1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:01 | Βασίλης

    Αντιγράφω και υποστηρίζω το παρακάτω σχόλιο του κ. Στάση.
    Με εκτίμηση

    Σε ότι αφορά τα όρια της φορολογικής κλίμακας θεωρώ ότι αυτά πρέπει να απευθύνονται στον οικογενειακό εισόδημα και όχι στον ατομικό εισόδημα. Με αυτό το τρόπο δεν θα επιβαρύνονται τα νοικοκυριά με δυσβάσταχτούς φόρους για το μόνο λόγο ότι μόνο ό ένας σύζυγος έχει εισόδημα και ό άλλος δεν έχει.
    Το ίδιο σχόλιο το έιδα ξανά και δεν βλέπω το τρόπο που μπορώ να το συνυπογράψω (από ΛΑΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – — 3 Ιανουαρίου 2010 @ 12:15 ).

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | Παναγιωτης

    μια σκεψη θα ηθελα να κάνω σχετικά με την υστερηση εσοδων που παρουσιάζεται πάντοτε στο Ελληνικό κράτος.Θα μπορούσε ολοι οι φορολογούμενοι απο τον Ιανουάριο κάθε ετους να καλούνται νά πληρώσουν μέ δόσεις βάσει του εκαθαριστικού του προηγούμενου ετους και να γίνεται εκκαθάρισις βάσει τής καινούργιας φορολογικής δήλωσης, με αυτό τόν τρόπο οδηγούνται ολοι οι φορολογούμενοι από τον Ιανουαριο να πληρώνουν με δωδεκάμηνες δόσεις (και οχι οπως γίνεται τώρα να περιμένεις σχεδόν τον Αυγουστο και με 3 δόσεις να εξοφλεις), πιστευω με αυτό τον τρόπο το κράτος θα εχει τουλάχιστο καποια εσοδα απο τον Ιανουάριο σίγουρα, και οι πολίτες θα είναι ευχαριστημένοι γιατί θα εχουν περισσότερες δόσεις

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:17 | Αργυρώ

    Κύριοι, το παρακάτω άρθρο νομίζω ότι δείχνει με σαφήνεια τι πρέπει να προηγηθεί προκειμένου να αποκτηθεί στην Ελλάδα η ευχέρεια μή φοροδιαφυγής. Με απλά λόγια:Ο πρώτος που πρέπει να φορολογήσει τόν εαυτό του και να μειώσει τίς σπατάλες του είναι τό iδιο το ΚΡΤΑΤΟΣ. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΠΕΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΌΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΦΟΡΟΥΣ.

    Aπό μια άποψη όλη αυτή η διαβούλευση είναι επικοινωνιακό τρύκ και μόνο- αν οι πρώτες μονάδες του ελλείματος δεν πέσουν από τήν ίδια τήν…. κρατική ιδιόχρηση-χρησικτησια, και τό ξέρουν οι ιθύνοντες και οι συντάκτες της διαβούλευσης αλλά κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που ηγείται του Οικονομικού Τομέα αυτήν την περίοδο. (ελπίζουμε όλοι, όχι τύποις μόνο, όπως ο προγηούμενος Πρωθυπουργός του Υπ. Πολιτισμού)

    ___________________________________________

    euro2day

    Δημοσιεύθηκε: 07:48 – 04/01/10

    ………………..

    Εκείνο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι ότι η κυβέρνηση έχει στην ουσία επικεντρώσει την προσοχή της στην αύξηση των εσόδων για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και τα επόμενα χρόνια, ενώ ε ν ί ο τ ε κάνει κάποιες αναφορές στην ανάγκη για περικοπή των δαπανών και μείωσης της σπατάλης στο Δημόσιο.

    …………………….

    Αναμφισβήτητα, η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη και συναντάται ευρέως σε όλη τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις………………..
    ………..κι ασφαλώς δεν κάνουμε καν τον κόπο να αναφερθούμε στους γιατρούς, δικηγόρους κτλ.

    Όλα αυτά απεικονίζονται στα στοιχεία που επικαλείται συχνά ο κ. Παπακωνσταντίνου για να δικαιολογήσει την έμφαση στην αύξηση των εσόδων του ελληνικού προϋπολογισμού.
    Πράγματι, το σύνολο των εσόδων της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 37,2% του ΑΕΠ το 2009 έναντι 44% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των 16″
    ………………………………………………………
    Σε γενικές γραμμές μιλάμε για 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά με τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

    Α υ τ ή ε ί ν α ι η μ ί α ό ψ η του νομίσματος.

    Η άλλη όψη του νομίσματος είναι πιο αποκαλυπτική αφού δείχνει ότι η ταχεία διεύρυνση του ελλείμματος του ελληνικού προϋπολογισμού προήλθε Κ Υ Ρ Ι Ω Σ από τη μεγάλη αύξηση των δαπανών μέσα σε λίγα χρόνια.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ το 2007 και σκαρφάλωσε αναπάντεχα στο 12,7% του ΑΕΠ το 2009, καταγράφοντας επιδείνωση της τάξης των 8,7 ποσοστιαίων μονάδων.

    Από τις 8,7 μονάδες οι 5,7 ποσοστιαίες μονάδες οφείλονται στην αύξηση των δαπανών και μόλις οι 3,1 μονάδες στην υστέρηση των εσόδων.

    Επομένως, η κυβέρνηση έχει μεν ένα δυνατό επιχείρημα όταν επικαλείται τη μεγάλη φοροδιαφυγή για την υστέρηση των εσόδων του ελληνικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον μέσο όρο των εταίρων μας.

    Ό μ ω ς, ακόμη ισχυρότερο επιχείρημα έχουν εκείνοι που επικαλούνται την ανάγκη μείωσης των δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

    Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Άλλος έχει τ’ όνομα κι άλλος τη χάρη.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:39 | Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Σπέντζας

    1) Η φορολόγηση των πολιτών με διαφορετικές κλίμακες αναλόγως την πηγή των εισοδημάτων είναι αντισυνταγματική και, εάν προσβληθεί στο ΣτΕ, ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρές περιπλοκές.
    2) Όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι, ακόμη και οι πλέον οικονομικώς αδύνατοι, θα πρέπει να συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα, έστω το συμβολικό ποσό των 10 Ευρώ, για να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:57 | Παπαχρήστος Βασίλης

    Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας,

    Θεωρώ ότι η πρόταση για αποδείξεις έτσι ώστε να έχουμε αφορολόγητο όριο π.χ των 12000 ευρώ είναι κατά το ήμιση σωστό. Συγκεκριμμένα θα σας πρότεινα όλες οι αποδείξεις που θα μαζεύουμε να αφαιρούνται απο το φορολογητέο εισόδημα. Π.χ έαν έχει ένας μισθωτός (παντρεμένος και με ένα παιδί 12 ετών) , εισόδημα 30000 ευρώ και προσκομίσει αποδείξεις απο super market, φροντιστήρια παιδιών(αγγλικά,μπαλέτο κ.τ.λ) , ιατρούς (οδοντίατρους κ.τ.λ) και διάφορες καταναλωτικές αγορές, ποσού 18000 ευρώ τότε αυτός ο άνθρωπος έχει πληρώσει Φ.Π.Α, 18000 Χ 19% = 3420ευρώ. Μένουν απο το εισόδημά του 12000 καθαρά. Εκεί μπορεί να φορολογηθεί με ένα συντελεστή της τάξης του 5% και να πληρώσει άλλα 600 ευρώ και να τελειώσει εκεί το θέμα. Σε άλλη περίπτωση με εισόδημα της τάξης των 14000 με αποδείξεις σύνολο 10000 ευρώ να μην φορολογηθεί καθόλου, αφού θα έχει ήδη φορολογηθεί έμμεσα με 19% Φ.Π.Α. Τέλος στα είσοδήματα με περίπου 70000+ και άνω ακόμα και με αποδείξεις 35000 ευρώ μένουν άλλες 35000 για φορολόγηση με κλίμακα π.χ 15% ήτοι 5250 ευρώ ενώ έχει ήδη πληρώσει Φ.Π.Α 6650. Σας δίνω μια ιδέα που πολύς κόσμος θα συμφωνήσει. Ότι αποδείξεις μαζέψεις ΟΛΕΣ θα εκπίπτουν απο το φορολογητέο εισόδημά σου. Και ότι περισσέψει να φορολογηθεί αναλόγως 2ή 3 συντελεστές της τάξης του 5% ή 10% ή 15%. Έτσι αναγκαστικά θα τσιμπίσει και τους παρόχους υπηρεσιών που κλέβουν το Φ.Π.Α και θα φορολογούνται απο την άλλη και τα κέρδη τους όπως όλων των πολιτών. Αλλα μιλάμε για αποδείξεις για τα πάντα, απο περίπτερα (έχει κανείς αναρωτηθεί κανείς πόσα μέσα σε ένα χρόνο χρήματα, σας φεύγουν για τσιγάρα, εφημερίδες περιοδικά?), ταξί, ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΚΟ κτ.λ Τέλος δώστε σημασία στους συντελεστές Φ.Π.Α και σε είδη πρώτης ανάγκης. Ειδικά: γιατί πρέπει στον Ο.Τ.Ε να πληρώνω Φ.Π.Α 19%?? είναι είδος πολυτελείας?? ΕΛΕΟΣ, για να μην μιλήσω για τα κράνη που έχουν Φ.ΠΑ 19%. Συγνώμη αλλά άμα ξεκινήσω να γράφω….

    Με εκτίμηση
    Παπαχρήστος Βασίλης

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:01 | tsav

    Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ.ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ 100%. ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η’ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 30000 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Η’ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ (ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΧ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΩΣ 22000) ΠΑΛΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ) ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 12000. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΔΙΚΟΥΝΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΕΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:29 | Αλέξανδρος

    Εάν το αφορολόγητο συνδεθεί με την προσκόμιση αποδείξεων, τότε πρέπει να γίνονται δεκτές όλες οι αποδείξεις. Ο λόγος είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εξόδων μίας οικογενείας είναι:
    1. Αγορά τροφίμων, απορρυπαντικών, κτλ(Σούπερ Μάρκετ, Λαϊκή, Κρεοπωλείο, κτλ)
    2. Λογαριασμοί σπιτιού (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ)
    3. Πετρέλαιο θέρμανσης
    4. Βενζίνη για το αυτοκίνητο και – πλέον – τέλη κυκλοφορίας
    5. Εφορία
    6. Ένδυση

    Εφ’ όσον εσείς αυτά δεν τα αναγνωρίζετε ως έξοδα που εκπίπτουν, αναρωτιέμαι πώς θα βρει η μέση οικογένεια αποδείξεις μερικών χιλιάδων Ευρώ από καφετέριες και κομμωτήρια. Δηλαδή θα πρέπει να ξοδεύεις μερικές χιλιάδες ευρώ σε λούσα και εξόδους για να «αποδείξεις» ότι δεν έχεις χρήματα; Δηλαδή η οικογένεια που πραγματικά δεν έχει χρήματα για να βγαίνει έξω για φαγητό, είναι η οικογένεια που θα φορολογηθεί ως τιμωρία για αυτό;;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:03 | ΑΚΕΖΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Ειναι αδικο να είμαι συνταξιουχος,να μην εργάζεται η συζυγος να υπερβαινεις κατα περιπου 50 ευρω τις 30000 ευρω ετησιως( και μαλιστα θα ξεπερνω το οριο της κλιμακας αυτης μειωνοντας περιεργως το ταμειο ασφάλισης μου τον μηνιαιο ΦΜΥ, ωστε τελικα το καθαρο ετησιο εισοδημα μου να υπερβαινει τις 30000 )και να φορολογουμαι στην κλιμακα ανω των 30000 ευρω.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:21 | Vassilis

    Προτείνω την κατάργηση όλων των άμεσων φόρων προς τα φυσικά πρόσωπα και αντικατάσταση αυτής με αύξηση του ΦΠΑ. Αρχικά να μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στο 10% και σταδιακά να αυξηθεί μέχρι το 20% σε κλίμακα ανάλογα με τα δηλωθέντα κέρδη. Στη συνέχεια να γίνεται έλεγχος στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μείωση κερδών. Κανένας δεν θα έχει λόγο να φοροδιαφύγει, ενώ θα υπάρχει πραγματικός έλεγχος των εσόδων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:18 | ΓΕΔ

    1.Θεωρητικά εκτός από το χρηματικό Εισόδημα πρέπει να φορολογείται και το εισόδημα σε είδος. Διότι εάν δεν φορολογείται, προφανώς ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μπορεί με κατάλληλες ενέργειες να μειωθεί σημαντικά. Και δεν μιλάμε για ιδιοκατανάλωση των αγροτών (σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ σε υπο-ανάπτυκτες χώρες), αλλά για σημαντικές σε είδος παροχές των εργοδοτών προς τους εργαζομένους. Παραδοσιακά στην Ελλάδα μόνο η παροχή χρήσης αυτοκινήτου καταβάλλεται προσπάθεια να ληφθεί φορολογικά υπ’οψιν είτε προς αποφυγήν καταστρατηγήσεως του «πόθεν έσχες», είτε προς αποφυγήν υπολογισμού της δαπάνης συντηρήσης αυτοκινήτων στα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων.
    2.Υπάρχουν όμως πολλές σε είδος παροχές από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους οι σημαντικότερες των οποίων πρέπει να αποτιμηθούν και να συμπεριληφθούν στο φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, όπως π.χ η πληρωμή του κόστους στάθμευσης των αυτοκινήτων των εργαζομένων από την επιχείρηση, η πληρωμή των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας των εργαζομένων από την επιχείρηση, η πληρωμή ταξιδίων αναψυχής των εργαζομέννων από την επιχείρηση (και μάλιστα σε «χλιδάτους επίγειους παραδείσους»…)καμουφλαρισμένων με τη μορφή «συνεδρίων» κλπ, η δωρεάν παροχή υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών των εργαζομένων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργεί η επιχείρηση, η δωρεάν λειτουργία της επιχειρήσεως κατασκηνώσεων για τα παιδιά των εργαζομένων…κλπ (παρεπιπτόντως, πριν από χρόνια υπολογίστηκε ότι τα παιδιά των εργαζομένων σε ένα δημόσιο φορέα θα μπορούσαν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Κρήτης με μικρότερο κόστος για τον φορέα(!), σε σχέση με το κόστος της κατασκήνωσης που λειτουργούσε, και αυτό χωρίς να υπολογιστεί το όφελος του φορέα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας που κατελάμβαναν οι κατασκηνώσεις…προς δόξαν της αποτελεσματικότητας του Κράτους!)
    3.Τα τελευταία όμως χρόνια έχει γίνει του συρμού η καταστρατήγηση της υποτιθέμενης καθολικότητος του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων με τη χορήγηση εκ μέρους επιχειρήσεων στα (ιδίως ανώτερα) στελέχη τους κάθε είδους «καρτών» με τις οποίες τα στελέχη αυτά διενεργούν διάφορες δαπάνες (των ιδίων, αλλά και συγγενών και …φίλων !!!) που δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων και απλώς καλύπτουν προσωπικές τους ανάγκες (π.χ δαπάνες εστιατορίων, ταξιδίων, αγοράς ακόμη και ειδών διατροφής καθώς και διαρκών καταναλωτικών αγαθών, κλπ). Για πολλά στελέχη επιχειρήσεων (και του Δημόσιου Τομέα!) αυτή η παροχή αποτιμάται σε σημαντικό μέρος του χρηματικού τους εισοδήματος και θα πρέπει οπωσδήποτε να φορολογηθεί! Πρόκειται για κοροϊδία πρώτου μεγέθους της κοινωνίας και σημαντική φοροδιαφυγή από κάθε επιπέδου στελέχη ορισμένων επιχειρήσεων, που στην ουσία οφείλεται σε αδυναμία του Κράτους να εφαρμόσει το Νόμο, αφού ο Κ.Φ.Ε προβλέπει τη φορολογία των σε είδος εισοδημάτων!
    Good luck!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:19 | Στασής Αντώνης

    Σε ότι αφορά τα όρια της φορολογικής κλίμακας θεωρώ ότι αυτά πρέπει να απευθύνονται στον οικογενειακό εισόδημα και όχι στον ατομικό εισόδημα. Με αυτό το τρόπο δεν θα επιβαρύνονται τα νοικοκυριά με δυσβάσταχτούς φόρους για το μόνο λόγο ότι μόνο ό ένας σύζυγος έχει εισόδημα και ό άλλος δεν έχει.
    Το ίδιο σχόλιο το έιδα ξανά και δεν βλέπω το τρόπο που μπορώ να το συνυπογράψω (από ΛΑΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – — 3 Ιανουαρίου 2010 @ 12:15 ).
    Είναι βέβαιό ότι θα χρειαστεί μία μεγάλη ομάδα επεξεργασίας αυτών των σχολίων που υποβάλλονται αν αυτά δεν είναι κάπως ποιο οργανωμένα και δεν συνοδεύονται από σχετική κατηγοριοποίηση. Επίσης είναι βέβαιο ότι τελικά πολλά από αυτά δεν θα ληφθούν υπόψη αν δεν μπορεί να αξιολογηθεί η βαρύτητα τους και να δοθεί σχετική απάντηση συνολικά σε όλους τους ενδιαφερομένους.
    Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναγνωρίσω ότι η διαβούλευση είναι ένα από τα πιο σπουδαία βήματα των τελευταίων χρόνων στη συμμετοχική Δημοκρατία.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:04 | Βασίλειος Λουζιώτης

    Για να είναι αποδεκτό ένα φορολογικό σύστημα πρέπει να έίναι απλό, συνεπές (να μην αλλάζει κάθε 2-3 χρόνια), και να εφαρμόζει τη βασική αρχή ότι όλοι συνεισφέρουν ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα.
    Με την έννοια αυτή η ενιαία κλίμακα είναι ένα βήμα πρός τη σωστή κατεύθυνση. Θα είναι όμως ανεπαρκής, αν δεν συνοδεύεται και με άλλα μέτρα/ιδέες που θα εξασφαλίζουν το ζητούμενο αποτέλεσμα (στο μέτρο του δυνατού)

    Η κλίμακα αποτελεί τη βάση. Χρειάζεται όμως και η συνέπεια, δηλαδή η σταθερότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου, η συνέπεια στην εφαρμογή της (έχουμε πολλά παραδείγματα ότι η κλίμακα και οι απαλλαγές της δεν ακολουθούσαν τον τιμάριθμο), και η εξάλειψη των εξαιρέσεων…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 07:58 | ΒΑΛΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

    ΔΙΚΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!
    κυριε Προεδρε της Κυβερνησης, καθε μερα που περναει συνειδητοποιω οτι μας προσφερετε το ιδιο πακετο με αυτο της Ν.Δ με διαφορετικο ¨αμπαλαζ».Λυπαμαι αλλα γνωριζω τοσο καλα το περιεχομενο του πακετου που δεν θαμπωνομαι απο το περιτυλιγμα.
    ΔΙΚΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!
    Ναι θα παίρνω τις αποδείξεις ομως δικαιωμενη θα ειμαι εαν υπολογιζετε και τις αποδειξεις απο τους λογαριασμους ΔΕΚΟ,στεγαστικο δανειο. Το ετησιο φορολογητεο
    εισοδημα μου ειναι 34.000 ευρω.Σας ζητω να διαχειριστειτε »εσεις» για ενα μηνα το εισοδημα μου και οτι …απομεινει σας υποσχομαι να το προσφερω στο κρατος.Εαν ομως για να τα βγαλω περα καθε μηνα θα πρεπει να χρησιμοποιειτε την πιστωτικη μου καρτα για την αγορα τροφιμων.Μου υποσχεσθε οτι θα με αντιμετωπισετε με ΔΙΚΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ?
    ΔΙΚΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!
    κυριε Προεδρε, ζητησατε συγγνωμη για τα τελη κυκλοφοριας.Εαν διαπραξω καποιο αδικημα και ζητησω συγγνωμη,πιστευετε οτι το δικαστηριο θα με αθωωσει?
    κυριε προεδρε,μεγαλωσα μονη μου δυο παιδια δουλευοντας σε δυο δουλειες,τα σπουδασα και ειναι ανεργα.Το ετησιο εισοδημα μου δεν μου το χαρισε κανεις ειναι το αποτελεσμα σκληρης δουλειας,δουλειας που ξεκιναει απο τα φοιτητικα μου χρονια.Το Κρατος ποτε δεν με αντιμετωπισε ως μητερα που μεγαλωνει μονη της τα παιδια της,κανενας απο τους κυριους που κατασπαταλησαν το δημοσιο χρημα,τον κοπο μου, δεν με βοηθησε και τωρα εσεις κυριε Προεδρε ζητατε τα ρεστα απο εμενα.ΓΙΑΤΙ?
    ΔΙΚΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!
    καλε μου Προεδρε, απολυεται τους νεους των STAGE αλλα κι ΕΣΕΙΣ συνεχιζετε σε ΔΕΚΟ να πληρωνετε με ειδικες συμβασεις,εργαζομενους που εχουν συνταξιοδοτηθει απο την ιδια υπηρεσια οχι για τα προσοντα τους αλλα γιατι ανηκουν στις γνωστες ομαδες.Αποτελεσμα,εργαζομενοι της ιδιας υπηρεσιας να ειναι στο ψυγειο και η ανεργια να σκοτωνει τα ονειρα των νεων ανθρωπων.
    Προεδρε, δεν εισαι μονο πρωθυπουργος, εισαι ανθρωπος, πατερας και κοινωνιολογος.Δεν αντεχουμε αλλο…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 03:42 | τζανης

    Οι αποδειξεις δαπανων, πρεπει να παραμεινουν οπως εχουν (π.χ. ενοικια, τοκοι στεγαστικου, ιατρικα, φροντιστηρια) και κατα την γνωμη μου θα πρεπει να επιστρεψει το μετρο με αποδειξεις που ειχαν μπει επι ΤΣΟΒΟΛΑ, οπου αναλογα το ποσον των αποδειξεων υπηρχε και καποια εξτρα απαλλαγη. Γι αυτο και ειχε αποδοσει για ολες τις πλευρες.
    Αυτο μπορει να ισχυσει και μεμονομενα για καποιου ειδους δαπανες ως εξτρα αφορολογητο, πανω απο τα βασικα ειδη τα οποια ανεφερα στην αρχη, τα οποια ειναι αναγκαια, με τροπο ωστε ενα μεσσαιο εισοδημα γυρω στις 20-25 χιλ. ευρω και με δυο παιδια να αδυνατει να τα βγαλει περα αν εχει (ενοικια, τοκοι στεγαστικου, ιατρικα, φροντιστηρια κ.λ.π)
    Γι αυτο και θα συμφωνησω με αλλους οτι επισης βασικο ρολο παιζει και η φορολογηση ως οικογενειακο εισοδημα μιας οικογενειας και οχι ατομικα.
    Δεν μπορει 2 εισοδηματα συνολο 40000 ευρω σε μια οικογενεια να εχουν 24000 αφορολογητο οριο και ενας μονο εργαζομενος σε μια οικογενεια με εισοδημα 25000 να εχει μονο 12000 ευρω αφοροφογητο.
    Αν δε, κοπουν και οι δαπανες που υπαρχουν τοτε καταδικαζετε τις οικογενειες με μονο ενα εργαζομενο σε εξαθλιωση κυριολεκτικα.
    Επισης πολυ σωστο μετρο η ενιαια προοδευτικη τιμαριθμοποιημενη κλιμακα, αφου ολων των ειδων τα εισοδηματα καποιου στην ιδια τσεπη μπαινουν, πως ειναι δυνατον να φορολογουνται διαφορετικα.
    Με τα μετρα παντως που ακουγονται για εισοδηματα 2000 ευρω μικτα(μειωση επιδοματων, χωρις αυξησεις κλπ) μειωνεται αρκετα ο μισθος καποιου που ας σημειωθει οτι καθαρα ειναι περιπου 1500 ευρω και δεν ξερω πως φανταζεται καποιος οτι μπορει να τα βγαλει περα με 2 παιδια ενοικιο, φροντιστηρια και δεν συζητω για σπουδες τους.

    ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ.
    1) ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ 12000 ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ, ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.
    2) ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 25(ΙΣΩΣ 18 ΓΙΑ 8000 ΕΥΡΩ)
    3) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    4) ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ: (ενοικια, τοκοι στεγαστικου, ιατρικα, φροντιστηρια) καθως και πετρελαια για θερμανση θα ελεγα.

    με εκτιμηση
    τζανης

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 02:59 | Konstantinos Spyropoulos

    symfono apolytos.

    ola stis genikes diataxeis.

    mahome apo to 1992 gia tis genikes diataxeis!!!!!

    vlepete then symferei tous eforiakous pou exoun mikro syntelesti kai plironoun p e n t a r o d e k a r e s.

    dekaeties symvoulevoun tous politikous proistamenous tous enantia tis dimokratikis forologisis ton genikon diataxeon.
    xexnoun ta fakelakia pou eisprattoun oi epiorkoi synadelfoi ton.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 01:38 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2000 ΜΕΙΚΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.ΕΙΜΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΟΝΟΜΙΣΘΟΣ ΠΑΙΡΝΩ 1600 ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ 2150 ΜΕΙΚΤΑ.ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ.ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΠΟΣΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ:1)ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ON-LINE ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΦΟΡΙΕΣ.2)ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ.3)ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ BAR-CODE.
    ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΩ:1)ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ.2)ΦΥΛΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ
    ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ?ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΓΚΡΟΥΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΓΕΝΙΕΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:21 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Κατά τη γνώμη μου για να υπάρξει μια δίκαιη φορολογική κλίμακα θα πρέπει να αποφασιστεί ποιο είναι το εισόδημα που εξασφαλίζει την Αξιοπρεπή διαβίωση του πολίτη σύμφωνα με τους μισθούς που δίνονται σήμερα και αφού λάβουμε υπόψη και τον πληθωρισμό. το ποσό αυτό θα είναι το αφορολόγητο για όλους.
    Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ποσοστιαία για κάθε παιδί που βαρύνει την οικογένεια μέχρι το 24 έτος της ηλικίας του ανεξάρτητα αν σπουδάζει εφόσον αυτό δεν εργάζεται .
    Εκτός του αφορολογήτου να υπάρχουν πέντε( 5 )φορολογικοί συντελεστές οι οποίοι να είναι 5,15,35,40 και 50 η 52 %.
    Τα εισοδήματα τα οποία θα φορολογούνται με συντελεστή μέχρι και 35% πρέπει να μειωθούν με τα ποσά των αποδείξεων παροχή υπηρεσίας γιατρών, δικηγόρων μηχανικών. Ιδιωτικών σχολείων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών εφόσον η μητέρα εργάζεται,
    Επίσης αποδείξεις φαρμακείων για φάρμακα χρόνιων παθήσεων (πχ καρδιά ,αρτηριακή πίεση κατάθλιψη άσθμα κ.λ.π)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:32 | Καλαμαρά Παρασκευή

    Ανάγκη ελαφρύνσεων για ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, δεδομένου ότι ένα νοικοκυριό στηρίζεται αποκλειστικά από τα έσοδα ενός ενήλικα.
    Ειδικότερα, καθώς οι κλίμακες (και οι αντίστοιχοι συντελεστές) αφορούν στο ατομικό εισόδημα: σε μια οικογένεια τα εισοδήματα των 2 ενηλίκων (γονείς), μισθωτών 18.000 (ο ένας) Χ 2= 36.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 25% (α΄κλίμακα, μη αθροιζόμενα),
    ενώ
    εφόσον ένας μονογονέας κάνει εξ ανάγκης -νομίμως φυσικά- και δεύτερη εργασία για να διασφαλίσει αντίστοιχο εισόδημα συνολικά 30.000-35.000 περίπου, [ποσό απαραίτητο για τη διαβίωση οικογένειας που δεν διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία -πληρώνει ενοίκιο ή δάνειο- και έχει παιδί/ιά στο σχολείο],φορολογείται με 35% για το εισόδημα που ξεπερνά την α΄κλίμακα και αντιστοιχεί στο εισόδημα του δεύτερου γονέα.
    Θα ήταν ευκταίο να εξεταστεί η δυνατότητα μερικής διεύρυνσης της α΄φορολογικής κλίμακας για μονογονεϊκές οικογένειες ή να προβλεφθεί άλλου τύπου ελάφρυνση.
    Σημειώνεται ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν και μικρότερη αγοραστική δυνατότητα καταναλωτικών αγαθών, οπότε θα έχουν και περιορισμένη προσκόμιση αποδείξεων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:58 | παπαδόπουλος ιωάννης

    συμφωνώ με την κυβερν. πρόταση

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:08 | k.k.

    1)Γιατί μειώνετε το αφορολόγητο; Είναι πλούσιος ένας που βγάζει 12000 ευρώ το χρόνο, ή 13000 ή 15000; Εσείς με τόσα ζείτε; Η κλίμακα φορολόγησης να μην αυξάνεται γραμμικά αλλά στα μικρά εισοδήματα να είναι πολύ μικρή και στα πολύ μεγάλα εισοδήματα να πηγαίνει στο 60% και 70% για τον απλό λόγο οτι ένας άνθρωπος για να ζει χρειάζεται κάποια ελάχιστα που είναι κοινά για όλους. Επομένως δεν μπορεί να φορολογούνται αυτοί που βγάζουν 15000 ευρω αφού με το σημερινό κόστος ζωής (ΔΕΚΟ, syper market, ενοίκια, δάνεια) ίσα που τα βγάζουν πέρα. Όμως κάποιος που βγάζει τόσα το μήνα, προφανώς ζει υπερπολυτελώς. Να του τα πάρετε λοιπόν μια που έτσι κι αλλιώς τίμια δεν θα είναι! Και μια που όπως αποδείχτηκε και από το δικό σας σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και από την πολιτική των τραπεζών, αυτά τα λεφτά δεν γυρνάνε και δεν επενδύονται πίσω στην παραγωγική οικονομία και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά γίνονται ακίνητα στο εξωτερικό, καταθέσεις στην Ελβετία, πολυτελείς παραμονές σε πανάκριβα ξενοδοχεία του Παρισιού, κότερα, λιμουζίνες, κοσμήματα….
    Θα πάτε το αφορολόγητο στα 6000; Ζητιάνοι είμαστε; Τόσα βγάζουν στα φανάρια που καθαρίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων. θα εξαθλιώσετε το τίμιο και παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και θα μείνει μόνο η elite των απατεώνων που έτσι κι αλλιώς διαχρονικά έχει τον τρόπο να ξεφεύγει. Εφαρμόστε το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για αυτούς που κλέψανε και μετά μεταβιβάσανε τα ακίνητα στα παιδιά τους! Εφαρμόστε τα ΤΕΚΜΗΡΙΑ. Πολυτελείς κατοικίες σε πολυτελή προάστεια και στο Κολωνάκι, ακριβά και πολλά αυτοκίνητα, κότερα, πολυτελή εξοχικά, καταθέσεις(να ανοίξουν οι λογαριασμοί αλλά και στην Ελβετία). Όλα αυτά είναι τόσο προφανή που απορεί κανείς γιατί δεν μπορείτε να βρήτε λεφτά για τα δημόσια ταμεία και ψάχνετε να φορολογήσετε εμάς τους τίμιους εργαζόμενους. Μια βόλτα να κάνει κάποιος στην Ελλάδα, μπορεί να δει πού είναι το χρήμα. Μικρή χώρα είμαστε. Σχεδόν γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:09 | Βασιλογλου Θανασης

    Θεωρώ ότι είναι άδικο να φορολογούμαι με περίπου 2500 ευρώ τον χρόνο επειδή όλα τα εισοδήματα φαίνονται στο δικό μου όνομα ενώ για τα ίδια εισοδήματα τα οποία είναι στα ονόματα δύο συζύγων να είναι αφορολόγητοι

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:26 | ΠΕΤΡΟΣ

    Τα χρήματα της διατροφής που καταβάλλει ο διαζευγμένος πατέρας για τα τέκνα που δεν κατοικούν μαζί του να προστίθενται στο εισόδημα της μητέρας και να αφαιρούνται από το εισόδημα του πατέρα .
    Ίσως θα είναι ένας τρόπος η μητέρες να σταματήσουν να ζητούν υπέρογκα ποσά διατροφής από τα Ελληνικά δικαστήρια και αυτά να μην επιδικάζουν παχουλές διατροφές και να οδηγούν τους διαζευγμένους γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους να μην μπορούν να πληρώσουν σε απόγνωση.
    Κύριε υπουργέ το ανωτέρω ζήτημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να εξεταστεί με την δέουσα προσοχή.
    Ευχαριστώ, που μου παρέχεται την δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου.
    Υ.Γ Το τρίμερο της πρωτοχρονιάς βρεθήκαμε σε ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, σας πληροφορώ ότι το 60 % των καταστημάτων που επισκεφτήκαμε δεν έκοβαν αποδείξεις και όταν τους της ζητούσαμε έκαναν μορφασμό. Πατριώτες ζητάτε αποδείξεις διότι κάποιοι μας κλέβουν και πλουτίζουν.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:09 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

    Κύριε Υπουργέ

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος: «Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»

    Δεν μπορώ να δεχτώ την υπαρξη αφορολόγητου ορίου το οποίο μάλιστα ολοένα και αυξάνεται. Δεν είναι δυνατό να ζει σήμερα κάποιος με αφορολόγητο όριο 12000 ευρώ (ποσό που δηλώνουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες). Με την ύπαρξη αυτού του ορίου και το καθεστώς της μη έκδοσης αποδείξεων φτάσαμε σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί να επομίζονται το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών.

    Αν ίσχυε και για τους μισθωτούς/συνταξιούχους ότι και για τους ελεύθερους επαγγελματίες τότε δεν θα πλήρωνε κανείς σε αυτή τη χώρα.

    Συνεπώς θα πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο και να υπάρχει αναλογική κλίμακα φορολόγησης για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα με ένα μέγιστο όριο (π.χ. 40%). Η κλίμακα θα καθοριστεί με στατιστικό τρόπο.

    Φυσικά αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με την εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα και την καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες.

    Θα συμφωνήσω επίσης πλήρως με το σχόλιο http://www.opengov.gr/minfin/?option=comment_view&comment_id=11083, για την επιβολή φορολόγησης στην οικογένεια.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:49 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το προβλημα κατα την γνωμη μου σε οτι εχει σχεση με την φορολογιση των εισοδηματων των φυσικων προσωπων εγκειται στην διαφορετικοτητα με την οποια μεχρι σημερα αντιμετωπιζεται το φυσικο απο το νομικο προσωπο.Δεν μπορω να καταλαβω γιατι στα νομικα προσωπα ο φορολογικος συντελεστης δεν υπερβαινει το 25% ενω στο φυσικο προσωπο φτανει μεχρι 40%.Ειναι νομιζω γνωστο οτι τα νομικα προσωπα εχουν την δυνατοτητα να(διαμορφωσουν)το αποτελεσμα ενω τα φυσικα προσωπα και κυριως οι μισθωτοι δεν εχουν καμμια τετοια δυνατοτητα.Πιστευω οτι η αρση της αδικιας χρονων με την καθιερωση ενιαιαων συντελεστων φορολογισης ειναι ενα βημα πανω στο οποιο μπορει να αρχιζει να μορφοποιειται ενας τυπος φορολογικης συνειδησης στην κοινωνια.Σε οσους ασχολουνται με τα οικονομικα νομιζω οτι ειναι καθαρο οτι τα σκληρα φορολογικα μετρα ειναι εν πολλοις αναποτελεσματικα αντιθετα τροφοδοτουν την φοροδιαφυγη και αυτο στην χωρα μας εχει επιβεβαιωθει πολλακις.Κατα την γνωμη μου δεν χρειαζονται σκληρα μετρα αλλα δικαια μετρα.Ολοι γνωριζομε οτι στους τομεις της υγειας της παιδειας της κοινωνικης προνοιας κυκλοφορει μαυρο χρημα υψηλης ταξεως ακομα ο διευθαρμενος κατατικος μηχανισμος ο οποιος κατ επιλογη των κυβερνοντων διαμορφωθηκε σε εναν ανεξελεκτο και αδηφαγο εργαλειο ξεπλενει μαυρο χρημα απροσδιοριστο και αυτο κατω απο την μυτη αυτων που θεωρητικα παντα κοπτονται για την διαφανεια και την αξιοκρατια.Αν πραγματι το οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης ενδιαφερεται για την αλλαγη στην λειτουργεια του κρατους ξερει πολυ καλα τι πρεπει να κανει και πως να να αντιμετωπισει την κατασταση.Αυτο ομως απαιτει πολιτικο θαρος απαιτει ρηξεις και τομες απαιτει αλλαγες δομικου χαρακτηρα στην λειτουργεια του δημοσιου τομεα.Προσωπικα ειμαι απαισιοδοξος και αυτο γιατι δεν ειδα τις πρωτες εκατο μερες καμμια κινηση σε αυτη την κατευθυνση Υπαρχουν απλα ερωτηματα τα οποια ξεπερνιωνται με μεγαλη ευκολια οπως Δεν φταιει κανενας για την οικονομικη καταντια της χωρας κανενας δεν φερει αυθυνη για τις τεραστιες σπαταλες και τα οικονομικα σκανδαλα η εχετε την εντυπωση πως οι εξεταστικες επιτροπες θα οδηγησουν πουθενα εσεις το ξερετε καλητερα απο εμας τους απλους πολιτες αυτα ειναι κινησεις εντυπωσιασμου και εκτονωσης.Η υιοθετηση του συστηματος της συλλογης αποδειξεων θεωρω οτι τελικα υπηρετει και τροφοδοτει μια ατελεσφορη συζητηση η οποια μονο και μονο σαν εκτονωτικη διαδικασια μπορει να λειτουργησει.Κανει εντυπωση το γιατι δεν εφαρμοζονται στην χωρα μας μεθοδοι και τροποι φορολογησης οι οποιοι βασιζονται σε αντικειμενικα στοιχεια οπως στις περισσοτερες ανεπτυγμενες χωρες και αναλωνομεθα σε συζητησεις χωρις περιεχομενο.Γνωριζετε καλα οτι το κοστος των αποδειξεων θα μεταφερθει τελικα στον τελικο καταναλωτη προσαυξανοντας ετσι το κοστος διαβιωσης και ριχνοντας το βιοτικο επιπεδο των κατωτερων εισοδηματικα ταξεων οι οποιες ειναι το μεγαλο τμημα της καταναλωσης.Η περουσιακη κατασταση καθενος και οι συνθηκες ζωης φωτογραφιζουν την εισοδηματικη του ταξη και το επιπεδο της δυνατοτητας για φοροεισφορα.Κατα την γνωμη μου η κοινωνικη δικαιοσυνη μονο στην βαση αυτη αποδιδεται καθε αλλη προσεγγιση ειναι τροτη και αναποτελεσματικη.Ειναι ευκολο να καθορισθει το κοστος ζωης σε ατομικο και οικογενειακο επιπεδο αναλογα με την συνθεση της οικογενειας και να τεθει ως ελαχιστο οριο αφορολογητου ποσου.Τα στοιχεια που κινουνται πανω απο αυτο το επιπεδο μπορουν να καθορισουν την φορολογικη επιβαρυνση καθενος φυσικου προσωπου.Το μεγαλο θεμα ειναι η φορολογηση του υψηλου εισοδηματος το οποιο σε πολλες περιπτωσεις ειναι αδιαφανες. Οι κατωχοι αυτου του εισοδηματος ειναι αριθμιτικα λιγοι στο συνολο της κοινωνιας ειναι οι γιατροι κυριως οι χειρουργοι ειναι οι ελευθεροι επαγγελματιες οι οποιοι διαθετουν εγκατασταση ειναι οι καθηγητες -δασκαλοι οι οποιοι απομυζουν απο την ελληνικη οικογενεια ειναι τα golden boys σε διαφορους οικονομικους τομεις.Αυτους τοσο οι νυν διοικουντες οσο και οι προηγουμενοι τους γνωριζουν πολυ καλα.Αυτοι δεν ειναι δυσκολο να υποχρεωθουν να συσεισφερουν στον δημοσιο αρκει να υπαρχει η βουληση για κατι τετοιο.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:12 | MANOS

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά,

    Δεν καταλαβαίνω γιατί όσο περισσότερα βγάζει κάποιος να πληρώνει και μεγαλύτερο ποσοστό φόρου.

    Ο φόρος πρέπει να είναι αναλογικός με το εισόδημα. Όταν όλοι πληρώνουν φόρο με συντελεστή 25%,-ΠΛΗΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ- έτσι κι αλλιώς αυτός που δηλώνει 100.000 θα πληρώσει 25.000 ενώ αυτός που έχει εισόδημα 20.000 θα πληρώσει 5.000, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ

    Δεν είναι πιο δίκαιο έτσι? Γιατί;;;

    1.Δεν θα ψαχνόμαστε τι συμφαίρει τον επιχειρηματία, να κάνει μία Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε, Α.Ε. κτλ μόνο και μόνο να πληρώσει λιγότερα.Δηλ. να βρεθεί η χρυσή τομή για ενιαία φορολόγηση ατομικών,Ο.Ε. κτλ διότι η πηγή του εισοδήματος που αποκτάμε είναι η ίδια (εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα…)

    2.Η αύξηση των εσόδων από τον Φ.Π.Α. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ.ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ…

    3. Θα αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας.Γιατί να εργαστώ παραπάνω και να μου πάρει το κράτος 40% και προκαταβολή 20% (40 χ50% με 55%) συν ΦΠΑ 19% ΣΎΝΟΛΟ: 60% πλέον φπα 19%.Γιατί;;;

    4. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ<<ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ…… κτλ

    5.Θα μειωθεί πολύ η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ λόγω μετατροπών, συχωνεύσεων μικρών επιχειρήσεων κτλ, όπου ο καθένας μας ΣΉΜΕΡΑ έχει μία ατομική, μία Ο.Ε.,μία Α.Ε. κτλ

    6.Λογικά θα μειωθεί σημαντικά η ψήφιση νέων νόμων, ΠΟΛ. κτλ

    7. ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ <<ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕ….ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΟΡΟΥ…

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:03 | Σπύρος

    Είμαι δημόσιος υπάλληλος με 18 χρόνια υπηρεσίας με οικογένεια και 1 παιδί.Παιρνω μικτά 2100 ευρω (καθαρά 1500 ευρω μαζί με επιδόματα).
    – Επειδή τυχαίνει να έχω παιδί και οικογένεια(τα οποία μου δίνουν 120 περίπου ευρώ παραπάνω) θα πρέπει να τιμωρηθώ με πάγωμα μισθού ενώ συνάδελφός μου με την ίδια θέση,ίδια χρόνια υπηρεσιας , ο οποίος δεν εχει οικογενεια και παιρνει μικτα 1980 ευω θα πάρει αυξηση?(ληφθουν υπόψιν τα εξοδα του ενος και του αλλου).
    Είναι ένα ακραιο παραδειγμα που φαίνεται όμως οτι τιμωρούνται όσοι εχουν την ατυχια να δουλευουν πολλα χρονια ή εχουν παραπανω μισθο λογω οικογενειας.
    Για μενα παγωμα μισθων στο δημοσιο θα πρεπει να γινει,ειναι απαραιτητο..θα πρεπει ομως να γινει σε ολο το δημοσιο ανεξαρτητως εισοδηματος χωρις το λαικιστικο αυτο διαχωρισμο των 2000 ευρω(ας μη ξεχναμε οτι ο κατωτερος μισθος στο δημοσιο ενος νεοδιοριστου ειναι πολυ υψηλοτερος απο αυτον του ιδιωτικου τομεα και δε πιστευω να αντιμετωπιζει προβληματα διαβιωσης)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:13 | Άγγελος

    Νομίζω ότι τα αφορολόγητα όρια να πραμείνουν ως έχουν και να εκπίπτει το συνολικό ποσό των αποδείξεων πάνω απο τα αφορολόγητα όρια , απο εκείνα τα επεγγέλματα που πραγματικά πιστεύεται ότι φοροδιαφεύγουν π.χ γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια κ.λ.π ,θα πρέπει να ξαναυπάρξουν οι κλίμακες φορολόγησης ,διαφορετικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι και τα μεσαία εισοδήματα .Θα εχουν πραγματικό πρόβλημα διότι με αφορολόγητα όρια χαμηλότερα των σημερινών θα είναι πολύ δύσκολο να μαζευτούν ποσά ανάλογα για να φτάσουν στα σημερινά αφορολόγητα όρια και σε αυτή την περίπτωση εφόσον δεν καλύπτονται τα σημερινά όρια η διαφορά θα φορολογήται .Κοντολογίς σε αυτή την περίπτωση δεν κάνεται πολιτική προς ανακούφιση αυτών που πληρώνουν πάντα άλλα μια φοροεπιδρομή με διαφορετικό τρόπο γιατί οι άλλοι τρόποι είναι γνωστοί και θα τους καταλάβουμε και σκόπος σας είναι εκείνοι που την γλυτώνουν πάντα να την γλυτώσουν για άλλη μια φορά .

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:44 | argiris

    πρωτα θα πρεπει να φορολογηθούν οι πολιτικοί και μετά εμείς ,εσεις παίρνεται αφορογόγητα χρήματα και φοροδΙΑΦΈΥΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ αρχαια ελλάδα δεσμεύονταν οι περιουσίες των πολιτκών ενώ εδώ δεν δεσμέυεται κανενός η περιουσία απο τους πολιτικούσ και το μόνο που κάνουν είναι να παραιτηθούν .Δεν πρέπει να παραιτούται αλλά να δεσμευόνται οι περιουσίες τους και να καλύπτουν το έλλειμα που δημιούργησαν οι ίδιοι ,είναι ασυνχώρητοι και να μη ζητάνε από τους πολίτες να καλύπτουν τις λαμογιές τους.Είναι ντροπή αυτό που γίνεται .Για τισ αποδείξεις κάνετε μεγάλο λάθος φορτώνεται τον κόσμο με άθος εντυπώσεις.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:19 | Θοδωρής

    Τί σημαίνει ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ;

    Ας μου εξηγήσει κάποιος: Πως διαφοροποιείται

    α) αυτός που παίρνει 14.000€ και ζει στους γονείς του (συνεπώς έχει λίγα έξοδα) σε σχέση με
    β) αυτόν που παίρνει 14.000€ μένει μόνος του, πληρώνει νοίκι και τα φέρνει βόλτα με το ζόρι;

    Όπως είναι αυτή τη στιγμή το φορολογικό σύστημα, ο (α) ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ!!!

    ΑΠΛΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ!!! ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

    Ξεκινήστε με φορολογικούς συντελεστές 5% ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 50% ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

    Σύμφωνα με αυτά που ακούγονται στην τηλεόραση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες για μικρότερο αφορολόγητο πρέπει να μαζέψουν περισσότερες αποδείξεις. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:57 | ΠΑΝΟΣ

    Θέλω να σχολιάσω τα παραπάνω σχόλια που διάβασα:
    1)Συμφωνώ με τη φορολόγηση του οικογενειακού και όχι του ατομικού εισοδήματος, επιπλέον και γιατί αναμένεται αύξηση της ανεργείας οπότε τα βάρη θα τα σηκώνει μόνο ο,η εργαζόμενος(η) σύζυγος. 2) Διαφωνώ με την πρόταση εξαίρεσης των ναυτικών απο την ενιαία κλίμακα. Σημειώστε οτι ναυτικός αξιωματικός με π.χ 100.000 εισόδημα πληρώνει φόρο μόνο 3.000.
    Οσον αφορά τις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουμε αξαιρέστε αυτές απο τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ γιατί αφενός θα είναι πάρα πολλές οπότε ποιός κάθεται να τις μετρήσει, αφ ετέρου τα Σ.Μ δεν φοροδιαφεύγουν.

    Και ένα τελευταίο αλλά σημαντικότατο σχόλιο:
    ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ εφαρμόστε την για όλους χωρίς εξαιρέσεις, και μαζέψτε εκείνα τα στελέχη που ήδη έσπευσαν να εξαιρέσουν τους υφισταμένους τους (π.χ. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:16 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:46 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΡΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ
    ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΘΟΥΝ (ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,ΚΑΥΣΙΜΑ,ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ,ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ,
    ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΚΑΦΕ-ΚΕΝΤΡΑ,ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ,ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΓΕΝΙΚΑ).
    ΕΤΣΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΝΕ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ
    ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ
    ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:41 | θεόδωρος

    Κύριε Υπουργέ,

    Να σας συγχαρώ για τις προσπάθειες που καταβάλετε για να πεισετε τους εταίρους σας στην Ε.Ε να υιοθετήσουν το κυβερνητικό σας πρόγραμμα. Επίσης τον Πρόεδρο και εσας που μας δίνετε βήμα στο διαδίκτυο ως συνεπείς φορολογούμενοι πολίτες να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Οι επισημάνσεις μου ειναι γνωστές σε όλους. Εχω την τύχη να απασχοληθώ σε μεγάλες εταιρίες και στα ΜΜΕ ως διευθυντικό στέλεχος και γνωρίζω τα δημοσιονομικά και το δημόσιο περιβάλον αρκετά καλά.Καμμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα αν και γνώριζε τη διομοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν ειχε την πολιτική βούληση για να τις εφαρμόσει.

    Α)Το κράτος για να έχει λεφτα στο ταμείο του πρέπει να σταματήσει νά ειναι σπάταλο. Και δυστυχώς ακόμη ειναι. Το κόμμα απο τότε που εγινε κυβέρνηση εχει κάνει πολλά πράγματα ομως εχει κάνει και λάθη. Το μεγαλύτερο ειναι που υιοθέτησε την πολιτική της Ν.Δ για τα τέλη και τελικά ο κόσμος ξέχασε τη ΝΔ και μιλάει για το σκληρό πρόσψπο του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον για το ΕΤΑΚ του 2009 εν μέσω οικονομικής κρίσης. Αυτά τα δύο μαζί γονατίζουν στην κυριολεξία μια μικρου εισοδήματος οικογένεια με παιδια (έως και 40.000€)αφου τις αφαιρουν σημαντικούς πόρους διαβίωσης ενω στερουν τη δυνατότητα αγορών κατανολωτικών αγαθών και αναθέρμανσης της αγοράς.Θεωρώ κατακριτέο οτι μετά απο 3,5 μήνες διακυβέρνησης εχετε αφήσει τα ιδια διευθυντικά στελέχη στις περισσότερες εταιρίες του Δημόσιου τομέα και οργανισμούς, στελέχη που δυστυχώς τόσο με τη συμπεριφορά τους οσο και με τις ιδιαίτερα παχυλές αμοιβές τους προκαλούν τη δημόσια οργή. Να τους απομακρύνετε και οσοι έχουν σιαπράψει αδικήματα να πάνε στον εισαγγελέα.Β)Να πατάξετε την ειφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή με αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ελέγχου. Πρότασή μου να προκηρύξετε διαγωνισμό για τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών ελέγχου των φορολογικών όλων των κατηγοριών φοροφυγάδων. Ειναι ο μόνος τρόπος να φέρετε ζεστο χρήμα. Μην περιμένετε μονον απο τις ΔΟΥ και ωρισμένους πιστους υπαλλήλους να σας φέρουν τα λεφτά. Προτείνω επίσης να υιοθετήσετε το ποθεν έσχες για όλους΄καισε ωρισμένους και για τα προηγούμενα 2 χρόνια.
    Τα χρήματα που λείπουν πρέπει να έρθουν απο τους φοροφυγάδες και οχι απο την υπερφορολόγηση των μισθωτών. Οπως γνωρίζετε τα εσοδα που φορδιαφεύγουν υπολογίζονται στα 30 δις €. Σε ενα ευνοούμενο δημοκρατικό κράτος και σε σε ένα κράτος δικαίου ισχύει το αυτονόητο.Ειμαι σίγουρος οτι υπάρχει η πολιτική βούληση έχετε τον κόσμο με το μέρος σας ακόμη και την αξιωματική αντιπολίτευση. Προς θεου όμως μην κάνετε το λάθος να χτυπήσετετην μεσαία τάξη, οικογενειάρχες μισθωτούς των 30 η και 40.000€ οικογενειακό εισόδημα το χρόνο, με ενα, δύο σπιτάκια και ενα εξοχικό.
    Οσον αφορά τα ακίνητα παρακαλώ να μην τα χρησιμοποιήσετε σαν μέσο πίεσης η πρόσθετου εσόδου ως εκκρεμές όπως κάνουν παραδοσιακά όλες οι κυβερνήσεις. Ολοι εμείς που αγωνιστήκαμε στη ζωή και κάναμε οικονομίες και θυσίες δεν μπορουμε συνεχώς να τιμωρούμαστε για τις περιουσίες που δημιουργήσαμε. Ελεος πιά. Απασχολήθηκαν 130 κλάδοι στην οικοδομή ενω πληρώσαμε τις νόμιμες εισφορές και τα ενσημα του ΙΚΑ πολλών εκατομ. δρχ. Ομως τα σπίτια παθαίνουν ζημιές, χάνουν την αξία τους και έρχεται το κράτος κάθε φορά και ανεβάζει την αξία του με την εκάστοτε αύξηση των αντικειμενικών αξιών.Γράφτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα οτι οι αυξήσεις μπορουν να φθασουν και το 200%. Αντιθέτως θάπρεπε να υπάρχει και συντελεστης μείωσης για την ηλικία του ακινήτου, αφορολόγητο για γονική παροχή πρώτης κατοικίας κλπ.Αν συνεχίσουμε με αυξήσεις με την πενιχρή σύνταξη που θα πάρουμε μετά απο 15 χρόνια δεν θα μπορούμε να μεταβιβάσουμε τα ακίνητα στα παιδιά μας. Απο την άλλη πλευρά ειναι σίγουρο ότι αν αυξηθουν οι αντικειμενικές η αγορα ακινήτων θα παγώσει και το κράτος δεν θα έχει έσοδα απο μεταβιβάσεις, θα γίνει κάτι ανάλογο οπως εγινε και με τα αυτοκίνητα. Μεγάλη ακίνητη περιουσία ειναι αυτή που με σημερινές αντικειμενικές υπερβάινει το 1 εκατομ.ευρώ. Εδώ πρέπει να ισχύσει αφορολόγητο για κάθε οικογενεια τουλάχιστον 800.000€ και ο φόρος ΜΑΠ να υπολογίζεται επι της διαφοράς.
    Συμφωνώ με τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων πρέπει δε να ειναι τουλάχιστον ο μισός απο αυτόν των επιχειρήσεων δηλ. του 25% που ισχύει σήμερα.
    Χρειάζονται επίσης κίνητρα άναπτυξης και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να ανακάμψει η αγορά. Επίσης προγράμματα χρηματοδότησης για ανέργους που θέλουν να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση.
    Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ρίξει τα βάρη στην μεσαία τάξη η μας αντιμετωπίσει με τα ιδια μέτρα και σταθμά όπως τους εχοντες και κατέχοντες φοροφυγάδες, τότε ενα ειναι σίγουρο οτι τελικά ο κόσμος δεν θα μπορέσει να πληρώσει και θα πετύχει το αντίθετο αποτέλεσμα.Γνωρίζω τις πιέσεις που δέχεστε απο την ΕΕ.Επαναλαμβάνω ομως την πρόταση μου το κράτος να συμβληθεί με ιδ. εταιρίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και ας δώσει κίνητρα στους πολίτες μέσω φοροαπαλλαγών να συλλέγουν αποδείξεις για να τονωθεί η αγορά στα επόμενα χρόνια.Ας επικρατήσει ο δρόμος του δικαίου και όχι ο εύκολος δρόμος υπερφορολόγησης των ηδη φορολογουμένων γιατι θα αυτό ειναι σίγουρο οτι δεν θα φέρει καλα αποτελέσματα.
    Ευχαριστώ και ευχομαι να ακουστουν κάποιες απο τις παρατηρήσεις μου.
    Καλη δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο εργο σας
    Θοδωρος Αγγελόπουλος

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:40 | ΓΙΑΝΝΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΧΑΜΙΛΟΜΟΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΛΙΜΑΚΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ.
    ΓΥΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΠΙΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΙΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ,ΚΑΦΕ ΚΤΛ ΔΕΝ ΕΚΔΕΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΟΥΝ. ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ (ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΞΑΝΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ).
    ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΝΧΟΥΝ…. ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:24 | ΓΙΩΡΓΟΣ Α.

    Θεωρώ το σύστημα συλλογής αποδείξεων πρακτικά ανεφάρμοστο λόγου του όγκου τους αλλά και του χειρισμού τους ακόμη και αν υποβάλονται σε μια κόλα χαρτί επιγραμματικά. Η πρόταση μου είναι το σύστημα που χρησιμοποιούν στην Κίνα για την φοροδιαφυγή: Επάνω σε κάθε απόδειξη να υπάρχει ένα ειδός σημερινού ξυστού οπότε ο φορολογούμενος θα έχει πραγματικό λόγο να την ζητά. Στο καλυμμένο μέρος της απόδειξης (ξυστό) θα υπάρχουν ποσά τα οποία θα μπορεί να εισπράττει ο φορολογούμενος μετά το πέρας κάποιου διαστήματος (π.χ. το τελευταίο δεκαήμερο κάθε ζυγόυ μήνα) από τις εφορίες. Για να μην υπάρχει συνωστιμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ΑΦΜ του κάθε φορολογουμένου. Επειδή όπως η Κινέζοι και εμείς οι Έλληνες είμαστε γνωστοί για την ροπή μας στον τζόγο νομίζω ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:04 | Ατζελίδης Κοσμάς

    Κατοικώ στη Σουηδία. Στην περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου στα συμβόλαια γράφεται η πραγματική τιμή του ακινήτου και όχι η αντικειμενική. Φόρο πληρώνει μόνο ο πωλητής και μόνο αν η τιμή πώλησης είναι μεγαλύτερη από την τιμή αγοράς. Όλοι έχουν συμφέρον να είναι ειλικρινείς. Το σύστημα αυτοελέγχεται. Το ποσοστό φορολογίας είναι 30% επί του κέρδους πώλησης ανεξάρτητα από τα άλλα εισοδήματα.
    Πριν από 9 χρόνια αγόρασα σπίτι στην Ελλάδα. Πλήρωσα 81.500.000 δραχμές. Τιμή στα συμβόλαια που υπέβαλα στην εφορία 33.500.000 δραχμές (η αντικειμενική αξία). Ανέφερα την πραγματική τιμή στην εφορία όταν πήγα να πληρώσω τον φόρο αλλά ο εφοριακός απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει.
    Αφορολόγητο κέρδος του εργολάβου από την συναλλαγή 48.000.000 δραχμές που τα παρέδωσα σε σακκούλες γιατί τα ήθελε σε μετρητά!!
    Ελπίζω στο νέο νόμο να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να φορολογείται αυτός που κερδίζει από μια κτηματική συναλλαγή και με συντελεστή ανάλογο του συντελεστή φορολόγησης του μέσου εισοδήματος από την εργασία.
    Ευχαριστώ!!
    Καλή χρονιά και καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:28 | Γιάννης Κόλλιας

    Η υπάρχουσα κλίμακα είναι δίκαιη. Ισως πρέπει να γίνει αύξηση του αφορολογήτου για τους μισθωτούς στα 14.000 Ευρώ. Επίσης δεν πρέπει να γίνει αύξηση του ανωτάτου συντελεστή διότι έτσι θα τιμωρηθούν αυτοί που προσπαθούν περισσότερο και σε κάθε περίπτωση ο ανώτατος συντελεστής είναι μεγλύτερος του αναγραφομένου αν υπολογίσουμ και την περαίωσση και τις όχι τόσο έκτακτες εισφορές. Το βάρος της αυξήσεως των εσόδων από την φορολογία εισοδήματος πρέπει να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής σε πολύ γνωστές σε όλους ομάδες ελευθέρων επαγγλματιών περί την οικοδομή, την υγεία και την διασκέδαση.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:25 | Γιάννης Κόλλιας

    Η υπάρχουσα κλίμακα είναι δίκαιη. Ισως πρέπει να γίνει αύξηση του αφορολογήτου για τους μισθωτούς στα 14.000 Ευρώ. Επίσης δεν πρέπει να γίνει αύξηση του ανωτάτου συντελεστή διότι έτσι θα τιμωρηθούν αυτοί που προσπαθούν περισσότερο και σε κάθε περ’ιπτωση ο ανώτατος συντελεστής είναι μεγλύτερος του αναγραφομένου αν υπολογίσουμ και την περαίωσση και τις όχι τόσο έκτακτες εισφορές.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:03 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑ

    ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ,ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ Ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ, ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ, ΧΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ, ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ.
    Θέλω να εκφρασω τον προβληματισμο μου σχετικα με ολη αυτη την προσπάθεια, συγκεντρωσης εσοδων απο το κρατος. Και πραγματικά αν καλοσκεφτουμε απο ποσες μεριες φορολογουμαστε και παρ΄ολα αυτα το κρατος δεν μπορει να συγκεντρώσει αρκετά έσοδα και μονιμως εχουμε ελλειμμα και «παρακαλει» για να δανειστεί. Ειμαι εκπαιδευτικός της πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης εχω ενα καλο μισθο αν τον συγκρινω με πολλους αλλους συμπολιτες μου κυριως στον ιδιωτικο τομεα αλλά και παλι το κοστος ζωης καθως και οι κοινωνικες παροχες που θεωρω οτι ειναι ελλιπεστατες δεν μου επιτρεπουν να ζησω μια ανετη ζωη. Ζω καλυπτοντας μονο τις απαραιτητες αναγκες της οικογενειας μου( ο συζυγος μου δουλευει εποχιακα την τουριστικη περιοδο), χωρις τη δυνατοτητα για μικρες εστω «απολαυσεις».
    Αναρωτιεμαι ποσο θεωρουν τα επιτελεια της κυβερνησης οτι ειναι το κοστος ζωης για μια απλη 4μελη οικογενεια σημερα.6000 ευρω;; 8000 ευρώ;;
    Για να ζησει καποιος 12 μηνες με αξιοπρεπεια πρεπει να παρεχει και αποδειξεις; Το ποσο των 12000 που υπηρχε σαν αφορολογητο θεωρηθηκε μεγαλο και χρειαζονται αποδειξεις για να δικαιολογησουμε τα απαραιτητα εξοδα επιβιωσης; Οταν καποιοι εχουν μισθους ανω των 50000 το μηνα καποιοι αλλοι αγωνιούν να βρουν 5000 το χρονο για να καλυψουν το ελλεμμα στην παιδεια και να καταφερουν να σπουδάσουν τα παιδια τους.
    Μπειτε στη θεση του απλου καθημερινου ανθρωπου και νιωστε την αγωνια του. Αυτοι που «εχουν» φαινονται. Το χρημα δεν μπορει να κρυφτει.
    Νομιζω οτι τα τεκμηρια διαβιωσης δινουν καλυτερη εικονα για τον καθενα. Ακινητα, αυτοκινητα, σκαφη, ταξιδια, κινηση πιστωτικων καρτων,τραπεζικοι λογαριασμοι ισως ειναι καποια δειγματα. Να γινουν ελεγχοι σ΄αυτους που εχουν τη δυνατοτητα να κρυψουν εσοδα οχι σε μισθωτους και συνταξιουχους. Και να υπαρξουν και αυστηρες ποινες. Να γινει ελεγχος στις δραστηριοτητες που υλοποιουνται τη νυχτα. Κεντρα διασκεδασης, μπαρ κλπ.Υπαρχει χρημα και κινειται αλλά οχι εκει που ειναι ευκολοι στοχοι και φανερα εισοδηματα.
    Για το 2009 μου παρακρατηθηκε φορος 2300 ευρώ. Δικαιουμαι επιστροφη φορου αλλά ακομα δεν εχει εκκαθαριστει η δηλωση μου ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;

  • Επαναλαμβανω, παρακατω, σχολιο μου απο αλλη στηλη (‘Φορολογικα εισοδηματα νομικων προσωπων’, επι αρθρου 11) με αναγκαιες τροποποιησεις,
    Ειμαι διπλωματουχος ηλεκτρολογος μηχανικος, επιχειρηματιας, ιδιοκτητης 2-δυο ΑΕ (μελετη, σχεδιαση, παραγωγη, και εμπορια ηλεκτρονικων μηχανηματων επαγγελματικης χρησεως, κατα κυριο λογο) για διαστημα ανω των 25 ετων. Με την ιδιοτητα αυτη και την αποκτηθεισα εμπειρια μου εχω καταληξει σε αρκετα ασφαλη συμπερασματα επι των ‘φορολογικων’. Μεταξυ αυτων πιστευω οτι σε επιπεδο φυσικων προσωπων πρεπει υποχρεωτικα, στο οποιο αφολογητο υψος εισοδηματος θεσπιστει, οι φορολογουμενοι να διακρατουν τις αποδειξεις δαπανων τους τουλαχιστον στο 95% του ποσου αυτου. Τουτο διοτι οι εμπεριεχομενοι σε αυτες εμμεσοι φοροι αποδιδουν πολλαπλασια ποσοστιαια, εχουν το πλεονεκτημα να θεμελιωνονται κατα την στιγμη της συναλλαγης (’αγκαλιαζοντας’ ολη την φορολογητεα υλη) και αποδιδονται σχεδον αμμεσα και οχι ετεροχρονισμενα. Το ζητημα λοιπον ειναι να εκδιδονται απο ολους παραστατικα συναλλαγων για καθε συναλλαγη τους. Αυτο ειναι το μεγαλο ζητουμενο, που ειναι δυνατον να επιτευχθει σε εξαιρετικα μεγαλο ποσοστο αρκει να τηρηθουν καποιες προυποθεσεις, οπως π.χ.,

    1..Καταργηση των πασης φυσεως αποδειξεων λιανικης. Αντικατασταση τους με αποδειξεις που υποχρεωτικα θα αναγραφουν το ΑΦΜ μονον του πελατη (εστω και ιδιωτη, συνταξιουχου, στην περιπτωση παιδιου το ΑΦΜ του κηδεμονα του, κλπ). Τουτο θα προσωποποιησει στις φορολογικες αρχες τις πασης φυσης συναλλαγες.
    2..Διακρατηση ολων αυτων των αποδειξεων απο τους παραπανω ληπτες και υποβολη τους μεσω διαδικτυου (σε ειδικη προς αυτο ‘φορμα υποβολης στοιχειων’ ανα τριμηνο (ειτε οποτεδηποτε μεσα στο τριμηνο) με απλη αναγραφη του ΑΦΜ του εκδοτη του στοιχειου και του ποσου συναλλαγης. Τουτο θα αποκεντρωσει την εργασια του ελεγχου, και θα ενισχυσει την φορολογικη συνειδηση των πολιτων. Επιπλεον στην περιπτωση εκδοσης εικονικων στοιχειων, τουτο θα διαφανει εγκαιρα απο τις ελεγκτικες αρχες αφου δεν θα συναδει με το οικονομικο ‘προφιλ’ του πελατη (αυτο θα προκυπτει αυτοματα απο το ‘λογισμικο’).
    3..Υποβολη μεσω διαδικτυου υποχρεωτικα ανα μηνα απο ολες τις επιχειρησεις, εκεινων των συναλλαγων τους που ελκουν εμμεσους φορους. Τουτο θα εντεινει την υποχρεωση των επιχειρησεων στην καταβολη των εμμεσων φορων αφου θα γνωριζει πλεον οτι τυχον παραβατικη συμπεριφορα θα διαφανει αμμεσα απο την μηχανογραφικη αντιπαραθεση απο πλευρας πελατη. Επιπλεον, ως παραπανω, στην περιπτωση εκδοσης εικονικων στοιχειων, τουτο θα ειναι αμμεσα ορατο και πολυ προσφατο χρονικα για να αποκρυβει, καθοσον ο χρονος ειναι ο καλυτερος συμμαχος του παραβατη.
    4..Αυτοματη μηχανογραφικη διασταυρωση των παρ. 2, 3. Σε περιπτωση διαφορας αμμεση τηλεφωνικη διασταυρωση της αιτιας διαφορας. Στις σοβαρες περιπτωσεις υψους συναλλαγης, αμμεσος ελεγχος απο αρμοδιο συνεργειο ελεγχου.

    Στην εποχη που διανυουμε ειναι αδιανοητο να μην γινεται εντατικη χρηση της δυναμης της μηχανογραφησης. Σχεδον σε καθε σπιτι υπαρχει ηλεκτρονικος υπολογιστης.
    Οσοι υποστηριζουν το αντιθετο μαλλον αυταπατωνται, ειτε κινουνται εκ του πονηρου. Η αμμεση εφαρμογη αυτου του μετρου, με σταδιακη ισως αυστηροτητα προσαρμογης των φορολογουμενων, θα αποδωσει εντυπωσιακα πολυ.
    Κυριοτερο ολων θα αποσυνδεσει τον φορολογουμενο απο την διαρκη και αχρηστη επισκεψη του στις ΔΟΥ. Οπου εκει το κυριο αντικειμενο των υπαλληλων τους θα αποκτησει ουσια ελεγχου και εσοδων για το Κρατος.

    Τελος, για τους ελεγκτες των ΔΟΥ, το κριτηριο παραμονης τους στις θεσεις τους να ειναι οχι ισως το υψος των καταλογιστικων τους πραξεων, αλλα των καταβληθεισων απο τους φορολογουμενους ποσων, απο τους ελεγχους τους, στα Δημοσια Ταμεια. Εχω προσωπικη γνωση απο Ελεγκτικο Κεντρο Αττικης οπου προ διετιας περιπου, επι 512-πεντακοσιων δωδεκα καταλογισμων προστιμων σε διαφορες επιχειρησεις, υποβληθηκαν 512-πεντακοσιες δωδεκα προσφυγες στα Διοικητικα Δικαστηρια. Δεν μπορει να ηταν ολοι ‘δικομανεις’…

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:06 | Αναστάσιος

    Κύριε Υπουργέ,

    Σαν επαγγελματίας και ιδιώτης θα ήθελα όλες ανεξαιρέτως οι αποδείξεις να ισχύουν για το αφορολόγητο.
    Επίσης θα ήθελα να επισημάνω την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα βενζινάδικα ώστε να παίρνουμε αποδείξεις και από ‘κει μια και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε κάποια έξοδα διαφορετικά εκτός και εάν έχουμε εταιρεία (κάποια μορφή εταιρείας). Ολοι λίγο πολύ ξέρουμε για την φοροδιαφυγή και για τα νοθευμένα καύσιμα που όχι μόνο καταστρέφουν τα αυτοκίνητά μας (άμεσα) αλλά και κλέβουν το ίδιο το κράτος (έμμεσα) σίγουρα οι υπεύθυνοι θα ξέρουν πολλά περισσότερα.

    Σας ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:31 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει μία ενιαία φορολογική κλίμακα, με ενιαία αφορολόγητα όρια (αν θα έπρεπε να υπάρχουν), με ενιαίους συντελεστές, με ενιαία κλιμάκια εισοδήματος, για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες, αγρότες, κτλ), έτσι ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση (όσον αφορά τα αφορολόγητα όρια, τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, κτλ), στις διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων.

    Αυτή η διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση (σε όλους τους τομείς), έχει σαν αποτέλεσμα εισοδήματα ίδιας αξίας αλλά διαφορετικής πηγής, να φορολογούνται τελείως διαφορετικά, διευκολύνοντας κάποιες εισοδηματικές τάξεις και επιβαρύνοντας κάποιες άλλες.

    Δηλαδή, για ποιόν λόγο, εισοδήματα αξίας 15.000,00 € σε ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, εισοδηματίες, αγρότες, να φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο (διαφορετικά αφορολόγητα όρια, διαφορετικές κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, διαφορετικά ποσοστά φόρου, διαφορετικές εκπτιπτόμενες δαπάνες), αδικώντας κάποιες κατηγορίες (ελ. επαγγελματίες) και ευνοώντας άλλες (εισοδηματίες).

    Ευχαριστώ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:30 | ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    1) Πιστεύω οτι πρέπει να υπάρχει μία ενιαία προοδευτική κλίμακα γιά όλα τα εισοδήματα, με αφορολόγητο όριο & με αρχικούς συντελεστές 5% & 15%.
    2) Οσοι μισθωτοί ή συνταξιούχοι με μοναδικό εισόδημα την αμοιβή τους η οποία ειναι μέχρι το αφορολόγητο όριο να μην συγκεντρώνουν αποδείξεις.
    3) Για εισοδήματα πάνω απο το αφορολόγητο όριο οι δαπάνες να αφαιρούνται απο το εισόδημα , με επέκταση των αποδείξεων π.χ. σουπερ μαρκετ, ρουχισμό, υπόδηση, καύσιμα αυτοκινήτου, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΚΙΝΗΤΑ,ΕΥΔΑΠ, οικιακές συσκευες, ηλεκτρονικα ,κ.λ.π.. Διότι ενας πολίτης με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1,500 ευρω καθαρά . Τα συνολικά του έξοδα ειναι τα ανωτέρω πλέον εξοδα ταβέρνας, καφετέρεια, κομμωτήρια, το ενοίκιο (εφ΄οσον δεν έχει ιδιόκτητο ακίνητο), έξοδα λαικής , τσιγάρα, εφημερίδα κ.λ.π.
    4) Για τις αποδείξεις πιστεύω οτι πρέπει να αποστέλονται στις ΔΟΥ κάθε μήνα , με μία απλή κατάσταση οπου θα αναγράφεται το:
    ΑΦΜ,
    Ονοματεπώνυμο,
    Διεύθυνση,
    Το συνολο των αποδείξεων π.χ.( 25 αποξείξεις),
    Το σύνολο της αξίας των αποδείξεων.
    5) Συμφωνώ με την κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης
    εισοδημάτων με εξαίρεση :
    α) την αποζημείωση του Ν 2112/1920,
    β) τον τόκο καταθέσεων,
    γ) το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων,
    δ) και τα επιδόματα κοινωνικου χαρακτήρα π.χ ΟΑΕΔ, πολυτέκνων
    6) Στην τυχόν κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων απο μετοχές, να λάβετε υπόψιν οτι αυτοί που εχουν μεγάλα πακέτα μετοχών σε διάφορες εταιρείες εισηγμένες ή μή στο Χρηματιστήριο, δεν ειναι σε φυσικά πρόσωπα αλλα σε εταιρείες που έχουν εδρα σε χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι.
    7) Συμφωνώ με τον λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος για εμπόρους , ελεύθερους επαγγελματίες βάσει λογιστικών καταστάσεων, αλλά το οποιοδήποτε καθαρό εισόδημα πρός φορολογία να συνδεθεί μέσω Γ.Γ.Π.Σ με της δαπάνες διαβίωσης που θα δηλώνει κάθε έτος ο φορολογούμενος.

    Β) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

    Θεωρώ ότι για την φορολογία ακινήτων πρέπει να υπάρχουν μόνον οι κάτωθι φόροι
    1) φόρος μεταβίβασης ή ΦΠΑ κατα την αγορά και κατά την πώληση να φορολογείται μόνο η διαφορά μεταξύ αγορας- πώλησης.
    2) Απο την την εκμετάλευση του ακινήτου (ενοίκιο) το εισοδημα.
    3) Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο 600,000 ευρω.
    4) Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής με αφορολόγητο 600,000 ευρω.
    5) Φορος απο ιδιοκατοίκηση σε ακίνητο ανω των 200 Μ2,σε συνάρτηση με την αξία του ακινήτου
    6) Επίσης πρέπει να καταργηθεί η ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ , ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ.

    Γ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    1) Κατάργηση του ΚΒΣ.
    2) Θεωρώ οτι πρέπει να υπάρχουν εταιρείες μόνο ΑΕ ή ΕΠΕ & να καταργηθούν οι ΟΕ, ΕΕ.
    3) Επίσης ολες οι εταιρείες ΑΕ ή ΕΠΕ να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο.
    4) Επίσης πρέπει να υπάρχουν βιβλία α) Εσόδων – Εξόδων & β) Γ. Κατηγορίας.
    5) Υποχρεωτική τήρηση των λογιστικών προτύπων.
    6) Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης.

    Δ) ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    1) Ταμειακές μηχανές σε κάθε επιτηδευματία (π.χ. βενζιναδικα, περίπτερα, ταξί, λαική)
    2) Οπως γνωρίζεται οι μεγάλες εταιρείες ελέγχονται απο ορκωτούς λογιστές οι οποίοι συντάσουν εκθεση καθε χρόνο για την φορολογική περίοδο που ελέγχουν. Πλην ομως κατα τον ελεγχο απο τις φορολογικές αρχες , η έκθεση των ορκωτών ελάχιστα λαμβάνεται υπόψιν απο τον φορολογικό έλεγχο με αποτέλεσμα οι τυχόν λογιστικές διαφορές (σημ. Οι ελεγχοι των φορολογικών αρχών γίνεται συνήθως καθε 5 η 6 χρόνια) και αναλογούν φόρος να βεβαιώνονται καθυστερημένα. Γιατί δεν βάζετε συνυπεύθυνους και τους ορκωτους σε περιπτωση τυχον διαφοροποίηση του φορολογικού αποτελέσματος.;
    3) Κατάργηση του νομου περι περαίωσης.

    Ε) ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ- ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

    1) Υποβολή των δηλώσεων μέσω ιντερνετ & οσοι υποβάλουν μέσω λογιστικών γραφείων , η αμοιβή του γραφείου να αφαιρείται απο τον φόρο & συχρόνως ο λογιστής να ειναι συνυπεύθυνος για την σωστη καταγραφή των στοιχείων στις δηλώσεις.
    2) Να επιτρέπεται η συναλλαγή με τις ΔΟΥ μέσω διαδυκτίου.

    Ζ) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1) θεωρώ οτι πρέπει να γίνει νεα κωδικοποίηση του Ν. 3323/55 και να επεναξεταστούν ολα τα αρθρα.
    2) Ωστε οι πάντες φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες, εταιρείες , ξένοι επενδυτές να γνωρίζουν το φορολογικό καθεστώς της χώρας το οποίο ομως θα μείνει σταθερό τουλάχιστον για 10-15 χρόνια.
    3) Τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να επανεξεταστούν & στόν τρόπο υπολογισμού να λαμβάνονται υπόψιν α) τα κυβικά , β) τους ιππους που έχει το αυτοκίνητο γ) η αξία του αυτοκινήτου δ) το έτος κατασκευης απο την εταιρεία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:45 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Έχουμε δύο οικογένειες.
    1. Στην πρώτη, εργαζόμενος είναι ο ένας εκ των συζύγων που με δεύτερη δουλειά συγκεντρώνει ετήσιο εισόδημα 40.000,00€ και στη δεύτερη εργάζονται και οι δυο σύζυγοι και συγκεντρώνουν (μαζί) 50.000,00€.
    Είναι δίκαιο, η πρώτη οικογένεια να πληρώνει περισσότερο φόρο από τη δεύτερη, με δεδομένο ότι ο κάθε σύζυγος φορολογείται ανεξάρτητα από τον άλλο;
    2. Το οικογενειακό επίδομα δίδεται όταν υπάρχει γάμος και οικογένεια.
    Γιατί στη δεύτερη (παραπάνω)οικογένεια δίδεται οικογενειακό επίδομα και στους δυο συζύγους; Δεν είναι άδικο σε σχέση με την πρώτη;
    Πρόταση:
    α. Το εισόδημα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να φορολογείται ως οικογενειακό και το οικογενειακό επίδομα, εφόσον συνεχίσει να υπάρχει, να δίδεται στην οικογένεια και όχι και στους δύο συζύγους.
    β. Αν θέλουμε να έχει αποτέλεσμα το θέμα των αποδείξεων, ο καλύτερος τρόπος για μας τους Έλληνες είναι, να υπάρχει σημαντική ποινή και για τον φορολογούμενο, όταν, έξω από το κατάστημα ή το γραφείο του γιατρού, συλληφθεί από τα εντεταλμένα όργανα χωρίς απόδειξη.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 17:19 | ΤΦ

    παρακαλω για το καλο ολων μας ακολουθειστε απλες λογικες και δικαιες λυσεις οπως

    1. καταργηση ολων των τμηματικων φοροαπαλλαγων .

    2. φορολογηση ενιαια ολων των εισοδηματων στο συνολο τους,
    πχ μισθος,ενοικιο,bonus,εισοδημα απο εταιριες, επιχορηγησεις
    ,αποζημιωσεις κλπ .

    3 αφορολογητο οριο 15.000 ευρω για ολους προσαυξημενο κατα 5000 για
    καθε παιδι

    4 για εισοδημα απο 15.001 – 100.000 συντελεστη 25%

    5 για εισοδημα απο 100.001 – και ανω 40%

    6 αφαιρεση απο το εισοδημα οποιασδηποτε αποδειξεις αγορας ειδων, υπηρεσιων και οργανισμων κοινης οφελιας (ισως με οριο το 1/2 του δηλωθεντος εισοδηματος). Με το τροπο αυτο η αποδειξη θα μειωνει την αξια της αγορας οταν κατατιθεται με τη φορολογικη δηλωση ( ισως με συγχτονει μειωση του ΦΠΑ στο 10% για ολα εκτος απο παιδικα ρουχα,τροφες και φαρμακα που θα πρεπει να εχει 0% ΦΠΑ.
    Οι αποδειξεις θα ειναι υποχρεωτικες για καθε συναλλαγη που σημερα δεν χρειαζεται οπως ταξι,βενζινη

    7.Εφαρμογη ποθεν εσχες για οποιαδηποτε αγορα ανω των 5.000 ευρω με
    ημερομηνια ισχυος την 1η μαρτιου 2010 με βαθος 10 ετιας.
    Να αναφερωνται στη δηλωση ετησιος απολογισμος καρτων και δανειων .
    8.Διατηρηση αφορολογητου αγορας πρωτης κατοικιας οπως ισχυει και
    τωρα μονο οταν ο ή οι ιδιοκτητες δεν εχουν αλλο περιουσικα
    στοιχεια στο ονομα τους

    9.Θεσπισει κατωτατης συνταξης 600 ευρω και πληρη ανταποδοτικοτητα στις εισφορες που εχει πληρωσει ο εργαζομενος σε ολο τον επαγγελματικο του βιο.Ετσι οποιος στα 62 χρονια δεν εχει θεμελιωσει δικαιωμα συνταξης να ξερει οτι θα παιρνει ενα ποσο 600 ευρω τουλαχιστο .Οποιος ομως εχει δουλεψει 30-40 χρονια πληρωνοντας εισφορες να ξερει οτι θα παρει τα λεφτα που εχει πληρωσει.

    10. Υπηρεσια οπου ανωνυμα πολιτης θα μπορει να καταγγειλει παρανομες συναλλαγες στο δημοσιο ήκαι ιδιωτικο τομεα.

    Υπαρχουν πολλες αλλες προτασεις για την απλουστευσει και εκλογικευση το φορολογικου συστηματος αλλα αρχιστε απο τις απλες μηπως σωθουμε.

    Ελπιζω να τα διαβασει καποιος και να τα σκεφτει ειναι απλα και γρηγορα εφαρμοσιμα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:03 | xρηστος

    ΕΝΑς ΔΙΚΑΣΤΙΚΟς ΤΩΝ 6000Ε ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ//// /
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΗΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ???
    ΟΛΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΩΣΕΤΕ,ΠΟΤΕ ΟΜΩς ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ & ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥς

    ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ SITE ΠΑΡΑΤΗΡΩ OTI 80% EINAI ΥΠΕΡ ΚΛΙΜΑΚΑς
    ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ πχΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΕΔΩ+++Ο ΝΑΥΤΙΚΟς ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝΑΛΑΓΜΑΤΟς ΚΑΝΕΙ # ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΝ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ

    2)ΕΓΩ ΣΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟς ΕΧΩ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟς ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΞΙΑΣ 4-6000Ε(ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΠΛΕΩΝ ΦΠΑ 900Ε)
    ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ????
    ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΡΟΑ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ,ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ,STAGE,ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΧΑΡΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    ΤΩΡΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ,ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΜΠΙΚΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ////ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 10ΕΤΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΗΛΟΘΕΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 1989 ΚΑΙ ΠΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ2009 ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΟΥΣΙΑ+OFFSHORE ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΥΤΩΝ

    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΠΤΕΣ???ΑΠΟΔΗΞΕ ΜΑΣ////

    ΕΛΑ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ///

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΧΟς///ΤΕΛΟΣ

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:03 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πιστεύω οτι σε οτι αφορά την φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων θα πρέπει να θεσπιστή ενδιάμεσος συντελεστής 15% ετσι ωστε για εισοδήματα μέχρι30000€ να προκύψει φορολογική ελάφρυνση.
    Η καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας και η ενταξη στην κλίμακα ολων των ειοδημάτων ανεξαρτήτως πηγής είναι πράγματι ενα σωστό μέτρο.Θά πρέπει ομως τα εισοδήματα κυρίως απο ελευθέρια επαγγέλματα,που είναι η «καρδιά» της φοροδιαφυγής να υπάρξει συνδυασμός παραμέτρων όπως: ελαχίστου δηλούμενου εισοδήματος-τεκμηρίων διαβίωσης-πόθεν εσχες-και συστηματικού φορολογικού ελέγχου για εκδοση αποδείξεων, δικαιολόγηση δαπανών κ.λ.π για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για το Κράτος αλλα και να αισθανθεί ο πολίτης οτι επι τέλους πληρώνουν οι εχοντες και κατέχοντες και οχι τα μονιμα φορολογικά «υποζύγια». Επίσης και για τα εισοδήματα απο επιχειρηματική δραστηριότητα κυρίως για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄αλλα και Β΄κατηγορίας να υπάρξειέκτακτος αλλα και τακτικός έλεγχος για την πάταξη της φοροδιαφυγής που κυρίως γίνεται μέσα απο «λογιστικές και φορολογικές τεχνικές». Ο συνδυασμός αποδείξεων και αφορολογήτου ορίου είναι σωστό μέτρο ομως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μεγάλη γκάμα αποδείξεων (π.χ. βενζίνη, σούπερ μάρκετ,ισως και ΔΕΚΟ)αλλα καινα ληφθεί οπωσδήποτε μέριμνα για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της τάξεως των 10000-15000 € με καθιέρωση μικρού ποσού αφορολογήτου με αποδείξεις.
    Τέλος θά ήθελα να εκφράσω τήν εντονη δυσαρέσκειά μου για την μεγάλη αδικία σε οτι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας που εχουν δικαιολογημένα προκαλέσει την οργή των πολιτών, και που η κυβέρνηση επρεπε να εξετάσει πολύ καλλίτερα.Συγκεκριμένα εφέτος επιβαρύνθηκα με 670 € ( αύξηση τελών 2009+150€τέλος+75€περιβαλλοντικά τέλη γιατί είχα την «πολυτέλεια» σαν μισθωτός με 5μελή οικογένεια τον 12/2004 να πάρω αυτοκίνητο 2000κ.ε.
    Κύριε Υπουργέ με αυτές τις σκέψεις σαν απλός πολίτης αλλά και μέλος του κινήματος εδω και τριάντα χρόνια θα ήθελα να ευχηθώ σε σας και στον Υφυπουργό δύο απο τα πλέον αξια στελέχη μας
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:12 | Μέσος Πολίτης

    Όσον αφορά την οικονομία και το έλλειμμα; Ας το πληρώσουν όλοι όσοι έχουν διατελέσει σε πολιτικές
    θέσεις τα τελευταία 40 χρόνια και όλο τους το συγγενικό περιβάλλον! Ας το πληρώσουν τα «καλόπαιδα» σε
    κάποιες κρατικές εταιρίες που από υπάλληλοι των €2,000 έγιναν διευθυντές και θα φύγουν τώρα με
    αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ας το πληρώσουν όλοι εκείνοι που «κόπτονται» για την
    καταστροφή της διαπλοκής ενώ παράλληλα, όλοι οι διαπλεκόμενοι είναι χορηγοί τους. Αλλά όχι εμείς.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:26 | ΜΑΝΟΣ 1965

    ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ( 27/12/2009 )ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ:
    1.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ,ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ,Δ.Σ.,
    ΟΔΙΠΟΡΙΚΩΝ,ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΛΠ.
    ΣΕ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥΣ& ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,ΜΕ
    ΜΙΣΘΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 2000 EURO ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ.
    2.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    3.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ (ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ…10.000
    EURO/ΜΗΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ).ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΔΕΚΟ,ΚΛΠ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ
    ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ…(ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΛΙΑ ΟΙ ΓΕΝΙ-
    ΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΩΡΙΣ
    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΜΟΙΒΗ).
    4.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ BONUS ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ…ΓΙΑΤΙ
    ΕΤΣΙ & ΑΛΛΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΙΣΘΟ…& ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ BONUS.
    5.ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΣΠΑΣΜΕΝΩΝ…ΥΠΑΛΗΛΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ
    ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ (ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ…ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ…ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
    & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ,ΠΟΥ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ
    ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΙ ΕΚΕΙ…).ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ
    ΧΡΟΝΟΥ.(ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ…).
    6.ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΣΠΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ
    ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ,ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ
    ΜΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ,ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΑ ΘΑ
    ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΜΕ
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ…ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑ-
    ΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ.ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ
    ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΡΩΤΑ
    ΑΠΟ ΟΛΑ.
    7.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΠΟΛΥ
    ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ Η ΟΧΙ.
    1.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΟΚ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    2.ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΜΕΝΩ
    ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΙ-
    ΜΑΤΑ & ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ
    ΔΩΘΟΥΝ….ΛΟΓΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ….ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ.
    3.ΑΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΕ
    ΙΔΙΩΤΗ.

    ΑΝ ΣΥΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.

    ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΔΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΘΑ
    ΠΡΟΤΕΙΝΑ,ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΚΟΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟ-
    ΓΟΥΜΕΝΟΙ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΝΑ ΑΦΕΡΕΘΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ
    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ.ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ
    ΚΑΝΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ…ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ
    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ….ΧΩΡΙΣ
    ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΩΘΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ
    ΑΔΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ…ΕΣΕΙΣ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΝΟΣ 1965

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:54 | Χρήστος Κ. Παπαγεωργάκης

    Θεωρώ ότι η ισχύουσα φορολογικά κλίμακα με τα αφορολόγητα και τους συντελεστές είναι μάλλον δίκαιη.
    Με δεδομένη την απόφαση για μείωση του αφορολόγητο,επιβάλλεται η επαναφορά πρώτου κλιμακίου μικρότερου του σημερινού(10%,15%;).Διαφορετικά,πλήττεται ακόμη περισσότερο η ήδη πληγείσα αξιοπιστία της Κυβέρνησης,κυρίως προς τους ψηφοφόρους της,επειδή είχε υποσχεθεί ΟΧΙ πάγωμα μισθών αλλά αυξήσεις και δεν είχε κάνει λόγο για αλλαγή φορολογικής νομοθεσίας προς το αυστηρότερο.Δεν πρέπει να μειωθεί το πραγματικό εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και κάτω των 2000 ευρώ ,όπως τελικά θα συμβεί.Δεν πρέπει να αποδυναμωθεί η μικρομεσαία τάξη και όχι πολύ η μεσαία,γιατί αυτές στηρίζουν την αγορά και αυτές ήταν και προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης.