2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 15:29 | Παπαπάνος Στυλιανός

    1. ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΩΝ 12000 ΕΥΡΩ ΔΙΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟ.
    2. ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ 18000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΊ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΧ. 15%
    3. ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑΤΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ. ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
    4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΧΑΜΗΛΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΈΑ Ή ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ.
    5. Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΥΨΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ. Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥΣ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ).
    6. Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΕΞΕΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ (ΠΟΥ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΛΠ.) ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ (Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΟΤΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΔΗΛ. ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ).
    7. ΘΕΤΙΚΟ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ.
    8. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:49 | Μανώλης Χ.

    1. Tο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς – συνταξιούχους , να παραμείνει ως έχει. Να καταργηθεί για ελεύθερους επαγγελματίες – εμπόρους.
    2. Το μέτρο συλλογής πάσης φύσεως αποδείξεων (super – market) , είναι τουλάχιστον αστείο. Αυτά κόβουν αποδείξεις υποχρεωτικά.Να παραμείνει για ελεύθερους επαγγελματίες ( γιατρούς- δικηγόρους- πάσης φύσεως τεχνίτες και τεχνικούς- κομμωτήρια και λοιπές κατηγορίες που έχουν το περιθώριο φοροδιαφυγής.)
    3. Να τεθεί κατώτερο πλαφόν στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών – εμπόρων επί του ακαθαρίστου εισοδήματος (τζίρου)π.χ. 8%.Παράλληλα να καταργηθούν περαιώσεις και κάθε είδους συναλλαγή με τις εφορίες (έλεγχος βιβλίων ). Υποχρεωτική τήρηση του ΚΒΣ με ελέγχους και βαριά πρόστιμα. Ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος να γίνεται λογιστικά. Για τις ειδικές περιπτώσεις αδυναμίας προσδιορισμού του, ( ταξί φορτηγά )να γίνεται εξωλογιστικά, ή να δούμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να το αποδεχθούμε.
    4.Να επεκταθεί ο ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών.
    5.Να μην αυξηθεί ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης. Αντίθετα να μειωθεί κατά 2 μονάδες στο 38% .Όσο πιο μεγάλος είναι , τόσο μεγαλύτερη είναι η προσπάθεια αποφυγής του, και τα έσοδα του κράτους, που είναι το ζητούμενο, μειώνονται αντί να αυξηθούν.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:00 | ΠΛΟΥΣΙΑ-ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

    ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:35 | Σαββίδης Γεώργιος

    Ακούω έκπληκτος το επιχείρημα ότι η λογική του μέτρου είναι να κάνει τους πολίτες «συνυπεύθυνους» ή «συνεργάτες» στην πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Μόνο που όσοι το ισχυρίζονται αυτό ξεχνάνε ότι αυτή είναι η δουλειά του κράτους και της εφορίας. Αν ο πολίτης αναλάβει μέρος του έργου αυτού λογικό ακούγεται να μειωθεί η «αξία» του έργου των ΔΟΥ και άρα το προσωπικό τους, οι αμοιβές των υπαλλήλων τους και κατά συνέπεια οι φόροι μας που πληρώνουν αυτόν τον μηχανισμό.
    Στα παραπάνω πολλοί σπεύδουν να απαντήσουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν ή για διάφορους λόγους δεν είναι αποτελεσματικοί στο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής. Το ίδιο όμως ισχυρίζονται για :
    – Για την αστυνομία ότι δεν επαρκεί για να αστυνομεύσει στον επιθυμητό βαθμό
    – Για τις δασολογίες ότι συχνά δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα τεχνάσματα των καταπατητών δασών και εμπρηστών
    – Το λιμενικό ότι έχει να περιφρουρεί τεράστιου μήκους χωρικά ύδατα και συνόρων
    – Τους συνοριακούς φύλακες ότι δεν μπορούν να «στεγανοποιήσουν» 100% τα σύνορα
    – Την τροχαία ότι δεν μπορεί να τιθασεύσει τους «άτακτους» οδηγούς και μοτοσικλετιστές
    – Τα νοσοκομεία που αδυνατούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού, υποδομών κ.α
    Και για μια σειρά άλλων τομέων δημοσίων αγαθών. Επειδή από ότι καταλαβαίνω ο καθένας στις διάφορες επιτροπές πετάει απίστευτες ιδέες χωρίς δεύτερη σκέψη προτείνω την ΚΑΤΑΡΓΙΣΗ του αφορολογήτου και την παροχή κινήτρων με τον συνυπολογισμό στην εκ μηδενικής βάσης διεκδίκησής του από τους πολίτες :
    – Που θα περιπολούν στους δρόμους για να πιάνουν τσαντάκηδες, ληστές τραπεζών, διαρρήκτες κλπ. Να θεσπιστεί bonus στο αφορολόγητο τους ανάλογο με το ύψος της ποινής των κακοποιών που θα παραδίδει στην αστυνομία ή την πληρωμή σε αυτούς της εξαγοράς των ποινών των παραπάνω (ώστε να αποφευχθεί και ο συνωστισμός στις φυλακές)
    – Που θα περιπολούν σε δάση για να πιάνουν εμπρηστές, θα αποτυπώνουν ιδιοκτησίες, θα φωτογραφίζουν εκτάσεις (για να γλιτώσουμε καύσιμα από τις αεροφωτογραφίσεις με τα RF-4E) κλπ. Bonus όπως προηγουμένως και πίστωση τους με δελτία βενζίνης από την εξοικονόμηση καυσίμων από την Π.Α.
    – Θα περιπολούν στα σύνορα για να αποτρέπουν την είσοδο μεταναστών. Bonus συγκεκριμένο ποσό ανά κεφάλι. Για μικρά παιδάκια από το Αφγανιστάν και το Ιράκ extra bonus γιατί το κράτος θα γλιτώσει δεκαετίες μαύρης εργασίας και εισφοροδιαφυγής.
    – Bonus σε όσους πολίτες κάνουν μπλόκα για αλκοτέστ, φωτογραφίζουν δικυκλιστές χωρίς κράνη, παραβιάσεις δακτυλίου κλπ. Επιδότηση των τελών κυκλοφορίας τους με βάση τους πόντους ποινής των όσων «συλλαμβάνουν».
    – Έκτακτη αύξηση αφορολογήτου στους πολίτες που θα γυρίζουν τους δρόμους με το ΙΧ τους μπας και χρειαστεί να μεταφέρουν κάνα δυστυχή στο νοσοκομείο (το ΕΚΑΒ που να προλάβει το κακόμοιρο), θα προσφέρουν το φιλί της ζωής (επαυξημένο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του θύματος), θα δίνουν αίμα και extra bonus συγκεκριμένο ποσό ανά μέλος του σώματός τους που δωρίζουν για μεταμοσχεύσεις (οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση δαπανών σε μακροχρόνια ασθενείς).

    Όποιος μπορέσει να διακρίνει την διαφορά μεταξύ της «σύμπραξης» πολιτών κράτους στην πάταξη της μη έκδοσης αποδείξεως με τα παραπάνω ας απαντήσει εδώ.
    Με εκτίμηση και μιλώντας πολύ σοβαρά
    Γιώργος

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:43 | H.Constantinos

    Ας υποθέσουμε ότι έρχεται ο υδραυλικός, και ζητάει 100 ευρώ. Αν του ζητήσεις απόδειξη, θα σου χρεώσει +19% ΦΠΑ, δηλαδή 19 ευρώ ακόμα.

    Αν βάλουμε αυτή την απόδειξη των 119 ευρώ ως δαπάνη, θα έχουμε έκπτωση τουλάχιστον 19 ευρώ από τον φόρο που θα πληρώσουμε;;;;

    Γιατί αν δεν έχουμε τόση έκπτωση, δεν μας συμφέρει, και άστον τον υδραυλικό να φοροδιαφεύγει, γιατί δεν έχουμε καμμία διάθεση να πληρώνουμε από την τσέπη μας γιά να μην φοροδιαφεύγει!

    Και δεν νομίζω ότι η έκπτωση από τον φόρο θα είναι 19 ευρώ γιά αυτή την απόδειξη των 119 ευρώ…

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:21 | Φελούκας Δημητριος, Καθηγητής Οικονομικών

    Η ουσιαστική κατάργηση του αφορολογήτου των 12,000 ευρώ, μέσω της συλλογής αποδείξεων, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην πιο συνεπή τάξη των φορολογουμένων πολιτών,δηλαδή των μισθωτών και των συνταξιούχων.

    Συγχρόνως όχι μόνο δεν θα αυξήσει τα φορολογικά έσαδο του κράτους,αλλά αντιθέτως θα τα μειώσει,αφού θα πληγεί το πιο ζωντανό κομμάτι της κατανάλωσης,δηλαδή οι μικρομεσαίοι καταναλωτές που κρατούν ακόμα ζωντανή την αγορά.Η συλλογή των αποδείξεων θα πρέπει να δοθεί σαν επιπλέον κίνητρο των φορολογουμένων και όχι σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου.

    Η οικονομία μας στην παρούσα φάση θέλει ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:16 | Eimai anonymos

    Συνεχίστε με αυτό το ρυθμό και με τέτοιες κουτοπονηριές και
    έχετε να φάτε χειρότερο μαύρισμα από τη Ν.Δ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:18 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ

    Ένας απλός τρόπος για να σταματήσει η φοροδιαφυγή σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς (ΦΠΑ, ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ) και ο οποίος εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, είναι να εκπίπτουν από το εισόδημα όλες οι δαπάνες που είναι με αποδείξεις (ΕΣΟΔΑ ΦΠΑ) και να φορολογείται μόνο το είσόδημα που θα είναι χωρίς αποδείξεις.

    Ευχαριστώ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | Λεούσης Σπύρος

    Σχετικά με την συλλογή αποδείξεων.
    Η άποψή μου είναι ότι η υποβολή της λίστας των αποδείξεων με την αναγραφή ΑΦΜ και λοιπών στοιχείων δημιουργεί σημαντικό φόρτο εργασίας στους φορολογούμενους. Καθώς συμφωνώ πλήρως με το μέτρο θα πρότεινα την εναλλακτική λύση της υποβολής των λογαριασμών των πιστωτικών καρτών – ίσως και με παράλληλη συννενόηση με τις τράπεζες.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:21 | ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Επί της αρχής το μέτρο είναι σωστό αλλά δεν θα αποδώσει διότι οι επαγγελματικές ομάδες που αναφέρονται όταν εκδίδουν παραστατικά ζητούν επιπλέον τον Φ.Π.Α. οπότε το κόστος για τον καταναλωτή είναι μεγαλύτερο από το όφελος. θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν ο Φ.Π.Α. μειώνονταν σε μονοψήφιο και πάντως κάτω του 5 επί τις εκατό, άρα θα δίνονταν το κίνητρο στον καταναλωτή να ζητά απόδειξη.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:34 | ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΟΠΩΣ ΒΕΝΖΙΝΗ,SUPER MARKET,
    KOIΝΟΧΡΗΣΤΑ,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ,ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ,ΕΝΟΙΚΙΑ κτλ.
    ΕΓΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1400 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ
    ΟΤΑΝ ΕΧΩ¨650 ΕΥΡΩ ΔΟΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ,200 ΕΥΡΩ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,150 ΕΥΡΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΚΟ,150 ΕΥΡΩ ΒΕΝΖΙΝΗ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΕΤΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ?

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:15 | Γιώργος Ψίμαρνος

    1.Το ενοίκιο είναι ανελαστική δαπάνη. Επομένως εφόσον μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να εκπίπτεται το 100% της Δαπάνης Ενοικίου για τον φορολογούμενο.
    2. θα πρέπει να εκπίπτουν από τον γονέα οι ιατρικές δαπάνες ενηλίκων τέκνων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα, διότι δεν έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας [βεβαίωση απο ΟΑΕΔ].

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:10 | PAPADOPOULOS

    Ωραία όλα αυτά περί αποδείξεων και αφορολόγητων ορίων κλπ. ΔΕΝ είδα όμως πουθενά να αναφαίρεται κάποιο τηλέφωνο, e-mail, ή υπηρεσία όπου θα αναφέρονται ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΙΕΣ περιπτώσεις που κάποιος αρνείται να εκδόσει απόδειξη ή τιμολόγιο. Η υπηρεσία που να απαντά στις κλήσεις όχι να συσταθεί απλά για τα μάτια και στην ουσία να μη γίνεται τίποτα και να περιμένουμε τους δημοσιογράφους να κάνουν τουσ δικηγόρους.

    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:39 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς δεν πρέπει να θιγεί, αφού στην ουσία είναι η επιβράβευσή για την ειλικρίνειά τους στη φορολογική δήλωση.
    Η συγκέντρωση των αποδείξεων δεν μπορεί να καλύψει το ποσό που τίθεται, ειδικά από αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών, όπου είναι και ο στόχος.
    Δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε 6.000 ευρώ από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και γιατρούς ή δικηγόρους.
    θα πρέπει να μην υπάρχει καθόλου ΕΣΥ ή να είναι όλοι κάτοικοι δικομανείς.
    Ο αντίλογος ότι θα συνυπολογίζονται όλες οι αποδείξεις ακόμα και των super markets δημιουργεί μια τραγελαφική κατάσταση και η δυνατότητα των συγκεντρωτικών καταστάσεων απαιτεί κόπο, γνώση και έξοδα.
    Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν να συγκεντρωθούν όλες οι αποδείξεις, οπότε η συνέπεια θα είναι η φορολόγηση και αυτού του ορίου που ήταν μια έντιμη μεταχείριση του μισθοσυντήρητου.
    Αποδείξεις από εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια κ.λπ. είναι δυνατόν ένας με εισόδημα 20.000 ευρώ να διαθέσει για πολυτελές δαπάνες 6.000 ευρώ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | Κωνσταντίνος Πανούλας

    Ξεκινάω με την αναφορά οτι σε περιόδους που η χώρα περνάει κρίση θεωρώ δόκιμο να ζητείται η συνδρομή των πολιτών και ένα τέτοιο μέτρο είναι η συλλογή αποδείξεων. Από τη στιγμή που ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να αποδόσει άμεσα αποτελέσματα, ζητείται η συνδρομή των πολιτών, υποχρεώνοντάς τους να μαζεύουν αποδείξεις. Για να λειτουργήσει σωστά όμως ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να μεριμνά να μην αδικεί τους πολίτες που επιθυμούν να αποταμιεύσουν, τους πολίτες που αποπληρώνουν δάνεια οποιασδήποτε μορφής και τους πολίτες των οποίων το εισόδημα δαπανάται κυρίως σε τρόφιμα και λογαριασμούς (γνωστά και ως φώς, νερό, τηλέφωνο).
    Συνεπώς είτε το ποσό των αποδείξεων για το οποίο γίνεται λόγος θα είναι μικρό, (π.χ. 2000-3000€) ή ο πολίτης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις αποδείξεις για να δικαιολογήσει το αφορολόγητό του. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει η φορολογική επιβάρυνση του πολίτη που επιλέγει να ξοδέψει το εισόδημά του σε καταναλωτικές δαπάνες να είναι η ίδια με την επιβάρυνση του πολίτη που επιθυμεί να αποταμιεύσει.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:38 | ΕΛΕΝΗ ΠΛΑΚΙΑ

    Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μάλλον δεν υπάρχουν μονοδιάστατες λύσεις. Χρειάζεται και διεύρυνση της φορολογικής βάσης και πάταξη της φοροδιαφυγής και «βοήθεια» μέσω αποδείξεων στους ειλικρινείς φορολογούμενους, έστω τους αναγκαστικά ειλικρινείς φορολογούμενους μισθωτούς και συνταξιούχους. Όλα τα μέτρα που προτείνετε είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η εξειδίκευσή τους είναι το μεγάλο αγκάθι.

    Για να γίνει ο κάθε πολίτης συμμέτοχος στην προσπάθεια ΕΝΑ μόνο χρειάζεται. ΚΙΝΗΤΡΟ.

    Αυτό σε άλλες χώρες, που φημίζονται για τους ευσυνείδητους πολίτες τους, μπορεί να είναι και η ανταπόδοση της πολιτείας μέσω παροχών. Ο πολίτης πληρώνει μεν, απολαμβάνει δε αποτελεσματικότητα σε όλες του τις συνδιαλλαγές με το Δημόσιο, περπατάει σε καθαρές πόλεις με όμορφα και καλοδιατηρημένα κτίρια, χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο κατ’ εξαίρεση γιατί του παρέχει η πολιτεία τη δυνατότητα να μετακινηθεί πανταχόθεν, και άλλα τόσα όσα θα χρειάζονταν ένα βιβλίο για να αναλυθούν. Μπορείτε να κάνετε αυτό; Mάλλον δύσκολο για την προσεχή 20 ετία.

    Οπότε τι μας μένει; ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ και μόνον οικονομικά κίνητρα. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ με το δικηγόρο, το γιατρό και άλλους εκροσώπους 100 τουλάχιστον κλάδων, οι οποίοι προκειμένου να δώσουν απόδειξη τον επιβαρύνουν τουλάχιστον κατά 19%. Βρείτε τη μαθηματική φόρμουλα εκείνη με την οποία θα συνεχίσει ο πολίτης να γλιτώνει αυτά τα χρήματα, μέσω απαλλαγών, ώστε να σας βοηθήσει να πιάσετε τόσα και τόσα εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν εντελώς.

    Ναι να μαζέψουμε όλοι όλες τις αποδείξεις. Μπορείτε όμως NA ΑΠΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΜΑΣ τουλάχιστον από τον ΦΠΑ αυτών; Εάν δεν το κάνετε αυτό, θα συνεχίσει να μας απαλλάσσει από αυτόν ο κάθε μάστορας, ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας και κάθε άλλος που συμμετέχει στα 60 ή 80 δισεκατομύρια της παραοικονομίας, και το κράτος θα συνεχίσει να χάνει το 20% ή 25% αυτών.

    Ευχαριστώ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | Ηλίας Μπούκουρης

    Προς κάθε ενδιαφερόμενο 31/12/2009
    Το προτεινόμενο μέτρο για τη συλλογή αποδείξεων προκειμένου να ισχύσει το αφορολόγητο δεν είναι λογικό και δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί (με επιλεκτικές αποδείξεις), μόνο μεγάλη ταλαιπωρία και περισσότερη εργασία στις υπηρεσίες του δημοσίου θα φέρει.
    Είναι λογικότερο να αναγνωρίζονται ΟΛΕΣ οι δαπάνες που έχει κάνει ο πολίτης μέσα στον χρόνο και βάσει των αποδείξεων ή να δηλώσει βάση του Νόμου 1599/1986 για όποιον δεν έχει να του δώσει απόδειξη ή δεν κόβει απόδειξη (μιλάμε για την Λαϊκή, Καντίνες, και Περίπτερα).
    Συγκεκριμένα: Να δέχεσθε αποδείξεις, όπως φόρος εισοδήματος που πληρώθηκε προκαταβολικά για μισθούς ή συντάξεις, τόκους από καταθέσεις, ΕΡΤ, ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, έκτακτες εισφορές, τέλη σημάτων αυτοκινήτων, ΚΤΕΟ, πρόστιμα, ασφάλιστρα αυτοκινήτων, ασφάλεια ζωής, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Κινητή τηλεφωνία, αγορά πετρέλαιο θέρμανσης, δαπάνες υλικών και εργατικών για συντήρηση και βελτίωση σπιτιών, έξοδα κοινόχρηστων διαμερισμάτων, δίδακτρα ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων, (εκδρομών, φροντιστηρίων, καύσιμα αυτοκινήτων, λογαριασμοί super market, μετακινήσεις με Ταξί, Εστιατόρια, Αεροπορικά εισιτήρια, Ξενοδοχεία, Εισιτήρια πλοίων-τρένων-ΚΤΕΛ (ειδικώς το καλοκαίρι) αλλά και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, Έξοδα για δώρα, κτλ.
    Θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δαπάνη συνοδεύεται από απόδειξη σε ποσοστό 100%. Τότε και μόνο τότε θα είναι λογικό και δίκαιο για να απόκτηση ο πολίτης φορολογική συνείδηση.
    Εάν προσθέσουμε όλα τα ανωτέρω θα δείτε ότι είναι παραπάνω από το αφορολόγητο των 12.000,00 Ευρώ.
    Σημειώστε παρακαλώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών να μην διαβάζονται να έχουν σβηστεί ή ξεθωριάσει (λόγω του ότι οι περισσότερες ταμειακές εκδίδουν αποδείξεις σε θερμογραφικό χαρτί, τα δε γράμματα ξεθωριάζουν πολύ γρήγορα.
    Πόσο δύσκολο είναι να ελέγχεται το παράνομο πλανόδιο εμπόριο; (Που τα βρίσκουν τα αγαθά που πωλούνται στους δρόμους τι ζημία έχει το Δημόσιο από το χαμένο ΦΠΑ;).
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη το σημερινό αφορολόγητο θα πρέπει να παραμείνει αν όχι να αυξηθεί, πρέπει όλες οι αποδείξεις και όλα τα έξοδα να εκπίπτουν από τα εισοδήματα των εμπόρων, μισθωτών ή συνταξιούχων. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να μας γνωστοποιήσετε το αναγκαίο ποσό για την επιβίωση ενός νοικοκυριού;
    Να καθιερωθεί ένα σύστημα όπου όλες οι προσφορές ή έγγραφα που περιλαμβάνουν την αξία της παροχής ή του αγαθού να φαίνονται με Φ.Π.Α., ενσωματωμένο. Όχι θέλω τόσα και ΦΠΑ τόσα.
    Ξεκάθαρα πράγματα και σταράτα, για να κερδίσουμε όλοι από όποιο μέτρο θα θελήσετε να πάρετε, χωρίς να μας βάλετε να σκεφθούμε, τι θα πάθουμε ακόμη με την τελευταία εκλογή μας.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την ευκαιρία που μου δώσατε.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:26 | Μαυρόπουλος Θέμης

    ΜΗΝ ΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ, ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΤΕ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΟΠΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΣΕ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

    ΦΑΝΕΙΤΕ ΑΞΙΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ.

    ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΩΝ 800 – 1000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ
    ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.

    Υ.Γ.
    ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΧΩΡΙΣ
    ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ. ΠΑΛΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

    ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΞΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ
    ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΦΟΡΩΝ».
    ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΤΕ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ…

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:52 | Georgios Anopoulos

    Ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει συνεχές κίνητρο για την περισυλλογή αποδείξεων ανεξαρτήτου του συνολικού ύψους.

    Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων και πέραν του αφορολόγητου ποσού χωρίς κανένα ανώτατο όριο (πιθανόν μέρους της αξίας των αποδείξεων σε συνδυασμό/ανάλογα με τη φορολογική κλίμακα).

    Το όφελος είναι διπλό. Το όφελος προκύπτει πρωτίστως από την άνευ όρων άμεση είσπραξη του ΦΠΑ και κατά δεύτερον από τον φόρο εισοδήματος στο τέλος του έτους. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος που θα εισπράττεται θα είναι μεγαλύτερος από την έκπτωση που θα απολαμβάνουν οι δικαιούχοι.

    ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν συγκρουόμενα και αντιφατικά μέτρα. Για παράδειγμα, το ποσό των αποδείξεων ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να εμπίπτει στο πόθεν έσχες διότι τότε αυτόματα ο καθένας θα κοιτάει να μεγιστοποιήσει το όφελος των αποδείξεων χωρίς να πέσει στο πόθεν έσχες.
    Η εξαίρεση των αποδείξεων από το πόθεν έσχες θα πρέπει να κατοχυρώνεται με σαφή νομοθεσία ώστε να μην υπάρχουν φόβοι από τους φορολογούμενους ότι συγκεντρώνοντας πολλές αποδείξεις πιθανόν να έχουν μπλεξίματα με το πόθεν έσχες κάποια άλλη στιγμή.

    Έτσι, οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν και υψηλότερα εισοδήματα για να επωφεληθούν από τις φορολογικές εκπτώσεις.

    Θα πρέπει να τονιστεί ότι το κυρίαρχο όφελος είναι η άμεση είσπραξη του ΦΠΑ σε αντίθεση με την ετήσια εκκαθάριση του φόρου.

    Έμμεσα, μπορεί να τονωθεί και η κατανάλωση εφόσον οι φορολογούμενοι θα θεωρούν ότι ένα μέρος της δαπάνης πληρώνεται μέσω της εξοικονόμησης φόρου.

    Διαστρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
    – όσοι δεν έχουν κίνητρο οι ίδιοι, θα δίνουν τις αποδείξεις σε τρίτους
    – εξάλειψη των φόβων ότι εάν δηλωθούν πολλές αποδείξεις θα πιαστούν στο πόθεν έσχες
    – το δίλημμα του ΦΠΑ: χωρίς απόδειξη ή απόδειξη με ΦΠΑ για ορισμένα επαγγέλματα

  • Αξιότιμε κε Υπουργέ,πιστευω ακράδαντα οτι έχετε αγαθές προθέσεις και θέλετε πραγματικά να πολεμήσετε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, χωρίς ταυτόχρονα να πλήξετε τους πολίτες με τα αδύναμα εισοδήματα. Αν και φοβάμαι ότι το μύνημα μου δεν θα φτάσει ποτέ σε σας, εντούτοις θα σας γράψω επιγραμματικά κάποια σημαντικα σχόλια και θα σας προτείνω επίσης την μοναδική λύση που μπορεί να υπάρξει.
    1ο Σχόλιο: Δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αποδείξεις από τα super market, ΔΕΚΟ και εμπορικά καταστήματα διότι αυτά ΟΥΤΩΣ ή ΆΛΛΩΣ πάντοτε έκοβαν αποδείξεις και άρα δεν θα επιτύχετε τίποτα με αυτό.
    2ο Σχόλιο: Η φοροδιαφυγή πρέπει θα παταχθεί μόνον όταν οι Γιατροί, οι οδοντογιατροί, οι Δικηγόροι, οι Μηχανικοί , υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι κτλ υποχρεωθούν να κόβουν αποδείξεις πραγματικές. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Σήμερα ένας γιατρός (πανεπιστημιακός) παίρνει 80 ευρώ την επίσκεψη στο ιατρείο του και δεν δίνει απόδειξη. Αν του ζητήσω απόδειξη τότε ο Γιατρός θα μου πεί: Επειδή βρίσκομαι στο υψηλότερο κλιμάκιο φορολόγησης το 50% θα μου το πάρει η Εφορία κατά την εκαθάριση της φορολογικής μου δήλωσης (άρα για να πάρω καθαρά τα 80 ευρώ πρέπει να μου δώσεις 160 ευρώ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού υπάρχει και παρακράτηση φόρου 20% (δηλ. 40 ευρώ και άρα 160+40=200 ευρώ, αφού 0.20×200=40 ευρώ). Αλλά υπάρχει και το ΦΠΑ 19%, άρα 1.19×200=238 ευρώ. Με άλλα λόγια, μου λέει ο Γιατρός ότι για να σου δώσω απόδειξη πρέπει να μου δώσεις 238 ευρώ, αντί για 80 που θα μου έδινες χωρίς απόδειξη. Τότε του απαντώ εγώ: Δεν επιμένω, πάρε τα 80 ευρώ και δεν θέλω απόδειξη. Το παραπάνω παράδειγμα ισχύει σε όλους τους παραπάνω ελεύθερους επαγγελματίες, όπου πάντοτε ζητούν τριπλάσιο ποσό για να δώσουν απόδειξη. Ερωτώ λοιπόν εσάς, κε Υπουργέ μου: Τι κίνητρο έχω εγώ να ζητήσω απόδειξη, για το καλό του Ελληνικού Κράτους, δίνοντας τριπλάσια τιμή από αυτήν που θα έδινα αν δεν ζητούσα απόδειξη? Την απάντηση την γνωρίζω. Δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους κίνητρο, διότι δεν είναι λογικό, ότι χρήματα καταφέρει και πάρει το κράτος με την φορολόγηση του παραπάνω Γιατρού, στη συνέχεια να τα επιστρέψει σε μένα. Έτσι λοιπόν δεν με συμφέρει να ζητήσω απόδειξη.

    Πρόταση 1η: Μία πρώτη προσπάθεια θα ήταν να μπεί πλαφόν σε όλες τις δραστηριότητες των παραπάνω ελεύθερων επαγγελματιών με προέλεγχο από κάποια κρατική επιτροπή. Η πρόταση αυτή θα περιορίσει κάπως το πρόβλημα αλλά δεν θα το λύσει.

    Πρόταση 2η: Για την οριστική λύση του προβλήματος της φοροδιαφυγής θα πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία των όλων χαρτονομισμάτων στη χώρα μας και όλες οι συναλλαγές να γίνονται διά μέσω cash card ή διά μέσω πιστωτικής κάρτας. Οπότε, και η φορολόγηση των παραπάνω ελεύθερων επαγγελματιών να γίνεται διά μέσω κατάστασης που θα εκδίδεται από τις Τράπεζες και θα ενημερώνεται online η εφορία. Βέβαια αυτό έχει κάποιες τεχνικές δυσκολίες αλλα πιστεύω οτι μπορούν να ξεπερασθούν. Μόνο έτσι μπορεί να χτυπηθείη φοροδιαφυγή. Άλλως τρόπος δεν υπάρχει, ενώ το σχολαστικό μάζεμα των αποδείξεων θα αποτύχει πλήρως.

    Υ.Γ. Θα ήμουν ιδιαίτερα ευχαριστημένος άν το παρόν μύνημα έφτανε σε σας.
    Με τιμή,
    Μακάριος Τριαντάφυλλος
    Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
    και όλα τα στοιχεία μου είναι στη διάθεσή σας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:13 | gecon

    Είμαι μισθωτός (μονόμισθος, μη εργαζόμενη σύζυγος) με τετραμελή οικογένεια και εισόδημα μόνο το δικό μου μισθό. Πιστεύει ο υπουργός οικονομικών ότι μπορώ να έχω αποδείξεις από δεξιώσεις, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ξενώνες; Ξέρει ο υπουργός ότι γινόμαστε μπογιατζήδες και υδραυλικοί στο σπίτι μας; Μεγάλο μέρος του εισοδήματος καταναλώνεται σε τιμολόγια ΔΕΚΟ, θέρμανση, καύσιμα, που δεν γίνονται δεκτές. Κάποτε υπήρχε μια μείωση φόρου για τη μη εργαζόμενη σύζυγο, γιατί κόπηκε;
    Αλήθεια το αφορολόγητο των 12000 € με αποδείξεις θα αφορά οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΝΑΤΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΙΣΟΓΥΓΙΟ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ. ΑΥΤΟ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΞΑΝΑΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ (ΦΠΑ) ΕΙΤΕ ΕΜΜΕΣΑ (ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΛΠ)Κ.Ο.Κ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:27 | john

    Δηλαδή αν δεν έχω ανάγκη υπηρεσιών και προϊόντων θα φορολογηθώ, αφού δεν θα έχω και αποδείξεις!
    Παράδειγμα:Εργάζομαι κανονικά.Όμως φιλοξενούμαι από τους γονείς μου,καθώς δεν μου φτάνουν τα 600 ευρώ που βγάζω για να νοικιάσω και να συντηρήσω σπίτι, οι οποίοι μου καλύπτουν και τις καθημερινές μου ανάγκες για τροφή επίσης.Πού θα βρω εγώ τις αποδείξεις που μου ζητάτε;
    Μία απάντηση παρακαλώ,εκτός κι αν κρίνετε ότι πρέπει δίκαια να με φορολογήσετε για τα 700, ή ότι φτάνουν για να φτιάξω σπίτι, να το συντηρώ οπότε και να χω αποδείξεις να σας δίνω.

    Ένας νέος Δικηγόρος(ανάμεσα στους 7.000
    που έχει η Θεσ/νίκη)

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    – Η σύνδεση συλογής αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο είναι η λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Προσοχή. Να μην εξαιρείται καμμία κατηγορία πολιτών ώστε να αποκλεισθεί η ανταλαγή αποδείξεων μεταξύ τους.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:32 | Α.Μ.

    Αποδείξεις Εξωτερικού

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Θα πρέπει να συμπεριλάβετε και τους πολλούς συμπολίτες μας που ζουν κάποιο διάστημα στο εξωτερικό και ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του μισθού ή της σύνταξής τους εκεί, τι θα γίνει θα μπορούν να προσκομίσουν αντίστοιχες αποδείξεις ή θα φορολογηθούν άδικα επειδή δεν θα έχουν αρκετές αποδείξεις στην Ελλάδα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | Γιώργος

    Η αρχή της ίσης μεταχείρισης για τους πολίτες δεν μπορεί να υπόκειται σε εξαιρέσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορεί να θεωρούνται εκ προοιμίου φοροφυγάδες, όπως θεωρούνταν και θεωρούνται από ΟΛΕΣ τις έως τώρα Κυβερνήσεις, τουλάχιστον για τα τελευταία 28 χρόνια που έχω «ιδίαν αντίληψη» (ως ασκών οικονομική δραστηριότητα ως «ατομική επιχείρηση»).
    Δεν θα ξεχάσω ότι, όταν έκανα την έναρξη επαγγέλματος στην αρμόδια Οικονομική Εφορία, με έκπληξή μου ενημερώθηκα ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΕΝΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΦΟΡΟ(!!!) ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΕΚΡΥΠΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ!
    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΕΞΩΘΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΘΑΡΟ ΜΟΥ ΚΕΡΔΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ «ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ», ΕΑΝ ΗΘΕΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ!
    Επί πλέον το εισόδημά μου ως αυτοαπασχολούμενος ούτε βέβαιο είναι (όπως ενός μισθωτού) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ 12 ΕΩΣ 16 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΩ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΝΟΣ ΜΕΣΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ!
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΘΩ ΝΑ «ΒΑΛΩ ΛΟΥΚΕΤΟ» ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΙΣΘΩΤΟ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ!
    Είναι ασφαλώς αλήθεια πως ένας αυτοαπασχολούμενος ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει δυνατότητα να εισπράξει πολύ περισσότερα χρήματα από ένα μισθωτό, αλλά αυτό το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 1/3 του συνόλου, ΕΝΩ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ (ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 2 ΚΑΙ 3 ΜΕΛΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ!) ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 2/3 (ΔΥΟ ΤΡΙΤΩΝ) ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΑΥΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ!
    ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΤΥΧΟΝΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΣΑΦΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗΣ Ή ΜΗ ΣΚΟΠΙΜΗΣ «ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ»!
    ΕΑΝ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΝΑ «ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ» ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ (ΜΟΝΟ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΜΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ!
    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ», ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ!
    ΑΝΤΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΝΤΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ!
    ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ (ΕΙΣ)ΠΡΑΞΕΙΣ!
    Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟ!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:54 | Γιώργος Μαγκλάρας

    Διάβασα σήμερα στα ΜΜΕ, μιάς και εκεί διασπείρετε σαν κυβέρνηση τις «προτάσεις κάποιων» για συλλογή 10.500 Ευρώ από ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να δικαιολογείται το αφορολόγητο. Ας σοβαρευτούμε, λέω εγώ… Δηλαδή, αυτό το νούμερο είναι περίπου 200 Ευρώ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! Αδύνατον να μαζευτούν αυτές οι καταναλωτικές αποδείξεις. Δηλαδή θα πρέπει να πηγαίνουμε 3 φορές στην ταβέρνα, να χαλάμε 100 Ευρώ στο σούπερ μάρκετ και οι γυναίκες κάθε 3 μέρες στο κομμωτήριο. Αδύνατον. Ακόμα κι εάν μαζεύουμε ΟΛΕΣ τις αποδείξεις, πάλι δεν φτάνουν αυτό το ποσό. Μοναδική περίπτωση που αυτό το μέτρο θα έχει κάποια δικαιοσύνη είναι εφόσον:
    α) συμπεριληφθούν τα ενοίκια μας στο σύνολο τους
    β) συμπεριληφθούν ΚΑΙ όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ.
    Δεν υπάρχει ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΧΧΩΡΙΣ ΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ στο ύψος των 200 Ευρώ εβδομαδιαίως σε πολλά ελληνικά σπίτια, ώστε αυτή να καταγράφεται και στις ανάλογες αποδείξεις…Περιμένω απόψεις και από αλλους συμμετέχοντες εδώ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:38 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ

    ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.
    ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΕΝ ΔΑΠΑΝΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ,ΦΟΡΟΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ,ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΗ 10500 ΕΥΡΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 10500 ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 2000 ΕΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ 8500 ΣΤΑ 10500. ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 2000 ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ? Ή ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ (Π.Χ. ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ,ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ,ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ο.Κ. Κ.Α.)
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000
    ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΛΟΓΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:11 | Μαρία Παπαδοπούλου

    Η σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με το ύψος των αποδείξεων είναι και άδικη και συνταγματικά ελεγκτέα. Ειδικά η πρόταση που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή όλο το αφορολόγητο να ναι διαθέσιμο μόνο με την προσκόμιση ισόποσων αποδείξεων, ισοδυναμεί με κατάργηση του αφορολογήτου και θα οδηγήσει σε δικαστική διαμάχη που κατά την άποψή μου θα δικαιώσει τους προσφεύγοντες . Το αφορολόγητο δεν αποτελεί «δώρο»του Κράτους προς τους φορολογούμενους αλλά έκφανση της συνταγματικής επιταγής «οι Έλληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Κατά αυτή την έννοια οποιαδήποτε εξάρτησή του από καταναλωτικές δαπάνες είναι συνταγματικά προβληματική. Εκτός αυτού, σημαίνει κρατική επιβολή ενός συγκεκριμένου τρόπου διαβίωσης (κατανάλωση κατανάλωση κατανάλωση!!), γεγονός δικαιοπολιτικά απαράδεκτο.
    Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι σε μια χώρα με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα (κλειστά επαγγέλματα, συντεχνιακή νοοτροπία, απουσία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς και των εργασιακών σχέσεων, εκτεταμένα ολιγοπωλιακά φαινόμενα που δεν δύναται ακόμα να αντιμετωπίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού), η φοροδιαφυγή λειτουργεί σε ένα μέτρο ως βαλβίδα απεκτόνωσης πληθωριστικών πιέσεων. Η μετακύλιση του βάρους των φορολογικών ελέγχων των ελεύθερων επαγγελματιών στους καταναλωτές φοβάμαι πως θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού σε αυτές θα ενσωματωθεί το αντίστοιχο, μέχρι τώρα «αποκρυπτόμενο», κόστος. Νομίζω ότι πάλι από τη στέγη ξεκινάμε αντί για τα θεμέλια.
    Η φοροδιαφυγή, που στην Ελλάδα αποτελεί σχεδόν κεκτημένο δικαίωμα, θα αντιμετωπισθεί επαρκώς εφόσον προγηθούν οι απαιτούμενες γενικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, και μόνο με τη δημιουργία ενός απλού και διάφανου φορολογικού συστήματος, (καταργείστε επιτέλους τον ΚΒΣ που τρέφει λογιστές και επίορκους εφοριακούς!!), και τη σύσταση ενός αξιόπιστου και δίκαιου φοροελεγκτικού μηχανισμού, μέσω αξιοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων και επάνδρωσης του μηχανισμού με τους πλέον άξιους του Δημόσιου Τομέα που θα υπόκεινται σε διαρκή έλεγχο και θα απολαύουν αντίστοιχης μισθολογικής μεταχείρισης. Η δε νοοτροπία θα αλλάξει σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα αρχίσει επιτέλους να γνωρίζει πώς χρησιμοποιούνται από το Κράτος τα χρήματά του. Και θα αρχίσει να βλέπει αποτελέσματα μιας χρηστής διαχείρισης.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:45 | ΘΕΟΛΟΓΟΣ

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 25000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 12000 ΕΥΡΩ ΕΝΩ Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΤΕΚΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΙΣ 2500 ΕΥΡΩ.ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΟ (ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ) ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ,ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:48 | Ν.Κ.

    Οταν ειμαι ενας μισθωτος που παιρνω τον μηνα 850ε και αυτα ξοδευονται ως εξης:

    Ενοικιο 350ε ——–> Θα μετραει η οχι?
    ΔΕΗ 35ε ——–> Θα μετραει η οχι?
    ΟΤΕ-κινητο 60ε ——–> Θα μετραει η οχι?
    Δοση δανειου 150ε ——–> Θα μετραει η οχι? (ποιος ΔΕΝ εχει καποια δοση?)
    Super market 120ε ——–> Θα μετραει η οχι?

    Και τα υπολοιπα ειναι για τα υπολοιπα εξοδα του μηνα (διασκεδαση,μετακινησεις,ενδηση-υποδηση)

    Πως ειναι δυνατον να μαζεψω 6000ε το χρονο ετσι ωστε να μη φορολογηθω?

    Αφου εκ των πραγματων δεν εχω τοσα χρηματα να ξοδεψω ωστε να τα μαζεψω.

    Σε αυτα δεν υπολογιζω τα παγια εξοδα του χρονου (Τελη κυκλοφοριας,Ασφαλεια οχηματος, Συντηρηση οχηματος)

    Μηπως το μετρο των αποδειξεων ειναι εντεχνως εστιασμενο ετσι ωστε απλα να διευρυνθει η φορολογικη βαση και να πληρωνουν περισσοτεροι και περισσοτερο?

    Θελετε κυριοι του υπουργιου να αναγκασετε την γιαγια μου να μαζεψει αποδειξεις?

    Με βαση το συστημα που θα εφαρμοσετε (γιατι ο δηθεν διαλογος ειναι για τα ματια του κοσμου) οι περισσοτεροι μισθωτοι θα πληρωσουν φορο για ενα εισοδημα ποσο απο 1000 εως 6000ε γιατι κανενας δεν θα μπορεσει να μαζεψει αποδειξεις για τετοια ποσα.

    Αν καποιος μπορεσει να τις μαζεψει τοτε σιγουρα θα εχει φορτωσει τις 50 πιστωτικες του καρτες γιατι με βαση το εισοδημα του δεν εχει τα χρηματα για να τα ξοδεψει.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ

    ΟΠΩΣ ΞΑΝΑΓΡΑΨΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΩ: ΑΝ ΣΥΛΛΕΞΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΧ 6000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΠΑ 19% (ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΤΟΝ ΓΛΥΤΩΝΑ) ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΩ ΚΑΤΑ 1140 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΩ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΩ ΤΗΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΥΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;
    ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΛΜΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΟΧΙ ΠΛΑΦΟΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΑΦΟΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙΣ ΕΝΟΣ ΟΡΙΟΥ ΟΛΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ -ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΕΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ. Η ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ -ΚΑΙ ΑΥΤΗ- ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:12 | ΚΩΣΤΑΣ

    PRE-PAID ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ.

    Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΟΝΟ.
    – ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΛΕΨΟΥΝ( ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ)
    – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ ( ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ).
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ – ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚ. ( ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ Φ.Δ).
    – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΕΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΡΗΤΑ.
    π.χ.
    ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 100€ , ΠΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΦΕ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ (με φορητό μηχανισμό) ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ 7€ , ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ, ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ.
    ΑΝ Η ΚΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ «ΕΞΥΠΝΗ» ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ.
    ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΚΑΡΤΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ), ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ.
    ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΟΦΕΛΗ ΕΩΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΦΠΑ (20%), ΩΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ.
    ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΤΙΩΝ, ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ Φ.Ε.
    ΑΝ ΠΑΓΙΩΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΕ.
    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ.
    -ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΟΝΔΡΙΚΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΘΑ ΒΑΛΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΡΙΤΩΝ, ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΓΚΙΣΕ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
    ΕΧΕΤΕ 28 ΔΙΣ. ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΘΑ ΤΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΑΝ ΕΓΓΥΗΣΗ. ΕΚΔΟΣΤΕ ΔΙΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ( με τη συμπληρωση του ΑΦΜ), ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ( ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ 2 ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ), ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥ Η ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΤΑΧ.ΤΑΜ.). ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ (ξέρετε από ποιόν σε ποιόν),ΚΑΙ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥΣ , ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ
    ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΧΤΥΠΑΤΕ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΙΣ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:41 | Κώστας

    Έχω να πω τα εξής:

    1. Γιατί εγώ ο απλός πολίτης, η μητέρα μου που είναι 85 ετών και άλλοι πρέπει να υποχρεωνόμαστε να κρατάμε αρχείο με εκατοντάδες αποδείξεις;

    2. Έχω φορολογηθεί τη στιγμή της αγοράς του προϊόντος, μέσω ΦΠΑ. Γιατί πρέπει να ξαναφορολογηθώ άν δεν καταφέρω να συγκεντρώσω το ποσό π.χ. των 6000€;

    3. Κάποιος δουλεύει στην αλλοδαπή (π.χ.εκπαιδευτικός αποσπασμένος στο εξωτερικό). Ο μισθός του φορολογείται αδώ και έχει αφορολόγητο ας πούμε 6000€ και 6000€ με αποδείξεις. Φανερό είναι ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να συγκεντρώσει αποδείξεις. Δηλαδή αυτός έχει αφορολόγητο ουσιαστικά μόνο 6000. Δεν είναι αδικημένος ως προς τη φορολογία;

    3. Μπορεί κάποιος να μας πείσει ότι η διεκπεραίωση των φορολ. δηλώσεων, με εκατομύρια κατάλογους με τις εκατοντάδες αποδείξεις από τον κάθε φορολογούμενο θα γίνει εγκαίρως;

    Κύριοι πολιτικοί, πριν προχωρήσετε σε ψήφιση κάποιου νόμου, δείτε πρώτα αυτό που είδατε στον ύπνο σας είναι πρακτικά εφαρμόσιμο; ή δεν σας ενδιαφέρει, μια και σε τρια-τέσσερα χρόνια θα είναι άλλος στη θέση σας και δεν βαριέσαι ας βγάλει αυτός το φίδι από την τρύπα;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:35 | Nidriotis Anastasios

    Γίνεται πολύς λόγος για το είδος των αποδείξεων που πρέπει να υπολογίζονται και βλέπω πολλούς που κάνουν λόγο για αποδείξεις super market, βενζίνης, ΔΕΚΟ.
    Κατ’ αρχάς υποθέτω ότι ο λόγος που συζητείται το θέμα των αποδείξεων, είναι να παταχθεί ένα μέρος της φοροδιαφυγής και να αναγκαστούν όλοι να κόβουν αποδείξεις. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όμως το κράτος δεν χάνει έσοδα από αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Τα super marktet σαφώς και κόβουν αποδείξεις, άσχετα αν εμείς δεν τις παίρνουμε. Η βενζίνη φορολογείται κανονικά ενώ δεν υπάρχει απώλεια εσόδων για το κράτος για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.
    Επομένως, ποιό είναι το νόημα να χάσουμε το αφορολόγητο για να μαζεύουμε αποδείξεις εντελώς άχρηστες για το κράτος;
    Η πιο λογική λύση είναι να λειτουργήσουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν μπορεί οι υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ να αμοίβονται πολλαπλάσια από τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους και να κάνουμε εμείς την δουλειά τους.
    Να μπει ενδιάμεσος φορολογικός συντελεστής (κάτω του 25%) για τα χαμηλά εισοδήματα. Αν θέλετε, να καταργηθούν οι πάσης φύσης φοροαπαλλαγές και να συνδεθούν τόσο αυτές, όσο και ένα επιπλέον αφορολόγητο με ένα ύψος αποδείξεων αλλά από επαγγελματίες που πραγματικά φοροδιαφεύγουν και όχι από αυτούς που ούτως ή άλλως κόβουν αποδείξεις.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:27 | ΔΗΜ.ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Σχετικά με την δημιουργία κατάστασης αποδείξεων δαπανών μπορούν τα Κ Ε Π να βοηθήσουν όσους φορολογούμενους αδυνατούν να δημιουργήσουν την σχετική κατάσταση ( φυσικά να ενισχυθεί το προσωπικό των ΚΕΠ) έχουν την υποδομή τα ΚΕΠ όπως και τον εξοπλισμό θα έχουν και τον χρόνο από τις 31 ΔΕΚ κάθε χρόνου μέχρι την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κάθε οικονομικού έτους

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:09 | ΠΑΠΑΖΙΩΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κύριε υπουργέ

    Παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα γραφόμενα μου γιατί πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να λύσετε μια για πάντα την φοροδιαφυγή.

    Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος.

    1)Διάβασα ότι οι φορολογούμενοι θα γράφουν σε ένα ειδικό έντυπο τις δαπάνες με το ΑΦΜ του προμηθευτή κλπ. φοβάμαι ότι αυτό θα έχει τα ιδία αποτελέσματα που είχαμε κατά καιρούς με την προσκόμιση των αποδείξεων. Όπως πάντα θα αναγράφονται διάφορα ποσά από τους φορολογούμενους χωρίς να μπορούν να διασταυρωθούν.
    Για αυτό προτείνω και παρακαλώ να το εξετάσετε με σοβαρότητα.
    Την υποχρέωση αναγραφής, κάθε απόδειξης να την έχει κάθε επιχειρηματίας, με την έκδοση της.
    Ο επιχειρηματίας θα ζητά από κάθε πελάτη το ΑΦΜ.
    Η ενημέρωση θα γίνεται σε ένα ειδικό λογισμικό του Υπουργείου Οικονομικών στο διαδίκτυο όπως π.χ «e-9.gr/».
    «Εδώ πληρώνουμε λογ/μους μέσω διαδικτύου και δεν μπορούμε να κάνουμε μια απλή ενημέρωση, που τελικά μπορεί να γίνεται και αυτόματα με την έκδοση της απόδειξης στον πελάτη από την ταμειακή μηχανή».
    Ο ελεύθερος επαγγελματίας που κάνει εργασίες κατά οίκον όπως π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κλπ. εάν δεν έχει δικό του LAPTOP μπορεί να μπει από τον υπολογιστή του πελάτη καταχωρώντας από εκεί την απόδειξη δίνοντας τον ειδικό κωδικό του.
    Το φυσικό πρόσωπο μπαίνοντας στη ιστοσελίδα με το ΑΦΜ του μπορεί να ελέγχει εάν έγιναν σωστά οι καταχωρήσεις
    Έτσι όταν το φυσικό πρόσωπο θα κάνει την φορολογική του δήλωση θα αφαιρούνται αυτόματα οι δαπάνες.
    Το φυσικό πρόσωπο σε περίπτωση που αμφισβητήσει το ποσό των δαπανών θα πρέπει να προσκομίσει στην ΔΟΥ, τις αποδείξεις που έχει στην κατοχή του.

    2)α) Οι αποδείξεις των σουπερμάρκετ θα πρέπει να συνυπολογίζονται στο αφορολόγητο, προσοχή όχι όμως των μεγάλων αλυσίδων.
    β) Το φορολογητέο εισόδημα πρέπει να είναι το 33% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος το οποίο μπορεί μειωθεί με την κατάθεση αποδείξεων. Το υπόλοιπο 66% να είναι αφορολόγητο και να καλύπτει ανάγκες ΔΕΚΟ, και ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ έτσι ώστε να στηριχτεί το μέτρο των αποδείξεων και να τονωθεί η αγορά.
    γ)Για τους Δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και ιδιωτικούς υπαλλήλους συντελεστής φορολογίας για όλα τα εισοδήματα να είναι 40 έως 45 %.
    δ)Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο συντελεστής φορολογίας για όλα τα εισοδήματα να είναι 20 έως 25%,
    και αυτό διότι προσθέτοντας φπα 19% έχουμε σύνολο 39 έως 44% έτσι για το φυσικό πρόσωπο θα υπάρχει κίνητρο να ζητήσει απόδειξη και για των ελεύθερο επαγγελματία μεγαλύτερη βούληση για την έκδοση των αποδείξεων.

    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΠΑΠΑΖΙΩΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 01:13 | Dimitris Goranitis

    Proteinw tin katargisi tou aforologitou oriou eksarxis kai tin dimiourgia aforologitou vasei apodeiksewn….alla olwn twn apodeiksewn anekseretws (DEKO, dapanes pros tin eforia – anoito na forologoumaste gia dapanes pros tin eforia….)

    Ameso plafon se epgakelmaties paroxis ipiresiwn pou tha odigei se ameso elegxo. 60k meikto eisodima gia enan giatro pou doulevei sto dimosio kai diathrei kai idiwtiko iatreio (kataklusmos apo fakelaki…)einai asteio poso. O elegxos na epekteinete episis sto ameso kai emeso oikogeniako perivallon.

    Tha ithela na pliroforeitai kai to koino oson afora ta prostima pou epevlithikan se periptwseis giatrwn sto kolonaki me etisio eisodima 8,000 euro. Na mathoume kai oi ipoloipoi ti plirwnei kapios otan mas klevei – giati se periptwsi pou to ksexname, o forofygas einai kleftis tou geitona tou.

    Egw ezisa xronia stin Ameriki me idiatera afstiro forologiko sustima. I paraviasi kai forodiafygi ekei sinepagetai me fovera prostima, pagwma refstis kai akinitis periousias kathws kai pagwma opiasdipote epixeirimatikis drastiriotitas. Oi poines simperilambanoun fulakisi kai katargisi visas ergasias gia metanastes.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 00:19 | χατζακης γεωργιος

    o monos dikaios tropos einai ena mikto sistima apo sobaroys elenxoys me to po8en esxes toy ka8enos sta kinita kai akinita .oi apodijis 8a eynoisoyn toys leftades emeis psonizoyme apo tin laiki poy 8a tis broyme tis apodijis ta aytokinita 8a ta paradosoyme ta mpoyzoykia ta kopsame ..oi giatroi 8eloyn parapano gia apodiji ..isa isa poy prepi ta katastimata na kratoyn stoixeia apo toys pelates me akriba goysta kai megales apodijis kai mazi me ton ari8mo tis pistotikis na kata8etoyn katastasis opos tora me toys promi8eytes kai o pelatis na dikaiologi poy ta briskei…..otan pernei i kyria 1000 eyro forema poy ta briskei..? i o kyrios to rolej …. giati aytos tin apodiji 8a tin petaei
    anapoda loipon…. megali apodiji bale onoma kai stis sygkentrotikes megali asfaleia zois to idio kai oyto ka8ejis …
    kai ean den ekdidoyn apodijeis klisimo toy katastimatos i toy grafeioy epitopoy gia 2o meres oxi prostima klisimo tin triti fora oristiko i anaklisei adeias stoys eley8eroys
    eyxaristo

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | Π.-Π.

    Τρεις ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ προτάσεις για τη βελτίωση του μέτρου της σύνδεσης του αφορολογήτου με το ύψος των αποδείξεων, που πιστεύω ότι θα καταστήσουν πιο εύκολη ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ την εφαρμογή του:
    1) Οι φορολογούμενοι – πλην συνταξιούχων – να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεων σε ειδική ηλεκτρονική «φόρμα» στο διαδίκτυο την οποία θα διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα των Εφοριών. Η υποβολή των στοιχείων να γίνεται μέσω διαδικτύου, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και όποτε θέλει ο κάθε φορολογούμενος. Μπορεί δηλαδή ο κάθε φορολογούμενος να μαζεύει τις αποδείξεις της προηγούμενης ώρας, της προηγούμενης μέρας ή του προηγούμενου διημέρου ή της προηγούμενης εβδομάδας – γενικά όποιου χρονικού διαστήματος θέλει – και να τις καταχωρεί όποτε θέλει στην ηλεκτρονική «φόρμα». Σ’ αυτήν θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω ειδικών κωδικών που θα τού στείλει το ΚΕΠΥΟ.
    Με απλά λόγια: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔιΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010, ΩΣΤΕ ΤΟ 2011 ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΧΑΡΤΟΥΡΑΣ» ΣΤΙΣ ΔΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟ 2011.
    2) Οι συνταξιούχοι – όποιοι απ’ αυτούς ενταχθούν τελικά στο νέο σύστημα διότι θεωρώ βέβαιο ότι τουλάχιστον οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα εξαιρεθούν λόγω πολύ χαμηλού εισοδήματος – ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, καθώς οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο! Γι΄αυτούς προτείνω απλά να τούς δοθεί η δυνατότητα να αποστέλλουν τις αποδείξεις ταχυδρομικά (με συστημένους φακέλους) στο ΚΕΠΥΟ, ανά τακτά διαστήματα μέσα στο 2010. Δηλαδή ανά μήνα ή ανά δίμηνο ή ανά τρίμηνο! Οι αποδείξεις των συνταξιούχων θα παραλαμβάνονται από το ΚΕΠΥΟ με τους συστημένους φακέλους και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας αυτής, που ασχολούνται με την καταχώρηση δεδομένων στους υπολογιστές, θα καταχωρούν αυτοί στο σύστημα τα στοιχεία των αποδείξεων των συνταξιούχων. Στο τέλος κάθε καταχώρησης που θα κάνει το ΚΕΠΥΟ για μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο, να αποστέλλει ενημερωτικά σημειώματα στους συνταξιούχους για το ύψος της αξίας των αποδείξεών τους που «πέρασαν» στο σύστημα. Τα σημειώματα αυτά θα αποτελούν τα «αποδεικτικά υποβολής αποδείξεων» που θα πρέπει να συνυποβάλουν αργότερα με τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 οι συνταξιούχοι. Η «χαρτούρα» των αποδείξεων των συνταξιούχων, με τον τρόπο αυτό, δεν θα πνίξει ούτε τους συνταξιούχους ούτε τις ΔΟΥ!
    3) Αποδείξεις που θα εκδίδονται από κλάδους επιτηδευματιών με υψηλούς δείκτες φοροδιαφυγής να αναγνωρίζονται κατά ποσοστό υψηλότερο του 100% της αξίας τους, για τον σχηματισμό του αφορολογήτου: πχ η απόδειξη ενός υδραυλικού αξίας 100 ευρώ να μετρά για 150 ευρώ στο αφορολόγητο του φορολογούμενου που θα την λάβει και θα την καταχωρίσει. Έτσι θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό το κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων από αυτούς που συνηθίζουν να κάνουν … εκπτώσεις στους πελάτες τους προκειμένου να αποφύγουν την έκδοση αποδείξεων! Το όφελος για το φορολογούμενο θα είναι πολύ μεγάλο και θα υπερβαίνει την «έκπτωση» που θα του κάνει ο επιτηδευματίας!
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Απόδειξη αξίας 100 ευρώ εμπεριέχει ΦΠΑ 16 ευρώ. Ο επιτηδευματίας λέει στον πελάτη «70 ευρώ χωρίς απόδειξη», δηλαδή του κάνει «έκπτωση» 30%. Αν η απόδειξη των 100 ευρώ «μετρά» για 150 ευρώ στο αφορολόγητο, τότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει 100 ευρώ εκ των οποίων 16 ευρώ ΦΠΑ αλλά θα γλιτώνει φόρο εισοδήματος 37,5 ευρώ (150 ευρώ αφορολόγητο Χ συντελεστής 25% αν δεν ήταν αφορολόγητα τα 150 ευρώ = 37,5 ευρώ). Δηλαδή, ο φορολογούμενος, με το σύστημα αυτό, για τα 100 ευρώ που πλήρωσε θα γλιτώνει φόρο 37,50 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος 37,5% επί της αξίας της απόδειξης, που είναι υψηλότερο από το 30% έκπτωση που πήγε να του κάνει ο επιτηδευματίας. ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΙ … ΠΟΝΗΡΕΣ «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 00:07 | Οικονομιδης Νωντας

    Νομιζω οτι με τη συλλογη των αποδειξεων θα προστεθει ενα τεραστιο και ασκοπο εργο (συλλογης και ελεγχου) χωρις κανενα ουσιαστικο ωφελος. Πχ και τωρα που υπαρχει εκπτωση στις ιατρικες δαπανες ελαχιστοι γιατροι δινουν αποδειξη και αυτοι που δινουν οχι για ολοκληρο το ποσο που παιρνουν.

    Συμφωνα με τα στοιχεια του Υπουργειου Οικονομικων μεχρι 20,000 ευρω δηλωνουν 3.334.210 μισθωτοι και 847.316 ελευθεροι επαγγελματιες κλπ
    Γιατι να ζηταμε να μαζευουν αποδειξεις οι μισθωτοι που μαλλον δεν φοροδιαφευγουν και δεν κανετε δειγματολειπτικους ελεγχους στους 847,316 χιλιαδες που σιγουρα ψευδονται.Πως ζουν αυτοι οι ανθρωποι?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:18 | Κ. Π. Ζητουνιάτης

    Κύριε Υπουργέ καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά.

    Πιστεύω ότι το μέτρο των αποδείξεων που πάτε να εφαρμόσετε θίγει σε μεγάλο βαθμό τους μισθωτούς – συνταξιούχους.Και αυτό γιατί θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας:
    – Tο ύψος των αποδείξεων που θα καλείται να συλλέξει ο μισθωτός – συταξιούχος θα πρέπει να είναι συνάρτηση των εισοδημάτων του.Επίσης πιστεύω ότι το υψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει η εν λόγω κατηγορία φορολογουμένων θα πρέπει να είναι το 50 ο/ο αυτών που σκέφτεστε να εφαρμόσετε.
    – Το ιδιόμορφο καθεστώς (όπως γνωρίζετε πολύ καλά) που υπήρχε ανέκαθεν και εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τις αποδείξεις όπως παραγωγοί στις λαϊκές αγορές χωρίς ταμειακές, υδραυλικοί-ηλεκτρολόγοι-γιατροί και λοιποί επαγγελματίες καθώς και καταστηματάρχες που διακανονίζουν τις παροχές υπηρεσιών τους και τα προς πώληση προϊόντα τους σε διαφορετικές τιμές αναλόγως εαν θα αποδώσουν ή όχι απόδειξη στον φγορολογούμενο.
    – Να λαμβάνονται υπόψιν και οι αποδείξεις ασφαλιστικών εταιρειών, για κάθε είδου παροχές καλύψεων (πχ πυρός,σεισμού, φωτιάς,κλπ) που παρέχουν στα ακίνητα καθώς επίσης και στα οχήματα,διότι για τον φορλογούμενο είναι σημαντικά έξοδα.
    – Ταμειακές επίσης στα περίπτερα αλλά και στα πρατήρια υγρών καυσίμων διότι μεγάλο τμήμα του οικονομικού προϋπολογισμού των φορολογουμένων ξοδεύεται σε αυτά.
    Σας ευχαριστώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:32 | stauros

    . Δεν μπορούν οι εταιρείες να δίνούν στα διευθεντικά των στελέχη σπίτια και αυτοκίνητα πολυτελεία και να τα περνάνε στα έξοδα, ενώ τα στελέχη των να μην δηλώνουν τίποτε στα έσοδα των. Προτείνω να τεθεί ποσό που θα υπολογίζεταιν για αντίστοιχες παροχές και να επιβαρύνει τα στελέχη ή τις επιχειρήσεις.

    δειτε το παρτυ που κανουν οι φαρμακευτικες εταιρειες που μετακυλιουν ολα τα bonus των υπαλληλων,γιατρων.. χρεωνοντας δυο φορες το κρατος/ καιστην υγεια καιεπιβαρυνοντας την εφορια με τα υπερτιμολογημενα εξοδα σε ταβερνες, ταξιδια,αυτοκινητα κλπ

    καταργηστε τετοιεσ απαλλαγες απο τις επιχειρησεις,και θεωρηστε τεκμηριο αν μια επιχειρηση εχει με leasing π.χ 5 αυτοκινητα…..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:51 | Αθανάσιος Τάτσης

    Δεν είναι τόσο εύκολο για τον κοσμάκη να μαζεύει αποδείξεις για την αύξηση του αφορολόγητου ποσού, καθόσον για τους εργαζόμενους και κυρίως αυτοί που δουλεύουν πολλές ώρες, δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο. Έτσι πάλι αυτοί θα πληρώσουν την ‘’νύφη’’. Άρα άλλοι τρόποι πρέπει να βρεθούνε για την μείωση της φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα αυστηρή εφαρμογή του ‘’ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ’’ όχι μόνον από εδώ και πέρα, αλλά και αναδρομικά 10-15 χρόνια πίσω.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:30 | ΜΙΧΑΗΛ ΚΛΗΜΗΣ

    Οπωσδήποτε θα πρέπει να προστεθούν και άλλες καταναλωτικές δαπάνες όπως:ενδύματα,υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, συνεργεία αυτοκινήτων,οικιακός εξοπλισμός, χρώματα,είδη υγιεινής,υδραυλικά,ηλ.υπολογιστές,αναλώσιμα Η/Υ επίσης δαπάνες που καταβάλλουμε σε συμβολαιογράφους,δικηγόρους.Αυτές οι δαπάνες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν με τις υπόλοιπες(εστιατόρια,γυμναστήρια,κομμωτήρια, παροχή υπηρεσιών ηλεκτρολόγων-υδραυλικών) που ήδη εκπίπτουν από το εισόδημα.Το σύνολο όμως αυτών των αποδείξεων δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών-μισθωτών συνταξιούχων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:07 | ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

    Το να μαζεύονται όλες οι αποδείξεις, για να εκπέσουν απ΄ το εισόδημα, είναι ανέφικτο στην εφαρμογή του: ή εμείς θα γίνουμε γραφιάδες και λογιστές ή η πολιτεία θα προσλάβει κι άλλους εφοριακούς για την διασταύρωση εκατομμυρίων αποδείξεων. Η πρώτη εκδοχή, αν επιλεγεί, θα είναι το 2ο μεγάλο σφάλμα μετά τα απάνθρωπα τέλη κυκλοφορίας! Η δεύτερη εκδοχή διογκώνει ακόμη περισσότερο τον δημόσιο τομέα. Άλλα μέτρα πρέπει να παρθούν. Σοβαρά τεκμήρια διαβίωσης και εντατικός έλεγχος στους επαγγελματίες, με προβλεπόμενες αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Προληπτικά μέτρα σε μερικούς «ύποπτους» κλάδους, π.χ. τήρηση καθημερινού βιβλίου επισκεπτών – πελατών (με ποινή αφαίρεσης αδείας, αν βρεθούν ελλείψεις στον έλεγχο) σε ιατρεία, ινστιτούτα, εργαστήρια κλπ.

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:59 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΟΙ ΔΗΛΩΝΟΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ. ΥΠ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΟ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ SUPER-MARKET ΑΦΟΥ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ, ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΣΟΥ ΚΟΨΟΥΝ. ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΤΟΠΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΟ. ΑΥΤΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΛΑΔΟ. ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ Κ.Λ.Π. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ…….

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:13 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ.

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ. ΩΣΤΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΘΟΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΗΝΘΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ,ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΥΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ Α.Φ.Μ. ,ΕΙΤΕ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΙΤΕ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΕΤΑΙΡΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ TAXIS, ΕΙΤΕ ΜΕΣΟ ΔΙΑΔΙΚΤΙΟΥ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΣΟ ΔΙΚΤΙΟΥ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ.ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΘΑ MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΤΟ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΗΛΩΘΕΝΤΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ(ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ) ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ,ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ,(ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ), ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ(ΠΟΛΛΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ), ΑΓΟΡΕΣ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ) ΚΛΠ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:01 | ΓΙΑΝΝΗΣ 24100

    ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΠΑ ΑΛΛΑ & ΑΠΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΝ κ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΤΡΕΧΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΜΕΡΙΚΩΣ.ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΑΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΜΠΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΜΕ 1500 ΕΥΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 22.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΙΠΤΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟ 2008 959,00 ΕΥΡΩ ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑΞΙΔΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ.Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ 1200,00 ΕΥΡΩ ΠΛΗΡΩΣΕ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ+ΟΓΑ 58 ΕΥΡΩ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΗΤΑΝ ΜΑΓΑΖΙ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΓΑΖΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΜΕ 100,00 ΕΥΡΩ ΕΝΟΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:35 | Κώστας Καρλής

    Οι εκπτώσεις δαπανών του άρθρου 8 του Κ.Φ.Ε.έχουν τροποποιηθεί πολλές φορές χωρίς να είναι πάντοτε εμφανής ο λόγος των αλλαγών. Άλλοτε προστίθενται δαπάνες και άλλοτε αφαιρούνται ή τίθενται περιορισμοί . Θεωρητικά το αφορολόγητο όριο θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τις εκπιπτόμενες δαπάανες του άρθρου 8 του Κ.Φ.Ε.. Οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα στο άρθρο 8 του Κ.Φ.Ε. καθιστούν αμφίβολης αποτελεσματικότητας την αντικατάσταση του αφορολογήτου από τις εκπτώσεις. Οι πιό πρόσφατες δύο-τρεις τροποποιήσεις του άρθρου 8 του Κ.Φ.Ε. έχουν περιορίσει αρκετά τις εκπιπτόμενες δαπάνες, κάποιες έχουν μεταφερθεί ως έκπτωση ορισμένου ποσοστό της δαπάνης από τον φόρο και έχει περιορισθεί ο αριθμός των δαπανών που εκπίπτονται από το εισόδημα του άλλου συζύγου όταν το εισόδημα του ενός συζύγου στο όνομα του οποίου εκδόθηκαν τα παραστατικά της δαπάνης δεν επαρκεί. Θα πρέπει οι δαπάνες του άρθρου 8 του Κ.Φ.Ε. που εκπίπτονται να επανέλθουν στην παλαιότερη περισσότερο διευρυμμένη μορφή του άρθρου.Οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να προσδιορισθούν με βάση τους ακόλουθους άξονες:
    -κοινωνικού χαρακτήρα(πχ περιπτώσεις α’,β’,δ’, ιατρικά έξοδα,παράγραφος 2 κλπ)
    -κινήτρου προς ορισμένες δράσεις (εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και ενδεχομένως και φωτοβολταϊκών συστημάτων)
    -κινήτρου για περιορισμό της φοροδιαφυγής (αποδείξεις διαφόρων δαπανών όπως περιπτώσεις η’ και ι’ και άλλες περιπτώσεις εκπτώσεως δαπανών με ίσχυαν στο παρελθόν και γίνεται λόγος για επαναφορά τους).
    -οικογενειακού χαρακτήρα με σαφή διαχωρισμό καί διεύρυνση των κατηγοριών δαπανών που εκπίπτουν από το οικογενειακό εισόδημα.
    Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές διατάξεις πρέπει να είναι σαφείς και κατά το δυνατό με λιγότερους περιορισμούς στην έκπτωση γιατί διαφορετικά οδηγούν στην εντύπωση ότι αποφέρουν ελάχιστο όφελος στον φορολογούμενο οπότε λίγοι ενδιαφέρονται για την συλλογή αποδείξεων. Για παράδειγμα επισημαίνεται η περίπτωση η’ του άρθρου 8 του Κ.Φ.Ε. όπου προβλέπεται έκπτωση του 40% ορισμένων δαπανών με ανώτατο όριο έκπτωσης τις 8.000.Για το ανώτατο όριο ο φορολογούμενος πρέπει να έχει κάνει δαπάνες 20.000 ευρώ. Η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν πραγματοποιεί δαπάνες τόσο μεγάλου ύψους στις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, το εισόδημά τους μάλιστα μπορεί να είναι και μικρότερο των 20.000. Κατά συνέπεια δεν έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις. Θα υπήρχε μεγαλύτερο κίνητρο αν οι κατηγορίες δαπανών της περίπτωσης αυτής ήταν περισσότερες και ήταν δυνατή η έκπτωση μεγαλύτερου ποσοστού.