2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:42 | Costas S

    Στις ειδησεις γινετε αναφορα οτι ο ελευθερος επαγγελματιας πρεπει να μαζεψει τουλαχιστον 10.500 σε αποδειξεις για να παρει το αφορολογητο….
    Θεωρω το μετρο αυτο αδικο για αρκετους…
    Εχετε αναλογιστει οτι σε αυτη την κατηγορια δεν ανήκουν μονο γιατροι κια δικηγοροι?Υπαρχουν νεοι που δουλευουν με μπλοκάκι…κα κατηγοριες…
    Με δεδομενο το 10500 σε αποδειξεις (που σε αυτες δεν περιλαμβανονται ΔΕΚΟ,δόσεις δανειου για καποιο αυτοκινητο πχ κα) αυτο σημαινει οτι το πραγματικο εισοδημα του καθε ελευθερου επαγγελματια ειναι πανω απο 17000 ευρω τουλαχιστον…
    Ειμαι υπερ του μετρου των αποδειξεων αλλα θα πρεπει το ποσο που θα πρεπει να μαζεψουμε να ειναι σε λογικα πλαισια για ΟΛΟΥΣ και να μην βαζουμε στο ιδιο καζανι ολον τον πληθυσμο….

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:42 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ’80

    ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΠΟΙΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ή ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ π.χ. €100 ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, €119; ΤΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ €119;
    ΠΡΟΤΑΣΗ: ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ. ΘΕΣΠΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΩΝ SUPERMARKETS ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΘΕΣΠΙΣΤΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ (π.χ. ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ €10.000, ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 15% ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΤΑ €1.500) – ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΩΣ ΣΑΝ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ.
    ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, ΤΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 10:54 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ
    ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ + ΤΟΚΟΙ)ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 09:25 | Αρης

    Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά,
    Θα ήθελα να προτείνω οι δαπάνες που σχετίζονται με την ιδιωτική εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία) να συμπεριληφθούν, έστω και με κάποιο μικρό ποσοστό, στη διαδικασία έκπτωσης φόρου.
    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 09:41 | ΛΑΜΠΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Είμαι αποσπασμένος εκπ/κός στο εξωτερικό. Είναι αδύνατο να συγκεντρώσω
    αποδείξεις. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε για το διάστημα της απόσπασης να απαλλάσεται ο αποσπασμένος υπάλληλος από την υποχρέωση
    της συλλογής αποδείξεων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 06:44 | ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Δεν έχει αναφερθεί τίποτα για τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, τους γνωστους μπλοκάκιδες.

    Δεν υπάρχουν μονο οι δικηγόροι και οι γιατροι που κοβουν τετοιες αποδειξεις, αλλα παρα πολλοι επαγγελματιες, ειδικα στον καλλιτεχνικο χωρο και στις λεγομενες εφαρμοσμενες τεχνες.

    Εγω ειμαι ειμαι γραφιστας και εχω μπλοκακι με την ιδιοτητα «υπηρεσιες γραφιστα διαφημισεων»

    Το συμαντικοτερο προβλημα που συναντω ειναι οτι οι περισσοτεροι πελατες, εκτος απο τις μεγαλες και οργανωμενες εταιρειες, δεν θελουν αποδειξη.
    Εγω δεν κοβω ταμειακη αποδειξη οπου συμπεριλαμβανεται υποχρεωτικα ο φπα, ουτε πουλαω προιοντα στην λιανικη οπου και εκει ειναι υπολογισμενος ο φπα και λεγεται η τελικη τιμη παντα στον καταναλωτη.

    Ολοι οι μπλοκακιδες παρεχουν υπηρεσιες οπου με τουσ αγραφους νομους της αγορας, χρεωνουν στον πελτη την τιμη της δουλειας τους και του λενε οτι υπαρχει συν 19% φπα.
    Ολοι ομως για να γλειτωσουν τον φπα μας λενε οτι δεν θελουν αποδειξη και μας δινουν μονο το καθαρο ποσο.

    Αυτο δημιουργει το προβλημα οτι ενας μπλοκακιας δεν μπορει και να θελει, να δηλωνει το παργματικο εισοδημα του, που αυτο σημαινει καλη φορολογικη δηλωση, οπου με αυτον τον τροπο του δινεται η ευκαιρεια να παρει ενα στεγαστικο δανειο, η επαγγελματικο δανειο, η να αγορασει ενα αυτοκινητο, γιατι απλα το κριτηριο για τις τραπεζες ειναι μονο τα εκαθαριστικα της εφορειας.

    Δεν ειναι τυχαιο οτι οι περισσοτεροι μπλοκακιδες δηλωνουν εισοδημα παντα μεσα στο αφορολογιτο οριο των 10.500 ευρω γιατι απλα οι περισσοτεροι δεν μπορουν να κανουν κια αλλιως.

    Υπαρχουν δυο τροποι για να δηλωνουμε εισοδημα.
    α) να κοβουμε αποδειξεις στους πελατες οπου ομως τους λεμε οτι δεν θα μας πληρωσουν το φπα για να καταφερουμε να κοψουμε κατι, που αυτο σημαινει οτι ην θα πρπει να ανεβασουμε την τιμη της υπηρεσιας με υπολογισμο του φπα, χωρις να το πουμε στον πελατη. εδω ομως υπαρχει ο κυνδινος να χασουμε τον πελατη γιατι του φαινονται πολλα η να αρχισουν τα παζαρια. οποτε για να μην ανεβασουμε το κοστος της υπηρεσιας ουσιαστικα πληρωνουμε απο την τσεπη μας τον φπα οπου θα επρεπε να να μας καταβαλλει ο πελατης.

    δηλαδη αντι να πουμε στον πελατη 100 ευρω + φπα. του λεμε 100 ευρω με φπα. οποτε ταο πραγματικο κερδος ειναι 81 ευρω και οχι 100 που αρχικα κοστολογισαμε την υπηρεσια που παρεχουμε.

    Ο δευτερος τροπος ειναι, οταν πλεον εχουμε απιβδισει, να κοβουμε εικονικες αποδειξεις σε αλλους εμπορους, επιχειρηματιες, η φυσικα προσωπα οπου ομως λογο οτι γινεται η εξυπηρετιση σε εμας, ο αντιστιχος φπα που αναλογει στην εικονικη αποδειξη δεν καταβαλλεται ποτε. αυτο σημαινει οτι αποδιδουμε φπα που δεν εισπραξαμε ποτε, αλλα δινουμε στην εφορεια ζεστο χρημα που εχουμε δουλεψει για να το βγαλουμε, μονο και μονο για να καταφερουμε να κανουμε μια αξιοπρεπη φορολογικη δηλωση.

    Αυτο που προτεινω ειναι να συμπεριλιφθουν ολες οι αποδειξεις παροχης υπηρεσιων, και οχι μονο απο δικηγορους και ιατρικα επαγγελματα.

    Αυτοι κατακλεβουν την εφορια και βγαζουν παρα πολλα λεφτα και κυκλοφορουν με τζιπ και εχουν γραφεια στο κολονακι.

    Ενω εμεις που αναγκαζομαστε να παρανομησουμε, τις περισσοτερες φορες, εχουμε επαγγελματικες εδρες σε κατι περιοχες οπως ο κεραμεικος, ο πειραιας, ο βοτανικος κτλ που δεν μπορουμε να πουλησουμε βιτρινα οπως αυτοι, και ειμαστε νεοι της γενιας των 700 ευρω οπου απλα προσπαυουμε να πιασουμε την καλη και να βγουμε απο την μιζερια, κανοντας ελευθερο επαγγελμα, που το πολυ πολυ να κυκλοφορουμε με κανενα παπακι η με κανενα σαραβαλο αυτοκινητο και να μας υποστηριζει ακομα το οικγενιακο εισοδημα, του πατερα και της μητερας

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:38 | ΝΙΚΟΣ Χ.

    Γεια σας και Χρόνια Πολλά,

    Θα ήθελα να καταθέσω και εγώ κάποιες εμπειρίες μου για τη φοροδιαφυγή και κάποιες προτάσεις.
    Εργάζομαι σε Τράπεζα από το 1993 και βλέπω καθημερινά φορολιγικά στοιχεία από δεκάδικες πελάτες της Τράπεζας. Έχω δει εκκαθαριστικά (κυρίως) αλλά και άλλα οικονομικά στοιχεία από πελάτες οι οποίοι επιθυμούν τη λήψη κάποιου δανείου. Δεν υπάρχει ελεύθερος επαγγελματίας που να δηλώνει το πραγματικό του εισόδημα. Αν λαμβάναμε υπόψιν μόνο τα στοιχεία από τα εκκαθαριστικά σημειώματα τότε δε θα μπορούσαμε να χορηγήσουμε ούτε ένα δάνειο σε ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς εγγυητή ή προσημείωση ακινήτου. Ο λόγος είναι προφανής… τα εισοδήματα που δηλώνουν, ή πιο σωστά που δε δηλώνουν, δεν επιτρέπουν τη χορήγηση δανείου σύμφωνα με τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που έχουν θεσπίσει οι εμπορικές Τράπεζες και η ΤτΕ.
    Λυπηρό επίσης είναι να βλέπεις να πληρώνουν φορό με τα εκκαθαριστικά τους στα ταμεία της Τράπεζας μισθωτοί και συνταξιούχοι ενώ αντίθετα οι μηχανικοί και οι περισσότεροι γιατροί και δικηγόροι να έρχονται για να εισπράξουν την επιστροφή φόρου.
    Επίσης η έκπτωση φόρου που έχουν οι δανειολήπτες στεγαστικού δανείου Α΄ κατοικίας είναι μ η δ α μ ι ν ή. Κάτι πρέπει να γίνει και με αυτό. Η δήλωση τόκων στεγαστικού δανείου Α΄ κατοικίας θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης στις δηλώσεις εισοδήματος κυρίως για ένα μισθωτό που δεν έχει ¨κρυφά¨ εισοδήματα.
    Τέλος και λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας ,οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή. Εδώ πρέπει να φανεί το «κοινωνικό» πρόσωπο της κυβέρνησης … η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας είναι λύση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αλλά δεν είναι λύση για το δημογραφικό πρόβλημα.
    Αυτά είχα να καταθέσω, ελπίζω να ληφθούν υπόψιν από τους αρμόδιους.
    Εύχομαι ολόψυχα το 2010 να είναι γεμάτο Δημιουργικότητα αλλά και Υ Γ Ε Ι Α .
    Με τιμή

    Νίκος Χ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:29 | kostas

    Κύριε Υπουργέ,θέλω να σας ρωτήσω τα εξής
    1.Γιατί δεν ενημερώσατε προεκλογικά τον ελληνικό λαό για τις προθέσεις σας σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων μας?Τώρα αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί αποφεύγατε να απαντήσετε με στοιχειώδη σαφήνεια στις σχετικές ερωτήσεις των πολιτικών σας αντιπάλων.
    2.Όταν διακηρύσατε ότι θα αναβαθμίσετε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς,αλήθεια εννοούσατε ότι θα μετατρέψετε όλους τους Έλληνες πολίτες σε άμισθους κυνηγούς φορολογικών εσόδων?
    3.Γιατί πρέπει να αισθανθώ ότι είναι υποχρέωσή μου να συμβάλω στην βελτίωση των οικονομικών του κράτους όταν η κυβέρνησή σας ενέκρινε ως ετήσιες απολαβές των κυρίων Τάσου Γιαννίτση και Γιάννη Κωστόπουλου στα ΕΛΠΕ αντίστοιχα τις 170.000 € και 229.500 €?
    4.Θέλετε να καταργήσετε το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις που διατηρήθηκε επί σειρά ετών,μας επιβάλλετε να κυνηγάμε συγκέντρωση εκατοντάδων-χιλιάδων αποδείξεων και στην καλύτερη περίπτωση θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο αφορολόγητου που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
    Αυτή είναι η ελπίδα που μας υπόσχονταν προεκλογικά ο κ.Παπανδρέου?
    Τελικά<>.Αλλά δυστυχώς το αντιληφθήκαμε μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.Για άλλη μια φορά πιστέψαμε τα εύκολα τα λόγια,τα μεγάλα.Αλλά αυτή η φορά είναι η τελευταία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:28 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΡΑΨΑ

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ:
    1)ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ, ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ.
    2)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ (Π.Χ. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ), ΩΣΤΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΟΧΙ (ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΣΚΑΡΦΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ).
    3)ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ.
    4)ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ? ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ?
    5)ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ (ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΑ)ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΔΩΡΕΕΣ,ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΕΣ? ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ (ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ)ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΤΟ ΦΕΣΙ ΣΥΝΝΕΦΟ.ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟΝ ΟΙΚΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥΣ.
    6)ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΟΠΩΣ :ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ,ΜΑΝΑΒΙΚΑ,ΦΟΥΡΝΟΙ,ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΑ,ΚΑΝΤΙΝΕΣ,ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ,
    ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ,ΨΑΡΑΔΙΚΑ,ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ,ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.
    7)ΒΡΗΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ, ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΟΥ…..ΕΚΔΙΔΟΥΝ, ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ(ΑΦΟΥ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ «ΑΚΡΙΒΟΙ»).
    8)ΒΑΛΤΕ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ.
    9)ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΙ ΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ. ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ)?
    10)ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΩΣ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.
    11)ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΑΠΑΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ), ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ» ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΘΥΡΙΔΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
    12)ΕΛΕΓΧΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΚΙΝΗΤΑ,ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΕ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ….ΤΙ ΕΝΝΟΩ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ.
    13)ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΤΙ ΕΙΝΑΙ 1000ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ?
    14)ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ 600-800 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ 1700-2000 ΕΥΡΩ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ «ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ» ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ» ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΥΨΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.
    15)ΒΡΗΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ-ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΟΦΕΛΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ. ΕΑΝ ΔΙΝΑΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ Π.Χ.ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ+ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΤΟΤΕ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΘΑ ΔΗΛΩΝΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΑ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΟΡΟ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:11 | Κωνσταντίνος Καζ.

    Κε υπουργέ,
    Προκειμένου το φορολογικό μας σύστημα να γίνει πιο δίκαιο και να μην φορολογούνται πάντα οί ίδιοι, αυτοί που από τη φύση του επαγγέλματος τους δεν μπορούν να αποκρύψουν τίποτε (και που όπως φαίνεται από την κακή πορεία των δημοσιονομικών μας δεν επαρκούν για να καλύψουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος λειτουργίας του κράτους):
    Το αφορολόγητο δεν πρέπει να είναι πάγιο αλλά να διαμορφώνεται αποκλειστικά από τη συλλογή αποδείξεων.
    Με το τρόπο αυτό φορολογούμενοι με χαμηλότερα εισοδήματα που τα δαπανούν σχεδόν εξ ολοκλήρου για τις δαπάνες διαβίωσης αυτών και της οικογενείας τους δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο ενώ αυτοί που έχουν υψηλότερο εισόδημα θα πληρώνουν τον αναλογούντα φόρο για το ποσό που δεν δαπανούν (έσοδα μείον έξοδα επί τον χ ενιαίο συντελεστή).
    Το κράτος θα αυξήση τα έσοδα του από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και από τη αυξημενη απόδοση του ΦΠΑ (φόρος που έχει και τα πιό άμεσα αποτελέσματα) ενώ η κατανομή των φορολογικών βαρών θα είναι δικαιότερη.
    Όι κατηγορίες των δαπανών που αφορούν αγορές ειδών πρώτης ανάγκης (διατροφή, ένδυση) θα πρέπει να εκπίπτουν αυτούσιες.
    Δαπάνες για νοσήλεια και αμοιβές γιατρών (για ευνόητους λόγους) θα πρέπει οπωσδήποτε να εκπίπτουν εξολοκλήρου και χωρίς κανένα πλαφόν.
    Είναι σκανδαλώδες γυναικολόγος που κάνει 8 με 10 γέννες την ημέρα να ζητάει 3000 χωρίς απόδειξη ή 5000 με απόδειξη, να εισπράτει τις 3000 Χ 8 η 10 = 24.000 με 30.000 ευρώ «μεροκάματο» και στο τέλος του χρόνου να δηλώνει εισόδημα που να δικαιούται επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης…
    Γενικότερα αποδείξεις, από κατηγορίες επαγγελματιών ονομαστές, για τις επιδόσεις τους στη φοροδιαφυγή, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ποσοστό 100% στη διαμόρφωση του αφορολόγητου.
    Δαπάνες για τα υπόλοιπα αγαθά, θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του αφορολόγητου με μικρότερα ποσοστά.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:35 | giannis papageorgiou

    oi apodeixeis einai metro geleio!!den efarmozetai se KAMMIA xora ston kosmo!!sunexisete etsi kai tha ptoxynoume poly pio grigora apoti nomizete…

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:55 | ΦΡΟΥΞΥΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    «ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ» ,αγαπητέ Κε υπουργέ ,
    Κατανοώ την προσπάθειάς σας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όμως θέλω να επισημάνω κάποια ακόμη προβλήματα που παρουσιάζονται στην σύνδεση αφορολογήτου ποσού και αποδείξεων, και να εκφέρω την δική μου γνώμη όσον αφορά την σύνδεση αυτή.

    Θέμα 1ΟΝ – Ελαστικές και μη Ελαστικές δαπάνες

    Είμαι εκπαιδευτικός με εισόδημα καθαρό περίπου 18.000 ευρώ, η δε σύζυγός μου έχει ένα αβέβαιο και μη σταθερό εισόδημα –από μερική απασχόληση περίπου 5.000 ευρώ (σύνολο 23.000 ευρώ)
    Λόγω της δυσκολίας που έχει το επάγγελμά μου να μην υπηρετώ κοντά στον τόπο κατοικίας μου, τα κυριότερα έξοδά μου, αφορούν μισθώματα κατοικίας στον τόπο που υπηρετώ (περίπου 3.000 ευρώ ετησίως, μεταφορικά έξοδα (βενζίνες, εισιτήρια ΟΣΕ και ΚΤΕΛ) ώστε να βρεθώ τα Σαββατοκύριακα, στην οικογένειά μου (περίπου 2.000 ευρώ ετησίως), έξοδα θερμάνσεως δύο κατοικιών (περίπου 2.500 ευρώ ετησίως), έξοδα επισκευής της δικής μου κατοικίας, έξοδα διατροφής από Σουπερμάρκετ-Κρεοπωλεία, έξοδα συντηρήσεως – κατοχής του αυτοκινήτου μου, δίδακτρα φροντιστηρίων για τα παιδιά μου, είδη λαϊκής αγοράς (φρούτα, λαχανικά κλπ) και τηλεφωνικά
    Επομένως τα έξοδα ψυχαγωγίας – διασκέδασης για μένα και την οικογένειά μου είναι ελάχιστα, καθώς και τα έξοδα διατροφής μας σε ταβέρνες – εστιατόρια είναι ελάχιστα, αφού δε το επιτρέπει το προσωπικό μου εισόδημα καθώς και το εισόδημα της συζύγου.
    Αν λοιπόν, δεν συμπεριλάβετε στις αποδείξεις τις «ανελαστικές» δαπάνες, όπως είναι τα Σουπερ Μάρκετ, Μεταφορικά έξοδα, Έξοδα θερμάνσεως (και δεν είναι μόνο το πετρέλαιο : υπάρχει το φυσικό αέριο, η ΔΕΗ, το υγραέριο – αυτό χρησιμοποιώ- κλπ), τότε πραγματικά θα αδυνατώ να καλύψω – με ελαστικές δαπάνες- το ποσό που πρέπει, ώστε να διατηρήσω το αφορολόγητο, που είχα μέχρι τώρα των 14.000 ευρώ(12000 +2000 λόγω παιδιών), παρότι έχω πάρα πολλά έξοδα λόγω της υπηρέτησής μου, εκτός του τόπου της μονίμου κατοικίας μου.
    Αυτή η πραγματικότητα συμβαίνει για πολλές ελληνικές οικογένειες και μεμονωμένα άτομα, με χαμηλά εισοδήματα, δηλ. το 80% με 90% των εξόδων τους να αποτελούνται από ανελαστικές δαπάνες και μη δυνάμενες – στην αρχική σας πρόθεση- να τις εντάξετε στις εκπιπτόμενες δαπάνες.
    Θεωρώ λοιπόν το μέτρο των επιλεγμένων «ελαστικών δαπανών» ως μη ορθό, εφόσον θα την «πληρώσουν» πάλι οι μη έχοντες αρκετά εισοδήματα, ώστε να προβούν σε τέτοιου είδους «πολυτελείς» δαπάνες.
    Αποδείξεις εύκολα ποιοι θα συγκεντρώνουν ; Μα ασφαλώς αυτοί που φοροδιαφεύγουν και έχουν υψηλά εισοδήματα, θα είναι πιο εύκολο να τις συγκεντρώσουν. Ένα παράδειγμα για να γίνει περισσότερο κατανοητό: ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα καθαρό στην πραγματικότητα 35.000 ευρώ ετησίως, δηλώνει εισόδημα καθαρό ετήσιο 15.000 ευρώ. (Το παράδειγμα είναι σύνηθες για την χώρα μας και πραγματικό από την εμπειρία μου). Τι λέτε λοιπόν, από το εισόδημα του, που δεν φορολογείται -και δεν δηλώνεται- δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει δαπάνες, ώστε να καλύψει το ποσό που χρειάζεται και πάλι να μη φορολογηθεί ή να φορολογηθεί ελάχιστα?
    Καλό θα ήταν να υπήρχε ένα τηλέφωνο καταγγελιών – σε συνδυασμό βέβαια με άλλα μέτρα – ώστε να ερευνώνται κάποιες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Είναι φορές που παρότι ζητάμε αποδείξεις, αυτές δεν μας χορηγούνται «λίαν ευθαρσώς» από ορισμένους επιτηδευματίες και κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες.
    Γιατί δεν επεκτείνετε τα όρια του ποσού διδάκτρων για τα φροντιστήρια ? πολλοί φροντιστές εκδίδουν αποδείξεις μόνο για το όριο των 1.200 ευρώ, υποσχόμενοι έκπτωση στα δίδακτρα. Ομοίως για τα μισθώματα κατοικιών κλπ.

    Θέμα 2ΟΝ Όσον αναφορά εισοδήματα προς Αποταμίευση (το θέμα αυτό δεν έχω δει να αναφέρεται έως τώρα)

    Σκέφτεστε ότι με το μέτρο σύνδεσης αφορολογήτου και αποδείξεων πλήττετε σε πολλές περιπτώσεις την αποταμίευση ? δηλ. το εισόδημα που δεν καταναλώνεται ) – πρέπει να φορολογηθεί παρότι είναι χαμηλό? Από πότε η αποταμίευση κατέστη ποινικό αδίκημα, από «αρετή» μιας κοινωνίας, όπως μας δίδασκαν παλιά οι δάσκαλοι? Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αποταμίευση θα γίνει κατάθεση σε κάποια τράπεζα και στην συνέχεια επένδυση ή πάλι κατανάλωση μέσω τραπέζης ή και χωρίς αυτήν, πιθανώς σε μια άλλη φορολογική περίοδο. Η αποταμίευση η οποία κατατίθεται στις τράπεζες αποτελεί, όπως γνωρίζετε μοχλό για την ανάπτυξη μιας οικονομίας, εφόσον έτσι θα δανειοδοτηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας
    Θα πουν πολλοί ίσως : μα σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς είναι δυνατόν να υπάρχει αποταμίευση από χαμηλόμισθους?
    Και όμως συμβαίνει , αλλιώς πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες θα είχαν χρεοκοπήσει από καιρό.
    Για παράδειγμα μέσα από την εμπειρία μου και τον τόπο τον αγροτικό στον οποίο ζω :
    Μισθωτός με 13.000 ευρώ εισόδημα ‘άγαμος, ζεί με τους γονείς του και εργάζεται εδώ και 20 έτη. Επειδή είναι και σχετικά λιτός άνθρωπος, τα 7.000 ευρώ τα αποταμιεύει – εδώ και 20 έτη – ενώ με τα υπόλοιπα συμβάλλει στα οικογενειακά και προσωπικά του έξοδα. Αποτέλεσμα να έχει αγοράσει ένα καλό οικόπεδο, ένα καλό αυτοκίνητο και ακόμη να διατηρεί κάποιες καταθέσεις
    Πρέπει να φορολογηθεί για την «οικονομία» του αυτή τόσων ετών ? Και κάποιος άλλος στην θέση του, που ξοδεύει τα χρήματά του π.χ. σε «ύποπτα» μπάρ να αποκομίζει μείωση των φόρων του σαν επιβράβευσή του – βάσει της συγκομιδής αποδείξεων?
    Είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής οικογένειας της υπαίθρου –να ιδιοπαράγει αγαθά και τα αγαθά αυτά να τα καταναλώνει η ίδια π.χ συνήθως η γυναίκα στην επαρχία μαγειρεύει – άρα σπάνια η οικογένεια αυτή θα πάει να φάει στο εστιατόριο, εργασίες επισκευής και συντήρησης κατοικιών πολλές φορές γίνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.
    Πολλές φορές οι γεωργοί παράγουν και καταναλώνουν οι ίδιοι τα δικά τους αγαθά. Στην επαρχία είναι διαδεδομένη η «οικιακή οικονομία» για αυτό και αρκετά φτωχές ελληνικές οικογένειες καταφέρνουν και επιβιώνουν.
    Με την επιβολή λοιπόν της σύνδεσης του αφορολογήτου με τις αποδείξεις, πλήττετε και την «οικιακή οικονομία»

    Συμπεράσματα :

    Πιστεύω κατ’ αρχήν ότι καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα αφορολόγητο 10.000 ευρώ χωρίς να ερευνάται, που έχει αναλωθεί. Ας διατηρηθεί το κίνητρο της συλλογής αποδείξεων- όπως υπήρχε τόσα χρόνια- απλά πιο ενισχυμένο με στοχευμένες αποδείξεις που μας ενδιαφέρουν φορολογικά, ώστε να μη ταλαιπωρηθεί ο κόσμος και να δημιουργηθεί ένα τεράστιο «κράτος της γραφειοκρατίας» ,
    εφόσον όμως προχωρήσετε στα νέα μέτρα τότε θα πρέπει:
    1. Αν θα μειώσετε – όπως φημολογείται – αρκετά το αφορολόγητο – τότε θα πρέπει τουλάχιστον να συμπεριλάβετε τις αποδείξεις αυτές που ο περισσότερος κόσμος τις βιώνει κάθε μέρα και είναι ανελαστικές δηλ. : αποδείξεις από σουπερμάρκετ, μεταφορικά έξοδα, έξοδα θερμάνσεως κάθε λογής, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, φάρμακα, τρόφιμα από οποιοδήποτε κατάστημα, έξοδα επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτου, έξοδα επισκευής και συντήρησης κατοικιών, ασφάλιστρα οικίας και αυτοκινήτων, τηλεφωνικών εξόδων και εξόδων φωτισμού.
    2. Θα πρέπει να συμπεριληφθεί «ειδικός κωδικός» για την αποταμίευση χρημάτων, η οποία να αποδεικνύεται μέσω τραπέζης (Άρα προηγουμένως έχουν καταγραφεί και δηλωθεί οι αρχικές καταθέσεις που έχουν οι πολίτες στις τράπεζες) και τουλάχιστον ένα ποσοστό π.χ. 30% του συνολικού εισοδήματος -εφόσον πάει για αποταμίευση-, να μην φορολογείται
    3. Επίσης κωδικός για τις επενδύσεις στις οποίες προβαίνει ο φορολογούμενος π.χ. ανακαίνιση μέρους της κατοικίας του, επενδύσεις πράσινης ενέργειας στην οικία του, κλπ, και ένα ποσοστό αυτής της δαπάνης – π.χ. 50% και μέχρι ένα όριο – επί του εισοδήματος να μην φορολογείται
    4. Να υπάρξει διαφοροποίηση του αφορολογήτου – όπως και υπήρχε μέχρι τώρα – των μισθωτών και των μη μισθωτών, αλλά και διαφοροποίηση του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν οι μισθωτοί και μη μισθωτοί ,αφού στην δεύτερη κατηγορία κατά γενική ομολογία τελείται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το αδίκημα της φοροδιαφυγής, άρα θα πρέπει οι μη μισθωτοί να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις

    Ακόμη θα πρότεινα τα εξής :

    1. Να υπάρχει τουλάχιστον μια φορολογική ελάφρυνση οικογενειών στης οποίας ο ένας από τους δύο συζύγους είναι άνεργος ή έχει χαμηλά εισοδήματα. (η ελάφρυνση αυτή φυσικά θα πρέπει να επέλθει στον άλλο σύζυγο που έχει τα πιο ψηλά εισοδήματα). Αυτό το μέτρο για να αποκατασταθεί ένα πολύ μικρό μέρος της φορολογικής αδικίας από την ατομική φορολόγηση των εισοδημάτων των συζύγων και όχι του οικογενειακού εισοδήματος
    2. Να καταβληθεί προσπάθεια ενίσχυσης και προστασίας της εγχώριας παραγωγής αγαθών (πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα) και υπηρεσιών (κυρίως του τουριστικού κλάδου). Δεν μπορεί, να αντιμετωπίζουμε π.χ. φορολογικά με τον ίδιο τρόπο , τις βιοτεχνίες της χώρας από την μια, και τους «μεγαλοεισαγωγείς» από την άλλη. Απαιτείται τουλάχιστον ένας χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής για την μεταποίηση στην χώρα μας, και ένας υψηλότερος για τον εμπορικό κλάδο. Η ανάπτυξη, άρα και η αύξηση του εγχωρίου προϊόντος, είναι συνυφασμένη με την προστασία και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών (κυρίως του τουρισμού)

    Αν τηρηθούν τα ανωτέρω – κατά την γνώμη μου- το μέτρο αυτό των αποδείξεων -και κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης της χώρας μας – μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον λαό , και να αποφέρει κάποια οφέλη στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:56 | Μ.Ζ.

    Το μέτρο των αποδείξεων θεωρώ ότι είναι το πιο αξιόπιστο. Η μέχρι τώρα κατηγορίες κάθε άλλο παρά φοροαπαλλαγές παρείχαν.
    Το πρόβλημα θα έγκειται στο πως θα ελέγχεται η συγκέντρωση – υπολογισμός αποδείξεων εξόδων κατ’ έτος από την εφοριά. Μήπως τελικά κάνουμε το σύστημα πιο δυσκίνητο?

    Κατά την γνώμη μου πάντως σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα ήταν κοροιδεία να ζητούνται αποδείξεις για να δικαιολογήσουν τις δαπάνες. Όπως και να έχει 10.000 το χρόνο δεν είναι πολλά χρήματα για να μην ξέρει κάποιος τι να τα κάνει. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση σε περιπτώσεις εισπραξεων ενοικίων ή ύπαρξης γεωργικών εκτάσεων που συνήθως αποφέρουν μαύρα έσοδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων ανεξάρτητα ύψους σύνταξης.

    Είναι λάθος να μην υπολογίζονται στα έξοδα μιας οικογένειας οι δαπάνες σε ηλεκτρικό και νερό. Ιδίως όταν είναι πολύτεκνη.

    Οι ρυθμίσεις σε χορηγίες είναι πολύ περίεργες και σε αρκετές περιπτώσεις έτσι αποφεύγουν φορολογία. Το ορθό θα ήταν σε χορηγίες που γίνονται σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πάλι θέτοντας ένα πλαφόν.

    Γενικά το μέτρο των αποδείξεων αν και το πιο δίκαιο φορολογικά κατ΄εμένα θεωρώ δύσκολο στην οργάνωση και υλοποιήση του.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:03 | basilis

    Mε το σύστημα που πάει να εφαρμοστή με το μάζεμα των αποδείξεων δείχνουμε το πόσο οργανομένο κράτος είμαστε. Ας είναι οι Ελληνες για αλλή μιά φορά όταν είναι να βοηθήσουν δεν λένε οχι.

    Θα πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος τα νοικοκυριά να μπορούν να δικαιολογούν το πετραίλαιο απο τα κοινόχροιστα ( κοβεταί μία απόδειξη στο όνομα του διαχειριστή της οικοδομής)το ποσό είναι πολύ μεγάλο και
    ακόμα τι θα γίνει με τις αποδείξης οι οποίες ξεθωριάζουν και δεν φαίνεται τίποτα μετά από ένα μήνα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:25 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    προσοχη στο μετρο των αποδειξεων να μην γυρισει μπουμερανγκ.
    δεν μπορει ενας μισθωτος η συνταξιουχος να μαζευει αποδειξεις απο που?απο τα syper market κ.λ.π για να δικαιολογηση τι?
    αυτα που δεν μπορει να αποκρυψει?
    η περρισοτερες μεγαλες επιχειρησης κοβουνε κανονικα τις αποδειξεις σημερα.
    αρα καμια οφελεια.
    πρεπει να γινουν συγκεκριμενα οι κατευθυνσεις
    σε ομαδες επαγγελματιων και αλλων μεγαλων συμφεροντων που ξερει η κυβερνηση που φοροδιαφευγουν.
    ξερω συνταξιουχους των 650 ευρω που κανουν και δευτερη δουλεια για να μπορεσουν να ζησουν την οικογενεια τους γιαυτο πρεπει να προσεξει η κυβερνηση τα μετρα να στοχευουν στην ριζα του προβληματος.
    ο συνταξιουχος και ο μισθωτος δεν εχει την αγοραστικη δυνατοτητα ουτε την ικανη διαβιωση για να κανει φοροδιαφυγη.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | ΤΖΙΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Θεωρώ σωστό κίνητρο την συλλογή αποδείξεων για τους καταναλωτές , διότι με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούν λίγο τα έσοδα του κράτος .
    Μπορεί βέβαια να έχει αντίκτυπο αυτό το μέτρο στις τελικές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές εν μέρει , λόγω πέραν του Φ.Π.Α που υποχρεωτικά θα συμπεριλαμβάνεται και θα αποδίδεται ,από την άλλη δε οι επιχειρήσεις θα επιβαρύνουν τις τιμές των προϊόντων με μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους , μια που πλέον θα πρέπει να αποδίδουν και στο κράτος το φόρο από τις πωλήσεις των εμπορευμάτων που σήμερα δεν δήλωναν.
    Δυστυχώς σήμερα οι μόνοι που πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα είναι οι υπάλληλοι που τους κρατούν από τους μισθούς τους, και οι επιχειρηματίες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις κατά άλλον τρόπω .
    Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αλλάξει το έντυπο για την φορολογική δήλωση , όπου θα ήταν υποχρεωτικό να αναφέρονται οι καταθέσεις χρημάτων που διατηρούν οι φορολογούμενοι και να διασταυρώνονται με τις τράπεζες τα στοιχεία αυτών ,για όλη την οικογένεια (συζύγους ,παιδιά ) .Να δημιουργηθεί ένας νέος αριθμός τραπεζικών συναλλαγών, ο οποίος θα λειτουργεί ως μοναδικός αριθμός σε κάθε φορολογούμενο, για τις συναλλαγές με τράπεζες .
    Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να ελέγξουμε τους λογαριασμούς καταθέσεων, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει υπόνοια ότι αποκρύπτουν στοιχεία κάποιοι φορολογούμενοι και στην συνέχεια να δούμε τι περιέχουν οι τραπεζικές θυρίδες αυτών .
    Μήπως πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να κατασχέσει αυτά τα παράνομα και μη φορολογητέα εισοδήματα καθώς και ακίνητα τα οποία έχουν δημιουργήσει κάποιοι με αδήλωτα εισοδήματα .
    Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος ,που θα προβλέπει τέτοιου είδους ποινές και είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειάζεται η εκάστοτε κυβέρνηση να δανείζεται συνεχώς χρήματα για να συντηρεί την δημόσια λειτουργία του κράτος.
    Διαθέστε σύντομα ένα καλό κονδύλι για το υπουργείο δικαιοσύνης , γιατί τα σωφρονιστικά ιδρύματα κωλύονται να φιλοξενήσουν τους παραβάτες που θα προκύψουν στο μέλλον.
    Εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας !

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:27 | geor terz

    Καλησπέρα κύριε υπουργέ,

    Όταν ένας υπάλληλος παίρνει 15.000 ή 17.0000 ευρώ τον χρόνο, είναι δυνατόν να του ζητάτε 6.000 ευρώ αποδείξεις τον χρόνο? Δηλαδή σε ένα ζευγάρι 12.000 ευρώ αποδείξεις!!!
    (2.500 Ευρώ αποδείξεις για αυτά τα εισοδήματα είναι ήδη πάρα πολλές)

    Εμείς μπορούμε μέχρι ένα σημείο να βοηθήσουμε στο να πιαστεί η φοροδιαφυγή, αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε με τα εισοδήματα μας το ανίκανο να πιάσει την φοροδιαφυγή κράτος. Σε κανένα άλλο κράτος δεν είναι ευθύνη του μισθωτού να πατάξει την φοροδιαφυγή.
    Εάν ζητάτε 12.000 ευρώ αποδείξεις από μια οικογένεια, σημαίνει πως θα πρέπει να ξοδεύουμε όλα μας τα χρήματα σε δαπάνες. Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα? Πάλι εμείς οι μισθωτοί θα πληρώσουμε, λόγω το ότι, θα μειωθεί η επιστροφή του φόρου μας και όλο αυτό με πρόσχημα να πιαστεί (εάν πιαστεί) ένα μικρό μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής στην Ελλάδα-Μπανανία. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο γίνεται όλο αυτό.
    Ξέρετε έχουμε – με τα τεράστια εισοδήματα μας – και παιδιά. Και θα πρέπει να βάζουμε κάθε χρόνο και ένα μικρό ποσό στην άκρη για σπουδές, για λόγους υγείας κλπ.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ
    Ας μου πει κάποιος ποιοι από όλους αυτούς τους φόρους είναι στην Ελλάδα ανταποδοτικοί?
    Τι μας παρέχει αυτό το κράτος?
    ΜΗΠΩΣ Δωρεάν παιδεία? (πέστε μια άλλη χώρα στον κόσμο που να υπάρχουν φροντιστήρια)
    ΜΗΠΩΣ Δωρεάν υγεία? (πρώτη χώρα στην Ευρώπη, σε δαπάνες υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Ας πάρει ο καθένας παράδειγμα τον εαυτό του ή την οικογένεια του όταν χρειαστεί να νοσηλευτεί και που καταλήγει, στο δημόσιο νοσοκομείο ή στα ιδιωτικά και γιατί το κάνει αυτό?)
    ΜΗΠΩΣ Καλούς και ασφαλείς δρόμους?
    ΜΗΠΩΣ Κοινωνικές υπηρεσίες?
    ΜΗΠΩΣ Νοιώθει ασφαλής στην γειτονιά και στο σπίτι του ή είναι ασφαλής η περιουσία του?

    ΠΙΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΕΜΕΙΣ – Ο ΚΟΣΜΟΣ – ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΤΡΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΩΣΤΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΜΟΝΙΜΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:14 | ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Αξιότιμοι κύριοι.

    Όλοι συμφωνούμε οτι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δίνουν αποδείξεις και δεν πληρώνουν το ΦΠΑ. Αν και η κυβέρνηση κάνει οτι είναι δυνατόν για να πολεμίσει την φοροδιαφυγή με το μέτρο των αποδείξεων δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Οι λόγοι είναι οι εξής:

    1. Το μέτρο είδη εφαρμόστηκε και απέτυχε παταγοδώς.

    2. Πας σε ελεύθερο επαγγελματία ζητάς απόδειξη και σου λέει οτι αν σου δώσω απόδειξη η τιμή από 80ευρώ θα γίνει 100ευρώ. Ο φτωχός και ο μισθωτός και οι περισσότεροι δεν θα ζητήσουν απόδειξη διότι τα 20ευρώ τα χρειάζονται. Τώρα μην ακούσω για ειδικά συνεργεία ελέγχων στα πρότυπα του Ιταλικού συστήματος κτλπ. Ακομα και ο καταναλωτής να τρώει πρόστημο επειδή δεν ζήτησε απόδειξη το φταίξιμο θα το ρίξει στον ελεύθερο επαγγελματία που δεν έδωσε απόδειξη,αφήστε που μπορεί ακόμα και δικαστικώς να πάνε μερικοί καταναλωτές,δεν γίνετε να βάζετε τον κόσμο να τσακώνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις αποδείξεις. Φορολογική παιδεία ΔΕΝ έχουμε και δεν θα έχουμε.

    3. Δεν είναι δυνατό να γεμίζουμε 200 αποδείξεις και λίγα λέω και να τρώμε ένα σορό ώρες να καταγράψουμε όλες αυτές και εκτός από αυτό στην εφορία θα γίνει σκωτομός από όλους που έχουν φέρει τις ειδικές φόρμες και ο υπάλληλος στα computer θα γράφει μισή ώρα και…

    Εφόσον θέλετε να εφαρμόσετε το μέτρο των αποδείξεων τότε να βρείτε κάποιον τρόπο να γίνετε άθροιση των χρηματικών ποσών ανά προμηθευτή,τότε σίγουρα θα υπάρχει πολύ λιγότερος κόπος καθώς οι περισσότεροι πηγαίνουνε σε συγκεκριμένα καταστήματα s/m κτλπ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:03 | Πολυχρονας Κωνσταντίνος

    Καλή χρονιά!

    Είμαι υπέρ του μέτρου όλων των αποδείξεων,αρκεί να μου αφαιρείται Ο φπα ή μέρος αυτού.Να βρεθεί τρόπος να ζητάμε την απόδειξη και να μη μας τρομάζει το επιπλέον ποσό που προκλητικά απαιτούν οι διάφοροι επαγγελματίες.

  • ΑΠΟ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟ (CODE 1953-18-04)
    Περισσότερα στο : nefrologist.blogspot.com
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για τη φοροδιαφυγή…
    1. Σχετικά με τις … αποδείξεις
    Θα πρέπει να υπάρξει επιλογή – εξειδίκευση του είδους των αποδείξεων που θα πρέπει να γίνονται δεκτές και θα πρέπει να υποβάλλονται για να υπάρχει έκπτωση αφορολόγητου.
    Οι αποδείξεις που θα πρέπει να συλλέγονται θα πρέπει να αφορούν ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών και καταστημάτων πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών.
    Κι αυτό γιατί οι ομάδες που αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις όπως οι γιατροί, οδοντίατροι, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ξυλουργοί, πλακατζήδες, ηλεκτρολόγοι κλπ δεν θα δίνουν αποδείξεις αφού ο πελάτης γενικά θα προσπαθεί να πετύχει καλύτερη τιμή (δηλαδή να του κάνει τιμή χωρίς ΦΠΑ) και δεν θα κάνει ούτε συζήτηση για απόδειξη.
    Αντίθετα θα προσπαθεί και θα μαζεύει αποδείξεις από καταστήματα που εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις όπως είναι τα πολυκαταστήματα τροφίμων, ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών κλπ .
    Τα κατάστηματα ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών κλπ ειδών που ανήκουν σε αλυσίδες πάντοτε εκδίδουν αποδείξεις απόδειξη αφού η απόδειξη είναι ταυτόχρονα και εγγύηση για το προϊόν.
    Κατά την άποψη μου θα πρέπει να γίνει επιλογή για ορισμένες ομάδες αποδείξεων, έτσι θα πρέπει να υποβάλλονται αποδείξεις που θα εκδίδονται από γιατρούς, οδοντιάτρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, αλουμινάδες, πλακατζήδες, μεμονωμένα γκαράζ και μάνδρες ανταλλακτικών ( εκτός από τις επίσημες αντιπροσωπίες όπου παρέχουν εργασία και ανταλλακτικά – εξάλλου έχουν αποθήκες και ελέγχονται από την μητρική εταιρεία ποσοστά… λόγω leasing – αφού και εδώ η απόδειξη αποτελεί και εγγύηση για το ανταλλακτικό και αντίστοιχη εργασία …).
    Συγκεκριμένα θα πρέπει να η απαλλαγή για αποδείξεις κυρίως παροχής υπηρεσιών των συγκεκριμένων ελευθέρων επαγγελματιών, να υπολογίζεται στο διπλάσιο ως απαλλαγή ή να αφαιρείται ο ΦΠΑ από τον φόρο… αλλιώς οι συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών δεν θα δίδουν αποδείξεις αφού ο πελάτης θα θέλει να επωφελείται άμεσα τον ΦΠΑ και δεν θα (τολμά) να τη ζητάει επιβαρυνόμενος με ΦΠΑ.
    Η νοοτροπία επίσης ότι θα συγκεντρώσω αποδείξεις από αυτές που μου δίδουν έτσι κι αλλιώς … ιδίως από πολυκαταστήματα αλυσίδες (τροφίμων, ηλεκτρικών , ηλεκτρονικών κλπ…)
    2. Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ( με κίνητρα για εκπτώσεις, δώρα κλπ και… χωρίς ΣΥΝΔΡΟΜΗ το λόγο έχουν οι τράπεζες και το κράτος ) η χρήση κάρτας αφού πάντοτε όταν αγοράζουμε με κάρτα εκδίδεται απόδειξη.
    3. Τα οπωροκηπευτικά θα πρέπει να διακινούνται μέσω δημοπρατηρίων ή θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση (κωδικό) στα κασόνια που θα συνοδεύεται με αυτοκόλλητη απόδειξη από ταμιακή του αγρότη – παραγωγού ο οποίος θα έχει επιστροφή ΦΠΑ και εκπτώσεις στη φορολογία και μεγάλες απαλλαγές που θα βασίζονται στις αποδείξεις – σημάνσεις . Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα και ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων για φάρμακα κλπ.
    Είναι σε όλους είναι γνωστό ότι οι αγρότες φτωχαίνουν και οι μεσάζοντες πλουταίνουν…
    4. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις πωλήσεις επίπλων όπου οι αποδείξεις δεν αποτελούν και εγγύηση για τα προϊόντα… συνήθως κόβονται αποδείξεις όμως πολύ μικρότερες από το πραγματικό τίμημα αφού και το ποσό που γλιτώνει ο πελάτης μη καταβάλλοντας ΦΠΑ είναι σημαντικό…
    5. Επίσης θα πρέπει να γίνεται έλεγχος προϊόντων που εισάγονται και δε πληρώνουν με διαφόρους τύπους φόρους αντίστοιχα με τις ποσότητες ιδίως από Τουρκία… και από τα λιμάνια!
    6. Στοιχεία αυτών που πηγαίνουν στα καζίνα μπορούν να έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες…
    7. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΦΠΑ να εισπράττεται στη πηγή… υποχρέωση να τον αποδίδει ο εισαγωγέας, αντιπρόσωπος, χονδρέμπορος (με αντίστοιχες απαλλαγές).
    8. Οι ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ οταν βεβαιώνονται απάτες κλπ

    * ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΛΠ … ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:24 | ΜΑΝΟΣ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ.
    Υ.Γ
    ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΣΚΗΣΗ.
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ 5.000 ΕΥΡΩ + 3% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
    ΕΓΩ ΑΠΛΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ.
    ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΛΕΣ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:01 | Παναγιώτης Γεωργιάδης

    Σχολιαζοντας την αναφορά του Θανάση Β. να σας πω ότι το 1990 ο τότε υπουργός παιδείας κ. Κοντογιαννόπουλος είχε πει : Διάλογος διάλογος αλλά και ανυποχώρητη εφαργογή των μέτρων που έχουμε αποφασίσει. Βλέπετε κάτι να άλλαξε; Ο διάλογος καταντά κατ΄ επίφαση διάλογος και θα εφαρμόσουν αυτά που έχουν στο μυαλό τους ή όσα τους υποδείξει οι έξωθεν δανειστές μας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:16 | Μανόλης Κουσλόγλου

    Άν και βρίσκω σωστό το μέτρο προκειμένου οι πολίτες να ζητάνε απόδειξη, θα ήθελα να ρωτήσω:
    Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς που εργαζόμαστε στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ και πληρωνόμαστε από το ελληνικό δημόσιο και συνεπώς καταθέτουμε φορολογική δήλωση στην Ελλάδα; Που θα βρούμε εμείς αποδείξεις να καταθέσουμε;
    Φυσικά η ερώτηση είναι ρητορική. Φαντάζομαι ότι ένα μέτρο που θα συνδέει το αφορολόγητο όριο με κατάθεση αποδείξεων δεν μπορεί να ισχύσει για έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:11 | NICK.GAS

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ, ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΥΠΩΝΕΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.- ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΤΣΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΑΥΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 1200 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 4800 ΕΥΡΩ .
    ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΩΣ 12000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ 10500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:20 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    καλησπέρα,,καλή επιτυχία στο έργο σας και καλή χρονιά.
    Θέλω να σας αναφέρω μια κατηγορία εξόδων που υφίστανται οι πατέρες χωρισμένων οικογενειών, είναι αυτή του ετήσιου χρηματικού ποσού της διατροφής που δίνουν στην μητέρα του παιδιού για διατροφή εξ αιτίας των παιδιών.Το ποσό αυτό που αποδεδειγμένα δίνεται στην μητέρα των παιδιών(κατόπιν δικαστικής απόφασης) πρέπει να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του πατέρα και να προστίθεται σε αυτό της μητέρας. Και αυτό διότι αυτή είναι που πρέπει να μαζεύει και τις απαραίτητες αποδείξεις για τα έξοδα του παιδιού. Αλλιώς θα είναι ένα κρυφό αδήλωτο έσοδο για την μητέρα και ένα αδήλωτο έξοδο για τον πατέρα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:18 | Χρήστοs Ζέκοs

    Στά αφορολόγητά ποσά πρέπει να συμπεριλάβεται και την περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενοs βαρύνεται με τίs δαπάνεs διαβίωσηs των ανέργων παιδιών του η των οικεγενειών τουs [το ποσό τηs έκπτωσηs να ακολουθεί τον αριθμό των μελών τηs προστατευόμενηs οικογένειαs].
    Το μέτρο των αποδείξεων είναι καλό αρκεί το ποσοστό που θα εκπήπτει να αποτελεί αξιόλογο κίνητρο για τόν φορολογούμενο.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:43 | Παπαδόπουλος Γεώργιος

    Ερώτημα 1ο : Μισθωτός με 15000€ ετήσιο εισόδημα και δύο τέκνα χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις για να δικαιολογήσει τι?
    Έχετε μεγαλώσει ποτέ παιδιά ρε καλ(κ)ομαθημένοι με αυτό το εισόδημα?

    Ερώτημα 2ο : Εργοδότης με jaguar στην ΑΕ δεν πληρώνει μία για τεκμήριο ενώ εγώ το κορόιδο που έχω fiat κανονικά

    Ερώτημα 3ο : Γιατρός με σκάφος το δηλώνει επαγγελματικό, κόβει και δυό εικονικούς ναύλους τον χρόνο και είναι πρώτος!! Τι ακριβώς ψαρεύει ο γιατρός άραγε?

    Το μέτρο των αποδείξεων είναι μια τρύπα στο νερό!!!
    Επειδή δεν μπορείτε να πιάσετε τους φοροφυγάδες, βάζετε τον συνταξιούχο και τον μισθωτό να κυνηγάει αποδείξεις.
    Σα δεν ντρέπεστε λέω γω !!! Ξεκινήστε πρώτα από ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ και προπάντων ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και μετά τα λέμε!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:10 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Το μέτρο των αποδείξεων είναι γραφειοκρατικό, αναχρονιστικό και βοηθάει ελλάχιστα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
    Η αναστάτωση που θα δημιουργήσει το μέτρο είναι πολύ μεγαλύτερη τής όποιας οφέλειας για τα οικονομικά του κράτους.

    Κατ’ αρχήν είναι άδικο να θέτεις σε αμφιβολία το εισόδημα των μισθωτών, που είναι το πλέον διαφανές, με την απειλή επιπλαίον φορολόγησης μέσω της μείωσης του αφορολογήτου.

    Το ενοίκιο θα υπολογίζεται για την διασφάλιση του αφορολογήτου; Η βετζίνη; Και ποιό πρατήριο εκδίδει αποδείξεις; Ή μήπως θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ζήτηση αποδείξεων από τους πολίτες σαν δούρειο ίππο για την καθηέρωση της χρήσης της ταμειακής μηχανής σε διάφορα επαγγέλματα; Κάντε το. Αλλά με γενναίες πολιτικές αποφάσεις και όχι με πλάγιους τρόπους.

    Ένας μισθωτός των 12.000 € (και είναι πολλοί στον ιδιωτικό τομέα) που πληρώνει 3.000€ ενοίκιο, 2.000€ βετζίνες, 3.000€ s/m, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινόχρηστα και αποταμιεύει τα ελάχιστα που του απομένουν είναι λογικό να του μιώσουμε το αφορολόγητο;

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:08 | Κοκκίνη Μαρία

    Χρόνια Πολλά και Καλή χρονιά!

    θα ήθελα να προτείνω ,να συμπεριληφθούν στισ δαπάνες, προκειμένου για την φοροαπαλλαγή,εκείνες που αφορούν δίδακτρα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών,διότι όπως θα έχετε υποψην σας, τα ποσά δεν είναι αμελητέα.

    Με εκτίμηση

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:21 | ΓΕΔ

    Καταθέτω δύο προτάσεις για απαλλαγή δαπανών από το δηλωθέν εισόδημα για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος:
    1.Είναι άδικο το σύνολο των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης να μην αφαιρείται από το δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων. Πως είναι δυνατόν να θεωρείται ότι έχει φορολογητέο εισόδημα (φοροδοτική ικανότητα) κάποιος με μία σοβαρή ασθένεια για τη θεραπεία της οποίας αναγκάζεται να πωλήσει και το μοναδικό του σπίτι; Στο κάτω – κάτω πολλές από τις δαπάνες αυτές κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς δηλ. να επιβαρύνουν το πολύπαθο ΕΣΥ…
    2.Το τεκμαρτό εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας (έστω, μέχρι 200τ.μ.) από τον κύριο ή επικαρπωτή προς αδελφό ή αδελφή πρέπει να απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος. Και αυτό κατά μείζονα λόγο εάν λήπτης και πάροχος της δωρεάν παραχώρησης είναι συνιδιοκτήτες της κατοικίας (συνήθης περίπτωση στην πράξη).
    Good luck!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:44 | Γιώργος Π.

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!
    Πρόκειται για μέτρο παγίδα ενάντια στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα! Ως τώρα και για χρόνια ίσχυε το αφορολόγητο των 12000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Κανένας δεν είχε διανοηθεί να το μειώσει. Θα υπήρχε μεγάλη κοινωνική αναταραχή από την άδικη αύξηση της φορολογίας λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. Τώρα τι επιχειρείται; Κανείς δεν το επισημαίνει!! Μείωση του αφορολόγητου μέσω της σύνδεσης του με αποδείξεις!! Αυτή τη ΜΕΙΩΣΗ γιατί την δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα; Να ισχύουν οι αποδείξεις ως ισχυρό κίνητρο για ποσά πάνω από το αφορολόγητο. Σήμερα ισχύουν φοροελαφρύνσεις από συγκεκριμένες αποδείξεις-δαπάνες επιπρόσθετα των 12000. Γιατί να πάμε σε ένα χειρότερο σύστημα από αυτό, αντί να ζητούμε την διεύρυνση των δαπανών που εκπίπτουν, αλλά μετά από το ισχύον επί τόσα χρόνια αφορολόγητο των 12000;
    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Ναι σε όλες τις αποδείξεις από παντού (για όλες τις κατηγορίες δαπανών, όχι μόνο για μερικές όπως μέχρι σήμερα), αλλά ΟΧΙ στη σύνδεσή του με το αφορολόγητο. Όχι στην δια της πλαγίας οδού μείωση του αφορολόγητου, που πλήτει και ΤΙΜΩΡΕΙ ΑΔΙΚΑ τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που επειδή κάνουν αιματηρές οικονομίες για να τα βγάλουν πέρα δεν έχουν τη δυνατότητα για καταναλωτικές δαπάνες του ύψους που συζητείται. Δηλ. όποιος δεν τα βγάζει πέρα και δεν ψωνίζει ώστε να συγκεντρώνει αποδείξεις, τιμωρείται!!
    Ευχαριστώ!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:09 | Stavros

    1-
    mia polykatoikia exei tziro 12ke
    katharisties kipouroi
    ydravlikoi ilektrolgoi
    einai sinithos mavroi.
    valte tous diaxeiristes na kaneoun dilosi
    cross check me tis etairies ekdosis koinoxirston et voila :p

    2-oi dilosi ton apodeikseon na min menei sto telos tou etous..
    account sto taxis olo to xrono kai dilosi me to pou tin perneis.

  • Αν ισχυσει το αφορολογητο οριο ενος μισθωτου η συνταξιουχου να ειναι 6000 ευρω με αποδειξεις και 6000 ευρω χωρις αποδειξεις τοτε το ζευγος συνταξιουχων η μισθωτων ποσες αποδειξεις πρεπει να προσκομισει ο καθενας τους για να εχει το μεγιστο αφορολογητο οριο των 12000 ευρω που δικαιουταν εως τωρα.Αν το ζευγος δεν εχει προστατευομενα μελη ειναι αδυνατον να συγκεντρωσει 12000 ευρω αποδειξεις αν εχει 30000 ευρω εισοδημα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:26 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Net present value η Καθαρή παρούσα αξία:)
    Αυτός είναι ο βασικός λόγος που θα αποτύχει το σύστημα των αποδείξεων.
    Εξ άλλου το 1978 (απο τον αείμνηστο Κο Κανελλόπουλο) είχε προτοεφαρμοσθεί η ιδέα η οποία καθιέρωνε και ποινική συνυπευθυνότητα
    του πελάτη,και δεν είχε καμία επιτυχία.
    Δηλαδη,γιατί να ζητήσω απόδειξη απο τον υδραύλικό για υπηρεσία αξίας
    100 ευρώ+19 ΦΠΑ=119,και να γλυτώσω 5 ευρώ φόρο,οταν η εναλλακτική πρόταση του υδραυλικού είναι 90 ευρώ χωρίς απόδειξη?

    Ασε το τεράστιο πολιτικό κόστος,γιατί ποιός θα κάνει την «λογιστικοποιήση» των αποδείξεων για το 90χρονο αγρότη πατέρα μου.

    Μόνο ο έλεγχος,ο δομημένος έλεγχος είναι ο τρόπος.
    Δηλαδή επανερχεται η μηνιαία υποβολή δήλωσης ΦΠΑ για όλους.
    Δήλωση υποβάλλουν και άπαλλασόμενοι του ΦΠΑ (Γιατροί,Δικηγόροι κλπ)
    Αρχειακά εχει καταχωρηθεί ο τζίρος του 2009 κατά μήνα,οπότε με κάθε μηνιαία δήλωση του 2010,έχουμε αυτόματη εστίαση,ποιά επαγγέλματα,και ποιά πρόσωπα δηλώνουν πιο κάτω απο το 2009.
    Και ξέρουμε τι να κάνουμε ..
    Αλλο θέμα τώρα το οτι το 90% της δύναμης των εφοριακών,ασχολείται με θέματα μηδενικής-ακριβέστερα αρνητικής απόδοσης φόρων-επειδή καλούνται
    να υλοποιήσουν εγκυκλίους που συμβάλλουν στο απόλυτο τίποτα.
    Απλα κάτι πρέπει κάτι να κάνουν και αυτοί στο Υπουργείο για να λέγονται Διευθυντες..και ας μην εχουν ενδεχομένως δουλέψει στην πρώτη γραμμή..στην εφορία δηλαδή..
    Και δεν παω πιό πέρα ,στο οτι δηλαδή δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει λογιστήριο μιας εταιρείας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:18 | Χαραλαμπίδης Αντώνιος

    Η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τη λήψη αποδείξεων είναι αντικοινωνικό μέτρο διότι θα πλήξει τους πραγματικούς χαμηλοεισοδηματίες. Τούτο διότι η συγκεκριμένη τάξη εισοδηματιών εκ των πραγμάτων μετρά και το τελευταίο ευρώ και στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει κάτι, στερείται πολλές φορές και τα αναγκαία. Το κράτος με το να μειώσει το αφορολόγητο σε αυτήν την τάξη των εισοδηματιών επειδή έκαναν οικονομία για να έχουν κάποιο κομπόδεμα σε ώρα ανάγκης στην πραγματικότητα μειώνει το κομπόδεμα των που το σχημάτισαν με πραγματικές στερήσεις.

    Αντίθετα οι έχοντες οικονομική άνεση δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να μαζέψουν αποδείξεις (διότι έτσι και αλλοιώς ξοδεύουν περισσότερα).

    ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ.
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΟΡΙΑ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ) ΩΣ ΕΞΗΣ:

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΜΟΥΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ 25000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ
    ΓΙΑ ΤΟΥς ΕΓΓΑΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 30000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΓΑΜΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ 35000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΓΑΜΟΥΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 40000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΓΑΜΟΥΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:47 | Χριστίνα

    Οι αποδείξεις από τα delivery δε θα μετράνε????? Μήπως να κόψουμε και το φαϊ σε λίγο???? Την Τρίτη να μην πάω λαϊκή γιατί δε δίνουν αποδείξεις!! Να σταματήσω να ψωνίζω και από τα περίπτερα που επίσης δεν δίνουν αποδείξεις!!! Που στο καλό να μαζέψω 6000 ευρώ αποδείξεις????
    ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:26 | ΔΕΒΕΝΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    EIMAI ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΙΔ ΤΟΜΕΑ ΜΕ 402 ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΑΠΛΑ,7142 ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΒΑΡΕΑ,5180 ΕΝΣΗΜΑ ΤΕΒΕ….ΣΥΝΟΛΟ 12724(43 ΧΡΟΝΙΑ).ΤΟΝ ΜΑΙΟ 2006 ΒΓΗΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΡΚΕΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ 1600 ΕΥΡΩ ΜΙΚΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΛΛΗΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΠΟΤΟΜΑ.ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΔΕ,ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΚΙΝΙΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΔΕΚΟ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:39 | Νίκος Σταματόπουλος

    (Μια σκέψη πριν ξεκινήσω: 134 σελίδες σχόλια; Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει κάποιος εκεί στο Υπουργείο που διαβάζει καθημερινά όλα τα σχόλια και κρατάει τις απαραίτητες σημειώσεις από τις προτάσεις του λαού.)

    Καθώς βλέπω πολλούς να τονίζουν τη δυσκολία ελέγχου των αποδείξεων, καθώς και την υποβολή τους, έχω να προτείνω το εξής: Μέσα στον Ιανουάριο να υποχρεωθούν όλοι οσοι ΠΡΕΠΕΙ να κόβουν αποδείξεις, να αλλάξουν το πρόγραμμα των ταμειακών μηχανών τους, έτσι ώστε να τυπώνεται και ένα barcode σε κάθε απόδειξη. Αυτό θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απαραίτητα στο λογιστή και στον εφοριακό για την καταχώριση και την ταυτοποίηση των στοιχείων (υποθέτω τους αφορά το ΑΦΜ του εμπόρου και ο φόρος που παρακρατείται). Η «ανάγνωση» των αποδείξεων με σαρωτές γραμμοκώδικα (barcode scanners) επιταχύνει απίστευτα τη διαδικασία.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:19 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Τα αποτελέσματα του μέτρου της συλλογής αποδείξεων (σας μιλώ από προσωπική διαπίστωση ) είναι εντυπωσιακά.

    Και τις δύο ημέρες που κινούμαι ως καταναλωτής διαπίστωσα τα εξής :

    1. H με κάθε τρόπο προσπάθεια φοροδιαφυγής συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα για τα χάλια της Οικονομίας.

    2. Οταν ζητάς απόδειξη ζορίζονται ιδιαίτερα και προσπαθούν να σου δώσουν κάποια μικρότερη ή καποιου προηγούμενου.

    Παρακαλώ θερμά να προβλέψετε κάθε πονηριά που θα σκαρφιστούν και ακόμη να είστε αμείλικτοι στην περίπτωση που βεβαιώσετε παράβαση. Βάλτε ελεγκτες παντού σε όλα τα χωριά και πόλεις. Εξαντλήστε οικονομικά τους παραβάτες , κλείστε τα μαγαζιά τους.

    Κρίμα , πίστευα ότι το φιλότιμο της φυλής μας θα λειτουργούσε και όλοι θα προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε (τουλάχιστον 1-2 χρόνια) την χώρα μας. Κρίμα …

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:46 | Αναστάσιος Πουλόπουλος

    Σχετικά με την συλλογή αποδείξεων για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

    Θεωρώ, για πολλούς λόγους, ότι αυτό το μέτρο είναι ότι πιο ατελέσφορο (θα έλεγα βλακώδες αλλά δεν θέλω να γίνομαι κακός) και αντιοικονομικό μπορεί να σκεφτεί κανείς, αν δεν είναι σκόπιμα περίπλοκο για να διαιωνίζεται η φοροδιαφυγή. Ο πρώτος και ο καλλίτερος λόγος είναι ότι ενώ ίσχυσε και στο παρελθόν, ούτε φορολογική συνείδηση ανέπτυξε στον Έλληνα πολίτη, ούτε και κανένα ιδιαίτερο όφελος υπήρξε για την Ελληνική Οικονομία ή τις ελληνικές οικογένειες.
    Αντίθετα, τα προβλήματα θα είναι πολλά. Πρώτον, αν σας φέρω στην εφορία τρία κιβώτια αποδείξεων, ποιος θα κάτσει να τα ελέγξει; Ακόμα και αν με αναγκάσετε να σας κάνω καταστάσεις με τις αποδείξεις, τις αξίες, τα προϊόντα για τα οποία έδωσα τα χρήματα, τις ημερομηνίες και τα τοιαύτα, ποιος θα ελέγξει αν είναι αληθινά;
    Δεύτερον, αν δεν έχω το χρόνο να το κάνω ή θα τα παρατήσω ή θα καταφύγω στο λογιστή μου. Στην πρώτη περίπτωση η οποιαδήποτε χρησιμότητα του μέτρου είναι άκυρη γιατί δεν λειτουργεί όπως επιθυμείτε. Στην ουσία μάλιστα δεν λειτουργεί καθόλου. Στη δεύτερη περίπτωση, όποια φοροαπαλλαγή μου προκύψει από τις αποδείξεις μάλλον θα αναγκαστώ να την καταβάλω ως αμοιβή σε έναν καθ’ όλα άξιο ελεύθερο επαγγελματία που θα βγάλει τα μάτια του και θα φάει τις ώρες του να βάλει σε σειρά τις δικές μου δαπάνες.
    Ύστερα, όποιος έχει και δαπανάει, θα τυγχάνει μεγαλύτερης φοροαπαλλαγής. Τραπέζια, γλέντια, λουλουδούδες και τα τοιαύτα θα τα πληρώνει η εφορία; Μήπως έτσι καταργείται στην πράξη η έννοια της φορολογίας, ως ανακατανεμητικού μηχανισμού και εργαλείου κοινωνικής ανάπτυξης;
    Τι θα μπορούσε να γίνει; Κάθε Έλληνας πολίτης και κάθε φυσικό πρόσωπο που εισέρχεται στην Ελλάδα ή για διακοπές ή για επιχειρήσεις και εργασία εφοδιάζεται με ηλεκτρονική κάρτα με μοναδικό για κάθε ένα αριθμό, ας τον καλέσουμε ΑΦΜ. Κάθε συναλλαγή αυτού του ατόμου μεγαλύτερη από 10 Ευρώ, είτε πιστωτική είτε χρεωστική, καταγράφεται στην κάρτα. Αυτή η συναλλαγή είναι απαραίτητα On Line και με την Εφορία. Πείτε μου τώρα πως θα μπορέσει κανείς να κρυφτεί. Η Εφορία με το πάτημα ενός πλήκτρου μπορεί να δει τα εισοδήματα και της δαπάνες του καθενός, να διασταυρώσει συναλλαγές, και να βγάλει άμεσα και τους λογαριασμούς (τουτέστιν τους φόρους). Ούτε αποδείξεις, ούτε τιμολόγια των επιχειρήσεων, ούτε υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις, ούτε συλλογή αποδείξεων,ούτε δειγματοληπτική έλεγχοι. Ο έλεγχος της οικονομίας είναι πραγματικός, σε πραγματικό χρόνο και απόλυτος. Επιτρέπει άμεσο έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και την χάραξη αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής, την παρακολούθηση του προϋπολογισμού σε πραγματικό χρόνο και την ετήσια βελτίωση της φορολογικής κλίμακας. Πιάνει και τον ΦΠΑ, αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο γιατί ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο των επιχειρήσεων (υγιείς και μή) ελέγχει την παραοικονομία, και γενικά βάζει μεγάλη τάξη στα πράγματα.
    Εδώ χρειάζεται να δεί τι θα κάνει κανείς με την συσσωρευμένη – και καθολική – παραοικονομία ( πχ να την ενσωματώσει στην οικονομία με το μηχανισμό της ανεύρεσης θησαυρού, δηλαδή της φορολόγησης κατά 50% και περισσότερο, ανεξάρτητα του πως αποχτήθηκε – τα ναρκωτικά και η πορνογραφία θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι οι μοναδικές εξαιρέσεις), το τραπεζιτικό απόρρητο (να καταργηθεί εκ προοιμίου γιά τις ελεγκτικές αρχές γιά αρχή), και τους φορολογικούς παραδείσους (αποτελεσματικός έλεγχος ώς κατάργησή τους). Και μετά να ισχύσει και το πόθεν έσχες. Ένα πόθεν έσχες ανελέητο, συντριπτικό με αυστηρές ποινές με την μικρότερη να είναι η δήμευση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν παράνομα. Υπάρχουν λύσεις, και μάλιστα πολύ απλές και αποδοτικές.
    θα υπάρξουν αντιρρήσεις. Θα μιλήσουν πολλοί γιά «τον μεγάλο αδελφό» που παρακολουθεί τις συναλλαγές. Αυτοί που θα κάνουν θόρυβο δεν θα είναι οι εντίμως φορολογούμενοι, αυτοί που πληρώνουν μόνιμα το μάρμαρο. Θα ειναι οι φοροκλέφτες, αυτοί που ευθύνονται γιά την κακοδαιμονία της χώρας. Αλλά και αυτοί ακόμα, μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας και νομιμότητας δεν θα έχουν ουσιώση επιχειρήματα. Τα δικαιώματά τους, δεν είναι ισχυρότερα από τα δικαιώματα των υπολοίπων ελλήνων πολιτών. Το σύνταγμα έχει φροντίσει για τούτο, όπως έχουν φροντίσει και οι κάθε λογής έξυπνοι να το καταστρατηγούν.
    Ο λαός προσβλέπει σε ουσιαστικές λύσεις. Η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια. Και αν καταφέρουμε να κρατήσουμε την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή θα έχουμε καλλίτερο κοινωνικό μισθό, παιδεία, υγεία, εργασία γιά τους νέους μας, πρόοδο.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:58 | ΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΥΤΟΥ, ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΟΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. ΟΧΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ.

    ΚΑΤ΄ΑΡΧΑΣ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΠΕΙΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΡΡΟΗΣ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ SUPER MARKET ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ – ΜΙΑ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΥ (12.000 ΣΗΜΕΡΑ)ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
    ΟΡΙΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΟΙ 10.000,00 ΕΥΡΩ.
    ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20 Ή 30% ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

    ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΩΝ 3000, ΕΥΡΩ, ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ (12000-20000) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ 10% ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 300,00 ΕΥΡΩ,
    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΑΦΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ
    ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 5,000,00 ΘΑ ΦΘΑΝΕΙ ΕΩΣ 8.000,00
    ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ SUPER MARKET ΜΕ ΜΟΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝΕΣ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:03 | Nomikou Georgia

    Καλό θα ήταν να αυξήσετε το ποσό της έκπτωσης που προέρχεται απο ιατρικές δαπάνες, με αυτό τον τρόπο όλοι θα ζητούν αποδείξεις απο γιατρούς και παραιατρικά επαγγέλματα και θα μειωθεί η φοροδιαφυγή που υπάρχει σε αυτό το τομέα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:26 | Άννα Ζουρνά

    Ο πιο εύκολα εφαρμόσιμος τρόπος είναι ο εξής:
    χρήση πιστωτικών καρτών παντού.

    Καταθέτεται στο τέλος του έτους με τη φορολογική δήλωση η αναλυτική κατάσταση από την τράπεζα και απαλάσσεται του φόρου το σύνολο του ποσού ή χωριστά άνά κατηγορίες.

    Η μόνη λύση για να σου κόβει απόδειξη ο γιατρός είναι να τον πληρώσεις με κάρτα. Αν είναι υποχρεωτική η πληρωμή δε μπορεί να σου πει ότι τα μισά και παραπάνω του τα παίρνει η εφορία! Το ίδιο ισχύει με όλους που συναλλάσσεσαι άμεσα.

    Στα ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια παντού με κάρτα.

    Αν ο βενζινοπώλης πληρώνεται με κάρτα τότε εύκολα μπορεί να ελεγχθεί και για τη τυχόν νοθεία.

    Οι πλανόδιοι (πχ λαϊκές) θα εφοδιάζονται με φορητές μηχανές από τις τράπεζες.

    Στην Αμερική και στους πιτσαδόρους με κάρτα πληρώνουν.

    Διαθέτω αναλυτική πρόταση και μπορώ να τη εκθέσω όποτε μου ζητηθεί.

    Σας εύχομαι καλή χρονιά και ελπίζω να διαβάσετε όλες τις προτάσεις που καταθέτουν οι σαυμπατριώτες μας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:27 | ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Το μέτρο απαίτησης έκδοσης απόδειξης θα αποτύχει εάν δεν είναι γενικό. Προτείνω να καταργήσετε την πολυδαίδαλη & πολύπλοκη φορολογική νομοθεσία με τις χιλιάδες περιπτώσεις υποπεριπτώσεων που μόνο θρέφουν τους επιόρκους εφοριακούς υπαλλήλους και την καθιέρωση ενός και μόνο άρθρου στον φορολογικό νόμο για τα φυσικά πρόσωπα
    ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ .
    Έτσι θα υπάρχει πραγματικό κίνητρο για την απαίτηση έκδοσης απόδειξης. Επειδή όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους απλούς πολίτες να κρατούν λογιστικό αρχείο μπορεί συγχρόνως να καθιερωθεί ένας μονοσήμαντος αριθμός (πχ μήπως είναι τώρα η ευκαιρία με την καθιέρωση του ΑΜΚΑ) οποίος με μια ηλεκτρονική κάρτα θα χρησιμοποιείται για κάθε συναλλαγή. Έτσι θα υπάρχει αυτόματα η κατάσταση εσόδων – εξόδων κάθε φορολογουμένου, το πόθεν έσχες κλπ . το δε κράτος θα έχει τεράστια έσοδα αφού από κάθε συναλλαγή θα εισπράττει το ΦΠΑ.
    Τέλος κρίνω απόλυτα απαραίτητο για την έξοδο από την κρίση την μείωση της φορολογίας. Όλα τα άλλα κράτη που υπέστησαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης μείωσαν την φορολογία για την επίτευξη οικονομικής ανόδου μέσα από την ανάπτυξη. Εμείς είμαστε οι μόνοι «έξυπνοι» που θα εφαρμόσουμε ακριβώς το αντίθετο?

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:26 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    1.NAI ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ [ΚΑΙ ΙΔΙΕΤΑΙΡΑ ΣΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΜΗ ΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΑΡΕΧΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ , ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ Φ.Π.Α ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ …..ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ,,,,,,.]
    2.ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΔΙΑΦΥΓΗ-ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ.
    3.ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΥ – ΠΟΛΥ…..ΑΥΣΤΗΡΗ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:45 | κυριακος

    ναι, να συνδεθει η φορολογικη εκπτωση με τις αποδειξεις , αλλα οι αποδειξεις να προερχονται καταρχην(μεγαλυτερο ποσοστο εκπτωσης) απο επαγγελματα που σιγουρα και σε μεγαλη κλιμακα φοροδιαφευγουν(επαγγελματα που σχετιζονται με την οικοδομη, γιατροι κτλ) και (με μικροτερο ποσοστο) αποδειξεις που σχετιζονται με λοιπα επαγγελματα οπως πχ σουπερ μαρκετ κτλ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:33 | Δημητρης Αλεξιου

    ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ Η ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ , ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΕΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥΣ..ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ?? ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΕΛΛΑΔΑ…

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟ…ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΞΟΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΤΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ?

    ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ Η ΦΡΑΣΗ » 350 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, 400 ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ»??? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:34 | ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 40% ΜΕΤΑ ΤΑ 60000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΜΙΑΣ ΜΕΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
    ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΗΝΙΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 2000 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 18% ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΘΕΟΠΕΜΠΤΟΙ ΟΥΤΕ ΘΕΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:11 | Giorgos

    Συμφωνώ απόλυτα με τον σχολιαστή Νασρο Χ. Αν βέβαια θέλουμε το σύστημά μας να στηρίζεται στη συλλογή αποδείξεων.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 12:50 | Οικονόμου Ηλίας

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ) ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΙΧΕ) ΚΑΙ Η ΕΚΠΙΣΘΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (ΕΝΟΙΚΙΟ). ΟΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΚΛΠ)ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΚΛΠ), ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – ΦΥΣ. ΑΕΡΙΟ)ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ;;;; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ/ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ;;; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗ ΔΑΠΑΝΕΣ;;;
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΧΑΡΑΤΣΩΝΟΥΝ ΑΝΗΛΕΩΣ!!! ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΑΠΑΝΗ (ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ,ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΛΠ)ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ 300-500€ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ;;; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΒΕΒΑΙΩΣΗ;;; ΜΗΠΩΣ Ο ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ή Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΛΗ(ΔΕΗ);;;