Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:22 | Παναγιώτης Σκόνδρας

    Να μην καταργηθεί το αφορολόγητο όριο και να δωθεί επιπλέον βοηθεια για κάποιες κατηγορίες όπως οι απασχολούμενοι σε ΝΠΔΔ με μπλοκ παροχής υπηρεσιών διότι θεωρούμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και είμαστε οι πιο αδικημένοι, γιατί οτι πληρωνόμαστε «φαίνεται» στην εφορία ενώ τόσοι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ψεύτικα εισοδήματα.Όπως είναι κατανοητό υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ελευθέρων επαγγελματιών, προφανώς είναι άδικο για αυτούς που μπορεί να «βλέπει» η εφορία να τους φορολογεί. Επίσης θα πρέπει να λανβάνεται υπόψη και η οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου διότι είναι άλλα τα έξοδα με 1 η 2 παιδιά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:18 | ΚΟΥΝΑΒΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΩΤΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑ ΤΙΠΟΤΑ !!!

    1) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 30% ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 20.000 ΕΤΗΣΙΩΣ.
    2) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 30% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
    3) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ & ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΩΝ.
    4) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΙΜ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.
    5) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΤΛ.
    6) ΤΕΛΟΣ 500 Ε ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.
    7) ΤΕΛΟΣ 1000 Ε ΣΕ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΠΙΣΙΝΩΝ (ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΥΤΤΩΝ,ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΗ Η ΠΕΝΤΕΛΗ,Η ΠΑΡΝΗΘΑ ΤΟ ΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΡΥΜΕΝΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ,ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE EARTH,AKOMA KAI MΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ)
    8) ΤΕΛΟΣ 1 Ε ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΟ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ.
    9) ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ,
    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΤΛ.
    10)ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΑΞΙ,ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ,ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ,ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ,ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΤΛ.
    11)ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 30% ΣΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ,ΥΠΟΥΡΓΩΝ,ΙΕΡΑΡΧΩΝ,ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΩΝ ΚΤΛ.
    12)ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ…ΛΑΙΚΕΣ,ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΤΛ.
    13)ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΟΥΤΕ 1 ΜΕΡΑ ΚΑΙ
    ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΨΗΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ (ΑΛΒΑΝΟΥΣ,ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ,ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΕΣ,ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΤΛ..)

    ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΑ!!!ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ EURO…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:35 | Apostolos Lerios

    Proteino os metra katapolemisis tis forodiafigis (ektos ton ameson hrimatikon prostimon):

    (1) «lista ntropis», opou oi forofigades na ginontai gosti sto evritero koino (anartisi sto diadiktio) kai na kserei kathe katanalotis pios giatros/idravlikos/magazi einai apateonas kai pios entimos.

    (2) meiosi tis mellontikis sintaksis tou forofiga (se periptosi etairias, tou CEO): ean den dineis sto kratos oti prepei na tou doseis, tote to kratos den tha sou dosei oti elpizeis oti tha sou dosei.

    (3) eksiptosi apo to forologisimo eisodima olon ton eksodon (antistiha me ta nomika prosopa). o kathe forologoumenos na mporei na ekpipsei kathe eksodo katagrafontas stin (ilektroniki) dilosi ta posa ton eksodon kai ton arithmo forologikou mitroou tou paralipti. etsi ehei kinitro o katanalotis na katagrapsei ola ta eksoda tou, kai ara i eforia gnorizei ta esoda kathenos (arthrizontas old ta dilomena eksoda me ton idio arithmo forologikou mitroou).

    Diefkrinisi gia to (3): ekpiptosi ton eksodon den simainei anagkaios 100% tou kathe eksodou. Mporei, logou harei, ne ekpiptetai 100% trofimon kai doreon se koinofeli idrimata, ma mono 10% agoras aftokinitou. Gia megales agores, akoma kai ean o sintelestis einai mikros, to poso tis ekpiptosis einai simantiko kai ara ehei kinitro o forologoumenos na to dilosei kai na to ekpipsei.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:55 | Nikos

    Μας λείπουν νόμοι σ’ αυτή τη χώρα; Προφανώς όχι. Αν το πρόβλημα ήταν οι νόμοι, τότε ας ψάξουμε να βρούμε ποιος είναι ο τέλειος νόμος για τα προβλήματα της χώρας (π.χ. τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή κλπ) και όλα καλά. Ωστόσο, ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ειδάλλως, από καιρό όλα τα προβλήματά μας θα είχαν βρει τη λύση τους…

    Οι νόμοι δεν αποκλείουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Απλά ρυθμίζουν τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες οι πολίτες θα φοροδιαφεύγουν. Αν είναι εύκολο (όπως τώρα) οι πολίτες βρίσκουν εύκολα τους τρόπους, καθώς αυτοί υποδεικνύονται από το νόμο. Αν είναι δύσκολο (όπως σχεδιάζεται με τις αποδείξεις κλπ), τότε απλά θα χρειαστούμε λίγο χρόνο παραπάνω για να μάθουμε πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει να πληρώσει φόρους.

    ΟΣΟ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ, ΤΟΣΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. Και ο μόνος τρόπος να το κάνουν (μάλιστα χωρίς τύψεις) είναι να κλέψουν απ’ αυτόν που νομίζουν ότι τους «κλέβει» ή δεν τους αποδίδει αντίστοιχα, δηλαδή το κράτος.

    Με όλες τις προτάσεις για το νέο νόμο να είναι καλοπροαίρετες, ο νέος νόμος θα αποτύχει, αν ταυτόχρονα δεν καταλάβουμε όλοι ότι τα προβλήματα αυτά έχουν βαθιές ρίζες σε παραδόσεις και αξίες που έχουν επικρατήσει στην κοινωνία μας και μπορούν να αλλάξουν μόνο μέσω της παιδείας. Αν δεν καταλάβουν όλοι, από τα γενοφάσκια τους, ότι η απόδοση φόρων στο κράτος έχει όφελος για την κοινωνία, για όλους μας και αυτό να είναι ορατό επίσης σε όλους (κράτος οργανωμένο που λειτουργεί αποτελεσματικά). Αν δεν καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα. Όλα αυτά απαιτούν να υπάρχουν νόμοι που καλλιεργούν αίσθημα δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει η παιδεία που το υποστηρίζει.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:25 | Βασιλική Α.

    Προτείνω να αυξηθεί ο ΦΠΑ, εκτός από τους συνήθεις υπόπτους (τσιγάρα, ποτά), σε είδη που είναι πραγματικά πολυτελείας και απευθύνονται στους έχοντες (κοσμήματα αξίας, ενδύματα οίκων μόδας, σουίτες ξενοδοχείων πολυτελείας, αεροπορικά εισιτήρια business class κ.λ.π.).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:11 | Ευάγγελος Μπισύρης

    Ποινικοποιήστε την φοροδιαφυγή, χωρίς παραθυράκια, με άμεση απόδοση των ποινών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:51 | elisso

    Κύριε υπουργέ,

    Κάνετε φιλότιμη προσπάθεια, όμως όσα μέτρα και αν πάρετε, αν δεν παταχθεί η διαφθορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και παντού, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι όσοι «ελέγχουν» έχουν κάνει τέχνη το πώς παίρνουν χρήματα από τους ελεγχόμενους. Σίγουρα θα γνωρίζετε, ότι, εκτός του άμεσου χρηματισμού, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι διαφθοράς. Πχ, ειδοποιούνται επιχειρηματίες πριν τους γίνει έλεγχος από την Εφορία ή το ΙΚΑ και είναι προετοιμασμένοι. Επίσης, εκτός από εφορίες και πολεοδομίες, η διαφθορά ανθεί και σε όσες άλλες υπηρεσίες συναλλάσονται άμεσα με πολίτες και με κάποιον τρόπο τους ελέγχουν, όπως στο Υπουργείο Μεταφορών, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ή στο ΙΚΑ.

    Προτείνω:

    ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και ΑΙΦΝΙΔΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους και αναδρομικά για όσους είναι συνταξιούχοι και ασκούσαν στο παρελθόν υπηρεσίες ελέγχου. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Σε ΟΛΕΣ τις Υπηρεσίες. Ακόμα και για τους Γιατρούς ή για τους Ιερείς που είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι και απαιτούν δωράκια για να κάνουν το αυτονόητο. ΕΛΕΟΣ. Όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι ασκούν λειτούργημα και όσες περιπτώσεις διαφθοράς εντοπίζονται, ΔΕΝ τιμωρούνται ποτέ! Κάντε γραμμή ή φόρμες ανώνυμων καταγγελιών, μην απαιτείτε από τον πολίτη να εκτεθεί ή να αποδείξει ότι κάποιος «τα παίρνει»! Κάντε κάτι τώρα!

    Κανείς πολίτης δεν θα συμμεριστεί τη φορολογική δικαιοσύνη, όταν ταυτόχρονα ΛΑΔΩΝΕΙ:
    -την ΕΦΟΡΙΑ και το ΙΚΑ για την επιχείρησή του
    -Τον ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ για να τον «προστατέψει»
    -την ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ και την ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ για να χτίσει σπίτι
    -το Υπουργείο ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ για να βγάλει δίπλωμα
    -τον ΓΙΑΤΡΟ για να τον κάνει καλά ή για να γεννήσει
    -Τον ΙΕΡΕΑ για να τον «διαβάσει»

    Εφόσον κάποιος έχει ξοδέψει τόσα «μαύρα» για όλα τα παραπάνω, από πού θα βρει τα υπόλοιπα για να τα δώσει νόμιμα στο κράτος?

    Αν θεραπευτούν όλα αυτά, ίσως κάποτε να υπάρξει και ελπίδα για να ανταποκριθεί και σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
    Σας εύχομαι ολόψυχα να το πετύχετε. Ως τότε όμως;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:20 | Μαναζής Θεόδωρος

    Να υπάρχει μία, ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα από όπου και αν προέρχονται και με όποιο τρόπο και αν αποκτήθηκαν. Η ουσία είναι ότι αποτελούν εισοδήματα και με βάση αυτό και μόνο πρέπει να φορολογούνται. Δηλαδή, τα είσοδήματα «υπό ειδικό καθεστώς» δεν είναι εισοδήματα; Και επιτέλους στο Δημόσιο θα πρέπει να πάψουν να υπάρχουν αμοιβές που υπερβαίνουν αυτές του αντίστοιχου ιδιωτικού τομέα. Η σύναψη σύμβασης συνεργασίας/εργασίας στο Δημόσιο εμπεριέχει και την ηθική αμοιβή της εξυπηρετήσεως του κοινού συνόλου, η οποία θα πρέπει να υπολογίζεται ως μέρος της συνολικής αμοιβής.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:25 | ΒΑΡΒΑΡΑ

    Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ,Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ Η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.Η ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ -ΟΠΩΣ ΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ(ΜΕ ΜΙΣΘΟ 2000 ΕΥΡΩ ΜΙΚΤΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ) ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΠΛΩΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΚΤΕΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ(ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!!!).ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ.ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ¨ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ¨.
    ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 1,5% .ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ,ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10%!!!!!!!.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ.ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝΤΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.ΤΟ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ, ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΟΜΟΡΦΑ ΛΟΓΙΑ.ΛΑΒΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ. ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΡΚΕΤΟ.ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | Πάρης Β

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ

    Όλοι σχολιάσαμε για τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή και κανείς δεν μιλά για τις ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ που είναι το ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    Όταν ξεκίνησαν οι λαϊκές αγορές ήταν για τους παραγωγούς που δεν μπορούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους .
    Σήμερα με τις λαϊκές να ΕΧΟΥΝ ΓΙΓΑΝΤΩΣΕΙ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ οδηγούν τα εμπορικά καταστήματα στο κλείσιμο.

    ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

    1. ΓΩΝΙΑΚΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
    2. ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
    3. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    4. ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
    5. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

    Ποιος δεν θα ήθελε ένα τέτοιο μαγαζί?!!!

    Απορώ με τους ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ που δεν προβάλλουν σχεδόν ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

    Την ώρα που τα εμπορικά καταστήματα βρίσκονται σε απόγνωση οι λαϊκές δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.
    Κλείνουν τα μαγαζιά μια μέρα την εβδομάδα, κλείνουν το δρόμο, κλείνουν τα πεζοδρόμια και …. Κανένα πρόβλημα !!

    ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ.
    Σε όλες τις χώρες υπάρχουν ειδικοί χώροι όπου μπορούν γίνονται τα παζάρια.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ-ΒΟΥΛΕΥΤΗ-ΝΟΜΑΡΧΗ-ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΡΕΣ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:52 | Συμεών Ζερβας

    Αλλεπάλληλες και συνεχείς φορολογήσεις κάθε χρόνο πάντων των κινητών και ακινήτων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.Ομως κάτι ξεχάσατε να φορολογήσετε το οποίο για πολλούς (50% πληθυσμού) αποτελεί εισόδημα αφορολόγητο και εννοώ τα ελαιόδενδρα.Κάθε σπίτι κάθε οικογένεια έχει και 20-30 ελαιόδενδρα από τα οποία παίρνει ελαιόλαδο για ιδία χρήση ή και για εμπόριο,εισόδημα αφορολόγητο.Προτείνω την φορολόγησή του κατά τη μεταφορά του σε κάποιο ελαιοτριβείο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | Βασιλης Βασιλειου

    Καλημέρα σας, και «Χρόνια Πολλά»!

    Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις προσωπικές μου απόψεις:

    1. Στις αποδείξεις να συμπεριλαμβάνονται και: ΔΕΗ – ΟΤΕ – Κοινόχρηστα.
    2. Αύξηση των αναπηρικών συντάξεων (είναι απαράδεκτα χαμηλές) – (ταυτόχρονα, αυστηρότατος έλεγχος και πάταξη των εικονικών αναπηρικών συντάξεων).
    3. Για τους επιτηδευματίες:
    α) Για κάθε επαγγελματικό χώρο (ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει) να υπάρξει συγκεκριμένη τιμή ανά / τ.μ. που θα αποδίδεται στην εφορία, ανάλογα με περιοχή – οδό – όροφο (καθαρό «παιχνίδι»).
    β) Να υπάρξει ένας τηλεφωνικός αριθμός (π.χ. 4ψήφιος), αλλά και ηλεκτρονικά, όπου οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν ανώνυμα τη μη απόδοση απόδειξης (για να μην έχουμε και πάλι τη «θεσμοθέτηση» δύο τιμών, μια με απόδειξη και μια δίχως απόδειξη).
    γ) Παντού και πάντα αποδείξεις (καύσιμα – λαϊκή κτλ.).
    4. Διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων (κινητών – ακινήτων) με τις φορολογικές δηλώσεις, σε βάθος τουλάχιστον 5 ετών.
    5. Φορολογικό σύστημα με αίσθημα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (προσοχή σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε χαμηλόμισθους).
    6. Στο ζήτημα περικοπής ποσοστού από τα επιδόματα των Δ.Υ., όχι στη λογική «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    «Καλή Χρονιά» !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:17 | Γεωργία Φαρμάκη

    Το φορολογικό σύστημα που επιλέγει μια κυβέρνηση δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται την κοινωνία και τις προθέσεις της να ενισχύσει τους αδύναμους, να απαλλάξει τους ανήμπορους και να διορθώσει τις αδικίες. Είναι σίγουρα και θέμα ιδεολογίας.

    Σίγουρα μια κοινωνική αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά, χωρίς να βλέπουμε (από ανικανότητα ή υποκρισία) την πραγματική αιτία, που αν διορθωθεί θα διορθώσει δια παντός όλα τα άλλα. Το φορολογικό σύστημα είναι μια καλή ευκαιρία να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Κατ’εμέ, μια κυβέρνηση αν ασχολιόταν μόνο με το φορολογικό σύστημα, και φρόντιζε να εφαρμόσει ένα δίκαιο και σωστό σύστημα, θα είχε κάνει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ έργο, μια τεράστια αλλαγή πραγματικά, και δεν θα χρειαζόταν να κάνει τίποτα άλλο, θα μπορούσε μετά να ξεκουραστεί, έχοντας υπόψην της ότι έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπων στη χώρα. Ένα σωστό φορολογικό σύστημα αποφέρει χρήματα στο κράτος (τα οποία όλες οι κυβερνήσεις παραπονούνται ότι λείπουν). Τα χρήματα αυτά μπορούν να διοχετευτούν στην κοινωνική πολιτική, ώστε ο πολίτης να απολάβει τους καρπούς της φορολογίας του. Ένα σωστό φορολογικό σύστημα διορθώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Δεν «αποτελειώνει» τους ήδη εξαθλιωμένους και αποσπά τον προκλητικό πλούτο από τους έχοντες. Αυτό δεν γίνεται ως τιμωρία, αλλά απλά γιατί σύμφωνα και με το Σύνταγμα ο καθένας πρέπει να προσφέρει ανάλογα των δυνατοτήτων του, αφού ο στόχος των κατοίκων μιας χώρας είναι να ζουν όλοι ευτυχισμένοι. Ας μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι ευημερεί, όταν υπάρχουν γύρω του εξαθλιωμένοι. Όπως επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι η λύση της φτώχειας δεν είναι η ελεημοσύνη, αλλά η δικαιοσύνη. Είναι πραγματικά εξοργιστικό ότι οι πλούσιοι που φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα απολαμβάνουν όλες τις κρατικές παροχές, οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από συνταξιούχους και εξαθλιωμένες οικογένειες. Σπαραχτικό. Για αυτό το λόγο το επιχείρημα ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να χαίρουν ανήθικων φοροαπαλλαγών για να προσελκύσουμε τους επιχειρηματίες δεν στέκει. Απ’ τη στιγμή που κάποιος μένει στη χώρα, απολαμβάνει τα όποια καλά του προσφέρει η χώρα και κερδοφορεί μάλιστα εδώ, πρέπει να προσφέρει. Δεν μπορεί να απολαμβάνει εις βάρος των οικονομικά αδυνάτων. Με τη λογική των τεράστιων προκλητικών φοροαπαλλαγών, ακόμα και αν προσελκύσουμε τους επιχειρηματίες, αφού δεν προσφέρουν τίποτα, ουσιαστικά αυτοί μας εκμεταλλεύονται, το κράτος και τους πολίτες του, οπότε γιατί να τους προσελκύσουμε αν είναι να έχουμε ζημία;

    Όταν μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής, εννοούμε την φοροδιαφυγή των πολύ υψηλών εισοδημάτων. Σε ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας πριν από μερικά χρόνια έλεγε ότι το 85% αυτών που φοροδιαφεύγουν ανήκουν σε χαμηλά οικονομικά στρώματα ενώ το 5% σε πολύ υψηλά. Αν καταφέρει το κράτος να συλλέξει τους διαφυγόντες φόρους από τα χαμηλά στρώματα θα κερδίσει μόνο +5% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αν συλλέξει τους φόρους από τους υψηλά αμειβόμενους, η τρύπα του προϋπολογισμού θα κλείσει πάνω από 80%. Κάτι δεν λέει αυτό;

    Επίσης, είναι σημαντικό ο πολίτης να βλέπει το κράτος να διαχειρίζεται σωστά, σοφά και δίκαια τους φόρους του. Να υπάρχει δηλαδή ασφαλές οδικό δίκτυο, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη κτλ. Αν τα χρήματα των φόρων του ξοδεύονται άλογα, χρηματοδοτώντας την πολυτελή ζωή κομματικών στελεχών, ή σε πολεμικούς εξοπλισμούς και στήριξη πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, είναι λογικό πως θα λέτε μετά ότι υπάρχει έλλειμμα και δεν υπάρχουν χρήματα. Μετά δεν είναι σωστό να πάτε να καλύψετε τα κενά πάλι με χρήματα των φορολογουμένων. Αυτοί που υπέστησαν την κλοπή θα πληρώσουν τα σπασμένα, την κακοδιαχείριση και την ανηθικότητα της κάθε κυβέρνησης;

    Με το ίδιο σκεπτικό έχω μια ερώτηση για όλα αυτά τα πολιτικά σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί,πχ για τα ομόλογα ή γενικά οποτεδήποτε κάποιος πολιτικός οικειοποιούταν χρήματα του ελληνικού λαού. Πώς γίνεται και όταν αυτά τα «σκάνδαλα» αποκαλύπτονται, απλά σοκάρεται ο κόσμος και σταματάει εκεί; Κλάπηκαν χρήματα. Πότε θα επιστραφούν; Αυτοί που τα έκλεψαν πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω, κάθε δεκάρα. Να μην λένε «Σας κλέψαμε χρήματα. Τώρα υπάρχει έλλειμμα. Πληρώστε τα». Γιατί δεν υπάρχει ποινική ευθύνη; Δεν είναι απλά ότι ένας πολιτικός δεν υπολόγισε καλά, δεν έκανε καλούς υπολογισμούς και έτυχε να βρεθούμε με κάποια ζημία. Εδώ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ τα χρήματα, δεν τα χρησιμοποίησαν σε μια επένδυση υπέρ του ελληνικού λαού, που δεν απέδωσε. Ήξεραν από πριν ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν στο συμφέρον του ελληνικού λαού. Όταν ένας πολιτικός κάνει κάτι που δεν αποβλέπει στο συλλογικό συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας, αλλά στο ατομικό, προσωπικό του συμφέρον, αυτό θα έπρεπε να έχει ποινική ευθύνη.

    Για να συνοψίσω για το φορολογικό σύστημα, που είναι και το θέμα μας:

    1) Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουν ήδη πληρώσει παραπάνω απ’ ότι τους αναλογεί. Σταματήστε την περαιτέρω εξαθλίωσή τους. Δεν το αξίζουν και δεν φταίνε. Βιοπαλαιστές είναι.
    2) Πάρτε τα χρήματα από αυτούς που τα έχουν: μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, υψηλά εισοδήματα.

    Συγνώμη που είπα πράγματα που ίσως φαίνονται αφηρημένα και άσχετα με το θέμα, απλά για παράδειγμα δεν έχει νόημα να μαζέψετε τα χρήματα και μετά να τα ρίξετε στη θάλασσα. Στο μηδέν θα είμαστε πάλι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:46 | κωστας

    ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
    1.ΚΑΤΟΙΚΙΑ : ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ π.χ. όταν κάποιος πληρώνει 8.000 ευρώ ενοίκιο το χρόνο το ελάχιστο εισόδημά του(διαβίωσης) δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 25.000 ευρώ.
    2.Να αναγράφονται και οι καταθέσεις κάθε χρόνο όπως γράφονται ακίνητα ,αυτοκίνητα.
    3.Οταν επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου να αφαιρείται ελάχιστο ποσό διαβίωσης κάθε χρόνο σύμφωνα με τις δηλώσεις του π.χ στο παραπάνω παράδειγμα 25.000 ευρώ (όταν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία προσδιορισμού δαπάνης)
    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    1.Να επεκταθεί το μέτρο του αυτοελέγχου σε όλες τις επιχειρήσεις αφού βελτιωθεί ειδικά ως προς τους συντελεστές καθαρού κέρδους.
    ή να βρεθεί άλλος τρόπος αυτοελέγχου κάτι που θα εφάρμοζε και ένας τακτικός έλεγχος στην επιχείρηση ,γιατί αν περιμένουν οι επιχειρήσεις τον τακτικό έλεγχο αφενός θα πληρώνουν άδικες προσαυξήσεις που φθάνουν μερικές φορές και το 50%! το χρόνο(συνήθως αυτοί οι έλεγχοι γίνονται μετά από 5ετία) και αφετέρου μπορεί να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις!
    2.Να εξετασθεί το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις να προκαταβάλλουν το φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ με βάση προϋπολογιστικά στοιχεία από την ίδια επιχείρηση και να γίνεται εκκαθάριση στο τέλος κάθε χρόνου,χωρίς βεβαια προκαταβολή επόμενου χρόνου.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:24 | Ακρίβος Σπύρος

    Εσωτερικος ελεγχος (απο εξωτερικους παροχους, ειδαλλως…) σε ολες της δημοσιες υπηρεσιες, για καταγραφη του λαβυρινθου των διαδικασιων τους & εχοντας αυτο το στοιχειο, καταγραφη των υπαλληλων που απασχολουνται, των εξοδων που γινονται και δραστικη μειωση αυτων.
    Πλησιαζοντας τα 32 μου ετη, χαιρομαι που οι κυβερνησεις βρισκουν παντα καινουργιους τροπους, για να ξεγελιομαστε… τωρα βρηκαμε τη ¨διαβουλευση¨. Ας ειναι κι αυτο…
    Η επομενη κυβερνηση θα κανει chat στο facebook…

    Δεν νιωθω ιδιαιτερη τιμη

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:03 | Στέλιος Καράβολος

    ΕΝΑΣ TΡΟΠΟΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    Του Στέλιου Δ. Καραβόλου Χίος εφημερίδα Πολίτης

    Τους εθνικούς κινδύνους που συνεπάγεται η επικείμενη πιθανή οικονομική χρεοκοπία της χώρας ευτυχώς αντιλαμβάνεται και η αντιπολίτευση που συμπορεύεται με την κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από τον διάλογο θα ορισθούν τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της παρακράτησης του Φ.Π.Α., εμείς όμως πιστεύουμε ότι τα όποια μέτρα θα είναι διαβλητά και περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Μερικοί Έλληνες πάντα θα χρησιμοποιούν την πλούσια φαντασία και την πολυμηχανία τους για να υποσκάπτουν τα σύστημα όπως γινόταν και στο παρελθόν.
    Ένας απλός, ανέξοδος και αποτελεσματικός τρόπος υπάρχει για την πάταξη της διαφυγής εσόδων και αυτός είναι ο φόβος της βαριάς τιμωρίας για τους παραβάτες. Γίνεται μια τυχαία επιλογή μικρού αριθμού φορολογικών δηλώσεων που ελέγχονται εξονυχιστικά από αστικό δικαστήριο με την βοήθεια οικονομικής αστυνομίας. Αυστηρά έως και εξοντωτικά ανάλογα με την περίπτωση πρόστιμα επιβάλλονται στους φοροκλέπτες. Τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας τώρα καλύπτονται από την πλήρη προστασία του κράτους.
    ‘’Ο φόβος φυλάει τα έρημα’’ έλεγαν οι αρχαίοι και όλοι οι φοροκ-λέπτες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της τυχαίας επιλογής και τις επώδυνες συνέπειες. Ο έλεγχος είναι οικονομικός επειδή χρειάζεται λίγους υπαλλήλους οι οποίοι ως εκ τούτου ελέγχονται αποτελεσματικότερα. Η ανάθεση στους πολίτες της συλλογής αποδείξεων καθώς και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι μερικώς μόνον αποτελεσματικά. Ο φόβος από τον θιγόμενο, ο συναισθηματισμός και η γνώσει ότι είναι αδύνατον να ελεγχθούν οι πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες αποδείξεις μιας οικογένειας θα χαλαρώσουν την προσπάθειά της για συλλογή πολλών αποδείξεων. Νέοι τρόποι φοροκλοπής θα ανακαλυφθούν.
    Η Ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να αποδεχθεί αυστηρές τιμωρίες . Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι εδώ που φθάσαμε το εθνικό οικοδόμημα κλυδωνίζεται και το μεσοδόκι του θα πέσει πάνω στα κεφάλια των εχόντων και των μη εχόντων. Θα πέσει επί δικαίων και αδίκων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:00 | ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΑΤΖΑΝΑΣ

    Κύριε Υπουργέ

    Παρακαλλώ να μου υποδειξετε εστω και ένα άτομο στον πλανήτη το οποίο θα δεχθεί να καταβάλει στο κράτος φόρο ισιο το 40 η 45% του εισοδήματος που βγάζει . Ακόμη και επι Τουρκοκρατίας το λεγόμενο ΧΑΡΑΤΣΙ ηταν 10% απο την σοδιά σου ΕΛΕΟΣ.
    ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    1. Σε καμια περίπτωση ο συντελεστης δεν θα πρεπει να υπερβαίνει το 25% και μονο για τα εισοδήματα πάνω από 200 000 ευρω΄
    2. Να φορολογούνται όλοι από το 1 ευρω με λογικά ποσοστά
    3. Κάνετε λάθος και κυνηγάτε τους νομιμους επαγγελματιες και αφηνετε εσκεμενα τους ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ KAI ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ καθως και όλες τις πολυεθνικές οι οποιες δεν φορολογούνται στη Ελλαδα αλλα΄αποζυμούν μεγάλο τμημα του πλούτου
    4. Να εφαρμοσετε τις ταμειακές μηχανες στις ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ διότι τα χρηματα που κινούνται στον συγκεκριμένο χώρο είναι απείρως περισσότερα από τους τζιρους των καταστημάτων του κεντρου μιας πόλης

    5. Θα πρεπει επιτέλους να αρχισετε να υποστηρίζετε αυτούς που επενδυουν σε αυτή τη χώρα διότι ακόμη και εάν μια εμπορική επιχείρηση δεν αποδιδει το 100 % του ΦΠΑ να έχετε υπόψιν ότι αγοράζει εμπορευματα πολύ μεγάλης αξίας για τα οποία πληρωσε ΦΠΑ στην βιομηχανία παραγωγής .Εάν κλείσουν από πού θα εισπραξετε από τον δημόσιο υπάλληλο ;

    6. Να γίνουν όλοι όσοι σχολούνται με την οικοδομή με ΤΕΒΕ και να μην υπαρχει απλος εργάτης ο οποίος θα πάιρνει δουλειές μόνος του και του βάζει καποιος ιδικτήτης το ΙΚΑ διότι ένας που κτίζει τούβλα πληρώνεται συμφωνα με τα τμ που φτιάχνει και φορολογείται αναλογα με ποσα ημερομiσθια έχει βάλει στο ΙΚΑ (ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΛΙΓΌΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΆΛΛΗΛΟ)_Φόρο όμως τίποτα και σπιτι από εργατικη εστια
    7. ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΟΣΑ ΚΡΑΤΗ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΕΡΕΥΣΑΝ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΟΤΣΙΛΙΔΟΥ

    Ακούγονται πολλά και λέγονται πολλά.΄Ολοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι δίκαιο το φορολογικό μας σύστημα.Πιστεύω ότι το τεκμηριο διαβίωσης είναι ένας καλός τρόπος φορολόγησης.Αλήθεια τι θα γίνει με τις οικογένειες που έχουν άνεργα παιδιά κοντά στα 30 τα συντηρούν και τα χαρζιλικώνουν οι γονείς? που φαίνονται αυτά τα παιδιά και φορολογούνται και οι γονείς τους?Τι θα γίνει με τα υπερχεωμένα νοικοκοιριά που πληρώνουν υποχρεώσεις θα φορολογηθούν και για τις δόσεις που δίνουν? Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:34 | Βασίλειος Τριανταφύλλου

    Όπως όλοι οι πολίτες να φορολογηθεί και η εκκλησία για όλες τις πηγές και τα εισοδήματα.

    Επίσης θα πρέπει να ισχύουν για όλους τους πολίτες το ίδιο καθεστώς τόσο στους ελέγχους όσο και στις προβλεπόμενες ποινες.

    Σχετικά αναφέρω:

    http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=28589
    Στο διαδίκτυο αλλα και στις εφημερίδες υπολογίζουν ότι απο την εξαιρεση της φορολόγησης απο το 2004 χάνονται σε ετήσια βάση περίπου 800 εκ. ευρω. (είναι αληθές ???)

    http://www.inout.gr/showthread.php?t=46882

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=261468&dt=29/03/2009
    Τι παει να πει ότι δεν μπορούν να φορολογηθούν οι εισπραξεις από την πώληση διαφόρων ειδών (κεριά κ.λ.π.) για τους κοινούς θνητούς ή επιχειρήσεις γίνεται ???

    ή είμαστε ίσοι όλοι ως πολίτες ή όχι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:37 | Κανελλα

    Θα θελα να συνεισφερω με την προταση μου : στις αποδειξεις οι οποιες θα εκπιπτουν να συμπεριλαμβανονται και οι αποδειξεις της ΔΕΗ , ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ κ.λ.π. οργανισμων. Ευχαριστω

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:10 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Το φορολογικό σύστημα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
    1. Διάρκεια: ο Πολίτης πρέπει να ξέρει πως θα φορολογηθεί για τα επόμενα 5-10 χρόνια τουλάχιστον ώστε να προγραμματίσει την οικονομική του δραστηριότητα. Δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα και υπό τον φόβο ότι η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει έκτακτες εισφορές ή άλλα χαράτσια. (Αρχή της συνέχειας Διοικήσεως)
    2. Απλότητα: ο Πολίτης πρέπει να είναι εις θέσιν να διαχειρίζεται μόνος του τις φορολογικές του υποθέσεις χωρίς χρεία λογιστή. Σε αυτό θα βοηθήσει και η ηλεκτρονική επικοινωνία του με την Διοίκηση.
    3. Δίκαιη κατανομή βαρών: ο Πολίτης πρέπει να αισθάνεται ότι πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί και το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους συμπολίτες του. Αν κάποιοι εξαιρούν τον εαυτό τους (π.χ. βουλευτές) αυτομάτως καλλιεργούν στον Πολίτη το αίσθημα της αδικίας και άνισης επιβάρυνσής του. Επίσης, αν κάποιοι φοροδιαφεύγουν με την ανοχή ή συνενοχή της Πολιτείας (ΥΠΕΕ/ΔΟΥ), κλέβουν όλους εμάς.
    4. Ανταποδοτικότητα: ο Πολίτης πρέπει να έχει προστιθέμενη αξία από την Διοίκηση. Δεν μπορεί να πληρώνει φόρους και να ταλαιπωρείται από τις Δημόσιες Αρχές όπως Πολεοδομίες, ΔΟΥ, ΟΤΑ ή να βλέπει οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να προάγουν την παρανομία. Επίσης, δεν μπορεί να επιδοτεί ορντινάτσες υψηλών προσώπων και να μην έχει αστυνομία για την πάταξη απλών παραβάσεων που σκοτώνουν (π.χ. ερυθρός σηματοδότης). Επίσης, δεν μπορεί να πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και να υφίσταται απίστευτη ταλαιπωρια στα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν από την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.\
    5. Διαφάνεια: ο Πολίτης πρέπει να γνωρίζει που ξοδεύεται και το τελευταίο ευρώλεπτο δημοσίου χρήματος με συγκριτική ανάλυση κόστους. Δεν μπορεί τα δημόσια έργα στην Ελλάδα να στοιχίζουν εως έξι φορές άνω του μέσου όρου στην ΕΕ. Επίσης, δεν μπορεί κάποιες δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν με 30 υπαλλήλους μεταταγέντες από υποδεέστερες κατηγορίες ενώ αρκούν τρείς (3) με Η/Υ και ΣΥΖΕΥΞΙΣ για να κάνουν την δουλειά και άλλες να στενάζουν από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

    Μπορείτε να κάνετε πράξη τα ανωτέρω; Πολύ αμφιβάλω καθώς γνωρίζω ότι θα βρείτε απέναντί σας τους εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ, τα κομματόσκυλα της βυζαντινο-οθωμανικής φατρίας υπό την σημαία της οποίας γίνατε Υπουργός (αν δεν τα ταΐσετε, προσοχή δαγκώνουν), τους αεριτζήδες-λαμόγια οικονομικούς παρατρεχάμενους της Εξουσίας και ένα κράτος διαλυμένο από τις πολλές ασυνέχειες-επανιδρύσεις-αναδομήσεις κλπ. και την απουσία αξιοκρατίας.

    Καλή δύναμη

    Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης
    Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος
    Επιθεωρητής Συστημάτων Διοίκησης Ποιότητος
    Ελλην Δημόσιος Λειτουργός
    ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:07 | ΚΩΣΤΑΣ Β

    Με πολύ λίγα λόγια το πρόβλημα.

    Έχω ένα διαμέρισμα 55τμ στον Άλιμο και εργάζομαι στο Χαλάνδρι .
    Είμαι παντρεμένος και έχω ένα παιδί.
    Επειδη η απόσταση είναι πολύ μεγάλη Θελω 2 ώρες μέσο όρο( 48 ώρες τον μήνα 528 ώρες τον χρόνο) για να πάω και να έρθω από την δουλεία μου (βλέπε Κατεχακη ) και επειδή τα 55τμ δεν είναι αρκετά για μια οικογένεια βρήκα ένα σπίτι μεγαλύτερο κοντά στην δουλεία μου. Το ενοίκιο που εισπράττω είναι 380 ευρω και το ενοίκιο που πληρώνω είναι 630. Η επιβάρυνση μου είναι 250 ευρω το μήνα. Το φορολογικό σύστημα όμως θεωρεί ότι εγώ είμαι εισοδηματίας από ακίνητα και τα 380 ευρω τα θεωρεί έσοδο και τα φορολογεί ενώ από το ενοίκιο που πληρώνω μου αφαιρει ένα μικρο ποσο. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:52 | ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Θα ήθελα όταν συμπληρώνω την φορολογική μου δήλωση να υπάρχουν νταμάκια ανά υπουργείο και να σημειώνω μέσα τους το ποσοστό των φόρων μου που θα ήθελα να διατεθεί σε καθένα από αυτά.

    Μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων θα ήθελα να δημοσιοποιείται ο μέσος όρος των επιθυμιών μας (ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ύψος φόρου).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | Μ. Σ.

    ***********************************************************
    ** Ταμειακές μηχανές στα πρατήρια καυσίμων τώρα όχι αύριο**
    ***********************************************************

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:30 | Τρόντζος Χρήστος

    Πρόσφατα σε συζήτηση έμαθα ότι στην γειτονική μας Βουλγαρία το κόστος που απαιτεί το κράτος για να ανοίξει κάποιος μία καινούργια επιχείρηση ήταν 2500 Ευρώ, ποσό το οποίο μετά από απόφαση της Βουλής των Βουλγάρων το κατέβασαν στα 5 Ευρώ (πριν περίπου δύο μήνες). Επίσης έμαθα ότι η φορολόγηση των φυσικών και των νομικών προσώπων γίνεται με συντελεστή 10% και 15% αντίστοιχα. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να μήν υπάρξει μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο κράτος αυτό και να μήν αποτελεί το φορολογικό τους σύστημα κράχτη για την προσέλευση ξένων επενδυτών? Μήπως πρέπει και εμείς επιτέλους να σταματήσουμε τις φοροεισπραχτικές μόνο μεθόδους, που έτσι και αλλοιώς μόνο μικροπρόθεσμο αποτέλεσμα έχουν και δεν προσφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη της χώρας? Απορώ πραγματικά πώς ενώ όλοι οι πολιτικοί αναγνωρίζετε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχου της αγοράς και του Δημόσιου Τομέα στην ουσία δεν κάνετε τίποτα για αυτό.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:08 | M.Β.

    είμαι 35 ετών και μετά από 10 χρόνια η αμοιβή φθάνει το εξωφρενικό ποσό των 947 euro ,
    μοιραία αναγκαζομαι να ζω με τους γονείς μου , και πολλές φορές ζω «περαν των οικονομικών δυνατοτήτων μου» σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών ,
    ψωνίζοντας με πιστωτική κάρτα (επιλέγω κυρίως άτοκα – ή μόνο άτοκα , γιατί ο τόκος στη χώρα μας ειναι ΛΗΣΤΕΙΑ).
    Αποδείξεις παιρνω πάντα και ερωτώ : πιστωνεται το ποσό τώρα στο 2009 , και αποπληρώνεται σταδιακά στο 2010 μέσω των δόσεων ,
    το λογικό θα ήταν να ΔΗΛΩΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΜΕΝΑ ΤΟΥ 2010 σωστό ;
    αφού τότε τα ουσιαστικά φευγουν τα χρήματα απο τη τσεπη μου.

    Βλέπω να γίνεται μπάχαλο……….

    Υγ: Ελπίζω το 2010 να εχω τη δουλειά μου………και να ζω στις «παρυφές των όριων της φτώχιας»

    Υγ2: Ελλαδίτσα μου πως σε κατήντησαν έτσι…………!!!!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:27 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΛΗΤΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΕΟΥΣ,ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ 9000 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΙΤΟ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ 6000?ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΒΡΗΣΚΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ Η ΑΝΟΧΗ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΝΩΡΙΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

    Ευχαριστώ για την δυνατότητα της συμετοχής.

    Γιατί σε αυτήν τη χώρα, τα αυτονόητα θα πρέπει να τα συζητάμε?
    Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε πως θα πρέπει ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες να υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων και βέβαια(για να γίνεται αυτό) ΟΛΕΣ οι αποδείξεις να εκπίπτουν, σε διαφορετικό βαθμό ενδεχομένως, από το φορολογητέο εισόδημα? Κάθε χρόνο να ανακοινώνονται και διαφορετικές κατηγορίες ή ενδεχομένως όλες(για να αποφύγουμε αδικίες). Αποδείξεις από εστιατόρια, καφέ, ταξί,…,υπηρεσίες(μηχανικοί, γιατροί, δηκηγόροι),ΔΕΚΟ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Θα πληρώνεται έτσι το Φ.Π.Α. από όλους? Τι είναι δύσκολο, να τα μαζεύουμε ή να τα προσθέτουμε?
    ΈΤΣΙ, και για μένα σαν ελεύθερος επαγγελματίας(μηχανικός), θα γνωρίζουν οι φορολογικές αρχές της χώρας, τι εισπράττω και τι ξοδεύω πραγματικά. Επικουρικά, το πόθεν έσχες όλων θα αποδεικνύει και τα επιπλέον έξοδα στα οποία κάποιος προβαίνει(ή έσοδα που αποκρύβει). Οι λεπτομέριες του φορολογικού θα πρέπει να υποδειχτούν από τους ειδικούς, αλλά η αρχή πιστεύω πως θα πρέπει να είναι αυτή. Απλά πρέπει να γίνει η αρχή….
    και το σημαντικότερο, συρρικνώστε, βάλτε το δημόσιο να δουλέψει ή κλείστε το…

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:03 | Αντιοχος

    Διαβάζω στις εφημερίδες ότι οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και εμποροβιοτέχνες για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις συνολικού ύψους 10.500 ευρώ, όσο δηλαδή και το αφορολόγητο όριο.

    Λάβετε υπ’οψη σας ότι φορολογικά θεωρουνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Αναφέρομαι σε περιπτώσεις που υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας. Πολλοί δε εξ αυτών των συμβασιούχων είναι κακοπληρωμένοι, δεν έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν αυξήσεις στους μισθούς τους (το δημόσιο επιβάλει τα ποσά του θα λάβουν), ως «πελάτες» τους έχουν τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του δημοσίου (άρα η διασταύρωση στοιχείων είναι εύκολη και συντομη διαδικασία) υπόκεινται σε 3μηνες διακοπές παροχής έργου και δεν τους αναγνωρίζονται εργασιακά προνόμια, όπως 13ος και 14ος μισθος.

    Απαιτείται μέγιστη προσοχή ώστε να μην εξοντωθεί φορολογικά αυτή η κατηγορία εργαζομένων που καταχρηστικά και πέραν πάσης λογικής αντιμετωπίζονται ως «ελευθεροι επαγγελματίες».

  • Κατά την κρίση μου θα πρέπει να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις ανεξαρτήτου ύψους. Να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο και να φορολογούνται και οι ιδιώτες με ένα σύστημα πχ «έσοδά-έξοδά» με ένα συντελεστή αντικειμενικό πχ 10-15% επί των καθαρών εισοδημάτων. Με αυτό τον τρόπο όλοι θα ζητάνε αποδείξεις και θα πρέπει να δικαιολογούν τα έξοδά τους με βάση τα έσοδά τους. Αν δεν καταθέτουν έξοδα τότε θα πρέπει να δικαιολογούν την διαβίωση τους με αντικειμενικά κριτήρια.
    Επίσης εάν κάποιος εμφανίσει «ζημιά» θα πρέπει να δικαιολογήσει που βρήκε τα χρήματα για την διαβίωσή του (από που δανείστηκε) και να φορολογηθεί αντιστοίχως.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:10 | ΣΑΚΙΖΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ολοι οι ¨υπεύθυνοι¨ που σχεδιάζουν τα διάφορα μέτρα, θα πρέπει να καταλάβουν ότι όσο ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι τα χρήματα που δίνει σε φόρους πηγαίνουν σε τσέπες ή χάνονται λόγω κακής διαχείρησης, τόσο θα ψάχνει τρόπους για να αποφύγει να πληρώσει (και τέτοιοι τρόποι υπάρχουν πολλοί,τους φτιάξαν οι ίδιοι που τώρα φωνάζουν). Επίσης εάν δεν αλλάξει η δομή της δημόσιας διοίκησης,όσα χρήματα και να μαζευτούν θα χαθούν σε 1-2χρόνια και μετά πάλι από την αρχή. Γι’αυτό να μην μας παραμυθιάζουν με κολπάκια,ούτε να μας τρομοκρατούν.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:46 | θανος

    καλημερα κ απο εμενα κ χρονια πολλα (αν κ δεν το βλεπω με την υπαρχουσα κατασταση)! δημοσιος υπαλληλος ειμαι κ χωρις δικαιωμα απεργιων γι’αυτο κυριολεκτικα αμοιβομαι με τρις κ εξηντα κ δεν μιλαω!γι αυτο ενα καλο μετρο θα ηταν η απαγορευση απεργιων τουλαχιστων για 2-3 χρονια ωστε να περασουν τα μετρα χωρις αιματοκυλισμα.μπορει να ακουγεται αντιδημοκρατικο αλλα ετσι μονο καταλαβαινει ο ελληνας. δεν γνωρηζω τις ειδικες ορολογιες κ την χρηση τους γιατι δεν ειμαι λογιστης.γνωρηζω ομως οτι η φοροδιαφυγη απο τις αποδειξεις ειναι τεραστια κ ποτε μα ποτε δεν θα συνηδητοποιησουμε αφου δεν υπαρχει η καταλληλη παιδεια κ σε αυτο!η λυση λοιπον για εμενα η οποια κ αυτη ειναι σκληρη……. σε ολα μα ολα τα ειδη φ.π.α. η διαφορα ειναι οτι στον υπαρχοντα φ.π.α. να προστεθει επιπλεον φορολογια 6%. π.χ. φ.π.α. 19% κ 6% φορος απαλλαγης.ολες οι αποδειξεις θα εχουν τον φορο κ ολες θα πρεπει να προσκομιζονται στο τελος του ετους με την δηλωση για να υπαρχει η επιστροφη του φορου απαλλαγης (6%). αν δεν εκτυπωθει αποδειξη πληρωνει ο αγοραστης 6% επιπλεον σε διαφορετικη περιπτωση εχει να λαμβανει με την εκαθαρηση. ολοι μα ολοι θα ζηταμε αποδειξεις προκειμενου να μας επιστραφει ο φορος απαλλαγης.δυσκολο ακριβω αντιπληθωριστικο μετρο αλλα αναγκαιο οσο κ το οξυγονο.προσοχη ομως γιατι σε ενδεχωμενο παιχνιδι μη επιστροφης η μερικης επιστροφης του φορου απο το κρατος στους δικαιουχους αν υιοθετηθει θα επιφερει λαικο ξεσηκωμο κ θα ειμαι κ εγω εκει!επισης η καταβολη θα πρεπει να γινεται καθε μηνα η το πολυ δυμηνο για να μην καρποθει ο επιχειρηματιας ολα τα εσοδα κ εξαφανηστει!σας κουρασα αλλα ολοι πρεπει να συμβαλουμε Τ Ω Ρ Α! ! ! !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:32 | Χρήστος Κ.

    Όλοι μιλάνε για φοροδιαφυγή αλλά κανένα από τα μέτρα που «κυκλοφορούν» στον αέρα δεν την καταπολεμάει. Αντιθέτως, προτείνεται αύξηση στους έμμεσους φόρους (που χτυπούν τα χαμηλότερα στρώματα), μείωση του αφορολογήτου ποσού (έστω και με αποδείξεις) και περιορισμό στα έσοδα των «μεγάλων» (πάνω από 2.000 €) όταν οι βιομήχανοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 500 € το μήνα, κατά Μ.Ο.
    Αλήθεια όμως, τα εισοδήματα του κάθε ενός δεν αποτελούν τα έξοδα του συν τις (κάθε είδους) αποταμιεύσεις του; Πως μπορεί κάποιος με 500 € έσοδα το μήνα να πηγαίνει το βράδυ στα μπουζούκια και να κάνει λογαριασμούς 5 και 10 χιλιάδων ευρώ; Πως μπορεί να κυκλοφορεί με το πανάκριβο αυτοκίνητο, αυτό που θέλει 100 € για κάθε γέμισμα, να έχει διάφορα σπίτια, να πηγαίνει διακοπές και να αγοράζει ρούχα πολλών χιλιάδων ευρώ; Μάλλον, πρόκειται περί φοροδιαφυγής, σωστά;
    Δεν μπορείτε να την εντοπίσετε; Γνωρίζετε εκ των προτέρων ΠΟΙΑ υλικά εισάγονται στη χώρα μας. ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ τα και ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙΣΤΕ τα. Στην αλυσίδα από το τελωνείο μέχρι τον καταναλωτή να ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ τα κέρδη του κάθε ενός. Και σύμφωνα με τα κέρδη αυτά, ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ. Το ίδιο να ισχύει και στα υλικά που ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ στη χώρα μας (όσα έμειναν). Δεν μπορεί να εισάγεται ένα ρούχο με 3 € και να φτάνει στον καταναλωτή με 1300. Ούτε να αγοράζει κάποιος (μαγαζάτορας) τον καφέ με 0,02 € και να τον πουλάει 5 και 10 €. Φυσικά και έχει έξοδα. Πληρώνει υπαλλήλους, ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, κτλ. Αλλά να μην περιμένει, με αυθαίρετες τιμές, να έχει έσοδα της τάξης των 10 και 20 χιλιάδων € την ημέρα. Και αν ακόμα το περιμένει (και το επιτυγχάνει), εσείς τι περιμένετε για να τον φορολογήσετε αντίστοιχα;
    Προτείνω με άλλα λόγια μια ΠΛΗΡΩΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ διαδικασία όπου όλα τα υλικά (αλλά και οι υπηρεσίες) να έχουν τον κωδικό τους. Οι ταμειακές μηχανές θα πρέπει να βρίσκονται ΠΑΝΤΟΥ και να είναι συνδεδεμένες online με το ΚΕΠΥΟ, ώστε να αποστέλλονται αυτόματα όλες οι κινήσεις (φυσικά και να υπάρχει διαδικασία ακύρωσης λόγω ανθρώπινου σφάλματος). Και η διασταύρωση των στοιχείων να γίνεται σε 24ωρη βάση και όχι δειγματοληπτικά. Έτσι θα φανεί αμέσως ποιος/α χαμηλοεισοδηματίας ξοδεύει υπέρογκα ποσά, ποιος/α θείος/α αγόρασε στα 90 της το τάδε τζιπ των 4000 κυβικών, κτλ. Δε θα χρειάζεται επιπλέον να κυνηγάει κανένας αποδείξεις, αφού θα πιστώνονται αυτόματα στο ΑΦΜ του πελάτη και θα δημιουργούν τη βάση εξόδων. Και ναι, ως κοινωνική χώρα που είμαστε, κάποιο ποσό ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα είναι αφορολόγητο. Είναι άλλωστε λογικό να υπάρχει η ανάγκη για διατροφή, υγεία, παιδεία (αλήθεια -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ; ;-) ), ασφάλεια κτλ. Αλλά τα παραπάνω έξοδα, τα έξοδα πολυτελείας, δε θα πρέπει να φορολογούνται κανονικά, εφόσον για να γίνουν αυτά θα πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα; Φυσικά και είναι αρκετά δύσκολο να πείσετε τις τράπεζες να συνεργαστούν, αλλά αν δεν το κάνουν, γιατί να λειτουργούν στη χώρα μας; Κιαν μη τι άλλο, αυτοί κάνουν τους νόμους; εμείς τραπεζίτες ψηφίσαμε; Ας μας το πείτε για να το γνωρίζουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
    Τελευταίο που θα ήθελα να θίξω είναι το θέμα της ανάπτυξης. Χάλια η οικονομία, δεν έχουμε λεφτά, χρωστάμε παντού κτλ. Αλλά, πως θα τα βγάλουμε αυτά τα χρήματα; Δανειζόμενοι; Κυνηγώντας χείμερρες (φοροδιαφυγή); Πότε επιτέλους θα στοχεύσετε σε ΠΟΙΟΝ ΤΟΜΕΑ θα κυνηγήσουμε την ανάπτυξη; Πότε θα τον ενισχύσετε; Ακόμα και τις δεκάδες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων που διαθέτουμε, πότε θα τους ανακατανείμετε ώστε να εργαστούν παραγωγικά; Δεν έχετε διαπιστώσει πως ο υπεράριθμος πληθυσμός των δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο δημιουργεί έξοδα αλλά και ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ την εξυπηρέτηση των πολιτών; Και αν δεν μπορείτε να τους διώξετε (είπαμε, κοινωνικό κράτος), βάλτε τους να παράγουν κάτι τέλος πάντων. Τι; Εσείς θα το βρείτε (ελπίζουμε).
    Παρ’όλα αυτά που έγραψα, γιατί έχω την υπόνοια ότι δε θα γίνει τίποτε αλλά θα συνεχίσουμε έτσι όπως ακριβώς πορευόμαστε, δεν μπορώ να το καταλάβω. Ελπίζω να διαψευστώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:59 | Μαυρίδης Γεώργιος

    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής : Μπορεί να εφαρμοστούν μέτρα προς την κατεύθυνση της μη αποφυγής έκδοσης αποδείξεων. Εάν φυσικά έχετε το θάρρος και την πολιτική τόλμη να το κάνετε….
    Για παράδειγμα, κάθε έγγραφο να συνοδεύεται υποχρεωτικά από την απόδειξη του επιστήμονα ή του επαγγελματία που το επιμελήθηκε, όπως με τους πολιτικούς μηχανικούς και τις μελέτες που συντάσσουν για τις οικοδομικές άδειες των κατασκευών (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες κ.λ.π.). Οι αποδείξεις που εκδίδουν είναι απαραίτητες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, χωρίς αυτήν δεν γίνεται δεκτός ο φάκελος. Άρα υποχρεωτικά εκδίδουν απόδειξη, (ασχέτως ποσού, υπάρχει καταγραφή του πελατολογίου τους). Στο ίδιο σκεπτικό οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι ηλεκτρολόγοι κ.λ.π. οι αποδείξεις τους να συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε τους ενέργεια. Π.χ. ο Γιατρός εξετάζει τον ασθενή, η φαρμακευτική αγωγή και οι άλλες τυχόν εξετάσεις να πρέπει να γραφούν σε μια τριπλότυπη ή τετραπλότυπη απόδειξη έτσι ώστε ο Φαρμακοποιός παίρνοντας το ένα αντίγραφο της απόδειξης – συνταγής να δίνει τα φάρμακα. Χωρίς αυτήν την απόδειξη (με το ΑΦΜ, ποσό, κ.λ.π. στοιχεία του γιατρού), δεν θα δίνεται φάρμακο, έτσι θα συνταγογραφούνται και λιγότερα φάρμακα, διότι δεν θα δίδονται φάρμακα άσκοπα, (εκτός από κάποια απλά παυσίπονα κ.λ.π.) χωρίς απόδειξη – συνταγή – εντολή ιατρού. Στο δεύτερο αντίγραφο της ίδιας συνταγής μπορούν να γράφονται οι τυχών παρακλινικές, μικροβιολογικές κ.λ.π. εξετάσεις. Το αντίγραφο αυτό θα είναι το απαραίτητο παραπεμπτικό, επίσης το συνοδευτικό των αποτελεσμάτων των εξετάσεων (χωρίς αυτό δεν θα εκδίδονται εξετάσεις), όπως και χωρίς την νέα απόδειξη του ακτινολόγου ή μικροβιολόγου η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύει τα αποτελέσματα – νέα διάγνωση. Π.χ. συνοδευτικό της διάγνωσης στην ακτινογραφία από τον ακτινολόγο, το μικροβιολόγο κ.λ.π. Τέλος ένα από την Τριπλότυπη ή τετραπλότυπη της απόδειξης θα παίρνει και ο ασθενής – πελάτης (έτσι θα έχει στο αρχείο του τις εξετάσεις και τα φάρμακα που του έγραψε ο γιατρός). Το ποσόν της επίσκεψης μπορεί να αναγράφεται σε τέτοιο σημείο ώστε να το κόβει από την απόδειξη και να το βάζει στην δήλωσή του στην εφορεία. Κάτι ανάλογο και στους δικηγόρους, υποχρεωτική απόδειξη σε κάθε νομικό έγγραφο, αγωγή, μήνυση, συμβόλαιο, κ.λ.π.
    Με την τακτική αυτή και την αυστηρή εφαρμογή της σιγά σιγά οι πολίτες θα αρχίσουν να απαιτούν αποδείξεις από όλους τους επαγγελματίες κ.λ.π. διότι θα διαπιστώσουν ότι αφού μπήκαν σε μια τάξη γιατροί και δικηγόροι αυτό μπορεί να αποδώσει και σε άλλους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | Δημήτρης

    Να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες και μέσω Διαδυκτίου.
    -Να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά οι φόρμες, τα προσωπικά στοιχεία
    -Να αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
    -Ηλεκτρονική καταχώρηση των αποδείξεων (ο ίδιος ο πολίτης να περνάει την απόδειξη ηλεκτρονικά, αύξων αριθμό απόδειξης, στοιχεία εταιρείας, ποσό, ημ/νια κτλ)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:41 | ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ

    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟ ΡΕΥΣΤΟ.ΠΟΙΟΙ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΕ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ.ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ.ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ?ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΜΠΥ ΤΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΧAΘΗΚΕ ΟΛΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΝΡΗΣΗ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΑΙΣΕΙ , ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΘΙΞΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΛΗΤΕΙΑ.ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΤΣΙΑ ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ Η ΔΕΟΥΣΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ.ΕΧΕΤΕ ΤΣΑΓΑΝΟ .ΚΑΝΤΕ ΤΟ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ ’50 ΚΑΙ ’60.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | Αγγελος

    Ότι μέτρα και να πάρει η εκάστοτε κυβέρνηση, αν δεν τραβήξει τα αυτιά στους εφοριακούς που λαδώνονται, βάζοντάς τους επιτέλους φυλακή και μη καλύπτοντάς τους, όπως γίνεται από χρόνους, δεν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:19 | Bασίλης Πασάλης

    Για ελεύθερους επαγγελματίες .
    καθορίστε ένα τεκμαρτό όριο ανάλογα με το επάγγελμα και τη
    γνώση του πιθανού εισοδήματος, γιατί πχ δεν θα πληρώσω
    ποτέ το συνεργείο αυτοκινήτων για επισκευή και ανταλλακτικά
    1000 ευρώ ( οπωσδήποτε παραφουσκωμένα ληστρικά) και να δώσω
    και 19% δηλ. 190 για ΦΠΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:03 | Τειρεσίας

    Προτείνω την κατάργηση μέρους των φόρων (ας κρίνετε εσείς ποιους), που ισχύουν σήμερα και την αντικατάσταση τους με ένα νέο περισσότερο αξιόπιστο και δίκαιο σύστημα ως εξής: Την φορολόγηση με αποκοπή κατά άτομο, ηλικία, επάγγελμα και περιοχή, ας εννοείται με συμβολικά ποσά και όχι με χαράτσια!!
    Ενδέχεται βεβαίως να έχει κάποιες ατέλειες, αλλά και το σημερινό έχει, με πρώτη και καλύτερη αυτήν της φοροδιαφυγής. Σήμερα, είναι δυνατόν κάποιοι «πονηροί» – ανεύθυνοι πολίτες, να απαλλάσσονται από την φορολόγηση με διάφορους τρόπους. Αυτό πρέπει να σταματήσει! Μπορεί να σταματήσει! Ταυτόχρονα όμως μπορεί να σταματήσει και το «θηρίο» που ονομάζεται γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, μια άλλη ανευθυνότητα που ανήκει στο ίδιο το κράτος.
    Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο σε πρώτη φάση εφαρμογής δεν θα είναι αυτό που λέμε «Δίκαιο», στην πορεία του όμως, όταν το χρήμα αρχίσει να ρέει ελεύθερο, όλοι θα έχουμε ωφέλει από την αύξηση των επενδύσεων και τις θέσεις εργασίας. Κι επιτέλους ας δημιουργηθεί ένα ασφαλιστικό σύστημα με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, με κυμαινόμενα ασφάλιστρα προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:23 | Dimitris M

    Για σας.
    Σχετικά με τα τέλη κυκλοφοριας πιστεύω πρέπει να αποσυρθεί το μέτρο καθώς δεν έχει καμμια λογική ισχύ. Εχω αυτοκινητο 1999 μοντέλο και υποχρεούμε να πληρώσω 100€ επιπλέον λογω παλαιότητας. Όμως, έχω περασει το αυτοκινητο μου από ΚΤΕΟ, κάνω τα σερβις για το αυτοκινητο, οπότε είναι σε πολύ καλή κατασταση. Γιατί να πληρώσω 100€? Καταργείτε το ΚΤΕΟ. Γιατί άλλος με 3000 κυβικα και καινουργιο αμάξι να πληρώσει λιγότερα από την στιγμή που επιβαρύνει το περιβάλλον χειρότερα από μένα? Γιατί? Πιστέυω ότι πρέπει να το ξανασκεφτείτε το μέτρο. Είναι ΑΔΙΚΟ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:49 | Βαγγέλης Κ

    Το σύστημα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι όλοι οι Έλληνες είναι φοροφυγάδες και επομένως πρέπει να ελέγχονται δειγματοληπτικά όλες οι κατηγορίες πολιτών ώστε σιγά σιγά να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση.

    Να καταχωρούνται όλες οι αποδείξεις και να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα ποσοστό ανάλογα με την βαρύτητα φοροδιαφυγής της κατηγορίας δαπάνης.

    Να είναι υποχρεωτική η ταμειακή μηχανή για όλους τους επιτηδευματίες και μικροπωλητές.

    Οι δαπάνες που αφορούν υπερήλικες που είναι πλέον των εισοδημάτων τους να αφαιρούνται από το εισόδημα του καταβάλλοντα. (πχ Γηροκομείο, οικιακή βοηθό)

    Από τα εισοδήματα ενοικίων, μερισμάτων, τόκων να αφαιρούνται ποσά 10.0000 € και τα υπόλοιπα να προσμετρούνται στο συνολικό εισόδημα.

    Το ΕΤΑΚ να υπολογίζεται από ορκωτούς εκτιμητές επί της αξίας των κτισμάτων με αντικειμενικά κριτήρια και να υπολογίζονται και οι κινητές μονάδες όταν η αξία τους υπερβαίνει τα 2000 €. Οι κινητές αυτές μονάδες να αποκτούν Αριθμό παγίου και να γίνεται αναπροσαρμογή της αξίας τους κάθε χρόνο ανάλογα με το είδος (π.χ. στους πίνακες θα αυξάνεται η αξία τους, στα έπιπλα θα μειώνεται)

    Να δίνονται οικονομικά κίνητρα στους δήμους που επιτυγχάνουν μέγιστο ποσοστό ανακυκλούμενων υλικών ανά κάτοικο σύμφωνα με την απογραφή.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:27 | Γιώργος

    Θέλω να παρατηρήσω για την εξαγγελία φορολόγησης με 90% του μπόνους των υπαλλήλων και στελεχών στις Τράπεζες κλπ.
    Συνήθως αυτοί οι Οργανισμοί για γνωστούς λόγους δεν πληρώνουν υπερωρίες στο προσωπικό και αντ΄ αυτού δίνουν ένα ετήσιο μπόνους ανάλογα με τη θέση του καθενός π.χ. από 3.000 έως 20.000 € για τα μεσσαία στελέχη. Η αμοιβή αυτή είναι δουλεμένη και μάλιστα σκληρά σε μορφή υπερωρίας, η μετονομασία της ότι είναι μπόνους είναι πέρα για πέρα ψευδεπίγραφη. Η άγρια φορολόγησή της είναι αδικία για έναν κόσμο που εργάζεται σκληρά και δεν αμοίβεται αδρά.
    Προτείνω για μπόνους μέχρι τα 20.000 € να μήν υπάρχει καμία φορολογία και από΄ κεί και πάνω η φορολόγηση να είναι κλιμακωτή. Ευχαριστώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | Χριστόφορος Καλιώρας

    Καλή σας ημέρα. Σας συγχαίρω για την πρωτοποριακή σας μέθοδο της διαβούλευσης,έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν το δικαίωμα κρίσης των θεμάτων διακυβέρνησης που τους αφορούν άμεσα.
    Σίγουρα όλοι θα πρέπει να φορολογούνται βάσει του αληθινού τους εισοδήματος και των κριτηρίων διαβίωσης αλλά θα πρέπει να αναμορφωθεί και ο ρόλος των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να εξασφαλισθεί χαμηλό ποσοστό παραβατικότητας.Η φοροδιαφυγή έχει εξελιχθεί σε λαίλαπα για το κράτος.Η αντιμετώπιση της πρέπει να είναι το κύριο μέλημα πρώτιστα καθώς όσα μέτρα και να ληφθούν,δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοσθούν, αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είναι αυστηροί και δίκαιοι συνάμα. Τέλος, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για νέες επενδύσεις που θα επιφέρουν νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη της χώρας και ασφαλώς σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων.Επί παραδείγματι,το πολυπόθητο για χιλιάδες ανθρώπους άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην μακροχρόνια εύνοια ορισμένων συντεχνιών που θεωρούν ότι είναι πιο δυνατές και από το ίδιο το κράτος.Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα χιλιάδες νέοι φαρμακοποιοί που δεν ευτύχησαν να έχουν κάποιο συγγενή φαρμακοποιό να πληρώνουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ για να εξασφαλίσουν μια άδεια ιδρύσεως φαρμακείου εξαιτίας των απαγορευτικών πληθυσμιακών και γεωγραφικών ορίων.Και αυτά τα παιδιά μόχθησαν για να πάρουν το πολυπόθητο πτυχίο τους,δεν είναι πολίτες β’κατηγορίας.Δώστε την πολυπόθητη λύση τώρα και χωρίς ενδοιασμό στους συντεχνιακούς εκβιασμούς!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:14 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Β.Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
    ΕΔΡΑ: ΑΓΡΙΝΙΟ

    Στόχος μας, η στήριξη της Οικογένειας από την γέννηση του πρώτου παιδιού.
    Η Ελλάδα μας γηράσκει και η ταυτότητά μας, αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.
    Όλοι μας έχουμε ανάλογες ευθύνες, που δυστυχώς σε κάποια μελλοντική στιγμή, όπως αντιμετωπίζεται το Δημογραφικό, δεν θα αποδοθούν. Αν αντιλαμβανόμαστε το πλησίασμα αυτής της χρονικής στιγμής, πρέπει να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα αντιμετώπισης του Δημογραφικού μας προ βλή μα τος. Εμείς αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της δυσοίωνης αυτής χρονικής στιγμής, προτείνουμε την σοβαρότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, κατ΄ αρχήν με τις παρακάτω θέσεις μας:

    Προς
    1. Αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κον Κάρολο Παπόύλια
    2. Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κον Γεώργιο Παπανδρέου.
    3. Αξιότιμους Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης.
    4. Αξιότιμους Πολύτεκνους Υπουργούς, Υφυπουργούς και Βουλευτές του Κοινοβουλίου.
    5. Αξιότιμους Βουλευτές του Κοινοβουλίου.
    6. Αξιότιμους Νομάρχες και Δημάρχους.

    Δ/νσεις Επικοινωνίας
    1. Χρήστος Δημ Νεφρός
    Β. Τσιρογιάννη 68
    305 00 Αμφιλοχία
    Τηλ. 26420 22166 , fax 22909

    2. Αθανάσιος Γεωργ. Ζαρζάνης
    Λιακατά 21, 302 00 Μεσολόγγι
    Τηλ 26310 26666
    E-mail: zarzanis@gmail.com

    Κοιν. 1. Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
    2. Όλα τα κόμματα.
    3. Α.Σ.Π.Ε., Αθήνα.
    4. Π.Ε.ΦΙ. Π., Αθήνα.
    5. Ομοσπονδία Βορείου Ελλάδος
    6. Πολυτεκνικούς Συλλόγους.
    7. Μ.Μ.Ε.
    8. Κάθε αρμόδιο φορέα.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.ΠΟ.Β.Δ.Ε. & ΙΟΝ. ΝΗ.,
    σε συνεδρίασή του αποφάσισε την δημοσιοποίηση των θέσεών μας
    Ήτοι:
    δημογραφικό ζήτημα της χώρας μας, είναι πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και προπάντων εθνικών. Βρισκόμαστε χωρίς υπερβολή σε κατάσταση Εθνικού SOS. Σήμερα, καταδεικνύεται περίτρανα ο πρωτοφανής δημογραφικός μαρασμός, που γνωρίζει η πατρίδα μας και παράλληλα σηματοδοτείται μια δυσοίωνη προοπτική για την πορεία του έθνους μας.
    Μια χώρα χωρίς παιδιά, δε μπορεί να διαθέτει οικονομία, εκπαίδευση και στρατό, ούτε προγράμματα για την ανάπτυξή της και τελικά δεν έχει μέλλον.
    Γι’ αυτό, είναι Εθνική ανάγκη να καθιερωθεί μια δημογραφική πολιτική συνεχής, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική.

    Οι πολύτεκνοι προτείνουν – ζητούν – και άμεσα επιβάλλεται:

    Α. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας.
    Βασικός νόμος που ρυθμίζει τα περισσότερα πολυτεκνικά θέματα είναι ο Ν.1910/44, μη ανταποκρινόμενος στις σημερινές συνθήκες. Με την υπάρχουσα νομοθεσία έχει γεμίσει η Ελλάδα πολύτεκνους-μαϊμούδες.
    Πρόταση
    Πολύτεκνοι να χαρακτηρίζονται:
    α) Οι γονείς που έχουν τέσσερα τουλάχιστον ανήλικα τέκνα, νομίμως αναγνωρισμένα, που συνυπήρξαν στη ζωή τουλάχιστον ένα μήνα.
    β) Επίσης χήρες ή χήροι και ανύπαντροι γονείς με τρία ανήλικα παιδιά και ουδείς άλλος.
    Διαπίστωση: Με την υπάρχουσα νομοθεσία, η πολυτεκνική ιδιότητα αποδίδεται δίχως τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες, όπως π.χ στο έντυπο της Πολυτεκνικής ιδιότητας που εκδίδεται από την Α.Σ.Π.Ε. και μνημονεύει αποφάσεις των τότε Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας Πρόνοιας. Τυγχάνει στις περιπτώσεις αναπηρίας, να χαρακτηρίζεται Πολύτεκνη/ος με αναπηρία 100% από κάθε εργασία και συνάμα να εργάζεται σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα. Γι΄ αυτό είναι στις προθέσεις μας να μην γίνονται πολύτεκνοι μαϊμούδες και να δημιουργείται εσφαλμένη εντύπωση για το Δημογραφικό. (Σημειώνεται, ότι η περίπτωση των αναπήρων που γίνονται πολύτεκνοι, στο σύνολό της είναι ευκαιριακή, για να εξυπηρετούνται προσωπικές επιδιώξεις εις βάρος των πολυτέκνων, που εάν γίνει έλεγχος από το Κράτος, πολλοί θα είναι αυτοί που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, και τίθεται το ερώτημα: πώς θα διορθωθεί η αδικία για το παιδί μιας πραγματικής πολύτεκνης οικογένειας που δεν έχει εισαχθεί στη σχολή που επιθυμεί στα Α.Ε.Ι. (ποσοστά ειδικών κατηγοριών), και σε άλλες περιπτώσεις;
    Η Πολυτεκνία δεν πρέπει να αλλοιώνεται και να συγχωνεύεται με άλλες περιπτώσεις Κοινωνικής πρόνοιας, όπως η περίπτωση της αναπηρίας. Πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποτε η έννοια του Πολύτεκνου. Επιτέλους, ας εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή πολιτική για τα παιδιά που γεννιούνται, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη χώρα μας στ΄ αλήθεια και όχι στα ψέματα.
    Β. Έγκαιρη αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
    1. Να ιδρυθεί υπουργείο δημογραφικού και οικογένειας υπό την άμεση επίβλεψη του πρωθυπουργού της χώρας.
    2. Καθιέρωση μαθήματος με αντικείμενο το δημογραφικό και την οικογένεια, στην Α΄/βθμια και Β΄/θμια εκπαίδευση.
    3. Να ανοιχτεί επιτέλους ο φάκελος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, σχετικά με το δημογραφικό που εκδόθηκε το 1993 και να αναδειχτούν τα σημαντικά του πορίσματα.
    Γ. Λήψη μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα.
    Να αντιμετωπισθεί με σεβασμό και υπευθυνότητα η μητρότητα και να αναγνωρισθεί επιτέλους η πατρότητα σε εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικές παροχές. Η ισότητα πρέπει να είναι ουσιαστική. Συγκεκριμένα: Ως προς την εργατική νομοθεσία προτείνουμε:
    1. Να μειωθεί το ωράριο εργασίας για την εργαζόμενη μητέρα και εργαζόμενο πατέρα στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ο χρόνος της συνταξιοδότησης. Ειδικότερα, μείωση ωραρίου και στους δύο γονείς, όταν εργάζονται και αναλυτικότερα, με τρία ανήλικα παιδιά δύο ώρες ημερησίως, με τέσσερα τρεις ώρες, με πέντε τέσσερις ώρες, με έξι και άνω, πλήρη απαλλαγή από την εργασία τους. Στην εκπαιδευτική κοινότητα να ισχύουν τα ίδια εβδομαδιαίως.
    2. Να δικαιούνται και οι δύο γονείς γονική άδεια, ανάλογη των τέκνων τους και πέραν αυτού που ισχύει, επί πλέον δύο ημέρες για κάθε παιδί, μετά το τέταρτο.
    3. Όσο αφορά τον χρόνο της συνταξιοδότησης: συνοπτικά σας επισημαίνουμε, ότι οι εργασιακές σχέσεις του Εργατικού Δυναμικού των Πολυτέκνων, δεν αντιμετωπίζονται από την ΠΟΛΙΤΕΙΑ στο μέτρο που αυτοί προσφέρουν. Στο συνταξιοδοτικό επίσης, η μέριμνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τόσο στην Πολύτεκνη μάνα και παντελώς απουσιάζουσα στον πολύτεκνο πατέρα. Αυτά ισχύουν έως σήμερα για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Εμείς προτείνουμε, πλήρη συνταξιοδότηση στα 25 έτη για γονείς με τρία παιδιά, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας και για τους δύο γονείς. Επί πλέον των τριών παιδιών, συνταξιοδότηση για τους γονείς ανά τρία έτη πλασματικά για κάθε παιδί και άνω των έξι, έξοδο από την υπηρεσία τους με πλήρη σύνταξη και των δύο γονέων, εάν αυτοί εργάζονται.
    4. Για το Στρατό, να καθιερωθεί μειωμένη στρατιωτική θητεία για όλα τα αγόρια των πολυτέκνων οικογενειών και να υπηρετούν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους ή αν δεν υπάρχει μονάδα, τότε στο πλησιέστερο σημείο. Η λογική της πρόσφατης ρύθμισης, πρέπει να αναθεωρηθεί στο μισό χρόνο και όχι στους 9 μήνες από τους 12. Eπιτέλους στα τρία παιδιά το ένα με μειωμένη θητεία. Όταν όμως είναι τέσσερα και επί πλέον παιδιά, ποιά είναι η μέριμνα της Πολιτείας, όσο αφορά τον χρόνο της θητείας τους στο Στρατό;
    5. Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να ιδρυθούν περισσότεροι σε όλη τη χώρα και να λειτουργούν με κατάλληλο προσωπικό και νέο ωράριο που να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους γονείς.
    Τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να έχουν προτεραιότητα και σε αυτούς της Εργατικής Εστίας ανεξάρτητα εάν πληρώνουν εισφορά ή όχι.
    6. Για κατασκηνώσεις: να υπάρχει ένταξη των Πολύτεκνων παιδιών σε όλες τις Δημόσιες κατασκηνώσεις και πλήρης συμμετοχή του κράτους για παραμονή των Πολύτεκνων σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις, πράγμα το οποίο γίνεται για μη Πολύτεκνες οικογένειες, από άλλους φορείς εργασίας.
    7. Συμμετοχή των πολυτέκνων στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού χωρίς περιορισμούς.
    8. Στην περίπτωση της γεννήσεως πλέον του ενός τέκνου, να δίδεται ανάλογη άδεια μητρότητας, δηλ. δύο παιδιά η άδεια να είναι 2 Χ 9 = 18 μήνες κοκ. Σε περιπτώσεις πολλών τέκνων πέραν των τεσσάρων, η παροχή της άδειας να δίδεται και στον πατέρα.
    9. Να δοθεί ως ηθική αποκατάσταση, η Πολυτεκνική και μόνο ιδιότητα, σ’ αυτούς τους λιγοστούς Πολύτεκνους που απέμειναν λόγω ηλικίας και πρόσφεραν ό,τι πολυτιμότερο στην Ελλάδα μας, που την αφαίρεσε ο Νόμος του κ. Γεωργ. Ράλλη το 1979.
    Δ. Εκπαιδευτική πολιτική.
    1. Να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς για τις μεταγραφές φοιτητών (επαναφορά του Ν. 1865/89) παιδιών πολυτέκνων από το εξωτερικό χωρίς εξετάσεις.
    2. Να δίδεται στέγη και διατροφή δωρεάν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανεξαρτήτου ορίου εισοδήματος και πλήρης κάλυψη των εξόδων σπουδών, όπου αυτό απαιτείται.
    3. Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας, να γίνεται με ποσοστό 10% των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών.
    4. Απαλλαγή από δίδακτρα σε Δημόσια εκπαιδευτικά και εξεταστικά κέντρα, όπως δίδακτρα σε Δημόσια Ι.Ε.Κ., κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ.) και όπου αλλού υπάρχουν, φυσικά χωρίς όριο εισοδήματος. Ο πλούσιος πολύτεκνος κατά το Σύνταγμα με το άρθρο 21 παρ. 2, δεν εμπίπτει σε διαφορετική αντιμετώπιση και ως εκ τούτου είναι ίσος απέναντι των άλλων πολύτεκνων. Στατιστικά δε, οι πλούσιοι δεν προσφέρουν δημογραφικά. Τα όρια λοιπόν του εισοδήματος που χρησιμοποιούνται από την κάθε κυβέρνηση, είναι αντισυνταγματικά και εμπαίζουν τον ταλαίπωρο-πανευτυχή πολύτεκνο γονέα. Αυτός όμως είναι εκείνος, που διατηρεί σήμερα σε μια κλωστή την Ελληνική του ταυτότητα και συντηρεί πληθυσμιακά την χώρα του.
    5. Οι πτυχιούχοι της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην πληρώνουν μεταπτυχιακές σπουδές όπως master, Phd. κ.α. Επίσης, όταν θέλουν να αποκτήσουν 2ο πτυχίο να δικαιούνται δωρεάν τα βιβλία των σπουδών τους.
    6. Να ισχύει εκάστοτε το μέτρο του διορισμού των Πολύτεκνων εκπαιδευτικών και στον διορισμό του ενός από τα τέσσερα παιδιά της πολύτεκνης Οικογένειας όταν είναι εκπαιδευτικός. Πέραν του τετάρτου να διορίζονται όλα τα αλλά παιδιά 5ο,6ο και τα άλλα όταν είναι εκπαιδευτικοί, χωρίς τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.
    Αυτό να ισχύει και για όσους πολύτεκνους γονείς και τα παιδιά τους, όταν κατέχουν Πανεπιστημιακούς τίτλους.
    Ε. Μέτρα οικονομικής στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας.
    1. Να ιδρυθεί οργανισμός στέγασης των πολύτεκνων οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα για την στέγαση των πολυτέκνων προτείνουμε:
    α) Οι πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω, ανεξάρτητα από τον φορέα εργασίας τους, να δικαιούνται εργατική κατοικία, ανάλογου εμβαδού, χωρίς να μεσολαβήσει κλήρωση, ανεξάρτητα εισφοράς τους στην εργατική εστία, ή να ιδρυθεί οργανισμός στέγασης των πολύτεκνων οικογενειών ή επιδότηση του ενοικίου με 800,00 € μηνιαίως, αναπροσαρμοζόμενη κάθε έτος ανάλογα με το δείκτη του πληθωρισμού, ή τις τιμές των ενοικίων που δίνονται από το αρμόδιο Υπουργείο ή να χορηγούνται δάνεια σε πολυμελείς οικογένειες, άτοκα με την εγγύηση της πολιτείας, ξεκινώντας από 200.000,00 € με τρία παιδιά και 20.000,00 € επί πλέον των τριών παιδιών, αναπροσαρμοζόμενα κάθε έτος, σύμφωνα με τον ισχύοντα δείκτη του πληθωρισμού και ανάλογα του αριθμού των παιδιών να υπάρχει ευεργετική διάταξη σημαντικής μείωσης του κεφαλαίου, ήτοι με την απόκτηση του τετάρτου παιδιού να χαρίζετε το μισό κεφάλαιο του δανείου, από τα έξι δε και άνω παιδιά να χαρίζετε όλο το κεφάλαιο του δανείου.
    Γι’ αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες, να εκδοθεί χαρτόσημο υπέρ της στέγασης των πολυτέκνων, αν ιδρυθεί οργανισμός στέγασης υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών.
    β) Να απαλλάσσονται του φόρου όσοι εκμισθώνουν κατοικία ή διαμέρισμα σε πολύτεκνες οικογένειες.
    2. Να μειωθούν για όλους τους πολύτεκνους κατά 50% της τιμής τους, τα τιμολόγια του Ο.Τ.Ε., πετρελαίου θέρμανσης, φωταερίου, καυσίμων αυτοκινήτου, ύδρευσης και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως ταχύπλοα, εθνικές αερομεταφορές, διόδια.
    3. Των παλιννοστούντων τα ευεργετήματα να τα έχουν και οι πολύτεκνοι π.χ. σε οικοδομικές άδειες και άλλα.
    4. α) Να επιδοτείται στο σύνολό της η έκδοση της οικοδομικής άδειας, για τους πολύτεκνους γονείς, και η επίβλεψη κατασκευής της, όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία.
    β) Απαλλαγή φόρου στην αγορά πρώτης κατοικίας.
    Συμπληρωματικά δε, εάν στην αγορά πρώτης κατοικίας, η πρώτη οικοδομική άδεια δεν καλύπτει τα τετραγωνικά που αναλογούν στον αριθμό των παιδιών της οικογένειας λόγω αύξησής της, να αυξάνονται κατά 30 m2 για κάθε επί πλέον παιδί, πέραν του τετάρτου, όσο αφορά παραπάνω το 4. α) και β).
    5. Να τροποποιηθεί η διάταξη για την απόκτηση αυτοκινήτου από τους πολύτεκνους γονείς. Πιο συγκεκριμένα, κάθε πολύτεκνος ανεξαρτήτως ηλικίας των παιδιών του, να έχει το δικαίωμα αγοράς ή να εισάγει χωρίς δασμούς και εισφορές με πλήρη απαλλαγή και με ταυτόχρονη απαλλαγή τεκμηρίου, ένα πολυθέσιο Ι.Χ. ή μικρό πούλμαν. Η απόκτηση πολυθέσιου Ι.Χ. να ανανεώνεται ανά επτά έτη, για λόγους παλαιότητας και ασφάλειας προπάντων.
    Ακόμη, στην περίπτωση αντικατάστασης του πρώτου αυτοκινήτου με άλλο μεγαλύτερο, για την επί πλέον τεκνοποίηση της οικογένειας, να μην ισχύουν τα επτά έτη.
    6. Να καθιερωθεί ως αφορολόγητο ποσό για την πολύτεκνη οικογένεια με τρία παιδιά, το ποσό των 35.000,00€ ακόμα και στην περίπτωση που εργάζεται ο ένας γονέας. Με περισσότερα παιδιά, να διαμορφώνεται ανάλογα, τουλάχιστον 10.000,00€ ανά παιδί, αναπροσαρμοζόμενα κάθε έτος, σύμφωνα με τον ισχύοντα δείκτη του πληθωρισμού.
    7. Με την γέννηση του τέταρτου παιδιού η μητέρα ή ο πατέρας να θεωρείται ισοβίως Δημόσιος υπάλληλος και να αμείβεται με 1.200,00 €/μήνα τουλάχιστον, ανεξάρτητα του πολυτεκνικού επιδόματος-ισόβιας σύνταξης. Το πολυτεκνικό επίδομα να φθάσει τα 180,00€/παιδί έως 18 ετών το μήνα και όχι το δίμηνο. Όλα αυτά να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο. Επίσης, να δοθεί και στον πατέρα το δικαίωμα του πολυτεκνικού επιδόματος-ισόβιας σύνταξης και τότε, όποιος από τους δυο γονείς απολαμβάνει αυτής της φροντίδας του Κράτους, να μην καταλαμβάνει θέση στο Δημόσιο, ούτε τα τέκνα του στους Δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
    8. Οι μητέρες που αποκτούν 3ο, 4ο και παραπάνω παιδιά, να τους επιχορηγείται εφ΄άπαξ, το ποσό των 10.000,00€, αναπροσαρμοζόμενο κάθε έτος με τον ισχύοντα δείκτη του πληθωρισμού. Επίσης, στα επιδόματα τοκετού, φυσιολογικού και καισαρικής να ισχύει ό,τι και στο Ι.Κ.Α.
    Η καισαρική στο Δημόσιο δεν αναγνωρίζεται ως τοκετός, αλλά ως χειρουργείο!
    9. Όταν λήγουν οι άδειες εκμετάλλευσης των περιπτέρων ή όταν εκδίδονται νέες, αυτές να χορηγούνται σε Πολύτεκνους γονείς με κριτήριο τον αριθμό των τέκνων τους και κατ΄ εξαίρεση να λαμβάνεται υπόψη η περίπτωση της κατοχής ισόβιας κάρτας αναπηρίας. Το ίδιο, να συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις όπως ταξί, καντίνες και άλλα.
    10. Να γίνει η σχετική Νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να προσλαμβάνονται όλοι οι επιτυχόντες Πολύτεκνοι γονείς και το ένα ανά τέσσερα τέκνα τους, πέραν του τετάρτου δε, να προσλαμβάνονται όλα τα αλλά παιδιά 5ο,6ο και τα άλλα, που είναι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π., πλην της περίπτωσης Δ6.
    11. Να προσεχθεί ιδιαίτερα το θέμα των Πολύτεκνων συμβασιούχων και να παραμείνουν στις θέσεις τους που δεν εντάσσονται στο Π.Δ.,
    12. Βάσει του Συντάγματος, να μην μπαίνει σε πολύτεκνες οικογένειες, κανένα όριο (πλαφόν) εισοδήματος και σε καμία περίπτωση για οποιαδήποτε παροχή δίδεται.
    Ας καθιερωθούν τελικά επιδόματα για τα παιδιά, ανάλογα με εκείνα των προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως στη Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία και σε άλλες χώρες.
    Το ιδανικό για την Ελληνική οικογένεια, θα ήταν η πλήρης εξομοίωση της παροχής Παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας – υγείας, με την αντίστοιχη των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ζ. Για τους νέους Πολύτεκνους Γεωργούς.
    1. Απαλλαγή κάθε είδους φόρου και δασμού στην αγορά Γεωργικών μηχανημάτων ανά επτά χρόνια τουλάχιστον.
    2. Να εκπονηθούν ειδικά προγράμματα για τους νέους γεωργούς (αγρότες) μέχρι τριάντα ετών. Σ’ αυτή τη κατηγορία, η πολιτεία πρέπει να επενδύσει πολλά και δεν θα χάσει. Σήμερα, μόνο το 15% του συνόλου των γεωργών είναι νέοι, ενώ το 1961 ήταν 35% και είναι η τάξη με τη μεγαλύτερη δημογραφική δύναμη. Πρέπει να αυξηθεί ο δευτερογενής τομέας (βιοτεχνίες-βιομηχανίες) και μάλιστα στην ύπαιθρο για την αξιοποίηση των γεωργικών προϊόντων.
    Η. Kαταβολή του επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης.
    Nα μην ξαναγίνει περικοπή του επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης που έγινε το 1997. Οι πολύτεκνοι δεν έχουν την ευχέρεια να τρέχουν στα δικαστήρια, όταν κάποιοι αγνοούν το Σύνταγμα (άρθρο 21, παρ. 2.) και καταπονούν τους αιμοδότες του λαού μας.
    Θ. Αλλαγή στον τρόπο της δωρεάν διάθεσης των αποσυρόμενων προϊόντων.
    Οι περιορισμοί και ο χαρακτηρισμός ως απόρου μιας πολύτεκνης οικογένειας, προκειμένου να πάρει προϊόντα, είναι κατάντια-άνομη και καλύτερα να μην απολαμβάνει αυτού του μέτρου.
    Ι. Πρόσληψη Πολύτεκνων γονέων από την Νομαρχιακή ή τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενεργοποιηθούν και σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, να μελετήσουν σε βάθος το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και να λάβουν μέτρα κοινωνικά και οικονομικά για την ενίσχυση της οικογένειας. Μάλιστα δε, θα πρέπει να εντάξουν τους Πολύτεκνους εργαζόμενους γονείς, της Α.Σ.Π.Ε., των Ομοσπονδιών και των Πολυτεκνικών Συλλόγων, στο προσωπικό τους. Με την ένταξη αυτή, δεν θα υπάρχει λόγος να απολαμβάνουν οι Πολύτεκνοι την δωρεάν διάθεση των αποσυρόμενων προϊόντων!
    Η λύση του δημογραφικού προβλήματος, δεν πρέπει να εναπόκειται μόνο στην φιλοτιμία του λαού, για την διατήρηση της ταυτότητάς του, αλλά πρέπει να αποτελέσει και βασικό πρόβλημα-μπελά, των κυβερνώντων αυτού του λαού.
    Όσο κι αν η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων απαιτεί για την Ελλάδα σημαντικούς πόρους, είναι απόλυτα επιβεβλημένη για πολλούς και διάφορους λόγους. Κυρίως γιατί, τα δημογραφικά μας φαινόμενα είναι τόσο θεμελιώδη, ώστε να εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν.
    Στην επίλυση των πολυτεκνικών προβλημάτων, το κόστος που προκύπτει, δεν είναι κόστος αλλά επένδυση. Η ατεκνία ενός λαού και μικρού όπως εμείς, οδηγεί στην υποδούλωσή του από άλλον λαό και συνήθως γειτονικό (ΠΟΛΥΒΙΟΣ).
    Χωρίς νέους δεν υπάρχει παραγωγικότητα, ούτε κατανάλωση αγαθών, ούτε παιδεία και χωρίς παιδεία δεν υπάρχει οργανωμένη πολιτεία. Χωρίς νέους δεν υπάρχει πίστη (οι διοικούντες την εκκλησία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους) και χωρίς νέους και πολλά παιδιά το Έθνος πεθαίνει. Πρέπει λοιπόν, η παροχή της παιδείας να είναι δωρεάν και η στήριξη της οικογένειας να ξεκινά από το πρώτο παιδί, όπως στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και αλλού.
    Όταν ένα ζευγάρι τεκνοποιεί ένα παιδί, δεν προσφέρει τίποτε στην αύξηση του πληθυσμού. Με την τεκνοποίηση δύο παιδιών πάλι δεν υπάρχει προσφορά, διότι δύο είναι και οι γονείς. Με την τεκνοποίηση τριών παιδιών, το τρίτο αντιστοιχεί για τα άτεκνα ζευγάρια, ατυχήματα, ναρκωτικά και άλλα, και μόνο με την τεκνοποίηση τεσσάρων παιδιών προσφέρει συν ένα, στην αύξηση του πληθυσμού.
    Η υπογεννητικότητα έχει φτάσει σε σημείο που η ελληνική ταυτότητα απειλείται, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε., κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1991-2001, όπως φάνηκε με την απογραφή του 2001, η φυσική αύξηση του πληθυσμού μας, ήταν 680.000 άτομα περίπου. Αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στους αλλοδαπούς, αφού η διαφορά γεννήσεων και θανάτων του γηγενούς πληθυσμού, είναι μόλις 25.000 Ελληνόπουλα. Ακολουθεί ο πίνακας με την αύξηση του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα, από την απογραφή του πληθυσμού, το έτος 1981,1991 και το 2001, της Ε.Σ.Υ.Ε.
    Πίνακας ποσοστού αύξησης του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα
    Ηλικιακή ομάδα 1981-1991 1991-2001
    0-14 -18,0% -6,5%
    15-19 1,7% -1,7%
    20-24 22,8% 25,6%
    25-29 3,01% 35,4
    30-44 6,8% 21,9%
    45-64 14,8% -0,4%
    65+ 16,9% 21,4%
    Η αθρόα και εύκολη είσοδος των αλλοδαπών, δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα κοινωνικού, οικονομικού και εθνικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό το λόγο, απαιτείται αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας εισόδου στη χώρα μας, της παραμονής και απασχόλησής τους. Φανταστείτε, εάν υπολογιστεί δίχως το ποσοστό των αλλοδαπών, πόσο κάτω από το ένα είναι ο συντελεστής της υπογεννητικότητας. Επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό επιτέλους, με μία μεταναστευτική πολιτική.
    Πρέπει το άρθρο 21 παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος, που επιβάλλει την ειδική φροντίδα του Κράτους απέναντι στην Πολύτεκνη οικογένεια, και απαγορεύει την κατάργηση ή τον περιορισμό της παρεχόμενης στις Πολύτεκνες οικογένειες ειδικής αρωγής της Πολιτείας, να είναι παρόν σε κάθε βήμα που γίνεται, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, για την αντιμετώπιση των Πολυτεκνικών προβλημάτων.
    Είναι γνωστό ότι και η 1095/2001, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μεταξύ των άλλων αναφέρει, ότι «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτές ρυθμίσεις, με τις οποίες ορισμένες Πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της Κρατικής φροντίδας, αφού έτσι αναιρείται, ως προς αυτές, η αδίστακτος υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του Κράτους».
    Οι πλούσιοι και οι νεόπλουτοι δεν κάνουν πολλά παιδιά. Όταν και η Τουρκία με την επεκτατική της πολιτική, θα είναι στην Ευρωπαϊκή ένωση, ποιος θα υπερασπίσει την Ελλάδα! Μήπως οι αδικημένοι Έλληνες και μάλιστα πολύτεκνοι ή οι προνομιούχοι αλλοδαποί ή οι προνομιούχοι παλιννοστούντες! Μήπως μας σώσει ο πολιτισμός μας ή η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή κάποιο άθλημα !
    Η Ελλάδα θα ζήσει αν καταλάβει ότι χάνεται ή μάλλον ότι έχει χαθεί και πρέπει να αναστηθεί. Πρέπει επιτέλους, να αντιμετωπισθεί ο Πολύτεκνος Ελληνικός Κόσμος όπως και ο ευρωπαϊκός, ξεκινώντας με την στήριξη του θεσμού της οικογένειας από την πρώτη τεκνοποίηση.
    Είναι επιτακτική ανάγκη, η Πολύτεκνη οικογένεια όχι μόνο να αιμοδοτεί, αλλά και να αιμοδοτείται.
    Αφού σας ευχηθούμε ό,τι δημιουργικό για την Ελλάδα μας, με επιτυχία και τη δύναμη του Θεού στο δύσκολο έργο σας, προσδοκώντας την επιτακτική επίλυση των παραπάνω, αναμένουμε τη σχετική σας απάντηση.
    Υποσχόμαστε να είμαστε παρόντες σε κάθε κάλεσμά σας, για να μην οδηγηθεί τελικά «το Δημογραφικό μας πρόβλημα σε δημογραφικό χάος».

    Υπόμνημα
    Όταν ενταχθούν στους Πολύτεκνους και οι γονείς που έχουν τρία παιδιά, τότε οι πηγές λύσεως του δημογραφικού μας προβλήματος θα αντλούνται από μία δεξαμενή, ενώ όταν θα δημιουργηθούν δύο δεξαμενές, τότε και μόνο τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Εμείς σε πολλές από τις προτάσεις μας, αρχίζουμε από το τρίτο παιδί, εσείς προσθέστε περισσότερα ευνοϊκά μέτρα, αλλά μην ενώνετε τις δεξαμενές. Αν δοθεί τελικά η Πολυτεκνική ιδιότητα στους έχοντες τρία παιδιά, το Δημογραφικό μας πρόβλημα θα αιωρείται. Οι Πολύτεκνοι αναμένουν στη συνέχεια να στηριχθεί ουσιαστικά η Ελληνική Οικογένεια, ξεκινώντας από την πρώτη τεκνοποίηση και να εξισωθεί με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή.
    Η πολιτική βούληση στον διορισμό των Πολύτεκνων εκπαιδευτικών, της κάλυψης από Πολύτεκνους, ποσοστού 20% στο σύνολο των θέσεων κάθε προκήρυξης για προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα (που δεν αρκεί διότι υπολογίζονται και οι έχοντες 3 παιδιά) και της αναπροσαρμογής του τιμολογίου της Δ.Ε.Η., ας είναι η αρχή προκειμένου να σώσουμε την Ελλάδα μας.
    Είμαστε ευγνώμονες και έτοιμοι για κάθε συνεργασία προς διάσωση της Ελληνικής μας ταυτότητας.
    Με εκτίμηση
    Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Βορειοδυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων
    Πρόεδρος Νεφρός Χρήστος του Δημητρίου Σύλλογος Πολυτέκνων Αμφιλοχίας «Ο Άγιος Αθανάσιος»
    Αντιπρόεδρος Α΄ Χαραλάμπους Ευάγγελος Σύλλογος Πολυτέκνων Μακρυνείας
    Αντιπρόεδρος Β΄ Κόντης Μιχαήλ του Αντωνίου Ένωση Πολυτέκνων Κέρκυρας
    Γεν. Γραμματέας Ζαρζάνης Αθανάσιος του Γεωργίου Σύλλογος Πολυτέκνων Μεσολογγίου
    Ταμίας Ζαφειρόπουλος Νικόλαος Ένωση Πολυτέκνων Κέρκυρας
    Αν. Γραμματέας Μάλφας Πρόδρομος του Ιωάννη Σύλλογος Πολυτέκνων Λευκάδας
    Μέλος Κορδάτου Ελένη Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου
    Μέλος Αραβανή Βασιλική Σύλλογος Πολυτέκνων Λευκάδας
    Μέλος Πεσίνης Κων/νος Σύλλογος Πολυτέκνων Αιτωλικού

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:59 | Δρεττάκης

    Αγαπητοί κ.κ.,

    τα πιο περίπλοκα θέματα (όπως το φορολογικό) πολλές φορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές λύσεις. Αξιολογείστε παρακαλώ τις ακόλουθες προτάσεις που προέρχονται από έναν τεχνοκράτη με γνώση της ελληνικής πιάτσας:

    Η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να ακουμπάει σε τρεις πυλώνες:

    1) Στα νέα μέτρα που προτείνετε, όπως η σύνδεση της συλλογής αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης κτλ.

    2) Στον έλεγχο της εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, που είναι και το πιο σημαντικό απ’ όλα γιατί εκεί είναι που αποδεδειγμένα χωλαίνει το ελληνικό κράτος, δηλαδή στην εφαρμογή των νόμων. Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής: Να υπάρχει ειδικό σώμα ελεγκτών (είτε ονομάζεται φορολογική αστυνομία είτε ΣΔΟΕ είτε αλλιώς) το οποίο θα κάνει τις εξής δουλειές:
    α) Θα επισκέπτονται (δύο άτομα του σώματος ως ανδρόγυνο) τον γιατρό που δηλώνει χαμηλά εισοδήματα, θα εξετάζεται ο ένας για κάποιο θέμα, θα ρωτάει πόσο στοιχίζει και θα πληρώνει. Αν ο γιατρός δεν κόψει απόδειξη από μόνος του ως οφείλει θα του επιβάλλεται ένα πρόστιμο όχι εξοντωτικό (γιατί θα αρχίζουν τα ελληνικά δράματα και ο νόμος δεν θα εφαρμόζεται) αλλά τσουχτερό π.χ. 5.000 ευρώ. Αν αφού του ζητηθεί απόδειξη αρχίσει τα «με απόδειξη τόσο, χωρίς απόδειξη τόσο ή δεν έχω τώρα το μπλοκάκι περάστε άλλη μέρα κτλ.» θα μπαίνει πρόστιμο π.χ. 15.000 ευρώ γιατί αυτή είναι πιο βαριά παράβαση. Τα πρόστιμα αυτά θα επιβάλλονται και θα πρέπει να πληρώνονται εντός προθεσμίας π.χ. 10 ημερών αλλιώς θα αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο γιατρός θα έχει δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση σε ειδικό δικαστήριο όπου αν επιλέξει αυτή τη διαδικασία θα εκδικάζεται εντός π.χ δύο μηνών και είτε θα αθωώνεται, είτε θα πληρώνει το 5πλάσιο του αρχικού προστίμου (για το λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και νέες τεχνολογίες όπως ηχογράφηση με κρυφά μαγνητοφωνάκια).
    β) Το ίδιο θα συμβαίνει με χειρουργούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.ά.. Θα πηγαίνουν με τον ίδιο τρόπο και θα ρωτάνε θέλω αυτό κι αυτό, πόσο θα μου στοιχίσει; Αφού θα ακούνε το ποσό θα ρωτάνε αν θα κοπεί και αντίστοιχη απόδειξη, αν ακούσουν «με απόδειξη τόσο, χωρίς απόδειξη τόσο» τότε η ίδια διαδικασία με παραπάνω… Πολύ εύκολα με τον ίδιο τρόπο μπορούν να πιαστούν κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια κτλ. που φοροδιαφεύγουν
    γ) Θα βλέπουν τις αγγελίες πωλήσεων νεόδμητων μεζονετών, διαμερισμάτων κτλ. Θα παίρνουν τηλ. και θα ρωτάνε «πόσο πωλείται αυτό το διαμέρισμα και θα τους λέγεται πχ. 200.000 ευρώ. Τότε αν το διπλανό διαμέρισμα έχει πωληθεί στα χαρτιά με 40.000 ευρώ, θα καλείται ο κ. εργολάβος να πληρώσει φόρο και για τα υπόλοιπα 160.000.

    3) Θα πρέπει να περάσει στον κόσμο η εικόνα ότι όταν κάποιος δεν κόβει απόδειξη κλέβει διπλά, μία τον ίδιο τον καταναλωτή γιατί τον βάζει να πληρώσει ΦΠΑ αλλά δεν το αποδίδει και μία το κράτος γιατί φοροδιαφεύγει. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια πολύ έξυπνη διαφημιστική καμπάνια όπου θα περνάνε αυτά τα μηνύματα και θα εξευτελίζονται οι πρακτικές αυτών που δεν κόβουν αποδείξεις. Στα πλαίσια αυτά είναι σωστό και το μέτρο της δημοσίευσης των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών με την εξής σημαντική διαφοροποίηση: Θα δημοσιεύονται μόνο εκείνα που είναι χαμηλότερα του μέσου όρου της αντίστοιχης επαγγελματικής ομάδας. Έτσι δεν θα δημοσιεύονται τα υψηλά εισοδήματα ώστε να δημιουργούνται προβλήματα πιθανής στοχοποίησης, εκβιασμών κ.ά.

    Με αυτά τα μέτρα κυρίες και κύριοι να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να περιορίσετε δραστικά την φοροδιαφυγή εάν πραγματικά το επιθυμείτε. Έτσι δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που σηκώνουν πάντα το βάρος.

    Με εκτίμηση,

    ένας τεχνοκράτης (δεν δημοσιεύω όνομα γιατί οι φίλοι μου γιατροί δικηγόροι, εργολάβοι κ.α. θα μου κόψουν την καλημέρα)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:56 | Φάνης Ζ.

    Κε Υπουργέ,
    είδα τη συνέντευξή σας και αποφάσισα να συμμετάσχω στη διαβούλευση αναγνωρίζοντας τις καλές σας προθέσεις όπως και του Πρωθυπουργού για τον οποίο πιστεύω πως όχι μόνο έχει όραμα αλλά και σύγχρονο λόγο και πράξη.
    Δεν το έκανα μέχρι τώρα για διάφορους λόγους’ ο ένας είναι το φορτωμένο μου πρόγραμμα, ένας άλλος είναι πως καθώς είμαι ένας ταπεινός μικρομεσαίος επιχειρηματίας αυτά που θα προτείνω θα μπορούσαν να μου κάνουν τη ζωή μου δύσκολη (το λέω και για έναν ακόμη λόγο αφού βαρέθηκα να ακούω για μισθωτούς υποζύγια που φθάνουν να πληρώνουν 2 με 3.000 € κατά μέσο όρο φόρο εισοδήματος όταν ένας μικρομεσαίος με την δραστηριοποίησή του εισφέρει σε ΦΠΑ απείρως πολλαπλάσια). Όμως το τραγικότερο όλων είναι το επαίσχυντο και κατάπτυστο κράτος με τους δυνάστες του που μοιράζει εξοντωτικά πρόστιμα εκτός αν υποκύψεις να “ποτίσεις” το σύστημα.
    Προσωπικά λοιπόν θα χαρώ όχι αν διαπομπεύσουν κάποιο πλούσιο που φοροδιέφυγε αλλά όταν “κρεμάσουν” τον πρώτο αλητήριο δημόσιο λειτουργό που τα πιάνει. Η εξαχρείωση μάλλον εκκινείτε από αυτή την πλευρά και όχι από την αντίθετη.
    Έχω την εντύπωση πως πρέπει σε αυτή τη χώρα και την επιχειρηματικότητα να προστατεύσουμε και βεβαίως να την αφήσουμε να βάλει μπροστά και πάλι την Οικονομία.

    Στα καθ’ ημάς, θα σταθώ στη φοροδιαφυγή και όχι στα επιμέρους εδάφια του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Στο μυαλό μου τα πράγματα είναι πολύ απλά και από πλευράς τεχνολογίας υλοποιήσιμα. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας που διενεργεί αγορές προϊόντων και υπηρεσιών να εφοδιαστεί από το κράτος με μία smart card που θα περιλαμβάνουν το ΑΦΜ του ( ή σε περίπτωση μικρού παιδιού άνω των 8 ετών για παράδειγμα ή άνεργου/ης συζύγου με το ΑΦΜ του προστάτη και κάποιο επιπλέον κωδικό) και θα μπορούσαν να χρεοπιστώνονται καθώς και να κρατούν συναλλαγές ορισμένου χρόνου.
    Σε κάθε μα κάθε συναλλαγή από το super market (με αναλυτική ακόμη αν θέλετε χρέωση ειδών αν αυτό δεν απαγορεύεται από προσωπικά δεδομένα) μέχρι την πληρωμή ενός Δικηγόρου για παράδειγμα ο οποίος θα εφοδιαστεί με συγκεκριμένο POS μηχανάκι που θα κόβει και μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία οποιοδήποτε τιμολόγιο πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.
    Το μηχανάκι που καταγράφει το ΑΦΜ πελάτη, τη συναλλαγή (ώρα, είδος και ποσό) και θα φέρει το ΑΦΜ του παρόχου θα είναι συνδεδεμένο με την Εφορία (μία εφαρμογή web-EDI σε σύγχρονα βέβαια πρότυπα XML). Το ΑΦΜ θα πρέπει να διακρίνει αν πρόκειται για ατομική ή για επιχειρηματική συναλλαγή και αναλόγως θα πράττει. Στον έλεγχο, αν το ταμείο (με προκαθορισμένο και ανά περίπτωση ύψος) έχει απόκλιση, τότε να επιβάλλεται πρόστιμο. Αν ο πελάτης δεν έχει την κάρτα μαζί του, για να μην αρνηθεί το κατάστημα την πώληση, τουλάχιστον να καταγράφεται μηχανικά το ΑΦΜ και να ενημερώνεται σε επόμενη συναλλαγή. Το ταμείο θα πρέπει να είναι εντός ορίου πάντα.
    Με την εφαρμογή αυτή τόσο ο επιτηδευματίας θα αποφύγει τη χρήση λογιστή αφού τα έσοδα μείον έξοδα θα προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα (πρόβλεψη θα πρέπει να γίνει για ιδιώτες που θα μισθώνουν ακίνητα αλλά και λοιπές υπηρεσίες με χρεώσεις όπως ΔΕΗ, κλπ που θα πρέπει αυτόματα να ενημερώνουν το σύστημα).
    Η ουσία είναι πως έχουμε περίπου 900.000 επιχειρήσεις και μπορούν να ταυτοποιηθούν πολύ εύκολα αλλά βεβαίως και να αφαιρέσουμε βάρη που στη σύγχρονη οικονομία και κοινωνία επιβαρύνουν το σύνολο αφαιρώντας πολύτιμους πόρους από παραγωγικές δραστηριοποιήσεις, πχ ποια είναι η χρησιμότητα των Συμβολαιογράφων στη σημερινή κοινωνία; Γιατί καλείται κάποιος για να εισέλθει σε ένα επάγγελμα κλειστό να δεσμεύει πόρους σημαντικούς ακόμη και για την επιβίωσή του; Γιατί χρειάζομαι 15 έγγραφα όταν θα έπρεπε το Δημόσιο μέσω ΚΕΠ ή άλλου one-stop-shop οργανισμού να προεγκρίνουν άδειες τις οποίες θα χορηγούν οριστικά σε εύλογο διάστημα;
    Το ίδιο θα συμβεί και με τους ιδιώτες οι οποίοι αν είναι μισθωτοί, η επιχείρηση τους ή το Ταμείο τους θα λέει πόσα ήταν τα εισοδήματά τους και πάλι δεν θα χρειάζονται λογιστή.
    Αν μάλιστα με την μείωση ή την εξάλειψη της φοροδιαφυγής μειωθούν ή μηδενιστούν οι φόροι εισοδήματος από τη μεγάλη μάζα των πολιτών (αυτό θα πρέπει να είναι το κίνητρο μακροπρόθεσμα) όλοι θα οδηγηθούν να συμμετάσχουν ενεργά στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

    Τώρα οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει αυτή η δικτύωση είναι τεράστια. Το κράτος θα μπορούσε να χειρίζεται τις υποθέσεις του αυτοματοποιημένα γλιτώνοντας αρκετούς εφοριακούς ή εκπαιδεύοντας τους να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους. Ένα ρηξικέλευθο θα μπορούσε να είναι να δανείζεται απ’ ευθείας από τους πολίτες, γραμμάτια ή ομόλογα χωρίς το κόστος των Τραπεζών, με προεπιλεγμένες επιλογές για τον πολίτη, δηλ. χρόνο και επιτόκιο. Δεν γνωρίζω αν αυτό απαγορεύεται από κάπου, αλλά και έτσι να είναι μπορεί το κράτος να συμβληθεί με κρατική τράπεζα ή ακόμη καλύτερα να δημιουργήσει υπηρεσία για αυτή τη δυνατότητα.
    Παρένθεση, είχα λάβει μέρος και στη διαβούλευση για τις ρυθμίσεις με τις τράπεζες και καθώς μου γίνεται πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα συγγνωστά σφίγγουν τη ρευστότητα για να κερδοφορούν δανείζοντας το κράτος μας, στο υπόγεια αυτό πόλεμο, θα πρότεινα να σπάσουμε τα δεσμά και να βρούμε απ’ ευθείας πηγές εξυπηρέτησης του χρέους μας, είτε για παράδειγμα σε διακρατική βάση με χώρες όπως Κίνα, Ρωσία, Νορβηγία (ακόμη και η Μποτσουάνα βλέπω να έχει πλεόνασμα 9,85% – έστω και πριν 4 χρόνια) είτε με funds πχ pension funds που θα αποβλέπουν σε συνεργασία (με Νορβηγία πχ ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση ΑΠΕ, ή με συνταξιοδοτικά ταμεία της Αμερικής στα οποία να “πριμοδοτούνται” τα μέλη τους με έκπτωση σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες, γενικά συνέργιες που θα αυξάνουν τη παραγόμενη πίτα αλλά και θα ομαλοποιήσουν το αγκάθι του χρέους.
    Στην αντιπαράθεση με τις Τράπεζες να προτείνω ακόμη, τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των επιδοτήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ ή άλλων προγράμματων – φορέων να έχει τη μορφή επιταγής, δηλ. έκδοση κρατικού φορέα με διάρκεια ενός έτους που θα μπορεί να γυρίσει αρκετές φορές τονώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και μεταφέροντας πίσω την πληρωμή για το κράτος. Το μέτρο μπορεί να είναι προσωρινό και μέχρι να περάσει η κρίση.

    Το ερώτημα είναι πως μπορεί να γίνει αυτό και σε ποιο βάθος χρόνου. Σταδιακά μεν αλλά πολύ γρήγορα δε. Μπορεί να ξεκινήσει το κράτος από τους μισθωτούς Δημοσίου που θα λαμβάνουν υποχρεωτικά το μηνιάτικο μέσω αυτής της διαδικασίας και από τα supermarkets που είναι σήμερα δικτυωμένα. Χρειάζεται απόφαση για γρήγορη ένταξη όλων των παικτών του συστήματος – κράτος, καταναλωτές, πάροχοι προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και εμπέδωση μίας άλλης κουλτούρας και συμπεριφοράς ως κοινωνία και οικονομία. Αν ο ιατρός ή ο καυστηρατζής δεν θέλει να περάσει όλο το ποσό, τότε ο πολίτης να μπορεί να καταγγέλλει το περιστατικό και να επεμβαίνει το σώμα του Χρυσοχοΐδη επιβάλλοντας 10πλάσιο πρόστιμο και επιστρέφοντας το διπλάσιο στον καταγγέλοντα. Στις δε περιπτώσεις που ο “’άρπαγας” είναι δημόσιος λειτουργός να έχει στέρηση μισθού ή μελλοντικών εισοδημάτων και το κράτος να αποζημιώνει αντίστοιχα τον πολίτη.

    Θα ήθελα λοιπόν να έβλεπα μία προχωρημένη εφαρμογή που είμαι σίγουρος πως μπορεί να αποδώσει και του χρόνου να κάνετε μάθημα στο γερμανό συνάδελφό σας που τόσο απαξιωτικά σας αντιμετώπισε.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ

    Το μετρο με τις αποδειξεις δοκιμαστηκε στο παρελθον..απεραντη γραφειοκρατεια. Καλο ειναι να επανελθει. Να ξαναζεστανουμε την σουπα!
    Αποδειξεις απο ολους ομως! Απο λα’ι’κες αγορες, Σουπερ μαρκετ, ταξι,
    γιατρους..εκει που ξετιναζεται ο μισθωτος και ο συνταξιουχος, γιατι στο τελος παντα αυτοι πληρωνουν την νυφη.
    Επειτα μαζεψαμε ενα σακι αποδειξεις! Ποιος θα το ελεγξει? Με μια
    υπευθυνη δηλωση τελειωσαμε?
    Ταμειακες μηχανες παντου – χωρις εξαιρεση!
    Μηπως πρεπει να βρεθει μια φορμουλα να εισπρατονται οι φοροι, Φ.Π.Α
    κ.λ.π αμεσα?
    Αισθανομαι οτι οι ΜΗ Εχοντες θα πληρωσουν παλι την νυφη!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:21 | Β.ΙΩΑΝΝΗΣ

    Κύριοι,
    Παράλληλά με το παρόν σχέδιο νόμου για την φορολογική μεταρρύθμιση, άμεσα πρέπει να εξαγγείλετε δημόσια διαβούλευση με θέμα «Κώδικας συναλλαγών και άλλες διατάξεις για το Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ Α΄& Β΄βαθμού και τα ΝΠΔΔ» για την καταπολέμηση της φοροκλοπής , της διαφθοράς ,της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, του παράνομου πλουτισμού και της κλοπής του δημοσίου χρήματος που συντελείτε στις συναλλαγές του Δημοσίου και στις παρυφές του .
    Η οικονομία και κατ΄ επέκταση η συμμόρφωση του πολίτη στους νόμους και τις αρχές της ισοπολιτείας είναι σε μεγάλο βαθμό και θέμα προσδοκιών ,ψυχολογίας για να το πούμε αλλιώς .
    Πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά αυτό, αλλιώς δεν θα έχει τύχη κανένα φορολογικό νομοσχέδιο ,όπως τόσα άλλα στο παρελθόν .
    Με ειλικρινή διάθεση συνεισφέρω κάποιες προτάσεις- ιδέες για επεξεργασία :

    1): Κατάρτιση Μητρώου δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών κλπ κατά κλάδο και ειδικότητα, με ΑΦΜ ,τραπεζικούς λ/σμους, όλα . Ξεχωριστά, μην το μπερδεύουμε με των συνταξιούχων και των ιδιωτικών υπαλλήλων.
    2): Μητρώο πάσης φύσεως προμηθευτών, εργολάβων και λοιπών που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.
    Πλήρη στοιχεία, όλα στο διαδίκτυο . Άδειες λειτουργίας, ΑΦΜ, καταστάσεις προσωπικού που απασχολείτε νόμιμα και ασφαλίζεται στις επιχειρήσεις αυτές , ιστορικό τήρησης συμβάσεων, κακοτεχνίες κλπ..
    Οι μη πιστοποιημένοι στο μητρώο να αποκλείονται .
    3): Μητρώο παρακολούθησης σε μορφή ειδικών μοναδικών κωδικών, των προμηθειών ,υπηρεσιών ,εργολαβιών κλπ ,ανά ετήσιο προϋπολογισμό του φορέα ,με ορισμό υπευθύνων υπαλλήλων με απόδοση λ/σμού όχι μόνο καλής εκτέλεσης αλλά και επωφελούς διαχείρισης με καθορισμό κινήτρων αλλά και συνεπειών εξ αρχής.
    4): Εκσυγχρονισμός του Δημόσιου λογιστικού. Ξέρετε ότι σήμερα στηρίζεται σε διατάξεις βασιλικών διαταγμάτων του 1959 και συναφών ετών με ελάχιστες τροποποιήσεις ? Πάνω σε αυτό στηρίζεται η διαχείριση των προϋπολογισμών δισεκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος ,με απίστευτη γραφειοκρατία που τελικά «χάνεις την μπάλα» και «όλοι βγαίνουν λάδι».
    5) : Τήρηση του διπλογραφικού παντού .Από μόνιμους υπαλλήλους λογιστές και όχι «συμβούλους», μέσα στις υπηρεσίες και όχι υπό μορφή αναθέσεων σε τρίτους για να «βγάλουμε την υποχρέωση». Αριθμοδείκτες ,καθορισμός στόχων, τήρηση αποθήκης και κοστολογίων ,στατιστικά με βάσει τους τηρούμενους λ/σμούς, ισοζύγια κλπ., βάσει συγκεκριμένων προτύπων που θα καθορισθούν.
    Δεν μπορεί να ζητάμε από την μικρομεσαία επιχείρηση να τα κάνει αυτά και το τερατώδες Δημόσιο να αδυνατεί με διάφορες προφάσεις .
    6): Δημιουργία Κώδικα συναλλαγών και παρατηρητηρίου τιμών συναλλαγών του Δημοσίου .
    Το σύνολο των συναλλαγών ,από το πρώτο ευρώ να περνάει υποχρεωτικά μέσα από πιστοποιημένους τραπεζικούς λ/σμούς των συναλλασσόμενων, τόσο του Δημοσίου όσο και του προμηθευτή .Η συναλλαγή με το Δημόσιο είναι προνομιακή και όχι ζημιογόνα όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι διάφοροι ανάδοχοι προκειμένου να υπερτιμολογούν ,να φοροδιαφεύγουν κλπ .
    Πολλά άλλα θα ήθελα να γράψω .Δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο .Προτάσεις διατυπώνουμε όχι νομοσχέδια .
    Συνεχίστε με θάρρος .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | kostas

    ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΩΝΤΑΙ ΟΛΟΙ! ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΩΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ.ΕΙΜΟΥΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΛΗΡΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΡΥΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ ΔΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | Ελένη Τ.

    Γιατί να ακολουθείτε την πεπατημένη; Χρειάζεται λεφτά το κράτος, να αυξηθούν οι φόροι (των μισθωτών και συνταξιούχων), να ελαττωθούν οι μισθοί κλπ.
    Πρώτα εσείς οι πολιτικοί (που σας ψηφίσαμε) πρέπει να παραιτηθείτε από κάποια οικονομικά/φορολογικά προνόμια – και οι βουλευτές. Αυτό θα είναι και ένα παράδειγμα για τους υπόλοιπους.
    Έπειτα το κράτος έχει μεγάλα έξοδα.
    Τόσα χρόνια ο κάθε πολιτικός διόριζε τους δικούς του. Που είναι όλοι αυτοί; Σταματήστε τις αποσπάσεις διαφόρων σε άσχετες θέσεις, καταργήστε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και αρχίστε να καταργείτε θέσεις. Έχετε γεμίσει με κλητήρες, κηπουρούς και διοικητικούς. Υποχρεώστε τους συνδικαλιστικούς πατέρες να δουλεύουν τουλάχιστον το 80% των ημερών. Διώξτε αυτούς που καταδικάστηκαν για σοβαρά αδικήματα (ακόμη και πώληση ναρκωτικών), αντί να περιμένετε τι θα πουν τα υπηρεσιακά συμβούλια.
    Κόψτε τα διάφορα έξοδα δημοσίων σχέσεων, ταξίδια, δεξιώσεις κλπ.
    Κόψτε τους αστυνομικούς που αποσπάτε για να φυλάνε τον κάθε πικραμένο. Το πολύ 10 άτομα να φυλάει η αστυνομία. Οι υπόλοιποι να πληρώσουν ιδιωτικούς άμα θέλουν.
    Επειδή η διαφθορά έχει μπει για τα καλά στην κοινωνία μας, χρειάζεται να επανέλθει η αξιοκρατία. Όλοι να ελέγχονται: οι υπάλληλοι, οι δάσκαλοι, οι πάντες. Όποιος είναι καλός να προάγεται, να παίρνει περισσότερα, όποιος μέτριος να μένει στάσιμος και όποιος είναι κακός να φεύγει.
    Αυτοί που κερδίζουν και δεν δηλώνουν, φαίνονται. Που μένουν, τι αυτοκίνητο οδηγούν, που πάνε διακοπές, που διασκεδάζουν. Έλεγχος χρειάζεται. Γιατί σε άλλες χώρες τους πιάνουν; Τι κάνουν καλύτερα;
    Μήπως χρειάζεται ένας ενιαίος συντελεστής για άμεσους και έμμεσους φόρους, που να μην επιβάλλεται κάτω από ένα ελάχιστο εισόδημα; Χωρίς εξαιρέσεις σε όλους;