Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:48 | Ευστάθιος Ευσταθιάδης

    *Υπάρχει στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων παντελής έλλειψη φορολογικής συνείδησης. Θεωρούν το κράτος εχθρό ή αντίπαλο, στην καλύτερη περίπτωση και προσπαθούν με κάθε τρόπο να φοροδιαφύγουν. Συγχρόνως δε βρίζουν το κράτος για τις κακές υπηρεσίες και την έλλειψη υποδομών. Από την μια πλευρά αδίκως,διότι πως θα λειτουργήσει το κράτος χωρίς έσοδα, από μία άλλη πλέυρά δικαίως, διότι αυτοί που εκλέχθηκαν για να διαχειριστούν τα του κράτους απέτυχαν παταγωδώς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος του.
    Η έλλειψη φορολογικής συνείδησης είναι κυρίως θέμα παιδείας και ίσως θα έπρεπε να απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας (οι μεταρυθμίσεις στην Παιδεία θα πρέπει να αρχίζουν από το Δημοτικό, εκεί θέτονται οιβάσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου σωστού πολίτη.)
    * Είναι απαράδεκτα και εξοργιστικά αυτά που δηλώνουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα έπρεπε οι φορολογικές δηλώσεις να έχουν δεσμευτική ισχύ (όπως του Νόμου 105)για να μη γράφει ο καθένας ό,τι θέλει,και να επιφέρουν κυρώσεις.
    *Άς πάρουμε ιδέες και πρακτικές από τούς εταίρους μας στην Ε.Ε.και να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Εγώ ζω αυτό το διάστημα στο Μόναχο της Γερμανίας, και αναρωτίεμαι, πως έλυσαν αυτοί το φορολογικό, ας τους ρωτήσουμε!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:22 | αλεξάνδρα

    οι Ανώνυμες Εταιρείες όταν μεταβιβάζονται οι μετοχές λόγω θανάτου /κληρονομιάς γιατι δεν φορολογούνται?
    Μια Ανώνυμη Εταιρεία που ο Γ. Διευθυντής αν πεθάνει * χτυπα ξύλο
    οι κληρονόμοι του δεν πληρώνουν φόρο!!!!!!!!!!!!!!ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ????

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:14 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΑΣ

    θα ήθελα να αναφερθώ για ακόμη μια φορά στο θέμα της φορολογίας των αυτοκινήτων.
    Παρακολουθώντας την τρέχουσα επικαιρότητα δεν εχω βρει ούτε μια αναφορά στην απαξίωση κάποιων αυτοκινήτων τα οποία αγοράστηκαν με τις ευλογίες του κράτους πριν 3 η 4 χρόνια .
    Είμαι απο αυτούς που το 2006 αγόρασα ενα αυτοκίνητο που ο κυβισμός του προκαλεί μεγαλύτερη φορολογία (2000 κυβικα) την οποία λόγω της αγάπης μου γι αυτό είμαι πρόθυμος να δεχτώ ,ακόμα και το προσεθτο τέλος των 150 ευρώ αν και με βρίσκει αντίθετο δεν με γονατίζει οικονομικά και σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος για να καταθέσω πινακίδες η να το αλλάξω με κάποιο μικρότερου κυβισμού.
    Το πρόβλημα αφορά την αξία του αυτοκινήτου μου (και όλων των άλλων μοντέλων 2000 κυβικών) και εξηγώ….
    Το αυτοκίνητο αγοράστηκε καινούριο τον Ιούλιο του 2006 προς 34000 ευρώ
    ,από τότε συντηρείται στην αντιπροσωπία και η κατάσταση του είναι άψογη έχοντας μονο 46000 χιλιόμετρα.Σε πρόσφατες επισκέψεις μου σε διάφορους επίσημους εμπόρους της εταιρίας κατασκευής του αυτοκινήτου μου ώστε να το ανταλλάξω με ενα καινούριο ιδίου κυβισμού και μοντέλου αλλά σε έκδοση στέισον λόγω οικογενειακών αναγκών διαπίστωσα ότι η αξία του δεν ξεπερνούσε τις 13000 με μόνο κριτήριο τον κυβισμό του.
    Αναρωτιέμαι λοιπόν ,γιατί αυτή η αναγκαστική ~ απαλλοτρίωση ~ της περιουσίας μου απο το κράτος ? μήπως τα κριτήρια φορολογίας των αυτοκινήτων θα πρέπει να γίνουν πιο αντικειμενικά ώστε να αφορούν την πραγματική αξια του αυτοκινήτου και οχι απλως τον κυβισμό του?
    Εαν πρέπει ολοι να φορολογηθούμε με ενα ποσό ωστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα που αναζητα το κράτος θα πρέπει το κριτήριο φορολόγησης να επιλέγεται πιο προσεκτικά ωστε να μην θίγεται η περιουσία του πολιτη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:31 | Καλφάκης Δ

    Το έλλειμμα δεν δημιουργήθηκε από μισθωτούς και συνταξιούχους και σίγουρα είναι κοινωνικά άδικο να τους επιβαρύνει. Το έλλειμμα θα πρέπει να επιβαρύνει αυτούς που το δημιούργησαν. Οι προτάσεις μου για την μείωση του ελλείμματος συνοψίζονται ως εξής:

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΙΣ
    α) Είναι απαράδεκτο να παραδίδεται δημόσιο έργο (π.χ δρόμος, γέφυρα), υπερκοστολογούμενο σε σχέση με την αρχική προσφορά και το οποίο δεν πληρεί της τεχνικές προδιαγραφές και παρόλα αυτά να εξακολουθεί η εκμετάλλευση του από την κατασκευάστρια εταιρεία. Το σύνολο των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης πρέπει να αποδίδονται στο κράτος
    β) Είναι απαράδεκτο να καταβάλλονται τέλη διέλευσης σε κατασκευάστρια εταιρεία για δρόμους οι όποιοι δεν έχουν κατασκευαστεί. Κακώς καταβάλλονται τα εν λόγω τέλη, αλλά εφόσον συμβαίνει αυτό το σύνολο των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης πρέπει να αποδίδονται στο κράτος μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

    ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ –
    Αναφέρω ενδεικτικά ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
    Είναι απαράδεκτο το ίδιο προϊόν να χρεώνεται στα δημόσια νοσοκομεία σε δεκαπλάσια τιμή σε σχέση με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Πρόκειται για θρασύτατη κερδοσκοπία κατά του ελληνικού δημοσίου
    Με συνοπτικές διαδικασίες θα πρέπει να απαιτηθεί η διαφορά στην τιμή κτήσης να πιστωθεί υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

    ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ & ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    Κύριε Παπανδρέου,
    Εφόσον τίθεται θέμα απειλής της εθνικής μας κυριαρχίας, όπως αναφέρατε σε δηλώσεις σας, να επιστρέψουν πάραυτα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις εντός των ελληνοκυπριακών συνόρων για όσο διάστημα εκτιμάτε ότι η εθνική μας κυριαρχίας απειλείται. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανένα κράτος, για ποιο λόγο να επιβαρύνεται το κόστος πολεμικών επιχειρήσεων τρίτων ακόμη και αν αυτές βαφτίζονται ως “ανθρωπιστική βοήθεια”

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Οσοι δεν αποδιδουν το ΦΠΑ κλεβουν το κρατος και πρεπει να τους επιβαλονται ποινες οπως στους κοινους κλευτες.Αυτο ομως ισχυει και σε αυτους που δεν κοβουν αποδειξεις.Να γινετε δε δημευση της περιουσιας τους για τη εξοφληση των οφειλων τους

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:20 | ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ!
    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΘΛΙΒΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΕΤΣΙ, ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΜΙΛΩ), ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ παρα μονο η δικη τουσ καλύτερη οικονομική κατάσταση.
    Οι πιο πολλές επιχειρησεις αλλά και επαγγελματίες κάνοντας τους εξυπνους δεν δινουν αποδείξεις.
    ΣΕ ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΚΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.
    ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΤΑ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ! ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕΙ.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΟΡΙΕΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΝΑ ΜΗ ΘΙΓΟΥΝ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,
    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Ε.

    ΥΓ1
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΥΓ2
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:16 | ΧΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σχετικά με τη συλλογή των αποδείξεων πιστεύω να λάβετε υπ όψη σας ότι
    άτομα που διαβιούν μόνα τους,χήρες-οι χωρισμένοι,με ενήλικα παιδιά,ερ-
    γένηδες κ.λ.π.και έχουν εισόδημα έστω 15.000 ευρώ,δεν είναι δυνατόν,να
    προσκομίσουν αποδείξεις 6.000 ευρώ για να τύχουν του αφορολογήτου,αφού τα ετήσια εξοδά τους δεν φτάνουν το ποσό αυτό.
    Κατόπιν τούτου το ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να καθοριστεί κατά ατομο, και όχι κατά οικογένεια.Εν προκειμένω άτομα που διαβιούν μόνα τους να προσκομίζουν αποδείξεις 2.000 ευρώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | marios

    Σε μιά βόλτα τα Χριστούγεννα έχασα τον δρόμο κάπου στους Θρακομακεδόνες, προσπαθόντας να ξαναβρώ τον δρόμο για την επιστροφή, σκεφτόμουνα πως στο μέρος αυτό δεν πρέπει να πέρασε ποτέ ούτε πολιτικός ούτε εφοριακός, γιατί τοτε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα έσοδα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΩΤ.

    Προτείνω να ενεργοποιηθεί ένα μέτρο ελέγχου που δυστυχώς φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει αδρανήσει :
    Οι διακινούμενες επιταγές, όταν προσκομίζονται στην Τράπεζα για είσπραξη, να φέρουν τον ΑΦΜ όλων αυτών που τις διακίνησαν (= όχι μόνο του εκδότη αλλά και όλων των οπισθογράφων). Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ελέγχεται ποιές συναλλαγές αφορούν και να εντοπιστούν πολλές «μαύρες» συναλλαγές, αφού, είναι γνωστό ότι οι παραοικονομικές δραστηριότητες χρησιμοποιούν την επιταγή ως μέσο εξόφλησης.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:38 | ΦΙΛΑΡΕΤΗ

    Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Η αποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές, αλλά να διευρυνθεί η φορολογική βάση επιβολής του ΦΠΑ, σε όλους όσους απαλλάσσονται. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών που για δικούς τους ευνόητους λόγους κατάφεραν να απαλλάσσονται απο τον ΦΠΑ. Δεν νομίζω ότι στην σημερινή συγκυρία, να είναι σωστώ να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.
    Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση για το υπουργείο, όσον αφορά τα έσοδα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:33 | Πέγκυ

    Η Ελληνική Οικονομία υποφέρει από τον Δημόσιο Τομέα, ο οποίος δυσλειτουργεί με γεωμετρικής προόδου αρνητικές συσσωρευτικές συνέπειες, απορροφώντας αλόγιστα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Κράτους. Έχουμε ένα επικίνδυνα αρνητικό και νεφελώδες cost/benefit analysis όσον αφορά στα χρήματα που επενδύει ο Έλληνας Φορολογούμενος.
    Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο καρκίνωμα του Δημοσιοϋπαλληλισμού, το οποίο κοστίζει αστρονομικά στον Έλληνα Πολίτη, ανταποδίδοντας υπηρεσίες που προκαλούν ντροπή και οργή στον Ιδιωτικό Τομέα. Αποφασιστικότητα χρειάζεται, για να μπει φρένο και να γίνουν κοινωνικά ωφέλιμες και αποτελεσματικές διορθωτικές κινήσεις προς όφελος της Οικονομίας και του Κοινωνικού Συνόλου.
    Προκαλούν αγανάκτηση οι παράλογες απαιτήσεις-διαπραγματέυσεις και οι απεργειακές κινητοποιήσεις για αυξήσεις και επιδόματα αυτού του power group το οποίο έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο και έχει πάψει να υπηρετεί και να εξυπηρετεί τον Πολίτη, όπως υποχρεούται.

    Αν διοικούσε σωστά, λοιπόν, και αν αξιολογούσε, η κάθε Κυβέρνηση, το «υπαλληλικό της προσωπικό», όπως κάνει ο κάθε μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας συνεχώς, θα είχαμε υγιέστερη Οικονομία.

    Ποτέ δεν είναι αργά για να ορθολογιστεί ο Δημόσιος Τομέας. Ας ξεκινήσουμε από την ορθή διαχείρηση και το καθάρισμα των του «Δημοσίου», ώστε να μπορέσουμε προχωρήσουμε στην ευρύτρη εξυγίανση με θετικούς οιωνούς.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:01 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    Η κατάργηση του αφορολόγητου το μόνο που θα πετύχει είναι να αδικήσει τους αδύναμους.

    Αυτοί που φοροδιαφεύγουν, ούτως ή άλλως, θα έχουν τον τρόπο να προσκομίσουν αποδείξεις που θα τους εξασφαλίσουν το αφορολόγητο και έτσι παλι θα μείνουν εκτός φορολογίας.

    Αντίθετα, συνταξιούχοι μεγάλης ηλικίας, συνήθως,ξοδεύουν τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν και ένα μέρος του εισοδήματός τους είτε το αποταμιεύουν είτε δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν είτε γιατί βοηθούν παιδιά ή εγγόνια είτε γιατί απασχολούν κάποιο άτομο να τους βοηθάει, κάτι που γίνεται χωρίς νόμιμες αποδείξεις (αλλοιώς θα κόστιζε πολύ περισσότερο και κατά συνέπεια θα εστερούντο τη βοήθεια).

    Φανταστείτε την απόγνωση στην οποία θα οδηγήσετε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

    Το αφορολόγητο θα πρέπει να μείνει αδιατάρακτο, ενώ θα πρέπει να μεγαλώνει αναλογικά από την προσκόμιση αποδειξεων ειδικών κατηγοριών επαγγελματιών όπως ΓΙΑΤΡΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ κλπ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:30 | Κοσμάς Κόττης

    Θα ήθελα από την πλευρά μου να θέσω και μια άλλη πλευρά του ζητήματος των τελών κυκλοφορίας και της αναγκαστικής αύξησης τους.
    Πιστεύω πως αν το κράτος θα ήθελε να είναι δικαιότερο θα έπρεπε να επιβάλλει τέλη με βάση όχι τον κυβισμό , αλλά με την εργοστασιακή τιμή , καθότι υπάρχουν αυτοκίνητα (όπως το δικό μου ) τα οποία είναι μεγάλου κυβισμού , αλλά χαμηλής σχετικά τιμής . Ενδεικτικά σας παραθέτω πως το ford mondeo 2,5T αξίας 32500 ευρώ , πληρώνει ίδια τέλη με πολυτελή αυτοκίνητα και περισσότερο από άλλα που εχουν την ίδια τιμή πώλησης με λιγότερα κυβικά. Επιπλέον αισθάνομαι για μία ακόμη φορά εξαπατημένος καθώς με την αγορά του διέθεσα 7000 ευρώ στο κράτος για φόρο και καλούμαι να δώσω 812 ευρώ φέτος για την κατοχή του.

    Με την ελπίδα να αλλάξει κάτι σε αυτό το κράτος
    Ευχαριστώ πολύ
    Κοσμάς Κόττης

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:45 | Aristeidis

    Η φορολογική πολιτική πέρα από τη Δημοσιονομική Ισορροπία και Ισονομία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:46 | Δανιήλ

    Βαριά φορολογία στα μαγαζιά που εξακολουθούν να μην σέβονται το νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος(είναι ο κανόνας). Τεράστιους φόρους σε αυτούς που στο βωμό του κέρδους καταστρέφουν τη δημόσια υγεία με σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.
    Επιτέλους να μπεί ένα φρένο σε τριτοκοσμικές συνήθειες που τουλάχιστον για όσους είχαν τη τύχη να ζήσουν σε προηγμένες δυτικοευρωπαικές χώρες φαντάζουν ως κάτι εξωφρενικό.
    Επιτέλους θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι σε αυτή τη χώρα και όλοι αυτοί που δεν ακολουθούν να πληρώνουν για τη κατασροφή που προκαλούν.
    Οι φορολογούμενοι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιβαρύνονται με όλο αυτό το τεράστιο κόστος στο επίπεδο της υγείας μέσω δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων που προκάλείται απο τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Για όλες τις ασθένειες που προέρχονται απο τον καπνό φόροι στα καταστήματα καπνιζόντων καθώς και στις καπνοβιομηχανίες.
    Αφήστε μας να ζήσουμε επιτέλους ……………..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:05 | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Kυριοι θελω να αναφερθω στον τροπο φορολογησης στην χωρα μας , των νομικων προσωπων, [ για τους ελευθερους επαγγελματιες , εχω κανει ηδη αλλο σχολιο], Η Φιλοσοφια του , δεν συναδει με την συχρονη μεθοδολογια, η οποια εφαρμοζεται σε ολες τις ευρωπαικες, και προηγμενες χωρες. Ειναι βασισμενη σε ενα αναχρονιστικο ΚΒΣ , Που αποτελει το αλλοθι , για ενα μεγαλο αριθμο υπαλληλων , με τεραστιο οικονομικο κοστος για την χωρα μας , βασιζεται στο παρε δοσε των ελεγχων , με τα γνωστα αποτελεσματα που εχουν αναφερθει και λειτουργουν ως κανονες. Με ενα τεραστιο μηχανισμο απο πλευρας υπουργειου, και δημοσιο τομεα , αναποτελεσματικο. Οι προτασεις μου ειναι οι ακολουθες ΄΄ Α] ΚΒΣ, Να αναθεωρηθει , και να κρατησει μονο το 10% των περιεχομενων, κυρια αυτα που αναφερονται , στην εκδοση Τιμολογιων και ΤΠΥ, ΑΠΥ ,Κυρια δε τις πραγραφους που αναφερονται στην διακινηση ολων των προιοντων, πετρελεοδων, , μηχανηματων, παρανομο εμποριο, κλπ] Β] ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, Αλλαγη φιλοσοφιας , η οποια θα βασιζεται , στην μηχανογραφιση , τεχνολογια , και συλλογη οικονομικων πληροφοριων . Η βαση ελεχγου καθε χρησης , θα ειναι α] τα ακαθαριστα εσοδα β] ο αποδοτεος ΦΠΑ, γ] κερδη προ φορων [ βεβαια κατα κλαδο επιχειρησης πχ εμποριο, κατασκευες, Τουρισμος, παροχης υπηρσιων, συμβουλοι, βιομηχανια παραγωγης, ηλεκτονικο εμποριο κλπ], Τα στοιχεια που θα ελεχγονται, για καθε χρηση , θα συγκρινονται, με το προηγουμενο ετος , καθως και σε βαθος τριετιας, Τα τρια αυτα οικονομικα μεγεθη [ δεικτες] της χρησεως , ειναι δυνατον να εχουν αποκλισεις, απο τον προηγουμενο η τα προηγουμενα σε βαθος τριετιας , τοτε το Δημοσιο θα ζητα επεξηγησεις , για αυτες τις αποκλισεις , να δικαιολογησουν , οποαδηποτε μειωση των ανωτερω δεικτων και που οφειλεται, [ μπορει να ειναι δικαιολογημενοι, λογω πτωσης κυκλου εργασιων , και των αλλων δεικτων, Λογω οικονομικης κρισης, λογω πανδημιας, λογω πολεμου, κλπ] με καθ ολα αντικειμενικη προσεγγιση , και αιτιολογια , αλλως το Δημοσιο με αντικειμενικα κριτηρια , θα αυξανει τα εσοδα, και τους επι μερους δεικτες. Για τις επιχειρησεις τις νεες χωρις παρελθον, και για τα ακαθαριστα εσοδα που θα δηλωσουν , και αναλογα τους αλλους δεικτες , θα ειναι αυτα που θα δηλωσουν για Α’χρονια [ συγκρινομενη ως προς τον ΦΠΑ, και τα κερδη προ φορων , με αντιστοιχο , και αναλογικα με τον κλαδο που ανηκει] Την επομενη χρονια , θα υπαρχει η βαση για αναλογικο ελεχγο. Το συστημα αυτο , φορολογησης και ελεγχου , που προτεινω, το υιοθετησαν ολες οι μεγαλες Πολυεθνικες εταιρεις [ ημουν εργαζομενος και σε αυτες] απο το 1985 -1990 , με την ετησια δημιουργια προυπολογισμου [ BUDGET] Παντα με στοχο αυξητικο των δεικτων σε σχεση , με το προηγουμενο ετος , και σε βαθος τριετιας, Τα πραγματικα δεδομενα της χρησης , ελεχγονται, με το budget, kai τον προηγουμενο χρονο , και οι αποκλισεις , ξεσκονιζονται , εγηγουνται αντικειμενικα , και βεβαια εαν ειναι πτωτικες , παιρνονται, μετρα, για το προσωπικο, για κινητρα , για επενδυσεις κλπ. Η Στηριξη στην τεχνολογια , με αναλυση των ανωτερω δεδομενων , ολων των επιχειρησεων κατα κλαδο , δηλαδη τρεχον ετος σε σχεση με τα προηγουμενα , και με τις επικρατουσες , οικονομικες , πολιτικες , συνθηκες , να λαμβανονται υπ’ οψη. Πιστευω απολυτα οτι ετσι θα επικρατησει , ηρεμια στην αγορα , στη χωρα, στην φορολογικη συνειδηση του καθε Ελληνα κα Ελληνιδας , και στην μειωση του Δημοσιου κοστους , απο τους εμπλεκομενους μεχρι Σημερα , λογω της ισχυουσας φιλοσοφιας, Ευχαριστω για την φιλοξενια.

  • Χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις σε οικονομικά θέματα, θεωρώ ότι το κρυμμένο χρήμα δύσκολα θα εντοπιστει για να φορολογηθεί.

    Ωστόσο, οι φοροφυγάδες έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, άρα αγοράζουν περισσότερα είδη πολυτελείας. Είναι λοιπόν δυνατόν να φορολογηθούν για αυτές τις αγορές τους με κλιμακούμενο ΦΠΑ.

    Για παράδειγμα, η φακή, τα μακαρόνια και τα βασικά είδη διατροφής να έχουν φπα όχι παραπάνω από 15%, το χαβιάρι ο σολωμός και τα εισαγόμενα προιόντα 22% ή και παραπάνω. Ανάλογα, τα φτηνά ρούχα να έχουν χαμηλότερο συντελεστή από τα επώνυμα, η αγορά αυτοκινήτων μικρού κυβισμού να βαρύνεται με μικρότερο φπα από τα πολυτελή ή τα τζιπ ή τις μηχανές, και γενικά σε όλους τους τομείς της καταναλωτικής δραστηριότητας (περίθαλψη, εκπαίδευση) να τεθούν κριτήρια και διάφορα επίπεδα φορολόγησης, ανάλογα πάντα με την αρχική τιμή του αγορασθέντος προιόντος ή υπηρεσίας.

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
    Η μεταρρύθμιση αυτή συνίσταται στη σημαντική αύξηση των περιβαλλοντικών ή πράσινων φόρων με ισόποση μείωση της φορολογίας της εργασίας, στις κατηγορίες εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος χαμηλών κλιμακίων. Εφαρμόζεται επί δεκαετία και πλέον σε Ολλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσφατα σε Γαλλία και Ιταλία, με θετικά αποτελέσματα στην αύξηση παραγωγικότητας στη χρήση των φυσικών πόρων, στη μείωση των ρύπων και της οδικής συμφόρησης, στην αύξηση της πράσινης τεχνολογίας και των πράσινων βιομηχανιών καθώς και στην αύξηση τόσο του ΑΕΠ όσο και της απασχόλησης. Για περισσότερη ανάλυση δείτε την τελική έκθεση της Green Fiscal Commission στη http://www.greenfiscalcommission.org.uk/final_report Προτείνομε την εφαρμογή ανάλογης φορολογικής μεταρρύθμισης και στη Χώρα μας. Λεπτομερής μελέτη γι’ αυτήν έχει υποβληθεί στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Α.Π 1332/16.11.2009.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:32 | Aris Ioannidis

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Το πρόβλημα είναι ότι αναζητούνται έσοδα και ιδίως από τους έχοντες
    Θεωρητικά μιλώντας οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν εν γένει χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης από τους μισθωτούς/συνταξιούχους γιατί
    (α) ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο (δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ανείσπρακτες οφειλές κλπ.)
    (β) γιατί προσφέρουν απασχόληση
    (γ) γιατί το τυχόν περίσσευμά τους θεωρητικά (εν μέρει) αναμένεται να επανεπενδυθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα

    Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και όλοι θα θελαν να κλέβουν η λύση είναι

    (α) Παρακολουθούμε τις δημοσιευμένες χρηματο-οικονομικές καταστάσεις διαφόρων μεγαλο-μεσαίων εταιρειών στις εφημερίδες. Βλέπουμε κύκλους εργασιών π.χ. 1.000.000€ και άνω. Στατιστικά παρατηρείται ότι 9 στις 10 εταιρείες παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα ή πολύ μικρά κέρδη π.χ. 0,5-1% του κύκλου εργασιών. Ταυτοχρόνως για τις 9 στις 10 εταιρείες γράφεται στα σχόλια του ορκωτού ότι δεν έχουν ελεγχθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα (κρίση, ακάλυπτες επιταγές, αλλά και εκμετάλλευση της αδυναμίας του κράτους μέσω εικονικών τιμολογίων κλπ.). Προτείνω δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις εταιρείες που έχουν καιρό να ελεγχθούν, σε διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες, σε διάφορους κλάδους των αγορών. Προτείνω να μπει στόχος στους υπαλλήλους αύξηση 10% των εσόδων του κράτους από μεγάλες εταιρείες με κύκλους εργασιών πάνω από 1.000.000€. Προτείνω έλεγχο στις περιουσίες των ιδιοκτητών τέτοιων εταιρειών.

    (β) Το κλειδί δεν είναι οι αποδείξεις των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά τα τεκμήρια των επαγγελματιών. Γιατροί, δικηγόροι, επαγγελματίες κάτω του ορίου των 10.000€, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ιδιοκτήτες μη κερδοσκοπικών οργανισμών, κλπ. Ειδικά για όλους αυτούς να ελεχθούν τεκμήρια και μεγάλα δάνεια που έχουν πάρει τα οποία πληρώνουν και διεκπεραιώνουν.

    (γ) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από υπαλλήλους των εφοριών σε μεσαίες-μεγάλες εταιρείες (ειδικά όσες είναι ανέλεγκτες τα τελευταία χρόνια)

    (δ) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από υπαλλήλους των εφοριών σε περιουσίες ιδιοκτητών μη κερδοσκοπικών οργανισμών

    (ε) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές

    Τα έσοδα όμως θα έπρεπε να αναμένονται και από ξένες επενδύσεις όχι αποκλειστικά μέσω αποκρατικοποιήσεων οι οποίες έχουν μόνο βραχυχρόνια αποτελέσματα αλλά
    (α) ουσιαστική πάταξη της γραφειοκρατίας
    (β) επιπλέον φορο-απαλλαγές για νέα ξένα κεφαλαια τα 5 πρώτα χρόνια
    (γ) με τη μορφή υποδομών μέσω ΣΔΙΤ όπου τόσο το κράτος όσο και ο υποψήφιος ιδιώτης επενδυτής επιμερίζονται το ρίσκο αλλά βοηθάει και ο ένας τον άλλο (τόσο χρηματικά όσο και μη) π.χ. νέοι σταθμοί ΣΕΜΠΟ σε 3-4 απομακρυσμένα νησιά

    Όπως έχω αναφέρει σε ειδικά σχόλια απί των αποδείξεων δεν θεωρώ ότι θα φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Περισσότερα εξηγώ στις αντίστοιχες ενότητες

  • Πρέπει να διευκρινισθεί :

    Α) Ποιες αποδείξεις χρειάζονται για να ΄΄κερδηθεί΄΄ το αφορολόγητο, π.χ. των 12000 ευρώ για ανύπαντρους και ζευγάρια.
    Β) Αφού ξεκαθαρισθεί το Α), να οριστικοποιηθεί, ποιες αποδείξεις εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, όπως συμβαίνει τώρα που σε κάθε περίπτωση αρχίζουμε με το αφορολόγητο των 12000 ευρώ.

    Μόνο οι αποδείξεις των ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων θα μπορούσαν να εξαιρεθούν, όλες οι άλλες, των Super Markets συμπεριλαμβανομένων για το Α), ΠΡΕΠΕΙ να ισχύουν.

    Υπάρχει πλήρης σύγχυση για τα Α) και Β) και, φυσικά, ως συνήθως τα δελτία ειδήσεων δεν ξέρουν τι τους γίνεται και αποπροσανατολίζουν τους πολίτες !!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:58 | GIORGOS KAPETANAKIS

    1η πρόταση
    Τα πράγματα είναι απλά Κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών: αρκεί να θέλετε να αντιμετωπίσετε την φοροδιαφυγή.
    Τέρμα στις αποδείξεις των επαγγελματιών.\
    Ο κάθε πολίτης να υποβάλλει με την φορολογική δήλωση του ηλεκτρονικά Κατάσταση με τα στοιχεία του κάθε επαγγελματία που ήρθε σε δοσοληψία
    στην οποία να φαίνονται σε στήλες
    α. Το ονοματεπώνυμο του επαγγελματία που πήρε χρήματα
    β. Το ΑΦΜ του εφόσον του έχει κόψει απόδειξη ή όχι αφού δεν θέλει να του κόψει
    γ. την ημερομηνία που πλήρωσε
    δ. το ποσό που πλήρωσε
    ε. Την αιτιολογία της δοσοληψίας
    στ. Την διεύθυνση του επαγγελματία και το τηλέφωνο εφόσον δεν έχει κόψει απόδειξη.
    Με αυτόν τον τρόπο θα φοβούνται όλοι καιθα αναγκασθούν να κόβουν αποδείξεις (δικηγόρο, ιατροί (φακελάκια), τεχνικοί, καθηγητές ιδιαίτερα κλπ.
    Στη συνέχεια θα γίνεται ηλεκτρονική επεξεργασία διασταύρωση στοιχείων και εφόσον για τον ίδιο επαγγελματία υπάρχουν πολλές καταγγελίες να καλείται και να πληρώνει υπέρογκο πρόστιμο. Αν είναιο λίγες οι καταγγελίες να μη λαμβάνονται υπόψη.
    Προυποθέτει πλήρη απαλλαγή και να εκπίπτει από το φορολογικό εισόδημα του υποβάλλοντα την φορολογική δήλωση.

    2η πρόταση
    Να απαλαχθούν πλήρως οι εφορίες από την διαπραγμάτευση των ποσών που πρέπει να πληρώνουν οι εοαγγελματίες και να γίνεται από το κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα. Οι δοσοληψίες αυτές με λαδώματα επιφέρουν πολύ μικρά ποσά στο κράτος.

    3η Πρόταση
    Να απαγορευτεί το Λίσιγκ γιατί υπάρχει φοροκλοπή.

    4η πρόταση

    Να μην εκπίπτει το ΦΠΑ από έξοδα στις εταιρίες παρά μόνο στις πρώτες ύλες που χρειάζονται στην παραγωγή.

    Ευελπιστόντας για τις ταπεινές μου προτάσεις θα παρακολουθήσω την άδολη πρόθεση σας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
    Μετά τιμής Γιώργος Καπετανάκης

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:17 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΚΟΥΛΗ

    Ναι, υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στη πατρίδα μας που όλοι το καταλαβαίνουμε και σπεύδουμε να πληρώσουμε τα επιπλέον «πράσινα» τέλη κ.λ.π.
    Τί κάνουν όμως οι κύριοι ταγοί της πατρίδας μας, οι οποίοι με κάποιο τρόπο συνέβαλαν στην κατάπτωσή της, ενώ παράλληλα εισέπρατταν τους παχυλούς μισθούς και τις επιστροφές από μεταχρονολογούμενες αυξήσεις που μόνοι τους αποφάσιζαν.
    Αφού δεν υπάρχει φιλότιμο ώστε μόνοι τους να συνεισφέρουν, να επιβληθεί εισφορά 10.000 ΕΥΡΩ στους διατελέσαντες από το 1974:
    1. Βουλευτές
    2. Δικαστικούς
    3. Γενικούς Γραμματείς
    4. Συμβούλους(Διευθύνοντες αλλά και λοιπούς Εντεταλμένους κλπ)των ΔΕΚΟ και όχι μόνο
    5. Προεδρίες

    Οι παραπάνω εκτιμώ ότι είναι 100.000. Άρα μιλάμε για ένα ποσό της τάξης του 1.000.000.000 ΕΥΡΩ (100.000 Χ 10.000= 1.000.000.000). Νομίζω ότι για πρώτη δόση είναι καλά και βλέπουμε…

    Ευχαριστώ για τη προσοχή σας και ελπίζω για καλύτερες μέρες που θα έρθουν αν κάποτε αποφασίσουν και οι διοικούντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, έτσι ώστε κατά της διάρκεια της θητείας τους να προσφέρουν και όχι μόνον να εισπράττουν (π.χ. Σκανδιναβικά κράτη όπου ο μισθός του Πρωθυπουργού είναι κατάτι υψηλότερος από αυτόν ενός μέσου αμοιβομένου ιδιωτικού υπαλλήλου).

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:07 | Νίκος

    Καλησπέρα σας.Όσον αφορά σχετικά με την αύξηση του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα θα ήθελα να επισημάνω ότι επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά του μέσου πολίτη και είναι κοινωνικά άδικο…Αυξήστε τα τσιγάρα και τα ποτά που βλάπτουν και την υγεία μας και δευτερεύοντα προιόντα.Μην αυξάνετε τα είδη πρώτης ανάγκης.Σκεφτείτε οτι η αύξηση των καυσίμων θα φέρει αλυσιδωτές αυξήσεις και η οικονομία έτσι θα πάψει να κινείται…Με το να επιβάλλεις φόρους παντού δεν βοηθάς την οικονομία της χώρας σου.Ελπίζω να διαβάσετε το σχόλιο μου και να λάβετε υπόψη αυτά που σας γράφω.Η θέση μου γενικα είναι:ΟΧΙ αύξηση παραπάνω απο 3 λεπτα στα καύσιμα γιατί θα επιβαρυνθούμε περισσότερο κάτι που δεν αντέχει άλλο ο Έλληνας υπερ-φορολογούμενος πολίτης.ΝΑΙ στην αύξηση στα δευτερεύοντα αγαθά.Άλλωστε δέχομαι να εναρμονιστούμε με τις τιμές της Ευρωπαικής Ένωσης αν όμως οι μισθοί μας γίνουν ανάλογοι.Σκεφτείτε αυτά τα απλά πράγματα και πιστεύω πως θα πάρετε σωστές αποφάσεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:18 | Φώτης

    Θα πρότεινα οι τράπεζες να χορηγούν μπλόκ επιταγών μόνο και εφ’ όσον προσκομισθεί από τον ενδιαφερόμενο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Επίσης, για τις ρυθμίσεις που προτείνονται ληξηπρόσθεσμων και μη οφειλών να υπάρχει μέριμνα από τις τράπεζες να απαιτούν από τους ενδιαφερόμενους ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:46 | Μ. Σταματιάδης

    Αρχικά σας συγχαίρω γιατί δίνετε την δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ πριν.
    Η αδικία εις βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων πρέπει να σταματήσει πιά. Προτείνω να μην επιβληθεί κανένας επιπλέον άμεσος φόρος σε μισθωτούς, αφού ήδη θα αναγκαστούν να πληρώσουν αυξημένους έμμεσους φόρους.

    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπορικές επιχειρήσεις κλπ προτείνω τα εξής:
    1. Κανένα αφορολόγητο ποσό
    2. Το ελάχιστο εισόδημα που θα γίνεται αποδεκτό από την Εφορία να είναι το μέσο εισόδημα που δήλωσαν οι μισθωτοί το προηγούμενο οικονομικό έτος.
    3. Πόθεν έσχες για την αγορά αυτοκινήτου, σκάφους οποιασδήποτε αξίας
    4. ΦΠΑ σε όλους
    5. Καθιέρωση τεκμηρίων

    Γενικότερες προτάσεις:
    1. Το ενοίκιο που πληρώνει φορολογούμενος για την κατοικία να εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημά του. Το ίδιο για τυχόν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
    2. Τα έντυπα της φορολογίας να έχουν κατάλληλη μορφή OCR ώστε να σκανάρονται και να μηχανογραφούνται εύκολα, όπως πχ γίνεται στην Αγγλία.
    3. Αποδείξεις. Να εκπίπτει ολόκληρο το ποσό από το φορολογητέο εισόδημα των μισθωτών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:46 | ΠΡΑΣΣΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ
    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΤΙΜΩΡΙΤΕ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:57 | Νικος

    Το σημερινό σύστημα των τελών κυκλοφορίας είναι εντελώς άδικο. Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση την πραγματική εργοστασιακή αξία του αυτ/του και όχι με κυβικά. Εάν δεν μπορεί να γίνει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήται η πραγματική ιπποδύνανη του αυτ/του. Δεν είναι δυνατός αυτ/το 2000 κυβικών 136 ιππων και αξίας 22000 ευρώ να πληρώνει περισσότερα τέλη κυκλοφορίας από αυτ/το 1800 κυβικών με 216 ίππους αξίας 55.000 ευρώ. Σταματήστε επιτέλους να στηρίζεται τα Γερμανικά πολυτελή TURBO αυτ/τα. Φορολογείστε τα όπως στην χώρα τους με την ιπποδύναμη. Εξάλλου αφού σας ενδιαφέρει και η πράσινη πλευρά του θέματος θα έπρεπε να γνωρίζεται ότι η ρύπανση εξαρτάται και από την ιπποδύναμη του αυτ/του. Η τεχνολογία ξεπέρασε την απαρχαιωμένη μέθοδο των κυβικών διορθώστε το γιατί πλέον υπάρχουν αυτ/τα 1400 κυβικών turbo με αξία 35000 ευρώ και 180 ίππους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:07 | agramatos

    Για να μην κουράζουμε και επειδή νιώθω πως βαδίζουμε πάλι σε λάθος κατεύθυνση διαβάστε προσεκτικά παρακαλώ τα παρακάτω!

    1)έχω στο μυαλό μου σαν μοναδική λύση ένα τέλειο μηχανογραφικό σύστημα που θα συνδέει εφορία ,ικα, οαεε , επιμελιτηρια, δεη ,ευαθ, τελωνεία, κεπ, πολεοδομία και γενικά όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου και όλα αυτά με κάποια πιστοποιημένα ιδιωτικά πχ λογιστικά γραφεία που θα εξυπηρετούν και αυτά τον πολίτη, αλλά και συμβολαιογραφεία έχει σημασία το τελευταίο!!!
    Τίποτε άλλο δεν χρειαζόμαστε κανέναν νόμο επιπλέον !το ζήτημα είναι να αντικαταστήσουμε άχρηστους και ατέλειωτα γραφειοκρατικούς νόμους με ευέλικτους και σύγχρονους που θα εξυπηρετούν τον πολίτη! μόλις γίνει το παραπάνω όλα θα λυθούν άμεσα και τα έσοδα θα περισσέψουν και αξιόπιστο κράτος θα γίνουμε αλλά και υψηλές ποιοτικά υπηρεσίες θα προσφέρουμε!! σήμερα υπολειτουργούμε.. και έχω δεκάδες παραδείγματα στην επαφή μου 20 χρόνια τώρα με τις υπηρεσίες του δημοσίου.
    Μικρά παραδείγματα υπολειτουργίας και προτάσεις
    Α)Στις εφορίες επιτρέπουν έναρξη επαγγέλματος σε άτομα ηλικιας70+με αντικείμενο εργασιών « φρουτάκια ».. η αλλιώς καφενεία με ηλεκτρονικά! έλεος!!!

    Β) ατομική επιχείρηση με υποκαταστήματα αλλά χωρίς προσωπικό! γίνεται?? αν ενημερωνόταν άμεσα με την έναρξη το ικα δεν θα γινόταν ποτέ χωρίς να ασφαλίσει προσωπικό .. τώρα γίνετε

    Τέλος αν τα συμβολαιογραφεία και η πολεοδομία ήταν συνδεδεμένα με το υπουργείο οικονομικών τότε θα βλέπατε αληθινό πόθε έσχες και όχι άχρηστα χαρτιά που κανένας δεν ελέγχει ποτέ.. αλλά στέλνουν αιρετοί άρχοντες, αστυνομικοί κλπ

    Φορολογία επιχειρήσεων

    το πρόβλημα δεν είναι η τάξη των 0-30000 ευρώ!! ποτέ δεν ήταν αυτή. ούτε οι αποδείξεις των ταμειακών ούτε το αφορολόγητο κλπ. Οι af shores απ ότι ξέρω. δεν
    έχουν ταμειακές!! Με βάσει το αρχείο δεδομένων σας για τους.. μικρούς προτείνω
    α) κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων και ένας ενιαίος φόρος φπα εισόδημα κλπ ετήσιος!! ανάλογα με τα χρόνια λειτουργίας, το αντικείμενο και την κατηγορία βιβλίων του, με σταδιακή αύξηση από χρόνο σε χρόνο. Αλλά και ταυτόχρονο υποχρεωτικό κλείσιμο χρήσης με την αποπληρωμή του ενιαίου φόρου!! χωρίς ποτέ καμία ενόχληση του επαγγελματία από την εφορία. ο φόρος αυτός κάθε χρόνο προοδευτικά θα αυξάνει !!
    β)απλούστευση του κβς
    γ)άμεση κατάργηση του φπα στην οικοδομή ξέρετε ότι ακόμα και σήμερα έχετε εφορίες που δεν ξέρουν να δώσουν μια λύση σε δεκάδες εύλογα ερωτήματα 3χρονια μετά την καταστροφική ένταξη του φπα στην οικοδομή??
    δ)με το μέτρο των αποδείξεων δείχνετε την αδυναμία είσπραξης εσόδων και κλασικά δημιουργείτε αντιπαλότητες σε κοινωνικές ομαδες..απ την άλλη δημιουργείτε πολλούς φπαεισπρακτορες ! Σ αυτή την φάση που είναι η οικονομία έχει λογική σήμερα το μέτρο σας! οποτε προτείνω άμεσα με την παραλαβη αγαθων η υπηρεσιων να συνδεθουν οι ταμειακες η οι η/υ με το υπουργειο και σε κάθε αποδειξη να καταχωρει ο χρήστης της ταμειακής όνομα επίθετο και αφμ του πελάτη! με την έκδοση να ενημερώνετε άμεσα το υπουργείο η η αρμόδια υπηρεσία που θα φτιάξετε ώστε να μην δίνουμε ο ένας στον άλλο αποδείξεις μετά!! Έτσι θα ξέρετε ποιος αγοράζει τι!! ..είναι εφικτό???. .η μάνα μου στο χωριό έτσι κι αλλιώς δεν θα ζητήσει ποτέ απόδειξη από κανέναν ..αφήστε έξω λοιπόν τους συνταξιούχους

    Ανασυγκρότηση υπηρεσιών

    είναι ώρα να καταργήσετε υπηρεσίες ..άχρηστες η να προχωρήσετε σε συνενώσεις !! με μεταφορά αρμοδιοτήτων. Να αποκτήσει ξανά κύρος η έννοια του δημοσίου! υπαλλήλου η υπηρεσίας η και τα δυό μαζί! και να μην απαξιώνετε απ τους πολίτες το έργο τους! να πάψει το κυνήγι μαγισσών εφορίας πολίτη και ο καθένας να ξέρει τι φόρο θα πληρώσει τον επόμενο χρόνο και τον μεθεπόμενο κλπ.. έτσι και οι επενδύσεις θα αυξηθούν και το κράτος θα έχει έσοδα και η ανεργία θα περιοριστεί
    Κύριε υπουργέ! στη θέση σας πέρασαν άνθρωποι με πολλά πτυχία, ειδικοί! οι οποίοι δήθεν ήξεραν και δήθεν προσπάθησαν, το αποτέλεσμα των ειδικών είναι το ..σήμερα!
    Σας παρακαλώ εφαρμόστε απλές λύσεις και ακούστε άτομα ..χωρίς πτυχία μεν! αλλά που βλέπουν και βιώνουν την ανέχεια και τις δυσκολίες της εποχής στο πετσί τους.
    Αφήστε λοιπόν τους 0-30000e και πάντε ψηλά ,ψηλότερα! και το ποιο σημαντικό??
    Διαχειριστείτε σωστά και έντιμα και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη. .φόροι πάντα εισπράττονταν στην διαχείριση υστερούσαμε!…καλή τύχη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:44 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    Ίσως η ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα (σε όλους τους τομείς) είναι και η μεγάλη ευκαιρία για ένα ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ. Συνεισφέροντας πιστεύω εποικοδομητικά ,
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

    1) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της λειτουργίας των υπεράκτιων εταιρειών ή εναλλακτικά 5-πλασιασμό της φορολόγησής τους.
    Γιατί ,ενώ η δραστηριότητά τους επετράπη με την ελπίδα εισόδου κεφαλαίων και επενδύσεων στη χώρα ,τελικά αναδείχθηκε (πέρα από άλλες έκνομες δραστηριότητες ,όπλα,ναρκωτικά κλπ) στο κύριο όχημα της μεγάλης φοροδιαφυγής για τα εντόπια ‘τρωκτικά’. Ρωτήστε και τους λιμενικούς: θα σας πουν που ανήκουν τα χιλιάδες γιωτ που συνωστίζονται σ΄ όλες τις μαρίνες (και έχουμε πολλές …).
    2) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ (ένα είδος τελών κυκλοφορίας) για όλα τα ΣΚΑΦΗ με μήκος άνω των 9-10 μέτρων.
    Για την αγορά ενός τέτοιου σκάφους απαιτούνται περισσότερα των 100000 € (όσο ένα μικρό διαμέρισμα).
    3) ΝΑΙ στην ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
    Εδώ όμως υπάρχουν τρία σημεία που πρέπει να προσέξετε:
    α) ποια θεωρείται Μ.Α.Π ; αυτή με αξία 500000 € ( περίπου 170 εκ. δρχ, δηλαδή 2 συνήθη διαμερίσματα των 80 μ2 ) ή αρκετά πάνω από αυτή την αξία;
    β) τη σύνδεση αυτής της φορολόγησης με την οικοδομική δραστηριότητα.
    Γνωρίζουμε ότι στον τομέα αυτό απασχολούνται άμεσα-έμμεσα περισσότερα από 1 εκατομ. άτομα και λειτουργούν πολλές βιομηχανίες. Η αποθάρρυνση στον τομέα οικοδομή, το πιο πιθανό είναι να έχει αντίστροφα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.
    γ) τη σύνδεση της οικοδομικής ανάπτυξης , ειδικά στην ύπαιθρο (εξοχικά), με την πράσινη ανάπτυξη ( που θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες; μήπως στις πόλεις; ).
    4) ΝΑΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ των ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ στις φορολ. δηλώσεις και ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ όχι μόνο του εισοδήματος (τόκοι) που αποφέρουν αλλά και της ΚΑΤΟΧΗΣ τους για συνολικό ποσό αντίστοιχης αξίας ( ή 20% μικρότερο) με εκείνο από το οποίο θα αρχίζει ο Φ.Μ.Α.Π.
    Οι τόκοι είναι κάτι αντίστοιχο του εισοδήματος από ακίνητα (ενοίκια) που φορολογείται βάσει κλίμακας, πολλές φορές και άνω του 35%-40%.
    Αν η φορολόγηση λόγω κατοχής μεγάλης αξίας ακινήτων θεωρείται κοινωνικά δίκαιη, γιατί όχι και λόγω κατοχής μεγάλων χρηματικών καταθέσεων;
    Φυσικό είναι ότι πρέπει να παύσει το τραπεζικό απόρρητο- όπως εξ΄ άλλου δεν ισχύει το απόρρητο (για τον έφορο) των ακινήτων.
    5) ΝΑΙ στις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ με σύνδεση του αφορολόγητου
    Πρέπει όμως να διευρυνθούν οι τομείς(πεδία) συλλογής τους και να υπολογίζονται στο ΣΥΝΟΛΟ τους.
    Έτσι μπορούμε αφαιρώντας το ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ από το ΕΙΣΟΔΗΜΑ (που δηλώνεται ή προσδιορίζεται) να υπολογίζεται το ποσό που θα αυξάνει ή μειώνει το σύνολο των καταθέσεων του φορολογούμενου. Άρα θα υπάρχει ΕΛΕΓΧΟΣ του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟΥ.
    6) ΝΑΙ στην υποχρεωτική ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ της ΤΡΑΠΕΖΑΣ για απόδειξη της δοσοληψίας.
    Ελάχιστες φορές θα καταφύγουμε σε δικηγόρο ή συμβολαιογράφο ΑΛΛΑ επειδή εδώ τα ποσά είναι μεγάλα και σχεδόν ποτέ δεν συμπίπτει η τιμή π.χ που αναγράφεται σ’ ένα συμβόλαιο με το ποσό που εισπράττει ο συμβολαιογράφος , το μέτρο αυτό σ’ αυτή την περίπτωση (και σε πολλές άλλες βέβαια) κρίνεται τελείως απαραίτητο.
    7) ΑΜΕΣΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των αμοιβών « επιτροπών » ΚΑΙ για το 2009 τουλάχιστον κατά 80%.
    Αυταπόδεικτο ότι τα αποτελέσματά τους είναι είτε πολύ πενιχρά είτε άχρηστα και περιττά.
    8) ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΙ , στον προσδιορισμό με διάφορους τρόπους (και συνδυαστικά) της φοροδοτικής ικανότητας των ελεύθερων επαγγελματιών.
    Τι θα γίνει όμως π.χ με τους νέους μηχανικούς με μηδενικό εισόδημα που δεν έχουν ούτε την δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (τα 2000 € ετησίως τα πληρώνουν γονείς και συγγενείς) ούτε καν το δικαίωμα να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ;

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ
    Α. Κατάργηση της αμοιβής των αντιδημάρχων.
    Είναι χιλιάδες και το «έργο» τους αυτονόητο ως δημοτικών συμβούλων δημαρχιακής διοίκησης ( ο δήμαρχος είναι διακοσμητικός;)
    Περιττό εδώ να συζητήσουμε για τα φαινόμενα διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο.
    Β. Κατάργηση όλων των διευθυντικών επιδομάτων (δόθηκαν σχετικά πρόσφατα).
    Γιατί υπάλληλος που του ανέθεσαν εποπτεία-έλεγχο (άρα δεν εκτελεί καθήκοντα για τα οποία διορίσθηκε) πρέπει να αμοίβεται επί πλέον;
    Επίσης να αναφέρουμε ότι η «μισθολογική εξουσία»-ανταμοιβή και γενικότερα οι υπέρογκες αμοιβές ( εφοριακοί-τελωνειακοί-δικαστικοί-χημικοί ΓΧΚ-δημοσιογράφοι ΝΕΤ-υπάλληλοι ΟΛΠ,ΕΛΠΕ κλπ) φαίνεται ότι λειτούργησε αντίστροφα και εξέθρεψε κυρίως σε κάποιους κλάδους από τους ανωτέρω, φαινόμενα διαφθοράς (΄΄τρώγοντας ανοίγει η όρεξη΄΄).
    Σήμερα 29/12/09 διάβασα για μείωση αμοιβών προέδρου και δ.συμβούλου των ΕΛΠΕ κατά 15%- από 270000 € σε 200000€ !!!!
    Μπορείτε να εξηγήσετε από ποία έσοδα Ελληνικού πετρελαίου δίνονται αυτά τα χρήματα;
    Γ. Τεράστια ποσά εξάγονται κάθε χρόνο για την αγορά και την αμοιβή εκατοντάδων ξένων αθλητών κάθε είδους στη χώρα μας, όπως επίσης γίνεται επιδότηση και επαγγελματικών σωματείων από έσοδα του ΟΠΑΠ.
    Να νομοθετηθεί ελάχιστος αριθμός ξένων αθλητών και τα έσοδα ΟΠΑΠ-λαχείων να πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο για την μείωση του δημόσιου χρέους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:30 | Παναγιωτης Τσεκης

    1)Να γινει πιστοποιηση των λογιστων.
    2)Η υποβολη δηλωσεων εισοδηματος να γινεται απο πιστοποιημενους λογιστες,να εκδιδεται εκκαθαριστικο φορου και να καταβαλεται φορος με την υποβολη της δηλωσης με 20% προκαταβολη και το υπολοιπο σε 5 δοσεις.Ετσι τα εσοδα θα προκυπτουν νωριτερα προς το συμφερον του δημοσιου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:27 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
    email: antonper@otenet.gr

    Συνοπτική παρουσίαση χαρακτηριστικών στοιχείων της παρούσας κατάστασης : (στοιχεία της Γούροστατ για την Ελλάδα )

    – To 73% των ελευθέρων επαγγελματιών : παρουσιάζει εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου ορίου (το 94% δηλώνει εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ ετησίως, ενώ το 65% είναι κάτω του αφορολογήτου ορίου)
    – Το ύψος της φοροδιαφυγής από ΦΠΑ εκτιμάται στο 30% των δυνητικών εσόδων, και σε απόλυτα μεγέθη εκτιμάται στα 6,6 δισ. Ευρώ
    – Τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται σταδιακά ανά έτος
    (μάλιστα το 2009 έπεσαν στο 19% και είναι τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε. Ε ).
    -Το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από φορολογία κυρίως μισθωτών & συνταξιούχων ( δηλ. φυσικών προσώπων μεσαίων εισοδημάτων )
    Μισθωτοί : μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ
    Συνταξιούχοι : -//- -//- 11.800 ευρώ
    Αντίθετα
    -επιχειρηματίες : -//- -//- 10.400 ευρώ
    -επαγγελματίες : -//- -//- 9.000 ευρώ

    Εμφανίζουμε πολύ υψηλή φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων & αντίθετα πολύ χαμηλή φορολόγηση του εισοδήματος των εταιρειών.
    Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Γιούροστατ για την Ελλάδα ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής (σ.σ. πραγματικό ποσοστό φορολόγησης/implicit tax rate) κατά το 2007 ήταν για την εργασία της τάξης του 35,5%, για την κατανάλωση 15,4% και για το κεφάλαιο 15,9% (στοιχεία για το 2006).
    Δηλ. η φορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την φορολόγηση του κεφαλαίου.

    Πρόταση:

    Συμφωνώ απόλυτα ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που αποτελεί την καρδιά του προβλήματος – μέσω ενός συστήματος ριζικής αλλαγής της φορολόγησης φυσικών & νομικών προσώπων – είναι η πλέον κατάλληλη κίνηση. Όμως ακόμα και αν το πετύχουμε δεν αρκεί. Μην ξεχνάμε και το έλλειμμα στο ισοζυγίο πληρωμών

    Δεν πρέπει στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας να συμπιέζουμε το κόστος εργασίας (μισθούς, ημερομίσθια, τα οποία φορολογούνται ήδη πάρα πολύ ).
    Τώρα με την παγκοσμιοποίηση οι επιχειρήσεις των ανεπτυγμένων χωρών βρίσκουν πανεύκολα φθηνά εργατικά χέρια και μεταφέρουν εκεί την παραγωγή.
    Μόνο ανεβάζοντας την ποιότητα των προϊόντων μας και των υπηρεσιών που παρέχουμε θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.
    Σε αυτό το τελευταίο αργούμε χαρακτηριστικά.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:53 | Ηλίας Φωτιου

    Σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας που έχουν εξαγριώσει τόσο κόσμο, ο μόνος τρόπος να ηρεμήσουν την κατάσταση είναι να σπαστεί το ποσο σε 4 ισόποσες
    δόσεις με δυνατότητα πληρωμής ανά τρίμηνο, ως το τέλος του έτους.
    Ετσι πληρώνονται στις περισότερες Ευρωπαικές χώρες, δίνεται απλως μικρή εκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση, κάτι που μπορει να γίνει τώρα για όσους ηδη πλήρωσαν.
    Αντί λοιπον για παράταση που είναι παρηγοριά στον άρωστο, καλά ειναι να ανακοινωθεί άμεσα το μέτρο, γιατί καλή μεν η διαβούλευση αλλά όταν ο άλλος είναι θυμωμένος δεν ακούει τίποτα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:36 | Αθαν Δ

    1 Καθαρές και απλές φορολογικές διατάξεις, κωδικοποίηση και απόδοση σε απλή και κατανόητή γλώσσα (όχι το άρθρο τάδε του Νόμου δείνα κλπ)
    2 Χωριστές δηλώσεις για κάθε φυσικό πρόσωπο και συζύγους, κατάργηση απαράδεκτης ανισότητας κοινών εκκαθαριστικών, π.χ. επιστροφής παρακρατηθέντος φόρου της συζύγου μόνο από τον σύζυγο και ανάλογα με τυχόν άλλες οφειλές του προς το δημόσιο
    3 Ανάλυση του ποσού που πληρώνει ο κάθε φορολογούμενος και σύνδεσή του με τον προϋπολογισμό του κράτους, ούτως ώστε σε αδρές γραμμές να γνωρίζει καθαρά τι ποσοστό πάει από τον φόρο του σε ποιόν τομέα
    4 Δημιουργία προαιρετικών κατηγοριών για εισφορές που πιθανόν κάποιος να θέλει ή να μην θέλει να πληρώνει – αποσύνδεση τομέων από τον κρατικό κορβανά. Π.χ όποιος δεν επιθυμεί δεν φορολογείται και δεν πληρώνει για εκκλησιαστικά ιδρύματα, αθλητικά σωματεία, ολυμπιακές επιτροπές κλπ και όποιος θέλει καταθέτει απευθείας την εισφορά του
    Το παραπάνω μέτρο πρέπει να συνοδευτεί από χωρισμό του Κράτους από πάρα πολλές περιπτώσεις οργανισμών, ιδρυμάτων, Εκκλησίας κλπ που απομυζούν χωρίς λόγο το δημόσιο ταμείο
    5 Κανενός είδους αυτοτελής φορολόγηση για κανέναν, χαμηλοί συντελεστές για όλα τα εισόδήματα, υψηλοί συντελεστές σε bonus και ότι άλλο στρεβλώνει την αγορά (προς αποφυγή)
    6 Αύξηση κοινωνικά δίκαιων επιδομάτων αντί φορολογική απαλλαγή

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:13 | Κωνσταντίνος Γιαννιός

    Πρόταση φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών ανεξάρτητα από τη μορφή της εταιρείας τους.

    Για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη αφορολόγητα έσοδα με την προϋπόθεση ότι Κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για πρώτη φορά. Σε περίπτωση ίδρυσης νέας μορφής σε συνέχεια της / ή παράλληλα με την προηγούμενη δραστηριότητα μόνος του ή συνεταιρικά δεν δικαιούται ο νέος φορέας αφορολόγητο. Ο φορέας όμως είναι υπόχρεος στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων ανάλογα με τη μορφή της εταιρείας.

    Φορολόγηση όλων των μορφών δραστηριότητας στο τζίρο μέχρι του ποσού των 200.000€ ετησίως 3% στις εμπορικές επιχειρήσεις και 5% σε όλες τις άλλες δραστηριότητες. Από το τζίρο αφαιρείται μόνο το ποσό επενδύσεων μακροχρόνιας απόσβεσης και αυτό εκπίπτει μόνο σε ποσοστό έως 50% του τζίρου.
    Π.χ. Ενδιαφερόμενος ( εμπορική εταιρεία) παρουσιάζει τζίρο 180.000€ και επενδύσεις μακροχρόνιας απόσβεσης 100.000€ θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 2.700 € ( μέχρι 90.000 επενδύσεις εκπίπτουν) εάν δεν είχε επενδύσεις θα πλήρωνε φόρο 5.400 υποχρέωση κατά τη φορολογική δήλωση να συνυποβάλει αντίγραφο του μητρώου παγίων. Προϋπόθεση το ΦΠΑ του έτους να είναι χρεωστικό εάν είναι μηδενικό ή πιστωτικό θα υποχρεούται να προσέλθει στην εφορία για έλεγχο.

    Από 200.000€ και πάνω φορολόγηση κάθε εταιρικής μορφή με το ισχύον καθεστώς φορολόγηση ( έσοδα-έξοδα)

    Κίνητρα στις πολλές μικρές επιχειρήσεις να δείχνουν περισσότερα έσοδα και να συλλέγουν με αποδείξεις και τιμολόγια τις δαπάνες τους.

    Παράλληλα θα πρέπει να θεσπισθούν και αντικειμενικά κριτήρια ανά δραστηριότητα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:00 | Μιχάλης

    1. Ενιαίος χαμηλός συντελεστής π.χ 10-15% ώστε να μην έχει κανένας λόγο να φοροδιαφύγει. Για τόσο μικρό συντελεστή δεν αξίζει το άγχος μην σε πιάσουνε.
    2. Σε περίπτωση φοροδιαφυγής θα υπάρχει ποινολόγιο, π.χ. κλείσιμο επιχείρησης, μη δυνατότητα συμμετοχής σε άλλη επιχείρηση, καμμία συναλλαγή με δημόσιο και με τράπεζες.
    3. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 15%.
    4. Αντικειμενικά κριτήρια για όλους τους ελέυθερους επαγγελματίες με το ελάχιστο αποδεκτό εισόδημα.
    5. Κατάργηση του κλεισίματος των βιβλίων.
    6. Δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων για δεύτερη δουλειά.
    7. Πόθεν έσχες για όλους. Σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η αγορά του ή η κατασκευή του, θα κατάσχετε.
    8. Αυξηση της ανταγωνιστηκότητας με δυνατότητα ανοίγματος επιχείρησης μέσω μιας αίτησης σε άνα ΚΕΠ χωρίς επλοκή εφορίας, συμβολαιογράφων κ.α.
    9. Ταμειακές μηχανές σε όλα τα επαγγέλματα και υποχρέωση απόδειξης.

    Τέλος θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία των δύο κομμάτων εξουσίας ώστε το σύστημα να λειτουργεί χωρίς να επηρεάζεται από τις αλλαγες των κυβερνήσεων καθώς και να επιμερηστεί το πολιτικό κόστος ώστε να είναι πιο εύκολο να γίνουν τομές και να καφθούνε οι αντιδράσεις.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | Ελευθερία

    Εργαζόμενοι που δεν δηλώνουν εργασία
    Υπάρχουν όπως είναι γνωστό μεγάλες ομάδες εργαζόμενων που δεν δηλώνουν εργασία. Μπορεί τα ατομικά τους έσοδα να μην είναι ιδιαίτερα υψηλά αλλά το οικογενειακό ‘μαύρο’ εισόδημα είναι υψηλό και φορολογήσιμο.
    Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να εντοπίσει έτσι απλά αυτά τα αδήλωτα εισοδήματα χωρίς να υπάρξουν οδηγίες και αλλαγές που θα δρομολογήσουν τη δήλωση αυτών των ποσών.
    Μαύρο επάγγελμα στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι οικιακές βοηθοί. Τα ατομα που προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας στα σπίτια, σε μικρά γραφεία, καταστήματα κλπ. Η τιμή των οικιακών βοηθών είναι 50- 60 ευρώ το 6ωρο ή άλλως 8 με 10 ευρώ την ώρα. Η συνολική τους αμοιβή είναι από 12.000+ το έτος.
    Ελευθερα επαγγέλματα όπως μπογιατζήδες, μερεμέτια, υδραυλικές εργασίες κλπ. Είναι άτομα με κατ΄ αποκοπή αμοιβή, με υφηλές αμοιβές που δεν έχουν κάποιο στοιχείο για να εκδώσουν, δεν είναι καν δηλωμένοι..
    Εξοχικά σπίτια. Σπίτια που μετατρέπονται σε ενοικιαζόμενα στις καλοκαιρινές κατά βάση περιόδους, που δεν εκδίδουν αποδείξεις, και που έχουν ή δεν έχουν ιστοσελίδες ενοικίασης.
    Αγρότες που πωλούν μεμονωμένα τα προιόντα τους (κρέας, λουκάνικα, λάδι, μέλι, κάπαρη, αυγά, χόρτα, ζαρζαβατικά, κρασί, τσίπουρα, γλυκά του κουταλιού, κρόκο, ζουμπούλια, Υφαντά , κεντήματα, χαλιά και πολλά άλλα προιόντα)
    Τράτες ή ψαρόβαρκες που προσεγγίζουν τα νησιά πωλώντας λιανική με τιμές λίγο πιο χαμηλές του ψαράδικου.
    Υπαίθρια συνοικιακά parking .
    Ολοι οι πλανόδιοι.
    Εκτός από αυτά τις κατηγορίες είναι γνωστό ότι υπάρχουν εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες, συνεργεία. Κομμωτήρια, καταστήματα, εταιρείες καθαρισμού κλπ που δεν εμφανίζονται πουθενά.

    Πως σκέφτεται το κράτος να βάλει ένα τέλος στη μαύρη εργασία ; Μήπως πρέπει να αλλάξει το σύστημα ; Μήπως πρέπει να βρεθούν τρόποι που να αρχίσουν να μειώνουν αυτό το ποσοστό ; Μήπως αυτός που χρησιμοποιεί βοήθεια π.χ για το καθαρισμό του σπιτιού, για τα μερεμέτια να δηλώνει τα στοιχεία του ατόμου που χρησιμοποιεί σε μια απλή φόρμα ; Μήπως κάποιος πρέπει να σκεφτεί τελικά πως θα εμφανίζονται τα μαύρα αυτά έσοδα για να πάψουν να είναι μάυρα ;
    Μήπως θα πρέπει ο Ελληνας να διδάσκεται από το σχολείο το θέμα της φοροδιαφυγής και τι σημαίνει αυτό, έτσι ώστε να αποκτήσει συνείδηση ;
    Μήπως πρέπει να υπάρξουν σοβαροί έλεγχοι για την πάταξη της μαύρης εργασίας ;
    Μήπως θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος με το μίνιμουμ των ενσήμων έτσι ώστε να μην υπάρχει το σκεπτικό μια δουλίτσα για την νομιμοποίηση (βασικά αυτό συμβαίνει στους αλλοδαπούς) και το υπόλοιπο μαύρη εργασία ;

    Ελεύθεροι επαγγελματίες
    Είναι γνωστό σε όλους ποιοι είναι οι κλέφτες. Εκτός από το θέμα της φορολογικής συνείδησης καταλαβαίνουμε ποιος κλέβει και ποιος όχι. Όταν έχεις συνδιαλλαγές με μεγάλες εταιρείες δεν μπορείς να κλέψεις θες δεν θες. Πως όμως θα αντιμετωπίσεις τον μεγαλο γιατρό που έβαλες ‘μέσον΄ για να τον βρεις όταν είναι ξεκάθαρη η δοσοληψία ; Πρέπει να έχεις κότσια. Πως θα αντιμετωπίσεις τον δικηγόρο όταν δεν δίνει αποδείξεις. Εγώ όταν ζήτησα ποτέ δεν πήρα, και μάλιστα επειδή πλήρωνα για λογαριασμό άλλου και έπρεπε να του δώσω τις αποδείξεις για να πάρω τα χρήματά μου, με ειρωνεία μου είπε να του πω ότι εδώ δεν είναι Αμερική.
    Τα μαγαζάκια που προκλητικά πλεον δεν μπάινουν στο κόπο… Οι αποδείξεις με τα μικρότερα ποσά ; Τα νησιά μας το καλοκαίρι… μια φοροδιαφυγή…
    Εφοριακοί
    Προσωπικά τρεις φορές έχω ελεγχθεί και τις 3 δόθηκαν μαύρα χρήματα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΘΕΜΑ. Κάποιο λάθος το λογιστή, κάποιος καφές/ ζάχαρη (που παρέχονται στους εργαζόμενους) κάποια έξοδα εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών χωρίς απόκομμα, κάποιο πάγιο στο όριο της αξίας παγίου που κατα λάθος απο το λογιστή δεν πήγε στα πάγια .. όλο και κάτι χαζό βρίσκανε και με την ευλογία του λογιστή ενίσχυσα το εισόδημά τους 3 φορές που .. θα έπρεπε να ήμουν και ευτυχής. Δυστυχώς αυτό το κατεστημένο πως θα το πολεμήσω εγώ που οι λογιστικές μου γνώσεις είναι πολύ θεωρητικές ;

    Επιδόματα
    Μήπως θα πρέπει κανείς να ασχοληθεί με το ποιοι τελικά λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα ; Μήπως πρέπει να γίνει ένας έλεγχος με τη γενική εικόνα π.χ κατοχή αυτοκινήτου, και όχι μόνο σκεπτικό τα δηλωμένα μπορεί και ‘ψεύτικά ΄τους εισοδήματα ;
    Επιδόματα και συντάξεις και άλλες παροχές λόγω αναπηρίας.
    Αρχικά νομίζω ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν περισσότερο ουσιαστικοί για το ποιος τελικά τα δικαιούται ή όχι. Και με τυπικούς ελέγχους, όπως κατοικία διαμονής με αποδεικτικά στοιχεία έτσι ώστε να μην πηγαίνω στο χωριό μου που τους ξέρω όλους στην επιτροπή. Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί αυτός ο νόμος. Δεν είναι σωστό ‘νοικοκυρά’ 45 ετών με υψηλό οικογενειακό εισόδημα 100.000 να λαμβάνει και σύνταξη αναπηρίας με όλα τα οφέλη αφού ποτέ της δεν είχε εργασθεί και ούτε επρόκειτο. Δεν θα πρέπει λοιπόν να τα δούμε όλα αυτά ;

    Επιδοτήσεις
    Σχεδόν όλη η Ελλάδα έχει χτίσει ένα σπίτι με επιδότηση τουρισμού. Μόνο 5 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν αυτά τα σπίτια για τους σκοπούς που επιδοτήθηκαν ; Πόσα παργματικά είναι αυτό που έχουν δηλώσει για να πάρουν την επιδότηση ; Πόσα είναι κέντρα εκπίδευσης πχ μεγείρων και τελικά είναι μόνο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ;

    Ταμειακές Αποδείξεις
    Τι θα γίνει με την ποιότητα του χαρτιού των ταμειακών που μετά από λίγο δεν φαίνεται ούτε ποσόν ούτε ΑΦΜ ;
    Τι θα γίνει με όλες τις παράνομες ταμειακές αποδείξεις που πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός για να τις καταλάβεις ;
    Είναι θέματα που είναι πρακτικά αλλά λειτουργικά.

    Δημόσιοι υπάλληλοι

    Πότε άραγε θα μάθουμε την πληθώρα αυτών των υπαλλήλων ; Πότε θα ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με την επαγγελματική συνείδηση αυτών των ανθρώπων ; Πότε θα μετρηθεί και υπολογισθεί η παραγωγικότητά τους ; Ολοι έχουμε φίλους, γνωστούς, γειτόνους και δυστυχώς από πρώτο χέρι ξέρουμε το πόσο και το κάθε πότε ‘εργάζονται’ . Είναι λυπηρό να ξέρεις που πάνε τα λεφτά σου. Είναι λυπηρό να ταΐζεις κηφήνες.

    Όλα αυτά δείχνουν ένα σάπιο κράτος με σάπιους πολίτες. Πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση ; Το μαχαίρι στο κόκαλο δεν φτάνει. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να δω φως στο τούνελ και θεωρώ τον εαυτό μου συνεπή και συνειδητοποιημένο. Η καθημερινότητα μου από την ώρα που θα βγω από το σπίτι μου μέχρι την ώρα που θα μπω ξανά είναι μια ΑΝΑΡΧΙΑ, ΑΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΤΟΥΛΙΣΜΟΣ.
    Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να πω στη κόρη μου (μια έχω) κάνε ένα παιδί… Μπορώ να καταλάβω πως νοιώθει ένας ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ. Και ζω … χωρίς ΕΛΛΗΝΕΣ στα Πατήσια… Ψάχνω σπίτι, και χώρο εργασίας.. Εδώ μεγάλωσα…. Αν είχα εγγόνι και του μιλούσα για την περιοχή μου, δεν θα μπορούσε να καταλάβει τίποτα…

    Κάτι θα άλλαζε αν το πρωί έβλεπα τη πόλη μου καθαρή, τους δρόμους χωρίς λακούβες, παιδιά να παίζουν ξανά στις γειτονιές , αυτοκίνητα να παρκάρουν εκεί που πρέπει, τους οδηγούς να σέβονται τα σήματα, τον κοκ, να μην υπάρχουν εγκαταλελειμένα αυτοκίνητα, παράνομα που σήμερα γίνονται στέκι ναρκωτικών και παραεμπορίου, αν έπινα ένα καφέ και συνοδευόταν από μια απόδειξη, αν δεν χρειαζόταν να την ελέγξω αν γράφει νόμιμη απόδειξη. Αν γυρνούσα σπίτι και δεν άκουγα …. Βατοπέδι, siemens, ληστείες…..

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:52 | Μιχάλης Μυτιληναίος

    Εναλλακτικός τρόπος καταβολής ΦΠΑ-«πλαστικό χρήμα» και κάποιες αποσπασματικές ιδέες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Εναλλακτικός τρόπος καταβολής ΦΠΑ-«πλαστικό χρήμα».
    Στο ισχύον σύστημα καταβολής-απόδοσης του ΦΠΑ εμπλέκονται τρείς οντότητες:
    α) ο καταναλωτής ο οποίος καταβάλει τον ΦΠΑ άμεσα κατά τη διεκπεραίωση των αγορών του, β) ο πάροχος υπηρεσιών/έμπορος αγαθών ο οποίος τον εισπράττει και οφείλει στη συνέχεια να τον αποδώσει στο κράτος και γ) το κράτος που τελικώς τον εισπράττει μέσω Δ.Ο.Υ.
    Από την ως τώρα αποκτηθείσα εμπειρία συμπεραίνουμε σαφώς ότι α) ο καταναλωτής κατά βάση τον πληρώνει, β) ο πάροχος/έμπορος δεν τον αποδίδει εξ ολοκλήρου, οπότε και γ) το κράτος τελικώς δεν εισπράττει εξ ολοκλήρου αυτά που ήδη έχει πληρώσει ο καταναλωτής. Η φοροδιαφυγή δηλαδή γίνεται ουσιαστικά από τον πάροχο/έμπορο.
    Με δεδομένη τη διαφθορά που μαστίζει την κοινωνία μας και συνακόλουθα τους κρατικούς ελεγκτικούς-εισπρακτικούς μηχανισμούς, οσοδήποτε κι αν εντατικοποιηθούν οι επιτηρήσεις-έλεγχοι, είτε αυξηθούν τα πρόστιμα, πάντα θα υπάρχουν επίορκοι κρατικοί υπάλληλοι ώστε να ευδοκιμούν οι καταχραστές δημοσίου χρήματος.
    Η λύση (κατ’ αρχήν γενικά) είναι μία και μοναδική:
    Η απεμπλοκή του παρόχου/εμπόρου από την είσπραξη-απόδοση ΦΠΑ, η άμεση πληρωμή του από τον καταναλωτή στο κράτος και ο ηλεκτρονικός έλεγχος των εσόδων του παρόχου/εμπόρου.
    Ο τρόπος που υιοθετούμε για την υλοποίηση αυτής της λύσης είναι η κυκλοφορία «πλαστικού χρήματος» δηλαδή καρτών (όχι πιστωτικών) με αγοραστική δύναμη αναγραφομένου ορίου όπου κατά την πώλησή τους στους καταναλωτές (χωρίς να καταγράφονται πουθενά προσωπικά τους στοιχεία) θα παρακρατείται ο ΦΠΑ. Για παράδειγμα μια τέτοια κάρτα αγοραστικής δύναμης 1.000 Ευρώ θα πωλείται 1.190 Ευρώ.
    Στη φάση αγοράς υπηρεσιών/αγαθών, μια κάρτα θα χρεώνεται το αντίστοιχο κόστος απαλλαγμένο βέβαια από τον (ήδη πληρωμένο) ΦΠΑ. Ο τρόπος χρέωσης θα γίνεται με ανάλογη υποδομή με την ισχύουσα για τις χρονο-χρεωστικές κάρτες (π.χ. ΟΤΕ, πάροχοι internet κ.λ.π.). Η υποδομή χρέωσης των καρτών των καταναλωτών/πίστωσης των πωλητών θα είναι άμεσα (τουλάχιστον on line αν όχι real time) και αδιάψευστα ελέγξιμη από κρατικούς ελεγκτές σε τρόπο που να ελαχιστοποιείται αν όχι μηδενίζεται ο βαθμός απάτης ένθεν κακείθεν.
    Το νέο σύστημα για να επιβιώσει χρειάζεται την ένθερμη υποστήριξη του καταναλωτή ο οποίος χωρίς να «χάνει» κάτι έναντι του προηγούμενου καθεστώτος, πληρώνει όπως και πριν τον φόρο αυτό. Παρ’ όλα αυτά η φοροδιαφυγή σήμερα ανάγεται σε τέτοια οργιώδη μεγέθη, που ένα εκπτωτικό κίνητρο θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τον καταναλωτή. Για παράδειγμα:
    α) στις αγορές αξίας Χ Ευρώ να πριμοδοτείται με Χ/Υ (όπως σε μερικές πιστωτικές π.χ. με Χ/10), ή
    β) στις αγορές αξίας Χ Ευρώ μέσα σε χρόνο Τ, να πριμοδοτείται με Χ/Υ, ή
    γ) να γίνονται συμβάσεις με καταστήματα (όπως κάνουν συχνά οι υπαλληλικοί σύλλογοι) όπου θα ενθαρρύνονται οι καταναλωτές να ψωνίζουν από εκεί.
    Ας δούμε τώρα την περίπτωση που ο πωλητής θέλει να πιστώσει την ηλεκτρονική του υποδομή με λιγότερα χρήματα δελεάζοντας τον καταναλωτή με παραπάνω έκπτωση αν του πληρώσει όλο το ποσόν ή μέρος του σε μετρητά. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση (μέσα από τα ΜΜΕ) στον καταναλωτή ότι η κάθε αγορά του θα πρέπει να γίνεται με την κάρτα του γιατί μόνον έτσι η οικονομία μας δεν θα βουλιάξει τελικά.
    Βέβαια, ακόμη και στην περίπτωση αυτή ο καταναλωτής θα επιμείνει να «περαστεί» στην κάρτα του έστω κάποιο μικρό ποσό για να μαζεύει πόντους να κερδίσει και το κίνητρο που θα του δίνει το κράτος. Άρα, έστω και με μικρότερο ποσόν η αγοραπωλησία καταγράφεται και στον πωλητή, του οποίου η φοροδιαφυγή θα είναι φανερή κατόπιν. Πιο απλά, όταν ένα κατάστημα με συγκεκριμένη αξία «αέρα» πουλάει παπούτσια προς μέσο όρο βιτρίνας 100 Ευρώ, δεν θα μπορεί να εμφανίζει 300 μηνιαίες πωλήσεις των 40 Ευρώ κατά μέσο όρο η κάθε μία.
    Οπωσδήποτε βέβαια το νέο αυτό σύστημα του πλαστικού χρήματος θα πρέπει να περιλαμβάνει και αντικίνητρα παραβίασής του (π.χ. χρηματικές ποινές) όταν στην κάρτα δηλώνονται ψευδή ποσά.

    Συμπερασματικά το νέο σύστημα:
    1) περιορίζει δραστικά την φοροδιαφυγή του ΦΠΑ (προπληρωμή του και ηλεκτρονικός έλεγχος on line)
    2) ενισχύει τη ρευστότητα του κράτους
    3) περιορίζει τη χρήση πιστωτικών καρτών, οπότε οι απορρέοντες απ’ αυτές τόκοι που «γλιτώνονται» ενισχύουν την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή
    4) δεν καταγράφονται δεδομένα του καταναλωτή κατά τις αγορές (όπως γίνεται με τις πιστωτικές κάρτες)
    5) ενισχύει την (ατομική) ηθική συμβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας

    Έλεγχος εσόδων επαγγελματιών που δέχονται πελατία στο χώρο εργασίας.
    Στην ενότητα αυτή εντάσσουμε επαγγελματίες όπως γιατρούς, οδοντιάτρους, ψυχολόγους κ.λ.π.
    Ο έλεγχος εσόδων των επαγγελματιών αυτών θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερος αν υπήρχε η πληροφορία των επισκέψεων στο χώρο εργασίας τους, πόσους δηλαδή πελάτες δέχονται, οπότε μια μέση αξία υπηρεσίας (ανά επίσκεψη) x αριθμό επισκέψεων = μέσα έσοδα.
    Την πληροφορία αυτή μπορεί να μας την παρέχει ένας μετρητής «εισόδων» δηλαδή όλα τα «άνοιξε-κλείσε» (και όχι τα άτομα που μπαίνουν σε κάθε άνοιγμα της πόρτας γιατί για έναν ασθενή μπορεί να προσέρχονται δύο ή και τρία άτομα). Εξαιρουμένου προφανώς ενός μέσου αριθμού «άνοιξε-κλείσε» π.χ. από ιατρικούς επισκέπτες ή από την γραμματέα κ.λ.π. υπάρχει έτσι ένας αντικειμενικός και σημαντικά προσεγγιστικός τρόπος υπολογισμού των εσόδων του επαγγελματία.

    Έλεγχος εσόδων εταιριών-διακίνηση μαύρου χρήματος.
    Εδώ επιγραμματικά αναφέρουμε το «Data Mining» ως τη χαρακτηριστικότερη μέθοδο που εντοπίζει τις συσχετίσεις ανάμεσα στις εταιρείες εγχώριες και υπεράκτιες ώστε να φανεί ξεκάθαρα ποιος είναι πίσω από ποιον, τι χρήμα πάει πού, πότε, πώς και με ποια αιτιολογία. Οι «κανόνες συσχέτισης» κάλλιστα μπορούν να φανερώσουν εκείνα τα «πρότυπα» δηλαδή τους σταθερούς κύκλους συναλλαγών τους που υποκρύπτουν φοροδιαφυγή.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:58 | Ηλίας Καστανάς

    Θεωρώ απαράδεκτο το 65% του συνολικού φόρου να προέρχεται από Μισθωτούς. Υπάρχει μιά μεγάλη κατηγορία ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και μισθωτών) οι οποίοι δεν φορολογούνται γιοα παροχές εις είδος. Ετσι, μέλη ΔΣ εταιρειών, υψηλοβαθμα στελέχη του Ιδιωτικού κυρίως (αλλά όχι μόνον) τομέα, απολαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος παροχών εις ειδος (π.χ. αυτοκίνητο, πληρωμή μισθώματος κατοικίας, τρόφιμα και ποτά, δίδακτρα, ταξείδια, κλπ) για τα οποία δεν φορολογούνται. Επειδή δεν πρέπει να ξανα-ανακαλύψουμε τον τρόχό, θεωρώ οτι είναι πολύ εύκολο να εφαρμοσθούν στοιχεία τα οποία αποτελούν κοινό τόπο σε άλλες προηγμένες κοινωνίες.
    Συγκεκριμένα: Θα πρέπει οι εκάστοτε παροχές εις είδος (συμπεριλαμβανομένων και των «επιστημονικών» ταξειδιών για συνέδρια) να θεωρούνται τεκμαρτο εισόδημα, το οποιο θα εκπίπτει από την εταιρεία (η οποία όμως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα πρέπει να το δηλώνει) και να θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα των φυσικών προσώπων. Ετσι, θα αρθεί μια μεγάλη αδικία απέναντι στους μισθωτούς, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή του φορολογικού όγκου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:19 | Φραγκίσκος Ν. Μαρκαντώνης

    το μόνο σχόλιο που έχω είναι να υπάρξει επιτέλους σωστή διαχείριση σε συνδιασμό με σωστή φορολογική αντιμετώπηση ούτως ώστε να σταματήσει το κράτος να μας βλέπει σαν «ραγιάδες/φοροπληρωτές» και αντίστοιχα οι φορολογούμενοι να σταματήσουμε να βλέπου το «κράτος» σαν τον τούρκου φοροεισπράκτορα.
    ευχαριστώ,

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:12 | Βασιλική Αναστασάκη

    Μόλις γύρισα από την αγορά. Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς και τα περισσότερα μαγαζιά είναι άδεια. Όλοι έχουν αναβάλλει τις όποιες αγορές τους για το Γενάρη, ώστε να μαζέψουν τις αποδείξεις. Μήπως θα μπορούσε, έστω για αυτή τη μια μέρα που απέμεινε για το 2009 να γίνει μια εξαίρεση και να συμπεριληφθούν οι αποδείξεις της 31/12/2009 μαζί με αυτές του 2010;

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:41 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!!!!!ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΜΞΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ!!! ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ Η ΚΑΘΕ Δ.Ο.Υ ΛΕΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙ ΜΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!
    ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΚΥΡΙΟΙ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:05 | Κων.Περ.

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα είχα να προτείνω τα εξής :
    1) Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας στα πρότυπα του γαλλικού code fiscal ή τών δικών μας κωδίκων αστικού και ποινικού.Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας φορολογικός κώδικας ο οποίος θα περιλαμβάνει τα βασικά φορολογικά νομοθετήματα σε 4 ή 5 κεφάλαια , π.χ. α’ κεφάλαιο φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων , β’ κεφάλαιο φορολογία προστιθέμενης αξίας και ουτω καθ’εξής.
    Είναι αναγκαίο και χρήσιμο να γίνεται συχνά ανανέωση της κωδικοποίησης των νομοθετημάτων με δεδομένες τις συνεχείς τροποποιήσεις που υφίστανται οι φορολογικές διατάξεις και να μην παρατηρείται το κουραστικό και αντιπαραγωγικό (Ελληνικό) φαινόμενο να πρέπει να ανατρέξει κάποιος σε 10 προγενέστερους νόμους για να διαπιστώσει τι αφορά κάποια αλλαγή , ή ακόμη χειρότερα (βλ.ΚΝ 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών) να υπάρχουν στο ίδιο αρθρο διατάξεις που να είναι διατυπωμένες στην νέα ελληνική ενώ άλλες σε τέλεια καθαρεύουσα που χρησιμοποιείτο τη δεκαετία που ψηφίσθηκε ο νόμος.
    2) Είναι γνωστό ότι οι φορολογικοί νόμοι διαβάζονται και εφαρμόζονται κυρίως από επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν κάνει στην πλειοψηφία τους νομικές σπουδές , αυτό όμως δεν δικαιολογεί σε καμμιά περίπτωση την ενσωμάτωση σε αυτούς αδόκιμων όρων (π.χ. εκπίπτεται αντι εκπίπτει του εισοδήματος , ανεξαρτήτου αντι ανεξαρτήτως ορίου και άλλα πολλά).
    3) Είναι γνωστό ότι πολλές φορές διατάξεις φορολογικών νόμων κρίνονται αντισυνταγματικές από τα Διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ.
    Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις , με τελευταία χαρακτηριστική την έκτακτη εισφορά του αρθρ. 18 του Ν.3758/2009 , η σύγκρουση με συνταγματική διάταξη είναι προφανέστατη ακόμη και σε μη νομικούς.
    Υπάρχει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που απαρτίζεται από καταρτισμένους επιστήμονες οι οποίοι πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο και ίσως και υποχρεωτικό λόγω και του ρόλου του ΝΣΚ , να γνωμοδοτούν σε σοβαρές περιπτώσεις και πριν προωθηθεί κάποιο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση ώστε να μην εκτίθεται η πολιτεία απέναντι στους πολίτες και ενδεχομένως και απέναντι στα ευρωπαικά δικαστήρια.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:40 | ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΠΙΤΑΓΕΣ – ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

    Η υπόθεση των επιταγών, στη σημερινή κρίση της Εθνικής Οικονομίας, έχει ξεφύγει από τη δικαιοδοσία των Τραπεζών όπως και το θέμα του «Τειρεσία Α.Ε.» το οποίο σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει εφαρμογή. Η παρουσία του στην Ελλάδα, είναι σε τέτοιο βαθμό επικίνδυνη και εκτροχιασμένη, αφού οι Σύμβουλοι των Τραπεζών (δηλ. ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.) έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο θρασύτητας, ώστε να απειλούν το κράτος ότι θα καταφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς δικαίωσή τους -για τη διαιώνιση του τρόπου ελέγχου της αγοράς- όπου όμως το νομικό καθεστώς του ΤΕΙΡΕΣΙΑ είναι ανύπαρκτο!!!
    Επομένως, ως προς τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ απαιτούμε εφαρμογή των νόμων των Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δε δικαιολογία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ της Ελλάδος, ότι εάν καταργηθεί θα είναι εκτός ελέγχου η παροχή οικονομικής κάλυψης από τις Τράπεζες προς τους πελάτες της, αποσκοπεί στο να μπορούν οι άρπαγες να συνεχίσουν να απομυζούν τον ιδρώτα των φτωχών. Η μέχρι τώρα παρουσία του, δεν είναι προϋπόθεση για συνέχισή του, αφού με αφετηρία τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ φθάσαμε στον γκρεμό χωρίς να μας διαφυλάξει από τα πραγματικά αρπακτικά, τα οποία είναι αυτά που διαμοίρασαν μεταξύ τους τα 5,5 δισ. ευρώ που διέθεσε το κράτος στις Τράπεζες προς διάσωση της Εθνικής Οικονομίας.
    Από τη στιγμή που κάποιος εξοφλεί το χρέος του, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τον καταχωρεί σε κατάστιχα, ούτε για μία ημέρα και όχι για 3-5-15 χρόνια που συζητείται ότι θα μετατραπούν σε 2-4-10 χρόνια αντίστοιχα. Χάρες δεν ζητάει ο τίμιος ιδρώτας του μικρομεσαίου, σεβασμό απαιτεί το σύστημα αξιών, για να εντάξει το βιος του, την επιχείρησή του και την οικογένειά του.

    Α. Οι επιταγές, τουλάχιστον σίγουρα όσες εκδόθηκαν πριν από τις πρόσφατες εκλογές 4-10-09 (που δεν είχε γίνει από καμμία Αρχή κουβέντα για ευμενή μεταχείρισή τους) σε κάποια στιγμή κρίσης της Οικονομίας, εκδόθηκαν με φόβο Θεού και σεβασμό από τους σοβαρούς επιχειρηματίες-οι απατεώνες σε όλες τις καταστάσεις θα υπάρχουν, αυτοί όμως δεν θα πρέπει να γίνουν το κριτήριο της ζωής των τιμίων.
    Β. Όσοι παρέλαβαν τις επιταγές δεν μετέφεραν τις αξίες τους στο εξωτερικό, αλλά προσπάθησαν να τις μετατρέψουν σε επενδύσεις της επιχείρησής τους με μηχανήματα, κτίσματα, προσωπικό. Επομένως, και τον εκδότη και τον αποδέκτη οφείλει το Κράτος να τους υποστηρίξει τουλάχιστον, με το υπόλοιπο των 28,5 δισ. ευρώ που επέστρεψαν οι Τράπεζες αφού διαμοίρασαν μεταξύ τους μέσω της εικονικής δανειοδότησης τα 5,5 δισ. ευρώ.
    Επομένως, οποιαδήποτε συζήτηση για μετακύλυση του χρόνου σφράγισης των επιταγών από τις 8 στις 30 ημέρες, ή χαριστικής περιόδου 3 μηνών για εξόφλησή τους, δεν θα έχει αξία καθότι το ίδιο σύστημα που εξανάγκασε την επιχείρησή τους, να φθάσει στο σημείο να μην μπορεί να καλύψει εντός ενός (1) μηνός, επιταγές συνολικού ποσού: 5-10-15-20-25 χιλιάδων ευρώ, δύσκολο να εξυγιανθεί σε 12 μήνες. Πόσο μάλλον σε 2-3-5 μήνες!!! Δεν θα μπορέσει ως δια μαγείας μία επιχείρηση που εργάζεται με καθαρό κέρδος 10-15% να καλύψει το βάρος των επιταγών έχοντας επίσης να καλύψει έξοδα παγίων + αγορά τροφοδοσίας, με ζεστό χρήμα του εμπορίου.
    Όσοι δε ομιλούν ότι στην αγορά κυκλοφορούν επιταγές 500 και 1.000 ευρώ, δημιουργούν ψευδή εικόνα και υποσκάπτουν τα θεμέλια της ελληνικής Οικονομίας, αφού τα μπλοκ των επιταγών είναι δυσεύρετα. Πιο εύκολα βρίσκεις 100 ευρώ παρά 1 φύλλο λευκό επιταγής μπλοκ επιταγών, το οποίο μπορεί να κοστολογηθεί 500 ευρώ, μόνο το ένα φυλλαράκι, και αν το βρεις! Γιατί και αυτό έχει εξαφανισθεί με τα «παλιά τα φιλαράκια» που είχαν λόγο και τιμή.

    Γλυφάδα, 29 Δεκεμβρίου 2009

    Ιωάννης Μακρίδης Αρχιτέκτων-Μηχανικός Ετερόρρυθμο Μέλος Ετερορρύθμου Εταιρείας
    Τηλ. 210 9630823 / 6936 528528

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | Θωμάς Κ

    Θάθελα να σας συγχαρώ για τις προσπάθειές σας για περιστολή της φοροδιαφυγής. Πιστεύω όμως ότι η προσπάθεια που κάνετε είναι καταδικασμένη επειδή προσπαθείτε να παραβλέψετε το κύριο πρόβλημα που είναι η περιστολή των δαπανών.
    1.Σε αυτό το χρεοκοπημένο κράτος που ζούμε, δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύνταξη πάνω από 1500 ευρώ και 2000 ευρώ για το ζευγάρι. Όσους φόρους και να βάλετε δεν πρόκειται ποτέ να ισοσκελίσετε την πληρωμή των συντάξεων του δημοσίου. Όσο περιμένετε τόσο το χειρότερο για σας. Εξηγήστε μου πως θέλετε να είμαι εγώ πχ συνεπής φορολογούμενος όταν δεν γνωρίζω αν θα πάρω απο το ΤΕΒΕ 700 ευρω σύνταξη (52 ετών), ενώ ήδη ο συμμαθητής μου παίρνει απο το ΟΤΕ 2800 σύνταξη. Ζητάτε από μένα να καλύψω αυτές τις τρύπες;
    2. Σύνταξη στα 65 για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
    3. Οι μισθοί οι απολαβές και οι συντάξεις στο δημόσιο πρέπει να πέσουν κάτω απο αυτές του ιδιωτικού τομέα αν θέλετε να δείτε ανάπτυξη στη χώρα αυτή.
    4. Αντί να προσλαμβάνετε εκπαιδευτικούς πρέπει να απολύετε ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα για τους εναπομείναντες να συμπληρώνουν ολόκληρο ωράριο και όχι να δουλεύουν 8-10 ώρες την εβδομάδα.
    5. Για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων θα πρέπει να επανέλθουν τα τέλη σε επίπεδα κάτω του 2009 και να αυξηθεί η βενζίνη με 20 λεπτά άν έχετε περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες. Οι ταμιακές στα βενζινάδικα που βγάζουν εκατομμύρια κέρδη δεν χρειάζονται διαβούλαυση, χρειάζονται πολιτική βούληση.
    6. Καταργείστε όλες τις εισφορές υπέρ τρίτων αγγελιόσημα, υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ισολογισμών πέραν των εισηγμένων, ταμείο δικηγόρων κλπ. Αλλά εδώ αγγίζουμε ισχυρά λόμπυ και δεν τολμάτε ούτε να το αναφέρετε σαν ιδέα.

    Τέλος πάντων, αρχινάτε πρώτα από τα δικά σας εσείς οι βουλευτές, από τους 16 μισθούς στα ΕΛΠΕ και στη Βουλή από μισθόύς και συντάξεις σε ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ και μετά βλέπουμε.
    Ευχαριστώ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:23 | ΑΜΑΛΙΑ

    Κύριοι,
    δεδομένου του σεβασμού που τρέφω προς την εκκλησία επισημαίνω πως:

    1. Η Εκκλησία πρέπει και οφείλει να ακολουθεί όλους τους κανόνες
    του κράτους για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή.

    2. Συνολικά από το απλό κερί, τα τρισάγια, τα μυστήρια κ.τ.λ. που γίνονται στα πλαίσια των μυστηρίων, αλλά και την επιχειτηματική δραστηριότητα των διαφόρων ιδρυμάτων, το ποσό εκτιμώ πως είναι υπέρογκο και πρέπει όχι μόνο να καταγράφεται αλλά και να αποδίδονται οι αντίστοιχοι φόροι.

    3. Επειδή η θρησκεία είναι η καλύτερη και πιο επικερδής διαχρονικά επιχείρηση που συνεχώς αυξάνει την περιουσία της, προσανατολιστείτε ώστε να αποδοδούν στο κράτος και τους ανθρώπους οι πόροι (πιστεύω
    πως και ο θεός αυτό θα ήθελε)

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:50 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΔΑΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ.

    ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΗ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΤΕ ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΦΜ ΣΟΥ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΣΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ( ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ )

    ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΡΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΤ?

    ΜΗΠΩΣ Η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΖΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ?

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:42 | ΝΟΥΣΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Η επέκταση επιβολής του ΦΠΑ κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Η είναι αδιαμφισβήτητο οτι οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν αναλογικά περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα παρά τα υψηλά! Τα τελευταία έχουν φυσικά και την μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα. Ως εκ τούτου η θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην άμεση φορολογία.

    Πέραν τούτου η επέκταση εφαρμογής του ΦΠΑ θα προκαλέσει εξαιρετικές διαμαρτυρίες από τις ενδιαφερόμενες πλευρές αλλά και πολλαπλά κόστη τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για το ίδιο το Δημόσιο.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:54 | Γιάννης

    Με τα φροντιστήρια, ποιος καθηγητής που κάνει ιδιαίτερα δίνει απόδειξη Κατ’ αρχάς δεν έχουν μπλοκάκι διότι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ΤΕΒΕ και να πληρώνουν φπα . Τα ποσά που διαφεύγουν από κάθε έλληνική οικογένεια που θέλει να σπουδάσει το παιδί του είναι τεράστια. και δυστυχώς δεν μπορεί να τα δηλώσει. Στο χορό των φροντιστηρίων όμως μπαίνουν και οι μόνιμοι καθηγητές , οι οποίοι είναι και επιλεκτικοί παίρνουν παιδιά που έχουν οικονομική επιφάνεια και χρεώνουν πολύ περισσότερα από τους αδιόριστους. Κανένας γονεύς δεν θα καρφώσει το καθηγητή του παιδιού του, διότι ο σκοπός είναι να βοηθήσει το παιδί του και όχι να πιάνει διαμάχες με τις συντεχνίες των καθηγητών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:21 | Σωτηρης

    Δεν κομιζω «Γλαυκα εις Αθηνας», και ειναι γνωστο και στα μικρα παιδια, οτι το φοροεισπρακτικο συστημα πασχει στην βαση του.
    Μονοι τους οι εκαστοτε κυβερνωντες, παραδεχονται οτι εν ετι 2009, στην ηλεκτρονικη εποχη, εχουν βεβαιωμενα χρεη, ανεισπρακτα ανω των 30 δισ ευρω!
    Δηλαδη πανω απο 10% του ετησιου προυπολογισμου!!!
    Αληθεια, πως συγκρινεται αυτο το νουμερο με τα αντιστοιχα στις αλλες χωρες της ΕΕ ? Πολυ θα ηθελα να το ψαξετε και να μας το πειτε για νοιωσετε και εσεις την ιερη αγανακτηση που νοιωθουμε ολοι εμεις οι Ιθαγενεις αυτης της χωρας, οταν επισκεπτομαστε το τοπικο καταστημα ΔΟΥ
    «δια υποθεσην μας»
    Ειμαι σιγουρος ομως οτι εαν θελησετε να σπασετε αυγα, θα μπορεσετε να βρειτε το γιατι οι Εφοριες ολης της χωρας εχουν μετατραπει σε μαγαζακια που μπαινοβγαινουν διαφοροι «γλυτσιδες», οι οποιοι δυστυχως για τους Κυβερνωντες, ευτυχως για ορισμενους, μη μισθωτους/συνταξιουχους Ιθαγενεις, μπορουν και «διακανονιζουν», με το αζημιωτο βεβαια, τα ποσα που σε πρωτη φαση εχει βγαλει ο αρμοδιος ελεγκτης, εφορος, η οτι αλλο τιτλο φερει.
    Ακουσα στις ειδησεις οτι η εφορια Πατρων «επιασε τον στοχο της και τον ξεπερασε π.χ. +20% ενω η εφορια ταδε και ταδε υστερησαν κατα -25%,@ -18% αντιστοιχα»
    Αυτες οι ειδησεις αληθεια τι αποδεικνυουν?
    Μηπως οτι θα πρεπει να αλλαξετε αυτα τα μεσαιωνικα συστηματα με πλεον συγχρονα και αποδοτικα, χωρις «μεσολαβητες» και «διακανονισμους», «περαιωσεις» και αλλα τα οποια ενεχουν την «υποθεση» του χρηματισμου και καθιστουν δυσκολο, στον σημερινο ανθρωπο, να αντισταθει να βαλει το δακτυλο του στο μελι, οταν εχει ενα γεματο κουβα μπροστα του. Η καλυτερη κινηση νομιζω ειναι να παρετε το μελι απο μπροστα του.
    Αυτο, ειναι ισως ενα απο τα μετρα, υπαρχουν και αλλα που προτεινουν
    10.000 αλλοι Ελληνες. Ακουστε μας

    Ευχαριστω για την φιλοξενια.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:25 | Νικος

    ΣΚΟΠΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΕΝΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ? KAI ΠOTE?