1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:19 | Θεοδωρος Θεοδωριδης

    Κυριοι
    Υπουργοί της Οικονομίας δεν ειναι δυνατον ενας συνταξιούχος των 19000
    ευρώ να πληρώνει απο τισ 12000 που ειναι αφορολόγητα εως τισ 19000
    27% φορο να ειναι στην ιδια κλιμακα με τον ελεύθερο επογγελματια,μας εχει γονατίσει αυτη η ψιλή φορόλογια.
    Τοα αυτο με αυτά το καταραμενα τελοι κυκλοφορείας,μολις οδηγας ενα αυτοκίνητο με μεγαλητερη ασφαλεια πρεπει να πληρώνεις τα μαλλια τις
    κεφαλής σου γιατι εκανες το λάθος να αγοράσεις ενα οχημα μεγάλων κυβικών.
    Και το ποθεν εσχες το αποδείξαμε ,και ΦΠΑ πληρωσα και ειδικο τέλος ταξινόμησης.
    Αυτη ειναι η τιμωρια να πληρώνουμε τοσα ευρώ σαν συνταξιούχοι

    Ευχαριστώ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | ΓΙΩΡΓΟΣ Β

    Κυριοι,
    Οπως ανακοινωθηκε απο του χρόνου ολες οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλονται ηλεκρονικά.
    Πολύ ωραία.
    Να βγεί ο Πρωθηπουργός ή ο Υπουργός Οικονομικών και να ξεκαθαρίσουν ορθά κοφτά ορισμένα πράγαματα π.χ.
    1. Ορισμός καποιου αφορολόγιτου ποσού για όλο τον κόσμο με ή χωρίς αποδέιξεις.
    2. Ολες οι φορολογικές δηλώσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα θα θεωρούνται αληθινές.
    3. θα γίνεται ελεγχος από τον ΣΔΟΕ και λοιπούς εφοριακούς και οποιος βρεθεί ότι εχει κανει ψεύτικη δήλωση θα πληρώνει βαρύ προστημο,θα κλείνει το μαγαζί ή η επειχείρηση για αρκετό διάστημα και θα γίνεται γνωστός ο λόγος για τον οποίο εγιναν τα παραπάνω.
    Ολοι κλέβουν γιατί απλά μπορούν.
    Δεν γίνεται έλεγχος από κανένα και για τίποτα ξεφραγο αμπελι.
    Κοψτε κεφάλια για να μην διανοείται κανείς να υποβάλει ψευτικη φορολογική δήλωση.
    Τα πράγματα ειναι απλά αρκεί να το θελήσει η πολιτική υγεσία και να μην χαειδεύει αυτιά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:14 | Kostas

    Για να φτιάξετε την Ελληνική Οικονομία ΟΛΟΙ ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αλλά δεν τολμάτε.Εάν εγώ κλέψω χρήματα θα με κλείσετε στη φυλακή και θα μου κατασχέσετε ότι περιουσιακά στοιχεία έχω. Όλους αυτούς που τόσα χρόνια κλέβουν το Ελληνικό Κράτος τι τους έχετε κάνει; απολύτως τίποτα. Πιάστε όλους αυτούς ημέτερους και ξένους που καλύπτονται τάχα από κάποια ασυλία, μη τους βάλετε φυλακή γιατί θα τους πληρώνουμε τον ύπνο και το φαγητό, αλλά κατασχέστε όλη την αποκτηθείσα παράνομα περιουσία τους σε όλους τους συγγενείς και φίλους που την έχουν μεταβιβάσει για να μη φαίνεται στο όνομά τους. Μειώστε δραστικά τους μισθούς των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν ξέρω τι το εξαιρετικό προσφέρουν για να έχουν αυτούς τους μισθούς. Και εμείς έχουμε ανάλογα προσόντα αλλά δεν έχουμε τέτοιους μισθούς. Άλλωστε το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι το ζητούν αυξήσεις για τα προιόντα των επιχειρήσεων που εργάζονται. Μειώστε δραστικά τους μισθούς σας μιας και έχετε ατέλεια σχεδόν στα πάντα, μη στενοχωριέστε τον επόμενο προεκλογικό σας αγώνα εμείς θα τον πληρώσουμε πάλι.Ποιός κάνει κουμάντο σε αυτή τη χώρα ο Προθυπουργός ή οι Τράπεζες; Ο Προθυπουργός ή οι δέκα μετρημένοι στα δάχτυλα που έχουν όλο το χρήμα στα χέρια τους; Απαγόρευση σε όλους εξαγωγής συναλλάγματος στο εξωτερικό, μόνο σε αυτούς που κάνουν αποδεδειγμένα εισαγωγές, και όχι εισαγωγές μπλόφα. ΌΛοι οι μετανάστες που εργάζονται να ασφαλιστούν για να πληρώνουν τις εισφορές τους. Έλεγχος στα παζάρια όλων ημεδαπών και αλλοδαπών. Κυνήγημα των μικροπολιτών έξω από τα κεντρικά καταστήματα που πληρώρουν στο Κράτος τα πάντα. Μακριά από τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες των συνοικιών που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αντιμετωπίζουν μονίμως οικονομικά προβλήματα, γιατί μόνο αυτοί πληρώνουν τελικά τη νύφη σαν οι πιό αδύναμοι κρίκοι(πιστεύω πως γίνομαι κατανοητος), πόσο να πληρώσουν ακόμη τις ατασθαλείες των ….. Θέλετε και άλλα; Φτιάξτε αυτά και θα δείτε πόσα ευρώ θα μαζέψετε για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΨΥΧΗ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:11 | marinosn

    ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑ-
    ΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 10% ΣΤΗΝ ΑΦ-ΑΠΑΞ ΕΞΩΦΛΗΣΗ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ Η ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΠΡΕΠΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΗΤΟ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΑ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΤΣΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΚΙΑ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ 50% !!!
    ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΣΟΣΑ 300.000,00 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ 150.000,00!!!
    Η ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 25.000,00 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑ 1.000,00 ΕΥΡΩ , ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟ 12.000,00 ΕΩΣ 18.000,00 ΕΥΡΩ , ΜΕ 27% ΦΟΡΟ!!!
    ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟ!!!!!
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΟΡΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ Ε.Π.Ε ΟΠΩΣ ΤΙΣ Ο.Ε ΤΟ 50% ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:03 | ΒΑΣΙΛΗΣ Τ.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    Διαβαζωντας τοση ωρα τις αποψεις των συμπολιτων μου περι φορολογιας
    και του τη θελετε να κανετε
    η αποψη μου ειναι η εξης:
    Για να φορολογισης τον ελληνα πολιτη (στο μεγαλυτερο ποσοστο ειμασται
    μισθωτοι) θα πρεπει να μας δωσεις κινητρα ωστε η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ μας δυναμη
    να ειναι τουλαχιστον »αξιοπρεπεις».
    Μηπως εχετε δει τις τιμες τον ελληνικων προιοντων στα super market;
    δεστε τα και θα καταλαβεται τη λεω……(συγκριση με τα ξενα)
    Απλη λογικη χρειαζεται για να δειτε τι γινετε.
    Οσο για τις αποδειξης βρειτε μου(στην πλειοψηφεια)ελληνα πολιτη που να εχει τοσο μεγαλη αγοραστικη-καταναλωτικη δυναμη ωστε να σας φερει
    αποδειξης τετοιου ποσου (χιλιαρικα ευρω).
    Και κατι τελευταιο
    ΣΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟΣ-ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΦΤΑΙΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΩΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ;
    Η ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ
    ΜΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ;
    ΡΩΤΑΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ………

    Με εκτικηση βασιλης

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:13 | ΓιώργοςΖ

    ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΠΟ ΤΙς ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    Α’ ΚΛΙΜΑΚΙΟ 12000? ΟΛΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.
    Β’ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ κλπ.
    ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ (καταθεσεις, ακίνητα, μετοχές, τα πάντα)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | Πανταζής Κούρτης

    Γλυφάδα 29-12-2009

    Η ενιαία, τιμαριθμιποιημένη, προοδευτική κλίμακα φορολόγησης είναι δίκαιη, είναι απολύτως σωστή και έχει την πλήρη αποδοχή από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οι διάφορες φοροαπαλλαγές δόθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για διάφορες σκοπιμότητες, καιρός είναι να σταματήσουν. Είναι άδικο, όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι στις φορολογικές μας υποχρεώσεις. Για σκεφθείτε τι τεράστια ποσά από πωλήσεις ακινήτων και άλλων συναλλαγών διαφεύγουν τελείως της φορολόγησης? Τουλάχιστον στις αντιπαροχές καταβάλλεται τώρα από τους ιδιοκτήτες ένα μικρό μέρος του Φ.Π.Α., στις πωλήσεις όμως, και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υπερτίμημα δεν καταβάλλεται τίποτα. Μήπως είναι καιρός να δούμε και τις περιπτώσεις αυτές?
    Πανταζής Γ. Κούρτης
    2109604170, koyrtisp@yahoo.gr

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:23 | Θ. ΣΤΑΘΗΣ

    Το 94% των Ελλήνων δηλώνουν εισόδημα κάτων των 30.000 Ευρώ. Εγώ ανήκω στο 6% .Φέτος πλήρωσα περίπου 9.500 Φόρο.

    Αγόρασα αυτοκίνητο αξίας 59.000 Ευρώ το 2006 με εργοστασιακή αξία 26.000 δουλεύοντας από το πρωί έως το βράδυ και βάζοντας στην άκρη 5.000 Ευρώ α/έτος με στόχο να παρέχω ασφάλεια μετακίνησης στο παιδί μου.

    ΠΛΗΡΩΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ . ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΧΑΡΙΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ . ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.

    ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ

    καθώς είναι πάνω από 2.000 cc και τα τέλη που πλήρωσα ανήλθαν στα 562 Ευρώ πλέον 250 Ευρώ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ των κυβερνούντων να κάνουν όλους τους Ελληνες να αναλογισθούν τα βάρη που πρέπει να έχουν σε μία οργανωμένη κοινωνία.

    ΘΑ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΜΗΠΩΣ ο κ. υπουργός ;

    Διαβάζω σήμερα ότι τα μέτρα για τα τέλη ανήκουν σε μία κυβέρνηση η οποία κατέρρευσε με στόχο την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων.
    Σήμερα τα Ευρώ ΚΛΕΒΟΝΤΑΙ από τον Ελληνα φορολογούμενο καθώς ο στόχος του μέτρου δηλαδή η ανανέωση του στόλου μέσω της απόσυρσης καταργήθηκε. Ο υπουργός δεν εξηγεί γιατί μαζί με το μέτρο της απόσυρσης δεν κατήργησε την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητα άνω των 2.000 cc σαν κοινωνικά άδικο και ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ μέτρο ποινικοποίησης των κυβικών εκατοστών.
    Σήμερα ζητάνε Ε9 για την κατάθεση πινακίδων. Οταν εισέπραταν το Ειδικό τέλος ταξινόμησης, το ΦΠΑ κ.λ.π. ( 34.000 στο ανωτέρω αυτοκίνητο) δεν ζητούσε κανένας Ε9.

    ΝΤΡΟΠΗ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ και κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

    Επιστρέψτε άμεσα τα κλεμμένα ( Πράσινα τέλη και ειδικό τέλος αυτοκινήτων άνω των 2.000 cc )

    Συνδέστε την εκπομπή καυσαερίων η οποία αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με την κάρτα καυσαερίων και τα διανυόμενα χιλίομετρα (π.χ 23 gr/km * 4.000 Km/έτος ). Μπορεί ένα αυτοκίνητο να εκπέμπει , 23 gr/ Km αλλά να διανύει 4.000 km α/έτος και να είναι 3.000 cc , αλλά ένα αυτοκίνητο με 1.600 cc , εκπομπή 16 gr/km και 20.000 Km/έτος να μολύνει πολλαπλάσια το περιβάλλον. Στην κάρτα καυσαερίων α/έτος να αναγράφονται και τα χιλιόμετρα. Τα υπόλοιπα στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών υπάρχουν.

    Θα επανέλθω

    Θ.ΣΤΑΘΗΣ
    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:31 | AGGELOS

    Η ΑΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.
    Συγγνώμη κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά τι πράγμα μας ζητάς να σχολιάσουμε; Προτείνετε κάτι συγκεκριμένο για να πάρουμε θέση ως πολίτες;
    Πήρατε κάποια θέση ως Υπουργός; Τι να σχολιάσουμε; ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ;

    Ποιό αφορολόγητο όριο θα βάλεις; ποιοί θα είναι οι συντελεστές στον ΦΟΡΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (και όχι ΦΜΑΠ);

    Ποιό το αφορολόγητο στους φόρους κληρονομιάς κλπ; ποιοί οι συντελεστές;

    Ποιά η φορολογική κλίμακα εισοδήματος;

    Ποιές αποδείξεις θα εκπίπτουν; σε τι ποσοστό;

    Παρουσίασες κάτι συγκεκριμένο ώστε να σχολιάσει ο πολίτης;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:12 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 5% ΑΠΟ 5000ΕΩΣ 12000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ 20%ΑΠΟ 12000ΕΩΣ 30000 ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΩΑ ΕΧΟΥΝ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:07 | ΜΑΡΙΑ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΙΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ. ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:08 | Στάθης Λυμπέρης

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,

    Το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να είναι δίκαιο, απλό και να μην αλλάζει συνεχώς. Είναι όμως ΜΟΝΟ ένα εργαλείο για να αποδωθεί ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ !!!

    Όταν το όριο επιβίωσης για μια οικογένεια είναι 2.500 € τον μήνα,άρα 30.000€ τον χρόνο, πως η κλίμακα αρχίζει από τις 12.000€;

    Τις ορθότερες προτάσεις τις δίνουν οι ειδικοί (φοροτεχνικοί, επιμελητήρια, εφοριακοί, πολιτικά κόμματα)

    Λέμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα!!! Και αυτοί που έκλεβαν τόσα χρόνια; Άρα, πόθεν έσχες για όλους!!! Να φορολογιθεί η ακίνητη περιουσία…εκτός πρώτης κατοικίας και ενός μικρού εξοχικού…

    Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με κλιμακωτή φορολογία που θα αρχίζει
    από τις 18.000 για το άτομο και 24.000 για οικογένεια…
    και το ποσοστό να φθάνει μέχρι και 60% για εισοδήματα πάνω από 150.000€ (συζητήσιμο)

    Το θέμα των αποδείξεων, δύσκολο…Είναι γνωστές οι κατηγορίες επαγγελμάτων που διαφεύγουν… Γιατροί,δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκρολόγοι, ιδιαίτερα κλπ Άρα, τα τεκμήρια, είναι ο καλύτερος τρόπος. Όπως και η αύξηση του ΦΠΑ σε 30% σε όλα τα είδη!!!
    Ταυτόχρονη αύξηση του ΕΚΑΣ, σε όλους όσους έχουν ΜΟΝΟ το σπίτι που κάθονται. ΕΚΑΣ και πιθανό εισόδημα 900€ για άτομο και 1300€ για οικογένεια…(τα ποσά συζητήσημα…)

    Πρέπει να μειώσουμε το Κράτος…(υπαλλήλους, – η υγεία, η παιδεία και η δασοπροστασία θέλουν πάνω από 100.000. Κάντε Μετατάξεις…)

    Κατάργηση των τελών κυκροφορίας και διοδίων και αύξηση της τιμής των καυσίμων…

    Λύσεις υπάρχουν… Θέληση υπάρχει από όλα τα κόμματα;
    Κουράστηκα να βλέπω τους εκπροσώπους των κομμάτων, να μην μπορούν να κάνουν διάλογο…στην ΤΥ… Λυπάμε για λογαριασμό τους…

    Κύριο μέλημά μας, πρέπει να είναι η παραγωγή πλούτου…
    Αν μεγαλώσουμε την ΠΙΤΑ, και το κράτος εξασφαλίσει ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, μαζί με ένα αξιπρεπές ΕΚΑΣ και επίδομα Ανεργείας, τότε θα έχετε την συνένεσει του κόσμου…

    Ο Εκάστοτε προϋπολογισμός πρέπει να ψηφίζετε στην αρχή τις χρονιάς (για την επόμενη) και γίνετε αναφορά σε κάθε Κωδικό…

    Αν δεν αλλάξει ο Εκλογικός Νόμος και εάν ο Βουλευτής δεν αποκτήσει Άποψη… μην περιμένετε Θαύματα…

    Αν δεν αλλάξει Νοοτροπία ο Απλός Πολίτης…μην περιμένετε ΤΙΠΟΤΑ…

    Άρα, το θέμα είναι Παιδείας… (ή συνείδησης)

    Ευχαριστώ,

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    Πρεπει να υπαρξει ενα διαχωρισμος στην φορολογια αναλογα με το τι ειδος δραστηριοτητας ασκεις.Ειναι διαφορετικο να εχεις μια παραγωγικη δραστηριοτητα στην Ελλαδα και διαφορετικο να εχεις παροχη υπηρεσιων.
    Ειναι προφανες οτι απο την συρρικνωση του παραγωγικου τομεα της χωρας μας οτι οι συνθηκες δεν ειναι ευνοικες και επει της ευκαιριας αναμορφωσης του φορολογικου κωδικα πρεπει να δοθει ιδιαιτερη εμφαση σε αυτο το κομματι διοτι ο παραγωγικος κλαδος ειναι το κομματι εκεινο το οποιο ειναι αμεσα εκτεθειμενο στην παγκοσμιο ανταγωνισμο.
    Γι αυτο προτεινω διαφορετικους φορολογικους συντελεστες γι αυτους που εξασκουν παραγωγικη δραστηριοτητα
    -Να φορολογειται με 15% το εισοδημα απο 10000εως30000Ε
    και με 25% απο 30000 εως 60000Ε και περα του ποσου αυτου με την εκαστοτε φορορλογια που ισχυει και για τους αλλους επαγγελματικους κλαδους.
    Το κρατος πρεπει να βοηθησει στον σχηματισμο κεφαλαιου για να μπορεσουν και τα φυσικα προσωπα η οι ατομικες επιχειρησεις να επενδυσουν σε νεες δραστηριοτητες.
    Εξαλλου ειναι εξαιρετικα ευκολο να διαπιστωσει καποιος εαν τα χρηματα αυτα επανεπενδυονται και ετσι το κρατος μας να εχει πολλαπλα οφελη και οχι μονο φορολογικα.
    Ιδιαιτερα σε κλαδους της πρωτογενους παραγωγης αυτο το μετρο θα ειναι απαρχη μιας αξιολογοτατης αναπτυξης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    1)ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ !ΕΛΕΩΣ 14.000,ΟΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ?

    2)ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:09 | lefteris kottaras

    σημερα ανακοινωθηκαν απο τον υπουργο καποια μετρα.δεν τα ακουσατε?
    20 μερες πριν το τελος της διαβουλευσης…χαχαααχαχα…..συμμετοχικη δημοκρατια….χαχαχαχαχα,πολυ καλο! το αλλο με τον τοτο το ξερετε?
    τελος το αφορολογητο,ξημερωνει μια καλυτερη μερα! η χωρα βρηκε τη λυση στα προβληματα της!θα πληρωσουν οι μισθωτοι και οι συνταξιουχοι και ολα καλα!το απιστευτο με αυτους ειναι οτι ενω τα αλλα μετρα που πανε να παρουν ειναι σωστα πχ τελος στην αυτοτελη φορολογηση με το αφορολογητο ειναι απαραδεκτοι!θα βγαινουμε για φαγητο παρεες και θα πλακωνομαστε για την αποδειξη!χαχαχαχαχα!στα σοβαρα τωρα… εγω κυριοι που ξερω εκ το προτερων οτι δεν προκειται να συγκεντρωσω τις αποδειξεις γιατι να μην προσπαθω σε καθε μου συναλλαγη να γλιτωσω το φπα για να βγαλω τα σπασμενα? αφου ετσι και αλλιως θα μου τα παρετε!
    ελπιζω να λογικευτειτε γιατι ο κοσμακης εχει πολυ μαζεμενη οργη μεσα του κυριοι…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:11 | ΚΟΥΝΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Χαιρετίζω και με την σειρά μου ,την πράγματι πρωτόγνωρη διαδικασία της Λαϊκής Συμμετοχής, μέσω της διαδικασίας της διαβούλευσης και καταθέτω τις δικές μου προτάσεις.
    Α) Να συμπεριληφθεί στο άρθρο 8 αντί του άρθρου 9 όλο το ποσό του μισθώματος που καταβάλλει ετησίως για τα τέκνα που σπουδάζουν ο φορολογούμενος σε άλλες πόλης και να εκπίπτει όλο το μίσθωμα της κατοικίας του προστατευομένου μέλους , για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές της αντίστοιχης σχολής .
    Έτσι κάνουμε πράξη τη δυνατότητα εκπαίδευσης όλων και καλύπτεται μια πάγια κοινωνική ανάγκη.
    Σημ.( Εξυπακούεται ότι θα καταργηθεί το βοήθημα των 1000 Ευρώ ανά σπουδαστή η φοιτητή).
    Β) Έκπτωση όλου του ποσού των τόκων, από το συνολικό εισόδημα για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και ειδικά αυτών που βρίσκονται στην περιφέρεια, οποτεδήποτε και αν έχουν συναφθεί .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΤΑ

    ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΩΝ 12.000 ΕΥΡΩ
    ΑΠΟ 12.000 ΕΥΡΩ – 20.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 25% (ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 15%)
    ΑΠΟ 20.000 ΕΥΡΩ – 30.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 25%
    ΑΠΟ 30.000 ΕΥΡΩ – 40.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 30%
    ΑΠΟ 40.000 ΕΥΡΩ – 45.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 35%
    ΑΠΟ 45.000 ΕΥΡΩ – 50.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 40%
    ΑΠΟ 50.000 ΕΥΡΩ – 70.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 45%
    ΑΠΟ 70.000 ΕΥΡΩ – 100.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 50%
    ΑΠΟ 100.000 ΕΥΡΩ – 200.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 55%
    ΑΠΟ 200.000 ΕΥΡΩ – 500.000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 60%
    ΑΠΟ 500.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 65%

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:04 | Παναγιώτης Καραϊσκος

    Επειδή η διαφορά στο ποσοστό του Φ.Π.Α. 21% και του συντελεστή της φορολογικής κλίμακας 25% είναι μικρή και έχει την τάση να μειώνεται γενικά Προτείνω:1)Αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 2 μονάδες να φτάσει στο 23%.
    2)Κατάργηση του αφορολόγητου για όλους. 3)Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. 4)Οι φορολογούμενοι να συλλέγουν αποδείξεις που θα εκπίπτουν συνολικά και απεριόριστα από το φορολογητέο εισόδημα.5)Το απομένον εισόδημα (μετά την αφαίρεση των αποδείξεων) να φορολογείται με το 23% έως 10.000 ευρώ καθαρά 30% από 10,001 έως 20.000 ευρώ καθαρά 35% από 20.001 έως 30.000 εθρώ καθαρά 40% 30.001 έως 40.000 ευρώ καθαρά και 50% για 40.001 καθαρά και πάνω.
    -Μια Θέσπιση ενός αφορολόγητου ορίου μικρού π.χ. 1.500 ευρώ για μικροσυνταξιούχους παπούδες και γιαγιάδες θάταν καλό.
    -Στς αποδείξεις φυσικά θα υπολογίζονται και αυτές που πληρώνουμε στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ασφάλειες τηλεφωνίες κ.λ.
    -Όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίε ή αγαθά υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων.
    -Δεν θα υπολογίζονται αποδείξεις για αγορά ενός αυτοκινήτου και ενός μοτοποδηλάτου αν δεν έχει φορολογηθεί τα προηγούμενα έτη το απαιτούμενο ποσό.
    -Σκάφη αναψυχής ταξίδια στο εξωτερικό καθώς και αγορές που γίνονται εκεί δεν εκπίπτουν.
    ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΊΝΟΥΜΕ:Σταδιακή μείωση της παραοικονομίας ,αύξηση εσόδων από το Φ.Π.Α. και φυσικά αύξηση των άμεσων φόρων. Δεν μπορεί κανείς να διαμαρτύρεται για άνιση φορολογία γιατί θα φορολογείται μόνο το διαθέσιμο εισόδημά του που αν είναι μεγάλο ας πληρώσει και κάτι για το κράτος που του δίνει τηνευχέρεια νάχει μεγάλο εισόδημα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:36 | παναγιωτης

    ΑΠΟ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ KOKKINOZHS 29/12/09

    Αγαπητε Υπουργε, πριν καταληξετε στο τελικο κειμενο του φορολογικου νομοσχεδιου, κατα την ταπεινη μου γνωμη
    Πρεπει να φετεται στη βουλη ενα νομο που θα αφορα το οικονομικο εγγλημα. Ενα νομο ο οποιος θα εναι λιτος και σαφης για ολους τους φορολογουμενους ετσι ωστε ΣΤΟ ΕΞΗΣ , ολοι οι φοροφυγαδες επιτελους να παψουν να σκεφτωνται πως θα φοροδιαφυγουν την επομενη του νομοσχεδιου.
    Ο νομος αυτος θα πρεπει να ψηφιστει με ονομαστικη ψηφορια στη Βουλη για να δουμε ολοι εμεις οι απλοι ψηφοφοροι ποιοι δεν θα τον ψηφισουν και ετσι θα συνεργουν στην εξευρεση τροπων φοροδιαφυγης.
    Ο νομος αυτος να συνοδευτει και απο ενα μηχανισμο ο οποιος θα μπορει να ελεγχει επι τοπου τον καθε υποπτο φοροδιαφυγης. Να λεει απλα οτι οποιος κατα τον ελεγχο αποδειχθει οτι φοροδιαφευγει , το αδικημα να ειναι κακου-ργημα , να εμπιπτει μονο στις αρμοδιοτητες του υπουργειου οικονομικων να εχει ελεκτικη αναδρομικοτητα και συνοδευεται απο ενα συστημα αρνητικης προοδευτικης βαθμολογησης σε οτι αφορα την φορολογι κη υπευθυνοτητα
    Η οποια θα φθανει μεχρι και την αφαιρεση της αδειας λειτουργιας και κατασχεσεων μεχρι και του πρωτου βαθμου συγγενειας.
    Ετσι ολοι ανεξαιρετως οι φορολογουμενοι που ακουν εππαγελμα , οι εργαζομενοι στο δημοσιο που χρηματιζονται κλπ , θα ξερουν οταν συληφθουν να παρανομουν, γι αυτους η επομενη ημερα δεν θα ειναι ιδια . Δεν ειμαι νομικος αλλα εσεις μπορειτε επιτελους να φτιαξετε εν νομο οικονουμικου εγγληματος αυστηρο που θα αφορα ολους.
    Εικοτερα γαι τη φορολογηση,
    Η γνωμη ειναι οτι πρεπει να υπαρχει το αφορολογητο βασης. Βεβαια το αρχικο του υψος να καθοριστει αναλογα με τις δαπανες που θα συμπεριλαβεται. Οσες περισσοτερες τοσο και χαμηλοτερο θα πρεπει να ειναι.
    Ενας προτεινομενος τροπος υπολογισμου του αφορολογητου βασης θα ηταν η Βαικη συνταξη Χ 12 η το Βασικο ημερομισθιο Χ 360.
    Ολες οι δαπανες των αποδειξων πρεπει να εκπιπτουν και να προστιθενται στο αφορολογητο βασης.
    Να ξεκινησει προσπαθεια οι ταμειακες μηχανες να μπορουν να τυπωνουν το αφμ της ετααιρειαας γενικως και του πελατη ωστε στο μελλον ON LINE να αποστελλονται στη βαση του υπουργειου οικονομικων, για να ποφευχθει η συγκεντρωση απο του συναλλασομενους
    ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΦΗΤΟ βασης και να προκυπτει το συνολικο ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ .
    Αν αυτο υπερβαινει το ταβανι δηλαδη τις 12000 σημερα η διαφορα πρεπει να εκπιπτεται Χ % ετσι ωστε ο φορολογουμενος να μην αποφευγει να κοβει αποδειξεις αφου θα εχει συμπληρωσει το ανωτερο υψος του αφορολογητου. Επισης εδω θα πρεπει να ληφθει μεριμνα και για εκεινους οι οποιοι εχουν υψηλα εισοδηματα κια επομενως μπορουν να αγοραζουν περισσοτερα αν η φορολογια τους θα ηταν υψηλοτερη, λαμβανομενου υπ οψιν οτι εχουν βεβαια πληρωσει
    το αναλογο φπα και εχουν κινησει την αγορα .
    Φορολογιλη δηλωση πρεπει να υποβαλλουν ολοι ανεξαιρετως απο 18 ετων και πανω που εχουν εισοδημα η καποιο περουσιακο στοιχειο εστω και αν το εισοδημα τους ειναι <= του αφορολογητου βασης.
    Να θεσπισθει για ολους το δηλωθεν εισοδημα θα προκυπτει και απο διασταυρωση αλλων στοιχειων , περουσιακων κλπ
    ετσι ωστε να γινει δικαιοτερο και σταδιακα να βοηθα τους εχοντες χαμηλοτερα εισοδηματα απο το μεγαλωμα της φορολογικη βασης.
    Η φορολογικη κλιμακα να ειναι ενιαια για ολους τιμαθμοποιημενη καθε ετος αναλογα.
    ΤΕΛΟΣ το φορολογικο νομοσχεδιο επιτελους πρεπει να ειναι ΔΙΚΑΙΟ και μην περιεχει ολα εκεινα των συντεχνιων που βρισκομενοι κοντα στα κεντρα αποφασεων νομοθετουν για τη παρτι τους για να φθασουμε σημερα στο χαλι του ασυλληπτου χρεους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:33 | Αλεξανδρος

    Σωστό το μέτρο , για τις αποδείξεις ,αλλά να υποχρεώνονται οι καταστηματάρχες να έχουν σύνδεση με το ΥΠΟΙΚ για άμεση ενημέρωση ηλεκτρονικά αφού υποχρεωθεί ο κάθε φορολογούμενος να εχει μια κάρτα από το ΥΠΟΙΚ που θα αναγράφει τα στοιχεία του, για να μην δίνει ο κάθε φορολογούμενος ότι αφμ θέλει .
    Τώρα εάν δώσεις σε κάποιον οικιοθελώς την κάρτα σου δικαίωμα σου , το ζήτημα είναι να φορολογηθεί ο επαγγελματίας και να ελέγχεται και το εισόδημα του καθενός μας . Αδύνατον να ψωνίζεις 30,000 ευρώ και να δηλώνεις εισόδημα 5,000 .
    Θα ελεγχθείς , εάν είσαι εντάξει κανένα πρόβλημα , είχες χρήματα από παλιά, καλά έκανες , αλλά θα ελεγχθείς.
    Κάντε το έτσι και για τους επαγγελματίες , τέλος στα βιβλία , τέλος στα δελτία αποστολής κλπ. Οι αποδείξεις η τα τιμολόγια να κρατούνται για ένα μήνα , μετά πέταμα . Εάν στον μήνα επάνω δεν υπάρξει πρόβλημα , ηλεκτρονικοί έλεγχοι , απαλλάσσεται ο κάθε ένας από τους εμπλεκομένους .
    Τέλος οι έλεγχοι και οι συναλλαγές!
    Ακόμα και οι αμοιβές των εργαζομένων να γίνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο , άσχετα από τις ασφαλιστικές εισφορές, που θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν από το εισόδημα! Ο κάθε εργαζόμενος να υποχρεωθεί να πληρώνει ένα ποσοστό από το εισόδημα του στο ασφαλιστικά ταμείο , όπως γίνεται και με την εφορία!
    Να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερα έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.
    Οι αγορές πού πραγματοποιούνται στο εξωτερικό κράτησε τες για το τέλος του χρόνου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:19 | Δημήτρης Καρράς

    Σχετικά με την υφιστάμενη κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής δεν θα πρέπει να αυξηθεί, γιατί αυτό θα αποτελέσει σοβαρό αντικίνητρο για την δήλωση υψηλών εισοδημάτων. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν προέρχεται από αυτούς που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα (π.χ. 100.000 €) , αλλά απο αυτούς που κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και δεν φορολογούνται γι΄αυτά. Είναι τελείως παράλογο, επειδή δεν μπορεί να παταχθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, το κράτος να υπερφορολογήσει για μια ακόμη φορά αυτούς που δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους.
    Με την ισχύουσα κλίμακα, ένας μισθωτός φορολογούμενος που δηλώνει 100.000€ , πληρώνει ετησίως 30.000€ φόρο εισοδήματος. Δηλαδή, καταβάλλει -περίπου- το ένα τρίτο των ετήσιων εισοδημάτων του σε φόρο, ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό για το κράτος και ήδη υψηλό για τον ίδιο. Όλοι αυτοί που προτείνουν την αύξηση των συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα κάνουν λάθος. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν θα λυθεί απο την υπερφορολόγηση των υψηλών εισοδημάτουν που ήδη φορολογούνται με 40%, αλλά απο την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η -τυχόν- αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα για το κράτος και θα εξηγήσω το γιατί. Ας υποθέσουμε, ότι κάποιος λαμβάνει ετήσιες αποδοχές απο μια ιδιωτική εταιρία 100.000€. Σήμερα , με τους υφιστάμενους συντελεστές, καταβάλλει περίπου 30.000€ ετήσιο φόρο. Το ίδιο πρόσωπο,σε περίπτωση αύξησης των συντελεστών σε υψηλότερα επίπεδα, θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην εταιρία που εργάζεται, αλλά θα εγκατασταθεί φορολογικά σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε. (νόμιμο δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών), ιδρύοντας μια εταιρία (π.χ. στην Κύπρο) και θα συμβληθεί ως εταιρία πλέον, με τον υφιστάμενο εργοδότη του στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο το Κυπριακό δημόσιο θα λαμβάνει 10.000€ ετήσιο φόρο (με 10% ενιαίο συντελεστή)στο ετήσιο εισόδημα των 100.000€ και το Ελληνικό δημόσιο δεν θα λαμβάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Παράλληλα, με αυτόν τον νόμιμο τρόπο, θα ζημιωθούν ΚΑΙ τα ασφαλιστικά ταμεία αφού δεν θα εισπράτουν πλέον τις ήδη υπέρογκες εισφορές που αναλογούν στις 100.000€ ετήσιου εισοδήματος. Θα το επαναλάβω για μία ακόμη φορά, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι όσοι δηλώνουν ήδη υψηλά εισοδήματα (ιδιαίτερα οι μισθωτοί) και φορολογούνται γι΄αυτά, αλλά όσοι φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας ποσά που βρίσκονται εντός του αφορολόγητου ορίου. Η αύξηση των συντελεστών όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το διογκώσει. Είναι εντελώς άδικο να πληρώνουμε συνέχεια οι ίδιοι και μάλιστα με υψηλότερους συντελεστές που τελικά, θα καταστήσουν το κράτος (ουσιαστικά) συνέταιρο στα εισοδήματά μας. Η περαιτέρω αύξηση των συντελεστών θα σημάνει αυτόματα την εγκατάστασή μας (φορολογικά) σε άλλο κράτος εντός της Ε.Ε. με χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | petros

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    ζητάτε από τον ελληνικό λαό να κάνει θυσίες. Μπορείτε να δείτε τους ετήσιους μισθούς στην ΕΡΤ ; Και σήμερα έχουμε και νέα πρόκληση. Μείωση , λέει, κατά 15% του ετήσιου μισθού :

    «Μείωση της τάξεως του 15% στις ετήσιες αποδοχές του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων την Δευτέρα, ύστερα από πρόταση των ιδίων, δηλαδή των κ.κ. Αναστάσιου Γιαννίτση και Ιωάννη Κωστόπουλου αντίστοιχα.

    Η ετήσια αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου αναπροσαρμόζεται, πλέον, στα 230.000 ευρώ περίπου, από 270.000 προηγουμένως, ενώ του προέδρου σε 170.000 από 200.000 ευρώ»

    Και μετά ζητάτε από όλους μας, μισθωτούς και συνταξιούχους, να ζήσουμε αξιοπρεπώς εμείς και τα παιδιά μας, με 30.000 και 40000 ευρώ ετησίως, προσκομίζοντας αποδείξεις από νυχτερινά κέντρα και δικηγόρους !!! Κόψτε τους προκλητικούς ετήσιους μισθούς, ιδιωτικοποιήστε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, περιορίστε τις σπατάλες του Δημοσίου. Παγώστε κάθε αύξηση μέσα στο 2010.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:03 | ΣΠΙΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΜΕ 50% ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ 16 ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:06 | ΜΑΡΙΑ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:21 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

    EYXOMAI ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΗ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΡΑΤΣΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΩΣ ΧΑΡΑΤΣΩΜΕΝΟΥΣ. ΤΟΥ ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ.ΘΑ ΔΟΥΜΕ.ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000 ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΚΩΨΗ ΚΙ ΑΛΛΟ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΤΖΑΝΑΜΠΕΤΙΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.ΣΤΑ 64 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΔΟΣΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑΤΡΟΣ-ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΑΠΠΑΣ-ΜΑΝΔΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΛΠ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:59 | nikos

    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ,,,
    1)ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
    2)ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
    3)ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΗΛΩΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 10 ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ
    4)ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΟΣΩΝ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ,,,ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ,,,
    ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΥΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:56 | greg

    η βαση της οικονομικης δραστηριοτητας και παραγωγης στην χωρα ιτη οι μικρες επηχειρισεις και ελευθ.επαγγ. με τζιρο κατω των 250-300χιλ.θα πρεπει να αφεθει παντελως ελευθερη να λειτουργησει και να παραξει,βαλτε ενα στανταρ φορο εστω και αντικειμενικα ,εστω επι των αγορων των επιτυδευματιων ,ασπουμε 1 εως 2% κατετος και τερμα τιποτα αλλο ,τερμα στις περαιωσεις και τα κλεισηματα και δεν ξερω τι αλλο, παρτε και τα ΣΔΟΕ και ΥΠΕΕ απο τους δρομους και τα μαγαζια,ελεξετε τις μεγαλες εταιριες απο τις οπιες παιρνα η δουλεια και των μικρων μαγαζιων και αφηστε την αγορα να δουλεψει ,γιατι η αγορα για να πετυχει θελει οξυγονο και ελευθερια.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:30 | Κώστας

    Για ακόμα μία φορά σε αυτή τη χώρα με το σπάταλο κράτος, το κράτος των ημετέρων και των βολεμένων συζητάμε για τη φορολογική κλίμακα, το δημόσιο χρέος και τη φοροδιαφυγή. Και αυτή τη φορά καλούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι κυβερνάνε ή κυβερνήσανε τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν πως ζουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σε αυτή τη χώρα. Όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως μας χρέωσαν τεράστια ποσά για να συντηρήσουν το σπάταλό κράτος και τον στρατό των βολεμένων και των ημετέρων, και τώρα μας στέλνουν τον λογαριασμό. Πιστεύω ότι κάθε σοβαρή προσπάθεια να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος θα βρει σύμφωνους το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων.

    Πριν συζητήσουμε για τη φορολογική κλίμακα ( που θα είναι το αφορολόγητο και τι συντελεστές θα έχει; ) η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει πρώτα απ΄ όλα τα του οίκου της( Κράτος ). Το πρώτο και σημαντικό είναι ο περιορισμός της σπατάλης σε όλα τα επίπεδα ( κάθε είδους προμήθεια των υπουργείων, δημόσιων οργανισμών, νοσοκομείων κλπ. ) με ουσιαστικό έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και μόνο αυτό να πραγματοποιηθεί τα αποτελέσματα θα εντυπωσιάσουν όλους μας.

    Δεύτερο, σημαντικό και δίκαιο μέτρο θεωρώ ότι είναι η ένταξη όλων των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων στην φορολογική κλίμακα. Δεν βρίσκω το λόγο τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μάλιστα απολαμβάνουν και το πλεονέκτημα της μονιμότητας έναντι των ιδιωτικών υπαλλήλων, να φορολογούνται αυτοτελώς. Επίσης θεωρώ την ύπαρξη κάποιων επιδομάτων χωρίς λογική. Π.χ. Τα έξοδα κίνησης που λαμβάνουν οι υπάλληλοι σε πολλές υπηρεσίες ή στους Δήμους και κυμαίνονται από €250 έως €360 θα πρέπει ή να κοπούν τελείως ή να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό. Υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που ζουν πολύ κοντά στον τόπο εργασίας τους και λαμβάνουν έξοδα κίνησης €360.

    Τρίτο σημείο είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελμάτων και ατομικών επιχειρήσεων. Δεν μπορεί η πλειονότητα αυτών να δηλώνουν εισοδήματα κάτω των €10.500, δεν μπορεί η συνεισφορά τους στα δημόσια έσοδα να είναι ελάχιστη. Πολλοί εξ΄ αυτών συντηρούν πολυτελή σπίτια, εξοχικά, αυτοκίνητα και διάγουν εν τέλει πολυτελή βίο δηλώνοντας τα ελάχιστα δυνατά εισοδήματα. Αν γίνει σοβαρή προσπάθεια αυτές οι κοινωνικές ομάδες να αναγκαστούν να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα και να φορολογηθούν ανάλογα( έστω και με το ισχύον καθεστώς ) τα αποτελέσματα θαρρώ θα είναι εντυπωσιακά.

    Τέταρτο σημείο αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών και σε συνάρτηση με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας να δημιουργήσουμε ευνοϊκό και φιλικό περιβάλλον για τη δημιουργία και διατήρηση των επιχειρήσεων εντός της ελληνικής επικράτειας. Επίσης θα πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό απ΄ όλες τις επιχειρήσεις ότι μειώνοντας τους συντελεστές φορολόγησης θα πρέπει να σταματήσουν κάθε σκέψη φοροδιαφυγής. Σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι πολύ βαριά, και να οδηγούμαστε πολλές φορές και στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων που παρουσιάζουν σημαντικές παραβάσεις.

    Και ας έρθουμε στο επίμαχο θέμα του αφορολογήτου ορίου και των συντελεστών φορολόγησης. Θεωρώ αδιανόητη οποιαδήποτέ σκέψη κατάργησης ή μείωσης του αφορολογήτου των €12.000 για τους μισθωτούς και συνταξιούχος. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη πλην της διατήρησης αυτού θα ήταν άδικη για του χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι με δυσκολία προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Η συμπίεση των εισοδημάτων όλων όσων έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω των €15.000, σπρώχνοντας τους ουσιαστικά πιο βαθιά στη φτώχεια, σε συνάρτηση με την όλο και αυξανόμενη ανεργία θα οδηγήσει σε τέτοια κοινωνική έκρηξη που όμοια της δεν θα έχουμε δει από τη μεταπολίτευση. Μάλιστα θα πρότεινα την επέκταση του αφορολόγητου στα €15.000 ή μείωση στο συντελεστή φορολόγησης από 25% σε 15% η 10% στα εισοδήματα από €12.000-€15.000 προσκομίζοντας ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων και για τις δύο περιπτώσεις. Στους συντελεστές φορολόγησης για εισοδήματα πάνω από €15.000 δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές πέραν των πολύ υψηλών εισοδημάτων πάνω από €50.000 τα οποία θα μπορούσαν να φορολογηθούν λίγο περισσότερο. Επίσης ίσως θα έπρεπε οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα να έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο έτσι ώστε δίνετε ένα κίνητρο στους πολίτες να αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα και να πάψει το δημόσιο να γίνεται το όνειρο και η μοναδική επιλογή για τους νέους αυτής της χώρας.

    Τέλος θα ήθελα να σημειώσω πόσο θετικό είναι που δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν την άποψη τους μέσω του διαδικτύου, αρκεί να τις διαβάζει κάποιος και να λαμβάνονται εν μέρει υπόψη των αρμοδίων του οικονομικού επιτελείου. Εύχομαι τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το έτος που έρχεται. Η οικονομία της χώρας μας αφορά όλους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:28 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΓΓΑΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 1000 ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3000 ΕΥΡΩ. ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑΕΙΝΑΙ 18000 ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝ 7000 ΕΥΡΩ ΣΤΑ 25000 ΕΥΡΩ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΩΣ 20.000 ΕΥΡΩ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 15%. ΕΩΣ 30000 ΝΑ ΕΙΝΑΙ 25% . ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50000 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ 45% ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ. ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ. ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ 10% ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΕΩΣ 30000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ.ΓΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ 100 ΕΥΡΩ ΤΗ ΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.
    ΥΔΑΡΥΛΙΚΟΙ, ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ ΑΛΟΥΜΙΝΑΔΕΣ…ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:20 | Νικος Αλλαμανης

    Νομίζω ότι το βασικό θέμα στην φορολογία εισοδήματος – πέραν των συντελεστών, των κλιμακίων και των απαλλαγών ή μειώσεων – είναι η τεράστια απόκρυψη εισοδημάτων κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και από άλλους συμπολίτες μας. Αν στόχος του Υπουργείου είναι να φορολογηθούν αυτά τα εισοδήματα, χρειάζεται να εφαρμοσθεί ένα απλό, αυστηρό, αντικειμενικό και ελέγξιμο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης.

    Θα ήταν λογικό, με βάση τις εμπειρίες όλων μας, να υποθέσει κανείς ότι υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν ένα μικρό μόνον μέρος των πραγματικών τους εισοδημάτων. Αυτό οδηγεί στην σκέψη ότι εάν αυτοί οι φορολογούμενοι κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος κατά μέσο όρο €10.000 περισσότερα απ΄ όσα πληρώνουν τώρα (εάν πληρώνουν), τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 5 δις €, όσος είναι ολόκληρος ο στόχος για την αύξηση των εσόδων από όλες τις πηγές.
    Αυτό πιστεύω ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί με βάση τα παρακάτω τρία βασικά τεκμήρια:

    – Κύριας κατοικίας
    – Εξοχικής κατοικίας
    – Κατοχής Ι.Χ. αυτοκίνητων

    1. Το τεκμήριο της κύριας κατοικίας πρέπει να στηρίζεται στην αντικειμενική αξία (Α.Α.) και όχι στο εμβαδόν, καθότι η πρώτη εμπεριέχει και το μέγεθος και την τοποθεσία του. Θα πρέπει να ορισθεί μία βάση, κάτω από την οποία δεν θα εφαρμόζεται το τεκμήριο αυτό. Θα μπορούσε κανείς, π.χ. να θεωρήσει ως τέτοια μία κατοικία 80 τ.μ. σε περιοχή με Τ.Ζ. 1.500 και παλαιότητας 6-10 έτη, που έχει Α.Α. περ. €100.000. Επί του επί πλέον ποσού αντικειμενικής αξίας είναι λογικό το τεκμήριο να υπολογίζεται σε ένα ποσοστό π.χ. 10% – έτσι, για Α.Α. κύριας κατοικίας €300.000, το τεκμήριο θα είναι €20.000.
    Για το τεκμήριο αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι δευτερεύουσες (μη εξοχικές) κατοικίες, οι Α.Α. των οποίων θα προστίθεται σε αυτήν της κυρίας κατοικίας, με εξαίρεση κατοικίες που έχουν αποκτηθεί από κληρονομιά ή γονική παροχή (οικογενειακά ακίνητα), για τα οποία όμως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το τεκμήριο του τεκμαρτού εισοδήματος (ενοικίου).

    2. Το τεκμήριο της εξοχικής κατοικίας θα πρέπει να εξακολουθήσει να στηρίζεται στο εμβαδόν της κατοικίας (λόγω μη εφαρμογής Τιμών Ζώνης για τις εκτός σχεδίου περιοχές), αλλά να γίνει αυστηρότερο. Θα μπορούσε π.χ. το τεκμήριο να ορισθεί για κάθε τ.μ. πέραν των 50 τμ. σε €150 ανά τ.μ. ΄Έτσι για μία εξοχική κατοικία 200 τ.μ. το τεκμήριο θα ανέρχεται σε €22.500.
    Για το τεκμήριο αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες, το εμβαδόν των οποίων θα προστίθεται σε αυτήν της κυρίας εξοχικής κατοικίας, με εξαίρεση κατοικίες που έχουν αποκτηθεί από κληρονομιά ή γονική παροχή (οικογενειακά ακίνητα), για τα οποία όμως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το τεκμήριο του τεκμαρτού εισοδήματος (ενοικίου).

    Τα στοιχεία για την ιδιοκτησία ακινήτων βρίσκονται στην κατοχή του Υπουργείου μέσω των Ε9 (περιουσιολόγιο) και είναι άμεσα ελέγξιμα, αν και θα ήταν σκόπιμο να γίνεται και επιλεκτικός έλεγχος με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

    3. Το τεκμήριο κατοχής αυτοκινήτου (-των) θα ήταν πιο σωστό να βασίζεται στην αξία και όχι στους φορολογήσιμους ίππους (κυβισμό). Για μία τέτοια λύση, που είναι επιθυμητή, θα χρειαζόταν να κατέχει η Υπηρεσία ένα πλήρη κατάλογο των εκάστοτε τιμών των καινούργιων αυτοκινήτων και να εφαρμοσθεί συντελεστής παλαιότητας. Δεν είναι κάτι αδύνατον να γίνει (οι ενδεικτικές τιμές των αυτοκινήτων δημοσιεύονται σε πολλές πηγές), αλλά ίσως προς το παρόν εξ ανάγκης θα πρέπει να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται ο αριθμός των φορολογήσιμων ίππων.
    Το βασικό είναι να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα (έτος αγοράς, ελάχιστη εργοστασιακή αξία, κλπ) και το τεκμήριο να εφαρμόζεται αθροιστικά για όλα τα Ι.Χ αυτοκίνητα του φορολογούμενου και της συζύγου του (συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου αυτοκινήτου νομικού προσώπου του οποίου ο/η φορολογούμενος ασκεί πραγματική διοίκηση, κλπ.).
    Θα μπορούσε να απλοποιηθεί ο πίνακας τεκμαρτής δαπάνης για το άθροισμα των φορολογήσιμων ίππων, έτσι ώστε το τεκμήριο να είναι μηδενικό για την κατοχή ενός αυτοκινήτου 10 φορολογήσιμων ίππων και για κάθε παραπάνω φορολογήσιμο ίππο να ισχύει τεκμήριο €3.000, μειούμενο για την παλαιότητα. Έτσι, για την κατοχή δύο αυτοκινήτων 1-5 ετών 14 και 8 ίππων, το τεκμήριο θα ανέρχεται σε €36.000 [(14 + 8 – 10) * 3000]. Εάν ισχύσει η μείωση 15% για παλαιότητα 6-10 έτη, 25% για 11-15 έτη και 40% για πάνω από 15 έτη, φορολογούμενος που κατέχει ένα αυτοκίνητο 13 φ.ι. 8 ετών και ένα 9 φ.ι. 12 ετών, θα έχει τεκμαρτή δαπάνη (13Χ0,85)+(9*0,75)=17,8 – 10 = 7,8 * 3000 = €23.400.
    Βέβαια σε περίπτωση εγγάμων, το τεκμήριο αυτό, ως οικογενειακό, θα πρέπει να επιμερίζεται σε αναλογία με το εισόδημα που δηλώνεται για κάθε σύζυγο.
    Το Υπουργείο έχει όλα τα στοιχεία κατοχής αυτοκινήτων στην διάθεσή του για τον έλεγχο των δηλώσεων.

    Φυσικά τα υπόλοιπα τεκμήρια (πισίνες, σκάφη, κλπ) πρέπει να διατηρηθούν, αλλά η αποτελεσματικότητά τους, σαν μη άμεσα ελέγξιμα, είναι περιορισμένη.

    Η επιτυχής εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης, θα καταστήσει μη αναγκαία την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, και κυρίως να παραμείνει ο ανώτατος συντελεστής στο 40%, με θετικό αποτέλεσμα ότι δεν θα επιβαρυνθούν, για μία ακόμη φορά, οι ειλικρινείς φορολογούμενοι, αλλά θα αναγκασθούν να πληρώσουν τους φόρους που οφείλουν οι κατά σύστημα μη ειλικρινείς.

    Από τις διάφορες παρεμβάσεις που διάβασα στην παρούσα ηλεκτρονική διαβούλευση, είναι φανερό ότι υπάρχει στους περισσότερους συμπολίτες μας η εικόνα τού εύπορου – κατά τεκμήριο – επαγγελματία που δηλώνει εισόδημα γύρω στα €10.000 για να μην φορολογηθεί. Εάν ό (μη) φορολογούμενος αυτός διαθέτει κατοικία αντικειμενικής αξίας €350.000, εξοχική κατοικία 150 τμ και 2 αυτοκίνητα 12 και 8 φ.ι., το άθροισμα των 3 αυτών τεκμηρίων διαβίωσης θα ανέλθει σε €70.000 (25.000 + 15.000 + 30.000) και ο αναλογούν φόρος θα ανέρχεται σε €21.045, αντί για €0, με την σημερινή κλίμακα.

    (Το σχόλιο αυτό υποβλήθηκε και στην ενότητα των νομοθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:13 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ
    Ο ΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ 30 ΛΕΠΤΩΝ Η ΤΩΝ 2,10 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΚΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΡΑ ΕΙΣΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΟΛΚΗΣ.
    ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΥΠΟΥ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΜΠΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΠΟΤΕ . ΗΤΟΙ
    ΤΟ 70% ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α ΚΑΙ Β ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΙ ΑΡΑΧΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑ ΜΗΝΙΑΤΙΚΑ ΑΠ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΝΟΙΜΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ.ΤΟ 90% ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΛΠ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΚΑΛΥΨΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΞΩ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΨΥΚΤΙΚΟΙ ΚΑΥΣΤΗΡΑΤΖΗΔΕΣ ΚΛΠ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΕΞ ΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΑΥΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ Η ΠΟΡΤΑ ΣΕ ΝΥΧΤΟΒΙΑ ΚΑΚΟΦΗΜΑ ΣΤΕΚΙΑ Η ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΜΑΦΙΟΖΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΔΙΑΔΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΛΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΚΟ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΝ
    Π Α Ρ Α Ν Ο Μ Α ΤΟ ΦΠΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΙΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΥΓΓΕΛΑΖΟΜΕΝΟΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:47 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ

    Σε ένα κράτος δικαίου η ενιαία φορολογική κλίμακα είναι αυτονόητη προϋπόθεση κάθε σοβαρού φορολογικού συστήματος. Όλα τα εισοδήματα πρέπει να φορολογούνται με βάση μια προοδευτική κλίμακα και να καταργηθούν όλες οι μορφές αυτοτελούς φορολόγησης. Για να γίνει όμως εφικτό κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να εκλείψουν οι παθογένειες που δημιουργούν οι συντεχνιακές αντιλήψεις που οδηγούν άλλοτε στην υιοθέτηση κλαδικών επιδομάτων, άλλοτε σε αποφάσεις που ευνοούν φορολογικά κατηγορίες υπαλλήλων «βαφτίζοντας» τα επιπλέον εισοδήματα «αποζημιώσεις» ή φορολογώντας τα αυτοτελώς! Είμαι εκπαιδευτικός και είμαι διατεθειμένη ακόμα και να μειωθεί το εισόδημά μου με μία μόνο προϋπόθεση: τον εξορθολογισμό των μισθών στο δημόσιο. Είναι παράλογο υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα να αμείβονται διαφορετικά. Αναφερόμενη π.χ. στο ειδικό καθεστώς αποδοχών των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, σε ιδιωτικές συζητήσεις, ακούω ως επιχείρημα ότι οι υπάλληλοι αυτοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα γιατί «φέρνουν» χρήματα στο κράτος και επιπρόσθετα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα χρηματίζνται. ΑΡΚΕΤΑ! Είναι υπάλληλοι που κάνουν τη δουλειά τους. Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η αποσπασματική και επιδοματική πολιτική, ας υιοθετηθεί ένα σοβαρό μισθολόγιο και ας φορολογηθούν όλα τα εισοδήματα ενιαία. Και αν θέλουμε να προάγουμε την κοινωνία των «ίσων πολιτών», επιτέλους, ας στρέψετε τη ματιά σας και στις μονογονεϊκές οικογένειες. Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει γιατί το αφορολόγητό μου (ως μητέρας με ένα παιδί) είναι 12.οοο €, ενώ το αφορολόγητο για μία οικογένεια με πατέρα, μητέρα και ένα παιδί γίνεται 24.000€ (εφόσον δουλεύουν κι οι δύο). Μήπως μία αύξηση κατά 50% του αφορολόγητου των μονογονεϊκών οικογενειών αποτελεί μία κοινωνικά δίκαιη πρόταση;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:13 | Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

    Σωστό, αρκεί να μην υπάρχουν εξαιρέσεις όπως αγρότες, τόκοι από καταθέσεις κτλ. Αλλιώς παραμένει άδικο το σύστημα. Όσον αφορά τους συντελεστές κτλ., να υπάρχει αφορολόγητο στο ύψος που θα ορίσει η ένωση καταναλωτών ότι τόσο χρειάζεται μια οικογένεια για να ζήσει αξιοπρεπώς και μετά να υπάρχει ενιαίο κλιμάκιο στο 30% για όλους ανεξαιρέτως.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:48 | Λίλλυ Διαμαντοπούλου

    Η φορολογία εισοδήματος δεν είναι αρκετά προοδευτική.
    Σήμερα κάποιος με συνολικό εισόδημα 30.000 € πληρώνει φόρο 4.500 € (το 15% του εισοδήματός του), ενώ κάποιος με συνολικό είσόδημα 75.000€ πληρώνει φόρο 20.250 € (το 27% του εισοδήματός του).
    Αντίστοιχα, η αναλογία αυξάνεται όσο μεγαλώνουν τα εισοδήματα.

    Με δεδομένα τα πολύ μικρά εισοδήματα που δυστυχώς δηλώνουν οι έλληνες, κάτι που καταντά ανεξήγητο αν σκεφτεί κανείς πόσοι κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα και ρούχα, καταντά άδικο να επιβαρύνεται τόσο πολύ όποιος δεν φοροδιαφεύγει.
    Σήμερα είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό των ελλήνων που είναι στο αφορολόγητα όριο, που στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα κίνητρο να ζητάνε αποδείξεις από τις σδυναλλαγές τους και τροφοδοτούν την παραοικονομία.

    Πιστεύω πως πρέπει να αυξηθούν τα φορολογικά κλιμάκια, και να γίνουν περισσότεροι και πιο προοδευτικοί οι φορολογικοί συντελεστές. Ατίστοιχα, θα μπορούσε να καταργηθεί το αφορολόγητο και να φορολογηθεί με έναν πολύ μικρό συντελεστή (π.χ. 1ή 3%) ώστε να συνεισφέρουν πράγματι όλοι στις κοινές δαπάνες σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, όπως επιτάσσει το σύνταγμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:22 | φωτης κουγιου

    Θελω να καταθεσω την αποψη μου για την φορολογια γενικα και την κατασταση που υπαρχει.

    Η τρελα που υπαρχει στην φορολόγησή ειναι ¨
    1)χιλιαδες έμμεσοι φοροι παντου ,που πληρωνουν ολοι χωρις διαχωρισμο
    2)ΦΠΑ που πληρωνουν <> που δεν εχουν Α.Ε και ΟΦΦ ΣΟΡ
    3)Φορος στην πρωτη κατοικια…δηλαδη στο σπιτι που μενω ανεξαρτητος αξιας αν και δεν μου αποδιδει εισόδημα .
    4)Αυτοτελοι φορολογιση , ρουσφετι σε μια ομαδα ανθρωπων
    5) Φοροδιαφυγή μέσω ιδρυμάτων
    6) Φοροαπαλλαγές χωρίς κοινωνικά κριτήριά
    7) Κοινωνική ασφάλιση που δεν ειναι ανταποδοτική αλλα ενας φορος ακομα

    Προτεινω απλα
    1)μια ενιαία κλήματα φορολογική απο το 30% και να φτανει στο 50 % ειτε για φυσικα προσωπα ειτε για εταιριες .
    2) Αφορολόγητο μονο με αποδείξεις
    3) πόθεν έσχες σε ολους και κατάσχεσή σε οποιο δεν μπορει να αποδείξει πως τα κατάφερε
    4) κατάργησή καθε αυτοτελείς φορολόγησή και καθε φοροαπαλλαγής
    5)φοροεκτωσεις μονο με κοινωνικα κριτηρια και για μικρα εισοδήματά
    6) Σύνταξη ανταποδοτική ανάλογη των εισφορών και οχι ρουσφετι στις ΔΕΚΟ και στους δημοσιους υπαλληλους
    7)Εφαπαξ σε ολους και οχι σε ημετερους δημοσιου
    8)Καταργηση καθε εθελουσίας και επανενταξη τους σε δουλεια… Ενιαίο οριο συνταξιοδοτισης ανδρων-γυναικων-δημόσιου και ιδιωτικού τομεα
    9)Φορολογηση με τελους διπλασιο απο την φορολογια για καθε τι που απαλλασετε απο φορολόγησή λογω ΟΦ ΣΟΡ και εκκλησιαστικης περιουσιας λογω συνταγματος(ετσι δεν θα υπαρχει λογος να κανουν <> οΦ Σορ). Οτι δεν φορολογητέ περίεργος, να πληρωνει τελος διπλασιο της φορολογησης του…
    10) Στο φορολογητέο εισόδημα να μπαινουν τα εσοδα απο παντου (τοκοι, μερισματα,νοικια,επιδοματα) ωστε να φορολογησε για αυτα που πηρες με την σωστή φορολογική κλίμακα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:49 | Κωνσταντίνος 1977

    Επειδή αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει να επιτευχθεί μέσω της «διαδικτυακής διαβούλευσης» είναι να γίνει προοδευτικά δικαιότερο το φορολογικό σύστημα και όχι να γίνει κάτι μόνο για λόγους επικοινωνίας ή δικαιολόγησης «σκληρών μέτρων» λόγω υπέρβασης του ελλείματος, έχω να προτείνω τα εξής:
    A)ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Έκδοση Αποδείξεων από όλους τους επαγγελματίες με υποχρεωτική όμως την αναγραφή του ΑΦΜ του συναλλασόμενου-ιδιώτη (για να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ των υστέρων οι αποδείξεις αυτές από άλλους πλην του συναλλασόμενου-ιδιώτη)και σύνδεση όλων των ταμειακών και μη μηχανών (π.χ. των Super Market), με το Μηχανογραφικό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιβεβαίωση των εκδοθέντων παραστατικών,
    Β)Έκδοση Αποδείξεων απ’όλους τους επαγγελματίες, ακόμη και από αυτούς που μέχρι σήμερα εξαιρούνται (όπως βενζινάδικα, περίπτερα, λιανοπωλητές),
    Γ)Διατήρηση του αφορολογήτου (12.000€) μόνο για Μισθωτούς – Συνταξιούχους όπως έχει μέχρι σήμερα,
    Δ)Διατήρηση του αφορολογήτου (10.500€) για ελεύθερους επαγγελματίες μόνο με την προσκόμιση ποσού 7.000€ όλων των αποδείξεων (συμπεριλαμβανομένων Super Market, κρεοπωλεία, ενδύματα-υποδήματα,καφετέριες, βιβλιοπωλεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αεροπορικά-ατμοπλοϊκά εισιτήρια κλπ.).
    Ε)Δήλωση των αποδείξεων στις φορολογικές δηλώσεις με βάση την ημερομηνία, το ποσό και το ΑΦΜ του προμηθευτή,
    ΣΤ)Φοροαπαλλαγές προοδευτικές (ανάλογα με το εισόδημα), με χρήση των αποδείξεων (έτσι ώστε να ενθαρρύνονται οι πολίτες να τις ζητούν και να απομονώνονται οι «επαγγελματίες» που δεν εκδίδουν παραστατικά),
    ΣΤ)Αλλαγή των Φορολογικών Συντελεστών (λαμβάνοντας υπόψη τα Γ και Δ για το ποσό 0-12.000€) ως εξής:
    12.000€-20.000€ Συντελεστής 15%
    20.000€-30.000€ Συντελεστής 25%
    30.000€-40.000€ Συντελεστής 30%
    40.000€-60.000€ Συντελεστής 35%
    60.000€-75.000€ Συντελεστής 40%
    75.000€-120.000€ Συντελεστής 45%
    120.000€- και πάνω Συντελεστής 50%

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:13 | Χρήστος Ηλιάδης

    2.725 ευρώ ο μέσος μισθός δημοσίου υπαλλήλου.

    Το ποσόν των 18,8 δισ. ευρώ δαπανά το κράτος κάθε χρόνο μόνο για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων!
    Αυτό αποκάλυψε στη Βουλή, στην προ ημερών ομιλία του επί του Προϋπολογισμού, ο βουλευτής κ. Ν. Αλευράς, ο οποίος παρέθεσε απλώς τα στοιχεία που αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση και βέβαια δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν.

    Όπως αναφέρει λοιπόν η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2010, οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας ανέρχονται σε 511.913.
    Βέβαια, ούτε και εδώ, όπως αναφέρει ο κ. Αλευράς, μπορούν να συμφωνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αφού το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες ότι είναι 550.000.

    Εμείς όμως, διευκρίνισε ο βουλευτής, θα μείνουμε σ` αυτό που λέει η εισηγητική έκθεση. Οπότε έχουμε 18,8 δισ. ευρώ που είναι οι μισθοί, δια 511.913, που είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το πηλίκον που βγαίνει , δηλαδή ….2.725 ευρώ, αντιπροσωπεύει τον μέσο μισθό που παίρνουν κάθε μήνα οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι!

    Στον αριθμό των 18,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται: – Επιδόματα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων, που ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
    – Επίδομα φυσιολογικού τοκετού 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο
    – Αποζημιώσεις και λοιπές παροχές 45 εκατ. τον χρόνο.
    Να σημειωθεί ότι στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Το νούμερο αυτό δείχνει ότι ο μέσος δημόσιος υπάλληλος στη χώρα μας είναι καλοπληρωμένος και φυσικά σε πολύ καλύτερη μοίρα από τον δυστυχή ιδιωτικό υπάλληλο , που είναι επί ξύλου κρεμάμενος, ζει με την αγωνία αν θα καταφέρει να έχει δουλειά μέχρι να βγει στη σύνταξη και αν τελικά θα πάρει σύνταξη όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και βέβαια αμείβεται με λιγότερο από τα μισά από αυτά που παίρνει ο δημόσιος υπάλληλος.

    Σίγουρα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού που ανέδειξε ο κ. Αλευράς είναι πολύ σημαντικά και οδηγούν σε γόνιμες σκέψεις. Αποκαλύπτουν όμως και πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουμε.

    Γιατί εάν ο μέσος μηνιαίος μισθός του δημοσίου υπαλλήλου είναι 2.725 ευρώ, όπως αποκαλύπτεται, τότε δεν έχουμε απλώς εργαζομένους δύο ταχυτήτων, αλλά κυριολεκτικά πατρικίους και πληβείους

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:35 | ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

    Καταρχάς, θέλω να εκφράσω την ευχάριστη έκπληξή μου που για πρώτη φορά, ζητείται από την Ελληνική Κυβέρνηση η γνώμη των πολιτών για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα. Άσχετα με το κατά πόσο θα ληφθεί υπόψη η άποψη αυτή, η όλη διαδικασία είναι μια καλή αρχή, ώστε η εκάστoτε κυβέρνηση να μην κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και νομοθετεί αλλοπρόσαλλα εν αγνοία των πολιτών.
    Στο θέμα μας τώρα. Το υποζύγιο του Ελληνικού κράτους, »μισθωτός», έχει σηκώσει αμέτρητα μέχρι σήμερα βάρη. Όλα τα ελλείμματα των παρελθόντων προϋπολογισμών κλίθηκε αυτός να τα επωμιστεί. Μην κάνετε και εσείς το ίδιο λάθος.
    Ορθολογιστικό το μέτρο της συνολικής (αθροιστικής) φορολόγησης του οικογενειακού εισοδήματος και παύση της αυτοτελούς φορολόγησης εκάστου εκ’ των δύο συζύγων. Δεν μπορεί να πληρώνει περισσότερα οικογένεια με έναν μισθό (π.χ. 25.000€) από οικογένεια με δύο μισθούς με συνολικό εισόδημα (π.χ. 40.000€ = 25.000€ + 15.000€).
    Η μείωση των φοροαπαλλαγών είναι ένα μέτρο που θα πονέσει τους χαμηλόμισθους. Αν καταργηθούν οι μειώσεις φόρου, για κάθε παιδί, το αφορολόγητο όριο, οι καταναλωτικές αποδείξεις, οι ιατροφαρμακευτικές αποδείξεις, οι απαλλαγές για οικολογική και σύγχρονη τεχνολογία (π.χ. Η/Υ, ηλιακός θερμοσίφωνας κ.λ.π) τότε η μέση Ελληνική οικογένεια θα καταρρεύσει οικονομικά, λόγω της υψηλής φορολόγησης της.
    Διατηρήστε το αφορολόγητο και αυξήστε το στα 15.000€, δίνοντας απευθείας αφορολόγητο τις πρώτες 8.000€ και προσθέτοντας ως κίνητρο την προσκόμιση αποδείξεων, από τις οποίες ο Φ.Π.Α θα αθροίζεται και το σύνολο του έως το ποσό των 7.000€ θα αφαιρείται από τον φόρο.
    Στους Ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με την οικογενειακή τους περιουσία και τον τρόπο διαβίωσης καθώς και τις επαγγελματικές συνθήκες εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρχει ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα τα βόρεια προάστια, ατομική οικία άνω των 100τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην ίδια περιοχή, δύο πολυτελή αυτοκίνητα και εξοχική κατοικία σε νησί και να δηλώνει εισόδημα 12.500€.
    Επιβάλλεται η αύξηση της φορολόγησης επί των τόκων των καταθέσεων, των μετοχών, των ομολόγων για ποσά άνω των 50.000€.
    Πρέπει να επανασυσταθεί το ΣΔΟΕ με αυστηρό πόθεν έσχες για τους εφοριακούς και τις οικογένειες τους καθώς και κίνητρα για τους ίδιους για να κάνουν καλύτερα και πιο ευσυνείδητα τη δουλειά τους (π.χ. αφορολόγητο bonus 2% επί των συνολικών εσόδων που προσφέρουν με ελέγχους τους).
    Επιβάλλεται να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Πρέπει να βγουν και πάλι οι Rambo του ΣΔΟΕ στην αγορά για ελέγχους. Μικτά κλιμάκια του ΣΔΟΕ και της τροχαίας να ελέγχουν τα πολυτελή αυτοκίνητα, εάν έχουν δηλωθεί στην εφορία, καθώς και όλα τα οχήματα εάν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας (περίπου 200.000 οχήματα δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών) και εάν έχουν περάσει ΚΤΕΟ (500.000 οχήματα δεν έχουν διέλθει από τεχνικό έλεγχο ενώ θα έπρεπε). Στους παραβάτες να επιβάλλεται άμεση κατάσχεση του οχήματος και επιβολή προστίμου για να μπορέσουν να το ξαναπάρουν καθώς και η υποχρέωση τους να προσκομίσουν εντός μηνός τα απαραίτητα δικαιολογητικά ότι προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες προς άρση της παράβασης.
    Μετατροπή των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από πλημμελήματα σε κακουργήματα και άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων των παραβατών.
    Αυτές είναι μερικές προσωπικές απόψεις επί του φορολογικού και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:40 | ΒΑΛΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

    Ειμαι 56 χρονων.Μεγαλωσα μονη μου δύο παιδια.Το ενα με πτυχιο και το αλλο σπουδαζει. Και τα δυο εργαζονται δυο πρωινα την εβδομαδα σε μια καφετερια.Όχι γιατι το θέλουν αλλα γιατι δεν βρισκουν αλλη δουλεια.Το φορολογητεο εισοδημα μου ειναι 34.609.65 Κάθε μηνα πληρωνω στεγαστικο δανειο κ.λπ…Μεγάλωσα με αξιοπρεπεια τα παιδια μου δουλεύοντας σε δυο δουλειες. Φοβαμαι οτι συντομα θα παψω να ζω με αξιοπρεπεια μια και αδυνατω να ανταποκριθω στις υποχρεωσεις μας.Πληρωσα τέλη κυκλοφοριας 302ευρω για ενα Ι.Χ του 1997 με 72.000 χλμ., ο φορος εισοδηματος 2.270.48 ευρω τα οποια αδυνατω να πληρωσω και θα ζητησω διακανονισμο -αληθεια εχω το δικαιωμα, δεν ξερω- Εαν για το οικονομικο ετος 2010 θα πρεπει να πληρωσω τα διπλασια τοτε θα πρεπει η να πουλησω το σπιτι μας η να… να κανω τι! … Η οικογενεια μας εχει ξεχασει τι σημαινει ψυχαγωγια, ντυσιμο κ.λπ. Χρησιμοποιω καθε μηνα πιστωτικη καρτα για την αγορα τροφιμων γιατι το μηνιαιο εισοδημα μου μπορει να καλυψει μονο δανειο,λογαριασμους,καυσιμα! Μηπως ειμαστε πλούσιοι και δεν το γνωριζουμε.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:05 | Ν. Β

    κύριοι/ες,
    μετά από >30 χρόνια δουλειάς, εμείς οι μισθωτοί φτασαμε σε ένα αξιοπρεπή μισθό, η αποταμίευση μερους του οποιου θα μας προστατεύσει στα γεραματα.Ολα τα χρόνια δουλέυαμε, σπουδασαμε τα παιδιά μας και γενικώς πληρώναμεκαι τωρα πάλι θα μας τα παρετε.ας εφαρμοστούν τα νέα κλιμάκια μόνο στους ελευθυερους επαγγελματίες. Πώς είναι δυνατόν να επιμένετε να εφαρμοστεί η ίδια φορολογική κλίμακα στους μισθωτούς και στους ελευθυερους επαγγελματίες, όταν αυτοί εκ προοιμίου φοροδιεφεύγαν και θα φοροδιαφεύγουν μα κάθε ευκαιρία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | Ιωαννης Ταρχανιδης

    Το πρόβλημα της υστέρησης εσόδων δε λύνεται με νέους φόρους (εξάλλου στην Ελλάδα είναι ήδη πανύψηλοι)αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
    Αφορολόγητοι είναι οι μεγαλογιατροί και οι μεγαλοδικηγόροι και οι μεγαλομηχανικοί. Οι μικροί των προαναφερόμενων κλάδων (και όχι απαραίτητα μόνο οι νέοι) δηλώνουν όσα βγάζουν γιατί είναι αλήθεια λίγα και ως εκ τούτου αφορολόγητα. Οι μεν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι δεν κόβουν αποδείξεις γιατί οι αποδείξεις τους είναι άχρηστες ως προς την εφορία (δεν μειώνουν το φορολογητέο).
    Στη δεύτερη πατρίδα μου, την Αμερική, ο έλεγχος γίνεται στα ιατρεία ήτα γραφεία των αντίστοιχων μία τυχαία μέρα και μετά γίνεται αναγωγή των παρατηρηθέντων για όλη τη χρονιά και έτσι ορίζεται το φορολογητέο εισόδημα. Φυσικά αυτό γίνεται σε έναν γιατρό τη μέρα και άρα σε 250 γιατρούς το χρόνο και μάλιστα δειγματολειπτικά. Αλλά «ο φόβος φυλάει τα έρμα» και έτσι όλοι, μάλλον οι περισσότεροι, δηλώνουν τα ακριβή έσοδά τους.
    Αν βρεθείς να ψεύδεσαι μετά από έλεγχο καταλήγεις είτε με ανάκληση της άδειας άσκησης και έκπτωση από το ακαδημαικό θώκο (οι περισσότεροι είναι και δημόσιοι λειτουργοί, ως διδάσκοντες στα πανεπιστήμιά μας!) είτε με φυλάκιση και κατ’οίκο περιορισμό ανάλογα με το εύρος της φοροδιαφυγής.
    Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει για όλους τους κλάδους για τους οποίους συζητείται. Το πολιτικό κόστος θα είναι ελάχιστο γιατί οι 9 σους 10 Έλληνες είναι φτωχοί και θα στηρίξουν τέτοιο μέτρο. Ο Υπουργός που θα το προωθήσει δεν πρόκειται να ξαναβγεί βουλευτής με σταυρό αλλά μπορεί να προστατευτεί σε μια μεγάλη περιφέρεια με τον νέο εκλογικό νόμο που προωθείτε ως κυβέρνηση.
    Όσο αφορά το δημόσιο θα ήταν εύκολο, απαραίτητο, δίκαιο, αναγκαίο και επιβεβλημένο να δημοσιεύει όχι μόνο τους προϋπολογισμούς των υπουργείων ανά κωδικό αλλά και τους μισθούς των υπαλλήλων του ανά βαθμίδα. Είναι άδικο να πληρώνεται δημ. υπάλληλος με τα λιγότερα προσόντα (ΔΕ στην εφορία) περισσότερο από έναν με τα υψηλότερα δυνατά (Διδακτορικό και ερευνητικό έργο στα ΑΤΕΙ). Ένας τέτοιος πίνακας θα έδινε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να επαναστατήσει και να στηρίξει ένα ενιαίο βαθμολόγιο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα στα πρότυπα όλων των σοβαρών χωρών. Δεν μπορεί να πληρώνεται ο ΔΕ του ΟΣΕ με διπλάσιο μισθό από τον καθηγητή ΑΤΕΙ. Όσον αφορά επαγγέλματα όπως εναερίτες της ΔΕΗ θα πρέπει να υπάρχει γενικός δείκτης επικινδυνότητας και να πληρώνονται από ειδικό λογαριασμού ενός ενιαίου φορέα πληρωμών που θα πρέπει να υπάρχει για όλο το δημόσιο. Αυτό το δαιδαλώδες σύστημα του προϋπολογισμού με κωδικούς κονδυλίων που μπέρδεψαν ακόμα και μένα που είμαι διαπιστευμένος οικονομικός αναλυτής (ένας εκ των λιγότερο από 100 σε όλη την Ελλάδα) είναι λογικό να μπερδεύει και τον κάθε δημ. υπάλληλο και Γενικό Γραμματέα που επιλέγεται.
    Οι συντάξεις θα έπρεπε να είναι καθαρά αναλογιστικές. Δε νοείται να πληρώνουμε οι υπόλοιποι φορολογούμενοι τις ατιμίες ορισμένων.
    Έχω υπηρετήσει τις μεγαλύτερες εταιρείες και έχω φοιτήσει στα καλύτερα πανεπιστήμια αλλά δεν έχω κολλήσει ποτέ αφίσα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | Δημοσθενης Μιχελάκης

    Το φορολογικό μας σύστημα, όπως και κάθε άλλο σύστημα σε αυτή την χωρα χρειαζεται απλοποίηση. Μονο τα απλά συστήματα δουλεύουν σωστά και αποδοτικά σε βάθος χρόνου. Θα συμφωνησω με πολλούς από τους προλαλλήσαντες σε αρκετα σημεία όπως: κοινό φορολογικό σύστημα για όλους, έλεγχος επί της πηγής του εισοδήματος και οχι του τρόπου ζωής. Το κράτος πρέπει να ενδιαφέρεται για την νομιμότητα του εισοδήματος, να φορολογεί επ’αυτού και οχι να κρινει φορολογικά τον κατοχό του από τον τρόπο ζώής. Επισής λιγότεροι και αντικειμενικότεροι φόροι που μπορούν ευκολα και αμμεσα να συλλέγονται και οχι δαιδαλώδεις φορολογικα νομοθετήματα τα οποία εν τέλει δεν αποφέρουν γιατί μέσα στην πολυπλοκότητα τους αφήνουν «παραθυράκια» φοροδιαφυγής.Τέλος να υπάρξει επιτέλους ενας φορολογικός προγραμματισμός σε βάθος χρόνου. Να σταματησει πλέον η γελοιότητα των ειδικών φόρων και των ειδικών εισφορών που σημερα υπάρχουν και αυριο για οποιοδήποτε λόγο ακυρώνονται. Να σταματήσει και πολλαπλότητα των φόρων για κοινά αντικείμενα (π.χ. ανεγερση κατοικίας, ποσες εισφορες και χωριστους φορους πρεπει να πληρωσουμε μεχρι να ολοκληρωθεί το σπίτι μας, την στιγμη που στο εξωτερικό πληρωνουν μία εισφορά με την ολοκλήρωση-απλότητα και εγκυρότητα του συστήματος και σίγουρη είσπραξη). Θελω να κανω οικονομικό προγραμματισμό και να γνωρίζω τους σταθερούς μου φόρους για τα επόμενα 5 χρόνια και οχι να ξεπηδανε συνεχως νέοι ακατανόητοι που εξυπηρετουν την στιγμή. Ευχαριστώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:21 | ΔΟΥΚΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Αποφάσισα να συμμετέχω στη δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό, αν και πιστεύω ότι γίνεται για τα μάτια του κόσμου,καταθέτοντας μερικές σκέψεις και προτάσεις και με την ελπίδα ότι θα διαψευστώ.
    Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα οφείλεται στην αναξιοκρατία,τη φαυλότητα,τη διαπλοκή και την κομματική αντίληψη με την οποία κυβερνείται η Ελλάδα.Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές εναντίον των εργαζομένων σαφώς επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση και την άνιση κατανομή του πλούτου ,τα προβλήματα όμως της ελληνικής οικονομίας και δημόσιας διοίκησης είναι κύρια διαρθρωτικά.
    Το φορολογικό σύστημα οφείλει να είναι δίκαιο, αξιόπιστο ,σταθερό, να συμβάλειστην αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και να εξασφαλίζει στον πολίτη ανταποδοτικότητα.
    Η πάταξη της τεράστιας φοροδιαφυγής ,και όχι η αυστηρότερη φορολόγηση των σημερινών δηλωθέντων εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος (αναδιάρθρωση δημόσιας διοίκησης,έλεγχος προμηθειών…)και την αναπτυξιακή πολιτική είναι οι τρόποι εξόδου από την κρίση,ειδάλως τρώμε τις σάρκες μας.
    Αναδρομικό πόθεν έσχες γιά όσους υπάρχει υποψία ότι φοροδιαφεύγουν και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες,ειδικά αν είναι δημόσιοι λειτουργοί.
    Αντικειμενική φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με βάσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
    Αυστηρός φορολογικός έλεγχος στις επιχειρήσεις.
    Το αφορολόγητο όριο πρέπει να συνδέεται με το ελάχιστο όριο διαβίωσης ,την οικογενειακή κατάσταση (αύξηση του αφορολόγητου για τα παιδιά ) ,και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου (κατάργηση του αφορολόγητου για τα όσους έχουν μεγάλη περιουσία και/ή εισόδημα ).Η σύνδεση του με αποδείξεις είναι αναποτελεσματική (έχει μηδαμινό όφελος για το φορολογούμενο και μεγάλη επιβάρυνση για τις εφορίες με αμφίβολο αποτέλεσμα).
    Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι σωστό μέτρο όπου είναι χαριστική(οδηγούς ταξί, μηχανικούς,επιδόματα..),όχι όμως και για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ που είναιυποχρεωτική,υπερωριακή κακοπληρωμένη εργασία κατοχυρωμένη με συλλογική σύμβαση εργασίας και κυρωμένη νομοθετικά από τη Βουλή.
    Οι τόκοι των στεγαστικών δανείων γιά απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 πρέπει να παραμείνει στις φοροαπαλλαγές,
    γιατί και την οικοδομική δραστηριότητα τονώνει και την οικογένεια που δεν έχειάλλη περιουσία στηρίζει και δεν είναι δυνατό ένας τόσο μακροχρόνιος προγραμματισμός να αναιρείται και να θέτει σε επιπλέον κίνδυνο τους οικογενειακούς προυπολογισμούς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:06 | George Kourtis

    Το υπέρογκο Δημόσιο χρέος προέρχεται κατά βάση στην υπερβολική μεγέθυνση του Δημοσίου Τομέα (υπουργεία, φορείς, οργανισμοί κλπ) καθώς και των ΔΕΚΟ τα τελαυταία τριάντα χρόνια.

    Η παρούσα κυβέρνηση, η οποία τονίζει την πρόθεσή της για δικαιότερη κατανομή εισοδημάτων μέσω φορολόγησης, θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά τις πρωτογενείς δαπάνες μέσω φορολόγησης γιά το οικ. έτος 2010 και ίσως και γιά τα επόμενα έτη, όλων των επιδομάτων των Υπαλλήλων του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα (ΔΕΚΟ επίσης) με συντελεστή 90%, εφόσον οι τακτικές τους αποδοχές ξεπερνούν τα € 28,000 ετησίως.

    Ετσι θα επιτευχθούν τα ακόλουθα:
    – θα φορολογηθούν οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του Δημοσίου – που είναι συνυπεύθυνοι στη σημερινή κατάντια των Δημοσίων Οικονομικών
    – δεν θίγονται οι χαμηλόμισθοι, μέσοι και τα οικογενειακά τους εισοδήματα μιά και φορολογούνται τα μπόνους
    – δημιουργείται αίσθημα δικαιοσύνης στους υπαλλήλους του Ιδιωτικού τομέα που υποφέρουν και απειλούνται με απολύσεις καθώς και στους ανέργους που δεν είχαν την «προστασία» του Κράτους
    – οι υψηλόμισθοι (η μεγάλη δηλαδή πλειοψηφία) υπάλληλοι των ΔΕΚΟ θα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Κυβέρνηση και τις Διοικήσεις τους ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και με αυτόν τον τρόπο να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι γιά μείωση του Δημοσίου Χρέους

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:29 | dimitrios tzelepis

    Πέραν των όσων ακούγονται η και αυτών που δεν ακούγονται για όλη αυτή την ιστορία περι αναμόρφωσης του πολύπαθου φορολογικού νομοσχεδίου, η πραγματικότητα είναι μία και μόνη. Η συντριπτική πλειοψηφία των όσων πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν μέχρι τώρα τακτικά και ανελειπέστατα ειναι αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Όσοι δηλαδή τα εισοδηματά τους βεβαιώνονται στην πηγή τους,δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κυρίως.
    Το να συζητάς να περικόψεις το αφορολόγητο των 12000 ευρώ που έχουν αυτή τη στιγμή με την δικαιολογία πως θα συμπληρώνεται μεσω κάποιων αποδείξεων υπηρεσιών,αγορών και δεν ξέρω τι άλλο, ειναι τουλάχιστον άδικο! Ηδη το εισόδημά τους βάλλεται πανταχόθεν. Από γιατρούς,δικηγόρους,υδραυλικούς,ηλεκτρολόγους και άλλους πολλούς, οι οποίοι αποφεύγουν επιμελέστατα να εκδίδουν αποδείξεις για τις υπηρεσίες πού παρέχουν κατα παράβαση οποιουδήποτε υπάρχοντος νόμου, απλά και μόνο γιατί έτσι τους αρέσει, αφού κανείς ποτε δεν τους ελέγχει.
    Αντί αυτού μπορείς κάλλιστα να θέσεις τεκμήριο ειδικότητας το οποίο θα εξιδεικεύει τον φόρο που θα πληρώνει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, ανάλογα με την περιοχή που εξασκεί το επάγγελμα του, άν συντηρεί ιατρείο,το ύψος ενοικίου που θα πληρώνει γι αυτό,το αν έχει γραμματέα, τα διάφορα περουσιακά του στοιχεία, τους επαγγελματικούς τίτλους που διαθέτει και άλλα πολλά τέτοια που αν θέλει κάποιος να τα ελένξει μπορεί ευκολότατα να το κάνει μεσω της πληροφορικής όπως έχει εξελιχθεί σήμερα.
    Το αφορολόγητο όριο πρέπει να μη θιγεί επ ουδενί όταν αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ενω επί πλέον να τους επιτραπεί η υποβολή αποδείξεων κυρίως υπηρεσιών αλλα και αγορών μέχρις ενός λογικού ορίου φυσικά. Μόνο τότε μπορεί να έχουν κίνητρο να καταγγείλουν τους κακούς επαγγελματίες που τους εκμεταλεύονται με την ανοχή πολλές φορές των αρμοδίων για τον έλεγχο φορέων..

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:25 | Μέκακας Μαυρουδής

    Παρακολουθώ για πολλά χρόνια μία ατέρμονη συζήτηση πάνω στα φορολογικά η οποία οδηγεί σε μία δεδαλώδη φορολογική νομοθεσία και ως επί το πλείστον σε αδιέξοδο.
    Υπάρχουν στον κόσμο φορολογικά συστήματα σύγχρονα και δίκαια (όσο δίκαια μπορούν να είναι βέβαια) τα οποία ισχύουν επί σειρά ετών.Εμείς το μόνο που αντιγράφουμε σωστά είναι τα εκλογικά συστήματα κι αυτά κατά πως μας βολεύει και τα ηλίθια τηλεοπτικά τους προγράμματα για να ποβλακωνόμαστε περισσότερο.
    Είμαστε χώρα μέλος της Ε.Ε. 30 Χρόνια σχεδόν και δεν έχουμε σταθεροποιήσει ακόμη το φορολογικό μας σύστημα…..

    Οσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα σίγορα συμφωνώ με την εφαρμογή μιας ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας..
    Υπάρχουν όμως κάποια κρίσιμα ζητήματα..
    -Κάθε πότε θα γίνεται η αναπροσαρμογή των ορίων.
    -Οταν λέμε ενιαία κλίμακα εννοούμε για όλους ή θα περνάμε χίλια δύο παραθυράκια για να ευνοούμε κάποιους αφήνοντας τους άλλους να πληρώνουν το Μάρμαρο.
    – Πώς θα φορολογείται το Οικογενειακό εισόδημα και ποιό το αφορολόγητο όριο σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο συζύγων.
    -θα λειφθεί υπ όψιν σας το όριο διαβίωσης (φτώχειας)όπως αυτό καταγράφεται από την Ε.Σ.Υ.Ε και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαικής ένωσης??
    – Θα εκλογικευθούν τα τεκμήρια διαβίωσης (προς τα πάνω βέβαια γιατί αυτά που ισχύουν σήμερα μόνο αστεία μπορούν να χαρακτηριστούν),για να πάψουν να διάγουν πολυτελή βίο κάποιοι συμπολίτες μας και παράλληλα να δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα ??
    -θα Απλοποιήσετε τον Κώδικα Φ.Ε. και θα σταματείσετε να φορολογείται τον Ελληνα με υπουργικές αποφάσεις??
    -Θα απλοποιηθεί το έντυπο της δήλωσης??
    -Διατηρείστε μόνο στις ειδικές περιπτώσεις εισοδήματων με κοινωνικό χαρακτήρα την αυτοτελή φορολόγηση.
    Εάν υπάρχει βούληση όλα τα άλλα είναι εύκολα και νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να κάνουμε μεγάλα βήματα προς τα εμπρός
    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ..

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:23 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    1)Η κλίμακα εισοδήματος θα ήταν δικαιότερη ως προς του μικρομεσαίους
    μισθωτούς και συνταξιούχους αν τα δύο πρώτα κλιμάκια γίνουν τρία και συγκεκριμένα 12.000.- ΦΟΡ.ΣΥΝΤ. 0%
    10.000.- » » 10%
    8.000.- » » 25%
    2)Δάνεια για επισκευή Α΄Κατοικίας μετά την παρέλευση τουλάσιστον 10ετίας.
    Κατάργηση του παραγράφου (στ)προκειμένου να προφυλαχθούν οι πολίτες από την κάθε είδους χρηματιστηρική κερδοσκοπία.
    Τροποποίηση του ποσοστού της παραγράφου η) προκειμένου να υπάρχει ωφέλεια πάνω από τον ΦΠΑ για τη δημιουργία κινήτρου λήψης αποδείξεων.
    π.χ.Το ποσό του φόρου που θα εισπράξει το κράτος από Υδραυλικούς, Ηλεκτρολόγους κλπ.θα είναι πολλαπλάσιο.
    Όταν ο ένας εκ των συζύγων δεν φορολογείται να μεταφέρεται το ποσό τοτου μερισμού στον άλλο.
    Να συμπληρωθεί η παράγραφος ι) ……και σε συμβολαιογράφους οι οποίοι πρέπει να κόβουν και αποδείξεις και όχι να φορολογούνται με το ποσό που κατά την κρίση τους αναγράφουν στα συμβόλαια.Έτσι θα οφεληθούν και οι νέοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι από τα παραπάνω ποσά που εισπράτονται και δεν φαίνονται ώστε να πηγαίνουν περισσότερα στα διάφορά ταμεία τους.
    Η μείωση από το φόρο σε ιδιωτικές κλινικές να είναι μικρότερη από αυτή των ιδιωτικών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | Αποστολος

    Υπαρχουν κατηγοριες επαγγελματων που τα εισοδηματα τους ειναι πολλαπλασια απο αυτα που δηλωνουν .

    Για παραδειγμα οι τελωνιακοι υπαλληλοι. Ξερει κανεις στην κυβερνηση τι ειναι το ΔΕΤΕ ? Γνωριζει οτι ειναι χρηματα που εισπρατουν οι τελωνιακοι παρανομως μιας και η ΕΕ το απαγορευει ρητα . Μαλιστα εχει στηθει ενας γραφειοκρατικος μηχανισμος με διπλα παραστατικα ετσι ωστε να μην το γνωριζει η ΕΕ. Γνωριζετε οτι αυτα τα χρηματα και ειναι αφορολογητα ?
    Γνωριζετε οτι ολοι αυτοι η διαδικασια καθιστα της τελωνιακες πραξεις χρονοβορες και ακριβες ? Νομιζω πως κατι πρεπει να κανετε .
    Αφηστε τα καταστηματα , αυτα δεν φοροδιαφεγουν σημαντικα, δειτε τους
    ηλεκτρολογους,πλακατζιδες,υδραυλικους και καθε ειδους τεχνιτες.
    Πολλα λεφτα ΟΛΑ μαυρα.Ειμαι 34 χρονων δεν εχω παρει ποτε απο κανεναν τους αποδειξη.Ποτε!
    Κοιταξτε τις εισαγωγικες εταιριες που κανουν τριγωνικες εισαγωγες και αφηνουν το μεγαλο μερος των κερδων τους σε εναν φορολογικο παραδεισο.
    Κοιταξτε τις βιοτεχνιες που ειναι παρα πολυ δυσκολο να μετρησεις προιοντα και αξιες.
    Γνωριζετε οτι ολες οι εταιριες γραφικων τεχνων οταν αγοραζουν εξοπλισμο αξιας ανω των 3000 € ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ!Ετσι με μια απλη υπερτιμολογηση μπορουν να φοροδιαφεγουν .Αφηστε που ετσι μπορουν να επιδοτηθουν μεσω ΕΣΠΑ χωρις ιδια κεφαλαια(με υπερτιμολογηση).
    Αν λοιπον ο στοχος ειναι ενα δικαιο φορολογικο συστημα τοτε κοιταμε πρωτα τις κατηγοριες που δεν πληρωνουν καθολου και μετα βλεπουμε ποσα θα πληρωνουν οι μισθωτοι,συνταξιουχοι και καταστηματαρχες .
    Και ειμαι σιγουρος πως εσεις θα γνωριζεται δεκαδες αλλες κατηγοριες σαν αυτες που προανεφερα .Πρωτα εκει λοιπον ! Πρωτα εκει

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:29 | Μαρία Διαμαντοπούλου

    Καλό είναι να συγκεντρώνει κανείς ΟΛΕΣ τις αποδείξεις γιατί πρέπει και όχι επειδή τον συμφέρει προσωπικά.

    Να μπουν όλα τα φυσικά πρόσωπα σε μια λογική έσοδα-έξοδα όπως οι επιχειρήσεις και να υπάρχει ΜΙΑ ενιαία φορολογική κλίμακα 20% (ΟΧΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ) για όλα τα εισοδήματα διατηρώντας όμως ένα μικρό αφορολόγητο όριο (το οποίο για να ισχύσει θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις). Έτσι δε θα υπάρχει διαχωρισμός επιχειρήσεων με τα φυσικά πρόσωπα και οι περισσότεροι δεν θα έχουν κίνητρο να κάνουν offshore στην Κύπρο για 10% διαφορά κλπ.

    Η προοδευτική κλίμακα δεν είναι δίκαιη – δηλαδή κάποιος μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει Ευρώ 80.000 και πληρώνει περίπου 28,000 φόρο είναι λίγα ;;; Γιατί να πληρώνει περισσότερα από αυτόν που έχει κάνει μια Α.Ε. ή Ο.Ε. για να περνάει έξοδα (και καλά έχει κάνει).. Το θέμα είναι να αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.

    Είναι προτιμότερο να περιμένουμε τα έσοδα από το Φ.Π.Α παρά από τη φορολογία εισοδήματος…το θέμα είναι πως θα πετύχουμε να εφαρμόζεται σε ΟΛΕΣ τις συναλλαγές.

    Να μπει Φ.Π.Α σε όλες τις παροχές υπηρεσιών (γιατροί, δικηγόροι κλπ.)αλλά παράλληλα να δημιουργηθεί με τη συμβολή των πολιτών κατάλογος υπηρεσιών με τις ενδεικτικές του τιμές (ο οποίος να δημοσιεύεται μηνιαίως σε εφημερίδα και ειδική ιστοσελίδα).

    Για παράδειγμα:

    1) Παράσταση Δικηγόρου ( κατώτατη αμοιβή Δικηγορικού Συλλόγου: € 200 / Τιμή Αγοράς: € 700 – € 1.200 (προ Φ.Π.Α)
    2) Σύνταξη Εξωδίκου ( κατώτατη αμοιβή Δικηγορικού Συλλόγου: € ?? / Τιμή Αγοράς: € 100 – € 150(προ Φ.Π.Α)
    2) Σφράγισμα Οδοντιάτρου ( Τιμολόγιο Δημοσίου: € 7 / Τιμή Αγοράς: € 50 – € 100 (προ Φ.Π.Α).

    κλπ….

    Είναι πολύ σημαντικό να ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ οι τιμές στα σημερινά επίπεδα και να πάψει ο εκβιασμός του τύπου 3.000 χωρίς απόδειξη και 5.000 με απόδειξη.