1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:17 | μαρια

    κυριοι ακουμπιστε το θεμα ΜΟΝΟΜΙΣΘΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ασχοληθειτε οχι ευκολες λυσεις δικαιες λυσεις.Υπαρχουν δυο μετρα και δυο σταθμα μεταξυ των οικογενειων που εργαζεται ο ενας και των οικογενειων που εργαζονται και οι δυο.ΓΙΑΤΙ οι μονομισθες οικογενειες πληρωνουν περισσοτερο φορο καιεχουν λιγοτερες φορολογικες ελαφρυνσεις απο οικογενειες που εργαζονται και οι δυο συζυγοι?Για οποιο λογο και αν εφαρμοζεται αυτο (ατομικα δικαιωματα κτλ) αλλαξτετο . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ!!!!!!!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:43 | Ν Ε Κ

    Ακουσα στις ειδήσεις ότι στη Βουλή υπηρετούν 1.500 υπάλληλοι(δηλ. 5 υπάλληλοι ανά βουλευτή) και ότι αμοίβονται με δύο επί πλέον μισθούς ετησίως (αφορολόγητους) διότι έχουν πολύ δουλειά.
    Είναι αλήθεια??
    Εάν ναι, περιμένετε από τον κοσμάκη που παλεύει για να ζήσει να αποκτήσει φορολογική συνείδηση??

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 22:14 | Κωνσταντίνος Ν.

    Δίκαιη φορολόγηση και παράλληλη ενεργοποίηση – αφύπνιση του ελεγκτικού μηχανισμού (φυσικού και τεχνικού) στις Δ.Ο.Υ.
    Ένα τεράστιο θέμα φοροδιαφυγής είναι τα έσοδα από μισθώματα ακινήτων. Μένω δέκα χρόνια στο νοίκι και έχω αλλάξει 3 σπίτια. όλοι οι ιδιοκτήτες κατακλέβουν το κράτος αφού δηλώνουν (σε συνενόηση-απειλή με τον ενοικιαστή) ένα πολύ μικρό μέρος από τα έσοδα που πραγματικά εισπράτουν. Είναι δυνατό να δηλώνει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 70τμ, κοντά σε σταθμό Μετρό στη Δάφνη/Ηλιούπολη 220 Ευρώ το μήνα έσοδα ενώ εισπράτει 520 και να μην τον «πιάνει» το σύστημα;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 22:38 | Christos B.

    Προσωπικές απόψεις:

    1) Ταμειακές μηχανές παντου και δημιουργία προσωπικής κάρτας συλλογής πληρωμών συνδεδεμένο με το ΑΦΜ όπως με τις πιστωτικές κάρτες (για διευκολυνση στην καταγραφη των αποδειξεων).

    2) Ποινές αποτρεπτικές και παραδειγματικές στους παραβάτες ΜΟΝΟΝ ομως οικονομικού χαρακτηρα! Π.χ. κλεισιμο επιχειρησης και ανακληση αδειας λειτουργιας για αρκετα χρονια κ.ο.κ.

    3) Στους ελεύθερους επαγγελματίες «διπλός» έλεγχος των περιουσιακών στοιχειων και των εσόδων .

    4) Ισχυριοποιηση των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών απο διαφορετικά τοπικα δικτυα ετσι ωστε να μην δημιουργουνται πελατειακές σχέσεις.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:59 | Σπύρος Μπάκας

    Η ενιαία φορολογική κλίμακα είναι κάτι που εδώ και χρόνια είναι απαίτηση πολλών σαν κι εμένα για την οριστική εξάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων. Στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις και αστερίσκοι, γιατί αυτό θα οδηγήσει και στη μη αποτελεσματικότητα του μέτρου και στην -κατά περιπτώσεις- κοινωνική οργή.
    Ειδικά για αποφάσεις σαν κι αυτή δεν πρέπει να υπάρξει χρονοτριβή. Είναι η κατάλληλη συγκυρία χρονικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά για κάτι τέτοιο!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:15 | ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Κατ΄αρχήν χρονια πολλά, καλη χρονιά και κουράγιο.
    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το μέτρο των αποδείξεων.
    Είμαι ελευθερος επαγγελματίας και θα ήθελα να αναφερθω σε μία ειδική περίπτωση, που αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένιες, που έχουν παιδιά, που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Οι οικογένειες αυτές καταναλώνουν ισως και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, γία να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών των παιδιών τους. Μερικές οικογένειες δε έχουν πάρει και σπουδαστικό δάνειο.Τα εξοδα αυτά όμως δεν μπορούν να μεταφραστούν σε αποδειξεις.
    Μηπως θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα γά αυτήν την περίπτωση

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | ΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ Η ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:09 | ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    ΚΥΡΙΟΙ,
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ DE FACTO ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.
    ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΣΟ ΑΔΗΛΩΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ;ΚΑΙ ΣΑΣ ΡΩΤΩ ΑΝ ΝΑΙ, ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΟΤΑΝ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΓΟΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΠΥ ΒΓΑΖΟΥΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ, ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 50,00 ΕΥΡΩ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΉΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:06 | ελμε

    ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    25000 ΕΥΡΩ Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ε Ν Ε Ι Α Κ Ο ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    ΜΕ 6-8 000 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:54 | Ευσταθίου Διονύσης

    Προφανώς ο ίδιος ο Υπουργός δεν ειναι δυνατόν να παρακολουθεί όλα τα σχόλια…γιαυτό εσείς οι συνεργάτες του μεταφέρετε το γενικό κλίμα!
    Είχα λοιπόν μια ελπίδα οτι κάτι θα αλλάξει…Δυστυχώς πολύ γρήγορα
    κατάλαβα οτι τίποτε καλο δεν πρέπει να περιμένουν οι μισθωτοί που πάντα πληρώνουν τα σπασμένα και τα κλεμένα! Αρχισατε με έμεσους φόρους μειώσεις μισθών….όταν τα ρετιρέ εισπράτουν σε καιρό κρίσης μπόνους, παχυλούςμισθούς,επιδόματα,συμβούλιακ.λ.π….καιεννοώ…ΕΡΤ,Βουλευτές,Εφοριακοί, Δικαστικοί,Υπάληλοι Βουλής και υπουργείων,Ο.Λ.Π.,…κ.λ.π.
    Δεν τολμάτε να δημοσιεύσετε τους μισθούς των ρετιρέ που εξακολουθούν 100 μέρες μετά τις εκλογές να τρώνε με χρυσά κουτάλια και σεις κρατάτε φανάρι!
    Που είναι η φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας;
    Που ειναι η φορολογία με βάση το πόθεν έσχες για γιατρούς,δικηγόρους δικαστικούςεφοριακούς,στρατιωτικούς,πολιτευτές,βουλευτές,μητροπολιτάδες,
    παπαδες κ,λ,π,;
    Γιατί δεν βάζετε οροφή στους μισθούς για όλους΄;
    Αν συνεχίσετε ετσι κρίνοντας απο τον περίγυρο δεν θα βγάλετε τετραετία με στοίχημα!
    Φυσικά νομίζω οτι δεν θα δημοσιεύσετε το σχόλιο…δεν πειράζει… έχει σημασία να γνωρίζετε ότι η γενιά που έριξε τον Παπαδόπουλο και τον Ιωανίδη υπάρχει ακόμα…
    Οψιμοι συναγωνιστές του ΠΑΣΟΚ..ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:48 | Παγκρατης Θοδωρος

    Κυριες – οι .Το μετρο της εκδοσεως αποδειξεων θα ηταν δικαίο αν συνοδευοταν . Α΄ .Απο την παταξη του παραεμποριου που φυσικα γινεται χωρις αποδειξη , χωρις ΦΠΑ , χωρις ενοικιο ,χωρις ΤΕΒΕ . Β΄.Με την καταργηση της περαιωσης που αντιμετωπιζει δικαιους και αδικους με τον ιδιο τροπο. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:12 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΚΟΣ

    ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ? ΑΠΟΔΕΙΞΗ !!!!!!!

    Πρέπει να γίνει κατανοητό, στην κάθε κυβέρνηση, ότι η πραγματική οικονομία υπάρχει και λειτουργεί σήμερα ως μια παράλληλη δραστηριότητα στην λεγόμενη ενεργό πολιτική του εφικτού και των ισορροπιών, του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, της παραοικονομίας και της συγκάλυψης όλων αυτών από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης που επίσης δεν μπορούν να αποδείξουν τη βιωσιμότητα τους. Όμως η πραγματική οικονομία είναι αυτή που επιμένει να παράγει, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για ανάκαμψη. Γιαυτό και πρέπει τουλάχιστον να αξιολογηθούν και να συνεκτιμηθούν οι απόψεις της για την θεσμοθέτηση πλέον ενός δίκαιου, απλού, κατανοητού άρα και διαφανούς φορολογικού συστήματος.

    Η βάση λοιπόν για τη ριζική αλλαγή της φορολογίας και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής οδηγεί:
    1. στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ),
    2. στην καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες και
    3. στον προσδιορισμό μιας καθαρής φορολογικής κλίμακας για όλους

    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι:
     Δεν φοροδιαφεύγουν τα νομικά πρόσωπα, σε κάθε κλίμακα κύκλου εργασιών, αλλά τα φυσικά πρόσωπα είτε είναι μέτοχοι, είτε εταίροι, είτε στελέχη.
     Την απασχόληση και ανάπτυξη, στην κατεύθυνση εξυγίανσης της οικονομίας, δημιουργούν τα νομικά πρόσωπα- επιχειρήσεις, του ιδιωτικού τομέα, από τις απλές ατομικές επιχειρήσεις έως τις μεγάλες ανώνυμες.
     Η φορολογική συνείδηση αποτελεί διαδικασία συμφέροντος και αποτιμάται σε κόστος. Αν αυτός που πληρώνει περισσότερους φόρους θεωρείται απόκληρος της κοινωνίας ή παράνομος και οι κρατικές υπηρεσίες τον αντιμετωπίζουν ως το άλλοθι της ύπαρξης των (και ίσως του παράνομου πλουτισμού των) γιατί να μην μεταφέρει τις επιχειρήσεις του αλλού ή αν δεν μπορεί, επειδή είναι μικρομεσαίος, να χρησιμοποιεί και αυτός ως άλλοθι την κρατική διαφθορά και να φοροδιαφύγει.
     Ο πλούτος δεν κρύβεται, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του.
     Η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης δεν διασφαλίζεται με την απασχόληση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων αλλά με λίγα, καλά ενημερωμένα (π.χ. από την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή το Μεταπτυχιακό των Ορκωτών Λογιστών) και καλοπληρωμένα στελέχη, απλή και κατανοητή νομοθεσία και αποτελεσματική, αν και όχι απαραίτητα πανάκριβη, οργάνωση συστημάτων πληροφορικής.

    Συνεπώς όσον αφορά τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), που αποτελεί το κυριότερο εργαλείο γραφειοκρατίας και διαφθοράς, αλλά και απομάκρυνσης κάθε προσπάθειας για υγιή επιχειρηματική επένδυση, αποτελείται από τρία μέρη:
    1. διατάξεις που αφορούν στα βιβλία και στον τρόπο τήρησής τους,
    2. διαδικασίες τύπου εσωτερικού ελέγχου και
    3. αρχές αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων.
    Είναι κοινή λογική πλέον ότι το πρώτο και το δεύτερο πρέπει να καταργηθούν άμεσα. Το τρίτο πρέπει να ενταχθεί στη νομοθεσία για τη φορολογία νομικών προσώπων, και να προστεθούν απλές και σαφείς διατάξεις, οι οποίες να ξεκαθαρίζουν ποιες δαπάνες δεν εκπίπτουν και ποια έσοδα δεν φορολογούνται.
    Με αυτό τον τρόπο πλέον η επιχείρηση θα έχει την ευθύνη να τηρήσει βιβλία και στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι έχει συμμορφωθεί με το νόμο και κυρίως εξυπηρετούν την υγιή επιχειρηματική της δραστηριότητα, την αξιολόγηση της επιχειρηματικής της πορείας και τον δικό της εσωτερικό έλεγχο.

    Η ηλεκτρονική διασταύρωση των τιμολογίων και η ηλεκτρονική έκδοση τους, θα βοηθήσει την ομαλοποίηση της αγοράς. Άλλωστε για τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια δεν ευθύνονται τις περισσότερες φορές οι επιχειρήσεις -λήπτες αλλά οι ίδιες οι Εφορίες που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους.
    Πρέπει επίσης οι επιχειρήσεις να πραγματοποιούν όλες τις ταμειακές κινήσεις τους μέσω του τραπεζικού συστήματος έτσι ώστε να υπάρχουν ως αποδεικτικά στοιχεία των πράξεων αυτών, με απλή θεσμική προστασία τους από, άνομες και «κρυφές», κρατήσεις των Τραπεζών. Δεν είναι απαραίτητη η υποχρεωτική χρήση του τραπεζικού συστήματος, αλλά οποιαδήποτε επιχείρηση κινεί ταμειακές συναλλαγές σε μετρητά, θα πρέπει αυτές να είναι αποδεκτές αλλά να υπάγονται σε αυξημένο έλεγχο.

    Είναι προφανές τέλος ότι ο φορολογικός έλεγχος θα πρέπει να διενεργείται από διαπιστευμένους ανεξάρτητους ελεγκτές, με σημαντικές νομικές ευθύνες αυτών όπως και των φοροτεχνικών των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να υπάρχει μια σοβαρή δικλίδα ασφαλείας και για την επιχείρηση και για το κράτος.

    Η απλή και προφανής εφαρμογή του πόθεν έσχες υποστηρίζει ότι:
    1. Η περιουσία που αποκτά το κάθε φυσικό πρόσωπο προέρχεται από τα κάθε είδους εισοδήματά του.
    2. Η κάθε μια πηγή εισοδήματος δηλώνεται κάθε χρόνο στην φορολογική δήλωση του.
    Αν λοιπόν το φυσικό πρόσωπο έχει σήμερα μια περιουσία 1000 μονάδων (εκτίμηση ακινήτων, αξία αυτοκινήτου κλπ) και στα επόμενα 2 χρόνια γίνουν 1200 μονάδες, οι επιπλέον 200 μονάδες θα πρέπει να δικαιολογούνται από τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι το εισόδημα ή το όφελος που αποκτήθηκε έχει ήδη φορολογηθεί. Θα μπορούσε μάλιστα να αφαιρεθεί ένα απλό ετήσιο έξοδο διαβίωσης ενός μεσαίου εισοδήματος (π.χ. μισθωτού) φυσικού προσώπου.
    Οι φορολογικές δηλώσεις θα αποτελούν συνεπώς ενός είδος ισολογισμού όπου καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία αναλυτικά, ενώ θα υπάρχει κατάσταση εσόδων/εξόδων ανά έτος μεταξύ της πρώτης δήλωσης και της επόμενης. Η διαφοροποίηση της περιουσίας, μεταξύ των δύο ημερομηνιών, θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα ή τα οφέλη που αποκτήθηκαν στα ενδιάμεσα χρόνια και τα οποία θα έχουν βέβαια φορολογηθεί.
    Με αυτή τη λογική δεν χρειάζεται όλη η σημερινή γραφειοκρατία γιατί διασφάλιση είναι η απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων. Ένα ακόμη όφελος του πόθεν έσχες είναι ότι το κράτος δεν αναγκάζει τον κάθε πολίτη να αντιπαρατεθεί με τον κάθε ελεύθερο επαγγελματία για την έκδοση ή όχι απόδειξης, με όλη την γραφειοκρατία που θα προκύψει. Για το κράτος ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα κριθεί από τις αποδείξεις που εκδίδει, αλλά από το τι θα δηλώσει ως περιουσιακό στοιχείο. Η απώλεια του ΦΠΑ που επιδιώκεται με το προτεινόμενο σύστημα των αποδείξεων, ελέγχεται μέσω του μηχανισμού του πόθεν εσχες και της ηλεκτρονικής έκδοσης τιμολογίων όπως και σειράς άλλων απλών μέτρων που ξεφεύγουν του παρόντος άρθρου όπως π.χ. μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3-4% ώστε οι εμπορικές αξίες να είναι και οι αντικειμενικές, η εφαρμογή του ΦΠΑ στις κατασκευές και στο πραγματικό κόστος αυτών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την μετατροπή όλων των επαγγελμάτων σε στεγασμένα και την διαγραφή ευθύνης του ιδιοκτήτη από την πληρωμή ενσήμων οικοδομής κλπ.
    Η φορολογική κλίμακα αποτελεί ένα σύστημα δικαιοσύνης και διαφάνειας, αρκεί να ληφθούν υπ’όψιν τα δικαιώματα όλων και να μην μετατραπεί σε «κυνήγι» όσων μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων επιμένουν σε ειλικρινείς δηλώσεις και δεν φοροδιαφεύγουν.
    Τα εισοδήματα από την εργασία του κάθε ελεύθερου επαγγελματία, του μισθωτού ή του επιχειρηματία θα πρέπει να είναι εισοδήματα που φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ετοιμάζουν οικονομικές καταστάσεις, δηλαδή να έχουν έναν ισολογισμό και μια κατάσταση που θα δείχνει το αποτέλεσμα της δραστηριότητάς τους και να μη φορολογούνται τεκμαρτά σε τζίρους ή οτιδήποτε άλλο ή εξωλογιστικούς προσδιορισμούς, γιατί τότε θα φοροδιαφύγουν επειδή κοστίζει λιγότερο.
    Κάθε επιχείρηση οφείλει να ετοιμάζει τα αποτελέσματα της με απλούς ισολογισμούς και σχετικές οικονομικές καταστάσεις χρήσεις, δείχνοντας το κέρδος που θα φορολογηθεί. Η επιχείρηση θα φορολογείται στα αποτελέσματά της με μικρό φόρο και οι μέτοχοι ή οι ιδιοκτήτες στο έσοδο που θα έχουν από την επιχείρηση.

    Τα πράγματα είναι απλά και για την ορθή φορολογική δικαιοσύνη και για την φορολογική συνείδηση, την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και την κοινωνία αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που αποτελεί την βάση της. Οι αποφάσεις θα δείξουν και τις προθέσεις.

    Παντελής Κούκος, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος, Mhil, MBA
    A’ Αντιπρόεδρος ΣΕΣΜΑ, Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητήριου Εύβοιας
    Γ. Γραμματέας Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 16:55 | Μιχάλης Π.

    Να αναφερθώ και εγώ σε ένα θέμα που αποτι βλέπω μας απασχολεί. Πράγματι δεν είναι δίκαιο να φορολογούμαστε ως ξεχωριστά πρόσωπα αντί να φορολογείται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Σε ένα κουμπαρά πάνε τα λεφτά και για ένα στόχο: Την επιβίωση της οικογένειας, τις σπουδές των παιδιών, την απόκτηση ενός σπιτιού να στεγάσουμε την οικογένεια, την απόκτηση ενός αμαξιού κλπ. Αφού τα έσοδα σε έναν οικογενειακό προυπολογισμό τα αντιμετωπίζουμε ως ένα ενιαίο σύνολο, επειδή έτσι είναι, γιατί να μην είναι έτσι και στην φορολογία? Είμαι φοιτητής, έχω ένα αδελφό που πάει σχολείο, η μητέρα μου εργάζεται περιστασιακά και όταν υπάρχει δουλειά και έχουμε ένα εισόδημα του πατέρα μου (18.000 ευρώ) και το Κράτος μας φορολογεί όσο φορολογείται μία αντίστοιχη οικογένεια με 36.000 ευρώ εισόδημα, όπου δουλεύουν και οι δύο γονείς. Πως γίνεται αυτό? Είναι αυτό δικαιοσύνη? Μακάρι να είχε και η μητέρα μου δουλειά, αλλά δύσκολα τα πράγματα. Λίγο η οικογένεια, λίγο τα παιδιά, λίγο οτι είναι γυναίκα μηχανικός και κανείς δεν την προτιμάει,… εν τέλη είναι σχεδόν άνεργη. Γιατί να μην φορολογούμαστε για το συνολικό οικογενειακό μας εισόδημα? Πληρώνουμε τους φόρους και ήμαστε συνεπείς. Εάν είχαμε μία εταιρία και είχαμε γεμίσει τον κόσμο με ακάλυπτες επιταγές, δεν θα πληρώναμε τίποτα και θα κυκλοφορούσαμε άνετοι και ωραίοι. Μα είναι λογικά αυτά?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:52 | ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ Φ.Π.ΚΑΙ Ν.Π
    ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 10%-15% ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ
    ΣΤΙΣ 10.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ 0 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ Ν.Π.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ
    ΦΟΡΟΛΟΓΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ Φ.Δ. ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ
    ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ
    ΜΑΣ.
    ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΓΙΑ
    ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΥΞΗΣΗ
    ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΟΤΗΤΟΣ.
    ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ/ΑΥΞΗΣΗ ΟΓΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΥΛΗΣ.
    ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ, ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΟN-LINE ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΜΕ ΚΕΠΥΟ.
    ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ
    ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:23 | Αντώνης Γιαννακόπουλος

    Αγαπητέ κ. υπουργέ των Οικονομικών.

    Καλύτερα να απλοποιηθούν οι κλίμακες και η λογική της φορολόγησης ώστε τα πράγματα να είναι απλά και ξεκάθαρα για όλους. Ούτε αποδείξεις να μαζεύουμε χρειάζεται. Η γνώμη μου είναι ότι θα βρουν τρόπο οι επαγγελματίες πάλι να φοροδιαφεύγουν.
    Για να μη συμβαίνει αυτό πρέπει ο επαγγελματίας να πεισθεί ότι το κράτος δεν τον κλέβει και δεν σπαταλά τα χρήματα που πληρώνει. Οι κρατικοί υπάλληλοι, χωρίς δική τους ευθύνη πάντα, του κάνουν τη ζωή δύσκολη αντί να τον εξυπηρετούν ώστε να αναπτυχθεί η επιχείρησή του. Για να πάει η οικονομία της χώρας μπροστά, το κράτος πρέπει να είναι σύμμαχος του επαγγελματία και των επιχειρήσεων κι όχι τροχοπέδη.

    Θα προτείνω κάτι απλό. Οι φορολογικοί συντελεστές πάνω από το αφορολόγητο όριο να γίνουν σε μία απλή κλίμακα 2 κατηγοριών. 10% για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και 15% για τα υψηλά εισοδήματα.
    Έτσι θα δοθεί το κίνητρο να δηλώσει κάποιος περισσότερα εισοδήματα και να μη τα κρύβει. Ποσοστιαία θα πληρώσει παραπάνω αλλά δεν θα πληρώσει πολύ παραπάνω, όπως σήμερα που λειτουργεί ως αντικίνητρο. Οι πολίτες θα το καταλάβουν αν εξηγηθεί σωστά.
    Αύξηση της έμμεσης φορολόγησης μέσω του ΦΠΑ. Εφόσον ο φορολογούμενος θα ξέρει ότι τα εισοδήματά του δεν θα «καρατομηθούν» από την υψηλή φορολογία εισοδήματος δεν θα έχει πρόβλημα να πληρώσει περισσότερους φόρους στην κατανάλωση γιατί θα «επιλέγει» το πότε και το που θα πληρώσει τους φόρους του. Να του δημιουργηθεί όμως και η συνείδηση να ζητά αποδείξεις και να έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει κάπου τον επαγγελματία που δεν κόβει απόδειξη. Μείωση του ΦΠΑ (όπου είναι υψηλό) στα πολύ βασικά αγαθά, κυρίως είδη πρώτης ανάγκης. Επιστροφή φόρου με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης στους χαμηλού εισοδήματος φορολογούμενους ώστε να μην αδικούνται οι «μη έχοντες» αφού πρώτα γίνει εκτενείς επιτόπιος έλεγχος από ειδικούς υπαλλήλους ότι ο φορολογούμενος ζει σύμφωνα με αυτό που δηλώνει. Γενικά να γίνεται σοβαρός έλεγχος σε όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο.

    Να επιτρέπονται περισσότερες από μία πηγές εισοδημάτων και για μισθωτούς ώστε να μην υπάρχει «μαύρη» εργασία τουλάχιστον σ’ αυτό το επίπεδο. π.χ. από ένα δημόσιο υπάλληλο ο οποίος μπορεί να θέλει να εργάζεται και σε δεύτερη εργασία αλλά δεν μπορεί να το δηλώσει. Επομένως πως θα φορολογηθούν τα εισοδήματά του αυτά;

    Γενικότερα πώς να δηλωθούν κάποια εισοδήματα όταν απαγορεύεται να υπάρχουν, αλλά στη πράξη υπάρχουν;
    Γιατί να απαγορεύουμε σε όποιον θέλει να εργαστεί σκληρά για να βγάλει χρήματα, να το κάνει; Και γιατί να το κάνει όταν το κράτος του παίρνει τα μισά;

    Όσον αφορά τους μισθούς του δημοσίου, το πιο λογικό είναι αφού δεν μπορούμε να απολύσουμε τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έχει προσληφθεί, να γίνει το ενιαίο μισθολόγιο για όλους χωρίς ιδιαίτερες αμοιβές επιτροπών, επιδομάτων, υπερωριών, κ.λπ., αλλά με μια καλή μισθολογική βάση ώστε να μπορεί να ζήσει ο δημόσιος υπάλληλος συνδεόμενη με το ΑΕΠ της χώρας. Δηλαδή, να υπάρχουν άνω και κάτω όρια και οι μισθοί να μεταβάλλονται κάθε χρόνο βάσει του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Έτσι, θα έχει κάθε λόγο μια δημόσια υπηρεσία να προωθεί την ανάπτυξη της χώρας προχωρώντας τις υποθέσεις των ιδιωτών, ώστε να μη χρειάζεται ταλαιπωρία για να ανοιχτεί μια επιχείρηση ή να βγει μια οικοδομική άδεια όταν δεν έχει προβλήματα.

    Εάν θέλετε διαφάνεια καταργήστε κάθε είδους «παραθυράκια» και οι νόμοι να ισχύουν για όλους το ίδιο.
    Οι νόμοι θα πρέπει να είναι απλοί και ξεκάθαροι, κατανοητοί από τον κάθε πολίτη, χωρίς περιθώρια για ερμηνευτικές εγκυκλίους και «παραθυράκια». Σήμερα κάθε ΔΟΥ ερμηνεύει με δικό της τρόπο ορισμένους νόμους γιατί ο νόμος της δίνει αυτή τη δυνατότητα. Έτσι για το ίδιο θέμα άλλα ισχύουν στην Αγ. Παρασκευή και άλλα στην Τρίπολη.

    Εύχομαι τα καλύτερα για το έργο σας.
    Ευχαριστώ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:08 | Γεώργιος Νατσιός

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσα μόνον 7%. Την ίδια στιγμή τα ακίνητα έπεσαn στην Λετονία 59,7%, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 48,05%, στη γείτονα Βουλγαρία 28,66%, στην Ισλανδία 21,21% , στη Ρωσία 19,47% κ.λ.π. Γιατί στην Ελλάδα δεν pέφτουν τα ακίνητα; Διότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός των ακινήτων τους ως σταθερή αξία και υπεραξία διαθέτουν και έσοδα απ΄αυτά( μέχρι και αέρα εισπράττουν για τα εμπορικά) και σημαντικές καταθέσεις και επίσης εισπράττουν ενοίκια υψηλά κ.λ.π. Θα πρέπει λοιπόν να εστιάσει στην φορολόγηση των ακινήτων η Κυβέρνηση και να μην ακούει τις αποτρεπτικές προς τούτο απόψεις που ακούγονται αριστερά και δεξιά.

    ΥΣ :Πήγα σε μία εταιρεία ταχυδρομική και δεν εκδίδουν απόδειξη. Απόδειξη είπα; Η απόδειξη της παραλαβής αποτελεί την απόδειξη μου είπαν.
    Ισχύει αυτό; Όποιος ξέρει ας μου απαντήσει

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:39 | Τρεντος Γρηγόρης

    ΝΑ χαλαρώσει η φορολόγηση στον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί ο νέος κόσμος να ασχοληθεί με επαγγέλματα της αγοράς και να μην κυνηγάει μονίμως το αντιπαραγωγικό δημόσιο.
    Να λειτουργεί το σύστημα με τρόπο που να στηρίζει τον ανθρωπο της αγοράς και να γίνει σαφές στους Δημοσίους υπαλλήλους ότι όντως φορολογούνται άδικα , αλλά ότι αυτό γίνεται γιατί έχουν κρατική προστασία πράγμα που δεν έχει κανείς άλλος εργαζόμενος…!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:57 | Tέρψη

    Αξιότιμοι κύριοι της Κυβέρνησης.Με πολλή χαρά περιμέναμε κι εμείς να βάλετε τάξη στα ασυμάζευτα αυτής΄της χώρας αλλά θα περιμέναμε περισσότερη κοινωνική ευαισθησία στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων που όλοι βάλλονται ότι είμαστε προνομιούχοι καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι προνομιούχοι αυτής της χώρας και οι φοροδιαφεύγοντες δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πριν πληρωθούν καταβάλλουν τον φόρο τους από την πηγή.Επίσης δεν νοείται με τα σημερινά δεδομένα και κριτήρια ένας που αμείβεται μ ε 2.000 ευρώ να θεωρείται προνομιούχος πολλλώ δε μάλλον όταν συντηρεί παιδιά και υπάγεται σε μονογονεϊκή οικογένεια.Δεν είναι το ίδιο ένα εισόδημα στο σπίτι με το να εισπράττονται δύο.Να γίνει μέριμνα θα ήθελα κ αι για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα καθώς επίσης και με τις αποδείξεις από τα κοινόχρηστα τα οποία είναι υπέρογκα στα παλαιά σπίτια με φθορες για καύσιμα και δαπάνες επισκευαστικές.Για ξεκινήστε την είσπραξη και το πάγωμα από τις κλίμακες που εισπράττουν οικογενειακά πάνω από 50.000 ευρώ και μετά καταλήξτε αναλόγως των δυνάμεων και των υπολοίπων.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:30 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑΚΗΣ

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
    ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ.
    ΟΜΩΣ, ΣΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ :
    1. ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ( ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙ’ ΑΥΤΟ – ΜΑΛΛΟΒ ΣΚΟΠΙΜΑ ) ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ!!!
    2. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ( ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑς ΕΙΠΑΝ Ή ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;
    3. ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΨΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ …. ΜΟΥΓΚΑ!!!, ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!!

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    ΘΕΛΕΤΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ; ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ!
    ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ, ΚΥΡΙΩΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!! ΟΧΙ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 10,20,….40 & 50%!!! ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ 20-25% ΚΑΙ….. ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ 2-10%. ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΝΑ ΙΣΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΑ Κ.Λ.Π.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ….ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ (….) ΚΑΝΤΕ ΤΟ!! ΑΛΛΙΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΧΛΟ!!!!!!!

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!
    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:09 | Ιωάννης Νιώπας

    Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών:

    Ναι σε μια ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και για όλους.

    Η αναξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό σχετίζεται με την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Έτσι για τη μερική αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος θα πρέπει να φορολογηθούν με μια ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα ΟΛΑ τα εισοδήματα των βουλευτών, υπαλλήλων της βουλής και δικαστικών. Αν γίνει αυτό νομίζω ότι όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι θα δεχθούν το μέτρο. Καμιά εξαίρεση για το εισόδημα (π.χ. έξοδα παράστασης, υπερωρίες, εκτός έδρας, κ.τ.λ.).

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:20 | giorgos.k

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΕΡΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ.
    ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΘ ΕΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΗ ΘΙΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.Σ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΜΙΛΗΚΤΟΙ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΤΖΙΔΩΝ,ΒΕΝΖΙΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΛΑΙΚΑΤΖΗΔΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΣΥΣΤΟΛΑ!
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΓΙΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ!ΕΞ ΑΛΛΟΥ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΤΙΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ.ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΕΣΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:52 | ΣΤΡΑΤΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

    1. Η μητέρα μου πηγαίνει στον ιδιώτη γιατρό και μετά την εξέταση πληρωνει 50 ευρω και φευγει χωρίς αποδειξη. Έξω από το ιατρείο περιμένει το ΣΔΟΕ συλαμβάνει την μητέρα μου και αφού διαπιστώνει τελικά την παράβαση προβαίνει στην ποινή. Εάν ισχύει ότι για την παράβαση αυτή ο γιατρός πλήρωσε πρόστιμο 180 ευρώ τότε για πιο λόγο να κόβει απόδειξη; Με το νόμο αυτόν το κράτος βοηθεί την φοροδιαφυγή

    2. Σύμφωνα με ελεγκτή του ΣΔΟΕ από τις παραβάσεις που συλαμβάνει το ΣΔΟΕ μόνο τπο 30% πληρώνει πρόστιμο. Και αυτό διότι οι παραβάτες πηγαίνουν την υπόθεση στο δικαστήριο όπυ στο πρωτοβάθμιο δικάζονται και εν συνεχεία στο δευτοροβάθμιο αθωώνωνται. Αν αληθεύει αυτό τότε κύριε υπουργέ ισχύει η λαική παροιμία <> Εδώ πρόκειται για μαύρο χρήμα το οποίο είναι γνωστό στου γνωστούς κύκλους.

    3. Πήγε γνωστός μου δημόσιος υπάλληλος σε οδοντίατρο για τα δόντια του. Με αρχική τιμή με απόδειξη 1700, πλήρωσε τελικά 1300 χωρίς απόδειξη, ενώ για το ταμείο του χρειαζόταν απόδειξη μόνο 200 ευρώ διότι δεν δικαιολογούσε παραπάνω δαπάνη. Εσείς κύριε υπουργέ τι θα κάνατε στην θέση του ;

    Μετά τα ανωτέρω πρέπει να δώσετε κίνητρα στους πολίτες για ορισμένες κατηγορίες αποδείξεων ( γιατρούς – δικηγόρους – τεχνίτες κ.λ.π.) και συχγρόνως να βάλετε ισχυρές ποινές σε όσους συλαμβάνονται για φοροδιαφυγή ,όπως κλείσιμο μαγαζιών αφαίρεση επαγγέλματος κ.λ.π. , διότι μόνο όταν θα υπάρχει ο φόβος του καθενός μας για την αναμενόμενη καμπάνα θα αλλάξουν τα πράγματα.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:24 | Μιχάλης Γρατσίας

    Θα πρότεινα ως τον καλύτερο τρόπο φορολόγησης την εφαρμογή Ενιαίου Φορολογικού συντελεστή ανεξάρτητα από τις πηγές προέλευσης των εισοδημάτων.
    Όλα τα εισοδήματα που υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο συντηρήσεως των 15.000 ευρώ, προσαυξανόμενο για κάθε παιδί κατά 3.500 ευρώ να φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 30%. Ο ενιαίος συντελεστής και δικαιότερος είναι (σαν ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος) και σε συνδυασμό με νέες κατά των παραβατών νομοθετικές ρυθμίσεις (αυστηρότερες των υφιστάμενων ), θα απέδιδε μεγαλύτερα για το δημόσιο έσοδα.
    Μιχάλης Γρατσίας

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:20 | Νίκος Τ.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ Οικονομικών

    Σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους δηλώνει στην εφορία ότι ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και πληρώνουν διπλάσιους φόρους σε σχέση με τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία τα οποία πολλοί από όσους συμμετέχουν στην διαβούλευση, είτε από άγνοια, είτε σκοπίμως τα παραβλέπουν.Ειδικότερα και σύμφωνα με την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2008 προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

    – Το μέσο εισόδημα των μισθωτών ανέρχεται σε 14.437 ευρώ.

    – Οι συνταξιούχοι δηλώνουν κατά μέσο όρο 11.873 ευρώ.

    – Οι εμποροβιοτέχνες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα ύψους 10.440 ευρώ.

    – Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα ύψους 9.057 ευρώ.

    – Οι εισοδηματίες έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.911 ευρώ.

    – Οι αγρότες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα ύψους 2.455 ευρώ.

    ΣΣυνολικά το 83% των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν το 47,94% των φορολογικών βαρών.

    Επομένως όλοι αυτοί οι ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι, λογιστές, επαγγελματίες οδηγοί, επιχειρηματίες που ΔΕΝ κόβουν αποδείξεις, εισοδηματίες κτλ.) θα σταματήσουν να έχουν κάποια στιγμή φορολογική ασυλία; Έχετε την πολιτική βούληση να συγκρουστείτε με αυτές τις ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ και όχι με τον μισθωτό υπάλληλο και τον συνταξιούχο, που είναι εύκολοι στόχοι; Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τις αποδοχές ενός μισθωτού, τι γίνεται όμως με ένα σωρό φορολογικές διευκολύνσεις που απολαμβάνουν οι πιο πάνω συμπολίτες μας; Θα σταματήσει αυτή η χώρα να έχει πολίτες διαφορετικών κατηγοριών με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις; Μήπως τα αντίστοιχα επιμελητήρια και σωματεία έχουν πολύ μεγάλη δύναμη(και επιρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης) για να μπορέσετε να τους υποχρεώσετε να συνεισφέρουν και αυτοί στον προϋπολογισμό αυτής της χώρας;

    Είναι προκλητικό κάποιοι να απαιτούν από τους υπόλοιπους θυσίες όταν όλα αυτά τα χρόνια αυτοί είναι οι ευνοούμενοι(αρκεί κάποιος να σκεφτεί ποιοί από όσους ανθρώπους γνωρίζει κατέχουν πολυτελή σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα και γενικά διαβιούν πολυτελή ζωή.). Τέλος ελπίζω να μην καταφύγετε στην εύκολη αλλά και άδικη λύση της αύξησης των έμμεσων φόρων.

    Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να εκφράσω την γνώμη μου.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:40 | lan

    Ενιαίο ποσοστό, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και αφαιρουμένων όλων των εξόδων (το «αναλογικά» του Συντάγματος αυτό δεν σημαίνει;).

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:11 | Βασίλειος Δημακάκος

    Το μέτρο της εννιαίας, προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε εφαρμογή. Φυσικά θα πρέπει να συνδυαστεί με αποτελεσματική σύλληψη της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής (πχ μη απόδοση ΦΠΑ) αλλοιώς θα αφορά πάλι λίγους, δηλ. τους μισθωτούς. Το μεγάλο πρόβλημα είναι, όπως φαίνεται και στην παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων από τον κο υπουργό στο ξεκίνημα του διαλόγου, η φοροδιαφυγή και προς την κατεύθυνση της σύλληψής της θα πρέπει να κινούνται όλα τα μέτρα. Επίσης, δεν θα πρέπει να γίνει καμμία συνδεση του ύψους του εισοδήματος με υπάρχουσες ή νέες φοροαπαλλαγές για τους μισθωτούς, αφού κάτι τέτοιο θα τους επιβάρυνε περαιτέρω ενώ οι φοροδιαφευγοντες θα συνέχιζαν να απολαμβάνουν των όποιων φοροαπαλλαγών.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:49 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

    Η φορολόγηση με την υπάρχουσα κλίμακα και με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι άδικη και στην πράξη καταργεί την προοδευτικότητα του φόρου
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ : Ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα με τουλάχιστον διπλασιασμό των φορολογικών κλιμακίων και αντίστοιχη προσαρμογή των επιμέρους φορολογικών συντελεστών. Θεσμοθέτηση της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας σε ετήσια βάση.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:22 | μανολισ

    οτι και αν γινει θα πρεπει να ειναι μονιμο τουλαχιστον 5 χρονων ετσιωστε να γνωριζει ο καθενασ τι πληρωνει και οσο το δυνατον περισοτερη συνενεση

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | Δ. Αλεξόπουλος

    Μέχρι σήμερα όλοι οι νόμοι φορολογούν το ατομικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα κι αυτό δημιουργεί από μόνο του τεράστιες αδικίες σε βάρος των οικονομικά ασθενεστέρων. Ετσι μια οικογένεια με έσοδα από την εργασία ενός μέλους φορολογείται περισσότερο από άλλη που εργάζονται τα δύο μέλη.Η νομοθεσία όμως συντάσσεται πάντοτε με το μέρος των υψηλών εισοδημάτων. Ετσι για το ΕΤΑΚ ισχύει σαν βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα (200.000 ευρώ) αλλά για την έκτακτη εισφορά το ατομικό κάθε μέλους (400.000 ευρώ)… Σήμερα που απαιτούνται θυσίες με μειώσεις επιδομάτων μισθών κλπ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ διότι η μείωση θα οδηγήσει σε συρίκνωση των ήδη μειωμένων εισοδημάτων κάτω από το όριο φτώχειας πράγμα που δεν θα συμβεί στα αυξημένα εισοδήματα που παρά την μείωση θα παραμείνουν σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
    Σήμερα με την αύξηση της ανεργίας σε βαθμό που η απασχόληση να θεωρείται πολυτέλεια η ατομική φορολόγηση των εισοδημάτων ευνοεί αποκλειστικά και μόνο τα υψηλά εισοδήματα μειώνοντας τους συνολικά αποδιδόμενους φόρους.Η ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΔΙΔΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ.
    Δυστυχώς επειδή θα είναι σε βάρος όλων των ευνοημένων που ευρίσκονται στη πλεονεκτική θέση να έχουν απασχόληση και τα δύο μέλη (ο μεγαλύτερος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κλπ…)δεν τίθεται από κανέναν από τους εκάστοτε κυβερνώντες τέτοιο θέμα και μάλιστα θεωρείται ταμπού.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:06 | Μαργαρίτης Δημήτρης

    Κ. Παπακωνσταντίνου μιλάτε για δίκαια φορολογικά μέτρα τα οποία πρέπει να επιβληθούν σε όλους τους Έλληνες πολίτες.Η δικαιοσύνη όμως ξεκινάει από ψηλά και η μη φορολόγηση των βουλευτικών μισθών και των προνομιούχων υπαλλήλων της βουλής με το γελοίο επιχείρημα ότι έχουμε πολλά έξοδα- ενώ οι πολίτες δεν έχουν γιατί τρώνε κουτόχορτο- δείχνει την ελληνική νοοτροπία «εμείς και οι άλλοι, ο λαός».
    Ξεκινήστε, λοιπόν, με αυτό το μέτρο, φορολογήστε δίκαια τους εαυτούς σας και εμείς οι πολίτες-λαός για εσάς-μπορούμε να προτείνουμε δίκαια και σκληρά μέτρα για εμάς, αφού αναλογιζόμαστε το μέγεθος της κρίσης.
    Οι πολίτες έχουν κρίση και χιούμορ, γι’ αυτό αναφέρονταν στην προηγούμενη κυβέρνηση με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Το ίδιο χιούμορ και την ίδια κρίση θα επιδείξουν και προς την κυβέρνησή σας αν δεν πάρετε πράγματι δίκαια μέτρα σε όλα τα επίπεδα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:54 | Γεώργιος Χατζόπουλος

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Εχω μια απορία: Γιατί τοση κουβέντα και διαβούλευση για το πρακτέον, όταν τόσες αλλες χώρες εχουν ετοιμες και δοκιμασμένες λύσεις??

    Γιατι θελουμε εμεις εδώ και κυρίως οι πολιτικοί να ανα-και ξανα-ανακαλυπτουμε την Αμερική? Γιατί χανουμε τοσο πολύτιμο χρόνο όταν υπάρχουν έτοιμες λύσεις?

    Κάποιες βασικές προτάσεις/λύσεις που τόσοι άλλοι εχουν επίσης επισημάνει και χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες:

    Δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα για φτωχούς και πλουσίους, αφού όλοι ειναι υπεύθυνοι και ισοι απένατι στο νόμο. Οι παντες υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση εφόσον διαμένουν στην χώρα, εργαζόμενοι και μη, Ελληνες και Ξένοι. Οποιος δεν υποβάλλει δήλωση χάνει συντάξιμα χρόνια της Εθνικής του σύνταξης, δεν εχει φορολογική ενημερότητα, ή δεν δικαιούται νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.

    Ολα τα εισοδήματα φορολογούνται, καμμια φοροαπαλλαγή μηδέ εξαιρουμένων των επιδομάτων του κράτους αλλά και των τόκων των καταθέσεων (οι φτωχοί και οι επιδοματούχοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, έχουν μόνο να κερδίσουν αφού π.χ. για το μικρό εισοδημά τους το 10% των τόκων των οικονομιών τους, που τώρα (άδικα) πληρώνουν, θα τους επιστραφεί). Φυσικά, οπωσδήποτε να υπάρξει φορολογία μερισμάτων αλλά και μετοχικών-ομολογιακών κερδών καθαρής ετήσιας θέσης εξόδου με 15% και 10% αντίστοιχα ( π.χ. στο Καναδά είναι 25%).

    Η φοροκλοπή και η φοροδιαφυγή υπάρχει γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΩΡΙΑ. Ολοι ξέρουμε ότι ο μόνος που τιμωρείται σε αυτή την χώρα φορολογικά είναι ο ειλικρινής φορολογούμενος.

    Η φοροκλοπή (π.χ. είσπραξη και μη απόδοση του ΦΠΑ) να γίνει ποινικό αδίκημα όπως και στην περίπτωση του κοινού κλεφτη της καθημερινότητας. Επειδή δε έτσι θα γεμίσουν οι φυλακές, υπάρχουν άλλοι τρόποι ποιό αποτελεσματικοί για μικρότερα ποσά: π.χ. βαρειά πρόστιμα, αφαίρεση φορολογικής ενημερότητας και τελος μετα 2-3 μήνες και αφού προειδοποιηθεί, αν δεν πληρώσει ο φοροκλέπτης τότε να γίνεται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ή/και δήμευση του αυτοκινήτου του η αφαίρεση των πινακίδων του.

    Τιμωρία και γιά την φοροδιαφυγή. Παντού, γιά τη περαίωση οποιασδήποτε πράξης με το Δημόσιο αλλα και μέρη του Ιδιωτικού τομέα (π.χ. τηλεφωνικές εταιρείες και τράπεζες) να απαιτείται φορολογική ενημερότητα ( η οποία και θα δίνεται online παντού σε κάθε υπηρεσία μέσω ηλετρονικής πρόσβασης στα αρχεία φορολογικής ενημερότητας των ΔΟΥ). Επίσης πρόσβαση ειδικής υπηρεσίας του Κράτους στους τραπεζικούς λογαριασμους των φοροδιαφυγόντων. Επίσης, τεκμήρια διαβίωσης, περιουσιακά στοιχεία, συνολικές ετήσιες κινήσεις πιστωτικών καρτών.

    Ολα αυτά δεν είναι απάνθρωπα και γίνονται σε ολες τις χώρες του ΟΑΣΑ και στις χώρες του πυρήνα και του ευρώ της Ευρωπαικής Ενωσης που ανήκουμε. Είναι μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και πρόοδου.

    Ας σταματήσω εδώ με την ελπίδα ότι η συμμετοχή μου στη διαβούλευση αυτή θα έχει καποιο αποτέλεσμα.

    Ελληνας Πολίτης, Φορολογούμενος.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:18 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ:

    ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:
    0-10.000 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ
    10.000-15.000 ΦΟΡΟΣ 10%
    15.000-25.000 Φ0Ρ0Σ 20%
    25.000-40.000 ΦΟΡΟΣ 30%
    40.000-60.000 ΦΟΡΟΣ 40%
    60.000-90.000 ΦΟΡΟΣ 45%
    ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90.000 ΦΟΡΟΣ 50%

    ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΠΟΣΟΥ ΚΑΤΑ 3.000 ΕΥΡΩ

    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΕΞ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ Π.Χ. ΙΑΤΡΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΜΠΑΡ, ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΚΛΠ.)

    ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ!!!

    ΕΛΕΓΧΟΙ, ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 08:56 | S.M.

    Αγαπητοί φίλοι,

    Η φορολόγηση συνολικού οικογενειακού εισοδήματος δεν είναι αναγκαία μόνο σε περίπτωση όπου ο ένας από τους δύο συζύγους είναι άνεργος, ειδικά την τρέχουσα περίοδο, όπου η εύρεση σταθερής εργασίας αντιστοιχεί με την εύρεση της γνωστής καρφίτσας στον αχυρώνα. Είναι άδικο σε μία οικογένεια που η σύζυγος έχει πολύ μικρό εισόδημα επειδή π.χ. υποαπασχολείται, επειδή μεγαλώνει παιδιά και για ένα διάστημα απέχει από την εργασία, επειδή δεν βρίσκει δουλειά, επειδή…., η οικογένεια αυτή να φορολογείται παραπάνω, και μάλιστα πολύ παραπάνω, από μία άλλη οικογένεια με διπλάσιο οικογενειακό εισόδημα. Η λύση είναι σαφής και δεδομένη. Φορολογία οικογενειακού εισοδήματος και όχι ως μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα μέσα στην ίδια οικογένεια. Ειδικά σε μία περίοδο με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, το αντίθετο, δηλαδή αυτό που ισχύει σήμερα, θα οδηγήσει σε τεράστια οικονομικά αδιέξοδα πολλές οικογένειες.

    Θα περιγράψω μια προσωπική εμπειρία για να δείξω πως το Κράτος-Δημόσιο αντιμετωπίζει καθημερινές καταστάσεις που μπορεί όλοι να βιώνουμε. Σε μία προκήρυξη το ΑΣΕΠ μοριοδοτεί σεμινάριο ανεργίας υποψηφίου, το οποίο σεμινάριο ανεργίας απέκτησε ενώ εργαζόταν (άρα παύει η έννοια του σεμιναρίου ανεργίας). Η δικαιολογία που μου είπαν είναι οτι προσκόμισε τη βεβαίωση του σεμιναρίου που ζητούσε η προκήρυξη, και δεν εξετάζει οτι για το ίδιο διάστημα που παρακολούθησε το σεμινάριο ανεργίας η υποψήφια εργαζόταν, άρα δε μπορεί να ήταν και άνεργη. Αυτό μου λένε είναι θέμα του ΟΑΕΔ. Με αναγκάζει λοιπόν να προσφύγω στη δικαιοσύνη, με ένα κάρο έξοδα, και τη σύζυγο με εισόδημα της τάξης των 1.000 ευρώ ανά έτος από κάποιες, «αραιά και που», πλέον, εργασίες που κάνει. Και στο τέλος θα πληρώνω και ένα φόρο x % * 20.000 (εισόδημά μου), ενώ στην οικογένεια μπαίνει ουσιαστικά ένας μισθός. Γιατί τα λέω όλα αυτά? Για να δείξω οτι τέτοιες πρακτικές οδηγούν τους πολίτες σε αγανάκτηση. Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο, μήπως και περισώσουμε κάτι, μήπως και μας ακούσει κανείς. Ας σταματήσει πλέον το Κράτος αλλά και κάθε δημόσιος οργανισμός να κοιτάζει επιφανειακά τα πράγματα. Ας δει κάθε μέτρο, απόφαση, κλπ που λαμβάνει, τι επιπτώσεις δημιουργεί και ας δει σε βάθος τα ζητήματα. Ας δει την ουσία τους. Μου φαίνεται αδιανόητο να μου λένε οτι μοριοδοτείται σεμινάριο ανεργίας, επειδή ο υποψήφιος προσκόμισε τη ζητούμενη από την προκήρυξη βεβαίωση σεμιναρίου ανεργίας, ας απέκτησε το σεμινάριο ανεργίας ενώ εργαζόταν, (λέγοντας μου: ας μην παρανομούσε η άλλη δημόσια υπηρεσία ή ο υποψήφιος !!! Αφού μου προσκομίζει βεβαίωση σεμιναρίου ανεργίας δεν με ενδιαφέρει εάν πράγματι ήταν άνεργη ή όχι). Επίσης μου φαίνεται αδιανόητο να πληρώνω φόρο ~2.000 ευρώ (και ίσως πλέον και περισσότερο) με συνολικό οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ και ο γείτονας να μην πληρώνει τίποτα επίσης με συνολικό οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, δίχως κανένας να αναλογίζεται που εν τέλει θα καταλήξει αυτό. Να σας πω που θα καταλήξει? Δεν θα έχω να πληρώσω π.χ. τη δόση για το αμάξι, ή τη δόση του δανείου, ή την πιστωτική που ίσως αναγκάστηκα να έχω, ή ….., και το πρόβλημα θα συνεχίσει να διευρύνεται.

    Ας αλλάξει επιτέλους η συγκεκριμένη διάταξη. Ας φορολογηθούμε για το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

    Ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας δίνετε να μας ακούτε.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 06:56 | ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΩΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ «ΧΩΡΙΣΑΝΕ» ή ΔΗΛΩΣΑΝ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ «ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ) ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΔΥΟ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

    ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ, ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΘΕΣΜΟ, ΤΟΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.
    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

    ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 01:36 | nantia

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΤΡΟΓΥΝΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ.
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΖΗΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΓΟ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ 1 ΑΤΟΜΟ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΝΤΡΟΓΥΝΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 2 ΑΤΟΜΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 00:45 | Ιωάννης Κακογιάννης

    Είμαι Αξιωματικός στις Ένοπλες Δυνάμεις και πέρυσι φορολογήθηκα με 6.500 Ευρώ. Απ’ ότι έχω καταλάβει πρέπει να είμαι από τους πλέον πλούσιους Έλληνες, δυστυχώς όμως δεν είναι αλήθεια. Ο μισθός μου εί- ναι 2.200 Ευρώ, η σύζυγός μου είναι άνεργη, έχω ένα ανήλικο παιδί και πληρώνω ενοίκιο 600 Ευρώ.

    Εάν έπαιρνα τα μισά χρήματα (1.100 Ευρώ), η σύζυγός μου εργαζόταν και έπαιρνε τα υπόλοιπα μισά χρήματα (1.100 Ευρώ) και φορολογούμασταν σαν 2 ξεχωριστοί άνθρωποι, θα πληρώναμε φόρο και οι 2 μαζί, συνολικά λιγότερα από 1.500 Ευρώ (!!).

    Δηλαδή επειδή δεν δουλεύουμε και οι δύο με 1.100 Ευρώ ο καθένας, αλλά δουλεύει μόνο ο ένας με 2.200 Ευρώ, το κράτος μας επιβάλει(ως ποινή?) 4 φορές υψηλότερη φορολογία, λες και η ανεργία είναι έγκλημα που διέπραξε ο άνεργος.

    Εκτιμώ ότι, όποιο ποσό θεσπιστεί ως αφορολόγητο όριο, αυτό θα πρέ- πει να αφορά κάθε πολίτη αυτής της χώρας, ανεξάρτητα εάν εργάζεται ή όχι. Σε περίπτωση ζευγαριού που εργάζονται και οι δύο, τότε και οι δύο θα πρέπει να έχουν το αφορολόγητο όριο. Σε περίπτωση ζευγαριού που εργάζεται μόνο ο ένας, τότε αυτός που εργάζεται, εκτός από το δι- κό του αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να έχει και το αφορολόγητο όριο του ανέργου συζύγου.

    Εξ’αλλου, όταν πάς στο super market να ψωνίσεις, το γάλα κοστίζει το ίδιο, και γιά το ζευγάρι που εργάζονται και οι δύο, αλλά και γιά το ζευγάρι που εργάζεται μόνο ό ένας.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:40 | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Αφορολογητο 18000 (1500/μηνα) που επιτρεπει αξιοπρεπη διαβιωση .
    Οσο το 1/3 του μηνιαιου μισθου των προεδρων της ΔΕΗ και της ΕΡΤ για ολους τους Ελληνες .
    Χωρις να διαχωριζονται οι πολιτες σε μισθωτους, επαγγελματιες, εισοδηματιες, κολοκυθεμπορους, κλεφτες κι’ αρματωλους και αλλα τετοια που μονο φορολογικη δικαιοσυνη δεν αποδιδουν .

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:46 | ΗΛΙΑΣ

    Η σμίκρυνση του αφορολόγητου είναι ένα μέτρο άδικο και καθαρά φοροεισπρακτικό. Φαίνεται οτι ο στόχος είναι η αύξηση των φόρων στους μισθωτούς και όχι τόσο η φοροδιαφυγή. Οι αποδείξεις πρέπει να μπούνε ως κίνητρο και όχι ως μπαμπούλας.Αν ισχύουν όσα ακούγονται, αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι μισθωτοί-συνταξούχοι μέχρι 1200 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μικρούς τζίρους. Ακολουθούν παραδείγματα.

    Μισθωτός με Καθαρές Αποδοχές 1000 ευρώ μηνιαίως έχει ετήσια εισοδήματα 14000 ευρώ. Τα 12.000 είναι αφορολόγητα και πληρώνει για τα 2000 ευρώ 500 ευρώ φόρο, αυτό οδηγεί σε παρακράτηση από τον μισθό (ΦΜΥ) του 35 ευρώ μηναίως. Δηλαδή ο μισθωτός πληρώνεται 965 ευρώ κάθε μήνα.
    Με τις προτεινόμενες αλλαγές, με αφορολόγητο όριο στις 8000 ευρώ ο φόρος που θα αντιστοιχεί θα είναι 1500 ευρώ και η παρακράτηση φόρου (ΦΜΥ) 107 ευρώ μηναίως. Δηλαδή ο μισθωτός θα πληρώνεται με 893 ευρώ μηνιαίως. Μιλάμε για μια απώλεια 72 ευρώ τον μήνα. Έμμεση μείωση μισθού σχεδόν 10% δηλαδή. Ο μισθωτός αυτός ΙΣΩΣ πάρει τα χρήματα αυτά πίσω μετά από 1,5 χρόνο (με την αποστολή του εκκαβαριστικού από την εφορία δηλαδή), αν έχει μαζέψει τις σχετικές αποδείξεις.

    Οι απώλειες θα υπάρξουν για όλους τους μισθωτούς που έχουν εισόδημα λίγο κάτω από 600 ευρώ. Έτσι όποιος έχει μισθό-σύνταξη 600 ευρώ θα έχει μείωση 8 ευρώ.
    700 ευρώ μισθός-σύνταξη ->> οδηγεί σε μηναία απώλεια 33 ευρώ
    800 ευρώ μισθός-σύνταξη ->> οδηγεί σε μηναία απώλεια 58 ευρώ
    Από 900 ευρώ μέχρι 1430 η απώλεια είναι 72 ευρώ
    Από 1430 μέχρι το άπειρο η απώλεια είναι 115 ευρώ (γιατί το αφορολόγητο γι’ αυτούς θα είναι 6.000 ευρώ). Ακόμα και ένα μεγαλοστέλεχος με μισθό αρκετά χιλιάδες ευρώ (πχ 5.000) θα έχει απώλεια 115 ευρώ. Όσα δηλαδή και ένας μισθωτός των 1430. Για τον έναν όμως μιλάμε μείωση 10% του μισθού του και για των άλλο 2%

    Αν είναι κοινωνικά δίκαιο μισθωτοί των 700 των 800 και των 1000 ευρώ να έχουν απώλειες 7 και 8% στο μηνιαίο εισόδημα τους και αν αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης τότε εγώ είμαι από άλλο πλανήτη.

    Είναι παραπλανητικό οτι στόχος είναι η φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ, μανάβικο, μπακάλικο κλπ που δεν κόβει απόδειξη. Άρα το οτι μειώνουμε το αφορολόγητο στον μισθωτό και τον βάζουμε να καταχωρεί μια απόδειξη που έτσι κι αλλιώς έπαιρνε, για να πάρει τα χρήματα του πίσω, περισσότερο με αναγκαστικό εσωτερικό δάνειο μοιάζει παρά με φορολογική μεταρρύθμιση. Μάλιστα για όσους δεν καταφέρουν να μαζέψουν τις αποδείξεις τα δανεικά θα είναι και αγύριστα.

    Το αφορολόγητο όριο έχει το νόημα της παροχής ενός κατώτατου όριου διαβίωσης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία πολυτέλεια απώλειας ούτε ένα ευρώ. Το αφορολόγητο πρέπει να παραμείνει σταθερό και να διερυνθεί το κίνητρο που υπάρχει για τη συλλογή αποδείξεων για πλέον των 12.000 ευρώ όπως ήδη ισχύει, για συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως δικηγόρους, γιατρούς, καύσιμα, εστιατόρια, κομμωτήρια κλπ. Έτσι κι αλλιώς όσοι κερδίζουν λιγότερα από 12.000 ευρώ δεν έχουν περίσσευμα για τέτοιες υπηρεσίες. Στα βενζινάδικα και στα ταξί θα μπορούσαν οι ταμειακές μηχανές να ενσωματωθούν στα ταξίματρα και στις αντλίες καυσίμων και ταυτόχρονα με την αγορά καυσίμων να εκδίδεται και η απόδειξη. Έτσι μαζί με τον έλεγχο των τιμολογίων αγοράς θα ελέγχεται και το λαθρεμπόριο.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 23:02 | νικοσ

    Σαν ΝΑΥΤΙΚΟΣ σκεφτομαι σοβαρα να παω να μεινω στην κυπρο ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ Α)ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑς @ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΣΑΣ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | Τσιάρας Ιωάννης

    Καλό θα ήταν να αυξηθούν οι φορολογικές κλίμακες, από 4 να γίνουν 9. Η διαφορά μεταξύ των κλιμακίων, έτσι όπως προτείνονται, είναι πολύ μεγάλη. Για να αποδοθεί μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη σας καταθέτω την ακόλουθη κλίμακα.
    ——————————————————————-
    Κλιμάκιο Φορολογικός Φόρος Σύνολο Σύνολο
    εισοδήματος συντελεστής% κλιμακίου εισοδήματος φόρου
    ——————————————————————-
    12.000 0% 0 12.000 0
    6.000 15% 900 18.000 900
    6.000 20% 1.200 24.000 2.100
    6.000 25% 1.500 30.000 3.600
    10.000 30% 3.000 40.000 6.600
    10.000 35% 3.500 50.000 10.100
    10.000 40% 4.000 60.000 14.100
    20.000 45% 9.000 80.000 23.100
    άνω 80.000 50%
    Τσιάρας Ιωάννης
    Λογιστής-Φοροτεχνικός

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:08 | Τσιάρας Ιωάννης

    Καλό θα ήταν να αυξηθούν οι φορολογικές κλίμακες, απο 4 να γίνουν 9. Η διαφορά μεταξύ των κλιμακίων,έτσι όπως προτείνονται, είναι πολή μεγάλη. Για να αποδοθεί μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη σας καταθέτω την ακόλουθη κλίμακα.
    ————————————————————–
    Κλιμάκιο Φορολογικός Φόρος Σύνολο Σύνολο
    εισοδήματος συντελεστης % κλιμακίου εισοδήματος φόρου
    ————————————————————–
    12.000 0 0 12.000 0
    6.000 15 900 18.000 900
    6.000 20 1.200 24.000 2.100
    6.000 25 1.500 30.000 3.600
    10.000 30 3.000 40.000 6.600
    10.000 35 3.500 50.000 10.100
    10.000 40 4.000 60.000 14.100
    20.000 45 9.000 80.000 23.100
    άνω 80.000 50
    Τσιάρας Ιωάννης
    Λογιστής-Φοροτεχνικός

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:01 | ΚΟΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Φυσικά προτείνω μια ενιαία κλίμακα ίδια για όλους τους πολίτες για λόγους ισότητας αλλά και απλότητας.Κατάργηση κάθε αυτοτελούς φορολόγησης
    χωρίς καμμία εξαίρεση, γιατί οι εξαιρέσεις για οποιοδήποτε λόγο καταργούν την ισότητα και γίνονται πύλες πελατειακής διεμβολής. Οι όποιες κοινωνικές ιδιαιτερότητες μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο.
    Διεύρυνση φορολογικών κλιμακίων ώστε να προκύπτει μικρή φορολογική επιβάρυνση μέχρι του ποσού των 30000 ευρώ για λόγους αναπτυξιακούς αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.Φυσικά προυποτίθεται πλήρης πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία είναι δυνατή άν υπάρχει ισχυρή βούληση.
    Μικρό αφορολόγητο όριο 6000 ευρώ για όλους και διεύρυνσή του ως τις 20000 ευρώ μέσω αποδείξεων (ισχυρότατο κίνητρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε και αναπλήρωση της απώλειας να γίνει και φορολογική δικαιοσύνη να επιτευχθεί).

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:08 | δημητρ 2625

    αξιοτιμοι κυριοι εως πότε θα πνίγεται την αναπτυξη του ιδιωτικού τομέα για ταιζεται το τέρας της δημόσιας διοικησης??ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ και αυτοί που έχουν περιμένουν να αγοράσουν τζάμπα τους κόπους μιας ζωης.
    Αλίμονο στα παιδια μας και στην ζωή που τους περιμένει.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:30 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

    Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι το φορολογικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πρόβλημα έλλειψης παιδείας και κατά δεύτερο λόγω έλλειψη εμπιστοσύνης του κράτους από τον πολίτη. Και τα δύο χρειάζονται αρκετό χρόνο και ενέργειες για να αλλάξουν. Τι πρέπει όμως να γίνει μέχρι να αλλάξουν αυτά;
    Σωστό το μέτρο για τις αποδείξεις αρκεί ο μικρότερος φορολογικός συντελεστής να παραμείνει το 27% για υπάρχει κίνητρο στους φορολογούμενους να πληρώνουν το ΦΠΑ 19% και να παίρνουν τις αποδείξεις από αυτούς που μέχρι τώρα δεν τις εκδίδουν και φοροδιαφεύγουν.
    Το πρόβλημα που δημιουργείται με τις καταστάσεις των αποδείξεων για την φορολογική δήλωση μπορεί να λυθεί μέσω των ΚΕΠ για δηλώσεις συνταξιούχων και χαμηλόεισοδηματιών και μέσω «πιστοποιημένων λογιστικών γραφείων» για τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Για τα λογιστικά γραφεία πρέπει να υπάρχει αντικειμενική αμοιβή που να εκδίδεται με την καταχώρηση της δήλωσης και να καταχωρείται και να ελέγχεται μέσω του AΦΜ του γραφείου στο taxisnet.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 19:32 | Ιωάννης Π.

    Πρέπει να θεσπιστούν περισσότερα εισοδηματικά κλιμάκια και για τα χαμηλά κλιμάκια εισοδήματος να επανέλθουν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές π.χ. 10-15% και όχι 27% όπως ισχύει. Παράλληλα να θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής υψηλότερος π.χ. 45% για εισοδήματα ανώτερα των 100.000 Ευρώ (εκατό χιλιάδων ευρώ).
    Όσον αφορά τα αφορολόγητα όρια να εξαρτώνται από την κάλυψή των με αποδείξεις δαπανών,όπως προτείνεται, αλλά το ποσό των αποδείξεων θα πρέπει να συσχετίζεται με το ύψος του συνολικού εισοδήματος (π.χ. διαφορετικό ποσό αποδείξεων για χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς με χαμηλά εισοδήματα) καθώς επίσης να λαμβάνεται υπ’όψιν αν είναι δυνατόν και ο τόπος διαμονής του φορολογουμένου (δυσχέρεια συγκέντρωσης αποδείξεων από φορολογούμενους σε μικρά χωριά).
    Έχω τη γνώμη ότι πρέπει να συγκεντρώνονται αποδείξεις από επαγγελματίες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν (σε τι εξυπηρετεί τα φορολογικά έσοδα του κράτους η συγκέντρωση αποδείξεων από supermarkets;).

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:46 | Robert Scott

    The fairest way to tax individuals who work for a company, enterprise, or the civil service is through a Pay As You Earn scheme, where tax is deducted by the EMPLOYER from the EMPLOYEE’s pay packet each week or month, and the money is sent direct to the Tax Office.

    For self-employed people, it is not so easy, but the tax office should have a general idea of what kind of money a tax accountant, a periptero owner, a dressmaker and a taverna would expect to earn in a year, according to the size of the business, and anyone submitting returns for less than the ‘average’ for each kind of business should have a visit from the tax office to explain why their earnings are so low.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:34 | Γιώργος Μπ.

    Γεία σας. Είμαι κι εγώ ένας μισθωτός που φορολογούμαι με 600 Ευρώ κάθε μήνα. Δώστε σοβαρά κίνητρα στον κόσμο ώστε να ζητάει και να απαιτεί παροχή αποδείξεων απο ελεύθερους επαγγελματίες. Δύο παραδείγματα: όταν ζήτησα απόδειξη απο συμβολαιογράφο όταν της έδωσα 400 Ευρώ για σύναψη συμβολαίων με κοίταξε με χαμόγελο-μειδίαμα 8α το έλεγα καλύτερα- και μου είπε ότι «βάση νόμου δεν υποχρεούμαστε να δίνουμε αποδείξεις και μην ακούτε τι λένε στα πρωινάδικα (είπε όνομα γνωστού οικονομικού συντάκτη) και τι γράφουνε οι εφημερίδες». Φυσικά,έφυγα με άδεια χέρια,αλλά με 400 Ευρώ λιγότερα.Δεύτερο παράδειγμα: όταν ζήτησα απο ηλεκτρολόγο αποδειξη για τα 1000 Ευρώ που του έδωσα για μια εργασία,μου απάντησε ότι θα μου κόψει απόδειξη αλλα πρέπει να πληρώσω αλλα 200 Ευρώ για τον ΦΠΑ. Φυσικά και δεν επέμενα…
    Ποιός θα έκανε το αντίστοιχο άλλωστε?
    Α,κι αύριο πρέπει να φουλάρω το αμάξι με βενζίνη…ποια 8α είναι η αντίδραση του βενζινοπώλη άραγε??

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 16:11 | george2006

    Συμφωνώ απόλυτα με την κατάργηση του αφορολογήτου στους ελ. επαγγεματίες και να καλούνται να φτιάξουν αφορολόγητο από το 0.

    Είναι επιστημονικά και στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι ελ. επαγγελαμτίες δουλέυονυ περισσότερες ώρες από τους μισθωτούς και άρα έχουν λιγότερες ώρες για ψώνια και άρα δεν έχουν καταναλωτικές δαπάνες.

    Επίσης οι ελ. επαγγελαματίες πρόσφτα ανακαλύφθκε ότι ανήκουν σε άλλο είδος, συγγενές μεν με τους homo sapiens, αλλά γενετικά μεταλλαγμένο, τους homo epagelmaticus. Τα πρωτεύοντα αυτά όντα δεν χρειάζεται να τρώνε για να κρατηθούν στην ζωή, δεν πίνουν νερό, γενιούνται πανέξυπνα και άρα δε χρειάζεται να πάνε σε σχολεία-φροντηστήρια κλπ κλπ αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ανάγκη από κάποιο ελάχιστο εισόδημα γι να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

    Ερευνάται από επιστήμονες το ενδεχόμενο οι ελ. επαγγελματίες να πέφτουν σε νάρκη με την ολοκλήρωση της εργασίας τους και να μην έχουν καν προσωπική/οικογενειακη ζωή και άρα προσωπικά-οικογενειακά έξοδα.

    Επιτέλους το ελληνικό κράτος (φτου κακά) προσαρμόζεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 14:18 | φουντα παρθενοπη

    Κύριε υπουργέ καλή χρόνια . είμαι ιδιοκτήτης ταξί Αθηνών . εργάζομαι 10 ώρες ημερησίως για να κανό εισπράξει 120 εύρο. Τα έξοδα μου είναι 25 ευρώ πετρέλαιο 8 ευρώ τεβε 4ευρω ασφάλεια αυτοκίνητου και λοιπά έξοδα 15ευρω(φθορές αντικατάσταση αυτοκίνητου).σύνολο 54 ευρώ δηλαδή καθαρά 66 ευρώ το μηνά 1980 ευρώ το χρόνο 1980χ12=23760 ερώτα κύριε υπουργέ με 23760 μπορώ να ζήσω άνετα τα 2 παιδιά που έχω? Πρέπει να δουλεύω όλο το χρόνο 10 ώρες ασταμάτητα χάρις αργίες χάρις άδειες καλοκαιριού χάρις αναρρωτικές άδειες το καλοκαίρι αν δεν εργαστώ 10 μέρες άμεσος έχασα από το εισόδημα μου 10χ120=1200ευρω δεν συζητάμε για παραπάνω θέλετε κύριε υπουργέ να μας φορολογήσετε μα τις αποδείξεις έσοδα έξοδα? μπορείτε αν θέλετε κύριε υπουργέ να πολεμήσετε την φοροδιαφυγή αν κατοχυρώσετε σαν υπουργείο την τιμή τις άδειας ταξί όσο έχει στην αγορά έτσι ώστε να μυν θίγουν δικαιώματα των ιδιοκτήτων μην χάσουν τα χρήματα τους που με την ανοχή του κράτους αγοράζουν την άδεια 200.000 ευρώ με αυτό τον τρόπο ανοίγει (το κλειστό)επάγγελμα όποιος θέλει να πάρει άδεια ταξί να πλήρωση στο κράτος 200.000 να πάρει καινούργια αδεια.κανεις δεν θα έρθει κύριε υπουργέ γιατί και τώρα πωλούντο άπειρες άδειες από μαντράδες και δεν αγοράζουν περιμένουν να τις πάρουν τζαμπα.ολοι εμείς οι ιδιοκτήτες την έχουμε αγοράσει με κόπο και θυσιες.επεισης η μετεβίβασε της άδειας να φορολογείται οπός ένα σπίτι άξιας 200.000 ευρώ ενώ τώρα το κράτος χάνει πολλά χρήματα από τη μεταβίβαση. Ευχαριστώ πολύ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 14:57 | Βλάχος Σ.

    Εγώ είμαι ιδιοτικός υπάλληλος και πληρώνω 42% φόρο,που σημαίνει για να πληρώνω τόσο φόρο είμαι και στην ανώτερη φορολογική κλίμακα.Για να πάρω όμως εγώ οπως και άλλοι ιδιοτικοί υπάλληλοι αυτά τα χρήματα πρέπει να δουλέψω σκληρά ,πιστέψτε με κανένας επιχηρηματίας δεν με πληρώνει επειδή είμαι όμορφος αλλά μόνο και μόνο γιατί αποδίδω.Είναι τελείως άδικο να σκέπτεσθε να αυξήσετε τους φορολγικούς συντελεστές σε μας και να μας τιμωρείτε που συμβάλουμε τα μέγιστα στην φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές.Μειώστε όλους τους φόρους και εφαρμόστε πιστά τους νόμους.Όποιος δεν πληρώνει φόρους και δεν κόβει αποδείξεις πάει φυλακή τέλος…όλα τ’άλλα λόγια ν’αγαπιώμστε