2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:07 | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Αγαπητοι κυριοι επι των οικονομικων ,
    θα ηθελα με το παρον να σας υπενθυμισω οτι οι εφοριακοι ειναι υπαλ- ληλοι των Ελληνων πολιτων και οχι οι πολιτες υπαλληλοι των εφοριακων.
    Αφηστε λοιπον τον Ελληνα πολιτη στην καθημερινοτητα του και αλλαξτε την νοοτροπια των υπαλληλων της εφοριας .
    ΠΡΟΤΡΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ .
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
    ΕΧΟΥΜΕ 1.000.000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ .
    ΣΑΣ ΡΩΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ; ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!
    Αυτοι πρεπει να ελεγχουν και οχι να βαζουν την γιαγια μου να μαζευει αποδειξεις .ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!ΝΤΡΟΠΗ!!!!!
    ΘΕΛΕΤΕ ομως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ παταξη της φοροδιαφυγης; Πιστευω ναι….
    ΒΓΑΛΤΕ λοιπον τους εφοριακους στο δρομο να δουλεψουν οπως εχουν καθηκον και ξερουν που πρεπει να πανε να ελεγξουν .
    Χρησιμοποιειστε την τεχνολογια και δικτυωστε on-line ολες τις ταμειακες και γενικα τις επιχειρησεις και μη βαζετε τον παππου μου και τη γιαγια μου να συλλεγουν αποδειξεις στα 70 τους και εμενα να κανω τον υπαλληλο των δημοσιων τεμπεληδων .
    Για on-line δικτυωση το κοστος θα πληρωθει μια φορα και μονο απο αυτους που πρεπει (βλεπε Αμερικανικο η Αγγλικο συστημα).
    Αυτο που πρεπει να κανετε αρχικα ειναι να ερευνησετε τις εξωφθαλμες περιπτωσεις φοροδιαφυγης .
    ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;;;;
    Ολοι πιστεψαμε στον Κο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ(επιτελους εχουμε Ελληνα πρωθυπουργο με οραμα και ελληνοφωνο επιθετο . Ακου λεει ΚΑΡΑΜΑΝ-ΑΛΗΣ .Ντρεπομουν και να το προφερω) αλλα πρεπει να εχει και την αυστηρη εποπτεια των υφισταμενων του, ωστε να παραγουν εργο προς την σωστη κατευθυνση.
    Εαν λοιπον δεν δωσετε αξιοπρεπες αφορολογητο 18000 ευρω (ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ 1500 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ;), εαν δεν παταξετε την πραγματικη φοροδιαφυγη και δεν τιμωρησετε παραδειγματικα τους φοροφυγαδες και τους κλεφτες των προηγουμενων κυβερνησεων τοτε θα θεωρησουμε ολοι οι πολιτες οτι μας κοροιδευετε οπως και οι προη- γουμενοι και βαζετε παλι εμας να πληρωσουμε τα σπασμενα.
    Ειπαμε ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ .
    Πρεπει να εργασθουν οπως ολοι οι Ελληνες και οχι να φυλλομετρουν και να αποφευγουν .
    Στο δρομο ειναι η δουλεια τους και γι’ αυτο ολοι εμεις τους χρυσοπλη- ρωνουμε τοσα χρονια..
    Εξηγηστε τους με πειστικο τροπο οτι ΤΕΡΜΑ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΝΤΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ.
    ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΔΟΥΛΕΙΑ να ξανασταθει η χωρα στα ποδια της.
    ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ!!!!!Και σε οποιον αρνηθει η ζητησει κοματικη καλυψη διωξτε τον να παει σπιτι του .
    Η χωρα μας χρειαζεται πολιτες με συνειδηση και οχι ασκερια λουφαδορων και κλεφτων.
    Ελεγξτε τους τραπεζικους λογαριασμους των Εφοριακων, των Τελωνειακων, των στρατιωτικων που ειναι σε θεσεις με χρηματικες συναλλαγες, των υπαλληλων στις πολεοδομιες, των ανωτερων και ανωτατων κληρικων, των υπαλληλων του ΙΚΑ, των Πρυτανεων των πανεπιστημιακων σχολων κ.λ.π.
    ΘΕΛΕΤΕ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΛΗΦΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;
    Ενας δημοσιος υπαλληλος που δεν εκταμιευει τον μισθο του αλλα τον αποταμιευει επι ΠΟΛΛΑΑΑΑΑ συναπτα ετη πως διαβιωνει;;;
    Πως γινεται χωρις να εκταμιευει το μισθο του,να συντηρει πρωτη κατοι- κια και εξοχικη, να συντηρει 2 αυτοκινητα, να αποπληρωνει στεγαστικο δανειο, να συντηρει τη ανεργη συζυγο του,τα ανηλικα τεκνα του, να εχει 300.000 ευρω η και περισσοτερα στην τραπεζα ΕΕΕΕ; Πως γινεται κυριοι; Πειτε μας να το κανουμε ολοι .
    Τι νομιζετε ολοι εσεις συμβαινει η δεν συμβαινει;
    Μηπως εχει αλλες κρυφες πηγες εισοδηματος; Λεω ο Αφελης Βλαξ, μηπως;
    ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΤΕ;
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΕΚΕΙ ; ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ;
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΕΠΙΔΟ-
    ΜΑΤΑ;
    ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ .
    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ κ.λ.π).
    ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ Η ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΚΙ’ ΑΥΤΗ Η ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ; ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ;
    (Ο Κος ΓΡΙΒΑΣ, απ’ οτι θυμαμαι.Ο οποιος απο την εκπομπη του Γιωργου Αυτια σημερα το πρωι προσεβαλε ολους εμας τους Ελληνες πολιτες και εργοδοτες του, χαρακτηριζοντας μας φορολογικα ασυνειδητους και ανεκ- παιδευτους).
    Ελεγξτε τις επιχειρησεις των προσωπων του στενου οικογενειακου κυκλου ολων των δημοσιων υπαλληλων.
    Πως γινεται οι επιχειρησεις των συζυγων τους, των τεκνων τους κ.λ.π να απολαμβανουν φορολογικη ασυλια η μηπως δεν μπορειτε να τους ανακα- λυψετε;(Ε! Κε ΓΡΙΒΑ προισταμενε των εφοριακων;)
    Η ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΧΡΕΩΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ;
    Στειλτε εφοριακους να συλλεξουν πληροφοριες στην ΚΥΠΡΟ, στην Ελβετια, στο Λουξεμβουργο και στην Γερμανια .
    ΕΙΔΙΚΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ καποιων αξιοτι- μων συμπατριωτων μας που διαθετουν 2 η και 3 OFFSHORE εκαστος .
    Εχει και ο Κος ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ (οπως και πολλοι αλλοι αξιοτιμοι πολιτικοι μας), ο οποιος και το παραδεχτηκε οτι υπεκφευγε φορολογικα ετσι απλα. Αληθεια εσεις γνωριζετε αν την υποθεση την ερευνα ο ΣΔΟΕ οπως οφειλε;
    θα ηθελα να ενημερωσετε ολους εμας, τους φορολογικα ασυνειδητους αν θα τιμωρηθει γι’ αυτο, αγαπητε Κε ΓΡΙΒΑ .
    ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Η ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ;
    ΤΙ ΛΕΤΕ Κε ΓΡΙΒΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ Η ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΧΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΚΟΤΑΔΙ;
    H μηπως σας αποθαρυνει το πολυωρο και εξουθενωτικο ταξιδι να φτασετε εως εκει; Ε κυριε ΓΡΙΒΑ;
    Ελεγξτε κυριοι τις επιχειρησεις που αισχροκερδουν με ποσοστα που υπερβαινουν και το 300%.
    Καποιοι εισαγωγεις τροφιμων εχουν κοστος 1,25 ευρω σε μια συσκευασια και χρεωνουν στο ραφι του SUPER MARKET 6,25 ευρω.
    Εσεις εχετε την εντυπωση οτι το υπερβολικο κερδος θα τροφοδοτησει με αντιστοιχα φορολογικα εσοδα και το κρατος; χα! χα! χα!
    Οχι βεβαια, μονο τον κακομοιρο τον πολιτη θα εξουθενωσει οικονομικα..
    Το υπερκερδος τους αυτοι οι τυποι το μεταμορφωνουν σε ΜΗΔΕΝΙΚΟ η και ΖΗΜΙΑ πολυ ευκολα με την αμεριστη βοηθεια καποιων υφισταμενων του κου ΓΡΙΒΑ ενω εκεινος ακοπα συνεχιζει το κυνηγι του παππου μου και της γιαγιας μου που δεν συλλεγουν αποδειξεις και φοροδιαφευγουν.
    Κυριε Υπουργε, Κυριοι υπευθυνοι επι των οικονομικων διωξτε τους υποπτα-ανικανους και τοποθετηστε στις κρισιμες θεσεις των ελεγκτικων μηχανισμων στελεχη που θα εξαντλουν την αυστηροτητα του νομου εκει
    που πρεπει και οχι στις γιαγιαδες και στους παππουδες.
    Ελεγξτε τις επιχειρησεις που εισαγουν ανταλλακτικα και αναλωσιμα αυτοκινητων και παραποιουν τα χαρακτηριστικα και τις τεχνικες προδιαγραφες των προιοντων τους .
    Ενω ο Γερμανος πολιτης αγοραζει μια μπαταρια για το αυτοκινητο του 55ΑΗ και τιμη 60 ευρω , ο Ελληνας αγοραζει ακριβως το ιδιο προιον παραποιημενο σαν 60ΑΗ η 62ΑΗ η και 70ΑΗ και πληρωνει 100 ευρω!!!!!!!!.
    Ελεγξτε αυτους που κατασκευαζουν η εισαγουν λιπαντικα και ενω ειναι προδιαγραφων 20/50 ημισυνθετικα με κοστος 0.95 ανα λιτρο, παραποιουν την ετικετα της συσκευασιας και τα πωλουν σαν 10/40 full synthetic προς 7 και 8 ευρω το λιτρο.
    Ζητηστε την βοηθεια του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ και κανετε εναν δειγματοληπτικο ελεγχο .(Δεν νομιζω να εκπλαγειτε Κε προισταμενε των εφοριακων υπαλληλων με την τεραστια φορολογικη συνειδηση, γιατι τα γνωριζετε αυτα. Απλως εγω που δεν εχω την δικη σας συνειδηση σας τα υπενθυμιζω).
    Ελεγξτε τους τραπεζικους λογαριασμους των βουλευτων και των δημοσιο- γραφων .
    Ελεγξτε τους εισαγωγεις κρεατων .
    Αν εισαγουν 10 τονους αρνισιο κρεας και πωλουν 6 τονους αρνισιο και 4 τονους κατσικισιο ,βγαινει το συμπερασμα με απλα μαθηματικα δημοτικου οτι κατι συμβαινει εδω .
    Ελεγξτε αυτους που εισαγουν αναλωσιμα νοσοκομειων με τιμη κοστους ενος προιοντος της ταξης των 1,5 ευρω και υπερχρεωνουν για ακριβως το ιδιο προιον τα δημοσια νοσοκομεια με 50 ευρω.
    ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ .
    Και ζητηστε εξηγησεις για τις τιμολογιακες υπερχρεωσεις εξοπλισμων και αναλωσιμων .
    Σταθειτε αμειλικτοι απεναντι σ’ αυτους, κατασχεστε τα περιουσιακα τους στοιχεια και αφανειστε τους .
    Ναι μην εκπλησεσθε κυριοι, το 20% των κατοικων της χωρας μας, κατατα- κλεβει το υπολοιπο 80% και το ξερετε .(Γιατι να πληρωσουν ολοι;)
    Γνωριζετε τις επιχειρησεις που χρεωνουν 10 φορες περισσοτερο στο δημοσιο την ασφαλτο οδοποιιας (πχ. που αγοραζουν απο την Αγγλια η μηπως θελετε εμεις να σας πουμε και τις εταιρειες;)
    Ελεγξτε αυτους που κανουν λαθρεμποριο καυσιμων.
    Γιατι φοβαστε να τα βαλετε μαζι τους κυριοι του ΣΔΟΕ και της ΕΦΟΡΙΑΣ τους φοβαστε η μηπως τους ΣΥΝΗΘΙΣΑΤΕ…….;(ΕΕΕΕΕ; κυριε ΓΡΙΒΑ θα καταφερετε να τους πιασετε, τι λετε;)
    Ελεγξτε τους εφοριακους υπαλληλους και τους υπαλληλους των πολεοδομιων
    ολης της χωρας για τα περιουσιακα τους στοιχεια.
    Ζητηστε πισω τα κλεμμενα με τοκο.
    Η μηπως δεν τα γνωριζουν αυτα οι εφοριακοι σας Κε ΓΡΙΒΑ;;
    Τα γνωριζουν αλλα ειπαμε, ειναι πιο ευκολο να στοχοποιησουν τους παπουδες και τις γιαγιαδες.
    Ελεγξτε οσους διαχειριζονται τα οικονομικα των ΔΗΜΩΝ .
    ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ.
    Και να πειτε στον ανεκδιηγητο Κο Γριβα που ειναι επικεφαλης των τεμπεληδων εφοριακων να μην χαρακτηριζει τους πολιτες-εργοδοτες του φορολογικα ανεκπαιδευτους και ασυνειδητους (σημερα στην εκπομπη του ΑΥΤΙΑ) γιατι η μονη παιδεια που πηραμε απο αυτους ειναι το προτετα- μενο χερι που ζητιανευει το λαδωμα .Α! να μη ξεχασω , εκπαιδευτηκαμε και απο τον κυριο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ της ΝΔ για το πως κλεβουμε το κρατος μεσω μιας OFFSHORE .
    Nα βγει στην εκπομπη του Κου Αυτια και να ζητησει ενα μεγαλο συγγνωμη ο ανεγκεφαλος ανευθυνουπευθυνος.
    Και αν θελει ξερει που πρεπει να κυνηγησει τη φοροδιαφυγη (η μηπως δεν θελει λογω χρονιας ακαμψιας ….και προτιμα να μαζευει τις απο- δειξεις η γιαγια μου και ο παπους μου;
    Δικτυωστε on-line ολες τις ταμειακες μηχανες με τις εφοριες .
    Να δειξουμε και στους ευρωπαιους εταιρους μας οτι σοβαρευομαστε .
    Μονο ετσι θα εχουμε προοδο και οχι με πασαλειματα και με αρμοδιους και προισταμενους που εσκεμμενα δεν βρισκουν τους μεγαλοφοροφυγαδες.
    Και αφηστε τους Ελληνες να ηρεμησουν για να μπορεσουν ετσι να αντιμε- τωπισουν και τα δικα τους προβληματα (που ολοι οι προηγουμενοι πολι- τικοι της ματαπολιτευσης τους δημιουργησαν)
    Ειπαμε σας στηριζουμε, αλλα επι τελους τοποθετηστε αρμοδιους με ηθος και τολμη στο εργο τους και οχι ΓΡΙΒΕΣ που θα εξαντλησουν την αυστη- ροτητα του νομου στην γιαγια μου και στον παπου μου.
    Ευχομαι ολοψυχα και σας παρακαλω, κυριοι της κυβερνησης να τα κατα- φερετε στο εργο σας και να βοηθησετε και εσεις να βγει η χωρα μας απο το αδιεξοδο .
    ΜΗ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΧΑΡΙ- ΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ..

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:29 | Παναγιώτης Α.

    Εχω ξεκινήσει και περνάω αποδείξεις σε φύλλο excel.
    ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
    Νομίζω οτι είναι αρκετά προβληματικό να κάθομαι να γράφω ονοματεπώνυμο ή φίρμα,αντικείμενο εργασιών, διεύθυνση αλλά και ΔΟΥ κάθε φορά ,εφόσον εξάλλου υπάρχει ΑΦΜ και φυσικά εύκολα μπορεί να διασταυρωθεί.
    Επίσης το να γράφω τον αριθμό της απόδειξης πάλι το βρίσκω περιττό.
    Προσωπικά με απασχολεί να συγκεντρώσω ενα ποσό οχι και να κάνω και έμμεσο έλεγχο σε επιχειρήσεις συμβάλλοντας μεσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης των στοιχείων μου με το Ζ της επιχείρησης, γιατί τότε δεν μου αρκεί η έκπτωση του φόρου.Θα Θέλω και επίδομα για τον έλεγχο που διευκολύνω!

    Νομίζω οτι ΑΦΜ,ποσό και ημερομηνία είναι υπεραρκετά…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:45 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΣΤΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗ ( ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΕΤ , ΔΕΚΟ ΚΤΛ).
    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ Ή ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ 2-3 ΕΤΩΝ.
    Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΏΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.
    Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 60% ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:06 | ΝΙΚΟΣ

    Κύριε Υπουργέ.
    Η μείωση του αφορολογήτου, στη καλλίτερη περίπτωση,τους μισθωτούς και του συνταξιούχους τους χρήζει δανειοδότες του Ελληνικού Δημοσίου.
    Αν υποθέσουμε ότι το χωρίς αποδείξεις αφορολόγητο ποσό είναι 6.000 ευρώ,τότε ο προυπολογισμός των διαφόρων εταιρειών και φορέων ως και του Δημοσίου, για την μηνιαία παρακράτηση του φόρου των εργαζομένων τους ή των συνταξιούχων για την απόδοση του ΦΜΥ θα είναι διπλάσιος του μέχρι τώρα παρακρατηθέντων. Ενας συνταξιούχος η μισθωτός με 12.000 ευρω ετησιες αποδοχές θα του παρακρατήται από 600 έως 900 ευρω ετησίως, αν το πρώτο φορολογηκό κλιμάκιοο εχει συνελεστή 10% ή 15%. Εαν οι αποδείξεις του φτάσουν τις 6.000 ευρω.-για να φτασει το σημερινό αφορολόγητο-, η επιστροφή του ποσού αυτου θα γίνει μετα την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης,δηλαδή μετά από 16-18 μήνες.
    Αλλά ένας μισθωτός των 12.000 – 14.000 ευρω ετησίως, ενώ σήμερα είναι αφορολόγητος, αύριο κάποιο φόρο θα πληρώσει, γιατι εάν αφαιρεθούν οι δαπάνες των ΔΕΚΟ και μόνο αυτές,μένει μικρότερο εισόδημα για να δαπανήσει από τις 6,000 ευρω για να συμπληρώσει το υπάρχων σήμερα αφορολόγητο. Ο Εσωτερικός αυτός δανεισμός πιστεύω ότι είναι πολύ ακριβώς για το Δημόσιο, γιατί 600-900 ευρω κατά εργαζόμενο ή συνταξιουχο εαν μπεί στην αγορά, το 19% αυτών πάει στο Ελληνικό Δημόσιο ως ΦΠΑ, αντίθετα μετά από 16-18 μήνες θα επιστρέψει το Δημόσιο ίσως και όλο το ποσόν στούς ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΑΝΙΣΤΈΣ ΤΟΥ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:02 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

    Γιατί;

    Υποτίθεται ότι το εισόδημά μας το χρησιμοποιούμε ακριβώς για να αγοράζουμε τα απαραίτητα για να ζήσουμε και τα μη απαραίτητα για να είμαστε ικανοποιημένοι ως καταναλωτές.

    Άρα το σύνολο του εισοδήματος θα πρέπει να φορολογείται, εκτός από τις δαπάνες για τις οποίες ευθύνεται η κακή ποιότητα των κοινωνικών αγαθών που μας παρέχει το κράτος. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι δαπάνες για την Υγεία (διότι η δημόσια παρεχόμενη υπολείπεται πολύ του ικανοποιητικού) και την (παρα) Παιδεία, δηλαδή τα κάθε είδους φροντιστήρια και δραστηριότητες αθλητισμού, αλλά και τέχνης όπως μουσική και χορός (αφού η δημόσια παρεχόμενη υπολείπεται πολύ του ικανοποιητικού). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο.

    Πως θα διασταυρώνετε τις αποδείξεις που θα μας βάλετε να μαζεύουμε; Θα μας αναγκάσετε να καταρτίζουμε μηχανογραφικές καταστάσεις; Άλλη δουλειά δεν έχουμε να κάνουμε; Ή μας περισσεύουν για να πληρώνουμε λογιστές;

    Βρείτε άλλο τρόπο να πιάσετε τους φοριφυγάδες που δεν κόβουν αποδείξεις.

    Ένας τρόπος είναι η επιβολή τελών άσκησης επαγγέλματος στις «ύποπτες» κατηγορίες.

    Είσαι υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος ή κατ΄οίκον κομμώτρια/αισθητικός; Για να είσαι ασφαλισμένος/η στο ΤΕΒΕ θα πρέπει εκτός από τις εισφορές σου να πληρώνεις και 2500 Ευρώ το χρόνο στην εφορία για να ανανεώνεις κάθε χρόνο την άδεια άσκησης του επαγγέλματός σου, αλλιώς μένεις ανασφάλιστος και δεν έχεις παροχές υγείας ούτε θα πάρεις σύνταξη.

    Έχεις νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, ταβέρνα, καφενείο κ.λπ.; Πληρώνεις 100 ή 400 ή 1000 Ευρώ (με μελέτη και έρευνα αγοράς μπορεί να βρεθεί ανά περιοχή) το χρόνο ανά τετραγωνικό μέτρο που καταλαμβάνουν τα τραπέζια σου, αλλιώς κλείνεις.

    Και ούτω καθ’ εξής. Και μετά ας μην κόβουν αποδείξεις. Ποιός νοιάζεται; Τους φόρους του το κράτος θα τους μαζεύει και όσο για το ΦΠΑ, μπορεί και αυτό να υπολογιστεί μέσα στο ποσό ενός τέτοιου φόρου, άσε που δεν θα παίρνουν επιστροφή και από το ΦΠΑ των τιμολογίων των προμηθευτών τους.

    Και το ίδιο μπορεί να γίνει και για ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς, μεγαλοδημοσιογράφους κ.λπ.που τα περισσότερα τα εισπράττουν μαύρα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:16 | ΝΑΟΥΜ ΜΑΤΣΑΣ

    Να περιληφθουν ολες οι δαπανες,πρωτον για τον φοβο πιθανης «συλληψης» τυχον φοροφυγαδων και δευτερο για να υπαρχει μια βαση δεδομενων των πραγματικων δαπανων μιας οικογενειας αρα και του ελαχιστου εισοδηματος που απαιτειται για την πληρωμη τιυς.
    Τα προβληματα:
    1.Ποσοι υπαλληλοι θα χρειασθουν για να ελεγξουν, αρχειοθετησουν αυτο τον ογκο πληροφοριων;
    2.Στα μεσαια και χαμηλα εισοδηματα το δελεαρ των φορολογικων εκπτωσεων
    ειναι κατωτερο απο την επιβαρυνση του ΦΠΑ που προσαυξανει τις αποδειξεις πολλων επαγγελματων.Οποτε αν επεκταθει η επιβολη ΦΠΑ και σε γιατρους,δικηγορους,εκπαιδευτικοους κλπ καταλαβαινετε τι πεδιον δοξης λαμπρον συναλλαγης ανοιγεται μπροστα μας.
    3.Μετατρεπομαστε ολοι μας σε λογιστες και διαχειριστες μεγαλου ογκου αποδειξεων, που για πολλους ειναι δυσκολο.
    Η προταση μου ειναι να θεσπισθει ενα ελαχιστο κοστος διαβιωσης ανα οικογενεια που καθοριζεται απο καποιους απλους παραγοντες:
    Κοστος συντηρησης κατοικιας η ελαχιστο ενοικιο
    Κοστος διαβιωσης-φαγητο,ενδυση,διασκεδαση
    Κοστος συντηρησης και κινησης αυτοκινητων
    Κοστος μορφωσης των παιδιων
    Οποιος φορολογουμενος αμφισβητει τα ελαχιστα αυτα κοστη διαβιωσης ασ μαζευει αποδειξεις για να εχει μεγαλυτερο αφορολογητο,αλλα και μεγαλυτερο τεκμαρτο εισοδημα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:34 | Λευτέρης Μόσχης

    Κύριε Υπουργέ,

    Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να επισημάνω πως το κτίσιμο του αφορολογήτου εξ’ ολοκλήρου βάσει αποδείξεων φοβάμαι πως είναι πραγματικά ΑΔΙΚΟ ιδιαίτερα για εμάς που εργαζόμαστε – επιστήμονες γαρ – σε επιχειρήσεις ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με μπλοκάκι με άλλα λόγια και ΔΕΝ φοροδιαφεύγουμε.

    Η κατάργηση του αφορολογήτου των 10500 € στην πράξη σημαίνει πως απαιτείται από εμάς να καταναλώνουμε 875 € μηνιαίως σε συγκεκριμένες δαπάνες, κάτι που αδυνατώ να κατανοήσω πως μπορεί να συμβεί λαμβάνοντας υπόψη τις ελληνικές αμοιβές.

    Πριν λοιπόν νομοθετήσετε, νομίζω λοιπόν πως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

    1. Η κλίμακα αμοιβών όλων των εργαζομένων με μπλοκάκι καθώς και των όποιων αυξήσεων λαμβάνουμε καθορίζεται βάσει των όσων ισχύουν στους μισθωτούς αντίστοιχου status (τίτλοι σπουδών, χρόνια προϋπηρεσίας, θέσεις ευθύνης, επιδόματα γάμου, τέκνων) κατά συνέπεια είναι άδικο να μην ισχύει ότι και στους μισθωτούς.

    2. Το διαθέσιμο ειόδημά μας είναι πραγματικά πολύ μικρότερο του ονομαστικού συνεπώς μικρότερο των μισθωτών καθώς:

    α/ Οι αμοιβές μας υπόκεινται σε παρακράτηση, από το πρώτο ευρώ, φόρου ύψους 20% (κάποιος πολύ σωστά τον χαρακτήρισε ως «άτοκο δανεισμό προς το κράτος»).

    β/ Πληρώνουμε οι ίδιοι την ασφάλειά μας, κάτι που μεταφράζεται σε μια επιπλέον μείωση του ονομαστικού μας εισοδήματος της τάξης του 20% περίπου, κατά μέσο όρο.

    3. Τουλάχιστον το 10-15% της αμοιβής μας όπως βέβαια και των περισσοτέρων μισθωτών καταναλώνεται κατά μέσο όρο για εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ, δαπάνες που προτείνετε να μην ληφθούν υπόψην.

    4. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς δαπάνες που έχει να καταβάλει για τυχόν ενοίκιο κατοικίας ή στεγαστικό δάνειο και πιθανότατα δαπάνες για εξόφληση δόσεων πιστωτικών καρτών, που και στην προκειμένη περίπτωση προτείνεται να μην ληφθούν υπόψη, το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα δεν ξεπερνά το 30% του αρχικού ονομαστικού!

    Αυτό κ. Υπουργέ, με απλά μαθηματικά σημαίνει πως το μηνιαίο εισόδημά μου θα πρέπει να ανέρχεται κατ΄ελάχιστον στο ύψος των 2.625 € να ΜΗΝ αποταμιεύω ούτε ένα σεντς για να δύναμαι αφού πληρώσω τις προαναφερόνες υποχρεώσεις να καταναλώνω 875 € τον μήνα σε super markets, εμπορικά, εστιατόρια μπαρ κλπ)!

    Πραγματικά, εκτιμώ την προσπάθειά σας να παταχθεί η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, όμως έχω την αίσθηση πως με το κτίσιμο του αφορολογήτου εξ’ ολοκλήρου βάσει των αποδείξεων, θα καταφέρεται κυρίως να φορογήσετε περισσότερο όσους δεν φοροδιαφεύγουν και ασφαλώς να συμβάλλεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών της συμπαθούς τάξης των λογιστών!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:29 | Μιχάλης Βασιλόπουλος

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Ο ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΜ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΝΑ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΞΟΔΩΝ ΣΤΗΝ Ε1. ΕΑΝ Η ΕΦΟΡΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΠΛΕΥΡΕΣ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Η ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΜΕ barcode Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΕ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΒΑΛΤΙΩΝΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΠΩΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΩΣΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ONLINE ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ.

    ΕΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΑ 5-10 ΔΙΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΝΕΤΕ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΕΤΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:41 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ!!!. ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΟΤΑΝ ΙΣΧΥΕ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΑΝ,ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ, ΘΕΣΠΙΣΘΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ),ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΙΚΡΟΠΟΣΩΝ Η ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΣΤΗ. ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΟΣΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ , ΜΗ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Η ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΔΑΜΗΝΟ. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΟΤΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ.
    Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΑΛΛΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΟΝΟ , ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ.-

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:05 | Μαμάης Δημήτρης

    Απ όσα ακούω, βλέπω και διαβάζω, θεωρώ περίπου δεδομένο ότι θα ισχύσει το μέτρο των αποδείξεων προκειμένου όπως λέγεται να θεμελιώνουμε το αφορολόγητο.
    Είμαι απόλυτα σύμφωνος με το μέτρο αυτό με μια μόνο προϋπόθεση που έχει να κάνει με την καταγραφή τους σε κάποια λίστα, όπως ακούγεται, και έχω να προτείνω το εξής.
    Επειδή οι αποδείξεις θα είναι εκατοντάδες η και χιλιάδες για κάθε οικογένεια στην διάρκεια του έτους,δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν την τελευταία στιγμή, με δεδομένες πάντα τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα υπάρξουν, τόσο όσον αφορά τους ανθρώπους εκείνους που δεν μπορούν από μόνοι τους να το κάνουν και θα δυσκολευτούν ,όσο και από το κόστος της σύνταξης αυτής της λίστας από τα λογιστικά γραφεία, και τον φόρτο που θα έχουν την εποχή εκείνη και βέβαια για έναν σωρό άλλους λόγους που αντιλαμβάνεστε και εσείς όπως πιστεύω.
    Γι αυτόν τον λόγο θα ήθελα να προτείνω την λίστα εκείνη στην οποία θα καταγράφουμε ΑΦΜ ,ημερομηνία αγοράς και το ποσόν ,να την δημοσιεύσετε το συντομότερο δυνατόν, να είναι σε κάποιο εύκολο για τους πολλούς format ,να μπορεί εύκολα να κατέβει στον υπολογιστή μας, να την αποθηκεύει όπου ο κάθε ένας θέλει και σε τακτά χρονικά διαστήματα να καταγράφει τις αποδείξεις που συγκεντρώνει έως εκείνη την στιγμή, χωρίς βέβαια να μπορεί να την καταθέσει (λίστα) πριν από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσής του.
    Με τον τρόπο αυτό νομίζω ότι αφ’ ενός θα μας διευκολύνεται πολύ και αφ’ ετέρου δεν θα έχουν και πολλά επιχειρήματα τα παπαγαλάκια συγκεκριμένου καναλιού να απαξιώνουν την προσπάθεια που γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με τα φαιδρά τους λογύδρια, τουλάχιστον σε ότι αφορά την συλλογή και καταγραφή των αποδείξεων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:55 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν χρειάζονται αποδείξεις εάν υπάρχει ενιαίος χαμηλός φορολογικός συντελεστής γιά όλους. Απόδειξη πρέπει να ζητάει ο κάθε πολίτης όχι γιά να έχει αύξηση του αφορολόγητου αλλά γιατί πρέπει να καταλάβει ότι όσο λιγότεροι πληρώνουν φόρους, τόσους περισσότερους θα πληρώσει ο ίδιος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:11 | Λάζαρος

    Πριν γράψουμε απόψεις θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί το τοπίο, δηλαδή τι ακριβώς ζητάει το κράτος από τους πολίτες και τι προσφέρει.
    Προσωπικά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να μαζέψω αποδείξεις.

    Ερωτήματα – Απορίες.

    1. Αν έχω 25.000 εισόδημα (μισθωτός)μέχρι που έχω αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις; 6.000;

    2. Μέχρι πιό ποσό θα γίνονται αποδεκτές οι αποδείξεις; Για όλο το ποσό των 25.000; Αν ναι, αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα πληρώσω καθόλου φόρο, πράγμα απίστευτο.

    3. Θα δεχτεί η εφορία π.χ. αποδείξεις μέχρι 10.000; Άρα να μη μαζεύω αποδείξεις για ψιλολόγια, γιατί μς 25.000 εισόδημα, τουλάχιστον 10.000 σε χοντροαποδείξεις θα μαζέψω.

    4. Πως θα δικαιολογηθούν ορισμένες κατηγορίες δαπανών;
    Στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, κοινόχρηστα, φώτα, νερά, τηλέφωνα, τέλη κυκλοφορίας; Χαρτζηλίκι που δίνω στα παιδιά, ανίψια ή εγγόνια μου; Θα τους ζητώ να μου επιστρέψουν αποδείξεις;
    Στη φορολογική μου δήλωση θα συμπεριλάβω αποδείξεις από στριπτιζάδικα ή οίκους ανοχής; Τι άποψη λέτε να έχει η γυναίκα μου;

    5. Πως θα αντιδράσει ο ιδιώτης επαγγελματίας; Μήπως ο υδραυλικός, για μια εργασία που θα φυσιολογικά σκόπευε να ζητήσει 90 ε τώρα θα ζητήσει 120, ώστε με τα παζάρια να κατέβει χωρίς απόδειξη στα 90;

    6. Αν το οικονομικό κίνητρο του φορολογούμενου ισούται με την επιστροφή ΦΠΑ, γιατί να πληρώσω το παραπάνω εικοσάρι στον υδραυλικό και να περιμένω ένα χρόνο για να το πάρω πίσω (εφόσον η κυβέρνηση δεν αλλάξει πάλι γνώμη για πολλοστή φορά), όταν μπορώ με την αποφυγή απόδειξης να το γλυτώσω εδώ και τώρα.

    Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες με απορίες.

    Αν δεν διευκρινιστούν θέματα τέτοιας φύσης, δεν μπορούν κατά την άποψή μου οι πολίτες να εκφράσουν ασφαλή άποψη.

    Ευχαριστώ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:09 | Πούπαλος Γιώργος

    Καλημέρα και χρόνια πολλά

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και δικαιούμαι να «περνάω» στα έξοδα μου το 50% από τη βενζίνη που χρησιμοποιώ. Το υπόλοιπο 50% θα υπολογίζεται πλέον ως έξοδο διαβίωσης; Τι ίδιο ισχύει και με το κινητο και το internet; Επίσης, τα έξοδα ενοικίου θα υπολογίζονται όπως παλιά ή πλέον θα λογαριάζονται ως έξοδα διαβίωσης; Και τέλος, πως θα υπολογίζονται (αν υπολογίζονται) τα κοινόχρηστα σε αυτούς που μένουν σε πολυκατοικίες; Γενικά πάντως θεωρώ ότι το ποσό των 10500 ευρώ δύσκολα μαζεύεται σε ένα χρόνο από αποδείξεις για κάποιον ο οποίος δηλώνει εισόδημα 15000 ευρώ.
    Ευχαριστώ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:21 | ΠΚΠ

    1) Οι εκπτώσεις δαπανών να είναι πέραν του αφορολόγητου (12000)
    2) Να μην εκπίπτονται αποδείξεις ειδών που διατίθενται με κατευθυνόμενη πώληση. Οι ντήλερς είναι χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν οι περισσότερες την ιδιότητα του επιτηδευματία για να εκδίδουν αποδείξεις. Αγοράζουν με τιμολόγιο πληρώνοντας τον ΦΠΑ στον προμηθευτή τους. Να σταματήσουν να εργάζονται;
    3) Να καταργηθούν τα τεκμήρια, τουλάχιστον για μισθωτούς και συνταξιούχους για τους οποίους άλλωστε δεν έχουν κανένα νόημα, γιατί αντιφάσκουν και με τη θέσπιση των αποδείξεων. Αλλιώς γιατί να δηλώσει κάποιος περισσότερες δαπάνες με αποδείξεις από το εισόδημά του; Για να φορολογηθεί με βάσει τις αποδείξεις, ή ια γνα κληθεί να αποδείξει πού τα βρήκε;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | ΖΙΩΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

    ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗ

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΤΙ.
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΕΞΑΧΝΟΥΤΑΙ.
    Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ.
    ΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΥΠ’ΟΨΗ ΣΑΣ

    ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ

    ΖΙΩΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:03 | FANOURAKI YOLANDA

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ
    1. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ (ΟΤΕ, ΔΕΗ ΚΛΠ)
    2. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ.
    3. ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗΝ ΚΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:19 | ΒΑΒΑΤΖΑΝΙΔΗΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ

    Κύριοι,

    Ολες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν οτι η φοροδιαφυγή κατέστη μάστιγα, υπόσχονται να την πατάξουν, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Ο λόγος ειναι απλός, δεν θέλετε την πάταξή της αφου η πλειονότης των βουλευτών προέρχεται απο επαγγέλματα που ειναι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής. Θα θελήσετε αυτή τη φορά να βγάλετε τα μάτια σας μόνοι σας?. Δέν το πιστεύω αλλά θα προσπαθήσω να συμβάλλω για την πάταξη της.
    Το μέτρο των αποδείξεων ειναι κατα βάση σωστό αλλά μπορει να αποδειχθει αναποτελεσματικό εαν δεν εφαρμοστει σωστά.
    Με το νέο σύστημα καλούνται οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις απο παντού. Ως εδώ σωστό. Ομως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εχουν πραγματικό οφελος απο τις αποδείξεις διαφορετικά το μέτρο θα ατονίσει και οι φοροφυγάδες θα συνεχίσουν το πάρτυ τους εις υγέιαν των κορόιδων, δηλαδή των μισθωτών και των συνταξιούχων.
    Ποιό το οφελος ενός αγρότη, χαμηλόμισθου η χαμηλοσυνταξιούχου να ζητήσει απόδειξη απο γιατρό, δικηγόρο, ηλεκτρολόγο, κτλ…? Κανένα απολύτως.
    Προτείνω:

    Να επιστρέφεται απο την εφορία το 25% του συνολικού ποσου της απόδειξης που προέρχεται απο επαγγελματίες που ειναι γνώριμο οτι φοροδιαφεύγουν. Ετσι ο φορολογούμενος θα εχει πραγματικό οφελος και θα εξαναγκάσει τους φοροφυγάδες να υπαχθούν σε φορογική κλίμακα του 35%, 40%, η και υψηλότερη εφ’ οσον θεσπισθεί.

    Ειναι ενα γενναίο μέτρο. Τολμήστε το.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:09 | ΜΑΡΙΑ

    Η συλλογή αποδείξεων ευννοεί τα υψηλά εισοδήματα καθώς αυτά έχουν την δυνατότητα συλλογής αποδείξεων σημαντικών υψηλών εξόδων. Πχ. Ιατρικά έξοδα σε ιδιωτικούς ιατρούς και κλινικές δεν είναι εύκολο να καταβληθούν από χαμηλού εισοδήματος μισθωτούς και συνταξιούχους. Άπό την άλλη πλευρά είναι πολύ εύκολο να εκτιμηθεί το minimum κόστος διαβίωσης ανά άτομο που θα μπορούσε να αποτελεί και το αφορολόγητα ανά οικογένεια. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψην ότι έξοδα που οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να αφαιρούν από το φορολογητέο εισόδημά τους, ως έξοδα προς απόκτηση του εισοδήματος πχ. καύσιμα, παροχές τρίτων, δεν υπολογίζουνται αντίστοιχα στους μισθωτούς με αποτέλεσμα των δυσμενέστερη αντιμετώπισή τους. Το αφορολόγητα των μισθωτών πρέπει να αυξάνεται κατά αυτό το ποσό.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:31 | ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

    Κυριοι,
    Σε κάθε οικονομικά ανεπτυγμένη χωρα που σεβεται τον πολίτη υπάρχει σταθερότητα σε όλους τους τομείς και όχι μονο στην οικονομία. Παράδειγμα στην Ιταλία και στην Αγγλία γίνονται εκλογές αλλάζει η κυβέρνηση και ο δημόσιος τομέας λειτουργεί κανονικά, στην Ελλάδα όταν έχουμε εκλογές σταματάνε τα πάντα 2 μήνες πριν και 2 μήνες μετά. Αν θέλετε εσείς οι πολιτικοί να φτιάξετε την οικονομία ξέρετε τον τρόπο αλλά ξέρετε ότι δεν θα ξαναεκλεγείτε οπότε πάντα ψάχνεται τρόπο με ημίμετρα να μπαλώσετε τα πράγματα. Τα ψέματα τέλιωσαν όμως και η Ε.Ε ανέλαβε δράση. Νομίζω ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστούν αυτά που γράφει ο κόσμος στον υποτιθέμενο διάλογο που ανοίξατε διότι δεν ξέρει οικονομικά και φορολογικά. Αν ήξερε δεν θα σας έστελνε εκεί που βρίσκεστε.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΙΑΞΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΒΑΛΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΩ!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:37 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    Θα ήθελα να προτείνω την προσθήκη των δαπανών κτηνιατρικών υπηρεσιών στο κατάλογο των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα(πεδίο η. υπο-πεδίο ββ.)
    «Ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικού ετήσιου ποσού των πιο κάτω δαπανών, που δεν μπορεί να υπερβεί τα οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ, στις οποίες υποβάλλεται ο φορολογούμενος, η σύζυγος του και τα τέκνα που τους βαρύνουν

    ββ) του ποσού της δαπάνης που καταβάλλεται σε μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ,…»

    Υπάρχουν πολλοί πολίτες ιδιοκτήτες ζώων που επιβαρύνονται με αυτές τις δαπάνες, σεβόμενοι τις κείμενες διατάξεις (π.χ. Ν 3170/03), και αντίστοιχα πολλοί κτηνίατροι που λαμβάνουν αρκετά χρήματα ετησίως είτε για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις (π.χ. εμβολιασμοί) είτε για μεμονωμένα περιστατικά. Πιστεύω ότι το πλήθος των πολιτών ιδιοκτητών ζώων και ο συνολικός τζίρος του κτηνιατρικού κλάδου θα δικαιολογούσε κάτι τέτοιο, επιβραβεύοντας τους υπευθύνους πολίτες ιδιόκτητες ζώων και βοηθώντας τον κρατικό μηχανισμό για αποτελεσματικότερο φορολογικό έλεγχο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:42 | ΠΕΤΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ

    Κύριοι,
    Το κίνητρο των αποδείξεων για κάποιους υψηλά αμειβόμενους μισθωτούς θα λειτουργήσει, όταν και εφόσον αυξάνει πραγματικά το αφορολόγητο εισόδημα τους. Στις κατηγορίες όμως των συνταξιούχων και των χαμηλού εισοδήματος μισθωτών θα λειτουργήσει αρνητικά. Δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσουν αποδείξεις γιατί απλά δεν έχουν καταναλωτική δύναμη. Η αναγραφή τους δε, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα έξοδα σε αυτούς, διότι θα πρέπει να ανατρέξουν σε βοήθεια λογιστή η οποία φαντάζομαι ότι θα έχει μεγάλο κόστος. Δεν μου φαίνεται απλή δουλεία η σύνταξη των πινάκων. Μη ξεχνάτε ότι η χρήση υπολογιστή στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η αναγραφή δε των αποδείξεων των Σουπερ Μάρκετ είναι χωρίς νόημα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν Σουπερ Μάρκετ με πραγματικούς άξιους λόγου τζίρους που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Με το μέτρο αυτό πιστεύω ότι θα τιμωρήσετε για άλλη μια φορά τους μισθωτούς τους οποίους καλείται να δουλέψουν για λογαριασμό των φορολογικών αρχών.
    Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;
    1. Nα καλλιεργηθεί στη συνείδηση του πολίτη από το νηπιαγωγείο, ότι για οποιοδήποτε εμπόρευμα η υπηρεσία που λαμβάνει η δίνει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση απόδειξης.
    2. Να βιώσει ο Έλληνας πολίτης ότι τα χρήματά του πηγαίνουν σε δαπάνες άξιες λόγου και όχι για τη συντήρηση αυτής της ακριβής και μη αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης.
    3. Να διαφημίζεται συνεχώς από τα μέσα ενημέρωσης η αξία που έχει για όλους τους πολίτες η πάταξη της φοροδιαφυγής και να τονίζεται σαν συνεργία στο έγκλημα η μη λήψη αποδείξεων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:54 | Στεφανος

    αποδείξεις για δαπάνες ένδυσης – υπόδησης από ‘καταστήματα’ των λαικών πως θα λαμβάνονται, ή μήπως δεν είναι έμποροι οι αθίγγανοι, ρώσοι και έλληνες ‘λαικατζίδες’ με τζίρους 500-2500 ημερησίως αγοράζοντας από κινέζους χωρίς τιμολόγια και πουλώντας χωρίς αποδείξεις.
    Κάθε μέρα τα πεζοδρόμια και η παραλία Θεσσαλονίκης είναι ένας ατελείωτος πάγκος κινεζοαφρικανών παράνομων φοροφυγάδων. Γιατί δεν συνεργάζεται το υπουργείο σας με την αστυνομία ώστε να παταχθεί αυτή η αιμορραγία εξαγωγής αφορολόγητων ευρώ ιδίως αυτή τη δύσκολη εποχή ???

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:06 | ΚΑΚΑΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΤΑ 6ΟΟΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    ΕΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ 50% ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 30000Ε ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΑΡΑ.
    Η ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ
    ΔΙΟΤΙ Η ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΜΕΤΡΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΜΕΤΡΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΤΑΧΙΜΕΤΡΟ ΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΤΑΜΕΙΑΚΗ.
    ΑΡΑ ΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ Ζ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕΣΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΑ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΕ ΣΥΝΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.
    ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ.
    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:09 | Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Σπέντζας

    1) Οι κατηγορίες δαπανών που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν δεν καλύπτουν το σύνολο των δαπανών οι οποίες φοροδιαφέυγουν από τα έσοδα του κράτους και δεν πρόκειται να επιφέρουν καμία βελτίωση στα έσοδα του κρατους.
    2) θεωρώ πολύ αποτελεσματικότερο μέτρο γισ την πάταξη της φοροδιαφυγής την εισαγωγή του πλαστικού χρήματος που χρησιμοποιείται σε άλλα κρατης της ΕΕ, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και την απαγόρευση πληρωμής με μετρητά χρήματα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:27 | Χρήστος

    Για να πετύχει πρέπει να μετράνε όλες οι αποδείξεις, όλες, καμιά εξαίρεση, να μετράνε αποδείξεις απο βενζινάδικα όπου πρέπει να κόβονται, να μετράνε αποδείξεις απο τις δόσεις για αγορά σπιτιού-αυτοκινήτου-κάρτας,αποδείξεις ΔΕΚΟ ακόμα και των νέων τελών κυκλοφορίας αλλιώς το μόνο που θα κάνει το μέτρο είναι να μπει φόρος 15% σε εισοδήματα συνταξιούχων και χαμηλόμισθών.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:33 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δεν καταλαβαίνω γιατί ενώ εργάζομαι σε έναν-δύο εργοδότες με ΔΠΥ να φορολογούμαι ως ελεύθερος επαγγελματιας και να μην έχω τα εργασιακά δικαιώματα των μισθωτών και να πληρώνω περισσότερους φόρους από κάθε άλλο πολίτη!!!

    Αναφέρω ενδεικτικά:
    Αφορολόγητο 10500 Ευρώ
    Συγκέντρωση αποδείξεων μέχρι το σύνολο του ανωτέρου ποσού (Αν είναι δυνατόν!!! Αποταμίευση δε πρέπει να κάνω??? Δε κρύβω ούτε 1 ευρώ!!!)

    Με το νέο φορολογικό νόμο θα τιμωρούνται όλοι όσοι αποταμιεύουν και δεν χρησιμοποιούν πίστωση. Αν δεν κάνεις έξοδα και δεν μπορείς να συγκεντρώσεις τις απαραίτητες αποδείξεις θα πληρώσεις παραπάνω φόρο από τον σπάταλο πολίτη.

    Θεωρώ ότι πρέπει να λαμβάνεται υπ’οψιν και οι καταθέσεις στις τράπεζες για τον υπολογισμό του αφορολόγητου, όπως και στο πόθεν έσχες. Να με φορολογήσουν??? Γιατί???? Για τισ 4000Ευρώ που έχω καταθέσεις στην τράπεζα???

    Οποιοσδήποτε διαχωρισμός τον φυσικών προσώπων στον τρόπο φορολόγησης είναι αντισυνταγματικός. Ας βρουν τρόπους να ελέγξουν αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν (καταθέσεις, πόθεν έσχεν κλπ). Μάλλον θα πρέπει να κλείσω τα βιβλία μου ή να κάνω αγωγή για να βρω το δίκιο μου…

    Ωραίο κράτος!!!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:45 | ΑΚΕΖΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ SUPER MARKETS ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ :
    1. ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.
    2. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ.
    3. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΒΕΝΖΙΝΗ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ) ΑΠΟ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΡΩΙΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ («ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ») ΣΤΙΣ 4/1/10, ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ «ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ Ι.Χ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΒΟΛΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ».
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΝΟΜΟΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:16 | Κώστας Π.

    Ο μόνος τρόπος οριστικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι η καταγραφή των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συτήματος και η προοδευτική σύνδεση του αφορολόγητου με τις δηλωθείσες συναλλαγές του φορολογούμενου.
    Ειδικότερα, πρέπει να θεσπιστεί η υποχρεωτική εξόφληση μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, ή μέσω τραπεζικής επιταγής, του συνόλου των συναλλαγών για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν σημαντικά (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ ελεύθεροι επαγγελματίες). Η κατάθεση αυτών των ποσών να γίνεται σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα έχει άμεση πρόσβαση η φορολογική αρχή και από τον οποίο θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα του κάθε επαγγελματία. Στη Ν. Αφρική για παράδειγμα, το μέτρο πληρωμής των γιατρών με επιταγή εφαρμόζεται ήδη από τη δεκαετία του 1970!!!
    Για λοιπές συναλλαγές πρέπει να οριστεί ότι όσες υπερβαίνουν έναν ποσό Χ θα πρέπει να πληρώνονται μέσω κάρτας ή επιταγής, όπως και για τις ως άνω κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.
    Το αφορολόγητο βάσει αποδείξεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συναλλαγές που ήδη ο φορολογούμενος έχει πληρώσει με κάρτα ή επιταγή και έχουν καταγραφεί στο τραπεζικό σύστημα, ήτοι έχουν δηλωθεί στο όνομά του και για τις οποίες δεν πρέπει να είναι απαραίτητο να προσκομίσει αποδείξεις. Αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώνονται μόνο για συναλλαγές που δεν έχουν καταγραφεί μέσω τραπεζικού συστήματος, ώστε να μειωθεί το διαχειριστικό κόστος συλλογής και δήλωσης χιλιάδων ή εκατοντάδων αποδείξεων.
    Επιπροσθέτως, το αφορολόγητο πρέπει να συνδεθεί προοδευτικά με την αξία των συναλλαγών που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος, είτε μέσω τραπεζικού συστήματος, είτε μέσω αποδείξεων, ώστε να μην εξαντλείται το κίνητρο στη συγκεντρωση ενός συγκεκριμένου ποσού αποδείξεων. Η λογική θα πρέπει να είναι ότι όσες περισσότερες συναλλαγές δηλώνει ο φορολογούμενος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το φορολογικό όφελος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:59 | KATERINA KOUKOUVINOU

    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ(ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ) ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ, ΤΡΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ,ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΛΠ.Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8ΩΡΟ ΣΥΝ 1 ΩΡΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣ ΣΠΙΤΙ ΘΕΛΕΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 9ΩΡΟ.ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ,ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΔΑΠΑΝΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ-ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:14 | Βίκυ Αλεξοπούλου

    Αγαπητέ κύριε Παπακωνσταντίνου,

    η απαίτηση αποδείξεων δεν διαφωνεί κανείς ότι είναι σωστή, γιατί το κακό έχει παραγίνει με τους «έξυπνους». Το να «κτίζεται» όμως το αφορολόγητο με βάση τις αποδείξεις, φοβάμαι πως είναι ΑΔΙΚΟ. Για όλους, όχι μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους… Σας δίνω ένα μικρό παράδειγμα:

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και τα δύο τελευταία χρόνια έχω ένα πολύ καλό εισόδημα. Επειδή όμως τα προηγούμενα χρόνια ανήκα στα χαμηλά εισοδήματα (η καταραμένη αβεβαιότητα του ελεύθερου επαγγελματία), έχω σημαντικά χρέη σε δάνεια και κάρτες τα οποία αποπληρώνω. Συνεπώς, δεν περισσεύουν αρκετά για έξοδα καταναλωτικής φύσεως ώστε να «κτίσω» το αφορολόγητό μου.
    Δημιουργείται έτσι το ΠΑΡΑΔΟΞΟ: Αν είχα αγοράσει π.χ. ακριβές ηλεκτρονικές συσκευές ή είχα υψηλά έξοδα παραστάσεως και ψυχαγωγίας, θα είχα δικαίωμα στο αφορολόγητο, ενώ τώρα που απλώς καλύπτω τις υποχρεώσεις μου, όχι μόνο δεν θα φτάνω το αφορολόγητο όριο, αλλά θα «τιμωρούμαι» και από πάνω!!!
    Σαν να μην έφταναν τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών -για τα οποία δυστυχώς δεν βλέπω να γίνεται τίποτα- θα πληρώσω και επιπλέον φόρο…

    Γνωρίζω και άλλους επαγγελματίες (που ΔΕΝ φοροδιαφεύγουν!) που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, για την οποία φυσικά υπάρχουν τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Εάν λοιπόν, θέλετε πραγματικά να δημιουργήσετε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη όλες τις υποχρεώσεις που κανείς κουβαλάει και όχι μόνο το ονομαστικό εισόδημα και τις αποδείξεις αγορών…

    Έχω την αίσθηση ότι με το σύστημα που επεξεργάζεστε, τα πάγια έξοδα(που είναι υποχρεωτικά για τη διαβίωση του καθενός) αγνοούνται, ενώ τα έκτακτα (που κανείς μπορεί να τα περιορίσει) πριμοδοτούνται… Για παράδειγμα, γιατί δεν εκπίπτει σημαντικότερο ποσό από τα ενοίκια; Πιστεύετε ότι τα ψιχία που εκπίπτουν αυτή τη στιγμή, είναι ικανά να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή που υπάρχει και εκεί;

    Αν θέλετε να δώσετε κίνητρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δώστε τα σε όλους τους τομείς, όχι επιλεκτικά. Και λιγότερο περίπλοκο θα είναι το μέτρο στην εφαρμογή του και πιο αποτελεσματικό…

    Φιλικά

    Βίκυ Αλεξοπούλου

    Υ.Γ.: Και μια πρόταση για τις κατηγορίες επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες και φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Αντί να βάζετε τους πολίτες να κάνουν τον μπαμπούλα ή τον λογιστή, συστήστε μια υπηρεσία με ανθρώπους που θα υποδύονται τους ιδιώτες και θα ζητούν τις υπηρεσίες αυτών των επαγγελματιών (π.χ. κλήση υδραυλικού για υποτιθέμενη επισκευή, επίσκεψη σε γιατρό για υποτιθέμενη ενόχληση κ.λπ.) Και σε όποιον αρνηθεί ή παζαρέψει την έκδοση απόδειξης, επιβάλετε τις ανάλογες κυρώσεις. Υπάρχει δυστυχώς πάντα το ενδεχόμενο της διαφθοράς και αυτών των υπαλλήλων, αλλά ίσως αν μαθευτεί πως ελοχεύει ο κίνδυνος κρυφού ελέγχου, αρκετοί επαγγελματίες να συμμορφωθούν…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:49 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. ΑΦΟΥ ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΕΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΛΗΤΗΡΑ. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΑΥΤΟΥ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:57 | ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

    Καλημέρα σας και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    Εύχομαι κατ’αρχήν, την διάθεση που δείχνετε για καταπολέμιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής να την διατηρήσετε έως το τέλος. Γιατί τα συμφέροντα είναι πολλά και ο πόλεμος θα είναι μεγάλος!

    Όταν κάποιος έχει συνηθίσει χρόνια τώρα… να φοροδιαφεύγει, να πίνει στην υγειά των κορόιδων (μισθωτών & συνταξιούχων) που σηκώνουν όλο το βάρος της οικονομίας, σκεφτείτε πόσα κίνητρα έχει για να βρει τρόπους να ξεφύγει για άλλη μια φορά από την τσιμπίδα.

    1. Θα πρέπει λοιπόν, τα δεδομένα, οι κανόνες και οι όροι να είναι ΣΑΦΕΙΣ για ΟΛΟΥΣ.
    2. Θα πρέπει η ΕΠΙΒΡΕΒΕΥΣΗ όλων όσων θα γίνουν «κυνηγοί αποδείξεων», άρα άμεσα ελεγκτές και εκτελεστές της προσπάθειας της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ή σκέψη για να μην ζητηθεί απόδειξη ή για κάλυψη του οποιουδήποτε δεν δίνει απόδειξη.
    3. Θα πρέπει η ΤΙΜΩΡΙΑ όλων όσων πίνουν στην υγειά των κορόιδων να είναι τέτοια, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκέψη για να μην εκδίδουν απόδειξη ή για να συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν.
    4. Θα είναι πολύ καλό, να υπάρχει ένα τηλεφωνικό νούμερο, στο οποίο να απευθύνονται όλοι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με όσους δεν δέχονται να εκδόσουν απόδειξη ή οποιοδήποτε φορολογικής φύσης πρόβλημα με τους εν λόγω κυρίους, κυρίους. Να μπορούν να αναφέρουν τι συμβαίνει, με ποιον επαγγελματία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αν υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες ή περισσότερες της μίας, ΑΜΕΣΑ από ελεγκτικό κλιμάκιο να του γίνεται ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΛΑ τα δεδομένα του, βιβλία, περιουσιακά στοιχεία και ότι άλλο χρειάζεται για να φανεί το μέγεθος της διαφθοράς του! Γιατί δυστυχώς, ο φόβος φυλάει τα έρμα!!!

    Και γιατί θα πρέπει επιτέλους ΟΛΟΙ να είμαστε τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΘΕΟΥ!!!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:45 | Λεβόν Σουκισιάν

    Θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί το θέμα των διατροφών μεταξύ συζύγων όταν αυτό ειδικά αφορά διατροφή των τέκνων που διαμένουν με τον ένα γονέα. Εξετάστε το ακόλουθο παράδειγμα:
    Πατέρας έχει συνολικά φορολογητέο εισόδημα 20.000 €, μένει σε δικό του σπίτι και πληρώνει για διατροφή των παιδιών του που διαμένουν με τη μητέρα τους το ποσό των 1000€ ανά μήνα ήτοι συνολικά 12.000€ το χρόνο.
    Ο πατέρας αυτός για τα 12.000€ το χρόνο, παρόλο που τα χρήματα πηγαίνουν για σκοπό που οι αποδείξεις εκπίπτουν (ένδυση, υπόδηση, διατροφή ήτοι super market και διασκέδαση των παιδιών του και μόνον) δεν παίρνει στα χέρια του καμία απολύτως απόδειξη, σε αντίθεση με τη μητέρα των παιδιών η οποία παίρνει τις αποδείξεις που αφορούν τη δική της συνδρομή διατροφής των παιδιών αλλά και αυτές που αφορούν τη συνδρομή του πατέρα τους.
    Θα πρότεινα λοιπόν η διατροφή που αφορά τα τέκνα αποκλειστικά και μόνο να εμπίπτουν στα ποσά που αφορούν τις αποδείξεις κατοχύρωσης του αφορολογήτου αυτού που δίνει τη διατροφή. Είναι εισόδημα του πατέρα το οποίο με δικαστικές αποφάσεις αναλώνεται για διατροφή των τέκνων του ήτοι αν δεν υπήρχε διάσταση της οικογένειας αυτά θα εξέπιπταν κανονικά από το εισόδημα καθενός εκ των γονέων αναλογικά.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:24 | ΔΗΜ.ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με την υπόδειξη του κ andreas papadakos σελίδα 142 3/1/2010 στο excel οι αποδείξεις

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:54 | ΚΟΥΣΚΟΥΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Συμφωνώ με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων.

    Θα πρέπει όμως να γίνονται δεκτές αποδείξεις και από ΟΤΕ, ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ καθώς και από Super Marker και Πρατήρια Καυσίμων, αφού εκεί ένας μικρομεσαίος σπαταλά το μεγαλύτερο ποσοστό των μηνιαίων του αποδοχών.

    Επίσης θα πρέπει να βρεθεί μία μηχανογραφική λύση, έτσι ώστε να μην είναι αναγκαίο να προσκομίσουμε στο τέλος κάθε έτους μια σακούλα αποδείξεων ή να καταγράψουμε σε χαρτί όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την κάθε απόδειξη. Αυτό, ίσως είναι δυνατό να γίνει, μέσω του ΑΦΜ του καταναλωτή το οποίο θα καταχωρείται on-line σε κάθε αγορά και θα διαβιβάζεται στην εφορία, ή μέσω κάποιας μαγνητικής κάρτας (όπως οι πιστωτικές), όπου θα περνούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία της κάθε αγοράς και η κάρτα θα κατατίθεται με την φορολογική μας δήλωση.

    Ευχαριστώ και ελπίζω κάποιος να λάβει υπόψη του τα ανωτέρω.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:33 | kostask

    Ένας μισθωτός με εισόδημα 16.000 ευρώ το χρόνο περίπου που ξοδεύει όλα τα χρήματα του σε υπηρεσίες και αγαθά πληρώνει ουσιαστικά έμμεσο φόρο 19%. Γιατί θα πρέπει αυτός να πληρώσει και άλλο φόρο? Δεν θα ήταν δίκαιο να υπάρχει κάτι σαν 6.000 αφορολόγητο και 10.000 αποδείξεις?

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:17 | ΚΑΛΙΟΠΠΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΝΟΜΙΜΩΝ-ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ & ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ) ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ.
    ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ ΕΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΗ & ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
    -ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΕΚΤΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ
    ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ & ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΝΟ
    ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΜΑΥΡΗ
    ΕΡΓΑΣΙΑ (ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ
    ,ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ η
    ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ).ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ.1)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΠΟΥ
    ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ (ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ,ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΟΥΝ,& ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ).ΑΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΛΕΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ.ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ-ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-
    ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ-ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΦΠΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ
    ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ)ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ -ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΛΩΣ-ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ & ΔΙΚΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΔΗΣΗ -ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΑΡΑ & ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ
    ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΧΤΕΝΙ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΜΠΟ,ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
    ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:28 | E.Πουλοπούλου

    Η ένστασή μου αφορά οχι το μέτρο αλλά τον τρόπο με τον οποίο προτείνετε να συγκεκντρώνονται και να υποβάλλονται οι αποδείξεις.
    Δεν μπορώ να πιστέψω οτι είμαστε τόσο κουτοί ώστε να μην έχει σκεφτεί κανένας από τους αρμόδιους, συμβούλους φορείς κ.λ.π. οτι με την χρήση μιας ηλεκτρονικής κάρτας θα μπορούσαμε να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα, την αναγνώριση των δαπανών δηλαδή, την σύλληψη του Φ.Π.Α. και την κάλυψη του πόθεν έσχες ταυτόχρονα. Ερευνήστε το θέμα αυτό. Ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Δεν μπορεί να μην γίνεται. Και ας μην υποτιμάμε τους πολίτες οτι δεν θα μπορούν οι γέροντες ή αγράμματοι και λοιποί να εξοικιωθούν με αυτό το μέτρο. Βάλτε το μυαλό σας και την επιστήμη να δουλέψει για τούτο το σκοπό. Τι στην ευχή ζούμε στην ηλεκτρονική εποχή . Ακόμη θα πηγαίνουμε με τον αραμπά; Ή μήπως όχι; Πώς θα γίνουμε η Δανία του Νότου; Ο νότος του νότου ώ νότε!, θα γίνουμε.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:20 | Γιάννης Τοψής

    Θα ήθελα να αναφέρω ένα παράδειγμα για να αποδείξω πόσο άδικο είναι να μαζεύουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποδείξεις για το σύνολο του αφορολόγητου (10500 €). Ας υποθέσουμε ότι ένας μηχανικός έχει εισόδημα 15000 € (πιστέψτε υπάρχουν πολλοί τέτοιοι νέοι μηχανικοί)από το οποίο το 20% είναι προκαταβολή φόρου, δηλαδή θα λάβει στα χέρια του 12000 €. Εάν αυτός έχει δόσεις στεγαστικού δανείου (που δεν μετράνε για αποδείξεις) 12Χ450 €=5400 € και λογαριασμούς ΔΕΚΟ περίπου 1000 € το χρόνο, του απομένουν 5600 € για να μαζέψει αποδείξεις 10500 €. Αυτός ο άνθρωπος θα φορολογηθεί επιπλέον για το ποσό 10500 – 5600 = 4900 € δηλαδή περίπου 4900€ χ 10%(εάν είναι αυτός ο συντελεστής)= 490 € , ενώ έχει δανείσει στο κράτος ΑΤΟΚΑ για ένα χρόνο το 20% του εισοδήματος του. Επίσης ΔΕΝ δικαιούται επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (γιατί είναι σίγουρα φοροφυγάς ως ελεύθερος επαγγελματίας κατά την λογική ΠΑΣΟΚ), ΔΕΝ δικαιούται ταμείο ανεργίας εάν σταματήσει την δραστηριότητα του ως ελεύθερος επαγγελματίας (γιατί είναι σίγουρα φοροφυγάς ως ελεύθερος επαγγελματίας κατά την λογική ΠΑΣΟΚ) και επιπλέον είναι έρμαιο του εκάστοτε φορολογικού ελέγχου, όπου είτε είσαι νόμιμος είτε δεν είσαι το πρόστιμο δύσκολα το γλιτώνεις.
    Με το παραπάνω παράδειγμα αναρωτιέμαι αν οι κυβερνόντες ζουν σε κάποια άλλη χώρα και δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα. Για να μην φανώ εμπαθής κατά της κυβέρνησης δεν διαφωνώ με το μέτρο των αποδείξεων αλλά με το γεγονός ότι ζητάνε το σύνολο του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα. Πιστεύω ότι η άποψη μου θα εισακουστεί στους αρμόδιους. Ευχαριστώ πολύ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:13 | Δημητρης Ρουμελιωτης

    Νομίζω οτι έφτασε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους
    και να εφαρμοστούν οι νόμοι.Φοροδιαφυγή υπάρχει επειδή το
    κράτος ΔΕΝ θέλει να τη σταματήση.Εάν θέλει το κράτος να το
    κάνει, εμείς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα σας στηρίξουμε.
    Το μέτρο με τις αποδείξεις καλό μεν αλλά πρακτικά δε θα κάνει
    τίποτα το σοβαρό διότι και εγώ που θα αφιερώσω πολύ χρόνο για
    τις γράψω δε νομίζω οτι ο εφοριακός θα δει όλες τις αποδείξεις
    για όλο τον κόσμο.Η λύση είναι μόνο μία.
    Εσείς σαν πολιτεία δώστε το σωστό παραδείγμα στους πολίτες
    και καταλαβαίνετε τι εννοώ και μετά θα διαπιστώσετε τα
    αποτελέσματα.Πάντως σαν μισθωτός βαρέθηκα να πληρώνω μόνιμα
    τα σπασμένα και κλεμμένα της κάθε κυβέρνησης.Εύχομαι τουλάχιστον
    να έχουμε δουλειά για να μπορούμε να πληρώνουμε……..

    Ξέχασα να αναφέρω για την τεράστια φοροδιαφυγή μεγάλης μερίδας
    αλοδαπών ειδικά στις επαρχίες, όπου σαν εργολάβη και κάνοντας
    κάθε είδους εργασία οχι μόνο δε δίνουν αποδείξεις αλλά δε δηλώνουν
    τίποτα στην εφορία και παίρνουν και επίδομα φτώχιας.Άσε για
    καταθέσεις στις τράπεζες.Για δες το και θα τρίβετε τα μάτια σας…

    Με εκτίμηση.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:23 | Εμμανουήλ Χρύσης

    Η λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματικών δεν είναι απλά η καταχώρηση των αποδείξεων που ούτως ή άλλως συνήθως εκδίδονταν από μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης ή παντοπωλεία κ.λπ.. Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής προέρχεται από εκείνους που δεν εκδίδουν αποδείξεις όταν πρέπει, όχι από εκείνους που ούτως ή άλλως εξέδιδαν και πριν.
    Υπάρχουν άλλοι τρόποι να καλλιεργηθεί φορολογική συνείδηση στον Έλληνα από ένα μέτρο, σωστό μεν στη φιλοσοφία του, αλλά δυσβάσταχτα γραφειοκρατικό στην εφαρμογή του.
    Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στους ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, δικηγόρους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και συναφή επαγγέλματα που εισπράττουν μεγάλα ποσά και συνήθως δεν εκδίδουν καμιά απόδειξη ακόμα και αν τους ζητηθεί.
    Αλλά κι αν ακόμα εκδώσουν απόδειξη, πολλές φορές απαιτούν ευθαρσώς από τον καταναλωτή να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό απ’ ότι θα πλήρωνε αν δε ζητούσε απόδειξη. Αυτό είναι το φαινόμενο που πρέπει να χτυπηθεί, και θεωρώ ότι απλά με την καταχώρηση των μικρο-αποδείξεων των μικροκαταστημάτων δε λύνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα.
    Μια καλή λύση θα ήταν όλες οι συναλλαγές να γίνονται πλέον με ειδικές κάρτες που θα συνδέονται με το λογαριασμό, έτσι ώστε όλες οι συναλλαγές να γίνονται τυποποιημένα και επώνυμα. Όμως γνωρίζουμε ότι αυτό είναι για την ώρα πολύ δύσκολο, αφού το νόμισμα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όμως γινόταν όλες οι συναλλαγές με κάρτα χρεωστική συνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα φοροδιαφυγής και συναλλαγών «κάτω από το τραπέζι».
    Επίσης θα πρότεινα να δημιουργηθεί εύκολος τηλεφωνικός αριθμός καταγγελιών από τους πολίτες στον οποίο θα μπορούν ανώνυμα ή επώνυμα να καταγγέλλουν περιπτώσεις που τους ζητήθηκε να πληρώσουν περισσότερο ποσό για να τους δώσουν απόδειξη ή τους αρνήθηκαν. Οι καταγγελίες αυτές όμως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διακριτικότητα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε οι φοροφυγάδες να φοβηθούν ότι θα τους γίνει έλεγχος συναλλαγών αιφνίδια κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας και να στιγματίζονται από τις ενώσεις καταναλωτών και τα αρμόδια υπουργεία προς συμμόρφωσή τους.
    Επίσης ποιος προστατεύει τους καταναλωτές από τις ασύδοτες και αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:10 | ΚΧ

    Σωστό μέτρο!

    (1) Κάποιες δυσκολίες διαφαίνονται στην εφαρμογή του. Όχι όμως ανυπερβλητές. Φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε τον απλό πολίτη, τον συνταξιούχο ούτε να μάθει excel, ούτε να πληρώσει κάποιο λογιστή να του κάνει τη δουλειά, εκτός εάν θεσπιστεί επίσημο τιμολόγιο από το κράτος, ανάλογα με την αξία των αποδείξεων που δηλώνει ο φορολογούμενος.

    (2) Μορεί να χρησιμοποιηθεί μια (νέα) ηλεκτρονική κάρτα (όπως οι πιστωτικές), μία για κάθε φορολογούμενο. Σε κάθε αγορά λοιπόν με ένα «πέρασμα» της κάρτας στο ειδικό μηχάνημα (όπως γίνεται πάλι με τις πιστωτικές), θα πραγματοποιείται και μια εγγραφή στο ΑΦΜ του φορολογούμενου στην εφορία (κεντρικά). Όπως χρησιμοποιούμε τις πιστωτικές ας χρησιμοποιήσουμε και αυτήν.

    (3) Εναλλακτικά του (2), ας χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες πιστωτικές. Δηλαδή, εκεί που στέλνουν την κίνηση της αγοράς στις τράπεζες, θα στέλνουν παράλληλα αντίστοιχη εγγραφή και στην εφορία. Οι πολίτες θα κρατούν και τις αποδείξεις, ώστε να μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι εάν η καταγραφή αυτή έγινε σωστά, για την αποφυγή λαθών στα ηλεκτρονικά καταγραφικά συστήματα.

    (4) Παραμένει το πρόβλημα των επισκεπτών στη χώρα όπου είτε με το σχεδιαζόμενο σύστημα, είτε με κάποιο πιο αυτόματο, δύσκολα μπορεί να επιβληθεί η έκδοση αποδείξεων για τις αγορές τους. Αλλά με λίγη σκέψη ίσως και αυτό αντιμετωπίζεται.

    (5) Έχοντας λοιπόν καταγράψει το σύνολο των αποδείξεων των πολιτών σύμφωνα με τα (2) και (3) καραπάνω, εύκολα γίνεται η διαχείρηση και επιλογή για το ποιές αποδείξεις θα μετρήσουν στο αφορολόγητο, και ποιές όχι. Επίσης, με τον τρόπο αυτό, μπορεί το σύστημα να γίνει και πιό δίκαιο προς τα διαφορετικά εισοδήματα, καθώς η εφορία έχοντας στα χέρια της το σύνολο της πληροφορίας (εισόδημα, αποδείξεις), μπορεί να εφαρμόσει περισσότερο δίκαιη πολιτική προς τα χαμηλά εισοδήματα.

    (6) Ας ξεκινήσει το σύστημα όπως σχεδιάζεται, και η ενδεχόμενη μετάβαση σε κάποιο αυτοματοποιημένο ας γίνει σταδιακά (π.χ. ξεκινώντας με τα βενζινάδικα, mini market, και γενικά σημεία που μπορούν σταδιακά να υποστηρίξουν το «νέο» σύστημα).

    Ευχαριστώ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:37 | Βασιλόπουλος Κώστας

    Κύριοι
    Πώς θα θέλατε να πιστέψουμε ότι στόχος της μείωσης του αφορολόγητου
    κατά 6000-7000€ είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής,όταν δεν υποχρώνετε
    με σαφή και απόλυτο τρόπο πολλές κατηγορίες επαγγελματιών να εκδίδουν αποδείξεις; Γιά παράδειγμα όταν ο ταξιτζής ή ο βενζινάς ή ο περιπτεράς
    ή ο πωλητής στη λαϊκή αγορά δεν εκδίδουν αποδείξεις τι μέτρο θα πάρετε
    εναντίον τους; Μάλλον κανένα που να έχει άμεση επίδραση και να τους πο
    νάει,ώστε να εκδίδουν αποδείξεις.Καί πώς θέλετε να μαζέψει ο φτωχός κό
    σμος 7000€ αποδείξεις, όταν όλοι οι παραπάνω δεν του δίνουν με την ανοχή
    σας,για να μην πώ με την σιωπηρή παρότρυνσή σας, αποδείξεις; Είναι βε
    βαιο ότι δεν θα τις μαζέψει,διότι ο φτωχός αγοράζει μόνο είδη πρώτης ανάγκης,όπως τα παραπάνω και όχι είδη πολυτελείας για αυτόν,σαν αυτά
    που έχετε περιλάβει στις αποδεκτές αποδείξεις,όπως είδη ένδυσης/υπόδυ σης,γιατροί,δικηγόροι,μηχανικοί κλπ. Καί τι θα γίνει απλώς θα πληρώνει
    ο φτωχός κόσμος επιπλέον τον φόρο για το αφορολόγητο που του καταργήσα
    τε.Και ο επιπλέον αυτός φόρος είναι πολύ υψηλός δἦλ. 7000€*0.15=1050€.
    Εύγε πράγματι πολύ επιτυχημένο το μέτρο, γιατί πλέον υπάρχουν πολλοί φτωχοί στην Ελλάδα και έτσι θα μαζέψετε πολλά λεφτά,δηλ. εφαρμόζετε και
    εσείς το αξίωμα οι πλούσιοι πλουσιώτεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:42 | ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑΠΟΔΕΙΞΟ…ΜΑΝΙΑ- ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.!

    Είναι σίγουρο πως το Φορολογικό μας σύστημα είναι πολύπλοκο, αντιαναπτυξιακό καθώς επίσης και αναποτελεσματικό και δεν βοηθάει στην προσπάθεια κάθε Κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή ή μάλλον να ελέγξει την εφαρμογή των κανόνων που διέπουν την λειτουργία του.
    Η πολιτεία με τους θεσμούς της, τα διοικητικά και ελεγκτικά όργανα, έχει υποχρέωση να ελέγξει την εφαρμογή των κανόνων και την έκδοση των νόμιμων παραστατικών στις συναλλαγές , τόσο μεταξύ των επιτηδευματιών όσο και των συναλλαγών επιτηδευματιών με τους πολίτες- καταναλωτές.
    Αποκλειστική ευθύνη είναι, ενός οργανωμένου κράτους να επιβάλλει την ορθή και νόμιμη διακίνηση των αγαθών και υπηρεσιών, και να ελέγχει τις επιχειρήσεις, ώστε να αποδίδουν στο Δημόσιο τον αναλογούντα Φ.Π.Α, φόρου, τον οποίο άλλωστε πληρώνει ο τελικός καταναλωτής, αλλά και να εμφανίζουν στα βιβλία τους τα πραγματικά έσοδα.
    Εφαρμόσθηκε και στο παρελθόν το σύστημα της συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες, οι οποίοι είχαν φορολογικά κίνητρα, δηλαδή μείωση του φόρου, αλλά ήταν πριν είκοσι (20) χρόνια, τότε, που πραγματικά δεν υπήρχε αυτή η τεχνογνωσία και η τεχνολογία και δεν ήταν ολοκληρωμένα τα συστήματα διασταύρωσης των στοιχείων, αναλαμβάνοντας η πολιτεία την ευθύνη και αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να ελέγξει με τους μηχανισμούς της την διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών και μεταβίβασε την δυνατότητα αλλά και την ευθύνη στους πολίτες στοχευμένα , δηλ. από συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών να συλλέγουν αποδείξεις, ώστε έτσι με το συγκρουόμενο συμφέρον καταναλωτή –επιτηδευματία, να περάσει ο ρόλος του ελεγκτή από την πολιτεία στους πολίτες.
    Από αυτήν την διαδικασία, της μετάβασης της ευθύνης, υπήρχε όφελος στο φορολογούμενο πολίτη-καταναλωτή, από την μείωση της φορολογικής του επιβάρυνσης αλλά και στο κράτος, με την εμφάνιση των πραγματικών εισοδημάτων και του Φ.Π.Α. από τους επιτηδευματίες.
    Μετά από τόσα χρόνια, σήμερα, στην προσπάθεια της Νέας Κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή συζητά την εφαρμογή πάλι του μέτρου της συλλογής αποδείξεων, και των συγκρουόμενων συμφερόντων, και για να έχουν οι φορολογούμενοι όφελος αυξάνοντας έτσι το αφορολόγητο ποσό του εισοδήματός τους.
    Μετά από τόσα χρόνια , σήμερα, η πολιτεία αναγνωρίζει πάλι, χωρίς να το ομολογεί, πως δεν μπορούν οι μηχανισμοί της, να ελέγξουν την διακίνηση και επιστρατεύει το σύστημα των αντικρουόμενων συμφερόντων, μήπως έτσι μπορέσει να μειώσει από κλάδους επιτηδευματιών την προφανή υπάρχουσα φοροδιαφυγή.
    Σε αυτή την προσπάθεια , θα έλεγα την Εθνική, για δίκαιο φορολογικό σύστημα και πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν χρειάζεται να μας πιάνει μια αποδειξιο-λαγνία και να δηλώνονται από επίσημα χείλη ότι πρέπει να μαζεύουμε αποδείξεις για όλα και από όλους , ανεξαρτήτως αν ο κλάδος ή ο επιτηδευματίας είναι στους λεγόμενους υψηλού βαθμού φοροδιαφυγής ή όχι. Δεν χρειάζεται ένα ολόκληρο σύστημα πολιτών, ελεγκτικών αρχών να αναλώνουν χιλιάδες εργατοώρες πίσω από μία απόδειξη. Στο τέλος θα χρειασθεί να τηρούν βιβλία Εσόδων-Εξόδων..!!
    Το ερώτημα είναι σαφές. Για ποιόν λόγο επανέρχεται το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες;
    Δύο είναι οι απαντήσεις.
    Για πάταξη της φοροδιαφυγής, ή για μείωση της φορολογίας των πολιτών, απολαμβάνοντας εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος.
    Σε όλους τους τόνους η πολιτεία μέσω των εκπροσώπων της έχει τονίσει πως το μέτρο επανέρχεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής αφού οι πολίτες θα έχουν κίνητρο να ζητούν και να λαμβάνουν απόδειξη (η μείωση του φόρου των πολιτών μπορεί να γίνει μέσω της φορολογικής κλίμακας.)
    Άρα, δεν χρειάζεται, σε καμία περίπτωση να ταλαιπωρείται ο πολίτης μαζεύοντας και φυλάσσοντας τις αποδείξεις, συλλήβδην από όλους τους επαγγελματίες, όταν ταυτόχρονα δεν ωφελείται το κράτος, χωρίς να σημαίνει πως δεν πρέπει να τις ζητούν οι πολίτες ως υποχρέωση, ως δικαίωμα, ως καθήκον!
    Χρειάζεται, στο θέμα αυτό, μια ποιο ρεαλιστική αντιμετώπιση, έτσι ώστε όλοι οι επιτηδευματίες να εκδίδουν τις αποδείξεις τους γνωρίζοντας, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παρόντες, έχοντας πλέον στα χέρια τους στοιχεία για διασταύρωση και μέσα με τα οποία μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά, γνωρίζοντας παράλληλα ότι οι συνέπειες της μη συμμόρφωσης θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.
    Με θέσπιση αυστηρών ποινών, ο επιτηδευματίας θα έχει αυτός «κίνητρο» να εκδίδει την απόδειξη, μεγαλύτερο από τον πολίτη να την ζητά, όταν όλοι γνωρίζουν πως σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν σχέση με την «υγεία» ή την «ελευθερία» του πολίτη υπάρχει από την πλευρά του ενδοιασμός να ζητά την απόδειξη.
    Ναι, χρειάζεται, διαφημιστική καμπάνια, όχι μόνο, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την συλλογή αποδείξεων, αλλά και για τις επιπτώσεις της μη έκδοσης από τους επιτηδευματίες, ανακοινώνοντας αυστηρά μέτρα και πρόστιμα, χρειάζεται έμφαση στην τόνωση της φορολογικής συνείδησης τόσο των πολιτών, όσο και των επιτηδευματιών με παράλληλη δίκαιη και αξιόπιστη εφαρμογή των Φορολογικών μέτρων από την πολιτεία.
    Πρέπει επιτέλους να γνωρίζουν όλοι , τις συνέπειες της μη εφαρμογής των νομίμων διαδικασιών, και να υπάρχουν συγκεκριμένες και αυστηρές επιπτώσεις οι οποίες όμως, σαφέστατα θα διατυπωθούν, θα εφαρμοστούν και θα επιβληθούν.
    Δεν χρειάζεται, χωρίς ακόμα να έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικές ρυθμίσεις, να επικεντρώνεται όλο το θέμα της φοροδιαφυγής στην συλλογή αποδείξεων και από επαγγελματίες που δεν χρειάζονται να εκδίδουν επειδή ο νόμος τους το επιτρέπει, όπως οι περιπτερούχοι, τα πρατήρια βενζίνης κ.λ.π. ή από επιτηδευματίες που από την φύση τους εκδίδουν όπως S/M κ.λ.π.
    Αυτό δε, που δυστυχώς ακούγεται, για διασταύρωση των καταναλωτικών αποδείξεων , είναι τουλάχιστον για τους γνωρίζοντες, όχι μόνο ανέφικτο, αλλά και ανεφάρμοστο, δεν έχουν χρόνο οι υπηρεσίες να διασταυρώσουν άλλα στοιχεία με πολλαπλό φορολογικό ενδιαφέρον θα κάθονται να διασταυρώνουν τα 15 ή τα 25 ευρώ αν έχουν υπολογιστεί ή όχι..; ΔΕΝ μπορούν, ΔΕΝ υπάρχει τρόπος…!!!! ποιος οικονομικός εγκέφαλος το εισηγείται αυτό..;
    Δεν χρειάζεται, να βάλουμε και άλλες ταμιακές μηχανές και εκεί που δεν υπάρχει ανάγκη, δημιουργώντας και εκεί εστίες φοροδιαφυγής αφήνοντας στους πολίτες την υποχρέωση του κράτους να κάνει ελέγχους στην αγορά.
    Θα έλεγα μάλιστα να επεκταθεί το όριο τήρησης του Βιβλίου αγορών έτσι ώστε τα αγορασθέντα να θεωρούνται πωληθέντα και έτσι να εισπράττεται ο Φ.Π.Α. και να αποτυπώνονται οι πωλήσεις χωρίς την χρήση ταμειακής μηχανής σε μικροεπαγγελματίες.
    Οργάνωση των υπηρεσιών, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, αντικειμενικοποίηση εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών, στοχευμένοι έλεγχοι, τόνωση της φορολογικής συνείδησης και φυσικά αυστηρές κυρώσεις, είναι μέτρα, με τα οποία δεν θα χρειάζεται η πολιτεία να μεταβιβάζει αρμοδιότητες, που το Σύνταγμα της δίνει, στους πολίτες, ώστε αυτοί να ασκούν την ελεγκτική και την φορολογική πολιτική.
    Είναι άδικο, όλη η προσπάθεια της Νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για συμμάζεμα των οικονομικών του κράτους και μείωσης του ελλείμματος να γίνεται σημείο χλευασμού και ειρωνικών σχολίων από πολλούς, ανευθυνουπεύθυνους των πρωινών εκπομπών, ούτε αυτοί οι ίδιοι, να ασκούν οικονομική πολιτική, να επιβάλλουν μέτρα, εκφοβίζοντας και παραπλανώντας τους πολίτες με αλλοπρόσαλλες, δήθεν «αποκλειστικές» πληροφορίες από «παράγοντες» του Υπουργείου.
    Είναι πολύ πιο σοβαρό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής από το να μαζεύουμε αποδείξεις π.χ. από τα S/M ή τα περίπτερα, χωρίς άμεσο όφελος του κράτους, μιας και ούτως ή άλλως αυτά εκδίδουν, ή νομίμως απαλλάσσονται και να ταλαιπωρείται ο φορολογούμενος.
    Είναι σαφές, πως αυτή η αποδειξο-μανία όπως εμφανίζεται δεν βοηθά, αλλά αποπροσανατολίζει, κουράζει, ταλαιπωρεί και εκνευρίζει τους πολίτες.
    Λέμε, ΝΑΙ, στην σοβαρή ,αποφασιστική πολιτική εμπέδωσης της αναγκαιότητας να συμβάλλουμε όλοι , ως το Σύνταγμα ορίζει, ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα του καθενός, στην μείωση των ελλειμμάτων και στην προσπάθεια αλλαγής πορείας της χώρας, είναι Εθνική επιταγή, είναι Εθνικό συμφέρον, και πρέπει τώρα να το πετύχουμε, χωρίς ακρότητες , χωρίς αποδειξο-μανίες, με παράλληλη αξιόπιστη και δίκαιη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, σοβαρή οικονομική πολιτική, με τομές και αποφασιστικότητα, όχι με παλιές συνταγές άλλων εποχών , τώρα είναι η ώρα, αλλιώς, ίσως αύριο να΄ναι αργά.

    Χαλκίδα 1/1/2010
    Γιώργος Δ. Μητροπέτρος
    Οικονομολόγος- τηλ. 6932603718
    Πρώην Πρόεδρος του 9ου Π.Τ. του Ο.Ε.Ε.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 08:54 | Δημήτρης Παπάς

    Οι αποδείξεις απο super market για την συμπλήρωση του ποσού των 6000 μαλλον θα βλάψουν παρά θα οφελήσουν. Το σκεπτικό είναι απλό: Τα super market πάντα κόβουν α ποδείξεις άρα δεν φοροδιαφεύγουν. Όλες οι οικογένειες μπορούν να μαζέψουν αυτό το ποσό από τα καθημερινά τους ψώνια στα super market. Έτσι όλοι θα μπούν στον πειρασμό να διαπραγματευτούν την έκδοση απόδειξης απο τον υδραυλικό, τον ηλεκρτολόγο, κλπ προκειμένου να μην πληρώσουν ΦΠΑ. Τι θα έχουν να χάσουν? Τα 6000 ευρώ σε αποδείξεις θα τα έχουν μαζέψει απο τα super market που έτσι κι αλλιώς δεν φοροδιαφευγουν. Ποιό το όφελος?
    Οι αποδείξεις αυτές θα πρέπει να εξαιρεθούν, εκτός και αν αλλάξει η λογική και εκπίπτει ΟΛΟ το ποσό που θα μαζέψει καποιος φορολογούμενος σε αποδείξεις. Έτσι και την απόδειξη του super market θα κρατάει και την απόδειξη απο τον υδραυλικό και τον ταξιτζή θα απαιτεί.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 08:06 | G.K

    Σας ενδιαφέρει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο η σας ενδιαφέρει να υλοποιήσετε τις αποφάσεις των ισχυρών για περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζόμενων σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσετε??????????????????????????????????????

    Αν σας σας ενδιαφέρει ενα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο για όλους είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι είτε βιομήχανοι τότε η λύση είναι μια και μοναδική έσοδα-έξοδα και το κέρδος να φορολογείται με μια κλίμακα άνω του 50% έτσι ώστε να τρέξουν όλοι να μαζέψουν αποδείξεις .

    Αν κάποιος έχει 1/1/2010 1000 ευρώ και τα κινήσει με αποδείξεις στην αγορά τότε με μαθηματική ακρίβεια στις 31/1/2010 ίσως και νωρίτερα τα 1000 ευρώ έχουν επιστρέψει στο κράτος μέσω του Φ.Π.Α και των έμμεσων φόρων αρά με τον τρόπο αυτό διευρύνεται η φορολογική βάση και αυξάνει το κράτος τα έσοδα του.

    Αν κάποιος βγάζει χρήματα και ισχύει το μέτρο έσοδα-έξοδα και γνωρίζει ότι το κέρδος του θα φορολογηθεί με μια μεγάλη φορολογική κλίμακα τότε θα επενδύσει χρήματα στην αγορά βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη και μέσα από την ανάπτυξη το κράτος να παίρνει χρήματα
    Με αυτόν τον τρόπο θα κινηθούν και θα φορολογηθούν τα όποια αποθεματικά υπάρχουν στις τράπεζες η που βγαίνουν στο εξωτερικό είτε από αλλοδαπούς είτε από έλληνες χωρίς παραστατικά.

    Μέχρι εδω όλα καλά αλλά με την μόνη διαφορά οτι κυκλώνεται το ίδιο χρήμα.

    Εκει που πρέπει να σταθεί το κράτος σε συνεργασία με τον ιδιώτη είναι η δημιουργία νέου χρήματος που θα μπει στον παραπάνω κύκλο και η δημιουργία του νέου χρήματος γίνεται μόνο με αύξηση του εισαγόμενου κεφαλαίου με όποιο τρόπο γίνεται αυτό είτε με τον τουρισμό είτε με εξαγωγές προϊόντων και ταυτόχρονα μειώνοντας την εξαγωγή κεφαλαίου με όποια μορφή γίνετε αυτή.

    Αυτό εδω είναι το σημείο που η πολιτεία πρέπει να κάνει πολλά και τα υπόλοιπα να τα αφήσει να τα κάνει ο κόσμος καλλιεργώντας του το αίσθημα της δικαιοσύνης οτι μαζεύω αποδείξεις γατί έχω όφελος από αυτό.

    Μια απλή προσέγγιση από ένα απλό άνθρωπο που ίσως κάπου να βοηθήσει αν όλο το εγχείρημα γίνετε για να ακουστούν απόψεις η απλά είναι ένα πυροτέχνημα και ένα επικοινωνιακό τρυκ.???????????????????????????????????????????????????????

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 07:35 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ

    Επειδή η καταγραφή των αποδείξεων στο τέλος της χρονιάς από ένα άτομο θα ήταν κάτι δύσκολο θα μπορούσε:
    α. να γίνεται η καταγραφή των αποδείξεων και η υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία να γίνεται μέσω διαδυκτίου
    ή
    β. να διανέμονται έγγραφα καταγραφής από τις εφορίες ή μέσω διαδυκτίου από την αρχή της χρονιάς ώστε κάποιος να μπορεί να τις καταγράφει σταδιακά κατά την διάρκεια της χρονιάς

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 06:36 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Εχω τελειωσει το ΕΜΠ ηλεκτρολογος Μηχανικος και Μηχανικος Η/Υ 5 χρονια, ΜΒΑ στο Οικονομικο Πανεπιστημιο Αθηνων 2 χρονια και δουλευω σε μια εταιρεια που μου δινει 1.000 ευρω/μηνα κοβοντας εγω δελτιο παροχης υπηρεσιων. Καθε 3μηνο καταθετω το ΦΠΑ που αναλογει και προκαταβολη φορου.
    Εγω τωρα τι αποδειξεις να μαζεψω? Με θεωρειτε επιχειρηματια?
    Επισης σας γνωριζω οτι το 80% των νεων μηχανικων πληρωνεται με τον ιδιο τροπο και στα ιδια ποσα πανω κατω.
    Προτεινω
    α. Να απαγορευσετε στις εταιρειες να πληρωνουν τους μηχανικους για τα 5 πρωτα χρονια με δελτιο παροχης υπηρεσιων
    β. Να μας βοηθησετε τα 5 αυτα πρωτα χρονια να ισοροπισουμε στη ζωη και να υποβαλουμε αποδειξεις σε ενα μικρο ποσο 1.000 – 2000 ευρω

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 01:13 | Konstantinos Spyropoulos

    1) Simfono apolitos me to metro, ektos apo apodixis supermarket. Dioti i exondes ipsilo isodima spataloun kathe Savato toulakiston 250 evro sto supermarket epi 52 evdomades = 13000 Evro. Yiati lepon na zitoun apodixes apo yiatrous, electrologous k.l.p? otan iperkaliptonde idi apo ta supermarket, pou apodedigmena kovoun apodixes?

    Etsi to metro exarhis tha exei apotixea, etsi i synalasomeni tha enthainthoun na foroklevoun perisotera.

    2)Politika kai anthropina einai vlakia i kivernisi na zitesei i syndaxiouhi kato ton 12,000 Evro na fernoun apodixeis dioti:

    a) Den einai problima na mazepsi apo to supermarket 2000 Evro apodexeis(mono taleporia yia ton synadaxiouho) kai miden kerdos yia to kratos mono yia yelia tha einai tetia apofasi.

    b) Posoi synadaxiouhi kato ton 10,000 Evro (peripou 2.000.000) boroun na dosoun visites 100, 200, 300 Evro stous megalo yiatrous? i fakelakia stous nosokomiakous yiatrous?

    As doun I simvouli tou k. ypourgou to vasimo afton pou protino me prosoxi.

    Efharisto, Dinos

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:52 | ΞΕΝΙΔΟΥ ΝΙΚΗ

    Θα ήθελα κι εγώ να επισημάνω ότι οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές αλλοιώνονται μέσα σε διάστημα λίγων μηνών με αποτέλεσμα να «σβήνονται» όλα τα στοιχεία τους (στοιχεία εκδότη, ποσό, ημερομηνία, ΑΦΜ, κλπ.), οπότε με την παρούσα μορφή τους είναι αδύνατη η νόμιμη χρήση τους για φορολογικούς σκοπούς, ακόμη και αν επιμελώς συλλέγονται από τους φορολογούμενους πολίτες. Εφόσον κάποιες ή και όλες οι αποδείξεις θα συνυπολογίζονται στις φορολογικές μας δηλώσεις, παρακαλώ πολύ να ληφθεί σχετική μέριμνα ώστε να εκδίδονται υποχρεωτικά σε τέτοια μορφή που να διατηρούνται για όσο διάστημα θα είμαστε υποχρεωμένοι είτε να τις προσκομίσουμε, είτε να τις φυλάττουμε για ενδεχόμενο έλεγχο. Ευχαριστώ πολύ