Άρθρο 7 Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – Προσθήκη άρθρου 54ΙΓ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α΄ 206), μετά το άρθρο 54ΙΒ, προστίθεται άρθρο 54ΙΓ ως εξής:
«Άρθρο 54ΙΓ
Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
1. Σε οντότητα που παραβιάζει την υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 15Α παραλείποντας να διαβιβάσει ή διαβιβάζοντας εκπρόθεσμα τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
α) Αν, ως εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, πρόστιμο ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα ευρώ (250 €) σε ημερήσια βάση και τις εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 €) ανά φορολογικό έτος,
β) αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, χαρακτηρισμούς δεδομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι χαρακτηρισμοί αυτοί να μην περιληφθούν στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 €) ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος,
γ) αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, πρόστιμο ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου,
δ) αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ (500 €) σε ημερήσια βάση και τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) ανά φορολογικό έτος και
ε) αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο εκατό ευρώ (100 €) για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.
Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν το παραστατικό εσόδου με το οποίο τα λοιπά παραστατικά είσπραξης συσχετίζονται έχει εκδοθεί προ κάθε φορολογικού ελέγχου.
Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης των περ. α), β) και δ) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.
2. Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου της παρ. 1, τα πρόστιμα της παρ. 1 διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται, χωρίς να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια των περ. α), β) και δ) της παρ. 1 ανά φορολογικό έτος. Η Α.Α.Δ.Ε. δύναται να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των οντοτήτων που, κατά την έννοια του πρώτου εδαφίου, υποτροπιάζουν ως προς την παράβαση της περ. α) της παρ. 1.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή ορίζονται η έναρξη εφαρμογής και οι οντότητες, στις οποίες εφαρμόζονται οι παρ. 1 και 2.
4. Με απόφαση του Διοικητή καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κυρώσεων της παρ. 1, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των υπότροπων οντοτήτων της παρ. 2, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 20:57 | Ιωάννα Ω.

    Μία λέξη: ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ.
    Απαράδεκτη και άδικη η επιβολή προστίμων σε ένα σύστημα που δεν λειτουργεί και δεν έχει κατευθυντήριες γραμμές. Δεν υπάρχει τμήμα και helpdesk επίσημα να κατευθύνει μια νέα και τόσο περίπλοκη εφαρμογή. Στέλνονται ερωτήματα στην ΑΑΔΕ και δεν γνωρίζουν να απαντήσουν.
    Το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να διασυνδέσει τις ταμειακές με το esend. Βρισκόμαστε μόλις ένα χρόνο μετά από μια παγκόσμια πανδημία. Δεν έχει δοθεί απαραίτητος χρόνος, αλλά ούτε και οδηγίες για την εφαρμογή.
    Επιβάλλεται επανασχεδιασμός και:
    -Εφαρμογή μόνο στα ΈΣΟΔΑ κι αυτή άνευ προστίμων, μέχρι η πλατφόρμα να λειτουργεί στο 100%, παρέχοντας ταυτόχρονα υποστήριξη για τουλάχιστον 2 έτη.
    -Λογικό χρονικό περιθώριο για την διαβίβαση, να ληφθεί υπόψιν ο ανθρώπινος παράγοντας.
    -Πρόστιμα εφάμιλλα του πληροφοριακού χαρακτήρα της διαβίβασης, πολύ μικρότερα δηλαδή!
    Μην βάζετε ταφόπλακα σε μικρές επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:13 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Παρ’ ότι πέρασαν 3 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη ισχύος του MYDATA, μόλις τους λίγους τελευταίους μήνες οι προγραμματιστές και οι πολλές επιχειρήσεις έκαναν σοβαρά βήματα εφαρμογής των όσων ορίζει. Από την πλευρά της η Πολιτεία δυσκολεύεται να δώσει λύσεις στις ιδιαίτερες περιπτώσεις που είναι πάμπολλές!
    Η απειλή εφαρμογής προστίμων, ενώ δεν είναι λειτουργικό στο 100% το MYDATA, θα βλάψει την κυβέρνηση και σίγουρα πολλές επιχειρήσεις.
    Οι προτάσεις για διαβίβαση από όλες τις επιχειρήσεις μόνο των εσόδων τους, είναι απολύτως λογικές και ως στόχος μπορεί να πραγματοποιηθεί στο 100%. Ο χαρακτηρισμός των εξόδων και κυρίως η διαβίβαση από τον λήπτη διαφόρων μη αντικριζόμενων εξόδων και όσων δεν διαβίβασε ο εκδότης, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί επιτυχώς από μονοψήφιο ποσοστό επιχειρήσεων…

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα πρόστιμα αυτά είναι παράλογα και εξοντωτικά. Θα γίνει άνω κάτω όλος ο επιχειρηματικός κόσμος, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό για 100 διαφορετικούς λόγους.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 18:47 | Lazman

    Είναι ντροπή και μόνο η πρόθεση να δημοσιεύετε πρόστιμα, και μάλιστα εξοντωτικά, για ένα τόσο προβληματικό, δυσλειτουργικό και δαιδαλώδες σύστημα, που ακόμα δεν έχετε καταφέρει ούτε εσείς να δώσετε σωστές οδηγίες.

    Για άλλη μια φορά η ηγεσία του Υπουργείου δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας είναι και δεν έχει καμία επαφή με τους πραγματικού χρήστες της πλατφόρμας, δηλαδή τους λογιστές.

    Δυστυχώς το ίδιο εκτός πραγματικότητας ήταν και όταν βρισκόταν στην ηγεσία άλλου υπουργείου.

    Ντροπή μόνο.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 18:21 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Το myData δημιουργήθηκε για να λειτουργεί και να παρέχει πληροφορίες για τη δραστηριότητα μιας επιχείρησης στη φορολογική διοίκηση και όχι μόνο. Είμαι υπέρ του mydata. Όταν λειτουργήσει στο 100% και απλοποιηθεί και η χρήση του θα δεχτώ και τα πρόστιμα. Όμως για την ώρα δε μπορεί το κράτος να φορτώνει στην πλάτη των λογιστών το γόρδιο δεσμό αυτόν και να τιμωρεί με πρόστιμα.

    Το myData δεν είναι έτοιμο. Δε »λειτουργεί» με τον τρόπο που το ζητάτε.

    Πρότασή μου,

    να καταστεί υποχρεωτική η αυθημερόν έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων απο όλους τους επαγγελματίες,

    να ενημερωθούν όλοι οι επαγγελματίες για το σύστημα myData μέσω των συλλόγων τους και όχι μέσω των λογιστικών γραφείων.

    να αυστηροποιηθεί η ποινή της μη έκδοσης αποδείξεων/τιμολογίων απο επαγγελματίες,

    να μειωθεί η φορολόγηση με συντελεστή 10% έως τις πρώτες 20.000€,

    στη συνέχεια τα υπόλοιπα.

    Επίσης

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει σειρά απο κλεισίματα επιχειρήσεων, θα αυξηθεί κι άλλο η »μαύρη εργασία» και το κυριότερο θα υπάρξει πτώση τζίρου των ήδη υπάρχουσων επιχειρήσεων, αφού δε θα πραγματοποιεί δαπάνες/επενδύσεις κάποιος για να μειώσει τα φορολογικά αποτελέσματά του.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 17:33 | Γιάννης

    Είναι προφανές πως το βάρος του συγκεκριμένου άρθρου είναι αντιληπτό μόνο από τους επαγγελματίες λογιστές οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της τροφοδότησης του τέρατος των servers της ααδε με δεδομένα.
    Γι’ αυτό και συγκεντρώνει τα εύστοχα σχόλια των συναδέλφων.
    Με αυτή τη λογική δεν θα είχα να προσθέσω κάτι απλά να σημειώσω πως δεν έχω διαβάσει κανένα θετικό σχόλιο ούτε για το συγκεκριμένο άρθρο ούτε για το άρθρο του τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων ούτε για κάποιο άλλο.
    Ωστόσο θα προσθέσω κι εγώ την ένστασή μου δεδομένου ότι προσπαθείτε εδώ και τέσσερα χρόνια να δημιουργήσετε ένα ψηφιοποιημένο γραφειοκρατικό τέρας και παρά τα άπειρα σχόλια των συναδέλφων, τον ατελείωτο χρόνο που έχουν σπαταλήσει και τις υποδείξεις προς τις εταιρείες μηχανογράφησης αυτό δεν έχει ακόμη λειτουργήσει σωστά και κατά τη γνώμη μου δεν θα λειτουργήσει ποτέ λόγω της πολυπλοκότητας του οικονομικού πλαισίου και της φορολογικής πολυνομίας.
    Φορτώνετε με μεγάλο κόστος τις επιχειρήσεις και με υπερβολικό άγχος τους λογιστές για κάτι που ακόμη κι αν λειτουργούσε δεν θα πρόσθετε απολύτως τίποτα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, αφού το μόνο που θα κατάφερνε είναι να διασταυρώσει τις φανερές συναλλαγές που έτσι κι αλλιώς περνάνε στα βιβλία των επιχειρήσεων και δηλώνονται.
    Κι ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός σας (Θεοχάρης) δήλωσε ότι σκέφτεστε το κλείδωμα των δηλώσεων φπα για το 2024 (εξίσου άθλιο και εκβιαστικό) κι όχι τα πρόστιμα έρχεστε τώρα και νομοθετείτε εξοντωτικά πρόστιμα για τη μη διαβίβαση στοιχείων σε μια πλατφόρμα με πολλά προβλήματα για τα οποία δεν φταίμε εμείς αλλά ΕΣΕΙΣ, η ΑΑΔΕ και οι φαντασιώσεις σας.
    Η λογιστική κύριοι δεν είναι τέτρις να ταιριάζουμε τουβλάκια μέχρι να φτιαχτεί το παζλ.
    Πάρτε πίσω αυτό το άθλιο δημιούργημα του myData.
    Αν θέλετε να έχετε ένα εργαλείο διασταύρωσης των συναλλαγών ελάτε να σχεδιάσουμε (λογιστές-επιχειρήσεις-ααδε) από μηδενική βάση ένα απλούστερο και αποτελεσματικότερο σύστημα.
    Κι αν θέλετε να πιάσετε τη φοροδιαφυγή δημιουργήστε ένα σωστό ελεγκτικό μηχανισμό και ψάξτε την παραοικονομία. Δυστυχώς για εσάς, παρά τις ιδεοληψίες σας χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα δουλειά δεν γίνεται. Έλεγχοι από τα γραφεία σας μόνο με τους υπολογιστές δεν θα πετύχουν απολύτως τίποτα. Εκτός αν (όπως πιστεύω) η φοροδιαφυγή είναι το πρόσχημα και η σκοπιμότητα του myData είναι άλλη κι εκεί οφείλεται η αδιαλλαξία σας.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 17:27 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    To myDATA θέλει πολύ χρόνο ακόμα για να ωριμάσει.
    Η αποστολή και ο χαρακτηρισμός εξόδων είναι το λιγότερο προβληματικός.
    Απαράδεκτη η επιβολή οποιοδήποτε προστίμων.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 16:20 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    Μόλις προ ολίγων ημερών ο ίδιος ο Υφυπουργός μας ενημέρωνε ότι δεν είναι τα πρόστιμα προτεραιότητά του για την εφαρμογή του MYDATA. Σήμερα γίνεται πράξη το ακριβώς αντίθετο και νομοθετούνται πρόστιμα. Ετσι καταφέρνει η Διοίκηση να βάλει όλη την τάξη των λογιστών (και σύντομα και των επιχειρηματιών ), απέναντί της για την εφαρμογή ενός φαραωνικού έργου που όμοιό του δεν υπάρχει στον κόσμο. Ένα έργο που νομιμοποιεί την ύπαρξη “δεύτερων” βιβλίων που τηρούνται και στο Δημόσιο τώρα. Γιατί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν διπλά βιβλία ? Προβλέπεται αυτό στον νόμο 4308/14 ή στον φορολογικό νόμο ? Τα διπλά βιβλία και το κλείδωμα του ΦΠΑ συμφωνούν με τις Ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες ? Έχει υπολογιστεί το λειτουργικό κόστος για τις εταιρείες/φορολογούμενους που θα τα υπηρετήσουν ? Αφού θα λειτουργήσουν τα MYDATA (προς περιορισμό της φοροδιαφυγής) γιατί ψηφίζονται και διατάξεις τεκμαρτής φορολόγησης των επιτηδευματιών ? Νομίζω ότι τα φορολογικά δικαστήρια θα έχουν πολύ δουλειά σε λίγο καιρό.
    Για να φανεί πιο ειλικρινής η Διοίκηση θα έπρεπε να σκεφθεί έστω να παρέχει ένα δωρεάν βασικό λογιστικό σύστημα για μικρομεσαίους (οι οποίοι δυσκολεύονται και περισσότερο με τα MYDATA) στο οποίο εφόσον επιθυμούσαν θα μπορούσαν να πραγματοποιούν όλες τις λογιστικές τους εγγραφές , χωρίς να απαιτείται έτσι υποβολή εσόδων, εξόδων, κωδικοποίηση, αποτυχία αποστολών κλπ αφού όλα θα υπήρχαν πρωτογενώς και υπό απόλυτο έλεγχο στο MYDATA. Επίσης δεν θα είχαν το κόστος της αγοράς κατάλληλου λογισμικού και βεβαίως άμεσα θα ξεκινούσαν στο δωρεάν λογιστικό αυτό σύστημα. Ετσι όμως θα θίγονταν οι εταιρείες λογισμικού που θησαυρίζουν με το MYDATA, σωστά ?.
    Αντί προστίμων θα έπρεπε να προωθήσει τα ηλεκτρονικά βιβλία απλοποιημένα με μέτρα επιβράβευσης των συμμορφούμενων με τις διατάξεις (πχ μείωση φορολογικού συντελεστή κλπ.). Επίσης επιβάλλεται να γίνουν απλουστεύσεις στην κωδικοποίηση εξόδων και εσόδων. Η δήλωση ΦΠΑ στην Κύπρο για παράδειγμα είναι μόνο δέκα κωδικοί φόρου και μόνο φόρου . Το έντυπο Ε3 επίσης πρέπει να απλουστευθεί.
    Με την απειλή επιβολής προστίμων το μόνο που καταφέρνει η Διοίκηση είναι να την αντιλαμβάνεται ο κλάδος των λογιστών ως τον Διώκτη του και όχι ως σοβαρή εποπτεύουσα αρχή , όπως θα έπρεπε. Ο Κώδικας Φορολογικών Κυρώσεων κοντεύει να γίνει μεγαλύτερος από τον Φορολογικό Νόμο. Είναι αυτό λογικό ?
    Τελικά κύριοι εάν τα πρόστιμα είναι η λύση για την εφαρμογή του MYDATA να τα εφαρμόσετε άμεσα , από 01/01/2024 . Μπορείτε?

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 16:12 | Κωνσταντίνα

    Αν πήραμε σαν κράτος επιχορηγήσεις για τα my-klafta βρείτε πως θα τα μπαλανσάρετε και καταργήστε επιτέλους αυτή την αηδία!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 16:06 | Καλλιρροη

    Είναι απαράδεκτο το όλο σύστημα mydata !! Καταργείτε το επάγγελμα του λογιστή!! Ακόμα και υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών και της ΑΑΔΕ μας το έχουν πει σε προφορικές συζητήσεις, ότι είναι απαράδεκτο το σύστημα! Επαναφέρετε το προηγούμενο σύστημα και παραδεχτείτε επιτέλους ότι μια επιχείρηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός και δεν γίνεται να προβλεφθούν εκ των προτέρων τα πάντα!! Μείνετε μόνο στην απευθείας ενημέρωση εσόδων, στην ενημέρωση των τιμολογίων δαπανών, χωρίς αντιστοίχιση με Ε3 σε βάθος εξαμήνου και αφήστε εκτός ΔΕΚΟ , τράπεζες, μισθοδοσία, ενοίκια, αποδειξάκια, ασφάλιστρα!! Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι φορολογικό κέρδος πραγματικό δν θα έχετε, παρά μόνο με την είσπραξη προστίμων! Τέτοιο κράτος θέλετε να έχετε? Ανοίξτε θυρίδες αν θέλετε να βρείτε χρήμα!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 15:29 | Makis

    Πρόστιμα για ένα σύστημα που είναι γεμάτο δυσλειτουργίες , τι να πει κανείς .

    Κουβέντες για μη αναγνώριση ΦΠΑ σε παρασταικά υπαρκτά , εξοφλημένα με τραπεζικά μέσα αν δεν έχουν ανέβει mydata . Δηλαδή καταπάτηση των λογισιτκών προτύπων και της λογιστικής επιστήμης για να ταιριάζει στα μέτρα μιας πλατφόρμας που δεν λειτουργεί . Αντί να προσαρμοστεί το δημιούργημα σας στην λογιστική πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε και να προσαρμώσουμε την επιστήμη μας στα σχέδια σας.

    Κουβέντες για πρόστιμα σε τακτοποιητικές εγγραφές αν δεν διαβιβαστούν εγκαίρως χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα , αερολογίες και καμία επαφή με το επάγγελμα .

    Τιμώρηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λογιστικών γραφείων με ποινές που θα σκότωναν και μεγαθύρια .

    Εδώ καλά καλά δεν έχετε καταφέρει να συνδέσετε το esend με στοιχεία που ήδη έχετε , δεν έχετε καταφέρει να λύσετε θέματα με τέλη , φόρους , ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ και άλλα πολλά και μας απειλείτε με πρόστιμα πάνω σε ένα σύστημα που ούτε εσείς οι ίδιοι μπορείτε να βγάλετε άκρη . Περιορίστε τα πρόστιμα στα έσοδα , τα έξοδα πολύ απλά δεν λειτουργούν σε βαθμό αξιόπιστο ακρετά για να υπάρξουν ποινές

    Μόνο μεγάλες κουβέντες περι πάταξης της φοροδιαφυγής σε τηλεπαράθυρα και τίποτα ουσιαστικό .

    Αντί για λύσεις συνεργασίας μας προσφέρετε απειλές . Λυπάμαι

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 14:17 | ΚΩΝΣΑΝΤΙΝΟΣ

    Υποχρέωση υποβολής στο mydata, ΜΟΝΟ των εκδοθέντων παραστατικών από την επιχείρηση – επιτηδευματία (δηλαδή των εσόδων). Όχι των εξόδων. Τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά και η εφαρμογή των Mydata όπως σχεδιάστηκε, είναι ουτοπική.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:26 | Νικος Mπ

    Το mydata θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο για τα έσοδα κι μόνο!!!
    Η πλατφόρμα θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να δουλέψει σωστά κι απλοικά.
    Οι ποινές απο την άλλη είναι εξωπραγματικές κι θα ειναι εξοντωτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 12:08 | Θοδωρης

    Τα συγκεκριμένα πρόστιμα είναι εξοντωτικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσουν. Έτσι θα καταπολεμήσετε την φοροδιαφυγή; Με το να βάλετε το μαχαίρι στον λαιμό των λογιστών-επιχειρήσεων; Η πραγματική φοροδιαφυγή δεν είναι εδώ πλέον. Και επιτέλους ας μας πει κάποιος εάν το όφελος από την εφαρμογή των mydata ειδικά στο σκέλος των εξόδων υπερβαίνει την όλη ηλεκτρονική γραφειοκρατία εποχής ΚΒΣ που έχει δημιουργηθεί…

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:45 | ΠΙΠΗΣ

    ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ
    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!!!!!!!!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:35 | ΠΙΠΗΣ

    Να απσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης.
    → Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.
    → Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
    → Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές.
    → Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας
    → Δραστική μείωση των αυτοτελών προστίμων τουλάχιστον στο 1/3 του σημερινού ορίου
    → Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στην υγεία στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας
    → Άμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου. Καμία επιβολή προστίμου για το Ν. 4557/2018
    → myDATA: Αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:25 | Γεώργιος Σαραντίδης

    Προς τον κο Υπουργό και τος παραφυάδες του.

    Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με εμαιλ πότε θα μπεί ποινή προς εκτελεστικό απόσπασμα του κάθε φορολογουμένου πολίτη, για να γνωρίζουμε πότε να ετοιμάσουμε την διαθήκη μας και να αποχαιρετίσουμε όλους τους συγγενείς μας.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:12 | Λάμπρος

    Τα mydata είναι δυστυχώς μια διαδικασία που δεν ξέρετε όυτε εσείς πως θα δουλέψει.
    Θέλει Κατάργηση και απο την αρχή φτιάξιμο γιατί είναι μη λειτουργικό
    Δεν μπορείς να επιβάλεις πρόστιμα όταν το κράτος και οι εταιρείες δεν μπορείτε
    να στείλετε απο το e-send στο mydata τα Ζ.
    Όταν έχεις το τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης τι κερδίζεις από τα mydata εκτός από το
    να επιβάλεις και άλλα λειτουργικά έξοδα για αναβαθμίσεις κλπ?Γνωρίζετε ότι οι εταιρείες οι μικρο μεσαίες που είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας πεθαίνουν?Τι θέλετε να τους κλείσετε?
    Μία είναι η λύση για την φοροδιαφυγή και την λειτουργία όλης της Ελληνικής Οικονομίας ένας τρόπος φορολόγησης flat tax στο ποσοστό δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι αύτο αλλά δεν χρειάζεσαι τπτ καθώς όλες οι δαπάνες θα εκπίπτουν κύριοι από το σούπερ μάρκετ μέχρι και οι διακοπές μας άρα ούτε mydata ούτε φορολογικούς ελέγχους ούτε τπτ Αφού όλοι μας θα ζητάμε και θα παίρνουμε αποδείξεις άρα κέρδος στον ΦΠΑ κέρδος στον Φόρο εισοδήματος Ελεύθερους εφοριακούς να κάνουν την δουλεία τους μιας και οι έλεγχοι δεν θα έχουν νόημα κόβεις τα πάρε δώσε.
    Η ζωή μας πρέπει να γίνεται πιο εύκολη και όχι πιο δύσκολη.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:44 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Πριν καθιερωθούν πρόστιμα καλό θα είναι να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα, και τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί που το λειτουργούν .
    Παραδειγμα, υπάρχει πρόβλημα με την αποστολή κοστους εισαγωγών.
    Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα πιστωτικά τιμολόγια που αφορούν ΦΠΑ και την απεικόνιση τους η οποία αλλιώς πρεπει να φαίνεται στα βιβλία, και αλλιώς τα δέχεται η πλατφόρμα με τρόπο λανθασμένο, υπάρχει πρόβλημα με τα χαμένα παραστατικά ενώ έχουν πάρει mark, και εξακολουθούμε καθημερινά να εντοπίζουμε δυσλειτουργία του συστήματος (πέφτει η πλατφόρμα, δεν φαίνονται αμέσως τα παραστατικά κλπ)
    Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις πχ ελαιοχρωματιστές, πλακάδες κλπ οι οποίοι έχουν έδρα το σπιτι και δεν διαθέτουν υπολογιστή ούτε έχουν γνώση χρήσης υπολογιστών, συνεπώς εκδίδουν τα παραστατικά χειρόγραφα και τα προσκομίζουν στον λογιστή μια φορά τον μήνα. Οταν εφαρμοστει η υποχρεωτική αποστολή σε 24 ώρες, είναι αδύνατον να δουλέψουν επαγγελματίες και φοροτεχνικοί τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συστήματος αυτού.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:34 | Πέτρος Λ.

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ δεν είναι δυνατόν να ζητάτε live αντιστοίχηση εξόδων και με βαρύτατα πρόστιμα ενώ δεν δουλεύει σχεδόν τίποτα καλά. Δηλαδή αν κάποιος αποφασίσει 31/12 να εκδώσει παραστατικό πρέπει ο λογιστής να είναι στο γραφείο 24/7 για να αντιστοιχίζει κάτι που εκτός των άλλων δεν αντιστοιχίζεται και δεν συμφωνεί; Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις αυτές. Είμαστε άνθρωποι όχι ρομπότ! Και από πότε τα έξοδα που είναι περασμένα στα βιβλία της επιχείρησης με όλα τα νόμιμα παραστατικά και αποδείξεις τραπεζικής πληρωμής να μην εκπίπτουν επειδή δεν ανέβηκαν σε μια πλατφόρμα; Αν εκπίπτουν ή όχι μόνο ο έλεγχος μπορεί να το κρίνει. Και για να μην αναφέρω τον μη εκπιπτόμενο ΦΠΑ που βγάζει κάτι πιστωτικά 20000 και πλέον. Συν τόσα πολλά άλλα προβλήματα που έχει η πλατφόρμα mydata στις διασταυρώσεις και εδώ και 4 σχεδόν χρόνια (το 2019 είχα πάει πρώτη φορά στο intercontinental που τα διαφήμιζε ο κύριος Ντίνος και μας έλεγε τι ωραία θα είναι και πόσο θα μας βοηθήσουν και ορίστε τα αποτελέσματα. Ένα λογισμικό κακοστημένο εξ αρχής που σχεδόν τίποτα δεν δουλεύει σωστά και με απειλές για πρόστιμα για κάτι που δεν φταίμε οι λογιστές-οικονομολόγοι-φοροτεχνικοί). Κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική. Είναι τραγελαφική η κατάσταση, να βάζετε εξοντωτικά πρόστιμα σε κάτι που δεν δουλεύει. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόστιμο ούτε 1 ευρώ για αυτό το άθλιο κατασκεύασμα συν ότι θα έπρεπε η καταληκτική ημερομηνία των εξόδων να είναι οι φορολογικές δηλώσεις. Καταργείστε τα Mydata δεν δουλεύει και δεν θα δουλέψει έτσι όπως είναι στημένο. Φτιάξτε κάτι άλλο ΑΠΛΟ που να βοηθάει τον λογιστικό και επιχειρηματικό κλάδο και όχι κάτι που δημιουργεί επιπλέον κόστος και προβλήματα συν τον μπαμπούλα των προστίμων. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ακούστε τους επιστήμονες Οικονομολόγους και Λογιστές!!!!! ΔΕΝ ΔΟΥΕΛΕΥΕΙ!!!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 11:51 | Βιργινία Μ.

    Πριν από όποια επιβολή προστίμων απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σύστημα να είναι τελειοποιημένο και οι χρήστες του να έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση. Να υπάρχει ένα και μόνο κρατικό manual οδηγιών και προθεσμιών, και όχι πολλές διαφορετικές αποφάσεις.
    Σημαντική είναι η απλοποίηση του συστήματος καθώς και η επιβολή του ΜΟΝΟ στα έσοδα. Έξοδα και λοιπά στοιχεία για τα οποία το κράτος έχει ήδη πληροφόρηση (ενοίκια, μισθοδοσίες κλπ) είναι περιττά.
    Επίσης με τον τρόπο που είναι δομημένο αυτή την στιγμή το άρθρο για τα πρόστιμα, ουσιαστικά τιμωρείται ο επιχειρηματίας που θα εκδώσει παραστατικό. Όποιος έχει έσοδα «μαύρα» δεν κινδυνεύει καθόλου. Συνεπώς το μοντέλο όχι μόνο είναι άδικο, αλλά επ ουδενί δεν βοηθάει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Τέλος τα πρόστιμα είναι δυσανάλογα μεγάλα για την «παράβαση», καθώς όταν ένα παραστατικό έχει κοπεί, καταχωρηθεί στα βιβλία και συμπεριληφθεί στις δηλώσεις ΦΠΑ και ΦΕ, δεν προκύπτει δόλος, ούτε ζημία προς το κράτος όταν αυτό δεν έχει διαβιβαστεί εντός προθεσμίας.
    Παρακαλούμε να εστιάσετε σε βασικά πράγματα κι όχι σε πρόστιμα μόνο για σκοπούς εισπρακτικούς, πριν κλείσετε τις μικρές επιχειρήσεις και τα λογιστικά γραφεία μαζί.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:34 | Γιαννης

    Ο διάλογος πρέπει να γίνει με τους λογιστές που πραγματικά ασκουν το λογιστικό επάγγελμα και ήδη κατάλαβαν το πόσο δύσχρηστο είναι το περιβάλλον του my data.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:54 | Giorgos

    Απαράδεκτο. Μας έχουν φορτώσει με τόσα πράγματα, τώρα θα έχουμε και το άγχος των προστίμων, επειδή αυτοί είναι ανίκανοι να ελέγξουν τις επιχειρήσεις και τα θέλουν όλα έτοιμα ; Που είναι οι φορείς που μας εκπροσωπούν και τα επιμελητήρια των επιχειρήσεων να αντιδράσους ; Αυτό το αίσχος – my data που έχουν κάνει με τις τόσες περιπτώσεις εξόδων κ.λ.π. θέλει άμεσα απλοποίηση, μόνο τα έσοδα αποστολή και βέβαια όχι πρόστιμα !!!!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:28 | Dimitrios B

    Το μόνο που προσφέρουν τα MyData, έτσι όπως είναι στημένα, είναι ένα έξτρα κόστος για τις επιχειρήσεις. Αυτός που δεν εξέδιδε τιμολόγια πριν, δε θα εκδίδει και τώρα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής το μέτρο αυτό.
    Πέραν αυτού, στο τεχνικό κομμάτι και στο κομμάτι των προθεσμιών, οι προθεσμίες είναι ανεφάρμοστες, οι επιχειρήσεις θα γεμίσουν πρόστιμα και κυρίως οι μικρές.
    Τα τεχνικά θέματα με τα λογιστικά προγράμματα είναι αμέτρητα και με την πολυπλοκότητα που έχει, δυσκολεύονται ακόμα και οι εταιρίες να προσαρμοστούν.
    Οι λογιστές δεν είναι προγραμματιστές.
    MyData, Ψηφιακή Κάρτα, Νέο Φορολογικό.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:56 | Βίκυ

    Δεν μπορείτε να τα εννοείτε αυτά..δεν είναι δυνατόν να απειλούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αφανισμό,επειδή δεν διαβίβασαν ένα έξοδο ,την μισθοδοσία του υπαλλήλου τους,το δελτίο αποστολής,η μία εγγραφή τακτοποίησης… ΕΚΤΌΣ και αν ο στόχος σας είναι ακριβώς αυτός …Ο ΑΦΑΝΙΣΜΌΣ ΤΟΥΣ..
    Θα έπρεπε όμως να μας είχατε τουλάχιστον υποψιασει προεκλογικά για αυτό…τουναντίον μας υποσχεθηκατε κ κυρίως ο ΠΘ ότι κανένας νέος φόρος δεν θα επιβληθεί…Το οικονομικό επιτελείο εκθέτει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό..με όλα αυτά τα άδικα , ακραία κ παράλογα που θέλει να περάσει
    ..Το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο..
    Η φοροδιαφυγή δεν θα παταχθεί με φόβο , αδικία και εξοντωτικά πρόστιμα…Για τον κλάδο μας ,των λογιστών,έχω να πω ότι διάγει την πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία του κ αν δεν σταθεί στο ύψος του,μοιραία θα τον προσπεράσει η ίδια η ιστορία…για να μην πω ακριβώς αυτό που αισθάνομαι.. Λυπάμαι για όλο αυτό που βιώνουμε,το οποίο δεν έχει πια τέλος..Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σταθούν σε ένα περιβάλλον με φόβο κ ανασφάλεια,σε ένα περιβάλλον που καθημερινά κάτι αλλάζει κ αυτό που σήμερα ισχύει αύριο θα είναι παρελθόν …Κύριοι ,επιστρέψτε στην σοβαρότητα ,στην ευθύνη κ στην ανάπτυξη …ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ Κ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 10:53 | ΣΠΥΡΟΣ Ρ

    Το mydata δε λειτουργεί. Το παραδέχεστε άλλωστε με την εφαρμογή τεκμηρίων στους Ε.Ε. Πρέπει να ανασχεδιαστεί από την αρχή και να είναι ΑΠΛΟ, κατανοητό και λειτουργικό.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:23 | pss

    Άμεση κατάργηση, εφαρμογή νέου απλούστερου πλαισίου. Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα προβλήματα εφαρμογής του. Αν δεν τα λύσετε εσείς που τα δημιουργήσατε με το mydata δεν έχετε δικαίωμα να επιβάλετε πρόστιμα. Ρωτήστε επιτέλους ένα λογιστή να σας πει.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:48 | Σούλης

    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αξίζει να σχολιαστεί.
    Η μόνη σοβαρή πρόταση, είναι ο άμεσος εξαναγκασμός σε παραίτηση, των εισηγητών του.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:33 | Αντώνης Δ.

    Πρόστιμα mydata από που κι ως που; Με ποια προετοιμασία; Έχετε προσπαθήσει έστω και δύο λεπτά να ασχοληθείτε με την συμφωνία για να καταλάβετε τι συμβαίνει; Που θα βρεθούν αυτές οι εργατοώρες για να καλυφθεί αυτό το χάος που λέγεται mydata; Ποιος θα τις πληρώσει; Σας ενδιαφέρει ότι υπάρχουν ακόμη ένα σωρό προβλήματα που δεν έχουν λυθεί; Κανένα πνεύμα συνεργασίας από πλευράς υπουργείου παρά μόνο εκδικητικές κυρώσεις!
    Το αποτέλεσμα για όλο αυτό το εγχείρημα λέγεται ΑΥΞΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ (βλ. παραδοχή αποτυχίας με επιβολή τεκμαρτών εσόδων).
    Αποστολή εσόδων στο mydata σε επίπεδο μήνα υποχρεωτικά. Οτιδήποτε έχει σχέση με τα έξοδα να ακυρωθεί.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:12 | ΕΛΠΙΔΑ

    Τα mydata και η διαχείριση τους έχουν επιβαρύνει σημαντικά, τα ήδη υπερφορτωμένα λογιστήρια και ιδανικά θα πρέπει να καταργηθούν. Οι λογιστές έχουμε σπαταλήσει ώρες επι ωρών για ανούσιες συμφωνίες και χαρακτηρισμούς, για ενημέρωση, σεμινάρια, επίλυση θεμάτων με τεχνικούς. Και παράλληλα έχουμε χάσει την ουσία της λογιστικής, την επιστήμης και τελικά της λογικής. Είδαμε με έκπληξη την αναβίωση μέσω mydata κατηργημένων νομών και διατάξεων Κ.Β.Σ., όπως σαφώς προαναγγέλλουν τα πρόστιμα για ΔΑ.
    Τα mydata θα πρέπει αρχικά να εναρμονιστούν με τα ΕΛΠ, τους ισχύοντες νόμους και τις γενικές αρχές λογιστικής. Μετά από γενικό επανασχεδιασμό, απλοποίηση και ικανό χρόνο προσαρμογής λογιστών και επιχειρήσεων, μόνο τοτε θα έπρεπε να μπούν πρόστιμα. Τα προτεινόμενα πρόστιμα είναι υπέρογκα και εξοντωτικά για τις μικρές επιχειρήσεις και τα λογιστικά γραφεία

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:41 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Έχουμε μπεί όλοι να χορέψουμε έναν χορό, στον οποίο ο ίδιος ο συνθέτης ακόμα τον αλλάζει,διορθώνει,τροποποιεί και οι μουσικοί που τον εφαρμόζουν έχουν ακούρδιστες κιθάρες,χαλασμένες χορδές,τρύπια τύμπανα κλπ κλπ.
    Ιδιαιτερότητες θεμάτων,εγγραφών,κλάδων,παράλληλα με ελλιπέστατη υποστήριξη απο ΑΑΔΕ αλλά και erp προβλήματα που γυρίζουν συνεχώς στους λογιστές, συνθέτουν το όλο σκηνικό.
    Όποιος δεν μπορεί να χορέψει να απευθυνθεί στον μουσικό ή τον συνθέτη για να τα καταφέρει,αλλιώς θα τιμωρείται αυστηρά με πρόστιμα.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:06 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ!
    προς το παρόν… παγώστε το στα Εσοδα. EINAI ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:54 | ΠΑΥΛΟΣ

    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ!
    προς το παρόν… παγώστε το στα Εσοδα..
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ !!

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 09:56 | Σάββας Λαχουσίδης

    Θα πρέπει να μπει και μία ακόμα παράμετρος σχετικά με τα πρόστιμα μη διαβίβασης εσόδων και εξόδων. Εφόσον αυτά έχουν συμπεριληφθεί στις δηλώσεις φόρων (πχ Φ2 για ΦΠΑ, δήλωση ΦΑΕΕ κλπ), και δεν έχουν ξεπεραστεί τα όρια της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για την επιχείρηση, να μην μπαίνει καθόλου πρόστιμο ή να είναι ανάλογο του μεγέθους της επιχείρησης και πάντα συμβολικό καθώς από την μη διαβίβαση, δεν προέκυψε μη καταβολή φόρου ή απόκρυψη εσόδων καθώς το κράτος έλαβε γνώση των φόρων και των κρατήσεων από τις δηλώσεις ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων κ.ο.κ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 08:40 | ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΝ ΩΦΕΛΕΙ?
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΑΠΛΟ: ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΟ: ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΒΙΑΒΑΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΥΒΟΥΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΠ ΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟ ΛΟΓΙΣΤΗ.

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 08:42 | Διαχειριστής ΙΚΕ

    Τα πρόστιμα να εφαρμοστούν προς το παρών μόνο για την μη διαβίβαση των εσόδων στα MYDATA και σε αξία προστίμου βάση του Τζίρου και όχι ανα παραστατικό. Όλα τα υπόλοιπα πρόστιμα να αποσυρθούν από το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο.
    Τα πρόστιμα που βάζετε είναι εξοντωτικά για τους Επαγγελματίες και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων !!!
    Ξεκινήστε το 2024 με πολύ χαμηλά πρόστιμα (και μόνο στις πωλήσεις), για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του συστήματος MYDATA

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 23:54 | Konstantinos F

    Να εφαρμοστεί μόνο για τα έσοδα, να τρεξει για 1-2 χρονια να ανεβάζουν όλοι και βλεπουμε για τα εξοδα. Μεταβατικοι-μισθοδοσιες κτλ απλα γελάω με τα τωρινα δεδομενα. Να φτιαχτει κάτι universal, να βγει manual me 3000 σελιδες, να εκπαιδευτουν ολοι οι λογιστες και βλεπουμε….

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 22:24 | Γιώργος

    Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια όπως πάνε να εφαρμοστούν αυξάνουν το διαχειριστικό κόστος, έχουν πολλά προβλήματα καθώς κάποιοι τύποι παραστατικών εσόδων δεν μπορούν ακόμα να διαβιβαστούν,το esend δεν έχει συνδεθεί ακόμα με τα my data,στους τύπους εξόδων αυτά που έχουν απαλλαγή ΦΠΑ δεν μπορούν να διασταυρωθούν, έξοδα χαρτοσημων και λοιποί φόροι δεν διασταυρώνονται.

    Γενικά θέλουν ακόμα πολλές βελτιώσεις και να γίνουν περισσότερο φιλικά προς το χρήστη.
    Σε περίπτωση λάθους διαβίβασης δεν προβλέπεται διόρθωση.

    Μετά από τόσα προβλήματα συζητάμε πλέον για πρόστιματα εξοντωτικά.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 22:09 | Κωνσταντίνος

    To mydata δεν πρέπει να έχει εφαρμογή στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Μόνο οι επιχειρήσεις με οργανωμένο εσωτερικό λογιστήριο και γραφειοκρατική οργάνωση, δηλ. από μεσαίες και πάνω, θα μπορούσαν (ίσως) να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του. Όπως αντίστοιχα ισχύει και για τις οικονομικές καταστάσεις βάσει ΕΛΠ. Δεν γίνεται όλες οι επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται στις ίδιες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 22:51 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν υπάρχει περίπτωση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν σε αυτό το σύστημα, για αρχή τα mydata πρέπει να είναι αυστηρά μόνο για τα έσοδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαρακτηρίζουμε τα έξοδα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 21:55 | Κώνσταντινος K

    To mydata είναι δυσλειτουργικό για τα έξοδα κυρίως, πρέπει να ανασχεδιαστεί και να απλοποιηθεί αρχής γενομένης με την απλοποίηση του ε3, υπάρχουν πληθώρα περιπτώσεων χωρίς να υπάρχουν οδηγίες (φανταστείτε προσπαθούν οι λογιστές να λύνουν τις απορίες τους από ομάδες στο facebook το θεωρό απαράδεκτο και κατάντια για έναν επιστημονικό κλάδο)το support mydata απαντάει σε ερωτήματα μήνες μετά και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει απαντήσεις όπως και το τηλεφωνικό κέντρο, έχει τύχει να μην ξέρουν να μου απαντήσουν για κάποιες ας το πούμε σύνθετες περιπτώσεις αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στον λογιστικό κλάδο και στην επιχείρηση.
    Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλο τμήμα υποστήριξης για λογιστές οπωσδήποτε.
    Αν μείνει έως έχει και δεν απλοποιηθεί πιστεύω αυξάνει το κόστος για την επιχείρηση και θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα (ο λογιστής ξοδεύει πολύ χρόνο, κόστος για το οποίο δεν μπορεί να πληρωθεί από την επιχείρηση όταν δεν μπορεί και ζορίζεται η επιχείρηση να πληρώσει το ήδη υπάρχον κόστος πόσο μάλλον την επιπλέον εργασία του λογιστή λόγο δυσκολίων και δυσλειτουργίας του mydata)

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 21:31 | ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Κύριοι τυγχάνει να αποτελώ μέλος ΑΕ με σπουδές σε οικονομικά, αυτά τα οποία ετοιμάζεται να θεσπίσετε αντιβαίνουν λογικής !
    Από πότε ένα παραστατικό εσόδων το οποίο ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ κανονικά , ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ κανονικά , ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ κανονικά σε όλα τα απαιτούμενα ΦΠΑ, Ε3 – ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ? Επειδή δηλαδή δεν ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ? ΩΣ ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΟ ?
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΣΠΙΖΕΤΕ !?
    Υποχρεωθήκαμε να ξοδέψουμε χρήματα εν μεσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης σε επιπλέον παροχές μηχανογράφησης – δηλαδή είμαστε δέσμιοι ενός wifi ή ενός καλωδίου Internet ?
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ , αυτοί που θα τα έγραψαν ή σκέφτηκαν πρέπει να πάνε σπίτι τους επειγόντως !
    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ.
    Για να βγάζουν λεφτά οι εταιρείες μηχανογράφησης θεσπίζετε τέτοια μέτρα ?
    ΝΤΡΟΠΗ , Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΜΕ COVID, ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 21:47 | ΕΙΡΗΝΗ

    Σίγουρα στα Mydata θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί SWOT analysis (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats). Πρώτα σχεδιάζουμε και οργανώνουμε και μετά υλοποιούμε..και σίγουρα δεν εφαρμόζουμε πρόστιμα σε κάτι το οποίο δεν είναι ολοκληρωμένο. Επίσης οι παρατάσεις που δόθηκαν όλο αυτό το διάστημα αφορούσαν πέρα από την περίοδο της πανδημίας και τη ανετοιμότητα της ΑΑΔΕ να τα εφαρμόσει..ακόμη υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Καλό θα ήταν να περιοριστεί ΜΟΝΟ στα έσοδα. Το Κράτος υπάρχει για να βοηθάει τους επαγγελματίες λογιστές (όπως βοηθήσαμε/βοηθάμε κι εμείς) όχι για να τους ωθεί να κλείσουν τα γραφεία τους.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 20:45 | gpathens

    Οι επιχ/σεις λοιπόν δεν πρέπει με τίποτα να κάνουν κάποιο λάθος γιαπί τα προστίμα ειναι παλαβά σε ένα συστημα που ακόμα και το πιο άπλο πράγμα γίνεται πυρηνική φυσική. Και άντι να ασχολείται με την αναπτύξη της εργασίας του θα ασχολείται με το αν πηγε ένας λογαριασμος Οτε του χωριού πανω στα δεδομένα του mydata.Και η Δαμόκλειος σπάθη θα κρέμεται πάνω απο το κεφαλι του. Με απλα λόγια ειναι ενα πληρως αποτυχημενο σύστημα.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 20:09 | Γιώργος

    Το προστιμοκεντρικό μοντέλο, είναι οριζόντιο και άδικο, όπως και οι έμμεσοι φόροι και δεν αντιμετωπίζει το θέμα της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα πολύ σωστά πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα, αλλά στο κομμάτι των εξόδων το mydata είναι μη λειτουργικό και πολύπλοκο. Δεν υπάρχει καν δυνατότητα εκτύπωσης των εξόδων ανά μήνα και ανά προμηθευτή ως σύνολο για να δούμε σε πρώτη φάση αν συμφωνούμε. Αυτό το απλό και βασικό, με τις απαρχαιωμένες ΜΥΦ τουλάχιστον δούλευε και μπορούσε ο λογιστής και στη συνέχεια το κράτος να δει τις αποκλίσεις. Αμφιβάλω αν μπορεί τώρα να γίνει αυτό. Πάμε να φτιάξουμε ένα δαιδαλώδες έργο που δε κάνει ούτε τα βασικά. Εδώ και τρία χρόνια δηλαδή δεν υπάρχει σύγκριση πελατών προμηθευτών, όπως στις ΜΥΦ που καταργήθηκαν.

    Επίσης δε καταλαβαίνω, γιατί να μην εκπίπτει μια δαπάνη αν έχω το τιμολόγιο αγοράς και το εξοφλητικό τραπέζης, επειδή ο προμηθευτής μου δεν το ανέβασε στη πλατφόρμα. Εγώ γιατί να τιμωρηθώ?

    Χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά ακόμα η πλατφόρμα για να γίνει λειτουργική.

    Τέλος, δεν υπάρχει καμιά χρησιμότητα να ανεβαίνουν ενοίκια, χαρτόσημα, μισθοδοσία κλπ. δαπάνες, ώστε να εξάγεται λογιστικό αποτέλεσμα από μια πλατφόρμα που θα καταργεί ή θα αγνοεί τα βιβλία και τα στοιχεία.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 20:00 | Νίκος Φ.

    Το μόνο που προσφέρουν τα MyData, έτσι όπως είναι στημένα, είναι ένα έξτρα κόστος για τις επιχειρήσεις. Αυτός που δεν εξέδιδε τιμολόγια πριν, δε θα εκδίδει και τώρα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής το μέτρο αυτό.
    Πέραν αυτού, στο τεχνικό κομμάτι και στο κομμάτι των προθεσμιών, οι προθεσμίες είναι ανεφάρμοστες, οι επιχειρήσεις θα γεμίσουν πρόστιμα και κυρίως οι μικρές.
    Τα τεχνικά θέματα με τα λογιστικά προγράμματα είναι αμέτρητα και με την πολυπλοκότητα που έχει, δυσκολεύονται ακόμα και οι εταιρίες να προσαρμοστούν.
    Οι λογιστές δεν είναι προγραμματιστές.
    Σκοπός είναι να κλείσουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα τη στιγμή που ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδοτούν τη δημιουργία ατομικών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για να γίνει διαμοιρασμός του ρίσκου απο το ενδεχόμενο ενός εσωτερικού «κραχ».
    MyData, Ψηφιακή Κάρτα, Νέο Φορολογικό είναι ο θάνατος της μικρής επιχείρησης και μετά απο αυτό να δούμε απο που θα εισπράττει το κράτος και που θα απορροφηθούν οι άνεργοι.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 20:58 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Το mydata πρέπει να ανασχεδιαστεί απο την αρχή σε κάτι ΑΠΛΟ και μόνο για τα έσοδα. Τελεία και παύλα

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 20:40 | Michalis V

    Πως πιστοποιούμε πως το λογισμικό (που είναι το μόνο κανάλι μέσω του οποίου λειτουργεί η πλατφόρμα) λειτουργεί σωστά;
    Γιατί η επιχείρηση να επωμιστεί πρόστιμα που προκύπτουν λόγω των πολλών δυσλειτουργιών του συστήματος και του (επι πληρωμή) λογισμικού;
    Πως πιστοποιούνται τα λογισμικά για την ορθή λειτουργία στο πλαίσιό του MyData;
    Οι αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος είναι πολλά και ανεπίλυτα.
    Πολλές περιπτώσεις διαβιβασμένων παραστατικών με ΜΑΡΚ δεν «φαίνονται» στο λογισμικό του λήπτη. Αποτέλεσμα είναι η διαβίβαση παράλειψης από το λήπτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 20:08 | Michalis

    Πως πιστοποιούμε πως το λογισμικό (που είναι το μόνο κανάλι μέσω του οποίου λειτουργεί η πλατφόρμα) λειτουργεί σωστά;
    Γιατί η επιχείρηση να επωμιστεί πρόστιμα που προκύπτουν λόγω των πολλών δυσλειτουργιών του συστήματος και του (επι πληρωμή) λογισμικού;
    Πως πιστοποιούνται τα λογισμικά για την ορθή λειτουργία στο πλαίσιό του MyData;
    Οι αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος είναι πολλά και ανεπίλυτα.
    Πολλές περιπτώσεις διαβιβασμένων παραστατικών με ΜΑΡΚ δεν «φαίνονται» στο λογισμικό του λήπτη. Αποτέλεσμα είναι η διαβίβαση παράλειψης από το λήπτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  • 15 Νοεμβρίου 2023, 20:40 | Michalis

    Σε ένα αξιοκρατικό και φυσιολογικό πλαίσιο θα έπρεπε κατ’αρχάς, όταν λειτουργήσει ομαλά το σύστημα (που τώρα δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση) να γίνει πιστοποίηση των παρόχων λογισμικού ούτως ώστε να γνωρίζει η επιχείρηση πως το λογισμικό που χρησιμοποιεί για τη διαβίβαση είναι πιστοποιημένο και διεκπεραιώνει ορθά τις διαδικασίες του mydata. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, ακόμα και το λάθος ή την παράλειψη του λογισμικού την επιβαρύνεται η επιχείρηση. Είναι τουλάχιστον άδικο να υποχρεώνονται όλες οι επιχειρήσεις της επικράτειας να χρησιμοποιούν λογισμικό που δεν τους παρέχει εξασφάλιση για την ομαλή λειτουργία, να καταβάλλουν αντίτιμο για την υπηρεσία αυτή και να είναι και αντιμέτωπες με πρόστιμα για τα οποία δεν ευθύνονται.
    Είναι πλείστες οι περιπτώσεις που παραστατικά διαβιβάστηκαν ορθά από τον εκδότη, ο λήπτης δεν τα έλαβε ποτέ στο ERP του (άγνωστο το γιατί, αλλά συμβαίνει) και εστάλη παράλειψη διαβίβασης άνευ λόγου. Σε τέτοια περίπτωση ποιος ευθύνεται για το βαρύ πρόστιμο;
    Ειλικρινά είναι κρίμα και άδικο ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.
    Επιπλέον, σας παρακαλούμε θερμά, επικεντρωθείτε στα έσοδα (στο βαθμό που είναι λειτουργικά) γιατί το θέμα των εξόδων πραγματικά δεν λειτουργεί.