1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:22 | Γιωργος Μαλλιαρουδακης

    Επιτελους φορολογιστε την ανεκτιμητης αξιας περιουσια της εκλησιας
    Κανείς αγιος δεν προσφερει τιποτα παραπανω αν εχει μεγαλυτερη ακινητη περιουσια .Σκεφτειτε μονο το πολυτιμο μεταλο που διαθετει η εκκλησια μας !!!!Μια βολτα στην Τηνο η στο μοναστηρι της Χρυσοβαλαντου στη Λυκοβρυση θα σας πεισει

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:18 | Τσαγκαλίσης Χρήστος

    Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση βέβαια τα αποτελέσματα θα έρθουν από την προσπάθεια και όχι από τις προθέσεις. Διαφωνώ επίσης στο ότι η φορολογία είναι μέτρο αναδιανομής, πιστεύω ότι η φορολογία είναι το μέσο για να έχουμε άμυνα, υγεία και ένα επίπεδο υπηρεσιών για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να παράγουν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εργαλείο που το εκμεταλλεύονται οι τεμπέληδες.
    Η φορολογική κλίμακα πιστεύω πως πρέπει να ξεκινάει από το πρώτο €1 με πολύ μικρό ποσοστό πχ 1% και να ανεβαίνει μέχρι τα εισοδήματα άνω των €100.000 όπου καλό είναι να κατεβαίνει σε ποσοστά περίπου 20%. Ούτως ή άλλως τα άτομα αυτά είναι λίγα και το όφελος για την Ελλάδα θα ήταν να έχει πολλούς τέτοιους κατοίκους.
    Η φοροδιαφυγή είναι το μείζον πρόβλημα. Προτείνω υποχρεωτική τήρηση βιβλίων από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για παράδειγμα ο οδηγός ταξί δεν φορολογείται την στιγμή που η άδεια για ένα ΤΑΞΙ κοστίζει περίπου €170.000. Η αλήθεια είναι ότι ζουν οικογένειες από αυτή την δουλειά και δεν ζουν με €12.000 το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό θα έμπαινε μια τάξη και σε μια σειρά άλλων επαγγελμάτων όπως βενζινάδικα και συνεργεία. Η αγορά αυτή είναι μαύρη και είναι πολύ μεγάλη.
    Οι λογής εισφορές να μειωθούν σε λογικά επίπεδα είναι υπερβολικό να ζητάει το κράτος το 45% σε εισφορές για τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και πάλι να μην φτάνει. Όλες αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν Downsize και Outsource δηλαδή να μικρύνουν και να δώσουν κομμάτι του έργου τους σε άλλες περισσότερο οικονομικές εταιρίες. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες και όχι από μόνιμους Δημόσιους Υπάλληλους που δεν δίνουν αναφορά σε κανέναν.
    Επίσης να καταργηθούν οι Πολιτικές θέσεις που επιτρέπουν σαρωτικές αλλαγές κάθε 3,5 έτη όταν αλλάζει η κυβέρνηση. Οι Υπουργοί έρχονται και φεύγουν εμείς οι φορολογούμενοι θα πληρώνουμε για πάντα…

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:15 | Δημητριαδη Γιώτα

    Επί ποίων κυβερνητικών προτάσεων να σχολιάσουν οι πολίτες? Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε τουλάχιστον την κεντρική κατεύθυνση? Δεν θεωρείτε ότι είναι μάταιο να σχολιάζουμε κάποιες διατάξεις που ήδη απέτυχαν τόσο από την πλευρά της είσπραξης εσόδων όσο και από τις πλευρές της μείωσης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής ισονομίας? Τέλος, δεν θεωρείτε ότι είναι αναποτελεσματικό για την διαμόρφωση των τελικών διατάξεων να συγκεντρώνετε αποσπασματικά σχόλια πολιτών οι οποίοι ενδεχομένως έχουν θιγεί φορολογικά και εκφράζονται με γνώμονα την προσωπική τους ζημία καθόσον οι πολίτες δεν είναι ούτε νομοθέτες ούτε μπορούν να δημιουργήσουν ξεκάθαρη συνολική εικόνα για το πως αλληλοεπηρεάζουν ή επιτυγχάνουν οι διατάξεις το τελικό ευκταίο αποτέλεσμα τόσο της ίσης φορολογικής αντιμετώπισης όσο και της διασφάλισης του δημόσιου χρήματος από αυτούς που έχουν τοποθετηθεί να τα διαφυλάττουν.
    Νομίζω πως η πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ως δίκαιο και ισόνομο για τον καθένα χωριστά:
    1 να μην φορολογείται λιγότερο, σε σχέση με το εισόδημά του, από τον διπλανό του αλλά ούτε περισσότερο
    2 να αντιλαμβάνεται ότι τα φορολογικά έσοδα τοποθετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
    3 οτι δεν επιβουλεύται κανείς κανέναν
    4 οτι δεν εξαιρείται κανείς κανενός μέτρου
    5 οτι προστατεύται από οποιαδήποτε κακή παρούσα ή μελλοντική πρόθεση
    6 να αποδεικνύεται καθημερινά η καλή πρόθεση και η σωστή πρακτική και τέλος
    7 να εξασφαλίζεται η διάρκεια μέσα στο χρόνο.
    Στο πνεύμα των παραπάνω δεν θα ήταν ευκολότερο για τον πολίτη να σχολιάσει επί ενός ν/σ με καταρτισμένες κατα αρχή διατάξεις, δικαιότερο και εντιμότερο να γνωρίζει τις προθέσεις και τέλος, δημοκρατικό αφου μόνο με αυτό τον τρόπο θα φαινόταν πόσοι είναι υπέρ και πόσοι όχι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:40 | Σ.Φ

    Όλα τα εισοδήματα με ενιαίο αναλογικό τρόπο με περισσότερους συντελεστές. Καλό θα ήταν το αφορολόγητο να προσαυξάνεται κατά 3.000 με 4.000 ευρώ όταν εργάζεται μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων. Επίσης το αφορολόγητο για το κάθε παιδί θα έπρεπε να ήταν 2000 ευρώ ανεξάρτητα από το πλήθος των παιδιών αφού τα έξοδα για κάθε παιδί είναι πολύ περισσότερα. Επίσης πρέπει να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες σε όλους γιατί εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν υπάρχουν και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη (δηλ. να κάνουν την δουλειά τους ) εξαναγκάζουν τον πολίτη ( πολλές τον επιχειρηματία) να δώσει κάποιο χρηματικό ποσό που πολλές φορές ξεπερνά τον μισθό τους. Επίσης πρέπει να αφαιρούνται και κάποιο μέρος από τις αποδείξεις κάποιων άλλων επαγγελματιών όπως συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.λ.π καθώς και μέρος δαπάνης από επισκευές κατοικίας ( π.χ. Αν αλλάξω τα ντουλάπια της κουζίνας η αλλάξω την εξωτερική πόρτα και βάλω μια θωρακισμένη οι αποδείξεις δεν συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα. Γιατί λοιπόν να την ζητήσω;)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:36 | grigoris

    1 καθολική έκπτωση των αποδείξεων .Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε:
    – άμεση είσπραξη ΦΠΑ 19%
    – Αύξηση των εισοδημάτων και κατ επέκταση του φόρου εισοδήματος χιλάδων επιτηδευματιών.
    2.καθολική εφαρμογή του <> για όλους.
    3.Αμεσος έλεγχος που προβλέπεται εξ άλλου απο τα άρθρα 16 ,17, 18 και 19 του ν 2238/94 της πραγαματικής αξίας κατασκευής και απόκτησης υπαρχουσών ακινήτων (ειδικά σε προνομιούχες περιοχές ΕΚΑΛΗ -ΚΗΦΙΣΙΑ ) απο έμπειρα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών
    4. φορολόγηση των ακινήτων των εξωχώριων εταιρειών στην πραγματική αξία τους ,με συντελεστή ανω του 60%, κάθε έτος .¨Ετσι θα αναγκασθούν να εμφανίσουν τα πραγματικά φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω.
    5.για τις κατηγορίες υψηλόυ κινδύνου φοροδιαφυγής (γιατρούς δικηγόρους ,δημοσιογράφους ,ηλεκτολόγους ,μηχανικούς ,υδραυλικούς κλπ), άρση του τραπεζικού απορρήτου για σκοπούς του Υπουργείου Οικονομικών(η έναρξη του ελέγχου των ανωτέρω επιτηδευματιών να ξεκινά αφου πρώτα έχει ενημερωθεί η φορολογική αρχή για την κίνηση της πίστωσης των λογ/μων των επιτηδευματιών αυτών απο στοιχεία που θα προέρχονται απο τα τραπεζικά ιδρύματα).
    6. διενέργεια απο τις φορολογικές αρχές ετησίων κλαδικών ελέγχων (π.χ. το έτος 2010 όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός των Δ.Ο.Υ. και των ελεκτικών κέντρων ,θα ασχοληθεί με τον έλεγχο των γιατρών)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Με την αλλαγή του φορολογικου νομου πρέπει να αρθεί η αδικία που υφίσταται εις βάρος των μονόμισθων οικογενειών. Είναι άδικο και ίσως αντισυνταγματικό το αφορολόγητο όριο των 12500 ευρώ να ισχύει για κάθε μισθωτο. Ετσι σε μια οικογένεια με δύο μισθωτούς το συνολικό αφορολόγητο είναι 25000 ευρώ , ενώ σε μονόμισθη οικογένεια που έχει τα ίδια εξοδα με την ανωτέρω και ενδεχομένως λιγότερα έσοδα είναι μόνο 12500 ευρώ. Αποτέλεσμα της ανωτέρω αδικίας είναι η μονόμισθη οικογένεια να πληρώνει περισσότερους φόρους , ενώ η οικογένεια με δύο μισθούς να είναι σχεδόν αφορολόγητη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:34 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Βασικές αρχές και ερωτήματα:

    1. Θέλουμε να φορολογήσουμε το εισόδημα ή τον τρόπο ζωής;

    2. Το κράτος δέχεται αυτή τη στιγμή ότι ο μισθωτός χρειάζεται 12000ΕΥΡΩ το χρόνο για βασικά έξοδα διαβίωσης για τα οποία ο πάροχος του αγαθού συνήθως δεν εκδίδει παραστατικό, με την ανοχή του κράτους.

    3. Εάν δεν διακρατηθεί το αφορολόγητο των 12000ΕΥΡΩ αυτό σημαίνει ότι το κράτος θέλει να δει παραστατικά για την βασική διαβίωση κόστους 12000ΕΥΡΩ. Άρα οφείλει το κράτος να δεχθεί αποδείξεις για ΤΑ ΠΑΝΤΑ ως μη φορολογούμενο εισόδημα (και όχι ως έκπτωση φόρου)… Τρόφιμα και Εστίαση, Ποτά, Βενζίνη, Συνεργείο, Τέλη κυκλοφορίας, Διόδια, Φάρμακα , Γιατρούς, Ασφάλειες οχήματος και Υγείας, Δίδακτρα από φροντιστήρια (αποδεκτά στο 100% σαν αφαιρούμενο και μη φορολογούμενο εισόδημα και όχι σαν έκπτωση φόρου)

    4. Μας ενδιαφέρει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους ή μόνο για μισθωτούς; Ο επιχειρηματίας θα βάλει πολλά τιμολόγια στα έξοδά του (όπως καύσιμα) ενώ ο μισθωτός δεν μπορεί να το κάνει. Από τον επιχειρηματία θα αφαιρεθεί από το εισόδημα το τιμολογημένο καύσιμο, ενώ από τον μισθωτό δεν αφαιρείται. Ο επιχειρηματίας μπορεί να ζει μια πλούσια ζωή περνώντας τα πάντα στα έξοδα ενώ ο μισθωτός κάθετε και κάνει κάθε ημέρα υπολογισμούς για να δει πως θα πληρώσει το ΕΤΑΚ και τα τέλη κυκλοφορίας και πως θα ζήσει με αυτά που θα περισσέψουν από την φορολόγηση και των πρώτων 12000ΕΥΡΩ.

    5. Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα αδιάβλητο; Τότε ο εφοριακός δεν μπορεί να είναι δικαστής. Αλλάξτε το φορολογικό νομικό πλαίσιο και κάντε το όπως ο ΚΟΚ. Για αυτή την παράβαση τόσο το πρόστιμο. Για την άλλη τόσο το πρόστιμο. Όχι αναφορές του τύπου από έως για τα πρόστιμα. Έτσι δεν θα έχει τη δυνατότητα ο εφοριακός να σε δελεάζει με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι που είναι φθηνότερες από το μέγιστο πρόστιμο…..

    6. Μισθωτοί στο δημόσιο πολλών ταχυτήτων; Στις 23/12/2009 πήγα για δουλεία σε μια ΔΟΥ. Και εκεί γύριζε ο ταμίας σε όλους τους υπαλλήλους και έδινε ενυπόγραφα από 250ΕΥΡΩ στον κάθε υπάλληλο ως έξοδα κινήσεως. Γιατί; Για να πάνε στην δουλειά τους; Τότε θέλω και εγώ έξοδα κινήσεως και επίδομα καυσίμου για να πάω στην δουλειά μου.

    7. Μήπως ήρθε η ώρα να νοιώσει ο επιχειρηματίας την ίδια φορολογική ψυχολογική πίεση που ένοιωθε τόσα χρόνια ο μισθωτός από το κράτος; Έτσι για να νοιώσει ο μισθωτός λίγη ανακούφιση.

    8. Τέλος εάν έχετε θέμα με τα δημόσια έσοδα σε αυτό φταίνε οι εφοριακοί των οποίων το μισθό και το επίδομα κίνησης (και όλα τα άλλα επιδόματα που κανείς δεν λέει ότι παίρνουν) τα πληρώνω εγώ, ο μισθωτός για να μου παρέχουν τις τέλειες, με αρωγή και ευγένεια πραγματικά υποδειγματικές υπηρεσίες που μου παρέχουν.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:15 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ

    Η γνώμη μου είναι ότι ΟΛΟΙ πρέπει να συνεισφέρουν στο δημόσιο «κουμπαρά». Είτε λίγα είτε πολλά. Αυτό σημαίνει ότι η «καραμέλα» με τους «μη έχοντες» κλπ πρέπει να τελειώσει. Ειδικά γι αυτούς που δεν είναι αποκλειστικά και μόνο μισθωτοί – συνταξιούχοι (με καμμία άλλη πηγή εισοδήματος).
    Αυτό σημαίνει ότι η φορολογική κλίμακα πρέπει να πιάνει εισοδήματα από το 1ο ευρώ. Το αφορορολόγητο, με αποδείξεις πάντα, είναι κάτι που επίσης πρέπει να θεσμοθετηθεί ειδικά για τους μη μισθωτούς – συνταξιούχους(ναι να συμπεριλαμβάνονται και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, δεδομένου ότι ήδη μέσω αυτών πληρώνουμε διάφορους φόρους και εισφορές γι αυτό που αποκαλείται Δημόσιο – βλ. ΕΡΤ, ΟΤΑ κλπ – οπότε πρέπει με κάποιο τρόπο να λαμβάνεται υπ’ όψιν αλλά εφ’ όσον δηλώνονται – ηλεκτρονικά πάντα για να είναι εύκολη η διασταύρωση – θα είναι δυνατή η σύλληψη υψηλών εισοδημάτων, αφού είναι το λιγότερο «περίεργο» κάποιος να δηλώνει 10.000 – 12.000 ευρώ να εμφανίζει δαπάνες για ΔΕΚΟ τουλάχιστον 5 – 6.000).
    Άρα η κλίμακα μπορεί να έχει πολλές βαθμίδες με μικρά βήματα αύξησης και με μία πιθανή ανώτατη βαθμίδα όχι πάνω από 40% (γιατί άραγε αυτός που δηλώνει εισόδημα πάνω από πχ 60.000 ευρώ να πληρώνει στο κράτος το 50% του εισοδήματος του?? Για να απολαμβάνει τις «υψηλού επιπέδου» δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας (τις οποίες εν τέλει πληρώνει στον ιδιώτη)??? Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτοί που πληρώνουν αυτά τα ποσά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μισθωτοί αφού όλοι οι υπόλοιποι έχουν πολλούς τρόπους να τα κρύψουν!!!).
    Από εκεί και πέρα μόνο με τη χρήση και ΕΦΑΡΜΟΓΗ πολύ αυστηρών ποινών μπορεί να συμμαζευτεί εν μέρει η φοροδιαφυγή αλλά και οι ύποπτες δοσοληψίες – αλισβερίσι με τους Δημόσιους υπαλλήλους ή ελεγκτές. Γιατί όχι η με συνοπτικές διαδικασίες δήμευση περιουσιακών στοιχείων όχι μόνο των ιδίων αλλά και συγγενικών τους προσώπων εφ’ όσον δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Αρκεί να εφαρμόζονται οι ποινές και να ανακοινώνται (ίσως έτσι βάλουμε λίγο μυαλό).
    Τέλος δεν καταλαβαίνω γιατί προσπαθούμε συνέχεια να ξανά ανακαλυψουμε τον τροχό. Όπως ανέφερε και έτερος σχολιαστής, υπάρχουν χώρες που έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά και τα έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα προ πολλού. Γιατί δε μαθαίνουμε από αυτούς???

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:32 | Filippos Manousakis

    Nomizw oti me imimetra den mporei na ktipithei i forodiafigi kai i paraikonomia
    oloi ehoume entopisei ti riza tou kakou alla kanenas den vazei to heri tou ston <>
    kai to aforologito twn 12000 Euro tha prepei na meinei opws ehei i na afxithei kai ohi na meiwthei

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:44 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΪΟΣ

    Υπάρχει σαφώς η ανάγκη για ένα δικαιότερο σύστημα. Αρνούμαι όμως ότι η δικαιοσύνη είναι να αυξηθούν οι συντελεστές ή να μειωθούν τα κλιμάκια, διότι αυτοί που δηλώνουν τα εισοδήματά τους είναι αυτοί που τελικά θα ζημιωθούν περισσότερο, είτε αυτοί είναι πτωχοί ή πλουσιότεροι.
    Πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο το αφορολόγητο όριο (και ίσως να ελαφρυνθούν ακόμη μεγαλύτερα εισοδήματα) και να μην το συνδέσουμε με κανένα τρόπο με κάθε είδους αποδείξεις και τεκμήρια.
    Είναι παράλογο να ζητάς από οποιονδήποτε να σου δικαιολογήσει δαπάνες για τα 12 ή 15.000 που βγάζει το χρόνο, και πώς θα γινόταν αυτό εξάλλου αν πρόκειται να μαλώνουμε μπροστά από ένα τραπέζι για το ποιος θα πάρει μία απόδειξη. (Την στιγμή που βενζινοπώλες, περίπτερα και ταξιτζήδες δεν υποχρεούνται να σου κόψουν απόδειξη)
    Το κράτος οφείλει να δίνει κίνητρα για επιπλέον φοροαπαλλαγές και όχι για τα κεκτημένα, να ελέγχει τους παρανομούντες και να μην δημιουργήσει μία νέα γενιά από αυτούς.
    Κι επίσης δεν έχει νόημα το κράτος να φορολογεί για μία ζωή την όποια περιουσία. Πληρώθηκε μία φορά κατά την κτήση της, είναι τουλάχιστον τρελό να φορολογείται κάθε χρόνο. Πολεμήστε την διαφθορά και το μαύρο χρήμα, φορογείστε το είσοδημα όταν δημιουργείται και όχι από εκείνους που έχουν φορολογηθεί πολλάκις για αυτό.

    1. ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ
    2. ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
    3. ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
    4. ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
    5. ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΩΝ ΚΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΠΟΥ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.
    6. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ!)
    7. ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
    8. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | ΤΟΥΡΛΑΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:25 | AΠΟΣΤΟΛΟΣ

    1.ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΛΟ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, π.χ.DELIVERYS, ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ-ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΘΕΙΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ-ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ.ΝΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ-ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ{ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ].ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΣΗΜΑ,ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ,ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΟΥ Ι.Χ.ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ, ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ Η ΑΛΛΕΣ ΠΟΙΝΕΣ.ΤΑ ΙΔΙΑ,ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ,ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΟΕΙΔΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΟ. 2.ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ,ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,ΑΦΟΥ ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ [ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΑΝΕΡΓΙΑ,ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ,ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ]ΚΑΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:08 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

    Ενας «υψηλομισθος» ιδιωτικος υπαλληλος με εισοδημα π.χ. 80,000 πληρωνει αμεσο φορο περιπου 28,000 και του μενει στην τσεπη μηνιαιως 80,000 – 28,000 δια 14 μισθους = 3,700. ΤΟ ΙΔΙΟ ποσο στην τσεπη (2χ1,700) εχουν ως οικογενειακο εισοδημα πολλοι δημοσιοι υπαλληλοι και συνταξιουχοι αφου πληρωνουν φορο 8-9,000 για το ιδιο ακαθαριστο ποσο. Τετοιο φορο (28,000) δεν πληρωνουν ολοκληρα εργοστασια η μεγαλες επιχειρησεις αφου κανονιζουν να εχουν μονιμως ζημιες χρησης. Λεω λοιπον πως εισοδημα υπαλληλου «μονο-εργαζομενου» της ταξεως των 60 η 80 η 100 χιλ. δεν ειναι μεγαλο ουτε προκλητικο και εχει εξαντλησει την φοροδοτικη του ικανοτητα. Ιδιαιτερα αν υπολογιστει πως απο αυτα τα λεφτα (τα 3,700 που υπολογισα πριν) πρεπει να πληρωθουν φροντιστηρια (ιδιωτικη παιδεια), κλινικες (ιδιωτικη υγεια), ιδιωτικη ασφαλιστικη καλυψη κλπ.
    Η γυναικα ενος τετοιου υπαλληλου δεν μπορει να εργαστει γιατι ο συζυγος δουλευει σχεδον αδιακοπα – σε αντιθεση με ενα ζευγος δημοσων υπαλληλων που συνηθως δουλευουν και οι δυο κι ετσι μοιραζεται το εισοδημα και μειωνεται ο φορος στο ενα τριτο. Λεω εδω πως ειναι αδικο το ιδιο οικογενειακο εισοδημα να φορολογειται τοσο διαφορετικα και οτι θα επρεπε να υπαρχει ευνοικοτερη και οχι δυσμενεστερη αντιμετωπιση για τετοιους ιδιωτικους υπαλληλους. Λεω τελος πως τετοιοι υπαλληλοι ειναι συνηθως παραγωγικοι, εκπαιδευμενοι, ανταγωνιστικοι διεθνως και εν τελει η μονη ελπιδα για αναπτυξη και εξοδο απο την κριση αρα μου φαινεται λαθος να φορτωνονται και να στοχοποιουνται ειδικα αυτοι. Ευχαριστω για την ευκαιρια της καταθεσης του σχολίου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:52 | ΑΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Μέχρι ένα εισόδημα της τάξης των 15.000,00 ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά φορολόγηκής αντιμετώπισης Μισθωτών και Ελεύθερων Επαγγελματιών.
    Απαιτείται ο περιορισμός των περιπτώσεων και υποπεριπτώσεων που διαφοροποιείται η φορολόγηκή αντιμετώπιση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:51 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Κατ’αρχην θα πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης κράτους-φορολογουμένου.
    Δεν είναι δυνατόν το κράτος με τις υπηρεσίες του να θεωρεί τους πολίτες του φοροκλέπτες.
    Το φορολογικό σύστημα που θα προκύψει πρέπει να είναι δίκαιο να επιβραβευει τους ειλικρινείς και να είναι άτεγγτο σ’ αυτούς που αποκρύπτουν έσοδα.
    Θα πρέπει ο νόμος να δίνει την δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα να τροποποιούνται διατάξεις και να προσαρμόζονται στις νεες αλχημίες που μπορούν να εφευρίσκουν απο πιθανά κενά (του νόμου)οι φορολογούμενοι με τους ικανούς!!! λογιστές τους.Π.χ.Πως θα ελεχθούν για το πόθεν έσχες φορολογουμενοι με καταθέσεις που δεν θα δηλώνονται και οι οποίοι τις χρησιμοποιούν στις τράπεζες σαν εγγύηση για λήψη δανείων προς απόκτηση περουσιακών στοιχείων.
    Προτείνω:
    1.Για τα χαμηλά εισοδήματα αφορολόγητο 12000 χωρίς εμπλοκή των φορολογουμένων με αποδείξεις.
    2.Αντικειμενικά κριτήρια για τους επαγγελματίες.
    3.Απλοποίηση των διαδικασιών για δυνατότητα των Δημ.Υπαλλήλων που κάνουν δεύτερη εργασία να παρέχεται άδεια των Υ.Σ.με την αυστηρή προυπόθεση να εκδίδουν αποδείξεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | ΦΩΤΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Είμαι στην κατηγορία ανθρώπων που πληρώνουν κανονικά και μέχρι σεντ το φόρο τους. Είμαι μισθωτός και μάλιστα φέτος πλήρωσα και έκτακτη εισφορά. Η γυναίκα μου δεν εργάζεται, μένω στο ενοίκιο (όπου δηλώνεται ΟΛΟ το μίσθωμα) γιατί δεν έχω περιουσία και έχω δύο παιδιά. Θα πρέπει να θεσπισετε τον όρο ΄΄οικογενειακό εισόδημα΄΄ γιατί δεν γλινεται εγώ να πληρώνω 25.000 φόρο το χρόνο με εισόδημα 80.000 δηλαδή 30% συνολικό φόρο και άλλοι που δουλέυουν και οι δύο με 35,000 εισόδημα ο καθένας και σπίτι δικό τους να πληρώνουν 9,000. Τα παιδιά πάνε σε δημόσιο σχολείο, και το μόνο μας περιουσιακό στοιχείο είναι ένα αυτοκίνητο 1400κεκ δεκαετίας. Στην περίπτωσή μας δεν γίνεται να δουλέψει η γυναίκα μου γιατί δεν έχουμε βοήθεια και δεν μας συμφέρει. Τιμωρούμαστε όμως γιατί είμαι μισθωτός και όποτε υπάρχει ανάγκη για αύξηση των δημοσίων εσόδων ο πέλεκυς πέφτει βαρύς. Μου αρέσει που λέτε για υψηλά εισοδήματα και αύξηση των ανώτατων συντελεστών ενω για να περάσει μια τετραμελής οικογένεια με ενοίκιο θέλει τουλάχιστον 40-50.000 το λιγότερο το χρόνο ενώ και εμείς ΔΕΝ αποταμιεύουμε αλλά δεν χρωστάμε κιόλας. Μην τιμωρείτε τους τίμιους και θεσπιστε οικογενειακό εισόδημα με προστασία και άλλους όρους όταν δουλεύει ο ένας μόνο!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:32 | ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΚΛΕΙΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΜΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ??????????????????????????
    ΔΗΛΑΔΗ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ??????????????????

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | ΑΒΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    1)ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΜΕ ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ,ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ,ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΕΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΜΕΤΑΞΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ.
    2)ΔΙΕΥΡΥΝΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
    ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΦ ΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ ΕΤΗΣΙΩΣ.
    3)ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΩΛΗ-
    ΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ,ΜΕΣΩ ΤΩΝ
    ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΑ ΧΕΡΙΑ !!!
    4)ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΟΔΑ,ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ 1/2 ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΕΠΑΓ- ΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΤΙΜ. ΠΑΡ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
    5)ΝΑ ΠΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙ- ΣΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΕΣ,ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ,ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΦΕΙΣ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    6)ΟΣΟ ΘΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΕΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΑΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ,ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΔΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟΥΣ ΦΟΠΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:06 | Σ.Αθανασίου

    Συμφωνώ 100%. Όσο λιγότερες εξαιρέσεις και ειδικές περιπτώσεις υπάρχουν τόσο πιο εύκολο να ελέγξεις αυτούς που φοροδιαφεύγουν.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με την ενιαία κλιμακούμενη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων. Είναι συνταγματικά δίκαιο, καθώς σημασία έχει το συνολικό ατομικό εισόδημα και όχι το από που αυτό προέρχεται. Με το ισχύον καθεστώς π.χ. κάποιος υπάλληλος, μεγάλο μέρος του μισθού του οποίου αποτελείται από επιδόματα (αναλογία 60-40)μπορεί να καταβάλει ακόμα και λιγότερο φόρο από κάποιον με λιγότερα επιδόματα και μικρότερο συνολικό μισθό.
    Καλό θα είναι επιτέλους οι μισθοί και τα επιδόματα του κάθε υπαλλήλου, ανά φορέα, να αναρτηθούν στο διαδίκτυο μαζί και με την επεξήγηση του κάθε επιδόματος, (γιατί αυτό δίνεται και σε ποιους).
    π.χ. τι είναι το ΔΙΒΕΤ, το λαμβάνουν όλοι οι εφοριακοί και γιατί, βεβαιώνουν πρόστιμα τρίτων οι πάντες, κλητήρες-καθαρίστριες κλπ.?
    Η δίκαιη φορολόγηση κατά τη γνώμη μου προϋποθέτει και ένα ενιαίο μισθολόγιο Δ.Υ. όπου κάποια extra αμοιβή να είναι απολύτως δικαιολογημένη, και όχι προϊόν πολιτικών εκβιασμών συνδικάτων.
    Τέλος υποστηρίζω την επαναλειτουργία του ΣΔΟΕ στα πρότυπα των ΗΠΑ.

  • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ Η ΟΠΟΙΑ
    ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΙΚΡΗ , ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ,
    ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΕΓΑΛΟ.

    1.- Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ

    –ΑΝΩΤΑΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 15% ( ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ
    ΜΙΣΘΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 €)
    –ΜΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΤΑΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 10%
    –ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΑΠΟ 5% – 10% ΜΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΥΨΗΛΟ
    –ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΝΕΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ
    –ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ
    ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ

    2.- ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ

    –ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ , ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
    –ΙΔΙΩΝΥΜΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΟΠΩΣ
    Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ , ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ , ΦΜΥ
    ΚΛΠ .

    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ .

    Θ.Κ.ΒΑΡΔΑΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΠΕ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:00 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Διατυπώνω τη γνώμη μου, αλλά και το παράπονό μου συγχρόνως, γιατί τυγχάνω συνταξιούχος του Δημοσίου και φορολογούμαι με συντελεστή 21% περίπου, ενώ θα έπρεπε να μη φορολογούμε καθόλου, διότι έχω πληρώσει τους φόρους κατά το χρόνο της ενεργού υπηρεσίας μου, δηλαδή στην πηγή τους.
    Το σύστημα αυτό δεν λογίζεται διπλή φορολογία; και επομένως δεν θεωρείται άδικο και άνισο; Επειδή όμως συμμερίζομαι το μεγάλο έλλειμμα και το μέγιστο δημόσιο χρέος που δημιουργήθηκε εξαιτίας του σπάταλου κράτους, προτείνω τη μείωση του ανωτέρω φορολογικού συντελεστή από 21% στο 10% τουλάχιστον.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ

    Πιστεύω πως για ακόμα μια φορά το βάρος θα επωμιστούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν μπορόύν να ξεφύγουν με τίποτα.
    Διότι μόνο αυτοί δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα. Πρέπει να πληρώσουν κάποια στιγμή και όλοι οι υπόλοιποι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:36 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ. ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΠΟΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΩΣ,ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΣΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΤΡΟΠΟ;ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΛΑΜΠ;ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ;ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ;MΗΠΩΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΟΥΜΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥ ΠΟΣΟΥ ΝΟΣΗΛΙΩΝ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ;ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ,ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ,ΤΖΙΡΟ;ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΟΡΟ;
    ΚΑΝΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ,ΕΑΝ ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ!ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ(ΒΛΕΠΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΜΑΤ).ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ,ΑΛΛΑ ΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΝ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ,ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ,ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΚΟΚ.
    ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΥΧΑΙΝΕΙ Ν ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ,ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ,ΘΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ!ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:37 | κυριακος

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ,
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ, ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ,
    ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ/ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΠΡΟΙΝΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ…

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΓΑΘΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ 1000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ
    ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ο ΦΟΡΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
    ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ», ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΩΣ
    ΑΠΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΧΡΩΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ,
    (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ 10000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
    ΜΕ CAYENNE ΠΟΥ 8ΕΛΕΙ 1000 Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ).

    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
    ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:14 | ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Εγω θα ηθελα να εφιστησω την προσοχη σας , σε οτι αφορα την φορολογια μισθωτων.
    Ειμαστε ολα αυτα τα χρονια τα μονιμα υποζυγια της φορολογιας, δεν παει αλλο.Ακουγεται οτι θα αυξηθουν οι κλιμακες σε οτι αφορα τα εισοδηματα..παλι θα την πληρωσουν οι μισθωτοι!!!
    Κοιταξτε να πιασετε ολα αυτα τα λαμογια τους ελευθερους επαγγελματιες (υδαυλικους-ηλεκτρολογους-αλουμιναδες κ.α) , που δηλωνουν εισοδηματα στο αφορολογητο και διαγουν πολυτελη ζωη και μετα σκεφτειτε να ανεβασετε τις φορολογικες κλιμακες για τους μισθωτους!!
    Ευχαριστω.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:46 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ

    Καλημέρα και χρόνια Πολλά,

    Θεωρώ το μέτρο σωστό στο βαθμό που αφορά τα μελλοντικά εισοδήματα. Η αναδρομικότητα (π.χ. έκτακτη εισφορά για εισοδήματα του 2008 ή αλλαγή όρων για τα εισοδήματα του 2009) πέρα από τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα δημιουργεί και κλίμα φοροαποφυγής και ανασφάλειας για τον κάθε πολίτη αφού – κυριολεκτικά- δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Επιπλέον αφορά τους «συνήθεις υπόπτους» δηλ. τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν μπορούν εξ οριμσού να κρύψουν εισοδήματα.

    Αν δεν εμπεδωθεί κλίμα φορολογικής δικαιοσύνης όλα τα μέτρα θα πέσουν -αργά ή γρήγορα- στο κενό. Η αναδρομική ισχύ των όποιων μέτρων οδηγεί μαθηματικά σχεδόν στην αποτυχία τους αφού ενισχύει το αίσθημα αδικίας του πολίτη.

    Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει άμεσα να δηλωθεί ότι το κράτος προτίθεται να επιστρέψει- σε όλους ανεξάρτητα από το αν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι- την έκτακτη εισφορά εφόσον αυτή κριθεί τελεσίδικα αντισυνταγματική από τα δικαστήρια.

    Ενα κράτος κλέφτης (χωρίς εισαγωγικά) θα έχει εσαεί πολίτες κλέφτες

    Ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε και αυτό που είμαστε

    ΓΜ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:54 | Γιώργος Κ.

    Κύριοι καλημέρα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της διαβούλευσης,
    Θεωρώ ότι όταν κάποιος χάσει την αξιοπιστία του είναι »πεθαμένος»,και οι τελευταίες κυβερνήσεις αυτό έπαθαν.
    Σήμερα βρεθήκατε εσείς να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα. Πάρτε σωστές και κυρίως δίκαιες αποφάσεις (νομοσχέδια), ώστε να κεντρίσετε το φιλότιμο του Έλληνα για τον βρήτε σύμμαχό σας. Σιχάθηκα όλους τους υπουργούς, πρωθυπουργούς κλπ που βγαίνουν στα παράθυρα της TV και παραδέχονται ότι ο τάδε νόμος είναι άδικος, ανεφάρμοστος, σκληρός κλπ, αλλά δεν κάνουν τίποτε για να αλλάξει. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.
    Όσο αφορά το ενιαίο φορολογικό σύστημα, πιστεύω ότι είναι δίκαιο και σωστό είναι να προσκομίζονται όλες οι αποδείξεις των δαπανών ενός νοικοκυριού. Ο μισθωτός (και συνταξιούχος) πχ που έχει έσοδα 30.000 ετησίως αν ξέρει ότι θα εκπέσουν όλες (και όχι κάποιες) οι αποδείξεις από το τελικό ποσό που εισπράτει,που θα επιδοθεί σε ένα κυγήγι αποδείξεων και θα τις απαιτήσει όλες. Μπορεί η εφορία να τον απαλλάξει ή μειώσει αρκετά την φορολόγισή του αλλά θα κερδίσει διπλά από την κίνηση αυτή. 1ον θα του δώσει την αίσθηση της δικαιοσύνης και 2ον θα τα εισπράξετε σε μεγαλύτερη κλίμακα από τους διαφεύγοντες (ιατρούς δικηγόρους τεχνικούς κλπ). Η μήπως δεν ξέρετε τι συμβαίνει και αυτούς τους κλάδους ? Ευθαρσώς ή και περιπαικτικώς σου λέει πχ ο υδραυλικός η εργασία αυτή κάνει 1.800 € χωρίς απόδειξη ενώ με απόδειξη 2.200 € (πλήρωσέ μου το ΦΠΑ λέει). Το ίδιο λέει ο γιατρός, ο ηλεκτρολόγος, ο τεχνικός αυτοκινήτων αυτός που τοποθετεί τέντες (πραγματικό γεγονός, πλήρωσα 1000 ευρώ, μούδωσε απόδειξή για 400 € (δεν ξέρω αν περνάει πουθενά), ενώ μου ζητούσε 1200 για απόδειξη όλου του ποσού),στο μαγαζί με τα καλυντικά, στα ρούχα & παπούτσια κλπ κλπ κλπ. Πώς λοιπόν να αντισταθεί κανείς στο πειρασμό (ή στην ανέχεια των καιρών, και την μη ύπαρξη κινήτρων)και να ζητά αποδείξεις που ίσως και να φανούν άχρηστες άν δεν τον ρίξουν σε κατώτερη κλίμακα ?
    Κύριοι πάρτε γεναίες σωστές και προ παντός δίκαιες αποφάσεις, μόνο έτσι θα έχετε σύμμαχο τον απλό πολίτη.
    Ευχαριστώ καλή δύναμη και καλή χρονιά.

    ΥΓ Επενδύστε και αξιοποιήστε την τεχνολογία της πληροφορικής (διάβολε στο 2010 μπαίνουμε πως θα καταπολεμήσουμε την γραφειοκρατία?).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:29 | ΗΛΙΑΣ

    Προτείνεται αφορολόγητο οικογενειακό εως του ποσού που καθορίζει η σταιστική υπηρεσία ως ελάχιστο ποσό διαβίωσης, για όλους τους φορολογούμενους. Εν συνεχεία δύο κλίμακες μία σε ποσοστό π.χ. 30% του κλιμακίου που θα παραμείνει αφορολόγητο και το υπόλοιπο στην δεύτερη κλίμακα. Έκπτωση μόνο της δαπάνης που καταβάλλεται για ασφαλιστικές εισφορές των μελών της οικογένειας που θα προσαυξάνει το οικογενειακό αφορόλόγητο και θα μειώνει το δεύτερο κλιμάκιο. Για την εφαρμογή των ανωτέρω τα εισοδήματα να ενοποιούνται απο όλες τις κατηγορίες.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:12 | Γιαννης Κ

    Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας μισθωτός, παντρεμένος με 2 παιδιά, που παίρνει 24.000 ευρώ να πληρώνει τεράστιους φόρους την ίδια στιγμή που μια ίδια οικογένεια όπου οι δυο σύζυγοι δουλεύουν και παίρνουν 12.000 ευρώ ο καθένας να μην πληρώνει τίποτα, διότι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ είναι ατομικό. Δεν είναι όλα τα έξοδα μιας οικογένειας είναι κοινά ; Δεν είναι άδικο η μια οικογένεια να πληρώνει φόρους και η άλλη όχι ; Δεν θα έπρεπε η φορολογητέα ύλη να είναι οικογενειακή και κοινή, η τουλάχιστον το αφορολόγητο του ενός να μειώνει την φορολογητέα ύλη του αλλού ; Ελπίζω ότι επιτέλους θα βρείτε ένα τρόπο για να διορθώσετε αυτή την αδικία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | Χριστοφορος

    Όλη η ιστορία γίνετε για να βάλετε καπέλο στην φορολόγησή των δημοσίων υπαλλήλων αφού είναι ο μόνος κλάδος που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα.
    Λέτε ότι δεν κάνετε προσλήψεις στο δημόσιο. Άμεσα συρρικνώνετε τους
    φορολογουμένους που θα προσέφεραν στον εθνικο κουρμπανα ενα συνκεκριμένο ποσό.
    Τώρα θέλετε αυτό το ποσό, αφού δεν κάνετε προσλήψεις, να το πάρετε από αυτούς που θα μείνουν και θα προσφέρουν τις όποιες υπηρεσίες τους.
    Φορολογήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασύστολα κλέβουν. Αν δεν μπορέσετε να το κάνετε δυστυχώς αποτύχατε.
    Μέχρι σήμερα ασχολείστε πως θα τα πάρετε από λάθος ανθρώπους δεν προσπαθείτε να τα πάρετε από αυτούς που πρέπει.
    Δεν σας ψηφίσαμε για αυτό αλλά για μια δικαιότερη φορολόγηση όλων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:35 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠ. ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α

    1. ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
    2. ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΑ
    3. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
    4. ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:19 | Χριστοφορος

    Όλη η ιστορία γίνετε για να βάλετε καπέλο στην φορολόγησή των δημοσίων υπαλλήλων αφού είναι ο μόνος κλάδος που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα.
    Λέτε ότι δεν κάνετε προσλήψεις στο δημόσιο. Άμεσα συρρικνώνετε τους
    φορολογουμένους που θα προσέφεραν στον εθνικο κουρμπανα ενα συνκεκριμένο ποσό.
    Τώρα θέλετε αυτό το ποσό <> να το πάρετε από αυτούς που θα μείνουν και θα προσφέρουν τις όποιες υπηρεσίες τους.
    Φορολογήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασύστολα κλέβουν. Αν δεν μπορέσετε να το κάνετε <>.
    Μέχρι σήμερα ασχολείστε πως θα τα πάρετε από λάθος ανθρώπους δεν προσπαθείτε να τα πάρετε από αυτούς που πρέπει.
    Δεν σας ψηφίσαμε για αυτό αλλά για μια δικαιότερη φορολόγηση όλων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:14 | Panagiotis

    Δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων εσόδων-εξόδων από το υπουργείο οικονομικών την ιστοσελίδα του με προαιρετική χρήση-εγγραφή από μισθωτούς οι οποίοι αφού αποκτήσουν μερίδα θα καταχωρούν Έσοδα (μισθούς-ενοίκια-μερίσματα) και Έξοδα (όλα με αποδείξεις ΑΦΜ-σούπερ μάρκετ-ΔΕΚΟ-φροντιστήρια-δίδακτρα-ασφαλιστήρια-βενζίνη-κτλ) που θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά (on-line) εντός 30 ημερών και θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά. Όσοι μισθωτοί επιλέξουν αυτών των τρόπο θα φορολογούνται όπως οι εταιρίες (π.χ. 25% στα κέρδη δηλαδή έσοδα μείον(-) έξοδα). Θα καταχωρούνται και τα δάνεια και θα υπάρχει τρόπος σταδιακής απόσβεσης αγορών παγίων (σπίτια-αυτοκίνητα) σε βάθος χρόνου. (κίνητρο να αναφέρουν την πραγματική αξία ακινήτων στα συμβόλαια και όχι ελάχιστη – αντικειμενική).
    Θα υπάρχει ελάχιστος φόρος π.χ. 10% στα έσοδα σε όσους έχουν έσοδα άνω ενός ποσού π.χ. 45000 ευρώ.
    Εννοείται ότι θα πρέπει να μπει ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες (Δικηγόρους, Δημοσιογράφους κτλ) ώστε από τα έξοδα με αποδείξεις να έχει έσοδα το κράτος.
    Όσοι μισθωτοί δεν επιλέξουν αυτών των τρόπο (π.χ. λόγο ηλικίας κτλ) θα φορολογούνται με των παλαιό τρόπο.
    Οι Δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν δικαίωμα για δεύτερη εργασία νόμιμα (όχι μαύρα) που δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την υπηρεσία τους αλλά τα εισοδήματα τους από την δεύτερη απασχόληση να φορολογείται με έναν επιπλέον φόρο κοινωνικής συνοχής και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.
    Οι Χειρουργοί-Μαιευτήρες Ιατροί του ΕΣΥ να επιτρέπεται να δέχονται προαιρετικά φιλοδωρήματα (φακελάκι) αλλά να υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις που επίσης θα φορολογείται με έναν επιπλέον φόρο κοινωνικής συνοχής και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.
    Όσοι παρανομούν να απολύονται και να χάνουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:14 | ΡΑΜΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΛΙΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΜΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΜΙΣΘΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΥΠΕΡΩΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΠΟΝΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΑΣ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,(ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΟΡΕΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ, ΔΟΡΕΑΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΗΤΗΡΕΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ), ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΑΛΕΞΕ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΟΣ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΠΤΟΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΥΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ?
    Η ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΟΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΥ.
    ΑΣ ΒΓΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο κ.ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΕΙ ΑΥΤΑ, ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΑΛΛΑ ΟΤΝ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΘΥΣΙΑ, ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ, ΟΤΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ 50%.
    ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ, ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΝΟΗΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ? ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

  • ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΗΞΗΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΕΛΟΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:39 | ΒΟΥΤΣΙΔΟΥ ΔΟΜΝΙΚΗ

    Θεωρώ δυσβάσταχτο τον συνταλεστή του πρώτου κλιμακίου για εισοδήματα
    από 12.000 έως 18.000 ευρώ.
    Συμφωνώ με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης .
    Προτείνω την διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας στα χαμηλά εισοδήματα
    π.χ.από 12.000 έως 15.000 συντελεστής 10%
    » 15.000 » 20.000 » 20%
    » 20.000 » 30.000 » 30%
    » 30.000 » 50.000 » 40%
    » 50.000 και πάνω » 45%

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
    ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.

    ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ (ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,ΑΝΑΠΗΡΟΙ,κ.λ.π. θα μπορούν να έχουν αυξημένο αφορολόγητο όριο)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:27 | Γιώργος

    Το 25% είναι άδικο και απότομο για τα χαμηλά εισοδήματα.
    Το 40% θα μπορούσε να ξεκινάει και λίγο πιο χαμηλά.
    Να υπάρχει και 45% από τις 70000.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Ναι στην εφαρμογή μιας ενιαίας,προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολο- γησης,με διαβάθμιση στη φορολογική κλιμάκωση,σε συνάρτηση πάντα με το
    ύψος του εισοδήματος.Ενδεικτικά στα εισοδήματα πάνω από 75.000 αύξηση
    του φορολογικού συντελεστή σε 50%.Μείωση του αφορολόγητου ορίου για ό-
    λα τα εισοδήματα στα 6.000 ευρώ,με την ταυτόχρονη δυνατότητα αύξησης του αφορολόγητου ορίου στα 12.000,με την προσκόμιση-υποβολή αποδείξεων,
    από είδη και κατηγορίες επιτηδευματιών που κατά τεκμήριο φοροδιαφεύγουν,
    ως είναι υδραυλικοί,ηλεκτολόγοι,γιατροί,δικηγόροι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:24 | ΚΡΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ,ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΠΟ 12000 ΣΤΙΣ 20000.ΑΠΟ 20000 ΜΕΧΡΙ 30000 Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 20%(ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Ο.Ε ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΣΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ).ΑΠΟ 30000 ΕΩΣ 45000 ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 30% ΚΑΙ ΑΠΟ 45000 ΚΑΙ ΑΝΩ ΜΕ 40%.ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 15000 ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:59 | Γιώργος Κεμεντσετσίδης

    Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας (α) αυξάνεται κατά χίλια (1.000) ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.

    Μήπως εν μέσω υπογεννητικότητας να ενισχυθεί το παραπάνω ποσό;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:58 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ Π.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ 13000
    1ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ 12000 10%
    2ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ 15000 20%
    3ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ 20000 30%
    4Ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ 40%

    ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 13000
    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 26000 (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Η ΟΧΙ Ο/Η ΕΝΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ)
    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΑΙΔΙΩΝ
    1 ΠΑΙΔΙ 2000
    2 ΠΑΙΔΙΑ 4000
    3 ΠΑΙΔΙΑ 8000
    4 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ 5000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:00 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ Π.

    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 40% ΓΙΑ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.
    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥΣ. ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ 12.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΖΥΓΟ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ 24000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΟΤΑΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ), ΤΟΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ 24000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 13000 ΕΥΡΩ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕ 20000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.
    ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΦΟΡΤΏΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΟΥΝ ΚΑΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.
    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΧ 30% ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΉ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΒΙΒΛΙΩΝ (ΑΠΑΝΟΠΡΟΥΚΙΑ). Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΚΟΨΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ (ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ) ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΕΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΖΗΜΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ Η ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΤΕ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΕΙΤΕ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
    ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ Η ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ. (Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ) ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:00 | N.ROUSSOS

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ
    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ.
    ΑΠΛΩΣ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ,
    ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΕ ΑΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.
    ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΛΕΙΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.
    ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:07 | ΚΟΛΑΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΛΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΣΕΙ
    ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:00 | ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

    ΔΩΣΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΟΙ 10,000 ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΑΠΛΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 1,000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ. ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ ΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ (ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ Π.Χ. ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ)? ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:30 | βασιλης

    ειμαι ελευθερος επαγγελματιας και επειδη διαισθανομαι οτι σας απασχολει ιδιαιτερα το πως θα με φορολογησετε αποτελεσματικοτερα ,
    σας καλω να ΑΡΑΙΤΕ πρωτα τις προωρες συνταξεις , να προβειται σε μειωση φορεων του δημοσιου , και μετα να ‘ρθειτε σε μενα !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:34 | Ρούσσος Γρηγόρης

    Η τελική απόφαση για την διαμόρφωση της φορολογικής κλίμακας πρέπει να λάβει υπόψη τουλάχιστον τα παρακάτω, ώστε να προστατευτούν όσο είναι δυνατό τα μικρά και μεσαία εισοδήματα:
    α)Ένα σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών κατευθείνεται προς την αποπληρωμή προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων. Βάσει στατιστικών το ποσό αυτό υπερβάινει το 60% του διαθέσιμου εισοδήματος. Κατά συνέπεια για την διατήρηση του αφορολόγητου με αποδείξεις θα πρέπει να αληφθούν υπόψη οι καταβολές δόσεων στις τράπεζες??? Ακόμη και στην περίπτωση πιστωτικών καρτώ που αφορούν αγορές καταναλωτικών αγαθών (οπότε σχετίζονται με αποδείξεις)δεν είναι δυνατό να προσκομιστούν αποδείξεις αγορών που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη, ωστόσο η αποπληρωμή της κάρτας γίνεται το 2010 και εφεξής.
    β)Εφόσον δεν ληφθούν υπόψη οι αποδείξεις από το supermarket τότε ουσιαστικά «αναγκάζουμε» τον φορολογούμενο πολίτη σε αγορές που δεν χρειάζεται ή ακόμη χειρότερα δεν δύναται να κάνει, προκειμένου να καλύψει το αφορολόγητο. Ουσιαστικά δηλαδή καταργούμε το αφορολόγητο!!!
    γ) μέχρι σήμερα, προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει καμία αναφορά σε αποδείξεις φαρμακείου, όπου κατευθείνεται επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος, ειδικά για τις περιπτώσεις γονέων με μικρά παιδιά έως 3 ετών. Δηλαδή θα «τιμωρήσουμε» και αυτήν την κατηγορία???
    δ) επίσης δεν έχει συνειδητοποιηθεί το γεγονός ότι σε ένα νέο ζευγάρι με χαμηλά εισοδήματα, ουσιαστικά θα ζητηθεί η προσκόμιση διπλών αποδείξεων προς διατήρηση του εκάστοτε αφορολόγητου (!). Μην ξεχναμε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα εγγαμα ζευγάρια είναι ήδη αδικημένα (π.χ. το ποσό για ιδιωτική ασφάλιση γίνεται κοινό από τη στιγμή του γάμου πληρώνοντας ουσιαστικά παραπάνω φόρο από το αν δεν ήταν παντρεμένοι(!!!). Θέλουμε να προβούμε και σε νέα «χτυπήματα» κάτω από τη μέση για τα παντρεμένα ζευγάρια??? Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα ζευγάρια ήδη πληρώνουν υψηλές δόσεις στεγαστικών δανείων με τους πενιχρούς μισθούς τους, για αγορές κατοικιών αξίας αρκετά υψηλότερης από τις τρέχουσες τιμές λόγω της κρίσης. Θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τους πλειστηριασμούς ακινήτων???

    Βάσει των ανωτέρω προβληματισμών, καλό θα ήταν επιτέλους να προστατέψουμε τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Τα έσοδα για το κράτος δεν θα έρθουν από την κατάργηση του αφορολόγητου αλλά από την προοδευτική φορολογίκή κλίμακα (θα πρότεινα αύξηση των κλιμάκων)και την εφάπαξ προοδευτική φορολογική επιβάρυνση μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ως τέτοια θα πρέπει να θεωρηθεί η αντικειμενική αξία άνω των 500 χιλ. ευρώ), προκειμένου να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη. Ας ξεκινήσουμε με σημαία ότι τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ δεν πρέπει να επιβαρυνθούν. Να κοιτάξουμε για τα μεγαλύτερα ποσά και για τα μαύρα εισοδήματα των γιατρών δικηγόρων κλπ. Λόγω της δυσκολίας εντοπισμού τους θα πρότεινα της εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλες τις «ύποπτες» κατηγορίες επαγγελμάτων. Αν δεν δηλώνουν εισοδήματα, τότε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να εξασφαλίσει στο κράτος τα απαραίτητα έσοδα από φορολόγηση.

    Και αν πραγματικά το κράτος ψάχνει να βρει πως δημιουργήθηκαν οι χρηματοοικονομικές τρύπες αρκεί μια απλή κίνηση:
    Να προσληφθούν 200 «αδιάφθοροι» και να ξεκινήσουν ελέγχους προσωπικού σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Με χαρά θα διαπιστώσουν ότι στα μισθολόγια υπάρχουν 3 φορές παραπάνω εγγεγραμένοι από εκείνους που θα βρεθούν να δουλεύουν. Αυτοί οι «υπάλληλοι» απλά δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ(!)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:07 | Μουχτής Γιάννης

    κύριε Υπουργέ,
    δάβασα τα περισσότερα από τα σχόλια των συμπολιτών μας και με λύπη μου διαπίστωσα ότι πολλοί από αυτούς επικεντρώνουν τα ζητήματα που αφορούν τα δημόσια έσοδα, με βάση τη προσωπική τους οικονομική κατάσταση αλλά και ενδεχομένως επιτιθέμενοι σε κλάδους εργαζομένων που έτσι ή αλλοιώς τα εισοδήματά τους ανήκουν σε διαφορετική ενδεχομένως από αυτούς, κλίμακα.
    Η λογική της αναδιανομής που πολλοί συμποίτες μας προτείνουν κατά την άποψή μου καταστρατηγεί την αξιοκρατία, τον κόπο κάποιων συμπολιτών μας και σε τελική ανάλυση δημιουργεί μια κατάσταση καθόλου δίκαιη, επιβάλλοντας υπερφορολόγηση σε υψηλά αμοιβώμενους εργαζόμενους.
    Κατά την άποψή μου η φορολόγηση των εισοδημάτων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην λογική της ίσης μεταχείρισης μεταξύ όλων των εργαζομένων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της αποτύπωσης/παρουσίασης ψευδών εισοδημάτων.
    Ναι στην ποινικόποίηση της φοροδιαφυγής.
    Ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, σε όποια εισοδηματική κλάση και άν ανήκουν, είναι τα θύματα της εύκολης φορολογικής αφαίμαξης με δεδομένο ότι τα φορολογικά έσοδα από αυτούς είναι απολύτως «εξασφαλισμένα». Γιατί λοιπόν πρέπει να τους επιβάλλουμε κανόνες τιμωρίας (όπως τελευταία διάβασα ότι θα φορολογηθούν τα bonus των στελεχών ιδιωτικών Τραπεζών σε ποσοστό 90%) ή το πάγωμα των μισθών ή άλλα τέτοιου είδους μέτρα. οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι κυρίως αυτοί οι οποίοι κινούν την αγορά.
    Επιβάλλοντας λοιπόν τέτοιου είδους μέτρα δεν επιτυγχάνετε τίποτε άλλο από το να παγώσετε και την αγορά ή εν τέλει να «αναγκάσετε» το αγοραστικό κοινό να καταφύγεί σε άλλης μορφής απόκτησης εύκολης ρευστότητας η οποία μεταφράζεται σε καταλωτικό δανεισμό από τις τράπεζες. έχετε σκεφθεί αυτήν την εκδοχή;

    Κατά την γνώμη μου τα φορολογικά μέτρα, όπως προανέφερα, θα πρέπει να εστιασθούν σε κλάδους συμπολιτών που φοροδιαφεύγουν ή και παρουσιάζουν ψευδή στοιχεία ή έστω χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους αποφυγής φορολογικής απιβάρυνσης μ娻ελληνικά» δεδομένα (off shore). Δεν θα αναφέρω τέτοιυς κλάδους, είναι άλλωστε γνωστοί σε όλους τους Έλληνες αλλά και στο Υπουγείο Οικονομικών, είναι χρήσιμο ωστόσο να επισημάνω ότι και σε αυτούς τους κλάδους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ίση μεταχείριση.

    κύριε Υπουργέ οι λεγόμενοι «μεγαλο…….επαγγελματίες/επιστήμονες» είναι πολυ λίγοι.
    Το πλήθως των ελεύθερων επαγγελματιών, είτε μέσω του εμπορίου είτε μέσω της παροχής υπηρεσίας, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τους μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ συμμετέχουν και αυτοί ενεργά στην λειτουργία της αγοράς. Μη τους τουφεκίσουμε λοιπόν στα πλαίσια της παρουσίασής τους ως τα εξιλαστήρια θύματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα σχεδόν τα μικροκαταστήματα λιανικής πώλησης (παντός είδους) βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
    Στόχος του Υπουργείου θα πρέπει να είναι η μη απόσυρση της ρευστότητας από την αγορά επιβάλλοντας μέτρα που δεν συνάδουν με τις συνθήκες λειτουργίας της. Για παράδειγμα σας αναφέρω τα μέτρα των τελών κυκλοφορίας. Αυτό δηλαδή το οποίο επιτύχατε, πέρα από το μέτρο της τιμωρίας των ιδιοκτητών παλαιών αυτοκινήτων (να πληρώσουν πρόστιμο στο βωμό της δήθεν περιβαντολογικής επιβάρυνσης χωρίς αντίστοιχα να μειώνεται το τέλος του καινούργιου αυτοκινήτου ή να παρέχεται κίνητρο για αγορά νέου)ήταν να τιμωρήσετε και την αγορά καινουργών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (εάν δεν το γνωρίζετε τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα επιβαρύνουν πολύ λιγότερο το περιβάλλον. ρωτήστε να μάθετε).

    Κύριε Υπουργέ,
    εμείς οι μισθωτοί, συνταξιούχου μικροελεύθεροιεπεγγελματίες κάνουμε έκληση τα μέτρα φορολόγισης να είναι δίκαια για όλους του πολίτες.
    Τις σκέψεις μου για την φορολογική πολιτική θα μπορούσα να την αποτυπώσω σε 100 ή 200 σελίδες. Ωστόσο δεν είναι ο στόχος μου αυτός. Με τα παραπάνω σημειούμενα έχω την άποψη ότι θα πρέπει να κινηθείτε στα πλαίσια της δίκαιης αντιμετώπισης όλων των πολιτών και όχι στην τιμωρία των «κατεχώντων» (ευνόητο θεωρώ ότι οι τελευταίοι πρόκειται για πολίτες που τα εισοδήματά τους προέρχονται από πηγές απολύτου νομιμοφάνειας)με κριτήρια εντυπωσιασμού των χαμηλοεισοδηματιών.

    Με τα παραπάνω, ενδεχομένως να δυσασεστηθούν κάποιοι εκ των συμπολιτών μου. Πιστέυω όμως ότι η δίκαιη αντιμετώπιση όλων, χωρίς τη λογική της συμπίεσης των πράξεων και του συμψηφισμού, η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι δίκαιη και το σημαντικότερο τα μέτρα που θα ληφθούν να μην επιρρεάσουν την αγορά.
    Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή και εύχομαι σε όλους υγεία στην καινούργια χρονιά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:13 | Παναγιώτης Τάκαρης

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 13.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ (ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΥΧΝΑ ΕΞΩ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗ ΣΠΑΤΑΛΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΨΙΛΙΚΑ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΣ. ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑΞΑΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ. ΚΑΝΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΑΞΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΚΑΡΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ.