2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:19 | Ε.Π.

    θα το ξαναγράψω:
    για να μαζέψω 6000 Ευρώ σε αποδείξεις (αν αυτό τελικά είναι το όριο) χρειάζομαι υπηρεσίες 5000 Ευρώ (+19% ΦΠΑ = 6000). Αν κόψω αποδείξεις για να γλυτώσω το φόρο θα μου κοστήσει 6000 Ευρώ. Αν δε κόψω θα μου κοστήσει 5000 Ευρώ συν το φόρο που θα είναι λιγότερος από 1000 Ευρώ αφού το πρώτο κλιμάκιο φορολογείται με 15%. Γιατί λοιπόν να μπώ στο κόπο να ζητήσω άπόδειξη και να μην διαπραγματευτώ τη τιμή?

    Η ιστορία με τις αποδείξεις έχει νόημα μόνο αν ο φόρος που θα εκπίπτει είναι μεγαλύτερος από το ΦΠΑ. Αρα μόνο σε μία λογική φορολογίας των φυσικών προσώπων με βάσει τα «κέρδη» τους (έσοδα-έξοδα, όπως τα νομικά) με συντελεστή 25% π.χ. (πάντως μεγαλύτερο του ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση) θα μπορούσε να δουλέψει, αλλά μου φαίνεται ανέφικτο να συμβεί (απειρες αποδείξεις απο κάθε φορολογούμενο).

    Καλή χρονιά και η κοινή λογική ας πρυτανέψει (για μια φορά στην Ελλάδα)…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:24 | Nικόλαος Πυρσός

    Yπάρχουν πλείστα μέτρα ελέγχου της φοροδιαφυγής, αν ο κρατικός μηχανισμός ήθελε. Eκτός από τους υδραυλικούς, γιατρούς κοκ που συναλλάσσονται ένας προς έναν, κεντρικότατες επιχειρήσεις με πληθώρα πελατών δεν κόβουν ούτε μία απόδειξη, υπό τις ευλογίες των τοπικών ΔOY.

    Nα μεταβάλλεται σε κυνηγό αποδείξεων ο φορολογούμενος δεν είναι το καλύτερο για λόγους που έχουν εκθέσει πολλοί συμπολίτες μας.

    Σίγουρα όμως είναι άδικο να συνδέεται το ύψος του αφορόλογητου με το ποσό των αποδείξεων. Eξηγούμαι.

    Eίμαι μισθωτός. Kάνω λιτή ζωή, δεν πάω σε κομμωτήρια, ταβέρνες, γυμναστήρια κοκ. Tο αυτοκίνητο για την ώρα δεν ζητάει πολλές επισκευές. Yδραυλικό φωνάζω μια φορά το χρόνο. Πώς θα βρω τα χιλιάδες ευρώ αποδείξεων που απαιτούνται για διασφαλίσω το μέχρι πρότινος αφορόλογητο όριο; Aπλά, θα καταλήξω να πληρώσω περισσότερο φόρο.

    Aς πάρουμε τώρα ένα τυπικό φοροφυγά με το 4 επί 4, τα τριήμερα στη Δημητσάνα, θαμώνα ταβερνών, σκυλάδικων κοκ. Θα έχει το παραμικρό πρόβλημα να προσκομίσει χιλιάδες ευρώ αποδείξεων;

    Δεύτερη πηγή αδικίας: Δεν σκοπεύω να αναγράψω ψευδές ποσό για τις αποδείξεις στη δήλωση μου. Δεδομένου πως σχεδόν κανείς δεν θα ελέγχεται λόγω του τεράστιου γραφειοκρατικού κόστους, εκείνοι (και θα είναι πολλοί) που θα φουσκώσουν τα σχετικά ποσά θα επιβραβευτούν με μείωση φόρου.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:50 | Θεοχάρη Δαλιάνη

    Χρόνια πολλά και καλή επιτυχία στο έργο σας.
    Επειδή είμαι συνταξιούχος του ΟΓΑ και για να έχω το αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώσω ένα συγκεκριμένο ποσό με αποδείξεις, παρακαλώ όπως στις αποδείξεις που λαμβάνονται υπόψιν να συμπεριληφθεί η αγορά λιπασμάτων, αγροτικών εργαλείων και οτιδήποτε αφορά την εν γένει αγροτική δραστηριότητα.
    με τιμή,
    Θεοχάρη Δαλιάνη

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:31 | Δημήτρης Παπαιωάννου

    Θέλει μεγάλη προσοχή το μέτρο για τις αποδείξεις. Τι σημαίνει σήμερα super market? Εμείς αγοράζουμε ρούχα, παπούτσια, συσκευές ηλεκτρικές, μικροέπιπλα, δώρα, παιδικά παιχνίδια κλπ. από s.m. για καλύτερες τιμές !!!, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να συμπεριλαμβάνονται όπως και τα έξοδα για ΚΑΥΣΙΜΑ και ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ. Με τρία παιδιά μεσαίου εισοδήματος θα μαζέψουμε 15000 αποδείξεις από spa, γυμναστήρια, νυκτερινά κέντρα, θέατρα, κομμωτήρια, δικηγόρους, γυμναστήρια και personal training !!! εδώ σε ταβέρνα πάμε 1 φορά το δίμηνο ! , τώρα σαβαρά λέγονται αυτά?
    Ευχαριστώ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:51 | MS

    Αν θέλεις να πάει καλά η χρονιά σου και να μη φας της χρονιάς σου από την εφορία, ΑΠΟΔΕΙΞΗ!

    Αν αγόρασες σκυλοτροφές, γατοτροφές, κούρεψες σκύλο σε pet salon, στείρωσες γάτα σε κτηνίατρο, κλπ., ΑΠΟΔΕΙΞΗ!

    Αν πήγες εκδρομή με πρακτορείο ταξιδίων, εσωτερικό ή εξωτερικό, ΑΠΟΔΕΙΞΗ!

    Αν ψώνισες τζιν, μπουφάν από υπαίθρια καταστήματα Κινέζων εκ του προχείρου, ΑΠΟΔΕΙΞΗ!
    Αμ δε… πριτς!

    Αν ψώνισες παπούτσια από το Πειραιώτικο παζάρι – πού θάβρισκες φτηνότερα, ταλαίπωρε; ΑΠΟΔΕΙΞΗ!
    Αμ δε… πριτς!

    Αν είσαι εργένης, ηλικιωμένος, ανήμπορος και παίρνεις Ουκρανέζα, ή Φιλιπινέζα, ή Αλβανέζα, ή Αφρικάνα, κλπ., δυο φορές τη βδομάδα για να σου καθαρίσει το σπίτι, πληρώνοντάς την ένα πενηντάρι τη φορά για ένα εξάωρο, δηλαδή την πληρώνεις 100€ την εβδομάδα x 52 εβδομάδες = 5.200 € το χρόνο, σχεδόν όσα σου χρειάζονται για να γλιτώσεις το αφορολόγητο, ΑΠΟΔΕΙΞΗ!
    Αμ δε… πριτς!
    Δεν κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών οι κυρίες καθότι εις το Ελλαδιστάν οι μετανάστες απολαμβάνουν πλήρους φορολογικής ασυλίας.

    Αν είχες την ατυχία να πέσεις στα νύχια γιατρού του ΕΣΥ και σου ζήτησε φακελάκι, δηλαδή φακελάρα, ΑΠΟΔΕΙΞΗ!
    Αμ δε… πριτς!

    Αν είχες την άλλη ατυχία να χρειαστείς παπά για ευχέλαιο, τρισάγιο σε τάφο των πεθαμένων σου, ξόρκια, κλπ. και σου ζητήθηκε το ιερό φακελάκι, ΑΠΟΔΕΙΞΗ!
    Αμ δε… πριτς!

    Αν χρειάστηκες υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, κλπ. – που συνήθως είναι αλλοδαπός διότι δεν παράγει τεχνίτες ο τόπος μας – για να σου αλλάξει κάνα δυο μπαταρίες, ΑΠΟΔΕΙΞΗ! Κι αν αρνείται να σου δώσει νόμιμη απόδειξη, ενώ εσύ είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις και το ΦΠΑ, κάρφωμα στην ΔΟΥ. Το πιο πιθανό να μην είναι δηλωμένος στην εφορία. Αν στη συνέχεια σε ξυλοκοπήσουν άγνωστοι κάποιο σούρουπο, μην πάει το μυαλό σου στον υδραυλικό που κάρφωσες. «Τυχαίο» ήταν. Η μόνη λύση στο μέλλον είναι να γίνεις ο ίδιος υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μπογιατζής, κλπ.

    Αν είσαι από τους τυχερούς που μένεις στα βόρεια ή νότια προάστια όπου οι πολυκατοικίες έχουν κήπους και απασχολούν αλλοδαπούς κηπουρούς, ζήτα ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    Αμ δε… πριτς.
    Είπαμε όλοι οι αλλοδαποί που τα κονομάνε στο Ελλαδιστάν έχουν φορολογική ασυλία. Είναι αδήλωτοι. Τώρα αν αναρωτιέσαι γιατί τις αδήλωτες πόρνες τις κυνηγάει η εφορία ενώ τους αδήλωτους κηπουρούς δεν τους πειράζει, είσαι απλά αφελής και δε γνωρίζεις τίποτα από την παραδοσιακή μας φιλοξενία. Η ίδια φορολογική ασυλία ισχύει και για τις αλλοδαπές που καθαρίζουν σκάλες πολυκατοικιών.

    Αν έχεις κάλο στο μυαλό και καπνίζεις, κάθε φορά που αγοράζεις το πακέτο σου από τον περιπτερά, ΑΠΟΔΕΙΞΗ!
    Αμ δε… πριτς!

    Αν αντέχεις ακόμη να κυκλοφορείς με ΙΧ, όταν βάζεις βενζίνη στο βενζινάδικο, ΑΠOΔΕΙΞΗ!
    Αμ δε… πριτς!

    Αν στο τέλος του χρόνου, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες που έκανες διαπιστώσεις ότι οι αποδείξεις που κατάφερες να μαζέψεις δεν είναι αρκετές για να σου σώσουν το αφορολόγητο, μην κλαις και μη λυπάσαι που γεννήθηκες φτωχός. Να είσαι υπερήφανος διότι με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σου χρηματοδοτείς όλα τα λαμόγια, golden boys, και όλους τους μεγαλογιατρούς, βιομηχάνους, κλπ., ώστε αυτοί να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 4.000 έως 5.000 ευρώ, όπως αποκαλύφτηκε εδώ! Εσύ όμως θ’ αγιάσεις ενώ οι άλλοι θα πάνε στην κόλαση.

    Κι αν αναρωτιέσαι γιατί δεν εφαρμόζουν το πόθεν έσχες και τεκμήρια διαβίωσης για όλους τους απατεώνες που δηλώνουν μηδαμινά εισοδήματα, δεν έχεις καταλάβει ακόμη ποιοι μας κυβερνάνε και ότι εκτός από ανίκανοι είναι και κουτοπόνηροι, ενώ το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι η διατήρηση και η νομή της εξουσίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πατήσουν πάνω στο πτώμα σου.

    Έτσι, επειδή είναι ανίκανοι και απρόθυμοι να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, ανέθεσαν σε σένα να τρέχεις και να μη φτάνεις για να μαζέψεις αποδείξεις – ένας τρόπος για να σε ξεφτιλίσουν και να σε ταπεινώσουν έως εδάφους ώστε να νιώθουν ότι τάχα κάτι κάνουν.

    Εάν απορείς γιατί σου έταξαν ότι θα αυξηθεί κι άλλο ο φόρος στα καύσιμα, για να γίνει τάχα ο ίδιος με αυτόν που ισχύει στην Ευρώπη, ρώτησέ τους γιατί δεν αυξάνουν τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή, αφού είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Στη Αυστρία, π.χ., ο μέγιστος συντελεστής είναι 50%, στο Βέλγιο επίσης 50%, στη Φινλανδία 53%, στην Ολλανδία 50%, και στη Σουηδία 55%. Γιατί εδώ διαρρέουν πληροφορίες ότι θα τον πάνε με χίλια ζόρια στο 42,5%; Για στάχτη στα μάτια εκείνου που χάνει το αφρολόγητό του; Αυτό εννοούν όταν λένε ότι καθένας θα εισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του;

    Βέβαια οι απορίες θα σου λυθούν όταν σκεφτείς ότι οι κυβερνώντες νομοθετούν έτσι ώστε πρώτα-πρώτα να μη θιγούν τα δικά τους συμφέροντα. Βλέπεις είναι όλοι τους υψηλόμισθοι…
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και κουράγιο!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:09 | Κωνσταντίνος Βασιλάκης

    Θέλω να επισημάνω ένα πολύ σόβαρο ζήτημα που δεν έχει ληφθεί υπόψη. Η μεγαλύτερη δαπάνη μια μέσης οικογένειας είναι η εκπαίδευση των παιδιών της. Αναφέρομαι κυρίως σε όσους έχουν παιδιά φοιτητές (προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς) που σπουδάζουν σε πόλη εκτός τους τόπου κατοικίας τους. Σε αυτή την περίπτωση η οικογενειακή δαπάνη φτάνει μηνιαίως τα 700 ευρώ το λίγότερο, εάν υπολογίσουμε το ενοίκιο και τις δαπάνες διαβίωσης του παιδιού. Το ποσό όμως αυτό δεν εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Εκπίπτει μόνο ένα μικρό μέρος του ενοικίου, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να δέχεται αποδείξεις στο μισό του ενοικίου που πληρώνει.
    Σε αυτή την κατηγορία είμαι και εγώ που για ένα διάστημα είχα δύο δουλειές (δηλωνόταν κανονικά οι μισθοί στην εφορία), προκειμένου να ανταποκριθώ στις δαπάνες εκπαίδευσης των δύο παιδιών μου. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναγνώριζε καμία δαπάνη για την εκπαίδευση των παιδιών μου με αποτέλεσμα στην εκκαθάριση να πληρώνω ένα πολύ μεγάλο ποσό επιπλέον φόρου, λες και ήμουν μεγαλοεπιχειρηματίας.
    Είναι γνωστό ότι το Ελληνικό κράτος πληρώνει ελάχιστα για την εκπαίδευση των παιδιών του, τουλάχιστον ας σεβαστεί με καλύτερη φορολόγηση εκείνους που πραγματικά μοχθούν και ζορίζονται πάρα πολύ για να ανταποκριθούν στις δαπάνες της παιδείας.
    Το μόνο που θέλω να επισημάνω για να δείξω τα προβλήματα που δημιουργούναι είναι ότι το ένα μου παιδί είναι πολύ καλό και θα μεταβεί στη Γαλλία για μεταπτυχιακά. Το Γαλλικό σύστημα παιδείας, μόλις αντιλήφθηκε τις ικανότητες του παιδιού προσφέρθηκε να δώσει υποτροφία για το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του με την προοπτική να μείνει εκεί. Αυτό μόνο φτάνει.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:37 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Για να παταχθεί στη ρίζα της η φοροδιαφυγή, θα πρέπει άπαντες οι πολίτες να γίνουν συνυπεύθυνοι στην όλη διαδικασία φορολόγησης. Προτείνω να μην είναι γνωστό σε κανέναν το είδος των δαπανών που θα προσμετρηθούν στην φορολογική δήλωση για φοροαπαλλαγή, αλλά να είναι γνωστό μόνο το ύψος του ποσού που θα δικαιούνται ο καθένας ως αφορολόγητο όριο. Έτσι δεν θα μπορεί ο κάθε πονηρός καταναλωτής να επιλέγει από ποιον επαγγελματία θα πρέπει να πάρει απόδειξη και από ποιον όχι. Θα αναγκαστεί να ζητάει απόδειξη από τους πάντες, αρκεί να γνωρίζει ότι το ποσόν αυτό θα εκπέσει του φορολογητέου εισοδήματός του. Ο καταναλωτής με αυτόν τον τρόπο, θα προστατεύεται από τον εκβιασμό του επαγγελματία: Με απόδειξη, τόσο… και χωρίς απόδειξη, τόσο… Θα αναγκαστεί να λειτουργεί νομότυπα γιατί αυτό θα είναι προς το συμφέρον του.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Τ

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΙ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑΤΟΣ ΜΑς. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑΙ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΕΙΔΩΝ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΣΧΕΤΩΝ. ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ , ΦΑΡΜΑΚΑ,ΓΙΑΤΡΟΥΣ (ΕΑΝ ΠΑΡΕΙΧΑΝ),ΒΙΒΛΟΠΩΛΕΙΑ,ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΕΑΝ ΠΑΡΕΙΧΑΝ),ΔΙΟΔΙΑ,ΚΑΥΣΙΜΑ (ΕΑΝ ΠΑΡΕΙΧΑΝ).ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΣΑΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:51 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Δεν ειναι δυνατον ο καθε φορολογουμενος να ΥΠΟΒΑΛΛΗ ΣΥΝΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ . Σωστο θα ειναι να εχει φοροαπαλλαγει με αποδειξεις οπως ισχυε παλια μεχρι συνγκεκριμενου ποσου. Το θεμα ειναι να επανελθει ο καταναλωτης στο πνευμα απαιτησης αποδιξεων για οτι πληρωνη. Αυτο μπορει να γινει και με διαφιμηση.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:01 | tp248

    Άποψή μου να περιλαμβάνονται και τα τιμολόγια κοινόχρηστων υπηρεσιών (ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, νερού κλπ) και να εκπίπτει σύνολο ή μέρος. Το κίνητρο εμφανές και οι δυνατότητες διασταύρωσης με Ε9, τεκμήρια διαβίωσης κλπ μεγάλες.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:28 | Βερβενιώτης Ι.Παναγιώτης

    Δεν θα πρέπει το ελάχιστο αφορολόγητο να συνδεθεί με την προσκόμιση αποδείξεων.Θα μπούμε σε ένα λαβύρινθο αριθμών και χαρτιών.Έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν.Γιατί θα πρέπει να μετακυλιστεί σε κάποιο φυσικό πρόσωπο η υποχρέωση του παροχέα υπηρεσίας για την έκδοση απόδειξης.Να γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι με παραδειγματική οικονομική τιμωρία αλλά και την στέρηση άδειας του επαγγέλματος.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:51 | ΤΑΣΟΣ ΧΕΙΛΑΡΗΣ

    ΕΛΕΟΣ , όχι ξανά αποδείξεις .
    Μην λαμβάνετε μέτρα , τα οποία δεν μπορείτε να ελέγξετε , τα οποία θα επιφέρουν απερίγραπτη γραφειοκρατία και πενιχρά έσοδα και τα οποία έχουν δοκιμαστεί και αποσυρθεί στο παρελθόν .

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:12 | ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΤΙΜΟΣ

    Πάλι κοιτάμε το δένδρο και χανουμε το δάσος.
    Μας βάλλατε να συζειτάμε για αποδείξεις και ούτε κουβέντα για την πρωτοφανη στα χρονικά φοροεπιδρομή.
    Παρακολουθώ την διαβούλευση και τα ΜΜΕ και το συμέρασμα που βγάζω είναι ότι όλα είναι προσχηματικά.
    Οι αποφάσεις εχουν παρθεί, απλά θα πείτε και ένα συγνώμη που δεν κοστίζει και τίποτα και όλα καλά.
    Αφηστε τον κοσμάκη κ. κυβερνώντες ησυχο.
    1)Φορολογήστε απλά όλα τα εισοδήματα με συντελεστες καθαρού κέρδους που θα προκυψουν από διάλογο.
    2)Βάλτε το πόθεν έσχες και τα τεκμηρια διαβίωσης
    3)Μειωστε τις δαπάνες εξοπλισμων & προμηθειων ιατρικου υλικου 20%
    και κόψτε τισ μίζες.
    ΤΕΛΟΣ ΒΓΑΛΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:18 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    1.ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΡΟΦΙΜΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ.2.ΤΑ.. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΒΟΗΤΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ? 3.ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ η ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 08:14 | Δημήτρης

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά
    Μια ερώτηση σε σχέση με το μέτρο των αποδείξεων
    Εχει τα μέσα το υπουργείο να ελέγξει το αληθές των αποδείξεων ;
    δλδ μια απόδειξη των 100ε δηλώνετε 1000ε !
    Πως ακριβώς θα μπορούσε να διασταυρωθεί;
    σημειώνετε οτι ο επαγγελματιας εκδότης μιας αποδ.λιανικης δεν ειναι υποχρεωμένος να τη δηλώσει πουθενά περα απο το σύνολο των αποδ. στο εισόδημά του !

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 05:47 | Δημητρης Αντωνιαδης

    ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΜΠΑΚΑΛΟΤΕΥΤΕΡΟ!!!!!!!!!
    ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ?????????????????????????????????????
    ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΙΩΝΑ ΖΟΥΜΕ????????
    ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΧΑΡΤΑΚΙΑ?????????
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!
    ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΠΙΑ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ???

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 04:11 | Nasos-T

    Η διάταξη που συνδέει το αφορολόγητο με τις αποδείξεις είναι επιεικώς γελοία…
    Ουσιαστικά, βάζετε όλους τους πολίτες στο ίδιο καζάνι λέγοντάς τους έμμεσα ότι «εγώ σαν κράτος σας θεωρώ εξ’ αρχής όλους φοροφυγάδες, γι’ αυτό πάρτε ένα αφορολόγητο της πλάκας… όσοι όμως μπορείτε – για να μου αποδείξετε ότι δεν είστε – καταναλώστε (ακόμα και με το ζόρι) και φέρτε μου τις αποδείξεις (βοηθώντας με έτσι να πιάσω και τους άπορους ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω ανικανότητας δεν μπορώ να ελέγξω)».
    Αυτές είναι οι μοντέρνες και στοχευμένες λύσεις που υποτίθεται ότι θα φέρνατε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

    Το γεγονός επίσης ότι ο Υπουργός βγαίνει στα ΜΜΕ και προαναγγέλλει το μέτρο σαν οριστικό, είναι τουλάχιστον οξύμωρο γιατί αναιρεί αυτόματα τη σημασία της υποτιθέμενης «διαβούλευσης». Είτε θα πρέπει να εξαφανίσετε την διάταξη (λόγω της πλειοψηφίας των σχολίων) είτε θα πρέπει να κλείσετε το site το συντομότερο…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 03:42 | Αυριανιστής

    H φημολογούμενη υποχρέωση του φορολογουμένου να… εισάγει τα στοιχεία (ΑΦΜ επιχείησης, ημερομηνία πώλησης, ποσό) της ΚΑΘΕ απόδειξης σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοακύρωση του μέτρου, με δεδομένο ότι κυρίως οι μεσαίων εισοδημάτων φορολογούμενοι θα δαπανούν κυρίως μικροποσά ανά συναλλαγή, άρα θα συγκεντρώνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό αποδείξεων για το όριο των 6.000 ευρώ, και κατά συνέπεια δεν θα τις εισάγουν στο σύστημα, καθώς αυτό θα είναι μια ιδιαιτέρως επίπονη και χρονοβόρος διαδικασία.

    Νομίζετε όμως ότι θα είναι κορόιδα, να χάνουν το αφορολόγητο που θα κέρδιζαν αν έκαναν το χαμάλη του κράτους εισάγοντας μικροποσά στo διαδίκτυο; Όχι βέβαια, γι’ αυτό θα επανέλθουν στην πρακτική των συμφωνιών με τους φοροδιαφεύγοντες εμπόρους. Στη λογική «αντί να κάθομαι να περνάω στοιχεία, ας υπολογίσω τι φόρο θα πληρώσω αν δεν τα περασω, και να κοιτάξω να τα βρω με τους εμπόρους ώστε όσα θα γλιτώσω στο τέλος του χρόνου να είναι όσα θα γλίτωνα από το φόρο αυτό».

    Ή μήπως κάτι τέτοιο θέλετε τελικά να συμβεί; Αν όχι, μην εισάγετε κι άλλη αποθαρρυντική γραφειοκρατία στη διαδικασία!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 01:44 | ΘΑΝΑΣΗΣ Β.

    Κε Υπουργέ

    Μου φαίνεται πως ακολουθείτε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων.Ανοίγετε ένα διάλογο με την κοινωνία,χωρίς μου φαίνεται να ακούτε την κοινωνία,όταν όπως μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ (και μάλλον εντέχνως αφήνετε να διαρρέει)θα επιβληθούν προειλημμένες αποφάσεις σας.Τότε προς τι ο διάλογος;Bλέπω το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και η σύνδεσή του με το αφορολόγητο,θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις και κόλαφος για την κυβέρνησή σας και δει από μισθωτούς και συνταξιούχους,που αυτοί σας στήριξαν πιο πολύ.Ακούτε τους συμβουλάτορές σας, παρά, αν όχι τους απλούς φορολογούμενους ούτε καν τους ειδικούς με το αντικείμενο που σας γράφουν.Έτσι θα πατάξετε την φοροδιαφυγή;
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ γιατί οι ψηφοφόροι σας σήμερα, δεν είναι δεδομένοι.Μη μας υποτιμάτε.Μη μας κοροϊδεύετε.Γιατί θα λάβετε το λογαριασμό με χρέωση του παραλήπτη και θα πληρώσετε…και τον ΦΠΑ.Ο λαός δεν ξεχνά!

    Ένας μισθωτός

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 01:56 | Esotiro

    Καλη χρονια σε ολους! Επιτελους πρυτανευει η κοινη λογικη. Εκτος απο τις πολθκαταστηματα κατ τα μεγαλα Σουπερμαρκετ κανενας δεν κοβει αποδειξεις. Κρατουν και τον ΦΠΑ φυσικα. Υδραυλικος πηρε 1800 ευρω για ανακαινηση τουαλετας μονο για εργατικα–δεν εκοψε. Πηρα κατι μπιζου για την γυναικα μου–ουτε εκει. Ταξιτζηδες βαζουν 3 με 5 ατομα και παιρνει απο τον καθενα ολοκληρη την ταριφα! και απο ενα ευρω δωρο! και φυσικα ολα αφορολογητα. Πηρα ενα φωτιστικο απο γνωστο καταστημα στην Θεσ-νικη και επρεπε να λογομαχησω για να παρω αποδειξη. Κανενα Μπαρ κανενα καφε κανενα εστιατοριο κανενας ιατρος κανενας δικηγορος–ουτε καν ο λογιστης μου δεν κοβουν

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

    ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!!!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 00:06 | ΤΑΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Οταν ελέγχονται οι επιχειρήσεις απο εφοριακούς να μην θεωρείτε ότι κλείνει η υπόθεση αλλά δηγματοληπτικά να ξαναελέγχονται κάποιες απο αυτές απο άλλους εφοριακούς και ούτω καθεξής,ώστε να ελέγχονται και οι προηγούμενοι έλεγχοι και να ακολουθούν αυστηρές ποινές, απολύσεις και δήμευση περιουσιών εφοριακών.Αρκεί να εφαρμόζονται φυσικά! Αν σε κάποιους δεν αρέσει αυτό να παραιτηθούν και όλο και κάποιος θα βρεθεί να τους αντικαταστήσει!
    Αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης (ενοίκιο, περιοχή, τζίρος κλπ)
    Διασταύρωση και πόθεν έσχες με κάποια ανοχή 20% ας πούμε από τότε που είχαμε δηλώσει (1990;)περιουσία και χρήματα που είχαμε σε καταθέσεις και όχι απο εδω και μετά
    Οσοι Δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν πάνω απο 2000 το μήνα συνολικά(μισθός και επιδόματα)να έχουν πολύ έως πάρα πολύ αυξημένο συντελεστή φορολόγησης
    Σε όσες οικογένειες υπηρετούν στο δημόσιο από 2 και πάνω μέλη τους το συνολικό μηνιαίο εισόδημά τους να μήν ξεπερνά τα 2500-3000 με κατάλληλο νόμο η κλίμακα φορολόγησης

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 23:23 | Γεωργιάδης Γεώργιος

    Κε Υπουργέ Χρόνια Πολλά.

    Απλά και σύντομα:
    1) Πιστεύεται (γενικά) ότι θα μπει έστω ένας εφοριακός στη διαδικασία να ελέγχει μία μία κάθε απόδειξη που θα προσκομισθεί από φυσικόι πρόσωπο???
    2) Η ωμή ενίσχυση της γραφειοκρατίας σε τι αποσκοπεί? Εν έτει 2010?
    3) Πιστεύεται ότι το νέο σύστημα δεν είναι τρωτό ωθώντας το πολίτη να προβεί σε «συμφωνημένες» συναλλαγές ώστε να απαλλαγεί από το ΦΠΑ?
    4) Εν τέλει αντί να φορολογείται το όποιο εισόδημα γιατί δεν συμπληρώνεται το υφιστάμενο σύστημα με συγκεκριμένο αντικειμενικό συστηματικό έλεγχο απόκτησης κινητής και ακίνητης εμπράγματης περιουσίας?

    Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά αρκεί να θέλει κανείς να τα δει απλά.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 23:55 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ

    Εύχομαι Καλή Χρονιά καί Χρόνια Πολλά
    Πιστεύω ότι ή σύνδεση τού αφορολόγητου μέ τίς αποδείξεις αγοράς αγαθών καί υπηρεσιών περιέχει πολλούς κινδύνους αδικιών ειδικά στήν κατηγορία τών συνταξιούχων,πού έχουν περιορισμένη καταναλωτική δραστηριότητα.
    Άραγε ποιό είναι τό δίκαιο όριο μεταξύ υψηλοσυνταξιούχων καί χαμηλοσυνταξιούχων?Πραδείγματος χάριν, ή μητέρα μου,χήρα 83 ετών, μέ σύνταξη 1800 ευρώ,σέ ποιά κατηγορία ανηκει?Είναι αδύνατο νά προσκομίσει αποδείξεις 6000 ευρώ γιά νά επιτύχει τό αφορολόγητο τών 12000 ευρώ,πού μέχρι σήμερα έχει.Στήν περίπτωση αυτή,θά κληθεί νά πληρώσει,αδίκως,μεγαλυτερο φόρο,αφού τό αφορολόγητό της θά μειωθεί.
    Στήν ίδια κατηγορία ανήκουν χιλιάδες συνταξιούχοι,οί οποίοι θά υποστούν μείωση τών εισοδήματος τους,τήν στιγμή πού ανήκουν στήν μικρομεσαία τάξη καί τά εισοδήματα τους είναι διαφανή καί φορολογούμενα αναλόγως.
    Πρακαλώ νά εξετάσετε μέ μεγάλη προσοχή τόν συσχετισμό αποδείξεων μέ τό αφορολόγητο,προκειμένου ν’αποφύγετε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
    Γνώμη μου είναι ότι οι συνταξιουχοι πρέπει ν’αποτελέσουν ξεχωριστή κατηγορία,κατά τήν εφαρμογή τού συγκεκριμένου μέτρου

    Μέ εκτίμηση
    Παναγιώτης Καλκάνης

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 23:51 | νικηφορος

    κ. Υπουργέ. Και εδώ κρατάτε τα χαρτιά κλειστά. Αυτή η τακτική δεν
    βοηθάει. Μ’ αυτή τη τακτική ουσιαστικά ακυρώνεται η διαβούλευση. Ετσι,
    καλά θα κάνετε να την καταργήσετε και τυπικά και όχι μόνο εσείς αλλά
    και τα υπόλοιπα υπουργεία. Ολη αυτή η υπόθεση, με τις διαβουλεύσεις
    και τα βιογραφικά, είναι επικοινωνιακό τρίκ και δεν έπεισε κανένα.
    Και τώρα οι προτάσεις μου:
    Εκπτώσεις δαπανών απο το εισόδημα. άρθρο 8.
    Η παράγραφος 1 να καταργηθεί εκτός από την 1ε και αυτή υπό προϋποθέ
    σεις. Η παράγραφος 2 να διατηρηθεί. Οι παράγραφοι 3,4 και 5 να καταργη
    θούν.
    Μειώσεις από το φόρο άρθρο 9.
    Η παράγραφος 3 να καταργηθεί εκτός από τη 3α. Η παράγραφος 4 να καταργηθεί. Οι παράγραφοι 8,9,10,11, και 12 να διατηρηθούν.
    Οσον αφορά για τις εκπτώσεις δαπανών με αποδείξεις και αν αυτές θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφολόγητου ορίου που ισχύει
    σήμερα, έχω να αναφέρω τα παρακάτω:
    Κατ’ αρχήν η συλλογή αποδείξεων μειώνει τη προσωπικότητα του ανθρώπου.
    Εσείς κ. Υπουργέ θα κάνετε συλλογή αποδείξεων; Την ανικανότητα του Κρά
    τους να ελέγξει την αγορά και γενικά τη φοροδιαφυγή δεν πρέπει να τη πληρώσουν οι πολίτες με το να αναγκάζονται με έμμεσο τρόπο να κάνουν
    τους «χωροφύλακες». Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη χώρα
    του κόσμου, παρά μόνο στη χώρα μας που όλη η Δημόσια Διοίκηση είναι σάπια από κάτω μέχρι επάνω. Στο θέμα λοιπόν των αποδείξεων, πέρα από
    τα παραπάνω, θα υπάρξει και μεγάλο τεχνικό πρόβλημα, αν τελικά εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Αν εγώ, για να συμπληρώσω τα 6.000 ευρώ,
    συγκεντρώσω 500 ή και περισσότερες αποδείξεις, τότε θα πρέπει το σπί
    τι μου να το μετατρέψω σε λογιστικό γραφείο. Θα πρέπει λοιπόν οκτώ
    εκατομμύρια φορολογούμενοι να κάθονται επί μέρες να καταχωρούν τα
    στοιχεία που ζητάτε (Α.Φ.Μ, ποσό και ημερομηνία). Με συγχωρείτε αλλά
    πάτε καλά εκεί στο υπουργείο; Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος και θα σας πάρει
    με τις πέτρες. Θα γίνει ό,τι έγινε και με τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία
    θεσπίσατε «ελαφρά τη καρδία». Αναγκάσατε το κοσμάκη να παραδώσει τις
    πινακίδες και έτσι να χάσει και αυτό το μικρό μέσο που είχε να πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά του.
    Το αφορόγητο λοιπόν πρέπει να παραμείνει και να μην είναι μικρότερο
    των 10.000 ευρώ.
    Οσον αφορά για τη φοροδιαφυγή, εσείς είστε υπουργός με πτυχία και θα
    πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να την περιορίσετε και όχι να ανα
    γκάζετε το κοσμάκη να τρέχει στα λογιστικά γραφεία για να κάνει μία
    δήλωση δέκα- δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ και να πληρώνει 100 ευρώ. Ασε τώ
    ρα με τόσες αποδείξεις θα ανέβει και η τιμή και ποιός ξέρει που θα φθά
    σει. Εκτός βέβαια αν ένας από τούς στόχους σας είναι και αυτός, να δώ
    σετε δουλειά και στα λογιστικά γραφεία πέρα απ’ αυτή που ειχαν μέχρι
    τώρα.
    κ. Υπουργέ. Ο κόσμος ψήφισε το ΠΑΣΟΚ μπας και σπάσει ο λύκος το ποδά
    ρι και δεί καμία άσπρη μέρα και όχι για να τον ταλαιπωρείτε εσείς πε
    ρισσότερο με τις ανεξήγητες ενέργειες. Γιατί μη μου πείτε για κρίση
    και πράσινα άλογα. Ολα αυτά είναι για να φοβίσετε το κόσμο να μη ξεση
    κωθεί και ζητήσει αυτά που του ανήκουν και έτσι να περνάτε καλά οι
    υπουργοί, οι βουλευτές, οι Διοικητές των ΔΕΚΟ, ο Διοικητής της Τράπε
    ζας της Ελλάδας (με τα 4,5 εκατομμύρια ετήσιο εισόδημα απ’ αυτή τη θέ
    ση) και γενικά όλοι αυτοί, που εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, τα παίρνουν «χοντρά» από το Δημόσιο, δηλαδή από εμάς που μας λέτε να πάμε
    να ψωνίσουμε, ακόμη και πράγματα που ίσως δεν χρειαζόμαστε, μόνο και
    μόνο για να μαζέψουμε αποδείξεις και να αυξήσουμε το αφορολόγητο. Με
    συγχωρείτε αλλά θα πώ για δεύτερη φορά ότι δεν πάτε καλά.
    κ. Υπουργέ. Πρέπει να βγείτε από το γυάλινο πύργο και να αφουγκρα
    στείτε το κόσμο. Ο κόσμος είναι σοφός.
    Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία.-

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:54 | κώστας

    Θα βοηθούσε, θεωρώ όμως τόσες τις δυσκολίες εφαρμογής του που το καθιστούν ανεφάρμοστο. Ποιός θα τις καταγράφει, σε πόσο χρόνο, πώς θα γίνεται η διασταύρωση. Αν σας καταγράψω μια απόδειξη που πήρα σήμερα το πρωϊ από το s/m , αυτή περιέχεται στο Ζ της ταμειακής. Πώς θα τη διασταυρώσεις?? δεν είναι ένα τιμολόγιο που εκδίδεται από έναν σε έναν άλλο (που τόσα χρόνια ούτε αυτό έχει καταστεί δυνατό να διασταυρωθεί). Θα κάνω δηλαδή τη δήλωση μου και θα επισυνάψω 10 σελίδες αποδείξεις-λογικό στη σελίδα χωρούν 25 αποδείξεις?? δεν θα έχω 250 αποδείξεις όλο το χρόνο?? .

    Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθούν πιο πρακτικοί τρόποι. π.χ. γιατροί, δικηγόροι, να είναι η κάθε απόδειξη 150,00 ευρώ minimum (τόσα πλήρωσα σε γιατρό στο κολωνάκι)όχι να κουβαλήσει ο άλλος 300 αποδείξεις των 35,00 ευρώ από το s/m. θέλει μια βδομάδα ο λογιστής να του φτιάξει τη δήλωση

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:35 | dimpel

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΤΙΝΩ
    1. ΟΧΙ αποδείξεις για φοροαπαλλαγή, (ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΕ) διότι αυτό που θα κερδίσει από την αύξηση του αριθμού των αποδείξεων, θα το χάνει στο κίνητρο για φοροαπαλλαγή. Χρειάζεται τιμωρία των παραβατών και δημιουργία τηλεφωνικού αριθμού καταγγελιών, κατόπιν έλεγχος των επαγγελματιών αλλά των καταναλωτών από 50-60 υπαλλήλους (ένα σε κάθε νομό) που θα κάνει καθημερινό έλεγχο έκδοσης αποδείξεων, και τιμωρία τους αυστηρή για φοροδιαφυγή.
    Όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα ( υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι ,παντός τύπου συνεργεία και άλλα αυτού του είδους να ελέγχονται από τις αγορές ΥΛΙΚΏΝ που κάνουν . ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ τους. Να μην τους δίνεται υλικό χωρίς τιμολόγιο. Ανάλογα με τα υλικά να φορολογείται. ΟΧΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΜ
    ‘Όλοι οι γιατροί να συνταγογραφούν σε θεωρημένες αποδείξεις φαρμάκων
    και να αναγράφεται και το όνομα του δικαιούχου ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ τους
    Να μην γίνεται δεκτή από τα φαρμακεία καμία μη θεωρημένη ΣΥΝΤΑΓΉ .
    Έτσι βρίσκεται αν είναι νέος ασθενής ή απλά γίνεται συνταγογράφηση
    επαναλαμβανομένου φαρμάκου.
    Οι δικηγόροι να ελέγχονται απο τις παραστάσεις στα δικαστήρια .
    Για κάθε λοιπόν κατηγορία επαγγελμάτων θα μπορούν να θεσπιστούν ειδικά
    κρητήρια για τον έλεγχο τους .
    2. ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    3. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ σε όλους – τεκμήρια

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:30 | Νασρο Χ.

    Να εκπιπτουν ολα τα εξοδα με αποδειξεις, οτι απομενει απο το εισοδημα να φορολογειται βασει κλιμακα απο το πρωτο ευρω.ετσι ολα τα εξοδα θα εκπιπτουν απο τους μεγαλυτερους συντελεστες( 25% και ανω)αυτο απτελει ισχυροτατο κινητρο για συλλογη αποδειξεων (κυριως απο ελευθερους επαγγελματιες που ειναι ο στοχος). και καταρεει το δεληαρ ( χωρις αποδειξη γλητωνεις το ΦΠΑ που ειναι 19%).
    Διαφορητικα η συλλογη αποδειξεων για εξασφληση αφορολογιτου των 12000
    δεν αποτελει κινητρο εναντι του δεληαρ ( χωρις αποδειξη γλητωνεις το ΦΠΑ 19%) τα πρωτα 12000 φορολογουνται με 5% η 10%.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:58 | Ευθύμιος-Φοίβος Γεωργόπουλος

    Να προσδιορίσω κατ’ αρχάς ότι δεν μπόρεσα να διαβάσω όλα τα σχόλια για να ξέρω αν και κάποιος άλλος έχει κάνει την ίδια παρατήρηση. Έχω διαπιστώσει ένα σημαντικό πρόβλημα.

    Τι συμβαίνει με την περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στο εξωτερικό; Σε αυτή την περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτικών εξόδων γίνεται στο εξωτερικό, η φορολογία ωστόσο καταβάλλεται στην Ελλάδα.

    Θα γίνουν αποδεκτές (τουλάχιστον για αυτή την ομάδα των φορολογουμένων) αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από το εξωτερικό. Είναι λογικό ότι ένας πολίτης που περνά μόλις 2-3 μήνες στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συγκεντρώσει ένα τόσο μεγάλο ύψος αποδείξεων.

    Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για λόγους δικαιοσύνης και ισότητας να ληφθεί μέριμνα.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:53 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ένα μέτρο για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να είναι απλό και κατανοητό. Με βάση λοιπόν το παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι:
    1) όλα τα super market εκδίδουν αποδείξεις και σχεδόν όλες οι οικογένειες δίνουν το λιγότερο 300 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, άρα μέσα στο χρόνο θα έχουν καλύψει ένα σημαντικό μέρος του ποσού που απαιτείτε για την κάλυψη του αφορολόγητου. Αν πάλι δεν μετρήσουν οι αποδείξεις των super market ουσιαστικά βάζετε στο στόχαστρο τα μικρά εισοδήματα.
    2) Το κράτος σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να επιστρέψει, και είναι λογικό αυτό, περισσότερα χρήματα από αυτά που ο φορολογούμενος θα γλυτώσει αν δεν πάρει απόδειξη. Πάντως μόνο σε τούτη τη χώρα πριμοδοτείτε η νομιμότητα. Εξάλλου όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί με το «δούναι και λαβειν» και με το στάθμισα του καλώς ή κακώς εννοούμενου οικονομικού συμφέροντας μας.
    3) Για να γίνει διασταύρωση των στοιχείων θα πρέπει ο κάθε φορολογούμενος να γίνει κατά κάποιο τρόπο και λογιστής, αφού θα πρέπει να διατηρεί αρχείο επί 3 συνεχόμενα έτη όλων των αποδείξεων, να τις ταξινομεί και να τις αρχειοθετεί κατά προμηθευτή και στο τέλος του χρόνου να τις καταγράφει σε μια κατάσταση. Αμέσως δημιουργούνται τα εξής προβλήματα. Δεν είναι όλοι οι φορολογούμενοι εξοικειωμένοι με την χρήση Η/Υ, δεν έχουν όλοι Η/Υ και δεν μπορεί κανένας να τους υποχρεώσει να αποκτήσουν. Δεν είναι όλοι τακτικοί και νοικοκύρηδες και πολλές φόρες, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, δεν έχουν χρόνο για να αφιερώσουν στον εαυτό τους πόσο μάλλον να κάθονται να ταξινομούν και να αρχειοθετούν.

    Αν οι καταστάσεις γίνουν χειρόγραφες θα επιβαρύνουν με τεράστιο όγκο εργασίας, τους εργαζόμενους στις εφορίες και τελικά το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Θα καταλήξουν σε σάκους σε κάποια αποθήκη. Εκτός και εάν διευρυνθεί κι άλλο ο δημόσιος τομέας επιβαρύνοντας επί πλέον το κρατικό προϋπολογισμό.

    Ας υποθέσουμε όμως ότι όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι ως δια μαγείας γίνονται άσσοι στην χρήση του internet και του Η/Υ. Για να μπορέσει να γίνει διασταύρωση θα πρέπει οι απανταχού επιτηδευματίες κάθε φορά που πουλούν κάτι ή παρέχουν κάποια υπηρεσία να καταχωρούν τον κάθε πελάτη τους με πλήρη στοιχεία, ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, δ/νση κατοικίας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσες εταιρείες, καταστήματα λιανικής πώλησης, δεν έχουν Η/Υ αλλά μια απλή ταμειακή μηχανή. Σκεφτείτε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπολογίζονται στις καταστάσεις πελατών προμηθευτών όλα τα παραστατικά και αυτά δηλαδή των κάτω των 300 ευρώ. Αυτό εκ των πραγμάτων απαιτεί τεράστια ποσά που θα πρέπει να δοθούν από τους επιτηδευματίες για αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού, προγραμμάτων, τεράστιο κόστος εργατοωρών κλπ.

    Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι όλα αυτά είναι στην πλήρη γνώση σας μου δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για την ειλικρίνεια των λεγομένων σας. Δεν πιστεύω ότι σκοπό σας είναι να πιάσετε τη φοροδιαφυγή, μάλλον θα διευρυνθεί, αλλά να βάλετε ποιο βαθιά το χέρι σας στους ειλικρινείς φορολογούμενους. Το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα φορολογικής παιδείας και σωστής μηχανογράφησης. Μιας παιδείας που απουσιάζει από όλους μας. Μιας μηχανογράφησης που δυστυχώς το κράτος από την δική του μεριά την αφήνει ημιτελή (βλέπε μηχανογράφηση στις ΔΟΥ, στο ΙΚΑ κλπ πόσα προβλήματα και αδυναμίες έχουν μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής τους).

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:02 | pelitaris dimitris

    ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΤΙΝΩ
    1. ΟΧΙ αποδείξεις για φοροαπαλλαγή, (ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΕ) διότι αυτό που θα κερδίσει από την αύξηση του αριθμού των αποδείξεων, θα το χάνει στο κίνητρο για φοροαπαλλαγή. Χρειάζεται τιμωρία των παραβατών και δημιουργία τηλεφωνικού αριθμού καταγγελιών, κατόπιν έλεγχος των επαγγελματιών αλλά των καταναλωτών από 50-60 υπαλλήλους (ένα σε κάθε νομό) που θα κάνει καθημερινό έλεγχο έκδοσης αποδείξεων, και τιμωρία τους αυστηρή για φοροδιαφυγή.
    2. ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    3. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ σε όλους – τεκμήρια διαβαθμισμενα σωστά
    4. μείωση μισθών Διοικητών ΔΕΚΟ κτλ. ΟΧΙ μισθοί πάνω από 8.000
    5 ΟΧΙ προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, καταγραφή τους, μετατάξεις
    6.ΕΡΤ. Ξεκαθάρισμα golden boys δημοσιογράφων με προκλητικούς μισθούς.
    7. Μείωση βουλευτών σε 150.
    8. μείωση αμυντικών δαπανών
    9. ΑΡΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ μέχρι το Μάρτιο 2009

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:19 | Καλαντζής Βαγγέλης

    Να συμπεριληφθουν στις δαπάνες και οι αποδειξεις των διοδιων.δεν ειναι δυνατο να (προ)πληρωνουμε δρομους οπως η κορινθου πατρων καθε φορα με 3 ευρω , και την κορινθου τριπολεως με αλλα τοσα , και ενα σωρο αλλους δρομους, που κινεισαι ειτε σε μια λωριδα κυκλοφοριας και αγανακτεις,και να κυνδυνευεις ανα πασα στιγμη.δεν ειναι δυνατο σε τετοιους δρομους να πληρωνουμε τοσα διοδια. ας συμπεριληφθουν και αυτα στις δαπανες!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:51 | ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ
    AΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΠΑΝΤΑ,ΟΠΩΣ ΤΑ SUPER MARKETS.EΠΙΣΗΣ Η ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑ-ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ.ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 6000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ 10500 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΑΙ ΠΟΣΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ.ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:57 | Οδυσσέας Γαλανόπουλος

    Θα ήθελα να υποβάλω μια πρόταση για τη διαχείρηση των πολυκατοικιών. Από τη θητεία μου ως διαχειριστής πολυκατοικίας 20 διαμερισμάτων διεπίστωσα ότι μηνιαίως είχα έξοδα 500-800 ευρώ για επιδιορθώσεις και διάφορες παροχές υπηρεσιών (Κηπουρός- συνεργείο καθαρισμού – υδραυλικοί -ηλεκτρολόγοι κ.λ.π.)για τα οποία έξοδα οι νόμιμες αποδείξεις ήταν ελάχιστες. Ευτυχώς που συνδεθήκαμε με φυσικό αέριο και γλιτώσαμε από τη γάγγραινα του πετρελαίου. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο συμβαίνει παντού και αν δεν ληφθούν ειδικά μέτρα η φοροδιαφυγή θα συνεχισθεί. Προτείνω οι διαχειριστές να υποχρεωθούν να εκδίδουν συγκεντρωτική κατάσταση με τις αποδείξεις στην οποία να επιμερίζονται οι δαπάνες στα διαμερίσματα, ανάλογα με τα ποσοστά που αναφέρονται στον κανονισμό πολυκατοικίας. Αντίγραφα των καταστάσεων, οι οποίες θα έχουν την ισχύ νομίμων αποδείξεων, θα διανέμονται στους ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ώστε να υποβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις και να τυγχάνουν των προβλεπομένων εκπτώσεων. Δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί καθότι οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν την έκδοση των καταστάσεων στις εταρείες έκδοσης των κοινοχρήστων. Πιστεύω ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή ιδιαίτερα εάν οι διαχειριστές υπόκεινται σε περιοδικούς ελέγχους.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:47 | Νίκη Α.

    Κύριε Υπουργέ,
    ειμαι μια πολιτης 29 ετων και εργαζομαι στον ιδιωτικο τομεα με ετησιο καθαρο εισοδημα 12.000€.Μενω ακομα με τους γονεις μου οπως αρκετοι νεοι σημερα στην χωρα μας,δενεπιβαρυνομαιετησιως με κανενα εξοδο οπως ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ,ενοικιο,φαγητο κτλ με αποτελεσμα τα χρηματα που εξοικονομω να καλυπτουν κατα βαση προσωπικες μου αναγκες οπως ενδυση υποδηση καιενα μεγαλο μερος των χρηματων που απομενει να το αποταμιευω με αντικειμενικο σκοπο την μελλοντικη αγορα της ιδιωτικης μου κατοικιας.Υπολογιστε οτι ετησιως για προσωπικες μου αναγκες δεν ξοδευω πανω απο 3.000-4.000€.Βαση λοιπον της νεας αλλαγης του φορολογικου συστηματος και οσων σας ανεφερα ηδη πως εγω ειναι εφικτο να προσκομιζω στο κρατος αποδειξης συνολικου ποσου 6.000-8.000€ προκειμενου να εχω το αφορολογητο ποσο των 12.000€ ως φιλοξενουμενη και σιτιζομενη απο τους γονεις μου?Να υποθεσω λοιπον οτι το κρατος και η σημερινη κυβερνηση δεν επιθυμει οι νεοι να κανουν μελλοντικα ονειρα και να εχουν σκοπους σε ατομικο επιπεδο οπως η αγορα ενος σπιτιου η ενος αυτοκινητου?Δεδομενου οτι θα πρεπει με απλα λογια τα χρηματα που με κοπο βγαζω να τα ξοδευω για να τα καλυπτω με αποδειξεις !!!Να θυμοσαστε οτι υπαρχουν αρκετοι νεοι σημερα που θελουν να μαζεψουν χρηματα για το μελλον τους και εσεις τους εμποδιζετε και δεν εχετε σκεφτει ποτε αυτους που τους συντηρουν ακομα οι γονεις τους.Κλεινοντας ελπιζω τα σχολια ολων των ανθρωπων εδω να σας προτρεψουν να σκεφτειτε ξανα την αλλαγη που θελετε να κανετε στο αφορολογητο ιδιως οταν καποιος εχει συγκεκριμενο δηλωμενο εισοδημα.

    Μετα τιμης

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:00 | Κατερίνα Μ.

    Αυτά με τις αποδείξεις ειναι γελοιότητες.
    Μας ζητάτε να γίνουμε λογιστές και εφοριακοί.Στείλτε εφοριακούς να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους πληρώνουμε!Επιτέλους, ας ελέγξουν εκείνοι τους φοροφυγάδες,άλλωστε όλοι ξέρετε πού κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα!!!
    Και επίσης: πώς θα ελεγχΘούν αυτές οι αποδείξεις?(Εκατοντάδες στον κάθε φορολογούμενο).ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ,ΠΟΙΟΣ ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΥΤΑ?

    Προσεξτε γιατί αυτό που προσλαμβάνει ο πολίτης είναι οτι πάτε να καταργήσετε το αφορολόγητο.
    Η πρόταση μου είναι η εξής:
    1.το αφορολόγητο ποσό να μείνει όπως είναι.
    2.Ενεργοποιήστε ξανά τη ΣΔΟΕ
    3.Υποχρεώστε όλους να κοβουν αποδείξεις(πχβενζινάδικα,λαικές,ταξιτζήδες,
    περίπτερα,κλπ)
    4.Μειώστε τους μισθούς τους δικούς σας και των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων και τότε θα δείτε πως και ο απλός πολίτης θα είναι έτοιμος να συνεισφέρει για τη σωτηρία των οικονομικών του κράτους.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:15 | Θάνος. Γ

    Μιλάτε για αποδείξεις. Τι αποδείξεις να βάλω, αφού δεν μου φτάνουν για να περάσω το μήνα από τα έξοδα διατροφής της οικογένειας μου. Έχω δύο παιδιά μια κόρη 33 που δεν εργάζεται λόγω ψυχολογικού προβλήματος και ένα γιο 28 ετών που σπούδαζε για 6 χρόνια στην Πάτρα. Τελείωσε Μηχανικός Ηλεκτρονικών υπολογιστών τον Ιούλιο συμπεριλαμβανομένης και στρατιωτικής θητείας του.
    Έκτοτε είναι άνεργος και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Πέραν την ανεργίας αναγκάζομαι και πληρώνω και την ασφάλισή του στο ΤΣΕΜΕΔΕ 400,00 το τρίμηνο.
    Μήπως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται σαν προστατευόμενο μέλος μέχρι να βρει εργασία?
    Ευχαριστώ και καλή χρονιά.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:34 | Γιάννης Π.

    Είμαι διαζευγμένος πατέρας δυο ανηλίκων παιδίων. Μετά από συνενετικό διαζύγιο την επιμέλεια των παιδιών την έχει η μητέρα. Εγώ μετά το διαζύγιο καταβάλλω αποδεδειγμένα στη μητέρα, το ποσό των 13.000 € περίπου ετησίως, για τη διατροφή των παιδίων μου. Το ποσό αυτό δεν απαλλάσσεται φόρου γιατί δεν έχω την επιμέλεια των παιδίων.
    Ενώ τα έξοδα μου έχουν αυξηθεί δραματικά μετά το διαζύγιο (ενοίκιο σπιτιού και πρόσθετα έξοδα διαβίωσης)δεν φοροαπαλλάσομαι του παραπάνω ποσού το οποίο αποδεδειγμένα το καταβάλλω για τα παιδιά μου.

    Παρακαλώ να αρθεί αυτή η κατάφορη αδικία καινα μπορεί ο πατέρας να δηλώνει τον αριθμό τέκνων στη φορολογική δήλωση ώστε να έχει την φοροαπαλλαγή και να μην αναγκάζεται να αποποιείται της γονικής του ιδιότητας.

    Να μπορεί ο μη έχων την επιμέλεια γονέας να δηλώνει το ποσό διατροφής που καταθέτει ώστε να του αφαιρείται από το εισόδημα.

    Η διαμονή-κατοικία (καθώς και όλα τα έξοδα) να επιβαρύνουν ισάξια τους δύο γονείς.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:49 | Παρασκευοπουλος Φιλ

    Το μετρο ειναι πολύ σωστό. Θα πρεπει οπωσδήποτε να προστεθει στην κατηγορία των εκπιπτόμενων δαπανών οι δαπανες για καύσιμα με την ΑΜΕΣΗ καθιέρωση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια βενζίνης

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:37 | νικ

    πληρωνω ενοικιο 400ε το μηνα. ο ιδιοκτητης μου δινει αποδειξη 200ε, γιατι υπαρχει πλαφον στην επιστροφη φορου. πρεπει για εμενα να εκπιπτει ολο το ποσον του ενοικιου. ο ισχιων νομος διευκολυνει το μαυρο χρημα στους ιδιοκτητες ακινητων.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:22 | Γεωργιος Ταχιαος

    Πιστευετε οτι με τα 860 ΕΥΡΩ συνταξη που παιρνω τον μηνα αγοραζω ειδη
    ενδυσεως και υποδησεως και πηγαινω και στα νυκτερινα κεντρα για να
    παιρνω αποδειξεις? Γιατι εξαρτατε το αφορολογητο απο τετοιες
    αποδειξεις? Εχουμε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Υδρευση, κοινοχρηστα πολ/κιας και
    βεβαιως τα ειδη διατροφης και καθαριοτητος. Αυτες τις δαπανες
    θελετε να φορολογησετε? Για τιποτε αλλο δεν φθανει η συνταξις.

    Μηπως πρεπει να σκεφθητε καλυτερα?

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:33 | Απόστολος Μπάλλας

    Η έκπτωση δαπανών ικανοποιεί δύο στόχους: Την δημιουργία κινήτρων ώστε ο φορολογούμενος να ζητήσει απόδειξη και να αυξηθεί συνεπακόλουθα η φορολογητέα ύλη αλλά και την «ανταμοιβή» του φορολογούμενου για την κάλυψη αναγκών του που θεωρητικά καλύπτονται από το κράτος από ίδιους πόρους (π.χ. υγεία, ασφάλιση).

    1) Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ασφαλιστικό τελεί υπό κατάρρευση, πρέπει να αυξηθεί το αφορολόγητο για ασφάλιστρα.

    2) Με δεδομένη την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, πρέπει να αυξηθούν τα εκπιπτόμενα ποσά από τις υπάρχουσες κατηγορίες (γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες, κλπ) αλλά να γίνει πιο ξεκάθαρο ποια είναι η ωφέλεια του φορολογούμενου.

    3) Να συνδεθεί το αφορολόγητο με τις δηλούμενες δαπάνες αλλά να μη συναρτάται το σχετικό ποσό με το εισόδημα. Να εξηγήσω τη θέση μου με ένα παράδειγμα: Ένας μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ (μετά το ΙΚΑ) το μήνα πηγαίνει σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που δεν δίνουν απόδειξη (συνήθως) ενώ ένας με μισθό 3.000 πάει σε ξενοδοχείο 4 αστέρων που δίνει σχεδόν πάντα απόδειξη.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:38 | Χαράλαμπος Μ.

    Πέρα από τα όσα έγραψα τις προηγούμενες ημέρες θα ήθελα να σχολιάσω κάτι που διάβασα σχετικά με το πως θα δηλώνονται οι αποδείξεις. Μα είναι δυνατόν να τις γράφουμε αναλυτικά μία προς μία; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Πιο απλές λύσεις δεν υπάρχουν;

    Και σαφώς όπως έγραψε ο κος Κοσμίδης θα πρέπει να προστεθούν αποδείξεις διοδίων και καυσίμων. Όσοι σκάμε το 1.000ρικο στην Αττική Οδό γιατί να φορολογηθούμε για αυτό; Άλλωστε έχουμε καταβάλλει και το Φ.Π.Α. του.

    Κι η πρόταση του κου Γεωργιάδη φαίνεται να έχει μια λογική βάση. Αφού πρώτα όμως η τσιμπίδα συμπεριλάβει εκπροσώπους offshore, τύπους/ισσες που κάνουν αγορές τάχα με δάνειο ενώ έχουν το χρήμα, κι αφού γενικώς κλείσουν τα παράθυρα και κοπούν τα περιθώρια της μαγκιάς σε ΟΛΟΥΣ. Σε όποιον δε γουστάρει ας πάει στο καλό.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:51 | ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1. Σύσταση υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος.Στόχος να κάνει ελέγχους ηλεκτρονικούς και μή , σε όλους τους πολίτες, οι κατά τόπους οικονομικές εφορίες δεν ελέγχουν και διαπλέκονται με τους φορολογούμενους.
    2. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ OFF SORE ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
    3. Σύνδεση της ιδιόκτητης κατοικίας με αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης
    4. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    α. Κατάργηση των Αυτοτελώς Φορολογούμενων ποσών
    β. Υποχρεωτική σύνδεση των πληρωμών των επιχειρήσεων με λογαριασμό όψεως, του οποίου η κίνηση κάθε μήνα θα υποβάλλεται στην Εφορία, ο εν λόγω λογαριασμός ή λογαριασμοί θα είναι συνδεδεμένοι ON LINE με την Εφορεία.
    γ.Θεσπιση Ελαχιστου και υποχρεωτικού ποσού δήλωσης
    δ. Φορολόγηση με συντελεστή 15%επί του κύκλου εργασιών, χωρίς να δίνεται δικαίωμα να αφαιρούν τα έξοδα από τον τζίρο,και επί του ποσού που προκύπτει να φορολογούνται.

    5.ΛΟΓΙΣΤΕΣ Εμπλοκή της κατηγορίας αυτής στην ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ των λογιστών και ΑΦΑΙΡΕΣΗ Αδειών άσκησης επαγγέλματος εάν διαπιστώνονται παραβάσεις εκ μέρους των.

    6.ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ- ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ- ΜΕΣΙΤΕΣ Οι αμοιβές των δικηγόρων προέρχονται α. Από τις δίκες και τα συμβόλαια.Οι δίκες που κάνει ο κάθε δικηγόρος πρέπει να κόβει κάποιο παράβολο, αυτό το παραστατικο, να υποβάλλεται συγκεντρωτικά στη δήλωση και κάθε δίκη να έχει ένα αντικειμενικό προσδιορισμό ποσού το οποίο θα φορολογείται.ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ Υποβολή δήλωσης με βάση τον αριθμό συμβολαιογραφικων πράξεων και φορολόγηση του αριθμού των πράξεων με αντικειμενικό τρόπο.Χορήγηση Στεγαστικών δανείων ή δανείων για αγορά ακινήτων με βάση το ποσό που αναγράφεται στο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ και φορογλογηση κάθε Μεσίτη και δικηγόρου επί του ποσού του συμβολαίου με συντελεστή 3%( όσα δηλαδή παίρνουν σήμερα ανεπίσημα ),κατάργηση των επισκευαστικών δανείων μαιμού, κάθε ΄φορολογούμενος που παίρνει επισκευαστικό θα πρέπει το ποσό του δανείου να το δικαιολογεί με αποδείξεις στην τράπεζα.
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Θέσπιση ελάχιστου ποσού διαβίωσης στα 20.000
    ΤΑΞΙ Κατάργηση του κλειστού επαγγέλματος, θέσπιση ελάχιστου ποσού διαβίωσης τα 30.000
    ΙΑΤΡΟΙ- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΕΛΕΓΧΟΣ στις εφημερίες των Νοσοκομείων αφού από εκεί εισέρχονται ασθενείς για θεραπεία, και η εισαγωγή αυτή έχει και φακελλάκι στη συνέχεια.ΙΑΤΡΟΙ θέσπιση ελάχιστου ποσού διαβίωσης 50.000€.
    ΙΚΑ Ελεγκτες του Ιδρύματος να κάνουν έλεγχους και να καταγράφουν εργαζόμενους σε οικοδομές σε ημερήσια βάση.Ταυτοποίηση των ελέγχων με την υποβολή των καταστάσεων ΙΚΑ.
    ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Θέσπιση υποβολής συμβολαίων στην Εφορεία των συμφωνητικών ανέγερσης κάθε οικοδομής με τιμή ανά τ.μ. πχ 1.000 €

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:26 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΡΕΛΛΑΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΕΝ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΤΥΠΗΘΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΗς ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 40000-70000.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ.ΒΑΣΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗς ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ (ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ)ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 70000.ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΣΑΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΑΝΕΡΓΙΑ Ι.Κ.Α.,Φ.Π.Α.).ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΔΙΚΙΑ ΘΕΩΡΩ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΥΡΑΝΑΜ¨? ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡ Η ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΥΧΟ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΛΑΝΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ?
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 40%.ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ 5000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΡΝΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ 2000.ΟΔΗΓΗΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΦΟΡΟΙ ,Φ.Π.Α) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:31 | Αγγελακέρης Κ.

    Το μέτρο αυτό είναι το πλέον αναχρονιστικό και ΔΕΝ φανταζόμουν ποτέ ότι μια σύγχρονη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επέστρεφε 20 χρόνια πίσω. Προφανώς οι εισηγητές της πρότσασης δεν έχουν αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Άλλο ο φούρνος στην Ακαδημίας και άλλο ο φούρνος στο χωριό Καληθέα της Ηπείρου με 22 κατοίκους. Δεν είναι δυνατό όλοι οι έλληνες να γίνουν φοροτεχνηκοί ώστε να καταγράφουν πόσους καφέδες κατανάλωσαν και σε πόσα ζαχαροπλαστεία έφαγαν γλυκό. Τα πράγματα είναι απλά αρκεί να δούμε τι γίνεται και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι ευθύνη της υπηρεσίας (εφορία) να κάνει σοβαρούς ελέγχους και να επιβάλει αρχικά μεγάλα χρηματικά πρόστημα, να βάζει σε επιτήρηση τη συγκεκριμένη επιχείρηση και εφόσον υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα να ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ η άδεια λειτουργίας. ΒΛΕΠΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Εκεί εάν ο πελάτης δεν πάρει την απόδειξη τρέχει ο καταστηματάρχης να του τη δώσει.
    Να γίνει ένας έλεγχος περουσιακών στοιχείων των μισθωτών και συνταξιούχων και στη συνέχεια ορθολογική παρακράτηση φόρου με κλίμακα, ώστε να απαλαγούν οι υπηρεσίες του κράτους από φόρτο εργασίας που επί της ουσίας δεν αποδίδει τίποτα στη χώρα. Έτσι θα επικεντρώσουν τη προσπάθεια τους σε αυτούς που είτε δεν ΄΄κόβουν΄΄ αποδείξεις αλλά το σημαντικότερο ΔΕΝ αποδίδουν το ΦΠΑ.
    Τέλος, με το χάλι που έχουμε στα οικονομικά ως χώρα είναι καιρός να δοθεί περίοδος χάρητος πχ 6 μήνες ώστε να δηλωθεί το παράνομο χρήμα, να φορολογηθεί εφάπαξ με κάποιο συντελεστή πχ 10% και στη συνέχεια έλεγχος του πόθεν έσχες αφού δημιουργηθεί βάση δεδομένων όπου θα καταγραφούν τα περουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων.
    Εάν θέλετε απόδοση απλοποιείστε τις διαδικασίες και εφαρμόστε τους νόμους.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:58 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΘΗΣ

    Κύριοι,

    Είμαι μισθωτός με εικοσαετή υπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και σχετικό μεσαίο εισόδημα.
    Διάβασα μετά προσοχής την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Κου Παπακωνσταντίνου στον Κο Παπαδάκη την 29.12.09 και εκτός των άλλων, στάθηκα στην δήλωσή του περί της διαδικασίας καταχώρησης των αποδείξεων με καταγραφή του ποσού εκάστης και του Α.Φ.Μ. καταστήματος αγοράς στην φορολογική δήλωση, και πραγματικά εξεπλάγην!!
    Σας πληροφορώ ότι πάντα, προνοητικά, ακόμα και όταν περιορίστηκε το μέτρο συλλογής αποδείξεων, καθ’ όλα αυτά τα έτη συγκέντρωνα αποδείξεις αγαθών και μιλάμε για μεγάλο αριθμό αυτών. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται την πλήρη καταχώρηση αυτών, κατά την υποβολή της δήλωσης, ενώ σε περίπτωση που δεν περαστούν όλες να φορολογείται η διαφορά. Μιλάμε για αποδείξεις που ξεκινούν από 0,50€ και ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά σημαντικός εάν χρειασθεί να καταχωρηθούν όλες, ώστε να δικαιολογηθούν για παράδειγμα δαπάνες περί των 6.000-8.000€. Οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας με ποιόν τρόπο θα καταφέρουν αποτελεσματικά να κάνουν την καταχώρηση αυτή μόνοι τους, εκτός και εάν κάποιος φοροτεχνικός επί πληρωμή αναλάβει να τους βοηθήσει. Ακόμα και για εμένα τον ίδιο όλο αυτό φαντάζει εξωπραγματικό. Δεν μιλάμε για καταχώρηση δέκα αποδείξεων σε έναν κωδικό και αυτό ήτανε.
    Η καταχώρηση και σύγκριση αυτών των δεδομένων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και των υπαλλήλων της. Αυτό που δύναται να κάνει ο πολίτης στην καλύτερη περίπτωση, είναι είτε να παραδώσει αυτές προς την εφορία κατά την κατάθεση της δήλωσής του, είτε να καταχωρήσει το συνολικό κόστος δαπάνης του, κρατώντας αυτές στο αρχείο του για οποιαδήποτε στιγμή του ασκηθεί επιλεκτικά έλεγχος.
    Σας ενημερώνω δε ότι ήδη, διαπιστώνω τόσο σε συζητήσεις με συναδέλφους μου, όσο και από τον κοινωνικό μου περίγυρο, πως όσοι συνειδητοποιούν σε τι αναφέρεστε, εκφράζουν πλήρη αγανάκτηση έστω και μόνο για την σκέψη αυτή.
    Εύχομαι το υπουργείο σας να λάβει σοβαρά υπόψη το πρόσθετο αυτό βάρος και το άγχος που μετακυλάτε στους πολίτες της χώρας μας, κυρίως στα μεσαία στρώματα αυτής, οι οποίοι ήδη είναι εξαιρετικά βεβαρυμένοι και απογοητευμένοι απ’ όλα όσα παρακολουθούν να συμβαίνουν κατά τα τελευταία έτη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας στην χώρα μας.

    Με εκτίμηση,

    Ανδρέας Άνθης

    Γεν.Γραμματέας Σωματείου Υπαλλήλων Ομίλου G4S,
    Αντιπρόεδρος Αγωνιζόμενου Κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας (Α.Κ.Σ.Π.Ι.Α.)
    & Αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε.)

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:37 | stefan badolas

    Είμαι εκπ/κος και κάθε μέρα μετακινούμαι με το αυτοκίνητο μου 50 χμ. (Σε περιοχή φυσικά χωρίς συγκοινωνία) Γιατί να μην έχω φοροαπαλλαγή από τα καύσιμα;
    Έχω τρία παιδιά με αυξημ΄ενα τα έξοδα για τροφή , ενδυμασία, εκπαίδευση, να προστεθούν και οι αντίστοιχες κατηγορίες
    Επίσης και για αγορά φαρμάκων
    Επίσης αναγκαίο στη δουλειά μας είναι το γρήγορο internet, τα βιβλία και οι συνδρομές σε περιοδικά

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:52 | ΓΑΒΑΛΑΣ ΛΟΥΚΑΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΠΩΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ…ΟΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ..

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:35 | Γιώργος Μαγκλάρας

    Κύριε υπουργέ.
    Ξαναγράφω μετά από 2 ημέρες. Τελικά κανείς σε αυτό το βήμα, ούτε και από τον πεφωτισμένο κύκλο συμβούλων σας δε μου εξήγησε, όσον αφορά τη σύνδεση αφορολογήτου με καταναλωτικές αποδείξες ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ 200 ΕΥΡΩ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ, ώστε να πιάσουμε 10.500 ευρώ αποδείξεων και να διατηρήσουμε το αφορολόγητο μας. Εγώ, λχ παίρνω 1500+ΦΠΑ μισθό μηνιαίως. 450 πάνε για ενοίκιο, 250 για παγια (φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα), 300 για ΤΣΜΕΔΕ (είμαι..με τους φοροφυγάδες μηχανικούς). Μένουν 500 για όλα τα υπόλοιπα. Μου κρατάτε και 20% ως παρακράτηση! Ήτοι, 200 ευρώ το μήνα μένουν. ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 800+ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ? Άλλοι εδώ, σωστά επεσήμαναν ότι εάν, λχ, τα ξοδέψουμε στο εξωτερικό δεν δικαιολογούνται. Και το εκπληκτικό, ΕΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ. Δηλαδή, απορώ όλοι αυτοί οι μεγαλοφυείς σύμβουλοι σας πως τα έχουν βγάλει τα κουκιά…Προτείνω την άμεση απονομή PhD δημιουργικής λογιστικής σε όλους.
    Ας σοβαρευτούμε…(εύχομαι)…το παλιό σύστημα με την έκπτωση φόρου απλά πρέπει να απλοποιηθεί και να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες δαπανών. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:06 | Αντώνης Βασιλόπουλος

    Η φοροδιαφυγή ειναι δυνατόν εύκολα να αντιμετωπιστεί όχι δια της συλλογής αποδείξεων αλλά αν καλλιεργηθεί φορολογική συνείδηση στον φορολογούμενο την οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα το κράτος δεν έχει καταφέρει να καλλιεργήσει στη συνείδηση του φορολογούμενου.Ως γνωστόν
    το κράτος εκδηλούται τόσο δια των υπαλλήλων αυτού όσο και δια των εκάστοτε κυβερνόντων αυτό ,δηλαδή των πολιτικών. Και οι δύο αυτοί θεσμικοί παράγοντες με τηνεπί σειρά ετών συμπεριφορά τους έχουν καταφέρει το αντίθετο δηλαδή έχουν κάνει τον πολίτη να μην είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις με την διαφθορά που συναντά καθημερινά κατάτις συναλλαγές του με το κράτος καθώς και με την συμπεριφορά οριςμένων πολιτικών προσώπων που τελικά όλοι παραμένουν ατιμώρητοι.Αν δεν εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα φορολογική συνείδηση δεν θα υπάρξει.