2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:34 | Δημήτρης

    Πολύ καλή η υπόθεση με τις αποδείξεις αλλά αν κάποιος ΔΕΝ κάνει αγορές λόγω οικονομίας και ΔΕΝ μαζέψει το ποσό που προβλέπεται για το αφορολόγητο τότε θα πληρώσει για τα λεφτά που έχει στην άκρη? Μας έχουν φάει οι φόροι πια. Όπου και να γυρίσεις φόρους του κράτους βλέπεις μέχρι και διπλούς (βλέπε κινητή τηλεφωνία ΦΠΑ + τέλη χρήσης). Δεν ξέρω που πάμε πια…Το υπερτροφικό δημόσιο μας έχει γονατίσει όλους……

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:58 | ΚΩΣΤΑΣ Τ.

    1.Κατάργηση ΦΠΑ
    2.Φορολόγηση οικογενειακού εισοδήματος, πάνω από 35.000 εισόδημα να φορολογείται με κλιμακωτά αυξανόμενο φορολογικό συντελεστή.
    3.Εφοριακοί στους δρόμους και τις αγορές φορολόγηση της πολυτέλειας που όλοι γνωρίζουμε πια είναι και ποιοι την διαπράτουν δεν μπορείς να δηλώνεις 10.000 και να έχεις αυτοκίνητο 50.000 ακόμη και αν στο έχει αγοράσει δώρο η γιαγιά σου πρέπει να φορολογηθεί.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:16 | Λιόλιος Χρίστος

    Το μέτρο των αποδείξεων, παρόλω το γραφειοκρατικό του χαρακτήρα, παραμένει, δυστυχώς το μόνο μέτρο που υπόσχεται κάποια αποτελέσματα. Ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, πχ ιδιοκτήτες εστιατορίων, ταβερνών, γιατροί, φροντιστές,υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, έχουν συνηθίσει να εισπράττουν το ΦΠΑ και να τον βάζουν στην τσέπη τους. Προ δύο ημερών χρειάστηκε να δώσω πραγματική μάχη και να περιμένω για δέκα περίπου λεπτά προκειμένου να πάρω την νόμιμη απόδειξη από ταβέρνα κοντά στο Σούνιο. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι πολλοί επαγγελματίες του κλάδου δίνουν πρόθυμα ένα χαρτί από την ταμειακή μηχανή που μοιάζει με νόμιμη απόδειξη (κάτι σαν το χειρόγραφο χαρτί παραγγελίας) αλλά δεν περιέχει το ΑΦΜ και ίσως άλλα στοιχεία και έτσι εύκολα μπορούν να εξαπατούν τους πολίτες.
    Το μέτρο των αποδείξεων πρέπει να εφαρμόζεται παράλληλα με αυστηρά μέτρα που θα μπορούν να φτάνουν και στο προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης ή την αφαίρεση της άδειας επαγγέματος σε περίπτωση υποτροπής. Το τελευταίο να τυχαίνει δημοσιότητας και να εφαρμόζεται με υπομονή και επιμονή.
    Σχετικά με την υποβολή των αποδείξεων αυτή είναι εύκολη αν ο κάτοχός της είναι νέος και ασχολείται με κομπιούτερς. Αντίθετα είναι δύσκολη για άτομα τρίτης ηλικίας, χαμηλής μόρφωσης, ή και μη πολιτικοποιημένα άτομα. Θα συνιστούσα λοιπόν να μπορούν να υποβάλουν τις αποδείξεις σε φάκελλο ανά διαστήματα μαζί με υπεύθυνη δήλωση σχετικά με το συνολικό ποσό. Πιθανότητα λάθους (πχ. +-5%) θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Ομως σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων,συνεχόμενων λαθεμένων υπολογισμών, ή δόλου ο συγκεκριμένος πολίτης θα μπορούσε ακόμα και να εξαιρείται του μέτρου, και να μην έχει καμιά έκπτωση για κάποιο διάστημα.
    Σχετικά με το είδος των δαπανών θα συνιστούσα να αφορά όλες ανεξαιρέτως τις καταναλωτικές δαπάνες. Είναι αναμφίβολα ένα δύσκολο και γραφειοκρατικό μέτρο αλλά σε μια χώρα με τεράστια φοροδιαφυγή, υπέρμετρο δανεισμό, αναποτελεσματική και δυστυχώς διεφθαρμένη Διοίκηση είναι δύσκολο να εισπραχθεί ο ΦΠΑ και να προσδιοριστεί το εισόδημα των αποκαλούμενων ελεύθερων επαγγελματιών.
    Ισως σε 2-3 χρόνια να αποκτηθούν αυτοματισμοί και να βελτιωθεί η φορολογική μας συνείδηση. Διαφορικά τα έσοδα θα αποκλίνουν και θα χρειαστούν περισσότερο αντιλαϊκά μέτρα. Τούλάχιστον με το μέτρο αυτό κανένας δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται αβίαστα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, ιδίως οι πολιτικοί και ότι ο ίδιος παραμένει ανεύθυνος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | tasos

    ειναι απολυτα λογικο εαν θελουμε να παταξουμε την φοροδιαφυγη να στρεψουμε τον πολιτη εναντια σε αυτους που φοροδιαφευγουν.Αλλα για να το γινει αυτο χρειαζονται ισχυρα κινητρα οπως, να δεχομαστε ΟΛΕΣ τις δαπανες και οχι μονο μεχρι καποιου ποσου οπως γινεται πχ με το ενοικιο της κατοικιας που η φοροαπαλλαγη αφορα μονο τον φορο που αντιστοιχει στο ποσον των 1000 e πχ εαν καποιος πληρωνει ενοικιο 10000e τον χρονο το ποσο που η εφορια δεχεται ως εξοδο ειναι το παραπανω παραδειγμα που ανεφερα.Με αποτελεσμα αντι να τα δηλωνουμε ολα ,δηλωνουμε λιγοτερα απο οσα δινουμε για να κερδισουμε κατι μια και η εφορια δεν το αναγνωρισει στο συνολο του ως εξοδο και ετσι το κρατος χανει τον φορο απο τον ιδιοκτητη.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:59 | Μανώλης Κοσμίδης

    Πρέπει να βρεθεί τρόπος να προσμετρώνται οι αποδείξεις δαπανών των ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ της πολυκατοικίας. Τα πάγια έξοδα εκτός των ΔΕΚΟ αφορούν το συνεργείο καθαρισμού, τη συντήρηση του ανελκυστήρα, το πετρελαιο και εκτάκτως έξοδα υδραυλικών, ηλεκτρολόγων και άλλων συναφών με την οικοδομή επαγγελμάτων. Είναι σημαντικό συνεπώς να έχει κίνητρο η πολυκατοικία να ζητά αποδείξεις με ΦΠΑ.

    Επίσης, για ποιο λόγο δεν γίνεται online δήλωση των αποδείξεων στο taxisnet, ώστε να γίνεται έλεγχος ανά μήνα της πορείας του ΦΠΑ, θα περιοριστεί το φαινόμενο της εμπορίας αποδείξεων και θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των δηλώσεων;
    Είναι αστείο εν έτει 2010 να μιλάμε για «τευτέρια» αποδείξεων.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:40 | Σταύρος Παπασταύρου

    Αναφορικά με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων για την θεμελίωση του αφορολογήτου, πέραν της γενικής παραδοχής ότι πρόκειται περί ενός σωστού μέτρου, το οποίο θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της φορολογικής μας συνείδησης η οποία θα πρέπει να ενδυναμωθεί και με το ΑΠΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και γενικότερα ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ που διαχειρίζονται ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ, θα πρέπει να ιδωθεί υπό ένα πρίσμα μακροχρόνιας εφαρμογής και όχι να αποτελεί πανάκια μαζέματος φόρων σε περιστάσεις όπως οι παρούσες.
    Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ ότι πρέπει με κάθε μέσω να ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ ο πολίτης προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το μέτρο αυτό και να ιδωθεί και υπό το πρίσμα της επιβράβευσης των τίμιων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
    Ο φορολογούμενος θα διευκολυνθεί, με το να του χορηγηθεί (σε αυτόν και σε καθένα από προστατευόμενα μέλη του) από το Υπουργείο Οικονομικών μια έξυπνη κάρτα, σαν πιστωτική κάρτα με τα φορολογικά του δεδομένα, ώστε η κάθε αγορά του να καταχωρείται στην κάρτα αυτή και την οποία θα επιστρέφει στο Υπουργείο Οικονομικών μαζί με την φορολογική του δήλωση την επόμενη χρονιά, ούτως ώστε να διασταυρώνονται οι συναλλαγές με αυτές που θα έχει δηλώσει κάθε επιχείρηση, ή με αυτές που θα παίρνει το ΚΕΠΥΟ με την online σύνδεση που θέλει να επιβάλλει στις επιχειρήσεις . Στην κάρτα αυτή θα καταχωρούνται όλα τα δεδομένα των συναλλαγών του όπως λ.χ. η Ημερομηνία, η Ποσότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών, η αξία της συναλλαγής, το Α.Φ.Μ. της επιχείρησης ή του επαγγελματία και πάντως όποια στοιχεία θεωρεί απαραίτητα το Υπουργείο. Με αυτό τον τρόπο, θα «μηχανογραφηθεί» κατά μια έννοια το κάθε φυσικό πρόσωπο με χαμηλό κόστος και έτσι θα διευκολυνθεί το έργο των εκλεκτικών μηχανισμών.
    Ξέρουμε όλοι μας ότι όταν έχουμε κάτι να κερδίσουμε και στην περίπτωση αυτή να αυξήσουμε το αφορολόγητο μας, χρησιμοποιούμε τις κάρτες αυτές, όπως λ.χ. στα Supermarket (εκπτωτικές κλπ).

  • Ότι κι αν επιλεγεί τελικά, φροντίστε να έχει βάθος 10ετίας τουλάχιστον. Μόνο δίνοντας τη σιγουριά στον επαγγελματία, φυσικό ή Νομικό πρόσωπο, μισθωτό, συνταξιούχοι κλπ,ένός σταθερού φορολογικού συστήματος, μπορεί το κράτος να καρπωθεί τα έσοδα που πρέπει. Δεκτό ότι υπάρχει πίεση εκ των άνωθεν. Ας μην είναι αυτή η πίεση όμως σπουδή για ακόμη ένα φορολογικό Νομοσχέδιο – πυροτέχνημα Και ας υπάρξει κάποιος επιτέλους που θα καταργήσει το άσυλο των Βουλευτών. Αρκετά πια.!! Βγάζει μάτια – δεν το βλέπετε?

  • Ήμουν ο πρώτος που πρότεινε ότι ο μόνος εφικτός τρόπος να επιτευχθούν οι στόχοι του μέτρου της συλλογής αποδείξεων συνίσταται στην παρότρυνση των πολιτών να διεκπαιρεώνουν όλες τους τι συναλλαγές με χρήση χρεωστικών καρτών (debit cards). Φοβόμουν δε ότι θα ήμουν και ο μόνος, αλλά με χαρά είδα ότι και άλλοι συμπολίτες προέτειναν κάτι παρόμοιο.

    Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα. Πρέπει να δείτε αυτό το μέτρο πολύ σοβαρά. Είναι ο μόνος τρόπος να πετύχετε τους στόχους σας χωρίς να φορτώσετε ένα άγος επί των πολιτών αλλά και των μηχανισμών του υπουργείου σας.

    Συνοπτικά προτείνεται:

    1. Όλες οι συναλλαγές που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών καταγράφονται αυτόματα μέσω του τραπεζικού συστήματος. Το ΦΠΑ παρακρατάται αμέσως και καταχωρούνται τα στοιχεία αγοραστή/πολιτή. Ο πολίτης δεν χρειάζεται να κρατάει αποδείξεις μιας και η εργασία καταχώρησης είναι αυτόματη, ούτε να καταχωρεί αυτές τις συναλλαγές στην δήλωσή του (μπαίνουν αυτόματα). Αυτό το τελευταίο θα είναι και το απόλυτο κίνητρο ώστε να μην χρησιμοποιούν οι πολίτες μετρητά.

    2. Σύνδεση αφορολογήτου με αποδείξεις όπως σχεδιάζετε.

    3. Να επιβληθεί σε συγκεκριμένες, γνωστές για τις επιδόσεις τους στην φοροδιαφυγή κατηγορίες επαγγελματιών, η μη αποδοχή μετρητών αλλά αποκλειστικά καρτών ή άλλων μεθόδων που παιρνούν από το τραπεζικό σύστημα (π.χ. δίγραμμες επιταγές).
    Τέτοιοι είναι π.χ., οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.α.

    4. ‘Ελεγχοι συμμόρφωσης με αυτά τα μέτρα (του σημείου 3) και βαρύτατες ποινές για τους παρανομούντες.

    Δεν πειράζει αν το μέτρο είναι πανευρωπαϊκά καινοτόμο, ας ήμαστε και εμείς πρωτοπόροι σε κάτι άλλο από την διαφθορά και τις μεθόδους εξαπάτησης των «κουτόφργκων.» Το μέτρο είναι απλό, εφαρμόσιμο, και πολλά υποσχόμενο.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:08 | Νικος Μπεζεριάνος

    Κλίμακα Φοροαπαλλαγών – Αποδείξεις
    Όσο αφορά την Κλίμακα Φόρου με τα αφορολόγητα δεν μπορεί να είναι τα ίδια για όλους αλλά πρέπει να εξειδικευμένα. Προτείνεται επομένως οι Μισθωτοί & Συνταξιούχοι με εισοδήματα μέχρι 40.000 συνολικό εισόδημα (πριν φόρων) να έχουν την υπάρχουσα (ή την πλέον ευνοϊκή κλίμακα).
    – Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Επιχειρηματίες, Υπάλληλοι με συνολικά εισοδήματα πάνω από 60.000 καμία απαλλαγή αλλά αναγνώριση όλων των αποδείξεων των δαπανών τους με αποδείξεις, μέχρι ένα ποσό και μετά κλιμακωτά.
    – Όλες οι αποδείξεις κατανάλωσης να είναι αποδεκτές με την εξής κλιμάκωση: Μέχρι 12.000 κατά 100%, από 12.000 έως 24.000 κατά 50%, από 24.000 και πάνω κατά 30%.
    – Οι αποδείξεις απόκτησης ακινήτων περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη κατά 5% και διαμοιράζονται μέχρι 5 έτη, ενώ αυτών για μεγάλης αξίας καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητα, σκάφη κλπ) κατά 10% μία φορά και για ποσό μέχρι 120.000, ώστε αφού δηλωθούν να είναι μετά τεκμήρια διαβίωσης.

    Με τον τρόπο αυτό οι χαμηλόμισθοι αποκτούν φορολογική συνείδηση ζητώντας αποδείξεις παντού αλλά και αυτοί με μεγάλο εισόδημα φορολογούνται δίκαιότερα και έχουν την ευκαιρία μέσω της κατανάλωσης ή της απόκτησης ακίνητης περιουσίας να μειώσουν αρχικά τους φόρους τους, δηλώνοντας το ακίνητο ή αγαθό που στην συνέχεια αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:42 | kostas

    το μέτρο της έκπτωσης των αποδείξεων -αν ισχύσει τελικά- πιστευω θα πρέπει μεταξύ άλλων να προνοεί ώστε να υπάρχει έκπτωση αναλογικά του εισοδήματος, αντίστοιχα δηλαδη με την προοδευτική φορολόγηση! ολοι να φορολογούνται ανάλογα με το εισόδημα, αλλά όλοι να έχουν έκπτωση ανάλογα με τα έξοδα!

    όλοι οι πολίτες εκτός από τα πάγα έξοδα κάθε μήνα έχουν δυστυχώς και τα έκτακτα έξοδα τα οποία πραγματικά πλήττουν εισοδήματα μισθωτών και συνταξιουχων!

    σήμερα το πρωι άκουσα σε εκπομπή οτι δεν θα εκπίπτουν οι αποδείξεις που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης. πχ αυτοκίνητο! Θεωρώ ωστόσο οτι πχ θα πρέπει να ισχύουν οι αποδείξεις βενζίνης, διοδίων, service που για ένα πιο παλιο αυτοκίνητο είναι σχετικά υψηλο το κόστος και πιο συχνό.

    Κώστας

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:04 | NIKOS

    Και ομως η Ελλαδαρα θα ξαναανακαλυψει την Αμερικη. Κανεις ,απο ολες τις «κυβερνησεις» μεχρι τωρα ,δεν εχει ανακαλυψει ποιος φοροδιαφευγει ,πως ? και με ποιο τροπο θα τον σταματησει.Και μονο αυτο ειναι αρκετο για να βγαλει καποιος τα συμπερασματα του.
    Αληθεια ,οι καστες αυτες που «νομοθετουν» ελεγχονται απο κανενα τοσα χρονια και αν ναι, ηταν παντα τοσο ενταξη ολα που ΠΟΤΕ κανενας δεν χρειαστηκε να πληρωσει για τιποτα και αν ειναι τοτε πως φτασαμε ως εδω?
    Αληθεια τι αλλαξε,τα προσωπα ,οι νομοι (παραγραφες κ.λ.π.)….για να υπαρξει διαφορα.

    Ποτε δεν υπηρξε στην Ελλαδα Κυβερνητης που να εβαλε το συμφερον της χωρας πανω απο το δικο του (φιλοδοξια κ.λ.π.) και αν υπηρξε πεθανε αρκετα νωρις ωστε να μην χαλασει η υπαρχουσα κατασταση.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:06 | IOANNIS

    Αγαπητοί φίλοι,
    ένα μεγάλο κεφάλαιο φοροδιαφυγής αποτελούν τα ιδιαίτερα μαθήματα, το καταλαβαίνεται όσοι έχετε παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο.
    Το κόστος προετοιμασίας ενος παιδιού για Παννελαδικές μπορεί να φτάσει και τα 2.500 – 3.000€ το μήνα.
    Αντιλαμβάνεστε ότι οι περισσότεροι καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα είναι διορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι με εξαιρετικά χαμηλό μισθό 1200 – 1400 € το μήνα .

    Προτείνω λοιπόν να δοθεί το δικαίωμα και στους καθηγητές του δημοσίου σχολείου να συμπληρώνουν το εισοδημά τους σε μη εργάσιμες ώρες και σε μαθητές άλλων σχολείων και όχι αυτών που διδάσκουν.
    Εννοείται ότι θα χρειαστεί να κάνουν έναρξη δραστηριότητας στην εφορία και να υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:27 | ΠΑΓΩΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    Ειμαι μισθωτος και η γυναικα μου ειναι ελευθερος επαγγελματιας. Εχω δυο παιδια (το ενα ανηλικο 16 ετων και το αλλο φοιτητη 19 ετων).Και τα δυο παιδια μου κανουν δικη τους φορολογικη δηλωση επειδη εχουν εισοδημα απο ακινητο που τους μεταβιβασε η γιαγια τους.
    Προσπαθω να υπολογισω ποσες αποδειξεις θα πρεπει να μαζεψω για να καλυψω μονο το αφορολογητο ολων μας (3Χ10500Ε+οσο ειναι για εμενα) και βλεπω οτι αυτο ειναι αδυνατο.
    Παρακαλω να λαβετε υπ’οψιν σας αυτες τις περιπτωσεις.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:52 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΛΟΚΑ

    Πώς ένας ελεύθερος επαγγελματίας που πραγματικά έχει εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, άρα διαθέτει ελάχιστα χρήματα για την διαβίωσή του και συντηρείται από την οικογένειά του, θα συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 5.000 ευρώ για να μειώσει το φόρο του; Και πώς θα ξοδέψει αφού μετά βίας τα βγάζει πέρα; Το αφορολόγητο όριο είναι μια ελάφρυνση για τους ανθρώπους που δεν έχουν ικανό εισόδημα.
    Αλλάξτε την φορολόγηση των εταιρειών τις οποίες δημιουργούν κάποιοι που φοροδιαφεύγουν και τότε θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους!!! Υπάρχουν και επαγγελματίες που με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα, δεν είναι όλοι φοροφυγάδες!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:56 | Αλέξανδρος

    Θεωρώ σημαντικό να συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ στις προς συλλογή αποδείξεις, γιατί και αυτές αποτελούν ένα σημαντικό έξοδο για τον οικογενειακό προυπολογισμό. Στόχος δεν αποτελεί μόνο η σύλληψη των φοροφυγάδων αλλά και η κατάρτιση ενός δίκαιου συστήματος που θα απεικονίζει ρεαλιστικά όλα τα έξοδα και τα έσοδα μιας οικογένειας.
    Επιπλέον θέλει προσοχή ειδικά για την πρώτη χρονιά το ζήτημα των δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγαθα που η απόδειξη εκδόθηκε το 2009 αλλά ένα μέρος τους ή και το σύνολο του θα εξοφληθεί με μηνιαίες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας.
    Επίσης πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τις δαπάνες, όπως πχ ης κινητής τηλεφωνίας, για τις οποίες δεν εκδίδεται απόδειξη πληρωμής όταν ο λογαριασμός εξοφλείται αυτόματα κάθε μήνα μέσω πιστωτικής κάρτας,αλλά εκδίδεται μόνο ο λογαριασμός.
    Τέλος θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών εκτός ΟΤΕ (πχ fortnet – hol – tellas κοκ) οι οποίες δεν αποτελούν ΔΕΚΟ.
    Τέλος αν και προσωπικά δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερο πρόβλημα στην καταχώρηση των αποδείξεων σε ένα φύλλο excell στον υπολογιστή μου, θεωρώ οτι το υπουργείο θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα τρόπο πιο αποδοτικό και εύκολο για την καταχώρηση των αποδείξεων με χρήση της νέας τεχνολογίας. Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις οι οποίες θα εξυπηρετήσουν κυρίως του ς ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει χειροκίνητα να κάνουν κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει παγίδα για την εκμετάλλευση τους από τους φοροτεχνικούς οι οποίοι θα σπεύσουν λογικά να εκμεταλλευτούν αυτή την τρύπα του συστήματος, με ότι αυτό σνεπάγεται για την ακεραιότητα αυτού!!

  • α) Για την έκπτωση από το φόρο να λαμβάνονται υπ’ όψη όλες οι αποδείξεις που εκδίδονται από φορολογικό μηχανισμό είτε πρόκειται για αγαθά είτε για υπηρεσίες. Επίσης λαμβάνονται υπόψη όλες οι χειρόγραφες αποδείξεις που εκδίδονται προς τελικούς καταναλωτές, με βάση τις διατάξεις περί αθεωρήτων.
    β) Ο φορολογούμενος υποχρεούται να τηρεί τις ως άνω αποδείξεις και να τις καταγράφει σε ειδικό φύλλο που θα συνυποβάλει μαζί με τη φορολογική του δήλωση.
    γ) Τα ειδικά φύλλα πρέπει να κυκλοφορήσουν – ως φόρμες ηλεκτρονικές ή hard copy – άμεσα, ώστε η καταγραφή να γίνεται από τους φορολογούμενους καθημερινά και να μην προκληθεί εμπλοκή κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων την Άνοιξη του 2011.
    δ) Η αποστολή των φύλλων που μπορεί να είναι και τμηματική, έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, γίνεται ηλεκτρονικά μέσω internet αλλά και κινητού τηλεφώνου. Επίσης, γίνεται και με την υποβολή της φόρμας σε έγγραφη μορφή, μέσω ταχυδρομείου. Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν την ηλεκτρονική οδό αποστολής της φόρμας, θα έχουν μια έκπτωση από το φόρο, π.χ. 100Ευρώ.
    ε) Εξαιρούνται από την διαδικασία της υποβολής αποδείξεων όλοι εκείνοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή ακίνητα, που δεν υπερβαίνει τα 20.000,00Ευρώ και είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών. Οι ως άνω φορολογούμενοι θα δικαιούνται το ισχύον αφορολόγητο χωρίς μεταβολές και προϋποθέσεις.
    στ) Το δηλούμενο ποσό αποδείξεων σε σχέση με το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου να παράγει ένα συντελεστή έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό. Ο συντελεστής θα είναι ευνοϊκότερος για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και λιγότερο ευνοϊκός για τα υψηλότερα, εξομαλύνοντας έτσι και την αρνητική επίδραση των έμμεσων φόρων στα χαμηλότερα εισοδήματα (flat tax).
    ζ) Το αρχείο αποδείξεων των φορολογούμενων, θα ελέγχεται από την αρμόδια ΔΟΥ είτε δειγματοληπτικά, είτε επ’ ευκαιρία μεγάλων συναλλαγών του φορολογούμενου, όπως αγορά ακινήτων, αγορά κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας, κ.τ.λ.
    η) Οι αποδείξεις που εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, κτλ) συνεχίζουν να ενσωματώνονται και αναγράφονται στη φορολογική δήλωση, σε ιδιαίτερους κωδικούς και εκπίπτουν κατά ποσοστό από το φορολογητέο ποσό.
    θ) Τα αφορολόγητα όρια παραμένουν προσαρμοζόμενα μετά την συλλειτουργία του συντελεστή tax credit, όπως προαναφέραμε.
    (GS)

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:25 | Νικος Στελλίου

    Παρατήρηση Η μεγάλη κατανάλωση γίνεται από τα υψηλότερα εισοδήματα. Αν δεν δικαιολογούνται όλες οι αποδείξεις, τότε τα υψηλά εισοδήματα θα συμπληρώσουν γρήγορα το ποσό των 6000 ή 12 0000 Ευρώ και μετά θα αδιαφορήσουν δηλαδή δεν θα ζητήσουν απόδειξη ή θα διαπραγμετευτούν με τους φοροφυγάδες για έκπτωση στις αγορές χωρίς απόδειξη.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:50 | Παναγιώτης

    Τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφουν οι πολίτες για να γίνεται δεκτή η απόδειξη, πρεπει να είναι, εκτός από τον ΑΦΜ του επαγγελματία που εξέδωσε την απόδειξη, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία συναλλαγής,το ποσό, και ο αριθμός του Φορολογικού Μηχανισμού, προκειμένου από τον έλεγχο να βρεθούν οι αδήλωτοι φορολογικοί μηχανισμοί, που πιθανόν «κυκλοφορούν» στην αγορά.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:22 | ΦΩΤΗΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ & ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ.
    ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:48 | Σταύρος Μ.

    Πάλι σε μας τους λογίστες θα τα φορτόσουν πάλι(Δ.Ο.Υ και Φορολογούμενοι) όπως έγινε με τις διορθώσεις του Ε.Τ.Α.Κ.
    Σαν ιδέα ακουγεταί σωστή αλλά ο τρόπος που σκέφτεται το υπούργειο να το υλοποιήσει είναι ακύρο , ούτοπικο και με μεγάλο κόστος ευκαιρίας.Δεν έχουν όλοι προσβάσει στο Internet ούτε τις γνώσεις να συντάξουν τις φόρμες , αντε πες τώρα στον συνταξιούχο να το κάνει αυτό΄…θα το πει να το κανεί ο λογιστής μου,εγώ φτιάχνω πάνω απο 700 δηλώσεις εισοδήματος μόνο με την ιδέα ότι έχω να φτίαξω και αυτες τις φόρμες αναθεώρω την επιλογή του επαγγέλματος μου.Εκεί που θέλώ 15 λεπτά για τις απλές δηλώσεις τώρα δεν θα με φτάνει η μία ώρα.Άραγέ θα αλλάξουν και οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:35 | Ε. Ν.

    Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί το υφιστάμενο ύψος (12.000 €) αφορολογήτου με αποδείξεις για όσους έχουν εισόδημα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες. Για τον απλούστατο λόγο ότι θα τιμωρείται ο έντιμος φορολογούμενος (μισθωτός) στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο (όχι από αμέλεια συγκέντρωσης αποδείξεων) δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το οποιοδήποτε ποσό ορισθεί.
    Στην περίπτωση αυτή (όσων δηλαδή έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες) θα μπορούσε να δοθεί κίνητρο για επέκταση του αφορολόγητου (μέχρι κάποιο όριο) με χρήση όμως μόνο αποδείξεων από επαγγελματίες που αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.).
    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή είναι ο αυστηρός, συστηματικός έλεγχος και η λήξη της ατιμωρησίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:29 | Κ. Κατσιμεντές

    Κύριε υπουργέ,

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για τη φοροδιαφυγή…
    Το μέτρο των αποδείξεων φαίνεται σωστό , αλλά να είναι κίνητρο για αύξηση του αφορολογήτου πέραν αυτού που ισχύει σήμερα των 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς. Αν το αφορολόγητο γίνει 6.000 ευρώ ανά φορολογούμενο οι πολίτες θα αναγκαστούν να συγκεντρώσουν αποδείξεις 12.000 ανά οικογένεια πράγμα που είναι πολύ δύσκολο. Οι πολίτες θα υποκαταστήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, το κράτος θα κερδίσει από τον ΦΠΑ και τον φόρο των επαγγελματιών και των εμπόρων. Θα κερδίσει επιπλέον διότι τα λογιστήρια των υπηρεσιών και εταιριών δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο εργαζόμενος θα καταφέρει μέσω αποδείξεων να πάει το αφορολόγητο από 6.000 σε 12.000 ευρώ και έτσι θα του γίνεται μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου κάθε μήνα. Το κράτος θα κερδίζει επιπλέον, διότι μόνο το 20% των φορολογουμένων θα καταθέσουν στην εφορία λίστα με περίπου 1.500 αποδείξεις κατά μέσο όρο το έτος ανά οικογένεια. Άρα δεν θα τους επιστραφεί ο επιπλέον παρακρατηθείς φόρος. Όλα αυτά είναι εκ του πονηρού και τελικά οι μισθωτοί για μια ακόμη φορά θα είναι τα θύματα και θα αναγκαστούν να πληρώσουν για ακόμη μια φορά.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΜΟΝΙΜΑ ΘΥΜΑΤΑ
    Σχετικά με τις αποδείξεις
    Θα πρέπει να υπάρξει ομαδοποίηση και εξειδίκευση του είδους των αποδείξεων που θα πρέπει να γίνονται δεκτές και θα πρέπει να υποβάλλονται για να υπάρχει αύξηση του αφορολόγητου πέραν του 12.000ευρώ.
    Οι αποδείξεις που θα πρέπει να συλλέγονται θα πρέπει να αφορούν ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών, παροχής υπηρεσιών και καταστημάτων πώλησης προϊόντων.
    α) Μια ομάδα αποδείξεων θα πρέπει να είναι από επαγγελματίες οι οποίοι αποφεύγουν συστηματικά να φορολογηθούν. Έτσι θα πρέπει να υποβάλλονται αποδείξεις που θα εκδίδονται από γιατρούς, οδοντιάτρους, φροντιστήρια, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, επισκευές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, αλουμινάδες, πλακατζήδες, μεμονωμένα γκαράζ, συνεργεία αυτοκινήτων, εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα διασκέδασης, Μπαρ, τουριστικά λεωφορεία, ΤΑΧΙ, μάνδρες ανταλλακτικών, και λαϊκές αγορές.
    Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ελευθέρων επαγγελματιών από τις παραπάνω κατηγορίες, Έλληνες και Οικονομικοί Μετανάστες που ούτε καν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος, δεν κρατούν βιβλία οπότε τι αποδείξεις να εκδώσουν; Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών, πρέπει να υποχρεωθούν έτσι ώστε μέσω ειδικού εντύπου(προσύμφωνο) της εφορίας, να καταγράφουν την προσφορά της παρεχόμενης υπηρεσίας και τέλος η απόδειξη θα πρέπει να συμφωνεί με τη προσφορά και την καταγραφή του πελάτη. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα. Πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη ηλεκτρονική διεύθυνση και τετραψήφιο νούμερο από 8:00 το πρωί έως και 18:00 το απόγευμα για να καταγγέλλουν οι πολίτες τους επαγγελματίες που είτε δεν τους έδωσαν απόδειξη, είτε τους αύξησαν την τελική τιμή από αυτή που τους είχαν δώσει προκειμένου να τους δώσουν απόδειξη, είτε τους ανάγκασαν να λάβουν μικτότερη απόδειξη προκειμένου να μην αυξήσουν την τελική τιμή.
    Συγκεκριμένα θα πρέπει η απαλλαγή για αποδείξεις κυρίως παροχής υπηρεσιών των συγκεκριμένων ελευθέρων επαγγελματιών, να υπολογίζεται στο διπλάσιο ως απαλλαγή ή να επιστρέφεται όλος ο ΦΠΑ, αλλιώς οι συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών δεν θα δίδουν αποδείξεις αφού ο πελάτης θα θέλει να επωφελείται άμεσα τον ΦΠΑ και δεν θα (τολμά) να τη ζητάει επιβαρυνόμενος με ΦΠΑ.
    β) Δεύτερη ομάδα είναι οι αποδείξεις καταναλωτικών προϊόντων, όπως αποδείξεις από τα πολυκαταστήματα τροφίμων, ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών, επίπλων, κλπ .

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:38 | Γ. Καραγιώργος

    Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά (αν το λέμε συνέχεια μπορεί και να το πιστέψουμε)
    Επιγραμματικά οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:
    -Όχι οι μισθωτοί παραπάνω φόρους
    -Ταμειακές παντού και ενιαία φορολόγηση σε όλους τους κλάδους επαγγελμάτων (δες ιδιοκτήτες φορτηγών/ταχι,βενζινάδικα κ.α)
    -Μικρό ποσό αποδείξεων για το αφορολόγητο και σταδιακά αυξανόμενη έκπτωση από εκεί και πάνω.
    -να λαμβάνονται υπ’όψη όλες οι δαπάνες εκτός των σουπερ μαρκετ (π.χ. δαπάνες για υγεία και παιδεία).
    Ελπίζω αυτή τη φορά κάτι να γίνει.
    Γ. Καραγιώργος

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | ΡΑΠΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Άκουσα σήμερα στη τηλεόραση ότι ο ΟΤΕ είναι ΔΕΚΟ και επομένως δεν θα συμπεριληφθεί στις αποδείξεις που θα αυξάνουν το αφορολόγητο. Αυτό, όπως καταλαβαίνεται θα αποβεί μοιραίο για τον ΟΤΕ,αφού θα εκπίπτουν οι άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (π.χ. Forthnet, Tellas κλπ.)και επομένως το συμφέρον μου θα είναι να φύγω από το ΟΤΕ και να πάω σε άλλη εταιρεία.
    Δεν άκουσα εάν το ίδιο ισχύει και για την COSMOTE, ώστε να λάβω τα μέτρα μου.
    θα ήθελα επίσης να σας επισημάνω ότι ισχύει το ίδιο και για την ΔΕΗ, ως παράδειγμα σας φέρνω την πεθερά μου, που κατοικεί στη Ορεστιάδα Έβρου και το σπίτι της θερμαίνεται με ηλεκτρικούς θερμοσυσσωρευτές. Η γειτόνισά της που θερμαίνεται με πετρέλαιο θα εκπίπτει τα έξοδα θέρμανσης ενώ η πεθερά μου όχι. Θα μπορούσα να σας δώσω και άλλα παραδείγματα, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα ξέρετε ήδη (αλήθεια μήπως και το φυσικό αέριο είναι ΔΕΚΟ;)
    Αναγνωρίζω ότι το κύριο μέλημα σας είναι να συλλάβετε το εισόδημα που φοροδιαφεύγει, πιστεύω όμως ότι θα ήταν πιο σωστό σε πρώτη φάση να θεσπίζατε αντικειμενικά κριτήρια ανά επαγγελματική κατηγορία και μετά από μελέτη σε βάθος και καλύπτοντας όλες τις ιδιαιτερότητες να θεσπίσετε τις αποδείξεις διαβίωσης. Θέλω να σας επισημάνω ότι ήμουν όλη την ζωή μου μισθωτός και τώρα συνταξιούχος του ΙΚΑ, αυτό που γνωρίζω είναι ότι μόνο οι μισθωτοί πληρώνουν πραγματικό φόρο (παρόλο που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ‘κλέψουν’ και αυτοί λίγο το Ελληνικό δημόσιο). Κανείς δεν θα με πείσει ότι οι έχοντες δεν θα βρουν τρόπο να αποφύγουν την τσιμπίδα της εφορίας.
    Ευχαριστώ που μου δώσατε βήμα να εκθέσω τις απόψεις μου.

  • Η συλλογη αποδειξεων για την αποκτηση δικαιωμετος αφορολογητου εισοδηματος, αν και δημιουργει μεγαλο βαρος στον απλο πολιτη για την καταγραφη τους, ειναι προς την σωστη κατευθυνση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΠΑΡΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ: ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    Μια σοβαρη προταση συμπληρωματικη του μετρου συλλογης αποδειξεων ειναι η ακολουθη:
    Ο φορολογουμενος, εκτος της φορμας καταγραφης αποδειξεων, να καταθετει και μια φορμα που να κατεχει θεση υπευθυνης δηλωσης οπου να δηλωνει δαπανες για τις οποιες δεν καταφερε, για οποιοδηποτε λογο, να αποσπασει αποδειξεις. Στην φορμα αυτη θα δηλωνεται, εκτος απο την ημερομηνια και το ποσο της δαπανης, ορισμενα στοιχεια του νομικου ή φυσικου προσωπου που προσφερε τα αγαθα/υπηρεσιες (οπως π.χ. ειδος προσφερομενης υπηρεσιας/αγαθου, ονοματεπωνυμο φυσικου προσωπου ή επωνυμια εταιριας κλπ).
    Παραδειγματα
    1. Ταξι – να αναφερεται ο αριθμος του ταξι και η διαδρομη
    2. Βενζιναδικα – να αναφερεται η διευθυνση/περιοχη στην οποια βρισκεται το βενζιναδικο
    3. Γιατροι – να αναφερεται ονομα γιατρου και διευθυνση
    4. Υδραυλικοι, Ηλεκτρολογοι κλπ – να αναφερεται το ονομα του προσφεροντος την υπηρεσια ή η επωνυμια της εταιριας στην οποια ανηκει.
    5. Bar, Καφετεριες, Νυχτερινα Κεντρα – να αναφερεται διευθυνση/τοποθεσια εγκαταστασης και επωνυμια.

    Στην κατευθυνση αυτη θα ηταν λογικο να συνυπολογιζονται/προστιθενται και στοιχεια δαπανων που βεβαιωνονται μεσω:
    α) Ηλεκτρονικων συναλλαγων
    β) Συναλλαγων μεσω πιστωτικων καρτων
    (στην περιπτωση που για καποιο λογο δεν εχει εκδοθει αντιστοιχη αποδειξη).

    Μ αυτο τον τροπο ο φορολογουμενος προστατευεται απο αυθαιρεσιες των φοροδιαφευγοντων με τους οποιους ειναι πολλες φορες δυσκολο να ερθει σε φραστικη αντιπαραθεση για την αποκτηση της «πολυποθητης αποδειξης». Επισης, εχει την δυνατοτητα να «εκθεσει» εκ των υστερων στον νομο και την πολιτεια φυσικα ή/και νομικα προσωπα τα οποια δεν μπορει να αντιμετωπισει εκ των προτερων λογω ιδιαζοντων συνθηκων. Π.χ. ο ασθενης εκ των προτερων δεν εχει δυνατοτητα να αρνηθει στον θεραποντα ιατρο φακελακι, ομως εκ των υστερων και αφου θεραπεθυει ειναι πολυ πιο ευκολο να δηλωσει το ποσο μεταφορας στον γιατρο ως δαπανη που υπολογιζεται για αφορολογητο οριο. Και ο καταλογος των παραδειγματων μπορει να συνεχισει χωρις τελειωμο!

    Επισης, με την παραπανω διαδικασια οι φορολογικες και λοιπες αρχες εχουν την δυνατοτητα να «τσιμπησουν» τους φοροδιαφευγοντες και να τους επιβαλουν μεγαλα προστιμα.

    Μανολης Πετρακης
    Αντιπρυτανης Οικονομικου Προγραμματισμου και Αναπτυξης
    Πανεπιστημιο Κρητης.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:57 | ΑΔ

    Σχετικά με το θέμα των αποδείξεων/τιμολογίων των ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα του ΟΤΕ: εάν δεν γίνονται δεκτές (δεν εκπίπτουν), το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και για τις άλλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και δικτύωσης (βλ. Forthnet, Tellas, κλπ.). Σε περίπτωση που οι αποδείξεις/τιμολόγια του ΟΤΕ δεν λαμβάνονται υπόψη, τότε αυτή η κίνηση θα δείξει μεροληψία υπέρ των υπολοίπων εταιρειών.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:26 | Μαρία

    Ολες αυτές τις ημέρες εχω ακούσει τοσα πολλα που δεν ξερω πλέον τι να υποθέσω.Ειναι δυνατόν να μιλάμε για τις κατηγορίες των ατομων που τα εσοδα τους δεν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ(μισθωτοι,συνταξιούχοι κ.λ.π.) και με μεγάλες στερησεις και τρομερή οικονομία να προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες χωρίς να «φεσώνουν» άλλα ατομα, νά ερχεται τώρα ενας νόμος που θα τους «τιμωρεί» για αυτό και να τους αναγκάζει να γίνουν «καταναλωτικοί» και «καταχρεωμένοι» σε πιστωτικές και αλλα συναφή…..
    Δεν ξέρω με ποια λογική(υπάρχει άραγε?????) οι κυριοι ολοι αυτοί, παίρνουν τετοιες αποφάσεις για ολους εμάς.
    Πολλές φορές αναρωτιέμαι οτι οι ανθρωποι που μας κυβερνουν, ζουν σε άλλη πραγματικότητα απο εμάς.
    Δεν μπορεις να αναγκάζεις τον συνταξιουχο που παιρνει 10.000 τον χρονο και τα εχει δουλέψει αυτα τα χρηματα, δεν του τα χαρίζεται,να πρεπει να τα ξοδευει σε αγορές για να μην του τα παρετε πίσω….Ελεος πιά..

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:22 | ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    Καλημέρα και Καλή Χρονιά,

    Θα ήθελα να καταθέσω μερικές πρώτες σκέψεις – προβληματισμούς σχετικά με την σύνδεση του αφορολόγητου με την συγκέντρωση αποδείξεων.

    1) Πιστεύω ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα εισοδήματα των οποίων είναι ήδη γνωστά στο κράτος και φορολογούνται κανονικά, πρέπει να επωφελούνται του συνόλου του υφιστάμενου αφορολόγητου ποσού χωρίς να χρειαστεί να το καλύψουν με αποδείξεις. Όμως μπορεί να δοθεί επιπλέον κίνητρο για αύξηση του αφορολόγητου με την συλογή επιπλέον αποδειξέων

    2) Επειδή όπως φημολογείται οι αποδείξεις δεν θα έχουν την ίδια βαρύτητα ως προς την συμπλήρωση του αφορολόγητου πως π.χ. ένα ζευγάρι μισθωτών χωρίς παιδιά, με ετήσια έξοδα στο Supermarket 3000€ θα φτάσει το ποσό των 6000€ με αποδείξεις; Τα έξοδα από την διασκέδαση (όπου φυσικά για μια παρέα που τρώει σε εστιατόριο εκδίδεται 1 απόδειξη οπότε ποιος θα προλάβει να την πάρει)και την ένδυση δεν καλύπτουν τα υπόλοιπα 3000€, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια δεν έχω χρειαστεί τις υπηρεσίες ηλεκτρολόγου ή υδραυλικού. Άρα υπάρχει σοβαρότατη πιθανότητα να μην μπορεί μεγάλος αριθμός μισθωτών να δικαιολογήσει το αφορολόγητο.

    3) Η συλλογή αποδείξεων και η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας για να υποβληθεί στην εφορία θα αποτελέσει ιδιάιτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία καθώς ο αριθμός των αποδείξεων θα είναι μεγάλος και σίγουρα θα γίνουν λάθη στην συμπλήρωση του εντύπου (λάθη στο ΑΦΜ, στην ημ/νία, στον αριθμό της απόδειξης κ.τλ.π.)είτε από απροσεξία είτε επειδή το χαρτί των αποδείξεων φθείρεται εύκολα και γίνεται δυσανάγνωστο. Λάθη στην συμπλήρωση του εντύπου θα προκαλέσουν επιπλέον καθυστερήσεις στην επεξεργασία των δηλώσεων όπου είτε αποδείξεις δεν θα προσμετρηθούν είτε θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις.
    Επίσης είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολλοί (ιδίως ηλικωμένοι και εφόσον η συμπλήρωση και η υποβολή θα γίνεται ηλεκτρονικά) θα καταφύγουν στην βοήθεια φοροτεχνικού για την συμπλήρωση του εντύπου και θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος.

    Η συλλογή των αποδείξεων είναι σωστό μέτρο εφόσον όμως συνδεθεί με την δυνατότητα αύξησης του υφιστάμενου αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους ώστε να μην υπάρχει για αυτούς επίπλεον φορολογική επιβάρυνση.
    Η πάταξη της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εξονυχιστικούς ελέγχους στα βιβλία που τηρούν οι καταστηματάρχες, στα μπλοκ των αποδείξεων που πρέπει να έχουν οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ιδιώτες γιατροί κτ.λ.π. ώστε εν συνεχεία να γίνεται διασταύρωση των εσόδων που δηλώνουν με τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζουν. Επίσης οι ποινές που θα επιβάλονται σε όσους φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να είναι εξοντωτικές και θα πρέπει να ανακοινώνονται στα συλλογικά όργανα στα οποία ανήκει ο παραβάτης ώστε με την σειρά τους να τις γνωστοποιούν στα μέλη τους προς γνώση και συμμόρφωση.
    Τέλος οι ταμειακές μηχανές πρέπει να εγκατασταθούν στο σύνολο των επαγγελματιών που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν(ταξιτζήδες, βενζινοπώλες, λαϊκές) ενώ η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει σε καμία είδους απεργιακή – εκβιαστιακή κινητοποίηση.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία και ζητώ συγνώμη που μακρηγόρησα,

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:17 | ERMHS

    Οσο και να θέλεις να μην ασχοληθείς με τα φορολογικά και τις αποδείξεις, δεν μπορείς να το αποφύγεις, όταν ακούς από τα «τηλεοπτικά παράθυρα» τις βλακείες διαφόρων, δήθεν ειδικών, φοροτεχνικών και άλλων.

    Που παρουσιάζουν το θέμα των αποδείξεων ως εφεύρημα, που είναι στο σωστό δρόμο!

    Με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, ως γνωστόν, τα αφορολόγητα ποσά είναι 12.000 €, για μισθωτούς και συνταξιούχους και 10.500 € για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Και θυμάται καθένας τι έγινε όταν ο Αλογοσκούφης θέλησε να καταργήσει το αφορολόγητο για τους επαγγελματίες. Εκοψε…ρόδα μυρωμένα λόγω αναταραχής!

    Ετσι διατηρήθηκε το αφορολόγητο αυτό.

    Τώρα όσον αφορά στις αποδείξεις:

    Υπάρχει ήδη απαλλαγή για το 40% των αποδείξεων ως 20.000 € για δεξιώσεις κλπ. από το εισόδημα (ως 8.000 €). Επίσης υπάρχει έκπτωση 20% από το φόρο των ιατρικών δαπανών. Και κάποια άλλα βάσει αποδείξεων.

    Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, αλλά και να εισπράττεται περισσότερο ΦΠΑ, να ζητούνται από τους καταναλωτές περισσότερες αποδείξεις, πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να διευρύνει τον αριθμό των επαγγελμάτων που θα εξέπιπταν από το εισόδημα. Και ήταν μια φιλολοαϊκή πολιτική με στόχο!

    Τώρα η παρούσα Κυβέρνηση, επιδιώκει, ανάλγητα, να συνδέσει το καθιερωμένο αφορολόγητο με τις αποδείξεις. Με σκοπό να «δαγκώσει» στα σίγουρα μισθωτούς και συνταξιούχους (μεγάλη μερίδα), που κατά μέσο όρο έχουν ετήσιο εισόδημα 16.000 €.

    Οι επαγγελματίες έτσι κι αλλιώς, δήλωναν χαμηλότερο εισόδημα και έχουν και πιο χαμηλό αφορολόγητο. Θα μπορούσε λοιπόν, να πάρει ξέχωρα μέτρα γι αυτούς, χωρίς να συνδέσει το αφορολόγητο μισθωτών-συνταξιούχων με τις αποδείξεις. Που, το λιγότερο, θα δημιουργήσουν έναν Κικεώνα, και διατάξεων, και ενεργειών, και πρόσθετες σκοτούρες και δαπάνες στους φορολογούμενους. Τους οποίους επιδιώκει να μετατρέψει σε εφοριακούς και ρουφιάνους!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:11 | Σ.Μ.

    Γιατί Γιάννη (5-1-2010 ώρα 11:07), με το νέο σύστημα φορολόγησης, εάν πας σε Γιατρό, θα πάρεις απόδειξη ή θα του ζητήσεις?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:02 | γιαννης

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΩΠΟΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ;ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΡΟΥΧΑ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΚΟΒΟΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:24 | Αιμίλιος

    Ειλικρινά, ΔΕΝ καταλαβαίνω πως θα ωφελήσει το κράτος η συλλογή αποδείξεων, όταν οι γνωστοί φοροφυγάδες (ιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και λοιπές… δυνάμεις) θα σου λένε «να σου δώσω απόδειξη αλλά θα πληρώσεις και ένα εύλογο καπέλο»…

    Τα πράγματα είναι πολύ απλά: ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ. Είτε πρόκειται για μεγάλες καταθέσεις είτε για αγορές πολυτελών σπιτιών, σκαφών και αυτοκινήτων. Και αν τους πιάσετε να φοροδιαφεύγουν οι ποινές να είναι ΑΜΕΙΛΙΚΤΕΣ.

    ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ.-

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:40 | ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Σε συνέχεια του σχολίου μου της – — 30 Δεκεμβρίου 2009 @ 14:22

    ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ
    Φιλίππου 9
    Ωραιόκαστρο
    Τ.Κ. 57013
    Τηλ. 2310692126
    Κιν 6944560543

    Συμφωνώ:

    1) με την προσαύξηση κατά 50% στις δαπάνες των αποδείξεων για επαγγέλματα που παρουσιάζεται έντονη φοροδιαφυγή (για να αποκλειστεί κατά το δυνατόν η συναλλαγή)
    2) στο να μην υπάρχει άνω πλαφόν στις αποδείξεις
    3) στις αποδείξεις από βενζίνες, πετρέλαια και φυσικό αέριο
    Προτείνω:
    α) να λογαριάζονται σαν έξοδα και οι τόκοι των πάσης φύσεως δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κλπ)
    β) να γίνονται δεκτές δαπάνες και δια δηλώσεως του Ν. 105, για έξοδα για τα οποία, για διάφορους λόγους, δεν κόβεται από τους επαγγελματίες απόδειξη

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:49 | Νίκος

    σαν ιδεα το ολο θεμα θεωρω οτι πιθανως ειναι καλο αλλα να ρωτησω κατι?
    ας πουμε οτι ισχυει το αφορολογητο 6.000 ευρω + 6.000 αποδειξεις,στην περιπτωση μου εχω ενα εισοδημα γυρω στις 9.000 ευρω το χρονο,δηλαδη χαμηλο εισοδημα αλλα τα εξοδα μου ειναι περιορισμενα γιατι απλα προσπαθω να κανω οικονομια και ζω ακομη στο πατρικο μου.αν στις αποδειξεις δεν μπουνε οπως ακουγεται τα εξοδα για καυσιμα-κινητο-ιντερνετ που ειναι τα βασικα μου εξοδα λογω εργασιας πιθανως να μην μπορεσω να καλυψω τις αποδειξεις 3000 ευρω που θα χρειαστω και μοιραια να πληρωσω την νυφη παρα το σχετικα χαμηλο εισοδημα,το θεωρειτε λογικο??
    πρεπει οπωσδηποτε να μπουνε και οι αποδειξεις αυτες και γενικοτερα ολα τα εξοδα στην φοροαπαλλαγη γιατι δεν παυουν να ειναι εξοδα…

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:55 | Φαίδων

    Ταμειακές παντού. Και ας κάθομαι μετά να γράφω σε ειδικό έντυπο τις αποδείξεις. Το προτιμώ από το να είμαι- ως μισθωτός- το κοροίδο της υπόθεσης πληρώνοντας εφορία 8000 ευρώ το χρόνο. Τουλάχιστον έτσι δεν ξεφεύγει κανείς.
    Και να σημειώσω ότι πολλά εισοδήματα αποκρύβονται από την εφορία από επαγγέλματα που δεν σου πηγαίνει ο νους όπως γιά παράδειγμα τα κιόσκια πώλησης μαναβικών στους δρόμους.-

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:00 | george2006

    Για τις αποδείξεις από εξωτερικό :

    Προσωπικά ψάχνω σήμερα που θα πρέπει να καταγγείλω την απόφαση της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν συνυπολογίζονται.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:23 | Β.Δ.

    Οντας δημόσιος υπάλληλος τοποθετημένος από την Υπηρεσία μου στο εξωτερικό, βρίσκομαι στην Ελλάδα λιγώτερο από ένα μήνα το χρόνο. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειακών μου δαπανών (ενοίκιο, διατροφή, ένδυση, ιατρικές δαπάνες) δεν πραγματοποιείται στην Ελλάδα, συνεπώς, είναι -ελπίζω- προφανές ότι είναι αδύνατο να συγκεντρώσω σημαντικό αριθμό αποδείξεων.

    Πως θα προκύψει το αφορολόγητο για χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις υπαλλήλων (από τα περισσότερα Υπουργεία) αφού, προφανώς, δεν ενδιαφέρει το ελληνικό δημόσιο η συγκέντρωση αποδείξεων από το εξωτερικό;

    Ελπίζω δε η αντιμετώπιση να μην είναι η συνήθης της Πολιτείας: «πηγαίνετε στα δικαστήρια για να δικαιωθείτε» – με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνονται δομικές αλλαγές.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:52 | Σαββίδης Γεώργιος

    Λέχθηκε :

    Συμφωνώ απόλυτα με την υπόδειξη του κ andreas papadakos σελίδα 142 3/1/2010 στο excel οι αποδείξεις

    —————–

    Ναι, όποιος δεν πληρώσει την MS να μη μπορεί να κάνει φορολογική δήλωση.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:22 | GIORGOS

    ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ.

    ΜΕΛΗΜΑ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ!!!

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

    ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΡΑΜΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΠΤΟΟΥΝΤΑΙ, ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ «ΑΚΡΕΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ.

    ΠΧ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΠΑΡ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!!!

    ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ! ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΤΟ INTERNET????

    ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ.

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η FYROM ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕCONOMIST ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ AKOMA ΝΑ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΕΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ» ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΡΑΓΕ ΠΩΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ????

    ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ.

    ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΟ (ΠΧ ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ) ΚΟΙΤΑΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΩ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:59 | Νατάσα Μ.

    Δύο σχόλια:

    1) Θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι αποπληρωμές όλων των ειδών των δανείων (καταναλωτικών, σταγαστικών κλπ) καθώς και οι αποπληρωμές των πιστωτικών καρτών, αφού αποτελούν παράγοντα μείωσης του πραγματικού εισοδήματος.

    2) Θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι αποδείξεις αγοράς αγαθών από το εξωτερικό. Στις μέρες μας πολλοί πολίτες πραγματοποιούν αγορές μέσω internet ή/και κάνουν αγορές στα ταξίδια τους και είναι άδικο οι αγορές αυτές να μην υπολογίζονται ως έξοδά τους.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:39 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΠΕΡΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ
    ΕΝΑΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ.
    ΔΕΗ + ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΙ 90 Χ 12 1080
    ΟΤΕ + ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΟΤΕ 45 Χ 12 540
    ΕΥΔΑΠ 10 X 12 120
    SUPER MARKET + ΜΑΝΑΒΗΣ+ ΚΡΕΩΠ. 300 Χ 12 3600
    ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ 75 Χ 12 900
    ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 500
    ΣΥΝΕΡΓΙΑ + ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 400
    ΒΕΝΖΙΝΗ 30 Χ 12 360
    ΑΣΦΑΛΕΙA ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 500
    ΣΥΝΟΛO EYΡΩ 8000
    ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΕΞΟΔΑ ΕΝΔΥΣΗΣ, ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΤΣΙΓΑΡΑ, ΠΟΤΑ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΜΠΛΕΞΟΥΜΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΛΙΜΟΝΟ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:29 | Κ.Κυρ.

    Κύριοι,
    Προτείνω έσοδα- έξοδα σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση, αφού τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές παντού.
    Το υπολειπόμενο εισόδημα να φορολογείται με ενιαίο συντελεστή πχ 30% (μεγαλύτερο του ΦΠΑ).
    Το σύστημα θα ισορροπήσει σε δυο με τρία χρόνια.
    Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο 5% του πληθυσμού
    Έτσι όλοι θα ζητιάνε αποδείξεις από όλους (έσοδα από ΦΠΑ)

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:08 | Βάρβας

    ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ – ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ
    ΤΣΑΚΙΣΤΕ, ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ. ΑΡΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓ/ΣΜΩΝ. ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:10 | ΗΛΙΑΣ ΧΡ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Ερωτάται αν θα υπάρξει πρόβλεψη για την προσκόμιση αποδείξεων από τους Έλληνες που εργάζονται προσωρινά σε Κράτος μέλος της Ε.Ε.και φορολογούνται στην Ελλάδα για το σύνολο των εισοδημάτων τους.Θα ήταν άδικο οι Έλληνες αυτοί να μην μπορούν να αποδείξουν τις δαπάνες διαβίωσής τους (περιλαμβανομένου ενδεικτικά και του μισθώματος που καταβάλλουν )σε άλλο Κράτος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:08 | ΗΛΙΑΣ ΧΡ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Ερωτάται αν θα υπάρξει πρόβλεψη για την προσκόμιση αποδείξεων από τους ΄Ελληνες που εργάζονται προσωρινά σε Κράτος μέλος της Ε.Ε.και φορολογούνται στην Ελλάδα για το σύνολο των εισοδημάτων τους.Θα ήταν άδικο οι Έλληνες αυτοί να μην μπορούν να αποδείξουν τις δαπάνες διαβίωσης τους(περιλαμβανομένου ενδεικτικά και του μισθώματος που καταβάλλουν) σε άλλο Κράτος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:47 | Σαββίδης Γεώργιος

    Εχθες πήρα κάτι από φούρνο. Η απόδειξη γράφει μόνο τελική αξία, όχι συντελεστή και ποσό ΦΠΑ. Φαντάζομαι ότι δεν θα είμαι ο μόνος. Επειδή όλα τα περιμένω από το ΥΠ.ΟΙΚ ελπίζω να μην ζητήσει ανάλυση των δαπανών σε καθ. αξία και ΦΠΑ αλλά απλά σε τελικό ποσό !

    – Θα πρέπει να διευκρινηστεί
    – Θα πρέπει να υπάρξει υπηρεσία/τηλεφωνικό κέντρο για τέτοιες απορίες όσο είναι ακόμα νωρίς.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:52 | Δημήτρης

    Το μέτρο αυτό σχετικά με τις αποδείξεις κατά τη γνώμη μου είναι καταδικασμένο να αποτύχει, μερικοί απο τους βασικούς λόγους είναι:

    1. Πολύ γραφειοκρατικό για τα δεδομένα της εποχής
    2. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν ξοδεύουν αλόγιστα και με δανεικά όπως οι περισσότεροι, είναι ολιγαρκής, θα επιβραβευτούν με επιπλέον φορολογία?, πρέπει στη σημερινή κοινωνία να είσαι καταναλωτικός υποχρεωτικά ? Είναι προιόν Δημοκρατικής σκέψης αυτό το μέτρο?
    3. Όλο το χρόνο θα μαζεύουμε πάνω απο 2000 αποδείξεις και θα πρέπει να γίνουμε επαγγελματίες λογιστές! Κάποιοι δεν μπορούν όμως εκ των πραγμάτων να κάνουν αυτή τη δουλεία!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:47 | Δημήτριος Ρήγας

    Δουλεύω σε άλλη πόλη από αυτή που είναι η μόνιμη κατοικία και φυσικά η οικογένεια μου και οι φίλοι μου. Καθημερινά μετακινούμε με το αυτοκίνητο μου περνώντας από δύο σταθμούς διοδίων (4 διόδια κάθε μέρα) καθώς και το κόστος βενζίνης για τη μετακίνηση μου. Το κόστος αυτό (της μετακίνησης μου) όπως και το κόστος των ΔΕΚΟ (Ύδρευση, Αποχέτευσης, ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ) γιατί να μην εκπίπτει ; δεν είναι έξοδα;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:39 | Θωμάς

    Το μέτρο του υπολογισμού των αποδείξεων (της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα), θα πρέπει κατά την άποψή μου να εφαρμοσθεί με διαφορετική βαρύτητα στους χαμηλότερους εισοδηματικά από τους υψηλόμισθους. Δεν είναι δυνατόν αυτός που τα ετήσια συνολικά του εισοδήματα δεν ξεπερνούν κάποιο χαμηλό όριο (πχ 12000€) να μπορεί να διαθέσει ποσό αντίστοιχο για δαπάνες που θα εκπίπτουν, όταν ίσα-ίσα καταφέρνει να επιβιώσει. Και αυτό δεν έχει σχέση με το αν είναι συνταξιούχος η δημ. υπάλληλος η νέος ελεύθερος επαγγελματίας.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:25 | Vassilis P.

    Κύριοι,

    θεωρώ το μέτρο των αποδείξεων στη σωστή κατεύθυνση αρκεί να συμπεριλαμβάνει και τις αποδείξεις που αφορούν τα απαραίτητα αγαθά. Διαφορετικά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχώσετε (τον ήδη αγχωμένο) πολίτη στη προσπάθεια του να πιάσει το αφορολόγητο.

    Θα πρότεινα ένα μικρό ποσό αποδείξεων (π.χ. 3.000 €) για το αφορολόγητο και από εκεί και πάνω έκπτωση προοδευτική για κάθε 1.000 € ή 2.000 € αποδείξεων. Όσες μαζέψουμε τόσο περισσότερο βοηθάμε εμάς και το κράτος.

    Θα ήθελα να θίξω και ένα πρόβλημα που αφορά εμένα και πιστεύω πολλούς ακόμη Έλληνες. Αφορά τη ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ κατοικιών.
    Έστω κάποιος που έχει ένα σπίτι στην Α περιοχή και το ενοίκιο που εισπράττει είναι π.χ. 400 € ΑΛΛΑ δεν μπορεί να μείνει εκεί γιατί δεν είναι κοντά στο τόπο εργασίας του. Πάει λοιπόν και νοικιάζει ένα άλλο αντίστοιχο σπίτι κοντά στην εργασία του και πληρώνει 400 € (όσα εισπράτει).

    ΓΙΑΤΙ στην 1η περίπτωση τον φορολογείτε σχεδόν με 25% ήτοι 1.200 € φόρο (400×12=4.800 επί 25% = 1.200 €) και στη 2η περίπτωση του επιστρέφεται το συνολικό ποσό των 240 € ; Μια επιβάρυνση 1.000 περίπου ευρώ;

    Είναι ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ που θα πρέπει να διορθωθεί κατά τη γνώμη μου.