Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:12 | παναγιωτης

    ενας δημοσιος φωρεας στην πολη μου αποσχολει 14 υπαληλους.στο καταστημα μπαινουν 20 πελατες την ημερα. στο δικο μου καταστημα μπαινουν 18 μεσον ορο και εχω 1 υπαληλο και παμε μια χαρα. αυτους τους 14 εχεται απετηση να τους πληρωσουμε εμεις κυριε ΥΠΟΥΡΓΕ???
    ΒΕΛΤΕ ΠΡΩΤΑ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΚΕΛΜΑΤΙΕΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | Κωνσταντίνος Κεραμιδάς

    Όλοι οι επαγγελματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (Γιατροί, Υδραυλικοί κ.α.) να έχουν αναρτήσει έξω από τον χώρο εργασίας τους ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ των προσφερόμενων υπηρεσιών τους

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:00 | ΓΙΩΡΓΟΣ Μ.

    Τρείς απλές παρατηρήσεις σχετικά με τον ΦΠΑ.
    1.Οταν αγοράζεις ένα πουκάμισο ή όποιο τέλος πάντων άλλο είδος συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του και ο ΦΠΑ. Βεβαίως αυτός κυμαίνεται ανάλογα με το είδος..
    2.Ηλεκτρολόγος ήρθε σπίτι μου και μου έφτιαξε την τηλεόραση.Εκοψε απόδειξη για την επισκευή χωρίς να αναφέρει ΦΠΑ τίποτε,όλα ήταν μέσα στην τιμή,εταιρεία τάδε επισκευή τάδε ανταλλακτικό τάδε.
    3.Υδραυλικός για μιά παρόμοια εργασία δυσκολεύεται και να δώσει απόδειξη,και σου φορτώνει τον ΦΠΑ σαν μπαμπούλα στην όποια εργασία κάνει.
    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι τόσο δύσκολο γιά το Κράτος να θεσπίσει ένα τιμολόγιο προσφερόμενων υπηρεσιών που να περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ οπότε θα ξέρει ο κάθε άνθρωπος τι κοστίζει τι και θα πάψει να ασχολείται με τον ΦΠΑ.
    Στις άλλες χώρες τι γίνεται,δεν μπορεί μόνο στην Ελλάδα να έχουμε τόσα προβλήματα μαζεμένα και να πρέπει να κάνουμε διαβούλευση για να τα λύσουμε.
    Οσο για τον φόρο νομίζω ότι πρέπει να είνα ανάλογος του εισοδήματος αλλά με μικρή διαφορά από εισόδημα σε εισόδημα δηλ: 10,12,14,16,18,..,
    ….,70,72,74,…,100,102,104,…,200,202,……κάπως έτσι διότι εδώ υπάρχει μία κλίμακα έως ένα ποσό και μετά το χάος.
    Και πάψτε να μας φοβίζετε διαδίδοντας διάφορα.
    Ο Καραμανλής εγγυήθηκε τις καταθέσεις με τις ίδιες τις καταθέσεις των Ελλήνων 230 δις ευρώ που έχουν οι Ελληνες στις τράπεζες.
    Εσείς φοβίσατε τον κόσμο και ψάχνουν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.Αστεία πράγματα.Εύχομαι τα καλύτερα σε αυτούς πού έχουν την υπομονή να διαβάζουν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | Βασιλική

    Θέλω να σας αναφέρω για την αυτοτελή φορολόγηση ορισμένων επιδομάτων
    που απ’οτι φαίνεται θα μπούν σε κανονική φορολογική κλίμακα . Για τα έξοδα κίνησης στους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, πως θα το ρυθμίσετε : έξοδα κίνησης παίρνει από τη καθαρίστρια, το κλητήρα και όλες οι βαθμίδες μηδενός εξαιρουμένου , για ποιες μετακινήσεις παίρνουν αυτό το πάγιο ποσό των 220 ευρώ μηνιαίως αν δεν κάνω λάθος και μάλιστα τελείως αφορολόγητο. Μήπως το βάπτισαν «εξοδα κίνησης» για να απαλάσσεται φορολογικά και να μην φαίνεται στο σύνολο του άλλου μεγάλου επιδόματος που παίρνουν . Είναι άδικο , τελείως άδικο

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | Θεοδωροπουλος Ραλλης

    Σε οτι αφορα τα τελη κυκλοφοριας των αυτοκινητων, γιατι προσπαθει η εκαστοτε ηγεσια να κανει τους πολιτες εν δυναμει εχθρους του συστηματος;
    Οι πολλοι εχουν ενα αυτοκινητο το οποιο αγορασαν με στερησεις και δανειο. Απο αυτους προσπαθειτε να εισπραξετε εκτακτη εισφορα και «πρασινα» τελη;
    Θεωρειτε ενα μεσο αυτοκινητο 2000 κ.ε. πολυτελες και το φορολογειτε αναλογα! Μα σε ποια χωρα της Ε.Ε., που ανηκουμε, συμβαινει αυτο;
    Τα πολυτελη αυτοκινητα ειναι αυτα των 50.000 ευρω και πανω, ειναι τα τριλιτρα και πανω, σε αυτα αυξηστε τα τελη χωρις τον φοβο να χασετε αντι να κερδισετε απο τα τελη κυκλοφοριας.

    Διπλασιαστε και τριπλασιαστε τα τελη σε οσους εχουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ του ενος αυτοκινητα στο ονομα τους, ευκολο, λογικο και δικαιο.

    Θελετε «πρασινα» τελη; βαλτε τα αναλογα με τα χιλιομετρα που κανει καθε αυτοκινητο εχοντας σαν αφορολογητο πλαφον τα 12.000 χλμ ετησιως, βαλτε τα επισης σε κακοσυντηρημενα αυτοκινητα που εκπεμπουν πολλους ρυπους (υπολογισμος και εισπραξη και στις δυο περιπτωσεις μεσω της καρτας καυσαεριων η οποια να προσκομιζεται υποχρεωτικα για την παραλαβη του σηματος των τελων κυκλοφοριας).

    Θελετε εκτακτη εισφορα για τα αυτοκινητα; βαλτε την στα διοδια των
    εθνικων οδων, για τα Ι.Χ. μονο και φυσικα ΕΚΤΑΚΤΗ και οχι μονιμη, γιατι οσοι τις χρησιμοποιουν το κανουν κυριως για διασκεδαση, δικαιοτερο λοιπον να επιβαρυνθουν αυτοι που αντεχει η τσεπη τους για τακτικες διασκεδασεις τετοιου ειδους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:01 | Κρημίτσας Ευγένιος

    Θα ήθελα να σχολιάσω σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση ότι είναι τραγικό να μην ξέρετε σαν κυβέρνηση ακριβώς τα επιδόματα τα οποία δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους και δεν δέχομαι την αιτιολογία ότι αναλάβατε μόλις τώρα υπό την έννοια ότι επί ημερών σας λέγατε ότι θα θίξεται το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς ποτέ να κάνεται κάτι για αυτό.
    Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών χωρίς εξαιρέσεις άμεσα για να αρθεί μια μεγάλη κοινωνική αδικία εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και το σημαντικότερο σύσταση της ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο η οποία από μηδενική βάση θα καταργήσει τα παράλογα και προκλητικά επιδόματα ομάδων δημοσίων υπαλλήλων τα οποία όχι αυξάνουν την αποτελεσματικότητα τους αλλά αντίθετα τους αποθρασύνουν και τους ωθούν στην πλήρη αδράνεια.
    Πρακτικά τι παραπάνω αποτελεσματικότητα έχουμε πετύχει στις εφορίες και τα Τελωνεία με τα επιδόματα των 1500 ευρώ τα οποία δίνονται υπό μορφή κινήτρου υποτίθεται για να αυξήσουν τα έσοδα του δημοσίου τα οποία όλοι μας γνωρίζουμε σε τι άθλια κατάσταση έχουν περιέλθει. Χώρια που το συγκεκριμένο φαινόμενο λειτουργεί διχαστικά για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανάλογα με που δουλεύουν έχουν από 0 έως και 2000 ευρώ επιδόματα. Κατάργηση τους λοιπόν και να θεσπιστεί ένα νέο ενιαίο χρηματικό κίνητρο κλιμακούμενο το οποίο θα δίνεται με απόλυτη διαφάνεια ανάλογα με το κατά πόσο η κάθε Διεύθυνση το κάθε Υπουργείου,ΟΤΑ κ.λ.π θα επιτύχει τους ήδη θεσμοθετημένους στόχους παραγωγικότητας οι οποίοι θα είναι προαποφασισμένοι και αποδεκτοί από τους υπαλλήλους.
    Ας λειτουργήσουμε επιτέλους κάποτε με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια
    για να μπορέσουμε σαν Χώρα κάποτε να αντιστρέψουμε την κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:53 | ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ «ΜΑΡΜΑΡΟ» ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Κ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤ/ΤΑ ΜΕ ΛΙΖΙΝΚ¨¨

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:46 | Στρατος Μπερετης

    Αγαπητέ κύριε Υπουργε ,
    ειναι η πρωτη φορα που γραφω και το πραγματοποιω ορμομενος απο καθημερινες συζητησεις με φιλους και συναδελφους .

    Πολλα συζητιουνται και ακουγονται για την αντιμετωπιση των προβληματων των οικονομικων που αντιμετωπιζουμε και που δινει το δικαιωμα στους πλουσιους «αποικιοκρατες» Ευρωπαιους εταιρους μας να μιλουν απαξιωτικα για την χωρα μας. Λεγεται δεν υπαρχει ελπιδα , αλλα ολοι ξεροντας την πραγματικοτητα γνωριζουμε οτι πολλα μπορουν να αλλαξουν .Μερικα μετρα που νομιζω μπορουν να γινουν ειναι:

    -τερμα στην σπαταλη του δημοσιου, με μειωση των προκλητικων επιδοματων, μειωση προσληψεων και προσωπικου ,αυξηση της αποδοτικοτητας τους , μειωση ακινητων και συγχωνευση υπηρεσιων , καταργηση αχρηστων επιτροπων
    -μειωση στρατοπεδων μονο στην παραμεθοριο να υπαρχουν και μειωση εξοπλιστικων προγραμματων . Υποτιθεται οτι τα συνορα μας ειναι Ευρωπαικα και πληρωνουμε μονο εμεις για να τα φυλαμε!!!!
    -Γενικα σε καθε υπουργειο μειωση 30% των εξοδων πλην υγειας, παιδειας και ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ για τον οποιο δεν μιλαει κανεις αν και ειναι η βαρια μας βιομηχανια.
    -μειωση στις αποδοχες των βουλευτων και καταργηση των βουλευτικων και πολιτικων γραφειων (να γυρισουν οι δημοσιοι υπαλληλοι που χρησιμοπουνται εκει σε οργανικες θεσεις ) , καταργηση των συνταξεων των βουλευτων και τοπικων αρχοντων και τα χρονια που ηταν στα κοινα θα υπολογιζονται σαν εργασιμα στο ταμειο που ηταν ολα τα χρονια.
    -ακυρωση ολων των νομιμων προμηθειων των κρατουντων .Προμηθεια για ποιο λογο , για να κανουν την δουλεια τους!!!!
    -αποκρατικοποιησεις και αξιοποιηση της κρατικης περιουσιας.
    -ανοιγμα κλειστων επαγγελματων ΤΩΡΑ , ΑΜΕΣΑ .
    -ταμειακες μηχανες και ΦΠΑ παντου και σε ολα τα επαγγελματα και οχι αυτοτελης φορολογηση σε «προνομιουχους του συστηματος».
    -ενιαιος φορος για ολους 10-15% αλλα με τρομερες κυρωσεις ακομα και κλεισιμο των επιχειρησεων σε περιπτωση φοροδιαφυγης .
    -νομιμοποιηση των «ΜΑΥΡΩΝ» χρηματων τυπου ΙΤΑΛΙΑΣ για τον επαναπατρισμο των κεφαλαιων στις Ελληνικες Τραπεζες που θα χρησιμοποιηθουν για την αναθερμανση της Αγορας .
    -ετακ σε ολους και αυξηση των αντικειμενικων τιμων των ακινητων να εξισωθουν με τις πραγματικες .
    -ποθεν εσχες στους επαγγελματιες που ειναι γνωστο οτι φοροδιαφευγουν και αντικειμενικα κριτηρια .
    -διαχωρισμος κρατους , εκκλησιας . Η εκκλησια να αναλαβει την μισθοδοσια των ιερεων .

    Αυτες ειναι μερικες σκέψεις με βασικο ομως στοιχειο την ανταποδοτικοτητα απο το κρατος στον πολιτη και την αποκτηση της αξιοπιστιας του. Οι Ελληνες εχουμε κατι μοναδικο που δεν υπαρχει καν αντιστοιχη λεξη σε οποιαδηποτε γλωσσα ΦΙΛΟΤΙΜΟ….Μαζεψτε αυτα που γινανε τα τελευταια τριαντα χρονια και μας φερανε εδω που ειμαστε τωρα και ο λαος θα το ανταποδωσει. Ευχομαι στην ιστορικη αυτη στιγμη για την χωρα μας που το συνολο των πολιτων ειναι ετοιμο να συνεισφερει να παρετε τις σωστες αποφασεις και να τα βαλετε με τα γνωστα σε ολους μας συμφεροντα που δεν ειναι απαραιτητα μονο των βιομηχανων αλλα και των συντεχνιων και βολεμενων του συστηματος που δυστυχως κυριοι υπευθυνοι ειναι οι κρατουντες των τελευταιων δεκαετιων .
    Ευχαριστω για την φιλοξενια και καλη δυναμη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:20 | Παπαθανασίου Γεώργιος

    Προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή θα πρέπει η έκδοση απόδειξης να έχει αναταποδοτικά οφέλη και για τον εκδότη και για τον αποδέκτη. Θα πρέπει να καταχωρούνται όλες οι αποδείξεις απο φροντιστήρια, παροχή υπηρεσιών (γιατρούς, υδραυλικούς κ.α) ακόμη και απο σούπερ μάρκετ. Παράλληλα να έχει κάποιο όφελος και ο εκδότης όπως (αύξηση του αφορολόγητου, μείωση του ΦΠΑ). Δεν μπορεί το 70% των φορολογούμενων να έχει φορολογική ατέλεια λόγο χαμηλού !!!! εισοδήματος και τα έσοδα να καλύπτονται απο τα εισοδήματα των μισθωτών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:09 | ΖΑΦΕΙΡΗΣ

    Είμαι συνταξιούχος
    Αν μειωθεί το αφορολόγητο τότε η παρακράτηση φόρου (που γίνετε μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους πουθενά αλλού) θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει, όχι μόνο πάγωμα, αλά και μύωση μισθού.
    ( αλήθεια ,γιατί να γίνετε παρακράτηση και να μην πληρώνομε και εμείς στο τέλος όπως όλοι οι άλλοι;;; ενιαία φορολόγηση για όλα τα εισοδήματα δεν θέλομε;;;)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:11 | Αριστούλα Τρέσκα

    Τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για τους κατόχους παλαιών ΙΧ είναι ντροπή. Είναι ντροπή να τιμωρείται ο πολίτης που δεν μπορεί να πληρώσει ένα καινούριο αυτοκίνητο και που πράττοντας με λογική και σύνεση αρνείται να χρεωθεί για χρόνια προκειμένου να το αγοράσει.

    Το αυτοκίνητό μου περνάει ΚΤΕΟ, έχει κάρτα καυσαερίων,έχει καινούριο καταλύτη (πόσοι αλλάζουν καταλύτη στα αυτοκίνητά τους????) αλλά όταν πρόκειται το κράτος να εκμεταλλευτεί για άλλη μια φορά τους μη έχοντες αυτά παραβλέπονται.

    Το ότι τα αυξημένα τέλη ονομάστηκαν «περιβαλλοντικά» είναι αίσχος.
    Η δικαιολογία ότι επιβλήθηκαν απο τη Νέα Δημοκρατία είναι αχαρακτήριστη.

    Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | ΜΑΡΙΑ

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
    ΘΕΩΡΩ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 12ΜΗΝΟ.Π.Χ. ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
    ΑΛΛΟ Π.Χ.ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ.ΕΤΣΙ Ο ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ 12ΜΗΝΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΝΟΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΑΖΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΩΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:33 | ΝΑΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    Αγαπητέ κε Υπουργέ,
    Το να αυξάνει κανείς τους φόρους στα ποτά,στα τσιγάρα,στα καύσιμα και στο ΦΠΑ είναι μία απλή μέθοδος που την ξέρει ο καθένας μας(χωρίς να είναι Υπουργός ή οικονομολόγος) και όχι πρωτοτυπία και μάλιστα με την εύκολη και εν πολλοίς αστεία δικαιολογία ότι είναι χαμηλότεροι των αντιστοίχων των άλλων χωρών της ΕΕ.Έχετε δει πόσο είναι οι μισθοί και οι τιμές των αγαθών στις χώρες αυτές?Ας ευθυγραμμίσουμε πρώτα τους μισθούς και όλα τα άλλα κόστη και έπειτα όλοι μας ευχαρίστως να συνεισφέρουμε και στους φόρους.Δυστυχώς όμως εμείς εισάγουμε πάντα μόνο τα αρνητικά.Στα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων? Αντί να κάνουμε ότι όλοι οι υπόλοιποι, δηλ. να τα συνδέσουμε με την ποσότητα των ρύπων,όπως αυτοί περιγράφονται στο Certificate of Conformity που συνοδεύει κάθε όχημα πράγμα που άλλωστε ακριβώς εφαρμόζεται!!! για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης κατά τον εκτελωνισμό τους.Εμείς τι κάνουμε?τιμωρούμε τους πολίτες που δεν μπορούν να πάρουν καινούργιο και επιβάλλουμε τέλη κυκλοφορίας ισόποσα ενός για πολλούς μισθού.Η χώρα έχει επί δεκαετίες αγκιστρωθεί πάνω στο ΙΧ αυτοκίνητο σε βαθμό που θα έπρεπε να λέγεται»Δημοκρατία των κυβικών εκατοστών».Δεν νομίζω πιά ότι θα προλάβω σ`αυτήν τη ζωή να δω μιά αγορά αυτοκινήτου ελεύθερη από τέτοιες αγκυλώσεις.Φαίνεται πως θα ξαναδούμε το ίδιο έργο που βλέπουμε επί δεκαετίες.Καμιά καινούργια αντιμετώπιση ή ιδέα.
    Ευχαριστώ για το βήμα και Καλή Χρονιά

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:55 | ΜΕΛΕΤΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    θεωρώ ως μη αποτελεσματικό μέτρο την επιβολή ΦΠΑ σε δικηγόρους, οι οποίοι υποχρεούνται να προκαταβάλουν την παραστάση τους (τετραπλότυπο) απο το οποίο γίνεται αυτομάτως παρακράτηση φόρου ύψους 15%. αντί λοιπόν για επιβολή ΦΠΑ μπορεί α) να διπλασιαστούν τα έλαχιστα όρια των προεισπραττόμενων δικηγορικών αμοιβών με μεγαλύτερη αυτοματώς παρακράτηση φόρου 15%, β) να παρακρατείται φόρος και απο τις παραστάσεις των συμβολαίων γ) να καθιερωθεί ως υποχρεωτική η καταβολή αμοιβής για δικηγορική παράσταση με ταύτοχρονη εμφάνιση τετραπλότυπου όχι μόνο ενώπιον των δικαστηρίων άλλα και ενώπιον των διοικητικών αρχών (Δ.Ο.Υ., ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ κ.λ.)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | katerina

    Κύριε Υπουργέ,

    Κατ’αρχην σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει και σας ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας δίνετε να εκφράσουμε την άποψή μας.
    Γνωρίζετε καλύτερα απο τον καθένα μας ότι υπάρχουν πάρα πολύ ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι φοροδιαφεύγουν γιατί τους το επιτρέπει το σύστημα και εμείς οι πολίτες.Θα αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα α)επίσκεψη σε γιατρό δεν ζητάμε απόδειξη, β)επίσκεψη ηλεκτρολόγου στο σπίτι δεν ζητάμε απόδειξη , γ)ιδιαίτερα μαθήματα δεν ζητάμε απόδειξη και πολλά άλλα . Το πρόβλημα είναι όχι μόνο φορολογικό άρα και εσόδων για το κράτος αλλά και κοινωνικό. Είναι άδικο να χρειάζονται τα παιδιά ή κάποια παιδιά ιδιαίτερα μαθήματα επειδή οι εκπαιδευτικοί δεν αποδίδουν στην δουλειά τους όπως θα έπρεπε και δεν τολμά κανείς να τους ελέξει ούτε για το έργο τους άλλά και ούτε για τον τρόπο διαβίωσής τους. Είναι άδικο να πηγαίνεις στον γιατρό τον οποίο χρειάζεσαι γιατί, η υγεία είναι πάνω απο όλα , και να φοβάσαι να ζητήσεις απόδειξη. Θα μπορόυσε κανείς να γράψει πάρα πολλά για όλα τα παραπάνω αλλά το θέμα είναι τι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε.
    Πιστεύω λοιπόν ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να καθορίσετε αντικειμενικά κριτήρια. Με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων θα μπορέσει το κράτος να εισπράξει έστω και λιγότερα απο ότι θα έπρεπε αλλά κάτι θα εισπράξει.
    Θεωρώ ότι το σύστημα των αποδείξεων θα πρέπει να έλθει αλλά σαν ένα δεύτερο βήμα και αυτό γιατί έτσι θα σας δοθεί ο χρόνος να εκπαιδεύσετε όλους εμάς να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση κάτι που δεν έχουμε ως Έλληνες.
    Επίσης πιστεύω πως θα πρέπει να γίνει δουλειά και σε ότι έχει να κάνει με τη διαβάθμιση των συντελεστών φορολόγησης. Εγώ είμαι υπάλληλος σε ΔΕΚΟ και φορολογούμαι με συντελεστή 37,5% και η Ανώνυμος εταιρία στην οποία εργάζομαι με 20% και τα μερίσματα με 10% δεν είναι άδικο?
    Σε ότι έχει να κάνει με τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων δεν διαφωνώ να περιοριστούν αλλά πιστεύω ότι εκείνο που πρέπει να γίνει επειγόντως είναι να πάψουν να υπάρχουν αργόμισθοι υπάλληλοι είτε επειδή οι ίδιοι είναι έτσι είτε επειδή εργάζονται σε υπηρεσίες που δεν έχουν πλέον αντικείμενο και αυτό νομίζω πως θα επιτευχθεί με την μέθοδο των μετατάξεων.Οι μετατάξεις θα κλείσουν κενά σε οργανογράμματα εταιρειών που έχουν έλλειψη προσωπικού και οι πολίτες θα πάψουν να ταλαιπωρούνται γιατί θα υπάρχει πληρότητα εργαζομένων που θα τους εξυπηρετούν.
    Οι συγχωνεύσεις εταιρειών του Ελληνικού Δημοσίου θεωρώ ότι είναι ένα καλό βήμα για τη περικοπή των εξόδων όπως επίσης και οι μείωσεις των θέσεων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.
    Εκείνο που θα πρέπει όμως να γίνει είναι ο έλεγχος των εταιρειών αυτών και η παρακολούθηση των προϋπολογισμών που σας καταθέτουν. Γνωρίζουμε όλοι ότι ουσιαστικός έλεγχος στο Δημόσιο τομέα δεν γίνεται και είναι γεγονός ότι ακούστηκε πολύ ευχάριστα αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι το κάθε Υπουργείο θα καταθέτει τον προϋπολογισμό του και θα ελέγχεται για την πορεία αυτού. Εάν οι έλεγχοι αυτοί γίνουν ουσιαστικοί πιστεύω ότι θα εξοικονομήσετε αρκετά γιατί θα περιοριστούν κατά πολύ όλες οι αλόγιστες δαπάνες και θα αυξηθούν τα έσοδα . Οι διορισμένες διοικήσεις θα πρέπει να ελέγχονται και αυτές για το έργο τους και για την ανάπτυξη των εταιριών που θα αναλάβουν, θα πρέπει να βάζουν στόχους και να καταθέτουν στρατηγικούς σχεδιασμούς για τους οποίους θα πρέπει στο τέλος κάθε έτους να αξιολογούνται.
    Ενα αγκάθι επίσης είναι και οι φορολογικοί έλεγχοι. Πρέπει να υπάρξει μηχανισμός ( οχι διαβρωμένοι υπάλληλοι )που δίκαια και σωστά θα κάνουν την δουλειά τους. Όλοι γνωρίζουμε πως δουλεύουν οι εφορίες αλλά και οι πολεοδομίες και οι ελεγκτές των ασφαλιστικών ταμείων και οι ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας . ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΣΩΣΤΑ.
    Αλλο αγκάθι είναι οι διαγωνισμοί του δημοσίου, ελέγχει άραγε κανείς όλους αυτούς τους αναδόχους? και τι εννοώ ελέγχει,εάν αυτοί εισφοροδιαφεύγουν, εάν πληρώνουν κανονικά τα ασφαλιστικά ταμεία , εάν πληρώνουν νόμιμα τους υπαλλήλούς τους ? Από όσο γνωρίζω το Έλληνικο Δημόσιο οφείλει να τους ελέγχει αλλά?
    Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσε να γράψει κανείς εκείνο όμως που σας εύχομαι είναι καλή επιτυχία γιατί η δική σας επιτυχία θα είναι επιτυχία όλων μας και οφείλουμε να το κάνουμε για εμάς, κυρίως όμως για τα παιδιά μας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | ΜΕΛΕΤΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    είσπραξη οφειλόμενου ΦΠΑ και συνεχής έλεγχος απο κλιμάκια των Δ.Ο.Υ. για κόψιμο αποδείξεων που θα ξεκινάει απο παρατηρήσεις εως πρόστιμο και αφαίρεσης άδειας ένα είδος point system.αυστηρότερες ποινές για μη καταβολή ΦΠΑ, κάτι που εντέλει αποτελεί υπεξαίρεση, καθώς ο καταναλωτής το έχει χρεωθεί και το έχει πληρώσει και ο επιτηδευματίας το βάζει στην τσέπη του.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:41 | ΙΩΑΝΝΗΣ Β ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΟΥ.ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΞΙΑΣ 120000 ΕΥΡΩ.ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΗΤΑΝΕ 75000 ΕΥΡΩ.ΤΑ 45000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ ΤΑ ΠΗΡΕ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ Χ Ω Ρ Ι Σ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΥΡΑ ΚΑΤΑΜΑΥΡΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΕΡΕΙ 45000 ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΙΤΑ.ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:18 | χαρης

    Κύριε υπουργέ,
    Διαβάζω τα γραφόμενα εδώ μέσα που τα περισσότερα είναι υπαλλήλων του κράτους οι οποίοι έχουν το χρόνο, την διάθεση και το φόβο μήπως μειωθούν τα προνόμια τους.
    Έχω εδώ και 12 χρόνια ένα κατάστημα πώλησης ρούχων και συναφών ειδών το οποίο το ενοικιάζω με ενοίκιο μεγάλο. Είμαι αυταπασχολούμενος.
    Δουλεύω από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ(με σπαστό ωράριο)
    Δουλεύω τα Σάββατα.
    Δουλεύω όλο το χρόνο, χωρίς άδεια, χωρίς δώρα, επιδόματα κτλ.
    Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην μπορώ να έχω χρήματα φιλοξενούμαι από τους γονείς μου, καμία τράπεζα να μην μου βγάζει πιστωτική κάρτα, να μην έχω σύνδεση στο κινητό, να έχω ένα αμάξι 20ετίας που μου πήρατε 352 ευρώ, ενώ κοστίζει λιγότερο!
    Ακόμα δεν μπορώ να παντρευτώ γιατί εκτός από σκλάβος, άφραγκος ,όλες οι κοπελίτσες που δουλεύουν στο δημόσιο θέλουν τον Ροκφέλερ και Σόρρος !Θεωρού ότι αφού βγάζουν αυτές 2000-2500 ευρώ το μήνα,εγώ πρέπει να βγάζω 5.000!
    Και έρχεστε εσείς τώρα να μου πείτε ότι θα με φορολογήσετε με ελάχιστο τα 30.000 ευρώ!
    Που δεν μου δώσατε ούτε μία βοήθεια ,είτε μέσω ΤΕΜΠΤΕ, είτε με κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα?
    Που αφήνετε το λαθρεμπόριο στους δρόμους?
    Πάτε καλά! θα κλείσω και εγώ όπως όλοι που κλείνουν!
    Κλείνοντας προτείνω 2 πράγματα
    1)Προτείνω στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ να υπάρχει μπόνους για προσλήψεις μικροεμπόρων πχ ως ταμίες, διοικητικό προσωπικό, προϊστάμενοι των αργόσχολων υπαλλήλων κτλ.
    2)Προτείνω για να διοριστεί κάποιος στο δημόσιο να πρέπει να κρατήσει ένα κατάστημα ρούχων για ένα χρόνο πληρώνοντας όλα όσα ζητάτε και να έχει θετικό πρόσημο στα κέρδη έστω 1 ευρώ!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:35 | Nικολαος Ιωσηφιδης

    Για την εισαγωγή των αποδείξεων στη φορολογική δήλωση, θα μπορούσε με την κατάλληλη τροποποίηση να υπάρχει στην απόδειξη ένας πολυψήφιος ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, ο οποίος να εμπεριέχει τα στοιχεία . όπως ημερομηνία, επωνυμία επιχείρησης κλπ και θα είναι το μοναδικό στοιχείο που θα συνυποβάλλεται μαζί με το Α.Φ.Μ. Θα γλιτώσουμε κόπο και χρόνο, ειδικά η μεγάλη κατηγορία των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν ευχέρεια σε τέτοιες πρακτικές.
    Μετά από μελέτη ενδεχομένως ο κωδικός αυτός ελέγχου θα μπορούσε να εμπεριέχει ακόμη και το Α.Φ.Μ, δηλαδή θα είναι μοναδικός κωδικός που θα προσδιορίζει ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ την κάθε απόδειξη, απλοποιώντας περαιτέρω την εισαγωγή των φορολογικών στοιχείων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:26 | ΖΑΙΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

    αγαπητέ κ. Υπουργέ,
    Η Ιαπωνία μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα το οποίο έλυσε με την δημιουργία του προγράμματος «κύκλοι ποιότητος».
    Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση και απαιτείται ένα πρόγραμμα με κάποια άλλη ονομασία για να ευαισθητοποιήσει τους πάντες στο σοβαρό πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
    Οπως γνωρίζετε όλες οι μεγάλες εταιρείες εφαρμόζουν το πρόγραμμα
    mystery shopping προκειμένου να ελέγχουν την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των στελεχών τους και όχι μόνο.
    Η πρόταση λοιπόν είναι :
    1. Η δημιουργία μιας ομάδας αδιάφθορων στελεχών σε όλη την Ελλάδα που θα κάνει αυτον τον έλεγχο
    2. Η δημιουργία έντονης διαφημιστικής καμπάνιας για τα αποτελέσματα της φοροδιαφυγής και η απόλυτη αυστηρότητα στους παραβάτες.Δηλαδή την προηγούμενη καμπάνια » αγαπάς την Ελλάδα-απόδειξη » πόσοι την κατάλαβαν? Ενώ αν αποκτηθεί φορολογική συνείδηση από όλους με την
    επισήμανση ότι η φοροδιαφυγή επηρεάζει τα πάντα δηλαδη : ΄Δρόμους,
    Νοσοκομεία, Σχολεία, εγκληματικότητα, και πολλά άλλα πιστεύω ότι έχουμε την δυνατότητα να βγούμε από το τούνελ.
    Με τιμή

    Νίκος Ζαϊμάκης

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:48 | AΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΣΛΗΣ

    Και κατι ακομη ως πρσθηκη ανωτερω σχολιου μου. Εχετε αναρωτηθει για τα αιτια που ο επαγγελματιας καταστηματαρχης , βιοτεχνης κλπ. κανει φοροδιαφυγη? Μηπως δεν μπορει να αντεπεξελθει οικονομικα? Μηπως ολοκληρες οικογενειες 3-4 ατομα δουλευουν σε μια επιχειρηση μονο και μονο για να βγαινει ενα μεροκαματο αντι για 3-4 και αν κλεισει η επιχειρηση αυτα τα ατομα θα βρεθουν στην ανεργεια?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:04 | Γιώργος Γ.

    Είναι προφανές ότι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής χρειάζονται δυό πράγματα.
    α)Αυστηρότερη αντιμετώπιση των ατασθαλειών που συμβαίνουν στις εφορίες .
    β)Εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους και για όλα.

    Εάν δεν γνωρίζεται πως θα φτιάξετε τους κατάλληλους μηχανισμούς για να επιτύχετε τα παραπάνω ζητήστε βοήθεια από την IRS στις ΗΠΑ που σίγουρα έχουν πολύ καλύτερο know how σε τέτοια ζητήματα και θα μπορούσαν να σας υποδείξουν πολλά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση προσαρμοσμένα βέβαια στην ελληνική πραγματικότητα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | Θρασύβουλος Μίαρης Φοροτεχνικός Σύμβουλος

    Γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα .
    1.Δήλωση πραγματικών εισοδημάτων κατά βούληση στην δήλωση εισοδήματος 2010 και άμεση καταβολή φόρου με την κατάθεση της , παράλληλα φορολογική ασυλία για τρία χρόνια, ρυθμιζόμενο σε δόσεις μέσω τραπεζικού δανεισμού.
    2.Καταγραφή περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων ανά τράπεζα με δήλωση παγκόσμιας φορολογικής κατοικίας. Αρχή Πόθεν Εσχες 2010.
    3.Κίνητρα επενδύσεων Ελλήνων και ξένων σε ακίνητα Δημοσίου ενοικιαζόμενα για 12 εως 99 χρόνια.
    4.Ενιαίος νόμος ανάπτυξης εμπορίου και βιομηχανίας τουρισμού με κίνητρα μέσω κοινωτικών κονδιλίων.
    5.Νομιμοποίση <> με αντίστοιχη καταβολή φόρου ΑΜΕΣΑ και ενιαίος πολεοδομικός σχεδιασμός.(Αλλαγή του νόμου)
    6.Ενταξη στο σχέδιο πόλης ολων των εκτάσεων και δημιουργία τμήματος στο αντίστοιχο Υπυργείο ηλεκτρονικής παρακολούθησης δομησης μεσω δορυφόρου .
    7.Εξαντλητική φορολόγηση των Τραπεζών ασφαλιστικών εταιρειών που δεν επενδύουν τα αποθεματικά τους για ανάπτυξη.
    8.Κίνητρα για δημιουργία νεων θέσεων εργασίας στον τομέα της εναλακτικής πράσινης ενέργειας.
    9.Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας για όλες τις συναλλαγές πολιτών και εταιρειών με σύνδεση του ΑΦΜ και άμεση καταβολή του φόρου στο Δημόσιο Ταμείο των αναλογούντων φόρων με την πρώτη συναλλαγή σε τράπεζα ,Δημόσιο Οργανισμό,ΕΛΤΑ,Ασφαλιστικό Ταμείο.
    10.Δημιουργία άμεσων επιτροπών επίλυσης διαφορών ενός των Δημοσίων Φορέων με συμμετοχή Δικαστικών Λειτουργών.
    11.Αναπτυξιακός νόμος άμεση εφαρμογή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:28 | AΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΣΛΗΣ

    Κυριε Υπουργε, εχετε σκεφτει καθολου μηπως το ενδεχομενο να μειωθει ο ΦΠΑ θα απεφερε μειωση της εισφοροδιαφυγης πιθανη αυξηση των εσοδων και οπωσδηποτε ανακουφιση στα μικρομεσαια εισοδηματα? Γνωριζετε οτι για παραδειγμα στην Ροδο οπου ο ΦΠΑ ειναι 13% οι καταστηματαρχες ουτε καν διανοουνται να κανουν φοροδιαφυγη τουλαχιστον οσον αφορα τον ΦΠΑ? Υπηρξα για πολλα χρονια βιοτεχνης και ερχομουνα σε επαφη με καταστηματα λιανικης πωλησης και ενω οι περισσοτεροι καταστηματαρχες παραπονιοντουσταν για τον ΦΠΑ θεωρωντας οτι τον πληρωνουν απο την τσεπη τους μονο οι Ροδιτες δεν εκαναν παραπονα. Ξερω οτι αυτο που προτεινω ισως φαινεται οτι θα μειωσει τα εσοδα απο το ΦΠΑ αλλα αν συμβουλευτειτε επαγγελματιες και καταστηματαρχες θα δειτε οτι μπορει και τα εσοδα απο ΦΠΑ να αυξηθουν, η φοροδιαφυγη του ΦΠΑ σιγουρα θα μειωθει και οπωσδηποτε θα ηταν ενα φιλολαικο μετρο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:41 | Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος

    Μακάρι να υλοποιηθούν στο ακέραιο και με τισ σχετικές βελτιώσεις οι ενλόγω προτάσεις.Η χώρα μας τότε θα βρει τον προσανατολισμό της στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.Με την ευκαιρία η φορολογική κλίμακα των εισοδημάτων θα πρέπει να συμπεριλάβει περισσότερες περιπτώσεις μετξύ των 30.000-50.000, 50.000-70.000 ,70.000-100.000 και 100.000-150.000.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:29 | Σ.Α

    ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.
    Τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να είναι ανάλογα με το ύψος της εμπορικής αξίας του αυτοκινήτου που θα μειώνεται με την παλαιότητα του αυτοκινήτου .π.χ
    1. —μέχρι 10000 : Τέλη κυκλοφορίας 200 ευρώ.
    2. 10000 – 20000 : Τέλη κυκλοφορίας 300 ευρώ.
    3. 20000-30000 : Τέλη κυκλοφορίας 5% επί τα αξίας του αυτοκινήτου.
    4. 30000-60000 : Τέλη κυκλοφορίας 10% επί τα αξίας του αυτοκινήτου.
    5. 60000-…….. : Τέλη κυκλοφορίας 20% επί τα αξίας του αυτοκινήτου.
    Οι περιπτώσεις 2-5 μπορεί να φαίνονται λίγο υπερβολικές αλλά σκεφτείτε τις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν στην σημερινή εποχή αμάξια ειδικά στις κατηγορίες 3,4,5 σίγουρα ΔΕΝ έχουν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια τα εισοδήματα τους.

    Τα αυτοκίνητα που έστω και για μια μέρα θα κυκλοφορήσουν σε Πάτρα- Αττικής – Θεσσαλονίκης-Ηράκλειο-Λάρισα επιβαρύνονται με ακόμη ένα χαρτάκι 50 ευρώ περιβαλλοντικά τέλη.
    Αν πιαστεί αμάξι στις παραπάνω πόλεις χωρίς το επιπλέον χαρτάκι το πρόστιμο θα είναι 100,00 ευρώ.

    Το λάθος ΔΕΝ περιμένεις ένα χρόνο για να το διορθώσεις.
    Αφού η κυβέρνηση κατάλαβε ότι έκανε λάθος στα τέλη κυκλοφορίας ΠΡΕΠΕΙ να τα μειώσει από 31-01-2010 έτσι ώστε ο κόσμος που κατέθεσε πινακίδες να μπορέσουν να τα ξαναβγάλουν στην κυκλοφορία οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν την οικονομική δύναμη να αγοράσουν καινούργιο, έτσι και αλλιώς θα πληρώσουν Τέλη ταξινόμησης βέβαια οι άτυχοι που πλήρωσαν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας όπως εγώ απλώς τα έχασαν .

    Με τα σημερινά δεδομένα μπορείς να βρεις αμάξια πενταετίας (5) στην Γερμανία με 7000 ευρώ. Να πληρώσεις και άλλα 1400 ευρώ ΦΠΑ για να το φέρεις στην Ελλάδα και θα έχεις και καλό αμάξι και ασφαλές και δεν θα είναι ρυπογόνο. Και δεν χρειάζεται να ξοδέψεις 12000-15000 για να αγοράσεις ένα καινούργιο αμάξι στην Ελλάδα και μ’ αυτό τον τρόπο θα φύγουν λιγότερα χρήματα από την Ελλάδα για το εξωτερικό.
    Αφήστε ελεύθερα τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΜΗΝ υποστηρίζετε τις αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων.
    Δώστε κίνητρα για ΟΛΑ τα αμάξια (ΟΧΙ μόνο για αυτοκίνητα μετά 2000) να βάλουν υγραέριο με μειωμένα τέλη. Ελέγξτε τις τιμές για την μετατροπή ενός βενζινοκίνητου σε υγραέριο

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:42 | Α.Α

    Το σωστό και το πρέπον είναι να μπουν ΠΑΝΤΟΥ ταμειακές.
    Όλες οι ταμειακές να χρησιμοποιούν το ίδιο χαρτί σε πλάτος (ή το πολύ να υπάρχουν τρία (3) διαφορετικά σε πλάτος χαρτιά) για να είναι πιο εύκολο η συγκέντρωση των αποδείξεων. Μέσα σε χρονικό διάστημα 12-18 μηνών πρέπει όλες οι ταμειακές να χρησιμοποιούν χαρτί με το ίδιο πλάτος και με μια καθορισμένη διαμόρφωση.
    (το παρακάτω το αναφέρει αν θυμάμαι κάποιος ΝΙΚΟΣ στην διαβούλευση )!
    Οι αποδείξεις φυσικά και θα πρέπει να αφαιρούνται από το εισόδημα και μάλιστα το σύνολο αυτών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ,ΕΝΟΙΚΙΟ ,ΙΚΑ, ΔΑΝΕΙΑ …) ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙΣ! Έτσι, αφ’ ενός, «κυκλοφορεί» το χρήμα και, αφ’ ετέρου, δεν φοροδιαφεύγει κανένας ! Και δεν χρειάζεται ούτε καν διασταύρωση, αφού θα λειτουργεί όλο το σύστημα της αγοράς αυτόματα !!
    Το καθαρό εισόδημα που θα απομένει, μετά την αφαίρεση ΟΛΩΝ των δαπανών, θα φορολογείται ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.( Η Σουηδία, νομίζω, εφαρμόζει κάτι ανάλογο.)
    1-5000 ΦΟΡΟΣ 10% Π.Χ 4000 ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΦΟΡΟΣ 400.(υπ’ συζήτηση τα ποσοστά)
    5000-10000 ΦΟΡΟΣ 20% κ.τ.λ

    Αν το Καθαρό εισόδημα είναι μικρότερο από το σύνολο των αποδείξεων τότε θα πρέπει να το δικαιολογήσει αλλιώς θα φορολογηθεί για την διαφορά σαν να ήταν καθαρό εισόδημα με τον παραπάνω τρόπο.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να παίρνουν τα ίδια χρήματα ο Φόρος που τους παρακρατείται θα ονομαστεί Φόρος Υψηλού Μισθού γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα μέχρι να εξισωθούν οι μισθοί και δεν θα δικαιούνται επιστροφή φόρου οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

    Η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των πολιτευτών μπορεί να γίνει με το παραπάνω τρόπο (ίσως και των εταιριών).
    Έστω ένας αυτοαπασχολούμενος υδραυλικός που έχει και ένα-δύο εργαζόμενους και έχει κέρδος από την επιχείρηση του 25000 Ευρώ θα τα δηλώσει σαν προσωπική αποζημίωση και η εταιρία ΔΕΝ θα φορολογηθεί . Αν αυτά τα χρήματα τα ξοδεύει για την διαβίωση της οικογένεια του ΔΕΝ θα πληρώσει τίποτα. Αν είναι εργένης μπορεί να μοιράσει τα κέρδη του 10000 ευρώ στην εταιρία και να φορολογηθεί η εταιρία και τα υπόλοιπα 15000 για προσωπική χρήση που αν τα ξοδέψει όλα δεν θα φορολογηθεί.

    Έστω ότι σε μια οικογένεια μένουν μαζί μπαμπάς , μητέρα και κόρη και όλοι εργάζονται τα έξοδα του σπιτιού θα μπορούν να τα χωρίσουν όπως αυτοί θέλουν ότι τους συμφέρει. Το ίδιο και σε ένα σπίτι με δύο γονείς και δύο παιδιά τα έξοδα ΔΕΗ, ΕΝΟΙΚΙΟ,ΔΑΝΕΙΑ, ΟΤΕ, ΡΟΥΧΑ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΜΑΡΚΕΤ, …. Θα μοιράζονται όπως θέλουν οι γονείς.

    Βέβαια πρέπει να βρούμε ένα μέτρο έτσι ώστε να μην γίνεται σπατάλη χρημάτων σε υπερκατανάλωση. Ένας τρόπος είναι να αυξηθεί το ΦΠΑ π.χ σε
    30-40% σε κάποια είδη που θα θεωρηθούν είδη πολυτελείας .π.χ
    Πάνω από 30000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου να θεωρείται είδος πολυτελείας και να έχει ΦΠΑ 30-40 % αντί 19%..(υπ’ συζήτηση τα ποσοστά)
    Τα δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο να θεωρούνται είδος πολυτέλειας και να έχουν ΦΠΑ 30-40%
    Τηλεόραση πάνω από 900 ευρώ να μεγαλώνει ο ΦΠΑ ανάλογα με την τιμή .Το ίδιο και για Η/Υ πάνω από 800 ευρώ.
    Τα ταξίδια στο εξωτερικό-εσωτερικό με ταξιδιωτικά γραφεία πάνω από ένα ποσό να επιβαρύνονται με ΦΠΑ αρκετά μεγάλο. Όμοια κινητά τηλέφωνα αξίας πάνω από 150 ευρώ να θεωρούνται είδος πολυτελείας και να έχουν περισσότερο ΦΠΑ. Παπούτσια πάνω από 150 ευρώ μεγαλύτερο ΦΠΑ και κάτι ανάλογο στην ένδυση.
    Ξενοδοχεία πολυτελείας να έχουν αυξημένο ΦΠΑ κ.τ.λ.

    Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να είναι ίσες με τις πραγματικές. Κάθε κάτοικος σπιτιού δικαιούται 30 τετρ.μέτρα τα υπόλοιπα τετραγωνικά θα πολλαπλασιάζονται επί την αντικειμενική-πραγματική αξία και στο ποσό Χ που θα προκύψει θα φορολογείται 1% το μικρότερο και θα αυξάνει ανάλογα με το ύψος του ποσού Χ.
    Έτσι αν σε ένα μεγάλο σπίτι μένουν τρία άτομα (3) θα αφαιρεθούν 90 τετρ.μέτρα και τα υπόλοιπα μέτρα θα φορολογηθούν όπως αναφέρεται παραπάνω.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | Μπούκας Χρυσόστομος

    Μέτρα για δύο θέματα που θεωρώ σημαντικά:

    * Λαθραία διακίνηση πετρελαιοειδών:
    -Παραστατικά και ταμειακή μηχανή σε όλα τα σημεία διακίνησης.

    * Διακίνηση φαρμακευτικού και ιατρικού υλικού:
    -Κεντρικός διαγωνισμός (από υπηρεσίες του Υπουργείου)
    -Διπλογραφικό σύστημα σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας
    -Απόδοση του οφειλόμενου 3% από τις φαρμακευτικές εταιρίες στο κράτος
    -«κλειστοί» ετήσιοι προϋπολογισμοί Νοσοκομείων (ισχυρή επιχειρηματολογία για πιθανή υπέρβαση: σεισμός, επιδημία)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:12 | Στελλιος Σκουλος

    ελεγχος σε βαθος τυχαιου δειγματος επαγγελματικης κατηγοριας πχ 10 περιπτωσεων απο τον μεσο ορο δηλωμενου εισοδηματος, ωστε να προκυψει ελαχιστο φορολογητεο εισοδημα κατα επαγγελματικη κατηγορια

  • Θα έπρεπε κάποτε να φορολογηθούν κατηγορίες πολιτών όπως οι μεγάλοαγρότες ,που μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει ένα ευρώ και ζουν πολύ πλούσια. Στηνκατηγορία αυτή ανήκουν και οι μεγαλοκτηνοτρόφοι και μεγαλοαλιείς . Οι τελευταίοι ένα μεγάλο εισόδημα το αποκτούν από το ναυτιλιακό πετρέλαιο. Στα ξενοδοχεία θα πρέπει να υπάρξει για πολλούς λόγους έλεγχος των τιμών δωματίων πέραν των φορολογικών. Στις λαικές αγορές επικρατεί χάος και είναι ο φορολογικός παράδεισος μεγάλων και μικρών. Μεγάλες εταιρίες φρούτων και λαχανικών διοχετεύουν εμπορεύματα και κανείς δεν κόβει παραστατικά .Γιατί δεν μπάινουν ταμειακές στα ταξι , τα βενζινάδικα κ.α. Τι θα γίνει με το παρεμπόριο στους δρόμους των πολέων από αλλοδαπούς και άλλους ? Αυτά είναι μόνο λίγα από τα παραδειγματα της κατάστασης που επικρατεί. Λύση είναι μία αποδείξεις παντού, ηλεκτρονική διασύνδεση διασταύρωση στοιχείων και έντιμοι έλεγχοι(προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους), αυστηρές ποινές στους επίορκους και τεμπέλιδες υπαλλήλους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:36 | Λαμπρος Μακρης

    Θα ήθελα να καταθέσω και την δική μου άποψη για τα νέα φορολογικά μέτρα. Πιστεύω ότι η συλλογή αποδείξεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Αυτό που θα πρέπει όμως να βρεθεί είναι ο τρόπος διαχείρισης των αποδείξεων μαι και αναφερόμαστε σε κάθε είδους αποδείξεις super market, mini market, φούρνος κλπ.
    μάλλον χιλιάδες αποδείξεις για περίοδο ενός έτους, που προφανώς δεν είναι δυνατόν να καταχωρηθούν σε έντυπο φορολογικής δήλωσης.

    Πιστεύω ότι κάποιο on-line σύστημα καταχώρησης αποδείξεων μέσω διαδικτύου, όπου ο κάθε χρήστης θα μπορούσε να καταχωρεί σε εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση, μέσω συγκεκριμένου προσωπικού κωδικού τις αποδείξεις του σε μία βάση δεδομένων, θα ήταν πολύ βοηθητικό. Για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση του διαδικτύου, θα μπορούν σε εβδομαδιαία η μηνιαία βάση με τον προσωπικό κωδικό τους να απευθύνονται στα ΚΕΠ για την καταχώρηση των αποδείξεων τους.

    Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και γρήγορα η ταυτοποίηση των αποδείξεων και των εμπόρων μέσω του ΑΦΜ εκμεταλλευόμενοι τα δεδομένα της βάσης δεδομένων.Επίσης η γραφειοκρατία θα μπορεί να περιοριστεί χωρίς περιττά έγγραφα.

    Με το κίνητρο των αποδείξεων πιστεύω πως ο κάθε φορολογούμενος θα συλλέγει αποδείξεις από φούρνο, ταβέρνες μέχρι ιατρικές υπηρεσίες βλέποντας το πραγματικό όφελος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:47 | Π.Μ.

    Για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, απαιτείται η καλλιέργεια σχετικής νοοτροπίας.

    Είναι γνωστό επί έτη ότι μέχρι 31.12 πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Με το να παρέχεται στους ασυνεπείς γιά άλλη μία φορά παράταση έως 15.01, δίνεται το μήνυμα ότι: η παρούσα Κυβέρνηση επί της ουσίας ακολουθεί την πεπατημένη.

    Είναι γνωστό ότι το 2013 τα κοινοτικά πρόστιμα για τη ρυπογόνο ΔΕΗ θά είναι αυξημένα. Όταν ο Διοικητής της ΔΕΗ αντί να ανακοινώνει μέτρα για τη μη επιβολή τους, προαναγγέλει ότι απλά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να τα πληρώσουν, δίνεται το μήνυμα ότι: η παρούσα Κυβέρνηση επί της ουσίας ακολουθεί την πεπατημένη.

    Ευχαριστώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:26 | Λάζαρος Τσόλκας

    θΕΜΑ: ΑΠΙΘΑΝΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΥΣ (CD, DVD, GAMES, SOFTWARE)

    Ως μέλος της ΑΕΠΙ, είμαι σε θέση να γνωρίζω
    την τεράστια φοροκλοπή και φοροδιαφυγή που γίνεται
    από το δίκτυο των Νιγηριανών που ζει στη χώρα μας.
    Αν παρατηρήσετε, αυτήν την αγορά την κατέχουν
    μόνο οι Νιγηριανοί, που ζούν κατά χιλιάδες -κυρίως
    παράνομα- στη χώρα μας.
    Δεν υπάρχει πόλη και μικρό χωριό να μην υπάρχουν
    και μερικοί Νιγηριανοί που διακινούν όλο αυτό
    το παράνομο υλικό, ζημιώνοντας τους συντελεστές
    παραγωγής που και χαμένοι είναι και κανονικά
    φόρους πληρώνουν.
    Απεναντίας, το Δίκτυο των Νιγηριανών, την επόμενη
    μέρα της κυκλοφορίας ενός έργου, το έχουν ήδη
    αντιγράψει και του πουλούν έναντι 5€, αποκομίζοντας
    τέραστια κέρδη, χρήματα που ανακυκλώνουν την φοροδιαφυγή
    και ενισχύουν και ενθαρρύνουν και άλλους να έρθουν
    παράνομα στη χώρα μας για το σκοπό αυτό.
    Αναλογιστείτε πως όλοι σχεδόν οι Νιγηριανοί
    ασχολούνται με το λαθρεμπόριο CD’s κλπ. Αυτό κάτι
    λέει, πως υπάρχει κέντρο διακίνησης, που καρπούνται
    αμύθητα ποσά ετησίως, χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα Ευρώ
    φόρο, και αυτό να συμβαίνει καθημερινά και κάτω
    από τα βλέμματα όλων των εξουσιών του κράτους.
    Ελπίζω να δείτε και αυτό το πρόβλημα
    στο μέγεθός του και κλείσετε αυτήν την μαύρη τρύπα
    κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων και φοροκλοπής
    του Ελληνικού Κράτους
    Σας ευχαριστώ
    Λάζαρος Τσόλκας
    Γούναρη 49 Αγρίνιο
    26410-21490

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:45 | ΓΙΑΝΝΕΛΛΗ

    Καλημέρα σας,

    Πώς μπορεί μαι μητέρα και συγχρόνως εργαζόμενη να στηθεί στην ουρά του ΙΚΑ για να επισκεφτεί τον παιδίατρο? Μήπως θα ήταν για όλους πιο εύκολο και βολικό, να υπάρχουν γιατροί του ΙΚΑ σε ιατρεία όωπς γίνετε πχ με το ΤΕΒΕ? Και όλοι εσείς οι υπουργοί, υφυπουργοί, κλπ πηγαίνετε στο ΙΚΑ της γειτονιάς σας για ιατρική εξέταση? Κάνετε εξετάσεις αιματολογικές κλπ στο ΙΚΑ της περιφέρειάς σας ή πηγαίνετε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα? Εφόσον εσείς οι ίδιοι δεν επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε τα ιδιαίτερα προνόμια του ΙΚΑ, πως θα πιστέψει ο απλός πολίτης τη δήλωση σας οτι το συστημα υγειας στην Ελλάδα λειτουργεί?
    Σε κατάσταση εγκυμοσύνης μου είπανε απο το ΙΚΑ οτι αν κάνω εξέταση θυροειδή τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα χρειαστούν 30 ημέρες για να βγουν. Άρα, μετά απο 1 μήνα, πως θα ξέρει ο γιατρός τι να συνατγογραφήσει, αφού τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει? Αναγκάστηκα καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να κάνω εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενω όλο το χρόνο είχα καταβάλλει υπερογκο ποσό στο ικα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και εισφορές πληρώνω, και ξαναπληρώνω για εξετάσεις. Δεν είναι παράλογο?
    Μειώστε τις δαπάνες τις κρατικές και αντί να εισπράτουν οι υπουργοι και οι υφυπουργοι υπερογκους μισθους δήθεν για να μας εκπροσωπούν, να μειωθούν οι μισθοί τους σε ποσά της τάξεως των 1.500 ευρώ. Θα ζήσουν με αυτά? Θα πηγαίνουν στο ικα ή σε εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα?
    Οι πρώτες εξετάσεις στην εγκυμοσύνη μου στοίχησαν 500 ευρώ ενω ο μισθός μου ήταν 750. Εσείς θα είχατε επίπεδο ζωής με αυτά τα οικονομικά? Απαιτούν όλοι οι πολίτες να υπάρχει αντίκρυσμα των εισφορών με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι μια καθημερινότητα, που την αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες και είναι δυσαρεστημένοι. Θα το αντιμετωπίστε? Γιατί οι πολίτες θέλουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους, απαιτούν διευκολύνσεις γιατί πληρώνουν. Αλλιώς καταργήστε τις εισφορές στο ΙΚΑ και να είναι στην κρίση κάθε πολίτη αν θα ασφαλιστεί ή όχι, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να πληρώνονται υποχρεωτικά εισφορές μόνο για σύνταξη. Ώστε ο πολίτης να αποταμιεύει τα ποσά των αντίστοιχων εισφορών και αν χρειαστεί να πηγαίνει σε εξωτερικούς γιατρούς.Ουσιατικά είναι λεφτά που πηγαίνουν στο πουθενά. Ο σύζυγός μου πληρώνει ΤΕΒΕ 270 κάθε μήνα και όταν χρειαστεί πρέπει να πληρώσει και επιπλέον για τη συμμετοχή. Τουλάχιστον να καταργηθούν οι εισφορές και ο κοσμακης να πληρώνει εφόσον τα χρειαστεί. 8 χρόνια πληρώνω ικα και δεν το χρησιμοποίησα καμία μα καμία φορά. Άρα οι εισφορές είναι στα αζήτητα. Αν τις είχα, θα είχα μια πολύ πολύ καλή αποταμίευση, πάντα για τα δικά μου οικονομικά δεδομένα.Θα μου τα επιστρέψετε?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:00 | Αστέριος Παπαστεργίου

    Αυτό που θα ήθελα να προτείνω είναι η δημιουργία ενός έυκολου τετραψήφιου αριθμού στον οποίο θα μπορεί να απευθυνεται ο καθένας όταν δεν παίρνει απόδειξη. Φυσικά θα πρέπει να ελέγχονται, αν όχι όλες οι καταγγελίες, τουλάχιστον κάποιες απο αυτές. Βέβαια και μόνον ο φόβος της καταγγελίας θα έχει αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες που δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:03 | Δημήτρης Μαρής.

    Κυρίες & κύριοι μέλη της επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, προεκλογική εξαγγελία της νέας κυβέρνησης ήταν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα η πλέον ζημιογόνα για το Ελληνικό δημόσιο μορφής της που συντελείται από την έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Σκοπός της επιστολής μου αυτής είναι να σας θέσω κάποια επιμέρους θέματα που αφορούν την συγκεκριμένη μορφή φοροδιαφυγής, στην συνέχεια να σας κάνω κάποιες προτάσεις και να σας θέσω υπόψη σας κάποιες ιδέες μου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Καταρχήν θα ήθελα να σας παρουσιάσω εν τάχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές αρχές στην αντιμετώπιση των παραβατών και για ποιόν λόγο εμφανίζονται αδύναμες και τελείως αναποτελεσματικές απέναντι στο πρόβλημα. Αυτά είναι κυρίως τα εξής:
    1) Το γεγονός ότι συνήθως οι έλεγχοι διενεργούνται τουλάχιστον μετά την πάροδο δύο και πλέον ετών από την τέλεση της παράβασης (τις περισσότερες φορές μετά από πενταετία) ή πρό της παραγραφής του δικαιώματος ελέγχου του δημοσίου. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα στοιχεία (πλαστά , εικονικά ) αυτά αποκαλύπτονται συνήθως μετά από διασταυρώσεις που διενεργεί το ΚΕΠΥΟ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του άρθρου 20 παρ,1 του Κ.Β.Σ., οι οποίες όμως υποβάλλονται έως την 30/9 της επόμενης διαχειριστικής περιόδου που αφορούν οι συναλλαγές (εάν δεν πάρουν παράταση), ενώ η επεξεργασία και οι διασταυρώσεις αργούν πολύ ή δεν γίνονται καθόλου! Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται επίσης μέσα από την διαδικασία των προσωρινών και τακτικών ελέγχων, όπου ο αρμόδιος ελεγκτής εφόσον ανακαλύψει στοιχεία τα οποία εφόσον πιθανολογεί ότι είναι πλαστά ή εικονικά οφείλει να στείλει σχετικό αίτημα διερεύνησης στην Δ.Ο.Υ. του φερόμενου εκδότη, ενώ στην συνέχεια η Δ.Ο.Υ. του εκδότη υποχρεούται να διενεργήσει έρευνα προκειμένου να ελέγξει την νομιμότητα έκδοσης των στοιχείων & εφόσον διαπιστώσει παραβάσεις να συντάξει έκθεση, να καταλογίσει παραβάσεις στην εκδότρια επιχείρηση και να απαντήσει στην Δ.Ο.Υ. της λήπτριας επιχείρησης η οποία απέστειλε το αίτημα. Αυτή η διαδικασία, ακόμα και να γίνει με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, θα απαιτηθούν πλέον των τριών ετών από την τέλεση της παράβασης, ενώ συχνά δεν προλαβαίνουμε η ολοκλήρωση της διαδικασίας να γίνει πρό της παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για έλεγχο.
    2) Η σημαντικότερη όμως πτυχή του προβλήματος είναι ότι, ακόμα και η διαδικασία αποκάλυψης της παράβασης και στην συνέχεια του ελέγχου να γίνει το συντομότερο δυνατόν, η διαδικασία που εφαρμόζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νομοθεσία – νομολογία) είναι επαρκής μόνον για τον καταλογισμό των παραβάσεων στον εκδότη των στοιχείων που συνήθως είναι πρόσωπο μειωμένης φοροδοτικής ικανότητας που συχνά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτηδείους που επωφελούνται τεράστιων ποσών φόρων από την λήψη-χρήση τέτοιων στοιχείων. Ως εκδότες χρησιμοποιούνται επιτηδευματίες που συνήθως έχουν οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης, ναρκομανείς, φυλακισμένοι κλπ. Δυστυχώς η πηγή των εν δυνάμει εκδοτών εικονικών στοιχείων είναι ανεξάντλητη. Αυτό συμβαίνει διότι η ευθύνη του λήπτη των στοιχείων και πραγματικά επωφελούμενου από την εικονική συναλλαγή, αποδεικνύεται πάρα πολύ δύσκολα καθώς βάσει της ισχύουσας νομολογίας του Σ.τ.Ε. δεν αρκεί η διαπίστωση και στοιχειοθέτηση της παράβασης σε βάρος της εκδότριας επιχείρησης ότι τα στοιχεία είναι εικονικά στο σύνολό τους για συναλλαγές ανύπαρκτες, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η παράβαση σε βάρος της λήπτριας επιχείρησης. Πρέπει η φορολογική αρχή να αποδείξει ότι η λήπτρια επιχείρηση τελούσε σε κακή πίστη κατά τον χρόνο διενέργειας των συναλλαγών, δηλαδή ήταν σε γνώση της εικονικότητας. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί διότι ο έλεγχος διενεργείται σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο των συναλλαγών, ακόμα όμως όταν καταλογίζονται οι παραβάσεις, οι υποθέσεις καταρρέουν στα δικαστήρια καθώς το Σ.τ.Ε. έχει αποφανθεί ότι ακόμα και «η παντελής έλλειψη αγορών και η κακή οικονομική κατάσταση της εκδότριας επιχείρησης» δεν στοιχειοθετεί την ευθύνη του λήπτη! Επί πλατών και εικονικών στοιχείων εκδοθέντων από φορολογικά υπαρκτές επιχειρήσεις ισχύουν τα προαναφερθέντα. Επί πλαστών και εικονικών στοιχείων, εκδοθέντων από ανύπαρκτες επιχειρήσεις τα πράγματα είναι λίγο ευκολότερα, καθώς πρέπει η λήπτρια επιχείρηση να αποδείξει ότι η συναλλαγή ήταν πραγματική και ότι τελούσε σε καλή πίστη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που για τις εικονικές «συναλλαγές» χρησιμοποιούνται εκδότες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών.
    3) Με τις διαδικασίες των αυτομάτων περαιώσεων (ν.3259/2004, ν.3697/2008) και των «αυτοπεραιώσεων» του ν.3296/2004, η φορολογική αρχή στερείται του δικαιώματος του ελέγχου καθώς μόνον μετά από «νέα στοιχεία» κατά την έννοια του άρθρου 68 παρ.2 του ν.2238/94 μπορεί να διενεργήσει έλεγχο στις επιχειρήσεις που έχουν «περαιώσει» (νέα στοιχεία θεωρούνται αυτά τα οποία ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. δεν είχε ούτε θα μπορούσε να έχει όταν επήλθε περαίωση).
    Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι φορολογικές αρχές όχι μόνον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν υπό αυτές τις συνθήκες το πρόβλημα, αλλά ούτε κάν γνωρίζουν το πραγματικό μέγεθός του, ενώ οι περισσότεροι ελεγκτές δικαίως αντιμετωπίζουν τέτοιες υποθέσεις ως χαμένο χρόνο, καθώς τα πρόστιμα δεν καταβάλλονται από τους αδύναμους εκδότες των στοιχείων, ενώ οι λήπτες επιχειρήσεις απαλλάσσονται δικαστικά.

    Η αντιμετώπιση του προβλήματος κατά την γνώμη μου δεν απαιτεί τόσο δύσκολα στην εφαρμογή τους μέτρα τα οποία χρειάζονται υποδομές που δεν έχει το υπουργείο μας, αλλά απλά στην εφαρμογή τους μέτρα τα οποία όμως κάνουν συμμέτοχο (και συνένοχο) τις λήπτριες των στοιχείων επιχειρήσεις.
    Τα μέτρα που προτείνω είναι συνοπτικά τα εξής:
    1) Μία βάση δεδομένων στο internet όπου η κάθε επιχείρηση θα είναι δυνατόν να ελέγξει εάν ο εκδότης του στοιχείου που έλαβε είναι νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, επάγγελμα, Α.Φ.Μ.) που αναγράφονται στο τιμολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο το πλαστό στοιχείο καθίσταται εύκολα ανιχνεύσιμο από τον λήπτη ο οποίος εφόσον το λάβει εν αγνεία του, θα είναι υποχρεωμένος να κάνει σχετική καταγγελία στην φορολογική αρχή συνοδευμένη από φάκελο με τα πραγματικά περιστατικά καθώς και πειστήρια για το πραγματικό της περιγραφόμενης στο στοιχείο συναλλαγής, σε διαφορετική περίπτωση θα έχει την ίδια ευθύνη με τον εκδότη δεν θα του δίνεται η δυνατότητα να εκπέσει τον Φ.Π.Α. του στοιχείου και η αξία θα προστίθεται στα δηλούμενα κέρδη.
    Καθώς τα στοιχεία θα δηλώνονται υποχρεωτικά μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (βλ. παρακάτω) με αυτόν τον τρόπο τα πλαστά στοιχεία θα είναι άμεσα ανιχνεύσιμα και ασύμφορα για τις επιχειρήσεις.
    Το σύστημα της βάσης δεδομένων μπορεί να δημιουργηθεί πολύ εύκολα (υπάρχει ήδη) στο taxisnet, ενώ με αυτόν τον τρόπο υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταργηθεί η αναχρονιστική θεώρηση (διάτρηση) των χειρόγραφών στοιχείων.

    2.) Τα εικονικά στοιχεία για να αντιμετωπιστούν απαιτείται να γίνει φορολογικά συνένοχος του εκδότη ο λήπτης των στοιχείων και άμεση από τις φορολογικές αρχές η αντιμετώπιση. Για να γίνει αυτό προτείνω την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών του άρθρου 20 παρ.1 του Κ.Β.Σ. από τις επιχειρήσεις κάθε τρίμηνο. Οι καταστάσεις αυτές πρέπει να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την λήξη του τριμήνου που αφορούν και πρέπει να διασταυρώνονται άμεσα από το ΚΕΠΥΟ. Οι συναλλαγές που δεν δηλώνονται από τους λήπτες (αγορές & δαπάνες) θα θεωρούνται εκ προοιμίου ως εικονικές, ενώ στις περιπτώσεις που προκύπτουν από την διασταύρωση (η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα διενεργείται εντός της χρήσης που εμφανίζονται οι επίμαχες συναλλαγές) συναλλαγές που δεν δηλώνονται από τον εκδότη και δηλώνονται μόνον από τον λήπτη του στοιχείου θα υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης αποκάλυψης και ελέγχου μέσω των διασταυρώσεων. Στις περιπτώσεις που αυτές οι συναλλαγές δεν εξοφλούνται με δίγραμμες επιταγές ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών (βλ. άρθρο 18 παρ. Κ.Β.Σ.) ο λήπτης δεν θα έχει την δυνατότητα έκπτωσης του αναγραφόμενου Φ.Π.Α. επί του στοιχείου και η καθαρή αξία του θα προστίθεται στα κέρδη της δήλωσης. Μέσω αυτού του συστήματος θα υπάρξει η δυνατότητα ελέγχου της περιοδικής καταβολής του Φ.Π.Α. των επιχειρήσεων που εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ δηλουμένων εισροών και εκροών και συνεπώς η άμεση αντιμετώπιση φαινόμενων εκδοτών εικονικών στοιχείων που κάνουν πλασματικές δηλώσεις Φ.Π.Α. προκειμένου να εμφανίζουν ψευδή εικόνα ενεργής – πραγματικής επιχείρησης για να συνεχίζουν ανενόχλητες από τις αρχές το καταστροφικό έργο τους, αλλά και λοιπών επιχειρήσεων που κάνουν πλασματικές δηλώσεις Φ.Π.Α. προκειμένου να φοροδιαφύγουν.

    3) Τέτοια φαινόμενα (πλαστών – εικονικών) στοιχείων δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως κοινές περιπτώσεις, από ελεγκτές με περιορισμένη χωρική αρμοδιότητα (άρα και διασταύρωσης) λόγω Δ.Ο.Υ., μη εξειδικευμένους. Πρέπει να δημιουργηθεί μία ιδιαίτερη διεύθυνση με μεγαλύτερες ελεγκτικές δυνατότητες και κατηρτισμένους για τον σκοπό αυτό υπαλλήλους.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
    Δραπετσώνα 30-12-2009
    Δημήτρης Μαρής, εφοριακός ΠΕ/Β΄

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:00 | Χαραμπος Μαυροποδης

    Κύριε υπουργέ.

    Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ για τους φόρους στα καύσιμα
    που θέλει να βάλει ι κυβέρνηση.
    Θέλω λιπών να πω ότι για αλί μια φορά θα την πληρώσουν οι μικρομεσαίοι
    Ελληνες πολίτες.Αυτί που έχουν ένα αμάξι, η ένα δίκυκλο η ότι άλω!!!
    Γιατί λιπών δεν αυξάνουν τους φόρους στα τσιγάρα, τα ποτά, στα οποία δεν είναι απαραίτητα να τα έχει ο πολίτης, 50% αν χρειάζεται.
    Δεν είναι απαραίτητο να καπνίσει κάποιος, δεν είναι απαραίτητο το ποτό.
    Είναι όμως απαραίτητο να έχει βενζίνη.Νομίζω ότι αυτό το μέτρο είναι απαράδεκτο, πάντα να την πληρώνουν αυτί που δεν έχουν, γιατί δεν έχουν!!!!! Ας το καταλάβει η κυβέρνηση αυτό.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:46 | Γιάννης Ρ

    Η Ιταλία συγκέντρωσε 96 δις ευρώ με την «αμνήστευση» της φοροδιαφυγέντων εισοδημάτων. Μήπως πρέπει πριν αρχίσουμε να κυνηγάμε, ελπίζω επιτέλους σοβαρά, να κάνουμε κάτι παρόμοιο και να δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία με αμοιβαίο όφελος;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:07 | Γιώργος Δάλκος

    Καλές οι αποδείξεις που ελέγχουν τους πωλητές αλλά οι αγοραστές που δεν θέλουν να δείξουν το εισόδημά τους δεν πρόκειται να τις υποβάλουν και γι’ αυτό δεν θα τις ζητούν. Προτείνω σε αποδείξεις για ποσά άνω των 100 ευρώ να αναγράφεται υποχρωτικά το όνομα του αγοραστή και το ΑΦΜ του. Έτσι μπορεί να πιαστεί στο δίχτυ και κάποιο μεγάλο ψάρι.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 07:31 | Νίκος Γκίνης

    Γειά σας κύριοι
    Θα ήθελα να προτείνω κάποιο μέτρο που άκουσα οτι εφαρμόζεται στην Γερμανία
    Για αγορές αγαθών από κάποιο όριο και πάνω π.χ. 200 ευρώ να εκδίδεται από τον έμπορο τριπλότυπη απόδειξη και η μία να στέλνεται στην ΔΟΥ για να μπαίνει στον φάκελλο του φορολογούμενου.
    Έτσι τέλος της χρονιάς θα υπάρχει για την εφορία μία εικόνα, πώς κινεί-
    ται ο ελεγχόμενος.
    Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 06:43 | Οικονομίδης Σταύρος

    Οι προσπάθειες σας για την ανόρθωση της οικονομίας, στην κατάσταση
    που την άφησαν οι μαθητευόμενοι μάγοι της δεξιάς, πέραν των άλλων
    μέτρων που παίρνετε, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε στον
    εξορθολογισμό των τιμών. Αυτό θα είναι ουσιαστική αύξηση των λαϊκών
    εισοδημάτων. Δεν μπορεί στην χώρα μας να έχουμε ,από τα ακριβότερα
    είδη βασικής κατανάλωσης,στην Ευρώπη. Δεν μπορεί το Ελληνικό γιαούρτι π.χ. να είναι φθηνότερο στην Γερμανία. Είναι ανάγκη να ελεγχθεί η αγορά από τα διάφορα cartels (γάλακτος, ψωμιού κ.λ.π.) με δραστικό περιορισμό των μεσαζόντων ώστε τα προϊόντα να φθάνουν φθηνότερα στον καταναλωτή και ο παραγωγός να αμείβεται καλύτερα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 05:01 | Michael Vergitsakis

    Sehr gehrter Minister der Finanzen
    Ich moechte Sie darauf hinweisen dass 2 meiner Beitraege nicht erschienen besser gesagt von ihren Verwaltern-Sozialisten-Genossen Zensiert wurden.
    Diese Tasache sehe Ich Bestaetigung meiner Vermutung das Griechenland wie Argentinien enden wird.Leider wird wieder nur die Unterschicht dafuer bluten muessen.
    Mit freundlichen Gruessen

    Michael Vergitsakis

    PS: Sollten Sie Ihrem Vorgesetztem dem Ministerpraesidenten (mit US-Pass)begegnen sagen Sie ihm viele Gruesse meine Eltern haben schon seinen Grossvater gewaehlt.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 03:30 | Γεώργιος Πετράκης

    Όλες οι δικλίδες ασφαλείας που διαθέτουμε για την φοροδιαφυγή έχουν αναπτυχθεί χρόνια τώρα και δεν αποδίδουν. Αυτοί οι θεσμοί και τα προγράμματα θα απέδιδαν αν είχαμε πλέον σήμερα μοντέρνα modules προγραμμάτων διότι η μοντέρνα κοινωνία παράγει δυνατότητες και κινδύνους, οι οποίοι δεν μπορούν να απαντηθούν από αυτούς τους θεσμούς και τις πολιτικές, πιστεύω δε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι δεν μπορούμε να χειριστούμε και να ελέγξουμε τις συνέπειες των θεσμών που έχουμε εγκαθιδρύσει στο Οικονομικών.
    Πρέπει νομίζω όλα να ξανασχεδιασθούν ριζικά δηλαδή από την αρχή βάζοντας στόχους και νέες αρχές διαδικασιών.
    Πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μου μας εξοργίζουν, λιγότερο ή περισσότερο. Γράφοντας τις σκέψεις μου
    δεν βαυκαλίζομαι και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι σημαντικά απ’ όλα αυτά γιατί ο κάθε Υπουργός δεν διαθέτει tools για να μην αναφερθούμε στις νοοτροπίες των ανθρώπων, εδώ “εφοριακών”. Στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν διαθέτει νέες καινοτόμες πολιτικές και ειδικούς να “τρέξουν “(αφού αρχικά κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα τόσο σοβαρά και σημαντικά για τη ζωή μας θέματα ) προφανώς δεν έχει (data) πληροφορίες δηλ. σε οθόνες υψηλής ενέργειας για να “σορτάρει” κωδικό-κωδικό ή με ρουτίνες σε πιθανά σενάρια αυτό που πραγματικά
    επιθυμεί με προσέγγιση των στόχων για δικαιοσύνη, αναδιανομή κλπ.
    Γνωρίζω ότι όλοι χωρίς καμία εξαίρεση, είμαστε ημιμαθείς και δεν έχουμε την σχετική εμπειρία , εκτός από τον τομέα της εξειδίκευσής μας και παρ’ όλο, που τα θέματα για τα οποία γράφω τα έχω ζήσει, επειδή η δουλειά μου είναι σχετική με την διαχείριση της πληροφορίας και με έχουν απασχολήσει πολύ σοβαρά σαν διαχειριστής (Admin) σε εταιρίες πληροφορικής και επικοινωνιών κι εγώ δεν έχω τα δεδομένα άρα η προτάσεις μου είναι τουλάχιστον γενικές.
    Η φιλοσοφία των προτάσεων του Υπουργείου κινείται προς την σωστή κατεύθυνση χωρίς να είμαι βέβαιος για την αποτελεσματικότητά τους, αν δεν γίνουν πιο συγκεκριμένες.
    Οι δικές μου γενικές προτάσεις είναι:
    Δραστικές αλλαγές σε εφορίες με νέα στελέχη πληροφορικής, ηλεκτρονικούς με προγράμματα ελέγχων που δεν θα παρέχουν δυνατότητες του ανθρώπινου παράγοντα αλλαγής στοιχείων και “στριπτήζ “ της πληροφορίας, Όχι άλλα προβλήματα στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων έχουν πληρώσει πλειστάκις τα θεμέλια, δραστικές αλλαγές σε πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, ειδική μέριμνα για την οικοδομή γιατί θα σκάσει η “φούσκα” εις βάρος όλων.
    Μείωση δαπανών και νοικοκύρεμα. για τα Δημοσιοοικονομικά γιατί μετά την κατασπατάληση πόρων μόνο και μόνο για τη διαχείριση του «συστήματος» δεν μένει τίποτε από αυτό που έδωσαν όσοι έδωσαν για να πάει σε αυτούς που θα έπρεπε να πάει!
    Αν έχετε την πραγματική εικόνα της αγοράς στις πΜΜΕ τότε πρέπει να μειώσετε τις εισφορές σε ΙΚΑ-ΤΑΕ
    (παρά τις αναλογιστικές μελέτες που έχετε …το μη χείρον βέλτιστον) γιατί η ανεργία θα χτυπήσει ταβάνι τα δύο επόμενα χρόνια.
    Ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ 2007-2013 πολύ μικρών επιχειρήσεων κάτω των 100K χωρίς τζίρους και προϋποθέσεις κερδών για την διάσωσή τους ξεκινώντας από τις παλαιότερες, για τις εταιρίες πληροφορικής ενίσχυση σε όσες
    ενσωματώνουν τεχνολογίες ΕΛΛΑΚ για μικρότερες δαπάνες διαχείρισης και φυσικά εθνικό όφελος !!!
    Stop σε μεγάλες προκαταβολές φόρου για το επόμενο έτος… γιατί μεταφέρεται και διογκώνεται το πρόβλημα ρευστότητας με περαιτέρω δανεισμό.
    Οι συντελεστές φορολόγησης εταιριών να είναι κλιμακούμενοι σε σχέση με τα κέρδη και τους τζίρους σε συνδυασμό με την τελευταία τριετία και χωρίς συντελεστές κέρδους εκτός πραγματικότητας γιατί κανείς σήμερα δεν θέλει επενδύσεις με ρίσκο, ιδιαίτερα για αυτούς που ασκούν επάγγελμα με δαπάνες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ενώ κάνουν χρήση τους (αυτοκίνητο.-καύσιμα κα).
    Οι φορολόγηση εταιριών ΑΕ & ΕΠΕ είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με Κύπρο, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Μάλτα, Τσεχία κα γι αυτό η Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα στα βόρεια σύνορα της.
    Για φυσικά πρόσωπα στο 1ο κλιμάκιο αφορολόγητο ~ 9000 ευρώ χωρίς αποδείξεις, για κάθε παιδί + 3000 ευρώ. Μη φορολόγηση αδιανέμητων κερδών πάνω απο15%, που επανεπενδύονται ανά έτος με πρόσληψη προσωπικού για μείωση ανεργίας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν δουλειές, πρέπει να σώσουμε ότι υπάρχει ζωντανό!!!
    γιατί σε λίγο θα ξεπουλάμε ότι έχουμε και δεν έχουμε σε “ξένους επενδυτές”.
    Άνοιγμα Τραπεζικών λογαριασμών (γιατί οι καταθέσεις θα κάνουν φτερά έως ότου αποφασίσετε) μεγαλογιατρών-οδοντιάτρων-μεγαλοδικηγόρων-συμβολαιογράφων- μεγαλοεργολάβων- κλπ τα γνωρίζετε καλά…εφ όσον έχετε στοιχεία …σε συνεργασία με εισαγγελική παραγγελία για ξέπλυμα ή σχ. κακούργημα.
    Κλείστε τις τρύπες του βαρελιού γιατί τα μεγάλα ψάρια φεύγουν μαζί με το νερό! μην κυνηγάτε το γόνο…
    Ελέγξτε πολυεθνικές , τράστ και καρτέλ, λαθρεμπορία στα καύσιμα και παράνομη διακίνηση & εμπορία (όχι μόνον το καλοκαίρι), κοστολόγια μετακίνησης με Καράβι στα Νησιά μας , όλα αυτά που διαμορφώνουν τις συνθήκες της αγοράς αφού έφθασαν μέχρι το “χωράφι”, πχ. λάδι 2 ευρώ στο χωράφι 6-7 στο ράφι- 6 τόνους σιτάρι 1 τόνο πετρέλαιο.
    Μειώστε κατά 30% μισθούς σε συμβούλια (με λιγότερα μέλη), σε ΔΕΚΟ κλπ και κατά 40% μπόνους και δαπάνες ελαστικές γιατί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ απορροφά τεράστιους πόρους απλώς, για τη διαχείρισή του!
    Επαναφορά ειδικού σήματος για “τζόγο και φρουτάκια ” είναι τεράστιο το όφελος.
    Άμεσα άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, STOP στις συμβάσεις έργου χωρίς διαγωνισμούς, καλύτερες
    υπηρεσίες και Γιατρούς από ΟΑΕΕ γιατί με τις δαπάνες που δικαιολογούν ο ασφαλισμένος πληρώνει τελικά μόνο για την σύνταξη. (Την τελευταία φορά που πήγα σε γιατρό στο ΤΕ μετά από Επίσκεψη σε Νοσοκομείο για πρόβλημα αυχενικού συνδρόμου τις 10 χειρομαλάξεις-διαθερμίες κλπ τις έκοψαν σε πέντε ενώ σε Ιατρείο πλήρωσα 5.000 δρχ. τότε ανά επίσκεψη μετά από 2-3 μήνες αποζημιώθηκα με ~350 δρχ./επίσκεψη. Το αποτέλεσμα…δεν ξαναπάτησα….πληρώνω σε ιδιώτη αυτό που πρέπει και απολαμβάνω πραγματικές υπηρεσίες).
    Αυτό λέγετε ανταποδοτικότητα γι αυτό προτείνω όποιος θέλει να μπορεί να ασφαλίζεται μόνο για την σύνταξη
    με μικρότερο τίμημα και για τον κλάδο υγείας να μπορεί να ασφαλισθεί όπου επιθυμεί, σε ένα μεικτό σύστημα.
    Η Δημόσιοι με Πολιτικές των γραφείων δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Ο δημόσιος τομέας υπήρξε η χωματερή των φιλοδοξιών των νέων ανθρώπων των τελευταίων δεκαετιών! Έγιναν κι αυτοί ένα κομμάτι ενός σαθρού συστήματος που αναπαράγει σήμερα στην ελληνική κοινωνία συντηρητικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις
    Υπάρχουν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με αποδοχές που τις ζηλεύουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Παίρνουν, δηλαδή, μπόνους για την… παραγωγικότητα τους!!!. Με πόσα χρήματα αμείβονται, για παράδειγμα, οι υπάλληλοι διαφόρων Υπουργείων και υπηρεσιών; Υπάρχουν αυτές οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα; και ποιο είναι το έργο που παράγουν για να δικαιολογούν τα extra επιδόματά τους; Και γενικότερα, ποιο είναι το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει ο δημόσιος τομέας στους Έλληνες πολίτες;
    Το Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει των Δικαστικών δεν αλλοίωσε την εικόνα του σώματος στον Λαό;
    Η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Θα μας το επιβάλλουν, αργά ή γρήγορα οι Ευρωπαίοι εταίροι. Πριν λοιπόν επιβληθεί με τρόπο που θα είναι άδικος πρέπει να μπουν αντικίνητρα για την είσοδο στο Δημόσιο με κατάργηση των επιδομάτων και των τεχνασμάτων για να πληρώνουν όλοι οι άλλοι το δικό τους μεγάλο- μισθό.
    Αν μια τέτοια κατάσταση εμφανιζόταν σε μια ιδιωτική επιχείρηση ή θα απέλυαν σύσσωμο το Δ.Σ. της ή θα την έκλειναν ως μη βιώσιμη.
    Μεγάλη προσοχή στην εμπιστευτικότητα στελεχών s/w Houses αλλά και εφοριακών που αντλούν τα απόρρητα οικονομικά στοιχεία ντόπιων φορολογούμενων επιχειρηματιών και τα μεταδίδουν με το αζημίωτο σε ανταγωνιστές τους. Ας το προσέξουν κι αυτό το πρόσφατο φαινόμενο οι προϊστάμενοι διευθύνσεων.
    Κλείνω εδώ με την ελπίδα κάποια στιγμή στην Χώρα μας η Κυβέρνηση να προβεί σε ουσιαστικές και καινοτόμες λύσεις σε ένα μοντέλο-πρότυπο, οργάνωσης, διαχείρισης και ποιότητας για την φορολογία και το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας με την βοήθεια της πληροφορικής με SERVERS και εφοριακούς ως υπηρέτες του πολίτη (όχι δυνάστες) και κατ επέκταση του Δημοσίου συμφέροντος, χωρίς πολιτικές για την “εξέδρα”, γιατί η ζημιά θα είναι διπλή λόγω μεγάλων προσδοκιών από αυτή και όχι σε βιαστικές και μη υλοποιήσιμες προσωρινές λύσεις πχ βλέπε φορολόγηση αυτοκινήτων όπου χρειάσθηκε η επέμβαση του με υψηλά αντανακλαστικά Πρωθυπουργού για την άρση των αδικιών…..χωρίς αίματα. Η βούληση της πλειοψηφίας να οργανώσουμε την κοινωνία μας βάσει κάποιων αρχών, μεταξύ των οποίων και η οικονομική αλληλεγγύη, είναι το ζητούμενο όπως και ο μετριασμός της υπέρ- φορολόγησης της εργασίας, και η αλλαγή του status “ οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους”.
    Σας ευχαριστώ για την υπομονή. Καλή δύναμη με ευχές από καρδιάς για το 2010.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:47 | Χατ. Ηλίας

    Ενδιαφέρον θα ήταν να γνωρίζαμε εάν μπορούν να δικαιολογηθούν:

    1. Έξοδα που γίνονται στο εξωτερικό, αλλά ακόμη και εισιτήρια αεροπορικά, τραίνα, ξενοδοχεία κτλ. Για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό συχνά, κάποια τέτοια έξοδα είναι σημαντικά. Αυτά θα μπορούν να συνυπολογίζονται και να εκπίπτουν (φυσικά όταν είναι προσωπικά έξοδα και όχι επαγγελματικά);

    2. Έξοδα που γίνονται σε μηνιαία βάση σαν αποζημίωση τέκνων (όταν κάποιος είναι διαζευγμένος). Ο υπόχρεος χάνει σε τέτοιες περιπτώσεις σημαντικά ποσά το χρόνο -που δεν φαίνονται- χωρίς όμως να μπορεί να συλλέγει αποδείξεις ο ίδιος (τις συλλέγει ο/η άλλος/η σύζυγος και μπορεί να τις εκμεταλλευτεί). Εδώ θα πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση οπωσδήποτε.

    3. Στην εποχή μας δεν υπάρχουν σύνορα. Συμβαίνει ο ένας γονέας να ζει σε μια χώρα ενώ τα τέκνα του σε άλλη. Πως συνδυάζονται τα σημεία 1 και 2 ώστε να μην αδικείται ο υπόχρεος αποζημίωσης; Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας επίσης ότι ο υπόχρεος είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτά τα έξοδα, χωρίς να είναι πάντα δικιά του επιλογή.

    Παρακαλώ λάβετε τα παραπάνω σοβαρά υπόψη σας μια και πράγματι είναι σημαντικά έξοδα (όταν ισχύει το σημείο 3) που μπορεί να φτάνουν και να ξεπερνάνε το 40% του καθαρού μισθού.

    Ευχαριστώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:38 | άνεργη μη δικαιούχος επιδομάτων

    χαίρετε,

    ελπίζω αυτή η προσπάθεια να μην αποδειχθεί εκ των υστέρων «ανούσια».
    Θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
    μιλάτε για τιμαριθμοποιημένη κλίμακα, για προοδευτική κλίμακα, για ενιαία κλίμακα για, για, για…

    είναι άνεργη μητέρα ενός παιδιού 4 ετών, μοναδική πηγή εισοδήματος, ο μισθός του συζύγου. Πληρώνω ενοίκιο ετησίως 5.100 ευρώ. Επί συνόλου ετών άσχετα αν το ενοίκιο ανέβαινε ή παρέμενε σταθερό η μέγιστη οφέλεια από αποδείξεις ενοικίου είναι 236,40 ευρώ. Ωστόσο φορολογούμαστε το ίδιο με αντίστοιχες οικογένειες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητο (αλλά και τα ίδια εισοδήματα) και το χρησιμοποιούν για ιδιοκατοίκηση…Δεν νομίζω λοιπόν ότι ποτέ θα υπάρξει δίκαιο φορολογικό σύστημα, όταν εξισώνεται η οικογένεια με μηδέν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή της με άλλη που έχει τα αντίστοιχα εισοδήματα αλλά και κατοικία που ιδιοχρησιμοποιεί.

    Όλα όσα προτείνετε μπορεί κάποια από αυτά να κινούνται στην κατεύθυνση τη σωστή, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιούστε να μιλάτε για «δίκαιο φορολογικό σύστημα».
    Δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει ουσιαστική θέληση για αλλαγή πορείας. Υπάρχει πίεση για περικοπές δαπανών, αύξηση εσόδων. Υπάρχει πολιτική βούληση για περικοπές των «εύκολων» δαπανών και αύξηση των «εύκολων» εσόδων. Ανεπαρκής η πολιτική της Ε.Ε για αντιμετώπιση κρίσης και τήρηση των δημοσιονομικών προτύπων (π.χ.έλλειμμα 3%), εφόσον έχει εξαλειφθεί το πλεονέκτημα της συναλλαγματικής πολιτικής ως εργαλείο αντιστάθμισης απέναντι σε περιόδους κρίσης. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και δεν μπορεί να «εγκλωβίζεται» σε καθεστώτα πίεσης-επιτήρησης κλπ. όταν επικρατούν ειδικές συνθήκες. Αντί λοιπόν οι πολιτικοί και η πολιτική της Ελλάδας να ακολουθεί την «πολιτική» του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, που εκδίδει «εικονικά ή πλαστά τιμολόγια ή δεν εκδίδει καθόλου» ή καταφεύγει σε «μεταφορές λογαριασμών μέσω αλληλοχρεώσεων και αλληλοπιστώσεων, θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης κατ’αρχήν να ακολουθεί τις πολιτικές ενός «δίκαιου και ευνομούμενου κράτους». Πρώτα κάνετε την αυτοκριτική σας όλοι οι πολιτικοί, περικόψτε τα έσοδά σας, αυξήστε την απόδοσή σας σε εργατικότητα, μειώστε τις «επικοινωνιακές» δαπάνες σας και γυρίστε πίσω «τα κλεμμένα λεφτά της τελευταίας 30ετίας» συν τους τόκους. Ξεκινήστε από κει και ο πολίτης θα σας ακολουθήσει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:53 | Δημήτρης

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Πιστεύω πως ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που καθορίζει το τί θα δίνουν οι πολίτες στο κράτος, πρέπει να έπεται ενός δίκαιου συστήματος αμοιβών, ιδιαίτερα των υπαλλήλων του κράτους. Εφόσον πρώτα παίρνει ο κάθε πολίτης και μετά δίνει. Θα σας πάω λοιπόν σε αυτό το τί παίρνουν οι πολίτες και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Επειδή είμαι συνταξιούχος δημόσ.υπάλληλος και τα τελευταία 12 χρόνια της καριέρας μου υπηρέτησα ως τμηματάρχης σε νευραλγικό τμήμα 38 ατόμων, γνωρίζω αρκετά την κατάσταση εκ των έσω και προτείνω τα εξής:
    1. Να καταργηθούν όλα τα επιδόματα, εκτός από το ανθυγιεινής εργασίας εκεί που πράγματι υπάρχουν οι συνθήκες. Είναι γνωστό σε όλους ότι όποιος κλάδος έχει δύναμη πίεσης, δηλαδή μπορεί να κάνει απεργία που θα «πονέσει» αμέσως, πετυχαίνει και υψηλά επιδόματα. Βλέπε τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας που με μία ώρα απεργίας έχουν φθάσει τα επιδόματά τους όσο και τον μισθό τους. Βλέπε από την άλλη τους δασκάλους και καθηγητές, που κανένας δεν πολυνοιάζεται για την απεργία τους, έχουν τους χαμηλότερους μισθούς (συνολικά).
    2. Να καθιερωθεί ημερολόγιο εργασιών σε κάθε επιστασία, ομάδα εργαζομένων ή άλλο μικρό εποπτευόμενο σύνολο. Στο ημερολόγιο αυτό θα αναγράφονται οι εργασίες του κάθε υπαλλήλου στο ωράριό του. Έτσι ο προϊστάμενός του θα έχει μια βάση δεδομένων για να τον αξιολογήσει. Θα μπορεί να καθιερωθούν και πόντοι (credits) για κάθε είδους εργασία και κάθε μήνα να συγκεντρώνονται αυτοί οι πόντοι για κάθε υπάλληλο.
    3. Να εξορθολογισθεί η αξιολόγηση των υπαλλήλων και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καριέρα τους. Οι αξιολογητές να παρακολουθήσουν σχετικά ταχύρρυθμα σεμινάρια στα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Να υπάρχουν και ορισμένοι ειδικοί επιθεωρητές που θα ελέγχουν και θα βελτιώνουν την πορεία της όλης διαδικασίας.
    4. Βάσει της μηνιαίας ή της εξαμηνιαίας ή, έστω, της ετήσιας αξιολόγησης και του γενικού βαθμού ή των πόντων που θα συγκεντρώνει κάθε υπάλληλος, να προκύπτει μια επιπλέον ποσοστιαία αμοιβή του, η οποία θα αποτελεί επιβράβευση και κίνητρο για τον ίδιο, αλλά και αφορμή άμιλλας για τους υπόλοιπους (η αμοιβή θα είναι αντίστοιχα μηνιαία, εξαμηνιαία ή ετήσια ή κατανεμημένη στους επόμενους 6 ή 12 μήνες).
    5. Να αναμορφωθούν τα καθηκοντολόγια των υπαλλήλων, έτσι ώστε να τους ανατεθούν περισσότερες υποχρεώσεις και περισσότερη εργασία, η οποία να φθάνει τουλάχιστον στο 80%, συγκρινόμενη με αυτή των αντίστοιχων υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, εκ πείρας εκτιμώ ότι βρίσκεται κάτω από το 60%. Στη συνέχεια να γίνει αντίστοιχος εξορθολογισμός και επανεκτίμηση των οργανικών θέσεων, έτσι ώστε τελικά να μειωθεί ο τόσο πτοκλητικά διογκωμένος δημόσιος τομέας, για τον οποίο έχουμε γίνει περίγελως σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
    Ευχαριστώ για την τιμή να με «ακούσετε» και παραμένω στη διάθεσή σας.
    Σας εύχομαι κ. Υπουργέ κουράγιο και επιτυχία στο έργο σας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:59 | Ιωαννης Δημητρακοπουλος

    Εαν πραγματι εχετε σοβαρη προθεση να περιορισετε την φοροδιαφυγη ωστε να πληρωσουν επι τελους και αυτοι που ζουν προκλητικα πολυτελως ενω δηλωνουν πενητες και να βγει η χωρα απο την ανυποληψια ενα πραγμα πρεπει να συμβει και μονον. Να μπει ο πρωτος φοροφυγας στη φυλακη. Επειδη η σημερινη καταντια οφειλεται στην γενικη ατιμωρησια σε ολα τα επιπεδα αρχιστε με το μεγαλυτερο των εγκληματων. Αυτο της φοροδιαφυγης. Ευχαριστω

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:49 | Δημήτρης

    1. Σταθερότητα στην φορολογία
    2. Χαμηλή φορολογία για τις εταιρείες, και πολύ περισσότερο για εκείνες που έχουν και κοινωνικό έργο.
    3. Περισσότερη διαφάνεια στην Υγεία, κοστίζει και την θέλουμε δημόσια (μέχρι και οι Η.Π.Α. υπερκέρασαν το ταμπού αυτό )
    4. Να σταματήσει η λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι»….σήμερα αυξάνουμε φόρους, αυριο δίνουμε 1ευρώ αύξηση στους μισθούς. Μεθάυριο, αλλάζουμε τους φόρους και χτές πληρώσαμε τέλη που δεν είχανε νόημα.
    5. Εφορίες. «Γιώργο, άλλαξε τα όλα!»
    6. Ένας ελευθερος επαγγελματίας δεν σημαίνει ότι πρέπει όπως και δήποτε να έχει ένα ελάχιστο ποσό τεκμαρτά ώς εισόδημα. Είναι αταβίστικη λογική.
    7. σε συνάρτηση με το 6, δώστε κίνητρα να κόβονται αποδείξεις και τιμολογία αντί να κάνουμε συναλλαγές κάτω απο το τραπέζι. Ωστε να φαίνονται και τα έσοδα και τα έξοδα που γίνονται. Απλή εξίσωση ΑΕΠ = Εισόδημα = Κόστος

    Μια παρατήρηση στο οικονομικό, αφού επηρρεάζει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης, κύριε Υπουργέ:
    Δώστε στους νόμιμους μετανάστες την δυνατότητα να μπορούν να κάνουν και ελευθέρια και επι μισθού αμοιβή επαγγελματα, όπως μπορεί και ένας Ελληνας. Είναι άδικο, να παίζεται παιχνίδι εις βάρος των ανθρώπων αυτών με την άδεια. Αν θέλουμε να τους εντάξουμε, ας τους δώσουμε ίσες ευκαιρίες. Όχι ιθαγένεια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:08 | Γιωργος Γεωργιου

    Aναρωτιεμαι αν θα μπορουσε να υπαρξει ενας τηλεφωνικος αριθμος (συντομος και ευρεια γνωστος σε ολους τους πολιτες). Σε αυτο τον αριθμο θα μπορουσε ο καθε πολιτης να καταγγελει επωνυμα μεν στην υπηρεσια αλλα με τροπο που να αποκλειεται η προσβαση στα στοιχεια τους τριτων δημοσιους λειτουργους που δωροδωκηθηκαν η που παραινεσαν τον πολιτη να τους δωροδωκισει.
    Το μονο που θα πρεπει ο καταγγελων να δηλωνει ειναι το ονοματεπωνυμο του και καποιο τηλεφωνο επικοινωνιας με την υπηρεσια και ασφαλως η θεση και το ονομοα του δημοσιου λειτουργου που καταγγελεται
    (πχ ο ταδε γιατρος στο ταδε νοσοκομειο, η ο ταδε μηχανικος στην ταδε πολεοδομια)
    Θα μπορουσε με τον τροπο αυτο να δημιουργηθει μια βαση δεδομενων με επωνυμες καταγγελιες οπου ονοματα που θα καταγγελοντο περισσοτερο απο δυο τρεις φορες θα διερευνουντο σε σχεση με την τακτικη της δωροδωκιας…
    Πιστεψτε με κ .Υπουργε το φαινομενο της δωροδοκιας σε νοσοκομεια, πολεοδομιες, εφοριες, υπουργεια ειναι τοσο εκτεταμενο που η υπαρξη μιας τετοιας υπηρεσιας θα ειχε πολλαπλα οφελη
    1. Θα αποθαρυνε μεγαλο αριθμο δημοσιων υπαλληλων να τολμησουν να αποδεχτουν δωροδοκια υπο το φοβο της καταγγελιας τους
    2. Μια βαση δεδομενων με επωνυμες καταγγελιες που θα διευκολυναν το εργο ελεγχτικων μηχανισμων που θα διερευνουσαν τετοιες υποθεσεις (ενα σωμα ουσιαστικα διωξης διεφθαρμενων δημοσιων υπαλληλων που με αποδειξη δωροδοκειας θα μπορουσε κατευθειαν να στελνει τον υπαλληλο στον εισαγγελεα για κακουργημα)

    Ακουγομαι ισως υπερβολικος να μιλαω για κακουργημα και πολλοι θα μιλησουν για χαφιεδισμο (ειναι ομως αληθεια σε ενα συστημα επωνυμων καταγγελιων και σε ενα δημοσιο τομεα οπου το φακελακι και το λαδωμα βασιλευουν πραγματικα χαφιεδισμος η υπαρξη μιας συγκεκριμενης υπηρεσιας που θα δεχεται και θα διερευνα τις καταγγελιες πολιτων?)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:29 | Σαραντόπουλος Φώτης

    Θα πρέπει επιτέλους να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, σε μία ριζοσπαστική φορολογική αλλαγή, με στόχους:
    1. Την πραγματική αύξηση των εσόδων
    2. Την μείωση των εξόδων λειτουργίας και του μεγέθους του φορολογικού μηχανισμού.
    3. Την απλούστευση των διαδικασιών
    4. Την δημιουργία φορολογικής συνείδησης

    Πρώτο μέτρο θα ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε 5-10% maximum.
    Με ένα τέτοιο μέτρο:
    1. Θα μπορούσενα χτυπηθεί πραγματικά η φοροδιαφυγή, με ταυτόχρονη διαμόρφωση φορολογικής συνειδησης.
    2. Θα αυξάνονταν κατακόρυφα οι ξένες επενδύσεις.
    3. Θα αυξάνονταν τα φορολογικά έσοδα, διότι αφενός θα εξαλοιφόταν η φοροδιαφυγή, ενώ αφετέρου θα πολαπλασιάζονταν οι φόροι από εταιρείες εξωτερικού που θα επένδυαν εδώ για να φορολογηθούν ευνοϊκότερα.

    Παραπέρα, πρέπει να απλοποιηθεί το όλο σύστημα, έτσι ώστε να διαθυκολυνθεί και το ελεγκτικό έργο των ΔΟΥ, αλλά και να μειωθεί το προσωπικό και το κόστος τους.
    Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να γίνουν τα εξής:
    Να φορολογούνται με βάση τεκμαρτο εισόδημα, πολλές κατηγορίες μικροεισοδηματιών (π.χ. μικρομεσαίοι αγρότες, περιπτεράδες, ψιλικατζήδες, μικροπωλήτές, μικρομάγαζα,κλπ). Όλοι αυτοί να αλαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και ως προς τον ΦΠΑ να θεωρούνται καταναλωτές (να μην αποδίδουν αυτοί ΦΠΑ αλλά οι προμηθευτές τους).

    Το τεκμαρτό εισόδημα (και η απαλλαγή από τήρηση βιβλίων) μπορεί να επεκταθεί και σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις, ακομη και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

    Η υπαγωγή σε καθεστώς τεκμαρτού φόρου (και απαλλαγής από υποχρέωση τήρησης βιβλίων) να είναι εθελοντική.
    Φανταστείτε τον διάλογο κράτους – φορολογουμένου :
    «Θέλεις να μην κρατάς βιβλία; Θα πληρώνεις τόσο φόρο και τόσο ΦΠΑ κάθε μήνα. Γιατί εμείς (το ελληνικό κράτος) θεωρούμε ότι βγάζεις «τόσα» κάθε μήνα. Αν βγαζεις παραπάνω, μπράβο σου! Λες ότι βγάζεις λιγότερα; Κλείστο! Δεν θέλεις να το κλείσεις; Κράτα βιβλία. Αλλά να ξέρεις: Αν σε πιάσουμε να κλέβεις, θα πας φυλακή, γιατί η φοροδιαφυγή από το 2010 έχει γίνει ιδιώνυμο αδίκημα, ισοδύναμο με έγκλημα κατά του Ελληνικού λαού!»

    Και αν το 80-90% των φυσικών και νομικών προσώπων υπάγεται στο τεκμαρτό σύστημα, θα αρκεί ένα μέρος μόνο των χιλιάδων υπαλλήλων που απασχολούνται σήμερα για να ελέγχει αποτελεσματικά (όχι όπως σήμερα) τους υπόλοιπους που θα προτιμήσουν να κρατάνε βιβλία.

    Τα φορολογικά έσοδα μπορούν να αυξηθούν άμεσα αλλά και δίκαια, και με την αύξηση συγκεκριμένων έμμεσων φόρων. Για παράδιγμα των φόρων στην βενζίνη (όπου ως γνωστόν το 1400άρι του μικρομεσαίου δεν καίει ούτε τα μισά σε σχέση με το Grand Cherokee του νεόπλουτου), στο αλκοόλ (και ιδίως στα εισαγόμενα ποτά), στα κάπνισμα (και ιδίως σε πούρα κλπ), στους δασμούς εισαγωγής αυτοκινήτων πολυτελείας (και επί τέλους: αυτοκίνητο πολυτελείας δεν είναι αυτό με τα 2.500 κ.εκ. (όπως το ρωσικό volga!) αλλά αυτό που κοστίζει πάνω από 40.000 ευρώ (κι ας είναι λιγότερο από 2.000 κ.εκ.)

    Τέλος, πρέπει να απλοποιηθούν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται. Ποιος ο λόγος (π.χ.) για την θέσπιση πράσινου φόρου για τα αυτοκίνητα, όταν αυτός μπορεί να εισπράττεται άμεσα και χωρίς αύξηση του λειτουργικού κόστους, με την απλούστατη αύξηση του φόρου στα καύσιμα? Ο οποίος θα είναι και πιο δίκαιος, αφού θα καταβάλλεται όχι από όσους έοχουν αυτοκίνητο αλλά από αυτούς που πραγματικά το χρησιμοποιούν! Όποιος λερώνει, πληρώνει! Και ναι κύριοι, αν το ζητούμενο είανι η μείωση των εκπομπών CO2, σας δηλώνω σαν χημικός ότι οι εκπομπές αυτές είναι απολύτως ανάλογες των λίτρων βενζίνης που καίμε!!!