ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς φορολογουμένους, η σύλληψη διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης με την καθιέρωση τεκμηρίων και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η φορολογική αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την οικονομία του διαμοιρασμού, καθώς και η ρύθμιση ειδικότερων φορολογικών ζητημάτων.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 08:12 | Α.Κ. Δικηγόρος

    Εκτός όλων των άλλων, παρολα τα τελμαιρομενα κλπ διατηρείτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την προκαταβολή φόρου! Ενώ οι μισθωτοί και κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι μόνοι που σίγουρα θα έχουν και την επόμενη χρονιά το ιδιο αν όχι μεγαλύτερο πραγματικό και καθαρό εισόδημα, εσείς ζητάτε προκαταβολικά το φόρο από αυτούς που δεν ξέρουν αν τη επόμενη χρονιά θα βγάλουν οποιοδήποτε εισόδημα!
    Υπάρχει κάποια λογική σε αυτό και ποια;

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 06:32 | Γιαννακόπουλος

    Νομίζω οτι είναι στην σωστή κατεύθυνση

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 02:26 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Οπωσδήποτε να προσμετρώνται τα έσοδα από ενοίκια. Υπάρχουν αρκετοί ΕΕ, που κρατούν βιβλία για να πληρώνουν εισφορές για ένσημα, περίθαλψη, κλπ, ενώ στη πραγματικότητα είναι εισοδήματιες. Αν δεν προσμετρηθούν τα ενοίκια, θα αναγκαστούν να δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα από τα ενοίκια. Οπότε δεν θα παταχθεί η φοροδιαφυγή.
    Οπωσδήποτε κατάργηση συναλλαγών με μετρητά. Και διασύνδεση του e-banking του επαγγελματικού λογαριασμού και του POS, με την ΑΑΔΕ.
    Αφού υπάρχουν τρόποι να να καταπολεμηθεί (έστω και μερικώς) η φοροδιαφυγή, γιατί η πολιτική ηγεσία να στρέφεται σε μεθόδους που δεν χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο πολιτισμένο κράτος?

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 22:37 | ΠΟΕΙΑΤΑ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

    Με αφορμή την διαβούλευση επί των άρθρων του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου θα θέλαμε να θέσουμε το προβληματισμό του κλάδου μας.

    Ο κλάδος των αυτοκινητιστών, είναι ιδιαίτερος και ανάλογα με την δραστηριότητά του διακρίνεται στις παρακάτω υποομάδες επαγγελματιών.

    1. Εκμεταλλευτές ΕΔΧ ΤΑΞΙ που το οδηγούν και το εκμεταλλεύονται οι ίδιοι.
    2. Εκμεταλλευτές ΕΔΧ ΤΑΞΙ οι οποίοι απασχολούν επαγγελματία οδηγό.
    3. Εκμεταλλευτές ΕΔΧ ΤΑΞΙ οι οποίοι, σύμφωνα με τον πολ.1096/2010 απασχολούν οδηγό μη μισθωτό.
    4. Εκμετελλευτές ΕΔΧ ΤΑΞΙ οι οποίοι έχουν εκμισθώσει το αυτοκίνητο και εκδίδουν ένα Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών κάθε τέλος εκάστου μήνα.
    5. Εκμεταλλευτές ΕΔΧ ΤΑΞΙ οι οποίοι λόγω ποσοστού αναπηρίας, 50% και άνω, αδυνατούν να εργαστούν στο συγκεκριμένο επάγγελμα.
    6. Προστευόμενα μέλη τα οποία είτε από κληρονομιά, είτε από δωρεά είτε από γονική παροχή έχουν καταστεί εκμεταλλευτές ΕΔΧ ΤΑΞΙ.
    7. Εκμεταλλευτές ΕΔΧ ΤΑΞΙ οι οποίοι κατέστησαν επαγγελματίες από Κληρονομικό δικαίωμα και είτε είναι χήρα με μικρά παιδιά είτε είναι ανήλικα τέκνα του θανούντος.
    8. Εκμεταλλευτές ΕΔΧ ΤΑΞΙ οι οποίοι κατέχουν είτε 50% εξ αδιαιρέτου είτε ποσοστό 25% εξ αδιαιρέτου και δεν έχουν δικαίωμα ίσου χρόνου εργασίας με εκμεταλλευτή που κατέχει το 100%.
    9. Τέλος εκμεταλλευτές ΕΔΧ ΤΑΞΙ οι οποίοι έχουν καταστεί συνταξιούχοι , αλλά συνεχίζουν να είναι αυτοκινητιστές, χωρίς να οδηγούν οι ίδιοι του ΤΑΞΙ όπως αντίστοιχα και μισθωτοί οι οποίοι δεν οδηγούν οι ίδιοι το ΤΑΞΙ.
    10. Να ληφθούν υπόψιν βάση πληθυσμιακών κριτηρίων – εδρών Ε.Δ.Χ ταξί – τζίρων, όσον αφορά το πάγιο τεκμαρτό εισόδημα (άλλο Διδυμότειχο άλλο Αθήνα).

    Λόγω των ανωτέρω ιδιαιτεροτήτων του κλάδου ζητούμε τα εξής:

    1. Αναστολή 2 ετών εφαρμογής των μέτρων για το σύνολο του κλάδου των ταξί προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση και αφομοίωση.
    2. Οι προσαυξήσεις των τριετιών να προσμετρώνται από την ψήφιση του νομοσχεδίου και ύστερα. Να ληφθεί υπόψιν η προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επαγγελματίες η οποία θα αυξήσει το ποσό του φόρου για όσους είχαν χαμηλότερα εισοδήματα από το προτεινόμενο τεκμαρτό ποσό φορολόγησης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όσων έχουν ήδη συμπληρώσει τις 3ετίες.
    3. Να αυξηθεί το ποσό της Φορολογικής κλίμακας 9% έως τις 20.000 ευρώ.
    4. Λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου μας, να εξαιρούνται από την φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα οι περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία ποσοστού 50% και άνω και να φορολογούνται με βάση το εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία εσόδων εξόδων.
    5. Περιπτώσεις εκμεταλλευτών που απέκτησαν το δικαίωμα από κληρονομιά είτε είναι χήρες είτε ανήλικα τέκνα. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης ώστε να μη βιώσουν εκτός της απώλειας και την κρατική αναλγησία, το φορολογητέο εισόδημα να καθορίζεται βάσει βιβλίων εσόδων εξόδων. Για μεν τις χήρες για περίοδο 5 ετών για δε τα ανήλικα τέκνα μέχρι την ηλικία των 24 ετών. Το ίδιο να ισχύει και για τα προστατευόμενα μέλη (φοιτητές, φαντάρους κλπ) τα οποία απέκτησαν το δικαίωμα στο ΤΑΞΙ με χαριστική αιτία.
    6. Ανήλικα η προστατευόμενα τέκνα τα οποία απέκτησαν την ιδιότητα του εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ με γονική παροχή και το εισόδημά τους προστίθεται σε αυτό του γονέα που έδωσε το ΤΑΞΙ, θα επωμισθούν δυσβάσταχτο κόστος. Το εισόδημα θα πρέπει να συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του γονέα και να φορολογείται για το εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία εσόδων εξόδων. Προτείνουμε αυτοτελή φορολόγηση των τέκνων με βάση το πραγματικό εισόδημα και υποβολή φορολογικής δήλωσης.
    7. Για το σύνολο του κλάδου σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές όπως συνταξιούχοι, μισθωτοί ή εισοδήματα από ενοίκια το ποσό αυτό να μειώνει το τεκμαρτό ποσό φορολόγησης.
    8. Η διαμόρφωση του τεκμαρτού εισοδήματος να γίνεται στο καθαρό εισόδημα που λαμβάνει ο εργαζόμενος και όχι στο μικτό. Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν υπόψη και να εκπέσουν του εισοδήματος οι ασφαλιστικές εισφορές του εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ καθώς και οι αποσβέσεις αγοράς των οχημάτων. Όπως γνωρίζετε λόγω της συνεχούς κυκλοφορίας των οχημάτων, είμαστε αναγκασμένοι να τα αντικαθιστούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, διότι λόγω ατυχημάτων ζημιών και χρήσης φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου καθίστανται άχρηστα και ακατάλληλα προς κυκλοφορία.
    9. Περιπτώσεις εκμεταλλευτών ΤΑΞΙ οι οποίοι κατέχουν ποσοστό 50% ή και λιγότερο (π.χ. 25%) το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος να είναι αναλογικό του ποσοστού που κατέχουν. Οι εκμεταλλευτές αυτοί δεν έχουν δικαίωμα πλήρους απασχόλησης, άρα και μειωμένων προσόδων όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς με μερική απασχόληση. Να υπολογίζεται για αυτούς αναλογικό το τεκμαρτό ποσό φορολόγησης.
    10. Για τους εκμεταλλευτές που έχουν μισθώσει ή έχουν παραχωρήσει την εκμετάλλευση του ΤΑΞΙ, να δημιουργηθεί νέος κωδικός ΚΑΔ 49.32.11.03 «Υπηρεσίες μίσθωσης και παραχώρησης εκμετάλλευσης ΕΔΧ ΤΑΞΙ». Οι εκμεταλλευτές αυτοί έχουν συντάξει και καταθέσει στην ΑΑΔΕ ιδιωτικό συμφωνητικό εκμίσθωσης ή παραχώρησης εκμετάλλευσης, στο οποίο καθορίζουν το ποσό ημερήσιας ή μηνιαίας αμοιβής που λαμβάνουν, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους να είναι δεδομένα και εμφανή. Οι εκμεταλλευτές αυτοί να φορολογούνται σύμφωνα με τα βιβλία εσόδων εξόδων τους. Συνήθως οι περιπτώσεις αυτές είναι άτομα με αναπηρία, προστατευόμενα μέλη και ανήλικα τέκνα.
    11. Τέλος θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί η περίπτωση των οδηγών μη μισθωτών οι οποίοι απασχολούνται ως οδηγοί και αμείβονται με τίτλο κτήσης, Η νομοθεσία προβλέπει για αυτούς αφορολόγητο όριο 6.000,00 ευρώ και μετά φορολογούνται βάσει κλίμακας. Για τους οδηγούς αυτούς.
    12. α) Να αυξηθεί το αφορολόγητο ποσό σε αυτό που προβλέπεται για τους μισθωτούς.
    13. β) Καθώς αμείβεται με τίτλο κτήσης και δηλώνονται τα εισοδήματά του στον κωδικό 403 της δήλωσης φορολογίας, να φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.
    14. Τέλος να υπάρξει μέριμνα στο ηλεκτρονικό σύστημα , το οποίο λανθασμένα, σε περιπτώσεις όπου ο οδηγός μη μισθωτός έχει και αποδοχές από μισθωτή υπηρεσία μέσα στο έτος τον φορολογεί από το πρώτο ευρώ και ως ελεύθερο επαγγελματία. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα καθώς κάποιος ο οποίος έχει λάβει αποζημίωση από το ΙΚΑ αναρρωτικής υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει να φορολογηθεί στο ανώτατο ποσό ως ελεύθερος επαγγελματίας ενώ πρόκειται για οδηγό. Επιπλέον να υπάρξει ειδική κατηγορία στον κωδικό 403 ώστε να μπορούν να δηλώνονται ορθά και να φορολογούνται με την κλίμακα τον μισθωτών και αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 22:44 | Βαγγέλης Θεοδωρούδης

    Οπότε το τέλος επιτηδεύματος δεν καταργείται, απλά αλλάζει, αλλά μόνο για τους μικρομεσαίους σε κάτι πιο ακριβό και αρκετά πολύπλοκο… Γιατί όμως, μόνο, στις ατομικές, αναρωτιέμαι;

    Η μικρή ατομική σε κλάδους χτυπημένους από συνεχόμενη κρίση, κλείνει (π.χ. εμπορία επίπλων ή επιχειρήσεις με φαινομενικά μεγάλο τζίρο αλλά μικρό περιθώριο κέρδους π.χ εμπορία αρωμάτων κτλ).
    [Άρθρο 13 / Άρθρο 28Α, περ. 2γ]

    Ο κάτοικος εξωτερικού, με το που ήρθε (5Γ ΚΦΕ), ξαναφεύγει. (π.χ. προγραμματιστής)
    [Άρθρο 13 / Άρθρο 28Α, περ. 1]

    Ο «υψηλόμισθος» εργαζόμενος απολύεται, για να έρθει άλλος ή ο ίδιος, με τα μισά μαύρα.
    [Άρθρο 13 / Άρθρο 28Α, περ. 2α]

    Παράλληλη απασχόληση με δεύτερη έναρξη ή πάνω από 3 έτη, κλείνει.
    [Άρθρο 14 / Άρθρο 28Β]

    Ατομική επιχείρηση δεν έχει δικαίωμα να έχει ζημιά (για κάποιο λόγο), ούτε να συμψηφίσει παλιότερες ζημίες.
    [Άρθρο 11]

    Οι υπόλοιποι θα επιστρατεύσουν τον/την σύζυγο, αδερφό, φίλο με ~1% και θα κάνουν Ε.Ε., Ο.Ε. και ΙΚΕ. Μόνο μονοπρόσωπη να μη γίνει! Ή να έχουν τέλος πάντων, λίγο διαφορετικό ΚΑΔ που να μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά.
    [Άρθρο 17 / Άρθρο 28Ε]

    Τα άλλα νομικά πρόσωπα δεν κλέβουν. [Δεν βρήκα Άρθρο αλλά ισχύει λένε]

    Και φυσικά ο κάθε ένας από τους παραπάνω θα πάρει ένα καλό μάθημα από το 2023 για να μην κόβει ούτε ευρώ παραπάνω γιατί τελικά, ποτέ δεν ξέρεις.
    [Άρθρο 1, «Σκοπός του παρόντος είναι η μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς φορολογουμένους» & Άρθρο 49]

    Είναι αρκετοί αυτοί που παραδοσιακά φοροδιαφεύγουν, είναι μια αλήθεια αυτό. Βέβαια, ξέρουμε όλοι, ποιοι είναι αυτοί, τους ΚΑΔ κτλ, αλλά δεν το λέμε γιατί έτσι στοχοποιούμε. Κανείς δεν θέλει να γίνει στόχος του «cancel culture» και όλοι θέλουμε να είμαστε «politically correct».

    Τώρα για το «μαχητό» του εισοδήματος πρέπει να πω ότι είναι σωστό αυτό με τη φυλακή. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί και e-send και POS και myDATA και ΕΛΠ δεν είναι «μαχητά»; Αν όχι, μήπως ξοδευόμαστε;
    «Μαχητό» θα πει «ελέγξτε με» γιατί σας λέω την αλήθεια.
    [Άρθρο 13 / Άρθρο 28Α, περ. 3β]

    Κατά τ’ άλλα, περιμένουμε τεκμηρίωση myDATA v.1.0.8. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ούτε λογαριασμό νερού, 39Α, έξοδα με και χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ κτλ, αλλά παρουσιάζουμε πρόστιμα που κάποια στιγμή θα εμφανιστούν, για να πάρουν παράταση από την πραγματικότητα. Από την άλλη, ίσως είναι και το πρόστιμο φορολογικό έσοδο.
    [Άρθρο 7 / Άρθρο 54ΙΓ & Άρθρο 4 / Άρθρο 15Α & Ένα άλλο]

    Το πιο τραγικό σε αυτό το νομοσχέδιο είναι οτι διχάζει. Γιατί όσοι δεν ανήκουν στις περιπτώσεις του νόμου, δεν μπαίνουν σε βάθος ή δεν ασχολούνται καν και τελικά μερικοί φτάνουν στο σημείο να το επικροτούν.

    Ίσως ένας απλοποιημένος νόμος να λειτουργούσε. Με την μέθοδο της αυτόματης γραφής θα πρότεινα ένα φορολογικό:
    Με 3 κλίμακες εισοδήματος για όλους, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αφορολόγητο, Χαμηλά εισοδήματα και μετά flat-tax.
    Με λειτουργικά έξοδα που δικαιολογούνται (χωρίς ΠΟΛ).
    Με λογική προειδοποίησης πρώτα και μετά πρόστιμο.
    Με απλοποίηση και μετά ψηφιοποίηση.
    Με το να καταλάβουμε γιατί υπάρχει φοροδιαφυγή, απλά κοιτώνας τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που χρωστάνε ΕΦΚΑ και κάνουνε κάθε χρόνο ρυθμίσεις στο taxis.
    Και τέλος, με στοχευμένους ελέγχους. Το A.I. δεν μπορεί ναι είναι πιο δύσκολο από τα myDATA!

    Αν επιμείνετε όμως στο αρχικό σχεδιασμό, με ηττοπάθεια ζητώ, τουλάχιστον, να μειώστε το τεκμαρτό στο μισό, αναγνωρίστε τις ζημίες και δεχτείτε εξαρχής τη δήλωση του μαχητού… Και μετά κάντε έλεγχο, αν θέλετε.

    Και αν είναι αυτό το νομοσχέδιο τόσο σημαντικό, δεν θα έπρεπε να το γνωρίζουμε αυτό προεκλογικά;

    Και στην τελική, αν θεωρείτε σωστό το τεκμαρτό εισόδημα στα 10.920€ (και έως 50.000€), εγγυηθείτε το σε όλους.

    ΥΓ: POS pass έτσι gov.gr και έχεις και κακά mydata?

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 22:45 | ΕΛΕΝΗ

    Το οριζόντιο μέτρο της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση ελάχιστο τεκμαιρόμενο δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά αντίθετα διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη, σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται.
    Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα οικογενειακά εισοδήματα καθώς και εισοδήματα από άλλες πηγές Το νομοσχέδιο είναι μια τέλεια αποτυχία και είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μια τρομακτική φτωχοποίηση της επαρχίας. Θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 20:19 | Μυρσίνη Μαστραντωνα

    Ως Πρόεδρος του σωματείου σχολικών κυλικείων νομού Ευβοίας θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις ιδιαίτερες συνθήκες της εργασίας μας.
    Πρέπει να γνωρίζετε ότι η λειτουργία των σχολικών κυλικείων είναι στη δευτεροβάθμια 120 ημέρες και στην πρωτοβάθμια 150 ημέρες.
    Η φορολόγηση μας λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να υπολογίζει τις ημέρες εργασίας μας.
    Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ούτε τον μισθό ενός υπαλλήλου.
    Οι περισσότερες εργαζόμενες είναι γυναίκες για να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα στην οικογένειά τους.
    Πρέπει να συνυπολογίσετε ότι το ίδιο το κράτος μοιράζει στους μαθητές με catering γεύματα και εμείς καλούμεθα να πληρώσουμε αυτούς τους μαθητές παρόλο που δεν σιτίζονται από τα σχολικά κυλικεία.
    Το μόνο που ζητάμε είναι να φορολογηθούμε Δίκαια βάση των ημερών εργασίας μας.
    Και μην ξεχνάτε ότι τα προϊόντα που διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία είναι με διαφήμιση οπότε το κέρδος είναι πάρα πάρα πολύ μικρό.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 20:49 | Γιώργος

    Κάνω μερικούς απλούς υπολογισμούς. Ο ελ. επαγγελματίας που στοχοποιείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αν δεν δήλωνε καθόλου κέρδη , πλήρωνε φόρο επιτηδευματία, κεφαλικό φόρο δηλαδή, τουλάχιστον 650€ . Για τα βασικά τεκμήρια λόγω οικίας , ιχ , γάμου , τέκνου τουλάχιστον επιπλέον 300€ . ΕΦΚΑ, αν ήταν στη χαμηλότερη κατηγορία , ως μαγαζάτορας 240€ το μήνα, ως ιατρός με υποχρεωτικό εφάπαξ 270€ και ως δικηγόρος με υποχρεωτικό και εφάπαξ και επικουρική 310€, το μήνα πάντα. Ετησίως δηλαδή από 2880€ ως 3720€ . Εφόσον ενοικίαζε επαγγελματικό χώρο , με μηνιαίο μίσθωμα 700€ , το δημόσιο έπαιρνε από φόρο μισθώματος από τον εκμισθωτή άλλα 1260€ φόρο ενοικίου ετησίως. Αν είχε και ένα ελάχιστο κόστος εξοπλισμού 500€ ετησίως , ο φπα από αυτά ήταν άλλα 120€ . Ετησίως δηλαδή το δημόσιο ελάμβανε από επαγγελματία που δεν δήλωνε τίποτε από 5200€ ως 6000€ .

    Συνολικά δηλαδή το δημόσιο , έμμεσα ή άμμεσα, από τους 400.000 επαγγελματίες που δεν δηλώνουν κέρδη λαμβάνει κατά μέσο όρο 2.2 δις ευρώ . Λαμβάνοντας υπόψη φόρο επιτηδευματία, φόρο λόγω τεκμηρίων , εισφορές ασφαλιστικές , φπα από εξοπλισμό αναλώσιμα και φόρο από το μίσθωμα του επαγγελματικού του χώρου.

    Για τους επαγγελματίες αυτούς, θέλει να αυξήσει το φόρο που λαμβάνει , από 650€ φόρο επιτηδεύματος και 300€ τεκμηρίου επιπλέον κατά 1500€ ευρώ ετησίως.

    Αν οι 300.000 εξ αυτών κατορθώσουν να επιβιώσουν και να πληρώσουν τον εξτρά φόρο , συνολικά θα λάβει 2.1 δις, δηλαδή 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ .

    Αν κλείσουν μόνο 100.000 , δηλαδή των 25% . Μπορεί το νούμερο να είναι μεγαλύτερο .

    Οι 100.000 που θα κλείσουν , θα αρχίσουν σύντομα να ζητούν επιδόματα, πάσης φύσεως pass , κοινωνικό τιμολόγιο δεή, επιδότηση ενοικίου , ασφάλεια υγείας ως άποροι και άνεργοι . Θα προκαλούν δηλαδή επιβάρυνση στο δημόσιο από 1000€ ως 3000€ έκαστος ετησίως.

    Συνολικά το δημόσιο , θα έχει ζημιά. ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΥΤΟΙ , ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ . Συνεπώς, δεν έχει στόχο ο νόμος την αύξηση εσόδων ΑΛΛΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ .

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 20:07 | ΜΑΧΗ

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι αναχρονιστικό και πολλά σημεία του είναι παράνομα σε σχέση με το σύνταγμα της Ελλάδος. Θέλετε να κλείσετε όλες τις μικρές επιχειρήσεις και να φτάσετε τον κόσμο στα όρια της φτώχειας.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 19:37 | Χρήστος

    Το νομοσχέδιο αυτό θα είναι η ταφόπλακα του μικρού ελεύθερου επαγγελματία. Συγχαρητήρια κύριοι της κυβέρνησης, θα στείλετε στην ανεργία χιλιάδες κόσμου. Οι ευρωεκλογές όμως πλησιάζουν και θα πάρετε πολύ σκληρή απάντηση από την κοινωνική τάξη που σας στήριξε όσο καμία άλλη.

    Επίσης, γιατί δεν μας ενημερώσατε προεκλογικά ότι σχεδιάζατε να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο; Αν ήταν να ψηφίσουμε κομμουνιστές, ας ψηφίζαμε τους γνήσιους του ΚΚΕ κι όχι εσάς τους γιαλαντζί.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 18:09 | ΛΑ

    Σκοπός του παρόντος δεν είναι η σύλληψη φορολογητέας ύλης με την καθιέρωση ελάχιστου τεκμαιρομενου κέρδους από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
    Πραγματικός σκοπός είναι η φορολόγηση της επιχειρηματικής αμοιβής.<>το Υπουργείο αποφεύγει να αναφέρει ότι φορολογεί την επιχειρηματική αμοιβή,γιατι αμέσως θα έμπαινε το ερώτημα ποια είναι η επιχειρηματική αμοιβή,πως ακριβώς ορίζεται και αν υπάρχει μια ενιαία επιχειρηματική αμοιβή για τόσες διαφορετικές ατομικές επιχειρήσεις.
    Εισάγει λοιπόν έναν σημαντικό νόμο χωρίς να δηλώνει ευθέως το αντικείμενο του Νόμου.Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιο είναι το αντικείμενο του Νόμου.
    Υπάρχει μια ενιαία επιχειρηματική αμοιβή? Με ποιον ακριβώς τρόπο ορίζεται η επιχειρηματική αμοιβή?
    Νομοθετειτε χωρις να έχετε προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια το αντικείμενο του Νόμου?

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 17:05 | Απόστολος

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και κακονομία. Επιβάλλεται η απόσυρσή του και η ουσιαστική συζήτηση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για την επίτευξη του σκοπού του, ο οποίος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και όχι της αυτοαπασχόλησης.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 17:42 | Δημητρης καουνης

    Ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας απο την εποχή που ο κύριος Χατζηδάκης πήγαινε σχολείο.
    Αισθάνομαι εξαπατημένος γιατί ενώ στην αναφορά Κατρούγκαλου προεκλογικά βγήκαν και τον πετροβόλησαν και απο τις δυο πλευρες , δεν ειπώθηκε κουβέντα στο προεκλογικο προγραμμα της ΝΔ , δεν ειπώθηκε τιποτα στην εκθεση Θεσσαλονικης και ερχεται τωρα προς ψηφιση ενα νομοσχεδιο που μονο νεοφιλελευθερο δεν είναι. Αποτυπώνει ένα ολοκληρωτικο σοβιετικου τυπου καθεστως με
    Ελευθερους επαγγελματιες που κλεινουν τις επιχειρήσεις τους, απολύουν τους υπαλλήλους τους , περιορίζουν τις δυνατοτητες και τα εσοδα τους , ζουν με δελτία και μας προτρέπει ο ανεπάγγελτος υπουργός αν δεν μπορούμε να αντέξουμε , να γινουμε δημοσιοι υπαλληλοι. Για να εξασφαλήσει 500 εκ που θα μοιρασει σε επιδοματα χριστουγέννων σε αθιγγανους και άλλες ευπαθεις ομάδες . Και επειδη μας λεει και για την ευρωπη πρεπει να ξερει οτι στην ευρωπη δεν βγαζεις διαζυγιο με ενα 500 ρικο αλλα με 5000 χιλιαρο! Εδω θελω δεκα διαζυγια για να πληρωσω τη ΔΕΗ και να καλυψω τα εξοδα μου ενω ο Γαλλος , ένα !
    Ο κομπος εφτασε στο χτένι. Ακολουθώ την προτροπή του Ρενου Αποστολίδη και σταματάω να ψηφιζω. Να μην νιωθω συνεργος σε αυτη την φαρσοκωμωδια ανάξιων και ανικάνων επιγόνων, επαγγελματιών της πολιτικής .

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 15:39 | ΣΤΕΛΛΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Μετά την προσπάθεια ψηφιοποίησης όλων των επιχειρήσεων, με υποχρέωση τήρησης μητρώων απογραφής σε πολλές πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς για σκοπούς διαφάνειας, αναβάθμιση ταμειακών,Pos, υποχρέωση σύνδεσης αυτών με την ΑΑΔΕ, λειτουργίας μια πλατφόρμας Mydata που έχει εξαντλήσει τα λογιστικά όρια καθώς απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής για να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις που απορρέουν στην χρήσης της, έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο προς διαβούλευση που πρακτικά, δεν υπολογίζεται κανένα κόστος για την επιχείρηση, ούτε οι εργατοώρες που αναλώνονται για να μπορεί να φέρεις εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις της η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση και τώρα έρχεται αντιμέτωπη με μία αυθαίρετη λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς ο νομοθέτης βρίσκει τη λύση του τεκμαιρόμενου κέρδους γιατί δεν έχει άλλο τρόπο? Αρα το μεγαλεπίβολο σχέδιο του Mydata τί γίνεται δεν αποδίδει ακόμα και χρειάζεται κάτι πιο δραστικό για άμεση είσπραξη φόρων? Δημιουργείται ένα οριζόντιο μέτρο ίσο για όλους με αρχή τον εργαζόμενο του κατωτότατου μισθού χωρίς να ληφθεί υπόψιν ότι στις ασφαλιστικές εισφορές αυτού έχει μερίδιο καλύψης και ο εργοδότης ενώ στις προσωπικές ασφαλιστικές εισφορές του αυτοαπασχολούμενου καταβάλλονται απο τον ίδιο και ούτε λαμβάνει αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί. Γιατί υπάρχουν από το νομοθέτη άλλα μέτρα και άλλα σταθμά?Αφού έχει επενδύσει στην ψηφιακή διακυβέρνηση γιατί νομοθετεί εξαντλητικά πρόστιμα που ώς στόχο έχουν όχι την ενίσχυση της επιχείρησης αλλά την εξόντωσή της. Είναι σημαντικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν ώστε να αποφευχθεί επερχόμενο κλείσιμο επιχειρήσεων και κατ επέκταση αύξηση της ανεργίας.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 14:40 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ MYDATA KAI TA ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ .

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:29 | ΟΕΒΕΣ Ν ΡΟΔΟΠΗΣ

    Σ. Κομνηνού 13 – 69100 Κομοτηνή
    Τηλ.: 2531022384
    email: omospond@otenet.gr

    Κομοτηνή 9/11/23

    Ότι πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο που αφορά οριζόντια όλη την αγορά. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους διότι κάθε επιχείρηση, κάθε κλάδος κάθε τόπος έχει ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά.
    Επί παραδείγματι τα Παντοπωλεία στο Μίσχο και Πολύανθο δεν μπορούν να έχουν τη ίδια οικονομική επιφάνεια με το Παντοπωλείο σε ένα Αστικό Κέντρο και είναι αδύνατο να έχουν κέρδη 10.300 Ευρώ όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο, αυτόματα οδηγούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και σε ανεργία.
    Επίσης δεν μπορεί να φορολογείται μία επιχείρηση Εστίασης στο Ν. Ροδόπης λαμβάνοντας υπ όψιν το μέσο όρο τζίρου που περιλαμβάνει και τις Τουριστικές Περιοχές.
    Ακόμη δεν μπορεί να είναι τεκμαρτό εισόδημα η απασχόληση προσωπικού όπως φαίνεται να κατευθύνεται από το Νομοσχέδιο το Φορολογικό .Μη ξεχνούμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας στη χώρα.
    Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να ακούσουμε τις απόψεις της για την πάταξη της μαύρης εργασίας στο χώρο των Ελεύθερων Επαγγελματιών (Συνεργεία –Κομμωτήρια-Ινστιτούτα Αισθητικής Φροντιστήρια κ.λ.π.)που εκεί είναι η πραγματική φοροδιαφυγή , εισφοροδιαφυγή όπως επίσης και το χρόνιο πρόβλημα του παρεμπορίου που μαστίζει ιδιαίτερα και την περιοχή μας.
    Βάσει αυτών
    ΖΗΤΟΥΜΕ
    ΄Αμεσα διορθωτικές κινήσεις από το Υπουργείο βάσει της διαβούλευσης από τα Κεντρικά όργανα των Επιχειρήσεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της Φοροδιαφυγής.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 12:28 | Γιώργος

    Επίσης, γίνεται , όπως πάντα, επίκληση διατάξεων άλλων χωρών ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ.
    Πχ στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. (και όχι μόνο) υπάρχει αφορολόγητο. Στην Ελλάδα το αφορολόγητο ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ μηδενίστηκε , πάλι από κυβέρνηση της ΝΔ, τέλη 2012.
    Κατά παράβαση του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ , άρθρο 4.5 που ορίζει
    ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΑΡΗ , ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ . Ελ. Επαγγελματίας, σε σχέση με μισθωτό , για ίδιο εισόδημα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΦΟΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ .
    Αναλυτικά για το αφορολόγητο στην Ε.Ε. , διαβάζουμε εδώ

    https://www.forin.gr/articles/article/20450/esee-to-aforologhto-sthn-ellada-kai-thn-upoloiph-eurwph

    Και βέβαια πουθενά δεν υπάρχει συνδιασμός ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ , ΟΠΩΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ . Και ούτε ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ.

  • Παρέμβαση ΕΒΕΠ στη διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο

    Αναφορικά με το “ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας” η πρώτη σκέψη είναι ότι κάνουμε βήματα προς τα πίσω, αφού υπό άλλες συνθήκες και χωρίς τις δυνατότητες της τεχνολογίας και των εργαλείων του σήμερα, είχε νομοθετηθεί κάτι παρόμοιο (ν.2214/1994). Ο συγκεκριμένος νόμος δεν άντεξε πολύ, παρά το ότι οι διατάξεις του για αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος είχαν κριθεί από το ΣτΕ ως συνταγματικά ανεκτές. Όμως βρισκόμαστε στο 2023 που η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έχει αλλάξει το τοπίο και τους τρόπους που έχει πλέον η Διοίκηση στη φαρέτρα της για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Το νέο σύστημα δεν μοιάζει απλά, αλλά είναι το ισοδύναμο και ένα όμοιο είδος “τέλους επιτηδεύματος” το οποίο όμως είναι οριζόντιο και αυστηρότερο για όλους. Παρά ταύτα αν οι υπό διαβούλευση διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου δεν τροποποιηθούν πριν φτάσουν προς ψήφιση στη Βουλή θα δημιουργήσουν πλείστα προβλήματα και ίσως οδηγήσουν και σε αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (επιστημονικά επαγγέλματα) και αυτοαπασχολούμενοι (ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις κάθε είδους), με τις υπό διαβούλευση διατάξεις, θα έχουν πάντοτε κέρδη και σε επ’ ουδενί δεν θα γίνονται δεκτές ζημιές. Δηλαδή όλοι ανεξαιρέτως και σε μόνιμη βάση θα έχουν έσοδα και θα φορολογούνται σε ένα ελάχιστο ορισμένο εισόδημα των 10.920 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τα έτη, τη συνολική μισθοδοσία, το μεγαλύτερο καταβαλλόμενο μισθό σε υπάλληλο κλπ. Καταργείται με αυτόν τον τρόπο ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος και η μεταβολή αυτή θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσδοκά να λύσει για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Πιθανά να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής.

    Έτσι πολλοί ατομικοί επιχειρηματίες μάλλον δεν θα έχουν κίνητρο να λάβουν τιμολόγια για τα έξοδά τους ή θα συμφωνούν να τα μειώσουν τεχνικά κλπ. Ίσως ακόμα υπάρξουν και διάφορες συμφωνίες μεταξύ του ιδιοκτήτη της ατομικής επιχείρησης και των υπαλλήλων του για απόκρυψη – μείωση μισθοδοσίας για το κοινό τους συμφέρον. Και όλα αυτά θα συμβούν την ώρα που έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές με το ηλεκτρονικό χρήμα και έχουμε πολλές δυνατότητες στο ηλεκτρονικό περιβάλλον υποβολής όλων των δηλώσεων και του πλήθους των διασταυρώσεων που πλέον υλοποιούνται και είναι διαρκώς βελτιούμενες. Πιθανά με τις προτεινόμενες διατάξεις να οδηγήσει ατομικά ασκούντες επιχειρηματίες που δήλωναν μεγαλύτερα ποσά μέχρι σήμερα, να περιορίσουν τα αποτελέσματά τους στο βασικό ελάχιστο ζητούμενο φορολογικό αποτέλεσμα.

    Σαφώς και υπάρχει φοροδιαφυγή στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά όχι σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλους τους κλάδους, όχι με τις ίδιες μεθόδους και με τον ίδιο τρόπο. Είναι βέβαιο ότι στα επόμενα έτη οι φορολογούμενοι θα αναπροσαρμόσουν την κατάστασή τους, θα μετακινηθούν κλπ. προκειμένου να αμυνθούν. Πολλοί ατομικοί επιχειρηματίες θα προτιμήσουν να διακόψουν την δραστηριότητά τους, (αληθινά ή όχι θα το δούμε). Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ειδικών επαγγελματικών κλάδων θα έπρεπε να εξεταστεί αλλαγή του συστήματος των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και του επιπέδου ζωής, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα περιουσία του καθενός και πιθανά στοιχεία και δεδομένα του κλάδου τους κλπ. ή με την κατάρτιση περιουσιολογίου. Επίσης μπορεί να σχεδιαστεί ένα μεγάλο δείγμα ελέγχου στοχευμένο σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες που η διοίκηση θεωρεί, αλλά και η κοινωνία γνωρίζει, ότι φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

    Στην Ελλάδα οι έμμεσοι φόροι ξεπερνούν το 19% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη κυμαίνονται στο 13,5%. Τα έσοδα από άμεσους φόρους στην Ελλάδα είναι 8,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη ξεπερνούν το 13%. Η Eurostat δείχνει πως το μερίδιο των εσόδων από τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών αγγίζει το 0,8% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ενώ το 2,1% στην ΕΕ. Ως εκ τούτου φαίνεται πως οι Έλληνες φαίνεται να καταβάλλουν αναλογικά το 38% των άμεσων φόρων που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι, αλλά και 40% περισσότερους έμμεσους φόρους. Επίσης, σύμφωνα με τη Eurostat η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ που δεν αποδίδεται στη χώρα μας, υπολογίζεται στο 15%, αλλά με καθοδική πορεία από 23% το 2019, ενώ στην ΕΕ είναι στο 9%. Τέλος επιμένουμε στη θέση μας πως πρέπει να επιβραβευτεί η φορολογική συνέπεια με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Συνεχίζουμε με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στη δημόσια διαβούλευση και ελπίζουμε σε στοχευμένες βελτιώσεις του φορολογικού.
    Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του φορολογικού νομοσχεδιόυ, εκ μέρους του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, προτείνουμε:
    1. Την θέσπιση “ψηφιακών κριτηρίων” αντί των παρωχημένων αντικειμενικών κριτηρίων με αλγόριθμο που θα λαμβάνει υπόψη έσοδα, έξοδα, καταθέσεις, περιουσιακά στοιχεία, άλλα εισοδήματα, αλλά και χρέη με ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
    2. Συμψηφισμό ζημιών και κερδών, τουλάχιστον μιας φορολογικής χρήσης σε βάθος πενταετίας.
    3. Αναγνώριση παραστατικών εξόδων τα οποία εκ παραδρομής ή τεχνικού προβλήματος δεν ανέβηκαν στη πλατφόρμα myDATA για λόγους λογιστικών προτύπων και αντιπαράθεσης νόμιμων παραστατικών. Σαφώς να προβλέπεται πρόστιμο εκπρόθεσμης ενημέρωσης εάν ευθύνεται η επιχείρηση.
    4. Επίσπευση της εφαρμογής ψηφιακού τιμολογίου, δελτίου αποστολής, λογιστηρίου και πελατολογίου με επιβράβευση του bonus των 3.000 ευρώ στους συνεπείς.
    5. Στη προσπάθεια να μειώσουμε τις απώλειες από φοροδιαφυγή και ΦΠΑ θα πρέπει να φέρουμε στο επίκεντρο των συναλλαγών τις αποδείξεις σε συνδυασμό με το ποσοστό του ΦΠΑ. Προτείνουμε λοιπόν το χτίσιμο του αφορολόγητου να υπολογίζεται, όχι με την συνολική αξία της απόδειξης, αλλά με το 24% ή το όποιο ποσοστό ΦΠΑ, ανάλογα με την κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών, ώστε να απαιτούνται για το ίδιο όριο αφορολόγητου ποσού, τουλάχιστον τετραπλάσιες αποδείξεις από όλους τους φορολογούμενους. Έτσι θα ζητούνται και αντίστοιχα περισσότερες θα εκδίδονται με αποτέλεσμα την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ από το κράτος. Ενδεχομένως αυτό να είναι ένα ουσιαστικό βήμα που θα βελτιώσει, έστω και εξ ανάγκης, τη φορολογική συμμόρφωση και θα συνδράμει στην αντιμετώπιση της «μικροφοροδιαφυγής».

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 11:09 | Παναγιώτα Αλεξοπούλου

    1. Δεν είναι δυνατό μία χώρα η οποία θέλει να προσελκύσει επενδυτές, να λαμβάνει επαχθή φορολογικά μέτρα στο τέλος του έτους και να τα εφαρμόζει αναδρομικά (όσο και αν αυτό επιτρέπεται συνταγματικά).
    2. Με την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων η κυβέρνηση θα χάσει ψήφους από τις οικογένειες χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών.
    3. To κράτος θα χάσει:
    α) έσοδα από ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές διότι θα υπάρξει μαζική εξοδος από ελευθέρια επαγγέλματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι μεγάλο μέρος ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν έως 10.000 ευρώ το χρόνο διατηρούν τα «μπλοκάκια» τους μόνο για λόγους ασφαλιστικής κάλυψης και συνταξιοδότησης.
    β) ανθρώπινο δυναμικό, διότι χιλιάδες νέοι (και όχι μόνο) θα αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό (brain drain).
    4. Θα αυξηθεί η ανασφάλεια και η αίσθηση αδικίας σε μεγάλο μέρος των πολιτών διότι αντιμετωπίζονται ως κλέφτες και δεν προστατεύονται από το κράτος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας.
    5. Τι νόημα έχει το my data, η επιβολή POS, η υποχρεωτική σχεδόν προσφυγή σε λογιστικά γραφεία, όταν η φορολόγηση θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια? Μήπως τελικά ο στόχος είναι η κατάργηση της μεσαίας τάξης?

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 09:58 | ΠΑΝΔΟΙΚΟ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
    Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) περιλαμβάνει πάνω από 40 οικολογικές οργανώσεις, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η καταστατική τους μορφή είναι συνήθως, είτε σωματείου, είτε αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Όλες αυτές οι οργανώσεις είναι εθελοντικού χαρακτήρα και δεν έχουν αμειβόμενα άτομα. Παρόλα αυτά, στις περιπτώσεις των εταιριών μ.κ.χ., εδώ και κάποια χρόνια, επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος, παρόλο που από καιρό τώρα γίνεται συζήτηση για την κατάργησή του. Οι οικολογικές οργανώσεις είναι το μάτι και το αυτί της πολιτείας για την προστασία του περιβάλλοντος. Η έννοια του επιτηδεύματος (στο λεξικό) είναι ότι αποτελεί «άσκηση επαγγέλματος για κάλυψη βιοτικών αναγκών». Στην περίπτωσή των οικολογικών οργανώσεων, όχι μόνο δεν ισχύει αυτό αλλά τα μέλη τους συμβάλλουν οικονομικά στη λειτουργία τους δια της συνδρομής τους. Σημειώστε επίσης ότι δεν ασκούν κάποιο είδους εμπόριο, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να κρύψουν έσοδα δεδομένου ότι ασκείται έλεγχος από τις εξελεγκτικές επιτροπές και από τις συνελεύσεις των μελών τους. Επομένως, ενόψει της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου, είναι εύλογο το αίτημα για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις οικολογικές οργανώσεις και η απαλλαγή τους από οποιοδήποτε φορολογικό βάρος. Εξάλλου ο αριθμός τους είναι μικρός και επομένως ασήμαντο το έσοδο για το κράτος, σημαντική όμως η επιβάρυνση για τις ίδιες τις οργανώσεις.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 07:13 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Κύριε Υπουργέ με το Άρθρο 1 επικαλείστε η μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς φορολογουμένους. Δηλαδή η μείωση φορολογίας είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και ο τεκμαρτός υπολογισμός του εισοδήματος των επιτηδευματιών;;;;
    Δεν έχει δικαίωμα κάποιος για μία ή δύο χρήσεις να μην είναι κερδοφόρος ή έστω να μην είναι τόσο όσο εσείς υπολογίζετε τεκμαρτά;;;
    Και στις περιπτώσεις που ένας φορολογούμενος δεν φοροδιαφέυγει και το εισόδημά του είναι κατώτερο των τεκμαρτών που αναφέρετε παρακάτω εσείς με το <> πάτε και τον φορολογείτε για μεγαλύτερο εισόδημα χωρίς καν να σας ενδιαφέρει η δυνατότητα αποπληρωμής του καθώς και ότι με την ιδεολογία αυτήν ότι όλοι οι επαγγελματίες φοροδιαφέυγουν….. πολύ ωραία λογική.
    Η σύλληψη διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης με την καθιέρωση τεκμηρίων μας γυρίζει πίσω πολλά χρόνια και το κράτος θα χάσει αρκετά χρήματα από το ΦΠΑ.
    Με αυτό να έχει συνέπεια να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.
    Και το τελευταίο με τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών , πάτε να υποχρεώσετε το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας και των φορολογούμενων να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα (δηλαδή κάρτες οι περισσότεροι ιδιώτες και μην μου πείτε ότι οι περισσότερες τέτοιες συναλλαγές γίνονται με e-banking που δεν έχει προμήθεια) ώστε να αυξήσουμε την κερδοφορία των τραπεζών και ύστερα από αρκετές τέτοιες συναλλαγές τα χρήματα να καταλήγουν σε αυτές μιας και με την προμήθεια που θα παίρνουν από αυτές να καταλ΄΄ηγει όλο το ποσό σε αυτές.
    Δεν είναι λογική αυτή Κύριε Υπουργέ.
    Ως πτυχιούχος οικονομολόγος έχω μάθει και στην θεωρία αλλά και στην πράξη ότι ο Τζίρος ανεβάζει τα έσοδα και τίποτα άλλο, εσείς πάτε να μειώσετε τον τζίρο και το μαγαζί(Υπουργείο Οικονομικών) δεν θα έχει τα έσοδα που αναμένει.
    Αλλάξτε αρκετά σε αυτό το νομοσχέδιο διότι προβλέπονται τεράστιες αντιδράσεις που θα είναι αλυσιδωτές και μετά η κατηφόρα δεν θα έχει τελειωμό.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 22:45 | Μιχάλης

    Αγαπητέ Υπουργέ
    Διατηρούμε εταιρεία από το 1992 με 4 εταίρους και αντικείμενο χονδρική πώληση εκτυπωτικών μηχανημάτων και επισκευή.
    Εδώ και 12 χρόνια είμαστε 2 εταίροι , ο δεύτερος λειτουργεί μόνος με ατομική επιχείρηση. Έμεινα ένας και τα έσοδα μειώνονται κάθε χρόνο.
    Ενδεικτικά 2021 7.500 € 2022 32 € !
    Όλες πωλήσεις είναι με τιμολόγια γιατί είναι εταιρείες και τα θέλουν.
    Μας αναγκάσατε να πληρώσουμε αρκετά ποσά για το Mydata και καλό είναι αυτό το μέτρο.
    Μετά από 38 χρόνια εργασίας είμαι άγαμος, ζώ με τους γονείς μου ,δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο, έχω ένα Ι.Χ. 1000 κυβικών του 1989 και δεν μπορώ να έχω κανονική κοινωνική ζωή.
    Θα πρέπει να ντρέπομαι που είμαι ελεύθερος επαγγελματίας , όπως μας δηλώσατε !
    Και ζητάτε και άλλα χρήματα από το πουθενά. ΕΛΕΟΣ !!!
    Το αποτέλεσμα θα είναι να κλείσω το 2024 και να εξαγοράσω τα 2 χρόνια του στρατού και να περιμένω τα 62 για σύνταξη.
    Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 20:13 | Σοφία Κ.Π.Τζήκα

    Η συλλήβδην στοχοποίηση, απαξίωση ολόκληρων επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, δεν βοηθά τις κοινωνίες να συνυπάρχουν ομαλά αλλά τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοδιάλυση, στον διχασμό. Η τ(ο)αξική στόχευση εις βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, γίνεται ακόμη εμφανέστερη εάν αναλογιστούμε τη δυσμενή μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων έναντι των εταιρειών.
    ↪ Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, που κυβερνιέται με χρηστούς και δίκαιους νόμους δεν εισάγεις κεφαλικούς φόρους, οριζόντια μέτρα εις βάρος όλων των αυτοαπασχολούμενων, χωρίς καμία εκτίμηση της πραγματικότητας και με συστήματα προσαύξησης φόρων πρωτοφανή για Κράτος Δικαίου, όπως πχ. μέσος όρος ΚΑΔ.

    Την ίδια στιγµή που η κυβέρνηση διώκει απηνώς τους πιο αδύναμους, εξακολουθεί να αγνοεί τη μόνη μνημονιακή δέσμευση που έμεινε ανεφάρμοστη, δηλαδή την επέκταση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι σε άλλες συγκρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος, το όριο απαλλαγής κυμαίνεται μεταξύ 45.000 – 60.000 ευρώ.

    Ζητάμε,
    -Άμεση απόσυρση του εξαγγελθέντος φορολογικού νομοσχεδίου .
    – Ουσιαστικό διάλογο του Υπουργείου με όλους τους φορείς.
    – Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αυτό αντιστοιχεί ήδη σε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 7500€.
    – Κλιμακωτή φορολόγηση άνω του αφορολόγητου ορίου με λογικούς συντελεστές.
    – Απόσυρση της επαίσχυντης καταγγελίας για φοροδιαφυγή ως επικίνδυνης, έναντι αμοιβής.

    Ειδικά για τον κλάδο των Οδοντιάτρων η μεγάλη στοχοποίηση τους αφορά τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο της καρδιάς στην πανδημία, την περίοδο του lockdown, όταν μας είχε ζητηθεί να θεραπεύονται μόνο τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά στα Οδοντιατρεία, για αποφυγή διασποράς της νόσου COVID-19 .
    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, παρουσίασε στοιχεία του 2021 και την φορολογική δήλωση του 2022.
    Δηλαδή χρησιμοποιούνται δηλωθέντα εισοδήματα από την περίοδο της πανδημίας, όπου εξ αντικειμένου τόσο οι τζίροι όσο και τα κέρδη ήταν μειωμένα, αλλά και τα έξοδα αυξημένα, καθώς τα ΜΑΠ ( Μέσα Ατομικής Προστασίας) είχαν αυξηθεί υπέρογκα, ένα κουτί γάντια έφτασε τα 15€ από 3€ πριν την πανδημία, οι μάσκες από 2€ έφτασαν μέχρι και 60€ !

    Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι μεν εθνικός στόχος, αλλά όχι με οριζόντιες γραμμές. Στόχος για ενα φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψην της πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας στην χώρα μας, – δεκαετής οικονομική κρίση, πανδημία COVID 19, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός-.

    Αγωνιζομαστε με τους υγειονομικούς συλλόγους της χώρας μας κι όλους τους επιστήμονες για τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών. Συμμεριζόμαστε τον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής , χωρίς αδικίες, στοχοποιήσεις, στρεβλώσεις.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 19:49 | ΕΛΣΑ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ , ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΟΝΕΙΣ, ΣΥΖΥΓΟΥΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ, ΤΕΚΝΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΓΥΡΟ.
    ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΟΣΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ, ΚΑΘΩΣ ΟΛΟΙ ΦΑΡΜΑΚΩΘΗΚΑΝ.
    ΞΕΧΑΣΤΕ ΨΗΦΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
    ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΟΥΜΕ ΦΟΥΛ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΛΠΙΣΕΤΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΟΛΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ, ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ, ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΣΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΥΑΛΟ, ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΠΟΣΩ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΝΕΙ ΚΑΠΑΚΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ, ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΩΘΕΙ-ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΔΙΚΑΙΟ, ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ ΔΟΛΙΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΗΘΙΚΗΣ.
    ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΣΑΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΩΝ ΗΘΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 17:59 | ΚΩΣΤΑΣ

    Aξιότιμε κε Υπουργε. δεν συμφωνώ με την <> σάρωση της φοροδιαφυγης που προωθεί το νομοσχέδιο και η γνωμη μου είναι οτι τα ισχυοντα τεκμήρια αρκούν για τον περιορισμό τησ φοροδιαφυγής, εφόσον καλυφθουν τα κενά ( νομου και τεχνικα ) που υπάρχουν τόσα χρονια και εφόσον γινεται και ο απαραίτητοσ έλεγχοσ ( μεσω διασταυρώσεων ) σε πρώτο χρόνο κατα την υποβολη τησ φορολογικής δήλωσης. ενα παραδειγμα θα αναφέρω ( περι κένων νόμου και τεχνικών κενων ) : επαγγελματιάς με ζημία , τεκμήρια 9.000 ευρώ , και εισόδημα απο μισθωτεσ υπηρεσίες 50,00 ευρώ , ολο το τεκμαρτό εισοδημά του υπάγεται στην φορολογικη κλίμακα των μισθωτών. και ένα παραδειγμα για το θεμα του ελέγχου των τεκμηρίων ¨: στην ιδιοκατοίκηση πρεπει να διασταυρώνεται άμεσα το ακινητο με το Ε9 και να <> διαφορά σε τ.μέτρα, είδοσ ακινήτου , και σε διάρκεια ιδιοκατοίκησης ( εαν δηλωσει κάποιος 7 μηνες ιδιοκατοίκηση στο σπιτι του , ‘η λιγοτερα τ. μετρα ,΄η ιδιοκατόικηση στην συζυγο χωρίς να τησ ανήκει , μείωνοντασ(με αυτουσ τουσ τρόπουσ το τεκμαρτο ε το συστημα το δέχεται κανονικα ) .
    ευχαριστώ
    Κώστας Φτεργίωτης

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 16:41 | gr dikaios

    Πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και επειδή είπατε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στην υγεία και την παιδεία έχω να σας επισημάνω τα εξής:
    Όσο για την υγεία εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάποτε μέσω ΟΑΕΕ δηλώναμε και είχαμε γιατρούς δωρεάν για τις περισσότερες ειδικότητες. Τώρα πληρώνουμε 40 και 50 € την επίσκεψη. Αν πρόκειται να μας παρέχεται επισκέψεις στους γιατρούς και εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα δωρεάν(εισφορές στο ταμείο μας πληρώνουμε) είναι σωστό το μέτρο αν τα διαθέσετε σε αυξήσεις στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων για τις εφημερίες και επιδόματα είναι λάθος δεν θα τους πληρώνουμε εμείς να παίζουν «πασιέντζα» και να κάνουν αναρτήσεις στα social media κατά τις εφημερίες τους και να μας φαίρονται απαξιωτικά όταν τους επισκεπτόμαστε και να απαιτούν και «φακελάκια».Εκεί φοροδιαφυγή δεν υπάρχει;
    Για την παιδεία να διαθέσετε τα χρήματα για να φτιάξετε φροντιστήρια να μην πληρώνουμε έξω αν είναι να πληρώνουμε εμείς τα φροντιστήρια να αφήσετε τα χρήματα να τα διαχειριζόμαστε εμείς για το μέλλον των παιδιών μας. Τα χρήματα που υπολογίζεται να μαζέψετε όπως καταλαβαίνει ο καθένας θα εξανεμιστούν σε αυξήσεις και επιδόματα τεμπέληδων εκπαιδευτικών που δουλεύουν 200 ημέρες τον χρόνο και μάλιστα κάνουν και ιδιαίτερα μαθήματα τον ελεύθερο χρόνο τους πολλές φορές κιόλας όταν παίρνουν και αναρρωτικές άδειες. Εκεί φοροδιαφυγή δεν υπάρχει;
    Αν σας έτυχαν διάφορες αναποδιές όσο είσαστε κυβέρνηση (covid- πλημμύρες πυρκαγιές κλπ) δεν είναι έντιμο να τα φορτώσετε στους ελεύθερους επαγγελματίες αρκετά έχουν βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια. Κυνηγήστε την πραγματική φοροδιαφυγή και ξέρετε που να την βρείτε αλλά πολύ απλά δεν θέλετε…

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 15:24 | ΓΙΑΤΙ?

    Τα μέτρα είναι εχθρικά, εκδικητικά, ισοπεδωτικά, αφανιστικά, ΑΔΙΚΑ.Συμφωνώ με το τεκμήριο του ελάχιστου μισθού σαν πρόταση, αλλά από τη στιγμή που μια χρήση θα είναι ζημιογόνος και ΔΕΝ θα μου είναι εφικτό να παρουσιάσω τα επιχειρήματά μου έτσι ώστε να δικαιωθώ, τότε είναι εξ ορισμού ΑΔΙΚΟ.
    Ζημιές μια επιχείρηση μπορεί να εμφανίσει για χίλιους 2 λόγους, σταγόνα στον ωκεανό τα κριτήρια εξαίρεσης που αναφέρονται στο προσχέδιο. Χαρακτηριστικό της ΑΔΙΚΙΑΣ είναι ότι δεν εξαιρείτε επιχειρήσεις οι οποίες εδράζουν σε δρόμους που είναι κλειστοί για μήνες, λόγω έργων, γεγονός εξ ορισμού ΑΔΙΚΟ.Η προσαύξηση βάσει ετών λειτουργίας δεν έχει καμία λογική, αφού κανένας νόμος της αγοράς ΠΛΕΟΝ δεν λέει πουθενά ότι μια επιχείρηση με πολλά έτη λειτουργίας σημαίνει αναντίρρητα ότι θα έχει αυξημένα κέρδη λόγω της πελατείας της, σε μια εποχή όπου το ηλεκτρονικό (απρόσωπο) εμπόριο αλλά και ο ανταγωνισμός στην αγορά, πολλές φορές και με (ατιμώρητα) φαινόμενα dumbing, καθιστά τη λογική αυτή του νομοθέτη όχι μόνο άκαιρη, αλλά και ΑΔΙΚΗ.Η προσαύξηση βάσει του εργοδοτικού κόστους δημιουργεί ακόμα μια στρέβλωση και ΑΔΙΚΙΑ στην λειτουργία μιας ατομικής επιχείρησης.
    Με το νόμο αυτό επικοινωνείτε ότι κάθε μια πρόσληψη εμπεριέχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αφού θα ανεβάσει το τεκμαρτό εισόδημα κατά 1000 ευρώ τουλάχιστον.
    Σπρώχνοντας έτσι πολλές επιχειρήσεις είτε να μην προσλαμβάνουν, είτε να προσλαμβάνουν με τον βασικό, οδηγώντας τες έτσι σε μαύρη εργασία άρα και εισφοροδιαφυγή!Ο υπολογισμός του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος βάσει το μισθό του υψηλότερα αμειβόμενου, πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω τι αναπτυξιακό προφίλ έχει αυτό το μέτρο και γιατί μια ατομική επιχείρηση θα πρέπει να «τιμωρηθεί» δίνοντας μεγαλύτερο μισθό σε κάποιον υπάλληλό της, έτσι ώστε να τον κερδίσει απ’ τον ανταγωνισμό!
    Ένας μισθός στα 1.000 ευρώ καθαρά θα οδηγήσει σε υπολογισμό τεκμηρίου στις 20.000 ευρώ περίπου, συν άλλες 2.000 προσαύξηση βάσει του 10% του εργοδοτικού κόστους!
    Δηλαδή θα υπάρξει επιβάρυνση κατά 12.000 στο τεκμήριο, δηλαδή διπλασιασμό(!!), απλά επειδή έχει έναν υπάλληλο που τον αμείβει ικανοποιητικά!
    Άρα με τη λογική του νομοθέτη, το κράτος ΔΕΝ θέλει μια ατομική επιχείρηση να αναπτυχθεί και να μπορεί να δίνει ανταγωνιστικούς μισθούς! ΑΔΙΚΟ!
    Ειδικά δε αν μετά από 10 χρόνια οικονομικής, υγειονομικής κρίσης και τώρα ακρίβειας και πληθωρισμού, αποφάσισε η ατομική επιχείρηση να ανοιχτεί φέτος και να ρισκάρει για την επιβίωσή της, προσλαμβάνοντας προσωπικό με εμπειρία και δεξιότητες, έρχεται το κράτος αναδρομικά να του κόψει τα φτερά και ουσιαστικά να τον τιμωρήσει επειδή είναι ατομική επιχείρηση θέλει να επιβιώσει πρώτα και κατόπιν να αναπτυχθεί!Και τώρα η προσαύξηση που δεν έχει καμία λογική.
    Η προσαύξηση βάσει το τζίρου!
    Όταν μια επιχείρηση έχει μεγάλο τζίρο, αυτό σημαίνει κυρίως ότι είναι φορολογικά εντάξει, κόβει αποδείξεις, τιμολογεί τις εργασίες της, άρα εμφανίζει και τζίρο.
    Εδώ ο νομοθέτης, τιμωρεί όποιον ήταν φορολογικά εντάξει και τον απειλεί με διπλασιασμό του τεκμηρίου του, απλά επειδή ήταν νομοταγής ή/και επιτυχημένος. Την ίδια στιγμή, όσοι φοροδιέφευγαν δεν κινδυνεύουν από αυτό το πιο ΑΔΙΚΟ, άκαιρο, αναίτιο μέτρο, επειδή πολύ απλά δεν εμφανίζουν τζίρους!
    Άρα αν είσαι ατομική επιχείρηση που είσαι εντάξει και τα πηγαίνεις καλά, θα πρέπει να τιμωρηθείς! Αν απασχολείς και προσωπικό, το οποίο δηλώνεις κανονικά, θα τιμωρηθείς επίσης!
    Το μέτρο αυτό, εκτός από την αδικία που εμπεριέχει, είναι και το μόνο που δεν είναι διαφανές, δεν μπορεί να ελεγχθεί ο τρόπος υπολογισμού του απ’ τον φορολογούμενο.
    Το μέτρο (μ.ο. τζίρου βάσει ΚΑΔ) που μπορεί να οδηγήσει έως και σε 100% επιβάρυνση του τεκμηρίου, δεν έχει κανέναν τρόπο διασταύρωσης/επαλήθευσης απ’ τον φορολογούμενο!
    Σε ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο περιέχονται ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΔ, με εκατοντάδες παρεμφερή επαγγέλματα (ενώ την ίδια στιγμή λείπουν τελείως άλλα βασικά, άρα πολλοί επέλεξαν ΚΑΔ βάσει της πιο κοντινής περιγραφής), ξαφνικά, απροειδοποίητα, αναδρομικά, ΑΔΙΚΑ, κινδυνεύουν να φορολογηθούν μέχρι και με διπλασιασμό φόρου επειδή επέλεξαν «όχι ακριβώς τον πιο σωστό ΚΑΔ», αλλά κυρίως επειδή ΔΕΝ φοροδιέφυγαν, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν μεγάλο τζίρο!Με το νόμο αυτό, κάποια γνωστά τεχνικά επαγγέλματα που ήταν πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή, απλά τώρα θα πληρώνουν 1.000 ευρώ φόρο. Και θα συνεχίσουν να μην κόβουν απόδειξη και να μην έχουν δηλωμένο προσωπικό.
    Και θα συνεχίζουν να είναι «αόρατοι», γκρινιάζοντας και για τα 1.000 ευρώ που θα πληρώνουν τώρα φόρο!Ο νομοθέτης δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ για αυτούς, απεναντίας διαλύει την αγορά, και τιμωρεί ΜΟΝΟ όσους είχαν δηλωμένο προσωπικό και έκοβαν κανονικά τα παραστατικά τους! πραγματικά απίστευτη νοοτροπία, χωρίς καμία λογική!Σε μια χώρα που ο πελάτης «ντρέπεται» να ζητήσει απόδειξη απ’ την εστίαση, παραλαμβάνει την παραγγελία του μέσω delivery με συνημμένο απλά ένα δελτίο παραγγελίας, όταν ο γιατρός τον ρωτάει «50 χωρίς απόδειξη, 90 με απόδειξη»,
    αντί το κράτος να στραφεί προς την ρίζα του προβλήματος και να εκπαιδεύσει τον πολίτη έτσι ώστε να αποκτήσει φορολογική συνείδηση, παίρνουμε πάλι τα γνωστά μέτρα «πονάει χέρι, κόψει χέρι».Τι φοροδιαφυγή θα υπήρχε αν ο πολίτης ένοιωθε την υποχρέωση να ζητήσει την απόδειξη της συναλλαγής του? Γνωρίζοντας ότι αν ζητάει την απόδειξη, αυτό είναι καλύτερο για τον εαυτό του και την κοινωνία του?Το έτος 2023, έρχεται μια φιλελεύθερη κυβέρνηση να νομοθετήσει αναδρομικά, με τεκμαρτό τρόπο την ελεύθερη οικονομία, απλά για να βρει το έσοδο για να καλύψει τις αυξήσεις στον δημόσιο τομέα.
    Την ίδια στιγμή, βαφτίζονται όλα τα φυσικά πρόσωπα φοροφυγάδες, αλλά τα νομικά πρόσωπα συνεχίζουν στο ίδιο καθεστώς!
    Ακόμα μια ΑΔΙΚΗ και άνιση μεταχείριση επιχειρηματικών προσπαθειών, με μόνο κριτήριο διαχωρισμού την φυσική ή νομική εκπροσώπηση!Αν τώρα αυτά είναι αναπτυξιακή λογική και φιλελεύθερη πολιτική, τότε κάποιοι έχουν μπερδευτεί. Αλλά όχι εμείς. Εμείς ακούσαμε πριν 6 μήνες για μείωση φορολογίας και κίνητρα.
    Δεν είμαστε εμείς οι μπερδεμένοι. Οι εξαπατημένοι είμαστε…

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 15:11 | Ένωση Άμισθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Ελλάδας (ΑΔΕ)

    Η ΈΝΩΣΗ ΑΜΙΣΘΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΔΕ) ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΟΡΘΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡ. ΔΙΚΑΙΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Δ. Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠ. ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Δ. Ν. ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ :
    1) Γ. Μάτσος:
    Το νομοσχέδιο
    – Δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή, δεν έχει σχέση με τη φοροδιαφυγή. Απλώς φορολογεί τεκμαρτά όχι μόνον αδίκους, αλλά κυρίως δικαίους. Τους μεν πρώτους ίσως ούτε που τους «ακουμπάει», τους δε δεύτερους όμως τους εξοντώνει.
    – Οι «δίκαιοι» που πλήττονται είναι περισσότεροι. Παραγνωρίζονται οι πάρα πολλοί επαγγελματίες που εργάζονται part-time ή διατηρούν την έναρξη για συνταξιοδοτικούς λόγους ή/και για λόγους αυτοσεβασμού (αν θέλει λ. χ μία γυναίκα να μην τη συντηρεί ο άντρας της).
    – Ειπώθηκαν σημαντικά ψέματα μέχρι στιγμής ως δικαιολογίες, όπως ότι δήθεν «ισχύει και αλλού στην Ευρώπη» ή ότι είναι δήθεν «μαχητό τεκμήριο».
    – Στοχοποιούνται αποκλειστικά οι επαγγελματίες, ενώ υπάρχει φοροδιαφυγή παντού. Από δημ. υπαλλήλους (πχ ιδιαίτερα καθηγητών) μέχρι σερβιτόρους, ντελιβεράδες (φιλοδωρήματα) και επιδοματούχους «μακροχρόνια ανέργους».
    – Η μικρο-φοροδιαφυγή των επαγγελματιών ήδη αντιμετωπίζεται τεκμαρτά με τα (πολιτικώς ανεκτά) τέλος επιτηδεύματος και κατάργηση του αφορολογήτου. Μια τρίτη, πολύ υψηλότερη τεκμαρτή επιβάρυνση δεν είναι ανεκτή πολιτικο-κοινωνικά, αλλά εντέλει ούτε φορολογικά-οικονομικά.
    – Η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί αντί να μειωθεί λόγω:
    • Κλεισίματος βιβλίων πολλών επαγγελματιών και ένταξης στην παραοικονομία.
    • Τιμωρίας όσων δηλώνουν περισσότερα (>Μ.Ο. του ΚΑΔ κατά 0,1%, 50% ή 100% αντίστοιχα) με 35%, 70% ή 100% προσαύξηση. Τιμωρείται δηλαδή ο έντιμος!
    • Σοβαρού πλήγματος στην κουλτούρα ζήτησης και έκδοσης τιμολογίων: Ο επαγγελματίας θα πληρώνει «μαύρες» τις δαπάνες του παίρνοντας έκπτωση, για να αυξήσει το δηλούμενο καθαρό του εισόδημα.
    • Φυσικής προσαρμογής της αγοράς στο νέο νομοσχέδιο. Το ελάχιστο εισόδημα θα γίνει και μέγιστο!
    – Οι επικοινωνιακές σοφιστείες του τύπου «αποκλείεται να μην βγάζεις τόσα» ή «κοίτα, αντιδρούν οι φοροφυγάδες», καταφέρνουν μόνο να αυξάνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.
    – Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί δια του νομοσχεδίου να κλείσει τους μικρούς επαγγελματίες, υλοποιώντας την έκθεση Πισσαρίδη. Αν δεν ισχύει, κρίμα για την κυβέρνηση, αν ισχύει, είναι ο χειρότερος τρόπος.
    – Τρομοκρατούνται φορολογικώς οι φύσει ανασφαλείς νέοι επαγγελματίες, που ήδη προβαίνουν μαζικά σε διακοπές επιτηδεύματος και εξωθούνται στη μετανάστευση. Τι απέγινε το «brain gain»;
    – Το νομοσχέδιο είναι τόσο εξωφρενικό, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ψυχικά προβλήματα σε όσους (πολλούς) επαγγελματίες π.χ. πάσχουν από σύνδρομο burn-out και πρέπει να είναι πιο χαλαροί, αντί να πιέζονται και φορολογικά.
    – Εντέλει το νομοσχέδιο πλήττει τη δυνατότητα των ανθρώπων να οργανώσουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν και να δουλεύουν όσο θέλουν, αν θέλουν. Γίνεσαι «ελεύθερος» επαγγελματίας για να είσαι ελεύθερος, όχι για να σου λέει ο εκάστοτε υπουργός πόσα «πρέπει» να βγάζεις.

    2) Δ. Σταματόπουλος:
    -‌Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, με το σύστημα που έχει εξαγγελθεί, θα λογίζεται ότι έχουν πάντοτε κέρδη και σε κανέναν δεν θα γίνονται δεκτές ζημιές, δηλαδή όλοι και μέχρι την τελευταία μέρα που θα διακόψουν τη δραστηριότητά τους αναμένεται ότι θα έχουν πελάτες, θα έχουν έσοδα και θα φορολογούνται σε ένα ελάχιστο ορισμένο εισόδημα των 10.920 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τα έτη, τη συνολική μισθοδοσία, τον μεγαλύτερο καταβαλλόμενο μισθό σε υπάλληλο και τους παράγοντες που ανακοινώθηκαν.
    ‌-Καταργείται στην ουσία ο λογιστικός προσδιορισμός και η βασική παραδοχή που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010 ότι όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται έσοδα μείον έξοδα και αυτή η μεταβολή θα δημιουργήσει τελικώς πολλά θέματα και θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής (την οποία η συγκεκριμένη πρόταση «πιστεύει» ότι θα περιορίσει).
    -‌Καταργώντας το λογιστικό προσδιορισμό, καταργείται η αρχή ότι στη φορολογία πρέπει να λειτουργεί ο νόμος των συγκρουόμενων συμφερόντων, δηλαδή ό,τι είναι έξοδο για τον έναν, για κάποιον άλλο πρέπει να είναι έσοδο και το αντίθετο. Έτσι πολλοί επιτηδευματίες πλέον δεν θα έχουν κίνητρο να λάβουν τιμολόγια στα έξοδά τους ή θα συμφωνούν να τα μειώσουν τεχνικά τα έξοδά τους ή στα ενοίκια, αφού θα υπάρχει ταύτιση συμφερόντων μεταξύ των αντισυμβαλλομένων. Ακόμα δημιουργείται ταύτιση συμφερόντων μεταξύ του ιδιοκτήτη της ατομικής επιχείρησης και των υπαλλήλων του για απόκρυψη – μείωση μισθοδοσίας στο κοινό σημείο συμφέροντος.
    -‌Επανερχόμαστε σε μοντέλα τεκμαρτής φορολογίας που έχουν καταργηθεί προ πολλού, γιατί αποδείχθηκε, ότι όχι μόνο δεν απέδιδαν, αλλά εν τέλει και συνολικά βοηθούσαν τους φοροδιαφεύγοντες. Π.χ. Δεν λάμβαναν οι τεκμαρτά φορολογούμενοι στοιχεία εξόδων. Ακόμα πολλοί για να φτάσουν στο τεκμαρτό εισόδημα εξέδιδαν («και οι απέναντι αγόραζαν») εικονικά τιμολόγια, ή όταν δεν μετρούσαν οι πωλήσεις και θυμίζω ειδικά τα τότε βιβλία αγορών και τα βενζινάδικα κ.λπ.
    -‌Με τη μέθοδο που προτείνεται διακόπτεται μια πορεία εξυγίανσης των φορολογικών εσόδων του κράτους που βελτιωνόταν κάθε χρόνο μέσω του λογιστικού προσδιορισμού και πολλοί που θα καταλαμβάνονται από το τεκμαρτό σύστημα θα το αντιλαμβάνονται και ως σύστημα κλεισίματος και μη ελέγχου και θα σταματήσουν να ζητούν τιμολόγια και αποδείξεις δαπανών για να δικαιολογήσουν τα έξοδα τους, γιατί δεν θα τους είναι πλέον απαραίτητα. Ακόμα όλα αυτά θα συμβούν την ώρα που τόσο πολύ βελτιώνεται το ηλεκτρονικό περιβάλλον και οι αντίστοιχες διασταυρώσεις.
    ‌-Επίσης με την προτεινόμενη μέθοδο ελάχιστης φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων στο μέλλον θα οδηγήσει άλλους επιτηδευματίες που δήλωναν ανώτερα ποσά σήμερα να περιορίσουν τα αποτελέσματά τους στο βασικό ελάχιστο σενάριο.
    ‌-Δυστυχώς μέθοδοι περί τεκμαρτής φορολογίας, είτε με σταθερά ποσά, είτε με ισοπεδωτικούς υπολογισμούς, είτε με βιβλία αγορών, είτε με χρήση μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους, είχαν οδηγήσει σε λάθος κατευθύνσεις και αυτά όλα διορθώθηκαν με την καθιέρωση του λογιστικού προσδιορισμού σε όλους, με την καθιέρωση ελέγχου μέσω δείγματος με ανάλυση κινδύνου (risk analysis) και με την κατάργηση όλων «των αυτόματων κλεισιμάτων» που ισοδυναμούσαν με ευλογία στους φοροδιαφεύγοντες.
    -Για όλους αυτούς τους λόγους, συν το ηλεκτρονικό χρήμα και τις πολλές δυνατότητες στο ηλεκτρονικό περιβάλλον υποβολής όλων των δηλώσεων και του πλήθους των διασταυρώσεων που άρχισε το 2010 και διαρκώς βελτιώνεται, βλέπουμε την θεαματική απόδοση των έμμεσων φόρων.
    ‌-Σημειώνουμε κάτι που είναι φανερό σε όλους τους ειδικούς ότι το νέο σύστημα δεν προσομοιάζει απλά, αλλά είναι ένα είδος ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ και βεβαίως αυστηρότερο για όλους.
    ‌Βεβαίως υπάρχει φοροδιαφυγή στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά όχι σε όλους τους κλάδους, όχι σε όλα τα επαγγέλματα, όχι με τον ίδιο τρόπο ή την ίδια μέθοδο. Το νέο σύστημα όμως δεν θα κριθεί ως θετικό και προς την ορθή κατεύθυνση, γιατί ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ μια θετική πορεία των τελευταίων ετών ως προς τα έσοδα της χώρας, όσο και εάν φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράξενο. Βεβαίως θα φέρει κάποιο πρόσκαιρο δημοσιονομικό αποτέλεσμα λόγω του αιφνιδιασμού περί του χρόνου έναρξης, αλλά η εισπραξιμότητα του και στον πρώτο χρόνο θα κινηθεί σε λιγότερο από 70% των μαθηματικών υπολογισμών του πρώτου έτους. Το προκύπτον ποσό που υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί παραπάνω θα μειωθεί περαιτέρω από τον μη υπολογισμό των φόρων που καταβάλλονταν λόγω τεκμηρίων, για παράδειγμα, αυτοαπασχολούμενος που δήλωσε 2.000 κέρδη αλλά λόγω τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης φορολογήθηκε στις 9.000 ευρώ και ούτω καθεξής!
    ‌Στη συνέχεια και στα επόμενα έτη οι φορολογούμενοι θα αναπροσαρμόσουν την κατάστασή τους, θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, δεδομένου όπως έχουμε γράψει, ότι «Ο φορολογούμενος και η φορολογούσα αρχή παίζουνε σκάκι».
    ‌Πολλοί μικροεπιτηδευματίες και επιτηδευματίες συμπληρωματικού εισοδήματος θα προτιμήσουν να διακόψουν την δραστηριότητά τους, είτε αληθινά οπότε θα αναζητήσουν μισθωτή εργασία ή θα προστεθούν στους ανέργους ή άλλοι θα διακόψουν ψευδώς, εργαζόμενοι απολύτως παράνομα ή άλλοι θα λειτουργήσουν ως εταιρείες και δυστυχώς στα μικρά χωριά από τις διακοπές εργασιών δεν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια καταστήματα εξυπηρέτησης των κατοίκων.
    ‌Στην ελληνική πραγματικότητα πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχουν πολλοί μικροεπιτηδευματίες που ασκούν επαγγέλματα για να συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα. Με αυτό εννοούμε, για παράδειγμα, αγρότες ή άλλους επαγγελματίες που παράλληλα στο χωριό τους ή στη συνοικία τους λειτουργούν το καφενείο ή ένα μικροπαντοπωλείο ή μια μικρή ταβέρνα ή ένα ψιλικατζίδικο. Ως άλλα παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε έναν λογοτέχνη, μία επιμελήτρια ή μία μεταφράστρια ενός ή δύο βιβλίων στο έτος που «κυρίως είναι μητέρα ανηλίκων» και θέλει να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα και αυτό το μικρό εισόδημα που θα λάβει το οποίο βεβαίως δεν επιδιώκει και δεν ζει την οικογένεια γιατί υπάρχει και ο σύζυγος που εργάζεται και έχει τα δικά του εισοδήματα. Απλά συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και απασχολείται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της. Δηλαδή, το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται για την ελάχιστη φορολογία ότι «δεν μπορεί να ζει ένας αυτοαπασχολούμενος με κάτω από 10.920 ευρώ», θα λέγαμε ότι ΔΕΝ βρίσκει έρεισμα σε όλη την ελληνική πραγματικότητα, γιατί πρέπει να βλέπουμε το άθροισμα ως οικογένεια, στο ανδρόγυνο εάν προτιμάτε, γι΄ αυτό και τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης λαμβάνουν ως βάση το οικογενειακό εισόδημα με πληθώρα όμως κριτηρίων.
    ‌Πολλά ακραία παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, που υπάρχουν στο σχέδιο του νομοθετήματος αυτού και θα αποδειχθούν στη διαδρομή του χρόνου, αλλά θα κλείσουμε με μια σημείωση: εφόσον το σύστημα εφαρμοστεί ως έχει στη βασική του λογική, θα πρέπει να ληφθεί τουλάχιστον πρόνοια για εκείνους που είναι κοντά στη σύνταξη και λειτουργούν μικροκαταστήματα στο τέλος της καριέρας τους χάριν της συνταξιοδότησης και ακόμα να ενταχθούν στις εξαιρέσεις πολλές ακραίες περιπτώσεις όπως μικροκαταστημάτων στα χωριά ή μικροεπιτηδευματιών που είναι φανερό ότι συμπληρώνουν το εισόδημα της οικογένειας. Η πρότασή μας αυτή δεν ανατρέπει βεβαίως τις βασικές ως άνω επισημάνσεις μας.​
    ‌Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής των ειδικών κλάδων που στοχεύει η Φορολογική Διοίκηση (και όχι σε όλους) θα έπρεπε να εξεταστεί ειδική μεταβολή του συστήματος δαπανών διαβίωσης και του επιπέδου ζωής, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα περιουσία του καθενός και πιθανά στοιχεία και δεδομένα εκ του κλάδου τους. Ακόμα θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα μεγάλο δείγμα ελέγχου στοχευμένο σε αυτές τις ομάδες που η διοίκηση θεωρεί, αλλά και η κοινωνία γνωρίζει, ότι φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 13:21 | Χρήστος Βαρυτιμίδης

    Σε μία χώρα που μιλάει για επενδύσεις, ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ:

    1. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ φορολόγηση.ΔΕΝ νοείται τον 10ο μήνα του 2023 να ανακοινώνεις φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει εφαρμογή από 1-1-2023. (Αναδρομικότητα εφαρμοφής)

    2. Ηλεκτρονικός έλεγχος. Όταν έχεις ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 1.1 δις € το έτος για mydata με την EPSILONnet και POS παντού ΔΕΝ μπορείς να λες ότι εφαρμόζεις ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. ΒΡΕΣ αυτούς που κλέβουν ΔΕΝ καταστρέφεις τους νοικοκύρηδες.

    3. Με την εφαρμοφή αυτού του ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ θα κλείσουν το +80% των πολύ μικρών επιχειρήσεων (1 έως και 5 άτομα), διότι (ΜΗΝ πέφτετε από τα σύννεφα) οι μικρές επιχειρήσεις ΠΡΩΤΑ πληρώνουν υπαλλήλους και αν περισσέψει βγάζουν και ένα μεροκάματο.

    4. Ως Συριζαίοι ΜΕ γραβάτες προσπαθείτε να διχάσετε τον κόσμο σε Επαγγελματίες και Υπαλλήλους αναφέροντας ότι ΔΕΝ είναι δυνατό οι υπάλληλοι να πληρώνουν φόρους και οι επαγγελματίες να μην πληρώνουν τίποτε. Αυτό είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ψευδές. Ακόμη και ζημίες να δηλώνει μία επιχείρηση τα 650€ του τέλους επιτηδεύματος θα πρέπει να τα πληρώσει. Από την άλλη οι υπάλληλοι των 780€ τι φόρο πληρώνουν; ΜΗΔΕΝ! Άρα και εδώ ψεύδεσθε κύριοι διότι με αφορολόγητο 10.000€ ο υπάλληλος των 780€ έχει ετήσιο εισόδημα (780Χ14=10920 ΜΙΚΤΑ) 10920 ΜΙΚΤΑ το οποίο σημαίνει ΚΑΤΩ από το όριο του αφορολόγητου.

    5. Στο λιανικό εμπόριο το 90% των συναλλαγών γίνεται με κάρτες/POS τα μετρητά είναι ελάχιστα πια. Παρόλα αυτά θέλετε η επιχείρηση ενώ γνωρίζετε έσοδα/εξοδα (mydata) να πληρώσουν φόρο για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ κέρδη!!!

    Αποσύρρετε ΣΗΜΕΡΑ αυτό το έκτρωμα. Θέλετε να πατάξετε τη φοροδιαφυγή;

    Απλά είναι τα πράγματα.

    1. Καταργείτε ΟΛΟΥΣ τους φορολογικούς νόμους.

    2. Εφαρμόζετε χαμηλό ΦΠΑ. 9% στα τρόφιμα 15% στις υπηρεσίες.

    3. Εννιαίο συντελεστή φόρου 15% για όλους ΧΩΡΙΣ αφορολόγητο για κανένα.

    4. Όλα τα έξοδα αφαιρούνται από το ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ εισόδημα. Όπότε ΟΛΟΙ θα ΑΠΑΙΤΟΥΝ αποδείξεις μιας και ΔΕΝ θα υπάρχει ανάγκη για φοροδιαφυγή (μην κόβεις απόδειξη με 15% ΦΠΑ αφού θα πληρώσω φόρο 15%) και σε κανένα ΔΕΝ θα συμφέρει να μη πάρει απόδειξη ή τιμολόγιο.

    5. ΟΤΙ εισόδημα ΔΕΝ καταναλωθεί θα ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ με 15%.

    Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα:

    1. ΟΛΟΙ να θέλουν αποδείξεις/τιμολόγια
    2. Θα αυξηθεί κατακόρυφα η ΑΠΟΔΟΣΗ του ΦΠΑ
    3. Θα αυξηθεί η κατανάλωση μιας και το υπόλοιπο θα φορολογείται
    4. Με την αύξηση της κατανάλωσης θα έρθει ανάπτυξη και προσλήψεις εξαλοίφωντας την ανεργία και με τη σειρά της θα ωθήσει σε περεταίρω ανάπτυξη
    5. Θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους γενικότερα αλλά και το ΑΕΠ
    6. Όντως η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο επενδύσεων με μία τέτοια ενέργεια.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 13:21 | Κωνσταντίνος

    Η φοροδιαφύγη το 2023 δεν αντιμετωπιζέται με τεκμήρια.
    Με τόσα ηλεκτρονικά μέσα και τρόπους ώστε να γίνεται ο ελεγχός.
    Καθίερώστε στους μισθώτους ενα συστήμα εσόδων-εξόδων ετσί ώστε ο μισθώτος να ζήταει συνέχεια αποδείξεις απο τους ελεύθερους επαγγελματίες και να φορολόγειται στο κάθαρο που του μένει.
    Επιπλέον μπορείτε να αποτρέψετε την εικονικότητα των συνναλάγων καθιερώνοντας οτι πχ μια οικογένεια χρειάζεται τοσα για super market,ενδύση και υπόδη,ενοικία κτλ ετσι ώστε να αποφευχθει η καταστρατήγηση του μέτρου.

    Ετσί ο κάθε μισθώτος θα επιζητάει απόδειξή απο τον επαγγελματία και δεν θα υπάρχει η διαπραγμάτευση τοσα με απόδειξη και τόσα χωρίς.

    Επιπλέον μειώστε την πλήρωμη των μετρήτων στα 100 εύρω.

    Τέλος,δειξτε οτι ειναι φορολογίκη συνείδηση αν πληρωνουμε όλοι φόροι και να γυρνάει κάτι στον κόσμο με υπηρεσίες

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 12:12 | Γιώργος

    Σύμφωνα με το επερχόμενο φορολογικό , όπως διαβάζω και σε άρθρα εφημερίδων
    σαν το παρακάτω

    https://www.capital.gr/me-apopsi/3749895/fileleutherismos-kai-forologiko-nomosxedio/

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ , ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΖΗΜΙΑ, ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ
    2310.62€
    ΠΟΥ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ 21.180.79€

    Ερώτημα παραμένει κατά πόσο αυτό , συμβαδίζει με το
    ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)

    1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
    5. Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 08:30 | ΣΠΥΡΟΣ

    Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
    Θέλω να κάνω μια πρόταση για την φορολόγηση τριών επαγγελματικών ομάδων. Δικηγόρων- Φοροτεχνικών-Ιατρών ιδιωτών.
    Α) Δικηγόροι. Υπάρχει ελάχιστο κόστος αμοιβής για κάθε πράξη για την οποία κόβεται το αντίστοιχο παράβολο. Άρα μπορείται να δείτε ο κάθε δικηγόρος σε πόσες πράξεις συμμετέχει και στο τέλος του έτους να αθροίζονται και να προσυμπληρώνονται στην φορολογική δήλωση.
    Β) Φοροτεχνικοί. Ο κάθε φοροτεχνικός θα έχει ένα επαγγελματικός email από όπου θα γίνονται όλες οι ενέργειες των φοροτεχνικών . Από τα συγκεκριμένα email μπορείτε να δείτε πόσες πράξεις έκανε ο κάθε λογιστής.Συνεπώς φτιάχνοντας ένα πίνακα με ελάχιστο κόστος αμοιβής μπορείτε να δείτε αθροιστικά στο τέλος του έτους πόσες πράξεις έκανε ο κάθε φοροτεχνικός. Προσυμπληρώνονται τα ποσά στις φορολογικές δηλώσεις.
    Γ) Ιδιώτες ιατροί. Κατάρτιση ελάχιστου κόστους αμοιβής. Υποχρέωση ιατρών σε κάθε επίσκεψη γράφοντας ή όχι συνταγή να περνούν ηλεκτρονικά στο σύστημα το ΑΜΚΑ του ασθενούς. Στο τέλος του έτους γίνεται άθροιση των ιατρικών πράξεων από όπου συνάγονται τα ετήσια έσοδα τα οποία να προσυμπληρώνονται στην φορολογική δηλωση.
    Δ) Ψήφιση νόμου, όσοι συλλαμβάνονται να μην εφαρμόζουν τα ανωτέρω να υπάρχουν υψηλά πρόστιμα και σε επανάληψη αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

    Ευχαριστώ.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 08:00 | Αριστουλα Αραμπατζη Κομμωτρια . Σερρες

    Είμαι κομμώτρια 57 ετών δεν θα υπεισέλθω σε πολλές λογιστικές θεωρίες για το πόσες ατέλειες, παρενέργειες, και πόσο μεγάλο τερατούργημα είναι αυτό το νομοσχέδιο που θα αφανίσει όλους τους μικρομεσαίους
    δουλεύω για πάνω από 28 χρόνια σε αυτή την δουλειά με πολλά προβλήματα υγείας από ορθοστασία μέσης τενοντίτιδες καρπιαίους σωλήνες κλιπ κρατάω ένα μαγαζί με νύχια και με δόντια 5 μέρες την βδομάδα ίσα ίσα να πληρώνω έξοδα ρεύματα υλικά, εφορία, τέλος επιτηδεύματος και το βασικότερο τον ΕΦΚΑ -τεβε , και αν με μείνει κάνα χαρτζιλίκι , ίσα να μη ζητάω από τον σύζυγο και να παίρνω κάνα δωράκι στα εγγόνια , απώτερος σκοπός και βασικότερος που το κρατάω να βγάλω μια κάπως αξιοπρεπή σύνταξη , υπάρχει και κάποιο μικρό εισόδημα από ενοίκια, ο δε σύζυγος είναι μισθωτός.

    1) Και ρωτώ λοιπόν εσείς που βγάλατε αυτό το έκτρωμα δουλέψατε μια μέρα στην ζωή σας ??? ξέρετε τι γίνετε έξω έχετε ιδέα !! στοχεύετε στην εξόντωση την δική μας και των οικογενειών μας, ποιον ζημιώνω εγώ κρατώντας ίσα βάρκα ίσα νερά το μαγαζί πληρώνοντας όλα τα παραπάνω εφόσον έχω και εισόδημα και από αλλού ?? θέλετε να βγω έξω με το βαλιτσάκι στα μαύρα όπως κάνουν πολλοί στον κλάδο μας και όχι μόνο , θέλετε να σας παρακαλάμε για να μας ταΐζετε με κουπόνια και με ταμείο ανεργίας ?? να ξέρετε υπάρχουν χιλιάδες σε αυτήν την κατάσταση και σε πολλά επαγγέλματα θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε και θα χάσετε άλλα τόσα ..
    Και να σας διαβεβαιώσω και κάτι σ αυτό Χεστ@@με και για τα επιδόματα σας, τα βαουτσερ, και τα φρεε πας… σας μας τα κουδουνίσατε δεν θέλουμε πάρτε το χαμπάρι μας κάνατε επαίτες και ακόμα χειρότερα. Την αξιοπρέπεια !!! μας θέλουμε αυτό που δεν έχετε εσείς….
    2) Άλλα λέγατε πριν τις εκλογές και άλλα κάνετε μετά ?? `»εμεις δεν βάζουμε φόρους άλλοι βάζουν, εμείς κατεβάζουμε φορους» στο χωριό μου αυτό λέγετε Αλητεία , και μας κατηγορείτε εμάς από το πρωί μέχρι το βράδυ ??? αλήθεια γ`ιαυτα δεν υπάρχει εισαγγελέας. 2 Μήνες πριν τελειώσει η χρονιά αναδρομικά τα θέλετε κιόλας, μην προλάβει να κλείσει κανείς ,και δεν προλάβετε να τον ξυρίσετε, για τέτοιο μενος και μίσος μιλάμε , και όλα αυτά σε μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα που δεν έχασε μόνο μισθούς στα μνημόνια αλλά και ζωές ,, μια επαγγελματική ομάδα που δεν δούλευε από το σπίτι με τις πιτζάμες και με άδειες εποχή κοβιτ ,,, άλλοι αποταμίευαν και άλλοι αγωνιούσαν πως θα ταΐσουν τις οικογένειες τους, μια επαγγελματική ομάδα που δεν έχει αφορολόγητο, ούτε 14 μισθούς όπως ισχυρίζεστε , που μοχθεί και κρίνετε κάθε μέρα Χριστούγεννα, Πάσχα χειμώνα καλοκαίρι ,,
    Μια επαγγελματική ομάδα τέλος που σας στήριξε γιατί πίστεψε ότι κάτι θα αλλάξει ενώ έχετε όλα τα μέσα ηλεκτρονικά ΠΟΣ, κάρτες ον λαιν ,ράμπο , κομάντο τεχνικές νοημοσύνες κλπ και μπορείτε να αντλήσετε στοιχεία από παντού για να κάνετε κάτι ποιο δικαίο για όλους. Κανένας δεν θέλει να είναι κλέφτης δώστε κίνητρα μπορείτε ,, η Ρουμανία και η Βουλγαρία σας δείχνουν τον δρόμο.Αληθεια Δεν σας ενοχλεί σαν Έλληνες που όλες η επιχειρήσεις έχουν πάει εκεί ??? , δεν σας ενοχλεί σαν Έλληνες που τα παιδιά μας οι επιστήμονες μας φεύγουν έξω !!! με αυτά τα νομοσχέδια θα τους φέρετε πίσω?? ντροπή σας !!!!
    Μας γυρίσατε 30χρονια πίσω το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να αποτελειώσετε όσους μικρομεσαίους έμειναν και επίσης θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση κ καταστροφή στον κοινωνικό ιστό μετά τον κοβιτ το αποτέλειωμα για αρκετές χιλιάδες Έλληνες και οικογένειες , αυτό δεν θα περάσει έτσι .

    3) Και τέλος τέλος άντε και το κλείνουμε αφού αυτός είναι ο σκοπός σας μια που με το στανιό σύμφωνα με τα σοφά μυαλά σας στην Ελλάδα πρέπει να βγάζει κάποιος πάνω από δέκα χιλιάδες αλλιώς να πάει να βρει δουλειά ??!!!! ποιος θα μας πάρει εμάς έχετε ιδέα τι γίνετε στη επαρχία έχετε ιδέα πόσα μαγαζιά επιχειρήσεις γραφεία , έχουν κλείσει ,, από τα μνημόνια , κοβιτ, και την ενεργειακή κρίση τελευταία , πως θα συμπληρώσουμε τα συντάξιμα εμείς οι μεγάλοι που θα βρουν δουλειά οι νέοι , συγκρίνετε όπου σας συμφέρει με Ευρώπη μακάρι να ήμασταν Γερμανία Ολλανδία θα βρίσκαμε δουλειά κάπου ,, εδώ είμαστε Ευρώπη μόνο σε ακρίβεια και μισθοί Μπαγκλαντές ..!!
    Βγαίνετε και πανηγυρίζετε για ένα δίκαιο φορολογικό όπως λέτε , και ερωτώ έχει την ίδια φορολογική ικανότητα ένας μικροεπαγγελματίας σε Άρτα , Γρεβενά στα σύνορα Σιδηρόκαστρο Σερρών βυρώνεια Πετρίτσι οπού είμαστε εμεις ?? με ένα επαγγελματία σε Αθηνά Κρήτη Βούλα Βάρη Κηφισιά ποιος μπορεί εδώ να δίνει 2500 και 3000 φόρο ? Ένας νομός όπως ο Σερρών τελευταίος σε κατά κεφαλή εισόδημα και τελευταίος σε ανάπτυξη στην Ελλάδα .
    Είμαι πολύ θυμωμένη και οργισμένη μαζί πρώτη φορά είπα τα παιδιά μου να φύγουν από εδώ να πάνε εξωτερικό να γλιτώσουν . τόσο ψέμα, τόση υποκρισία, τόσος φαρισαϊσμός……

    θα ήταν πιο τίμιο να λέγατε να βάλουμε πλάτη σε ένα ποσό όλοι η Έλληνες λόγο και τις ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού με τις καταστροφές τις πατρίδας μας να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και να ειστε σίγουρη θα το κάναμε με πολύ χαρά όπως βοηθήσαμε κιόλας από το υστέρημα μας παρά αυτό το πογκρόμ κατά τον μικρών,
    θΑ ΕΠΡΕΠΕ ΧΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ !!
    Δεν το ελπίζω όμως και δεν σας έχω για τόσο ικανούς , είστε κάτι περισσότερο και επικίνδυνοι μαζί .!! ελπίζω τουλάχιστον να μην το ψηφίσουν οι Σερραίοι βουλευτές αλλιώς να κρυφτείτε όλοι !!! θα μας βρείτε μπροστά σας , θα είναι η ταφόπλακα για όλη την επαρχία και τον νομό Σερρών δεν θα μείνει καφενεδάκι και μαγαζάκι ανοιχτό στην επαρχεία.
    Στην Πόλη τα μισά καταστηματα και γραφεία είναι κλειστά , δεν μπορεί κανένας να πληρώνει 2500 κ 3000 φόρο δείτε πόσο είναι χρεωμένη όλοι οι επαγγελματίες, ακόμα πληρώνουμε επιστρεπτέες, αναρωτηθήκατε γιατί πληρώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες την κατώτερη και φθηνή ασφαλιστική κατηγορία που εν γνώση τους θα πάρουν ψίχουλα σύνταξη γιατί δεν μπορούν παραπάνω .
    Δεν περισσεύει κανένα μαγαζάκι κανένας επαγγελματίας δεν είμαστε υπέρ τις φοροδιαφυγής είμαστε κατά του εκτρώματος που μας ετοιμάσατε κάντε ένα δίκαιο φορολογικό μια δίκαιη κατανομή βαρών και θα είμαστε μαζί σας.!!
    ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ Η ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ !!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 20:15 | Τάσος

    Αντινομία στη ρύθμιση της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ για ΑμεΑ

    Η χορήγηση έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για ΑμεΑ αποτελεί μία σημαντική παροχή της Πολιτείας, η οποία έχει ως στόχο να διευκολύνει την οικονομική τους κατάσταση. Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία δημιουργεί μία αντινομία, καθώς δεν χορηγεί την έκπτωση σε άτομα με αναπηρία που υπέβαλαν συμπληρωματικά ή εκπρόθεσμα δηλώσεις Ε9.

    Αυτή η διάταξη είναι αντίθετη προς το πνεύμα του νόμου, ο οποίος θεσπίζει την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για τα ΑμεΑ με στόχο να διευκολύνει την οικονομική τους κατάσταση, ανεξάρτητα από λόγους που μπορεί να επηρέασαν την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεών τους.

    Επιπλέον, η διάταξη αυτή είναι άδικη, καθώς επιβάλλει το ίδιο βάρος σε άτομα με αναπηρία που δεν έχουν την ίδια ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, όπως άτομα με ψυχικές διαταραχές.

    Για παράδειγμα, ένα άτομο με σοβαρή ψυχική διαταραχή μπορεί να δυσκολεύεται να κατανοήσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του ή να έχει δυσκολία στην πρόσβαση σε υπολογιστή ή διαδικτυακή σύνδεση, απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσης Ε9. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η υποβολή της δήλωσης εκπρόθεσμα μπορεί να οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ή σε λόγους που δεν μπορούν να αποδοθούν σε υπαιτιότητα του ατόμου με αναπηρία.

    Για τους παραπάνω λόγους, θα ήταν σκόπιμο να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη, ώστε να χορηγείται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για τα ΑμεΑ, ακόμα και εάν οι δηλώσεις Ε9 υποβληθούν εκπρόθεσμα.

    Με αυτή την τροποποίηση, θα ενισχυθεί η στήριξη των ΑμεΑ και θα διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου με δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών.

    Επιπλέον, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων στις φορολογικές υποχρεώσεις των ΑμεΑ, όπως η παραχώρηση επιπλέον προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Ε9 και η παροχή ειδικής υποστήριξης από φοροτεχνικούς.

    Αυτό θα βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις χωρίς δυσκολίες και να λάβουν τα οφέλη που τους παρέχει ο νόμος.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 18:27 | Γιάννης Ζαπάντης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Ειναι απολύτως κατανοητά, το σκεπτικό και ο σκοπός του Νομοσχεδίου αλλά θα πρέπει να εξετάσετε την τελική διαμόρφωση των προς ψήφιση άρθρων και διατάξεων καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά την οποία η εφαρμογή τους θα είναι κατάφορα άδικη για μερίδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

    Συγκεκριμένα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαφήμισης και επικοινωνίας. Δείτε και μονος σας την ετήσια διαφημιστική δαπάνη έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τα στοιχεία μεσαίων και μεγάλων εταιριών καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μέρες μας φυτοζωούν. Ελέγξτε σας παρακαλώ τα οικονομικά μεγέθη στα τέλη της δεκαετίας των 00’s και συγκρίνετε με το πως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις μέρες μας. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας δεν φοροδιαφεύγουν γιατί δεν μπορούν ακόμα και να ήθελαν να το κάνουν, όταν το σύνολο των πελατών λαμβάνει τιμολόγια για να μπορεί να δικαιολογήσει το έξοδο. Ειδικά τα μικρά γραφεία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά τη συντριβή της διαφημιστικής αγορά από την πλέον των 10 ετών οικονομική κρίση, οι οποίες έφτασαν στο χείλος του γκρεμού την περίοδο των capital controls, εξακολουθούν να δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά τη νέα κρίση που επήλθε κατά την περίοδο της πανδημίας και την παύση δραστηριότητας στις αγορές και την κοινωνία.

    Σας διαβεβαιώνω Κύριε Υπουργέ η κανονικότητα στον κλάδο της επικοινωνίας και της διαφήμισης δεν έχει επέλθει ακόμα μετά την έξοδο από την πανδημία. Δείτε σας παρακαλώ με προσοχή το θέμα της οριζόντιας φορολόγησης. Πολλά νοικοκυριά επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας που αδυνατούν – ειδικά στον κλάδο μας – να παράξουν ετησιώς το κατώτατο τζίρο φορολόγησης σύμφωνα με το νομοσχέδιο, βιοπορίζονται με εισοδήματα από ακίνητα ή πολλές φορές και με περιστασιακή μισθωτή εργασία για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν. Όταν μάλιστα μία επιχείρηση αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους και τις υποχρεώσεις της προηγούμενων ετών, πως να ανταπεξέλθει σε νέους υψηλότερους φόρους; Υφίσταται την απόλυτη καταδίκη και αναλγησία από την πλευρά της Πολιτείας.

    Με την ελπίδα πως θα υπάρξουν φίλτρα δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο που προωθείτε προς ψήφιση αλλά και μηχανισμοί απαλλαγής των αδυνατούντων να ανταπεξέλθουν ως ανωτέρω, σας ζητώ να δεχθείτε καλοπροαίρετα τις παρατηρήσεις μου.

    Με εκτίμηση,

    Γιάννης Ζαπάντης

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 12:28 | ΚΩΣΤΑΣ

    Αγαπητέ κε Υπουργέ έχω να σας καταθέσω τις ενστάσεις μου περί του νόμου όσον αφορά την κατηγορία επαγγέλματος των ασφαλιστών.
    Συγκεκριμένα οι προμήθειες διαμεσολάβησης τους που πληρώνονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι κάθε μήνα επίσημες υπό τύπου εκκαθάρισης . Αυτό σημαίνει ότι αυτό δεν κρύβεται και δεν μπορεί να μην δηλωθεί σαν έσοδο . Αρα εδώ το τεκμαρτό εισόδημα είναι άκυρο αφού δεν μπορεί να δηλώσει λιγότερο κάποιος αλλά ούτε και να πληρώσει περισσότερο φόρο από το αναλογούν εισόδημα αφού ποτέ δεν το εισέπραξε. Το αν ζει με ένα μικρό εισόδημα αυτό αφορά εκείνον γιατί αν δεν μπορέσει να ζήσει θα κάνει και κάτι άλλο ή θα αλλάξει τελείως επάγγελμα. Αρα σίγουρα εξυπηρετεί κάποιες κατηγορίες πληθυσμού όπως εργένηδες ή νέους ή κάποιος το κάνει συμπληρωματικά σαν επιπλέον εισόδημα αν είναι και μισθωτός. Οπότε αν είναι και μισθωτός σίγουρα πρέπει να υπολογιστεί και το εισόδημα του μισθωτού γιατί έχει ήδη φορολογηθεί γι αυτό.
    Πάμε τώρα στα έξοδα που πρέπει να δηλώσει . Θα πρέπει να αναγνωρίζονται κάποια έξοδα όπως εισφορές , δεη, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο εγκατάστασης , καύσιμα , γραφική ύλη, αναλώσιμα υπολογιστή κλπ. Αυτά ή θα καταχωρούνται κανονικά όπως τώρα με αποδείξεις ή θα βγει ένα ετήσιο ελάχιστο τεκμαρτό εξόδων επαγγέλματος κι αν κάποιος έχει αποδεικτικά για παραπάνω να δηλώνεται το παραπάνω .
    Συμπερασματικά τα μέτρα πάντα δεν μπορεί να είναι οριζόντια γιατί κάθε κατηγορία επαγγέλματος όπως η σχολιαζόμενη των ασφαλιστών έχει τις ιδιαιτερότητες της που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και είτε να εξαιρείται της διαδικασίας είτε να υπάρχει άλλο τρόπος υπολογισμού.
    Αρα οι ασφαλιστές δεν είναι δικηγόροι, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι που μπορούν να αποκρύψουν εισόδημα ώστε να μπει κάποιο υποχρεωτικά τεκμαρτό.
    Αναμένω την απάντηση σας ή την εξαίρεση στο νόμο.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 12:35 | Βούλα

    Έχω e-shop που χρηματοδοτεί ο σύζυγος και πασχίζω να το κάνω κερδοφόρο ή έστω να το φέρω στο brake even point και βρίσκομαι ήδη στον 3ο χρόνο λειτουργίας. Πληρώνω τον ΕΦΚΑ μου κανονικά και κινώ όσο μπορώ την αγορά με τις συναλλαγές μου. Δίνω ενοίκιο για την έδρα μου, χρήματα σε εταιρείες παροχής ρεύματος, νερού, τηλεφώνου με τον αναλογούντα ΦΠΑ. Χρήματα σε λογιστή δικηγόρο web developer κτλ ακόμα και αγορές προϊόντων για την έδρα απαραίτητες για την λειτουργία. Χρήματα για το hosting του eshop κτλ κτλ.
    Όπως το βλέπω από του χρόνου (4ος χρόνος) θα πληρώνω και φόρο για ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ εισόδημα το οποίο τον 6ο χρόνο θα γίνει 11.000 ανύπαρκτα € που υπάρχουν μόνο στο μυαλό των νομοθετών!
    Πρόταση: συνυπολογίστε το οικογενειακό εισόδημα το οποίο πραγματικά στηρίζει την επιχείρησή μου. Σε αντίθετη περίπτωση η λύση είναι απλή: Λουκέτο και το κράτος αντί να «πάει για μαλλί» θα βγει πολλαπλώς «κουρεμένο» από όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 11:33 | Γιώργος

    Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένο παράδειγμα. Είμαι επιστήμονας, ελεύθερος επαγγελματίας. Με σοβαρό πρόβλημα υγείας (ποσοστό αναπηρίας ισόβιο , αναγνωρισμένο από ΚΕΠΑ, μικρότερο ωστόσο από το 80% που απαιτεί ο επερχόμενος νόμος για έκπτωση) . Έχω επαγγελματική έδρα στο σπίτι των γονιών μου, όπου φιλοξενούμαι ο ίδιος και η οικογένειά μου. Εργάζομαι ελάχιστες ώρες και κατά συνέπεια οι αμοιβές μου είναι ελάχιστες. Ωστόσο αρκούν να πληρώνω τις εισφορές μου και να είμαι άμεσα ασφαλισμένος ως εργαζόμενος και όχι ως προστατευόμενο μέλος συζύγο ή ανάπηρος . ΑΝ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ , ΕΙΧΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΗ ΘΕΣΗ (βάση ισχύοντος νόμου) ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΩΣ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (πριν από το συντάξιμο όριο των 67 ετών) . Δεν θέλησα το διορισμό στο δημόσιο , γιατί το 8ωρο θα ήταν άκρως επιβαρυντικό για τα προβλήματα υγείας μου. Μου ζητούν τώρα είτε να πληρώσω φόρο για τεκμαρτό εισόδημα 15000€ (παλιός επαγγελματίας άνω της 12ετίας) είτε να κλείσω .
    Ποτέ δεν είχα τέτοιο εισόδημα. Δεν απέκτησα κανένα ακίνητο . Δεν είχα ποτέ πιστωτική κάρτα. Δεν είχα ποτέ καταθέσεις. Δεν είχα ποτέ αυτοκίνητο , μέχρι που κληρονόμησα ΙΧ αποθανόντος γονέα , το οποίο ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΤΕΟ , έχει κάνει 500 χλμ σε μία 10ετία (αν απορεί κανείς για το κόστος/τεκμήριο συντήρησης) . ΑΣ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ 15.000€ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΦΟΡΟ.

    Επιπρόσθετα, ας μας εξηγήσουν , γιατί το ίδιο εισόδημα , πρέπει να πληρώσει πολλαπλάσιο φόρο , ακόμη και ως τεκμαρτό για επαγγελματία , από το φόρο που πληρώνει το ίδιο εισόδημα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝ , ΟΧΙ ΤΕΚΜΑΡΤΟ , από μισθωτό .

    Ως προς τη φοροδιαφυγή. Θεωρούν ότι οι φοροφυγάδες είναι αυτοί που δηλώνουν τα λίγα ; Μήπως αυτοί που δηλώνουν 15000€ ετησίως, έχουν πραγματικά εισοδήματα 50.000 € και 100.000€ ; Από τα περιουσιακά στοιχεία, αποκτηθεντα ακίνητα, πανάκριβα ΙΧ, σκάφη , δαπάνες πιστωτικών , δίδακτρα ιδιωτικών , δίδακτρα σπουδών στο εξωτερικό κτλ κτλ κτλ δεν μπορούν να βρουν αυτούς που δηλώνουν κλάσμα μόνο όσων βγάζουν ;

    Τεκμήριο αθωότητος δεν υπάρχει ; Είναι σαν να λέμε για ποινικό ζήτημα ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΑΝΤΕΣ , ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ !!!!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 10:21 | ΘΩΜΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

    Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΣΟΔΑ -ΕΞΟΔΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΟΤΙ ΕΞΟΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΗΓΗ.ΚΑΙ ΟΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΦΠΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΝΑΛΑΓΕΣ.ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗ ΤΟ ΦΠΑ….ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΑ.ΚΑΙ ΟΠΟΙΟς ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 00:41 | ΣΤΕΡΓΙΟΣ

    ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΙΖΙΚΗ ,ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ.Π.Χ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟ 10 % ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ , ΣΑΝ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 19:05 | Αθανάσιος Παπαδοπουλος

    Είναι ηλίου φαεινοτερο ότι ο συντάκτης του νομου είναι νομικά αναλφαβητος, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
    Έχετε καθιερώσει ηλεκτρονικές συναλλαγές παντού, εργαλεία ηλεκτρονικής παρακολούθησης αλλά ταυτόχρονα έχετε σε ισχύ τα τεκμήρια!!!!
    Μην κοροϊδευετε τον ελεύθερο επαγγελματία σας παρακαλώ.
    Υιοθετειστε αποκλειστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καταργειστε τα μετρητά, να τελειώνουμε με αυτή τη γελοιότητα των τεκμηρίων.
    Είναι ντροπή το νομοσχέδιο. Δεν θα το αντέξει η κοινωνία, θα έχετε μαζικές παραιτήσεις δικηγόρων, θα συρρίκνωσε τε τη φορολογική βάση και θα έχετε τρομακτική φτωχό ποίηση και κατά χρέωση των ιδιωτών..
    Λυπάμαι πραγματικά είστε μαθητευομενοι μαγοι

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 18:15 | ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    κύριοι συντάκτες του παρόντος νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγήςαπό τους ελεύθερους επαγγελματίες οφείλω να κάνω την εξής επισήμανση:Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ Ή ΔΗΜΟΣΙΙΟΣ ΈΧΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.ΠΧ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Ή ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ Ή ΘΥΛΑΖΟΥΣΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΛΈΥΘΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ.ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ;;;
    Με εκτίμηση και σεβασμό
    Μάκης Μητρόπουλος

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 17:41 | Γιώργος

    Θεωρώ ότι είναι άδικο το νέο νομοσχέδιο στη βάση της σύλληψής του,
    για τους ακόλουθους λόγους

    1)Θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός του ιδιωτικού τομέα, είναι πραγματικά κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους στην ελληνική κοινωνία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ .Χιλιάδες αδυνατούν να βρουν εργασία με τον κατώτατο μισθό . ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ. Χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι , εργάζονται σε καθεστώς (πραγματικής ή εικονικής) ημιαπασχόληησης ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ.

    2)Ο κατώτατος μισθός του ιδιωτικού τομέα, που θεωρείται μέτρο σύγκρισης για τα εισοδήματα των ελ. επαγγελματιών ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΚΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ και όχι τα καθαρά χρήματα που παίρνει ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα στην τσέπη του. Τα καθαρά είναι πολύ λιγότερα από 780€ το μήνα.

    3)Το ετήσιο εισόδημα του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο μισθό, υπολογίζεται με 14 ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΤΗΣΙΩΣ. Ο νόμος απαιτεί από τον ελεύθερο επαγγελματία ελάχιστο εισόδημα ίσο ΜΕ 14 ΜΕΙΚΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. Ο ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΝΟΜΙΖΩ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ 14 ΕΡΓΑΣΙΜΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. Το μέγιστο είναι 12, αν δεν πάρει καθόλου άδεια, με αργίες και άδεια, έχει το μέγιστο 10 εργάσιμους μήνες.

    4)Σχετικά με τη σύγκριση φόρων . Ο μισθωτός δεν έχει φόρο επιτηδευματία, έχει αφορολόγητο και δεν έχει προκαταβολή φόρου. Ο επαγγελματίας έχει εξτρά φόρο επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου και δεν έχει καθόλου αφορολόγητο .

    5)Ο επαγγελματίας , εκτός από την εφορία , έχει και άλλα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. Πχ συνδρομή συλλόγων , επιμελητήριων κτλ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΕΞΤΡΑ ΔΑΠΑΝΕΣ.

    6)Δεν αναγνωρίζετε την ύπαρξη επαγγελματιών με εισόδημα χαμηλότερο από του μισθωτού (πλήρους απασχόλησης) που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ … ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ … Αναλυτικά … προτείνετε στο ιατρό , δικηγόρο , μηχανικό , λογιστή που έχει χαμηλά έσοδα … ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ;;; Φαντάζεστε ιατρούς, δικηγόρους κοκ να αναζητούν στα 45-50-55 να εργασία σε σούπερ μάρκετ, εστίαση , εμπόριο κτλ ; Εϊναι εφικτό ;;; Το ψυχολογικό αντίκτυπο ;; Το κοινωνικό ;;;

    7)Γιατί δεν αναγνωρίζετε ότι κάποιος επαγγελματίας, μπορεί να εργάζεται λίγες ώρες, ειδικά στην περίπτωση που έχει εισοδήματα από μισθώματα ή άλλη πηγή ; ή αν φιλοξενείται σε οικία γονέων που έχουν εισοδήματα και καλύπτουν εκείνοι τα τεκμήρια διαβίωσης ;

    8)Σχετικά με τις εκπτώσεις σε επαγγελματίες με ποσοστό αναπηρίας , γιατί από 80% και πάνω μόνο ; Ένας διαβητικός τύπου Ι , που κάνει 6-7 ενέσεις ημερησίως για να επιβιώσει , έχει ποσοστό μόνο 50% . Άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% . Γιατί όχι έκπτωση σε κάθε ποσοστό αναπηρίας , ανάλογη του ποσοστού ;;;

    9)Σε ζευγάρια επαγγελματιών , γιατί να μην υπολογίζονται τα εισοδήματα αμφότερων ; Εφόσον καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης και θα πρέπει έκαστος εκ των δύο να δηλώσει από 10900€ ως 14900€ ετησίως ανάλογα με την παλαιότητα ;

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 15:56 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Καλησπερα σας.
    Εκτος του οτι το νομοσχεδιο, οσον αφορα την φορολογηση με Τεκμαρτο εισοδημα, ειναι απλοικο στην συλληψη του-αυτον τον οριζοντιο τροπο εισπραξης φορων δεν χρειαζεται κανεις να ειναι ειδικος για να τον σκαρφισθει-ειναι και ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟΣ για αρκετες κατηγοριες επαγγελματιων.
    Δεν θα απαριθμησω ποιες, μονο μια:την περιπτωση των Ατομικων Επιχειρησεων που ΝΟΜΙΜΩΣ κατα την Εναρξη τους,ενταχθησαν στο Αρθρο 39 του Κωδικα Φ.Π.Α (πολυ μικρες επιχειρησεις με κυκλο εργασιων-τζιρο-<10.000 ευρω ).
    Αυτες καλουνται τωρα να δηλωσουν ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ τουλαχιστον 10.920 ευρω, ενω ο κυκλος εργασιων τους ΝΟΜΙΜΩΣ ειναι <10.000 ευρω.

    Και ερωτω : ΣΤΕΚΕΙ ΑΥΤΟ ??????? , η ειναι παραλογο ??????

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 15:43 | Mαρία B. Δικηγόρος

    Αυτό το Ν/Σ είναι ένα σύνολο άδικων, ληστρικών και αντιδημοκρατικών διατάξεων, το οποίο παραβιάζει πλήθος συνταγματικών δικαιωμάτων και αρχών, όπως και διατάξεις της ΕΣΔΑ. Ένα οριζόντιο χαράτσι επί δικαίων και αδίκων. Ελπίζω να μην ψηφιστεί, γιατί θα φέρει πολλά δεινά στην κοινωνία μας και σε κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Αν τυχόν ψηφιστεί, θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να έχει διορθωθεί ως προς τα πιο άδικα σημεία του:
    1. Αφού υπάρχει εξομοίωση με υπαλλήλους, θα πρέπει να εφαρμοστεί το ίδιο αφορολόγητο όριο.
    2. Κανένας πολλαπλασιασμός χ14 μήνες!!! Δεν είναι δυνατόν δώρα των μισθωτών να θεωρούνται μήνες κατά τους οποίους έχουν εισπραχθεί αμοιβές για τους δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες. Να ληφθούν επίσης υπόψη οι δικαστικές διακοπές κατά τις οποίες δεν γίνονται δικαστήρια. Επίσης να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των παραστάσεων στα δικαστήρια.
    3. Να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα, όπως και όλες οι δαπάνες (ενοίκιο, ρεύμα, τηλέφωνο κλπ.) της εγκατάστασης και να φορολογείται το υπόλοιπο, δηλαδή το καθαρό κέρδος. Δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογίζονται υπαρκτά έξοδα!
    4.Εκτός από τους ετοιμοθάνατους και φυλακισμένους, υπάρχει πλήθος δικηγόρων και άλλων επαγγελματιών, που υπολειτουργούν λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας κάθε είδους. Για το λόγο αυτό είναι και μειωμένα τα έσοδά τους. Θα πρέπει τουλάχιστον να εφαρμόζεται ένας αντίστοιχος με την βαρύτητα της πάθησης συντελεστής μείωσης του φορολογητέου ποσού, εφόσον η πάθηση προκύπτει από πιστοποιητικά δημοσίων νοσοκομείων. Δεν μπορείτε να απαγορεύσετε σε έναν επιστήμονα να εργαστεί, έστω παράγοντας μικρότερο έργο, ενώ παράλληλα στηρίζετε π.χ. την εργασία συνταξιούχων και μάλιστα με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.
    5. Αντί για την τεκμαρτή φορολόγηση θα έπρεπε απλά να ελέγχεται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και οι υψηλές ετήσιες δαπάνες των φορολογούμενων σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν βάσιμα φοροδιαφυγή και θα πρέπει να γίνεται έλεγχος. Αντίθετα να υπάρχουν μειώσεις αν ο φορολογούμενος επαγγελματίες δεν εμφανίζει αγορές για απόκτηση ακριβών περιουσιακών στοιχείων, σπιτιών, αυτοκινήτων κλπ.
    6. Αν διατηρηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση, να καταργηθούν τελείως τα my Data, αφού δεν έχουν πια κανένα νόημα.
    7. Να δοθούν κίνητρα για να ζητούνται αποδείξεις και τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Αυτό και μόνο το μέτρο αρκεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 12:03 | ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ

    Κύριε Υπουργέ
    η πρότασή μου για τη φοροδιαφυγή είναι απλή…
    Ξεχάστε όλα τα μέτρα του νομοσχεδίου τα οποία δημιουργούν αντιπαλότητες μεταξύ φορολογουμένων (μισθωτοί & συνταξιούχοι vs ελ.επαγγελματίες) και έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και θεσπίστε το παρακάτω…
    Φόρος 35% στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών.Μόλις εξαντληθούν τα μετρητά από τα στρώματα, όλοι θα πληρώνουν με κάρτα ή έμβασμα, οι «κρυφοί» ελ.επαγγελματίες θα ανοίξουν βιβλία, θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και θα εκδίδουν αποδείξεις.Οι υπόλοιποι ελ.επαγγελματίες θα εκδίδουν κανονικά αποδείξεις.
    Είναι πολύ απλά τα πράγματα.

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 09:57 | ΑΤΑΜΕΓΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    με την ευκαιρία που δίνεται μέσω της δημόσιας διαβούλευσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα ήθελα να σας ζητήσω να εστιάσετε την προσοχή σας (παρόλο που δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο άρθρο του παρόντος ) σε μία διάταξη που ισχύει από το 2001 (Νόμος 2880/01 ,άρθρο 9 -) περί υποβολής διαφημιστικού τέλους 2%.
    Οι ισχύουσες διατάξεις πέραν του δικαιολογημένου προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής του διαφημιστικού τέλους, αναφέρουν ρητά ως συνέπεια αυτού και την απόρριψη του συνόλου των διαφημιστικών δαπανών που πραγματοποίησε η επιχείρηση και υπόκεινται στο τέλος αυτό. Η διάταξη θεωρώ πως είναι καθ’όλα άδικη τόσο για τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μια δαπάνη 100% παραγωγική όσο και για τους συναδέλφους λογιστές – φοροτεχνικούς που υπόκεινται σε μια μεγάλη δοκιμασία επαγγελματική και προσωπική λόγω μιας πιθανής τέτοιας παράλειψης.Θεωρώ ότι ο κλάδος μας παρά την πληθώρα των νέων δεδομένων που δημιουργούνται με τον εκσυγχρονισμό του συνόλου διαδικασιών στην σημερινή πραγματικότητα , στάθηκε και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δεν χρειάζονται τέτοιου είδους τιμωρητικές και αναχρονιστικές διατάξεις που μας κρατάνε δέσμιους στις παθογένειες των προηγούμενων ετών.
    Ευχαριστώ

  • 17 Νοεμβρίου 2023, 08:26 | ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

    Τα περισσότερα μέτρα όχι απλά βοηθούν την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά την ενισχύουν, με αποτέλεσμα να την «πληρώνουν» για ακόμη μία φορά οι νομοταγείς. Τα πρόστιμα για τις ηλεκτρονικές διαβιβάσεις , απλά θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις για κάτι που δεν λειτουργεί σωστά και δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες για να προβλέψουν όλες τις περιπτώσεις. Ο κλάδος των λογιστών έχει υποστεί φοβερή πίεση από την περίοδο της πανδημίας και καλείται ακόμη μία φορά να «κάνει θαύματα» σε κάτι που είναι πρόχειρα σχεδιασμένο

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:34 | Γιάννης Παπαδόπουλος

    Αφού μοναδικό σας μέλημα είναι να κόψετε το α21 στους ελάχιστους που έχουν παιδιά.. τώρα που θα έρθει ο Ταγίπ Αθήνα στις 7 Δεκέμβρη δώστε του κατευθείαν τα κλειδιά της χώρας. Αφού καιγεστε να μας αντικαταστήσετε..

  • 16 Νοεμβρίου 2023, 19:05 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    σε σχέση με τις τελευταίες εξαγγελίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες που κυρίως παρέχουν υπηρεσίες όπως δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι κλπ έχω να αναφέρω τα εξής:

    1. Να εξαγγελθεί καινούριος συντελεστής ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών που αφορά την λιανική. Προτείνεται να είναι 10%. Ο κύριος λόγος που δεν εκδίδονται πολλά παραστατικά παροχής στην λιανική είναι ο δυσθεώρητος συντελεστής ΦΠΑ και πρέπει να το παραδεχτούμε. Ο πελάτης λιανικής δεν ωφελείται από το ΦΠΑ οπότε μια ιδέα είναι αυτή.

    2. Τα παραστατικά λιανικής δεν θα μπαίνουν συμψηφηστικά με δαπάνες ως προς το ΦΠΑ και θα αποδίδεται σε κάθε δήλωση ΦΠΑ του τριμήνου. Οπότε θα έχουμε ένα έσοδο για το κράτος που θα αφορά την λιανική.

    3. Θα απαγορεύεται ρητά στο ίδιο παραστατικό παροχής λιανικής να μπαίνουν και τυχόν υλικά που χρησιμοποιούνται αλλά θα εκδίδεται δελτίο πώλησης προϊόντων λιανικής.

    4. Όσον αφορά την παροχή υπηρεσίας στην χονδρική μπορούμε είτε να μειώσουμε τον συντελεστή ΦΠΑ στο 15% και να ακολουθηθεί το μοντέλο της λιανικής είτε να μείνει ως έχει.

    Παραθέτω παράδειγμα ως κάτωθι:

    Έστω μια επιχείρηση παροχής έχει αγορές υλικών και έξοδα δαπανών 10000 ευρώ πλέον ΦΠΑ δηλαδή το ΦΠΑ ΕΚΡΟΩΝ είναι 2400,00 ευρώ.

    Η επιχείρηση κάνει πωλήσεις αγαθών για την παροχή υπηρεσιών 15000 ευρώ άρα εισπράττει ΦΠΑ 3600,00 ΕΥΡΩ. Αν από αυτά το 50% αφορά την χρήση υλικών σε παροχή λιανικής τότε αυτό δεν θα συμψηφίζεται στην δήλωση ΦΠΑ. Ουσιαστικά δηλαδή το ΦΠΑ αγορών που αφορά την λιανική (1200 ευρώ)

    Η επιχείρηση κάνει παροχή λιανικής 5000,00 ευρώ που σημαίνει ότι εισπράττει ΦΠΑ 500,00 ΕΥΡΏ (10%)

    Η επιχείρηση κάνει και παροχή χονδρικής 5000,00 ευρώ που σημαίνει ότι εισπράττει 1200,00 ευρώ.(με 24% ΦΠΑ)

    Με πλήρη συμψηφισμό ΦΠΑ στην δήλωση θα είχαμε (3600+500+1200) – 2400= 2900,00

    Με την πρόταση μου στην δήλωση ΦΠΑ θα έχουμε (3600 + 500 + 1200) – 1200 = 4100,00

    Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι στο πρότερο καθεστώς η παροχή λιανικής ήταν ελάχιστη ως μηδενική και δεν υπήρχαν τα ανάλογα έσοδα. Με έναν συντελεστή ΦΠΑ σαφώς μικρότερο για τους ιδιώτες αυτό αλλάζει άρδην τα πράγματα.

    Εννοείται ότι τα έξοδα λιανικής θα συμμετέχουν για τα αποτελέσματα χρήσης της επιχείρησης (ατομικής ή άλλης μορφής)

    Επιπλέον προτείνεται ότι έξοδα χαρτικής ύλης το ΦΠΑ εκτός από λογιστικά γραφεία και δικηγορικά γραφεία δεν πρέπει να μπαίνει στην δήλωση ΦΠΑ.

    Ευχαριστώ
    Βασίλης Βογιατζής