2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:03 | Γιάννης Μ.

    Επειδή οι κλάδοι που δεν «κόβουν» αποδείξεις είναι συγκεκριμένοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο μοναδικός τρόπος να ζητήσει ένας «ελληνικής νοοτροπίας» φορολογούμενος πολίτης αποδείξη είναι να συνολικά να βγεί πραγματικά κερδισμένος και όχι φαινομενικά. Πως? Με απλά μαθηματικά. Π.χ. όταν το ΦΠΑ της απόδειξης είναι περισσότερο από το κέρδος που θα έχει ο πολίτης με βάση την φορολογία τότε απλά δεν θα ζητήσει απόδειξη γιατί τελικά θα βγει χαμένος. Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να βγουν κερδισμένοι ο μισθωτός/συνταξιούχως/χαμηλόμισθος και το κράτος ταυτόχρονα. Απλά το κράτος δεν πρέπει να έχει την φιλοσοφία «και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο». Με το αφορολόγητο μέσω αποδείξεων ο μοναδικός που θα πληρώσει τελικά παραπάνω δεν είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας αλλά ο μισθωτός και ο συνταξιούχως. Δώστε πραγματικά κίνητρα για να ζητήσει ο μισθωτός την απόδειξη και μην προσπαθήτε να «υπόχρεώσετε» με κόλπα τους πολίτες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:55 | Ευθυμίου Απόστολος, Ζησοπούλου Μαρία και Ευθυμίου Χριστίνα

    Αν και δεν είμαστε ειδικοί, επιθυμούμε, ωστόσο, να εκθέσουμε την άποψή μας για το φορολογικό σύστημα και ευχαριστούμε για αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται. Συμφωνούμε με την άποψη ότι ένα φορολογικό σύστημα που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας δίκαιης κοινωνίας. Ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα αποτελεί βασική προϋπόθεση για το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας νέας πορείας ανάπτυξης για τη χώρα.
    Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι να αποτελούν τα υποζύγια του εκάστοτε φορολογικού συστήματος της χώρας μας. Είναι απαράδεκτο να βλέπεις στο γύρω σου στενό ή ευρύτερο περιβάλλον μη μισθωτούς-ελεύθερους επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ιδιοκτήτες μη κερδοσκοπικών οργανισμών, φροντιστές, ηλεκτρολόγους κ.ά.), να κάνουν τεράστιες ακίνητες περιουσίες, να κυκλοφορούν με ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα πολυτελή, να κάνουν «μεγάλη ζωή» και να δηλώνουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα.
    Είναι ανάγκη να εφαρμοσθεί αυστηρά νόμος του «Πόθεν έσχες» και πιστεύω ότι αυτό δεν είναι δα και δύσκολο πράγμα. Φίλος μας στη Μεγάλη Βρετανία αγόρασε μεγάλο σπίτι και όταν κλήθηκε μετά από δύο χρόνια να δικαιολογήσει με αποδείξεις το ύψος της τιμής αγοράς (Πώς δηλαδή εξοικονόμησε τα χρήματα για την αγορά) και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει δύο χιλιάδες λίρες (που τις είχε φέρει από άλλη χώρα χωρίς να τις δηλώσει), του επιβλήθηκε πρόστιμο 800 λιρών. Το γεγονός αυτό συνέβη πριν αρκετά χρόνια.
    Πιστεύουμε ότι χρήματα υπάρχουν αρκετά, μόνο που δεν είναι δηλωμένα.
    Συμφωνούμε με την προτεινόμενη ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα με τις εξής διαφορές: Ο φορολογικός συντελεστής 40% να ισχύει από το κλιμάκιο εισοδήματος των 50.000 ευρώ και άνω και όχι από το κλιμάκιο των 75.000 ευρώ και άνω. Να προστεθούν και δύο επιπλέον φορολογικοί συντελεστές, ήτοι 45% για εισοδήματα από 75.000 ευρώ και άνω και 50% για εισοδήματα από 150.000 ευρώ και άνω. Επίσης, στις περιπτώσεις που ο σύζυγος ή η σύζυγος είναι άνεργος/η ή δεν έχει εισοδήματα ή σε μια οικογένεια υπάρχει μέλος με σοβαρές ειδικές ανάγκες, οι προτεινόμενοι φορολογικοί συντελεστές να μειωθούν για κάθε κλιμάκιο εισοδήματος κατά 5%. Ακόμα, ο αριθμός των μελών μιας οικογένειας να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, ήτοι οι τρίτεκνοι και, περισσότερο, οι πολύτεκνοι να έχουν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, πράγμα που είναι δυνατό να συμβάλει μελλοντικά, σε κάποιο βαθμό, στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
    Ευθυμίου Απόστολος
    Ζησοπούλου Μαρία
    Ευθυμίου Χριστίνα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:43 | ΧΡΗΣΤΟ

    ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ — ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ — ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΦΠΑ. ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΦΠΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4,5% ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΛΠ. ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΑΚΤΙΚΑ-ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΛΠ (ΕΝΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΗΣΤΗΡΙΟ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ).ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ (ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΛΠ) ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΦΠΑ, ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ( ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ). — ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ –ΝΑ ΕΦΟΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΗΣΜΕΝΟΥΣ –ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ–ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ -ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.(ΙΔΡΥΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ)..(ΙΔΡΗΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ)..ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ.. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΩ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ON LINE ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΗΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ …. ΕΑΝ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΣΔΟΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ,ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΕΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.ΟΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΔΩΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ…ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ –ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ …ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:07 | ΑΝΔΡΕΔΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Συμφωνώ με την άποψη του κ. ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 30.12.09 16:23.

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ.

    Δίκαιο φορολογικό σύστημα σημαίνει και πρέπει να είναι απλό και λογικό.
    Το κράτος θα εισπράττει από την κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι όλων των ειδών οι δαπάνες (δικηγόροι, φροντιστήρια, κλπ) θα έχουν έμμεσους φόρους (φπα, κλπ).
    Ο πολίτης θα ζητάει από μόνος του αποδείξεις για οτιδήποτε ξοδεύει, γιατί δε θα φορολογείται για αυτά, παρά μόνο για ότι θα περισσέψει.
    Και με βάση την παραπάνω λογική, θα πρέπει να υπάρχει ενοποιημένη, τιμαριθμική, αναλογική φορολογική κλίμακα για όλους.
    Η ίδια λογική πιστεύω θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις επιχειρήσεις.
    Για τους ίδιους λόγους θα μειωθούν φοροδιαφυγή αλλά και εισφοροδιαφυγή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:04 | Δημήτρης

    Αποδείξεις και μάλιστα υποχρεωτικά να ελέγχονται στους κλάδους που φοροδιαφεύγουν και τους γνωρίζει πολύ καλά η εφορία. Οι μισθωτοί δεν πρέπει να γίνουν ξαφνικά οι αφερέγγυοι και να αναγκαστούν να κυνηγούν το όριο. Μπορεί να θέλουν να κάνουν οικονομία κάποτε και η συλλογή αποδείξεων σίγουρα θα είναι αντικίνητρο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:41 | ΜΑΡΙΝΟΣ

    Πιστεύω ότι πρέπει να μετράνε οι αποδείξεις με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. εφημερίδες από περίπτερο κ.λ.π.μικροέξοδα)
    Ο φορολογούμενος πρέπει να έχει κίνητρο να ζητάει αποδείξεις για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.Την έκδοση αποδείξεων πρέπει να στηρίξει και η πολιτεία , με εντατικοποίηση ελέγχων στους ελεύθερους επαγγελματίες,εμπόρους βιοτέχνες κ.λ.π γιατί ο φορολογούνενος κάποιες φορές είναι σε αδυναμία.Η αυστηροποίηση των κυρώσεων σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης και μη απόδοσης Φ.Π.Α ίσως βοηθήσει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | Χαϊκάλης Παναγιώτης

    Εκτιμώ ότι το ισχύον σύστημα με κοινό αφορολόγητο ύψος, που καλύπτει το βασικό κόστος διαβίωσης (διατροφή,λογ/σμοί κατανάλωσης, τέλη ΙΧ, καθημερινά μικροέξοδα κ.ά.)είναι πιό δίκαιο και χωρίς κόστος διαχεί-ρησης ( για φορολογούμενους και Κράτος)για όλα τα κλιμάκια φορολόγησης.
    Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των δαπανών, που θα λαμβάνονται υπ’όψη για μείωση-έκπτωση του φορολογητέου ποσού, όλες οι αποδείξεις επιχειρήσεων,ελεύθερων επαγγελματιών (ενδύματα,παπούτσια,οικιακά είδη και συσκευές,βενζίνες-πετρέλαιο, συνεργεία αυτοκινήτων,εστιατόρια-μπάρ-ταβέρνες, ξενοδοχεία-ξενώνες κ.α.),και να επιστρέφεται τουλάχιστον το 20% του συνολικού κόστους.
    Ειδικώτερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σας επισημαίνω ότι μπορεί εύκολα να χτυπηθεί, σε μεγάλη έκταση,με την παρότρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Οι Εταιρείες Καρτών ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να υποβάλουν μηχανογραφικά στοιχεία στο ΚΕΠΥΟ τόσο για τους κατόχους καρτών όσο και των επιχειρήσεων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:45 | Βασίλης Καψής

    Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι εκπτώσεις από επίδειξη αποδείξεων πιστεύω ότι δηλώνει την ανικανότητα του φοροεισπρακτικού συστήματος να «τσιμπήσει» τους φοροφυγάδες και επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων….

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:25 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ (ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ) ‘Η ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ) ΣΚΛΗΡΑ, ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΟΥΝ, ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!!

    ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΜΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΩ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΚΗΠΟ (ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΜΜΕ). ΜΕ ΑΥΤΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΥΠΤΩ ΣΕ ΕΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΌ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ. ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΕΞΩ. ΣΤΟΥΣ ΔΕ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 12.000ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ (6.000 ΑΤΟΜΙΚΑ + 6.000 ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ);

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΈΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ (ΑΠΕΧΟΥΝ ΜΑΚΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ 1.000-2.000 ΕΥΡΩ).

    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΤΡΑΓΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!

  • Για να διευκολυνθεί η χρήση και καταγραφή των αποδείξεων προτείνω τα παρακάτω:

    1. Λειτουργία συστήματος καταγραφής αποδείξεων online για όλο τον χρόνο όπου ο χρήστης καταγράφει τις αποδείξεις που παίρνει.
    2. Υποχρεωτική έκδοση barcode σε κάθε απόδειξη όπου περιέχονται το ΑΦΜ, η σειρά, η ημερομηνία, ο αριθμός και το τελικό ποσό πληρωμής με το ΦΠΑ ανά συντελεστή. Έτσι ο καταναλωτής θα αντιγράφει στην online εφαρμογή το barcode ενώ οι πιο προχωρημένοι χρήστες ή τα λογιστικά γραφεία θα μπορούν εύκολα με barcode reader να καταχωρούν μεγάλο όγκο αποδείξεων.
    Επίσης να μπορεί να γίνεται upload και αρχείο καταγραφών.

    3.Τροποποίηση στους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων και καθημερινή σύνδεση με κεντρικό server όπου θα αποστέλλονται τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί. Επίσης με κατάλληλη τροποποίηση του λογισμικού μπορούν να καταγράφονται και τα ποσά (όπως στις ταμειακές ή στα ΑΔΥΜΕ)

    4. Έχει δοκιμαστεί την προηγούμενη δεκαετία online σύνδεση των εμπορικών προγραμμάτων με κεντρικό server στο υπουργείο Γεωργίας (ΟΠΕΚΕΠΕ) όπου όλες οι αγροτικές συναλλαγές ενημέρωναν αυτομάτως το κεντρικό σύστημα. Δούλεψε με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλο όγκο δεδομένων πάνω από απλές τηλεφωνικές γραμμές.

    Ευχαριστώ για την υπομονή σας

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | Κακατάτσης Χρήστος

    Το εισόδημα κάθε ανθρώπου χρησιμοποιείται για δύο λόγους, α. Την επιβίωση του ανθρώπου και β. Την αποταμίευση και αύξηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του. Με δεδομένο ότι για την απόκτηση περιουσίας φορολογούμαστε άμεσα κατά τη φάση της αγοράς τότε είναι αδιανόητο να συνεχίζουμε να πληρώνουμε και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας για αυτή. Βέβαια πρέπει να καθορίσουμε πιο είναι το ελάχιστο βιοτικό επίπεδο που το κράτος θεωρεί ότι πρέπει να βιώνουν οι πολίτες του (πχ πιο το ελάχιστο εμβαδό πρώτης οικίας ανάλογα με την οικογένεια, η ελάχιστη τιμή απόκτησης αυτοκινήτου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κ.α.). Εφαρμόζοντας μια πολιτική ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης ο πολίτης δε θα αισθάνεται αδικημένος εάν το κατέχει όπως και δε θα αντιδρά εάν το επίπεδο του είναι καλύτερο από τη βάση (πχ κατοχή αυτοκινήτου 1800cc μάρκας Ρενώ και αντίστοιχη μάρκας Mercedes, μιλάμε με γνώμονα την τιμή αγοράς και μόνο, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αγορά μεταχειρισμένης Mercedes σε σχέση με καινούργιο Ρενώ τότε τα πράγματα μπορεί να λειτουργούν αντίστροφα). Η τιμή αγοράς δηλαδή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας φορολόγησης και όχι τα κυβικά ή τα τερταγωνικά για σπίτι.
    Όσον αφορά την επιβίωση θα πρέπει να ορίσουμε ένα ποσοστό επί του συνολικού εισοδήματος μιας οικογένειας που θα αποταμιεύεται (θεωρώντας ότι η αποταμίευση αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης του κράτους) ενώ το υπόλοιπο θα καταναλώνεται σε αγαθά που είναι απαραίτητα για τη ζωή. Έτσι όλα τα καταναλωτικά αγαθά που δε μεταπωλούνται από τη στιγμή της αγοράς και μετά θα πρέπει να εξαιρούνται της άμεσης φορολογίας καθόσον φορολογούνται έμεσα με την αγορά (ΦΠΑ). ‘Αρα το σύνολο των αποδείξεων για καταναλωτικά αγαθά θα πρέπει να εξαιρείται της φορολογίας (όποια αγαθά και αν είναι αυτά). Το ποσό που δε θα μπορούμε να το δικαιολογήσουμε με αποδέιξεις (και είναι εκτός του ποσοστού αποταμίευσης)θα πρέπει να φορολογείται με ποσοστό ικανό που να μην μας επιτρέπει να μπούμε σε πειρασμό να μη ζητήσουμε απόδειξη. Έτσι όλοι μας θα αναγκαζόμαστε να ζητούμε αποδείξεις γιατί κάθε ευρώ που δε μπορούμε να το δικαιολογήσουμε θα φορολογείται βαριά και δε θα μας συμφέρει. Τα υπόλοιπα βέβαια εναπόκεινται στο κράτος για να μπορέσει να λάβει το ΦΠΑ από τον πωλητή. Τελειώνοντας θα πω ότι πράγματι κάποιο ποσό τελικά θα μένει σε όλους όσους απολαμβάνουν μεγάλων εισοδημάτων και τους περισσεύουν «πολλά» αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι για αυτά τα εισοδήματα κάτι πρέπει να πληρώσουν και αυτοί για το κοινό καλό, αλλιώς ας τα ξοδέψουν όλα. Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο σας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:13 | vasilis

    Δηλαδη για να καταλαβω θελουν να μας πεισουν με τη συνδρομη των ΜΜΕ οτι μισθωτος με πενταμελη οικογενεια[3παιδια]με25χρονια δουλειας και23000 εισοδημα ειναι υψηλομισθος? Το πανε σιγα σιγα για φορολογικη λαιλαπα .Για ολα αυτα δεν ειχαν πει τιποτα προεκλογικα και μαλιστα ειχαν υποσχεθει μειωση της φορολογιας και αυξηση του αφορολογητου΄.Για αυτο τους ψηφισαμε αλλα αν κανουν ολα αυτα που ακουμε θα μας βρουν απεναντι.Αυτα δεν τα κανανε ουτε οι ποιο σκληρες νεοφιλελευθερες κυβερνησεις.

  • Δέν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αποδείξεις για την διατροφή
    super market). Ενα μέρος του αφορολόγητου των 1 χιλ μπορεί να καλύπτεται από το μέσο κόστος διατροφής που προκύπτει απο την Στατιστική υπηρεσία. το υπόλοιπο μέρος του αφορολόγητου θα εφαρμόζεται με βάση τις αποδείξεις ελεύθερων επαγγελματιών και τεχνικών.
    προτείνεται η ηλεκτρονική υοβολή των δηλώσεων να συνοδεύεται απο scanning των αποδείξεων

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | Σαββίδης Γεώργιος

    Σενάρια εργασίας :

    1.
    Πάει ένας σε μεγάλο supermarket που πουλά τεράστια ποικιλία προϊόντων (έστω makro) κι αγοράζει είδος υπόδησης (ενα ζευγάρι παπούτσια) και ένα είδος supermarket (ένα πακέτο μακαρόνια). Παίρνει ΜΙΑ απόδειξη. Περνά ή όχι ?

    2.
    Τι σημαίνει οι ΔΕΚΟ δεν μετράνε ?

    Ένας πληρώνει Χ για πακέτο τηλεφωνίας + Internet + IP τηλεόραση. Τι περνά και τι όχι ? Θα πάρει το τηλέφωνο σβάρνα και τα υπόλοιπα ?

    Μπορώ να σκεφτώ δεκάδες σενάρια που κολλάνε το σύστημα όσο εξαιρούνται δαπάνες. Τα πράγματα είναι απλά … ή όλα ή τίποτα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:19 | Γιαννης Π.

    Οι φορολογικες κλιμακες θα πρεπει να ειναι ενιαιες για ολους τους κλαδους μισθωτους-επεγγελματιες.
    Οι αποδειξεις καταναλωτικων αγαθων να ισχυουν για τους επαγγελματιες
    απο μηδεν εισοδημα,ενω για τους μισθωτους απο 12000,00€ συνολικο εισοδημα.Οι κλιμακες να διαμορφωθουν ως εξης:
    Συντελεστες Συνολικο εισοδημα
    % €
    0 12000,00
    15 25000,00
    25 40000,00
    35 55000,00
    45 75000,00
    55 95000,00
    Απο τις μεχρι τωρα δηλωσεις του κ.Υπουργου φαινεται να ειναι στοχος
    παλι οι μισθωτοι γιατι ειναι η ευκολη λεια.Ο ελεγχος των επαγγελματιων
    θα πρεπει να γινει με τον προληπτικο ελεγχο(περιπολιες ΔΟΥ & ΕΠΕΕ).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | Ν.Σ.Καραβαζάκης

    Ποιός και πού θα γράφει τα ΑΦΜ των αποδείξεων;Τόσο μεγάλου πλήθους αποδείξεων;
    Αν όμως γίνονται όλες οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα,τότε η εκδότρια τράπεζα,θα μπορεί να εκτυπώνει και να αποστέλλει την κατάσταση,ακόμη και συγκεντρωτική,προς τον φορολογούμενο ενώ στον δειγματοληπτικό φορολογικό έλεγχο,να εκτυπώνεται η αναλυτική.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:10 | Ν.Σ.Καραβαζάκης

    Παρακαλώ,ας εξηγηθεί:
    γιατί ΔΕΝ πρέπει να περιλαμβάνονται στις εκπιπτόμενες δαπάνες φυσικών προσώπων,ΚΑΙ αυτές των λογ/σμών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ,κινητή) ενώ εκπίπτουν στις επιχειρήσεις;
    Θα αφαιρούνται ΟΛΟΚΛΗΡΑ τα μισθώματα κάθε κατοικίας,οπότε,πραγματικά θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα η φοροδιαφυγή;
    Τα δίδακτρα ιδ. σχολείων,θα εκπίπτουν;όπως και αυτά της ιδιωτικής περίθαλψης;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:17 | Δημήτρης

    Α)συμφωνουμαι κάτ’ αρχήν αλλά να μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα εξείς:

    1ον) ηλικιομένει άνθρωποι που είναι δύσκολο να μαζέψουν όλες τις αποδείξεις,
    2ον)να είναι μεγαλύτερο το όφελος με την απόδειξη παρά εάν δεν την πάρω,
    3ον) θα περάσουν και οι πιστοτικές κάρτες?

    Β) να αυξηθεί ο αντίστοιχος έλεγχος από τους αδιαφθορους και να δημοσιεύονται οι παραβάτες για να τους αποφεύγουμαι όλοι ςωρίς να έχουν δικαίωμα χρήσης της προστασίας των προσωπικών τους δικαιωμάτων.

    δεν μπορεί να πληρώνουμαι παντα εμείς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν είναι απλά άδικο είναι φασιστικό!! γιατί με εχεις στο χέρι και με αρμέγεις…..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:42 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΣ

    1. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΩ ΣΥΜΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κο ΤΑΡΖΕΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ κ.λ.π.

    2. ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ??

    3. ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΟΙΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΝΖΙΝΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΡΕΗ ΔΑΠΑΝΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ.

    4 ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΟΥ.

    ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΗΚΑΝ ΑΝ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ -ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ -ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ -ΑΓΡΟΤΕΣ κ.λ.π ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΦΜ , ΠΟΣΟ, ΟΝΟΜΑ ΕΚΔΟΤΗ κ.λ.π ΓΙΑ 200 ΕΩΣ 400 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 6.000 Η 12.000 ΕΥΡΩ??.( ΓΙΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΑ 30 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ).
    ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ!!!. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ COMPUTER ΚΑΙ EXEL !!
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ??

    5. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΩΜΗ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΧΙ) ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΦΙΚΤΗ. ΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:57 | Δημήτρης Ανδρεάκος

    Το απλό είναι πάντα το πιο ιδιοφυές και το πιο αποτελεσματικό. Μόνον με απλό και κατανοητό σύστημα, μπορεί να συμμετάσχουν οι πολίτες αλλά ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ! Οι πολυπλοκότητες, οι υποσημειώσεις, οι εξαιρέσεις, εμποδίζουν την διαφάνεια και είναι πάντα εκ του πονηρού…

    Γι αυτό προτείνω:

    – Ενιαία φορολογική μεταχείριση (ίδια κλίμακα και συντελεστές) ΟΛΩΝ των εισοδημάτων ανεξαρτήτως προέλευσης και ανεξαρτήτως ιδιότητας του φορολογουμένου (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, βουλευτές, ανώνυμες εταιρίες, κλπ κλπ.)

    – Ένταξη ΟΛΩΝ των εισοδημάτων στην κλίμακα χωρίς ΚΑΜΙΑ εξαίρεση για κανέναν.

    – Έκπτωση ΟΛΩΝ των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα ανεξαρτήτως είδους και ύψους δαπάνης. Έτσι όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν το απόλυτο κίνητρο να παίρνουν αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές τους. Και άρα το κράτος θα ωφεληθεί από τη φορολογία εισοδήματος των αδήλωτων μέχρι τώρα εισοδημάτων καθώς και από την είσπραξη του ΦΠΑ.

    – Εφαρμογή ενός είδους περιουσιολογίου για όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τύπου Ε9. Έτσι, ακόμα κι αν κάποια εισοδήματα μένουν αδήλωτα (πχ. από εγκληματικές δραστηριότητες), αργά ή γρήγορα θα εντοπιστούν μέσω της αύξησης της περιουσίας του ιδιοκτήτη τους (εκτός κι αν αυτή τεκμηριώνεται από άλλες νόμιμες πράξεις (πχ. κληρονομιά, γονική παροχή κλπ).

    – Κατάργηση φορολόγησης για ΟΣΑ περιουσιακά στοιχεία δεν αποφέρουν εισόδημα (πχ. ακίνητα και αγροτεμάχια που δεν εκμισθώνονται ή πωλούνται). Φορολόγηση ΜΟΝΟ των εισοδημάτων και ΟΧΙ της περιουσίας που έχει αποκτηθεί από νομίμως φορολογημένα εισοδήματα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:38 | Ηλίας Σ.

    Όσοι δεν μπορείτε να μαζέψετε 6000 Ευρώ από αποδείξεις γιατί πέρνετε μικρό μισθό ή σύνταξη και δεν έχετε περιθώριο καθε χρόνο να επισκευάζετε το σπίτι σας, να αλλάζετε ηλεκτρικές συσκευές, να πηγαίνετε σε ακριβά κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος, γυμναστικής, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, να πληρώνετε γιατρούς αλλά προτιμάτε τα δημόσια νοσοκομεία, συμβολαιογράφους γιατί δεν έχετε χρήματα να αγοράσετε κάτι, δικηγόρους γιατί δεν πάτε στα δικαστήρια υπάρχει λύση: Εγώ χρειάζομαι 6000 Ευρώ, υπολογίζω να έχω αποδείξεις 24000, τις υπόλοιπες 18000 αν τα βρούμε σε μια λογική τιμή θα μπορώ να σας τις παραχωρήσω.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:25 | ΗΛΙΑΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ

    Αποδείξεις και Ξυστό…ή πως θα κάνετε τους Έλληνες να ζητούν αποδείξεις…

    Αντί να μας κάνετε πανικόβλητους να συλλέγουμε αποδείξεις όλο το χρόνο θα μπορούσατε να καθιερώσετε με το αντίτιμο των αποδείξεων να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει ισόποσα λαχεία-ξυστό όπου θα κερδίζει διάφορα ποσά έως και σπίτια….
    Το πως θα το καθιερώσετε είναι δικός σας τρόπος…

    Κατά τα άλλα θα μπορούσατε να διατηρήσετε αυτά που ισχύουν για το αφορολόγητο…

    Καλή δύναμη

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:40 | Xρυσοβέργης Σοφιανόπούλος

    ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ € 13.000.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΈΦ΄ΑΠΑΞ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:17 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΣ

    1.Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΘΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΆ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΪΟΝΤΩΝ Η ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ (ΑΠΟ 5% ΕΩΣ ΚΑΙ 30% ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙ-ΠΤΩΣΕΙΣ).

    2. ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΕΠΕΝΕΙΛΛΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΤΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΦΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ κ.λ.π. ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΔΙΣΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ €.

    3. ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ.

    4. ΑΠΟΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΣ ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ??

    5. ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΦΠΑ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ !!!.
    ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΕΨΙΑ, ΘΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | Xρυσοβέργης Σοφιανόπούλος

    ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ € 13.000.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΈΦ΄ΑΠΑΞ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:54 | Αντώνης Βασιλόπουλος

    Θα πρέπει να εκπίπτει απο τον φόρο το σύνολο των υποβαλλομένων αποδείξεων και όχι ποσοστό όπως γινόταν μέχρι σήμερα.Επίσης όσο περισσότερες δαπάνες συμπεριληφθούν τόσο περισσότερο θα κτυπιθεί η φοροδιαφυγή αρκεί και εμείς οι πολίτες να μη δεχόμαστε εκπτώσεις χωρίς αποδείξεις αν και νομίζω ότι κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί

  • Κύριε υπουργέ,
    Είμαι μέλος του Συλλογου για την Ανδρικη και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α). Στα δικαστήρια όπου προσφεύγουν πολλα ζευγάρια σήμερα εφόσον χωρίσουν, κατα συντριπτικη πλειοψηφία επιδικάζεται στον πατέρα ποσό διατροφής τις περισσότερες φορές υπέρογκο και επιπλέον το ποσό της διατροφής δεν εκπίπτει από το εισόδημα. Θεωρούμε οτι αυτό είναι άδικο. Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, σας προτείνουμε κάτι εύλογο και λογικό, δηλαδή να εκπίπτει το ποσό της διατροφής απο το φορολογητέο εισόδημα. Επίσης ορθό είναι κατα τη γνωμη μας να υποχρεώνεται η πλευρά που εισπράττει την διατροφή να την δηλώνει στην Εφορία και όχι να τα «βάζει στην τσέπη».
    Θα θέλαμε να ακούσουμε τη γνωμη σας επί αυτού.
    Με τιμή

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | αλεξανδρης γιωργος

    εσοδα-εξοδα=φορολογιταιο εισοδημα.στα εξοδα ολες οι αποδηξεις.προσοχη στον πληθορισμο π.χ αλλη η τιμη με αποδηξη και αλλο ευχαριστω.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:13 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ

    Εκτος των απόψεων που διετύπωσα ως προς το θέμα των αποδείξεων
    στις 29-12 09,[23η ωρα],θα ηθελα να συμπληρώσω και τα κάτωθι.
    Οι αποδείξεις πρέπει να ισχύουν και για τα SUPER MARKET,TA ΦΑΡΜΑΚΑ,ΤΟΥΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ,ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ κλπ. Επίσης αναγκαίο,
    απαραίτητο και για κοινωνικούς λόγους ειναι,να εκπίπτουν απο την φο-
    ρολογία και τα εξοδα για τις οικιακές βοηθούς και γηροκόμους, διοτι μονο ετσι, θα δηλώνονται στο ΙΚΑ και θα εχουν ενσημα για την σύνταξή τους και ιατρική περίθαλψη!.Επειδή αυτα τα ατομα εκτελούν κοινωνικό
    εργο, αν δεν εχουν, να τούς δοθεί και αδεια διανομής και εργασίας!.

    ΔΙΆΒΑΣΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΛΕΣ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ
    ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ
    ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
    ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | Σάββας Π.

    Πιστεύω πως η λύση είναι μία, ηλεκτρονική καταγραφή των συναλλαγών. Είναι πανεύκολο, όλοι θα έχουμε μία καρτούλα στην οποία θα καταγράφεται η αγορά μας και αυτόματα θα καταγράφεται και στα δεδομένα του υπουργείου. Όπως με τις πιστωτικές. Έτσι ούτε χαρτομάνι, ούτε λογιστικά βιβλία για τους μισθωτούς ούτε τίποτα, απλά και σύγχρονα. Και θα φαίνονται όλα και θα πληρώνονται όλα. Όμως και αυτό να μην γίνει ο νόμος είναι στο σωστό δρόμο. είναι δικαιότερος, όσο και να πλήτει μερικούς προνομιούχους τώρα, για μας τους μισθωτούς είναι μια δικαίωση. ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΤΑΔΩΡΟΣ

    Προτείνω να ισχύουν οι αποδείξεις που αφορούν συνολικά τις οικογενειακές δαπάνες (φροντιστήρια,super markerts,είδη ένδυσης και υπόδησης).Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες,που αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις επικαλούμενοι τον ΦΠΑ που θα πρέπει επιπλέον να πληρωθεί,προτείνω να θεσπισθεί πλαφόν εισοδήματος και αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης,ανάλογα με την περιοχή άσκησης επιτηδεύματος και μόνιμης κατοικίας καθώς και ανάλογα με την ακίνητη περιουσία που έχουν οι ίδιοι ή συγγενείς (ανήλικα τέκνα)στο όνομά τους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:17 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑΣ

    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ:ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ
    ΔΑΠΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ(Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟΣ)ΓΙΑ ΒΟΛΤΕΣ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΕΣ,ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ Η ΡΟΥΧΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΣ
    ΕΛΕΓΞΕΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,ΤΑ ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΕΛΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.ΕΙΔΑΛΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ,ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΝΟΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:26 | panagiotis

    συμφωνω με αποδειξεις αλλα εαν βαλεις supermaket που ειναι σιγουρες
    γιατι να μην μπουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ ΚΛΠ.
    εκτος απο τα μαγαζια βαλε πλαφον σε δικηγορους, ιατρους επαγγελματιες
    μου αρεσει που εκανες ντου στα ιατρεια στο κολωνακι που ομως τα βρηκες κλειστα γιατι ενημερωθηκαν απο το υπουργειο σου.
    θελεις υποδομη που δεν υπαρχει πως θα την φτιαξεις

  • Τα στοιχεία που δόθηκαν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι αμείλικτα.
    Οι πιο πλούσιοι Έλληνες είναι οι μισθωτοί, αμέσως μετά έρχονται οι συνταξιούχοι και τρίτοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες. Σίγουρα υπάρχουν κατηγορίες εμπόρων – βιοτεχνών και ελευθέρων επαγγελματιών που δύσκολα τα βγάζουν πέρα.
    Υπάρχουν όμως και κάποιοι που είναι πολλοί και οι οποίοι είναι προκλητικοί.
    Μια επιχείρηση η οποία δεν έχει πωλήσεις, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα της κλείνει και δεν παραμένει σε λειτουργία για πολλά χρόνια δηλώνοντας ζημιές ή μηδαμινά κέρδη.
    Η μη έκδοση αποδείξεων είναι σε βάρος όλων εκείνων που είναι συνεπείς φορολογούμενοι και που με δυσκολία προσπαθούν να κρατήσουν το μαγαζί τους, έχοντας καθημερινά να ανταπεξέλθουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό με την μη απόδοση του Φ.Π.Α. και να ανταγωνιστούν το παραεμπόριο.
    Αλήθεια, ποιός προμηθεύει όλους αυτούς που βρίσκονται στα πεζοδρόμια και πουλούν χωρίς να πληρώνουν Δ.Ε.Η., Ενοίκιο, φόρους και να ανταγωνίζονται τα καταστήματα;
    Πως θα μπορούσε να λυθεί αυτό;
    Ένας τρόπος είναι η σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο.
    Στο Φ.Π.Α. καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες εσόδων λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
    Για παράδειγμα:
    Η μη έκδοση απόδειξης στην παροχή υπηρεσίας λιανικώς αξίας 100€ σημαίνει, ότι το δημόσιο θα χάσει 15,97€ Φ.Π.Α. και 21 έως 29€ φόρου εισοδήματος με τους ισχύοντες συντελεστές (25% ή 35%).
    Δηλαδή το Δημόσιο χάνει έσοδα από 37€ έως 44€.
    Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε ότι η συλλογή αποδείξεων εκτός του αφορολογήτου θα ήταν δυνατόν να αποφέρει και οικονομικό όφελος σε οποίον τις προσκόμιζε;
    Αν δηλαδή επέστρεφαν 5€ έως 10€ για κάθε 100€ αποδείξεων μετά το αφορολόγητο στα εισοδήματα έως 30.000€, θα εισέπραττε το δημόσιο το Φ.Π.Α. και μέρος, το μεγαλύτερο του Φόρου Εισοδήματος. Άλλωστε από το Φ.Π.Α. καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες εσόδων λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
    Αν όμως προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο, ποιές αποδείξεις θα μπορούσαν να εκπέσουν;
    Ασφαλώς όλες που αφορούν καταναλωτικές δαπάνες και όχι ορισμένες επιλεκτικά. Οι καταναλωτικές δαπάνες θα πρέπει να εκπίπτουν ανεξαρτήτως χρόνου υποβολής της δήλωσης αρχική, τροποποιητική, ή συμπληρωματική διότι ουσιαστικά δεν αλλάζει την ουσία ότι δηλαδή οι δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί και να είναι προς όφελος του φορολογουμένου, δηλαδή να αφαιρείται από τον σύζυγο με την μεγαλύτερη κλίμακα και κατόπιν αναλογικά από τους δυο συζύγους.
    Το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει και για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (Δ.Ε.Η. – Ο.Τ.Ε.), αλλιώς θα πρέπει να δοθεί ένα αφορολόγητο όριο που να καλύπτει αυτές τις δαπάνες.
    Αν πάρουμε υπ’ όψιν μας τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών:
    Εισόδημα από 0 – 12.000€ δήλωσαν 5.382.329 φορολογούμενοι/ φυσικά πρόσωπα.
    Εισόδημα από 12.001€ – 30.000€ δήλωσαν 2.382.753 φορολογούμενοι/ φυσικά πρόσωπα.
    Δηλαδή το 94% των φυσικών προσώπων που υπέβαλαν δήλωση έχει εισόδημα κάτω των 30.000€.
    Αν για παράδειγμα δώσουμε αφορολόγητο 2.000€ για δαπάνες ΔΕΚΟ τότε 10.000€ εμπεριέχουν Φ.Π.Α. 1.596€.
    Άρα 5.382.329 x 1.596€ = 8.590.197.084€ Φ.Π.Α.
    Αντίστοιχα στα 2.382.753 φυσικών προσώπων που δηλώνουν εισόδημα έως και 30.000€ το ποσό του Φ.Π.Α. που εμπεριέχεται είναι 15.438.229.206€.
    Άρα αν ο φορολογούμενος είχε την δυνατότητα να εκπέσει το σύνολο των αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα του, τότε το ανώτερο ποσό του Φ.Π.Α. που θα εισέπραττε το Ελληνικό δημόσιο θα ήταν 24 δις περίπου.
    Ασφαλώς το ποσό είναι μικρότερο λόγω του συντελεστή του 9%.
    Είναι γεγονός όμως ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει τα στοιχεία για να υπολογίσει την αναλογία χαμηλού και υψηλού συντελεστή.
    Όπως επίσης είναι γεγονός ότι και τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Υπουργός Οικονομικών για τις δηλώσεις χρήσης 2008 λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής δεν είναι πραγματικά.
    Άρα ένα σημαντικό μέρος του Φ.Π.Α. που δεν αποδίδεται θα μπορούσε να συγκεντρωθεί και σε συνδυασμό με συνεχείς ελέγχους να έχουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Το ως άνω παράδειγμα αφορά μόνο το Φ.Π.Α. ενώ υπάρχει ακόμα ο φόρος εισοδήματος.
    Ας τολμήσουμε τώρα να πάρουμε ριζοσπαστικά μέτρα, γιατί αύριο αυτό πιθανότατα δεν θα είναι δυνατό.

    Παναγιώτης Παντελής
    Φοροτέχνης – Λογιστής
    Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
    Οικονομικός Επόπτης ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών
    E-mail: info@pantelisco.com

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:38 | ΤΖΟΒΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ:

    – Στις δαπάνες για το αφορολόγητο να προστεθούν οι αποδείξεις από την κατανάλωση της Βενζίνης των Ι.Χ.Ε. και η υποχρέωση των βενζινοπωλών για έκδοση αποδείξεων, με πλήθος οφελών για το δημόσιο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:15 | ΣΚΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ Β ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ , ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΚΛΠ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ
    ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΕΩΣ 20%),ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Φ.Π.Α.

    ΕΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ (ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ), ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

    ΣΚΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ Β ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:41 | Δ.ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    Να ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ( ΓΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΛΠ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΙ), ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΛΠ). Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ
    ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ
    ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΙΚΑΝΟ ΠΟΣΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    (ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:00 | Μαυρίκης Γιώργος

    1. Η σχετικά πρόσφατη ρύθμιση έκπτωσης από το συνολικό εισόδημα του ενοικίου κύριας κατοικίας, όταν κάποιος υπάλληλος έχει ιδιόκτητη κατοικία και τη νοικιάζει λόγω μεταθέσεως, θεωρώ ότι είναι απόλυτα σωστή και πρέπει να διατηρηθεί.
    Είμαι στρατιωτικός 41 χρόνων, έχω ιδιόκτητη κατοικία στο Βόλο που τη νοικιάζω εδώ και 7 χρόνια λόγω μεταθέσεων και ενώ το εισόδημα από την κατοικία αυτή προστίθεται και φορολογείται με τον ανώτερο συντελεστή, δεν έχω ανάλογη έκπτωση από τη δαπάνη του ενοικίου στις πόλεις όπου μετατίθεμαι.
    Η παραπάνω ρύθμιση με καλύπτει μερικώς και θεωρώ ότι πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί καθόλη τη διάρκεια που κάποιος έχει μία και μοναδική κατοικία στην οποία δεν μπορεί να μείνει λόγω μεταθέσεων.
    Επισημαίνω ότι η παρούσα ρύθμιση αναφέρεται σε μια πενταετία από την πρώτη εκμίσθωση. Εγώ ήδη νοικιάζω το σπίτι μου επτά χρόνια και κανείς δεν ξέρει αν θα καταφέρω ποτέ να μετατεθώ στον τόπο όπου έχω το σπίτι μου (δηλ. Βόλο).

    2. Επίσης από πρόσφατη εμπειρία μου σε συναλλαγή με συμβολαιογράφο διαπίστωσα ότι μας κλέβουν ασύστολα.
    Ενώ στη μεταξύ μας συμφωνία ήταν για κάποιο ποσό (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων στο ταμείο Νομικών), όταν ζήτησα απόδειξη μου υπέδειξε ότι δεν εκδίδουν διότι η αμοιβή τους αναγράφεται στο συμβόλαιο.
    Στην πορεία διαπίστωσα ότι στο συμβόλαιο αναγράφονταν τα μισά χρήματα που τελικά εισέπραξε αλλά πλέον ήταν αργά γιατί τα χρήματα τα είχε πάρει……

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:52 | Πέγκυ

    Συμφωνώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:43 | ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Το μέτρο θα αποτύχει εάν δεν είναι γενικό. Προτείνω να καταργήσετε την πολυδαίδαλη & πολύπλοκη φορολογική νομοθεσία με τις χιλιάδες περιπτώσεις υποπεριπτώσεων, που θρέφουν μόνo τους επιόρκους εφοριακούς υπαλλήλους, και την καθιέρωση ενός και μόνο άρθρου στον φορολογικό νόμο για τα φυσικά πρόσωπα:
    ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ.
    Έτσι θα υπάρχει πραγματικό κίνητρο για την «απαίτηση» έκδοσης απόδειξης. Επειδή όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους απλούς πολίτες να κρατούν λογιστικό αρχείο μπορεί συγχρόνως να καθιερωθεί ένας μονοσήμαντος αριθμός (πχ μήπως είναι τώρα η ευκαιρία με την καθιέρωση του ΑΜΚΑ) οποίος με μια ηλεκτρονική κάρτα θα χρησιμοποιείται για κάθε συναλλαγή. Έτσι θα υπάρχει αυτόματα η κατάσταση εσόδων – εξόδων κάθε φορολογουμένου, το πόθεν έσχες κλπ . το δε κράτος θα έχει τεράστια έσοδα αφού από κάθε συναλλαγή θα εισπράττει το ΦΠΑ.
    Τέλος κρίνω απόλυτα απαραίτητο για την έξοδο από την κρίση την μείωση της φορολογίας. Όλα τα άλλα κράτη που υπέστησαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης μείωσαν την φορολογία για την επίτευξη οικονομικής ανόδου μέσα από την ανάπτυξη. Εμείς είμαστε οι μόνοι «έξυπνοι» που θα εφαρμόσουμε ακριβώς το αντίθετο?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:51 | ΡΑΠΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Οι εκπτώσεις από το εισόδημα, των αποδείξεων ( κατηγορίες από επαγγέλματα που θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή) σε ποσοστό 100% από το φορολογητέο εισόδημα.
    Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει το αφορολόγητο όριο να προσδιορίζεται με βάση τις αποδείξεις . Σε αυτή την περίπτωση κάθε μισθωτός και συνταξιούχος θα χρειαζόταν έναν λογιστή για να του μαζεύει, καταχωρεί, αρχειοθετεί τις αποδείξεις των μικρών καθημερινών του συναλλαγών. Παράλληλα θα γίνεται μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις αφού δεν θα υπάρχει προκαθορισμένο αφορολόγητο όριο για να ληφθεί υπόψιν κατά την εκκαθάριση της μισθοδοσίας . Άρα μείωση μισθών και επιστροφή του αυξημένου πλέον παρακρατηθέντος φόρου(αν έχουν κρατηθεί αποδείξεις)μετά από περίπου 1 – 1,5 χρόνο. θα είναι μέτρο κατά των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:41 | Ιωάννης Γεώργιζας

    Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα γιατί εκτός των άλλων θα ενοχοποιήσουν στη συνείδηση του κόσμου, εξ αιτίας της προσπάθειας που συλλογής αποδείξεων, όλους αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ηθική ανοχή σε αυτούς που συστηματικά φοροδιαφέύγουν. Όπως και πολλοί άλλοι ανέφεραν, το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι η άμεση και αμείλικτη τιμωρία αυτών που δεν κόβουν αποδείξεις. Αυτό γίνεται μονο με την αναστολή της λειτουργίας των δραστηριοτήτων και σε περίπτωση χρεών μόνο με την προσωποκράτηση όπως γίνεται στη Αμερική και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και καταστήματα που φοροδιαφεύγουν και συνεχίζουν να λειτουργούν. Στην καλύτερη περιπτωση πληρώνουν κάποια πρόστιμα συνήθως σε συνεργασία με επίορκους εφοριακούς, τα οποία είναι ελάχιστα μπροστά στα κέρδη που αποκομίζουν. Έχουμε δει κάποια κεφετέρια να κλείνει ή κάποιον επαγγελματία να χάνει την άδειά του γιατί δεν έκοψε απόδειξη; Δυστυχώς όχι. Επιπλέον δεν έχουμε δει και κάποον εφοριακό να απολύεται ή να μπαίνει φυλακή γιατί παρανόμησε.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:36 | ΤΑΡΖΕΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Η κάλυψη του αφορολόγητου ορίου του υπολοίπου των 12000 ευρώ με αποδείξεις θέλει μεγάλη προσοχή γιατί θα φορολογηθούν πολίτες άδικα.
    αναφέρω τα πιο κάτω παραδείγματα προς γνώση.
    1) Η πεθερά μου παίρνει τήν κατώτερη σύνταξη ΙΚΑ και το ΕΚΑΣ δεν πληρώνει παρά μόνο τα φάρμακά της και τους λογαριασμούς ΔΕΗ,ΤΗΛΕΦ.και νερόύ τα υπόλοιπα της τα παρέχομε εμείς.Εα΄ν το αφορολόγητο γίνει 6000 ευρώ που θα βρεί τις υπόλοιπες αποδείξεις?
    2)στο σπίτι μας μένουν μαζί και τα δύο παιδιά μου τα οποία εργαζονται και φορολογούνται κανονικά δέν συμμετέχουν όμως στα έξοδα της οικογένειας που λοιπόν θα βρούν τις αποδείξεις για να καλύψουν το υπολοιπο μέχρι τις 12000 του αφολογήτου που είχαν μέχρι σήμερα?
    3)Φυσικά εγώ και η γυναίκα μου που είμαστε συνταξιούχοι θα
    χρειαστούμε 12000 ευρώ αποδείξεις 6000+6000 για να καλύψουμε τα έως σήμερα δεδομένα αφορολόγητά μας.Που θα τις μαζέεψουμε?
    και 4)Που αφορά τις αποδείξεις των γιατρών.Εδώ τα πράγματα δυσκολευουν και πιστεύω να το καταλάβετε από το γεγονός που μου διηγήθηκε ένας έλακτής του ΕΘΕΚ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓ.ΟΙΚΟΝ.
    Αρώστησε μου είπε ο πατέρας του και τον πήγε σε κάποιον επώνυμο γιατρό όταν τέλειωσε η επίσκεψη ο γιατρός δεν του έδωσε απόδειξη,σε ΄ερώτηση δική μου εάν τόν κατήγγειλε μου απάντησε όχι γιατί φοβόταν για την υγεία του πατέρα του και τι θα γινόταν εα΄ν τον χρειαζόταν ξανά.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:26 | ΦΑΝΗΣ ΚΑΟΥΛΑΣ

    ΔΙΑΡΕΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΟΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΩΝ (ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ. Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΟΓΟ (Ή ΕΣΤΩ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ) ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΛΩΣΗ (ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΥ) ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΚΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΦΠΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΗΔΑΜΗΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ Π.Χ. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ? ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΒΡΑΧΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ (ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:14 | Βαλαντάσης Παναγιώτης

    Κωδικοποίηση Φορολογικού Νόμου
    Σταθερός Φορολογικός Νόμος για μία τριετία
    Μείωση Φόρων – Προσέλκυση Επενδύσεων
    Αναλογικότητα

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:33 | ΤΥΡΑΔΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΙΚΑ ΜΕ 640 ΕΥΡΩ.ΑΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ 6000 ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 6000 ΕΥΡΩ.ΔΗΛΑΔΗ 500 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ.ΜΑ ΑΝ ΚΑΝΩ ΑΓΟΡΕΣ 500 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 600 ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 140 ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ-ΡΟΥΧΑ-ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΝΕΡΟ-(ΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ)ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 2 ΛΥΣΕΙΣ 1)ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 10000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 2000 ΕΥΡΩ(ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΟΡΕΣ 150 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΝΕΡΟΥ,ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ,).2)ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 12000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:51 | Σαββίδης Γεώργιος

    Αυτό το παραμύθι ότι οι μισθωτοί δε μπορούν να φοροδιαφύγουν επειδή τάχα δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα ποιός το έγραψε και άρα δεν χρειάζονται τεκμήρια, μείωση αφορολογήτου κλπ ?

    Να φανταστώ ότι :

    – κανένας δάσκαλος/καθηγητής δεν έχει έσοδα άλλα πλην του του μισθού τους
    – γιατροί του ΕΣΥ περιορίζονται στις νόμιμες αμοιβές τους
    – μηχανικοί του δημοσίου ή μισθωτοί μηχανικοί δεν έχουν έξτρα εισοδήματα που στην καλύτερη περίπτωση φορτώνουν σε ξένα μπλοκάκια
    – δημ υπάλληλοι, αστυνομικοί κλπ δεν κάνουν 2ες δουλειές και πληρώνονται μαύρα γι αυτό
    – συνταξιούχοι δεν συνεχίζουν να εργάζονται με «μαύρα»

    ίσα ίσα αυτός που δεν μπορεί να δουλέψει όσο θέλει (πχ γιατί δεν του το επιτρέπει ο νόμος) αυτός θα αποκρύψει εισοδήματα γιατί απλα δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Και να θέλει ένας καθηγητής που κάνει ιδιαίτερα (το ηθικό θέμα είναι άλλο) μπορεί ? Όχι, γίνεται αναγκαστικά φοροφυγάς.

    Και μόνο με το να αναπαράγει κάποιος τέτοιους μύθους δείχνει ότι είτε ζει εκτός πραγματικότητας είτε ότι έχει προσωπικό συμφέρον από αυτό.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:20 | ΣΠΥΡΟΣ

    ΕΞΗΝΤΑ (60) ΚΟΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ:

    ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΜΕΝΑ, ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ.
    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΑΣΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ,ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΗΣ (ΑΦΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΜΠΕΙΜΠΙ-ΣΙΤΕΡ).
    ΚΑΤΑ ΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΞΑΝΑΠΑΕΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΜΑΝΑΒΙΚΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ .
    ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΞΑΝΑΠΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΡΕΑΣ ,ή ΦΑΚΕΣ …ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ…ΞΑΝΑΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ(4) ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ,
    δηλαδη ΕΚΑΤΟ (100) ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ή ΧΙΛΙΕΣ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ(1200) ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.
    ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΑΘΕ ΚΟΛΛΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΧΕΙ ΕΙΚΟΣΙ(20) ΓΡΑΜΜΕΣ ,ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΞΗΝΤΑ (60) ΚΟΛΛΕΣ (ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ)ΣΥΝΟΛΙΚΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ S/M ,ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
    ΡΩΤΑΕΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΞΗΝΤΑ (60)ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΟΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) , ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΣ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:04 | ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
    ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΑΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.θΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ :
    Α. ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΛΠ ΝΑ ΤΡΙΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ-ME ΠΡΟΣΤΙΜΑ
    Β. ΕΞΩ ΑΠΟ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
    Γ. ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ( ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΚΛΠ)ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟ ΦΠΑ ΑΥΤΗΣ
    Δ.ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ -ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ- ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤ/ΧΟΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
    Δ.ΣΚΕΨΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Π.Χ. 6000 ΕΥΡΩ ΠΟΣΕΣ ΚΟΛΛΕΣ ΧΑΡΤΙΑ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΞΕΘΩΡΙΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕ ΛΑΘΗ ΚΛΠ ΚΛΠ;;
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ;;; (ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ 30 ΕΥΡΩ ΘΕΛΕΙΣ 200 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ).ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΚΛΠ ΜΕ ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ;;;
    Ε. AN ΕΠΙΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΡΕΩΠΟΛΕΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΟΙ ΔΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ, ΣΑΝ ΒΡΑΒΕΙΟ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:09 | Γιώργος Μπουρνάκης

    Κατά την άποψή μου κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να εκπίπτει από το εισόδημά του οποιοδήποτε ποσό για το οποίο προσκομίζει αποδείξεις, και να φορολογείται με ενιαίο συντελεστή για το υπόλοιπο εισόδημά του. Ακριβώς όπως και οι εταιρείες. Γιατί δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο από τις εταιρείες; Εξ άλλου με αυτό τον τρόπο ήδη θα έχει ήδη αποδώσει στο κράτος το 19% (ΦΠΑ) και θα φορολογείται για το υπόλοιπο. Έτσι κάθε φορολογούμενος θα έχει ισχυρό κίνητρο να ζητά αποδείξεις, με αποτέλεσμα να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει τόλμη.