Άρθρο 01 – Δόσεις και απαλλαγές ρύθμισης

1. Βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους  εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).

β) από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%).

γ) από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).

δ) από ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

ε) από είκοσι μία (21) έως και τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%).

στ) από τριάντα μία (31) έως και σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%).

ζ) από σαράντα μία (41) έως και πενήντα  (50) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%).

η) από πενήντα μία (51) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%).

θ) από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα (70) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

ι) από εβδομήντα μία (71) έως και ογδόντα (80) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%).

ια) από ογδόντα μία (81) έως και ενενήντα (90) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).

ιβ) από ενενήντα μία (91) έως και εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

Με την υπαγωγή και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προγράμματος ρύθμισης δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα των άρθρων 57 και 59 του Κ.Φ.Δ. και του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε.

2. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι (20) ευρώ. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και είναι βεβαιωμένες σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης,  το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης διαμορφώνεται σε δέκα (10) ευρώ.

3. Στη ρύθμιση του παρόντος κεφαλαίου υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και την 1η Μαρτίου 2015 που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

  • 16 Μαρτίου 2015, 01:15 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.
    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΑΜΗΝΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΑΓΕΤΑΙ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ)ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.
    ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΤΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ.
    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ,ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:
    Α.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Β.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΥΣΙΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ. Γ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΗΓΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, ΕΣΟΔΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ).
    Η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΡΙΑ ΔΟΣΕΩΝ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΟΝΟ.
    ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΤΟΚΙΜΕΥΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ.

  • 16 Μαρτίου 2015, 00:55 | Αμαλία

    Ως ελεύθερος επαγγελματίας (κατάστημα ένδυσης) θα επιθυμούσα να θέσω τους κάτωθι προβληματισμούς μου :

    ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

    Ρύθμιση ή χρονική διευκόλυνση αποπληρωμής ορίζεται η νέα από κοινού συμφωνία αποπληρωμής μεταξύ των 2 συμβαλλομένων (πιστωτή & οφειλέτη).
    -Βασικό κριτήριο της νέας συμφωνίας είναι η ομαλή εξ ολοκλήρου αποπληρωμή της οφειλής και όχι της πρόσκαιρης.
    -Εκτός από την διάρκεια και το επιτόκιο, επίσης βασικό κριτήριο είναι το ποσό της δόσης το οποίο εφόσον στόχος είναι η ομαλή εξ ολοκλήρου αποπληρωμή της οφειλής να συνάδει στις δυνατότητες της μηνιαίας καταβολής από τον οφειλέτη
    – Ως εκ τούτου είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη και το μηνιαίο καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, ώστε να δύναται να καταβάλει τα αντίστοιχα αναλογούντα ποσά (δόση & τρέχον)
    – Συνεπώς θεωρώ πως ο εν λόγω νόμος, πρέπει αφενός να είναι αντικειμενικός, αφετέρου να έχει και τα προσδοκώμενα εισπρακτικά αποτελέσματα.

    Ευχαριστώ.

  • Δικαιωθήκαμε που περιμέναμε το νομοσχέδιο, που όπως βλέπω, κινείται σε σωστά πλαίσια και επιλύει σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν ιδιώτες και επιχειρήσεις.Είναι μεγάλη ανάσα για όλους μας !!!
    Θέλω να επισημάνω την περίπτωση φόρου κληρονομιάς που αφορά αρκετούς πολίτες.
    Στην περίπτωση αυτή ανήκει και ο γιός μου, άνεργος και με μηδενικό εισόδημα τα 3 τελευταία χρόνια, στον οποίο περιήλθε κληρονομιά από συγγενικό πρόσωπο.
    Μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων (ως ληξιπρόθεσμες οφειλές), αλλά αδυνατεί να καταβάλλει τις δόσεις του που θα ανέρχονται περίπου στα 500 ευρώ τον μήνα.
    Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα τις περιπτώσεις ανέργων με κάρτα ΟΑΕΔ (και άλλεςενδεχομένως)όπου υπάρχει αντικειμενική πλήρης αδυναμία καταβολής φόρων, για την αναστολή καταβολής των οφειλών για διάστημα 1 έτους ώστε να διευκολυνθούν.
    Επίσης θα πρέπει να εκδοθεί η εκκρεμούσα υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της δυνατότητας συμφηφισμού του φόρου με εκχώρηση ακινήτου του οφειλέτη στο δημόσιο. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2014 (Απρίλιος) αλλά δεν έχει τεθεί σε ισχύ ακόμα.

  • 16 Μαρτίου 2015, 00:07 | Κώστας Παυλής

    1) Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στις αρχές της κρίσης που διέπει την χώρα μας. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν αυτό καθώς δεν μπόρεσαν να δουν μια άσπρη μέρα οι επιχειρήσεις αυτές και να μπορέσουν να κάνουν έστω και μια μικρή απόσβεση, ούτε καν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

    2) Υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν να υπογράψουν τη σύμβαση υλοποίησης έργων τους προσεχείς μήνες είτε επιχειρήσεις που η κύρια δραστηριότητα τους και το μεγαλύτερο ποσοστο του τζίρου τους γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, συνεπώς είναι αδύνατον για αυτές τις επιχειρήσεις να ενταχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση τη δεδομένη περίοδο λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει η ποινική δίωξη τους μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

    3) Υπάρχουν Έλληνες πολίτες ή επιχειρήσεις που έχουν αδικηθεί οικονομικά από το ελλήνικό δημόσιο (και αυτό αποδυκνείετσι κσι σπό δημόσια έγγραφα) είτε λόγω άγνοιας νόμων των δημοσίων υπαλλήλων, είτε λόγω κακής ερμηνείας των νόμων από τους δημοσίους υπαλλήλους, είτε λόγω αδιαφορίας των δημοσίων υπαλλήλων, είτε λόγω ενδεχόμενου δόλου. Όλοι αυτόι οι πολίτες ή οι όλες αυτές οι επιχειρήσεις αδυνατούν να μπουν στη ρύθμιση τη δεδομένη περίοδο γιατί δεν αποσαφηνιστεί αν έχουν οφειλές ή όχι κι αν έχουν δεν ξέρουν ποιό είναι το ύψος αυτών των οφειλών. Είναι κρίμα λοιπόν να χάσουν την ρύθμιση.

    4) Θα πρέπει στις επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες στις τελευταίες χρήσεις να δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στη ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων (πλέον των εκατό). Όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να έιναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν και αν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν και νέες. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει η ποινική δίωξη τους μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

    5) Να ληφθεί υπόψιν ότι το πιο αποδοτικό μέτρο είσπραξης των τελευταίων ετών ήταν και είναι ακόμα η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη διάρκεια της δυνατότητας ένταξης στην τακτοποίηση. Με τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται όποτε είχε τη δυνατότητα ο καθένας από το υστέρημα του τακτοποιούσε την περιουσία του. Έτσι θα πρέπει να γίνει με τη συγκεκριμένη ρύθμιση να βοηθηθούν όλοι οι Έλληνες και όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

  • 15 Μαρτίου 2015, 22:17 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΗΣ

    1) Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στις αρχές της κρίσης που διέπει την χώρα μας. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν αυτό καθώς δεν μπόρεσαν να δουν μια άσπρη μέρα οι επιχειρήσεις αυτές και να μπορέσουν να κάνουν έστω και μια μικρή απόσβεση, ούτε καν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

    2) Υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν να υπογράψουν τη σύμβαση υλοποίησης έργων τους προσεχείς μήνες είτε επιχειρήσεις που η κύρια δραστηριότητα τους και το μεγαλύτερο ποσοστο του τζίρου τους γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, συνεπώς είναι αδύνατον για αυτές τις επιχειρήσεις να ενταχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση τη δεδομένη περίοδο λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει η ποινική δίωξη τους μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

    3) Υπάρχουν Έλληνες πολίτες ή επιχειρήσεις που έχουν αδικηθεί οικονομικά από το ελλήνικό δημόσιο (και αυτό αποδυκνείετσι κσι σπό δημόσια έγγραφα) είτε λόγω άγνοιας νόμων των δημοσίων υπαλλήλων, είτε λόγω κακής ερμηνείας των νόμων από τους δημοσίους υπαλλήλους, είτε λόγω αδιαφορίας των δημοσίων υπαλλήλων, είτε λόγω ενδεχόμενου δόλου. Όλοι αυτόι οι πολίτες ή οι όλες αυτές οι επιχειρήσεις αδυνατούν να μπουν στη ρύθμιση τη δεδομένη περίοδο γιατί δεν αποσαφηνιστεί αν έχουν οφειλές ή όχι κι αν έχουν δεν ξέρουν ποιό είναι το ύψος αυτών των οφειλών. Είναι κρίμα λοιπόν να χάσουν την ρύθμιση.

    4) Θα πρέπει στις επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες στις τελευταίες χρήσεις να δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στη ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων (πλέον των εκατό). Όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να έιναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν και αν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν και νέες. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει η ποινική δίωξη τους μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

    5) Να ληφθεί υπόψιν ότι το πιο αποδοτικό μέτρο είσπραξης των τελευταίων ετών ήταν και είναι ακόμα η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη διάρκεια της δυνατότητας ένταξης στην τακτοποίηση. Με τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται όποτε είχε τη δυνατότητα ο καθένας από το υστέρημα του τακτοποιούσε την περιουσία του. Έτσι θα πρέπει να γίνει με τη συγκεκριμένη ρύθμιση να βοηθηθούν όλοι οι Έλληνες και όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

  • 15 Μαρτίου 2015, 22:04 | Γιωργος Ξ.

    1)που ειναι η συνδεση της μηνιαιας δοσης με το ετησιο εισοδημα του οφειλετη ( 30 % ελεγε ο Συριζα προεκλογικα ε???)
    2) Για αυτους που πραγματικα αδυνατουν να πληρωσουν γιατι δεν εχουν και απο πανω τους εχουν επιβληθει ολες αυτες οι αντισυνταγματικες προσαυξησεις, για τους οποιους προβλεποταν, προεκλογικα παλι, κουρεμα κεφαλαιου και προσαυξησεων(τοκων), τι θα γινει??

    Τελικα ποιος συντασει τα νομοσχεδια και για ποιον??
    Με αυτα τα δειγματα γραφης η κυβερνηση απλα αποδεικνυει οτι εντος Ε.Ε. δεν υπαρχουν περιθωρια ασκησης εθνικης πολιτικης…

  • 15 Μαρτίου 2015, 22:08 | ΑΡΗΣ

    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν.4174/13 ( ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ Ν.2523/97 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 55 ΠΑΡ. 2δ ΤΟΥ Ν. 4174/13 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΥΣΧΥΣΑΝΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΤΟΥ Ν.2523/97 ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ.
    ΔΗΛ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΤΟΥ Ν.2523/97 ΕΠΕΒΑΛΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΙΣΟΠΟΣΑ ΜΕ ΤΟ 3ΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΦΠΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ (ΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΤΟΥ Ν.2523/97) ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 55 ΠΑΡ. 2δ ΤΟΥ Ν. 4174/13 ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΙΣΟΠΟΣΑ ΜΕ ΤΟ 0,5(ΜΙΣΟ) ΤΟΥ ΦΠΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΗΚΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ 3ΠΛΑΣΙΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.
    ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ.

  • 15 Μαρτίου 2015, 22:20 | Andreas

    ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 26 – Η «ελπίδα» έφυγε γρήγορα, όπως και οι προεκλογικές δεσμεύσεις.

    Η ρύθμιση του άρθρου 26 είναι κοροϊδία για τους ελεύθερους επαγγελματίες ( δέστε τα σχετικά σχόλια ), δεν θα δώσει λύση – ούτε έσοδα φυσικά .

    Αναρωτιέμαι:

    — Κουράστηκαν πολύ οι «υπηρεσιακοί παράγοντες» να αλλάξουν 5 λέξεις στο νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης;

    — Ρωτήσαν έστω και έναν ημιθανή ελεύθερο επαγγελματία την άποψή του ή, μιας και παραμένει ζωντανός, τον θεωρούν κλέφτη ;

    — Ξέχασαν οτι ( και κατά Μάρξ ) οι γραφειοκράτες είναι ξεχωριστή τάξη με συμφέροντα άλλα από του λαού ;
    .
    .
    .
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !

  • 15 Μαρτίου 2015, 21:37 | Ισαάκ

    Στην προτεινόμενη ρύθμιση θα πρέπει τουλάχιστον να προβλέπεται η διαγραφή οφειλών από εκχωρημένα μισθώματα

  • 15 Μαρτίου 2015, 21:52 | left

    Κάποιος που εδώ και τρία χρόνια έχει χάσει τη επιχείρηση του,
    χρωστάει στην εφορία, είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας και δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, τι πρέπει να κάνει; Να αιτηθεί για ρύθμιση τη στιγμή που δεν θα μπορεί να την τηρήσει λόγω οικονομικής αδυναμίας, ή θα υπάρξει κάποια άλλη διαδικασία γι΄αυτές τις περιπτώσεις των οφειλών;

  • 15 Μαρτίου 2015, 21:48 | Παναγιώτα

    Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο επειδή αφορά και χρέη αντισυνταγματικά όπως αναφέρατε και εσείς βοηθήστε μας να τα εξοφλήσουμε. Για να τα εξοφλήσουμε και να μην προστεθούν άλλα χρέη που θα μας αναγκάσουν να μην πληρώνουμε τη ρύθμιση, διορθώστε άμεσα το αφορολόγητο. Το εξαγγείλατε, το περιμέναμε από φέτος στις 12000. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να σβήνουν μέρα με τη μέρα, καθώς και οι πολίτες που πληρώνουν φόρους από το 1ο ευρώ…. Εάν προστεθούν εξοντωτικά χρέη από τη φετινή φορολογική δήλωση, δεν θα μπορέσουμε να πληρώνουμε τη ρυθμιση που θα κάνουμε τώρα. Μια τρύπα στο νερό δηλαδή και για εμάς και για εσάς. Γενικότερα δείτε όλο το φορολογικό, με τα τεκμήρια, με τα αφορολόγητα, με το σύστημα αποδείξεων και τιμολογίων για να γίνουν τα πράγματα πιο δίκαια.Η φορολογική συνήδειση δημιουργείται με αμοιβαίες κινήσεις. Εξετάστε επίσης σοβαρά το χρονικό περιθώριο που δίνετε για ένταξη στη ρύθμιση.Ελπίζω επίσης να έχετε προβλέψει την ένταξη στη νέα ρύθμιση, φορολογούμενων που τηρούν ήδη κάποια άλλη ρύθμιση. Δηλαδή να ένταχθούν στη νέα ρύθμιση για να κερδίσουν κάποιες προσαυξήσεις μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των δόσεων τους. Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας…

  • Εξοντωτικό πρόστιμο

    Είμαστε μια μικρή αξιόλογη εταιρεία τεχνολογίας, διπλωματούχων μηχανικών, με συμβολή στην εθνική οικονομία, με δουλειές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
    Κυριολεκτικά για ψήλου πήδημα, αυθαίρετα, για έκδοση λίγων ακυρωτικών δελτίων!!!, κατηγορηθήκαμε από ελεγκτή της ΔΟΥ Βόλου για φοροδιαφυγή για μικρά ποσά με εταιρείες μεγάλου μεγέθους!!! χωρίς να αποδειχθεί ΤΙΠΟΤΑ!!! και μας καταλογίστηκε εξοντωτικό πρόστιμο που με τις προσαυξήσεις είναι παντελώς αδύνατον να πληρώσουμε. Αυτό συνέβη το 2004-2005. Έκτοτε πασχίζουμε εις μάτην να απαλλαγούμε από την ανυπόστατη αυτή οφειλή που μας καταλογίστηκε. Είμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Απευθυνθήκαμε παντού αλλά βρήκαμε μόνο αδιαφορία και κλειστά αυτιά. Η καλύτερη λύση θα ήταν να συμπεριλάβετε στις νέες ρυθμίσεις αναδρομικότητα του νέου νόμου που ισχύει για απόρριψη βιβλίων και εξωλογιστικό προσδιορισμό, σε περιπτώσεις σαν τη δική μας. Να ισχύσει δηλαδή αναδρομικά η απαγόρευση απόρριψης βιβλίων για τέτοιες αστήρικτες αιτιάσεις (μόνο αν υπάρχει αποδεδειγμένη φοροδιαφυγή), ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο εντελώς ΑΔΙΚΑ έχουμε περιέλθει.
    Τώρα εναλλακτικά προτείνουμε με το νέο νόμο ρύθμισης οφειλών οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να υπολογίζονται από την ημερομηνία που προσδιορίστηκαν δηλαδή στην περίπτωσή μας τα φορολογικά έτη 2004 & 2005. Αυτό το επισημαίνουμε διότι όταν κάνουμε ρύθμιση το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό βασικής οφειλής δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό ποσό οφειλόμενου φόρου που προσδιορίστηκε τα έτη 2004 & 2005. Σήμερα στο taxis το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό βασικής οφειλής αρχίζει από το 2012!!! αντί του 2004-2005 που πρωτοπροσδιορίστηκαν τα πρόστιμα και εμφανίζεται διπλάσιο γεγονός που κάνει το χρέος εξοντωτικό. Το 2012 συμπεριλαμβάνονται προσαυξήσεις που είναι ισόποσες με το αρχικό πρόστιμο. Γιατί οι προσαυξήσεις να μην υπολογίζονται από τον ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ της οφειλής ο οποίος και να αποτελεί το ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ; Γιατί ενώ το αρχικό ποσό βασικής οφειλής προσδιορίστηκε το 2005, να λαμβάνεται ως αρχικό ποσό βασικής οφειλής το 2012 δηλαδή μετά από 7 χρόνια που εν τω μεταξυ διπλασιάστηκε με προσαυξήσεις; Αυτό είναι παντελώς ΑΔΙΚΟ!!

  • 15 Μαρτίου 2015, 21:12 | διαρεμες αποστολος

    1. Το ποσο της δοσης δεν μπορει να υπερβαινει το 20-30% του

    ετ.εισοδηματος του. ( και για εφορια και ασφαλιστικα ταμεια )

    2. Ειδικα για ομολογιουχους που εχουν υποστει το PSI εως ρυθμιστει

    η υποθεση τους (και αφου εχουν τιμωρηθει πολακις για την εμπιστοσυνη

    τους στο κρατος) με την εγγυση των ομολογων τους αναβαλεται αναλογο

    χρονο χωρις νομικες η αλλες συνεπειες η υποχρεωση αυτη.

    3. Για χρεη στον ΟΑΕΕ αφαιρουνται οι εισφορες του κλαδου ασθενειας

    για οσο διαστημα αυτες δεν παρεχονταν.

  • 15 Μαρτίου 2015, 20:32 | νικος

    γενικως θα πρεπει να μπουνε παντου εισοδηματικα αλλα και περουσιακα κριτηρια , δεν μπορει καποιος με μεγαλη περιουσια ή με μεγαλο εισοδημα (μεγαλο ? δε ξερω πανω απο 30.0000 ευρω ισως ? πανω απο 25.000 ? αναλογα και με τις αναγκες – οικογενειακη κατασταση) να εχει τα ιδια προνομια με καποιον ανεργο ή με βασικο μισθο και ενοικιο …

    ενα δευτερο στοιχειο που θα πρεπει να ληφθει υποψην ειναι τα εξοδα διαβιωσης , αλλα εξοδα εχεις στο κεντρο μια πολης για θερμανση και αλλο κοστος σε ενα βουνο (στο πειραια με 500 ευρω πετρελαιο βγαζουν ενα χρονο , στην κοζανη με 500 ευρω πετρελαιο βγαζουν ενα ΜΗΝΑ !!!!) τα στοιχεια ειναι ευκολο να βρεθουν απο την ΕΜΥ και αλλες πηγες φυσικα, ΘΕΛΗΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ τιποτα αλλο

  • 15 Μαρτίου 2015, 20:19 | Θεόδωρος Καρράς

    Νομίζω ότι το νομοσχέδιο καταρχήν κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο πιστεύω ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε ρύθμιση όλες οι οφειλές σε όλους τους δημόσιους φορείς, όπως π.χ. δήμοι, περιφέρειες, δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις, νοσοκομεία κλπ.
    Επίσης, πιστεύω ότι όποια ρύθμιση χρεών ισχύσει για οφειλές από φορείς του Δημοσίου προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, η ίδια θα πρέπει να ισχύσει και για τους ιδιώτες για λόγους ισότητας (π.χ. νομίζω ότι για τους φορείς του Δημοσίου προβλέπονται 150 δόσεις ενώ για τους ιδιωτικούς φορείς όχι).
    Τέλος θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αυτοτελών προστίμων και προσαυξήσεων (π.χ. αυτοτελή πρόστιμα για ΦΠΑ, Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κλπ, καθώς και αυτοτελή πρόστιμα του ΙΚΑ π.χ. για ανασφάλιστους εργαζόμενους, εκπρόθεσμες δηλώσει κλπ, τα οποία πολλές φορές είναι πολύ μεγαλύτερα από την κύρια οφειλή. Νομίζω ότι αυτά για όποιον θέλει να μπει σε ρύθμιση και να είναι εντάξει θα πρέπει να καταργηθούν τελείως, γιατί αλλιώς είναι απολύτως αδύνατο για πολλούς οφειλέτες να ενταχθούν και κυρίως να τηρήσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις ρυθμίσεις.

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 15 Μαρτίου 2015, 19:26 | Δημήτριος Κατσούρας

    Πρέπει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να συμπεριληφθεί και διάταξη για τους αγρότες που πήραν επιστροφή ΦΠΑ από εικονικά ή πλαστά τιμολόγια. Συγκεκριμένα να προβλέπεται η επιστροφή (ρύθμιση) του ποσού που έλαβε αχρεωστήτως ο κάθε αγρότης με ταυτόχρονη κατάργηση του προστίμου του άρθρου 6 του Ν. 2523/1997 και των προσαυξήσεων. Σήμερα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο εάν ένας αγρότης έλαβε επιστροφή ΦΠΑ 20.000 ευρώ από εικονικό ή πλαστό φορολογικό στοιχείο καλείται να επιστρέψει τις 20.000 ευρώ πλέον το τριπλάσιο του προστίμου (60.000 ευρώ) συν τις προσαυξήσεις, δηλαδή συνολικό ποσό άνω των 100.000 ευρώ, ενώ έλαβε 20.000. Επειδή πολλοί αγρότες έχουν λάβει επιστροφή ΦΠΑ από εικονικά ή φορολογικά στοιχεία κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθεί διάταξη για την επιστροφή τουλάχιστον του ποσού που έλαβε ο καθένας αχρεωστήτως με ταυτόχρονη κατάργηση του άρθρου 6 του ν.2523/1997 και των προσαυξήσεων. Επειδή είναι αδύνατο ο κάθε αγρότης να επιστρέψει το ποσό που έλαβε συν το τριπλάσιο του προστίμου, τουλάχιστον να καταβάλει το ποσό κατά το οποίο έγινε πλουσιότερος, δηλαδή πήρε 20.000 ευρώ, να επιστρέψει το ποσό αυτό. Έτσι θα εισρεύσουν αρκετά χρήματα στο δημόσιο κουρβανά δεδομένου ότι οι υπό κρίση αγρότες θέλουν να καταβάλουν το ποσό του ΦΠΑ που έλαβαν αχρεωστήτως και να καταργηθεί το στραγγαλιστικό πρόστιμο του άρθρου 6. του Ν. 2523/1997.

  • 15 Μαρτίου 2015, 18:33 | ΠΑΠΑΖΙΩΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ένα μπράβο στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο .
    Για τους δυο παρακάτω λόγους όμως :
    Α) Πρόστιμα – προσαυξήσεις: Η κρίση είναι παρούσα και καταστρέφει την οικονομία εδώ και έξι χρόνια. Καθ’ όλη την περίοδο αυτή, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που για αντικειμενικούς λόγους δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (και αναφέρομαι αποκλειστικά σε αυτούς) έχουν επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά προστίμων και προσαυξήσεων. Ενώ χρωστούν στην πραγματικότητα ένα Α ποσό, καλούνται να αποπληρώσουν ένα ποσό πολλαπλάσιο αυτού που έχει δημιουργηθεί τεχνητά και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η επιβίωση αποτελεί για πολλούς το βασικό ζητούμενο.
    Β) Πραγματική φοροδοτική ικανότητα: Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι υπάρχουν πολίτες, από το 2008 και μετά που το υπόλοιπο του εισοδήματός τους δεν το βάζουν στο σεντούκι ούτε σε θυρίδες, αλλά το ρίχνουν στην οικονομία, συμβάλλοντας άμεσα στη ρευστότητα αλλά και στα φορολογικά έσοδα (ΦΠΑ σε καταναλωτικά προϊόντα, φόροι σε λογαριασμούς ΔΕΗ και λοιπών ΔΕΚΟ, φόροι σε καύσιμα κλπ).
    Είναι ευκαιρία, σε αυτό το νομοσχέδιο, το κράτος να εφαρμόσει την απευθείας σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το TAXINET, έτσι ώστε 40% των δαπανών να εκπίπτουν από τις προσαυξήσεις.
    Παράδειγμα:
    α) Ένας πολίτης ή μια επιχείρηση χρεωστάει 5000 ευρώ και 2000 ευρώ προσαυξήσεις.
    β) Με οποιαδήποτε αγορά που κάνει δίνει το ΑΦΜ του και αυτόματα η δαπάνη περνά στο TAXISNET
    γ) Το TAXISNET αφαιρεί αυτόματα από τις προσαυξήσεις το 40% της δαπάνης.
    Εξυπακούεται ότι για τις επιχειρήσεις οι δαπάνες αυτές θα είναι μη εκπιπτόμενες στην επιχείρηση.
    Όφελος για το κράτος:
    Θα εισπράξει από την φορολόγηση των αποδείξεων τα ποσά των προσαυξήσεων τα οποία δύσκολα θα τα εισέπραττε έτσι και αλλιώς.

  • 15 Μαρτίου 2015, 18:52 | Γιώργος Παπαδάτος

    Να ληφθεί υπόψη ότι πέρα από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις οι ίδιοι οι φόροι τα 5 τελευταία χρόνια, ως προϊόντα παρανοϊκά υψηλών συντελεστών ήταν σε μεγάλο βαθμό ανήθικοι και εξοντωτικοί.
    Όσα έλειπαν από τα διαλυμένα από τη πολιτική ρεμούλα ταμεία τους, τόσα ακριβώς επέβαλαν επιπλέον στα φορολογικά τους θύματα. Γι αυτό η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να καθαγιάζει εμμέσως πλην σαφώς τα οθωμανικά φοροχαράτσια!

  • 15 Μαρτίου 2015, 17:24 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΕΣ ,ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ,ΦΟΡΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗ ΣΟΥ!

  • 15 Μαρτίου 2015, 17:12 | kostas

    Μπραβο ετσι πρεπει να γινει για να μπορεσουμε να πληρώσουμε αλλα και το Κράτος να αποκτησει γρηγορα ρευστό!!Πρέπει να να ρυθμίζονται σε αυτη τη ρυθμιση ΟΛΑ τα ΧΡΕΗ ,παντού είδους και οπωσδήποτε τα ΧΡΕΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ,και επισης μια ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ!!!ΚΑΝΟΥΝΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Π.Χ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!

  • 15 Μαρτίου 2015, 17:40 | αντωνης

    Πολύ καλή προσπάθεια το συγκεκριμένο νομοσχέδιο!!!

    Το μόνο που χρειάζεται ακόμη, είναι να επεκταθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την τελευταία ημέρα που δικαιούται ο φορολογούμενος να κάνει αίτηση [π.χ. 27/5]. Να μην σταματούν δηλαδή κάπως αυθαίρετα στην 1/3, γιατί αποκλείονται έτσι υποθέσεις παλαιότερων οικονομικών ετών [π.χ. 2011] που τώρα έχουν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες.

  • 15 Μαρτίου 2015, 12:19 | Θεόδωρος

    Η «νέα» αυτή ρύθμιση, είναι ελάχιστα καλύτερη της ήδη υπάρχουσας και οι απαλλαγές που δίνει, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν «επανάσταση». Δυστυχώς στην κατάσταση που έχουμε περιέλθει πλέον, δεν θεωρώ ότι θα αποδόσει κάτι παραπάνω από την προηγούμενη. Εφόσον ως αντιπολίτευση διακηρύττατε το «παράνομο και αντισυνταγματικό» των φόρων που επιβλήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το λιγότερο που οφείλατε να κάνετε ως κυβέρνηση, ήταν αν όχι να διαγράφατε και μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου (γιατί θα ετίθεντο θέματα αδικίας προς όσους μπόρεσαν να πληρώσουν εγκαίρως) τουλάχιστον να διαγράφατε τις προσαυξήσεις σε γενναιότερο ποσοστό. Το να γίνει το 20%, 30% όταν μάλιστα συνεχίζει να συμβαίνει το αδιανόητο της επιβολής τόκου *επί του κεφαλαίου* (υπενθυμίζω ότι ουδέποτε στο παρελθόν και μέχρι το 2010 δεν ήταν έντοκες οι ρυθμίσεις οφειλών) δεν είναι κάποια αξιόλογη ελάφρυνση.

  • 15 Μαρτίου 2015, 12:58 | Βασίλης Κουτσακος

    Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ένα εισπρακτικό «οριζόντιο» μέτρο χωρίς καμία ταξική διάκριση απέναντι σε αυτούς που είναι θύματα της 5ετούς μνημονιακής περιόδου. Είτε μπορείς, είτε δεν μπορείς -είτε έχεις τόσα, λιγότερα ή περισσότερα ή καθόλου εισοδήματα, ή «ζεις» με τα «επιδόματα-ψίχουλα» του ΟΑΕΔ, καλείσαι να «συμμετέχεις» με εισφορές επί των οφειλών σου προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα καταλήξουν τελικά -όχι στη βιωσιμότητα του Ελληνικού κράτους, αλλά στην αποπληρωμή χρεών προς τους διεθνείς τοκογλύφους.
    Το σχ.ν όφειλε/οφείλει να κάνει τις εξής διακρίσεις:
    α. οι οφειλές προς εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο της τελευταίας 5ετίας για ανέργους ή αέργους ανεξάρτητα (παραγωγικής) ηλικίας, να διαγράφονται πλήρως ‘η ανάλογα με το εισόδημα που έχει δηλωθεί, με κριτήριο τα (αφορολόγητα) 12.000€.
    β. ειδικά για άτομα άνω των 60 ετών, άνεργους ή άεργους, εφόσον έχουν καταβάλει εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία επί 20-25 χρόνια, να τους αναγνωρίζεται/να θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης 800€ χωρίς διακρίσεις.
    γ. να δίνεται το δικαίωμα τμηματικής εξαγοράς εισφορών μόνο για τα πρώτα 35 χρόνια εργασιακού βίου, ακόμα και αν άτομο 65 ετών έχει εργαστεί επί 40 ή 45 χρόνια και να αναγνωρίζεται η ανάλογη σύνταξη.

  • 15 Μαρτίου 2015, 11:42 | GIANNA

    ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ΟΛΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜμΕ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ.ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ Ο ΜΕΔΟΥΡΗΣ, ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ , ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠ΄ΤΟ ΜΗΔΕΝ.ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΙΟΝ ΚΑΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ( ΧΡΕΗ ΣΕ ΟΑΕΕ, ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ, ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ, ΙΣΩΣ ΔΕΗ, ΙΣΩΣ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ).ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ‘ΙΣΩΣ’ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ 10%-20% Η’ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ.ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΔΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ. ΟΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Ο ΟΑΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ.ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ 2010 Η΄ ΤΟ 2011. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΤΟ 2009 Η’ΤΟ 2008.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΕ 2- 5 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ , ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΑ ΣΑΣ ΛΥΣΕΙ ΑΠΟΡΙΕΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. »Η ΖΩΗ ΣΕ ΔΙΚΑΝΟΝΙΣΜΟ» ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.

  • 15 Μαρτίου 2015, 11:06 | ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

    1.Περιμένουμε τήν απόλυτη συνέπεια προεκλογικών προτάσεων-δεσμεύσεων καί πράξεων από τήν Κυβέρνηση .
    2.Ελπίζουμε σέ κρίσιμες αλλαγές-προσθήκες στό Νομοσχέδιο πρός αυτήν τήν κατεύθυνση!!

  • 15 Μαρτίου 2015, 11:56 | Γιάννης

    Ενώ με μια πρώτη ματιά η ρύθμιση φαίνεται να έχει θετικά στοιχεία, εκτιμώ ότι θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Τα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη και πρέπει να απασχολήσουν πολύ σοβαρά το οικονομικό επιτελείο, όπως διαφαίνεται και από τα σχόλια των υπολοίπων πολιτών, είναι τα εξής δύο: α) πρόστιμα – προσαυξήσεις και β) πραγματική φοροδοτική ικανότητα.

    Α) Πρόστιμα – προσαυξήσεις: Η κρίση είναι παρούσα και καταστρέφει την οικονομία εδώ και έξι χρόνια. Καθ’ όλη την περίοδο αυτή, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που για αντικειμενικούς λόγους δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (και αναφέρομαι αποκλειστικά σε αυτούς) έχουν επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά προστίμων και προσαυξήσεων. Ενώ χρωστούν στην πραγματικότητα ένα Α ποσό, καλούνται να αποπληρώσουν ένα ποσό πολλαπλάσιο αυτού που έχει δημιουργηθεί τεχνητά και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η επιβίωση αποτελεί για πολλούς το βασικό ζητούμενο. Πρόκειται αποκλειστικά για ένα τεχνητό χρέος που σφίγγει περισσότερο τη θηλειά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Και καλά οι «έξω» να θέλουν να κάνουν την Ελλάδα αποικία χρέους, αλλά να συμβάλλουμε και εμείς εκ των έσω; Αυτό που είναι δίκαιο είναι να διαγραφούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και στο κεφάλαιο να υπολογιστεί το κόστος χρήματος με ένα εύλογο επιτόκιο που θα προσδιοριστεί με κάποιον αντικειμενικό τρόπο. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η τεχνική αυτή διόγκωση των οφειλών των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ποσού της δόσης σε τέτοιο βαθμό που για μια μεγάλη κατηγορία – αργά ή γρήγορα – δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Επιπλέον, αδίκως, τους στερεί κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με αναπτυξιακό χαρακτήρα (ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας νομίζω είναι και ο τίτλος του νομοσχεδίου). Έτσι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο πρώτος μεγάλος χαμένος θα είναι το κράτος. Κλείνοντας το σχόλιο για τα πρόστιμα – προσαυξήσεις θα ήθελα να θυμίσω ότι στο παρελθόν, τα κυβερνητικά κόμματα έχουν κατ’ επανάληψη προβεί σε συγκεκριμένες καταγγελίες για τις ποινές αυτές των οποίων επιπρόσθετα αμφισβητείται και η συνταγματικότητά τους, κάτι που μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και ειδικότερα η Αριστερά οφείλει να μην αγνοεί.

    Β) Πραγματική φοροδοτική ικανότητα: Δυστυχώς, πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν γίνεται μνεία περί διασύνδεσης της δόσης με το πραγματικό εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι αυτό ήταν μία από τις βασικές εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης που έδωσε φτερά σε χιλιάδες πολιτών, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, κατέστη σαφές ότι το μέγιστο ποσό δόσης δεν θα υπερβαίνει το 20% του εισοδήματος, κάτι που μόνο λογικό είναι αφού πολύ απλά δεν μπορείς να εισπράξεις από κάποιον που δεν έχει. Ένα τέτοιο μέτρο έχει μόνο θετικές αντανακλάσεις. Έχει μέγιστη συμβολή στην κοινωνική συνοχή και στη θωράκιση της δημοκρατίας, αφού οι οφειλέτες που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση παύουν να στιγματίζονται, να διώκονται, να απαξιώνονται. Με λίγα λόγια αποκτούν αξιοπρέπεια και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά τόσο σε κοινωνικούς όσο και σε αναπτυξιακούς όρους. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτής της κατηγορίας οι πολίτες, το υπόλοιπο του εισοδήματός τους δεν το βάζουν στο σεντούκι ούτε σε θυρίδες, αλλά το ρίχνουν στην οικονομία, συμβάλλοντας άμεσα στη ρευστότητα αλλά και στα φορολογικά έσοδα (ΦΠΑ σε καταναλωτικά προϊόντα, φόροι σε λογαριασμούς ΔΕΗ και λοιπών ΔΕΚΟ, φόροι σε καύσιμα κλπ). Αντιθέτως, αν δεν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο τα παραπάνω οφέλη πρέπει να τα ξεχάσουμε, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών οδηγείται σε ολοκληρωτική καταστροφή παραμένοντας εγκλωβισμένη χωρίς διέξοδο. Με λίγα λόγια, το κράτος τους διαγράφει από τον παραγωγικό ιστό. Με βάση τα ανωτέρω, το εν λόγω μέτρο διασύνδεσης της δόσης με το εισόδημα, σε επίπεδο οικονομίας δεν έχει κόστος αλλά όφελος. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι μιλάμε για φοροοφειλέτες και όχι για φοροφυγάδες, επισημαίνοντας ότι αυτοί που δηλώνουν εισοδήματα και χωρίς δική τους υπαιτιότητα αδυνατούν να πληρώσουν, δυστυχώς, μέχρι στιγμής τιμωρούνται απείρως αυστηρότερα από αυτούς που τα κρύβουν. Η Αριστερά δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτό.

  • 15 Μαρτίου 2015, 10:30 | Γιωργος

    Να ξεκαθαρισει η δικαιοσυνη τι θα γινει με τον ΕΤΗΔΕ,μας ζητατε να πληρωσουμε αλλα αφηνετε έωλο ενα θεμα απο τον δεκεμβρη του 2014.

    http://www.kathimerini.gr/752764/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/areios-pagos-antisyntagmatikh-h-epivolh-toy-eethde

  • 15 Μαρτίου 2015, 10:51 | Giorgos

    Με τόκους υπερημερίας τρίτων φορέων του δημοσίου που τους έστειλαν και βεβαιώθηκαν στην εφορία για να τους εισπράξουν τι γίνεται; Αυτοί ρυθμίζονται; Αν ναι που θα γίνει η αίτηση για τη διαγραφή; Στο φορέα ή στη ΔΟΥ; Λογικά στο φορέα, ο οποίος πρέπει να κάνει νέα εκκαθάριση και να στείλει διόρθωση στη ΔΟΥ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Μιλάω μόνο για τόκους υπερημερίας. Τα υπόλοιπα, κεφάλαιο, συμβατικοί τόκοι κλπ. είναι πληρωμένα.

  • 15 Μαρτίου 2015, 09:57 | Χρηστος Μαριφογλου

    Καλημέρα ,χαίρομαι που μπορούμε επιτέλους να επικοινωνούμε και μ αυτό τον τρόπο με τη δημόσια διοικηση και να λέμε την γνώμη μας .
    Πιστέυω πως θα την πάρετε σοβαρά υπ όψι σας γιατί ειναι γία το καλό όλων μας .
    Υπαρχει μιά πού μεγάλη κατηγορία φορολογούμενων που δεν έκανε καμμία φορολογική παράβαση που δεν τους επιβλήθηκε ποτέ κανένα πρόστιμο και που ως τα πρώτα χρόνια της κρίσης ήταν φορολογικά ενήμερη .
    Σ αυτη την κατηγορία ανήκω . Ηρθε ο Βενιζελος με τα προσωρινά χαράτσια ,την υπερφορολόγιση και έπρεπε να διαλέξω . Θα ταίσω την οικογένεια μου ( είμαστε τεσσερα άτομα ) η θα πληρώνω ένα σπάταλο κι αντιλαικό κράτος . Διάλεξα το δέυτερο γιατί δεν ειχα άλλη επιλογή αλλά και γιατί πίστευα πως κάθε ευρώ στους μνημονιακούς είναι και μιά ώρα παράταση γιά τη ζωή τους .
    Μπηκε μπροστά μου ενα φορολογικός τοίχος που δεν μπορώ να τον ξεπεράσω . Χρωστάω ως τώρα 14792 ευρω ληξιπρόθεσμες οφείλες και 2446 ευρώ προσαυξήσεις . Aκόμη οφειλές οπως οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν ειναι ληξιπρόθεσμες . Χρωστάω 5.500 ευρω στο ΟΑΕΕ συν τις προσαυξήσεις .
    Αν δεν χαμηλώσει ο τοίχος δεν μπορώ να πληρώσω .
    Οι προτασεις μου .
    Κούρεμα και του κεφάλαιου σε ιση αξία με το ποσό όποιας προκαταβολής . Αυτό θα βοηθήσει και τον φορολογούμενο να ανασάνει και το κράτος να εισπράξει πραγματικά ότι μπορεί ο καθένας να δώσει . Είναι μιά σολομώντεια λύση που μας διαφοροποιεί απο τους προηγούμενους και ανοίγει την καρδιά και την τσέπη του φορολογούμενου .Οσοι δεν το καταλαβαίνουν είναι τεχνοκράτες αποκομμένοι απ τον κόσμο . Θα δανειστώ να πληρώσω οσα πιό πολλά μπορώ . Γιατι και τον εαυτό μου θα βοηθήσω και την πατρίδα μου .ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ «μπαταξης » στα πενητα τεσσερα μου.
    Εχω ενα αυτοκινητο τετρακινητο γιατί έπρεπε να κινούμαι με ασφάλεια στο χιόνι 2000 κυβικα . Μου εβαλαν 660 τελη και 660 προστμο γιατι δε τα πλήρωσα . Στο ποσό αυτο μου πρόσθεσαν 185 ευρω προσαυξηση . Το αυτικινητο μου αξιζει 5.000 ευρω . Μιά φορμουλα -ενα αξιας εκατομμυριων ευρω ειναι 1600 κυβικα και θα πλήρωνε τα μισά τέλη κυκλοφορίας . Αφαιρέστε το ποσο των 660 ευρώ και την προσαυξηση γιατι ειναι τελίως άδικη και παράλογη .
    Για τον ΟΑΕΕ . Προεκλογικά κάναμε μια ημερίδα στο Αγρίνιο και ειπώθηκα πολύ σωστες διαπιστώσεις . Οι οφειλές μας στον ΟΑΕΕ αφορούν τον κλάδο σύνταξης και τον κλάδο υγείας . Για την σύνταξη δώστε την δυνατότητα στους οφειλέτες να επιλέξουν να τους αφαιρεθεί απ τον συντάξιμο χρόνο ότι οφειλη δεν μπορούν να πληρώσουν . Για τον κλάδο υγείας . ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ . Γιατι να πληρώσουμε . Αναγκάστικα λόγω υγείας να πάω στο νοσοκομείο . Με χρέωσαν 80 ευρω για τις εξετάσεις που έκανα . Αλλοι σαν εμένα χρεώθηκαν πολλά περισσότερα . Δηλαδη θά πληρώσουμε και στίς δύο μεριές ;γιατί ;
    Ολα τα παραπάνω τα γράφω με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης . Δεν απολογούμαι στους συμπατριώτες μου που με πόνο είναι φορολογικά ενήμεροι .
    Θεωρώ πως μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι τη ζωή μας . Ν αρχίσουμε να ελπίζουμε οτι θα ζήσουμε καλύτερα . Μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία .

  • 15 Μαρτίου 2015, 01:48 | Ευάγγελος

    Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία:

    Η παραπαίουσα συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, 20 ημέρες μετά και υπό την πίεση της ολοκληρωμένης και συνεκτικής νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για την θέσπιση άμεσων μέτρων ανακούφισης των πολιτών και επανεκκίνησης της οικονομίας με ιδιαίτερο βάρος στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, κατέθεσε ενώπιον του κοινοβουλίου μια τροπολογία για την ρύθμιση των οφειλών άτολμη και ξεκομμένη από ένα συνολικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τη συμπληρώνει δε και με την παράταση για δύο έτη της έκτακτης εισφοράς αποδεικνύοντας την αλήθεια του ρητού: Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

    Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης μοιάζουν όσο η μέρα με τη νύχτα.

    Διαφορές:

    1.Με την τροπολογία της Κυβέρνησης απαλλάσσονται σ’ ένα ποσοστό μόνο προσαυξήσεις και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής της βεβαιωμένης οφειλής και όχι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και αποτελούν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Έτσι, εκβιάζονται οι πολίτες να παραιτηθούν από το νόμιμο δικαίωμα τους να αμφισβητήσουν το ύψος της βεβαιωμένης οφειλής Διοικητικά ή Δικαστικά.

    Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα όλες οι αμφισβητούμενες από τους πολίτες υποθέσεις πριν ρυθμιστούν σε δόσεις παραπέμπονται σε Επιτροπές Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, ώστε να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος της οφειλής, διευκολύνεται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ το συνολικό ποσό από προσαυξήσεις και πρόστιμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.

    2. Για οφειλές που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ η ρύθμιση σε 36, 48 ή 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπεται μπορεί να οδηγεί στην καταβολή μηνιαίων ποσών, που υπερβαίνουν την ικανότητα του οφειλέτη να πληρώσει. Ταυτόχρονα ο οφειλέτης οφείλει να είναι ενήμερος για τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ώστε να υπαχθεί και να παραμείνει στην ρύθμιση. Έτσι είναι βέβαιον ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής αφού όσοι χρωστούν δεν μπορεί να είναι ενήμεροι φορολογικά. Ακόμη όμως κι αν υπαχθεί κάποιος στην ρύθμιση θα εκπέσει στον πρώτο μήνα που δεν θα μπορέσει να καταβάλλει την δόση και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.

    Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται ρύθμιση για όλους σε 84 δόσεις του ποσού της οφειλής, σε κάθε περίπτωση όμως το ποσό της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Αν το υπερβαίνει οι δόσεις θα είναι περισσότερες. Έτσι διασφαλίζεται η δυνατότητα του οφειλέτη να πληρώσει τις δόσεις αλλά και να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές μηνιαίο εισόδημα και την λειτουργία της επιχείρησης που είναι και το ζητούμενο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα σήμερα είναι να σταματήσουν τα λουκέτα για χρέη στο Δημόσιο! Επίσης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται αναστολή για 12 μήνες της καταβολής των δόσεων για όσους έχουν μηδενικό εισόδημα.

    3.Επιπλέον με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, καταργείται ο χαρακτηρισμός ως διαρκούς του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και απαλλάσσονται της ποινικής ευθύνης όσοι έχουν αποδεδειγμένα αντικειμενική αδυναμία να καταβάλλουν τις οφειλές τους.

    Απαγορεύεται επίσης η παράνομη κατάσχεση με e-mail των τραπεζικών λογαριασμών και η έφοδος στις κατοικίες φορολογικών υπαλλήλων χωρίς παρουσία Εισαγγελέα.

  • 15 Μαρτίου 2015, 00:17 | ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΔΗΜΟΥΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ), ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ)

  • 15 Μαρτίου 2015, 00:45 | Ανδρέας

    1)Πρώην επαγγελματίας (νυν εξόριστος)
    2)Τρίτεκνος
    3)Οφειλες σε εφορία: Άνω των 12.000 (μέρος αυτού Φ.Π.Α.)
    4)Οφειλές σε ΟΑΕΕ: Άνω των 34.000
    5)Στεγαστικό δάνειο: 136.000 (ήταν μέχρι το Δεκέμβτιο του ’14 τουλάχιστον
    6)Επαγγελματικά δάνεια 25.000
    Ενώ η επιχείρηση υπολειτουργεί 2012 με 2013 και δεν λειτουργεί έκτοτε
    δεν μπορώ να κάνω διακοπή από τους σχετικούς με την επιχείρηση οργανισμούς του δημοσίου με αποτελεσμα να επιβαρίνομαι με κεφάλαια και τόκους (Κάποιοι της της κυβέρνησης θα χαρακτήριζαν »επαχθές» αυτό το τμήμα του χρέους μου κάποτε).
    Το τρέχον καθαρό εισόδημά μου από εργασία στο εξωτερικό κυμαίνεται από 400€ μέχρι 700€ μηνιαίως.
    Σίγουρα δεν μπορώ να σας υποδείξω τίποτα.
    Θα σας παρακαλούσα όμως να έλθετε στην θέση μου και να κάνετε στο τέλος όχι το καλύτερο (κάτι θεμιτό βέβαια) αλλά το λιγικότερο.
    Ο θεός να σας βοηθήσει στο έργο σας και μας στο Γολγοθά μας!
    Ευχαριστώ!

  • 14 Μαρτίου 2015, 23:17 | Παναγιώτης Στ. Κεραμίδας

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, παντοπώλης. Οι οφειλές μου προς το δημόσιο (ΔΟΥ Κ ΟΑΕΕ) ξεκινούν το 2011 κ μέχρι σήμερα αδυνατώ να ανταπεξέλθω σ’ όλα όσα απαιτεί από εμένα το κράτος.
    Είναι απαραίτητο να γίνει πράξη η δέσμευση για την δυνατότητα αποπληρωμής, 10% έως 30$ του εισοδήματος για οφειλές προς το δημόσιο (πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης). Ακόμη να μας δώσετε τη δυνατότητα να μπούμε σε όποια κατηγορία του ΟΑΕΕ έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε.
    Για τα πραγματικά μας εισοδήματα είναι καθήκον σας να βρείτε ποιοι από μας σας λένε ψέμματα κ ποιοι πράγματι δεν έχουν. Κάντε έλεγχο στις καταθέσεις κ όπου αλλού νομίζετε.
    Δώστε μας τη δυνατότητα να ξαναγίνουμε αξιοπρεπείς κ συνεπείς.

  • 14 Μαρτίου 2015, 21:02 | Ανδρέας Α.

    Οταν είσαι πρώην επαγγελματίας, νην ΑΝΕΡΓΟΣ, με άνεργη σύζυγο, με δύο παιδιά, ενοικειο, ΔΕΗ κλπ. ..θύμα της «κρίσης’ και οφείλεις σε ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Δήμο …. (Τράπεζες) πως μπορείς να έχεις χρήματα ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ????

    Πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εισοδηματικά κριτίρια & δόση στο 20% των ετησίων εισοδημάτων.
    Πως αλλιώς να ζήσουμε ???

  • 14 Μαρτίου 2015, 20:32 | Antonios Antoniadis

    Ειμαι κατοικος Ιταλιας εγγεγραμενος στην Δ.Ο.Υ εξωτερικων. Μπορειετε να μας διευκωλυνετε ωστενα ζηταμε την ρυθμηση ηλεκτρονικά μεσω ταξις νετ και να πληρωνουμε απο εδω μεσω χρεωστικης βιζας η μεσω εμβασματος απο ξενη τράπεζα σε λογαριασμο που θα ωρισετε; Το συστημα με τον αντικλητο μας δημιουργει προβλήματα. Στην περίπτωση μου εχω αντικλητο 80 ετων και υπάρχουν και προβληματα επικοινωνιας. Αν καθιερώσετε πληρωμες ον λινε και εσεις λεφτά πέρνετε και εμεις δεν παιδευόμαστε

  • 14 Μαρτίου 2015, 20:10 | ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΑΣΙΤΗΣ

    Δεν μπορω πραγματικα να καταλαβω πωσ λειτουργει αυτοσ ο ΟΑΕΕ δεν φτανει που δεν σου παρεχει τιποτα (οσεσ φορεσ τον χρειστηκα πληρωσα)καθε 3 χρονια αυξανεται κιολασ (ακομα και αν η επιχειρηση παρουσιαζει ζημιεσ).Και το πιο απιστευτο οταν χρωστασ συνεχιζει να σε χρεωνει με τοκουσ προσαυξησεισ λεσ και πολυ μυαλο χρειαζεται οτι αν δεν γινεται να πληρωσω τα 500 θα πληρωσω τα 1000..?Σαν κινηση οι 100 δοσεισ καλεσ ειναι αλλα με τισ τρεχον εισφορεσ τι γινεται εγω για παραδειγμα παραπανω απο 150 το μηνα δεν γινεται να δινω με βαση το εισοδημα μου(5600)..αυτο πραγματικα ΠΡΕΠΕΙ να αλλαξει…ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΤΥΧΗ!!

  • 14 Μαρτίου 2015, 20:19 | ΧΡΗΣΤΟΣ Τ.

    Προκειμένου να μην γίνονται “μπρος – πίσω”, διευκρινιστικές εγκύκλιοι ή τροποποιήσεις σε νόμο, ούτε να μείνουν εκτός ρύθμισης ποσά
    Θέτω υπόψη σας την παρακάτω περίπτωση
    Αφορά τον ΕΕΤΑ 2013 (2ο Χαράτσι μέσω ΔΕΗ)
    Κάποια στιγμή ότι ποσό δεν είχε εξοφληθεί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, εστάλη από τη ΔΕΗ στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων – Εφορία.
    Μόνο που η Εφορία μέσω Taxis, δεν ενημέρωσε το λογαριασμό των οφειλετών ώστε να φαίνεται ως ληξιπρόθεσμο το ποσό.
    (Τουλάχιστον αυτό ισχύει για μένα και υποθέτω το ίδιο γίνεται και με άλλους.)
    Δεν μπορώ λοιπόν να το πληρώσω με ρύθμιση, δεν εμφανίζεται πουθενά. (σα να μην το οφείλω).
    Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί στο σύστημα του Taxis. Μετά τη ψήφιση του νόμου. Και σίγουρα μετά την 1η Μαρτίου 2015.
    ΕΡΩΤΗΣΗ: θα μπορούμε να το εντάξουμε στη ρύθμιση ή θα θεωρηθεί εκτός ημερομηνίας παρόλο που είναι οφειλή του 2013 και πρακτικά είναι ήδη ληξιπρόθεσμη;
    Αν ναί .. έχει καλώς, δώστε διευκρινήσεις.
    Αν οχι .. δείτε πως θα καλυφθούν αυτές οι περιπτώσεις.
    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαβούλευση

  • 14 Μαρτίου 2015, 18:38 | ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΣ

    1)Οι τρίτεκνες-πολύτεκνες οικογένειες μισθωτών με την αναδρομική κατάργηση του μειωμένου ΦΜΥ το 2012 κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους ενώ ταυτόχρονα είχαν μειωθεί τα εισοδήματά τους σημαντικά (τα δικά μας κατά 60%).Αυτά τα άδικα φορολογικά καταβεβλημένα χρήματα που μας γονάτισαν πρέπει να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού τους με τα σημερινά μας χρέη.
    2)Οι ρυθμίσεις πρέπει να αφορούν ενιαία το «οικογενειακό χρέος» δηλαδή συνολικά στην ίδια οικογένεια (στην ενιαία ΦΔ) να υπολογίζονται ληξιπρόθεσμα χρέη ΦΕ+ΕΝΦΙΑ του συζύγου+ΕΝΦΙΑ της συζύγου+(ενδεχομένως ΕΝΦΙΑ ανηλίκου ή τέκνου που σπουδάζει ή υπηρετεί στρατό)αφού όλα αυτά τα φορολογικά έξοδα θα πληρωθούν από την ίδια τσέπη.
    3) Τα ληξιπρόθεσμα ΕΝΦΙΑ να φαίνονται στο taxis με τον ίδιο κωδικό όταν γίνεται ενιαία ΦΔ ώστε να μπορούν να υπολογίζονται συνολικά σε βάρος της οικογένειας και να μην χρειάζεται μόνο για να βλέπει ή να ρυθμίσει το ληξιπρόθεσμο ΕΝΦΙΑ η σύζυγος να ανοίξει άλλον κωδικό στο taxis.

  • 14 Μαρτίου 2015, 17:47 | Παναγιώτης

    100 δόσεις χωρις εισοδηματικά κριτήρια.Λάθος και ατυχής επιλογή.Γιατί?
    Γιατί επιβραβεύονται όλοι αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν (με δύο συντάξεις σύζυγοι εισόδημα 25 – 30.000 ετησίως με σπίτια και πολυτελή αυτοκίνητα)και ‘κάναν το κορόϊδο. Στους λίγους συνεπείς που δεν θα ξαναυπάρξουν στο μέλλον θα δώσουν ενα bonus 50 ευρώ στα 1000 και απο τους άλλους το 1000αρικο αυτό θα το μαζέψουν 20αρικο 20αρικο σε 5 χρόνια για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.

  • 14 Μαρτίου 2015, 17:06 | XAΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Tο στ) να γίνει 75%

  • 14 Μαρτίου 2015, 17:24 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Tο ιβ) να γίνει 40% , ια) 45% , ι) 50% , θ) 55% , η) 60% , ζ) 65% , ε) 75% ,

    δ) 85% , γ) 95% , β) 100 % , α) 100%

  • ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ – ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ

    ΝΙΚΟΣ. ΣΠ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ

    12/03/2015

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και αιτιολόγηση,
    επί του σχεδίου νόμου των ρυθμίσεων ληξιπροθέσμων

    ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ~300-500% ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ. ΤΟΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΩΦΕΛΕΙΜΕΝΟI EINAI ΜΟΝΟ OI ΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟI ΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΕΣ ΛΟΓΩ ΕΠΟΧΗΣ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ. ΕΚΠΤΩΣΗ 30% ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ + ΤΟΚΟ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ 2η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ 300-500% ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ – ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ TAXIS, ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΗ Η ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 10% + ΤΟΚΟ 3%/ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ “ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ”, ΛΟΓΩ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΟΚΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΝΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΔΟΣΕΩΝ, Π.Χ. 20% ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, 10% ΤΖΙΡΟΥ, 2% ΚΕΡΔΩΝ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9, ΑΡΘΡΟΥ 26, ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 30/06/2017. Η ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ. ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

    Τα “εικονικά” και καταχρηστικά βάρη των προσαυξήσεων αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ της χώρας.
    Αίτια: η παραδοχή και χρησιμοποίηση μιάς “ανεξήγητης τιμωρητικής διάθεσης”, που στηρίζει ρυθμίσεις εκπτώσεων επί της καταχρηστικής τιμωρίας των υπερβολικών προσαυξήσεων. Επιβαρύνονται ακόμη οι φορολογούμενοι εν μέσω κρίσης της οικονομίας και της ρευστότητας, με προσαυξήσεις για τις υποθέσεις προ του 2014, με προσαυξήσεις μέχρι ~500% επί του κεφαλαίου και τους συνήθως αυθαίρετους καταχρηστικούς εξωλογιστικούς προσδιορισμούς που πολλαπλασιάζουν το κεφάλαιο ~30-50 φορές. Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
    Με ΠΟΛ του 2013, οι προσαυξήσεις περιορίζονται μεν στο 120% μόνο όταν ρυθμιστούν.
    Στις καρτέλλες είναι ήδη χρεωμένες, οι μέχρι σήμερα προσαυξήσεις ως κεφάλαιο και έτσι εμφανίζονται συνολικά όλες οι μέχρι σήμερα χρεώσεις στο taxis, χωρίς ανάλυση. Μετά την βεβαίωση, προσαυξάνονται μόνο κατά ΚΕΔΕ.
    Τα ληξιπρόθεσμα ~76 δις, αποτυπώνονται ότι 3.8 εκατ. φορολογούμενοι οφείλουν μέχρι 3.000 €, 3.2 εκατ. φορολογούμενοι μέχρι 5.000 €, 400.000 τα ~73 δις.€ και 6.000 τα ~60 δισ.€. Από το σύνολο των ληξιπροθέσμων εκτιμάται ότι το 75% αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
    Η νέα προτεινόμενη ρύθμιση: διευκολύνει τα ποσά μέχρι 5.000 €, επιτρέπει 100%
    “κούρεμα” προσαυξήσεων σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ (χρειάζεται διευκρίνηση αν περιλαμβάνει όλες τις υπερβολικές προσαυξήσεις των ελέγχων και όχι μόνο τις μικρές έντοκες προσαυξήσεις κατά ΚΕΔΕ).

    Θέτει προθεσμία μέχρι 27/04/15 και 26/05/15, πολύ “στενή” χρονολογικά και αδύνατο να ανταποκριθούν οι σοβαρές περιπτώσεις, αλλά μόνο οι μικρές υποθέσεις με μικρά ποσά.
    Εκτιμούμε ότι πρέπει να περιληφθούν όλες οι υποθέσεις χωρίς περιορισμό ποσού- άνω του 1 εκατ.€.
    Η Task Force πρότεινε την διαγραφή των “εικονικών” προσαυξήσεων κατά ~25-50 δις €. Εκτιμούμε, ότι είναι ”κοντά” στα 50 δισ €. Υπήρξε “αγκυλωτικός δισταγμός” το 2014, δεν μαζεύτηκαν σημαντικά έσοδα, παρά τον αριθμό των δόσεων.
    Πιστεύουμε, ότι αυτό χρειάζεται η χώρα, για να μαζευτούν άμεσα 2-3 δις.€.
    ‘Αλλωστε, στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, αυτό εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός, για διαγραφή των προσαυξήσεων με ανώτατο πλαφόν 30% ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ. Προφανώς δεν εννοούσε μόνο τους έχοντες μετρητά, αλλά όλη την οικονομία. 100 δόσεις με διαγραφή του 30% των προσαυξήσεων συν τόκοι σημαίνει περίπου ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ. ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΟΤΙ ΛΙΓΟΙ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ.

    Συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης ρύθμισης για τις 100 δόσεις

    Να υλοποιηθεί ενός τύπου “περαίωση” για όλες τις ελεγμένες και εκκρεμείς υποθέσεις, με ποινή 1% επί του τζίρου (πρόταση ΕΒΕΑ).
    Να είναι η υπαγωγή στην ρύθμιση “άπαξ” για τα μικρά ποσά και “κυλιόμενη” για τα μεγάλα ποσά και τις δύσκολες υποθέσεις, λόγω δικαστικών εμπλοκών και τραπεζικών δυσλειτουργειών. Να υπάρχει επιβάρυνση με τόκο για τις δόσεις.
    Για να “καθαρίσουν” επιτέλους οι “εικονικές” χρεώσεις από τα ληξιπρόθεσμα- για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις χωρίς χρονικό περιορισμό, να διαγραφούν άμεσα τα εικονικά ληξιπρόθεσμα απο τις προσαυξήσεις και πρόστιμα, των ~500% και των εξωλογιστικών προσδιορισμών που πολλαπλασιάζει τα ποσά μέχρι ~30-50 φορές. Μετά για τις δόσεις να επιβαρύνονται με 3% τον χρόνο.
    Ο αριθμός των δόσεων να είναι ανάλογως της φοροδοτικής ικανότητας. Προτείνεται να μην υπερβαίνει το 10% των κερδών ή 2% του τζίρου ετησίως.
    Να περιληφθούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι αμετακλήτου και όχι μόνο οι μη συζητηθείσες.
    Να καταργηθούν οι εξωλογιστικοί προσδιορισμοί για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και για τα τρέχοντα.
    Να δοθεί δυνατότητα νέας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με κόστος 10€.
    Ανώτατο πλαφόν προσαυξήσεων 10%, αντί για 30%- ανεξαρτήτως αριθμού δόσεων, γιατί θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι.
    Να διαγραφεί η λέξη “τελεσίδικα” στο άρθρο 74 ΚΦΔ, για μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι με την γραφειοκρατία και της διπλές χρεώσεις και διώξεις. Για τον λόγο αυτό φαίνονται τα ληξιπρόθεσμα υπέρογκα, σε έστω όποιο αριθμό περιπτώσεων.
    Να εκδοθεί διευκρίνιση για να ισχύει ο νόμος 3697/2008 που αναγνωρίζει τις ζημίες των προηγουμένων περαιώσεων. Οι υπηρεσίες και τα δικαστήρια έχουν συγκρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να συγχέονται πολλές υποθέσεις με μεγάλα ποσά και να μην πηγαίνουν σε ρύθμιση, όσο καλή και να είναι.
    Να αναγνωριστούν ΟΛΕΣ οι τυχόν καταβολές φορολογουμένων στις καρτέλλες έναντι οφειλών και ρυθμίσεων στο κεφάλαιο και όχι στις προσαυξήσεις, αφού αυτές αλλάζουν.

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Να διατηρηθεί η ρύθμιση του α.48 ν 3943/11, γιατί είναι η μόνη ρύθμιση που τηρείται
    και τα ταμεία εισπράττουν 360-400 εκατ. €/ χρόνο. Ήδη περιλαμβάνεται σε ψηφισμένο νόμο με ισχύ μέχρι 30/6/2017. Η κρίση είανι χειρότερη τώρα. Εκτιμούμε ότι όποια αυστηρότητα θα είανι καταλυτική σε βάρος εταιρειών και θέσεων εργασίας.
    Για τον ΟΑΕΕ, να επιτραπεί η επιλογή της μικρότερης κλίμακας προαιρετικά για 2 χρόνια. Υπάρχει πραγματική αδυναμία καταβολών.
    Να οριστεί ύψος 10% του εισοδήματος, ή 2% του τζίρου για τις δόσεις, αλλιώς να ισχύει η ρύθμιση ν. 3943/11.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ

    Άρθρο 1 ή άρθρο 9 : να μπορεί να υπαχθεί στην ρύθμιση όποτε επιλέξει ή δύναται ο φορολογούμενος, μέχρι τις 100 δόσεις, εφόσον πληρωθούν όλες οι δόσεις μετρητοίς με πλήρη διαγραφή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΛΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, και όχι μόνο τις προσαυξήσεις από το taxis.
    Άρθρο 1, παρ.1: να ορισθεί για τις δόσεις ανώτατο ετήσιο όριο, πχ. 20% εισοδήματος, 10% κερδών, 2% τζίρου για τα νομικά πρόσωπα.
    Άρθρο 1, παρ. 3: να υπάγεται το σύννολο των ληξιπροθέσμων οφειλών, αλλά να δύναται ο φορολογούμενος να επιλέγει την υπαγωγή σε 5-6 κατηγορίες φόρων και να έχει δικαίωμα αναμονής στα δικαστήρια 1ας κατηγορίας φόρου, πχ. εξωλογιστικού.
    ‘Αρθρο 4, παρ. 1: να υπάγονται υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, μέχρι αμετακλήτου, ανεξάρτητα συζητήσεως ή όχι.
    Άρθρο 6, παρ. 2: να έχει διακίωμα ο Υπουργός Οικονομικών δικαίωμα παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας μεγαλύτερη του μηνός.
    Άρθρο 7: να δοθεί δυνατότητα 30 ημερών.
    Άρθρο 15: να δύναται η δυνατότητα εξόφλησης μέρους οφειλής, χωρίς περιορισμούς … δεκαπλάσιας ελάχιστης δόσης.
    Άρθρο 26, παρ. 5: να δοθεί η δυνατότητα έπτωσης 100%, οποτεδήποτε μέσα στις 100 δόσεις, με την προυπόθεση πληρωμής των προηγουμένων δόσεων μετρητοίς, με αντίστοιχη διαγραφή όλων των προσαυξήσεων.
    Άρθρο 26, παρ.5: να ορισθεί για τις δόσεις ανώτατο ετήσιο όριο, πχ. 20% εισοδήματος, 10% κερδών, 2% τζίρου για τα νομικά πρόσωπα.
    Άρθρο 26, παρ.9: ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ- με τον νόμο 4264/14, άρθρο 59, δόθηκε παράταση του προσωρινού διακανονισμού του άρθρου 48 του ν. 3943/11 μέχρι 30-6-2017. Οποιαδήποτε αυστηροποίηση και εξαίρεση θα έχει αρνητικές καταλυτικές συνέπειες στις επιχειρήσεις και την αναεργία. Τα ταμεία εισπράτουν 350-400 εκατ. € ετησίως από τη ρύθμιση αυτή και υπάγονται μόνο όσοι την τηρούν και όχι όλοι. Οποιαδήποτε λογική ενοποίησης ρυθμίσεων, δεν είναι ρεαλιστική. Δεν υπήχθησαν όλοι. Τηρείται σχετικώς καλά.

  • 14 Μαρτίου 2015, 14:33 | Παντελής Πεταλάς

    Σε κουβέντα και συζητήσεις που έχω κάνει με πολλούς φίλους εμπόρους και γενικά επαγγελματίες, γίνομαι αποδέκτης απο όλους κάποιων ενστάσεων, θετικών κατα την γνώμη μου, επάνω στο θέμα των ρυθμίσεων για το χρέος των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, το χρονικό διάστημα που παρέχεται απο την Κυβέρνηση,( υπουργείο οικονομικών), σε συνδυασμό με την μείωση κατα τρείς κλάσεις , είκοσι ενός ( 21 ) μηνών, σε διφορά αυτό της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (12 μήνες) και αυτό είναι σχετικά μικρό και δεσμευτικό.Δηλαδή μέσα σε 21 μήνες, θα έχει εξαφανιστεί η κρίση ; μην τρελλαθούμε. Συνεπώς το σωστό κατα την άποψή μου, ( είμαι συνταξιούχος δημοσίου ) είναι το χρονικό διάστημα να επιμικυνθεί τόσο οσο διαρκεί η κρίση στη χώρα μας και φυσικά ανάλογα με το πότε ο κάθε επαγγελματίας, έμπορος, βιοτέχνης κλπ, εξοφλεί το χρέος του (σε 15 μήνες, σε 8 η σε 45 ) και σε τελευταία ανάλυση, ακόμα και πιο σύντομα οταν και εφ’ όσον η χώρα βγεί απο την κρίση νωρίτερα.Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό- μην το παρεξηγείτε- για τα αυτονόητα! Γιατί διαφορετικά το μυαλό πάει ….αλλού και δεν είναι καθόλου καλό, για τον απλούστατο λόγο οτι τα πράγματα δεν είναι οπως παλιά, οπως ξέραμε. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει. Χώρια που με μια Κυβέρνηση της αριστεράς δεν ταιριάζουν και δεν χωράνε τέτοια πράγματα. Ευχαριστώ.
    Ενας έλληνας πολίτης και αριστερός.

  • 14 Μαρτίου 2015, 14:24 | Κατερινα

    ΕΝΦΙΑ και Xαράτσια λέγατε οτι είναι αντισυνταγματικά. Τώρα θέλετε να τα πληρώσουμε ακόμα και όσοι έχουμε εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο. Ούτε έχουμε ούτε και είναι συνταγματικό να τα πληρώσουμε. Είστε τελικά Aριστερά ή μια από τα ίδια;;;

  • Σε κάθε Περίπτωση πρέπει να γίνει έλεγχος αν αυτά τα Χρέη ήσαν σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων Πολιτών.
    Κριτήρια όπως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όριο φτώχειας (Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ), ή έστω το κριτήριο των αποφάσεων των Δικαστηρίων στα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά(N.3869/2010) θα έδινε πιο σωστή αντιμετώπιση στον πραγματικό φόρο.
    Εάν δεν γίνει έλεγχος όπως αναφέρω απλά ζητούμε κάποιος να ρυθμίσει κάτι που δε θα μπορέσει να αποπληρώσει αλλά και ταυτόχρονα επικυρώνουμε φόρους που προσκρούουν στο Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 2 παρ. 1 άρθρο 4, άρθρο 5 παρ. 1 , άρθρο 17 παρ. 1 , άρθρο 78 παρ. 1 & 4 , αλλά και άρθρο 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που τιτλοφορείται «Προστασία Ιδιοκτησίας».)
    Ο δε έλεγχος μπορεί να γίνει και μετά την ένταξη , ούτως ώστε να μη κινδυνέψει η καταβολή φόρων και να ωφεληθούν αδικαιολόγητα κάποιοι.
    Το να λέμε κάνω κούρεμα σε προσαυξήσεις είναι ένα βήμα, αλλά εάν δεν ελέγξω την πραγματική φοροδοτική ικανότητα τότε συντηρώ απαιτήσεις εναντίων πολιτών που δε θα καταβληθούν ποτέ και έτσι δεν έχω τη σωστή αναλογιστική μελέτη στο τι μπορώ να εισπράξω.
    Το να έχω απαιτήσεις πχ 70 δις, αλλά στην πραγματικότητα εισπρακτέα είναι 20 δις δεν είναι ρεαλιστικό αλλά και δίνει στους όποιους δανειστές μας λάθος εντύπωση.
    Σχεδόν κανείς δε θα άφηνε απλήρωτους φόρους και ασφαλιστικούς φορείς εάν είχε όντως φοροδοτική ικανότητα.
    Άρα δείτε σε βάθος 3ετίας στο taxis τα εισοδήματα, βάλτε ένα όριο ανάλογα με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση, και μετά τη ρύθμιση δώστε στον πολίτη τη δυνατότητα να αιτηθεί το κούρεμα, ή τη μείωση ή ακόμα και την απαλλαγή του από φόρους που επιβλήθησαν χωρίς τον παραμικρό έλεγχο στα πραγματικά εισοδήματα του.
    Να σημειώσω ότι δεν εννοώ να προσφύγει δικαστικά ο Πολίτης, αυτό θέλει χρόνια για να έχουμε την όποια απόφαση, αλλά μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και του taxis να γίνεται αίτηση, να ελέγχεται από ανεξάρτητη αρχή εντός των ΔΟΥ, η οποία μπορεί να συσταθεί ή να χρησιμοποιηθεί αυτή η οποία λειτουργούσε για τις ενδικοφανείς προσφυγές και να έχουμε μέσα σε μικρο , ελάχιστο χρονικό διάστημα άμεση λύση.

  • 14 Μαρτίου 2015, 13:49 | Καυκης Αγγελος

    Στο σχεδιο για την ρυθμηση ειδα οτι αφαιρουνται ολα τα προστιμα και οι προσαυξησεις ΕΚΤΟΣ των ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.Νομιζω ειναι αδικο να μην αφαιρουνται τα αυτοτελη προστιμα του ΙΚΑ που αυξανουν την οφειλη κατα 120%.Εγω χρωσταω 4.137.00 ευρω και το ΙΚΑ μου ζηταει 17.000.00 ποσο που ειναι αδυνατον να το ξεχρεωσω.Αν δεν προσθεσετε στο σχεδιο να αφαιρουνται και τα αυτοτελη προστιμα δεν προκεται να εισπραξετε ευρω, οπως εγινε και με την προηγουμενη ρυθμηση.Οταν τα ειχαν αφαιρεσει για μερικες μερες πολλοι πηγαν και τα πληρωσαν εφ’απαξ.Οταν πηραν πισω τη διαταξη ο κοσμος σταματησε να πληρωνει.Γι’αυτο ξαναδειτε το παρακαλω.Το προστιμο αυτο ειναι εξωντοτικο για τις επιχειρησεις.

  • 14 Μαρτίου 2015, 13:45 | ΛΟΥΚΑΣ

    Με αυτούς που μπήκαν σε προηγούμενη ρύθμιση τί γίνεται;

    Εάν π.χ. μπήκε κάποιος στην ρύθμιση των 72 ή 90 ή 100 δόσεων και έδωσε μέχρι σήμερα ας πούμε 1.000 ευρώ.

    Αυτά τα 1.000 ευρώ να υπολογιστούν ως κεφάλαιο με την αίτηση σε νέα ρύθμιση, και κατά συνέπεια να διαγραφούν και οι προσαυξήσεις για τα 1.000 αυτά ευρώ.

    αν τα είχε κρατήσει και τα έδινε τώρα ως τις 27.03 αυτό δεν θα γινόνταν;

    Τρόποι κουρέματος ώστε οι εναπομείναντες οφειλές να έχουν μια προοπτική αποπληρωμής , υπάρχουν πολλοί. Εκτός αν θέλουμε να δείχνουμε στους θεσμούς το excell με τα ποσά που έχει να λαμβάνει το κράτος, με φουσκωμένα νούμερα. Γιατί ουσία δεν έχει το τι μπορεί να λάβει αλλά το τι πραγματικά θα λαβαίνει από πληρωμές το κράτος.

    Η ενημερότητα θα πρέπει να είναι χωρίς παρακράτηση, για να μπορούμε να παίρνουμε μέρος σε διαγωνισμούς. Έτσι θα έχουμε και δουλειά, γιατί χωρίς δουλειά πως θα πληρώσουμε;

    Επίσης να μπορεί να βγεί ηλεκτρονικά και όχι με αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία στην εφορία.

    Επίσης οι δημόσιες υπηρεσίες, να κάνουν τις προμήθειές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίζουν την τοπική αγορά. Θα μου πείτε ανταγωνισμός.
    Εγώ όμως κύριε μεγαλοεπιχειρηματία, που κατοικοεδρεύεις στην μεγάλη πόλη, είμαι και μένω στα σύνορα. Και τα φυλάω , αφού στην ουσία δεν έχω απολυθεί ακόμα από το στρατό μια και είμαι εθνοφύλακας, και τα παιδιά μου δεν έχουν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, και θέλω 14 ώρες να έρθω στην Αθήνα με το καράβι, αν έχει δρομολόγιο……Να έρθω λοιπόν κι εγώ για δουλειά στην Αθήνα;

  • 14 Μαρτίου 2015, 12:58 | κωστας

    ΘΕΜΑ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΟ. –ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ(αποκεφαλαιοποιωντας) ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ-ΦΠΑ.

    Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας και το 2005 ελαβα από προμηθευτη σιδηρου ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ που ο ελεγχος της εφοριας μου εβαλε προστιμα του Κ.Β.Σ για (την αποκρυψη..) για το ΦΠΑ .
    Τα προστιμα όπως γνωριζετε είναι υπερογγα ,περιπου στο 1500% της αξιας του ΦΠΑ .
    Μετα από προτροπη των υπαλληλων της ΔΟΥ ΜΕ ΕΠΕΙΣΑΝ να συμβιβαστω στο 1/3 του τελικου ποσου (φπα+προστιμα) ,χρησιμοποιωντας το επιχειρημα ότι αν προσεφευγα στα διοικητικα δικαστηρια δεν θα μπορουσα να ασκεισω το επαγγελμα μου (ψευδως).
    Και με τον συμβιβασμο που εκανα , το ποσον που βεβαιωθηκε μειωθηκε στο 1/3, δηλαδη η αυξηση κατά 1500% της αξιας του ΦΠΑ επεσε στα 500% της αξιας του ΦΠΑ, ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ποσον που αντικειμενικα δεν μπορω να αποπληρωσω.
    Από ότι φαινεται η επιλογη μου να παω στο 1/3 (συμβιβαζομενος) ηταν λαθεμενη , παρα το γεγονος ότι εχω δωσει μεχρι τωρα αρκετα χρηματα , όμως η αναδουλεια και η ηληκια μου (61 ετων) δειχνουνε ότι αυτά τα χρεη δεν μπορουν να αποπλειρωθουνε.
    Πιστευω και ζηταω να μπορεσω να ενταχθω στη ρυθμιση , χωρις όμως να εχουνε κεφαλοποιηθει τα προστιμα ,δηλαδη να χωριστει ο φορος(φπα) από τα προστιμα και να ενταχθω στη ρυθμιση όπως σαν να μην ειχα συμβιβαστει , είναι ένα δικαιο αιτημα που πρεπει να ενσωματωθει στη ρυθμιση .
    Αυτό δεν το ζηταω μονο για μενα αλλα για ολους που εχουνε συμβιβαστει.

  • 14 Μαρτίου 2015, 12:43 | Θανάσης

    Να συμπεριληφθούν όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 αλλά και οι βεβαιωμένες έως αυτή την ημερομηνία αυτή ή ακόμη και την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, διότι υπάρχουν οφειλές που αφορούν τις προηγούμενες χρονιές (2013-2014) και βεβαιώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015 π.χ. πρόστιμα τροχαίας κ.α. και δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015. Σκοπός είναι να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές των προηγούμενων ετών και όχι ένα μέρος αυτών επειδή έτυχε να βεβαιωθούν ένα μήνα μετά.

  • 14 Μαρτίου 2015, 12:14 | Ευάγγελος

    Ο πρωθυπουργός , ο υπουργός οικονομικών , ολοι λένε οτι το χρέος της χώρας δεν ειναι βιώσιμο και γιαυτο πρεπει να κουρευτεί 50% ή να αυξηθούν παρά πολυ τα χρονια αποπληρωμής.
    Την ίδια στιγμη οι ίδιοι λένε στους πολίτες που χρωστάνε ατο κράτος , δεν με ενδιαφέρει ποσα μπορείς πραγματικά να πληρώσεις απο όσα χρωστάς , δεν με ενδιαφέρει αν όντως εχεις να πληρώσεις σε 100 δόσεις. Εγω θα σε κυνηγάω στ δικαστήρια κλπ. Ειναι ντροπή! Το 50% των χρεών ειναι αέρας! Προσαυξησεις και τοκοι επι των βεβαιωθέντων φόρων. Δεν ειναι πραγματικό χρέος! Παράδειγμα χρέος εταιρίας 1-1-2014 152.000€ την ίδια στιγμη γίνεται 227.000!! Με τις προσαυξήσεις! Δλδ ενώ δεν μπορούσε να πληρωθει το κεφάλαιο το κράτος έβαλε 50% αυξηση! Παρανοϊκό!! Πληρώνει η εταιρια μετα απο καιρό το 50% του κεφαλαίου και κλείνει! Τωρα με τοκους η εφορία ζητάει 190.000!! Ειναι βαρέλι χωρις πάτο η όλη ιστορια! Ας κάνετε πράξη επιτέλους τις δικές σας ιδέες! Το προγραμμα της Θεσσαλονίκης έλεγε για δόση μεχρι το 30% του εισοδήματος! Επιτέλους οι ίδιοι άνθρωπο είστε πως αλλάζετε γνώμες τοσο γρηγορα!! Τις 100 δόσεις τις ειχαμε και σημερα. Λεφτα δεν έχουμε ! Πάρτε όσα πραγματικά μπορούμε
    να πληρώσουμε αλλιώς μια τρύπα στο νέρο !