1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 09:38 | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ..
    ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
    ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΥΠΩΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΩΣ ΜΕΤΡΙΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ.
    ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΝΟ 3 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ .
    (ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ )
    ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΧΩΛΕΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΡΕΣΕΨΙΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ.
    ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΚΑΛΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 08:12 | Ν.Σ.Καραβαζάκης

    Πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο εισόδημα και οι μεταβολές των τραπεζικών λογαριασμών.
    Αν κάποιοι προτιμήσουν να αποθηκεύσουν ή «φυγαδεύσουν» τα χρήματά τους (κάτι που επειδή έχει και υψηλό κόστος επιτήρησης συμφέρει μόνο για πολύ μεγάλα ποσά),όταν τα φανερώσουν για να κάνουν κάποια αγορά,να ισχύει κατάσχεση και ποινικοποίηση σε βαθμό κακουργήματος.
    Βρισκόμαστε πιά ως χώρα κι έθνος σε τέτοιο βαθμό κατάπτωσης,που μόνον οι μεγάλες ποινές μπορούν να ανακόψουν τον καταστροφικό κατήφορο και να λειτουργήσουν παραδειγματικά κι αποτελεσματικά!Βέβαια,μαζί με την πάταξη της διαφθοράς (ιδιωτών επαγγελματιών και δημοσίων υπαλλήλων) και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 03:08 | Δημήτρης Νικολόπουλος

    Η Γνώμη μου είναι οτι αν δεν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές δεν θα μειωθεί και η φοροδιαφυγή και ο πολίτης θα καταλάβει οτι έχουμε ένα δικαιότερο κράτος.

    Προτείνω την καθιέρωση κοινών φορολογικών συντελεστών για όλα τα είδη εισοδημάτων που υπάρχουν σήμερα όπως μισθοί,ενοίκια,πωλήσεις ακινήτων,μερίσματα μετοχών,τόκοι καταθέσεων και οτιδήποτε άλλο υπάρχει.

    Για όλους είτε έγγαμους είτε άγαμους να καταργηθεί η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος και να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση ο άντρας και η σύζηγος. Η φορολογία ετήσιου εισοδήματος για τον κάθε έναν να είναι ως εξής:

    Αφορολόγητο μέχρι τα 18000 ευρώ.
    18000 – 25000 ευρώ συντελεστής 5%
    25000 – 30000 ευρώ συντελεστής 10%
    30000 – 35000 ευρώ συντελεστής 15%
    35000 – 40000 ευρώ συντελεστής 20%
    45000 – 50000 ευρώ συντελεστής 25%
    50000 – 55000 ευρώ συντελεστής 30%
    55000 – 60000 ευρώ συντελεστής 35%
    60000 ευρώ και άνω συντελεστής 40%

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 02:07 | apostolos

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΑ ΣΕ ΛΥΠΕΣ, ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ.

    1. ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟ ΜΕΤΡΟ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ CONDITIO SINE QUA NON ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΜΕΤΡΟ ΟΠΟΥ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ!!!!!!!! ΚΑΙ Η ΕΕ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!!!

    2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΓΛΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΟΦΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Π.Χ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ). ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΥΡΙΟΙ. ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΑΛΠΑΡΕΙ.

    3. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 10.500 € ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ (Π.Χ. ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ) ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ (Π.Χ ΒΕΝΖΙΝΗ). ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΜΕ ΤΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ???? ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ??? ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ??? ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΑΞΙ. ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ SUPER MARKET ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ SUPER MARKET. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ 700 € ΤΟ ΜΗΝΑ (ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΥΤΟΙ) ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ 10.500 € ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ??? ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΡΘΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ????

    4. ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ «ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ» ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ??? ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΠΛΗΞΕΤΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΕΝΩ ΜΕΤΑΘΕΤΕΤΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΑΡΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ??? ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΥΠΟΨΗΝ ΚΥΡΙΟΙ????

    5. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ «ΚΟΨΕΙ» ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ??? ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ «ΑΙΜΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΑΝ ΠΕΙΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ, ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ «ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ», ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. ΚΟΙΝΩΣ ΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΑΞΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΟΥΝ ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ.

    6. ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 6.000 €. ΘΕΩΡΩ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΑ 6-7.000€ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟ. ΕΤΣΙ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ. ΑΠΟ ΤΑ 6-7.000 € ΩΣ ΤΑ 12.000 ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΛΕΣΤΗ 5%. ΑΠΟ 12.000- 18.000 ΜΕ 10%. ΑΠΟ 18.000- 25.000 ΜΕ 15%. ΑΠΟ 25.000- 35.000 ΜΕ 20%. ΑΠΟ 35.000 – 45.000 ΜΕ 25%. ΑΠΟ 45.000 – 55.000 ΜΕ 30%. ΑΠΟ 55.000 – 65.000 ΜΕ 35%. ΑΠΟ 65.000- 75.000 ΜΕ 40%. ΑΠΟ 75.000 – 90.000 ΜΕ 45%. ΚΑΙ ΑΠΟ 90.000 ΕΩΣ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΜΕ 50%. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΙ, Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

    ΥΓ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΧΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΕΧΕΤΕ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΝΑ ΔΙΤΤΟ ΜΕΤΡΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΕΛΗ ΣΤΑ ΚΥΒΙΚΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.
    ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΨΑΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ????? ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΠΡΑΞΗ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ.
    ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΠΡΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΡΘΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΙΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΥΒΙΚΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ.

    ΥΓ2. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΚΟΥΟΜΑΣΤΕ ΚΙΟΛΑΣ. Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΤΗΝ ΙΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 01:49 | GL

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά,

    Δεν καταλαβαίνω γιατί όσο περισσότερα βγάζει κάποιος να πληρώνει και μεγαλύτερο ποσοστό φόρου.

    Ο φόρος να είναι αναλογικός με το εισόδημα. ¨οταν όλοι πληρώνουν φόρο π.χ. με συντελεστή 20%, έτσι κι αλλιώς αυτός που παίρνει 100.000 θα πληρώσει 20.000 ενώ αυτός που έχει εισόδημα 20.000 θα πληρώσει 4.000.

    Δεν είναι πιο δίκαιο έτσι? Γιατί έχουμε και το παράλογο να παίρνεις αύξηση, να αλλάζεις κλίμακα και αυτό που προκύπτει να είναι λιγότερο καθαρό εισόδημα από αυτό που είχες πριν πάρεις αύξηση!!!

    Ενιαίος συντελεστής για όλους!!! Δίκαιο και απλό!!!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:45 | κώστας

    Οι μέχρι τώρα ισχύοντες συντελεστές είναι υψηλοί από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω. Δεν είναι νοητό μετά το αφορολόγητο -το οποίο ειναι χαμηλότατο – να έχουμε συντελεστές 25% . Επίσης ο συντελεστής 40% είναι υπερβολικός,ένας τέτοιος συντελεστής είναι κίνητρο για φοροδιαφυγή. Η έκπτωση προστατευόμενων μελών είναι σωστή, βελτιώνει τα πράγματα -είδικά από το τρίτο παιδί και μετά- όμως αυτά ισχύουν για το δεύτερο κλιμάκιο.

    Αφορολόγητο ποσό έως 14.000,00 ευρώ
    Από 14.001-30.000,00 ευρώ φόρος 20%
    Από 30.001-40.000,00 ευρώ φόρος 25%
    Από 40.001-75.000,00 ευρώ φόρος 30%
    Από 75.001 κι ύστερα φόρος 35%

    Οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να κειμένονται σε λογικά επίπεδα. Δεν είναι λογικό κάποιος να πληρώνει 60% φόρο, έστω κι αν παίρνει 100.000,00 ευρώ το χρόνο. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ενισχύουν τη φοροδιαφυγή αυτός που θα πληρώσει 50% ρισκάρει να φοροδιαφύγει, ειδικά αν οι ποινές είναι χαμηλές. Προτείνω εκλογικευμένους συντελεστές και εξοντωτικές ποινές σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:56 | Παύλος Γεωργιλάς

    Η πρότασή μου είναι η εξής:

    Μέγιστο αφορολόγητο = 12,000 ευρώ

    το αφορολόγητο έχει δύο συνιστώσες:
    α) το σταθερό που είναι 5,000 ευρώ και ισχύει για όλους
    β) το μεταβλητό που εξαρτάται από το σύνολο των αποδείξεων και μπορεί να ανέρθει έως τις 7,000 ευρώ

    Υπολογισμός του μεταβλητού αφορολόγητου:
    για την επίτευξη ολόκληρου του μεταβλητού αφορολόγητου θα πρέπει να συλλεχθούν αποδείξεις που αθροίζουν το 50% του εισοδήματος. Αποδείξεις που αθροίζουν μικρότερο ποσό οδηγούν σε επίτευξη ανάλογου κλάσματος στο αφορολόγητο.

    Παράδειγμα:
    εισόδημα 30,000 ευρώ. Μέγιστο αφορολόγητο (5,000 + 7,000 ευρώ) επιτυγχάνεται με αποδείξεις 30,000 / 2 = 15,000 ευρώ. Αν συλλεχθούν αποδείξεις με αξία 7,500 ευρώ τότε το μεταβλητό αφορόγητο είναι 7,500 / 15,000 = 1/2 του μέγιστου μεταβλητού αφορολόγητου δηλαδή 7,000 / 2 = 3,500 ευρώ και το συνολικό αφορολόγητο 5,000 + 3,500 = 8,500 ευρώ.

    Η πρόταση αυτή γίνεται γιατί άτομα με μεγαλύτερα εισοδήματα δαπανούν περισσότερα και έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα συλλογής αποδείξεων. Αν είχαν όλοι για παράδειγμα πλαφόν στις 7,000 ευρώ αποδείξεις, τότε αυτοί με τα υψηλότερα εισοδήματα δε θα είχαν κίνητρα να συλλέγουν αποδείξεις πέραν του πλαφόν και η φοροδιαφυγή δε θα καταπολεμούνταν επαρκώς.

    Το 50% του εισοδήματος για το μέγιστο άθροισμα των αποδείξεων αποτελεί μια παράμετρο του συστήματος που η κυβέρνηση έχοντας τα πλήρη δεδομένα θα μπορούσε να ρυθμίσει κατάλληλα.

    Όσον αφορά στις κλίμακες φορολογίας τώρα. Η πρότασή μου είναι η παρακάτω:

    Κλίμακες φορολογίας (τα ποσά σε ευρώ) Ποσοστό φόρου (%)
    0 έως Αφορολόγητο 0
    Αφορολόγητο + 1 έως Αφορολόγητο + 6,000 15
    Αφορολόγητο + 6,001 έως Αφορολόγητο + 12,000 20
    Αφορολόγητο + 12,001 έως Αφορολόγητο + 18,000 25
    Αφορολόγητο + 18,001 έως Αφορολόγητο + 36,000 35
    Αφορολόγητο + 36,001 έως Αφορολόγητο + 60,000 40
    > Αφορολόγητο + 60,001 45

    Η καινούργια ιδέα στην παραπάνω κλίμακα είναι ότι τα κατώφλια δεν είναι σταθερά ποσά αλλά μεταβάλλονται μια που και το αφορολόγητο σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση μεταβάλλεται.

    Με τον τρόπο αυτό δίνεται ακόμα ένα κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων μια που εκτός από την επίτευξη ολόκληρου του αφορολόγητου, ωθούν τα κατώφλια πιο ψηλά, στις ανώτερες τιμές τους. Έτσι, για παράδειγμα οι κλίμακες φορολογίας για κάποιον που δεν έχει συλλέξει καμιά απόδειξη γίνονται:

    Κλίμακες φορολογίας(τα ποσά σε ευρώ) Ποσοστό φόρου (%)
    0 έως 5,000 0
    5,001 έως 11,000 15
    11,001 έως 17,000 20
    17,001 έως 23,000 25
    23,001 έως 41,000 35
    41,001 έως 65,000 40
    > 65,001 45

    ενώ αν κάποιος έχει συλλέξει όλες τις αποδείξεις που χρειάζονται για την επίτευξη του μέγιστου αφορολόγητου, οι κλίμακες θα είναι:

    Κλίμακες φορολογίας (τα ποσά σε ευρώ) Ποσοστό φόρου (%)
    0 έως 12,000 0
    12,001 έως 18,000 15
    18,001 έως 24,000 20
    24,001 έως 30,000 25
    30,001 έως 48,000 35
    48,001 έως 72,000 40
    > 72,001 45

    Έτσι, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο για συλλογή αποδείξεων άρα και πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν δε συλλεγούν αρκετές αποδείξεις, ο φορολογούμενος πέρα από τη μη επίτευξη του μέγιστου αφορολόγητου, πληρώνει επιπλέον φόρο και λόγω χαμηλότερων κατωφλίων αλλαγής φορολογικού συντελεστή.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:44 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΙΔΗΣ

    ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ . ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ BONUS , ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ , ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ .
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ , ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ .
    ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ , ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ?

    ΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ :

    ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ μ………

    ΠΟ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ .

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:15 | ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    η πρότασή σας για μια ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορο-
    λογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
    Τα κλιμάκια & τους φορολογικούς συντελεστές μπορείτε να τα παίξετε
    έτσι,ώστε να ελαφρυνθούν τα μέχρι 30000,00 ευρώ φορολογητέα εισοδή-
    ματα.
    Διατηρήστε ένα μέρος από το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις & για
    το υπόλοιπο να περιλαμβάνονται αποδείξεις από παντού (ένδυση,υπόδυση
    οικιακές συσκευές,έπιπλα,οπτικά,λαικές,ταξί,φούρνους,ζαχαροπλαστεία,
    σουβλατζίδικα,μπαρ & συναφή,καφετέριες κλπ.ίσως & τα σούπερ μάρκετ)
    διατηρώντας παράλληλα τις αποδείξεις που μέχρι σήμερα εκπίπτουν από
    το εισόδημα.Εννοείται ότι θα πρέπει να βάλετε ένα όριο πχ.30000,00
    ευρώ ώστε το όφελος να είναι ίδιο για εκείνους που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από το όριο αυτό.
    Εδώ θα κάνω ένα μικρό σχόλειο.Τα τελευταία χρόνια όλοι μα όλοι
    οι επιτηδευματίες & ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αποθρασυνθεί κα-
    νείς δεν κόβει αποδείξεις και εκείνος που ζητά καταντά γραφικός.
    Κινηθείτε γρήγορα & με αποφασιστικότητα πάρτε τα απαραίτητα μέτρα,
    μην ακούτε τις κλάψες τους και τις τις φθηνές δικαιολογίες,η φορο-διαφυγή οργιάζει.
    Καταργήστε την αυτοτελή φορολόγηση των μερισμάτων και των διανε-
    μητέων κερδών των επιχειρήσεων.
    Καταργήστε τις φοροαπαλαγές και την αυτοτελή φορολόγηση εισο-
    δημάτων,αλλά με κοινωνική ευσθησία εξαιρώντας την αποζημώση απόλυσης
    -συνταξιοδότησης των μισθωτών.
    Συμφωνώ με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελευ-
    θέρων επαγγελματιών & επιτηδευματιών με πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμα-
    ρτό εισόδημα που θα συνδέεται με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματι-
    κής δραστηριότητας.
    Τέλος συμφωνώ με την φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυπρόθεσμες
    χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
    Προσέξτε τις ελεγκτικές υπηρεσίες ΔΟΥ γιατί δυστυχώς εκεί γίνεται το μεγάλο ΠΑΡΤΥ της συναλλαγής.Λυπάμε,ο κόσμος τόχει τούμπανο και αυ-τοί κρυφό καμάρι.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:46 | pelitaris dimitris

    ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΤΙΝΩ
    1. ΟΧΙ αποδείξεις για φοροαπαλλαγή, (ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΕ) διότι αυτό που θα κερδίσει από την αύξηση του αριθμού των αποδείξεων, θα το χάνει στο κίνητρο για φοροαπαλλαγή. Χρειάζεται τιμωρία των παραβατών και δημιουργία τηλεφωνικού αριθμού καταγγελιών, κατόπιν έλεγχος των επαγγελματιών αλλά των καταναλωτών από 50-60 υπαλλήλους (ένα σε κάθε νομό) που θα κάνει καθημερινό έλεγχο έκδοσης αποδείξεων, και τιμωρία τους αυστηρή για φοροδιαφυγή.
    2. ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    3. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ σε όλους – τεκμήρια διαβαθμισμενα σωστά
    4. μείωση μισθών Διοικητών ΔΕΚΟ κτλ. ΟΧΙ μισθοί πάνω από 8.000
    5 ΟΧΙ προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, καταγραφή τους, μετατάξεις
    6.ΕΡΤ. Ξεκαθάρισμα golden boys δημοσιογράφων με προκλητικούς μισθούς.
    7. Μείωση βουλευτών σε 150.
    8. μείωση αμυντικών δαπανών
    9. ΑΡΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ μέχρι το Μάρτιο 2009

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:15 | Ιωαννης

    Αναρωτιεμαι,

    γιατι δεν προσπαθει το ελληνικο κρατος να χρησιμοποιησει μεθοδους που εχουν δοκιμασθει σε αλλα κρατημελη της ευρωπαικης κοινωτητας αντι να προσπαθει να ανακαλυψει τον τροχο.

    Νομιζω οι λυσεις υπαρχουν αλλα η θεληση λειπει να εντοπισθουν αυτοι που φοροδιαφευγουν αντι να πληρωνουν οι ιδιοι και οι ιδιοι το μαρμαρο.

    Γιαννης

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:23 | Απόστολος Μπάλλας

    Η ενιαία φορολογική κλίμακα είναι μια καλή ιδέα αλλά όταν λέμε ενιαία κλίμακα να είναι ακριβώς αυτό. Όλα τα έσοδα του φορολογούμενου να αθροίζονται και να φορολογούνται. Από την άλλη όμως, μέσω των φόρων υπέρ τρίτων, το σύστημα δημιουργεί κραυγαλέες ανισότητες. Απλό παράδειγμα, είναι οι παροχές υγείας στους δημοσίους υπαλλήλους (ΟΠΑΔ) και τους μηχανικούς (ΤΣΜΕΔΕ).

    Είναι δίκαιο, αλλά όχι αναγκαστικά πρακτικό, τα εισοδήματα μιας οικογένειας να φορολογούνται αθροιστικά και όχι για κάθε σύζυγο ξεχωριστά.

    Τέλος, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό και το ύψος των κρατήσεων και η ανταποδοτικότητα του συστήματος ώστε τα ίδια (μεικτά) εισοδήματα να έχουν ως αποτέλεσμα το ίδιο καθαρό εισόδημα.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:56 | Αθανάσιος Κρίσπης

    Η προοδευτική φορολόγηση που ισχύει στη χώρα μας είναι υπεύθυνη για τη φοροδιαφυγή. Ακόμα και ο μισθωτός προσπαθεί να αποκρύψει εισοδήματα για να μην ενταχθεί σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα. Από την άλλη πλευρά οι 3000 φορολογούμενοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των € 200.000 και φορολογούνται με συντελεστή 40% κρίνονται από όλους μας κορόιδα.
    Αντίθετα η αναλογική φορολόγηση μπορεί να συμβάλλει στη φορολογική δικαιοσύνη όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Προτείνω λοιπόν τον κανόνα του 1/5 : Για κάθε 5 ευρώ εισόδημα ή αύξηση περιουσίας, το 1 ευρώ να πηγαίνει στο κράτος (με την ευρεία όμως έννοια συμπεριλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων). Αυτό το 20% ποσοστό φορολογίας αν ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους κατοικούντες ή τους δραστηριοποιούμενους σε αυτή τη χώρα, μπορεί να αποτρέψει προσπάθειες φοροδιαφυγής, αφού το κόστος της θα είναι υψηλότερο του 20%. Είναι επίσης απλός κανόνας και δε χρειάζεται ερμηνείες ή διευκρινιστικές εγκυκλίους. Ταυτόχρονα είναι δίκαιο μέτρο για όλους τους φορολογούμενους είτε έχουν μικρά είτε μεγάλα εισοδήματα.
    Το αφορολόγητο όριο προτείνω να είναι € 12.000 και να αντιστοιχεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (€ 1.000 ανά μήνα) που θα έπρεπε να παρέχει το κράτος μας, όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
    Επίσης να καταργηθούν όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και το κράτος να απορροφήσει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να οποία τα ξεγύμνωσε τόσα χρόνια από αποθεματικά. Να καθιερωθεί ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη (επίσης € 1.000) και όποιος επιθυμεί υψηλότερη να συνεισφέρει σε ένα ανταποδοτικό κουμπαρά, κατά προτίμηση μη κρατικό (μπορεί να είναι συντεχνιακός ή ιδιωτικής ασφάλισης). Οι υπάλληλοι και τα αρχεία των ασφαλιστικών φορέων εφόσον δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να συνεργαστούν με την Εφορία να απορροφηθούν από αυτή.
    Εν κατακλείδει : Είναι καιρός να εφαρμοστούν δίκαια, απλά, ριζοσπαστικά μέτρα.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 18:40 | Οικονόμου Ελευθέριος

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΤΙΣ 5.000€ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕ-ΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ, ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ ΚΛΠ. ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ 10.000€.ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 2.500€ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΥΤΩΝ (ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ , ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΛΠ). ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
    0-10.000 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, 10-20.000 ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ 10%, 20-30.000 ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ 20%, 30-40.000 ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ 30%, 40-50.000 ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ 40% ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ 45%.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:40 | Αλέξης

    Κύριοι, μην κάνετε τα σφάλματα της προηγούμενης κυβέρνησης με τα οποία γέλαγε όλος ο κόσμος. Εκείνοι έδιναν επίδομα θέρμανσης σε γυναίκες που είχαν δηλωθεί άνεργες ενώ οι άντρες τους είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από 70.000,00€. Και εσείς όμως δώσατε επίδομα αλληλεγγύης (ή επίδομα φτώχιας όπως το λέει ο λαός) σε μεγαλοαγρότες με τεράστια ακίνητη περιουσία και μικρή φορολογική δήλωση !!! Επιτέλους δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι γελοιοποιείστε στα μάτια μας που σας ψηφίσαμε για δικαιοσύνη και να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις τον αγρότη που έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία αφού την καταθέτει στην εφορία. Δεν μπορούν άλλο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να ανέχονται τέτοια εγκλήματα.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:24 | ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Κύριε υπουργέ βαδίζετε προς την σωστή κατεύθυνση αλλά λάβετε υπόψη σας και τα εξής:
    1) Υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί που που ασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες, όπου για μικροεργασίες παίρνουν υπέρογκα ποσά, δεν είναι πιστοποιημένοι στις διάφορες ειδικότητες, δεν εκδίδουν αποδείξεις,και εάν κάνουν φορ. δήλωση την κάνουν κατά τέτοιο τρόπο που δεν υπαρβαίνουν τις 12500,00 ομοίως και οι γυναίκες τους εργαζόμενες στα σπίτια, εισπράτουν πάνω από 25000,00 ευρώ ετησίως δεν τα δηλώνουν και παίρνουν και τα διάφορα επιδόματα. Επι πλέον το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους το στέλνουν στην πατρίδα τους με αποτέλεσμα να μην τονώνουν την δική μας αγορά.
    Πιστέυω ότι πρέπει να συνεργαστείτε με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ, και να εφορμόσετε το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΔΙΌΤΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΤΌΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ με εισοδημα κάτω των 10000,00 ευρώ.

    2)Γνωρίζετε ότι παίρνουμε βεβαιώσεις αποδοχών πληρώνουμε φόρο κοι οι εργδότες μας δεν μας έχουν πληρώσει;(π.χ. ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ) αλλά και από ιδιώτες; Κάτι πρέπει να κάνετε και για αυτό.

    Με εκτίμηση

    Τάσος

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:23 | ΘΩΜΑΣ

    ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ . ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ 27000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 60.000 . ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΜΗΝΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 12:28 | Λεωνίδας Λιανός

    Τα φυσικά πρόσωπα – συνταξιούχοι να φορολογούνται ως ακολούθως:
    1. Το εισόδημα που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου υποβάλλεται σε φόρο με βάση την ακόλουθη κατά περίπτωση κλίμακα:

    Για φορολογητέο εισόδημα 19.000-28.000 ευρώ : 20%
    • Για φορολογητέο εισόδημα 28.000-36.300 ευρώ : 25%
    • Για φορολογητέο εισόδημα από 36.300 -6000 ευρώ : 30%.
    • Για φορολογητέο εισόδημα απο 60001-75000 ευρώ : 35%
    • Για φορλολογητέο εισόδημα πάνω απο 75000 ευρώ: 40%
    Τα εισοδήματα τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, από μερίσματα καθώς και τα κέρδη από διάθεση τίτλων να απαλάσσονται από την φορολόγηση.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες -μη μισθωτοί να φορολογούνται ως πρόταση υπουργείου με τη διαφορά οτι για να εξαληφθεί η παραοικονομία και τα αδήλωτα εισοδήματα, το κράτος να τους δώσει κίνητρα φορολογικά, επιδότησης επαγγελματικών δανείων, μη φορολόγησης των κερδών κατω απο ένα ποσοστό π.χ. της τάξης των 10% κ.α , για να προχωρήσουν στη νομική σύσταση εταιρειών , οπότε θα είναι ευκολότερο μετά να ελεγχθούν.
    Οι συντελεστές εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους ελευθερους επαγγελματίες και τους εγοδότες να παραμείνουν οι ίδιες την παρούσα περίοδο,καθόσον σε μια αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους στη Κοινωνική Ασφάλιση θα επηρεάσει τα κέρδη τους , δεδομένου ότι ή εργασία αποτελεί στοιχείο κόστους παραγωγής στην επιχείρηση και θα προσπαθήσουν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και με τους εμμέσους φόρους, να περάσουν την πρόσθετη επιβάρυνση είτε στην κατανάλωση (υψώνοντας την τιμή των πωλούμενων προϊόντων ) , είτε προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης (περιορίζοντας τον ρυθμό αύξησης των προσφερόμενων αμοιβών, το χειρότερο απολύοντας εργαζόμενους με συνέπεια την μείωση της απασχόλησης ) ώστε τα καθαρά τους κέρδη να παραμείνουν στα προηγούμενα επίπεδα. Έρευνες επιστημόνων έχουν δείξει ότι η εισφορά του εργοδότη μετακυλύετε πιο συχνά στους εργαζόμενουμε την μορφή μειωμένου μετά την επιβάρυνση προσφερόμενου μισθού.
    Ακόμη θα υπάρξει δυσμενής επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας ο οποίος θα είναι μικρότερος καθότι θα έχουμε περιορισμό της συνολικής ζήτησης αν το βάρος μετακυληθεί στους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη οριακή ροπή για κατανάλωση, αλλά και σημαντική μείωση των επενδύσεων από τη πλευρά των επενδυτών καθότι, η φορολογία επηρεάζει τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την επενδυτική συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

    ΟΙ συντελεστές φορολόγησης, ανάλογα με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, να είναι οι παρακάτω:

    • Για αξία ακινήτου από 1-170.860 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0 τοις χιλίοις.
    • Για αξία ακινήτου από 170.861-427.150 ευρώ, ο συντελεστής είναι 2 τοις χιλίοις.
    • Για αξία ακινήτου από 427.151-854.300 ευρώ, ο συντελεστής είναι 4 τοις χιλίοις.
    • Για αξία ακινήτου πάνω από 854.300 ευρώ, ο συντελεστής είναι 6 τοις χιλίοις.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:45 | Κωνσταντίνος Ταμπάκος

    Καλή χρονιά σε όλους

    Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί το νομοσχέδιο είναι:

    1. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ. Πόθεν έσχες παντού αναδρομικά για τα τελευταία 20 χρόνια και αναδρομική φορολόγηση των πάντων με βάση τον καινούργιο νόμο.

    2. Φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Π.χ. αυτοκίνητα με εμπορική αξία άνω των 40000 ευρώ, σκάφη αναψυχής, ακίνητα επιπλέον του πρώτου, ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    3. Μεγάλο χαράτσι σε ιδιοκτησίες που δεν ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Π.χ. αν μία εταιρία (οffshore ή όχι δεν έχει σημασία) έχει στην κατοχή της ακίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, να φορολογηθεί γι’ αυτό με φόρο ίσο με το 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

    4. Προοδευτική φορολόγηση σε ιδιοκτησίες που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα με απαλλαγή της φορολογίας της πρώτης κατοικίας. Επιβολή αυξημένου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    5. Για τους συζύγους Θα πρέπει να ισχύσει ΜΟΝΟ ένα απ’ τα παρακάτω για όλους:

    ‘Η θα υποβάλλουν κοινή δήλωση και θα φορολογούνται σαν ένα «πρόσωπο» με αυξημένο αφορολόγητο φυσικά και όλες οι ιδιοκτησίες που δηλώνουν θα μετρούν για το ίδιο «πρόσωπο» δηλ. αν δηλώσουν και οι δύο από ένα σπίτι το ένα θα λογιστεί ως κύρια κατοικία και δεν θα φορολογηθεί και το άλλο ως δεύτερη και θα φορολογηθεί.

    Ή θα υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση υποχρεωτικά και θα φορολογούνται αυτόνομα με πρόβλεψη όμως αυξημένου αφορολόγητου για εκέινο το μέλος που έχει υπό την προστασία του το άλλο αν αυτό δεν εργάζεται.

    6. Να εκπίπτουν απ’ το φορολογητέο εισόδημα τα ετήσια έξοδα που έγιναν (με αποδείξεις) και με ένα ανώτατο όριο ανά κατηγορία. Π.χ. ένδυση 1000 ευρώ, υπόδηση 500 ευρώ, υδραυλικά 1500 ευρώ, ηλεκτρολογικά 1500 ευρώ, ξενοδοχεία-διακοπές 1000 ευρώ, κρεοπωλεία 1000 ευρώ, αρτοποιεία 500 ευρώ, ιατρικά – δικηγορικά χωρίς όριο, συνεργεία αυτοκινήτων 1000 ευρώ κ.ο.κ.

    7. Εταιρικά αυτοκίνητα: Διαφορετικού χρώματος πινακίδες, αυστηροποίηση των προϋποθέσεων έγκρισης, δήλωση των υπαλλήλων οδηγών με σφραγίδα και απ’ το ΙΚΑ ότι είναι ταμειακώς εντάξει και με συχνούς ελέγχους σ’ αυτούς.

    8. Επαγγελματικά αυτοκίνητα: Ό,τι και παραπάνω, απλά ο επαγγελματίας πρέπει να είναι ταμειακώς εντάξει στο ασφαλιστικό του ταμείο για να μπορεί να το οδηγήσει.

    Για να έχουν τα μέτρα ελπίδα απόδοσης, θα πρέπει ταυτόχρονα να αποδείξει το κράτος ότι είναι καλός διαχειριστής και νοικοκύρης και να σταματήσει τη διόγκωση και τις σπατάλες. Με απλά λόγια να δώσει δείγματα ότι συμμαζεύεται και ότι σέβεται τα ευρώ των φορολογούμενων.

    Η ζωή έχει δείξει ότι:

    ΠΡΩΤΑ ΠΕΙΘΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΖΗΤΩ ΚΑΙ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ.

    Με εκτίμηση

    Κωνσταντίνος Ταμπάκος
    μαθηματικός
    Τρίκαλα

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:10 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

    ΚΑΤΑΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

    ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

    ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ – ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ

    ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:44 | Οικονόμου Ηλίας

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 10.000€ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2.000€ ΑΝΑ ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΥΤΩΝ (ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ). ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΥΠΟΨΗ ΟΡΙΟ, ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25% ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΟΥ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 5.000€. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΗ (ΕΝΟΙΚΙΟ)ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ/ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ(ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:25%).ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ,ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΛΠ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
    – Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΩΝ ΙΧΕ (ΠΟΙΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΑΜΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΗΜΕΡΑ;).
    – Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ/ΦΥΣ. ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ.
    – ΟΙ ΛΟΙΠΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ,ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ,ΣΥΝΤΗΡΗΤΗ ΚΑΥΣΤΗΡΑ-ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΚΛΠ)ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΜΕΡΙΣΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ/ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Ή ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤ΄ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 22:56 | nikos

    ΠΡΟΤΑΣΗ . ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ
    «ΑΓΡΙΑ» ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.
    Φ Ο Ρ Ο ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΕΝΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:46 | Θεόφιλος Π

    Διαπιστώσεις – Προτάσεις .

    Να καθιερωθούν ΤΕΚΜΙΡΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ για τους επαγγελματίες ώστε να συμμετέχουν αναλογικά με τους μισθωτούς στα εθνικά βάρη και όχι να παρατηρείται το φαινόμενονα να παίρνουν την έκτακτη εισφορά άνθρωποι με αυτοκίνητα-τζιπ και πισίνες.

    Η προοδευτικότητα στη φορολογική κλίμακα καλό είναι να λαμβάνει υπ’ όψη και τον αριθμό των μελών της οικογένειας και να μειώνεται ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΌ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ και όχι να φοροαπαλλάσεται με 1000 ευρώ κάθε επι πλέον »κεφάλη» πέραν των τριών κεφαλιών (παιδιών).

    Η καθιέρωση του κυνηγητού των επιλεγμένων αποδείξεων δείχνει ανοργάνωτο κράτος το οποίο αδυνατεί να πατάξει την φοροδιαφυγή και καταφεύγει στην ατελέσφορη μέθοδο της καταδίωξης των επαγγελματιών με τον διαπληκτισμό και τη δοσοληψία των πολιτών μαζί τους. Η αναζήτηση επιλεγμένων αποδείξεων από την καταδίωξη των πολιτών είναι και ΑΔΙΚΗ γιατί αλλάζει τα καταναλωτικά πρότυπα, και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ αφού δεν είναι δυνατή η επεξεργασία των, δεδομένου ότι δεν εισάγονται σε μηχανοργανωμένο σύστημα ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΎ ΤΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΌΝΤΩΝ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:07 | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΝΑΙ 18000 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
    (ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑ –
    ΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΙΤΙΖΕΤΑΙ , ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ , ΝΑ ΨΥΧΑΓΩΓΕΙΤΑΙ ,
    ΝΑ ΠΕΡΙΘΑΛΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ…).
    ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ).
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΔΕΣ
    ΕΙΣΟΔΗΜΑ .
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΙΚΤΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ , ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓIΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ :

    15% ΕΩΣ ΤΙΣ 25000
    25% ΕΩΣ ΤΙΣ 40000
    35% ΕΩΣ ΤΙΣ 50000
    38% ΕΩΣ ΤΙΣ 60000
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ 45%
    ΚΑΙ ΟΧΙ 15% ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΦΥΤΟΖΩΕΙ ΜΕ 12000 ΕΩΣ 15000
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΧΩΝ…ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΟΤΙ ΘΑ
    ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΟ
    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ «ΑΤΥΧΕΣ» ΜΟΡΦΩΜΑ…

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:52 | Παναγιωτης

    Επειδη εχω ζησει στο εξωτερικο ειναι σωστο ομψσ θα επρεπε να αυξηθει το αφορολογητο καθως επισης να μπουνε αντικιμενεικα κρητιρια στους ελευθερους επαγγελματιες και εδω και τωρα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ εκει ειναι το ζεστο χρημα κυριε υπουργε μη φοβαστε προχωρατε.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:38 | Τζουβελεκης Θανάσης

    Αγαπητοί κύριοι,

    υπολογίστε ότι από συνολικό μηνιαίο μου εισόδημα που ανέρχετε περίπου στα 2.000€, πληρώνουμε για παλαιότερες καταναλωτικές μας δαπάνες 1.000€ σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
    Άρα υπάρχουν ζημίες και απο την άλλη μεριά δεν μπορούμε να μαζέψουμε αποδέιξεις για το καταναλωθέν εισόδημά μας αφού πληρώνουμε τα βασικά. (Λαική, βενζίνη καθημερινά μικροέξοδα κλπ)
    Πολλές φορές για έκτατες περιπτώσεις κάνουμε ανάληψη από πιστωτικές κάρτες (π.χ. Μας έγραψε ο πατέρας μας δύο κτήματα και πληρώσαμε εφορία και έξοδα 3.500€ επίσης πληρώσαμε το Ανοικτό πανεπιστήμειο με δάνειο 2.100€ το έτος Χ 4 χρόνια +8400€ και άλλα σχετικά).
    Ερωτώ λοιπόν από την στιγμή που μπορώ να αποδείξω μέσω των υπολοίπων μου των πιστωτικών και των δανείων μου ότι ζω με ζημία θα μπορώ να είμαι αφορολόγητος και να κάνω μεταφορά τις ζημίες στο νέοι έτος?

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:29 | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΦΤΑΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΔΕΙΞΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ.
    ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΤΑΡΥΘΜΙΣΗ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ :
    1. ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΑΝΗΚΩ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΧΩ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΕΤΗ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΕΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ 1750 ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ) ΚΑΙ
    2. ΕΝΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 1750 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ.
    ΚΑΙ ΕΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΜΩ- ΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 10500 ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΘΕΩΡΕΙ ΗΛΙΘΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ.
    ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ .
    ΚΑΙ ΝΟΙΩΘΩ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΤΗΚΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΝΑ ΓΡΑΦΤΩ ΣΑΝ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
    ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΝΟΜΟ
    ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.
    (ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΔΕΗ,
    ΕΥΔΑΠ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΞΟΔΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕ-
    ΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ .)
    ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΝΕΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ, ΟΤΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΝ «ΗΛΙΘΙΩΝ» ΠΟΛΙΤΩΝ Η ΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ…

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:29 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ..)ΓΙΑΤΡΟΙ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,ΙΔΙΟΚΤΗΡΕΣ ΤΑΞΙ,ΙΔΙΟΚΤΗΡΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ,ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ,ΒΕΝΖΙΝΑΔΕΣ…ΚΛΠ,ΚΛΠ..ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ..
    ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ (ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ,ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ,ΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ).ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Π.Χ. ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 10 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 20000 ΕΥΡΩ,ΕΝΑΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 20 ΕΤΩΝ 25000,ΕΝΑΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 30 ΕΤΩΝ 30000 ΕΥΡΩ,ΕΝΑΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 35 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙ 45000 ΕΥΡΩ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤ. ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΙΑΤΡΕΙΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΕΙΜΑ 50000 ΕΥΡΩ,ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΦΟΡΟΚΛΕΠΤΟΥΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ON LINE ME ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΚΛΠ) ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΠΑΡΤΕ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ… ΤΟΛΜΗΣΤΕ..ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΕΥΝΟΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΣ.ΝΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ Η ΠΛΑΤΙΑ ΛΑΙΚΗ ΜΑΖΑ ΘΑ ΣΑΣ ΑΓΓΑΛΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ .

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | Γεώργιος

    Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο επιγραμματικά τα εξής¨
    1ον Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους τιμαριθμοποιημένη και στη αρχή της με κλιμάκια ανά 5.000 ευρώ.
    2ον Για εισοδήματα μέχρι 60.000 0 συντελεστης να φτάνει 45% και άνω των 60.000 να πάει στο 50%
    3ον Μικρός συντελεστής για τις επιχειρήσεις που επενδύουν τα κέρδη τους.
    4ον Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών πλην αυτών που αφορούν τα παιδιά και την πρώτη κατοικία ως 120 τ.μ.
    5ον Αφορολόγητο υψηλό για γονικές παροχές και στη συνέχεια προοδευτική φορολόγηση
    6ον ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΧΓΩΝ σε όλο τα επίπεδα.Απόλυση στους επίορκους εφοριακούς.Αντικειμενικοποίηση της φορολογίας.ΠΟινικοποίηση της φοροδιαφυγής.
    7ον Προσοχή και μεγάλη μελέτη του θέματος των αποδείξεων για να μη γίνει το σύστημα γραφειοκρατικό.
    8ον Το δημόσιο να δώσει το παράδειγμα με τον περιορισμό των υπέρογκων αμοιβών στους δημόσιους οργανισμούς τα ελλείματα των οποίων καλύπτει ο προυπολογισμός δηλαδή οι φορολογούμενοι.Τόσο αναντικατάστατοι είναι όλοι αυτοί ώστε πρέπει να τους πληρώνουμε τόσο μήπως και τους χάσουμε

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:00 | Δημήτρης Τσακιρόπουλος

    Αγαπητοί Κύριοι,

    Μπαίνω κατευθειαν στο σχολιασμό αναφορικά με την κλίμακα και εκεί πρέπει απλά να μπει ένας χαμηλότερο συντελεστής για μισθωτούς-συνταξιούχος για το εισόδημα απο 12 έως 15 ή 18 χιλιάδες ευρώ.
    Επιπλέον πρέπει να γινεί σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στα επιδόματα που φορολογούνται αυτοτελώς και τα οποία όντας μέρος καθαρού εισοδήματος πρέπει να φορολογήθούν σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ανωτέρω ενδιάμεσου συντελεστή. Πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα ωστόσο το θέμα των εξόδων κινήσεως, τα οποία ειδικά στο στρατιωτικό προσωπικό αλλά και στο προσωπικό άλλων φορέων του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι πραγματική αποζημίωση απο κίνηση εκτός έδρας και όχι κάτι το εικονικό……Μια φορολόγηση σε αυτά τα χρήματα τα οποία αναλώνονται όντως σε έξοδα κίνησης εκτός έδρας(διατροφή-μετακινήσεις κτλ) θα ήταν όχι άπλά φορολόγηση αλλά κάτι που ξεφεύγει απο την έννοια της φορολόγησης……

  • Τα φορολογικά κλιμάκια και τα αφορολόγητα όρια, όπως και οι έως τώρα ισχύουσες φοροαπαλλαγές, έχοντας δοκιμαστεί στην πράξη, εκτιμώνται ότι στο σύνολό τους δεν χρήζουν τροποποιησης, επί θεωρητικού τουλάχιστον επιπέδου. Όμως, επί του πρακτέου, και με δεδομένο ότι καμμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη τη δύναμη να σταματήσει τον τιμαριθμικό καλπασμό σε είδη και υπηρεσίες πρώτης καταναλωτικής ανάγκης, προτείνεται η αύξηση του αναλογούντος καταβαλλόμενου φόρου σε εισοδήματα 40.001 ευρώ και άνω, σε συνδυασμό με πραγματική πάταξη όμως της φοροδιαφυγής. Το προαναφερθέν ποσό, δεν είναι τυχαίο, διότι εάν μελετηθεί κατά μέσο όρο, το μοντέλο 4μελούς οικογένειας, με τους 2 γονείς εργαζόμενους και 2 ανήλικα τέκνα, εύλολα θα εξαχθεί το συμπέρασμα ότι αναγκαιούν από 28.000 έως 40.000 ευρώ ετησίως για να ζει απλά αξιοπρεπώς, για να μην πω βέβαια ότι φυτοζωεί! Όταν μιλώ για ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, θα αναφερθώ σε (ανώνυμο) συγγενικό παράδειγμα: 4μελής οικογένεια με 2 ανήλικα τέκνα, οι γονείς αστυνομικοί. Διαμένουν εδώ και 2 χρόνια σε μαιζονέττα αξίας 450.000-500.000 ευρώ στην πιο ακριβή περιοχή του Γέρακα Αττικής. Υποτίθεται ότι αγοράσαν το υπόψη σπίτι μετά την πώληση διαμερίσματος στους Αμπελοκήπους, έναντι του ποσού των 60.000-80.000 ευρώ και τη λήψη στεγαστικού δανείου από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επιπλέον, συντηρούν 2 αυτοκίνητα (το 1 απ’τα 2 πολυτελείας, τουλάχιστον το 2002 που αγοράστηκε) και 1 μοτοσυκλέττα μεγάλου κυβισμού, επίπλωση και ντύσιμο επιπέδου «επιχειρηματία Βορείων Προαστίων»… Πού βρίσκεται το «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» της εφορίας και το αντίστοιχο της ΕΛ.ΑΣ.???? Ο Ελληνικός Λαός σας εμπιστεύτηκε να διορθώσετε εγκλήματα- έχετε την ευκαιρία τώρα!!!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:00 | Σωτήρης Περτούλης

    Συμφωνώ με την ενιαία φορολόγηση για όλα τα εισοδήματα.
    Διαφωνώ με την ιδέα της προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.
    Το σύστημα χρειάζεται απόλυτη απλοποίηση.

    Προτείνω ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή περίπου στο 15% για το σύνολο των εισοδημάτων (flat tax rate) με ένα αφορολόγητο όριο της τάξης των 10000 Ευρώ.

    Με τον τρόπο αυτό δίνεται κίνητρο ανάπτυξης φορολογικής συνείδησης, αφού δεν θα πάρει το κράτος τα μισά από τα όποια εισοδήματα (μιλώ για εισοδήματα άνω των 30000).

    Η πολιτική πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με ελάχιστους δειγματοληπτικούς ελέγχους και δημόσιο οικονομικό ανασκολοπισμό του φοροφυγά (πρόστιμα, φυλάκιση άνευ αναστολής, δήμευση περιουσίας). Η ποινή θα πρέπει να είναι όσο σκληρή αρμόζει στην έκτακτη ανάγκη που βρίσκεται η οικονομία. και η δημοσιοποίηση της ακόμη πιο σημαντική από την επιβολή της. Οι πρώτοι 10 «άτυχοι» θα φέρουν το σύστημα στα ίσα του.

    Το κόστος της φοροδιαφυγής θα γίνει υπέρογκο σε σχέση με το όφελος που θα μικρύνει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Αναγκαστικά το σύστημα θα ισορροπήσει σε ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής.

    Όλα τα υπόλοιπα (αποδείξεις, φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις, αυτοτελείς φορολογήσεις, τεκμαρτά εισοδήματα, κλπ.) το μόνο που προσθέτουν είναι πολυπλοκότητα, κόστος, γραφειοκρατία και ισχύς στους χαρτογιακάδες.

    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:48 | κωνσταντίνος

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ

    Η ΑΡΙΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΩ ΧΑΡΙΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ.

    1/ Ναι στην ενιαία προοδευτική τιμαριθμικά αναπροσαρμοζόμενη κλίμακα, με μόνη τη διαφοροποίηση(ίσως πιο γενναία) του αφορολογήτου πρώτου κλιμακίου για μισθωτούς/συνταξιούχους.
    Κλίμακες (α) ή (β)για το αφορολόγητο: Η υπαγωγή στα κλιμάκια να γίνεται αναλογικά με την προέλευση του δηλούμενου εισοδήματος, στη βάση της πραγματικής ποσοστιαίας σχεσης (βαρύτητας) προέλευσης. π.χ.: Αν 30% είναι μισθοί ή σύνταξη και 70% εισόδημα από ακίνητα ή κ.λπ, o υπολογισμός του αφορολογήτου να είναι: [ (0,30 Χ 12000) + (0,70 Χ 10500)= αφορολόγητο (3600+7350)= αφορολόγητο 10950 και συνακόλουθα για τη μερική εφαρμογή εφαρμογή του επόμενου κλιμακίου για μη αμιγώς μισθωτούς ή συνταξιούχους. (Η τροποποίηση του λογισμικού είναι πανεύκολη και θα καταργούσε τις (ψιλικαντζίδικες για τους μανδαρίνους αλλά) θεωρητικά εύλογες αιτιάσεις.

    2/ Ναι στην ενίσχυση του μέτρου έκπτωσης αποδείξεων καταναλωτικών δαπανών, ταυτόχρονα με την επαύξηση της εκπτωσιμότητας δαπανών προνοίας ή συμπληρωματικής περίθαλψης, πέραν του αφορολογήτου.
    Το μέτρο, ενώ δεν αποτελεί πανάκεια, χρειάζεται να συνοδευτεί και με συμπληρωματικές πρόνοιες:
    -Διορατική εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να μή συνδράμουν (ή συμπράττουν) οι πολίτες (σ)τη φοροδιαφυγή.( α/Από γιατρό και ιδίως μεγαλο-γιατρό (ιδιώτη ή δ.υ.)στο έλεος του οποίου οδηγείται να νοιώθει ότι βρίσκεται ο ασθενής, ακόμη και για να χαρακτηριστεί η περίπτωσή του «επείγουσα», ενώπιον δήθεν υπερπλήρων θαλάμων ή υπεραπασχόλησής του. β/ Από δικηγόρους ιδιωτών,για αστικές, οικογενειακές, διοικητικές και ιδίως ποινικές εγκληματικές υποθέσεις.Στις τελευταίες οι ίδιοι οι πελάτες συμπίπτουν με το φοροδιαφεύγοντα, διευκολύνονται, με την εμφάνιση χαμηλής αμοιβής, στο να αποκρύπτουν έσοδα, προϊόντα εγκλήματος.(Δικηγόροι αυτής της συμπεριφοράς μήπως,πλην των φορολογικού, εμπίπτουν και σε διατάξεις του Π.Ν. ; Αντίθετα με τις επιχειρήσεις-πελάτες που θεωρούν αυτονόητη την κάλυψη με νόμιμη απόδειξη της καταβαλλόμενης αμοιβής.γ/ Από πλανόδιους και μη υδραυλικούς, καυτηρατζήδες, ηλεκτρολόγους, συντηρητές παντός είδους που διαπραγματεύονται εκβιαστικά τιμές με και χωρίς ΦΠΑ, όμοια με γιατρούς, άλλωστε, που κόβουν σκανδαλιστικά μειωμένης αξίας αποδείξεις ,δ/ Από κατ’ οίκον δασκάλους,καθηγητές, φροντιστές, που όταν είναι δ.υ. έχουν πρόσθετους λόγους (ασυμβίβαστο) να μη διαθέτουν καν αποδείξεις…. ε/ κ.λπ.

    -Εκπαίδευση ερευνητών στη διάγνωση συμπεριφορών φοροαποφυγής και συγκέντρωσης τεκμηρίων.

    -Ενθάρρυνση της αντίστασης των πολιτών στην ενδοτικότητα απέναντι σε συμπεριφορές και πράξεις φοροδιαφυγής. Διαπαιδαγώγηση τους για συνειδητοποίηση της επίπτωσης των πράξεων αυτών στην ποιότητα και στο κόστος ζωής τους, στη θέση σε ανεπάρκεια του άλλως επαρκούς εισοδήματός τους.

    -Παροχή κινήτρου συλλογής αποδείξεων και σε απαλλασόμενους, λόγω κλιμακίου.

    -Καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και στάσης κοινωνικής αποδοκιμασίας των φοροφυγάδων.

    -Ευρεία παρατεταμένη εκστρατεία αποδοκιμασίας, απαξίωσης, της φοροδιαφυγής και της επιχειρηματολογίας της,γελοιοποίησης με καρικατούρες κάθε φύσεως και.. ομοιότητας των φοροφυγάδων με παραγωγή από ταλαντούχους του θεάματος σποτ και σκετς, με πρόσκληση στα Μέσα να τα μεταδίδουν εθελοντικά. Δημοσιότητα της πρόσκλησης αυτής και όσων την αποδέχτηκαν δωρεάν. Αναζήτηση της δεοντολογικής συμμετοχής στις εκστρατείες και των συνδικαλιστικών φορέων, ιδίως εκείνων στους οποίους ανήκουν μέλη με διαπιστωμένες παραβάσεις. Δημοσιότητα των περιστατικών.

    3/ Κατ’ αρχή ναι!
    Το μέτρο ίσχυε παλαιότερα και διαφοροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια σε αρμονία με τις προσδοκίες της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που σε πολλά σημεία τους αποδείχτηκαν προσδοκίες και μόνο.
    Επειδή πρόκειται για σημαντικό μέγεθος, μήπως θα ήταν πιο πρόσφορο να φορολογούνται στην πηγή, με συντελεστή δέκα ή πέντε μονάδες πιο χαμηλό από το μέγιστο της κλίμακας, και ο οριστικός υπολογισμός να γίνεται ένα χρόνο αργότερα με την ατομική φορολογική δήλωση, με βάση την ενιαία κλίμακα για το συνολικό εισόδημα; Έτσι το φορολογικό έσοδο σε σημαντικό ποσοστό του θα εισρεύσει ένα οικονομικό έτος νωρίτερα, και το χρηματηστηριακό παίγνιο με τα μερίσματα θα είναι πιο προσγειωμένο στην αλήθεια.

    4 & 5/ Δεν έχω γνώμη, πέρα από προηγούμενα σημεία που εφαπτονται των ερωτημάτων αυτών.

    6/ Το μέτρο να περιορίζεται σε διακρατήσεις κατώτερης του 9μήνου διάρκειας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:07 | Θ.Αναγνος

    Συμφωνω απολυτα με το kostara. Ειναι απαραδεκτο να τιμωρουμαι επειδη η γυναικα μου δεν δουλευει και να πληρωνω εκτακτη εισφορα, οταν αλλοι με το ιδιο εισοδημα δεν πληρωσαν.

    Και αν κερδιζω 60000 ευρω τι σημαινει ? Μηπως δεν ΠΡΟπληρωνω 22000 απο αυτα ηδη ??? Φτανει πια με τους ΔΗΘΕΝ αναξιοπαθουντες.
    Αν εισαι μισθωτος και πληρωνεις τους φορους σου ειναι δικαιο να πληρωνεις με τον ιδιο συντελεστη ανεξαρτητα αν βγαζεις λιγα ή πολλα. ΕΝΑ λοιπον συντελεστη απο το πρωτο ευρω και ας αφησουμε τις κοινωνικες πολιτικες και τους αναξιοπαθουντες.
    Βρειτε αλλους αμεσους τροπους γι αυτο (βρειτε τους δουλεια, δωστε τους επιδοματα αλλα οχι στα αφορολογητα και στους ειδικους συντελεστες.

    Επισης σταματηστε να μας «χρησιμοποιειται». Αν θελετε να πιασετε τους φορο/εισφοροδιαφευγοντες βγαλτε εξω τους χιλιαδες ΔΥ που καθονται. Μειωστε το μισθο/επιδοματα τους στα μισα κα δωστε το υπολοιπο με μορφη ποσοστου στους ποσους νεους φορους φερνουν. Καντε τους δηλαδη να τρεχουν οπως τρεχω κι εγω σαν υπαλληλος σε ιδιωτικη εταιρεια που παρολα τα 60000 ευρω δεν μπορω να ζησω αφου πχ πληρωνω σε ιδιαιτερα για το πανεπιστημιο 1750 ευρω το ΜΗΝΑ.

    Και μην μου πει κανεις για δημοσια δωρεαν παιδεια αφου αν υπηρχε η ιδιωτικη δεν θα πληρωναμε τα κλεφτες τους καθηγηταραδες ιδιαιτερα για να κανουν την δουλεια που δεν κανουν στα σχολεια.

    Και μην μου πει κανεις για αποδειξεις γιατι θα του ζητησω να μου δωσει το ΦΠΑ που θα με χρεωσει ο καθηγηταρας ή ο υδραυλικος, που ειναι σε θεση ισχυος.

    ΕΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΤΡΟΠΟ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥς ΚΛΕΦΤΕΣ, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 16:50 | Νίκος

    Και κάτι ακόμα, κύριε Υπουργέ.

    Σε λίγους μήνες που τελειώνει η άδεια της γυναίκας μου για το 6ο παιδί, θα πρέπει να το στείλουμε σε βρεφονηπιακό σταθμό,ελλείψει άλλης βοήθειας από γονείς. Αλλά στη περιοχή μας δεν υπάρχει κρατικός ή δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός. Στον ιδιωτικό πρέπει να καταβάλλουμε από 200 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η πρόνοια του ελληνικού κράτους για την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό; Και μείωση μισθών και επαχθής φορολογία και ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική για τις εργαζόμενες γυναίκες- μητέρες.Και από εμάς θα βγάλετε τα σπασμένα για να πληρώνονται οι υψηλόμισθοι στην ΕΡΤ και στα ΕΛΠΕ ( που με μείωση του μισθού τους, έχουν υπερτετραπλάσιο ετήσιο εισόδημα και από τους δύο μισθούς μας και με μικρότερες οικογενειακές ανάγκες ).

    Τελικά το κράτος- μητριά στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες με την πολιτική του: μη γεννάτε παιδιά, κάντε καριέρα σε υψηλές θέσεις στο Δημόσιο. Βλέπετε πως συμπεριφέρετε στις πολύτεκνες οικογένειες που παίρνουν και ένα συμπλήρωμα από τον ΟΓΑ, περίπου 250 ευρώ το μήνα, για 5 και 6 παιδιά !!! Ελλάδα, το μεγαλείο σου !!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 16:57 | Νίκος

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    είμαστε υπερπολύτεκνη οικογένεια με 6 παιδιά.Πληρώσαμε αυξημένα τέλη κυκλοφορίας,πληρώσαμε 2 φορές ΕΤΑΚ για σπίτι του 19ου αιώνα,μαθαίνουμε ότι θα μας μειώσετε έμμεσα τον μισθό, και δεν λέτε τίποτα για το αφορολόγητο των πολύτεκνων και υπερπολύτεκνων οικογενειών τόσο για το εισόδημα όσο και για την ακίνητη περιουσία που κληρονομήσαμε. Και έχουμε και υπόλοιπο στεγαστικού δανείου περίπου 20.000 ευρώ. Αν ήσασταν στη θέση μας, με δύο μισθούς, οικογένεια 8 ατόμων, με στεγαστικό δάνειο, ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΖΑΤΕ πέρα σε μηνιαία βάση;

    Στα 17 χρόνια έγγαμου βίου κατάφερα να πάω 2 φορές ταξίδι ολίγων ημερών στο εξωτερικό και τα καλοκαίρια πάω στο πατρικό μου, λόγω αδυναμίας κάλυψης πολυήμερων διακοπών σε ξενοδοχείο. Πρέπει ή δεν πρέπει να αποταμιεύσω και κάτι για το μέλλον των παιδιών μου, που είναι όλα ανήλικα ; Ελάτε στη θέση χιλιάδων πολύτεκνων και υπερπολύτεκνων οικογενειών. Αν θέλαμε να πλουτίσουμε ή να διαβιώνουμε με πολυτέλεια, απλά δεν θα κάναμε τόσα παιδιά. Αλλά θέλουμε να ζήσουμε και με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Επιτέλους, πρέπει να δείξετε κοινωνικό ενδιαφέρον για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα παιδιά τους.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 15:04 | Γιαννης

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ….
    1 |12 |2009 07:53
    Σκοτώνουμε την κότα με τα χρυσά αβγά;

    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ… ΚΟΤΕΤΣΙ ήταν για πολλά χρόνια αδιάφορο και ασήμαντο «μέγεθος» για τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και τα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Όλοι είχαν ακουστά ότι σε αυτό το κοτέτσι υπάρχει μια κότα που κάνει τα χρυσά αβγά, αλλά επειδή ζούσαν μέσα στον πλούτο και την άνθηση των οικονομιών τους, δεν έδιναν σημασία, ούτε φυσικά προχωρούσαν σε αναλύσεις για το «πώς» και το «γιατί». Ο ελληνικός μύθος άλλωστε ήταν κυρίαρχος στις σκέψεις τους, όπως και οι διακοπές τους στα ελληνικά νησιά ή οι επισκέψεις τους στις ελληνικές αρχαιότητες.

    Βέβαια, κατά καιρούς, είτε επειδή κάποιοι από τους πολίτες των μεγάλων χωρών ζήλευαν τους Έλληνες που ζούσαν μια χαρά σε σχέση με εκείνους, είτε επειδή τους…τα πρήζαμε με τα εθνικά θέματα, μας…έβαζαν φωνές. Και μας συνιστούσαν να μαζέψουμε τα οικονομικά μας, να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να είμαστε συνεπείς με τις συνθήκες (π.χ. Μάαστριχτ) που έχουμε υπογράψει.

    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΚΟΥΡΑ για την Ελλάδα, όταν η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε τους ξένους στο να ρίξουν μια πολύ πιο προσεκτική και αυστηρή ματιά σε αυτή την άκρη της Ευρώπης. Τότε διαπίστωσαν ότι τους χρωστάμε πολλά. Και το σημαντικότερο, ότι μπορεί, σε κάποια φάση να μη μπορέσουμε να τους πληρώνουμε κεφάλαια και τόκους. Άνοιξαν λοιπόν τα κρατικά βιβλία, το έψαξαν από εδώ, το έψαξαν από εκεί αλλά… φως δεν είδαν. Παντού μαύρες τρύπες!

    ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΥΘΟ, υπάρχει και το κοτέτσι με την κότα που κάνει τα χρυσά αβγά. Ζήτησαν λοιπόν από την κυβέρνηση να επιθεωρήσουν το κοτέτσι και αμέσως μετά να υποχρεώσει …επί ποινή θανάτου την κότα να δίνει τα περισσότερα από τα χρυσά αβγά της σε εκείνους! Ο πανικός που έπεσε τόσο στο κοτέτσι, όσο στους πολιτικούς, στους επαγγελματίες, και στη χώρα ολόκληρη, δεν περιγράφεται. Όλοι προσπαθούν να δουν τι θα γίνει τελικά με την …κότα. Και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον καθένα τους, από την ώρα που… στα δέκα χρυσά αβγά, τα…έντεκα, θα πρέπει να …πακετάρονται και να φεύγουν στο εξωτερικό.

    Η ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΒΓΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Είναι αυτή στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο ζωής που έχουμε όλοι (άλλος λίγο, άλλος πολύ) κατακτήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι αυτή που έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών, είναι αυτή που κρατάει ανοιχτά τα εμπορικά κέντρα, τα μαγαζιά στις συνοικίες, τις εκθέσεις αυτοκινήτων και σκαφών, τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, τα δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια, περιοδικά και εφημερίδες. Είναι αυτή όμως από την οποία δεν ωφελήθηκαν μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι σημερινοί αυστηροί ελεγκτές μας, οι οποίοι, πήραν το μερτικό τους και τώρα …κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Από τις χώρες των αυστηρών ελεγκτών, ο φτωχός (κατά δήλωση του) Έλληνας αγόραζε τα πανάκριβα τζιπ και ΙΧ, τα σινιέ ρούχα, όλα τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και τα περισσότερα είδη διατροφής του.

    ΤΟ 2010 ΕΦΤΑΣΕ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε …με την κότα. Η απόφασή μας, πρέπει να είναι νηφάλια.

    Αν ανατρέξουμε σε απόψεις κορυφαίων οικονομολόγων, θα δούμε ότι, ενώ όλοι προτείνουν την επισημοποίηση των εισοδημάτων και την οδό…της αρετής στα δημόσια οικονομικά, κανένας τους δεν προτείνει το απόλυτο του θανάτου της παραοικονομίας. Γνωρίζουν οι οικονομολόγοι πολύ καλά ότι μια «λελογισμένη» παραοικονομία, είναι το αλατοπίπερο της ζωής της ίδιας της επίσημης οικονομίας, είναι το μαξιλάρι στα δύσκολα. Θα κάνουν λοιπόν μεγάλο λάθος οι αρμόδιοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης αν παρασυρθούν από τους «χαρτογιακάδες» λογιστές της κεντροευρωπαϊκής μιζέριας και σκοτώσουν την κότα στο ελληνικό κοτέτσι.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ vasval@axiaplus.gr

  • Αξιότιμοι κ.κ.

    Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχει μια αδήριτη ανάγκη που επιβάλλεται στις καθημερινές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των ιδιωτών – καταναλωτών και των εμπορικών επιχειρήσεων.
    Για τους μεν ιδιώτες – καταναλωτές αυτή η ανάγκη μετουσιώνεται στην επιθυμία της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αξιοποίησης της αγοραστικής τους δυνατότητας, για δε την πλευρά των εμπορικών επιχειρήσεων στην ενίσχυση της θέσης τους μέσα στον έντονο ανταγωνισμό που βιώνουν.
    Οι μεν θέλουν φθηνότερα, καλύτερα και περισσότερα, οι δε να πουλήσουν με οποιαδήποτε τίμημα. Αμφότερες επιθυμίες βρίσκουν κοινό τόπο στο πεδίο της φοροδιαφυγής εγκλωβίζοντας και κρατώντας σε ομηρία οποιαδήποτε άσκηση πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας.

    Θύμα αυτής της αρρωστημένης όσο και θλιβερής κατάστασης είναι εν τέλει – προεξάρχοντος φυσικά των αδυνατότερων κοινωνικών στρωμάτων – το σύνολο των πολιτών.

    Οι φωνές που κατά καιρούς ακούγονται περί δήθεν κακών επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν, τα διάφορα τεχνηέντως καλλιεργημένα και παρουσιασμένα εν μέσω εντυπωσιακών φράσεων στατιστικά στοιχεία και οι διάφορες αναλύσεις ειδημόνων των Μ.Μ.Ε. λησμονούν έναν ιδιαίτερα βασικό κανόνα:

    Ότι για το ταγκό χρειάζονται δύο.

    Για την επιχείρηση είναι αδιάφορο το γεγονός αν θα εισπράξει Φ.Π.Α. ( δηλαδή να εκδώσει επίσημη απόδειξη ). Αν εισπράξει τότε θα αποδώσει, αν δεν εισπράξει τότε δεν θα αποδώσει. Δεν παραγνωρίζω την τυχόν παράνομη παρακράτηση Φ.Π.Α. Όμως αυτό δεν είναι το ζητούμενο τουλάχιστον στο μεσοπρόθεσμο μέλλον και με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Η επιχείρηση ενδιαφέρεται πρωτίστως απλώς να πουλήσει και δευτερευόντως να πουλήσει νόμιμα. Αυτή η μεγάλη ανάγκη την αναγκάζει να παραχωρεί και να θέτει υπό διαπραγμάτευση την υποχρέωση επιβολής Φ.Π.Α. στην αξία των αγαθών της κλείνοντας πονηρά το μάτι.

    Από τη άλλη πλευρά οι ιδιώτες – καταναλωτές ( όλοι μας στην ουσία, αφού αποκτούμε αυτήν την ιδιότητα με το πέρας της εργασίας μας, ο καθένας από εμάς ) επιθυμούμε να αυξήσουμε την αγοραστική μας δύναμη. Ένας τρόπος εύκολος και συνάμα ταχύτατος είναι η αποφορολόγηση των προς αγορά αγαθών.

    Ασφαλώς υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών και επιχειρήσεων που για διάφορους λόγους αντιστέκεται. Είναι όμως σαν όλα τα καλά πράγματα της ζωής, μια φωτεινή εξαίρεση.

    Μεγάλη μερίδιο ευθύνης πρέπει να αποδοθεί στον καθ΄ύλιν αρμόδιο και ρυθμιστή των σχέσεων μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων την ίδια την Πολιτεία όπως διαχρονικά αυτή εκφράζεται.
    Δεν υπάρχει ιδιώτης – καταναλωτής ούτε επιχείρηση που να μπορεί να αντέξει το βάρος της πειθαρχίας ιδίως όταν αναφερόμαστε σε μέγεθος χρονικών περιόδων που καταλαμβάνουν πολλές πενταετίες.

    Μέσα από αυτό το βήμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που μου προσφέρεται θα αποπειραθώ να γίνω αρωγός της μεγάλης προσπάθειας που μας αφορά όλους.

    Ειδικότερα για τον Ν. 2238/1994:

    1) Απλό σχολιασμό για τα μόλις πρώτα άρθρα 1 και 2 που στην ουσία μέσω των διαφόρων εξαιρέσεων απλώς δεν εφαρμόζονται.

    2) Άρθρο 4 παρ. 7. Ειδικά η εκχώρηση μισθωμάτων λόγω μακροχρονίων δικών να επιτρέπεται ανεξαρτήτου οικονομικού έτους και πάντως όχι πέραν των χρονικών ορίων παραγραφής.

    3) Κατάργηση αφορολόγητης μορφής των επιχορηγήσεων ενδεικτικά:
    περ. γ παρ. 4 άρθρο 6.

    4) Επανεξέταση των απαλλαγών της παρ. 5 άρθρου 6. Ενδεικτικά η περ. Θ.
    Για πιο λόγο συνεχίζεται η αφορολόγητη απονομή σύνταξης χηρείας στον ( στην ) επιζών σύζυγο από την στιγμή που ο δικαιούχος ( τυφλός ) της απαλλαγής εκλείπει;

    5) Φορολογική κλίμακα:
    Το αφορολόγητο για τον υπόχρεο να συνδεθεί με το εκάστοτε 20πλάσιο του ανειδίκευτου υπαλλήλου κατά την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ήτοι για το έτος 2010 739,56*20=14.791,20€.
    Για κάθε ένα απ΄τα προστατευόμενα μέλη συμπεριλαμβανομένου του ( της ) συζύγου που δεν αποκτούν εισόδημα τότε το ανωτέρω αυξάνεται κατά 50%.
    Σε περίπτωση που η σύζυγος αποκτά εισόδημα από ετήσιας διάρκειας εργασία τότε το αφορολόγητό της ισούται με αυτό του υπόχρεου. Για διάστημα εργασίας μικρότερου του έτους τότε το αφορολόγητό της ισχύει βάσει των δωδεκατημορίων.

    Μία φορολογική κλίμακα για τα όλα τα φυσικά πρόσωπα ως εξής:

    Π.χ.:

    Κλίμακα άγαμου:
    Κλιμάκιο Συντελεστής Σύνολο εισοδήματος Σύνολο φόρου
    14.791,00 0% 14.791,00 0,00
    20.000,00 20% 34.791,00 4.000,00 20.000,00 25% 54.791,00 9.500,00
    20.000,00 30% 74.791,00 15.500,00
    20.000,00 35% 94.791,00 22.500,00
    20.000,00 40% 114.791,00 32.500,00
    Υπερβάλλον 45%

    Κλίμακα εγγάμου ( με άεργη σύζυγο και 2 παιδιά ) ήτοι 14.791,00 + 50% η σύζυγος + 50% το 1ο τέκνο + 50% το 2ο τέκνο:
    Κλιμάκιο Συντελεστής Σύνολο εισοδήματος Σύνολο φόρου
    36.977,50 0% 37.977,50 0,00
    20.000,00 20% 57.977,50 4.000,00
    20.000,00 25% 77.977,50 9.500,00
    20.000,00 30% 97.977,50 15.500,00
    20.000,00 35% 117.977,50 22.500,00
    20.000,00 40% 127.977,50 32.500,00
    Υπερβάλλον 45%

    Γνωρίζουμε ότι η κλίμακα μέσω των προσομοιώσεων που γίνονται στην Γ.Γ.Π.Σ. θα αποδώσει ισοδύναμο φορολογικό αποτέλεσμα. Ούτως ή άλλως υπάρχει πληρέστατο αρχείο ηλεκτρονικών στοιχείων.

    6) Κατάργηση παρ. 2 άρθρου 14 περί αυτοτελούς φορολόγησης αθλητών, ποδοσφαιριστών κ.λ.π. και γενικότερα επανεξέταση όλων των απαλλαγών που δίνει το συγκεκριμένο άρθρο.

    7) Άρθρο 19 παρ. 1. Αντικατάσταση ως εξής: Η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δηλώθηκε από το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα πρόσωπα που τους βαρύνουν ή προσδιορίστηκε από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και της συνολικής ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης τους, των άρθρων 16 και 17, μειώνει ισόποσα το αφορολόγητο όριο και επί αρνητικού υπολοίπου αυτού προσαυξάνονται ισόποσα με το αρνητικό υπόλοιπο τα εισοδήματα που δηλώνονται ……………

    8) Άρθρο 22 παρ. 1.
    «Ο προσδιορισμός του εισοδήματος που προκύπτει από αυτή γίνεται αφού αυτή συγκριθεί με άλλες οικοδομές που εκμισθώνονται κάτω από παρόμοιες συνθήκες.»

    Συγκεκριμένα από τα στοιχεία που προκύπτουν από την βάση δεδομένων των ήδη κατατεθειμένων συμφωνητικών και όχι από στοιχεία που βρίσκουν οι Έφοροι διαβάζοντας την Χρυσή ευκαιρία όπου οι αγγελίες εκφράζουν την φαντασίωση του καθενός.

    9) Άρθρο 23 παρ.1 περ. α.
    Ευθεία εφαρμογή των κατώτερων ή ανώτερων συντελεστών του Π.Δ. 299/2003 και να εκπίπτουν ΟΛΕΣ οι δαπάνες ανεξαρτήτου ορίου.

    10) Άρθρο 31 παρ. 1 περ. ιδ, φ, να αντικατασταθεί ως εξής: Υπόχρεος στην καταβολή είναι ο εκδότης του παραστατικού.

    Περιπτώσεις: ο, π & χ να συμπληρωθεί με την προϋπόθεση, ότι τα ποσά αυτά υπόκεινται σε φορολογία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45.

    11) Άρθρα 33, 34 Κατάργηση και ενσωμάτωση στα αντίστοιχα άρθρα εμπορικών επιχειρήσεων ή ελευθερίων επαγγελμάτων.

    12) Άρθρο 40 προσθήκη παραγράφου 3 ως εξής:
    «Όταν το εισόδημα για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπερβαίνει το εκάστοτε αφορολόγητο όριο ή οι καλλιεργούμενες εκτάσεις υπερβαίνουν τα 50 στρέμματα τότε το εισόδημα προκύπτει μόνο λογιστικώς.»

    Κάθε περαιτέρω σχολιασμός είναι περιττός εκτός αν πιστέψουμε ότι το σύνολο του αγροτικού κόσμου ζεί και πορεύεται στα όρια της εξαθλίωσης.

    13) Άρθρο 49 παρ. 5 Κατάργηση

    14) Άρθρο 59. Απόδοση φόρου με τριμηνιαίες δηλώσεις μέχρι την 20ή του μεθεπόμενου μήνα της λήξης σε έντυπο που αναγράφεται επιπλέον το Α.Φ.Μ. και το ποσό, αυτού για τον οποίο έγινε η παρακράτηση.
    Στις επαναλαμβανόμενες πωλήσεις υπηρεσιών, όπως αυτές προκύπτουν από την κατάθεση των ανάλογων συμφωνητικών καθώς και την δήλωση σχέσεων Μ7, να είναι δυνατόν να αποδίδονται μέσω ξεχωριστής εμφάνισής τους στο έντυπο Φ1 ή Φ2.
    Επί παραδείγματι επιχείρηση συνάπτει σχέση με εξωτερικό συνεργάτη λογιστή. Η αμοιβή του συνεργάτη, η αξία Φ.Π.Α. που αναλογεί σ΄αυτήν καθώς και η παρακράτηση φόρου να απεικονίζονται ξεχωριστά στο έντυπο Φ1 ή Φ2 αναλόγως της επιχείρησης και να αποστέλλεται με την συνήθη διαδικασία μέσω TAXISNET. Στην συνέχεια ακολουθεί η πληρωμή ενός ενιαίου ποσού ( συνολική αμοιβή συνεργάτη και ποσού Φ.Π.Α επιχείρησης ) από την επιχείρηση. Με την αποστολή του εντύπου Φ2 του συνεργάτη να λαμβάνει χώρα η εκκαθάριση του λογαριασμού από την Γ.Γ.Π.Σ. και να πιστώνεται ο ενδεδειγμένος τραπεζικός λογαριασμός του συνεργάτη με το ανάλογο ποσό.
    Είναι αδιανόητο ότι για την σύνταξη των σημερινών εντύπων Φ.Μ.Υ. την συλλογή των χρημάτων, την πληρωμή αυτών στις διάφορες Δ.Ο.Υ., την ταξινόμησή τους, την σύνταξη βεβαιώσεων παρακρατούμενου φόρου και την σύνταξη της φορολογικής δήλωσης ενός συνήθη συνεργάτη απαιτούνται περισσότερες από 12 ημέρες ετησίως ενασχόλησης.

    15) Άρθρο 62. μεταφορά κατά 2 μήνες των περιόδων υποβολής και μεγέθυνση των οριζομένων μεταξύ τους περιόδων ( χάριν της πρότασης Νο17 ).

    16) Πάσης φύσεως παροχή σε είδος από οποιαδήποτε φορέα και αν αυτή καταβάλλεται να υπολογίζεται η αξία αυτής και να ενημερώνεται η Γ.Γ.Π.Σ. ώστε να συμπεριληφθεί στην οικεία δήλωση εισοδήματος που αφορά.
    Ενδεικτικά: παροχή παιδικού σταθμού, εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, οικία από τον Οργανισμό Εργατικής κατοικίας ( με επιμερισμό της πραγματικής λογιστικής του αξίας σε βάθος π.χ. 30κονταετίας ) κ.λ.π.

    17) Ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να αποδείξει την τοποθέτηση ολόκληρου του εισοδήματός του. Σήμερα είναι σαν να του λέμε το εξής: «Φέρε μου αποδείξεις αξίας ~10.000,00 για τις οποίες υπάρχει έκπτωση και τα υπόλοιπα διέθεσέ τα στην αγορά μαύρα και διαπραγματεύσου τα όπως μπορείς».

    α) Π.χ. Έστω συνολικό εισόδημα ενός συνεπή φορολογούμενου 60.000,00
    Αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών: 38.000,00
    Αποπληρωμή παλαιότερου δανείου: 8.000,00
    Πληρωμή φόρων: 5.000,00
    Τραπεζική κατάθεση: 9.000,00
    Άθροισμα τοποθετήσεων 38.000,00+8.000,00+5.000,00+9.000,00=60.000,00

    Μόνο έτσι θα ισχύει το εκάστοτε αφορολόγητο ποσό που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο φορολογούμενο και ο φόρος θα προκύπτει ανάλογα με την εκάστοτε φορολογική κλίμακα.

    β) Π.χ. Έστω συνολικό εισόδημα ενός «αμελή» φορολογούμενου 60.000,00
    Αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών: 10.000,00
    Αποπληρωμή παλαιότερου δανείου: 8.000,00
    Πληρωμή φόρων: 5.000,00
    Τραπεζική κατάθεση: 9.000,00
    Άθροισμα τοποθετήσεων 10.000,00+8.000,00+5.000,00+9.000,00=32.000,00
    Άνοιγμα 60.000,00-32.000,00=28.000,00

    Με αυτήν την εικόνα το άνοιγμα των 28.000,00 που προκύπτει θα μειώνει το αφορολόγητο όριό του μέχρι αυτό να μηδενιστεί και το τυχόν υπόλοιπο αρνητικό αποτέλεσμα θα αυξάνει ισόποσα το φορολογητέο του εισόδημα με παράλληλη προσαύξηση ασφαλώς του οικείου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας.

    Είτε δημόσιος υπάλληλος, είτε ιδιωτικός υπάλληλος, είτε έμπορος, είτε ελευθέριο επάγγελμα, είτε εισοδηματίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι μας είμαστε καταναλωτές.
    Ως καταναλωτές εφόσον γνωρίζουμε ότι χωρίς την οποιαδήποτε παραμικρή απόδειξη μας περιμένει η λαίλαπα του φόρου τότε θα ψάχνουμε να βρούμε αυτήν και μόνο αυτήν.
    Να επιτρέπεται απόκλιση έως 500 ευρώ ετησίως για να μπορούμε να δώσουμε το κατιτίς στο βαπτιστήρι μας που έχει πια μεγαλώσει και δεν αγοράζουμε εμείς το δώρο του ή για κάποιο χαρτζιλίκι στον ανιψιό ( παρόλο που μπορούμε να τους πούμε να μας φέρνουν την απόδειξη ).

    Με αυτό το σύστημα χωρίς απόδειξη μειώνεται ή δεν υπάρχει αφορολόγητο.
    Χωρίς απόδειξη πληρώνεις φόρο.

    Οι φωνές περί χαμηλο-συνταξιούχων και ότι αυτοί ή κάποιες άλλες ομάδες όπως οι αγρότες, να εξαιρεθούν ή να μην ισχύει για όλο το ύψος του εισοδήματός τους η συλλογή των αποδείξεων, είναι λάθος πως κάθε κατεύθυνση. Ένας απλός πολλαπλασιασμός της ποσότητάς τους επί των χαμηλών έστω συντάξεών τους θα μας αποδώσει ως αποτέλεσμα μια τεράστια καταναλωτική δύναμη που επιβάλλεται να στραφεί σε σωστές κατευθύνσεις και σε αντίθετη περίπτωση μια τεράστιου μεγέθους φοροδιαφυγή.

    Στο προαναφερθέν σύστημα το ετήσιο κόστος ανά φορολογούμενο που θα απευθυνθεί σε κάποιο λογιστικό γραφείο δεν θα ξεπεράσει το – μάλλον υπερβολικό κατά πάσα πιθανότητα – ποσό των ~40 ευρώ, επιπλέον αυτών που δίνει έως σήμερα. Ούτως ή άλλως στα ίδια γραφεία γίνεται μια άθροιση των ~200 αποδείξεων αξίας ~10.000,00 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα για κάθε φορολογική δήλωση.

    Για λόγους ασφαλείας, λόγω απωλειών αποδείξεων ή λόγω του χημικού χαρτιού που χρησιμοποιούν πολλές Φ.Τ.Μ. ( σβήνουν τα δεδομένα ) να δίνεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο ώστε τακτικά και όποτε το επιθυμεί να καταθέτει προς επεξεργασία τις αποδείξεις του κατά την διάρκεια του διαχειριστικού έτους. Οι αποδείξεις αφού επεξεργάζονται να αποστέλλονται σε ειδικό φάκελο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με ταυτόχρονη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας στο ηλεκτρονικό σύστημα που θα δημιουργήσει η Γ.Γ.Π.Σ. ( η προϋπάρχουσα εμπειρία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ είναι για όλους Πολιτεία – λογιστές σπουδαία ).

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ποσοτικοποίησης τεκμηρίων, τεκμαρτών και άλλων ευφάνταστων λειτουργιών εκ μέρους της φορολογίας.
    Δεν μας ενδιαφέρει ούτε που δαπάνησε τα χρήματά του ο φορολογούμενος, ούτε πως, ούτε γιατί. Μόνο την απόδειξη θέλουμε.
    Με ακρίβεια δευτέρου δεκαδικού θα προκύπτει επίσης το διαθέσιμο κεφάλαιο για τυχόν ανάλωση στα επόμενα έτη που συνεπάγεται το ΑΠΟΛΥΤΟ πόθεν έσχες.
    Με ακρίβεια δευτέρου δεκαδικού θα γνωρίζουμε τα πραγματικά ποσά που επιστρέφουν στις χώρες τους οι αλλοδαποί εργαζόμενοι μιας και η μόνη οδός για την αποφυγή δυσβάσταχτου φόρου θα είναι αυτός των εμβασμάτων.

    Δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. «Ακούγεται» ότι στην Επικράτεια λειτουργούν περίπου 12.000 λογιστικά γραφεία και ότι συνολικά με τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτά πλησιάζουν περίπου τις 35.000 θέσεις εργασίας. Αν ισχύουν τα παραπάνω μεγέθη τότε η αύξηση του όγκου εργασίας εξαιτίας των αποδείξεων μπορεί να αποφέρει την δημιουργία περίπου επιπλέον 10.000 πραγματικά νέων θέσεων εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα αποφέρουν σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές ισοδύναμο αποτέλεσμα με το κόστος που θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος. Συνεπώς τυχόν επιδότηση ( φορολογήσιμη φυσικά ) της όλης λειτουργίας εκ μέρους της Πολιτείας θα έπρεπε να ήταν μέσα στις σκέψεις Της.
    Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να εκφράσω την απορία μου προς την εκάστοτε Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που αφήνει ανεκμετάλλευτο το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο γραφείων που έχει αρκετά καλή κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Χρειάζεται πλήρης εκμετάλλευση αυτού του καναλιού αλλά για να μην παρεξηγηθώ η εκμετάλλευση αυτή πρέπει να περάσει από την πόρτα των προδιαγραφών.

    Ασφαλώς υπάρχει και ο αγαπητός για τους πολίτες δρόμος που οδηγεί στα Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών. Συνεχίζω όμως να ελπίζω, ότι κάποια στιγμή η Πολιτεία θα εξετάσει το θέμα με μεγαλύτερη προσοχή και θα χρησιμοποιήσει μεθόδους που δεν χρειάζεται να τις ανακαλύψουμε σήμερα όπως επί παραδείγματι πραγματικό κόστος λειτουργίας και θα σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε μαζικώς στον ανταγωνισμό.

    Όποιος μπορεί να συμμετέχει στον Δημόσιο διάλογο τότε έχει την δυνατότητα πολύ τακτικά, κάθε μήνα ας πούμε, να αθροίζει τις αποδείξεις του που δεν υπερβαίνουν τις 30-40, να συμπληρώνει την ειδική ηλεκτρονική φόρμα, να εκτυπώνει την απόδειξη παραλαβής ή να την αποθηκεύει, να τοποθετεί τις αποδείξεις στον ειδικό φάκελλο και να τον ταχυδρομεί στην εφορία του.

    Αναπόφευκτα σε μια νύχτα θα γυρίσει η μαύρη σελίδα της φοροδιαφυγής.
    Η κατακόρυφη αύξηση του επίσημου πλέον τζίρου θα επιφέρει και άλλες σημαντικές και εξίσου μεγάλου μεγέθους «παρενέργειες».
    Μια από αυτές είναι η ανασφάλιστη εργασία που εκ των πραγμάτων θα μείνει ορφανή. Είναι αυτονόητο ότι οι λογιστές θα συμβουλέψουν τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται, την μείωση, αν όχι την εκμηδένιση, των μαύρων εξόδων.
    Σχετικά γρήγορα για να μην πω απότομα, σκούρες περιοχές ανασφάλιστης εργασίας όπως: οικιακό προσωπικό, εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα κ.ά θα εξαφανιστούν ή στην χειρότερη των περιπτώσεων θα γίνουν αρκετά φωτεινές.
    Στον αγροτικό τομέα πέρα και εκτός από την τήρηση βιβλίων που προτείνω τροποποιώντας καταλλήλως το άρθρο 40, θα ανακαλύψουμε για πρώτη φορά ίσως το πραγματικό του μέγεθος. Αποδείξεις από φυτοφάρμακα, γεωπόνους, υβρίδια, ζωοτροφές, επισκευές μηχανημάτων, διακίνηση και εμπορία προϊόντων κ.λ.π. που θα έλθουν στο φως θα μας φέρουν μάλλον προ εκπλήξεων παράλληλα με την ανασφάλιστη εργασία εργατών γης. ( Επακόλουθο είναι ότι οι διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται θα μπορέσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές αξιοποιώντας στατιστικά τα οικονομικά μεγέθη αλλά δεν είναι της παρούσης ).
    Για τους λόγους αυτούς η Πολιτεία κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν θα πρέπει να υπερβάλει στους υπολογισμούς Της ως προς το ύψος του φόρου εισοδήματος που θα εισπραχθεί ως τμήμα κερδών. Πιστεύω όμως ότι στο σκέλος που αφορά τον Φ.Π.Α. μπορούν να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες εκτιμήσεις είσπραξης.

    18) Ν. 3296/2004 άρθρο 13 έως 17 όπως ισχύουν σήμερα.
    Υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων. Η ουσιαστική διαφορά θα είναι ότι μέχρι τα όρια τζίρου που θα θέσετε θα θεωρούνται περαιωμένες υποθέσεις. Για τις υπόλοιπες είναι στην ευχέρεια και στις δυνατότητες της Πολιτείας για το πότε και πως θα ολοκληρώσει τον έλεγχο. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος εξαιτίας των καθυστερημένων ελέγχων που συχνά κινούνται στα όρια της παραγραφής να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις εκ των υστέρων με υπέρογκες προσαυξήσεις. Για αυτές τις επιχειρήσεις θα είναι απλά μια έμπρακτη αποδοχή των λαθών τους, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα προσωρινό αποτέλεσμα αυτοελέγχου, για την Πολιτεία μια έγκαιρη ταμειακή ένεση και ο έλεγχος ίσως μια απλή και τυπική διαδικασία μετά από μερικά έτη.

    19) Πιθανόν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε προϊόν να φέρει μεταξύ άλλων σημάτων ακόμη ένα. Φορολογικό σήμα Χώρας – μέλους.
    Συνεπώς θα γνωρίζουμε που κατασκευάστηκε, τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν, πια είναι η ενεργειακή του σήμανση,…,…,…,…,…, & που φορολογήθηκε.
    Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί το ευαισθητοποιημένο καταναλωτικό κοινό και θα γνωρίζει ότι το αγαθό που μόλις αγόρασε δεν φορολογήθηκε στους νήσους Κέυμαν ή σε άλλα κέντρα Offshore εταιρειών.

    20) Τίμιο και πραγματικό ηθικό θα θεωρηθεί εκ μέρους της Πολιτείας, την στιγμή που συντελείται μια τεράστια αλλαγή κάποιες άλλες υπηρεσίες ή ιδρύματα να «σιγάζουν» την ένταση των ελέγχων τους. Ενδεικτικά Επιθεώρηση εργασίας, Ι.Κ.Α., κ.λ.π.

    21) Οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση να εφαρμόζεται από την στιγμή που μπορεί αυτή να υποστηριχθεί ηλεκτρονικά μέσω της Γ.Γ.Π.Σ.

    Αξιότιμοι κ.κ. αποπειράθηκα να επικοινωνήσω την πρότασή μου με αρκετούς ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντός μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αποτελώ αξιόλογο δείγμα έρευνας. Αν καταφέρνω να συμπυκνώσω σωστά τις απόψεις που συγκέντρωσα τότε αυτές συνοψίζονται ως εξής: Υπάρχει «ανησυχία» σχετικά με την πιθανή καταγραφή των καταναλωτικών προτιμήσεων και συνηθειών.
    Θέματα ασφάλειας δεδομένων, διαρροών, λαθών κ.λ.π.
    Συγκεκριμένα η προς αξιοποίηση από εσάς φράση που μου προξένησε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση κατανοώντας την απόλυτα είναι η εξής: Διαφωνώ διότι απέναντί μου δεν θα έχω να συναλλάσσομαι έναν Κώστα τον οποίο τον γνωρίζω και τον εμπιστεύομαι αλλά ένα ατέλειωτο σύστημα που η ιστορία μου έχει δείξει ότι όσο λιγότερες συναλλαγές έχω μαζί του τόσο καλύτερα για μένα.

    Με εκτίμηση
    Λογιστικό γραφείο
    Ταλάντζης Λ. Κωνσταντίνος & Συνεργάτες

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:47 | Σγουρόγλου Γεώργιος Σχολείου 9 Αγία Παρασκευή

    Για τους μισθωτούς θα πρέπει να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο επίσης δε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές με ανώτατο τον 35%. Επίσης τα κλιμάκια να δια;μορφώνονται ανά 5.000 ευρώ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:02 | Σγουρόγλου Γεώργιος Σχολείου 9 Αγία Παρασκευή

    Με δεδομένο ότι οι μισθωτοί δεν μπορούν, δυστυχώς!! να ανήκουν στην κατηγορία των «έξυπνων» ελλήνων ελευθέρων επιτηδευματιών, πρέπει τουλάχιστον για επιβράβευσή τους, όχι μόνο να αυξηθεί το αφορολόγητό τους όριο αλλά και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές οι οποίοι να καθορίζονται ανά 5.000 εισοδήματος με μέγιστο τον 35%. Αποτελεί κοινό τόπο ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών συνηγορε΄΄ι υπέρ της φοροδιαφυγής.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:59 | Stayros staikos

    Οταν είναι βέβαιος, ότι τα χρήματα που καταβάλει στην εφορία,
    »πιάνουν τόπο» μόνο τότε δεν θα φοροδιαφεύγει ο πολίτης.
    Να χρηματοδοτήσει τι?
    Τους υπέρογκους μισθούς των υψηλόβαθμων;
    Την νεο σχηματιστήσα αντιπροεδρία της κυβέρνησης;
    Την ασυλία;
    Την ατιμωρησία;
    Τα προνόμια κάποιων;
    Την ανισότητα στους μισθούς και στις συντάξεις;
    Tην ανισότητα σε προιόντα και υπηρεσίες σε σχέση με την Ευρώπη;
    Την δωρεάν παιδεία και υγεία;
    Tην λαθρομετανάστευση;
    Tην ιθαγένεια των μεταναστών;
    Τους αλλοδαπούς γονείς Ελλήνων πολιτών;
    Tην οικονομική ενίσχυση Αλβανίας Σκοπίων κ.λ.π.

    Εάν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή του 30% τότε το χρέος θα ήταν συν 30%.
    Μπορούν να σας το εξηγήσουν οι πολυπληθείς ομάδες εργασίας που έχετε συγκροτήσει.

    Η φορολογική μεταρύθμιση είναι απλή.
    Χρειάζεται μόνο να καταργηθούν οι ανισότητες και η κυβέρνηση να νομοθετεί με σύνεση και γνώμονα το συμφέρον του Ελληνα πολίτη.

    1.Πρώτα ο πολίτης και
    2.Η Ελλάδα ανήκει στούς Ελληνες.
    (Δεν ανήκει ούτε στούς διεθνείς τραπεζίτες ούτε στούς χιλιάδες μετανάστες.)

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:32 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Κύριοι δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας όλα αυτά τα χρόνια μόνο αγανακτισμένος μπορεί να είναι κανείς. Ζούμε δηλαδή σε μία χώρα όπου επικρατεί η αναξιοκρατία, η απατεωνιά η κλεψιά και όλα βιώνουμε καθημερινά. Ζητούν από τον απλό κόσμο να συγκεντρώνει αποδείξεις ίσες με το μισό του εισόδημα για να μπορέσει να είναι αφορολόγητος την ίδια ώρα που τα εκατομμύρια των ευρώ φεύγουν από το παράθυρο και πηγαίνουν σε λίγες τσέπες χωρίς να τιμωρείται κανείς. Αλλάζονται νομοσχέδια για την Παιδεία εν μία νυχτή χωρίς να λογαριάζονται κόποι χιλάδων ανθρώπων. Η Ελλάδα, κλείνοντας, μας απογοητεύει συνεχώς. Δυστυχώς με έχουν κάνει όλοι αυτοί να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | Παναγιωτης Σκλαβούνος

    Τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια κρίνονται ανεπαρκή, είναι σε βάρος των μικρών εισοδημάτων και υπέρ των μεγάλων και το σπουδαιότερο δεν είναι τιμαριθμοποιημένα. Το αφορολόγητο όριο κρίνεται ικανοποιητικό.
    Προτείνονται τα παρακάτω κλιμάκια εισοδήματος (ενιαία για απόκτηση εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή χωρίς εξαιρέσεις) και οι κατά κλιμάκιο συντελεστές φόρου :

    Κλιμάκιο εισοδήματος Συντελεστής φόρου
    από εως %
    0 12.000 0
    12.001 15.000 10
    15.000 20.000 18
    20.001 30.000 24
    30.001 45.000 32
    45.001 50.000 34,5
    50.001 55.000 37
    55.001 60.000 39,5
    60.001 65.000 42
    65.001 70.000 44,5
    70.001 75.000 47
    75.001 80.000 49,5
    80.001 85.000 52
    85.001 90.000 54,5
    90.001 100.000 57
    100.001 και άνω 60

    Εξυπακούεται ότι τα κλιμάκια θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τον ετήσιο δείκτη καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
    Επειδή ακούγεται ότι μέρος του αφορολόγητου εισοδήματος θα καλύπτεται με αποδείξεις, μέτρο σωστό, καλό θα είναι να μην καταλήξει γραφειοκρατικά σε βάρος των πολιτών.
    Οι πρώτες αποδείξεις μέχρι του ποσού των 6000 ευρώ (εξαιρούνται αποδείξεις σουπερμάρκετ,ΔΕΚΟ και τηλεφωνίας) να πολλαπλασιάζονται επί δύο και το αποτέλεσμα να προσμετράται στο αφορολόγητο.(0-12000)
    Κάθε άλλη απόδειξη να προσμετράται πολλαπλασιαζόμενη με 0,2 μέχρι τις 24000 επιπλέον και οι υπόλοιπες αποδείξεις να προσμετρώνται πολλαπλασιαζόμενες με 0,1(εξαιρούνται μόνον ΔΕΚΟ).
    Τέλος να υπάρχει για ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος όχι αφορολόγητο για τα προστατευόμενα τέκνα αλλά έκπτωση από τον φόρο ως εξής:
    1ο τέκνο 600 ευρώ
    2ο τέκνο 1200 ευρώ
    3ο τέκνο 3600 ευρώ
    4ο τέκνο 6000 ευρώ
    5ο τέκνο και άνω 10.000 ευρώ

    να μην υπάρχει όμως δυνατότητα φοροαπαλλαγής για τμήμα του φόρου μεγαλύτερου από 45000 ευρώ είτε με αποδείξεις είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

    Να υπάρχει παρακράτηση από τις επιχειρήσεις για τζίρο από 0-800.000 ευρώ ποσοστό 2% του τζίρου από 800.001-2.400.000 ευρώ ποσοστό 4% του τζίρου και ποσοστό 7% του τζίρου για το υπερβάλλοντα τζίρο από 2.400.001 ευρώ.
    Το ήμισυ αυτής της φορολόγησης/παρακράτησης να δίδεται για ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και το υπόλοιπο ως επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας χωρίς να απολύουν εργαζομένους τον Ιανουάριου του επόμενου χρόνου.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:53 | kostaras t

    Ειμαι παντρεμενος με τρια παιδια φοιτητες,και η γυναικα μου δεν εργάζεται.Εχοντας εισοδημα πανω απο 60.000 πληρωσα εκτακτη εισφορα
    καισυμφωνα με τις προθεσεις σας θα φορολογούμαι για το ποσό πάνω απο 50.000.μ ε42,5%.Σε ζευγάρι που εργάζονται και οι δύο με εισόδημα αντιστοιχο με το δικό μου,δεν επεβληθη έκτακτη εισφορά,και φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή.Τιμωρείται(και τιμωρειτε)την συζυγο μου επειδή ειναι ανεργη και μιλάτε για δίκαιο φορολογικο συστημα.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:47 | George Apostolopoulos

    Θετική η υπαγωγή όλων των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας. Το ίδιο για την ελάφρυνση για τα χαμηλά εισοδήμτα και την επιβάρυνση για τα υψηλότερα.

    Ομοίως θετική η κατάργηση απαλλαγών πλην μερικών περιπτώσεων με κοινωνικό χαρακτήρα πχ υγεία.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:47 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Δ

    Δεν μπορεί να διαφωνεί κανείς στην ενιαία φορολογική κλίμακα.
    Θα είναι όμως ενιαία;
    Γιατί αν δεν ισχύσει για όλους και για το σύνολο του εισοδήματος τότε δεν μπορεί ούτε να λέγεται ούτε να είναι ενιαία.
    Το πρώτο δειγμα γραφής πρέπει να δοθεί από τους βουλευτές με την κατάργηση του ειδικού αφορολόγητου που απολαμβάνουν. Όταν το 50% του εισοδήματος των δεν φορολογείται και από το άλλο μισό προκύπτει και καταβάλεται το 1/3 περίπου του συνολικά οφειλόμενου φόρου, πως θα πεισθούν να συμφωνήσουν στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης οι ειδικές κατηγορίες των δημοσιογράφων,εφοριακών, ναυτικών, ιπταμένων, αθλητών κτλ που απολαμβάνουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές;
    Το οικονομικό όφελος απο την κατάργηση αυτή, μπροστά στο
    δημοσιονομικό μας έλλειμμα, ενδεχομένως θα είναι μικρό, αλλά το κέρδος στο έλλειμμα αξιοπιστίας των πολιτικών θα είναι τεράστιο και η επιτυχία της φορολογικής μεταρύθμισης εξασφαλισμένη. Αν το κράτος θέλει και πρέπει να στηρίξει κάποιες κατηγορίες αυτό να γίνεται μόνο μέσα από επιδοτήσεις και αύξηση εισοδήματος και όχι να κρύβεται η αύξηση αυτή πίσω από την μείωση της φορολογίας γιατί μόνο έτσι μπορεί να εμπεδώσει στους πολίτες ήθος και φορολογική συνείδηση και να περιμαζεύει το κράτος τα έσοδα του για να μπορεί να ασκεί και την αναγκαία κοινωνική πολιτική.
    Η κλίμακα πρέπει να τιμαριθμοποιείται κάθε χρόνο γιατί αλλιώς όλοι γνωρίζουν ότι προκαλείται σιωπηρη φορολογική επιβάρυνση και στο εισόδημα των πολιτών και στη εμπιστοσύνη των προς το κράτος.
    Η φορολογική κλίμακα πρέπει να είναι προοδευτική για να υπηρετεί και την συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία ο κάθε ένας πληρώνει σύμφωνα με την φοροδοτική του ικανότητα.
    Αλήθεια μας τελείωσαν τα νούμερα και οι φορολογικοί συντελεστές κάτω από το 25%, μεταξύ 25% και 35% και πάνω από το 35%;
    Προχωρείστε στην ενιαία, προοδευτική, σταδιακά κλιμακούμενη, τιμαριθμοποιούμενη κατ’έτος φορολογική κλίμακα και προσοχή στο ενιαίο της κλίμακας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:32 | Νικήτας Κάλφας

    Σχετικά με τους μισθωτούς και συνταξιούχους νομίζω ότι ετήσια εισοδήματα, από κάθε πηγή, που δεν ξεπερνούν το ποσό των € 12000 (ατομικό εισόδημα) ή € 24000 (οικογενειακό εισόδημα) πρέπει να παραμένουν τελείως αφορολόγητα.
    Τα αφορολόγητα όρια να αναπροσαρμόζονται ετησίως ανάλογα με τον πραγματικό πληθωρισμό.
    Για τα πέραν των παραπάνω ετήσια εισοδήματα, από κάθε πηγή, να θεσπισθεί ενιαίος συντελεστής 10% – 15%.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο παραπάνω τρόπο, έτσι ώστε να ενθαρύνονται όσοι δεν μπορούν να βρούν μισθωτή εργασία να ξεκινούν μιά δική τους δουλειά. Τα αποτελέσματα χρήσης των τεχνικών επαγγελμάτων να βεβαιώνονται με βάση τα τιμολόγια αγορών τους. Τα αποτελέσματα χρήσης των επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών (Γιατροί, Δικηγόροι, κλπ) να προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια.

    Σε κάθε περίπτωση να ισχύουν κριτήρια διαβίωσης και πόθεν έσχες.
    Η φοροκλοπή και η φοροαποφυγή να χαρακτηριστεί κακούργημα.

    Για τις επιχειρήσεις νομίζω πως δεν χρειάζεται να υπάρχει αφορολόγητο εισόδημα. Οι χρήσεις τους να βεβαιώνονται από ορκωτούς λογιστές και να φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 20%. Ζημιογόνες χρήσεις πέραν των δύο ετών να συνεπάγονται ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Τυχόν μερίσματα που καταβάλονται να συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο εισόδημα του μερισματούχου και να φορολογούνται ανάλογα.

    Κατά την γνώμη μου ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η φοροκλοπή και η φοροαποφυγή είναι να συνδεθούν όλοι οι επαγγελματίες και όλες οι επιχειρήσεις με το TAXIS έτσι ώστε να καταγράφεται κάθε συναλλαγή, όο μικρή ή μεγάλη και αν είναι. Αλλά αυτό θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί και, προ πάντων, πολιτική βούλιση.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:31 | Georgios Anopoulos

    Πρέπει να καταργηθεί η διάκριση που γίνεται εις βάρος των μονίμων κατοίκων εξωτερικού (ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού) για τους οποίους ΔΕΝ ισχύει το αφορολόγητο και καλούνται να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | Georgios Anopoulos

    Ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει συνεχές κίνητρο για την περισυλλογή αποδείξεων ανεξαρτήτου του συνολικού ύψους.

    Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων και πέραν του αφορολόγητου ποσού χωρίς κανένα ανώτατο όριο (πιθανόν μέρους της αξίας των αποδείξεων σε συνδυασμό/ανάλογα με τη φορολογική κλίμακα).

    Το όφελος είναι διπλό. Το όφελος προκύπτει πρωτίστως από την άνευ όρων άμεση είσπραξη του ΦΠΑ και κατά δεύτερον από τον φόρο εισοδήματος στο τέλος του έτους. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος που θα εισπράττεται θα είναι μεγαλύτερος από την έκπτωση που θα απολαμβάνουν οι δικαιούχοι.

    ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν συγκρουόμενα και αντιφατικά μέτρα. Για παράδειγμα, το ποσό των αποδείξεων ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να εμπίπτει στο πόθεν έσχες διότι τότε αυτόματα ο καθένας θα κοιτάει να μεγιστοποιήσει το όφελος των αποδείξεων χωρίς να πέσει στο πόθεν έσχες.
    Η εξαίρεση των αποδείξεων από το πόθεν έσχες θα πρέπει να κατοχυρώνεται με σαφή νομοθεσία ώστε να μην υπάρχουν φόβοι από τους φορολογούμενους ότι συγκεντρώνοντας πολλές αποδείξεις πιθανόν να έχουν μπλεξίματα με το πόθεν έσχες κάποια άλλη στιγμή.

    Έτσι, οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν και υψηλότερα εισοδήματα για να επωφεληθούν από τις φορολογικές εκπτώσεις.

    Θα πρέπει να τονιστεί ότι το κυρίαρχο όφελος είναι η άμεση είσπραξη του ΦΠΑ σε αντίθεση με την ετήσια εκκαθάριση του φόρου.

    Έμμεσα, μπορεί να τονωθεί και η κατανάλωση εφόσον οι φορολογούμενοι θα θεωρούν ότι ένα μέρος της δαπάνης πληρώνεται μέσω της εξοικονόμησης φόρου.

    Διαστρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
    – όσοι δεν έχουν κίνητρο οι ίδιοι, θα δίνουν τις αποδείξεις σε τρίτους
    – εξάλειψη των φόβων ότι εάν δηλωθούν πολλές αποδείξεις θα πιαστούν στο πόθεν έσχες
    – το δίλημμα του ΦΠΑ: χωρίς απόδειξη ή απόδειξη με ΦΠΑ για ορισμένα επαγγέλματα

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:34 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΝΑΤΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.