2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:18 | Panagiotis

    Φόρος στα κέρδη δηλαδή στα έσοδα μείον(-) τα έξοδα.
    Δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων εσόδων-εξόδων από το υπουργείο οικονομικών την ιστοσελίδα του με προαιρετική χρήση-εγγραφή από μισθωτούς οι οποίοι αφού αποκτήσουν μερίδα θα καταχωρούν Έσοδα (μισθούς-ενοίκια-μερίσματα) και Έξοδα (όλα με αποδείξεις ΑΦΜ-σούπερ μάρκετ-ΔΕΚΟ-φροντιστήρια-δίδακτρα-ασφαλιστήρια-βενζίνη-κτλ) που θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά (on-line) εντός 30 ημερών και θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά. Όσοι μισθωτοί επιλέξουν αυτών των τρόπο θα φορολογούνται όπως οι εταιρίες (π.χ. 25% στα κέρδη δηλαδή έσοδα μείον(-) έξοδα). Θα καταχωρούνται και τα δάνεια και θα υπάρχει τρόπος σταδιακής απόσβεσης αγορών παγίων (σπίτια-αυτοκίνητα) σε βάθος χρόνου. (κίνητρο να αναφέρουν την πραγματική αξία ακινήτων στα συμβόλαια και όχι ελάχιστη – αντικειμενική).
    Θα υπάρχει ελάχιστος φόρος π.χ. 10% στα έσοδα σε όσους έχουν έσοδα άνω ενός ποσού π.χ. 45000 ευρώ.
    Εννοείται ότι θα πρέπει να μπει ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες (Δικηγόρους, Δημοσιογράφους κτλ) ώστε από τα έξοδα με αποδείξεις να έχει έσοδα το κράτος.
    Όσοι μισθωτοί δεν επιλέξουν αυτών των τρόπο (π.χ. λόγο ηλικίας κτλ) θα φορολογούνται με των παλαιό τρόπο.
    Οι Δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν δικαίωμα για δεύτερη εργασία νόμιμα (όχι μαύρα) που δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την υπηρεσία τους αλλά τα εισοδήματα τους από την δεύτερη απασχόληση να φορολογείται με έναν επιπλέον φόρο κοινωνικής συνοχής και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.
    Οι Χειρουργοί-Μαιευτήρες Ιατροί του ΕΣΥ να επιτρέπεται να δέχονται προαιρετικά φιλοδωρήματα (φακελάκι) αλλά να υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις που επίσης θα φορολογείται με έναν επιπλέον φόρο κοινωνικής συνοχής και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.
    Όσοι παρανομούν να απολύονται και να χάνουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:22 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΔΡΙΑΝΟΣ

    Πιστεύω ότι η συγκέντρωση αποδείξεων χωρίς να συγκαταλέγονται σε αυτές τιμολόγια των ΔΕΚΟ (πχ ΔΕΗ, αποδείξεις φυσικού αερίου κλπ) θα προκαλέσει αδικίες για ένα κομμάτι των φορολογούμενων. Για παράδειγμα, όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης θα έχουν απόδειξη για την αγορά του και την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενώ όσοι έχουν θέρμανση με φυσικό αέριο ή χρησιμοποιώντας συσκευές οι οποίες καταναλώνουν ρεύμα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τιμολόγια των αντίστοιχων εταιρειών για να δικαιολογήσουν τα έξοδα αυτά.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:59 | ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ
    Φιλίππου 9
    Ωραιόκαστρο
    Τ.Κ. 57013
    Τηλ. 2310692126
    Κιν 6944560543

    Κύριε Υπουργέ,

    Επειδή βλέπω τις προσπάθειές σας για να πιαστεί η φοροδιαφυγή, εγώ θα έλεγα φοροκλοπή, και δεν γίνεται τίποτε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διότι αυτοί είναι που λαδώνονται, έχω να σας κάνω μια πρόταση η οποία πιστεύω ότι θα μας βγάλει από το αδιέξοδο: θα πρότεινα λοιπόν ο ίδιος ο λαός να γίνει ελεγκτής των φοροκλεπτών. Και πώς θα γίνει αυτό; Να δοθούν κίνητρα στον καθένα ούτως ώστε να ζητά για οποιαδήποτε δουλειά αποδείξεις. Π.χ. ο κάθε ένας που έχει ένα ΑΦΜ θα έχει και ένα μπλοκ αποδείξεων, ούτως ώστε να κόβει αποδείξεις για οποιαδήποτε δουλειά κάνει, εκτός της κύριας απασχόλησής του.
    Ο κάθε φορολογούμενος, θα φορολογείται με βάση και μόνο τα έσοδα και έξοδά του, το ίδιο και οι επιχειρήσεις. Θα καταργηθεί το αφορολόγητο των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ακόμη και των εκκλησιών, των σωματείων, των μοναστηριών, των αθλητών κ.λ.π. Θα υπάρχει ένα αφορολόγητο της τάξης των 1.000-2.000 € για μικροδαπάνες έως 5 € που δεν παίρνεις αποδείξεις π.χ. φιλοδώρημα κ.λ.π. Συνεπώς, όλοι θα φορολογούνται με βάση τα θετικά υπόλοιπά τους, αφού γίνει η προσθαφαίρεση όλων των εσόδων και εξόδων τους. Θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων ΔΕΗ, ΟΤΕ, καύσιμα κλπ), έτσι ο κόσμος θα είναι υποχρεωμένος να ζητά αποδείξεις, αλλιώς θα φορολογείται εφόσον δεν θα δικαιολογεί τις δαπάνες του. Έτσι θα γίνει συνείδηση και στους επαγγελματίες να κόβουν αποδείξεις. Οι εφοριακοί θα περνούν κάθε χρόνο τα έσοδα και τα έξοδα στον υπολογιστή και τίποτε άλλο. Έτσι θα εκλείψει η συναλλαγή και θα συλληφθεί μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής. Τα συνεργεία των εφοριακών θα επικεντρώσουν το έργο τους μόνο στα εργοστάσια όπου η πρώτη ύλη γίνεται εμπορεύσιμο προϊόν, με τη διαδικασία τα συνεργεία να εναλλάσσονται για να εκλείψει ο φόβος της συναλλαγής.
    Με την παραπάνω λογική και μετά τον υπολογισμό εσόδων- εξόδων για κάθε φορολογούμενο, εφόσον προκύπτει υπόλοιπο, όποιο και να είναι, αυτό θα φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας.
    Έτσι ο κάθε πολίτης θα είναι και ελεγκτής των διαφόρων επαγγελματιών. Κάθε χρόνο θα κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η φορολογική χρήση, χωρίς να επανερχόμαστε για κλείσιμο βιβλίων, επανελέγχους και όλα αυτά τα οποία διατηρούν και συντηρούν τη διαφθορά κυρίως στους υπαλλήλους των εφοριών.
    Κύριε Υπουργέ, μελετήστε την πρότασή μου. Νομίζω ότι θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μπορούμε με περισσότερη ευχέρεια να προϋπολογίσουμε τα έσοδα του κράτους.

    ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ
    Μέλος της συντονιστικής της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ
    Ωραιοκάστρου
    Τηλ. 2310692126
    Κιν 6944560543

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:15 | Β.Α.

    Παρόλο που θεωρώ ότι έχω ήδη καλυφθεί από τους προλαλήσαντες που διατύπωσαν απόψεις εναντίον του μέτρου των αποδείξεων, θα ήθελα να προσθέσω και τη δική μου άποψη, όσο αυτή μπορεί να μετρά. Προσωπικά είμαι δημ. υπάλληλος και υπηρετώ μακριά από τον τόπο καταγωγής μου. Ο μισθός των 1000 περίπου ευρώ που λαμβάνω καταναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε ενοίκιο/κοινόχρηστα, λογαρισμούς ΔΕΚΟ, super market, καθώς και εισιτήρια ΚΤΕΛ ή ΟΣΕ.
    Δεν έχω προσωπικό συμφέρον για όσα λέω, αφού αν χρειαστεί και μόνο το ενοίκιο και τα έξοδα super market μου αρκούν για όποιο όριο τεθεί, θεωρώ όμως άδικη για τους χαμηλόμισθους / χαμηλοσυνταξιούχους τη συλλογή των αποδείξεων αλλά και ανώφελη για το κράτος. Υπάρχουν πολλοί που λόγω των χαμηλών εσόδων τους εξακολουθούν να μένουν στο πατρικό τους σπίτι ή συγκατοικούν με άλλους ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τις δαπάνες τους για να επιβιώσουν, γιατί προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για κάποια αγορά ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο έχουν. Δεν είναι άδικο αυτοί να τιμωρηθούν; Οι αποδείξεις που ενδιαφέρουν το κράτος, αυτές των ελεύθερων επαγγελματιών και δη αυτών που δεν δίνουν αποδείξεις, δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα μικρό ποσοστό των εξόδων των μέσων Ελλήνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κράτος καλείται να πλειοδοτήσει έναντι των προσφορών των ελ. επαγγελματιών (που σε πολλές περιπτώσεις έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος για τις υπηρεσίες που παρέχουν και για το λόγο αυτό μπορούν να προσαρμόζουν τις τιμές τους κατά περίπτωση) και ειλικρινά δεν νομίζω ότι μπορεί να το καταφέρει. Σίγουρα όχι αν δεν διαψεύσει τα σενάρια περί παρακράτησης των επιστροφών της εφορίας για κάποια χρόνια που ακούγονται στα ΜΜΕ.
    Θεωρώ ότι τα όσα έχουν ήδη γραφτεί από άλλους για διασταυρώσεις με άξονα το ΑΦΜ, τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς και η έμφαση σε καταγγελίες πολιτών είναι πολύ πιό αποτελεσματικοί τρόποι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
    Αν πάντως το μέτρο των αποδείξεων εφαρμοστεί, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
    1) Θα συμπεριληφθούν στις αποδείξεις τα έξοδα μεταφοράς (βενζίνη, κάρτες απεριορίστων διαδρομών, εισητήρια ΚΤΕΛ/Προαστιακός/ΟΣΕ κ.λ.π.), που για πολλούς αποτελούν σημαντική δαπάνη λόγω εργασίας;
    2) Τί θα γίνει με τις δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών που συνεχίζουμε να πληρώνουμε για προγενέστερες αγορές;
    3) Δεν θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι οι αποδείξεις θα εξακολουθούν να υφίστανται και να διακρίνονται μετά από 3 χρόνια (π.χ. να τυπώνονται υποχρεωτικά σε χαρτί και όχι σε πλαστικό υλικό);
    Όσο για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων μέσω των ΚΕΠ και ειδικά σε περιοχές εκτός Αθήνας όπου οι πολίτες δεν είναι σχεδόν καθόλου εξοικιωμένοι με την τεχνολογία, πιστεύω ότι θα αποδειχθεί προβληματική λόγω του φόρτου των αποδείξεων. Θεωρώ προτιμότερο η ηλεκτρονική αποστολή των δηλώσεων να παραμείνει προοαιρετική.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:02 | Βασιλική Αναστασάκη

    Παρόλο που θεωρώ ότι έχω ήδη καλυφθεί από τους προλαλήσαντες που διατύπωσαν απόψεις εναντίον του μέτρου των αποδείξεων, θα ήθελα να προσθέσω και τη δική μου άποψη, όσο αυτή μπορεί να μετρά. Προσωπικά είμαι δημ. υπάλληλος και υπηρετώ μακριά από τον τόπο καταγωγής μου. Ο μισθός των 1000 περίπου ευρώ που λαμβάνω καταναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε ενοίκιο/κοινόχρηστα, λογαρισμούς ΔΕΚΟ, super market, καθώς και εισιτήρια ΚΤΕΛ ή ΟΣΕ.
    Δεν έχω προσωπικό συμφέρον για όσα λέω, αφού αν χρειαστεί και μόνο το ενοίκιο και τα έξοδα super market μου αρκούν για όποιο όριο τεθεί, θεωρώ όμως άδικη για τους χαμηλόμισθους / χαμηλοσυνταξιούχους τη συλλογή των αποδείξεων αλλά και ανώφελη για το κράτος. Υπάρχουν πολλοί που λόγω των χαμηλών εσόδων τους εξακολουθούν να μένουν στο πατρικό τους σπίτι ή συγκατοικούν με άλλους ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τις δαπάνες τους για να επιβιώσουν, γιατί προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για κάποια αγορά ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο έχουν. Δεν είναι άδικο αυτοί να τιμωρηθούν; Οι αποδείξεις που ενδιαφέρουν το κράτος, αυτές των ελεύθερων επαγγελματιών και δη αυτών που δεν δίνουν αποδείξεις, δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα μικρό ποσοστό των εξόδων των μέσων Ελλήνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κράτος καλείται να πλειοδοτήσει έναντι των προσφορών των ελ. επαγγελματιών (που σε πολλές περιπτώσεις έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος για τις υπηρεσίες που παρέχουν και για το λόγο αυτό μπορούν να προσαρμόζουν τις τιμές τους κατά περίπτωση) και ειλικρινά δεν νομίζω ότι μπορεί να το καταφέρει. Σίγουρα όχι αν δεν διαψεύσει τα σενάρια περί παρακράτησης των επιστροφών της εφορίας για κάποια χρόνια που ακούγονται στα ΜΜΕ.
    Θεωρώ ότι τα όσα έχουν ήδη γραφτεί από άλλους για διασταυρώσεις με άξονα το ΑΦΜ, τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς και η έμφαση σε καταγγελίες πολιτών είναι πολύ πιό αποτελεσματικοί τρόποι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
    Αν πάντως το μέτρο των αποδείξεων εφαρμοστεί, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
    1) Θα συμπεριληφθούν στις αποδείξεις τα έξοδα μεταφοράς (βενζίνη, κάρτες απεριορίστων διαδρομών, εισητήρια ΚΤΕΛ/Προαστιακός/ΟΣΕ κ.λ.π.), που για πολλούς αποτελούν σημαντική δαπάνη λόγω εργασίας;
    2) Τί θα γίνει με τις δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών που συνεχίζουμε να πληρώνουμε για προγενέστερες αγορές;
    3) Δεν θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι οι αποδείξεις θα εξακολουθούν να υφίστανται και να διακρίνονται μετά από 3 χρόνια (π.χ. να τυπώνονται υποχρεωτικά σε χαρτί και όχι σε πλαστικό υλικό);
    Όσο για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων μέσω των ΚΕΠ και ειδικά σε περιοχές εκτός Αθήνας όπου οι πολίτες δεν είναι σχεδόν καθόλου εξοικιωμένοι με την τεχνολογία, πιστεύω ότι θα αποδειχθεί προβληματική λόγω του φόρτου των αποδείξεων. Θεωρώ προτιμότερο η ηλεκτρονική αποστολή των δηλώσεων να παραμείνει προοαιρετική.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:32 | ΑΝΔΡΕΑΣ K.

    Το μέτρο της συσχέτισης των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο δεν θα είναι αποτελεσματικό εφόσον αυτό διερύνεται και περιλαμβάνει κάθε είδος συναλλαγή(πώλησης αγαθού ή υπηρεσίας) και με τον τρόπο που σχεδιάζεται δεν θα είναι φορολογικά δίκαιο για όλους και αυτό διότι:
    α) Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλά & μεσαία εισοδήματα, θα έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση των αποδείξεων.
    β)Και αν ακόμα συμπεριληθφούν οι αποδείξεις των Σ/Μ, αυτό δεν θα φέρει αποτέλεσμα, διότι είναι ένας κλάδος, απ’ τον οποίο πάντα ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ και δεν ΥΠΑΡΧΕΙ απόκρυψη εισοδήματος.
    γ)Η σύνταξη της δήλωσης, εφόσον απαιτείται κατάσταση των δαπανών, θα γίνει δυσκολότερη, ή ακριβότερη γι΄αυτούς που απευθύνονται σε λογιστές, αφού θα μιλάμε για μεγάλο αρθιθμό αποδείξεων που θα πρέπει να γραφούν αναλυτικά.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλοί μισθωτοί κυρίως λόγω αυξημένων οικογενειακών δαπανών χρησιμοποιούν για τις αγορές των Σ/Μ και άλλων αγαθών, ΠΙΣΤΩΤΙΚΕ ΚΑΡΤΕΣ, για τις οποίες σχεδιάζεται να αποτελούν τεκμήριο,(Αδικα Θα επιβαρύνονται και με τεκμήριο).
    δ)Για τα μεγάλα εισοδήματα οι αγορές καταναλωτικών αγαθών είναι μεγάλης αξίας, αφού κάθε οικογένεια αυτής της κατηγορίας θα έχει τουλάχιστον ετήσια εξοδα 12.000 ευρώ (Σ/Μ, Είδη ένδυσης, Δώρα,έξοδα ταξιδίων κ.λ.π.).
    Κατά συνέπεια θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που να προσδίορίζει τις δραστηριότητες εκείνες για τις οποίες ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΚΡΥΨΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ και δεν εκδίδονται αποδείξεις και να δοθούν στους
    φορολογούμενους κίνητρα για να τις ζητάνε.
    Το πρόβλημα είναι στις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από διάφορα επαγγέλματα(γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.α. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα αισθητικής, αδυνατίσματος, Κέντρα ψυχαγωγίας, ταβέρνες,φαγητό στο σπίτι κ.α).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:38 | sofistis

    Έκανα μια πρόχειρη εκτίμηση των αλλαγών που θα επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο στην καθημερινότητά μου και της οικογενείας μου. Πέραν του αριθμού των χαρτιών που πρέπει να συλλέξω, να αποδελτιώσω, αρχειοθετήσω και αποθηκεύσω για φορολογική χρήση, πρέπει να αυτοεκπαιδευτώ να ενθυμούμαι που έχω βάλει τις αποδείξεις της κάθε ημέρας, να απαιτήσω το ίδιο από τη σύζυγό μου, την οποία πρέπει να εκπαιδεύσω να κάνει τις ανάλογες εργασίες, να εκαπιδεύσω τα παιδιά μου να μου φέρνουν αποδείξεις για το χαρτζιλίκι τους (ιδαίτερα ο επτάχρονος για το κυλικείο του σχολείου και η τετράχρονη για το γλυφιτζούρι που λάθρα αποκόμισε) και πάει λέγοντας…
    Είμαστε σοβαροί;
    Και υπάρχουν άνθρωποι που σχολιάζουν σε σοβαρό τόνο και ύφος τέτοιες ιδέες;
    Η φορολογική συνείδηση δεν αποκτάται με γυμνάσια λογιστικής στους πολίτες.
    Προτείνω ιδιώνυμο για τη φοροδιαφυγή. Άμεση εκτέλεση, χωρίς κανένα δικαιολογητικό, των υπαρχόντων ή αυστηροτέρων νόμων. Άμεση απόλυση, χωρίς υπηρεσιακά συμβούλια και άλλα αερόστατα του εφοριακού που χαρίζεται κατά τους ελέγχους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:53 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΌΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ .

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | Κώστας Ζωγράφος

    Νομίζω ότι το πρόβλημα του φορολογικού συστήματος δεν είναι οι εκάστοτε ρυθμίσεις για το πόσο θα είναι το αφορολόγητο εισόδημα ή το ύψος του Φ.Π.Α κ.α. Το ζητούμενο είναι η πλήρης παρακολούθηση όλων των συναλλαγών, η οποία είναι τεχνολογικά εφικτή. Έτσι λοιπόν όταν ένας πολίτης αγοράζει οποιαδήποτε είδη ή υπηρεσίες θα πρέπει η συναλλαγή αυτή να καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο και να εισπράτεται άμεσα το ΦΠΑ με ηλεκτονικό τρόπο. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια των εισπράξεων και των εξόδων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων χωρίς τη μεσολάβηση υπαλλήλων από εφορίες.
    Το εργαλείο λοιπόν είναι η πλήρης ηλεκτρονική παρακολούθηση των συναλλαγών με τέτοιο τρόπο μάλιστα, ώστε να είναι ανέφικτη οποιαδήποτε άλλου τύπου συναλλαγή. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικές αποφάσεις για τα ύψη των συντελεστών του ΦΠΑ ή το ύψος του αφορολόγητου κ.α. Αυτό που έχει σημασία είναι το εργαλείο που θα εξασφαλίσει την πλήρη διαφάνεια από όλους προς όλους.
    Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου βεβαίως θα είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του χρήματος σε φυσική μορφή (χαρτονομίσματα – κέρματα) και θα υπήρχε μόνο ηλεκτρονικό χρήμα, η ροή του οποίου θα ήταν πλήρως παρακολουθίσιμη και διαφανής.
    Παρόλο που η παραπάνω πρόταση μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται εντελώς ρηξικέλευθη θεωρώ ότι με τη σημερινή τεχνολογία είναι εφαρμόσιμη και πραγματοποιήσιμη, καθώς είναι η μόνη λύση για να διασφαλιστεί ότι δεν αποκρύπτεται κανένα έσοδο από κανένα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:08 | Βασίλης Βάρδας

    Κύριε Υπουργέ,

    κατ’ αρχάς, Χρόνια Πολλά και ευχαριστώ για την ευκαιρία να σχολιάσω επί του θέματος.

    Πιστεύω ότι το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να μαζέψει ο κάθε φορολογούμενος να είναι ποσοστό του φορολογούμενου εισοδήματος και όχι πάγιο ποσό.

    Δηλαδή:

    Αντί να χρειάζονται όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως εισοδήματος να μαζέψουν 6.000€ σε αποδείξεις, να χρειάζονται ποσό αποδείξεων ανάλογο με το φορολογούμενο εισόδημά τους (π.χ. 50% του εισοδήματος).

    Έτσι, π.χ. ένας συνταξιούχος των 10.000€ τον χρόνο να χρειάζεται μόνο 5.000€ σε αποδείξεις, ενώ ένα στέλεχος διοίκησης εταιρίας με εισόδημα 30.000€ τον χρόνο, να χρειάζεται 15.000€ σε αποδείξεις.

    Επίσης:

    – Κάθε απόδειξη να έχει γραμμένο το ΑΦΜ του φορολογούμενου στο πίσω μέρος (στυλό, όχι μολύβι)

    – Κάθε απόδειξη να φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (όνομα καταστήματος ή επιχείρησης, διεύθυνση, ΑΦΜ).

    – Επισης: ο έλεγχος και η άθροιση μπορεί να γίνεται (πολύ φτηνά) σε λογιστές, οι οποίοι θα υπογράφουν ένα έγγραφο που θα καταθέτουν οι φορολογούμενοι με την φορολογική τους δήλωση.

    Και πάλι ευχαριστώ.

    Βασίλης Βάρδας
    Αθήνα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:18 | Γιώργος Χ.

    Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

    Διαφωνώ με την έκπτωση απο το φορολογητέο εισόδημα για δαπάνες που αφορούν δαπάνες και δωρεές για κοινωφελείς σκοπούς όπως συμβαίνει σήμερα τουλάχιστον. Φυσικά δέν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τη σπουδαιότητά τους. Θεωρώ οτι βασικό ρόλο στη διαχείριση αυτών των δωρεών και δαπανών μπορεί να παίξει το Ε.ΤΑ.Κ.Σ. Θα συμφωνούσα στην έκπτωση αυτών των δαπανών και δωρεών πήγαιναν σε ένα ανεξάρτητο φυσικά Ε.ΤΑ.Κ.Σ το οποίο θα τα διένειμε δίκαια σε όλους τους κοινωφελείς φορείς. Το Ε.ΤΑ.Κ.Σ θα μπορούσε να χωριστεί σε τομείς όπως παιδεία, υγεία, ασφάλεια-ασφάλιση, περιβάλλον κτλ. ώστε ο δωρητής να επιλέγει σε ποιό τομέα θέλει να «επενδύσει». Επιπλέον, το Ε.ΤΑ.Κ.Σ θα μπορούσε να είναι αποκεντρωμένο με ανεξάρτητα υποσυστήματα στις περιφέρειες της χώρας ή και του δήμους αφού οι προτεραιότητες ποικίλουν ανα περιοχή. Οι απευθείας δωρεές σε κοινωφελείς φορείς φυσικά δέν μπορούν να απαγορευθούν αλλά θεωρώ ότι δέν χρειάζεται να συνοδεύονται απο έκπτωση του φορολογητέου εισοδήματος. Αντίθετα θεωρώ οτι θα ήταν εξαιρετική η έκπτωση του φορολογητέου εισοδήματος για δαπάνες που αφορούν καινοτόμες μή κερδοσκοπικές πράξεις πολιτών, μεμονωμένων ή ομάδων, και αποδεδειγμένα καλύπτουν ανάγκες στους χώρους της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος κτλ. ή βοηθούν στην ανάπτυξη τους. Ίσως έτσι δημιουργηθούν δυνατότητες ωστε το κράτος να εντάξει στη λειτουργία του νέες ιδέες και και να αναπτυχθούν νέες επιχειρήσεις.

    Με εκτίμηση,
    Γιώργος

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:12 | flora kalogirou

    Είμαι μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών και υπηρετώ σε Αρχή του Εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για την κατηγορία αυτή των δημοσίων υπαλλήλων που για λόγους υπηρεσίας βρίσκονται στο εξωτερικό και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να συλλέξουν αποδείξεις προκειμένου να επιτύχουν την υπό συζήτηση έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:03 | ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    ΕΣΕΙΣ ΔΟΣΤΕ ΤΟΥ ΤΟ ΑΛΟΘΙ
    ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ. ΕΤΣΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.
    ΜΕΤΑ ΟΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΙΑ ΣΑΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | Aris Ioannidis

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Το κλειδί δεν είναι οι αποδείξεις των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά τα τεκμήρια των επαγγελματιών. Γιατροί, δικηγόροι, επαγγελματίες κάτω του ορίου των 10.000€, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ιδιοκτήτες μη κερδοσκοπικών οργανισμών, κλπ. Ειδικά για όλους αυτούς να ελεχθούν τεκμήρια και μεγάλα δάνεια που έχουν πάρει τα οποία πληρώνουν και διεκπεραιώνουν.

    Το μέτρο των αποδείξεων μισθωτών και συνταξιούχων έχει πλεονεκτήματα αλλά και ισχυρά μειονεκτήματα γιατί είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική διαδικασία π.χ.: ένας άνθρωπος που παίρνει 3 αποδείξεις την ημέρα δηλ. περίπου 1000 αποδείξεις το χρόνο, πως θα τις υποβάλει? Έντυπα?, ηλεκτρονικά? (δεν υπάρχει know-how). Και να υποβληθεί υπάρχει περίπτωση να ελεγχθεί? (ο όγκος είναι τεράστιος). Υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα π.χ. σε πολλές αποδείξεις το μελάνι εξασθενεί και το όφελος ακυρώνεται.

    Είναι σίγουρο ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια που είχε εφαρμοστεί το μέτρο αναμένεται να δημιουργηθεί μια «δευτερογενής» αγορά αποδείξεων για παρα-εμπόριο των αποδείξεων μεταξύ μαγαζιών-εταιρειών-λογιστών-φοροτεχνικών και επιτηδείων φυσικών προσώπων που θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν περισσότερο αφορολόγητο

    Οι αποδείξεις δεν αναμένεται να αποδώσουν αφού ο εκδότης σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει να αποφύγει την έκδοση της. Π.χ. για ένα αγαθό/υπηρεσία 100€ (μη συμπεριλαμβ. ΦΠΑ). Με απόδειξη θα πρέπει να γίνει 119€. Εάν η επιστροφή που αναμένεται από αυτό το αγαθό είναι π.χ. 15% τότε στον φορολογούμενο είναι σαν να έχει πληρώσει 119*(1-15%)=101,15€. Ακόμα και μεγαλύτερα να είναι τα ποσοστά επιστροφής και μικρότερα του ΦΠΑ το αναμενόμενο όφελος δεν θα έρθει για το φορολογούμενο και τελικά για το κράτος. Π.χ. έστω ΦΠΑ 9% και επιστροφή 40%
    Χωρίς απόδειξη: 100€
    Με απόδειξη: 100*(1+9%)=109€
    Επιστροφή έστω 25%: 109*(1-25%)=81,75€
    Όφελος φορολογουμένου: 100-81,75 = 19,25€
    Είναι σίγουρο πως εάν πει ο εκδότης της απόδειξης στο φορολογούμενο πάρε το 85 χωρίς απόδειξη και μαύρο ο πελάτης θα το κάνει. Το μόνο πρόβλημα για τον εκδότη είναι να αποδείξει ότι δεν πουλάει, άρα ότι δεν αγοράζει εμπόρευμα, άρα ενίσχυση λαθρεμπορίου ή μη έκδοσης τιμολογίων και «δευτερογενής» αγορά εικονικών τιμολογίων

    Δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στις αποδείξεις των «φουκαριάρηδων» μισθωτών/συνταξιούχων και αγνοούνται γεγονότα όπως: οι κινέζοι δεν κόβουν αποδείξεις και κάνουν λαθρεμπόριο, οι ξένοι εισπράττουν μαύρο χρήμα ακόμα και εάν είναι φορολογούμενοι εδώ (συνήθως κάτω του ορίου των 10.000€)

    Τελικά και για να μη μακρηγορώ και με άλλα παραδείγματα που μπορούν να βρεθούν το όφελος του φορολογουμένου από το μέτρο των αποδείξεων θα είναι μικρό ή και δεν υπάρχει σχετικά με το κόστος που θα επιφέρει.

    Προτείνω τα παρακάτω

    (α) τα τεκμήρια να υπολογίζονται για όλους με έμφαση σε γιατρούς, δικηγόρους, επαγγελματίες κάτω του ορίου των 10.000€, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ιδιοκτήτες μη κερδοσκοπικών οργανισμών, κλπ.

    (β) τα τεκμήρια να υπολογίζονται για όλους, και για μισθωτούς/συνταξιούχους χωρίς χρήση αποδείξεων αλλά με πραγματικές και ελάχιστες αγοραίες τιμές. Π.χ. τετραμελής οικογένεια (τα νούμερα είναι ενδεικτικά)

    Έξοδο ενοικίου ή τόκων στεγαστικού: 800€/μήνα
    1 Αυτοκίνητο (βενζίνη, ασφάλεια, ΚΤΕΟ, τέλος): 150/μήνα
    Διατροφή-υπόδηση: 350/μήνα
    Εκπαίδευση (ξένες γλώσσες ή φροντιστήριο): 200/μήνα
    Λοιπά: 200/μήνα

    Σύνολο: 1700/μήνα, σύνολο ετήσιο: 20400

    Το ίδιο να γίνει για όλες τις κατηγορίες προσώπων, εξόδων κλπ.
    Σε περίπτωση που φυσικά πρόσωπα δηλώνουν κάτω από αυτό το όριο, να γίνεται έλεγχος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:08 | ΓΑΛΗΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ. Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΛΠ ΓΕΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ,ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ. Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΦΜ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΘΑΣΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧ. ΚΑΙ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝΤΟΣ ΦΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΔΑΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΑΝΙ ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΕΡΓΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΕΩΡΩ ΕΑΝ ΔΙΝΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΟΠΩΣ
    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΑΦΟΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.
    ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΔΓ\ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΑΤΑ ΟΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ή ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    ΑΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΙΑΤΡΩΝ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ – ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 100% ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
    ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 2.000,00 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ 2.000,00 ΕΥΡΩ

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ – ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 10%
    ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 2.000,00 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ 200,00 ΕΥΡΩ.

    ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΝ ΠΡΩΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΩ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ.

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:58 | Greco

    This is a backward looking approach that is easy to get around and possibly allow people to make some money in the process.

    To understand what I am talking about, ask any of the wizz kids how easy it is to set up an online receipts exhange, where «subscribers» can sell/buy any surplus receipts they have from various traders for a small fee. Overall, there is money to be made from all parties involved (including the people of the receipts exchange) except the taxman.

    An alternative short term strategy, that is based on the same principle as receipts collection, is to actively reward public who report traders, professionals, etc that do not issue receipts by default.
    Depending on the rewards to the general public and the penalties imposed to tax evaders, this approach is likely to be more cost effective and most likely will have better returns. Moreover, it will be a pill easier to swallow as it will not affect the general tax free allowance and the problems associated with this approach (public dissatisfaction and worry about the kinds of receipts should be used to contribute to the tax free allowance, implementaion issues related to what receipts should be collected and how, possibly price differentials, identifications of professions that need to be targeted etc). Furthermore, tax evaders will have to think twice before they decie not to issue a receipt because they will not know if/when they will be reported and successfully convicted for doing so.

    A medium to long strategy that will not depend on «ρουφιανιά» is to actively encourage electronic means of payment (e.g. electronic banking, debit cards, etc) and support moves to a cashless society (e.g. contactless smartcards, mobile phones, etc). Two of the benefits such transactions have are that they leave easy to follow audit trails and do not result in rediculous and backward looking solutions. Moreover, the cost of such an approach can be easily borne by the banks as they will be making big savings in the process and and they will modernising banking system.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:21 | Κωνσταντίνος Παπάνης

    Διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι σκοπεύετε να τιμωρήσετε τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δεν αποκρύπτουν ούτε ένα ευρώ του εισοδήματός τους από την εφορία, επιβάλλοντας ένα σύστημα προσκόμισης και καταγραφής αποδείξεων αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, που προϋποθέτει ώρες ατέλειωτης ενασχόλησης με αμφισβητούμενα αποτελέσματα και όλα αυτά, στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής.
    Ως Έλληνας πολίτης, δεν καταλαβαίνω γιατί ψάχνετε να βρείτε τις αιτίες της δημιουργίας της παραοικονομίας στους πολίτες, δηλαδή στα θύματα και όχι εκεί που πραγματικά δημιουργείται το πρόβλημα, δηλαδή στους ανύπαρκτους μηχανισμούς του κράτους.
    Ποία χώρα σήμερα στην Ευρώπη έχει για τον προσδιορισμό της μεταβίβασης ακινήτων, σύστημα αντικειμενικών αξιών; Εμείς στην Ελλάδα, γιατί το διατηρούμε; Γιατί δεν μειώνετε τους φορολογικούς συντελεστές μεταβιβάσεων σε χαμηλά επίπεδα και αυτοί να εφαρμόζονται επί της πραγματικής εμπορικής αξίας του ακινήτου; Με αυτόν τον τρόπο, διευρύνεται τεράστια η φορολογητέα βάση και αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της νόμιμης παραοικονομίας, απλά χρειάζεται ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου.
    Με ποία βάση δικαίου θεωρείται ότι το κόστος των φροντιστηρίων πρέπει να εκπίπτει φορολογικά, υποστηρίζοντας έτσι αυτό το κομμάτι της παραπαιδείας, όμως δεν επιτρέπετε την αναγνώριση του κόστους των ιδιωτικών σχολείων. Προφανώς παραγνωρίζετε το γεγονός ότι η όποια οικογένεια για τον Αλφα ή Βήτα λόγο αποφασίζει να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο, πρώτον, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το αντίστοιχο κόστος της δημόσιας παιδείας και δεύτερον, υποστηρίζει έναν κλάδο της οικονομίας ο οποίος προσφέρει εργασία και πληρώνει φόρους.
    Τέλος, είναι αδιανόητο να εμπεδώσετε το αίσθημα του δικαίου στην Ελληνική κοινωνία εάν όλοι οι πολίτες και σε επίπεδο φορολογίας και σε επίπεδο υγείας, παιδείας, ασφάλειας, θεωρούν ότι τους μεταχειρίζεστε με διαφορά μέτρα και σταθμά.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:08 | Μαρία

    Παρακαλώ, τους υπεύθυνους που θα συντάξουν το τελικό κείμενο του νόμου, να συμπεριλάβουν στο μέτρο με τις αποδείξεις, τόσο από τις αγορές όσο και από την παροχή υπηρεσιών και τα ενοίκια. Είναι μια βασική πληγή φοροδιαφυγής, μιας και οι ιδιοκτήτες πίσω από το όριο που υπάρχει μέχρι σήμερα στην φορολογική δήλωση αποφεύγουν να εκδώσουν απόδειξη ίση με το συνολικό ποσό που πληρώνει ο ενοικιαστής λέγοντας ότι δεν τους είναι απαραίτητο μιας και δεν εκπίπτει. Ενώ υπάρχει και η συντριπτική πλειοψηφία που δεν κόβει και καθόλου αποδείξεις. Δεν είναι και η μοναδική κατηγορία που φοροδιαφεύγουν σε τόσο μεγάλο βαθμό, είναι οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης, καλό θα ήταν να μπει φρένο κάποια στιγμή στην μαύρη εργασία, των Δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται ΜΑΥΡΑ σε συγγενικά πρόσωπα και σε κάθε λογής γνωστούς. Αν και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο ανά εξάμηνο καταγραφή των αποδοχών τους, με την ανοχή τόσο των μη ελέγχων από πλευράς υπηρεσίας ή τόσο με τους μη ελέγχους από το Ελεγκτικό που δεν προβαίνει στα νόμιμα πρόστιμα, έχει φτάσει στο έπακρο η φοροδιαφυγή τους. Κουραστήκαμε να πληρώνουμε μόνο εμείς που ο φόρος στη μισθοδοσία μας προπληρώνεται και δεν έχουμε το δικαίωμα να κλέψουμε, όπως άλλοι.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:17 | ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Πιστευω οτι το επικειμενο φορολογικο νομοσχεδιο ειναι η μεγαλη
    ευκαιρια για τη χωρα μας για ενα μονιμο κ δικαιο φορολογικο συστημα.
    Η γενικη του φιλοσοφια πρεπει να ειναι ο «λογιστικος προσδιορισμος»
    του φορολογητεου εισοδηματος για ΟΛΟΥΣ.Με ταυτοχρονη αναγνωριση ΟΛΩΝ
    των εξοδων(αποδειξεις δαπανων πανω απο 3 ευρω)κ ενα αφορολογητο οριο γυρω στις 3000 ΕΥΡΩ επιτυγχανεται η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ της ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
    Αυτο θα εχει ως αποτελεσμα να «ανοιξει» το εμποριο,περισσοτερς θεσεις εργασιας,μεγαλυτερος τζιρος,περισσοτερο ΦΠΑ στα δημοσια ταμεια κλπ.Οταν λεμε ολες οι δαπανες εννοουμε ΟΛΕΣ ο,τι δαπανα καθε νυκοκυριο για να ζησει.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Μισθωτος η και συνταξιουχος με καθαρο ετησιο εισοδημα 15000 ευρω δαπανα για ενοικιο,φαγητο,ενδυση,ΔΕΚΟ,γιατρους,φαρμακα κλπ 10000 ευρω προκυπτει φορολ/τεο εισ/μα 5000 ευρω,με 3000 ευρω αφορολογητο να φορολογηθει για τα επομενα 2000 ευρω.
    Μια γενικη παρατηρηση: δωστε φορολογικα κινητρα στους ελληνες που θα ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ γιατι ολοι εχουμε γινει εμποροι κ μεταπρατες.
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ Κ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΕΤΟΣ ΣΕ ΕΤΟΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΗΣ ΤΟΥΣ(καταπολεμηση της εισφοροδιαφυγης).Θα το βρειτε με την ενσωματωση του εντυπου Ε7 στο
    Ε3.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:28 | Δαμιανός Μουτσέλης

    Κύριοι,
    επειδή το μέτρο της συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού των 6000 ή 12000 Ευρώ, κυρίως θα επιβαρύνει τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω των χαμηλών μισθών και συντάξεων αδυνατούν να το κάλύψουν, θα έχει σαν αποτέλεσμα, να πληρώσουν φόρο που στο παρελθόν απαλλάσονταν.
    Στο παρελθόν είχε δίκαια και σωστά προταθεί οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν δήλωση με εισοδήματα αποκλειστικά και μόνο απο μισθωτές υπηρεσίες να μην υποβάλλουν φορολογική δήλωση, προτείνω το μέτρο συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου αυτού ποσού να μην ισχύει ούτε να εφαρμοσθεί στους φορολογούμενους που δηλώνουν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες διότι τα εισοδήματα αυτά είναι ήδη γνωστά και φορολογούνται στην πηγή μέσα από την παρακράτηση του φόρου.
    Καταναλωτικά δάνεια(π.χ. δάνειο για αγορά αυτοκινήτου), προσωπικά δάνεια φοιτητικά δάνεια, εορτοδάνεια και πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία αυτοί που ο μισθός ή η σύνταξή τους δέν τους καλύπτει για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.Επομένως είναι παράλογο και άδικο να τους τιμωρούμε επειδή δεν έχουν χρήματα και δανείζονται,να θεωρείται τεκμήριο διαβίωσης οι τόκοι που πληρώνουν για την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Επομένως προτείνω την κατάργηση του τεκμηρίου διαβίωσης με βάση τους τόκους των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών΄διότι επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

    ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | N.A.

    Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες, καθώς και λοιποί αναγνώστες του σχολίου

    Επί της αρχής το μέτρο είναι σωστό για να μπορέσουμε κάποια στιγμή αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση

    Αλλά θα ήθελα να σας θέσω το εξής ερώτημα :

    Εγώ είμαι χωρισμένος και με βάση την απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να καταβάλω για διατροφή του τέκνου μου, που μεγαλώνει η πρώην γυναίκα μου, το ποσό των 650 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό τώρα φορολογείται σε εμένα καθώς ΜΟΝΟ διατροφή για γυναίκα και ΟΧΙ για παιδί εκπίπτει. Για το ποσό αυτό δεν μπορώ να έχω αποδείξεις άρα….. μήπως οι διατροφές που καταβάλλονται (βάση δικαστικής απόφασης πάντα) θα πρέπει να εκπίπτουν και αυτές και το αντίστοιχο εισόδημα να δηλώνετε στην δήλωση της συζύγου μια που αύτη έχει την δυνατότητα να τα δικαιολογήσει με αποδείξεις η εναλλακτικά να αφαιρούνται από το εισόδημα μου???

    Με τιμή

    Ν.Α.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:50 | παναγιώτης

    Επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο που πρέπει να φορολογηθούν επαγγέλματα όπως ηλεκρολόγοι υδραυλικοί ξυλουργοί αλουμινάδες γιατροί και γενικά κάποια ελεύθερα επαγγέλματα θα πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη στο να μπορεί ο καταναλωτής εφόσον κάνει καταγγελία οτι δεν πήρε απόδειξη να επιβάλλεται υπέρογκο πρόστιμο στον επαγγελματία βάσει της περιουσίας που έχει στο όνομά του.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | Νατασσα Βασταρδη

    Οσον αφορά την αντικατάσταση του αφορολόγητου ορίου από αποδείξεις,
    ας σκεφτούν οι αρμόδιοι οτι δεν θα είναι δυνατόν να γίνεται πλέον εκκαθάριση από τις επιχειρήσεις.
    Άρα ή θα παρακρατείται μεγάλος φόρος,πράγμα που θα καταστήσει αδύνατη την διαβίωση στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους,ή θα παρακρατείται μικρός φόρος και θα φοροδιαφεύγουν πλέον και οι υψηλόμισθοι, καθότι με την ηλεκτρονική αποστολή των δηλώσεων ,το ποσό των αποδείξεων σπανίως ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
    Πιστεύω ότι η φοροδιαφεύγοντες θα πρέπει να ανευρεθούν από τον πολυτελή τρόπο διαβίωσής τους,και από τις ευνοήτως υψηλού κέρδους επιχειρήσεις τους,που δηλώνουν εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας!!!
    (Βλέπε μεγάλα κέντρα διασκέδασης,επόνυμους καλλιτέχνες,γιατρούς,κλπ
    και τους αμέτρητους κατόχους πανάκριβων αυτοκινήτων,που έχουν κατακλύσει τα νότια προάστια της Αθήνας.Στη γλυφάδα π.χ. η συχνότητα συνάντησης πόρσε ξεπερνά οποιαδήποτε άλλης μάρκας αυτοκινήτων!)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | ΣΤΡΑΤΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

    1. ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΗΤΟΙ: ΑΓΟΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ 300000 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ 150000 ΕΥΡΩ ΕΝΩ Η ΕΦΟΡΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ Ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΜΑΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ Ή ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ . ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ 150000 ΕΥΡΩ ; ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ;

    2. ΕΙΜΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ . ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΕΛΝΩ 1300 ΕΥΡΩ . ΑΥΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΩΣ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:49 | Στέφανος Πλ.

    Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ας πούμε ότι εφαρμόζεται αφορολόγητο 12.000 ευρώ, το οποίο θα μειώνεται στα 6.000 αν συγκεντρώνονται ισόποσες αποδείξεις. Η μηνιαία παρακράτηση Φ.Μ.Υ. πώς θα γίνεται? Με βάση τα 12.000 , κι αν δεν προσκομιστούν αποδείξεις, τότε θα υπάρχει πρόσθετη φορολόγηση, ή με βάση τις 6.000 ευρώ, οπότε, εάν προσκομιστούν οι αντίστοιχες αποδείξεις θα γίνεται επιστροφή? Κι αν αυτή παγώσει για πέντε χρόνια??????

    Όπως καταλαβαίνετε, στη δεύτερη περίπτωση, μιλάμε για μείωση καθαρών αποδοχών «στο χέρι» περίπου κατά 110 ευρώ το μήνα,αν υποθέσουμε ότι ο φορ.συντ/τής μένει στο 25%, εκτός εάν υπολογίζω κάτι λάθος(μακάρι).

    Επίσης, πρέπει να μπουν επιτέλους ταμιακές στα πρατήρια υγρών καυσίμων, και οι δαπάνες αυτές να αναγνωρίζονται, όπως και αυτές της Αττικής Οδού. Δυστυχώς, η τελευταία είναι πλέον εργαλείο και όχι είδος πολυτελείας.. 81 ευρώ το μήνα διόδια και περίπου άλλα τόσα σε βενζίνη, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

    Ακόμη, μια παρέα βγαίνει έξω , σε μια ταβέρνα ή ένα κέντρο διασκέδασης και έρχεται η ώρα να πληρώσει. Υπάρχει περίπτωση ο καταστηματάρχης να εκδόσει τόσες αποδείξεις όσες και τα μέλη της παρέας??

    Πάντως, το μέτρο των αποδείξεων ουσιαστικά δηλώνει την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού, γι’ αυτό και βάζει τον πολίτη να κάνει τον αστυνόμο…

    Βοήθειά μας…. Και καλή χρονιά….

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:24 | Φώτης Σιμάτος

    Επανέρχομαι στο θέμα των αποδείξεων:
    Είναι αδιανόητη και αντιλαϊκή η άποψη να αντικατασταθούν οι 12.000 Ευρώ του αφορολόγητου ποσού -ή μεγάλο μέρος αυτών- από την προσκόμιση αποδείξεων τη στιγμή που θα ΄πρεπε να πείτε ότι θα θεσπίσετε την αυτόματη, ετήσια τιμαρισθμοποίησή του.
    Είμαι συνταξιούχος του ΙΚΑ και 63 χρόνων και ως εκ τούτου:
    -ΔΕΝ αλλάζω πλέον γκαρνταρόμπα κάθε χρόνο για να έχω αποδείξεις από to «Mark & Spencer», to «Glou», to «Artistι Italiani» ή τη «Zara»
    -ΔΕΝ είμαι κάθε μέρα έξω για να έχω πλήθος αποδείξεων από νυκτερινά κέντρα, εστιατόρια και καφετέριες.
    -ΔΕΝ έχω την οικονομική δυνατότητα να επισκευάζω, κάθε χρόνο, το σπίτι μου ή να αλλάζω την επίπλωση του.
    -ΔΕΝ έχω την ευχέρεια να αλλάζω οικιακές, ηλεκτρικές συσκευές κάθε τρεις και λίγο.
    -ΔΕΝ είμαι οπαδός και συνάμα καλός γνώστης της νέας ηλεκτρονικής τεχνολογίας για να αλλάζω κάθε εξάμηνο κινητό, κομπιούτερ ή ηλεκτρονικά παιχνίδια…
    …Πού στα κομμάτια, λοιπόν, θα βρω, να σας προσκομίσω κάποιων χιλιάδων Ευρώ αποδείξεις για να πιάσω το αφορολόγητο των 12.000 Ευρώ, αφού ούτε τη ΔΕΗ ούτε τον ΟΤΕ ούτε την ΕΥΔΑΠ, ούτε την ΕΡΤ βάζεται μέσα;;;
    …Κι αν μένουν πέντε φράγκα στην άκρη, τα δίνω (εν είδη αναγκαστικών ενισχύσεων) στα τρία μου παιδιά και στα τρία μου εγγόνια, αφού οι πολιτικές όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων τα έχουν μετατρέψει στη λεγόμενη γενιά των 700 Ευρώ που ζει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
    ΝΑΙ στις αποδείξεις, σε ΟΛΕΣ τις αποδείξεις, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ και πάνω από τις 12.000 αφορολόγητο.
    Να ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ κι όχι να επιβαρυνθώ και πάλι εγώ, ο Συνταξιούχους ή ο μισθωτός, που, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορώ να κρύψω τίποτε, αφού φορολογούμε προκαταβολικά πάνω στην πηγή των εισδημάτων μου.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:33 | Νίκη Λαγού

    Ταμειακές Μηχανές παντού καί ιδίως στά Περίπτερα πού είναι τα καταστήματα μέ τίς μεγαλύτερες εισπράξεις στήν αγορά καί λόγω μή ωραρίου=Βενζινάδικα γιά τήν καταπολέμηση τής λαθραίας διακίνησης τών καυσίμων αφού στίς αποδείξεις θα φαίνεται πόσα λύτρα έχει διαθέσει=Ταξί=Λαικές αγορές γιατί οι περισότεροι είναι έμποροι.Όπως επίσης το αφορολόγητο να χτίζεται σταδιακά χρόνο με το χρόνο.Επίσης ύπαρξη υπηρεσίας γιά άμεση καταγγελία εκείνων που δέν κόβουν αποδείξεις. Κακούργημα ηΦοροδιαφυγή=Φοροκλοπή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:45 | ΝΙΚΟΣ TAXMAN

    3rd version
    Συμφωνώ με την σύνδεση του αφορολογήτου που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά με τις εξής προϋποθέσεις.

    1) Συγκέντρωση αποδείξεων από πάσης φύσεως λιανικών αποδείξεων και υπηρεσιών όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Καταστήματα τροφίμων κλπ και όχι επιλεκτικά όπως φημολογείται.

    2) Να γίνεται η κατάθεση των αποδείξεων ηλεκτρονικά στην πηγή της έκδοσης, δηλαδή στο κατάστημα συναλλαγής, με αναφορά του ΑΦΜ του πελάτη ή αν δεν υπάρχει ΑΦΜ με αριθμό μητρώου του ΑΜΚΑ. (ΜΟΝΑΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ – on line –clouding computing).

    3) Ο φορολογούμενος θα δηλώνει το συνολικό των αποδείξεων με υπεύθυνη δήλωσή του είτε μέσω taxisnet είτε στην εφορία αυτοπροσώπως και θα υποχρεώνεται να φυλάει τις αποδείξεις και όχι υποχρεωτικά μέσω φοροτεχνικών γραφείων.

    4) Πρόταση.: Προτείνω επί του συνόλου των ημερήσιων αποδείξεων λιανικής να γίνεται μέσω ΓΓΠΣ κλήρωση ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ και ένας τυχερός να κερδίζει το διπλάσιο του καταβαλλόμενου ΦΠΑ, το οποίο θα εισπράττει μέσω οποιασδήποτε Τράπεζας (χρήση κωδικού check digit).

    5) Η ενημέρωση του τυχερού θα γίνεται μέσω internet, τηλεόρασης ή κινητού τηλεφώνου βάση των στοιχείων της βάσης δεδομένων του taxisnet και ΑΜΚΑ (ΗΔΙΚΑ).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:49 | Μιχάλης Μητσόπουλος

    Θετικότατο μέτρο, ειδικά αν συνδυαστεί με αντικατάσταση του ψηλού αφορολόγητου με έκπτωση φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων – ας δουλέψουμε δηλαδή για το αφορολόγητο.

    Η ηλεκτρονική καταγραφή όμως όλων των αποδείξεων μπορεί να είναι δύσκολη.
    Εκτός αν όλες οι ταμειακές μηχανές μπορεί να τυπώνουν και το ΑΦΜ του πελάτη, το οποίο θα εισάγεται στη ταμειακή μηχανή κατά την εκτύπωση της απόδειξης, και θα διατηρείται και σε ηλεκτρονικό αρχείο που ο κάτοχος της ταμειακής μηχανής θα δίνει στην εφορία? Αυτό το σημείο θέλει λίγο δημιουργική σκέψη, ίσως και έρευνα για το τι γίνεται σε άλλες χώρες.

    Επίσης, αν είναι να ισχύσει το μέτρο σαφέστατα θα πρέπει να ισχύουν όλες οι αποδείξεις. Και ξενοδοχεία διακοπών, και ΔΕΚΟ, και σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα που δεν ισχύουν σήμερα όπως συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων. Αλλιώς πράγματι θα υπάρξει κόσμος που δεν θα μπορεί να συμπληρώσει το ποσό απλά γιατί δαπανά τα χρήματα πχ για νοίκι, ΔΕΚΟ, σούπερ μάρκετ, δάνεια και όχι για εστιατόρια και δικηγόρους και γιατρούς που εκπίπτουν.

    Ένα θέμα που θέλει σκέψη είναι και οι οικιακές βοηθοί.
    Δεν αποτελούν πολυτέλεια – όποια οικογένεια έχει ένα παιδί και δύο εργαζόμενους γονείς υποχρεωτικά έχει οικιακή βοηθό έστω 1-2 φορές την εβδομάδα. Δε γίνεται διαφορετικά – δεν προλαβαίνεις και δεν αντέχεις πλέον ειδικά αν δεν έχεις πεθερικά ή γιαγιάδες να μένουν στον πάνω όροφο.

    Εδώ το πρόβλημα είναι το ίδιο που ισχύει και με πχ τους κηπουρούς αλλά και τα ιδιαίτερα μαθήματα παιδιών.
    Είτε είναι ασφαλισμένοι σε έναν εργοδότη τους, που τους κάνει τη χάρη να τους έχει αυτός στο ΙΚΑ για τις 1-2 φορές την εβδομάδα (για οικιακή βοηθό) ή 1-2 φορές το μήνα (για κηπουρό) που τους έχει πραγματικά στο σπίτι (ή πολυκατοικία αν υπάρχει κήπος), και τον άλλο καιρό δουλεύουν ανασφάλιστοι (και μαύρα εννοείται) σε άλλους εργοδότες – είτε (ειδικά για οικιακούς βοηθούς) λένε ότι έχουν την ασφάλεια του συζύγου τους και αρνούνται την ασφάλιση είτε με την πρώτη μορφή είτε – εκεί υπάρχει η πλήρης άρνηση – να βγάλουν μπλοκάκι. Τα ιδιαίτερα βέβαια πάντα είναι εντελώς μαύρα και ανασφάλιστα.

    Το πρόβλημα είναι τεράστιο – εκτός αν θέλεις να ασφαλίσεις έναν τέτοιο εργαζόμενο ως αποκλειστικός εργοδότης ακόμα και αν τον έχεις το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα δεν μπορείς να βρεις νόμιμη διαδικασία να έχεις οικιακό βοηθό ή κηπουρό και να έχεις σχετική απόδειξη. Η επιλογή είναι είτε την έχεις αποκλειστικά και την ασφαλίζεις ως μοναδικός εργοδότης (και έτσι εξυπηρετείς και τους άλλους που την έχουν εντελώς μαύρα) είτε δεν έχεις.

    Επιπλέον, αν έχεις την οικιακή βοηθό σαν αποκλειστικός εργοδότης πρέπει κάθε τρείς μήνες να πηγαίνεις στο ΙΚΑ για να υποβάλλεις περιοδική δήλωση, να υπολογίζεις τα δώρα και επιδόματα και τις εισφορές που αναλογούν, να στήνεσαι σε ουρές, να αντιμετωπίζεις ενίοτε αγενείς υπαλλήλους που σε προσβάλλουν γιατί τόλμησες να υπολογίσεις λάθος την αναλογία ημερών κάποιου επιδόματος ή δώρου κλπ κλπ.

    Ειδικά για αυτή την περίπτωση, όπου είναι τόσο συνηθισμένο μια οικιακή βοηθός να θέλει να αποφύγει την ασφάλιση γιατί βασίζεται στην ασφάλιση του συζύγου και που στην πράξη έχει πολλαπλούς εργοδότες, χρειάζεται μια πιο κομψή λύση.
    Ιδέες-
    1. οπωσδήποτε να εκπίπτουν οι δαπάνες για οικιακές βοηθούς, κηπουρούς, κοπή δέντρων, ιδιαίτερα κλπ κλπ.
    2. Ειδικά για οικιακές βοηθούς, κηπουρούς, ιδιαίτερα κλπ κλπ να ισχύσει η δυνατότητα ασφάλισης κατά περίπτωση. Δηλαδή, αντί να πρέπει να ανοίξει μπλόκ αποδείξεων στην εφορία η οικιακή βοηθός ή να πρέπει να υπάρχει ένας αποκλειστικός εργοδότης να αρκεί να δηλώνεται στο ΙΚΑ το ΑΦΜ του εργοδότη, το ΑΦΜ του οικιακού βοηθού ή δασκάλου και οι μέρες και ώρες που θα βρίσκεται στην διεύθυνση του εργοδότη καθώς και η αμοιβή του. Αυτή η δήλωση θα υποβάλλεται προκαταβολικά – δηλαδή πριν την ημέρα εργασίας, και έτσι το ΙΚΑ θα μπορεί να κάνει αποτελεσματικούς ελέγχους. Αυτή η δήλωση θα μπορεί να γίνεται μέσω internet, με την αποστολή sms που να έχει τα δύο ΑΦΜ και τη διεύθυνση του πρώτου ΑΦΜ (εργοδότη) καθώς και τις ημέρες και ώρες ή και αυτοπρόσωπος στο ΙΚΑ. Για παράδειγμα, όταν θα φτάνει στο σπίτι η οικιακή βοηθός ή ο κηπουρός ή δάσκαλος θα στέλνεται το σχετικό sms ή θα γίνεται η καταχώριση στο internet. Ενδεχομένως να μπορεί να υπάρχει προεγγραφή της σχέσης εργαζομένου και εργοδότη με τα στοιχεία αυτό και με το sms απλά να γίνεται ενημέρωση για την έναρξη της εργασίας και τη λήξη της – όπως γίνεται πχ και με την ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα. Μπορεί βέβαια και να δηλωθεί μια ημερομηνία ως τακτική, οπότε δεν θα πρέπει να ενημερώνεται κάθε μέρα χωριστά. Χωρίς να χρειάζεται κάτι άλλο – συμπλήρωση περιοδικής δήλωσης, μπλόκ αποδείξεων κλπ κλπ, το ΙΚΑ θα στέλνει κάθε μήνα ένα εκκαθαριστικό με τις εισφορές που αναλογούν στον κάθε εργοδότη. Το μόνο που θα χρειάζεται εξαρχής είναι ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να έχουν ΑΦΜ – τίποτα άλλο. Αν η οικιακή βοηθός έχει εργαστεί σε 10 σπίτια την περίοδο αυτή, το ΙΚΑ θα στείλει ένα χαρτί στον κάθε ένα από αυτούς τους 10. Θα μπορεί να δηλωθεί και τραπεζικός λογαριασμός για αυτόματα εξόφληση ή κάρτα για αυτόματα χρέωση. Στο τέλος του χρόνου το ΙΚΑ θα στέλνει τα στοιχεία του εργαζόμενου στο TAXIS το οποίο θα συμπληρώνει την δήλωση του εργαζομένου, την οποία ο ίδιος στη συνέχεια θα πρέπει να αποδεχτεί ή να αρνηθεί εμπεριστατωμένα.
    3. Το εκκαθαριστικό του ΙΚΑ για τον εργοδότη θα λειτουργεί και ως απόδειξη η οποία θα συνυπολογίζεται μετά για το αφορολόγητο μέσω αποδείξεων.
    4. Μια τέτοια λύση θα έσπαγε το πρόβλημα που δημιουργεί η άρνηση των οικιακών βοηθών να έχουν μπλόκ αποδείξεων, και την ίδια ώρα θα αξιοποιούσε την υποδομή που έχει ήδη το ΙΚΑ για την εύκολη ασφάλιση αυτών των εργαζομένων που συνήθως έχουν περισσότερους από έναν εργοδότες. Αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί η νομοθεσία ώστε αυτές οι περιπτώσεις να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, ας χρησιμοποιηθεί η υποδομή του και μετά να γίνεται η εκκαθάριση για λογαριασμό του ΟΑΕΕ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:14 | Δημήτρης Κ.

    Κύριε Υπουργέ,

    Ελπίζω να μην πάρετε για άλλη μια φορά βιαστικές αποφάσεις που θα ανακαλείτε στην συνέχεια.

    Εγώ πχ παίρνω 850 € το μήνα. Άλλα τοσο η σύζυγός μου. Είμαστε δηλαδή στο αφορολόγητο. Και προκύπτουν τα εξής θέματα:

    Τα μεγάλα έξοδά μας κάθε μήνα είναι:
    1) ΔΕΚΟ που λέτε ότι θα εξαιρούνται
    2) Θέρμανση (που δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο)
    2) Δόσεις στεγαστικού δανείου (που δεν ξέρω έαν θα εξαιρούνται και αυτές)
    3) Βενζίνες και έξοδα αυτοκινήτου (ασφάλειες – ΤΕΛΗ κτλ.)που επίσης δεν ξερω εάν τα βενζινάδικα πχ θα εκδίδουν αποδείξεις για την βενζίνη ή οι ασφάλειες και τα τέλη των αυτοκινήτων εάν θα περνάνε ως έξοδα.
    4) Supermarket που μάλλον θα προσμετρούνται.

    Από τα μεγάλα λοιπόν έξοδα ενός νοικοκυριού μόνο ένα (τα supermarket) είναι μέσα και για τα υπόλοιπα δεν τα μετράτε ή δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε.

    Όταν μιλάτε για 6.000 € σε αποδείξεις χωρίς ΔΕΚΟ, δάνεια, βενζίνες κτλ μιλάμε για 500€ το μήνα σε αποδείξεις. ΜΑ ΔΕΝ ΧΑΛΑΜΕ 500 € ΤΟ ΜΗΝΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ στα υπόλοιπα έξοδά μας. Από τα 850 € τα 300 € από τον καθένα μας πάνε κατ’ ευθείαν στη πληρωμή του δανείου (όχι πρώτη κατοικία). Μένουν λοιπόν 550 € για όλα τα υπόλοιπα έξοδα του μήνα. Πως λοιπον θα βρεθούν αυτές οι αποδείξεις? Τα βενζινάδικα θα μου δίνουν απόδειξη που δίνουμε 200 € το μήνα? Τα 200 άρια της ΔΕΗ? Το πετρέλαιο για τον χειμώνα? Οι ασφάλειες, τα τέλη?

    Και στο κάτω κάτω γιατί μας απαγορεύεται να αποταμιεύουμε κάποια χρήματα? Γιατί με αυτόν τον τρόπο αυτό γίνεται. Παίρνω λιγότερα από 12.000 € το χρόνο και μου ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ 6.000 € έξοδα χωρίς ΔΕΚΟ κτλ. για να κρατήσω το αφορολόγητο.

    Και τι σημαίνει ότι κάποιες αγορές που γίνονται μια φορά εξαιρούνται όπως πχ αυτοκίνητο. Εάν πχ αγοράσω μια TV που έχω μαζέψει κάποια χρήματα αξίας 1.000 € δεν θα μετρήσει? Δεν είναι χρήματά μου αυτά που δαπάνησα μέσα στο έτος?

    Στο κάτω κάτω εγώ είμαι μισθωτός και με ελέγχετε πλήρως. Γιατί να μου κάνετε τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη για να πιάσετε αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις? Κυνηγήστε αυτούς…

    Ή εάν θέλετε να γίνει κάτι τέτοιο τότε πρέπει να βάλετε ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ σήμερα.

    ΔΑΝΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ, ΒΕΝΖΙΝΕΣ, ΔΕΚΟ κτλ και όχι μόνο ότι σας συμφέρει…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:13 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΤΑΛΑΣ

    Η ΑΝΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΟΤΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
    ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ,ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΛΑΞΕΙ. Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΕΛΠΙΔΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:36 | ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    1.ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΓΗΤΟΥ ΘΑ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΑΝΑΛΟΣΗΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ;ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΗΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ (ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ.ΑΡΑ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΛΗΜΑ ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Η ΟΧΙ.ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ;

    2.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Ε9) ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΗΛΩΘΕΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΔΟΥ.

    3.Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΗΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΕΡΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.(ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ).

    4.ΠΡΟΤΑΣΗ: ΙΣΩΣ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΟΣΟΥ Π.Χ 0,10 (10 ΛΕΠΤΑ) ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ;

    5.ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
    ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ;
    ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
    ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
    ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ
    ΜΙΣΘ.ΒΑΘΜΟ ΕΞ ΙΣΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΕΙΟ
    ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ,ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:03 | Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος

    Για να υπάρξει κίνητρο συμμετοχής του φορολογούμενου στην πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει το εκπίπτον από φορολογηση ποσό να είναι πέρα από το δικαιούμενο.Το δικαιούμενο ποσό έκπτωσης θα πρέπει να είναι υψηλότερο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που είναι οι πιο ειλικρινείς φορολογούμενοι

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:57 | Δημητριος Α. Γερουσης

    Ο λογος που θελετε τον προσδιορισμο του αφορολογητου ποσου με αποδειξεις (δηλαδη χχχχποσο + χχχ ποσο αποδειξεις) ειναι να ανγκαστει ο κοσμος να ζηταει αποδειξεις απο κατηγοριες υπηρεσιων/αγαθων που σημερα δεν εκδιδουν & ετσι φορο-αποφευγουν. Δεν εχει λοιπον νοημα να μαζευουμε & να υποβαλουμε αποδειξεις απο αγορες αγαθων & υπηρεσιων που στη μεγαλη πλειοψιφια τους σημερα εκδιδουν αποδειξεις (πχ σουπερμαρκετ, καταστηματα ενδυσης, ηλεκτρικων συσκευων, βιβλιων, κλπ) Αν το κανετε ετσι θα επιβαρυνεται με περιτες διδικασιες καταγραφης & ελεγχου & τον κοσμο & τις εφοριες που Θα καταργησουν το μετρο στην πραξη & θα αυξησουν το κοστος βεβαιωσης.
    Το μετρο θα εχει αξια αν περιλαβει την υποβολη αποδειξεων ΜΟΝΟ των κατηγοριων που κατα πλειοψηφια φοροδιαφευγουν σημερα πχ ολοι οι ελευθεροι επεγγελματιες που ασχολουνται με επισκευες/συντηρηση σπιτιων/κτηριων, ιατρικα/παραιατρικα επαγγελματα, φροντηστηρια/ιδιαιτερα μαθηματ πασης φυσεως, κεντρα διασκεδασεις & πολλες αλλες κατηγοριες που μπορειτε να εντοπισετε. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΞΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΡΤΟΥΡΑΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:43 | ΓΙΑΝΝΕΛΛΗ

    Καλημέρα σας.
    Θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Το ποσό που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας ανα έτος, να αφαιρείται απο το φορολογητέο εισόδημα, γιατί όταν μια οικογένεια με 2 αυτοκίνητα αναγκάζεται να καταβάλλει 800,00 ευρώ απο το οικογενειακό της εισόδημα στα τέλη κυκλοφορίας, δε μπορεί και να τα πληρώνει αλλά επιπλέον και να φορολογείτε για το παραπάνω ποσό το οποίο δεν το έχει στο νοικοκυριό του,αλλά έχει καταβληθεί στο κράτος.
    Δηλαδή διπλή καταβολή χρημάτων. Μια με τα τέλη και μια με την επιπλέον φορολόγηση των τελών. Θεωρώ πως καταλαβαίνετε τι εννοώ.
    Ωστόσο, ειλικρινά δε γνωρίζω αν ποτέ το συγκεκριμένο μήνυμά μου διαβαστεί απο εσάς ή τους συμβούλους σας, γιατί σίγουρα θα λάβετε χιλιάδες μηνύματα.
    Ωστόσο, νομίζω ότι η σκέψη σας να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες σε αυτό τον ηλεκτρονικό διάλογο, είναι πολύ σημαντική και πιστεύω επικοιδομικτική.
    Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Πως είναι δυνατόν, να θεωρείτε κριτήριο καταβολής του ή όχι, το εισόδημα του έτους 2008? Είναι παράλογο, γιατί το πρόβλημα της λεγόμενης κρίσης παρουσιάστηκε κατά το 2009 και όχι το 2008. Άρα θα έπρεπε να υποβληθούν οι δηλώσεις οικονομικού έτους 2010 και βάση αυτών να δοθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Διότι, πολλοί άλλοι όπως και εμείς, μείναμε εκτός εργασίας ( ο σύζυγος χωρίς εισόδημα απο την επιχείρησή του κι εγω λόγω παιδιού δεν εργαζόμουν, ωστόσο το εισόδημα του 2008 απο την εταιρεία του συζύγου μου δεν μας επιτρέπει να το εισπραξουμε, ενω ουσιαστικά στο 2009 δεν ειχαμε εισοδηματα….). ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:32 | kontos

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ΟΠΟΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕΣΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΕΔΩ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΡΗΞΗ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:30 | μπαμπης

    καλημερας
    θα ηθελα να σας ρωτησω η μητερα μου 77 ετων συνταξειουχος ογα με ποιον τροπο θα μαζευη αποδειξεις και το χειροτερο πως θα τις γραψει και σιγουρα δεν εχει αποδειξεις απο διασκεδασι , ντροπη σας μεγαλη για αυτο που πατε να κανετε και σιγουρα δεν σας ψηφισαμε για αυτο θελετε παλυ και εσεις να μας εξαθλιωσετε για να τα δωσετε στιν πλουτοκρατια παλι το μονο που μας μενη να βρουμε αλλη χωρα να ζησουμε

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:55 | kasparidis fragoylis

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ .
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ , ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ .
    Η ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΑΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΦΠΑ ΑΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΛΙΜΑΚΑ .

    ΕΤΣΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΜΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ,ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:33 | NIKOS TAXMAN

    Συμφωνώ με την σύνδεση του αφορολογήτου που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά με τις εξής προϋποθέσεις.

    1) Συγκέντρωση αποδείξεων από πάσης φύσεως λιανικών αποδείξεων και υπηρεσιών όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Καταστήματα τροφίμων κλπ και όχι επιλεκτικά όπως φημολογείται.

    2) Να γίνεται η κατάθεση των αποδείξεων ηλεκτρονικά στην πηγή της έκδοσης, δηλαδή στο κατάστημα συναλλαγής, με αναφορά του ΑΦΜ του πελάτη ή αν δεν υπάρχει ΑΦΜ με αριθμό μητρώου του ΑΜΚΑ. (ΜΟΝΑΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ – on line –clouding computing).

    3) Ο φορολογούμενος θα δηλώνει το συνολικό των αποδείξεων με υπεύθυνη δήλωσή του είτε μέσω taxisnet είτε στην εφορία αυτοπροσώπως και θα υποχρεώνεται να φυλάει τις αποδείξεις και όχι υποχρεωτικά μέσω φοροτεχνικών γραφείων.

    4) Πρόταση.: Προτείνω επί του συνόλου των ημερήσιων αποδείξεων λιανικής να γίνεται μέσω ΓΓΠΣ κλήρωση ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ και ένας τυχερός να κερδίζει το διπλάσιο του καταβαλλόμενου ΦΠΑ, το οποίο θα εισπράττει μέσω οποιασδήποτε Τράπεζας (χρήση κωδικού check digit).

    5) Η ενημέρωση του τυχερού θα γίνεται μέσω internet, τηλεόρασης ή κινητού τηλεφώνου βάση των στοιχείων της βάσης δεδομένων του taxisnet και ΑΜΚΑ (ΗΔΙΚΑ).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 05:21 | Α. Μαργαριτης

    I am a retired Senior Tax Officer of the Ministry of National Revenue of Canada and I have the following suggestion:

    Να αντικατασταθεί το αφορολόγητο ποσό που καθοριζεται για τον κάθε φορολογούμενο (λαμβανομένων υπ’ όψιν των εξόδων που στηριζονται με αποδείξεις κ.λ.π.), με μια «μη επιστρεφόμενη πίστωση φόρου», που θα αφαιρείται μονο απο τον τελικα υπολογιζόμενο φόρο (στην καλύτερη περίπτωση θα μηδενίζει τον τελικό φόρο), υπολογιζόμενη με βάση το «ατομικό αφορολόγητο ποσό» επι τον συντελεστή φόρου της πρώτης κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους. Το μέτρο αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τα εισοδήματα που φορολογούνται με συντελεστή πρώτης κλίμακας, ενώ θα κάνει το πλεονέκτημα της φοροαπαλλαγής, προδευτικά, όλο και πιό μικρό για τους φορολογούμενους με υψηλότερες κλίμακες.
    Παράδειγμα:
    Ας υποθέσουμε οτι το αφορολόγητο ποσό για τους Α, Β, και Γ έτυχε να είναι το ίδιο, 10.000 ευρω και οτι ο συντελεστης πρώτης κλίμακας είναι 15%, τότε η «μη επιστρεφόμενη πίστωση φόρου» ειναι για όλους ίδια, 1.500 ευρω. Ας πούμε πάλι ότι το εισοδήμα τους είναι Α=10.000ε, Β=20.000ε, και Γ=80.000ε και οτι οι (υποθετικές) φορολογικες κλίμακες είναι: 1η) μέχρι 15.000ε 15%, 2η) απο 15.001-25.οοοε 20%, 3η) απο 25.001-40.000ε 25%, 4η)απο 40.001-70.000 30% και 5η)απο 70.001 και ανω 40%, τότε ο φόρος που πληρώνουν είναι:
    Α, 10.000Χ15%= 1.500-«μ.ε.π.φ.»1.500=0.
    Β, (15.000Χ15%=2.250)+(5.000Χ20%=1.000)=3.250-«μ.ε.π.φ.»1.500=1,750.
    Γ, (15.000Χ15%=2.250)+(10.000Χ20%=2.000)+(15.000Χ25%=3.750)+ (30.000Χ30%=9.000)+(10.000Χ40=4.000)=19.000-«μ.ε.π.φ.»1.500=17.500.

    Ενα τέτοιο συστημα που είναι δοκιμασμενο δίνει την ευχέρεια στο Υπουργείο να διαφοροποιήσει την «μ.ε.π.φ.» με επαυξήσεις, π.χ. λόγου ανηλικων παιδιών, που ωφελουν περισσότερο τους φορολογούμενους χαμηλών εισοδημάτων εναντι των υψηλοτέρων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 04:23 | akis

    I idea tis miosis tou aforologitou oriou eisodimatos enanti ekptwsews vasi apodiksewn dapanwn ine lathos.Epivarini forologika ton apolita adinamo forologoumeno twn 100 euro miniaiou eisodimatos. Anarotieme poses dapanes gia rouha ke politelies tha horagan se minieo eisodima 1000 euro. Ean stis dapanes poy tha ekpiptoun apo to eisodima simperilifthoun ke ta eidi trofimwn ke olwn twn anaggewn gia tin diaviosi tou forologoumenoy dapanwn tote tha ine dikeo dioti ke o forologoumenos den tha forologithi adikws varitera ke o skopos toy nomoshedioy gia tin miosi tis forodiafigis tha enishithi.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 03:44 | Καμβούνης

    το καλύτερο θα ήταν να συμπεριληφθούν όλες οι αποδείξεις (σουπερ μαρκετ, ένδυση, υπόδηση, καύσιμα,κ.λ.π., ακόμα και αγορές από περίπτερα) και μετά να συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Το πρόβλημα είναι πώς θα μπορέσουν οι εφορίες να διαχειριστούν όλο αυτον τον όγκο δουλειάς με τα εκατομμύρια χαρτάκια των αποδείξεων.
    αν μπορείτε να βρήτε τον τρόπο να το κάνετε χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στους λογιστές για να γίνει μια τόσο ογκώδη δήλωση, ευχής έργο θα είναι.
    εαν πρόκειται να βάλετε τους πολίτες να καταχωρούν μόνοι τους τις αποδείξεις σε ηλεκτρονικές δηλώσεις με ΑΦΜ αυτού που έκοψε την απόδειξη κ.λ.π. πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ οψιν και τη μειωμένη εξοικείωση του ελληνικού πληθυσμού στο διαδίκτυο.
    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα συμμετοχής στο διάλογο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 03:35 | Γεώργιος Σταύρου

    Θεωρώ ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι και τίποτα δεν μας πείθει πως θα γίνει κάτι καλό για το λαό, γιατί αν θελαν θα είχαν κάνει κάτι τόσα χρόνια και δεν θα φθάνανε σ αυτή την σημερινή κατάντια. Εφ όσον δεν υπάρχει έλεγχος και πάντα υπάρχει κουκούλωμα και ατιμωρησία γιατί τώρα να αλλάξει κάτι;Οποιαδήποτε πρόταση δεν θα αλλοίωση τα αντιλαϊκά σχέδια και προθέσεις της κυβέρνησης .Μακάρι να διαψευστώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:29 | Σοφίος Κωνσταντίνος

    Κύριε Υπουργέ,

    Όταν προτείνεται κάποιο μέτρο από κρατική αρχή, το ζητούμενο είναι αν αυτό το μέτρο προτείνεται για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πολίτη ή για να διευκολύνει στην λειτουργία του τον κρατικό μηχανισμό και στην προκειμένη περίπτωση για ν’ αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα;
    Αν το δούμε σαν ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων, η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Και δημιουργείται αυτή η θετική εντύπωση γιατί προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης, που σημαίνει ότι διατηρείται το αφορολόγητο όριο – ενιαίο για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως επαγγέλματος – και θα μπορεί ν’ αυξηθεί με την υποβολή αποδείξεων για την αγορά καταναλωτικών αγαθών ή υπηρεσιών. Αν τα πράγματα έχουν έτσι, τότε αναρωτιέμαι γιατί εξετάζετε την αντικατάσταση μέρους του αφορολογήτου ορίου με την έκπτωση δαπανών βάσει αποδείξεων; Μήπως τελικά δεν είναι στις προθέσεις σας η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, αλλά η μείωση του αφορολογήτου ορίου και η σταδιακή του κατάργηση; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μόνο αρνητικές επιδράσεις μπορεί να έχει στην κοινωνία και να προκαλέσει τεράστια δυσφορία στους πολίτες.
    Οι πολίτες δώσανε την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ για να γίνει κυβέρνηση και να διαχειριστεί την παρούσα κρίσιμη κατάσταση με ειλικρίνεια, σοβαρότητα κι ευθύνη, θεωρώντας ότι θα εφαρμόσει ένα οικονομικό πρόγραμμα που θ’ ανακουφίσει τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα και ταυτόχρονα θ’ αντιμετωπίσει δυναμικά την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Οι πολίτες δεν ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ για να εφαρμόσει με κακόγουστο τρόπο τις συνταγές των κυβερνήσεων της ΝΔ.
    Κύριε Υπουργέ,
    στο χέρι σας είναι να μην θάψετε τα όνειρα και τις ελπίδες αυτών των ανθρώπων αλλά να τα κρατήσετε ζωντανά με κάθε τρόπο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:32 | Φάνης

    Η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με την έκπτωση δαπανών μέσω αποδείξεων στην πράξη θα μειώσει το αφορολόγητο όριο και αυτό γιατί
    πρέπει κάθε χρόνο : 1)Να επισκεπτόμαστε συχνότερα και να πληρώνουμε βέβαια γιατρούς
    2)Να χρησιμοποιούμε και να πληρώνουμε βέβαια, σχεδόν ως μόνιμους υπαλλήλους, για την συντήρηση των σπιτιών μας ηλεκτρολόγους,
    ελαιοχρωματιστές,υδραυλικούς κ.α.
    3)Να γίνουμε μόνιμοι και καλοί πελάτες σε ταβέρνες,ουζερί,κομμωτήρια,
    γυμναστήρια κ.α.
    Και όλα αυτά κύριε υπουργέ με ποιά χρήματα ;
    Οι μηνιαίες αποδοχές μου αν αφαιρέσουμε την δόση του στεγαστικού δανείου είναι 1030 ευρώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:15 | NPED

    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το σκεπτικό της πρότασης. Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η έκδοση αποδείξεων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών (μην ξεχνάμε και την απόδοση ΦΠΑ). Δεδομένης της απροθυμίας μας ως κοινωνία να συμβάλλουμε σε αυτό από αδιαφορία ή συνενοχή, η θέσπιση κινήτρων μόνο θετική μπορεί να είναι.

    Πιστεύω επίσης ότι το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα χρειάζεται να συγκεντρωθεί πρέπει να είναι υψηλό και μάλιστα με δυνατότητα ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ώστε να νιώσει ο μέσος πολίτης ότι τον συμφέρει να ζητάει απόδειξη! Τολμήστε το και μη φοβάστε την απώλεια εσόδων, προέχει η αλλαγή της νοοτροπίας και το αφορολόγητο εισόδημα είναι τεράστιο: ενοίκια, γιατροί, φροντιστήρια, συνεργεία και τόσα άλλα…

    Όπως και πολλοί άλλοι, αναρωτιέμαι για τον τρόπο εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου: οι φυσικές αποδείξεις θα δημιουργήσουν απίστευτη γραφειοκρατία και εν τέλει αναποτελεσματικότητα. Μια καλή ιδέα που διάβασα, είναι η δήλωση του ΑΦΜ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ στον έμπορο και η καταχώρησή του στην ταμειακή μηχανή ώστε τα στοιχεία να συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά. Δεν γνωρίζω πόσο γρήγορα υλοποιείται κάτι τέτοιο αλλά αν όχι για το 2010, αξίζει να γίνει από το 2011. Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία παντού, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα!

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:20 | Χρήστος

    Νομίζω,ότι θα ήταν σωστό να αφαιρούντε όλες οι αποδείξης από το ακθάριστο εισόδημα. Ειδικά η πληρωμή ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΛ και έξοδα θερμάνσεως είναι βασικά έξοδα, που επιβαρύνουν όλους τους πολίτες και πρέπει να υπολογίζοντε στην μείωση του φόρου καθώς επιβαρύνοντε και με ΦΠΑ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:02 | ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Το θεμα με τις αποδειξεις εχει δυο προβληματα που πρεπει να απαντηθουν.

    1. Τι θα γινετε με τις ηλεκτρονικες αγορες (από εταιρίες στο εσωτερικό ή το εξωτερικό)
    που όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος στην αγορά αλλά γίνονται με χρεώσεις σε πιστωτική κλπ και συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε την κλασική απόδειξη λιανικής. Πως θα τις δηλώνουμε στα έξοδα μας για να φορο-απαλλασόμαστε?

    2. Τι θα γίνεται στην καθημερινότητα όταν π.χ. στο εστιατόριο ή καφετέρια ή νυχτερινό κέντρο πάνε μαζί 10 άτομα αλλά προφανώς το μαγαζί κόβει μία απόδειξη για όλο το τραπέζι? Ποιος θα κρατήσει την απόδειξη? Όλοι έχουν ξοδέψει μέρος των χρημάτων που φαίνεται στην απόδειξη.

  • Η έκπτωση δαπανών από το εισόδημα θα πρέπει να υποστεί αλλαγές προς τις εξής κατευθύνσεις:
    1. Αλλαγή ποσοστού για τις υφιστάμενες δαπάνες. Είναι εκτός κάθε λογικής να εκπίπτει συνολικό ποσό 250 ευρώ για ενοίκιο κύριας κατοικίας (δηλ. 25% για 1000 ευρώ μισθωμάτων) όταν ένα μέσο ενοίκιο είναι τουλάχιστον 350 ευρώ σήμερα (4200 ετησίως). Φοροδιαφυγή υπάρχει στον τομέα αυτό αφού το όφελος είναι μικρό ή ανύπαρκτο για τους εκμισθωτές με αποτέλεσμα να μη γίνονται καν συμβόλαια.
    2. Η έκπτωση των στεγαστικών τόκων θα πρέπει να παραμείνει.
    3. Οι δαπάνες από σούπερ μάρκετ δεν χρειάζεται να ενταχθούν στο σύστημα έκπτωσης, το οποίο θα πρέπει ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: π.χ. τεχνίτες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ), γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ταβέρνες – ψησταριές. Επίσης προτείνεται να συμπεριληφθούν αποδείξεις για βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο (με μεγαλύτερο συντελεστή έκπτωσης σε υβριδικά αυτοκίνητα και συστήματα φυσικού αερίου).
    4. Η συλλογή αποδείξεων είναι σωστό μέτρο αλλά δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, αφού μεγάλος αριθμός φορολογούμενων (ηλικιωμένοι, μη γνώστες των φοροτεχνικών θεμάτων κλπ) θα χρειαστεί τη βοήθεια ειδικών (με το αζημίωτο). Θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα ειδικό σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης στο Taxisnet εντός μηνός ή τριμήνου από την έκδοση. Θα πρέπει εξάλλου να ληφθεί υπόψη η αρχή της αναλογικότητας (προσδοκώμενο όφελος σε σχέση με την ένταση εφαρμογής του μέτρου). Θα μπορέσει το σύστημα να αντέξει εκατοντάδες αποδείξεις από κάθε φορολογούμενο? Θα είναι εφικτός ο έλεγχος?
    5. Οπωσδήποτε ένα μέρος του αφορολόγητου θα πρέπει να συνδεθεί με αποδείξεις (το μέρος άνω των 10.000 ευρώ εισοδήματος). Για τα χαμηλά εισοδήματα (<10.000 ευρώ) το μέτρο των αποδείξεων θα πρέπει να είναι προαιρετικό και να συνδέεται με ένα είδος Point system για μελλοντικό όφελος.
    6. Το συνολικό εκπιπτόμενο εισόδημα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του ποσού που προσκομίζεται σε αποδείξεις. Το ποσό των αποδείξεων θα μπορεί να ανέρχεται το πολύ στο 80% του δηλούμενου εισοδήματος.
    Παράδειγμα: Έστω εισόδημα 20.000 ευρώ. Μέγιστο ποσό αποδείξεων: 16.000 ευρώ. Μέγιστο εκπιπτόμενο ποσό: 8.000 ευρώ. Ελάχιστο φορολογητέο: 12.000 ευρώ. Εάν καλύπτεται και μέρος του αφορολόγητου άνω των 10.000 ευρώ, θα πληρωθεί φόρος για 2.000 ευρώ.