1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:28 | ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

    ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΩΣΤΟΣΟ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ.Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΑΝΔΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Δ Ε Ν ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ,ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΣ ,Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΑΓΙΑΖΕΙ,ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΥΦΩΝΙΕΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ.ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.Η ΔΕ ΜΕΣΩ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΦΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΙΤΩΝ.ΙΣΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΚΟΠΙΜΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ Π.Χ.12-18 ΜΗΝΕΣ ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΣΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΩ ΜΜΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:59 | ΚΩΣΤΑΣ Σ

    Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΙΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΕ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΑΧΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΑΧΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΑΦΟΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ 70.000 ΕΥΡΩ ΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ. ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΟΠΩΣ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ.ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ. Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΙΣ 15 -20 ΧΙΛ ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ.ΚΑΝΤΕ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:46 | Παρασκευούδη Χρύσα

    Κύριε Υπουργέ πραγματικά σας λυπάμαι. Δεν θάθελα να είμαι καθόλου στη θέση σας. Νομίζω ότι έχετε να παλέψετε με ανεμόμυλους. Μου φαντάζει πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι θα τα καταφέρουμε ως χώρα να βγούμε από το αδιέξοδο.
    Μερικές προτάσεις που μπορώ να σας υποβάλλω είναι
    α. Η σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όπως προτίθεσται να πράξετε θα φέρει αποτελέσματα
    β. Η έκπτωση ενοικίου, δανείων, ασφαλειών (μέχρι 100 ευρώ το μήνα) να παραμείνουν γιατί αφορούν ουσιαστικά σε ανθρώπου με χαμηλό εισόδημα. Αν θέλετε να το διασφαλίσετε βάλτε ως ανώτατο όριο που θα μπορούν να ισχύουν τις 30.000 ευρώ.
    γ. Φροντίστε ώστε οι λογιστές να μην επωφεληθούν της κατάστασης και βγουν τελικά οι μοναδικοί κερδισμένοι από όλες αυτές τις αλλαγές. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά ούτε και αυτοί εκδίδουν αποδείξεις…..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | Δ.ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΓΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ’ΟΨΙΝ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ , ΣΤΟΥΣ ΔΕ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:10 | Aristeidis

    Νοουμένου οτι η κλίμακα δημιουργείται με βάση τους ειλικρινώς δηλούντες τα εισοδήματά τους και δεδομένων των υψηλών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (~45% επί μικτών αποδοχών από εργαζόμενο και εργοδότη) και της έλλειψης ανταποδοτικότητας από τις παροχές του Δημοσίου, η δομή της νέας κλίμακας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε το καθαρό έσοδο για τον μισθωτό να είναι κατ’ ελάχιστον τα 2/3 του κόστους του εργαζόμενου για την επιχείρηση, για κόστος εργαζόμενου έως 40.000 Ευρώ ετησίως. Σε αντίθετη περίπτωση η καταβολή αξιοπρεπών καθαρών αμοιβών στους εργαζόμενους γίνεται μη ανταγωνιστική για τις επιχειρήσεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:57 | Φίλιππος

    Κύριε Υπουργέ,
    Ιδέες, όπως η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των φοροαπαλλαγών και η καθιέρωση των τεκμηρίων διαβίωσης σε συνδυασμό με την ενιαία προοδευτική φορολόγηση με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, καθώς αμβλύνουν σε σημαντικό βαθμό τα προνόμια των ολίγων και οδηγούν σε δικαιότερη φορολόγηση.
    Επιπλέον η σύνδεση μέρους του αφορολογήτου με την προσκόμιση αποδείξεων πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα, καθώς μέχρι πριν τεθεί δεν το είχα σκεφτεί, και όντως είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να αναλάβουμε ως Έλληνες πολίτες στον βαθμό, που μπορούμε, την ευθύνη πάταξης της φοροδιαφυγής, αντί να καθόμαστε αμέτοχοι, απαιτώντας μονάχα από την Πολιτεία να κάνει αυτήν την δύσκολη έργασία. Έτσι παράλληλα με την εκ μέρους σας αναβάθμιση και ευθύνη αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών, θα πρέπει και εμείς οι πολίτες να μάθουμε να μην λειτουργούμε ως Πόντιοι Πιλάτοι.
    Δύο μόνο επισημάνσεις:
    Ι. Λόγω της κρισιμότητας ειδικά του πρώτου έτους εφαρμογής, οπότε δεν θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της νέας φορολογικής πολιτικής, δεν θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των ισχυουσών φορολογικών συντελεστών (δηλ. 25% ως 18000 και 35% ως 45000), γιατί πιθανώς μέτρα όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών κλπ μπορεί να ακυρωθούν. Θα μπορούσε από το 2011 και μετά να υπάρχει κάποια σταδιακή βελτίωση της φορολογικής κλίμακας και εννοείται μικρή βελτίωση, ως ότου φτάσουμε στο έτος αποκλιμάκωσης του χρέους και εμφάνισης σημαδιών ανάπτυξης της οικονομίας.
    ΙΙ. Ο φόρος στο αφορολόγητο μέσω αποδείξεων θα πρέπει να είναι κλιμακωτός ανάλογα του εισοδήματος, π.χ. 0 για εισόδημα ως 10000, 2000 για εισόδημα από 10000-15000, 3000 για 15000-20000, 4000 για 20000-25000, 5000 για 25000-3000 και 6000 για >3500Ο.
    Επίσης ο φόρος στο αφορολόγητο μέσω αποδείξεων να είναι υψηλός >20% (ώστε να υπερκαλύπτει το ΦΠΑ 19%, που επικαλούνται όσοι παρέχουν υπηρεσίες, για να μην κόβουν απόδειξη). Εγω μάλιστα θα πρότεινα συντελεστή 25%, ώστε να έχω ισχυρό κίνητρο λήψης της απόδειξης.
    Στις αποδείξεις να μην συμπεριλαμβάνονται ενοίκια, που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη κατηγορία, όπως τώρα, αλλά με μεγαλύτερη φοροελάφρυνση ως και 7200 Ευρώ (δηλ. 600/μήνα), για να χτυπηθούν και οι ιδιοκτήτες, που δεν δηλώνουν.
    Θα πρέπει οι συλλεγόμενες αποδείξεις να αποδίδονται στην εφορία σε φάκελλο μαζί με το έντυπο συμπλήρωσης, γιατί θα μπορούσα εγώ π.χ. να συμπληρώσω κοινές αποδείξεις με έναν συγγενή ή οικογενειακό φίλο και η εφορία προφανώς να μην μπορεί να αποδείξει ποιος από τους δύο τις μάζευε και ποιος όχι.

    Κατλα τα άλλα ελπίζω να εφαρμόσετε με επιτυχία τις ιδέες σας και να βγάλετε την χώρα από το τούνελ με τη βοήθεια και της κοινωνίας

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την δυνατότητα έκφρασης της άποψης μου μέσω της ανοιχτής διαβούλευσης.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:36 | ΡΑΠΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Κύριε Υπουργέ

    Θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου ότι το κυρίως ζητούμενο είναι η εύρεση των αδήλωτων εσόδων που σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει να είναι και καθαρή φορολογητέα αξία.
    Όπως προκύπτει από τα δικά σας στοιχεία τα έσοδα από τη φορολογία στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από μισθωτούς και συνταξιούχους, άρα στόχος σας θα πρέπει να είναι οι υπόλοιπες πηγές εσόδων.
    Όσο αναφορά την φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, νομίζω ότι με βάση το κόστος ζωής,
    το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στις 15.000,00 ευρώ ενώ ο συντελεστής για ποσά άνω των 75.000,00 να αυξηθεί σε 50% και τέλος για ποσά άνω των 150.000,00 ευρώ να υπάρχει συντελεστής 70%.
    Στόχος σας θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν δικαιότερη αντιμετώπιση και όχι η οικονομική εξόντωση των φορολογουμένων.
    Άλλωστε για την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι Έλληνες φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο χωρίς να προσδοκούν ίχνος ανταποδοτικότητας. Αν υπήρχε ανταποδοτικότητα στις θυσίες των κατοίκων αυτής της χώρας τότε εκτιμώ ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη φορολογική συνείδηση.
    Αν θέλουμε να συμπεριφερόμαστε ως ευρωπαίοι τότε θα πρέπει και να «απολαμβάνουμε ανταποδοτικά» αντίστοιχες υπηρεσίες με αυτές των προγμένων χωρών της Ευρώπης. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι είμαστε λαός με φιλότιμο….

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:28 | Πέγκυ

    Η φορολογική κλίμακα δεν δύναται να είναι ενιαία, προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη, υπό τις παρούσες φορολογικές δομές της Ελλάδας. Θα πρέπει να δομηθεί ένα δίκαιο και ορθολογικό φορολογικό σύστημα εξ’ αρχής, πράγμα αδύνατο μέσα στα δεδομένα κυβερνητικά χρονικά πλαίσια. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η φορολογική ενιοποίηση θα επιβαρύνει την ήδη αφόρητα επιβαρυμένη μεσαία τάξη, η οποία υφίσταται συσσωρευτικά κλιμακούμενο αφανισμό , σ’ αυτή τη χώρα, εδώ και δεκαετίες.
    Παραδείγματα:
    Α) Η φοροαπαλλαγή για τα προστατευόμενα μέλη, όσον αφορά τα παιδιά των φορολογουμένων, σταματά στο 18ο έτος. Εν τούτοις, σήμερα περισότερο από ποτέ, οι γονείς συντηρούμε τα παιδιά μας για πολλά χρόνια μετά το πέρας των όποων σπουδών τους και για πολλά περισσότερα, ακόμα και όταν αυτά εργάζονται. Οι νέοι των €700 ζουν στα σπίτια των γονιών τους, εν τούτοις δεν φοροαπαλλάσσονται οι γονείς. Αντίθετα, τεκμαίρεται υψηλότερο του όντως εισοδήματος για τον γονέα που τολμά να κατοικεί σε σπίτι περισσότερων τετραγωνικών από όσα τα φερόμενα ως αντικειμενικά κριτήρια του επιτρέπουν. Οπότε, και τα παιδιά μας συντηρούμε και επιβαρυνόμαστε με φορολογία τεκμαρτού εισοδήματος κατά πολύ υψηλότερου του πραγματικού μας εισοδήματος.
    Προτείνω φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες που «φιλοξενούν» και, συνεπώς «συντηρούν» τα ενήλικα τέκνα τους. Εννοείται, ότι θα αποδιεκνύεται ο τόπος κατοικίας και τα εισοδήματα των «φιλοξενουμένων» μελών.
    Β) Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συντηρούνται, κυριολεκτικά, με «νύχια και με δόντια» από τους επιχειρηματίες και το προσωπικό τους (το οκτάωρο εργασίας, για τον επιχειρηματία, είναι τουλάχιστον δωδεκάωρο, για δε τους εργαζόμενους, τουλάχιστον εννεάωρο, απέναντι στο προκλητικό ωράριο ελάχιστης λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών και στην είσπραξη μισθών και επιδομάτων από την πλειονότητα των «διορισμένων» και μη εργαζομένων Δημοσίων Υπαλλήλων), υφίστανται απαράδεκτης φοροεισπρακτικής επίθεσης και, γενικότερα, κρατικής αντιμετώπισης. Και εδώ, η κρατική κριτηριακή «αντικειμενικότητα» μόνο αντικειμενική και δίκαια δεν είναι. Είναι εξοργιστικό για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία να αντιμετωπίζεται «φορομπηχτικά» και «τεκμαρτά», όταν ο «μερικής απασχόλησης και παχυλών αμοιβών» κρατικός μηχανισμός εθελοτυφλεί στην φυγάδευση των κρατικών εσόδων προς τις αμέτρητες «παράκτιες εταιρείες» και κωφεύει στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από την στραγγισμένη μεσαία τάξη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:10 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕ επειδή εισαι νέος καί άπειρος,άκου και μένα τον πάλειό.Τό80% τών εφορειακών υπαλλήλων είναι κουρασμένοι,σκουριασμένοι,ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ,τούς νοιάζει το μεροκάματο το δικό τους καί οχι της χώρας πού είναι καί η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ, η λύση ειναι η εξης. ΣΕ κάθε πρωτέυουσα τού νομου οπου εδρέυει η εφορεεία νά προσλάβετε περί τούς 100 ιδιώτες αδιάφθορους ράμπο (να πληρώνοντε ανάλογα με τα έσοδα καί την φοροδιαφυγή πού θά συλλαμβάνουν) να ελέγχουν καθημερινά τούς πάντες καί τα πάντα,μέσα στον νομό τους,και τότε θα δης εσοδα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:41 | Φώτης

    Γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης μέσω του Internet στην φορολογική δήλωση εισοδήματος οποιοδήποτε φυσικού προσώπου…?? Γιατί η φορολογική δήλωση μετά την κατάθεσή της αποτελεί δημόσιο έγγραφο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:34 | Γιώργος Φ.

    Το κυνήγι των αποδείξεων δεν νομίζω ότι θα λύσει το πρόβλημα. Εάν κάποιον τον ρωτήσει ο γιατρός ότι με απόδειξη θα πληρώσει 200 και χωρίς απόδειξη 100, τι από τα δύο θα προτιμήσει? Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλούστατη…

    Για το λόγο αυτό γνώμη μου είναι ότι ένας καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας είναι το πώς θα «πιαστούν» τα μεγάλα ψάρια που όλοι ξέρουμε ποιοι είναι (γιατροί, δικηγόροι, τραγουδιστές, αθλητές, μαγαζάτορες νυχτερινών κέντρων κλπ.) Εκεί να μπουν τεκμήρια διαβίωσης. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί 100% αλλά σίγουρα θα περιοριστεί. Και αν σ’ αυτά προστεθεί και η φορολόγηση από μερίσματα, η δήλωση των υπολοίπων σε καταθέσεις και πώς αυτές διαμορφώνονται κάθε χρόνο σίγουρα κάτι καλύτερο θα συμβεί.

    Προς Θεού, μην την πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχο!!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:09 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ.Προχώρα εδώ και τώρα σε ρίξεις καί τομές. Τσάκισε τούς μόνιμα κλέπτοντες αυτό το κράτος.Νά βγάλετε στό διαδίκτυο τίς φορολογικές τους δηλώσεις,οποιοι και αν είναι ο λαός πού τούς πληρώνει (είτε ταβέρνα είναι,είτε καφετέρεια,είτε γιατρος,είτε,είτε,είτε ο ελληνας πολίτης θα τούς τιμωρίση,καί θά τούς χλευυάσει.δέν θα ξαναπατήσουν στα μαγαζιά τους και ας ψάξουν μετά τί εφταιξε.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | Σταματια Βλαβιανου

    Αγαπητοι κυριοι

    Επιτρεψτε μου μιας και προτιθεστε να λαβετε καποια νεα μετρα,να σας περιγραψω την δικη μου περιπτωση,που σιγουρα δεν ειναι και η μοναδικη.Ενδεχομενως να στειλω ενα γραμμα και σε δημοσιογραφο αν χρειαστει…
    Εργαζομαι σε μια εταιρεια με μισθο 950Ε τον οποιο βεβαιως και δηλωνω.Δεν εχω κανενα εισοδημα απο καμια αλλη πηγη,ουτε αυτοκινητο,ουτε δανειο και πιστωτικες καρτες,ουτε καν χρηματα στην τραπεζα.Μοναδικο περιουσιακο μου στοιχειο ηταν το σπιτι μου,το οποιο και μεταβιβασα πριν απο χρονια στο γιο μου με γονικη παροχη κατα πληρη κυριοτητα νομη και κατοχη.Στο σπιτι αυτο κατοικω μαζι με το γιο μου,ο οποιος ειναι 32 ετων,μακροχρονια ανεργος και εγγεγραμενος στον ΟΑΕΔ.
    Οπως αντιλαμβαβεστε,ολα τα εξοδα διαβιωσης και των δυο μας τα πληρωνω εγω,ενω στη δηλωση μου εμφανιζομαι ως φιλοξενουμενη απο το γιο μου,Ετσι φαινεται να εχω εξοδα μηδεν ενω συντηρω δυο ατομα!!!Με τι κριτηρια θα φορολογηθω λοιπον εγω και τοσοι αλλοι που βρισκονται στην ιδια θεση?Εσεις τι νομιζετε?Εχω μηδεν εξοδα?Ποσος θα ειναι ο φοπος που θα μου αναλογει?Θα ειμαι σε θεση να τον πληρωσω?
    Οσον αφορα τις αποδειξεις,απο μια αποψη εχετε δικιο,αλλα εχετε σκεφτει τι χαος θα επικρατησει με εκεινους που ειναι αναλφαβητοι η που θαπρεπει να πληρωνουν καθε μηνα λογιστη?Ποιος θα κανει τις καταστασεις?Ο Ελληνας που δεν μπορει να πργανωσει ουτε μια λιστα με ψωνια?Εχετε σκεφτει την πρακτικη πλευρα του ολου εγχειρηματος?
    Και με τα εξοδα μετακινησης με τα Μεσα Μαζικης Μεταφορας τι αποδειξεις θα παιρνουμε?Τι θα γινει με τις καρτες και τα εισιτηρια?Εμεις,δυο ατομα επι δυο καρτες των 35 Ε(ο γιος μου ενταχθηκε σε σεμιναριο ανεργων),αρα 70 Ευρω το μηνα,ολα πληρωμενα απο εμενα φυσικα.
    Κι οπως ξερετε τα σουπερ μαρκετ και τα μαγαζια δινουν αποδειξεις.Τα περιπτερα ομως απο τα οποια ολοι μας αγοραζουμε ενα σωρο πραγματα,οχι.
    Αφηστε δε τους λογαριασμους και τα κοινοχρηστα.Εξοδα δεν ειναι κι αυτα…?

    Με τιμη

    Σταματια Β.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:37 | Ιωάννης Παπαδόπουλος

    Υπάρχει μια λύση για όλα. Καταργήστε το χρήμα! Κάθε πολίτης θα έχει μια πιστωτική ταυτότητα συναλλαγής. Κάθε επιχείρηση θα έχει ένα μηχάνημα χρέωσης. Η μόνη τσάντα που θα μπορεί να βουτήξει ο τσαντάκιας θα είναι αυτή του σούπερ μάρκετ. Το μόνο λάδωμα θα μπορεί να γίνει με κανονικό λάδι. Μόνο οι παράνομοι δεν θα συμφωνήσουν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:21 | Δημήτρης Ανδρεάδης

    Έλεος πια με την φορολόγηση των μισθωτών και την αύξηση των συντελεστών ανεξάρτητα αν μιλάμε για υψηλόμισθούς ή χαμηλόμισθους.

    Κάθε φορά που γίνεται τέτοια κουβέντα όλοι οι υπόλοιποι φοροφυγάδες χαμογελούν εις βάρος μας.

    – Υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιρειών δηλώνουν βασικό μισθό και πληρώνονται μαύρα πολλαπλάσια αποφεύγοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αυξάνουν τους μισθούς τους τεχνητά μόνο τα τελευταία χρόνια πριν την συνταξιοδότηση για να πάρουν μεγάλη σύνταξη.

    – Υπάλληλοι δικηγορικών γραφείων δηλώνουν επίσης βασικούς μισθούς και πληρώνονται μαύρα.

    – Φοροδιαφεύγοντες επενδύουν σε ακίνητα υπέρογκα ποσά, παίρνουν δάνειο για να αποφύγουν το πόθεν έσχες, το οποίο ως δια μαγείας αποπληρωνουν σε 1-2 χρόνια χωρίς να ελέγχονται ποτέ.

    – Μικροιδιοκτήτες ενοικιάζουν μικρά διαμερίσματα σε αλλοδαπούς με το κεφάλι, χωρίς να δηλώνουν τίποτε.

    – Ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων σε νησία βγάζουν την σεζόν σοβαρά λεφτά και δεν δηλώνουν τίποτα.

    – Καταστηματάρχες, μάστορες, κτλ. δηλώνουν ότι γουστάρουν. Με τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δηλώνουν στην εφορία κέρδη κοντά στο αφορολόγητο.

    – Οδηγοί ταξί, φορτηγατσίδες φορολογούνται αν-είναι-δυνατόν τεκμαρτά, την στιγμή που μία άδεια ταξί έχει φτάσει να πωλείται 180.000+

    Οι φοροφυγάδες είναι παντού γύρω μας, μικροί και μεγάλοι, εκεί είναι το πρόβλημα.

    Αν αυξήσετε και άλλο τις κλίμακες το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να εισπράξετε λιγότερα, όπως έγινε και με τα τέλη κυκλοφορίας που ο κόσμος καταθέτει τις πινακίδες τους.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    – Ορίστε ένα βασικό αφορολόγητο, πχ 15.000 – 20.000
    – Από εκεί και πάνω τα εισοδήματα να φορολογούνται flat με 20%
    – Όχι σε capital gain taxes
    – Βαριές ποινές σε όλους που φοροδιαφεύγουν
    – Να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές & η χρήση πιστωτικών καρτών
    – Κίνητρο για αποδείξεις
    – Στις οικογένειες να φορολογείται το σύνολο του εισοδήματος όχι ξεχωριστά.

    Αν δεν περαστούν να γίνονται όλα ηλεκτρονικά, η δυνατότητα ελέγχων είναι μηδαμινή.

    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:51 | Αθαν Δ

    Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από όλες τις πηγές με ενιαία κλίμακα κοινή για όλους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες
    Κατάργηση αφορολόγητου
    Νέες κλίμακες, ιδιαίτερα χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης ως το ποσό των 30.000 € περίπου
    Έκπτωση φόρου ή αφορολόγητο ποσό μόνο για παιδιά
    Έκπτωση από φορολογητέο εισόδημα σημαντικού ποσοστού των ετήσιων δαπανών με αποδείξεις (ασφάλεια, υγεία, παιδεία, κλπ βασικά αγαθά)
    Σοβαρές φοροαπαλλαγές για κάθε είδους ενεργειακές αναβαθμίσεις (κτιρίων, συσκευών, ΙΧ κλπ) και σχετικές δαπάνες, που θα επανεξετάζονται ανάλογα με τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα της εξκοικονόμησης
    Φορολόγηση κάθε είδους εσόδων της Εκκλησίας από εκμετάλλευση της περιουσίας της
    Όχι αντικειμενικά κριτήρια, αλλά έλεγχοι σε όλους και αυστηρά πρόστιμα (δήμευση περιουσιακών στοιχείων κλπ σοβαρές ποινές) εφόσον κάποιος δεν δηλώνει εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:41 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Τόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό οτι πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν για φορολογια-αυξησεις κ.τ.λ το αν σε μια οικογένεια εργάζεται μόνο ο ένας ?.Δηλαδή ποιός θεωρεί σωστό και δίκαιο μια οικογενεια με 12000+12000 ευρω εισοδημα απο δυο εργαζομενους συζυγους να φορολογειται διαφορετικα απο αλλη οικογενεια με εισοδημα 24000 ευρω προερχομενο απο τον εναν συζυγο .Γνωριζεται πολυ καλα οτι υπαρχουν και ΜΟΝΟΜΙΣΘΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ και πρεπει να αντιμετωπιζονται ΑΝΑΛΟΓΑ και ΔΙΚΑΙΑ.Μονομισθη οικογενεια με 30500 ευρω εισοδημα δεν δικαιουται αυξηση ενω αλλη οικογενεια που εργαζονται και οι δυο με 29000+29000=58000 ευρω εισοδημα δικαιουται αυξηση.Αυτο λεγεται ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:57 | Νίκη Λαγού

    Ταμειακές μηχανές σέ όλους τούς κλάδους πού συναλλάσονται με το κοινό.

    1.Βενζινάδικα. Στήν απόδειξη εκτός τού ποσού να αναγράφονται καί τα Λίτρα ώστε να μη γίνεται λαθραία διακίνηση αφορολογήτων καυσίμων.

    2.Τα Περίπτερα τα περισότερα ‘εχουν γίνει πολυκαταστήματα με απίστευτους τζιρους καί το ενοώ.

    3.Ταξί

    4. Στίς Λαικές αγορές οι περισότεροι είναι έμποροι

    5.Στά είδηεστίασης=καφέ=μπάρ κ.λ.π τα σερβιριζόμενα είδη να συνοδεύονται υποχρεωτικά με τη σχετική απόδειξη καί όχι να τη ζητά ο πελάτης.

    6.Υπηρεσία γιά άμεση καταγγελία γιά τη μη έκδοση απόδειξης.

    7.ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ η εκ προθέσεως Φοροδιαφυγή=Φοροκλοπή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:41 | giannis

    ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΝΥΧΤΑ.ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΜΕ ΑΛΛΑ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΣ ΠΟΥ ΒΓΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΧ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΟΓΗΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΞΑΜΗΝΟ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:46 | Neophytos Aristodemou

    OPWS EIPE KAI O PRWTHUPOURGOS, STOXOS DEN EINAI O MISTHWTOS POU STO KATW KATW DEN FTAIEI OUTE GIA THN KRISH (P:X: TRAPEZES) OUTE GIA THN KATANTIA TOU KRATOUS (KATA KAIROUS KUBERNHSEIS KAI KATA TOPOUS UMETEROI KAI SXEDON PANTA MH APODOTIKOI KAI KOSTOBOROI UPALLHLOI)

    PROTEINW LOIPON KATELAXISTON THN MH ALLAGH TOU AFOROLOGHTOU ORIOU KAI THN MEIWSH TWN SUNTELESTWN GIA POSA MEXRI € 30-40 K KAI AUKSHSH GIA TA PIO PSHLA

    EPISHS THN THESMOTHETISH ELEGXWN (DIOTI APO NOMOUS EXOUME ARKETOUS) ME TOUS OPOIOS NA SULLAMBANONTAI KAI NA TIMWROUNTAI PARADEIGMATIKA OSOI FOROAPOFEUGOUN – GIATROI DIKHGOROI IDIOKTHTES BAR KAI ESTIATORIWN) H TIMWRIA MPOREI NA EINAI APO PSHLO PROPSTIMO MEXRI DHMEUSH TWN AGATHWN POU AGORASTHKAN XWRIS NA FAINETAI STO POTHEN ESXES

    EPISHS MPOREI NA TONOTHEI H EPIXEIRHMATIKOTHTA / PROSKLHSH NEWN EPENDUNEWN ME TA PIO KATW:

    A) MEIWSH ERGODOTIKWN EISFORWN = 42% TOU MISTHOU
    B) AUKSHSH FOROAPALLAGHS GIA SUNTAKSIODOTIKA IDIWTIKA ASFALSISTIKA ROGRAMMATA POU THA APOFORTISOUN TO DHMOSIO KLP
    C) ONE-SHOP STOP GIA IDRUSH EPIXEIRHSEWN (KALH H PROSFATH EKSAGGELIA ALLA OPWS KAI TOSES ALLES NA TIS DOUME STHN PRAKSH PRWTA…)

    KURIWS PREPEI NA ALLAKSH H NOOTROPIA TOU ELLHNA KAI H ANTILHPSH TOU GIA TO KRATOS

    A) NA PLHRWNEIS TOUS FOROUS SOU SWSTA
    B) NA EISAI SIGOUROS OTI TA LEFTA SOU PHGAINOUN SE DHMOSIA XERIA KAI XRHSIMOPOIOUNTAI SWSTA KAI DEN PHGAINOUN STHN TSEPH KAPOIWN…
    C) OI NOMOI EPITELOUS NA EFARMOZONTAI GIA OLOUS TO IDIO

    (DEN SXOLIAZW KAN TA KEIMENA ME TA EPIDOMATA DHMOSIWN UPALLHLWN KAI EIDKO UPOLOGISMO FOROLOGIAS GIA VO(U)LEUTES, DHMOSIOGRAFOUS, DIKHGOROUS, ARXITEKTONES…9

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:32 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΝΑΙ.. ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΗ.

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟ ΔΙΑΒΙΩΣΕΙΣ . ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΑΜΟ, ΤΟΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ.

    ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ.

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ( ΜΕ ΝΟΜΟ ) .

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ, ΚΛΠ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:03 | Δημήτρης

    Το μεγάλο πρόβλημα για τους καταναλωτές υπηρεσιών και αγαθών είναι ο εκβιασμός που υφίστανται από τον πάροχο υπηρεσίας (π.χ. υδραυλικό) ή προμηθευτή αγαθών: η τιμή είναι Χ αλλά εάν θέλετε απόδειξη είναι 1,19Χ! Αυτός ο εκβιασμός αναγκάζει πολλούς να δεχθούν την «προσφορά» των Χ χωρίς απόδειξη. Οι συναλλασσόμενοι θεωρούν ότι έχουν αμοιβαίο συμφέρον να μην κοπεί απόδειξη….

    Η λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι η συνολική έκπτωση του ΦΠΑ που παρουσιάζεται με αποδείξεις από το φoρολογούμενο εισόδημα. Κατά κάποιον τρόπο δηλαδή να προσμετράται το σύνολο του ΦΠΑ των αποδείξεων στο αφορολόγητο. Αντί ενός σταθερού ποσού αφορολόγητου με βάση ένα ελάχιστο ποσό αποδείξεων να θεσπισθεί ένα μεταβλητό ποσόν αφορολόγητου. Το αφορολόγητο δηλαδή να προσαυξάνεται από ένα ελάχιστο ποσό (με βάση αποδείξεις), με το συνολικό ΦΠΑ των αποδείξεων που παρουσιάζονται. Ή εναλλακτικά να προσμετράται το σύνολο του ΦΠΑ κατά κάποιο τρόπο σε μια αντίστοιχη έκπτωση φόρου εισοδήματος. Αυτό θα λειτουργήσει σαν κίνητρο εναντίον της δεδομένης μέχρι σήμερα εκβιαστικής συναλλαγής αγαθών και υπηρεσιών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:19 | ΚΩΣΤΑΣ

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τα νέα ήθη που προσπαθεί να περάσει, και να είναι σίγουροι ότι θα έχουν ακόμα περισσότερα συγχαρητήρια αν αποδείξουν ότι έμπρακτα ακούνε την κοινή γνώμη, μόνο κέρδος θα υπάρχει καθημερινά μόνο όταν ο κόσμος καταλάβει ότι έχει φωνή άποψη και μεταφράζεται με αποφάσεις που επηρρεάζουν την καθημερινότητα του, αποφάσεις που ο ίδιος επέβαλε, οσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο είναι σημαντικό να καταλάβει ο μηχανισμός που έχει επιφορτιστεί αυτόν τον τομέα τα κενά και τις παραλείψεις που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή να τις καταγράψει και να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα, άρα πρέπει να γίνουν έρευνες για την φοροδιαφυγή και να έχουμε στοχευμένα μέτρα. Για την φορολογική κλίμακα συμφωνώ να είναι εννιαία για όλα τα εισοδήματα, είτε είναι απο μισθούς και συντάξεις έιτε απο επιχειρηματική δραστηριότητα, προτείνω το αφορολόγητο των 12000 € για όλους, με όρο τα μισά ή και άνω ίσως και τα 3/4 να κερδίζονται με τις αποδείξεις κάθε είδους συναλλαγής,ειδάλως το αφορολόγητο να είναι ίσο με το σύνολο της αξίας των αποδείξεων + 40% δηλαδή 4800 € αν κάποιος δεν προσκομίσει καμία απόδειξη, για εισοδήματα άνω των 12000 και μέχρι 20000 φορολόγηση 15% με τον ίδιο όρο των αποδείξεων για να είναι αφορολόγητα τα 12000 € έτσι κάποιος που έχει 20000 € εισόδημα και έχει προσκομίσει αποδείξεις αξίας 6000 € θα πληρώσει φόρο 1200 €, για εισοδήματα μέχρι 30000 € φορολόγηση 25% με αποδείξεις ίσες με τα 3/4 του αφορολόγητου, μέχρι 40000 € φορολόγηση 35% με αποδείξεις ίσες με τα 3/4 του αφορολόγητου, μέχρι 50000 € 45% με αποδείξεις ίσες με τα 3/4 του αφορολόγητου, μέχρι 75000 φόρος 50% με αποδείξεις ίσες με το 100% του αφορολόγητου, μέχρι 100000 φόρος 55% με αποδείξεις ίσες με το 100% του αφορολόγητου, για ποσά μέχρι 150000 € φόρος 60% με αποδείξεις ίσες με το 100% του αφορολόγητου, και για ποσά άνω των 150000 € φόρος 65% με αποδείξεις ίσες με το 100% του αφορολόγητου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:21 | Aris Ioannidis

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Το πρόβλημα είναι ότι αναζητούνται έσοδα και ιδίως από τους έχοντες
    Θεωρητικά μιλώντας οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν εν γένει χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης από τους μισθωτούς/συνταξιούχους γιατί
    (α) ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο (δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ανείσπρακτες οφειλές κλπ.)
    (β) γιατί προσφέρουν απασχόληση
    (γ) γιατί το τυχόν περίσσευμά τους θεωρητικά (εν μέρει) αναμένεται να επανεπενδυθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα

    Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και όλοι θα θελαν να κλέβουν η λύση είναι

    (α) Παρακολουθούμε τις δημοσιευμένες χρηματο-οικονομικές καταστάσεις διαφόρων μεγαλο-μεσαίων εταιρειών στις εφημερίδες. Βλέπουμε κύκλους εργασιών π.χ. 1.000.000€ και άνω. Στατιστικά παρατηρείται ότι 9 στις 10 εταιρείες παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα ή πολύ μικρά κέρδη π.χ. 0,5-1% του κύκλου εργασιών. Ταυτοχρόνως για τις 9 στις 10 εταιρείες γράφεται στα σχόλια του ορκωτού ότι δεν έχουν ελεγχθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα (κρίση, ακάλυπτες επιταγές, αλλά και εκμετάλλευση της αδυναμίας του κράτους μέσω εικονικών τιμολογίων κλπ.). Προτείνω δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις εταιρείες που έχουν καιρό να ελεγχθούν, σε διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες, σε διάφορους κλάδους των αγορών. Προτείνω να μπει στόχος στους υπαλλήλους αύξηση 10% των εσόδων του κράτους από μεγάλες εταιρείες με κύκλους εργασιών πάνω από 1.000.000€. Προτείνω έλεγχο στις περιουσίες των ιδιοκτητών τέτοιων εταιρειών.

    (β) Το κλειδί δεν είναι οι αποδείξεις των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά τα τεκμήρια των επαγγελματιών. Γιατροί, δικηγόροι, επαγγελματίες κάτω του ορίου των 10.000€, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ιδιοκτήτες μη κερδοσκοπικών οργανισμών, κλπ. Ειδικά για όλους αυτούς να ελεχθούν τεκμήρια και μεγάλα δάνεια που έχουν πάρει τα οποία πληρώνουν και διεκπεραιώνουν.

    (γ) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από υπαλλήλους των εφοριών σε μεσαίες-μεγάλες εταιρείες (ειδικά όσες είναι ανέλεγκτες τα τελευταία χρόνια)

    (δ) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από υπαλλήλους των εφοριών σε περιουσίες ιδιοκτητών μη κερδοσκοπικών οργανισμών

    (ε) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές

    Τα έσοδα όμως θα έπρεπε να αναμένονται και από ξένες επενδύσεις όχι αποκλειστικά μέσω αποκρατικοποιήσεων οι οποίες έχουν μόνο βραχυχρόνια αποτελέσματα αλλά
    (α) ουσιαστική πάταξη της γραφειοκρατίας
    (β) επιπλέον φορο-απαλλαγές για νέα ξένα κεφαλαια τα 5 πρώτα χρόνια
    (γ) με τη μορφή υποδομών μέσω ΣΔΙΤ όπου τόσο το κράτος όσο και ο υποψήφιος ιδιώτης επενδυτής επιμερίζονται το ρίσκο αλλά βοηθάει και ο ένας τον άλλο (τόσο χρηματικά όσο και μη) π.χ. νέοι σταθμοί ΣΕΜΠΟ σε 3-4 απομακρυσμένα νησιά

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:57 | ΑΠΟΣΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Το θέμα είναι αν η στοχευση ειναι προς ενα δικαιότερο φορολογικό σύστημα (όπως ακούμε κάθε φορά) ή προς ένα φορολογικό σύστημα λιγότερο άδικο ?
    Πως μπορεί να είναι δικαιότερο ένα φορολογικό σύστημα όταν π.χ. τό κόστος αγοράς φαρμάκων δεν προβλέπεται να συμπεριλαμβάνεται στις δαπάνες που εκπίπτουν από τος φόρο εισοδήματος?
    Πως μπορεί να είναι δικαιότερο ένα φορολογικό σύστημα όταν π.χ. η εκκλησιαστική περιουσία παραμένει στο απυρόβλητο?
    Πως μπορεί να είναι δικαιότερο ένα φορολογικό σύστημα όταν η μορφή του εντυπου στέλνει τον μεσο πολίτη ,ηλικιωμένο κατα κανόνα, στον ΄΄φοροτεχνικό΄΄ ?
    Πως μπορεί να είναι δικαιότερο ένα φορολογικό σύστημα όταν δεν είναι σταθερό ?
    Θα μπορούσε να κανείς να θέτει παρόμοια ερωτήματα για ωρες…..
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1.Κωδικοποίηση και απλούστευση της Φορολογικής Νομοθεσίας
    2.Απλούστευση του εντυπου ώστε να μπορεί να το συμπληρωσει και ένας 15χρονος.
    3.Πιλοτική εφαρμογή του ΄΄ποθεν΄΄ για τους πολιτικούς ,τους Διοικητές Οργανισμών ,τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη των ΜΜΕ κλπ.
    4.Ιδιώνυμο η φοροδιαφυγή,η φοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:26 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ

    ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΣΩΣ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΈΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ – ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ:
    Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 25% ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12000 ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΟΣ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟ 1/4 ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 850 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΑΝ ΦΟΡΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕ 850 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ (ΙΣΩΣ ΣΤΑ 14.000 ΕΥΡΩ) ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΓΕΙΑ ,ΣΤΕΓΑΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ,ΜΟΡΦΩΣΗ). ΑΝ ΜΕΛΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΑΥΤΑ ΕΝΩ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (Π.Χ. ΥΓΕΙΑ ,ΠΑΙΔΕΙΑ).
    ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ
    ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ 100% ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΑΤΟΜΟ(Π.Χ. ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80% ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6000 ΕΥΡΩ,ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕ 6000 {500 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ} ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80% ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.)
    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥΣ Ή ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ,ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | Καρα…Γιάννης

    Πιστεύω οτι ειναι προς τη σωστή κατεύθυνση η φορολογική κλίμακα, να είναι ενιαία και προοδευτική για όλους.
    Εκεί που υπήρχε πάντα αδικία είναι ότι η φορολογία φυσικών προσώπων δεν εξέταζε ποτέ το οικογενειακό εισόδημα. Δεν μπορεί όταν εργάζεται μόνο ο ενας σύζυγος, να μην έχει επιπλέον γεναίες φορολογικές ελαφρύνσεις, εφ’ όσον τα εισοδήματα του άλλου συζύγου απο
    διάφορες πηγές δεν ξεπερνούν τις 4.000 με 5.000 ευρώ.
    Υπάρχει διαφορά το εισόδημα των 60.000 ευρώ όταν είναι ατομικό και όταν αυτό είναι ταυτόχρονα και οικογενειακό τετραμελούς οικογένειας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ Π.

    Καταρχήν, συγχαρητήρια για την εν λόγω διαδικασία,

    Η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας είναι αναμφισβήτητη. Υπό αυτό το πρίσμα, το ζητούμενο είναι κατά τη γνώμη μου ένα και είναι σαφές: «να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους». Παράλληλα βέβαια το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι «πως θα γίνει αυτό, άμεσα και δίκαια;»

    Σκέψεις/Προτάσεις

    1) Φοροδιαφυγή:

    Με γνώμονα την πάταξη της φοροδιαφυγής, σαφής στόχος είναι να δηλωθούν τα μέγιστα δυνατά εισοδήματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό κίνητρο θα ήταν ίσως η μείωση φορολογικών συντελεστών σε περίπτωση Χ% αύξησης των δηλωμένων εισοδημάτων/κερδών από χρόνο σε χρόνο.
    Επιπλέον, χρειάζεται σοβαρός έλεγχος στο πόθεν έσχες. Κάποιοι συνηθισμένοι τρόποι που έως τώρα δεν έχω ακούσει προσπάθεια αποφυγής τους από πουθενά είναι:
    α) κατά κόρον γίνεται από φοροδιαφεύγοντες σύναψη δανείου με τράπεζα, όπου έτσι δικαιολογείται η όποια αγορά ακινήτου. Τα δάνεια αυτά μετά από μικρό διάστημα αποπληρώνονται. Δηλαδή λαμβάνει κάποιος δάνειο, δικαιολογεί την όποια αγορά/δαπάνη και κατόπιν δεν ελέγχεται από κανέναν η διατήρηση του δανείου και που βρέθηκαν τα ποσά για την ταχύτατη (συνήθως μετά από 1 χρόνο) αποπληρωμή του δανείου.
    β) μεγάλες αυξομειώσεις σε εισοδήματα, τα οποία γίνονται κατά κύριο λόγω για την αιτιολόγηση δαπανών μέσα σε συγκεκριμένη φορολογική χρήση. Δηλώνουν δηλαδή πολλά σε μια οικονομική χρήση για λόγους πόθεν έσχες και την επόμενη ξαναγυρνάνε στο παλαιό οικονομικό status.
    γ) μαύρο χρήμα περνάει από γενιά σε γενιά ή από ιδιώτη σε ιδιώτη μέσω καταθετικών λογαριασμών. Βάζω συνδικαιούχο όποιον θέλω στον λογαριασμό μου και μπορεί να κάνει ανάληψη τα χρήματα που υπάρχουν εκεί όποτε θέλει, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Εκεί, μόνο με υποχρεωτική δήλωση των καταθέσεων και τις αναλυτικής περιουσίας μπορεί να γίνει έλεγχος.

    2) Εισοδήματα Μισθωτών/Επαγγελματικών και Κέρδη Επιχειρήσεων:

    Δικαιότερη μεταχείριση για όλα τα εισοδήματα θα ήταν η κατανομή των φορολογικών συντελεστών σε περισσότερα εύροι τιμών. Από 4 σήμερα π.χ. σε 10. Με τρόπο βέβαια όπου κάθε σημερινό εύρος τιμών θα επιβαρύνεται έστω και λίγο παραπάνω από τα τωρινά επίπεδα. Τονίζω εδώ ότι η διαφορά βιοτικού επιπέδου είναι τεράστια μεταξύ εισοδήματος 15.000 και 30.000 που σήμερα έχουν τον ίδιο συντελεστή.

    Πολύ σωστή σκέψη πιστεύω πως αποτελεί η υποχρεωτική χρήση Πιστωτικής Κάρτας στις περισσότερες (αν όχι όλες) αγορές μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει έκδοση αποδείξεων από όλες τις επιχειρήσεις, ενώ τα αναλυτικά στοιχεία μπορούν να προσκομίζονται για ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσω τραπεζών απευθείας στη φορολογική αρχή με ταυτοποίηση των ΑΦΜ. Θα μπορούσε εναλλακτικά σε κάθε φορολογική δήλωση να δηλώνει ο καθένας μας και την/τις Κάρτες του.

    Λίγο τραβηγμένο μέτρο, αλλά επί της αρχής σωστό, είναι το καθεστώς που γνωρίζω ότι ισχύει στη Σερβία, με στόχο ακριβώς την εκμηδένιση του μαύρου χρήματος. Συγκεκριμένα, όλες μα όλες οι πληρωμές των επιχειρήσεων (υπαλλήλων, προμηθευτών, ΦΠΑ κ.λπ.) γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Έπειτα η Κεντρική Τράπεζα (η αντίστοιχη Τράπεζα της Ελλάδος) είναι εκείνη που προχωράει σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα σε εκκαθάριση των τραπεζικών λογαριασμών κάθε εταιρίας.

    3) Ακίνητα

    Εάν η λογική είναι να συνεισφέρουν περισσότερο όσοι κατέχουν περισσότερα, θεωρώ πως η κατοχή ακινήτων είναι ο σωστότερος δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση. Είτε τα νοικιάζεις (ή επινοικιάζεις σε τρίτους για λιγότερη καταβολή φόρου!), είτε τα χρησιμοποιείς, είναι το μόνο σίγουρο στοιχείο που υποδηλώνει το βιοτικό σου επίπεδο.
    Το δίκαιο θεωρώ πως είναι να φορολογηθούν όλα τα ακίνητα, πλην ίσως αυτών που αφορούν κύρια κατοικία και έχουν σε εκκρεμότητα τραπεζικό δανεισμό.

    4) Ανείσπρακτοι Φόροι

    Κάθε χρόνο ακούγονται διάφορα ποσά φόρων ως ανείσπρακτα, αλλά ποτέ και τίποτα δεν γίνεται.
    Θετικό θα ήταν, με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων να γίνονται διακανονισμοί χρεών σε περιπτώσεις σημαντικών ή/και ανεπίδεκτων είσπραξης απαιτήσεων του κράτους, στα πρότυπα που ξεκίνησαν οι περισσότερες τράπεζες τον τελευταίο 1 έτος (πιστέψτε με) με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

    Επίσης, για περιπτώσεις προσωρινών καθυστερήσεων πληρωμών, δεν είναι δύσκολο ή κοστοβόρο να δημιουργηθεί ένα call center, τηλεφωνώντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας της οφειλές και πιθανόν προτείνοντας και εναλλακτικές λύσεις.

    Το ότι πρέπει όλοι μας να πληρώσουμε είναι δεδομένο και θεωρώ ότι αυτό το έχουμε καταλάβει οι περισσότεροι που ζούμε σε αυτή τη χώρα, γεγονός που σας δίδει τη δυνατότητα να προχωρήσετε τώρα σε πραγματικές τομές και σημαντικές αναδιαρθρώσεις του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Είναι η μεγάλη σας/μας ευκαιρία, ας μην τη σπαταλήσουμε !

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:00 | Στέφανος

    Δεν έχουν τόση σημασία τα όρια και οι κλίμακες όσο η διάθεση για κυνήγι της φοροδιαφυγής και φορολογική δικαιοσύνη. Μη φορτώσετε άλλα βάρη στους μισθωτούς, ακόμη και σ’ αυτούς που έχουν ένα αξιοπρεπή μισθό. Ας πληρώσουν αυτοί που ποτέ δεν πληρώσαν ούτε ένα ευρώ για να γίνουν οι δρόμοι που πατάν τα ΚΑΓΙΕΝ τους.
    Διαβάζω ότι το όριο για τη παραπάνω φορολόγηση των μισθωτών θα είναι 30000 ευρώ. Ας συνεισφέρουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν και αν δεν φτάσουν τα λεφτά σε καποια επόμενη χρονιά ας γίνει κι αυτό. Επίσης τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν επενδύονται να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:58 | Ακης

    Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου την παρατήρηση.. αλλά ξεκινάτε λάθος. Εκτός, βέβαια, αν αυτή ήταν η αρχική σας πρόθεση.

    1. Πρώτα φτιάχνουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς

    για όλους εκείνους τους φοροφυγάδες, μεγάλους και μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, που διαφεύγουν συστηματικά για σωρεία ετών μαζεύοντας υπεραξία,
    και μπαίνουν στα σπίτια όλων μας καθημερινά ή τους επισκεπτόμαστε εμείς στα γραφεία τους,
    εκπαίδευσης απολυτηρίου γυμνασίου έως και διδακτορικού, έχοντας αναχθεί σε πολυπράγμονες-δοκησίσοφοι-περιώνυμοι επαγγελματίες (sic),
    με αυτοκίνητα, καταθέσεις, βίλες, μετρητά για έκδοση στεγαστικών δανείων κλπ

    -όλα αυτά χωρίς απόδειξη/ΔΠΥ-

    και κατόπιν

    2. αναμορφώνουμε το σύστημα καλώντας τους υπόλοιπους σε προσαρμογή κλιμάκων.

    Διαφορετικά, παραδέχεστε ότι διοικείτε ένα αναποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης που περιμένει στη γωνία τους συνεπείς πολίτες συνεχίζοντας ουσιαστικά την πολιτική των προκατόχων σας.

    Ένα εδραιωμένο σύστημα φοροδιαφυγής που έχει αποδομήσει κάθε κρατικό έλεγχο, δε χτυπιέται με πυροσβεστικές μεθόδους και μπαλώματα.

    Αν θέλουμε να φαινόμαστε ευρωπαίοι πρέπει να λειτουργούμε και ως τέτοιοι..

    Ευχαριστώ

  • κύριε Υπουργέ
    Η πρότασή μου έχει ως εξής:
    Υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων από όλους ανεξαρτήτου ύψους εισοδήματος με έμφαση στα στοιχεία εργοδότη και στο πραγματικό κόστος ζωής που πρέπει κάποιος υποχρεωτικά να καλύψει,ενοίκιο,ρεύμα,τηλέφωνο,νερό συν φαγητό.
    Κανείς λοιπόν δεν θα πρέπει να δηλώνει λιγότερα.Σε περιπτώσεις που ανακαλύπτονται δικαιολογίες του τύπου είμαι φιλοξενούμενος κλπ ο φιλοξενών να υποχρεούται να δηλώνει ένα επιπλέον ποσό στην δήλωσή του μια και κανείς δεν φιλοξενεί κάποιον δωρεάν.Μάλιστα προτείνω η φορολογική δήλωση να είναι το μόνο σημείωμα που θα προσκομίζεται για συναλλαγές με το δημόσιο,προσλήψεις,επιδόματα κλπ αλλά να γίνει και υποχρεωτικό έγγραφο για την ενοικίαση σπιτιού υιοθετώντας το Ολλανδικό σύστημα όπου ενοικιάζεις σπίτια που ανταποκρίνονται στο εισόδημά σου,έτσι ώστε να συλληφθούν οι αποφεύγοντες την δήλωση.Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν τα εξής στοιχεία:
    α)Κάθε εργαζόμενος θα αντιστοιχηθεί με κάθε επιχείρηση και αυτό θα λύσει και το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής.
    β)Θα αυξηθεί το ΑΕΠ.
    γ)Θα συλληφθεί φορολογητέα ύλη
    δ)Θα δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι και τόσο εύκολη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:12 | Δημος Τ.

    Οικογενιακό εισόδημα?
    Μισθωτός που δουλεύει μόνος του με εισόδημα 60.000 και δύο παιδια πληρώνει σαφώς περισότερο φόρο σαν οικογένεια από αντίστοιχη οικογένεια όπου δουλεύουν δύο με εισόδημα 30 και 30 χιλιάδες δηλαδή σύνολο 60.000. Αποτέλεσμα και οι δυο έχουν τα ίδια χρήματα για να περάσουν (οικογένειες με δυο παιδιά και οι δυο)αλλά ο πρώτος ολα τα τελευταία χρόνια πληρώνει πολύ περισσότερα σε φόρο και έχει σαφώς λιγότερα για να περάσει η οικογένειά του, πληρώνει δε και έκατκτη εισφορά γιατί ανήκει και στους έχοντες!
    Αλλά μην ξεχνάμαι οτι είναι μισθωτός και πρέπει να πληρώσει γιατί τα δηλώνει όλα όπως ορίζει ο νόμος και για αυτό επιβραβεύεται σταθερά από την πολιτεία.
    Οσο για την φοροδιαφυγή νόμίζω όλοι ξέρουμε πού βρίσκεται και πώς θα την πιάσουμε άν θέλουμε, γιατί πιο πολύ ασχολoύμαστε με το πώς θα δημιουργήσουμε νόμους που θα αφήνουν παραθυράκια για την φοροδιαφυγή παρά για να την σταματίσουμε.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΝΟΖΙΔΗΣ

    Με την παρούσα ήθελα να εκφράσω μια αδικία που υφίστανται διαχρονικά οι φορολογούμενοι σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα φορολογικά συστήματα.
    Συγκεκριμένα οικογένεια με δύο μισθωτούς και εισόδημα από 12000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 24000 ευρω δεν πληρώνει φόρο λόγω του αφορολόγητου των 12000 ευρώ . Αντίθετα οικογένεια με άνεργο τον /την
    σύζυγο και εισόδημα απο τον έναν 24000 ευρώ πληρώνει φόρο 12000*0 + 12000*0.27 ±3240€. Δηλ οικογένειες με ίδιο φορoλογητέο εισόδημα η μία πληρώνει φόρο 3240 € και η άλλη 0€.Άποψη μου είναι ότι πρέπει να διορθωθεί αυτή η αδικία σε βάρος των οικογενειών που έχουν άνεργο τον ή την σύζυγο .
    Κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και με τις αυξήσεις στο δημόσιο. Έτσι εργαζόμενος στο δημόσιο με άνεργο σύζυγο και εισόδημα 2100 δεν θα πάρει αύξηση. Αντίθετα εργαζόμενο ζευγάρι στο δημόσιο που αμείβεται από 1900 € θα λάβει την αύξηση που πρόκειται να δοθεί.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΠΟΥΖΗΣ

    Η πρόταση περί κατάθεσης χειρόγραφης λίστας των αποδείξεων δαπανών, με αναφορά στο ΑΦΜ του εκδότη, την επωνυμία του και το ποσό, καθιστά τη διαδικασία επίπονη και το μόνο που εξυπηρετεί είναι την διασφάλιση αμφιμονοσήμαντης αντιστοιχίας αποδείξεων και χρήστη τους.

    Εάν το οικονομικό όφελος, στην απαίτηση απόδειξης κατά την συναλλαγή με επαγγελματία, που ανήκει στίς ομάδες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά,δεν είναι μεγαλύτερο ή ίσο με την επιβάρυνση που θα υποστεί ο αποδέκτης της υπηρεσίας, πληρώνοντας ΦΠΑ, πως φαναταζόμαστε οτι το μέτρο θα τύχει ενθουσιώδους υποδοχής;

    Με το σημερινό καθεστώς το κράτος δεν εισπράττει ΦΠΑ, ΟΎΤΕ ΦΟΡΟ, απο τους επιτηδευματίες, και εξοικονομεί απλώς την ελάφρυνση που δεν παρέχει στους φορολογούμενους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:04 | Λουκέρης Ιωάννης

    Η έννοια της φορολογικής κλίμακας και του αφορολογήτου είναι εντελώς λάθος. Είναι η ΒΑΣΗ της αδικίας εναντίον του πολίτη. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να φορολογεί τα κέρδη του. Το χρήμα υπάρχει για να διευκολύνει τον άνθρωπο και όχι για να συσσωρεύεται.

    Αν θέλετε μπορείτε να εξαφανίσετε την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή σε μια μέρα.
    Πάρτε τα παρακάτω μέτρα και τέλος το θέατρο.

    – Κατάργηση ΟΛΩΝ των αφορολογήτων και ΟΛΩΝ των φοροαπαλλαγών.
    – Κατάργηση ΟΛΩΝ των εμμέσων φόρων.
    – Κατάργηση της ΑΔΙΚΙΑΣ να φορολογείτε τις επιχειρήσεις επί των κερδών και τους πολίτες επί των εισοδημάτων.
    – Ενιαία φορολογική κλίμακα 50% επί των ΚΕΡΔΩΝ για όλους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
    – Έσοδα – Έξοδα για όλους. Ούτε υπολογισμοί ούτε αλχημείες ούτε αποσβέσεις ούτε εκπτώσεις ούτε ρυθμίσεις. Ανά μήνα καταβολή φόρων.
    – Φορολόγηση στον τελικό αποδέκτη και ΟΧΙ στην πηγή.
    – Ονομαστικοποίηση ΟΛΩΝ των παραστατικών (ΑΦΜ αγοραστή σε κάθε απόδειξη/δελτίο αποστολής ή οτιδήποτε άλλο) και σύνδεση ΟΛΩΝ των επιχειρήσεων online με τις εφορίες. Τα έξοδα έτσι θα μετρώνται και θα υπολογίζονται αυτόματα για όλους.
    – Να μην υπολογίζονται ως έξοδα αυτά που αφορούν off-shore εταιρείες ΚΑΙ αυτά που αφορούν εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα φορολογικούς παραδείσους: ΚΥΠΡΟΣ, ISLE OF MAN, GUERNSEY κλπ κλπ.
    – Δυνατότητα για όλους συγκέντρωσης κεφαλαίων σε ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ λογαριασμούς χωρίς δυνατότητα ανάληψης για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Να μπορεί δηλαδή μια επιχείρηση ή ένα φυσικό πρόσωπο να βάζει όλα τα κέρδη ή μέρος τους σε έναν κλειστό λογαριασμό στην ΤτΕ (χωρίς δυνατότητα ανάληψης) μέχρι να συγκεντρώσει ένα προδηλωμένο ποσό για την πραγματοποίηση κάποιας επένδυσης . Αν δεν πραγματοποιηθεί η επένδυση αυτή, αδυναμία της επιχείρησης ή αν παρέλθει το χρονικό όριο (3 χρόνια από την τοποθέτηση του πρώτου ευρώ), επιβολή φόρου με τους κανονικούς συντελεστές + 10% και αποδέσμευση του ποσού. Επένδυση να θεωρείται μόνον ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας.
    – Όποιος χρωστάει έστω και μία δραχμή στο κράτος να μην μπορεί να κόψει παραστατικό πώλησης. Το ίδιο και για τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων.
    – Έτσι όλοι θα ζητούν αποδείξεις στο ακριβές ποσό ώστε να γλιτώνουν την (άγρια) φορολόγηση και έτσι θα δούμε που συγκεντρώνεται ο πλούτος.
    – Για τους αυτούς που κερδοσκοπούν και τα παράσιτα που ζουν από το χρήμα, δηλαδή για όσους έχουν συντελεστή κέρδους προς κύκλο εργασιών πάνω από 25% η φορολογία να είναι 75% επί των κερδών.
    – Για κάθε παιδί μετά το δεύτερο η φορολογία να μειώνεται κατά 10%.
    – 0% φορολογικός συντελεστής για 3 χρόνια για τον πρώτο που θα αναφέρει έναν άγνωστο τρόπο φοροδιαφυγής και άμεσος έλεγχος σε όλη την αγορά για το ποιός τον χρησιμοποίησε με ταυτόχρονο νομοθετικό κλείσιμο της τρύπας.
    – Κρατικοποίηση ή ρευστοποίηση των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν.
    – Δήμευση περιουσίας για τα φυσικά πρόσωπα.
    – Απαγόρευση εξόδου κεφαλαίων από την χώρα.
    – Κατάργηση των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, Ομορρύθμων και Ετερορρύθμων Εταιρειών και μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες.
    – Σε περίπτωση πτώχευσης ΑΕ να πληρώνουν τα χρέη της οι μέτοχοι και το ΔΣ διότι οι μεν πρώτοι έχουν υποχρέωση ελέγχου που δεν άσκησαν, οι δε δεύτεροι έκαναν τα σφάλματα που έκλεισαν την εταιρεία.

    ΤΟΛΜΑΤΕ ;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:53 | Νικος

    ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Ή ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ? Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ. ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣ ΒΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΑΓΓΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ?

    Η ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ «ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ» ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΟΥ ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΑ «ΗΛΙΘΙΑ» ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ/ΑΝΑΡΧΙΑΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ, ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

    ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΕΞΑΣΚΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΓΕΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:59 | Panagiotis

    Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων.
    Φόρος στα κέρδη δηλαδή στα έσοδα μείον(-) τα έξοδα.
    Γιατί να είναι δίκαιο τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν κλιμακωτά φόρο ανάλογα με το εισόδημα και να μην κάνουν το ίδιο και οι ‘πλούσιες’ επιχειρήσεις?
    Δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων εσόδων-εξόδων από το υπουργείο οικονομικών την ιστοσελίδα του με προαιρετική χρήση-εγγραφή από μισθωτούς οι οποίοι αφού αποκτήσουν μερίδα θα καταχωρούν Έσοδα (μισθούς-ενοίκια-μερίσματα) και Έξοδα (όλα με αποδείξεις ΑΦΜ-σούπερ μάρκετ-ΔΕΚΟ-φροντιστήρια-δίδακτρα-ασφαλιστήρια-βενζίνη-κτλ) που θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά (on-line) εντός 30 ημερών και θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά. Όσοι μισθωτοί επιλέξουν αυτών των τρόπο θα φορολογούνται όπως οι εταιρίες (π.χ. 25% στα κέρδη δηλαδή έσοδα μείον(-) έξοδα). Θα καταχωρούνται και τα δάνεια και θα υπάρχει τρόπος σταδιακής απόσβεσης αγορών παγίων (σπίτια-αυτοκίνητα) σε βάθος χρόνου. (κίνητρο να αναφέρουν την πραγματική αξία ακινήτων στα συμβόλαια και όχι ελάχιστη – αντικειμενική).
    Θα υπάρχει ελάχιστος φόρος π.χ. 10% στα έσοδα σε όσους έχουν έσοδα άνω ενός ποσού π.χ. 45000 ευρώ.
    Εννοείται ότι θα πρέπει να μπει ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες (Δικηγόρους, Δημοσιογράφους κτλ) ώστε από τα έξοδα με αποδείξεις να έχει έσοδα το κράτος.
    Όσοι μισθωτοί δεν επιλέξουν αυτών των τρόπο (π.χ. λόγο ηλικίας κτλ) θα φορολογούνται με των παλαιό τρόπο.
    Οι Δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν δικαίωμα για δεύτερη εργασία νόμιμα (όχι μαύρα) που δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την υπηρεσία τους αλλά τα εισοδήματα τους από την δεύτερη απασχόληση να φορολογείται με έναν επιπλέον φόρο κοινωνικής συνοχής και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.
    Οι Χειρουργοί-Μαιευτήρες Ιατροί του ΕΣΥ να επιτρέπεται να δέχονται προαιρετικά φιλοδωρήματα (φακελάκι) αλλά να υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις που επίσης θα φορολογείται με έναν επιπλέον φόρο κοινωνικής συνοχής και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.
    Όσοι παρανομούν να απολύονται και να χάνουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:56 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Προτείνω, όταν συλλαμβάνεται η φοροδιαφυγή να τιμωρείται ως σοβαρότατο, οικονομικής φύσεως, έγκλημα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:39 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

    Θεωρώ απαραίτητο να κάνουν δήλωση εισοδήματος όλοι οι έλληνες και οι νόμιμοι μετανάστες, έστω και αρνητική, και τούτο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει το κράτος θα μπορέσει να εφαρμόσει σωστά το πόθεν έσχες.Πως ζει ένας άνθρωπος που μας δηλώνει ότι δεν έχει εισοδήματα; Από φιλανθρωπία; Να μας το πεί!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:17 | Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος

    Η πρόταση σε γενικές γραμμές είναι σωστή. Πρέπει όμως να είναι και ισοδίκαιη, ώστε να σταματήσει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος να είναι τα φορολογικά υποζύγια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:24 | Πεταλάς Αναστάσιος

    1. Υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης όλοι οι διαβιούντες στην Ελληνική Επικράτεια άνω των 18 ετών.
    2. Μία ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους με τιμαριθμική αναπροσαρμογή καθε χρόνο για όλα τα εισοδήματα από όπου και αν προέρχονται.
    3. κλιμάκια:
    Από 0- 5.000 € 0% χωρίς αποδείξεις
    5-15.000 € 15% (με αποδείξεις απαλαγή ολόκληρο)
    15-30.000 € 22,5%
    30-45.000 € 30%
    45-60.000 € 37,5%
    60-75.000 € 45%
    75.000 € και άνω 52,5%

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:19 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ :

    ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙ 12.000
    ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 1 ΠΑΙΔΙ 15.000
    ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ 18.000
    ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 3 ΠΑΙΔΙΑ 21.000
    3.000 € ΕΧΤΡΑ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΙΔΙ.

    (TA 1.000 EΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ !!!! ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ 14.000 ΤΩΝ 2 ΠΑΙΔΙΩΝ, ΣΤΑ 22.000 ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ??
    Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ???
    ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ 8.000, ΕΝΩ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΥΟ ΕΧΟΥΝ 1.000 ΤΟ ΕΝΑ????
    ΕΛΕΟΣ !!!!!!!!!)

    ΚΛΙΜΑΚΙΑ :

    0 – 12.000 0%
    12.001 – 20.000 15%
    20.001 – 30.000 25%
    30.001 – 40.000 35%
    40.001 – 60.000 45%
    60.001 ΚΑΙ ΑΝΩ 50%

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 03:51 | ΗΛΙΑΣ

    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.
    22.000Ε ΦΟΡ.ΣΥΝΤΕΛ.0%
    32.000Ε 15%
    42.000Ε 30%
    52.000Ε 40%
    70.000Ε 45%
    80.000Ε 55%
    80.001Ε 60%
    ΑΥΤΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΗ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ,ΩΣ ΚΑΛΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ
    ΜΙΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΩΘΗ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ
    30% ΚΑΙ ΑΣ ΛΕΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΝ.ΟΙ ΒΟΥΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΕΩΣ
    ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΠΛΟΥΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΗΡΑΝ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΩΔΑΠΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ Α.Φ.Μ.ΕΔΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 18.000Ε ΜΕ ΦΟΡ.ΣΥΝ 35% ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΙΣΧΥΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΗΛΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΦΟΡ.ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 20% ΚΑΙ ΣΥΝ
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 250 ΕΩΣ 300 ΕΝΣΗΜΑ.ΔΙΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΙΤΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ 75% ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (οικοδομη, χωραφια,βιομηχανια,βιοτεχνια)ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΑΛΟΔΑΠΟΙ.
    ΤΑ ΔΕ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ.
    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΣΜΑΚΗ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 60%,ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
    Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΨΥΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΟ ΠΡΟΣΤΗΜΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
    1.500,00 ΕΥΡΩ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ.ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ,ΔΙΟΤΙ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ.ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΥΡΕΣΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ
    ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΣ ΟΠΟΙΕΣ ΡΥΘΜΗΣΕΙΣ(ΙΚΑ,ΤΕΒΕ΄ΔΗΜΟΣΙΟ,ΚΛΠ),ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΩΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ
    ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΥΘΜΗΣΗ.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΜΕ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ(ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ-ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ-ΚΤΙΣΤΕΣ-ΣΟΦΑΝΤΖΙΔΕΣ-ΚΛΠ),ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ
    ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ,ΜΕΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ,ΧΙΟΝΙ ,ΒΡΟΧΗ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ,ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 Η 4 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΗ,ΑΥΤΟΣ
    ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ Η ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 3 ΚΑΙ ΠΛΕΩΝ ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ
    ΔΗΛΩΝΗ 12000 Ε. ΤΑ ΔΕ ΠΑΡΚΙΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΘΕΩΡΗΤΕΣ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ?ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ?
    ΟΙ ΔΗΚΗΓΟΡΟΙ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 100 Ε ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 Ε.ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ
    ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΟΛΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ON LINE ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 1500 Ε ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟΔΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΣΟΔΑ -ΕΞΟΔΑ=ΦΟΡΟΛΟΓ,ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    .

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:54 | ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΚΕΙΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ.
    ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΟΝΗΡΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙ
    ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΤΟ ΓΙΑΤΙ.
    Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Η ΟΧΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΔΙΟ ΑΝ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΑΠΟΔΩΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
    ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΙΜΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ.
    ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΡΟIOΝΤΟΣ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ Η
    Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
    ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ.ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ.ΜΕΓΙΣΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΑΛΩΣ ΚΛΕΒΕΙ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ.Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ.ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΚΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΜΕ ΚΟΚΙΝΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΧ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΕΠΕΙΔΗ ΟΔΗΓΟΥΣΑΜΕ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:32 | KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    Η κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου, θεωρώ ότι είναι και απλό και εύκολο και μάλιστα όσο πιο απλό τόσο πιο δίκαιο θα είναι.

    Προσωπικά όμως πιστεύω ότι κανένα φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να επιλύσει ούτε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής ούτε το φορολογικών εσόδων του κράτους, καθόσον το πρόβλημα αυτό πρωτίστως είναι πρόβλημα δομικό των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών του ιδίου του κράτους και μάλιστα του καθ΄ύλην Υπουργείου σας.

    Κατά συνέπεια εκτιμώ ότι, οποιοδήποτε νέο φορολογικό νομοσχέδιο, απλά θα επιβαρύνει για άλλη μια φορά τα συνήθη υποζύγια των φορολογικών εσόδων, μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Κατόπιν αυτού και εάν πραγματικά Κύριε Υπουργέ, ενδιαφέρεστε για την πάταξη της φοροδιαφυγής την αύξηση των φορολογικών εσόδων και για φορολογική δικαιοσύνη δεν έχετε παρά:

    α. Να προβείτε σε άμεση δομική αλλαγή των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, καθόσον είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα η φοροδιαφυγή γίνεται με τη δική τους συνέργεια και φυσικά όχι με το αζημίωτο όπως εξάλλου έχει καταγγελθεί και από το κόμμα σας κατά το παρελθόν και επομένως γνωρίζετε καλά.

    β. Να καταθέσετε άμεσα στην βουλή νόμο για το οικονομικό έγκλημα που θα καθιστά το αδίκημα της φοροδιαφυγής αλλά και της συνέργειας σ’ αυτήν όλων των εμπλεκομένων, κακούργημα με αυστηρότατες ποινές (αφαίρεση αδείας λειτουργίας, απόλυση ελεγκτών, κατάσχεση περιουσίας, κλπ), άμεσα εκτελεστές.

    Λοιπόν Κύριε Υπουργέ τολμήστε, ιδού πεδίον λαμπρόν και για τη διαφάνεια, τη διαφθορά την ανάταξη της οικονομίας αλλά και του Κράτους,

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | ΜΑΡΙΑ

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΝΑΣ, ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΘΩΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΒΑΣΕΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΝΟΜΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΕΝΝΟΙΕΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΤΛ.Η ΛΕΞΗ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ, ΑΦΟΥ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΡΙΣΤΗ ΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΑΦΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΧΥΛΟΙ, Η ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΙΣ ΑΕΙ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΑΡΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΙ, ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΗΔΕΝ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΔΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΒΑΣΕΙ ΣΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ 50% ΑΥΤΟΥ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΖΕΝ BOYS ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΟΙΜΟΚΤΟΝΙΑ, ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΜΥΡΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΒΓΗΚΕ Ο ΧΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΡΕΠΑΝΙ, ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΑΝΥΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΚΑΙ ΔΩΘΕ ΕΝΩ ΟΙ 300 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ 1ΕΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ Κ.Α, ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!!ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:09 | Γιώργος Κουν

    Κύριε Υπουργέ,

    το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι κληρονόμοι γελαδάρηδες, που έχουν γεμίσει την Αττική με πανάκριβα ιδιόκτητα κτήρια που ενοικιάζονται με υπέρογκα και αντιπαραγωγικά ενοίκια.

    Αλήθεια, τι ποσοστό της οικονομίας μας εισπράττεται από τις υπεραξίες των κληρονόμων γελαδάρηδων απο Κηφισίας μέχρι Πατησίων;

    Το χρήμα που απορροφάται από τον ‘κλάδο’ των ιδιοκτητών εμπορικών ακινήτων είναι τεράστιο και πολλαπλασιαστικό.

    Φορολογήστε αυτούς που εισπράττουν ενω κάθονται, και ζητήστε φόρο για τα ακίνητα που δεν νοικιάζουν γιατί δεν τους συμφέρει μήπως πέσουν οι τιμές..

    Αν δεν τους αρέσει η είσπραξη ενω κοιμούνται, ας πιάσουν καμιά δουλειά.

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ…

    Για να καταλάβετε τι εννοώ, δεν νομίζω οτι κανένας ¨Ελληνας θα είχε πρόβλημα να φορολογίσετε με 80% έναν τεμπέλη που εισπράττει 500000ε το χρόνο. Αλλά σας βάζω δύσκολα..

    Επίσης,
    πληρώνω 7200 το χρόνο λογιστή, χωρίς τα γενικά έξοδα..
    πληρώνω 20000 το χρόνο φόρο…

    Σε έναν ιδανικό κόσμο..
    Θα προτιμούσα να μην έχω λογιστή. Να έρθω σε μια λογική συμφωνία με την εφορία και να καταργήσω τα λογιστικά βιβλία.

    Γραμματείς και Φαρισαίοι..
    Βρείτε τρόπο αντικειμενικής φορολόγησης και πάψτε τους λογιστές, που μόνο παραγωγικοί δεν είναι.

  • — Το δεύτερο κλιμάκιο των 1.500 ευρώ (15%) για τους ελ.επαγγελματίες είναι αστείο και δυσανάλογο με το επόμενο των 18.000 ευρώ.
    — Τα αφορολόγητα όρια των 12.000 ευρώ και 10.500 ευρώ είναι τα ίδια εδώ και 3 χρόνια, με συνέπεια να μην έχουν ενσωματώσει τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στους μισθούς των τελευταίων 3 χρόνων.
    Προτείνεται κοινή ενιαία κλίμακα για μισθωτούς και ελ.επαγγ/τίες και ένταξη όλων των εισοδημάτων στην ενιαία κλίμακα ως εξής:

    Μέχρι 14.000 ευρώ 0% [1.000 ευρώ ανά μήνα Χ 14]
    Επόμενα 6.000 ευρώ 10% Σύνολο εισοδ. 20.000 €. Φόρος 600 €
    Επόμενα 5.000 ευρώ 15% » » 25.000 €. » 1350 €
    Επόμενα 5.000 ευρώ 20% » » 30.000 €. » 2350 €
    » 10.000 ευρώ 30% » » 40.000 €. » 5350 €
    » 10.000 ευρώ 35% » » 50.000 €. » 8850 €
    » 20.000 ευρώ 40% » » 70.000 €. » 16850 €
    » 30.000 ευρώ 45% » » 100.000 €. » 30350 €
    Άνω των 100.000 € 50%
    — Το αφορολόγητο όριο θα είναι τιμαριθμοποιημένο και θα στρογγυλοποιείται κατάλληλα με ακρίβεια 100 ευρώ. Π.χ. αν ο μέσος ετήσιος ΔΤΚ είναι 2%, τότε το αφορολόγητο θα είναι 2%Χ14.000 = 280 –> 300 ευρώ, δηλ. 14.300 ευρώ.
    — Οι συντελεστές των εισοδημάτων άνω των 30.000 ευρώ θα μειώνονται κατά 1% ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια, ώστε ο μέγιστος συντελεστής να φτάσει το 45% το 2015, οπότε και θα προβλέπεται αναθεώρηση των ορίων και των συντελεστών με βάση τις τότε συνθήκες και την οικονομική συγκυρία.
    — Φορολογική μεταχείριση φορολογουμένων ανάλογα με το φορολογικό τους μητρώο:
    Καθιερώνεται point system με το οποίο επιβάλλονται ποινές ή επιβραβεύονται όσοι υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις ή είναι ειλικρινείς και συνεπείς αντίστοιχα. Με το σύστημα αυτό μειώνεται ή διεύρυνεται το αφορολόγητο όριο αντίστοιχα κατά 50%. Όμοια, αυξάνονται ή μειώνονται οι συντελεστές κατά 5%.
    Αιτιολόγηση:
    1. Τα όρια και οι συντελεστές θα πρέπει να είναι απλοποιημένα, κλιμακωτά, ρεαλιστικά, ευέλικτα και λογικά.
    2. Ίση μεταχείριση ανεξάρτητα από την πηγή του εισοδήματος
    3. Καθιέρωση και της επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων
    4. Δυνατότητα σύνδεσης ποσού 4.000 ευρώ του αφορολόγητου με αποδείξεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:02 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ

    Επειδή βλέπω καλή πρόθεση και θέληση, αν και αμφιβάλλω κατά πόσον θα γίνουν πράξη όλα αυτά τα σωστά εν μέρει μέτρα αλλά με πολιτικό κόστος (αυτό μας έχει φάει), παραθέτω και εγώ τις απόψεις μου.
    Το αφορολόγητο για τα παιδιά είναι πολύ χαμηλό.
    Η υπογεννητικότητα είναι και οικονομικό πρόβλημα εκτός των άλλων (κοινωνικό, εθνικό) και σίγουρα ένα μεγάλο αγκάθι της εύρυθμης λειτουργίας και συνέχειας του ασφαλιστικού συστήματος. Τα οικονομικά κίνητρα για όσους έχουν παιδιά πρέπει να είναι ισχυρότερα και να καλύπτουν πολλούς τομείς. Για παράδειγμα χαμηλότερη χρέωση κιλοβατόρας από την ΔΕΗ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

    Σκεφτείτε επίσης οτι ένας οικογενειάρχης με δύο μικρά παιδιά, χρειάζεται ένα αυτοκίνητο με χώρους και την ικανότητα να μεταφέρει την οικογένεια με τα πράγματά τους άνετα και με ασφάλεια. Σίγουρα λοιπόν δεν μιλάμε για όχημα μικρότερο των 1400cc. Βέβαια με τις συνεχείς αλλαγές στο τι πληρώνουμε τελικά, ο γρίφος της επιλογής είναι αρκετά δύσκολος. Επίσης το παλιό μου 900αράκι δεν ρυπαίνει περισσότερο από ένα ολοκαίνουργιο θηριώδες τζιπ. Παρ’ όλα αυτά εγώ τιμωρούμαι με διπλασιασμό των τελών και αποκλεισμό από τον δακτύλιο (δεν γνωρίζω αν το τελευταίο θα ισχύσει τελικά) ενώ «ο άλλος» επιβραβεύεται με μείωση των τελών και χαμογελάει κοροϊδευτικά.
    Ας παραδεχθούμε οτι το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό και να μην κρυβόμαστε πίσω από την βιτρίνα της οικολογικής συνείδησης.

    Όσον αφορά το μέτρο των αποδείξεων, για να μην υπάρχει το εκβιαστικό δίλημμα «με απόδειξη τόσα, χωρίς απόδειξη λιγότερα, διάλεξε», η λύση θα ήταν η επιστροφή του ΦΠΑ και στους ιδιώτες, ή ο υπολογισμός ολόκληρου του ποσού στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Επίσης αυστηρότερα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, ενώ για αυτούς που δεν γνωρίζουν τι εστι απόδειξη (οι συνήθεις ύποπτοι ελεύθεροι επαγγελματίες) από αυτόφορο έως αφαίρεση αδείας δια βίου και διαγραφή από τους εκάστοτε επαγγελματικούς συλλόγους. Επιπλέον ενδελεχή έλεγχο έως και 10 χρόνια πριν.
    Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την οργή και την αγανάκτησή μου που οι περισσότεροι (ελεύθεροι επαγγελματίες πάντα) δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας ενώ είναι ολοφάνερο το επίπεδο διαβίωσης το οποίο απολαμβάνουν. Φυσικά αυτό το γνωρίζουμε και το βλέπουμε μόνο εμείς οι υπόλοιποι πολίτες, ενώ οι αρμόδιοι είναι τόσο αγαθοί ώστε να πιστεύουν πως κάποιος (δεν θα αναφέρω επαγγέλματα, τα ξέρουμε) που έχει τρία παιδιά και στεγαστικό δάνειο τα φέρνει βόλτα με οικογενειακό ετήσιο εισόδημα 6000€ (ναι ναι τόσα δηλώνουν). Ας μας πούνε τον τρόπο γιατί ούτε με τα διπλά δεν βγαίνει. Βέβαια το ακριβό αυτοκίνητο, οι διακοπές στο εξωτερικό και το πολυτελές σπίτι είναι από τις οικονομίες του ….
    Αυστηρότατοι έλεγχοι εκεί που πρέπει, πόθεν έσχες ουσιαστικό για όλους, τεκμήρια διαβίωσης και σύγκριση αυτών με το δηλωθέν εισόδημα, παραδειγματική και με συνοπτικές διαδικασίες επιβολή ποινών στους «έξυπνους», πονηρούς και αμετανόητους φοροφυγάδες. Και ίσως τα πράγματα να γίνουν λίγο πιο δίκαια…..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:30 | Γ.Α.

    Είναι δευτερεύουσας σημασίας η αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών. Η προοδευτικότητα είναι μιά γενικά αποδεκτή αρχή, αλλά οι ανώτεροι συντελεστές δεν πρέπει να ανεβούν και να αποτελέσουν αντικίνητρο στην εργασία. Θυμηθείτε ότι κατά συντριπτικό κανόνα, οι υποκείμενοι στον ανώτατο συντελεστή είναι μισθωτοί και μάλιστα οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι και με την λιγότερη ‘εργασιακή ασφάλεια’, δηλαδή ανώτατα στελέχη του ιδιωτικού τομέα.Η έμφαση πρέπει να δοθεί:

    α. στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης οποιουδήποτε εισοδήματος, εκτός των αποζημιώσεων απόλυσης. Δηλαδή φορολόγηση του κάθε ευρώ εισοδήματος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ανεξάρτητα από την προέλευση του εισοδήματος
    β. οι φοροαπαλλαγές να έχουν σαφή διασύνδεση με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (πχ ενθάρρυνση για να ζητούνται αποδείξεις) αλλά και με άλλους στόχους οικονομικής πολιτικής (πχ ενίσχυση ιδιωτικού πυλώνα ασφάλισης, μέσω φοροαπαλλαγών για ασφαλιστήρια συμβόλαια)
    γ. και η ποιό απαιτητική περιοχή, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με εισοδήματα που συστηματικά και ιστορικά φοροδιαφεύγουν. Εδώ τα πράγματα ‘απλά’ απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση. Μερικά πρόχειρα και εύκολα παραδείγματα (πέρα από τα παραδοσιακά τεχνιτών, γιατρών και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών): 1. έχετε βρεθεί σε νεκροταφείο και έχετε αντιληφθεί την έκταση του μαύρου χρήματος στις ‘συναλλαγές’ πιστών/ιερέων; κάθε πεντάλεπτη επαφή σε αυτόν τον χώρο σημαίνει 20 Ευρώ… 2. έχετε υπόψη σας την ποσοστό παραοικονομίας στον κλάδο της γυναικείας κομμωτικής (‘μαύρα κομμωτήρια σε κατοικίες’); 3. οτιδήποτε έχει σχέση με νυχτερινά κέντρα (είτε μέσα στο κέντρο είτε εκτός΄, δηλαδή παρκαδόροι)