Άρθρο 13 Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
1. Για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) το ετήσιο ελάχιστο κέρδος από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού που προσδιορίζεται σύμφωνα με το παρόν.
2. Ως ελάχιστο ετήσιο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας τεκμαίρεται ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 €) που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:
α) ποσού μέχρι τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:
αα) του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού των άρθρων 134 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α΄ 222) και 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
αβ) του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο της παρ. 1, αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, πλέον
β) ποσού, έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος της παρ. 1 για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον
γ) ποσοστού του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:
γα) τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 4919/2022 (Α΄ 71), στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γβ) εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα,
γγ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ., στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.
Η προσαύξηση της περ. γ) δεν υπολογίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ή
β) όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30).
Για την εφαρμογή της περ. γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ σε δεύτερο βαθμό του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.
3. Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, που προσδιορίζεται βάσει της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
4. Το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ εξομοιώνεται με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 00:34 | Ντανιέλα

    Ιδιαίτερα για τους #Εκπαιδευτικούς :
    Δε νοείται να υπολογίζεται #τεκμήριο 14 μηνών σε έναν Εκπαιδευτικό.
    Στο δημόσιο ένας Εκπαιδευτικός παίρνει 12 μισθούς.
    Σε σχολές, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα παίρνει 9 με το ζόρι ή σίγουρα μειώνεται η εργασία στο 80% τους θερινούς μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά .
    Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν εργάζεται όλους τους μήνες του χρόνου αναγκαστικά.

    Τέλος πρέπει να είναι δίκαιο για νέες μητέρες και γενικά μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες , να μπορούν να απέχουν ίσα διαστήματα από την εργασία , όπως οι μητέρες που είναι μισθωτές και να λαμβάνουν ίδια χρήματα με αυτές, ως παροχές από το κράτος, για να μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να μην χρειαστεί να αφήσουν τα βρέφη τους για να επανέλθουν στην εργασία τους τόσο άμεσα καθώς οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις , θα προχωρούν.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 23:32 | ΣΟΦΙΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

    Κλάδος Υπηρεσίες Παράδοσης Ιδιαιτέρων Μαθημάτων, Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Μέσω Υπολογιστή, Εισηγήσεις σε Επιμορφωτικά Σεμινάρια/ σε Επαγγελματική Εκπαίδευση

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες της επιτροπής,

    Θα ήθελα να λάβετε υπόψη τον νευραλγικό κλάδο των εκπαιδευτικών αλλά και εκπαιδευτών ενηλίκων ελεύθερων επαγγελματιών.

    Το τεκμήριο για μισθούς 14 μηνών δεν μπορεί να ισχύσει για τον κλάδο της Εκπαίδευσης όπου οι μήνες εργασίας έχουν μέσο όρο τους 8 με 9.
    Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες στην εκπαίδευση κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια να δηλώνουν νόμιμα τις υπηρεσίες τους αν και δεν έχουν πλήρη απασχόληση και ξεχωρίζουν από τη μάζα που γνωρίζετε ότι αφήνουν τα ιδιαίτερα τους μαθήματα αδήλωτα και υπάρχουν και φαινόμενα παραπαιδείας από διορισμένους καθηγητές που παραδίδουν επίσης παράνομα μαθήματα.

    Σε έναν κλάδο λοιπόν όπου το προηγούμενο νομοσχέδιο με την εισαγωγή του μειωμένου συντελεστή 9% βοήθησε την απόφαση έναρξης ατομικής επιχείρησης και «άσπρισε» πολλές υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης.. έρχεται τώρα η νέα απαίτηση των τεκμηρίων να βάλει ταφόπλακα στη διαφάνεια και στην καλή θέληση επιστημόνων εκπαιδευτικών να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
    Πώς ακριβώς ένας κλάδος με παραδοσιακά χαμηλούς τζίρους θα παρουσιάζει κατ’ελάχιστον εισόδημα ήτοι κερδοφορία σχεδόν 11 χιλιάδες ευρώ;

    Πιθανόν να προτείνετε όσοι εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές δεν τζιράρουν τουλάχιστον 16.000 ευρώ τον χρόνο γιατί εκεί βγαίνουν οι υπολογισμοί με 2880€ εξοδα ΕΦΚΑ, και 3000€ έξοδα έδρας (30% ενοίκιο, λογαριασμοί), αναλωσίμων, διαφήμισης, ψηφιακών εργαλείων κλπ να σταματήσουν να διδάσκουν με Ατομική Επιχείρηση αλλά να γυρίσουν στο Εργόσημο.

    Αυτό όμως αποκλείει επιστήμονες και πετυχημένους εκπαιδευτικούς από το να συμβάλλουν στη μη τυπική εκπαίδευση και με άλλους τρόπους πέρα των δια ζώσης μαθημάτων στην περιοχή τους.

    Εγώ προσωπικά δίδασκα με Εργόσημο και άνοιξα την Ατομική μου Επιχείρηση ως εκπαιδευτικός παρέχοντας όχι μόνο όμως κατ’ οίκον μαθήματα, αλλά και Online και ως εισηγήτρια και διοργανώτρια σεμιναρίων σττην Ελλάδα αλλά και σε ομογενείς στην Ε.Ε.

    Δεδομένου ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν φέρει μαθητές, μαθητευόμενους και ωφελούμενους ενήλικες κοντά σε Εκπαιδευτικούς και Εκπαιδευτές σε ιδιαίτερα μαθήματα, ομαδικά μαθήματα αλλά και διαδικτυακά σεμινάρια νοείται από έναν Εκπαιδευτή η διενέργεια αυτών με Ατομική Επιχείρηση και όχι με Εργόσημο.

    Τα Εργόσημα Κατ’ οίκον δεν καλύπτουν τους καθηγητές και εισηγητές σε μαθήματα εξ αποστάσεως και κυρίως δεν αποτυπώνουν στη Βεβαίωση προυπηρεσίας του ΕΦΚΑ τον κλάδο διδασκαλίας, τις ώρες, αν πρόκειται για ενήλικες ωφελούμενους ή παιδιά.

    Σε έναν έλεγχο από το ΕΦΚΑ πώς θα καλυφθεί ένας καθηγητής που κάνει μαθήματα στη δική του έδρα αλλά και κάνει μαθήματα μέσω υπολογιστή;
    Επίσης, αποκλείονται με το Εργόσημο έτσι και οι ελληνόπαιδες του εξωτερικού από διδάσκοντες με πλούτο γνώσης.

    Καθιστάται λοιπόν ακατάλληλη η χρήση του Εργοσήμου για έναν σύγχρονο Εκπαιδευτικό και Εκπαιδευτή Ενηλίκων που αναλαμβάνει να δημιουργήσει τα δικά του μαθήματα ή σεμινάρια και θέλει και ανά πάσα στιγμή να αποδεικνύει την εμπειρία του για τις συνεργασίες του με εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

    Να υπενθυμίσω ότι το Εργόσημο γράφει στην προυπηρεσία του εργαζομένου «νοικοκυριά που απασχολούν οικιακό προσωπικό».

    Για να μπορέσει να τζιράρει ένας Εκπαιδευτικός σε παράδοση μαθημάτων αρκετές χιλιάδες ευρώ ώστε να είναι ελεύθερος επαγγελματίας προσφέρει υπηρεσίες σε ποικιλία.Δημιουργεί πολλαπλές πηγές εισοδήματος.Και αυτό είναι η αληθινή επιχειρηματικότητα. ίτε στη δική του έδρα, είτε στην έδρα των μαθητών, είτε ως εισηγητής σε δικά του σεμινάρια, είτε ως εισηγητής σε σεμινάρια σε οργανισμούς.
    Οπότε εργάζεται πολύ όχι μόνο για την παράδοση των μαθημάτων που είναι κυρίως απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα αλλά και για την προετοιμασία του υλικού αλλά και την αυτοδιαφήμισή του ως ελεύθερος επαγγελματίας για να βρει πελάτες τις πρωινές ώρες.

    Λόγω της οικονομικής κρίσης οι αμοιβές κατά διδακτική ώρα δεν είναι υψηλές και στην πράξη αλλά και πλέον στη συνείδηση του έλληνα πελάτη και επίσης γνωρίζετε την περίοδο των διακοπών Πάσχα, Χριστουγέννων και Καλοκαιριού όπου… ένας ανειδίκευτος εργάτης του ιδιωτικού τομέα θα απολαμβάνει δώρα και επιδόματα αλλά ένας επιστήμονας εκπαιδευτικός όχι μόνο δεν παίρνει τα διπλά, ή το κανονικό του εισόδημα… αλλά παίρνει και το μισό γιατί οι διδακτικές του ώρες είναι μειωμένες.

    Δε γίνεται να απαιτείτε σε παραδοσιακές αργίες και διακοπές ένας κλάδος να υπερβαίνει τζίρους για να ανταγωνιστεί άλλους κλάδους.

    Ενας εκπαιδευτικός για να πετυχει τον τζίρο των 16-17.000 σε 11 μήνες θα πρέπει να φέρνει έσοδα 1500 ευρώ και σε 9 μήνες πάνω από 1850€.

    Με πόσες διδακτικές ώρες και ώρες εργασίας/προετοιμασίας μπορεί να καταφέρει αυτά τα έσοδα;
    Το έχει υπολογίσει κανείς αυτό από την ομάδα σας;
    Πρόκειται για έναν τζίρο 60 με 100 ευρώ ημερησίως. Από έναν άνθρωπο που μιλάει συνέχεια και δεν μπορεί να κάνει 8ωρα.

    Αν υπολογίζετε τα έσοδα ενός ελ. επαγγελματία με μήνες 14 όπως ενός ιδιώτη…
    Τότε μπορείτε να υπολογίσετε έναν Εκπαιδευτικό σύμφωνα με τον νόμο και όριο διδακτικών ωρών της εβδομάδας που είναι 21 στην πλήρη εβδομαδιαία απασχόληση;
    Σε 4 εβδομάδες και 4 μέρες τότε είναι: 8
    21+21+21+21+5= 9 ώρες..
    1800€ διά 89€ μας κάνει 20€ … ασταμάτητα σε ολους τους μαθητές να παίρνει 20€ την ώρα… και να έχει αρκετούς μαθητές για αυτό…

    Θέλετε και τους τελευταίους τίμιους εκπαιδευτές, εισηγητές και εκπαιδευτικούς να τους στείλετε στην υπερεργασία, στο σύνδρομο burnout και στην παραίτηση και κλείσιμο της επιχείρησης τους;

    Θέλετε τη διαιώνιση των μαύρων ιδιαιτέρων;
    Των πληρωμών από το εξωτερικό με πλάγια μέσα;
    Την εκμετάλλευση των λαμπρών μυαλών από κακούς εργοδότες που τους υποαμείβουν;
    Θέλετε στα αλήθεια να προάγετε την νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα;
    θέλετε στα αλήθεια ανάπτυξη;

    Δε γίνεται για τη φοροδιαφυγή βενζινοπωλών, εστιατόρων και άλλων παρόμοιων κλάδων να πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες των παροχών υπηρεσιών του πνεύματος όπως εκπαιδευτικοί, επιμορφωτές, μεταφραστές, σύμβουλοι σταδιοδρομίας, κειμενογράφοι, virtual assistants.

    Θέλουμε να έχουμε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, ευέλικτη, έντιμη και όχι να πιεζόμαστε να τζιράρουμε 20χίλιαρα και να ανεβάσουμε υπερβολικά τις τιμές με αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς πελατεία.

    Δε λογίζετε επίσης καθόλου τις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες που θέλουν να έχουν χρόνο για τα παιδιά τους και να εργάζονται νόμιμα, «άσπρα», αλλά σε ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.

    Κύριε Υπουργέ σας παρακαλώ δε λάβατε υπόψη τις πολύ μικρές επιχειρήσεις…
    Εφαρμόστε τον νόμο σε αυτούς που έχουν έστω έναν υπάλληλο.
    Σας παρακαλούμε.

    Κι αν όχι κάντε μια πρόνοια για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως οι εκπαιδευτικοί που έχουν ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ στα έσοδα τους.

    Ελπίζω να εγκριθεί εγκαίρως το σχόλιο μου.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 23:59 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

    Είμαι οικοδόμος και έχω ατομική επιχείρηση ως εργολάβος οικοδομών δουλεύοντας ο ίδιος ως μπετατζης χωρίς υπαλλήλους γιατί ορισμένες φορές οι ιδιοκτήτες ζητούν τιμολόγιο παρότι έχω ασφάλεια ΙΚΑ όπως όλοι οι οικοδόμοι καί εμφανίζονται από εκεί τα εισοδήματά μου. Η δουλειά μας είναι εποχιακή στην βόρεια Ελλάδα διότι τον χειμώνα δεν ρίχνουν μπετά λόγω πάγου με αποτέλεσμα αν καταφέρω μετά την Άνοιξη να πάρω καμία δουλειά. Ουδέποτε όλα αυτά τα χρόνια κατάφερα να κάνω πάνω απο 80 με 100 μεροκάματα. Για ποιο λόγω με αναγκάζεται να κλείσω την ατομική με την οποία μπορώ όταν απαιτηθεί να εκδοσω φορολογικό στοιχείο και να μην χάσω κάποια δουλειά. Για να γίνει κατανοητό δεν είναι υποχρεωτικό να εκδοσω φορολογικό στοιχείο σε ιδιώτη που φτιάχνει το σπίτι του γιατί μου κολλάει συγκεκριμένα ένσημα και εμφανίζεται από εκεί το εισόδημα. Όμως όταν εργολάβος είναι ένας μηχανικός ως συνήθως και μου ζητάει τιμολόγιο για ποιο λόγο να μην μπορώ να το εκδοσω αφού θα αναγκαστώ να προβώ σε διακοπή της ατομικής.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 23:11 | ΚΥΡΙΤΣΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
    -ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30.000
    _ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ .
    -ΑΝ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ, ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ.
    ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 23:34 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ.Σ

    Όλοι γνωρίζουμε τους λόγους που ανθεί η μαύρη εργασία σε επισκευές τεχνικούς και εγκαταστάτες. Κακά τα ψέματα ,ολοι οι κυβερνώντες οι ελεγκτές και όλοι οι πολίτες θα προτιμήσουν στις προσωπικές τους συναλλαγές μία εργασία χωρίς απόδειξη για να κερδίσουν χρήματα. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτό δώστε κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες όπως αφορολόγητο για αυτούς και τα μέλη της οικογένειάς τους που εργάζονται στην επιχείρηση και εξίσωση της φορολογίας τους με αυτή των εταιρειών και πραγματικά το κράτος δεν θα βγει ζημιωμένο ,γιατί θα υπάρξει μεγαλύτερη είσπραξη ΦΠΑ εμφάνιση αγορών και νέων επενδύσεων.
    Ακόμα δώστε γενναιόδωρα κίνητρα στους λήπτες τις αποδείξης.
    Το κέρδος για το κράτος θα είναι πολύεπίπεδο εκτός από τον αυξημένο ΦΠΑ που θα εισπράξει θα αυξήθουν τα κέρδη σε εταιρείες και προμηθευτές λόγω ελαχιστοποίησης μαύρων πωλήσεων και θα εμφανίσουν και οι επαγγελματίες τα κέρδη τους τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται κατανάλωση,προσλήψεις και επενδύσεις που σε αυτές πάντα έχει μερίδιο το κράτος και επίσης θα αυξηθούν οι καταθέσεις στις τράπεζες με ότι αυτό συνεπάγεται Ελληνική οικονομία.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 22:43 | Λιζ Φ.

    ΑΠ’ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ, ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ 600 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΩΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ !!

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 22:42 | Ένωση Άμισθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Ελλάδας (ΑΔΕ)

    1) Λάβατε υπόψη σας ότι οι δικηγόροι δεν εργαζόμαστε το ίδιο καθ’ όλο το 12μηνο διότι επί 2,5 μήνες (1.7 έως 15.9) εκάστου έτους είναι το διάστημα των θερινών διακοπών των δικαστηρίων κατά το οποίο αυτά υπολειτουργούν; Όχι βέβαια. Θεωρήσατε ότι επί 12 (μάλιστα επί 14!) μήνες έχουμε τα ίδια ακριβώς έσοδα.
    2) Λάβατε υπόψη σας ότι φέτος έγιναν διπλές εκλογές δύο (2) φορές με συνέπεια κατά το 2023, πέραν των θερινών διακοπών, τα δικαστήρια να υπολειτουργούν και κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Οκτώβριο του 2023; Όχι βέβαια. Το μόνον που σας ενδιαφέρει είναι να εισπράξετε «κεφαλικό» φόρο επί των πάντων, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από 1.1.2023,ακόμα και αν η μη λειτουργία των δικαστηρίων θα έπρεπε να είναι ΜΑΧΗΤΟ ΤΕΚΜΉΡΙΟ, διότι πως ακριβώς θα εργαζόμαστε οι δικηγόροι άνευ δικαστών και δικαστηρίων εν λειτουργία;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 22:28 | ΖΩΗ Π.

    Αντιπαρερχόμενη του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη, όπως και άλλες διατάξεις, του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου δεν υπήρχε ούτε καν στα ψιλά γράμματα του προεκλογικού προγράμματος της κυβερνώσας παράταξης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία εν προκειμώνω ότι πρόκειται περί αντισυνταγματικού κειμένου, το οποίο ως μοναδικό στόχο έχει να πλήξει τον επιτηδευματία ως φυσικό πρόσωπο και στο τέλος να τον εξοντώσει. Οι λόγοι είναι προφανείς και δεν χρειάζονται ανάλυση. Τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα παραμένουν αλώβητα φορολογικά από αυτή την αντισυνταγματική ρύθμιση. Αντιθέτως, τα φυσικά πρόσωπα/επιτηδευματίες εξισώνονται μεταξύ τους οικονομικά και τυγχάνουν ίδιας μεταχείρισης είτε αποκερδαίνουν ετησίως 5.000 Ευρώ είτε 20.000 Ευρώ. Θα φορολογηθούν κατά τον ίδιο τρόπο. Είναι εξωφρενικό δε το γεγονός, ότι στο καθαρό (τεκμαρτό) ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που θεωρούνται εισόδημα και δεν αφαιρούνται! Υπολογίζονται ωστόσο 14 μισθοί των ιδιωτικών υπαλλήλων, από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις τους για ασφαλιστική κάλυψη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν δώρα, και οι περισσότεροι από αυτούς λόγω της φύσεως τους επαγγέλματος δεν εργάζονται με τον ίδιο ρυθμό και τα ίδια κέρδη όλους τους μήνες του χρόνου. Το κέρδος τους παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα και ο ένας χρόνος μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός εισοδηματικά σε σχέση με κάποιον άλλο χρόνο. Θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό και να σκεφτεί άλλους τρόπους πάταξης της φοροδιαφυγής, διότι με το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο θα πετύχει ακριβώς το αντίθετο, την γιγάντωση της φοροδιαφυγής, καθώς πολλοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα απειλούνται πλέον με οικονομικό αφανισμό.Η κυβέρνηση έχει τρόπους να πατάξει την φοροδιαφυγή, εάν θέλει, εάν πχ θεωρεί ως δαπάνες τις αποδείξεις από την παροχή υπηρεσιών των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατί δεν το κάνει; Γιατί και προς όφελος ποιου ή ποιών να επιφέρει τον αφανισμό χιλιάδων μικροεπαγγελματιών;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 22:13 | Δημήτριος Τσαρουχάς

    Καλησπέρα

    Θεωρώ πως το τεκμήριο κερδών μιας ατομικής επιχείρησης θα υπολογιζόταν πιο δίκαια αν γινόταν και ένας αυτόματος έλεγχος εξατομικευμένος των αυξομειώσεων των τραπεζικών λογαριασμών με κάποιο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης. Βέβαια θα ήταν λίγο «μαύρο κουτί» ο τρόπος υπολογισμού του φόρου με τέτοιο τρόπο. Αλλά ήδη και ο τρόπος που σκεφτήκατε με τους αγνώστους στο γενικό πληθυσμό τζίρο των ΚΑΔ που υπεισέρχονται στους υπολογισμούς είναι ομοίως αδύνατον να υπολογίσει κάποιος από πριν την φορολογική του επιβάρυνση.

    Επίσης καλός τρόπος για να πιαστεί η φοροδιαφυγή θα ήταν να γίνεται άμεση είσπραξη του ΦΠΑ λιανικής από το κράτος κατευθείαν από την τραπεζική συναλλαγή της κάρτας που θα είναι υποχρεωτικά με νόμο συνδεδεμένη με το φορολογικό μηχανισμό λιανικής. Αν αφήνετε τον επαγγελματία να είναι εισπράκτορας του ΦΠΑ λιανικής και περιμένετε να σας τον δώσει δεν νομίζω να υπάρχει καλό αποτέλεσμα. Δείτε τι συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά καταστήματα που φυτρώνουν καθημερινά και κλείνουν καθημερινά έχοντας κλέψει του κόσμου το ΦΠΑ.

    Συμβουλεύω το παραπάνω μέτρο να το συνδυάσετε με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ γιατί αλλιώς θα γεμίσετε λεφτά και δεν θα ξέρετε τι να τα κάνετε.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 22:35 | Ένωση Άμισθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Ελλάδας (ΑΔΕ)

    Το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920€ έχει προκύψει από αναγωγή του Κατώτατου μισθού σε 14 και όχι 12 μισθούς, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο, καθώς οι Αυτοαπασχολούμενοι και Εργοδότες δεν λαμβάνουν 2 επιπρόσθετους μισθούς ανά έτος, όπως οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι. Επιπροσθέτως, το προαναφερθέν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισοδυναμεί με το φορολογητέο εισόδημα, έχει υπολογιστεί βάσει των μεικτών και όχι των καθαρών – όπως θα έπρεπε – αποδοχών του Κατώτατου μισθού.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 22:10 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ.Σ

    Υπάρχουν πολλοί Καδ που αν εφαρμοστεί το μέτρο της προσαύξησης από μόνοι τους θα κάνουν ζημιογόνα την επιχείρηση.
    Όπως για παράδειγμα τηλεκάρτες γραμματόσημα τσιγάρα.
    Και παρακαλώ εξετάσετε λίγο το ποσοστό κέρδους στα τσιγάρα γιατί δεν είναι δυνατόν με μία συναλλαγή με Pos το μισό έως και ολόκληρο το κέρδος να παραδίδεται στην τράπεζα, και σε μερικές περιπτώσεις καρτών να γίνεται ζημιογόνα η πώληση, κάτι που είναι και παράνομο. Το ποσοστό κέρδους στα τσιγάρα είναι από 2 έως 3% ενώ σε χώρες όπως η Κύπρος είναι 8,2% παρακαλώ εξετάστε την επαναφορά του στο 8% όπως ίσχυε έως το 2009. Επισημαίνω ότι οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις πού πωλούν τσιγάρα φέρνουν στη χώρα τεράστια ποσά συναλλάγματος με μηδαμινό κέρδος. Με τα μέτρα που θέλετε να εφαρμόσετε και το έξοδο του Pos αυτή η δραστηριότητα θα μηδενιστεί

    Ακόμα επαναφέρετε την τιμή των γραμματοσήμων στο 1 ευρώ γιατί η παράλογη αύξηση τους μέσα στη σεζόν του καλοκαιριού από 1 ευρώ σε 2 ευρώ (διπλασιασμός τιμής)
    έφερε τεράστια προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις και σε όλες τις εταιρείες εκτύπωσης και πώλησης αναμνηστικών καρτών όπως και στα ίδια τα ταχυδρομεία και δυσφήμησε ανεπανόρθωτα τη χώρα στους τουρίστες αφού μας θεωρούν (και όχι άδικα) κλέφτες.
    Σημειώστε ότι φέτος το καλοκαίρι τα Γερμανικά ταχυδρομεία ζήτησαν από την κυβέρνηση αύξηση τιμής του γραμματοσήμου κατά 30% η οποία και δεν έγινε αποδεκτή και έτσι τιμή παρέμεινε στα 85 λεπτά.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 22:52 | Γεωργιος.Σ

    Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που εκ των πραγμάτων θα εμφανίσουν ζημιές τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.
    Αν αυτές είναι υποκαταστήματα ελεύθερου επαγγελματία και φορολογήσετε χωριστά την κύρια ενασχόλησή και χωριστά το υποκατάστημα αυτό θα είναι μία τραγική αδικία.
    Στις περισσότερες περιπτώσεις η κυρία ασχολία του ελεύθερου επαγγελματία παραμερίζεται και ασχολείται με το υποκατάστημα.

    Ακόμα σε σχέση με τις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν όλο το χρόνο τι σκοπεύετε να εφαρμόσετε. Μήπως θα έπρεπε να δώσετε και κάποιο επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες αφού θα φορολογούνται σαν μισθωτοί κατ. ελάχιστο.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 21:10 | TL

    Οι καθηγητές ξένων γλωσσών που παραδίδουμε μόνο ιδιαίτερα μαθήματα εργαζόμαστε 8 μήνες τον χρόνο. Οι καλοκαιρινοί μήνες, οι 15ήμερες διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και όλες οι σχολικές αργίες είναι νεκρή περίοδος. Επιπλέον το μηνιαίο εισόδημα δεν είναι σταθερό, εφόσον το ιδιαίτερο μάθημα παρέχει την ευελιξία και γι’ αυτό το προτιμούν κάποιοι, να το ακυρώνεις σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού ή εάν άλλες υποχρεώσεις συμπέσουν την ημέρα του μαθήματος και να μην το πληρώνεις. Επίσης για αρκετές μητέρες δεν αποτελεί πρωταρχικό εισόδημα αλλά να καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές και να έχουμε μία προσωπική απασχόληση αφιερώνοντας ταυτόχρονα περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μας. Τα έξοδα διαβίωσης καλύπτονται από το οικογενειακό εισόδημα.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 21:38 | ΜΑΡΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

    Η εφαρμογή οριζόντιων μέτρων και τεκμηρίων σε καμμία περίπτωση δεν ταιριάζει με την ηλεκτρονική εποχή στην οποία ζούμε. Το «μαχητό» του τεκμηρίου πιστεύω όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης…. Η σημερινή Κυβέρνηση και μπορεί και οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα σύγχρονα μέσα ελέγχου και διασταυρώσεων που έχει για να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Ομοίως μπορεί να κάνει χρήση της πλατφόρμας των καταγγελιών από πολίτες για φοροδιαφυγή. Η εφαρμογή μέσων όρων στο δικηγορικό χώρο είναι εντελώς εσφαλμένη και εικονική. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αμοιβή για την ίδια δικαστηριακή εργασία διαφέρει από πόλη σε πόλη, από ηλικία σε ηλικία, από το γεγονός αν κάποιος εργάζεται ατομικά και αν κάποιος εργάζεται για δικηγορική εταιρεία, κ.ο.κ. καίτοι η βάση του γραμματίου προείσπραξης είναι κοινή (αν και κάθε σύλλογος επιβάλλει άλλες εισφορές). Άλλωστε το νομοσχέδιο ως έχει δεν προβλέπει τη δυνατότητα ανάλωσης εσόδων προηγουμένων ετών, θεωρώντας ως δεδομένο ότι κάθε έτος το εισόδημα αν δεν ανεβαίνει είναι τουλάχιστον σταθερό, κάτι το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια του «ελεύθερου επαγγελματία», στοιχείο το οποίο και αυτό παραβλέπεται από την προωθούμενη ρύθμιση. Το αυτό ισχύει και γι εισόδημα από άλλες πηγές (ο,τι περιορισμένα επιτρέπεται σε δικηγόρους λόγω ασυμβιβάστου).
    Πέραν όμως των παραπάνω δυνατοτήτων ελέγχου η Κυβέρνηση οφείλει σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει και εκπροσωπεί να βρει πιο ουσιαστικούς τρόπους αποφυγής της φοροδιαφυγής στη βάση της. Για παράδειγμα είναι δεδομένο ότι ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στις δικηγορικές εργασίες συνδράμει στη φοροδιαφυγή. Ακόμα και οι ίδιοι οι εντολείς ζητάνε την μη έκδοση παραστατικών για να αποφύγουν το αυξημένο ΦΠΑ, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι δικηγόροι απορροφάμε το ΦΠΑ των αμοιβών μας, παρέχοντας χαμηλότερου κόστους υπηρεσίες στην Κοινωνία, της οποίας αποτελούμε ζωντανό τμήμα και όχι μια απομακρυσμένη ελίτ όπως το νομοσχέδιο μας παρουσιάζει. Μάλιστα, ο κλάδος μας είναι από τους πιο ζημιωμένους και τους λιγότερο αποζημιωμένους από την έναρξη της κρίσης του 2010. Παράλληλα, ένα πιο δίκαιο και ισορροπημένο φορολογικό σύστημα θα οδηγήσει όλους τους επαγγελματίες (όχι μόνο τους δικηγόρους) να μην έχουν κανένα λόγο να φοροδιαφύγουν (όσοι το κάνουν) αλλά να μπορούν να δηλώνουν άφοβα όλα τα έσοδα και έξοδα τους, γνωρίζοντας ότι θα πληρώσουν το φόρο που πραγματικά τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία. Άλλωστε θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι ως κλάδος αποδίδουμε συνεχώς και καθημερινά (μέσω των γραμματίων προείσπραξης) σημαντικότατα πόσα φόρου και ασφαλιστικών εισφορών και όχι να μας καλεί μέσω του Υφυπουργού Εργασίας να αλλάξουμε επάγγελμα αν δεν βγαίνουμε οικονομικά.
    Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο ότι πολλοί συνάδελφοι αντιπαρέρχονται δύσκολες εργασιακά περιόδους (για παράδειγμα κάθε έτος η περίοδος των δικαστικών διακοπών, η περίοδος της παρατεταμένης κρίσης από το 2010 κλπ) με χρήση δανεισμού υπό μορφή είτε προσωπικών δανείων είτε χρήσης πιστωτικών καρτών που εξοφλούνται σε μεγάλο βάθος χρόνου; Ναι αυτού του είδους ο δανεισμός, ο οποίος δεν εμφανίζεται και δεν δικαιολογείται στα ατομικά φορολογικά βιβλία μας (εν αντιθέσει με τον επαγγελματικό δανεισμό δικηγορικών εταιρειών) είναι έντονος και κρίσιμος για πολλούς και δεν λαμβάνεται υπόψιν στα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα.
    Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει ουσιαστική τροποποίηση του εν λόγω νομοσχεδίου ώστε κάθε ένας να αποδίδει ο,τι πραγματικά οφείλει στο κοινωνικό σύνολο και να μην επιβληθούν άδικοι φόροι που θα οδηγήσουν πολλούς συναδέλφους πρακτικά εκτός του χώρου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 20:28 | Δήμητρα Μπουκουβάλα-Δικηγόρος ΔΣ Θεσσαλονίκης

    Το Σχέδιο Νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής εξομοιώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Η εφαρμογή οριζόντιου μέτρου φοροδιαφυγής και η εξίσωση όλων των επαγγελμάτων είναι λανθασμένη. Λανθασμένη είναι και η μη κατηγοριοποίηση του ίδιου κλάδου και η υποβολή ελάχιστου τεκμαρτού σε κάθε κατηγορία αυτού.
    Η δική μας επαγγελματική κατηγορία (δικηγόροι), αντιμετωπίζεται από το κράτος ως έχουσα εξέχουσα θέση στη φοροδιαφυγή, ενώ αυτό μπορεί να συμβαίνει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 10%) δικηγόρων. Είναι αυτοί που δηλώνουν τεράστιο εισόδημα και προσπαθούν να μειώσουν τον επιβαλλόμενο φόρο. Είναι αυτοί που διατηρούν μεγάλα δικηγορικά γραφεία, συνήθως ιδιόκτητα και απασχολούν υπαλλήλους ή και άλλους δικηγόρους. Είναι αυτοί που από το προφίλ τους προκύπτει ότι έχουν πράγματι μεγάλο εισόδημα.
    Όσοι ανήκουμε σε καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ – Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων (άρθρο 251 ν. 4281/2014), σημαίνει ότι πράγματι είμαστε μικρές επιχειρήσεις με μικρό εισόδημα γι’ αυτό και νομοθετήθηκε υπέρ μας απαλλαγή από ΦΠΑ στις υπηρεσίες μας, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Σε πολλές άλλες μάλιστα υπάρχει και πλήρης απαλλαγή των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων αυτής της κατηγορίας από φόρο εισοδήματος.
    Κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα (τζίρο) ως 10.000 ευρώ, σημαίνει ότι τα καθαρά του έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 5000 ευρώ περίπου (άλλα 5000 ευρώ έξοδα), δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να φοροδιαφύγει. Χρειάζεται τα επιπλέον έξοδα για να καλύψει τις δαπάνες του, δεν μπορεί να τα αποκρύπτει.
    Για τον λόγο αυτό κι επειδή δεν έχει τα έσοδα αυτά, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, καταφεύγει στη βοήθεια του συζύγου ή των γονέων του ή του ευρύτερου συγγενικού του περιβάλλοντος. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, τότε προβαίνει σε ρυθμίσεις για να πληρώσει σε δόσεις ή στη χειρότερη, αφήνει απλήρωτες τις υποχρεώσεις του.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα και θα πρέπει το άρθρο 13 να επαναξιολογηθεί στη βάση της πραγματικότητας αυτής και να καταργηθούν τα τεκμήρια τουλάχιστον για τις μικρές επιχειρήσεις όπως τις κατηγοριοποίησε ο ίδιος ο νόμος και να βρεθούν άλλοι τρόποι ελέγχου φοροδιαφυγής για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Εκεί είναι πιθανή η φοροδιαφυγή.
    Μεγάλος κύκλος εργασιών, πιθανή φοροδιαφυγή. Μικρός κύκλος εργασιών, καθόλου φοροδιαφυγή και άγχος για να επιτευχθεί μεγαλύτερο εισόδημα προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της επιχείρησης.

    Προτείνω για το δικηγορικό επάγγελμα:
    1. Καθολική απαλλαγή από καθεστώς ΦΠΑ, ώστε να μην γίνονται διακρίσεις σε δικηγόρους που θα επιβαρύνουν λιγότερο ή περισσότερο τον πολίτη και να μπορεί αυτός να επιλέξει όποιον δικηγόρο θέλει.
    2. Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος στους δικηγόρους με ετήσιο μικτό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και από εκεί και πάνω διαμόρφωση κλίμακας φόρου εισοδήματος, αναλόγως του εισοδήματος.
    3. Πλήρης απαλλαγή από φόρο επιτηδεύματος.
    4. Έλεγχος σε μεγάλες επιχειρήσεις (αφού αυτές αποτελούν το 30% του συνόλου των επιχειρήσεων όπως ανέφεραν στα ΜΜΕ κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ο έλεγχος καθίσταται ευχερής), για απαλλαγή από το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Τρόποι ελέγχου των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να είναι ο έλεγχος των τραπεζικών τους λογαριασμών, των καρτών, της ακίνητης και κινητής τους περιουσίας, του τρόπου διαβίωσης, των αγορών τους, των μετακινήσεών τους, των ταξιδιών κοκ σε αναλογία με το δηλωθέν (οικογενειακό) τους εισόδημα.
    5. Τσουχτερό πρόστιμο σε όποιον εντολέα ή πελάτη δεν ζητά απόδειξη με σκοπό να πετύχει τη μείωση της αμοιβής ή την απαλλαγή του από πληρωμή του ΦΠΑ.
    6. Δημιουργία θέσεων εργασίας για τους επιστήμονες, ώστε όσοι δεν καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στο ελεύθερο επάγγελμα, διότι δεν έχουν την υποστήριξη συγγενικών προσώπων, (η αλήθεια είναι ότι το 90% των μεγαλοδικηγόρων ξεκίνησαν με βοήθεια άλλων) να απορροφούνται σε θέσεις ισάξιες του επαγγέλματός τους σε νομικές υπηρεσίες του δημοσίου και όχι σε θέσεις ντελιβερά, όπως δήλωσε ευθαρσώς ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 20:59 | Ολγα

    Το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920€ έχει προκύψει από αναγωγή του Κατώτατου μισθού σε 14 και όχι 12 μισθούς, κάτι το οποίο είναι λάθος, καθώς Αυτοαπασχολούμενοι και Εργοδότες δεν λαμβάνουν 2 επιπρόσθετους μισθούς, όπως οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι. Επίσης, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ειναι το φορολογητέο εισόδημα, έχει υπολογιστεί βάσει των μεικτών και όχι των καθαρών – όπως θα έπρεπε – αποδοχών του Κατώτατου μισθού.
    Προχωρήστε σε τροποποιήσεις και μη μας αναγκαζετε να φύγουμε από το επάγγελμα που σπουδασαμε

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 20:00 | Φανή

    Το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920€ έχει προκύψει από αναγωγή του Κατώτατου μισθού σε 14 και όχι 12 μισθούς, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο, καθώς οι Αυτοαπασχολούμενοι και Εργοδότες δεν λαμβάνουν 2 επιπρόσθετους μισθούς ανά έτος, όπως οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι. Επιπροσθέτως, το προαναφερθέν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισοδυναμεί με το φορολογητέο εισόδημα, έχει υπολογιστεί βάσει των μεικτών και όχι των καθαρών – όπως θα έπρεπε – αποδοχών του Κατώτατου μισθού.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 20:52 | Ελένη

    Πέρα από την αναδρομικότητα που είναι απαράδεκτη, πέρα από την καταστρατήγηση της αναλογικότητας, υπάρχουν κι άλλα στρεβλά.Το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920€ έχει προκύψει από αναγωγή του Κατώτατου μισθού σε 14 και όχι 12 μισθούς, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο, καθώς οι Αυτοαπασχολούμενοι και Εργοδότες δεν λαμβάνουν 2 επιπρόσθετους μισθούς ανά έτος, όπως οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι. Επιπροσθέτως, το προαναφερθέν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισοδυναμεί με το φορολογητέο εισόδημα, έχει υπολογιστεί βάσει των μεικτών και όχι των καθαρών – όπως θα έπρεπε – αποδοχών του Κατώτατου μισθού.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 19:32 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ δικηγορος

    Το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920€ έχει προκύψει από αναγωγή του Κατώτατου μισθού σε 14 και όχι 12 μισθούς, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο, καθώς οι Αυτοαπασχολούμενοι και Εργοδότες δεν λαμβάνουν 2 επιπρόσθετους μισθούς ανά έτος, όπως οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι. Επιπροσθέτως, το προαναφερθέν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισοδυναμεί με το φορολογητέο εισόδημα, έχει υπολογιστεί βάσει των μεικτών και όχι των καθαρών – όπως θα έπρεπε – αποδοχών του Κατώτατου μισθού.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 19:05 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΟΣ

    Ο συνυπολογισμός στο ελάχιστο ετήσιο κέρδος της προσαύξησης του εδαφίου γ’ της παραγράφου 2, δηλαδή του ποσού που προκύπτει από την εφαρμογή ποσοστού αναλόγως της υπέρβασης του ετήσιου κύκλου εργασιών σε σχέση με τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ., έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση τόσο των ειλικρινών φορολογουμένων, όσο και αυτών που εργάζονται περισσότερο και αυξάνουν τον ετήσιο κύκλο εργασιών τους, οι οποίοι αντί να επιβραβεύονται τιμωρούνται. Είναι πρωτοφανές μία φιλελεύθερη κυβέρνηση να τιμωρεί την ειλικρίνεια και την εργατικότητα. Επίσης, με τη ρύθμιση αυτή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μη αναγνώριση πραγματικών δαπανών και εξόδων, αντί να περιοριστεί η φοροδιαφυγή θα ενισχυθεί, δεδομένου ότι εις το εξής αφενός δεν θα υπάρχει κίνητρο για τη λήψη τιμολογίων δαπανών αφετέρου όλοι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν το τζίρο τους. Τέλος, είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν και οι καταβαλλόμενες (πλέον των ελαχίστων) ασφαλιστικές εισφορές καθώς η καταβολή αυξημένων εισφορών δεν θα οδηγεί σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος ενώ και η επιβάρυνση από την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ισοσταθμιστεί.
    Ακολουθεί παράδειγμα που με ίδιο πραγματικό φορολογητέο εισόδημα μετά την εφαρμογή της προσαύξησης προκύπτει παράλογο αποτέλεσμα.
    Εστω ελ. επαγγελματίες, του ιδίου βεβαίως ΚΑΔ, του οποίου ο Μ.Ο. ετήσιου κύκλου εργασιών είναι 17.000€, απασχολούμενοι πέραν της 12ετίας.
    1.Ετήσιος κύκλος εργασιών 13.000€. Εξοδα οι κατώτερες ασφαλιστικές εισφορές (1η ασφ. κατηγορία) 2.763€. Το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα είναι 10.237€, όμως το τεκμαρτό είναι 10.920 + 30% (προσαύξηση λόγω 3ετιών) = 14.196€, διαφορά 3.959€.
    2.Ετήσιος κύκλος εργασιών 21.961€. Εξοδα οι ασφαλιστικές εισφορές (5η ασφ. κατηγορία) 5.724€ και δαπάνες μίσθωσης κλπ. επαγγελματικού χώρου (6.000€). Το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα είναι πάλι 10.237€, όμως το τεκμαρτό είναι 10.920 + 30% (προσαύξηση λόγω 3ετιών) = 14.196€ + 35% (προσαύξηση λόγω υπέρβασης του Μ.Ο. του ετήσιου κύκλου εργασιών) = 19.165€, διαφορά 8.928€.
    Η προσαύξηση του εδαφίου γ’ της παραγράφου 2 είναι ανεδαφική, οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα (σε κάποιες περιπτώσεις το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύπτει θα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από τον ετήσιο κύκλο εργασιών) και πρέπει να αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 19:32 | TL

    Οι καθηγητές ξένων γλωσσών που παραδίδουμε μόνο ιδιαίτερα μαθήματα εργαζόμαστε 8 μήνες τον χρόνο. Οι καλοκαιρινοί μήνες, οι 15ήμερες διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και όλες οι σχολικές αργίες είναι νεκρή περίοδος. Επιπλέον το μηνιαίο εισόδημα δεν είναι σταθερό, εφόσον το ιδιαίτερο μάθημα παρέχει την ευελιξία και γι’ αυτό το προτιμούν κάποιοι, να το ακυρώνεις σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού ή εάν άλλες υποχρεώσεις συμπέσουν την ημέρα του μαθήματος και να μην το πληρώνεις.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 18:37 | ΜΑΡΟΥΣΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ -ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΣΘ

    Η διάταξη του άρθρου 13 με την οποία εισάγεται ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχείρησης (θα αναφερθώ ειδικότερα στους δικηγόρους ) δεν εισάγει ουσιαστικά σύστημα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής . Η πολιτεία πλέον διαθέτει τεχνικές και μέσα, ιδίως με τη συνδρομή της τεχνολογίας , για να διαπιστώσει την απόκρυψη εισοδημάτων εκεί όπου υπάρχει . Δε χρειάζονται τα τεκμήρια .Άλλωστε στο ίδιο νομοθέτημα , με το αμέσως προηγούμενο άρθρο , το 12, επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις αναφορικά με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που η πολιτεία μπορεί να κάνει χρήση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Φαίνεται μάλιστα ότι ήδη το κάνει (βλ.άρθρο στο http://www.capital.gr Διασταυρώσεις: Καλούνται για εξηγήσεις 20.000 φορολογούμενοι με χαμηλά… (capital.gr) που αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι περισσότεροι από 20.000 φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ μετά τη γιγαντιαία διασταύρωση που πραγματοποίησε σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022. Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι φορο-ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η ΑΑΔΕ διασταύρωσαν τα εξής στοιχεία:- Πληρωμές με κάρτες- Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο- Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ- Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.- Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).- Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων)- Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας- Εξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.- Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία- Κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.) Αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα ,λοιπόν , με την οποία θα εντοπιστεί πράγματι αυτός που φοροδιαφεύγει , ποιος ο λόγος των τεκμηρίων ; Από τη δομή και τη λογική των σχετικών ,με την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, διατάξεων του νομοσχεδίου επιβεβαιώνεται ότι στόχευση είναι ο περιορισμός του μεγάλου αριθμού των ατομικών επιχειρήσεων που υποστηρίζεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας. ΄Αλλωστε, γι αυτό οι ρυθμίσεις αφορούν μόνο τις ατομικές επιχειρήσεις και όχι τις εταιρίες. Στην προτεινόμενη διάταξη με μια, χωρίς λογική, προσέγγιση αυξάνεται το τεκμήριο με αναφορά σε «τριετίες» συνδέοντας μη σχετικά κατ’ ανάγκη , για το ελεύθερο επάγγελμα, δεδομένα μεταξύ τους και στοχοποιείται περαιτέρω ο τζίρος και όχι οι εύκολα ελέγξιμες δαπάνες. Αν ο έλεγχος των δαπανών και η ορθή τήρηση των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων δεν έχει καμία αξία , τότε γιατί προβλέπονται τόσες διατάξεις για την διαβίβαση των παραστατικών, την πληρωμή με POS κτλ; Επιβαρύνονται, επιπλέον με την πρόβλεψη σχηματισμού των τεκμηρίων , όσοι δικηγόροι-ατομικές επιχειρήσεις δηλώνουν υψηλότερο τζίρο σε σχέση με τον αντίστοιχο ΜΟ του ΚΑΔ της δραστηριότητας και όσοι απασχολούν έστω και έναν έμμισθο συνεργάτη ή υπάλληλο με επιπλέον τεκμαρτές επιβαρύνσεις , μέτρα που δυσκολεύεται κανείς να αντιληφθεί πώς θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και πώς θα βοηθήσουν την δυνατότητα αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων -συνεργατών , όταν κάθε αύξηση θα συνεπάγεται και αύξηση τεκμηρίων, άρα φόρων , για τον εργοδότη. Ούτε η προσπάθεια εμφάνισης χαμηλότερου τζίρου ούτε η απόκρυψη αμοιβών συνεργατών, που προφανώς θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί , είναι στη σωστή κατεύθυνση για κανέναν. Αν υπήρχε ενδιαφέρον ειδικά για τις συνθήκες εργασίας των νεότερων συναδέλφων που συχνά εκκινούν την σταδιοδρομία τους ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων ,και των οποίων οι αμοιβές παραμένουν για πολύ μεγάλο διάστημα χαμηλές, θα ανάμενε κανείς μια αντίθετη διάταξη- κίνητρο την οποία προτείνω που να απομειώνει τη φορολογία του ασκούντος την επιχείρηση δικηγόρου προοδευτικά στη βάση του πόσο περισσότερο από το τζίρο του δαπανά εμφανώς για τις αμοιβές των συνεργατών και του προσωπικού του. Δεν έχει σημασία μόνο ο τζίρος -σημασία έχει στο ελεύθερο επάγγελμα πώς πραγματικά χρησιμοποιείς το τζίρο .Και αυτό , ως στοιχείο, συνδέεται με την ανάπτυξη καθώς ο επαγγελματίας που ενδιαφέρεται για την ορθή ανάπτυξη της επιχείρησης του δαπανά( στην περίπτωση επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών όπως οι δικηγόροι ) για τις αμοιβές των συνεργατών του , τις οποίες ωστόσο για να εξασφαλίσει θα πρέπει να αυξήσει το τζίρο του. Αν στόχος είναι η μετάβαση από την άσκηση του επαγγέλματος από τη μορφή της ατομικής επιχείρησης στη μορφή εταιρικών σχημάτων αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση και όχι με μορφή βίαιας απομάκρυνσης από την εργασίας επαγγελματιών χωρίς , συχνά, εναλλακτικές επιλογές.
    Σε κάθε περίπτωση , ακόμα και αν προβλέπονταν τεκμήρια με τη θέσπιση των οποίων όπως προανέφερα ουδόλως συμφωνώ, θα έπρεπε να ορίζονταν ταυτόχρονα ρητές προβλέψεις για την μη εφαρμογή ή τη μειωμένη εφαρμογή τους σε συγκεκριμένες προφανείς περιπτώσεις και όχι σε ενδεικτικές περιπτώσεις όπως αυτές του νομοσχεδίου όπου το ελάχιστο ετήσιο κέρδος μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο .Οι ενδεικτικά προτεινόμενες περιπτώσεις μάλιστα που μπορούν να αμφισβητηθούν τα τεκμήρια είναι προκλητικές καθώς ουσιαστικά περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις της στράτευσης, της φυλάκισης και της νοσηλείας (όχι της ασθένειας!) Ουσιαστικά αγνοείται η πραγματική ζωή μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες -δικηγόροι και αντιμετωπίζονται οι τελευταίοι σαν να ενεργούν συστηματικά και διαρκώς εντός ιδανικών προσωπικών, οικογενειακών , επαγγελματικών και κοινωνικών συνθηκών. . Ας σημειωθεί ότι το ακριβώς αντίθετο προσφέρει η πολιτεία στους Δημοσίους Υπαλλήλους μέσω της υφιστάμενης νομοθεσίας με πολλαπλές διατάξεις όπως αυτές της αναρρωτικής άδειας μετ’ αποδοχών διαρκείας τόσων μηνών όσα τα έτη της υπηρεσίας του υπαλλήλου (αρ 54 ΥΚ), της άδειας άνευ αποδοχών , της άδειας για λόγους ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος( αρ 30 του ν 4808/2021), της δυνατότητας μειωμένου ωραρίου ως 50% με αντίστοιχη μείωση αποδοχών ,για χρονική διάρκεια ως 5 έτη είτε λόγω ανατροφής τέκνου ηλικίας έως 8 ετών (παρ 1Α του άρθρου 53 του ΥΚ) είτε για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους (παρ 1Α του άρθρου 51 του ΥΚ) , των ευέλικτών ρυθμίσεων εργασίας σε γονείς ανηλίκων τέκνων ως 12 ετών ή σε εργαζόμενους φροντιστές( αρ 31 ν 4808/2021). Υπενθυμίζεται ότι στο νομοθετικό πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους έχει ήδη ενσωματωθεί ,με την ψήφιση του ν. 4808/2021 η Οδηγία ΕΕ 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές. Αυτή την ισορροπία την αρνείται το νομοσχέδιο στους ελεύθερους επαγγελματίες αφού δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να απομειώσουν την ένταση της εργασίας τους για να μεγαλώσουν το παιδί τους, να φροντίσουν τον γονέα τους, να αντιμετωπίσουν ένα ατύχημα ή ένα «σοβαρό ιδιωτικό λόγο» . Τουλάχιστον για λόγους ισότητας θα έπρεπε να υπήρχε ,αντίστοιχη με την ως άνω διάταξη υπέρ των Δ.Υ , ρητή πρόβλεψη για μείωση των τεκμηρίων , σε περίπτωση που αυτά γίνουν δεκτά όπερ αρνούμαι , κατά 50% για χρονική διάρκεια έως 5 ετών σε δικηγόρους-γονείς τέκνων ως 8 ετών και σε δικηγόρους- γονείς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% εφ’ όσον ο άλλος γονέας δεν είναι Δ.Υ που απολαμβάνει του αντίστοιχου δικαιώματος . Σε περίπτωση που αμφότεροι οι γονείς είναι δικηγόροι σε γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης , την μείωση να την λαμβάνει μόνο ο ένας από αυτούς ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες δικηγόρων να την λαμβάνει ο γονέας εφ’ όσον έχει την αποκλειστική επιμέλεια του τέκνου ή την συνεπιμέλεια αυτού . Αντίστοιχη μείωση τεκμηρίων κατά 50% να προβλεφθεί για τους ίδιους του δικηγόρους που έχουν αναπηρία άνω του 67%
    Συνολικά, η πρόβλεψη τεκμηρίων για τον καθορισμό των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών είναι απολύτως εσφαλμένη ,έχει άλλη στόχευση από την πάταξη της φοροδιαφυγής και πλήττει ευθέως τα εγγενή χαρακτηριστικά του ελεύθερου επαγγέλματος και ολόκληρο τον κλάδο των δικηγόρων .

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 18:58 | Παντελής Σωτηρόπουλος

    Ο τρόπος υπολογισμού του «ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους» είναι ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΣ, ΑΔΙΚΟΣ και πιθανώς ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.

    Πως είναι δυνατόν να εξομοιώνετε δικηγόρους ή γιατρούς ή μηχανικούς με καθαρίστριες επιβάλλοντας ένα ενιαίο ακραίο «ΝΕΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ» ίδιο για όλους;

    Πως είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι το ίδιο κέρδος έχει ένας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ και μία ΜΟΔΙΣΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ;

    Πως είναι δυνατόν να υπολογίζετε 3ετίες σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε επαγγέλματα (π.χ. τεχνικά) τα οποία όσο γερνάει κάποιος τόσο δυσκολεύεται να εργαστεί και άρα πέραν της ηλικίας των 50-55 τα εισοδήματά του μειώνονται σε μεγάλο βαθμό;

    Πως είναι δυνατόν να υπολογίζετε ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ένα «ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος» χωρίς να υπολογίζετε ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ; ΕΝΟΙΚΙΑ; ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ; ΚΛΠ;;;

    Πως είναι δυνατόν ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ στην εργασία μας, αφού ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΜΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΤΟΣ. Δηλαδή στην εργασία μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αγοράσουμε ένα επαγγελματικό όχημα, ένα ακίνητο, ένα πολύ ακριβό μηχάνημα ή εξοπλισμό που θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε;

    Πως είναι δυνατόν να μας βάζετε ηλεκτρονικές συναλλαγές, POS, MYDATA, απαγόρευση μετρητών κλπ ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ τα οποία όμως μας ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΝ ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ και μετά από όλα αυτά να μας λέτε «ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΥΠΟΨΙΝ, ΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ»;

    Εμείς φταίμε που είμαστε ΝΟΜΟΤΥΠΟΙ ενώ ευνοείτε συστηματικά τους μεγαλοφοροφυγάδες.

    Πως το βαφτίζετε ν/σ για «ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ» όταν δεν κάνετε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ για να πιάσετε αυτούς που αποκρύπτουν εισοδήματα 50.000€, 100.000€ και 200.000€;
    Όλοι αυτοί θα δηλώνουν το ελάχιστο και πλέον θα έχουν και αφήγημα «ΜΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΦΑΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» συνεπώς ΕΥΝΟΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

    Το ΣΥΝΟΛΟ του Ν/Σ είναι σχεδιασμένο ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ των μεγάλων εισοδημάτων και να εισάγει ένα νέο 5ΠΛΑΣΙΟ «ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ» στους μικρούς ΝΟΜΟΤΥΠΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

    Το ΣΥΝΟΛΟ του Ν/Σ είναι σχεδιασμένο από ανθρώπους με βαθιές ιδεοληψίες, που αδυνατούν να κατανοήσουν την κατάσταση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και με σοφιστείες οργάνωσαν μία ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ.

    Απαράδεκτο και ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ της κυβέρνησης η οποία μας ΞΕΓΕΛΑΣΕ μιλώντας για «κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος» ενώ φέρνει ένα νεο ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ σχεδιασμένο από έναν επαγγελματία άεργο Υπουργό.

    Το Ν/Σ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΣ. Είναι απολύτως για τα σκουπίδια.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 18:02 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ! ΟΣΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ, ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΟΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΑΣ. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ.ΓΙΑ ΤΑ ΚΞΓ ΖΗΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 13. ΕΠΕΙΓΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥ.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 18:25 | Χριστίνα Μπελετσιώτη

    Διατηρώ κέντρο ξένων γλωσσών σ’αγροτική περιοχή όπου το σύνολο των μαθητών είναι μικρό σε σχέση με το φόρο επιτηδεύματος, φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και κόστος λειτουργίας!Απασχολώ την κόρη μου ως προσωπικό διδασκαλίας του κέντρου και προσπαθώ να τα βγάλω πέρα ώστε να μην μείνουμε άνεργες!Ας λάβετε υπόψη ότι οι γονείς δεν είναι πάντα συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ότι οι μαθητές λιγοστεύουν λόγω «μαύρων ιδιαίτερων»τα οποία η εκάστοτε κυβέρνηση αδυνατεί να πατάξει και ότι λειτουργούμε 9-10 μήνες το χρόνο!Με την υπάρχουσα κατάσταση,ήδη αναζητώ εργασία σε τουριστικές περιοχές για τους 2 θερινούς μήνες που αναγκαστικά κλείνουμε! Μπορεί η κυβέρνηση να σκεφτεί λογικά και να νομοθετεί δίκαια και όχι με τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους;;;Αν όχι,θα χάσει και τους υπάρχουν φόρους από πολλά κέντρα ξένων γλωσσών που αναγκαστικά θα κλείσουν και για να επιβιώσουν,είμαι σίγουρη ότι θα καταφύγουν στα «μαύρα ιδιαίτερα»!

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 17:07 | Πάρτε πίσω τό έκτρωμα

    Στόχο, λένε, έχουν τά 606.000.000€.
    Ας πούμε ότι τήν 1η χρονιά εφαρμογής θά πετύχει.
    Νά δούμε τώρα καί τό κόστος τών 606 εκ.€ στό άμεσο μέλλον;
    Συντηρητικά θά κλείσουν κάποιες 10άδες χιλιάδες ΕΕ, αφού δέν θά μπορούν νά ανταποκριθούν, φορολογούμενοι γιά ποσά πού δέν κερδίζουν.
    Λοιπόν: Ας υποθέσουμε ότι κλείνουν 50.000 Ελεύθεροι Επαγγελματίες καί Αυτοαπασχολούμενοι, από τούς 600.000+ ενεργούς. 
    1. Απώλεια φόρου εισοδήματος:
    50.000 Χ 900€ = 45.000.000€ (μ.ο. επιπλέον φόρου πού θά πληρώσουν μέ τό έκτρωμα: 606.000.000€/600.000+ ΕΕ = 900€) (συντηρητικά). Σύν ό,τι πλήρωναν μέχρι τώρα.   
    2. Απώλεια τέλους επιτηδεύματος:
    50.000 Χ 650€ = 30.000.000€ (συντηρητικά).
    3. Απώλεια φόρου μισθωμάτων τών επαγγελματικών εδρών:
    50.000 Χ 3.000€ (μ.ο.καταβαλλόμενων μισθωμάτων ή ιδιοχρησιμοποιούμενων) Χ18,6% (φόρος + χαρτόσημο) = 25.000.000€ (συντηρητικά).
    4. Απώλεια ασφαλιστικών εισφορών:
    50.000 Χ 3.000€ = 150.000.000€ (minimum).
    Αυτές είναι οί μετρήσιμες, γιατί υπάρχουν καί μή μετρήσιμες απώλειες (κοινωνικές, οικογενειακές, δημογραφικές κλπ). Σύνολο; 250.000.000€. Μέ μέτρο τούς 50.000.
    Αν κλείσουν 100.000; Τότε 250.000.000€ Χ2. Αν 150.000; Χ3. κοκ.
    Εκτός κι άν δέν κλείσει κανείς, κρίνοντας ότι δέν έχει λόγο νά τό κάνει μέ ένα τόσο δίκαιο καί ευφυές φορολογικό νομοσχέδιο.
    Υγ. Αυτά σκέφτηκα εγώ, ένας απλός αυτοαπασχολούμενος μέ τό μ.ο. νοημοσύνης. Οί διάνοιες τού ΥΠ.ΟΙΚ. καί ο υπουργός αρχιδιάνοια τί σκέφτονται;

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 17:05 | Μιχάλης

    Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα το σπίτι μου εδώ και πάνω από 11 χρόνια και παραθέτω τις απόψεις μου σχετικά με το σοκαριστικό νομοσχέδιο.

    Βγαίνει ο υπουργός στα ΜΜΕ και αναρωτιέται πως ζω με χαμηλά έσοδα και μάλιστα μου λέει πως θα έπρεπε να γίνω υπάλληλος.

    Σκέφτηκε πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να είναι υπάλληλοι; Που δεν θέλουν να είναι υπό την εξουσία καμίας εταιρίας και κανενός νάρκισσου manager; Που προτιμούν λιγότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο με την οικογένεια τους;

    Για κάποιους από εμάς η δουλειά έρχεται σε δεύτερη μοίρα από τη στιγμή που μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και εννοείται χωρίς να φοροδιαφευγουμε, όπως μας κατηγορείτε όλοι εσείς στην κυβέρνηση.

    Είναι το λιγότερο εξοργιστικό πως ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως δεν υπήρχε κάποια κρυφή ατζέντα όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κανείς από την κυβέρνηση δεν μίλησε ποτέ για το νομοσχέδιο αυτό, αντιθέτως μίλαγαν για μείωση φόρων.

    Εγώ εσάς ψήφισα και μετανιώνω για το λάθος μου. Αν ισχύσει αυτό το νομοσχέδιο από δω και πέρα εγώ και η οικογένεια μου είμαστε απέναντι σας εξαιτίας αυτού του ΑΔΙΚΟΥ νομοσχεδίου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:12 | Χρύσα

    Άρθρο 13

    Να καταργηθεί η διάταξη “Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 10% μετά την πρώτη εξαετία της επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον 10% μετά την πάροδο μιας τριετίας και επιπλέον 10% μετά την πάροδο και δεύτερης τριετίας μετά την πρώτη εξαετία. “
    >Αιτιολόγηση: Οι προσαυξήσεις λόγω παλαιότητας δεν έχουν νόημα. Δεν βγάζεις περισσότερα χρήματα επειδή είσαι περισσότερα χρόνια στο χώρο. Τα έσοδα είναι κυμαινόμενα

    Αναδιατύπωση της διάταξης “Επιπλέον, τεκμαίρεται ότι το κέρδος του περιλαμβάνει και ένα ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του εργατικού κόστους, μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ”, ώστε αντί να προσθέτεται ένα 10% επιπλέον για όσους προσλαμβάνουν κόσμο, να δοθεί φορολογικό κίνητρο, δηλαδή φορολογική ελάφρυνση!
    >Αιτιολόγηση: Οι ελ.επαγγελματίες στις παραστατικές τέχνες/ κοινωνικοπολιτισμικά επαγγέλματα, σπάνια έχουν κάποιον υπάλληλο. Αυτό συνήθως γίνεται σε γιατρούς/δικηγόρους που σίγουρα έχουν κάποιο βοηθητικό προσωπικό. Αλλά και πάλι, δεν θα πρεπε να τιμωρούμε τους ανθρώπους που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

    >> Ανα προσδιορισμός του τεκμαρτού, Αιτιολόγηση: Αν έχω 50.000 τζίρο πληρώνω φόρο κανονικά, αν την επόμενη χρονιά έχω ζημιά -10.000 πάλι θα πληρώσω φόρο με βάση το τεκμαρτό!

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 16:37 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΜΠΑΤΑΓΓΕΛΟΥ

    Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των 30.000 κατοίκων
    Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    Να μην υπάρχει προσαύξηση 10% του μισθού του υπαλλήλου στον τζίρο, εάν η επιχείρηση απασχολεί μισθωτό υπάλληλο
    Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ που επιβαρύνει την φορολόγηση
    Να λάβετε υπόψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των 10.000€
    Να λαμβάνετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 15:17 | Σ.Μ.

    Για την ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής προτείνω :

    1. Έσοδα – Έξοδα (μόνο όσα έχουν πληρωθεί μέσω χρεωστικών – πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών) Χ 16 %.

    2. Αύξηση φορολογικών ελέγχων όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν. Αιφνιδιαστική αυτοπρόσωπη παρουσία ελεγκτών έξω από επαγγελματικούς χώρους που η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη.

    3. Αυστηρότατα πρόστιμα. Δεν εκδόθηκε απόδειξη, πρόστιμο 10.000€ την πρώτη φορά, 20.000€ τη δεύτερη , 40.000€ τη τρίτη και άνω.

    4. Συγκρότηση ελεγκτικών μηχανισμών που θα αμείβονται από τα πρόστιμα. Κάθε ελεγκτής θα εισπράττει το 5% του προστίμου κάθε παράβασης εφάπαξ εντός του μήνα βεβαίωσης της.

    5. Διασταύρωση οικονομικών στοιχείων, Πόθεν ´Έσχες, Ε9 και καταθέσεις σε όσους φοροδιαφεύγουν. Όσων τα κινητά και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα δημεύονται υπέρ του δημοσίου χρέους.

    6. Υποχρεωτική πληρωμή μέσω πιστωτικών- χρεωστικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν.

    7. Καθορισμός ελάχιστης αμοιβής δικηγόρων ανά υπόθεση και δικαστήριο, πληρωμή της μέσω POS και αναγραφεί των στοιχείων της απόδειξης σε κάθε δικόγραφο.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 15:05 | Γεώργιος Μάτσος

    Μία διόρθωση στο σχόλιό μου που αναρτήθηκε μόλις προηγουμένως παραπάνω (http://www.opengov.gr/minfin/?p=12165&cpage=20#comment-35415), διότι φαίνεται να υπάρχει σφάλμα υπολογισμού ενώ απλώς παραλείφθηκαν κάποιες πράξεις. Στον υπολογισμό του φορολογικού ισοδύναμου του εισοδήματος ελεύθερου επαγγελματία 10.920 ευρώ με το ομοίως φορολογούμενο εισόδημα μισθωτού υπάρχει στο σχόλιό μου μια πράξη «1.589,90/0,22 = 18.226,82 ευρώ». Αν κάνει κανείς αυτή την πράξη, δεν βγάζει βέβαια το αποτέλεσμα αυτό. Από παραδρομή παρέλειψα στο αρχικό μου σχόλιο την πλήρη αλληλουχία των πράξεων: 1.589,90/0,22 = 7.226,82 ευρώ. Σε αυτά τα 7.226,82 ευρώ προστίθεται 11.000 το αφορολόγητο του μισθωτού με δύο παιδιά και αυτό είναι που μας κάνει το αποτέλεσμα 18.226,82.

    Το τελικό αποτέλεσμα δηλαδή των 18.226,82 ευρώ όπως παρατίθεται στο αρχικό μου σχόλιο είναι σωστό, αλλά όχι ως άμεσο αποτέλεσμα της πράξης 1.589,90/0,22. Πρέπει να προστεθούν στο αποτέλεσμα της διαίρεσης αυτής και τα 11.000 ευρώ του αφορολογήτου, για να καταλήξουμε στο 18.226,82, που είναι πράγματι το εισόδημα για το οποίο ο μισθωτός με δύο παιδιά θα πληρώσει φόρο ίσο με τον επαγγελματία που βγάζει 10.920 ευρώ.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 14:58 | Δημήτριος Πετρόχειλος

    Είμαι ασφαλιστικός πράκτορας.Ασκώντας την δραστηριότητα ενεργά και χωρίς διακοπή απο το 2000 έχω να δηλώσω ότι στον κλάδο μας δεν υφίσταται φοροδιαφυγή διότι δηλώνονται όλες οι προμήθειες που λαμβάνουμε ως αμοιβή απο τις ασφαλιστικές εταιρείες με ακρίβεια cent και απο εμάς αλλά και απο τις ασφαλιστικές εταιρείες.Η λογική λοιπόν του οριζόντιου μέτρου της εξίσωσης όλων των επαγγελμάτων με ένταξη του κλάδου μας και η υποβολή ελάχιστου τεκμαρτού στην δική μας επαγγελματική κατηγορία είναι τουλάχιστον λάθος διότι εκτός των άλλων αποτρέπει και την εισχώρηση νέων επαγγελματιών στον κλάδο, ο οπόιος είναι ένας απο τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους.Προτείνω για την κατηγορία των ασφαλιστικών πρακτόρων και συντονιστών ασφαλιστικών πρακτόρων να υπάρχει εξαίρεση απο το εν λόγω μέτρο

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 14:36 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 13 ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΥΣ, ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 14:34 | ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Εν έτει 2023, με τόσες μεθόδους επαλήθευσης μέσω ηλεκτρονικών μέσων, είναι ανεπίτρεπτο να επιστρέφουμε σε λογικές ‘τεκμηρίων’ που ανήκουν σε άλλες δεκαετίες. Το νομοσχέδιο μας γυρνάει δεκαετίες πίσω.
    Επίσης, ξεκινάει απο λάθος υπόθεση, οτι ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει ανοιχτά βιβλία υποχρεωτικά για λόγους βιοπορισμού. Μπορεί να είναι προς το τέλος του εργασιακού του βίου και να θέλει απλως να συμπληρώσει χρόνια πριν την σύνταξη, μπορεί να είναι ασθενής ή να έχει ασθενές προστατευόμενο μέλος, μπορεί να κάνει κάποιες δουλειές απλώς για να μην είναι άεργος ενώ ταυτόχρονα έχει άλλα εισοδήματα, κτλ.
    Το σχέδιο νόμου είναι απλά λάνθασμένο αλλά και ανήθικο.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 14:24 | Γεώργιος Μάτσος

    Από τα άπειρα ζητήματα που θέτει το παρόν άρθρο, με το οποίο τίθεται το βασικό πλαίσιο και τα οποία έχω ήδη σχολιάσει δημόσια, θα σχολιάσω εδώ το βασικό πλαίσιο, αφού πρώτα κάνω μια περίληψη όσων άλλων ζητημάτων έχω θέσει δημόσια, ώστε να καταγραφούν και στη διαβούλευση:

    α) Το να χαρακτηρίζεται το προσωπικό μιας επιχείρησης ευθέως ως τεκμήριο, θα συμβάλει στη μείωση της απασχόλησης στις ατομικές επιχειρήσεις, σε απολύσεις και συνακόλουθα σε αύξηση της ανεργίας, σε μείωση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και ΦΜΥ και αύξηση της ανάγκης για επιδόματα ανεργίας.

    β) Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια επιχείρηση να βγάζει λιγότερα από τους υπαλλήλους της, για μία ή και για περισσότερες χρονιές. Υπάρχουν καλές και κακές χρονιές. Αν μια επιχείρηση δεν μπορεί να πείσει πώς «βγαίνει» σε βάθος χρόνου, υπάρχει και ο έλεγχος – το άρθρο 12 του νομοσχεδίου καλύπτει με το παραπάνω αυτή την ανάγκη και, συν τοις άλλοις, η σύγκριση με τις αποδοχές του προσωπικού μπορεί να γίνει και «εσωτερικό» κριτήριο της ΑΑΔΕ για την επιλογή επιχειρήσεων για έλεγχο.

    γ) Οι τριετίες μπορεί να υπάρχουν στους μισθούς και προφανώς αυτός που το σκέφτηκε ήταν μισθωτός ο ίδιος, όμως δεν υπάρχουν στους ελεύθερους επαγγελματίες! Πρόκειται για προσέγγιση σχεδόν χαιρέκακη προσέγγιση «κουτσομπόλη γείτονα» («ποιος ξέρει πόσα θα βγάζει αυτός»), που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της τις άπειρες δυσκολίες και αναποδιές του ελεύθερου επαγγέλματος.

    δ) Τέλος και κυριότερο: Η «τιμωρία» όσων δηλώνουν υψηλότερο τζίρο με το να τους προσαυξάνεται το τεκμαιρόμενο εισόδημα έχει καθαρά φοροεισπρακτική λογική και θα αποτελέσει συντριπτικό χτύπημα στη φορολογική συνείδηση, προκαλώντας «διαγκωνισμό» απόκρυψης εσόδων ακόμη και από τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες.

    Πάμε όμως τώρα στη βασική σύλληψη του νομοσχεδίου.

    Το κύριο πρόβλημα με τη «μικρή» φοροδιαφυγή που προσπαθεί, υποτίθεται, να πιάσει το νομοσχέδιο, είναι ότι τη φαεινή ιδέα του νομοσχεδίου υλοποιούν ήδη δύο (και όχι μία, όπως φαίνεται να νόμιζαν αρχικώς οι συντάκτες του νομοσχεδίου) νομοθετικοί θεσμοί: α) Το τέλος επιτηδεύματος, που το γνώριζαν και β) Η φορολογία από το πρώτο ευρώ, που για κάποιο λόγο φαίνεται να την αγνοούν στους υπολογισμούς τους από την κυβέρνηση.

    Ένα άλλο πρόβλημα της επιλογής του κατώτατου μισθού (και μάλιστα όχι μόνον του σημερινού των 780 ευρώ, αλλά κάθε επόμενου κατώτατου μισθού) ως αυθαίρετης βάσης για το «πόσα πρέπει οπωσδήποτε να κερδίζει» ο επαγγελματίας, είναι η εντελώς διαφορετική δομή των ασφαλιστικών εισφορών στα εισοδήματα μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία. Όταν λοιπόν ο κατώτατος μισθός κατά νόμο είναι 780 ευρώ, αυτό είναι ΠΡΟ της αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου, που για το 2023 ανέρχονται σε 13,87% επί του ποσού αυτού. Δηλαδή το καθαρό ποσό κατώτατου μισθού είναι όχι 780 ευρώ, αλλά 671,84 ευρώ. Αυτό είναι και το φορολογητέο εισόδημα του μισθωτού. Αντιθέτως όμως, το νομοσχέδιο εκκινεί από τη λογική ότι 780 ευρώ είναι το φορολογητέο εισόδημα του μισθωτού και βάζει τον ελεύθερο επαγγελματία να έχει ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 780 x 14 = 10.920 ευρώ. Κανονικά τα 780 ευρώ ΚΑΘΑΡΟΥ εισοδήματος αντιστοιχούν σε (780/0,8613)=905,61 ευρώ! Πρόκειται για σοβαρότατη στρέβλωση που οδηγεί (όπως θα αποδειχθεί παρακάτω) σε τεράστιες αδικίες.

    Ο δε μισθωτός έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να του πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά τα 2/3 σχεδόν ο εργοδότης, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας τα πληρώνει μόνος του.

    Αν λοιπόν ληφθεί υπόψη, εκτός από το τέλος επιτηδεύματος, η φορολογία από το πρώτο ευρώ και η εντελώς διαφορετική δομή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε σχέση με τους μισθωτούς, καταλήγουμε σε εξωφρενική φορολογική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών ήδη από το ΒΑΣΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ που δέχεται το νομοσχέδιο. Κι αυτό διότι τόσο η φορολογία από το πρώτο ευρώ, όσο και η διαφορετική δομή ασφαλιστικών εισφορών καθιστούν, από κοινού και με το τέλος επιτηδεύματος, τα 10.920 ευρώ του βασικού μοντέλου ένα μέγεθος που δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την πραγματική φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος αυτού σε έναν μισθωτό. Ο πολύς κόσμος νομίζει ότι «έλα μωρέ, θα τους φορολογήσουν για 11.000 ευρώ και κάτι έγινε, σιγά μην δεν τα βγάζουν αυτά», όμως τα πράγματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΤΣΙ. Στην πραγματικότητα ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογηθεί για ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, αν θέλουμε να αντιστοιχήσουμε ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΣ και ασφαλιστικώς το εισόδημα αυτό με το εισόδημα του μισθωτού.

    Τα πράγματα λοιπόν έχουν αναλυτικά ως εξής:

    Πρώτον, στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ κατάσταση, πριν δηλαδή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου και λαμβάνοντας ως βασικό ύψος αφορολογήτου τον μισθωτό με δύο παιδιά (1.120 ευρώ απαλλαγή φόρου, που με τους σημερινούς συντελεστές σημαίνει αφορολόγητο 11.000 ευρώ).

    Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα το τέλος επιτηδεύματος είναι 650 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας με δύο παιδιά φορολογείται όσο ο μισθωτός που έχει εισόδημα άνω των 11.000 ευρώ 650/0,22 = 2.954,55 ευρώ, δηλαδή συνολικό εισόδημα. Προστιθεμένων και των 11.000 ευρώ αφορολογήτου, καταλήγουμε ότι το τέλος επιτηδεύματος εξομοίωνε ήδη ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ τον επαγγελματία με μισθωτό με δύο παιδιά που έχει ετήσιο ΚΑΘΑΡΟ εισόδημα 13.954,55 ευρώ! Το καθαρό αυτό φορολογητέο εισόδημα μισθωτού, με το οποίο εξισώνει ο νομοθέτης φορολογικώς των επαγγελματία δια του τέλους επιτηδεύματος, είναι ΗΔΗ πολύ πιο πάνω από το «ελάχιστο» που θέλει σήμερα να του επιβάλει, δηλαδή 10.920 ευρώ. Ήδη δηλαδή, το τέλος επιτηδεύματος σημαίνει ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ΜΙΣΘΩΤΟΥ ύψους 13.954,55 ευρώ!

    Αν σε αυτό το ΚΑΘΑΡΟ εισόδημα μισθωτού προσθέσουμε και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου ύψους 13,87% – άρα τα 13.954,55 ευρώ είναι το 86,13% του μικτού μισθού), αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος αντιστοιχεί φορολογικώς σε ακαθάριστο μικτό ετήσιο μισθό ύψους (13.954.55/0,8613 =) 16.201,72 ευρώ! Δηλαδή μηνιαίως 1.157,27 στον ιδιωτικό τομέα (δια 14) ή 1.350,14 στον δημόσιο τομέα (δια 12).

    Αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος μισθός στις αρχές του 2023 είχε υπολογιστί από το Εργάνη σε 1.176 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος ως έχει σήμερα ΗΔΗ φορολογεί τον επαγγελματία περίπου στον μέσο μισθό ή και περισσότερο – αν ο μέσος μισθός υπολογιστεί δια 12 (δεν γνωρίζω πώς τον υπολογίζει το Εργάνη)!

    Είναι λοιπόν εντελώς παραπλανητική η δοξασία ότι τάχα οι επαγγελματίες δεν «δηλώνουν ούτε τον κατώτατο μισθό». Μπορεί να μην τον δηλώνουν, αλλά ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ για πολύ περισσότερο από τον κατώτατο μισθό. Φορολογούνται για τον ΜΕΣΟ μισθό και ίσως και περισσότερο! Κι αυτό διότι το τέλος επιτηδεύματος κατά κάποιο τρόπο (όπως και η φορολογία από το πρώτο ευρώ) ήδη «φορολογεί την (τεκμαιρόμενη) φοροδιαφυγή». Και άρα ήδη κάνει αυτό που υποτίθεται ότι θέλει να κάνει το νομοσχέδιο!

    Αυτός λοιπόν είναι ο βασικός λόγος εξέγερσης των επαγγελματιών. Διότι η πραγματική τους επιβάρυνση με όρους φοροδοτικής ικανότητας – που προϋποθέτει μια απαλλαγή για ελάχιστη κάλυψη των βιοτικών αναγκών – είναι ήδη ανώτερη από αυτή που θέλει να επιβάλει το νομοσχέδιο. Και όσοι δεν έχουν εξεγερθεί ακόμη, είναι διότι δεν έχουν καταλάβει το νομοσχέδιο.

    Δεύτερον: Πάμε τώρα να δούμε την κατάσταση όπως την διαμορφώνει το νομοσχέδιο.

    Με το νομοσχέδιο ο επαγγελματίας επιβαρύνεται με τέλος επιτηδεύματος 487,50 ευρώ. Το βασικό ποσό ελάχιστου (καθαρού!) εισοδήματος των 780 ευρώ επί 14 (! – άλλη εξωφρενικά άσχετη με την πραγματικότητα παραδοχή) κάνει 10.920 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι «καταναλώνεται» όλη η αρχική φορολογική κλίμακα (0-10.000 ευρώ) με φορολογία 9% και το ελάχιστο εισόδημα «μπαίνει» και στην κλίμακα του 22% (10.000-20.000 ευρώ). Από την κλίμακα του 9% προστίθενται λοιπόν στο τέλος επιτηδεύματος 900 ευρώ και από την κλίμακα του 22% προστίθενται άλλα 920×22% = 202,40 ευρώ. Σύνολο επιβάρυνσης: 1.589,90 ευρώ.

    Αν θέλουμε να βρούμε σε τι εισόδημα που φορολογείται με 22% αντιστοιχεί αυτός ο φόρος (ώστε να προστεθεί στο αφορολόγητο των 11.000 ευρώ για τον μισθωτό με δύο παιδιά), διαιρουμε 1.589,90/0,22 = 18.226,82 ευρώ.

    Δηλαδή το νομοσχέδιο αυξάνει τη φορολογική αντιμετώπιση του επαγγελματία, σε συσχέτιση με τον μισθωτό, από 13.954,55 ευρώ σε 18.226,82 ευρώ ΚΑΘΑΡΟΥ εισοδήματος μισθωτού με δύο παιδιά. 1.511,57 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 1.763,50 για τον δημόσιο τομέα!

    Το ποσό αυτό αυξάνεται ακόμη περισσότερο, εάν θέλουμε να πάμε στον ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ μισθό, δηλαδή στον μισθό πριν από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου ύψους 13,87%. Διαιρώντας πάλι με 0,8613 (100%-13,87%) το ποσό του μικτού μισθού, καταλήγουμε σε φορολογικό ισοδύναμο ακαθάριστων αποδοχών μισθωτού με δύο παιδιά ίσο με: 18.226,82/0,8613 = 21.161,99 ευρώ! Σε μηνιαίο αυτό μας κάνει 1.511,57 μικτό μισθό ιδιωτικού τομέα (δια 14) και 1.763,50 μικτό μηνιαίο μισθό του δημόσιου τομέα!

    Αυτό είναι το ποσό με το οποίο πρέπει στην πραγματικότητα να αντιστοιχήσετε, κυρίες και κύριοι συντάκτες του νομοσχεδίου, τη φορολογική επιβάρυνση που φέρνετε στην «αρχική – βασική» μορφή και όχι τα 780 ευρώ του «κατώτατου μισθού», μέγεθος που νοθεύεται ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ, όσο εξηγώ παραπάνω, εξαιτίας του αφορολόγητου των μισθωτών και της εσωτερικής αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών από αυτό. Ακόμη και τα 1.511,57 μικτός μηνιαίος μισθός του ιδιωτικού τομέα, στα οποία αντιστοιχεί φορολογικώς το ελάχιστο τεκμαιρόμενο εισόδημα των δήθεν «780 ευρώ επί 14», είναι σχεδόν το ΔΙΠΛΑΣΙΟ από τον κατώτατο μισθό.

    Αν τώρα θέλουμε να αντιστοιχίσουμε τα 18.226,82 ευρώ καθαρού εισοδήματος μισθωτού με δύο παιδία στις ασφαλιστικές εισφορές κατώτατης κλάσης (1ης) του ελεύθερου επαγγελματία και ΧΩΡΙΣ να λάβουμε υπόψη μας τη νέα αύξηση, λόγω πληθωρισμού, από 1-1-2024, αυτές είναι (σε όσους θα έχουν και εφάπαξ και επικουρικό) 311,52 μηνιαίως επί 12 ίσον 3.738,24. Συνολικώς δηλαδή, ο ελεύθερος επαγγελματίας, για να έχει το ισοδύναμο φορολογικό και ασφαλιστικό στάτους του μισθωτού, πρέπει να βγάζει 18.226,82+3.738,24 = 21.965,09 ευρώ, δηλαδή μηνιαίως 1.830,42 ευρώ. Δηλαδή ΔΙΑ 12, καθότι εμείς ΔΕΝ έχουμε δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων! Με τον παλιό Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) 50% των δικηγόρων, αυτό σημαίνει ότι υποθέτετε βρέξει-χιονίσει για τον δικηγόρο μικτά έσοδα το μήνα (και τον ανενεργό Αύγουστο!) 3.660,84 ευρώ!

    Ρωτήστε σας παρακαλώ γνωστούς και φίλους να δείτε πόσοι δικηγόροι είναι αυτοί που ΒΓΑΖΟΥΝ ακαθάριστα έσοδα 3.660,84 ευρώ το μήνα!

    Αυτό είναι το φορολογικό αντίστοιχο σε ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ έσοδα του «κατώτατου μισθού» που έχετε βάλει ως βάση του νομοσχεδίου! 3.660,84 ευρώ το μήνα ακαθάριστα έσοδα!

    Καταλαβαίνετε λοιπόν τώρα γιατί εξεγείρονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Διότι η νέα αυτή φορολογική επιβάρυνση είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΗ και θα οδηγήσει πραγματικά στο να «κλείσουν σπίτια». Αν όχι σπίτια, σίγουρα στο να κλείσουν βιβλία και στο να οδηγηθούν οι επαγγελματίες είτε στην παραοικονομία, είτε στη μετανάστευση.

    Καταλαβαίνετε γιατί το να λέτε ότι «δεν μπορεί να βγάζεις λιγότερα από τον μισθωτό σου» είναι καθαρή ΣΟΦΙΣΤΕΙΑ που δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογική-ασφαλιστική μεταχείριση του ενός και του άλλου επαγγελματία;

    Αντίστοιχοι και πολύ βαρύτεροι είναι οι υπολογισμοί για το προσαυξανόμενο, βάσει των λοιπών περιπτώσεων του άρθρου, ελάχιστο τεκμαιρόμενο εισόδημα.

    Συμπερασματικά, το νομοσχέδιο αυτό κινείται σε εντελώς λάθος και εξωπραγματική κατεύθυνση ήδη στον ΠΥΡΗΝΑ του και δεν είναι δεκτικό ΚΑΜΙΑΣ διόρθωσης. Πρέπει να αποσυρθεί!

    Καταλαβαίνω ότι είναι πρόβλημα ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά πάρα πολύ σε αυτό το νομοσχέδιο. Ότι τα έσοδα από το νομοσχέδιο (περί τα 600 εκ.) έχουν εγγραφεί ήδη στον προϋπολογισμό και ο προϋπολογισμός έχει πάει στην Κομισιόν. Νομίζω όμως ότι πρέπει να αλλάξει ΤΩΡΑ, προτού να είναι πολύ αργά για τους επαγγελματίες οικονομικά και πολιτικά για την κυβέρνηση.

    Ο κόσμος (ακόμη και οι επαγγελματίες) έχει (ακόμη) μεγάλη εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν φαντάζεται τι «κεραμίδα» θα του έρθει με τις προσαυξήσεις του ελάχιστου εισοδήματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά, όταν θα του έρχεται φόρος επτά και οκτώ και εννιά χιλιάδες ευρώ πραγματικά από το «πουθενά». Το σοκ του ΕΝΦΙΑ το 2014 θα μοιάζει με νοσταλγική ανάμνηση.

    Ας μελετήσει τα παραπάνω η κυβέρνηση προσεκτικά και, αν μη τι άλλο, ας μην σπεύσει να το καταθέσει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, όπως έχει ήδη εξαγγείλει.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:13 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΩ ΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΤΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ…ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ,ΔΗΛΩΝΩ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΤΙ ΒΓΑΖΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΡΥΦΟ…ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ???ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ…ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ…ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ??

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:17 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

    Καλημέρα σας, συνοψίζω τα βασικά προβλήματα του νομοσχεδίου:

    1. Ενώ ξεκινά σωστά επί της αρχής με βάση τον ελάχιστο μισθό, άντε και τις προσαυξήσεις των τριετιών, εν τούτοις στην συνέχεια η σύνδεση με τον υψηλότερο μισθό εργαζομένου της επιχείρησης και ειδικά με το σύνολο της μισθοδοσίας (10%) στην ουσία τιμωρεί τον επιχειρηματία και θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό (μειώνοντας έσοδα από ΕΦΚΑ, μισθοδοσία μισθωτών ή και αυξάνοντας την ανεργία και την μαύρη απασχόληση).

    2. Είναι εντελώς αυθαίρετο να μην συμπεριλαμβάνονται στα εισοδήματα που μειώνουν το τεκμαρτό εισόδημα (πηγές όπως τα ενοίκια ή τα μερίσματα).

    3. Η διάταξη για τις μονοπρόσωπες αφενός δεν είναι σαφής (δεν ξεκαθαρίζει αν εφαρμόζεται σε μονοπρόσωπες που έχουν συσταθεί μετά την διακοπή της ατομικής) αφετέρου αμφιβάλλω αν είναι και συνταγματική (αφού φορολογεί τους μονοπρόσωπους διαχειριστές ίδιας νομικής μορφής επιχείρησης με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το τί συνέβαινες στο παρελθόν). Επιπλέον είναι και άσκοπη διάταξη καθώς αν κάποιος το κάνει αυτό για να αποφύγει την τεκμαρτή φορολόγηση θα κάνει μία νομική μορφή του τύπου Ε.Ε. που έχει και απλογραφικά βιβλία αντί να κάνει π.χ. μονοπρόσωπη ΙΚΕ ή ΕΠΕ που έχει διπλογραφικά και συμβολαιογραφικά έξοδα. Εντελώς άχρηστη διάταξη που φανερώνει άγνοια βασικών πραγμάτων για το πως λειτουργεί μία επιχείρηση.

    Με εκτίμηση,

    –Δημήτρης Δούκας

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:17 | Ακρίτας

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Είναι προφανές πως ο Σύλλογος μας στηρίζει την προσπάθεια κάθε Κυβέρνησης να εξαλείψει την φοροδιαφυγή, πλην όμως, το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να αφήνει εκτός τους πραγματικούς φοροδιαφεύγοντες και θέτει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μετά κόπων και βασάνων, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις, προσπαθούν να επιβιώσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια για την συντήρηση και την επιβίωση τους. Ειδικότερα, με το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζεται ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού του φορολογητέου κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του αν δραστηριοποιούνται σε παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα ή παροχή υπηρεσιών, ενώ η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητας άσκησης των επαγγελμάτων. Η επιλογή του ετήσιου κατώτατου μισθού ως βάση για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σε κάθε περίπτωση λανθασμένη, αφού το Κράτος αντί να αναζητήσει πραγματικά δεδομένα ανά εμπορικό κλάδο, προβαίνει αυθαιρέτως στην ταύτιση δύο εντελώς διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, των μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών. Σε ότι αφορά την προσαύξηση του τεκμαρτού κέρδους, βασίζεται η φορολογική υποχρέωση εκάστου ελεύθερου επαγγελματία από το τζίρο των συναδέλφων του, δημιουργώντας έτσι φορολογικά αντικίνητρα, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό τιμωρούνται οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αναφερόμενη δε στο νομοσχέδιο ανατροπή των τεκμηρίων καθίσταται σχεδόν απίθανη, ενώ οι απαλλαγές και τα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. Εν κατακλείδι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων εκτιμά πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί αβίαστα σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και αφανισμό τους πιο αδύναμους οικονομικά ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Σύλλογος μας χαρακτηρίζει αναγκαία την λήψη μέτρων για το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ωστόσο αυτά δεν πρέπει να έχουν τη μορφή τιμωρίας, θεωρώντας πως απαιτείται η θέσπιση ενός δίκαιου και ισοβαρή φορολογικού νόμου, όπου θα προωθείται το μοντέλο των στοχευμένων ελέγχων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και ουσιαστικών κινήτρων για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:03 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

    Καλημέρα σας, πότε θα είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ η εφαρμογή που θα εμφανίζει τους Μ.Ο. των ΚΑΔ, και πως θα ισχύσει η διάταξη του νομοσχεδίου από φέτος (2023) όταν ήδη αυτό που γράφει δεν ισχύει (δηλ. ότι η σχετική ανακοίνωση θα έχει αναρτηθεί στην σελίδα της ΑΑΔΕ δύο μήνες μετά την λήξη των υποβολών των εισοδημάτων της προηγουμένης χρήσεως – 2022);

    Με εκτίμηση,

    –Δημήτρης Δούκας

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:12 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

    Καλημέρα σας, τι συμβαίνει με όσους ΕΕ φορολογούνται σαν μισθωτοί; Εξαιρούνται του άρθρου;

    Με εκτίμηση,

    –Δημήτρης Δούκας

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:45 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΣ

    Αφού εξαθλίωσαν τους μικρομεσαίους Έλληνες τα τελευταία χρόνια με τις μνημονιακές πολιτικές που υποστήριξαν , τώρα τους κατηγορούν ότι αυτοί , πως είναι δυνατόν !, να παραμένουν σε εξαθλίωση ή να προσπαθούν να επιβιώσουν με τα λίγα!
    Πρόκληση είναι, να βαπτίζουν ασυνεπείς φορολογικά και φοροφυγάδες – κλέφτες όλους όσους έχουν και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα (έσοδα – έξοδα) κάτω από 10000€, που είναι 500000 πολίτες. Γιατί δεν καταλαβαίνουν στο οικονομικό επιτελείο, ότι η πλειοψηφία των Ελ . Επαγγελματιών με ατομικές επιχειρήσεις, μένουν με τους γέρους γονείς τους , ή έχουν άλλα μικροεισοδήματα από αγροτικά ή ενοίκια και παρόλα αυτά διατηρούν επιχειρήσεις που συμπληρώνουν το εισόδημά τους.
    Πρόκληση είναι, ότι έχουν απομακρυνθεί και δεν αφουγκράζονται την κοινωνία την οποία κυβερνούν.
    Πρόκληση είναι, η στοχοποίηση, η εξαπόλυση κατηγοριών και η προσπάθεια επιβολής τιμωρίας σε 500000 Έλληνες Ελεύθερους Επαγγελματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν με τις οικογένειές τους.
    Πρόκληση είναι, η πολιτική ηγεσία να προσπαθεί με την πολιτική και τις δηλώσεις τις, να στρέψει ομάδες Ελλήνων πολιτών εναντίον άλλων ομάδων Ελλήνων πολιτών, αντί να εργάζεται για να υπάρχει ομόνοια , ενωτικό κλίμα και προκοπή στη χώρα.
    Πρόκληση είναι είναι να χαρίζουν τα χρέη μεγάλων επιχειρήσεων, με τις πολιτικές τους να μένει αλώβητη η μεγάλη φοροδιαφυγή και να αφήνουν αφορολόγητα υπερκέρδη μεγάλων εταιρειών.
    Πρόκληση είναι, να ακούμε από την πολιτική ηγεσία ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή με την επιβολή επιπλέον φορολογίας στις μικρές ατομικές επιχειρήσεις.
    Πρόκληση είναι, να μη διακρίνουν τους μικρούς τίμιους ελεύθερους επαγγελματίες ρίχνοντάς τους αυτούς στην «πυρά» από τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες «φαντάσματα» της μαύρης εργασίας που δεν είναι στα μητρώα της ΑΑΔΕ. Αυτοί θα μείνουν αλώβητοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το μαύρο χρήμα που κυκλοφορούν, αγγίζει τα 40 δις το έτος και αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ . Αυτοί μαζί με τις πολύ μεγάλες εταιρείες που φοροδιαφεύγουν , σε συνδυασμό με τα αφορολόγητα υπερκέρδη εταιρειών είναι ο κύριος λόγος του ελλείμματος εσόδων του κράτους.
    Πρόκληση είναι, τα οικονομικά των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τα αστρονομικά χρέη σε τραπεζικά δάνεια, κόμματα που κυβερνούν εδώ και 50 χρόνια και έχουν καταχρεώσει το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες πολίτες για τα επόμενα 100 χρόνια.
    Πρόκληση είναι, η υφαρπαγή της ψήφου των 500000 Ελλήνων Αυτοαπασχολούμενων πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές και η εξαπάτησή τους τώρα.

    Ζητώ την άμεση απόσυρση,
    του κατάφωρα άδικου και αντισυνταγματικού νομοσχεδίου. Προτείνω την
    κατάργηση των τεκμηρίων εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος και την
    επέκταση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Για τη φοροδιαφυγή και την πάταξή της, υπάρχουν άλλες μέθοδοι όπως ηλεκτρονικά εργαλεία, και οι νέες τεχνολογίες, ( POS, mydata ) τα οποία είναι διαθέσιμα και σε συνδυασμό με τις προεκλογικές της εξαγγελίες για προσλήψεις προσωπικού στην ΑΑΔΕ.

    To Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα , βλάπτει την κοινωνία – κοινωνική συνοχή ( η μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης) και στο τέλος θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα. Και το πιο κορυφαίο : Είναι εντελώς αντίθετο στις αρχές και στις αξίες μιας κάποτε φιλελεύθερης και φιλολαϊκής δημοκρατικής παράταξης.
    Δυστυχώς για τους φίλους Νεοδημοκράτες, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια (εδώ και χρόνια) «η απροκατάληπτη εθνική παράταξη που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του τόπου με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του έθνους και του λαού».

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:08 | Νίκος

    Να μην ισχύσει το νέο φορολογικό για το 2023.Να αλλάξει η κλίμακα προσαυξησης σε 5% ανά 10.000€ διαφοράς από το ΜΟ του ΚΑΔ για να είναι πιο ομαλή και να μη δημιουργεί πιθανότητες ακραίας υπερφορολόγησης ειδικά στις παραγωγικές επιχειρήσεις που έχουν μικρότερα περιθώρια κέρδους ή να την καταργήσετε εντελώς.
    Κατά τα λοιπά το άρθρο 13 πιστεύω κι εγώ πως είναι αναχρονιστικό και άδικο. Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το φορολογικό στο τέλος της χρονιάς χωρίς προειδοποίηση και να απαιτεί να ισχύσει αναδρομικά είναι απαράδεκτη. Κάθε τέτοια αλλαγή πρέπει να γίνεται εγκαίρως ώστε να ενσωματωθεί στα οικονομικά πλάνα αλλιώς είναι ληστρική και πλήττει την υγειή επιχειρηματικότητα.
    Τέλος για όποιον έχει πιστέψει στην πάταξη της φοροδιαφυγής με τα ηλεκτρονικά μέσα και από τη μία σαν επιχείρηση τα έχει υιοθετήσει όλα και από την άλλη σαν καταναλωτής απαιτεί απόδειξη και χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά πλαστικό χρήμα αυτή η εξέλιξη καθώς και η ρητορική Χατζηδάκη κ ΥΠΟΙΚ στα ΜΜΕ είναι εξοργιστική κ απογοητευτική για τις προσδοκίες που είχαμε από την παρούσα κυβέρνηση.
    Αν ο προυπολογισμός χρειάζεται αυτά τα 600 εκατομύρια είναι πιο ανεκτό να ισχύσει το τέλος επιτηδεύματος για άλλη μια χρονιά γιατι είναι υπολογισμένη επιβάρυνση για το 2023.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:16 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

    Καλημέρα σας, ατυχέστατη η σύνδεση του τεκμαρτού με τα κόστη μισθοδοσίας. Τόσο ώς προς τον μέγιστο μικτό μισθό όσο και κυρίως με το 10% του συνολικού κόστους της μισθοδοσίας. Με τον τρόπο αυτό θα ενθαρρύνετε να δηλώνονται χαμηλότερες αμοιβές (και με τον τρόπο αυτό να έρχεστε σε σύγκρουση με την επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού περί αυξήσεων του μέσου μισθού στην τετραετία) είτε επίσημα είτε και ανεπίσημα (και μειώνοντας έτσι τα έσοδα του ΕΦΚΑ αλλά και την φορολογία των μισθωτών).

    Ειλικρινά όποιος το σκέφθηκε αυτό δεν έχει ιδέα του πως λειτουργεί μία επιχείρηση!

    Ως προς το πρώτο σκέλος και αυτό στερείται βάσης. Γιατί θα πρέπει ο επιχειρηματίας να «αμείβεται» τουλάχιστον όσο ο υψηλότερα αμειβόμενος εργαζόμενός του; Ο επιχειρηματίας έχει μία επιχείρηση η οποία έχει συγκεκριμένες μεθόδους αποτίμησης. Αυτή η αποτίμηση είναι και η περιουσία του επιχειρηματία ειδικά όταν μιλάμε για επιχείρηση που απασχολεί εργαζομένους. Μπορεί ένας επιχειρηματίας να επιδοτεί τον εαυτό του γιατί διαθέτει εισοδήματα από πηγές που το νομοσχέδιο εξαιρεί (π.χ. μερίσματα ή ενοίκα) με σκοπό να αναπτύξει την επιχείρησή του και να την καταστήσει ανταγωνιστική. Για ποιό λόγο θα έρθει αυθαίρετα ένας νόμος και θα του επιβάλει και πρόστιμο (γιατί περί αυτού στην ουσία πρόκειται, πρόστιμο υποβάλετε).

    Ατυχέστατη διάταξη που θα πρέπει να απαλειφθεί πλήρως, ειδικά ως προς το 10% της μισθοδοσίας.

    Με εκτίμηση,

    –Δημήτρης Δούκας

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:21 | Γιώργος Αλεξόπουλος

    Από 1/1/24 η κατώτατη εισφορά πάει στα 300 ευρώ. Με πολύ πρόχειρο υπολογισμό αν αυτό το ποσό δεν αφαιρείται ώστε να μην φορολογείται (βλέπε τεκμαρτό κέρδος) τότε η πραγματική μηνιαία επιβάρυνση είναι από 354 ως 366 ευρώ στη βάση του φόρου 9% ως 22% με προκαταβολή φόρου. Κοινώς από 324 ως 792 ευρώ ετησίως επιπλέον φόρος επάνω στο ποσό του ΕΦΚΑ που δεν εκπίπτει. Δεν έχει λογική η φορολόγηση με τεκμήρια να μην αναγνωρίζει δαπάνες και ιδιαίτερα αυτή προς τον ΕΦΚΑ η οποία είναι αδιαμφισβήτητη καθώς κατατίθεται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από τον ελεύθερο επαγγελματία στα ταμεία του κράτους και κακά τα ψέματα, αποτελεί έμμεση ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ του ελεύθερου επαγγελματία καθώς τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν συντάξεις άλλων και δεν πάνε σε κάποιον ατομικό «κουμπαρά». Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ΦΟΡΟ ΕΠΙ ΦΟΡΟΥ δημιουργώντας έτσι το εξής απίθανο: Το μη καταργούμενο τέλος επιτηδεύματος που αντιστοιχεί σε φορολογητέο εισόδημα μισθωτού ύψους 14.500 ευρώ. Ασφαλιστικές εισφορές πρώτης κατηγορίας 3.600 ευρώ ΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥ μεσοσταθμικά περί τα 500 ευρώ. Στα παραπάνω προστίθεται ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 27,5% για το φορολογικό έτος 2023 και μετά πάλι 50%. Κοινώς έχουμε: Τέλος επιτηδεύματος + ΦΟΡΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΩΣ ΔΑΠΑΝΗ X ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 27,5%. Πιστεύω ότι ο καθένας είναι σε θέση να αντιληφθεί πόσο άδικο είναι όλο αυτο.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:54 | ΝΙΚΟΣ

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ MYDATA ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΤΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΑΣ.

    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΤΛ???
    ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ) ΚΑΙ ΡΗΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΩΝ 900 ΕΚΑΤΟΜ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΘΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΤΛ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΩΘΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!!!!!!

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:55 | Ευαγγελία Κυριαζοπούλου

    Ζητούμε:
    Για τα Κ.Ξ.Γ όπου ο τζίρος τους είναι κάτω από το τεκμαρτό, να φορολογούνται με ανώτατο ποσό τον τζίρο τους
    Την κατάργηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε πόλεις κάτω των 30.000 κατοίκων
    Να μην ισχύει η φορολογία σχετικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου
    Στα Κ.Ξ.Γ το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα να υπολογίζεται για 10 μήνες εργασία και όχι για 12 διότι είμαστε κλειστοί τουλάχιστον 2 μήνες/ έτος
    Να μην ισχύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το έτος 2023
    Να μην ισχύει διάταξη σχετικά με την παλαιότητα της λειτουργίας των Κ.Ξ.Γ που επιβαρύνει την φορολόγηση
    Να λάβετε υπόψιν ότι ο πραγματικός τζίρος για πολλά Κ.Ξ.Γ είναι κάτω των 10.000€
    Να λαμβάνετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος πενταετίας του τζίρου και εάν ξεπερνά το όριο, να μην ισχύει το τεκμήριο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:07 | ΒΑΣΙΛΗΣ Π.

    Δεν θα αναφερθώ σε επιμέρους ζητήματα του άρθρου , όχι γιατί δεν έχω επιχειρήματα ( έχω πάρα πολλά , απέναντι στα ψέμματα που ακούω καθημερινά ) αλλά γιατί έχουν χιλιοειπωθεί . Ένα θα πω μόνο . Αυτό το άρθρο , όσες αλλαγές και να γίνουν , όσες διορθώσεις και να γίνουν πάντα άδικο θα είναι , γιατί οι εξαιρέσεις που πρέπει να πιάσετε είναι άπειρες . Ζευγάρι εε είμαστε και με αυτό το άρθρο , μας φορολογούν για κέρδη 30.000 ευρώ , μόνο απο την εργασία μας .Εξωφρενικό . Τα υπόλοιπα εισοδήματα που έχουμε που μας τα φορολογούν αυτοτελώς , δεν συνεισφέρουν στην επιβίωση μας μάλλον , αλλά τα χρήματα αυτά τα δέχονται όταν πληρώνουμε εφορία , ΕΦΚΑ , ΕΝΦΙΑ, σούπερ μάρκετ . Παραλογισμός . Οικογένειες ολόκληρες που ζουν με μία σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ , αυτοί που ζουν με επιδόματα ή αναπηρικές συντάξεις , αυτοί που ζουν με ταμείο ανεργίας , θα ρωτήσω όπως μας ρωτάτε και εσείς : μα πως ζουν; . Στόχος είναι ένας . Το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων . Για αυτό τον λόγο αυτο το άρθρο δεν διορθώνεται , καταργείται .

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 12:09 | ΑΝΝΑΜΠΕΛΛΑ

    ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΟ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

    ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΑ ΕΞΗΣ .
    ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
    ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΕΤΩΝ . ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΚΤΙΜΑΤΑΙ .

    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΗΜΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ , ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ , ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ. ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ , ΟΠΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΟΠΩΣ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ, ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΛΠ. ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟΥ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ , ΗΤΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΔΙΚ . ΣΥΝΗΘΩΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΕΤΗ ! ΣΥΝΕΠΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ , ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΜΕ , ΑΛΛΑ ΒΟΗΘΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ . ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΚΤΙΜΑΤΑΙ

    ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ , ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΔΕΙΕΣ, ΔΩΡΑ. ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΡΩΤΗΘΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΚΤΙΜΑΤΑΙ .

    ΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ , ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ , ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΟΙΚΙΟ , ΝΑ ΔΙΑΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ . ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΡΩΤΗΘΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΚΤΙΜΑΤΑΙ .

    ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ , ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΕΘΑ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ . ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΙΣΩΝΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ;

    ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ , ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟ. ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙΣΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΚΤΙΜΑΤΑΙ .

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ: ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ; ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΕΙΣ , ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

    ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΕ «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» , ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΕΝΔΟΤΟΙ .ΕΝΑΙ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ

    ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΛΑΔΟ ΜΟΝΟ
    ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 11:41 | Κωνσταντίνα

    Πως είναι δυνατόν να απαιτείτε ίδιο κέρδος για μια επιχειρηματική δραστηριότητα με έδρα τη Γλυφάδα ή την Εκάλη και για μια ίδια επιχείρηση με έδρα την Κυψέλη ή τα Σεπόλια? Ομοίως θεωρείτε ότι υπάρχει κοινό κέρδος σε μια επιχείρηση στην Αθήνα και σε μια σε μια επαρχιακή πόλη? Σοβαρά τώρα δεν έχετε αυτά τα στοιχεία? Παράλληλα τα έξοδα της επιχείρησης (ενοίκιο, αναλώσιμα) έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία δυο χρόνια και κυρίως στις μεγάλες πόλεις με αποτέλεσμα να έχουμε τζίρο αλλά όχι κέρδος. Γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη και άλλες πηγές εισοδημάτων (πχ είσπραξη ενοικίου)? Εδώ και 14 χρόνια που δραστηριοποιούμαι δεν έχω σταθερή αύξηση 10% στα κέρδη ανά τριετία. Αντίθετα , έχω αρκετά σκαμπανεβάσματα ανάλογα την περίοδο. Σκεφτείτε λίγο τι έχουμε περάσει από το τότε που έκανα έναρξη. Και ποίος ξέρει τι άλλο θα μας συμβεί στο μέλλον ??!! Διαβάζοντας αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου μου δίνεται η εντύπωση ότι όλα τα παραπάνω δεν τα γνωρίζετε(πράγμα που το θεωρώ απίθανο) ή εσκεμμένα τα αγνοείτε . Τα οριζόντια μέτρα που θέλετε να περάσετε δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και σίγουρα δεν αποτελούν καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 11:46 | ΚΑΤΡΑ ΠΑΣΧΑΛΙΆ

    ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΌΣΥΡΣΗ

    ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕ να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους ΜΕΤΑ από ΑΠΌΣΥΡΣΗ του νομοσχεδίου.