ ΜΑΣ(ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ,ΣΥΝΤΑΞΗ,ΕΦΑΠΑΞ,ΓΡΙΠΗ,ΑΝΕΡΓΙΑ,ΧΡΕΟΣ)ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ;
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΗ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΘΡΙΚΟΙ ΠΡΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΕΙΓΟΝ;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:31 | ΚΟΛΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ

    ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ

    ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΩ

    ΤΟ 1974 ΣΑΝ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΗΤΑΝ

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

    ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΦΜ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΝΑ ΙΣΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:39 | ΜΟΥΣΙΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    το προβλημα συλλογής αποδείξεων απο ελευθερους επαγγελματίες που έχουν έδρα και τους επισκεπτόμαστε λύνεται πολύ εύκολα με την τεχνολογία.

    ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ : οι περισσότεροι απο εμάς έχουν θεράποντα ιδιωτικό γιατρό.
    ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
    Δώστε μας σαν κράτος μια μαγνητική κάρτα με τα στοιχεία μας και μόλις μπαίνουμε στο ιατρείο τους, στην είσοδο, ΕΜΕΙΣ θα την χτυπάμε σε ένα μηχανάκι που θα είναι συνδεδεμένο με την εφορία on line.
    Έτσι δεν θα παρακαλαμε τον γιατρό για να μας κόψει απόδειξη ούτε θα μαζεύουμε ένα κάρο χαρτιά (είναι και οικολογικό μέτρο).Ούτε αποδείξεις ούτε τίποτα. Η επίσκεψη θα έχει περάστεί ηλεκτρονικά στην εφορία χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση . Εγώ αυτόματα θα έχω φοροελάφρυνση και ο γιατρός θα πληρώνει. Για την εύρεση του ύψους της πληρωμής είναι εύκολο να προσδιορισθεί.
    Αν για καποιο λόγο ο μηχανισμός δεν δουλεύει εσκεμμένα, να χτυπάει συναγερμό στην αντίστοιχη υπηρεσία και να τσακώνουν επιτόπου το γιατρό .
    Μελετήστε τέτοιες λύσεις Ορεξη να υπάρχει.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Δεν εκπροσωπώ φορέα
    Η Ν Δ μας είχε αφορολόγητο 12000 ευρ τώρα εσείς που επρόκειτο να στηρίξετε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματά ,απο οτι ακούω , θα μας βάλλεται αφορολόγητο 5000- 6000 ευρ και τα υπόλοιπά τρέξτε να μαζεψεται αποδείξεις αν θελεται πιο πολύ αφορολόγητο , λοιπόν κύριοί οι μεγάλες προσδοκίες απο την σοσιαλιστική κυβέρνηση πήγαν χαμένες .
    πιστευαμαι οτι θα βοηθούσατε τους χαμηλό συνταξιούχους γιατί έτσι εσείς μας λεγαται απο τα μπαλκόνια αλλα μας λέγατε ψέματά με γεια σας με χαρά σας . Εμείς παλι θα πληρώσουμε Γ Ι Α Τ Ι ?????????
    βΑΛΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙς ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12000 ΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥς ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30000 ΕΥΡΩ ,ΟΙΚΑΝΟΠΟΙΟΝΤΑς ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΜΗΣΘΩΝ , ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΩ ΕΦΑΡΜΩΣΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΤΑΙ.
    ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ ΕΝΑς ΚΑΚΟΜΗΡΗς ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟς

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | STELIOS

    Kατά τη γνώμη μου το αφορορολόγητο θα πρέπει να παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα (ίσως με μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή) και να μη συναρτάται με το ύψος των αποδείξεων δαπανών και τούτο διότι:
    α. Θα είναι άδικο για τους χαμηλά αμειβόμενους μισθωτούς και συνταξιούχους για προφανείς λόγους.
    β. Ο ασκών συνετή διαχείριση – πετυχαίνοντας ίσως να κάνει και μια κάποια αποταμίευση – θα τίθεται σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων που κάνουν περισσότερες και πολλές φορές περιττές δαπάνες και άρα προσκομίζουν περισσότερες αποδείξεις.
    γ. Θα αναπτυχθεί παραεμπόριο αποδείξεων και έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μία άδηλη συναλλαγή.
    δ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους για τη φύλαξη, μέτρηση εξέταση και διαπίστωση της καταλληλότητας των αποδείξεων, πράγμα το οποίο γίνεται ακόμη πιο χρονοβόρο και επίπονο στη περίπτωση διαδικτυακής υποβολής των δηλώσεων όπου απαιτείται η φύλαξη των αποδείξεων κάθε χρήσης για μερικά χρόνια από τον φορολογούμενο.
    ε. Το κίνητρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα συναλλαγών που συνήθως φοροδιαφεύγουν και δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν κατ’ άλλο τρόπο είναι αποτελεσματικό. Εδώ θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση βασιζόμενη σε ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Σίγουρα όμως τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν τα ελεγκτικά συστήματα πλήρως αυτοματοποιημένα τα οποία θα εντοπίζουν άμεσα τις παραβάσεις.

    Τέλος σε ότι αφορά την πρόθεση ελάφρυνσης των χαμηλότερων εισοδημάτων (κάτω των 30.000) θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα να είνα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:23 | Ευάγγελος Ζωίδης

    Ένας μεγάλος και σταθερά αυξανόμενος αριθμός πολιτών πραγματοποιεί αγορές μέσω Διαδικτύου.

    Εδώ όμως προκύπτει ένα πρόβλημα: η απόδειξη αγοράς που έχει πραγματοποιηθεί μέσω Διαδικτύου είναι μία απόδειξη που τυπώνει ο ίδιος ο αγοραστής με τον εκτυπωτή του (δεν είναι, δηλαδή, «τρυπημένη» ή άλλου τύπου «επίσημη» απόδειξη καθότι αυτό δεν είναι τεχνικά δυνατό).

    Τι προβλέπεται, λοιπόν, για τις αποδείξεις αγορών μέσω Διαδικτύου, οι οποίες συχνά ανέρχονται σε ποσά πολλών χιλιάδων Ευρώ;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:44 | Βασιλειος Καλαματιανος

    Η κυβερνηση στην παντελη αδυναμια της να παταξει την φοροαποφυγη, οπως εγινε και ολα τα προηγουμενα χρονια, εχει βρει τον ευκολο τροπο την αυξηση φορολογιας στους ηδη φορολογουμενους. Σωστο σε παρα πολλες περιπτωσεις. Αλλα η καταργηση του αφορολογητου στους μισθωτους και συνταξιουχους, που δεν τολμαει να το πει ευθεως, με το προσχημα των αποδειξεων θα επιφερει μια μικρη φορολογησει σε μεγαλο πληθος πολιτων που σημερα εχουν μηδενικη φορολογια λογω του χαμηλου εισοδηματος των.
    Ειπε ο κ. Υπουργος αυτο γινεται για να ευαισθητοποιησει τους πολιτες να ζητουν αποδειξεις. Το αποτελεσμα για μας θα ειναι το αγχος στις συγκεκριμενες συναλλαγες το επιπλεον κοστος και τελικα και η φορολογηση. Γιατι ο κ. Υπουργος δεν ευαισθητοποιει τους φοροαποφευγοντες ωστε να μας πιεζουν να μας δωσουν αποδειξη και εμεις απο ναζι να μην τις παιρνουμε……
    Σας ευχαριστω.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:26 | Αλέξανδρος

    Είμαι δημόσιος υπάλληλος με τρία παιδιά. Να φοροδιαφύγω δεν μπορώ και δεν έχω άλλα έσοδα πλην του μισθού μου και της γυναίκας μου. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε που θα βρω αποδείξεις ίσες με το 1/3 του εισοδήματός μου εφόσον αποκλείονται οι πάγιες δαπάνες μου (σουπερμαρκετ, φροντιστήρια κλπ); Θα πρέπει μήπως να αγοράζω υπέρ των δυνατοτήτων μου για να αποδείξω πως δεν έχω λεφτά;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:36 | Filippos Manousakis

    den nomizw oti to metro twn apodeigewn apo mono tou tha lisei to provlima
    o kathe enas apo mas tha mporouse na …<> prokeimenou na glitwsei kapoia Euro kai na min parei apodeixi
    Praktika den tha ehei to anamenomeno apotelesma

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:37 | CHRISSANTHY

    NA ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:17 | ΝΙΚΟΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.
    ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΙΝΑΙ¨
    1ον ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΥΠΟΖΥΓΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ.
    2ον ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΣΗΡΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 15000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1500 ΕΩΣ 2000 ΕΥΡΩ,ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ SYPER MARKET ΤΩΝ ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
    3ον ΤΗΝ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΝΩΣΤΟΙ (ΙΑΤΡΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ)ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.
    ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ¨

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:59 | ΝΙΚΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

    Προτείνω αφορολόγητο όριο για μισθωτούς το εισόδημα των 12.000 € από το οποίο:
    Χωρίς αποδείξεις το εισόδημα των 8.000 €. Από εκεί και πέρα να προσκομίζονται αποδείξεις ως εξής:
    Για εισόδημα μέχρι 12.000 € να χρειάζονται αποδείξεις 4.000 €
    » » » 18.000 € » » 8.000 €
    » » » 24.000 € » » 12.000 €
    » » » 40.000 € » » 18.000 €
    » » πάνω από 40.000 € να μην χρειάζονται αποδείξεις.
    Να συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις των S/M, αλλά και άλλες, όπως επισκευές-συντήρηση αυτοκινήτων, ενοικιαζομένων δωματίων και γενικά όσων έχουν σχέση με διακοπές κ.λ.π. εκεί δηλαδή που υπάρχει το ΄οργιο΄ φοροδιαφυγής. Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τους στη Γ.Γ.Π.Σ. από τους φορολογούμενους, με υπεύθυνη δήλωση μέσω φόρμας διαδικτυακά και αμέσως να τους χορηγείται συγκεντρωτική βεβαίωση με τα ποσά των δηλωθέντων αποδείξεων(όπως με την εκτύπωση της δήλωσης και του εκκαθαριστικού σημειώματος όσων υποβάλλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά). Συνυποβολή της συγκεντρωτικής κατάστασης σε περίπτωση χειρόγραφης δήλωσης Ε1 και φύλαξη στο σπίτι των αποδείξεων επί 5ετία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:26 | ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ

    Εδώ και κάποια χρόνια βιώνω την εξής κατάσταση: Έχω παιδί που σπουδάζει στο εξωτερικό, στη Γερμανία, και για τις δαπάνες που απαιτούνται δεν έχω καμία φοροαπαλλαγή. Στα πλαίσια ενός κοινού οικονομικού περιβάλλοντος δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη;

    Επίσης η δαπάνη, στην περίπτωση σπουδών στην Ελλάδα, θα έπρεπε να ανταποκρίνεται σε ένα ελάχιστο πραγματικό επίπεδο και να προστίθεται στο αφορολόγητο της οικογένειας. Όχι μόνο ένα ποσοστό του ενοικίου, αλλά το πραγματικό κόστος που μηνιαία δεν είναι μικρότερο των 800 ευρώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:34 | ΧΑΡΤΖΑΝΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
    ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | ΗΛΙΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ SUPER MARKETS ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΟΣΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ, ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΛΛΙΩΣ Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ ΛΙΣΤΑ ΟΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ.

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΒΑΡΗ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:50 | YIANNIS MELISSOURGOS

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Η ΤΟΝ ΦΟΡΟ
    ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:53 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Να προσθέσω και εγώ τη φωνή μου σε όσους έχουν επιφυλάξεις για την προτεινόμενη ισχύ του αφορολογήτου ορίου αναλόγως των αποδείξεων δαπανώνπου θα προσκομίζουν.
    Πράγματι αυτοί με χαμηλά έως μικρομεσαία εισοδήματα είναι που δεν θα συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσό. Εγώ π.χ. 4μελής οικογένεια, γυμναστήρια, κολυμβητήρια δεν πηγαίνουμε, κομμωτήριο η σύζυγος μία φορά το χρόνο, εγώ πήρα και κουρευτική μηχανή για να γλιτώσω 15 € κάθε δίμηνο (άλλωστε δεν υπάρχει και αντικείμενο για τον κομμωτή, τσάμπα λεφτά έδινα), τις εξόδους σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια ήδη τις έχουμε περιορίσει λόγω της οικονομικής συγκυρίας, που δεν φαίνεται να εξελίσσεται καλύτερα το 2010, υδραυλικός να έλθει σπίτι, το πολύ μία φορά το χρόνο, ηλεκτρολόγος ποτέ, το σπίτι το βάφουμε μια φορά στα 5-6 χρόνια, ιατροφαρμακευτικά προσπαθούμε να τα καλύπτουμε με τα ασφαλιστικά μας ταμεία, δικηγόρους, συμβολαιογράφους σπάνια χρειαζόμαστε, κόψαμε και τις θερινές διακοπές σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα, και πολλά άλλα όπως ένδυση και υπόδηση την έχουμε περιορίσει στα ελάχιστα απαραίτητα. Συνεπώς, τι ποσό μπορούμε να συγκεντρώσουμε ώστε να δικαιούμαστε όλο το αφορολόγητο, αν ο κατάλογος περιορισθεί στα παραπάνω.
    Συμφωνώ λοιπόν με τους προλαλήσαντες ότι πρέπει να περιληφθούν και οι δαπάνες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής τηλεφωνίας, πιστωτικών καρτών και δανείων, ειδών διατροφής, πετρελαίου θέρμανσης, κοινοχρήστων κλπ, που με τα εισοδήματα μας δεν προλαβαίνουμε να πληρώσουμε το ένα και έρχονται άλλα δύο.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 10000 ΕΥΡΩ.ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ.
    ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΥΡΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ????

    ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΟΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΧ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 200 ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:10 | Χριστίνα

    Διαφωνώ με την προοπτική να κατέβει το αφορολόγητο στις 6000 ευρώ + 6000ευρώ με αποδείξεις στος εξής: Είμαι συμβασιούχος του δημοσίου και δηλώνω 11900 ευρώ το χρόνο. Αφού εγώ και να θελα δεν μπορώ να κρύψω κάτι από το εισόδημά μου, γιατί πρέπει να αναγκαστώ να καλύψω το μισό εισόδημά μου με αποδείξεις???

    Επίσης ποιες αποδείξεις θα μετράνε?? Π.χ. πληρώνω ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ίντερνετ, κινητό, κοινόχρηστα. Αν αυτές οι αποδείξεις δεν μπορούν να δηλωθούν στην εφορία τότε θα είμαι περίπου μείον 2000ευρώ από το σύνολο των αποδείξεων. Οπότε 6000ευρώ αφορολόγητο + 4000ε με αποδείξεις άρα θα κληθώ να πληρώσω κι από πάνω εφορία για το υπόλοιπο των 2000ευρώ?????? Θα αστειεύεστε έτσι???????????

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:43 | tsavd

    ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
    1)ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΠΡΙΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟ 40% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΛΠ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΑΦΟΥ ΠΡΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΩΝ 10500 Η’ 12000 ΕΝΩ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΘΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΥ ΕΩΣ ΠΡΙΝ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΟΠΟ(ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΣ 10500 Η’ 12000 ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ). ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟ 15000+.
    2)ΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ(ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ). ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝΤΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.
    3)Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΙΜΩΡΙΑΣ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ 200, 300 ΚΑΙ 400 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΙΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:34 | ΘΩΜΑΣ

    Αν το αφορολογητο συνδεθεί με οποιοδηποτε υψος αποδείξεων, ποιος θα κάνει έλεγχο των αποδειξεων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Nομίζω οτι θα ήταν σωστο να υπολογίζονται ως δαπάνες έκπτωσης από το εισόδημα οι δαπάνες για ιδιωτικούς σταθμούς καθώς τα τελευταία χρόνια ολο και περισσότεροι στέλνουν τα παιδιά τους εκεί με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ιδιοι και όχι το Δημόσιο που οφείλει να προσφέρει Δωρεάν παιδεία ως ορίζει και το Σύνταγμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:13 | Ανθοπουλος Νικος

    Καλό το μέτρο αλλά άν κάποιος δέν κάνη καταναλωτικές δαπάνες, τί θά γίνη μέ τά όρια. Εγώ ειμαι ΜΜΕ επαγγελματίας, και δέν κάνω δαπάνες πάνω απο 10500, θά μέ αναγκάσετε να τις κάνω, προκειμένου να έχω το αφορολόγητο;
    Η μπορεί να κάνω 25000 δαπάνες, γιατί να μήν έχω και εκεί αφορολόγητο, δέν φαινεται ισοροπημένο το μέτρο.
    Οσες οι δαπάνες, τόσο και το αφορολόγητο, απλά και λειτουργικά, πάψτε να σκέφτεστε σάν »λαμόγια» πώς θά μάς »φάτε» γιατί πάλι τίποτε δέν θά καταφέρετε. Σκεφτείτε λογικά για να σκεφτούμε και εμείς λογικά.
    Και κάτι τελευταίο, μέ τούς φίλους σας γιά τίς εθελουσίες εξόδους τί κάνετε; δέν βλέπουμε να κάνετε τίποτε, θά πάρουν οι απίθανοι αυτοί τύποι τά λεφτά πάλι και εμείς θά πληρώνουμε επίσης πάλι.
    Ζούμε στήν χώρα τών απίθανων τύπων λοιπόν. Γιά να σάς δούμε ! Καλές οι διαβουλεύσεις αλλά άς δούμε και κανένα »σφύξιμω» στούς αιώνιους κλεφταράδες του δημοσίου.
    Η υπομονή μας εξαντλείτε λάβετε το υπ όψιν σας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:17 | Αθανάσιος Μάρρας

    Το φορολογικό Σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και μάλιστα κάτω απο την ασφυκτική πίεση της σημερινής οικονομικής συγκυρίας. Πρέπει να διακρίνεται απο ορθολογισμό, συνέπεια και συνέχεια. Η φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές συνθήκες επιχειρηματικής δράσης και οικογενειακής του διαβίωσης, αλλά ΟΧΙ με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Παράλληλα, χρειάζεται η συνεργασία με τις επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις των κλάδων υψηλής παραβατικότητας, για την καθιέρωση και διαρκή βελτίωση ενός συστήματος ανίχνευσης και ελέγχου των συναλλαγών.
    Δεν χρειάζονται χιλιάδες έλεγχοι. Αρκούν λιγότεροι, στοχευμένοι και με παραδειγματική τιμωρία των παραβατών. Η φορολογική συνείδηση εμπεδώνεται αργά-αργά με σοβαρότητα, επιμονή και συνέργεια όλης της κοινωνίας. Η ευθύνη της τελευταίας είναι μεγάλη. Η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή είναι ΕΞΟΧΩΣ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ και θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για την καταπολέμηση της. Ακόμη και με άτυπα (λαϊκά) παρατηρητήρια φοροδιαφυγής (Ναί, να καταγγέλλουμε τις περιπτώσεις παραβατικότητας, που υποπίπτουν στην αντίληψη μας).
    Τούτο προϋποθέτει ένα νέο, σύγχρονο και αποκαθαρμένο ελεγκτικό μηχανισμό, με γνώσεις, δεξιότητες, δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε πληροφορία (πρωτογενή και μή)και αποτελεσματικό σύστημα ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ελέγχου.
    Επειδή τα παραπάνω και ειδικά το τελευταίο φαντάζει μακρινό, αν όχι αδύνατο, προτείνω, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, το ΗΜΙΜΕΤΡΟ της σύνδεσης του αφορολόγητου με ΟΛΕΣ τις αποδείξεις δαπανών (ιδιωτικών και δημόσιων). Τούτο, βεβαίως, σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να αποκτήσουν ΑΤΜ (ναι, ακόμη και τα περίπτερα, άλλως τα τσιγάρα να τα αγοράζουμε απο τα ψιλικατζίδικα). Το θέμα της διαχείρισης των αποδείξεων μπορεί να τεθεί σε μία επόμενη δημόσια διαβούλευση.
    Ευχαριστώ για την Φιλοξενία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:11 | Ε.Κ.

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

    Θα ήθελα να καταγράψω κάποιες σκέψεις μου.

    1. Είναι σημαντικό να κοιτάζουμε σφαιρικά κάθε πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας ενδιαφέρει να μειωθεί η φοροδιαφυγή, όχι όμως και να αδικηθούνε κάποιοι πολίτες.

    2. Είναι καλό να μην φεύγουμε από το στόχο μας. Η κατάργηση του αφορολόγητου, θα πλήξει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανέχεια ανθρώπους που ήδη δυσκολεύονται και κάτι τέτοιο δεν είναι στόχος μας.

    3. Είναι σοφό να μην επαναλαμβάνουμε λάθη. Το μέτρο των αποδείξεων ισχύει για τους γιατρούς, αλλά έχει αποδειχθεί αποτυχημένο. Γιατί να γενικεύσουμε ένα αποτυχημένο μέτρο και να στηριχθούμε σ’ αυτό;

    4. Είναι πιο αποτελεσματικό να δίνουμε θετικά κίνητρα και όχι αρνητικά. Ναι, να αναπτύξουμε φορολογική συνείδηση και να ζητάμε αποδείξεις. Γιατί όμως να τιμωρούμαστε, αν δεν είμαστε υπερκαταναλωτικοί ή αν αποταμιεύουμε;

    5. Είναι πρέπον να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλοι ξέρουμε ποιοι φοροδιαφεύγουν, άρα τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν αυτούς.

    6. Είναι πρέπον, επίσης, ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά και να μην κρύβεται πίσω από άλλους. Δουλειά του κράτους είναι να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή, όχι των πολιτών.

    7. Είναι σημαντικό να αρχίσει να δομείται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους, για να υπάρξει αποτελεσματικότητα. Αν όμως με το κυνήγι των αποδείξεων στοχεύεται έμμεσα η αναθέρμανση της αγοράς, αυτό δεν είναι έντιμο.

    8. Επί του πρακτέου: πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο των αποδείξεων, αφού δεν έχουν μπει ταμειακές μηχανές παντού; Δουλεύω εκτός νομού, φουλάρω με βενζίνη δύο φορές την εβδομάδα και πληρώνω καθυμερινά διόδία.

    9. Πόθεν Έσχες σε όλους οπωσδήποτε. Ελεγκτικά όργανα απαραιτήτως. Μεγάλα πρόστιμα, μεγαλύτερα από τα κέρδη τους. Να σταματήσει το παραεμπόριο. Να ρυθμιστεί η δυνατότητα για δεύτερη δουλειά σε όσους απαγορεύεται, ώστε να μη δουλεύουν «μαύρα» (γιατί πρακτικά να τους απαγορέψετε να δουλεύουν δεν μπορειτε και ίσως κάποιες φορές να μην υπάρχει και λόγος).

    10. Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα, ναι, είναι πολιτική βούληση, αλλά χρειάζεται και καλή θέληση. Μια παροιμία λέει «βρήκαμε παπά, ας θάψουμε 5-10». Το θέμα δεν είναι ότι βρίσκουμε εύκολα κάποιους να πληρώνουν και τους βάζουμε να πληρώνουν ξανά και ξανά. Αυτά που διαβάζω από τους συμπολίτες μου που μετέχουν σε αυτή τη διαβούλευση είναι να τα διαβάζεις και να κλαις. Όλοι μας έχουμε κάθε καλή διάθεση, έχουμε ανάγκη να ελπίσουμε, κυρίως γιατί έχουμε φτάσει στα όριά μας. Θέλουμε δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα.

    Η Δημόσια Διαβούλευση είναι ό,τι πιο όμορφο έχω βιώσει στην πολιτική σκηνή αυτής της χώρας! Σας ευχαριστώ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:10 | Αποστολος Αμεράνης

    ΕΣΟΔΑ/ΕΞΟΔΑ.

    Μηδενικό αφορολόγητο (το αφορολόγητο ενισχύει την φοροδιαφυγή έστω και αν πρόκειται για 100 Ευρώ). Εσοδα/Εξοδα για κάθε κάτοικο που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και πραγματοποιεί εμπορικές πράξεις ή εργάζεται. (Προυποθέτει καταγραφή όλων των μεταναστών νόμιμων και μη {ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ}). Στα έξοδα να συμπεριληφθούν όλα τα έξοδα ανεξαιρέτως (σούπερ-μάρκετ, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, έξοδα τηλεφωνίας, ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, έξοδα θέρμανσης, τραπεζικές συναλλαγές, πιστωτικές κάρτες, φροντιστήρια κλπ.) γενικά όλα έξοδα που πραγματοποιούνται από κάθε φορολογούμενο για την διαβίωση του. Θα ενισχυθεί έτσι η κατανάλωση, και φυσικά όλοι θα ζητούν αποδείξεις, το κράτος θα εισπράτει το ΦΠΑ (αναγκαίοτητα καινοτόμα ηλεκτρονικά συστήματα για την είσπραξη, με διαδικασίες υποχρεωτικού επιλεκτικού ελέγχου ετήσια μέχρι και 10% των φορολογουμένων σε βάθος χρόνου 5-10 χρόνια). Στη διαφορά εσόδων/εξόδων να ορισθεί ενιαία ποσοστιαία φορολόγιση για όλους π.χ. 19-20% ή ίση με το εκάστοτε ΦΠΑ). Ολες οι πράξεις να υπόκεινται σε ΦΠΑ χωρίς καμμία εξαίρεση περιλαμβανομένων ιατρών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων(ετσι θα πάψει η ύπαρξη της έκφρασης » τόσο συν ΦΠΑ»).
    Το αφορολόγητο συμμαίνει «τεμπελιά στο σύστημα» «δεν ελέγχω ή δεν θέλω να ελέγξω ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ»).Τέλος για την φοροδιαφυγή και μη έκδοση αποδείξεων να θεσπισθούν σκληρά μέτρα χωρίς εξαίρεση μέχρι και αφαίρεση της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος ακόμη και σφράγιση επιχειρήσεων για ικανό χρονικό διάστημα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:13 | Δημήτρης Μ.

    Αν και σαν πρόταση φαντάζει περισσότερο πως ο πολίτης καλείται να υποκαταστήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί, ανεπαρκείς και κυρίως βαθιά «διαβρωμένοι», εντέλει δεν είναι κακή, πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις χωρίς καμία εξαίρεση, καθώς και οι αποδείξεις των Δ.Ε.Κ.Ο., οι οποίες αποτελούν και τις κυριότερες πάγιες δαπάνες μιας οικογένειας.
    Διαφορετικά, αν υπάρχουν εξαιρέσεις στην συλλογή των αποδείξεων, δεν νομίζω πως είναι εφικτό μία μέση οικογένεια ή μια οικογένεια χαμηλοσυνταξιούχων να μπορεί να συγκεντρώσει αποδείξεις 6.000 ευρώ…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:33 | Δημητρης

    Ασφαλώς και ήδη έχει καθυστερήσει. Κυρίως για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
    Προσέξτε όμως το εξής.
    Πρέπει το κίνητρο να είναι μεγαλύτερο. οι ελευθεροι επαγγελματίες μεταξύ τους ίσως να μην κόβουν αποδείξεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:01 | Γουδέλης Σωκράτης

    Η συλλογή αποδείξεων πραγματι αν λειτουργούσε σωστά θα μετέτρεπε τον κάθε πολίτη σε αδέκαστο κυνηγό της Φοροδιαφυγής.
    Αυτό θα γινότανε αν αφαιρούνταν απο το Φορολογιτέο αποδείξεις δαπανων
    απο οποιονδήποτε υποχρεούτε να κόψη απόδειξη (souper market,ενδυση, ελευθερους επαγγελματιες, ψιλικά-αληθεια ποιός πήρε αποδειξη για τσιγάρα- ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    Η ανάγκη να μαζέψει κάποιος ενα μεγάλο ποσο αποδείξεων 2.000,3.000 ή
    4.000 πρέπει να συμπεριλαμβάνει πολλά πράγματα γιατι δικηγόρο & υδραυλικό μπορεί κάποιος να μην χρησιμοποιήση μέσα στη χρονιά και για ένδυση ενα δύο, δεν συμαίνει οτι θα ξημεροβραδιάζεται στην Ερμού.
    Αν κάποια δαπάνη δεν συμπεριλαμβάνεται γιατί να παρει αποδειξη ο φορολογούμενος θα προτείνει συναλλαγή στον συμβαλλόμενο ειτε σας αρέσει είτε οχι.
    Τελος θα πρέπει να εκπήπτει το σύνολο του ποσού οχι ποσοστά 10% & 20%
    δηλ. ουτε το ΦΠΑ. Κυριοι οι προυγούμενες «συλλογές αποδείξεων» απέτυχαν γιατί ζητούσαται μονο αυτό που βολευε εσας πχ αποδ. δικηγόρων ,κοροιδία δηλαδή.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:28 | Ρούσσος Γρηγόρης

    Η τελική απόφαση για την διαμόρφωση της φορολογικής κλίμακας πρέπει να λάβει υπόψη τουλάχιστον τα παρακάτω, ώστε να προστατευτούν όσο είναι δυνατό τα μικρά και μεσαία εισοδήματα:
    α)Ένα σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών κατευθείνεται προς την αποπληρωμή προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων. Βάσει στατιστικών το ποσό αυτό υπερβάινει το 60% του διαθέσιμου εισοδήματος. Κατά συνέπεια για την διατήρηση του αφορολόγητου με αποδείξεις θα πρέπει να αληφθούν υπόψη οι καταβολές δόσεων στις τράπεζες??? Ακόμη και στην περίπτωση πιστωτικών καρτώ που αφορούν αγορές καταναλωτικών αγαθών (οπότε σχετίζονται με αποδείξεις)δεν είναι δυνατό να προσκομιστούν αποδείξεις αγορών που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη, ωστόσο η αποπληρωμή της κάρτας γίνεται το 2010 και εφεξής.
    β)Εφόσον δεν ληφθούν υπόψη οι αποδείξεις από το supermarket τότε ουσιαστικά «αναγκάζουμε» τον φορολογούμενο πολίτη σε αγορές που δεν χρειάζεται ή ακόμη χειρότερα δεν δύναται να κάνει, προκειμένου να καλύψει το αφορολόγητο. Ουσιαστικά δηλαδή καταργούμε το αφορολόγητο!!!
    γ) μέχρι σήμερα, προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει καμία αναφορά σε αποδείξεις φαρμακείου, όπου κατευθείνεται επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος, ειδικά για τις περιπτώσεις γονέων με μικρά παιδιά έως 3 ετών. Δηλαδή θα «τιμωρήσουμε» και αυτήν την κατηγορία???
    δ) επίσης δεν έχει συνειδητοποιηθεί το γεγονός ότι σε ένα νέο ζευγάρι με χαμηλά εισοδήματα, ουσιαστικά θα ζητηθεί η προσκόμιση διπλών αποδείξεων προς διατήρηση του εκάστοτε αφορολόγητου (!). Μην ξεχναμε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα εγγαμα ζευγάρια είναι ήδη αδικημένα (π.χ. το ποσό για ιδιωτική ασφάλιση γίνεται κοινό από τη στιγμή του γάμου πληρώνοντας ουσιαστικά παραπάνω φόρο από το αν δεν ήταν παντρεμένοι(!!!). Θέλουμε να προβούμε και σε νέα «χτυπήματα» κάτω από τη μέση για τα παντρεμένα ζευγάρια??? Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα ζευγάρια ήδη πληρώνουν υψηλές δόσεις στεγαστικών δανείων με τους πενιχρούς μισθούς τους, για αγορές κατοικιών αξίας αρκετά υψηλότερης από τις τρέχουσες τιμές λόγω της κρίσης. Θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τους πλειστηριασμούς ακινήτων???

    Βάσει των ανωτέρω προβληματισμών, καλό θα ήταν επιτέλους να προστατέψουμε τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Τα έσοδα για το κράτος δεν θα έρθουν από την κατάργηση του αφορολόγητου αλλά από την προοδευτική φορολογίκή κλίμακα (θα πρότεινα αύξηση των κλιμάκων)και την εφάπαξ προοδευτική φορολογική επιβάρυνση μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ως τέτοια θα πρέπει να θεωρηθεί η αντικειμενική αξία άνω των 500 χιλ. ευρώ), προκειμένου να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη. Ας ξεκινήσουμε με σημαία ότι τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ δεν πρέπει να επιβαρυνθούν. Να κοιτάξουμε για τα μεγαλύτερα ποσά και για τα μαύρα εισοδήματα των γιατρών δικηγόρων κλπ. Λόγω της δυσκολίας εντοπισμού τους θα πρότεινα της εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλες τις «ύποπτες» κατηγορίες επαγγελμάτων. Αν δεν δηλώνουν εισοδήματα, τότε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να εξασφαλίσει στο κράτος τα απαραίτητα έσοδα από φορολόγηση.

    Και αν πραγματικά το κράτος ψάχνει να βρει πως δημιουργήθηκαν οι χρηματοοικονομικές τρύπες αρκεί μια απλή κίνηση:
    Να προσληφθούν 200 «αδιάφθοροι» και να ξεκινήσουν ελέγχους προσωπικού σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Με χαρά θα διαπιστώσουν ότι στα μισθολόγια υπάρχουν 3 φορές παραπάνω εγγεγραμένοι από εκείνους που θα βρεθούν να δουλεύουν. Αυτοί οι «υπάλληλοι» απλά δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ(!)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:02 | ΡΑΜΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ(ΤΑΞΙ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ Κ.Λ.Π) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΛ. ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.000 ΕΥΡ. ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ(ΦΑΓΗΤΑ, ΒΕΝΖΙΝΕΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΣΠΙΤΙΟΥ, Δ.Ε.Η., ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ).
    ΑΣ ΤΑ ΛΑΒΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΣ ΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΗΝΕΙ.
    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΙ.
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ 25.000 ΕΥΡ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΖΕΙΣ ΑΝΕΤΑ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΡΓΑΤΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΠΑΙΡΝΕΙ 35.000 ΚΑΙ 40.000 ΕΥΡ., ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΟΛΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ, Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ?