2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:08 | Γεώργιος Νικολάου

    ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ πρέπει να εκπίπτουν αποδείξεις προερχόμενες κυρίως από εκείνους που συνήθως δεν εκδίδουν. Δηλαδή, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ, ήδη εκπιπτομένων, προτείνω και αποδείξεις ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ, ΓΙΑ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ-ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ κλπ.
    Οι αποδείξεις ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ, αλλά να αφαιρείται από το εισόδημα, διαφορετικά η ωφέλεια του πολίτη είναι αμφίβολη και αυτό είναι ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ να ζητούνται αποδείξεις, ειδικά από τους έχοντες εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα του αφορολογήτου και οι οποίοι κάνουν τις περισσότερες δαπάνες.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:12 | vertigo

    Ε,ρε γλεντια που χουν να γινουν με τις αποδειξεις που πρεπει να μαζευουμε και να τις καταγραφουμε,ανα ημερα με ΑΦΜ, ΔΟΥ, επωνυμία, διεύθυνση , το ποσόν που δαπανήθηκε και αριθμο αποδειξης και να κανουμε την σουμα στο τελος.

    Κι αν πανε το αφορολογητο στα 6000,να δω πώς θα μαζευει ενα ζευγαρι που σημερα εχει 12000 αφορολογητο ο καθενας,
    απο 6000 ευρω (ο καθενας) με αποδειξεις,για να φτασουνε τα 12000 ευρω(ο καθενας)
    ,ωστε να χει ο καθενας τους 12000 ευρω αφορολογητο.

    12000 ευρω(6000 +6000),δεν προκειται να μαζεψει ενα ζευγαρι απο αποδειξεις σουπερ μαρκετ.
    Δεν τρεχουν ολοι σε καφε,κεντρα διασκεδασης,ουτε αγοραζουν ρουχα και παπουτσια ακριβα κ.λ.π
    Κι αφου οι λογαριασμοι απο ΔΕΚΟ δεν θα μετρανε,ουτε αυτα που δινονται για νοικι, θα κλαψει πολυς κοσμος…

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:34 | Διονύσιος Κατωπόδης

    Σας καταθέτω μια πρόταση σχετικά με την διαδικασία των αποδείξεων.

    1. Για καθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλει φορολογική δήλωση η αρμόδια εφορία εκδίδει μια μαγνητική κάρτα με τα στοιχεία του και την στέλνει στον δικαιούχο.
    2. Οταν ο πολίτης κάνει μία αγορά η λαμβάνει μια υπηρεσία παραδίδει την κάρτα του μαζί με το ποσό πληρωμής ( μετρητα η πιστωτική )
    3. Η ταμειακή μηχανή εκδίδει τα στοιχεία που ηδη εκδίδει και καταγράφει στη κάρτα την συναλλαγή με τα απαραίτητα στοιχεία.Μια κάρτα 1 GB είναι υπέραρκετή.
    4. Για όσους δεν εχουν ΑΦΜ ( ΤΟΥΡΊΣΤΕΣ ΚΛΠ ) αυτοί θα μπορούν να προμηθεύονται απο τα ΚΕΠ αντίστοιχη κάρτα χωρίς επιβάρυνση.
    5. Η ταμειακή μηχανή δεν πραγματοποιει την συναλλαγή αν δεν εισαχθεί και η μαφνητική κάρτα. !!
    6. Οποιαδήποτε χρονική στιγμή η κατα τακτά καθωρισμένα διαστήματα ο κάτοχος της κάρτας μεταβαίνει στο ΚΕΠ το οποίο ¨»αδειαζει» προς το ΚΕΠΥΟ τις μέχρι τότε συναλλαγές χωρίς να τις ΣΒΉΝΕΙ.
    7.Στο τέλος του ετους ο πολίτης μαζί με τη δήλωση υποβάλλει και την κάρτα.
    Το σύστημα αυτό πραγματοποιείται με απλά προγράμματα λογισμικού στα υπάρχοντα μέσα ( ταμειακές μηχανές κλπ ). Το νέο κόστος είναι το hardware παραγωγής και σύνδεσης μέσω usb της κάρτας πλέον τις μετατροπές στα λογισμικά των ταμειακών μηχανών.

    Στη διαθεση σας για λεπτομέρεις.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:33 | george2006

    Ας συνδυάσω δύο πληροφορίες :

    1. Την πρώτη την έδωσε ο υπουργός και θεωρείται δεδομένη, οι λογαριασμοί ΔΕΗ δεν θα υπολογίζονται

    2. Αφήνετε να διαρρεύσει (και κανείς δυστυχώς δεν το διαψέυδει) ότι οι ελ. επαγγελματίες θα ξεκινάν με αφορολόγητο 0.

    Άρα έχουμε το κράτος να εξαναγκάζει τον πολίτη-ελ.επαγγελματία να επιδοτήσει έναν κρατικό οργανισμό (βλέπε ΕΡΤ) και για αυτή του την επιδότηση τον φορολογεί (!?!?!?!) αφού δεν θα μπορεί το ποσό αυτό να το φοροαπαλλαχθεί.

    Το ίδιο θα συμβεί και για τα δημοτικά τέλη, δηλαδή όποιος ελ. επαγγελματίας πληρώνει δημοτικά τέλη θα φορολογείται γι’ αυτό !?!?!?!

    Προτείνω στον υπουργό να δηλώσει συμμετοχή στο επόμενο «Ελλάδα έχεις ταλέντο» … με ταλέντο την παραφροσύνη !!!! Σίγουρος νικητής και το έπαθλο θα βοηθήσει τα κρατικά ταμεία !

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:19 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ( ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ) ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΡΕΥΜΑ ΝΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΓΙ ΑΥΤΑ Τ ΑΓΑΘΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟΝ Φ. Π. Α. ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ EINAI ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ. ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΤΙ ΕΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΠΙ Κ, ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΣΥΛΙΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:10 | Παπαγεωργίου Ν.

    Επειδη πολλα ακουγονται τις τελευταιες ημερες για συλλογη απο ιδιωτες ολων των αποδειξεων και υποβολη αναλυτικων καταστασεων αυτων (ΑΦΜ, ποσο, ημερομηνια κλπ) θα ηθελα να εξηγησω γιατι πρεπει να σταματησει αμεσα αυτη η συζητηση και να προτεινω μια εναλλακτικη λυση.

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ:

    Σας πληροφορω οτι ο κοσμος θα παρει χαμπαρι σε ελαχιστο χρονο οτι το συστημα μπαζει απο παντου, και τα αποτελεσματα θα ειναι τραγελαφικα.
    Ειναι δυνατο να γινει ποτε διασταυρωση των υποβαλλομενων απο ιδιωτες καταστασεων αποδειξεων ; Ακομα και αν υποθεσουμε οτι οι φορολογουμενοι θα υποχρεωθουν να υποβαλλουν τα στοιχεια ηλεκτρονικα (με οποιο κοστος / τριβουν τα χερια τους οι λογιστες) ποιος θα βρει ακρη με τα λαθη που θα γινουν εσκεμμένα η μη;

    Σκεφτειτε το απλο παραδειγμα μιας επιχειρισης που εκδιδει 100 αποδειξεις την ημερα. Σε ενα χρονο θα εχει εκδωσει 30.000 αποδειξεις. Εαν απο τους 30.000 πιθανους πελατες της, ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ κανει λαθος σε ενα μηδενικο (πχ οτι η αποδειξη ειναι 100 αντι 10 ευρω) η επιχειρηση θα βρεθει στην τελικη διασταυρωση οτι δηλωνει ψευτικα στοιχεια.
    Και τοτε τι θα γινει ; Θα καλεσετε τους 30,000 πελατες της επιχειρησης να πανε για ελεγχο στην εφορια μαζι με τις αποδειξεις τους και θα τις εξετασετε μια-μια ; Θα απειλησετε με υπερογκα προστιμα τους ΙΔΙΩΤΕΣ ? Παω στοιχημα απο τωρα οτι δεν θα τελειωσει η εκκαθαριση του 2010 ουτε το 2100 !!!

    ΑΝΤΙ-ΠΡΟΤΑΣΗ:

    Κυριοι το μετρο θα μπορουσε να εφαρμοστει μονο με την χρηση ηλεκτρονικων μεσων.

    Ισως ο μονος αξιοπιστος τροπος καταγραφης ειναι η απευθειας συνδεση ολων των ταμειακων μηχανων με την εφορια. Με την εκδοση της αποδειξης να αποστελλεται το στοιχειο στην εφορια ΑΦΜ πελατη, προμηθευτης,ποσο κλπ ΚΑΙ στη συνεχεια να τυπωνεται η αποδειξη. Σε περιπτωση βλαβης (απο διακοπη επικοινωνιας ή αλλο λογο) θα μπορουσε να εκδιδεται προσωρινη αποδειξη ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ εντος ΜΗΝΟΣ απο την αποκατασταση του προβληματος ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ηλεκτρονικα ή με το ταχυδρομείο και στον πελατη και στον προμηθευτη.
    Τελος για να αποφευχθουν ουρες στα ταμεια λογω της καθηστερησης για την καταγραφη του ΑΦΜ του πελατη θα μπορουσε ο κοσμος να εφοδιαστει με μια ηλεκτρονικη καρτα ή απλή κάρτα με τυπωμένο το ΑΦΜ του και να εισαγεται σε εναν αναγνωστη απο τον ταμια.

    Ετσι στο τελος του χρονου η φορολογικη δηλωση θα μπορει ακόμα και να αποστελεται ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ !

    Αυτα ομως προυποθετουν :
    – Επιδοτηση της ευρυζωνικοτητας και των ΤΠΕ
    – Σοβαρη αντιμετωπιση της πληροφορικης και των πτυχιουχων ΤΠΕ απο το δημοσιο
    – Ανοιχτο μυαλο

    Βεβαια αν γινουν τα παραπανω τα λογιστικα γραφεια θα χασουν την δουλεια τους. Οτιδηποτε αλλο ομως θα γελειωποιησει και τους προτεινοντες (οι οποιοι σιγουρα ειναι μετοχοι σε λογιστικα γραφεια) και την Ελλαδα σαν χωρα. Εαν υποθεσουμε οτι αυτα που λενε οι δημοσιογραφοι εχουν προταθει πραγματι απο την πολιτικη ηγεσια και τους συμβουλους της και δεν ειναι φανταστικα σεναρια των δημοσιογραφων τοτε καλυτερα να αλλαξουμε ολοι χωρα !!!

    Φιλικα

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:37 | giannis

    Πολύ καλό το μέτρο.Το σημαντικότερο όφελος για μένα είναι ότι μας φέρνει πιο κοντά με τους συνανθρώπους μας.
    Εκεί που δεν λέγαμε ούτε καλημέρα με κάποιους στην πολυκατοικία,στην προχθεσινή συνεύλεση συμφωνήσαμε όλοι, να μαζεύουμε από κοινού αποδείξεις.Θα τοποθετήσουμε ένα κουτί στην είσοδο όπου καθημερινά θα βάζουμε όλες τις αποδείξεις.Κάθε τέλος μήνα θα συγκεντρωνόμαστε για καταγραφή σε ένα σπίτι κυκλικά(Θα κάνουμε και ένα παρτάκι).
    Θα υπάρχουν λοιπόν αποδείξεις κοινές για όλους, σε ότι ποσό χρειάζεται ο καθένας.Αυτό είναι εφικτό αφού δεν θα καταθέτουμε τις αποδείξεις με την δήλωση.
    Σε περίπτωση που θα ζητηθεί έλεγχος για κάποιον οι αποδείξεις θα υπάρχουν.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:54 | Άγγελος Σ.

    Για να επανέλθω στο θέμα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο τίτλος του θέματος είναι λάθος. Δεν είναι προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων ΑΛΛΑ αποφασίζεται η μείωση του αφορολογήτου κατά 50%!!!.

    Γιατί ποιος αγοράζει παπούτσια, πάει κομμωτήριο, και γενικώς μαζεύει αποδείξεις των κλάδων που ούτως ή άλλως ίσχυαν μέχρι φέτος;

    Και χθες κυκλοφόρησε η είδηση στο troktiko ότι ΔΕ θα συμπεριλάβετε τα Σούπερ Μάρκετ.

    Εσείς δε ζητάτε αποδείξεις με σύνολο 6.000 αλλά αποδείξεις που εσείς θέλετε στους κλάδους που εσείς και οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι αδυνατείτε να ελέξετε. Γιατί αλλιώς αν ισχύσουν ΟΛΕΣ οι αποδείξεις (διόδια, παιδικοί σταθμοί, βενζίνες,σούπερ μάρκετ κτλ) τότε όλοι σχεδόν το μαζεύουμε το ποσό.

    Και ποιος θα πάρει απόδειξη από τον ηλεκτρολόγο;; Στη βράση κολλά το σίδερο. Ή 60 ή 80 θα σου πει, γιατί δεν είναι μόνο το ΦΠΑ, σου δίνει πάσα και τον πιθανό φόρο που θα κληθεί να πληρώσει εφόσον παρουσιάσει το ποσό αυτό.

    Τραβάτε στα δημόσια νοσοκομεία, στα μαιευτήρια που τα φάκελα πάνε βροψή, τραβάτε στις τράπεζες να σας δείξουν offshore και «μαύρους» εργαζόμενους και ύστερα τα ξαναλέμε αν χρειάζεται να πιείτε το λιγοστό αίμα που μας απέμεινε.

    Αλλά που θα πάει,στην Ελλάδα ζούμε και οι εκλογές γίνονται κάθε λίγο και λιγάκι και όσοι λαθρομετανάστες -διότι όλοι λάθρα μπήκαν- και να ψηφίσουν, το σουτ θα έρθει.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:49 | Ανδρέας

    1) με τις αποδείξεις από το εξωτερικό τι γίνετε? Πολλές αγορές γίνονται μέσω internet αφού πολλές φορές οι τιμές στο εξωτερικό (κυρίως Ε.Ε.) είναι πολύ καλύτερες. Αυτές τις αποδείξεις πώς θα τις περνάμε? π.χ. αγορά laptop από Αγγλία αξίας 1000 ευρώ (όχι και μικρό ποσό για να πιάσει κάποιος το αφορολόγητο) πώς θα περαστεί αυτό αφού ελληνικό ΑΦΜ δεν υπάρχει?

    2) είμαι Ελ.Επ. , ποιος ο λόγος να μαζεύω και αποδείξεις αλλά να κρατάω και βιβλίο εσόδων εξόδων (κυρίως εξόδων) και να περνάω έξοδα και εκεί?

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 10:25 | Βασίλης

    Στόχος του νομοσχεδίου αυτού πιστεύω ότι είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Οι αποδείξεις από λογαριασμούς ΔΕΗ , ΟΤΕ , νερού , κινητής τηλεφωνίας και super market , τελών κυκλοφορίας , ασφάλεια αυτοκινήτου ,αεροπορικών , ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν έχει νόημα να συμπεριλαμβάνονται διότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή στη περίπτωση αυτή.
    Κατωτέρω αναφέρω μερικές κατηγορίες αποδείξεων και σχόλια .

    • Οι Νοσοκομειακοί γιατροί είναι αποκλειστικής απασχόλησης , δεν μπορούν να δώσουν απόδειξη και δεν μπορεί να καταπολεμηθεί το φακελάκι
    • Οι γιατροί του ΙΚΑ , στα ιδιωτικά τους ιατρεία θεωρητικά θα μπορούσαν να δίνουν πάντα αποδείξεις . Πως θα πιέσουν όμως οι ασθενείς αφού μετά θα πρέπει να πάνε στο ΙΚΑ για να τους γράψει τα φάρμακα αφού η πλειοψηφία των ασθενών είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ;
    • Οι ιδιώτες γιατροί θεωρητικά θα μπορούσαν να δίνουν αποδείξεις . (προσωπικά οσάκις έχω ζητήσει απόδειξη από γιατρό του ΙΚΑ και ιδιώτη την έχω πάρει χωρίς επιβάρυνση , αλλά το μεγαλύτερο μέρος από το κόστος αυτής το έχω πάρει πίσω , από την ιδιωτική ασφάλιση . Αν το ποσό της απόδειξης σε ποσοστό 80% θα αφαιρείτο από τον φόρο που πρέπει να πληρώσουμε , θα υπήρχε ισχυρό κίνητρο ) . Αν ψυχρανθείς με το γιατρό , που θα βρεις άλλον για να εμπιστευτείς την υγεία σου ; Τα πράγματα είναι περισσότερο δύσκολα στις επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις . Υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορείς να πας και 2η και 3η φορά και ο γιατρός να μη σου πάρει επίσκεψη .
    • Στη περίπτωση των οδοντογιατρών , όταν υπάρχει και δουλειά οδοντοτεχνίτη , πως θα πάρουμε απόδειξη για όλο το ποσό χωρίς να αυξηθεί ή τιμή; Θα μας δίνεται απόδειξη και από τον οδοντοτεχνίτη ;
    • Τα διαγνωστικά κέντρα δίνουν συνήθως αποδείξεις.
    • Οι εκπαιδευτικοί που είναι διορισμένοι , απαγορεύεται να κάνουν ιδιαίτερα . Χρειάζονται ειδική άδεια. Πώς να δώσουν απόδειξη για τα ιδιαίτερα αφού δεν δικαιούνται να έχουν παραστατικά ; (μπλοκάκια αποδείξεων)
    • Οσοι κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα , που μπορεί να μην είναι και εκπαιδευτικοί (φοιτητές , απόφοιτοι άλλων σχολών ) προκειμένου να δικαιούνται να έχουν παραστατικά (μπλοκάκια αποδείξεων) θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ (ασύμφορο).
    • Ηλεκτρολόγοι , υδραυλικοί , ξυλουργοί , τεχνίτες – επισκευαστές οικιακών συσκευών – υπολογιστών, πλακάδες , ελαιοχρωματιστές και γενικώς μαστόροι , μπορεί να είναι και άτομα που είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι και δεν έχουν μπλοκάκια αποδείξεων – απαιτείται ασφάλιση στο ΤΕΒΕ. Και είναι δυσεύρετοι από ότι γνωρίζω , οι τεχνίτες αυτοί. Υπάρχουν δε και πολλοί που όλες αυτές τις εργασίες και άλλες ακόμη ,τις κάνουν μόνοι τους στο σπίτι τους . Το ότι υπάρχουν μαγαζιά που μπορείς να απευθυνθείς και να σου φτιάξουν τα υλικά και να τα συναρμολογήσεις ο ίδιος είναι σε όλους μας γνωστό . Δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο , ότι κάθε σπίτι χρειάζεται όλους αυτούς.
    • Τα ΤΑΧΙ δεν δίνουν αποδείξεις και αν εφαρμοστεί το μέτρο τι θα γίνει όταν υπάρχει πολλαπλή μίσθωση , αν και απαγορεύεται ;
    • Στις καφετέρειες , στα εστιατόρια , κέντρα όταν πάει μια παρέα , θα πρέπει να κόβεται ατομική απόδειξη ;
    • Στις λαϊκές δεν δίνουν αποδείξεις
    • Οι πλανόδιοι μικροπωλητές , μανάβηδες , ψαράδες κ.λ.π που πουλάνε στις συνοικίες , στις κωμοπόλεις και στα χωριά δεν δίνουν αποδείξεις.
    • Οι πάσης φύσεως πωλητές που συναντάμε στο δρόμο , που πουλούν μέλι και άλλα αγροτικά προϊόντα δεν δίνουν αποδείξεις.
    • Οσοι ασχολούνται με το παραεμπόριο , ακόμη και μπροστά στα μαγαζιά στην Αθήνα , δεν δίνουν αποδείξεις.
    • Οσοι μένουν σε διαμερίσματα , στο λογαριασμό των κοινοχρήστων είναι όλες οι δαπάνες . Τι θα γίνει αν άλλες εκπίπτουν και άλλες όχι.
    • Πολλές αποδείξεις από ταμειακές μηχανές , είναι θερμικές , με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται με το χρόνο.
    • Υπάρχουν και αγορές που γίνονται μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Τι γίνετε όταν οι αγορές είναι από το εξωτερικό ; Θα ισχύουν οι αποδείξεις ; Και σε περίπτωση που ισχύουν , πως μπορεί να ελεγχθεί ότι δεν είναι πλασματικές ; Τι θα γίνει με τα είδη που αγοράζονται από άλλη χώρα π.χ σε περίπτωση ενός ταξειδιού;
    • Θα πρέπει να μπουν σε κάθε συναλλαγή ταμειακές μηχανές . Πρακτικά δεν βλέπω να είναι εφικτό.

    Υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις – ιδιαιτερότητες , που θα μπορούσε να βρει κάποιος.

    Υποστηρίζουν μερικοί ότι οι συναλλαγές μας πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά , με πιστωτική κάρτα . Εχουμε αναρωτηθεί γιατί υπάρχει το χαρτονόμισμα των 500€; Μία δεσμίδα από αυτά (100 τεμ.) είναι 50.000 € και 20 δεσμίδες 1 εκατομύριο ευρώ . Πόσο χώρο πιάνουν 20 δεσμίδες ; Όταν εισήχθει το ευρώ σαν νόμισμα , υπήρχε η σημερινή ηλεκτρονική τεχνολογία συναλλαγών. Πόσος όγκος των συναλλαγών στη χώρα μας γίνεται με πιστωτική κάρτα ; Πόσοι άνθρωποι άνω των 40 και περισσότερο 50 ετών έχουν γνώση της πληροφορικής ; Η αναγκαία υποδομή είναι σχεδόν ανύπαρκτη . Μην κρίνετε από την Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας.
    Αν οι αποδείξεις είναι καταχωρημένες σε ένα τετράδιο , είναι ανεκμετάλλευτες.
    Οι αποδείξεις , είναι αξιοποιήσιμες , αν είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Ποιος θα κάνει και θα πληρώσει αυτή τη δουλειά ; Οι εφοριακοί ; Σκεφτείτε να υπάρχουν πιτσιρίκια στην οικογένεια και να θέλεις να καταχωρείς ποσά του 1 και 2 ευρώ .Και τι θα γίνει αν γράψεις κάποιο στοιχείο λάθος ;
    Είναι δυνατόν και έχουμε το χρόνο , να καθόμαστε να καταχωρούμε σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή , την κάθε απόδειξη που θα παίρνουμε; Και αυτοί που δεν μπορούν θα πρέπει να πάνε σε φοροτεχνικό και θα πληρώσουν περισσότερα ( Και χωρίς απόδειξη κατά κανόνα).

    Και αυτός δηλαδή που θέλει να αποταμιεύσει , θα πρέπει να τιμωρείται ; (Κεϊνσισμός και καταναλωτισμός σε όλο του το μεγαλείο) .

    Είναι άδικο οι πολίτες να κάνουν τη δουλειά των εφοριακών , οι οποίοι πληρώνονται πάρα πολύ καλά . Η εντοπιότητα των εφοριακών εκτιμώ ότι έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή κατάσταση . Θα πρέπει κάθε 3 χρόνια να παίρνουν μετάθεση.
    Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη φοροδιαφυγή προσλάβετε ιδιώτες να υποδείξουν που υπάρχει φοροδιαφυγή , οι οποίοι να πληρώνονται σε ποσοστό 20% από τους φόρους και τα πρόστιμα που θα εισπράτονται από τον τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής . Όχι με μισθό . Φυσικά θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύοντες νόμοι του κράτους για τη προστασία του πολίτη. Μετά τον εντοπισμό θα επιλαμβάνονται της υπόθεσης οι εφοριακοί . Φυσικά θα πρέπει να μπαίνουν δικλείδες ασφαλείας για να μη κουκουλώνεται η υπόθεση.
    Τόσα χρόνια ακούω για φοροδιαφυγή από γιατρούς , δικηγόρους , ηλεκτρολόγους κ.λ.π και δεν βλέπω να έχει γίνει τίποτε . Δεν θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από τα άλλα κράτη της Ευρώπης που έχουν λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αυτό ;
    Η δημοσίευση των ονομάτων αυτών που φοροδιαφεύγουν , μόνο διαφήμηση θα είναι . Είναι τόσο χοντρόπετσοι αυτοί , που δεν τους νοιάζει.
    Επίσης όταν συλλαμβάνεται κάποιος που φοροδιαφεύγει , θα πρέπει να τιμωρείται με εξωντοτικό πρόστιμο και ο φοροτεχνικός (αν υπάρχει ) που κρατούσε τα βιβλία ή του έκανε τις φορολογικές δηλώσεις. Και τα πρόστιμα φυσικά θα πρέπει να εισπράτονται.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 10:48 | Μαρία

    Επανέρχομαι και πάλι στο θέμα των αποδείξεων. Συμφωνώ εν μέρει με το μέτρο μιας και ανέκαθεν ήμουν από τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές που πάντα και από παντού ζητούσα αποδείξεις. Πολλές φορές μάλιστα είχα έρθει και σε λεκτική αντιπαράθεση με πολλούς επαγγελματίες που αρνούνταν την έκδοσή τους.
    Εγώ σύμφωνα με τα νέα μέτρα και με βάση το εισόδημά μου (περίπου 42.000 ευρώ) θεωρούμαι υψηλόμισθη (!!!!!!). Συμφωνώ βέβαια ότι πολλοί σνάνθρωποί μας ζουν με λιγότερα από τα μισά, αλλά νομίζετε ότι για κάποιον που δουλεύει πάνω από 20 χρόνια, που έχει φάει τη ζωή του στα θρανία και που έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα στη μόρφωσή του είναι υπερβολικά χρήματα;
    Τέλος πάντων, δεν λέω να πληρώσω όπως κάνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια αν είναι να βοηθήσω το γενικότερο καλό. Είναι σίγουρο όμως ότι θα πιάσουν τόπο τα χρήματα που θα δώσω;
    Εμείς οι μισθωτοί άλλωστε είμαστε αυτοί που στηρίζουμε τα έσοδα του κράτους με τους φόρους μας έμμεσους ή άμεσους. Εμείς που δεν μπορούμε να αποκρύψουμε κανένα έσοδό μας.
    Εδώ ομως έχω να κάνω μια παρατήρηση. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους «αναξιοπαθούντες» μεγαλοδικηγόρους, μεγαλογιατρούς, μεγαλο- και μικρο-τραγουδιστές που δηλώνουν ανύπαρκτο εισόδημα αλλά από την άλλη βγαίνουν στην τηλεόραση και διαφημίζουν τη νέα τους βίλα ή το πανάκριβο αυτοκίνητο που απόκτησαν και καμαρώνουν; Και από την άλλη να δηλώνουν το πολύ 8.000-10.000 εισόδημα (και αν); Αυτούς δεν μπορεί να τους πιάσει η Εφορία; Τηλεόραση δεν βλέπουν οι αρμόδιοι; Εφημερίδες δεν διαβάζουν; Δεν θα έπρεπε να έχουν λαγωνικά παντού και να ξεσκαλίζουν όλες αυτές τις υποθέσεις; Πώς να αισθάνομαι εγώ που καλούμαι να πληρώσω επιπλέον φόρο που μένω στο νοίκι και συντηρώ και συνταξιούχο μητέρα με επιπλέον ενοίκιο, έχω ένα ΙΧ 1.400 κυβικά 9 ετών όταν βλέπω το 20χρονο κοριτσάκι που βγήκε χτες από το αυγό με τα Hummer, τα πολυτελή σκάφη και τις μεζονέτες με τις πισίνες να κοκορεύεται για τα πλούτη του; Έχει ελέγξει κανείς πόσα δηλώνει και από πού τα βρήκε;
    Ή από την άλλη, τα πρώτα ονόματα της νύχτας που δηλώνουν πενιχρότατα εισοδήματα από πίστες, συναυλίες, αρπαχτές, τηλεόραση κ.λπ. και μετά βγαίνουν να μας πούνε ότι έχουν τόσα χρήματα που δεν ξέρουν πού να τα ξοδέψουν; Αυτό δεν είναι προσβολή για όλους εμάς τους τίμιους φορολογούμενους πολίτες; Εγώ τουλάχιστον εξοργίζομαι όταν τα βλέπω αυτά.
    Ας αρχίσουν λοιπόν από εκεί γιατί εκεί είναι τα μεγάλα ψάρια. Εμείς είμαστε απλά η μαρίδα που πάντα πιανόμαστε στα δίχτυα θέλουμε δεν θέλουμε.
    Αλήθεια, η Εφορία δεν έχει κάνει ποτέ ελέγχους σε αυτές τις κατηγορίες; Και αν ναι, γιατί δεν βγαίνει να πει με ονόματα και στοιχεία ποιος έφαγε και πόσα; Αν έχει γίνει ποτέ έλεγχος σε αυτούς και έχουν βγει «καθαροί», οι ελέγχοντες έχουν ελεγχθεί ποτέ για τα περιουσιακά τους στοιχεία και το πόθεν έσχες τους; Και ο νοών νοείτω. Πριν 2 μήνες περίπου ανακοινώθηκε ότι 150 μεγαλογιατροί του Κολωνακίου δηλώνουν άποροι. Πού είναι τα ονόματά τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, αυτά που «έφαγαν»; Εγώ δεν είδα τίποτα.
    Στην ΕΡΤ έχει μπει ποτέ κανείς ελεγκτής του κράτους για να δει την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος (του δικού μας δηλαδή) όλα αυτά τα χρόνια; Έχετε δει τους μισθούς που δίνονται; Μεροκάματο 1600 ευρώ που ακούστηκε όταν κάποιοι ζουν με 700 ευρώ το μήνα; Τι παραπάνω προσφέρουν αυτοί στο δημόσιο καλό για να παίρνουν τόσα χρήματα; Και αν τα έπαιρναν από ιδιωτική επιχείρηση πάει καλά αλλά τα παίρνουν από εμάς όλους.
    Τελειώνοντας, θα ήθελα η κυβέρνηση να σκύψει με περισσότερη κατανόηση στους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα κόσμο που συνέχεια γίνεται όλο και πιο σκληρός για εκείνους.
    Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:44 | Nikos Papadakis

    Αρχικά να σημειώσω ότι το μέτρο συλλογής αποδείξεων είναι απαράδεκτο.
    Σε κανονικές συνθήκες ούτε θα έπρεπε να σκεφτόμαστε να βάλουμε όλους τους Έλληνες να κυνηγούν τους μη μισθωτούς Έλληνες για τη φοροδιαφυγή. Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής έπρεπε να έχει λυθεί με άλλους τρόπους πολλά χρόνια πριν.
    Δεν το κάναμε, όμως και είμαστε σε μια μόνιμη κατάσταση όπου σχεδόν όλοι οι Έλληνες φοροδιαφεύγουμε (συστηματικά ή όχι). Σχεδόν όλοι. Και οι μισθωτοί; Ναι-μην το παίζετε αθώοι- ΚΑΙ οι μισθωτοί.
    Τώρα μάλιστα ειδικά είμαστε και σε μια έκτακτη κατάσταση με αυτό το τεράστιο έλλειμα και επίσης τεράστιο χρέος.
    Για το λόγο αυτό θα συμφωνήσω στο μέτρο των αποδείξεων.
    Αλλά δεν θα πρέπει το μέτρο να σχεδιαστεί μόνο στη βάση σύλληψης της φοροδιαφυγής. Το αποτέλεσμα σύλληψης της φοροδιαφυγής θα πρέπει να έλθει σαν παράπλευρο αποτέλεσμα. Η συλλογή των αποδείξεων θα πρέπει κατά κύριο λόγο να γίνει για αποφυγή διπλής φορολογίας. Δηλαδή σήμερα πληρώνουμε ΦΠΑ 9-19% για ότι αγοράσουμε και για τα ίδια εισοδήματα πληρώνουμε και φόρο εισοδήματος: διπλή φορολογία.
    Από την άλλη μεριά στη συζήτηση για το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να θυμηθούμε γιατί θεσπίστηκε αρχικά. Θεσπίστηκε για να αποφευχθεί η διπλή φορολογία, να μειωθεί η γραφειοκρατία των αποδείξεων και για να υπάρχει ένα αντίβαρο στη δυνατότητα των επιχειρήσεων να εκπίπτουν έξοδα μέσω των φορολογικών βιβλίων.
    Τώρα -αν το μέτρο των αποδείξεων σχεδιαστεί σωστά- δεν υπάρχει λόγος για αφορολόγητα, εκτός από μια κατηγορία φορολογουμένων για την οποία θα αναφερθώ παρακάτω.
    Και η πρότασή μου.
    Η συλλογή των αποδείξεων θα πρέπει να θεσπιστεί βασικά ως σύστημα αποφυγής διπλής φορολογίας και δευτερευόντως ως μέτρο σύλληψης φοροδιαφυγής.
    Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να συλλέγονται όλες οι αποδείξεις που έχουν ΦΠΑ ή άλλο φόρο. Το σύνολο του ΦΠΑ και των άλλων φόρων που έχει ήδη πληρωθεί θα πρέπει να εκπίπτει από το ατομικό εισόδημα. Αυτό είναι ένα μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης.
    Αν τώρα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έμμεσα αυτό το ένα μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης και για να έχουμε το παράπλευρο αποτέλεσμα της σύλληψης φοροδιαφυγής, θα πρέπει να αυξήσουμε την έκπτωση σε ποσοστό μεγαλύτερο από τον ΦΠΑ. Έτσι από όλες τις αποδείξεις θα πρέπει να αφαιρείται ένα ποσοστό π.χ. 25-30%. ‘Ετσι όταν ο πονηρός πωλητής προτείνει να αφαιρέσει το ΦΠΑ και να μην κόψει απόδειξη, τότε ο αγοραστής δεν θα το δεχτεί γιατί θα έχει μεγαλύτερο όφολος.
    Ένας άλλος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης συλλογής αποδείξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι να επεκταθεί το ποσοστό έκπτωσης στο 100% για κατηγορίες εξόδων όπου υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
    Συνοπτικά:
    α) Κατάργηση αφορολόγητου ορίου.
    β) Έκπτωση ποσοστού 30% για όλα τα έξοδα του φορολογούμενου.
    Να συμπεριληφθούν όλες οι αποδείξεις και των ΔΕΚΟ και των Δήμων και των τροφίμων και του ρουχισμού και των φαρμάκων (τη συμμετοχή) και των εισητηρίων (πλοίων, σινεμά, γηπέδου κλπ) και γενικά όλων των εξόδων.
    γ) Έκπτωση 100% για κατηγορίες εξόδων για τις οποίες υπάρχει υποψία για εκτεταμένη φοροδιαφυγή (π.χ. ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, φακελάκια γιατρών ακόμη και χωρίς απόδειξη, υδραυλικοί, καφετζούδες και άλλοι τσαρλατάνοι, πορνεία, νυχτερινά κέντρα κλπ.)

    Από τα παραπάνω δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα σε μια κατηγορία φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν αντικειμενική αδυναμία να συλέξουν και καταγράψουν αποδείξεις. Οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών (πολλοί από τους οποίους είναι αγράμματοι) θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα. Για το λόγο αυτό και μόνον αυτό θα πρέπει από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων να εξαιρεθούν: α) όλοι οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και β) όλοι οι έχοντες αναπηρία άνω του 67%. Για τις εξαιρέσεις αυτές να θεπιστεί ένα πλάσμα δικαίου ότι έχουν αποδείξεις για να μη φορολογηθεί ένα ποσό ίσο με 12.000 ευρώ ή το 90% των εισοδημάτων τους. Όχι αφορολόγητο, αλλά εξαίρεση από το μέτρο αποδείξεων…

    Να σημειώσω επίσης ότι είναι απαράδεκτα τα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία αδικούν πολύ κόσμο. Δύο παραδείγματα:
    Στην πόλη μου γνωρίζω γιατρούς που συνεχώς ο πρόθάλαμός τους είναι γεμάτος και έχουν δεκάδες ασθενείς κάθε μέρα. Γνωρίζω, όμως, και -λιγότερους- που είναι ζήτημα αν βλέπουν ένα ασθενή τη μέρα (π.χ. πνευμονολόγος). Αν θεσπιστεί ένα ελάχιστο εισόδημα (έστω και με τα αντικειμενικά κριτήρια του … εμβαδού του γραφείου) τότε διευκολύνετε τους μεγαλογιατρούς και καταπνίγετε τους άλλους, τους οποίους υπερφορολογείτε.

    Στην πόλη μου οι δικηγόροι υπερβαίνουν τους 300. Λίγοι από αυτούς ζουν από τα δικηγορικά τους εισοδήματα. Οι πιο πολλοί ζουν από άλλα εισοδήματα ή από τους συζύγους ή γονείς τους.
    Περίπου 50 έχουν δικηγορικά κέρδη λιγότερα από 5.000 το χρόνο.
    Περίπου 100 έχουν από 5.000-12.000. Περίπου 80 έχουν από 12.000 μέχρι 18.000. Περίπου 40 έχουν από 18.000 έως 24.000. Περίπου 20 έχουν 24.000 έως 36.000 και μόνον 15-20 έχουν δικηγορικά έσοδα από 36.000 μέχρι 200.000 ευρώ.
    Πως θα μπούν όλοι σε ένα καλάθι;

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:45 | Δημήτρης Γιαννόπουλος

    Γελάω για να μην κλάψω με αυτά που ακούω τις τελευταίες ημέρες από τους υπέρμαχους του ελέγχου της φοροδιαφυγής μέσω της επέκτασης του μέτρου χρήσης ταμαιακών μηχανών και έκδοσης αποδείξεων .
    Αγαπητοί μου όλοι αυτοί που σήμερα δεν είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις και τηρούν «βιβλία αγορών» έχουν την μικρότερη δυνατότητα φοροδιαφυγής διότι :με την πραγματοποίηση κάθε αγοράς τα αγορασθέντα θεωρούνται πωληθέντα και στο αμέσως επώμενο τρίμηνο αποδίδουν τον Φ.Π.Α. που αναλογεί στις αγορές τους, τον οποίο υπολογίζουν πάνω στο τεκμαρτώς, με συγκεκριμμένους κανόνες υπολογιζόμενο, μικτό τους κέρδος. Κατά τον ίδιο τρόπο στο τέλος της χρονιάς δηλώνουν και τα καθαρά τους κέρδη . Είναι οι μόνοι λιανέμποροι που πληρώνουν σίγουρα φόρο: και Φ.Π.Α. και φόρο εισοδήματος . Εάν θέλουμε να κτυπήσουμε την φοροδιαφυγή στο λιανεμπόριο, μία λύση υπάρχει . Να πετάξουμε τις ταμειακές μηχανές τα βιλία : εσόδων -εξόδων και απογραφών , που αποτελούν ένα διάτρυτο σύστημα που εξυπηρετεί πολλά και διάφορα συμφέροντα εκτός από τα συμφέροντα του Δημοσίου . Να εντάξουμε το λιανεμπόριο μέχρι ακαθαρίστων ασόδων 1.000.000,00 ευρώ στην τήρηση βιβλίων αγορών όπου αξιοποιώντας τα στοιχεία που προέρχονται από το χονδρεμπόριο μπορούμε άνετα να προσδιορίσουμε τις υποχρεώσεις των λιανεμπόρων, σε Φ.Π.Α. και φόρο εισοδήματος . ΄Ετσι οι φορολογικοί μας έλεγχοι θα περιορίζονται στον έλεγχο των αγορών των λιανεμπόρων και θα μας είναι αδιαφορο το ότι δεν θα έχουν υποχρέωση να εκδίδουν αποείξεις .
    Μετά από αυτά πιστεύω ότι μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε γιατί με τόση προθυμία οι πρόεδροι των σωματείων , περιπτεριούχων , λιανοπωλητών παζαριών , βενζινάδων Κ.Τ.Λ.έγιναν ξαφνικά υπέρμαχοι της λειτουργίας στις επιχειρήσεις του κλάδου τους ταμειακών μηχανών.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:01 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΛΑΣ

    Προκειμένου να ατιμετωπιστεί το θέμα συγκέντρωσης αποδείξων τόσο από τους φορολογούμενους όσο και από τους κρατικούς φορείς προτείνω να γίνεται ως εξής:
    Να συνδεθούν οι μηχανές έκδοσης αποδείξεων διαδικτυακά (μέσω internet)και για κάθε απόδειξη να ζητείται και να αναγράφεται ο ΑΦΜ του φορολογούμενου, που θα αγοράζει το προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερώνετι άμεσα η ΔΟΥ για το ποσό της απόδειξης και από τα δυο μέρη. Αφενός μεν για τα έσοδα του πωλητή αφ ετέρου για τα έξοδα του αγοραστή. Καταργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο η συλλογή και καταγραφή των αποδείξεων. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση εφαρμογής αλλά σε τελικό στάδιο (σε 1 χρόνο) νομίζω ότι όλα θα μπορούν να έχουν τακτοποιηθεί. Βέβαια πάντα θα υπάρξει ένας μικρός αριθμός πωλητών που μπορεί να δυσκολευτεί στο προτεινόμενο μέτρο αλλά όλα τα στεγασμένα καταστήματα (που καλύπτουν και το μεγαλύτερο μέρος) θα μπορούν να το εφρμόσουν άμεσα. Επικουρικά θα υπάρχει η ευχέρεια συμπλήρωσης και αποδείξεων από περιπτώσεις που θα παρουσιάσει δυσκολίες το σύστημα στην αρχή (λαϊκές,ταξί κλπ), όπου μπορεί να εφαρμοστεί ασύρματα. Με τον προτεινόμενο τρόπο θα υπάρξει ευχέρεια ελέγχου από λιγότερα άτομα και χωρίς καμία διαπλοκή. Παρόμοιο σύστημα άρχισε από φέτος να εφαρμόζεται στη Δανία.Χρειάζεται όπωσδήποτε καλή οργάνωσηαλλά πιστεύω ότι το ΤΑΧISNET μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:45 | Άγγελος Ξυπολιάς

    Αξιοποίηση της τεχνολογίας και του διαδικτύου μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από το μέτρο συλλογής αποδείξεων από φυσικά πρόσωπα.

    Επειδή όλες οι ενστάσεις (και δικαιολογημένα) αφορούν την επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία συλλογής και καταχώρισης των αποδείξεων από τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα, διαδικασία που ενδέχεται να κατασήσει το μέτρο αναποτελεσματικό, θα μπορούσε να ακολουθηθεί διαδικασία ανάλογη με αυτή της αποστολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΚΕΠΥΟ.

    1. Να συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές και φορολογικοί μηχανισμοί Online με το ΚΕΠΥΟ (με ανάλογη αναβάθμιση του λογισμικού τους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή έως ότου γίνει, τη διαδικασία ενημέρωσης του ΚΕΠΥΟ μπορεί να την αναλάβει το λογιστήριο του επιτηδευματία.

    2. Οι αποδείξεις να είναι πλέον ονομαστικές με την έννοια ότι θα καταχωρείται και το ΑΦΜ του φυσικού προσώπου κατά την έκδοση της απόδειξης.

    3. Οι απόδειξεις θα μπορούν είτε άμεσα να καταχωρούνται online (μέσω διαδικτύου) στο KEΠΥΟ ή με διαδικασία batch κατά το κλείσιμο της ημέρας (Ζ), ή να αποστέλονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μηνιαία ή τρίμηνο κ.λ.π.)

    4. Αν δεν είναι εφικτή η διασύνδεση της ταμειακής με το ΚΕΠΥΟ, τη διαδικασία μπορεί να την αναλαμβάνει το λογιστήριο του επιτηδευματία, όπως κάνει τώρα με τις συγκεντρωτικές ΚΕΠΥΟ.

    5. Μετά την καταχώριση των αποδείξεων στη βάση δεδομένων του ΚΕΠΥΟ, θα μπορεί εύκολα να γίνεται αυτόματα αντιστοίχηση των αποδείξεων στην καρτέλα του φορολογούμενου, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί μέσα απο το Taxisnet οποιαδήποτε στιγμή Online τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί στο ΑΦΜ του από όλες τις συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει και πως διαμορφώνεται το αφορολόγητό του σύμφωνα με αυτές.

    6. Λοιπά έξοδα όπως κοινόχρηστα, ενοίκια κ.λ.π. (αν τελικά περιληφθούν στο μέτρο), θα είναι τα μόνα που ίσως χρειαστεί το φυσικό πρόσωπο να καταχωρήσει χειρόγραφα.

    7. Αν μια αντίστοιχη διαδικασία επεκταθεί και στην έκδοση τιμολογίων, τότε μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της είσπραξης του ΦΠΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 08:57 | george2006

    Θα εκτιμούσα αν ρωτούσατε κάποιον υπέυθηνο με πια λογική (όπως αφήνετε να διαρρέυσει) το αφορολόγητο ενός ελ. επαγγελματία με λογιστικό εισόδημα έστω 15.000 ευρώ θα είναι μικρότερο από ενός μισθωτού με εισόδημα 15.000 ?

    Να φανταστώ ότι οι ελ. επαγγελματίες είναι πιο χοντροί, τρώνε περισσότερο, έχουν περισσότερα παιδιά, πάνε πιο συχνά γυμναστήριο κλπ

    Επιτέλους να σοβαρευτούμε.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 07:53 | Νικόλαος

    Το μέτρο των αποδείξεων που συζητείται έχει μεγάλη δόση υποκρισίας .Για αυτούς που το σκέφτηκαν ένα μεγάλο μπράβο, είναι ο ποιο έξυπνος τρόπος για να πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ακόμα περισσότερο φόρο (χαμηλώνοντας στην ουσία το αφορολόγητο ).Πάντως η δημόσια διαβούλευση για το θέμα των αποδείξεων θα έχει και ένα θετικό στο τέλος της τετραετίας. Δε θα μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε .

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 06:05 | john

    Το θέμα δεν είναι να μαζεύουμε αποδείξεις. Το θέμα να κόβονται αποδείξεις. Ο πολίτης βρίσκεται σε δύσκολη θέση .Ζει δίπλα του σε μια τρισάθλια κοινωνία. Όποιος ζητά αποδείξεις θα γιουχαΐζεται από Σοσιαλιστές, κομμουνιστές, δεξιούς σα ρουφιάνος, καταδότης, κολόπαιδο κ.α. κοσμητικά επίθετα .Πως θέριεψε η αυθαιρεσία στις κατασκευές; Το θέμα είναι η ελέγχουσα αρχή να έχει τη δυνατότητα ακόμη και στο αυτοκίνητο και μακριά από τη το σημείο αγοράς να μπορεί να ελέγχει αν το όποιο προϊόν έχει απόδειξη πραγματική. Να μπορεί η εφορία να ελέγχει τον οποιονδήποτε. Όχι να πληρώνεις 100 ευρώ και να παίρνεις απόδειξη 10 ευρώ. Να μπουν παντού τιμές χωρίς αλλοιώσεις. Το πρόστιμο του αγοραστή να μην το πληρώνει ο αγοραστής αλλά ο πωλητής. Δηλ. θα πληρώνει και τα δυο πρόστιμα. Αν ο εφοριακός κάθεται απέξω απ την επιχείρηση τότε όλοι κόβουν αποδείξεις .Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν βρεθεί απόδειξη τότε θα ισχυρίζεται ο πωλητής ότι έδωσε αλλά την έχασε ο αγοραστής ή μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο αγοραστής τον εκδικείται .Πρέπει οι αποδείξεις όχι απλά να δίνονται αλλά να καρφιτσώνονται γερά με ευθύνη του πωλητή για να μπορεί να αποδείξει ότι πράγματι δόθηκαν και δεν είναι πλεκτάνη.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:50 | ΑΝΝΑ

    Θα πρέπει να προστεθούν στις εκπιπτώμενες δαπάνες και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, και οπωσδήποτε τα δίδακτρα για ξένες γλώσσες που πληρώνονται στα ιδιωτικά σχολεία.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:17 | Νικιας

    Το καλύτερο θα ήταν να γίνονται ολες οι συνδιαλλαγές μας μέσω καρτών που θα ενημερώνουν αυτόματα την εφορία για το από που προς που πήγαν τα χρήματα, αλλά αυτό ειναι για το πιο μακρινό μέλλον. Παντως έτσι θα μπορούσε και η φορολογία να γίνει πιο δίκαιη, αφού κάποιος που καταναλώνει αναλογικά περισσότερο από κάποιον άλλο ήδη πληρώνει το φόρο του στο κράτος άρα θα φορολογείται λιγότερο επί των κερδών του και όχι επί των εσόδων του.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:31 | ΑΝΝΑ

    Είμαι ανύπαντρη μητέρα με ενα γυιό 14 ετων. Εργάζομαι στο Δημόσιο και φυσικά αυτή θεωρείται η ‘τύχη’ μου γιατί μπορώ να ζώ μόνη μου το παιδί μου, αφού δεν υπάρχει καμμία πρόνοια για τις ανύπαντρες μητέρες και μη μου πείτε ότι θεωρείτε πρόνοια τα 200 ή 300 ευρώ από την Πρόνοια αν δεν εργάζεται η μητέρα ή έχει ελάχιστα εισοδήματα πείνας. Τα εισοδήματα μου ανέρχονται στις 25000 ευρώ ετησίως και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να θεωρούμαι υψηλόμισθη μετά απο 25 χρόνια δουλειάς αφού με συγκρίνετε με αυτούς που πληρώνονται με 600-800 ευρώ το μήνα δηλ.8.400-11.200 ευρώ ετησίως.Δηλαδή,επειδή δεν αμείβομαι με μισθό πείνας, αλλά με ένα μισθό που μετά δυσκολίας τα βγάζω πέρα θα πρέπει, κι εγώ να φθάσω εκεί, αφού δεν πήρα καμμία αύξηση το 2009, δεν θα πάρω το 2010, αντίθετα πολύ πιθανόν να έχω μείωση των αποδοχών μου αφού θα γίνουν περικοπές και θα αυξηθεί η φορολογία εισοδήματος; Επιπλέον,έτσι όπως σκέφτεστε, εγώ δεν έχω το δικαίωμα να μπορώ να στείλω το παιδί μου σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο όπως εσείς, οι περισσότεροι πολιτικοί ή τα παιδιά σας,γιατί μόλις διαμαρτυριθώ οτι δεν τα βγάζω πέρα θα μου πείτε να σταματήσει το παιδί μου να πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο. Βέβαια, φοιτώντας το παιδί μου σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο δεν εχω να σας δηλώσω δαπάνες παραπαιδείας(ιδιαίτερα)και δαπάνες εκμάθησης ξένων γλωσσών, αφου μαθαίνει μέσα στο σχολείο δύο γλώσσες και μέσω αυτών παίρνει και τα ανάλογα διπλώματα.Οι δαπάνες όμως των ιδιωτικών σχολείων δεν εκπίπτουν.Αλήθεια θα αλλάξει κάτι σ’αυτό;Εκείνο όμως που θεωρώ τελείως άδικο είναι το γεγονός ότι ενώ στην απόδειξη διδάκτρων που μου δίνει το ιδιωτικό σχολείο φαίνονται ξεχωριστά τα δίδακτρα του σχολείου απο τα δίδακτρα για τις ξένες γλώσσες,δηλώνοντας το ποσό στον κωδικό των δαπανών για ξένες γλώσσες δεν αναγνωρίζεται απο την Εφορία επειδή είναι απόδειξη απο ιδιωτικό σχολείο και όχι από φροντιστήριο ή από καθηγητή!!! Είναι δυνατόν να μου απαντά έτσι η Εφορία ή το Υπουργείο Οικονομικών;

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:35 | Xristos

    Το μέτρο ως προς τον τρόπο εφαρμογής του που διαφημίζεται από τα παπαγαλάκια των μεγάλων αφεντικών στα ΜΜΕ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί δίκαια στην πράξη και στο εγγύς μέλλον θα ατονίσει και θα αυτοκαταργηθεί για τους παρακάτω λόγους:

    1)Δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να ξοδεύουν το αφορολόγητο που δικαιούνται άρα και να έχουν το αντίστοιχο ποσό σε αποδείξεις.

    2)Είναι αδιανόητο έως κουτοπόνηρο να μην εκπίπτουν οι δαπάνες των ΔΕΚΟ
    και οι πληρωμές δόσεων των δανείων

    3)Με την μεθοδολογία αυτή καταργούμε το αφορολόγητο δια παντός και με
    πλάγιο τρόπο

    4)Αυτοκαταργείται το δικαίωμα της αποταμίευσης αφού ξοδεύω τα πάντα για
    να έχω αποδείξεις για να δικαιούμαι το αφορολόγητο

    5)Κάνω εγώ αυτό που πρέπει το κράτος να κάνει. Να κάνω τον εφοριακό.

    6)Θα υπάρξει άμεση αύξηση τιμών και μετακύλιση του στους καταναλωτές

    7)Πάλι θα τα πληρώσουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι και με τα πολλά

    και Τέλος
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΚΌΨΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΓΩΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΕΡΑΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΔΙΚΉΜΑΤΑ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ???

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:48 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΕΛΗΣ

    Αγαπητοί κύριοι,
    Αναφορικά με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων καταναλωτικών δαπανών, σε ότι αφορά τον τρόπο καταγραφής και υποβολής αυτών, αλλά και με τη γενίκευση της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ήθελα να σας αναφέρω το ακόλουθο προσωπικό παράδειγμα:
    Οι γονείς μου, οι οποίοι είναι συνταξιούχοι αγρότες με γραμματικές γνώσεις δημοτικού σχολείου, θα έχουν τη δυνατότητα μέσω εμού που γνωρίζω χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή να υποβάλλουν τα παραπάνω αναφερόμενα ηλεκτρονικά. Οι ίδιας κατηγορίας γονείς, που έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν γνώσεις Η/Υ, γιατί είναι υποχρεωμένοι εφεξής να καταφύγουν σε φοροτεχνικό για την υποβολή των αποδείξεων και των δηλώσεων ?
    Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, τί ποσά θα πρέπει να πληρώσουν πλέον στον φοροτεχνικό οι άνθρωποι αυτοί, ως αμοιβή ?
    Μήπως για τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, που αφορούν στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο τα δεδομένα και ο μέσος όρος γνώσεων των μεγάλων αστικών κέντρων (ουσιαστικά της Αθήνας) ?
    Ενδεικτικά αναφέρω ότι το συνολικό μηνιαίο εισόδημα των γονιών μου (λόγω ηλικίας πλέον δεν καλλιεργούν και δεν έχουν άλλους πόρους) από τη σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 900 ευρώ.
    Ευχαριστώ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:00 | Kostas Bokos

    ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΩ ΤΟΝ 12000 EURO ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ APOTHEIXEIS!!ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

    ΔΙΟΤΙ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΩ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ SUPERMARKET ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙS. ΑΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ THEN ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΧΑΝΕΙ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ.

    ΤΟ ΙΔΙΟ 2.000.000 ΑΓΡΟΤΕΣ.

    ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ…. ΟΙ ΑΝΩ ΤΟΝ 25000 ΘΑ ΓΕΛΑΝΕ, ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΝ SUPERMARKET ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΕΤΑΙ ΕΔΑΦΟΣ ΔΙΑ ΝΑ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΟΒΟΝΤΑΙ» ΜΕ ΙΑΤΡΟΥΣ K.L.P ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

    A) ΟΧΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΟΝ 12000 EURO ΚΑΙ

    B)ΟΧΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ SUPERMARKET ΔΙΑ ΠΑΝΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

    ΚΩΣΤΑΣ

  • Οι εκπτώσεις δαπανών βάσει αποδείξεων, δεν πρέπει να αντικαταστήσουν ούτε ένα Ερώ από το αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα, για κανένα φορολογούμενο.
    Αντίθετα για τους ελευθεροεπαγγελματίες, να ισχύσει η έκπτωση βάσει αποδείξεων, οποιασδήποτε δαπάνης, για το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματός των. Κάθε μικρή ή μεγάλη δαπάνη (πχ ακόμη και για αγορά ή κατασκευή ακίνητης περιουσίας, αγορά αυτοκινήτου κλπ), που θα την αφαιρεί από το φορολογητέο του εισόδημα, θα τον οδηγήσει να δηλώνει ολόκληρο το εισόδημά του για να καλύψει τις δαπάνες του (κρυφές από την εφορία μέχρι σήμερα), μια που δεν θα πληρώσει φόρο.Τα έσοδα του κράτους από αυτή τη κατηγορία των φορολογουμένων θα είναι τεράστια σε σχέση με τα σημερινά, για τους παρακάτω λόγους :
    1. Η διαφανής φορολογικά «ανάσταση¨ της αγοράς θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, χωρίς εισφοροδιαφυγή.
    2. Ο συνολικός όγκος του κυκλοφορούντος χρήματος στις 31/12 θα μείνει στα χέρια ορισμένων οι οποίοι υποχρεούνται να τα δηλώσουν και θα φορολογηθούν. Η αγορά πλέον θα λειτουργεί απελευθερωμένη από την εφορία και κανένας δεν θα μπορεί να φρενάρει κυρίως τη διαδικασία του κύκλου : δηλώνω, αγοράζω με αποδείξεις, δεν πληρώνω φόρους.
    3. Αυτή η ταχύτητα διακίνησης του χρήματος, θα προσφέρει μέσα από το δηλωμένο ΦΠΑ στο σύνολο του, τεράστια ποσά στο κράτος. Κάθε χαρτονόμισμα των 100 Ευρώ αλλάζοντας 5 χέρια θα ανήκει, μέσα από το ΦΠΑ, ολόκληρο στο κράτος. Φανταστείτε πόσες χιλιάδες χέρια θα αλλάζει το χρόνο το κατοστάρικο και που θα φτάσουν τα έσοδα του κράτους μέσα από το ΦΠΑ.

    Δεν μπορεί να ενταχθεί σαυτήν την διαφανή διαδικασία το μαύρο χρήμα όχι μόνον των ελευθεροεπαγγελματιών, αλλά ούτε, κυρίως, το μαύρο χρήμα των μισθωτών, των κομματικών στελεχών κλπ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:44 | Μιχαηλίδου Ευτυχία

    η συλλογή αποδείξεων είναι ένα αξιόλογο αλλά ταυτόχρονα επικύνδινο μέτρο.είμαι 25 χρονών, δουλεύω και η αμοιβή μου δεν ξεπερνά τα 600.απο αυτα εχω να πληρώσω νοίκι,ΔΕΗ,νερό,κοινόχρηστα,τηλέφωνο,σούπερ μάρκετ,λαική και τα χρήματα που μένουν είναι ελάχιστα και καποιούς μήνες ανύπαρκτα.δεν ασχολο΄ύμε με γιατρούς,δικηγόρους,υδραυλικούς κτλ.Άρα από πού θα καλύψουμε όλοι εμείς τις αποδείξεις που ζητάτε?Ελέγξτε πιο προσεχτικά το θέμα αυτό ώστε να μην βρεθούμε υπόλογοι όλοι εμείς που προσπαθούμε να καλύψουμε με δυσκολία τις δαπάνες μας και ταυτόχρονα σκεφτείται και έμας τους νέους που προσπαθούμε να κάνουμε δειλά δείλα μια μικρή αποταμίευση για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να χτίσουμε το μέλλον μας.ΣΑς ευχαριστώ για την προσοχή.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:33 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι εκπτώσεις δαπανών βάσει αποδείξεων, δεν πρέπει να αντικαταστήσουν ούτε ένα Ερώ από το αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα, για κανένα φορολογούμενο.
    Αντίθετα για τους ελευθεροεπαγγελματίες, να ισχύσει η έκπτωση βάσει αποδείξεων, οποιασδήποτε δαπάνης, για το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματός των. Κάθε μικρή ή μεγάλη δαπάνη (πχ ακόμη και για αγορά ή κατασκευή ακίνητης περιουσίας, αγορά αυτοκινήτου κλπ), που θα την αφαιρεί από το φορολογητέο του εισόδημα, θα τον οδηγήσει να δηλώνει ολόκληρο το εισόδημά του για να καλύψει τις δαπάνες του (κρυφές από την εφορία μέχρι σήμερα), μια που δεν θα πληρώσει φόρο.Τα έσοδα του κράτους από αυτή τη κατηγορία των φορολογουμένων θα είναι τεράστια σε σχέση με τα σημερινά, για τους παρακάτω λόγους :
    1. Η διαφανής φορολογικά «ανάσταση¨ της αγοράς θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, χωρίς εισφοροδιαφυγή.
    3. Ο συνολικός όγκος του κυκλοφορούντος χρήματος στις 31/12 θα μείνει στα χέρια ορισμένων οι οποίοι υποχρεούνται να τα δηλώσουν και θα φορολογηθούν. Η αγορά πλέον θα λειτουργεί απελευθερωμένη από την εφορία και κανένας δεν θα μπορεί να φρενάρει κυρίως τη διαδικασία του κύκλου : δηλώνω, αγοράζω με αποδείξεις, δεν πληρώνω φόρους.
    4. Αυτή η ταχύτητα διακίνησης του χρήματος, θα προσφέρει μέσα από το δηλωμένο ΦΠΑ στο σύνολο του, τεράστια ποσά στο κράτος. Κάθε χαρτονόμισμα των 100 Ευρώ αλλάζοντας 5 χέρια θα ανήκει, μέσα από το ΦΠΑ, ολόκληρο στο κράτος. Φανταστείτε πόσες χιλιάδες χέρια θα αλλάζει το χρόνο το κατοστάρικο και που θα φτάσουν τα έσοδα του κράτους μέσα από το ΦΠΑ.

    Δεν μπορεί να ενταχθεί σαυτήν την διαφανή διαδικασία το μαύρο χρήμα όχι μόνον των ελευθεροεπαγγελματιών, αλλά ούτε, κυρίως, το μαύρο χρήμα των μισθωτών, των κομματικών στελεχών κλπ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:37 | Κ. Κ. ιδιωτικος υπαλληλος Μελισσια

    Πρεπει να προστεθουν στα ποσα που εκπιπτουν -εστω και κατα ενα μερος τους -τα διδακτρα για ιδιωτικα σχολεια. Αυτο το μετρο αποτελει πραξη ισης αντιμετωπισης προς τους πολιτες και δινει κινητρα σε οσους στελνοντας το παιδι τους στο ιδιωτικο σχολειο δεν επιβαρυνουν το Δημοσιο με παγιες επενδυσεις, μισθους και λειτουργικα εξοδα αλλα και δεν το αναγκαζουν να προσλαμβανει περισσοτερους υπαλληλους με ανελαστικες σχεσεις εργασιας οπως συμβαινει στην περιπτωση των δασκαλων και καθηγητων.Αυτο αλλωστε ειναι και το μηνυμα των καιρων αλλα και των κοινοτικων μας εταιρων.
    Μαλιστα θεωρω εντελως παραλογο το μετρο που επιβαλλει στους μαθητες των ιδιωτικων σχολειων να αγοραζουν τα κατα τα αλλα δωρεαν σχολικα συγγραματα του οργανισμου.

    Επισης ποιος ο λογος να μην εκπιπτουν και εξοδα που συντρεχουν κατα την μεταβιβαση ενος ακινητου? οι υπερογκες αμοιβες των υποθηκοφυλακων και των συμβολαιογραφων αλλα και των δικηγορων που παριστανται γιατι δεν εκπιπτουν? Οι συμβολαιογραφοι αμοιβομενοι με 1 και παραπανω τοις εκατο επι της αξιας συμβολαιου δηλωνουν αραγε τις αστρονομικς τους απολαβες και φορολογουνται γι αυτες?

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:41 | ΝΤΟΥΝΟΥΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων είναι εν μέρει καλό . Ενέχει όμως τον κίνδυνο να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών γιατί η συλλογή αποδείξεων ενός ολόκληρου χρόνου και η κατάθεσή τους στο τέλος της χρονιάς θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για όλους .Κι αυτό γιατί αυτοί που δε γνωρίζουν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω διαδικτύου θα είναι υποχρεωμένοι είτε να απευθυνθούν σε λογιστή, του οποίου η αμοιβή θα είναι τελικά ανάλογη του όγκου εργασίας ,είτε στα Κ.Ε.Π.,τα οποία εκ των πραγμάτων θα αδυνατούν να εξυπήρετήσουν το σύνολο των πολιτών, γιατί η όλη διαδικασία θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Έτσι και πάλι αυτοί που θα ταλαιπωρηθούν θα είναι οι απλοί πολίτες. Σας υπενθυμίσω ότι Έλληνες πολίτες δεν είναι μόνο αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν και μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις αλλά όλοι οι πολίτες κάθε ηλικίας και κάθε μορφωτικού επιπέδου. Προτείνω λοιπόν να επανεξετάσεται το θέμα της συλλογής αποδείξεων κυρίως από τα σούπερ -μάρκετ που είναι μία καθημερινή διαδικασία και την οποία δαπάνη μπορείτε να την ορίσετε εσείς παίρνοντας στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία(πλαφόν κατ’άτομο).Εξάλλου δεν νομίζω να υπάρχει σούπερ-μάρκετ που δεν εκδίδει αποδείξεις.Δώστε βαρύτητα σε άλλους κλάδους όπως γιατρούς -δικηγόρους-συμβολαιογράφους-τεχνίτες και ειδικά αυτούς που το κάνουν σα δεύτερο επάγγελμα,εμπόριο(ένδυση-υπόδηση),διασκέδαση και κυρίως νυχτερινή,ταξί κ.α. Η συλλογή αποδείξεων απ’ αυτά τα επαγγέλματα θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για το κράτος.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:58 | Νικόλαος Μπινιάρης

    Συμφωνώ με την καθολική χρήση των αποδείξεων για εκπτωση από το εισόδημα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:28 | POTHS

    Ε λοιπόν, δεν θα το πιστέψετε: 3.012.373 άτομα που ψήφισαν ΠαΣοΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου φαίνονται πανευτυχείς που η κυβέρνηση που επέλεξαν, θα τους φορολογήσει περισσότερο! Ναι, ναι, μην απορείτε. Το είπε έμεσα, Τρίτη βράδυ, 5/1, στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στην παρουσιάστρια της ΝΕΤ:

    == Καθένας, ανάλογα με το εισόδημά του θα κληθεί να δικαιολογήσει ένα μέρος από το αφορολόγητό του με αποδείξεις, από 1000 ως 6-7.000 €, κάτι που δεν θάχει αντίρρηση, αφού θα είναι για το καλό του.

    Κι επειδή τα εισοδήματα των μισθωτών ή συνταξιούχων….Πασοκτζήδων μάλλον θα είναι από 20,30,35, και 40,000 € το χρόνο, θα κληθούν να μαζέψουν αποδείξεις 6.000 €.

    Και άντε να τις μαζέψουν. Αφήνουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες Πασοκτζήδες, που θα θέλουν αποδείξεις 10.500 €.

    Κι αυτά χωρίς τις αποδείξεις για την αφαίρεση 40% από το εισόδημα.

    Οπότε θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Γι αυτό είναι ευχαριστημένοι.

    Δεν εξηγείται αλλιώς! Αν δεν έμεναν ευχαριστημένοι από τις προθέσεις της κυβέρνησης, θα έκαναν κάποιες διαμαρτυρίες στα συντρόφια τους.

    Όπως διαμαρτύρονται οι 2.295.967 που ψήφισαν ΝΔ, 517.154 ΚΚΕ 386.152 ΛΑΟΣ και 315.627 ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή 3.514.900 έναντι 3.012.373 του ΠαΣοΚ – αν σήμερα είναι τόσοι -, δηλαδή 502.527 περισσότεροι.

    Συμπέρασμα: 3.514.900 πολίτες λένε ΟΧΙ στα μέτρα της Κυβέρνησης, 3.012.373 λένε ΝΑΙ. Αλλά βλέπετε το εκλογικό σύστημα…..

    Μπορεί να αποκλείσει κανείς το μαζοχισμό; ‘Η την πρόθεση «σφάξε με αγά μου να αγιάσω»;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:37 | Σωκράτης

    Κύριε Υπουργέ,
    Διαπιστώνω ένα προβληματισμό και δικαιολογημένο, σχετικά με τη συλλογή και καταγραφή των αποδείξεων.
    Θα ήθελα να καταθέσω μια πρόταση, η οποία προβλέπει τη σταδιακή ανανέωση ή μεταβολή του λογισμικού των ταμειακών μηχανών, στη κατεύθυνση της εκτύπωσης σε θερμικό χαρτί ειδικού barcode, που θα περιέχει όλα τα χρήσιμα στοιχεία που απαιτούνται.
    Ημερομηνία, ΑΦΜ,όνομα, αξία.
    Στη συνέχεια κατά περιόδους θα γίνεται η μεταφορά των στοιχείων στο κεντρικό σύστημα από τους πολίτες στις εφορίες, τα ΚΕΠ, κτλ.
    Είναι εφικτό, δεν έχει πολύ κόστος και λύνει πάρα πολλά προβλήματα.
    Ερευνήστε την δυνατότητα εφαρμογής της πρότασης.
    Ευχαριστώ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:03 | Παπαδόπουλος Δημήτρης

    Όσον αφορά στην πρόταση οι πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις για να
    αποκτήσουν αφορολόγητο θα σας μιλήσω με παράδειγμα. Οικογένια με δύο
    παιδία το ένα 2,5 ετών και το άλλο 3 μηνών με μηνιαίο εισόδημα 1300 ευρώ(πληρωτέο).
    Έξοδα κάθε μήνα:1300 μείον 350 για ενοίκιο και κοινόχρηστα,μείον 300 για αποπληρωμή δανείου,μειον 150 για ΔΕΚΟ-κινητά, μείον 50 για βενζίνη, μείον 300 για είδη πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ-λαική αγορά μόνο!) στο τέλος του μήνα το υπόλοιπο είναι 150 ευρώ από τα οποία τα 100 είναι για αποπληρωμή των επιπλέον χρηματικών ποσών των ανωτέρω αναγκών και όσα απομείνουν κατατίθονται στο λογαριασμό ταμιευτήριου των παιδιών για να δουν αυτά ίσως μία άσπρη μέρα.
    Οπότε στην ουσία απομένουν 50 ευρώ για διασκέδαση-ψυχαγωγία, μία φορά το μήνα δηλαδή να πάμε σε μία ταβέρνα και να φάμε(!;), και φυσικά δεν
    συμπεριέλαβα ιατρούς, φάμακα κτλ.Οπότε για να αποκτήσω αφορολόγητο
    μαζέυοντας αποδείξεις από που θα τις μαζέψω; Από τα 50 ευρώ της
    ταβέρνας;ή θα πρέπει να αρρωσταίνουμε για να πάρω απόδειξη;Και εάν θέλω όλα όσα χρήματα περισσεύουν να τα αποταμιέυσω θα τιμωρηθώ για αυτή την ενέργειά μου; Εάν πάλι έμαθα να σφίγγω το ζωνάρι γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε σαν οικογένεια στο παρόν και στο μέλλον κάνοντας μόνο τα απαραίτητα έξοδα θα πρέπει να τιμωρηθούμε και να πληρώσουμε;
    Δηλαδή αυτό που προτείνεται στην ουσία είναι οι μικροί να βγάλουν το φίδι από την τρύπα! Τα ελεκτικά όργανα να περιμένουν από τους πολίτες να κάνουν τον έλεγχο (μέσω της διασταύρωσης των αποδείξεων που θα καταθέσουν και αυτών που έχουν δηλώσει οι προσφέροντες υπηρεσία).
    Κάθε νοικοκυριό δηλαδή να έχει λογιστήριο, να κρατάει βιβλία και να
    μαζεύει αποδείξεις.
    Σύμφωνα με τα ανωτέρω και πολλών άλλων που δεν μπορώ να σας εκθέσω επί του παρόντος διά διαφόρους λόγους, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του μέτρου της συλλογής αποδείξεων για την απόκτηση του αφολογήτου καθόσον αυτό:
    α. αποτελεί έμμεση τιμωρία του απλού πολίτη, του χαμηλόμισθου,του
    συνταξιούχου, του οικονόμου πολίτη κτλ.
    β. οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν, αρκεί η πλήρης ενεργοποίησής των καιη απόδοση ευθυνών άμεσα στους όχι μόνο παραβάτες αλλά και στους αμελούντες για τη εκτέλεση του καθήκοντός τους.
    γ. δεν αποκτά συνείδηση ο πολίτης απλά τη χάνει!
    Αντί αυτού ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ (ΔΕΚΟ,υπηρεσίες,καταστήματα,ελέυθερους επαγγελματίες ΚΤΛ).
    Στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί το μέτρο οι αποδείξεις να είναι ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας και τη πρωτόγνωρη δυνατότητα που προσφέρεται στον απλό πολίτη να μιλήσει με την κυβέρνηση του τόπου ΜΑΣ!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:10 | Φλωριάς Ευάγγελος

    Όλες οι δαπάνες να εκπίπτουν απο το εισόδημα (με ποσοστά που έχουν άμεση σχέση με την αναγκαιότητα της πράξης π.χ. ιατρικά – ασφάλειες ζωή – εισφορές σε ταμεία – έξοδα φαρμάκων 100% χωρίς πλαφόν, επισκευές σπιτιού αυτοκινήτου 50%, κτλ).

    Ειδικά στις κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση όσες αφορούν ιατρικές πράξεις και νοσηλεία να αφαιρούνται στο 100%.
    Μοναδική εξαίρεση αυτές που αφορούν αισθητικές (πλαστικές) επεμβάσεις εφόσων αυτές δεν αφορούν παραμορφώσεις γεννετικές ή απο ατυχήματα.

    Κανένα αφορολόγητο για κανένα αλλά μείωση του φορολογητέου εισοδήματος απο το σύνολο των δαπανών βάση αποδείξεων και στην συνέχεια φορολόγηση του εισοδήματος που πραγματικά περισσεύει.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:36 | Takis

    Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια πρόταση, η οποία αφορά το θέμα των αποδείξεων που είναι μια μεγάλη πληγή της ελληνικής
    οικονομίας.
    Η πρότασή μου είναι η εξής:
    1) Ζητάει και παίρνει ένας πολίτης απόδειξη μικρής αξίας (έως 10?), του
    παρέχεται έκπτωση 5% και μέσω καινοτόμου ηλεκτρονικού συστήματος (που δεν
    υφίσταται επι του παρόντος) εκτυπώνεται πάνω στην απόδειξη με online σύνδεση
    με τη ΓΓΠΣ ένας μοναδικός κωδικός συναλλαγής.
    2) Στην επόμενη απόπειρα αγοράς με αξία πλέον έως 20? προσκομίζει την
    προηγούμενη (ή όποιες άλλες με αξία συνολικά έως 50% κατώτερη της νέας
    συναλλαγής), καταχωρείται ο κωδικός απο τον ταμία στην online σύνδεση του
    νέου καταστήματος, διαγράφεται απο το σύστημα ο προηγούμενος κωδικός,
    αποτυπώνεται ο νέος κωδικός της ΓΓΠΣ στη νέα πλέον απόδειξη και του
    παρέχεται έκπτωση εκ νέου 5%, καταστρέφεται η προηγούμενη απόδειξη και δεν
    μπορεί φυσικά να ξαναχρησιμοποιηθεί για έκπτωση σε άλλη συναλλαγή σε όλη
    την επικράτεια.
    3) χρησιμοποιεί την δεύτερη απόδειξη για συναλλαγή έως 40?…
    4) κ.ο.κ.

    Συνεχίζεται έτσι να μπορεί να προσκομίζει αποδείξεις απο προηγούμενες
    συναλλαγές του με διαρκώς αυξανόμενο δικαιούμενο ποσό για την έκπτωση 5%.
    Δηλαδή η μικρή σε κόστος αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας, με ένα απλό
    κίνητρο του 5% προτρέπει σε κόψιμο αποδείξεων μέχρι το ποσό των 1000?
    (π.χ.). Σε αυτό το «ταξίδι» μέχρι αυτό το οριακό τίμημα μπορεί να εκδώσει
    μέχρι και 20 αποδείξεις κάνοντας του πολίτες διαρκώς να αναζητούν τα «μαγικά
    χαρτάκια» σε κάθε τους συναλλαγή. Όλες οι συναλλαγές παιρνούν απο ένα δίκτυο
    υπολογιστών της ΓΓΠΣ του υπουργείου οικονομικών, ταυτοποιείται ο κύκλος
    εργασιών με τον κάθε έμπορο κ.λ.π. και όλες οι συναλλαγές της επικράτειας
    καταχωρούνται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου.
    Η έκπτωση του 5% παρέχεται επι της καθαρής αξίας με πόρους του
    προυπολογισμού. Φυσικά το ποσό της έκπτωσης είναι προς μελέτη.

    Μπορείτε να υλοποιείστε την πρόταση και με μια παραλλαγή. Να μήν
    παρέχεται έκπτωση για όλες τις βαθμιαίες αποδείξεις μέχρι ένός ορίου.
    Απο εκεί και πέρα θα μπορεί να παρέχεται έκπτωση συγκεκριμένη. Οι
    καταναλωτές ακολουθούν την όλη διαδικασία με στόχο να πετύχουν μια
    ενδιαφέρουσα έκπτωση σε προϊόν μεσαίας ή μεγάλης αξίας.
    Κατα την ταπεινή μου άποψη είναι ένας καλός και σίγουρος τρόπος να
    κόβονται όλες οι αποδείξεις με κίνητρο, να μην μαζεύονται οι αποδείξεις σε
    βουνό απο τους φορολογούμενους (με αδύνατη τη δυνατότητα διασταύρωσης) και
    να γνωρίζει ανα πάσα στιγμή το υπουργείο τον κύκλο εργασιών του κάθε
    επιτηδευματία ή επιχείρησης. Θέλει μια περίοδο επένδυσης σε τρέχοντα
    τεχνολογικά συστήματα – λύσεις και μια (εύκολη) ενημέρωση του κοινού.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:51 | Κοτζάκη Ειρήνη

    Θα πρότεινα να μην αντικαθιστούν οι εκπτώσεις δαπανών ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου που ισχύει μέχρι σήμερα. Το μέτρο συγκομιδής αποδείξεων δεν παρουσιάζεται λειτουργικό καθώς πολλές κατηγορίες πολιτών δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν.Και επιπλέον δεν εγγυάται κανένα πρόστιμο και κανένα μέτρο την συνέπεια πολιτών και επαγγελματιών.Δεν λειτούργησε και δεν φαίνεται να λειτουργεί στην συντριπτική πλειοψηφία των απλών πολιτών.Νέοι, φοιτητές, απλοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, εργάτες στην ελληνική ύπαιθρο θεωρούν αδιανόητο να ρυθμίζουν την ζωή τους με βάση κάποια ¨χαρτάκια¨και να φτιάχνουν λίστες με αυτά.Έχει να κάνει και με τις μεταξύ τους διαπροσωπικές σχέσεις.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:42 | Renieris Giorgios

    Σαν πρώτη εντύπωση το μέτρο των αποδείξεων δείχνει να είναι στη σωστή κατεύθυνση.Αυτό όμως αφορά μόνο ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών .Πρέπει όμως να γίνονται ταυτόχρονα αυστηροί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές τις χώρας μιας και οι τουρίστες δεν ζητάνε αποδείξεις,δεν τους τις δίνουν βασικά τα μαγαζια.
    Δουλεύω σε ενα απο τα πιο μεγάλα θέρετρα της Κρήτης και δυστυχώς η φοροδιαφυγή απλά οργιάζει.Πρέπει τα άτομα που υπάρχουν γιαυτό τον έλεγχο να βγούνε απο τη θαλπωρή των γραφείων τους….

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:15 | Θωμάς Λουκέρης

    Πάντως υπάρχει και η άλλη πλευρά στην καταπολέμιση της φοροδιαφυγής. Αντί να βάλει το κράτος τους πολίτες να συλλέγουν αποδείξεις και να τις υποβάλλουν μέσα από λίστες, ας εφαρμόσει ελάχιστο αποδεκτό όριο εσόδων μηνιαίως για κάθε ελεύθερη δραστηριότητα. Π.χ. για ένα δικηγόρο 30 με 40 ετών 1000 ευρώ το μήνα με αντίστοιχη υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ, για 40 με 50 ετών 2000 ευρώ το μήνα κτλ. Για ένα φούρνο με 2 υπαλλήλους (έστω κι αν ο ένας είναι ο ιδιοκτήτης) 600 ευρώ ανά υπάλληλο (τουλάχιστον το κόστος ενός βασικού μισθού) και 1500 ως έσοδο από την πελατεία μηνιαίως, σύνολο 2700 το μήνα στο παράδειγμά μας με αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις.

    Για ένα γιατρό 60 ευρώ ανά πελάτη επί τουλάχιστον 10 πελάτες την ημέρα σύνολο 600 ευρώ ημερησίως κτλ Έτσι το πράγμα γίνεται απλούστερο, απαιτούνται λιγότεροι έλεγχοι, δεν χρειάζεται να συλλέγουν οι πολίτες αποδείξεις, να χάνουν ώρες να τις υποβάλλουν, να πρέπει να ελεγχθούν μετά δειγματοληπτικά κτλ. Επιπλέον απελευθερώνονται ελεκτές να στραφούν σε ελέγχους εκεί που έχει νόημα (π.χ. ένα γιατρό με γραφείο στο Κολωνάκι ή την Κηφισιά για να δουν πόσους πελάτες δέχεται σε ημερήσια βάση και τι χρεώνει μέσω προσημείωσης χρημάτων ώστε να προσαρμοστεί η ελάχιστη μηνιαία υποχρέωσή του στο αντίστοιχο έσοδο). Για σκεφτείτε το, αξίζει νομίζω τον κόπο καθώς εξοικονομεί χρόνο και προσωπικό, ενώ φέρνει και άμεσα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:09 | Θωμάς Λουκέρης

    Οι κανόνες του παιχνιδιού πρέπει να είναι ίδιοι για όλους τους πολίτες ώστε να τηρείται ο κανόνας της ισότητας που ρητά προβλέπει το σύνταγμα. Αν αποφασιστεί χαμηλότερο αφορολόγητο, θα πρέπει να ισχύει ως κατώφλι για όλους το ίδιο. Και στη συνέχεια να αυξάνεται βάση όλων των αποδείξεων που μαζεύει κανείς σε μια λογική που ως όριο θα πρέπει να βλέπει το οικογενειακό εισόδημα, καθώς άλλο να έχει ο ένας σύζυγος εισόδημα 40.000 ευρώ π.χ. και να καλύπτει όλα τα οικογενειακά βάρη και άλλο να έχουν από 30.000 έκαστος (σύνολο 60.000) για τα ίδια βάρη. Αν και οι δύο περιπτώσεις έχουν το ίδιο αφορολόγητο, τότε ο πρώτος θα τα φέρνει πολύ δυσκολότερα βόλτα, κάτι άδικο που προάγει την ανισότητα.

    Και φυσικά θα πρέπει να εκπίπτουν πλήρως οι δαπάνες ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης και συνταξιοδότησης, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν σταθερή μισθωτή εργασία, άρα δεν έχουν σταθερή κάλυψη δημόσιας περίθαλψης και συνταξιοδοτικές προοπτικές ενώ πληρώνουν φόρους κανονικά. Όπως λοιπόν εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι κρατήσεις ΙΚΑ στους μισθωτούς, έτσι θα πρέπει να αφαιρούνται και οι δαπάνες ιδιωτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης για όλους, ειδικά τους μη μισθωτούς.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:34 | Γιώργος Λ.

    Σε συνέχεια του προυγούμενου σχολίου θα ήθελα να προσθέσω πως στους φορολογούμενους που διαθέτουν κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης, θα μπορούσε να δωθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρησης των αποδείξεων.
    Η διαδικασία αυτή να μπορεί να γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να μην έχει πολλές αποδείξεις για καταχώρηση στο τέλος του έτους (αφού θεωρητικά θα μπορεί να καταχωρεί σταδιακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις αποδείξεις εξόδων του).
    Επίσης θα δημιουργηθεί μια τεράστια database (σε ηλεκτρονική μορφή) με ποσά και ΑΦΜ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα για οποιαδήποτε διασταύρωση στοιχείων.

    Ευχαριστώ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:20 | Γιαννης Π.

    Τελευταία ακούω στις ειδήσεις ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, και θα αυξάνουν το αφορολόγητο τους με τη χρήση αποδείξεων. Θεωρώ ότι το να μπαίνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ίδιο «κουβά» είναι άδικο. Και εξηγώ με ένα παράδειγμα:

    Έστω ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) 20000€ και έξοδα 5000€ (τα περισσότερα αφορούν τα ταμεία ασφάλισής του). Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι πολύ τυπικό σε περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών από τον κλάδο των υπηρεσιών (π.χ., προγραμματιστές, λογιστές κοκ), που δηλώνουν και την κατοικία τους ως επαγγελματική στέγη. Αν ισχύει η φορολογία από το 1ο € ο συγκεκριμένος άνθρωπος (με φορολογητέο εισόδημα 15000€) θα κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσιο φόρο, από έναν μισθωτό με τα ίδια ακριβώς έσοδα.
    Ο συγκεκριμένος θα πρέπει να ξοδέψει 12000€ σε καταναλωτικά αγαθά ώστε να φτάσει στο αφορολόγητο του μισθωτού, ενώ στην ουσία αποτελεί και ο ίδιος έναν «τύποις» μισθωτό «με μπλοκάκι».
    Δεν είναι εντελώς άδικο?
    Θεωρώ, ότι για να γίνει το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου με χρήση αποδείξεων δίκαιο θα πρέπει να υπάρχουν και στις περιπτώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών κλίμακες αφορολόγητου αντίστοιχες των μισθωτών, οι οποίες θα βασίζονται όμως στα ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) του επιτηδευματία και όχι στα καθαρά δηλούμενα έσοδα, τα οποία μπορεί να έχουν τεχνηέντως φουσκωθεί ώστε να μειώσουν το καθαρό εισόδημα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:10 | Αντώνης

    Η μείωση του αφορολόγητου των 12000 ευρώ των μισθωτών-συνταξιούχων δεν είχε ειπωθεί προεκλογικά από τον κ.Παπακωνσταντίνου και επομένως εαν αυτό τελικά συμβεί θα αποτελέσει μία απόδειξη πλήρους ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ.
    Σχετικά με το προτεινόμενο μέτρο της συλλογής αποδείξεων αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με την περαιτέρω αύξηση του αφορολογήτου των 12000 ευρώ.
    Συνεπώς το αφορολόγητο δεν πρέπει με τίποτα να υποχωρήσει κάτω από τις 12000 ευρώ ανεξαρτήτως της συλλογής αποδείξεων.
    Πιθανή μείωση του αφορολόγητου και σύνδεση του με την συλλογή αποδείξεων θα είναι εκ του ΠΟΝΗΡΟΥ και το μόνο που τελικά θα συμβεί λόγω των πρακτικών προβλημάτων που θα προκύψουν θα είναι ουσιαστικά η μείωση του αφορολόγητου με συνέπεια και πάλι την φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών.
    Συλλογή αποδείξεων (με συνέπεια την επιπλέον αύξηση του αφορολόγητου των 12000 ευρώ) θα πρέπει να εφαρμοστεί κυρίως για τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (όπου εκεί στην πράξη πράγματι δεν κόβονται αποδείξεις) και όχι για τις αποδείξεις αγοράς καταναλωτικών αγαθών (όπου εκεί κατά την προσωπική μου άποψη κόβονται αποδείξεις).
    Επίσης ανεξαρτήτως των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα τηλεφωνική γραμμή και e-mail για πιθανές καταγγελίες περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:14 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

    ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΜΑΝΑΒΙΚΑ, ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΦΟΥΡΝΟΥΣ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ, ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΑ. ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΦΤΩΧΟ ΛΑΟ. ΜΗ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ! Ο ΛΑΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑ! ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ! ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΕΒΑΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:42 | παναγιωτης πετροπουλος

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΞΩ ΣΕ ΑΚΡΙΒΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ Ή ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ! ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΩΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ 6.000 ΕΥΡΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12.000 ΕΥΡΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:54 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Αγαπητοί κύριοι-ες
    Είμαστε μισθωτοί εγώ και η σύζυγος μου με συνολικό ετήσιο εισόδημα 30000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι θέλουμε μηνιαία: 700 ευρώ για super market (έχω δύο ανήλικα κορίτσια), 120 ευρώ για Αγγλικά, 400 ευρώ παιδικό σταθμό (μιας και ο δημοτικός λόγω εισοδήματος δεν δέχεται το παιδί μου), 100 ευρώ για καύσιμα-μετακίνηση, 100 ευρώ ασφάλιστρα για τα δύο Ι.Χ που έχουμε και 50 για service αυτών, τότε έχουμε 1520 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή στο δεκάμηνο έχω 15000 ευρώ περίπου με αποδείξεις. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΧΩ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ… Για το υπόλοιπο ποσό οι αποδείξεις είναι άχρηστες. ΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΖΗΤΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΖΑΡΕΨΩ ΤΟΝ ΦΠΑ?
    Τι προτείνω. Κανένα πλαφόν ώστε όλοι να ζητούν αποδείξεις χωρίς όριο. Αυτό θα δείξει και ποιοι ξοδεύουν περισσότερα από αυτά που δηλώνουν. Σωστή η σκέψη για διαφορική βαρύτητα ανάλογα με το είδος της απόδειξης, αλλά συνήθως όποιος δεν έχει δεν πληρώνει για βάψιμο ή επισκευές. ΤΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ….. Άρα μόνον όσοι έχουν θα το κάνουν, οπότε και εδώ παζάρι θα έχουμε ώστε να μειωθεί το τι θα πληρώσει με ΦΠΑ αφού θα του είναι άχρηστη η απόδειξη. Το ίδιο θα γίνει και αλλού όπως με τους γιατρούς (πενήντα χωρίς απόδειξη, ογδόντα με). Θα πρέπει λοιπόν να βρείτε και το τι έχουν στις τράπεζες, αυτοκίνητα, σκάφη, σπίτια, κάρτες κλπ. Το πλήρως πόθεν έσχες θα ήταν το καλύτερο!!!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:04 | ΣΠΥΡΟΣ M.

    Γεια σας και πάλι,

    Έχοντας ήδη γράψει τις απόψεις μου σχετικά με τις αποδείξεις, περιμένω κάποτε να τελειώσει ο διάλογος και να ακούσω οριστικά και συγκεκριμένα μέτρα, όπως νομίζω οι περισσότεροι.
    Έχει καταντήσει κουραστικό να ακούμε κάθε μέρα και ένα νέο σενάριο σχετικά με το ποιες αποδείξεις θα γίνονται δεκτές και ποιες όχι, καλός ο διάλογος, αλλά η γνωστή περίοδος που δεν ανακοινώνεται τίποτα συγκεκριμένο και ενημερωνόμαστε με τις διαρροές, δεν συνάδει με μία κυβέρνηση που έχει σχέδιο και αποφασιστικότητα.

    Παρεμπιπτόντως, είναι φορολογικά και συνταγματικά ορθό να φορολογούνται διαφορετικά δύο πολίτες, με βάση και μόνο τις καταναλωτικές τους συνήθειες? Δηλαδή για παράδειγμα, η πιθανότητα ένας χαμηλόμισθος που συντηρείται από την ευρύτερη οικογένειά του
    και αποταμιεύει, αν δεν μαζέψει το ελάχιστο ποσό δεν θα δικαιούται ούτε το ελάχιστο αφορολόγητο όριο, άρα θα πληρώσει φόρο που με οποιοδήποτε άλλο σύστημα δεν θα πλήρωνε, άρα φορολογείται η αποταμίευσή του (και όχι η απόδοσή της). Ποια λογική λέει ότι πρέπει να πληρώσει περισσότερο φόρο επειδή δεν κατανάλωσε?

    Εν πάσει περιπτώσει, καλό είναι να τελειώνουμε με τα όποια μέτρα, γιατί εν τω μεταξύ η κατάσταση θυμίζει την ακυβερνησία της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν είναι ευχάριστο.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:55 | Αλεξανδριδου Αναστασια

    Μια προταση μου για να γινει λιγοτερο επιπονη για ολους μας η διαδικασια αντιγραφης αποδειξεων στο τελος του χρονου : Να προμηθευσουν απο τωρα οι εφοριες ειδικα εντυπα συμπληρωσης στοιχειων αποδειξεων.Ετσι καθημερινα θα μπορουμε να περναμε τις αποδειξεις της ημερας και δεν θα μας πεσουν ολες μαζι στο τελος του χρονου.Φανταστειτε ηλικιωμενους συνταξιουχους να προσπαθουν να οργανωσουν στο τελος του χρονου 200 αποδειξεις.Τα εντυπα να υπαρχουν στις εισοδους των εφοριων και οι ενδιαφερομενοι να παιρνουν μονοι τους οσα χρειαζονται.Στο τελος του χρονου θα τα καταθετουν και θα μηχανογραφουνται τα προσωπικα στοιχεια τους. Ευχαριστω για την προσοχη σας,Αναστασια Αλεξανδριδου .

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:52 | ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

    Σαν πρώτη εντύπωση το μέτρο των αποδείξεων δείχνει να είναι στη σωστή κατεύθυνση.Αυτό όμως αφορά μόνο ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και πολύ φοβάμαι ο,τι οι πραγματικά μεγάλοι φοροφυγάδες πάλι θα την γλυτώσουν και μαζί τους η χώρα θα χάσει άλλα 2-3 χρόνια.
    Χαρακτηριστικά σας αναφέρω χτεσινό περιστατικό.Νοίκιασα έναν επαγγελματικό χώρο καθώς και το σπίτι μου σε κάποιον κύριο και για την σύνταξη των συμβολαίων επισκέφτηκα την δικηγόρο μου.Για την όλη εργασία της μου ζήτησε 1000 ευρώ ως αμοιβή.Της ζήτησα λοιπόν απόδειξη και μου είπε ο,τι συν τον ΦΠΑ οφείλω 1190 ευρώ.Επειδή τα 1000 μου είχαν φανεί ήδη αρκετά προτίμησα να μην πληρώσω τα 190 επιπλέον και όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς και η εν λόγο κυρία δεν θα τα δηλώσει.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:43 | Δανάη Μαυρομμάτη

    Η συσχέτηση αποδείξεων και αφορολόγητου είναι παράλογη!
    1. Γιατί πρέπει να κάνουν οι πολίτες τη δουλειά των εφοριακών; Αν κάνουν καλά (και νόμιμα) τη δουλειά τους οι εφοριακοί, θα σταματήσουν σταδιακά οι επαγγελματίες να φοροδιαφεύγουν. Δεν είναι δουλειά πάντως του πολίτη να ελέγχει τη φοροδιαφυγή!
    2. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιλέξει να κάνει αποταμίευση με το «περισσευούμενο» εισόδημά του (λέμε τώρα, αν υπάρχει!), πρέπει να τιμωρηθεί γι’αυτό; Γιατί αυτό μας λέτε με τις «καταναλωτικές δαπάνες»! Δαπανήστε και το τελευταίο σας ευρώ, γιατί αλλιώς το κράτος θα σας το πάρει!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:25 | Γιάννης

    Νομίζω ότι η σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο είναι σωστή. Πολλοί είναι οι πολίτες που δεν ζητούν απόδειξη με το σκεπτικό ότι δεν τους χρησιμεύει σε τίποτα, χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποια έκπτωση οι ίδιοι από τη μη λήψη απόδειξης.
    Ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που είτε ζητούν είτε δέχονται να μην λάβουν απόδειξη, ώστε να πληρώσουν λιγότερα.
    Επίσης άλλοι πολίτες δεν ζητούν απόδειξη, για να μην φανούν ότι είναι παράξενοι ή χαλάσουν τις σχέσιες τους με αυτόν που τους πωλεί το προϊόν ή την υπηρεσία.
    Έτσι το ατομικό συμφέρον του καθενός θα συνδεθεί με το δημόσιο συμφέρον. Με την έννοια αυτή το μέτρο αυτό, πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το δημόσιο, ίσως μπορεί να συμβάλει στην σταδιακή άλλαγη της συνείδησης των περισσότερων πολιτών, που νιώθουν είτε ότι το κράτος είναι εχθρός τους είτε ότι η βελτίωση της δική τους κατάστασης δεν περνά μέσα από την βελτίωση της κατάστασης του συνόλου. Για να γίνει όμως αυτή η αλλαγή στη συνείδηση των πολιτών πρέπει ταυτόχρονα να σταματήσει και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από τους κρατούντες, να νιώσει δηλαδή ο πολίτης ότι οι φόροι που πληρώνει ξαναγυρνάνε με κάποιον τρόπο σε αυτόν.
    Δεν συμφωνώ με την κριτική ότι το μέτρο αυτό θα ταλαιπωρήσει τον πολίτη. Σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο να μαζεύει κανείς αποδείξεις αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως και για όλα τα κοινωνικά προβλήματα, ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
    Το μέτρο δεν είναι πανάκεια αλλά είναι στην σωστή κατεύθυνση.